GN Lingewaard

4 mei 2016

GN Lingewaard 4 mei 2016


Diamanten echtpaar Ben en Truus van Wijk in Haalderen

HAALDEREN - Op 2 mei 1956 gaven Ben van Wijk en Truus Siep elkaar het Ja-woord. Afgelopen maandag was dit precies 60 jaar geleden.

Ben is geboren in Enschede en verhuist al jong naar Arnhem. Truus is een Arnhems meisje. Toen Ben Truus voor het eerst zag was hij meteen verkocht. Truus had echter andere plannen en viel niet direct voor Ben. Vasthoudend als hij is verzon Ben vele manieren om Truus voor zich te winnen. Hij sprak de legendarische woorden: "Je weet nooit hoe een dubbeltje kan rollen!"

Ben komt uit een bloemenfamilie en stond in die tijd met een bloemenkraam op de Hommelstraat. Truus kwam daar met haar moeder, die Ben direct goedkeurde met de woorden "Dat is een leuke vent!" Ben kreeg gelijk en Truus zwichtte voor Ben.

Het stel trouwde en begonnen een bloemenwinkel. Er kwamen twee kinderen, een zoon en een dochter, en het stel verhuisde naar Bemmel. Hier waren ze met hun kinderen erg actief in de ponysport bij de Gele Rijdertjes. Ben begon een bloemengroothandel op de toenmalige bloemenveiling VV70. Er volgde een verhuizing naar Gendt en terug naar Bemmel. Er kwamen 4 kleinkinderen en er werd verhuisd naar Haalderen waar ze nu al jaren na volle tevredenheid wonen. De vrije tijd wordt door Ben doorgebracht op de kegelbaan en door Truus met quilten.

Afgelopen zondag zijn Ben en Truus met een koets opgehaald en hebben daarna het heugelijk feit gevierd. Een mooie dag om met z'n alle nog lang aan terug te denken.

Nieuwbouw Albert Heijn Huissen in zicht

De Langestraat krijgt met de komst van Albert Heijn een totaal ander beeld. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - De goedkeuring voor de bouw van AH aan de Langestraat in Huissen komt in zicht. De tien bezwaarmakers hebben het college weten te bewegen om het plan op een paar kleine onderdelen te wijzigen. De gemeenteraad is nu aan zet om het bestemmingplan vast te stellen. Een geschiedenis van ruim 10 jaar soebatten kan worden afgesloten.

De bezwaarmakers zijn vooral ongerust over de toename van het parkeren, geluidsoverlast als gevolg van koelinstallaties, vrachtwagen en rammelende winkelwagens, verkeersoverlast, waardevermindering van de woning en schade aan hun woning door sloop- en bouwwerkzaamheden.

Bij het laatste heeft het college de bezwaarmakers geprobeerd gerust te stellen. Voordat met de bouw wordt gestart wordt een nulmeting uitgevoerd. Alle woningen worden van binnen en buiten opgenomen. Mocht er schade zijn als gevolg van de bouw, dan moet dat worden hersteld. Aannemers zijn hiervoor verzekerd.

Albert Heijn krijgt een beeldbepalend gebouw van ruim 2.000 m² met een parkeerdek voor 70 parkeerplaatsen en een ruimte voor het personeel.

Te grootschalig zegt een aantal omwonenden. Het college is echter van mening dat AH als full-service supermarkt te kunnen functioneren de omvang noodzakelijk is. “Het probleem in Huissen was altijd dat de twee supermarkten die hier aanwezig waren, beide te klein waren om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen.” De AH van Hans Geveling moet de koopkrachtafvloeiing in Huissen-centrum verminderen en een bijdrage leveren aan een aantrekkelijk hoogwaardig winkelgebied.

De finale besluitvorming is gepland voor de raadsvergadering van 2 juni.

Initiatief voor verduurzaming sportcomplex in Gendt

GENDT - Coöperatie Lingewaard Energie maakt zich sterk voor verduurzaming van sportaccommodaties in Lingewaard. Tijdens een vorig jaar gehouden informatieavond voor sportverenigingen is gebleken dat ook besturen van sportverenigingen daar open voor staan.

Piet Wegh (beheerder van sporthal Walburgen) heeft Lingewaard Energie aangeboden om van zijn sporthal een pilotproject te maken. Het sportcomplex van v.v. De Bataven in Gendt heeft zich daarbij aangesloten. Lingewaard Energie heeft samen met WM3 Energie een Energiescan van beide sportcomplexen gedaan. Hieruit is naar voren gekomen dat door het nemen van energiebesparende maatregelen (waaronder Led- verlichting) en het opwekken van zonnestroom met 200 zonnepanelen op het dak van de sporthal niet alleen veel energie (en CO2 uitstoot) bespaard kan worden, maar per saldo ook veel geld verdiend kan worden.

De gemeente Lingewaard, eigenaar van het sportcomplex, heeft de resultaten van de Energiescan positief ontvangen, en zal eind mei beslissen of ze participeren in het pilotproject.

De initiatiefnemers gaan de resultaten van het pilotproject presenteren aan besturen van andere sportverenigingen in Lingewaard tijdens een Informatieavond op 23 mei 2016 in sporthal Walburgen in Gendt. Ze verwachten dat veel sportverenigingen en -stichtingen het goede voorbeeld zullen gaan volgen.

Oproep

kampioenen!

LINGEWAARD - Is jullie/jou team kampioen geworden? Binnenkort maken wij een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

Huissense Bloemenmarkt

HUISSEN - Zaterdag 7 mei wordt door de Stichting Huissen Bloemenstad de traditionele Huissense Bloemenmarkt georganiseerd. De markt wordt gehouden op het Raadhuisplein in Huissen van 10.00 tot 16.00 uur.

Let op: het betreft hier de eerste zaterdag van mei en niet de traditionele tweede zaterdag omdat Moederdag dit jaar op 8 mei wordt gevierd. Op de markt wordt een breed scala aan planten, bloemen en aanverwante artikelen aangeboden. Al vele jaren is de bloemenmarkt een grote publiekstrekker. Vele mensen uit Huissen en omstreken bezoeken de markt.

Voor de verhoging van de sfeer en de gezelligheid wordt de markt muzikaal opgefleurd door enkele live orkesten op de podiumwagen. Ook wordt ieder half uur een trekking van een loterij gehouden. De lootjes worden gratis op de markt uitgedeeld. Er wordt verder een gezellig terrasje ingericht waar het onder het genot van een hapje en een drankje goed toeven is.

De stichting geeft jaarlijks een muurtegel uit aan mensen die de voorgevel van hun huis, hun balkon en/of hun voortuin opfleuren met bloembakken en/of bloeiende planten. Om in aanmerking te komen voor een muurtegel kan men zich tijdens de bloemenmarkt aanmelden bij de podiumwagen. Ook is het mogelijk om buren, vrienden of familie waarvan men weet dat deze graag in aanmerking willen komen voor de muurtegel, aan te melden.

Tot slot kan men zich ook schriftelijk of persoonlijk aanmelden bij het secretariaat van de stichting, Julianastraat 2a, 6851 KK Huissen; 026 3265100; e-mail: vanelst@lwnot.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… Truus Hulsman uit Bemmel: 'Je krijgt kracht naar kruis'

BEMMEL - Vorige week gingen wij met Truus (87) naar het oorlogsmonument De Schommel in Nijmegen. Het monument herinnert aan het bombardement van de binnenstad op 22 februari '44. Hier zat Truus als 15-jarige op school (ULO), toen op enkele meters afstand de bewaarschool (kleuterschool) een voltreffer kreeg. 24 kinderen en 8 zusters kwamen om. Truus was ooggetuige. Een jaar later verloor ze ook haar zusje. Wij zouden haar spreken over het sjoelen in De Kinkel, maar het gesprek verliep anders.

Truus komt uit een tuindersgezin van acht kinderen te Reeth. Ze kan goed vertellen over wat ze allemaal heeft meegemaakt. Haar moeder kreeg op haar 48ste nog een jongen. Truus was toen 23 en zorgde als oudste voor hem. 'Ik ging naar het consultatiebureau alsof ik de moeder was', aldus Truus. Ze heeft intense herinneringen aan het bombardement. Ze zat in de 3de klas ULO en zou eindexamen doen.'Toen het luchtalarm afging en die bom naar beneden kwam, renden wij over de speelplaats naar de schuilkelder. Die bevond zich onder de school. De zusters met de kleintjes liepen de tegenovergestelde kant op. Hun gebouw kreeg de voltreffer'. Truus: 'De luchtdruk gooide mij tegen de grond en door de enorme stofwolk kon ik de schuilkelder amper nog vinden. In het gebouw waren alle ruiten gesprongen en waaiden de gordijnen naar buiten. Overal lagen doden. Later werden wij uit de schuilkelder gehaald en overgebracht naar slagerij Van Kempen. Omdat ook het station gebombardeerd was, moest ik te voet over de Waalbrug en daarna met een boerenkar naar Reeth. Het was ijskoud. Thuis wisten mijn ouders nog van niets. Mijn moeder was vreselijk ontdaan en zag toen pas door het dakraam dat Nijmegen brandde'.

Alsof dit niet genoeg is, maakt Truus een jaar later nog een ander, groter drama mee. 'Wij zijn tijdens de evacuatie van de Betuwe bij onze tante in Nijmegen ondergebracht. Daar in de buurt zitten wij op een bovenhuis met een stel kinderen films te kijken. Er ligt een grote hoop celluloidfilm op het aanrecht. Die schiet vanwege een sigaret in brand. Vier kinderen verbranden, waaronder mijn zus Treesje van tien. Zij kreeg het filmdoek over zich heen. Ik droeg haar naar buiten. Aan een kant was haar gezicht onherkenbaar geworden. Met mijn vader ging ik iedere dag naar het ziekenhuis tot ze overleed. Mijn moeder kon de aanblik niet verdragen'.


Truus vertelt haar verhaal rustig, nuchter haast en met oog voor detail. Ze waardeert onze aandacht. Terwijl onweer, bepaalde plaatsen in Nijmegen en ook beelden van TV (oorlog en dergelijke), bij haar nog sterke herinneringen kunnen oproepen en soms angst, lijkt ze alles goed verwerkt te hebben. Ze zegt: 'Ik heb veel gehuild in die tijd, maar je moet met je leven verder. Je moet je gedachten opzij kunnen zetten. Dat leerde ik in die tijd. En zonder veel hulp, anders dan nu. Een paar weken na het bombardement was onze klas weer opgeknapt en begon de voorbereiding op het examen'. Naast veerkracht en aanpassingsvermogen is ook het geloof voor Truus een belangrijke factor om te overleven.

Jan de Moor en Johan Hesselin

Massale hulp in 1945 uit Beverwijk en Heemskerk voor Doornenburg

DOORNENBURG - Komende week vieren we de bevrijding van Nederland, 71 jaar geleden. In februari 1945 zetten de geallieerden een definitieve aanval in richting Duitsland. Die resulteerde uiteindelijk in de Rijnoversteek in maart 1945. Op 2 April waren de oostbetuwse plaatsen, ook Doornenburg, bevrijd van de bezetters. Na enige maanden kwamen de bewoners terug naar hun verwoeste dorpen. Naast verdriet was er ook vreugde over de bevrijding.

De draad werd opgepakt. Doornenburg werd met behulp van velen, ook uit Beverwijk en Heemskerk, weer opgebouwd. Ter herinnering aan die hulp is in de raadzaal in Heemskerk een wandreliëf geplaatst. Het stelt mogelijk Jozef en Maria voor. De man en vrouw zijn in een cirkel afgebeeld en omgeven door de tekst: Doornenburg dankt Heemskerk. Het is geschonken door de inwoners van Doornenburg die direct na de oorlog goederen van de gemeentes Heemskerk en Beverwijk ontvingen.

Ook geïnteresseerd in de geschiedenis van Doornenburg? Kijk op de website van de Historische Kring Doornenburg of volg de Kring op Facebook. Op woensdagavond 25 mei houdt de Kring een openbare thema-avond, in het Ontmoetingscentrum, over “Gelderse Steenfabricage; Arbeiders en Fabrikanten in Nijmegen & omgeving en Oostelijke Betuwe. Inleider is René van Hoften.

Lid worden? Briefje in brievenbus (hal van het OC) of een mailtje naar het secretariaat: info@historischekringdoornenburg.nl.

Fietspuzzeltocht bij het Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 9 mei verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg een fietspuzzeltocht voor zijn leden.

De puzzeltocht begint om 19.00 uur bij zaal Kort Oisterwijk. Bij de finish is er iets lekkers!

De Abacus in teken van herdenking WO2

HUISSEN - Begin van dit jaar besteedden de groepen 8 van basisschool de Abacus in Huissen aandacht aan het herdenken van de burgersslachtoffers in Huissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Thijmen Diepenbroek, een leerling van de betreffende school, stuurde een brief naar de Gemeente Lingewaard met de vraag of daarvoor een museum in Huissen kon komen.

De Gemeente verzocht het Exodus Comité Huissen om op de school daar een antwoord op te geven. Op 21 april verzorgden drie leden van het Exodus Comité daartoe een themales voor de groepen 8. De leerlingen kregen informatie over Market Garden en de rol van het Dominanenklooster in Huissen, dat voor de burgers een toevluchtsoord was na de bombardementen op Huissen. Als afsluiting maakten de leerlingen een informatieve rondgang door Huissen langs de Klok, het Domicanenklooster en het Herdenkingspark, waar onder andere het massagraf uit WO2 werd bezocht.

Burgemeester Marianne Schuurman opende de bijeenkomst op de Abacus en had een attentie bij voor Thijmen.

Expositie schilderijen en keramische objecten in De Kijkruit

GENDT - Expositie schilderijen en keramische objecten van Riëtte Theloosen-van der Hoeven in De Kijkruit van 29 april tot en met 17 juni.

Riëtte is 50 jaar en woon in Elst Overbetuwe. Riëtte is getrouwd en heeft drie kinderen en is werkzaam op een laboratorium in Wageningen. In haar vrije tijd is zij actief bezig met fotografie, steen en keramiek. Het creatieve is altijd al aanwezig geweest, vanaf dat zij het zich kan herinneren.

“Keramiek kwam toevallig op mijn pad ongeveer 14 jaar geleden. Ik wilde een schildercursus volgen bij het creatief centrum, maar omdat deze cursus op dat moment al vol zat, koos ik voor een cursus waar nog plaats was, een schot in de roos! Al snel kocht ik voor mijzelf thuis een oven, zodat ik meer kon experimenteren met klei en glazuur en ging daarmee aan de slag. Mijn werkwijze en inspiratie haal ik uit mijn omgeving. Het is heerlijk om even weg te zijn van alle hectiek en drukte en alleen met klei bezig te zijn en je werk te verfijnen en te bewerken. Als daar dan deze objecten uit voortkomen, dan kan ik daar ontzettend van genieten. Grove chamotte klei en oxides en glazuren combineer ik soms met andere materialen, o.a. metalen. Vrouwenfiguren en doosjes en schalen zijn mijn voorkeuren hierin. Keramiek verveelt nooit, steeds weer blijf ik op zoek naar nieuwe uitdagingen, ideeën en bewerkingen van de huid van de klei en probeer ik mijn werk te verfijnen. In mijn beelden en ander werk geef ik soms een boodschap mee. Dat kan zijn uit de natuur, een gevoel of emotie die het oproept”.

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken organiseert SWL weer open eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 10 mei - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 te Bemmel

Donderdag 12 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 te Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maxoimaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Dennis van der Geest verzorgt kleedkamersessies

OVERBETUWE - Topsport en ondernemen hebben veel overeenkomsten. Dennis van der Geest weet daar als oud-judoka én presentator en dj alles van. Tijdens een boeiende sessie – letterlijk in de kleedkamer van De Helster – vertelt hij over ambitie, werken aan doelen en het overwinnen van tegenslagen.

Als meervoudig Nederlands en Europees kampioen en winnaar van de wereldtitel judo in 2005 onderstreept de sympathieke Van der Geest zijn verhaal met tal van mooie anekdotes. Een verfrissende sessie die volop stof tot nadenken geeft!
Omdat er maar een beperkt aantal mensen kunnen deelnemen aan het middagprogramma, is enige haast geboden. Inschrijven kan via www.betuweonderneemtbeter.nl. Hier vindt u ook meer informatie over hét ondernemersevent van 2016.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op donderdag 5 mei, hemelvaartsdag, is er een gezamenlijke Streekviering van de protestantse kerken van de Lingewaard.

De viering vindt plaats in de protestantse kerk van Bemmel (Oude Kerkhof 13), en begint om 10:00 uur. Het zal een viering zijn voor jong en oud. Jongerenwerkster M. Klijnsma en predikante M. de Bree zullen hierin voorgaan.

Op zondag 8 mei is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd van deze viering is 10:00 uur. Mevr. A. Mosterd zal hierin voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Van Ingen & Zoon winnen Asse Zellik

HUISSEN - Op zaterdag 23 april werden de duiven om 09.15 uur op een afstand van 164 kilometer in Asse Zellik gelost.

De duiven hadden tegenwind, maar de eerste duiven haalden toch nog een snelheid van 73 kilometer per uur. Dit was een duif van J. v. Ingen & Zn.die om 11.29 uur draaide. 2. C. Neijenhuis, 3e. E. v. Aalten, 4e. H. Hegeman, 5e. T. Sas, 6e. P.J.H. v. Ooijen.

Wethouder bezoekt expo 'honderd vellen vertellen'

HUISSEN - De bibliotheek en de samenstellers van de expositie waren blij verrast dat wethouder Theo Janssen zaterdagmiddag naar de vernissage van hun tentoonstelling (expositie stichting LingeW'art in de Huissense bibliotheek) wethouder Theo Janssen kon komen. De wethouder was geboeid door de diversiteit en originaliteit van de tentoongestelde werken.

Vooral de honderd (handgeschepte) vellen die voor de ramen van de bibliotheek hangen en waarop honderd woorden gedrukt zijn die betrekking hebben op de uiterwaarden maakten grote indruk. Het meest hilarische woord was wel strontvlieg en ja, die komt in de uiterwaarden uiteraard ook voor, naast paardenbloem en koe. De druksels van de kinderen van KinderKunstatelier De Juliaan en van de volwassen grafiek cursisten van Ellen Baptist oogsten lof en bewondering.

Het werd een geanimeerde middag, pratend over kunst, cultuur en educatie met Magda Steegh,specialist educatie van de Bibliotheken Zuid, Anja Bourgondiën, voorzitter stichting LingeW’art en Ellen Baptist, beeldend kunstenaar, waarin mooie ideeën en plannen ontstonden..

De expositie loopt nog tot en met zaterdag 29 april en is te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek in Huissen.

Braderie op De Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondag 8 mei is erj een gezellige braderie op de binnenplaats van kasteel De Doornenburg van 12.00 tot 17.00 uur.

Zo'n 50 stands met de meest uiteenlopende handel kunt u hier vinden. Van kleding tot hondenbrokken en aardbeien tot stroopwafels komt u hier tegen. Geniet vooral van de gezelligheid tijdens deze markt. U wordt verwelkomd op de ophaalbrug door de orgelman en op het binnenplein zelf kunt u op het terras heerlijk genieten van live-muziek.

Kom met het hele gezin om lekker rond te snuffelen en de sfeer te proeven die bij dit kasteel hoort. De toegang tot de braderie is geheel gratis.

Stoere Doe Dag tijdens het Pinksterfestijn

HULHUIZEN - Voor alle kinderen van de basisschool worden deze middag leuke en stoere workshops georganiseerd vanaf 13.00 tot 17.00 uur.

Zo kun je terecht om cup cakes te versieren, creatief met bloemen te zijn, je eigen haargel maken, een sleutelhanger maken van pixels en zelf verf en pigment maken van eigeel en krijt in verschillende kleuren en daarmee een eigen creatie op een plankje te schilderen, met een centrifuge je eigen schilderij maken en klimmen op een klimwand. Natuurlijk kun je ook weer met gasbetonblokken 'beeldhouwen'. Tevens vindt de inschrijving plaats van de Speelweek 2016.

De volgende enthousiaste ondernemers verlenen hun medewerking aan deze dag: Taarten van Mo, Tuincentrum De Pas, De Cuperij/SBB Simpeltronics, De Hobbyschuur en De Boog.

Om 14.30 uur vindt de officiële opening van het Pinksterfestijn plaats. Aansluitend laten we samen ballonnen op en is het Pinksterfestijn geopend. Na de officiële opening wordt de stoere doe middag vervolgd tot 17.00 uur. En natuurlijk ontbreekt de snoep- en ijs kraam niet. De entree is gratis.

Expositie schilderijen van Natalie Colijn-Hofs

GENDT - Natalie is 45 jaar en komt uit Gendt. Ze werkt op een Laboratorium in Wageningen en het leek haar leuk om samen met collega Riëtte in de Kijkruit te exposeren. Haar hobby’s zijn onder ander tekenen, schilderen en beeldhouwen.

“Vanaf de kinderjaren tekende ik al veel. Later heb ik een aantal cursussen brons gieten gevolgd in Bemmel en Randwijk en een aantal cursussen beeldhouwen in Doornenburg. Als uitdaging ben ik cursussen schilderen gaan volgen bij Els van Stokkum om te kijken of ik het zelfde talent als mijn vader heb die ook schilderde. Hij is dan ook nog steeds mijn grote inspirator. Ik schilder met acryl nu inmiddels alweer 5 jaar waarbij de onderwerpen meestal betrekking hebben op mijzelf. Dit kan zijn natuur, vakanties of andere onderwerpen die ik interessant vind. Momenteel volg ik geen lessen meer en werk ik thuis en bij de kunstenaarsgroep Atelier 13. Mijn werk is realistisch maar ik wil me ook graag verder ontwikkelen naar het impressionistisch schilderen. De toekomst zal uitwijzen of dat gaat lukken.” Algehele informatie: Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, 6691AZ Gendt; 0481 421156. Mail: a.huystee@planet.nl; https://twitter.com/GendtVerbeeld; www.facebook.com/GendtVerbeeld. Expositieadres (raammanifestatie), Dorpstraat 21b, Gendt.

Kinderen De Tichelaar en De Vonkenmorgen actief voor Tuin van de Vrijheid

GENDT - Ook dit jaar vormt een groep kinderen uit de bovenbouw van de beide basisscholen in Gendt een adoptiegroep voor de Tuin van de Vrijheid.

De Tuin van de Vrijheid is een project dat zich uitbreidt over alle dorpskernen van Lingewaard met als doel kinderen van de basisscholen te betrekken bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het stilstaan bij onze vrijheid.
In Gendt zijn de kinderen van de adoptiegroep op bezoek geweest bij de bewoners van Sint-Jozef. Daar hebben zij verhalen gehoord van de senioren die de oorlog en evacuatie hebben meegemaakt. Ook is de adoptiegroep betrokken bij de onthulling van het nieuwe informatiebord in de Kommerdijk.
Op 4 mei zullen de kinderen een aandeel leveren tijdens de dodenherdenking in Gendt door te vertellen over de activiteiten die zij hebben ondernomen.

Platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - Het platform Zilverkamp-Zuid heeft op dinsdag 10 mei de maandelijkse vergadering. Deze vindt plaats in De Brink ingang Wagenweg. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar. Wijkbewoners kunnen aan het begin van de vergadering hun vragen, problemen, knelpunten onder de aandacht van de leden brengen.

Deze keer staat op de agenda onder meer: leefbaarheid, 'actie zwerfvuil', verbeteren en aanpasen parkeersituatie en groen aan de Binnendijk en de Griend. Ook het stukrijden van de bermen van de fiets-en wandelpaden in het park blijven een punt van aandacht. Om als platform goed te kunnen blijven functioneren hebben wij meer leden nodig. Heeft u belangstelling voor uw leefomgeving kom eens vrijblijvend naar onze vergaderingen. Mogelijk lijkt het u wat. Meer informatie en verslagen van vergaderingen kunt vinden op www.wijkplatformlingewaard.nl/zilverkamp-zuid. Ook kunt u contact opnemen met ons secretariaat: reginacheizoo@versatel.nl.

Tweestroom-dames redt het net niet

GENDT - Het dames-1 team moet op zaterdag, 30 april in Renswoude strijden om een plaatst voor promotie naar de eerste klasse.

In de eerste wedstrijd trof BSVO-1, een eerste klas team. Het team had enkele invalsters uit een lager team, moeten oproepen…In de eerste set was men aan het zoeken naar de vaste waarden. Helaas ging die set verloren. In de tweede set kwam beter voor de dag en had men tot de 20 punten, nog zicht op de setwinst. Helaas was men niet tegen druk opgewassen verlies.

In de tweede wedstrijd was Xanthos-DS1 de tegenstander. Ondanks dat Nicky met een enkel blessure moest stoppen, werd die set nipt verloren.(26-28) In de 2de set speelden onze dames tot de 20 punten, voor de setwinst. Helaas niet gewonnen.

Door deze resultaten moest men nog strijden om de 9de plaatst. Doordat men nu nog maar met 6 dames kon aantreden, werd een zware opgave voor onze dames. Nu trad men aan tegen Pegasus-DS7. Men kwam in het eindspel te kort.(26-24) In de tweede set was de fut er uit. De beste wedstrijd van het toernooi werd tegen Hardewijk-DS2 gespeeld. Ondanks de vermoeidheid werd tot de laatste snik gestreden. Helaas werden de sets nipt verloren.(25-20 en 25-22) Hierdoor was plaatst 12 in de rangorde, voor de dames.

De competitie is voor de senioren voorbij. De mini's teams strijden op tweede pinksterdag(16 mei) in de eigen hal aan voor hun laatste wedstrijden in hun competitie. U kunt dan vanaf 11.00 tot 16.00 uur de teams zien spelen.

Betuwe Onderneemt Beter zoekt toppers in netwerken

BETUWE - Wie wordt de Betuwse ondernemer van 2016? Op welk bedrijf mogen we trots zijn in de Betuwe? Welke ondernemer levert met zijn of haar (net)werk een belangrijke bijdrage aan een goed ondernemersklimaat in onze regio? Betuwe Onderneemt Beter is op zoek naar topondernemers met gevoel voor netwerken. Ken jij zo’n ondernemer? Draag deze dan voor voor de titel ‘ondernemer van het jaar’.


Burgemeester Toon van Asseldonk van Overbetuwe: “We vinden het belangrijk dat ondernemers elkaar beter leren kennen. En dat we de buitenwereld meer laten zien wat we allemaal in huis hebben in de Betuwe.” Theo Peren, wethouder economische zaken van de gemeente Lingewaard, vult aan: “Vaak zijn we te bescheiden. Met deze verkiezing willen we de prachtige bedrijven in onze regio in het zonnetje zetten. We vragen de ondernemers zélf om bedrijven voor te dragen die door hun manier van (net)werken een positieve bijdrage leveren aan het ondernemersklimaat.”

Spannende verkiezingsavond
Uit de genomineerde kandidaten maakt een onafhankelijke jury een eerste selectie. Tijdens de verkiezingsavond van Betuwe Onderneemt Beter kiezen de aanwezige ondernemers de winnaar. Betuwe Onderneemt Beter vindt plaats op maandag 13 juni in sportcentrum De Helster in Elst.

Inschrijven voor het dag- en avondprogramma kan via www.betuweonderneemtbeter.nl.

Teejaater Pan speelt humoristisch stuk Sneeuwwitje van Jules Deelder

BEMMEL - De voorstellingen zijn in De Kinkel in Bemmel op 13 mei 19.00 uur, 14 mei 15.00 en 19.00 uur, 20 mei 19.00 uur, 21 mei 19.00 uur en 22 mei 15.00 uur.

Het sprookje ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’, daar is niets nieuws aan, iedereen kent het van begin tot eind, inclusief de jaloerse plannen van de boze koningin. Maar toch is wat er op het toneel gebeurt heel anders dan je verwacht…

Want dit sprookje is op basis van alle bekende ingrediënten, geschreven door Jules Deelder, die er naar hartenlust zijn eigen humoristische draai aan heeft gegeven: de gemene koningin maakt steeds arrogant ruzie met haar sprekende spiegel over de vraag wie de mooiste van het land is; Sneeuwwitje flierefluit vrolijk door het leven en vertrouwt haar stiefmoeder voor geen cent en de jager is een brave borst met gewetensproblemen.

En dan hebben we natuurlijk de zeven dwergen die, och arme, de hele dag moeten werrken, werrken, werrken,. Hier gaat Deelder helemaal los: de arbeidsvreugde gooit geen hoge ogen onder hen, ze marcheren met kleine dreunende pasjes het toneel op en af en leveren luidkeels commentaar op alles en iedereen. De discussies onderling tussen Grompel, Mompel, Stinker, Hakkel, Kwakkel, Joekel en Suffie – die namen alleen al – zijn hilarisch. Qua formaat zijn het inderdaad dwergen, maar ze zijn ook bovenmatig kwaad, ruzie zoekend, schreeuwerig, luidruchtig en schateren en gieren er ongeremd op los.

Kom naar De Kinkel en laat je verrassen door Sneeuwwitje en de zeven Dwergen van Jules Deelder, die in de dialogen van deze sprookjesfiguren alle humoristisch registers heeft open getrokken.

Spelers Teejater Pan in hun nieuwe kleding. Foto: Anne-Marie de Bruin

Natuurwandeling; het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes

HAALDEREN - De lente is de tijd van de liefde en de vernieuwing van het leven in de natuur. We gaan het dus natuurlijk tijdens deze excursie vooral hebben over de bloemetjes van boom en plant en de bijbehorende bijtjes, maar ook over andere vindingrijke oplossingen die de natuur heeft uitgedokterd om voor regeneratie te zorgen, geslachtelijk en ongeslachtelijk. Welke diersoorten zijn hier wel of niet bij betrokken?

De excursie begint bij de Kolkweg, waar we stilstaan bij het ontstaan van de kolken en de dramatische weerslag daarvan op de goegemeente. We lopen langs de prachtige Haalderense Kerk, met haar indrukwekkende geschiedenis. Hier tegenover duiken we het bos in. Hopelijk bloeien de overdadige vogelkersbomen nog, zo rijkelijk aanwezig in het Haalderense bos. Sommige soorten bomen zijn al uitgebloeid. Anderen beginnen nu pas. Welke processen voltrekken zich hierbij?

Het Haalderense bos is in deze tijd een sprookjesbos, waar tapijten van daslook, een van de fraaiste beschermde voorjaarsbloemen, zich koesteren aan de voorjaarszon. Er valt zo veel over de daslook te vertellen! Het feestelijk kantwerk van de fluitekruid draagt bij aan deze lieflijke omgeving. De schoonheid van deze en andere bloeiende planten laten we nog meer spreken door de wetenswaardigheden die de loep te voorschijn tovert. We maken een rondje door het bos met eventueel een blik op vogelmelk en andere bloemen aan de overkant van de dijk, en gaan langs de kolk weer terug naar de parkeerplaats.

Tijd: Zondag 8 mei 2016, 14.00 uur; Duur: 2 uur; Startpunt: Parkeerplaats, Kolkweg 2 in Haalderen. Tips: Bij nat weer is stevig schoeisel aan te bevelen.
Kosten: Deelname gratis.

Bericht van Schip Ahoy!

ANGEREN - Blij verrast zijn wij met de vele stemmen en het mooie bedrag van 535,60 euro wat ons door de Rabo clubcampagne heeft opgeleverd. Daarvoor zijn wij iedereen ontzettend dankbaar.

Januari 2017 viert Schip Ahoy zijn eerste lustrum, en zullen voor dit bedrag zeker een goede bestemming vinden.

We hopen dat u volgend jaar weer aan ons denkt, doen wij ons best om u leuke optredens te bieden.

Schoolhandbaltoernooi HV Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 6 mei zal voor de 43e keer het Schoolhandbaltoernooi gehouden worden op sportpark Rozendael, Julianastraat 19 in Huissen. Het toernooi wordt georganiseerd door Handbalvereniging Huissen.

Aan dit toernooi zullen verschillende scholen meedoen uit Lingewaard waaronder 't Sterrenbos, de Boemerang, de Abacus en 't Holthuus. Het toernooi is voor kinderen van groep 4 tot en met groep 8. Ze zullen gedurende de dag samen met hun klas strijden voor een beker. Het toernooi begint om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur, met aansluitend de prijsuitreiking. Iedereen is welkom om de kinderen aan te komen moedigen.

Extra voorstelling van De Winterkoningin

De vrienden Limp en Zilver. Foto: Annie Middeldorp-Jansen

HUISSEN - De kou in Theater Kees in Huissen weerhoudt het publiek er niet van om naar De Winterkoningin te komen kijken. Er is zelfs een extra voorstelling ingelast.

Dit om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van het mooie verhaal in de sprookjesachtige sfeer, die de vele vrijwilligers van Kindertheater Kleine Kees hebben gecreëerd. Twaalf voorstellingen blijken niet genoeg en daarom is er een extra voorstelling op zaterdagmiddag 7 mei om 14.00 uur. Reserveer snel op www.theater-kees.nl voordat je er niet meer bij kunt zijn. Kaarten zijn 8 euro en de voorstelling is geschikt voor de hele familie.

Vier generaties Stienstra in Angeren

HAALDEREN - Op 15 april is bij de familie Stienstra in Angeren een achterkleinzoon geboren.

Op de foto overgrootvader Jaap senior 73 jaar. Grootvader Jaap junior 52 jaar. Vader Roy 28 jaar. Zoon Finley geboren 15 april 2016.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Uitslag tweede Koningswedstrijd 24 april.

Bovenkant:

1 G. Bouwman 6500 gram

2 G. Peters         3460 gram

2 H. Mazen         3340 gram

Onderkant:

1 Chr. v. Moerkerk 5260 gram

2 P.        Rijndertse 4720 gram

3 T.        Vermeulen 2000 gram

Eigen Geërfden

van Gendt

GENDT - Op donderdag 12 mei vindt de algemene ledenvergadering van de Eigen Geërfden van Gendt plaats, deze wordt gehouden in de Providentia aan de Dorpstraat in Gendt.

Extra agendapunt: Bestuursverkiezing aftredend is de heer Th Verluenen, hij is niet meer herkiesbaar. Aanvang 20.30 uur.

Moederdagmenu bij Hof van Breunissen

?GENDT - Op Moederdag, zondag 8 mei wordt in het restaurant
Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een klassiek moederdagmenu geserveerd.

Het restaurant Hof van Breunissen, nodigt eenieder uit vanaf 17.00 uur. "We starten met een Gendtse zondagse soep. Vervolgens krijgt u het hoofdgerecht, dat bestaat uit kipschnitzel met stroganoffsaus. Hierbij serveren we ouderwetse witlof met ham/kaassaus, gebakken krieltjes en rauwkost. Daarna een dessert van aardbeienbavarois met slagroom. Dit menu wordt afgesloten met koffie en een likeurtje.

Dit moederdagmenu bij Hof van Breunissen kost, exclusief drankjes, 11,50 per persoon.

Opgeven hiervoor kan bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook, tel.0481- 421338 (vragen naar het restaurant).

Inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 6 mei wordt het oud papier weer opgehaald in Haalderen.

Zorgt u alstublieft dat het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.30 uur aan de straat staat.

Groots Giroplein in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 8 mei komt de Girokaravaan naar Bemmel. Rond het middaguur passeert eerst een grote stoet met reclamevoertuigen. Dan is het nog een uur wachten op de komst van de bijna tweehonderd renners waarvan een groot aantal Nederlandse wielrenners. Een unieke doorkomst van één van de grootste internationale wielerkoersen in Bemmel. Dit mag u niet missen!

Lingewaard zorgt voor een feestelijke doorkomst en op diverse plaatsen zijn er activiteiten. Het plein aan de hoek Wardstraat-Dijkstraat in Bemmel ligt aan het parcours en is vrij toegankelijk. "Hier is iedereen welkom. Gezellig vertoeven en niets missen van de Giro d"Italia", aldus Henk Neijenhuis, voorzitter van TWC 't Verzetje. Zij tekenen voor de feestelijke aankleding. Er is muziek en rondom de doorkomst. Voor de jeugd is er een springkussen en zij kunnen deelnemen aan wedstrijden fietsbandenplakken. Elke bezoeker kan de fiets laten keuren en ontvangt een fietsroute via een fietsapp. De koers is er ook te volgen op een beeldscherm.

Om ongeveer 17.30 uur wordt de dag afgesloten met de komst van Piet Paulusma die hier het weerpraatje voor SBS6 opneemt. Dus kom allemaal naar het Giroplein en geniet met volle teugen van de doorkomst van de Giro d'Italia.

Clubkas Sasa en drive

ANGEREN - De Rabobank Clubkas Campgne heeft voor de Stichting Actieve Senioren Angeren het mooie bedrag van 675,68 euro opgebracht. Sasa is allen, die hebben gestemd én de Rabobank dankbaar.

Het bestuur heeft van dit bedrag, een groot tv-scherm in Het Dorpshuis te Angeren opgehangen voor presentatie van de puntentelling tijdens de kaartdagen en Sasa-activiteiten.                                                

76 deelnemers deden mee op 23 april aan deze gezellige Sasa joker- en klaverjasdrive. De vleesprijzen werden bij het jokeren als volgt gewonnen: 1e mevr. Marianne Wiersma uit Elst, 2e mevr. Greet Janssen uit Elst, 3e mevr. Miep Rutten uit Angeren, 4e mevr. Riek Hoogveld uit Angeren, 5e mevr. Hennie v. d. Klei uit Huissen, 6e mevr. Truus Kersten uit Angeren en 7e mevr. Hennie Lustgraaf Rheden, de poedelprijs ging naar mevr. Marian Polman uit Angeren.

Bij het klaverjassen gingen de vleesprijzen naar: 1e dhr. Theo Maassen uit Gendt, 2e dhr. Jan Peters uit Doornenburg, 3e mevr. Veronica Sip uit Nijmegen, 4e mevr. Thea Schriever uit Bemmel, 5e dhr. Cor v. d. Groes uit Overasselt, 6e mevr. Tonny Hendriks Driel, 7e dhr. Jo Polman uit Angeren, de poedelprijs ging naar dhr. Frans Pelkman. Foto's staan op www.sasa-angeren.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis!

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om.

De komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 7 mei van 14.00 – 16.00 u in de Oude Raadzaal (Langekerkstraat 17) in Huissen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Dus heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is!

Ernest Beuving en Meander in de muziektheatershow Skoren

Foto: Gea van Strien

BEMMEL - Hij is er weer: Ernest Beuving en zijn Bende… Net als de vorige keer in 2014 komt Ernest Beuving met zijn hele entourage naar De Kinkel in Bemmel. En dat is prachtig nieuws, want aan dat optreden twee jaar geleden bewaart het Bemmels publiek nog heel warme gevoelens. Deze nieuwe tweede show ‘Skoren’ zal de gemoederen tot een nog grotere hitte doen oplaaien, getuige de enthousiaste reacties in de landelijke media.

Zaterdag 28 mei barst dit cabareteske en muzikale feest los waarbij zangvereniging Meander – net als in 2014 – zijn beste beentje voorzet als achtergrondkoor. Beuving en zijn vier topmuzikanten zijn bijna niet te houden als ze eenmaal uit de startblokken zijn. Het publiek wordt verrast met steeds weer nieuwe spitsvondigheden, hilarische uitspraken, met gevoel gezongen melancholieke liedjes, rake imitaties en persiflages. Beuving praat en zingt alles feilloos en humorvol aan elkaar en iedereen ligt hikkend van het lachen achterover in zijn stoel.

Even een stukje achtergrond: Ernest Beuving stond 8 shows in het theater als Ernesto in Ernesto & Marcellino, samen met Wilfried Finkers. De meeste teksten en ook de muziek waren van zijn hand.

Meander heeft er echt lol in, net als de vorige keer. Momenteel wordt er flink gewerkt aan teksten en melodieën om op 28 mei Ernest Beuving en zijn Bende muzikaal tot steun te zijn. Het koor staat ook letterlijk op de achtergrond van het podium, in een halve cirkel opgesteld rond de Bende.

Mis dit bijzondere optreden niet en bestel tijdig kaartjes via www.meander-bemmel.nl of boekhandel Polman.

Moederdagmenu bij Hof van Breunissen

GENDT - Op Moederdag, zondag 8 mei wordt in het restaurant
Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een klassiek moederdagmenu geserveerd.

Het restaurant Hof van Breunissen, nodigt eenieder uit vanaf 17.00 uur. "We starten met een Gendtse zondagse soep. Vervolgens krijgt u het hoofdgerecht, dat bestaat uit kipschnitzel met stroganoffsaus. Hierbij serveren we ouderwetse witlof met ham/kaassaus, gebakken krieltjes en rauwkost. Daarna een dessert van aardbeienbavarois met slagroom. Dit menu wordt afgesloten met koffie en een likeurtje.

Dit moederdagmenu bij Hof van Breunissen kost, exclusief drankjes, 11,50 per persoon.

Opgeven hiervoor kan bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook, tel.0481- 421338 (vragen naar het restaurant).

Pinksterlunch op De Minkhof

BEMMEL - Op tweede pinksterdag kan men genieten van een heerlijke pinksterlunch op De Minkhof. Om 11.00 uur bent u welkom voor een gezellig samenzijn. En wat verbroedert meer dan samen aan tafel te gaan!

Een heerlijk voorjaarsbuffetje met koude, warme, zoete en hartige verrassingen wordt u aangeboden door onze vrijwilligers, die deze Pinksterlunch met liefde klaarmaken. De kosten voor deze ochtend/middag bedragen 7,50. Vol=Vol!

Wij verwachten u om 11.00 uur en eindigen om 14.30 uur. De volgende opening is op zondag 5 juni (op zondag 8 en 22 mei is De Minkhof gesloten).

Leef- en doeboerderij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/ dijk), Bemmel, 0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag); www.minkhof.nl.

Inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 6 mei wordt het oud papier weer opgehaald in Haalderen.

Zorgt u alstublieft dat het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.30 uur aan de straat staat.

De Moederdagspecial!

HUISSEN - Zondag 8 mei mogen we alle mama's weer eventjes in het zonnetje zetten en hier doen wij gezellig aan mee. Op zaterdag 7 mei organiseren we de Moederdagspecial! Deze middag duurt van 10.00 -13.00 uur.

Wat we gaan maken is nog een verrassing. Kom dus ook met je papa naar het winkelcentrum en verras mama met een extra cadeautje voor moederdag!

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

19 / 28

Geslaagd Oranjeconcert met Alle Hens

DOORNENBURG/DRIEL - Dinsdag 26 april heeft het Shantykoor Alle Hens uit Driel in samenwerking met de Burchtsangers uit Doornenburg voor de 6e keer een geslaagd Oranjeconcert gegeven in de Katholieke kerk in Driel.

Voor een goed gevulde zaal opende Alle Hens haar programma met een aantal mooie, goed in het gehoor liggende, shanty's en zeemansliederen.

Onder leiding van dirigent Frans Hendriks en met muzikale begeleiding van Jan Stap (Cajon), Jan Coenders (gitaar/ banjo), Walter Hulshorst (accordeon) en Ed Habets op accordeon en viool, wisten de zangers het aanwezige publiek zichtbaar te boeien.

De Burchtsangers, die na Alle Hens het programma vulde tot aan de pauze brachten met hun licht klassiek-populair een heel ander repertoire.

Een verrassende wending in de programmering die door de aanwezigen hogelijk werd gewaardeerd. Ook na de pauze waren het De Burchtsangers die weer met een sterk optreden het programma mochten vervolgen.

Het slotakkoord was voor de gastvereniging Alle Hens en zij pakten in hun tweede optreden ook uit met een aantal populaire zeemansliederen, waarbij zij de zaal volop aan het zingen en in beweging kregen.

Gezamenlijk zongen beide koren nog samen met de zaal een heel bekende shanty waarna tot slot nog het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus werd gezongen.

Alle Hens kan wederom terug kijken op een zeer geslaagd concert wat volgens voorzitter Robby Amels ook in 2017 volgens de traditie zal worden voortgezet.

Hartstichting bedankt collectanten en inwoners van

BEMMEL - De jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting van 17 tot en met 23 april in Bemmel – Ressen - Haalderen heeft dit jaar bijna 2500 euro, zijnde een mooi geldbedrag, opgeleverd. De Hartstichting wil haar vrijwilligers en collectanten van harte bedanken voor hun steun. Dankzij deze giften kan de Hartstichting nieuw onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten.

Ruim 35 collectanten in Bemmel – Ressen - Haalderen gingen tijdens de Hartweek op pad om donaties te verzamelen.

Financiering van nieuw onderzoek. Donaties van het publiek worden onder meer besteed aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek. De komende jaren wil de Hartstichting méér onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Daarbij gaat het om onderzoek naar het in kaart brengen van hart- en vaatziekten in de familie, onderzoek naar onduidelijke klachten en voortekenen én nieuwe opsporingsmethoden, zoals bijvoorbeeld een bloedtest.

Over de Hartstichting

Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al méér dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door financiering van onderzoek, voorlichting over een gezonde leefstijl en het realiseren van innovaties in de zorg. Voor meer informatie: hartstichting.nl.

Mannen basketbal Batouwe kampioen

BEMMEL - Na een vrij spannend einde van de competitie zijn de Mannen U14-1 van basketbalvereniging Batouwe uit Bemmel kampioen geworden in de tweede klasse A!

Inmiddels hebben de mannen hun laatste competitie wedstrijd gespeeld. Op 9 april werd de kampioenswedstrijd gespeeld in Bemmel: de nummer 1 (Batouwe) tegen de nummer 2 (BeCeGe). De twee teams troffen elkaar al twee keer eerder in de competitie. Beide teams hadden één keer gewonnen, dus de stand was 1-1. De winnaar van deze wedstrijd, zou kampioen worden. Iedereen was gespannen. De tribunes zaten helemaal vol met publiek uit Bemmel.

MU14-1 met Bemmels grote basketbalvoorbeeld Kay Biesters

Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, maar na het 1e kwart stond het al 18-3 voor Batouwe. Ook het tweede kwart werd ruim gewonnen, waardoor het in de rust al 34-12 stond in het voordeel van Bemmel. Na een korte bespreking in de kleedkamer, ging de wedstrijd weer verder. Ook het derde kwart werd gewonnen. Het laatste kwart was het omgekeerde van de rest van de wedstrijd. Dit kwart werd dan ook gewonnen door de spelers uit Doetinchem, maar dat was niet genoeg voor hun. Het laatste fluitsignaal klonk en Batouwe won de wedstrijd met 57 - 39!

Tijd voor een feestje! De trainers moesten mee onder de douche. Er werd taart gegeten in de kantine. Iedereen kreeg een kampioenshirt. 's Avonds werden er frietjes gegeten en tijdens de wedstrijd van Vrouwen 1 werd het team gehuldigd en kregen alle spelers een kampioensbeker. Kortom, een prachtige dag, die ze niet snel zullen vergeten!

Van Kerk naar Theater aan de Markt 14

Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - Het werkvolk: In de Hongerwinter van 1945 ben ik geboren (nooit dik geworden), al 47 jaar met Marianne getrouwd en Guido en Joyce delen al meer dan 40 jaar in die vreugde. We hebben veel plezier van hen, zij woont in Boxmeer en hij in Wijchen.

Rond de kerk zag ik zoveel vrijwilligers lopen en mijn gedachte: zou ik daar ook kunnen werken? En Wim Teunissen van Eltink zei: 'natuurlijk kun jij dat' zodoende. Ik vind dat prachtig, mannen onder elkaar, je doet allerlei klussen die je nooit gedaan hebt: stratenmaken, sjouwen, tuinman – daar heb ik een bloedhekel aan, maar ja één keer gedaan.

Voor de mensen van Liduina film ik, die zien niet veel van de omgeving en voor hen verzorgen we met een hele groep elke dinsdag om 10.15 een kijkmoment met een actualiteit of een film bijv. 'Toen was geluk heel gewoon', of 'André Rieux'. We maken een videoverslag van de bouw van de kerk, ik loop hier drie halve dagen rond en laat me waarschuwen als, zoals nu, de ingang gesloopt wordt. Ook zo'n uniek moment was, het binnenbrengen van de stalen balken door het dak naar de zolder. Toen ben ik voor 't eerst boven op de gewelven geweest, thuis gekomen stond ik stijf van het stof. Voor de vrijwilligers die daar de zaak opgeschoond hebben, neem ik diep mijn pet af.

37 Jaar stond ik voor de klas op de Werenfridusschool, die nu De Vlinderboom heet, van Kees van der Heijden. Onder hem kon je vrij experimenteren hoe je het leerproces vorm wilde geven. Ik heb 12 jaar schoolradio-uitzendingen gemaakt met diaseries erbij, die de scholen kregen toegestuurd.

Verder volley ik al 40 jaar bij VVC, Vrije-Tijds-Volleybal-Club, veel muziek gemaakt, percussie gespeeld bij de BigBandBemmel en meer dan 40 jaar mijn eigen poppenkast 'Ferdinand' gehad, ik ken alle parochiehuizen in de wijde omtrek: ik stam uit een poppenkastfamilie uit Leiden. Voor de kerkveiling had ik die kast aangeboden, maar die 'mijn' ging de mist in het tumult. De volgende dag heb ik hem, voor de prijs die ik wilde voor de kerk, verkocht via Marktplaats en nu is hij in de verhuur bij Gigapret.nl uit Bemmel.

Exoduswandeltocht krijgt nu ook een koninklijke allure

De burgemeester, die thuis het echtpaar Bozon komt feliciteren.

HUISSEN - De dag voorafgaand aan Koningsdag is voor velen een dag met verrassingen. Dat was het zeker ook voor Max Bozon.

Velen kennen Max inmiddels als ceremoniemeester bij herdenkingsplechtigheden en als marsleider van de Exoduswandeltocht. Degenen die de site bekijken zien daarin het resultaat van zijn ideeën.Max was in zijn alledaagse leven beroepsmilitair.

Net voordat hij de dienst verliet werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau met Zwaarden. Het uitvoeren van zware projecten is op zijn lijf geschreven en dat komt goed van pas in de hoedanigheid van marsleider van de Exodustocht.

Het initiatief van het Exoduscomité om tot een voordracht te komen werd breed mede-ondersteund door onder andere het 4-5 mei Comité Haalderen, Stinase, wijkplatform Zilverkamp en last but not least het ministerie van defensie. Het ministerie wil benadrukken, dat het extra waardering verdient als militairen zich maatschappelijk geëngageerd voelen midden in de gemeenschap staan.

De uitreiking vond plaats in Den Haag, waar Max voor deze gelegenheid nog één maal met de trein vroeg in de ochtend nietsvermoedend heen moest. Met het thema WO II en het leggen van een relatie met de moderne tijd zit Max op rozen in het Exoduscomité.

Bijzonder heuglijk werd de dag omdat een ander comitélid, Huub Langeweg, ook in het zonnetje werd gezet. Hij werd lid in de Orde van Oranje Nassau.Zijn verdiensten hebben ook sterke maatschappelijke raakvlakken.

Het Exoduscomité op haar beurt is trots op deze mensenmensen en ziet uit naar het wandelevenement op 25 juni. Kijk ook op de site van Max: www.exodustocht.nl.

Exclusieve veiling tijdens Giro Vip-party

Foto: Kunstwerk Giro door Diederik Grootjans

BEMMEL - Team Lingewaard voor Alpe d’HuZes organiseert op zondag 8 mei, als de Giro door Lingewaard trekt, een exclusieve Vip-Party. Diezelfde middag vindt ook een veiling plaats van een aantal unieke kunstwerken, objecten en voorwerpen. De opbrengst is uiteraard voor het goede doel, namelijk Alpe d’HuZes.

De organisatoren hebben een aantal exclusieve kunstwerken onder de hamer deze middag. Veilingmeesters Erwin Nederlof en Léon Collaris zullen de objecten aan de man brengen.
Zo is er een exclusief schilderij van de Nijmeegse kunstenaar Diederik Grootjans met als thema een Giro wielren tafereel. Een eenmalig werk. Daarnaast zal dezelfde kunstenaar tijdens de middag het hele tafereel op Stoeterij Buitenzorg schilderen en dat zal ingebracht worden in de veiling. Terwijl de verf nog nat is zal dit geveild worden.

Daarnaast wordt er een exclusieve fotoprint van topfotograaf Peter Laarakker geveild. Dit is een print op aluminium.

Gesigneerd shirt Tom Dumoulin

Maar er zijn nog meer wielren gerelateerde items die geveild worden. Wat te denken van een shirt van Tom Dumoulin, een fietsclinic voor vijftien personen maar ook een roze auto. Bieden kan uitsluitend tijdens de Vip-Party. De kaarten zijn uitverkocht maar geïnteresseerden kunnen wel een bericht sturen naar info@lingewaardad6.nl om op een wachtlijst geplaatst te worden.

Nadere info op www.girolingewaard.nl.

Maarten van den Bos uit Bemmel wint Banningprijs

BEMMEL - Maarten van den Bos (31) uit Bemmel wint de Banningprijs 2016 voor het beste politieke essay met "Om de gaafheid van het politieke ethos. Willem Banning en de grenzen tussen religie en politiek". De prijs bestaat uit een bedrag van duizend euro.

De Banningprijs is een politieke essayprijs. De prijs werd op zaterdag 30 april uitgereikt door juryvoorzitter Agnes Jongerius tijdens de Nacht van de Arbeid in Utrecht. Agnes Jongerius zei tijdens de prijsuitreiking: "Maarten van den Bos neemt stelling, zet de verhouding tussen samenleving en politiek in een nieuw daglicht, plaatst op een heel eigen wijze de bottom-up politiek van Bernie Sanders en Podemos in een religieus socialistische traditie en heeft vanuit een begrip van waarden en moraal kritiek op 'waardengedreven' politiek."

Maarten van den Bos (1984) studeerde geschiedenis in Nijmegen en Amsterdam. Na zijn promotie in 2012 aan de UvA publiceerde hij onder meer een geschiedenis van Pax Christi Nederland. Op dit moment werkt hij als onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht en is hij namens de PvdA lid van de gemeenteraad van Lingewaard.

Van den Bos stelt in zijn essay: "In het debat over samenhang en toekomst van de samenleving heeft de politiek als vanzelfsprekend altijd een rol gespeeld, maar een hoofdrol was dit nooit. Die lag, zeker in Nederland, bij het maatschappelijk middenveld. Kerken en religieus geïnspireerde organisaties waren hiervan een natuurlijk onderdeel. Deze vanzelfsprekendheid is in de jaren zestig in het ongerede geraakt. Toen na de millenniumwisseling echter met enige kracht een nieuwe ronde in het debat over samenhang en toekomst van de samenleving geopend werd, bleken traditionele kanalen om dit debat te voeren verdwenen. Daarmee begon het overvragen van de politiek."

De andere genomineerden waren Arnold de Groot, Harmen van der Meulen en Alain Verheij. Zij wonnen elk 250 euro.

In een Oogopslag

donderdag 5 mei 2016 HEMELVAARTSDAG, een viering voor de gehele parochie - Bevrijdingsdag
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

vrijdag 6 mei 2016
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering
10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

zaterdag 7 mei 2016
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Diaken Heinen en het Gemengd koor De Levensbron

zondag 8 mei 2016 Moederdag
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en Diaken Heinen en het Middenkoor InVoice

Maandag 9 mei Verzorgingshuis Liduina Gouden Appel Bemmel
15.00 u. Mariaviering met Pastor Geurtsen en het Seniorenkoor

woensdag 11 mei 2016
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Vernieuwd Fort Pannerden feestelijk geopend

DOORNENBURG - Met het afschieten van het door vrijwilligers nagebouwde kanon in een van de geschut kamers van de Rijnbatterij van het fort zou Fort Pannerden donderdag 28 april officieel worden geopend. Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, wethouder Helga Witjes van de gemeente Lingewaard, Elisabeth Tuijnman namens het bestuur van de Beheerstichting en fortdirecteur Marco Houtschild waren betrokken bij de feestelijke opening.

Het werd een loos kanonschot maar dat mocht de feestpret bij de genodigden niet drukken. Het fort is na jaren van verpaupering compleet gerestaureerd en nieuw ingericht. Het onder de grond verborgen bouwwerk van wel vijf verdiepingen hoog was van cruciale betekenis voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Kwartiermaker van het vernieuwde fort Maike Woldring gaf kort uitleg welke werkzaamheden er allemaal verzet waren door de vrijwilligers om tot dit resultaat te komen. Wethouder Witjes sprak haar vertrouwen uit voor de Unesco-nominatie op de lijst van werelderfgoed.

De commissaris memoreerde dat het vernieuwde Fort Pannerden, met het unieke rivier-natuurlandschap en de Klompenwaard er omheen samen met kasteel Doornenburg het toerisme een geweldige impuls zal geven. De gasten werden onthaald met rondleidingen door gidsen, en optredens en een dansvoorstelling door theater De Plaats uit Arnhem.

Vanaf zaterdag 30 april is het vernieuwde fort open voor het publiek en is de meivakantie dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In verband met de doorkomst van de Giro d’Italia langs Fort Pannerden is het fort zondag 8 mei gesloten.

Lintjesregen

LINGEWAARD - Met trots vermelden we dat het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander heeft behaagd om twee van onze kerkelijke gemeenteleden een Koninklijke Onderscheiding toe te kennen. Huub Langeweg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de versierselen uitgereikt door onze burgemeester mw. Marianne Schuurmans.

We zijn erg blij dat Huub op deze manier onderscheiden is voor al zijn vrijwilligerswerk. Huub is al meer dan 20 jaar koster in onze kerk van de Protestantse Gemeente Huissen aan het Raadhuisplein/Langestraat. Daarnaast is hij actief in de Vierdaagse-organisatie en de Ondernemersvereniging Huissen. Bovendien levert hij zijn bijdrage aan het Exodus-comité.

Ook Sipkje Schimmel werd Lid in de Orde van Oranje Nassau en kreeg de versierselen uitgereikt in haar woonplaats Elst. Haar inzet voor Gemeentebelangen Overbetuwe, Cantatekoor Bilthoven, de Protestantse Gemeente Elst, Stichting Tabula Batavorum en de Vierdaagse werd hiermee beloond.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen. Zondag 8 mei, Exaudi (hoor!). Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. G.C. (Cor) Flobbe, Zetten

Kampioenen bij Looping in Angeren

ANGEREN - Tafelvereniging Looping is haar 40ste verenigingsjaar zeer succesvol gestart. Team 3 en 1 zijn kampioen geworden terwijl team 2 aan het eind van de rit twee punten tekort kwam.

Voor team 3 betekent dit dat zij komend seizoen in de 4e klasse actief zullen zijn, net als team 2. Het team, bestaande uit Werner Rosmulder / Bart Thijssen / Stijn Laumen en Martijn Buurman, rekende in de laatste wedstrijd af met concurrent Rhenus uit Rhenen. In de hele competitie hoefde Stijn maar 2 keer zijn tegenstander met de overwinning te feliciteren! Een prestatie van formaat.

Team 1 haalde tijdens de laatste wedstrijd, uit bij BIT in Ede, exact het aantal punten dat nodig was om Smash uit Bergharen achter zich te kunnen laten. André Hendriks / Geert Barten en Theo Derksen hebben dit kampioenschap in de 3e klasse vooral te danken aan een zeer goede tweede seizoenshelft. Komend seizoen zijn zij weer actief in de 2e klasse!

Team 2, bestaande uit Floor Boomsluiter / Gerbert Hubbers / Geraldo Knipping en Harrie Roelofs heeft dan het kampioenschap op een haar na gemist, maar zij mogen toch ook terugkijken op een prestatie van formaat waardoor zij komend seizoen ook weer in de 4e klasse actief mogen zijn.

Als u interesse heeft om geheel vrijblijvend eens een balletje te komen slaan dan bent u van harte welkom om de dinsdagavond, vanaf 20.00 uur in het Dorpshuis in Angeren, bij deze gezellige informele club!

Nieuwe voorzitter voor KBO Gelderland

BEMMEL – De heer Paul Peters uit ‘s-Heerenberg is vorige week tot nieuwe voorzitter gekozen tijdens de Algemene Vergadering. Hij nam de voorzittershamer over van de heer Fred Rappange, die tijdelijk was aangesteld als voorzitter.

Paul Peters was eerder burgemeester o.a. van de Limburgse gemeenten Wijlre en Belfeld en de Gelderse gemeente Didam en waarnemend burgemeester in de gemeente Montferland en Lingewaard.

Naast een nieuwe voorzitter heeft de KBO in Gelderland nog drie nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen, de heren Wiel van Lier (Wijchen), Gerard Wolters (Doesburg) en mevrouw Marina Naijen uit Leuth.

De KBO timmert hard aan de weg om ook voor de jonge senioren een aantrekkelijke vereniging te blijven. Paul Peters ziet dit als een uitdaging: “Senioren , een derde deel van onze bevolking, blijven medeverantwoordelijk voor onze participatiemaatschappij. Het blijven meedoen in de samenleving is uitermate belangrijk!” aldus Paul Peters.

KBO Gelderland is de grootste belangenorganisatie van en voor senioren in Gelderland. Zij vertegenwoordigt 34.000 leden die aangesloten zijn bij 85 plaatselijke KBO Verenigingen.

Voorintekening ANLB 2017 van start voor agrarisch collectief Rivierenland

LINGEWAARD - Met ingang van 1 januari 2016 is er een nieuwe manier waarop het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLB) in Nederland wordt geregeld. Met ANLB dragen boeren en overige agrarische grondgebruikers bij aan de biodiversiteit in onze regio. Daar ontvangen ze een marktconforme vergoeding voor van het agrarisch collectief waarbij ze zich aansluiten.

Boeren en natuur gaan heel goed samen. Het agrarische natuur- en landschapsbeheer geeft daar op een goede manier vorm aan, bijvoorbeeld door maatregelen te nemen ter bescherming van weidevogels, de instandhouding van knotbomen en ruigterandjes voor de Steenuil of het beheren van akkerranden langs watergangen.

“We gaan nu starten met de voorintekening voor 2017” , zegt mevrouw Weiman van collectief Rivierland, “Geïnteresseerde agrariërs kunnen contact opnemen met de coördinator van hun lokale agrarische natuurvereniging. Samen kan dan naar de mogelijkheden van agrarisch natuurbeheer gekeken worden”. Tot 20 mei kan men zich aanmelden.

Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.collectiefrivierenland.nl.

Bataven A1 promoveert naar landelijke vierde divisie

GENDT - De Bataven A1 is voor de tweede keer op rij kampioen geworden. AVW '66 werd in de kampioenswedstrijd eenvoudig met 4-1 aan de kant gezet en daarmee behield het haar ongeslagen status in eigen huis. Eén voor één vielen de concurrenten als SDV Barneveld, SC Bemmel en Spero dit seizoen af in de titelrace waardoor promotie naar de vierde divisie kon worden veilig gesteld.

De combinatie van goede voetballers, harde werkers en een goede technische staf zorgde ervoor dat deze hechte groep bijna niet te verslaan was. Een knappe prestatie. Bataven A1 wil tevens de sponsors Pieter Rasing van Henk Scholten Volvo en Jan van Huet van Gebra Infra bedanken voor de kleding en sporttassen.

De seletie bestaat uit: Sten Aarntzen, Fabian Bekker, Tommie Bongers, Jip Bosma, Stijn van Driel, Koen van Gaal, Brent Geveling, Ties van Huet, Remco Meijer, Jelle van Merm, Birhanu Milder, Berend Nunes, Teun Obdam, Mark Terwindt en Jari Wissing. De begeleiding bestaat uit: Kevin Kersten, Gary Wijers, Arno Meijer, Klaas Bosma en Ben Wannet.

Zonnebloemafdeling zoekt lotenverkopers

LINGEWAARD - Zoals ieder jaar gaan circa50 vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel-Haalderen en Ressen op pad om zonnebloemloten te verkopen.

De opbrengst van deze loten wordt onder andere gebruikt om mensen met een fysieke beperking door leeftijd of anderszins, af en toe een activiteit aan te bieden. Om deze activiteiten te kunnen blijven organiseren is de afdeling op zoek naar vrijwilligers die in de periode van 23 mei tot en met 17 juni op pad willen gaan om loten te verkopen. Zou u een bijdrage willen leveren aan het werk van de Zonnebloem door loten te verkopen neem dan contact op met de penningsmeester de heer N. Broex 0481 463334.

24 / 28

Hoera, op 7 mei wordt Jasmijn
15 jaar!
Gefeliciteerd lieve meid.
Dikke kus, papa, mama,
Romy & Casper.

Na 60 jaar rolt het dubbeltje nog steeds!
Gefeliciteerd van de kinderen en kleinkinderen

Lieve (O)ma en (O)pa gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk.
Een fijne dag en geniet er van.
Liefs van jullie kinderen en
kleinkinderen

Hoera! Vader, opa, opa-opa wordt
10 mei 90 jaar
Gefeliciteerd!
Veel liefs en een dikke kus van je
kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Eva gefeliciteerd met je C diploma.
Je bent een kanjer.
Opa en oma de Man en
opa en oma Claassen

Foto: Robert Kuster

Hoezee hoezee
Stijn heeft zwemdiploma C
Proficiat kanjer, ben trots op jou.
liefs Henny

Gefeliciteerd moeders met je
60e jarige verjaardag op 7 mei.

Jeu de boulesclub kleurt 'Oranje'

Foto: G. Startman

HUISSEN - De weergoden voorspelden voor Koningsdag 'code Oranje;. Uitgerekend op die dag hield de jeu de boulesclub het maandelijks Lingewaard toernooi.

26 teams uit de regio Gelderland hadden zich ingeschreven voor ieder 4 wedstrijden op de 22 buitenbanen. Zouden we het droog houden
Maar... wat een metamorfose! Gelet op de weersomstandigheden, een geweldige dag. De leden van de Jeu de Boulesclub Lingewaard in het oranje en ook de oranjebitter zorgden voor een kleurrijke start van dit toernooi.

Tussen de sneeuw en hagelbuien door werd het toch gezellig en werd er flink gestreden om de wedstrijdpunten.Wat een sfeer! Even schuilen op het overdekte buitenterras om daarna de wedstrijdpartijen weer voort te zetten. Jeu de boulesclub Lingewaard staat bekend om gezelligheid, beweging en sociaal contact te combineren daardoor komt iedereen graag naar het Kampstuk in Huissen.

Bijna iedereen kent het spel wel van vakanties. Wie heeft daar geen fijne herinnering aan overgehouden? Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen. Je bent van harte welkom om de sfeer te proeven. Ook kun je meespelen om gewoon eens te kijken of je het leuk vindt. Na vier keer gratis meedoen kun je beslissen of je lid wilt worden. Voor 65,- per jaar ben je al lid en kun je het hele jaar spelen. 's zomers buiten en 's winters op onze verwarmde binnenbanen.
Wanneer? Iedere zondagmorgen van 11.00 - 14.00 uur: maandag-, woensdag- en vrijdagavond van 19.00 - 21.30 uur.
Kampstuk 23 in Huissen. Wil je meer informatie bel 06 12753375, Joost van Belkom.

Pinksterzondag all-in-concert bij De Gulle Goedzak in Huissen Uniek evenement met singer/songwriter Dick van Altena...

Liedjeszanger Dick van Altena Foto: Henriëtte Hoffs

HUISSEN - Johan Derksen noemt Dick de beste country singer-songwriter van Nederland. Als muziekliefebber en –kenner maakte hij over deze singer/songwriter een uur durend programma voor RTL7. Wie dit heeft gemist, kan op eerste pinksterdag zondag 15 mei het zelf beleven in de meest intieme sfeer van De Gulle Goedzak, misschien zelf wel de grootste fan van Dick, die zijn roots in de Betuwe heeft liggen...

Dat wordt drie sessies lang genieten van de liedjes van de Betuwse zanger. De Gulle Goedzak zorgt voor volop heerlijke hapjes tussendoor, terwijl ook nog eens alle drank bij de all-in-concertprijs is begrepen. Een middagje volop vertier en entertainment voor 22,50 euro!

Herman glundert! Want hij is zelf al jaren een fan van Dick van Altena en zijn liedjes. Tja, wie niet? De volkszanger treedt regelmatig op in het land en heeft zeker in de regio een trouwe aanhang. Na het succesvolle optreden vorig jaar in De Gulle Goedzak, waren beiden in voor een herhaling. Dat gebeurt nu op pinksterzondag, een hele middag. De zaal is open om 14.30 uur.

Direct bij binnenkomst zal de bezoeker getrakteerd worden op een heerlijke kop koffie met wat lekkers. Om 15.00 uur zal Dick Altena met zijn eerste van drie liedjesronden starten: Betuwse liedjes, country en liedjes uit de jaren zestig.

Er zijn nog enkele kaarten vrij; ze zijn te bestellen via telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300 en degullegoedzak@hetnet.nl.

Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

Crowdfunding voor Internationaal Kapellenfestival Bemmel

BEMMEL - Het Internationaal Kapellenfestival in Bemmel is dé nieuwe opening van de vierdaagseweek in Bemmel. De voorgaande edities waren een enorm succes. In 2016 willen we het grootser aanpakken met een extra podium en meer bier met bratwurst!

Om dit festival mede mogelijk te maken zijn wij, Egerländerkapel De Leemkuulers, een crowdfunding gestart. De bedoeling is dat iedereen die het IKFB een warm hart toedraagt een bedrag naar keuze doneert op de crowdfunding-website. Zo halen we samen met de crowd het benodigde geld bij elkaar. Met dit geld kunnen we een tweede podium huren, ehbo'ers en verkeersregelaars inhuren. In ruil voor uw donatie krijgt u een leuke tegenprestatie, zoals een verzoeknummer tijdens het festival of een serenade op een moment naar keuze. In plaats van geld doneren kunt u zich ook aanmelden als vrijwillger.

We zouden het zeer waarderen als u een bijdrage wilt doen om ons festival mede mogelijk te maken! Doneren kan op www.voorjebuurt.nl/kapellenfestival.

Kingsnight en Koningsdag Doornenburg succesvol

DOORNENBURG - Voorafgaande aan Koningsdag was er door het Oranjecomité in samenwerking met de Schutterij een Kingsnight georganiseerd. Dit was een gezellige avond waar jong en oud aanwezig waren. Een avond die voor herhaling vatbaar is.

Koningsdag werd begonnen met een optocht van versierde fietsen. Door de slechte weersverwachting was de locatie van de activiteiten verplaatst van de speeltuin naar het schuttersgebouw. Na het hijsen van de vlag begonnen de activiteiten. Voor de allerkleinsten waren er diverse leuke spellen te doen. Helaas gingen een aantal activiteiten zoals spijkerbroek hangen en een demonstratie van de brandweer niet door. Wat wel door ging was het onderdeel Heel Doornenburg Bakt. Door een vakkundige jury bestaande uit de plaatselijke bakker, het (schutters)koningspaar en burgemeester Schuurmans werd de mooiste (Birgit Peters) en lekkerste taart (volwassenen: Dorris Maters; jeugd: Norah van Luenen) verkozen.

Hierna volgde nog een aantal optredens van dansgroepen en bleef het vooral nog lang gezellig. Deze dag kon niet bestaan zonder de hulp van de vrijwilligers, harmonie, Sschutterij, diverse Doornenburgse verenigingen en uiteraard de sponsoren (camping De Waay, Fysio Lingewaard, Eet- en drinkfestijn De Waay, Drukwerk ABC, Tandarts Witjes, Wissing Administratieve dienstverlening, Bloemsierkunst Ron Tijshen, Bruna Gendt, Bakkerij Van Kol, Autorijschool Peters, Kort Oisterwijck, Leenders Schilderwerken, Kompas Assurantiën, Interceil, Eukalypta). Hiervoor is het Oranjecomité hen dankbaar. Voor een uitgebreide fotoreportage kijkt u op de facebookpagina van Oranjecomité Doornenburg.

Cure en Peppers in Buitenpoort op pinkstermaandag

HUISSEN - Nieuw! Minifestival op tweese pinksterdag in De Buitenpoort. Kinkpop. Vanaf 15.00 uur. Met live Femke en de tofste tributebands van The Cure en de Red Hot Chili Peppers.

De naam Kinkpop is een knipoog naar Pinkpop, alternatieve radiozender Kink Fm én organisator/dj Kinki Sminki. Het minifestival wordt op maandag 16 mei (tweede pinksterdag) voor de eerste keer georganiseerd. ,,Binnen, want met Pinksteren is het vaak niet zulk mooi weer'', aldus Hans Schmeinck/Kinki Sminki. ,,Bij mooi weer is er een groot terras!'' Vanaf 15.00 uur.

Met live local hero Femke, die bekende en vooral meezingbare rock & alternative hits zingt en speelt. Daarna zorgt (I found) The Cure voor alternatieve jaren '80 en '90 nostalgie. Een jonge, maar ambitieuze tribute band van... inderdaad, The Cure. Nu al omarmd door alle Cure-fans, vanwege de sterke gelijkenis in sound, performance en looks. Zing en dans mee met A forrest, Friday I'm in Love, The love cats, Lullaby en Inbetween days.

KINKpop wordt knallend afgesloten met de Red Hot Chili Neppers. Zoals de naam al doet vermoeden óók een tribute band. Drie keer raden van wie ;-) Meezingen, meespringen en finaal uit je plaat gaan op Californication, Give it away, Suck my kiss en uiteraard Under the bridge.

Bestel je kaartjes (voor een lousy 5 euro) via www.debuitenpoort.nl.

Huessensche Poort Optiek by Polman Opticiens branchewinnaar bij De Succesfactor Huessensche Poort Optiek winnaar 2016 in Opticienbranche

HUISSEN - De Huessensche Poort Optiek by Polman Opticiens is door het Nationale Business Succes Award Instituut uitgeroepen tot winnaar 2016 in de Opticienbranche. Zij heeft zich volgens de Nominatiecommissie ontwikkeld tot een toonaangevende onderneming met een zeer sterke positionering. 'de Huessensche Poort Optiek weet haar grote kennis van brillen, contactlenzen en hoortoestellen uitstekend te combineren met een innovatieve aanpak, waardoor zij zeer hoog scoort op klanttevredenheid.'

Bij de Huessensche Poort Optiek vindt de klant alles onder één dak, van deskundige oogmeting, nauwkeurige contactlens- aanpassing, bril- en glasadvies tot een gewaarborgde nazorg. Bij de onderneming werken uits
luitend gediplomeerde opticiens, contactlensspecialisten en audiciens. Polman Opticiens is opgericht in 1995 en heeft vestigingen in Velp, Elst, Oosterbeek en Huissen. Het bedrijf telt ruim 20 medewerkers.

De Nominatiecommissie van het Nationale Business Succes Award Instituut ziet in de Huessensche Poort Optiek een stabiele, vooruitstrevende organisatie die naar verwachting in de toekomst nog veel successen gaat behalen. 'Innovatie is het sleutelwoord bij de Huessensche Poort Optiek, want zij is continu bezig haar diensten te verbeteren en zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de klant. De onderneming staat bekend als een betrouwbare, meedenkende partner die breed kan adviseren omtrent optiek.'

'de Huessensche Poort Optiek is een zeer hoogwaardig bedrijf dat een opmerkelijke positie heeft opgebouwd. Absoluut een vakspecialist. Gedrevenheid, passie, innovatievermogen, durf en visie, plus een sterke focus op de klant maken van deze organisatie een topper in haar wereld. De terechte branchewinnaar, maar wellicht ook hoge ogen gooiend voor de subaward Best in Retail!', aldus de Nominatiecommissie.

De Huessensche Poort is gevestigd aan de Langestraat 64 in Huissen 026-3251974

Meer informatie: www.polmanopticiens.nl

Gemarko Tuindesign voor degelijk fraai vakwerk

BEMMEL – Het is weer tijd om van de tuin te genieten. Van het groen en... van de privacy. Waar kun je dan beter terecht dan bij Gemarko Tuindesign aan de Karstraat 42. Voor tuinhout. Ze bieden er allerhande artikelen aan: van schuttingen, plantenbakken tot aan overkappingen en tuinhuisjes!

Als stratenmaker weet Korné de klant van een uitstekend product mét deskundig advies te voorzien. Hij is een vakman, ook als het gaat om het plaatsen van schuttingen. Liever zelf aan de slag? Ook dat kan! En Gemarko bezorgt gratis binnen een straal van 15 kilometer.

Tuindesign

Gemarko heeft niet voor niets 'tuindesign' in zijn bedrijfsnaam staan. Kijk maar eens hoe fraai het hout is afgewerkt. Wat geldt voor het timmer –en tuinhout, geldt ook voor de aluminium tuinkamers, die Gemarko levert. Ook is maatwerk er een begrip, mocht u naar eigen ontwerp uw overkapping of tuinhuisje willen realiseren dan is dit bij Gemarko Tuindesign zeker bespreekbaar. Ook als u steigerhouten meubels op maat zoekt dan bent u bij ons op het goede adres.

Ons motto is "In één x goed doen, dan hoeven wij het niet over te doen en kunt u jaren van onze opdracht genieten."

Gemarko Tuindesign, Karstraat 42, Bemmel; 06 28266185; 0481 785351; www.gemarko.nl. Geopend: zie website.

RegioBank organiseert Rondje Regio

HAALDEREN - Obdam Financieel Advies, Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Haalderen en Bemmel organiseert op 8 mei 2016 RegioBank Rondje Regio.

Rinus Obdam: "RegioBank is de bank in de buurt met persoonlijke aandacht voor iedereen. We zijn betrokken bij onze buurt en zetten ons in voor lokale verbondenheid. We dragen actief bij aan de levendigheid van de buurt. Want een prettige woonomgeving maken we samen. Wij nodigen u graag uit voor ons Rondje Regio!"

In de feestelijke Fiets werkplaats van Rondje Regio aan de Wardstraat/Dijkstraat te Bemmel, die dag omgedoopt met de naam "Giroplein", is er voor iedereen van alles te beleven: Kinderen versieren hun fiets of winnen het diploma band plakken. U krijgt er tips van Hermans Tweewielers uit Bemmel over het onderhouden van uw fiets. En u fietst met de gratis app Fietsknoop uw 'eigen' fietsroute. Wilt u op een elektrische fiets een proefritje maken? Het kan allemaal tijdens RegioBank Rondje Regio. Het wordt een feest voor groot en klein. Ook zal TWC 't Verzetje uit Bemmel haar bijdrage leveren. Zij tekenen voor de feestelijke aankleding. Er is muziek en er is koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Eetcafe Polly komt naar het Giroplein met een echte Italiaanse Piaggo waaruit zij heerlijk schepijs aanbieden. De wielerkoers is op het Giroplein te volgen via een groot beeldscherm. Om ongeveer 17.30 uur wordt de dag afgesloten met de komst van Piet Paulusma die hier het weerpraatje voor SBS6 opneemt.

Alles onder één dak
U kunt bij Obdam Financieel Advies, adviseur van RegioBank, in Haalderen en Bemmel terecht voor betalen, sparen en uw hypotheek. Kom gerust langs aan de Van der Mondeweg 74 in Haalderen of Dorpsstraat 45 in Bemmel. U bent van harte welkom.

Moederdagactie bij Huys- kweker Arnhem-Nijmegen

GENDT - Op zaterdag 7 mei heeft Huyskweker Arnhem-Nijmegen een speciale actie voor Moederdag. Bezoekers kunnen een mooi cadeau voor mama of oma uitzoeken en tegelijkertijd inspiratie opdoen bij de buitenkeuken. Daar worden lekkere hapjes gemaakt met de verse kruiden van de Huyskweker. Zien en proeven dus!

De Huyskweker is een zomerbloeier specialist die staat voor vakmanschap, een gastvrij onthaal op de kwekerij en een fantastische bloei dankzij topproducten. Hét adres voor stekperkgoed en zomerbloeiers. De Huyskweker heeft tevens de juiste producten voor de verzorging van bloemen en adviseert u hier graag over.

De Huyskweker staat nu al bekend om prettig winkelgemak. Zo is de kwekerij ruim opgezet, staan alle planten op tafels zodat de klant er gemakkelijk bij kan en is er voldoende parkeergelegenheid.

Uniek zijn de hangpotten met waterreservoirs. Deze hangpot maakt het verzorgen van bloemen voor iedereen eenvoudig. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem wordt een plant altijd van voldoende water voorzien. Een prachtig cadeau voor Moederdag, mooie bloemen die door de handige hangpot eenvoudig te verzorgen zijn. Zo hebben moeders een zomer lang plezier van hun cadeau!

Daarnaast verkoopt de Huyskweker ook puur geteelde kruiden en groenteplanten. Voor alle mama's die dol zijn op thee zijn de theemixen een mooie moederdagtip. Er zijn twee verschillende theemixen verkrijgbaar. De mixen zitten in een mooie pot en hebben ieder 3 kruidenvariaties waarmee heerlijke thee gezet kan worden. Puur genieten! Als het barbecueseizoen weer begint komen daar de kruidenmixen voor grill en barbecue bij en een Italiaanse pastamix. Het assortiment groenteplanten bestaat onder andere uit snacktomaatjes, snackkomkommers en pepertjes.

Op zoek naar een leuk cadeau voor Moederdag? Kom gezellig langs op zaterdag 7 mei. En uiteraard worden alle cadeautjes deze dag extra mooi ingepakt! De Huyskweker staat van 09.00 tot 17.00 uur voor u klaar.

Huyskweker Arnhem-Nijmegen

Langstraat 46, Gendt – www.huyskweker-arnhemnijmegen.nl

Duitse & Hollandse Middag bij café De Kater!

Blaasorkest ‘De Bevelander Muzikanten’

HUISSEN - De traditie zet zich voort! Het is weer tijd voor de vijfde editie Duitse & Hollandse Middag bij café De Kater. Ook dit jaar wordt deze georganiseerd op hemelvaartsdag, donderdag 5 mei, vanaf 14.00 uur.

Tevens bevrijdingsdag. De muziek wordt verzorgd door Visionn. Om er een Nederlands tintje aan te geven zullen De Bevelanders ook van de partij zijn. De Duitse schlagers worden geoefend, brätwursten gebakken en de bierpullen gevuld tijdens deze middag!