GN Lingewaard

6 februari 2019

GN Lingewaard 6 februari 2019


Héél Hulhuizen Zoemt

Weidehommel. (foto: Herman Hendriks)

GENDT - Het gaat slecht met de wilde bijen in Nederland. Tientallen soorten zijn verdwenen en de helft van de overgebleven soorten is bedreigd.

Bijen hebben bloemen en nestgelegenheid nodig om te kunnen overleven maar bloemen zijn er steeds minder. Bijen zijn onmisbaar, want zij zorgen samen met andere bestuivers zoals zweefvliegen voor de bestuiving van driekwart van onze eetbare gewassen zoals appels, peren, tomaten, et cetera.

Gelukkig kunnen we de bijen helpen. Daarom wil het comité Hulhuizen200, samen met Lingewaard Natuurlijk, een actie houden met hulp van de opbrengst van “Lingewaard doet“ om stroken grond in te zaaien met een- en meerjarig bloemenmengsels. Daarnaast willen we op een van de zaaipercelen een Bijenhotel plaatsen.

"Help ons mee en doneer uw cheque van 7,50 euro die begin februari in Gendt en Angeren in de bus komt voor ons doel. Mocht u nog geen cheque ontvangen dan kunt u ons project ook steunen via lingewaarddoet.nl. Wij hopen dat door deze actie in Gendt een Bijenlint ontstaat, waardoor er een bloemrijke en gezonde buurt voor de bijen ontstaat zodat Héél Hulhuizen Zoemt." Voor meer informatie: Jos van Betuw, 06 23738031.

Kom, Gendt Vooruit!

Uitnodiging 18 februari. (foto: Wim Meijer)

GENDT - iGOP, een nieuwe naam en slogan. Het intergraal Gendts Ontwikkel Plan (iGOP), ingesteld om ideeën voor Gendt in al zijn breedheid bespreekbaar en uitvoerbaar te maken, heeft een nieuwe naam, bedacht door enkele Gendtenaren.

Deze Gendtenaren hebben de eerste stap gezet tot het verder ontwikkelen van de eigen leefomgeving van alle Gendtenaren.

Men wil met 'Gendt Vooruit' en de slogan 'Samen op weg naar 2030!' aangeven dat Gendt vooruit wil. Niet alleen terugkijken naar wat geweest is maar vooruit. Kijken naar de toekomst zonder de Gendtse geschiedenis te vergeten.

Nu komt het op alle Gendtenaren aan om de volgende stappen te zetten. "Op jullie dus! Iedereen, van de Polder tot aan Flieren, van De Raalt tot aan de Gildestraat, van industrieterrein tot aan Hulhuizen, in welke hoek van Gendt je ook woont, je wordt beleefd doch dringend verzocht op 18 februari aanwezig te zijn in zaal Providentia."

De startbijeenkomst avond begint om 19:00 uur met koffie en thee. "Het is dé kans voor iedereen om jullie eigen ideeën in te brengen. Laat deze avond niet aan je voorbijgaan. Zet de datum 18 februari in je agenda en kom!"

Sportman Angeren 2019: 'De Oldtimer'

ANGEREN - Schaatsvereniging De IJsvogels Angeren is dit jaar opnieuw in groten getale afgereisd naar de Weissensee in Oostenrijk om deel te nemen aan de alternatieve elfstedentocht. Zoals ieder jaar gaat hier heel wat trainingsarbeid aan vooraf maar het resultaat mocht er zijn. De 200 km-tochten van dit jaar leverden maar liefst twaalf kruisjes op. Iedereen op zijn/haar eigen manier.

Een bijzondere prestatie werd geleverd door Johan Kuster, binnen de club bekend als 'De Oldtimer'. Deze 74-jarige schaatste feilloos de 200 km uit en behaalde zijn twaalfde elfstedenkruisje. Iets waar ze binnen de schaatsvereniging erg trots op zijn, maar ook in Angeren zelf en verre omgeving.

Het geheim van Johan is nog steeds niet volledig achterhaald, maar duidelijk is, dat hij een goede mix heeft ontdekt tussen de training (inspanning) en de afloop (ontspanning). Doping komt niet in zijn woordenboek voor al lust hij wel graag een kruidendrankje.

Schaatsvereniging de IJsvogels bestaat dit jaar 60 jaar. De actieve leden schaatsen hun rondjes in het Triavium op dinsdagochtend, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagochtend en zondagochtend.

Lijkt het jou ook leuk om actief de schaatssport te gaan beoefenen in een gezellige club, kom dan eens naar één van de genoemde trainingsmomenten en maak contact met één van de leden. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan de schaatspakken. De vereniging beschikt niet over een trainer, maar door samen te schaatsen en elkaar te stimuleren kun je jezelf ontwikkelen tot een echte elfstedenrijder. Voor meer informatie zie www.ijsvogels.com

Ingezonden brief

Parkeren Notenboom Gendt

Op de Dries in Gendt is het slecht gesteld met de parkeerplaatsen. Zowel aan de Notenboom als aan de kant van de Dries zijn te weinig parkeerplaatsen. De meesten huishoudens hebben twee of meer auto's en vaak nog een werkbus of zelfs een afsleepvrachtwagen of auto's met aanhanger die er vaak moeten staat. Dan heb ik het nog niet eens over hoe er geparkeerd wordt. Aan de Notenboom wordt regelmatig scheef of half naast het vak geparkeerd zodat er een andere auto niet meer bij kan en dit zelfs met kleine auto's. Langs de dijk zijn drie stroken waar vier auto's kunnen staan maar door onverschillig parkeren kunnen er vaak maar drie auto's staan.

Nog een probleem zijn de grote SUV's die te breed en te groot zijn voor de parkeerplaatsen aan de kant van de huizen, zodat je haast je auto niet uit kunt, als ze naast je staan. Kortom, het is een ramp als je de hele dag werkt en laat thuis komt en dat je nergens je auto kwijt kan. Hopelijk kan dit bericht ertoe bijdragen dat de bewoners even achterom kijken of hun auto goed geparkeerd staat en aan de Gemeente denk eens na hoe en waar er nieuwe parkeerplaatsen bijgemaakt kunnen worden.

Alet Barten

Uitgifte verkoopnummers kinderkledingbeurs Bemmel

BEMMEL - Herkenbaar? Uitpuilende kledingkasten van de kinderen of kleding die de kinderen niet meer past. Waarom zou u het niet een tweede kans geven? U kunt de kleding en het speelgoed te koop aanbieden tijdens onze tweedehandskinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel.

De beurs zal plaats vinden op zaterdag 23 februari in het OBC aan De Heister in Bemmel. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede (merk)kleding voor het voorjaar en de zomer te verkopen en te kopen. U hoeft als verkoper tijdens de verkoopochtend niet zelf aanwezig te zijn, u staat dus niet zelf achter een kraam. Hoe het werkt? Informeer eens naar de verkoopmogelijkheden. U kunt naast zomerkleding vanaf maat 80 t/m maat S ook speelgoed, babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer verkopen. Deze beurs is er nadrukkelijke aandacht voor verkleedkleding voor de carnaval. En ondanks dat het een beurs is waar voorjaars- en zomerkleding aangeboden wordt kan er deze beurs ook skikleding en snowboots aangeboden worden aangezien de voorjaarsvakantie nog niet heeft plaats gevonden. De kleding wordt op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels voor de kopers!

"Bovendien steunt u met de verkoop onder andere stichting Doe een Wens. Van de verkoopprijs levert u 15 percent in aan de organisatie. Hiervan worden onder andere de kosten betaald en een gift gegeven aan goede doelen. Belangstelling gekregen? Kijk eens op www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Lingewaard Doet: Verlichte Optocht Gendt

GENDT - Zondagavond 3 maart vindt de 18e editie van de Verlichte Optocht in Gendt plaats. Een optocht die steeds drukker bezocht wordt en ieder jaar groeit. Daar zijn we trots op!De veiligheidsvoorschriften rondom evenementen als een Verlichte Optocht worden steeds strenger. Om de veiligheid van toeschouwers en deelnemers te kunnen garanderen is een goede communicatie met de verkeersregelaars erg belangrijk. Hiervoor moeten we portofoons huren en een zendmast laten plaatsen om een goede communicatie met de verkeersregelaars mogelijk te maken.

"Om de verkeersregelaars ook zelf een veilig gevoel te geven in het donker en veilig hun werk te kunnen laten doen moeten we lichtstokken en nieuwe verkeersregelaarshesjes aanschaffen. Dit alles is een behoorlijke kostenpost en hierin zouden we graag een stukje ondersteuning krijgen door middel van waardecheques uit Lingewaard die deze week in Gendt en Angeren worden bezorgd.

Deze week ontvangt u van optochtcommissie De Carrousel ook een envelop in uw brievenbus waarmee u de Lingewaard Doet cheque kunt deponeren in de bus bij schoenmakerij Nico Jansen in Gendt. We willen de cheque ook bij u op komen halen als u de Verlichte Optocht in Gendt wilt ondersteunen, bel dan naar 06 12019921 of 06 46002670. U kunt ook een mail sturen naar: verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Uiteraard kunt u uw cheque ook zelf doneren door de activatiecode op uw cheque op de website van Lingewaard Doet (www.lingewaarddoet.nl) te activeren onder cheque-donatie voor ons initiatief: Verlichte Optocht Gendt."

Lingewaard eist opheldering parkachtige inpassing

Het college heeft de pest in dat de knaloranje kleur van Hornbach vanuit het landelijk gelegen Ressen (rechts van snelfietsroute) duidelijk waarneembaar is. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Lingewaard is al niet blij met de komst van bouwmarkt Hornbach in Nijmegen Noord.-En nu heeft het college er behoorlijk de pest over in dat vanuit Ressen de vestiging met 'de knaloranje kleur' duidelijk in het zicht dreigt te komen. De locatie zou 'parkachtig' ingericht worden, zo heeft Nijmegen toegezegd. Maar daar heeft het college weinig vertrouwen in. In een brief wordt de buurgemeente om meer duidelijkheid gevraagd.

De bouwkavel ligt aan de N325. Tussen bioskoop Cinemec en het landelijk gelegen buurtschap Ressen. Op deze Nijmeegse locatie komt straks een forse bouwmarkt met tuincentrum, een restaurant en tankstation. In de brief wordt meer duidelijkheid gevraagd over de oppervlakte. Maar grootste gruwel is de inrichting. Als het aan Nijmegen ligt, wordt de knaloranje Hornbachpuist uit het zicht van Ressen onttrokken door volkstuinen. Lingewaard maakt hier bezwaar tegen, laat het college schriftelijk aan hun buren weten. "Onze ervaring is dat volkstuinen veelal ruimtelijke rommelzones worden. Wij verzoeken u om de regels zodanig aan te passen, dat volkstuinen op zichtlocaties niet mogelijk zijn."

De verantwoordelijke wethouders zijn Johan Sluiter (Lokaal Belang Lingewaard) en Helga Witjes (VVD). Het college wil meer weten hoe Nijmegen tegen de landschappelijke inrichting aankijkt. Uit de stukken is volgens Lingewaard onvoldoende zicht op waaruit de zogenoemde parkachtige uitstraling bestaat. "Aangezien u als Green Capital gemeente groen hoog in het vaandel heeft, hadden we meer kwaliteit verwacht uit groene en duurzaamheidsinitiatieven." De toon van de brief oogt niet bepaald dat Lingewaard op dit punt veel op heeft met de Waalburen. De sneer is duidelijk. Groen en een kwalitatieve invulling, gaan verder dan 'geparkeerde auto's onder boompjes'.

Songwriters in the Round in Dorpshuis Angeren Theater

Songwriters in the Round editie 2018. (foto: Dionza Schraven)

ANGEREN - Zondagmiddag 12 mei is de theaterzaal opnieuw ’t decor van ’n songwriters ontmoeting van drie artiesten die veelvuldig in het land te horen zijn. Solo, soms als duo en soms vinden ze de tijd om samen op onze planken te staan. De songwriters treden op tussen het publiek, dus men is echt 'op visite' bij ze.

De artiesten van deze mooie middag: Dick van Altena, Oosterhout. Ruim 40 jaar ‘in ’t vak’,sleept al jaren achtereen alleen of met andere combi’s Awards binnen en talrijke albums staan inmiddels op zijn naam van country tot een succesvolle serie onvervalst Betuws Dialect. Tijdens deze middag is van alles wat te horen. (www.dickvanaltena.com).

Tom Schraven, Arnhem (Angeren) soft-pop met crossovercountry-invloeden. Ooit winnaar van Kunstbende Nederland en zanger bij Montezuma.Tegenwoordig bezig met diverse muzikale projecten, deed tussendoor mee aan The Voice, staat met regelmaat op de planken bij vele toneel- en muziektheatervoorstellingen of als leadzanger bij Two Ladies & A Gentleman. Schrijft ook voor theatervoorstellingen van onder andere Rank. (www.tomschraven.nl).

Marcel Smulders (Tilburg) is al jaren het gezicht en vocaal geluid van countryband Savannah en veelvuldig overladen met Country Music Awards. Daarnaast neemt hij, samen met Van Altena de leadzang voor zijn rekening tijdens de Back To The Country-shows. (www.savannah.nl).

Kaarten zijn te koop aan de kassa van het dorpshuis of via tickets@dorpshuisangeren.nl. Bellen kan ook naar 026 3251186. De kaarten zijn 15,00 euro.. Dorpshuis Angeren, Emmastraat 23, - aanvang 14.30 uur Info www.dorpshuisangeren.nl.

Platonische Lichamen in De Kijkruit Gendt

GENDT - Toon Peters toont zijn Platonische Lichamen tot en met 15 maart in De Kijkruit, Dorpstraat 21b in Gendt.

"Heel lang geleden zag ik een tekening van zogenoemde platonische lichamen in een boek dat ik bij de bibliotheek geleend had. Die tekeningen boeiden mij meteen en dit heeft me nooit meer losgelaten. Jaren later heb ik de eerste pogingen ondernomen om deze in papier na te maken.

Midden jaren negentig besloot ik de zaken eens goed aan te pakken. Er waren toen ook heel geschikte materialen beschikbaar. In een korte periode heb ik toen aan een aantal complete verzamelingen gebouwd. Ook heb ik veel tijd besteed aan het bestuderen van de enorme rijkdom aan informatie die op het internet over dit onderwerp te vinden is.

Drie jaar geleden ben ik weer begonnen met bouwen: De vormen werden steeds gecompliceerder en lastiger te construeren. De vormen die hier in de Kijkruit staan zijn dan ook maar een kleine greep uit de grote hoeveelheid vormen die ik tot nu toe heb gemaakt. Strikt genomen is dit natuurlijk geen kunst maar toegepaste wiskunde.

Sommige vormen zijn heel eenvoudig maar er zijn ook bouwsels die veel rekenwerk vereisen. Eigenlijk is dat het leukste, maar je moet wel van wiskunde houden! Wanneer je de juiste maten hebt kun je gaan tekenen en snijden. Snijden doe ik op een snijmat met een scalpel langs een stalen liniaal. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u mij mailen: toonpeters33@gmail.com." (https://twitter.com/GendtVerbeeld; https://www.facebook.com/GendtVerbeeld

Interesse om ook eens te exposeren in de Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier op www.kunstkringgendtverbeeld.nl.

't Rooie Nes viert 2e lustrum op Pronkzitting

't Rooie Nes optocht 2018. (foto: Danielle Nijenhuis)

HUISSEN - Vrijdag 15 februari 20.11 uur is het zover, dan presenteert 't Rooie Nes zijn elfde Koning Voetbal. Tevens viert men dit carnavals seizoen hun tweede lustrum en zullen er deze avond optredens voorbij komen uit het heden en verleden. Hiervoor zijn natuurlijk veel mensen uitgenodigd die er in het verleden ook bij waren, Wie dan niet kunnen ontbreken zijn alle tien de voorgaande Koningen.

Deze avond al zoals altijd gevuld zijn met vele mooi zang en dans optredens. En ook tijdens deze pronkzitting zullen er enkele optredens vanuit de buut gedaan worden. En wie weet zit er altijd nog wel een verrassing in de hoge hoed.

Het mooiste wat natuurlijk deze avond zal brengen is de Nieuw Koning Voetbal en zijn twee nieuwe Prinsessen, opnieuw iemand die met zijn rode hart en zijn carnavalsbloed een fantastische opvolger van Niels de Veldwachter zal zijn. Deze Koning zal samen met zijn hof de komende twee jaar de scepter zwaaien over 't rooie Nes.

Al 22 jaar carnaval binnen jonge kracht, dat brengt veel historie met zich mee. Ook dat zal goed zichtbaar zijn en daar zal een ieder met een lach en een traan op terug kunnen kijken. We gaan er dan ook vanuit dat we deze volle avond ook met een volle kantine kunnen gaan vieren.

Dus als jouw hart ook rood is, kom deze fantastische avond de pronkzitting van 't Rooie Nes bewonderen, Zorg dat je op tijd bent. Dan heb je de beste plek en je weet als eerste wie de nieuwe Koning zal zijn!

Code Oranje voor het Lingewaards Mannenkoor

Repetitie van het Lingewaards Mannenkoor. (foto: Jan Startman)

LINGEWAARD - De diverse commissies die ter gelegenheid van het 100 jaar Mannenzang in Huissen aan het werk zijn om een paar aanstaande feestelijkheden voor te bereiden hebben het er maar druk mee.

Het lijkt wel een beetje op de nieuwslezer die met sonore stem meedeelt dat er een bui sneeuw gaat vallen van wel 2 tot 5 centimeter: het hele land in rep en roer! Bij het LWMK gaat dat niet anders: Code Geel, werk aan de winkel.

Eerst maar eens de jaarvergadering. Hoofdmotto: een feest kost geld, waar halen we dat vandaan? Daar babbelen de mannen (iedereen minus de zieken) allemaal gezellig over mee. Oplossing? Verhoging van de contributie! Iedereen voor? Niemand tegen? Aangenomen!

Het lijkt een goed geoliede machine en dat is het ook! Er worden ook andere plannen uit de kast gehaald. Collega zanger Rinus zal op 5 april een bingo-avond organiseren die voor iedereen toegankelijk is. Ik heb het al eens meegemaakt en onder leiding van Rinus is het een feestje. En de winst gaat naar de feestpot van het koor. Plaats van de actie: het Gemeenschapshuis bij de Zandse Kerk in Huissen.

De volgende dag al staat ons koor te schitteren in de Sint-Janskerk in Arnhem met nog een paar koren. Wij kijken er naar uit en oefenen intensief op nieuw repertoire. Je ziet het: we blaken met elkaar van het enthousiasme. Nog een paar aanstaande evenementen: spulletjesmarkt in Mea Vota en de deelname aan de boekenmarkt met werkelijk een keur aan uitstekende boeken voor soepele prijsjes!

Meer informatie volgt. Voor op of aanmerkingen: bel Hans Koster, afdeling PR: 06 53966931.

Dansgala Lingewaard weer regionaal

Groepsfoto Dansgala Lingewaard 2018. (foto: Loes Bouwens)

BEMMEL - Zondag 17 februari zullen circa 220 danseressen hun kunsten vertonen op het Dansgala Lingewaard in de Theaterkerk. Het is de zeventiende keer dat carnavalsvereniging De Geintrappers dit evenement organiseert. ‘De nadruk ligt weer op deelname uit de regio.'

In het begin deden alleen verenigingen uit Lingewaard mee. Maar het dansgala groeide uit tot een landelijk toernooi. Dit keer, benadrukt organisator Theo Rikken, is er weer een voornamelijk regionale afstemming. ‘Dat geeft het evenement een grote aantrekkingskracht. Ook met een strakke organisatie en vooral laagdrempeligheid zorgen we ervoor dat we zowel danseressen als de bezoeker aanspreken. Het moet voor elk een feest zijn.’ Volgens Rikken worden er geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit, ‘maar dat neemt niet weg dat er ook toppers meedoen.’

Dansen is mogelijk als solist, duo of als groep en in verschillende leeftijdscategorieën (t/m 8 jaar, 9 t/m 11 jaar, 12 t/m 15 jaar en 16 jaar of ouder). Alle deelnemende verenigingen strijden onderling om de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee. Vorig jaar ging carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn met de hoofdprijs aan de haal.

Het dansgala wordt gehouden in de Theaterkerk (Markt 5, Bemmel). Aanvang is om 10:50 uur (zaal open om 10:00 uur). Omstreeks 17:15 uur eindigt het toernooi. De entree voor volwassenen bedraagt 3,50 euro en voor kinderen t/m twaalf jaar 1,25 euro. Bezoek voor meer informatie de website van De Geintrappers (www.degeintrappers.nl). Daar zijn ook foto’s van eerdere edities te bekijken.

Themamiddag bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Bij de Gendtse Ouderenvereniging staat er woensdag 13 februari een interessante themamiddag op het programma. De Limburgse firma Jan de Boer vof, komt deze middag naar Gendt om het thema 'Ondanks ouder worden, jong van hart en geest blijven' gestalte te geven.

Een duidelijke voorlichting hoe men lichamelijke problemen door voorzorgsmaatregelen kan voorkomen en pijnen kan verzachten, waardoor het leven aangenamer wordt. Na de pauze is er de mogelijkheid kennis te maken met de verschillende medische producten en hulpmiddelen die door de firma De Boer worden aangeboden. Ook niet-leden zijn deze middag welkom. De toegang is voor iedereen gratis. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk en kan tot uiterlijk 7 februari via 425450. Bij binnenkomst is er koffie met echte Limburgse vlaai en na afloop is er voor iedereen ook nog een nuttig geschenk. Beide aangeboden door de firma Jan de Boer. Consumpties voor niet-leden zijn voor eigen rekening. Voor de leden van de OVG is de eerste consumptie gratis. De aanvang van deze middag is 14.00 uur en is zoals gewoonlijk in de theaterzaal van Providentia.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 9 februari van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel.

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Goede voornemens

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Januari ligt net achter ons. De lente mag van mij beginnen. Tijd om de balans op te maken van onze goede voornemens. Ik had er wel een paar al lagen die niet in het verlengde van dit stukje dus zal ik u er niet mee belasten.

Nee, ik wil proberen om u te laten kijken wat er gelukt is. Heeft u het plan gehad om te stoppen met roken? Prima, maar is het ook echt gelukt? Heeft u de sigaretten kunnen weerstaan? Chapeau. U heeft iets gepresteerd dat maar weinigen gelukt is de afgelopen tijd. Had u zich voorgenomen om meer te gaan bewegen? Is het gelukt, of bent u toch ’s avonds weer op de bank gaan zitten tv kijken, tabletten of facebooken? Jammer als dat zo gegaan is, want u weet toch dat zitten het nieuwe roken is. Beweeg, beweeg en beweeg nog eens is het devies van 'onze beroemde' hersenwetenschapper dokter Erik Scherder. Hoe het precies in elkaar zit weet ik ook niet, maar op tv doet hij het voor. En zeg nou zelf hij ziet er toch nog geweldig uit voor een man van 68 jaar. Zoveel energie wil ik op die leeftijd ook nog wel hebben.

Ik hoop natuurlijk dat zijn optredens in De Wereld Draait Door niet voorafgaan en gevolgd worden door een dutje of ander inzakmoment. Valt uw evaluatie toch wat minder positief uit dan u had verwacht, geeft niets, u kunt zich ieder moment aanmelden bij Pheidippides voor een kennismaking met onze trainingen, deskundige trainers en gezellige lopers. Echt samen lopen is veel gezelliger dan alleen. En door de goede opbouw van de trainingen heb je meer succes en veel minder spierpijn. Kijk op onze nieuwe site www.pheidippides.nl.

Tweede editie Nijmegen Swim to Fight Cancer

Enthousiaste zwemmers 1e editie Swim to Fight Cancer Nijmegen. (foto: Sjaak Snetselaar)

NIJMEGEN - Na een meer dan succesvolle eerste editie vorig jaar van Swim to Fight Cancer in de Spiegelwaal in Nijmegen zullen op zondag 8 september weer talloze zwemmers het water induiken.

De zwemmers laten zich sponsoren door familie, vrienden en bekenden om zo geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Elvira den Hertog, initiatiefneemster van Swim to Fight Cancer Nijmegen, is enthousiast over deze tweede editie. "Iedereen krijgt in zijn leven op de een of andere manier met kanker te maken. Of je wordt zelf door de ziekte getroffen of je kent mensen in je omgeving. Er moet nog zoveel onderzoek plaatsvinden om deze ziekte goed te kunnen bestrijden. Voor kankeronderzoek is veel geld nodig. Met deze tweede editie hopen wij het aantal deelnemers van het afgelopen jaar (258) en de opbrengst te verdubbelen. Wij hopen ook dat veel bedrijven zullen aanhaken om ons te steunen. Naast het evenement voor volwassenen en bedrijventeams zal er ook weer een zwemafstand voor kinderen zijn. Zo maken we samen een vuist tegen kanker. Wij gaan als organisatie er in elk geval alles aan doen om het nog beter en nog mooier neer te zetten dan in 2018."

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent in een stads decor waarbij deelnemers en teams donaties ophalen voor Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. "Doe mee en help mee, zodat kanker in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Heb je plannen om dit jaar ook mee te doen, volg dan de nieuwsberichten in de krant en op de social media van Swim to Fight Cancer Nijmegen."

Repair Café Lingewaard

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 9 februari van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel.

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Buurtpreventie voor Slangenburgstraat

DOORNENBURG - De Slangenburgstraat in Doornenburg gaat gebruik maken van een berichtensysteem: `Buurtpreventie WhatsApp`.

Men richt zich op het signaleren van verdachte situaties in de straat. Het is een burgerinitiatief en dient als een moderne vorm van buurtwacht. Vaak wordt helaas niet altijd de politie gebeld! Het melden van verdachte situaties in een buurtpreventie Whatsapp is erg laagdrempelig en de buurtbewoners worden snel gewaarschuwd. De politie kan bij zeer verdachte of gevaarlijke omstandigheden altijd gebeld worden: politie+ nr. 0900 8844.

Tot 10 februari kunnen bewoners van de Slangenburgstraat zich opgeven op 06 24630868 of 06 48412326. Daarna zal `BuurtApp De Slangenburg` ingaan.

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 7 februari van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1, Gendt. Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur.

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan menbij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip, kunt u ook een email sturen naar secr.platformgendt@platformgendt.nl Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact op nemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111. "Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten? Zie website www.platformgendt.nl."

Sasa-kaarttoernooi

ANGEREN - Zaterdag 16 februari houdt Sasa haar eerste kaarttoernooi van dit jaar.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Jokeren en klaverjassen is van 10.00 -16.00 uur Opgeven moet bij Bertha de Wild 026 3257340 /06 36303376 of via bertha@familiedewild.com.

Het bridgen is van 11.00 -16.00 uur. Opgeven bij A. Rouwhorst: 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl. Inschrijven kan tot en met 13 februari. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro per persoon, inclusief lunch (Sasa-deelnemers 8,50 euro). Het toernooi is in het Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren (026 3251186). Zaal is open vanaf 9.30 uur.

Thema 'Vergeetachtigheid of dementie' in het Ontmoetingscafé

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is een informatie en ontmoetingstrefpunt met thema’s rondom dementie en andere ziektebeelden. Organisaties betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard (RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, Huisartsenpraktijk de Teselaar en Stichting Welzijn Lingewaard) organiseren deze avonden voor betrokkenen, familieleden en belangstellenden.

In Het Ontmoetingscafé van dinsdag 19 februari komt het thema 'Vergeetachtigheid of dementie' aan de orde. Bij vergeetachtigheid gaat het om geheugenklachten, maar wat zijn de symptomen van dementie? Welke vormen van dementie zijn er? Wat te doen bij vermoedens van dementie? Deze informatieavond zal helpen dementie te herkennen en beter te begrijpen. "Daarnaast krijgt u informatie hoe en bij wie u ondersteuning, hulp kunt krijgen."

Psycholoog Eline Gooskens, werkzaam in de ouderenzorg zal deze avond verzorgen. Tevens zijn de contactpersonen van de organiserende organisaties aanwezig voor persoonlijke vragen.

De bijeenkomst is van 19.30 - 21.00 uur in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. "Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u deze avond bezoeken, dan kunt u zich aanmelden via SWL Meldpunt: E- mail meldpunt@swlingewaard.nl of via 088 2552555. Deelname is kosteloos."

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Heijendaal-DS9 en kwam moeizaam opgang, maar won wel de eerste set. In de tweede set werd de tegenstand nog groter, maar toch wel de setwist. In de derde en vierde set werd de tegenstand steeds minder, dus groter verschil in setpunten. Een fraaie overwinning, met vijf punten voor de ranglijst.(4-0)(25-18/25-22/25-16/25-10)

Dames-DS2 ontving Pegasus-DS9 dat had het in de tweede set de grootste tegenstand, een nipte setverlies.(23-25) In de andere sets werd de tegenstand steeds minder. Ook hiermee mooie overwinning maar door het setverlies niet de volle buit, maar toch wel vier punten voor de ranglijst.(3-1)(25-22/23-25/25-17/25-11)

Tweestroom-DS3 speelde thuis tegen Pegasus-DS8 en kwam niet hun eigen spel. Steeds was het niet wat ervan verwacht werd, intrinsieke een onnodige nederlaag.(0-4)(14-25/20-25/20-25/13-25)

Dames-DS5 met twee aspiranten ontving Pegasus-DS12. Alleen in de tweede set was men de betere, dus setwinst. Hier helaas maar een punt voor de ranglijst.(1-3)(15-25/25-22/13-25/16-25)

Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen Switch''87-HS2 en won de eerste set nipt.(25-22) De tweede en derde set werden wel ruim gewonnen. In de vierde set ging het fout, want men wist to voldoende scores te komen voor de setwinst. In principe gaf men de setwist uit handen. Desondanks toch wel 4 punten voor de ranglijst.(3-1)(25-22/25-17/25-15/21-25)

Twestroom-MA1 speelde thuis tegen Malden-MA1 en was kennelijk niet bij de les in de eerste set. Gezien de andere setstanden , ging deze set nipt verloren.(24-26) De andere sets werden ruim gewonnen, zonde van de eerste set. Nu geen 5 maar 4 punten voor de ranglijst en maar 1 punt gemorst. Toch een fraaie overwinning.(3-1)(24-26/25-09/25-08/25-11)

Mix-Jongens-JC1 speelde uit bij Voreo-JC1 en nam de volle buit; 5t punten , mee naar huis.(Gendt) Helaas zij de setstanden niet bekend maar winst.(0-4)

Tweestroom-MB1 bezocht Trivos-MBtweede speelde een goede wedstrijd met spanning in de sets. Onze meiden trokken aan het langste eind, want het werd een fraaie overwinning.(0-4)(21-25/19-25/14-25/21-25) Dus met vijf punten in de tas terug naar Gendt.

Meisjes-MC1 speelde uit bij Vocasa-MC1 en speelde er een spannende wedstrijd. Over en weer werden de set gewonnen/verloren. Dus de vijfde set moest de winnaar aanwijzen. Helaas werd die set verloren, maar toch wel twee punten voor de ranglijst na een mooie en spannende wedstrijd.(3-2)25-17/22-25/19-25/25-21/15-05)

Carnavalskledingbeurs in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zoek naar een leuke en betaalbare carnavalsoutfit voor uw kind? Kom dan zaterdag 16 februari naar het ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Dansvereniging Mixed Moves houdt er een carnavalskledingbeurs van 12:00 tot 16:00 uur. Showkleding van de dansgroep is dan voor kleine prijsjes te koop!

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét Gemeente Nieuws! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Op de homepage van Hét Gemeente Nieuws klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit, belt u dan gerust even: 0481 464770.

Doornernburger Matthias Bermel op eiland in Noorwegen 'Ik geloof niet dat ik me ooit Noors zal gaan voelen'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Matthias Bermel uit Doornenburg, die in 2003 naar Noorwegen vertrok. Voor de liefde, voor Bodil. Het stel kreeg twee kinderen en samen wonen ze op een eiland. 'Één been in Doornenburg en één been hier'.

De op 8 augustus 1969 in het Radboud-ziekenhuis geboren Matthias Bermel heeft vele mooie herinneringen aan Doornenburg. Het Kasteeldorp waar hij opgroeide. ,,Sinds ik in het buitenland woon denk ik vaak terug aan de tijd die ik met vrienden had bij de scouting en aan Fort Pannerden. En na school op fiets de vrijheid in, naar vrienden toe. Of naar opa en oma die op het Kasteel woonden. En met de Schutterij kermis en carnaval vieren. En aan het werk als chauffeur bij Derks transport in Bemmel en vooral aan de collega's heb ik ook goede herinneringen.''

Toch waagde Mathhias de sprong naar het buitenland, naar Noorwegen. Voor zijn liefde, de Noorse Bodil Haugen die hij al in 1996 leerde kennen. ,,Via haar vriend, met wie ik in Dutchbat 3 diende in Bosnië. Hij had later een ander. Nà een nieuwe uitzending naar Kroatië in 1998, heb ik Bodil opgezocht.''

Vijf jaar later ging hij er met haar samenwonen. ,,Zij had al een dochter, Sara, en samen hebben we nog twee jongens op de wereld gezet. Magnus, die nu 13 is, en Lukas van 11.'' Het gezin woont op een eiland, Kråkerøy, gemeente Frederikstad. Een middelgrote stad n het zuiden, recht onder hoofdstad Oslo.

Matthias is een man van aanpakken en had tal van banen. Inpakker in een boterfabriek, schoonmaker op een vuilverbrandingsinstallatie, opruimer op bouwplaatsen. ,,Om maar een inkomen te hebben.'' Later was de voormalig Doornenburger chauffeur bij een loodgietersketen en een staalbedrijf en tot vorig jaar september werkzaam bij een hovenier. ,,Nu heb ik een baan bij een grond-, weg- en waterbouwbedrijf.''

'Thuispijn'

,,Bodil heeft een baan als schooljuf voor kinderen met speciale behoeften. Hier gaan alle kinderen naar dezelfde school, maar sommigen hebben dus een eigen leraar.'' Inmiddels woont Matthias alweer bijna 16 jaar in Noorwegen en het bevalt hem goed. ,,Het verschilt op zich niet zo heel veel van Nederland. Alleen kost het allemaal wat meer hier. Maar daar is het inkomen ook naar. Of ik mezelf al Noor voel? Hahahaha, ik geloof niet dat ik mezelf ooit Noors zal gaan voelen. Omdat ik meer en meer het gevoel krijg me nergens meer thuis te voelen. Één been in Doornenburg en één been hier.''

Heeft hij ooit heimwee gehad? ,,Ik noem het thuispijn. Iedereen die is geëmigreerd zal daar wel eens mee van doen krijgen. Als het je dagelijks leven gaat beheersen dan zal je op den duur toch terug moeten.''

Zelfs is hij onlangs met het gezin naar het 50-jarig huwelijksfeest van zijn ouders in Doornenburg geweest. ,,In het begin probeerde ik twee keer per jaar naar Doornenburg te gaan. Maar het komt er gewoonweg niet van. En tja, het hakt er financieel ook wel aardig in om met z'n vijven zo op en neer te gaan.'' Of hij definitief terug zou willen gaan? ,,Als het gebeurt dan wel graag samen.''

[streamer]
'Het kost hier allemaal wat meer, maar daar is het inkomen ook naar'

FNV Belastingservice actief in Lingewaard

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren is FNV Lingewaard ook dit jaar weer behulpzaam bij het doen van de belastingaangifte voor haar leden.

In de maanden maart en april kunnen FNV-leden die van deze service gebruik willen maken, hiervoor terecht in het clubgebouw van drumfanfare Eska aan de Sportlaan 1c in Bemmel. Het is wel noodzakelijk eerst een afspraak te maken.

De contactgegevens voor het maken van een afspraak staan op https://www.afspraakmakenfnv.nl/ of door te bellen met het contactcenter: 088 3603 68. Tussen 1 februari en 30 april bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur.

Vergeet vooral niet uw aangiftebrief, ledenpas en machtigingscode mee te brengen naar de invulafspraak.

Lezing: 'Waarom zijn we zo depressief?'

Prof. Dr. Jan Spijker. (foto: Philip Homburg)

BEMMEL - Op maandag 25 februari om 20.00 uur verzorgt De Kinkelacademie weer een interessante lezing met als ondertitel: Is de westerse mens geestelijk kwetsbaarder geworden?

Jan Spijker is werkzaam als hoogleraar in Nijmegen en wil ons als psychiater meenemen in de geestelijke kwetsbaarheid van de mens in deze tijd. Depressie, overspannen, overwerkt et cetera. Het klinkt allemaal bekend in onze oren, maar wat zijn dit voor verschijnselen, kunnen we ze goed diagnosticeren en wat kunnen we eraan doen als iemand er door getroffen wordt of wellicht voordat dit gebeurt? Zijn we kwetsbaarder dan vroeger, en zo ja, waardoor komt dat dan?

De lezing is in het cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, Bemmel. Kaarten inclusief kopje koffie of thee voor aanvang) losten 12,50 euro en verkrijgbaar via www.dekinkel.nl of bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Inspiratie uit het kloosterleven

HUISSEN - De protestantse kerken in Lingewaard dragen dit seizoen ieder op hun eigen manier bij aan het oecumenisch vormingswerk. Het jaarthema van Pleisterplaats Ressen ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven’ vormt de rode draad.

In de Protestantse Gemeente Huissen zijn drie filmavonden. De eerste film die we zagen was ‘Vision’ uit 2009 over Hildegard von Bingen. De tweede filmavond is op donderdag 14 februari: ‘Hadewijch’ (2009) van Bruno Dumont. Celine is een jonge Française die Jezus aanbidt als een geliefde. Ze verlangt neurotisch naar eenwording met hem. Zij wil intreden in het klooster en neemt de naam van de 13e-eeuwse Vlaamse mystica Hadewijch aan. Haar liefde voor Jezus is voor moeder-overste té intens en té neurotisch. Zij stuurt Celine terug de wereld in. Daar ontmoet ze een diepgelovige moslimjongen in een buitenwijk van Parijs. Hij nodigt Celine uit voor een studiegroep waar hij les geeft over het geloof en God. Langzaam raakt Celine in de ban van zijn radicale preken en visie op het martelaarschap - de gevaarlijke kant van zelfopoffering. De film stelt beangstigend actuele vragen over opoffering, navolging, martelaarschap en de (gevaarlijke) kracht van religie.

Aanvang 19.30 uur. De film wordt kort ingeleid door Matthijs Glastra en na afloop is er tijd voor nagesprek. Welkom.

Viering Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 10 februari, 5e zondag van Epifanie, 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. U bent altijd welkom in onze kerk. Ook op vrijdagmiddag van 14-16 uur. Voor koffie, thee en/of een praatje.

13 / 30

14 / 30

15 / 30

Jongste Batouwe leden spelen toernooi

Batouwe Peanut team. (foto: Maran Mol)

BEMMEL - Zaterdag 26 januari waren de jongste Batouwe Basketball-leden, de Peanuts, aan de beurt om hun basketbal vaardigheden te laten zien bij het eerste Peanut toernooi van 2019 in sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel.

De jonge spelers, variërend in de leeftijd 5 tot 7, trainen iedere vrijdagavond fanatiek in De Schaapskooi alle basketbal vaardigheden. Een toernooi is dan het perfecte moment om vriendschappelijke wedstrijdjes met leeftijdgenoten te oefenen. Teams uit Arnhem, Nijmegen en Veenendaal waren naar Bemmel gekomen om samen met het Batouwe Peanut team te spelen.

Spelenderwijs werden er korte wedstrijdjes van twee keer zes minuten gespeeld en waren er simpele side-events zoals zoveel mogelijk lay-ups maken (ballen in basket gooien). Natuurlijk vinden de spelertjes het leuk om te winnen, maar de basis is echt samen oefenen, dus is er nooit een dag winnaar bij deze toernooitjes. Met een gezonde appel voor alle spelers werd de dag afgesloten en kunnen de Peanuts zich weer gaan voorbereiden op het volgende toernooi ergens anders in de omgeving!

Derde Bemmelse Boekenmarkt

BEMMEL – Soms begin je aan een nieuw boek dat je direct meesleept in het verhaal, waardoor je het in één adem uitleest. Prachtig... Maar dan? Meestal komt zo'n boek in de kast terecht om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Jammer! Gun al je boeken een nieuwe lezer, en verkoop ze tijdens de Bemmelse Boekenmarkt op zondag 30 juni.

Na twee succesvolle Bemmelse Boekenmarkten kan een derde natuurlijk niet uit blijven. Daarom pakken Monique Kuster en Hetty Lentjes het draaiboek er weer bij en gaan met veel plezier voor een gezellige Bemmelse Boekenmarkt.

De boeken worden niet onpersoonlijk via Marktplaats aangeboden, maar op een fantastische, inspirerende locatie. Een plek waar veel mensen samen kunnen komen, waar je aan de koper van je boek iets over het verhaal kunt vertellen. Waar mensen elkaar tips kunnen geven. Waar een grote diversiteit aan genres te vinden zullen zijn, van romans en thrillers tot aan poëzie en kinderboeken. Waar men heerlijk de hele middag tussen allerlei boeken kan neuzen. En, waar men zo vlak voor de zomervakantie aanbreekt, tweedehands boeken op de kop kan tikken! Er was geen twijfel over mogelijk, dat deze locatie de Theaterkerk in Bemmel moest zijn. Mooi centraal gelegen en ruime gratis parkeergelegenheid.

Monique en Hetty hebben daar een sfeervolle ruimte gereserveerd op 30 juni. Dus, heb je thuis ook zoveel gelezen boeken liggen? Verkoop je boeken dan op de Bemmelse Boekenmarkt. Want besef dat zelfs de oudste boeken nog maar pas zijn geschreven, voor degene die ze nog niet heeft gelezen! Een verkoopplek huur je van 12.00 tot 16.00 uur voor 20 euro. Wil je een verkoopplek reserveren, mail dan naar Bemmelseboekenmarkt@gmail.com.

Spinningmarathon bij 't Verzetje voor Alpe d'HuZes

Spinningmarathon bij 't Verzetje voor Alpe d'HuZes

BEMMEL - Op zondag 24 februari van 9.30-14.00 uur presenteert TWC ’t Verzetje uit Bemmel in samenwerking met Team Kanjers Elst voor het vijfde jaar een vier uur durende spinningmarathon voor het goede doel Alpe d’HuZes.


Elk uur vindt een virtuele beklimming plaats en je kunt je voor één uur inschrijven of voor meerdere uren.
De tijden zijn als volgt: 1e uur: 9.30 - 10.30 uur; 2e uur 10.45 - 11.45 uur; 3e uur 12.00 - 13.00 uur; 4e uur 13.15 - 14.15 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per uur en je kunt je aanmelden via info@kanjerselst.nl.

Na betaling is je deelname definitief. Wees er snel bij, want er zijn maar negentien fietsen per uur beschikbaar.
Laat je opzwepen door heerlijke beats en schitterende beelden onderweg en fiets met ons mee op zondag 24 februari voor het goede doel. De locatie is: clubhuis TWC ’t Verzetje, Sportlaan 18 in Bemmel.

Strijd om titels HV Huissen en HV Angeren Kampioensraces handbalploegen

De vrouwen van HV Huissen (blauwe shirts) maken het meest kans op de titel, maar rivaal Angeren (oranje) maakt nog steeds kans.

Het mannenteam van HV Huissen maakt ondanks winstloze weken nog steeds kans op de titel in de hoofdklasse A. Het vrouwenteam van HV Huissen lijkt zelfs regelrecht op het kampioenschap (in 2B) af te stevenen. Maar aartsrivaal HV Angeren ligt op de loer.

Tekst: Hans Schmeinck

Dat de 'heren' handballers van HV Huissen nog steeds kans maken om nummer 1 in de hoofdklasse A te worden is op z'n minst opvallend te noemen. Afgelopen zondag wist de ploeg van de ervaren Arnhemse trainer Johann Peters voor de vierde keer op rij niet te winnen. De Huissenaren, tot dan toe koploper in de knotsgekke competitie, werden door laagvlieger Hurry Up 2 dik verslagen: 33-25.

,,Een terechte zege, want het is dan wel een jonge ploeg met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar, maar ze waren op alle fronten beter dan mijn mannen'', constateerde Peters even nuchter als eerlijk. ,,De jongens wonnen van de mannen.''

Maar 'zijn' mannen staan ondertussen op 'maar' twee punten afstand van koploper UDI 1896 uit Arnhem. Als HV Huissen de komende tijd weer compleet raakt (sleutelspelers Maarten Knuiman en Joep Hoeve ontbraken de afgelopen weken) dan is het nog steeds een serieuze kanshebber voor de titel. ,,Dat is het mooie van deze competitie, omdat het niveau niet echt hoog is kan iedere ploeg van de andere winnen. Het staat zó dicht bij elkaar'', aldus Peters. Belangrijk: de derby UDI 1896-HV Huissen zondag 9 maart.

Vrouwenstrijd

Het kan dubbel feest worden in Huissen, want ook het vrouwenteam van HV Huissen kan kampioen worden. In 2B hebben de Huissense handbalsters alle (14) wedstrijden nog gewonnen. Afgelopen zaterdagavond nog bij Reehorst In Ede: 13-26. De ploeg van trainer/coach Huub Vermeulen staat vier punten los van de nummer twee. En laat dat nou net aartsrivaal HV Angeren zijn, dat zondag nog won van OBW 2 (12-19).

Die ploeg van de Arnhemse Angerenaar Fred Wieland blijft in de tussentijd ook winnen en hoopt op één misstap van HV Huissen. Om dan op 23 maart a.s. thuis in de derby tegen de aartsrivaal de achterstand op de ranglijst te kunnen dichten.

Het andere scenario is dat HV Huissen tegen Angeren de titel binnen kan halen. ,,Dus wij hopen op een misstap van Angeren zodat wij in een thuiswedstrijd het kampioenschap kunnen vieren'', glimlacht teamleider Patricia Willemsen. Haar team is tot aan 9 maart vrij. Dan speelt het uit bij Ha-Stu. ,,Altijd lastig'', aldus Willemsen. Als Angeren blijft winnen blijft het spannend tot aan dé handbalderby van de Betuwe.                                         

Contractverlengingen

Nog niet duidelijk is of de coaches van zowel het mannen- als het vrouwenteam van HV Huissen als van het vrouwenteam van HV Angeren hun contracten gaan verlengen. Johann Peters van de Huissense handballers gaat eind deze maand in gesprek met het bestuur, Huub Vermeulen doet dat in de loop van de komende weken. En Fred Wieland zal waarschijnlijk nog deze week met het bestuur van HV Angeren tot een besluit gaan komen.

Sporten voor 50-plussers in Gendt: Meer dan sporten alleen!

SWOG Vrijdaggroep bezig met de Cooling Down. (foto: Khaled Abdullah)

GENDT - "Ik moet nu écht iets aan mijn conditie doen!” Een veel gehoorde verzuchting in de eerste maand van het jaar. "Als je wekelijks een uurtje samen sport merk je al snel hoeveel plezier je dat kan geven én werk je tegelijk aan het opbouwen van je conditie”, zegt Redie Verhoeven, contactpersoon van de Stichting Welzijn Ouderen Gendt.

Door Ingrid Gribling

In Sporthal Walburgen zijn elke vrijdagochtend de mannen en vrouwen van 50+ bezig met oefeningen voor hun spiersterkte, lenigheid en uithoudingsvermogen. Door de lange ervaring van sportdocent, Herman Smeenk komt iedereen aan zijn trekken. “Het is de bedoeling om mensen te laten bewegen. Liefst op hun eigen niveau." Iedere les heeft dezelfde opbouw. Warming up, een stukje conditietraining en een spel. Tot slot een cooling-down om de spieren tot rust te laten komen. Er wordt lekker gesport en geen les is hetzelfde. Dat wordt door de sporters gewaardeerd. Er is zeker ook tijd voor een dolletje. “Het sociale aspect is misschien nog wel belangrijker dan het sporten alleen.” De combinatie van lekker bewegen en daarna gezellig samen koffie drinken blijkt een gouden vondst. Er is nog plaats en belangstellenden kunnen een paar keer gratis meesporten. De Gemeente Lingewaard kent meer sportgroepen voor senioren.

Meer info bij de stichting Senioren Netwerk Lingewaard en bij sportcoach Quint van de Ven van de Stichting Welzijn Lingewaard. Belangstelling voor de vrijdagsportgroep? Bel of mail met de contactpersoon Jos Klaassen. M 06 38678814 E j.klazo@scarlet.nl.

Cursus druiventeelt Mea Vota

HUISSEN - Bij Mea Vota komt regelmatig de vraag binnen hoe een druivenstruik het beste kan worden verzorgd.

Hoeveelheid water geven, welke voeding of helemaal (terug-)snoeien na het seizoen zijn vragen die voorbij komen. Om op al deze vragen een antwoord te krijgen, organiseert Mea Vota een cursus druiventeelt. In een paar zaterdagen leert u van 9:30 tot 12:00 uur de fijne kneepjes van het vak.

Tijdens de cursus komt onder andere aan de orde: wintersnoei, bemesting en ziektebestrijding, eerste snoei, zomersnoei en krenten. De kosten voor deze cursus, die uit vier dagdelen bestaat, bedraagt 40 euro, inclusief koffie of thee.

Mea Vota is gevestigd aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen. De cursus start op zaterdag 2 februari om 9.30 uur. De cursus start bij minimaal zes deelnemers.

Opgeven kan met vermelding van naam, e-mail adres en telefoonnummer via info@mea-vota.info. Indien u eerst meer informatie wenst kunt u bellen met 06 24642651.

Laatste kans inschrijving voorverkoop vlag Bemmel!

Vlag van Bemmel. (foto: Adrie)

BEMMEL - Dankzij de ruim 120 aanmeldingen op vlag.van.bemmel@gmail.com weten we het zeker de vlag van Bemmel komt er. We bestellen er dertig extra die men los kan kopen voor 17.50 euro.

Half februari gaat de bestelling de deur uit en wordt men geïnformeerd wanneer en waar men de vlag kan afhalen. Allerlei groepen hebben meegewerkt om de vlag te promoten. Dank is er aan Hét GemeenteNieuws voor het plaatsen van de artikelen, Historische Kring Bemmel voor vermelden op hun website en verspreiding onder de leden en eveneens aan verschillende wijkplatforms en verenigingen in Bemmel. En natuurlijk ook aan alle betrokkenen die in hun omgeving de vlag hebben gepromoot en diegene die de vlag alvast hebben besteld.

Met carnaval kan de vlag uit!

We verwachten dat na de eerste oplage er nog aanvragen binnen gaan komen, we gaan onze best doen om het dan opnieuw betaalbaar te houden, maar we weten dat we het in ieder geval dan niet meer voor 15 of 17.50 kunnen doen. Dus grijp de kans en schrijf jezelf nu nog in voor de vlag van Bemmel.

Tot 10 februari kan men zich nog voor 15 euro inschrijven via vlag.van.bemmel@gmail.com of via telefoonnummer 0481 464691.

Filosofisch Café in Gendt

GENDT - De essentie van filosoferen is het zoeken naar inzicht. Clairy Polak, gespreksleidster bij Het Filosofisch Kwintet, begint haar programma altijd met de woorden: “... waar luisteren even belangrijk is als spreken en waar doorgronden het motto is en niet het twistgesprek.”

Op vrijdag 15 februari is er weer de mogelijkheid tot filosoferen in het Filosofisch Café van Gendt. Het thema van deze avond is: Op zoek naar een betere wereld. Wat maakt het leven goed? Wat kan bijdragen aan een leven of wereld waarin leefbaarheid en welzijn voor een ieder voorop staan? Hoe kun je zelf hieraan bijdragen? En welke rol kan spiritualiteit/religie hierin spelen?

Uitgangspunt voor het gesprek is het boek van Gerko Tempelman: Ongeneeslijk religieus. Hoe God verdween uit mijn leven en waarom steeds meer filosofen zeggen dat-ie terug is. In het boek neemt de jonge filosoof en theoloog Gerko Tempelman zichzelf onder de loep. Want zijn persoonlijke verhaal is precies het verhaal van God en de moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God. Maar ook een verhaal waarin het nog verbijsterend vaak over God blijft gaan. Sterker nog: het is een verhaal over een verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie.

Voor de avond is het niet nodig om het boek gelezen te hebben. Het Filosofisch Café vindt plaats op vrijdag 15 februari, in De Klok, aanvangstijd 20.00 uur. Voor de organisatie van de avond is het prettig als je je aanmeldt bij Robbert Bakker (06 53124112 of email: robbert@hesticare.nl). Besluit je vlak van tevoren te komen, dan ben je net zo welkom.

Inschrijven voor Lentekriebels Angeren

ANGEREN - Op zondag 7 april vindt alweer de 22e editie plaats van de Lentekriebels in Angeren. Op deze dag zullen in de Molenstraat en Zahnstraat tal van activiteiten plaats vinden.

Lokale verenigingen zullen hun activiteiten tentoonstellen en/of uitvoeren. Inwoners en ondernemers van Angeren en omgeving worden de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de braderie. Nieuw dit jaar is de opening op zaterdagavond 6 april op het evenemententerrein aan de Zahnstraat.

Kijk voor opgave, voor zowel ondernemers, particulieren en verenigingen op de website van de ondernemersvereniging. (www.ondernemendangeren.nl). Onder het kopje Lentekriebels staat alle informatie en het inschrijjfformulier. Inschrijven kan tot en met 15 maart.

De Wolfsberg kiest voor The Doors, Foo Fighters en Van Halen

GROESBEEK - Terug op de zondagmiddag: Legends of Rock in de tuin van De Wolfsberg in Groesbeek. De rockeditie van Tributeparty brengt drie bands samen die uitblinken in het vertolken van het repertoire van de meest spraakmakende rockbands allertijden.

Dit jaar blikt het evenement terug op de iconische rocksongs van Van Halen, de psychedelische rock van The Doors en de ontembare energie van Foo Fighters. Het eerbetoon aan de in Nijmegen opgegroeide broertjes Eddie en Alex van Halen wordt uitgevoerd door Van Halen Tribute 5150. De band benadert de sound uit de gloriedagen van Van Halen met wereldhits als 'Runnin' with the Devil' en 'Jump.'

Voor het repertoire van de legendarische band rondom Jim Morisson strikte De Wolfsberg The Doors Alive: al jaren één van de meest geliefde rockbands in het Nederlandse tributecircuit. De Melkweg, 013, Oosterpoort: het is bekend terrein voor deze Britse formatie. De afsluitende act is Best of Foo, bestaande uit een vijftal muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de muziekwereld. Met frontman Andrew Elt (Sleeze Beez, Physical Graffiti) heeft de band een ijzersterk visitekaartje. Best of Foo stond al eerder op de Zwarte Cross, Paaspop en op vele Nederlands poppodia.

Tickets voor het evenement op zondagmiddag 28 april zijn nu met een earlybirdkorting voor zestien euro te koop via www.tributeparty.nl en verkrijgbaar bij The Read Shop Malden, Bruna Groesbeek en De Wolfsberg.

Uw scheiding zorgvuldig geregeld én hypotheekadvies onder één dak

BETUWE - Bij 'Scheiden doe je samen' is dit mogelijk. Veel mensen willen na hun scheiding graag in de woning blijven wonen, of een nieuwe woning aankopen.

Johan Bosveld (financieel scheidingsplanner, MfN/ADR-mediator en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling) vertelt: "Door onze gedegen financiële/fiscale/juridische kennis en ervaring, zijn wij in staat om met onze cliënten mee te kijken of hun hypotheekwensen haalbaar en verantwoord zijn. Tevens hebben wij geen enkel belang bij een bepaalde bank of verzekeringsmaatschappij, maar kunnen wel bij bijna alle hypotheekverstrekkers in Nederland terecht.

Normaal gesproken heb je een mediator/advocaat voor de afwikkeling van een (echt)scheiding en daarnaast een hypotheekadviseur voor de hypotheek nodig. Tevens verlangt een hypotheekverstrekker meer financiële gegevens bij een echtscheiding dan bij een reguliere hypotheekverstrekking. Neem alleen al de eventuele partneralimentatie, die van belang wordt bij het verstrekken van een hypotheek na scheiding, als dit van toepassing zou zijn natuurlijk. Dit kan betekenen dat het langer duurt voordat cliënten meer duidelijkheid krijgen over eventuele toekomstige hypotheekwensen, dus woonwensen. Als je via ons kantoor de scheiding, al dan niet met kinderbegeleiding, alsmede de hypotheek laat regelen, betekent dit, dat wij veel van de benodigde financiële gegevens al "in huis hebben" en berekend kunnen hebben (bijvoorbeeld de partneralimentatie). Zo kunnen wij snel inzichtelijk maken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van hypotheekverstrekking en dit verder ook volledig verzorgen. Niet alleen voor cliënten, maar ook voor de eventuele kinderen is rust en duidelijkheid over de mogelijkheid, om al dan niet in de huidige woning te kunnen blijven wonen, van groot belang. Een scheiding is immers naast een financiële afwikkeling, ook emotioneel een zwaar traject! Ook als de scheiding elders wordt/is geregeld kun je voor hypotheekadvies bij ons terecht."

Meer informatie op www.scheidendoejesamen.nl of bel met kantoor 085 4010839.

Korting bij Twice is Nice Kringloop Huissen

HUISSEN - Wegens het enorme aanbod van spullen die iedere dag worden aangeboden raak de winkel behoorlijk vol.

"En omdat u aan ons denkt denken wij ook aan u. Daarom geven wij 25 procent korting op alles wat er staat. Het waren al dure maanden voor iedereen en wij vinden dat wij een steentje kunnen bijdrage met onze korting. De prijzen zijn nu nog aantrekkelijker voor iedereen. Zo heeft u al een broek, trui of schoenen vanaf 1,50 euro.

Heeft u nog spullen die u weg wilt doen en te mooi zijn om weg te gooien? Bijna alles is bij ons welkom mits in nette staat. U kunt bij ons van maandag - vrijdag u spullen brengen, grote spullen kunnen wij op afspraak bij u komen ophalen. Voor meer informatie kijk op www.twiceisnice.nl of like ons op facebook waar ook altijd leuke aanbiedingen op staan."

Woningontruiming

Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uithanden als een woning moet worden ontruimd. "Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon conform uw wensen op."

Deze actie van 25 procent op alles geldt van maandag 4 februari - zaterdag 9 februari.

Bent u nieuwsgierig geworden kom dan eens een kijkje nemen in de gezelligste Kringloop van Gelderland op de Nijverheidsstaat 33c (steegje in tussen Praxis en Floor-Factory) in Huissen; 026 3275579. Openingstijden: ma. - vrij. van 10.00 tot 18.00 uur, za. van 10.00 tot 17.00 uur. "Ons team staat voor u klaar en hopen u snel te zien bij Twice is Nice Kringloop."

Vakgarage AutoMolenberg deelt geld uit! Bewezen kwaliteit voor een betaalbare prijs

De overhandiging van een reischeck!

BEMMEL - Tijdens de jaarlijkse wintercontrole campagne werd er door Daihatsu Benelux een prijs weggegeven aan een klant van deelnemende dealers. Elke vooraf aangemelde controle werd individueel voorzien van een kenmerk.

Aan het einde van deze actie werd er een drietal prijswinnaars gekozen onder de deelnemende dealers. Doordat AutoMolenberg reeds velen jaren een kwalitatief hoogstaand bedrijf is met een zeer tevreden klantenkring zijn er elk jaar veel aanmeldingen voor de jaarlijkse gratis wintercontrole.

In de aanloop naar de winterperiode zijn er veel autobezitters die gebruik hebben maken van de mogelijkheid een auto te laten inspecteren volgens de Vakgarage check methode. Dat wil zeggen dat de auto op diverse vitale punten wordt gecontroleerd waardoor men in de koude dagen niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Automolenberg, transparant en duidelijk. Al uw auto onderhoud en reparaties vertrouwd helder en transparant, prijsopgave vooraf. Geen verrassingen aan uw trotse bezit. "Als u toe bent aan, of vervanging van uw auto bent u aan het juiste adres bij AutoMolenberg. Reeds velen jaren bezorgen wij u een betaalbare passende auto. Door de komst van de diverse autowebsites ziet u door de bomen het bos niet meer, zoveel keuze maar ook zoveel vragen waardoor u niet meer weet welke keuze de beste zou zijn.

AutoMolenberg ontzorgt! Wij zoeken de juiste auto zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over garantie, onderhoud ook al staat de gewenste auto in het noorden van het land. Door de kennis en ervaring weten wij exact waarop te letten bij aanschaf van een auto, daarom kopen wij uw toekomstige auto aan en verzorgen we de aflevering en onderhoud. U heeft maar één vertrouwd adres waar uw auto komt en geen gladde verkooppraatjes maar een persoonlijk, eerlijk transparant advies!"

Van aankoop, onderhoud en pechhulp. Kortom alle zaken voor uw trotse bezit worden door AutoMolenberg voor u geregeld!

Vakgarage AutoMolenberg, De Houtakker 34b in Bemmel; 0481 371359, www.automolenberg.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 11 februari - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 12 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9. Bemmel

Woensdag 13 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 14 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 14 februari - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a te Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. De waterman streeft altijd naar originaliteit en oorspronkelijkheid. Er is een grote interesse in hele oude zaken (antiek, dino's, oorsprong van het heelal) of juist de toekomst en alle technische vernieuwingen die daarbij horen. Zo was de visionair Jules Verne een uitgesproken waterman. Watermannen kunnen heel dwars doen. Als iedereen rechtsaf gaat, gaan zij linksaf. Ze verbinden zich graag met gelijkgestemden maar blijven altijd een individualist.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande vrijdag is een gezellige dag waarop het goed toeven is bij vrienden of bekenden. Er valt veel bij te praten! In het komende weekend ligt de nadruk op familie. Er is een heikel onderwerp dat emoties kan oproepen. In het midden van de volgende week moet je in een hachelijke situatie snel ingrijpen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tijdens het komende weekend zit jou iets dwars. En je kunt het absoluut niet loslaten. Maar erover praten is ook niet je sterkste kant. Het is belangrijk dat jij je emoties uit, maar overdrijf daarbij zo min mogelijk. Na het weekend zit je beter in je vel. Je kunt weer lachen en je geniet van de mensen om je heen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag heb je zin om erop uit te trekken. Wandelen of fietsen doet je goed! Op zondag gaat jouw planeet Mercurius in het teken vissen lopen. Dat geeft een aantal weken dat je emotioneler bent dan normaal. Na het weekend kun jij je heel goed uitdrukken maar vraag jij je af wie hierop zit te wachten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag ben jij supergevoelig. Je zou er goed aan doen om jezelf te gunnen dat je wat minder indrukken te verwerken hebt. In het weekend lijkt het wel alsof iedereen om je heen gek geworden is. Gelukkig kun jij je hoofd koel houden. Na het weekend krijg je de kans om een project af te ronden.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het komende weekend krijg jij de kans om iets erdoor te drukken. Je voelt je daarvoor meer dan sterk genoeg. Maar pas op! Dit kan ervoor zorgen dat een ander zich uitgenodigd voelt om een machtstrijd met jou aan te gaan. Op dinsdag de 12e heb je even je dag niet. Alles zit dan tegen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Van vrijdag tot en met zondag staan de planeten goed voor knutselen. Laat dat nu één van de dingen zijn die je graag doet. Vanaf zondag gaat jouw planeet Mercurius voor enkele weken naar het gevoelsteken vissen. Moeilijk voor jou want gevoelens en emoties zijn echt niet jouw sterkste kant.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend doet iedereen om jou heen lastig. Ze stellen de verkeerde vragen en zijn uit op confrontaties. En dat terwijl jij gaat voor harmonie en vrede! Misschien hopen zij er juist op dat jij je diplomatieke kwaliteiten gaat gebruiken om problemen op te lossen. Na het weekend ben je gelukkig en tevreden.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag geef jij gemakkelijk aan waar de ander de fout in gaat. En het wordt gepikt! Aanstaande zondag is een drukke dag waarop je aan de ene kant krachtig tevoorschijn komt maar je aan de andere kant ook emotioneel kunt zijn. Volgende week woensdag is een verrassende dag!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Woensdag de 7e heb je weer eens de neiging om je ego op te blazen. Dat is toch nergens voor nodig! In het weekend zie je ineens een verband tussen jouw verleden en je toekomst. Er zit lijn in je leven! Maandag weet je bepaalde zaken heel kundig en mooi te omschrijven. Daarom raadpleegt iedereen jou.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op zaterdag speelt er een heftig familieconflict. Als je er zelf niet bij betrokken bent kun jij je er beter niet mee bemoeien. Ben je er wel bij betrokken, kies dan voor wijsheid. Maandag de 11e Vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Luister liever niet naar je verstand maar naar je gevoel.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande zondag heb je de ene na de andere goede inval. De ideeën zijn wellicht briljant. Schrijf er iets van op én besef dat je dit niet allemaal tegelijk kunt realiseren. Doe dit stap voor stap. Op woensdag de 13e ga je in een sneltreinvaart vooruit. Daarbij speelt gelukkig toeval een belangrijke rol.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag 7 februari is een emotionele dag. Het liefste zou je onder een tegel weg willen kruipen. Wat let jou? Niets toch. Kies even voor -wat de Engelsen noemen- een 'low profile'. Vanaf zondag gaat de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft enkele weken een hoop afwisseling.

SportVillage Haalderen Open Tennistoernooi

Tennispark Haalderen. (foto: C. Joosten)

HAALDEREN - In week 12 organiseert Tennisclub Haalderen van 18 - 24 maart het 9e Haalderen Open Tennistoernooi op tennispark aan de Notenboomstraat in Haalderen. Dit is twee weken voor aanvang van de voorjaarscompetitie. Een ideaal moment dus als voorbereiding op de competitie.

"We spelen een 25+ dubbeltoernooi in de categorieën 5, 6, 7 en 8. De inschrijving van het toernooi is mogelijk in de loop van januari. Je kunt je dan via www.toernooi.nl aanmelden. Op deze website en op www.tchaalderen.nl staan ook de contactgegevens voor als er vragen of opmerkingen zijn. "We zijn ook te volgen via Facebook. De inschrijving sluit op 10 maart. We spelen zoveel mogelijk in een poulesysteem zodat je meerdere wedstrijden kunt spelen. Uiteraard worden er weer mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de finalisten door de sponsors. Op vrijdagavond houden we een gezellige feestavond en er zullen ook diverse artikelen worden verloot onder de aanwezigen."

Aftellen naar Betuwe On Stage Het beroepenfeest barst los!

Leerling maakt match met bedrijf. (foto: Kitty Bosch) Kitty Bosch

BETUWE - Op 5 februari kleurt de Betuwe groen paars. 850 3e jaars vmbo-leerlingen van HPC Zetten, Citadel College, OBC Elst, OBC Bemmel en OBC Huissen bezoeken dan het Betuwe On Stage Beroepenfeest.

Zij gaan in gesprek met 260 verschillende beroepsbeoefenaren. Wanneer het klikt maken de leerling en de beroepsbeoefenaar een 'match' Een match is een afspraak voor een werkbezoek van de leerling aan de beroepsbeoefenaar op 26 februari.

Extra steun in de rug voor vmbo-leerlingen

VMBO-leerlingen kiezen al op veertienjarige leeftijd een profiel en op zestienjarige leeftijd een vervolgopleiding; het MBO of de HAVO. SGOMB geeft deze jonge vmbo-leerlingen een extra steun in de rug bij het kiezen van een studierichting, een beroep bij en het bouwen van een netwerk.

Voorbereidingen

De leerlingen maakten op school visitekaartjes en volgden een netwerktraining. Onlangs was er een voorbereidingsbijeenkomst voor deelnemende beroepsbeoefenaars. Ruud van der Steen, verzekeringsadviseur bij Guijt BV uit Gendt, vertelde over zijn Doe Dag, waarbij hij met leerlingen een fietsenmaker bezoekt om te bekijken welke verzekeringen nodig zijn. Loek, Amanda en Stan, leerlingen van het Citadel College, die vorig jaar deelnamen, vertelden de beroepsbeoefenaren over hun ervaringen. Loek sloot af met een tip: 'Maak een leuk programma voor de Doe Dag'. Dat gaan de beroepsbeoefenaren zeker doen.

Vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 9 februari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Zondag 10 februari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Enjoy
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, In B'Tween

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: zuurkool met vlees én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Kleine oude-ambachtenmarkt

LENT - In de winter was de warmoezenier druk met onderhoud aan het materiaal en ambachtswerk. Daarom organiseert Warmoes in deze maand een speciale kleine oude-ambachtenmarkt.

Kom zaterdag 16 februari tussen 10:00 en 15:00 uur kijken naar de mandenvlechters, de touwslager, de nettenbreier, de leerlooier en de viltmaker. In de zolderkamer wordt een film over de mechanisatie van de landbouw vertoond.
Entree gratis. Warmoes – Historische Tuinderij, Griftdijk Noord 11 in Lent (www.warmoes-lent.nl).

Setash H1 wint tiende wedstrijd op rij

HUISSEN - Na de promotie naar de eerste klasse begon het seizoen ronduit matig. Van de eerste vier wedstrijden werden er drie verloren en stond de volleybalploeg uit Huissen nagenoeg onderaan.

Maar afgelopen woensdag moest er gewonnen worden van The Phantoms uit Doesburg om alweer de tiende wedstrijd op rij winnen af te sluiten. Het begon wat onwennig omdat Sander Beikes de dag ervoor nog ziek was begon Nick Verwaaijen als buitenaanvaller in plaats van als libero. En na de eerste set moest Sander alsnog aan de bak omdat Tijs Abeling een elleboog van de aanvoerder Andre Noyens niet kon ontwijken en daardoor gehavend het veld moest verlaten.
Uiteindelijk werd na een discutabele beslissing van de scheidsrechter alleen de derde set verloren en kon Setash naar huis met een 3-1 overwinning (18-25, 21-25, 27-25, 19-25).
Hierdoor nemen ze de tweede plek weer over van WIK Steenderen.

Ontspannen koffieconcert Volharding in Zandse kerk

Themaconcert in Zandse kerk. (foto: Henk Sluiter) Henk Sluiter

HUISSEN - Als tussenoptreden van de Zandse muziekvereniging, tussen de Lingewaardcup van november en het straks te organiseren themaconcert van 11 mei, geeft de vereniging een koffieconcert in een heel ongedwongen sfeer op zondagochtend 17 februari, 11.00 uur. De Zandse kerk, met zijn prachtige akoestiek is de locatie waar men gratis toegang heeft.

Inmiddels worden de Koffieochtenden in deze sfeervolle Zandse kerk op de laatste woensdagmorgen van de maand al bijzonder goed bezocht en wil Volharding in die sfeer haar lichte programma onder leiding van Casper Braafhart uitvoeren.

Een heel licht en mooi concert zal er verzorgd gaan worden met heel herkenbare muziek als The Lion King-Broadway Selections, Flashdance… What a Feeling, Let it Go, Stevie Wonder in Concert, Hotel California en Firework. Ook enkele bekende, maar wat oudere stukken staan op het programma. Direct na de pauze laat ook een aantal leerlingen op diverse blaasinstrumenten, waaronder blokfluitjes, van zich horen.

De harmonie is voornemens om een prachtig themaconcert te gaan verzorgen in mei. Het programma daarvoor is inmiddels al vastgesteld. De muzikanten zullen de handen nog vol hebben om alle nummers tijdig in te studeren. Voor inlichtingen 026 3253174 of www.volhardinghuissen.nl.

Dagbesteding in oude bieb Doornenburg

(foto: Geert Claassen)

DOORNENBURG - De Dorpscontactpersonen van stichting Leefbaar Doornenburg gaan samen met een team van enthousiaste vrijwilligers, waaronder team-2 van Buurtzorg Doornenburg, een dagbesteding in de voormalige bibliotheekruimte in Doornenburg opzetten.

De bibliotheekruimte die gekoppeld is aan basisschool de Doornick en naast zorgvoorziening de Merlijn ligt stond al jaren leeg wat een doorn in het oog was van de Dorpscontactpersonen. Met ondersteuning van de gemeente en provincie is een project opgezet om de ruimte te herbestemmen. In Doornenburg is in toenemende mate behoefte aan gezamenlijke activiteiten en een zinvolle dagbesteding voor gepensioneerde inwoners. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de stichting Ouderenwerk Doornenburg, het Dorpsontwikkelplan, contacten met bassischool De Doornick en zorgvoorziening De Merlijn alsmede de bevindingen uit het woonkernoverleg.

Het project maakt deel uit van het integraal Dorpsontwikkelplan Doornenburg, dat door Werkgroep Doornenburg wordt uitgevoerd. Het doel van dit project is het creëren van een plek waar: Mensen elkaar ontmoeten, gezamenlijk activiteiten ondernemen; gezamenlijke activiteiten tussen leerlingen van de basisschool en ouderen kunnen plaatsvinden: nieuwe activiteiten ontstaan die bijdragen aan het verbeteren van leefbaarheid, sociale samenhang en welzijn in Doornenburg; het mogelijk is om samen te werken met leerlingen van basisschool en voortgezet onderwijs; mensen die een maatschappelijke herstart willen of moeten maken ondersteund worden; inwoners van Doornenburg hun talenten en ervaringen kunnen delen en zich verder kunnen ontwikkelen; mantelzorgers even de tijd krijgen om te ontspannen; (beginnend) dementerenden een maatje kunnen vinden.

Na het in ontvangst nemen van de sleutel werd het realisatieteam getrakteerd op koffie met gebak door het stichtingsbestuur. De ruimte wordt komende periode aangepast voor de diverse activiteiten die door de deelnemers in grote mate van zelfstandigheid worden opgezet. Geïnteresseerde kunnen zich wenden aan de dorpscontactpersonen.

Zwemmers De Ward in tweede Swimkick

BEMMEL - Met 36 zwemmers heeft De Ward deelgenomen aan de tweede Swimkick in Zutphen. Zij verbeterden 39 persoonlijke records en eindigden vijftien keer op een eerste plaats.

Lynn Verhoeven verbeterde vijf persoonlijke records. Minke Lamers en Mies de Wit zwommen op drie afstanden sneller dan voorheen. Thomas Bergmans, Mathieu Gepkens, Thijs van Hoorn, Jette Janssen, Fenna Reijmers, Caitlin Sülter, Lieke Verhoeven en Sander de Vries verbeterden twee bestaande tijden. Eén persoonlijke verbetering was er verder voor Steijn Bosman, Elles Dekker, Marit Dekker, Charlie Donckers, Felix Gepkens, Pieter van Hoorn, Anne Jansen, Brent Jansen, Pepijn Jansen, Mara Lubbers, Anouk de Schrijver, Lisa Tassche en Jasper de Vries.

Siebren Rietveld deed voor het eerst mee op drie afstanden. Laure Eekhoff, Anouk Gerrits, Bas van Hoorn, Siem Jansen, Maite Opgenoort, Morris Opgenoort, Aniek Peperkamp, Britt Rijcken, Sven Schoenmakers en Anouk de Schrijver deden op twee afstanden voor het eerst mee. Op één afstand debuteerden Charlie Donckers, Pieter van Hoorn, Brent Jansen, Pepijn Jansen en Lieke Verhoeven. Verder deden Jasper van Engen en Cas Prinse ook nog mee.

Verder zwommen Thomas Bergmans, Fenna Reijmers, Caitlin Sülter en Mies de Wit op twee afstanden naar een eerste plaats. Maite Opgenoort, Morris Opgenoort, Aniek Peperkamp, Siebren Rietveld, Britt Rijcken en Sven Schoenmakers werden op één afstand eerste. Tenslotte was er nog een eerste plaats voor Caitlin Sülter, Fenna Reijmers, Thomas Bergmans en Mies de Wit op de 4x50m vrije slag gemengd.

Karaoke; carnaval; smartlappen; 'Stones'; Q; 'Pearl Jam' en 'ABBA' Buitenpoort 2019: voor ieder wat wils

Op Koningsdag (zaterdag 27 april) op het buitenpodium 2 uur durende ABBA-show bij De Buitenpoort. (foto: ABBA Fever)

HUISSEN – Vervelen is geen optie de komende maanden bij De Buitenpoort. De agenda voor 2019 van het multifunctionele horecabedrijf puilt uit van evenementen met een grote diversiteit. Enkele nieuwe events springen in het oog. Check ook de eventagenda, als advertentie, in deze krant. Knip uit en hang op de koelkast of prikbord.

De Buitenpoort vervult veelal wensen die het van haar gasten hoort. Mede daarom trekt het in grote getale zulke gezellige bezoekers. Komende vrijdag (8 februari) al met de tweede editie van de Karaoke Night. De eerste editie was alras uitverkocht, dus bestel je tickets snel via www.debuitenpoort.nl. Een weekend later (op zondagmiddag 17 februari) is het weer tijd voor de onvolprezen jamsessie genaamd MuzikantenMix. Precies een week later (24 februari) is Sunday Comedy Live; de unieke mix van keigoede comedy, mooie muziek en heerlijke hapjes.

Maart is ingeruimd voor vier dolle dagen carnaval, met op zaterdag Idols en dinsdag Deutsche Mittag. Op zaterdag 9 maart ben je uitgenodigd om het feest van de Roparun-helden (inclusie band en dj) te komen vieren. Op zondag 31 maart iets nieuws: Smartlappenfestival Huissen, met zangers (m/v) uit rock- en popscene (!) die tranentrekkers zingen, zoals Ingrid Striek en Nico Peters.

'Pearl Jam en ABBA'Paaszaterdag (20 april) zet Q-Music Foute Party de zaak op de kop, een avond later (Paaszondag 21 april) doet tribute Undercover dat op de Stones Avond. Vrijdag 26 april is Kingsnight met een Pearl Jam-tribute door local heroes waaronder Jos Janssen én de top Doors-tribute, D'n Doars. Zaterdag 27 april: Koningsdag, met buiten een ABBA-show van twee uur!

Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) biedt ruimte aan alternatieve muziek via Rockstreet van TLH Presents. Zaterdag 1 juni lekker dansen met de nieuwe Disco & Soul Night. Noteer ook: Back to the Music (zondag 7 juli), doorkomst Vierdaagse (dinsdag 16 juli) en de Huissense Dag (dinsdag 30 juli). Meer info en winacties: Facebook.com/debuitenpoorthuissen. Wel liken. Herman en Bianca en team zeggen: ,,Graag tot ziens!''

Setash H1 wint tiende wedstrijd op rij

Setash H1 wint tiende wedstrijd op rij

HUISSEN - Na de promotie naar de eerste klasse begon het seizoen ronduit matig. Van de eerste vier wedstrijden werden er drie verloren en stond de volleybalploeg uit Huissen nagenoeg onderaan.

Maar afgelopen woensdag moest er gewonnen worden van The Phantoms uit Doesburg om alweer de tiende wedstrijd op rij winnen af te sluiten. Het begon wat onwennig omdat Sander Beikes de dag ervoor nog ziek was begon Nick Verwaaijen als buitenaanvaller in plaats van als libero. En na de eerste set moest Sander alsnog aan de bak omdat Tijs Abeling een elleboog van de aanvoerder Andre Noyens niet kon ontwijken en daardoor gehavend het veld moest verlaten.
Uiteindelijk werd na een discutabele beslissing van de scheidsrechter alleen de derde set verloren en kon Setash naar huis met een 3-1 overwinning (18-25, 21-25, 27-25, 19-25).
Hierdoor nemen ze de tweede plek weer over van WIK Steenderen.

Een boek schrijven als integratieproject

GENDT – Op donderdagavond 31 januari vierde Jolanda Zeggelaar met de hoofdpersonen uit haar boek, familie en verschillende enthousiastelingen de lancering van haar boek. De avond werd opgeluisterd door een ensemble vanuit de Schutterij.

Het is nooit de bedoeling geweest van Jolanda Zeggelaar om naar een dorp te verhuizen, maar als ze in 2015 in Gendt komt te wonen voelt dat verrassend fijn. Dit maakt dat ze graag wil weten hoe het dagelijks leven in het dorp aan de dijk en dicht bij de rivier is en wat er bij de mensen leeft. Zo komt ze op het idee om in gesprek te gaan met enkele ouderen en jonge volwassenen uit Gendt en dat op te schrijven. Ze heeft met veel plezier naar de belevenissen en verhalen geluisterd. Gewone bijzondere verhalen. Het boek met de titel ‘Alles doet ertoe’ overhandigde Jolanda donderdagavond persoonlijk aan de hoofdpersonen.

Jolanda: ‘Ik heb Gendt beter leren kennen. Het helpt me om m’n plekje te vinden hier. Dat ik een bekende kan groeten in de supermarkt of op de dijk. Het is hier prachtig, ik ben hier graag!’

Column

Groepsvermaking

Vóor aanvang van een raadsvergadering is het veel interessanter. De raad voelt als een in zichzelf gekeerde wiesneuzenkliek die aan groepsvermaking doet. Vóór de vergadering pakt deze stukjestikker de mogelijkheid om bij een kop thee collegeleden met boerenkiespijn vriendelijk de hand te schudden. Ik heb me voorgenomen om geen enkele moeite meer te doen om via de afdeling Communicatie een reactie te vragen aan het mediaschuwe college. Eerst de boycot van tafel van de wekelijkse persbijeenkomst. Dat vertel ik tegen een genderneutraal raadslid. Het vertrouwt me off the record toe dat het onderwerp ook een discussie is binnen de fractie. Je moet investeren in de media en die niet in de ban doen, was onze conclusie. Het wijst burgemeester Schuurmans aan als de kwaaie pier. De groepsvermaking. Wethouder Aart Slob heeft een motie aangenomen van CDA-er Boukje Raes. Zij vindt dat Lingewaard een dementievriendelijke gemeente moet worden. Zij noemt het initiatief van Doornenburg als voorbeeld. Gezien mijn leeftijd kom ik in de risicogroep en luister. Ze praat over een stappenplan. Het voorbeeld hoe je in politiek snel scoort zonder uitzicht op resultaat. Het raadslid heeft zich geïnspireerd door Doornenburg dat zich wil uiten als een dementievriendelijk dorp. Mijn 65-jarige grijze hersencellen bonken tegen de hersenpan. Alweer een actie van het in zichzelf gekeerd kasteeldorp. Een demente inwoner van Doornenburg kan gerust slapen, schat ik zo in. Die hoeft er niet meer aan herinnerd te worden dat een Doornenburgse terrorist in de justitiële kelders zit, een moord is gepleegd, een dorpeling de clubkas van GVA heeft geplunderd, een drugslab is uitgebrand en een crimineel drugscafé is gesloten. Wethouder Aart Slob woont in hetzelfde Doornenburg. Hij heeft de raad toegezegd een SMART geformuleerd stappenplan te ontwikkelen zodat Lingewaard zich kan profileren als een dementievriendelijke gemeente. Over een paar maand zal niemand het gekraai van Slob over zijn holle procedure zich nog kunnen herinneren. De in zichzelf gekeerde wiesneuzenkliek die aan groepsvermaking doet, was weer een avondje van huis.
Sjaak

Octopus in Walburgen

Octopus. (foto: Thetis Gendt)

GENDT - Zwemclub Thetis Walburgen zorgt voor het in stand houden van natuurbad Walburgen.

"Met de vorige Lingewaard-doet actie hebben we een watertrimtoestel bij elkaar gespaard. Nu willen we sparen voor een Octopus-waterspel, dat geschikt is voor de jongste bezoekers. Steun ons, door uw Lingewaard doet cheque aan ons initiatief te doneren."

Met meer zangers, meer vreugde

ANGEREN - Het Sasa-koor Zang & Vreugde, treedt regelmatig op als er bij de Sasa wat te vieren valt. Ook de jaarlijkse korenavond is een succesvol initiatief van dit koor.

Om de gelederen te versterken wil men er graag enkele zangers en/of zangeressen bij. De repetities zijn op maandagavond van 19.30 – 21.30 uur in Het Dorphuis in Angeren. Een ieder is welkom om het eens vrijblijvend te proberen. De eerste maand kan men gratis meedoen. "Van tevoren aanmelden is niet nodig, loop gewoon binnen. Wie weet schuilt er een verborgen talent in u."

Alle 50-plussers feesten mee met de Opperstalmeesters

Seniorenzitting 2018.

BEMMEL - Ook in 2019 zal er weer een hele gezellige Seniorenzitting gehouden worden in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat 95 in Bemmel op dinsdag 5 maart.

De Opperstals van carnavalsvereniging De Blauwe Pony gaan er zeker weer een grandioos feest van maken en nodigen alle 50-plussers uit Bemmel en omgeving graag uit om deze carnavaleske middag mee te komen vieren. Het programma staat garant voor een oergezellige middag met muziek, zang én dans. Ook de buuts zullen niet ontbreken. Deze seniorenzitting begint om 14.30 uur. De zaal gaat open om 14.00 uur. De toegang is gratis en u krijgt een kopje koffie/thee en een drankje aangeboden!

De buut van Marc.

"Wij vinden het erg gezellig als men in carnavalssfeer verkleed komt, maar dat is zeker niet verplicht! Alle 50-plussers zijn welkom! Meer informatie: 06 54975063 (Marianne van Eechoud-Bierens). Deze zitting wordt mede mogelijk gemaakt door stichting MGZ Bemmel, KBO Bemmel en Doornenburg, stichting De Plak en café De Roskam

Schaakprobleem 5 2018-2019

Wit geeft mat in 2.

Schaakprobleem 4 was het zelfde als probleem. U kunt de oplossing van probleem 4 gewoon insturen.

Oplossing mailen binnen 2 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Uitslagen OSBO competitie:

Elster Toren 1 – SMB 1 5-3

Elster Toren 2 - ASV 5 2.5 – 5.5

Choral Evensong in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Ook dit jaar wordt weer een prachtige Evensong (een bijna in zijn geheel gezongen dienst) ten gehore gebracht tijdens een bijzondere avonddienst in de kapel van het Dominicanenklooster Huissen

Vanaf vrijdag 22 februari worden diverse liederen ingestudeerd door ervaren koorzangers, die vanuit heel het land afreizen om hier aan deel te nemen. In de dienst gaat de Engelstalige Anglicaanse priester David Philips voor. Aanmelden is niet nodig. Er is een deurcollecte. Zondag 24 februari van 17.30 - 18.30 uur.

Emailadres Ahoy

LINGEWAARD - Het email-adres van Schip Ahoy is hpvermeulen48@hotmail.com. (zonder streepje!).

Kinderfysiopunt... dé praktijk voor kinderfysiotherapie

ZETTEN/ELST - Kinderfysiopunt De Wingerd is een samenwerking tussen drie ervaren en gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten. Emilie van Suilichem, Desiree Sijben en Monique Nijhoff.Morrien.

In basis opgeleid als fysiotherapeut, daarna gespecialiseerd tot kinderfysiotherapeut, en binnen deze beroepsgroep hebben wij alle drie een (super)specialisatie. Begeleiden van:kinderen met poep- en plasproblemen (kinderbekkenfysiotherapie)zuigelingen en hun ouders in hun thuis situatieprematuur geboren kinderen (ToP programma)

"Wij werken in een grote regio, zowel aan huis ( 0-2 jarigen) als in onze drie vestigingen; Huissen, Zetten en Elst."

Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dit goed en bijna ongemerkt. Soms duurt dit wat langer of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is. Deze kinderen kunnen baat hebben bij behandeling door de kinderfysiotherapeut.

Voorbeelden:

0-2 jaar: - Vertraagde of afwijkende Motorische ontwikkeling van zuigelingen van liggen tot lopen - Overmatig huilgedrag van zuigelingen - Voorkeurshouding.

2-4 jaar: - Problemen met plassen of poepen… - Afwijkend looppatroon - Veel vallen.

4-18 jaar: -Moeite met schrijven, zwemmen, fietsen, hinkelen, huppelen. -Ademhalingsproblemen -Houdingsafwijkingen -Sportblessures.

Om advies te vragen aan een kinderfysiotherapeut is geen verwijzing van een arts nodig. De behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden

vergoed door uw zorgverzekeraar. Meer weten? www.kinderfysiopunt.nl of bel met onze algemene nummer 026 3259905.

Primi Dentes uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses Uw glimlach is onze zorg!

ARNHEM – In onze tandprothetische praktijk behandelen wij iedereen die een kunstgebit draagt of een kunstgebit wenst te dragen. U kunt terecht bij ons voor het aanmeten en vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese maar ook voor allerhande reparaties. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. U kunt gewoon binnen lopen in onze praktijk of telefonisch een afspraak maken.

Primi Dentes staat voor kwaliteit. Onze vakbekwaamheid en onze passie zijn onze grootste troeven. Naast een goede functie van uw kunstgebit besteden wij ook aandacht aan de esthetiek van uw nieuwe gebit of tanden. Een mooi gebit komt het best tot zijn recht door het een natuurlijke vorm te geven of te bewaren. Alles is mogelijk naar uw specifieke wensen. Uw glimlach is immers onze zorg!

Denkt u aan implantaten?
Het komt voor dat patiënten met een kunstgebit moeite hebben met spreken of kauwen. Een klikgebit kan dit verhelpen. We bespreken graag met u de mogelijkheden.

Voor erg gevoelige kaken vervaardigen wij ook flexibele protheses. Dankzij hun veerkrachtige basis zitten ze uiterst comfortabel.
De meeste behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Een prothese mag eens in de vijf jaar vervangen worden. Wij declareren rechtstreeks voor u bij uw zorgverzekeraar. Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u altijd bij ons terecht!
Neem ook gerust een kijkje op onze site: www.primidentes.nl.

Primi Dentes Tandprothetische praktijk; Paul Krugerstraat 2; 6814 AS Arnhem
Te bereiken dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer 026 - 84 84 887

Win een Valentijnsdiner in een BartBoxx

HUISSEN - BartBoxx uit Huissen verloot dit jaar een wel heel speciale prijs aan iedereen die zijn of haar geliefde wil verrassen voor Valentijnsdag. De winnaars krijgen namelijk een heerlijk diner aangeboden, inclusief drankjes en romantische muziek in een speciaal omgebouwde opslagbox van BartBoxx.

De eigenaar van BartBoxx, Bart legt het concept uit: 'Op onze Facebook-pagina hebben wij deze win-actie gecommuniceerd. Als mensen het bericht liken en hun geliefde taggen in de reacties, dan maken zij automatisch kans op een diner in de speciaal voor deze gelegenheid omgebouwde ValentijnsBoxx op maandag 18 februari. Op Valentijnsdag, donderdag 14 februari, maken wij op Facebook de prijswinnaars bekend.'

Er zijn meerdere prijswinnaars, want de ValentijnsBoxx zal ruimte bieden aan twee stellen. Daarnaast verloot BartBoxx in samenwerking met restaurant 'Bar Lekker' uit Huissen vijf speciale Valentijns-lunch arrangementen.

Eigenaar Bart Selman heeft een twinkeling in zijn ogen, als hij verder vertelt over de 'ValentijnsBoxx'. 'Het is geweldig om te zien dat naast de inspanningen van Bar Lekker, wij ook medewerking krijgen van andere ondernemingen uit Huissen om dit idee te realiseren. Dit smaakt naar meer!'.

BartBoxx verhuurt (tijdelijk) opslagboxen vanaf 1 kubieke meter per ruimte. Bijvoorbeeld voor de opslag van goederen, meubels, archieven, voorraden of bedrijfsinventaris. Wil je ook kans maken op deze unieke Valentijns-ervaring, doe dan mee aan deze actie! Ga naar https://www.facebook.com/bartboxx/ en maak kans!

Beleef Bemmel

Gevel Lidl-pand. (foto: Henk Wieland)

BEMMEL - De dichte, donkergrijze beplakking in de etalages van de Lidl supermarkt zal op korte termijn worden weggehaald.

Over deze beplakking was de afgelopen tijd nogal wat te doen omdat het de uitstraling
van de Markt niet ten goede komt. Dit terwijl de Markt voor veel Bemmelaren een belangrijke plek is, waar jaarlijks diverse evenementen plaatsvinden. Ondernemersvereniging Beleef Bemmel, Gemeente Lingewaard en de Lidl hebben in goed overleg afgesproken om de etalages te voorzien van een aantrekkelijkere uitstraling. Dit als een tijdelijke creatieve oplossing totdat de geschikte huurder voor de leegstaande ruimte wordt gevonden. De etalages zijn een ideale plek om het verhaal van Bemmel te vertellen. Dit kan met behulp van foto's en/of andere beelden.

Wij zoeken naar het visitekaartje van Bemmel en vragen u om hierbij te helpen. Wat is volgens u het verhaal van ons dorp en met welke beelden kunnen we dit uitbeelden in de Lidl-etalages?

Alle ideeën met foto's of alleen tekst zijn van harte welkom en kunnen verstuurd worden naar de voorzitter "Beleef Bemmel": louisdupre@beleefbemmel.nl

Reacties gaarne voor 15-02-2019. Daarna zal door een commissie het favoriete ontwerp gekozen worden en medio maart op de puien worden bevestigd.

Louis du Pré - voorzitter Beleef Bemmel
Pimm Terhorst - Ontwerper bij RuimteVerhaal

Steenhandel KAN is verhuisd naar Gendt

GENDT - Per 1 februari heeft steenhandel KAN zich officieel gevestigd aan de Biezenkamp 21 te Gendt.

Ruim 20 jaar geleden begon Richard Rutten zijn steenhandel in Ressen. Inmiddels heet dit Ressen-Nijmegen Noord en heeft de oprukkende woningbouw de grenzen van zijn voormalige locatie bereikt. Steenhandel KAN vond daarom de tijd rijp om de overstap te maken naar het industrieterrein in Gendt om daarmee de toekomst met mogelijke uitbreiding zeker te stellen.


Steenhandel KAN levert zowel aan particulieren als aan bedrijven, heeft een ruim assortiment bestratingen en kan het aanbod van diverse fabrieken leveren. Naast bestrating is inmiddels ook een ruim assortiment houten schuttingen en hekwerken leverbaar. Door bemiddeling bij plaatsing en aanleg kan steenhandel KAN zijn klanten een ruime service geven bij al het tuin en bestrating werk.


KAN heeft in korte tijd de overstap naar Gendt kunnen verwezenlijken en een groot gedeelte van de bestrating staat al geshowd. In de komende maanden zal de showtuin nog worden uitgebreid.
De korte levertijden en ruime openingstijden blijven ook in de toekomst het kenmerk van steenhandel KAN. De gunstige ligging van het bedrijventerrein waarborgt snelle leveringen aan binnen- en buitenland, ook op afroep, waarmee KAN zich in het verleden al kon onderscheiden.
Dat de consumenten in de aanloop van de verhuizing naar Gendt steenhandel KAN heeft kunnen vinden, geeft Richard Rutten het vertrouwen een goede stap voorwaarts gemaakt te hebben.

Steenhandel KAN, Biezenkamp 21 Gendt; 024 3481148; Info@steenhandelkan.nl www.steenhandelkan.nl.

Concert op kasteel

The Atlantic Trio. (foto: Bas Verheyden) Bas Verheyden

DOORNENBURG - Zondag 17 februari speelt The Atlantic Trio (Janneke van Prooyen viool, Ansfried Plat cello en Bas Verheyden piano) op kasteel Doornenburg.

‘Onbekende meesterwerken dichtbij brengen’ is een van de passies van The Atlantic Trio. Zo hebben ze de afgelopen vijftien jaar muziek van componisten als Juon, Gernsheim, Chaminade, Tanayev, Beckand en Hummel weer nieuw leven ingeblazen. Tussen 2015 en 2018 werd een aantal bijzondere cd’s uitgebracht die stuk voor stuk lovende kritieken kregen. De cd ‘Beckland’ behaalde dubbel platina. Alle cd’s waren resultaat van boeiende projecten! Het in première brengen van de invocaties van Verhagen past het trio daarom als een jas.

“De samenhang van de 5 invocaties (letterlijk: Aanroepingen) is evident zonder dat je in een verhaal wordt gezogen. Het zijn mooie klanklandschappen waarin de luisteraar wordt gevoerd en het is zeker muziek waarin de harte klop van de 21ste eeuw doorklinkt. Het spoor leidt langs cultcomponisten als bijvoorbeeld Arvo Pärt en Alfred Schnittke zonder dat het minimal Music wordt. Bewonderenswaardig is dat Froukje Verhagen zich niet verliest in een macht aan noten om haar bedoelingen duidelijk te maken. Er zal in de lange jaren die ze aan de Invocaties besteedde het nodige aan zijn geschaafd en geschrapt.” (opusklassiek) De cd is te koop.

"Laat u muzikaal verrassen door de Invocaties van Verhagen / naast muziek van Beethoven, Brahms en Hummel." Aanvang: 11.00 uur, inloop met koffie/thee: 10.30 uur. Entree: 17,50, t/m 18 jaar 7,50 euro. Reserveren kan via cultuur@kasteeldoornenburg.nl of telefonisch 06 10395449.

Ster-appeltjes voor T. Metissimo-talenten

Ster-Appeltjesgratificatie van Univé aan ANBI Stichting Talento Metissimo. (foto: Toine Langerwerf Zeist)

RESSEN - "Met plezier kijken we terug op het driejarig verjaardagsfeest van Talento Metissimo."

Tijdens dit feest maakte Rob Wagter spontaan bekend dat hij zijn kerstgratificatie van Univé aan ANBI Stichting Talento Metissimo uit Lingewaard wilde schenken. Een week later overhandigde hij in het bijzijn van enkele leerlingen en ouders aan het bestuur een mooie Univé envelop, verzilverd voor 250 euro. Reden om het gezellige moment vast te leggen. Voor de leerlingen waren er Ster-Appeltasjes van Univé voor de schoolspullen die ze uit de kastanjeboom konden plukken.

"Namens allen enorme dank. Het bedrag zal besteed worden aan Talent-activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden. Wat een prachtige opsteker!" Op www.TalentoMetissimo.nl staat informatie en de jaarkalender van de activiteiten voor Educatieve Talentontwikkeling. Nadere informatie over het 4e Nationale Schaakconcert in Ressen volgt binnenkort...

Recreatief volleyballen bij Hexagon in Angeren

Wintertoernooi Hexagon. (foto: Hans Gerichhausen)

ANGEREN - Volleybalclub Hexagon is niet alleen actief in de Nevobo competitie, maar kent ook een groep enthousiaste recreanten. Iedere vrijdagavond vanaf 21.30 uur spelen de recreanten in het dorpshuis van Angeren.

Na afloop van het sportieve deel is er ruimte voor een drankje en een hapje aan de bar waarmee ze op een gezellige manier de week samen afsluiten. Bij het onlangs gehouden wintertoernooi in het dorpshuis van Angeren wisten de recreanten beslag te leggen op een zeer verdienstelijke tweede plaats. Op zaterdag 26 januari waren de recreanten weer present in het dorpshuis voor een demonstratiewedstrijd tijdens Angeren Bruist.

Inmiddels hebben de recreanten, ter afsluiting van het seizoen, al een paar jaar op rij de gewoonte om, geheel vrijblijvend, een zeilweekend te houden waarbij naast volleyballen ook tijd is voor een hapje en drankje.

Wil je ook deel uitmaken van deze sportieve en gezellige groep dan ben je van harte welkom om mee te spelen op de vrijdagavond vanaf 21,30 uur in het dorpshuis van Angeren. Je mag nu in plaats van één maand zelfs twee maanden gratis meespelen. Dus naast actief bezig zijn met volleyballen is er ook tijd voor gezelligheid en ontspanning. Ook voor de competitieteams kan Hexagon nog steeds dames en heren plaatsen. De wedstrijden worden hoofdzakelijk op donderdagavond gespeeld in sporthal Walburgen in Gendt. De trainingen worden verzorgd op maandagavond vanaf 20.00 uur in het dorpshuis van Angeren.

Help buurtschap Flieren aan een AED

Help buurtschap Flieren aan een AED (foto: Alfred van Moerkerk)

GENDT - Alle inwoners van Gendt en Angeren ontvangen een waardecheque van Lingewaard Doet (gemeente Lingewaard) rond 6 februari.

De bedoeling is dat deze AED wordt geïnstalleerd bij boerderij De Geer. "Steun dit initiatief! Activeer je waardecheque via www.lingewaarddoet.nl. Je kunt de waardecheque ook deponeren in de bus die opgesteld is in de boerderijwinkel De Geer van de familie Roelofsen.

Mannen op bezoek bij damesplatform

HUISSEN - Het damesplatform Huissen nodigt een ieder van harte uit op dinsdag 12 februari voor een hilarische avond met de mannen van Kneut uit Grave.


Met de meest waanzinnige verkleedpartijen en een hoop flauwekul. Bijna niets is serieus. Gezellige liedjes en zotte verhalen. Een avondje lachen is goed voor ieders gezondheid! "Kom gezellig naar het DPH en neem je buurvrouw, vriendin, zus of schoonzus mee. Voor vijf euro ben je dan samen een leuk avondje uit"

De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom .

26 / 30

Tijs is 5 februari jarig.
Van harte Gefeliciteerd Tijs.
Een fijne verjaardag.
Liefs, Opa Hans Oma Ivon.

Vrijdag 8 februari wordt Felien 7 jaar
En heeft zwemdiploma B gehaald.
Van harte gefeliciteerd
en een dikke knuffel.
Opa, oma en zus Anniek.

En ook het C diploma is behaald!
Lieve Caroline, we zijn allemaal trots op jou.
Groetjes van José, Berry en Mark

Ja hoor het is zover, Shaggy JR is 18 jaar!
En jouw grote feessie is dan ook bijna daar.
Prut ouwe!

Bart & Agnes van harte gefeliciteerd met jullie 50 jaar huwelijk .

Lieve groetjes
C & J .......

We zingen lang zal ze leven,

Voor Kristel want ze wordt 7 februari zeven!

Gefeliciteerd!!

Liefs ome Koen, tante Carla, Eline en Kim

Yes, Alana heeft nu ook diploma c.
Goed gedaan meid.

Xxx opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud.

Onze kleine boef alweer 4 jaar.
Lieve Derk, veel plezier op de basisschool.
Dikke kus opa en oma

Hoeraaaa!
Vijf jaar is Kristie
en dat is feest
Zingen en dansen
als opa en oma zijn geweest
Dikke xxx van opa en oma Leenders

Lieve Suus,
We willen jou en je team dan ook bedanken voor je
drive en passie. En gefeliciteerd met dit succes!
Alle dansers.

Hier denkt Marco niet aan maar over 10 maanden is hij Abraham.

Gefeliciteerd kanjer met je A-diploma!

Dikke kus

Papa en Mama

Mathias

Romy Regio Kampioen Gelderland met haar pony Illze Dee.
Van Harte gefeliciteerd.
Opa Henk

Marja wordt deze week 60 jaar.
Van harte gefeliciteerd met deze verjaardag.

Theo/Dennis/Robert.

Hans,
Onze sportieve zwager heeft nu 7 kruisjes.

Van harte gefeliciteerd!
Groetjes van Tenny en Ron.

Thema 'Wat is er nodig om te kunnen blijven zorgen' in het Mantelzorgcafé

HUISSEN - Juist bij het geven van mantelzorg, zorg voor iemand in je directe nabijheid, partner, ouder of kind, kunnen grenzen van belastbaarheid geleidelijk worden overschreven. Je hebt dat zelf vaak niet zo in de gaten of negeert die signalen omdat veel in het teken staat van zorgen voor de ander. Totdat er lichamelijke en of psychische klachten ontstaan.

De Mantelzorgconsulent Monique Ritzen werkzaam bij Stichting Welzijn Lingewaard, zal in het Mantelzorgcafé op woensdagmiddag 20 februari hierop ingaan en samen met de aanwezigen in gesprek gaan wat er nodig is om te kunnen blijven zorgen. Dit zal voor ieder anders zijn, maar er zijn wel een aantal zaken die voor ieder zullen gelden. De middag zal worden afgesloten met een aantal ontspanningsoefeningen. Vrijwillige gastvrouwen zullen u verwelkomen met koffie/thee en iets lekkers.

De middag is van 14.00 - 16.00 uur en zal plaatsvinden in het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen. U kunt zich aanmelden via SWL Meldpunt T: 088 2552555 of via email: meldpunt@swlingewaard.nl. Voor meer informatie over deze lotgenotencontact middagen kunt u contact opnemen met vrijwillig coördinator Anske van Spanje, 026 3254569.

Rotary Midwinterdiner: gezellig met anderen aan tafel

Midwinterdiner 2019, gezellig samen eten in een sfeervolle ambiance. (foto: Brenda Knip) Brenda Knip

LINGEWAARD - Dit was een van de mooie reacties na afloop van het traditionele midwinterdiner van Rotary Lingewaard dat werd gehouden op 26 januari:

Het is inmiddels al de twaalfde keer dat Rotary Lingewaard bijna honderd alleenstaanden van 65+ in de gemeente Lingewaard heeft uitgenodigd voor een heerlijk avondje uit met lekker eten en muzikaal vertier van popkoor 2000. Ruim voor aanvangstijd waren alle stoelen al bezet rondom de sfeervol gedekte tafels in OBC Essenpas. Bij de tafelschikking was rekening gehouden met de hobby’s van de deelnemers. Dat geeft sneller aanknopingspunten voor boeiende gesprekken en die waren er volgens de tafeldames en -heren volop. Tijdens het heerlijke diner, dat geserveerd werd door de leden van RC Lingewaard en Buitenpoort Catering, zijn nieuwe contacten gelegd en zijn diverse afspraken voor een vervolgontmoeting gemaakt. En dat is uiteindelijk ook wat Rotary Lingewaard met deze avond wil bereiken.

Dit jaar is het diner weer mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering.

Al met al was het een geslaagde avond. De vele dankbare reacties aan het einde van de avond maken de organisatie van het diner meer dan de moeite waard. "Ik zat ineens met een oude vriendin aan tafel, dat was heel leuk" en "we hadden een hele leuke tafel, ook al kende ik niemand" zijn voorbeelden hiervan.

Het volgende evenement van Rotary Lingewaard is het Lingewaards Dictee dat dit jaar op vrijdag 8 juni zal plaatsvinden, eveneens op de locatie OBC Essenpas.

Lingewaard natuurlijk

Blauwe reiger. (foto: Tomas Hekkers)

LINGEWAARD - Wie uitgekeken is op de blauwe reiger, die vaak langs de waterkant staat te vissen, kan met enige regelmaat ook de zilverreiger ontmoeten. Deze prachtige vogel is vaak te vinden naast onze vertrouwde blauwe reiger omdat ze hetzelfde voedsel zoeken.

Behalve het eten van vis staan ze soms in een weiland, op zoek naar een hapje muizen en/of mollen. De zilverreiger is minder brutaal dan de blauwe reiger: deze laatste zal niet snel terugdeinzen om bij een tuinvijver nog even een lekker visje te snaaien, en in grote steden aan te schuiven bij de restanten van de viskraam op de markt.

Bij vorst en sneeuw zal zowel onze blauwe reiger als de zilverreiger verder trekken naar het zuiden. Maar niet alle reigers gaan, als ze een plek hebben gevonden waar nog voldoende voedsel is te vinden, zullen ze blijven. Helaas kan deze beslissing bij een aanhoudende vorst en strenge winter soms de dood tot gevolg hebben. Toch neemt het aantal zilverreigers toe. Global warming? Schone wateren? Genoeg voedsel?

Onze blauwe reiger broedt van februari tot mei in bomen. Een apart gezicht: die grote vogels in een nest hoog in een boom! In het Reigerbos in de Bemmelse Waard is goed te zien hoe ze hun nesten maken van takken. Grappig weetje: mannetjes en vrouwtjes zien er identiek uit, zelfs voor de reigers is het lastig. Pas tijdens de balts, waarbij een ritueel van dansjes en begroetingen volgen, vinden ze de ware!

Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk

Gendtse pronkzitting 'Night of the Pronks'

(foto: Foto Mireat) Foto Mireat

GENDT - Het is bijna zover, de Gendste artiesten en De Gentenarren staan te poppelen om te gaan pronken voor de Prinsen van Gendt. Op zaterdag 16 en zondag 17 februari pronken zij voor Prins Jan-Willem de Buutegewone en zijn schoonheid Anita. En op zondag, dit jaar voor het eerst, ook nog eens voor de eerste Jeugdprins van ’t Sprauwennest Prins Luuk uit Hulluze en zijn pages Esmee en Sanne.

Tijdens de Pronkzitting wordt Providentia omgetoverd tot een waar Gentenarrentheater vol zang, dans en lach. Buuts, sketches en entertainment wisselen elkaar in hoog tempo af. Ieder jaar weer genieten vele honderden mensen, onder het genot van zelf meegebrachte hapjes, van de pronkzitting van De Gentenarren, één van de absolute hoogtepunten in de aanloop naar het carnavalsweekend. Gezien de grote belangstelling zijn er ook dit jaar weer twee zittingen. De avondvoorstelling vindt plaats op zaterdag 16 februari en de matinée voorstelling op zondag 17 februari.

Het plaatselijke talent is al maanden bezig met tal van uiteenlopende acts om de bezoekers een onvergetelijke avond voor te schotelen. Gestart wordt op de zaterdagavond - net als vorig jaar - om 19:11 uur. Het podiumprogramma is om 0:00 uur afgelopen. Voor de liefhebbers begint dan een afterparty en kan er worden nagenoten van de prachtige optredens. De matinée editie op zondagmiddag start om 14:11 uur.

De zaterdagavond is geheel uitverkocht, maar voor de zondagmiddag zijn nog enkele kaarten te verkrijgen via de webshop https://www.gentenarren.nl/shop.

De vakidioten: vier bekende Nederlanders op zoek naar hun drijfveren

BEMMEL - Zaterdag 16 februari kunt u getuige zijn van een bijzondere TOP-theatervoorstelling. Vier bekende Nederlanders vertellen over wat hen tot vakidioot maakt. Vakidioot: iem. die alles van zijn vak weet, maar verder niets (volgens De Dikke van Dale).

Succesvol tailleur Rick Moorman, weervrouw Amara Onwuka, cabaretier Kees van Amstel en Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage; alle vier zijn ze bekend geworden door hun vak en staan 16 februari in de Theaterkerk om de bezoeker mee te nemen in hun bijzondere werelden. Ze hebben ieder hun eigen verhaal, met de rode draad dat ze vakidioten zijn. Ze zijn gewend om in de spotlights te staan, maar dit is toch wel héél anders!

Zijn ze nou écht vakidioten of zijn ze gewoonweg intens gepassioneerd? Wat drijft hen eigenlijk? Wat wil je van ze weten? En wat zijn de belangrijkste lessen? Het gaat over succes en de andere kant, een avond vol vermaak. En veel facetten van het leven komen voorbij: het weer, sport, kleren en uiteraard humor. Laat jezelf verrassen, inspireren en meeslepen door De Vakidioten!

Zaal open 20:00, aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

ING Nederland Fonds doneert voor De Minkhof

De Minkhof. (foto: Mireat) Mireat

BEMMEL - Leef- en -doe boerderij De Minkhof is geselecteerd voor een donatie van het ING Nederland Fonds.

"U kunt ons helpen om een bedrag van 5.000 euro te ontvangen door op De Minkhof te stemmen. Dat kan via onderstaande website: helpnederlandvooruit.nl/doel/leef-en-doe-boerderij-de-minkhof." Stemmen kan tot en met 10 februari. Stem a.u.b. op De Minkhof!" Meer informatie over het ING Nederland Fonds staat op: ing.nl/nederlandfonds.nl www.minkhof.nl.

Workshops mozaïek en beeldhouwen

Hartje van mozaïek. (foto: Annelou Teunissen)

ELST - Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staan er twee workshops mozaïek en één beeldhouwen op het programma.

Annelou Teunissen verzorgt op 16 februari én op 16 maart workshops mozaïek. In drie uur maak je een werkstuk in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Deze workshops duren van 13.30 tot 16.30 uur.

Els Mathijssen geeft op 17 februari een Valentijnsworkshop. Je werkt met speksteen, een zachte steensoort die je met handgereedschap gaat bewerken. In een dag kun je een klein beeldje maken. De workshop duurt van 9.30 tot 16.30 uur en je wordt verwend met een heerlijke en gevarieerde lunch.

"Je kunt de workshops zelf volgen, maar je kunt ze natuurlijk ook cadeau doen. Bijvoorbeeld op Valentijnsdag. Leuk om samen met je geliefde een middag of dag creatief bezig te zijn! Kun je niet op deze data maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden. Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl."

Hemmense Bos Cross

HEMMEN - Ook dit jaar organiseert 't Begin van 't Endt De Hemmense bos Cross. Het is de vijfde editie. Alle elementen voor een mooie run zijn weer aanwezig. Moeten we dit jaar, net zoals vorig jaar, over bevroren paden of staan we tot de enkels in de modder. Dat is natuurlijk altijd weer de vraag..... En daarom is het ook een Cross.

Er zijn vier afstanden: 1,2 – 3 – 7 – 11 km. De korste afstand, de Kabouter Cross is speciaal bedoeld voor de jonge lopers (tot en met 11 jaar). Deze lopers worden begeleid door de organisatie. Het parcours is in en rondom het mooie Hemmen. Bijna het gehele parcours is onverhard. De Hemmense Bos Cross vindt plaats op 9 maart en vanaf 10.00 uur kunnen de startnummers afgehaald worden. Zoals alle vorige edities is de start en finish bij pannenkoekenboerderij 'Aan de Linge'.

De tijden zullen getimed worden middels Bib Tag timing, een betrouwbaar systeem welke de meest nauwkeurige tijden registreert. Direct na de finish zijn de tijden op de site van Bib Tag te bekijken. Trek je sportschoenen aan en doe mee. Inschrijven kan via: http://www.beginvanendt.nl/event/hemmense-bos-cross.

Geurts Conserven Schaaktoernooi

Geurts Conserven Schaaktoernooi

ZETTEN - Op woensdag 6 maart vindt de 31e editie van het Geurts Conserven Schaaktoernooi plaats in De Wanmolen in Zetten. Ondanks dat de Dodewaardse schaakvereniging geen activiteiten meer ontplooit, blijft het bestuur, op veler verzoek, het Geurts Conserven Schaaktoernooi organiseren.

Zoals gebruikelijk verwachten we rond de 225 deelnemers uit het hele land te begroeten. Aan de schaaktafels treffen we ook onze Duitse schaakvrienden, waardoor het toernooi een internationaal tintje heeft.

We spelen een rapid-toernooi. Iedere speler heeft twintig minuten speeltijd per persoon, per partij. We spelen zeven rondes. De deelnemers worden op niveau (rating) in zes groepen ingedeeld. Dus ook de huisschaker komt aan zijn trekken en niemand gaat met lege handen naar huis.

Het toernooi staat open voor iedereen die in 2019 50 jaar of ouder wordt.

U kunt zich voor het toernooi inschrijven per email: toernooi@dodewaardseschaakvereniging.nl of door contact op te nemen met Liane Jansen, telefoon 0488 453896. Alle informatie over het toernooi staat op www.dodewaardseschaakvereniging.nl.

Markante vrouwen in het Streekmuseum

Mevrouw Hol tijdens uitreiking eerste boek 'De Betuwe' Rhenen in 1957. (foto: familie-archief familie Hol)

OMMEREN - Op maandagavond 11 februari zal door mevrouw Ella Kok-Majewska, directeur van het Regionaal Archief Rivierenland uit Tiel een lezing worden gehouden over – vooral -markante vrouwen uit de Betuwe. Ella zal haar verhaal verbeelden met veel historisch archiefmateriaal.

De voordracht zal plaatsvinden in het Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren. De lezing omvat het tijdpad vanaf de vijftiende eeuw tot recent. In haar lezing zal Ella de nadruk leggen op de Betuwse vrouwen. Vooral over Adriana Hol (Jaan), dochter van een agrariër uit Ingen, die voor onderwijzeres leerde, het fruitteeltbedrijf van haar vader overnam, tussendoor Nederlandse letteren studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Jaan Hol, verwierf haar bekendheid vooral door haar baanbrekende publicaties over de dialectologische (maar ook volkskundige, naamkundige, streekhistorische, enzovoort) publicaties.

Zo ook het, tot op de dag van vandaag, hiervoor geldende standaardwerk ‘De Betuwe’. Het onderzoeken en schrijven deed Jaan Hol naast haar baan als onderwijzeres en fruitteeltster. Mevrouw Hol bleef haar hele leven wonen aan de Brei in Ingen. Het ‘Dr. A.R. Holplein’ is naar haar vernoemd. Naast Jaan Hol zal Ella Kok ook vertellen over vrouwen als Maria van Reigersberg. Dit was de vrouw van Hugo de Groot. Maar ook over schrijfster Lieneke Dijkzeul uit Culemborg zal verhaald worden. Natuurlijk komt ook Pietje Baltus uit Beesd in beeld. De vrouw die ruziede met de bekende politicus dr. Adriaan Kuyper. Aanvang van de lezing is 20.00 uur, zaal open vanaf half acht, toegang gratis!

Saïda Alouad te gast in De Ruimte

ELST - Saïda Aoulad Baktit is een moderne moslima. Zij is sinds 1996 als islamitisch geestelijk begeleider en zorgconsulent allochtone patiënten verbonden aan de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat van het Radboud UMC. In het centrum ‘De Ruimte’ in Elst zal ze door ds. Jeroen Jeroense worden geïnterviewd over haar boeiende leven en werk.

In 2014 maakt ze samen met Nelleke Dinnissen en Paul van Laere de veelgeprezen documentaire ‘Ik heb een dokter in Marokko’. In deze documentaire wordt aandacht gevraagd voor de specifieke gedachten van de moslims omtrent dood en palliatieve zorg. Saïda strijd al jaren voor een gelijkwaardige positie van de vrouw in de islam. Tevens heeft Saïda als een van de eerste vrouwen plaatsgenomen in het bestuur van een mokee. Saïda is een veelgevraagd spreekster op congressen en symposia. Tijdens deze avond zal ze op een heel persoonlijke wijze ingaan op onderwerpen als de positie van de vrouw in de islam, betekenis van het geloof in haar leven en haar integratie in de Nederlandse cultuur.

De bijeenkomst is woensdag 6 februari in De Ruimte in Elst van 20.00-22.00 uur.

Rockpodium Herveld

HERVELD - Zondagmiddag 10 februari organiseren de vrijwilligers van Hoenderik Herveld het alweer het vierde rockpodium. De sfeer is ouderwets en de zaal dito aangekleed .

De zaal gaat om 13.00 uur open en muzikanten starten al meteen met een sessie. Naast bands die zich presenteren is er alle ruimte voor muzikanten om samen te jammen op professionele apparatuur.

Om 15.00 uur trappen de Quicksilver Fridays uit Neder-Betuwe af met presentatie van hun tweede mini-cd Silver. Bij Quicksilver Fridays zijn de psychedelische en progressieve invloeden uit sixties en seventies terug te horen. Met vier generaties in de band is er een unieke mix ontstaan van muziekinvloeden en stijlen, variërend van beatmuziek tot heavy (symfonische) rock. De nummers worden geschreven door de gitarist Sjoerd Dirksen en vervolgens verder in- en aangevuld door de andere bandleden. Dit alles uit zich in rocknummers met een vintage sound. (www.facebook.com/quicksilverfridays)

De punkrock/hardcore band Mark of Chaos uit Zetten speelden al eerder in Herveld. Deze band timmert behoorlijk aan de weg en deed onlangs mee aan de landelijke popronde. De bandleden zijn bevriend sinds de basisschool. Hun ep 'The First Mark' is onlangs uitgebracht en de band wil nu weer lekker live gaan rammen. Ze halen hun inspiratie uit de punkrockgenre, maar zijn niet vies van andere muziekstijlen. Een rustpunt tijdens de rockmiddag zijn de mannen van de Hook uit Elst met hun aanstekelijke blues klassiekers.

Het belooft weer een gevarieerd swingende middag te worden. De zaal gaat om 13.00 uur open en er wordt geen entree gevraagd.

Film 'The Post' in De KiK

Katherine en Ben zetten alles op alles in de strijd tegen The New York Times.

ELST - Donderdagavond 7 februari draait de film 'The Post' in Theater De KiK in Elst. Aanvang 20:00 uur en kaartjes via www.theaterdekik.nl

The Post, geregisseerd door Steven Spielberg, is een waargebeurd drama met Meryl Streep en Tom Hanks in de hoofdrollen. Een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Streep) en hoofdredacteur Ben Bradlee (Hanks) van The Washington Post.

Ze zijn genoodzaakt alles op alles te zetten in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.”