GN Berg en Dal Heumen Mook

11 januari 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 januari 2019


Zagen en slepen op hakhoutdag in Mook en Middelaar

MOOK EN MIDDELAAR - Zaterdag 19 januari houdt IKL een hakhoutdag in de gemeente Mook en Middelaar. Deze hakhoutdag is bedoeld om de historische grens zichtbaar te maken en om meer licht te creëren voor soorten zoals de levendbarende hagedis.

De bomen worden uitsluitend gezaagd met handgereedschap, onder leiding van een ervaren instructeur van stichting IKL. De instructeur zorgt voor het gereedschap en geeft een (veiligheids)instructie waarbij tevens wordt uitgelegd wat er gezaagd mag worden. Er zijn ook nog enkele liggende stammen van een stormschade die geruimd dienen te worden. Een mooie zaagklus waarbij het vrijkomende hout onder de deelnemers verdeeld kan worden.

Deze hakhoutdag is niet alleen een gelegenheid om lekker actief buiten bezig te zijn maar ook om andere mensen te leren kennen en de houtvoorraad verder aan te vullen. De dag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Een eenvoudige lunch wordt verzorgd. "Wil je meedoen, geef je dan snel op aangezien er maar een beperkt aantal plekken vrij is. Hierbij geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Opgave doe je via www.buitenkrachtlimburg.nl of via een e-mail naar w.jansen@ikl-limburg.nl De deelnemers ontvangen voorafgaand op woensdag nog informatie over de plek waar we bij elkaar komen." Deze dag wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met de Gemeente Mook & Middelaar en IKL.

Nationale Tuinvogeltelling op 25, 26 en 27 januari We gaan weer tuinvogels tellen

European Robin (Erithacus rubecula) in Aosta valley, Italy. (foto: Alain Ghignone/AGAMI)

REGIO - Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Benieuwd hoe? Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl.

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling heb je een half uurtje de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Kopje koffie erbij en kijken maar. Door de resultaten door te geven help je bovendien Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in je tuin.

Vogels herkennen is makkelijker dan je denkt. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, met herkenningstips en geluid. Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van vogels helemaal appeltje eitje. Vul de kleur en de grootte in en Vogelbescherming vertelt je welke vogel je ziet.

Hoe werkt het ook alweer? De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op 26 en 27 januari 2018. Meedoen is simpel: 30 minuten lang noteer je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl of via de gratis app tuinvogels te downloaden via www.tuinvogeltelling.nl De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Honderd jaar Kapel Onder de Bogen

GROESBEEK - Kapel Onder de Bogen is in 2019 100 jaar het trotse hart van Park Dekkerswald. De kapel van 1919 is uitgegroeid tot een levendige multifunctionele ruimte, waar mensen welkom zijn voor voorstellingen, bijeenkomsten, vergaderingen en feestjes met nog veel plannen voor de toekomst.

Met elke verandering door de jaren heen is er met zorg aandacht gebleven voor de oorspronkelijke functie van de kapel. De schilderingen op de muren naar teksten uit Openbaringen en van het laatste avondmaal zijn 100 jaar lang de juweeltjes van de christelijke traditie. En nog altijd wordt twee keer in de maand, doorgaans op de tweede en de laatste zondag, het altaar opgebouwd en klaar gezet voor de zondagviering, meestal een woordcommuniedienst.

Feestelijkheden

Natuurlijk komt er een mooie feestdag, waarin stilgestaan wordt bij het verleden, het heden en de toekomst van de kapel. Natuurlijk staan we stil bij al die radertjes die gestroomlijnd in elkaar moeten vallen om de zondagsviering überhaupt mogelijk te maken. Maar we vieren bovenal de zondag. En we vieren die samen, vanaf 10.30 uur, met de bewoners van Park Dekkerswald, met de vrijwilligers, met de jongeren van de Coole Kerkclub en met iedereen die de zondag wil vieren in Kapel Onder de Bogen.

Openingsviering met de Coole kerkclub

Dat begint op zondag 13 januari met de openingsviering. Niet alleen samen vieren met de, veelal oudere, bewoners van Dekkerswald maar ook samen met de jongeren van de Coole Kerkclub uit Groesbeek. De jongeren zijn gastvrouw en gastheer. Ze halen mensen, die niet zelfstandig kunnen komen, op en brengen ze weer terug. Ze steken kaarsen en wierook aan. Ze gaan mee met het rondbrengen van de communie, Ze maken passende teksten en lezen die ook voor. Ze hebben jubileumkaarten gemaakt en delen die na afloop van de viering uit. Ze stralen, door wie ze zijn en wat ze komen doen, het dienstbaar zijn aan elkaar uit dat in de lezingen van de viering wordt belicht.

Poster

Er hangt in de week voorafgaand aan de viering een prachtige, zelfgemaakte, poster op verschillende plekken op Dekkerswald. In de kapel is er, voor de liefhebber en na de viering, een overzicht verkrijgbaar van de activiteiten 100 jaar, Kapel Onder de Bogen. De zondagsviering is openbaar. Na afloop is er koffie. Iedereen is welkom op 13 januari 10.30 uur.

Inzameling rommelmarkt voor fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Kaarten voor De Kèlsmiddag in Ooij

OOIJ – De leden van zanggroep De Kèls worden nog steeds met regelmaat gevraagd of er nog kaarten beschikbaar zijn voor De Kèlsmiddag in Dorpshuis De Sprong op zondag 13 januari.

Er zijn momenteel nog kaarten verkrijgbaar voor deze middag en zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van De Sprong. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon. De zaal van De Sprong is al om 13.00 uur open. De leden van De Kèls beginnen pas om 14.00 uur met hun optreden.

Nieuwjaarsconcert Breedeweg

BREEDEWEG - Fanfare Jubilate Deo viert in 2019 haar 70-jarige bestaan en dat zal met een aantal muzikale hoogtepunten in de dorpsgemeenschap worden gevierd. Het jaarlijkse nieuwjaarsconcert op 12 en 13 januari vormt de aftrap van het feestjaar.


Het concert staat in het teken van 70 jaar fanfaremuziek in Breedeweg. Op het programma staan muziekwerken die de afgelopen zeventig jaar op de muziekstandaard hebben gestaan en bepaalde herinneringen oproepen bij muzikanten. De bezoeker krijgt een gevarieerd programma voorgeschoteld waarin niet alleen teruggekeken wordt, maar ook alvast een voorproefje wordt gegeven van het eerstvolgende evenement van het jubileumjaar: De Gruusbekse Passion op 19 april in de kerk van de Breedeweg. Iedereen is welkom in De Sleutel op: 12 januari om 20.00 uur en 13 januari om 14.00 uur. De entree is gratis.

Studieavond met ds. Kees van Velzen in Groesbeek 'Ruth: Uw volk is mijn volk en Uw God is mijn God'

Kees van Velzen. (foto: Christenen voor Israël)

GROESBEEK - Op woensdag 16 januari is er in Groesbeek een studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Ruth: Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. De bijeenkomst vindt plaats in de Sterre, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.

Ruth: Uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. In deze studie zien we dat in een nagenoeg hopeloze situatie de belijdenis en het geloof van een Moabitische vrouw alles zal veranderen. Zij betuigt haar solidariteit met haar schoonmoeder, met het Joodse volk en spreekt haar geloof uit in de God van Israël. Waarom deed ze dat terwijl ze weduwe was, haar schoonmoeder haar zwaar ontmoedigde met haar mee terug te keren naar Israël en haar schoonzuster, die ook weduwe was, hen had verlaten?

Les voor ons: Geloven is niet alleen maar iets voor als het mooi weer is. Juist in de soms bizarre situaties van het leven is een vast geloof in de God van Israël, in de Here Jezus en het uitleven van de solidariteit met Zijn volk, nodig. Dat verandert zelfs de loop van de geschiedenis!

Ds. van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen en Lelystad. Hij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig voor Christenen voor Israël.

Eerste lustrum

open bridge-

kampioenschap

OOIJ – Voor de vijfde maal organiseren de drie bridgeclubs die de gemeente Berg en Dal rijk is een open kampioenswedstrijd op zaterdag 26 januari.

Aan deze bijzondere bridgedrive kan worden deelgenomen door alle leden van BC Hoog Laag, BC De Groebelton, BC Embecé en alle andere inwoners van de gemeente Berg en Dal die kunnen bridgen. De drive werd voor de eerste maal georganiseerd ter gelegenheid van de nieuwe gemeente Berg en Dal met als doelstelling de inwoners van de gemeente elkaar te laten ontmoeten.

Het aantal deelnemende paren liep vorig jaar op tot tegen de 100. Het accent van deze drive ligt niet op prestatie, maar op contact en gezelligheid. Voor het hoogst scorende paar heeft de gemeente Berg en Dal een wisseltrofee ter beschikking gesteld. De gastheer van dit jaar is BC Hoog Laag en wordt het kampioenschap gespeeld in dorpshuis De Sprong in Ooij. Het kampioenschap zal muzikaal worden omlijst door het eigen vrouwenkoor Harten Vrouwen, ditmaal aangevuld met een aantal heren.
Het kampioenschap wordt gehouden op zaterdag 26 januari om 13.30 uur. De zaal van De Sprong is om 13.00 uur al geopend zodat men zich kan aanmelden. De inschrijfkosten bedragen tien euro per paar, te voldoen bij aankomst in De Sprong.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 20 januari. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. J. Mol uit Gaanderen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Platform Kerk en Vluchteling Wijchen e.o.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Nieuwjaarsreceptie Germania

GROESBEEK - Het was op 1 januari een zeer gezellige nieuwjaarsreceptie bij de club van 'Noord'. De nieuwjaarswedstrijd tussen het team van het bestuur, aangevuld met gastspelers, en een team van spelers uit de jaren 'negentig' eindigde in een voorspelbaar gelijkspel.

Later in de middag werden de jubilarissen tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie gehuldigd door voorzitter Wim Benders die voor een ieder een persoonlijk woordje had met de bijbehorende onderscheiding en een bos bloemen voor de partner.

Zoals gebruikelijk werd daarna het 'oude' jaar en de voorspellingen voor het 'nieuwe' jaar op een gezellige wijze weer doorgenomen onder de muzikale klanken van dj Jo van Doorn.

Geen zaterdagavondmis meer in Cosmas en Damianuskerk

GROESBEEK - Het parochiebestuur en het pastoraal team hebben gezamenlijk besloten met ingang van 1 januari op de zaterdagavond geen avondmis om 19.00 uur meer te houden in de H.H. Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

De gezinsviering blijft wel op de zaterdagavond gehandhaafd. De reden voor het afschaffen van de zaterdagavondmis zijn de kosten voor het verwarmen van de kerk in de winterperiode en de steeds meer teruglopende bezoekersaantallen, vaak minder dan veertig mensen. De trouwe bezoekers van deze zaterdagavondmis kunnen naar de h. mis op dezelfde tijd, 19.00 uur, in de kapel van de Kloostertuin of de h. mis in De Meent op de zaterdagmiddag om 17.00 uur, waar men ook welkom is.

Protestantse gemeente Groesbeek

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 20 januari. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. J. Mol uit Gaanderen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Platform Kerk en Vluchteling Wijchen e.o.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

De Treffers huldigt jubilarissen

(foto: Jan Peters) Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Voorzitter Bert Janssen van De Treffers heeft zaterdagmiddag de handen vol gehad om alle jubilarissen die De Treffers al jarenlang trouw gebleven zijn te huldigen.

Van de dertig jubilarissen waren er zaterdagmiddag 26 aanwezig die allen persoonlijk werden toegesproken met lovende woorden. Ook ontvingen de jubilarissen een verenigingsspeld, alsmede een oorkonde en niet te vergeten een fraaie bos bloemen. De vier jubilarissen die wegens omstandigheden niet aanwezig konden zijn, zullen thuis met een bezoek worden vereerd worden. Wij mogen trots zijn op onze leden, liet Janssen weten, want zonder leden kan een vereniging niet voortbestaan.

Theo Kersten was liefst 75 jaar lid, terwijl Mat Peters, Piet Jacobs en Theo Rutten er al 70 jaar lidmaatschap op hadden zitten. Gerrit Wijnhoven, Rini van de Bergh, Wiel Janssen en Wim Nillesen zijn de vereniging al zestig jaar trouw gebleven en Henk Grim, Theo Jochoms, Frans Peters en Frans Langeveld zijn al een halve eeuw Trefferslid. Jos van Leur, Henk Heijen, Hem Wijers, Tonnie de Bruin, Patrick Janssen, Peter Jochoms, Jos van Doorn en Oscar Kokx zijn al veertig jaar verbonden aan De Treffers en Hans Michels, Antoine Janssen, Arno Hendriks, Rob Gebbink, Ad Peters, Theo Gerrits, Theo van Grinsven, Pieter Brouwers en Gerrit Kersten zijn al 25 jaar De Treffers trouw.

Na het officiële gedeelte barstte de nieuwjaarsinstuif bij De Treffers los. Iedereen die De Treffers een warm hart toedraagt, was van de partij zodat het clubhuis aan het Nijerf vol was, bomvol.

Parochie H.H. Cosmas en Damianus heeft nieuwe pastoraal werker

(foto: Parochie Groesbeek)

GROESBEEK - Sinds 1 december 2018 is Anneke van Veelen de nieuwe pastoraal werker in de parochie H.H. Cosmas en Damianus in het centrum van Groesbeek.

Anneke is woonachtig in Sint-Hubert en heeft twee dochters van 26- en 23 jaar, die op zichzelf wonen en nog studerende zijn. Anneke is in het westen van het land opgegroeid in een protestants gezin. Pas op latere leeftijd is zij door haar dochters in aanraking gekomen met het katholieke geloof. Zij werd erdoor geraakt en ging zich erin verdiepen. Uiteindelijk heeft Anneke op 37-jarige leeftijd het sacrament van het Vormsel ontvangen.

Haar gelovige interesse was zo groot, dat het uitmondde in een theologiestudie die zij in 2014 heeft afgerond. Vanaf haar kennismaking met de katholieke kerk is zij als vrijwilliger actief geweest in de thuisparochie en na haar theologische studie heeft zij de afgelopen jaren als pastoraal werker veel ervaring opgedaan in verschillende parochies in het bisdom.
Sinds 1 december 2018 is Anneke door het parochiebestuur aangesteld in de parochie Groesbeek. Anneke is blij met haar aanstelling in parochie H.H. Cosmas en Damianus, waar zij met haar kennis en ervaring samen met het pastoraal team en de parochianen, gestalte hoop te mogen geven aan -met name- het gezins- en familiepastoraat. Het is een uitdaging waar zij veel zin in heeft.

Koninklijke Onderscheiding voor Herman Haan uit Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Tijdens de zeer druk bezochte nieuwjaarsreceptie van voetbalvereniging VVLK in Leuth heeft Herman Haan (85) een vrijwilliger in hart en nieren een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen van burgemeester Slinkman van Berg en Dal.

Herman Haan is Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden. Herman kreeg deze onderscheiding omdat hij liefst vijftig jaar verzorger is bij voetbalvereniging VVLK. "Jij bent bij alle thuis wedstrijden en trainingen geweest. Helaas wegens gezondheidsreden loop je nu niet meer met zakken water het veld op, maar houdt nog alles in de gaten wat de conditie van de spelers betreft", aldus burgemeester Slinkman. "Daarnaast bent u vanaf 1957 vrijwilliger waarvan twintig jaar bestuurslid van ehbo-vereniging Sint-Remigius in Leuth, waar u in 2012 ere lid van bent geworden. Ook bij het Oranjecomité heeft u uw sterren verdiend, evenals bij muziekvereniging DES, waar u al 55 jaar lid van bent en inmiddels erelid van bent geworden." Toen burgemeester Slinkman bekend maakte dat Herman Haan Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden was, ontstond er een daverend applaus. Herman zelf was zeer verrast en emotioneel dat dit hen ten deel mocht vallen. Dat was nog niet alles: buiten stond muziekvereniging DES te wachten om Herman een serenade te brengen.

Grootste kerststal van Europa blijft

in Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - De grootste kerststal van Europa blijft naar alle waarschijnlijkheid in Museumpark Orientalis. Zij zal onderdeel gaan worden van de semipermanente expositie.

De twee eigenaren van de kerststal, Roel den Dulk en Fred van der Zwet, hebben met het museum een principe akkoord kunnen bereiken. De komende week valt het definitieve besluit.

Roel den Dulk en Fred van der Zwet hebben de kerststal in december voor de laatste keer opgebouwd als één van de hoogtepunten van Feest van Licht, het jaarlijkse lichtjesfestijn in Orientalis. De enorme kerststal staat uitgestald op een vloeroppervlakte van honderd vierkante meter en telt meer dan 1800 figuren. Het opbouwen – en later natuurlijk weer inpakken – van de kerststal is een gigantische klus en de twee eigenaren lieten weten dat het voor hen na twintig jaar wel welletjes was. "Wij zijn heel blij als het kerstdiorama in Orientalis kan blijven. Het is een superplek, waar het helemaal tot zijn recht komt", aldus Roel den Dulk.

Om de kerststal aan te kopen en te behouden is Orientalis medio december met een crowdfundingsactie gestart. Ook zijn bedrijven, fondsen en overheden benaderd. De stal past uitstekend bij de visie van het museum. Feest van Licht, dat op 6 januari wordt afgesloten, was voor Museumpark Orientalis dit jaar een enorm succes. Meer dan 32.500 mensen bezochten het festijn: een record.

Vooruitlopend op de aankoop van de kerststal is de afspraak gemaakt dat de kerststal nog tot 1 maart in de weekeinden te bewonderen zal zijn. Daarna gaat Orientalis bekijken op welke manier de grootste kerststal van Europa in de toekomst het best in het museumpark tot zijn recht komt."

Omroep Berg en Dal huldigt drie vrijwilligers

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - Voorzitter Jan Verbeet van Omroep Berg en Dal heeft vrijdagavond tijdens een nieuwjaarsborrel in De Mallemolen niet onder stoelen en banken geschoven dat hij een blijde en opgeluchte voorzitter is.

De toekomst voor Omroep Berg en Dal is voor vijf jaar verzekerd dankzij de gemeenteraad van Berg en Dal, zo liet hij weten. Er is veel gebeurd binnen de omroep maar dankzij dat alle vrijwilligers de schouders eronder gezet hebben, is Omroep Berg en Dal in goed vaarwater terecht gekomen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. "Wij zijn er van, met en voor alle inwoners van de gemeente Berg en Dal en wij zullen ons gezicht ook in de polder meer laten zien", aldus Verbeet. Verbeet maakte van deze gelegenheid gebruik om maar liefst drie vrijwilliger(ster)s van het eerste uur in het zonnetje te zetten te weten, allereerst Vera Driessen.


"Vera jij bent mede dankzij jouw broer Hans al vroeg in aanraking gekomen met het radio gebeuren, dat begon al bij de ziekenomroep Garo op Dekkerswald waar jij je sporen als presentatrice al hebt verdiend. Ook bij Omroep Groesbeek en later Omroep Berg en Dal heb jij in de loop der jaren diverse programma's gepresenteerd . Ook in het programma Focus liet jij je stem duidelijk horen. Wij kunnen je voor alle programma's benaderen en krijgen nooit nul op ons rekest. Ook het notuleren van vergaderingen gaat jou goed af. Daarom hebben wij veel waardering voor jouw werkzaamheden bij Omroep Berg en Dal en hopen er nog lang gebruik van te kunnen maken aldus Verbeet."


Twan Vissers
"Twan jij hebt je ook al 25 jaar ingezet voor Omroep Berg en Dal. Jij staat binnen de omroep bekend als de man met die mooie presentatie stem. Wij als omroep waren je bijna kwijt geraakt als presentator van een landelijk sportprogramma, maar gelukkig voor ons is dat op het nippertje niet door gegaan en hebben wij jou kunnen behouden. Jij bent ook de kwartiermaker geweest van Omroep Berg en Dal waarvoor wij jou veel dank verschuldigd zijn", aldus Verbeet.


Herman de Bruin
Herman jij bent in de afgelopen 25 jaar altijd een trouwe medewerker geweest van de omroep. Jij bent jouw carrière gestart als dj in café De Post als Guus Geluk. Later ben jij presentator geworden bij Omroep Groesbeek en later Omroep Berg en Dal. Niets was voor jou te veel; jij was letterlijk voor elk programma of evenement inzetbaar. Wij hebben nooit vergeefs een beroep op jou gedaan. Daarvoor onze dank", aldus Verbeet die zijn dank vergezeld liet gaan aan de drie jubilarissen met een oorkonde en een fraai boeket bloemen.


Afscheid
Als laatste nam voorzitter Verbeet afscheid van Leny en Frans van Best die wegens gezondheidsredenen na 21 jaar afscheid moeten nemen van Omroep Berg en Dal. "Jullie hebben samen met veel verve het programma Focus Senior gepresenteerd, dank daarvoor", aldus Verbeet.

Luisterlezing over klassieke compositie Beethovens 3de

GROESBEEK – Op zaterdagavond 19 januari vindt de eerste van de vier luisterlezingen over klassieke composities plaats in de Historische kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek.

Jeroen Swarte van de KlankZaak vertelt er in vier lezingen uitgebreid over; toegankelijk en diepgravend. Op 19 januari zal Jeroen Swarte een luisterlezing houden over Beethovens 3de. De Eroica heeft enorme betekenis; voor Beethoven zelf, voor de luisteraar en voor de muziekgeschiedenis. Maar wat had het met Beethovens toenemende doofheid te maken? En wat deed Napoleon in dat verhaal? De aanwezigen zullen het zaterdagavond 19 januari horen tijdens de luisterlezing van 19.30 tot 21.30 uur. De kerk is al om 19.00 uur open. De toegangsprijs bedraagt tien euro per persoon. Aanmelden voor het bijwonen van de luisterlezing wordt op prijs gesteld via jeroen@klankzaak.nl of 06 54674831.
De drie overige luisterlezingen worden gehouden op zaterdag 16 februari, zaterdag 16 maart en zaterdag 13 april.

Eindejaarstoernooi 't Luifeltje Kekerdom

(foto: Gerard Walvoort) Foto: Gerard Walvoort

KEKERDOM - Op donderdag 27 en vrijdag 28 december was het eindejaarstoernooi van B.V. t Luifeltje. Voor dit toernooi hadden zich 28 spelers aangemeld, onder wie ook veel jeugd.

Er werd gespeeld in twee poules van veertien spelers die twee wedstrijden mochten spelen. De nummers een en twee van de poules gingen door naar de kruisfinale.

In poule A was John Plass de winnaar en tweede werd Johan Bekhuis. In Poule B werd Jan Hubbers de winnaar gevolgd door Frank Daals. Jan Hubbers was in een spannende halve finale te sterk voor Johan Bekhuis. In de tweede halve finale was Frank Daals de winnaar tegen John Plass.
In de finale tussen Jan Hubbers en Frank Daals was Jan duidelijk de betere biljarter en zo werd de kampioen van vorig jaar onttroond.
De nummers een tot en metn vier kregen alle een vleespakket uitgereikt door de voorzitter. Daarna werd de avond afgesloten met een loterij gepresenteerd door Alwies. De biljartvereniging kan terug zien op een geslaagd toernooi.

Woning onbewoonbaar door vermoedelijk brandende kaarsen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – Woensdagavond is door voorbijgangers brand ontdekt in de woonkamer van een woning aan de Burgemeester Hermsenstraat in Millingen aan de Rijn.

Direct werd groot alarm geslagen: zowel brandweer, ambulance en politie gingen naar de plaats des onheils. De bewoonster van de woning bleek niet thuis te zijn, zodat de brandweer zich toegang heeft verschaft tot de woning. Binnen bleek de woonkamer in lichterlaaie te staan. Het interieur dat brandde, werd naar buiten gewerkt en het uur kon vrij snel worden gedoofd.

Naast de zware brandschade in de woonkamer, heeft het hele huis rook- en roetschade opgelopen en kan volgens een woordvoerder van de brandweer voorlopig niet bewoond worden. Volgens de brandweer is de brand ontstaan door onvoorzichtig omgaan met kaarsen, die vermoedelijk de brand hebben veroorzaakt. De bewoonster is om 20.30 uur vertrokken en om 20.50 uur is de brand ontdekt. Het heeft even geduurd voordat de politie de bewoonster kon bereiken. Toen deze later ter plaatse kwam, was ze bij het zien van de schade totaal verbijsterd. De brandweer heeft ook de naast gelegen woningen gecontroleerd op koolmonoxide. Die werd niet aangetroffen. Omdat de betreffende woning een huurwoning betreft is Waardwonen gewaarschuwd die ter plaatse kwam, evenals Salvage. De brand heeft voor de nodige bekijks gezorgd in Millingen.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Op zondag 13 januari organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-14.30 uur een themarondleiding over de Hongerwinter speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de hongerwinter in Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaat koffie en proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.26 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kan men ook worden teruggebracht naar de bushalte. Volwassenen betalen 12,50 euro, kinderen (7 - 17 jaar): 6,50 euro. Begeleiders en museumkaarthouders hebben gratis toegang. Hulphonden zijn toegestaan. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Donderdagavond bingo-avond

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen .

Expositie in gemeentehuis Malden

MALDEN - Kleine vondsten uit onze gemeente, archeologische getuigenissen van het leven. Veertig jaar verzamelen…

In het gemeentehuis te Malden is er een tentoonstelling te zien over unieke vondsten, zoals gespen, knopen, munten, regimentsknopen, stadsgewichtjes en zegeloodjes. Men vindt de vitrines met talrijke uitgestalde voorwerpen op de eerste verdieping van het gemeentehuis. Deze kleine tentoonstelling bestaat geheel uit vondsten die één van onze gemeenteleden over een periode van veertig jaar bij elkaar heeft verzameld. Alles is gevonden in de bodem in onze omgeving.

Al lang geleden liepen Romeinen en na hen Franken en bewoners uit de tijd van Karel de Grote (Karolingers) door onze streek. Het waren boeren op weg naar hun land of naar één van de markten. Handelaren gingen naar die markten toe om hun producten te verkopen of hun diensten aan te bieden. En net zoals wij verloren zij onderweg wel eens wat. Kledingspelden en muntjes zijn het meest verloren. Later, toen knopen bedacht werden, kwamen deze net zo goed wel eens los van de jas of broek. Maar ook kleine items, zoals gewichtjes om mee te wegen raakten zoek.

Er is in het verleden ook veel gevochten in ons gebied. De omgeving van de vier dorpen is vaak getuige geweest van het strijdtoneel. In het kasteel in Heumen huisde vanaf de middeleeuwen ridders. Door zijn mooie plek aan de doorwaadbare overgang over de Maas was het een belangrijk punt. Dat zagen de Spanjaarden en hun huurlingen in de 80-jarige oorlog ook in. Op en rond het kasteel werd hevig gevochten. In de velden er omheen werden meermaals grote legermachten gestationeerd. In de tweede helft van de 17e eeuw werden de stellingen rond Grave belangrijk. Later lagen er op verschillende plekken rondom Nijmegen Franse troepen gelegerd. De uitrustende en zich weer voor de strijd opladende soldaten en militairen hebben verschillende kleine getuigen in onze bodem achtergelaten. Het is allemaal op de grond gevallen en raakte verstopt in de bodem. Honderden en soms duizenden jaren nadat hun eigenaar het kwijtraakte komen ze nu weer terug in het daglicht. De tentoonstelling is samengesteld door leden van de werkgroep Archeologie onderdeel van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen.

Deelnemers kunst- & kitschroute Groesbeek gezocht

GROESBEEK - In het weekend van 25 en 26 mei wordt de derde kunst- & kitschroute gehouden. Mariëlle Poelen en Coby Poelen zijn de drijvende krachten achter dit evenement.

Het is een laagdrempelige expositie van amateur- en professionele kunstenaars die hun werk tentoonstellen in hun eigen omgeving. Op deze manier hopen zij de kunst in de brede zin onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Gewoon op de fiets, wandelend of met de auto erop uit om kunst te kijken en ervan te genieten. Iedereen die schildert, tekent, fotografeert, iets creëert met glas, hout, steen, papier, keramiek, stof, et ceera en dit graag eens aan anderen wil laten zien kan zich aanmelden om mee te doen. Voorwaarde is dat de expositie binnen Groesbeek is om de route niet al te groot te maken.

Iedereen, ook buiten Groesbeek kan meedoen. "Mocht je mee willen doen en je hebt geen eigen atelier of locatie, dan zoeken wij een ruimte voor je. Het uitgangspunt is om in een laagdrempelige sfeer kunstenaar en bezoeker bij elkaar te brengen. Heb je zin om mee te doen of heb je een leuke locatie die je ter beschikking zou willen stellen (denk aan een mooie schuur, overkapping, tuinhuis of tuin) meld je dan aan! Als je niet veel werk hebt kun je denken aan een duo-presentatie." Aanmelden voor 15 februari via het formulier op de website. Meer informatie staat op www.kunstenkitschroute.com of mail ervoor naar kunstenkitschroute@gmail.com.

Proefles Qi Gong voor 50 plussers

MILLINGEN - Maandag van 14.00-15.00 uur in het Kulturhus in Millingen aan de Rijn of op vrijdag van 13.00-14.00 uur in de gymzaal van Op de Heuvel kunt u de komende twee weken gratis meedoen met Qi Gong.

Qi gong betekent 'werken met energie'. Het bestaat uit eenvoudige bewegingen die vloeiend herhaald worden. Bij het uitvoeren van de oefeningen is er aandacht voor een juiste houding, een goede ademhaling en een goed voorstellingsvermogen zodat zowel geest als lichaam in balans komen en er energie opgebouwd wordt. Qi gong is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Qi gong is voor iedereen, dames en heren, toegankelijk. Wanneer er fysieke beperkingen zijn kunnen de oefeningen ook zittend uitgevoerd worden. Door de uitgebreide achtergrond van de docent binnen de Traditionele Chinece Geneeskunde worden de oefeningen aangepast aan individuele wensen, bijvoorbeeld de lichamelijke ongemakken.

Het beoefenen van Qi gong brengt je lichaam en geest in balans, het versterkt je immuunsysteem, bouwt je energie op en brengt je in het hier en nu. Deelnemers ervaren onder andere vermindering van stress, verlichting van RSI-klachten, minder hinder van hooikoorts en een verbeterde weerstand. Inlichtingen of opgeven www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel 06 13260571

Olieballentoernooi & vrijwilligersavond Switch'87

(foto: Ton van der Knijff) Ton van der Knijff

MILLINGEN - Zaterdag 29 december 2018 vond het Podotherapie Driessen Olieballlentoernooi plaats met een volle bezetting.

Er hadden zich 21 teams aangemeld waarvan één team teleurgesteld moest worden, want met vijf teams op vier velden zit het toernooi vol. De wedstrijden begonnen om 12.30 en waren tegen 17.30 uur uitgespeeld. Van de 20 teams hadden 17 teams hun inschrijfgeld in de vorm van een baksel met als thema Mis(s)baksel 2018 ingeleverd. Keuze genoeg om eens lekker te proeven, elk jaar zit er wel een kunststukje bij dat zo hoge ogen gooit bij Heel Holland Bakt. Een deskundige jury heeft zorgvuldig geproefd en besloten: nummer 1 viel met name op omdat deze er van buiten prachtig uitzag, maar van binnen was ingezakt en toch heerlijk van smaak was. De top drie van de mis(s)baksels is: De Sterretjes (Lara Blom), Sextet 1 (Demi Blom), Annies Angels.

Na de prijsuitreiking volgde het winterbuffet en om 20.00 uur de feestavond die geopend werd met een toespraak van scheidend voorzitter Jorrit van Eck. Er was een jubilaris: Jacqueline Bekker: 25 jaar lid, oud-secretaris en donateur van Switch '87. Helaas kon Jacqueline niet aanwezig zijn en zal zij op een ander tijdstip gehuldigd worden.

Vervolgens introduceerde Jorrit de nieuwe voorzitter van Switch '87, Ton van der Knijff die per 1 januari het stokje van hem zal overnemen. Rond 24.00 uur was de avond afgelopen. Met dank aan de sponsors Podotherapie Driessen, Slapen bij Ons Thuus, B&B In de Lavinde, Restaurant De Thornsche Molen, Sascha Janssen (Interim) Administratie en Slagerij & Catering Kees van der Velden.

Nieuwjaarsreceptie DVSG

Jubilarissen DVSG 2019. (foto: W. Verbeeten) w verbeeten

GROESBEEK - Zondag 6 januari hield DVSG nieuwjaarsreceptie. Voorafgaand aan deze receptie werd traditioneel de nieuwjaarswedstrijd gespeeld tegen oudgedienden uit het verleden.

Voorzitter Henk Janssen keek tijdens de receptie nog even terug op 2018 en vooruit naar 2019 waar hopelijk de nieuwbouwplannen een aanvang kunnen nemen. Daarna werd er stilgestaan bij de jubilarissen van dit jaar. Tim Schoenmakers, Bart de Bruin, Gerard Teunissen, Ton van Doorn, Nik van Doorn,Thom Jochoms, Kaj Eikholt, Peter Wijers, William Nillesen en Henk Schaap wegens hun 25-jarig lidmaatschap. Jos Peters en Ruben Haerkens voor hun 40-jarig lidmaatschap. Ben de Haan, Hennie Peters, Willie Elbers en Hans de Haan werden gehuldigd voor hun 50-jarig lidmaatschap. Tevens voor hun 60-jarig lidmaatschap werden Jan de Haan en Jos Giesbers in het zonnetje gezet. Een viertal jubilarissen kon deze middag helaas niet aanwezig zijn wegens andere verplichtingen elders.

Hierna was het de beurt aan de commissie van de afgelopen drie DVSG-ers om de nieuwe DVSG-er van het jaar bekend te maken. Hans Jochijms ging deze maal met die eer strijken. "We kunnen met ons allen terugkijken op een zeer geslaagde middag, waar het na het officiële gedeelte nog lang gezellig bleef."

Nieuwe wedstrijdkleding jeugdteam Groesbeeks Glorie

Sponsorfoto E-jeugd team Groesbeeks Glorie. (foto: Susan Mulders) Susan Mulders

GROESBEEK - Het E-jeugdteam van handbalvereniging Groesbeeks Glorie presenteerde zondag 6 januari tijdens de eerste wedstrijd van 2019 hun nieuwe wedstrijdkleding.

De wedstrijdkleding wordt gesponsord door praktijk fysiotherapie Boonstra & Mulders uit Groesbeek. Voorafgaande aan de thuiswedstrijd gingen de meiden samen met de teambegeleiders en sponsor Bert Mulders op de foto. De eerste wedstrijd werd voor een uitbundig thuispubliek gewonnen met 9-7. Mocht je vrijblijvend kennis willen maken met de handbalsport, kijk dan eens op www.groesbeeksglorie.nl en kom eens langs in sporthal Heuvelland bij handbalvereniging Groesbeeks Glorie.

Schoolinspectie te Groesbeek tijdens de Bataafse Republiek

Foto circa 1895, collectie G.G. Driessen (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Schoolinspectie te Groesbeek tijdens de Bataafse Republiek. 'Veel geachte Medebroeders! Donderdag 21 juni 1804 bezocht ik de School te Groesbeek. Ik vond daar, tot mijn groote verwondering, in eender afgelegen oord, op een Boeren Dorp, in het midden van den Zomer, eene School van 70 leerlingen. Er wier stil geleerd, meestal uit goede nieuwe boeken: doch de verdeeling van Leerlingen in Classen had hier geen plaats'. Aldus de inspecteur H.W. van Woelderen, die zijn verslag uitbracht tijdens een in november 1894 gehouden vergadering van Schoolbestuur over Gelderland. Bron: 'Bijdragen betrekkelijk den staat en de verbetering van het schoolwezen in het Bataafse Gemenebest'. (Aangereikt door Leo Zilessen)

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De betreffende school, tot 1855 de enige in Groesbeek, stond aan de Kerkstraat. Een oud gebouw dat in 1811 vervallen verklaard werd. In 1828 wordt er een nieuwe school gebouwd, die in 1874 vervangen wordt voor de school die op deze foto te zien is. Rechts van het midden, wit gebouw met drie zadeldaken.

Van bijzondere school naar openbare school, 1831

Zes jaar geleden werd verondersteld dat de dorpsschool van oudsher een openbare school is geweest. Uit geen van de geraadpleegde archiefstukken, teruggaande tot circa 1840, bleek het tegendeel. Tot in het gemeentearchief een op 12 september 1831 verstuurde brief werd aangetroffen, waaruit bleek dat er tot dan sprake is van een 'bijzondere' school, in dit geval een katholieke. In die brief van de 'Schoolopziener van het 6de district van Gelderland' aan de schout van Groesbeek Johan Jacob Laeijendecker, schrijft de genoemde ambtenaar: (…) Dat door het overlijden van J.W. Nas, zijne bijzondere school, de enige welke ik nog in de gemeente Groesbeek heb gekend, van zelve is vacant gekomen. Dat voorts teneinde ene openbare school op te richten, het welke mij toeschijnt Uw Edelachtbaar doel te wezen of ook, om enige schoolvacatures te vervullen. (…) zover de strekking van archiefstuk GA 241, dat duidelijk maakt dat de eerste plaatselijke school een 'bijzondere school' was. Een confessionele school, in dit geval een katholieke. Later werd de school formeel een openbare maar gezien de samenstelling van de bevolking met een katholiek karakter. Na de bouw in 1914 van een nieuwe school aan de Molenweg, kwam de oude leeg te staan. In 1924 verbouwd tot schoenfabriek en uiteindelijk in 1953 door brand verwoest. De school aan de Molenweg werd in 1924 formeel katholiek.

Carbidteam Ooij schiet het oude jaar weg

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Ook 2018 werd op oudejaarsmiddag weer door het Ooijse carbidteam de gebroeders Alwin en Tinus Vernooi, Hans Theunissen en Marcel Vink met het jaarlijkse carbidschieten het jaar uitgeknald achter de Speulplek aan de Ooijsegraaf.

Door de nieuwbouw was alleen de schietrichting veranderd. Het lukt hen nog steeds om deze door de het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) op de lijst geplaatste traditie voort te zetten. Hoewel de regels strenger worden, het team is vol vertrouwen en kijkt alweer uit naar december 2019. Zoals het bij een traditie hoort was er ook nu weer koffie, warme chocolademelk en oliebollen voor de bezoekers verzorgd door Hanny Vernooi en Yvonne Vink. De Speulplekvrijwilligers zorgden voor sfeervolle omgeving met vuurkorven en een tent. Burgemeester Slinkman had ook nog even tijd vrijgemaakt voor een bezoek aan het carbidteam.

Hardlopen voor beginners bij loopgroep Ooijpolder

OOIJ - Je goede voornemens meteen uitvoeren. Op maandag 7 januari is er bij Loopgroep Ooijpolder weer een beginnerscursus hardlopen gestart.

Wat is het heerlijk om je hardloopschoenen aan te trekken. Trainen vanuit huis in de buitenlucht. Daarna lekker douchen en je trakteren op een kopje koffie of thee. De cursus is geschikt voor iedereen, man, vrouw, jong, oud. Je begint met hardlopen of je komt terug na een blessure. De cursus duurt elf weken, met als doel vijf kilometer achtereen te kunnen hardlopen. Daarna kan je instromen in een van onze bestaande groepen.

Het einde van de cursus sluit aan bij de happening van Rondje Millingen op 24 maart. Misschien vind je het dan leuk om je eerste wedstrijd te lopen in onze mooie omgeving. Uiteraard is dit geen must. Recreatief lopen is ook heel leuk!

Info over de training: We starten als er zeven deelnemers zijn. Trainingstijden 19.30 – 20.30 uur. Start locatie: eerste training parkeerplaats Gelderse Poort. Trainster: Anne-Marie Wingels. Kosten: 40 euro (elf trainingen + deelname Rondje Millingen). Aanmelden of informatie bij: awingels@outlook.com.

Burgemeester Slinkman in videoboodschap: 'Wijkagenten moeten wijk in en niet op kantoor '

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft zich niet zoals voorgaande jaren zich op het spreekgestoelte gericht naar de aanwezigen, maar via een van tevoren opgenomen videoboodschap van Loraz Video Productie uit Millingen aan de Rijn.

Als het aan Slinkman ligt, dan moeten de wijkagenten meer de wijk in en niet -zoals nu het geval is- veel op kantoor zitten. Er zijn nog te veel criminele activiteiten in Berg en Dal, die een halt moeten worden toegeroepen. "Samen met de politie moeten wij allen samen een grote slag gaan slaan. Onlangs is er een grote hennepkwekerij ontdekt in het centrum van Groesbeek naast de Coop met alle gevaren van dien. Wij gaan inzetten op preventie. Van de brandweer kunt u van op aan.

Wat positief te noemen is, is de bouw van het nieuwe Bevrijdingsmuseum, waarmee een start is gemaakt; de miljoenen zijn binnen. Ook kunnen de toeristen met een beperking van hun vakantie gaan genieten in Groesbeek, waar onlangs hotel Hemelrijk aan de Wylerbaan is geopend. Het gasthuis Sint-Jan de Deo is geheel vernieuwd en is weer het kloppend hart van Millingen geworden. De laatste bouwkavel van de Bouwkamp in Ooij is vergeven en daar wordt momenteel druk gebouwd.

Ook zullen wij de zeilen bijzetten voor de versterking van het winkelcentrum in zowel Millingen als Beek. Ook glasvezel in het buitengebied is een noodzaak, alsmede de verduurzaming van huurwoningen. Ook woningen voor jongeren die nu nog naar elders moeten, omdat er voor hen geen woning beschikbaar is gaan we aanpakken", besloot Slinkman zijn videoboodschap en verscheen plotseling op het podium om met de volle Mallemolen – afgevaardigde verenigingen, politie , brandweer, ondernemers en burgers- te proosten op het nieuwe jaar. De Millingse ondernemersvereniging die ook hun nieuwjaarsborrel hadden in De Kastanje waren via een livestreamverbinding verbonden met De Mallemolen.

Beste lotenverkopers in het zonnetje gezet!

Iris, Yasmin en Froukje. (foto: Nadine Buil)

MILLINGEN - De Grote Clubactie 2018 is weer ten einde. Vele mini’s en aspiranten C van Switch hebben hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk loten voor de club te verkopen.

Een belangrijke actie voor de club, omdat er op deze manier weer extra inkomsten zijn voor de club. Gelukkig is hier naar tevredenheid gehoor aan gegeven en met ruim 700 verkochte loten mag dit met recht weer een succesvolle actie genoemd worden. Dit levert Switch een opbrengst van 1.682,30 euro op. Deze opbrengst wordt dit seizoen besteed aan het jeugdkamp in mei.

Voor de top 3 van de verkopers was er nog een verrassing. Zaterdag 5 januari werden ze voor de training in het zonnetje gezet en kregen ze alle drie door Arrianne, coördinator Grote Clubactie, een Switchshirt met naam overhandigd. 1. Yasmin Janssen met 73 loten; 2. Iris Marques met 41 loten; 3. Froukje van Alst met 39 loten.

Naast deze kanjers waren er nog zeven kinderen die 20 loten of meer hadden verkocht en zij kregen namens de Grote Clubactie de 20-loten voucher met kortingsbonnen. Voor alle mini’s was er na de training nog wat lekkers (voor de aspiranten op maandag!) als dank voor hun inzet.

H. Antonius Abtkerk Malden

Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Zaterdag 12 januari om 19.00 uur is er een Eucharistieviering met als celebrant H. van der Donk en zang door het Herenkoor.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Duidelijk behoefte aan Alzheimer Café in gemeente Berg en Dal

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Maandagavond is tijdens de eerste informatieavond van het Alzheimer Café in de gemeente Berg en Dal in Gasterij 't Groeske duidelijk geworden dat er wel degelijk behoefte aan een Alzheimer Café bestaat. De avond werd geopend door wethouder Irma van de Scheur die verbaasd was over zo'n grote opkomst.

Ook zij was van mening dat een Alzheimer Café geen overbodige luxe is.Vanaf begin 2018 heeft een lokale initiatiefgroep met ondersteuning van Maria Moons van de afdeling Nijmegen en Eric Dirkx voorzitter van de afdeling regio Nijmegen met uiteenlopende sociale, medische, bestuurlijke en (mantel)zorgende achtergronden voorbereidingen getroffen voor het starten van een Alzheimer Café in de gemeente Berg en Dal.

Maandagavond was het dan zover, liefst 95 stoelen die klaar stonden raakten allemaal gevuld. De spits werd op de eerste Alzheimer Café afgebeten door de gastspreker prof. dr. Raymond Koopmans, specialist in de ouderengeneeskunde met als thema 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'. Tijdens zijn betoog kon je een speld horen vallen, het was stil muisstil. In de pauze zorgde 'Woarum Nie' met trekzakken voor de muzikale noten, terwijl de aanwezigen met elkaar zaten na te praten over hetgeen prof. dr. Koopmans had verteld. Na de pauze konden door de aanwezigen vragen gesteld worden aan prof. Koopmans.

Christina ter Braak van Alzheimer Café Berg en Dal was een zichtbaar tevreden mens. "Wij hadden gehoopt op een grote opkomst en dat is uitgekomen, wij hebben het niet voor niets gedaan. er is duidelijk behoefte aan." Het is de bedoeling dat er tien maal per jaar een Alzheimer Café gehouden gaat worden. De eerstvolgende is op maandag 4 februari met als thema 'Wat is de rol van de huisarts', waarbij ook een huisarts aanwezig zal zijn.

Jan Linders Groesbeek krijgt nieuwe supermarkt manager

Foto: Jan Linders

Jan Linders Groesbeek krijgt nieuwe supermarkt manager

Foto: Jan Linders

GROESBEEK – De huidige supermarkt manager van Jan Linders aan de Spoorlaan in Groesbeek Bibi Timmers – Rutten ( 34 ) gaat Groesbeek verlaten. Bibi trad 17 jaar geleden in dienst bij Jan Linders als hulpkracht bij de afdeling vleeswaren / kaas. Zij heeft zich weten op te werken tot supermarkt manager - een kinderdroom van haar - en is 4,5 jaar geleden begonnen als manager in de supermarkt van Jan Linders in de voormalige vestiging aan de Burgemeester Ottenhoffstraat en heeft op 17 mei 2017 de nieuwe supermarkt van Jan Linders aan de Spoorlaan mogen openen. In de afgelopen 6 jaar ben ik echt van Groesbeek gaan houden laat Bibi weten. Naast de speciale band die ik heb opgebouwd met de in totaal 95 personeelsleden heb ik ook met de klanten een speciale band opgebouwd en dat zal ik beslist gaan missen daar is Bibi van overtuigd. Bibi wordt nu supermarkt manager van de supermarkt van Jan Linders in Gennep.
Bibi wordt op 28 januari opgevolgd door een Groesbeekse manager te weten Cor Peters, die ruim 25 jaar supermarkt manager is bij Jan Linders en is momenteel werkzaam in Grubbenvorst.

Beweegtuin Millingen open

MILLINGEN - Men kan weer terecht in de beweegtuin in Millingen aan de Rijn op sportpark De Hove.

De coaches van de beweegtuin zijn sinds woensdag 9 januari weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie of thee te drinken. Iedereen is welkom!

Nieuwjaarsinloop Kulturhus Beek

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - De Nieuwjaarsinloop op 5 januari van de drie samenwerkende organisaties KBO Beek, Zonnebloem en Beheerstichting Kulturhus was een wervelende middag.

Huisorkest De Spetters speelde als nooit tevoren en dat zorgde direct voor een topstemming. Na het kopje koffie of thee werd de dansvloer dan ook de plaats waar het zich afspeelde, de beste wensen werden overgebracht en er werd volop gezwierd; ook het lijndansen werd niet vergeten.

Aanwezigen uit bijna alle kernen van de gemeente genoten van deze gratis middag van de organisatoren, waar ook een consumptie en diverse hapjes werden geserveerd. Op deze middag werd dan ook weer echt duidelijk dat onze activiteiten, ter voorkoming van het isolement van senioren, nodig zijn en blijven, daar gaat men dan ook voor, ook in 2019.

Zoektocht naar namen van personeel meubelfabriek Rijnland

GROESBEEK - Tijdens een zoektocht naar oude foto's van mijn familie was ik laatst bij een nicht van mij op bezoek om wat meer te weten te komen over de familie Pouwels - Eshuis.

Zij liet mij toen meerdere foto's van de meubelfabriek Rijnland aan de Nieuweweg 21 te Groesbeek zien. (Afgebrand in 1973) Zij heeft er een historie van gemaakt met informatie uit diverse bronnen waaronder ook uit eigen collectie.

Met name foto's van 'dagjes uit' van het personeel onder andere naar Valkenburg in 1948. In de bijgevoegde foto ontbreken nog diverse namen van personeelsleden uit die tijd. Kan iemand mij de namen van het personeel die op de foto staan doorgeven.

Graag reactie naar: pasja.hem@gmail.com.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek worden op dinsdag 22 januari vanaf 19.00 uur brieven geschreven voor de maandelijkse schrijfacties van Amnesty International.

Er liggen voorbeeldbrieven klaar, iedereen is welkom om mee te schrijven. Vragen? Bel 024 3972786/3972362.

Hanneke van Stokkom (50) Plasmolen, buurtverbinder www.maasburen.nl "Ik doe mee. U/jij ook?"

Hanneke van Stokkom, buurtverbinder www.maasburen.nl (foto: Punkmedia Henk-Jan Winkeldermaat)

Tekst:

Gerie van der Land-Zijderveld

HEUMEN EN MOOK EN MIDDELAAR - “Sinds september 2017 wonen mijn man en ik in Plasmolen. In een fijne wijk met aardige buren. Al snel raakten we ingeburgerd en werden wij via buurtgenoten ook attent gemaakt op IkPas."

"Wij kenden de actie toen nog niet. Wij drinken door de week geen alcohol. Dat past niet bij onze leefstijl. Misschien dat daardoor de publiciteit rond de actie in voorgaande jaren langs ons is heengegaan? Mijn fijne en volle baan brengt mij naar veel plaatsen in Nederland. Vroeg op, veel kilometers maken en leuke gesprekken voeren met gemeentebestuurders en inwoners. Ook mijn man moet er vroeg uit en alert zijn. Daar past alcohol niet bij. Maar in het weekend, tijdens een lekker etentje of leuk (buurt)feestje, drink ik wel graag een wijntje. Gezellig!

Wij gaan voor de tweede keer meedoen. Die alcoholpauze vorig jaar is goed bevallen. Lekker duidelijk, 40 dagen niet nadenken over wel of niet drinken. Niet! Pauze. Dat geeft rust. Van harte nodig ik u uit om ook (weer) mee te doen.’ Fris in het glas en fris in het hoofd,’ zei burgemeester Willem Gradisen vorige week. Dat is echt zo weet ik uit ervaring. Doen? Meedoen?” (www.ikpas.nl)

Malderburch Centrum voor Welzijn Wonen en Zorg Malden en Stichting Gezondheidscentrum De Kroonsteen - De Vuursteen in Malden en gemeenten Heumen en Mook en Middelaar steunen de landelijke actie. IKPAS = 40 dagen zonder alcohol Gemeenten Heumen en Mook en Middelaar, start op Aswoensdag, 6 maart 2019.

Single Groesbeekse zanger Hans Weijers 'Zonder jou'

(foto: Piet Spanjers) Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK - Onlangs is een debuut cd-single verschenen van de Groesbeekse zanger Hans Weijers met als titel 'Zonder jou'.

Dit nummer staat ook op het onlangs verschenen cd-album 'Groesbeek ….. daar zit muziek in', waar twintig tracks van diverse artiesten uit het muzikale dorp op voorkomen. Het lied met een hoog kippenvelgehalte, geschreven en geproduceerd door Huub Arents, past uitstekend bij de stem van deze sympathieke zanger. Het is zijn eerste debuut single als solozanger. De opname heeft plaatsgevonden bij Geerling Media in Valkenburg waar ook Ben Cramer regelmatig opneemt.


Hans Weijers zit vanaf 1982 in de muziek. Hij speelde bij bekende orkesten als Display, Show Stars, Replay en tot 2017 bij het orkest Triple. Ook Hans koos ervoor om solo te gaan optreden. Hij weet met zijn prachtig stemgeluid het publiek tijdens zijn optredens als geen ander te vermaken. Naast zijn diverse prachtige ballads zing hij ook liedjes met een hoog feestgehalte.

Huldigingen Odio en SC Millingen

70 jaar: Gerhard Verduijn (foto: Emiel Hermsen en Hans Driessen)

MILLINGEN - In besloten kring en voorafgaand aan de gezamenlijke nieuwjaarsinstuif van Odio en SC Millingen was zaterdagavond 5 januari in het clubhuis op sportpark De Hove de huldiging van de jubilarissen van beide verenigingen door hun voorzitters, Annemieke Cronenberg en Alex ten Westeneind.


De jubilarissen werden gehuldigd door de voorzitter met bijbehorend speldje en een mooi boeket bloemen. Ook het bestuur feliciteert deze leden met hun jubileum en bedankt hen voor hun trouwe lidmaatschap en betrokkenheid en voor velen van hen ook voor de inzet als vrijwilliger binnen de club.

70 jaar: Gerhard Verduijn; 60 jaar: Theo Brouwer en Sjaak Janssen; Niek Heijmink was verhinderd; 50 jaar: Rob Menting, Peter Verheijen, Herman Heijmink, Alex Hanssen, Arnold Raats en Ben Burgers ()Hans Geutjes en Wim de Wijse waren verhinderd; 40 jaar: Henri Erinkveld, Sander Hock, Hans Bach, Sander Joosten, Coen Strijbos, Henk Buil en Richard Buil (John Romein en Wijnand Lastdrager waren verhinderd); 25 jaar: Tom Janssen, Luuk Janssen, Hein van de Wal, Ada Seegers- de Groot, Gijs Klein, Marcel Celissen, Bram Spann, Wouter de Wijse, Mark Janssen, Benjamin Geutjes, Frank Schmitjes, Wilco Nielen en Koen Janssen.

Na de huldigingen was de gezellige Nieuwjaarsinstuif, die muzikaal omlijst werd door Feestexpress.

Volle kerk voor fanfare en kerkkoor

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina en het kerkkoor Sint-Caecilia hebben maandagavond traditiegetrouw muzikaal afscheid genomen van 2018 in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

De oudejaarsviering werd om 18.30 uur voorgegaan door Pastoor Henk Janssen. Om 18.00 uur waren al afwisselend te horen fanfare Wilhelmina (onder leiding van Louis van de Waarsenburg) en het kerkkoor Sint-Caecilia (onder leiding van Eugène Ceulemans). Zowel de fanfare als het kerkkoor wisselden elkaar tijdens de dienst af. De kerken lopen in den lande leeg, maar zowel fanfare Wilhelmina als kerkkoor Sint Caecilia zorgde voor een volle kerk die met volle teugen heeft kunnen genieten. Het geluid dat de muzikanten van Wilhelmina produceerden in de akoestische kerk was adembenemend en bezorgde menigeen kippenvel.

Gemeente voert eindelijk motie PvdA-fractie uit

(foto: Joop Verstraaten)

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft eindelijk de door de PvdA-fractie ingediende (en aangenomen op 2 november 2017) motie 33 uitgevoerd.

In de motie werd verzocht om het fietspad Cranenburgsestraat / Kreuzfurth te asfalteren. De PvdA-fractie was van mening dat het fietspadennetwerk moest worden geoptimaliseerd, dat op de grens bij natuurkampeerterrein 'Het Smokkelpad 'op de Horst er een verhard fietspad en het betreffende fietspad momenteel een kuilenpad is.
De PvdA sprak uit dat het college deze ontbrekende verbinding tussen de Cranenburgsestraat en Kreuzfurth voor fietsers realiseert. Deze motie werd destijds aangenomen. Onlangs is de uitvoering van deze motie gerealiseerd en kunnen fietsers er dankbaar gebruik van maken.

Spontane flessenactie door fanfare

(foto: Jeugdbestuur fanfare Wilhelmina)

GROESBEEK – Het jeugdbestuur van fanfare Wilhelmina heeft het afgelopen weekend een spontane flessenactie gehouden, waarbij 22 jeugdleden de handen uit de mouwen hebben gestoken voor hun geliefde fanfare.

Ook het jeugdbestuur was met auto's actief om de flessen te kunnen herbergen. Maandag moesten de lege flessen worden ingeleverd op diverse adressen in Groesbeek maar ook Kranenburg moest worden aangedaan. Het resultaat was liefst 475 euro. Dat bedrag komt geheel ten goede voor de jeugd van fanfare Wilhelmina. Gezien het resultaat is een vervolg van de flessenactie niet ondenkbaar.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 20 januari 10.00 uur H. Mis m.m.v. Schola Cantorum

Misintenties: Hein Theunissen v.w verjaardag en echtg. Mien Theunissen en dochter Leida; Adriana Cornelia Wilhelmina de Groot en Johannes Theodorus Janssen; Overled. Ouders Sluis-Lamers, Theo, Henk en Sander;

                                                                                

ST. ANTONIUS BREEDEWEG.

Zondag 20 januari 09.30 uur. Eucharistieviering m.m.v. KK Horst-Sion-Breedeweg.

Misintentie : voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 23 januari 19.00 uur. Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

20 / 24

Gefeliciteerd opa van elk 90 jaar.
Theo Jolanda
Marco Karlijn
Edwin Dion
Susan Rick

Op 10 januari wordt deze kanjer al weer 42 jaar van harte gefeliciteerd en maak er een leuke dag van.

Pa en Ma Straatman

Lieve Lukas,
Voor de 10e keer.
Van harte proficiat, Kanjer!

Dikke kussen van Oma en Opa!

Het doet ons deugd,
Abraham begint aan zijn 2e jeugd!
Liefs van ons

Tim veel plezier op de basisschool,
wij gaan je missen.
Oma en opa poes.

Hoera onze kleinzoon
Jelle van Blitterswijk wordt op
14 januari 8 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd met een dikke kus van Opa Bart en Oma Wenda.

Lieve Ziven,
Van harte gefeliciteerd met het behalen
van jouw zwemdiploma B, je bent een kanjer!
Oma en Opa Helsdingen

Onze stoere vent al 4 jaar.
Eindelijk naar de Tichelaar!
Gefeliciteerd lieve Daan
Dikke kus Mama & Maik
Knuffel van Luuk

Deze jongeman wordt 11-01 alweer 25 jaar jong..!

gefeliciteerd heel veel liefs Bas en Sanne.

Dit "Baksje" ziet over 11 maanden Abraham.

Groesbeekse Boys huldigt leden

De jubilarissen van Groesbeekse Boys. (foto: Frank Ermers)

BREEDEWEG - Afgelopen zaterdag 5 januari werd de nieuwjaarsreceptie van Groesbeekse Boys georganiseerd. Leden en supporters kwamen naar sportpark Breedeweg om elkaar het beste toe te wensen.

Voorafgaand aan de receptie werd traditioneel een voetbalwedstrijd gespeeld. Twee seniorenteams welke in het verleden kampioen werden namen het tegen elkaar op en verdeelden met een 4-4 eindstand de buit.

Voorzitter Harm Hubers keek tijdens de receptie terug op 2018 en maakte de plannen voor aankomend jaar bekend. Daarna werd er stilgestaan bij de jubilarissen van dit jaar. Wilco Bons, Geert Derks, Bert Bruijsten, Rene de Bruin, Rob Janssen, Stan Janssen, Peter Krebbers en Jan Pouwels wegens hun 25 jaar lidmaatschap. Patrick van Tongeren, Edu Ermers en Rein Rutten die 40 jaar aan Groesbeekse Boys verbonden zijn. Hennie Janssen was aanwezig om zijn speld voor 50 jaar lidmaatschap in ontvangst te nemen. Jan Schoofs en Herman Derksen spanden de kroon met hun 70-jarig jubileum. Wegens diverse omstandigheden konden diverse jubilarissen helaas niet aanwezig zijn. Na deze plechtigheden werd het nieuwe jaar met muziek van DJ Mark op gezellige wijze ingeluid.

Foto's van de nieuwjaarsreceptie en voetbalwedstrijd zijn via www.groesbeekseboys.nl te zien.

Hoog bezoek op nieuwjaarsborrel buurtvereniging De Smorenhoek

(foto: Henk Burgers)

Tekst:

Buurtreporter Henk Burgers

(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)

BEEK - Nadat 's morgens door enkele mensen de tent was opgezet en de tafels voor de oliebollen en de vuurkorf in gereedheid was gebracht, konden om 16.00 uur de bewoners van De Smorenhoek elkander (voor zover nog niet gebeurd) elkander de beste wensen overbrengen.

Rond 16.30 uur begon voorzitter Jelbrich De Vries met haar terug en vooruitblik. Nadat Henk Burgers de aanwezigen toestemming had gevraagd foto's te mogen maken (wet privacy) blikte de voorzitter terug op het afgelopen jaar. Helaas moesten we in 2018 afscheid nemen van het openbaar vervoer uit Beek. Niet iedereen was hier blij mee alhoewel er ook bewoners waren die blij waren dan de bus verdwenen was uit Beek. Bij de gemeente kwamen de mobiliteitsplannen ter spaken om opnieuw aanpassingen te doen aan de Rijksstraatweg. "Heeft u ideeën meldt het aan de voorzitter, zodat we op tijd aan de bel kunnen trekken."

Voor het jaar 2019 kon de voorzitter meedelen dat de jaarvergadering op 30 januari zal worden gehouden bij Sous Les Eglises, omdat er in De Musschenberg geen vergaderingen meer zullen plaatsvinden. Henk Burgers deelde mee dat Het Gemeenteblad niet zal verdwijnen, maar dat de Gemeentepagina niet meer geplaatst zal worden. Vervolgens wenste de voorzitter de 50 aanwezige buurtbewoners een gelukkig en gezond 2019. Rond 17.00 uur werd de buurtvereniging verrast met een bezoek van prins Mark en zijn kabinet. Na nog een paar gezellige uurtjes kwam ook aan deze gezellige nieuwjaarsbijeenkomst weer een einde, en kunnen we ons weer toeleggen op een goed, gezellig en druk 2019. Natuurlijk weer veel dank aan Prins Mark en zijn kabinet voor het bezoek aan De Smorenhoek en alle mensen die ook deze middag weer tot een geslaagde middag hebben weten te maken.

Bingo Sionsheuvel

Bingo Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 15 januari is erbij de senioren weer een bingomiddag de aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De jackpot staat op 10 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

KBO Malden film

MALDEN - KBO Malden presenteert samen met de bioscoop Cine Twins op dinsdag 8 januari om 15.45 uur de filmvoorstelling The Mercy.

Adres Kerkplein 2 b 6581 A-C Malden. Graag van te voren reserveren via 024 6221346. Op vertoon van de KBO pas betaalt men 7 in plaats van 10.60 euro. Er is volop parkeergelegenheid. De volgende voorstelling is dinsdag 12 februari met de film Les Gardiennes.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 januari presenteert het werkcomité van Odio een bingo avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – In een woning aan Het Hemeltje in Groesbeek is vrijdag 28 december ingebroken.

Buurtbewoners hebben een donkere auto zien rijden met twee personen, die zich verdacht gedroegen en meermalen door de straten van de Breedeweg reden. De politie is ook op de hoogte gesteld van het verdachte duo en heeft extra patrouille gereden in Breedeweg, maar heeft de verdachte personen niet aangetroffen. Op welke wijze de inbrekers de woning zijn binnengekomen is niet bekend, evenals wat er uit de woning is ontvreemd.

Hét GemeenteNieuws: voor én door de lezers

REGIO - Soms wordt er bij de redactie de vraag neergelegd waarom er over bepaalde mooie evenementen of andere interessante gebeurtenissen in uw regio niks wordt gepubliceerd in Hét GemeenteNieuws. We leggen het u graag uit:

Met een klein team maken we een informatieve krant met regionaal nieuws, die geheel kosteloos bij u thuis wordt bezorgd. We werken niet met verslaggevers op locatie, dus om de krant te kunnen vullen met interessante berichten zijn we afhankelijk van wat onze lezers zelf insturen.

Zelf een bericht insturen gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Mocht u er niet helemaal uit komen belt u dan gerust even: 0481 464770. Wij helpen u graag verder, zodat ook úw bericht straks een mooie plaats in
Hét GemeenteNieuws krijgt!

Lezing over de grensoverschrijdende geschiedenis 'Kekerdom in de Duffelt'

KEKERDOM - Verhalen van boeren uit Kekerdom en de Duffelt inspireerden Marlynn van Alphen tot haar bachelor scriptie aan de Radboud Universiteit. Hierin liet zij zien hoe deze Nederduitse grensregio zich ontwikkeld heeft.

In deze lezing in De Waard van Kekerdom zal Marlynn de opbouw en uitkomsten van haar onderzoek delen met geïnteresseerden. Ze zal een beeld schetsen van de geschiedenis van Kekerdom en de Duffelt vanaf circa 600 na Christus, met speciale aandacht voor de beide wereldoorlogen, handelsrelaties en het waterschap. Deze onderwerpen worden door de verhalen van boeren in en rondom Kekerdom gepersonaliseerd en geïllustreerd met tekeningen van haar eigen hand. Daarnaast worden ze door gesprekken die zij met enkele (oud)medewerkers van ARK en het meetstation Lobith-Bimmen voerde verder verduidelijkt. Zonder de hulp van al deze mensen zou dit onderzoek niet mogelijk zijn geweest.

Iedereen die zich voor de Duffelt interesseert is dan ook welkom. De originele scriptie (Duitstalig) zal ter inzage beschikbaar zijn en er is ook de mogelijkheid om in te tekenen voor een gekochte uitgave, die bij voldoende interesse gedrukt zal worden.

De lezing zal op 20 januari vanaf 13:00 uur plaatsvinden in De Waard van Kekerdom. De lezing is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Achteraf is er tijd om nog even met elkaar na te praten.

Nieuwjaarshondenduik: 411,83 euro

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De veertiende editie van de nieuwjaarshondenduik in de Rijn bij Millingen aan de Rijn heeft minder deelnemende honden getrokken dan vorig jaar. Toen kwamen in totaal 47 honden met hun baasjes naar De Gelderse Poort en nu waren het er 27 afkomstig uit de hele regio.

De reden hiervan is vermoedelijk het miezerige weer. Maar de pret was er niet minder om. De gasten werden met hun viervoeters ontvangen door Erika Schmidt en Willie Claus, de uitbaters van De Gelderse Poort en initiatiefnemers van de nieuwjaarshondenduik. Veertien jaar geleden hadden zij zelf nog twee honden vandaar het initiatief om iets te organiseren voor de honden wat gekoppeld is aan een goed doel en dat was en is nog steeds Dieren Ambulance Nijmegen e.o.

Even voor 12.00 uur waren er toch 27 honden van groot tot klein (Bernards tot teckels) om aan de duik in de Rijn te beginnen. Klokslag 12.00 liep het gezelschap naar beneden waar de honden werden losgelaten en de Rijn verkozen om met elkaar te spelen. Na de nieuwjaarsduik kregen alle deelnemende honden een medaille, terwijl in De Gelderse Poort het een verwennerij was voor de honden (botjes en brokjes van groot tot klein), terwijl er voor de baasjes erwten– en goulashsoep, broodjes worst en koffie / thee klaar stond om gratis te nuttigen.

Wel werd een kleine bijdrage gevraagd voor Dieren Ambulance Nijmegen e.o. Dat leverde een bedrag op van 411,83 euro. Tegelijkertijd werd er afscheid genomen van Talysha van Maasdijk die tien jaar de rots in de branding was van De Gelderse Poort. Zij had zich opgewerkt van de afwas naar de bediening en dat deed ze met verve, volgens Willie Claus.

Geslaagd voetbalclinic in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - 32 enthousiaste kinderen van 4 tot 12 jaar hebben woensdag morgen 2 januari van 10.00 tot 12.30 uur met volle teugen kunnen genieten van een voetbalclinic in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

Dankzij de inzet van Imke,Mike, Tim, Daan Arts en Daan Driessen van SCM is het weer een groot succes geworden. Er werden diverse spelen afgewerkt zoals Chinees voetbal, penalty schieten, stoelendans en pionnenvoetbal. Het geheel werd afgesloten met een voetbaltoernooi onder de deelnemers.

Zalmpodium presenteert 'Snoeks'

MILLINGEN - 'Skoeks' is een Westervoortse band. En al een heel aardig tijdje. Dit jaar (november) spelen zij reeds vijftien jaar met elkaar.

Zij maken gezellige muziek die een beetje een mix is van 'Rowwen Heze', Gerard van Maasakkers, Daniel Lohues en Lieven Tavernier. De liedjes gaan over allerlei onderwerpen uit het dagelijkse leven zoals trouw, vriendschap, liefde en verlangen. Dit alles soms in een eigen bewerking, soms als cover en eerbetoon aan het Nederlandstalige- of streektaallied.

De band bestaat uit: Dennis de Rooij(drums, accordeon), Willem Jan Schuurman(basgitaar, accordeon) Gerry van der Sterren( gitaar, basgitaar) en Bert Stienissen( gitaar). In februari 2016 hebben wij al eens kunnen genieten van hun muzikale kunstwerkjes. Daarom zijn wij blij dat ze nog eens naar Millingen wilden komen. Daar zullen we zeker menigeen weer een plezier mee doen.

Wij nodigen iedereen van harte uit om samen met 'Skoeks' het nieuwe jaar in te gaan. Kom op tijd…want vol, is vol..zei de pastoor! De entree is zoals gewoonlijk gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop voor een vrijwillige bijdrage rondgaan.

Het optreden is zondag 20 januari om 14.00 uur in het kerkje Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn,

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer: 'Meer respect voor elkaar'

Heumensoord. (foto: Martin van Lokven)

REGIO - Recreanten en gebruikers van de natuurterreinen in het Rijk van Nijmegen ervaren regelmatig overlast van elkaar.

Boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten vertelt: "Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer nemen de klachten serieus en waar mogelijk ondernemen ze stappen om de verschillende gebruikers minder hinder van elkaar te laten ervaren en daarmee bij te dragen aan een positieve beleving van het gebied."

"Een van de zaken die aangepakt worden is dat we in het komende jaar de mountainbikeroute gaan verleggen", vult boswachter Lydie van Santen van Staatsbosbeheer aan. "Samen met de MTB clubs wordt voor deze doelgroep een nieuwe routenetwerk aangelegd. Daarnaast is in 2018 de gezamenlijke uitgave van een honden-los-loop-folder uitgebracht en kunnen we ook beter vertellen waar de honden wel en niet aan de lijn hoeven".

Ook de wandelaar gaat niets te kort komen. In 2019 wordt een eerste begin gemaakt met het wandelknooppuntensysteem in de gemeente Mook en Middelaar. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan kijken of het mogelijk is de uitgezette paaltjes wandelingen van de gebieden op elkaar aan te laten sluiten. De wandelaar kan zo kiezen tussen een wandeling van vijf kilometer, maar kan naar keuze de wandeling verlengen.

De wandelroutes zijn terugvinden via de websites van de beide natuurorganisaties; www.natuurmonumenten.nl: en www.staatsbosbeheer.nl. Folders over de verschillende natuurgebieden, de hondenfolder of de ontwikkelingen in de gebieden zijn verkrijgbaar bij VVV's, in de regio, enkele horecagelegenheden en bij landwinkel De Mookerheide.

VVLK huldigt elf trouwe leden

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Leuthse voetbalvereniging VVLK op sportpark De Duffelt was het zondagmiddag een behoorlijke drukte.

Traditiegetrouw werd de nieuwjaarswedstrijd gespeeld tussen de twee voormalige A-junioren teams en het eerste gecombineerde A-team van SVO/VVLK, dat leverde een mooie pot op maar geen winnaar. Daarna sprak voorzitter Geert Keukens de VVLK aanhang toe. In zijn toespraak was ook duidelijk een noodkreet te beluisteren, doordat er steeds minder vrijwilligers zijn voor steeds meer taken. Ook het ledenaantal loopt terug, de kosten nemen toe en de inkomsten nemen af. Het bestuur stelt plannen en acties in het vooruitzicht en hoopt daarbij dringend op hulp van de leden en de ouders van de jeugdleden om de helpende hand te bieden.

Vervolgens kreeg Herman Haan van burgemeester Slinkman een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt, waarna Geert Keukens elf leden in het zonnetje zette voor hun trouwe lidmaatschap van de vereniging te weten: 25 jaar: Dennis Dengerink, Roy Langens en Frank Hoenselaar. 40 jaar: Maarten Rutten, Willy Seegers, Gery Keukens, Harm Brugman, Oscar Campschreur en Ronnie Verheijen; 50 jaar: Wim Arts; 60 jaar: Eef Sack
Na het officiële gedeelte werd er feest gevierd in de bomvolle kantine van VVLK met muziek van de huis-dj Theo van Blitz.