GN Lingewaard

16 juli 2014

GN Lingewaard 16 juli 2014


Jungle in kinderdorp Angeren

ANGEREN - Het thema van het kinderdorp in Angeren is dit jaar 'Jungle'. Het bestuur is erg druk met voorbereidingen om er voor de kinderen een leuke week van te maken.


"Tijdens het kinderdorp kun je van allerlei leuke activiteiten doen zoals: hutten bouwen, knutselen, de polder in, koken en proefjes, sport en spel, playbackshow en noem maar op. Is dit wat voor jou? En ben je zes jaar, of ga je naar groep drie? Kom dan naar het kinderdorp van zaterdag 19 tot en met donderdag 24 juli aan de Zahnstraat / Lodderhoeksestraat in Angeren.

Net zoals vorig jaar kun je je online inschrijven. Ga daarvoor naar www.kinderdorpangeren.nl en vul daar het aanmeldingsformulier in. Je kunt je natuurlijk ook op de zaterdag inschrijven bij de poort. Maar als je het online doet maak je het ons een stuk makkelijker en krijg je meteen je kaartje."

Eerste Internationaal Kapellenfestival Bemmel groot succes

BEMMEL - Het nieuwe evenement in Bemmel op de Markt: het Internationaal Kapellenfestival Bemmel vond plaats op 13 juli. En wat was het een groot succes!

Twee podia, vier kapellen, Droomhoreca en broodjes bratwurst: het was geweldig! Het publiek zat aan lange houten tafels en banken en kon de hele middag genieten van een zonnetje en blaasmuziek. Egerländerkapel Ede, Original Liemers Musikanten Zevenaar, Egerländerkapel De Leemkuulers Bemmel en het Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich brachten van 12.00 tot 16.00 onder andere Tsjechische, Egerländer- en feestmuziek ten gehore.

deBol voor tiende keer langs route Nijmeegse 4Daagse

BEMMEL - Dit jaar zullen de dames van deBol voor de tiende keer iedere dag langs de routes van de Nijmeegse 4Daagse staan om alle wandelaars aan te moedigen en te steunen.

Nadat de voorzitter in 2004 zelf een keer de 4Daagse gelopen heeft, nadat zij door de vele deBolwandelaars was uitgedaagd, werd het plan geboren om iedere dag langs de route gaan staan. Dat plan is uitgegroeid tot een inmiddels ieder jaar terugkerend vrolijk herkenningsfeest voor heel veel 4Daagse wandelaars.

deBol zal dit jaar weer, namens de Gemeente Lingewaard, peperkoek uitdelen aan de 30-kilometerlopers op de Woerdsestraat in Ressen en staat ook op dinsdag in Oosterhout.

Op woensdag is deBol te vinden in Weurt, op donderdag in Berg en Dal en natuurlijk op vrijdag op de Via Gladiola ter hoogte van de universiteit afdeling tandheelkunde. Samen met dweilorkest De Dreugtrommels uit Bemmel zullen 'de Bolletjes' alle lopers daar, op de laatste kilometer voor de finish, feliciteren. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

In een oogopslag

In een Oogopslag – Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard).

zaterdag 19 juli

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor In Voice

zondag 20 juli

10.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastores Hulleman en Peters, viering van het 50-jarig priesterjubileum van Pastor Hulleman,

het koor Con Spirito zal zingen.

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Kardinaal Eijk en het koor Cantemus

uit Huissen-Zand en het Gemengd koor uit Angeren

woensdag 23 juli

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 24 juli

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Open eetcafé in Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 22 juli is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 22 juli bestaat uit meloen met ham, kipkerrie met rijst en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Geslaagd wijkconcert Volharding

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen kan weer terugkijken op een zeer geslaagd en druk bezocht wijkconcert van afgelopen zondag 6 juli. Ondanks dreigend slecht weer, volgens de weerberichten, bleef het prima weer en kon er goed gemusiceerd worden door het A-orkest en de beide slagwerkgroepen. Vooral de oudere slagwerkgroep, die onlangs promoveerde naar een hogere divisie, bracht de melodische concourswerken met verve. Het grote applaus was dan ook zeer terecht. Daarnaast deed de jeugdslagwerk het ook uitstekend.

Er werden door het A-orkest mooi-in-het-gehoor-liggende nummers gespeeld zoals een selectie van Adèle en Toto . Natuurlijk ging de Zuid-Amerikaanse muziek er ook prima bij het publiek in. Wat er ook goed in ging waren de lekkere 'riefkoeken' die door de van oorsprong Duitse Heidi en Nederlandse Diet gebakken werden! Ook de koffie en andere drankjes vonden gretig aftrek op het beschutte pleintje vóór het Gemeenschapshuis.

Dit wijkconcert als laatste openbare optreden van de harmonie vóór de vakantie, werd mede voor de donateurs van de Zandse vereniging gegeven als dank voor de jaarlijkse financiële bijdrage tijdens de donateursactie. Volharding ligt nu, buiten het spelen met de Nijmeegse wandelvierdaagse, stil tot eind augustus. Een mooi moment voor oud-muzikanten om dan een start te maken met nieuwe nummers die nog een gezellige vereniging zoeken. Meer informatie staat op www.volhardinghuissen.nl.

Betuwse bedevaart naar Kevelaer

BETUWE - Dit jaar vindt de jaarlijkse Betuwse bedevaart naar Kevelaer plaats op donderdag 14 augustus. Het thema dit jaar is 'Een huis van glorie ziet men al over onze aard'. Dit thema is gekozen vanwege het 150-jarig bestaan van de Basiliek.

De dag begint met een Eucharistieviering om 08.15 uur gevolgd door de Marialiturigie om 11.30 uur. 's Middags om 14.00 uur begint de kruisweg en de dag wordt om 17.00 uur afgesloten met een plechtig lof met sacramentsprocessie.

Deze dag zal muzikaal ondersteund worden door het bekende gelegenheidskoor en het gelegenheidsharmonieorkest. Alle vieringen zijn in de Basiliek.

De onkosten bedragen veertien euro voor volwassenen en zeven euro voor kinderen tot en met 16 jaar. Zich opgeven kan tot en met 6 augustus bij de plaatselijke broedermeesters en in Bemmel bij het parochiesecretariaat. De namen en adressen van de broedermeesters staan op de posters die op diverse plaatsen worden opgehangen.

Veel mensen gaan op eigen gelegenheid naar Kevelaer, maar gezien de stijgende onkosten doe het bestuur een beroep op een ieder om zoveel mogelijk met de bus te reizen.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huissen is te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

De dienst van zondag 20 juli met voorganger dominee C. Hoogerwerf uit Doorn begint om 10.00 uur.

In verband met de zomervakantie is er geen kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Niet-aangeboren hersenletsel

LINGEWAARD - Niet-aangeboren hersenletsel kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een hersenbloeding of infarcttumor, hersenontsteking, zuurstoftekort of bijvoorbeeld door een ongeluk, klap op het hoofd of een val op het hoofd.

Hersenletsel levert een breuk in de levenslijn op. Er is duidelijk een voor en een na het ontstaan van het letsel. Als iemand met nah na enige jaren vastloopt, omdat de dagelijkse dingen niet meer lukken, begint een zoektocht die vaak veel fustratie oplevert. De getroffene ervaart soms dat hij of zij niet serieus wordt genomen of niet gehoord.

De directe omgeving begrijpt vaak niet wat nou het probleem is, want hij of zij ziet er tch goed uit, dus zal alles wel weer bij het oude zijn. Dit is echter niet het geval. De omgeving van het slachtoffer, maar ook bij doktoren, verpleegkundige en huisartsen is weinig begrip.
Na jaren laten de meeste mensen je vallen omdat het over moet zijn.

Voor meer info www.zozijn.nl

Open Eetcafé Bemmel

Dinsdag 22 juli is er weer een Open Eetcafé in wooncomplex Hofstede

(Hoefslag 28 te Bemmel). Vanaf vier euro kunt u om 17.30 uur aanschuiven

voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 255 25 55.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max 22) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 22 juli:

Voorgerecht: Meloen met ham

Hoofdgerecht: Kipkerrie met rijst

Nagerecht: Verrassingstoetje

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

De kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huissen is te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35

Zie voor meer informatie: www.pknhuissen.nl

Zondag 20 juli 2014

Aanvang 10.00 uur

Voorganger ds. C. Hoogerwerf, Doorn

In verband met de zomervakantie is er geen kinderkerk

Nieuwe camera voor videogroep De Berichten

GENDT - Videogroep De Berichten verzorgt al enige tijd voor zorgcentrum Sint-Jozef de videoberichten met nieuws uit Hof van Breunissen, maar ook uit Gendt en omstreken. Na een aantal jaren trouwe dienst, was het tijd voor een nieuwe camera.

De Vrienden van Sint-Jozef heeft daarom een sponsoractie op touw gezet. Met deze sponsoractie is de camera met toebehoren bekostigd.

De voorzitter van de Vrienden van St. Jozef de heer Fokke Kijlstra overhandigt de camera aan de voorzitter van De Berichten de heer Harry Schaars.]

De videogroep is erg verheugd met deze geste, omdat ze nu met een gerust hart weer jaren vooruit kan om de bewoners van Sint-Jozef en andere belangstellenden ook de op de hoogte te houden van het laatste nieuws in de omgeving. Wie nieuwsgierig naar de video's van De Berichten, kan deze bekijken op www.jozefgendt.nl.

Videogroep vrijwilligers

"Bent u geïnteresseerd in televisie? Niet in televisie kijken, maar juist in maken.
Zou u ook graag meewerken aan de totstandkoming van de uitzending van de Berichten? Bij de productie, als cameraman, of in de nabewerking / montage?
Dan is videogroep 'De Berichten' voor u de juiste plek! Of kent u iemand die de videogroep De Berichten kan ondersteunen? Laat het ons weten via info@jozefgendt.nl."

Rouwverwerking: Rafaëlgroep

BETUWE - In de rk-parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in september de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00 tot 21.00 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst. Op 22 september, 13 oktober, 3 en 24 november, 15 december en volgend jaar op 12 januari, 2 en 23 februari. De terugkombijeenkomst is op 11 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 in Bemmel. Op 23 september, 14 oktober, 4 en 25 november, 16 december en volgend jaar op 13 januari, 3 en 24 februari. De terugkombijeenkomst is op 12 mei.

Opgave voor deelname kan vóór 14 september via het secretariaat rk-parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel, telefoon 0481 451371 (keuze 1), e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Pinses Irenestraat 60, 6661EA Elst, telefoon 0481372959, e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl.

Meer informatie over deze gespreksgroep krijgt men op donderdag 4 september van 19.30 tot 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Op deze avond zijn de mensen, die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. "Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom."

Opgave voor de informatieavond kan vóór 1 september bij een van bovengenoemde secretariaten ter attentie van de Rafaëlgroep.

Geslaagde clubdag De Betuwse Aanspanning

De dagwinnaar bij de paarden Peter Vermeulen met het paard Bella. Foto: Marcel Janssen

LINGEWAARD - Op zondag 6 juli heeft de jaarlijkse clubdag van menvereniging De Betuwse Aanspanning plaatsgevonden.

De clubdag begon met prachtig weer en koffie in Gendt. Daarna werd er een mooie rit door de omgeving van Doornenburg en Angeren gereden. Halverwege de rit was er een pauze in Doornenburg waar de paarden werden uitgespannen en werd er genoten van een lunch.

Na de lunch werd een viertal hindernissen gereden, waaronder een spectaculaire waterbak. Vervolgens ging de rit verder naar Gendt waar een vaardigheid werd gereden.
Voor het rijden van de hindernissen en de vaardigheid krijgen de leden punten, die mee tellen voor het clubkampioenschap.

De uitslag was als volgt:
Rubriek paarden: 1e Peter Vermeulen; 2e Daan van Groningen; 3e Ben Hofs.
Rubriek pony's: 1e Stefan Vermeulen; 2e Corrie Lavrijsen; 3e Iza Michels.
De dag werd afgesloten met een gezellige barbecue. Meer informatie staat op www.debetuwseaanspanning.nl.

Pastor Anton Hulleman vijftig jaar priester

GENDT - Op zondag 20 juli viert pastor Anton Hulleman met een eucharistieviering in Gendt het feit dat hij vijftig jaar geleden door kardinaal Alfrink tot priester werd gewijd.

Na zijn wijding was zijn eerste werkplek Haarle. In 1966 kwam Anton Hulleman als kapelaan naar Gendt, waar hij met pastoor Flapper en kapelaan Jochem Evers, veerien mooie jaren heeft mogen doorbrengen. In 1980 werd hij overgeplaatst naar Haaksbergen en in 1994 naar Wehl. Toen hij in 1999 met pensioen ging, keerde hij terug naar Gendt om daar 'gewoon tussen de mensen te kunnen wonen en werken'. Als emeritus-pastor gaat hij nog regelmatig voor in vieringen binnen parochie De Levensbron, voornamelijk in verzorgingshuis Sint-Jozef in Gendt.

De feestelijke Eucharistieviering is op 20 juli om 10.00 uur in de H. Martinuskerk in Gendt. Iedereen is erbij uitgenodigd. Na de viering is er tot 14.00 uur gelegenheid tot feliciteren in zaal De Klok, tegenover de kerk. Ook hier is eenieder welkom.

Fietstocht

ouderen

GENDT - Stichting Welzijn Ouderen Gendt laat weten dat de nog openstaande fietstochten van 22 juli en 5 augustus normaal op de geplande dinsdagen worden gereden.

De fietstocht van 8 juli is vanwege de barre weersomstandigheden verplaatst. Deze tocht is nu vastgesteld op dinsdag 19 augustus en geldt nu als laatste tocht, waarna om 16.00 uur de medaille-uitreiking plaatsvindt.

Ook voor deze tocht kan vanaf 09.00 uur worden gestart in sporthal Walburgen.

Ingezonden brief

Een torpedo op de kerk?

Wethouder Jansen beweert, dat er geen geld uit te verkopen gemeentepanden komt omdat ze te weinig opbrengen! Hé? De huizencrisis duurt al vijf jaar! Geen argument! Daarom wil hij de provinciesubsidie op het kerkplan van een half miljoen laten verlopen! Gratis geld, waar vind je dat nog? Dom. Bovendien worden projecten vóórgefinancierd uit de gemeentelijke reserves en die zijn miljoenen groot en daarvoor bestemd! Jansen was al zolang raadlid; dat weet hij gewoon.

Stichting Kerkplan heeft het door de gemeente zelf veelvuldig ingehuurd bureau ICS tweemal een plan laten maken, (extra zorgvuldig dus) waarin alles wordt onderbouwd. Ook de pastorie werd er in tweede instantie bij getrokken, op verzoek van de gemeente om de semicommerciëlen te huisvesten. Géén kosten voor de gemeente, alleen een garantie om verbouwingshypotheek te bekostigen. De gemeente startte ooit het burgerplatform, om onderzoek te doen naar een MFC en toen de kerk in beeld kwam vond de gemeente (later de burgers) dat die optie de voorkeur had. Daaruit rolde met veel arbeid een mooi plan. Alleen De Kinkel, die slechts dienend dient te zijn, schrijft zich een lamme arm, om dat te torpederen. Volgende keer: hoe werkt de sabotage in werkelijkheid!

Jan Meurs

Bemmel

Fietstocht ouderen Gendt

GENDT - Stichting Welzijn Ouderen Gendt laat weten dat de nog openstaande fietstochten van 22 juli en 5 augustus normaal op de geplande dinsdagen worden gereden.

De fietstocht van 8 juli is vanwege de barre weersomstandigheden verplaatst. Deze tocht is nu vastgesteld op dinsdag 19 augustus en geldt nu als laatste tocht, waarna om 16.00 uur de medaille-uitreiking plaatsvindt.

Ook voor deze tocht kan vanaf 09.00 uur worden gestart in sporthal Walburgen.

De knop om voor huishoudelijke energiebesparing

Bewoners van de Dries in Gendt krijgen hulp bij het besparen van energie en gasverbruik. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL/GENDT – De gemeente Lingewaard start in Gendt een wijkproject op het gebied van huishoudelijke energiebesparing. Woonwijk de Dries en de Molenwijk zijn aangewezen om deel te nemen aan het proefproject 'De knop om'. Uit de bevolking worden Energieambassadeur gezocht die op vrijwillige basis de boodschap van energiebesparing in hun wijk moeten uitdragen. Na twee jaar wordt het project geëvalueerd en mogelijk in andere wijken uitgerold.

(van de redactie)

'De knop om' is een vervolg op De Energie Battle, een energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. Drie Lingewaardse teams hebben er aan deelgenomen. Een team van ambtenaren, politici en inwoners. De deelnemers gingen de uitdaging aan om thuis zoveel mogelijk gas en elektriciteit te besparen. Alle drie de teams scoorden goed, met een besparing op elektriciteit van 12 tot 19 procent en op het gasverbruik een besparing van liefst 22 tot 37 procent. Voor het college aanleiding om met het energiebesparingsplan 'De knop om' te beginnen. Het gaat om meer gebruik van bijvoorbeeld LED-verlichting, energiezuinige apparatuur en het uitschakelen stand-by verbruik. Het gaat niet om bouwtechnische maatregelen, zoals woningisolatie of zonnepanelen. Hiervoor bestaat in Bemmel al het buurtproject 'Slim Lingewaard'.


De uitvoering is in handen van Energie Lingewaard, een organisatie die in samenwerking met gemeente en het lokale bedrijfsleven de bewustwording van duurzaamheid en energiebesparing wil bevorderen.

De energieambassadeurs worden nauw bij de uitvoering betrokken. En dat is erg belangrijk, zo vindt het college. "Hoe beter de Energieambassadeurs zijn toegerust hoe groter de kans wordt dat een grote groep deelneemt, zich betrokken voelt en uiteindelijk de gewenste blijvende gedragsverandering laat zien. Dit vergroot daarnaast ook de sociale cohesie onder de buurtbewoners."

Een gemiddeld huishouden kan naar schatting tien procent energie besparen door kleine ingrepen en gedragsverandering. Dit komt volgens de gemeente overeen met een besparing van tweehonderd euro per jaar.

Het project moet in oktober beginnen en duurt twee stookseizoenen. Wijkplatform Molenwijk- Dries en Woonstichting Gendt hebben hun medewerking toegezegd.

De TV-uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+), op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.

Lingewaard Lokaal 'info live' en 'info kort' zijn de wekelijkse programma's van Lingewaard Lokaal. In 'info live' ontvangen we studiogasten. Lingewaard Lokaal 'info kort' is een kortere uitzending, die opgenomen is en waarin kort aandacht wordt besteed aan het nieuws van de afgelopen week.

TV Programmering: zondag 12.00 uur.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering
Maandag 20.00 – 22.00 uur: That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag 20.00 – 22.00 uur: Country Shop – presentatie Alex van Beek. Alex is op vakantie tot 15 augustus.

Woensdag 20.00 – 22.00 uur: - presentatie Carl Witjes.Carl is op vakantie tot 16 juli.

Donderdag 20.00 – 22.00 uur: Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade.

Vrijdag 20.00 – 22.00 uur: Pop Shop – presentatie Alex van Beek. Alex is op vakantie tot 15 augustus.
Zaterdag 07.00 – 09.00 uur en 15.00 – 17.00 uur: Prettig Weekend— presentatie Louis Carpaij. In Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek uit alle jaren.
09.00 – 11.00 uur: Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00 uur: L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine heeft een zomerstop en is er weer na de zomer.
Zondag 10.00 – circa 11.15 uur: Kerkradio – Huissen Stad Eucharistisch centrum. Voorganger: Kardinaal Eijk. Bijzonderheden: Eucharistieviering.
Circa 11.15 — 13.00 uur: Met een knipoog naar… - presentatie Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek.

"Word medewerker van Lingewaard Lokaal. Het leukste vrijwilligerswerk dat er is. Lingewaard Lokaal is de lokale omroep van Lingewaard. Met veel enthousiaste vrijwilligers maken we elke dag lokale radio en tv. Zin om mee te doen? Meld je dan nú aan via onze website lingewaardlokaal.tv of stuur een email naar vrijwilligers@lingewaardlokaal.tv."

Van 12 juli tot en met 18 juli is op deze zender de 4daagse radio te horen. Via 4daagse radio bent u continue op de hoogte van alles rondom de 98e 4daagse van Nijmegen.

Zwanennest Huissen leeft verder zonder basisschool De Zilverzwaan

Foto: archief Zilverzwaan

HUISSEN - Natuurlijk weten velen, dat het kinderaantal terugloopt in sommige delen van onze gemeente. Soms leidt dat tot de sluiting van een school. In Huissen heeft basisschool De Zilverzwaan helaas haar echt laatste schooljaar moeten afsluiten. Met de schoolsluiting komt ook een einde aan de voor velen zo vertrouwde inbedding van het algemeen toegankelijk openbaar onderwijs in de grootste kern van Lingewaard.

Het past niet bij de positieve aard van de leerlingen, ouders en onderwijskrachten om in volle triestheid de stervende zwaan te koesteren. Neen, integendeel. Men heeft na een periode van meer dan vijfendertig jaren in dankbaarheid afgesloten met een heuse circuspresentatie voor leerlingen en ouders. Ook was er een geslaagde kleedjesmarkt en een high tea voor omwonenden en ouders.

De Zilverzwaan was mede uniek, omdat de Engelse taal onderdeel was van het lesprogramma. Jammer is wel, dat het niet mogelijk was deze expertise over te dragen. Natuurlijk regende het niet alleen buiten, maar ook binnen viel af en toe een traantje.

Het team is iedereen dankbaar voor het in De Zilverzwaan gestelde vertrouwen en dat geldt ook voor de honderden leerlingen, die deze school bezochten.

Bibliotheek zoekt vrijwilligers voor cursus 'Klik & Tik'

LINGEWAARD - Bibliotheek Lingewaard start vanaf september met een gratis cursus 'Klik & Tik, het internet op'. Twintig mensen hebben zich reeds aangemeld voor de cursus om kennis te maken met het internet. Om alle cursisten goed te kunnen begeleiden is de bieb nog op zoek naar vrijwilligers.

De cursus 'Klik & Tik, het internet op' bestaat uit minimaal vier bijeenkomsten, die vanaf september op maandag in de bibliotheek van Huissen en op donderdag in de bibliotheek van Bemmel worden gehouden. De bijeenkomsten vinden 's ochtends plaats van 10:00 tot 12:00 uur. De cursisten leren over het internet, websites, zoeken met een zoekmachine, invullen van aanvragen via webformulieren, e-mailen en downloaden.

De vrijwilligers begeleiden de cursisten bij het doorlopen van het online oefenprogramma 'Klik & Tik'. Wie interesse heeft om de cursisten wegwijs te maken op het internet, kan e-mailen naar: secretariaat@bibliotheeklingewaard.nl of bellen met 026 3250508. Een demo van 'Klik en Tik, het internet op' staat op http://oefenen.nl/programma/klik_en_tik_het_internet_op.

Ingezonden brief

Sociaal Cultureel Centrum Bemmel

Zondagnamiddag, 6 juli 2014 in Bemmel.

Hoe God verdween uit Bemmel.

Een lege kerk, ijverige tekenaars, nijvere rekenaars. Steriele kubussen die de kerkruimte zouden gaan invullen en aan zeer weinigen accommodatie zullen gaan bieden om alle groepen en activiteiten onderdak te bieden?

De redders van de Donatuskerk, zij het slechts het metselwerk, kunnen zij aanspraak maken op oneigenlijke financiële bronnen: MGZ fondsen, zo dapper gered van het geld verslindende en verspillende fuserende voormalige kruiswerk, de praktische wijkverpleging en van Driestroom, de broodnodige ondersteunende organisatie die de meest kwetsbare burgers moet helpen hun plekje te vinden in de bezuinigende samenleving.

Is 'onze Lieve Heer' nog wel een Bemmelaar?

Alie Verbaas Bemmel

8 / 29

9 / 29

10 / 29

11 / 29

Column

Het voetbalterreur is afgelopuhhhh!! De media waren in de ban van Oranje en God Louis. De dag dat Israëli's en Hamasleden elkaar met raketten uitdaagden, de dag dat de Eerste Kamer met een nipte meerderheid instemt om de zorg ongewis over te hevelen naar gemeenten, besteden de kwaliteitskranten Trouw en de Volkskrant twee pagina's breed om 'onze' Arjen Robben en de Argentijn Lionel Messi met elkaar te vergelijken.

En verschillen waren er. Robben dribbelde in 480 minuten 62 keer en Messi in 453 minuten 72 keer. Ik heb als ondeskundige niet-voetbalkijker het artikel met aandacht gelezen. Maar Trouw en de Volkskrant namen niet de moeite om mij uit te legen wat ze voetbaltechnisch met dribbelen bedoelen. Als opa weet ik wel wat dribbelen is. Mijn kleinkinderen dribbelen met kleine pasjes kostelijk door ons huis. Als opa weet je dat Dribbel een vrolijk hondje is uit een kinderboekenreeks Laatst was er in Huize Veldkamp een logeerpartij. Leuk, maar het is zo godsgruwelijk vroeg dag. Om zes uur in bed stoeien en tentje bouwen. De schrik van de dag kwam later toen ik zag dat Bas, het oudste kleinkind van vijf jaar, met interesse naar voetbal zat te kijken. Nu het WK voetbal is afgelopen keert het gewone leven weer terug. Het wij-gevoel en saamhorigheidsgevoel ebt terug tot waarden die we gewend zijn. Het gewone leven is weer terug. Dat ondervond ik donderdagavond voordat de raadsvergadering zou beginnen. Ik stond buiten met enkele mensen te praten toen VVD-er Bennie WP Jansen uit Bemmel aan kwam dribbelen. Sarcastisch riep hij zonder aanleiding wat volgens hem het verschil is tussen ons tweeën. Uh? Ik keek met verbazing en ongeloof in de groep. Ik rijd op een fiets en hij in een grote auto. Ben ik nu degene die zo slim is, of is die Bemmelnaar nou zo dom? Ik zie tussen ons nog een verschil. Fatsoen.

Sjaak

Puzzelwandelen met KBO Huissen en Zonnebloem

HUISSEN - Vrijdag 25 juli is er weer de puzzelwandeltocht van de KBO/ Zonnebloem. Het startpunt is bij De Buitenpoort.

Vertrokken wordt vanaf 18.30 uur. De kosten zijn vier euro vijftig. De wandeling is vijf kilometer lang.

Tijdens de wandeling is er een pauze en aan het einde een gezellig samenzijn in De Buitenpoort.

Hier wordt bekendgemaakt wie het best de bijbehorende vragen beantwoord heeft.

Meester Wim Hendriks neemt afscheid van Marang

ANGEREN - Op 9 juli, heeft meester Wim Hendriks afscheid genomen op basisschool Marang. Meester Wim is bijna veertig jaar in het onderwijs geweest en gaat nu met pre-pensioen.

Meester Wim en zijn vrouw Marianne zijn onder luid applaus in een Jaguar het schoolplein opgereden. Zijn klas, groep zven/acht, had een ontbijt voor hem gemaakt. Iedereen had wat lekkers meegenomen!

Na een prachtig welkomstlied werd er lekker gegeten en gesmuld. De dag vervolgde met ingestudeerde voordrachtjes, dans en muziek.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 17 juli vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wilt u mee-eten dan kunt u zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 17 juli staat kippensoep, gehaktbal, groente en aardappelen en een rijsttoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Geen geld voor De Kinkel en Het Stadhues

De Brugdijk is vorig jaar verkocht. Providentia heeft van de opbrengst geprofiteerd. De Kinkel in Bemmel dreigt af te stevenen op één groot debacle. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Het college heeft een financiële bom gelegd onder de plannen van De Kinkel en Het Stadhues. Er is geen geld. Deze boodschap kreeg de gemeenteraad totaal onverwacht te horen tijdens een debat over voortgang van de drie sociaal culturele centra in Bemmel, Gendt en Huissen.

(van de redactie)

De gemeenteraad toonde zich vanaf het begin van het debat niet gerust. Gendt krijgt vooralsnog geen garantstelling om een lening aan te kunnen gaan. In Huissen is het beheer een vraagteken en er is nog geen projectontwikkelaar gevonden die er geld in wil steken. Bemmel wacht op een volgend haalbaarheidsonderzoek voor De Kinkel en het Kerkplan. Voor beide plannen zijn voor- en tegenstanders, zowel in Bemmel als de gemeenteraad.

De raad bleef opvallend rustig toen wethouder Theo Janssen met de boodschap kwam dat er geen geld is. De financiering van de van de skc's wordt betaald uit de verkoop van gemeentelijke gebouwen, zo heeft het vorige college met de raad afgesproken. Een bijkomend voordeel was dat het onderhoud niet meer op de begroting drukt.

Volgens Janssen loopt het niet storm met de verkoop. Hij lijkt er ook niet zo happig op te zijn om alle gebouwen in de etalage te zetten. Het oude gemeentehuis in Gendt ziet hij liever behouden voor de bestaande huurders. In Bemmel is het volgens Janssen niet verstandig om bijvoorbeeld het Klokhuis te verkopen zonder te weten wat er met het Kinkelplein gaat gebeuren. Bij de begrotingsbehandeling in november komt het college met alternatieven voor financiering van De Kinkel en Het Stadhues. Een ozb-verhoging sluit Janssen desgevraagd uit.

Boeken voor Amnesty

HUISSEN - Vorig jaar heeft Amnesty op de traditionele Huissense boekenmarkt ruim 850 euro ingezameld met de verkoop van boeken. Ook nu is Amnesty op de eerste zaterdag van september weer aanwezig. Daarom de volgende oproep. Help Amnesty door boeken beschikbaar te stellen voor verkoop op de Huissense boekenmarkt!

U kunt van maandag 4 tot en met vrijdag 15 augustus boeken inleveren bij J. Tiernego, Vlierstraat 51 in Huissen. Telefoon (026) 325 25 21 en bij H. Versteegen, Vleumingen 44 in Gendt. Telefoon (0481) 42 18 31. U kunt zonodig ook mailen naar AmnestyLingewaard@gmail.com.

Poes Belle uit Bemmel vermist

BEMMEL -Poes Belle wordt sinds 1 juli vermist. Haar kenmerken zijn: zwart met wit, voorzien van chip, redelijk schuw, dertien jaar oud, maar erg klein poesje.

Haar leefomgeving is Viermorgen / Poeldrik / Houtakker in Bemmel. "Heb je deze poes ergens gezien, neem dan alsjeblieft contact op met 06 2940 1995 of met de Dierenambulance. We missen haar heel erg! (Proberen zelf te pakken lukt niet, ze is erg eenkennig, daarom graag contact met ons opnemen)."

16 / 29

17 / 29

19 / 29

20 / 29

24 / 29

25 / 29

26 / 29

27 / 29

28 / 29

29 / 29