GN Berg en Dal Heumen Mook

3 april 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 3 april 2020


Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

REGIO - We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms ook wel angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid.


Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden. Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.


Tips

• Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.

• Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.

• Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder.

• Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart. Kom je er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden.

Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen of als je je verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk. Je kunt tijdens kantoortijden bellen naar 088 0011333, je wordt dan in contact gebracht met de coördinator in jouw gemeente.

Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingsterker.nl als je wilt weten wie zijn en hoe wij werken. En als je tips wilt hoe je met jouw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op de gloednieuwe site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl.

Kaartspel voor wie gedwongen thuis zit

Uitgangspunt van het spel (foto: Piet van Eekelen)

MOLENHOEK - Het kaartspel Cartamore (liefde voor het kaartspel) is aangepast, zodanig dat het in plaats van door twee personen nu door één persoon gespeeld kan worden. Het biedt de mogelijkheid om heel goed bezig te zijn.


Het is geschikt voor iedereen, die even niets te doen heeft. Bij het spel is een duidelijke handleiding. De speelduur is ongeveer een kwartier. Het spel bestaat uit een houten blok met zestien gleuven en een stok kaarten. Foto's verduidelijken dat nog eens extra.

Het spel is ontwikkeld door Theo van Eekelen in samenwerking met zijn broer Piet die nu in Molenhoek woont. Hij kwam op het idee om het spel aan te passen, zodanig dat het door één persoon gespeeld kan worden. Voor vragen kunt u mailen naar: p.eekelen39@gmail.com. In de omgeving van Molenhoek kan het spel ook thuis bezorgd worden. Opsturen kan ook.

Over persbericht bomenkap De Kempkes in OoijGemeente zegt 'sorry'...

BERG EN DAL - Vrijdag 6 maart heeft de gemeente Berg en Dal een persbericht naar de lokale media gestuurd over de bomenkap in De Kempkes in Ooij. In dit persbericht is een inwoner – de heer Scheffers – met naam genoemd, en er is in kwalificerende zin gesproken over diens optreden.


Het college van burgemeester en wethouders, kennisnemend van het persbericht, betreurt ten zeerste dat dit persbericht namens de gemeente Berg en Dal is verspreid. Het noemen van de naam van de inwoner was onnodig en had niet moeten plaats vinden. Dit is niet de manier waarop de gemeente met inwoners om wil gaan. Het college heeft dan ook excuses aan de heer Scheffers gemaakt.

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Ook bij het Vrijwilligerssteunpunt is het rustig. Toch is het juist nu een goede tijd om eens rustig rond te kijken op de website. Misschien staat er iets leuks tussen wat je in de toekomst kunt gaan oppakken. Wil je iets kunnen betekenen voor anderen in deze coronacrisistijd, dan zijn er allerlei initiatieven waar je bij kunt aansluiten.


Forte Welzijn stelt een speciaal telefoonnummer in waar je terecht kunt als je vragen of zorgen hebt maar ook als je iets wil doen. Bel 024 2049699 op werkdagen tussen 10.00-14.00 uur. Zij wijzen jou de weg. Via de website van het Vrijwilligerssteunpunt kun je ook terecht om je hulp online aan te bieden of om hulp te vragen. Ga daarvoor naar https://www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal/nieuwsberichten/1177.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kan je mailen naar vspbergendal@fortewelzijn.nl of bellen naar Forte Welzijn: 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor je bij dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Ehbo-vereniging Groesbeek doneert persoonlijke beschermingsmiddelen en desinfectans

Medewerkster van Buurtzorg Groesbeek ontvangt van Saskia Peters vicevoorzitter van EHBO vereniging Groesbeek een doos desinfectans (foto: Heleen Lintz-Luidens)

GROESBEEK - Twintig liter alcohol 70 %, vijf liter alcohol 80 %, achtentwintig stuks 100 milliliter handdesinfectie en nog eens negen stuks van 500 milliliter, dat is de opbrengst van een bliksembezoek van de ehbo-vereniging Groesbeek aan hun vaste leverancier.


Aan het woord is Saskia Peters vicevoorzitter van deze vereniging: "Begin vorig week ontvingen alle ehbo- verenigingen in de regio een mailtje van de GGD dat er zowel landelijk als binnen de regio Zuid-Gelderland een groot tekort is aan persoonlijk beschermingsmiddelen en desinfectans. De vraag was of we onze kasten na wilden kijken om waar mogelijk de gevraagde middelen te doneren. Nou, met onze kasten waren we gauw klaar, want we houden bewust onze voorraad klein. Nu wil echter het toeval dat wij in september ons vijfenzeventig jarig jubileum vieren. Net als voorgaande jubilea willen wij dit doen met een gepaste actie voor de gemeenschap. Ook voor dit jubileum waren wij aan het brainstormen en na de ontvangst van het mailtje was de keuze voor een deel van de actie snel gemaakt. Ondanks de schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen en desinfectans is het ons gelukt om een aantal producten in te kopen. Voor ons was duidelijk dat we een deel van deze goederen wilden doneren aan Groesbeekse instanties. De keuze is gevallen op Buurtzorg Groesbeek, Thuiszorg Groesbeek (GGZ) en Fokus Groesbeek.

De grote containers alcohol zijn geschonken aan Het Rode Kruis, die deze producten landelijk gaat verdelen. De spullen zijn inmiddels opgehaald en gebracht naar de verschillende instanties en met dank in ontvangst genomen."

Gruusbekse Passion op tv

Laatste avondmaal. (foto: René Janssen) Rene Janssen

GROESBEEK - Het zijn rare tijden. We hopen dat iedereen zo goed mogelijk door deze lastige periode komt.


Vorig jaar heeft Fanfare Jubilate Deo voor de eerste keer de “Gruusbêkse Passion” georganiseerd. Dit was een daverend succes, twee avonden de kerk in de Breedeweg helemaal uitverkocht en nog een hoop mensen teleur moeten stellen. "We zijn voornemens om dit spektakel eens per drie jaar te gaan organiseren dus met pasen 2022 is het weer zover, hou daar alvast rekening mee in u agenda."

Van de voorstelling van vorig jaar heeft de videogroep onder leiding van Rob van Elst een prachtige registratie gemaakt. Omroep Berg en Dal gaat deze op woensdag 8 april uitzenden. Eén dag voor witte donderdag, de dag waarop normaal gesproken de nationale Passion uitgezonden wordt. Deze is in verband met de crisis afgelast.

"Dus wilt u nog een keer genieten van Bas Wegh als Jezus, Marcel Wentink als Judas, Yvonne Verbeet en Ineke Bouckaert als Maria, Roland Coenen als Pontius Pilatus, Trente Plus , Music on Demand, Fanfare Jubilate Deo en vele anderen. Kijk dan op woensdag 8 april om 20.00 uur naar de uitzending van TV Berg en Dal, ook te zien via: http://omroepbergendal.nl/televisie."

Alzheimercafé Berg en Dal voorlopig gesloten, maar... bellen mag altijd!

BERG EN DAL - Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het Alzheimercafé van Berg en Dal voorlopig de deur gesloten houdt. Door het coronavirus zijn we in een vreemde periode terechtgekomen.


Iedere eerste maandag van de maand ontmoetten we elkaar en spraken over dementie en alles wat bij deze nare ziekte komt kijken. Ook waren deze avonden gezellig, dankzij alle aardige mensen die zich hiervoor ingezet hebben. Zo gauw ieders gezondheid het toelaat, gaat de deur weer open en leest u dat in de krant of ergens op een affiche.


Iedereen is op de een of andere manier getroffen door het virus. We moeten in huis blijven, mogen niet bij elkaar op bezoek, laat staan dat we elkaar een knuffel mogen geven. Voor veel mensen met dementie is het vaak niet te bevatten wat er aan de hand is. Dat is lastig. Ook voor de mantelzorger. Heel lastig! Wanneer u uw hart eens wilt luchten, bel of mail dan gerust uw telefoonnummer door. Dan bellen wij u op.

U kunt uw telefoonnummer doorgeven via de mail: annemiekpoelen@hotmail.com of via 06 50261301.

Parochie Maria ten Hemelopneming

MILLINGEN - Update maatregelen inzake coronavirus: Op 26 maart hebben de bisschoppen aangegeven dat er tot en met pinksteren (1 juni) geen publieke vieringen mogelijk zijn. Voor onze parochie betekent dit dat de vieringen die vanaf heden gehouden worden niet toegankelijk zijn dan voor anderen dan de priester, de koster en een lector. Hierbij kan de heilige Communie niet worden uitgereikt, omdat dan de voorgeschreven afstand van 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd en onveilig kan zijn.


Vieringen vanuit Millingen worden dagelijks uitgezonden via lifestream, op zondag om 11.00 uur en van maandag tot en met zaterdag om 9.00 uur. De zondagsboekjes liggen in de week ervoor achter in de kerk. U mag zo’n boekje mee naar huis nemen.


Alle andere activiteiten tot 1 juni vervallen. De kerk gaat niet volledig op slot. In Millingen is de kerk elke dag open van 16.00 tot 17.00 uur. Elke donderdag van 16.00 tot17.00 uur is er ook aanbidding van het Allerheiligste (Jezus in de Hostie). De kapel van Onze Lieve Vrouw van altijddurende bijstand (niet de dagkapel!) is dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur. De kerk in Kekerdom is op Goede Vrijdag geopend van 15.00 tot 16.00 uur.

De kerk in Ooij is op eerste paasdag geopend van 11.00 tot 13.00 uur. De Mariakapel van de kerk in Leuth is elke dag geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Neemt u hierbij steeds de 1,5 meter afstand in acht.
In de kerk van Millingen staat een tafel waarop mensen houdbare levensmiddelen achter kunnen laten voor de voedselbank (droge kruidenierswaren en zeep en sop).
Voor vragen of een gesprek ben ik beschikbaar onder 06 46193591.

Blijk van waardering voor huis-artsen en medewerkers praktijken

77

REGIO - De diëtisten van BaseLine Voedingsadviesburo bezorgen deze dagen bloemen bij de huisartsenpraktijken waarmee ze samen werken.


Het is een blijk van waardering voor de huisartsen en hun medewerkers die in deze moeilijke dagen in de eerste lijn van de gezondheidszorg hun werk blijven doen. De diëtisten kunnen hun consulten heel goed telefonisch doen en komen vanwege de veiligheid zo weinig mogelijk in contact met anderen. De huisartsen en hun medewerkers moeten echter paraat blijven voor direct contact met patiënten. Op het kaartje bij de bloemen staat 'Wij denken aan jullie'.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Twee straatbeelden uit het begin van de vorige eeuw

De vorige editie van dit weekblad werd opgesierd met een in 1910 te Groesbeek gemaakte kleurenfoto van een beugelbaan, overgenomen uit de uitgave 'Andries Nielen, Brabantse emigrant zakenman wereldreiziger fotograaf 1850 -1940.' In totaal zijn er drie voor Groesbeek interessante foto’s in opgenomen.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Over de in 1912 gemaakte foto met het opschrift: ‘on way to school. Groesbeek Holland’ wordt volstaan met de opmerking dat het een fraai voorbeeld van kinderfotografie is. Meer te vertellen is er over de op 11 september 1930 gemaakte foto van de drie vrouwen, gekleed in de voor de boerenstand kenmerkende klederdracht. Aan de hand van oude ansichtkaarten kan worden vastgesteld waar de naar Amerika geëmigreerde Andries Nielen de opname gemaakt heeft:, namelijk vanuit de Dorpsstraat. Rechts op de achtergrond zien we de zijgevel van Pension Groesbeek en het houten hek dat het spoorwegemplacement en de spoorwegovergang markeert. De links boven te ontwaren torenspits siert het toenmalige aan de afslag Kerkstraat gelegen postkantoor.

Toen Nielen de boerinnen verzocht te poseren, waren die de met slagbomen bewaakte spoorwegovergang al gepasseerd. De boerenvrouwen zijn getooid met knipmutsen of poffers, die enige decennia later uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Bron: Groesbeek in oude ansichten deel 2, blz. 25, Rampspoed te Groesbeek, blz. 128 en Groesbeek beeld van een dorp, blz. 69.

(Fotoboek uitgegeven door Historische Kring Land van Cuijk, 2010)

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl

Zondag 5 april: 10.00 – 12.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed; 14.00 – 15.00 uur kerk open om gezegende palmtakjes op te halen.

Zondag 12 april: 10.00 – 12.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

16 / 24

17 / 24

In Groesbeek-centrum kon je een kanon afschieten

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De normaal drukke Dorpsstraat in het centrum van Groesbeek was zondagmiddag stil en verlaten. Enkele wandelaars waagden het toch de straat op te gaan en automobilisten die waarschijnlijk een afspraak hadden waar ze heen moesten.


Voor de rest was het stil, heel stil zelfs wat eigenlijk nog nooit in de geschiedenis (buiten de oorlog om) is voorgekomen. De mensen, die het aandurfden om wat te gaan drinken of eten in een van de horecagelegenheden die Groesbeek rijk is, moesten ook om 18.00 uur vertrekken. Zij die aan het diner zaten mochten uiteraard hun gerecht nuttigen, maar nieuwe klanten mochten de zaken niet meer in. Het zal de komende drie weken nog wel rustiger worden in Groesbeek en ook daarbuiten.

Joriskerk in Heumen. (foto: Protestantse Gemeente Heumen) Protestantse Gemeente Heumen

HEUMEN - We beleven ongekende tijden door de verspreiding van het coronavirus. Het zal dit jaar een heel ander paasfeest worden dan anders. Iets wat heel klein en ver weg in China begon, is een wereldwijde pandemie geworden.


De zieken, hun familieleden en zorgverleners worden geconfronteerd met steeds heftiger situaties. In deze veertigdagentijd voor pasen zien we velen lijden. We zijn kwetsbare mensen, dat voelen we juist nu. We hebben het licht van pasen hard nodig. In de zorgen en spanningen, in het isolement dat er kan zijn, zoeken we kracht. We proberen troost, moed en vertrouwen te putten, ook over onze grenzen heen. Daarom blijven we, hoe dan ook, pasen vieren.


Alternatieven voor de kerkdienst
De kerkdiensten en andere bijeenkomsten gaan nu niet door. De komende weken wordt 's zondags op NPO 2 om 9.20 uur een viering van de protestantse kerk met muziek en meditatie uitgezonden. U kunt die ook gebruiken voor een ‘thuisviering’. Voor actuele informatie: www.pknheumen.nl. Contactadres: scriba@pknheumen.nl.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemiddelaar@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Voor persoonlijk gebed en een kaarsje zijn twee Mariakapellen de hele dag open: Eindweg in Middelaar en Riethorst in Plasmolen.

Bij bezoek aan de kapellen alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl.

Fonds ziet stijgende tendens in aanvragen voor school- en spelmateriaalKinderhulp schort huis-aan-huiscollecte op en collecteert digitaal

REGIO - Duizenden collectanten maakten zich klaar om van 20 - 25 april langs de deuren te gaan om geld op te halen voor kinderen in armoede. Wegens het coronavirus dat Nederland in de greep houdt is de collecte echter opgeschort. Een flinke klap voor Nationaal Fonds Kinderhulp, omdat dit juist de gezinnen raakt die financieel krap zitten. Kinderhulp beraadt zich nog op alternatieven samen met de andere fondsen en Stichting Collecteplan en is een digitale collecte gestart.


Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp: “Het is de juiste keuze voor het welzijn van alle mensen in Nederland, ook al is de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte voor Kinderhulp heel belangrijk.” Tijdens de collecteweek in april halen de collectanten gemiddeld 700.000 euro op. Met dit geld kan Kinderhulp simpele, vaak vanzelfsprekende dingen tóch mogelijk maken voor kinderen die het thuis niet breed hebben.


Fonds harder nodig dan ooit

“In deze roerige tijden is ons fonds misschien wel harder nodig dan ooit”, spreekt Jan Wezendonk bezorgd. Hardwerkende ouders die hun baan (dreigen te) verliezen, gezinnen die 24/7 op elkaar aangewezen zijn en kinderen die thuis hun schoolwerk moeten doen. Het is voor iedereen een stressvolle tijd die vraagt om aanpassingsvermogen. Des te meer geldt dat voor gezinnen die leven rond het wettelijk minimum inkomen. Er wordt dan ook niet minder beroep gedaan op Kinderhulp. Jan Wezendonk: “We zien een stijgende tendens in aanvragen voor school- en spelmateriaal en doen er alles aan om hierin te kunnen voorzien. Om zo de druk en stress die deze gezinnen ervaren iets te kunnen verlichten.”


60 jaar Kinderhulp

De collecte is niet het enige dat niet doorgaat. Diverse activiteiten, in het kader van het 60-jarig bestaan van Kinderhulp, zijn tot nader order opgeschort, zoals de jubileumcampagne en de Held&run, de eerste editie van een sponsorloop voor Kinderhulp. Alle betrokkenen worden nader geïnformeerd over mogelijke nieuwe data.

Meer informatie over de digitale collectestaat op kinderhulp.digicollect.nl.

Lang getwijfeld nu toch gedaan:
Leny is met pensioen gegaan.
Groet, familie Visser en Cillessen.

Max en Nika

Hiep Hiep Hoera!
Lieve Max en Nika, gefeliciteerd met jullie verjaardag.
10 en 7 jaar alweer.|
Dikke knuffel, opa Joop en oma Helga

post

Al 15 jaar bezorgt zij de post met veel plezier.
Altijd met een lach, wenst zij, u een prettige dag.

Hieperdepiep hoera voor onze Moos.
Gefeliciteerd!
Liefs opa Theo en Oma Dinie.

(O)ma Diny wordt 6 april 74 jaar.

Gefeliciteerd, lieve groetjes en

proost van ons allemaal.

1 April is deze koekiemonster jarig maar dan komen wij taartje eten . Mels 5 jaar .

Van Harte Gefeliciteerd Opa Hans,Oma Ivon.

Hoera, Nina wordt op 31 maart 4 jaar.
Veel plezier op school.
Dikke knuffel van opa Theo,oma Willie en tante Bianca

Nee op 1 April is het geen grap, maar Dorris lust al 50 jaar pap.
Fam. Reijmers.

Hugo en Riek Schuil

Hiep hiep hoera voor het briljanten paar
Op 6 april zijn Riek en Hugo 65 jaar getrouwd
Gefeliciteerd van ‘De Schuil-tjes’

Jelmer

Onze lieve Jelmer wordt 3 april een tiener!
Hartelijk gefeliciteerd schat!
Dikke kus papa, mama en Melle.

Jeroen en Sofie

Klaar met klussen en alles op z’n plek.
Nu genieten van jullie prachtige nieuwe stek.
Veel Liefde en Geluk op jullie levenspad.
Liefs Pa,Ma,Bart

Oma/Omi

Hoera 5 april wordt ma ( oma/omi ) 90 jaar!
Wilma, Joyce en Lena, Swen en Henny

knuffel of hand

We mogen je niet feliciteren met een knuffel of hand,
Daarom doen we het nu maar in de krant

80 jaar

Het is echt waar,
deze heer wordt 2 april 80 jaar!
Van harte gefeliciteerd!
Van Gerard en Thea

Knappe kerel

Hiep hiep hoera,
deze knappe kerel wordt op
5 april 73 jaar! Van harte
gefeliciteerd! Van Gerard en Thea.

Henk

Henk Veenbrink 1 april 2020
40 jaar werkzaam bij het waterschap.
Van harte gefeliciteerd
Groeten van je collega’s        

Parochie Groesbeek

De kerkvieringen in het weekend en doordeweeks komen in verband met maatregelen van de bisschop helaas te vervallen, dit geldt ook voor de Kloostertuin.


Wij willen u attenderen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt radio Maria iedere ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 en 19.00 uur.


Overleden zijn: Johanna Anna Maria Krebbers-van de Logt, Leonardus Maria Ras, Nel Haerkens- Hubers, Leen Nillessen- Derksen en Johannes Hendrikus Hubbers.

De reeds opgegeven misintenties worden gebeden als de openbare vieringen weer doorgaan.


Kerk-zijn in tijd van coronavirus


Overal hoor je zeggen: “De kerk is dicht.” Nee, de kerk is niet dicht. Er zijn geen vieringen op zondag vanwege het feit dat het beter is dat er niet te veel mensen bij elkaar komen. Hoe kunnen wij ons kerk-zijn beleven?


  1. Goed voor elkaar zorgen en aandacht hebben voor elkaar, dan ben je ook goed voor God.

  1. Thuis bidden met en voor elkaar.

  1. In de kerk van de Breedeweg, het dorp en de Horst zijn de Mariakapellen heel de dag open.

  1. Daarnaast is op zondag de Cosmas en Damianuskerk van 09.30 tot ongeveer 11.00 uur open voor persoonlijk gebed.

  1. In de Cosmas en Damianuskerk is gelegenheid voor persoonlijk gebed, ook op Witte Donderdag om 19.00 uur, Goede Vrijdag om 15.00 uur en Stille Zaterdag om 18.30 uur en natuurlijk op Paasmorgen om 10.00 uur. Een half uur voor deze tijden is de kerk al open.

  1. Verder zullen op woensdagen de klokken worden geluid van 19.00 tot 19.15 uur het zijn klokken van hoop en troost in deze onzekere tijd. Ook roept de kerk daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

  1. Denkt u ook aan de vastenactie!! Ook een manier van kerk-zijn. In het parochieblad vindt u informatie op blad 19.

  1. Achter in de kerk staan manden voor de voedselbank Groesbeek en omstreken, om houdbare producten in te doen. U wordt van harte uitgenodigd om hieraan mee te doen. Ook dat is kerk-zijn.

Daarnaast kunt u de pastors altijd bellen (zie: parochieblad) en ook de radio en televisie geven zendtijd om plechtigheden te volgen*. Wij blijven altijd kerk, ook, of juist in tijd van het coronavirus. Laten wij elkaar blijven steunen in: omzien naar elkaar en elkaar dragen in gebed.


Met broederlijke en zusterlijke groet van het pastoraal team.


Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemook@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Zondag 5 april: 14.00 – 15.00 uur gezegende palmtakjes op te halen bij de kerk.

Vrijdag 10 april (Goede Vrijdag): 15.00 – 16.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl

Het is voorjaar in Overasselt bij Tuinplantenkwekerij Van Summeren

OVERASSELT - Midden in het centrum van Overasselt bevindt zich de groenten- en bloemenwinkel van Marco Van Summeren. Marco kweekt al vele jaren zelf een groot assortiment tuinplanten. Hij heeft zicht gespecialiseerd in geraniums in vele kleuren, zowel staande- als hanggeraniums. Deze kosten bij Tuinplantenkwekerij Van Summeren het hele seizoen slechts zes euro voor zes stuks!Verder is er een groot assortiment aan hangpotten en kuipplanten in vele kleuren en maten om uw tuin of terras een fleurig aanzicht te geven. Ook voor al uw stekperkgoed, zoals bijvoorbeeld Scavola, Bacopa, Verbena, Surfinia en Sanvatalia, heeft u een grote keus in vele kleuren.Tuinplantenkwekerij
Van Summeren is leverancier van Culvita potgrond wat uw planten beter laat groeien en bloeien. Het product is bekend van de SBS-programma De Grote Tuinverbouwing. De verkoop start vanaf 6 april.
Tuinplantenkwekerij Van Summeren ligt aan de Hoogstraat 24 in Overasselt en is in de maanden april, mei en juni 7 dagen per week geopend van 09:00 tot 18:00 uur.

Tuinplantenkwekerij Van Summeren is gevestigd aan Hoogstraat 24 in Overasselt. Meer informatie via het telefoonnummer: 024 6221537.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman Jannie Schaapman

GROESBEEK - Vanwege het coronavirus zijn de kerk en de Serre achter de kerk, voorlopig tot nader bericht, gesloten. In deze tijd zijn er dus geen vieringen en activiteiten in de kerk. Wel worden elke zondagmorgen de klokken geluid als teken van verbondenheid.


Op paasmorgen, zondag 12 april, zal om 9.00 uur via Omroep Berg en Dal een oecumenische paasmeditatie worden uitgezonden; voorgangers daarin zullen zijn pastoor Aloys van Velthoven en domina Janneke Ruijs. De uitzending zal om 13.00 uur worden herhaald.

In deze 40-dagentijd wordt er in de vieringen altijd gecollecteerd voor projecten van Kerk in Actie: voor 29 maart en 5 april is het doel de opvang en opleiding van straatmeisjes in Ghana, op 12 april voor 'De PaasChalenge', een verrassend nieuw spel waarmee jongeren zich kunnen inleven in het verhaal van Jezus in zijn laatste dagen op aarde.

"Als u wilt kunt u uw bijdrage storten op de bankrekening: NL08 INGB 0000961922 t.n.v. diaconie Prot. Gemeente te Groesbeek ovv 40-dagencollecte."

De PKN verzorgt in samenwerking met de EO op NPO2 elke zondag vanaf 9.20 uur een meditatie. Verdere informatie staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Ingezonden brief

Burgerinitiatief

Nick Verriet uit Groesbeek is 11 jaar (zoon van de bekende muzikant en entertainer Marco Verriet) en zendt een live radioprogramma uit via facebook.


Het is leuk om naar Nick te kijken en je kan verzoeknummers aanvragen.

Met vriendelijke groet,

Sabine Gieben

Wie kent deze club?

REGIO - Wie kent deze club...en wie zijn dan de personen ? Graag reactie naar Nico van Eldijk (024 3973389).