GN Nijmegen-Noord

7 juni 2017

GN Nijmegen-Noord 7 juni 2017


Schilderwedstrijd 'Gemaakt in Nijmegen'

NIJMEGEN - Op 26 en 27 augustus vindt in de binnenstad van Nijmegen weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats. Dit jaar houden we een speciale schilderwedstrijd, met kans op geldprijzen. Altijd al de kunst van de Gebroeders van Limburg willen evenaren? Grijp dan nu de kans!

Dit jaar is het thema van het festival 'Gemaakt in Nijmegen'. De Gebroeders van Limburg zijn ook ooit begonnen met schilderen in Nijmegen, net als u. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze schilderwedstrijd. Deelnemende schilderijen moeten geïnspireerd zijn op de dertien maandbladen uit het getijdenboek, oftewel 'Très Riches Heures du Duc de Berry', gemaakt door de Gebroeders van Limburg. Alles is mogelijk, zolang het maar refereert aan de werken van de Gebroeders van Limburg.

Men kan zich inschrijven voor de wedstrijd door een foto van uw schilderij (of schilderijen) te uploaden op de website. De vijfentwintig mooiste schilderijen maken kans op een prijs. Deze kunstwerken worden in een unieke expositie tentoongesteld tijdens het festival. Dit is tevens een verkoopexpositie voor de kunstenaars. Inschrijven kan tot en met 25 juli.

De deelnemende werken kunnen niet alleen op het festival bekeken worden, ze kunnen ook door het publiek bekeken en beoordeeld worden. Een vakjury beoordeelt de kunstwerken en neemt in de beoordeling ook de mening van het publiek mee. Tijdens de prijsuitreiking op zaterdagavond 26 augustus in de Stevenskerk zal de jury bekendmaken welke schilderijen er op de eerste en tweede plaats zijn geëindigd. De eerste prijs bedraagt 300 en de tweede prijs 200 euro.

Meer informatie over het Gebroeders van Limburg Festival en de schilderwedstrijd staat op www.gebroedersvanlimburg.nl/schilderswedstrijd. Op deze website is ook het getijdenboek 'Très Riches Heures du Duc de Berry' te bekijken.

Streek 2Daagse Nijmegen

NIJMEGEN - Op 17 en 18 juni wordt de Streek 2Daagse Nijmegen gehouden. Op dag één lopen de wandelaars richting Wijchen en Heumen en op dag tweede naar Groesbeek en Mook.

Mooie afwisselende routes, en tevens een goede training voor de Vierdaagse. Er is een keuze uit één of twee dagen wandelen. Startplaats is Clubhuis Brakkenstein, Heemraadstraat 9 in Nijmegen. Starttijd vanaf 7.00 uur. Tijdens de twee dagen zijn er voldoende en mooie rustplaatsen. Meer informatie staat op www.streek2daagse.nl.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 12 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, nasi en een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Imkers houden open huis

REGIO - Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing wordt gemaakt? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 8 en 9 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis.

Voor het achtste jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in Nederland. Tijdens het open huis van de NBV ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en gaat in bijenkast op zoek naar de koningin.

Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 8 en 9 juli zien wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 9000 imkers waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een open huis locatie bij jou in de buurt op www.bijenhouders.nl.

Tiende Avond4Daagse Bemmel was een feest

BEMMEL - De tiende editie van deBol Junior Avond4Daagse was een mooi feest! 1130 geregistreerde deelnemers liepen van 16 tot en met 19 mei mee in Bemmel! Het totale aantal lopers lag een stuk hoger, er gingen zeker 1250 wandelaars op pad!

"We hebben weer geboft! Alle avonden mooi wandelweer alleen op woensdag was het wel erg warm! Goed bepijlde routes, onderweg limonade, fruit en een ijsje, muziek bij binnenkomst en een hele feestelijke intocht met drie muziekkorpsen onder het toeziend oog van wethouder Theo Peren en kinderburgemeester Britte en natuurlijk de beloning: de Avond4Daagse-medaille en een wandeldiploma!"

Het bestuur van stichting deBol is iedereen dankbaar. "Alle vrijwilligers die, als verkeersregelaar, controlepost, versnaperingen uitdeler, pijlen zetter, startbureau medewerker, bezemfietser, muzikant, lakei en nog veel meer, zo fantastisch hebben geholpen! Zonder al die helpende handen was deze Avond4Daagse echt niet zo’n mooi evenement geworden!"

In 2018 is deze vierdaagse van 29 mei tot en met 1 juni. Informatie en foto’s van dit jaar staan binnenkort op: www.debolbemmel.nl.

Hyperactieve kinderen! Hoe ga je hier in 't gezin mee om?

BEMMEL - Op dinsdag 20 juni verzorgt Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard in Bemmel het Familekrachtcafé. Tijdens dit café krijgen ouders en opvoeders informatie over hyperactieve kinderen en hoe hiermee om te gaan in het gezin.

De gastspreker is Sandra Siersema, zij zal haar kennis en ervaring delen. Zowel vanuit haar professionele ervaring als vanuit haar persoonlijke ervaring als moeder van een zoon met ADHD zal zij meer vertellen over de omgang met kinderen die (hyper)actief zijn. Sandra is klassiek homeopaat en kinderpsychotherapeut. Na haar presentatie is er voldoende tijd om ervaringen te delen en vragen te stellen. De focus ligt deze avond op het delen met en leren van elkaar.

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Het Familiekrachtcafé start op dinsdag 20 juni om 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur) in het gebouw van stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@familiekracht.nu.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 13 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 14 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 15 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Drie nominaties voor titel 'Ondernemer van het jaar'

BETUWE - De Betuwse bedrijven Evenementenlocatie Watergoed van Joost Frijlink, Van Ginkel Groep vertegenwoordigd door Danielle van Ginkel en Choi Kwai vertegenwoordigd door Remco Tiecken maken kans op de titel ‘ondernemer van het jaar 2017’. De winnaar wordt bekend tijdens het ondernemersevent Betuwe Onderneemt Beter op maandag 26 juni.

Welk bedrijf zet de Betuwe het beste op de kaart? Dat is dit jaar het belangrijkste criterium bij de ondernemersverkiezing van Betuwe Onderneemt Beter. In totaal 61 bedrijven voorgedragen als ondernemer van het jaar. Na een eerste selectie zijn de drie genoemde ondernemers als titelkandidaat uit de bus gekomen.

Oordeel jury én publiek
De jury van de ondernemersverkiezing bestaat uit de voorzitters van de ondernemersverenigingen Veron en OCO, Anton Bouwmeister en Martien Martens. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is onafhankelijk juryvoorzitter. De andere juryleden zijn winnende ondernemers van voorgaande jaren: Tessa Maters van Absolute Advocaten en Bob Jacobs van Jacobs Beheersbaar Onderhoud. Samen brengen ze de titelkandidaten binnenkort een bezoek. Op basis hiervan vormt de jury een eindoordeel. Maar ook het publiek mag tijdens de verkiezingsavond een stem uitbrengen.

De presentatie van de verkiezingsavond is in handen van Angelique Krüger. Naast de verkiezing zorgt cabaretduo Urgert & Van Deudekom voor het nodige entertainment. Na afloop is er gelegenheid om Joost Frijlink, Danielle van Ginkel of Remco van Tiecken persoonlijk te feliciteren als ondernemer van het jaar.

Liberation en Exodustocht

BETUWE - Op de foto zien we De Vleugel. Inmiddels bij zovelen bekend als een monument, dat verwijst naar de strijd uit de periode '44-'45 en naar de zucht om Liberation van burgers.

Inmiddels is ook duidelijk, dat een politiek landschap verandert. Dat zien we in de dagelijkse praktijk. Het landschap rondom De Vleugel verandert ook temidden van Park Lingezegen. Enige jaren geleden stond deze markering in weilanden; nu wordt de achtergrond bepaald door water en moeras.

Wandeltocht met een thema

De Exodustocht heeft ieder jaar een ander (wandel) thema. Vaak sluit het aan bij de actualiteit. Dit jaar is het 'onderlinge verbondenheid'. "We hopen dat ook dit jaar de wandeltocht mensen de ruimte biedt om te bewegen in een besef van vrijheid. Frisse lucht ademen, bewegen, elkaar ontmoeten, samen een prestatie leveren, jong en oud. Het kan op zaterdag 24 juni allemaal in een gezellige sfeer tijdens de tocht der tochten.|

Voorinschrijven kan via www.exodustocht.nl. Melden op de dag zelf kan ook in De Buitenpoort in Huissen.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 10 juni

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Kerk Heteren, eucharistieviering, F. Bomers, Ubi Caritas

19.00 uur: Maria geboortekerk Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Zondag 11 juni

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis en M. Sanders, Enjoy Driel, terugkomviering vormelingen en communicanten

09.30 uur: H. Johannes de Doperkerk Indoornik, eucharistieviering, F. Bomers, R.K.G.K.I.

11.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, Gemengd koor

Zaterdag 17 juni

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Zondag 18 juni

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor

09.30 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zaterdag 10 juni wordt de maandelijkse bingo gehouden in het Dorpshuis Beatrix in Slijk Ewijk.

Er worden deze avond boekjes verkocht en er zijn naast diverse geldprijzen ook salades, vleesschalen en boodschappen tassen te winnen. De zaal is open vanaf 19:00 uur; de bingo begint om 20:00 uur.

Boerboom Deuren blijft op het vertrouwde adres

BEMMEL - Vanaf 12 mei is Arjan Huibers de trotse eigenaar van Boerboom Deuren in Bemmel. Voor u als klant zal dit geen merkbare verandering zijn. Wij blijven het vertrouwde adres voor uw garagedeuren en garanderen de service en kwaliteit die u de afgelopen 24 jaar van ons gewend bent. Ons team van deskundige monteurs geven dagelijks een visitekaartje af door hun vakmanschap en gemotiveerde inzet.

Het bedrijf is in 1994 opgebouwd door Henk en José Boerboom. Na het overlijden van Henk in 2012 heeft José het bedrijf voortgezet. Door de hectiek van de afgelopen jaren heeft José nu de moeilijke, maar weloverwogen keuze gemaakt om het bedrijf over te laten nemen. Voor José was belangrijk dat Boerboom Deuren zou blijven bestaan met de service en kwaliteit die u van ons gewend bent. Ze heeft er alle vertrouwen in dat Arjan Huibers met zijn jarenlange ervaring en enthousiasme de geschikte overnamekandidaat is.

Arjan heeft in Wijchen een soortgelijk bedrijf: HGD-Garagedeuren, en was op zoek naar uitbereiding in deze regio. HGD is zelfs Premiumpartner van Hörmann. Het kwaliteitsproduct uit Duitsland, de leverancier onder de garagedeuren. HGD-Garagedeuren en Boerboom Deuren kunnen samen nog beter inspringen op de vraag en aanbod vanuit de markt en de uitgebreide service verlenen die de klant van ons vraagt. Wij zullen dan ook vanaf heden verder gaan onder de naam: HGD | Boerboom Deuren.

Wij leveren voor zowel particulieren als voor bedrijven garage- en industriedeuren in de breedste zin des woords. Informeer naar de mogelijkheden. Het uitvoeren van het onderhoud en service doen wij natuurlijk ook aan uw deuren. Ook is het mogelijk om een bestaande sectionaal- of kanteldeur te voorzien van een elektrische aandrijving. Wij denken niet in problemen maar in oplossingen.

Laat u eens deskundig informeren en kom eens langs in onze showroom. De showroom in Bemmel is geopend op werkdagen van maandag tot met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en in Wijchen donderdag, vrijdag van 9:00 tot 17:00 ook en zaterdag tot 13.00 uur. Of er kan natuurlijk altijd een afspraak worden gemaakt met één van onze adviseurs.

Wij houden vrijdag en zaterdag 23-24 juni open actie-deurdagen. Profiteer dan van aantrekkelijke kortingen buitenom de jaaractie die we reeds hebben. Ook hebben wij diversen showroom modellen die wij tegen gunstige prijzen nu kunnen aanbieden. Onze deuren staan altijd voor u open voor een goed advies.

HGD l Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel, 0481 350208; www.boerboomdeuren.nl en Celsiusstraat 13, Wijchen; 024 6452782; www.hgdg.nl.

Hollandse nieuwe 2017 bij Bos Vishandel

BEMMEL/SPAKENBURG - Het belooft weer een mooi haringseizoen te worden mensen. Na een niet al te koude winter, mooi voorjaar en de mooie laatste weken met veel zon heeft de haring zich zelf dik kunnen eten aan plankton, dit is voedsel voor de haring die door zonneschijn word gevoed...

Henk-Wout en Dirk van Bos vishandel hebben weer erg hun best gedaan om de beste Hollandse nieuwe voor u te kunnen kopen, mooie dikke ruggen en volop een vette haring..super gezond en bomvol omega vetzuren!

Ook dit jaar gaat u als koninklijke klant weer volop genieten van dit heerlijk stukje banket wat de natuur ons biedt.. Omdat de haring dit jaar op 14 juni komt en Henk-Wout ook die dag jarig is, mag iedereen maar dan ook echt iedereen gratis Hollandse nieuwe komen proeven.

Tot ziens aan de kraam, elke donderdag 9.00-13.00 uur Angeren dorpshuis en 13.30-17.45 uur Markt Bemmel.

Vergadering over MFA Randwijk

RANDWIJK - Op woensdag 14 juni vindt om 20.00 uur in Randwijks Hof een openbare vergadering plaats over de realisering van een multifunctionele accommodatie voor Randwijk.

De gemeenteraad gaf op 16 mei unaniem groen licht voor de bouw van een nieuw onderkomen voor voetbalvereniging EMM, dorpshuis Randwijks Hof en schietvereniging De Treffers. Een werkgroep, bestaande uit bestuursleden uit deze drie organisaties heeft afgelopen jaar gewerkt aan het voorstel, waarmee de raad heeft ingestemd. De openbare vergadering van 14 juni is bedoeld voor alle Randwijkers, inclusief leden, gebruikers en bezoekers van de drie deelnemende organisaties.

Tijdens de bijeenkomst wordt nadere informatie verstrekt over de actuele stand van zaken en krijgt iedereen de gelegenheid mee te denken over de eisen en wensen ten aanzien van het nieuwe pand. De architect die het gebouw zal ontwerpen is aanwezig, zodat hij van de inwoners zelf kan vernemen hoe er over het nieuwe gebouw wordt gedacht. Tijdens de bijeenkomst zullen ook werkgroepen worden geformeerd van mensen die zich op een of andere wijze willen inzetten voor de realisering. Het moet een gebouw worden voor en door alle inwoners van Randwijk!

Fotoclub 55+ van Forte Fit

BETUWE - Maandag 22 mei was de laatste les van dit seizoen van Fotoclub 55+ georganiseerd door Forte Fit voor Senioren. Onder het genot van een hapje en een drankje bekeken de 19 deelnemers elkaars resultaat van de eindopdracht welke ze bij de eerste les gekregen hadden; fotografeer de letters van het alfabet welke jullie in je omgeving en in de natuur tegenkomen op een speelse manier.

“In de afgelopen maanden heb ik geleerd op een andere manier te kijken naar mijn omgeving. Ik zie rond mij heen lijnenspel, architectuur, de 'derden'regel…..; mijn foto’s zien er echt mooier uit dankzij hetgeen Marcel Waterman ons geleerd heeft”, aldus een deelneemster. Inderdaad, een groot gedeelte van de groep wil meer. Natuurfotografe, Renate van den Boom gaat in het najaar het vervolg verzorgen. Deze acht avonden geven verdieping aan de eerder gelegde basis voor de fotohobby.

Fotograaf Marcel Waterman start in het najaar met een nieuwe beginnersgroep. In acht lesavonden leert hij je om van ‘zo maar een foto’ een goede en aantrekkelijke foto te maken. “Laagdrempelig starten we en door middel van enthousiaste en begrijpelijke uitleg zal je na afloop verrassend veel geleerd hebben”, vertelt Marcel.

Beide cursussen starten in oktober en duren acht avonden. Nadere gegevens worden in augustus bekend gemaakt. Meer info: www.fortefit.nl of mail naar cultuur.fortefit@fortewelzijn.nl. Contactpersoon Wil Teunissen: 06 30764452.

Monster-mountainbiketocht Duchenne Heroes

BEMMEL - Marius' CrankCowboys – bestaand uit Bemmelnaar Frans Neijenhuis, oud-Bemmelnaar Ingmar van Zutphen en als begeleider Bemmelnaar Eef Berends – gaan van 17 tot en met 23 september meedoen aan de monster-mountainbiketocht Duchenne Heroes.

In zeven dagen fietsen zij – grotendeels over onverharde paden – 700 kilometer vanuit Saarburg in de Duitse Eifel, door Luxemburg en de Belgische Ardennen naar de finish in Eindhoven. Dit doen zij voor kinderen met Duchenne spierdystrofie in het algemeen en voor Marius in het bijzonder. Marius is een jongen van 12 jaar die lijdt aan Duchenne spierdystrofie.

        

Duchenne spierdystrofie is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat spierweefsel wordt afgebroken en komt vrijwel alleen bij jongens voor. Door de afbraak van spierweefsel worden kinderen met Duchenne spierdystrofie rond hun tiende jaar afhankelijk van een rolstoel, rond hun twintigste jaar worden de spieren te zwak voor zelfstandige ademhaling en uiteindelijk zal ook hun hartspier het begeven. Duchenne spierdystrofie is dus een dodelijke ziekte.

Onderzoek naar behandeling van Duchenne spierdystrofie moet grotendeels uit particuliere fondsen worden betaald. Iedere deelnemer aan Duchenne Heroes brengt daarom minimaal 2500 euro sponsorgeld in. Marius' CrankCowboys zal dus minimaal 5000 euro aan sponsorgeld bij elkaar moeten halen.

"Wil je Marius' CrankCowboys steunen in hun strijd tegen Duchenne spierdystrofie, dat kan door ze te sponsoren via https://www.duchenneheroes.nl/sponsor-nu. Wil je meer weten over Marius' CrankCowboys, bezoek dan hun facebookpagina https://www.facebook.com/CrankCowboys/.

Naast sponsorgeld is Marius' CrankCowboys ook hard op zoek naar een camper waar zij tijdens de tocht in kunnen slapen. Heb je een camper (particulier of bedrijf) en wil je deze in september een weekje beschikbaar stellen voor dit enorm goede doel, neem dan contact op met Marius' CrankCowboys 06 10782861 (Frans)."

Bingo bij Kantropa Oosterhout

OOSTERHOUT - Op vrijdag 9 juni houdt vogelsportvereniging Kantropa haar terugkerende bingo met de welbekende prachtige prijzen.

Ook zijn er diverse geldprijzen te winnen. De bingo bestaat uit acht rondes en de kosten daarvan zijn 4,50 euro. Ook is er de welbekende gratis ronde en verloting voor eenieder die meespeelt. De aanvang van de bingo is 20:00 uur en de zaal is al open om 19:00 uur. De bingo zal gehouden worden in café/zaal Merkus aan de Dorpstraat 12 in Oosterhout.

Ondersteuning voor mantelzorgers bij iemand die kanker heeft

ELST - Mantelzorgcafé Thema: Ondersteuning voor mantelzorgers bij iemand die kanker heeft. Het leven kan je onverwacht hard raken. Zo maar opeens heeft jouw familielid kanker en staat alles op z’n kop. Niets is meer hetzelfde. Onzekerheid, verdriet, angst, woede, radeloosheid, onbegrip en eenzaamheid nemen je volledig in beslag.

Hoe verder in deze vloed aan emoties en gedachten? Wat is het antwoord op alle vragen die op je af komen en hoe kom je weer in balans? Steunpunt Mantelzorg Overbetuwe organiseert op maandag 12 juni een mantelzorgcafé waarin je informatie en handvatten krijgt hoe je om kunt gaan met mensen die kanker hebben. Hoe ga je als mantelzorger om met deze zoektocht? Waar loop je als mantelzorger tegen aan? Welke onzekerheden spelen je parten?

Tijdens het mantelzorgcafé zal gastspreker mevrouw Verhoeven, oncologisch counselor en psychosociale begeleidster voor mensen met kanker, je informatie hierover geven. Zij zal tips en adviezen geven hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De entree is gratis.

Aanmelden mag per telefoon: 0481-350050, of via de mail: info@meldpuntoverbetuwe.nl. Het mantelzorgcafé vindt plaats in de Ruimte, Sint-Maartensstraat 32B in Elst (Gld),
De avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.

Struintocht bij Heerlijkheid Loenen

REGIO - Op zondagmiddag 11 juni houdt ’t CNME een struintocht door het Loenense bos en de uiterwaarden van de Waal. De tocht staat onder begeleiding van ervaren natuurgidsen.

De Heerlijkheid Loenen kent een rijke historie aan vroege bewoning en van de voortdurende strijd van de bewoners tegen het wassende water resulterend in de vele dijkdoorbraken en het herstel van de dijken. Bij de wandeling staat genieten van de natuur voorop. Het is altijd weer een verrassing welke planten en dieren we onderweg tegenkomen. Het bos, de dijk en de uiterwaarden hebben zo hun eigen 'bewoners'.

Verrekijker en/of fototoestel komen goed van pas tijdens wandeling. Het dragen van stevige wandelschoenen wordt aanbevolen. De tocht is geschikt voor jong en oud. Vertrokken wordt om 14.00 uur vanaf Landgoedwinkel De Grote Doorn, Loenensestraat 1 in Slijk-Ewijk. Het streven is rond 16.00 uur weer terug te zijn. Aanmelding voor de wandeling is niet nodig. De wandeling is gratis. Indien u na afloop tevreden bent over de wandeling kan men een vrijwillige bijdrage doneren ter ondersteuning van ’t Pakhuis.

Het overzicht van alle activiteiten staat op: www.pakhuishemmen.nl. 't Pakhuis is te volgen via de Facebookpagina /PakhuisHemmen. Op www.heerlijkhemmen.nl staan alle activiteiten van Hemmen.

Lezing over Architectuur van 'De Stijl’

BEMMEL - Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de De Stijl is opgericht. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De Stijl is vooral een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl.

De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De leden van De Stijl waren: Antony Kok, Vilmos Huszar, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Van Doesburg, Georges Vantongerloo. J.J.P.Oud, Jan Wils, Robert van 't Hoff. Uiteindelijk ook: Gerrit Rietveld

De Kinkelacademie heeft ter gelegenheid van dit jubileum jaar Jan Brouwer uitgenodigd die op maandag 12 juni om 20.00 uur een lezing over De Stijl zal geven in de Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Jan Brouwer heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Hij heeft een eigen architectenbureau in Den Haag. In de negentiger jaren was hij voorzitter van de BNA, de Bond van Nederlandse Architecten.Ook werd hij benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij was van 2003 tot 2007 lid van het College van Rijksadviseurs met de portefeuille infrastructuur. Hij heeft vele artikelen op zijn naam staan en talloze lezingen gegeven, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland (in Milaan, Parijs, Londen, Jakarta, Stockholm, Sarajevo en Istanbul). Met industrieel ontwerper Chris Karthaus heeft hij een atelier opgezet waarin meubelontwerpen ontwikkeld worden.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij: boekhandel Polman, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs: (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang) 12,50 euro.

Team Groen 2

Op de foto, v.l.n.r.: Maxim van Holland, Jasper Swinkels en Julian Hoendervanger (voor), Maarten Moonen en Jasper Schillings (achter)

OOSTERHOUT - Het eerste team Groen 2 van tennisvereniging De Hoge Wick uit Oosterhout is kampioen geworden. Op de laatste wedstrijddag tegen directe concurrent Didam wonnen de jongens al hun partijen en waren er de bekers. Een knappe prestatie!