niet de juiste De Liemers

17 augustus 2018

niet de juiste De Liemers 17 augustus 2018


Een gebed van de vendeliers Kerkdorp Loo maakt zich op voor vier dagen kermis

Esmee van Rheede en Leon Peters zijn er als vendeliers van schutterij Willem Tell helemaal klaar voor. Foto: Sjoerd Geurts

LOO - Ze kijken er naar uit. Esmee van Rheede (19) en Leon Peters (17) uit Loo draaien sinds kort hun vendels bij de 'grote' vendeliers van schutterij Willem Tell. De komende dagen mogen ze aan de bak.

Loo viert dit weekeinde namelijk vier dagen kermis. Een echt dorpsfeest, zo laten de jonge vendeliers weten. "Wij gaan al naar de kermis zolang ik het kan herinneren", vertelt Esmee. "Het hele dorp viert dan feest en dat is ontzettend gezellig."
Leon knikt bevestigend. "Het is een feest dat we samen met onze families vieren. Iedereen kijkt er naar uit."
Zowel Leon als Esmee vendelt al zo'n tien jaar. Nog niet zo lang geleden ontvingen ze de pet en het jasje en traden ze definitief toe tot de seniorenafdeling. Esmee: "Ik heb op school ooit een spreekbeurt gehouden over vendelen. Je maakt mooie, sierlijke bewegingen met je vendel. De vendels vertellen een gebed. Heel mooi."
Of het moeilijk is? "Valt wel mee", zegt Leon. "Als je maar goed oefent en dat doen we vanaf de carnaval regelmatig. Maar ook ik heb wel eens een paaltje geraakt of net een auto gemist, haha."

Programma

Loose kermis begint zaterdagavond met de eerste feestavond. Zondag gaat het feest na de schuttersmis en processie weer verder tot en met dinsdagavond. Hoogtepunt is het koningschieten op maandag 20 augustus. De grote vraag is wie het koningspaar Hans en Karin Willemsen gaat opvolgen.

Er gebeurt veel in de Liemers. Soms dingen waarvan je normaal gesproken niet echt iets van mee zou krijgen. Maar als redacteur van De Liemers Helemaal Goed Courant wél. Neem als voorbeeld de opening van de weggeefkast in Meulenvelden of een uitreiking van een boek. Je komt op meer plekken dan je had gedacht. Zo zit je naast de wethouder en zo zit je bij de burgemeester aan tafel.

Wanneer je ergens heen gaat, weet je nooit waar je terecht komt. Soms zijn het plekken waar je niet eerder bent geweest of niet eens van gehoord hebt. Terwijl het zich allemaal in de buurt afspeelt, omdat we schrijven over de Liemers.

Je gaat met andere ogen naar dingen kijken en je gaat je steeds meer dingen afvragen naarmate mensen antwoorden op je vraag. Soms leer je zelfs van de mensen de jij interviewt. Dan vertellen ze iets waar je zelf nog niet aan had gedacht. Het leuke is dat je daar verder op in kan gaan. Het improviseren is een uitdaging. Omdat je vragen stelt die je niet hebt voorbereid.

Als laatste schrijf je het artikel zelf. Niet heel moeilijk zou je zeggen, je hebt alle antwoorden al en diegene heeft zojuist het hele artikel aan je verteld, je moet het alleen even typen. De uitdaging is dan om het zó te typen dat mensen het leuk en interessant vinden om het stukje te lezen. Anders heb je er nog niks aan.

Het grootste gedeelte van de krant wordt geschreven door leerlingen van Havo 4 en 5 en VWO 5 en 6. Zelf ga ik nu naar studeren, maar ik heb ervoor gekozen om te blijven schrijven voor deze krant. Omdat het leuk én leerzaam is.

Maaike Hageman

Fotoactie DLHG blijkt een schot in de roos

LIEMERS - Het begon als een aardigheidje. Maar de fotoactie van De Liemers Helemaal Goed (DLHG) op Facebook blijkt een schot in de roos. In een paar maanden tijd zijn er honderden foto's opgestuurd. De mooiste worden ook inderdaad gepubliceerd.

De projectgroep van De Liemers Helemaal Goed wil deze regio nog nadrukkelijker op de kaart zetten brengen en laten zien hoe mooi de Liemers is. De Facebookpagina (@regiodeliemers), waarop het nieuws van DLHG is te volgen, heeft al bijna 5.000 volgers. Een oproepje om mooie Liemerse foto's bleek enkele maanden geleden een voltreffer. Al maandenlang komen er dagelijks prachtige foto's binnen van mensen die van hun regio genieten, een foto maken van een mooi tafereel en hopen dat hun foto een plekje krijgt op de Facebookpagina van De Liemers Helemaal Goed.
"Wij zijn verrast door het succes van deze actie", zegt Pablo van Dick, van de projectgroep De Liemers Helemaal Goed. "We krijgen prachtige foto's binnen vanuit de hele Liemers. Van de mooie natuur, prachtige uiterwaarden tot de recreatiegebieden. De foto's, die massaal worden bekeken, bewijzen dat veel mensen uit deze regio iets hebben met de Liemers en dat ze genieten van hun eigen omgeving."

Ook deelnemen?

Regelmatig beloont De Liemers Helemaal Goed mooie inzendingen met een geldprijs van 25 euro. Mensen die mooie foto's hebben, kunnen deze sturen naar email: info@deliemershelemaalgoed.nl. De Facebookpagina is te vinden via @regiodeliemers.

Montferland verruimt regels voor zonnepanelen in buitengebied

MONTFERLAND – De gemeente Montferland wil de regels voor het plaatsen van zonnepanelen in het buitengebied verruimen.

Als de raad in september instemt met het voorstel, kunnen particulieren straks zonnepanelen voor eigen gebruik op agrarisch terrein plaatsen.

Montferland wil in 2030 energieneutraal zijn. Hoe, dat is de grote vraag. "Met alleen grootschalige zonneparken en windmolens gaan we dat niet redden, daar hebben we ook kleine initiatieven voor nodig", stelt wethouder Walter Gerritsen. Het huidige bestemmingsplan buitengebied voorziet niet in het plaatsen van zonnepanelen op een agrarisch terrein. Een nieuw facetbestemmingsplan moet daar verandering in brengen. Gerritsen: "We hebben in de afgelopen tijd meerdere aanvragen gekregen om zonnepanelen buiten het bouwblok te plaatsen omdat daar op het dak en bouwblok geen plek voor was. We moesten altijd 'nee' verkopen. Straks niet meer." Hij beseft wel dat deze wijziging slechts een druppel op de gloeiende plaat is. "Maar daar gaat het niet alleen om. Ook de mindset is belangrijk. Mensen met zonnepanelen zijn zich bewust van duurzaamheid. Vaak gaan zij nog meer energiebesparende maatregelen nemen. Dat moet je als gemeente faciliteren."

Door onze redactie

Voorstel- en activiteitendag

bij SC Westervoort

Door onze redactie

Van heinde en ver kwamen liefhebbers afgelopen weekend naar het Spikker Country & Western festival van Muziekstad Zevenaar. Willem Schepers uit Zevenaar speelde een heuse thuiswedstrijd. Voor een foto-impressie zie pagina 5. Foto: Eva Peters

SC Rijnland viert honderd jaar

voetbal in Lobith

Door onze redactie

Kadedagen: drie dagen

feest in Tolkamer

2 / 8

NR. 177 | 17 AUGUSTUS 2018

Bloedmaan mooi te zien boven de Breuly Sterrenwacht Corona Borealis maakt feestje van maansverduistering

Hoog aan de hemel: de bloedmaan. Foto: Jan Adelaar

ZEVENAAR - De zomer van 2018 staat niet alleen bekend vanwege de lange periode van zomers weer, maar ook vanwege de langste maansverduistering van deze eeuw. Deze was te zien op vrijdag 27 juli. Corona Borealis, de sterrenwacht aan de oever van de Breuly in Zevenaar, maakte er een feestje van.

Voordat de maansverduistering begon, gaf Ko Bakker een lezing met de titel 'Maangeheimen'. Tijdens deze zeer drukbezochte lezing vertelde hij achtergrondinformatie over de maan en hoe een maansverduistering ontstaat. "Een maansverduistering ontstaat als een volle maan door de kegelschaduw van de zon trekt. Daardoor schijnt er geen zonlicht meer direct op de maan. Omdat de dampkring rondom de aarde rond is, worden de rode lichtstralen wel afgebogen richting de maan. Daardoor krijgt de maan tijdens een maansverduistering een rode kleur. Om die reden wordt de maan tijdens een maansverduistering ook wel en bloedmaan genoemd."

Ruimtestation ISS

Niet alleen de verduisterde maan, maar ook Mars, Saturnus, Jupiter waren die avond te zien. En als bonus ruimtestation ISS. Helaas was de verduistering niet overal in Nederland goed te zien. Op veel plekken was er te veel bewolking, waardoor de roodgekleurde maan niet of maar heel vaag zichtbaar was. Niet in Zevenaar, waar veel mensen naar de maansverduistering kwamen kijken. Op het strand van de Breuly, waar ook het verenigingsgebouw van Corona Borealis staat, was het ontzettend druk. Ook waren er mensen die vanaf de dijk keken. Veel mensen hadden een verrekijker meegenomen, om de maan en andere planeten nog beter te kunnen zien. Toen de maan om 22.18 uur boven de bomen uitkwam, was hij eerst slechts vaag te zien. Een tijdje later werd hij steeds zichtbaarder. Om 22.45 uur kwam de planeet Mars in beeld. Het was meteen duidelijk waarom Mars altijd de rode planeet wordt genoemd. De rode kleur van Mars was haast nog feller dan de kleur van de maan. Een aantal bezoekers maakte mooie foto's van de verduistering. Ook konden de bezoekers door een telescoop de maan, Mars, Saturnus en Jupiter bekijken. Jupiter zag eruit als een mooie, heldere ster, dat kwam door het zonlicht. De secretaris van de sterrenwacht, Tom Hilkes, vertelde wat over een telescopen van Corona Borealis. "De sterrenwacht heeft twee telescopen. Een van de telescopen is bedoeld om zelf doorheen te kijken. Deze telescoop is ook de grootste van Gelderland. De andere wordt aangestuurd door een computer. In die telescoop zit een camera, waarmee foto's en video's van de lucht worden gemaakt. Daardoor kunnen allerlei beelden van het heelal worden vastgelegd." De bezoekers vonden de maansverduistering erg mooi. "Bijzonder en spectaculair", aldus de één van hen.

Heeft u de maansverduistering gemist? Op 21 januari 2019 is er weer een totale maansverduistering die in Nederland zichtbaar is. Wie niet zo lang kan wachten; er zijn vaak leuke activiteiten bij de sterrenwacht. Deze staan op www.coronaborealis.nl

Voorsteldag en sponsorloop bij SC Westervoort Sportclub gaat voor hechtere banden en geld voor onderzoek naar kinder-MS

Harry Wanders en Jan Koers en stellen zich voor. Foto: Rahma Maqboul

WESTERVOORT – Elkaar beter leren kennen, dat willen Harry Wanders en Jan Koers binnen Sportclub Westervoort bereiken. Daarom hebben zij op 26 augustus een activiteiten- en voorsteldag gepland, die gepaard gaat met een sponsorloop. Het ingezamelde geld gaat naar de stichting DreaMS om het onderzoek naar kinder-MS te ondersteunen.

Al 52 jaar lang is de 65-jarige Harry Wanders lid van de club, hij heeft er gevoetbald en ook is hij al sinds 1968 vrijwilliger. De 69-jarige Jan Koers, mede-initiatiefnemer van de voorstel- en activiteitendag, is ook betrokken bij de sportclub. Zelf heeft hij er niet gevoetbald, maar hij is eindredacteur van het clubblad en secretaris van de businessclub van de sportclub.

Beide heren hebben samen met andere vrijwilligers een commissie gevormd, die voor de tweede keer de voorstel- en activiteitendag organiseert. "Vorig jaar hebben we de voorbereiding op te korte termijn gedaan, daarom liep alles niet vlekkeloos, hoewel de reacties zeer positief waren. Die verbeterpunten hebben we dit jaar meegenomen in de voorbereidingen, die vroeg begonnen, in januari", aldus Jan Koers.

Leer de ander kennen

Sportclub Westervoort heeft veel teams en daarom wordt het bestuur van de sportclub ondersteund door veel commissies die allemaal hun eigen taken hebben. Door de grote hoeveelheid betrokkenen kent lang niet iedereen elkaar meer, zo merkte ook Harry Wanders. "Ik kwam aan bij de sportclub en een andere vrijwilliger vroeg mij of ze me ergens mee kon helpen, ze wist niet dat ik ook een vrijwilliger ben. Best raar eigenlijk." Tijdens de voorstel- en activiteitendag is het de bedoeling dat bestuursleden, barvrijwilligers, commissieleden, enzovoort, in gemengde groepen het gesprek met elkaar aangaan.

Hierdoor zullen ze elkaar beter leren kennen en weet iedereen wat de functie is van de persoon waarmee men zojuist heeft gesproken. Na de eerste editie vorig jaar kwam er veel positieve feedback, de verbeterpunten heeft de organisatiecommissie stevig aangepakt. Dit soort dagen worden niet door andere clubs georganiseerd, SC Westervoort onderscheidt zich er echt mee van andere clubs.

Inzamelingsactie stichting DreaMS

Elk jaar organiseert de sportclub een sponsorloop om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar is de 14-jarige jeugdspeelster Romy Gal de aanleiding voor het goede doel. Bij haar is kinder-MS vastgesteld. Kinder-MS kenmerkt zich doordat functies in de hersenen en ruggenmerg tijdelijk of blijvend uitvallen. De ouders van Romy, Patrick en Bianca Gal, richtten stichting DreaMS op. De opbrengst van de sponsorloop schenkt de stichting aan het Erasmus MC (Stichting ProudKids) om nader onderzoek naar kinder-MS te ondersteunen. Op zondag 26 augustus is iedereen vanaf 11.00 uur welkom tijdens de voorstel- en activiteitendag bij SC Westervoort op sportpark Naederhuyse.

Linda Ruijs

Rahma Maqboul

World's Best News: verdwijning rabiës

Honden worden ingeënt en dat zorgt voor verbazingwekkende resultaten.

In Afrika worden de eigenaars van honden vaak opgeroepen om hun dieren te laten vaccineren. Zo willen ze hondsdolheid voorkomen. De dieren voelen niet veel van de vaccinaties, terwijl ze veel effect hebben. Eenmaal ingeënt zal een hond nooit meer rabiës ontwikkelen. Het doel van de inentingen is een wereld zonder rabiës.

Rabiës kan niet alleen worden overgebracht door honden, maar ook door vleermuizen, apen en katten. Toch zijn het in bijna alle gevallen honden die het virus overdragen op de mens. Dolle honden zijn meestal agressief en bijten snel. Wanneer je een rabiës-besmetting hebt, sterf je daar aan. Vorig jaar overleden er over de hele wereld 58.000 mensen aan de besmetting.

Toen er nog geen geschikte injectie was om rabiës te laten verdwijnen, gebeurde bestrijding anders. Op dat moment was de enige oplossing om zwerfhonden te doden en huishonden te muilkorven. Dit gebeurt nog steeds in ontwikkelingslanden.

In de vorige eeuw is rabiës in Nederland al verdwenen. België en Duitsland werden in 2008 vrij verklaard van de besmetting. Zo is heel Europa zo goed als rabiësvrij geworden. Nu wordt hondsdolheid dus wereldwijd bestreden. Honden worden ingeënt en dat zorgt voor verbazingwekkende resultaten. Bangladesh begon in 2010 met gratis inenten van honden. Ook behandelen ze daar mensen die gebeten zijn door een hond.

Om deze redenen drong het sterfaantal door hondsdolheid binnen drie jaar terug met vijftig procent. Het aantal doden door rabiës in Latijns-Amerika is sinds 1980, met zelfs meer dan 95 procent, gedaald. De vaccinatiecampagnes worden nog verder opgevoerd. Het doel is dat over tien jaar meer dan 70 procent van alle honden gevaccineerd is. Een aantal VN-organisaties denkt voor 2030 rabiës voorgoed te laten verdwijnen.

Luchtaanval bij Duiven

Uit "Ik herinner me ... persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Duiven, Groessen en Loo."

Na de landingen van de Geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 en de doorbraak door de Duitse omsingeling, rukten de Geallieerden in augustus snel op in Frankrijk. Grote delen van België werden bevrijd en ze naderden de Nederlandse grens. Onder de Duitsers en NSB-ers brak er paniek uit (Dolle Dinsdag). Er was toen veel verkeer door het dorp richting Duitsland, zoals veel ooggetuigen zich herinneren.

Op 5 september 1944 schoten Engelse jachtvliegtuigen een trein, met brandstof op weg naar Duitsland, tussen Westervoort en Duiven in brand.

De heer A. Boss: "Op 5 september 1944 kan ik me herinneren, stond ik op het middaguur op het dak van het gemeentehuis, samen met de heer Nolet, een ambtenaar. We zagen een lange trein uit Arnhem komen. Toen die ongeveer bij de Horst was kwamen er ineens van achter ons jagers, Spitfires denk ik, en die doken op die trein. De trein kwam op het station Duiven tot stilstand. Enorme rookwolken stegen op en ook het station brandde af. Huize Welleveld was door de vette rookwolken zwart geworden."

P. Driessen woonde aan de Eltensestraat tegenover de molen van Willemsen. Hij was achter het huis in de wei bezig, toen de aanval begon:

"De vliegtuigen doken hoe langer hoe lager en er werd hevig geschoten. We dachten, dat het om de molen ging, dat men die wilde beschieten. Ineens was er een hevige ontploffing en de lucht werd zwart als bij een zonsverduistering. Iedereen vluchtte bij Jurrius de kelder in en wat kon men toen bidden. Later hoorden we pas wat er was gebeurd."

Nacht van de dictatuur

Op 15 september is het de internationale dag van de democratie, een initiatief dat is opgezet door de Verenigde Naties. Op deze dag worden er in verschillende gemeenten en provincies activiteiten georganiseerd om de democratie te vieren en meer hierover te leren.

Deze activiteiten zijn te vinden op de website van Prodemos (https://prodemos.nl/voor-gemeenten/dag-democratie-op-locatie/). Als tegenhanger op de dag van de democratie wordt in Nederland al acht jaar de nacht van de dictatuur georganiseerd, om op een andere manier bezig te zijn met vrijheid, democratie en de rechtstaat.

Dit jaar wordt de nacht van de dictatuur in Groningen (12 september), Amsterdam (13 september), Utrecht (14 september), Den Haag (14 september) en Rotterdam (15 september) gehouden.

Gedurende de nachten komen belangrijke onderwerpen aan bod omtrent democratie en autoritarisme. Er wordt aandacht besteed aan het verleden met bijvoorbeeld het bekijken van propagandamateriaal dat gedurende de Tweede Wereldoorlog door de NSB werd gebruikt en een debat over het Rode Khmer tribunaal in Cambodja. Tevens ligt de nadruk op democratie anno 2018 en hoe het democratische stelsel onder druk komt te staan door de digitale revolutie. Jamie Bartlett, journalist voor de Guardian en directeur van het centre for Analysis of Social Media, zal in de openingslezing How the Internet is killing Democracy stilstaan bij de effecten van social media op het democratische systeem.

Voor meer informatie of het kopen van tickets voor de nacht kunt u terecht op https://nachtvandedictatuur.nl.

Mede mogelijk gemaakt door het v-fonds.

Archief HOPE XXL: minister naar Duiven

Frits Bloemberg interviewt Bert Koenders.

Bert Koenders was minister van Ontwikkelingssamenwerking in het vierde kabinet-Balkenende en liet dat kabinet, samen met Wouter Bos, in de nacht van 19 op 20 februari 2010 vallen. Er was onenigheid over het verlengen van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan. Na de val kwam hij als partijlid van de PvdA naar Duiven.

Op uitnodiging van HOPE XXL sprak hij met de jongeren voor een volle zaal in het voormalige CCOG aan de Kastanjelaan. Wat vindt een voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking van de Liemerse plannen? Hij was er enthousiast over en trad toe tot de Raad van Aanbeveling. Hij gaf ook tal van adviezen en haalde een storende fout uit de Liemers List van dat moment. Er was een fout ingeslopen over Eritrea en Ethiopië. We hadden die landen door elkaar gehaald! Bert Koenders werd vervolgens speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Ivoorkust en later hoofd van de VN-Vredesmacht in Mali. Toen Frans Timmermans het tweede kabinet Rutten verruilde voor een post in Brussel, nam Bert Koenders het stokje over. Wat opviel, was een bijzonder compliment aan een van onze jongeren. Koenders was niet alleen te spreken over de toenmalige inhoud van de Liemers List, maar ook over de manier waarop de diverse artikelen waren verwoord. "Het staat er in prachtig Nederlands", zo merkte hij op. Paul van Uum, toen nog student, ondertussen gepromoveerd en docent Grieks en Latijn, was degene die al onze teksten zo mooi had weergegeven. Zoals bij al onze evenementen is Frits Bloemberg, van Het Debatbureau, onze interviewer van dienst. Frits komt uit de Liemers. Geboren en getogen in Westervoort en oud-leerling van het Candea College. Tijdens zijn studie begon hij al met dit succesvolle bedrijf en is daarin nog steeds volop actief, ook voor HOPE XXL. Niet vanuit de Liemers maar van uit de residentie: Den Haag. Boven op de politiek van Nederland.

Maaike Hageman

Piet Bus

Sylvain Thöni

Cowboy hoed op, laarzen aan en dansen maar!

Wat een brede smile!

Honderden liefhebbers uit het hele land kwamen het afgelopen weekend naar Zevenaar voor het Spikker Country & Westernfestival van Muziekstad Zevenaar. Drie dagen lang de beentjes van de vloer, een feest van herkenning. "Het is een feest van kussen en pakken", typeerde de Annie Bouwmans de amicale sfeer. De Zevenaarse was prachtig uitgedost net als vele andere bezoekers, die helemaal aan hun trekken kwamen op het Raadhuisplein, Muldershof en de Markt, waar negen gerenommeerde bands hun opwachting maakten.

Linedancen maar....
Indianen en cowboys sierden het centrum van Zevenaar!
Niet alleen de bezoekers hadden schik, ook de muzikanten. De mannen van de Black Mail Country vermaakten het publiek zaterdagmiddag op Muldershof.
Het was bommetjevol op zondagmiddag op Muldershof.
Dansen is plezier voor twee!
Onder de prachtige parachute dansten de country & westernliefhebbers dat het een lieve lust was.

Foto's: Ilya van Kersbergen, Eva Peters en Sten Buiting

Kadedagen: drie dagen feest in Tolkamer

TOLKAMER - De Kadedagen zijn al jaren een begrip in de Liemers. Het laatste weekend van augustus (de 24e, 25e en 26e) staat Tolkamer in het teken van feest en gezelligheid. Grote drijvende kracht achter deze Kadedagen is Ben Lamers, ondernemer in hart en nieren.

Lamers is vanaf het begin nauw betrokken bij de organisatie van de feesten. Jan Reint Smit, directeur van scheepswerf De Hoop en sponsor/animator, maakt de kadedagen financieel mogelijk, Lamers zorgt voor de creatieve invulling. "Wel met een hele groep vrijwilligers om me heen," benadrukt hij. "Want het is een hele klus om zoiets te organiseren." Tot 2016 was het een paar jaar elk weekend van augustus feest op de kade. Dat werd te veel toen Lamers de zaken Kade 5 en Kade 7 op de Europakade overnam. Hij wilde ook andere horeca-ondernemers in Tolkamer betekken bij de organisatie van het feest. Vanaf dat moment werd besloten dat de kadedagen één lang weekend zou worden gehouden en dan grootser zou worden aangepakt.

Stichting Horeca Tolkamer (SHT)

De Stichting Horeca Tolkamer (SHT) werd opgericht en dat blijkt een hele leuke groep te zijn. "We komen elke eerste dinsdag van de maand bij elkaar. De helft van de tijd praten we over de kadedagen, maar we hebben het ook over de dorpsnieuwtjes en problemen die we als horeca-ondernemer ondervinden,' vertelt Lamers. Wat onmogelijk leek is nu vanzelfsprekend geworden. Via een groepsapp hebben de ondernemers contact met elkaar. "Als iemand ineens extra glaswerk of een parasol nodig heeft kan hij dat in de groep gooien en dan zoeken we naar een oplossing. Dat werkt heel goed." De Kadedagen op 24, 25 en 26 augustus beloven dit jaar groots te worden. "Maar het is nog steeds zoeken naar het juiste programma," geeft Lamers toe.

'De toegang is gratis.

Dat willen we zo houden'

"Vorig jaar hadden we op de zaterdagavond een bekende, professionele DJ ingehuurd, maar ja dat kost wel wat. Daarom moesten we, helemaal tegen onze stijl in, entreegeld vragen. Dat hebben we geweten. Dit jaar treden er lokale bands en DJ's op, die ook goede muziek spelen. Zo kunnen we de toegang gratis houden."

Zeskamp

Nieuw programmaonderdeel is de zeskamp op zaterdag. De twee jongste ondernemers, Jop Lamers (zoon van Lamers) en Jeroen Fierkens (Restaurant Copera), gaan dit organiseren, samen met de organisatie Vitalitysport. "Er zijn al een paar groepen die zich voor het evenement hebben aangemeld en we hopen dat we volgend jaar nog verder uit kunnen breiden," aldus Lamers.

Zomercarnaval

Verder staat onder andere het zomercarnaval op vrijdagavond op het programma, dat vorig jaar een groot succes was. Op zaterdag is er een kindermiddag, verzorgd door een groep vrijwilligers en 's avonds treden twee lokale bands op: Nedjus en Recover. Rond 22.00 uur is er een grote vuurwerkshow. Zondags is er een jaarmarkt in de straten van Tolkamer, met als onderdeel een markt vol streekproducten. Bezoekers kunnen dan bovendien een rondrit maken in een paardenkoets, aangeboden door de plaatselijke paardenmenclub.

De entree voor al deze activiteiten is gratis.

Het volledige programma staat op de website https://www.tolkamerkadedagen.nl.

Kinderen statushouders doen aan atletiek

De kinderen vonden de atletiektraining fantastisch. Foto: Maaike Hageman

ZEVENAAR - De zomerschool in Duiven biedt vier weken lang verschillende activiteiten aan kinderen van statushouders die op de basisschool zitten om zo spelenderwijs hun Nederlandse taalontwikkeling te verbeteren. Zo maakten de kinderen uit onder meer Syrië, Iran, Eritrea en Somalië op dinsdag 31 juli kennis met de atletieksport.

De ochtend werd gehouden bij de atletiekvereniging De Liemers in Zevenaar. Met behulp van twee trainers van de club zelf, werd er een sportieve ochtend georganiseerd. De sport is erg toegankelijk voor sportliefhebbers zonder ervaring en dat kwam mooi uit. De sportievelingen sportten met veel plezier. Het meedoen aan de reactiespellen en atletiekonderdelen zorgde ervoor dat de kinderen de sport goed leerden kennen. Alle reacties waren positief: "Het was leuk om te doen. Mijn favoriete onderdeel was hoogspringen", zei één van de kinderen.

De zomerschool wordt georganiseerd vanuit de gemeente Duiven. Dit initiatief is genomen om in de zomer een terugval in de beheersing van de Nederlandse taal te voorkomen bij deze kinderen. Daarom zijn er vier weken lang op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend activiteiten doen. Deze worden gehouden door onder andere vrijwilligers. "Op de twaalf ochtenden is elke keer weer wat anders te beleven. Van knutselen tot sporten en van een bezoek aan de kinderboerderij tot een bezoek aan de brandweer. De kinderen konden zich per week inschrijven. Iedere week is een mix van creativiteit, sport en een educatieve component", legt Hinke van den Hoeven uit, beleidsmedewerker Sociaal Domein van gemeente Duiven. Één van de begeleiders vertelt: "Elke week worden de kinderen steeds enthousiaster. Zelf merk ik dat het belangrijk voor ze is om de taal te blijven spreken. Zo onthouden ze het Nederlands beter."

Ik en de Liemers

ik wil dat elk woord dat ik geschreven heb betekenis heeft

ik schaam mij voor de lege tekens

de teksten die al te veel op andere teksten lijken

de teksten die gaan over plaatsen waar iedereen al is geweest

schrijf liever uit mezelf

en waar ik vandaan kom

want de Liemers

dat is waar het begon

FvL

17, 18 en 19 augustus Westervoort in Beweging

Met onder meer zomerfair, truckersrun, Westervoort Cup, beachvolleybal, kinderrommelmarkt en Westervoort valt in het water.

18 augustus Westervoort LIVE

Met onder meer Millstreet, Henk Dissel en de Snollebollekes. Entree € 15. Locatie: Wieleman, Dorpstraat 11. Aanvang 19.30 uur.

19 augustus Jazz- en Bluesfestival Duiven

Vanaf 13.00 uur op het Remigiusplein met Sunny Side Jazz band, Phil Boogie & the Wise Guys, Bluesbreakers en Julian Sas. Entree: gratis.

23 augustus Open bordspelavond

Locatie: Caleidoz, Steenheuvel 6 in Zevenaar. Entree € 1, inclusief koffie of thee. Vanaf 19.30 uur. Organisatie: De Bordspelfanaat. Voor alle liefhebbers van bordspelen vanaf 16 jaar.

24 en 26 augustus Frans van de Zand toernooi

Op sportpark De Buitenboom in Babberich. Deelnemers naast het thuisspelende SV Babberich: ook RKPSC uit Pannerden, het 100-jarige SC Rijnland, SC Groessen, Den Dam uit Azewijn en SV Gelders Eiland uit Herwen en Aerdt. Aanvang 24 augustus 18.30 uur; 26 augustus 12.30 uur. Toegang gratis.

25 augustus Zeskamp Babberich

Sportpark De Buitenboom. Aanvang 14.00 uur. Toegang gratis.

Maaike Hageman

Alie Engelsman

Multatuliaanse reactie

Nog meer geschiedenis. Over Multatuli de held. De held met 1283 ideeën. Laten we er naar kijken. Idee 12: 'Gedachten heeft ieder. By weinigen worden ze tot denkbeelden. Nog minder zyn er, die vorm en kleur weten weertegeven van die beelden. En wie dit doet, hoort gedurig 'juist wat ik dacht.' Ja, op omtrek na, op kleur na, op schaduw na. Dat is: op zeer veel na.' Alles wat we denken en weten is dus niet echt. Het is een beeld, geen denkbeeld. We hebben geen denkbeelden gevormd, niet eens beelden die erop lijken. Zelfs idee 13 sluit erbij aan: 'Het is zeer moeielyk zich juist uittedrukken. Wie klaagt over gebrek aan diepte in deze gedachte, is niet gewoon zich toeteleggen op juistheid van uitdrukking. Dit is myn denkbeeld.' Ons beeld kan niet wedijveren met het denkbeeld. Klagen is de makkelijkste oplossing. Hoe kunnen we ook anders als we het denkbeeld niet kunnen zien, niet kunnen snappen. We hebben immers alleen het beeld dat in niets op het denkbeeld lijkt. Dus het volgende volgt, idee 14: 'Onjuistheid van uitdrukking baart stryd. Wie dus stryd wil ontgaan, moet zich toeleggen op juistheid? Volstrekt niet. Hy zou daardoor zich vrienden maken van wie ter goeder trouw zyn, maar tot vyand ieder die belang heeft by onjuistheid, d.i. de meerderheid.' Wij zijn de meerderheid, de vijand. Degenen die strijden tegen juistheid. Baat hebbend bij onjuistheid. In het geval van een strijd lijkt dat logisch. Wie wil niet zijn gelijk bewijzen in een ruzie, het ongelijk van de ander? Als ik het zo bekijk, lijkt het niet zo onlogisch als de zin waarin het staat. Wat als de ander gelijk heeft? Dan valt jouw beeld aan duigen en moet jij excuses maken. En dan te bedenken dat het beeld niet echt was, het was immers geen denkbeeld. Wat was dan het hele punt van de ruzie? Weet je aan het einde überhaupt nog waar de ruzie over ging toen de ruzie begon?

Over een beeld waarschijnlijk, maar geen denkbeeld.

SC Rijnland viert honderd jaar voetbal Feestelijke jubileumdag op 18 augustus op sportpark 's-Gravenwaard

Het huidige meisjesteam van SC Rijnland.

TOLKAMER - Dit jaar vieren Lobith en Tolkamer honderd jaar voetbal in clubverband. Het voortbestaan van de voetbalclub heeft de afgelopen honderd jaar veel pieken en dalen gekend. Reden te meer voor SC Rijnland om op 18 augustus het honderdjarig bestaan uitbundig te vieren met leden en familieleden van de club.

De geschiedenis van het huidige SC Rijnland begint op 15 augustus 1918 met de oprichting van voetbalclub Thesos, dit staat voor 'Tot Heil en Sterkte Onzer Spieren'. De clubkleuren zijn rood-wit en de thuisbasis is eerst Tuindorp, later de Boterdijk. Door de Tweede Wereldoorlog wordt er een lange tijd niet gevoetbald. Thesos houdt in 1945 op met zelfstandig te bestaan en gaat dan samen met de in 1926 opgerichte club Lobithse Boys. De club speelt verder onder de naam Rijnvogels.

Voetbalvereniging X

Op 1 april 1971 wordt besloten om een sportcomplex te bouwen aan de 's-Gravenwaard. De nieuwe voetbalvereniging heeft dan nog geen echte naam, dus wordt het tijdelijk voetbalvereniging X genoemd. Vervolgens wordt er een wedstrijd gehouden voor de officiële nieuwe naam. Vanaf dat moment is het SC Rijnland. Er komt een heus clubgebouw, dat in 1986 wordt gerenoveerd. Bestuursleden, vrijwilligers, trainers en spelers komen en gaan. Opvallend is de honkvastheid van de voorzitters. Vanaf 1971 tot 2018 kent Rijnland maar vier voorzitters: Jan Ikink, Frans Janssen, Roel Breure en Piet Peters.

Bij het oprichten van SC Rijnland in 1971 start de club ook met een damesteam. In 1976 komt er een einde aan het damesvoetbal. Tot in de jaren negentig voetbalt er geen damesteam meer op het sportpark. De laatste jaren is het damesvoetbal bij SC Rijnland weer erg populair geworden. Het EK van vorig jaar heeft die trend alleen maar versterkt. Rijnland heeft inmiddels een damesteam, en ook een meisjesteam in de leeftijdscategorie 13-16 jaar.

Dick Breure, bestuurslid bij SC Rijnland over de toekomst van de club: ''Wij hopen natuurlijk dat onze mooie club nog heel lang mag blijven bestaan, maar zeker weten doe je het nooit.'' De kans bestaat dat de club op termijn samen gaat met andere clubs van het Gelders Eiland.

Actie

Aan de inzet van leden en jeugdleden zal het zeker niet liggen. Tijdens een actie, waarvoor de jeugd zich ook volop heet ingezet, werd 882 euro opgehaald. 'De Vrienden van Rijnland' verdubbelde dat bedrag, wat de club uiteindelijk een leuk bedrag van 1764 euro opleverde. Dat wordt gebruikt voor de viering van het jubileum op 18 augustus. Dan viert de club het honderdjarig bestaan tijdens een groot evenement voor leden en familieleden van de club. Om 11.00 uur begint deze dag met een wervelende show van freestyler Guido van Moorselaar. Vanaf 11.30 uur zijn er spelletjes voor de jeugd. 's Avonds speelt het eerste elftal van Rijnland een wedstrijd tegen oud-Feyenoord. Dat duel begint om 19.30 uur. Aansluitend vindt een feestavond plaats.

Nomi Vermeulen

Kim Kleijkers

8 / 8