GN Arnhem

26 november 2014

GN Arnhem 26 november 2014


Al bijna 20.000 kaarten verkocht Podium Mega Piraten Festijn naar het midden van arena

ARNHEM – Het Mega Piraten Festijn in het GelreDome in Arnhem heeft dit jaar op zaterdag 13 december een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van de stadionedities van het MPF staat het podium in het midden van de arena. De artiesten kunnen via uitlopen/catwalks aan vier zijdes ver het publiek in lopen. Ook in de arena staan? Wees er dan snel bij, er zijn nog enkele duizenden kaarten.

Het Mega Piraten Festijn in het GelreDome is doorgaans uitverkocht. Ook nu verloopt de kaartverkoop weer voorspoedig, meldt organisator Eddie Mensink. "We zijn al bijna 20.000 kaarten kwijt", vertelt hij. "Met deze nieuwe podiumopstelling willen we het publiek weer wat nieuws geven. Qua productie pakken we altijd uit in het GelreDome en dit jaar zetten we er een tandje bij. Het belangrijkste is dat we de artiesten zo nog dichter naar het publiek brengen. De vorige podiumopstelling zorgde voor enige afstand tussen de artiesten en het publiek. Terwijl ze vaak gewend zijn om dicht op elkaar te staan. Met deze podiumopstelling hopen we de intimiteit van de kleinere optredens naar een stadion te brengen."

Natuurlijk zijn alle bekende grote namen weer van de partij: van Jan Smit tot Lee Towers, van Thomas Berge tot Marianne Weber. Maar het affiche bevat nog een zeer grote naam. Voor het eerst zal namelijk Frans Bauer optreden op het Mega Piraten Festijn. "We zijn ontzettend blij dat hij er nu bij is", stelt Eddie. "Hij stond al heel lang op ons verlanglijstje, maar hij koos eigenlijk altijd voor zijn eigen tours en optredens. Maar nu is het gelukt en daar zijn we heel trots op. In de wereld van de Nederlandstalige muziek is hij immers één van de absolute topnamen! Frans Bauer komt dus terug naar het Gelredome. Maar ik vind het ook geweldig dat Andy van der Meijde er bij is, bekend als ex-profvoetballer, maar ook als realityster. Hij heeft een paar maanden geleden zijn eerste single 'De naam is Van der Meijde' uitgebracht."

Alle andere edities was het stadion bijna of helemaal uitverkocht. "De publieksreactie was telkens uitzinnig", stelt Eddie. "We omschrijven het MPF al jaren als 'Het grootste meezingfestijn van Nederland', maar met het MPF in het GelreDome hebben we een nieuwe standaard gezet. Nog nooit klonk het Nederlandstalige lied uit zoveel kelen tegelijk!"

Het concept van het feest mag bekend heten: de grote namen en de hits volgen elkaar in een hoog tempo op en presentator Willie Oosterhuis gunt het publiek geen rust. Indutten, dat doe je thuis maar. Dansen, springen, sjansen en meebrullen, dat zal je! De organisatie belooft bovendien nog een 'special guest'.

Het MPF in het GelreDome vormt ook dit jaar weer de finale van de grote MPF-tournee, die dit jaar vijf haltes telt. "Het is de bedoeling om samen met alle liefhebbers van het Nederlandstalige lied een grandioos feest te vieren", vertelt Eddie. "Een locatie als het GelreDome geeft ons bovendien alle ruimte voor een zeer uitgebreide podiumproductie. We willen er echt weer een feest voor het oog van maken."

Programma

Jan Smit, Roy Donders, Frans Bauer, Jannes, Thomas Berge, Marianne Weber, Lee Towers, Gebroeders Ko, Ancora, Glennis Grace, Sieneke, Wimmie, George Baker, Belinda, Helemaal Hollands, Lesley Williams, Jaman, Andy van der Meijde, Peter Beense, Gino Graus, Koos Alberts, Django Wagner, Vinzzent, Snollebollekes, Monique & Tim en Stef Ekkel.

Kaarten vanaf 17,50 euro zijn verkrijgbaar via www.megapiratenfestijn.nl en paylogic.nl en bij alle winkels van Primera.

Het stadion is geopend vanaf 18.30 uur; aanvang is om 19.30 uur. Meer info staat op www.megapiratenfestijn.nl.

Cursus verbindend communiceren met je kind

ARNHEM - Als ouder ervaar je dagelijks het belang van heldere communicatie met je kinderen. Die communicatie verloopt helaas niet altijd zoals je graag zou willen, wat frustratie oplevert voor zowel jou als je kind.

De workshop 'verbindend communiceren met je kind' helpt je te begrijpen hoe jij communiceert en hoe dit anders kan. Het doel is je helpen het contact met je kind makkelijker te laten verlopen. Je leert in te spelen op je kind waardoor begrip en dieper contact ontstaan. Deze workshop is gebaseerd op het model van geweldloze communicatie. Dit is een communicatiemodel dat je helpt te ontdekken hoe je meer openheid, verbinding en verdieping kunt creëren in je relaties met je kinderen, je partner, je familieleden en alle andere mensen waarmee je omgaat.

Trainer Herman Buurman begeleidt topsporters, ondernemers en particulieren om meer rust, ontspanning en vertrouwen te hebben. Herman is ook werkzaam in het onderwijs; meer informatie over de trainer staat op www.empado.nl.

De cursus wordt aangeboden namens De Wandelwagensoos in twee avonden: op dinsdag 9 en dinsdag 16 december van 19.30 tot 22.00 uur en kosten inclusief koffie/thee samen 25 euro. De cursus is op boerderij De Kroon, Randweg 2. Voor meer informatie en/of aanmelden, zie www.wandelwagensoos.nl.

Natuurschatten in Elderveld

Foto: Maria Pomp.

ARNHEM - De natuur is altijd dichtbij als je in Elderveld bent. Arnhemse IVN-gidsen laten je op zondag 30 november ontdekken wat er allemaal leeft in en rond deze woonwijk.

Ze nemen je mee naar de Elderveldse groenstroken, het water en de tuinen. Ze lopen de wijk in èn naar de rand ervan; kijken naar wat er aan het eind van november te zien en te beleven is. En aan de nieuwste natuurschat gaan ze vast ook niet voorbij: hoor en zie met de natuurgidsen meer over de Elderveldse heemtuin.

De tocht start om 14.00 uur aan de achterkant van winkelcentrum Elderveld ter hoogte van Zeeman, Elderveldplein 2 in Arnhem. Ze duurt anderhalf à twee uur, is gratis en iedereen die zin heeft, mag mee. Deze route gaat ook over onverharde paden, dus is het raadzaam schoenen te dragen die tegen een stootje kunnen.

Meer info over de activiteiten van IVN Arnhem is te vinden op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Hoe verdient de financiële wereld vertrouwen terug?

ARNHEM - Welke veranderingen zijn noodzakelijk in de financiële wereld? Wat is de taak van de controller? En kun je blind vertrouwen op het oordeel van de accountant? Nyenrode-hoogleraar Corporate Finance Prof. dr. Jaap Koelewijn geeft zijn visie op 27 november van 16.00 tot 18.00 uur op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Arnhem.

Koelewijn is een fenomeen op het gebied van finance en gastspreker tijdens de tweede HAN Pitstop Academy, met als thema: 'Finance in Crisis – Hoe verdient de financiële wereld het vertrouwen terug?'

Finance in crisis
Financieel expert Koelewijn geeft zijn visie op de veranderingen die in de financiële wereld noodzakelijk zijn, zowel in regelgeving als in opleiding en bijscholing van deze beroepsgroep. 'Een aanrader voor iedere econoom, bankier, financieel expert én ondernemer', aldus Raoul van Etten, instituutsdirecteur Werken en Leren van de Faculteit Economie en Management.

HAN Pitstop Academy
De HAN Pitstop Academy is een initiatief van Werken en Leren van de Faculteit Economie en Management van de HAN. Tijdens de inspirerende Pitstop seminars – met steeds wisselende, actuele onderwerpen – kunt u snel en kosteloos kennis bijtanken. Ideaal voor ondernemers, professionals en managers die weinig tijd hebben, maar wel voorop willen lopen. Tijdens de informele borrel na afloop is er alle ruimte om te netwerken.

Meer informatie over de HAN Pitstop Academy en de diverse seminars staat op www.han.nl/pitstop. Men kan zich via deze site meteen inschrijven.

Therapie vanuit thuis: online-therapie bij kanker van het Helen Dowling Instituut

ARNHEM - Sinds kort biedt het Helen Dowling Instituut (HDI) twee online-behandelingen. De eerste is speciaal ontwikkeld voor (ex-)kankerpatiënten die zeer vermoeid zijn. Ook is er een online zelfhulp programma ontwikkeld voor mensen die veel last hebben van angst voor terugkeer van kanker.

Het HDI (voorheen bekend als het Taborhuis) biedt naast face-to-face behandelingen inmiddels ook twee online behandelingen: 'Minder moe bij kanker' en 'Minder angst bij kanker'. Veel mensen hebben na de medische behandelingen last van extreme vermoeidheidsklachten. Bij de meeste mensen nemen die klachten in de loop van de tijd weer af. Bij één op de drie kankerpatiënten blijft deze vermoeidheid echter bestaan. Met de online behandeling van het HDI leer je in elf weken anders om te gaan met je klachten zodat de kwaliteit van je leven verbetert en je moeheid vermindert Je doet het echter niet alleen. Iedere week krijg je van een online-therapeut een mail met feedback en tips voor de komende week.

Minder angst

Het HDI heeft ook een internettherapie voor mensen met angstklachten. Angst voor terugkeer van kanker komt veel voor en kan de slaap verstoren, spanningsklachten veroorzaken, en veel stress opleveren. Met de online behandeling krijg je gedurende vier tot acht weken gerichte informatie over angst en kun je zelfstandig aan de slag om je eigen angstklachten te verminderen. Je krijgt filmpjes, audiobestanden en weekopdrachten. Beide online programma's zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en worden wetenschappelijk onderzocht. Het voordeel is dat je niet naar het instituut hoeft maar vanuit je eigen huis op een tijdstip dat jou schikt de behandeling kan volgen. Meer informatie staat op www.mindermoebijkanker.nl en www.minderangstbijkanker.nl of www.hdi.nl.

Wandelcafé Arnhem: een honderdjarige...

ARNHEM - Na het succes van de allereerste lange afstandswandeling van Amsterdam naar Arnhem, publiceerde de ANWB in 1914 haar tweede lange afstandswandeling van Arnhem naar Zutphen.

De vader van Renée van der Haar heeft deze wandeling in 1915 gelopen. Dit jaar heeft zij dezelfde wandeling gelopen, samen met twee andere TeVoetleden uit Amsterdam. Aan de hand van oude en nieuwe kaarten en foto's vertellen zij in het Wandelcafé hoe de wandeling honderd jaar geleden geweest moet zijn: het landschap, wat je zoal tegenkomt onderweg, maar ook de uitrusting van de wandelaar. "De verschillen zijn natuurlijk groot met hetgeen wij gewend zijn, maar het bospad is nog even mooi.

Na de lezing gaan we met de bus (bushalte vlakbij Sonsbeek) naar Velp en vandaar lopen we een stukje van de oude route. De wandeling eindigt bij station Dieren."

De lezing begint zondag 30 november om 11.00 uur in Bezoekerscentrum Sonsbeek aan Zijpendaalseweg 24A in Arnhem. De afstand is ongeveer tien kilometer; de terugreis is met openbaar vervoer. (Denk aan uw OV kaart) Er is horeca aan het begin en ongeveer halverwege de wandeling. Deelname is gratis.

De organisatie is van Nivon Arnhem, Bezoekerscentrum Sonsbeek en Wandelvereniging TeVoet. Dit is het laatste Wandelcafé Arnhem van dit jaar. "Als je wilt meedenken over het Wandelcafé Arnhem volgend jaar: graag contact opnemen per mail of persoonlijk tijdens het Wandelcafé. Meer infomatie staat op www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Licht(hinder) in Arnhem?

Foto: Frank van Leeuwen

ARNHEM - Wat vinden de inwoners van Arnhem en omstreken van licht(hinder)? Is er draagvlak voor maatregelen die lichthinder tegengaan? Om dit te achterhalen heeft Frank van Leeuwen, stagiair bij Milieudefensie Arnhem een enquête ontwikkeld. Deze is digitaal in te vullen via www.minderlichthinder.nl en op papier bij Bezoekerscentrum Sonsbeek aan de Zypendaalseweg 24a. Iedereen is van harte uitgenodigd de enquête in te vullen. Meedoen kan tot en met 14 december.

Frank onderzoekt het het effect van licht in de Arnhemse stadsparken op dieren en planten. Hiervoor voert hij lichtmetingen uit in de Arnhemse parken. Ook onderzoekt hij welke stappen de gemeente en buurtbewoners kunnen zetten om lichthinder te verminderen. De uitkomsten van de enquête neemt hij mee in zijn advies voor te nemen stappen. In februari publiceert Milieudefensie Arnhem het eindrapport op www.minderlichthinder.nl.

Een donkere nacht is belangrijk voor mens, plant en dier. Het onderwerp lichthinder is daarom al meerdere jaren een aandachtspunt van Milieudefensie Arnhem. Zo organiseert zij, samen met andere organisaties, jaarlijks de Arnhemse Nacht van de Nacht. Om meer te weten te komen over de specifieke Arnhemse situatie rondom lichthinder heeft Milieudefensie een stage-opdracht uitgeschreven. uitgeschreven. Frank derdejaars student aan de Hogeschool Inholland te Delft, opleiding Landscape and Environmental management, heeft deze opdracht enthousiast opgepakt.

Meer informatie staat op www.minderlichthinder.nl.

Wintermarkt in De Weldam

ARNHEM - Op zaterdag 6 december is er vanaf 12.00 uur een gratis toegankelijke wintermarkt in De Weldam.

Er zijn leuke kramen en een gezellige verloting. Aan de inwendige mens is ook gedacht.

Op vrijdag 12 december is er kerststukjes maken. De zaal is open vanaf 14.00 uur; de aanvang is 14.30 uur. De kosten inclusief materiaal (gaarne wel zelf een tangetje meenemen) is negen euro. De inschrijving start maandag 24 november. Er kunnen zich maximaal vijfentwintig personen inschrijven.

Lezing 'Elden in de vijftiger jaren'

ARNHEM - Op dinsdag 9 december organiseert de Historische Kring Elden een lezing met de titel 'Elden in de vijftiger jaren'.

De lezing wordt gegeven door voorzitter Geert Visser van de Historische Kring Elden in samenwerking met de heer Evert Stunnenberg (oud-Eldenaar), en zal interactief zijn aan de hand van nooit eerder vertoonde foto's uit de jaren vijftig van Elden.

De lezing begint om 20.00 uur in het dorpshuis Ons Gebouw' aan de Rijksweg West 50 in Elden. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Met kaartbond kaartcruise naar Antwerpen en...

ARNHEM - De Kaart Bond Nederland, die haar zetel heeft in Arnhem, houdt van 6 tot en met 11 april een (kaart)cruise naar Antwerpen en Maastricht.

Tijdens het varen worden er minimaal zes kaarttoernooien georganiseerd: klaverjassen Amsterdams en Rotterdams en jokeren. Deelname is niet verplicht

De volgende plaatsen worden bezocht: Willemstad, Antwerpen, Hasselt, Maastricht en Roermond. In Roermond wordt het Captains Dinner en de feestavond gehouden. Informatie of boeken bij de heer A. Gerritsen (Doetinchem): 0314 324840.

SinterKerstmarkt bij

Pro Persona


ARNHEM - Woensdag 3 december is er een SinterKerstmarkt bij Pro Persona op De Braamberg.

Er is van alles te koop. De toegang is gratis. De SinterKerstmarkt is van 14.00 tot 16.30 uur.
Pro Persona is gevestigd op De Braamberg, Wagnerlaan 2 in Arnhem.

Taizé-viering in de Walburgis

ARNHEM - Voor wie het niet kent: Taizé is een internationale christelijke kloostergemeenschap in Taizé (Bourgondië), begonnen in 1940 door frère Roger (Schutz), als eerste opvang voor joden en andere mensen die moesten vluchten voor de oorlog.

Vanaf de jaren '50 komen steeds meer jongeren naar Taizé. Nu komen er wekelijks duizenden uit heel Europa, vooral 's zomers en met Pasen, voor ontmoeting en bezinning. Er is drie keer per dag een viering met veel stiltes én liederen.

Een dergelijke viering wordt zondag 30 november (1e Advent) gehouden in de Walburgis, aanvang 10.00 uur. Inzingen vanaf 09:45 uur.

Cursisten en van 'n workshop en instrumentalisten hebben de liederen ingestudeerd, waardoor meezingen voor bezoekers gemakkelijker wordt. Ad Boogaard, pastor/coördinator van de Stadspastoraat zal voorgaan. Muziek staat onder leiding van Monique Appels.

Inloopspreekuur voor vragen over de Nederlandse taal

ARNHEM - Iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven welkom in het Taalhuis van de Bibliotheek Arnhem. Het Taalhuis is er voor anderstaligen én voor mensen die hier geboren en getogen zijn.

Eén op acht mensen in Arnhem is laaggeletterd, dat houdt in dat zij moeite hebben met de Nederlandse taal goed te lezen en schrijven. In Nederland is dit gemiddeld één op de negen. Daarom heeft de Bibliotheek Arnhem haar Taalhuis geopend. Het Taalhuis is voor iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven.

Vrijwilligers zetten zich in om mensen op een laagdrempelige manier naar een hoger lees- en schrijfniveau te helpen.

Het spreekuur vindt plaats in de centrale vestiging van de Bibliotheek Arnhem in Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig.

Humanistisch Café: geneugten van veganisme

ARNHEM - Elke laatste zondag van de maand organiseert het Humanistisch Verbond Arnhem het Humanistisch Café. Hier kunt op ongedwongen wijze kennismaken en van gedachten wisselen met leden van het Humanistisch Verbond. De cafés worden ingeleid door een spreker die aanzet tot een interessant gesprek of een boeiende discussie.

Het eerstvolgende Humanistisch Café is op zondagmiddag 30 november van 14.00 tot 16.00 uur in Brasserie Haarhuis, Stationsplein 1 in Arnhem. Deze keer zal filosofisch consulent Silvia Benschop spreken over de geneugten van het veganisme. Als aanvulling op het gesprek is er een kleine proeverij zijn en kunt u de allernieuwste veganistische kookboeken inzien.

Veganisme is geen dieet maar een levensstijl die erop gericht is om dieren- en mensenleed te voorkomen. Net als humanisme is veganisme een levensbeschouwing die de waarden compassie, mededogen, verantwoordelijkheid en verbondenheid hoog in het vaandel draagt. Zou iedere humanist daarom ook veganist moeten zijn? Wat zou je daarvoor moeten doen? Volgens Benschop is het een kleine stap met grote positieve gevolgen voor dier, mens en milieu. Bovendien geeft deze duurzame levens(kunst)stijl meer voldoening, vrijheid en zingeving aan het persoonlijke leven. Meer informatie staat op www.hv-arnhem.nl.

Kerstbingo in Arnhem

ARNHEM - Op zaterdag 13 december verzorgt wijkvereniging De Vrehoek een kerstbingo met tevens een verloting.


Deze binho vindt plaats in wijk- en sportcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg 29 in Arnhem. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur; de aanvang is om 20.00 uur.
Voor inlichtingen kan men bellen naar Martha de Vos 026 3232321.

Rommelmarkt De Gaanderij

ARNHEM - Nog op zoek naar gebruikte spulletjes of gewoon zin om even heerlijk langs kraampjes te snuffelen. Kom dan in het weekend van 13 en 14 december naar De Gaanderij.

De rommelmarkt duurt op beide dagen van 10.00 tot 16.30. De entree is gratis. De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem. Telefoon: 026 3810265.

Brei- en haakcafé in de Bibliotheek Centrum

ARNHEM - Voor iedereen die van breien en haken houdt organiseert de Bibliotheek iedere eerste donderdag van de maand het brei- en haakcafé. Donderdag 4 december van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen, net als in een echt café, gewoon binnenlopen. Dit keer met speciale kerstpatronen. De deelname is gratis.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand verwelkomt Dominique Struik van wolwinkel Draadjes en Zo, de bezoekers van het café en geeft tips en advies waar nodig. Doel van het café is om gezellig samen te haken en breien, creatieve ideeën uit wisselen of om gewoon contact te hebben met anderen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Iedereen kan aan de grote tafel op de eerste verdieping in de Bibliotheek Centrum aanschuiven. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Rommelmarkt in het Sociaal Huis Prisma

ARNHEM - Zaterdag 6 december is er een rommelmarkt in het Sociaal Huis Prisma in Arnhem.

Er is van alles te koop! Ook lekkere hapjes en drankjes. Er is gratis toegang. De rommelmarkt is van 10.00 tot 15.00 uur. Het Sociaal Huis Prisma ligt aan Eimerssingel-Oost 266 in Arnhem.

Inloopochtend 'Baby's in de bieb' in de bieb van Arnhem

ARNHEM - Iedere vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur is er voor kersverse ouders een inloopochtend in de Bibliotheek Centrum (Rozet).

Ouders kunnen ervaringen uitwisselen en vragen stellen over voorlezen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan er ook lekker gekletst worden. De bibliotheek heeft een grote collectie babyboekjes. Een jeugdmedewerker van de bibliotheek is aanwezig om vragen te beantwoorden en tips te geven over voorlezen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. De inloopochtend is op de tweede verdieping van Bibliotheek Centrum (Rozet) aan de Kortestraat 16.

Cadeautje: Kunst aan huis 55+

Foto: C

ARNHEM - Kunst aan huis 55+ is voor alle ouderen die gewoon thuis met kunst bezig willen zijn. Kunst aan Huis biedt lessen in muziek, theater, dans, beeldend en schrijven voor ouderen. Een uurtje schilderen, muziek maken, zingen, alleen of met een groepje. Het kan vanaf nu gewoon bij u thuis.

Dit initiatief is ontwikkeld voor ouderen die niet meer zo makkelijk het huis uitkomen en toch bezig willen zijn met en genieten van kunst. De invulling van het kunstuur is maatwerk en wordt vooraf besproken. Het is altijd mogelijk om individuele les te krijgen, maar ook groepjes kunnen een kunstuur volgen. Bij iemand thuis, of in een wijkcentrum in uw buurt. De vakdocent van Kunstbedrijf Arnhem neemt al het benodigde materiaal mee.

Geef eens een Kunstuur cadeau!. De kosten voor een kunstuur zijn vijf euro per persoon. Voor groepjes tot vier personen wordt één euro per persoon in mindering gebracht. Groepjes van vier personen of meer betalen 2,50 euro per persoon. En met de Gelrepas krijgt men nog eens vijftig procent korting. Het kunstuur kan ook cadeau gegeven worden. Leuk idee voor Sinterklaas of Kerst!

Men schaft een kunstuur aan door contact op te nemen met Ineke Tegelaar van Kunstbedrijf Arnhem. Zij is de projectleider Kunst55+ en is telefonisch bereikbaar via 06 83022817 of via ineke.tegelaar@kunstbedrijfarnhem.nl.

Kunst voor iedereen

Bij Kunstbedrijf Arnhem organiseert de afdeling Kunst55+ al jaren activiteiten voor senioren. Het doel is om ouderen zo veel mogelijk te laten participeren in en met kunst. Kunst raakt, inspireert en ontspant en iedereen verdient het om hiervan te genieten. Daarom brengt Kunstbedrijf Arnhem de kunst gewoon een uurtje naar u toe! Zij bieden naast gericht activiteiten voor ouderen in de wijken en kwetsbare ouderen ook activiteiten voor de actieve 55+. Ook voor combinaties van deze verschillende groepen ouderen organiseren zij bezigheden op het gebied van kunst.

Dit initiatief komt tot stand dankzij bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de ouderenfondsen RCOAK en het Fonds Sluyterman van Loo.

Cursus Bewust bewegen, bewust bevallen

ARNHEM - Bent u zwanger en op zoek naar een leuke, goede zwangerschapscursus? Wilt u zich goed voorbereiden op de bevalling onder goede begeleiding tegen een betaalbare prijs? Dan is onze cursus 'Bewust bewegen, bewust bevallen' vast iets voor u!

De zwangerschap is een mooie, maar ook spannende tijd. Een goede voorbereiding kan de bevalling vergemakkelijken.Tijdens de bijeenkomsten leren de deelnemers onder andere hoe zij zich (beter) kunnen ontspannen en welke ademhalingstechnieken kunnen worden gebruikt bij de bevalling. Maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het verloop van de zwangerschap, de invloed ervan op het lichaam, de geboorte en de periode daarna.

De cursus bestaat uit vijftien lesuren, waarvan tien vóór en vijf na de bevalling en wordt gegeven door een ervaren fysiotherapeute. STMG organiseert cursussen op verschillende locaties in Midden–Gelderland.

Informatie en inschrijving via de website www.stmg.nl. Ook is meer informatie te verkrijgen door te bellen met het Cursusbureau, telefoon 026 3761515 op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur.

Kerstmannen rennen voor Unicef

ARNHEM - Op 18 december om 19.00 uur is het zover. Dan rennen de deelnemers van de Santa Run Arnhem hun rondes voor Unicef. In groepen zullen de deelnemers door het centrum gaan, maar zij zullen niet alleen maar rennen.

De kerstmannen en –vrouwen van de Santa Run Arnhem zullen niet alleen rennen over de route. Onderweg zullen zij verschillende opdrachten krijgen die zij moeten uitvoeren, voor zij door mogen gaan. Zo krijgen zij de opdracht om door de sneeuw te rennen en moeten zij door een slow-motion zone. Mocht je een kerstman of kerstvrouw dus iets geks zien doen: dat hoort erbij.

Met deze gekke elementen zullen de Kerstmannen en –vrouwen kennis maken met de kernwaarden van Unicef, namelijk verbroedering en sportiviteit. Om hun allen te belonen, staat er na de Santa Run een spetterende afterparty bij Bar XO op ze te wachten!

Ook het publiek telt mee!
Ook voor het publiek is er genoeg te doen. Laat een boodschap of tekening achter voor Unicef, ga op de foto met Rudolf het Rendier of koop een lekkere warme chocomel om Unicef te sponsoren. Vanaf 26 november zijn er ook in verschillende horecagelegenheden huisjes te vinden. In deze rode huisjes kunt u een donatie doen voor Unicef. Aan het eind van de avond op 18 december wordt er bekend gemaakt hoeveel geld er met alle deelnemers voor Unicef is opgehaald.


Alvast warmlopen?
Iedereen is welkom om deel te nemen. Inschrijven kan via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/santa-run-arnhem.

Toernooi bij kaartclub 't Natje

ARNHEM - Zaterdag 13 december verzorgt kaartclub 't Natje een koppelklaverjas- (verplicht spelen) en individueel jokertoernooi.

De aanvang is om 12.30 uur. De zaal is open vanaf 11.30 uur. De kosten zijn vier euro per persoon. Het wordt gehouden in de sporthal De Laar-West aan de Brabantweg 115 in Arnhem.

Uiteraard zijn er ook mooie verlotingsprijzen. Voor het koppelkaarten klaverjassen kan men zich opgeven bij Nol Cornelissen, telefoon 026 8486422. Dit kan tot en met 12 december. Voor het jokeren kan dit op de dag zelf.

Laatste Mantelzorgsalon

ARNHEM - Dinsdag 9 december zal de laatste Mantelzorgsalon van 2014 worden gehouden worden in het Rode Kruis gebouw aan de Cattepoelseweg 263 in Arnhem.

De mantelzorgsalon is bedoel om Arnhemmers die intensief voor een ander zorgen een hart onder de riem te steken. Ze kunnen er in informele sfeer met elkaar praten over hun ervaring en emoties. Als ontspannende activiteit zullen er kerststukjes worden gemaakt.

Mantelzorgers uit Arnhem zijn van harte welkom op deze Mantelzorgsalon van 14.00 uur tot 16.00 uur Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden en koffie en thee zijn gratis. Het wordt op prijs gesteld als mantelzorgers zich van te voren opgeven, vooral in verband met de materialen voor de kerststukjes. Opgeven en meer informatie verkrijgen kan bij Mantelzorg & Vrijwillige Thuishulp Arnhem telefoon 026 370 35 40.

Kerstliederen spelen voor een goed doel

ARNHEM - Op zaterdagochtend 13 december wordt er een kerstrecital gegeven door leerlingen van de Gelderse Klarinetstudio in de hal van De Rozet in Arnhem.

Zij zullen in verschillende groepjes sfeervolle kerstmuziek spelen en hopen zodoende geld in te zamelen voor de organisatie 'Musicians without Borders'. "Wilt u de klarinetleerlingen helpen dit goede doel te steunen? Kom dan even langs. U bent van harte welkom van 11.00 tot 12.00 uur in De Rozet aan de Kortestraat 16 in Arnhem. De toegang is gratis; er is een collecte voor het goede doel.

Musicians without Borders is een internationale netwerkorganisatie die de kracht van muziek inzet om etnische, religieuze en politieke verschillen te overbruggen en de wonden van oorlog en conflict te helen.

Bouw school voor speciaal onderwijs mogelijk gemaakt

ARNHEM - Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het ter inzage leggen van het gewijzigde bestemmingsplan van Schuytgraaf. Het bestemmingsplan is herzien voor veld 22a, dat in het zuiden van Schuytgraaf aan de Marasingel ligt. Op die plek komt een school voor speciaal onderwijs.

De Grond Exploitatiemaatschappij (GEM) heeft in het verleden plannen ontwikkeld voor dit veld. Die plannen passen niet bij de huidige gedachten over de ontwikkeling van dit veld. De nadruk lag toen op wonen en een klein deel werken. Inmiddels heeft de Raad in juni 2013 besloten dat in veld 22a een nieuw te bouwen school voor speciaal onderwijs komt. De gemeente wil hier bedrijven- en voorzieningenkavels aan toevoegen. Aangezien de nieuwe plannen niet binnen het bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 passen, moet dit bestemmingsplan gedeeltelijk worden herzien.

Bedrijven- en voorzieningenkavels

Veld 22a is 2,1 ha groot en ligt in het meest westelijk deel van veld 22. De behoefte van de school is 1,3 ha inclusief buitenruimte (speelplaats, parkeerplaats, groen, etc). Er blijft dus 0,8 ha over. Al langere tijd is er een aanzienlijke vraag naar grond voor bedrijfsruimte en overige voorzieningen in Schuytgraaf. Het project heeft op dit moment geen plek om te voldoen aan deze behoefte. Daarom wil de gemeente de overige 0,8 ha inrichten als kavels voor bedrijven en overige voorzieningen, eventueel gecombineerd met een bedrijfswoning. Veld 22a is voor zowel de school als de voorzieningen een hele goede zichtlocatie vanaf de hoofdroute door Schuytgraaf (N837). Het veld is goed te ontsluiten (auto, bus, fiets) en eventueel dubbelgebruik van de parkeerplaats van het sportpark wordt onderzocht.

Flexibel bestemmingsplan

Om de ontwikkeling te kunnen starten, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. De exacte locatie van de school en de voorzieningen- en bedrijvenkavels is nog niet bekend. Om zo flexibel mogelijk te zijn in de planvorming, wordt daarom een ruime bestemming toegepast. Een geschikte bestemming is 'gemengde doeleinden', waarbinnen onder andere maatschappelijke voorzieningen en bedrijfsdoeleinden mogelijk worden gemaakt.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 26 november zes weken ter inzage en is terug te vinden op www.overheid.nl.

Ga je mee naar Bethlehem?

ARNHEM - Ga je mee naar Bethlehem? Dat vragen de vier kerken die in Elderveld en Elden hun kerkgebouw hebben staan aan alle kinderen en hun ouders/begeleiders en ook mensen zonder kinderen uit de wijk Elderveld. Kinderen en ouders uit andere wijken zijn ook welkom.

Op zondagmiddag 21 december om 18.00 uur, dus vlak voor Kerst, organiseren zij (dat zijn het Leger des Heils, de Protestantse wijkgemeente de Kandelaar, Hervormde gemeente 'De Rank', de Eusebius Parochie Elden en de Baptistengemeente 'Ontmoeting' voor alle kinderen en hun ouders of begeleiders samen een zoektocht naar het Kerstkind in de wijk Elderveld.

Voorzien van lampionnen of zaklantaarns (zelf meenemen) en begeleiding gaan ze op pad. De tocht begint om 18.00 uur in de 'Ontmoeting' aan de Wassenaarweg 5 en tot 18.30 uur heb je de gelegenheid om je in te schrijven. Daar schrijven de kinderen zich in. Deelname is gratis. Op hun tocht komen ze herders tegen die bij een vuur op de schapen passen, ze horen ergens anders engelen zingen en vertellen dat het kerstkind Jezus is geboren en merken ook dat alle herbergen in de wijk vol zijn. Uiteindelijk vinden ze dan Jozef en Maria en hun Kindje. Daar aangekomen krijgen de kinderen een kleine attentie en wat lekkers.

Op die plek (en dat is nog een verrassing) is er dan met alle kinderen en ouders/begeleiders en medewerkers samen een korte afsluitende bijeenkomst waar samen kerstliederen gezongen worden. Om ca. 20.00 uur is dit allemaal afgelopen.

Voor meer informatie: 026 4423078 of 026 3270822.

Cursus humanisme voor inzicht en inspiratie

ARNHEM - Wat hebben humanistische filosofen ons te zeggen? Vanaf 24 november organiseert het Humanistisch Verbond Arnhem de Introductiecursus humanisme. De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in humanisme en filosofie.

Leer stoïcijns te zijn met Seneca, het geheim van een goed gesprek met Socrates, verstandig genieten met Epicurus, lief te hebben met Erich Fromm en kritisch te blijven met Hannah Arendt. Naast een introductie in de humanistische denkwereld biedt de Introductiecursus humanisme gelegenheid tot ontdekkingen, gesprekken en oefeningen.

In vier cursusavonden geeft docent Roland Gerritsen, aan de hand van schilderijen, foto's en filmpjes inzicht in de ideeëngeschiedenis van het humanisme. In het verleden werd verschillend gedacht over mens, maatschappij en wereld. In de cursus wordt er gekeken hoe deze humanistische denkbeelden bruikbaar zijn voor ons huidige leven, hier en nu.

Waarom? Omdat er niets menselijker is dan levensvragen te stellen: hoe sta ik in de wereld? Hoe maak ik mijn keuzes? Wat is goed en wat minder goed? Wat vind ik waardevol? Inzicht in humanistische bronnen en de oefeningen die deze cursus biedt, geven houvast en inspiratie in de zoektocht naar antwoorden op deze levensvragen.

De cursus vindt plaats in De Wasserij, Molenbeekstraat 26A te Arnhem. De cursusavonden zijn op 24 november, 1, 8 en 15 december van 19:30 tot 22:00 uur. Zich aanmelden kan bij de secretaris via secretaris@hv-arnhem.nl of 0316 264332. Meer informatie staat op de website van het Humanistisch Verbond, www.humanistischverbond.nl.

Frisse neus met boswachter op landgoed Laag Oorsprong

ARNHEM - Nog even naar buiten voordat pakjesavond begint? Op vrijdag 5 december verzorgt de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen een wandeling over landgoed Laag Oorsprong.

Hij vertelt onderweg over de industriële geschiedenis in de beginperiode van de negentiende eeuw, de Slag om Arnhem en de recente renovatie van Laag Oorsprong. Reserveren is niet nodig.

De start is om 13.30 uur. De tocht duurt drie uur. De deelname: bedraagt vijf euro per persoon, kinderen van vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro per kind Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas.
Startlocatie: parkeerplaats langs de Rijn onderaan de Westerbouwing (Veerweg). Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen.

Turks en Bulgaars dansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, houdt op woensdag 10 december een dansavond Turks en 17 december een dansavond Bulgaars voor dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving.

De avonden worden geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld en worden gegeven in Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 (voorheen Klarendalseweg 193, Arnhem) in Arnhem, van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt 3,50 euro per avond. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of telefoon 026 3820102.

Beklim de Belvédère

ARNHEM - Op de laatste zondag van deze maand is het mogelijk de uitkijktoren in Park Sonsbeek te beklimmen.

Omdat het al vroeg donker wordt, is de Belvédère open van 13.00 tot 15.00 uur. Schijnt de zon? Ligt er sneeuw? Altijd spannend welk uitzicht er geboden wordt .
De toren is te bereiken vanaf de Apeldoornseweg. Beklimmen kost een euro

Bezoekerscentrum Sonsbeek ligt aan Zijpendaalseweg 24a in Arnhem; 026 4450660; www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Turks en Bulgaars dansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, houdt op woensdag 10 december een dansavond Turks en 17 december een dansavond Bulgaars voor dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving.

De avonden worden geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld en worden gegeven in Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 (voorheen Klarendalseweg 193, Arnhem) in Arnhem, van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt 3,50 euro per avond. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of telefoon 026 3820102.

Hubertus Wild Party met tien verrassingen

ARNHEM - Zaterdag 29 november 2014 opent Stadsvilla Sonsbeek, de vernieuwde Witte Villa in het Sonsbeekpark, vanaf 20.30 uur zijn deuren voor de eerste editie van de 'Hubertus Wild Party'.

Rotary Rozendaal Veluwezoom organiseert in samenwerking met diverse partijen geheel belangeloos dit nieuwe evenement, waarvan de opbrengst ten bate komt van Stichting Leergeld Arnhem (www.leergeldarnhem.nl). De gasten worden tijdens de 'Hubertus Wild Party' op tien verrassingen getrakteerd, waaronder een optreden van Introdans.

Stichting Leergeld Arnhem

Het is helaas in steeds meer gezinnen niet haalbaar om kinderen te laten meedoen bij een vereniging, sportclub of muziekles. Ook de – extra – kosten die de school met zich meebrengt voor bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, kamp of excursie zijn voor een groeiend aantal gezinnen niet meer op te brengen. Een beroep op de bijzondere bijstand of een andere voorziening is soms bovendien niet of niet tijdig mogelijk. In Arnhem en omgeving praten we over meer dan 5.000 kinderen. De Stichting Leergeld Arnhem en omstreken stelt zich ten doel om kinderen uit Arnhem en omgeving wel de mogelijkheid te bieden om mee te doen met sport, muziek of andere kunstzinnige vorming.

Locatie, programma en kaartverkoop

De 'Hubertus Wild Party' vindt plaats op zaterdag 29 november. Vanaf 20.30 uur zijn de gasten welkom, waarbij ze tot 22.00 uur genieten van light entertainment. Vanaf 22.00 uur staat dansen en loungen op het programma. Om 00.30 uur eindigt het evenement. Stadsvilla Sonsbeek, ook bekend als de vernieuwde Witte Villa in het Sonsbeekpark op de Apeldoornseweg 75, vormt de feestlocatie. Tickets kosten 35 euro en zijn inclusief welkomstdrankje en hapjes. Kaarten zijn verkrijgbaar via leden van Rotary Rozendaal Veluwezoom of hubertuswildparty@gmail.com.

Uw levensboek?

ARNHEM - Heeft u ooit wel eens gedacht: 'Die ervaringen had ik eigenlijk op moeten schrijven. Of hoe het zou zijn om uw levensverhaal op papier terug te zien voor uw kinderen en kleinkinderen? En misschien heeft u zelf al wat geschreven en zoekt u iemand met wie u dit samen verder opzet? Die kans krijgt u nu!


SWOA heeft in het kader van haar project Levensboek inmiddels vijftig vrijwilligers getraind in het schrijven en maken van levensboeken. Het vijftigste levensboek is inmiddels officieel overhandigd aan een verteller!
"Dat kan ook voor u. Hoe werkt het? Als u zich opgeeft als verteller, komt Eva Hupkes bij u langs voor een intakegesprek. Vervolgens wordt gekeken welke schrijver/vrijwilliger het beste bij u past. Hij of zij komt eerst bij u voor een kennismakingsgesprek. Het levensboek maken verteller en schrijver samen. Daarom is het belangrijk dat het klikt tussen beiden. SWOA besteedt veel aandacht aan het maken van die match. Dat doen we zorgvuldig op basis van de informatie die verteller en schrijver geven. Is de klik er, dan bezoekt de vrijwilliger u wekelijks of tweewekelijks thuis en zal u interviewen over uw leven. Hoe vaak en wanneer spreekt u samen af. Zo worden gedurende vier tot zes maanden verhalen opgehaald, opgeschreven en foto's verzameld."

"U bepaalt welke verhalen en welke plaatjes in uw boek komen. Foto's van voor u belangrijke mensen, plaatsen of bijvoorbeeld fragmenten uit brieven. Zo komt uw levensboek tot stand. Wat u ermee gaat doen als het af is, is uw keuze. U bepaalt hoeveel u er wilt laten drukken. De prijs per boek is tussen de vijftien en twintig euro, afhankelijk van het formaat, ongeacht het aantal exemplaren dat u wilt laten drukken."

Ieder leven staat voor honderden verhalen. En van Alteveer tot Malburgen, met een Nederlandse of allochtone achtergrond, iedereen is welkom. De schrijver volgt uw verhaal door de tijd heen en verwoordt het zo dat u zich erin herkent. Alleen de (h)erkenning telt: 'Zo was het voor u.'

"Onze vrijwilligers hebben een speciale training gevolgd en zijn goede luisteraars. Zij zijn geboeid door verhalen over vroeger, hoe het leven toen was, wat u heeft meegemaakt en wat dat voor u heeft betekend. Zij behandelen uw verhaal vertrouwelijk. Want natuurlijk komen de lach, maar ook de traan voorbij die kleur aan uw leven geven."

Wilt u meer weten of zich aanmelden? Telefonisch SWOA 026 3272266; levensboeken@swoa.nl en op www.swoa.nl/projecten/levensboeken.

Selamat Sjabbat. Joden in Nederlands-Indië

ARNHEM - Voor de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende groepen Joden in Nederlands-Indië. De Nederlandse joden vormden de grootste groep. Zij waren naar Indië vertrokken vanwege de carrièremogelijkheden die de archipel bood. Verder woonden er een paar honderd Iraakse joden, vaak al generaties lang. Eind jaren '30 van de twintigste eeuw kwamen daar enkele honderden joodse vluchtelingen bij, onder andere uit Oostenrijk, Duitsland en begin jaren '40 ook uit Palestina.

De Nederlandse joden woonden verspreid over de hele Indische archipel. De Iraakse joden, ook wel 'Bagdadjoden' genoemd, woonden vooral in Soerabaja en vormden daar een hechte gemeenschap. Het aantal joden in de kolonie is altijd beperkt gebleven en er was weinig georganiseerd joods leven. In de jaren '20 en '30 werden pogingen gedaan om het religieuze en verenigingsleven van joden te bevorderen.

In de Tweede Wereldoorlog waren er geen vernietigingskampen in de archipel. De Japanse bezetters waren in eerste instantie onbekend met antisemitisme. Door de toenemende druk van het Duitse regime werden joden vanaf 1943 in een aantal Japanse interneringskampen, zoals in Adek en Tangerang, apart geregistreerd en gescheiden van andere gevangenen. Na de bevrijding op 15 augustus 1945 barstte de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs los en deelden de joden het lot van de andere Europese ingezetenen. Na de oorlog werden de Indische kampherinneringen overschaduwd door de Shoah. Dit heeft ertoe geleid dat de Indische joden een nagenoeg onzichtbare groep zijn geworden en een onderbelicht deel van de geschiedenis vormen.

Hetty Berg is conservator in het Joods Historisch Museum. De expositie 'Selamat Sjabbat. Joden in Nederlands-Indië' in het Joods Historisch Museum loopt van 13 oktober tot en met 8 maart 2015.

Inschrijving

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Arnhem. De toegangsprijs (inclusief museumentree) bedraagt 14,50 euro; Inschrijving is noodzakelijk via (026) 4422363 of www.volksuniversiteit.nl/arnhem.

Sfeervolle kerstdienst voor kinderen en hun ouders

ARNHEM - In de kapel van de Baptistenkerk Arnhem Centrum zal op woensdagavond 24 december een unieke kinderkerstdienst gehouden worden. Deze laagdrempelige viering is bedoeld voor kinderen in de bassischoolleeftijd en hun ouders en zal ongeveer 45 minuten duren.

Achter de kerk zal er een levende kerststal te zien zijn en kunnen de kinderen warme chocolademelk drinken bij een knapperend kerstvuur. Tijdens de viering wordt een kerstspel opgevoerd en zullen er kerstliederen gezongen worden met live begeleiding.

De kinderkerstdienst belooft een sfeervolle viering te worden die geschikt is voor zowel kerkelijke als niet-kerkelijke gezinnen. Er zijn twee vieringen: om 16.30 en om 19.00 uur. De toegang is vrij en de deuren gaan een half uur voor aanvang open. De kapel van de Baptistenkerk Arnhem-Centrum bevindt zich aan de Willem van Kleeflaan 6 (een zijstraat van de Velperweg).

Expositie bij Schilderclub Eilandstaete

ARNHEM - Schilderclub Eilandstaete houdt maandag 15 december van 13.30 tot 16.00 uur een expositie in het Bruishuis aan de Akkerwindestraat 1 (zesde etage).


Getoond wordt het resultaat van zes jaar gezellig samen tekenen en
schilderen, onder deskundige begeleiding van Laura Oostdam. "Ieder heeft zijn eigen stijl en materiaal, deze foto geeft een kleine impressie
van ons kunnen. Maar er is nog veel meer te zien en eventueel ook te koop.
Nieuwsgierig naar het resultaat loop dan even binnen, koffie en thee staat klaar."

Damesbowling in Arnhem

ARNHEM - Bij damesbowlingvereniging in Arnhem zijn ze op zoek naar sportieve en gezellige dames tussen de dertig en tachtig jaar.

Ze zoeken dames, die elke donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur met hen mee kunnen bowlen. Zij spelen met twaalf teams bij Bowlingcentrum De Schelmsebrug in Arnhem.

De kosten voor twee uur bowlen zijn 5.50 euro; prijzengeld bij inbegrepen. Voor meer informatie: Janny Brinksma 06 11924720.

Bergman Fysio & Podo Praktijk verhuisd naar Olympus 25 in Arnhem Fysiotherapeut Mans Bergman zorgt voor weer beweeglijkheid...

ARNHEM – Bergman Fysio & Podo Praktijk is verhuisd. Fysiotherapeut Mans Bergman werkt sinds enkele weken vanuit het schermcentrum aan Olympus 25 (naast De Grote Koppel). Hier geeft hij behalve reguliere fysio- ook specialistische behandelingen, zoals shockwave en podoposturale therapie. In deze nieuwe ruimte met fitnessapparatuur kunnen cliënten optimaal profiteren van de behandeling én begeleiding door de fysiotherapeut.

Rugklachten, heup- hoofd-, schouder- en nekklachten? Een sportblessure? Dan is een behandeling door de fysiotherapeut een mogelijke oplossing. Maar ook bij astmaproblemen, hart- en longklachten wordt menigeen door de huisarts of specialist doorverwezen naar de fysiotherapeut. "Om de conditie op een hoger peil te brengen. En menigeen heeft er veel baat bij", aldus Mans Bergman, die vanuit zijn specialisatie podoposturale therapie in de fysiotherapie is gerold.

Podoposturale therapie is een behandelingswijze, waarmee lichamelijke klachten kunnen worden verholpen door middel van individueel aangemeten inlegzolen. Het is een bijzondere specialisatie; Bergman is een van de pakweg vijftig podo-deskundigen in Nederland.

Een andere bijzondere specialisatie is het gebruik van de shockwave-therapie. Door middel van luchtdruk schokgolven kunnen verkalkingen of calcificaties op pezen worden verwijderd. Deze therapie werkt effectief bij verdikte achillespezen, tennisellebogen, hielsporen en langdurige schouderpeesontstekingen. Verder kan door middel van shockwave het herstelproces op celniveau worden gestimuleerd, waardoor langdurige pijnklachten kunnen worden verholpen. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht voor deze shockwave-therapie.

Bergman Fysio & Podo Praktijk, Olympus 25 (in schermcentrum SooLancelot naast De Grote Koppel), Arnhem; telefoon 06 41824108; www.bergman-fysio-podo.nl.

Schildersbedrijf Patrick van Zoest meer dan alleen een schildersbedrijf

ARNHEM - Wilt u kwalitatief en duurzaam schilderwerk dat jarenlang mee gaat? Dan bent u bij schilders en afwerkingsbedrijf Patrick van Zoest aan het juiste adres.


"Wij hebben al meer dan twintig jaar ervaring in grote en in kleine projecten, zowel bedrijven als particulieren. Naast schilderwerk kunnen wij nog veel meer voor u betekenen, zo zijn wij gespecialiseerd in renovatie schilderwerk, monumentenwerk, integraal onderhoud, glas zetten, coaten van vloeren, spuiten van plafonds en behangen."

Kiezen voor vakkundig onderhoud van het schilderwerk is verstandig. Kwaliteitsschilderwerk voorkomt voortijdige veroudering en renovatie, daarnaast is goed verzorgd en mooi schilderwerk een meerwaarde voor uw woning en of bedrijf.

Op schilderwerk aan woningen ouder dan twee jaar hanteren we het lage btw tarief van zes procent. Het laten uitvoeren van binnen- en buitenschilderwerk wordt hierdoor nog aantrekkelijker. Voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte www.patrickvanzoest.nl, 06 22757789.

Verkrijgbaar bij landwinkels, supermarkt én eierautomaat aan bedrijf Elke dag een vers ei van kippenfarm Maassen

HOMOET – Wat is er gezonder dan elke ochtend je dag te beginnen met een ontbijt én eitje? De sprookjes, dat eieren zorgen voor een verhoogd chloresterolgehalte, zijn al een aantal jaren weerlegd. "Nee", zegt Harold Maassen van kippenfarm Maassen, "een ei is supergezond, er zitten alleen maar voedingsstoffen in, die we nodig hebben!"

De eieren van de kippenfarm vinden veelal hun weg naar Duitsland, maar als streekproduct ligt het ei ook in de lokale landwinkels en binnenkort ook bij supermarkten zoals de Jumbo in Bemmel. En wie echt helemaal zeker wil zijn van een dagvers ei, haalt de eieren uit de eierautomaat bij het bedrijf in Homoet. Deze automaat is zeven dagen per week geopend.

De pluimveesector heeft het niet altijd gemakkelijk. Door enerzijds de druk van supermarkten en anderzijds de publieke opinie, staan de prijzen flink onder druk. "Er zit nauwelijks nog ruimte tussen de kostprijs en wat het ei oplevert. De massa moet het goed maken", aldus Harold Maassen.

Maassen is al op tijd overgeschakeld –volgens de wettelijke eisen- naar de scharrel- en vrije uitloopkip. Deze kippen hebben een mooier en beter leven. "De scharrelkip loopt los in de stal, maar komt niet buiten. De vrije uitloopkip mag dagelijks via een overkapt gedeelte ook naar buiten in de wei. Dat kan iedereen hier bij het bedrijf zien." Kippenfarm Maassen, Homoetsestraat 27, Homoet; telefoon 026 4722550; www.maassenpluimvee.nl.

Oproep: Mensen met Kaak klachten gezocht!

ELST / NIJMEGEN NOORD - Bent u iemand of kent u iemand met pijnklachten in de kaakregio? Veelvuldig klemmen kan een oorzaak zijn. Orofaciale fysiotherapie, ofwel kaak fysiotherapie, kan u daarbij helpen.

In het kader van een wetenschappelijke studie worden nadrukkelijk mensen gezocht met pijnklachten in de kaakregio en ter hoogte van de slapen door (onbewust) klemgedrag. Als deelnemer bent u verzekerd van een professionele beoordeling en begeleiding. Voor inlichtingen en/of deelname kunt u terecht bij: Dhr. drs. J.A. Pijnenburg, manueel therapeut – fysiotherapeut – orofaciaal fysiotherapeut; Fysiotherapie Meeuwsen – Elst – Nijmegen Noord – Oosterhout; info@fysiotherapiemeeuwsen.nl; telefoon: 024 6636686 / 06 83676086.

Cursus kerststukjes maken

HUISSEN - Stichting Epric is een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "We hebben twee locaties in Bemmel en Huissen. Op de locatie in Huissen, Nieuwediep 9a wordt dit jaar weer een cursus kerststukjes maken gegeven."

"Dit jaar hebben we twee cursussen kerststukjes maken. Eentje voor een klein kerstukje op de tafel. Een ander is een groot plat kerstuk. De kosten inclusief materiaal is voor het kleine kerststuk zes euro en voor het grote kerststuk zestien euro. Dit is inclusief materiaal. De cursus vinden plaats in de week van 9 tot en met 14 december. Maximale groepsgrootte is acht per avond. De cursus duurt gemiddeld één uur voor het kleine stuk, voor het grote stuk twee uur. Opgave voor de cursus kan telefonisch of kijk op de webpagina voor meer informatie: 026 3250959."

Ook is er weer vanaf 1 december de mogelikheid om kerststukjes te kopen die onze medewerkers gemaakt hebben. Daarnaast hebben we een groot aantal soorten kerstbomen in de verkoop. Epric is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, vanaf 1 december ook op zondag tot en met de kerst.

Epric, Nieuwediep 9a, Huissen; telefoon 026 3250959; www.epric.org.

Gegroeid in acht jaar tot de grootste in deze branche Wie kent de kwaliteit en service van Glazenwasserij Baart niet?

ARNHEM – Vrijwel iedereen kent Glazenwasserij Baart. Want de jongens van Baart zie je overal. In álle seizoenen van het jaar. Van Zevenaar en Arnhem tot aan Nijmegen en Opheusden. Ze zorgen dat de ramen er brandschoon uitzien; maand in, maand uit. Geleerd van Patrick Baart senior, die acht jaar geleden als startende ondernemer met ladder, emmer, trekker en spons zelf van deur tot deur trok. Door het leveren van kwaliteit en service is zijn glazenwasserij een betrouwbare partner voor iedereen.

Glazenwassers, een geliefd onderwerp op verjaardagen. Bij velen komt-ie alleen als ie geld nodig heeft, bij de ander al helemaal niet meer. Glazenwasserij Baart komt altijd volgens afspraak. Sterker: klanten met de poort op slot of een huis met rolluiken, krijgen daags van te voren een sms-je! Bij Baart maken ze beloftes waar.

Maar bovenal krijg je er kwaliteit. De ruiten worden keurig door de professionele glazenwassers behandeld. Ook het hout rondom het raam en het kozijn worden meegenomen. Je kunt de medewerkers zelfs inschakelen voor het schoonmaken van al het houtwerk, trespa en dakkapellen. Zelfs voor het schoonmaken van dakgoten!

De klant vindt na de wasbeurt een briefje met de gedane werkzaamheden in de brievenbus. De kosten kunnen altijd achteraf per bank worden betaald. Door het vele werk in dezelfde wijken, kan Glazenwasserij Baart uiterst voordelig werken. Informeer maar naar de tarieven!

Tip voor de komende decembermaand: Doe eens een bon of een jaarabonnement van Glazenwasserij Baart kado. Ideaal voor opa, oma en iemand, die 'alles' al heeft! Glazenwasserij Baart, Eimerssingel West 33, Arnhem; telefoon 06 54690244; www.glazenwasserijbaart.nl.

Vanuit huis je keuken kopen?

HUISSEN - Dat kan bij Keuken en Keukens de keukenzaak zonder showroom. Samen met Frits Reijmers stelt u de nieuwe keuken samen. Indien gewenst netjes gemonteerd! Met een mooi tekenprogramma ziet u precies hoe de keuken eruit komt te zien. De keukens komen rechtstreeks van de gerenommeerde Duitse fabrikant Nolte. En Atag is de huisleverancier van de keukenapparatuur. Kortom hoge kwaliteit voor een scherpe prijs!

"Ik werk nu alweer enige jaren met dit concept en het bevalt uitstekend", vertelt Frits Reijmers. "Mijn klanten zijn het moe showrooms af te struinen en hebben behoefte aan een persoonlijk advies en goede begeleiding. En niet te vergeten: een eerlijke en transparante offerte!"

Maatwerk

Voor maatwerk kunt u ook bij Keuken en Keukens terecht. De keuken in RAL-kleur gespoten of een keukenkast van 92 cm breed? Geen probleem. Evenals renovatie. Aarzel niet langer en maak vrijblijvend een afspraak. Kijk op www.keukenenkeukens.nl.

Arnhemse hovenier De Vrije Ruimte genomineerd voor Tuin van het Jaar 2015

ARNHEM - Hoveniersbedrijf 'De Vrije Ruimte, werkplaats voor de tuin' is genomineerd voor Tuin van het Jaar 2015. Deze tuinencompetitie wordt georganiseerd door de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. De Vrije Ruimte dingt mee met een door haar ontworpen en aangelegde tuin in Nijmegen.

Volgens Frank ter Hedde van De Vrije Ruimte voldoet de genomineerde tuin helemaal aan zijn visie op tuinen: met eerlijke materialen een tuin van nu maken die dichtbij is en optimaal gebruikt en beleefd kan worden.

Frank heeft een voorliefde voor de stadstuin: het ingeklemde stukje grond waarvan men vaak denkt dat er weinig mogelijk is. "Alles kan. Ook in een kleine tuin. De uitdaging zit vooral in het slim vormgeven van zo'n tuin. Kijk eerst eens verder dan het standaard assortiment van het tuincentrum en investeer in een goed idee. Oplossingen op maat kunnen echt een extra buitenkamer maken, die past bij je huis en die rijker is dan je vooraf had kunnen bedenken."

De ontwerper/bouwer zegt met zijn tuinen vooral te willen bereiken dat mensen de tuin gaan herwaarderen als een belangrijke woonplek. "Natuurlijk ontmoet je daar je gezin, familie, vrienden, maar ook jezelf en de natuur. Een goede tuin kan je veel leren en laten ontdekken."

Bij een eerste vrijblijvend bezoek kun je met Frank de verschillende mogelijkheden voor je tuin bespreken. "Een fijne tuin is voor iedereen bereikbaar, ook bij een beperkter budget." De Vrije Ruimte, 06 44062027, www.devrijeruimtearnhem.nl.

Spectaculaire openingsaanbiedingen Nieuw: Bedden Centrum!

ARNHEM – Aan de Steenstraat in Arnhem is sinds enige tijd een nieuwe beddenspeciaalzaak geopend: Bedden Centrum. In de zaak worden voornamelijk matrassen en boxsprings aangeboden. Momenteel gelden er tot het eind van het jaar drie openingsaanbiedingen. Wie nu een nieuw bed zoekt, moet beslist eens hier langs gaan. Er staat zelfs een primeur voor de regio tegen een spectaculair lage prijs.

Je kunt bij Bedden Centrum kiezen uit een hele reeks van boxsprings en matrassen van hoge kwaliteit. "We zijn de goedkoopste in de hele regio!" Er zijn momenteel drie extra scherpgeprijsde aanbiedingen. Zo is er een basic boxspring (1-persoons) mét topmatras voor 299 euro. Dezelfde boxspring is er –ook tegen actieprijs- in 2-persoons vanaf 499 euro.

Een ook heel aantrekkelijke prijs betaal je voor de basic-uitvoering van een elektrisch verstelbare boxspring. In zowel de maten 140, 160 en 180 bij 200cm kost deze 998 euro. Voor wie het neusje van de zalm wenst, heeft Bedden Centrum een primeur in de winkel staan: een boxspring voorzien van alle gemakken. Draadloos(!) verstelbaar via een afstandsbediening, zowel hoofd- als voeteneind; het bed heeft matrasremmers en een koudschuim splittopper. Verkrijgbaar in achttien kleuren. Ideaal is de ledverlichting onder het bed, dat 's nachts aan/uit gaat als men uit bed stapt (met de afstandsbediening). Alle boxsprings Nederlands fabrikaat (snelle levering) en alle met drie jaar garantie.

Bedden Centrum is ook het adres voor matrassen. En voor wie nog een koopje zoekt op het gebied van bankstellen en fauteuils: ga maar eens kijken, want die worden momenteel uitverkocht om plaats te maken voor de boxspring- en matrassencollectie. Bedden Centrum, Steenstraat 110, Arnhem; telefoon 026 3795627; di-vrij. 10.00-18.00, za.10.00-17.00.