GN Berg en Dal Heumen Mook

20 januari 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 januari 2016


1 / 24

Gruusbèks carnaval! Hij is er weer: 't Sökske 2016

GROESBEEK - Na een geslaagd Schlagerweekend in Groesbeek kan iedereen zich gaan opmaken voor het carnaval. Daar mag 't Sökske natuurlijk niet bij ontbreken.

Ook dit jaar staat 't Sökske weer boordevol met leuke en verrassende verhalen: een prima voorbereiding op het carnaval in Groesbeek. De redactie is weer trots op het eindresultaat: zij bedanken iedereen van harte die een steentje heeft bijgedragen aan deze editie.

't Sökske 2016 zal deze week verspreid worden bij deze uitgave van Hét Gemeentenieuws. Dit betekent wel dat huishoudens met een Nee-Nee & Nee-Ja sticker op de brievenbus 't Sökske niet automatisch ontvangen.

Een aantal exemplaren ligt daarom vanaf donderdag 21 januari klaar bij Gera Sportprijzen, Reestraat 13 en bij DHD Drukkerij, Kloosterstraat 41. Er geldt één exemplaar per persoon en 'op is op'.

Mocht u onverhoopt geen Sökske ontvangen hebben en géén Nee-Nee & Nee-Ja-sticker op de brievenbus geplakt hebben, stuurt u dan deze week een mailtje met uw naam en adresgegevens naar sokske@sok-groesbeek.nl. De redactie wenst u veel leesplezier.

Bram Koks nieuwe Prins van De Deurzakkers in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zaterdagavond 16 januari is tijdens de pronkzitting van carnavalsvereniging De Deurdouwers in dorpshuis De Sprong Bram Koks alias 'De Blikvanger' gepresenteerd als de nieuwe Prins van De Deurzakkers.

De hofdames van Bram zijn de zussen Nicolle Arts en Jolanda van de Krabben. Bram volgt hiermee als 47ste Prins, Chris van der Meulen alias 'De Kale' op. Tijdens deze pronkzitting werd ook de nieuwe kleding door de 41 tellende danseressen van de dansgarde gepresenteerd. Zondagmiddag 17 januari werd de kersverse Prins Bram een receptie aangeboden, eveneens in dorpshuis De Sprong.

Nieuwjaarsbijeenkomst Ehbo Millingen/Kekerdom

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN/KEKERDOM - Zaterdagavond 9 januari zijn tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom in Grand Café De Taverne in Millingen vier leden gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap.

Voorzitter Alex Janssen gaf in zijn nieuwjaarstoespraak aan dat, als je bereid bent om je jarenlang in te zetten voor de Ehbo-vereniging, dit zeker een beloning waard is. Ook vermeldde hij, dat het ledental van de Ehbo-vereniging flink stijgende is. De jubilarissen waren Jeroen Haan en Harrie Ermers, beiden 15 jaar, Ruth Awater 35 jaar en Wim van Deelen zelfs 50 jaar! Door Alex Janssen werden de jubilarissen gehuldigd, ze ontvingen een jaarspeld en hun echtgenoten een bloemetje.

Daarnaast werden Ursi Hondtong en Gerda Seegers voor hun bijzondere verdiensten voor de Ehbo-vereniging in het zonnetje gezet. Beide dames ontvingen een mooi boeket bloemen.

"Wilt u iemand in nood kunnen helpen? Als u geïnteresseerd bent in de nieuwe basisopleiding Ehbo of Reanimatie/ AED, neem dan contact op met Alex Janssen, 06 10434247. De nieuwe cursus start in februari."

Germania dropping weer groot succes

GROESBEEK - De groepen werden dit jaar, zeer origineel, achter op de brommer, weggebracht door zeer enthousiaste leden van de Groesbeekse brommerclub De Blauwe Walm.

De tocht begon uiteindelijk in de Siep, waar de groepen middels een vlot dat over het water moest worden getrokken, het Groesbeekse smokkelspel moesten spelen. Daarna ging de tocht naar de oude molen, waar op een groot scherm 25 beelden getoond werden en de groepen werden getest op hun parate kennis van Groesbeek.

Vervolgens ging de tocht naar het Gemeenteplein waar een circuit was uitgezet en de deelnemers met de zogenoemde Groesbeek expresskeltertrein zo snel mogelijk vijf rondes moesten afleggen. Bij de vierde opdracht kwam men op een bouwplaats van zwartwerkers waar met grote lego blokken een klein huis (na) gebouwd moest worden. Daarna was het de beurt aan de (Peak) katapultschieters die zich volledig mochten uitleven bij het bruggetje.
Bij de volgende opdracht, die was gebaseerd op het bekende spiraalspel, moest een enorm konijn van 1,5 meter gestroopt en ontleed worden en bij spel zeven stonden vier enorme wasberrestruiken (bosbessen) waar mensen met rietjes al zuigend bosbessen moesten plukken. Als laatste opdracht moest men middels een grote plattegrond van Groesbeek, die met lichtslangen was uitgezet op het hoofdveld, twintig locaties raden aan de hand van een zelfde aantal foto´s.
De groep van Yvonne Lamers wist uiteindelijk voor de tweede keer op rij de overwinning op te strijken.

Boemelbuukske in Millingen

MILLINGEN - Op dinsdag 26 januari start carnavalsvereniging De Deurdouwers met de verkoop van het nieuwe 'Boemelbuukse'. Ook deze uitgave mag u natuurlijk niet missen. U zult verrast zijn van de vele mooie kleurenfoto's, leuke teksten en natuurlijk de presentatie van de nieuwe Prins Rob de Entertainer met zijn pages Richella en Anieke.

Het buukske is opnieuw een echt bewaarboek geworden met veel kijk- en leesplezier voor jong en oud. Met de puzzel is een dinerbon van 75,00 euro te winnen en verder zijn er leuke prijsjes voor de kinderen die de mooiste kleurplaten hebben ingeleverd. De Deurdouwers vraagt nog steeds het symbolische bedrag van 1,11 euro, veel te weinig voor dit prachtige buukske, maar natuurlijk mag het ook iets meer zijn.

U weet wellicht dat carnavalsvereiging De Deurdouwers meer doet dan feestvieren. De opbrengst van de verkoop van het Boemelbuukske is dan ook onder andere bestemd voor een leuke attentie voor de zieken die tijdens de carnavalsdagen, binnen en buiten Millingen, door ons bezocht worden. Boekje gemist? Vanaf woensdag verkrijgbaar bij AH, Bloem&Zo en op de markt bij Rob de Zoetwarenspecialist.

Willy Janssensnelschaaktoernooi

MILLINGEN - Zaterdag 30 januari verzorgt schaakvereniging Millingen haar jaarlijkse schaaktoernooi gesponsord door Certichem Laboratory B.V., laboratorium voor kwaliteitscontrole uit Malden.

Het toernooi wordt zoals gewoonlijk gespeeld in de grote zaal van De Bijenkorf, Gengske 10 in Millingen aan de Rijn en begint om 10.00 uur. (Graag om 9.45 aanwezig zijn). Het systeem dat tijdens dit toernooi gehanteerd wordt, is het 'Zwitsers op weerstandspunten' met een speeltempo van 20 minuten. Verder is het snelschaakreglement van toepassing.

Het toernooi is toegankelijk voor iedereen, Het inschrijfgeld bedraagt 6,50 euro per persoon.

De volgende prijzen zijn te verdienen: eerste prijs: 60,- tweede prijs: 30,- en derde prijs: 20 euro. Inschrijven kan tot uiterlijk 29 januari 18.00 uur. Dit kan via 024 6633454 of email: t.huybregts@planet.nl onder opgave van naam + voornaam, adres + postcode + woonplaats, schaakvereniging en speelsterkte (rating …).

Bij voldoende deelname worden er twee groepen gevormd, ingedeeld op basis van rating. (Maximaal aantal deelnemers is 60 personen).

Succesvol duoconcert De Fraps en De Kels in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – In een volle zaal van De Vriendenkring in Leuth genoten zondagmiddag enkele honderden muziekliefhebbers van het nieuwjaarsconcert van blaaskapel De Fraps samen met de Groesbeekse zanggroep De Kèls.

Blaaskapel De Fraps bracht Bohmische / Marische en Egeländermuziek, terwijl zanggroep De Kèls herkenbare evergreens uit de jaren '60 en '70 ten gehore bracht. Het nieuwe jaar werd tegemoet getreden zowel door De Fraps als De Kèls met een mooie herinnering aan de tijd van weleer. Het eerste gezamenlijke optreden was in verenigingsgebouw De Sprong in Ooij, dat was eveneens een groot succes.

Bejaarde vrouw met rollator loopt Spoorbeek in Groesbeek in

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer, politie en ambulance werden dinsdagavond rond half twaalf gealarmeerd dat er een persoon te water was geraakt in de Spoorbeek in Groesbeek.

Ter plaatse bleek dat een bejaarde inwoonster uit Groesbeek met een rollator de Spoorbeek – tussen de Hema en het nieuwe winkelcentrum Bellevue - was ingelopen en om hulp had geroepen. Passanten hadden de hulpverlenende instanties ingeseind. Twee brandweerlieden hebben de vrouw uit haar benarde en koude situatie bevrijd door haar uit de halve meter hoge Spoorbeek te halen. In afwachting van de ambulance werd het slachtoffer in dekens gewikkeld en in de politieauto gezet. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer dat door de politie naar huis was gebracht, thuis eerste hulp verleend. De vrouw liet weten dat ze te vroeg met haar rollator was afgeslagen en uitgegleden waarna zij in het water terecht was gekomen. Ogenschijnlijk heeft de vrouw niets aan het natte avontuur overgehouden.

Huldigingen bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voorafgaand aan de gezamenlijke Nieuwjaarsinstuif van SC Millingen/ Odio en in besloten kring waren zaterdagavond 9 januari in het clubhuis aan de Hoefseweg in Millingen de huldigingen van de jubilarissen van SC Millingen door de voorzitter van SC Millingen, Jan Scholtens. Van SC Millingen waren twintig jubilarissen aanwezig.

25 jaar : Joost van der Velden, Bert Buil, Marga Huinink

40 jaar : Jos Vink, Paul Tissen, Pierre Janssen

50 jaar : Ben Geutjes, Jan Verduijn, Leo Klomberg, Ton Tissen

60 jaar : Geert Janssen, Herman Schmitjes, Herman Verhoeven, Jan de Jong, Stef Hock, Willie Siebers, Wim Hoogenkamp, Wim Oliemeulen.

70 jaar : Cor Joosten (zelf niet aanwezig, wel zijn zoons Sander en Theo)

80 jaar : Bernard Driessen.

Na de huldigingen stroomde het clubhuis vol en begon de gezellige nieuwjaarsinstuif.

Kijk voor alle foto’s op www.scmillingen.nl.

Gratis excursie

REGIO - Woensdag 27 januari van 10.00-13.00 uur is er een KNNV wandelexcursie over het schiereiland van de Liendense Waard, Batenburg.

Het natuurgebied is inmiddels vier jaar oud, we gaan kijken hoe het er nu uit ziet. Vertrek: bij monument met parkeerplaats en plaatselijk strand De Bakenbomen. Dat ligt komende van Wijchen en Niftrik aan de linkerkant van de dijk, vlak voor de stad ongeveer tegenover De Kasteelse Allee. Openbaar vervoer: Bus vanaf station Wijchen om 9.00 uur. Aankomst ong. 9.30 uur. Excursiebegeleider: Ton Ebben, 06 12276405.

Sieraden buitgemaakt in Berg en Dal en Beek

BERG EN DAL/BEEK – Inbrekers hebben het afgelopen weekend bij inbraken in woningen in Berg en Dal en in Beek sieraden buitgemaakt.

In beide gevallen werd ingebroken tijdens afwezigheid van de bewoners. In Berg en Dal werd in een woning aan de Oude Holleweg ingebroken, door een raam op de eerste verdieping te verbreken zijn de inbrekers de woning binnengekomen. Na de eerste verdieping te hebben doorzocht, wilde(n) de inbreker(s) vermoedelijk de benedenverdieping doorzoeken, maar door het aanwezige alarm is men met sieraden vertrokken. De inbraak werd zondagmorgen door de bewoners ontdekt.

Bij een woning aan de Ravensberg in Beek is aan de achterzijde van de woning een raam geforceerd om binnen te komen. Hier werd de gehele woning doorzocht waarna er met een onbekend bedrag aan sieraden vandoor is gegaan. Ook deze inbraak werd zondagmorgen door de bewoners ontdekt.

Gezellig tafelen en 'n gratis midweekverblijf toe?

GROESBEEK – Vorig jaar was het een succes en dit jaar gaat restaurant La Vie met de Oostenrijk-actie in de herhaling! Tot 21 maart biedt La Vie een driegangen' Oostenrijkmenu ' voor 20,16 euro aan. Elke gast in die periode maakt kans op midweekverblijf in Tirol of op een van de andere prijzen.

Eigenaar Geert Kroes en echtgenote Marga zijn echte Oostenrijkfans. Daarom hebben zij een speciale actie voor hun gasten. Met collega-ondernemer Marc de Vocht gemaakt. "Marc bezit enkele hotels in Tirol, waar het goed toeven is. Een midweekverblijf in Aparthotel pure Lermoos-Tirol voor 4-6 personen, wordt verloot onder de gasten, die de kaart ingevuld en gedeponeerd hebben in de speciale koffer in ons restaurant." Daarnaast worden nog een waardebon van 250 euro, te besteden bij Austria Sport in Malden en een dinerbon van honderd euro in ons restaurant verloot."

Het Oostenrijkmenu kent drie gangen: voor januari is het: Pilzrahmsuppe, Zwiebelrosbraten met garnituur en Apfelstrudel met vanillesaus. Voor februari Minestrasuppe, Tirolerschnitzel met uitjes, champignons, paprika, en heisse Liebe na. Uiteraard is er ook een uitgebreide à la carte mogelijk. Met dit speciale menu waan je je even in Oostenrijkse sferen. Maar wellicht win je wel een midweek. Meer informatie hierover staat op www.la-vie.nl of www.mountain-residences.com.

Bonnen van V&D geldig bij Topshelf

BEUNINGEN - Wie nog cadeaubonnen heeft van V&D, kan deze vanaf heden inleveren bij Topshelf, een concern met vijf megastores op het gebied van sport, fashion en outdoor.

Topshelf, met vestigingen in Utrecht, Rotterdam, Leerdam, Cruquius en Beuningen accepteert deze bonnen wél. Topshelf willen alle bezitters van V&D cadeaubonnen in staat stellen om iets wat op dit moment waardeloos is om te zetten naar iets van waarde. Het is bekend dat veel mensen onder andere deze bonnen in hun kerstpakket hadden zitten...

Klanten kunnen de bonnen bij Topshelf inleveren op voorwaarde dat ze minimaal voor twee keer de waarde van de V&D cadeaubon in de megastores besteden. In de webshop geldt deze actie niet. Ook de cadeaubonnen van La Place kunnen bij Topshelf worden besteed in de brasserie, onder dezelfde voorwaarde.
Topshelf heeft gezien haar geografische spreiding helaas nog geen landelijke dekking, maar kan de bezitters van cadeaubonnen in Midden Nederland/de Randstad in ieder geval een passend alternatief bieden.

Topshelf wil hiermee bestaande en nieuwe klanten tegemoet komen en een pleister op de wonde bieden voor de opgelopen teleurstelling. De actie geldt voor heel 2016, of zo lang de website waarop de waarde van de cadeaubonnen kan worden gecheckt in de lucht is. Op www.topshelf.nl staan de vestigingsadressen.

Binnenkort start in Millingen een unieke vorm van sponsoring

MILLINGEN - Geen eenmalige actie, maar een langdurig initiatief waarmee alle Millingse verenigingen, groot of klein, hun voordeel kunnen doen. Het werkt opmerkelijk eenvoudig:

Via hun vereniging ontvangen de leden een SponsorCard van Autobedrijf Pouwels, zij tonen dit pasje als ze bij Pouwels producten of diensten afnemen. Voor elke besteding met de SponsorCard maakt Pouwels dan 5% van de totale omzet over aan de betreffende vereniging. Ongeacht of het nu om een nieuwe auto gaat of slechts een gloeilampje, ongeacht of men al klant is bij Pouwels of niet.

Maar niet alleen de vereniging, ook de leden zelf doen er hun voordeel mee: Zij krijgen op vertoon van de SponsorCard korting op allerlei diensten en producten. Onder andere op accu's, banden, ruitenwissers, uitlijnen van de auto, wielen balanceren, airco-onderhoud, Bovag-pechhulp en nog veel meer. Omdat sommige verenigingen vooral jeugdleden hebben, te jong voor een auto en rijbewijs, mag het pasje ook door familieleden gebruikt worden. Zo kunnen ook zij voordeel pakken op auto-onderhoud en ondertussen de vereniging ondersteunen.

Elke Millingse vereniging, van kleine zangvereniging tot grote voetbalclub kan gratis meedoen. Bij het ter perse gaan van dit artikel hadden zich al tien verenigingen aangemeld, en zijn vijf andere nog in overleg. Verenigingen die hierover nog geen contact hebben met Pouwels zijn welkom om ook mee te doen. Alle info staat op www.PouwelsMillingen.nl/sponsoring.

Berg en Dal gaat gezondheidsachterstanden aanpakken

BERG EN DAL – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft van 2014 tot en met 2017 vanuit decentralisatie-uitkering Gezond in de Stad gelden beschikbaar gesteld voor 164 gemeenten voor een lokale integrale aanpak van gezondheidsachterstanden. Bij deze gemeenten hoort ook Berg en Dal.

De gemeente Berg en Dal wil het gaan inzetten op
- Leefbaarheid, participatie en samenwerken met senioren / inwoners;
- Versterken huidige inzet op uitkeringsgerechtigden;
- Preventie en sociale teams verbinden.


De gemeente zet zich vooral in op de sporen van participatie, gedrag en vaardigheden, fysieke en sociale omgeving. De doelgroep is voor alle inwoners van Berg en Dal met een lage economische status. Omdat volgens het college de verschillen in gezondheidsverwachting tussen hoger- en lageropgeleiden nog steeds groot zijn.

Zonder extra inspanning zullen deze verschillen nog groter worden is het college van mening. De activiteiten in het plan van aanpak sluiten aan bij de speerpunten van de sociaal maatschappelijke visie 'MUG aan zet'. Daarnaast zullen alle bestaande initiatieven die goed werken, worden gecontinueerd en waar mogelijk worden versterkt. De gemeente krijgt hiervoor van het ministerie in de periode van 2014 – 2017 jaarlijks 27.000 euro via de algemene uitkering, in totaal 108.000 euro. Het plan van aanpak is ontstaan na diverse gesprekken met de GGD alsmede met beleidsmedewerkers van verschillende disciplines.

Keeperstraining Groesbeekse voetbalverenigingen

GROESBEEK – Op vrijdagavond 22 januari organiseren de samenwerkende Groesbeekse voetbalverenigingen een training speciaal bedoeld voor keepers.

Deze training zal worden verzorgd door Roy Verstege. Roy is trainer van De Treffers E1 en tevens schoolhouder / hoofdtrainer van de regionale keepersschool keepersscholen.nl regio Gelderland. De trainingen vinden plaats bij De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek. Een mooi initiatief voor de keepers en het gezamenlijke voetbal– en dorpsgevoel.
De training voor F –, E –, D-spelers wordt gehouden van 19.00 tot 20.00 uur De training voor C –, B –, A-spelers wordt gehouden van 20.15 tot 21.30 uur.
Alle keepers van de F – tot en met A-spelers (meisjes en jongens) zijn hierbij welkom. Geïnteresseerde keepers kunnen zich aanmelden via rovinge@upcmail.nl. Ook ouders, opa's en oma's en anderen zijn natuurlijk ook welkom op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek om een kijkje te komen nemen.

Burgemeester bezoekt Sint Laurentius in Kekerdom

KEKERDOM - Om de nieuwe gemeentenaam Berg en Dal te vieren, bracht de burgemeester op maandag 11 januari een bezoek aan MFA Kekerdom en daarmee dus ook aan basisschool Sint-Laurentius. Alle kinderen, ouders en buurtgenoten waren voor deze gelegenheid uitgenodigd.

De burgemeester hield een toespraak en nodigde een aantal kinderen van de Sint-Laurentius uit om met hem de taart aan te snijden en de petit fours uit te delen. De burgemeester nam daarna uitgebreid de tijd om met de kinderen te praten; over de naamswijziging, over zijn ambtsketen en over de school! De kinderen mochten vragen stellen en na het officiële gedeelte kreeg de burgemeester een rondleiding door twee kinderen uit de bovenbouw.

Pleun en Ischa lieten de burgemeester de school zien, waarbij ze vertelden over hoe er op de Sint-Laurentius gewerkt wordt. Ze vertelden over de dag- en weektaken, het samenwerken met elkaar, de Jeelo-projecten, de sfeer in de school en ze lieten de burgemeester de oorkonde zien die de school dit jaar gekregen heeft voor het zijn van een 'gezonde school'. "Wilt u ook zien hoe er op de Sint-Laurentius gewerkt wordt, dan kan dat op de open dag op vrijdag 29 januari van 09.00 tot 11.30 uur of u kunt een afspraak maken via +31 481431643 of directie@laurentiusschool.com.

Rustenburg Beek komt in andere handen

Foto: Marcel Vink

BEEK – Oosterpoort Wooncombinatie heeft het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal laten weten dat zij het Rustenburgh pand aan de Rijksstraatweg 193 in Beek willen verkopen. Het college heeft Oosterpoort laten weten positief tegenover de voorgenomen verkoop te zijn.

Het complex zal verkocht worden aan een gespecialiseerd kamerverhuur bedrijf, waardoor het pand weer beschikbaar komt voor woningzoekenden. De bestaande bestemming en plichten blijven gehandhaafd. Het woningwaarderingssysteem geeft de verhuurder geen ruimte om de huren fors te verhogen en zijn de rechten van bestaande en nieuwe huurders voldoende beschermd aldus het college. Met de nieuwe eigenaar kunnen volgens het college afspraken gemaakt worden over de huisvesting van enkele statushouders in het complex. Hiervoor zal in overleg nog een goede balans gevonden moeten worden tussen het aantal statushouders en de leefbaarheid van het complex en de omgeving.

9 / 24

10 / 24

FIFA 16 Challenge bij SC Millingen

Foto's: Nancy Huls, Hans Driessen.

MILLINGEN - Zaterdag 2 januari 2016 vond er in het clubhuis van SC Millingen de jaarlijkse FIFA 16 Challenge plaats. Ruim honderd deelnemers speelden het populaire PlayStation FIFA 16.

Van 13.00 tot 17.00 uur werd er in teams van twee gespeeld door de jeugd, jonger dan zestien jaar. Er was zelfs een meidenpoule. Net als in 2015 waren Hidde en Thomas de winnaars bij de jeugd. Zij wonnen een mooie Reflect Nike voetbal en namen uit handen van Niels Wingels en Joey Wijnhoven de wisselbeker in ontvangst. Bij de meidenpoule ging de winst naar Floor en Fleur. Zij wonnen een fotoshoot van ALfalima.

Vanaf 19.00 uur was het de beurt aan 16+. Het ging er regelmatig erg fanatiek aan toe! In een spannende finale en om 01.30 (!) uur wonnen Loek en Jessie. Vorig jaar eindigden zij op de tweede plaats. Ook zij kregen een wisselbeker uit handen van Niels en Joey en een mooie cadeaubon van AH. Speciale dank werd uitgesproken aan firma Henk Hanssen voor het beschikbaar stellen van de beeldschermen en aan alle sponsoren, AH van den Hatert, ABV Haukes, 3Sign Reclame, Oliva, ALfalima Photography, voor het mogelijk maken van deze superdag.

Bewegen in water voor senioren in De Lubert

GROESBEEK - Iedere donderdagmorgen is het zwembad gereserveerd voor bewegen in warm water voor senioren. Op het ritme van gezellige muziek worden alle spieren geactiveerd om zo de lichamelijke conditie op peil te houden. In groepsverband worden diverse bewegingsvormen op een intensieve manier aangeboden

Het voordeel van bewegen in het water is o.a. dat het tot minder blessures en spierpijn leidt. Door de natuurlijke weerstand van het water raken gewrichten, spieren en pezen minder snel overbelast en zult u zich snel fitter voelen en zo langer gezond blijven.

Deze activiteit vindt plaats op donderdagochtend. Er zwemt één groep om 9.30 uur en de tweede groep start om 10.15 uur. Interesse voor een gratis proefles? Neem contact op met zwembad De Lubert, 024 3971448, Cranenburgsestraat 23d, of via info@zwembadgroesbeek.nl.

Natuurexcursie Ooij

OOIJ - Zondag 24 januari verzorgt IVN Rijk van Nijmegen een excursie door de natuur van Bisonbaai en Groenlanden. Vertrek om 14:00 uur bij café Oortjeshekken, Erlecomsedam 4 in Ooij.

Bij de Bisonbaai steken we de dijk over en komen in natuurgebied Groenlanden. Tijdens de Koude Oorlog lag hier het commandocentrum van de IJssellinie. De restanten zijn nog in het landschap te zien.

Nu is het gebied teruggeven aan de natuur. Grote grazers houden de vegetatie in toom. Op de terugweg lopen we over de Langstraat, langs een vogelreservaat. Na ruim twee uur zijn we weer bij het vertrekpunt.

Stevige schoenen zijn een aanrader voor deze tocht. Deelname kost twee euro. Kinderen en leden IVN en KNNV gratis. Meer informatie staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Veel inwoners Berg en Dal geven mening op valreep

BERG EN DAL – Inwoners uit Berg en Dal hebben op de valreep nog hun mening gegeven omtrent de vluchtelingenproblematiek. De afgelopen week is het aantal reacties van de inwoners gestegen en ligt nu rond de 400.

Veel reacties gaan over de gebeurtenissen in Keulen tijdens nieuwjaarsnacht. Opmerkelijk is dat juist ook veel voorstanders van opvang zich nu melden. Zij spreken hun steun uit aan goedwillende vluchtelingen. Burgemeester Mark Slinkman is blij met het grote aantal reacties. "Ik merk dat veel mensen anoniem hun mening geven op diverse websites en sociale media. Dat is natuurlijk prima, als zij alleen hun hart willen luchten. Maar het is de bedoeling dat de gemeente luistert en ook iets doet met die mening."                        

Kindercarnavalsoptocht De Horst

GROESBEEK - Op zaterdag 23 januari is er de opgave en startnummers ophalen voor deelnemende kinderen en wagens van de Horster Optocht. Voor de kinderen is er ook een mogelijkheid om de bonnetjes te kopen voor de kindermiddag.

Dit is tussen 14.00 en 16.00 uur bij Dorpshuis De Slenk op de Horst. Omdat kinderen en loopgroepen voorrang hebben willen we aan de wagens vragen hier rekening mee te houden en zal er een maximum van 25 wagens gelden. De wagens dienen zich via de mail aan te melden en ook de 23e hun startnummer op te halen. De reglementen van de SOK-optocht gelden ook voor de optocht op de Horst. Opgave voor wagens kan bij via de mail: optocht@netaecht.nl voor zaterdag 23 januari.

Afgesloten fietsen ontvreemd

BERG EN DAL – Dinsdag zijn in de gemeente Berg en Dal twee fietsen ongewild van eigenaar veranderd.

Op het Kerkplein in Breedeweg verdween een afgesloten herenfiets van het merk Gazelle Orange eigendom van een 53-jarige inwoner uit het kerkdorp Breedeweg. Bij een woning aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting verdween vanaf een oprit bij een woning een afgesloten damesfiets, eveneens van het merk Gazelle Chamonix. Deze fiets was eigendom van een 59-jarige inwoonster van Heilig Landstichting.

Laatste carnavalsbuut bekendste buutreedner Wim 't Olliepitje

Foto: Cor Hermeling

GROESBEEK – De bekendste Groesbeekse buutreedner Wim 't Olliepitje heeft zaterdagavond voor het begin van zijn buut tijdens de pronkzitting in De Mallemolen laten weten dat dit zijn laatste buut zou zijn.

Tijdens zijn laatste buut heeft diverse hoogtepunten van zijn honderden optredens nog eens opgevoerd, dit tot groot genoegen van een volle Mallemolen. Na zijn buut kreeg Wim dan ook een staande ovatie en mocht hij namens de organisatie uit handen van Martijn Arents een speciaal voor hem ontworpen bokaal in ontvangst nemen als dank voor de vele jaren humor. Zijn echtgenote Door werd in de bloemetjes gezet.

De 80-jarige Wim 't Olliepitje heeft liefst 41 jaar in totaal honderden zittingen opgeluisterd met zijn veelal plaatselijke grappen en grollen die hij constant bracht in het Groesbeeks dialect. Al het wel en wee van het dorp werd door Wim op een komische wijze op de korrel genomen waarbij met regelmaat de plaatselijke politiek het doelwit was. Wim begon 41 jaar geleden met de buuts toentertijd geheten 'De Blauwe Jungskes ', later ging Wim samen met Jan van Mien de Pér het podium op en maakte vervolgens furore met het optreden samen met Jan van Sür. Daarna zorgde Wim - tot zaterdagavond – ervoor dat hij de handen van het publiek alleen op elkaar kreeg, vaak met een minutenlang applaus. "Ik ben er nu 80 en wil het graag overgeven aan de jongeren", aldus Wim 't Olliepitje.

Fotolezing Natuur in Nederland

GROESBEEK - Donderdag 28 januari houdt Helma Groenen een fotolezing over de natuur in Nederland in het Inloophuis Groesbeek.

Helma Groenen is misschien wel de grootste natuurliefhebster in Groesbeek. Geboren aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk kreeg ze de natuur al met de paplepel ingegoten en de liefde voor al wat buiten te zien is, speelt een belangrijke rol in haar leven. Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto’s iedereen het bijzondere van de natuur te laten zien. Omdat ze een studie biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat er buiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen.

Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd. Laat u meenemen in de natuur van Groesbeek en de wijde omgeving! Aanvang 14.00 uur in het Inloophuis aan de Kloosterstraat in Groesbeek (Mallemolen).

Iedereen is welkom en de toegang is gratis! Kijk ook eens op www.wonderendernatuur.nl, op de nieuwspagina meer informatie over andere activiteiten zoals de fotocursus in maart.

Carnavalsavond en bekendmaking Grutste Germaan Germania

GROESBEEK - Zaterdag 23 januari zal het clubhuis van Germania weer in het teken staan van de jaarlijkse carnavalsavond.

Een van de weinige carnavalsavonden waar nog echte 'verkleejden' aanwezig zijn. Zoals gebruikelijk zullen zij op een ludieke wijze een gebeurtenis uitbeelden die heeft plaats gevonden in het afgelopen jaar. Vooral gebeurtenissen in Groesbeek of bij Germania zelf, worden flink op de korrel genomen. Voor de mooiste 'verkleejden' zijn weer mooie prijzen beschikbaar.

Ook zal Prins Feestneus Ramon, samen met zijn raad acte de présence geven. De muzikale avond zal vanaf 20:30 uur worden opgeluisterd door de zingende dj JoJo, maar ook enkele schlagergroepen zullen hun nieuwste carnavals-schlagers ten gehore brengen.

Een fantastische carnavalsavond met als klapstuk de bekendmaking van de Grutste Germaan. Deze titel krijgt hij of zij die zich in het afgelopen jaar, of jaren, op een meer dan verdienstelijke wijze heeft ingezet voor Germania. Volgens velen de mooiste avond van het jaar. Wie wordt de opvolger van Eric Peters, de Grutste Germaan van 2015? Verkleejden zijn welkom vanaf 19:30 uur zodat de deskundige Jury de kandidaten goed kan beoordelen.

Piet de Kruif ook volgend seizoen de hoofdtrainer van Germania

GROESBEEK - Piet de Kruif is ook volgend seizoen de hoofdtrainer van Germania. De 46-jarige oefenmeester is momenteel bezig aan zijn tweede jaar als hoofdtrainer bij de club van Groesbeek Noord.

Germania degradeerde afgelopen seizoen uit de hoofdklasse en bevindt zich momenteel, na een moeizaam begin, op een zesde plaats. De clubleiding en de trainer zijn het eens geworden over een verlenging van een jaar.

Automobiliste weigert blaastest

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft in de nacht van woensdag op donderdag even na middernacht op de Derdebaan in Groesbeek een auto gecontroleerd, omdat die een opvallend rijgedrag vertoonde.

De auto werd een stopteken gegeven en toen bleek dat de bestuurster – een 44-jarige inwoonster uit Nijmegen – onder invloed van alcohol verkeerde. De vrouw weigerde ter plaatse medewerking te verlenen aan een blaasproef. Daarna werd zij overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar ze eveneens medewerking weigerde. Tegen de weigeraarster is proces verbaal opgemaakt.

Wilgen geknot in de Foeperpot

Foto: Nel van den Bergh

GROESBEEK - Tijdens de eerste werkochtend van 2016 op 9 januari waren de vrijwilligers van Landschapsbeheer Groesbeek aan het werk in de Foeperpot.

Dit is het natte natuurgebiedje langs de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek. Hier stond een leuke klus op het programma, want de knotwilgen waren weer aan de beurt om teruggezet te worden. Een goed geknotte wilg is niet alleen mooi om te zien, maar vormt ook een leefgebied voor vogels die erin kunnen schuilen en nestelen.

Wilt u ook meehelpen in de natuur, kom dan op 6 februari naar de volgende werkochtend in De Bruuk. Kijk op www.wmg-groesbeek.nl voor meer informatie.

Machinale bestrating op toekomstig evenementenplein in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Menig weekmarktbezoeker heeft dinsdagmorgen in Groesbeek zijn ogen uitgekeken toen een 'Tiger-Stone' een tapijt van straatklinkers aan het leggen was op het toekomstige evenementen terrein in Groesbeek.

De Tiger–Stone van 6 meter breed kan liefst per dag 400 m2 straatklinkers leggen. Daarnaast heeft het een groot voordeel dat de stratenmakers niet meer op de knieën hoeven te gaan zitten maar zij kunnen staand hun werk verrichten. Het enige wat zij moeten doen is de klinkers – die door een kraan op de machine gelegd worden - op de juiste manier in de Tiger–Stone leggen en die met een druk op de knop de klinkers als een tapijt op het zand neerlegt.

Daarna moeten ze afgetrild worden en is de klus geklaard. Het bedrijf Gebroeders van Venrooij uit Weurt heeft twee jaar geleden de Tiger–Stone aangeschaft, aldus Gerrie Visser die dinsdagmorgen een oogje in het zeil hield. De machinale bestrating kan niet overal toegepast worden, maar bij grote oppervlakte zoals hier is het een uitkomst. De stratenmakers hebben 's avonds geen zere knieën en hebben ook geen last van de rug...

Vadervoorleeswedstrijd Groesbeek

GROESBEEK - Woensdagavond 27 januari is er in de bibliotheek Groesbeek een voorleeswedstrijd voor vaders die de titel 'Beste voorleesvader van Groesbeek' willen hebben.

Kinderen van 8-10 jaar kunnen tot 20 januari hun vader aanmelden bij de bibliotheek, als zij vinden dat hun vader de beste voorlezer is van alle vaders. Uiteraard is de hele familie welkom bij dit voorleesspektakel! De avond start om 7.00 uur.

Voorlezende vaders stimuleren het leesgedrag van kinderen enorm. Uit onderzoek blijkt dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. Moeders lezen meer voor dan vaders. Uit onderzoek blijkt echter dat juist een voorlezende vader veel invloed heeft op het leesgedrag van zijn/haar kinderen. Bibliotheek Groesbeek wil (groot)vaders stimuleren om meer voor te lezen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties.

Nieuwjaarsinstuif SC Millingen/Odio

Foto's: Nancy Huls, Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagavond 9 januari was de nieuwjaarsinstuif van SC Millingen en Odio in het clubhuis. Voor de nieuwjaarsinstuif werd de traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen de A 1 en het Jeugdkader gespeeld. Onder leiding van scheidrechter Patrick de Wijse eindigde de voetbalwedstrijd in 5-5.

In de nieuwjaarstoespraken bedankten beide voorzitters, Jan Scholtens en Annemieke Cronenberg, de vele vrijwilligers van SC Millingen en Odio. Rond 20.30 uur begon de gezellige nieuwjaarsinstuif. De muziek werd uitstekend verzorgd door dj Mike.

Tiroler tradities bij derde Horster Fustenbal

GROESBEEK - Voor de derde achtereenvolgende keer vormen Tiroler tradities en muziek van De Muziekexpress het decor voor het fustenbal van carnavalsvereniging Net Aecht. Deze feestavond is voor iedereen boven achttien jaar vrij toegankelijk op zaterdagavond 30 januari in dorpshuis De Slenk op De Horst in Groesbeek.

Zoals de naam al doet vermoeden staan de fustjes bier op het Horster fustenbal in het middelpunt. Het bier wordt niet per glas maar per tafelfust verkocht. Het idee hier achter is dat men per groep de vriendschapsbanden aanhaalt door elkaar te trakteren op een biertje van het eigen fust. Uiteraard wordt er dan verwacht dat dit gebaar wordt beantwoord met een zelfde aanbod. Dat deze formule werkt, heeft de voorgaande jaren zeker bewezen. Verschillende carnavalsverenigingen waren voorgaande jaren present en in een ongedwongen sfeer werd er gefeest en brachten verschillende groepen hun schlager van dat jaar op de bühne.

Dit jaar zal er een Tiroler accent gegeven worden aan deze avond en worden er enkele sportieve elementen aan toegevoegd. Zo worden clubjes uitgenodigd hun vaardigheden te presenteren in een competitie bierpulschuiven en boomstamzagen. De winnaars laten zich uitbetalen in bier en worst.

Inschrijven voor het bierpulschuiven en boomstamzagen kan door een e-mail te sturen naar info@netaecht.nl onder vermelding van teamnaam (vier spelers per team) en telefoonnummer. Het winnende team ontvangt de gouden fustbokaal en kan een gratis fust schenken aan zijn teamleden. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de kinderoptocht op De Horst die dit jaar gehouden wordt op zaterdag 6 februari. Het carnaval begint pas Aecht bij het Horster fustenbal.

Parkeergarages in Groesbeek blijven voor een groot deel leeg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De nieuwe parkeergarage onder winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek staat dagelijks voor een groot deel leeg, evenals de parkeergarage bij Super Coop aan de Pannenstraat in Groesbeek.

Alleen tijdens bijzonder slecht weer wordt er wat meer gebruik gemaakt van de parkeergarages, maar het is nog niet voorgekomen dat ze vol zijn. Een hoop automobilisten gaat liever niet in de parkeergarage bij Bellevue en mijdt de garage zoveel mogelijk, omdat het vaak veel te krap is om een parkeerkaartje uit de automaat te trekken (niet van toepassing bij Coop). Dan moeten de automobilisten dicht bij het apparaat rijden en komen dan in botsing met de hoge stoeprand. Sommigen zijn zelfs de stoep opgereden met alle gevolgen vandien.

Ook als men de garage gaat verlaten, krijgt men hetzelfde probleem. Om het kaartje in de automaat te stoppen moet men ook dicht bij de stoeprand rijden om bij de automaat te kunnen komen. Ook daar is al regelmatig de stoeprand geraakt en in het ernstigste geval de stoep opgereden. Daarnaast is men huiverig om in het centrum in de parkeergarage de auto te parkeren, want als men het parkeerkaartje kwijtraakt moet men 95 euro betalen om met de auto de garage uit te kunnen komen. Binnenkort wordt begonnen met de herstructurering van de Spoorlaan, waar ook parkeergarages worden gerealiseerd. Misschien dat tegen die tijd de automobilisten de parkeergarage-vrees in Groesbeek overwonnen hebben.

Het HE-LA-HO?

Wat is dat?

GROESBEEK - Misschien heeft u er wel eens van gehoord; het 'HE-LA-HO'. Dat klinkt carnavalesk zult u denken, en dat is het ook. "De meeste mensen die ons niet kennen hebben altijd twee vragen: Wat wij doen, en waar die gekke naam voor staat", vertelt William Hol, voorzitter bij HE-LA-HO, ons. "Wij zijn een 'overleg orgaan' van carnavalsverenigingen in gemeente Berg en Dal. 'Het laag en hoog' worden hier de polders en heuvels genoemd. Dus vandaar."

In begin jaren zeventig zijn enkele bestuursleden van carnavalsverenigingen samengekomen om dit overleg orgaan op te richten. De Deurdouwers, de Zwaonen, de Sokkenummers, de Deurzakkers, de Kraonige Haone en de Cavalieren kwamen bijeen om carnavalsactiviteiten van elkaar te bespreken. In de loop van de jaren sloten ook de Berggeiten en Net Aecht daarbij aan, de Kraonige Haone stopten en de Zwaonen werden de Polderschuupers.

Deze verzameling van carnavalsverenigingen kreeg in 1976 haar huidige naam, bedacht door Wil Willenborg (Kekerdom), 'HE-LA-HO'. Op dit moment bestaat het bestuur uit drie personen, William Hol, Willie Jansen en Charly Frieling.

"We zijn met veel verenigingen in deze omgeving, elk dorp en elke vereniging heeft haar eigen Prins(es), activiteiten en feesten." legt William ons verder uit. "Natuurlijk komen we graag bij elkaar op bezoek dus een belangrijke taak van het HE-LA-HO is het afstemmen van al onze agenda's zodat zittingen en recepties niet samen vallen."

Penningmeester Charly Frieling vertelt ons dat ook de optochten in de polder door het HE-LA-HO worden georganiseerd. "Wij zorgen voor verschillende veiligheidskeuringen, busvervoer en inschrijvingen van deelnemers en een goed verloop van de optochten."

Daarnaast verzorgen het HE-LA-HO en het SOK Groesbeek samen ook de sleuteloverdracht van gemeente Berg en Dal. Ook het jaarlijks terugkerende dansgarde toernooi in de Ooij, dat dit jaar voor de 22e keer zal zijn, wordt georganiseerd door het HE-LA-HO.

Scooter ontvreemd bij woning in Beek

BEEK – Vanaf een oprit bij een woning aan de Rijksweg in Beek is zondagavond tussen 20.00 en 22.00 uur een afgesloten scooter ontvreemd.

Toen de eigenaar een 19-jarige inwoner uit Beek wilde vertrekken, was zijn scooter verdwenen.

Start Ehbo-cursus in Groesbeek

GROESBEEK - Vanaf 16 februari start Ehbo-vereniging Groesbeek een basiscursus Ehbo.

De cursus bestaat uit tien lessen en een examen op 26 april. De lessen zijn op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur op het Montessori College, Spoorlaan 16, Groesbeek. Onder andere levensreddende handelingen, verbandleer, reanimatie en bediening AED-apparatuur komen aan bod.
Kosten inclusief lesboek en Oranje Kruis diploma zijn 148 euro (kosten kunnen bij diverse zorgverzekeraars (gedeeltelijk) worden gedeclareerd.

Voor aanmeldingen of meer informatie kunt bellen met H. Leenders 06 13801152 of Th.Peters 06 12112220 of via email ehbogroesbeek@hotmail.com.

Cursus Ehbo en Reanimatie/AED

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De Ehbo-vereniging Millingen/ Kekerdom wil in februari met een nieuwe basiscursus Ehbo inclusief Reanimatie/ AED starten. Deze cursus duurt elf avonden en wordt wekelijks gehouden in het clubhuis van SC Millingen/ Odio op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Alle cursusavonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur. De kosten van de basisopleiding Ehbo zijn inclusief lesmateriaal, verband, boekje, examen en diploma 180 euro. Er zijn ziektekostenverzekeraars en ook werkgevers, die een Ehbo-opleiding geheel of gedeeltelijk vergoeden, informeer hiernaar. U kunt zich voor de nieuwe basiscursus EHBO opgeven bij Berrie Pijnappels 0481 431696 of per mail l.pijnappels@upcmail.nl.

Het is ook mogelijk om alleen een cursus Reanimatie/ AED te volgen van twee avonden van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten van de cursus Reanimatie/ AED zijn inclusief lesmateriaal, aantekening en een certificaat 35 euro. Er zijn ziektekostenverzekeraars en ook werkgevers, die een cursus Reanimatie/ AED geheel of gedeeltelijk vergoeden. Voor de nieuwe cursus Reanimatie/ AED kunt u zich opgeven bij Theo Burgers 06 51116374 of per mail aed@thburgers.nl.

Thornsche Molen in rouwstand

Foto: Peter Hendriks

PERSINGEN – In de ochtend van 11 januari is in Barnaveld in zijn vertrouwde omgeving en omringd door zijn echtgenote en kinderen molenarchitect Ir. Jan Heijdra overleden. Van Groningen tot Maastricht zullen er 128 molens in rouwstand staan, waaronder twee in Brazilië, en uiteraard de Thornsche Molen in Persingen.


Zijn hele werkzame leven stond in het teken van molenbouw. Hij was veertig jaar werkzaam als molendeskundige bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Na zijn pensioen werkte hij 'gewoon' door. Ook de Thornsche Molen is onder architectuur van Jan Heijdra gebouwd. In de bestuursvergadering van de stichting op 25 augustus 2006 in de Rosmolen kwam de 80-jarige Jan Heijdra met kwieke stap binnen. Na de nodige uitleg en het overhandigen van documentatie vertrok hij weer huiswaarts. Twee maanden later presenteerde hij zijn tekening en bestek van de te herbouwen Thornsche Molen.

Zijn wettelijk honorarium schonk hij aan de stichting met de woorden 'Jullie hebben het harder nodig'. Dat tekent de pure molenliefhebber, die hij was. Ondanks dat hij ziek was heeft hij op 17 juli 2015 met enkele andere prominenten de eerste baklaag van de Thornsche Molen gelegd. Mooi dat hij die mooie mijlpaal nog mee heeft kunnen maken. Voor 'het lichten van de vang' van de Thornse Molen is hem de tijd niet meer gegeven. Stichting Thornsche Molen gedenkt de heer Heijdra als een aimabel en vakkundig man die veel voor de Thornsche Molen heeft betekend.

Uitslagen PV Beek 1 en 2

BEEK - Zaterdag 16 januari speelde PV Beek 1 thuis tegen De Teerling 1 uit Tiel. Van de negen sets werden er vier door PV Beek gewonnen , waardoor een punt werd behaald.

PV Beek 2 speelde tegen Mooie Boule 6 uit Berlicum en won zes van de negen sets waardoor twee punten werden behaald. Op 30 januari speelt PV Beek 1 uit tegen Le Chateau in Wijchen en PV Beek 2 thuis tegen Jeu de Bouckles uit Boekel. Deze wedstrijd begint om 12.00 uur.

Parterre: verdiepen op de begane grond

GROESBEEK - Op zondag 24 januari om 16.00 (tot 18.00) uur komt Parterre weer bijeen in de protestantse kerk aan de Kerkstraat. Het thema is: Twijfel? Absoluut!! Hoelang is de houdbaarheids-datum van een zekerheid? Is twijfel dan niet juist een goede raadgever om bij de tijd, elkaar en de wereld te blijven? De komende Parterre is dan een plek om met elkaar rond deze vraag in gesprek te gaan.

Een Parterre-bijeenkomst is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij een actueel onderwerp worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting ontmoeting met een hapje en drankje. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Voor het dekken van de onkosten wordt een bijdrage voor het drinken gevraagd. Een vrije gift is ook welkom.

De aftrap gebeurt door Lenie Bakker met: ‘Zeker weten!’ Informatie wordt verstrekt op Van Grotenhuisstraat 20, Groesbeek en via email nikoraaphorst@vodafonethuis.nl.

Gemeente heeft de komborden nog niet vervangen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft nog niet de komborden vervangen.

Dat de gemeente de borden niet voor oud en nieuw geplaatst zou hebben in verband met mogelijke vernielingen kan iedereen begrijpen. Maar dat er half januari 2016 nog geen nieuwe komborden zijn geplaatst stoot menigeen tegen de borst. In eerste instantie zouden er stickers over de huidige borden geplakt gaan worden, maar daar is men van teruggekomen.

Het worden naar verluidt nieuwe borden, die door een extern bedrijf geplaatst zullen worden. Het zal toch niet waar zijn dat de gemeente nu weer wacht tot de carnaval voorbij is in verband met mogelijke vernielingen. Dan kan men aan het uitstellen blijven, want in de gemeente is altijd wel wat te vieren...

Pim Balkestein per direct naar De Treffers Groesbeek

Foto: Ruud Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse topklasser De Treffers heeft zich per direct versterkt met de 28-jarige Pim Balkestein. Pim zal per direct aansluiten bij de selectie van het eerste elftal. De Treffers zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de boomlange (1.91 meter) en fysieke linksbenige verdediger zo snel mogelijk speelgerechtigd is voor de rood-zwarten.


Geboren in Gouda toog Pim naar sc Heereveen om daar de jeugdopleiding te doorlopen. Hierop volgde in 2006 een profcontract. In 2008 kreeg zijn loopbaan een internationale wending. In Engeland werd hij gecontracteerd door Ipswich Town, uitkomend in het een na hoogste niveau van Engeland. Via Brentford, Rochdale en AFC Wimbledon kwam Pim uiteindelijk in 2013 terecht bij VVV waar hij voor drie seizoenen tekende. In het eerste seizoenen speelde Pim zestig wedstrijden in de Jupiler League waarin hij vier maal doel trof. Vanaf het seizoen 2015/2016 speelde Pim voor SV Elversberg in Duitsland, hier kwamen beide partijen tot de beslissing om het contract te ontbinden.

Pim woonachtig in Kessel zal zijn voetballoopbaan voortzetten op sportpark Zuid in Groesbeek. Hans Janssen Groesbeek van De Treffers toonde zich verheugd met de komst van Pim Balkestein "Gezien de smalle selectie en een te verwachten zware tweede seizoenshelft zijn wij de laatste weken erg druk geweest om de juiste versterking voor de juiste linie te vinden. Wij zijn zeer verheugd met de komst van Pim, die onze achterste linie zal komen versterken. Zeer zeker ook met het oog op volgend seizoen konden en mochten wij deze kans niet voorbij laten gaan."

CDA Berg en Dal huldigt jubilarissen

Foto: CDA

BERG EN DAL – Op 1 januari jongstleden bestond de CDA – afdeling Berg en Dal na een fusie tussen de afdelingen Millingen, Ubbergen en Groesbeek één jaar. Op 13 januari is er in De Mallemolen een nieuwjaarsreceptie gehouden voor alle leden om zo ook nader kennis met elkaar te kunnen maken.

Op die avond werden 33 jubilarissen gehuldigd die het CDA 25 jaar of langer trouw gebleven, van wie zes jubilarissen die al veertig jaar lang lid waren. Helaas konden niet alle jubilarissen op deze avond aanwezig zijn. Voorzitter Twan Vissers memoreerde de totstandkoming van de nieuwe afdeling en reikte aan de jubilarissen de CDA-speld uit. Fractievoorzitter Rob Verheijen, wethouder Sylvia Fleuren en gedeputeerde Bea Schouten spraken de aanwezigen toe en vertelden over hun ervaringen in het afgelopen jaar en blikten vooruit. Een geslaagde avond voor de prille CDA afdeling Berg en Dal.

Lekkage zet brandalarm in werking in hotel Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – De brandweren van Groesbeek en Nijmegen kregen dinsdagavond rond kwart over elf de melding, dat er brand zou zijn in hotel restaurant Rozenhof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Ter plaatse bleek dat een lekkage tijdens de verbouwing van het hotel het brandalarm in werking had gesteld. Beide brandweerwagens gingen vervolgens onverrichter zaken weer huiswaarts.

Bingo zes verenigingen Groesbeek

GROESBEEK – Donderdagavond wordt er weer bingo gespeeld in De Mallemolen waarvan de opbrengst ten goede komt aan zes Groesbeekse verenigingen.

Ook ditmaal is de hoofdprijs 250 euro, terwijl er in de jackpot een bedrag zit van 150 euro. De balletjes in De Mallemolen gaan om 20.00 uur rollen. Vanaf 19.00 uur kan men al een mooi plaatsje in de grote zaal van De Mallemolen bemachtigen.

Inbraak woning Hoge Horst

GROESBEEK – Tijdens de afwezigheid van de bewoners is donderdag overdag ingebroken in een woning aan de Hoge Horst in Groesbeek. Door aan de achterzijde van de woning een keukenraam te forceren is men de woning binnengekomen en is het gehele huis doorzocht.

Toen de bewoonster donderdagavond thuiskwam, zag zij drie verdachte personen lopen in de richting van de Drulseweg, vermoedelijk van Zuid-Europese afkomst. Er is een duidelijk signalement van de drie onbekende mannen;
1; Blanke man tussen de 35- en 40 jaar, lengte 175/185, donker kort haar, droeg een volle snor maar in het midden onder zijn neus zat geen haar, breed gezicht, lichte spijkerbroek.
2; Blanke man tussen de 16- en 20 jaar, lengte 1.70, kort blond haar achterkant kaal en voor een lange haarlok en een mager postuur. Droeg een grijze sweater met capuchon en spijkerbroek.
3; Blanke man,droeg lichte kleding, lengte 175/185 en een slank postuur.

Op dit moment is niet bekend wat er uit de woning is ontvreemd. Het kan ook zijn dat de inbrekers bij thuiskomst van de bewoonster gestoord zijn en het hazenpad hebben gekozen. Getuigen worden verzocht contact met de politie op te nemen 0900-8844.

Wijkagenten krijgen vermoedelijk plek in gemeentehuis

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Nu bekend is geworden dat het steunpunt van de politie in Millingen aan de Rijn gaat sluiten per 23 februari en per 27 februari het politiebureau aan de Molenweg in Groesbeek, krijgen de wijkagenten vermoedelijk een stek in het gemeentehuis nabij de VVV.

Burgemeester Slinkman heeft laten weten dat momenteel twee alternatieve locaties voor de wijkagenten worden bekeken te weten het kantoor van de brandweer aan de Industrieweg alsmede een locatie in het gemeentehuis nabij het VVV-kantoor. Slinkman zelf geeft de voorkeur aan een locatie in het gemeentehuis, omdat hij de politie graag binnen handbereik heeft. Dinsdagmorgen 19 januari nam het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit. "Het gaat uiteindelijk over twee à drie werkplekken, omdat de zes wijkagenten zelden of nooit allemaal in huis zijn", aldus Slinkman.

OEV zet jubilarissen in het zonnetje

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN aan de RIJN – Zondagmiddag 10 januari werd de gezellige nieuwjaarsreceptie gehouden van schutterij OEV in Millingen aan de Rijn. Traditiegetrouw werden ook enkele jubilarissen in het zonnetje gezet als dank voor hun jarenlange trouw aan de schutterij.

Dit waren: Antoon Janssen (40 jaar lid), Niek Arntz, Henk Peters, Willy Wannet, Ton Thissen en Jo Janssen; zij waren liefst een halve eeuw de schutterij trouw, terwijl Anton Kievits de kroon spande met zijn 60-jarig lidmaatschap. Tijdens deze receptie was er een primeur: de première van de nieuwe Pompongroep van OEV. Onder leiding van trainster Willy van Beek is de afgelopen maanden druk gewerkt aan de eerste dans te kunnen opvoeren. Het resultaat was een daverend applaus. Daarna volgde het toevoegen van het portret van het huidige koningspaar Gerard en Wendelien Janssen aan de ere-galerie. De ingelijste foto werd weer geschonken door de hoffotograaf van OEV Peter Hendriks.

Lekker eten met gezellige muziek voor senioren

GROESBEEK – Op zondag 24 januari vindt in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat weer de maandelijkse warme seniorenlunch plaats.

Het betreft een ruim twee uurdurend gezellig samenzijn met lekker eten. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met soep en een heerlijk dessert. Voor de muzikale omlijsting van de lunch zorgt Hemmie Hermsen. Voor deelname aan deze lunch kan men zich tot uiterlijk vrijdag 22 januari 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. Bij de receptie van De Mallemolen ligt ook een inschrijvingslijst klaar. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 euro. Deze warme lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek Dorp/ De Horst. Iedereen is welkom.

Brandmelder ingedrukt in plaats van knop deurontgrendeling

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd donderdagmiddag gealarmeerd dat een brandmelder afgegaan was bij Kasteelse Hof (van Pluryn) aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Toen de brandweerlieden op het punt stonden te vertrekken, werd het alarm ingetrokken. De oorzaak dat de brandmelder afging, kwam door een cliënt van Pluryn die meende de brandalarmknop de knop was om de deur te openen...

Sieraden buitgemaakt bij inbraak

GROESBEEK – Donderdagmiddag tussen 15.45 en 18.50 uur is er – tijdens de afwezigheid van de bewoners – ingebroken in een woning aan de Kruksebaan in Groesbeek.

Door aan de voorzijde van de woning met grof geweld een raam te forceren is men de woning binnengekomen en is de gehele woning doorzocht. Vanaf de bovenverdieping zijn sieraden buitgemaakt. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

Coop opent 2e filiaal in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Coop gaat op 15 maart haar tweede filiaal openen aan De Bats in Groesbeek, het pand waar onlangs Albert Heijn heeft gezeten.

Albert Heijn is vertrokken naar het nieuwe winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek. "Het wordt een complete supermarkt, alleen komt er geen ambachtelijke slagerij in", laat de nieuwe bedrijfsleider Patrick van Putten desgevraagd weten. Patrick die jaren werkzaam is geweest in de Coopvestiging aan de Pannenstraat in Groesbeek is momenteel chef in Blerick waar een oud-gediende Jan Willems de scepter zwaait. Zowel Jan als Patrick kennen elkaar ook al jaren en zo laten beiden weten dat zij Groesbeek Coopminded zullen gaan maken. Het nieuwe filiaal krijgt een heel nieuwe uitstraling en na een interne verbouwing gaat het een volwaardige supermarkt worden, daar is Patrick van overtuigd. "De hele wijk – aan beide kanten – mist een supermarkt en daar gaan wij nu invulling aan geven", aldus de kersverse filiaalchef Patrick van Putten.

De oppervlakte bedraagt 1014 m2 en daarnaast zijn er 45 parkeerplaatsen bij de Coopfiliaal. Op 15 maart om 09.00 uur hoopt Patrick de deuren van de nieuwe Coop te openen voor het publiek. "Ik kijk er echt al naar uit", aldus Patrick.

Politie houdt ruziemaker aan

GROESBEEK – De politie van Groesbeek werd in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur gealarmeerd voor een opstootje in sporthal Heuvelland, waar op dat moment het Schlagerfestival aan de gang was.

Een 23-jarige inwoner uit Groesbeek had het aan de stok gekregen met een 39-jarige plaatsgenoot. De veroorzaker - de 23 jarige – bleek daarbij wat verwondingen te hebben opgelopen. Toen beveiligingsmedewerkers hem wilde behandelen aan zijn verwondingen, sloeg deze wild om zich heen waarbij hij een beveiliger mishandelde. Ook de overige beveiligingsmedewerkers werden beledigd. Toen de politie ter plaatse kwam, werd ook zij door de veroorzaker beledigd, waarop de 23-jarige werd aangehouden en werd overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij vervolgens werd ingesloten voor nader onderzoek.

In België gestolen fiets teruggevonden in Berg en Dal

BERG EN DAL – De wijkagent van Berg en Dal Rianne Willems kreeg afgelopen week een mailtje van een inwoner uit Berg en Dal, die in het bosje bij park Tivoli een fiets gevonden had.

Toen zij ter plaatse ging om de fiets te bekijken schreef zij alle bijzonderheden alsmede het framenummer op en startte vervolgens een onderzoek. Na de nodige informatie op internet en heel wat gegoochel kwam zij bij de eigenaar van de fiets terecht. Het bleek een 61-jarige inwoner uit het Belgische Brecht te zijn, waarvan de fiets in 2014 in België gestolen bleek te zijn, die hij had gekocht voor 600 euro. De man werd van de vondst van zijn fiets op de hoogte gesteld en heeft zijn stalen ros (die licht beschadigd was) zaterdag in Berg en Dal opgehaald een rit van 2,5 uur.

Derde carnavalsmiddag Vur Mekaor Met Mekaor succes

Foto: Joop Verstraaten

BREEDEWEG – De derde editie van de carnavalsmiddag 'Vur Mekaor, Met Mekaor' in verenigingsgebouw De Sleutel aan de Breedeweg is afgelopen zondag weer een succes geworden.

De muzikale omlijsting tussen de carnavalsschlagers door was in handen van het bekende orkest Triple, terwijl presentator Theo van Blitz de middag en het gedeelte van de avond op een perfectie wijze aan elkaar praatte. Ook arriveerde Prins Ummenie Willie de 56ste met zijn gevolg van carnavalsvereniging Net Aecht alsmede Prins Ramon met zijn gevolg van carnavalsvereniging De Feestneus.

'Alt van Huus ' een van de organisatoren opende de middag, zij werd gevolgd door Theo van Blitz, die naast presenteren ook zangkwaliteiten heeft. Na muziek van 'Triple ' kwamen de Niksnutters op het podium gevolgd door Boney H en De Groesbeekse Elvis 'Jan van Tuttie' die ook prachtige carnavalsschlagers ten gehore bracht. 'Wej zinge ok' verschenen vervolgens op het podium gevolgd door 'De Verrapzakte Boy's ' uit Millingen. 'R & R'waren de volgende die de handen op elkaar kregen evenals 'Theetje en Meetje ' uit Middelaar. Prins Ummenie Willie de 56ste bracht zijn schlager ten gehore, gevolgd door 'Duo Moes', twee dames uit Mook, 'Ons Trüpke'en 'Kölsche Jungs'. Het officiële programma werd afgesloten door 'Alt van Huus', waarna het orkest Triple nog even doorging, omdat de stemming erin zat. Alle deelnemers kregen allemaal een doos snaps, want het ging niet om prijzen of de beste.

Carnavalsmiddag Bond voor Senioren Breedeweg

BREEDEWEG – Voor de 20ste maal organiseert de Bond voor Senioren Breedeweg op zaterdag 23 januari een carnavalsmiddag voor haar leden in verenigingsgebouw De Sleutel.

De hofkapel 'Now da wér' zal op die middag voor de muzikale omlijsting zorgen. Diverse schlagergroepjes zullen op deze middag acte de présence geven, alsmede individuele zangers. Ook zullen de buutreedners Andrew Helder en Jo Schoofs van de partij zijn. De carnavalsmiddag waarbij ook carnavalistische hoogheden zoals de Prins en Prinsensenaat aanwezig zullen zijn, begint om 13.00 uur en duurt tot na 17.00 uur.

Doe Mar Hin wint Schlagerfestival

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In een bomvolle sporthal Heuvelland (zo'n 2000 bezoekers) aan de Ambachtsweg in Groesbeek waren zaterdagavond 27 optredens van carnavalsgroepen die een carnavalsschlager hadden gemaakt.

In Venlo staan ze bekend om de vele carnavalsschlagers, maar Groesbeek kan er ook wat van, zo bleek ook zaterdagavond weer. Het Groesbeekse Schlagerfestival is zo populair dat het binnen de kortste tijd uitverkocht was. De laatste dagen waren er op facebook tientallen verzoeken of iemand nog kaarten had. De presentatie van het succesvolle schlagerfestival was in vertrouwde handen van Bas Wegh, die alle 27 deelnemende groepen voorstelde aan het publiek.

In de diverse schlagers werden de gebeurtenissen die het afgelopen jaar in Groesbeek hadden plaatsgevonden in de tekst verwerkt zoals de naamsverandering van Groesbeek in Berg en Dal, het fietspad in de spoorkuil en de schapen die met regelmaat door het dorp pareren met de schaapsherder.

Voor de jury was het een hele taak om uit de 27 deelnemers de vijf winnaars er uit te lichten. Christiaan Rikken (voorzitter van de jury) kwam even na 01.00 uur met de uitslag. De jury had de volgende winnaars aangewezen:
1e 'Doe Mar Hin 'met de Schlager Vastenaovendcirrekus, 2e ' CV Ziet Mar Bleej 'met Gemaek'ker, 3e 'CV Spuit 11' met Oewaa, 4e Ons Tröpke ' Met d'n Trom en 5e 'SV Um 't ève met En feest vur iedereen; deze groep won ook de publieksprijs. Het Schlagerfestival werd even voor half twee afgesloten met een zinderende finale.

DVSG-VVLK spelen gelijk

GROESBEEK - Al na enkele minuten krijgt Wilco Bons een goede schietkans, maar treft de keeper van VVLK op zijn pad. Nog geen tien minuten later schiet hij de bal net naast het doel. DVSG is aanvallender dan VVLK en creëert kansjes.

VVLK komt maar sporadisch aan aanvallen toe, maar zijn wel doelgerichter. In de 27e min kan Wilco Bons over links doorkomen en legt de bal goed terug op de inkomende spits Paul Vissers. Deze legt de bal netjes in de korte hoek en DVSG leidt met 1-0. DVSG gaat door met aanvallen en Jeroen Hendriks lost een mooi schot vanaf 20 meter, maar de keeper redt nog. Enkele minuten later lukt het Jeroen Hendriks wel. Hij ziet dat de keeper van VVLK ver voor zijn doel staat en schiet vanaf zo'n 30 meter de bal over de keeper. De bal stuitert in het doel en DVSG staat nu met 2-0 voor. VVLK weet over rechts een lange bal over de back te geven. De buitenspeler van VVLK kan de bal voorgeven en de spits schiet op slag van rust de 2-1 binnen.

Na rust probeert DVSG zoals in de eerste helft aan te vallen, maar de scherpte laat het afweten. Uit een afgeslagen aanval van DVSG staat VVLK opeens voor keeper Willem van Eck. Deze kan de aanvaller alleen met een overtreding stoppen. De penalty wordt feiloos ingeschoten door VVLK. De stand is nu 2-2 gelijk. DVSG ziet duidelijk in een mindere fase en VVLK heeft het initiatief over genomen. Vijf minuten later kan over buitenspeler op een diepe bal van uit rechter middenveld binnen doorlopen. Hij komt vrij voor de keeper van DVSG en scoort onhoudbaar de 2-3.

Door een goede redding even later van Willem van Eck blijft in de wedstrijd. Er volgen wat wissels bij DVSG. Even later weet de zojuist ingevallen Menno Sillessen de 3-3 gelijkmaker te maken. De wedstrijd ligt weer helemaal open. Als echter een speler van VVLK met rood van het veld moet, put DVSG hier moed uit. Er volgen verschillende hele goede aanvallen, maar de afronding laat het afweten. De wedstrijd in een 3-3 gelijkspel.

De hele wedstrijd overziende had DVSG in de eerste helft recht op een overwinning, maar VVLK had een sterke periode in de tweede helft en maakte toen aanspraak op de winst. Het laatste kwartier was voor DVSG,mede door de wissels én de rode kaart voor VVLK maar de uitslag kon niet meer in het voordeel van DVSG worden omgedraaid.

Volgende week speelt DVSG thuis tegen Elistha. Als de afronding van kansen beter gaat lukken is er ook tegen de nummer drie een resultaat te behalen.

Carnaval bij Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Vrijdag 22 januari vindt het jaarlijkse Voyerfeest van voetbalvereniging Groesbeekse Boys plaats. Dit jaar voor de zeventiende keer. Het belooft de eerste vrijdag na het Groesbeekse Schlagerfestival een gezellige carnavalsavond voor leden, supporters en overige carnavalsvierders van Groesbeek te worden.

Ook dit jaar komen er weer veel carnavalsverenigingen naar sportpak Breedeweg om hun nieuwste carnavalsschlager live ten gehore te brengen. Dweilorkest Drek pak Ow en discotheek Muziek Express zullen de artiesten muzikaal begeleiden.

De raad van 11 met Prins of Prinses Voyer d’n 17e zal gevormd worden door één van de seniorenteams van Groesbeekse Boys. Voor de mooist verklede carnavallisten zijn er leuke prijzen te winnen.

Het Voyerfeest begint om 20.11 uur. De avond is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. De entree is gratis. Meer informatie over het Voyerfeest is te vinden op www.groesbeekseboys.nl.

Diana Smits carnavalsprinses van De Sokkennummers Leuth

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – Zaterdagavond is tijdens de traditionele pronkzitting van de Leuthse carnavalsvereniging De Sokkenummers in De Vriendenkring Diana Smits gepresenteerd als carnavalsprinses Diana de 1e .

Het kabinet van Diana bestaat uit hofdame Janie Brugman en de drie pages Ruth Keukens, Merel Goes en Mirjam Thunnissen. Diana volgt hiermee Prins Stijn Vervuurt ) Stijn d´n Poetser op.

Aandacht voor het verleden van dorp of streek

BEEK - De belangstelling voor de geschiedenis van de regio is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De diverse tv-series over vroeger en de discussie over een nationaal museum getuigen daarvan. Steevast worden we verrast met bijdragen over de verleden tijd van het eigen heem.

Menigeen zoekt juist nu herkenning en verbondenheid. Daarom is het goed dat er bij regelmaat literatuur verschijnt die aan die voorbije tijd aandacht schenkt. Gelukkig zijn er steeds weer streekgenoten, die met verhalen over dat verleden ons enig houvast bieden. Het onlangs verschenen boekwerk Beek een voormalig lustoord van Fr.Boll is daarvan een lichtend voorbeeld.

Hoewel de titel anders doet vermoeden blikt de schrijver wel degelijk over de grenzen van het voormalige wasserijdorpje, gelegen tussen stuwwal en polderlandschap. Zo worden Berg en Dal en de in het verleden zo belangrijke heerlijkheid Ubbergen op deze virtuele reis aangedaan. Ook uit hij genegenheid voor zowel Millingen als Groesbeek aangezien deze plaatsen een talige variatie kennen die Beek jammer genoeg mist.

Bovendien komt de somtijds wat moeizame relatie tussen ’t Laag en de ‘heren’ in `t Hoog aan de orde. In twintig hoofdstukken passeren allerlei gebeurtenissen, feiten, voorvallen en anekdoten uit het heden en verleden de revue. Beek een voormalig lustoord is nog in beperkte oplage verkrijgbaar bij de volgende adressen: Primera/Postkoets, Waterstraat 64 Beek en Supplement Van Randwijckweg 2 (do. t/m za.) eveneens in Beek.

Groesbeekse Boys meiden B1 kampioen

GROESBEEK - In winters weer konden de meiden van Groesbeekse Boys MB1 afgelopen zaterdag eindelijk hun kampioenswedstrijd spelen.

Na het eerdere 5-1 verlies tegen dorpsgenoot Germania leek een derde kampioenschap onmogelijk, maar door puntenverlies van de concurrentie kregen de meiden een nieuwe kans. In kou, sneeuw en wind moest er op sportpark Breedeweg gespeeld worden tegen hekkensluiter Orion.

De spanning van de wedstrijd was al snel verdwenen, toen de Groesbeekse meiden na enkele minuten op een 2-0 voorsprong kwamen. De tegenstander had geen schijn van kans en het publiek dat ondanks het weer toch gekomen was, werd verwend met mooie doelpunten. Na de eerste helft kon met een ruime 6-0 voorsprong even opgewarmd worden. Daarna werd de voorsprong nog verder uitgebouwd. De dubbele cijfers werden uiteindelijk niet gehaald, maar met een knappe 9-0 overwinning was het derde kampioenschap een feit. Uiteindelijk kwam zelfs de zon nog door op sportpark De Breedeweg en kon er een goed feestje gevierd worden!

DG vastgoedstyling

NIJMEGEN - Onlangs zijn Desiree Jansen & Gérelle Bastiaans hun eigen bedrijf,DG vastgoedstyling gestart in Nijmegen. Ze hebben hun opleiding succesvol afgerond bij House of Kiki (onder andere bekend van Uitstel van executie) en zijn aangesloten bij het CNVV. DG vastgoedstyling is werkzaam in Nijmegen en omliggende gemeentes.

"Het lijkt misschien gek om te investeren in een woning waar je toch weg gaat, maar steeds meer mensen beseffen zich dat een gestileerde woning juist geld oplevert en hoe belangrijk het is, om met je woning tussen het enorme aanbod, op te vallen op sites als Funda.Hier in Nijmegen staan bijvoorbeeld al gemiddeld 1730 woningen te koop", aldus Desiree& Gérelle. "Wanneer de woning in de verkoop komt zijn de eerste zes weken het belangrijkst om potentiële kopers te triggeren. Dit is de allereerste indruk die je met je woning kunt maken en daarvoor is een juiste woningpresentatie, die een zo breed mogelijke doelgroep aanspreekt, ontzettend belangrijk.

Via het internet bepaalt de potentiële koper al of het huis de moeite waard is om verder te bekijken en of er een afspraak voor een bezichtiging wordt gemaakt." Desiree en Gérelle geven aan dat de eerste blik op de foto's van een te koop staande woning in dit stadium voor 95% bepalend is. De keuze word gemaakt binnen tien seconden.

Onterecht wordt vaak gedacht dat verkoopstyling erg duur is, er is al styling mogelijk vanaf 500 euro!

Waar nu nog vaak gekozen voor verlagen van de vraagprijs (met stappen van 5000 euro) Is dit nog geen kwart procent van de gemiddelde vraagprijs van een woning in Nederland. Kijk op www.dgvastgoedstyling.com.

Repaircafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 30 januari van 10.00 totn12.00 uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

Een grote groep vrijwilligers staat klaar. Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer. Lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december. Het volgende Repaircafé is zaterdag 27 februari.

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek worden op dinsdag 26 januari vanaf 19.30 uur brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty.

Iedereen is welkom om mee te komen schrijven; er liggen voorbeeldbrieven klaar. Er zijn op die avond leden van de schrijfgroep voor Amnesty aanwezig in de bibliotheek. Informatie op 024 3972786/3972362.

MILLINGEN - Ook dit jaar zal er weer een Amuse Me worden georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag op zaterdag 12 maart: een ‘Walking Dinner’ exclusief voor vrouwen.

Enthousiaste hobbykoks uit Millingen zetten hun deuren weer graag open om jullie (vrouwen!) te verwelkomen en zullen een heerlijk werelds driegangendiner serveren. Ontmoeten, nieuwe vriendschappen, mooie gesprekken, lachen, lekker eten en een beetje wandelen horen bij deze bijzondere avond.

Na elke gang wordt er steeds van locatie gewisseld. Je weet niet waar je terecht komt, bij wie je aan tafel zit of wat je voorgeschoteld krijgt. Laat je verrassen en betoveren door de gastvrouwen van Amuse Me. Misschien krijg je wel een drie-sterren voorgerecht of een stamppot als hoofdgerecht. Alles is mogelijk! Wat wél vaststaat is de grootte van je groepje: zes personen, de aanvangstijd: 17:45 uur en de prijs: 20 euro per persoon.

Wil je deze feestelijke avond bijwonen? Koop dan vóór 1 maart kaartjes in Millingen aan de Rijn bij: Mimi Seegers, Atelier Mimi, Heerbaan 174a.
‘Amuse me’ is een particulier initiatief zonder winstoogmerk.

Slaap-wellness Het verantwoorde matras

MALDEN - Je hoort en leest veel in de media over 'duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Een ondernemer die duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt, houdt bij alle beslissingen rekening met het welzijn van de medewerkers en met de impact van de eigen activiteiten op de samenleving en het milieu. Een goed streven natuurlijk, maar dan moet je wel de daad bij het woord voegen. Beddenspecialist de Vries Malden neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Het begint op de winkelvloer. Onlangs vervingen we maar liefst 175 lichtpunten door energievriendelijke led-lampen. We lieten warmtewerende folie op onze etalageramen aanbrengen, waarmee we flink energiekosten besparen voor airconditioning. Ook in de samenstelling van ons assortiment en de keuze van leveranciers speelt het criterium duurzaamheid een belangrijke rol. Ook onze hoofdleverancier LeDorm houdt zich bezig met verantwoord ondernemen en levert 'verantwoorde' matrassen van natuurlatex, het melksap van de rubberboom. Dit product is niet alleen 100% natuurlijk, maar bij de verwerking is slechts 10% van de energie nodig die je normaliter voor synthetisch rubber nodig hebt. Een natuurlatex matras heeft dus een hele kleine ecologische voetafdruk. Ook onze leveranciers van donzen dekbedden hebben een keurmerk dat ze op een geheel diervriendelijke en duurzame manier nestdons vergaren. Onze maatschappelijke betrokkenheid is voor ons als lokale ondernemer ook heel groot. Wij sponsoren diverse verenigingen en culturele initiatieven, zijn zelf actief binnen commissies en werkgroepen om de lokale economie te stimuleren. Het sleutelwoord is hierbij: verbinden. Met passie en betrokkenheid 'bind' je een goed team medewerkers aan je bedrijf en krijg je een persoonlijke band met je klanten. Dat blijkt wel weer op onze recente gezellige Ladies Only-avond. Ook het loyaliteitsprogramma Maldens Duimpje versterkt de band met onze klant. Ons team geeft u graag een klantvriendelijk en 'duurzaam' slaapadvies. Duurzaam en maatschappelijk betrokken zit gewoon in onze natuur.

Remko & Stefanie de Vries

Spirituele doe- en ervaar beurs: Er is meer tussen hemel en aarde

BERG EN DAL - Op zondag 24 januari van 11.00 tot 17.00 uur is er de Spirituele doe- en ervaarbeurs in hotel Erica aan Molenbosweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis.

Er is meer tussen hemel en aarde. "Onze insteek is het spirituele uit het stoffige jasje te halen, het is zo alledaags en we hebben er allemaal mee te maken, bewust of onbewust. De één noemt het toeval de ander een geschenk of een boodschap. Degenen, die consults geven en je de boodschap door mogen geven, zijn net als jij en ik. Maar zij zijn net als een radio, afgestemd op de goede frequentie, en luisteren naar hun gevoel, intuïtie, en mogen een doorgeefkanaal zijn tussen hemel en aarde.

Ze mogen je een boodschap doorgeven van een dierbare overledenen, of je een handvat aanreiken waarom jij steeds weer vastloopt op hetzelfde dilemma. Tevens zijn er tal van verschillende soorten massages die een diepere werking hebben, wanneer je geestelijk niet in balans bent heeft dit ook zijn uitwerking op je lichaam
De beurs vindt plaats op een prachtige locatie waar we bewust voor gekozen hebben, evenals het een bewuste keuze is om verkoop van kleding, chocolade, leuke artikelen en sieraden toe te voegen aan deze beurs.
In de lezingzaal zijn de hele dag door gratis lezingen/workshops, waaronder ook een drumcircle, waar jezelf aan mag deelnemen met je eigen drum, mocht je die hebben.

Hotel Erica biedt iedere bezoeker van de beurs die avond een driegangen diner aan tegen het gereduceerde tarief van 25 euro (die dag te reserveren bij de receptie).

Inbreker gestoord bij woning in Berg en Dal

BERG EN DAL – Vrijdagmorgen rond 05.00 uur heeft een inbreker heeft getracht in te breken in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

De inbreker was bezig met het forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. De bewoner werd van geklop wakker en ging beneden poolshoogte nemen. Daar kwam hij oog in oog te staan met de inbreker, die met het raam bezig was. Toen de inbreker de bewoner ontdekte, ging hij er als een haas vandoor. De gealarmeerde politie heeft nog de omgeving afgezocht, maar heeft de inbreker niet aangetroffen. Het kozijn van de woning is flink beschadigd.

Amuse Me in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Ook dit jaar zal er weer een Amuse Me worden georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag op zaterdag 12 maart: een 'Walking Dinner' exclusief voor vrouwen.

Enthousiaste hobbykoks uit Millingen zetten hun deuren weer graag open om jullie (vrouwen!) te verwelkomen en zullen een heerlijk werelds driegangendiner serveren. Ontmoeten, nieuwe vriendschappen, mooie gesprekken, lachen, lekker eten en een beetje wandelen horen bij deze bijzondere avond.

Na elke gang wordt er steeds van locatie gewisseld. Je weet niet waar je terecht komt, bij wie je aan tafel zit of wat je voorgeschoteld krijgt. Laat je verrassen en betoveren door de gastvrouwen van Amuse Me. Misschien krijg je wel een drie-sterren voorgerecht of een stamppot als hoofdgerecht. Alles is mogelijk! Wat wél vaststaat is de grootte van je groepje: zes personen, de aanvangstijd: 17:45 uur en de prijs: 20 euro per persoon.

Wil je deze feestelijke avond bijwonen? Koop dan vóór 1 maart kaartjes in Millingen aan de Rijn bij: Mimi Seegers, Atelier Mimi, Heerbaan 174a.
'Amuse me' is een particulier initiatief zonder winstoogmerk.

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt vanaf nu elke week in de brievenbus. Mét ook wekelijks het nieuws uit het Gemeentehuis!

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klimt in de pen of kruipt u achter de computer en laat het uw medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan zowel via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site, alsook per post: Hét Gemeente Nieuws, Postbus 44, 6680 AA Bemmel.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

Gereedschap en bromfietsstuur ontvreemd

GROESBEEK – Afgelopen weekend is ingebroken in een schuur bij een woning aan het Binnenhof in Groesbeek.

Door de deur van de schuur te forceren is men binnengekomen en is men er met zowel hand- als elektrisch gereedschap vandoor gegaan. Daarnaast is de bedrading van het stuur van een bromfiets doorgeknipt en is het stuur meegenomen. De schade loopt in de honderden euro's.