GN Nijmegen-Noord

12 september 2018

GN Nijmegen-Noord 12 september 2018


Uitreiking van Elisabeth Tuijnman Cultuurprijs

SLIJK-EWIJK - Op 15 september zal de Elisabeth Tuijnmanprijs voor de derde keer worden uitgereikt.

Dit gebeurt tijdens de Kunstbeurs in Galerie 1400 van Lincy Hoogveld in het witte kerkje tegen de dijk in Slijk-Ewijk. Het feestelijke moment is gepland om 16.00 uur.

De prijs werd eerder uitgereikt aan De Kik, het theater in Elst en zanger Dick van Altena. Oud-burgemeester Elisabeth Tuijnman kreeg de prijs van de raad van Overbetuwe bij haar afscheid in 2012. De prijs wordt uitgereikt aan mensen of instellingen die zich bezighouden met kunst en cultuur in de breedste zin in de gemeente Overbetuwe. Het gaat om personen en instellingen die inspirerend zijn voor anderen, boven het maaiveld uitsteken en uitstijgen boven anderen.

Vrijdag & Sandifort in Theater De KiK

Remko Vrijdag en Martine Sandifort. (foto: Vrijdag en Sandifort)

ELST - Voorlopig voor Altijd (try-out). Cabaret in Theater de KiK op vrijdag 21 september aanvang 20.30 uur. Kaarten via www.theaterdekik.nl.


Remko Vrijdag en Martine Sandifort spelen alweer hun vierde voorstelling op rij. De vorige show Vrijdag vs Sandifort werd uitgeroepen tot een van de meest indrukwekkende cabaretvoorstellingen van het seizoen: ‘Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer -en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort’, concludeerde de Poelifinario jury.

"Maakt u op voor een avond rauw, razendsnel, scherp, over de top, supermuzikaal en ongenadig grappig cabaret en een karavaan aan typetjes."

Uitreiking van Elisabeth Tuijnman Cultuurprijs

SLIJK-EWIJK - Op 15 september zal de Elisabeth Tuijnmanprijs voor de derde keer worden uitgereikt.

Dit gebeurt tijdens de Kunstbeurs in Galerie 1400 van Lincy Hoogveld in het witte kerkje tegen de dijk in Slijk-Ewijk. Het feestelijke moment is gepland om 16.00 uur.

De prijs werd eerder uitgereikt aan De Kik, het theater in Elst en zanger Dick van Altena. Oud-burgemeester Elisabeth Tuijnman kreeg de prijs van de raad van Overbetuwe bij haar afscheid in 2012. De prijs wordt uitgereikt aan mensen of instellingen die zich bezighouden met kunst en cultuur in de breedste zin in de gemeente Overbetuwe. Het gaat om personen en instellingen die inspirerend zijn voor anderen, boven het maaiveld uitsteken en uitstijgen boven anderen.

Excursie in de Oosterhoutse polder

Meidoorn. (foto: Herman Hendriks)

OOSTERHOUT - Op zaterdag 15 september kun je met gidsen van IVN RijnWaal struinen in de Oosterhoutse polder. Het is een gebied met een verleden van dijkdoorbraken en natuurontwikkeling.

Langs het oude dijkje kan je snoepen van de fel rode Meidoornstruiken en zie je op de slikken langs de Waal de familie Ganzenvoet in verschillende geuren en kleuren, de Riempjes met honderden bloempjes en de ontwikkeling van een wilgen bos van kiem tot boom. We gaan genieten van het landschap en de geweldige ruimte en op zoek naar het Vlooienkruid.

Deelname is gratis een vrije gift is welkom. Start op zaterdag 15 september om 14.00 uur op de Waaldijk hoek Dorpsstraat in Oosterhout. Meer informatie over IVN RijnWaal staat op www.ivnrijnwaal.nl.

Forte Welzijn helpt op het Toeslagenspreekuur

ELST - Veel inwoners van de gemeente Overbetuwe hebben te maken met zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvang toeslag en het kindgebonden budget.

Omdat de Belastingdienst een systematiek hanteert met een controle achteraf, wordt niet altijd het juiste bedrag uitbetaald. Daardoor moeten burgers vaak toeslagen terugbetalen of bestaat er nog recht op een nabetaling. Veel mensen weten niet dat ze zelf veranderingen met betrekking tot hun inkomen of huishouden moeten doorgeven aan de Belastingdienst Toeslagen.

De regels zijn ingewikkeld en verschillen per toeslag. Vrijwilligers van het Toeslagenspreekuur geven hierover graag advies. Daarnaast bieden zij hulp en ondersteuning. Door een korte lijn met de Belastingdienst beschikken deze vrijwilligers over de juiste informatie.

Het Toeslagenspreekuur is bedoeld voor burgers van de gemeente Overbetuwe met een laag inkomen. Getrainde vrijwilligers kunnen een ieder helpen bij het aanvragen of wijzigen van de toeslagen van de Belastingdienst. Op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur kan men zelf een afspraak maken door te bellen met 085 0406066. Een e-mail sturen kan ook, naar belastingspreekuur@fortewelzijn.nl.

De afspraken voor het Toeslagenspreekuur vinden eens per veertien dagen plaats op de dinsdagochtend bij De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst.

14 september: Matroesjka in Nijmegen

OOSTERHOUT - Matroesjka is hét technocabaretduo van Nederland. Dikke beats met harde grappen. Winnaar van de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Op vrijdag 14 september komt Matroesjka naar De Klif. Gezellig als je dan komt voor de eerste voorstelling van dit theaterseizoen. In Brainwash fileert Matroesjka (Lisa Loeb en Janneke Rinzema) de actualiteit en maakt het duo korte metten met deze krankzinnige tijden. Met hun knotsgekke personages, vlijmscherpe sketches en elektronische beats zetten ze jouw brein op stelten. Hun prachtige stemmen zullen je hypnotiseren en hun ijzersterke liedjes werken gegarandeerd geestverruimend. Want in het tijdperk van Trump, terreur en #metoo kunnen alleen dikke beats en harde grappen ons nog redden.

De voorstelling begint om 20.00 uur en de entree is 14,50 euro (inclusief pauzedrankje). Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Mantelzorger, je kunt het zomaar zijn!

ELST - Buurtzorg Elst nodigt mantelzorgers uit voor vijf middagen met praktische en theoretische informatie over het thuis verzorgen van een zieke.

Tijdens deze middagen komen de volgende onderwerpen aan bod, wet maatschappelijke ondersteuning, voedingsadvies, medicatie, hulpmiddelen en bedcomplicaties. De middagen worden gehouden op 26 september, 3, 10, 24 oktober en 7 november in De Wieken, Pr. Irenestraat 49 in Elst. Deelname is gratis, de koffie/ thee staat voor u klaar! Aanmelden kan bij Esther de Groot 06 23903641, Karin Klink 06 57888861, Katinka Vissinga 06 23945340.

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand

Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand

Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand

Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand

Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand

Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag

Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand

Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand

Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand

Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand

Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Opening foto-expositie Forte Fit tijdens 'Ontmoeten in Elst'

ELST - Leden van de fotohobbyclub 55+ van Forte Fit exposeren vanaf 13 september een tiental aansprekende foto's in de Bibliotheek aan het Europaplein in Elst. Iedere foto wordt voorzien van een door leden van de schrijverskring geschreven gedicht.

De expositie zal een maand te bewonderen zijn tijdens openingstijden van de bibliotheek. De officiële onthulling van de foto's vindt plaats op donderdag 13 september om 10.30 uur door fotograaf en docent Marcel Waterman. De onthulling wordt verricht tijdens Sociaal Ontmoeten in Elst/Huiskamer van Elst. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur en wie dat leuk vindt krijgt gelegenheid zijn of haar mening te geven over de foto's. Het uitgangspunt blijft dat niets moet en veel mag. Het project 'Sociaal Ontmoeten in Elst' biedt inwoners uit Elst iedere donderdagochtend gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. Er wordt informatie uitgewisseld, krantje gelezen en de vriendelijke gastvrouw en -heer bieden altijd een kopje koffie of thee met een koekje aan. Het eerste kopje is gratis, daarna 50 cent.

Wilt u meer weten over het project 'Sociaal Ontmoeten in Elst'? Bel 06 12465542. Meer informatie over de Fotohobbyclub 55+ staat op https://www.fortefit.nl.

Markkooplieden mogen niet bij hun kramen parkeren

Ondanks waarschuwingsborden staan er nog steeds auto’s op het marktplein. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Marktkooplieden mogen hun voertuigen van de gemeente niet meer bij hun kramen op de markt in Bemmel en Huissen parkeren. Drie kooplieden, die wekelijks op de Bemmelse markt staan, hebben bewaar gemaakt. Zonder succes, want de commissie voor advies van de bezwaarschriften heeft het college met haar besluit in het gelijk gesteld.

Tot op heden was parkeren van voertuigen bij marktkramen of toegestaan, of de gemeente deed een oogje dicht. Toen de Markt in Bemmel onderdeel werd van de blauwe parkeerschijfzone, is het daar verboden te parkeren. Marktkooplieden hebben ontheffing gekregen om donderdags in de blauwe zone te parkeren. Voor het marktplein in Bemmel is dat echter een brug te ver.

Omdat er geen alternatieve locaties voor handen waren, werd het parkeren tijdens de weekmarkt gedoogd. Dat is met de aanleg van een parkeerterrein 200 meter verderop aan de Pollenbrink opgelost, zo is de motivatie in het collegebesluit. “Aangezien er nu een alternatieve locatie voor handen is, wordt er gehandhaafd op het parkeren op de Markt en is het niet wenselijk dat de marktkooplieden alsnog op de Markt mogen parkeren.” Laden en lossen, prima. Maar daarna weg van de Markt.

Het probleem van parkeren op weekmarkten in Bemmel en Huissen speelt al jaren. Bij het ingaan van de nieuwe Marktverordening en het inrichtingsplan zijn volgens het college in Huissen de nieuwe parkeerregels wel geaccepteerd.

In Bemmel is er gemopper. De kooplieden vinden het belachelijk. Nergens anders dan in Lingewaard mogen ze hun auto niet bij de kramen parkeren.

Kruisboogmarathon in Nationale Sportweek

Kruisboogschutter. (foto: Frank Streng)

BEMMEL - De week van 15 - 29 september wordt in het hele land de Nationale Sportweek 2018 georganiseerd, samen met de Europese Week van de Sport. Bij Op de Korrel valt dit naadloos samen met de jaarlijks georganiseerde Kruisboogmarathon, op de 3e zondag in september en dit jaar dan ook op 16e.

Vanaf 11.00 uur zullen de schutters met hun 250 schoten aanvangen, na de loting voor de baan posities. De schoten zijn verdeeld over vijf series die de schutters zelf per uur in kunnen delen, waarbij de prijsuitreiking om 17.00 uur plaats zal vinden. Het punten record staat op de maximale 2500 punten, door alleen maar 10-en te schieten. Wie komt er dit jaar in de buurt? Afgelopen editie was er slechts een verschil van elf punten tussen goud en zilver. En de middenmoot was nog spannender, met maar 17 punten tussen de plaatsen vier tot en met tien. Geïnteresseerden zijn de hele dag welkom in het clubgebouw aan de Sportlaan 1e in Bemmel, om sfeer te proeven of om de schutters aan te moedigen tijdens deze slijtageslag.

Pas op de plaats, een dagje offline

Kerk Ressen achterzijde. (foto: Hans) Hans

RESSEN - Een dag zonder mobiel, tijd voor jezelf, ruimte voor iets nieuws. Op zaterdag 29 september is er weer een Retraitedag in Pleisterplaats Ressen van 10:30 - 16:00 uur. Vaste onderdelen zijn meditatie, ontmoeting, en een stiltewandeling en creatieve werkvormen.

Deze eerste retraitedag van het seizoen maken we het stil in ons hoofd door iconen te schilderen onder leiding van Ineke Brons. Zij is meditatie- en yogadocente en iconenschilder. Iconen schilderen is een eeuwenoude vorm van mediteren. Je hoeft niet creatief te zijn of te kunnen tekenen/schilderen, het gaat om het proces waarin Ineke ons meeneemt op een kleurrijke tocht van donker naar licht. Maximum aantal deelnemers is vijftien. Wacht niet te lang met aanmelden via pleisterplaats@4-plek.nl of wilma@4-plek.nl. Kosten 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen.

55plus-middagen bij TTV Essentia

Theepauze. (foto: M. Nijenhuis)

BEMMEL - Sinds enkele jaren is het bij tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel mogelijk om met 55+ers op dinsdagmiddag te tafeltennissen.

Zowel dames als heren zijn welkom om gezellig, sportief en ongedwongen een balletje te slaan. De doelstelling is om fit ouder te worden en goede invulling te geven aan de vrije tijd. Lijkt dit wel iets voor u dan wordt u verwelkomd door een enthousiaste groep van 10 tot 15 personen. Na een tijdje heerlijk gesport te hebben gaat eenieder daarna voldaan huiswaarts. Thuis kijkt u terug op een fijne en ontspannen middag.

Komt u gerust op dinsdagmiddag (14.00-16.00, inclusief theepauze) eens langs in De Schaapskooi in Bemmel. Natuurlijk bent u ook welkom om op vrijdagavond te komen spelen. Vanaf 20.15 uur krijgen de 18+ers dan hun training om vervolgens nog ontspannen tegen elkaar te spelen.

Meer informatie staat op info@essentiabemmel.nl en op de Facebookpagina.

Kaartavonden bij SVHA

HERVELD - Evenals voorgaande jaren gaan SVHA ook nu weer van start met de kaartavonden in het clubhuis aan De Zandakkers.

Er is weer gelegenheid om te rikken, klaverjassen of jokeren. De kaartavonden in 2018 zullen op de volgende vrijdagavonden worden gehouden:

        

28 september,12 oktober, 02 november, 23 november en 14 december. De aanvang is om 19.45 uur, aanwezig om 19.30 uur, het inschrijfgeld is 5,00 euro. Aan- en afmelden is in verband met de tafelindeling) verplicht. Opgeven/afmelden bij: Diny van Baal (0488 452318 / Clubhuis SVHA 0488-452909. Bij het opgeven meteen doorgeven welk kaartspel men wilt spelen.

Aan het einde van het seizoen zal worden gekeken wie gemiddeld het beste heeft gespeeld. Iedereen die minimaal zeven avonden heeft mee gekaart, dingt mee naar de titel clubkampioen. Hij of zij die gemiddeld het hoogste aantal punten heeft gescoord (bij jokeren uiteraard het laagste) mag zich kampioen noemen. Ook hieraan zijn prijzen verbonden.

Pubquiz De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Op zaterdag 6 oktober houdt carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 nogmaals een Pubquiz in café De Roskam in Bemmel. Het is een algemene pubquiz, dus geen carnavalsvragen. En uiteraard zijn er weer leuke prijzen te winnen.

"Heb je zin een gezellige avond en hou je wel van een beetje competitie? Meld je dan snel aan met een team van minimaal twee en maximaal zes personen op mailadres secretaris@blauwepony.nl." De prijs is vijf euro per persoon. Te betalen bij binnenkomst. Uiteraard wordt er gezorgd voor een lekker borrelhapje. De deur gaat om 20.00 uur open en de pubquiz begint om 20.30 uur.

De Minkhof in Bemmel zoekt nieuwe vrijwilligers

BEMMEL - De Minkhof biedt actieve senioren in de gemeente Lingewaard een bijzondere ontmoetingsplaats op haar leef- en doeboerderij. De openingstijden zijn op maandag, woensdag en vrijdag en de eerste zondag van de maand.

Er is van alles te doen zowel in de tuin, in de werkplaats als in de boerderij zelf. Van bewegen, houtbewerken of zingen onder begeleiding tot creatief schilderen, biljarten en jeu de boules.

De Minkhof wil in verband met toename van deelnemers een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers. "Hebt u naast uw bezigheden nog wat tijd over om ons bij te staan, dan horen wij dit graag. Hebt u een talent voor werkzaamheden in de keuken, creatieve begeleiding, gastvrouw/-man, of administratieve kastaken, dan bent u van harte welkom bij ons! Tevens heeft ons PR-team dringend behoefte aan versterking. Wil je maandelijks wat tijd hiervoor vrijmaken neem dan contact op met Bianca Link, coordinator@minkhof.nl en kom ons PR-team versterken. Zie onze website www.minkhof.nl E: info@minkhof.nl. U kunt ook altijd op de maandagen, woensdagen of vrijdagen langskomen voor informatie; Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) Bemmel; 0481 357185."

Rijnwaal Zorggroep zoekt redactievrijwilliger

Maandblad Op de Hoogte wordt veel gelezen. (foto: archief Rijnwaal)

LINGEWAARD - RijnWaal Zorggroep ondersteunt mensen op leeftijd om zo gezond, prettig en zelfstandig mogelijk te leven. Dat doen we voor inwoners van Lingewaard en Lent en omgeving.

Waar zijn we naar op zoek? Elke maand verschijnt er een informatief maandblad, genaamd Op de Hoogte. Het blad staat boordevol informatie voor de bewoners van RijnWaal Zorggroep. Ook buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen profiteren via de onlineversie op de website: www.rijnwaal.nl.

De redactie bestaat voornamelijk uit vrijwilligers die zich met veel enthousiasme inzetten. We zoeken op dit moment naar een vrijwilliger die de redactie komt versterken en die affiniteit heeft met tekstverwerking en ook de spelling kan controleren. Het is natuurlijk een pré als je affiniteit hebt met kwetsbare ouderen. Voor hen doen we dit werk tenslotte.

Bent u, of ben jij de persoon die wil bijdragen aan het maandblad Op de Hoogte? Stuur dan een mail naar Bernadette Beltman, b.beltman@rijnwaal.nl. Telefonisch informatie inwinnen kan via 0481 470600.

Open Podium Elst start op nieuwe locatie

ELST – Met ingang van 26 oktober vindt het Open Podium plaats in zalen- en partycentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst. In september is er geen open podium.

Michel Roodbeen van Onder de Toren kijkt uit naar de komst van het maandelijkse Open Podium. “Met meer dan twintig jaar ervaring in deze branche staan wij voor iedereen klaar, die op zoek is naar een prima locatie voor een vergadering, of voor het houden van een feest. Ook verenigingen zijn op deze locatie welkom. Een activiteit als het Open Podium vinden wij een goede aanvulling op ons pakket”, laat Roodbeen weten.

Tonny Dulos, organisator en initiatiefnemer van het Open Podium, is blij met de nieuwe locatie. “Wij hebben jarenlang gebruik mogen maken van een zaaltje van Ristorante L’Italiano. Dat was altijd knus en gezellig. Daar zijn wij eigenaren Noor en zijn vrouw Greta dan ook ontzettend dankbaar voor. De nieuwe locatie biedt ons nu ook gelegenheid om het geheel iets ruimer op te zetten”, zegt Dulos.
Dus, wie een instrument bespeelt, of in een band speelt, of zingt is op die vrijdagavond 26 oktober welkom. Vanaf 21.00 uur kunnen deelnemers het aanwezige publiek mogelijk laten verbazen met hun liedjes of met hun optreden.

Publiek is bij het Open Podium altijd welkom. De entree is zoals gewoonlijk gratis. Info: www.muziekinelst.nl/open-podium.

Middeleeuwse Wandeltocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting deBol houdt voor de twaalfde keer de Middeleeuwse Wandeltocht op zaterdag 6 oktober in Doornenburg.

De Middeleeuwse Wandeltocht, een tocht anders dan anders! Er zijn routes van 25 en 17,5 km, de start is bij kasteel Doornenburg waar schone jonkvrouwen een ieder graag welkom heten. De deelnemer gaat wandelen door de schitterende natuurgebieden rond Doornenburg en Gendt. Onderweg is er een controlepost bij Fort Pannerden en is er bij het kerkje aan de dijk in Gendt een heerlijke lunch. Na afloop kan men bij de finish nog even gezellig napraten onder het genot van een drankje met de mede-wandelaars. De dames van stichting deBol willen een ieder een heerlijke wandeldag aanbieden en hopen dat hun 'goed-weer-engeltje' voor een stralende dag zal zorgen!

De start van de 25 km is tussen 09.00 en 09.30 uur, de 17,5 km vertrekt tussen 09.30 en 10.00 uur. Het inschrijfgeld inclusief koffie, lunch en herinnering bedraagt 15 euro per persoon. (In verband met de inkoopkosten wordt géén reductie gegeven op het inschrijfgeld.)

Inschrijven kan via de website: www.debolbemmel.nl of telefonisch 06 54975063 / 06 27507051/ 06 22540214.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 15 september

19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering,
F. Bomers, In B’tween

Zondag 16 september

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering,
N. Sales Cantorum

10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron

10.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering,
A. Hulleman, Herenkoor, kermisviering

10.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, oecumenische viering in de Vloedschuur, J. Kallen
en A. Melzer

10.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, oecumenische viering, J. Rademakers en W. Hartogsveld, St. Caeciliakoor Lent en St. Leonarduskoor Oosterhout, bevrijdingsviering.

ETVs Ladies Day daverend succes

Heerlijk lunchen tussen de tenniswedstrijden. (foto: Esther Foget)

ELST - Op 26 augustus vond de eerste editie plaats van het open damestennistoernooi ‘ETVs Ladies Day’. Het idee is om samen met je vriendin, moeder of buurvrouw er een leuke sportieve tennisdag te beleven en gezellig bij te praten.

Het toernooi was overtekend en bood plaats voor 88 deelneemsters uit de hele regio. Het paviljoen van ETV De Helster was speciaal voor deze Ladies Day feestelijk aangekleed.

Na ontvangst was er op het centercourt een gezamenlijke warming-up onder de sprankelende leiding van een personal trainer van Your Physical Coach. Elk dameskoppel speelde drie wedstrijden. Tussendoor was er even tijd voor een overheerlijke lunch verzorgd door het restaurant LEF uit Elst. Tijdens de pauzes konden de deelnemers zich laten masseren door de enthousiaste masseuse Sabine Jansen, kleuradvies krijgen van Gonny- die ook zelf prachtige sieraden maakt-, zich laten adviseren of opmaken door Aïda van schoonheidsspecialist Suusskin. De laatste mode was ook op het center court aanwezig: hier stonden enkele modellen van ’t Ploegje en werd de nieuwe Elster theetuin 't Tobke aan de dames gepresenteerd.

Vrijwillige bijdrage voor Pink Ribbon

Voor de inspanningen van masseuse en Suusskin werd een vrijwillige donatie gevraagd geheel ten behoeve van Pink Ribbon. De totale opbrengst bedroeg liefst 213,55 euro.

Dankzij de sponsoren waren er 44 mooie prijzen beschikbaar. Aan het einde van deze geslaagde dag gingen de dames met een flesje limonsecco naar huis. De eerste deelnemers hebben zich voor 2019 al aangemeld!

Mees en Elisa science- en cultuurtalent

Mees Wilkens behaalde de Science Talent Prijs 2018 en Elisa Wagter behaalde de Cultuur Talent prijs 2018. Beide winnaars staan in/op de groene cirkel van Lotus Klaver. (foto: Yvonne Wilkens)

BEMMEL - Zaterdag 1 september werd een middag vol tuinstruinen met Open Science en Cultuur bij Talento Metissimo. 't Mooie weer maakte het compleet. Tijdens de dubbele speurtocht ontdekte men de wetenschap achter een vak. Een verrassende ontknoping...

Vorig jaar was de eerste Open Education Science en Cultuurmarkt met meer dan tien workshops in Bemmel. Jeugdigen wilden dit graag een keer op 't tuinpleintje vieren, aldus geschiedde... Op de vraag: Wat doet T. Metissimo?, is het antwoord: We leveren TOP-educatie voor jong en oud. In ons jaarprogramma tref je mogelijkheden zoals de cursus Basiswijs Science & Muziekcultuur. Werk aan je toekomst.

Deze middag werd door jong en oud onder andere volop getafeltennist, geschaakt, reuze- en mini-zeepbellen gestapeld, eetbekers gepimpt, getrampo-dingest, geschommeld, geraadseld, DNA geketend als sleutelhanger, groen-gespeurd en vooral veel gelachen! Het Rondo Cultuurrondje van T. Metissimo over ' 't bemmeltje' werd verrijkt met de levensboom. Twee studenten hadden een DNA/RNA bonuspuzzel gemaakt: 'Gap the Gap'. Simpel en bizar tegelijk. Het werd genieten, iedereen deed mee. Deze bonuspuzzel besliste de wonderlijke gelijke Science-eindstand. Winnaars: Mees Wilkens is Science Talent 2018 en Elisa Wagter is Cultuur Talent 2018. Dank was er voor de financiële ondersteuning aan Gemeente Lingewaard en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Benieuwd naar ons onderwijs voor jong en oud? In het kader van de onderwijs-zelfregulering is er een ouderplatform in samenwerking met de Gemeente Lingewaard voor onder andere onafhankelijk advies. Meer informatie staat op www. TalentoMetissimo.nl.

deBol weer van start

BEMMEL - "Op woensdag 5 september móchten we weer en waren de weergoden ons aan deze kant van het land goed gezind, het werd een prachtige na-zomerdag."

"Met 63 wandelaars gingen we vanaf De Kinkel in Bemmel op pad om het nieuwe seizoen in te luiden met een mooie route richting Intratuin in Elst waar de koffiepauze was en iedereen een stevig bodempje kon leggen met een heerlijk ontbijtje! De eerste elf kilometer zitten er op en we hopen van harte dat er dit jaar nog heel veel enthousiaste lopers iedere veertien dagen met ons op pad gaan om in onze prachtige omgeving te genieten van lekker sportief wandelen waarbij de sociale contacten en gezelligheid hoog in het vaandel van stichting deBol staan. Kijk op onze website voor het programma 2018/19, www.debolbemmel.nl.

Op 6 oktober houden wij een extra wandeltocht: de 12e Middeleeuwse Wandeltocht in Doornenburg, informatie hierover staat elders in dit GemeenteNieuws."

Soldaten op Fort Pannerden

DOORNENBURG - De vrienden van Fort Pannerden zoeken foto’s en verhalen van soldaten. De werkgroep History is op zoek naar namen en foto’s van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren.

"Als uw (schoon) vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest, hopen we dat u contact met ons opneemt", namens de werkgroep: Wim Haafs, Dr. Rudolf van Oppenraaystraat 40, 6681 ZB Bemmel 06 10685566 of mail: wim.haafs@planet.nl.

Oranje Fonds steunt project Vrijwillige Gezinsondersteuning Plus

LINGEWAARD - Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het wat minder soepel verloopt. Wat is het dan fijn als er iemand in de buurt is waar je je verhaal aan kwijt kan, die naar je luistert en wat handige tips en handvatten kan aanreiken waardoor je weer verder kan. Stichting Welzijn Lingewaard draait sinds een aantal jaren het project Gezinsondersteuning met zeer enthousiaste en bekwame vrijwilligers.

Dankzij deelname aan het Programma 'Vrijwillige zorg in het gezin' van het Oranjefonds, kan Stichting Welzijn Lingewaard dit project nu door ontwikkelen, zodat er ook gezinnen ondersteund kunnen worden met een kind met lichte ADHD of Autisme spectrumproblematiek. Hiervoor is er weer plek voor nieuwe vrijwilligers die deze gezinnen willen ondersteunen. De eerstvolgende training start op 25 oktober. Aanmelden kan vanaf nu bij Hannah van Oene: email: h.vanoene@swlingewaard.nl of tel: 06 83580598.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die zelf ouder zijn en of ervaring hebben met opvoeden, ADHD, autisme of hier interesse in hebben en anderen daarmee willen ondersteunen. Het stimuleren van 'Eigen kracht' is belangrijk evenals voldoende aandacht en tijd om het gezin verder te helpen. Goed kunnen luisteren en praktische steun kunnen bieden, daar gaat het bij gezinsondersteuning vooral om.

Wij bieden de vrijwilligers; een voorbereidingscursus, persoonlijke begeleiding in de vorm van coaching gesprekken, thema- en intervisiebijeenkomsten en de mogelijkheid eigen ervaringen en kwaliteiten in te zetten en te verbreden. Voorwaarde is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Prijswinnaars luchtballonvaart-actie bij Frisse Energie

ARNHEM - Frisse Energie was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Mevrouw en meneer Van den Brink zijn de gelukkigen en hebben hun voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hen een behouden vaart. Frisse Energie, Arnhem (026 3614882, www.frisse-energie.nl).

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Vroeger werd er in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk regelmatig een rommel- en antiekmarkt gehouden met alleen antiek en spullen uit grootmoeders tijd. Er werden geen zelfgemaakte en nieuwe spullen verkocht.

Nee, het was echt snuffelen tussen de oude meuk en wat was het dan leuk als je iets vond dat je nog kende van vroeger of iets dat je spaarde. Het waren altijd heel gezellige en drukke markten.

Het bestuur van Dorpshuis Beatrix wil deze oude traditie weer in ere herstellen en gaat op zondag 21 oktober van 11.00-17.00 uur in samenwerking met de gastvrije nieuwe beheerders Henk en Annet Broekhuizen weer een ouderwetse rommel- en antiekmarkt organiseren, zoals we die vroeger kenden.

Hebt u interesse? Neem dan contact op met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385.

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Vroeger werd er in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk regelmatig een rommel- en antiekmarkt gehouden met alleen antiek en spullen uit grootmoeders tijd. Er werden geen zelfgemaakte en nieuwe spullen verkocht.

Nee, het was echt snuffelen tussen de oude meuk en wat was het dan leuk als je iets vond dat je nog kende van vroeger of iets dat je spaarde. Het waren altijd heel gezellige en drukke markten.

Het bestuur van Dorpshuis Beatrix wil deze oude traditie weer in ere herstellen en gaat op zondag 21 oktober van 11.00-17.00 uur in samenwerking met de gastvrije nieuwe beheerders Henk en Annet Broekhuizen weer een ouderwetse rommel- en antiekmarkt organiseren, zoals we die vroeger kenden.

Hebt u interesse? Neem dan contact op met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385.

Prijswinnaar luchtballonvaart-actie bij Hans Buis Keukens

BEMMEL - Hans Buis Keukens was één van de bedrijven waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Patrick Wagener is de gelukkige en heeft zijn voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hem een behouden vaart. Hans Buis Keukens, Bemmel (0481 461820, www.hansbuiskeukens.nl)

Prijswinnaar luchtballonvaart-actie bij Beerenondergoed

ARNHEM - Beerenondergoed was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Mary Roelofs is de gelukkige en heeft haar voucher in ontvangst genomen. Wij wensen haar een behouden vaart. Beerenondergoed (026 3793592, www.beerenondergoed.nl)

Feestelijke opening Bouwcenter HCI Elst

ELST - Onder grote belangstelling is de het nieuwe pand van Bouwcenter HCI aan de Handelsweg 2 in Elst feestelijk geopend. Vrijdagmiddag 31 augustus konden klanten en zakelijke relaties de nieuwbouw bewonderen, terwijl zaterdag 1 september open dag voor alle belangstellenden gehouden werd.

Voor zowel professionals als particulieren is, ten opzichte van de oude vestiging aan de Aamsestraat, het voorraadassortiment enorm uitgebreid en staan de medewerkers van Bouwcenter HCI te popelen om de klanten van een degelijk advies te voorzien. Naast alle voorkomende bouwmaterialen bestaat het assortiment uit hout en plaatmateriaal, isolatie, deuren, hang- en sluitwerk, gereedschappen, verf, tegels, sanitair, enzovoort.

Pubquiz bij

De Blauwe Pony

BEMMEL - Op zaterdag 6 oktober houdt carnavalsvereniging De Blauwe Pony '81 nogmaals een Pubquiz in café De Roskam in Bemmel. Het is een algemene pubquiz, dus geen carnavalsvragen. En uiteraard zijn er weer leuke prijzen te winnen.

"Heb je zin een gezellige avond en hou je wel van een beetje competitie? Meld je dan snel aan met een team van minimaal twee en maximaal zes personen op mailadres secretaris@blauwepony.nl." De prijs is vijf euro per persoon. Te betalen bij binnenkomst. Uiteraard wordt er gezorgd voor een lekker borrelhapje. De deur gaat om 20.00 uur open en de pubquiz begint om 20.30 uur.

Bemmel Creatief met medewerking van Sigma Magic

BEMMEL - Zondag is het zover. Dan wordt voor de vierde keer het evenement Bemmel Creatief gehouden met een gezellige koopzondag in combinatie met een Creatieve Markt. Ook is er dan weer de wielerronde van Bemmel.

Bemmel Creatief start om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' organiseert deze dag weer een verrassende familiemiddag voor jong en oud(er). Naast de koopzondag, inclusief een markt met afwisselende kramen en standhouders, zal op de Markt plaats zijn voor leuke kinderattracties en zal op het terras van Brasserie Bloem de Driestroomband Jukebox zorgen voor gezellige muziek. Ook zal deze dag de bekende Bemmelse goochelaar Sigma Magic (Maarten Nijenhuis) zijn kunsten vertonen. Sigma Magic is bekend van zijn tv-optredens bij 'Met het mes op tafel' en 'Voetbal Inside'. Sigma Magic zal de hele middag aanwezig zijn om het winkelend publiek in verbazing achter te laten. Denk hierbij aan; gedachten lezen, verbluffende kaarttrucs, munten laten verdwijnen en nog veel meer.

Op de promenade kunnen kinderen weer een gratis knutselwerkje maken. Dit alles onder begeleiding van Makers & Merken en Twanny's Knutselatelier. In de Dorpsstraat is er plaats voor creatieveling en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek.

Creatieve hobbyisten kunnen zich nog steeds inschrijven voor een prachtige kraam met zeil voor 25 euro via: www.peervanderven.nl. Of in de winkel van Ellen Buiting; Buiting Schoenen, Dorpsstraat 25, Bemmel.

Overige informatie: Ondernemers: Bemmel Creatief: www.beleefbemmel.nl/ en www.facebook.com/centrumbemmel; Wielervereniging: www.twctverzetje.nl/ en www.facebook.com/twctverzetje; Sigma Magic: www.facebook.com/SigmaMagic.

Finzie nu ook in Bemmel met hypotheekadvies vanaf 1399 euro

BEMMEL - En één jaar gratis de Best Uit Garantie waarmee je door onze maandelijkse check geld blijft besparen!

Theo Nas opende in augustus zijn Finzie vestiging in Bemmel. Na heel wat jaartjes in de financiële dienstverlening koos hij voor Finzie omdat hij ook gelooft dat mensen gelukkiger leven als hun geldzaken op orde zijn. Daarom kan je bij Theo al voor 1399 euro een hypotheek afsluiten die écht bij jouw huidige en toekomstige situatie past. Zonder financiële verrassingen, maar met extra voordelen. Want met de Best Uit Garantie worden een jaar lang al je andere geldzaken, schadeverzekeringen en spaargeld gratis gecheckt op betere deals. Kan je beter uit? Dan krijg je direct een seintje zodat je blijft besparen.

Vrijblijvende kennismaking met Theo Nas

Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen toch best spannend: je koopt maar een paar keer in je leven een huis! Dat moet goed gebeuren en goed voelen en dat snappen wij! Theo: "Ik vind dat advies betaalbaar moet zijn en dat ik de klant meerdere mogelijkheden en aanbieders moet kunnen aanbieden. Mijn ervaring vertelt dat een lange termijn relatie belangrijk is als je klanten goed advies wilt geven (op lange termijn) over al hun financiële zaken."

Daarom kan je waar en wanneer je wilt vrijblijvend een kennismakingsgesprek met Theo inplannen. Je vindt hem aan De Houtakker 51 in Bemmel.

Snel schakelen of gewoon lekker thuis blijven? Dan kan je ook via de webcam of telefoon met Theo je hypotheek regelen. Benieuwd naar wat Theo voor je kan doen? Bel hem op (06 10098602) of stel je vraag per mail: theo.nas@finzie.nl.

14 / 16

Je haalt GOUD

Als je van elkaar houdt

50 jaar bij elkaar door God gegeven

dat we gisteren samen mochten beleven

Bedankt voor de leuke feestdag

van jullie 50jarige gedenkdag

GEFELICITEERD!

Liam en Renesmee Foto: opa

Hiep, Hiep, Hoera

Liam 5 jaar en Renesmee 2 jaar

Dus feest in Bemmel aldaar.

Dikke kus Opa & Oma EL

Deze Ajax fan wordt 14 september
10 jaar.
Gefeliciteerd Quinn
Liefs van:
Britt, Ingrid, Gerwin en Oma.

Deze jonge dame wordt
14 september
20 jaar.

Wij feliciteren haar,
Harry Annie, Sabine Marco en de kids, Chris en Camilla.

Sara, koopjesjager, bourgondiër, gezellig en sociaal
Onze Monique is het vanaf
komende vrijdag allemaal
Hartelijk gefeliciteerd.
Je collega's

12 September zijn onze ouders
49 jaar getrouwd. Op naar het goud!
Gefeliciteerd.
Johnny, Monique,
Stefan, pootje van Tommy

De Scootmobiel staat al klaar
Frank wordt 15 september
50 Jaar.
Gefeliciteerd
Pa, Ma, Henk, Annet,
Bo, Amy, Wessel.

Max en Hugo,
van harte gefeliciteerd met jullie
verjaardag.
Groetjes
Oma Leidy, Opa Tonnie en Ton.

Deze topper wordt 12 september 4 jaar...
Gefeliciteerd lieve Kai!
Liefs, Papa, Mama & Fenne

Lieve Carlijn, op 14 september is deze kanjer 20 jaar!

Lang zal ze leven!
Liefs
Papa en mama

Bijeenkomst bij het monument aan het Vredesplein Oosterhout staat stil bij jaarlijkse herdenking

Bezoekers herdenkingsbijeenkomst. (foto: Basisschool SamSam)

OOSTERHOUT - Het monument aan het Vredesplein te Oosterhout, dat twintig jaar geleden in september 1998 werd onthuld, wil tijdloos zijn. Het is niet alleen een herinnering aan de oorlogsellende en waarbij we onze daarna verkregen vrijheid vieren, maar ook en vooral een waarschuwing voor geweld in de toekomst.

Op vrijdag 14 september wordt de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij dit monument aan het Vredesplein gehouden. Dit zal gebeuren in samenwerking met basisschool SamSam (die met ingang van 2012 het monument geadopteerd heeft) met een actieve inbreng van kinderen uit groep 7 en 7/8, Toon van Asseldonk burgemeester van gemeente Overbetuwe en Johan Plamont voorzitter van de Dorpsraad. Een ensemble van Con Amore zal het geheel muzikaal opluisteren en begeleiden.

Basisschool SamSam heeft ingaande het jaar 2016 besloten de herdenkingsbijeenkomst in de even-jaren voortaan in de middag te laten plaatsvinden. In de oneven-jaren blijft de herdenkingsbijeenkomst onveranderd, zoals in voorgaande jaren, gehouden worden in de avond.

Dit jaar is het programma als volgt:

Om ongeveer 13.45 uur vertrekken kinderen, aanwezige ouders, genodigden en andere belangstellenden vanaf basisschool SamSam naar het Vredesplein.

14.00 uur aanvang herdenkingsbijeenkomst.

Circa 14.30 uur einde herdenkingsbijeenkomst.

Omwoners van de Zandstraat, Dorpsstraat vanaf hoek Zandstraat, Vredesplein en hoek Stationsstraat worden vriendelijk verzocht die dag de vlag uit te hangen. Allen worden uitgenodigd bij deze herdenkingsbijeenkomst aanwezig te zijn.

Rode Kruis Gelderland zoekt evenementenhulpverleners!

(foto: Mooten, Nicole)

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 - 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de ehbo. Soms zijn dit kleine evenementen, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. ,,Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen", zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers.

Rode Kruis vrijwilliger zijn is hartstikke leuk, vindt Schimmel. ,,Je kunt door jouw werk andere mensen helpen een fantastische dag te hebben. Het is soms hard werken, maar je leert er veel van en het is ontzettend gezellig!"

,,We hebben de opleiding voor nieuwe vrijwilligers goed geregeld," vertelt Schimmel verder. ''Als je via deze campagne bij het Rode Kruis start als evenementenhulpverlener, zorgen wij voor een ehbo-opleiding. Daarnaast volg je onze opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon. Het Rode Kruis zorgt voor deze opleidingen en training." Als je de opleidingen hebt afgerond, ga je meedraaien bij een afdeling in jouw eigen omgeving.

Wil jij ook helpen? Meld je dan als vrijwilliger aan! Kijk op www.rodekruis.nl/vrijwilliger-in-gelderland.

Vogeltrek en nazomer

IJsvogel. (foto: Gijsbert Peelen)

BEMMEL - De zomer loopt op zijn eind en de herfst kondigt zich aan. De bladeren krijgen al mooie herfsttinten, maar hier en daar bloeit ook nog een bloem. Aan kruiden en struiken ontdekken we de vruchtjes en bessen. Of die ook voor ons smakelijk en eetbaar zijn?

We gaan het ontdekken, ook waarom de plant ze maakt en hoe dieren daarbij ingezet worden. Daarnaast kijken we naar vogels, misschien zien we lepelaars of grote zilverreigers, die langs de kant staan en proberen om door aalscholvers opgejaagde vissen te vangen. Of er alweer ijsvogeltjes zitten, nadat de meeste de vorige winter niet overleefd hebben?

Op zondag 23 september kan men het meemaken in de Bemmelse polder onder leiding van natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Om 14.00 uur start er een excursie vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Vanaf 13.45 is men welkom.

Met goede kleding aan en goedgemutst is het een prima kans om het hoofd leeg te laten waaien.
Tip: laarzen aan en regenkleding mee. Met een verrekijker ziet men scherper. De struintocht vraagt wel enige conditie in verband met klim- en klauteren over omgevallen bomen.
Kosten: Volwassenen drie euro, Kinderen half geld. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179.