GN Lingewaard

9 juli 2014

GN Lingewaard 9 juli 2014


Negende midzomertocht van Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Zondag 13 juli houdt de Angrese Oldtimer Club de midzomertocht. Deze wordt voor de negende keer verreden in het bestaan van de club.

's Morgens vanaf 9.30 uur is de inschrijving bij het clubhuis herberg De Ploeg aan de Molenstraat in Angeren. Tijdens de koffie wordt er ingeschreven en menig verhaal uitgewisseld over oldtimers en dergelijke.

De voertuigen kan men parkeren indien mogelijk aan de Molenstraat, Zahnstraat en kermisterrein. Vertrokken wordt meestal zo tussen 10.00 en 10.30 uur vanaf het clubhuis.

Er zijn vijf routes uitgezet: voor trekkers, auto's, motoren, bromfietsen en voor de Solexen. "Ieder rijdt z'n eigen afstand zodat we gezamenlijk weer op de rust plaats komen voor een kopje koffie en iets lekkers erbij."

"Na de rust plek vervolgen we weer onze routebeschrijving en eindigen dan weer bij clubhuis herberg De Ploeg in Angeren aan de Molenstraat. De aankomst is altijd tussen 15.30 en 16.00 uur.

Ook niet-leden die in het bezit zijn van een oldtimer zijn welkom om deel te nemen aan de midzomertocht. Wilt u deelnemen met uw oldtimer aan de midzomertocht dient u zich voor vrijdag 11 juli aan te melden bij Johan Kuster telefoon 026 3250315 of 06 13189274.

Aanmelden kan ook via internet www.angerseoldtimerclub.nl, zodat we op 13 juli de aangemelde personen kunnen inschrijven vanaf 's morgens 9.30 uur in clubhuis herberg De Ploeg."

Bijzondere foto-expositie in Fort Pannerden

Foto: Monique Kuster

DOORNENBURG - In juli en augustus is er in Fort Pannerden een foto-expositie van Fotocollectief Lumen. Binnen het thema 'Gevangen licht' hebben de acht fotografen van het Fotocollectief een selectie gemaakt, bestaande uit onder andere portretten, landschappen en natuurfoto's.

Volgens Yvonne Voeten, een van de fotografen, exposeert het collectief graag in bijzondere locaties. Fort Pannerden komt hier zeker voor in aanmerking. De veelal kleurrijke foto's komen heel goed tot hun recht op de oude, ruwe bakstenen muren. De expositie bestaat uit ruim honderd foto's die in verschillende lokalen en indrukwekkende gangen van het fort tentoongesteld zijn.

Fort Pannerden is op iedere eerste en derde zondag van de maand geopend en in vakantieperiode ook op dinsdagen en donderdagen. Bezoekers mogen op eigen gelegenheid het fort en exposities bezichtigen, op zondagen zijn er ook rondleidingen. Voor kinderen zijn er spannende (gratis) speurtochten met grabbelen, een waterkanon en diverse spellen.

Het fort is alleen te voet en met de fiets bereikbaar. Tijdens open dagen pendelt een speciale fortwagen (gratis) tussen de Sterreschans en het fort.

Openingstijden van 12.00 tot 17.00 uur: zondag 20 juli, 3 en 17 augustus; dinsdag 15, 22 en 29 juli, 5,12,19 en 26 augustus en donderdag 17, 24 en 31 juli, 7,14, 21 en 28 augustus.

De entreeprijzen (inclusief een consumptie) bedragen voor vier tot dertien jaar twee euro vijftig, dertien jaar en ouder vijf euro. Rondleiding met gids kost een euro extra. De laatste start is om15.30 uur. Groepen alleen op aanvraag via info@fortpannerden.eu.

Fort Pannerden ligt aan Waaldijk 1 in Doornenburg. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

EHBO-vierdaagse Lingewaard

LINGEWAARD - Tijdens de 98ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de EHBO-verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en / of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen, het meenemen van een eigen handdoek is wenselijk.

EHBO vereniging Lingewaard St. Lucas Doornenburg: dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli van 18.00 - 20.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging. Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint Maartenstraat 1 in Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk).

Locatie voetverzorging: Fysiotherapie en Podokinesiologie, Sint Maartenstraat 5 in Doornenburg bij de heer Vetsuypens (ingang tegenover de RK Kerk). Informatie: ehbodoornenburg@gmail.com. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

EHBO vereniging Gannita in Gendt: maandag 14 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage; dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli vanaf 18.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging. Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5 in Gendt (naast café De Klok). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

EHBO vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel: dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging/massage. Kosten per behandeling vier euro. Locatie: De Loods praktijk voor fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30 in Bemmel.

EHBO vereniging Sint-Christoffel Huissen: maandag 14 juli van 16.00 tot 19.00 uur preventief plakken, dinsdag 15 tot en met donderdag 17 juli van 15.30 tot 21.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Locatie: basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat). Informatie geeft Nelly Liskaljet, secretariaat EHBO Sint-Christoffel Huissen, telefoon 06 50413631 of via de website: www.ehbohuissen.nl.

Rode Kruis verheugd met Exoduscheque van 750 euro

De heer Hutten neemt de cheque in ontvangst. Foto: Huub Langeweg

HUISSEN - Op 28 juni werd aan Jan Hutten, de voorzitter van het Rode Kruis, een cheque van 750 euro uitgereikt. Penningmeester van het Exoduscomité Jan in 't Hout overhandigde de cheque, daarmee de onderlinge relatie bevestigend .

Ten tijde van de evacuatie in 1944 werd veel hulp verricht door vrijwilligers van het Rode Kruis. Zij toonden veel moed bij het gevaarlijke transport van de honderden vluchtelingen vanuit het Dominicanenklooster naar elders. Onderweg waren vele vrijwilligers paraat bij het ondersteunen van de burgers, zoals het verstrekken van voedsel. Vast onderdeel vormde ook het organiseren van onderdak en bij het weer verenigen van families.

Ook in de huidige tijd verricht het Rode Kruis wereldwijd nuttig werk bij het ondersteunen van vluchtelingen voor oorlogsgeweld. Om die reden is het Rode Kruis Goede Doelenpartner van het Exoduscomité. Bij de wandeltocht verricht het Rode Kruis professioneel de eerste lijns hulp voor wandelaars.

Hiermee wordt onderstreept, dat gedenken kan worden vertaald naar samenwerken in problemen die er tot op de dag van vandaag voor burgers in oorlogsgebieden nog zijn. Een volgend gemeenschappelijk project is de heruitgave van een uniek boek: 'Zij, die voor U paraat stonden' van de Rode Kruis veteraan Szerkowski uit 1945.

Volharding en Bevelanders actief in Huissen tijdens de dinsdag van de Vierdaagse

Foto: Piet Schrijver

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding gaat opnieuw, en dat al vanaf 2004, de vijftigkilometerwandelaars van de Nijmeegse Wandelvierdaagse door Huissen muzikaal een hart onder de riem steken op dinsdag 15 juli. Naast de harmonie hebben ook De Bevelanders gehoor gegeven aan het verzoek van de gemeente om de wandelaars zo sfeervol mogelijk door de mooie gemeente Lingewaard te begeleiden.

Een flink aantal leden kan zich toch van beide clubs vrijmaken om op dinsdagmorgen vanaf 06.00 uur voor respectievelijk het Museumplein (bij café Het Moment) en De Gouden Engel de wandelaars in de kom van Huissen te verwelkomen met vrolijke klanken. Er zal gespeeld worden van 06.15 tot circa 09.00 uur.

Foto: Piet Schrijver

"De opstelling van Volharding vóór de Gouden Engel is voor de bewoners van Zorgcentrum Sancta Maria een extra stimulans om op dit abnormaal vroege tijdstip toch het warme bed te verlaten. De vele vrijwilligers die de moeite nemen om deze senioren zo vroeg uit de veren te begeleiden, zijn deze bewoners dan ook heel erg dankbaar", aldus Wilma Demon, hoofd activiteitenbegeleiding van het Zorgcentrum. "Men kijkt er elk jaar opnieuw weer heel erg naar uit", vertelt zij.

Volharding en ook vele horecagelegenheden in Huissen profiteren graag van het feit dat Huissen ook dit jaar weer aangedaan wordt, zij het alleen door de circa 10.000 vijftigkilometerlopers.

Gastmuzikanten, die een marsje mee willen spelen bij Volharding, zijn die morgen welkom.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 10 juli vindt er weer een Open Eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wilt mee-eten kan u zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 255 25 55.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 10 juli bestaat uit groentesoep, kipkerrie, doperwten en rijst en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Inschrijven straatvoetbal

LINGEWAARD - Op vrijdag 18 juli om 18:00 uur houdt Stichting Welzijn Lingewaard het '5 tegen 5'-voetbaltoernooi.

"Hebben jij en je vrienden zin in een partijtje voetbal en durven jullie het op te nemen tegen andere teams. Schrijf dan een team met minimaal 5 spelers in op m.boersma@swlingewaard.nl."

De teams gaan met elkaar de strijd aan op het pleintje voor de Sint-Jozefschool. De SWL straatcoaches zorgen voor achtergrondmuziek en wat te drinken ter verkoeling tussen de wedstrijden door en gaan er samen met de deelnemers een gezellige en sportieve avond van maken!

Uitslagen Guijt Janco Visser Beachtoernooi

GENDT - Op zaterdag werd door negentien teams in de zandarena naast het Providentia gespeeld op de drie speciaal, voor de zevende keer door Janco Visser Transport BV uit Gendt aangevoerd zand, op drie velden gevolleybald.

Er werd gestreden in drie poules. Een bestond uit zeven B- en C-jeugdteams. In de andere poule waren negen; de teams van jongeren tot 21 jaar. Ook was er een speciale poule voor de mini's waarvoor zich drie teams ingeschreven hadden.

Onder voor beachvolleybal ideale weersomstandigheden kon het programma zaterdag afgewerkt worden: weinig wind en ideale temperatuur. Aan publieke belangstelling hadden de jeugdige spelers en speelsters niet te klagen. Menig ouder kwam zijn of haar zoon of dochter aanmoedigen.

Rond zes uur waren de wedstrijden afgelopen en kon de balans opgemaakt worden. Bij de B- en C-jeugd was het team De Zandsnuuvers dat op de eerste plaats eindigde. Bij de jongeren tot 21 jaar was de eerste plaats voor Wie? Bij de mini's was de Donuts 1 de winnaar. Uiteraard werden alle teams voorzien van de gebruikelijke Gendtse kersen.

Voor de zondag hadden zich 21 teams ingeschreven. Deze streden in drie poules om de eerste plaats en uiteindelijk om de wisselbeker. Helaas was het weer af en toe spelbreker. Toch kon het programma afgewerkt worden.

Door de Kersenkoningin werden om vijf uur de prijzen uitgereikt. Voor ieder team waren er kersen. De uitslag: 1e Cherry Hoors, 2e Beachboys 1.

Tweestroom als organisatie is naast de genoemde sponsors ook nog Schouten groenvoorziening dankbaar voor het egaliseren en verwijderen van het zand.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente in Huissen is zondag 13 juli te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

De aanvang is 10.00 uur; voorganger is dominee M. Glastra. In verband met de zomervakantie is er geen crèche en kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Inspiratieavond over aanleg en onderhoud heggen

BEMMEL - Voor vrijdagavond 11 juli hebben Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Stichting Heg en Landschap een inspiratieavond over heggen georganiseerd.

Deze avond is bedoeld voor iedereen die heggen heeft, heggen van plan is aan te gaan leggen, vrijwilliger is bij een groep die wel eens heggen onderhoudt en andere geïnteresseerden. De locatie is Landgoed De Doornik in Bemmel. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De kosten zijn inclusief koffie/thee en iets lekkers tien euro. Aanmelden kan via www.landschapsbeheergelderland.nl of telefonisch via 026 3537444.


Heggen zijn voor de meeste mensen een vanzelfsprekend onderdeel in het landschap. Dat heggen een enorme ecologische waarde hebben voor heel veel insecten, vogels en kleine zoogdieren is misschien minder bekend. Het aantal heggen dat verdwenen is, is groot. Door een leuke interessante avond te organiseren hopen de beide stichtingen de interesse en waardering voor heggen te laten groeien.

De avond bestaat uit een korte inleiding waarbij wordt ingegaan op de soort heggen (vrij uitgroeiend, gemengd, voor veekering, afrastering et cetera), de soorten struiken die in een heg voorkomen en de meerwaarde van de heg voor het landschap. "Natuurlijk gaan we ook naar buiten en bekijken de verschillende soorten heggen die in omgeving van Landgoed De Doornik staan."

Stichting Heg en Landschap heeft als doelstelling meer en beter onderhouden heggen in Nederland te verwezenlijken. Dit bereiken ze door werk in het veld, kennisuitwisseling via avonden zoals deze en het formuleren van leerpunten voor beleid en regelgeving.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen, boomgaarden, dijken, akkers, beekjes en boerenerven. Het landschap waarin we wonen, werken en recreëren. Zij stimuleert lokale landschapszorg en betrokkenheid van burgers, bedrijven en gemeenten.

Kom deze zomer extra genieten in Fort Pannerden

Foto: Vrienden van Fort Pannerden.

DOORNENBURG - Het prachtig gerestaureerde fort in Doornenburg is in de zomervakantie ook iedere dinsdag en donderdag van 15 juli tot en met 28 augustus open van 12.00 tot 17.00 uur.

De toeristische pendelboot legt aan bij Fort Pannerden. De pendelboten varen vanuit Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Wageningen en Rees(Duitsland). De fiets mag ook mee aan boord. Daarnaast is het fort ook op de eerste en derde zondag (6 en 20 juli, 3 en 17 augustus, 7 en 21 september) te bezichtigen tussen 12.00 en 17.00 uur. De entreeprijzen (inclusief een consumptie) bedraagt voor kinderen van vier tot dertien jaar twee euro vijftig, voor dertien jaar en ouder vijf euro.

Op zondag kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding met gids (een euro extra). De laatste rondleiding start om 15.30 uur. Groepen alleen op aanvraag via info@fortpannerden.eu.

Fort Pannerden ligt in het prachtig natuurgebied De Gelderse Poort. Kinderen kunnen gratis een speurtocht doen, zich laten schminken, een schot met het waterkanon wagen of soldaatjes bekogelen. Tevens zijn er op deze dagen demonstraties van een smid, unieke exposities, films en iedereen kan de nieuwe aanwinsten bewonderen.

Het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. "Heeft u moeite om te fietsen of te wandelen? Maak dan gebruik van het speciale gratis vervoer dat tijdens deze open dagen tussen de Sterreschans en het fort pendelt. Fort Pannerden is een gezellig dagje uit voor iedereen: volwassenen en kinderen.

Fort Pannerden ligt aan de Waaldijk 1 in Doornenburg. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Recordpoging Cupsong bij wijkvereniging in Huissen

HUISSEN - Dit jaar bestaat wijkvereniging De Zilverkamp 40 jaar en ze wil dat graag samen met iedereen vieren! Op zaterdag 30 augustus is er een feest in De Zilverkamp. Wijkvereniging De Zilverkamp zou wijkvereniging De Zilverkamp niet zijn, als dit feest niet met een knaller voor de kinderen zou worden georganiseerd. Wat te denken van een Guinness Book of Records-actie?

"We gaan het record van 'De Cupsong' proberen te verbreken. Op dit moment staat het record op 349 kinderen die tegelijkertijd de Cupsong spelen. Dit record is in handen van België. Wij denken dat we daar overheen kunnen! Doe je mee?"


Aanmelden kan via een mail naar info@zilverkamp.nl en via de basisscholen in en om De Zilverkamp. Op scholen zijn er aanmeldingsformulieren waar kinderen zich nu kunnen inschrijven.
"We vragen u om nu in te schrijven, zodat we na de zomervakantie meteen kunnen gaan repeteren. Zaterdag 30 augustus zal om 16.00 uur de repetitie plaatsvinden en om 17.00 uur de officiële poging. Hier zal de pers, camera's, een dirigent en notarissen bij aanwezig zijn om te voldoen aan de eisen van Guinniss Book of Records. Wij zorgen samen met Hema Huissen voor de bekers."

Vier generaties in Haalderen

HAALDEREN – Op twee en halve maand na schelen de jongste en de oudste op deze foto elkaar honderd jaar. Erg bijzonder dus deze vierde generatie waar de op 6 juni geboren Floor voor zorgde.

Grootmoeder Hanneke Josemanders (in augustus honderd jaar), Oma Wilma van den Dam (59) en Mama Hanneke Jansen (29) zijn erg trots op Floor Jansen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 15 juli is er een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 15 juli bestaat uit champignonsoep, gehaktbal met erwten en worteltjes en gebakken aardappels en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

In een oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 12 juli

19.00 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd Koor

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Communieviering met Pastor Kallen en het Herenkoor

zondag 13 juli

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communieviering met Pastor Kallen en het Dames & Herenkoor

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

Harmonietjes toppers op het Kersenfeest

GENDT - Tijdens het jaarlijkse Gendtse Kersenfeest heeft de vereniging Vrienden van de Harmonie met de succesvolle verkoop van de inmiddels bekende Harmonietjes, het muzikale koekje van onze Gendtse bakker Van Beek, de financiële mogelijkheid ten bate van de broodnodige aanschaf van nieuwe uniformen voor harmonie Sint-Caecilia weer een belangrijke stap dichterbij gebracht.

De Vrienden inmiddels kennende, bleef het niet bij het verkopen van Harmonietjes alleen, ook typisch Gendtse stickers met het opschrift 'Gendt mien durpke' vonden gretig aftrek, bestellingen van de Gendtse muts met het oog op de komende winter ontbraken niet en tevens was gedacht aan degenen, die graag een gokje wilden wagen. Bij het raden van het aantal, -hoe kan het ook anders- (wal)noten, kraakte menigeen de hersenen.

Mevrouw B. Arts mag zich de gelukkige winnares noemen van de mooie grill. Zij raadde 1223 en was het dichtstbij het werkelijke aantal van 1212. De vrolijk versierde kraam, geheel in het teken van harmonie Sint-Caecilia, op de braderie heeft zeker bijgedragen tot niet alleen belangstellende kijkers, maar ook tot betrokken kopers. Last but not least de muzikale ondersteuning van harmonie Sint-Caecilia hierbij was fantastisch.

Mocht u niet in de gelegenheid geweest zijn om de Harmonietjes aan te schaffen, bij bakkerij Van Beek zijn deze tevens te koop.

Ook tijdens de jaarmarkt op camping De Waalstrand op zaterdag 26 juli zullen de Vrienden van de Harmonie aanwezig zijn, waar de Harmonietjes zeker niet zullen ontbreken.

"Uiteraard kunt u nog steeds uw bijdrage overmaken op het speciale rekeningnummer van de Vrienden van de Harmonie NL.44RABO0128719524."

Programma Zwitserse week in Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 12 juli arriveert Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich bij De Schaapskooi in Bemmel. Zij komen met 65 personen naar Bemmel om het Vier­daagse festijn mee te maken.

Op zondag 13 juli om 12.00 uur spelen zij in Bemmel op het kapellenfestival van De Leemkuulers op

de markt bij de R.K Kerk. Maandag 14 juli worden de Zwitserse gasten ontvangen door de gemeente Lingewaard.

's Avonds bezoeken zij het vuurwerk in Nijmegen.

In de vroege ochtenduren van dinsdag 15 juli vindt de traditionele doorkomst van de wandelaars door de

gemeente Lingewaard plaats. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke muziekorkesten van de gemeente muzikaal ondersteund. De Zwitsers spelen vanaf 05.30 uur bij Het Wapen van Bemmel non-stop marsmu­ziek voor de langstrekkende Vierdaagselo­pers.

Op woensdag 16 juli om 14.45 uur brengen de Zwitsers een serenade bij Verzorgingshuis Liduina Bemmel.Om 20.00 uur vindt er een Galaconcert plaats in de rk-kerk van de Donatusparochie Bemmel door Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich. De kerk is om 19.30 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid.

Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich neemt samen met de Zwitserse militairen op donderdag 17 juli om 11.15 uur deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese be­graaf­plaats in Groesbeek.

Vrijdag 18 juli Korpsmusik der Kantonspolizei Zürich verleent muzikale medewerking in Nijmegen bij de intocht van de Vier­daagse opers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. 's Avonds is er in De Schaapskooi een Hol­landse / Zwitserse avond van de Zwitserse gasten met de gastge­zin­nen.

Zaterdag 19 juli is om 07.00 uur afscheid van de muzikanten uit Zürich. Meer informatie staat op www.zwitserseweek.nl.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+), op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.
Lingewaard Lokaal 'info live' en info kort zijn de wekelijkse programma's van Lingewaard Lokaal. In info live ontvangen we studiogasten. Lingewaard Lokaal 'info kort is een kortere uitzending die opgenomen is en waarin kort aandacht wordt besteed aan het nieuws van de afgelopen week.

TV Programmering: zondag 29 juni 12.00 uur.


De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.
Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00 uur: That's Music – presentatie Alfred Danjé
Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag 20.00 – 22.00 uur: Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.
Woensdag 20.00 – 22.00 uur: Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. Carl is op vakantie tot 16 juli.

Donderdag 20.00 – 22.00 uur: Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade.

Vrijdag 20.00 – 22.00 uur: Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul.

Zaterdag 07.00 – 09.00 uur en 15.00 – 17.00 uur: Prettig Weekend — presentatie Louis Carpaij. In Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek uit alle jaren.
09.00 – 11.00 uur: Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00 uur: L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine heeft een zomerstop en is er weer na de zomer.
Zondag 10.00 – 11.15 uur: Kerkradio – Huissen Stad Eucharistisch centrum. Voorganger: Pastor Peters. Koor: Exotherm. Bijzonderheden: Eucharistieviering.

11.15 — 13.00 uur: Met een knipoog naar... - presentatie Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek.

Word medewerker van Lingewaard Lokaal. Het leukste vrijwilligerswerk dat er is. Lingewaard Lokaal is de lokale omroep van Lingewaard. Met veel enthousiaste vrijwilligers maken we elke dag lokale radio en TV. Zin om mee te doen? Meld je dan nú aan via onze website lingewaardlokaal.tv of stuur een email naar vrijwilligers@lingewaardlokaal.tv
Berichten, felicitaties en aankondigingen voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Zonnebloem op scootmobiel

GENDT - Na een aantal jaren door slecht weer de scootmobieltocht te hebben aangepast, kon deze dit jaar eindelijk weer gewoon doorgaan.

"We verzamelden dit jaar 's morgens in de heerlijke zon. Dit jaar geen culturele of puzzeltocht maar een mooie tocht door de natuur van gemeente Lingewaard. Als eerst reden we door de buitenpolder van Bemmel, waar we via de Waaldijk richting landwinkel De Woerdt reden.

We werden hartelijk ontvangen met appelsap en een proeverij van appels en diverse soorten jam. Daarnaast gaf de eigenaar uitleg over wat De Woerdt nu eigenlijk betekent en werden we rondgeleid in de koelcellen. Vervolgens reden we naar De Kosterij in Ressen, waar we werden getrakteerd op een heerlijke lunch. De tocht zette zich voort richting Elst, Huissen, Lingefietspad naar Gendt, waar we eindigden bij ijssalon Wijs die ons trakteerden op verse aardbeien met ijs en slagroom. Het was een zeer geslaagde dag! Op naar volgend jaar met weer een heel andere route."

Zomer-expositie in kerkje van Gendt

GENDT - Op zondag 29 juni is er in het kerkje van Gendt aan de Torenlaan een expositie geopend van schilderijen van Dik Kusters uit Varik.

Varik ligt net als Gendt ook aan de Waal en de schilderijen hebben als thema 'De Waal centraal'. De schilderijen met prachtige wolkenluchten, ook bij zonsopgang of ondergang stralen een enorme rust uit en komen goed tot hun recht in het mooie kerkje. Dik Kusters werkt met gemengde technieken. Spatwerk vormt het hoofdbestanddeel en daarnaast werkt hij met pastelkrijt en pentekening. Na heel wat uren secuur werk ontstaat dan een prachtig schilderij. Op de foto ziet u er een voorbeeld van. De expositie is elke zondagmiddag te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur en duurt tot en met 17 augustus.

Ook is er om de week een kerkdienst in de kerk. Op 13 juli is er 's morgens om 10.00 uur een kerkdienst waarin dominee C. Klaver uit Beek (Montferland) voorgaat. Zij is een vaste gast-predikant in de kerk van Gendt. Iedereen is er welkom en na de kerkdienst wordt samen koffie gedronken.

'Bigshopper'-actie van Bibliotheek Lingewaard

HUISSEN - Op woensdag 16 juli is er een verkoop van afgeschreven boeken in alle vestigingen van de Bibliotheek Lingewaard. Pak de 'bigshopper' en kom naar de bibliotheek.

Voor 7,50 euro men zijn eigen tas vullen met boeken. Dat is mooi meegenomen zo vlak voor de vakantie.

Het aanbod is divers. Er worden zowel jeugdboeken als boeken voor volwassenen aangeboden. Naast leesboeken en romans zijn er ook informatieve boeken te koop over uiteenlopende onderwerpen. De collectie van de bibliotheek wordt wekelijks aangevuld met nieuwe titels. Om ruimte te maken voor al het nieuwe worden er ook regelmatig materialen afgeschreven.

De laatste informatie staat steeds op www.bibliotheeklingewaard.nl.

Thema Speelweek Hulhuizen: Speelweek TV

GENDT – In de eerste week van de zomervakantie nemen ruim 230 kinderen deel aan de speelweek dat in het teken staat van het thema Speelweek TV.

Het programma is afgestemd op een tweetal leeftijdsgroepen. Maandagmiddag staat in het teken van het opbouwen van de tenten en wordt het spel Expeditie Robinson gespeeld. De avond wordt afgesloten met een fietstocht van ongeveer tien kilometer voor het hele gezin.

Op dinsdag vermaken de oudere kinderen zich met spellen op camping De Waay en een kanotocht op De Linge. Voor de jongere kinderen is er een vossenjacht uitgezet. Voor op de woensdag organiseren zwem- en waterpolovereniging Thetis en Tennisvereniging Gendt clinics voor de oudere kinderen en kunnen zij zich in de polder vermaken met lasergamen. De jongere kinderen gaan knutselen en schutterij Sint-Sebastianus verzorgt enkele workshops op muzikaal gebied. In de middag brengen de kinderen van 14.00 tot 16.00 uur een bezoek aan het zorgcentrum Sint-Jozef.

In de avond zijn alle kinderen weer welkom voor het avondprogramma Hulhuizen's Got Talent. De kinderen blijven slapen in hun eigen tent. Het zal een korte nacht worden… want donderdag moet iedereen weer vroeg uit de tent voor een heerlijk ontbijt van Albert Heijn. Op het terrein staan dan waterspellen klaar. Op vrijdag worden alle kinderen aan het werk gezet om een echt misdaaddossier op te lossen. Vanaf 18.00 uur wordt de speelweek feestelijk afgesloten waarbij optredens te zien zijn van de kinderen en van enkele Gendtse artiesten. Iedereen is hier welkom.

Biblioheek Huissen wacht op plek in Stadhues

Een cursus iPad buiten de reguliere openingstijden van de bibliotheek in Huissen. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - Om de bibliotheek te behouden als mogelijk toekomstige huurder van het Stadhues krijgt Stichting Bibliotheek Lingewaard extra subsidie als compensatie in de huurkosten. Hans Geveling geeft als verhuurder een korting van tienduizend euro en heeft de vervanging van de verwarmingsketel betaald.

(van de redactie)

Het huurcontract met Hans Geveling liep begin dit jaar af. Ingegeven door een bezuinigingsopdracht was de bibliotheek al op zoek naar een goedkopere locatie in het centrum van Huissen. In de begroting was daarmee al rekening gehouden. Aanvankelijk was het Stadhues een geschikte oplossing. Door getreuzel van de politiek, zo zei de stichting vorig jaar, waren ze genoodzaakt verder te zoeken. Het college heeft met subsidie de bibliotheek binnen boord weten te houden. De bibliotheek is volgens het college én gemeenteraad een belangrijke pijler van het Stadhues als cultureel centrum.

September vorig jaar werd de D66 wethouder Kees Telders door de gemeenteraad dringend verzocht om een oplossing aan te dragen. Stel dat de bibliotheek een goedkopere locatie zou vinden dan is dat nadelig voor de exploitatie van het Stadhues. Lingewaard.NU en Lokaal belang Lingewaard trokken de kar om D66 wethouder Kees Telders te bewegen contact op te nemen met het stichtingsbestuur. Zo niet, dan dreigde het gevaar dat het Stadhues de bieb kwijt zou raken. Juist een huurder die net als de horeca reuring kan brengen in het nieuwe culturele centrum, zo betoogde Margareth Bouwmeister van LBL. Na politiek gehakketak zegde Telders schoorvoetend toe op korte termijn met stichting Bibliotheek Huissen te praten .

Het college in de huidige samenstelling heeft besloten om voor dit jaar 17.807 euro te compenseren. De voortgang van het Stadhues is op dit moment onzeker. Het college heeft de bibliotheek toegezegd uiterlijk 30 juni 2015 duidelijkheid te geven of, en zo ja, onder welke voorwaarden, bibliotheek Huissen per 1 januari 2016 gebruik kan maken van cultureel centrum Het Stadhues.

Mocht het nodig zijn dan wordt huurcompensatie volgend jaar voortgezet. Hiervoor wordt in de begroting 2015 een bedrag van 31.807 euro opgenomen.

Slot van 'Muziek Maak Je Zelf'

Foto: Cor Neijenhuis

HUISSEN - Op woensdag 9 juli vindt in Muziekgebouw Het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen de afsluiting plaats van de basiscursus Muziek Maak Je Zelf, die de Stedelijke het afgelopen half jaar heeft gegeven.

De kinderen zullen dan aan ouders en familie laten horen wat ze hebben geleerd in de cursus en krijgen een diploma uitgereikt. De afsluiting begint om 19.15 uur. De deelnemers aan de cursus krijgen de gelegenheid instrumenten uit te proberen, waarop ze les zouden willen hebben en het harmonieorkest zal een optreden verzorgen. Voor het harmonieorkest is dit de laatste activiteit voor de vakantie

De cursus Muziek Maak Je Zelf is zeer succesvol. In september zal daarom weer een nieuwe cursus van start gaan. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep vier tot en met zeven. De cursus beoogt het plezier in zelf muziek maken te stimuleren en kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voorkomen. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen.

Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een instrument via de Stedelijke. Aanmelden voor de cursus van september is nu al mogelijk via het aanmeldformulier op de website. Ook leerlingen, die een instrument willen gaan bespelen of muzikanten, die al een instrument bespelen, zijn welkom bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen.

"Meer weten? Neem contact op via telefoonnummer 06 13865492 of kijk voor meer informatie op www.stedelijkemuziekhuissen.nl."

Ingezonden brief

Ingezonden brief

Zondag 6 juli ben ik naar de presentatie geweest van het definitieve plan voor de verbouw van de Donatuskerk tot sociaal cultureel centrum van de verenigingen en het maatschappelijk leven in Bemmel. Aan de hand van een duidelijke presentatie is getoond hoe de kerk er na de verbouwing komt uit te zien.

Een indrukwekkende presentatie waar heel hard aan gewerkt is. Complimenten voor het werk en de energie die hierin gestoken zijn. Er is gezorgd voor multifunctionaliteit, zodat zoveel mogelijk verenigingen hier onderdak kunnen krijgen.

Geweldig om te zien hoe onze Donatuskerk op termijn weer een sociale, culturele en gemeenschappelijke functie zou kunnen krijgen in Bemmel.

Na de presentatie was de toekomst van onze Donatuskerk op grote panelen te bewonderen. In de diverse gesprekken met bezoekers hoorde je alleen maar positieve geluiden: "Wat zou het mooi zijn als dit plan ten uitvoer gebracht kan worden".

Laten we hopen dat de politiek zich ook sterk maakt voor dit plan; dat zij inziet dat het behoud van de kerk, als sociaal cultureel centrum, een toekomstperspectief biedt ten behoeve van het verenigingsleven in Bemmel. Laat de politiek eindelijk eens knopen doorhakken en doen wat goed is voor Bemmel.

Gonny Lamers-Froon

Barbecue bij Jonge Kracht

HUISSEN - Aan het einde van het voetbalseizoen 2013-2014 van Jonge Kracht E3 werd deze afgelopen zondag afgesloten met een gezellige barbecue.

Het thema was kom in Oranje omdat het Nederlands elftal deze zondag moest spelen. De spelers van het voetbalteam Jonge Kracht E3 hadden voor de trainers en leider een presentje gekocht als dank voor hun inzet van het afgelopen voetbaljaar. Op de foto poseren Raymond Lenting, Patrick Zuchouwski, en Kasper Kokke.

Heren1 TV Angeren kampioen

ANGEREN - Heren 1 TV Angeren kampioen derde klasse, drie maal op rij!

Een bijzonder ceremonie bij de Exoduswandeltocht

LINGEWAARD - Op 28 juni was er een bijzondere plechtigheid in het Gedenkpark Huissen. Burgemeester Marianne Schuurmans verwees in haar woord naar het belang van gedenken. Ook verwees zij naar de bijzondere omstandigheid, dat tegelijkertijd met de Exodustocht het Beleg en Ontzet van Huissen werden herdacht.

Het is van belang de loop van de geschiedenis bewust te volgen. Dat geldt ook voor WO I, die honderd jaar geleden begon.

Pater Mets is in 1915 begraven te Huissen en hij was begeleider van een grote groep Belgische vluchtelingen. Kees Bangma heeft onderzoek verricht naar deze sociaal betrokken pater uit Dukkum. Oververmoeidheid en uitputting hebben geleid tot zijn overlijden.

Het graf is door leden van de BIG opgeknapt. Daarmee is dit een WO I graf geworden, omdat het voor altijd verbonden blijft aan het 'Vluchtelingenoord Uden', zoals op de grafsteen staat aangegeven. Door Kees Bangma werd een inzicht gegeven in de persoon Mets en in de dramatische ellende die heerste bij de Belgische vluchtelingen, die afkomstig waren uit het totaal vernielde Leuven.

Tijdens de plechtigheid werden bloemen gelegd door gemeente Lingewaard, Stinase, Gedenkpark Huissen Stad, Exoduscomité en Rode Kruis.

Volgend jaar zal op 27 juni de aan de Exodustocht verbonden plechtigheid in het teken staan van 'burger en bevrijding'.

Vierdaagse lopen voor Stichting Alström Syndroom

LINGEWAARD - Vader Albert en dochter Lisa van Marwijk lopen dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse voor Stichting Alström Syndroom.

Het Alström Syndroom is een genetisch aandoening, waarbij steeds meer organen worden aangetast. Het is momenteel nog onduidelijk met welke snelheid het proces zal verlopen. Daarom is het nog niet mogelijk om een leeftijdsverwachting te geven. Er is nog veel onderzoek nodig om deze zeer zeldzame en vrijwel onbekende ziekte te behandelen. De onderzoeken zijn erg uitgebreid en kostbaar.

Op 4 februari is de Stichting Alström Syndroom The Netherlands opgericht. Deze stichting probeert kinderen en volwassenen met het Alström Syndroom te steunen. Daarnaast werkt de stichting mee aan onderzoeken die helpen om oplossingen met stamcellen en gentherapie binnen vijf tot zeven jaar te realiseren.

"Door onze actie willen wij deze vrij nieuwe stichting zo veel mogelijk onder de aandacht brengen en mensen bereiken die geld willen doneren. Door donaties hopen we dat er meer onderzoek kan worden gedaan naar deze zeldzame aandoening. Door middel van flyers en posters brengen wij Stichting Alström Syndroom onder de aandacht. Bij een aantal supermarkten kunt u statiegeldbonnen doneren voor de stichting. Ook staan er bij verschillende winkels in Huissen en omstreken blikken waarin u contant geld kunt doneren. Mocht u een donatie willen doen via internet bankieren, dan kunt u het bedrag overmaken naar: Stichting Alström Syndroom The Netherlands. onder vermelding van 4D-actie, I.J.M. Groot Antink, NL04 INGB 0006 4672 29. Onze actie is te volgen via www.facebook.com/vierdaagse.alstrom."

Nijmeegse Vierdaagse: feest van herkenning

BEMMEL - Het bestuur van stichting deBOL heeft tijdens de Nijmeegse 4Daagse weer iedere dag langs de routes gestaan om het wandellegioen aan te moedigen. Het werd een feest van herkenning, iedere dag mensen die even een handje of zelfs een knuffel komen geven en waarderen dat je er staat.

"Natuurlijk stonden wij er voor de vele wandelaars uit Lingewaard maar het is fantastisch om mee te maken dat zo veel mensen naar ons uitkijken en blij worden als ze je weer zien. deBOL staat nu al negen jaar, iedere dag langs de routes en het hoogtepunt is natuurlijk de intocht op de Via Gladiola, waar wij naast het damesdweilorkest De Dreugtrommels uit Bemmel stonden en 240 boeketjes roosjes hebben uitgedeeld, waarbij wij geholpen werden door een aantal enthousiaste BOL-wandelaars die niet meeliepen in de Nijmeegse 4Daagse."

"Het bord met daarop: Tot morgen in ….. roept ontzettend veel reacties op dus we gaan ervoor: tot volgend jaar! Meer informatie en foto's staan op www.debolbemmel.nl."

Column

Meisje

Meneer, je lijkt op een meisje. Oh, reageerde ik quasi verbaasd. Als opa van vier kleinkinderen genoot ik van het onbekende kleutertje en vraag hem of hij weleens een meisje met een snor heeft gezien. Het opdondertje gaf geen krimp. Hij kijkt me weer aan. Meneer, u hebt toch lang haar?.

Zo begon mijn bezoek aan basisschool de Doornick in Doornenburg. De afgelopen weken heb ik als fotograaf basisscholen van Stichting de Linge bezocht om daar de dagelijkse gang van zaken vast te leggen. Bijzonder onderwijs, Jenaplan, Dalton, Huissens, Angerens, Bemmels, Gendts en allemaal met hun eigen sfeer.

Bij de eerste stap in een school voel je al de sfeer die er heerst. Ik heb ook een hoop gezien. Een jongedingleerkracht die de klas nauwelijks in toom weet te houden, een leerkracht die met een simpele tingel de klas muisstil krijgt, een leerkracht die met de kinderen als een volwassene praat en een leerkracht die voor iedere conversatie verkleinwoorden verzint. Toch hebben ze het beste voor. Leerlingen klaarstomen voor de grote mensenwereld. En dat in een steeds complexer wordende samenleving is geen eenvoudige klus. Op alle scholen heb ik leuke, spontane, geïnteresseerde kinderen gezien en gesproken. Maar er zaten ook ettertjes bij die ik gelijk achter het behang had willen plakken. Zouden ze thuis ook zo etterig zijn? Geen opvoeding? Hulp nodig? De gemeente Lingewaard heeft een antwoord bedacht door vrijwilligers in te schakelen bij opvoedondersteuning. Stichting Welzijn Lingewaard krijgt jaarlijks 50.000 euro om een team van 24 vrijwilligers te screenen en te trainen die op vrijwillige basis 25 tot 30 gezinnen ondersteunen bij het opvoeden van hun kinderen.

De participatiesamenleving, ingegeven door bezuinigingsdrift, wordt voor mij te ingewikkeld. Gelukkig ben ik niet afhankelijk van onprofessionele buurvrouwen en goedbedoelde vrijwilligers die zich moeten bemoeien met de opvoeding van mijn kinderen. Ik mag genieten van kleutertjes die mij een meisje vinden.

Sjaak

Goede opkomst kennis- makingsavond windpark

Belemmeringen voor windenergie in gemeente Lingewaard huizen

HAALDEREN - Afgelopen donderdag is in De Kolk in Haalderen een kennismakingsavond voor omwonenden van Windpark Lingewaard georganiseerd. 85 omwonenden waren uitgenodigd om kennis te maken met het windpark en haar initiatiefnemers. Meer dan de helft van de genodigden is gekomen. Zij hebben kennis kunnen maken met de plannen voor de bouw van vijf grote windturbines langs de Betuweroute en geplande A15 tussen Baal en 't Veld / Boerenhoek. De omwonenden konden op diverse informatieborden bekijken hoe het windpark er uit komt te zien.

Eén van de initiatiefnemers is de van oorsprong Doornenburger Ruben Berendts. Berendts: "We zijn heel blij met deze opkomst. Wij zijn vooral positief dat we veel informatie hebben kunnen geven over het windpark." Tijdens de avond waren diverse adviseurs aanwezig om alle vragen van de mensen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.

Berendts: "De reacties zijn heel uiteenlopend. Van positief tot negatief. Maar goed, je kunt niet verwachten dat nu juist de omwonenden direct zeggen: prima plan, geen probleem. Bovendien was de avond daar ook niet voor bedoeld. Wij wilden zoveel mogelijk vragen beantwoorden. En dat is gelukt."

"Zolang de mensen maar de juiste informatie hebben, kunnen ze zelf bepalen wat zij van windenergie vinden. Daar hebben ze ons niet voor nodig", stelt Berendts. "Op basis van de verstrekte informatie kunnen de mensen zien of de windturbines op de juiste plek in de gemeente komen. Eén zaak werd sowieso duidelijk: windenergie is noodzakelijk om de duurzame doelstellingen van de overheid te realiseren."

Vliegende Post uit Haalderen

HAALDEREN - Op 28 juni stond er een vlucht op het programma deze keer vanuit Menen (226 km) hieraan deden 125 duiven mee van twaalf liefhebbers.

Deze werden gelost om 07.15 uur met een Zuid-Westelijke wind. Combinatie Van Zadelhoff wint deze vlucht.

Comb. v. Zadelhoff 10 mee 2 pr. 1, 27; Muller – De Wijse 15 mee 4 pr. 2, 9, 25, 31; Comb. Engelen 10 mee 5 pr. 3, 5, 6, 22, 24; J. Evers 6 mee 2 pr. 4, 18; Chr. Graven 10 mee 5 pr. 7, 12, 16, 23, 30; T. Tinnenbroek 8 mee 3 pr. 8, 14, 15; W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 10, 20, 28; H. de Wijse 10 mee 3 pr. 11, 13, 21; H. Leemreise 20 mee 1 pr. 17; Comb. Weijers 10 mee 3 pr. 19, 26, 29; J. v.d. Scheur 4 mee 1 pr. 32.

Nieuwe expositie bij Kunst aan Huis in Assenburg

BEMMEL - Zaterdag 5 juli is er weer een mooie expositie geopend in galerie Kunst aan Huis. Er is nieuw en ander werk te zien van de zestien deelnemende Bemmelse kunstenaars.

De galerie is ook een bezoekje waard als je naast het genieten van kunst op zoek bent naar een leuk cadeautje voor een leuke prijs. Er zijn veel verschillende kunstkaarten en kleinere werken verkrijgbaar.

De galerie is iedere zaterdag geopend van 11:00 en 17:00 uur en ligt aan de Markt 49 (winkelcentrum De Assenburg) in Bemmel.

Jaarmarkt Waalstrand in teken van harmonie

GENDT - Op camping Waalstrand wordt zaterdag 26 juli van 13.30 tot 20.00 uur de traditionele jaarmarkt gehouden. Er is een leuke braderie, een rad van avontuur met mooie prijzen die de Lingewaardse winkeliers, restaurants en dergelijke beschikbaar hebben gesteld.

Er is een springkussen, verschillende optredens, en natuurlijk iets lekkers te eten. Dit jaar staat er een Rolling Barrel op de jaarmarkt. Hierbij kun je je eigen vaardigheden testen in een levensgrote game. De opbrengst van de jaarmarkt komt ten goede aan de harmonie; het orkest is toe aan nieuwe kostuums.

Mevrouw Vermeulen staat ook weer op de braderie. Zij zoek voor haar Stichting 'Loop en Werk' in de Filippijnen nog verbandspullen, incontinentiemateriaal, mitella's, spalken, medicijnen, katoenen kinderkleertjes, laarsjes, teenslippers, speelgoed, schriftjes, pennen, potloden, knuffels, haarelastiekjes en klipjes voor in het haar. Dit kunt u inleveren bij haar kraam tijdens de braderie. Meer informatie staat op www.loopenwerk.nl.

Alle kramen op deze jaarmarkt zijn al dit jaar bezet. Camping Waalstrand ligt aan de Waaldijk 23a in Gendt.

Nuttig fietsplezier vanuit Park Lingezegen

Hanny Harrewijn biedt gedeputeerde Meijers de brochure aan (foto: Pieter Helmich)

LINGEWAARD - Voor sportievelingen, die behalve de natuur ook iets van de Tweede Wereldoorlog in de regio op willen steken is er een nieuwe Exodus WO II fietsroute. Dit is de vierde fietsfolder op een rij.

De uitreiking vond plaats tijdens de dag van het Park Lingezegen op 29 juni. Hanny Harrewijn was koerier en overhandigede de folder komend vanuit een jeep aan mevrouw Josan Meijers, die bestuurder is van het park. Namens de gemeente waren de wethouders Peren en Janssen ook aanwezig.

De tocht heeft een lengte van bijna 24 kilometer en het vertrekpunt is de Herdenkingskapel op De Heuvel in Bemmel. De route gaat langs het frontlijnpad langs de Linge, Via de panelenroute gaat men via Huissen over de dijk naar Elden. Via De Praets keert men terug via het Zeegbos en Park Lingezegen.

Daar wordt het markante WO II monument De Vleugel met infomatiepaneel aangedaan. Vervolgens keert men via het Airbornepad terug naar de kapel.

De brochures liggen binnenkort bij de VVV en zijn te downloaden via de sites van de Liberation Route en www.exodustocht.nl. De eerste fietsers waren zeer positief over deze nieuwes aanwinst in de regio.

'Herdenking' trekt mensen naar Lingewaard

HUISSEN - Wat was er toch een bijzondere dag op 28 juni? Op die dag herdachten de Gilden in Huissen het Beleg en Ontzet. Jaarlijks wordt dit uitgebeeld en het is een vast onderdeel van de activiteitenagenda.

Daarnaast is er de jaarlijkse exoduswandeltocht. Deze tocht is sedert een viertal jaren een verwijzing naar de grote evacutie in de Tweede Wereldoorlog uit het najaar van 1944.

Beide actviteiten zijn onderdeel van de plaatselijke historie en de diverse partijen hebben aangetoond, dat het niet beperkend werkt om dat op dezelfde dag te gedenken en vieren. Neen, velen waren het er over eens, dat het thema van Beleg en Ontzet breder bekendheid kreeg vanwege de vele bezoekers van de wandeltocht.

Tegelijkertijd was het voor de Exoduswandeltocht ook een gelegenheid om de historische component als een rijke aanvulling te zien. En dat is gelukt.

Waar worden herdenkingen in het kader van WO II in de openlucht, met ruimte voor hun eigenheid,gedeeld met een rijke traditie als het Beleg en Ontzet? Volgend jaar is de kalender weer anders en zal het weer gescheiden worden herdacht. Maar de kennismaking verliep vol respect voor elkaar en had een positieve uitstraling.

Zo volgde Omroep Gelderland beide groepen en werd vanuit de kerktoren van Huissen een rechtstreeks verslag gedaan.

Kidangjeugd weekendlang op kamp naar camping De Waay

BEMMEL - Het weekend van 27, 28 en 29 juni is volleybalvereniging Kidang uit Bemmel met de mini´s en aspiranten op kamp gegaan naar camping De Waay. In totaal gingen er bijna vijftig kinderen mee en elf leiding.

"De eerste avond hebben we een speurtocht gedaan van het kasteel naar de camping. Zaterdag was het mooi weer, dus eerst maar zwemmen. Daarna hebben we geloomd en geschilderd. In de vrije tijd hebben de kinderen vaak gebeachvolleybald, gevoetbald en gespeeld in de speeltuin. Zaterdagmiddag hebben alle kinderen en een paar van de leiding meegedaan met een pittige Bootcamptraining. Daarna smaakte de barbecue extra goed!"

"De bonte avond werd gevuld met allerlei optredens. Er blijkt naast volleybaltalent nog veel meer talent bij Kidang rond te lopen. Zondagochtend begon met mooi weer zodat we eerst zijn gaan buikschuiven op de zeepbaan. Daarna was er nog een spannende bingo terwijl er al ouders kwamen om de kinderen op te halen. Het einde van een zeer geslaagd kamp..."

Succes Lifestyle gevierd met familiedag

BEMMEL - Het eerste schooljaar van de nieuwe vmbo-t richting Lifestyle binnen het OBC Bemmel zit erop. Om dit succesvolle jaar feestelijk af te sluiten, heeft de school een familiedag voor de Lifestyle-leerlingen en hun familieleden georganiseerd.

Uiteraard stond de dag volledig in het teken van bewegen, gezonde voeding en ontspanning. Onderwerpen waar de leerlingen van dit talentenprogramma veel over hebben geleerd het afgelopen jaar. De leerlingen en hun familieleden begonnen de dag met een gezond broodje en wat verkoeling. Daarna begonnen de sportieve activiteiten. Het beste team ontving de grote Lifestylebeker.

Tot slot heeft iedereen mogen genieten van een gezonde maaltijd op de school. Tijdens deze dag hebben de studenten van ROC A12 in het kader van hun studie meegeholpen met de organisatie en begeleiding.

"Het was een gezellige dag waarbij de band tussen ouders/familieleden van de leerlingen en de school versterkt is. We vinden het belangrijk dat deze lijn kort en persoonlijk blijft. We kunnen terugkijken op een succesvol jaar, niet alleen voor de Lifestyle-leerlingen maar voor alle eindexamenkandidaten vmbo-t, die allemaal (107 leerlingen) geslaagd zijn. Vol goede moed kijken we uit naar een volgend schooljaar, waar we weer enorm veel nieuwe leerlingen voor mogen ontvangen", aldus Paul Kerrebijn, decaan en projectleider talentenprogramma's vmbo OBC Bemmel.

Flora-excursie door Bemmelsewaard

BEMMEL - Op zondag 13 juli om 14.00 uur is De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk, Sportlaan 1M in Bemmel het startpunt van een flinke wandeling door de Bemmelsewaard. De deelnemers gaan onder leiding van Ben Cornelissen genieten van de stroomdalflora die nu op zijn mooist is.

In de ongeveer drie uur durende wandeling is er special aandacht voor bloemen en planten als voeding en als geneesmiddel. Zeepkruid, Teunisbloem, Sint-Janskruid, wilde peen, boerenwormkruid en Sint-Jacobskruid zijn enkele van de vele verrassingen die de rivier bij hoog water heeft laten aanspoelen en waarvan het zaad op onverwachte plaatsen is uitgekomen.

De wandeling is geschikt voor het hele gezin en vooraf wordt u in de Veldschuur voorzien van koffie, thee of frisdrank. "Trek wel laarzen of stevig schoeisel aan en neem zo mogelijk een loepje en of fototoestel mee. Bij regenachtig weer gaat de excursie door maar zorg dan wel voor regenkleding."

Kosten van de deelname,inclusief de koffie of thee, is zes euro. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Ben Cornelissen, bereikbaar op telefoonnummer 06 44870449.

Vijfde jeugdkoningswedstrijd

LINGEWAARD - Inmiddels heeft de jeugd van hengelsportvereniging De Karper weer een koningswedstrijd gevist.

Het weer was ons gunstig gezind met achttien graden was het weer heerlijk langs de waterkant. Aan de vijfde koningswedstrijd deden vijftien kinderen mee wat iets minder is als normaal .

De vangsten waren erg tegenvallend er wisten maar zes kinderen vis te vangen. Uitschieter was Sem plonis met liefst 238 cm hij was dan ook de enigste die goed gevangen had; dit maakt het wel weer spannend voor het koningschap want de verschillen zijn niet zo heel groot meer.

Uitslag vijfde koningswedstrijd: eerste Sem Plonis 238 cm; tweede Maarten Snellen 72 cm; derde Luuk van Oostrom 53 cm.

14 / 24

15 / 24

16 / 24

17 / 24

Peuterspeelzalen De Linge zoeken vrijwilligers

LINGEWAARD - "Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn wij, Peuterspeelzaalwerk De Linge, op zoek naar nieuwe en enthousiaste vrijwilligers voor onze peuterspeelzalen in Lingewaard. Nieuwe mensen om onze zeer gewaardeerde vrijwillige collega's te vervangen die, soms na jarenlange inzet, afscheid hebben genomen omdat ze een nieuwe werkkring hebben gevonden of het tijd vonden voor verandering."

"Peuterspeelzaal Dikkie Dik in Huissen en peuterspeelzaal 't Hummelhonk zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers/vrijwilligsters (ja, ook mannen zijn welkom!) voor een of meerdere dagdelen.

"Wat houdt vrijwilliger zijn nu precies in? Als vrijwilliger ondersteun je de leidster met haar werkzaamheden op een peutergroep. Je helpt met knutselen, je speelt met de kinderen, maakt puzzels, leest een verhaaltje voor. Samen met de kinderen gymmen of een uitstapje maken. Een gezellig gesprekje voeren onder het fruit eten en drinken. Vanuit Startblokken werken we zes weken aan een thema en de inbreng van een vrijwilligster wordt erg gewaardeerd."

"Ook bieden wij u de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal vrijwilligersavonden met onderwerpen als: kinder-EHBO, startblokken, peutergym, veiligheid/gezondheid op de peuterspeelzalen en onderwerpen die de vrijwilligers zelf interessant vinden.

De meeste waardering krijgt u echter van de peuters zelf: de dankbare blik in de oogjes van de kinderen. Een uitspraak van een van de vrijwilligers is: 'Er roept altijd wel ergens een peuter: die is van mijn school'. Dat doet je goed."

"Hebben we uw interesse gewekt, vindt u het leuk om met kinderen te werken en hebt u daar een paar vaste uurtjes per week voor over: neem contact op met Bettina Gerrits van Peuterspeelzaalwerk De Linge (06 34658194 of via email: b.gerrits@delinge.nl). Meer informatie over peuterspeelzaalwerk staat op www.delinge.nl."

Veiligheids- en antidiefstaltraining voor ondernemers in Kronenburg

ARNHEM - Winkelcentrum Kronenburg is een mooi, gezellig winkelcentrum waar men op een prettige wijze kan winkelen. Dat lijkt heel normaal, maar dat gevoel van 'veilig winkelen' komt niet vanzelf. Winkeliers en het personeel krijgen regelmatig te maken met diefstal en onbehagelijke situaties. Als het personeel daar juist mee om weet te gaan, zal dit voor de klant geen overlast geven en dat maakt een winkelcentrum tot een behaaglijke en prettige omgeving.

Ongeveer zestig winkeliers hebben in drie avonden een cursus gevolgd die is georganiseerd door de winkeliersvereniging. Ook de eigenaresse van het winkelcentrum, Wereldhave, heeft de landelijk hoog aangeschreven cursus mede mogelijk gemaakt. Het is opmerkelijk en uiteraard een erg goed teken dat zoveel winkeliers enthousiast deel hebben genomen. Hiervoor hebben ze ook 'huiswerk' moeten doen, door dagelijkse situaties te noteren om in de training te bespreken.

De cursus was volledig gericht op de praktijksituaties van alledag, met medewerking van acteurs, bewaking, en politie. Hoe ga je om met klanten die bewust of onbewust voor onrust zorgen in een winkel? Hoe help je als medewerker of winkeleigenaar een klant die emotioneel uit balans is en niet meer rationeel aanspreekbaar blijkt weer te kalmeren?

De winkeliers hebben geoefend met de acteurs en veel opgestoken van de tips van de medecursisten. Ook onderling zijn namelijk belangrijke tips en ervaringen uitgewisseld. Al met al maakt dit initiatief dat de winkelende bezoeker nu, maar ook in de toekomst, veilig en comfortabel kan winkelen op Winkelcentrum Kronenburg.

Zonnekinderen start met multimediacoach

LINGEWAARD - Kinderopvang Zonnekinderen gaat vanaf september van start met een multimediacoach. Al een aantal jaren werkt deze organisatie met een aantal sportcoaches, een cultuurcoach en een natuur- en avontuurcoach. De multimediacoach gaat kinderen coachen bij het opgroeien in een steeds sneller ontwikkelende en complexe virtuele wereld met alle uitdagingen die daarbij horen.

Daarnaast is de coach een verbindende schakel tussen alle sport-, cultuur-, natuur- en avontuuractiviteiten door deze samen met kinderen tijdens de buitenschoolse opvang en in vakanties vast te leggen en te visualiseren voor zichzelf en andere kinderen maar ook voor ouders, vriendjes en familieleden. Hierbij valt te denken aan het maken en bewerken van films, bouwen van websites, apps, het werken met muziek, omgaan met facebook, twitter, instagram et cetera. Ook multimedia-ontwikkelingen op het gebied van lezen, nieuws en informatievoorziening, actualiteiten en dergelijke krijgen een plek. Belangrijke ontwikkelingen waar Zonnekinderen niet aan voorbij wil gaan.

Tijdens de buitenschoolse opvang is er tijd en ruimte om kinderen verantwoord en onder professionele begeleiding om te leren gaan met multimedia en ook weerbaar te maken. Zo biedt Zonnekinderen een uitdagende combinatie van actief en interactief bezig zijn.

Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl, 0316 340079, facebook/zonnekinderen.com.

Jacqueline Lentjes wint facebook-actie van live muziekspektakel Back to the Music in Huissen: druk ondanks druppel

HUISSEN – Ondanks druppels in de middag en een bui 's avonds is Back to the Music 2014 een bijzonder geslaagde editie geworden. Enkele duizenden bezoekers kwamen af op de vele bandjes die op de podia bij de horeca spetterende optredens afleverden.

De organiserende horeca-exploitanten is dan ook iedereen dankbaar, die op dit live muziekspektakel afkwamen. Liefhebbers van pop, rock, disco, blues, soul en Nederlandstalig kwamen allen aan hun trekken door de gevarieerde programmering. Daar deden de enkele druppels in de middag en de regenbui later op de avond niets aan af. Het zorgde zelfs voor extra sfeer en saamhorigheid.

Jacqueline Lentjes uit Huissen werd winnaar van de facebook-actie en kreeg namens horecavereniging Huissen uit handen van Herman van Gellecum van De Buitenpoort een waardebon uitgereikt. Haar foto met enkele swingende bezoekers straalde precies uit waar Back to the Music voor staat: vrolijkheid, muzikaliteit, dansen, ontmoeting en gezelligheid. Zie: facebook.com/BacktotheMusicHuissen waar ook de foto's van
de editie van dit jaar op te zien zijn. Bestellen via: http://www.eimeren.nl/live/evenementen-fotografie.

Gendtse Stuumkesfestival

GENDT - Aanstaande zondag is het alweer zover: Het tweede Gendtse Stuumkesfestival op het Cas Kruip-plein bij De Klok in Gendt. Het zal een middag zijn vol met gezelligheid, muziek en natuurlijk stuumkes.

Op het Cas Kruip-plein zal een groot terras gevormd worden rondom het podium. Vanaf dit podium zullen verschillende Gendtse formaties hun gezellige klanken ten gehore brengen. Natuurlijk wordt dit alles ondersteund met de nodige stuumkes met slem.

Deze middag wordt ingevuld door FanFare word je zeeziek, de Zwabberbent, de Stageband en Hugo Peeters. Entree en stuumkes zijn gratis.

Zomerse kinderactiviteiten in winkelcentrum De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 12 juli is de laatste editie van de kinderactiviteiten voor de zomerstop.

"We zullen dan ook een zomerse activiteit uitvoeren. We gaan namelijk kronen maken. Niet zomaar kronen, maar 'zomerkronen'. We maken kronen met bloemen, vlinders, enzovoort. Verder delen we wat lekkers uit en mag je nog grabbelen. Kortom wij vieren feest, want het is vakantie! Zaterdag 12 juli van 11.00 tot 14.30 uur is de feestelijke afsluiting van een succesvol jaar! 23 augustus gaan we weer van start met een nieuwe ronde, vol gezellige, leuke en inspirerende activiteiten. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

23 / 24