GN Arnhem

5 november 2016

GN Arnhem 5 november 2016


Zaterdag 12 november speelgoedbeurs Rijkerswoerd

ARNHEM - Er is weer een tweedehands kinderspeelgoedbeurs op zaterdag 12 november van 13:00 tot 15:00 uur in Activiteitencentrum Rijkerswoerd, Mr. P.S. Gerbrandysingel 45.

"Met Sinterklaas in aantocht is dit een uitgelezen kans om voor weinig geld kwalitatief goed en leuk speelgoed te kopen", aldus de organisatie. "Dit is een van de weinige tweedehands beurzen met alleen maar speelgoed. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat alles overzichtelijk per type speelgoed gesorteerd is: babyspeelgoed, bouwblokken, auto's, poppen, knutselspullen, games, fietsen, stepjes, buitenspeelgoed, poppenwagens en speelkeukentjes, (bord)spellen, puzzels, kinderboeken. En dan hebben we nog de kinderkamerspullen zoals tafeltjes, stoelen, schilderijtjes, klokken, nachtlampjes, klamboes, dekbedovertrekken enzovoort. Dus voor baby tot tieners zitten er leuke dingen bij."

De toegang is gratis. De parkeerruimte bij AC Rijkerswoerd is beperkt. Kom zoveel mogelijk lopend, met de fiets of bus, of parkeer de auto bij winkelcentrum Rijkerswoerd (vijf minuten lopen). Verdere informatie staat op tweedehandsbeurzen.wordpress.com.

Bestuur Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen gaat verjongen!

ARNHEM - De Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen stelt zich op als belangbehartiger voor de twintig bij haar aangesloten verenigingen. Deze verenigingen met duizenden leden zijn actief in de amateurkunst op het gebied van show-, muziek-, majorette- en twirlbeoefening, veelal op hoog niveau.

Ook initieert de Federatie activiteiten van plaatselijk tot landelijk gericht ter bevordering en promotie van het show, muziek, majorette en twirl. Bovendien begeleidt en adviseert de Federatie haar leden bij het organiseren van verenigingsactiviteiten.

Om een verjonging in te zetten wordt gezocht naar nieuwe bestuursleden, jong van geest , met een positieve instelling, die willen meedenken en -beslissen over beleid, inzet en activiteiten van de AFvM. Een rooster zorgt vervolgens voor regelmatige wisselingen. De Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen houdt kantoor aan de Velperweg in Arnhem-Noord.

Liggen uw interesses op het gebied van muziek, bepalen beleid of organisatie? Geef je dan op en doe ruime ervaringen op, die in de verdere carrière zeker van pas gaan komen. Geef je op bij onze secretaris, Toon Voorhof, via emailadres voorhof@hetnet.nl. Voor aanvullende AFvM-informatie zie website www.arnhemsemuziekfederatie.nl of bel secretaris Toon Voorhof via 026 4420754 of bestuurslid Steven Klop via 026-3815135 of email s.klop@chello.nl Wij vertellen u graag meer en heten u van harte welkom.

Arnhem gaat 30 november naar de stembus

ARNHEM - Woensdag 30 november zijn in Arnhem de stembureaus open voor het referendum over Stadsblokken Meinerswijk. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen van dat recht gebruik maken. Met een referendum praat je mee.

Arnhem kiest of ze wel of geen nieuwe kansen wil voor het gebied Stadsblokken en Meinerswijk. Als de meerderheid JA stemt, dan wordt de gemeente eigenaar van het hele gebied. Dan verdwijnen de verbodsborden in Meinerswijk en wordt dit een groot stadspark. Er wordt een stadsstrand aangelegd om te zwemmen en te zonnebaden. Ook krijgt de natuur veel meer ruimte. Het bedrijventerrein wordt gesloopt en op die plek komen maximaal zeventig woningen.

Stadsblokken wordt levendiger met horeca en ruimte voor evenementen. De illegale activiteiten die er geregeld plaatsvinden verdwijnen, zodat het een veilig gebied wordt. Rondom de havens worden woningen gebouwd, maar er komt geen hoogbouw. De jachthaven wordt verbeterd en er wordt een passantenhaven aangelegd. Stadsblokken wordt een plek waar Arnhemmers elkaar ontmoeten.

Als de meerderheid van de kiezers 'nee' stemt, dan gebeurt er niks en blijft alles zoals het nu is. Verbodsborden, prikkeldraad en veel betonnen platen. Dan blijft er een bedrijventerrein op Meinerswijk en dan wordt Stadsblokken mogelijk afgesloten.

Laat deze kans niet voorbij gaan en ga stemmen op 30 november.

Vrouwen zingen over de zee

ARNHEM - In het kader van haar 25-jarig jubileum treedt Polderosa zaterdagavond 19 november om 20.00 uur en zondagmiddag 20 november om 14.30 uur op in het 't Huukske in Arnhem. Polderosa is 25 jaar geleden begonnen met het zingen van liederen over de zee in de woonschepenhave' 'Rosandepolder"'in Oosterbeek.

Het water en de affiniteit met het varen is wat deze groep vrouwen destijds bij elkaar bracht en nu nog steeds bindt. Het zingen van zeemansliederen met en voor publiek is hun grote passie. Polderosa viert dit jubileum met een vol programma rond de thema's vrouwen, verlangen, reizen en - uiteraard - de kroeg. We nemen het publiek mee in het ruige leven van de mensen van toen in adembenemende verhalen en liederen. En natuurlijk mag er enthousiast meegezongen worden.

't Huukske ligt aan Mauritsstraat 22 in Arnhem; de toegangsprijs is 10 euro; reserveren kan via www.polderosa.nl.

Een gesprek over democratie

ARNHEM - Nederland Leest staat dit jaar in het teken van democratie. De Stamtafel gaat hierover graag in gesprek op woensdagochtend 9 november van 10.00 tot 10.30 uur in Rozet.

De jaarlijkse bibliotheekcampagne Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer jaarlijks één boek centraal, maar een thema. Dit jaar: democratie. Het Stadspastoraat speelt deze week tijdens de stamtafel graag in op dit thema en draagt hiermee bij aan de missie van de campagne. Nederland niet alleen aansporen om meer te lezen, maar ook om meer te debatteren.

Het stadspastoraat Arnhem organiseert wekelijks De Stamtafel. Deze activiteit vindt plaats in lokaal 3.09 in Rozet. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie over het Stadspastoraat staat op: stadspastoraatarnhem.nl.

Toneelgroep Schuytgraaf speelt extra voorstelling

ARNHEM - Op 12 november is er een extra voorstelling van ‘Dwars door wolken heen’ door toneelgroep Schuytgraaf. Na veel enthousiaste reacties op de voorstellingen begin oktober speelt de toneelgroep nog éénmaal deze voorstelling over de liefde in al haar gradaties.

De voorstelling gaat over de schoonheid van de liefde: net verliefd of al 60 jaar samen. Over de kracht van de knuffel. Maar ook over de pijn die liefde kan doen. En over de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kind en over liefde tussen zussen. Iedereen kan zich wel herkennen in een of meer situaties. 'Dwars door wolken heen’ is een voorstelling over geluk, verlangen en verdriet; een voorstelling waarom je keihard kunt lachen of keihard kunt huilen, net als het leven zelf.

De voorstelling is voor iedereen vanaf 12 jaar en duurt ongeveer 75 minuten. Voor de allerlaatste keer te zien op zaterdag 12 november 20.00 uur in het theater van MFC De Omnibus, Pallas Atheneplein 2, Arnhem. Kaartjes reserveren kan via toneelgroepschuytgraaf@gmail.com of te koop aan de kassa. Kaarten kosten 7,50 euro (jongeren tot en met 15 jaar 5 euro).

Tekenen en kleuren in de Bibliotheek Rozet

ARNHEM - Iedere derde donderdagmiddag van de maand nodigt de Bibliotheek iedereen uit om gezellig samen te tekenen en te kleuren. Het teken- en kleurcafé vindt deze maand plaats op donderdag 17 november van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Rozet.

Het teken- en kleurcafé is er voor iedereen die houdt van tekenen en kleuren. Papier en kleurpotloden zijn beschikbaar en Hella Verbeek, holistisch tekendocente, staat de aanwezigen met raad en daad bij. Net als in een echt café kan iedereen gewoon binnenlopen en is deelname gratis. Voor koffie of thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Het Teken- en kleurcafé vindt donderdag 17 november om 14.00 uur plaats bij de ingang op van de Bibliotheek Rozet op de eerste verdieping. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Dansbingo in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag 14 november kan men in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dansbingomiddag dus! De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, zaal open om 13.30 uur.

Autivrouwencafé: ASS en mannen

ARNHEM - Woensdag 2 november wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Woensdag is het thema: Autisme en mannen.

Wanneer je opgegroeid bent in een gezin met een of meerdere broers dan ben je meer bekend met het gegeven dat jongens anders zijn in het spelen en dat jongens anders denken. Mannen praten niet over dingen zoals vrouwen dat doen. In het dagelijkse leven heb je vaak met mannen te maken; hoe ervaar jij de omgang met mannen? Kun je beter samenwerken met mannen omdat hun brein vaak wat functioneler is ingesteld dan bij vrouwen? Of heb je moeite met het soms wat autoritaire gedrag van mannen? Ben je opgegroeid met broers of kom je uit een meidengezin? Of ben jij iemand die zich meer een man voelt en zich ook zo gedraagt? Je bent van harte welkom als je hierover met andere Autivrouwen wilt praten.

Elke eerste woensdag van de maand

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn 5 euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Natuurwerkdag op de Braamberg

Foto: Maria Pompe

ARNHEM - Op zaterdag 5 november houdt Landschappen NL voor de 16e keer de Natuurwerkdag. Op de eerste zaterdag van november werkt jong en oud aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Op bijna 500 locaties door heel Nederland krijgt het landschap een opknapbeurt.

IVN Arnhem doet ook mee en heeft een leuke werklocatie op de Braamberg. Alle hulp is welkom! Je kunt meewerken van 9.30 tot 13.30 uur. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken.

Foto: Maria Pompe
Foto: Maria Pompe

De Braamberg is een belangrijke schakel tussen park Sonsbeek en park Klarenbeek. In dit erosiedal is de bodem erg afwisselend waardoor verschillende plant- en diersoorten in het gebied kunnen voorkomen. Ook hydrologisch is het gebied erg interessant. Dankzij de bodem van onder andere De Braamberg, kunnen er in park Klarenbeek beken ontstaan. Dit terwijl het echte grondwater tientallen meters diep zit. Hoe dat zit kan je òòk tijdens de Natuurwerkdag horen.
De Braamberg is voor velen een onbekend stukje natuur in Arnhem. Maak kennis met dit prachtige gebied tijdens de Natuurwerkdag en help mee het nog mooier te maken.
Je kan snoeien voor meer uitzicht, nieuwe bankjes plaatsen of helpen met het maken van een nieuwe toegangstrap naar dit gebied. Er zijn ook wat klusjes voor kinderen.
"Meld je svp aan op natuurwerkdag.nl/locatie/arnhem-de-braamberg, dan houden we rekening met koffie en een lunch voor maximaal 80 volwassenen en 10 kinderen. Voor gereedschap wordt gezorgd. Graag wel zelf werkhandschoenen meenemen." De verzamelplaats is aan de Wagnerlaan bovenzijde ter hoogte van de Apeldoornseweg, bij de parkeerplaats van het volkstuinencomplex.

IVN Arnhem doet het hele jaar door wat in en met de natuur. Informatie hierover staat op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Open Nederlandse kampioenschappen klaverjassen en jokeren

ARNHEM - Kaart Bond Nederland, die haar zetel heeft in Arnhem, verzorgt op 6 november vanaf 10.30 uur, de Open Nederlandse Kampioenschappen Klaverjassen voor Koppels en Jokeren bij De Ruggestee in Hoenderloo, Krimweg 152-154.

Het toernooi bestaat uit 6 partijen ieder van 16 spellen. De puntentelling bij het klaverjassen gaat volgens het nieuwe puntentellingssysteem van de KBN (http://www.kaartbondnederland.nl/statuten-e-d/puntentelling-kbn). Inschrijven kan bij S. van Beek; 06 2373913 (zie ook www.kaartbondnederland.nl).

Vrouwenkoor Zijdelinks zoekt leden

ARNHEM - Zijdelinks heeft momenteel plaats voor enkele nieuwe leden in verschillende stemgroepen.

Ben je op zoek naar een super leuk koor, houd je van samen zingen, werken aan techniek, presentatie en gezelligheid, dan zou ik zeker langs komen op de woensdagavond in de Heijenoordschool, Gentiaanstraat 25 in Arnhem van 20.00 tot 22.15 uur. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met: Charlotte van Twisk, 026-3343184, charlotte.vantwisk@gmail.com.

Tafelkleedservicevrijwilliger gezocht

ARNHEM - SWOA zoekt Tafelkleedservice-vrijwillige. De vrijwillige medewerker die gezocht wordt, vindt het leuk om kwetsbare burgers te bezoeken en te ondersteunen, is meelevend en belangstellend naar de deelnemer.

Hij sluit aan bij de leefwereld van de ander (in tempo, plaats en taal), is betrouwbaar; we kunnen van hem/haar op aan, hij/zij heeft respect voor de privacy van mensen en voelt zich verantwoordelijk de taak heeft goed ontwikkelde sociale vaardigheden.

Het tafelkleedserviceproject is bedoeld voor kwetsbare burgers in Elderveld, die behoefte hebben aan ondersteuning tijdens het opwarmen van een maaltijd en het aankleden van de tafel om de maaltijd te nuttigen. Vrijwillige medewerkers van de SWOA worden gematched met een kwetsbare burger. Samen worden vooraf passende afspraken gemaakt. Een coördinator matcht en begeleidt daarna op afstand.

De vrijwillige medewerker is minimaal 1 à 2 dagdelen per week beschikbaar en neemt deel aan de trainingen vanuit de organisatie en aan werkoverleg. Lijkt het je iets voor jou, wil je je aanmelden? Stuur dan een email naar: vrijwilliger@swoa.nl.

Brassband Gelderland: 50 jaar!

ARNHEM - Brassband Gelderland bestaat 50 jaar! En dat viert de band met een spetterend jubileumconcert op zondagmiddag 13 november in de Opstandingskerk in Arnhem.

Brassband Gelderland bestaat uit leden uit heel Gelderland en repeteert al 50 jaar in Arnhem en omgeving. De band geeft regelmatig concerten samen met blaasorkesten uit Gelderland. Daarnaast werkt de band mee aan bijzondere en indrukwekkende projecten. Met name het muziekspektakel Age of Kings, dat op het binnenplein van het Huis der Provincie met veel succes werd uitgevoerd, maakte indruk.

En nu dus het jubileumconcert! 50 jaar is voor een regionaal orkest een echte mijlpaal en dat viert de band samen met enkele bijzondere gasten. Zo werkt de Nostalgieband uit Amsterdam mee aan het concert. De Nostalgieband legt in haar repertoire het accent op brassmuziek uit de jaren 1950 – 1985. Ook bastrombonist Jos Jansen geeft acte de présence. Begeleid door Brassband Gelderland zal hij zijn virtuoze spel en prachtige klank laten horen. Brassband Gelderland zelf speelt onder leiding van André Vulperhorst een programma dat bestaat uit origineel voor brassband geschreven werken. Maar ook het 'lichte' genre ontbreekt natuurlijk niet.

Heeft u zin gekregen om te komen luisteren? Dan bent u vanaf 14.30 uur welkom in de Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505 in Arnhem. Kaarten kosten 5, euro en zijn te reserveren via info@brassbandgelderland.nl of te koop aan de zaal.

Een kijkje in de schatkamer van Erfgoedcentrum Rozet

ARNHEM - Ruim 43.000 oude drukken en handschriften worden beheerd door het Erfgoedcentrum Rozet. Op zondag 6 november van 14.00 tot 14.30 uur wordt de schatkamer van dit erfgoed tijdelijk geopend voor een beperkt publiek.

In de schatkamer van het Erfgoedcentrum Rozet zijn onder andere een aantal prachtige boekbanden te zien. De objecten zijn onder meer afkomstig uit voormalige kloosters, de boekerij van Arnhem, de vroegere Gelderse Academie in Harderwijk, het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur en de nalatenschappen van voorname Arnhemmers zoals Alexander Ver Huell.

Aan de korte rondleiding van 6 november, met speciale aandacht voor Arnhemse boekdrukkers, kunnen slechts 15 personen deelnemen. De rondleiding is gratis, en aanmelden kan voorafgaand bij de balie van het Erfgoedcentrum. Wanneer de groep vol zit, kunnen helaas geen personen meer worden toegelaten.

Iedere eerste zondag van de maand vindt er een gratis activiteit plaats in het Erfgoedcentrum. Vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op bibliotheekarnhem.nl/activiteiten.

Autobedrijf J. van Deelen in Driel staat altijd klaar voor zijn klanten

Jan van Deelen samen met zijn vrouw Sabine en kinderen voor zijn autobedrijf.

DRIEL – In ruim twee jaar heeft Jan van Deelen met zijn autobedrijf een goede naam opgebouwd in Driel en omgeving. Veel heeft hij te danken aan zijn inzet en de service en kwaliteit. Dat levert hem een ruime en vooral tevreden klantenkring op. Klanten, die niet alleen kwaliteit op prijs stellen, maar ook het betaalbare onderhoud.

Als monteur bij diverse garagebedrijven deed Jan veel ervaring op. Naast reparatie en onderhoud zorgt hij voor de apk en adviseert bij aankoop van een auto. Autobedrijf J. van Deelen werkt in een met goede apparatuur uitgeruste werkplaats. Juist als onafhankelijk garagehouder kan hij de kosten in de hand houden, zodat ook de klant hiervan meeprofiteert. Dat geldt ook voor onderhoud aan caravans en campers.

Het autobedrijf verricht ook diensten als aircoservice, vierwieluitlijning en volledige bandenservice met bandenopslag. Omdat de werkplaats over drie bruggen beschikt, kan er flexibel worden gewerkt en kan er indien nodig snel op de wens van de klant worden ingespeeld. Dat geldt zeker voor de service. "We staan hier steeds voor de klant klaar. We komen onze klant graag tegemoet, ook al is dat in de avonduren", vertelt Jan, een rasmonteur met passie voor de auto. Hij is up-to-date op de hoogte van de jongste ontwikkelingen (ook betreffende hybride auto's) en dat blijft hij door middel van het volgen van cursussen.

"Verder draait het in mijn bedrijf in eerste instantie om de kwaliteit, de vriendelijkheid, de sfeer en het persoonlijk contact met de klant."

Autobedrijf J. Van Deelen, Baltussenweg 39, Driel; telefoon 06 30125550; www.autobedrijfvandeelen.nl.

Arnhemse Slaapkenner Damminga wordt Morgana Damminga!

ARNHEM - Het Arnhemse winkelpubliek is het vast al opgevallen: Slaapkenner Damminga heeft zijn deuren gesloten. Niet om voorgoed dicht te blijven, maar om een volgende stap te zetten met een nieuwe naam én een nieuwe locatie! Per 1 november wordt op de woonboulevard in Arnhem Zuid de nieuwe winkel geopend: Morgana Damminga. De officiële opening zal plaatsvinden op 10 november van 18:00 tot 21:00 uur, waarbij iedereen is uitgenodigd voor koffie met gebak en natuurlijk om de collectie te bekijken. Bovendien zijn er de hele maand november spectaculaire openingsaanbiedingen.

Nieuwe generatie. De familie Damminga is een bekende in de beddenbranche in de regio. Nadat zowel opa als later vader Damminga jarenlang de slaapwinkel in hartje Arnhem gerund hebben, neemt zoon Nathanael het stokje nu over. Met de keuze voor Morgana en voor de woonboulevard kiest hij voor een nieuwe koers. De inmiddels derde generatie zet dit mooie familiebedrijf voort met een frisse blik en veel positiviteit dit nieuwe avontuur aan gaan.

Morgana
Iedereen goed en gezond laten slapen, dat is waar Morgana voor staat. Morgana biedt persoonlijke slaapoplossingen die aangepast zijn aan het lichaam. Met de slaaptest kan iedereen binnen acht minuten ervaren hoe tien jaar gezond slapen voelt. Geheel gratis! Deze slaaptest wordt gecombineerd met het door de klant gewenste comfort en natuurlijk het beschikbare budget. Zo komen ze altijd tot een betaalbaar slaapadvies op maat én tot het doel om klanten fit en uitgerust wakker te laten worden! Naast complete set vind je bij Morgana Damminga een uitgebreide collectie ledikanten, boxsprings, matrassen, kasten en bedtextiel.

Morgana Damminga, Venlosingel 21-1, Arnhem Zuid. De winkel is geopend van zondag tot en met vrijdag. www.morgana.nl.

Nieuwe zaak van dochter Anna en moeder Diana Zonnestudio Elderveld voor meer dan een kleurtje...

ARNHEM – Nieuw, fris en vrolijk: Zonnestudio Elderveld. Voor meer dan alleen een extra gezond kleurtje! Dochter Anna Gerritsen (22) en moeder Diana Neervoort zijn de enthousiaste initiatiefneemsters van deze studio, die een extra impuls geeft aan het winkelcentrum in Elderveld.

Bij Zonnestudio Elderveld kan men kiezen uit diverse bruiningen van de kwalitatief bekende professionele Ergoline-zonnebanken. Zoals die van de allernieuwste Prestige 1600 met hypermoderne en veilige collageen- en anti-agelampen. Een eenmalig kuurtje kan reeds vanaf 7,50 euro bij Zonnestudio Elderveld.

Een zonnebankkuur zorgt niet alleen voor gebruind uiterlijk; het is ook gezond. Zo zorgt het onder andere voor voldoende hoeveelheid vitamine D, vermindert het depressies en stimuleert het de bloedcirculatie. "Het KWF stelt bovendien, dat zonnen onder de zonnebank beter is dan zonnen buiten. Een zonnebank kun je namelijk perfect afstemmen op ieders persoonlijke huid", aldus Anna en Diana. Kortom: het zorgt ervoor, dat je lekker in je vel zit!

Bij Zonnestudio is een deskundig en op de persoon afgestemd advies vanzelfsprekend. Er worden bovendien de betere crèmes gebruikt en verkocht van merken als Devoted en Australian Gold.

Als extra verrassing is er voor de eerste honderd klanten tijdens de openingsdagen is (zo lang de voorraad strekt) een zeer gewaardeerde goodiebag met leuke artikelen en verrassend veel voordeel). En moet men even wachten? Er is WiFi en gratis koffie!

Zonnestudio Elderveld, Elderveldplein 20, Arnhem; 026-3795791; www.zonnestudio-elderveld.nl en facebook.

Koepelcollege met Geert Mak

ARNHEM - Dit najaar verschijnt het nieuwe boek van Geert Mak: De levens van Jan Six. Hijman Ongerijmd, Het Colofon en De Bibliotheek Arnhem organiseren op vrijdag 11 november in de Koepelkerk in Arnhem een Koepelcollege waarin Mak over het onderwerp van zijn boek zal vertellen: de rijke Joodse familie Six in Amsterdam.

In De levens van Jan Six schetst Mak het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Wat ging er om in het hoofd van een zeventiende-eeuwse patriciër? Wat bezielde deze Jan Six, vriend van Rembrandt, Vondel en de onorthodoxe diplomaat Koenraad van Beuningen? En hoe verging het deze Amsterdamse regentenfamilie in de eeuwen daarna? Hoe gingen ze om met de stad en de veranderende tijden, achter de rijke gevels van de Herengracht? Hoe hield een elite zich in stand - tot het niet meer kon? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

Geert Mak behoeft geen betoog. Hij brak door bij het grote publiek in 1992 met 'De engel van Amsterdam'. Daarna volgden onder andere zijn grote successen Hoe God verdween uit Jorwerd, Eeuw van mijn vader en In Europa.

Dit Koepelcollege wordt georganiseerd door Hijman Ongerijmd, Het Colofon en de Bibliotheek Arnhem. Tickets zijn voor 7,50 euro verkrijgbaar via www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Nederland Leest: laat je stem horen in de Bibliotheek

ARNHEM - ‘De bibliotheek gaat met de tijd mee´ of ‘Over 10 jaar lees ik alleen nog maar e- books’. De Bibliotheek is benieuwd naar de mening van alle Arnhemmers. De hele maand november staat tijdens Nederland Leest het debat centraal. Het thema dit jaar is democratie. Leden die hun mening geven, ontvangen gratis een boek.

Geef je mening en krijg een boek. Nederland Leest wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Om het debat in november te ondersteunen, zijn drie boeken gekozen: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende of Morten van Anna Levander. Gratis, maar niet voor niets. Pas nadat men een mening heeft gegeven over een van de stellingen over de bibliotheek, mag één van de drie geschenkboeken mee naar huis worden genomen.

Nederland Leest in de Bibliotheek Arnhem: De Stamtafel, in samenwerking met Stadspastoraat Arnhem. Woensdag 9 november in Rozet
Koffie en gesprek onder leiding van Paul Troost. Vrijdag 18 november in de Bibliotheek Kronenburg. Slotdebat onder leiding van Frénk van der Linden. Woensdag 30 november in Rozet.

Twaalf slotdebatten, tegelijkertijd gehouden in één Bibliotheek in iedere provincie, sluiten Nederland Leest af. Iedereen is van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen in Rozet op 30 november van 19.30 – 21.00 uur. De debaters nemen de deelnemers mee in een debat over de zin en onzin, voors en tegens, kansen en risico’s van onze democratie.

Sinterklaasactiviteiten in de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - De Bibliotheek Arnhem organiseert in november leuke Sinterklaasactiviteiten in alle vestigingen van de Bibliotheek.

De kinderen kunnen in de Bibliotheek Arnhem hun schoentje maken en versieren. Hierna mogen ze de schoentjes op een mooie plek in de Bibliotheek zetten. Wie weet stoppen Sinterklaas en zijn Pieten er wel een klein cadeautje in. Het knutselen en zetten van de schoen kan op 16 november (13.00-16.00 uur) in de Bibliotheek Kronenburg, 17 november (15.00-17.00 uur) in de Bibliotheek Rozet en op 18 november (14.00-16.00 uur) in de Bibliotheek Presikhaaf. Tussen woensdag 30 november en zondag 4 december kan het schoentje weer opgehaald worden.

Daarnaast staat ook de wekelijkse voorleesmiddag in het teken van Sinterklaas. Op 23 en 25 november is het thema Sinterklaas. Er wordt een nieuw en mooi Sinterklaasverhaal voorgelezen aan alle peuters en kleuters.
Op woensdag 23 november wordt om 15.30 uur in de Bibliotheek Presikhaaf een mooi Sinterklaasverhaal voorgelezen aan alle peuters en kleuters. Op vrijdag 25 november zijn vanaf 15.30 uur de kinderen in de Bibliotheek Rozet en Kronenburg aan de beurt.

De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Hoofdrol voor jarige fagot...

ARNHEM - Het Arnhems Symphonie Orkest NOVA geeft een concert met een feestelijk tintje. Het orkest viert op 20 november in de Salvatorkerk (Salvatorplein 274, Arnhem Zuid) om 15.00 uur de 500e verjaardag van de fagot.

De hoofdrol is deze middag weggelegd voor de fagot. De fagot viert in 2016 haar vijfhonderdste verjaardag. Enige jaren geleden werd een document ontdekt uit 1516, waarin voor het eerst melding werd gemaakt van de fagot. In die vijf eeuwen heeft de 'takkenbos' zich een geheel eigen plaats verworven in symfonisch en kamermuziek repertoire. Kamerorkest En Suite viert de verjaardag van de fagot met het beroemde fagotconcert van W.A. Mozart. Kaarten (inclusief consumptie) zijn te koop bij de kassa aan de kerk. (13 euro voor volwassen en 7 voor kinderen tot 16 jaar). De kerk is open vanaf 14.30 uur.

Fagottisten over de hele wereld gaan ervan uit dat hun instrument in 2016 zijn vijfhonderdste verjaardag viert. Enige jaren geleden werd een document uit 1516 ontdekt, waarin voor het eerst melding werd gemaakt van de fagot. In die vijf eeuwen heeft de 'takkenbos' zich een geheel eigen plaats verworven in symfonisch en kamermuziekrepertoire.

NOVA herdenkt dit heugelijke feit met onder andere het fagotconcert in F van Weber (solist: Mette Laugs), Dances courtly and portly van Puerle en Three inventions for saxophone and bassoon van Myers. Dit met medewerking van leerlingen van Mette Laugs.

Soliste Mette Laugs studeerde fagot bij Johan Steinmann aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde haar examen Uitvoerend Musicus in 1994. Nog voor haar afstuderen werd ze aangenomen bij Het Gelders Orkest, het orkest waarvan ze onlangs als solofagottist afscheid nam om nieuwe wegen in te slaan. Muziek betekent voor Mette samenspelen, communiceren en inspireren. Al sinds haar jeugdjaren geeft ze met de energie en passie die haar zo kenmerkt les, organiseert ze muziekcursussen en speelt ze in diverse ensembles. Dit keer mogen wij haar als onze solist begroeten! NOVA speelt onder leiding van de dirigent van NOVA Ghislain Belleford.

Op het concertprogramma staan verder nog werken van Mendelssohn (Ouverture Hebriden) en Voríšek (Sinfonia in D). Het programma is daarmee weer heel gevarieerd en wij hopen dan ook u te mogen verwelkomen op het feest van de fagot. Meer informatie staat op www.orkestnova.nl.

Aankomst en intocht Sint-Nicolaas in Arnhem op 12 november

ARNHEM - Op zaterdag 12 november is het weer zover! De Sint en zijn Pieten komen na een lange reis met de boot aan in Arnhem. Aan de Rijnkade, ter hoogte van het Provinciehuis stappen de Sint en zijn Pieten om 13.00 uur aan vaste wal. Hierna volgt de intocht in de stad.

Ook dit jaar eindigt de stoet op de Korenmarkt, waarna Sint-Nicolaas met zijn gevolg te voet verder zal gaan naar de Historische Kelders aan de Oude Oeverstraat. Daar logeert hij samen met zijn Pieten tot zijn vertrek.

De Sint en zijn Pieten verheugen zich erop om Arnhem te bezoeken. De pakjespiet heeft laten weten dat de boot helemaal vol ligt met pakjes. Ook heeft de Sint heel veel Pieten meegenomen om alle pakjes bij de kinderen te brengen. Aan de Rijnkade speelt vanaf 12.20 uur het Pietenorkest en houdt het komische duo Peter en de Vliegmachien de kinderen bezig om het wachten wat korter te maken.

Waarnemend burgemeester Staal heet de Sint en zijn gevolg welkom. Daarna stapt Sint-Nicolaas op zijn schimmel om samen met zijn pieten de binnenstad van Arnhem te doorkruisen. Het is dit jaar een bont gezelschap met allerlei soorten Pieten. Van postpieten tot bakkerspieten, van kluspieten tot vitaminepieten. Het Platform Binnenstad Arnhem heeft voor deze intocht een substantiële bijdrage geleverd.

Modekwartier en Korenmarkt

Dit jaar wordt ook weer de Klarendalse molen en het Modekwartier aangedaan. Afhankelijk van de snelheid van de stoet stopt Sint Nicolaas onderweg een aantal keren om handjes te schudden. Dat doet hij op het Land van de Markt, bij molen in Klarendal en op het Jansplein.

Om het allemaal extra gezellig te maken zijn er weer diverse muziekkorpsen die deelnemen aan de optocht. Kom kijken! Meer informatie op www.sinterklaasarnhem.nl

Route intocht Sint Nicolaas: Rijnkade. Nieuwe Kade, Kadestraat, Oranjewachtstraat, Eusebiusbinnensingel, Beekstraat, Brouwerstraat, Brouwersplein, Johnny van Doornplein, Velperplein, Steenstraat, Velperweg, Arbeidstraat, Rosendaalsestraat, Catherijnestraat/hoek, Klarendalseweg, Klarendalse molen met stop, Klarendalseweg, Sonsbeeksingel, Hommelstraat, Van Muijlwijkstraat, Velperplein, Looierstraat, Gele Rijdersplein, Jansplaats met stop, Marienburgstraat, Ketelstraat, Land vd Markt, Koningsstraat, Kippenmarkt, Broerenstraat, Kerkstraat, Pastoorstraat, Bakkerstraat, Vijzelstraat, Rijnstraat, Hoogstraat, Korenmarkt.

Tweede leven voor monumentale Arnhemse beuk!

ARNHEM - Aan de Velperweg in Arnhem stond een beuk van circa 80 jaar oud. Door een zwam in deze boom moest deze helaas weggehaald worden.

Op 26 oktober is deze boom gerooid door Dienstverlening in het Groen. De totale boom krijgt een tweede leven bij landerij De Park. Er zijn liefst drie klimbomen uit de kroon gezaagd en meerdere grote stammen gaan dienen als speelaanleiding en een natuurlijke brug. De verschillende onderdelen zullen gebruik worden in de Natuurspeelplaats, die momenteel aangelegd wordt bij de landerij. Ook zullen delen van de circa 30 meter hoge beuk (met een diameter van meer dan een meter!), gebruikt worden voor speelaanleidingen in het struinpad en in de geitenweide. De kleinste stammen worden klein gemaakt voor de vuurplaats/openhaardhout.

Arnhems Kleinkoor Vocare zingt Italiaans programma

ARNHEM - Het Arnhems Vocare koor brengt op 5 en 6 november in de Parkstraatkerk van Arnhem Con Amore!, een concert met Italiaanse inslag. De helft van het repertoire bestaat uit Italiaanse werken waarin de liefde centraal staat.

De subtitel van het concert is Sonnetto. Vocare heeft zich laten inspireren door de sonnetten van Petrarca, die meer dan 350 (!) van deze klankdichten schreef voor zijn onbereikbare liefde Laura. Petrarca was de uitvinder van het sonnet, dat door heel veel dichters na hem gebruikt is. De vorm ervan is 2x4 regels, gevolgd door 2x3 regels.

Het programma van Con Amore heeft daarom ook de opbouw van een sonnet: 2x 4 liederen gevolgd door 2x3 liederen. Het concert begint met vier heel verschillende Italiaanse madrigalen op teksten van Petrarca. Vervolgens vier Engelse en drie Franse liederen over de al dan niet onbereikbare liefde. Het concert wordt afgesloten met drie eigentijdse Italiaanse liederen. Het blokfluitensemble Flageolet verzorgt de instrumentale intermezzi.

Bij de entree van 10 euro zijn Italiaanse hapjes en drankjes na afloop inbegrepen: 5 november om 20.00 uur en 6 november om 15.00 uur, Parkstraatkerk, ingang Kastanjelaan 22, Arnhem. Reserveren van kaartjes kan via www.vocare.nl.

Vijf keer goud voor Ho Sin Sul bij EK Tang Soo Do in Athene

ARNHEM - Tijdens de Europese Kampioenschappen Tang Soo Do op 22 en 23 oktober in Athene hebben twee jonge sporters Van Ho Sin Sul, Korean Martial Arts School in Arnhem, samen liefst vijf Europese titels, 1x zilver en 1x brons gehaald op verschillende wedstrijdonderdelen.

Bram van Velsen, 12 jaar groene band, werd in zijn categorie zowel Europees Kampioen op het onderdeel traditionele hyungs (loopvorm) als bij het sparren. Rick van Zijl, 14 jaar rode band, won goud bij de lange stok, goud bij de korte stok en goud bij het sparren. Daarnaast was er nog brons voor Bram bij de korte stok en zilver voor Rick bij de traditionele hyungs. Bij het onderdeel korte stok kwamen Bram en Rick uit in dezelfde poule. In totaal was Nederland met 15 deelnemers zeer succesvol op het evenement met deelnemers uit België, Duitsland, Engeland, Schotland, Griekenland, Turkije en Polen. Zelfs vanuit de wereldwijde bond waren er twee vertegenwoordigers uit Maleisië.

Tang Soo Do is een traditionele Koreaanse gevechtskunst die uiterst effectief is als zelfverdediging voor jong en oud. Het leren van hand- en voettechnieken en (wapen)vormen gaan samen met het opbouwen van zelfvertrouwen, discipline, uithoudingsvermogen en respect. Het vele trainen in de voorafgaande maanden zowel zelfstandig als onder leiding van Sabum Nim Mike Peter en Kyosa Cor van den Berg heeft zijn vruchten afgeworpen. “It’s not about being better than someone else, it’s about being better than you were the day before.”

Voor meer informatie over Ho Sin Sul, Korean Martial Arts School, zie facebook en www.hosinsul.nl.

De Sinterklaasbank wil dit jaar meer kinderen blij maken

REGIO - Elk jaar zorgt de Sinterklaasbank ervoor, met hulp van heel veel sponsors, dat kinderen in Nederland een Sinterklaascadeautje krijgen. Kinderen die zonder de Sinterklaasbank echt naast de pakjesboot vallen. "In 2006 gingen we van start met 50 kinderen. In 2016 bestaan we tien jaar en willen we daar 5.000 van maken. Vanaf dit jaar geldt daarom een nieuwe aanmeldprocedure."

De Sinterklaasbank is op zoek naar intermediairs die toegang hebben tot de gezinnen waar deze kinderen in opgroeien. Gezinnen die in financiële nood verkeren en geen (sociaal)vangnet hebben.

Elisa Nuij oprichtster van de Sinterklaasbank: “Voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood. En hoe leg je uit aan een kind dat de Goedheiligman voor hem of haar geen cadeautje heeft. Het bijzondere aan de Sinterklaasbank is dat kinderen een verlanglijstje mogen maken en zo hun eigen cadeau kunnen kiezen. Een ‘wenscadeautje’ noemen wij dat. De Sinterklaasbank onderscheidt zich daarmee van andere initiatieven en organisaties.”

Op de site www.sinterklaasbank.nl staat een aanmeldformulier, met voorwaarden en instructie, dat door de intermediairs ingevuld kan worden. De sluitingstermijn voor het inleveren van dit formulier is uiterlijk 8 november.

De Sinterklaasbank heeft als doel kinderen die buiten de pakjesboot vallen niet alleen een cadeautje te geven maar ook dat echte ‘Sinterklaasgevoel’. Dus folders doorbladeren, kruisjes zetten en een wensenlijstje maken.

Bistro Bootsma deze week geopend in Elden!

ELDEN/ARNHEM - Vanaf afgelopen woensdag 2 november is Bistro Bootsma in Elden geopend, een familiebedrijf dat gerund wordt door Cleo en Coen Bootsma.

Hier staan het Bourgondische leven, genot en beleving centraal. Zij hebben alle ingrediënten in huis om met goed gastheerschap en veel liefde voor het vak, hun gasten warm te onthalen. Met een verrassend glas wijn, mooie gerechten van verse en pure producten, een sfeervolle ambiance, veel kaarslicht en een heerlijk ontspannend muziekje op de achtergrond.

Cleo en Coen komen uit een ondernemersgezin. Ouders Ben en Marja Bootsma, zijn vroeger de uitbaters geweest van Café Sint Jan en de Heeren van Aemstel in Arnhem en Bistro 't Klokhuys in Bemmel. Na zelf jarenlang ervaring op te hebben gedaan in het horecawezen vonden Cleo en Coen dat het tijd werd om voor zichzelf te beginnen, en omdat het aanbod qua eetgelegenheden beperkt is in Arnhem Zuid, besloten zij daar Bistro Bootsma te beginnen. "Wij willen mensen de gelegenheid geven om lekker buiten de deur te kunnen eten zonder dat ze daarvoor de stad in hoeven. Op onze kaart vindt je smaakvolle gerechten voor een eerlijke prijs. Je kan terecht voor een snel hapje eten maar ook voor een avondvullend programma." Voor de Bistro is er gratis parkeergelegenheid voor de deur. Vanaf het Gelredome zijn zij lopend bereikbaar en vanaf de stad met het openbaar vervoer. Openingsaanbieding van zaterdag 5 november tot en met vrijdag 18 november een drie-gangen menu voor slechts 18,50 euro.

Bistro Bootsma, De Brink 7, Arnhem (Elden), 026 3819037, www.bistrobootsma.nl

November Aktiemaand Laminaat bij Van Baal Materiaalhandel

HERVELD – De maand november is bij uitstek 'woonmaand'. Er wordt weer veel binnen vertoefd. Vandaar dat veel aanpassingen in het huis in november worden gedaan. Wat dacht u bijvoorbeeld van een nieuwe vloer? Kom dan deze maand eens langs bij Van Baal in Herveld, want in november bieden zij een gratis Protecta ondervloer aan, evenredig aan het aantal m2 laminaat dat u koopt!

Tegenwoordig zijn vele houtsoorten perfect nagebootst in diverse laminaatvarianten. Tevens zijn er mooie imitaties van stenen vloeren. De keuze in kleur en design is enorm. Bovendien is laminaat degelijk en duurzaam. En omdat het eenvoudig stofvrij te houden is, biedt het aan mensen met allergieën een gezondere en aangenamere leefomgeving. Het is snel en gemakkelijk zelf te leggen, maar dit kunt u uiteraard ook uitbesteden aan Van Baal.

Naast het grote assortiment laminaat kunt u bij Van Baal echter ook terecht voor al uw bouwmaterialen, zowel nieuw als gebruikt; stalen balken, vloerroosters, radiatoren, isolatiemateriaal, balk- en tuinhout, u vindt het allemaal bij Van Baal. Of bent u op zoek naar kunststof kozijnen? Kom dan zeker eens een kijkje nemen, want bij Van Baal zult u versteld staan van de enorme keuze daarin! Alles is op voorraad, dus direct mee te nemen of te laten bezorgen, want ook dat is mogelijk.

En heeft u geen tijd om naar Herveld te komen, wellicht vindt u wat u zoekt op de webshop: www.vanbaal-herveld.nl. Op maandag voor 15.00 uur besteld is woensdag in huis!


Van Baal Materiaalhandel, Verbindingsweg 10, Herveld, 0488 452931.

Nieuwe trends en betaalbare damesmode bij Shopaholic

ARNHEM – Eigenaren Jill en Suzan verkopen bij Shopaholic kleding in ibiza style. Ook de uitstraling van de winkel past goed bij de kleding die ze verkopen. Inmiddels hangt de nieuwe wintercollectie in de schappen. De kleding wordt speciaal ingekocht op de wensen van onze klanten.

De ibiza kleding is betaalbaar voor iedereen. Het prijssegment zit tussen de twintig en 35 euro. De broeken zijn allemaal honderd procent stretch waardoor ze heel comfortabel zitten. Naast de kleding die ze verkopen, verkopen ze ook een assortiment accessoires zoals ibiza sjaals, poncho's en handgemaakte sieraden en slippers.

Heeft u een speciale gelegenheid, maar kunt u daar niet de juiste sieraden bij vinden. Ga dan langs bij Shopaholic. "En wij maken voor u wat u in gedachten heeft voor een prijs van gemiddeld 35 euro maken wij voor u de mooiste ibiza slippers."

Shopt u liever thuis ga dan naar vernieuwde webshop: www.jill-sieraden.nl. Daar kunt u de kleding van Shopaholic online op bestellen

Shopaholic; Hanzestraat 70; 06-28853985; www.jill-sieraden.nl. Shopaholic is ook te volgen via facebook.

SessinkWonen: vakmanschap in maatwerk

GENDT - Waarom genoegen nemen met standaard meubelen terwijl voor het zelfde geld vergelijkbare kwaliteits-meubelen op maat gemaakt kunnen worden? Vaak wordt er lang gezocht naar het ideale meubel en wordt het uiteindelijk bij Sessink Wonen in Gendt gevonden! Kom ook eens langs en laat u verrassen. Zij zijn namelijk de experts op het gebied van maatwerk.

Bij Sessink Wonen werken meubelmakers die hun vak verstaan. Zij weten als geen ander uw wensen te vertalen naar een exact passend design. Zou het niet geweldig zijn als uw tv kast op maat gemaakt wordt, zodat het de wand voldoende vulling geeft en uw apparatuur er perfect in past? Ook om tafels en kasten op maat te laten maken moet u echt eens bij Sessink Wonen langs gaan. Zowel strak als landelijk of industrieel vormgegeven. Van massief hout of design in kleur gespoten. Wat u maar wenst! Ook diverse onderbouwen voor sfeerhaarden van de Home Garden Shop worden bij Sessink regelmatig gemaakt. Aan de hand van uw wensenpakket wordt er een ruwe schets gemaakt, die als basis ligt voor het uiteindelijke ontwerp. Samen met een team van meubelmakers wordt uw bestelling in eigen meubelmakerij vervaardigd.

15 procent korting

Kom eens binnen en ontdek het brede assortiment bij Sessink; tafels , kasten, bedden, pvc en eiken vloeren, zitmeubelen... En, als u nu de (1000 m2) showroom bezoekt, kunt u zelfs van 15 procent korting profiteren op de vele showroommodellen! Tot ziens, aan de Langstraat 269 in Gendt; 0481 423134 – www.sessinkwonen.nl – www.uwmeubelopmaat.nl.

Met Zlim in Elst zestien kilo lichter!

Voor

ELST - "Begin van dit jaar hoorde ik van mijn buurvrouw/collega dat zij was gaan sporten bij Zlim Bodystyling in Elst. Ik was op dat moment zwaarder dan ik ooit was geweest en had naast mijn slechtwerkende schildklier ook verhoogde suiker. Het moment om er iets aan te gaan doen. Daarom besloot ik een afspraak te maken bij Zlim en meteen ook de eerste les te plannen."

"Het was een prettig intakegesprek, maar ook confronterend toen ik het gewicht en de centimeters zag. Echter, Miriam gaf me vertrouwen dat het zou gaan lukken. We gingen voor 30 lessen, 8 kg en ongeveer 70 cm. Vanaf de eerste les voelde ik me op mijn gemak. De sfeer was erg prettig en iedereen geeft je vertrouwen en stimuleert je op een positieve manier.

Na

Ik ben 15 weken lang, twee keer in de week gaan sporten. Een half uur intensief bezig zijn met de verschillende 'zones', waar je af wilt vallen en daarna heerlijk ontspannen in de Ozon. Daarnaast is voedingsadvies een vast onderdeel van de lessen. Dit bleek een prima combinatie te zijn.

De kilo's en centimeters werden al gauw minder, maar ook mijn suiker verbeterde. Ook had ik veel meer energie, wat logisch is, want je hoeft dagelijks veel minder gewicht mee te dragen.

Na 30 lessen besloot ik een jaarabonnement te nemen. Dit om niet meer terug te vallen in mijn oude patroon en in ieder geval 1 keer per week bewust bezig te zijn met mijn lichaam. (Het resultaat na een half jaar mocht er wezen; ik ben 16 kilo lichter en over het gehele lichaam 115 cm slanker.)

Natuurlijk moet je de knop omzetten, maar met de hulp en steun van de Zlim-dames is dit nooit een probleem geweest. Een aanrader!

Zlim Bodystyling Elst, Dorpsstraat 29a Elst, Tel. 0481- 375 189

Collecteweek Alzheimer Nederland

ARNHEM - In de week van 7 tot en met 12 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats. In Arnhem gaat weer een behoorlijk aantal collectanten de straat op om geld in te zamelen.

Vorig jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Van de Alzheimersokken, onze nationale campagne met de VriendenLoterij tot het nieuwe dementiebeleid van ons kabinet. Er zijn grote stappen gezet in het beter bespreekbaar maken van de ziekte en de zorg voor mensen met dementie.

Alzheimer Nederland is blij met deze aandacht. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.

Inschrijven voor kerstmarkt

BEMMEL - De kerstmarkt in Bemmel, die op 11 december van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden in en rond het centrum, belooft ook dit jaar weer groots te worden.

Deze kerstmarkt is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een regionaal evenement, dat massaal bezocht wordt door bezoekers uit zowel Lingewaard als de wijde omgeving. "Heeft u interesse om een of meerdere kraampjes op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via de website http://kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook alle verdere informatie."

Debat Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM - 30 november is er opnieuw een belangrijke mijlpaal in de lange reeks van ontwikkelingen rondom het gebied Stadsblokken-Meinerswijk. Op deze dag mogen de inwoners van Arnhem voor of tegen het voornemen van de raad stemmen om projectontwikkelaar en eigenaar Kondor Wessels Projecten het gebied verder te laten ontwikkelen, mede door inzet van substantiële woningbouw.

In aanloop naar dit referendum organiseert burgercoalitie Stadsbokken-Meinerswijk (Initiatiefgroep Kloppend Stadshart, Milieudefensie Arnhem en het Wijkplatform Malburgen-West SMBW) een debat. Een debat waarin de alternatieve uitwerking van Kloppend Stadshart centraal staat. Een uitwerking waarvan wij vinden dat die wél recht doet aan de gebiedsvisie uit 2012. Het huidige voorstel van de raad doet dat niet en daarom vragen we aan de Arnhemmers om tijdens het referendum tegen te stemmen. Tegen woningbouw, maar vóór een mooie ontwikkeling.

Bent u nieuwsgierig naar dit initiatief, heeft u kanttekeningen of suggesties of bent u ronduit kritisch over onze aanpak? Dit is dé gelegenheid om uw stem te laten horen en met ons in discussie te gaan. Het is een alternatief dat niet in beton is gegoten (letterlijk en figuurlijk). Graag willen we horen hoe u er in staat, en hoe u de route ziet naar deze invulling van de gebiedsvisie. Er is er volop ruimte voor een open debat tussen u, de andere aanwezigen en de initiatiefgroep.

Marlies Leupen zal deze avond als onafhankelijk debatleider optreden. De informatieavond met debat op dinsdag 8 november is van 20:00 tot 22:00 uur in De Coehoorn aan de Coehoornstraat 17, Arnhem. De toegang is gratis. Gevraagd wordt zich wel even aan te melden met vermelding van het aantal personen via contact@stadsblokken-meinerswijk.org. Info over de Initiatiefgroep & de uitwerking staat op www.stemmetjehart.nl.

Sinterklaas bezoekt de Laar-Oost op zaterdag 19 november

ARNHEM - Zaterdag 19 november maakt Sinterklaas, samen met al zijn pieten, een rondgang door de Laar-Oost, gevolgd door heel veel kinderen. De Zwarte Pietenband zorgt voor vrolijke sinterklaasmuziek. Kinderen, die als 'sintje' of 'pietje' verkleed in de optocht meelopen, kunnen een prijsje winnen.

De route start om 12.30 uur in de Bingelradestraat. De route wordt vermeld op www.oostelaar.nl. Om 13.30 uur zal de hele stoet aankomen bij boerderij De Kroon, waar Sinterklaas verwelkomd wordt door de voorzitter van wijkvereniging De Oostelaar. Buiten bij de boerderij worden de prijsjes uitgedeeld, voor de leukste 'sintjes' en 'pietjes', dus houd je rugnummertje bij de hand en lever het daarna in. Wie weet win je een prijsje! Ook kunnen kinderen bij Sinterklaas op het podium komen. Om 15.00 uur start het sinterklaasfeest in de bijbouw van boerderij De Kroon voor kinderen van 0 – 10 jaar, die hun schoen gezet hebben (kijk voor meer informatie en de schoenbon in wijkblad De Oostelaar of op de website.

De Zwarte Pietenband en de pieten maken er een vrolijk feestje van. Na de pauze krijgen de kinderen de gelegenheid om met Sinterklaas op de foto te gaan of een liedje voor hem te zingen. Ook worden de kinderen, die een prijsje gewonnen hebben met hun mooie versierde schoenen, op het podium geroepen. Tot slot worden de gevulde schoenen uitgedeeld.

De zaal is open vanaf 14.30 uur en het feest duurt tot ongeveer 16.30 uur. De gemaakte foto’s kunnen kort na het feest gratis van de website gehaald worden. De organisatie is in handen van wijkvereniging De Oostelaar.

De Flabinussen opent jubileum- seizoen met Prinsenkeuzeavond

ARNHEM - Carnavalsvereniging De Flabinussen opent op zaterdag 12 november 2016 hun seizoen met hun prinsenkeuze avond. Het seizoen waarin de vereniging haar 55-jarig jubileum viert. Een gezellige feestavond met een nieuwe band in de feestburcht van ‘De Flappen’ (kantine Arnhemse Boys Schuytgraaf).

Dit seizoen zal de Belgische band The Wiggs de muziek bij De Flabinussen verzorgen. ‘The Wicks’ zijn geen onbekende daar zij in het verleden ook al de muzikale aankleding bij De Flabinussen hebben verzorgd. Deze band heeft een zeer gevarieerd repertoire van tachtiger jaren tot aan Nederlandstalige muziek.

Prins Dylan I en Page Heidi zullen om 20:11 uur officieel het seizoen openen, maar de zaal zal om 19:30 open zijn om de eerste gasten te ontvangen. Toegang tot deze gezellige avond is gratis! De hoofdact deze avond zal de presentatie van het nieuwe prinsenpaar zijn. Wie o wie zullen dit jubileumjaar voorop gaan in het feestgedruis? Voor de benoeming van het nieuwe prinsenpaar zal er eerst afscheid genomen worden van Prins Dylan en zijn Page Heidi.

Bent u ook benieuwd wie het prinsenpaar wordt tijdens dit speciale seizoen en heeft u zin in gewoon een gezellige feestavond? Kom dan op 12 november gezellig een feestje met ons mee vieren!

Lunatics, de té gekke spooktocht...

ARNHEM - Gekken zijn het, althans dat denken ze dat ze gek zijn. Bewoners van een tehuis in Arnhem Zuid.

Maar zijn ze daadwerkelijk wel gek of worden ze het gemaakt door de directeur van het tehuis waar ze verblijven? Ontsnapt uit hun tehuis, dwalen ze nu door het park Immerloo. Wie vertelt het echte verhaal? De dokter en de directeur van het tehuis waar ze verblijven of zijn het tocht de Lunatics zelf?

Op zaterdag 10 december ken jij het echte verhaal. Loop de Lunatics spooktocht en beleef het avontuur. Starten is vanaf 19.30 uur. Je kan alleen meedoen als jij je van tevoren inschrijft op info@kronenburg-appelgaard.nl. Vermeld in jouw bericht het aantal personen en de leeftijden.

Weggeefhoek geven en nemen pakt groot uit in Arnhem

ARNHEM – Na meer dan drie jaar is de weggeefhoek geven en nemen aan de Kronenburgsingel 505 nog even actief als vroeger. Naast de jobcoach en de juriste is er nu ook een budgetcoach, die op wekelijkse basis hulp aanbied. Naast het wekelijkse groenteproject, hebben ze nu ook zeven dagen per week een voedseluitgifte voor mensen die het net even minder hebben.


Dit jaar gaat weggeefhoek geven en nemen in Arnhem wederom een groots sinterklaasfeest organiseren. Men wil dit jaar tussen de 500 en 1000 kinderen blij maken waarvan de ouders het even wat minder hebben. Dit jaar wordt het sinterklaasfeest nog groter. Eigenlijk uit noodzaak omdat er steeds meer gezinnen met jonge kinderen geen geld hebben voor sinterklaascadeautjes. Hierbij kan weggeefhoek geven en nemen in Arnhem alle steun gebruiken. Donaties zijn erg welkom, zodat er heel veel kinderen blij gemaakt kunnen worden. Heeft u iets aan te bieden of heeft u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met weggeefhoek geven en nemen in Arnhem.

Voor meer informatie of openingstijden: www.weggeefhoekgevenennemen.nl, 06-33780117, of via facebookpagina: Weggeefhoek geven en nemen in Arnhem.

De Bibliotheek Kronenburg, zoveel meer dan boeken

ARNHEM - De Bibliotheek Kronenburg biedt een prachtig brede collectie, maar dat is nog lang niet alles. Elke maand vinden er verschillende activiteiten plaats zoals het taalcafé, en hulp bij computergebruik.

In het Taalcafé wordt op een ontspannen manier Nederlands geoefend. Door middel van taalspelletjes, beeldgebruik en aan te sluiten bij Nederlandse tradities gebeurt dit op een laagdrempelige en interactieve wijze. Er wordt rekening gehouden met de verschillen in niveau en tempo. Het taalcafé is iedere tweede dinsdag van 10.15 tot 11.00 uur en iedere vierde donderdag van 18.45 tot 19.15 uur van de maand.

Het Taalhuis is voor iedereen die (beter) wil leren lezen en schrijven. In dit half uur kunnen onder andere vragen gesteld worden en kunnen deelnemers aan de slag met oefenen.nl. Het taalhuis is iedere tweede dinsdag van 11.00 tot 11.30 uur en iedere vierde donderdag van 18.45 tot 19.15 uur van de maand in de Bibliotheek Kronenburg.

Hulp bij computergebruik
Iedere vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur is het gratis inloopspreekuur voor vragen over computer- en internetgebruik in de Bibliotheek Kronenburg. Deze activiteit is voor iedereen die een vraag heeft over bijvoorbeeld internet, e-mailen, Word, Google, Facebook en nog meer.

De Bibliotheek Kronenburg bevindt zich in het Winkelcentrum Kronenburg op de eerste verdieping (Kronenburggalerij 7). Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en voor data en tijden op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Het ontstaan van de wijk Kronenburg

ARNHEM - Kronenburg vormt samen met het wijk Vredenburg een wijk in het zuidelijke gedeelte van Arnhem. Deze wijken relateren uit de jaren '70. Tevens behoren de wijken Eimersweide en Holthuizen daar ook bij. Eimersweide ligt als enige gedeelte boven de verkeersaders A-325. De straatnamen van het gedeelte Holthuizen en Vredenburg zijn allen vernoemd naar plaatsen uit de provincie Friesland en Drente.

Het gedeelte Kronenburg kenmerkt zich door het gevestigde winkelcentrum Kronenburg en de voornamelijk hoogbouw. In het verleden werd de Appelgaard vaak bij de wijk Rijkerswoerd gerekend. Maar inwoners van de Appelgaard hebben zelf kenbaar gemaakt liever samen met de buurt Kronenburg te willen gaan in een buurtoverleg.

In totaal wonen er 8.161 inwoners in het wijk. Deze inwoners wonen verspreid over de 4314 woningen die het wijk in totaal telt. De woningen bestaan uit 73 procent uit huurwoningen en 27 procent uit koopwoningen. In totaal zijn er 510 bedrijven gevestigd volgens de statistieken in het wijk.

De wijk Kronenburg kent op dit moment veel stedelijke functies, zoals grote MBO instelling, winkelcentrum, kantoren en Gelredome als directe buur. Vredenburg is daarin tegen een echt gezinswijk deze heeft dan ook veel zorginstellingen zoals een apotheek en de Iriszorg. Men heeft op dit moment een actieplan 2013-2015 opgericht voor de wijken. De doelstelling die men hier mee voornamelijk wil bereiken is om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in het wijk omhoog te krijgen.

Ook beschikt de wijk Kronenburg over een kantorenpark genaamd Kroonpark. Dit is een representatieve kantoorlocatie met moderne en klassieke kantoorpanden in de nabijheid van winkelcentrum Kronenburg. Kroonpark ligt centraal in het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem-Nijmegen). Kroonpark ligt in de wijk Kronenburg direct langs de afslag van de snelweg A325 (Arnhem-Nijmegen) en aan de Pleyroute.

Staat u wel stevig in uw schoenen?

ARNHEM – Voetproblemen blijven vaak veel te lang in sokken verborgen. Onze voeten worden onder de tafel geschoven en krijgen over het algemeen maar weinig aandacht. Vreemd, als we bedenken hoe belangrijk onze voeten eigenlijk zijn. Zonder voeten komen we geen stap vooruit..

Veelal worden eigen voeten maar lelijk gevonden, terwijl we er juist trots op moeten zijn dat onze voeten ons volledige gewicht, elke dag weer dragen. Een beetje meer aandacht is dus zeker geen overbodige luxe. Maak daarom eens een afspraak bij Pedicurepraktijk Angelique. Zij checkt uw hele voet en let op zaken die u wellicht zelf niet opmerkt. Zo kan zij voetproblemen meestal voorkomen. Toch komt men meestal pas naar de Pedicurepraktijk toe, als er al een probleem is ontstaan. Een likdoorn, eelt en/of kloven, kalk- of schimmelnagels, het kwaad is dan al geschied. Gelukkig bent u ook dan bij Pedicurepraktijk Angelique in zeer goede handen. Met haar bekwaamheid als gediplomeerd pedicure, geeft Angelique u de juiste behandeling. Tevens zorgt ze er met haar gastvrijheid voor, dat u uzelf direct op uw gemak voelt.

In de praktijk van Angelique ervaart u luxe en comfort, terwijl de tarieven juist heel basis zijn! En bent u slecht ter been en/of rolstoelafhankelijk? Geen enkel probleem; de praktijk bevindt zich op de begaande grond en is zeer gemakkelijk toegankelijk. Ook stevig in uw schoenen staan?
Bel dan: 06-46 13 06 73 of kom langs aan de Brinkhofsestraat 45 in Arnhem. www.pedicurepraktijkangelique.nl.

Copy Kronenburg is al meer dan 25 jaar een vertrouwd adres

ARNHEM - Persoonlijk contact en aandacht voor de klanten is al jaren de kracht van het bedrijf. Copy kronenburg is de specialist in print en drukwerk.

Kopiëren en Printen. Wilt u zelf kopiëren of uw opdracht afgeven aan een medewerker tegen meerprijs. Veel is mogelijk zoals vergroten, verkleinen, dubbelzijdig, kleur of zwart/wit. Printen kan via: info@copykronenburg.nl, voor A4 of A3 formaat. Dat kan via een usb stick, SD card of per mail. Posters of bouwtekeningen op A2, A1, A0 formaat is geen probleem voor Copy Kronenburg. Uw opdracht in alle soorten bestanden worden aangeleverd.

Drukwerk: superscherpe prijzen! Zo kunt u bij Copy Kronenburg terecht voor flyers, briefpapier, enveloppen, kaarten, waardebonnen, posters, notablok met doorslagpapier en nog veel meer.

Textiel. U bent op zoek naar een leuk cadeau? Copy kronenbug bedrukt t-shirts, mousepads, schorten en tassen. Met een toepasselijke foto maken zij in een handomdraai voor u een persoonlijk cadeau. Ook uw lievelingsfoto op canvas afdrukken behoort tot de mogelijkheden.

Ontwerp en DTP. Copy Kronenburg heeft een eigen afdeling ontwerp en DTP.
Men verzorgt uw huisstijlen, logo's, visitekaartjes, flyers, folders, geboorte-, trouw- en uitnodigingen. Bent u toe aan een nieuwe huisstijl en logo? Een team van enthousiaste professionele medewerkers met nieuwe frisse ideeën staan voor u klaar!

Copy Kronenburg; Croydonplein 410-414, 6831 LN Arnhem; 026 3234894.

Schoen- & sleutelmakerij Mark Spierings

ARNHEM - Schoen- & sleutelmakerij Mark Spierings repareert alle soorten schoenen, van chique pumps tot stevige wandelschoenen. Ook innemen of uitleggen van laarzen, orthopedische aanpassingen en verhogingen behoren tot de mogelijkheden. Na een onderhoudsbeurt zien uw nette schoenen er weer pico bello uit en is de levensduur verlengd. Eigenaar Mark heeft meer dan twintig jaar ervaring als schoenmaker. Ze hebben al vele schoenen onder handen genomen, tot ze er weer spic en span uitzagen.

Lederaccessoires en onderhoud. In de winkel vindt u allerhande accessoires en lederwaren. Onder meer inlegzolen, steunzolen, portemonnees, riemen en tassen. Zelf aan de slag met schoensmeer? zij voorzien u graag van alle benodigde onderhoudsproducten én advies voor het beste resultaat. Ook hebben ze meer dan tachtig kleuren op voorraad.

Sleutelservice
Een extra huissleutel bij de buren of een goede vriend is voor de meeste mensen geen overbodige luxe. Wie raakt er nou nooit wat kwijt? Zij maken kopieën van al uw sleutels. Ook autosleutels met startonderbreker, chip of transponder zijn geen probleem. Zelfs gebroken, gebogen en beschadigde sleutels kunnen we namaken.

Palthe Stomerij
Schoen- & sleutelmakerij Mark Spierings is al jaren uw vertrouwde stomerij adres voor uw kleding, vandaag gebracht overmorgen weer klaar.

Graag tot ziens op onze locatie tegenover de kassa's van Albert Heijn XL, Kronenburgpasage 73, Winkelcentrum Kronenburg Arnhem, telefoon 026 3232391.

Voor verzekeringen, financieringen, pensioenen en vooral hypotheken: Heuveling Adviesgroep sinds 2015 aan de Kronenburgsingel

Het team van Heuveling Adviesgroep. Van links naar rechts: Roëro Borst, Frans Heuveling, Mariza van der Minnen, Arnold Oostwouder, Sharon Lieuwen en Paul Huls

ARNHEM – Sinds 1980 is Heuveling een bekende naam in Arnhem en omgeving. Ooit gevestigd in Kronenburg, later aan de Van Muijlwijkstraat in het centrum en sinds 2015 weer terug aan de Kronenburgsingel 19 in het zogeheten 'financiële' straatje.

Heuveling Adviesgroep met zes specialisten en deskundige medewerkers is actief op het gebied van verzekeringen, financieringen, pensioenen en vooral ook hypotheken.

Een woning kopen moet een weloverwogen beslissing zijn. De adviseurs van Heuveling hebben veel ervaring met de afwegingen, die komen kijken bij het kopen van een woning, en adviseren de cliënt graag. Voor alle werkzaamheden geldt dat Heuveling geheel onafhankelijk is en een compleet pakket aan diensten biedt.

Bijzonder is dat Heuveling als hypothecair planner een excellent hoog kennisniveau in huis heeft, meer dan vele collega's in deze branche. Men krijgt er het beste advies voor nu én in de toekomst.
Neem contact op voor vrijblijvend advies! Heuveling Adviesgroep, Kronenburgsingel 19, Arnhem; 026 4424944; www.heuveling-adviesgroep.nl; www.facebook.com/HeuvelingAdviesgroep.

Plan voor de Kronenburg Passerelle

ARNHEM - Een werkgroep bestaande uit bewoners en enkele organisaties, waaronder gemeente, Rijnstad en Wereldhave, gaat zich buigen over de Kronenburg Passerelle. Dit voetgangersviaduct tussen het winkelcentrum Kronenburg, het busstation Kronenburg en de wijk Vredenburg is vaak sterk vervuild en vol met graffiti.

De Passerelle wordt zeer regelmatig gebruikt door een groot aantal bewoners en professionals richting Vredenburg. Ook gebruiken de bewoners van Kronenburg deze doorgang voor hun bezoek aan de voorzieningen aan de Slochterenweg, zoals De Petersborg.

Na klachten van de vele gebruikers van de Passerelle is het idee ontstaan om het opknappen van de Passerelle te koppelen aan de ideeën die er leven rondom het 'vergroenen' van de wijk. Kronenburg is een hotspot in Arnhem als het gaat om hitte-uitstraling. De grote stenige oppervlakten zouden groener moeten worden om de temperatuur tijdens hittegolven omlaag te brengen. Ook zijn er ideeën om met waterwisseling energie te besparen.

Met medewerking van Rijnstad opbouwwerk en jeugdwerk wordt getracht ook bewoners, jeugd en jongeren te betrekken bij de planvorming. Mogelijk komt er ook een ontwerpwedstrijd.

Bewoners die belangstelling hebben om deel te gaan nemen in de werkgroep zijn welkom. U kunt zich aanmelden bij het opbouwwerk, telefoon 06 50481697 of per email g.scheuter@rijnstad.nl.

Knutsel een Sinterklaasschoen

ARNHEM - Op zaterdag 12 november komt Sinterklaas aan. Natuurlijk kunnen alle kinderen in Nederland vanaf dat moment weer dagelijks hun schoen zetten in de hoop een cadeautje of wat lekkers te krijgen.

Ook winkelcentrum Kronenburg wordt niet overgeslagen door de Sint. Tussen 12 en 26 november kun je bij de winkels een knutselschoen meekrijgen. Deze mag je thuis versieren en voor één van onze open haarden neerzetten (verdeeld over het winkelcentrum). In de week van 27 november tot en met 1 december kun je je gevulde schoentje weer ophalen!

Sinterklaasshow
Op zaterdag 26 november komt niemand minder dan Sinterklaas met zijn gevolg naar het winkelcentrum. Kinderen, ouders, opa's en oma's zijn uitgenodigd om naar Sinterklaas te komen kijken en je cadeauwensen persoonlijk aan hem te vertellen!
Kom jij ook? Van 12.00-13.00 uur is er een vermakelijke bakpietenshow. Van 13.00-14.00 uur is de Sint aanwezig.

Afwijkende openingstijden op winkelcentrum Kronenburg
Zondag 4 december, Extra Koopzondag, 12.00 - 17.00 uur
Maandag 5 december, Sinterklaasavond geopend tot 17.00 uur
Zondag 18 december, Extra Koopzondag, 12.00 - 17.00 uur
Vrijdag 23 december, Extra Koopavond geopend tot 21.00 uur
Zondag 25 december, 1e Kerstdag gesloten
Maandag 26 december, 2e Kerstdag gesloten
Zondag 1 januari gesloten

Winkelcentrum Kronenburg, Kronenburgpromenade 14; 6831 EA Arnhem.
Voor meer informatie: www.winkelcentrumkronenburg.nl.

28 / 28