GN Lingewaard

28 juni 2017

GN Lingewaard 28 juni 2017


Shoppen, eten, drinken en genieten van live muziek Huissens swingt heerlijk tijdens evenement Back to the Music

Live muziek bij tal van horecazaken en shoppen in winkels op koopzondag Back to the Music in Huissen op 2 juli 2017. Foto: Van Eimeren

HUISSEN - Komende zondag 2 juli staat in het teken van Back to the Music. Winkels en horeca hebben de handen ineen geslagen en bieden shoppen, eten & drinken en genieten van live muziek aan. Door de hele stad zijn er live bands en acts, leuke aanbiedingen en nieuw: de tassenservice.

Deze tassenservice is een initiatief van de Ondernemersvereniging Huissen. Een unieke dienst die voor het eerst wordt doorgevoerd door verschillende winkeliers. In de winkels die zondag 2 juli open zijn, kan men uiteraard naar hartenlust shoppen, maar sjouwen is daarna niet nodig. De deelnemende winkels – check het tassenservicelogo op de deur of etalage - beheren je aankoop terwijl jij nog doorfeest. Je spreekt ter plekke af wanneer je het op komt halen. Die zelfde dag, of je kunt het ook vanaf maandag tot en met woensdag erna nog (op een afgesproken tijdstip) oppikken.

Zo kun je na je aankoop rustig verder shoppen of een dansje wagen bij de vele muziekpodia, zonder last van de snijdende hengsels van tassen. En kun je relaxt eten en drinken zonder je aankopen in de gaten te moeten houden. Nog een voordeel van de tassenservice: de meeste deelnemende winkeliers hebben op deze zondag speciaal voor shoppers allerlei aanbiedingen die alleen deze dag geldig zijn of wat extra's bieden. Sommige winkeliers starten al met de uitverkoop met kortingen die nu al oplopen tot wel 50 procent.

Live muziek

Shoppen kan van 13.00 tot 17.00 uur, maar al eerder op de dag is het Heerlijk toeven in Huissen. Bezoekers van het Bourgondische stadje kunnen eerder bij tal van horecazaken al terecht voor een heerlijke lunch. Vanaf 14.00 tot 20.00 uur bieden zij op podia voor hun etablissementen (gratis!) muzikaal amusement aan. Niet voor niets is deze koopzondag Back to the Music gedoopt. Loop je Huissen vanaf de Arnhemse Poort binnen dan tref je bij café 't Huessenaartje de swingende band Sugar Mama aan. Iets verderop bij Big Fish de vertrouwde golden oldies van Reflexion. Op de Markt op het gezamenlijke podium van de restaurants De Betuwe en Da Claudio: Bandera Latina. Van relaxte tot opzwepende Mediterrane klanken.Aan de overkant bij café De Dijk lekkere vetkuivenrock 'n roll door Slap Back Johnny.

Terug de Vierakkerstraat in, waar de jonge honden van Club Soda het publiek vermaken met onder meer oude disco en hete hits (podium Het Moment en Bar Lekker). De café's Borrelzz en De Kater delen een podium, waarop Gewoon Lensen en Whatever vlammen.

Voor De Buitenpoort liefst drie bands; Flashback (pop en rock uit 60's en 70's), The Crown Jewels (Creedence Clearwater Revival-tribute) en Rock off Classic (rockklassiekers). Met het akoestisch duo 2nd-Opinion, dat bekende nummers een eigen draai geeft, completeert Beide Zussen (bij de rotonde Stadswal-Helmichstraat) het muzikale event. Dus: shoppen, maar niet sjouwen, eten & drinken en van live muziek genieten. Heerlijke combi!

Schippersmis in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondag 2 juli is de traditionele schippersmis. Ook dit jaar zal de viering gehouden worden in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg.

De dienst begint om 15.00 uur. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door gemengd koor Exotherm uit Huissen. Voorganger is aalmoezenier B. van Welzenes.

Rommelmarkt tijdens Bemmel Zingt

BEMMEL - Bij voldoende deelname vindt zondag 9 juli tijdens Bemmel Zingt weer een rommelmarkt plaats. Het belooft een gezellige, drukke dag te worden. Er treden achttien koren op. Dit op vijf podia in het centrum en natuurlijk zijn de winkels geopend.

De rommelmarkt wordt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan zich hiervoor nog steeds inschrijven. De prijs per kraam bedraagt 25 euro inclusief BTW. Tevens wordt een borg van 5 euro inclusief BTW gevraagd. Deze ontvangt u bij schoon opleveren van de kraam na de rommelmarkt retour. Inschrijven kan tot en met 31 juni tegen contante betaling bij Schoen- en sleutelservice Huting aan Deken Dr. Mulderstraat 2 B in Bemmel.

BEMMEL - Bij voldoende deelname vindt zondag 9 juli tijdens Bemmel Zingt weer een rommelmarkt plaats. Het belooft een gezellige, drukke dag te worden. Er treden achttien koren op. Dit op vijf podia in het centrum en natuurlijk zijn de winkels geopend.

De rommelmarkt wordt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan zich hiervoor nog steeds inschrijven. De prijs per kraam bedraagt 25 euro inclusief BTW. Tevens wordt een borg van 5 euro inclusief BTW gevraagd. Deze ontvangt u bij schoon opleveren van de kraam na de rommelmarkt retour. Inschrijven kan tot en met 31 juni tegen contante betaling bij Schoen- en sleutelservice Huting aan Deken Dr. Mulderstraat 2 B in Bemmel.

Programma Zwitserse Week in Lingewaard

LINGEWAARD - De Zwitserse Week is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren, dat altijd in de derde week van juli plaatsvindt. Naar aanleiding van de Internationale 4-daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de 'Zwitserse Week Bemmel' ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen.

In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in de gemeente Lingewaard. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht. De Stichting Zwitserse Week is de gastgezinnen dankbaar, en het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken.

Zaterdag 15 juli

Op zaterdag 15 juli arriveert 'Harmonie Musik Kriens' bij de Schaapskooi in Bemmel. Zij komen met ongeveer 75 personen. De muzikale leiding berust bij dirigent Patrick Ottiger.

Zondag 16 juli

Vanaf 11:30/12:00 uur spelen zij samen met andere korpsen in Bemmel op het Kapellenfestival van de Leemkuulers op de Markt bij de Rooms Katholieke Kerk.

Maandag 17 juli

Op deze dag worden de Zwitserse gasten 'officieel' ontvangen door de gemeente Lingewaard.

Dinsdag 18 juli

In de late ochtend en vroege middaguren vindt de doorkomst van de wandelaars door de gemeente Lingewaard plaats. De looproute is dit jaar omgedraaid, Lingewaard is vandaag als laatste aan de beurt. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke orkesten van de gemeente muzikaal ondersteund.

De Zwitsers spelen vanaf 09.30/10:00 uur in de buurt van 'De Pas' non-stop muziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers. Kijk op onze website www.zwitserseweek.eu bij het programma voor de exacte locatie. Achter onze locatie is een rustplaats voor militairen.

Woensdag 19 juli

's Middags brengen de Zwitsers een serenade bij Verzorgingshuis Liduina Bemmel. Om 19.30 uur vindt het Galaconcert plaats in de Rooms Katholieke Kerk te Haalderen door 'Harmonie Musik Kriens'. De kerk is om 19.00 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid.

Donderdag 20 juli

'Harmonie Musik Kriens' neemt samen met de Zwitserse militairen omstreeks 11:00 uur deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Deze begraafplaats is publiekelijk toegankelijk.

Vrijdag 21 juli

De Zwitsers spelen vanaf 9.30/10:00 uur op de laatste rustplaats voordat de militairen Nijmegen binnen marcheren. Deze laatste etappe lopen de muzikanten al spelend mee.

Muzikale medewerking van 'Harmonie Musik Kriens' in Nijmegen bij de intocht van de Vierdaagse lopers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. 's Avonds is er in de Schaapskooi een Hollands- Zwitserse avond van de Zwitserse gasten met de gastgezinnen.

Zaterdag 22 juli

Afscheid van de muzikanten uit Kriens en omgeving.

Open brief aan de Gemeente: een persoonlijke hartekreet

Een paar weken geleden werd de Bemmelse Dweildag gehouden. Voor de 31e keer alweer. Op de tweede zondag in juni, zoals altijd. Ook de dweildag 2017 was weer een fantastisch succes. Met hun vrolijke noten streden zo'n 60 dweilorkesten uit binnen- en buitenland om het Nederlands Kampioenschap.

Van heinde en verre kwamen er drommen mensen op af. Een volksfestijn dat elk jaar weer mogelijk wordt gemaakt door de tomeloze inzet van bijna 200 vrijwilligers. Maar ook met de onvoorwaardelijke en onvolprezen steun van de gemeente Lingewaard. Die met recht en rede trots is op dit grandioze evenement binnen haar grenzen.
In de goede verhoudingen met de gemeente dreigt nu helaas een kinkje te komen. Wat wil het geval. Sinds 5 jaar kon de stichting Dweildag haar omvangrijke opslag kwijt in het oude zwembad De Hoenderik. Dat was door de gemeente als Nootgebouw in gebruik gegeven aan de stichting Muziekgezelschappen Bemmel (SMB). Die overeenkomst liep op 1 januari 2017 af. De SMB-verenigingen zijn overgestapt naar de TheaterKerk. Maar… daar is helaas niet genoeg ruimte voor de opslagbehoeften van de dweildag.


Een jaar geleden is dit probleem aangekaart bij de gemeente. Met als resultaat dat tot en met de dweildag 2017 nog gebruik mocht worden gemaakt van het Nootgebouw. Intussen zou door zowel gemeente als stichting Bemmelse Dweildag gezocht worden naar passende en betaalbare alternatieven. Die zijn echter niet gevonden.

Kort geleden liet de gemeente weten het oude zwembad per direct te willen slopen. En dreigt de stichting Dweildag nu met onmiddellijke ingang in de kou te komen staan. Er is simpelweg geen uitweg voor de opslag.
Ik vraag me af wat nou noodzaak en nut zijn om het oude zwembad op korte termijn af te breken. Voor het stuk grond dat vrij komt, zijn in het geheel nog geen plannen. Terwijl het oude zwembad geschikt is voor het bergen van de opslag van niet alleen de dweildag, maar ook nog tal van andere verenigingen. Enkele carnavalsverenigingen maakten er tot nu toe gretig gebruik van.
Daarom wil ik er bij de gemeente op aandringen zich te bezinnen, alvorens onomkeerbare stappen te zetten. In plaats van een braakliggend stuk grond, zou het Bemmelse verenigingsleven geweldig gebaat zijn bij behoud van het oude zwembad als opslagruimte.
Dit mag toch niet het noodgedwongen einde worden van 32 jaar keihard werken aan wat Bemmel in Nederland en ver daarbuiten op een fantastische manier op de kaart heeft gezet?

Jan Verhoeven
oud-voorzitter Dweildag

Lokale samenwerking thema Netwerk café Zorg & Welzijn

BEMMEL - Na twee succesvolle edities volgt op donderdag 6 juli weer een Netwerk café Zorg & Welzijn. Deze keer staat het volledig in het teken van samenwerken. Er is veel ruimte om te netwerken en om lokale voorbeelden van samenwerkingen te zien.

Vorig jaar heeft Ruud Veltenaar gesproken over toekomstige trends en ontwikkelingen en de impact hiervan op onze welvaart en welzijn. Dit heeft ook consequenties voor de gezondheidszorg. Tijdens zijn presentatie heeft hij laten zien hoe je meerwaarde kan creëren en hoe we in Lingewaard het verschil kunnen maken in turbulente tijden. Bijna negentig professionals waren bij deze presentatie aanwezig.

"Tijdens het netwerk café 2017 laten we de partners aan het woord die onderling samenwerken. Bijvoorbeeld het project ‘Fysiek en vitaal actief’ in Doornenburg waardoor wekelijks ruim 30 mensen in beweging blijven. Tevens zal een expert op het gebied van samenwerking in zorg en welzijn van de internationale universiteit van Oslo aan het woord komen.

Als zorg-, en welzijnsprofessional heb je nog maar een paar dagen de tijd om je in te schrijven. Wacht niet te lang, want vol is vol. Mail je aanmelding naar m.davina@swlingewaard.nl." Het Netwerk café vindt plaats op donderdag 6 juli in de Theaterkerk in Bemmel.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 4 juli - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 5 juli - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 6 juli - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 6 juli - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Steunpunt Mantelzorger zoekt vrijwilliger

LINGEWAARD - Het steunpunt mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard zoekt mensen die iets willen betekenen om mantelzorgers te ontlasten bij de zorg.

Voor een oudere dame in Bemmel, die na een val voor langere tijd bij haar dochter heeft gewoond, zoeken we een vrijwilliger, die eenmaal per week boodschappen met haar wil doen. De dochter heeft nu ook in haar eigen gezin de zorg voor een zieke partner.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent: 06 22933258 of via e-mail: m.ritzen@swlingewaard.

Buurtkoffie in Sancta Maria van start

Foto: archief RijnWaal Zorggroep

HUISSEN - Sancta Maria start op vrijdag 7 juli met Buurtkoffie. Buurtkoffie zal elke eerste vrijdag van de maand gehouden worden in de ontmoetingsruimte van Sancta Maria, van 10.00 tot 11.30 uur aan de Raadhuisplein 1 in Huissen.

Buurtkoffie is er om elkaar te ontmoeten. Samen genieten van een kop koffie met iets lekkers, even de laatste nieuwtjes bijpraten of voor een bepaald thema te komen. Want Buurtkoffie is meer dan alleen bij elkaar komen. Elke maand wordt er een bepaald thema aangesneden, zoals muziek, kunst of cultuur. Op 7 juli is het thema: muziek. Peter Sluiter komt dan optreden.

Buurtkoffie is een initiatief van de medewerkers welzijn van woon- zorgcentrum Sancta Maria, onderdeel van RijnWaal Zorggroep. Om de kosten te dekken wordt aan iedere buurtbewoner een bijdrage gevraagd. Dit is afhankelijk van het programma. Voor 7 juli is de bijdrage 3,50 euro.

Sancta Maria ligt in het hart van Huissen en dan is het mooi als de bewoners uit de omgeving kunnen meegenieten van het programma. Ook voor alle andere activiteiten is de buurtbewoner van harte uitgenodigd. Voor meer informatie kan men bellen: 026 3263300. Het programma-aanbod staat op www.rijnwaal.nl.

Lingewaard Group Training & Coaching financier waterveld

BEMMEL - MHC Bemmel 800 heeft opnieuw een financier voor het nieuw aan te leggen waterveld gevonden. Lingewaard Group Training & Coaching heeft zich bereid verklaard om de ambitie van de vereniging financieel te ondersteunen. Directeur Frank van Roozendaal ziet veel overeenkomsten tussen de vereniging en zijn dagelijkse werkzaamheden.

"Als bedrijf geloven wij in de kracht van mensen, als individu én als onderdeel van een team. Met directies en hun teams werken we mee aan visie, strategie, communicatie en prestatie. Door persoonlijke coaching, teambuildings en leiderschapstrainingen worden deze praktijk. Onze klantenkring is divers. Veel klanten in de bouw, automotive en retail. Maar ook binnen het ministerie van Defensie is de Lingewaard Group Training en Coaching een vertrouwde partij. We werken persoonlijk, interactief, dynamisch en op maat. Onze interventies zijn praktisch, morgen toepasbaar, weinig theorie, doen-doen-doen, confronterend, opbouwend en met humor. De deelnemers worden persoonlijk uitgedaagd en geïnspireerd kritisch naar zichzelf te kijken. Bij MHC Bemmel 800 zie ik deze zaken terug met als grote drive; het beste halen uit (jonge) mensen.

Naast onder andere een enthousiaste organisatie, een duidelijke visie en professionele trainers die de kinderen op het veld leren hockeyen, is het bij MHC Bemmel 800 ook gewoon gezellig. Mijn dochter speelt al jaren bij de club. Inmiddels speelt zij in de B-junioren. Dit is een leeftijd waar op veel verenigingen de spelers afhaken. De vereniging is zich hiervan bewust en onderneemt specifiek activiteiten om juist deze groep te behouden voor de vereniging en hen te begeleiden naar de overgang van de junioren naar de senioren. Een waterveld is hierbij een stevig bindmiddel. Professionele middelen en begeleiding halen het beste in de junioren naar boven; Het zorgt voor nieuwe uitdagingen en hopelijk ook voor veel spelplezier. Mede daarom lever ik graag een bijdrage."

Good Holiday: de batterij opladen!

HUISSEN - Er zijn veel dingen in het leven die om onze aandacht vragen: werk, familie, vrienden, hobby’s, zorg voor ziekte. Dat vraagt en geeft heel wat energie. Het vraagt ook om een goede balans in onze tijd.


In veel geloofstradities bestaat er daarom een ‘zevende dag’, een sabbat. Als je veel energie geeft, moet je ook zorgen dat er energie binnenkomt. Zondag en sabbat geven een mens de kans om op adem te komen. Dat heb je soms nodig, dat uurtje rust en bezinning. Weten wie je bent, waar je staat, waar het om draait in het leven. ‘Heilige tijd’, ‘quality time’ noemen velen dat. Dat kan één dag in de week zijn, maar ook een kwartiertje elke dag. Of – u voelt het al aankomen- die paar weken vakantie per jaar. Tijd om de batterij op te laden.
Veelzeggend waar het woord ‘holiday’ vandaan komt: holy days. Je had vroeger werkdagen en kerkdagen, de vrije dagen van de heiligen waarop er niet gewerkt werd. Het bisdom Utrecht kende er ooit bijna zestig. Tel daar de gewone zondagen bij op en dan kom je aan bijna drie maanden ‘snipperen’. Vakantie. Een goede & heilzame tijd gewenst! (Matthijs Glastra)

De Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 2 juli, 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag van 14-16 uur vrijdagmiddaginloop. Van harte welkom!

Met Zonnebloemgasten naar De Minkhof

BEMMEL - De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen ging op donderdagmiddag 15 juni naar De Minkhof. Hier werden spelletjes gespeeld en na de pauze was er een bingo met mooie prijzen.

Bij binnenkomst kregen de gasten een kopje koffie of thee met iets lekkers. In de pauze werden de gasten getrakteerd op een advocaatje met slagroom, een wijntje of een sapje. Na afloop werden de gasten verwend met een heerlijke pannenkoek, gebakken door onze vrijwilligsters. Mede door de hulp van de vele vrijwilligsters hebben onze gasten met recht een geslaagde Zonnebloemmiddag gehad.

Verloting speeltuin Hulhuizen

HULHUIZEN - Maandag 12 juni was de trekking van de 50ste verloting van Speeltuinvereniging Hulhuizen.

De eerste prijs, een cadeaubon ter waarde van 125,00 euro is gevallen op lotnummer 1136. De tweede prijs, een cadeaubon ter waarde van 50,00 euro is gevallen op lotnummer 240 en de derde tot en met de achtste prijs zijn cadeaubonnen die gevallen zijn op lotnummers: 1546, 2650, 2945, 2081, 2478, 2220.

De prijzen zijn gedurende 3 maanden na trekking af te halen bij: Jolanda Meijer, Groenestraat 2 in Gendt, telefoon 0481 423123.

Workshop handgebonden boeket

HAALDEREN - In de zomer van 2016 hebben we van Groei en Bloei de workshop handgebonden boeket georganiseerd. Er was heel veel belangstelling en daarom wordt deze workshop deze zomer nogmaals gehouden.

Docente Marion van Hesteren zal weer uitleggen hoe we een natuurlijk en kleurrijk boeket kunnen samenstellen. We gaan samen de tuin in om de bloemen te plukken en krijgen tips welke soort je het beste kunt combineren, zodat we volgens de korenschoofmethode zelf zo’n prachtig boeket kunnen gaan maken. Het is handig om een lege emmer mee te nemen om de bloemen direct na het plukken in te zetten.

De locatie is de Tuinpluk aan de Oude Wei 2 in Haalderen op vrijdag 7 juli van 10.00 – 12.00 uur. De kosten voor deze workshop zijn voor leden G&B 12.50 euro en voor niet-leden 20,00 euro. Dit is inclusief koffie / thee en iets lekkers. Opgave voor 26 juni via mailadres: Genb.Lingewaard.Overbetuwe@gmail.com onder vermelding van naam, telefoonnummer, mailadres, lidmaatschapsnummer en naam/code van de activiteit. Na opgave graag het bedrag overmaken op rekeningnr. NL24RABO 0152702067 t.n.v. KMTP Overbetuwe onder vermelding van bovenstaande gegevens. "Uw aanmelding is definitief zodra het bedrag op onze rekening is ontvangen."

Teleurstellend optreden van damvereniging VBI

HUISSEN - Aan de twee goede prestaties in de eerste en tweede ronde van de wedstrijden om de nationale dambeker kon damvereniging VBI tijdens de finaledag geen gevolg geven.

In de kwartfinale was Van Stigt Thans de tegenstander. Na remises van Geert van Aalten en Fred de Koning haalde Alexander Baljakin de eerste winst binnen. Jos Stokkel redde het niet en dus werd de eindstand bepaald op 4-4. Een razendsnelle beslissingswedstrijd (3 minuten plus 2 seconden per zet voor elke speler) bracht de Huissenaren naar de volgende ronde.

De tegenstander in de halve finale was Witte van Moort. Na vier remises in de eerste wedstrijd moest opnieuw het sneldammen de beslissing brengen. Hierin was Damvereniging VBI minder gelukkig en Witte van Moort ging door naar de finale tegen Hijken DTC.

Er resteerde nog de wedstrijd om de derde en vierde plaats. Tegenstander Damlust Gouda bleek te sterk. Geert van Aalten startte met verlies. Alexander Baljakin moest in remise berusten en toen Fred de Koning zijn partij verloor was de laatste remise van Jos Stokkel alleen nog maar van belang voor de statistieken. Met een 2-6 verlies belandde de Huissense ploeg uiteindelijk op de vierde plaats.

Het enige winstpuntje op deze dag was het feit dat damvereniging VBI door haar deelname aan de finaleronde ook volgend jaar zich rechtstreeks voor de nationale bekerwedstrijden heeft geplaatst.

SC Bemmel JO15-1 Europa in!

BEMMEL - Na het behalen van het kampioenschap in de hoofdklasse stond voor SC Bemmel JO15-1 in het pinksterweekend deelname aan de Kaiseraucup in Dortmund op het programma. De Kaiserau Cup is een sterkbezet internationaal toernooi met clubs uit onder andere Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland en Nederland.

Al maanden waren spelers, staf en ouders bezig geweest om deze driedaagse trip mogelijk te maken. Vele acties maakten het mogelijk om vlak naast de toernooiaccommodatie in het Sporthotel in Kamen te kunnen overnachten. Het Sporthotel is een van alle gemakken voorziene accommodatie met prima kamers, een zaalvoetbalhal, beachsoccerveld, tafeltennishal, zwembad om de hoek en buffetrestaurant; vijf sterren waardig!

Het toernooi begon door noodweer wat rommelig, maar uiteindelijk werden prima wedstrijden gespeeld tegen onder andere ASC Biesheim (Fra), SEV (Ned) en VV Tricht (Ned) waardoor de halve finale werd bereikt. Hier was het Belgische KV Coxyde (Bel), de latere toernooiwinnaar, de tegenstander. Deze prima tegenstander bleek helaas een maatje te groot. In de uiteindelijke strijd om de derde en vierde plaats werd zeer terecht gewonnen van het Franse ASC Biesheim. Met de huldiging voor de derde plaats kreeg het einde van het toernooi toch een feestelijk tintje.

Al met al was het een mooie afsluiting van een prachtig seizoen met drie gezellige en sportieve dagen! Een korte video-impressie is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=zk-9u8o78AM.

Pittig Lingewaards dictee

Foto: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Het was zuchten en steunen vrijdag 16 juni in OBC De Essenpas in Bemmel. De deelnemers aan het 11e Lingewaards Dictee, georganiseerd door Rotary Lingewaard, hadden het zwaar. Het dictee was voor de eerste keer geschreven door Frans Walch, neerlandicus en schrijver en was zeker pittig te noemen.

Burgemeester Marianne Schuurmans las het dictee voor en zij had zich terdege voorbereid. Zij voorspelde: "Dit wordt een goede avond voor het goede doel." De deelnemers betalen immers voor iedere gemaakte fout. En haar voorspelling is uitgekomen. Er deden 18 teams mee en er werden totaal 2016 fouten gemaakt. Het gemiddelde aantal fouten was 72, bijna driemaal zo hoog als vorig jaar.

Pierre Cuypers gaf op humoristische wijze uitleg over de juiste spelwijze. Voorzichtig bereidde hij de deelnemers al voor op een tegenvallend resultaat. In de tussentijd corrigeerde docente Gea Boerboom met een team van 14 enthousiaste leerlingen en 2 docenten de dictees. Door de vele deelnemers en het pittige dictee was dit, zeker in het korte tijdsbestek, een zware klus.

De uitslag
Eerste plaats: Team D66 met 165 fouten, tweede plaats: Team Mijn Kennis (176 fouten), derde plaats: Team Plansearch (190 fouten).
Naar Ferrie Verouden ging de eerste individuele prijs. Hij maakte slechts 25 fouten. Tweede plaats was voor Susan de Man (26 fouten) en de derde plaats voor Miranda Kanis (28 fouten).

Met de opbrengst organiseert Rotary Lingewaard onder andere een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen in de gemeente Lingewaard.

De Moeshoeve Huissen

HUISSEN - Lingewaard Natuurlijk verzorgt al jaren natuurlessen voor de kinderen van de Lingewaardse basisscholen en moestuintjes voor schoolkinderen in Bemmel. Dit jaar is er voor het eerst een moestuintjescomplex voor kinderen van basisscholen in Huissen, het tuinderstadje in de Betuwe.

Inmiddels zijn er meer dan tien tuintjes in gebruik genomen door kinderen uit Huissen. Er is echter nog ruimte voor andere ‘kleine’ tuinders met grote ambities. Iedere deelnemer krijgt het hele tuinseizoen de beschikking over ca 10 m2 om zelf, naar eigen inzicht, groente te verbouwen. Deskundige hulp is aanwezig op maandag van 18:30 – 20:00 uur, woensdag van 15:00 – 17:00 uur en zaterdag van 09:30 – 12:00 uur.

Wat is er nu leuker dan buiten zijn? Met je handen in de aarde wroeten, zaaien, zorgen en oogsten? Je bent lekker buiten, en ondertussen leer je spelenderwijs over de soorten groenten en fruit die er zijn, hoe een zaadje of plantje geplant wordt, hoe dat ontkiemt en groeit en wat je moet doen om het plantje te verzorgen. Je leert over de seizoenen, het weer, over beestjes die je helpen (wormen) of tegenwerken (slakken/luis) bij het verbouwen van groenten en fruit. En uiteindelijk kun je proeven van je eigen oogst. Naast tuinierende kinderen is er ook ruimte voor (groot)ouders om onze jonge tuinders met raad en daad ter zijde te staan. Aanmelden of nadere informatie bij Monique Buurman: moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.nl.

9 / 32

Column

Relaxed

We hebben een tropisch weekje achter de rug. Korte broek op kantoor en lange broek paraat om voor een klus er op uit te gaan. Waarom zijn onze overzeese landgenoten zo relaxed. Omdat ze slimmer zijn dan wij. Rond dertig graden moet ons tempo echt omlaag. In huize Veldkamp heerste vorige week een relaxt vakantiesfeertje. Onze tuin is zo ingericht dat we kunnen kiezen tussen schaduw en zonneschijn. Het gezelligste hoekje vind ik Bistro Veldkamp. Een piepklein terras met aan de rand zomerse bloemen en een moestuin. Er is plek voor 3 stoelen en een bistrotafeltje. Een sfeertje om 's morgens goed te beginnen. Kop thee, krantje en een boterham met oude kaas en een pluk verse krulsla van het land. Bistro Veldkamp zorgt voor een vakantiegevoel. Ik heb het vaker gezegd. Vakantiegevoel in eigen tuin is een ultieme ervaring. Vakantiegevoel in Lingewaard is andere koek. De raad en college willen toeristisch Lingewaard op de kaart zetten. Lingewaard heeft veel toeristische potentie, zegt het college. Een toeristennota moet het toerisme bevorderen. Lokaal Belang en GroenLinks maken het nog bonter. Die willen het college oproepen dat er 'met meer ambitie en vernieuwende initiatieven werk gemaakt moet en kan worden van toerisme en recreatie in Lingewaard'. Toerisme moet naar een meer ambitieus niveau worden getild, luidt de oproep. Stop met holle fratsen. Alsof het bestuur van dit Betuwse dijkengat meer dan een kasteel, fort en een ijscokar op de dijk kan bieden. De cateraar van Fort Pannerden moet gasten na een lang avondje feestje noodgedwongen doorverwijzen naar hotels in Nijmegen. Voor mijn website heb ik gasten van camping Waalstrand gesproken. Allen zijn ze op eigen (digitaal) speurwerk in Gendt terecht gekomen. Omdat ze graag aan de Waal willen kamperen. Gendt is een gemoedelijk dorp. Voor de dagelijkse boodschap hebben ze alles, zeggen ze in koor. Vertier zoeken ze op de camping, Nijmegen of verder. Reacties richten aan Bistro Veldkamp, maar blijf relaxed.
Sjaak

Eerste plaats voor Neijenhuis en De Wit

HUISSEN - Zaterdag 17 juni was er een midfondvlucht vanaf Nanteuil Le Haudouin.

Op een afstand van 381 kilometer moesten de duiven naar huis toe. De duiven werden om 10.45 uur gelost. Om 15.45 uur draaide C. Neijenhuis zijn eerste duif. 2e. E. van Aalten, 3e. H. Hegeman, 4e. Comb. van Ingen & Zn, 5e. Comb Kiezenberg, 6e T. Sas.

Harrie de Wit won zaterdag 17 juni de eerste fondvlucht vanaf St.Vincent. De duiven werden op vrijdag 16 juni om 12.30 uur gelost op een afstand van 1066 kilometer. H. de Wit draaide zaterdag om 13.28 uur zijn eerste duif. 2e.TH.H.M. Peters, 3e. P. Eeuwes, 4e. J.Buys, 5e. J. van Kalkeren, 6e. W. Buijs.

DAP in Angeren

Lid van Lotus Vulgaris Doornenburg

REGIO - Op 10 juni werd de traditionele onderlinge viswedstrijd gehouden in Angeren. Deelnemers aan deze viswedstrijd komen uit de plaatsen Doornenburg, Angeren en Pannerden.

Men kan elk jaar terug zien op een onderlinge strijd. Hierbij spelen veel factoren tijdens de wedstrijd die vier uur in beslag neemt tussen de kemphanen. Om 07.30 uur loten bij herberg De Letse Stuyver te Angeren. Zeventien deelnemers hadden zich vooraf ingeschreven zodat de kemphanen uitgerust deze onderlinge strijd aan de rivier de Rijn konden beslechten. Ook is men altijd afhankelijk van de natuur, mist, harde windvlagen met regenbuien spelen vaak parten. Ditmaal was van dat alles niets voorradig, de Rijn leek wel een spiegel. Ook de wind was er dit keer niet, het enige wat nog een spelbreker kon worden de scheepvaart. Terugkijkend kan men stellen dat het een buitengewone mooie viswedstrijd werd. De vangsten kunnen we dan rangschikken tot redelijk. Bovenkant werd gezamenlijk 29 kilo en 230 gram gevangen. Onderkant 12 kilo en 340 gram.

De uitslag als volgt:

Uitslag traditonele DAP viswedstrid in Angeren.
Bovenkant

1 Mart Verhoeven Doornenburg 9 kg 080 gr
2 Harry Reulink Pannerden 5 kg 820 gr.
3 Chris v Moerkerk Doornenburg 4 kg 980 gr

Onderkant

1 Jan van Beek Doornenburg 3 kg 100 gr.
2 Roland Cornelissen Pannerden 2 kg 400 gr.
3 Ger Rensen Doornenburg 2 kg 269 gr.

Lingewaard moet in 2024 asbestvrij zijn

Veel boerderijen bevatten asbest. Dit pand werd vorig jaar na sanering asbest gesloopt om ruimte te maken voor het project Oeverwal Gendtsche Polder. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - In Gelderland ligt 14 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. Lingewaard is een topper met naar schatting ruim 1.170.000 vierkante meter. Alleen de gemeente Ede heeft iets meer daken met asbest. Lingewaard wacht een stevig uitdaging. In 2024 moet de gemeente asbestvrij zijn. Om een exact beeld te krijgen trekt het college 7 duizend euro uit voor een inventariserend onderzoek. In 2010 constateerde de gezondheidsraad dat asbest nog gevaarlijker was dan tot nu toe werd aangenomen.

Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer ongezonde asbestvezels in de lucht, zo meldt de provincie Geldeland. De kans op asbestverspreiding door brand of storm neemt ieder jaar toe. Vanaf 2024 geldt een landelijk verbod op asbest. De provincie: “De gebouweigenaren staan met bedrijven en overheden voor een grote opgave: elke werkdag een asbestdak ter grootte van een voetbalveld verwijderen. Dat vraagt een verviervoudiging van het huidige tempo.”

Eigenaren moeten flink aan de bak. Asbestdaken komen niet alleen voor bij boerderijen, maar ook op bedrijfsgebouwen, woningen en particuliere schuurtjes. Ook de gemeente heeft een aantal gebouwen met asbestdaken in eigendom.

Om eigenaren te stimuleren asbest te verwijderen is een rijkssubsidie beschikbaar van 4,50 euro per vierkante meter met een maximum van 25.000 euro. De gemeente wil zich richten op actief adviseren en communiceren over asbest en het aankomend verbod op asbestdaken, zo meldt het college.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron.

Zaterdag 1 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, woord- en communieviering, J. Kallen, Potchefstroomse Universiteitskoor uit Zuid-Afrika

19.00 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, G. Peters, Jongerenkoor Remember, Jubileumviering Jongerenkoor Remember

Zondag 2 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters en I. van Cuijk, Kinderkoor Spetters, Gezinsviering

Woensdag 5 juli

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters

Vrijdag 7 juli

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 8 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 9 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, pastoresteam, Middenkoor InVoice met gast-koorleden, afscheid pastor I. van Cuijk

Woensdag 12 juli

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, A. Hulleman

Donderdag 13 juli

19.00 uur: H. Martinus Gendt, Gebedsdienst Schoolverlatersviering, Pastoraatsgroep en Jongerenkoor Remember

Nissen & Vermaas pakken Nanteuil Le Haudouin

DOORNENBURG - Op 17 juni stond er weer een midfondvlucht op het programma en wel vanuit Nanteuil le Haudioun (380 km) hieraan deden 91 duiven mee van zeven liefhebbers, die werden gelost om 10.45 uur met een noord-westelijke wind.


Nissen-Vermaas 23 mee 14 pr. 1, 2,4, 5, 6, 9, 11, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21
Van Olderen & Meuwsen 18 mee 8 pr. 3, 7, 8, 12, 16, 17, 22, 23
W. Geurtz & Zn 18 mee 1 pr. 10

Sponsor bedankt

Van boven naar beneden en v.l.n.r. Wendy van der Schouw, Lisette Scheers, Donja Janssen, René Bouter, Erwin Vis en GeertJan van der Heijden.

HUISSEN - Op één punt na is het tweede mix team van tennisvereniging Huissen er net niet in geslaagd kampioen te worden in de eerste klasse van de voorjaarscompetitie.

Helaas door blessureleed moesten er totaal drie partijen worden opgegeven. Spannend bleef het tot op de laatste dag. "Wij bedanken Carin Schoenmakers van Memora Uitvaartverzorging voor de sponsoring van onze prachtige teamkleding".

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - "We willen Trintech Heating and Water, Lukassen en zonen monorailtechniek en constructiewerken, de Klok Horeca Gendt, Simon Schulte hovenieursbedrijf, H.S.F. en Reijmers schilderwerken heel erg bedanken voor het sponsoren van de nodige materialen en het geven van financiële middelen ten behoeve van onze Zwarte Cross wagen."

De wagen van de familie Milder is van 13 tot 16 juli te bewonderen op het Zwarte Cross terrein in Lichtenvoorde! Meer info staat op https://www.facebook.com/zccderegenboog.

Fietsen met leden KBO Huissen

HUISSEN - Een verslag van KBO. Ondanks het warme weer zijn we met twaalf mensen gaan fietsen. Met een heerlijk briesje hebben we genoten om via Ressen-Bemmel en Lent met een ommetje door de muziekbuurt in Lent. Heel apart om te zien.

Zijn we via het park Doornick voor de koffie/thee bij Zijdewinde aangekomen. Vandaar terug naar Huissen. Volgende fietsdag is op dinsdag 25 juli in verband met de vierdaagse. Start om 13.00 uur bij de Zandse kerk.

207 stemmen voor deBol

Foto; Geert de Bruin

BEMMEL - Het bestuur van stichting deBol mocht na de Rabo Clubkas Campagne op woensdag 21 juni een schitterend bedrag van 1.005,83 euro in ontvangst nemen op het Kinkelplein in Bemmel.

Opgewacht door de Gouden Ster van de Rabobank en verwelkomd door de medewerkers van de Rabobank kreeg het de cheque overhandigd en het was wéér een grote verrassing dat het bedrag van voorgaande jaren werd overtroffen.

DeBol is de Rabobank Over Betuwe, maar vooral alle lieve mensen die op stichting deBol gestemd hebben ontzettend dankbaar voor hun stem. De zakjes “'vergeet-me-nietjes', die werden uitgedeeld om stemmen te werven zijn tot volle bloei gekomen!

Met dit extra financiële steuntje in de rug gaan de dames van deBol na de vakantie weer volop aan de slag om veel leuke, gezellige, sportieve en sociale activiteiten te organiseren voor jong en oud! Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063 / 06 27507051 / 22540214; email: stichting.debol@planet.nl.

Activiteiten bij De Minkhof

BEMMEL - Het is genieten met het mooie zomerse weer! Daarom staat onze zondagsopening op 2 juli ook in het teken van ‘de tuin’. Louis Dolmans komt ons vertellen over zijn inspanningen om oude graangewassen - zoals Wilhelminatarwe - te kweken. De kosten bedragen voor deze ochtend/middag inclusief lunch 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen).

Minkhof workshop bloemen schilderen voor beginners. Op 3 juli begint deze nieuwe workshop op De Minkhof. Gedurende 4 weken elke maandag van 13.30 tot 15.30 uur kan men onder begeleiding vrolijke bloemen, boeketten en stillevens leren schilderen. Het instapniveau is dat van mensen die nog niet of zelden hebben geschilderd. Er wordt gewerkt met acrylverf. Bij de kosten van 25 euro zijn de juiste penselen, oefenmateriaal en een opgespannen linnen doek inbegrepen.

Op 24 juli en 14 augustus worden senioren uitgenodigd om met hun kleinkind De Minkhof te komen bezoeken. Ook staat er op 6 augustus een heerlijke barbecue op het programma. Details over de invulling van deze dagen volgen nog. "Maak vast een afspraak met uw kleinkind en noteer deze in de agenda. Verdere informatie volgt nog of kijk op onze website!"

"Graag doen wij nog een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Hebt u naast uw bezigheden nog wat tijd over om De Minkhof bij te staan, dan horen wij dit graag. Vooral onze schoonmaakgroep en onze kookgroep kunnen versterking gebruiken!" Aanmeldingen via info@minkhof.nl. en via 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag), Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel. Meer info staat op www.minkhof.nl.

Gendtse fietstochten

GENDT - De Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie prachtige fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar. De tochten zijn gepland op de dinsdagen 11 en 25 juli en 8 augustus. Als eventuele reservedatum staat 22 augustus gepland.

Traditioneel voeren de 50 km lange ritten langs diverse leuke plaatsen. De deelnemer bepaalt echter zelf hoeveel kilomet hij wil fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn vóór 17.00 uur. U kunt inschrijven bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 3,00 euro per rit (inclusief eventuele pontkosten). Bovendien wordt vóór de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden. Bij deelname aan alle ritten ontvangt de deelnemer na de laatste tocht een herinneringsmedaille. Voor eventuele nadere informatie: Ton Balduk (0481 422069).

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 2 juli vindt er een kerkdienst plaats in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/ thee te blijven drinken. Allen welkom!

Team Borgers Tuintechniek kampioen gemengd dubbel

HUISSEN - In de KNLTB zomer-woensdagavondcompetitie is het team Borgers Tuintechniek van T.V. Huissen kampioen geworden in de gemengd dubbel klasse.

Gedurende de maanden mei en juni werd in totaal zes keer gespeeld tegen Lunteren, Duiven (Colombae), Arnhem (ALTB), Westervoort, Malburgen en Apeldoorn (Vego). Iedere wedstrijd een dames-dubbel, een heren-dubbel en twee mix-partijen; 21 partijen werden gewonnen en slechts drie verloren. Woensdag 21 juni werd thuis tegen ALTB de beslissende kampioenswedstrijd met 4-0 gewonnen.

Lopen voor Stichting 12q tijdens Nijmeegse Vierdaagse

BEMMEL - Maud Aben (13) uit Bemmel loopt dit jaar voor de tweede maal samen met haar moeder de Nijmeegse Vierdaagse (4 x 30 km). Ze wil hiermee een goed doel steunen. Ze heeft gekozen om dit te doen voor Stichting 12q.

Stichting 12q zamelt geld in voor onderzoek naar de mutatie op chromosoom 12. Deze mutatie kan zich onder andere uiten in lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Er bestaat zo weinig informatie over deze zeldzame afwijking dat er geld nodig is voor onderzoek. En hier zet Maud zich graag voor in!

Ze heeft al een actie in haar klas opgezet op het Citadel College en ook bij Theater Kleine Kees heeft ze haar inzet al getoond. En dus ook door het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse wil ze zoveel mogelijk geld ophalen. Via onderstaande website kun je een donatie doen tot 18 juli: www.devierdaagsesponsorloop.nl. U zoekt dan vervolgens op de naam Maud Aben. Alvast super bedankt voor uw bijdrage en tot snel tijdens de Nijmeegse Vierdaagse!

Schrijf je nu in voor een kraam! Creatieve Markt met Science Plein

BEMMEL - Voor Creatief Bemmel op 17 september met de koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur is er een Creatieve Markt met Science Plein in de maak.

Een reeks gezellige kramen door en voor creatieve hobbyisten en scientisten. Welkom, beleef het in Bemmel en doe mee! Het belooft
een zeer interessante en leuke dag te worden.

Ondernemersvereniging ‘Beleef Bemmel’ organiseert samen met Stichting Talento Metissimo een verrassende familiedag voor jong en oud (er). Naast een gezellige koopzondag, inclusief een markt met afwisselende kramen en standhouders, zal op het marktplein plaats zijn voor een Science Plein voor jong en oud. In de Dorpsstraat is er plaats voor creatieveling en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek. Tevens zal er weer een knutselplein zijn op de Promenade, waar de kinderen weer iets moois kunnen maken. Verdere details volgen later.

Op deze zondag vindt ook weer de wielerronde plaats. Creatieve hobbyisten en scientisten kunnen zich inschrijven voor een prachtige kraam met zeil voor 30euro via: www.peervanderven.nl

Overige informatie staat op Bemmel Creatief: www.beleefbemmel.nl, www.facebook/ondernemersvereniging bemmel, www.TalentoMetissimo.nl, www.twctverzetje.nl/ en www.facebook.com/twctverzetje. Het belooft een gezellig creatieve- en science-inspirerende dag te worden.

Vijfde koningswedstrijd Jeugd bij De Karper

LINGEWAARD - Er waren acht jongens, het was heerlijk weer om te vissen veel zon. En Rens heeft zijn eerste vis gevangen met de koningswedstrijd nu hopen dat er snel meer volgen.

Er is vanavond goed vis gevangen:
1e Sem Plönes 157 cm,
2e Raijan van Schaijk 109 cm,
3e Stein Piels 49 cm,
4e Rens Ras 30 cm.
5e Damian Steijlen 27 cm.

Totaal klassement
Op de eerste plaats Sem Plönes 268 cm
OP tweede plaats Raijan van Schaijk 157 cm
Op de derde plaats Stein Piels 151 cm

Bij de Karper vissers:
1e Job Wagermer 55cm.
Totaal klassement
Eerste Job Wagemer met 182 cm.
Tweede Senne van der Boom met 66 cm.

Vrijwilligers landerij De Park in het zonnetje

ELST - De ChristenUnie heeft een jaarlijks terugkerende actie genaamd: ICU: I see you! Het is nu al een traditie om elk jaar iemand in het zonnetje te zetten, die zich vrijwillig inzet voor anderen, daarbij tijd en aandacht geeft en werk verzet, alleen of samen met anderen.

Vrijdag 16 juni waren we op bezoek bij een bijeenkomst van vrijwilligers in Park Lingezegen. Vanaf 17.00 uur werd iedereen verwacht in De Kapschuur. Dit keer hebben we onze ogen gericht op de vele vrijwilligers van boerderij Lingezegen: Wij zien jullie! Zoveel mensen die enthousiast en betrokken zijn en zich inzetten voor landerij De Park, zoals het nu heet.

In de loop der jaren waren er moeilijke momenten, maar men is doorgegaan. En het is fantastisch om te zien dat hier steeds meer mooie dingen ontstaan! Het begon met natuur en milieu educatie, er is nu een kinderboerderij, moestuin en kas, een bijenstal, speelnatuur, er komt een natuurspeelplaats. En De Kapschuur wordt opgeknapt, een mooie plek, waar de bijeenkomst plaatsvond.

Iemand van elke groep vertelde iets over waar zij zich op dit moment mee bezig houden, maar ook over de vele andere activiteiten die hier plaatsvinden en waar zij bij betrokken zijn. De ChristenUnie heeft heel veel waardering voor wat er door al deze vrijwilligers in de loop der jaren is bereikt en wat ook door hen in stand gehouden wordt. Daarom werd door Hanny van Brakel en Harry Bruggema deze middag iedereen getrakteerd op taart en dat is natuurlijk: Droom!-appeltaart!

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 3 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00u het volgende menu afhalen: salade, Chinees gerecht met kip, en een toetje

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van tevoren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar." Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

Koningsschild na 130 jaar weer terug

HUISSEN - Op zondag 25 juni, de dag dat de gildenbroeders strijden voor de koningstitel, werd wel een heel bijzondere dag. Een verloren gewaand koningsschild uit 1781 kwam weer terug bij de gilden. Het werd geschonken door J. Oomen uit Eindhoven.

In juni 1887 besloten de gildebroeders veertien schilden te verkopen om van het geld het Sint-Gangulphusbeeld dat nu nog steeds in de kerk staat te laten Pologrameren (beschilderen). Gelukkig was de toenmalige secretaris van het gilde zo alert om van de verkochte veertien exemplaren de namen van de koningen en koninginnen in het gildeboek te noteren. Dankzij deze opsomming weten we, dat het ging om schilden uit de periode 1686 – 1838.

Op 29 maart 2012 werd het op één na oudste schild uit deze serie; namelijk dat van Reinier van Brink en Johanna Brinkman uit 1716 geveild in Hilversum. De ons onbekende koper betaalde er 1.150 euro voor. We werden daar indertijd op geattendeerd door Johan Oomen uit Eindhoven.

Dezelfde Johan Oomen nam in maart van dit jaar contact op met de Historische Kring. Hij wilde een schild dat hij ooit had gekocht bij een antiquair in Eindhoven beschikbaar stellen aan het museum. Toen hij hoorde, dat het Sint-Gangulphusgilde nog steeds bestaat was het voor hem duidelijk, dat het schild een plaats moet krijgen aan de oudste keten van dit gilde.

Van de veertien schilden die in 1887 werden verkocht bestaan er dus in elk geval nog twee waarvan er nu één terugkeert aan de keten van het Sint-Gangulphusgilde en weer mede kan getuigen van de rijke historie van deze broederschap. www.gildenhuissen.nl.

Feest op basisschool SamSam

OOSTERHOUT - Weet u nog, uw eigen lagere schooltijd? Die ene leerkracht waarbij u het zo naar de zin had en zoveel van leerde...?
Van twee van zulke gewaardeerde leerkrachten nemen wij binnenkort afscheid. Op donderdag 13 juli zal het dan een bijzondere dag bij ons op SamSam zijn.

Huub Vlaspoel en Liduïne Jorna gaan na deze dag van hun welverdiende pensioen genieten en daarom nemen wij afscheid van hen. We gaan er een feestelijke, verrassende dag van maken met al onze leerlingen en het team, want dat verdienen ze!

Zowel Huub als Liduïne staan al jaren aan school en zijn dus ook bekende gezichten in Oosterhout. Huub Vlaspoel is vanuit Limburg in 1973 begonnen op de Sint-Leonardusschool en ook Liduïne Jorna is al een hele tijd in Oosterhout: vanaf 1993 staat ze bij ons voor de klas.
Beiden nemen nu op 13 juli, na een rijk onderwijsleven, afscheid van hun loopbaan. "We zijn niet blij dat ze vertrekken, maar wel blij voor alles wat ze betekend hebben voor onze school!. Daarom bieden wij hen een afscheidsreceptie aan, waar alle oud-leerlingen, oud-ouders en oud-collega’s van harte voor zijn uitgenodigd." Deze is in dorpshuis De Schakel, Oosterhout op donderdag 13 juli van 19.30 - 20.30 uur. "Kent u nog mensen die Huub en Liduïne ook een handje willen geven en deze berichtgeving wellicht niet lezen, vertel dit dan alsjeblieft door", aldus het team van SamSam Oosterhout.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - De jaarlijkse afsluiting van het seizoen is traditiegetrouw met een fietstocht.

Let op: deze is niet op 28 juni, maar op 5 juli. "We starten om 19:00 bij De Tichel. Wil of kun je niet fietsen en beschik je over een auto? Kom dan met je auto zodat anderen die ook niet fietsen toch mee kunnen gaan. Zoals altijd hebben we weer een verrassende bestemming."

Zomeravond/buurtconcert in Doornenburg

DOORNENBURG - Het instrumentenfonds van harmonie Sint-Caecilia organiseert samen met harmonie Sint-Caecilia een zomeravond buurtconcert.

Dit buurtconcert wordt speciaal georganiseerd voor de bewoners van de Hortenbergh, Hoppenhof, De Meulenberg, Mulderswei, Carpenakker en de Nieuwenburgh, als dank voor de vele giften die wij van jullie hebben mogen ontvangen door middel van de verjaardagszakjes die de leden van de harmonie bij de jarige in ontvangst mogen nemen. Dit zomeravond buurtconcert zal plaats vinden op dinsdagavond 4 juli om 19.30 uur bij de vijver aan de Mulderswei.                                        

"Wij hopen velen daar in groten getale te mogen begroeten, zodat wij met een muzikale groet iets terug kunnen doen. Natuurlijk zijn ook alle andere belangstellenden welkom om dit zomeravondconcert bij te wonen."

VBI scoort uitstekend bij NK sneldammen

Alexander Baljakin

HUISSEN - Aan de finaleronde van het NK sneldammen (Blitz) namen liefst vier spelers van damvereniging VBI deel. Blitz is het speltype waarin de spelers in een partij een bedenktijd van vijf minuten plus vijf seconden per zet krijgen.

In de halve finale hadden Geert van Aalten, Alexander Baljakin, Dirk Joosten en Jos Stokkel een plaats veroverd bij de acht spelers die uiteindelijk tijdens de finaledag moesten beslissen wie zich Nederlands kampioen 2017 in dit spel mag noemen. Een uitstekende prestatie waarmee zij een aantal sterke spelers, waaronder nationaal kampioen Martijn van IJzendoorn achter zich lieten.

De uiteindelijke winnaar werd wereldkampioen Roel Boomstra die daarmee zijn titel van het vorig jaar prolongeerde. Met 12 punten uit zeven wedstrijden bleef hij Alexander Baljakin nipt met één punt voor. Ook Alexander evenaarde daarmee zijn prestatie van het vorig jaar. Geert van Aalten (5), Jos Stokkel (7) en Dirk Joosten (8) eindigden uiteindelijk in de tweede helft van de ranglijst.

Nederlands kampioen schoolvoetbal

HUISSEN - De meiden van IKC De Abacus zijn 21 juni Nederlands kampioen schoolvoetbal geworden in Zeist.

De eerste wedstrijd werd met pech met 1-0 verloren van school De Dyck. Daarna ging het roer om, begon de machine te lopen, en werd de tweede wedstrijd met 4-1 gewonnen van school De Dobbelsteen. Aansluitend in een bloedstollende kruisfinale ging Huissen er met de winst vandoor om met 1-0 te winnen van school Maria Regina.

De gedroomde finale tegen Nicolaas Beets uit Alkmaar ging bovenverwachting goed. Er werd met 3-0 gewonnen en daarmee werden de meiden van IKC De Abacus uit Huissen Nederlands kampioen.

Het was een geweldige dag voor: speelsters, leerkrachten, ouders en natuurlijk de meegereisde supporters uit voetbalstad Huissen. Bij aankomst op school werden de kampioenen als helden ontvangen. Donderdag werden ze als echte sterren gehuldigd op het schoolplein, en konden ze de beker en de KNVB-kampioensschaal tonen aan alle klassen. Tevens hadden Erik Wierbos, Karin Geritsen en RKHVV nog een leuke verrassing voor de meiden!.

Expositie in Gendt

GENDT - Op zondag 18 juni is er in de kleine kerk van Gendt aan de Torenlaan een expositie geopend van Mieke Plug uit Wageningen Het is een expositie van Stitch Art en oude merklappen. De kunstenares was zelf ook aanwezig en vertelde over de tentoongestelde kunstwerken. Ook op zondagmiddag 2 juli zal zij weer aanwezig zijn om uitleg te geven.

Heel mooi zijn de zeer oude merklappen uit de tijd rond 1900, geborduurd door zeer jonge meisjes van 8 of 9 jaar oud. In die tijd was het een verplicht vak op school. Ik zie de kinderen het tegenwoordig niet meer doen. Van Miekes hand is ook een oude merklap, waarin het wapen van Gendt opgenomen is, uit de tijd dat zij zelf nog in Gendt woonde.

Aan de andere kerkmuren hangen de moderne werken van Mieke Plug. Ze zijn ook zeker de moeite van het bekijken waard, allemaal met verschillende borduurtechnieken gemaakt. De expositie is nog geopend tot en met 30 juli op zondagmiddagen van 14.00 - 17.00 uur. Iedereen is welkom, ook om de kerk zelf te bekijken.

Pleisterplaatsviering Ressen

RESSEN - Op zondagavond 2 juli vindt er een bijzondere viering plaats in het kerkje van Ressen. Het is een pleisterplaatsviering. De viering nodigt je uit om tot rust te komen.

Het thema is ‘Aarde’. "We luisteren naar verhalen over de aarde en onze plek daarop. We zingen met elkaar meditatieve liederen uit Taizé en zijn stil. Na afloop van de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kopje thee of koffie. U bent welkom bij de pleisterplaatsviering om 19.30 uur in het kerkje van Ressen aan de Kerkenhofstraat 3.

Rabosponsoractie voor Historische Kring Huessen

HUISSEN - De Rabosponsoractie heeft dit jaar voor de Historische Kring Huessen 971,82 opgeleverd, doordat de leden hun vijf stemmen gedeeltelijk aan de Historische Kring gunden.

"Toen bij de bekendmaking op de Markt op woensdagavond 21 juni de eindopbrengsten bekend werden gemaakt, bleek dat onze vereniging dit prachtige bedrag werd gegund." Bestuurslid Theo Visser nam dit in ontvangst en werd in de gelegenheid gesteld uit honderden enveloppen er een te trekken. Hij bleek een gelukkige hand te hebben, want hij trok een envelop waarin een gouden waardebon van 100 euro zat. Met het een totale bedrag van meer dan duizend euro zijn wij zeer verguld en zeer dankbaar."

Lingewaardse zomeravondbridge

LINGEWAARD - De Lingewaardse NBB-bridgeclubs organiseren op toerbeurt, in de maanden juni, juli en augustus, elk op hun eigen speellocatie, zomeravondbridge volgens dit rooster:


di 4 juli Doublet Bemmel De Kinkel
di. 11 juli Doublet Bemmel De Kinkel
di. 18 juli niet i.v.m. 4-Daagse
di. 25 juli B.C. Huissen Het Koelhuis
wo.*) 2 aug. B.C. Huissen Het Koelhuis (let op!)
di. 8 aug. B.C. Huissen Het Koelhuis
di. 15 aug. Cool Down Het Koelhuis
di. 22 aug. Cool Down Het Koelhuis

*) N.B. di. 1 augustus is Huissense Dag

Iedere bridger, ook thuisbridger, waar dan ook wonend, kan meedoen. Inschrijving vindt plaats per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. In verband daarmee dien je je op die avonden vóór 19.15 uur te hebben aangemeld. Er is dan voldoende tijd om het speelschema samen te stellen en uiterlijk 19.30 uur met spelen te beginnen. De locaties zijn vanaf 19.00 uur geopend.

Meesterpunten kunnen elke avond worden behaald. Prijzen zijn er elke avond, in iedere lijn voor 3 paren. Inschrijfgeld 4 euro per paar (2 euro per persoon) per keer.

Beachhandbalveld Huissen

HUISSEN - Zaterdag 27 mei hebben de meiden B1 en B2 van HV Huissen hun eerste beachhandbaltoernooi gespeeld. Het resultaat van deze dag is een preachtige vijfde en zesde plaats! Voor het eerste en sterk bezette toernooi van dit jaar is dat een prachtige prestatie.

De meiden van HV Huissen zijn nog onervaren in het beachhandbal, maar ondanks de onervarenheid hebben ze geweldige wedstrijden kunnen spelen en ervaring op kunnen doen. Hopelijk eindigen de meiden van HV Huissen volgend jaar hoger, omdat HV Huissen ook beachhandbalvelden krijgt.

Keuze wordt nóg makkelijker met Co-Bus Buscamper Verhuur Zullen we hier blijven of verder gaan?

OOIJ bij NIJMEGEN – Alweer vijf jaar verhuurt Co-Bus Pössl buscampers voor vakanties. Sinds juni 2016 gebeurt dit vanuit het bedrijfspand in Ooij – de Bouwkamp.

Er is niets zo leuk als mensen uit te zwaaien die zin hebben om op vakantie te gaan en enthousiaste huurders met hun vakantieverhalen weer welkom te heten. Co-Bus Buscamper Verhuur richt zich op vakantiegangers die de keuze willen hebben om rond te reizen of ergens zomaar een paar dagen of langer willen blijven staan.

Heleen en Arnold gebruiken hun jarenlange reiservaring in hun bedrijf. Dat is onder andere terug te vinden in de complete inventaris, huurders hoeven alleen hun kleding, beddengoed/handdoeken en een boek/tablet mee te nemen en zelf de voorraadkastjes te vullen. Bovendien worden huurders goed geïnformeerd en krijgen uitleg van de buscamper en de apparatuur bij vertrek. Sinds december 2016 biedt Co-Bus Buscamper Verhuur voor de wintermaanden ook een fly-and-drive-service aan op airport Faro (Algarve). Hoe fijn is het lentegevoel in de winter én de mogelijkheid om door Portugal te reizen, zonder eerst een lange afstand te moeten rijden om er te komen.

Zin in vakantie met een buscamper? Kijk op de website co-bus.nl of bel Co-Bus voor een afspraak (06 12403209), Heleen of Arnold is er dan zeker.

In je vakantie beeldhouwen en of mozaïeken De steen en de omgeving inspireren tot de mooiste creaties

DOORNENBURG - De steen en de omgeving inspireren tot de mooiste creaties: 1, 2 of meerdere dagen in Doornenburg bij Atelier – theetuin Zepplinn van 27 juli tot en met 6 augustus.

        

Beeldhouwen in steen of hout. Met mooi weer wordt er buiten gewerkt in de lommerrijke tuin en bij slechter weer in het grote atelier.Onder deskundige begeleiding kan je in één, twee of meerdere dagen een beeld van niet al te groot formaat steen hakken en polijsten. Hout, je brengt een zelf gevonden stuk hout mee uit het bas of langs de rivier. De werkomgeving en ontspannen atmosfeer in Zepplinn tuinatelier inspireren tot de meest mooie creaties! Er kan per dag gewerkt worden.

Mozaïeken

Met allerlei kleuren tegels kun je een eigen werkstuk maken. Afhankelijk van hoeveel dagen je reserveert om te kunnen werken, kijk je hoe groot het onderwerp kan zijn waarmee je aan de slag gaat. Je kunt zowel in het platte vlak als ruimtelijk werken. Bij ruimtelijk werk maak je eerst van gips, gasbetonblokken of hout een ondergrond, skelet of beeld. Dit ga je daarna beplakken met tegelstukjes tot een prachtig geheel. Er kan per dag gewerkt worden, zodat je kunt ervaren of beeldhouwen of mozaïeken je ligt! Wel graag tijdig reserveren. Meer info en opgave bij Zepplinn Zin in Vormgeving www.zepplinn.nl, Pannerdenseweg 28, Doornenburg; 0481 434 988 / 06 51587368.

Wicked Valerie speelt in café bij Tante

ELST - Op zondag 2 juli nog een keer live muziek voordat de zomervakantie begint: 'Wicked Valerie'.

De bezetting van Wicked Valerie bestaat uit twee zangeressen, een gitarist, een bassist en een drummer. Alle bandleden hebben ieder afzonderlijk de nodige ervaring in de muziek en zijn echte liefhebbers die zelf ook genieten van hun optredens. Zangeres Marit omschrijft het als volgt: "Onze smaken zijn divers, maar wat ons bindt, is dat wij allen houden van dansbare muziek met hier en daar een ruig randje. Dit is duidelijk terug te horen in ons repertoire. Wij spelen disco, pop, rock en ballads." Beide zangeressen komen uit de regio Arnhem.

Is dit genoeg reden om op zondag 2 juli naar café bij Tante te komen? Zeker wel, maar het zonnige terras waar optimaal genoten kan worden van een koud drankje waaronder het zelf gebrouwen tante bier moet toch ook een lokkertje zijn! Van 15.00 – 18.00 uur wordt er gespeeld. Café bij Tante is vanaf 14.00 uur geopend. Het is absoluut de moeite waard om binnen te stappen op zondagmiddag 2 juli. De entree is vrij

Cafe bij Tante ligt aan de Stationsstraat 5 in Elst; www.cafebijtante.nl.

Open dag Kynologenclub Arnhem

ARNHEM - Op zondag 2 juli houdt hondenclub Kynologenclub Arnhem een open dag. Deze dag begint om 10:00 uur en eindigt om 17:00 uur. Tijdens de open dag kan de bezoeker zien welke cursussen hij bij de Kynologenclub Arnhem kan volgen.

Eerst krijgt men een demonstratie te zien en daarna mag men zelf met zijn hond deelnemen aan de cursus. Er staan kraampjes met hondenartikelen en tussen de middag wordt er live opgetreden door een bandje. Enkele demonstraties die tijdens de open dag worden gepresenteerd zijn de agility, sport en spel, gehoorzaamheid, jacht en de Hoopersdemonstratie.

Kan men niet op de open dag komen? Als hondenclub organiseert ze een groot aantal cursussen. De trainingen worden gehouden op woensdagavond, vrijdagavond en zaterdag. De behendigheidscursus wordt gegeven op maandagavond en zaterdagmiddag.
Daarnaast geeft de hondenclub ook gehoorzaamheidscursussen, behendigheidstrainingen en jachttraining, De doelstelling is onder meer liefhebbers van honden met elkaar in contact brengen, het samen bezig zijn om zoveel mogelijk van en met onze honden te genieten en natuurlijk de kennis over honden te vergroten. "Wij zijn regelmatig op zoek naar vrijwillig(st)ers die ons team komen versterken."

Kynologenclub Arnhem & Omstreken (clubgebouw 't Trefpunt) Drielsedijk 15A, Arnhem; 026 3820627; 06 19202956.
Meer informatie of over de diversiteit aan cursussen staat vinden op: www.kynologenclubarnhem.nl. Ook te volgen via facebookpagina: Kynologenclub Arnhem

Feestje bij Talento Metissimo

BEMMEL - Op donderdag 15 juni werden in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel de eerste twaalf certificaten uitgereikt aan leerlingen van Talento Metissimo voor verrijkingstaken, onder – of naast activiteiten op BS, VO of Beroepsopleiding.

"We kijken terug op een gezellige avond voor jeugdigen, het ouderplatform, docenten en betrokkenen van T. Metissimo. Na een korte intro van voorzitter K. Langerwerf over de unieke en effectieve talent-educatie van T. Metissimo was het woord vooral aan de jeugdigen zelf. Ella (11), startte een Engelse introductie en vervolgde een heldere presentatie vol Latijnse naamgevingen over de stamboom van Loesje de huispoes met uitleg over chromosomen en kenmerken."

Elisa (16) slaagde er in om van de knap lastige Veiligheid Cursus Aannemers (VCA) een leuke presentatie te maken waarbij ze iedereen aan het lachen kreeg over de veiligheidsschoen. Coen (18) vertelde over zijn indrukwekkende kweekwijze van onder andere sla, tomaten en Basilicum Rexna op aqua- en hydroponics met waterbacteriën. Een muzikale afsluiting volgde door Ikira (16) die zichzelf begeleidde op piano/keyboard en zong haar nieuwe compositie 'They are the Stars' waardoor ze voldeed aan de laatste eis van het VWO-eindexamen muziek, extramuraal.

Het Blauwe Talentcertificaat werd behaald door onder meer Marlon, Ella, Rens, Nika, Anna-Maja, Elisa, Coen, Ikira. Valentin & Kaj behaalden ook het Research Talentcertificaat. Het voltallige bestuur van T. Metissimo reikte de eerste certificaten uit.

Meer info over in effectief TalentOnderwijs staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Koningschieten Gilden Huissen

Links Koning Laurentiusgilde, Ivan Mathijssen, rechts koning Gangulphusgilde, William Saat

HUISSEN - Zondag 25 juni werd er koning geschoten door de Huissense Gilden. Voordat de Gildenbroeders zich in de strijd wierpen, hadden ze eerst hun traditionele gildemaaltijd. Tegen 14:00 uur waren de schutters bij het Raadhuisplein.

Eerst ging de houten vogel naar boven. Op deze vogel mag iedere Gildenbroeder en 'buitengewoon lid' van de gilden schieten. Daarna was het de beurt aan de koningskandidaten. Bij de Huissense Gilden is het gebruikelijk dat als men koning wilt worden men er zich voor inschrijft. Dit is een van de zeer oude regels die de gilden nog altijd handhaven. Het Sint-Laurentiusgilde schoot dit jaar als eerste. Er was één kandidaat, te weten Ivan Matthijssen. Na slechts 10 schoten wist Ivan de koningsklos eraf te schieten.

Daarna was de beurt aan het Sint Gangulphusgilde. Er waren drie kandidaten te weten, Albert Janssen, William Saat en Jan Konning. Na 113 schoten wist William Saat het laatste stukje van de koningsklos eraf te schieten. Naast het koningschieten werd er ook door de jeugd van het Sint-Antoniusvendel geschoten. Met een luchtgeweer schoten zij voor kampioen. Damy Stipkes werd winnaar. Hij mag zich een jaar lang kampioen noemen van het jeugdvendel Sint-Antonius. Meer info staat op www.gildenhuissen.nl.

Jongens-15 wint zilver op NK-teams

ARNHEM/NIJMEGEN - Bushi Arnhem heeft op 17 juni in Nijmegen met drie judo jeugdteams deelgenomen aan het NK-teams. Het jongensteam -15 behaalde het zilver. De meisjesteams -12 en -15 werden beiden vijfde.

Op zaterdag 17 juni was het Triavium voor de teamwedstrijden door de JBN omgebouwd tot judotempel. Op zes wedstrijdmatten werd gestreden om de Nationale titel in verschillende leeftijdscategorieën (-12 en -15). Het jongensteam -15 van Bushi Arnhem startten het team toernooi voortvarend. De eerste wedstrijd werd gewonnen met 4-1 waarna de weg naar de finale veilig werd gesteld door met 3-2 te winnen. De finale verloren ze met 2-3 van het sterke team van Mahorokan uit Zuid-Holland.

De meisjes onder de 12 jaar moesten direct tegen een sterke tegenstander beginnen en verloren hun eerste partij met 5-0. In de herkansingen wisten ze zich goed terug knokken en wonnen ze met 3-2. In de derde teamwedstrijd om het brons was het spannend. Deze partij werd met 3-2 verloren.

De meisjes onder 15 jaar verloren hun eerste partij met 1-4. In de herkansing revancheerden ze zich door overtuigend met 4-1 te winnen. In de wedstrijd om de derde plaats was het tot de laatste partij spannend. Ze waren dichtbij een brozen plak, maar verloren nipt met 2-3.

Mooi om te zien hoe de jeugd al op dit niveau kan presteren en ze elkaar steunen.

Wilt u onze judoka's in actie zien? Dit kan op het Bushi-toernooi dat op op 8 juli in sportcentrum De Laar-West gehouden wordt. De entree is gratis. Het plezier in de judosport staat die dag centraal.

Haringparty Lingewaard bij Borrelzz in Huissen succesvol

HUISSEN - Het bedrag op de cheque klopt niet, maar Maaike Jansen van Stichting Care for Calinan is er niet minder blij om. 'Haar' goede doel werd geadopteerd door de Eerste Haringparty LIngewaard bij Borrelzz in Huissen. Dat werd een succes woensdagavond, want door sponsors, het aanvragen van plaatjes en het veilen van een vaatje nieuwe haring (à 300 euro) kwam ruim 2300 euro in het laatje.

En dat terwijl de Huissense Maaike eerder op de avond nog aangaf dat er voor een speeltuin bij het weeshuis Precious Home in Calinan (Filipijnen) zo'n 700 euro nodig was. ,,Maar er zijn daar nog veel projecten waar het geld ten goede aan zal komen'', zei ze. En ook dat de mensen die garant stonden voor een bedrag over enige tijd met eigen ogen kunnen zien wat er is gerealiseerd. ,,Zodat men weet dat het geld goed is besteed'', aldus Maaike, die samen met de gastheren van Borrelzz, Pascal Nijboer en Hugo Ezendam, en veilingmeester/dj Hans Schmeinck de sponsoren en bezoekers van de Haringparty Lingewaard heel hartelijk willen bedanken. ,,Een nieuwe traditie in Huissen is geboren'', aldus de aanwezigen.

Grote karekiet gespot!

LINGEWAARD - Al enige tijd was het geluid van de grote karekiet te horen langs het Patrouillepad Zuid.

Fotograferen van dit zeldzame vogeltje bleef uit. Maar op zaterdag 17 juni liet hij zich dan toch zien!

Raboclubkas spekt Ahoy

LINGEWAARD - Vanuit onze stuurhut laat de bemanning van Schip Ahoy weten iedereen dankbaar te ziijn die een stem op het koor heeft uitgebracht tijdens de Rabo clubkascampagne.

"Wij hebben het mooie bedrag van 461,61 euro in ontvangst mogen nemen. Hopend volgend jaar weer op uw stem te mogen rekenen."

Exodustocht kent geen grenzen

HUISSEN - Inmiddels heeft de zevende editie van de Exodustocht plaats gehad. Een groep status houders schreef zich in en liep de tocht.

Men voelt zich verwant met het thema van WO II omdat het lot van burgers in oorlogstijd centraal staat. Verder waren er deelnemers uit Duitsland en België. Met trots toont men in groepsverband het welverdiende medaille.

Collecte Campagneteam Huntington in Gendt

GENDT - In de week van 3 tot en met 8 juli gaan vrijwilligers in Gendt op pad om huis aan huis te collecteren voor de Ziekte van Huntington. De opbrengst van de collecte is voor 100% bestemd voor fundamenteel onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte.

In Nederland leven 1.700 mensen met de ziekte van Huntington. Daarnaast zijn er nog ongeveer 8.000 risicodragers. De ziekte van Huntington is een dodelijke erfelijke ziekte met symptomen van Alzheimer, Parkinson en ALS. Je hebt 50 procent kans om het te krijgen als één van je ouders het heeft.

Kansen op een geneesmiddel – binnen 10 jaar – zijn veelbelovend. Daar is onderzoeksgeld voor nodig. "Samen met honderden vrijwilligers zamelen we tijdens de diverse collecteweken in Nederland geld in voor onderzoek."

Collecte

Het Campagneteam Huntington heeft als doel fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te financieren, dat tot een genezende therapie voor de ziekte van Huntington moet leiden. Hiervoor is geld nodig. Daarom komen de collectanten in de week van 3 tot en met 8 juli in Gendt langs voor een vrijwillige bijdrage.

Heeft u geen collectant aan de deur gehad, maar wilt u toch een bijdrage overmaken? Dat kan door de letters CTH1, 2 of 3 te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 1, 2 of 3 euro), of met een online donatie via www.campagneteamhuntington.nl. Het Campagneteam Huntington is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert, dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften, die zij ontvangt.

LINGEWAARD - Vanuit onze stuurhut laat de bemanning van Schip Ahoy weten iedereen dankbaar te ziijn die een stem op het koor heeft uitgebracht tijdens de Rabo clubkascampagne.

"Wij hebben het mooie bedrag van 461,61 euro in ontvangst mogen nemen. Hopend volgend jaar weer op uw stem te mogen rekenen."

HUISSEN - Inmiddels heeft de zevende editie van de Exodustocht plaats gehad. Een groep status houders schreef zich in en liep de tocht.

Men voelt zich verwant met het thema van WO II omdat het lot van burgers in oorlogstijd centraal staat. Verder waren er deelnemers uit Duitsland en België. Met trots toont men in groepsverband het welverdiende medaille.

31 / 32

Wim en Mia,
29 juni is het 40 jaar geleden,
dat jullie elkaar het ja-woord gaven.
Gefeliciteerd!
Liefs de familie Maassen

29 Juni
Hieperdepiep Hoera
Milan 1 jaar
Gefeliciteerd.
Oma, Opa, je broer Lucas
en een pootje van Luna.

Hiep hiep hoera
ons vriendje Lux 1 jaar!

xxx Ize & Lune

Hoera!
Op 1 juli wordt onze vriend Glenn alweer 9 jaar
Gefeliciteerd
Neil, Ryan,
Roan en Fenna

Hiep hiep hoera Sara blaast 27 Juni 2 kaarsjes uit Gefeliciteerd de kus van opa Jan en oma Astrid

30 juni wordt ons vrolijke vriendje
Hein 1 jaar
Dikke kus van Eva
Audrey & Marriët

De jonge dame is op 26 juni
6 jaar geworden
Gefeliciteerd lieve Fay-Lyn
Dikke knuffel van
opa Jaap en Oma Caroline

Sophie voor de vakantie diploma C!
Straks lekker zwemmen in de Zee.

Proficiat kanjer.
Dikke kus papa en mama.

Theo en Marijke
28 juni
40 jaar getrouwd
Van harte gefeliciteerd
Maike Femke Jan Theo Mariska
Noa Ezra Luca Liz ?

Peter en Thea
van harte gefeliciteerd
met jullie
40-jarig huwelijksjubileum
van de Vlindertjes

Opa & Oma Jans Gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk.

Kinderen en kleinkinderen