GN Berg en Dal Heumen Mook

5 juli 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 juli 2017


Edelweisz sluit muziekseizoen af met Midzomerwijkconcert

Foto: Wouter Kers

BERG EN DAL - Traditioneel sluit Muziekgezelschap Edelweisz het muziekseizoen af met het Midzomerwijkconcert. Elk jaar is het concert op een andere locatie in Berg en Dal. Er wordt luchtige muziek gespeeld waardoor zowel de luisteraars als de muzikanten al een beetje in vakantiestemming kunnen komen. Dit jaar is het concert op vrijdag 14 juli. Edelweisz maakt dan muziek bij Villa Hamer aan de Oude Kleefsebaan 82 in Berg en Dal.

Het programma bevat een grote variatie aan muziek. Er worden stukken gespeeld die tijdens het jaarconcert op de lessenaar stonden en ook muziek die tijdens het concert met Corrente waren te beluisteren. Naast deze concertstukken staat dit keer sinds jaren weer een polka op het programma. Ook spettert Edelweisz de pan uit met Splanky van Count Basie, bekend als eindtune van het programma Brandpunt. Dit stuk werd gearrangeerd door oud-dirigent Henk Hesseling.

Edelweisz houdt het graag informeel en om het vakantiegevoel snel te laten komen, kunnen bezoekers hun eigen tuinstoel meenemen en aanschuiven. Dat maakt het nog gezelliger! Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Buitenconcert harmonie K.N.A.

BEEK - Ieder jaar geeft Harmonie K.N.A. uit Beek een buitenconcert. In dit jubileumjaar is gekozen voor een locatie buiten de bebouwde kom. Op zondag 9 juli geven de orkesten een concert op het prachtige terras van de Thornse Molen.

Vanaf 11.30 uur spelen het jeugdorkest onder leiding van Marieke van Ruitenbeek, de slagwerkgroep onder leiding van Gijs Arts en het orkest onder leiding van Leo van Zantvoort. Het programma bevat afwisselende muziekstukken: Egyptischer Marsch, Teddy Bear picknick, Euro City Suite, Grease en nog veel meer.

Het concert is op het terras van de Thornse Molen vanaf 11.30 uur. Meer informatie staat op www.harmonieknabeek.nl.

Collecte Millingse Zomerspelen

MILLINGEN - U heeft het misschien al gehoord of gelezen. In de week van 3 - 9 Jjuli wordt de huis-aan-huis collecte gehouden in Millingen aan de Rijn ten bate van De Millingse ZomerSpelen.

De opbrengst van deze collecte komt helemaal ten goede aan de organisatie van 'De Millingse ZomerSpelen 2017'. "Voor de basisschooljeugd van Millingen en Kekerdom organiseren wij ook dit jaar weer, een leuke en uitdagende vakantieweek in speeltuin De Steense Gemeente in Millingen van 21 tot en met 24 augustus."

"Heeft u de collectant gemist of wilt u liever niet contant doneren, dan mag u een bijdrage storten op: Rekeningnummer: NL60 RABO 0130952273 tnv ZomerSpelen Millingen aan de Rijn."

Tienjarig bestaan K.R.O.S. feestelijk gevierd

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Zondag 25 juni heeft de stichting Kind Recreatie Onderhoud Speelvoorzieningen (K.R.O.S.) uit Millingen aan de Rijn een feestdag georganiseerd voor kinderen in speeltuin de Steense Gemeente aan het Ons Genoegen pad in Millingen aan de Rijn.

Dit feest werd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan gevierd. Er was een ballonnen goochelaar en daarnaast konden de kinderen geschminkt worden. Maar ook waren het springkussen, de zeepbaan en de kleedjesmarkt erg in trek bij de jeugd. Voor ieder kind was er ook nog een attentie en speciaal voor dit tweede lustrum was het winkeltje ook geopend. Wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berg en Dal was ook aanwezig en had veel respect voor de vrijwilligers en hun werkzaamheden voor de stichting. De brandweer van Millingen zorgde ervoor dat de kinderen konden spuiten want er zat voldoende water in de tankautospuit die zij mee hadden gebracht.

De stichting 'Beurs voor een kind' had een aardig presentje voor de stichting K.R.O.S. Zij kreeg liefst 2.000 euro voor een nieuw speeltoestel, dat in samenspraak met de stichting aangeschaft kan gaan worden. Of het nog niet genoeg was kregen zij ook nog een drietal picknicksets die door Clemens Gosen gemaakt zullen worden en voor iedere vrijwilliger(ster) was er daarnaast nog een t-shirt.

Omloop der Zevenheuvelen naarstig op zoek naar vrijwilligers

BEEK – De organisatie van de Omloop der Zevenheuvelen, het nieuwe wielerevenement dat op zondag 9 juli gehouden wordt in Berg en Dal is naarstig op zoek naar vrijwilligers en verkeersregelaars.

Verkeersregelaars vormen een belangrijk aspect voor het wielergebeuren. Zij zorgen ervoor dat de wedstrijd veilig kan plaatsvinden en zorgen er tevens voor dat de overlast voor het overige verkeer tot een minimum beperkt blijft. De drukste en belangrijkste posten zullen door ervaren verkeersregelaars worden bezet, de overige posten door tijdelijke verkeersregelaars. Op de rustigere posten langs het parcours kunnen verkeersregelaars rustig naar de koers kijken. Daarnaast is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die helpen bij de op - en afbouw van het evenement. Diegenen die een steentje bij willen dragen aan de eerste editie van dit evenement kunnen contact opnemen via info@omloopderzevenheuvelen.nl.

Wielrenner ernstig gewond

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK –Op de Boersteeg in Groesbeek is dinsdagmorgen een wielrenner ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer reed op het fietspad vanuit Groesbeek richting Kranenburg en wilde ter hoogte van de Boersteeg de weg over steken en zag daarbij een bestelwagen die uit de richting De Horst kwam over het hoofd.

De wielrenner raakte de voorkant van de auto en kwam lelijk ten van. Hulpverlenende instanties zoals ambulance, politie en opgeroepen trauma helikopter kwamen ter plaatse en hebben het slachtoffer eerste hulp verleend, waarna hij met onbekend letsel per ambulance is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Ex-topwielrenner Maarten Tjallingi onthult op hoogste punt Selfiebord Berg en Dal wil naast wandel- ook fietsgemeente van Nederland worden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het is duidelijk: Berg en Dal wil naast wandelgemeente van Nederland ongetwijfeld ook een gooi doen naar fietsgemeente van Nederland, want alle ingrediënten heeft de gemeente in huis.

Al vele jaren heeft de Zevenheuvelenweg in Groesbeek en de Muur van Beek aantrekkingskracht van duizenden fietsers en wielrenners. Na de doorkomst op 7 mei 2016 van de Giro d'Italia is het fietsenthousiasme in Berg en Dal niet meer te stuiten, vooral dat van de fietsrecreanten. Zo is er een speciale fietsroute uitgezet de 'Giro di Berg en Dal' in samenwerking met Ster en het Regionaal Bureau voor Toerisme.

En nu is er een prachtig 'selfiebord' onthuld op het hoogste punt van Berg en Dal door niemand minder dan de ex-top wielrenner Maarten Tjallingi die in 2016 ook de Muur van Beek beklommen heeft. Voor deze gelegenheid was ook gedeputeerde Markink naar Berg en Dal gekomen. Markink prees de gemeente Berg en Dal voor de wijze waarop zij inspeelt op evenementen zoals de Giro d'Italia en dat steeds weer weet uit te breiden.

Wethouder Sylvia Fleuren liet weten dat ze twee jaar geleden gebeld werd door Markink met de vraag of Berg en Dal wat kon betekenen voor de Giro d'Italia en of ze daar omheen misschien een feestje konden bouwen. "Daar zijn we ruimschoots in geslaagd", volgens Fleuren, "dankzij de medewerking van particulieren, ondernemers en de Ster."

Ook Maarten Tjallingi schoof niet onder stoelen of banken dat Berg en Dal het mooiste parcours van Nederland in zich heeft, met een prachtige natuur en veiligheid die je niet overal tegenkomt. De voorzitter van de Ster oud-wethouder Theo Giesbers was een van de eersten die een selfie liet maken.

Avondviswedstrijd in Kaliwaal

KEKERDOM - Op zaterdag 15 juli houdt hengelsportvereniging De Zeelt een avondviswedstrijd in de Kaliwaal in Kekerdom.

De wedstrijd wordt gehouden van 18:00 tot 21:30 uur, de loting is tussen 17:15 en 17:30 uur aan het viswater. Het inschrijfgeld bedraagt 5,00 euro per persoon en het inschrijfgeld is prijzengeld.
De prijsuitreiking zal aansluitend aan de wedstrijd aan het viswater plaatsvinden. Dit zal gebeuren onder het genot van een hapje en drankje op kosten van de vereniging. "Aarzel niet en doe mee om er een sportieve en vooral gezellige zomeravond van te maken. Tevens willen wij van de gelegenheid gebruik maken om nogmaals aan ieder lid te vragen om zich op onze site aan te melden voor de nieuwsbrief. Dit is zeer belangrijk omdat alle informatie (dus ook alle uitnodigingen) voortaan via een nieuwsbrief gestuurd zal worden om zo honderden euro's aan drukwerk en postzegels te besparen. U dient zich aan te melden via hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl."

Bomvol Millingen door Historisch Vervoer

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Ook de dertigste editie van Historisch Vervoer Millingen heeft er zondag voor gezorgd dat Millingen op een gegeven moment bomvol was. Ruim 300 bezitters van oldtimers waren vroeg uit de veren gegaan om het jubileum van het Millingse Historisch Vervoer mee te kunnen maken.

Voor de start was het al een behoorlijke drukte op het Kastanjeplein tegenover de jurywagen. Ook café De Kastanje had over klandizie niet te klagen op de vroege zondagmorgen. Fanfare UNA uit Kekerdom fleurde de regenachtige start wat op met muziek, terwijl de jeugd van het Juliana Bycicle Team een geweldige demonstratie weg gaf op het natte wegdek, waar het bij een act vanwege de gladheid fout ging, maar daar stoorde niemand zich aan. De twee fietsacrobaten kregen zelfs een daverend applaus.

Burgemeester Slinkman die rond 10.00 uur het startschot in de vorm van een sirene verrichtte, liet weten dat het Millingse Historisch Vervoer niet meer weg te denken is in Millingen. Het is een happening geworden die zijn weerga niet kent en duizenden bezoekers naar het Rijndorp trekt, aldus Slinkman. Hij gaf vervolgens het startsein zodat de lange stoet historische auto's en tractoren richting Duitsland vertrokom via Groesbeek weer rond half twee weer terug te keren in Millingen aan de Rijn, waar ze voor iedereen van dichtbij te bewonderen waren.

Voor de vrachtwagens was er een andere route uitgestippeld, omdat zij in Duitsland op zondag niet mogen rijden. Toen zij terugkwamen klaarde het weer op en zaten de terrasjes en horecagelegenheden in het centrum allemaal vol, bomvol zelfs. Het was voor iedereen volop genieten van de oude voertuigen en zeer zeker ook van de activiteiten, die er omheen georganiseerd waren.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 9 juli houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in het clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro, bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230,00 en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee.

De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Dankzij Cenakelkerk Gelderland deelnemer aan Grootste Museum

Pastoor Rikhof houdt een muurbordje omhoog dat hij zojuist ontvangen heeft van Marieke van Schijndel directeur museum Catharijne Concent . Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING - Dankzij de deelname van de Cenakelkerk aan het Monseigneur Suysplein in Heilig Landstichting neemt Gelderland deel aan het grootste museum van Nederland. Het is de bedoeling dat op 6 juli de eerste dertien deuren worden geopend van kerken en synagogen en is daarmee het grootste museum van Nederland een feit.

De verborgen topkunst van Nederland wordt op deze manier toegankelijk gemaakt voor iedereen, ook voor hen die normaliter nooit in de kerk komen. De Cenakelkerk zie je tussen de groene heuvels plotseling opdoemen als een 'Fata Morgana '. Het wit gepleisterde oriëntaals aandoende gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit.
In het buitenland is het normaal dat kerken en indrukwekkende kathedralen bezocht worden terwijl men er in Nederland vaak aan voorbij loopt. Terwijl Nederlandse kerken prachtigste kunstvoorwerpen herbergen gemaakt door de beste kunstenaars. Met elkaar vormen de kerken het grootste museum van Nederland.
Het Grootste Museum van Nederland werd dinsdagmiddag 27 juli geopend in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting met muziek en diverse sprekers zoals Marieke van Schijndel directeur Museum Catharijneconvent ( initiatiefnemer ) , Bisschop de Korte van 's Hertogenbosch, gedeputeerde Meijers van de provincie Gelderland, burgemeester Slinkman van Berg en Dal en Dries van Agt ( parochiaan ). Bij museum Catharijneconvent gaan binnenkort 13 deuren open voor het publiek te weten elf kerken en twee synagogen die aan de basis staan van dit bijzondere project.

Korfbalkamp Odio

MILLINGEN - Vrijdag 16 juni was het dertig jaar Odiokamp.

"Wat hebben we een plezier gehad. Het was prachtig weer. We hebben van alles gedaan, bootcamp van Jesse, de oudere kinderen gingen shoppen, de jongere gingen sieraden maken. We hebben lasergame in het bos gedaan. Ren je rot. En ze hebben een bucketlist afgewerkt. Van maak een piramide, ga met een echt dier op de foto, ga met drie vreemde mensen de polonaise doen. En nog heel veel andere opdrachten. Nou dat was een succes. Zondags lekker zwemmen en tegen 5 uur weer richting Millingen waar de ouders weer blij waren de kinderen te zien. We zijn iedereen dankbaar, die hieraan meegewerkt heeft", aldus de Odio-kampcommissie.

MILLINGEN - Vrijdag 16 juni was het dertig jaar Odiokamp.

"Wat hebben we een plezier gehad. Het was prachtig weer. We hebben van alles gedaan, bootcamp van Jesse, de oudere kinderen gingen shoppen, de jongere gingen sieraden maken. We hebben lasergame in het bos gedaan. Ren je rot. En ze hebben een bucketlist afgewerkt. Van maak een piramide, ga met een echt dier op de foto, ga met drie vreemde mensen de polonaise doen. En nog heel veel andere opdrachten. Nou dat was een succes. Zondags lekker zwemmen en tegen 5 uur weer richting Millingen waar de ouders weer blij waren de kinderen te zien. We zijn iedereen dankbaar, die hieraan meegewerkt heeft", aldus de Odio-kampcommissie.

Bielemannen BUB op Landjuweel in Oud-Dijk

BEEK-UBBERGEN - Zondag 25 juni vond in Oud-Dijk het Landjuweel plaats. Dat is een driedaags schutters evenement wat eens in de 5 jaar plaats vind .

Vrijdag was er jeugdlandjuweel, een schoolschuttersdag waaraan diverse bassisscholen uit de regio deelnamen. Zaterdag waren er diverse demonstraties zoals Zeeuws ringrijden en demo-showvendelen.

Zondag waren de bielemannen van schutterij BUB ook aanwezig, tevens was er een delegatie van schutterij Sint-Hubertus uit Groesbeek. Na de opening en het defilé begonnen de marsen door het dorp, waarna er diverse wedstrijden plaatsvonden zoals vendelen, marjoretten-wedstrijden en korpsschieten. Ook werd de nieuwe landjuweelkoning bekend: Richard Gunsing van schutterij Sint-Hubertus uit Ulft schoot uiteindelijk de uil eraf.

De bielemannen uit Beek-Ubbergen wisten zich goed op de kaart te zetten door de snelste bieleman van BUB op plek 13 te eindigen van de 54 deelnemers. Het was een prachtig evenement en een gezellige dag van verbroedering.

120 vierdaagse-bobo's lopen hectometermars vanuit Groesbeek

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Zo'n 120 voor het merendeel Vierdaagse-bobo's hebben vrijdagmiddag een klein voorproefje genomen voor de aankomende Vierdaagse.

De gasten hadden zich verzameld bij het Afrikamuseum aan de Postweg in Berg en Dal waar burgemeester Slinkman op hen stond te wachten. De auto's achterlatend werden de genodigden met zowel de Zonne- als de Wijntrein naar het gemeentehuis in Groesbeek gebracht. Na een toeristische promotie toespraak van wethouder Sylvia Fleuren werd er naast het gemeentehuis drie vlaggen gehesen waarna de stoet zich in beweging zette richting Canadese Erebegraafplaats waar een intermezzo plaats vond. Vervolgens vertrok men naar de Holthurnse Hof voor een rustpauze waarna men weer bij het Afrikamuseum terecht kwam en was de hectometermars ten einde.

Aandachtig wandelen in de zomer

GROESBEEK - Op donderdagmorgen 6 juli wordt er vanuit de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek weer een mooie wandeling gemaakt van ongeveer een uur.

Begonnen wordt om 9.45 uur, er is een thema aangereikt en er wordt vervolgens eerst een half uur in stilte gewandeld. "Het tweede half uur kunnen we onze gedachtes met elkaar delen. We wandelen met elkaar, dus ook de ontmoeting krijgt zijn plaats en we wandelen in de rijke natuur rond Groesbeek, ook die willen we met aandacht ervaren. Rond 11.15 uur zijn we terug in de Serre, waar we de wandeling afsluiten door een kaarsje aan te steken in de kerk. We besluiten met koffie/thee tot 11.45 uur."

Iedereen is welkom, ook vakantiegangers. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

GROESBEEK - Op zondag 9 juli houdt Grateful Generation Tours in samenwerking met het Bevrijdingsmuseum spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. De kosten (7,50 euro per persoon) zijn alleen contant te betalen. Museumkaart is niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 9 juli. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds. D.J. Deunk uit Heumen. Viering van het Heilig Avondmaal.

Tijdens de dienst is er een Avondmaalscollecte.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Verzorging 4Daagselopers Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De 101e editie van de 4Daagse van Nijmegen start dinsdag 18 juli en duurt tot en met vrijdag 21 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich in de week van de 4Daagse elke avond te laten verzorgen, zodat men de volgende dag weer fris aan de start verschijnt.


Samen met masseurs en blarenprikkers staat sportmasseur Alex Janssen klaar voor de verzorging van blaren, voet, been en rug. Denk hierbij ook aan afplakken, tapen en masseren. Net als vorige jaren gebeurt deze verzorging elke avond in de kleedkamers en verzorgingsruimte van het clubhuis van SC Millingen / Odio op Sportpark De Hove in Millingen aan de Hoefseweg 21. "Graag weten wij, wie er komt, want vol = vol…! Voor opgeven of meer informatie met Alex Janssen contact opnemen: alexdoortje@kpnmail.nl of 06 10434247."

Voor de 20ste keer: dé kermis met een smile

MILLINGEN - Dit jaar, op 16 juli houden Gasthuis Sint-Jan de Deo en schuttersgenootschap OEV (de Dreuge) voor de 20ste keer een kermismiddag voor de 50+er.

In de beginjaren werd dit nog de bejaarden-/seniorenkermis genoemd, maar dat is in de loop der jaren wel veranderd. Want laten we eerlijk zijn: de duvel is oud. Tegenwoordig is het een speciale middag voor mensen die van gezelligheid houden op de manier zoals er vroeger kermis gevierd werd. Voor de 50+er onder het motto; geniet nu van het leven, je pensioen duurt nog wel even!!

Gezellig praten, voor de liefhebber prijsschieten, een lekker borreltje om de spieren soepel te maken en als dat gelukt is een dansje wagen op leuke muziek van Theo van Blitz…

Lekker ouderwets genieten met de mensen van nu, met een knipoog naar vroeger. En dat het gezellig is, is te merken aan de reacties van de bezoeker. Als men uit het zonnetreintje, dat een route door Millingen heeft gemaakt, stapt , zit de sfeer er al lekker in. (Op de fiets komen mag natuurlijk ook.) Na een gezellige middag weer met de trein en bepakt en bezakt met prijzen en de gebruikelijke oliebollen voor ’s avonds bij de koffie, naar huis. Rondrit door Millingen en vervolgens terugkijken op een supergezellige middag.

Daar wil je toch over mee kunnen praten!! Iedereen is welkom van 14.00 tot 17.00 uur + Millings kwartiertje in de Dreuge tent aan de Heerbaan 190.

4-Daagse top 1000 bij radio 024

REGIO - Radio 024 presenteert de 4-Daagse Top1000, Nederland is daarmee een hitlijst rijker! Tijdens de 101ste Vierdaagse zet de regionale muziek- en nieuwszender de 1000 grootste Vierdaagse hits voor de allereerste keer op een rij.

De luisteraars van Radio 024, wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse en de bezoekers van de Vierdaagsefeesten bepalen samen de 4-Daagse Top1000. Erwin Loenen, directeur van Radio 024: "De Vierdaagse en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziek is er overal; langs de route, in de stoet en tijdens de feesten op pleinen en in kroegen. De duizend grootste hits zullen het ultieme Vierdaagse-gevoel van lopers en stappers vormen: Zomers, vrolijk, feestelijk, in het juiste wandeltempo en af en toe natuurlijk ook met een Nijmeegse touch."

Luisteraars van Radio 024, wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse en de bezoekers van de Vierdaagsefeesten kunnen vanaf 8 juli hun favoriete Vierdaagse hits doorgeven. Stemmen kan vanaf dat moment via Radio024.nl of via de 'Media 024'-App.

De 4-Daagse Top1000 is letterlijk van start tot finish te horen: Het eerste nummer, de nummer 1000, is op dinsdag 18 juli om 04:00 uur te horen en de nummer 1 wordt op vrijdag 21 juli iets voor 18:00 uur gedraaid. Radio 024 is de muziek- en nieuwszender voor de regio Nijmegen en is te beluisteren via Radio024.nl, de 'Media 024'-app en de regionale nieuwswebsite Regio024.nl.

Wandelvereniging Magnus zoekt barmedewerker

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse editie 101 komt er aan en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

"Op de route verzorgen wij een 120-tal leden en gastlopers. Heb jij een klik met de Nijmeegse Vierdaagse of ben je uitgeloot, maar wil je toch iets betekenen tijdens deze gezellige en sfeervolle wandeldagen. Wandelvereniging Magnus is nog actief op zoek naar een enthousiaste en geschikte Bar medewerker voor op de locatie.

Je werkzaamheden als vrijwilliger bestaan uit het inschenken van dranken en het goed kunnen tappen van een lekker glas bier. Het ordelijk en schoonhouden van de bar. De aanvangstijden zijn zaterdag 15 juli vanaf 14:00 uur, zondag 16 juli vanaf 12:00 uur maandag tot en met donderdag vanaf 15:00 uur en vrijdag 21 juli vanaf 1400 uur. De sluitingstijden variëren, maar om 22:00 uur of eerder ben je klaar.

Heb jij enige ervaring met barwerkzaamheden, hebt jij goede sociale vaardigheden en ben je representatief, dan zouden wij het leuk vinden als je contact met ons opneemt. Wij bieden gezellig mensen die allemaal maar een doel hebben en dat is, er met elkaar een top week van maken! Uiteraard kun je elke dag gratis gebruik maken van de warme maaltijd en indien je van buiten Nijmegen komt, bestaat er de mogelijkheid om bij ons te overnachten. Voor meer info neem contact op met Jan Polman 4Daagse verzorgingscoördinator, 06 51757645.":

Op naar 50 jaar Fraps

REGIO - "Vooruitlopend op ons jubileumjaar 2018, zijn wij op zoek naar muzikanten die ons muzikale team in de diverse registers permanent willen versterken", aldus het bestuur van blaaskapel De Fraps.

"Hierbij denken wij aan 1e/2e bugel,1e/2e tenorhoorn, 1e/2e trombone/hoorn, bes bas/tuba en zanger. Wij zoeken muzikanten die hart hebben voor de Egerländer-/Tsjechische muziek met een bovengemiddeld niveau, dit om onze kwaliteit te waarborgen. Onze repetitieavond is woensdag van 20.00 tot 22.00 uur en vindt om de twee weken plaats. Voor info reageren op rthvink@kpnplanet.nl of tel. 0481 432632. Graag zien wij uw reactie tegemoet. Liefst reageren vóór 15 augustus."

Dorpskern Groesbeek in vogelvlucht, 1946

Foto: Gerrie Driessen

Ter oriëntatie, onderaan loopt de Dorpsstraat en de Pannenstraat met R.K. kerk, daarboven de bomen van de Kloosterstraat. Linksonder klooster Mariëndaal, intussen vervangen voor Verzorgingshuis Kloostertuin. Daarboven de Mariendaalseweg, de weg naar Het Vilje. Naar rechts, tussen de landerijen, loopt de spoorbaan richting de Horst.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

Tegenover het Duits klooster de losplaats van het spoor en het kantoor en de opslagplaats van de houthandelaar Frans Peters. Op die plek zijn onlangs de supers Jan Linders en Aldi geopend. De Spoorlaan is nog een veldweg, heeft nog geen verbinding met de Dorpsstraat. Tussen het spoor en de Kloosterstraat ligt nog veel bouwland, de Nijverheidsweg is nog niet aangelegd. Boven de twee daar gesitueerde huizen loopt een zijtak van de spoorweg, het zogenoemde 'Bommenlijntje'. Het werd in januari 1943 aangelegd door het Duitse leger en loopt van het hoofdspoor via de Kloosterstraat naar een door de Duitsers gebouwde munitieopslagplaats in het Staatsbos. Naast het afbuigende spoorlijntje staat het 'Rijks Logeerkamp'. Circa tien barakken geplaatst na de oorlog, in 1945, voor huisvesting van de van elders komende bouwvakkers. Na hun vertrek worden er door het Rijk een aantal barakken bijgebouwd en krijgt het de naam: 'Woonoord Hoge Horst', het wordt betrokken door een tiental Ambonezengezinnen, die daar van 1950 tot 1961 verblijven. Linksboven het kamp staat de voormalige bezemfabriek van Hanneke Bögels, waar eind 1945 Th. Michels schoenfabriek 'Myagro' gevestigd had.

                                                

Bouwgrond 55 cent de m2.

Alle bij de fabriek gelegen grond was toen eigendom van de erven Johanna Bögels. Tijdens de raadsvergadering van 3-12-1948 wordt overgegaan tot aankoop van grond met bestemming 'Industrieterrein'. Na onderhandelingen (de vraagprijs was 70 cent de m2.) was men was uitgekomen op een prijs van 55 cent de m2., totale koopprijs fl. 8541,50. De meerderheid van de raadsleden was er verbolgen over, zij hadden eerder aangeven dat er niet meer 40 cent de m2. betaald zou worden. Omgerekend in euro 20 cent.                

Anne Frankmiddag

GROESBEEK - Dinsdag 11 juli is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-15.30 uur een Anne Frankmiddag speciaal voor kinderen van 10-13 jaar.

Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne Frank in de Vrijheidsboom hangen.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro per persoon. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Zomeravondconcert Joog bij De Gelderse Poort

MILLINGEN - Het opleidingsorkest Joog van fanfarekorps Ons Genoegen sluit haar muzikaal jaar af met een zomeravondconcert. De muzikanten willen een ieder graag dit jaar, bijna aan het begin van een mooie zomervakantie, een mooie muzikale avond aanbieden.

Namelijk op vrijdagavond 7 juli bij Koffie en Eethuis De Gelderse Poort (bij goed weer zal dit buiten plaatsvinden, bij slechter weer binnen). Aanvang van het zomeravondconcert is 19.30 uur. De entree is gratis. De leden en hun dirigent Frank van Hasselt zullen hun beste beentje voorzetten om een muzikale avond te bezorgen.

Late Summerfair in Millingen

MILLINGEN - Op zondag 10 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de Late summerfair snuffelmarkt.

Van 10.00 tot en met 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de verschillende marktkramen, genietend van muziek, een heerlijk zelfgebakken stukje taart bij de koffie, een hapje en een drankje. Ook kan er een gokje gewaagd worden tijdens verschillende loterijen en kan men kans maken op mooie prijzen! Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

"Mocht u interesse hebben in het huren van een kraam, kunt u contact opnemen met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten voor een kraam bedragen 18,00 euro. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Dick en Willy de Vries-Pippel al 73 jaar bij elkaar

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het briljante echtpaar Dick (92) en Willy (91) de Vries-Pippel zijn op 3 juli exact 65 jaar getrouwd, maar zij kennen elkaar liefst al 73 jaar omdat zij 8 jaar verkering hebben gehad. Zij hebben elkaar in de oorlog leren kennen in Bruchem waar Willy woonde en Dick ondergedoken zat.

's Avonds kwam daar de dorpsjeugd van het dorp op een bepaalde plek bij elkaar, daar is de vonk overgeslagen en hebben zij elkaar niet meer uit het oog verloren. Na het trouwen zijn ze in Nijmegen gaan wonen, hebben 3 dochters gekregen en zijn de gelukkige grootouders van 3 kleinkinderen. Willy heeft altijd voor het gezin klaar gestaan, terwijl Dick jarenlang werkzaam is geweest als administrateur van een machinefabriek waar hij altijd met veel plezier gewerkt heeft.

Negen jaar geleden hebben zij hun woning aan de Berg en Dalseweg verruild voor de Vijverhof. Daar wonen ze tot aan de dag van vandaag nog redelijk zelfstandig, dankzij de thuiszorg die twee maal per dag langs komt en Dick verder als mantelzorger fungeert. Hobby's heeft het briljante paar in overvloed gehad. Zo hield hij van zelf wijn maken en niet te vergeten fotografie en Dick heeft diverse bestuursfuncties vervuld meestal als penningmeester.

Ook zijn beiden als vrijwilliger(ster) met de vakantieweken mee geweest voor gehandicapten in het Roosevelthuis in Doorn. Dick 20 jaar als penningmeester waarvan 10 jaar als algemeen leider en Willy een aantal jaren als hoofd van de huishoudelijke dienst en later als subhoofd verantwoordelijk voor diëten van de gasten. Vanwege de gezondheid van Willy zijn ze samen ook vijf jaar mee geweest, helaas niet als vrijwilligers maar als gasten. Voor het vele vrijwilligerswerk heeft Dick een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen in de vorm van Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft maandagmorgen 3 juli een bezoek gebracht aan het briljante paar vergezeld van een ingelijste huwelijksactie van 1952 en een fraai bloemstuk.

Betonnen fietspad weer open

GROESBEEK – Het betonnen fietspad en het bruggetje nabij het Grotje werd twee weken geleden hermetisch afgesloten, doordat er een deel van een balk van het bruggetje op het fietspad terecht was gekomen.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft geen enkel risico genomen en heeft zowel het fietspad alsmede het bruggetje uit voorzorg afgesloten. Enkele dagen geleden heeft Prorail (eigenaar van het bruggetje) laten weten dat het fietspad weer geopend mag worden, maar dat het bruggetje tot nader orde afgesloten moet blijven. Desondanks nemen wandelaars en zelfs wielrenners / mountainbikers de afsluiting van het bruggetje niet zo nauw en proberen ondanks de afsluiting toch nog over het bruggetje te komen.

Koninklijke onderscheiding voor Harrie Coerwinkel in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Even voordat het Historisch Vervoer zondagmorgen voor de dertigste maal de toertocht van start ging vanuit Millingen om via Duitsland en Groesbeek weer terug te keren naar Millingen aan de Rijn, stond Harrie Coerwinkel een verrassing te wachten.

In de jurywagen op het Kastanjeplein midden in het centrum van Millingen verscheen plotseling burgemeester Slinkman van Berg en Dal. Slinkman deelde de heer H.F.W. (Harrie) Coerwinkel mee, dat hij benoemd was door Koning Willem Alexander als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Harrie kreeg de Koninklijke onderscheiding als mede-oprichter en bestuurslid van de stichting Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn. Harrie is al jaren de drijvende kracht achter dit evenement dat jaarlijks vele duizenden mensen naar het Rijndorp trekt. Daarnaast is Harrie verkeersregelaar bij de diverse andere evenementen, die in Millingen plaats vinden en is hij initiatiefnemer van de jaarlijkse Ploegdag.

Beweegtuin Millingen dicht van 15 juli tot 1 september

MILLINGEN - Van 15 juli tot en met 1 september is de beweegtuin op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn gesloten.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de Kick-off dag van SC Millingen en Odio zijn ook de coaches van de beweegtuin aanwezig. Om 15.30 uur zullen zij een demonstratie geven.

Spionagetraining in museum

GROESBEEK - Volg een spoedcursus om spion te worden op woensdag 12 juli in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis! Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Loshangende takken gevaar voor verkeer in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een gast van camping Cantecleer aan de Biesseltsebaan in Groesbeek ontdekte woensdagavond tijdens een wandeling dat bij een boom langs de Bieseltsebaan ter hoogte van de splitsing naar Malden twee grote takken boven de weg los hingen.

De takken hingen zo laag dat ze een gevaar vormde voor het verkeer. De gealarmeerde brandweer van Groesbeek heeft beide takken verwijderd. De politie heeft tijdens de werkzaamheden de Biesseltsebaan aan beide kanten afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer.

Waterleidingbreuk bij Persingen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

PERSINGEN - In de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 juni is er rond 03.00 uur een spontane waterleidingbreuk ontstaan bij Persingen, waardoor de polder tot aan Millingen aan de Rijn zonder water zat.

Na lang zoeken door medewerkers van Vitens werd op het kruispunt Persingensestraat - Dyck Graaf van Wijckweg het lek ontdekt. In een weiland in de buurt werd een afsluiter dicht gedraaid, bij de Sint-Hubertusweg werd de water toevoer omgeleid en tegen 10.00 uur stroomde er weer water uit de kraan. De lek zo bleek later lag precies onder het wegdek waardoor firma ABX Zaagmij werd ingeschakeld om het 40 cm dikke wegdek te door te zagen, zodat met de herstelklus kon worden begonnen die tegen 19.00 uur was geklaard. Hoeveel aansluitingen zijn getroffen door de storing is niet bekend.

Makelaar oorzaak gaslek in Ooij

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – De bewoners in de omgeving van de Alverstraat in Ooij hebben dinsdag al de gehele middag een gaslucht geroken maar dinsdagavond tegen 22.00 uur was de gaslucht zo sterk dat de brandweer van Beek werd gealarmeerd.

De brandweer was op dat moment aan het oefenen bij het Hollands-Duits gemaal zodat het hele korps ter plaatse ging. Er werd inderdaad een sterke gaslucht gemeten, waarna Liander werd verzocht ook direct er te komen. De oorzaak is dat een makelaar dinsdagmiddag een verkoopbord in de tuin van een woning aan de Alverstraat 16 in de grond had geslagen en daarbij een gasleiding heeft geraakt. Even na half elf kwam Liander en heeft de kapotgeslagen gasleiding vervangen. De gaslek heeft voor het nodige bekijks gezorgd.

13 / 24

14 / 24

Eindfeest zorgt voor drukte op schoolplein Sint-Martinusschool

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het was een behoorlijke drukte op het schoolplein van de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn ter gelegenheid van het eindfeest.

Voor het jaarlijkse eindfeest was er niet alleen voor alle leerlingen, ook voor de ouders was er een programma gemaakt dat er zijn mocht. Voor de leerlingen die het komend schooljaar een klas hogerop komen of de school helemaal gaan verlaten waren er diverse spelen. Tussen de spelen door was er van alles lekkers op het plein de verkrijgen zoals friet, ijs en popcorn. Nog enkele weken en dan kunnen de leerlingen en leerkrachten weer gaan genieten van een welverdiende vakantie.

Het Bloeifestival in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zaterdag 8 juli vindt bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica het 100-jarig jubileum feest van stichting Berg en Dals Bloei 'Het Bloeifestival plaats. Het festival is georganiseerd voor alle inwoners en oud-inwoners van Berg en Dal.

Vanaf 15.00 uur ‘s middags is het festival op het terrein van Fletcher Hotel-Restaurant Erica geopend voor al het publiek. Om 15.15 uur zal de eerste act van start gaan. Dit is de Verhalenjurk van Tante Theater: de grootste jurk van de wereld waarop zoveel mogelijk mensen plaats kunnen nemen, zingen en springen. In het 4-sterren Fletcher hotel is gedurende het festival een doorlopende tentoonstelling van Stichting Heemkunde te bezichtigen. Er zijn kermisattracties zoals een rodeostier, draaimolen, springkussens en grote waterballen op de vijver waar je in kunt lopen. Ook zijn er diverse foodtrucks aanwezig. Wethouder Sylvia Fleuren zal om 16.15 uur een korte toespraak houden. Rond 18.00 uur zal er een spectaculaire dansworkshop plaatsvinden. De band New Leaf treedt om 20.00 uur op en zal de avond afsluiten in Fletcher Hotel-Restaurant Erica.

Fotografeer je favoriete plek in de gemeente Berg en Dal!

BERG EN DAL - In november opent Stichting Monument en Landschap het Pop Up Museum Berg en Dal, een reizende tentoonstelling op drie locaties: in Ubbergen, Millingen en Groesbeek. De werken zijn afkomstig uit de kunstcollecties van de vroegere MUG-gemeenten. Het gaat hierbij om mooie, interessante en onbekende plekken, gezien door de ogen van meestal lokale kunstenaars.

Zij hebben zich laten inspireren door het eigen karakter van onze dorpen en het dorpse landschap. Van huisje, boompje, beestje tot het werk en de cultuur. "Wij zijn benieuwd wat uw favoriete en inspirerende plekken zijn, als inwoners van onze nieuwe gemeente. Om dit met elkaar te delen verzamelen wij uw bijdragen in een 'Fotoalbum' als aanvulling op het werk van de kunstenaars.

Op onze eerste oproep reageerden al heel wat inwoners. Zij stuurden vooral foto’s van mooie natuurplekjes in onze omgeving. Om het beeld compleet te maken ontvangen wij ook graag foto’s van uw woon- of werkomgeving, straatbeelden, het dorpsplein... alles is goed! U kunt uw foto met een korte toelichting (maximaal 3 regels) tot 30 juli aanleveren per e-mail aan: popupmuseum@monumentenlandschap.nl."

Wim Hamelink: gouden jubileum als Pluryn-cliënt in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op 20 juli is het exact vijftig jaar geleden dat Wim Hamelink op 21-jarige leeftijd zijn intrede deed bij de toenmalige Groesbeekse Tehuizen.

Wim is in Amsterdam geboren en omdat zijn moeder hem en zijn zus niet kon verzorgen, kwamen ze in een weeshuis terecht in Haarlem vandaar in Middelburg en nu al 50 jaar in Groesbeek. En daar voel ik me helemaal thuis, laat Wim weten. "Ik zou beslist niet meer uit Groesbeek weg willen." Wim maakte kennis met Groesbeek in De Goede Rede aan de Houtlaan waarna hij verhuisde naar De Muntberg en het Gezins Vervangend Tehuis (GVT) aan de Kasteelhof en woont nu al elf jaar in zelfstandig begeleid wonen aan de Sint-Antoniusweg in Groesbeek.

In zijn woning is zichtbaar duidelijk wie zijn idool is: Elvis Presley, waarvan hij bijna alle lp's, platen en cds en niet te vergeten tientallen foto's in zijn bezit heeft. Met de Elvis-fanclub is Wim zelfs twee weken lang naar het Amerikaanse Graceland en Tupelo geweest– waar ze als hoge gasten werden ontvangen – en heeft er het geboortehuis, het ziekenhuis en de begraafplaats van Elvis bezocht. Met carnaval haalt Wim elk jaar weer zijn Elvis-outfit voor de dag.

Inmiddels is Wim een echte Groesbeker geworden, kent veel mensen en is er aardig ingeburgerd. Twee dagen is de week is Wim te vinden in de zorgboerderij in Wyler en verricht daarnaast diverse werkzaamheden bij De Groesbeekse Boys sinds hij op de Breedeweg woont. Wim is ook lid van de bond van Ouderen in Breedeweg. Overdag past Wim op zijn eigen hond Puck en Sam de hond van zijn vriendin Truus Wolters. Het gouden Groesbeeks jubileum zorgt ervoor dat Wim en zijn Truus diverse verrassingen te wachten staat waaronder, dat is in ieder geval zeker, een barbecue.

Jongens-15 wint zilver op NK

NIJMEGEN - Bushi Arnhem heeft op 17 juni in Nijmegen met drie judo jeugdteams deelgenomen aan het NK-teams. Het jongensteam -15 behaalde het zilver. De meisjesteams -12 en -15 werden beiden vijfde.

Op zaterdag 17 juni was het Triavium voor de teamwedstrijden door de JBN omgebouwd tot judotempel. Op zes wedstrijdmatten werd gestreden om de Nationale titel in verschillende leeftijdscategorieën (-12 en -15). Het jongensteam -15 van Bushi Arnhem startten het team toernooi voortvarend. De eerste wedstrijd werd gewonnen met 4-1 waarna de weg naar de finale veilig werd gesteld door met 3-2 te winnen. De finale verloren ze met 2-3 van het sterke team van Mahorokan uit Zuid-Holland.

De meisjes onder de 12 jaar moesten direct tegen een sterke tegenstander beginnen en verloren hun eerste partij met 5-0. In de herkansingen wisten ze zich goed terug knokken en wonnen ze met 3-2. In de derde teamwedstrijd om het brons was het spannend. Deze partij werd met 3-2 verloren.

De meisjes onder 15 jaar verloren hun eerste partij met 1-4. In de herkansing revancheerden ze zich door overtuigend met 4-1 te winnen. In de wedstrijd om de derde plaats was het tot de laatste partij spannend. Ze waren dichtbij een brozen plak, maar verloren nipt met 2-3.

Mooi om te zien hoe de jeugd al op dit niveau kan presteren en ze elkaar steunen.

Wilt u onze judoka’s in actie zien? Dit kan op het Bushi-toernooi dat op op 8 juli in sportcentrum De Laar-West gehouden wordt. De entree is gratis. Het plezier in de judosport staat die dag centraal.

Groesbeekse bedevaart naar Kevelaer

GROESBEEK - Ook dit jaar vertrekt er vanuit de parochie weer een bedevaart naar Kevelaer. Het wordt de 222e keer, en zeer veel mensen zijn ons dus al voorgegaan. Dit jaar is de bedevaart op dinsdag 10 augustus.

Wie mee wil met de bus kan zich opgeven op onderstaande adressen en in de sacristieën voor en na de missen; graag uiterlijk vóór zondag 30 juli. Wilt u die uiterste datum in de gaten houden in verband met de reservering van de bus(sen)! Gevraagd wordt contant te betalen (tien euro per persoon).

Het programma in Kevelaer is als volgt:

- vanuit de bus in processie naar de basiliek onder begeleiding van leden fanfares Wilhelmina en Edelweiss.

- 11.15 uur Heilige Mis, in de basiliek

- 14.00 uur Lof met uitstelling van het Allerheiligste, in de basiliek

- ca. 14.45 uur Kleine kruisweg, aansluitend aan het lof, op de kruiswegplaats forum Pax Christi.

De bussen vertrekken 's middags om 17.00 uur weer uit Kevelaer vanaf de Peter Pumpeplatz. Natuurlijk kan men ook op eigen gelegenheid naar Kevelaer reizen.

"We hopen weer op een grote schare mensen uit heel Groesbeek, die de processie naar de kerk lopen en de diensten zullen bijwonen in de prachtige basiliek." Opnieuw zal pastor Van Gestel voorgaan in de mis en ook in het lof en in de kruisweg. Leden van de koren van de nieuwe parochie Cosmas en Damianus, luisteren de diensten op. Ook zijn er enkele solisten, en er is ook weer fanfaremuziek. Maar als alle kerkbezoekers samen zingen is dat overweldigend !

"Nog nooit meegegaan? Het is echt een bijzondere ervaring. Eén keer meegegaan en misschien komt u dan wel vaker. We wensen iedereen bij voorbaat een mooie en zinvolle dag."

Vertrektijden en opstapplaatsen:

9.30 uur Kerk Berg en Dal        

9.45 uur Kerk De Horst

10.00 uur Kerk centrum

10.00 uur Kerk Breedeweg

Opgave-adressen voor deelname en misintenties (gratis):

Dhr. S. Meilink Fretstraat 15

Dhr. H. Janssen Grafwegen 10

Mw. W. Bleize Jonkershof 38

Mw. A. Roelofs Oude Kleefsebaan 38

Dhr. G. van Doorn Paulus Potterweg 38

Pastoraal centrum Kloosterstraat 2

Pastorie Breedeweg St. Antoniusweg 2

Ook vóór en na de missen in de kerken kan nog worden opgegeven; ook daar tot uiterlijk 30 juli! Bij aanmelding graag het geld (10 euro per persoon, gepast) bijvoegen in een enveloppe met de naam/ alle namen op of in envelop, zo vraagt Het broederschap Kevelaer.

Lekker hardlopen en wandelen

REGIO - Meld je nu vast aan voor een nieuw seizoen hardlopen of wandelen, want na de zomer gaat 'Lekker Lopen' meteen weer van start! In week 35 starten in ieder geval drie beginnersgroepen hardlopen en bij voldoende belangstelling nog twee nieuwe beginnersgroepen hardlopen en één nieuwe wandelgroep.


Voor de gemeente Berg en Dal kunnen beginnende hardlopers terecht in Millingen aan de Rijn (vrijdagmorgen) en Berg en Dal (dinsdagmorgen), maar ook centrum Nijmegen (dinsdagvond) en Heumensoord (woensdagmiddag en vrijdagmiddag) zijn mogelijkheden.
De wandelaars worden wekelijks verrast met steeds een nieuwe startplaats. Trainer Gerrit Jan Griepsma laat hen alle mooie plekjes in de wijde omgeving van Nijmegen ontdekken.
Ook in de groepen voor (licht-)gevorderde hardlopers en de twee andere wandelgroepen is nog (volop) plaats voor nieuwe deelnemers. “Ik ga uit van ieders mogelijkheden en houd in de gaten dat de deelnemers het goede evenwicht vinden tussen grenzen verleggen en niet te forceren. Plezier in het hardlopen of wandelen, de gezelligheid van de groep en de stimulans doordat je samen loopt zijn voor mij belangrijke zaken”, aldus Gerrit Jan. Meer info staat op www.lekkerlopen.com of bel ervoor Gerrit Jan op 06 37475949.

Leerlingen 't Vossenhol bedanken hun ouders

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De traditionele jaarafsluiting van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek stond woensdagavond in het teken van dank aan de ouders en vrijwilligers. Voordat de leerlingen voor het voetlicht traden, speelde het opleidingsorkest van fanfare Wilhelmina enkele nummers.

De leerlingen hadden de gehele dag een workshop gehad van Beat It slagwerkopleidingen. Het viel op dat het merendeel van de ruim 240 leerlingen muzikaal was, want woensdagavond gaven ze op de speelplaats een voorstelling weg die er zijn mocht. Verschillende instrumenten zoals koebel, tamboerijn, schudeitjes, boomwhackers maar ook olievaten en emmers passeerden de revue. Hiermee werd de dank van de leerlingen op een primitieve muzikale wijze aan de ouders en vrijwilligers overgebracht. Na afloop van het optreden kregen de leerlingen drinken met iets lekkers, evenals ook de ouders en vrijwilligers.

Na maanden van hard werken Expo 100 jaar Martinusschool

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Na maanden van hard werken, verzamelen via diverse kanalen zoals oud-leraren, ouders en oud-leerlingen en niet te vergeten de talloze telefoontjes zit hun taak erop.

De initiatiefneemsters Karin Derks, Pascale Jansen en Nicole Janssen hebben ook diverse archieven doorzocht om documenten van hun school van vroegere tijden op te duiken en daarin zijn ze geslaagd. Het is een expo geworden die een uitstekend beeld geeft van de Millingse basisschool van toentertijd en nu. De dames werden tijdens de opening van de expo in de bloemetjes gezet als dank voor hun vele werk dat zij de afgelopen maanden hebben verzet. Samen met het hoofd van de school Vincent Scholte werd er een foto gemaakt door fotograaf Peter Hendriks van Hét Gemeente Nieuws.

Omloop der Zevenheuvelen: klaar om u te ontvangen

BERG EN DAL - Zondag 9 juli is de 1e Omloop der Zevenheuvelen – een wielerevenement – in Berg en Dal. "We zijn er helemaal klaar voor", zegt organisator Joost van Wijngaarden, nadat ook de laatste vrijwilligers zich hebben gemeld. "We danken de lokale media en uiteraard de mensen zelf voor de aanmeldingen."

"Alleen in samenwerking met omwonenden en ondernemers, kan zo'n evenement een succes worden", zo vervolgt Van Wijngaarden. In samenwerking met het professionele verkeersbureau Loendersloot zijn uitgekiende omleidingsroutes, inclusief verkeersregelaars, vastgesteld om zo de overlast voor de omgeving te minimaliseren.

Het unieke van de Omloop der Zevenheuvelen is de combinatie van een toertocht met wielerwedstrijden onder auspiciën van de KNWU gedurende de dag, inclusief bedrijvenmarkt en horecaplein. De toertocht is voor een ieder toegankelijk (wielrenner, e-biker, handbiker, etc.) en omvat 3 verschillende afstanden: 60, 80 of 100 km: start van 8.00-9.30 uur te Holthurnsche Hof. Opgeven kan via www.omloopderzevenheuvelen.nl of op de dag zelf bij de start. Er worden vier verschillende wielerwedstrijden verreden; starttijden zijn: 9.30 uur -Sportklasse/amateurs, 11.30 uur -Recreanten, 13.45 uur -Elite/Beloften en 16.00 uur -Junioren.

Op het horecaplein wordt tevens de Tour de France op grote tv-schermen getoond: de bergetappe door de Vogezen. Van Wijngaarden: "Volgens Piet Paulusma ziet de voorspelling er voor aanstaande zondag goed uit, dus dat kan gezellig worden; live getuige zijn van de wielersport onder het genot van een hapje en een drankje. Ik zou zeggen 'oant' 9 juli, wij zijn klaar om u te ontvangen!"

Selfie Ster-voorzitter Theo Giesbers

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmorgen heeft de oud-profwielrenner Maarten Tjallingi samen met gedeputeerde Markink en wethouder Sylvia Fleuren een selfiebord onthuld op het hoogste punt in Berg en Dal te weten 95 boven NAP.

Dat hoogste punt is op de Zevenheuvelenweg en nabij de ingang van Boerderij Camping Nederrijkswald is een groot selfiebord geplaatst waar ongetwijfeld gezien de prachtige foto op het bord (een peloton wielrenners die op de Zevenheuvelenweg aankomen racen met als kopman de selfie). Een van de eerste die op het selfiebord werd gefotografeerd was de voorzitter van de STER (mede-initiatiefnemers van het bord) en oud-wethouder Theo Giesbers. Gegarandeerd zullen velen oftewel ontelbaren hen volgen.

19 / 24

Horeca en verenigingen niet dichter bij elkaar op APV-avond

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagavond was het een drukte van jewelste tijdens een APV-infoavond in het gemeentehuis in Groesbeek. In totaal waren er 100 afgevaardigden van vooral verenigingen en in mindere mate afgevaardigden van horeca op deze avond af gekomen.

Burgemeester Slinkman opende de avond waarin hij mededeelde dat de gemeente verplicht is een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te hebben, die recht doet aan de gehele gemeente Berg en Dal. Slinkman betreurde het dat het niet gelukt is om als horeca en de twee schutterijen uit Millingen met èèn standpunt naar buiten te komen. Het collegebesluit is om de uitzondering die de schutterijen in Millingen aan de Rijn al jaren hebben om die instant te houden vanwege het ontbreken van een Dorpshuis, aldus Slinkman. Zij mogen zes feestjes houden, die niet schutterij-gerelateerd zijn, terwijl de overige paracommerciële instelling binnen de gemeente Berg en Dal er maar vier mogen. En dat was eigenlijk de rode draad die door de hele infoavond heen ging.

Namens de nieuwe werkgroep horeca liet de heer Kennis weten dat de horeca zich niet kan vinden in het concept APV. "Wij als horeca hebben het gevoel dat wij door het college slecht gehoord zijn. Het is lastig voor horecamensen om in het openbaar hierover te praten waar de verenigingen bij zijn, zij spreken zich niet graag uit omdat zij bang zijn daardoor klanten te verliezen. Dat is ook de reden dat er maar weinig horecamensen aanwezig zijn", aldus Kennis. "Het voorliggende APV voorstel leidt ongetwijfeld tot een ongelijk speelveld. Oneerlijke concurrentie moet worden tegen gegaan, gelijke monniken gelijke kappen."

Kennis verbaasde zich over het feit dat er een uitzondering wordt gemaakt met de twee schutterijen in Millingen omdat er geen dorpshuis is. Hiermee gaat het college aan de plaatselijke horeca voorbij. Namens de twee schutterijen – die overigens akkoord gaan met de concept APV – zijn zijn zij van 10 tot 15 commerciële feesten teruggegaan naar zes en hebben zelfs de horecavergunning moeten inleveren, aldus de secretaris Heijmink van OEV (Dreuge).

Larijs van (De Natte) liet weten dat de verenigingen in Millingen activiteiten organiseren van de hele horeca haar vruchten van plukt, zoals carnavalsoptocht en komend weekend Historisch vervoer. De hele APV staat of valt bij handhaven. Daar waren diverse aanwezigen waaronder raadsleden het over eens. Ook werd door enkele spreker(ster) naar voren gebracht waarom er niet wordt opgetreden tegen feesten op campings en illegale zuipketen (die er ook in Berg en Dal zijn) en zelfs worden er bruiloften en feesten in sportkantines gehouden, vroegen zij zich af.

Ook werden er opmerkingen gemaakt over cafetaria's in sportkantines en dorpshuizen waar warme maaltijden te verkrijgen zijn. Het concept APV wordt in de carrousel word donderdagavond 29 juni behandeld waarna op 13 juli de gemeenteraad een definitief besluit zal nemen. Burgemeester Slinkman deed nogmaals een beroep op horeca en schutterijen in Millingen om onderling in gesprek te gaan en er uit te komen. Hij stelde als laatste voor om de APV tot het einde van deze raadsperiode 2018 vast te stellen en dan een nieuw besluit nemen.

Leerlingen bewust van gevaar smartphones in verkeer

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – Wethouder Alex ten Westeneind van de Gemeente Berg en Dal heeft samen met Veilig Verkeer Nederland de 25 leerlingen van groep 8 van basisschool Breedeweg bewust gemaakt van het gebruik van smartphones in het verkeer.

Veel kinderen zijn op de weg alleen maar bezig met de smartphone en letten daarbij weinig en in sommige gevallen helemaal niet op het verkeer. Niet alleen het bellen of kijken op de smartphone is gevaarlijk in het verkeer, ook het muziek luisteren met twee dopjes in de oren veroorzaakt de nodige ongevallen.

Na een uitvoerige gastles over de gevaren en voorbeelden van het gevaar van het gebruik van de smartphones in het verkeer waren de leerlingen het over drie actiepunten eens:
1. In het verkeer het geluid van de smartphone uitzetten.
2. fietsapp modes aanschaffen die smartphones uitschakelen tijdens het fietsen
3. muziek via de smartphones beluisteren met één oortje in plaats van twee
Na de gastles werden de afspraken met de leerlingen van groep 8 ondertekend, ook door wethouder Alex ten Westeneind van Berg en Dal. Ten Westeneind vond het een interessante les en hoopte dat de leerlingen zich er nu van bewust zijn hoe gevaarlijk een smartphone in het verkeer kan zijn.

Burgemeester Slinkman bezoekt jaarfeest Senioren Op De Heuvel

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het Voorzieningenhart Op De Heuvel waar op dat moment het jaarfeest plaatsvond van Seniorenvereniging 'Op De Heuvel '.

Het feest ging gepaard met muziek en vooral dans waarbij, de senioren lieten zien dat ze het dansen nog niet verleerd waren. Maar daar zorgde Theo Gerrits (Theo van Blitz) wel voor. Hij wist de stemming er in te brengen en erin te houden. Rond vijf uur kregen de honderd gasten een koud en warmbuffet voorgeschoteld, dat er zijn mocht. Secretaris Gerard Phoelich was blij dat de seniorenvereniging Op De Heuvel weer bloeit als nooit tevoren. "Momenteel hebben we liefst 117 leden en daar zijn we best blij mee", aldus Gerard. De leden kunnen ook gebruik maken van de diverse activiteiten zoals bingo, koerseballen, gymen enzovoort.

Jasper Bons overtuigend kampioen

GROESBEEK - Met een score van 11 punten uit 13 partijen liet Jasper Bons er geen twijfel over bestaan wie in het seizoen 2016-17 de beste speler van schaakclub Pion was.

Omdat Jaspers laatste partij in de competitie niet gespeeld kon worden door afwezigheid van zijn tegenstander, speelde hij een partij minder dan zijn concurrenten, maar dat maakte al niet meer uit. Luuk de Ruijter werd tweede met 10 punten uit 14 partijen.

De Groesbeekse schaakcompetitie was het afgelopen seizoen het sterkst bezet van de afgelopen jaren. Dat kwam enerzijds doordat bijna alle sterke spelers meededen, waaronder zelfs een vanuit Hattem. Anderzijds is het niveau van enkele leden gestegen. De twee jongste spelers, Jasper en Olav Schoonenberg, naderen de Nederlandse top-100, maar ook de pensioengerechtigde Luuk de Ruijter maakt een ware revival mee. Hij werd seniorenkampioen van Nederland en zijn rating stijgt als die van een schaakgekke tiener.

Jasper Bons bleef ze dus allemaal de baas. Hij werd eerder kampioen, maar dat was na een spannende strijd met verschillende troonpretendenten. Jasper bleef zich echter ontwikkelen door serieuze training, openingssstudie en het spelen van toernooien, en met resultaat: dit seizoen was hij ongenaakbaar.

Berg en Dalse veteranen warm ontvangen in Bevrijdingsmuseum

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – In totaal waren er woensdagmiddag enkele tientallen veteranen met aanhang naar het Bevrijdingsmuseum gekomen voor de traditionele Veteranendag. Namens het bevrijdingsmuseum werden de gasten welkom geheten door de directeur van het museum Wiel Lenders die meedeelde dat er een nieuw museum aan ligt te komen.

Het nieuwe museum wordt in totaal 1000 m2 groter dan het huidige museum is. Daarnaast hield hij de aanwezigen voor dat alle oorlogen liefst 70 miljoen slachtoffers hebben geëist. Hij had veel respect voor het goede werk wat de veteranen in de loop der jaren voor de vrede hebben betekend. Burgemeester Slinkman heette naast de veteranen ook de meegekomen echtgenotes welkom, want voor een militair is het thuisfront het belangrijkst houvast, aldus Slinkman. "Zeker op een verre en gevaarlijke missie is het belangrijk te weten dat het thuisfront een veilige baken is", vervolgde Slinkman. "Velen van u hebben als vrijwilliger of als dienstplichtig militair een bijdrage geleverd in gebieden waar onzekerheid en onveiligheid aan de orde van de dag was. De omstandigheden waarin u uw missie heeft vervuld, waren dikwijls zwaar, omdat u getuige was van geweld, sterven en ander leed."

De gemeente Berg en Dal telt 200 militaire veteranen niet alleen uit de Tweede Wereld Oorlog maar ook veel jonge veteranen die deel hebben genomen aan diverse vredesmissies, zo besloot burgemeester Slinkman zijn toespraak. Hij gaf het woord vervolgens aan Björn Ceelen die uitgezonden is naar Irak, Afghanistan, Tsjaad en onlangs in 2016 naar Somalië. Het was muisstil toen Björn over zijn ervaringen in Somalië sprak, je kon een speld horen vallen... Daarna was het een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.

KVW Groesbeek (nog) niet uitverkocht

GROESBEEK - Zaterdag 24 juni stond de kaartverkoop van KVW Groesbeek op de planning. Een groot deel van de kaarten is die dag verkocht maar er zijn nog kaarten beschikbaar!

"Hoe kunt u een kaartje bemachtigen? Door telefonisch contact op te nemen met Hannie Wollenberg. Dit is nog tot dinsdag 11 juli mogelijk. Zij is te bereiken op het telefoonnummer van KVW: 06 12641046. Voor meer informatie verwijzen we u naar onze vernieuwde website: www.kvwgroesbeek.nl."

Nederrijkswald wordt Epicenter of Cycling 'Ketelwoud' van Nederland

BERG EN DAL – De initiatiefnemer Edward Troost maakte donderdagmorgen na de onthulling van het Selfiebord bekend dat de Boerderij camping Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg 47 in Berg en Dal sinds vandaag het Epicenter of Cycling 'Ketelwoud' van Nederland wordt.

Troost wil met name de schoonheid van dit gebied met andere delen en wil hiermee Berg en Dal nog meer op de kaart zetten als die al is. Hier kunnen de fietsers, wielrenners pas echt genieten. Het Ketelwoud moet je met eigen ogen zien en ervaren, aldus de fietscoach. Berg en Dal heeft een verrassend en uitdagend fietsgebied. Hij dankte ook de familie Müskens van de Boerderij Camping Nederrijkswald, waar de wielrenners en recreatieve fietsers vanaf heden welkom zijn. Vanaf hier zullen vanaf heden de grootste en mooiste fietsevenementen van start gaan, aldus Troost. Samen met de ex-top wielrenner Maarten Tjallingi gaf hij het startsein voor het 'Ketelwoud'.

Leg geloof vast!

GROESBEEK - Zomertijd: een tijd om met ontspannen ogen rond te kijken. Wat zou het leuk zijn in de zomermaanden eens op zoek te gaan naar waar geloof te vinden is. Misschien ziet u geloof in een kerk, in een lief gebaar of in de natuur. Wij zijn benieuwd.

Maak er een foto van, vertel wat u ziet en plaats het op onze facebookpagina: ‘Paraochie Cosmas en Damianus’ of ‘Protestantse Kerk Groesbeek’. U mag de foto en toelichting ook per mail opsturen naar de pastores Janneke Ruijs: ruijsjanneke@hotmail.com of Isabel van Baal: isabel@cosmasendamianusgroesbeek.nl.

De mooiste foto zetten we na september op onze beide websites in een gouden lijst! De maker krijgt bovendien een lekkere gezegende lunchbon. Voor deze zomer is ons motto: Keep calm and make a picture.

Maximale bedrag bingo-jackpot moet eruit

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen heeft het maximale bedrag bereikt van 400 euro. Om die reden worden op donderdag 6 juli vier extra bingorondes gespeeld.

Van die extra rondes levert een rijtje 25,00 euro op en een volle kaart 75,00. Uiteraard zal er ook gespeeld worden om de wekelijkse hoofdprijs van 250 euro en om de nieuwe jackpot, die weer start met 50,00. Het is dus beslist de moeite waard om op donderdagavond aanwezig te zijn. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingo begint om 20.00 uur.

KBO Beek doet meer voor uw gezondheid...

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - De KBO Beek heeft twee fietsclubs. Iedere maandagochtend wordt er gestart om 10.00 uur vanaf het tunneltje; er zijn verschillende routes, die halverwege uitkomen bij een gezellig rustplaats waar een kopje koffie genuttigd wordt. Contactpersonen zijn hier Mieke en Gerrit Groothuijse, 024 3564491.


Iedere laatste vrijdag van de maanden april tot en met september vindt de grote fietstocht plaats, enkele uren heerlijk ontspannen fietsen in een gezellige sfeer genieten van hetgeen geboden wordt. Gestart wordt er om 10.00 uur bij het tunneltje. Contactpersoon en KBO Beek-fotograaf René Hendriks: 024 6843085
Wandelen staat ook hoog in het vaandel bij de KBO Beek, iedere woensdagmorgen wordt er om 10.00 uur gestart bij het tunneltje, er wordt normaal gelopen, de conversatie onderling is een bindende factor tijdens de tocht waarbij ook de koffie niet vergeten wordt.
Contactpersonen Ans ter Huurne-Kouijzer, 024 6842400 en Annie Gielen 024 6841281. Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek, geeft graag alle uitleg.

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen heeft het maximale bedrag bereikt van 400 euro. Om die reden worden op donderdag 6 juli vier extra bingorondes gespeeld.

Van die extra rondes levert een rijtje 25,00 euro op en een volle kaart 75,00. Uiteraard zal er ook gespeeld worden om de wekelijkse hoofdprijs van 250 euro en om de nieuwe jackpot, die weer start met 50,00. Het is dus beslist de moeite waard om op donderdagavond aanwezig te zijn. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingo begint om 20.00 uur.

Voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek is iedere woensdag van 11.00 tot 14.00 uur een inloop en ontmoeting waar men elkaar kan ontmoeten en kunt bijkletsen over ditjes en datjes.

Er zijn speciale woensdagen dat er bijzondere activiteiten worden gehouden waarvoor een kleine bijdrage van de deelnemers gevraagd wordt:
5 juli Crea bea avontuur 1,00
12 juli Zeep maken 1,50
19 juli Kaarsen maken 1,50
9 augustus Bonbons maken 2,00
16 augustus 1,00
23 augustus Nagels 5,00 (hiervoor dient men zich op te geven bij lisanne.bron@fortewelzijn.nl)

30 augustus Kaarten maken 1,00.

Kermisattracties vernield in Beek

BEEK – Zondagmorgen werd ontdekt dat op het kermisterrein in de nacht van zaterdag op zondag diverse vernielingen waren aangericht bij kermisattracties.

De kermisexploitanten bemerkten zondagmorgen dat er vernielingen waren aangericht aan de kassa van de draaimolen. Ook de oliebollenkraam is doelwit geweest van de vandalen. De politie neemt de ergerlijke vernielingen hoog op en verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen via 0900 8844.

Groep 8 onderzoekt eigen omgeving

Leerlingen van groep 8 tijdens de excursie bij De Bruuk Foto: BS Op De Horst

Foto: BS Op De Horst

GROESBEEK - In één van de laatste weken van het schooljaar hebben de leerlingen van groep 8 van basisschool Op De Horst hun kennis en kunde getoond tijdens de projectweek 'Van De Bruuk tot De Horst'. Tijdens dit project werden verschillende onderwerpen nauwkeurig onderzocht. Aandacht werd onder andere besteed aan de ontstaansgeschiedenis van De Horst, het Groesbeeks dialect en de natuur rond de school.


Een zestal vrijwilligers van de Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) heeft de leerlingen meegenomen naar de omgeving van natuurgebied De Bruuk. Vanaf de afvalberg kregen ze een goede indruk van de bijzondere omgeving waarin zij leven. Verder zagen zij zeldzame planten en dieren in de unieke graslanden bij De Bruuk.
Dinsdagmiddag stond in het teken van een uitgebreid onderzoek van De Leigraaf. Langs het natuurbelevingspad werden planten en dieren geteld en de waterkwaliteit, de stroomsnelheid en de diepte van de beek bepaald. De week werd afgesloten met presentaties van de leerlingen. Voor de groep met de beste resultaten was een wisseltrofee beschikbaar.


Dit schoolverlatersproject is voor het eerst georganiseerd door basisschool Op De Horst in Groesbeek, een school waar ervaringsgericht onderwijs centraal staat en kwam mede tot stand met de steun van Easy-Life (watertestset), Gera Sportprijzen en het Nationaal Sleepvaartmuseum. Meer informatie over de school en ervaringsgericht leren kan men verkrijgen bij de school (024 3976072) of via www. bs-opdehorst.nl.

Gebruikers centraal tijdens open dag Kulturhus

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Het twee jaar oude Kulturhus in Leuth heeft vrijdag de deuren wijd wagen open gezet waarbij de gebruikers centraal stonden. De bezoekers werden op de hoogte gesteld over de activiteiten die er allemaal plaats vinden.

De vaste gebruikers zijn de leerlingen van basisschool 't Bijenveld en niet te vergeten kinderopvang Partou. Ook de bibliotheek Gelderland Zuid is in het gebouw gehuisvest. Het kookhus waar wekelijks inwoners uit Leuth en omgeving komen om samen een hapje te eten en elkaar te ontmoeten, heeft ook een vaste stek in het Leuthse Kulturhus. Daarnaast wordt de sportzaal veelvuldig gebruikt om in teamverband te sporten. Van de open dag werd tevens gebruik gemaakt door basisschool 't Bijenveld, zodat de ouders en grootouders getuige waren van de manier waarop tegenwoordig onderwijs wordt gegeven en konden ze tegelijkertijd een kijkje nemen bij kinderopvang Partou en het peutercafé.

De bezoekers konden deelnemen aan de diverse workshops en demonstraties, zoals van onder andere de Nijmeegse turnvereniging Hazenkamp, training van de KBO-gymgroep en dansschool DeD. Wethouder Erik Weijers liet weten dat het Kulturhus een plaats veroverd heeft in Leuth, waaraan zeer zeker behoefte is, gezien het stijgende aantal bezoekers, aldus Weijers. Vervolgens onthulde burgemeester Slinkman een nieuw verwijsbord, zodat iedereen op de hoogte gesteld wordt wie er in het Leuthse Kulturhus gevestigd is. De open dag werd vervolgens afgesloten met een fantastisch optreden van het plaatselijke mannenkoor Vox Virorum.

Groesbeekse carnavalswielrenner naar Winterswijk verhuisd

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dat hotel-café-restaurant De Oude Molen aan de Molenweg in Groesbeek een wielrennerstop is, is alom bekend. Zondagmorgen stond op de parkeerplaats bij De Oude Molen aan de Molenweg in Groesbeek een auto met aanhanger met daarop een grote carnavalswielrenner erop.

Menigeen die langs kwam rijden verbaasde zich erover waarom de prachtige carnavalswielrennerspop daar stond. Bij navraag bleek dat een viertal mannen uit Winterswijk de carnavalswielrenner zojuist gekocht had bij het nissenhuttencomplex aan de Heikantweg in Groesbeek, het mekka van carnavalsbouwers en bij De Oude Molen even een kopje koffie gingen drinken.

De pop is bedoeld voor het Winterswijk Volksfeest dat in september gehouden wordt. Erik Stortelers, een vriend van het viertal is in de buurtschap Kotten koning geworden en is een echte wielerfanaat. Door zijn vrienden wordt hij in september met de Groesbeekse Carnavalswielrenner verrast. Ook onderweg naar Winterswijk heeft de Groesbeekse carnavalswielrenner de nodige bekijks gehad van het voorbijrijdende verkeer.