GN Lingewaard

13 april 2016

GN Lingewaard 13 april 2016


Bemmelaar schrijft openhartig boek over zijn ziekte kanker

Fotografie: Peter Laarakker Visual Photo Design

BEMMEL - Voor nu en straks. NET-kanker? Léon Collaris schrijft erover in zijn boek dat 22 mei verschijnt. Hij had er nog nooit van gehoord. Deze ongeneeslijke vorm van kanker is niet alleen zeldzaam, maar laat zich ook lastig diagnosticeren.

Per jaar worden Neuro Endocriene Tumoren (NET-kanker) slechts bij 700 patiënten ontdekt. Ook Léon kreeg ermee te maken. Eind december 2014 werd bij hem in eerste instantie de diagnose alvleesklierkanker gesteld. Na een aantal bezoeken aan het Radboudumc in Nijmegen en de nodige onderzoeken blijkt er van Net-kanker sprake te zijn, met de primaire haard in de alvleesklier en uitzaaiingen in de lever en in de botten. Een diagnose die achteraf meeviel, schrijft hij zelf.

Goede doelen
Het boek is een bundeling van blogartikelen geschreven vanaf het moment dat hij de diagnose kanker vernam tot en met begin 2016. De opbrengst is voor stichting Alpe d'HuZes en de patienvereniging Net-kanker.

In dit persoonlijke document vertelt Léon niet alleen over zijn ziekte maar geeft hij ook een openhartige kijk in zijn privéleven. Met dit boek en zijn ervaringen hoopt hij lotgenoten te kunnen helpen en de ziekte Net-kanker meer bekendheid te geven, zodat deze eerder gediagnostiseerd kan worden.

Met extra (gratis) CD
De cd die bij dit boek hoort, bevat vijf nummers van zijn goede vriend, de Britse gitarist en componist Richard Durrant, evenals een drietal songs, die de schrijver geselecteerd heeft en die hij met Durrant opgenomen heeft in diens studio in Shoreham (Engeland). Léon neemt hierbij de zang voor zijn rekening.

Het boek is te koop via www.leonblogt.nl/boek.

Van der Mondeweg. Wel of niet onveilig?

Gebruikers van het fietspad kunnen in de knel komen. (foto Sjaak Veldkamp)

HAALDEREN – Als het aan GroenLinks ligt moet er snel wat gedaan worden aan de onveilige verkeersituatie bij de Aldi aan de Van der Mondeweg in Haalderen. Volgens Lianne Duiven is het voor fietsers heel gevaarlijk als auto’s het parkeerterrein op- en afrijden. Het college lijkt de urgentie van GroenLinks niet te delen.

De Van der Mondeweg is een drukke doorgangsweg. Het fietspad is een drukke schoolroute van het Over Betuwe College. De fractievoorzitter van GroenLinks heeft het college gevraagd om maatregelen te nemen.

Het college laat schriftelijk weten dat ze de Aldi als initiatiefnemer en de provincie Gelderland als wegbeheerder meerdere malen een brief hebben gestuurd. Ze zijn duidelijk op hun verantwoordelijkheid gewezen voor een veilige afwikkeling. Het lijkt er op dat het college een afwachtende houding heeft aangenomen: “Indien er zich problemen met betrekking tot een veilige afwikkeling voordoen, zullen wij dit bespreken met de provincie en zo nodig verzoeken om handhavend op te treden.”

Gemengd Koor Jubilate geeft koffieconcert in Gendt

GENDT - De lente is begonnen en dus verzorgt Gemengd koor Jubilate weer haar jaarlijks koffieconcert op zondag 17 april in SKC De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt, aanvang 11.30 uur.

Zoals men gewend is, wordt het een gevarieerd programma van vrolijke liedjes als 'Play for me a simple melody', Franse en Engelse liefdesliedjes (Love is the answer, Pavane) tot spirituele en religieuze songs met veel diepgang, zoals 'Oh Freedom, Locus iste en You raise me up'. Dirigent Mathieu van der Burgh en pianiste Aline Janssen leiden het 44-koppige koor in de juiste muzikale banen. Tijdens een intermezzo is het genieten van een verrassend optreden van Hedwig van Staalduine en Max Appelman met zang en gitaar.
De entree inclusief een kop koffie en iets lekkers is zes euro.

Mercato tijdens Omloop van ’t Verzetje Iedereen welkom tijdens Italiaanse markt

BEMMEL - Op zondag 17 april organiseert de jubilerende wielervereniging TWC ’t Verzetje niet alleen haar jaarlijkse toertocht Omloop van ’t Verzetje, maar ook een Mercato. Door de combinatie met de toertocht kunnen ook de deelnemers van de toertocht genieten van deze Italiaanse markt.

‘We hebben gekozen voor een knusse markt met een accent op Italië en fietsen’, aldus Henk Neijenhuis, de voorzitter van de wielervereniging. ‘Als de deelnemers terugkomen van de fietstocht ontvangen ze van ons ook een Italiaans hapje en een drankje, want wie jarig is trakteert!’.

Er is op het plein voor het clubhuis aan de Sportlaan 1B te Bemmel sprake van een diversiteit aan kramen. Naast restaurant Da Giorgio, die zorgt voor een hapje en drankje, is er een presentatie van retrofietsen, is er verkoop van retromaterialen, een presentatie van nieuwe Bianchi-fietsen, artistieke kunst, zijn er wielerboeken te koop et cetera. De uit België afkomstige bierproducent Kwaremont verbindt zich graag aan het retrofietsen en met de organisatie van de retrotocht ‘Classico’ op 17 april komen zij dan ook graag naar Bemmel. Het belooft een gezellige middag te worden.

TWC ‘t Verzetje hoopt dat Lingewaard met de Omloop van ’t Verzetje en de Mercato bij haar clubhuis op een gezellige en sportieve manier warm draait voor de komst van de Giro d’Italia. Deze markt is van 12.00 tot 17.00 uur en is mede mogelijk door de ondersteuning van de provincie Gelderland.

Meer informatie staat op www.twctverzetje.nl.

12 medailles voor Bushi Arnhem op DK -10 en -12 jaar

HUISSEN-ARNHEM - Afgelopen zaterdag 2 april werden de districtskampioenschappen judo onder 10 en 12 jaar gehouden. Bushi Arnhem was bij de jeugd met 26 deelnemers vertegenwoordigd. Er werden 2 gouden, 6 zilveren en 4 bronzen plakken behaald. Een geweldige prestatie!

In sporthal 't Riet in Ede werd zaterdag gestreden om het districtskampioenschap. Aangezien er op deze jonge leeftijd nog geen Nationale judokampioenschappen worden gehouden, kan op dit jaarlijkse districtstoernooi de hoogste titel van de regio behaald worden. Op dit judotoernooi kun je je echt meten met je concurrenten uit het district Midden Nederland.

Op de tribune hangt een groot spandoek: 'Bushi: leg ze vlug op de rug' Het lijkt zo makkelijk, maar soms moet een overwinning zwaar bevochten worden. Soms is het moeilijk om een verliespartij te incasseren. Al jong leren de wedstrijdjudoka's respect voor elkaar te hebben én dat er maar één judoka als winnaar de judomat verlaat. Voor onze club is het belangrijk dat de judoka's plezier hebben in judo als wedstrijdsport.

Resultaten onder 12 jaar:

Goud: Faye Hensen (-36 kg) en Stefan Noordhoek (-27 kg)

Zilver: Lieke Radier (-28 kg), Anne Lynn Schmitz (-40 kg), Louis Loozen (-34 kg) en

Janno Prins (-30 kg)

Brons: Kaulen Coemans (-28 kg) en Jona Arkesteyn (-46 kg)

Resultaten onder 10 jaar:

Zilver: Joshlin Rijn (-36 kg) en Renée Heg (-32 kg)

Brons: Jaeden Verplaats (-30 kg) en Thomas ven Adrichem (-38 kg)

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Spookt het langs de Waal in Doornenburg?

Foto: archief van Historische Kring

DOORNENBURG - Historische Kring Doornenburg houdt op woensdagavond 20 april (19-21 uur) zijn ledenvergadering in het Ontmoetingscentrum (OC). Naast de jaarstukken staat ook de benoeming van Marijke van Aalten als nieuwe penningmeester op de agenda.

Na het officiële vergadergedeelte houdt Ferdinand van Hemmen, vanaf ca. 19.45 uur, een lezing over De stille kracht van de Waal. Aan de hand van oude volksverhalen geeft hij een indruk van hoe de mensen in Doornenburg en elders langs de Waal door de eeuwen heen de machtige rivier hebben ervaren. Een lezing waarin mystieke verhalen over de Waal centraal staan, een stem die roept uit de rivier, klokgelui opklinkend in een kolk, lichtjes dansend boven het water in de nacht, een rivier die in de kerstnacht verandert in wijn, Waalwater dat geneeskrachtig wordt...

Zo was het Colenbranderbos volgens de overlevering een verbanningsoord van verschillende spoken uit Doornenburg. Hoe ze daar zijn gekomen?

Huissenaar Van Hemmen is landschapshistoricus en goed bekend in/met Doornenburg. Hij verzorgt onder andere lezingen over dijkdoorbraken, geschiedenis van de Betuwe, redoutes (wachttorens 80-jarige oorlog/Oranje Limes). Hij wordt ook wel eens de ‘Midas Dekkers’ van het rivierengebied genoemd, mede omdat hij een boeiende verteller is. Dus bezoekers zijn verzekerd van een interessante avond.

De entree is gratis. Ferdinand v. Hemmen zou een gift voor Unicef-hulp aan Syrische kinderen zeer op prijsstellen.

Verhinderd? De eerstvolgende werkavond is dinsdag 3 mei, vanaf 19.00 uur, in het Ontmoetingscentrum. Lid worden? Graag. Briefje in brievenbus (hal van het OC) of een mailtje naar het secretariaat: info@historischekringdoornenburg.nl. Niet bang uitgevallen? Moet je zeker op 20 april komen!

De Gendtse avondwandel-4-daagse

GENDT - In Gendt is De Bataven alweer begonnen met de organisatie van de zesde editie van de avondwandel-4-daagse voor de schooljeugd. Gezien de activiteitenkalenders van de scholen en van de voetbalvereniging is de tocht der tochten dit jaar iets later gepland in vergelijk met voorgaande edities.

Wat natuurlijk niet zal veranderen is het plezier wat de vele kinderen en ouders/begeleider op deze vier avonden. Natuurlijk worden er sportieve kilometers afgelegd en beweging is altijd goed voor jong en oud. Maar daarnaast worden de kinderen nogal verwend op deze vier avonden. Elke avond krijgen ze natuurlijk wat te drinken, maar aanvullend verzorgt de AH op twee avonden een lekkere snack, verzorgt de Coop op twee avonden wat gezond fruit en levert Slagerij Buurman jaarlijks weer honderden heerlijke gehaktballen. Dit jaar zal ook Wijs IJs de kinderen een lekkere afkoeling bezorgen.

De kinderen (en ook begeleiders) komen derhalve niets tekort op deze avonden, waarbij het inschrijfgeld ook dit jaar weer op het laagdrempelige bedrag van 2,50 is vast gehouden. Ieder kind dient zoveel mogelijk de kans te hebben om mee te kunnen lopen met zijn/haar klasgenoten.
Ouders/verzorgers behoeven natuurlijk geen inschrijfgeld te voldoen. Dankzij hun medewerking is er voldoende begeleiding voor de wandelende kinderen.

Op de avond van de intocht zullen de deelnemers ook dit jaar weer een roos uitgereikt krijgen van Bloemsierkunst de Gent en zullen de kinderen onder de muzikale begeleiding van harmonie Sint-Caecillia en de jeugdband van Sint-Sebastianus de laatste meters door de dorpskern van Gendt wandelen.

Binnenkort zullen alle inwoners in Gendt en Doornenburg weer het programmaboekje bezorgd krijgen met hierin alle bijzonderheden betreffende de vier wandelavonden. Naast de routes staan hierin onder andere ook vermeld welke Gendtse muziekgroepen de wandelavonden zullen opvrolijken.

Ontdek en versterk brandweer Bemmel

BEMMEL – In de zoektocht naar nieuwe brandweerlieden was de Bemmelse Brandweer op koopzondag 10 april te bewonderen in het dorpscentrum. Brandweer Bemmel heeft op het Markplein geïnteresseerden bijgepraat over de ins en outs van het brandweervak. Zo konden Bemmelnaren ontdekken of deze parttime job bij hen pastte Enthousiastelingen konden zich direct inschrijven voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Toine Knipping, ploegcommandant van de Bemmelse Bemmel, kijkt uit naar potentiële nieuwe brandweermannen en -vrouwen. Zijn team kan wel wat versterkingen gebruiken om de (brand)veiligheid te blijven garanderen, zo vertelt hij. Knipping: “We zijn op zoek naar drie nieuwe brandweerlieden. Mocht je niet in de gelegenheid geweest zijn om ons te bezoeken afgelopen zondag, maar ben je wel geïnteresseerd, dan kun je je alsnog opgeven voor via 088-3555578, door de sollicitatieformulier in te vullen op www.vggm.nl of door de sollicitatie af te geven bij de brandweerkazerne, Karstraat 18 in Bemmel."

Opbrengst Reumafonds Gendt

GENDT - Het Reumafonds is alle collectanten, comitéleden en bewoners in Gendt dankbaar voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 21 tot en met 26 maart is in Gendt uiteindelijk in totaal 2051 euro opgehaald. Hiermee levert Gendt een belangrijke bijdrage aan de reumabestrijding in Nederland.

In Nederland leven bijna twee miljoen mensen een reumatische aandoening. Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bij veel vormen van reuma is er sprake van een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Reuma kan jong en oud overkomen.

Steun nodig
Het Reumafonds strijdt al 90 jaar voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen reumapatiëntenverenigingen en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Europees schutterskoning en Europees schuttersprins komen naar Doornenburg

Foto: Jaap Plattel (DeDoornenburger.nl)

DOORNENBURG - Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus komen de Europees schutterskoning en de Europees schuttersprins naar Doornenburg. Naast hen komen ook nog honderden afgevaardigden van diverse schuttersfederaties uit verschillende Europese landen.

De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen heeft de organisatie toegewezen gekregen van de najaarsvergadering van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS). Dit staat beter bekend als de EGS Herbsttagung. De EGS vergadert tweemaal per jaar ergens in Europa. De voorjaarsvergadering vond begin april plaats in het Duitse Lippstadt en Doornenburg mag de najaarsvergadering in augsutsus organiseren.

De Europese schutters worden op vrijdag 19 augustus ontvangen op kasteel De Doornenburg door het gemeentebestuur van Lingewaard. Om 17.00 uur vindt in de r.k. Sint-Martinuskerk een Heilige Investituursmis plaats. Tijdens deze plechtige mis worden 23 voorgedragen schutters tot ridder geslagen en opgenomen in de Europese orde van de Heilige Sebastianus. Voorgangers tijdens deze mis zijn Monseigneur Hoogeboom namens het Aartsbisdom Utrecht, Vicaris Pauw uit Arnhem en pastoor Peters namens parochie De Levensbron. Na afloop vindt er op het dorpsplein een defilé plaats van diverse schutterijen en gilden. Ook is er een demonstratie Gelders vendelzwaaien. Aansluitend start in het Schuttersgebouw een Europese Schuttersfeestavond.

De volgende dag komen de EGS-gasten bijeen in het Schuttersgebouw voor een tweetal vergadersessies. Na de gezamenlijke lunch is de EGS Herbstagung ten einde. Meer info staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

Onthulling informatiebord Sleutel tot de Bevrijding in Gendt

GENDT - Op vrijdag 15 april zal om 14.00 uur bij de ingang van de Polder bij de Kommerdijk in Gendt een informatiebord over de Tweede Wereldoorlog worden onthuld door de burgemeester van Lingewaard, mevrouw Marianne Schuurmans-Wijdeven.

Dit zal met het nodige ceremonieel gaan gebeuren in aanwezigheid van verschillende organisaties en schoolkinderen van de adoptiegroep van het bevrijdingsmonument. Belangstellenden zijn welkom. Het paneel refereert aan het bombardement op de Gendtse polder op 17 september 1944 en de inleiding van de bevrijding van de Betuwe door de landing van vier geallieerde verkenningsvaartuigen in maart 1945.

Foto uit archief Historische Kring Gente

Het paneel wil met name aandacht vragen voor het leed dat de Tweede Wereldoorlog teweeg bracht en de moed en het doorzettingsvermogen van de burgers. In Gendt zijn diverse slachtoffers gevallen en de Gendtse bevolking moest acht maanden lang weg van huis en haard. Bij terugkomst in 1945 bleek de schade ontzettend groot en lagen de meeste woningen in puin. Daarom zijn er maar enkele oude gebouwen in Gendt bewaard gebleven en wordt Gendt gekenmerkt door wederopbouwwoningen.

De afgelopen tijd zijn in onze regio op diverse plaatsen markeringen gerealiseerd. Het Gendtse paneel kwam tot stand op initiatief van het Exoduscomité, de Oranjestichting Gendt en de Historische Kring Gente.

Huissen Zand krijgt ook Participatiepunt

HUISSEN - Tijdens de feestelijke open dag op zaterdag 9 april ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van het Gemeenschapshuis Huissen Zand, geven Stichting Welzijn Lingewaard samen met de vrijwilligers het startsein voor het Participatiepunt in Huissen-Zand.

Vanaf 12 april zal het Participatiepunt iedere twee weken (in de oneven weken) geopend zijn op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Het Participatiepunt is gevestigd in de hal van het Gemeenschapshuis Huissen Zand, Van Wijkstraat 31 te Huissen, telefoon: 088 - 2552530.

Hiermee opent het zevende ParticipatiePunt in Lingewaard. Bij een ParticipatiePunt kunt u terecht met vragen over:

- zorg voor elkaar, wonen, werk, opvoeding

- het invullen van formulieren

- vrijwilligerswerk of vrijwillige inzet

- een leuke activiteit bij jou in de buurt of wijk

De vrijwilligers helpen u graag op weg. Ook als u even een praatje wil maken of andere informatie wil is het ParticipatiePunt de plek bij u in de buurt waar u even binnen kunt lopen.

Benieuwd geworden? Kom dan even buurten de 9e april en maak kennis met het ParticipatiePunt Huissen-Zand.

Sponsoren bedankt

BEMMEL - Na een sterke start van het veldseizoen, volgde voor de JB1 van MHCBemmel 800 een wat minder geslaagde zaalcompetitie.

Deze werd afgesloten in een nieuw trainingsjack gesponsord door de firma’s In Person en Helsen Tuinen. Onder leiding van coaches Marcel Knuiman en Rogier Bosmans gaan de mannen van de B1 vol vertrouwen verder op het veld.

Bedrijvencompetitie Strijdlust Huissen

HUISSEN - Onlangs is de finale gehouden van de bedrijvencompetitie luchtgeweer schieten, seizoen 2015-2016, bij Schietvereniging Strijdlust in Huissen. Er hebben dit seizoen 27 teams -108 personen- deelgenomen aan deze competitie.

Een team bestaat uit 3 of 4 personen. De drie hoogste scores tellen voor de teampunten. In vijf ronden kunnen de teams zich plaatsen voor de finale. Tevens kan iedere schutter zich persoonlijk plaatsen voor de individuele finale. Er is weer fel strijd geleverd tussen de teams in de diverse poules om de eerste drie plaatsen .Tijdens de finale is er in poule 4 van plaats gewisseld. In de andere poules hebben de teams hun behaalde plaats niet meer afgestaan. Tijdens de individuele finale voor de dames en de finale voor de heren was de spanning hoog en de uitslag toch weer verrassend. U kunt de uitslagen bekijken op onze site www.svstrijdlust.nl onder uitslagen – bedrijvencompetitie. De deelnemers, maar ook het team bedrijvencompetitie van SV. Strijdlust hebben weer genoten van een zeer geslaagd en gezellig seizoen.

Lentekriebels maakt Angeren te klein

ANGEREN - Het mooie weer, de vele kramen, de modeshows, afwisselende dans en zang trok op zondag 3 april duizenden bezoekers naar de lentekriebels in Angeren. Het dorp was bijna te klein.

Wethouder Theo Jansen opende Lentekriebels, waarna de kramen en activiteiten bezocht konden worden. Een praatje hier, een hapje/drankje daar, meedoen aan de loterij of prijsvraag bij de stand van de plaatselijke vereniging, het kon allemaal op de Angerse lentekriebels. Wilde je in beweging komen, dan kon dat door te spinnen voor de Roparun. De allerkleinsten konden pony rijden of zich vermaken op de mini-kermis. Voor de waaghalzen was er bungyjumpen en autoracen op het evenemententerrein.

En als dat nog niet genoeg was, dan konden oog en oor zich te goed doen aan de modeshows bij Smits Wonen of de dans- en zanguitvoeringen op het hoofdpodium. Hierbij waren het vooral dansvereniging Flow en zeemanskoor Schip Ahoy die zich er letterlijk en figuurlijk bovenuit sprongen en zongen.

Het Organisatie Comité maakt het met haar eigenzinnige formule, mogelijk dat velen vroeg in het jaar de lentekriebels krijgen.

De Exoduswandeltocht is meer en meer een regio-evenement

REGIO - WO II historie, sportiviteit, natuur en gezelligheid vormen de ingrediënten voor de Exoduswandeltocht.

Honderden wandelaars uit de regio zullen weer aan hun conditie werken en genieten van wat de Betuwse omgeving te bieden heeft. Voor velen is het op 25 juni een soort ontdekkingsreis in eigen omgeving waar Lingewaard en Arnhem deel van uit maken.

De herinneringstocht vindt de oorsprong in de massale vlucht van burgers na de mislukking van Market Garden in de periode '44-'45.

Liefst vijf afstanden zijn er te wandelen over dijken en door prachtige gebieden. Maak kennis met Kasteel Doornenburg, schuttersputten langs het Frontlijnpad, het Exoduspad, het Praetsmonument in park Meinerswijk en de legendarische Arnhemse Rijnbrug. Langs de routes beleeft men de sfeer bij onder andere rustpunt de Korenmaat, het dijkmagazijn Elden De Heuvel en in het centrum van Huissen. Er zijn optredens van onder andere Stedelijke Muziekvereniging, de Koninklijke Harmonie Oosterbeek en doedelzakspelers zorgen voor treffende sfeer.

Het Exoduscomité stelt zich tot doel om thematisch aan te sluiten bij de positie van de huidige burgers in oorlogstijd. Zowel minder geoefende lopers als de ervaren wandelaars komen aan hun trekken met afstanden van 7, 10, 17, 25 kilometer, met ook nog de volwaardige 42 kilometerwandelmarathon. Daarmee is dit ook een klassieke oefening voor de 100e Vierdaagse.

In groeiende mate wordt het wandellegioen gevormd door wandelaars uit de regio Arnhem, Nijmegen en Kleef. Goede doelenpartner is weer het Rode Kruis. Door deel te nemen draagt de deelnemer daarmee ook bij aan hulp voor behoeftigen in de wereld.

Om 9.30 uur is de korte traditionele herdenking bij het eremassagraf in Huissen. Wandelaars en belangstellenden zijn ook daar welkom.Centraal thema is dit jaar 'het kind in oorlogstijd'.

Iedereen is van harte uitgenodigd om al vast gebruik te maken van voor inschrijven. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Bloemschikken op De Minkhof

BEMMEL - De Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen heeft afgelopen week een creatieve middag bloemschikken georganiseerd in zorgboerderij De Minkhof. Zeker 50 gasten van de Zonnebloemafdeling waren hierbij aanwezig.

Met behulp van een bloemstyliste ging iedereen enthousiast aan de slag. De vrijwilligers zorgden voor lekkere hapjes en drankjes voor alle gasten die middag.

De Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen is nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om bij een Zonnebloemgast op bezoek te gaan, of met iemand die een lichamelijke beperking heeft een activiiteit van de Zonnebloem te bezoeken.

Informatie of aanmelden? Heeft u interesse en wilt u meer weten? Neem dan contact op met de secretaris van de Zonnebloem afdeling Bemmel Haalderen en Ressen, mevrouw M Persoon: 0481 454421.

Samenspel tijdens Play In At the Movies

DOORNENBURG - Maandag 28 maart is er de hele dag geoefend door jeugdmuzikanten en jeugdslagwerkers om een aantal leuke muziekstukken, zoals Frozen en James Bond, samen te kunnen spelen. Dat is goed gelukt.

De Play In was georganiseerd door harmonie Doornenburg ter ere van haar 100 -jarig bestaan. De jeugdmuzikanten werden door wat volwassenen ondersteund. Emile Stoffels gaf de workshop aan de muzikanten en Arend Jan van Straaten aan de slagwerkers.

Na een gezellige dag repeteren en ook pauzes met gezamenlijke lunch en lekkers, resulteerde dat in een fantastisch concertje in een bioscoopachtige ambiance. Er was popcorn en de deelnemers kregen na afloop een heuse Oscar voor hun bijdrage. De kinderen waren na afloop moe, maar heel erg voldaan.

Gezellig met een kraam staan op Koningsdag in Bemmel

BEMMEL - Het Bemmelse Oranje-Comité heeft nog een aantal kramen beschikbaar voor de vlooienmarkt Koningsdag 2016.

Word ook standhouder en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag in Bemmel is de meest bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige Horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er de versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag. Meer informatie staat op www.oranjecomitebemmel.nl.

Vissen bij Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zondag 17 april wordt er de eerste wedstrijd voor het Koningschap gevist bij (Lotus Vulgaris) Doornenburg,

Het loten is om 7.00 uur bij Rijnzicht en er wordt gevist van 8.00 tot 11.30 uur.

Van Kerk naar Theater aan de Markt (11)

BEMMEL - Het Werkvolk: De Professionel. "Alex van Bruxvoort is de naam en ik ben van '60, getrouwd met Verona met zoons Sjoerd en Koen, beiden (druk) studerend tot gevolg. In Elst zag ik het levenslicht, verhuisde op mijn tweede naar Den Helder en woon al mijn hele werkzame leven in Huissen."

"Mijn vader was militair vandaar de omzwervingen. 28 jaar geleden kwam ik bij Bouwbedrijf De Koning als metselaar, vervolgens aan het timmeren geslagen, daarna tegelzetten en toen een collega met pensioen ging ben ik meewerkend uitvoerder geworden.

De Theaterkerk is een grote uitdaging, het is de eerste keer dat wij in deze vorm in een kerk werken, we bouwen een gebouw in een gebouw en dat is normaal niet aan de orde. Het mooie is, dat de identiteit behouden blijft, de sfeer, de muren de gewelven blijven bewaard en zijn vooral in de foyer zichtbaar. We begonnen met drie man van het bedrijf en nu met de wanden werken we er met vijf aan.

Werken met de vrijwilligers vind ik een uitdaging, mede daarom ben ik hier naar toe gestuurd; ik kan aardig goed overweg met mensen, mag graag een praatje maken en het verhaal achter de vrijwilliger horen. De veelzijdigheid aan mensen valt mij op. Na een aantal weken, weet je wie kennis van zaken heeft en wie de sjouwers zijn. Het loopt echt goed, verrassend dat het niet minder wordt. Het is een goeie mix, (lacht) ik moet wel af en toe de hamer verstoppen.
Voetballen bij RKHVV heb ik altijd gedaan, nu veel wielrennen: alle tourbergen heb ik reeds beklommen inclusief de Alpe d'Huez, die rijd ik in een uurtje naar boven. Als de kerk klaar is, dan kom ik zeker kijken, mijn interesse is veelzijdig, dus ik zie wel wat uitkomt. En mijn vader zei vroeger altijd: 'voor het zingen de kerk uit', nu ga ik elke ochtend zingend de kerk in."

Vrolijk Lentefeest bij Landerij De Park

BETUWE - Meer dan 2000 mensen bezochten het lentefeest bij Landerij De Park. Kinderen verkenden het centrum voor natuurbeleving onder andere door een speurtocht te doen, een natuurknutsel te maken of een broodje bij het kampvuur te bakken.

Er waren voor deze keer biggetjes en kuikentjes in de kinderboerderij. En op het terrein hielpen kinderen en ouders wilgentenen hutten bouwen. Studenten van Helicon verzorgden de hindernisbaan en bij de pipowagen werden verhalen verteld. De kinderen van muziekschool All Music en theater De Kik zorgden voor sprankelende demonstraties Dance en circusacts. Het terras was deze keer bijna te klein voor de vele bezoekers die er in het zonnetje neerstreken. Een vrolijke start van het buitenseizoen!

De vrijwilligers van Stichting Boerderij Lingezegen en de partners van Landerij De Park hebben dit feestelijke evenement met elkaar kunnen realiseren. De grootste pluim op hun hoed: kinderen die bij het weggaan zeiden: Dat was een fijn Lentefeest !!
Wil je Landerij De Park steunen, word dan donateur. Dat kan vanaf 25 euro. Zie hiervoor de website: landerijdepark.nl
Feest gemist, maar wel een keertje komen kijken? Landerij De Park is nu elke dag geopend van 10-18 uur, de kinderboerderij is dagelijks open van 12-17 uur. Adres: De Park 12, Elst.

Rondleiding voor Stefan in Stevenskerk

LINGEWAARD - Een ongelofelijke ervaring in een kerk lijkt niet voor de hand te liggen, maar het overkwam de Stefans van Lingewaard afgelopen zaterdag bij voortduring tijdens de rondleiding in de Stevenskerk te Nijmegen.

De Stefans die wonen, werken of leren in Lingewaard hadden een rondleiding aangeboden gekregen naar aanleiding van hun eerste lunch in Brasserie Bloem in Bemmel. De gids Marieke wist de historie van de Stevenskerk buitengewoon boeiend te vertellen hetgeen er zeker toe bijdroeg dat de hedendaagse Stefans nog trotser werden op hun naam.

Na een gastvrij ontvangst, volgde een uitgebreide rondgang langs het köningsorgel met 3.600 pijpen, de Stevens kat, het herengestoelte en zelfs de grafkelders werden bezocht. Stefan blijft nog even in spirituele sferen, wat een volgende bijeenkomst is gepland in de Pyramide aan de Munnikhof in Gendt.

Mocht jij de naam Stefan, Stephanie, Steven of Stevan dragen en woon, werk ofleer jij in Lingewaard dan ben je altijd welkom om eens mee te gaan. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan. Neem gerust contact op via Stefan@zelf-lingewaard.nl of via twitter met hastag #StefanGezocht.

Gezocht: gastheer/gastvrouw voor de weekend in kerkje

RESSEN - De kerk in Ressen stamt uit de elfde eeuw. De idyllische omgeving bestaat voornamelijk uit weilanden en boomgaarden. Deze kerk is het bezichtigen waard!

Dat willen we graag voor een breder publiek mogelijk maken. Daarom zoeken wij mensen die bij toerbeurt in de weekenden in de zomermaanden in het kerkje bezoekers willen ontvangen en te woord willen staan. De openstelling is in de weekenden van 1 mei tot eind september, van 10.00 uur tot 17.00. Het is mogelijk om een dagdeel aanwezig te zijn; dit wordt in onderling overleg afgesproken.

Voorlichtingsbijeenkomst
Op 16 april 2016 om 11.00 uur wordt er in de Ressense kerk een korte voorlichtingsbijeenkomst gehouden. Heeft u interesse? Meld u dan aan bij Marijke de Kruijff via 06 17829303 of Winny Eijbersen via 06 14894540. Mailen kan ook, naar: kerkopenstelling@hotmail.com.

Cupcakes versieren in De Zilverkamp

HUISSEN - Cupcakes versieren kan op zaterdag 16 april van 10.00-13.00 uur in winkelcentrum De Zilverkamp.

"Kom met zijn allen gezellig naar het winkelcentrum en versier je eigen cupcake! Er is van alles, om een persoonlijke twist te geven aan jouw cupcake."

Motorclub MCKO Doornenburg houdt jaarlijkse kennismakingsrit

DOORNENBURG - Na het grote succes van vorig jaar en de vele positieve reacties van motorrijders organiseert MCKO haar jaarlijkse kennismakingsrit. Deze rit is op zondag 17 april en deelname is gratis.

Er kan gestart worden tussen 9.00 en 10.30 uur vanaf het Vijzelpad 13 te Doornenburg. Er is een mooie, afwisselende route uitgezet met fijne stuurweggetjes die een klein stukje Duitsland ingaat richting het zuiden om vervolgens via Gennep terug naar het MCKO clubgebouw terug te keren.

Er is een route van ongeveer 120 km en één van 220 km. De route is voor Garmin en TomTom beschikbaar. Geen navigatie? Geen probleem, er zijn voorrijders aanwezig. Het maakt niet uit wat je rijdt; racer, all-road, toermotor, zijspan of oldtimer, het gaat erom dat jij er plezier in hebt en dat is ook het motto van MCKO. Binnen MCKO zijn er ook verschillende motorrijdende dames actief, dus dames, rijdt gerust mee op 17 april.

Voor meer informatie kun je terecht op www.mcko.nl of breng een bezoek op de MCKO clubavond (elke vrijdag!). Wil je de route vóór 17 april ontvangen? Mail naar: detoercommissiemcko@gmail.com

MCKO organiseert: de Burgrun, diverse toertochten, een paar keer per jaar een weekend weg, elke vrijdagavond een gezellige clubavond, bezoek aan beurzen, andere clubs en races.

Inbraak Hoeve

HUISSEN - Afgelopen week zijn er verschillende inbraken geweest in De Hoeve in Huissen.

Zo ook op vrijdag 8 april tussen 20.00-01.00 uur. De bewoner is verschillende dierbare spullen kwijt. Het gaat om geld, een horloge, sieraden, een Scania embleem, een Mack asbak en een chauffeursdiploma. De spullen hebben een zeer grote emotionele waarde omdat de vader van de bewoner pas is overleden.
Heeft u iets gezien of gevonden? Neem contact op met de politie of met Hét Gemeente Nieuws; 0481 464770; gemeentenieuws@starterspers.nl.

Struinen, stenen en fossielen in de Bemmelse polder

BEMMEL - Staatsbosbeheer biedt kinderen van 7 tot 12 jaar in de meivakantie de kans op zoek te gaan sporen van deze tijd zoals bevers. Maar ook naar sporen uit een ver verleden. Stenen en fossielen zijn door zandwinningsbedrijf K3 Delta met vrachtwagens vol naar de polder gereden.

Daar zijn eerder al een haaientand en een mammoetkies in gevonden. En er zijn edelstenen te vinden als jaspis en agaat. Met een zoekkaart verzamel je je eigen schatten. De gids vertelt over de bijzonderheden van je vondsten.

SBB vrijwilliger Ben Cornelissen neemt maximaal 20 kinderen mee op struin- en speurtocht op maandag 2 mei van 13.30 tot ongeveer 16.00 uur. Onderweg is er ook klautertijd en wat te eten en te drinken. Graag oude kleren en laarzen aan. En een schep en verzamelbak meenemen.         Deelname 5,-. Ouders mogen helpen zoeken.

Startplek is de buitendijkse parkeerplaats aan de Bemmelse dijk tegenover de Molenwei. Aanmelden is nodig bij: Ben Cornelissen 06 44870449 of bencornelissen@hotmail.nl.

Inbraak Hoeve

HUISSEN - Afgelopen week zijn er verschillende inbraken geweest in De Hoeve in Huissen.

Zo ook op vrijdag 8 april tussen 20.00-01.00 uur. De bewoner is verschillende dierbare spullen kwijt. Het gaat om geld, een horloge, sieraden, een Scania embleem, een Mack asbak en een chauffeursdiploma. De spullen hebben een zeer grote emotionele waarde omdat de vader van de bewoner pas is overleden.
Heeft u iets gezien of gevonden? Neem contact op met de politie of met Hét Gemeente Nieuws; 0481 464770; gemeentenieuws@starterspers.nl.

Concert Meander en ZiZo

BEMMEL - Meander staat op scherp…! De melodieën en de teksten zitten rotsvast in de hoofden van de zangers en zangeressen. Tijdens de laatste repetities zijn de puntjes flink op de i gezet en werd de samenzang van sopranen, alten, tenoren en bassen verder vervolmaakt.

Ook de organisatie van het concert op zondag 17 april in de Nederlands Hervormde kerk loopt op rolletjes: het liederenprogramma is gedrukt, de piano is gestemd, het podium staat gereed en de opstelling van het koor is zorgvuldig in kaart gebracht.

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om de uitvoering van het concert komende zondag tot een éclatant succes te maken. Het thema van de te zingen liederen is 'water' in al zijn verschillende verschijningsvormen: het kabbelen van het water in de rivier, de woeste stormachtige zee, het plezier van een mals regenbuitje en het dromerig varen over een gladde zee. In al die mooi in het gehoor liggende liederen komt ook nog eens de liefde en de romantiek voorzichtig om de hoek kijken. Alles bij elkaar een mooie en veelbelovende mix om genietend te beluisteren. Dirigent Frans Coerwinkel zorgt dat het allemaal muzikaal klopt, met assistentie van Wouter Broens aan de piano en John van Baal op de cajon.

Maar er is meer op deze zondag: samen met Meander treedt ook Vocal Group ZiZo op. Zij zingen a capella of begeleid aan de piano met verve en melodieus drie Nederlands- en drie Engelstalige liederen. Dat doen ze geconcentreerd en vol overgave onder de bezielende leiding van dirigente/pianiste Elke Rouwmaat.

(Zondag 17 april, Ned. Hervormde Kerk, Oude Kerkhof 13; aanvang 14.30, toegang gratis. Om de kosten te bestrijden wordt een deurcollecte gehouden. Na afloop is er een gezellige nazit in Koinonia met een kopje koffie en een drankje).

Promotie voor Tweestroom dames-4

GENDT - Tweestroom-DS4 ging op bezoek bij Isala'77-DS3 om twee sets te winnen, dat zou leiden tot promotie aar de derde klasse. In de eerste set liep het stroef, was het de spanning? Gelukkig werd die set nipt gewonnen.(24-26)

Hierna werd ook de tweede set gewonnen, zodat de promotie een feit werd. Als kers op de taart werd de wedstrijd overtuigend gewonnen.(0-4) Tweestroom-HS1 ontving Gemini-HS4. Over en weer werden de sets gewonnen/verloren. Maar in de vijfde set werd de winst binnen gehaald.(3-2)

Dames-DS5 bezocht Isala'77-DS4 en speelde goed mee om de punten. Helaas werd er geen set gewonnen.(4-0) Tweestroom-DS3 bezocht DVOL-DS1 en verloor alleen de tweede set.(1-3) Dames-DS2 speelde thuis tegen mede koploper Isala'77-DS2. Men speelde goed mee, maar op het einde kwam toch te kort voor de winst.(0-4) Tweestroom-DS1 ontving Vocasa-DS6 en won de eerste set overtuigend.(25-5) De dames speelde deze wedstrijd gedegen uit, zodat de tweede plaatst inzicht blijft.(4-0)

Tweestroom-MB2 speelde thuis tegen Setash-MB1 en wist alleen de derde set te winnen.(1-3) Trivos-MC3 ontving onze meisjes-MC1 en over en weer werden sets gewonnen/verloren. Gelukkig wisten onze meiden wel de vijfde set te winnen.(2-3)

Tweestroom-MB1 bezocht Kidang-MB1 en verloor de eerste set. De tweede set werd door onze meiden nipt gewonnen.(24-26) De derde set was voor Kidang, terwijl de vierde set door onze meiden werd gewonnen. Helaas werd de vijfde set verloren.(3-2)

Switch'87-MC2 ontving Tweestroom-MC2. Dit team was te sterk voor onze meiden.(4-0)

Snelheidsmeter in Gendt

GENDT - U hebt hem vast al gezien, de snelheidsmeter die aan een lantaarnpaal aan de Langstraat in Gendt hangt. Het platform heeft deze snelheidsmeter als laatste actie in 2015 aangeschaft. Het is de bedoeling dat de komende 2 maanden deze meter op deze locatie blijft hangen.

De snelheidsmeter confronteert de automobilisten direct met hun rijgedrag. Platform Gendt heeft regelmatig klachten ontvangen van bewoners uit Gendt dat er op de Langstraat harder gereden wordt dan de toegestane 50 km. Met de inzet van deze snelheidsmeter willen we de weggebruikers bewust laten worden van hun rijgedrag.

De snelheidsmeter is mobiel dat betekent dat hij na deze twee maanden verplaatst wordt naar een andere locatie. De locaties voor 2016 heeft het platform naar aanleiding van klachten van bewoners over rijgedrag van automobilisten opgesteld. Per jaar worden er vier locaties aangewezen, waarbij het mogelijk is dat sommige locaties herhaald worden. Deze overige locaties van 2016 zijn: Nijmeegsestraat (ter hoogte van het oude gemeentehuis), Olyhorststraat. Bewoners die ook een goede plek weten voor de snelheidsmeter kunnen dit aangeven via mailadres van platform Gendt info@platformgendt.nl.

Column

Busje

Ik heb me ooit door een beginnend reisorganisator uit Bemmel laten verleiden om met een groepsbusreis naar Polen te reizen. Nu zou ik het nooit meer in mijn hoofd halen om in een bus te stappen volgestouwd met zogenaamd gezellige mensen van verschillende pluimage. Ik vergelijk de sfeer met de camping. Iedereen moet elkaar zo nodig amicaal goede dag zeggen. Tijdens een tussenstop in Polen kon het busgezelschap de benen strekken en in een houten keet een drankje en een hapje bestellen. Ik bestelde aardappelsoep en een heerlijk Pools biertje. Toen de zuinige Hollanders de menukaart bestudeerden weerklonk een respectloos gekraai in bijzijn van minderbedeelde Polen. Het kostte inderdaad geen drol. Voor een paar zloty's kon je bestellen wat je wilde. Ik schaamde me op dat moment dood dat ik een Hollander was.

Toch had ik de reis nooit willen missen. Het was mijn eerste reis naar het Oostblok. De herinneringen kwamen terug toen het referendum mijn democratisch thuisland deed schudden. Stel dat in de bus naar Polen een schreeuwlelijkerd met een matrozenpetje was opgestaan die een deel van de buspassagiers wist op te hitsen om niet volgens afspraak richting Katowice te reizen maar naar Warschau.

Het is gebeurd. De handtekeningen onder het associatieverdrag is door iedereen getekend en plots staat met succes de schreeuwlelijkerd met het matrozenpetje op. De Oekraïne kan hem geen bal schelen, maar weet genoeg mensen te mobiliseren om de 'politieke elite' te sarren. Een democratisch revolutie, zo kraaien de winnaars. Ook in Lingewaard. SP Lingewaard heeft kiezers bedankt die tegen het internationale verdrag hebben gestemd. SP Lingewaard heeft als een trouwe hond van partijleider Emiel Roemer een stevige campagne gevoerd. Over twee jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. SP Lingewaard mag ruim winnen en mede een college vormen. SP Lingewaard komt er dan achter dat behoorlijk bestuur en democratie meer is dan populistisch geblaat. SP in het college, busje komt zo.

Sjaak

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 19 april maken Geert Bouwman en Ben Otters een 'Historisch rondje' door Angeren.

Deze presentatie is in het Dorpshuis en begint om 20.00 uur.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 20 april is er een gezellige voorjaarsbingo. Let op de datum, het is een week eerder dan normaal.

De aanvang is 20:00 uur in De Tichel, Haalderen.

Zondag kampioenswedstrijd Bemmel 5

BEMMEL - Zondag 17 april kan Bemmel 5 zichzelf belonen met de titel. Na 13 wedstrijden en 39 punten (ja u leest het goed) kan Bemmel 5 na winst op Keizerstad het kampioenschap vieren.

Omdat er nog wel gewonnen dient te worden van de Nijmeegse formatie is alle steun welkom voor Henny Knorth zijn manschappen. Kom daarom zondag 17 april naar Sportpark Ressen om je helden te steunen! Aftrap 9.30 uur...

Winterse sferen in de lente

De kinderen van Theatergroep Kleine Kees aan het repeteren voor De Winterkoningin Foto: Hannie Bouman

HUISSEN - Het is al lente, maar de spelers van Kindertheater Kleine Kees blijven nog even in winterse sferen. Op 23 april is de première van De Winterkoningin in Theater Kees in Huissen.

Vanaf september hebben de kinderen elke zaterdagochtend gerepeteerd en nu is het bijna zover. Als de Sneeuwgeest de dochter van de Winterkoningin kidnapt, geeft zij uit boosheid en verdriet de opdracht de meest koude en lange winter ooit te maken. Nooit meer lente, als het aan haar ligt.

Het Sneeuwmeisje weet te ontsnappen uit handen van de Sneeuwgeest en dwarrelt als sneeuwvlok neer op de bewoonde wereld. Daar wordt ze liefdevol opgevangen door manke Limp en zijn vriendin, de gans Zilver. Samen gaan ze op reis en beleven de meest spannende avonturen.

In een, zoals iedereen gewend is van Kleine Kees, prachtig decor en oogverblindende kostuums schitteren de acteurs en actrices op de ijsvlakte in Theater Kees.

De voorstelling is geschikt voor het hele gezin en wordt gespeeld in Theater Kees, Kampstuk 23, 6852 AC Huissen op 23-24 en 30 april en 1-3-4-5 en 6 mei. Kaarten reserveren kan op www.theater-kees.nl. Ze kosten 8.00 euro per stuk exclusief reserveringskosten.

De leukste wijkvereniging zoekt maatschappelijke stagiaires

HUISSEN - Sinds enkele jaren lopen scholieren van het voortgezet onderwijs maatschappelijke stage. Jongeren kunnen zo tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving en daaraan een bijdrage leveren. Wijkvereniging De Zilverkamp begeleidt al jaren met veel plezier maatschappelijke stagiaires uit de gemeente Lingewaard en Arnhem.

De voorzitter vertelt: “Wij willen jongeren uit Huissen en omgeving op een leuke manier betrekken bij ons vrijwilligerswerk: Koningsdag, de maandelijkse tienerdisco, maar ook paaseieren zoeken, de Halloween griezeltocht, sinterklaasviering en kindercarnaval. Stuk voor stuk druk bezochte en vooral gezellige activiteiten, waar we hulp bij kunnen gebruiken.”

Voor de kinderspelen op Koningsdag zoeken wij stagiaires en vrijwilligers in de leeftijd vanaf 15 jaar oud, die diverse spellen begeleiden. Daarnaast doen we een oproep voor jongeren of volwassenen, die suikerspinnen willen draaien. Dit jaar hebben we liefst twee machines op het spellenterrein! De spellen zijn van 10:00 tot 13:30 uur, dus je kunt zelf daarna nog volop feest vieren!

"Spreekt het je aan, heb je nog geen stage of heb je nog uren over, neem dan contact op met Rob Pasman 06 47216055. Meer informatie over de wijkvereniging en over Koningsdag staat op www.zilverkamp.nl.

Jos Hendriks schutterskoning van Sint-Bavo

ANGEREN - Op zondag 3 april is Jos Hendriks samen met Brigitte schutterskoning 2016 van Sint-Bavo geworden. Na een spannende strijd met Tom Loeters, Marcel Molthoff en MIchel Balduk, was het Jos die na 135 schoten met de eer gaat strijken.

Stijn Scholten is na een strijd, van 200 schoten, met Rodie Janssen de nieuwe jeugdkoning van Sint-Bavo geworden. Dit wordt gevierd met eerst een koningshulde en daarna koningsbal op zaterdag 16 april.

Om 18.00 uur wordt op deze dag bij het nieuwe koningspaar en jeugdkoning een hulde gebracht. Dit is op De Steeg 41 in Angeren. Na een rondgang door Angeren, begint om 20.00 uur het koningsbal in het Dorpshuis in Angeren. Keep Movin zorgt voor de muzikale omlijsting die avond, die duurt tot 0.30 uur.

Iedereen is welkom om Jos en Brigitte en Stijn te komen feliciteren en samen hun koningsjaar te vieren. De toegang is gratis.

'Omdat sport geen beperking kent'

BEMMEL - Basketbalvereniging Batouwe bouwt in 2016 haar vereniging uit met een jeugd G-team, het zogenoemde TopTeam, waarin kinderen tussen de 7 en 12 jaar met een beperking dekans krijgen om aangepast te sporten.


''Wij zien een voorbeeldrol weggelegd voor ons als vereniging met betrekking tot het stimuleren
van sport in de regio. De groei van de afgelopen jaren in combinatie met de verhuizing naar
sportcentrum De Schaapskooi biedt mogelijkheden voor een mooie volgende stap: het opstarten
van een G-team. Hierbij krijgen kinderen vanaf zeven jaar de kans om aangepast te basketballen.
Wij zijn trots dat wij de eerste binnensportvereniging in de regio zijn die deze faciliteiten aanbiedt",
aldus Jeroen Duifhuizen, bestuurslid Batouwe Basketball.

Initiatiefnemers Katja Opgenoort en Yvonne Jansen over het TopTeam: ''We hebben de naam
TopTeam bewust gekozen omdat we geen stempel willen drukken op de kinderen, we gaan uit van
de mogelijkheden en kansen van de sporters. Iedereen die het leuk vindt om te basketballen, maar
geen aansluiting vindt bij een regulier sportteam is welkom. Denk hierbij aan kinderen met
autisme, gedragsproblematiek maar ook een verstandelijke beperking. Het TopTeam draagt
daarnaast bij aan de integratie van de hele familie bij onze vereniging, het bekende 'familiegevoel'
waar Batouwe om bekend staat. We zijn momenteel in de opstartende fase waarbij we de ambitie
hebben om de eerste groep enthousiastelingen medio augustus 2016 te laten starten met
basketballen! Tevens organiseren wij twee inlooptrainingen op zaterdag 28 mei en zaterdag 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur in sportcentrum De Schaapskooi te Bemmel."


Voor meer informatie of het aanmelden kun je terecht bij Katja Opgenoort (06 15890893) of
Yvonne Jansen (06 27091962) via TopTeam@batouwebasketball.nl. Ook vrijwilligers/begeleiders
zijn welkom om zich aan te melden.

Vormsel parochies Sint- Benedictus en De Levensbron

BETUWE - In het najaar van 2016 zal worden gestart met het vormselproject 2016/2017 in de parochies Sint-Benedictus en De Levensbron. De voorbereiding op het H. Vormsel is bestemd voor leerlingen van het eerste jaar van de brugklas van de middelbare school.

De voorbereiding begint na de herfstvakantie en bestaat uit een gezamenlijk weekend en een aantal bijeenkomsten. Voor een belangrijk deel wordt gewerkt in kleine groepjes onder leiding van de werkgroepleden.

Ouders en aanstaande vormelingen zijn welkom op de eerste informatieavond die gehouden wordt op donderdag 2 juni. De informatieavond wordt gehouden in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt ongeveer één uur.

Op deze avond krijgen kinderen en ouders informatie over wat het H. Vormsel inhoudt en hoe het programma van de voorbereiding in elkaar steekt. Aan het einde van de avond kan uw zoon of dochter zich inschrijven voor deelname aan de voorbereiding. Later tijdens de voorbereiding maken de kinderen zelf een definitieve keuze om het sacrament van het H. Vormsel te ontvangen.

Aanmelding voor de informatieavond kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur tot uiterlijk vrijdag 27 mei 2016 via de secretariaten van de parochies. Sint-Benedictus, 0481 372959 of secretariaat@stbenedictus.nl. De Levensbron, 0481 451371 of secretariaat@parochiedelevensbron.nl.

Internationaal Kapellenfestival Bemmel

BEMMEL - Op zondag 17 juli zal het derde Internationaal Kapellenfestival Bemmel plaatsvinden. Er zijn vier muziekgezelschappen geselecteerd om dit jaar in Bemmel te komen spelen: Spiel Berner Oberland uit Zwitserland, De Rozenbottels uit Haps, Die Heitere Kapelle uit Montfoort en Davicanka uit Venlo.

De organiserende partij, Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel, zal ook nog acte de présence geven. Brasserie Bloem zal, als vaste partner van het IKFB, de horeca verzorgen en zal zorgen voor voldoende 'Bier und Bratwurst'!

Om het IKFB te kunnen financieren staat in mei een crowdfundingcampagne gepland waarbij we uw steun goed kunnen gebruiken. Houdt deze krant, de Facebookpagina (www.facebook.com/deleemkuulers) en uw mailbox goed in de gaten!

Rommelmarkt van Volharding in het jubilerende Gemeenschapshuis

Foto: Piet Schrijver

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen houdt een Rommelmarkt op zondag 17 april in de zaal en gangen van het Zandse Gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat 31. In het afgelopen weekeinde vierde het bloeiende Zandse gemeenschapshuis zijn 40-jarig jubileum.

Vanaf het allereerste begin is muziekvereniging Volharding gebruiker van dit mooi opgeknapte culturele centrum dat voorheen diende als Zandse basisschool.
De spullen van de rommelmarkt kunnen vanaf 11.30 uur tot 17.00 uur bezichtigd en eventueel gekocht worden. De entree bedraagt een euro. Tussendoor is er een aantal trekkingen uit de entreebewijzen voor wat leuke prijzen.
Op zaterdag 16 april kan men nog tussen 13.00 en 18.00 uur spullen aanbieden bij het Gemeenschapshuis. Informatie over de vereniging via info@volhardinghuissen.nl. Over de rommelmarkt: 026 3250361.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Feest Dijkmagazijn op zaterdag 16 april

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - In april bestaat het Dijkmagazijn 15 jaar als bezoekerscentrum van de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Ook worden er vanaf die tijd natuur- en milieulessen gegeven. Dat wordt gevierd op zaterdag 16 april!

Om 10.30 uur starten we bij De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk (Sportlaan 1M Bemmel) met diverse activiteiten voor jong en oud. In en rond De Veldschuur en het Dijkmagazijn kun je uilenballen uitpluizen, is er een fotospeurtocht door het Dijkmagazijn, mag je meedoen met een bevertocht (laarzen noodzakelijk) of voor de jongere kinderen het kabouterpad verkennen. Ieder uur is er wisseling van activiteiten.

Kleurwedstrijd
Lingewaard Natuurlijk heeft een kleurplatenwedstrijd georganiseerd voor de leerlingen van de basisscholen van de gemeente Lingewaard. Een jury beoordeelt de kleurplaten. Er zijn prijzen voor de verschillende groepen én voor de school, die zich uitzonderlijk onderscheiden heeft. De prijsuitreiking voor de mooiste en origineelste kleurplaten is ook zaterdag 16 april, om 13.30 uur in het Dijkmagazijn (Waaldijk 4, Bemmel). Dan is tevens de huldiging van de 75.000 bezoeker van het Dijkmagazijn. Aansluitend is er nog een speciale wandeling door De Ward voor het hele gezin.

Optredens van twee topbands in Bemmel! Koningsnacht en Koningsdag met volop activiteiten

BEMMEL – Wat is er mooier dan met z'n allen de Koningsnacht te vieren! Dat kan dinsdagavond 26 april op het Kinkelplein (Zwitserspleintje) tegenover café 't Hertenkamp in Bemmel. Op de muzikale klanken van topband Summerland kan men meezingend, -deinend en dansend de voorpret beleven van de jaarlijkse Koningsdag.

Koningsnacht begint dinsdag om 20.30 uur en is gratis te bezoeken. Op het plein met tent, terras en tap tegenover café 't Hertenkamp en café 61 speelt Summerland, geen onbekende in deze regio. Vorig jaar waren ze al in staat om het massaal toegestroomde publiek op een fantastische manier te vermaken. De afgelopen jaren heeft de band een complete metamorfose (verjonging) ondergaan, het repetoire is breder geworden en ze spetteren weer van het podium af. Dat belooft dus weer een topavond te worden in Bemmel. Meer over deze band vind je op www.summerland.nl.

Koningsdag

Op Koningsdag begint op het Kinkelplein om 10.00 uur het feest voor de kinderen, jeugd en jongeren. Er zijn weer traditioneel vele activiteiten, Vanaf 15.30 uur wordt het tijd voor de band Van Gennep. Deze tienmansformatie heeft een duidelijk motto 'Een feest voor u en een feest voor ons!'

De doelstelling is vooral herkenbare hits te spelen, waarbij niemand stil kan blijven staan en waarbij de muzikanten zelf met plezier en passie staan te spelen. Dat dit gelukt is, blijkt tijdens de optredens, waarbij ze zelf de grootste schik hebben en het publiek steeds aangenaam verrast wordt door de originele repertoirekeus.


Ze spelen de grote hits van minder bekende artiesten, maar zeker zo feestelijke nummers van de grote artiesten. Door de vette, strakke blazerssectie en de samenzang van Marcel en Maria krijgt elk nummer een aantrekkelijk Van-Gennep-sausje. Ze worden dan ook zeer gewaardeerd door de organisatoren van festivals en grotere feesten, maar kunnen zeker ook in kleinere zalen en andere gelegenheden hun swingende draai aan uw feest geven. Meer over deze band vindt je op www.van-gennep.nl.

De organisatie van deze twee muzikale dagen is in handen van café De Roskam, café 61 en cafe 't Hertenkamp.

Jagers Lingewaard tellen wild

BEMMEL – De jagers en van de lokale jagersvereniging Wildbeheereenheid Overbetuwe Oost, hebben op 2 april verschillende diersoorten geteld in regio Lingewaard. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ganzen, duiven, hazen, fazanten en reeën.

‘Ieder jaar tellen wij verschillende diersoorten in onze regio,’ zegt Henk Emmerzaal, voorzitter van Wildbeheereenheid Overbetuwe Oost. ‘Wij voelen ons verbonden met ons veld. Het tellen van verschillende diersoorten maakt onderdeel uit van onze vaste activiteiten. Het geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van de populaties en de conditie van de dieren’.

De telgegevens worden door de jagers ingevoerd in een centrale database en gebruikt voor het opstellen van natuurbeleid. Wanneer de populatie het toelaat, kan de jager in het najaar een aantal dieren van de populatie in zijn of haar jachtveld schieten om te consumeren. Opvallend is dat er dit jaar meer wilde eenden zijn geteld dan voorgaande twee jaren, hetgeen niet in de lijn der verwachting lag gezien de landelijke berichtgeving over de "drastische" afname van deze algemeen voorkomende watervogel. Het aantal getelde patrijzen en fazanten is dit jaar wat minder. Andere soorten o.a. haas, konijn, houtduif, nijlgans en ekster lijken stabiel.

Wildbeheereenheid Overbetuwe Oost is actief in de woonkernen Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt, Haalderen, Huissen, Lent en Ressen. De oppervlakte van het werkgebied beslaat ongeveer 5000 hectare. Meer informatie over jagen en de jagers in dit gebied staat op www.wildbeheereenheid-overbetuwe-oost.nl.

Open middag in de protestantse kerk van Bemmel

BEMMEL - Zaterdag 23 april zal er in de protestantse kerk van Bemmel van 14.00 – 16.00 uur een open middag worden gehouden. Dit ter gelegenheid van de restauratie en uitbreiding van het Van Leeuwen-orgel. Er zal volop gelegenheid zijn om kennis te maken met dit instrument dat al een lange geschiedenis kent, maar in 1953 de eerste grote restauratie kreeg.

De restauratie en uitbreiding van nu heeft ongeveer drie maanden geduurd. In de afgelopen paasmorgendienst is het orgel weer in een feestelijke dienst aan de gemeente gepresenteerd. Het orgel heeft door de uitbreiding van twee extra registers: Dulciaan 8’ op het hoofdwerk en Sesquialter 2 St. op het bovenwerk een volwaardige klankkleur gekregen. De restauratie werd gegund aan de Brabantse Orgelrestaurateur Nico van Duren uit Oijen.

Op 11 januari werd er een begin gemaakt met de restauratie, nadat drie organisten van de kerk van Bemmel enkele maanden daarvoor al het nodige voorwerk hadden uitgevoerd aan onder andere de orgelkas. Deze restauratie mag gezien worden als een waardevolle toevoeging aan de gebruiksmogelijkheden van het Van Leeuwen-orgel uit 1953. Tijdens deze open middag zal er uiteraard gelegenheid zijn het orgel zelf te bespelen.

Deze restauratie is geheel gefinancierd dankzij de financiële bijdragen van de volgende subsidiënten: Stichting MGZ Bemmel – Stichting Bemmel & Haalderen – Prins Bernhard Cultuurfonds – Rabobankfonds Oost Betuwe – Stichting Rentambt Overbetuwe – M.C.d.H. Fonds Amsterdam. Uiteraard zijn wij hen hiervoor veel dank verschuldigd.

Ook dit jaar duurzame Koningsdag in Bemmel

Niet alles wordt verkocht! Weggooien is zonde.

BEMMEL - Het Oranje Comité Bemmel-Ressen organiseert op Koningsdag een gezellige vlooienmarkt en kindervrijmarkt. In Bemmel hadden wij de primeur van de eerste Koningsdag in Nederland met een milieustraatje.

Net als vorig jaren zullen de spulletjes die op de vrijmarkt niet worden verkocht en anders worden weggegooid, in samenwerking met het Lingewaards Recyclestraatje, op bruikbaarheid worden uitgezocht. Nog bruikbare goederen gaan voor hergebruik naar de voedselbank en naar gezinnen die het nog goed kunnen gebruiken. Wat dan rest gaat naar goede doelen in landen als Roemenië en Bulgarije. Deze aanpak resulteert in een vermindering van afval van 85 procent. Wij vragen de deelnemers van de vlooienmarkt en de kindervrijmarkt dan ook om hun niet-verkochte spulletjes onbeschadigd aan te bieden. Daarnaast zullen er dit jaar voor de ballonnenwedstrijd katoenen touwtjes en afbreekbare ballonnen worden gebruikt zodat milieubezwaren tot een minimum worden beperkt. Weggooien is zonde, samen gaan we voor een duurzame Koningsdag!

Moestuinproject op basisschool De Doornick van start

DOORNENBURG - De leerlingen uit groep 3 en 4 van basisschool De Doornick nemen deel aan het Moestuinproject. Dit project gaat donderdag 7 april van start.

Onder begeleiding van de leerkracht, de dorpscontactpersonen en de vrijwilligers van de Volkstuinvereniging uit Doornenburg gaan de kinderen iedere twee weken op donderdagmiddag aan de slag in hun eigen moestuintje. Door middel van het Moestuinproject leren de leerlingen wat er zoal komt kijken bij het verbouwen van heerlijke groenten en worden ze zich bewust van gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Het Moestuinproject is dus niet alleen leuk, maar ook nog eens heel erg leerzaam!

De Spar Doornenburg heeft de school allerlei materialen voor het project geschonken. Deze hebben wij dinsdag 29 maart met de leerlingen van groep 3 en 4 op mogen halen. Wij zijn hier natuurlijk heel erg blij mee. Ook kregen zij als extra cadeautje allemaal stoepkrijt mee. Handig, want dan kun je bij je moestuintje schrijven wat je hebt geplant. Ze zijn Spar Doornenburg ontzettend dankbaar!

Leuke wielrenfilm - Ventoux

BEMMEL - Door de Giro heeft de wielerkoorts hier al flink toegeslagen! Daar doet TOP met de film Ventoux een schepje bovenop. Op 14 april (20:00) draait deze leuke Nederlandse wielrenfilm in De Kinkel in Bemmel.

Na het regisseren van Zadelpijn was regisseur Nicole van Kilsdonk nog niet klaar met wielrenfilms. Ze kwam in contact met Bert Wagendorp en vroeg hem een scenario te schrijven voor een nieuwe film. Na zijn voorstudie en het schrijven van het verhaal, was zijn uitgeverij Atlas Contact zo enthousiast, dat hem gevraagd werd dit uit te werken tot een roman. Deze roman werd een bestseller en dit verzekerde Nicole van Kilsdonk ervan dat dit verhaal verfilmd moest worden.

Vier mannen, vrienden sinds de middelbare school, gaan naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Dit doen ze om een andere gemeenschappelijke vriend te eren, die ze 30 jaar geleden hebben verloren in de afdaling van de Mont Ventoux. Tijdens dit bezoek aan de berg, komt ook een oude vriendin langs. Door dit aanstaande bezoek komen de herinneringen aan het verleden los.

Ga naar www.topbemmel.nl voor het bestellen van kaartjes.

Wedstrijdje?!: cabaret der letteren

Foto: Jaap Reedijk

BEMMEL - Het Literair Café in Bemmel en de daarbij behorende schrijfwedstrijd zijn verleden tijd maar de letteren in combinatie met een wedstrijd komen dit TOP-seizoen, zij het in een totaal ander jasje, nog steeds aan bod: de voorstelling Wedstrijdje?! is het boeiende cabareteske alternatief.

Wedstrijdje?! is een reizend circus van taal- en liedkunstenaars die elkaar al improviserend dichterlijk en in kwinkslagen proberen af te troeven. Puntdichter Jan J. Pieterse, in een ver verleden al eens spreekstalmeester van het literaire circus van TOP, behoort tot de harde kern van het team. Hij publiceerde inmiddels 16 bundels puntige dichtpracht, is de gewaardeerde presentator van Cabarestafette en trok onder andere met die andere taalkunstenaar, Frank van Pamelen door het land. Johan Hoogeboom en Dorine Wiersma, beiden gepokt en gemazeld in cabaret en muziek, vormen de twee andere vaste krachten van het programma.

Bovenstaand trio krijgt elke voorstelling versterking van een gerenommeerde gastspeler, een muzikant, cabaretier of acteur. Vaste kracht is eveneens het publiek. Want Wedstrijdje?! is interactief. Aan Pieterse en consorten de eer om wat te maken van wat aan verzoekjes wordt ingediend. Het is ze meer dan toevertrouwd.

Een hilarische, vermakelijke en gevarieerde voorstelling, dat is Wedstrijdje?! Cabaret, liedjes en taalkunst van een bijzonder niveau. De voorstelling is op zaterdag 16 april om 20:30, toegang 15,00 (1,00 korting 65+). Ga naar www.topbemmel.nl voor het bestellen van kaartjes.

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer open eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 14 april - 17.30u – Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen

Dinsdag 19 april - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 in Bemmel

Donderdag 21 april - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

                                

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om.

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 19 april van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis te Angeren

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!

In een Oogopslag

woensdag 13 april
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 16 april
geen viering in de OLV van Zeven Smarten Haalderen, zie morgen.

zondag 17 april 1e Communie
09.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters, het Kinderkoor Spetters zingt samen met de 1e Communicanten
1e Communieviering

11.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters, het Kinderkoor Spetters zingt samen met de 1e Communicanten
1e Communieviering

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Hullemanen het Herenkoor

woensdag 20 april
09.30 u. H. Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Optreden Jeugdtheatergroep Mix in Bemmel

BEMMEL - Jeugdtheatergroep Mix presenteert: Straf in cultureel centrum De Kinkel op vrijdag 15 (20.00 uur) en zondag 17 april om 15.00 uur. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via e-mail: info@openacademie.nl en telefonisch op nummer 0481 465705.

Een groep meiden is tot elkaar 'veroordeeld', omdat ze allemaal een taakstraf hebben gekregen. Het zijn stuk voor stuk meisjes uit een gegoede families, goed opgeleid en niet onbemiddeld. En elk hebben ze een aangrijpend verhaal dat tot deze taakstraf leidde.

Ze kennen elkaar niet, althans dat denken ze. Langzamerhand komen ze er achter dat ze meer gemeenschappelijke 'vrienden' hebben dan ze van elkaar weten. En met die 'vrienden hebben ze nog wel een appeltje te schillen...”

Spel: Suze Frijns, Marlon Gerrits, Kasja Houterman, Lynn Houterman, Kiki Reijn, Marlou Roelofs en Tamara Willemsen.

SGS Lingewaard collecteert voor gehandicaptensport

LINGEWAARD - Tijdens de landelijke collecteweek van 10 tot en met 16 april gaan jeugdleden van SGS Lingewaard collecteren in Huissen en Gendt.

Dit doen zij met het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de gehandicaptensport, want om als gehandicapte te kunnen sporten zijn vaak aanpassingen nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld het sport- en spelmateriaal of de sportaccommodatie, maar ook extra begeleiding en speciaal vervoer. Daar is geld voor nodig, veel geld. De sporters van SGS Lingewaard staan als één team achter de sporters met een handicap!

Oud papier ophalen

DOORNENBURG – Op zaterdag 16 april halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Vergadering Schutterij Gijsbrecht van Aemstel

DOORNENBURG - Op zondag 17 april houdt de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen de jaarlijkse voorjaarsvergadering. Alle leden van de schutterij zijn uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Op de agenda staan onder andere de gebruikelijke verslagen van de secretaris en de penningmeester, de aanname van nieuwe leden en de bestuursverkiezingen. Periodiek aftredend en herkiesbaar zijn Karel Vermaas (senator) en Rick Bouwman (senator). Periodiek aftredend en niet herkiesbaar is Geert Wissing (penningmeester). Tussentijds aftredend en niet herkiesbaar is Ed Peters (senator). Het bestuur van de schutterij draagt Toon Niels als penningmeester voor en Ron Mattijssen als senator.

Tijdens de jaarvergadering zal er ook een toelichting gegeven worden op de jubileumactiviteiten rondom het 225-jarig bestaan van de Schutterij. Er worden mededelingen gedaan rondom het jubileumbier en de organisatie van de EGS Herbsttagung 2016 geeft een presentatie. Dit Europese evenement vindt plaats op 19 en 20 augustus in Doornenburg.

De jaarvergadering begint om 11.00 uur en de locatie is het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9, Doornenburg. De agenda van de jaarvergadering is te vinden op www.schutterijdoornenburg.nl. Meer info is ook te vinden via het Facebook- en Twitteraccount van Schutterij Doornenburg.

Stedelijke Muziekvereniging Huissen op Muzikale Citytrip

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zaterdag 16 april een feestelijk voorjaarsconcert met als thema 'Een Muzikale Citytrip' in het kerkgebouw aan de Van Wijkstraat 35 op Huissen-Zand.

Aan het concert wordt meegewerkt door het leerlingen ensemble en het harmonie-orkest van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. Het leerlingenensemble zal een eigen optreden verzorgen, maar ook samen spelen met het harmonie-orkest.

De programmacommissie heeft samen met dirigent Johan Jacobsen weer een aantrekkelijk programma samengesteld.Stukken als 'Leningrad' en 'Goodnight Saigon' van Billy Joel in het programma zullen dan ook geen verrassing zijn.Verder komen diverse andere werken over een bepaalde stad of met het thema 'Stad' op het programma voor. Zo ook het stuk 'Portrait of a City', waarin componist Philip Sparke de sfeer van de stad probeert te laten voelen.

Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Meer weten over het concert; de vereniging of over de orkesten? Kijk op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl, bel 06 13865492 of mail naar: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Huissen in Tekstbeeld: Lentezonnetjes…

HUISSEN - Bij de Arnhemsepoort viert de lente weer zijn narcissenfeestje. Ieder voorjaar een cadeautje. Dat gele tapijt in het groen. Al was het maar dat de winter achter ons ligt. Jaren geleden stonden hier ook tulpen. Maar die werden wegbezuinigd. Best jammer voor de entree van ons Zwanestadje.

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

De narcissen hebben mazzel gehad. Het zijn blijvers en vermeerderaars. Zij ontsprongen de dans omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. Het zijn dappere bloemetjes die bloeien als een tierelier. Deze lentebode geeft weer kleur aan het leven. Als kleine zonnetjes stralen ze je tegemoet. Vanwege de gele kleur wordt de narcis ook wel paasbloem genoemd. Als symbool voor het nieuwe leven. De kleur staat ook voor liefde, trouw en geluk. Er zijn diverse soorten narcissen.

Bij de Arnhemsepoort staat vooral de trompetnarcis van een aloude generatie. Een eerwaardige schoonheid die in 2014 werd uitverkoren als 'bloembol van het jaar'. De bloem kenmerkt zich door de wat hangende kop met een zogeheten bijkroon. Hommels bezoeken de narcis graag.

De Latijnse naam van narcis is Narcissus. Narcissus was schone jongeling uit de Griekse mythologie, die de liefde van de nimf Echo minachtte en verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld in een heldere bron, dat hij echter nooit kon bereiken. De goden hadden medelijden met hem en veranderden hem in een bloem, de narcis. Linksom of rechtsom heeft het verhaal van de narcis wel wat gemeen met de Huissenaar. De liefde voor hun Zwanestadje gaat soms heel ver zodat die ook weer alle kanten kan opspatten. Zo kregen zij het voor elkaar om (overigens met de beste bedoelingen) allerlei bouwplannen in het historisch stadscentrum bijna twintig jaar te 'frustreren'. Onlangs kreeg men daarvoor de 'spotprijs', de 'Ode van de Foekepot'. Maar er gloort dit jaar toch eindelijk enige bouwhoop achter de 'Arnhemsepoort'. Tijd voor een nieuwe lente; een wederopbloeifeestje…!

Parencompetitie Bridgeclub Gendt

GENDT - Met de vijfde speelavond werd de vijfde competitieronde van de bridgeclub Gendt afgesloten. Na afloop werden de standen opgemaakt, met promotie of degradatie van telkens drie paren als gevolg.

Het paar Annie en Thijs Verwoerd werd met 54,91procent eerste in de C-lijn, gevolgd door het paar Ton en Herman Hoogveld met 53,60 procent als tweede. Derde werden de dames Joke Kruip en Maja Sparnaay met 52,80 procent. Zij promoveren derhalve naar de B-lijn.                                                                                                                        

In de B-lijn werd het paar Riet van der Velde en Piet Boeijen eerste met een score van 59,37 procent. Als tweede eindigden Gerard Peek en Jos Roelofsen met 56,27 procent. Zij werden gevolgd door Mieke van Gellecum en Lies Hegeman met 56,01 procent op de derde plaats. Deze drie paren komen nu uit in de A-lijn.

Tenslotte waren in de A-lijn de dames Ellen Groenen en Jannie van de Werken de besten. Met een score van 57,63 was de eerste plaats voor hen en werd het paar Riet en Geert Rikken met 55,01 procent tweede. De derde plaats in deze lijn was voor Jos van de Werken en Eric Groenen met 54,42 procent.

Wim Kregting 70 jaar lid Vincentiusvereniging Heilige Martinus Gendt

GENDT - Wim Kregting, geboren 29 december 1923 is vlak na beëindiging van de 2e wereldoorlog gevraagd toe te treden tot de Vincentiusvereniging Heilige Martinus in Gendt. Hij was toen 22 jaar oud.

Er werden mensen geboren en er gingen mensen dood. Bij het laatste was Vincentius Gendt met zijn broeders actief aanwezig bij het begeleiden van de overledenen van huis naar de kerk. Hierna naar de begraafplaats om hem of haar te begraven. Wim heeft toen hij werd gevraagd om broeder te worden van de Vincentius Vereniging 70 jaar geleden volmondig ja gezegd. Wim Kregting was niet alleen een gerespecteerde broeder maar maakte als president van 1976 tot 1996 deel uit van het bestuur. Hij was niet alleen lid van Vincentius maar beklede ook vele taken binnen de parochie Heilige Martinus te Gendt en daar buiten.

In 1996 ontving hij voor dit vele werk de pauselijke onderscheiding Pro-Ecclesia Et Pontifice. In 2006 ontving hij als 60-jarig lid van Vincentuis Vereniging Gendt de zilveren 'vlinder' van de gemeente Lingewaard als blijk van waardering. Zaterdag 19 maart is hem ten gevolge van zijn 70-jarig jubileum bij Vincentiusvereniging Heilige Martinus in Gendt, hetgeen als een unicum gezien mag worden, de zilveren speld van verdienste toegekend door Vincentiusvereniging Nederland met bijbehorende oorkonde.

Sportclub Bemmel in actie voor eigen clubkas

RESSEN - Sportclub Bemmel uit Ressen komt in actie om geld op te halen voor hun eigen clubkas. De club doet mee aan de VriendenLoterij Belmaanden, een landelijk initiatief waarmee clubs en verenigingen structureel geld op kunnen halen vanuit hun achterban.

Van februari tot en met mei vinden de VriendenLoterij Belmaanden plaats. Op 15 april bellen leden van Sportclub Bemmel andere clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van Sportclub Bemmel. Als 50 deelnemers bijvoorbeeld met één lot een heel jaar voor een club of vereniging meespelen, dan levert dit de clubkas 4.612,50 euro op. De clubleden maken als deelnemers van de VriendenLoterij maandelijks kans op grote (geld)prijzen.

Extra geldprijzen
De VriendenLoterij keert tijdens de Belmaanden per kalendermaand extra geldbedragen uit aan de zeven clubs en verenigingen die de meeste loten hebben verkocht. Dit bedrag komt bovenop de structurele inkomsten die clubs en verenigingen vanaf de VriendenLoterij Belmaanden genereren.

Structurele steun
Naast de organisatie van de VriendenLoterij Belmaanden helpt de VriendenLoterij clubs en verenigingen het hele jaar om extra inkomsten te genereren.

Clubs en verenigingen kunnen zich nog tot en met 20 mei aanmelden voor de VriendenLoterij Belmaanden. Voor meer informatie: www.vriendenloterij.nl/clubs.

Sportclub Bemmel C1 enthousiast over sponsors

BEMMEL - De C1 van Sportclub Bemmel is erg blij met zijn sponsors. Onder meer dankzij de steun van autobedrijf Wientjes, Holland Management & Advies, autobedrijf Hans Huijbers, Coop en de organisatie van Martin Minkhorst hebben de manschappen van trainers Dave Alderden en Swen Rovroy tijdens pasen een mooie tijd beleefd.

Zo werd er in Almere deelgenomen aan een groot en internationaal bekend voetbaltoernooi, namelijk de Holland Cup. Ook werd er twee uur lang actief Airsoft gespeeld in de bossen van Almere-buiten. Sportclub Bemmel C1 heeft drie dagen genoten en is zijn trouwe sponsors hiervoor dankbaar.

Autobedrijf Wientjes, Holland Management & Advies, autobedrijf Hans Huijbers en Coop heel erg bedankt namens de spelers van Sportclub Bemmel C1 en de technische staf.

Styles: Slagwerkgroep Doornenburg en Remove Before Flight!

DOORNENBURG - Slagwerkgroep van Sint-Caecilia Doornenburg, die tot nu samenwerkte met diverse koren, solisten en dansgroepen heeft voor de nieuwe voor een opmerkelijke, maar tevens uitdagende combinatie gekozen.

Remove Before Flight is een moderne, alternatieve rock band uit Arnhem / Nijmegen waarvan de muziek kan het best omschreven worden als dat men Led Zeppelin ontmoet, maar ook Jimi Hendrix en The Doors. Deze vijfmans band heeft na het debuut album `Extended Play onlangs gewerkt aan een nieuw album ´Light and Shade´ en verzorgde in korte tijd de voorprogramma´s van internationale topbands. Een muzikale opdracht van de Doornenburgse slagwerkers aan componist Henk Mennens resulteerde in de combinatie van uitgebreid slagwerk ondersteund door de talentvolle muzikanten van Remove Before Flight. Deze opmerkelijke mix van muziekstijlen, getiteld ´Styles´, zal in premiére gaan op zaterdag 9 juli tijdens het grootse Promsconcert dat in het feestweekend wordt gehouden in verband met het 100 jarig bestaan van Sint-Caecilia.

De compositie ´Styles´ is door Mennens opgedragen aan ´percussion members of St.Caecilia´ en gaat deel uitmaken van de nieuwe tour diverse spectaculaire slagwerkconcerten en mogelijk het wereldmuziekconcours in zoals die te volgen zijn op www.harmoniedoornenburg.n

Sasa bij Lentekriebels

ANGEREN - Ook dit jaar was de Stichting Actieve Senioren Angeren (Sasa) vertegenwoordigd op de braderie van de Lentekriebels in Angeren. Het is lente en dat zie je overal in de natuur, voeg daarbij de zon die je met zijn zonnestralen begint te verwarmen, dan voel je het kriebelen en ga je naar buiten om te genieten.

Genieten kon je ook van de braderie van de Lentekriebels onder een stralend zonnetje. De Sasa was ook present met een stand, bestuursleden en vrijwilligers van de Sasa gaven informatie over de vele activiteiten die de Sasa organiseert. Weet u nog vorig jaar? Toen kon je het gewicht raden van het bestuur van de Sasa. Dit jaar iets anders: d.m.v. een foto met daarop de acht bestuursleden moest je proberen de totale lengte van deze acht bestuursleden te raden, en dit voor een bijdrage van 1,00 euro. Onze burgemeester, mevrouw Marianne Schuurmans, kwam ook langs en nam spontaan deel aan de actie (zie foto), in totaal hebben zo’n 200 mensen een gokje gewaagd. De totale lengte van de bestuursleden bedroeg 1348 cm. Er waren vijf deelnemers die met 1350 cm. het dichtstbij zaten; onder hen werd een waardebon van 25,00 verloot. De gelukkige winnares was Ans van Bon uit Huissen. De Sasa is iedereen dankbaar, die mee heeft gedaan aan deze actie.

De grote vraag is: wat voor ludieke actie gaat het bestuur voor volgend jaar bedenken? Voor foto’s zie www.sasa-angeren.nl.

Jeugd in de spotlight tijdens voorspeelmiddag

Foto: Corrienne Huisman

GENDT - Zestig kinderen die in opleiding zijn bij Sint-Sebastianus Kidz en Jong Sint-Sebastianus Gendt mochten 3 april tijdens de voorspeelmiddag in clubhuis Providentia laten zien en horen wat ze tot nu toe geleerd hebben.

De toegestroomde papa’s, mama’s, broertjes, zusjes, opa’s oma’s, vrienden en bekenden zorgden voor een gezellige drukte. Muisstil werd het echter toen de ingestudeerde oefeningen, wijsjes, muziekstukken en vendelslagen werden opgevoerd.

Sommige Sint-Sebastianus kidz hebben pas net een paar maanden les en betraden voor de eerste keer de podiumplanken. Ze mochten met begeleiding van de muziekleraar(es) oefeningen uit het lesboek laten horen. Trots en soms een beetje beduusd dat het gelukt was, namen ze het luide welgemeende applaus in ontvangst.

Andere leerlingen zijn al iets geroutineerder. Ze lopen al in een uniform en hebben al meerdere leuke optredens meegemaakt met Jongs Sint-Sebastianus. Deze leerlingen gaan binnenkort op voor het KNMO muziekdiploma A, B of C. Ze speelden individueel of in kleine groepjes nummers uit hun favoriete tv-serie of uit de top40.

Tot slot werd er een vendeldemonstratie gegeven door de jeugdvendeliers en het nieuwe nummer 'Mixed DJ’s' gespeeld door Jong Sint-Sebastianus, waarna alle bezoekers tevreden huiswaarts keerden.

Omloop van TWC ’t Verzetje: 'Edizioni Italia' met een Italiaanse markt bij start en finish

BEMMEL - Op zondag 17 april vindt de speciale editie van de omloop van TWC ‘verzetje plaats. Speciaal omdat deze geheel in het teken staat van de naderende Giro d’ Italia. Naast de traditionele prestatietochten kan er deelgenomen aan een echte 'Classico', een retrotocht over 60 km.

De toer- en retrorenners kunnen bij start en finish genieten van een Italiaanse markt. Op de Mercato worden hapjes en drankjes geserveerd en er zijn diverse activiteiten, alles in de sfeer van de Giro d’Italia. De prestatietochten zijn 60, 80, 100 of 125 km lang. De starttijd is tussen 8:00 en 10:30 uur.

Deelnemers fietsen over dezelfde wegen als straks de profwielrenners in de Giro. De vergezichten op de heuvels in Berg en Dal en Groesbeek zijn vergelijkbaar met die in Toscane Bij elke prestatietocht is er een verzorgingspost.

De Retrotocht is 60 km lang en de starttijd is 11:00 uur. In de 'Classico' ga je terug naar de beginjaren van de vereniging op een fiets en kleding uit die tijd De tocht rondom Nijmegen wordt gereden in een gesloten peloton met voorrijders in een aangepast tempo. Gezelligheid en genieten staan voorop. Onderweg is er een stop bij een café-restaurant. Meer informatie staat op www.twctverzetje.nl.

Al 15 Jaar natuur beleven in Het Dijkmagazijn

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Het Dijkmagazijn aan de Waaldijk in Bemmel bestaat 15 jaar. In het bezoekerscentrum van Lingewaard Natuurlijk is van alles te zien en te beleven voor groot en klein.

Het Dijkmagazijn is gevestigd in een oude opslagplaats aan de Waaldijk 4 in Bemmel en werd in april 2001 geopend. Beheerder Kees van der Heijden was er vanaf het allereerste begin bij. “Het Dijkmagazijn moest een bezoekerscentrum worden voor groot en klein. Na vijftien jaar kan ik nu wel zeggen dat dit gelukt is!” Het afgelopen jaar is het Dijkmagazijn, dat gratis toegankelijk is, helemaal opgeknapt en klaar voor de toekomst. Alles onder het motto: Eerst binnen kijken om buiten meer te zien!

D’Waalpunt
In het Dijkmagazijn kun je informatie vinden over de natuur, maar vooral ook veel zien en doen. “Je vindt er de natuurlijke omgeving van Lingewaard in een notendop.” Sinds kort is het ook een informatiepunt voor de natuur en het landschap langs de Waal (D’Waalpunt). Via een interactief aanraakscherm kunnen bezoekers ‘struinen’ langs de Waal en krijgen ze informatie over fiets- en wandelroutes.

Avontuur en natuur beleven
Bijzonder in het Dijkmagazijn is dat kinderen alles, voorzichtig, mogen aanraken. Ook kunnen ze kleuren en door middel van spelletjes de natuur spelenderwijs ontdekken. Voor kinderen zijn er ook survivaltochten mogelijk, bijvoorbeeld voor een kinderfeestje.

Feest zaterdag 16 april
Op zaterdag 16 april wordt het 15-jarig bestaan vanaf 10:30 uur gevierd. U bent dan, én daarna, welkom om een kijkje te nemen in het vernieuwde Dijkmagazijn!

JeuPro Potplanten de kweker van geraniums en perkplanten

GENDT - Alweer vijf jaar is het bedrijf aan de Langstraat 40 A in Gendt in de kwekers-handen van Ruud Jeurissen. Zijn vakmanschap staat voor het kweken van een Topproduct . Met zijn ruim 30 jaar ervaring is hij een specialist in het kweken van hanggeraniums en staande geraniums. Daarnaast zijn perkplanten - uit stek/ zaad - een mooie aanvulling van het assortiment.

Aangezien tuinieren zijn passie is, staat zomers de tuin van zo'n vijfduizend vierkantenmeter vol met duizenden kleurrijke planten uit eigen kas. Om van te genieten en te bekijken hoe goed de planten groeien en bloeien in de volle grond en/of in een pot op het terras. Al meerdere jaren wordt de tuin De Zomerbloeier opengesteld voor publiek. Dit jaar is de tuin open in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 juli.

Wilt u ook Gendtse kwaliteit perkplanten en geraniums in uw tuin of op het terras, dan kunt u als particulier vanaf 15 april 2016 terecht op ons bedrijf. U wordt graag geholpen door Carin, die ook haar sporen in het bloemistenvak heeft en vakkundig kan adviseren.

U bent welkom bij Ruud en Carin Jeurissen. JeuPro Potplanten Langstraat 40, Gendt. Openingstijden (alleen tijdens het voorjaarsseizoen) maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Commissie Elst Op Stelten maakt zich klaar voor jaarlijks topevenement

ELST – Bij de commissie Elst Op Stelten (EOS) van het Centrum Management Elst lopen de voorbereidingen voor de topper onder de Elster evenementen op volle toeren. Traditioneel is tweede pinksterdag de datum voor Elst Op Stelten.

In 2016 wordt het Elster centrum op 16 mei omgetoverd tot een bruisend evenemententerrein waarin de Elster ondernemers van 11.00 uur tot 18.00 uur tienduizenden bezoekers (naar schatting van de gemeente Overbetuwe en de politie komen er jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers) verwelkomen.

Verandering

Het gebied dat het decor vormt voor EOS vormt, Dorpsstraat, Valburgseweg, Kleine Molenstraat, Plein, Werenfriedplein, Dillenburg en Halve Morgen, ondergaat ook in 2016 een ingrijpende verandering door de reconstructiewerkzaamheden aan de Dorpsstraat. Door de zachte winter zijn de werkzaamheden aan de Dorpsstraat zeer voorspoedig verlopen waardoor deze geheel beschikbaar zal zijn voor Elst Op Stelten. De verwachting is dat ook de Kleine Molenstraat volledig beschikbaar zal zijn en dus is alleen op de Halve Morgen een knelpunt te verwachten.

Het marktgebied eindigt opnieuw ter hoogte van Dobey Elst. Op diverse punten in het marktgebied is ruimte gereserveerd voor verenigingen en clubs die zich op die dag willen presenteren aan de bezoekers van het evenement. Dit kan zijn om bekendheid te geven aan de vereniging of club, leden, cursisten of vrijwilligers te werven of zelfgemaakte producten te verkopen.

Om zich te presenteren of te promoten kunnen clubs en verenigingen contact opnemen met organisatiebureau Apeldoorn 2000 en kan een kraam worden gehuurd. Voor verenigingen of clubs die zich graag willen presenteren, maar niet weten hoe in contact te komen met de organisatie is op www.elstopstelten.nl een digitaal inschrijfformulier gemaakt. Via dit formulier neemt organisatiebureau Apeldoorn 2000 contact op voor overleg, wat de vereniging of club gaat doen, hoeveel ruimte er nodig is en of er behoefte is aan bepaalde voorzieningen. Ook het huren van een kraam of ruimte kan via de website www.elstopstelten.nl.

Super Supermarkt Keurmerk voor team Albert Heijn Gendt

GENDT – Albert Heijn Gendt is onderscheiden met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Ondernemer Hans Geveling ontving het keurmerk in aanwezigheid van de heer Theo Peren, wethouder EZ van de gemeente Lingewaard. Het SSK is een keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt.

Met het ontvangen van het Super Supermarkt Keurmerk hebben ondernemer Hans Geveling en zijn medewerkers bewezen dat ze zich onderscheiden door hun duurzame keuzes op tal van terreinen: hun extra inzet voor de buurt en bewoners, hun relatie en de omstandigheden van de medewerkers, maar ook veiligheid, energiebesparing, afvalreductie, assortiment, transport en logistiek. In het bijzonder door de organisatie van veel leuke buurtactiviteiten, vaak in samenwerking met lokale organisaties en verenigingen, veel aandacht voor minder validen en ouderen, waaronder door een teamcursus beginnende dementie bij klanten te herkennen. Dit heeft mede bijgedragen aan het toekennen van het Super Supermarkt Keurmerk.

Beoordelingscriteria

Albert Heijn Gendt is beoordeeld op zeven criteria: lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, duurzaam energiegebruik, veiligheid en preventie, afvalinzameling en –reductie, en transport en logistiek.

Harrie ten Have, voorzitter Stichting Super Supermarkt Keurmerk, reikte het keurmerk uit. Hij benadrukte dat het SSK geen eenvoudig te behalen keurmerk is. Ondernemer Hans Geveling is dan ook supertrots op het behaalde resultaat: Het is een erkenning voor de zaken waarmee we het verschil maken en past prima in onze eigen kernwaarden.

Noord-Hollandsche 35+ kaas gemaakt van weidemelk nu bij Coop

LINGEWAARD - Coop verduurzaamt zijn kaasassortiment. Vanaf heden is ook de Noord-Hollandsche 35+ kaas van de supermarkt gemaakt van weidemelk. Weidemelk is afkomstig van koeien die ten minste 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.

Coop hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en zet continu stappen op het gebied van duurzaamheid. Als sinds 2012 vinden klanten van de winkel Noord-Hollandsche 48+ kaas gemaakt van weidemelk in het assortiment. Coop voegt daar nu Noord-Hollandsche 35+ kaas aan toe. Deze kaas bevat minder vet, maar heeft toch een volle smaak. Een gezonde keuze die prima past binnen een bewust eetpatroon.

Puur Noord-Hollandse Weidemelk
Noord-Hollandsche 35+ wordt gemaakt van de melk van koeien die grazen in de groene weiden van Noord-Holland. De rijke voedingsbodem van de Noord-Hollandse polders en het feit dat de koeien veel buiten lopen, zorgt voor de heerlijke, romige smaak van de kaas. Door te kiezen voor kaas gemaakt van 100 procent Noord-Hollandsche weidemelk helpt Coop ervoor te zorgen dat er in Nederland koeien in de wei kunnen blijven grazen. Want een koe in de wei, dat is typisch Nederlands! Meer informatie staat op www.coop.nl.

Voorjaarsmarkt en modekoopzondag in Bemmel weer een groot succes!

BEMMEL - De voorjaarsmarkt in combinatie met de modekoopzondag is afgelopen zondag 10 april in Bemmel weer een groot succes geweest. Mede door het prachtige lenteweer heeft het evenement vele bezoekers getrokken en daardoor hebben de ondernemers van Bemmel zich weer van hun beste kant kunnen laten zien. Het gezegde: 'God woont in Bemmel' is met een prachtige lentedag weer helemaal bewaarheid.

Liefst twaalf ondernemers hebben deelgenomen aan twee professionele modeshows. Tijdens deze, zeer drukbezochte, shows hebben deze ondernemers laten zien wat er zowel op het gebied van kleding als haarmode, schoenen en zelf brillen allemaal in Bemmel te koop is. In diverse zowel oude als nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de ondernemers zijn door meer dan vijftig modellen van klein tot groot de mooiste creaties onder de aandacht van de talrijke bezoekers gebracht. De modellengroep is per onderneming grotendeels samengesteld uit familie, vrienden en trouwe klanten. Het enthousiasme bij de modellen straalde er vanaf. Bij de horecagelegenheden was het op de terrassen gezellig druk.

De organiserende ondernemers zijn er opnieuw in geslaagd met een gezellige markt en twee spetterende modeshows Bemmel met alle unieke voordelen op een geweldige manier op de kaart te zetten. Een compliment voor deze ondernemers is dan ook zeker op z'n plaats. Beleef Bemmel dus is niet alleen een leus, maar een 'echte belevenis'.

Natuurlijk hopen de ondernemers dat het voor het toegestroomde publiek niet bij eenmalig bezoek blijft. Iedereen is welkom.

Kraampjes buiten, Hollandse aanbiedingen, live muziek in horeca Ik Hou van Holland koopzondag: 'Gesellig!'

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN – De eerste koopzondag dit jaar in Huissen-centrum is meteen een oergezellige. Op 17 april is het thema namelijk 'Ik Hou van Holland (én Huissen)'. In de straten staan kraampjes met 'Hollandsche waren', in de winkels aanbiedingen en Nederlandstalige (live) muziek in de horeca.

De posters die je al ziet in de etalages van de winkels en dezelfde afbeelding als advertentie in deze krant. Je kunt er niet om heen. Koopzondag met als thema Ik Hou van Holland (én Huissen), op 17 april is het zover. Er is een heuse braderie met tal van kramen in de winkelstraten. Die begint al om 12.00 uur. Ook lekker nostalgisch, een draaiorgel. Al 'rondtrekkend' door het centrum speelt dat de meest bekende meezingers uit eigen land. De winkels zijn open van 13.00 tot 17.00 uur open en hebben diverse aanbiedingen. Ook zo heerlijk Nederlands ;-)

Smartlappen

De horeca is in sommige gevallen al 's ochtends geopend. Big Fish Café opent om 12.00 uur en dj Loes draait fijne Nederpop en in Café Borrelzz vanaf 14.00 uur met dj Pascal muziek in je moerstaal. De Buitenpoort pakt vanaf 13.00 uur uit met tal van live optredens, zoals Smartlappenkoor Lingewaard (ruim vijftig leden), Piratenkoor Huissen (25 zangers) en de hilarische feestzanger Ome Cor. Tussendoor draait dj Hollandse Hansie, tevens presentator. 'Lekker meezingen en meedeinen met tranentrekkers, gesellig!'. Met mooi weer op groot terras (!) en anders binnen.
Al gaat organisator Ondernemers Vereniging Huissen op deze zondag medio april (had je de 17e al geblokt in je agenda?) uit van prachtig weer. Op koopzondag 'Ik Hou van Holland (én Huissen)' combineer je shoppen en genieten (in de horeca) op ideale wijze.

Één euro-tuindagen bij zorgkwekerij Epric

HUISSEN - Op 14 en 15 als ook op 21 en 22 april zijn er weer de jaarlijkse één euro tuindagen bij zorgkwekerij Epric.

Op deze dagen zijn de fuchsia's en geraniums in 9cm potje slechts één euro per stuk. Ook zijn er 130 verschillende soorten bloeiende bloembollen te koop voor één euro per stuk. Epric is een zorgkwekerij die mensen helpt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding voor mensen die niet meer in een reguliere baan aan de slag kunnen. Ondersteund worden we ook door vrijwilligers die helpen om dagelijkse taken binnen de kwekerij te doen.

Vooral binnen de gemeenschap van Huissen en Lingewaard als gemeente is het van belang dat dergelijke plekken zoals Epric blijven bestaan. We hebben daarbij echt de steun van de inwoners van Huissen en Lingewaard nodig. Het gaat niet allemaal vanzelf.

In plaats van naar bedrijven te gaan die niets doen voor de samenleving kan men de plantjes voor de tuin toch beter bij Epric kopen. U krijgt mooie planten en u ondersteunt dan ook nog eens een goed doel.

Kom gerust langs op 12 en 15 als ook op 21 en 22 april om leuke fuchsia's en geraniums te kopen. Het sortiment in beide is groot en men vindt bij Epric niet de gewone soorten. Daarnaast nog vele bloeiende bloembollen andere planten voor de tuin of woning. Epric is geopend van 9.00 tot 17.00 uur op maandag tot en met vrijdag. Mocht u vragen hebben over dagbesteding of vrijwilliger worden, dan kunt u hier altijd informatie over krijgen. Epric vindt u aan het Nieuwediep 9a, Huissen; 026 3250959. www.epric.org.

Live acts bekende Nederlandstalige krakers op koopzondag Meezingen met smartlappen en tranentrekkers bij Buitenpoort

Fotobijschrift: 'Foute Feestzangert' Ome Cor wordt op handen gedragen. Zing nog meer live mee met Smartlappenkoor en Piratenkoor tijdens 'Ik Hou van Holland' zondag 17 april in De Buitenpoort.

HUISSEN – Zondag 17 april is het meezingen en meedeinen geblazen in De Buitenpoort. Tijdens de koopzondag is het thema 'Ik Hou van Holland (én Huissen)' en zijn er live optredens van Smartlappenkoor Lingewaard, Piratenkoor Huissen en feestzanger Ome Cor. Vanaf 13.00 uur. Bij mooi weer buiten, anders binnen.


Er is Hollandse catering en decoratie. Ook lekker Hollands… gratis entree! Vanaf 13.00 uur start dj Hollandse Hansie met de meest bekende Nederlandstalige hits. Daarna zal Smartlappenkoor Lingewaard voor de eerste keer live de grootste tranentrekkers zingen. Uit minimaal 50 (!) kelen zal onder meer: Ik heb eerbied voor jouw grijze haren, Mooi was die tijd, Rood zijn de rozen, Rosanne en Jij denkt maar dat je alles mag van mij klinken. In een tweede set later nog veel meer mega meezingbare nummers.

Ook Piratenkoor Huissen geeft twee optredens vol oerHollandse kneiters ten beste. Denk aan: Meisje, ik ben een zeeman, Bloody Mary, Ketelbinkie, de Zuiderzeeballade en Het kleine café in de haven. Niet te missen! Je zal merken dat meezingen en meedeinen ontspannend en bevrijdend werkt.

Nog meer live zang volgt daarna, via Ome Cor. De 'Foute Feestzangert' met hilarische act. Hij zingt op zeer aanstekelijke wijze hits van onder meer Ben Cramer, René Schuurmans, André Hazes als ook Amsterdamse tranentrekkers. Wees zondag 17 april op tijd om nietste missen van deze stroom aan Nederlandse muziek en feeststemming! Aanvang: 13.00 uur (ook winkels dan open). Zoals gezegd, de toegang is gratis! En met mooi weer dus op een enorm buitenpodium en groot terras. Zijn de weergoden wat minder gunstig gestemd, dan vindt
het Hollandse spektakel binnen plaats. Hoe dan ook, 'geselligheid' gegarandeerd

Verdienstelijke rentree in eerste klasse voor Bemmel

Tweede team

BEMMEL - Het eerste team van tennisclub Bemmel heeft de eerste competitiewedstrijd met 5-3 verloren van Tepci uit Apeldoorn. Marjolein Kamphuis, Luuk Kool en Stefan Nab verloren hun enkelwedstrijden in twee sets, waarna Shanna de Cortie de eerste Bemmelse overwinning boekte: 7-5 7-5.

Ze won later aan de zijde van Hilde ten Wolde in een bloedstollende damesdubbel met 7-6 in de derde set. Het duo overleefde zelfs 3 matchpoints. Omdat Nick van Boxtel en Stefan Nab in 3 sets hun dubbel verloren, stond Tepci met 4-2 voor toen er aan de laatste mixpartijen werd gestart. Uiteindelijk sleepten Marjolein Kamphuis en Nick van Boxtel nog het derde punt binnen.

De 5-3 nederlaag is een goede start voor de Bemmelse equipe, die promoveerde uit de tweede klasse. De wedstrijd op het Apeldoornse gravel eindigde twee jaar geleden nog in een 8-0 nederlaag.

Wisselend succes

Het tweede mixteam van TC Bemmel boog een 3-1 achterstand in Hengelo om in een 3-5 overwinning tegen Woolderes. En ook het derde team begon de competitie met een overwinning. Op het Bemmelse kunstgras werd Beekhuizen eenvoudig met 7-1 opzij gezet. Mix 4 ging met dezelfde cijfers onderuit in de thuiswedstrijd tegen Vormer uit Wijchen: 0-8.

Zondag 17 april
TC Bemmel 1 speelt aankomende week de eerste thuiswedstrijd. Tegenstander is TV Bakkum uit Castricum. Bemmel 2 speelt een thuiswedstrijd tegen Rapiditas. Beide wedstrijden beginnen om 10:00 uur en gedurende de hele dag zullen er mooie wedstrijden op het park gespeeld worden.

Viswedstrijd op de witvisplas van Het Broek in Gendt

GENDT - Zaterdag werd de eerste viswedstrijd gehouden op de witvisplas van Het Broek in Gendt met vaste hengel. Het Broek bestaat uit een karper- en witvisplas.

Onder de bezielende leiding van Chris van Moerkerk en Bjorn Bouwman werden de vissers om 07.00 ontvangen met een kop koffie, waarna om 08.00 met de wedstrijd werd begonnen. De weergoden waren aan de zijde van de vissers, met in de ochtend een mooie optrekkende dauw over het water.

Er werd plezierig maar ook fanatiek gevist om de ere plaatsen, waarbij diverse soorten vis zoals: brasem, voorn en karper werden bemachtigd. Rond 11.00 werd er door de latere winnaar zelfs een prachtige steur gevangen. Om 12.00 uur was het einde van de wedstrijd waarna de stand door middel van gewicht werd opgemaakt. De uiteindelijke uitslag was:

         1e C van Vorselen. met 9.85 kg

         2e Valkenburg. met 5.6. kg

         3e T. Vermeulen. met. 4.8. kg

Gezien het enthousiasme onder de deelnemers en de organisatie, wordt er in juni een koppelwedstrijd gehouden, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de werphengel. Tot oktober kan er ieder weekend worden gevist in de witvisplas. Door de week is hij opengesteld voor groepen, waarbij ook andere buitensporten kunnen worden beoefend inclusief gebruikmaking van de kantine. Zie ook www.hetbroek.eu.

21 / 24

Airco-controles in april bij aircospecialist Autotemp Lingewaard

DOORNENBURG – Autotemp Lingewaard, dé specialist op airco gebied, is al dertien jaar een begrip in de regio. Het bedrijf van Johan Scholten heeft in deze periode vele aircosystemen voor auto's geleverd, gemonteerd, onderhouden en gerepareerd. Zoals elk jaar houdt Autotemp Lingewaard ook nu weer auto-airco controledagen!

Met de verhuizing van Elst naar Doornenburg in 2015 zijn de activiteiten ondergebracht in een nieuw ingerichte hal achter Autobedrijf Johan Scholten, dat al ruim tweeëndertig jaar hier gevestigd is. Deze locatie biedt tevens de mogelijkheid om flexibel gebruik te maken van de service en diensten van de garage, een merkonafhankelijk Bovag garagebedrijf, waar uw auto in goede handen is voor reparatie, onderhoud en apk.

Tachtig procent van de auto's is uitgerust met een aircosysteem. Aircosystemen zijn onderhevig aan slijtage en verliezen jaarlijks zo'n tien procent aan vloeistof (koudemiddel). Onderhoud van het aircosysteem vereist specialistische kennis en apparatuur. Autotemp Lingewaard heeft dit voor alle systemen in huis.

Controle is niet alleen goed voor je portemonnee, ook voor het milieu. Een jaarlijkse controle voorkomt dure reparaties. Een slecht werkend of defect aircosysteem veroorzaakt vaak al een schadepost van enkele honderden euro's.

De hele maand april kan men voor 9,95 het aircosysteem van A tot Z laten controleren. Dat kan zonder afspraak op de middagen van 13.00 tot 17.00 uur en de zaterdagen van 09.00 tot 15.00 uur (gesloten op 27 april in verband met Koningsdag).

Autotemp Lingewaard, Blauwe Hoek 15, Doornenburg; telefoon 0481 351225; www.autotemplingewaard.nl.

Een multifunctioneel ceremoniehuis voor het vieren van het leven Herbestemming Donatuskerk

BEMMEL - De verbouwing van de Theaterkerk is in volle gang. De Wit Dela gaat er behalve afscheidsdiensten ook rouwbezoeken, condoleances en koffietafels verzorgen.

Veel inwoners van Bemmel en omgeving voelen zich sterk verbonden met de Donatuskerk. Door de herbestemming blijft dit bijzondere erfgoed behouden. De Wit Dela raakte vanaf het prille begin met Stichting Kerk Bemmel in gesprek over een samenwerking. Koen Verlinden regiomanager van De Wit Dela: "Wij waren meteen enthousiast over het gebruik van de Theaterkerk als ceremoniehuis om het leven te vieren. Het is eigenlijk een logische aanvulling op onze dienstverlening in het naastgelegen uitvaartcentrum".

Al vanaf het prille begin hebben stichting kerk Bemmel en De Wit Dela intensief samengewerkt. "Door de kerk breder in te zetten, wordt ook een positieve bijdrage geleverd aan een levensvatbare financiële exploitatie van de kerk. Daarnaast is het mooie aanvulling op het huidige voorzieningenpakket voor inwoners van Bemmel en omstreken", aldus Wim Berndsen van het stichtingsbestuur.

Onder één dak

Met alle dienstverlening onder één dak verwacht De Wit Dela dat veel mensen uit Lingewaard ervoor zullen kiezen om hun dierbare in het uitvaartcentrum te laten opbaren met een afscheid en koffietafel in de Theaterkerk. Doordat het podium en zitgedeelte flexibel in te delen zijn, is het mogelijk een kleine knusse ruimte te creëren voor intieme afscheidsdiensten maar er kunnen ook grote uitvaarten worden gehouden met 250 of meer bezoekers. Het uitvaartcentrum van De Wit Dela is tijdens de verbouwing van de kerk gewoon geopend. Binnenkort zal een gezamenlijke open dag wordt georganiseerd.

IKC De Vonkenmorgen voor de camera

GENDT - Zaterdag 16 april is in de uitzending van Lifestyle Experience van RTL4 IKC De Vonkenmorgen uit Gendt te zien. Het item laat zien hoe het IKC het leren op school combineert met naschoolse en buitenschoolse activiteiten.

Kinderen leren niet alleen binnen de schooltijden, maar juist ook daarbuiten. IKC De Vonkenmorgen speelt hierop in en biedt meer dan alleen lesgeven. Het geeft kinderen de kans om kennis te maken met nieuwe activiteiten en te ontdekken waar hun interesses liggen. Door middel van buitenschoolse opvang (BSO) en naschoolse activiteiten maken kinderen onder meer kennis met kunst, gezondheid en natuur.

Struinen door de polder
Tijdens de opnames voor de Tv-uitzending is directeur Betty van de Logt geïnterviewd. In de klas van meester Alwin is de natuurles gefilmd en vertelt de meester over de link tussen school en naschoolse activiteiten, zoals een struinwandeling door de uiterwaarden heen. Op deze manier krijgen kinderen de kans om hetgeen ze geleerd hebben in de klas, te ontdekken in de buitenlucht.

Samenwerking met ondernemers
De naschoolse activiteiten zijn voor alle kinderen van het IKC. Hierbij maakt De Vonkenmorgen graag gebruik van de kennis en expertise van het eigen team en de plaatselijke verenigingen en ondernemers. Zo is bijvoorbeeld te zien dat de kinderen in De Klok een kookatelier hebben en werken aan een gezonde maaltijd.

De uitzending is zaterdag 16 april om 13.25 uur op RTL 4. Meer informatie staat op www.delinge.nl.

Zaterdag 16 april open dag Pinkeltje en Het Olifantenbos

LINGEWAARD - Een kind is van nature actief, nieuwsgierig én wil leren. Voor peuters valt er nog veel te ontdekken. Dit stimuleren we bij de peuterspeelzalen van De Linge waar kinderen van 2 tot 4 jaar samen spelen en leren.

Nieuw is de combinatie tussen peuterspeelzaal en opvang. Kom daarom zaterdag 16 april tussen 10:00 en 12:00 uur kijken bij peuterspeelzaal Pinkeltje in Angeren of Het Olifantenbos in Bemmel.

Peuters ontdekken elke dag nieuwe dingen. Wat is er nu leuker dan samen met andere kinderen te spelen en te leren? Wij dagen uw kind uit om zich te ontwikkelen en grenzen te verleggen. Elke ochtend of middag staat in het teken van knutselen, gymmen, spelletjes in de kring, muziek en spelen met leeftijdsgenootjes.

Combineren peuterspeelzaal en opvang
Bij het Olifantenbos is het mogelijk om peuterspeelzaal en kinderopvang te combineren. Bij Pinkeltje kan dit met ingang van het nieuwe schooljaar. Ouders kunnen peuters hierdoor bijvoorbeeld eerder brengen of later ophalen, zodat het beter aansluit bij werktijden. Zowel voor de peuterspeelzaal als de opvanguren is het mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen.

Open dag zaterdag 16 april
Tussen 10:00 en 12:00 uur kunnen peuters en ouders kennis maken met de peuterspeelzaal en de pedagogisch medewerkers. Peuterspeelzaal Pinkeltje maakt onderdeel uit van het Kulturhus aan de Wilhelminastraat in Angeren. Het Olifantenbos bevindt zich bij basisschool Mikado aan de Dr. Hoyingstraat 5 in Bemmel. Meer informatie staat op www.delinge.nl of via 026 3179930.

Starter? Kom naar het Rabo Starterscafé

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe organiseert met medewerking van Gemeente Overbetuwe en Gemeente Lingewaard op dinsdag 19 april het Rabo Starterscafé. Een avond speciaal voor startende ondernemers.

Het Starterscafé staat dit keer in het teken van 'Netwerken. Maar dan anders!'. Startende ondernemers weten als geen ander dat netwerken belangrijk is. Maar hoe pak je dat nou slim aan? Ervaren coach en trainer Ralph Touwslager heeft daar creatieve en inspirerende ideeën voor en neemt de deelnemers aan het Starterscafé daarin op ludieke wijze mee.

Naast deze inspirerende spreker hebben de aanwezigen de mogelijkheid om te netwerken en hun bedrijf te profileren.


Het Starterscafé is bedoeld voor startende ondernemers en voor ondernemers die een eigen bedrijf willen starten. De avond wordt gehouden om 19.30 uur in café Bij Tante aan de Stationsstraat 5 in Elst en is gratis toegankelijk, maar meld je wel even aan. Ga naar www.rabobank.nl/oostbetuwe voor meer informatie en om je aan te melden.

22 / 24

hiep hiep hoera ,
deze lieve meid word 12 april,
16 jaar!
Liefs van opa & oma van Moerkerk,
Gerdo & Jennifer .

Hoera!
Op 13 april is Neil jarig
Gefeliciteerd!
Glenn, Ryan, Owen en Fenna

Deze lieve meid wordt 12 April alweer 16 jaar.
Gefeliciteerd en heel veel plezier
in Londen.
Papa, Mama, Iris
Opa en Oma

Spelen in de Huissense plas
al negen jaar wordt Jonas!
Hartelijk gefeliciteerd
van
Oma Rita

05-04-1961 / 05-04-2016
Al 55 jaar een gelukkig paar.
Gefeliciteerd en nog vele jaren samen toegewenst.
Xxx

Lieve Moos
Gefeliciteerd met je 6de verjaardag.
We maken er weer een mooi feestje van!
Liefs opa Theo en oma Dinie.

Sandra wordt Sara.
Hartelijk gefeliciteerd.
Mama

Voor volop kleur en fleur in border, tuin en terras Kent u de service van kwekerij Gerritsen in Huissen?

HUISSEN – Het is een genot om rond te wandelen in de kwekerij van Gerritsen in Huissen. Kies zelf je planten uit, combineer en laat je adviseren en helpen door Anita en Wilbert Gerritsen. Zet je zelf dit voorjaar en zomer weer in de kwaliteitsplanten, die in een ruime keuze voorradig zijn!

Er zijn weer de traditionele planten, maar ook nieuwere soorten in volop kleurvariatie. Wat is er leuker en vrolijker dan een tuin en terras vol fleurige planten en bloemen? Kijk maar eens bij kwekerij Gerritsen in Huissen.

Niet alleen zijn er perkplanten voor in de border en tuin, ook zijn er leuke plantenbakken. En heb je zelf thuis lege bakken, die je graag gevuld wilt zien? Exclusief materiaal en planten, vullen Wilbert en Anita deze op voor slechts een euro per bak (zie de voorwaarden op www.kwekerijgerritsen.nl). Een dag van tevoren brengen: de volgende dag klaar. Ook ideaal voor bedrijven en horeca!

Gerritsen biedt overigens meer service: er zijn gratis dozen en kistjes. En er is een inpaktafel, waar u zelf de planten en -bakken kunt verpakken. Kwekerij Gerritsen is hét adres in de regio voor het perkgoed, dat in eigen bedrijf wordt gekweekt. Verder zijn er kuipplanten en ook hangpotten in diverse soorten en maten tegen scherpe prijzen. Er zijn bovendien hangpotten met waterreservoir, die ook te gebruiken zijn als gewone (hang)pot.

De kwekerij is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. En... op de zondagen in april en mei geopend van 10.00 tot 16.00 uur (zie de site).

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl

Onderzoek studenten HAN voor Bewonersraad Lingewaard

LINGEWAARD - Studenten van de HAN gaan de komende zes weken onderzoek doen voor de Bewonersraad Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard. Ze gaan kijken waar huurders tegenaan lopen bij het vinden van een geschikte huurwoning.

Dit kan variëren van:

- ik ben met pensioen en woon te duur

- onze kinderen zijn de deur uit en ik woon in een te groot huis

- ik wil voor het eerst op mezelf gaan wonen

Hiervoor is het nodig dat zij met (toekomstige) huurders in contact komen en in gesprek gaan. In dit gesprek horen zij graag waar u tegenaan loopt bij het vinden van een geschikte huurwoning. Ook willen ze graag horen waar u kansen ziet op dit gebied.

Bent u een starter of een doorstromer? Dan zouden zij graag met u in gesprek gaan! U kunt contact opnemen via het meldpunt van Stichting Welzijn Lingewaard: email: meldpunt@swlingewaard.nl met als onderwerp 'Project Bewonersraad' of bellen met het Meldpunt: 088 2552555.

Kinkelbestuur in gesprek met… Aan de slag in De Kinkel, maar wel met een addertje onder het gras

BEMMEL - "Nu de interne verbouwing achter de rug is, biedt De Kinkel nog meer mogelijkheden om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag te helpen." Dit stelt Albert ter Burg, bedrijfsleider. Hij vindt om meerdere redenen De Kinkel hiervoor zo geschikt. Het aanbod aan werk is divers, je kunt er onmiddellijk aan de slag en de werkbegeleiding is verzekerd en op maat.

In de afgelopen jaren zijn zo'n zestien mensen geholpen. Het zijn mensen met een bijstandsuitkering die al langer niet meer in het arbeidsproces zitten. Albert: "Je wilt ze een doel geven en hun maatschappelijke waarde laten bewijzen, en voorkomen dat ze thuis moeten zitten." De Kinkel helpt dan met de eerste stap naar wat heet arbeidsintegratie: het vinden én houden van werk. "Dit proces begint vaak met het gewoon wennen aan een alledaags werkritme en werkervaring opdoen'" aldus Albert.

Er zijn in De Kinkel vier soorten taken waarmee kan worden gestart: onderhoud en beheer van het gebouw zoals schilderen en muren sausen, werken achter de bar of in de keuken, begeleiden van sociaal-culturele activiteiten en schoonmaken. "In de gesprekken maken we duidelijk wat de regels zijn en ook wat wij van elkaar kunnen verwachten. Het gaat om werktijden vaststellen, afbakenen van taken en afspraken maken over begeleiding." De begeleiding is maatwerk en niet vergelijkbaar met een commercieel bedrijf.

Een addertje onder het gras zijn de ondernemers. Zij kijken soms argwanend naar wat er hier vanuit de Participatiewet gebeurt. Soms zien zij het werk als concurrentievervalsing: lekker goedkoop en gratis. Ze denken: "Zonder hen zouden wij het moeten inkopen'. Maar daarvoor heeft De Kinkel natuurlijk geen geld. Veel werk wordt door vrijwilligers gedaan." De oplossing is natuurlijk in gesprek gaan met de ondernemers. '"Leg uit wat de bedoeling is, als je mensen in de bijstand wilt helpen."

Bestaat de kerk in 2025 nog?

HUISSEN - Nou ja, dat hopen we natuurlijk wel. En daar doen we van alles aan. Aanleiding is het rapport van de Protestantse Kerk Nederland ‘Kerk 2025: waar een Woord is, is een weg’. Het maakt veel stemmen los: te somber, heel eerlijk, heel vernieuwend, weinig verrassend...

De grondlijn is dat de kerk haar beste tijd heeft gehad. De kloof tussen kerk en tijdgeest, kerk en samenleving, kerk en wat mensen beweegt, is te groot (geworden). We moeten andere vormen van kerk-zijn ontwikkelen. Gewoon opnieuw beginnen. Back to basics.

Bestaat de Protestantse Gemeente Huissen in 2025 nog? Ja, dat hopen we natuurlijk wel. En daar hebben we het over. Gaat onze kerk veranderen, en zo ja, hoe? Houden we een eigen predikant? Gaan we samenwerken met andere kerken? Een kleinere kerkenraad? Wel of geen ambtsdragers? Financieel beheer? Wordt mobiliteit en flexibiliteit kerkcultuur? Volgt vorm de inhoud of andersom? Wat is de basis van ons kerk-zijn in Huissen? Al deze vragen komen o.a. op de gemeente-avond van donderdag 14 april aan bod. Back to basics? Maar voorlopig gaan we in ieder geval door met en genieten we van onze wekelijkse vieringen op zondagmorgen. Zijn we een kleine, maar levende gemeente met veel actieve vrijwilligers. Groeien we mee, veranderen we en blijven we verbonden met de kerk die ons dierbaar is. Waar we samen komen en elkaar ontmoeten. En waar u ook van harte welkom bent! Op zondagmorgen, op vrijdagmiddag.

Kerkdienst zondag 17 april 2016, Jubilate (juich). Aanvang 10,00 uur, voorganger Gerard Wolfert te Utrecht, proponent.

Sportclub Bemmel C2 en D2 On Tour in 2016

BEMMEL - In het paasweekend was het zover. Na maanden van voorbereiden deed de voetbaljeugd van Sportclub Bemmel mee aan het internationaal voetbaltoernooi Golden City Cup in Praag.

Op vrijdag 25 maart vertrokken we in alle vroegte met een touringcar richting Praag. De bus zat gezellig vol met 29 jeugdspelers en 19 begeleiders en ouders. Na twaalf reisuren kwamen we aan in Praag en werden de kamers in het hostel onderverdeeld. Op tijd naar bed? Omdat we 's morgens al vroeg moesten voetballen.

Ondanks dat de D2 op een ander complex als de C2 speelde, kon de D2 gelukkig nog wel bij een wedstrijd kijken van de C2, welke werd gewonnen door de C jeugd. Na een aantal leuke wedstrijden en zeer knappe prestaties speelden beide teams onder andere tegen jeugdteams uit Tsjechie, Denemarken, Duitsland, Italie en Nederland. De zaterdag werd dan ook afgesloten met een zeer goed resultaat. Beide teams mochten zondag in de finalerondes uitkomen. Naar weer vroeg opstaan op zondag werd de knock out fase afgewerkt. Dit resulteerde in een zeer verdienstelijke 8e plaats van 16 ploegen voor de C2 en een derde plaats van acht ploegen voor de D2 van Sportclub Bemmel. Na de prijsuitreiking werd er in de avond een speurtocht in hartje Praag afgewerkt en hiermee werd een schitterend en onvergetelijk weekend afgesloten. Op maandag tweede paasdag kwamen de ploegen na weer een reis van 12 uur in de bus om 20.30 uur gezond en wel weer aan op het sportcomplex van SC Bemmel. Omdat zonder sponsoring dit schitterende avontuur niet plaats had kunnen vinden, zijn we de ouders en grootouders en andere familieleden dankbaar en tevens alle volgende bedrijven: Bakker Bart Gouda, Wijmoco Geveltechniek, RM Accountancy & Advies, Hotel Atlanta Nijmegen, R. Dingemans Handelsonderneming Gendt, Mercachem Nijmegen, Coop Bemmel, Jan Van Groningen, Hét Gemeente Nieuws, Eetwinkel Polly Bemmel, Albert Heijn Bemmel, Brinker Feel Good Carpets, Guyt Verzekeringen, Bert Story Schadeherstelbedrijf, Helsen Tuinen Huissen.