GN Berg en Dal Heumen Mook

3 augustus 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 3 augustus 2016


Oogstfeest Breedeweg: Proef, doe mee en geniet!

GROESBEEK – Voor het tweede jaar op rij hebben Hans Cornelissen, Marcel Janssen en Pieter Visser de handen ineen geslagen en organiseren zij op 11 september het tweede Oogstfeest in Breedeweg. De eerste editie was een weergaloos succes! Zeker duizend bezoekers wisten de weg naar het Oogstfeest te vinden.

Tijdens het Oogstfeest staan de grote diversiteit aan lokale producten en de vele creatieve uitingen van plaatselijke ondernemers en particulieren in het middelpunt. Er zal worden gekookt door ervaren koks, met ingrediënten uit de omgeving. Deze ingrediënten zullen ook verkrijgbaar zijn bij de vele kraampjes. Denk aan lokale groenten, olijfolie, pompoenen, courgettes, fruit en wijnen. Of smelt je voor heerlijk ambachtelijk ijs of verse sappen? Het is allemaal te vinden bij het Oogstfeest! Natuurlijk is het Oogstfeest bedoeld voor zowel groot als klein. Voor de kleinere bezoekers zal er een kinderplein (speulwei) zijn.

Ook dit jaar is het weer mogelijk om aan verschillende workshops deel te nemen; bier brouwen of wijn maken, maar ook harnassen maken of handboogschieten. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door live optredens van regionale muzikanten, zoals fanfare Jubilate Deo en Trente Plus en door optredens van diverse lokale artiesten. Kortom, het Oogstfeest daar moet je zijn geweest! Een laagdrempelig feest voor iedereen, waar alle sterke kanten van Breedeweg en omgeving belicht zullen worden. Een feest, waar men van alle lekkere dingen uit eigen omgeving kan proeven. Dus proef, doe mee en geniet, op 11 september van 10.00 tot 17.00 uur, bij camping 'De Zoete Aagt', Grafwegen 31.

Koningschieten bij OEV1 Millingen

MILLINGEN - Bij OEV1 Millingen was het weer koningschtieten, en zoals al enkele jaren is daar weer een foto en film verslag van gemaakt.

Dit jaar zijn Joep Dercks en Nadine Ermers het koningspaar.Op de Foto het koningspaar geflankeerd met beide oudersparen. Het uitgebreide verslag kan men terugzien door in Google in te vullen: Spaces van Wil.

Tentoonstellingen en exposities in augustus in Berg en Dalse musea

MUSEUMPARK ORIENTALIS

De zomer van Orientalis

Gedurende de maanden juni, juli en augustus zijn er activiteiten rondom: Bidt, bewondert, vertelt, vecht, danst, lacht.

AFRIKA MUSEUM

Zomervakantie

In augustus.
Mens en dier lijken meer op elkaar dan je denkt. De hele zomer zijn er allemaal dierenactiviteiten en in het buitenmuseum kun je lekker apenkooien.

NATIONAAL BEVRIJDINGSMUSEUM 1944-1945

zomervakantie

2 augustus
Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

3 augustus
Spionagetraining

4 augustus
Rondleiding voor kinderen van 10-15 jaar in de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid, WO2 in de lucht'

7 augustus
Battlefield Fietstour 'Fietsen zonder parachute'

9 augustus
Opa's en oma's vertellen over de oorlog

10 augustus
Cineac voor kinderen

14 augustus
Battlefield Fietstour 'Fietsen zonder parachute'        

15 augustus
Actie 'Niet weggooien'

16 augustus
Anne Frank middag

17 augustus
Spionagetraining

18 augustus
Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

21 augustus
Battlefield Fietstour 'Fietsen zonder parachute'

21 augustus
Proef de vrijheid!

23 augustus
Rondleiding voor kinderen van 10-15 jaar in de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid, WO2 in de lucht'

24 augustus
Spionagetraining

25 augustus
Opa's en oma's vertellen over de oorlog

28 augustus
Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

28 augustus
Cineac voor jong en oud

31 augustus
Cineac voor kinderen

Zestig jaar getrouwd

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Maria van Kesteren (82) en Aloysius Kaal (84) beloofden elkaar (na 5 jaar verkering te hebben gehad) 60 jaar geleden eeuwige trouw.

Dat was in Groesbeek, de plek waar ze nog steeds (beiden in goede gezondheid) wonen. Het diamanten echtpaar kreeg in die jaren 3 zoons en 2 dochters. Daar kwamen later 12 kleinkinderen en 1 achterkleinkind van inmiddels 8 maanden bij. Het paar verveelt zich nooit. Tuinieren, eigen groenten en fruit en het invriezen daarvan vinden ze een leuke bezigheid, ze hebben diverse hobby's / bezigheden waar ze veel plezier aan beleven.

Burgemeester Slinkman heeft het diamanten paar woensdagmorgen 27 juli bezocht en had naast een prachtig boeket bloemen de ingelijste trouw acte van 60 jaar geleden bij zich. Het echtpaar heeft afgelopen donderdag 28 juli met familie, bekenden en hun buren het feest in herberg 't Zwaantje in Mook gevierd.

Rondleiding voor kinderen bij 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Op donderdag 4 augustus is er in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-15.30 uur een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht', speciaal voor kinderen van 10-15 jaar.

Deze rondleiding zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl.

Expositie 'Papier en Textiel' in het

Kerkje van Persingen

PERSINGEN - Het nieuwe werk in papier en textiel van Cherilyn Martin & Mieke Wille is komende weekenden te zien.

Dat kan zowel op 6 & 7 als op 13 & 14 augustus van 11.00 tot 17.00 uur in het kerkje aan de Persingennestraat 7 in Persingen.

Battlefield-fietstour 'Fietsen zonder

parachute'

GROESBEEK - Zondag 7 augustus verzorgt het Bevrijdingsmuseum van 12.00-15.30 uur een battlefield-fietstour met als thema 'Fietsen zonder parachute'.

De fietstocht van 10 km (met eigen fiets) is onder leiding van een gids, staat volledig in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Voorafgaand een inleiding en introductiefilm. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Startlocatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Kosten: 6,00 euro, inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50 procent korting. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 7 augustus aanvang 10.00 uur: voorganger Ds. J. Brezet uit Duiven

Tijdens de dienst collecte voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Tot en met 11 september fototentoonstelling 'Geloof in berg en Dal' Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag in de kerk van 14.30 uur tot 16.30 uur

(Zie ook www.pkn-groesbeek.nl)

Zomerprogramma Bevrijdingsmuseum

Dinsdag 2 augustus: Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'
Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Van 14.00-15.30 uur. Leeftijd 8-12 jaar (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Woensdag 3 augustus:

Spionagetraining
Volg een spoedcursus om spion te worden. Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd 8-12 jaar. (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Donderdag 4 augustus:

Rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht'
Rondleiding van 14.00-15.30 uur gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. Deze tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Voor kinderen van 10-15 jaar. Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. (Museumkaart geldig). Reserveren noodzakelijk.

Zondag 7 augustus: Battlefield Fietstour 'Fietsen zonder parachute'
Fietstocht 10 km (met eigen fiets) van 12.00-15.30 uur o.l.v. gids in het teken van Operatie Market Garden over de landingsterreinen bij Groesbeek. Startlocatie Bevrijdingsmuseum, beginnend met inleiding en introductiefilm. Kosten € 6,00 pp. incl. entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50% korting. Reserveren noodzakelijk. (Museumkaart niet geldig).

Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

Dinsdag 9 augustus: Opa's en oma's vertellen over de oorlog
Het persoonlijke verhaal van opa's en oma's speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar. Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! (Museumkaart geldig). Begeleidende (groot)ouders € 5,00 pp. Reserveren noodzakelijk.

Pokemons in museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - De Pokemon-go-hype heeft ook in museumpark Orientalis toegeslagen. De smartphonegame is een spel dat realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. Doordat het spel gebruik maakt van de locatie waar je je bevindt, worden de Pokémon-figuurtjes in de wereld om je heen geplaatst.

Pokemon-spelers hebben verschillende soorten Pokemons zoals horsesea en spearow gespot en gevangen. In en om de Romeinse boot, in het Arabisch dorp en in de Romeinse straat. In het park zit ook een PokeStop. Degenen, die tijdens een bezoek aan het museum tenminste 10 Pokemons heeft gevangen, krijgt bij de uitgang een gratis entreebewijs voor Feest van Licht, dat in december in het museum plaatsvindt, cadeau.
Het museum is gelegen aan Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting. Entree 9,50 voor volwassenen en 6 euro voor kinderen tot 15 jaar. De museumjaarkaart is geldig.

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Woensdag 10 augustus in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Cineac voor kinderen.

Boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema’s (verzet, onderduiken, dagboeken et cetera) speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar. Doorlopend van 14.00-16.00 uur. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro.

Battlefield-fietstour 'Fietsen zonder parachute'

GROESBEEK - Zondag 7 augustus verzorgt het Bevrijdingsmuseum van 12.00-15.30 uur een battlefield-fietstour met als thema 'Fietsen zonder parachute'.

De fietstocht van 10 km (met eigen fiets) is onder leiding van een gids, staat volledig in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Voorafgaand een inleiding en introductiefilm. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Startlocatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Kosten: 6,00 euro, inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50 procent korting. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 7 augustus

aanvang 10.00 uur

Voorganger Ds. J. Brezet uit Duiven

Tijdens de dienst collecte voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

t/m 11 september fototentoonstelling 'Geloof in berg en Dal' Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag in de kerk van 14.30 uur tot 16.30 uur

zie ook www.pkn-groesbeek.nl

7 / 20

8 / 20

Dorpsbrouwerij D'n Drul toeristische opsteker

GROESBEEK - Houd je van genieten, dan houd je van Groesbeek! Want dat wordt je wel heel gemakkelijk gemaakt in dit authentieke stukje Nederland. Alles is er: prachtige natuur, heuvels en dalen, weelderige wijngaarden en een spiksplinternieuw culinair centrum aan het water. Het enige dat nog ontbrak was een plaatselijk gebrouwen Groesbeeks biertje.

Maar daar is verandering in gekomen! Brouwerij d'n Drul heeft zich gevestigd en was direct een doorslaand succes. Deze ambachtelijke dorpsbrouwerij timmert aan de weg met vakmanschap en heeft in korte tijd prijswinnende bieren gemaakt. En die zijn zo zeer in de smaak gevallen dat afnemers in de rij staan om het bier van D'n Drul te mogen verkopen. En de gasten die gewoon voor een lekker speciaal biertje op het terras komen, worden uiteraard op en top verwend.

Roland en Wilma Boschman zijn echte vaklui en hebben hun eigen stijl. Met passie en vanuit hun hart jagen ze hun droom na. Ze weten wat ze willen. Niet meegaan met de trends, maar prachtige en unieke speciale bieren maken waar hun gasten blij van worden. En dat is nog niet alles. Zelden komen vakmanschap en gastvrijheid zo krachtig bij elkaar. Kom en laat je overtuigen!

Groesbeek is nu af met deze brouwerij. Het grote genieten is begonnen. Compleet met een heerlijk eigen gebrouwen speciaal biertje. Wat wil je nog meer?!

Brouwerij d'n Drul, Hoflaan 1A, Groesbeek.

Laat-Romeins Festival: de nadagen van het Romeinse Rijk

HEILIG LANDSTICHTING - Re-enactors uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Engeland laten 9 tot en met 14 augustus zien hoe het Romeinse leger eruitzag in de nadagen van het Romeinse Rijk.

Het leger traint, geeft demonstraties speerwerpen, plumbata werpen en boogschieten. Soldaten vechten niet altijd. Daarnaast oefenen zij met hun gezinnen andere beroepen uit (zoals smid en arts), tussen de gewone bevolking van de stad. Zij geven een goed beeld van een Laat-Romeinse eenheid die in een stad is ingekwartierd.

In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 augustus vindt om 13.00 en 16.00 uur een militaire show met uitleg plaats. In het weekend zijn zo'n 75 re-enactors aanwezig. Mis het niet! Geopend vanaf 11.00 - 17.00 uur in museumpark Heilig Land Stichting Orientalis, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting; 024 3823110.

Fancy Music snuffelmarkt

MILLINGEN - Op zondag 4 september houdt fanfarekorps Ons Genoegen de jaarlijkse Fancy Music snuffelmarkt. Van 10.00 tot en met 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de marktkramen, genietend van de muziek opleidingsorkest Jong & Oud Ons Genoegen, een hapje en een drankje.

Ook kan de bezoeker een gokje wagen tijdens de loterij en tombola om kans te maken op een van de prijzen uit de goedgevulde prijzenpot. Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

Mocht u interesse hebben in het huren van een kraam, dan kunt u contact opnemen met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten bedragen 17,50 euro voor een hele kraam en 9 euro voor een halve. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Windpark Reichswald: tweede en laatste inspraakronde Düsseldorf

REGIO - Momenteel ligt de herziene versie van het Regionalplan Düsseldorf (RPD) ter inzage. Hierin zijn weer voorkeurszones voor windenergie in het Reichswald opgenomen. Van 1 augustus tot en met 7 oktober kunnen bezwaren en zienswijzen aan het regionaal bestuur Düsseldorf voor de tweede (en laatste keer) worden ingediend.

Hubert Zillig, voorzitter van het burgerinitiatief ‘Tegenwind Reichswald’ over het belang hiervan: ‘Wij zijn van mening dat het Reichswald, om velerlei redenen, de slechtst denkbare locatie voor windindustrie in onze streek is. Wij roepen eenieder op om van zijn recht gebruik te maken en een zienswijze in te dienen zodat het Reichswald als voorkeursgebied voor windenergie uit de plannen wordt geschrapt. Belangrijk, wanneer je je realiseert dat op een lager niveau van ruimtelijke ordening, zoals streek- en bestemmingsplan, hier dan niet meer naar verwezen kan worden.’

Vorig jaar zijn er zo veel zienswijzen, dat het regionaalbestuur er melding van maakte op haar website. Evenals de vorige keer kunnen ook Nederlandse burgers en instanties een zienswijze indienen. Deze mag in het Nederlands worden opgesteld. Belangrijk om te vermelden is dat het hier om het aanwijzen van zones gaat, niet om de bouw van het windpark.

Het RPD is terug te vinden op www.brd.nrw.de/planen_bauen/regionalplan/rpd_2e_062016.html. De specifieke kaarten van het Reichswald staan op pagina 5 en 6 van Kapitel (hoofdstuk) 8.2.

Zienswijzen kunnen tot en met 7 oktober worden ingediend naar: Bezirksregierung Düsseldorf, Dezernat 32, Postfach 300865, 40408 Düsseldorf of per e-mail: neue-regionalplanung@brd.nrw.de.

Halve Bunder

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Stichting Kunst in Millingen heeft sinds eind 2015 een bijzondere buitenlocatie in beheer. Het perceel heeft een oppervlakte van ruim 5000m2 en wordt daarom de 'Halve Bunder' genoemd.

Elf kunstenaars gaan, geïnspireerd door de plek, aan de slag op de Halve Bunder. Telpost Millingen biedt de kunstenaars een ruimte voor de voorbereidingen op het buitenwerk. Op de zondagen kan het publiek in de Telpost kennis maken met de werkwijze van de kunstenaar en op de Halve Bunder de ontwikkeling van de kunstwerken volgen. Een mooie wandeling van een kilometer over de Rijndijk verbindt de Telpost met de Halve Bunder.

Deelnemende kunstenaars: 4 tot en met 14 augustus: Merel Holleboom, Nijmegen; 18 tot en met 28 augustus: Afke Schenkelaars, Eindhoven.

Telpost Millingen, Rijndijk 29, Millingen aan de Rijn.Open: zondag van 11.00-16.00 uur. Halve Bunder, Ons Genoegenpad, Millingen aan de Rijn: altijd toegankelijk.

Sporthal De Duffelt in een nieuw jasje

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Sporthal De Duffelt is in een nieuw jasje gestoken.

De sporthal is in zijn geheel geschilderd. Met lijnen is de naam op het pand geschilderd.

Mevrouw Voerman uit Ooij 103 jaar

Foto: Mevrouw Voerman-Koks

OOIJ - Mevrouw Voerman uit Ooij werd op 20 juli 103 jaar! Daarom verraste burgemeester Slinkman haar op 26 juli met een bezoek en prachtig boeket.

Nieuw in Groesbeek: Alumiz Bijoux & More

GROESBEEK – Menig vrouwenhart gaat er sneller van kloppen; Alumiz Bijoux & More, aan de Dorpsstraat 7a. Het ontstaan van deze leuke winkel heeft een bijzonder verhaal. Ondanks tegenslagen met zijn gezondheid, is eigenaarTwan van der Sterren altijd positief gebleven. 'Ik ben altijd blijven zoeken naar wat ik juist wél kan', aldus Twan.

Zo ontdekte hij onder andere zijn enorm creatieve kant. Inmiddels heeft Twan een eigen merk sieraden, waaronder ringen en wikkelarmbanden van echt leer, voorzien van mooie details. Maar ook as-sieraden naar eigen ontwerp maakt Twan. Alle sieraden van zijn eigen merk Alumiz, zijn met de hand gemaakt. En mocht een sieraad uit de winkel niet precies passend zijn, dan wordt deze ter plaatse op maat gemaakt.

Twan: 'Een origineel kado is bijvoorbeeld een fotosieraad. Je stuurt een eigen foto via app of mail en een week later kan het sieraad, met de foto erin verwerkt, al opgehaald worden. Ik geniet ervan als ik klanten blij kan maken. Daarom zal ik iedere klant ook altijd behandelen, zoals ik zelf graag behandeld zou willen worden.'

Alumiz Bijoux & More, de naam zegt het al, heeft naast sieraden ook tassen, sjaals, zonnenbrillen, kleding, slippers, portemonnees, kortom; volop kado-ideeën en de laatste trends. Neem er eens een kijkje en je bent verkocht.. Zelfs de prijzen zijn mooi! Liever thuis winkelen? Twans artikelen zijn op diverse webshops te vinden: www.alumiz.nl / www.trends4sure.nl / www.gaveslippers.nl.

Vanaf oktober beginnen de workshops sieraden maken weer. Gezellig met elkaar wikkelarmbanden naar keuze maken, onder het genot van koffie of thee met iets lekkers erbij. Aanmelden kan via 024 6757036.

Beleef de vrijheid in het Bevrijdingsmuseum

foto: Archief Bevrijdingsmuseum.

GROESBEEK - Beleef de vrijheid tijdens deze zomer in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Centraal staat de vrijheid van toen en nu: u gaat terug in de tijd en ontdekt het belang van dit thema voor de actualiteit. Gedurende de maand augustus worden er meerdere enerverende activiteiten georganiseerd voor jong en oud en kunt u de boeiende vaste en tijdelijke tentoonstellingen bezoeken.

Zo is er veel te doen voor kinderen, met onder andere workshops over het leven van de parachutist in WO2, spionagetrainingen, cineac voor kids en opa's en oma's vertellen over hun leven in de oorlog. Ook zijn er battlefield-fietstochten in Groesbeek langs spannende locaties en kan er voedsel geproefd worden tijdens een demonstratie van de Nederlandse menukaart in onder andere de bevrijdingstijd.

Daarnaast is er de mogelijkheid om te genieten van een LiberationTour. In een historisch legervoertuig (Dodge) reist u door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief, voorafgegaan door een bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum, met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2. Natuurlijk kunt u ook een bezoek brengen aan de tijdelijke tentoonstellingen 'Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in Oorlog en Vrijheid' en 'Routes of Liberation. European Legacies of the Second World War'.

Kijk voor overige evenementen, tijden en prijzen op www.bevrijdingsmuseum.nl. Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek; www.bevrijdingsmuseum.nl, 024 3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl en Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding.

Urker Visspecialiteiten al vijf jaar thuis in Groesbeek

GROESBEEK – Een jubileum! Inmiddels al vijf jaar haalt Gerben Post, eigenaar van Urker Visspecialiteiten, al zijn verse vis vanuit Urk naar Groesbeek. Urk heeft verreweg de grootste vissersvloot van Nederland en Gerben Post weet als geboren en getogen Urker uiteraard de lekkerste en de beste vis te vinden.

Hoe komt een Urker nu in Groesbeek terecht? Gerben: 'Als 16-jarige jongen mocht ik een keer een dagje meewerken in een viswinkel in Nijmegen. Ik bleef er negen jaar werkzaam. Vervolgens nam mijn toenmalige werkgever een viszaak over in Groesbeek. Ik ging daar aan de slag en kreeg al snel de kans om de zaak over te nemen,' Gerben greep deze kans met beide handen aan. Gerben: 'De eerste vierenhalf jaar heb ik iedere dag 150 kilometer gereisd tussen Urk en Groesbeek. Dan nam ik 's ochtends de verse vis vanuit Urk zelf mee. Inmiddels helpt mijn echtgenote Johanna ook in de zaak en wonen we in Groesbeek. De vis laten we nu vanuit Urk hier bezorgen.'

Dat het een goede gewoonte is om minimaal twee keer per week vis op het menu te zetten is bij een ieder wel bekend. Vis zit immers vol vitaminen, eiwitten en mineralen. Bovendien bevat vis gezonde vetten. Maar bovenal is verse vis natuurlijk erg lekker! Kom daarom gauw langs bij Urker Visspecialiteiten aan de Dorpsstraat 13 en profiteer van diverse jubileumaanbiedingen. Voor informatie over catering en overheerlijke visschotels kijkt u op www.urkervisspecialiteiten.nl . Of bel: 024 3972997.

Wandelen met aandacht

GROESBEEK - Op elke eerste donderdagochtend van de maand verzorgen de protestantse gemeente en de katholiek parochie een meditatieve wandeling met een (levens)thema voor onderweg. Ze starten om 9.45 uur bij de Serre van de protestantse kerk in de Kerkstraat in Groesbeek.

"Het eerste half uur wandelen we in stilte. Daarna kunnen we onze ervaringen, gedachten en gevoelens met elkaar delen. Ontmoeten staat centraal. Letterlijk: er moet niets. Maar óók: in stilte wandelen is het ontmoeten van jezelf. Het delen van ervaringen, luisteren naar de ander, is de ander ontmoeten. Je voeten met aandacht neerzetten op de plek waar je bent is de natuur ontmoeten."

De eerstvolgende wandeling is donderdag 4 augustus. Meditatief wandelen kan altijd. Misschien juist wel heel speciaal in de zomermaanden. Dan zijn, bijna onopgemerkt nog, de groeistuipen van de natuur voorbij. De natuurkrachten ballen zich samen in de vruchten en zaden ter voorbereiding op de winter die nog ver weg lijkt, maar onverbiddelijk komen zal.

"Rond 11.15 uur zijn we terug. Er is bij het aansteken van een kaarsje voor een ieder de gelegenheid om kort nog iets te zeggen over wat hij/zij ervaren heeft. Daarna drinken we een kopje koffie of thee tot ongeveer 11.45 uur.

Iedereen is welkom. Ook als je er alleen voor deze ene keer bij kunt zijn. Allen die niet onderweg zijn ergens in den vreemde zijn welkom, maar ook belangstellenden die in Groesbeek op vakantie zijn. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Neem wel een paar euro mee voor je kopje koffie."

Witte kerk op De Horst: akoestiek van een concertzaal

GROESBEEK - Op maandag 25 juli gingen de pianorecitals in het kader van het zesde Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival weer door in Groesbeek, maar nu in de kerk het Goddelijk Hart van Jezus, beter bekend als de witte kerk van De Horst.

Twee dingen waren duidelijk: 1. De akoestiek van de kerk is fantastisch. 2. De mensen weten de weg naar de kerk van De Horst te vinden.

Op deze maandag speelde Dorota Motyczynska uit Polen, 26 jaar oud. Zij heeft reeds vele prijzen in Europa gewonnen. Zij speelde deze avond de sterren van de hemel, vooral 'Miroirs' van Maurice Ravel viel enorm in de smaak bij het publiek en dan met name het deel 'Une Barque sur l'océan'. Ravel laat hier dan toch vooral zien dat hij een meester is in klankkleuren. Het publiek was zeer enthousiast en bleef klappen. De toegift was eveneens meesterlijk.

Op dinsdag 26 juli opnieuw in de kerk van De Horst, maar nu met Peiyun Xue en Vincent Kusters, allebei uit Nederland. Peiyun is 24 jaar oud, heeft concerten gegeven in het Concertgebouw te Amsterdam, bij de Grachtenconcerten en concerten op het Vrijthof in Maastricht. Zij speelde werken van Mozart, Liszt en Schumann. Juist Mozart, Sonate in C groot, KV 330, wist zij er trefzeker neer te zetten. Het lijkt simpel, maar aan haar spel kon men horen dat ze al een groot pianiste is.

Vervolgens kwam Vincent Kusters. Hij studeert niet alleen piano, maar ook zang. Hij speelde werken van Liszt, Haydn en Chopin. Opvallend was dat juist ook Haydn met de Sonate in As, Hob. XVI: 46 er zo uitsprong. En natuurlijk met de Polonaise in As van Chopin kreeg hij de handen van het publiek op elkaar. Het waren twee geweldige avonden. Onvoorstelbaar, zo'n niveau op twee gewone doordeweekse avonden in de witte kerk op De Horst...

Vlinderidylle in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - In juni zijn de kinderen van de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn gestart met het inrichting van de Idylle tegenover de school. Samen met de wethouder Erik Weijers hebben ze de twee bijenhotels ingericht.

Nu een maand later staan de bloemen bij de Idylle er mooi bij. Wat is een Idylle? Vlinders en bijen hebben het moeilijk omdat er nog weinig bloemrijke plekken zijn. Dankzij Idylle komt hier verandering in. De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging leggen samen met veel vrijwilligers idylles aan voor meer kleur in het landschap. Grote bloemrijke plekken in de stad, het buitengebied of langs sloten of wegen. Heerlijke plekken om te wandelen en te genieten. Zie de website www.vlinderstichting.nl/idylle.

Bingoavond in De Mallemolen

GROESBEEK- Donderdag 4 augustus is de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De hoofdprijs is als vanouds 250 euro, terwijl de jackpot de laatste avond eruit is gegaan en weer start met 100 euro. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. De opbrengst van deze wekelijkse bingo avonden komt ten goede prijs aan zes Groesbeekse verenigingen.

Streekproducten Buurtmarkt Breedeweg: duurzaam, vers en (h)eerlijk!

GROESBEEK – Één ding valt direct op bij Buurtmarkt Breedeweg. De gemoedelijkheid. Maar ook het assortiment valt op. Een grote diversiteit aan biologische en duurzame producten prijken er in de schappen. A-merken, maar ook veel producten uit eigen regio. Het maakt Buurtmarkt Breedeweg bijzonder.

Eigenlijk extra bijzonder, omdat de Buurtmarkt ook een maatschappelijke functie heeft. De enthousiaste mensen die er werkzaam zijn, krijgen hier de mogelijkheid om middels een leer-werktraject zichzelf verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd dragen zij, met hun inzet in de Buurtmarkt, dan weer een steentje bij aan de leefbaarheid van Breedeweg. Dat is mooi. Mooi is ook de samenwerking met boeren, tuinders en andere leveranciers uit de eigen regio. Van Groesbeekse wijnen, honing en kazen, tot aan groenten, fruit en vlees, het is te vinden bij de Buurtmarkt. En zijn de boodschappentassen wat te zwaar? Dan kunnen de boodschappen gewoon worden thuisbezorgd.

Buurtmarkt Breedeweg is niet alleen een bijzondere supermarkt, maar ook een fijne ontmoetingsplek (met gratis Wifi). In de gezellige lunchroom of op het buitenterras kun je genieten van allerlei lekkers uit eigen keuken. In de eigen bakkerij worden het kleinbrood en het gebak iedere dag vers gebakken. De appeltaarten uit eigen bakkerij zijn zelfs ook buiten de regio bekend! Iedere dinsdag vanaf 12.00 uur, kunnen senioren gezellig samen een heerlijk kopje soep komen eten. In eigen keuken gemaakt, met verse ingrediënten uit de winkel. Meer informatie is te vinden op www.buurtmarktbreedeweg.nl Of kom langs aan de Bredeweg 61, Groesbeek; 024 3970863.

Omroep Gelderland

Breedeweg is op 11 augustus te zien op Omroep Gelderland. Angelique Krüger, presentatrice van het programma 'Zomer in Gelderland', zal een Groesbeeks team laten strijden om de titel 'Mooiste plaats van Gelderland' binnen te slepen. Daarnaast zal er zoveel mogelijk geld worden ingezameld voor de Oranjevereniging.

Akkerranden in bloei rond Groesbeek en in De Duffelt

GROESBEEK - De Vierdaagsewandelaars zullen het niet zijn ontgaan: de Groesbeekse akkerranden staan vol in bloei! Langs diverse wegen en paden zijn namelijk ook dit jaar weer randen met bloemenmengsels ingezaaid, van de Flierenberg tot de Sint-Jansberg.

Nieuw dit jaar zijn de bloemrijke akkerranden in De Duffelt. Hier is bescheiden begonnen met twee brede stroken die beide langs het Pieterpad liggen: langs de Hoefseweg bij Millingen en langs de Steenheuvelsestraat tegen de Kapitteldijk in Leuth.

Niet alleen bewoners en toeristen genieten van deze bloemenstroken. Voor (wilde) bijen, vlinders, zweefvliegen en tal van andere insecten bieden deze bloemen een welkome bron van nectar en stuifmeel. Als de kruiden uitgebloeid zijn en zaad hebben gezet, bieden ze in de winter opnieuw voedsel en beschutting maar dan aan muizen en vogels. Voor boeren kunnen bloemstroken nuttig zijn voor natuurlijke plaagbestrijding door het herbergen van zweefvliegen en sluipwespen, die weer leven van schadelijke luizen en rupsen in landbouwgewassen.

Deze bloemrijke akkerranden zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen de gemeente Berg en Dal, lokale boeren en De Ploegdriever, de vereniging voor landschapsbeheer in Groesbeek, Ooijpolder en Duffelt. Boeren stellen stroken akker beschikbaar in Groesbeek en De Duffelt. Daar zorgen respectievelijk Hans Lamers en Wouter Vierboom namens De Ploegdriever voor het inzaaien met het juiste bloemenmengsel en de gemeente geeft subsidie om dit mogelijk te maken.

Benieuwd naar deze randen? Zoek ze op! Waar? Kijk op www.ploegdriever.nl.

Nieuwe zwemlessen in Groesbeek

GROESBEEK - In zwembad De Lubert starten weer nieuwe zwemlessen.

Vanaf 29 augustus (week 35) start zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek weer met nieuwe zwemlessen. In de zwemlesgroep van donderdag 1 september 15.30 tot 16.15 uur kunnen er nog nieuwe kinderen starten! Aanmelden is mogelijk via www.zwembadgroesbeek.nl waar u het inschrijfformulier kunt invullen, of joke@zwembadgroesbeek.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk antwoord terug. Telefonisch aanmelden kan ook: neem contact op met het zwembad 024 397144

Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. De basis van leren zwemmen is het Zwem ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 4 jaar.

De zwemdiploma's A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Een kind met het Zwem-ABC op zak doet met veel plezier mee aan alle mogelijke activiteiten in en om het water.

Opa's en oma's vertellen over oorlog

GROESBEEK - Dinsdag 9 augustus vertellen opa's en oma's in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek persoonlijke verhalen over de oorlogstijd, speciaal voor kinderen van 10-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

18 / 20

Op 8 augustus bereikt Anne Marieke de leeftijd van 40 jaar.
Gefeliciteerd van Femke en Lobke

Lieve Simone,
Het is 3 augustus toch echt waar, je bent dan al weer 30 jaar.
Gefeliciteerd meid!
xxx je weet wel, van ons.

Gefeliciteerd lieve Gerwin
met je zwemdiploma B!
Super gedaan, wij zijn trots op jou!
Papa, mama en Janice

Hieper de piep hoera!
Onze lieve Omi wordt
3 augustus 90 jaar!
Dikke Kus Tijn Timo en Fenna

Hiep Hiep Hoera
Deze kanjer werd afgelopen 29 juli alweer 8 jaar oud. Gefeliciteerd!
Dikke kus papa, mama, Vinnie, opa Henk, oma Greet, opa Hans, oma Ans, Heino en Jessie.

Eindelijk, daar ben je dan!
Onze dochter Lily-Kate
19-07-2016
Wij houden van jou,
Dikke kus papa & mama

Hiep Hiep Hoera
Ons lieve broertje Pasoon wordt
7 augustus 4 jaar.
We zijn super trots op je.
Dikke kus
Sahar & Bahara

Casper 40!
Feest!
Groeten je familie!

Deze zwemtopper heeft zijn diploma A gehaald.
Gefeliciteerd Kiano van
Papa, Mama en Kimo.

Hiep Hiep Hoera
5 augustus wordt Roos 5 jaar
Van harte gefeliciteerd!
Liefs van oma Ria

Hiep Hiep Hoera
6 augustus wordt Bram 2 jaar!
Liefs opa en oma Tap

HOERA!
5 AUGUSTUS
50 JAAR!
Tiny / Papa, van harte gefeliciteerd.
Liefs, Jolanda, Nika en Duuk.xxxxxxx

Het is raar maar waar
Deze knappe knul is alweer 4 jaar
Veel plezier op de basisschool
Opa's en Oma's

Evenementen augustus

Augustus                                

1. Bij ons On Tour: dineren bij de Boer, We maken een tour door onze prachtige omgeving en zijn te gast bij de bedrijven van Terra Vita. We koken met de producten van de boer en doen dat bij de boer in de kas, stal, wijngaard of op het land. Groesbeek

6. Motorcross MBC Zeven Heuvelen. Nederlandse kampioenschappen jeugd Motorcross op de Stekkenberg te Groesbeek.

14. Polderpop Leuth. Op dit jaarlijkse festival ontdek je bands voordat ze bekend worden bij het grote publiek. Polderpop is hartstikke gezellig en geheel gratis!

14. 't Ommetje Lange Paol. Een heerlijke wandeling vanaf 't Haonehart te Kekerdom, Aanvang 14:00 bij Lange Paol, afsluiting koffie bij 't Haonehart in Kekerdom

16. Veldvolleybal De M'ooijerwaard. Gezellig veldvolleybaltoernooi op het grasveld tegenover Grand Café De M'ooije Waard. Millingen

18- 21. Zomerspelen Millingen. Elke laatste week van de grote vakantie worden in Speeltuin de Steense Gemeente de zomerspelen gehouden. Het thema dit jaar is: Magisch Millingen.        

20-21. De Wolfsberg Tributeparty. Wat is er fijner dan met vrienden buiten in de zon genieten van live uitgevoerde klassiekers van jouw idolen tijdens dit fantastische muziekweekend. Groesbeek

25-27. Jeugd 3 Daagse Ooij. Beleef 3 onvergetelijke dagen voor kinderen van groep 3 tot en met 8 op de sportvelden in de Ooij. Je kunt zelfs in tenten blijven slapen! Ooij

27-28. Bij ons On Tour: dineren bij de Boer. We maken een tour door onze prachtige omgeving en zijn te gast bij de bedrijven van Terra Vita. We koken met de producten van de boer en doen dat bij de boer in de kas, stal, wijngaard of op het land. Vandaag dineren in de wei tussen de koeien van melkveebedrijf de Hoge Hof te Groesbeek, genietend van prachtig uitzicht. Groesbeek

28. PAPdag - Pony Akker en Paarddag. Kindermiddag met ponyritjes, spellen, schminken en nog veel meer! Groesbeek

27-30. Kermis Kekerdom. Kermis en het Koningsschieten zorgen voor een levendig en gezellig jaarlijks terugkerend volksfeest.         Kekerdom

30. Doorkomst Airborne Fietstoertocht. Ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem kunnen fietsliefhebbers deelnemen aan een unieke fietstocht langs diverse Airborne monumenten. De lange route leidt ook door Groesbeek en langs het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Groesbeek

9 april-31 aug. "Op Bivak" Elf kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om, geïnspireerd door de plek, aan de slag te gaan op de halve Bunder. Iedere 14 dagen komt er een kunstenaar bij, eind augustus staan er elf kunstwerken te bewonderen. Millingen

Vanaf 14 mei. Eeuwige verhalen in Museumpark Orientalis. Sinds mensenheugenis zijn wij op zoek naar de zin en betekenis van deze wereld. Waar komen wij vandaan? En, waarom zijn de dingen zoals ze zijn? De antwoorden op deze vragen vinden wij terug in mythen. Heiliglandstichting

Aan de rand van De Stuwwal

UBBERGEN - Aan de rand van De Stuwwal: een excursie van IVN Rijk van Nijmegen: op zoek naar water- en oeverplanten op de rand van De Stuwwal.

Op zondag 7 augustus om 14.00 uur begint bij Dorpshuis De Ubburgh de wandeling langs een aantal watertjes rondom Notre Dame des Anges. "We bekijken ook de eerste sloot vlak langs de weg en gaan een klein stukje 't nieuwe natuurgebied in aan de rand van de Ooijpolder: 't Zwanenbroekje. We nemen u graag mee en bespreken de aanpassingen van planten aan water, moeras en natte oevers. Laarzen of waterdichte schoenen zijn aan te bevelen, zeker bij nat weer."

De Ubburgh ligt aan de Kasteelselaan in Ubbergen. Kosten: 2 euro. Voor kinderen onder de 16, leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei is het gratis.

Picknick Zonnebloem afdeling Ooijpolder en Beek/Ubbergen

REGIO - Op donderdag 1 september zal de jaarlijkse picknick weer plaatsvinden. Bij goed weer zal ze in de tuin in Wercheren zijn, bij slecht weer wordt er een alternatief gezocht.

De picknick begint rond 11.30 uur en zal ongeveer tot 15.00 uur duren. Tijdens deze picknick zal er een muziekoptreden zijn van De Spetters. In tegenstelling tot andere uitjes zijn deze keer ook gasten welkom die, volgens de laatste richtlijnen, niet tot de doelgroep van de Zonnebloem behoren. Wij gaan dit keer voor 'Hoe meer zielen, hoe meer vreugde'.

De kosten hiervoor bedragen 2 euro, bij aanmelding te betalen. Aanmelden kan voor 24 augustus.

Leuth/Erlecom bij Door Rutten 024 6633044

Beek/Ubbergen bij Mieke Groothuizen 024 3564491

Ooij/Persingen bij Erna Driessen 024 6633103

Ooievaarsjongen uitgevlogen

Foto: Roland Gesthuizen

MILLINGEN - Acht weken nadat ze uit hun ei kwamen zijn de twee jonge ooievaars niet meer op hun ouderlijk nest.

Om zo snel volgroeid te kunnen zijn verorbert één jong ruim 15 kilo voedsel vanaf de geboorte tot uitvliegen. Vermoedelijk zijn ze aan het groeperen met andere jonge ooievaars voordat ze op vogeltrek gaan naar Zuid-Europa.

Hannelore en Hendrik hebben de laatste maanden alles gegeven om hun jongen groot te brengen. Zij genieten nu van hun welverdiende rust en luieren nog een aantal weken voordat ze mogelijk ook vertrekken. De camerabeelden blijven toegankelijk zolang het nest bezet blijft. Kijk voor meer foto’s op facebookpagina 'Millingse Ooievaars'.