GN Berg en Dal Heumen Mook

28 september 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 september 2016


Brandweeroefening in teken van de brandpreventie

BERG EN DAL - In de maanden september, oktober en november gaat de brandweer oefenen in woongebouwen in alle gemeenten van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De bewoners van de betreffende woongebouwen en de omwonenden, worden daarna uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de brandweer over brandveiligheid. Het voorlichtingsvoertuig van de regio, de RedAlert, zal ook aanwezig zijn.

Jaarlijks vinden rond oktober de brandpreventieweken plaats, een initiatief van Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Het thema in 2016 is ‘verklein de kans op brand’, met als doel het veiligheidsbewustzijn verder te vergroten. Door middel van het oefenen door de brandweer in een woongebouw waar voornamelijk zelfstandig wonende senioren wonen, wil de brandweer extra inzetten op het bereiken van deze doelgroep.

Op 27 september heeft de brandweer vanaf 20.00 uur een oefening gehouden in het woongebouw aan de Waterstraat 40-82 in Beek. Op 4 oktober wordt vanaf 19.30 uur een oefening gehouden in het woongebouw aan de Frambozenstraat 23-73 in Groesbeek. De bewoners zijn geïnformeerd en uitgenodigd, omwonenden zijn ook welkom om te kijken bij de oefening. Na de oefening zal het interactieve voorlichtingsvoertuig, de RedAlert, bij het woongebouw aanwezig zijn en kunnen mensen informatie krijgen over het voorkomen van brand.

Grootse huldiging voor Groesbeekse atlete Lara Baars

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – De 19-jarige Groesbeekse atlete Lara Baars is dinsdagavond op grootse wijze gehuldigd op het bordes van het gemeentehuis van Berg en Dal. Lara heeft op de Paralympics een bronzen medaille veroverd bij het kogelstoten.

De huldiging van Lara was voor haar een grote verrassing. Ze zou naar verwachting om half zeven op het Dorpsplein arriveren, maar na een ontvangst in Utrecht kwam zij onderweg naar Groesbeek in een file terecht, Zodoende was zij pas om 10 over zeven bij het gemeentehuis in Groesbeek. Toen hadden zich honderden mensen verzameld om de medaillewinnares toe te juichen.

Op het bordes van het gemeentehuis werd Lara ontvangen door burgemeester Slinkman, die het een geweldige eer vond om samen met Lara op het bordes te staan. "De hele wereld was getuige van jouw prestatie. Heel Groesbeek is trots op je omdat jij een medaille in de wacht hebt weten te slepen. Je hebt daarnaast Groesbeek op de wereldkaart gezet", aldus burgemeester Slinkman. Namens de gemeente Berg en Dal mocht Lara de gemeente Berg en Dal medaille in ontvangst nemen. Na de huldiging werd het Dorpsplein op de kop gezet door dj Timmie, een bekende van Lara. Café De Comm had op het laatste moment nog een bierwagen op de kop weten te tikken om het huldigingsfeest nog completer te maken.

Nabil - Tijdmachine

GROESBEEK - Donderdag 6 oktober, aanvang 20.00 uur staat Nabil met zijn eerste avondvullend programma Tijdmachine in Cardo Theater. Tickets zijn voor 15,00 euro te koop bij Primera of www.cardotheater.nl.

Nabil is wekelijks op tv te bewonderen als vaste waarde van het improvisatie-programma de Alpaca’s - een voortzetting van de Lama’s - met jonge aanstormende cabaretiers. Als muzikaal talent duikt hij terug in het nostalgische gevoel van de jaren 90. Hij wil terug naar de tijd van onbezorgdheid en veiligheid... Natuurlijk is Nabil zich ervan bewust dat zo'n tijdmachine niet bestaat, maar dit weerhoudt hem er niet van om samen met jou terug te gluren naar het verleden.

De tijd dat speelgoed nog speelgoed was, en muziek nog muziek. De tijd dat zomervakanties eeuwen leken te duren. En een tijd dat verkering vragen anders ging dan nu. Een tijd om nooit meer te vergeten. Wat zou jij doen als je terug kon naar die tijd?

Een bijzondere jas voor Henk

GROESBEEK - Dit voorjaar vond in de Jaarbeurs in Utrecht de Support 2016 plaats. Dit is een beurs voor iedereen die zelf, of in zijn of haar omgeving, te maken heeft met de gevolgen van een fysieke beperking.

Twee ergotherapeuten van Kalorama, Ans Huvenaars en Tessa Evers, bezochten de beurs. Bij aankomst werd hun aandacht al snel getrokken door een grote wensboom. Door je wens in de boom te hangen kon je een orthesejas voor iemand winnen.

Een orthesejas is een jas die helemaal op maat gemaakt wordt, zodat deze makkelijk gedragen kan worden in een rolstoel. Ans en Tessa dachten meteen aan hun cliënt Henk Priester die al heel lang bij Kalorama woont. Tot ieders verrassing kwam deze zomer het bericht dat de wens van Ans en Tessa in vervulling gaat! Rekening houdend met de maat, mogelijkheden en voorkeuren van Henk is er een praktische jas gemaakt die er ook nog eens prachtig uitziet! Donderdag 15 september was het zover. Henk kreeg de jas overhandigd door de makers van de jas: de RZ Groep. De jas past fantastisch en wat is Henk blij! Reden voor een klein feestje bij Kalorama.

Jas in de kleuren van NEC
"Wat een leuk bericht toen we hoorden dat wij met onze wens gewonnen hadden", vertelt Tessa Evers enthousiast. "Wij zijn van mening dat Henk, als trouwe supporter van N.E.C. wel zo'n jas verdient. Henk slaat geen wedstrijd in de Goffert over en is altijd van de partij, in weer en wind", gaat Tessa verder. "De jas is echt super mooi geworden en helemaal in overleg met Henk op maat gemaakt. Natuurlijk in de kleuren rood en groen en mét het embleem van NEC!"

Battlefield fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Zondag 2 oktober verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden in en rond Nijmegen.

Deze tocht is onder begeleiding van twee gidsen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Startlocatie: Standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Kosten: ter plekke te betalen aan de gids: inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zes euro. Museumkaart niet geldig. Reserveren is noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail; info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Vervuilde grond aangetroffen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft bij de afronding van het centrumplan (de bouw van twee parkeergarages, de verplaatsing van de Hema en Scapino en de nieuwbouw van de supermarkten Jan Linders en Aldi) vervuilde grond aangetroffen.

Op het terrein waar vroeger garage Jetten aan de Spoorlaan was gevestigd en later garage Mestrom is vervuilde grond aangetroffen. Een bedrijf heeft monsters genomen en naar de provincie gestuurd. In afwachting daarvan zal de grond indien nodig worden verwijderd. Volgens een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal was de gemeente op de hoogte dat daar vervuilde grond zou liggen. De vervuilde grond zorgt in ieder geval niet voor vertraging van de afronding van het centrumplan, aldus de woordvoerder van de gemeente Berg en Dal.

Lezing geschiedenis Groesbeek in kapel Mariëndaal

Foto: Maartje Ludriks

GROESBEEK - Stichting De Groesbeek en Gasterij ’t Groeske organiseren op zondagmiddag 9 oktober van 15 tot 17 uur een openbare lezing over de natuur- en cultuurgeschiedenis van het stroomgebied van de Groesbeek. Speciale aandacht gaat naar de geschiedenis van park en klooster Mariëndaal waar de beek nu ook weer stroomt.

Gastspreker deze avond is Groesbeker en natuur- en cultuurkenner Paul Thissen. Paul Thissen is historisch geograaf en in het dagelijks leven werkzaam bij de Provincie Gelderland als Coördinator Erfgoed en Landschap. De lezing wordt gehouden in de kapel van het voormalige klooster Mariëndaal aan de Stationsweg 9t. De kapel is gelegen op de eerste verdieping boven het nieuwe restaurant Gasterij ’t Groeske. De lezing start om 15:00 uur en vanaf 14:30 uur is de inloop met koffie en thee in de Tuinkamer van de Gasterij. Tijdens en na de lezing is er alle ruimte voor vragen en gesprek. De toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar voor de organisatie wel prettig. Dat kan via: stichtingdegroesbeek@outlook.com.

Burgemeester Slinkman bezoekt diamanten paar

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het diamantenpaar Gerrit (87) en Riek (84) Peters-Damen aan de Stekkenberg in Groesbeek.

Het bezoek ging gepaard met een bloementaart alsmede een ingelijste kopie van de trouwacte uit 1956. Gerrit en Riet troffen elkaar tijdens de Groesbeekse kermis in de tent op De Horst in 1954. Na de eerste dans zijn ze elkaar niet meer uit het oog verloren. Toen Riek in Lent een betrekking kreeg, fietste Gerrit liefst tweemaal in de week naar Lent om Riek te bezoeken dat was op de woensdagavond en zondags weet Gerrit zich nog als de dag van vandaag te herinneren.

Twee jaar later zijn ze getrouwd. Gerrit heeft altijd samen met Riek de boerderij aan de Waldgraaf gerund tot 1991. Toen is hij verhuisd naar de Stekkenberg waar ze nog steeds wonen. Zoon Frans heeft tot 2012 de boerderij voortgezet. Het diamanten paar heeft 4 zoons en 1 dochter gekregen, die hebben ervoor gezorgd dat ze 13 kleinkinderen hebben en 5 achterkleinkinderen. Het diamanten paar doet nog bijna alles zelf in huis, zoals koken en poetsen en zelfs voor het ramen wassen slaat Riek de aangeboden hulp vanuit de buurt nog steeds af. Het diamanten feest werd vervolgens voortgezet in zaal Hopmans aan de Hoge Horst in Groesbeek.

Discozwemmen in zwembad De Lubert

GROESBEEK - Vrijdag 30 september verzorgt zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 19.00- 20.30 uur discozwemmen voor iedereen.

Op swingende Top 40-muziek met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden. De entree is 4,10 en 4,60 euro voor kinderen.

Ambtenarenapparaat gemeente Groesbeek in 1954

Bijdrage en foto: Gerrie Driessen (Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - In het midden van de jaren dertig beperkt het aantal betaalde secretarieambtenaren zich tot vijf en het inwonersaantal tot ongeveer 8.000. In 1954, de gemeente telt dan ongeveer 13.000 inwoners, werken er op het gemeentehuis ongeveer 25 personen in administratieve dienst.

Een halve eeuw later ( 2005 ) telt Groesbeek 19.000 zielen en ruim 100 secretarieambtenaren. Tussen 'toen en nu ' is er heel wat veranderd. Als in 1954 deze foto gemaakt wordt, wordt de secretarie ' bemand ' door circa 25 personen. Hoofdzakelijk heren, strak in het pak met stropdas. Slechts drie dames, in hooggesloten jurk of mantelpak.

Op de foto staan:
Van links naar rechts, zittend op de grond; Jaap Hagemans ( Bevolking ) en Annelies Wijers ( stenotypiste ) In de stoel; de afscheidnemende Gemeente – controleur P.J. Leenders. Naast hem zit ene Van Ringh , bewoner van Huize De Muntberg , die wegens zijn fraaie handschrift als volontair de trouwboekjes en dergelijke mocht invullen. Op de grond zit Marijke Klessers ( stagiare Maatschappelijk werk ) en J.W. Verheijen ( bode en hoofdschrijver afdeling Bevolking ). Staande van links naar rechts; 1. J.A.P. van Bernebeek ( chef afdeling Bevolking en later gemeentesecretaris ) 2. J.M. Poels ( financiën ) 3. H.van der Veer ( chef Financiën ) 4. Burgemeester Jhr, R.M.J.F.L. van Grotenhuis, 5. Hendrik Schreven ( Bevolking ) 6. Herman van den Bosch ( chef interne zaken en kabinetschef ) 7. Mevrouw A.M. Erkens ( Maatschappelijk werk ) 8. Gemeentesecretaris J.C. Coppens, 9. Nieuwaard ( chef Sociale zaken ), 10. C.A. Luijben ( Gemeentesecretaris van 1913 – 1953).
Achterste rij, van links naar rechts; 1. M ' Thijs ' Kersten 19 jaar ( Sociale Zaken en Financiën ) 2. J.F. Nillessen ( Sociale zaken ) 3. M.J. Verdijk ( Interne Zaken en archiefbeheer ) 4.H.G. 'Henk 'Driessen 19 jaar ( afdeling Burger – en Interne Zaken tot 1957 ) 5. M.G. Weijmans ( Financiën ) 6. Willie Derksen ( 2e gemeentebode en stoker centrale verwarming ) 7. Martin van Raay ( Bouw – en Woningtoezicht ) 8. Thomas ´Tom ´Luijben ( Gemeente - ontvanger ). Afwezig is, onder meer L. van Kampen ( Chef Bouw – en Woningtoezicht ).

Burgemeester Slinkman stuurt boze mail naar Kranenburgse collega Steins

BERG EN DAL – De burgemeester van Berg en Dal heeft dinsdag een boze mail verstuurd naar zijn Kranenburgse collega Steins met de volgende inhoud:

"Wij hebben vernomen dat er vandaag (20 september 2016) een bijeenkomst voor inwoners van Kranenburg, Gennep en Berg en Dal is georganiseerd over de bouw van de windmolens aan de Karterspieterweg. ABO Wind heeft de burgemeester van Gennep op maandagmiddag 19 september 2016 op de hoogte gesteld dat deze bijeenkomst plaats vindt. De burgemeester van Berg en Dal heeft niets vernomen.
Door middel van deze mail willen wij onze verontwaardiging uitspreken over de wijze waarop er naar ons wordt gecommuniceerd. Vanzelfsprekend kunnen wij op zo'n korte termijn onze inwoners niet goed informeren over de bijeenkomst.
Wij mogen verwachten van de gemeente Kranenburg dat wij elkaar op de hoogte stellen van grensoverschrijdende dossiers, zeker in dit dossier waarin wij al eerder én bij herhaling hebben aangegeven dat duidelijke communicatie noodzakelijk is. Dit heeft u overigens ook tijdens meerdere overleggen onderschreven. We vinden de communicatie rondom deze bijeenkomst dan ook zwaar tekortschieten.
Op deze manier zal het gevoel fors toenemen dat Kranenburg de inwoners van de Nederlandse buurgemeenten niet serieus neemt. U begrijpt dat wij dit als bestuurders van de gemeenten zeer hoog opnemen.
We verwachten van u dat wij op de korst mogelijke termijn een nieuwe datum ontvangen voor een bijeenkomst voor onze inwoners waarbij wij als gemeente van te voren ook voldoende informatie krijgen om ons goed voor te bereiden.
Daarnaast zal het u niet verbazen dat wij dit ook op de agenda zullen zetten van het overleg met de Euregio dat op maandag 26 september plaatsvindt.

M.Slinkman, Burgemeester Berg en Dal."

Man of the Match zondag 18 september

MILLINGEN - Tijdens een voor SC Millingen teleurstellend verlopen wedstrijd tegen Vitesse’08 uit Gennep, die met 1-4 werd verloren, hebben de 'experts' van Zondag Senioren 3 in de persoon van Erwin Heijmink, Rob Schmitjes, Michel Vink, Erik Arnoldussen en Patrick Verburg hun rapport opgemaakt.

Na afloop van het seizoen zal tijdens de seizoens-afsluiting de befaamde Gouden Schoen worden uitgereikt aan de Man of the Year. De Man of the Match van 18 september (SC Millingen-Vitesse’08) was Daan Arnts (7,5),

Twintig keer te hard op Sophiaweg Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De politie van Berg en Dal heeft dinsdagmiddag een radarsnelheidscontrole gehouden op de Sophiaweg in Heilig Landstichting.

De radarwagen heeft van 16.00 tot 17.00 uur gecontroleerd. Er passeerden in totaal 281 voertuigen waarvan er 20 te hard reden. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 71 kilometer per uur, terwijl daar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. De 20 overtreders zullen binnenkort een acceptgirokaart thuis krijgen.

Fietspad Bellevue stond in plannen

GROESBEEK – Verbazing over fietspad door nieuw winkelcentrum Bellevue is volgens de gemeente onterecht. Volgens de gemeente Berg en Dal was in de oorspronkelijke plannen reeds voorzien in een fietsverbinding vanaf het marktplein (hoek bij De Spil) naar de Hoflaan.

Langs die route zijn daarom ook bij Zeeman / Albert Heijn fietsstallingen geplaatst, zodat de klanten dicht bij de winkels hun fiets kwijt kunnen. Per abuis zijn echter de verkeerde verkeersborden geplaatst, namelijk die van voetgangerszone. De laatste tijd ervaren winkeliers en bewoners een aanzienlijke overlast door brommers en scooters in het binnengebied van Bellevue op dat deel dat nog steeds voetgangerszone is en blijft.

In overleg met de politie en de winkeliersvereniging is besloten om te gaan handhaven, maar eerst moest de bebording in orde gemaakt worden conform het oorspronkelijk plan. Vandaar dat onlangs de bebording is aangepast naar die van 'onverlicht fietspad' op het traject tussen De Spil en de Hoflaan. Op dat stuk mag gefietst worden, maar er mag niet gereden worden met gemotoriseerde fietsen, brommers en scooters. Doordat de bebording nu is aangepast kan de politie op een juiste manier handhaven.

Rotonde in wording op kruising Nieuweweg / Zevenheuvelenweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Momenteel is men bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een rotonde op de gevaarlijke kruising Nieuweweg / Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Het wordt een gevaarlijke kruising genoemd maar ongelukken komen er sporadisch voor.

Wel wordt het uitzicht -als men van de Zevenheuvelenweg de Nieuweweg wil oprijden- door de bomen langs de kant van de weg ernstig belemmerd. Momenteel lijkt het wel oorlog: de in totaal 32 eikenbomen (langs de Zevenheuvelenweg) en linden (langs Nieuweweg) zijn gekapt en grotendeels al afgevoerd. Daarnaast is het asfalt ook al van een gedeelte van de Zevenheuvelenweg gehaald. Het is een grote kaalslag. Over negen weken moet als alles meezit de rotonde gereed zijn. Het tankstation krijgt op de nieuwe rotonde een eigen afslag. Vanaf deze week kan men weer gewoon over de Nieuweweg rijden, maar de Zevenheuvelenweg blijft tot aan de Siep / Kamp afgesloten tot 18 november. De Nieuweweg is tot die tijd gewoon open voor het verkeer. Vanaf 21 tot 25 november zal de Nieuweweg nog een week worden afgesloten voor het asfalteren en voor het aanbrengen van belijning.

Parkeerterreinen in centrum Groesbeek afgesloten

GROESBEEK - Komende week begint de bouw van twee supermarkten en 225 parkeerplaatsen op het voormalige ZOMA-terrein langs het oude spoor. Tijdens de werkzaamheden kan men geen gebruik maken van de parkeerterreinen aan de Spoorlaan.

Parkeren in de parkeerkelder onder de Albert Heijn of op het Marktplein is wel mogelijk. De werkzaamheden duren tot en met april 2017.


Parkeren onder Albert Heijn
U kunt parkeren in de parkeerkelder onder de Albert Heijn (complex Bellevue). Dat wordt ter plekke ook met borden aangegeven. Parkeren in de parkeerkelder is zolang de werkzaamheden duren gratis. Als u langer dan 24 uur parkeert moet u wel betalen.
Vergeet niet met uw parkeerkaartje langs de betaalautomaat te gaan. Als uw auto er minder dan 24 uur heeft gestaan, geeft de automaat aan dat u een boete moet betalen. Daarna kunt u uw kaartje gebruiken om de slagboom te openen en uit te rijden.


Parkeren op het marktplein
Uiteraard kunt u ook nog gewoon parkeren op het Marktplein (blauwe zone). Op dinsdagochtend zijn daar wel iets minder plekken beschikbaar vanwege de markt.
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Dan kunt u contact opnemen met Cees van der Ree via 024 3013613. De werkzaamheden aan de Spoorlaan zijn onderdeel van het Centrumplan Groesbeek. Meer informatie daarover vindt u op www.bergendal.nl/groesbeekcentrumplan.

Gezellige kick-off dag bij Switch

MILLINGEN - Zondag 18 september om 12.00 begon de Switch kick-off met een clinic voor coaches, maar ook voor trainers en ouders, met als onderwerp 'coaching'. Onder leiding van Joost Vermeesch (trainer dames 1) kregen de coaches zeer nuttige informatie over het coachen.

Om 13.30 uur begonnen de diverse oefenwedstrijden. Zo speelde dames 1 tegen Trivos D1 uit Wijchen, Dames 2 trad aan tegen Kidang D2 uit Bemmel en de meisjes C1 speelde tegen Pegasus C1 uit Nijmegen. De meisjes A1 speelden een driekamp tegen Ikaros A1 uit Groesbeek en Pegasus A1 uit Nijmegen.
Een mooie test om te kijken hoe de teams ervoor staan zo vlak voor de start van het nieuwe seizoen. Dames 1 gaat haar thuiswedstrijden weer op zaterdagmiddag om 16.30 spelen. De eerste is op zaterdag 1 oktober tegen Arvevo D2 uit Arnhem.

Na de wedstrijd van de C1 was er voor onze jeugdleden een Meet&Greet met ex-Switch speelster Iris Scholten. De meiden konden vragen stellen en op de foto met Iris. Iris speelt in Jong Oranje en in het Talentteam Papendal.

Een mooie sportieve start van het seizoen 2016-2017! De technische commissie / Switch kan terugkijken op een gezellige middag.

9 / 32

10 / 32

11 / 32

DuurzaamBeek café presenteert Voedsel en Duurzaamheid

BEEK - Op woensdagavond 28 september start om 19.30 uur in het Kulturhus in Beek de tweede bijeenkomst van het DuurzaamBeek café met als thema Voedsel en Duurzaamheid.


Wist u dat er in en rondom Beek al meerdere voedselproducerende biologische boeren actief zijn ? Bij u om de hoek is het mogelijk om lokale producten direct van het land te betrekken. Wat levert ons dit op als we het hebben over duurzaamheid ? Op deze avond staan de initiatieven met betrekking tot duurzaamheid en voedsel in Beek centraal. We willen samen met u aan de slag om te zien wat we nog meer willen en kunnen doen om onze voetafdruk te verkleinen.


Theorie en lokale praktijk
Op deze avond is er naast muziek van Stephan van den Berg en presentaties van lokale activiteiten een spreker die ingaat op de mogelijkheden die wij hebben om duurzame keuzes te maken als het gaat om ons voedsel. We maken andere keuzes als we onze kennis van voedsel en het effect op de opwarming van de aarde vergroten. Hier kan iedereen zijn steentje aan bijdragen. We kunnen iedere dag opnieuw duurzame keuzes maken als het om voedsel gaat. Wat besparen we als we bijvoorbeeld een dag in de week geen vlees eten. Diverse thema's rondom voedsel zullen de revue passeren zoals moestuinieren, kruidenspiraal, klimaat bewust koken, recepten uitwisselen en meer. In het DuurzaamBeekcafé wordt informatie vergaard, nieuwe initiatieven opgezet en wordt er samengewerkt als het om duurzaamheid gaat. De koffie en thee staan klaar op woensdagavond 28 september om 19.30 uur.

Lotenverkoop voor clubs van start

GROESBEEK – De Grote Clubactie begint dit jaar op zaterdag 1 oktober. Ook uit Groesbeek doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Kinderen komen in de maanden oktober en november langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen.

Liefst 80 procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Clubs hebben dit geld hard nodig om rond te komen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat clubs hun inkomsten gemiddeld voor 55% uit contributie halen. Naast sponsoring, reclameborden, entreegelden, subsidies en kantine inkomsten, wordt 8% gerealiseerd door financiële acties, zoals sponsorlopen en lotenverkoop.

Bijna alle ondervraagde verenigingen (91 procent ) organiseren activiteiten die extra geld opleveren. Twee derde (66%) van de verenigingen organiseert de Grote Clubactie om extra inkomsten te werven. De opbrengst van financiële acties wordt vooral gebruikt voor algemene verenigingskosten (72 procent ), zoals materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding.

Contributiegeld betaalbaar houden. Dit jaar is het alweer de 44e editie van de Grote Clubactie. Directeur Frank Molkenboer: "Veel verenigingen zijn afhankelijk van de inkomsten van de Grote Clubactie. Omdat clubs de contributie betaalbaar willen houden voor hun leden, zijn financiële acties zoals de Grote Clubactie essentieel." Uit het onderzoek van het Mulier Instituut komt naar voren dat 59 procent van de verenigingen de opbrengst van een actie gebruikt om de contributie betaalbaar te houden. Molkenboer: "Het verenigingsleven is veel waard en vervult een belangrijke functie in onze samenleving. Dit willen we koesteren, ook in de toekomst. Het moet dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Bij ons is elke club welkom, of het nu om sport, cultuur of hobby gaat. Van elk verkocht lot van 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Een uniek hoog percentage voor financiële acties."

Dit jaar doen in Groesbeek de volgende clubs mee: Jeanne D Arc Groesbeek, Korfbalvereniging de Horst, Smartlappen Ochaarm, Groesbeekse Tafeltennisclub. Wandelvereniging Magnus Nijmegen, Rooms-Katholieke Fanfare Jubilate deo, VV Germania, Judo en Jiu-Jitsu Vereniging Groesbeek, Schaakvereniging PION en Intergemeentelijk Accordeonorkest Con Amore.

Het leven van Arie Bestebreurtje

GROESBEEK - Het oorlogsverhaal van Arie Bestebreurtje was maandag 19 september het openingswoord van wethouder Erik Weijers tijdens de onthulling van het Arie Bestebreurtjepad.

Het leven van Arie Bestebreurtje kunnen we verreweg gemiddeld noemen. Van schaatskampioen naar oorlogsheld en van oorlogsheld naar predikant. Vandaag schenken we vooral aandacht aan de oorlogsheld Arie Bestebreurtje 'Captain Harry 'zoals hij in die tijd genoemd werd, omdat de oer-Hollandse achternaam nog al moeilijk uit te spreken was voor de gemiddelde Engelsman of Amerikaan.


Arie Bestebreurtje is op 12 april 1916 geboren in Rotterdam. Bij het uitbreken van de oorlog, woont Arie in Zwitserland. Met zijn gezin ontsnapt hij en komt in Engeland terecht. Daar volgt hij als een van de eerste buitenlanders de Royal Military Academy. Hij valt op, want hij spreekt meerdere talen (Nederlands, Engels en Duits). Hij rond in 1944 de opleiding tot Jedburgh – officier met succes af. De Jedburghs waren speciaal getrainde teams die achter de vijandelijke linies werden geparachuteerd om Europa te helpen bevrijden. Een flinke uitdaging.

De Amerikaanse 82 Airborne Division lijft Bestebreurtje één dag voor de operatie Market Garden in als liaison. Ze hebben een Nederlandse inlichtingenofficier nodig om contact te leggen met het Nederlands verzet in de omgeving van Nijmegen. Hij kende de omgeving van Nijmegen van zijn vakanties bij tantes in Nijmegen en liep diverse malen de Vierdaagse mee. Hij was overduidelijk 'The best man fort he job' en dat is ook gebleken.
72 jaar geleden op 17 september 1944 werd Arie samen met Generaal Gavin gedropt in Groesbeek. Al snel raken zij verwikkeld in een vuurgevecht. Bestebreurtje schoot een Duitse machinegeweerschutter door het hoofd en redde daarmee het leven van Generaal Gavin. De volgende dag kwam Arie terecht in een hinderlaag toen hij op verkenning ging richting het centrum van Nijmegen. Hij raakt gewond aan zijn linkerhand ,elleboog en rechterwijsvinger. Die avond weigert hij zijn vinger te laten amputeren en ook evacueert hij niet. Hij is niet te stoppen en doet wat hij kan. Hij ondersteunde bij het veroveren van de Waalbrug en zorgde ervoor dat het Nederlands verzet gebruik kon maken van wapens van gesneuvelde en gewonde Amerikanen. De laatste drie maanden van 1944 nam Bestebreurtje samen met kapitein Vickery de verdediging van de Waaloevers op zich.


Op 7 april 1945 zou hij met zijn team het verzet helpen Kamp Westerborg te bevrijden. Het team kwam verspreid neer. Arie brak zijn rechterenkel en beschadigde zijn rug. Vier dagen lang lag hij zonder eten of drinken verscholen in het bos. 's Nachts kroop hij richting een boerderij en werd uiteindelijk gevonden door de boer en zijn zoon, waar hij werd verzorgd. Zo overleefde deze legendarische oorlogsheld de Tweede Wereld Oorlog.
De Van Dale omschrijft een held als 'iemand die uitblinkt door moed '. Aan die omschrijving voldoet Arie Bestebreurtje volledig. Bestebreurtje is na Dwight D. Eisenhower niet voor niets de meest gedecoreerde militair van de VS. Nederland en vooral Groesbeek heeft veel te danken aan deze oorlogsheld.

De Treffers op alle fronten afgetroefd

GROESBEEK – Het avontuur in de KNVB-beker is voor de roodzwarten dit jaar erg kortstondig geweest. Op sportpark Zuid werd De Treffers door tegenstander ASWH aan alle kanten voorbij gelopen. De 0-3 nederlaag was nog maar een magere afspiegeling van de krachtsverschillen.

Vanaf het begin nam de zaterdagclub uit de derde divisie het heft in handen om dat niet meer af te geven. Al in de derde minuut moest Niels Kornelis handelend optreden om te voorkomen, dat Peter de Lange met het hoofd zou scoren. Het was een wonder, dat het al met al nog 18 minuten duurde, voordat de verdiende voorsprong voor ASWH wel op het scorebord kwam.

De zaterdagvoetballers bleven jagen, lieten De Treffers op geen enkele plek met rust en wonnen het op techniek, conditie, snelheid en duelkracht. De Treffers hadden hun dag totaal niet, geen enkele combinatie verliep vlot zelfs de eenvoudigste passjes leidden tot balverlies. In de 18de minuut mocht De Lange eenvoudig doorlopen en rondde dat af met een fraai schot, dat via de binnenkant paal binnen viel. Tien minuten later lag nummer twee al in het net, uit een vrije trap van Mels van Driel kopte Peter Verhoeve eenvoudig raak.

Pas na ruim een half uur ontstond het eerste gevaarlijke moment voor ASWH-doel, maar De Treffers voorwaartsen slaagden er niet in de bal over de lijn te krijgen. Aan de andere kant had Niels Kornelis het veel drukker, door zijn toedoen werd een aantal doelpunten voorkomen. Toch kon hij niet voorkomen dat het 0-3 werd. Na rust ging het iets beter maar ASWH bleef de bovenliggende partij. De Treffers ligt uit de KNVB-beker.

Drie hoogtepunten bij Monumententocht Operatie Market Garden

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Tijdens de 24ste editie van de jaarlijkse Monumententocht van de Operatie Market-Garden georganiseerd door Stichting Groesbeek Airborne Vrienden is dit jaar gekozen voor het thema 'Alliantie' en heeft een andere invulling gekregen vanwege het 60-jarig bestaan van de Groesbeek Memorial.

De ceremonie begon maandagmorgen 19 september bij het Groesbeek Memorial bij de ingang van de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek waarbij diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren. In de Groesbeek Memorial staan liefst 1.103 namen van vermiste militairen uit de Gemenebestlanden. Bijna duizend van hen hebben de Britse nationaliteit, ruim 100 de Canadese en twee de Zuid-Afrikaanse nationaliteit. Om die reden was de Zuid-Afrikaanse militairattaché uit Brussel, de Zuidafrikaanse ambassadeur uit Den Haag aanwezig alsmede de Britse, Canadese, Amerikaanse en Duitse ambassades.

Burgemeester Steins van Kranenburg was met zijn echtgenote eveneens aanwezig. Het Groesbeeks Gemengd Koor bracht diverse liederen ten gehore waaronder enkele volksliederen .Burgemeester Slinkman sprak de aanwezigen toe. 17 september 1944 was het begin van het eind, wij zullen deze jonge mensen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven nooit vergeten aldus Slinkman. Na een gedicht van leerlingen van basisschool Op De Heuvel werd het Last Post gespeeld gevolgd door een minuut stilte en kranslegging waarna het grote gezelschap naar het Generaal Gavin Monument ging waar ook een herdenkingsplechtigheid plaats vond. Vervolgens toog het gezelschap naar Klein Amarika waar een pad werd onthuld in 'Kapitein Arie Bestebreurtje Pad'. Hij was een Nederlandse Liaisonofficier bij de US 82nd Airborne Division Operatie Market Garden september 1944. Het zandpad noemde de Groesbekers vroeger – op weg naar het bosbessenplukken – het pad naar de tullekesboom. Het naambord werd onthuld door de twee achterneefjes Mingus (7) en Lev (4) en Kees Bestebreurtje (een verre neef) van de oorlogsheld. Scholieren van Op De Heuvel hadden verschillende keien waarop letters stonden bij het naambord gelegd waarbij tevoorschijn kwam 'Verschil mag er zijn'. De Monumententocht 2016 werd afgesloten met koffie/thee in de nieuwe recreatieruimte van camping Klein Amerika.

Gemeentebestuur zet je in voor

pokeballen bij beeld De Marskramer

GROESBEEK – Raadslid Martijn Schmiermann (PvdA) heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over pokeballen bij het beeld De Marskramer dat verplaatst is.

Volgens Schmiermann is de afgelopen maanden een nieuw spel op de markt gekomen onder de naam Pokemon, waar veel vooral jonge speler(ster)s gebruik van maken. Men moet met balletjes pokemons zien te vangen en bij diverse monumenten (pokestops geheten) kan men gratis pokeballen krijgen. Dit heeft tot gevolg dat jong en oud op straat aan het spelen zijn waarbij ze de monumenten bezoeken.

Nu zijn er in het centrum van Groesbeek enkele pokestops verplaatst. Sta je bij het station van de draisine voor het bord dat je op het scherm ziet staan, geeft het spel aan dat je er te ver vandaan bent. Hetzelfde geldt voor het beeld van De Marskramer dat voorheen voor het gemeentehuis stond. Sta je ervoor dan krijg je niets, ga je naar de Rabobank waar geen beeld staat krijg je ze wel. De kids begrijpen er volgens Schmiermann helemaal niets van.

Het gaat hier om toerisme en recreatie, inrichting nieuw centrumplein, openbare werken, monumentenzorg, jeugdbeleid, sport en spelstimulatie en kunsteducatie. Hij vroeg het college indien mogelijk zich actief in te zetten zodat de jeugd onder andere bij het beeld van De Marskramer (dat verplaatst is naar het marktplein) weer pokeballlen kan krijgen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, aldus Schmiermann in zijn betoog. Hennie Eikholt (GVP) liet gekscherend weten dat deze vraag bij de wijkwensen thuishoort. Burgemeester Slinkman liet weten dat de gemeente hier niets in kan betekenen.

inspraak in de economische visie van de gemeente Berg en Dal

MILLINGEN - Op 5 oktober verzorgt de Millingse Ondernemers Vereniging een ondernemerscafè.

Het projectbureau Buck Consultants International zal deze avond een presentatie houden over het opstellen van de Beleidsvisie Economische Zaken met uitvoeringsagenda. Voor de uiteindelijke vaststelling van de Beleidsvisie Economische Zaken en uitvoeringsagenda door het College van B&W en de gemeenteraad heeft u als ondernemer de mogelijkheid om de visie in te zien en van eventuele opmerkingen te versterken.

Ook de overige ondernemers uit de gemeente Berg en Dal zijn van harte uitgenodigd om deze avond te bezoeken. De koffie wordt de bezoeker aangeboden op woensdag 5 oktober bij café / zaal 't Fuske aan het Sint-Antonius plein bij de kerk in Millingen aan de Rijn.

De inloop is vanaf 19.30 uur; de presentatie begint om 20.00 uur.

Nooit te oud om te schrijven

GROESBEEK - Op maandag 3, 17 en 31 oktober organiseert KBO Groesbeek/De Horst van 14.00-16.00 uur een schrijfworkshop in SCC De Mallemolen. Deze wordt gratis aangeboden en is bedoeld als kennismaking met deze leuke, creatieve activiteit. De deelnemer moet alleen de consumpties zelf betalen.

Centraal in de workshop staat het werk van de Japanse dichteres Toyo Shibata. Zij begon met dichten op 92 jarige leeftijd. Daarna publiceerde zij nog twee bundels voor haar dood, toen zij 101 was. Het project wordt ondersteund door Stichting Vleugelmoer in Nijmegen. Voor meer informatie over het project en Toyo Shibata: www.vleugelmoer.nl.

Aan de hand van gedichten van Toyo Shibata krijgt u steeds afwisselende opdrachten om u zelf aan het schrijven te zetten. Daarna worden de resultaten met elkaar gedeeld. De deelnemers van de eerste dag waren zeer enthousiast en willen dit graag ook op anderen over dragen. "Bent u nieuwsgierig geworden? Wilt u ook meedoen? Iedereen die ouder dan vijftig jaar is, begroeten wij graag. Voor aanmelden en informatie kunt u terecht bij Wim Moll, 024 39743 53 of mail: w.moll@kpnmail.nl.

Het was mooi, dat 3 Oever Festival

REGIO - “Jammer dat niet meer mensen hebben kunnen genieten van het 3 Oever Festival,” vindt Servaas Beunk. “We hadden gehoopt dat het festival veel mensen naar de Gelderse Poort zou trekken. Het is net als met het gebied zelf.

"Het is een bloedmooi gebied, maar veel mensen zien dat nog niet. Er zijn in het afgelopen weekend veel mooie dingen gebeurd in de Gelderse Poort, de mensen die dit hebben meebeleefd hebben er van genoten. De reacties zijn heel positief. We zullen dan ook zeker doorgaan met het organiseren van een jaarlijks 3 Oever Festival in het derde weekend van september.”

Onbekend maakt onbemind. Festivals als Oerol en de Zwarte Cross zijn ook klein begonnen. Dit festival leverde de organisatoren leerpunten op, waardoor ze het 3 Oever Festival in 2017 beter kunnen neerzetten. “Een festival heeft een aanlooptijd nodig. Die tijd mogen we het geven,” zegt Servaas, “Mensen, ook degene die niet direct voor het festival naar het gebied kwamen, hebben er aan kunnen ruiken. Dat is belangrijk. Folders werden met belangstelling gelezen. Het is een goed concept en dat beaamt het publiek ook.”

"We zijn blij met het enthousiasme van de bezoekers, de artiesten, de kunstenaars, de deelnemende horecabedrijven en alle andere deelnemers. We zijn ook blij met de opbouwende kritiek. Dat geeft ons de energie om de draad zo snel mogelijk weer op te pakken. Volgend jaar, in het derde weekend van september, staat er weer een mooi festival te gebeuren in de Gelderse Poort. Het begint al rond te zingen: dat 3 Oever Festival, daar in de Gelderse Poort, ‘that’s the place to be’.”

Open ochtend basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom

KEKERDOM - Ook dit schooljaar organiseert basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom weer vijf open ochtenden en wel op donderdag 6 oktober, dinsdag 29 november, donderdag 12 januari, woensdag 8 maart en donderdag 13 april.

"Basisschool Sint-Laurentius is een heerlijk overzichtelijke school waar uw kind echt gezien wordt! Iedereen die op school komt ervaart meteen de fijne sfeer en voelt zich veilig. De Laurentius werkt volgens een aantal uitgangspunten, onder meer:

Samen Sterk, Kinderen worden gezien door leerkrachten, maar zien ook elkaar. Er wordt samen gewerkt, gespeeld en voor elkaar gezorgd.
Combinatiegroepen. Een bewuste keuze; kinderen leren van jongs af aan naast samenwerken, ook zelfstandig te werken middels dag- en weektaken.
Samen werken. Kinderen leren hun eigen talenten en de talenten van anderen te zien en te waarderen en kinderen wordt geleerd hoe ze deze kwaliteiten kunnen benutten.
Aandacht. Door de relatief kleine groepen en de goede structuur van onderwijs is er veel persoonlijke aandacht vanuit de leerkracht.

Uiteraard heeft de Sint-Laurentius nog heel veel meer te bieden en dat kunnen we u laten zien op een van de open ochtenden. De eerste open ochtend is op donderdag 6 oktober van 09.00 tot 11.30 uur. Uiteraard bent u ook altijd welkom om op een ander moment een afspraak te maken via +31 481 431 643 of directie@laurentiusschool.com."

Schooltennis voor groep 4 & 5

GROESBEEK - Diverse kinderen van groep 4 & 5 hebben deze week een schooltennisles bij Tennisvereniging Groesbeek gevolgd. De tennisles is gegeven door de tennistrainer Hans Bokern en vrijwilligers van Tennisvereniging Groesbeek.

Er is een afwisselend lesprogramma samengesteld zodat de kinderen kunnen ervaren wat tennis eigenlijk is. Tennis een ontzettend spannende, gezonde, veelzijdige sport. Tennis leert een kind om zichzelf verantwoordelijk te voelen voor keuzes en daden, en om te gaan met succes en tegenslag. Elk punt biedt weer een nieuwe kans!

Op dinsdag 1 november (16.00 – 16.50 uur) begint de bal & slagvaardigheidstraining in de Biga Sporthal . Deze training kost € 75,- p.p. voor 20 lessen. Tennisrackets zijn aanwezig en kunnen geleend worden. Er zijn verder geen lidmaatschapskosten aan verbonden. Als uw kind daarna door wilt gaan, kan hij/zij lid worden van de tennis vereniging.

Kijk voor meer info op www.tvgroesbeek.nl of stuur een mailtje naar de tennistrainer Hans Bokern: h.bokern@upcmail.nl

16 / 32

Dit spontane en knap meisje wordt op 1 oktober 18 jaar.
Senna, hartelijk gefeliciteerd van tante Beppie en Colette.
Veel succes met je nieuwe opleiding.

Op 1 oktober 2016 zijn Roy & Willy Helbling 40 jaar getrouwd.
Wij zijn ongelooflijk trots op jullie.
Liefs jullie kinderen & kleinkinderen xxx

Mijn lieve papa is dinsdag 40 jaar geworden.
Hartelijk gefeliciteerd en
een dikke knuffel van Sanne

Lang zal hij leven, onze stoere bink Tjez word zeven!
Gefeliciteerd lieve schat,
Knuffels en kusjes Opa en Oma

Deze kanjers worden op 27 september 12 jaar.
Tim en Nick van harte gefeliciteerd en een fijne verjaardag.
Liefs papa, mama en Sil

Opgepast: Dorien Vaandering heeft haar rijbewijs gehaald!

vorig jaar de 21e verjaardag
niet gevierd
nu de 22e vol in de picture.
Gefeliciteerd Richard van Engen

Hij denkt dat je het niet aan hem kunt zien, maar onze wethouder wordt 30 september echt 5 x 10!

Op 2 oktober wordt Sem 2 jaar.
Wij zetten de taart alvast klaar!
Sem proficiat liefs van Jesse, papa en mama.

Ja het is echt waar,
Onze Oma Janny wordt 1 oktober vijf-en-zestig jaar!
Dikke zoen Teuntje, Gijs en Coosje"

Gezonde Voeding hoeft niet duur te zijn

GROESBEEK - Waarom is gezond eten altijd zo duur? Een veelgehoorde vraag. Maar klopt dat eigenlijk wel? En wat is nou gezond? Ook daar bestaan veel verschillende ideeën over.

Wil je ook weten wat het antwoord is op al deze vragen? Kom dan naar de cursus 'Gezonde Voeding hoeft niet duur te zijn'. In deze gratis cursus bespreekt een diëtiste met je wat gezond eten is. We kijken naar allerlei recepten. En naar wat je zoal eet. Misschien kan het nog gezonder. Of misschien kan het nog goedkoper. En misschien wel allebei?

De cursus bestaat uit één bijeenkomst van twee uur. En uit een voedingstest die je van tevoren invult en opstuurt. Aan het einde van de cursus krijg je een persoonlijk advies mee naar huis. Deelnemen is gratis. De bijeenkomst is in Voorzieningenhart Op de Heuvel, Groesbeek op maandag 17 oktober van 20.00 tot 22.00 uur Aanmelden via: Bas Vosbeek; bvosbeek@ggdgelderlandzuid.nl of bel 088 1447228.

Documentaire 'Ageless Friends' in het Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op woensdag 28 september wordt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de documentaire 'Ageless Friends' (Tijdloze vrienden) vertoond. De documentaire van Marijn Poels is een indrukwekkend verhaal over de Heerlenaar Maarten Vossen, die in 2002 als 13-jarige een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten; het graf van Pfc James E. Wickline.

James E. Wickline sneuvelde in de vroege namiddag van 17 september 1944. Daarmee was hij één van de eerste van de 777 Amerikanen van de 82e Airborne Divisie die tijdens operatie Market Garden omkwamen. Een naam, een legeronderdeel, een overlijdensdatum. Met deze informatie startte Vossen een zoektocht naar de achtergrond van "zijn" soldaat. Hij ontdekte dat Wickline, die aanvankelijk als vermist werd opgegeven, zijn eerste rustplaats had in een veldgraf langs de Wylerbaan, niet ver van de plaats waar nu het Nationaal Bevrijdingsmuseum staat.

Vossen bezocht in West Virginia (USA) meerdere malen de streek waar Wickline opgroeide. De hulp van de plaatselijke bevolking was groot. Hij sprak er onder andere met een voormalige buurvrouw en een vriendin die Wickline persoonlijk gekend hebben. Deze gesprekken, aangevuld met bijzondere documenten en foto's, hebben ervoor gezorgd dat Vossen de onbekende soldaat leert kennen als ware het zijn vriend. Een vriend uit een ander land en een andere tijd. Als sluitstuk werd Vossen uitgenodigd voor een ceremonie bij een brug, die na heropening de naam van James E. Wickline draagt. Deze brug staat symbool voor verbinding die is ontstaan tussen Amerika en Nederland en tussen de tijdloze vrienden.


De zoektocht die Maarten Vossen ondernam is door Marijn Poels op een bijzondere wijze vastgelegd. Inmiddels is de documentaire 'Ageless Friends' bekroond met meerdere prijzen op diverse internationale filmfestivals.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: €5,00 per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl. Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding.

Oproep tot deelname aan de protestmars Kranenburg Burgerprotest tegen windindustrie in het Reichswald

KRANENBURG - Voor zaterdag 8 oktober roept het burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’ alle tegenstanders van het geplande windpark in het Reichswald op om mee te doen aan een protestmars. Deze zal vertrekken vanaf Frasselt en gaat richting het centrum van Kranenburg. Daar wordt de protestmars afgesloten met muziek en toespraken.

De actuele aanleiding hiervoor is de bij het district Kleve ingediende bouwaanvraag door projectontwikkelaar ABO Wind voor de realisatie van 12 windturbines met elk een tiphoogte van 200 meter langs de Kartenspielerweg, in het Reichswald. De gemeente Kranenburg wil daartoe in hun bestemmingsplan een zone aanwijzen.

Katja Eis, medeorganisator van de protestmars: “Het stuwwalgebied met het Reichswald als kloppend hart is voor veel burgers en bezoekers een waardevolle streek, zowel in ecologisch als in recreatief opzicht. Windenergie is natuurlijk een belangrijke alternatieve energiebron maar windindustrie in het Reichswald is ontegenzeggelijk contraproductief. Een windpark in deze omvang zal negatieve gevolgen hebben voor het ecosysteem en de leefbaarheid in en rond het Reichswald. Uiteraard houden deze effecten niet bij de grens op en daarom vragen we ook aan de Nederlanders om zich bij ons aan te sluiten.

Vanaf 10.30 uur wordt er verzameld bij parkeerplaats Frasselt, kruising Gocherstr./Treppkesweg. De route is ca. 3,5 km lang en eindigt rond 12.00 uur op het plein bij bakkerij Derks, Kranenburg. Hier volgen tot 13.30 uur toespraken en muziekoptredens.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 2 oktober

Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is da. Da Costa uit Angeren

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Kruispunt Nijmegen

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Sven Jeuriëns volgt opleiding Uefa-B

MILLINGEN - Dit seizoen is Sven Jeuriëns gestart met de opleiding UEFA - B (TC2). Deze opleiding voor trainer/coach volgt Sven op het Cios in Arnhem, locatie Papendal. In het verleden heeft Sven zijn opleiding tot bewegingsagoog ook op het Cios gevolgd.

Sven is al in het bezit van diploma UEFA - C (TC3). De opleiding UEFA - B bestaat onder andere uit groepsbijeenkomsten, centraal en bij de stage-teams van de cursisten. Dinsdagavond 20 september fungeerde Sven als gastheer bij SC Millingen met zijn team SC Millingen 2, die deze avond het stageteam was. Theorie, tactiek en diverse spelvormen werden vooraf besproken en op het voetbalveld, geïnstrueerd door cursisten van andere voetbalverenigingen en uitgevoerd door de spelers van de selectie van SC Millingen. Gedurende het seizoen zijn er diverse toetsmomenten door officials van de KNVB. Een portfolio wordt opgebouwd, wat uiteindelijk moet resulteren in het verkrijgen van het diploma UEFA - B.

Na een aantal jaren actief als speler zijn geweest, is Sven Jeuriëns inmiddels met zijn tweede seizoen bezig als hoofdtrainer van SC Millingen 2, het tweede seniorenelftal. Na overleg met de Technische Commissie (Marc-Jan Schenning, Andy Peters, Kees van der Velden en Arnoud Brouwer) heeft SC Millingen Sven de kans gegeven om zich verder te ontwikkelen als trainer/coach 2. Martin de Winkel (hoofdtrainer SC Millingen) zal Sven dit seizoen begeleiden en als praktijkbegeleider functioneren.

Sven dankt alle mensen, die hem de kans bieden zich verder te ontwikkelen als trainer/coach, zodat hij in de toekomst zijn steentje kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van spelers binnen SC Millingen.

Driepunter

voor Germania

GROESBEEK - Germania en Alcides begonnen de wedstrijd zeer aftastend en de eerste minuten waren er dan ook nauwelijks mogelijkheden voor beide teams. In de 20 minuut was het bij de eerste de beste aanval echter direct raak. Freek Kerkhoff bracht de bal in en een Alcides verdediger probeerde de bal weg te werken maar schoot onfortuinlijk tegen Germania aanvaller Arjan Verweij waarna de bal in het doel caramboleerde.

Direct daarna een geweldige actie van Ismael Aktas maar zijn schot ging via de lat rakelings over. Germania had in de rest van de eerste helft voldoende mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden maar helaas werden de kansen niet benut. Een minuut voor rust had het zowaar 1-1 kunnen zijn toen aanvaller Frank Fokke de bal voor het in-knikken had maar gelukkig voor Germania, ging die poging over.
Na rust een meer gelijkwaardige wedstrijd waarin ook de bezoekers zich steeds meer lieten zien zonder hele grote kansen te creeren. In de 67 minuut kwam Germania op 2-0 door een prachtig doelpunt van Nasim Saber maar deze werd afgekeurd door een 'vermeende' overtreding van Bas Broekman.
In de 79e minuut schoot de ingevallen Jimmy Brons vanaf zo'n 20 meter, snoeihard op de paal waardoor Germania er nog altijd niet gerust op kon zijn. Alcides kreeg nog één grote kans op de gelijkmaker maar Mohamed Ired en Daniel van Heideveld wisten deze inzet gezamenlijk te blokken waardoor de belangrijke 1-0 winst, over de streep werd getrokken.

Volgende week speelt Germania weer thuis, dan tegen TVC 28 uit Tubbergen

DVSG verliest van koploper

GROESBEEK - Vandaag speelt DVSG tegen koploper Aquila in de 5e klasse. De trainer heeft de opstelling enigszins aangepast en speelt nu in een 4-4-2 opstelling. Hierdoor is er voor spits Stijn van de Ven geen basisplaats. Jeugdkeeper Dylan de Haan staat weer op doel en er is nu een basisplaats voor Tom Sillessen.

De wedstrijd begint wat aftastend van beide zijden. Pas na een kwartier worden er kansen gecreëerd. Aquila heeft in de 1e helft zeker 4 dotten van kansen, maar keeper Dylan de Haan heeft enkele zeer goede reddingen op kopballen en schoten. DVSG krijgt ook 2 kansjes, maar weet deze net niet te benutten. Een ruststand van 0-0 is nog niet zo slecht resultaat.

Na de rust wordt alles wat hectischer. Aquila zoekt vertwijfeld naar een doelpunt, maar verprutst zelf mogelijkheden. Er treedt wat irritatie in de ploeg van Aquila. DVSG gaat mee in deze irritatie en gaat minder goed voetballen.

De 1-0 valt eigenlijk uit een rommelige situatie. Spits Conte Mamadou is de hele wedstrijd al dreigend, maar krijgt nu de bal op 2 meter voor de doellijn voor het intikken. DVSG wisselt en geprobeerd wordt met meer aanvallend spel nog een puntje eruit te slepen. Dit lijkt te lukken, maar een doelpunt van DVSG wordt afgekeurd wegens buitenspel. Enkele minuten later wordt Aquilaspits Jelle Kesters op rand 16 meter aangespeeld. Zelfs met een verdediger in zijn rug neemt hij de bal aan, draait weg en schiet zuiver de 2-0 binnen.

Met nog 5 minuten te spelen is deze wedstrijd gespeeld. Het is zuur als in de laatste minuut van blessuretijd nog de 3-0 valt, maar qua resultaat maakt dit niet meer uit. DVSG heeft moedig gestreden en Aquila lang van zich af weten te houden. Met een beetje fortuin was er een voorsprong mogelijk geweest. Jammer dat de gelijkmaker werd afgekeurd. Hierna was het geloof in een resultaat eigenlijk al verdwenen.

Openstelling winkels op zondag in Berg en Dal goed bevallen

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft een evaluatie gehouden betreft de openstelling van winkels op de zondagen die in principe van 08.00 tot 20.00 uur open mogen zijn.

Het betreft vooral de supermarkten en enkele bakkerijen in heel de gemeente Berg en Dal die hier gebruik van maken. Het gemeentebestuur had toegezegd na een jaar een evaluatie te houden en dat is onlangs gebeurd. De gemeente heeft 25 reacties van ondernemers / winkeliers ontvangen daarvan was 66 procent van mening dat de verruimde openingstijden op de zondagen een verbetering is, ondanks dat er maar 17 winkels in heel de gemeente Berg en Dal van de verruiming van openingstijden gebruik maken. Het college heeft om die reden besloten de openingstijden op de zondagen niet te wijzigen en op de huidige voet verder te gaan.

Hoera, ik ben (nog) niet dement!

GROESBEEK – Lichte geheugenproblemen, hoe ga je daar mee om? Die vraag staat centraal tijdens koffie mèt op maandagmiddag 3 oktober. Koffie mèt... is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen te weten: mantelzorgers.

De (gratis) middag begint om 14.00 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Vaak begint het met het gevoel 'Er klopt iets niet'. En er zijn twijfels. Zijn dit lichte geheugenproblemen of is er meer aan de hand? Hoort dit bij ouderdom? Komt het door de stress?


Liesbeth Joosten kent als gespecialiseerde psycholoog de dilemma's en vragen van familie en vrienden van mensen met beginnende geheugenproblemen (MCI). Tijdens de koffie met… op 3 oktober geeft zij hierover een presentatie. Ze legt uit wat MCI is, wat het betekent voor diegene die hiermee te maken krijgen en hoe je er mee om kunt gaan.

MCI, wat is het? Mensen gaan heel verschillend om met MCI een afkorting van het Engelse Mild Cognitive Impairment. Soms heeft iemand zelf het idee dat het geheugen hapert en denkt de familie ; het valt wel mee. In andere gevallen is juist de familie of vrienden bezorgd en wuift diegene om wie het gaat die zorgen weg aldus Liesbeth Joosten. Een deel van de mensen met MCI krijgt later dementie terwijl bij anderen het geheugen niet verslechtert. Een bezoek aan de geheugenpoli geeft echter niet altijd een duidelijk houvast. Tijdens de koffie met... gaat zij in op de vragen van de aanwezigen. De middag is bedoeld voor alle mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal.

Zomers weer zorgt voor topdrukte op Groesbeekse wijnfeesten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Mede dankzij het mooie zomerse weer met temperaturen tussen de 24 en 26 graden was er een topdrukte op de Groesbeekse wijnfeesten. Al kwam de bezoekersstroom wat laat op gang, uiteindelijk was het een drukte van jewelste.

Ondanks dat enkele kraamhouders niet tevreden waren over de organisatie, kan iedereen terug kijken op een geslaagde jubileumwijnfeest die voor de tiende maal werd georganiseerd in het Heuveldorp. Van heinde er verre waren de wijnliefhebbers naar Groesbeek gekomen om te genieten van de Groesbeekse wijn feesten ondanks de verkeersomleidingen die er richting centrum van Groesbeek waren. Het was op een gegeven moment zo druk dat de 1500 (zaterdag 900 ) wijnglazen op waren en er een beroep moest worden gedaan op de overgebleven wijnglazen van de afgelopen jaren die werden ingezet. Het marktplein was gezellig en iedereen genoot met volle teugen wat er aangeboden werd, zowel van de wereldlijke wijnen alsmede de aangeboden lekkernijen – die bij iedereen in de smaak vielen, dat had veel meer weg van een pruuvenement als afgelopen zaterdagavond het geval was, lieten enkele bezoekers van de wijnfeesten weten.

Ook op het Dorpsplein was het een drukte van jewelste. Daar had de organisatie diverse kramen met kunst gesitueerd maar van een Mont Marte was geen sprake, voor de kunstkramen was het sfeerloos. Het plein werd sfeervol dankzij de uitbuiters van restaurant Dik en Mik en lunchroom Eigenweijs. Zij hebben zowel zaterdag- als zondagmiddag voor een vol plein gezorgd.

Zaterdagmiddag trok de Thompson Bridge Band veel belangstelling, zondagmiddag zorgde kwartet Corazon voor de nodige sfeer op het Dorpsplein. Daarnaast was het duo Keyhorn dat met accordeon en saxofoon voor de nodige sfeer zorgde, zowel op het wijnplein als Dorpsplein. Bij het NK wijnvaten in de Kerkstraat wist het Nijmeegse duo Havanna de eerste plaats voor zich op te eisen. Al met al kan de tiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek de boeken in gaan als geslaagd; organisatorisch zal er nog een felle evaluatie volgen.

Switch ’87 actief met de Martinusschool in de Nationale Sportweek

MILLINGEN - Donderdag 22 september organiseerde de Sint-Martinusschool in Millingen een sportdag voor de hele school op sportpark De Hove.

Turnvereniging De Hazenkamp, Forte Welzijn (Groesbeek) en Volleybalvereniging Switch ’87 assisteerden de school met hun activiteiten. Er was een zeer breed aanbod aan sporten: turnen, hardlopen, voetbal, verspringen, touwtrekken, hordeloop, trefbal, schiet en loop, stormbaan, estafette en beachvolleybal. Mede dankzij het prachtige weer was het een zeer succesvolle dag met veel inzet van ouders. De vrijwilligers van Switch ’87 konden de kinderen op de beachvelden goed bezig houden.

Gratis familietriatlon in zwembad De Lubert in Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 2 oktober kan men deelnemen in zwembad De Lubert aan een familietriatlon.

Men kan individueel of als gezin een gezellige en sportieve middag beleven door deel te nemen aan deze recreatieve triatlon. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van het 40-jarig jubileum van het zwembad. Deze triatlon is voor iedereen. Sportievelingen kunnen zowel individueel als met het hele gezin deelnemen.

Er wordt voor de recreanten/ familie een 1/16 triatlon georganiseerd. Dit houdt in: 250 meter zwemmen (10 banen) – 5 km fietsen – 2,5 km (hard)lopen. De sportieve uitdaging is de 1/8 triatlon. Hiervoor moet je 500 meter zwemmen (20 banen) – 9 km fietsen – 4,5 km hardlopen.

De triatlon begint om 12.00 uur. Er zal in verschillende groepen gestart worden. Als eerste start de 1/8 triatlon met onderdeel zwemmen. Daarna op de fiets door de mooie omgeving van Groesbeek. Weer terug bij het zwembad, wordt gestart met het onderdeel hardlopen.

De recreatieve triatlon 1/16 triatlon start ook met het onderdeel zwemmen. Daarna op de fiets vanuit het zwembad een fietstocht. Bij terugkomst is er een (hard)looproute in de omgeving van het zwembad. De sportieve prestatie zal beloond worden met een certificaat.

Zich inschrijven kan bij de kassa van het zwembad of via email info@zwembadgroesbeek.nl. Nadere informatie staat op de website of neem ervoor contact op met zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d, Groesbeek of telefonisch aanmelden 024 3971448.

Hovy bij eerste VAM-training

MILLINGEN - Bij aanvang van de eerste VAM-training van dit seizoen kwam Hovy zondagmorgen 18 september 2016 de E- en F-spelers veel succes toewensen.

De spelers waren blij verrast door de komst van de clubmascotte en beleefden een leerzame eerste training. Onder de technische leiding van Martin de Winkel (hoofdtrainer SC Millingen) en andere trainers zullen deze spelers dit jaar nog betere voetballers worden, dan dat ze al zijn. De VAM Voetbal Academie Millingen wenste hen daarbij veel plezier toe.

H. Remigius

LEUTH - In de kerk van de H. Remigius in Leuth zal op de woensdag in de Mariamaand oktober om 19.00 uur een rozenhoedje gebeden worden voor het herstel en behoud van de wereldvrede.

Gemeente wijzigt niet de regeling gemeentelijke sportaccomodaties

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft de conceptregeling gemeentelijke sportaccomodaties 2017 vrijgegeven voor inspraak die liep tot 7 september. In totaal zijn er twee reacties binnengekomen, te weten van volleybalvereniging Switch uit voormalige gemeente Millingen aan de Rijn en een gezamenlijke reactie van een aantal voetbalverenigingen uit de voormalige gemeente Groesbeek.

Switch geeft geen inhoudelijke reactie op de regeling sportaccommodaties, maar brengt alleen andere zaken onder de aandacht. Haar reactie geeft geen aanleiding om het subsidie en accommodatie regeling te wijzigen. De zienswijze van de voetbalverenigingen is gericht op een hogere subsidie, 100 in plaats van 80 procent voor vervanging van velden en kleedkamers.

Daarnaast willen de verenigingen uit blijven gaan van de werkelijke trainingsbehoefte in plaats van de indicatieve trainingsnorm van de KNVB. Volgens het college zijn de extra kosten om mee te gaan in het verzoek als volgt; 2018: 12.872,-- 2019: 32.167,-- , 2020: 54.942,-- oplopend tot 95.000,-- euro. Als het college de vergoeding voor het voetbal zou verhogen zal het ook moeten worden toegekend aan onder andere tennis en korfbal. Het college ziet geen enkele reden om dit alleen voor voetbal te doen. Het college is dan ook van oordeel om de regeling gemeentelijke sportaccommodaties niet te wijzigen. De gemeenteraad zal ook in kennis worden gesteld van de inspraakreacties en de antwoorden van het college.

Lezing acupunctuur/pijnbestrijding

GROESBEEK - In het kader van 'de week van de acupunctuur' is er de interessante lezing 'Acupunctuur en (chronische) pijnbestrijding' op maandag 3 en dinsdag 4 oktober van 19.30 – 22.00 uur in Acupunctuurpraktijk De Wissel op een ander spoor' in Groesbeek.

Voor meer informatie zie www.praktijkdewissel.com (activiteiten). Aanmelding kan telefonisch: 06 10836061 of via het contactformulier op de website.

H. Remigius

LEUTH - In de kerk van de H. Remigius in Leuth zal op de woensdag in de Mariamaand oktober om 19.00 uur een rozenhoedje gebeden worden voor het herstel en behoud van de wereldvrede.

400 euro op wekelijkse bingoavond

400 euro op wekelijkse bingoavond

GROESBEEK – Tijdens de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 400 euro in de wacht te slepen.

De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250,-- terwijl de jackpot alweer op 150,-- staat. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze bingoavonden is voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is welkom.

Kunstenaar Kees van Raaij toont zijn werk

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Kunstenaar Kees van Raaij toont zijn kunstwerk ter gelegenheid van de kunstroute Pelgrim tussen Homusche Mühle in het Duitse Keeken en de Zeelandsehof in Millingen.

In totaal hebben 20 beeldende kunstenaars (10 uit Duitsland en 10 uit Nederland) aan het project Pelgrim deelgenomen. Het thema was 'Grens en Pelgrim'. De wandelaars van het Pieterburenpad kunnen genieten van de werken van de kunstenaars.

Bevrijding Museum Groesbeek festival

GROESBEEK - 18 september was het Bevrijdingsfestival met een kleurrijke kindervrijmarkt rondom de koepel van het museum.

Men kon tijdens het festival genieten van verschillende soorten live muziek, die verzorgd werden door de Delftse Big Band Let’s Swing, The Batavorum Pipes & Drums, The Sunshine Soldiers, doedelzakspeler Albert van Spierenburg en accordeonist Pieter Geijsberts. Bovendien werden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen, een static show van historische voertuigen, een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit WO2, 2e hands boekenverkoop, living statues personen en speciaal voor de kinderen Clown Kiko. Tevens was er een bezoek van de 82e Airborne Division en werd het verleden tot leven gebracht door Evacuatiegroep Betuwe en de Poolse re-enactmentgroep ‘Jack of Diamonds’. Verder waren er leger voertuigen en een Infomarkt in Centrum Groesbeek, en eenendeltreintje. Meer informatie staat op de Blog van Wil Gipman.

.

'Een gezond kind heeft duizenden wensen, een ziek kind maar één...'

NIJMEGEN - De Stichting Mijn Liefste Wens (MLW) realiseert al 12,5 jaar projecten voor de kinderafdelingen van de drie Nijmeegse ziekenhuizen, die niet binnen de reguliere financiering van de ziekenhuizen passen.

Onder het motto 'een gezond kind heeft duizenden wensen, een ziek kind maar éen...' werkt de Stichting MLW met haar projecten er naar toe om met het behandelend team het beter worden te ondersteunen, de angst bij deze kinderen te verminderen en hen afleiding en plezier te geven.

De Nijmeegse Ziekenhuizen werken samen met de Stichting MLW en hopen dat de Stichting MLW nog lang mooie projecten voor hen kan uitvoeren. Daar is steun en geld voor nodig. Dit jubileumjaar wil de Stichting MLW nog 3 projecten realiseren:

- Het kindvriendelijk maken van de afdeling radiologie Radboudumc

- Het kindvriendelijke maken van de traumakamers, wachtruimte en kinderkamers van Radboudumc

- Het inrichten van een kindvriendelijke 'beweegtuin' voor het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.

Een greep uit de recent gerealiseerde projecten:

- Aanschaf Giant Tablet aan de muur voor kinderen

- Dierenontmoetingsplek (Amalia Kinderziekenhuis)

- Upgrade kinderafdeling A24 (CWZ) met bewegingsstimulatie.

Door middel van sponsoring, schenkingen en donateurs wordt door de jubilerende Stichting MLW geld bij elkaar gebracht om de doelstelling te realiseren. Onze Stichting bestaat 12,5 jaar. Om de 25 jaar te halen hebben wij donaties hard nodig. Hierbij de oproep aan iedereen die bovenstaand doel een warm hart toedraagt: help dit doel te realiseren. Kijk hiervoor op www.mijnliefstewens.nl voor alle mogelijkheden.

Gezellige laatste Dag van de Ouderen in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Door de fusie van de gemeente Ubbergen, Millingen en Groesbeek in Berg en Dal is zaterdag 24 september in dorpshuis De Sprong in Ooij voor de zevende en laatste maal de Dag van de Ouderen georganiseerd.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft laten weten de Dag van de Ouderen niet meer apart te subsidiëren, omdat de ouderen bonden allemaal al subsidie krijgen om activiteiten te organiseren. Zo'n 250 senioren uit de gemeente Berg en Dal waren naar de Ooij gekomen om getuigen te zijn van deze laatste dag van de ouderen. De organisatie had een afwisselend programma samengesteld met als thema 'Gezellig'.

Rieky Willems opende de middag met liedjes in gedichtvorm, waarna een hommage met terug in die tijd aan Toon Hermans werd gebracht door het trio Wes Leurs. Vervolgens was het de beurt aan entertainer Michel van Grinsven met zang, buikspreken en goochelen. Tim Remie kreeg de zaal ook mee met zijn prachtige stem evenals Jasper van Gerven die in zijn buut zijn ouders kwijt was. Het was in een woord een gezellige middag die werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.

Raadsels rond omgereden en omgezaagde boom

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Er zijn de nodige raadsels om een boom die op de Herwendaalseweg in Groesbeek stond tegenover de vestiging van de Lidl supermarkt.

Volgens buurtbewoners is het maandag 14 dagen geleden dat de boom door vermoedelijk een vrachtwagen 's morgens om 07.00 uur omver is gereden en rond 08.00 uur was de boom al afgezaagd en afgevoerd behalve de stronk. Het trottoir - tussen de ventweg en Herwendaalseweg – helemaal omhoog getrokken achterlatend. Het vernielde trottoir met de stronk is afgezet met een drietal pionnen, wat een gevaar oplevert voor het verkeer. Onverlaten hebben de pionnen al eens op het wegdek geplaatst waardoor er een gevaar voor het verkeer is ontstaan. De bewoners langs de Herwendaalseweg vragen zich af wanneer het trottoir wordt hersteld en de stronk van de boom zal worden verwijderd.

Pruuvenement op Groesbeekse wijnfeesten nog in kinderschoenen

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Vrijdagavond was de opening van de tiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek met een feestelijke jubileumavond met enkele sprekers zoals Wim Kieft en de zakenvrouw van het jaar in Noord Limburg Mieke Verhaegh.

Zo'n 80 personen was er getuige van dat Robert Claus de twee interviewde tijdens de deze Walking Dinneravond. Zaterdag had de Wijnfeesten niet over het weer te klagen en begon het al vroeg in de middag goed te lopen. Voor de Groesbekers (bierdrinkers in plaats van wijndrinkers) was het een gemis dat zaterdagavond er geen gevelconcert op de balkons op het Dorpsplein plaatsvond. Voor de eerste maal werd zaterdagavond een Pruuvenement gehouden waarbij zo'n 70 personen om 18.00 uur aanschoof aan de lange tafels in de feesttent op het marktplein dat deze dagen is omgetoverd tot Wijnplein. In navolging van Maastricht week het pruuvenement in Groesbeek nogal wat af. In Maastricht loopt men langs de tientallen kramen en zoekt men een gerecht naar keuze uit. In Groesbeek kregen de aanwezigen diverse exquise gerechtjes geserveerd met uiteraard Groesbeekse wijn van de culinaire koks van restaurant De Spil. Na het Pruuvenement werd de avond vervolgd met een Music meets Wine & More waar dj Francesco (Frans Derks) voor de stemmingsmuziek zorgdroeg. Op het Dorpsplein dat deze dagen de Mont Martre wordt genoemd speelde vanaf 14.30 uur de Thompson Bridge Band die evenals het wijnplein veel belangstelling trok. De organisatie kan zich opmaken voor een drukke zondag want het belooft 26 graden te gaan worden. Alleen met het verkeer zijn er wat hobbels. De Zevenheuvelenweg is afgesloten en daar komt morgen ook een gedeelte van de Oude Kleefsebaan bij in verband met het Nederlands kampioenschap wielrennen voor studenten.

Geen loon naar werken voor De Treffers

Foto: Thijs Meeuwsen

GROESBEEK - Tegen Jong Sparta herstelde De Treffers zich knap na de nederlaag in de KNVB-beker. Vanaf het begin lieten de Groesbekers geen twijfel over hun bedoelingen. Dit leverde 3-1 voorsprong bij rust op. Spijtig dat een minder kwartiertje in de tweede helft er toe leidde , dat uiteindelijk genoegen moest worden genomen met een gelijkspel: 3-3.


In de derde minuut had de thuisclub al succes. Nick de Bondt lepelde de bal uit een hoekschop voor doel en Robert Mutzers kopte bij de tweede paal binnen: 1-0. Lang hield De Treffers die voorsprong echter niet vast. Na tien minuten zette Ilias Alhaft zijn tegenstander op het verkeerde been en zorgde voor de gelijkmaker: 1-1. De Treffers zette met goed voetbal de ene na andere aanval op. In de twintigste minuut paste de scheidsrechter de voordeelregel niet toe, toen Wesley Meeuwsen na een overtreding op Van Straaten zo door kon lopen richting doel. Uit de vrije trap op de rand van het strafschopgebied poeierde Nick de Bondt de bal keihard in doel: 2-1. Op slag van rust werd de voorsprong uitgebouwd tot 3-1 toen Coen Maertzdorf de bal knap vrij maakte en met een voorzet Robert Mutzers in staat stelde de bal binnen te koppen: 3-1. Binnen tien minuten in de tweede helft was het alweer gelijk 3-3. De Treffers leed in de 53ste minuut balverlies, waardoor Akram Salhi de 3-2 kon noteren en twee minuten later zorgde Felicia voor de gelijkmaker. Inmiddels hadden twee spelers van Jong Sparta een rode kaart gekregen. De Treffers bleef in een boeiend duel steken op een 3-3 gelijkspel.

Open dag 2e hands zorgmiddelen

GROESBEEK-DE HORST – Zaterdag 1 oktober op de eerste zaterdag van de maand is het open huis bij de stichting 2e hands-zorgmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek (De Horst).

Van 10.00 tot 14.00 uur is iedereen welkom – zonder afspraak - om te komen kijken naar de 2e hands rollators, badstoeltjes, toiletsteunen, scootmobielen, (elektrische ) rolstoelen, tilliften et cetera. Buiten de open dag om of als men belangstelling heeft voor grotere hulpmiddelen zoals bedden, statafels of 3wielfietsen kan men telefonisch een afspraak maken via 06 42898537. Ook kan men de website raadplegen; www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken, aan 'Fun' voor gehandicapte kinderen.

Fietsster loopt fikse hoofdwond op

GROESBEEK – Een 69-jarige fietsster uit Groesbeek is zaterdagmiddag met haar elektrische fiets ten val gekomen op het fietspad langs de draisine op de Hulsbroek in Groesbeek.

Het slachtoffer is vermoedelijk van het fietspad geraakt en is vervolgens de macht over het stuur verloren, waardoor zij op het betonnen fietspad is terecht gekomen. De Groesbeekse heeft daarbij een fikse hoofdwond opgelopen alsmede diverse schaafwonden. Nadat ambulancemedewerkers eerste hulp hebben verleend is het slachtoffer overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Gemeente akkoord met streekomroep

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is akkoord met de streekomroep waarin de bestaande lokale omroepen in de toekomst gaan samenwerken. Volgens het college krijgen door deze samenwerking de omroepen meer financiële draagkracht en kunnen ze ook hun functie als waakhond van de lokale democratie beter vervullen.

De voorgestelde indeling in de regio Rijk van Nijmegen zijn de omroepen van Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen. Het college is ook op enkele kanttekeningen na akkoord met de voorgestelde regio omdat er al op andere terreinen samenwerkingsrelaties zijn zoals werkbedrijf, jeugdzorg en economie.

Het college is wel van mening dat de kwaliteit en kwantiteit van het lokale nieuws over Berg en Dal op peil gehouden moet worden. Daarnaast is het van mening dat de lokale vrijwilligers en redactie behouden moeten blijven. Omroep Berg en Dal kamp evenals vele andere lokale omroepen met financiële problemen en de lokale omroep verwacht dat met de vorming van de streekomroepen de financiële problemen niet opgelost zijn. De voorwaarde van het college is wel dat het Rijk voor de vorming van de streekomroepen – eventueel tijdelijk - meer bijdraagt. Omroep Berg en Dal heeft laten weten dat zij in verband met de fusieperikelen nog geen definitief standpunt heeft ingenomen over de vorming van een streekomroep. Wel maken ze zich zorgen of er voldoende ruimte blijft voor de lokale nieuwsvoorziening, alleen hiermee blijven de vrijwilligers behouden, aldus Omroep Berg en Dal.

Groesbeeks Handbal Weekend

GROESBEEK - Zaterdag 24 en zondag 25 september was sporthal Heuvelland een groot handbalfestijn voor de leerlingen van de basisscholen uit de gemeente Berg en Dal georganiseerd door handbalvereniging Groesbeeks Glorie.

Het handbalfeest op zaterdag 24 september was een waar feestje voor de leerlingen van de groepen 1 tot en met 4. De kinderen konden zich prima vermaken deze ochtend. Er werden kleine wedstrijdjes gehandbald en ook stonden verschillende spellen op het programma.

Zondag stond geheel in het teken van het 35e Schoolhandbaltoernooi. De jongens en meisjes van de groepen 5 en 6 van basisschool ‘t Vossenhol 2 en basisschool de Sieppe 1 moesten het in de finale tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk gingen de jongens en meiden van de Sieppe 1 er met de winst vandoor. In de bloedstollende finales van de gemengde poules 7 en 8 ging de finalewedstrijd tussen de jongens en meiden van Adelbrecht Windekind 1 en de jongens van ’t Vossenhol 1. Deze twee teams waren zeer aan elkaar gewaagd. De jongens van ’t Vossenhol 1 trokken hierbij aan het langste eind en wonnen deze wedstrijd. Zij mogen in het voorjaar van 2017 hun krachten gaan meten met andere Gelderse basisscholen tijdens de Gelderse schoolhandbal kampioenschappen in Arnhem. Bij de meisjes van de groepen 7 en 8 was basisschool ‘t Vossenhol A de beste. Na een spannende strijd mogen zij de wisselbeker mee naar school nemen. Zij mogen in het voorjaar van 2017 mee doen aan de Gelders schoolhandbal kampioenschappen in Arnhem.

Kinderen die aan het toernooi meegedaan hebben en het handballen toch wel heel erg leuk vinden, zijn welkom om vrijblijvend vier keer bij Groesbeeks Glorie mee te komen trainen. Heb je interesse? Laat dit dan even weten aan Frans Nas (jeugd@groesbeeksglorie.nl) of kijk op de website (www.groesbeeksglorie.nl) voor de actuele trainingsinformatie.

Broodfonds Solidariteit in een nieuw jasje

REGIO - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu tien jaar met landelijk al 223 groepen waarbij in totaal bijna 10.000 ondernemers aan deelnemen.

Regio Nijmegen krijgt haar 12de broodfonds na een informatieavond op maandagavond 10 oktober om 19.30 (inloop 19.00 uur) in Droomvilla Lux aan de Oranjesingel 42 in Nijmegen. Aanmelden via info@broodfonds.nl
Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

Het broodfonds is er voor zowel zzpérs als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal 50 deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijke steun.

Harrie Keereweer wint publieksprijs Preek van de Leek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In de protestante kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek vond zondagmiddag de traditionele 'Preek van de Leek' plaats.

Ditmaal was gekozen voor een drietal oud-burgemeester te weten Gerd Prick, Harrie Keereweer en Paul Wilbers. Zij moesten een preek houden over 'Geloof in Berg en Dal'. De jury bestond dit jaar uit oud-burgemeester Schneemann van Ubbergen, burgemeester Mark Slinkman en pastor Jos van Rooij. Maar ook het publiek in de volle kerk mocht zijn stem uitbrengen. De publieksprijs ging naar Harrie Keereweer; de jury koos voor de preek van Gerd Prick. Paul Wilbers eindigde als derde.

Buurt irriteert zich nog dagelijks aan overlast van Lidl Groesbeek

GROESBEEK – Buurtbewoners hebben tijdens de raadsvergadering hun ongenoegen geuit over de overlast die zij nog dagelijks ervaren van de Lidl-vestiging aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. In het plan van Lidl dat bij de gemeente is ingediend komt er ook geen verbetering in vrezen zij.

Namens hen sprak Harm Hubers de raadsleden toe. "Tikken, irritant hè. Die irritatie is vergelijkbaar met dichtslaande autodeuren, winkelwagentjes die in elkaar worden geduwd, wegscheurende auto's et cetera. Maar het is geen geluidsoverlast! Geacht College en geachte raadsleden,
De parkeerplaats van de Lidl komt weer aan bod. Als buurt vragen wij ons wel steeds meer af hoeveel zin onze brieven en dit inspreken hebben, kijkend naar het plan dat door Lidl is ingediend.
Hoe verder we komen hoe meer het erop gaat lijken dat wij niet worden gehoord en de Lidl krijgt wat zij in 2013 voor ogen hadden. Als raad kunt u nog ingrijpen en dat vragen wij als buurt van u."

"Wat is de historie? 2013: verantwoordelijk wethouder: Parkeerplaats van De Hoeve krijgen ze nooit.
2013: verkopende makelaar: in jullie achtertuin komt nooit een rondweg. Naar een eventueel nieuwe parkeerplaats komt maximaal een doorgang voor winkelwagens. 2013: Verantwoordelijk ambtenaar: Parkeerplaats grenst aan een ecologisch waardevolle zone. Aanpassing van deze zone is onbespreekbaar. Raadsvergadering 2015: Voorwaarde is dat een derde tot de helft van het aantal parkeerplaatsen langs de muur opgeheven wordt en deze ruimte gebruikt gaat worden voor aanplanting groen en aansluitend aan deze muur een geluidswal met streekeigen beplanting aangebracht moet worden."


"Als buurt onderschrijven wij het belang van verkeersveiligheid maar u heeft ook als voorwaarde gesteld dat de overlast voor de buurt moet verminderen. Helaas vinden wij daar niets van terug in het ingediende ontwerp. Wat zien we: Geen visgraat waardoor rijrichting niet wordt gestuurd en bewoners van de Herwendaalseweg last houden van inschijnende koplampen.
Geen enkele geluidswerende maatregel. Veel grotere reductie van waardevolle ecologische zone dan ooit voorzien. Een rondweg waar twee vrachtwagens kunnen passeren in plaats van één winkelwagentje. Wij vragen u met klem het plan aan te laten passen waarin wel rekening wordt gehouden met de belangen van de buurt zoals u zelf heeft vastgesteld in de raadsvergadering van maart 2015."

Raadslid Peter Maas (VOLG) deed een beroep op het college om de problemen met de bewoners op te lossen, zoals hij al eerder aan het college gevraagd had.

Volleybalrecreanten Switch Leuth zoekt versterking

LEUTH - Heb jij ook, als een van de goede voornemens, meer te gaan bewegen, dan is volleybal misschien iets voor jou. Volleybalrecreanten Switch Leuth speelt op woensdagavond in de sportzaal in Leuth van 20.30 tot 22.00 uur.

"We beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling enkele partijtjes volleybal. Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Ook spelen we een keer in de maand tegen de recreanten uit Millingen. Ook dit is de ene keer in Leuth en de andere keer in Millingen. Heb je interesse? Kom dan gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of het iets voor jou is."

Geen burendag maar burenavond in Hobbemaweg Groesbeek

Foto: Karen Coopmans

GROESBEEK – De leden van de buurtvereniging 'De Hobbels van de Hobbemaweg die erg close met elkaar zijn, hebben besloten geen burendag te gaan organiseren maar een burenavond.

Bij het Oranjefonds werd hun initiatief aangemeld en warempel werd er onlangs een feestelijk pakketje bezorgd met als inhoud een pak koffie, vlaggen, frisbee (die inmiddels al bij een van de buren op het dak ligt), spandoek, stoepkrijt en bloemzaadjes. Zaterdagavond rond 18.00 uur was het zover. Er was een tentje geplaatst waarna zo'n 30 buurtbewoners begonnen met een kop koffie met een snee krentenbrood. Daarna kwamen de andere drankjes tevoorschijn en werd er nog enkele uren gekuierd over ditjes en datjes. Het werd zaterdagavond wel duidelijk dat een goede buur beter is dan een verre vriend.

Vogels spotten in de nevengeul van de Waal

REGIO - De vogeltrek is weer in volle gang. Wie weet welke vogels we tegenkomen. Mogelijk de kransvogel, koperwiek of ijsvogel. En natuurlijk de standvogels zoals buizerd, torenvalk of watervogels zoals eenden.

Vogels zijn fascinerend en Ben Brouwer kan daar vol enthousiasme over vertellen. De nevengeul is in ontwikkeling tot een prachtig wandelgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Vogels voelen zich daar dan ook thuis. De contactpersoon is Ben Brouwer en hij is bereikbaar op 06 53927477. Indien u dat wenst kunt u zich aanmelden via IVNRijnWaal@gmail.com. Dat is echter niet noodzakelijk.

De excursie start op zondag 2 oktober om 08.30 uur. Verzamelen op de hoek Oude Groenestraat en Waaldijk, Nijmegen Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

150 mensen op Burendag Breedeweg

GROESBEEK-BREEDEWEG - Het kerkplein aan de Breedeweg was zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur omgetoverd in een waar feestplein ter gelegenheid van de Burendag op initiatief van het Oranjefonds.

Zo'n 150 aanwezigen - waaronder veel kinderen - hebben genoten van deze feestelijke middag. Op deze middag ontbrak de Buurtsoeppie niet, die vrijwilligers gemaakt hadden en er in ging als koek. Ook was er een circusworkshop speciaal voor de kinderen, dankzij de eigenaar van de circuswinkel die in Breedeweg woont. De kinderen konden zich uitleven op een springkussen, terwijl de ouders op het terras hun kroost gade konden slaan. In enkele kramen kwamen diverse bewonersinitiatieven aan bod zoals 'Hart voor Breedeweg', dat pleit voor een zebrapad zodat de bevolking veilig kan oversteken, de oprichting van een buurtnetwerk en de open inloop van de 'Goei Kamer'. Voor de kinderen kon het al niet meer kapot, toen ze ook nog popcorn kregen.

MaxStudios verhuisd naar nieuwe vestiging in het Matserhuis

ARNHEM – Het danscentrum is in Arnhem verhuisd naar een nieuwe zaal in het Matserhuis aan de Burgemeester Matsersingel 200. Je kunt er alle soorten dansstijlen leren en in het weekend zijn er regelmatig workshops. Het dansen is er voor iedereen: van vier tot en met veertig. Neem maar eens een gratis proefles!

Max Odarty is de eigenaar van MaxStudios. Hij danst al vanaf zijn veertiende. Max' passie en hobby werden zijn werk: van danser tot dansdocent en nu zelfs dansschooleigenaar.

Dansen bij MaxStudios is puur. 'Just Dance' is dan ook het motto. "We blijven heel dicht bij de dans, wat verder weg van de sport. Dat geldt voor bijna alle lessen, behalve de dancecrews".

Dansen bij MaxStudios is voor iedereen, voor jong en oud. "We geven zelfs dansles aan kinderen met autisme. En ook speciaal aan vijftig-plussers: van disco tot urban, en van salsa tot show!" De workshops zijn vernieuwend: alle dansstijlen kunnen aan de orde komen, zoals hiphop, modern, afrodance en high heels.

MaxStudios Arnhem; 06 26484206; www.maxstudios.nl.

Groesbekenaar komt om bij aanrijding in Odiliapeel

ODILIAPEEL – Bij een aanrijding op de Middenpeelweg tussen Wilbertoord en Odiliapeel is vrijdagmiddag rond 14.00 uur een 68-jarige bestuurder van een personenauto uit Groesbeek om het leven gekomen.

Volgens een woordvoerder van de politie in 's Hertogenbosch is vermoedelijk de bestuurder van de personenauto – bestuurd door de 68 jarige Groesbeker – onwel geworden en is daardoor op de verkeerde weghelft gekomen, waar hij frontaal op een tegemoetkomende vrachtwagen is gereden. Het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

De vrachtwagen werd bestuurd door een 26-jarige inwoner uit Elsendorp. Door de botsing vloog de cabine van de vrachtwagen in brand en brandde geheel uit. De chauffeur van de vrachtwagen kwam bij de aanrijding met de schrik vrij. De personenauto werd bij de aanrijding totaal vernield. Het verkeer op de Middenpeel weg is enige uren afgesloten geweest voor alle verkeer.

Rood Wit kan maar niet winnen

GROESBEEK - In en tegen Babberich heeft Rood Wit zondagmiddag met 3-1 aan de broek gekregen. Al na 30 seconde stond het 1-0. Die domper kwam de ploeg niet meer te boven ondanks goede mogelijkheden zoals een strafschop.


Meteen na de aftrap gingen de gastheren in de aanval, de bal werd goed naar voren gespeeld en ging over de verraste verdediging heen. De aanvaller kon alleen op de keeper af en scoorde beheerst 1-0. Rood Wit probeerde wat terug te doen maar de aanvallen lukte niet en de spelers konden elkaar moeilijk vinden.

De eerste gevaarlijke aanval was in de 18de minuut maar de bal ging net over evenals in de 23ste minuut toen Koen Theunissen tegen de paal schoot. In de 33ste minuut had Rood Wit geluk, een aanval kon net tegen gehouden worden. In de 39ste minuut kon Rood Wit de stand gelijk trekken toen bij een goede actie van Khalid el Haddouti de bal tegen de arm van een verdediger kwam met als gevolg een penalty. De strafschop werd door Soufiane Dadda te zwak ingeschoten en werd door de keeper gepakt.

Na de rust kwam Rood Wit wat sterker terug en zette meteen druk op de tegenstander wat resulteerde in een hoekschop in de 54ste minuut. Glen Wijnhoven wist de bal in het doel te tikken en bracht de stand gelijk 1-1. Drie minuten later kwam Babberich weer op voorsprong 2-1 waardoor Rood Wit weer terug zakte. In de 84ste minuut kwam de genade klap en maakte Babberich 3-1. Aanstaande zondag gaat de reis naar Wehl om tegen Concordia te spelen aanvang 14.00 uur.

Deelnemers aan 3 oeverfestival

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Een van de deelnemers van het onlangs gehouden 3oeverfestival Marjolijn Rigtering ontvangt in haar atelier in Millingen aan de Rijn enkele gasten. Marjolijn geeft uitleg over haar schilder les.

Samenwerking Kindercentrum Domino en sportbus Forte Welzijn Sporten op BSO Domino!

GROESBEEK - Kindercentrum Domino verzorgt de buitenschoolse opvang bij of in alle scholen van Stichting Primair Onderwijs Groesbeek. De overgang van school naar de BSO verloopt daardoor heel rustig.

Buitenschoolse opvang is vrije tijd. In een veilige omgeving, nabij school en thuis, hebben kinderen volop mogelijkheden zichzelf te vermaken en te ontwikkelen. Kookweek, workshops, knutselen, sport & spel, techniek, buiten spelen, erop uit of lekker spelen met al het spelmateriaal: er is altijd wat te doen. Je doet en leert er andere dingen dan thuis.

In oktober wordt ons activiteitenaanbod uitgebreid! Iedere week op dinsdag en donderdag zal de sportbus van Forte Welzijn op een van onze BSO's komen om daar aan de kinderen die mee willen doen een sportactiviteit aan te bieden. Soms binnen, soms buiten: volop afwisseling. Daarmee is er nog meer te doen op de buitenschoolse opvang van Domino!

Naast buitenschoolse opvang heeft Domino een peutergroep (voorheen peuterspeelzaal) in alle wijken van Groesbeek en kinderdagverblijven op 4 locaties verspreid over de gemeente Berg en Dal: Groesbeek Noord, Groesbeek Breedeweg, Cranenburgsestraat en Berg en Dal. Op onze locatie Breedeweg zijn bovendien volop mogelijkheden voor flexibele dagopvang binnen één locatie. Al onze locaties zijn kleinschalig, kinderen worden opgevangen in kleine teams met bekende gezichten. Wij geloven in ontwikkeling door spelen, spel staat bij ons centraal.

Kom gerust eens kennismaken! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor, 024 3976320 of info@kindercentrum-domino.nl. Op internet vindt u ons op www.kindercentrum-domino.nl of facebook.com/kindercentrumdomino.

Beter presteren én leuker leren bij Studiebegeleiding Groesbeek

GROESBEEK - Alle leerlingen die zich aanmelden, ontvangen wij samen met hun ouder(s). We luisteren goed naar wat er wel en wat er nog niet goed gaat. Elk kind is anders. Zo komen we tot een beeld van de meest effectieve en efficiënte weg naar leersucces.

We spreken een plan van aanpak af en we gaan samen aan de slag. We hebben een leerlingvolgsysteem, waarop de leerling en de ouders thuis ook kunnen inloggen. Alles wat we doen, kan daar gevolgd worden. De planning kan op deze manier ook thuis bijgehouden worden.

De begeleiding bestaat uit professionals: orthopedagogen, aangevuld door studenten van de universiteit, die door ons getraind zijn.

Met 97% slaag- en overgangscijfers staan wij al jaren op nr. 1 op de lijst van studiebegeleidingsinstituten. Leerlingen zeggen: een gezellige sfeer, goede structuur, effectief maatwerk. We overhoren streng, maar daardoor krijgt de leerling zelfvertrouwen.

Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak of kijk op onze website: www.studiebegeleidinggroesbeek.nl

Logopediepraktijk Roost/Hermsen nu officieel Plus-praktijk!

GROESBEEK - Logopediepraktijk Roost/Hermsen heeft op 7 juli 2016 opnieuw de Vrijwillige Kwaliteitstoets Logopedie behaald. Net als in 2014 haalden zij de audit ook dit keer met vlag en wimpel. "Met ons gehele team werken we er hard aan om dag in dag uit logopedische topzorg te leveren. Wij zijn dan ook erg blij dat dit in juli opnieuw beloond is en dat wij ons nu Plus-praktijk mogen noemen!" aldus Otilia Hermsen-Roost, de trotse praktijkhouder.

Plus-praktijk. Een Plus-Praktijk heeft de hoogste status die verzekeraars aan logopediepraktijken geven. Zij onderscheiden zich door niet alleen te voldoen aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar een stapje verder gaan.

Bij de kwaliteitseisen gaat het onder andere om de deskundigheid van onze logopedisten, het resultaat van klanttevredenheidsonderzoeken, een standaardprocedure voor het vastleggen en in kaart brengen van de klachten. Andere voordelen zijn de bereikbaarheid, de openingstijden en de wachttijd.

Logopedie van 0 tot 120 jaar
"Wij zijn er voor iedereen van 0 tot 120 jaar, zeggen wij altijd", vertelt logopediste Laura van der Gugten. "Wij helpen zuigelingen en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen, kinderen op basisschool en voortgezet onderwijs, (jong) volwassenen met stemproblemen, maar ook ouderen die, na een CVA of als gevolg van de ziekte van Parkinson, moeite hebben met slikken en de spraak.

Bijna 40-jarig bestaan
Volgend jaar viert logopediepraktijk Roost/Hermsen hun 40-jarig bestaan! In 2017 zal dit uiteraard niet ongemerkt voorbij gaan, want 40 jaar kwaliteit, innovatie en ondernemerschap in de zorg is zeker een feestje waard!

U vindt Logopediepraktijk Roost/Hermsen in Groesbeek, Ambachtsweg 13b, tegenover de ingang van Van Kesteren. Logopediepraktijk Roost/Hermsen heeft ook vestigingen in Nijmegen, Lent, Oosterhout(Gld) en Lingewaard.

Aanmelden? t. 06-23685159 e. groesbeek@logopedieroosthermsen.nl i. www.logopedieroosthermsen.nl. Wij hebben géén wachtlijst.

32 / 32