niet de juiste De Liemers

12 april 2019

niet de juiste De Liemers 12 april 2019


'Literair is niet elitair' Eerste Liemers Literair Lentefestival op 21 april

Koos Wolters en Jeanet Hacquebord op de plek van het eerste Liemers Literair Lentefestival. Foto: Alie Engelsman

GROESSEN - Het eerste Liemers Literair Lentefestival vindt plaats op 21 april in van 15.00 tot 22.00 uur in de boomgaard van familie Wolters in Groessen.

Wolters komt als geluidstechnicus met veel talentvolle mensen in aanraking. Zo kwam hij op het idee om een literair festival te organiseren. "Het zou mooi zijn dat bewoners en bezoekers van de Liemers in een sfeervolle omgeving kennis kunnen maken met woordkunstenaars", bedacht Koos. Een perfecte locatie had hij al: onder de bloesems in de boomgaard van zijn ouders. Koos ontmoette de Arnhemse Jeanet Hacquebord, die al tientallen voorstellingen op locatie heeft georganiseerd. "Dit gaan we gewoon doen" zei ze en zo werd het Liemers Literair Lentefestival geboren. Kok Kris van der Veen bereidt een 5-gangendiner met streekproducten uit de Liemers, zoals vlees van Dykhoeve in Herwen en groente en fruit van De Stockhorst in Groessen. Stadsbrouwerij en Proeflokaal Wittenburg uit Zevenaar zorgt voor het bier. Tussen de gangen door genieten bezoekers van optredens van acht woordkunstenaars, zoals drie jonge dichters van Mensen Zeggen Dingen, Thijs Bisschops en Vrouwkje Tuinman. Koos: "Ik gun het iedereen om te genieten van deze vorm van kunst. Literair is zeker niet elitair." Jeanet vult aan: "Voor de prijs hoeft men het niet te laten. € 32,50 voor een 5-gangendiner, waarbij je op een unieke locatie verwend wordt met prachtige gedichten, verhalen en andere vormen van woordkunst. Aanmelden: www.lntf.nl.

Veel edities later is De Liemers Helemaal Goed Courant een nog succesvollere krant dan eerst. Met alle omstandigheden in het nieuws is het goed om ook een lading positief nieuws tot je te nemen. De eerste keer dat ik het voorwoord schreef, wist ik niet wat mij allemaal te wachten stond. Sindsdien heb ik erg veel mensen leren kennen, ben ik naar verschillende plekken geweest en heb ik veel kennis opgedaan. Dat is zeker een bedankje waard voor de mensen die ik heb geïnterviewd, ze hebben allemaal een eigen verhaal over hoe ze hun doelen hebben bereikt. Ze delen graag hun kennis hierover en het feit dat ieder van hen zo positief en enthousiast in het leven staat, draagt bij aan de gedachte van deze krant.

Mensen zeggen vaak dat ze 'veel hebben geleerd' door hun werk, maar ik kan met zekerheid vaststellen dat het werken als journaliste zo divers is, dat elk interview, elk artikel en elke editie uniek is, waardoor je steeds wat anders leert. Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als school: als journaliste interview jij mensen die ergens kennis van hebben en die kennis willen overdragen aan jou. In dat geval is het artikel dat je schrijft de toets, als je de informatie hebt begrepen en je deze kan overdragen aan anderen, heb je de toets gehaald. Het resultaat is alleen wel mooier dan een goed cijfer dat je krijgt voor de kennis over een schoolvak. Wij bieden namelijk een gloednieuwe editie vol artikelen om u, de lezer, kennis bij te brengen over onderwerpen die u anders wellicht over het hoofd had gezien. De Liemers Helemaal Goed Courant is een verzameling kennis, dunner dan een echt boek, die om de vrijdag uitkomt.

Rahma Maqboul

Candea-team rondt Lagerhuis af

DUIVEN - Het debatteam van het Candea College baande zich een weg door de nationale kwartfinale, maar strandde uiteindelijk op 3 april in de voorfinale van het Lagerhuis. Het team kijkt terug op een grandioos avontuur.

Eerder dit jaar kwamen de gepassioneerde scholieren naar boven drijven als kampioen van de provincie Gelderland tijdens de regionale voorrondes. Na vervolgens ook de achtste finales te hebben overwonnen, moesten ze nu tegen de meest geduchte concurrerende schoolteams tijdens de kwartfinale. Ditmaal werden alle stellingen van de gehele competitie uit de kast getrokken, waaronder drie nieuwe stellingen die gingen over het Forum voor Democratie, het telefoongebruik van jongeren en de Zweedse sekswet. Na het winnen van de kwartfinale tegen het Ichthus-college uit Veenendaal steeg de spanning tot ongekende hoogte. Wanneer de hoofdprijs een reis naar New York is, is het helemaal niet zo gek dat het kleurrijke vijftal van het Candea College zo graag de televisiefinale wilde halen. In de voorfinale moest het team opnemen tegen de laatste tegenstander voor de grote finale en gooiden beide partijen elkaar grote hoeveelheden statistiek en persoonlijke voorbeelden om de oren. De uitslag van dit laatste debat was wat aan de mindere kant, maar desalniettemin heeft het Candea-team groot succes behaald in het afronden van deze mooie debatcompetitie. 's Avonds stuurt coach Michiel Kuijpers, ter afsluiting, een laatste berichtje in de groepsapp: "IK BEN ONGELOOFLIJK TROTS OP IEDEREEN. WAT EEN TEAM!" En ja, dit deed hij, gepast, in capslock.

Beurs voor trouwlustigen in 't Centrum

BABBERICH - Trouwplannen of trouwkriebels? Kom dan op 17 april naar de trouwbeurs bij 't Centrum van Babberich.

De exclusieve trouwbeurs is een initiatief van het restaurant, ambtenaar van de burgerlijke stand Marga Nienhuijs en Fotografie Arthur van Leeuwen. "Het huwelijk is nog steeds enorm populair", aldus de organisatoren. "Driekwart van de jeugd wil ooit graag in het huwelijksbootje stappen, met alles erop en eraan."

Alle trouwlustigen, hun familie en vrienden kunnen hun hart ophalen in Babberich. Bloemen, ringen, (haar)mode, cosmetica, eten, drinken, ringen, visagie, reizen, kaarten, muziek, werkelijk alle facetten van een trouwdag komen aan bod op de beurs. Maar liefst veertig standhouders, allemaal vakmensen uit de omgeving, laten zien wat zij in huis hebben om van de trouwdag de mooiste dag van het leven te maken. Dé perfecte plek om inspiratie op te doen volgens de laatste trends.

Er is een modeshow en live-muziek. Zo staat onder meer Lara van Kaam, de winnares van The Voice Kids in 2014 op het podium. De beurs begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De entree is gratis net als een kop koffie of thee. Ook krijgt elke bezoeker een goodiebag mee naar huis.

Alie Engelsman

Door onze redactie

Foto: Nina Elbers

Werknemers van Bike Totaal Witjes uit Groessen hebben goede zin: het fietsseizoen is weer begonnen! Foto: Nina Elbers

Foto: Nina Elbers
SONY DSC

Jur Driessen wil doorbreken

als profvoetballer bij Vitesse

Vakantiespelen Gelders Eiland bestaan een halve eeuw

SONY DSC

Huisarts Edwin Brugman:

'Wandelen is behandelen'

Za 13 april

Concert Liemers Harmonie
Aanvang 14.00 uur – entree €10,- (voorverkoop € 8,-)

Di 16 apr

Lezing: Laatste 10 jaar van
Rembrandt
Aanvang 14.00 uur – entree € 7,50

Wo 17 apr

Creatief met (klein)kind
13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel
Vrije inloop

Wo 17 apr

Kid's Filmhuis
Aanvang 14.30 – gratis entree

Do 18 apr

Creatief
13:30-16:00 uur - €2,50
Vrije inloop

Do 18 apr

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Wo 24 apr

Creatief met (klein)kind

13:30-16:00 uur - €2,50 per koppel
Vrije inloop

Wo 24 apr

Culzz Kwizz
Aanvang 20.15 uur – inleg € 2,50

Do 25 apr

Creatief
13:30-16:00 uur - €2,50
Vrije inloop

Do 25 apr

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur – entree € 4,-

Vr 26 apr

Koningsnacht op Het Liemersplein
Aanvang 20.00 uur – entree € 7,50 (voorverkoop € 5,-)

Kijk voor meer info ook eens op onze website:

www.deogtent.nl
Of zoek ons op op Facebook

Dinsdag 16 april 14:00 uur


"De laatste 10 jaar van
REMBRANDT IN DE JORDAAN"

Lezing door Jacques HendrikxJacques
Hendrikx is schrijver, cultureel gids en expert op het gebied van De Nachtwacht en Rembrandts leven en werk in het 17e-eeuwse Amsterdam. Deze lezing vertelt het verhaal van een deel van de stad Amsterdam waar Rembrandt de laatste 10 jaar van zijn leven heeft gewerkt en gewoond.

Entree € 7,50

Woensdag 17 april 14:30 uur

EARLY MAN

In het stenen tijdperk wonen er mammoeten en holbewoners op de aarde. Er breekt een strijd uit tussen twee stammen. Het kleinste stamlid gaat samen met zijn huisdier, een wild zwijn, onopvallend naar de woonplaats van de tegenstanders.
Kinderfilm, gratis toegang

(Alle Leeftijden, Nederlands gesproken, 89 minuten)

Donderdag 18 april 20:00 uur

PHANTOM THREAD

Amerikaanse dramafilm uit 2017 over de Engelse modewereld in de jaren 50. Won een Oscar voor het kostuumontwerp. Critici zijn lovend over de muziek bij deze film.

Deze onheilszwangere film is een lust voor het oog.

(vanaf 12 jaar, Engels en Frans gesproken, 130 minuten)

Donderdag 25 april 20:00 uur

BANKIER VAN HET VERZET


Nederlandse film uit 2018 van Joram Lürsen over de verzetsstrijders en bankiers de gebroeders van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog de financiering van het verzet verzorgden.

Deze film won 5 Gouden Kalveren.

(vanaf 12 jaar, Nederlands gesproken, 123 minuten)

12,5 jaar Horsterpark!

Zondag 12 mei is er feest in Het Horsterpark !

Al 12,5 jaar bezoeken de mensen het theepaviljoen en de kinderboerderij met veel plezier en dat moet natuurlijk gevierd worden!

U bent van harte welkom vanaf 13.00 tot 16.00 uur in Het Horsterpark, waar allerlei leuke activiteiten voor de kinderen zullen zijn, o.a. Skelterrace, Zweefmolen, Paardentram, Springkussen en nog veel meer. En wat dacht u van De Ganzenparade, die moet u gezien hebben!

Voorts is er ook het jaarlijkse schapen scheren te bewonderen!

Ook aan de moeders wordt die dag natuurlijk gedacht: Omdat het moederdag is, krijgt moeders bij elke punt eigengebakken Horsterpark-appeltaart een kopje koffie/thee gratis.

Alle medewerkers van Het Horsterpark heten u van harte welkom!

Een jaar de LHGC en soep


Een jaar lang valt nu al tweewekelijks bij 42.000 huishoudens de Liemers Helemaal goed Courant op de deurmat. Leerlingen van Liemers College en Candea College schrijven deze grotendeels vol.

Elke keer vindt u op deze plaats de advertentie van DE OGTENT en we zijn, via HOPE XXL, ook betrokken bij diverse artikelen verderop in deze krant. Anja, een van onze medewerkers, maakt hiervoor de pagina's op. Ze zorgt ook voor de uitgaansagenda en de advertentie die u nu leest. Elke twee weken ruim voor de deadline staat alles klaar in het computerprogramma.

Er gebeurt veel achter de schermen bij DE OGTENT wat niet gezien wordt. Anja bedankt! En ook voor de soep die je elke middag maakt voor onze medewerkers.

CHRIS VAN DE VEN

Koningsnacht

Foto: Lawrence Mooij

Koningsnacht – 26 April – Aanvang 20. 00 uur


Dit jaar wordt de feestelijke koningsnacht gevierd in een grote tent op Het Liemersplein,

met muziek van de fantastische band X-Orchestra.
Het belooft dus een spetterend feest te worden!


De tent gaat om 20.00 uur open, entree aan de avondkassa is € 7,50.
In de voorverkoop bij Café Bij de Buren € 5,-


Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband HOP:
(Horeca Ondernemers Plein)

Een Mooie Dag / Café Bij de Buren / Bij Welling / Jules

Band X-Orchestra

"Rembrandt in de Jordaan" door Jacques Hendrikx

Lezing verzorgd door Jacques Hendrikx
Dinsdag 16 april -- Aanvang 14.00 uur Entree € 7,50

"Rembrandt in de Jordaan" schetst op originele wijze het sociale landschap van de laatste 10 jaar van het leven van Rembrandt. Aan de hand van nieuw materiaal (o.a. uit nog niet zolang geleden ontdekte archieven) komen we heel dichter bij Rembrandt, alsof we hem horen praten.

Hoe leefde hij in de Jordaan? In welke omstandigheden is hij gestorven? Was hij onbemind of was hij beroemd? Is hij in armoede gestorven? Had hij vrienden? En wie waren dat dan?

"De wereld is een speeltoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel". Wat dat voor Rembrandt en zijn schilderkunst betekende?

Daarvan krijgt u tijdens deze lezing een helder beeld.

NR. 194 | 12 APRIL 2019

Filmhuis Bij Bert

3 / 12

Jur Driessen wil slagen als profvoetballer Groessenaar (19) draagt al tien jaar het shirt van Vitesse

Jur Driessen: "Met vrienden iets leuks doen, zit er vaak niet in"

Profvoetballer! Dat is bij de meeste jongetjes op de basisschool het antwoord op de vraag wat ze later willen worden. Zo ook bij Jur Driessen, verdediger van Vitesse onder 19."Ik heb het altijd gezegd, maar als je bij Groessen speelt ben je daar eigenlijk nog niet mee bezig. Maar als je eenmaal bij Vitesse komt, wordt dat in de loop van de jaren wel steeds meer."

Het begon allemaal bij Groessen, daar zette Jur Driessen zijn eerste stappen op het voetbalveld van de plaatselijke voetbalvereniging. Met zijn vader als trainer voetbalde hij van zijn vierde tot zijn negende bij Groessen. "Toen ik negen was ging ik voor het eerst meetrainen bij Vitesse en op mijn tiende begon ik er aan mijn eerste seizoen."

Voor de familie Driessen is het een gewoonte geworden om Jur te steunen. "Mijn ouders, broer en schoonzus komen altijd kijken, mijn zus en zwager af te toe. Ze zijn heel belangstellend."

Alles wordt gemeten

Dat je voor het profvoetbal veel moet laten is duidelijk. Met vrienden iets doen, zit er ook vaak niet in. "Op vrijdagavond niet, want op zaterdag hebben we een wedstrijd. Maar op de zaterdagavond gaan we af en toe iets leuks doen," zegt Jur. Vitesse onder 19 traint vijf dagen in de week. Op zaterdag is de wedstrijd en op zondag zijn ze een dagje vrij. Jur rondde wel zijn HAVO af, maar na twee maanden vervolgstudie in Deventer kwam hij erachter dat het allemaal niet meer te combineren was.

Want zwaar is de weg naar het profvoetbal zeker. Eisen als gewicht, lengte en vetpercentage worden nauwlettend gevolgd. "Ook lenigheid zoals hoeveel graden je kunt maken met je been. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gemeten", vertelt de rechtsback.

Drie evaluatiegesprekken

"Elk jaar heb je als speler drie evaluatiegesprekken en dan word je beoordeeld op je goede en slechte punten. De eerste is na voorbereiding wanneer het seizoen net is begonnen. Rond de winterstop volgt een tweede gesprek met de trainers. Dat zijn nu Theo Janssen en Dennis van de Beukering. Allebei ex-profs waar je veel van kunt leren en die jou een advies geven. In april hoor je of je door bent of niet." Dit eindgesprek is dit seizoen op 13 april. "Rond de winterstop is door Theo en Dennis gezegd dat ze een positief signaal af zouden geven naar boven, maar zij gaan er uiteindelijk niet over of ik mag blijven." Een zeer spannende periode dus voor Driessen, hij hoopt dat hij een contract kan tekenen bij Vitesse. "Het doel is om bij Vitesse te blijven, ik heb alle jeugdteams doorlopen, dus het zou mooi zijn als ik het eerste zou halen."

In dat geval komt hij toptalenten als Ihattaren (17) en Gakpo (19) van PSV weer tegen. Spelers waar hij in de jeugd vaak tegen speelde. Net als tegen Matthijs de Ligt van Ajax. Zelf mocht hij al een keer aan het grote werk proeven bij Vitesse 1 tijdens een oefenwedstrijd tegen Royal Antwerp FC. Jur heeft er vertrouwen in. "Geloof in jezelf als je echt iets wilt, daar begint het."

'Wij zijn de levende Nachtwacht' St. Andreas houdt op 15 september een groot federatief schuttersconcours

Nicky Thomassen kijkt nu al uit naar 15 september

ZEVENAAR - Nicky Thomassen is nu twee jaar voorzitter van schutterij St. Andreas en zit al elf jaar in het bestuur. Binnenkort gaat hij iets bijzonders meemaken: het grote Federatieve Schuttersconcours van de Gelderse Federatie St. Hubertus op 15 september.

"Als ik een schutterij moet omschrijven, zeg ik altijd dat wij de levende Nachtwacht zijn," begint Nicky zijn verhaal. "Vroeger beschermde de schutterij de burgers altijd. Nu is het een traditie die in stand wordt gehouden." In Nederland zijn er voor de schutterijen drie federaties: in Gelderland, Limburg en Brabant. "Een federatie is eigenlijk een overkoepelend orgaan, je moet het een beetje zien als een provincie," legt hij uit. "Hier, in Gelderland, heb je verschillende kringen, zoals de Liemers, die weer aangestuurd worden door de federatie. En nu komt er dus een federatief schuttersconcours, wat inhoudt dat alle schutterijen in Nederland mee mogen doen." De opkomst wordt dan ook hoog geschat: zo'n 2.400 mensen.

Een uniek gebeuren

Binnen een schutterij zijn er weer verschillende disciplines zoals de muziek, de vendeliers en de kanonniers, maar ook de bielemannen, die vroeger de weg vrijmaakten voor de schutterij en de marketentsters, die voor de soldaten zorgden. Op het concours zullen er dan ook verschillende wedstrijden zijn in deze disciplines, tussen veel verschillende schutterijen. "Zo groot als we het nu gaan doen, is wel heel bijzonder," vertelt Nicky. "Als schutterij hebben wij een eigen koning. Maar er is ook een Europa-koning en dit is nu een Nederlander. Hij komt ook naar het concours. Dat is natuurlijk een eer." Ook is de locatie erg opvallend, namelijk hartje Zevenaar. Zo zijn er muziekwedstrijden op het Raadhuisplein, schietwedstrijden aan de Kampsingel en wordt het kermisterrein gebruikt. Je kan dus altijd komen kijken. "Er zal ook een marsloop dwars door de stad heen lopen. Het is dus echt in het centrum en ik denk dat dit heel uniek is. Je geeft mensen tenslotte de kans om in hartje Zevenaar de schutterswereld te zien."

Dienstbaarheid, broederschap en trouw

"De schutterij is meer dan alleen een vereniging, het is familie van elkaar. Dienstbaarheid, broederschap en trouw staan symbool voor het DNA van deze schutterij," vertelt Nicky trots over St. Andreas. Hij verwacht dit gevoel ook weer terug te zien op het komende concours. "Er heerst een hele mooie samenhorigheid, niet alleen binnen de eigen vereniging, maar ook tussen de andere schutterijen. Op zo'n groot concours als dit, ontmoet je dan weer al je vrienden. Dan klets je over je ervaringen en een beetje over het leven, heel gezellig." Mede omdat het zo'n gezellige groep is, is St. Andreas ook heel toegankelijk, voor verschillende leeftijden. Bij de actieve leden, diegenen in uniform, is de jongste zeven of acht en de oudste ergens eind tachtig jaar. "Maar ondanks het leeftijdsverschil, is het een echte vriendengroep," besluit Nicky. "Dat is gewoon zo iets moois. Ik wil dat deze traditie blijft."

SONY DSC

Dirk van Hummel

Kyra Sannes

HOPE XXL ARCHIEF: financiering

HOPE XXL kreeg in 2011 een forse financiële bijdrage voor het ontwikkelen van de Liemers List. Het Ministerie van BuZa honoreerde een aanvraag in het kader van SBOS-subsidie. Samen met cofinanciering van het vfonds was HOPE XXL voor zeker vier jaar 'geborgd'.

Het totaal te verdelen subsidiebedrag was zeven keer overvraagd. Velen werden afgewezen, maar HOPE XXL kreeg, toen het enkel nog een idee was, het vertrouwen en de mogelijkheid om haar gedachten en beloftes concreet gestalte te geven. Nadat de hele cyclus was afgerond was er een afsluitende bijeenkomst van de ambtenaren die het SBOS-programma hadden uitgevoerd. Veertien mensen kwamen in Doorn bij elkaar en HOPE XXL werd uitgenodigd om daar, als dagafsluiting, te vertellen over hoe het geld was besteed en wat de impact geweest was. De spreker namens HOPE XXL was bezig de presentatie voor te bereiden toen een van de veertien ambtenaren naar hem toe kwam. "Ik ben degene die destijds jullie aanvraag heeft beoordeeld. Ik heb jullie toen voor het onderdeel 'realiteitszin' nul punten toegekend. Ik vond het een mooi initiatief, maar het aanbieden van het product, de Liemers List, bij de VN was natuurlijk onzin." Het antwoord: "Ja maar dat hebben we wel gedaan, sterker nog, we zijn er al een keer of tien geweest. Daarom zijn jullie vandaag uitgenodigd!" De ambtenaar: "Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? Vanochtend heb ik de dag geopend met de constatering dat jullie van A tot Z hebben geleverd wat jullie in het hoofd hadden. Dat maken we zelden mee." Het compliment was een mooie opsteker. De hele papieren rompslomp die komt kijken bij een dergelijk project, het meten van out-come en out-put, accountantsverklaringen, verslaglegging, was een heidens karwei. In de presentatie zat onze auto met caravan waar we vier jaar lang mee langs festivals en evenementen trokken. Naar de VN was per vliegtuig.

World's Best News: landen in Afrika beschermen hun natuur

Het stropen van olifanten blijft een groot probleem

Uit een nieuwe studie blijkt dat er mooie resultaten worden geleverd als Oost-Afrikaanse landen hun natuurgebieden beschermen.

De uitspraak van een land om natuurparken te redden is geen lastige. Het uitvoeren van deze belofte is voor veel van deze Oost-Afrikaanse landen echter een stuk moeilijker. Wanneer de bescherming van de parken niet wordt aangepakt verandert de Savanne weer in een landbouwgebied. Gelukkig blijkt uit een nieuwe studie in Global Ecology and Conservation dat in Oost-Afrikaanse natuurparken juist het tegenovergestelde plaatsvindt. Afrikaanse overheden zijn in toenemende mate succesvol in het beschermen van hun natuur.

Onderzoekers ontdekten dat in Oost-Afrika (Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Oeganda) inmiddels 1776 gebieden een vorm van bescherming ontvangen. Dat is meer dan een kwart van het totale grondgebied van de landen. In deze natuurgebieden lopen onder meer leeuwen, olifanten, gorilla's en vele andere bekende Afrikaanse dieren rond. Tanzania breidde bijvoorbeeld de afgelopen twintig jaar vijf nationale parken uit, het wees drie nieuwe parken aan en vormde twee voormalig jachtterreinen voor groot wild om tot nationaal park. Omdat de gebieden nu beter worden beschermd, wordt er amper land ingepikt door grote landbouwbedrijven: 93 procent van de natuurgebieden blijft daadwerkelijk een natuurgebied.

De onderzoekers zijn blij met het resultaat.Toch blijft het voor veel Afrikaanse landen moeilijk om hun natuurparken te beschermen en hebben ze nog een lange weg te gaan. De onderzoekers zeggen dan ook: ''Beschermde gebieden in Afrika staan onder enorme druk vanwege de hoge bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling. Ook het stropen van neushoorns en olifanten blijft een erg groot probleem.''

De kansloze slag om de Grebbeberg

De Grebbeberg was een strategisch zeer belangrijk onderdeel van de Grebbelinie, die liep van Veenendaal en Amersfoort tot aan het IJsselmeer. Bij de inval van Nederland was het gebied blank gezet, behalve een strook van 3,5 kilometer tussen de Grebbeberg en Wageningen. Duitse strijdkrachten begrepen goed dat het innemen van die locatie een doorstoot naar het westen van Nederland mogelijk kon maken. Op 10 mei 1940 trekken Duitse troepen vrij eenvoudig bij Westervoort de IJssel over, bezetten zij in de avond Wageningen en Ede, en stuiten vervolgens op de voorposten van de Grebbeberg. De volgende dag vallen in de ochtend geharde elitetroepen de Grebbeberg aan. Artillerievuur legt de Nederlandse stellingen onder moordend vuur. Hierbij wordt de communicatie met de voorposten verloren, hetgeen ervoor zorgt dat er geen eigen artilleriesteun mogelijk is. Aan het einde van de middag vallen de voorposten. Op Eerste Pinksterdag wordt de hoofdweerstandslijn aangevallen, nadat deze urenlang is bestookt door kanonnen. De munitieaanvoer van de Nederlandse troepen stokt en Duitse strijdkrachten dringen binnen en veroveren kazematten aan het begin van de berg. Majoor Jacometti, commandant van het tweede bataljon leidt een wanhopige tegenaanval en laat hierbij het leven. Vervolgens, op Tweede Pinksterdag, wordt de Grebbeberg veroverd door inzet van verse Duitse troepen. Majoor Landzaat, de commandant van het eerste bataljon, verdedigt zijn post tot de laatste patroon. Hij had zijn mannen opgedragen een veilig heenkomen te vinden - "jullie hebben als helden gestreden, mijn dank" - maar blijft zelf doorvechten. Uiteindelijk sneuvelt hij samen met de laatste soldaat die achtergebleven was.

Op het ereveld van de Grebbeberg liggen 396 doden die rondom de berg zijn gesneuveld. De slag was een van de relatief bloedigste van de Blitzkrieg in West-Europa.

Euro-ISME

The European Chapter of the International Society for Military Ethics (Euro-ISME) is een organisatie die ernaar streeft om ethisch handelen in militaire organisaties te verbeteren.

Een dergelijke combinatie klinkt wellicht wat vreemd, gezien het feit dat militaire organisaties zichzelf over het algemeen specialiseren in het toepassen van geweld, wat nauwelijks ruimte laat voor ethische handelingen. De geschiedenis laat ook zien dat vroegere soldaten veelal weinig rekening hielden met ethische afwegingen. Toch is dit sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog sterk veranderd. Ook nationale legers zijn gebonden aan internationaal recht waaraan zij zich, ook in oorlogssituaties, moeten houden. Met het oprichten van het internationale strafhof in Den Haag in 2002 is het zelfs mogelijk om, op permanente basis, individuen te vervolgen voor het overtreden van het internationaal (oorlogs)recht en voor het begaan van misdaden tegen de mensheid. Tevens worden aankomende soldaten tegenwoordig geschoold in oorlogsrecht en de ethische afwegingen die bij hun beroep horen.

Een dergelijke invulling van het ethisch handelen door nationale legers wordt dus ingegeven door Euro-ISME aan de hand van conferenties en publicaties. Met name de implicaties die nieuwe technologieën hebben op het voeren van oorlog en het opzetten van vredes- en humanitaire missies worden hierbij besproken.

Ook schrijft Euro-ISME prijzen uit voor de beste masterthesis die zich bezighoudt met (militaire) ethiek. Zo is het dus ook mogelijk voor jongere personen, die net hun studie hebben afgerond, om een platform te krijgen om hun bevindingen te kunnen presenteren. Deze studentenprijs wordt ieder jaar uitgereikt.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Sylvain Thöni

Piet Bus

Een halve eeuw vakantiespelen Gelders Eiland Vijf dagen lang vakantieplezier voor kiezeltjes, donderstenen en keien

Oud-voorzitter Wim Seegers (rechts) met zijn opvolger Sander Weijl.

TOLKAMER - De vakantiespelen op het Gelders Eiland bestaan inmiddels al weer vijftig jaar. De Stichting Vakantiespelen Rijnwaarden maakt er dit jaar daarom een extra feestje van.

De vakantiespelen begonnen in 1969 als een soort van vakantieweek, waarin kinderen van ouders die het niet zo breed hadden toch een plezierige week kregen. Initiatiefnemer was de katholieke kerk in Lobith. Er zijn periodes geweest dat er vijfhonderd kinderen meededen aan de vakantiespelen, tegenwoordig zijn dat ongeveer 250 kinderen. De vakantiespelen zijn gericht op iedereen in het Gelders Eiland. Behalve Pannerden werken alle dorpen samen om het ieder jaar weer mogelijk te maken.

''Vroeger werden de kleintjes aan de hand van de grote kinderen begeleid, het was altijd een hele organisatie om niemand kwijt te raken,'' vertelt Wim Seegers. Wim is zelf 20 jaar voorzitter geweest van de vakantiespelen. Hij vond het altijd leuk om dingen te organiseren. "En zo zat ik niet hele dagen thuis." Waar vroeger de organisatie voornamelijk werd gedaan door volwassenen, bestaat tegenwoordig de leiding voor de groepen vooral uit jongeren uit het dorp die zelf te oud zijn om mee te mogen doen aan de vakantiespelen, maar nog wel graag hierbij betrokken willen zijn en graag helpen. Zij mogen vanaf 14 jaar helpen bij de kiezeltjes, de jongste deelnemers (4 t/m 6 jaar). Vanaf 15 jaar bij de donderstenen (6 t/m 10 jaar) en vanaf 16 jaar bij de keien (10 t/m 12 jaar). "Je kunt de dagen ook gebruiken voor stage uren als je die nodig hebt voor school."

"Wij zijn op de namen voor de groepen gekomen, omdat we ieder jaar met de donderstenen naar Keijenborg gaan en daar de week doorbrengen,'' vertelt Wim. "Vroeger was dit met alle groepen en dat kon toen nog, omdat ze met bussen en auto's gebracht konden worden. Tegenwoordig gaat alleen nog de oudste groep naar Keijenborg en dat gaat gezamenlijk op de fiets. Er zijn dan begeleiders op motoren. Het is altijd een heel gedoe om heen en terug te komen. Maar ieder jaar gaat dit nog goed", aldus Sander Weijl, de huidige voorzitter van de stichting. "Het enige probleem waar we straks mee zitten is dat er steeds minder motorrijders zijn, omdat de begeleiders van nu er te oud voor worden. Dus voel je je geroepen en meld je hiervoor aan," roept hij op.

Tegenwoordig werken de vakantiespelen ook samen met de gemeente, zodat kinderen met een 'Gelrepas' ook mee kunnen doen en zo ook een fantastische week tegemoet gaan in de zomer. ''We beginnen vanaf februari met de voorbereidingen, dat houdt in thema's en spellen bedenken en iedere maand een keer samen komen. In het totaal duren de vakantiespelen voor de begeleiders ongeveer 1,5 tot 2 weken door alles wat dan opgezet en geregeld moet worden. De vakantiespelen zelf duren vijf dagen. Dit jaar worden de vakantiespelen gehouden van maandag 5 tot vrijdag 9 augustus. De kinderen kunnen online aangemeld worden vanaf 17 juni en op donderdag 27 juni tussen 18.00 en 19.00 uur bij het Gildehuis in Lobith. Meer informatie is te vinden op www.vakantiespelenrijnwaarden.nl. Wil je graag helpen met de vakantiespelen, dan kun je jezelf ook online aanmelden.

Vredebreuk, een thriller met bijzondere cover Miranda van der Steen schrijf haar tweede boek

"De schrijfstijl is makkelijk, maar het is geen Jip en Janneke taal." Foto: Kim Kleijkers

DUIVEN - In oktober komt het tweede boek, 'Vredebreuk', van Miranda van der Steen uit. Een thriller over een burenruzie die bijna over de top is. Twee huizen met torens met grote ramen en twee buren die elkaar het leven zuur maken. Er valt een dode en het heeft wat weg van een parodie. Een uitvergroting van de rijke mensen die vaak in thrillers voorkomen.

Miranda schrijft al van kinds af aan. Ze schreef op school en won soms ook een prijs. Als puber schreef ze ook gedichten, maar ze vindt verhalen schrijven toch het leukste. "Zeven jaar geleden ben ik met mijn eerste boek begonnen, daarvoor schreef ik vooral korte verhalen. Ik vind het verzinnen van de verhalen en het out of the box denken heel leuk. Ik houd wel van het schrijven van aparte stukken en ik vind het geweldig om in de huid van de personages te kruipen."

Inhoudelijk heeft 'Vredebreuk' niks met Miranda's eerste boek, 'Broer', te maken. Wel vindt ze het leuk om personages uit andere boeken terug te laten komen, zonder dat deze inhoudelijk iets met elkaar te maken hebben. "Ik kom meestal op het idee voor een verhaal via een beeld. Dit is altijd het begin van het verhaal en er gebeurt dan van alles. Ik wil dan achterhalen hoe het verdergaat en wat er in de toekomst gebeurt en in het verleden gebeurd is, omdat je midden in een gebeurtenis valt." Het bijzondere aan 'Vredebreuk' is een studente van het Rijn IJssel de cover heeft ontworpen.

Naast thrillers voor fictieve verhalen schrijft Miranda ook informatief over de jeugdzorg. Ze is zelf coördinator van Buurtgezinnen, waarbij ze steun- en vraaggezinnen met elkaar matcht. Dit initiatief is er om problemen te voorkomen en op te lossen door op een kleinere basis te helpen. Op deze manier krijgen kinderen minder snel te maken met pleegzorg of jeugdzorg. De vraaggezinnen komen uit Duiven en de steungezinnen komen uit heel de Liemers. "We helpen gezinnen die op het moment hun kinderen niet kunnen bieden wat ze willen. Het kan gaan om opvoeding, opvang, taalontwikkeling of huiswerk, maar ook om een stressvolle thuissituatie. Steungezinnen kunnen helpen door bijvoorbeeld een kind op te vangen." In Miranda's verhalen komt de jeugdzorg soms ook terug. Zo is de hoofdpersoon in haar eerste boek 'Broer' een meisje in een pleeggezin wiens broer dood wordt aangetroffen. "Ik laat het langs de zijlijn terugkomen, maar het is vaak niet de kern van het verhaal." Miranda heeft vaak jongeren die ook bijdehand zijn als hoofdpersonen in haar verhalen. "Een hoofdpersoon moet geen domme keuzes maken waar je je als lezer aan kan ergeren, maar juist voor de hand liggende, zoals een ontvoerde jongen die aanwijzingen achterlaat. De hoofdpersoon is degene die zorgt voor de ontknoping." Wat Miranda veel hoort is dat mensen haar eerste boek vaak in een dag uitlezen en dat ze het boek gewoon niet weg konden leggen. Dat is wat ze leuk vindt en dat is ook haar doel. "De schrijfstijl is makkelijk, zodat je er zo doorheen gaat, maar het is geen Jip en Janneke taal." Op het moment is Miranda bezig om samen met haar man een kaartspel en escaperoom puzzeltijdschrift te maken die hopelijk deze zomer uitkomen. "Ik houd wel van iets nieuws bedenken."

Foto: jan van den heuij

Nomi Vermeulen

Kim Kleijkers

7 / 12

Edwin Brugman: 'Wandelen is behandelen' Huisarts trekt stoute schoenen aan en doet mee met Wandelchallenge Zevenaar 2019

Edwin Brugman: "Wandelen is goed voor iedereen"

ZEVENAAR – Wandelen is niet alleen een simpel, goedkoop en doeltreffend medicijn tegen diabetes, het is goed voor iedereen. Daarom is de Nationale Diabetes Challenge (NDC) in Zevenaar omgedoopt tot 'Wandelchallenge Zevenaar 2019.' Huisarts Edwin Brugman roept mensen én collega's op om mee te doen.

De Nationale Diabetes Challenge is een twintig weken durend wandelevenement dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbetert. Initiator is oud-volleybalinternational Bas van der Goor, die zelf Diabetes Mellitus type I heeft. Lokale zorg- en sportprofessionals verzorgen wekelijks een wandeling: in Zevenaar zijn dat huisartsenpraktijk E.M.E. Brugman, Uniek Sporten, Liemerije deskundige zorg voor ouderen, Therapeutische Maatschap Gimbornhof, AV de Liemers en de gemeente Zevenaar.

'Tijdens het lopen

kunnen wandelaars

met mij in gesprek'

In kleine stappen trainen zij samen met de deelnemers tot de Nationale Diabetes Challenge Week van 25 tot en met 28 september 2019. Het doel van deze week is om vier dagen achtereen te wandelen. Drie dagen in eigen omgeving en de vierde dag samen met alle deelnemers uit het land tijdens het NDC Festival. Het NDC-festival vindt plaats op 28 september in Den Haag.

Huisarts Edwin Brugman: "Het verbeteren van de leefstijl - gezonde voeding, voldoende bewegen en stoppen met roken - heeft een positief effect op de bloedglucosewaardes. Daarom is wandelen goed voor mensen met Diabetes Mellitus. Maar eigenlijk is wandelen goed voor iedereen. Niet alleen voor diabeten, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met overgewicht, mensen met hart- en vaatziekten en mensen met COPD. Daarom wilden we in Zevenaar we het woordje 'diabetes' uit de naam halen. We hebben het "Wandelchallenge Zevenaar 2019" genoemd."

Informatiebijeenkomst

Dinsdag 23 april is de eerste wandeling van 17.00 tot 18.00 uur. Gestart wordt vanaf het clubgebouw van AV de Liemers. Om deelnemers extra te motiveren om mee te doen en om zelf het goede voorbeeld te geven heeft de Zevenaarse huisarts de stoute schoenen aangetrokken en gaat hij zo vaak mogelijk zelf meelopen. Tijdens het lopen kunnen de wandelaars met hem in gesprek gaan. Hij hoopt dat nog meer collega's zijn voorbeeld zullen volgen. "Wandelaars kunnen zo op een laagdrempelige manier vragen stellen over hun gezondheid en welzijn aan hun huisarts." Hij nodigt iedereen van harte uit om mee te doen met de wandeluitdaging. "Ik kan mij voorstellen dat er nog vragen zijn. Daarom houden we op 16 april een informatiebijeenkomst in het clubgebouw van AV de Liemers. Deze start om 17.00 uur."

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan door een mailtje te sturen naar m.splithof@unieksporten.nl

Het sociale en culturele hart van Zevenaar Bibliotheek Zevenaar opent 15 april op nieuwe locatie in Hal12

Yvonne Kaats de Swart tussen de nu nog lege schappen in Hal12. "Laat u vooral verrassen op 15 april"

ZEVENAAR – De bibliotheek in Zevenaar begon 45 jaar geleden op de Hooge Bongert 1 als leeszaal, maar is vanaf 15 april op de nieuwe locatie in Hal12 veel meer dan dat: het sociale en culturele hart van Zevenaar.

Yvonne Kaats de Swart, medewerker Pr & Marketing van Kunstwerk! de Bibliotheek: "Ook het Liemers Museum en de Volksuniversiteit gaan verhuizen naar Hal12. Samen met Het Musiater en de muziekschool vormen we één organisatie: Kunstwerk!" Door vele verschillende facetten samen te brengen in één accommodatie, kan Kunstwerk! beter anticiperen op de vraag van de klant en zich richten op verschillende doelgroepen. Door deze verbreding ontstaat er een synergetisch effect. De muziekschool en Het Musiater blijven op de huidige locatie aan de Bommersheufsestraat.

Het doel is om de bezoeker in Hal12 te prikkelen, enthousiast, geïnteresseerd en nieuwsgierig te maken. De bezoeker kan bijvoorbeeld een boek lenen over de geschiedenis van Zevenaar en ziet kunst, gerelateerd aan de geschiedenis van de Liemers, die wordt tentoongesteld door het Liemers Museum. Op deze manier probeert Kunstwerk! echt een cultureel centrum te creëren.

Bij de bibliotheek denk je aan lezen, maar het is veel meer dan dat. Denk aan lezingen zoals in het verleden van onder meer Jan Terlouw en Jelle Brandt Corstius, gratis digitale workshops zoals Digisterker en Klik & Tik, gratis taalcursussen voor mensen die het Nederlands beter willen leren, bijvoorbeeld door integratie/ laaggeletterdheid. Natuurlijk wordt er ook aan de kinderen gedacht. Voor de kleuters en peuters zijn er speciale voorleesbijeenkomsten op iedere woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur en voor de baby's is er het BoekStartcafé. Ook de oudere generatie telt mee. Veel senioren, die in de buurt van de Hooge Bongert wonen, vinden het jammer dat Kunstwerk! naar Hal12 gaat verhuizen. Voor deze groep mensen is de nieuwe locatie verder weg van hun huis. Om ervoor te zorgen dat ook zij gebruik kunnen blijven maken van de leenservice, is er Dienst Boek aan Huis. De boeken worden dan gratis thuisbezorgd bij de lener. De bibliotheek is erg belangrijk uit sociaal oogpunt. Denk aan onderlinge contacten, het doorbreken van een isolement en het gevoel dat je ergens welkom bent. Kunstwerk! wil dat iedereen zich welkom en thuis voelt in bibliotheek.

Kunstwerk De Bibliotheek opent op maandag 15 april haar deuren in het historische Hal12. De plek waar eerst de voormalige Turmac Sigarettenfabriek zat. Deze plek heeft een historische waarde voor Zevenaar. Iedereen kent wel iemand die zich verbonden voelt met het pand. Een opa die sigaretten heeft gemaakt of een vader die daar heeft geschilderd. Er is voor gekozen om de oude elementen terug te laten komen in Hal12. Denk aan de oude leidingen die goed in het zicht blijven, een mooi voorbeeld is Centre Pompidou in Parijs. De betonnen vloer, de openheid en een oude hijskraan die zijn gebruikt in de voormalige sigarettenfabriek worden geïmplementeerd in het nieuwe decor. Iedereen is op 15 april vanaf 09.30 uur van harte welkom om de nieuwe bibliotheek te komen ontdekken. De officiële opening zal later in het jaar plaatsvinden.

Linda Ruijs

Door onze redactie

Madeleine Corbey: ' Beeldhouwen is een zaak van het hart'

"Ik vind het leuk om mensen te prikkelen tijdens mijn les." Foto: Alie Engelsman.

DUIVEN - Als het aan Madeleine Corbey lag kwam de jeugd van Duiven weer volop in aanraking met kunst. "Het is echt een verarming dat kinderen op school geen handenarbeid meer krijgen," aldus Madeleine. "Maar ambacht is niet zo belangrijk als het om kunst gaat, het gaat vooral om het creëren met gevoel en emotie, om het spelen met materiaal."

Madeleine Corbey is beeldend kunstenaar met ateliers in Duiven en Dieren. Ze geeft al 20 jaar beeldhouwles in Atelier Allegro. Madeleine: "Ik vind het leuk om mensen te prikkelen tijdens mijn lessen, om ze hun grenzen te laten verleggen." Soms gebeurt dat ook letterlijk, zoals vorig jaar toen ze met cursisten naar Griekenland ging. "Het is zinvol dat cursisten echt hun dagelijkse leven loslaten en een hele week ontspannen bezig kunnen zijn met kunst." Dit jaar blijft ze in de Liemers. "Ook de Liemers heeft veel te bieden als je het over inspirerende plekken hebt. In mei ben ik met cursisten in de Pannerdense Waard, bij B&B De Raayhof en in juli op Landgoed Halsaf in Babberich. Twee mooie plekken in dezelfde streek en toch zo heel anders." Madeleine raadt de cursisten aan om tijdens de vijfdaagse te overnachten in de omgeving om los te komen van de dagelijkse beslommeringen. "We gaan ook een paar keer met de groep ergens eten."

Papier en steen

Naast beeldhouwen werkt Madeleine graag met papier. Madeleine: "Het verschil tussen het werken met steen en met papier is dat je bij het laatste toe werkt naar een doel of vorm. Bij beeldhouwen ligt dat toch anders. Je kiest een steen, waar je een bepaald gevoel bij krijgt. Daarna volgt er een periode dat je in contact komt met de steen, een emotionele band ermee opbouwt. Vanuit de bezieling die dan ontstaat vormt het kunstwerk zich als vanzelf. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wel de weg er naar toe. Beeldhouwen is een zaak van het hart. Kunstwerken van papier-maché maak ik vooral vanuit het hoofd, rationeel." Op haar website www.paperthougths.nl zijn haar werken te zien, die vaak het thema onmacht met zich meedragen. Madeleine begon met papier-maché te werken toen ze vanwege bekkeninstabiliteit het beeldhouwwerk tijdelijk moest laten rusten. Een onuitwisbare drang naar creëren was de reden voor haar om haar baan bij de gemeente Duiven op te zeggen en zich fulltime aan de kunst te wijden.

Madeleine is een kleurrijke vrouw die van veel markten thuis is. Ze begon als kunstschilder, werd beeldhouwster, werkte aan een indrukwekkend project in Zevenaar en maakte een aantal interessante buitenlandse reizen voor exposities en het geven van cursussen. In haar atelier bewaart ze veel verschillende dingen die ze als materiaal zou kunnen gebruiken. Momenteel volgt ze weer een opleiding in de kunst, namelijk Upgraders. "Ik wil mezelf blijven prikkelen en ontwikkelen. Het is belangrijk om je blik te verruimen. Wat je zo'n 5 jaar geleden verschrikkelijk vond kun je nu heel mooi vinden. Ik leer mijn cursisten ook om te kijken vanuit de vraag "Wat spreekt me niet aan", ik neem ze regelmatig mee naar exposities of musea om echt naar de kunst te leren kijken." Madeleine vindt kunst in de opvoeding van het kind heel belangrijk. "Kinderen leren niet meer echt tekenen of omgaan met materialen. De handenarbeidvakken zoals we die vroeger op school hadden zijn er niet meer. Dat is zo jammer, want daarmee leg je toch een basis." Madeleine zou graag een project starten met kinderen in de gemeente Duiven, maar er moet dan wel een goede plek zijn en wat subsidie voor zo'n project. "Het zou fijn zijn als er meer ruimte voor kunst zou zijn in een gemeente als Duiven."

Meer informatie: http://www.atelier-allegro.nl.

Na 75 jaar Turmac/BAT op de teller nog steeds aan het werk

Annemiek van der Meer-Wieleman en broer Harry Wieleman zijn behept met hetzelfde arbeidsethos

De voormalige productiehal, HAL12, naast het gemeentehuis in Zevenaar wordt omgedoopt tot podium voor samenwerking en ontmoeting. Verschillende organisaties bieden samen op deze plek straks sociale, educatieve en culturele programma's aan. Op deze unieke locatie hebben veel mensen uit de hele regio gewerkt en zij koesteren herinneringen aan een mooie tijd en dierbare ontmoetingen. Hun persoonlijke verhalen willen we niet vergeten, maar juist vastleggen.

Ze vervulde een voortrekkersrol bij terugkeer na zwangerschapsverlof, kolfde op de wc, rijdt tweewekelijks naar het Belgische Poppel om haar rol als oppas oma te vervullen en blijft met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht voorlopig werken. Haar naam? Annemiek van der Meer-Wieleman. Oudere broer Harry, behept met hetzelfde arbeidsethos, is drie dagen per week een klein radertje in de wereld van het grote geld. Samen hebben ze 75 jaar bij Turmac/BAT op de teller staan.

Annemiek was de eerste vrouw in de Turmac-geschiedenis die na zwangerschapsverlof terugkeerde. "Het was 1984. Kinderdagverblijven, thuisoppassers of oppasoma's, het was geen gemeengoed. Zwangere vrouwen namen ontslag en bleven na de bevalling thuis. Ik wilde kinderen én een baan. De eerste reactie van mijn toenmalige baas: "Hoe doe je dat bij ziekte van je kind?" Mijn antwoord: 'Net zoals jij als jouw kind ziek is.' Hij is er nooit meer over begonnen. Na mijn zwangerschapsverlof keerde ik als parttimer terug in mijn baan als administratief medewerker op de afdeling Kwaliteitscontrole. Over thuis had ik nooit zorgen, met buurvrouw en schoonzus als vaste oppassers liep alles op rolletjes."

Als het doek valt voor Annemiek in 2008, gaat ze niet op haar lauweren rusten, maar volgt ze een opleiding tot receptioniste/telefoniste. Vanaf 2011 werkt ze twee halve dagen per week bij een chiropractor in Elst. "Een leuke baan met genoeg tijd over voor nevenactiviteiten."

Nagelbijtend

De appel in het gezin Wieleman valt niet ver van de boom. Kan ook Harry zijn dagen in ledigheid vullen, hij is nog steeds aan het werk. Maar liefst 37 jaar duurde de loopbaan van Harry bij Turmac/BAT. Begonnen als machinebankwerker/monteur op de afdeling Verpakkingen, groeide hij door tot storingsmonteur om uiteindelijk als inspectiemonteur de deur achter zich dicht te trekken. "De laatste periode viel me zwaar. Machines afbreken, schoonmaken en voor transport naar Duitsland en Polen gereed maken. Voor de uitnodiging om alles in den vreemde weer te helpen opbouwen heb ik bedankt; te emotioneel."

Gezien zijn leeftijd kwam Harry direct voor prepensioen in aanmerking. "Driekwart jaar heb ik, haast nagelbijtend, thuis gezeten. Het voelde leeg en kaal, maar het kwam goed. Inmiddels werk ik met veel plezier als manusje van alles bij Scheepsbouwer Bloemen de Maas in Niftrik. Het bedrijf maakt onder andere prefab dekken van teakhout voor superjachten voor de allerrijksten op aarde.

Met regelmaat denk ik nog aan Turmac en aan alle ervaring en deskundigheid die ik er heb opgebouwd; voor de rest van mijn leven heb ik dat in de pocket. Turmac was niet alleen een voorloper waar het gaat om scholingskansen en om zelfontplooiing, het was ook een degelijk bedrijf. Toen Annemiek en ik er solliciteerden, kwam een medewerker van afdeling Personeelszaken bij ons thuis; even inschatten hoe het er in huize Wieleman aan toe ging. Maar het belangrijkste dat Turmac mij heeft gebracht is mijn vrouw Erna. Inmiddels zijn we 41 jaar getrouwd."

12 apr Jongerencentrum 4All Zevenaar

Dansen / 19:00 / € 5,00
KingsNight voor groep 7 en 8! van 19:00 uur tot 21:00 uur 100% fris

13 apr De OGtent Duiven

Concert / 20:00 / € 8,00
Liemers Harmonie Duiven viert dit jaar haar 90-jarig jubileum tijdens Dijkhuizen in Harmony.

13 apr E.M.M. Ooy

Feest / 20:00 /
Een feest van schutterij E.M.M. Ooy-Zevenaar in samenwerking met KalibeR organiseert. Vanaf 16jr.

13 apr Sportpark Griethse Poort

Festival / 19:30 / € 5,00
Seven Aere Festival. Gezellig festival, dat een podium biedt aan acts en bands met muzikanten van Zevenaarse bodem. Ook op het gebied van de catering staan de Zevenaarse roots centraal.

13 apr Hockeyvereniging Zevenaar

Sport en spel / 9:00 / Gratis
Kennismaken met de hockeysport? Dat kan bij HVZ tijdens de jaarlijkse Tulpencursus. Vanaf 9.30 is iedereen welkom om onder leiding van Dames en Heren 1 spelers te trainen. Aanmelden: tulpencursus@hvz.info

16 apr Kunstwerk! Het Musiater Zevenaar

Cabaret / 20:15 / € 22,00
JAVIERS GUZMAN met GUZMÁN: het 2e programma in een trilogie, die afgesloten zal worden met Francisco. In Guzmán kijkt hij terug op zijn grillige leven, zijn stormachtige carrière en vertelt hij dingen die je nog niet van hem wist. Ben erbij!

17 apr OLV kerk Loil

Theater / 20:00 / € 7,50
Een eigentijdse versie van het traditionele lijdensverhaal met als titel: Bewegen in en met de tijd. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website www.sjante.nl of bij Cafetaria De Papegaai in Loil, Zuivelhandel Tonnie Diesvelt en Primera De Moriaan in Didam.

17 apr Trouwbeurs Babberich

Beurs / 19.00 / gratis

Met meer dan twintig standhouders, muziek en vertier bij 't Centrum Reijmer.

19 apr Griethse Poort Zevenaar

Concert / 21:00 / € 8,50 - € 11
Het foutste feestje van Nederland? Op foute vrijdag 19 april (Paasweekend) komt Qmusic The Party – 4 uur Fout naar Zevenaar met niemand minder dag Qmusic DJ Menno Barreveld. Leeftijd 18+.

21 apr Boomgaard Groessen

Festival / 15:00 / € 32,50
Op het programma staan o.a. Ingmar Heytze, Vrouwkje Tuinman, Thijs Bisschops, Firma Weijland, een groep talenten van Mensen Zeggen Dingen en een meergangenmaaltijd met Liemerse ingrediënten en bijpassende drankjes. Tickets: ttps://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/liemers-literair-lentefestival

21 apr Looweg Duiven

Paasvuur / 20:00 / Gratis
Op eerste paasdag, is het paasvuur van Loo aan de Arkelsteijnweg/Looweg bij de kruising met de Looweg.
... volgens de traditie aangestoken door het jongste en het oudste kind van de Looschool.

22 apr Panoven Zevenaar

Culinair / 11:00
Aanvang tussen 11.00 uur en 11.30 uur Meer info: http://www.panoven.nl/paasbrunch-buffet-tweede-paasdag

26 apr De Bijland Tolkamer

Concert / 21:00 / Gratis
Bluesspectakel inTaveerne De Blijland The Bluesbreakers met Bex Marshall (UK) Sinds 2003 wordt in Tolkamer jaarlijks de Heineken Rhythm & Bluesroute gehouden.

Alie Engelsman

Door onze redactie

Kletsen over voetbal in sportcafé

Wim Kieft schudt een anekdote uit de mouw, Renate Janssen en Eddy van der Ley luisteren.

PANNERDEN - Ex-prof Wim Kieft en vrouweninternational Renate Janssen wonnen allebei een EK voetbal. De één in 1988, de ander in 2017. Samen blikten zij in het sportcafé van Pannerden op 28 maart terug op hét hoogtepunt van hun voetballoopbaan.

Aan de hand van gespreksleider Eddy van der Ley vertelde Wim Kieft, oud-speler van onder meer PSV en Ajax over het EK in 1988 in Duitsland. Uiteraard gelardeerd met de nodige anekdotes. "De start was niet best, met een 0-1 nederlaag tegen de Sovjet-Unie. Maar in het tweede duel scoorde Marco van Basten drie keer tegen Engeland, 1-3." In het derde duel speelt Wim Kieft als invaller een cruciale rol. Het is lang 0-0. Tot hij in de 83e minuut zijn hoofd tegen een mislukt schot van Ronald Koeman zet en en de bal met een rare curve achter keeper Pat Bonner verdwijnt. Nederland is door naar de halve finale! "Daar doe je het toch voor!" zegt Wim Kieft. "In de halve finale wonnen we met 1-2 van West-Duitsland en in de finale klopten we nu wel de Sovjet Unie met 2-0." Het vrouwenelftal van Nederland mocht bijna dertig jaar later de eindoverwinning van het EK in eigen land vieren. In de poulefase klopte Nederland de toplanden Noorwegen en Denemarken met 1-0 en België met 2-1. "Als de grote landen er snel uitvliegen krijg je wel steeds meer hoop," aldus de speelster van FC Twente. In de kwartfinale versloeg Nederland Zweden met 2-0, in de halve finale was was Engeland een maatje te klein, 3-0. In de finale klopten de Oranjedames Denemarken wederom, nu met 4-2.

Wim Kieft kijkt minder positief uit naar kansen van Ajax in de Champions League tegen Juventus. Hij hoopt het wel, maar hij verwacht een zware nederlaag. Voor de Oranje mannen ziet hij wel een erg rooskleurige toekomst voor zich. "Goede, talentvolle spelers die ons naar een mooi niveau kunnen tillen."

Iris en Lindsay: 'Niemand fietst daar' In MAVO 3 mogen leerlingen op uitwisseling naar Weilburg

De leerlingen van het Liemers College beleefden mooie dagen in Duitsland

ZEVENAAR - Voor vier dagen woonden Iris van Ditshuizen en Lindsay Winters van Liemers College Zonegge in Duitsland, rond partnerstad Weilburg. Daar hebben ze veel dingen meegemaakt. Ze vertellen er enthousiast over.

Iris en Lindsay zitten nu in de derde en mochten kiezen of ze naar Duitsland of Hongarije gingen. Beide meisjes gingen heel bewust voor Weilburg in Duitsland. "Je bent in Hongarije veel meer op elkaar aangewezen, want daar zit je met alle Nederlanders in een appartement. Je leert dus veel minder snel de lokale mensen kennen. In Duitsland zitten we in gastgezinnen, veel gezelliger, vind ik," aldus Iris. Het is voor beide meisjes een geweldige ervaring geweest. Lindsay: "Het is dan misschien vanuit school, maar eigenlijk is het een mini-vakantie." Dat blijkt ook wel uit wat ze vertellen. "Je leert zoveel nieuwe mensen kennen," zegt Iris. Waar Lindsay glimlachend aan toevoegt: "En verder is het vooral plezier maken!"

Nieuwe ervaringen

Iris en Lindsay zijn dus vier dagen in Duitsland geweest, waar ze verschillende dingen hebben gedaan. Op de eerste avond zijn ze wezen bowlen en verder zijn ze bijvoorbeeld naar Frankfurt geweest en hebben het winkelcentrum Wetzlar bezocht. "Ik vind dat ze de activiteiten die we hebben gedaan, heel goed uitkiezen," vertelt Iris. En natuurlijk hebben de meisjes ook vrije tijd gehad, in hun gastgezinnen. "Op een gegeven moment had het broertje hulp nodig bij zijn huiswerk. Dus toen gingen zijn zus en ik hem helpen, maar dat was vollédig in het Duits…" zegt Lindsay lachend. "Ik ben juist heel veel buiten geweest," gaat Iris daar op in. "Het meisje waar ik bij in huis zat, komt uit een gezin waar je alleen tussen bepaalde tijden op je telefoon mag. De rest van de tijd moet je je maar zien te vermaken. Naar buiten, dus!"

School op zijn Duits

Ook hebben Iris en Lindsay twee dagen op school gezeten in Duitsland. "Duitse leerlingen zijn echt heel serieus bezig met school, dat is wel knap, vind ik. Misschien komt dat ook wel doordat de leraren iets strenger zijn," vertelt Lindsay. Wat Iris vooral bijzonder vindt, is dat de leerlingen al snel een keuze moeten maken: "Het meisje waar ik tijdelijk bij woonde zit nu in de tweede, maar gaat binnenkort al speeddaten en moet dan ook een keuze maken wat ze wil gaan worden. Dat vind ik echt heel vroeg."

Schokkend

Hoewel Duitsland en Nederland buurlanden zijn, zijn er toch ook grote verschillen. Bijvoorbeeld bij het eten: "Toen ik daar aankwam, at ik als middageten chili concarne. En om een uur of acht zat ik aan mijn brood!" laat Iris weten. "En hoe ze daar appelsap maken… Je hebt water met prik en daar doen ze dan pure appelsap bij. Het resultaat is heel apart!"

Maar er is zowaar nog een groter verschil tussen Duitsland en Nederland: "Niemand fietst daar," vertelt Lindsay. "Dat was wel heel apart." Want tja, niet fietsen? Dat is voor ons Nederlanders toch wel héél moeilijk te begrijpen.

SONY DSC

Dirk van Hummel

Kyra Sannes

Multaboni

1346

Na het Polen-meldpunt nu gedoe over het in het leven geroepen 'Indoctrinerende-docenten-meldpunt'. Leerlingen wordt gevraagd hun veelal linkse docent, want daar gaat het de oprichters om, al beweren ze anders, te filmen als deze rabiaat linkse praatjes voor de klas vertelt. Als oud-docent, ook van het vak maatschappijleer, weet Multaboni waar hij het over heeft als hij zegt dat zo'n meldpunt klinkklare nonsens is en… behoorlijk eng. Ten eerste is het prima dat de leerling weet wat voor politiek vlees hij in de klas voor zich heeft staan. Kan de leerling lekker tegen ingaan. Dat is leerling eigen, de controverse zoeken, de mening van de docent willen weerleggen. Dat is deels het spel dat gespeeld wordt en de manier waarop de leerling zijn eigen weg vindt. In een open sfeer debatteren met de docent én medeklasgenoten. Veel erger is echter dat er dus mensen zijn die docenten de mond willen snoeren. Het is juist de taak van (maatschappijleer)docenten om de samenleving mede te duiden. Vertellen en analyseren wat er speelt. Dat er partijen zijn die zich weinig gelegen laten liggen aan democratische spelregels, uit zijn op macht zonder werkelijk verantwoordelijkheid te nemen en zich bevinden ten linker- en rechterzijde van het politiek spectrum. Parallellen trekken naar het verleden. Het is vaker voorgekomen dat mensen onwelgevallige opinies voor zich moesten houden in woord en geschrift. Dat resulteerde dan vaak in het opsluiten van die personen of het verbranden van boeken. Onder het mom van vermeend linkse indoctrinatie roert hedendaags flankenrechts nu met een meldpunt welke een eerste, best al grote, stap is op een verwerpelijk pad. Daarbij kan ik de meldpunt-verzoekers gerust stellen. Pubers indoctrineren is een van de lastigste dingen die er zijn. Probeer ze maar eens te overtuigen niet te roken of drugs te gebruiken, hun kamer op te laten ruimen of niet zo lang op bed te blijven liggen. Wordt vervolgd....

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Een mening over een mening, dat is het commentaar bij het idee soms. Nu zou dat ook het geval zijn, want het idee lijkt sterk op een mening. Er zitten punten in waar je over na kan denken en over kan twisten, waar je het mee eens of oneens kan zijn. En wat zou ik er dan voor commentaar bij moeten schrijven?

Bij dit soort ideeën vind ik dat je als lezer zelf je mening moet vormen en er maar over moet gaan nadenken en twisten. Dat ga ik niet voor u doen. Gebruik uw hersens maar en denk na.

Nadenken is toch ook wat Multaboni van u verlangt? Hij zegt toch ook zelf dat het goed is te debatteren met elkaar? Maar nu is de vraag waar ik over moet gaan schrijven als ik niet veel bij dit idee kwijt wil. Of kan, wat je er zelf van vindt. Ik heb nog zo'n 170 woorden over, dus laat ik er een idee van Multatuli ingooien, hier komt ie, idee nummer 18: 'Eens-voor-al, het woordjen: is, gebruik ik tot verkorting van 'zou misschien, als ik me niet bedrieg, en u waarschuwende tegen m'n neiging tot scheefzien, kunnenwezen.' 't Is mynplicht u dit te zeggen. Maar uwplicht is te zorgen dat ge uw eigen neiging tot scheefzien niet vergeet.'

Ik vind het altijd wel grappig dat wanneer ik een idee van Multatuli in mijn commentaar gooi, het op de een of andere manier ook altijd past bij het idee van Multaboni.

Of bij mijn commentaar bij het idee van Multaboni. Maar hoe dan ook, het past altijd. Nu ook weer. Nadenken over jezelf en over alles en dan zou het ook kunnen slaan op het discussiëren met elkaar. Je kan het zelf interpreteren zoals je wilt, maar ik vind het wel passend en het doet me aan beide zojuist genoemde dingen denken. Erg passend als je er zo over nadenkt, vindt u ook niet?

Voor jou

Deze periode van het jaar is voor onze organisatie altijd een wat hectische. Alles komt bij elkaar, de activiteiten van het lopende seizoen gaan onverminderd door en ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan de totstandkoming van de brochure van het theater- en educatieaanbod voor het nieuwe seizoen.

Met de nodige marketing en publiciteitsacties en de ideeën over de lancering, de open dag en de extra krantuitgaves is er een bult werk te doen. En dan worden ook de formele jaarstukken van het afgelopen jaar en de subsidieaanvragen voor het nieuwe jaar allemaal opgeleverd. We doen er nog wat verhuizinkjes tussendoor en voordat je het weet dreig je jezelf voorbij te lopen. Iedereen gaat daar weer op zijn of haar eigen wijze mee om.

Het is dus een bruisende en roerige periode. Ik wil graag de inzet en werkflow van de medewerkers van Kunstwerk! hierin benoemen, want over het algemeen is er geen geklaag. We weten waar we het voor doen. Namelijk, voor jou!

Of je nu een boek leent, theater of museum bezoekt, muziek maakt of een andere cursus volgt! Wij proberen dat samen met heel veel andere partners mogelijk te maken. Eén van de voorstellingen afgelopen week in Het Musiater was de 'masterclass Geluk' van Guido Weijers. Een prachtig college die ons ook een spiegel voorhoudt. Wat mogen we eigenlijk van geluk spreken dat we zoveel mogelijkheden hebben.

Daar dragen we graag aan bij. Waar ik gelukkig van word is van een gemotiveerd team dat dit mogelijk maakt. Onverminderd, iedere dag weer.

En als je dat al ruim 25 jaar doet en je maatschappelijke voetafdruk stevig hebt neergezet dan verdien je een onderscheiding. En deze werd dan ook op notabene 1 april uitgereikt aan Ingrid Mens. Daar zijn we allemaal heel trots op.

Liemers Carnavals Festival zoekt talenten

In de voetsporen van buutreedner Guus Kruis, hier vergezeld door René van Brandenburg. Foto CV De Deurdreiers.

LIEMERS - Het Liemers Carnavals Festival (LCF) is op zoek naar talent. Zangers, zangeressen, buutreedners, iedereen met een beetje talent talent en een band met de Liemers is welkom. Geïnteresseerden kunnen voor 15 mei mailen naar liemerscf@gmail.com.

De doelstelling van het LCF is het promoten van de Liemerse carnavals-cultuur, met name "het carnavalslied" en "het buutreednen", het tonproaten. Het uiteindelijke doel: een nieuwe kweekvijver vol jong en fris talent, als hofleverancier voor alle pronkzittingen en aanverwante carnavals-evenementen in de Liemers!

Het idee is ontstaan na het zien van de film "Noa 't Zuuje" over het carnaval in Venlo. In Venlo wordt vrijwel uitsluitend carnavalsmuziek uit en over eigen regio gedraaid, gespeeld en gezongen tijdens hun vastenaovond. Men heeft daar, al meer dan een eeuw, een bijzonder rijke liedjescultuur die iedereen in de stad met elkaar verbindt. Dit heeft het LCF geïnspireerd om iets van die strekking ook in de Liemers te gaan stimuleren en organiseren. Het project is niet alleen gericht op het Liemerse carnavalslied, maar ook op het buutreednen. Het LCF daagt een ieder uit om op (semi-)professionele wijze een carnavalslied te schrijven. De inhoud van het lied mag over van alles gaan, zolang het maar uit de Liemers komt en het "Liemerse carnavalsgevoel" overbrengt. Na een beoordeling van de inzendingen zal men, indien geselecteerd, tijdens het te organiseren Festival het lied ten gehore mogen brengen. Niet alleen het lied, maar ook de presentatie is van belang! Na het festival wordt voor verspreiding van de liedjes gezorgd, zodat deze tijdens het carnaval in de hele Liemers te horen zullen zijn, waardoor ook optredens in de regio binnen handbereik komen. Voor de buuts biedt het LCF met de medewerking van Dirk Kouwenberg een aantal workshops aan. Drie geselecteerden zullen tijdens het Festival hun "buut-debuut" maken!

Kim Kleijkers

Column

Bert Frölich, de Verbinder

Door onze redactie

'Geen dag is hetzelfde bij Kinkelder'

Angela Barto: "Het leukste aan mijn baan is de veelzijdigheid" Foto: Ilya van Kersbergen

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Angela Barto uit Twello. Ik werk bij Kinkelder BV, een internationaal gerenommeerde producent van industriële cirkelzaagbladen in Zevenaar."

Werk?

"Ik ben marketeer en houd me dus bezig met alle marketing- en communicatiewerkzaamheden. Zo houd ik de markt in de gaten en maak daar een analyse van, doe ik concurrentieonderzoek, verzorg ik standontwerpen en nog veel meer. Ook ontwerp ik productbrochures, waarbij ik zelf de productfotografie verzorg. Verder houd ik me met websites bezig van zowel Kinkelder als alle dochterbedrijven. Ik schrijf de commerciële teksten en kijk hoe onze bedrijfswebsite Kinkelder.com uitgebreid en verbeterd kan worden. Dat geldt ook voor de Kinkelder Saw blades app. Daarnaast adviseer ik onze distributeurs, die onze producten wereldwijd verkopen. Bijvoorbeeld hoe ze hun website kunnen optimaliseren."

Leuk?

"Het leukste aan mijn baan is de veelzijdigheid: geen dag is hetzelfde bij Kinkelder. Ik kom veel in contact met buitenlandse klanten en leer iedere dag weer iets nieuws. Ik werk bij een technisch bedrijf, maar ben zelf niet technisch opgeleid. Toch moet ik de producten, hun eigenschappen en toepassingen allemaal kennen om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen!"

Vrije tijd?

"Paardrijden en met mijn fotocamera op pad. En met mijn vriend, familie en vriendinnen lekker uit eten te gaan of een gezellig dagje weg."

Liemers?

"Ik ben per toeval bij Kinkelder terechtgekomen en in de Liemers beland. Zevenaar is vanuit Twello goed bereikbaar en ik heb gelukkig ook weinig last van files!"

Een muziekfestival op z'n Zènders Zevenaarse bands spelen thuiswedstrijd op 13 april tijdens Seven Aere Festival

Maarten Witkamp en Dolf Erkelens: "Dit is pas het begin"

ZEVENAAR – Vijf bands met Zevenaarse roots staan voor het eerst samen op het podium van het Seven Aere Festival. Op 13 april is het zover. Een absolute must voor Zevenaarders met een muzikaal hart.

Drie dromen had Dolf Erkelens in zijn leven: voorzitter worden van SDZZ, vader worden van een zoon en een dochter en een festival organiseren. Met het eerste Seven Aere Festival op 13 april is zijn complete wensenlijstje ingevuld. Samen met Michiel Kuijpers, Emiel Hattu, Vincent Joosten, Maarten Witkamp en Henk Giezenaar tekent hij voor de organisatie van het festival op de Griethse Poort, de thuishaven van SDZZ. Allemaal hebben de organisatoren wat met deze voetbalclub, muziek en de Seven Aere, de kroeg van het Zevenaarse uitgaansleven van weleer in de binnenstad. Henk Giezenaar, uitbater van café De Nostalgie, gaf de voorzet voor een 'mooi festivalletje' op de Griethse Poort. Op z'n Zènders: gezelligheid moet de boventoon voeren. Erkelens kopte 'm meteen in. "In eerste instantie wilden we iets moois voor onze vrijwilligers organiseren, maar we hebben het al snel veel breder getrokken. Dit festival is voor iedereen in Zevenaar. Alles is Zevenaars: de muziek, organisatie en catering."

De datum was snel gekozen: rondom 9 april, de verjaardag van de voetbalclub en net voordat alle activiteiten beginnen. Michiel Kuijpers: "Alle bands waren zeer enthousiast en hebben water bij de wijn gedaan om hier samen te mogen optreden. Het is voor hen een mooie try-out voor het muziekseizoen begint."

De Molukse topformatie Lotus trapt op 13 april af om 19.30 uur in de tent aan de Doesburgseweg 14. Daarna is het de beurt aan Slip, voorheen The Estate. De toppers van 't Grieth Bjorn, Anthony en Erwin maken als derde act hun opwachting. Met hun meezingnummers en enthousiasme weten zij het publiek aan zich te binden en er een grandioos feest van te maken. High Jinks is de vierde band van de avond. Een compleet ander genre: vette funk, soul, pop en rock covers, maar net zo swingend. De geoliede feestmachine K!x staat bekend om haar veelzijdige repertoire en enthousiasme. De allround coverband speelt overal het dak eraf en zorgt voor een spetterende afsluiting van het festival. Met een knipoog naar de gouwe ouwe tijd van toen. Maarten Witkamp: "We eindigen met 'Load out/Stay' van Jackson Browne. Net zoals vroeger in de Seven Aere. Dan gingen de lampen aan en was het klaar."

De weersomstandigheden hoeven in ieder geval geen belemmering te zijn voor een geslaagd feest, want het festival is overdekt. Het zestal mikt op vierhonderd bezoekers. "Dat is een mooi streven. We willen vooral laagdrempelig zijn, daarom is de toegangsprijs laag. We hoeven er niets aan over te houden. En als we dat wel doen, investeren we dat in volgend jaar. Want we willen dat dit festival een structurele plek op de muziekkalender krijgt in Zevenaar. Als je met mensen praat, merk je dat het aardig begint te leven. Dit is pas het begin."

Kaarten (5,- voorverkoop, 7,50 aan de deur). Voorverkoop bij: SDZZ, slagerij Franz Gerritschen, Ons Cafe, Cafe Nostalgie.

Brommers kieken levert een cheque op

Wethouder Gemma Tiedink (gemeente Duiven), René van Brandenburg en Geert Smits (Gruosna 838). Foto: Sjoerd Geurts Foto: SJOERD GEURTS

Ze zijn er dolblij mee. Gruosna 838 mocht uit handen van wethouder Gemma Tiedink van de gemeente Duiven een cheque van 250 euro in ontvangst nemen voor het 'creatief' uitdragen van het beeldmerk De Liemers Helemaal Goed (DLHG).

De projectgroep De Liemers Helemaal Goed zet zich in om deze regio op de kaart te zetten. Het bekende logo is een van de pijlers van de campagne, die wordt ondersteund door de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. De projectgroep deelt regelmatig cheques uit aan partijen die het logo gebruiken.
De commissie Gruosna 838 gebruikt het logo al geruime tijd. De commissie maakt deel uit van carnavalsvereniging De Deurdreiers en organiseerde in Groessen jarenlang de Amsterdamse avond. De toegangsbewijzen daarvan werden ook al uitgerust met het logo van De Liemers Helemaal Goed.
De commissie is echter van meer markten thuis. Tijdens de manifestatie Das Groessen in 2018 werd het event 'Brommers Kieken' gehouden. Prachtige modellen uit het verleden werden tentoongesteld en de brommers trokken er ook op uit voor een heuse Liemerse toertocht. Promotie van de Liemers in woord en daad. Want de deelnemers mochten op hun brommer niet alleen de Liemers ontdekken, ook het beeldmerk van De Liemers Helemaal Goed werd een speerpunt in de publiciteitscampagne van Gruosna 838. Banners, vlaggen en een logo op alle reclamebordjes voor de toertocht met het bekende beeldmerk waarmee Gruosna 838 laat zien trots te zijn op de Liemers.

Win ook een cheque

Verenigingen of instellingen die ook kans willen maken op een cheque, kunnen een foto opsturen naar info@deliemershelemaalgoed.nl.

Kyra Sannes

Door onze redactie