GN Arnhem

23 april 2016

GN Arnhem 23 april 2016


Basisschool Het Klinket voor tweede keer kampioen schoolvoetbal

Foto van links naar rechts: Bridget, Julie, Claire, Helena, Lorena, Demi, Melissa, Anouk, coach Marga, Ilse, Nadia

ARNHEM - De meisjes van groep 8 van basisschool Het Klinket mogen zich voor tweede keer op rij kampioen van Arnhem-Zuid noemen! Woensdag 13 april speelde het team van Het Klinket op sportpark Elden (v.v Eldenia) de derde ronde van het schoolvoetbaltoernooi om het kampioenschap van Arnhem-Zuid.

In totaal heeft het team al drie toernooien gewonnen en daarin hebben ze in totaal twaalf wedstrijden gespeeld in drie rondes schoolvoetbal. De meiden hebben dan ook alle twaalf wedstrijden weten te winnen zonder enig tegendoelpunt, "Een hele prestatie op zich", aldus de trotse coach Marga, die met dit gouden team al voor de tweede keer op rij de beste van Arnhem-Zuid is.

Nu mag er op zondag 5 juni op het veld van v.v Eendracht (Presikhaaf) gestreden worden om de beste van Arnhem tegen Dr. Willem Dreesschool de kampioen van Arnhem-Noord. De felbegeerde prijs is de cup met de grote oren, dé beker voor de schoolvoetbalkampioen van Arnhem. De meiden willen dolgraag kampioen van Arnhem worden. De finale werd in 2015 nipt verloren, waardoor ze tweede van Arnhem werden.
Dit jaar is het volgens de coach alles anders, dit jaar worden wij kampioen van Arnhem!
Ook mag Het Klinket (de kampioen van Arnhem-Zuid) de regionale kampioenschappen spelen op woensdag 11 mei op de velden van v.v Eldenia (Elden).

Sterrenwacht Presikheaven

ARNHEM - Op zaterdag 7 mei tussen 14.30 en 15.30 uur heb je de kans om meer te leren over de sterrenwereld in de Bibliotheek Presikhaaf.

Sterrenwacht Presikheaven toont je, samen met de afdeling Arnhem van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, welke sterrenbeelden en planeten er de komende maand aan de avondhemel te zien zijn.

Iedere eerste zaterdag van de maand vertelt de Jongerenwerkgroep je met behulp van hun computergestuurde planetarium meer over de sterrenwereld. Uiteraard ontbreken de nieuwtjes uit de ruimtevaart en sterrenkunde niet en is er genoeg ruimte voor vragen.

Bibliotheek Presikhaaf, Laan van Presikhaaf 7, www.bibliotheekarnhem.nl

‘Wonen in vroeger tijden’: museumwoningen zondag open

ARNHEM - Op zondag 24 april zijn bezoekers welkom in de vier Arnhemse museumwoningen. De volkswoningen uit de periode 1920-1960 zijn in oorspronkelijke stijl bewaard of teruggebracht. De huidige bewoners leiden u graag rond en vertellen hoe het is om ‘in vroeger tijden’ te leven.

De woningen zijn vrijwel iedere laatste zondagmiddag van de maand open. Check voor de zekerheid onze website: www.museumwoningenarnhem.nl. U vindt de woningen op deze adressen: Hazelaarstraat 69 (Malburgen, bouwjaar 1947), Vijverlaan 73 (Klarendal, 1919); Borgardijnstraat 3 (Klarendal, 1921); Johan de Wittlaan 268-II (1950)

De woningen zijn open van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie op www.museumwoningenarnhem.nl. https://www.youtube.com/watch?v=cLHYwRJsp20 (RTV Arnhem, jan 2015).

Op wielen met Westkracht13! tijdens Koningsdag

ARNHEM - Met alle feestelijkheden in het vooruitzicht, heeft ondernemersvereniging Westkracht 13! uit Arnhem-West ook heel veel zin in een feest. Het braakliggende terrein aan de Utrechtseweg, naast het gebouw van Westkracht13! wordt tijdens Koningsdag en de Giro omgetoverd tot een leuke evenementenlocatie.

Koninlijke Karbootsale tijdens Koningsadag op woensdag 27 april. Verkoop de spullen die je toch al te lang op de zolder hebt staan voor een prikkie op de mobiele Koningsdagrommelmarkt. Kom met je volgeladen fietskar, rollator, ladekast op wielen, postcontainer, auto vol met spullen of wat bedenk iets anders creatiefs. De Karbootsale duurt van 11.00 tot 16.00 uur, Utrechtseweg 282. Een standplaats kost 5,00. Geef je op via: margot@45events.nl of info@anneluchies.nl en houd facebook en de Westkracht13! – site in de gaten voor de updates. Wil je komen vrijwilligen? Graag zelfs. Westkracht13! zoekt jou.

(Op zaterdag 7 mei is er ook een speciaal Giro-evenement met tribune, wedstrijd bandjeplak, op de foto met Fausto Coppi en meer; hierover kunt u al lezen op westkracht13.nl en arnhemwest.nl.)

Voor de vijfde keer Focus á Locus

ARNHEM - Op 24 april vindt van 11.00 tot 17.00 uur de vijfde editie van deze kunstroute plaats. We vieren dus het lustrum van Focus á Locus. Kunstroute in de wijken Vredenburg, Holthuizen, Kronenburg en Rijkerswoerd.

Net als vorige keren tonen (semi-)professionele (beeldend) kunstenaars uit de wijken hun werk, veelal thuis, maar ook in wijkcentrum de Vredenburcht, stadsboerderij de Korenmaat en Boerderijcafé de Hooijmaat. Er is een gevarieerd aanbod aan schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, houtsnijkunst en sieraden. Ook musici en dichters zijn te beluisteren. Verder zijn er workshops voor volwassenen en kinderen. Iedereen is van harte welkom.

Een folder met de namen van de kunstenaars, de locaties en een overzicht van de activiteiten wordt in de wijken Vredenburg, Holthuizen, Kronenburg en Rijkerswoerd huis-aan-huis verspreid. Deze informatie staat ook op www.focusalocus.nl en de Facebookpagina.

Vogelzangwandeling op Warnsborn: luisteren naar concert van het bos

Foto: Koos Dansen

ARNHEM - Het is lente. In deze periode gonst het van het leven in de natuur. Vooral de vogels laten nu van zich horen. Daarom organiseert de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen op zaterdag 30 april een speciale vogelzangwandeling op landgoed Warnsborn.

De boswachter laat de deelnemers luisteren naar de zang van allerlei vogels. Ook worden tips gegeven, zodat u beter kunt onthouden welk geluid bij welke vogel hoort. Tevens wordt ook aan andere interessante lentewaarnemingen aandacht geschonken. Neem een verrekijker mee.

Start: 13.30 uur bij de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: 5,00, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen Hans Keppel en Nel Schutz: 06 15363228.

Ontdek Arnhem en omstreken op de fiets

ARNHEM - Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat u langer fit en mobiel blijft. Maar samen fietsen is ook een sociale activiteit, waaraan u juist veel gezelligheid ontleent.

Fiets een keer mee! Dan kunt u ook zien hoe mooi de omgeving van Arnhem is en komt u op plaatsen, waar u normaal niet komt.Veel plekken zijn met de auto niet te bereiken. De fietstochten zijn altijd op woensdag. Natuurlijk mag u ook gebruik maken van een elektrische fiets. De afstand ligt tussen de 40 en 60 km. Om het u gemakkelijker te maken gebruiken we ook veel knooppuntborden.

De tochten kunt u individueel fietsen of in groepsverband. We starten vanaf drie SWOA-steunpunten en eindigen er ook. De start van de individuele fietsers is tussen 9.00 en 10.00 uur. De groep vertrekt om 9.30 uur.We beginnen op woensdag 25 mei. De openingstocht is vanuit De Gaanderij aan het Driemondplein 1, Elderveld. U kunt zich daar vanaf 9.00 uur inschrijven. Vanaf 1 juni kunt u ook starten vanaf de twee andere SWOA steunpunten De Petersborg Slochterenweg 40 Vredenburg en De Weldam Middachtensingel 39 Presikhaaf.

Voorinschrijving: woensdag 11 mei tussen 10.00 en 12.00 uur.bij de SWOA-steunpunten. Deelname 2,- per rit of 12 euro voor 12 ritten.

informatieavond van de Drie Gaarden in Park Lingezegen

BETUWE - Met de aanleg van enkele percelen in deelgebied De Park is weer een stukje van Park Lingezegen afgerond. Hier beginnen dit voorjaar drie voedselbossen uit te groeien. Voor iedereen die zich afvraagt wat een voedselbos is geven de initiatiefnemers van deze Drie Gaarden uitleg op een Informatieavond in De Landerij op maandag 25 april van 20.00 tot 22.00 uur.

De initiatiefnemers willen op deze avond vertellen hoe ze natuur en voedselproductie kunnen samengaan. Verder zullen er vaker activiteiten georganiseerd worden voor een breed publiek. U kunt zich via de website opgeven als u zelf mee zou willen werken aan deze nieuwe uitdaging die nog geen lange geschiedenis heeft, maar gelet op het enthousiasme dat hiervoor bestaat, wel een lange toekomst.

Voedselbos

De drie onderloing verschillende voedselbossen liggen aan het het Romeins Lint, tussen Elst en Arnhem-Schuytgraaf. Natuurlijke variatie is het sleutelwoord. Planten en dieren vormen een ingewikkeld levensweb waarin ze elkaar nodig hebben om te overleven. Daarom is natuurontwikkeling onmisbaar in een voedselbos.

Drie Gaarden

De Rozengaard levert fruit voor UweCider van Jan Westerlaken. De Ecovredegaard,ontstaan vanuit Stichting Ecovrede. richt zich op goed voedsel voor mensen aan de onderkant van de samenleving. De Parkse Gaard, ontstaan vanuit de vrijwilligersorganisatie Overbetuwe Groen Natuurlijk,streeft naar een samengaan van natuur en voedselproductie.

Tijd: maandag 25 april van 20.00 tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Locatie: Landerij de Park, De Park 12. Elst. Graag aanmelden als je komt op info@deparksegaard.nl; zie ook: www.deparksegaard.nl.

Wandelen

met lotgenoten

EDE - De Vereniging Ouders van een Overleden Kind is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten. Wanneer je kind sterft, val je in de duisternis en de chaos van tomeloos verdriet: de wereld is vergaan.

Veel meer ouders ondergaan deze traumatiserende ervaring dan over het algemeen wordt gedacht. Vele ouders dragen daardoor een onvoorstelbaar groot verdriet met zich mee, dat bepalend is voor de rest van hun leven. Hoe daarmee om te gaan? Hoe overleef je dat? In 1981 hebben een aantal ouders met deze gemeenschappelijke ervaring de Vereniging Ouders van een Overleden Kind opgericht. Zij ontdekten dat het delen van gevoelens, angsten en wanhoop hen in staat stelden overeind te krabbelen en hun leven opnieuw op te bouwen; een leven weliswaar, dat nooit meer zal zijn wat het ooit is geweest. Het verdriet blijft. Wanneer je kind sterft word je getroffen door levenslang verdriet, dat is de prijs die je betaalt voor de liefde voor je kind. Die liefde blijft bestaan over de grens van de dood heen. Wat Vook voor u kan betekenen, staat op: www.vook.nl en facebook.

Vanaf 13.00 uur ontmoeten we elkaar bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede. Start van de wandeling 13.30 uur. Wandeling is ongeveer 5 km. U kunt u opgeven per e-mail: gelderland-an@vook.nl of bellen met Bettie 06 40875275.

Voorlezen voor peuters en kleuters in de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Woensdag 4 en vrijdag 6 mei zijn peuters en kleuters welkom tijdens het voorleeshalfuurtje om 15.30 uur in Bibliotheek Arnhem.

Voorlezen is leuk, voorgelezen worden nog leuker. Daarom opent de bieb haar deuren en lezen we elke woensdag en vrijdag een mooi en nieuw verhaal voor aan peuters en kleuters in de Bibliotheek. De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Het belang van voorlezen
Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Maar ook voor jongeren en volwassenen is voorlezen van blijvende waarde.

Woensdag 4 mei wordt om 15.30 uur voorgelezen in de Bibliotheek Presikhaaf. Vrijdag 6 mei is het voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Rozet op de jeugdafdeling en in de Bibliotheek Kronenburg, beide om 15.30 uur.

ArnhemLife Spring Picknick

AENHEM - Op 24 april vindt de tweede editie van de ArnhemLife Picknick plaats. Hiervoor hebben we weer een mooie locatie uitgezocht. Tijdens de eerste picknick in februari van dit jaar zaten we nog binnen in de nieuwe hal van Arnhem CS met 25 expats, toeristen, studenten en locals.

Deze keer gaan we naar buiten en leggen we ons kleedje neer aan de rand van de Rijn (bij het plateau, vlakbij de John Frost Brug). Inmiddels hebben al ruim vijftig mensen zich aangemeld voor dit gratis, sociale evenement en nog 500 mensen hebben aangegeven interesse te hebben in de picknick! Wij hebben er al super veel zin in en nodigen jou/jullie via deze weg uit om je aan te melden via onze facebookpagina. www.facebook.com/events/686790448090069/ (delen mag!) Het is de bedoeling om een aantal keer per jaar een picknick te organiseren op een mooie locatie in Arnhem. Creëren, delen en ontmoeten: Dat is waar we voor staan.

ArnhemLife(.com) is een Engelstalig platform voor toeristen, expats en internationale studenten. We bieden informatie over de stad vanuit een 'local point of view'.

Lijkt het je leuk om jouw bedrijf of organisatie aan ArnhemLife en/of de picknick te verbinden? Stuur dan even een mail naar arnhemlife@gmail.com of kom kennis maken tijdens de picknick op 24 april. Bij regen en veel wind gaat de picknick helaas niet door.

Feestelijk programma Koningsdag Elden

ARNHEM - Stichting Evenementen Elden (SEE) zorgt ervoor dat Koningsdag dit jaar weer in Elden gevierd wordt. Volledig in de traditie van het dorp kunnen jong en oud op woensdag 27 april dit feest gezamenlijk vieren.

Op het terrein rondom molen ‘De Hoop’ organiseert de SEE voor de jongste kinderen vanaf 14.00 uur diverse leuke kinderspelen. Oudere kinderen kunnen uiteraard aan de spelletjes deelnemen. Daarnaast is er voor hen de gelegenheid deel te nemen aan een kleedjesmarkt (opbouwen vanaf 12.00 uur). Deelname aan de kinderspelen en de kleedjesmarkt is helemaal gratis!

Zoals ieder jaar staat ook het traditionele Vogel- en Koningsschieten op de agenda van Koningsdag! Het startschot zal om 13.30 uur worden gelost. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het Vogelschieten. Voor deelname aan het Koningsschieten moet je in Elden wonen of geboren zijn. Het inschrijfgeld bedraagt 5,-

Inmiddels zijn ook de ‘Eldense Touwtrek Kampioenschappen’ (ETK) een echte traditie. Vanaf 15.00 uur gaan deze van start. Deelname aan de ETK is mogelijk vanaf 16 jaar. Teams van minimaal vier personen kunnen zich opgeven via eldensgetrek@outlook.com. Het Eldense Koningsfeest zal vanaf 16.00 uur muzikaal omlijst worden. Tot ongeveer 20.00 uur kan er met een hapje en drankje worden genoten van deze mooie Koningsdag.

Voor meer informatie over Koningsdag 2016 en/of de andere evenementen van SEE zie www.evenementen-elden.nl. Bij vragen kunt u contact opnemen met de SEE via info@evenementen-elden.nl.

Koningsdagactiviteiten bij winkelcentrum

ARNHEM - Op woensdag 27 april zal op en rond winkelcentrum Rijkerswoerd het bol staan van de vele activiteiten die hier georganiseerd worden voor jong en oud.

Dankzij de nieuwe samenwerking tussen de wijkvereniging, winkeliersvereniging, Jeugdland en voetbalvereniging ESA is er een uitgebreid programma waaraan ook Rijnstad en Jeugdland een bijdrage leveren. Het programma bestaat uit onder andere schiettent, luchtkussen, rodeostier, pannavoetbal, kop van Jut, ballenbad, kruisboogschieten, klimtoren, enveloppenspel en nog veel meer.

Ook kun je waterfietsen en genieten van een hapje en drankje en er is muziek. De festiviteiten beginnen om 11.00 uur en duren tot 15.00 uur.

Kleedjesmarkt

Voor de kinderen is er ook een kleedjesmarkt. Heb je nog oude spulletjes waar je niets mee doet? Probeer ze dan te verkopen. Neem zelf een kleedje mee. De deelname hieraan is gratis. Je kunt vanaf 9.00 uur een plek voor je kleedje zoeken.

Kofferbakverkoop op Elderveld

ARNHEM - Op zaterdag 7 mei verzorgt de Baptistengemeente Ontmoeting een kofferbakverkoop/snuffelmarkt. De markt duurt van 9.30 tot 15.30 uur en wordt gehouden aan de Wassenaarweg 5, Elderveld, Arnhem-zuid.

De locatie wordt door meer dan 50 borden met pijlen aangegeven en is dus eenvoudig te vinden. De toegang voor publiek is gratis. U kunt uw overtollige spullen verkopen op deze markt door een plaats van 12 mtr.2 te huren á 10 euro. Uw auto kan bij de plaats blijven staan. Opgave of informatie: 026 3217594 of per r-mail r.leunen@upcmail.nl.

Brei- en haakcafé in bibliotheek

ARNHEM - Dinsdag 3 mei van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen, net als in een echt café, gewoon binnenlopen en aanschuiven in het brei- en haakcafé de Bibliotheek Rozet.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand verwelkomt Bibliotheek Arnhem jou om samen gezellig te breien of te haken, creatieve ideeën uit te wisselen of om gewoon contact te hebben met anderen. Deze maand vindt het brei- en haakcafé echter plaats op dinsdagmiddag 3 mei in verband met 5 mei hemelvaartsdag.

Dominique Struik van wolwinkel Draadjes en Zo staat je met raad en daad terzijde tijdens het brei- en haakcafé. Net als in een echt café kan iedereen gewoon binnenlopen en is deelname gratis. Voor koffie of thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Iedereen kan aan de grote tafel op de eerste verdieping in de bibliotheek Rozet aanhaken. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Kinderhulp-collecte: Maak samen met ons geluk mogelijk


ARNHEM - Wat als je altijd verjaardagen moet overslaan, naar school moet lopen en niet op sport kan? 1 op de 8 kinderen in Nederland groeit op in armoede, dat zijn er 421.000! Ze worden buitengesloten en horen er niet bij. Terwijl je als kind niets liever wil dan er gewoon bij horen en meedoen met je vrienden en klasgenoten.

Om dit mogelijk te kunnen maken, doet Kinderhulp van 24 tot en met 30 april en 8 tot en met 14 mei een beroep op uw vrijgevigheid. Laat alle kinderen meedoen en geef aan de collectant!
In ons land groeien 421.000 kinderen op in armoede. Voor hen zijn 'vanzelfsprekende dingen', zoals vakantie, sporten of pakjesavond vaak niet weggelegd. Maar het gemis is gek genoeg niet het belangrijkste voor deze kinderen. Wat hen verdriet doet, is dat ze worden overgeslagen en niet mogen meedoen. Als klasgenoten vertellen over hun verjaardagcadeaus of een dagje uit, kunnen zij niet meepraten. Ze durven soms niet eens meer te dromen van een leuke opleiding of een mooie carrière.
Kinderhulp vindt dat elk kind recht heeft op geluk en zich moet kunnen ontwikkelen. Armoede mag geen spelbreker zijn! Daarom ondersteunt Kinderhulp kinderen die opgroeien in armoede met hele praktische zaken, zoals een computer om huiswerk te maken, een weekje kamperen in de zomer of een fiets om naar school te gaan.
Om al deze kinderen te kunnen helpen, is veel geld nodig. Kinderhulp hoopt daarom op uw gift tijdens de collecteweken. Elk jaar gaan er ruim 20.000 collectanten op pad, dus grote kans dat ze ook bij u langskomen. Met uw gift steunt u niet alleen Kinderhulp, maar draagt u bij aan een mooiere samenleving waarin iedereen meetelt en kan meedoen. Samen maken we geluk mogelijk!

Dansbingomiddag

ARNHEM - Op maandagmiddag 9 mei 2016 kunt u in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dansbingomiddag dus! De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereeen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Hollandse middag

in De Petersborg

ARNHEM - Op donderdag 19 mei verzorgt de activiteitengroep van Swoa / De Petersborg een gezellige, muzikale Hollandse middag.

Hapje, drankje, spelletje en natuurlijk dansen op Oer-Hollandse muziek, met een vleugje Duits- en Engelstalige inslag. Verzorgd door ons huisorkest het Duo Pardon.

De middag begint om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf maandag 2 mei aan de receptie van De Petersborg. Entreeprijs is 5,50, Houders van een Gelrepas betalen 4,=.

Cursussen

in Elderveld

Houders GelrePas 2016 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen/workshops per jaar!

- Bloemschikken - Moederdagworkshop - dinsdagmiddag en -avond 3 mei

- Eerste Hulp aan Kinderen + herhaling

- Hartreanimatie + herhaling

U kunt nog instromen bij:

- Active Body - woensdagavond

- Conditiegym - donderdagochtend

- Spaans (vervolgcursus) - zaterdagochtend

- Yoga - maandag van 20.15 - 21.30 uur

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of workshop kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen, tel. 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Bingomiddag in De Gaanderij

ARNHEM - In De Gaanderij in Arnhem wordt vrijdag 6 mei 14.00 tot 16.30 uur een bingomiddag gehouden.

De zaal gaat om 13.30 uur open. Kosten per plankje 2.50 euro. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Gezellige Hollandse middag in De Petersborg

ARNHEM - Op donderdag 19 mei verzorgt de activiteitengroep van Swoa / De Petersborg een gezellige, muzikale Hollandse middag.

Hapje, drankje, spelletje en natuurlijk dansen op Oer-Hollandse muziek, met een vleugje Duits- en Engelstalige inslag. Verzorgd door ons huisorkest het Duo Pardon.

De middag begint om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf maandag 2 mei aan de receptie van De Petersborg. Entreeprijs is 5,50, Houders van een Gelrepas betalen 4,=.

Cursussen en workshop in Elderveld

Houders GelrePas 2016 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen/workshops per jaar!

- Bloemschikken - Moederdagworkshop - dinsdagmiddag en -avond 3 mei

- Eerste Hulp aan Kinderen + herhaling

- Hartreanimatie + herhaling

U kunt nog instromen bij:

- Active Body - woensdagavond

- Conditiegym - donderdagochtend

- Spaans (vervolgcursus) - zaterdagochtend

- Yoga - maandag van 20.15 - 21.30 uur

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of workshop kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen, tel. 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Gilde Arnhem verzorgt rondleidingen door nieuw station

ARNHEM - Zondag 24 april verzorgen gidsen van Gilde Arnhem elk half uur tussen 12:00 en 15:00 uur rondleidingen door het nieuwe station van Arnhem. Op 19 november is het nieuwe station van Arnhem feestelijk geopend.

Het futuristisch vormgegeven ontwerp voor het station is gemaakt door architectenbureau UNStudio (Ben van Berkel). Bij het ontwerp is rekening gehouden met de hoogteverschillen die er van nature zijn rond het station. Zo heeft het glooiende vormen en wordt het gekenmerkt door meerlaags grondgebruik. Daardoor is het station makkelijk toegankelijk en overzichtelijk. Licht, ruimte en comfort zijn elementen die centraal binnen het ontwerp staan. Het was bijzonder lastig om te bouwen, maar het is gelukt. Nieuwsgierig geworden naar dit staaltje van architectuur? De gidsen van Gilde Arnhem vertellen u er graag over. Duur ongeveer 1 uur. Bijtijds aanmelden info@visitarnhem.com; of bij de balie van het VVV in de StationsHuiskamer in de hal. Vol=Vol. Kosten 3,00. Info: www.wandeleninarnhem.nl.

Jeugdland op zoek naar enthousiaste vrijwilligers/stagiaires

ARNHEM - Ook dit jaar organiseert Stichting Jeugdland allerlei vakantieactiviteiten voor kinderen van 4 ttot en met 12 jaar. Voor het succesvolle verloop van onze bouwdorpen zijn we nog op zoek naar enthousiaste mensen die graag met kinderen werken en spelen en van aanpakken weten.

De Instuif speelt zich af in en rond een grote witte tent en een door de kinderen zelf te bouwen huttendorp. Per dag verwachten we zo ongeveer 100 à 200 kinderen. Wij stimuleren de kinderen in hun spel en hun creativiteit, we helpen hen bij het bouwen en houden waar nodig een oogje in het zeil. De Instuif vindt plaats: 3 mei in Rijkerswoerd, 4 mei in Arnhem Midden, van 25 tot en met 29 juli in de Laar, 1 tot en met 4 september in Malburgen, 22 tot en met 26 augustus in Schuytgraaf en 29 aug tot en met 1 september in Geitenkamp.

Meewerken als vrijwilliger of stagiaire

Als je mee wilt doen moet je minimaal 17 jaar zijn. We verwachten van je dat je kunt en wilt werken met kinderen. Je doet dit samen met andere vrijwilligers, onder begeleiding van ervaren begeleiders. Hier staat tegenover: een onkostenvergoeding van € 5,00 per dag, een t-shirt, gratis lunch, koffie, thee en frisdrank, een WA en ongevallenverzekering en: Eeen fantastische vakantiebesteding. Jeugdland kan in overleg meetellen voor je stage/studiepunten. Er is professionele stagebegeleiding aanwezig.

Meer informatie?

Wil je je opgeven als vrijwilliger of meer over Jeugdland weten? Kijk dan op www.jeugdland.nl. Je kunt je via de site opgeven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met stichting Jeugdland, Vissteeg 5, 6811 DB Arnhem; 026 4422062. Jeugdland komt tot stand dankzij een samenwerking met Sportbedrijf Arnhem, Kinderopvang Skar en Stichting Rijnstad.

Koningsdag in Elderveld

ARNHEM - Koningsdag in Elderveld woensdag 27 april. Opening 10.30 uur; einde 16.30 uur. Locatie rondom de sporthal en wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad.

Programma. Ook dit jaar maken we er een groot feest van, waarbij er voor iedereen wat te doen valt.

Kleedjesmarkt voor de jeugd. Aanmeldingen middels een e-mailbericht naar het adres: wijkver.elderveld@hetnet.nl. Iedere deelnemer dient een bedrag van € 5,00 borg te betalen, dat aan het eind van de dag zal worden terugbetaald, mits er geen restanten en rommel wordt achtergelaten.

Kramen. Een kraam is te huur voor 15,00. Standhouders kunnen zich eveneens via wijkver.elderveld@hetnet.nl aanmelden. Ook zij dienen een borg van 5,00 te betalen, dat aan het eind van de dag zal worden terugbetaald, mits er geen restanten en rommel wordt achtergelaten.

Attracties. Voor de jeugd zijn er diverse attracties, zoals springkussens, stormbaan, vier op een rij, skippy, bubbelvoetbal, schminken, popcorn en suikerspin. Zoals alle jaren worden er ook weer ballonnen opgelaten. Verder zijn er nog enkele leuke attracties (onder voorbehoud) in voorbereiding, zoals een waarzegster, kinderfotografe, draaimolen en poppenkast. Het definitieve programma zal op Koningsdag worden aangekondigd. Spellenkaart voor 2,00 per deelnemer voor deelname aan de meeste attracties. Er wordt gezorgd voor een muzikale omlijsting.

Informatie. Meer informatie kan worden verkregen bij de Wijkvereniging Elderveld, Leimuidenplaats 22a, 6843 HG Arnhem; tel. 026 - 381 07 98. E: wijkver.elderveld@hetnet.nl website: www.elderveld.nl.

Wekelijks inloopspreekuur voor computer- en internetvragen

ARNHEM - Iedere dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur is er in Bibliotheek Arnhem een inloopspreekuur voor computer- en internetvragen.

Een vrijwilliger van Seniorweb zit klaar om vragen te beantwoorden op het gebied van computer- en internetgebruik. Vragen over (technisch) niet goed werkende apparatuur vallen niet onder dit spreekuur. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal belangstellenden.

Het spreekuur vindt plaats op 3 mei in de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Voor volop kleur en fleur in border, tuin en terras Kent u de service van kwekerij Gerritsen in Huissen?

HUISSEN – Het is een genot om rond te wandelen in de kwekerij van Gerritsen in Huissen. Kies zelf je planten uit, combineer en laat je adviseren en helpen door Anita en Wilbert Gerritsen. Zet je zelf dit voorjaar en zomer weer in de kwaliteitsplanten, die in een ruime keuze voorradig zijn!

Er zijn weer de traditionele planten, maar ook nieuwere soorten in volop kleurvariatie. Wat is er leuker en vrolijker dan een tuin en terras vol fleurige planten en bloemen? Kijk maar eens bij kwekerij Gerritsen in Huissen.

Niet alleen zijn er perkplanten voor in de border en tuin, ook zijn er leuke plantenbakken. En heb je zelf thuis lege bakken, die je graag gevuld wilt zien? Exclusief materiaal en planten, vullen Wilbert en Anita deze op voor slechts een euro per bak (zie de voorwaarden op www.kwekerijgerritsen.nl). Een dag van tevoren brengen: de volgende dag klaar. Ook ideaal voor bedrijven en horeca!

Gerritsen biedt overigens meer service: er zijn gratis dozen en kistjes. En er is een inpaktafel, waar u zelf de planten en -bakken kunt verpakken.

Kwekerij Gerritsen is hét adres in de regio voor het perkgoed, dat in eigen bedrijf wordt gekweekt. Verder zijn er kuipplanten en ook hangpotten in diverse soorten en maten tegen scherpe prijzen. Er zijn bovendien hangpotten met waterreservoir, die ook te gebruiken zijn als gewone (hang)pot.

De kwekerij is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. En... op de zondagen in april en mei geopend van 10.00 tot 16.00 uur (zie de site).

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl

De Wegwijzer al meer dan 23 jaar een begrip

ARNHEM - Stichting de Wegwijzer is in 1992 opgericht en gestart als een evangelische boekwinkel voor de regio Arnhem-Zuid.

De Wegwijzer beoogt mensen te bereiken met het evangelie van Jezus Christus in de breedste zin van het woord. Het beleid is om mee te werken aan allerlei projecten die een evangeliserend karakter hebben. Hiervoor wordt de winkelruimte ook ter beschikking gesteld. De boekwinkel kreeg de naam 'Evangelische Boek en muziekshop de Wegwijzer".
De winkel is ingericht met een koffiehoek waar mensen gratis koffie/thee kunnen komen drinken, maar ook het gebruik van wifi is gratis. De meeste tijd wordt de winkel geleid door Douglas Morpey, die rolstoelafhankelijk is. Voor hem betekent dit werk enorm veel om met passie voor God op het Croydonplein en met compassie mensen te helpen.
        

De evangelische boekwinkel is in principe ook een echte onderneming, die zichzelf moet kunnen bedruipen, en waar dat niet kan is de stichting volledig afhankelijk van giften en sponsoring. De stichting heeft geen winstoogmerk. Alle inkomsten uit de winkel gaan naar de stichting ten behoeve van de doelstelling. De activiteiten die worden ontplooid kunnen zonder vrijwilligers niet worden uitgevoerd. Zij zijn dan ook allemaal onmisbaar voor het voortbestaan van De Wegwijzer. Zij leveren veel tijd en energie aan de stichting én de Boekwinkel. De gehele maand april hebben we een grote boekenopruiming in de winkel.

De Wegwijzer, Croydonplein 418, 026 3231288, www.wegwijzerarnhem.nl.

Solar Energy Booster: Oogsten van zonnewarmte en zonnestroom uit een oppervlak

Jan Putman

DUIVEN - Jan Putman ( voormalig Directeur eigenaar van Putman installatietechniek uit Duiven) en het Europees inversterings bedrijf Kic Inno Energy werken samen aan de Solar Energy Booster, een systeem die maximaal gebruik maakt van zonne-energie waarmee zonnewarmte en zonnestroom maximaal benut kan worden.

"Ik heb in Kic Inno Energy het investering bedrijf gevonden waarmee de innovatie kracht van mijn nieuwe bedrijf uitgebouwd word", vertelt Jan Putman. Het product zorgt voor een grote werkgelegenheid in de regio. Het gaat hier over een warmtewisselaars die achter zonnepanelen kunnen worden gemonteerd

"Wij hebben de kostprijs van het product laag weten te houden waardoor de investering binnen enkele jaren terug verdiend wordt voor de klant.", aldus Putman. Hierdoor is de vraag naar het product enorm toegenomen. Putman zoekt nu innovatie-installatiebedrijven die samen met hen de verkoop en montage van het product gaan uitvoeren.

Solar Energy Booster, Marketing 37B, Duiven; 026 8200344; Mail: info@solarenergybooster.nl; www.solarenergybooster.nl.

Fiets Totaal Elden vier dagen per week open

ELDEN - Na vijftien jaar Fiets Totaal Elden komt er een einde aan voor de oprichter Adrie Ruesink, die samen met zijn vrouw Liesbeth Rutgers, in zijn domein de deuren open zetten voor iedereen. Het ouderwetse vakmanschap en de liefde voor de fiets is onmisbaar in het karakter van de zaak en Adrie.

Fiets Totaal Elden krijgt een nieuw gezicht en gaat weer vier dagen in de week open. Tom Jansen neemt vanaf 23 april het stokje over. "Aan de naam en service zal het niet liggen", zegt Adrie. 'Belangrijk is dat iedereen bij ons goed geholpen wordt. Wij luisteren goed naar de wensen die de klant heeft met betrekking tot zijn of haar fiets en zijn pas tevreden als mensen met een goed gevoel en tevreden de deur uit gaan.' zegt Tom Jansen.

Op 23 en 30 april staan we met z'n allen klaar om u te verwelkomen met een kop koffie of om u te bedanken voor het jarenlange vertrouwen in ons. Adrie draagt in goed vertrouwen zijn winkel over, maar vindt het nu tijd om zelf op de fiets te stappen.

Openingstijden zijn vanaf dinsdag 19 april: dinsdag, donderdag, vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur. Zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Fiets Totaal Elden, Klapstraat 45A, Elden; 026 3831832.

Participatie of dagbesteding op De Zorgtuin

ARNHEM - Dit jaar is op het Stadslandbouwproject aan de Mooieweg een nieuw project van de grond gekomen.

Er bestond al een De Zorgtuin, waar je terecht kunt voor dagbesteding in een kleine groep in een beschutte omgeving. Ook is er al een groep vrijwilligers actief die samen groente en bloemen produceren, voor zichzelf en voor de voedselbank. Nu start er een project voor mensen die (weer) in beweging willen komen en benieuwd zijn naar hun kwaliteiten.

Wanneer je nog nooit of al lang geen (vrijwilligers)werk hebt gedaan, is het lastig om te weten wat je precies wilt en kunt en waar je in door wilt ontwikkelen. Dit nieuwe project biedt jou hiervoor de mogelijkheid.

Op de tuin werken we vooral aan het verbouwen van groente en kleinfruit. Daarbij ontdek je steeds nieuwe dingen, buiten om je heen en ook bij jezelf. Je komt er achter of het werken op de tuin echt wat voor je is, hoe en hoe lang je het zou willen doen en/of wat je eventueel ergens anders zou willen gaan doen. Spreekt het bovenstaande je aan, meld je dan aan bij Kari Meijer, 0640406659, info@zorgtuin-arnhem.nl.

Giro-activiteiten gemeente Rheden

RHEDEN - De gemeente Rheden kleurt roze! Ondernemers, particulieren én de Gemeente Rheden hebben enorm hun best gedaan om de dorpen Laag-Soeren, Ellecom, Dieren, Spankeren, De Steeg, Rheden én Velp roze te kleuren én diverse aantrekkelijke extra evenementen te organiseren in de twee weken voorafgaande aan de doorkomst van de Giro d'Italia.

Ook op zondag 8 mei, de dag dat de Giro door Rheden komt, is er ontzettend veel te beleven in de diverse gezellige kernen die de gemeente rijk is. Zo zijn er verschillende straatfeesten waar letterlijk en figuurlijk de sfeer van Italië geproefd kan worden. Ook zijn er in samenwerking met het Toeristisch Platform Zuid-Oost Veluwezoom én het RBTKAN twee fietsroutes samengesteld die zowel recreatieve fietsers als wielrenners in staat stellen de hoogtepunten van de Giro zelf te ervaren, vóór en zeker ook ná de Giro zelf. De route is onder andere afgedrukt op een gratis te verkrijgen ansichtkaart en loopt onder andere over de Posbank. Behalve deze initiatieven zijn diverse ludieke activiteiten bekend. Kijk naar de roze fiets van strobalen bij Spankeren, naar Pannekoekhuis Strijland, Herberg De Luchte en B&B Mon Reve in Rheden die geheel in het roze zijn, De Houtplaats in Rheden die haar bomen in het roze wikkelt en de diverse horecagelegenheden die eigen arrangementen en activiteiten samen stellen. Voor de actuele evenementenkalender ga naar www.veluwezoom.nl/agenda/

16 / 24

18 / 24

20 / 24

Reijmer Sierbestrating: voor tegels tot aan tuinhuisjes

WESTERVOORT – Wie tegels zoekt voor tuin, terras en oprit, heeft bij Reijmer Sierbestrating niet alleen de grootste keuze, ook koop je er kwaliteit tegen scherpe prijs. Er is nu zelfs een collectie natuursteen, die tegen waanzinnig lage prijzen de deur uitgaat. Kijk ook eens naar de houten schermen en schuttingen. En... naar het schitterende houten tuinhuis/veranda!

Goedkoper sierbestrating kopen, kan nergens! Keuze uit vele soorten in vele maten. Wat te denken van natuursteen, 6 cm dik in de maat 25 x 50 cm vanaf 18,00 euro? Ook is er (eigen import uit Italië) een groot assortiment keramische tegels in meer dan vierhonderd soorten en kleuren. Echte trendsetters!

Kijk ook eens naar de schuttingen en muurtjes, een extra reden om je tuin aan te passen. En wat te denken van dit fraaie tuinhuis/veranda, vervaardigd uit Douglas hout? Ook te koop bij Reijmer Sierbestrating!

Reijmer Sierbestrating, IJsseldijk 26, Westervoort; 026 3116908; www.reijmer-sierbestrating.nl.

Inspiring Concepts Interiordesign maakt interieurdromen waar!

ARNHEM - Wil je een andere indeling van je woonkamer? Zoek je een oplossing voor meer bergruimte? Pas verhuisd, maar voelt het nog niet als thuis? Of wil je aan de slag met jouw interieur, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Dan ben je bij Kitty van Balveren van Inspiring Concepts aan het juiste adres. Zij weet jouw wensen te vertalen en vorm te geven naar een verrassend en inspirerend interieurontwerp.

Het interieur van je huis veranderen hoeft niet duur te zijn. Kleine aanpassingen geven al een groot effect en brengen meer sfeer. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Een andere kleur op de muur, een andere indeling of een nieuwe lamp veranderen de uitstraling van je huis. Sfeer aanbrengen is een hele kunst. Net als van je nieuwe woonomgeving een echt thuis te maken. Soms heb je geen flauw idee waar te beginnen en hoe een en ander aan te pakken. Het interieurspreekuur van Inspiring Concepts biedt dan uitkomst!

'In een interieurspreekuur bespreken we jouw woonwensen. We wisselen van gedachten over mogelijke plannen, interieurvragen of aanpassingen aan je huis', legt Kitty van Balveren uit. Leg je interieurvraag op tafel en ontvang in een brainstormsessie van 90 minuten een eerste mondeling advies. In korte tijd krijg je veel ideeën en praktische informatie waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt. Wil jij ook weer verliefd worden op je huis? Maak dan een afspraak voor het interieurspreekuur.
Voor 99 euro helpt Kitty van Balveren jou op weg met jouw interieurdromen."

Interieurspreekuur – Interieuradvies – Interieurontwerp op maat – 3D Visualisatie – Indelingsplan – Kleur- en materiaalplan – Meubelplan – Lichtplan

Inspiring Concepts Interiordesign, Kitty van Balveren, 06 29232316; info@inspiringconcepts.nl; www.inspiringconcepts.nl/

Voor een waterdichte oplossing naar dakdekkersbedrijf Delsink

ARNHEM – Een goed dak boven je hoofd. Dat wil iedereen. Maar als het dak niet waterdicht is, wie komt het repareren of vernieuwen? Dat is werk voor dakdekkersbedrijf Delsink!

Bert Delsink van het jonge bedrijf heeft al meer dan vijfentwintig jaar ervaring in deze branche. De moeilijkste klus ziet hij als een uitdaging. Bert hecht er waarde aan elk karwei tot in de puntjes op te leveren. Hij verricht alle lood-, koper-, zink- en dakwerkzaamheden.

Dakdekkersbedrijf Delsink levert als dakspecialist een totaal pakket. Als het nodig is, zorgt Bert ook voor de bijkomende werkzaamheden. "Als de werkzaamheden zijn afgerond, wil ik dat mijn klanten tevreden zijn." Het bedrijf gaat voor kwaliteit, geeft tien jaar garantie op de werkzaamheden. Zijn motto is dan ook: 'Altijd een waterdichte oplossing!'

Dakdekkersbedrijf Delsink, Slikkerveerstraat 33, Arnhem-Zuid; 026 3644104; 06 42432468; email: info@dakdekkersbedrijfdelsink.nl.

24 / 24