De Liemers Helemaal Goed Courant

18 augustus 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 18 augustus 2017


Wilt u ons helpen, zodat de molen weer kan draaien?

"Beste inwoners van Rijnwaarden. Het is u misschien al opgevallen dat onze molen stil staat, de reden hiervoor is dat de roeden, die van staal zijn, scheuren vertonen. Vanwege de veiligheid voor de naast gelegen school en woningen hebben wij moeten besluiten om de molen niet meer te laten draaien en dit is al vanaf oktober 2016.

Wij willen dit monument behouden voor onze gemeenschap. Wij als vrijwilligers zijn nu actief om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Van onze gemeente ontvangen wij eenmalig 25.000 euro. De Rabobank Arnhem en omstreken heeft ons een bedrag geschonken van 3.000 euro. Bij de provincie loopt een subsidieaanvraag waarvan we nog niet weten of deze wordt gehonoreerd.

Maar met dit alles zijn wij er helaas nog niet. Daarom doen wij ook een beroep op uw vrijgevigheid. Elk bedrag is welkom, hoe klein dan ook. U kunt uw gift storten op bovenstaand bankrekeningnummer of op zaterdags op de molen komen afgeven, zodat u gelijktijdig een kijkje kunt nemen. Onze vrijwilligers staan voor u klaar.

Wilt u ons helpen zodat de molen weer kan draaien? Mede door uw steun kunnen wij dan nieuwe roeden en een bijpassende bovenas bestellen. Mocht u vriend/vriendin van de molen willen worden kunt u zich aanmelden via emailadres rjev@online.nl of bij uw gift uw adres vermelden. U ontvangt dan jaarlijks onze nieuwsbrief. Bij voorbaat zeggen wij u dank voor uw financiële ondersteuning."

De vrijwilligers van de Lobithse Coornmolen

Vier dagen feest in Aerdt met orkest Kaliber

AERDT - Vier dagen feest in Aerdt met feestorkest Kaliber. Het kleine maar ge­zellige dorp Aerdt gaat vier dagen kermis vie­ren. Dit zal gebeuren van zaterdag 19 tot en met dinsdag 22 augustus.

Vrijdagavond 18 augustus is de generale repeti­tie van de diverse on­derde­len van de ver­eniging. Aan­vang 20.00 uur in dorps­huis Eensgezindheid. Iedereen is van harte welkom.

Zaterdag 19 augustus beginnen we met de kerkdienst. Rond 18.45 uur vertrekt de schutterij vanaf het dorpshuis naar de kerk, iedereen wie met de schutterij mee wil lopen naar de kerk is van harte welkom. Omstreeks 19.45 uur zal de schutterij met koningspaar en hofhouding de feestzaal binnentreden. Waarna er gevendeld wordt, en de voorzitter de kermis 2017 officieel zal openen.

Zondag 20 augustus zal het koningspaar Wim en Elly Goris worden afgehaald. Hierna vertrekken we om 17.00 uur voor de optocht naar onder Aerdt. Er wordt een pauze gehouden bij de Fam. Jacobs. Hier vindt de tra­ditionele loting plaats voor het prijsschie­ten op maan­dag.

Maandag 21 augustus vertrekt de schutterij om 9.00 uur voor de op­tocht door het dorp. Dit jaar gaat de optocht naar familie Verhagen aan de Molenhoek. Na de vendelhul­de vertrekken we richting vogelweide, voor het prijs en koning­ schieten. Wie gaat er dit jaar voor het koning­schap? Zodra de prijzen geschoten zijn en de nieuwe koning bekend is, volgt de afmars naar het dorpshuis. Hierna zal er gevendeld worden voor ons nieuwe koningspaar.

Dinsdag 22 augustus om 10.00 uur is het afhalen van de koning. Om 10.45 uur zal de hofhouding worden afgehaald. Om 12.00 uur komt men de zaal binnen on­der het Wilhelmus. Om 13.00 uur worden de prijzen uitge­reikt van het prijsschieten op maandag. De koningin krijgt een gouden ring aan­geboden. Op het dorpsplein staan di­verse attracties opgesteld voor jong en oud. Kom en geniet mee van dit fantastische traditionele dorps­feest. Kom naar Aerdt... dat is beslist de moei­te waard.

Schuttersfeest Babberich

BABBERICH - Op 3, 4 en 5 september vindt het jaarlijks schuttersfeest plaats in Babberich. 's Avonds is vanaf 19:00 uur de start van de feestavond in kulturhus De Borg waar men alle dagen feest gaat vieren.

Op maandagmorgen is er om 8:00 uur een eucharistieviering waarna een vendelhulde voor de Sint-Franciscuskerk plaatsvindt. Daarna start de kleurrijke optocht met het hele gilde Sint-Jan door het buitengebied van Babberich. Traditiegetrouw doet men hier diverse bogen aan. Bijzonder is dit jaar dat er drie bogen hun 70-jarig jubileum vieren. Te weten Veldhuizenseweg, De Sleeg en de boog aan het Kloosterpad. Vervolgens is er een middagmatinee tot 15:00 uur in De Borg. ’s Avonds is er vanaf 19:00 uur wederom gelegenheid om te dansen.

Op dinsdagmorgen treedt het complete gilde Sint-Jan weer aan om vervolgens de kom van Babberich aan te doen. Ook hier zullen diverse bogen worden bezocht. De boog in de Franciscusstraat bestaat dit jaar 50 jaar. Vervolgens is er weer een middagmatinee tot 15:00 uur in De Borg. De traditionele parade vindt vanaf 19.15 uur plaats. Alle drie de dagen zal Kaliber de muziek verzorgen. Geen lid van het gilde Sint-Jan, maar toch feestvieren? Voor 12,50 euro kunt u een avondje Babberichs schuttersfeest beleven. De entree voor het middagmatinee bedraagt 7,50 euro. Voor meer info: www.gildestjan.nl.

Paravolleyen bij AVF Volar!

ARNHEM - Woon je in Arnhem of omstreken en zoek je een leuke dynamische teamsport? Kom paravolleyen bij AVF Volar! Paravolley, oftewel zitvolleybal, is een aantrekkelijke, dynamische variant van het bekende volleybal. Mannen en vrouwen, met of zonder beperking, spelen het gezamenlijk. Grootste verschil met staand volleybal is dat tijdens het spelen van de bal er contact moet zijn met de vloer met het zitvlak of een deel van de romp.

In Arnhem is sinds anderhalf jaar een enthousiast team actief dat wil groeien. Nieuwe spelers zijn altijd welkom! Het team is nog op zoek naar een vaste trainer/coach. Komende competitie speelt Volar eerste divisie, maar ook spelers die alleen lekker willen trainen zijn van harte welkom. De competitie wordt gespeeld op toernooidagen, één keer per maand op zaterdag. Het Volar-team organiseert dit jaar voor het eerst in Arnhem een competitiedag, waarschijnlijk in november.

De coördinatie ligt bij Monique Bons. Als voormalig speelster van het Nederlands dameszitvolleybalteam nam zij onder andere deel aan de Paralympische Spelen in Athene (2004). "Paravolley wordt landelijk gemixt gespeeld en is ook voor mensen zonder beperking een aantrekkelijk spelletje! Ons team bestaat uit een kleurrijke mix van spelers.", aldus Monique Bons. Zij hoopt dat volleyballers die door blessures niet meer staand kunnen spelen, het paravolley willen proberen. Iedereen is welkom!

Wil je het zitvolleybal zelf proberen, kom dan naar een training! Het team traint komend seizoen in sporthal De Laar West op maandagavonden van 21.00 tot 22.30 uur. Aanmelden kan via Monique Bons, zit@volar.nl of 026- 3237821.

Vier generaties: de 4J's in Gelderland...

REGIO - "Op 18 juli zijn wij (Jeroen Derksen en Claudia Derksen-Leerink) trotse ouders geworden van onze eerste zoon Joël Derksen. Joël kwam echter wel wat vroeger dan hij werd verwacht en kwam met ruim 36 weken te wereld. Hier en daar moesten wij daarom wat improviseren omdat we nog midden in een verhuizing zaten."

"Lang niet alles was zoals we het wilde in ons nieuwe huisje. Maar door hulp van ouders en vrienden konden moeder en zoon na een verblijf van 3 dagen in het ziekenhuis toch naar een huis dat zo goed als af was. De geboorte van Joël is extra bijzonder omdat het de vierde generatie van de familie Derksen is. Ook is het nog zo dat we niet alleen dezelfde achternaam dragen maar ook onze voornamen beginnen allemaal met de letter J.

Na De 3J's uit Volendam zijn er nu dus ook de 4J's uit Gelderland. Overgrootvader(Joep Derksen 85 uit Groessen) Opa (Jos Derksen 57 uit Aerdt) ik de vader (Jeroen Derksen 28 sinds kort Ede) en die nieuwste aanwinst Joël Derksen) We zijn allen supertrots op Joël.Iets wat niet regelmatig voorkomt. Overgrootvader Joep is erg in zijn nopjes met de jongste telg van de familie Derksen. Hij is blij zijn achterkleinkind nog te mogen verwelkomen binnen de familie. Joep loopt de laatste tijd te klungelen met zijn gezondheid. Met Joël hebben we weer een stamhouder. Joep heeft zelf 5 kinderen 4 dochters en 1 zoon Jos. Jos heeft op zijn beurt 2 kinderen: Jeroen en Wendy. Jeroen is de enige die de familie Derksen in stand kan houden en dat is met de komst van Joël dus nu ook gebeurd. Op de foto zijn de vier generaties te zien."

Kerkberichten

Geloofsgemeenschap Sint Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 26 augustus 19.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Jos Ariës en overleden ouders Ariës-van Megen

Henk van Dalen

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Mien Berendsen-Kok

Overleden ouders Ross-Peters

Annie de Ruiter-Jansen

Theo Hoksbergen

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Mientje Hendriksen-Fontein namens familie

Gisela Kleinpenning

Overleden ouders Willemsen-Kuster

Overleden ouders Gerrit en Trees Lemm-Krebber

Gerrit Jansen (jaargetijde)

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Collecte:

Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA)

Mededeling:

Op donderdag 7 september is de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer.

De kosten bedragen 15,00 euro per persoon en 3,00 voor een misintentie.

Opgave voor 29 augustus bij Bennie Willemsen (0316 331731).

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Ouderenadvies van Caleidoz Welzijn zoekt voor het project Vriendschappelijk contact vrijwilligers die regelmatig oudere inwoners willen bezoeken, zodat zij uit hun isolement worden gehaald.

- Technoplaza heeft nog enkele begeleiders nodig voor de technieklessen van basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8 (10 – 12 jaar).

- Verpleeghuis Liemerije zoekt enige huiselijkheidsbrengers die met bewoners een stukje gaan wandelen, bijv. naar de markt, of gezellig samen een kopje koffie drinken.

- Zorgburo de Liemers zoekt vrijwilligers die ondersteuning bieden aan jongvolwassenen met autisme. De werkzaamheden worden begeleid door professionals.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Open middag bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het nieuwe seizoen komt er weer aan. Na een korte vakantie worden de deuren weer geopend.

Zaterdag 2 september is er van 14.00 tot 15.30 uur een open middag in Het Palet Trefpunt Duiven aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven tegenover de Coop. Alle belangstellenden zijn er welkom. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men kennis maken met de diverse activiteiten die ook het komende jaar weer plaatsvinden.

"Heeft u vragen of belangstelling voor een van de activiteiten, bestuur en vrijwilligers staan klaar om u hier meer over te vertellen. Bij enkele activiteiten zijn namelijk nog een of meer plaatsen vrij. Bezoek onze website info@hetpaletduiven.nl voor meer informatie over deze open middag of onze activiteiten."

Zomer op het Groenteplein!

WESTERVOORT - Heeft u ook zin om lekker te genieten van samen bezig zijn in de tuin? En vooral genieten van de gezelligheid en het samen bezig zijn met iets leuks. U hoeft niet te meest groene vingers te hebben, als u maar goede zin meeneemt!

Het is altijd gezellig op het Groenteplein, tijd voor een bakkie koffie en vragen hoe het gaat met iedereen. Ook als u leuke ideeën heeft, bent u welkom! We staan er zeker voor open. Het Groenteplein is elke maandag en woensdag open van 10 tot 12 uur. In de toekomst willen we graag vaker open. U vindt ons bij oude basisschool dDe Flierefluiter, Vrouwenslag 61 in Westervoort. Info: groentepleinwestervoort@gmail.com of bel naar Yvonne Bloemberg, sociaal werker bij Mikado 06-44458152.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgen- en middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

20 augustus 8.30 u ds J.J. Poutsma; 16.30 u ds R. Sietsma

27 augustus 8.30 u ds H.J. Boiten; 16.30 u ds R. Sietsma

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 20 augustus is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering waarin ds. J. van Beelen uit Veenendaal zal voorgaan.

Op zondag 27 augustus is er om 10.00 uur een doopviering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Zondag 20-8: geen viering

Zaterdag 26-8: woord- en communieviering Diaken André van Boven m.m.v. het Herenkoor. Extra collecte bestemd voor de Miva.

Intenties: Zaterdag 26 augustus: Ouders Bolder-Raasing, jaargedachtenis Co Koning, jaargedachtenis Miriam Reijmer-Peters, jaargedachtenis Riet Driessen-Teunissen, ouders Palm-Verwaarts, Henk en Paul Derksen, Riet van Kempen-Salemink en John, jaargedachtenis Anja Jansen-Hubers, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Cor en Riet Aaldering-Roordink, jaargedachtenis Hennie Wouters, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Theodorus en Gerda Aleven-van Uum,Riek Derksen-Roordink en Willy, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Vreman,Theo Roordink,

Geloofsgemeenschap H. Andreas-

Maria Koningin

Zevenaar

Zondag 20 aug om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven. Samenzang.

Intenties: Overleden familie Visser-Verkerk, Dick Ghijben, Bruur Berendsen vanwege trouwdag.

Zondag 27 aug om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers met zang van het A.M.K. koor. Collecte Miva.

Intenties: Jan Bokken, overleden familie Steens-Degen, Leny van Vliet-Oudshoorn

Liemerse Pelgrimage naar Kevelaer, op donderdag 7 september, met Vicaris Pastoor Pauw en

met koren uit Babberich en uit Elten - Hütem. Voor informatie Secretariaat in Zevenaar. 0316 – 343678.

Overleden:

Op 30 juli: Helga Ennema-Meurs, 78 jaar, Weilburglaan,

Op 3 aug: Maria Castro Lorenzo-Martinez de la Peña, 70 jaar, Schaapsdrift,

Op 4 aug: Fredericus Moerkes, 71 jaar, Meidoornstraat Zevenaar.

Politiek café in Lobith

LOBITH - Vrijdag 29 september is er voor de inwoners van Rijnwaarden een politiek café in Lobith.


Met ingang van 1 januari zullen de huidige gemeenten Zevenaar en Rijnwaarden fuseren tot een nieuwe gemeente. Daartoe worden op 22 november herindelingsverkiezingen gehouden om voor de fusiegemeente een nieuwe gemeenteraad vast te stellen. Het is echter volstrekt onduidelijk wat de fusie voor de bewoners gaat betekenen.

De vrees van de bewoners in de gemeente Rijnwaarden is toch vooral dat er voor hen van alles gaat veranderen (zowel organisatorisch als financieel, en niet in positieve zin), terwijl voor de inwoners van de gemeente Zevenaar alles bij het oude zal blijven. Het wordt tijd eens goed aan de inwoners van de gemeente Rijwaarden uit te leggen wat de aanstaande fusie nu in de praktijk voor hen persoonlijk gaat betekenen.

De aanstaande herindelingsverkiezingen zijn voor alle politieke partijen die hieraan deelnemen een uitstekende gelegenheid zich aan de bewoners van de gemeente Rijnwaarden te presenteren, uit te leggen welke concrete effecten de fusie voor hen zal hebben en de visie van hun politieke partij naar voren te brengen.
"Wij nodigen alle politieke partijen die aan de verkiezing deelnemen uit deel te nemen aan Politiek café met als thema 'herverdelingsverkiezingen' op Lobith vrijdag 29 september, aanvang 19.30 uur - einde 21.30 uur (gelegenheid informeel na te praten)." De bijeenkomst is in het Gildehuis/Salt, Dorpsdijk 16 in Lobith en is georganiseerd door het Bewonersplatform Lobith/Tolkamer.

Harpistes Colet Nierop en Emilie Bastens in Westervoort

WESTERVOORT - De bevlogen en getalenteerde harpistes Colet Nierop en Emilie Bastens brengen met veel passie klassieke werken ten gehore in Huize Vredenburg in Westervoort op zondag 3 september om 14.00 uur. Entree 2,50 euro.

De harpistes Colet Nierop en Emilie Bastens vormen samen DuoDyade. Ondanks het feit dat ze heel verschillend zijn, vormen ze toch een eenheid in het musiceren met elkaar. Met veel plezier, passie en vakmanschap brengen zij de harp in de vorm van een duo dichter bij het publiek. DuoDyade is vernoemd naar het woord: ‘Dyade’.

Dyade stamt uit de oudheid. Een ‘Dyade’ is een tweetal goden in de Egyptische mythologie. De goden werden vaak in tweetallen tegenover elkaar geplaatst om evenwicht en harmonie te bewaren. Het staat symbool voor het samenwerkingsverband tussen twee individuen. Het vormt een twee-eenheid.

Colet Nierop en Emilie Bastens, beiden bevlogen musici, willen het publiek kennis laten maken met de veelzijdigheid en grootsheid van de harp. Ze willen het publiek raken door de veelheid van klankkleuren die het instrument te bieden heeft en hen een breed palet van deze klanken laten ervaren. Naast hun twee prachtige Lyons & Healy, style 23 pedaalharpen waar Colet en Emilie op spelen, brengen zij ook muziek ten gehore op hun Keltische harpen.

Kortom: bevlogen, getalenteerde harpistes die het publiek in het hart kunnen raken. Laat u zich verrassen door DuoDyade.

Zomerfair met Living Statuesplein

WESTERVOORT - Op vrijdag 25 augustus begint 14.00 uur Weekend Westervoort in beweging traditioneel met de Westervoortse Zomerfair.

Dit jaar heeft winkeliersvereniging De Wyborgh en Advies Kring Bert Jansen vanaf de Dorpstraat, Kerkstraat, tot op het Dorpsplein diverse professionele living statues gecontracteerd. Dit belooft echt een geweldige aanvulling te worden voor de gehele zomerfair. Diverse winkeliers werken hieraan mee met kraam en of hun eigen professionele living statues, die passen bij hun winkel of beroep.
Verder zal er een groot terras zijn waar bezoekers lekker kunnen genieten van de gezelligheid en natuurlijke van de heerlijke versnaperingen. De living statues zullen te zien zijn van 16.00 tot 20.00 uur.

Jazz- en bluesfestival op zondag in centrum Duiven

DUIVEN - Op zondag 20 augustus vindt het eerste Ten Donkelaar Jazz- en bluesfestival plaats op het nieuwe horecaplein aan het Remigiusplein in Duiven. Het festijn begint om 15.00 uur en gaat door tot iets na negenen.

Ze zijn er erg druk mee geweest maar het is toch gerealiseerd. Ze dat zijn: Ben Aarntzen en Richard Rigter van Ten Donkelaar Administratie & Advies te Westervoort, Stef Schaap van Duuve te gek, Filmhuis Duiven en de Buitenbios en
Edwin Tunnissen van Brasserie Een Mooie Dag te Duiven. Daarnaast ondervonden zij steun van stichting HOP (Horeca Ondernemers Plein Duiven), de Ogtent en de Gemeente Duiven.

Op het eerste festival op 20 augustus zullen er twee bands afwisselend optreden op twee naast
elkaar gelegen podia. De Charlestown Jazzband en De Bluesbreakers. De entree tot het festival op 20 augustus is geheel gratis. Bij extreem slecht weer vindt het gebeuren plaats in de grote zaal van De Ogtent. Ook daar is de entree gratis.

Voor volgend jaar zijn er nu al plannen om met 4 bands te gaan werken. Dan wordt er gestart om 12.00 uur. Er is al een datum geprikt, namelijk zondag 26 augustus 2018.

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria

Koningin Zevenaar

Zondag 20 aug om 9.30 uur: Eucharistieviering.                                                

Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven. Samenzang.

Intenties: Overleden familie Visser-Verkerk, Dick Ghijben, Bruur Berendsen vanwege trouwdag.

Zondag 27 aug om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers met zang van het A.M.K. koor. Collecte Miva.

Intenties: Jan Bokken, overleden familie Steens-Degen, Leny van Vliet-Oudshoorn

Liemerse Pelgrimage naar Kevelaer, op donderdag 7 september, met Vicaris Pastoor Pauw en

met koren uit Babberich en uit Elten - Hütem. Voor informatie Secretariaat in Zevenaar. 0316 – 343678.

Overleden:

Op 30 juli: Helga Ennema-Meurs, 78 jaar, Weilburglaan,

Op 3 aug: Maria Castro Lorenzo-Martinez de la Peña, 70 jaar, Schaapsdrift,

Op 4 aug: Fredericus Moerkes, 71 jaar, Meidoornstraat Zevenaar.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 20 augustus is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering waarin ds. J. van Beelen uit Veenendaal zal voorgaan.

Op zondag 27 augustus is er om 10.00 uur een doopviering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Volop genieten bij Belfjor Rit

ZEVENAAR - Motorclub ASOM houdt op 2 september voor de vijfde keer haar jaarlijkse Belfjor Rit voor cliënten van Zorgboerderij Belfjor.

Het is de bedoeling deze jongelui een onvergetelijke middag te bezorgen waaraan ze nog lang goede en mooie herinneringen zullen hebben. Ruim 25 motoren, waarvan ongeveer de helft met zijspan, staan klaar voor deze superrit. De solorijders zijn allen lid van MC ASOM en de meeste zijspanrijders uit de omgeving doen graag mee. De rit zal hen door een stukje Montferland, landelijk Vethuizen, Stroombroek en via Eldrik terug naar het clubhuis brengen. Aan het einde van de middag biedt de Zorgboerderij en motorclub ASOM deze jongeren een gezellige barbecue aan, zodat ze voldaan en met stralende blikken huiswaarts keren.

Ontvangst cliënten Zorgboerderij bij het clubhuis Edisonstraat 3 in Zevenaar om 15.00 uur. Start van de rit is om ongeveer 15.30 uur en het einde van deze gezellige middag is rond 18.00 uur.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Zondag 20-8: geen viering

Zaterdag 26-8: woord- en communieviering Diaken André van Boven m.m.v. het Herenkoor. Extra collecte bestemd voor de Miva.

Intenties: Zaterdag 26 augustus: Ouders Bolder-Raasing, jaargedachtenis Co Koning, jaargedachtenis Miriam Reijmer-Peters, jaargedachtenis Riet Driessen-Teunissen, ouders Palm-Verwaarts, Henk en Paul Derksen, Riet van Kempen-Salemink en John, jaargedachtenis Anja Jansen-Hubers, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Cor en Riet Aaldering-Roordink, jaargedachtenis Hennie Wouters, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Theodorus en Gerda Aleven-van Uum,Riek Derksen-Roordink en Willy, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Vreman,Theo Roordink,

Het 3 Oever Festival: de Open Atelier Route

REGIO - Van 15-17 september wordt De Gelderse Poort omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten& drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland. Heel veel mensen doen mee om hier een onvergetelijk weekend van te maken: artiesten, kunstenaars, horeca-ondernemers, vrijwilligers en publiek.

Het 3 Oever Festival is vorig jaar begonnen met de Open Atelier Route waarbij beeldend kunstenaars in De Gelderse Poort hun atelier open stellen of met hun kunstwerken een weekend ergens gaan exposeren. Dit sloeg aan, zodat er dit jaar ruim dertig deelnemers zijn.

Schilderen, beeldhouwen, bronsgieten, fotografie: het is er allemaal. Tijdens de openingsuren zijn de kunstenaars ook aanwezig om uitleg te geven over hun manier van werken. In een aantal ateliers zal ook muziek te horen zijn. Op elke oever is een fietsroute uitgezet, waarbij alle ateliers zijn verbonden. Deze routes zijn ook weer onderling verbonden via de 3 veerponten, zodat er ook op de andere oevers op ontdekkingstocht kan worden gegaan.

Dit jaar wordt er ook een 3 Oever Open Atelier-waaier uitgebracht. Elke kunstenaar heeft een eigen bladzijde in deze waaier met informatie over de kunst, maar ook over het adres en de mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Deze waaier zal het hele verdere jaar gebruikt kunnen worden en ook te koop zijn bij VVV's en andere adressen. Meer informatie staat op www.3oeverfestival.nl.

Jeugdviswedstrijd De Breuly

ZEVENAAR - Op zondag 27 augustus is er voor de jeugd tot en met 14 jaar een viswedstrijd bij de vijver van Rosorum in Zevenaar.

De wedstrijd is van 10.00 tot 12.00 uur. (09.45 uur aanwezig). De spelregels zijn:                                        

Alleen één vaste hengel per persoon                

Zelf vissen

Voor iedere deelnemer is er een prijs

Deelname gratis

Voer en aas worden beschikbaar gesteld

Hengel kan eventueel worden geleend van de vereniging

Opgave bij Dierspecialist Lucassen Zevenaar, Muldershof 43, Zevenaar, of per email: hsvdebreuly@gmail.com onder vermelding van naam adres en leeftijd.

Expositie van schilderijen van het Braamhuis

ZEVENAAR - Het Braamhuis is een inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten en bestaat inmiddels bijna vijf jaar. Het is al redelijk bekend in de regio, maar om het nog meer bekendheid te geven, mag het van 18 augustus tot 2 oktober gebruik maken van het leegstaande winkelpand in de Didamsestraat op nummer 2 in Zevenaar.

Het Braamhuis gaat schilderijen die gemaakt zijn door gasten en hun familie exposeren en te koop aanbieden. De opbrengst is bestemd voor het Braamhuis. Verder zullen er zelfgemaakte artikelen te koop zijn. Tevens is er informatie aanwezig over de activiteiten die in het Braamhuis georganiseerd worden.

In genoemde periode is eenieder welkom op genoemd adres op de vrijdagen van 12.00 tot 18.00 uur en op de zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 23 september is de winkel gesloten in verband met de viering van het eerste lustrum. Informatie over het Braamhuis staat op www.braamhuis.nl.

Retro-toertocht met Kenny van Hummel

HUISSEN - Liefhebbers van oude stalen rossen, wollen wielertruien, wielerpetjes en Lederen koershelmpjes kunnen hun hart weer ophalen, want op zondag 27 augustus gaat alweer de vierde Retro-toertocht van Huissen van start.

"Bent u in het bezit van oude stalen race- of sportfiets met buiscommandeurs van minimaal 30 jaar of ouder en heeft u ergens nog oude wollen trui in de kast liggen, dan kunt u zich voor deze tocht over ruim 70 kilometer gratis aanmelden bij Henk Janssen, e-mail: henkjanssen37@gmail.com Voor meer info zie ook onze facebookpagina: www.facebook.com/uberdiegrenze."

Aanvang is om 9:30 uur en de start om 10:30 uur bij café Het Moment in Huissen. De koffie staat klaar! Deze tocht wordt mede mogelijk gemaakt door Profile Ouwerling Fietsspecialist, VDL-Netwerken, Hermsen Groenten en Fruit, Double You Classic bikes, Busser technische ondersteuning, café Het Moment en de Kaasshop uit Huissen.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag : 20 augustus om 11.00 uur. Eucharistieviering.Voorganger: Diaken A. van Boven/Pater G. Remmers Koor : Herenkoor Groessen.

Zondag : 27 augustus 10.00 uur. Eucharistieviering/Schuttersmis.Voorganger: Pastoor Thanh/Pastor J.Heemink. Koor : Dames en Herenkoor Duiven/Liemers Harmonie Duiven. Aansluitend Processie.

Gebedsintenties 20-8-2017: Annet Gertsen-Roelofs, Ouders Horsting –Kok en hun dochters, Liesbeth Martens, Piet van Osch, Patricia Annevelink-Peters, Henk Blom, Joseph van der Wart.

Gebedsintenties 27-8-2017: Theo Stevens, Ouders Snijders-Freriks, Jo Snelder-Velthausz, Annie Wieleman-Bolck, Tonnie ten Broeke-van Rijnsoever, Geert Rutten, Henk Teunissen en familie, Jan en Thea van Huet-Bles, Herman van Schaik, Hent en Annie Roelofs, Henk en Toos Derksen-Schlief, Els en Eeke Schampers, Piet en Riek Jansen-Leijser en hun dochter Jolanda, Ellen Bisseling, Piet Mulder en Fien Mulder-Lamers en hun kinderen Jan Mulder en Ria Moraal-Mulder, Gerrit Hagen, Frans en Rikie Vos-Fontein, Herman en Mimi Vos, Jan Krus, Gerrit Basten, Koos en Trees Hooijman-Bisseling, Stef Janssen, Annet Gertsen-Roelofs, Albert Mattijssen, Piet Driessen, Theo Worm, Ouders Spaan-Ankersmit, Jan Willemsen, Robert Faber, Overleden familieleden Faber-Martens, Karel en Wil Lesemann-Willemsen, Ouders Willemsen-Reijers, Jan en Annie Kersten-Wieleman en Zuster Ursula, Ouders Spaan-Reuling, Lies Spaan-Verhoeven, Echtpaar Siemens-Giesen, Tonnie Kersten, Ouders Wieleman-van Huët, Jan en Annie Hagen- van Keulen, Riki Daams-Reumer, Liesbeth Martens, Willemien en Gerrit Wieleman-Pelgrim, Andre Kemper, Edwin Kemper, Theo Veldman, Piet van Osch, Patricia Annevelink-Peters, Henk Blom, Joseph van der Wart. Jaargedachtenis: Jan Schmeink.

Familie Staring-Uffing: uit dankbaarheid.

Mededelingen: Tijdens de viering van 27 augustus is er een extra collecte i.v.m. de extra kosten voor de Processie.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus

Kerkberichten Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Op zaterdag 19 augustus is om 19.00 uur een Eucharistieviering met pastor Remmers en zang van het gemengd koor.

Misintenties:

Kaatje Bouwman-Bodd

Dora Wolters-Medze

Albert en Henkie van Dinther

Dineke en Henk van Dinther

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Herman Köning

Overleden familie Köning-Gerritsen

Bart Willemsen ( jaargetijde)

Telefoon: 0316 247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Openluchtvlooienmarkt in Doesburg

DOESBURG - De nieuwe locatie Open lucht Vlooienmarkt in Doesburg is een toplocatie, goed zichtbaar vanaf de weg. Een locatie die veel bezoekers trekt naar de openlucht vlooienmarkt.

Op het grote gras terrein naast 't Olde Ras aan de Drempter Dijk is zondag 20 augustus een grote vlooienmarkt. Nu voor de derde keer met groot succes. Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Ook zijn er nieuwe artikelen te koop. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een vier meter brede kraam met dakje voor 25 euro. Een grondplaats kost met auto 12,50 en auto- aanhanger 15 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 2,50 euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,00 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten, catering en een leuk terras zijn aanwezig!

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 19 augustus en zondag 20 augustus is er geen viering.

Mededeling:

Overleden op donderdag 3 augustus te Utrecht baby Tess Bus in de leeftijd van 2 dagen,

Slenterweg 16, Ooy-Zevenaar. Haar uitvaart was op woensdag 9 augustus in deze kerk.

Zaterdag 26 augustus 19.00 uur:

Eucharistieviering met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Jos Ariës en overleden ouders Ariës-van Megen

Henk van Dalen

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Mien Berendsen-Kok

Overleden ouders Ross-Peters

Annie de Ruiter-Jansen

Theo Hoksbergen

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Mientje Hendriksen-Fontein namens familie

Gisela Kleinpenning

Overleden ouders Willemsen-Kuster

Overleden ouders Gerrit en Trees Lemm-Krebber

Gerrit Jansen (jaargetijde)

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Frans Hippmann (jaargetijde)

Collecte:

Missie Verkeersmiddelen Actie (MIVA)

Mededeling:

Op donderdag 7 september is de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer.

De kosten bedragen € 15,00 per persoon en € 3,00 voor een misintentie.

Opgave voor 29 augustus bij Bennie Willemsen (tel. 0316-331731).

Zienderwijs bij Parkinson

ZEVENAAR - Op dinsdag 29 augustus is men van 14.00 tot 16.00 uur welkom in Parkinson Café Zevenaar. Het Parkinson Café wordt gehouden bij Liemerije, Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Medewerkers van Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, geven uitleg over de invloed van Parkinson op het zien. Hierbij zal een stuk theorie (zowel met betrekking tot het oog, als de visuele verwerking in de hersenen) uitgelegd worden. Daarnaast wordt de invloed hiervan in het dagelijkse leven besproken. Aan de hand van praktische voorbeelden is er natuurlijk voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

Parkinson Café Zevenaar is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft: mensen met Parkinson, hun partner, mantelzorgers en zorgverleners. In een ontspannen sfeer komt elke keer een onderwerp aan de orde, afgestemd op de wensen en behoeften van de bezoekers.

Parkinson Café Zevenaar is een initiatief van Liemerije en de Parkinson Vereniging. U hoeft geen lid te zijn van de Parkinson Vereniging, iedereen is welkom. Men kan zich opgeven vóór 25 augustus via info@liemerije.nl of via 088 0441999.

Westervoort in 1964, de film

WESTERVOORT - In de jaren zestig van de vorige eeuw, trok cineast Johan Adolfs door Nederland om het dorpsleven in vele plaatsen vast te leggen. Ook Westervoort was één van de plaatsen die het geluk hadden dat die filmploeg ons mooie dorp bezocht. Na het overlijden van Adolfs, is de film gedigitaliseerd op basis van de originele film.

De Historische Kring Westervoort heeft met hulp van een groep Westervoorters de film ondertiteld met zoveel mogelijk namen van mensen en markante punten in het dorp. "Mede ingegeven door het succes van de voorvertoning van de film tijdens de opening van de Dorpstraat en de kerstmarkt in De Wyborgh vorig jaar, hebben we nu een dvd van dit beeldmateriaal gemaakt. Als bonus hebben we ook nog de door Paul Haans gemaakte trailer aan deze dvd toegevoegd.
Tijdens de Zomerfair (braderie) in Westervoort op 25 augustus, biedt de Historische Kring de dvd aan de Westervoorters aan voor 10 euro. Voor nieuwe leden is er een interessante zomerfair-aanbieding: Film + 1 jaar lidmaatschap voor 25 en film + 1 jaar partnerlidmaatschap voor 30 euro."

Frans van de Zandtoernooi in Babberich

BABBERICH - Op vrijdagavond 25 en zondagmiddag 27 augustus zal het jaarlijks terugkerende Frans van de Zandtoernooi plaatsvinden op sportpark De Buitenboom. Op deze twee dagen spelen clubs uit de regio met wedstrijden van 45 minuten een half competitieschema tegen elkaar. Veel wedstrijden met elk een hoge intensiteit!

"We zijn dan ook trots dat de vrijwilligers het dit jaar wederom voor elkaar hebben gekregen om dit toernooi te organiseren." Afgelopen jaren was elke editie van het Frans van de Zandtoernooi een garantstelling voor voetbalvreugde en gezelligheid op het sportpark. Aan deze basis werd door de hard strijdende teams altijd een goede dosis voetbalfanatisme toegevoegd, wat resulteerde in een prachtig toernooi aan het begin van een nieuw seizoen. Wanneer op zondagmiddag de toernooikampioen bekend is geworden, zal dit uiteraard gevierd worden met de nodige feestvreugde.

Dit jaar zullen SV Westendorp, VV ’t Peeske, SC Rijnland, Angerlo Vooruit en SV Babberich deelnemen aan het toernooi. Voor elk team een mooie gelegenheid om te testen wat de voorbereiding heeft opgeleverd en waar zij staan ten opzichte van de rest. "We nodigen iedereen dan ook van harte uit om deze dagen door te brengen op het stralende sportpark en te genieten van het door ons allen geliefde spel. Kom gezellig naar het sportpak om jouw club aan te moedigen en support ze naar het toernooikampioenschap!"

Loo Budget Concerten presenteert Het Liemers Mannenkoor

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk te Loo. Ook op zondag 27 augustus om 15.00 uur; vanaf 14.30 uur is de kerk open.

De zangers gaan de uitdaging aan om direct na de vakantie een mooi concert te geven.Voordeel is wel dat er gezongen gaat worden in de Antonius Abt kerk in Loo met zijn goede akoestiek.De mannen zingen klassieke stukken van Mozart tot Pärt, maar ook prachtige Slavische liederen en bekende operakoren. Maar ook nieuw ingestudeerde zangstukken komen aan de beurt.

Entree inclusief een consumptie bedraagt 7,50 euro. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612.

Tentoonstelling Roemeens Orthodoxe kerk

WESTERVOORT - De tentoonstelling in de Werenfriedkerk in Westervoort is een succes. De Roemeens Orthodoxe kerk heeft mooie iconen, prachtige liturgische gewaden en liturgische gebruiksvoorwerpen beschikbaar gesteld voor deze tentoonstelling. Ook zijn er interessante interviews te lezen.

Tijdens de braderie op 25 augustus is de kerk open en kan men alles rustig bekijken. Zeer de moeite waard! De kerk in de Dorpstraat 61 is open van tot en met 25 augustus op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur.

Natuurcursus van IVN De Oude IJsselstreek

LIEMERS -Bijna elke natuurliefhebber is wel eens mee geweest met een IVN excursie, maar de gidsen van het IVN verzorgen ook laagdrempelige cursussen voor iedereen die graag meer wil weten over de natuur in de eigen omgeving.

In de cursus, die in september van start gaat, zijn nog plaatsen vrij. Aanmelden hiervoor kan nog tot 21 augustus. Op zeven avonden en zes zaterdagochtenden komt aan de orde; Waterleven, Planten, Bomen, Zoogdieren, Paddenstoelen en Geologie/Landschap. Globaal is er elke twee weken een lesavond, van 20 tot 22 uur, met aansluitend een excursie op zaterdagochtend van 09.30 tot 12 uur. Deze excursies zijn telkens in een ander gebied.

Omdat IVN, vereniging voor natuur en milieueducatie, afdeling De Oude IJsselstreek zo'n groot gebied beslaat is ze opgedeeld in vier regio's. In elke regio wordt dezelfde cursus georganiseerd. Op maandag in 'Montferland', (start 11 september). Op dinsdag in 'Graafschap'. (start 5 september). Op woensdag in 'de Liemers' (start 13 september). Op donderdag in 'Rondom Strang en Iessel' (start 7 september).

Het gehele programma en de gegevens van de leslocaties staan op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek mét daarbij het aanmeldformulier. Nadere informatie te verkrijgen bij Jannie Klein Lebbink, 0314 631779.

Nike Academy bij SDZZ

ZEVENAAR - Op zaterdag 26 augustus vindt op sportpark De Griethse Poort de Nike Academy plaats voor alle jeugdteams van SDZZ inclusief de allerkleinsten van de toekomst van de vereniging en alle activiteiten vinden plaats op veld 1. De Nike Academy zal gegeven worden door 100% voetbal uit Arnhem.

Er wordt gespeeld in meerdere leeftijdscategorie JO6/JO7/ JO9 en JO11/ JO12 en JO15. Ook wordt via flyerwerving en een kraam op de weekmarkt in Zevenaar van vrijdag 18 augustus kinderen uitgenodigd die nog geen lid zijn van een voetbalvereniging om aan de Nike Academy deel te nemen.

Er zullen 4 of 5 stations (technische vaardigheden) zijn. De aanvang van de eerste groep is 09.30 uur en duurt tot 11.00 uur en de tweede groep zal om 11.30 uur beginnen en duurt tot 13.00 uur. De indeling in groepen zal op zaterdag 26 augustus plaatsvinden. Na afloop zal er aan elke deelnemer een goodybag worden uitgereikt in de kantine, en uiteraard wordt gezorgd voor een hapje en drankje.

De opbouw vindt op vrijdagavond om 19:00 uur door 100 % voetbal plaats met hulp van enkele vrijwilligers. 100% voetbal levert vier trainers en van SDZZ wordt verwacht dat het kader van de teams van SDZZ aanwezig is op deze bijzondere dag.

Voor meer informatie en het opgeven van kinderen voor de Nike Academy kan men een mail te sturen naar jeugd@sdzz.nl.

Expositie van Het Duivens Schildercollectief in Liemerije

ZEVENAAR - Tot 10 november exposeren Barbara Koornneef, Cynthia van Ginneke en Edu Gijsbertse hun werken in Liemerije. Samen schilderen ze al ruim vijf jaar in een atelier van de Kunst Kring Duiven. De scholing van het schilderen is – bij een ieder – zeer verschillend en vormt de basis voor hun kunstwerken.

In januari dit jaar heeft voor de eerste keer een expositie plaatsgevonden in het kerkje van Persingen. De grote diversiteit aan onderwerpen en technieken van de schilderijen werden zeer gewaardeerd door de bezoekers. De inspiratiebron van Cynthia is de natuur en haar schilderijen zijn hierop gebaseerd met een fascinatie voor water in verschillende verschijningsvormen. De voorkeur van Barbara ligt in het schilderen van alledaagse mensen en objecten in een ongebruikelijke setting, kortom schilderijen met een twist. Het toepassen van diverse technieken is de kracht in de schilderijen van Edu. Er zijn land-, zee-, en stadsgezichten maar ook abstract en figuratief werk.

De drie kunstenaars schilderen met acrylverf op bij voorkeur grote doeken. Details worden hierdoor vaak uitvergroot en geeft een boeiend schouwspel. De schilderijen zijn gebaseerd op een duidelijke visie. Samenwerken, passie, stimulans en het leren van elkaar zijn de begrippen die daarbij een belangrijke rol spelen. De schilderijen zijn niet te plaatsen in een kunststroming en hebben hun eigen identiteit. Dit streven willen zij behouden zodat hun werk herkenbaar blijft.

De expositie is te zien in Liemerije, Locatie Zevenaar, Hunneveldweg 12. Deze is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 - 20.00 uur.

Fokkers tevreden over Jungtierschau R 184

foto : genomen door W.Kersten opstelling der kooien in de tentoonstellingsruimte.

LOBITH - Al verscheidene jaren onderhoudt de Lobithse Kleindier Vereniging warme contacten met hun sportvrienden van Kaninchensportverein R184 in Bedburg-Hau, Duitsland.

In de periode van 11 tot en met 13 augustus werd in het clubgebouw van R184 de jaarlijkse Jungtierschau gehouden en ook dit jaar waren de leden van Oude Rijn met een groot aantal dieren aanwezig op deze show.

Tijdens de opening van de show op zaterdag 12 augustus werden niet alleen de prijzen uitgereikt die behaald waren door de fokkers maar ook werd er even stil gestaan dat er al 29 jaar een Nederlands-Duitse samenwerking is die nog steeds voortduurt. Niet alleen de samenwerking tussen de verenigingen werd aangehaald maar ook dat Kleindier Vereniging Oude Rijn dit jaar in november 60 jaar bestaat en zeker mag rekenen op een inzending van Duitse dieren, dit met een knipoog alvast naar 2018 als de Duitse vereniging haar 60 jarig jubileum mag vieren.

Ondanks dat we met minder prijzen huiswaarts mochten keren waren alle fokkers zeer tevreden over de behaalde resultaten. Dit geeft dan ook hoge verwachtingen over de dieren en de shows die nog gaan komen voor Oude Rijn. "Heeft u altijd al eens willen weten hoe het er aan toegaat tijdens een show of overweegt u lid te worden, bezoek dan gerust eens een van onze tentoonstellingen." De eerstvolgende die georganiseerd wordt door Oude Rijn is de kleindierenshow op 16 en 17 september in schuttersgebouw Excelsior, Sportlaan 14 in Lobith.

Zonnebloemafdeling Zevenaar-West zet de bloemetjes buiten

Peter van Maurik (penningmeester) heeft net de bowlingbal in de baan gebracht en Elly Thomahsen kijkt gespannen toe hoeveel kegels zij omver zal werpen (foto: Fons Pieper)

ZEVENAAR - Voor de jaarlijkse vrijwilligersavond van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West verzamelden de vrijwilligers zich om 17.00 uur bij De Griethse Poort en sloten de avond af bij restaurant Efeze.

Door Piet van Breukelen

Peter van Maurik (penningmeester) heeft net de bowlingbal in de baan gebracht en Elly Thomahsen kijkt gespannen toe hoeveel kegels zij omver zal werpen (foto: Fons Pieper)

Voor het eerste deel konden de vrijwilligers gebruik maken van de gezamenlijke actie van supermarkt Jumbo en bowlingcentrum De Griethse Poort. Dankzij het coördineren van Susan de Vries, waren er voldoende zegelboekjes om op vier banen gratis te kunnen bowlen. Het werd een vrolijke bedoening waarbij iedereen zijn uiterste best goed te scoren, ook al stond er niets anders op het spel dan gezellig samenzijn. Na afloop vertelden de statistieken dat Piet van Breukelen de meeste punten had gescoord, gevolgd door Maas Foeken en Tine Boersma.

Sociaal contact

Om 18.45 uur werden we welkom geheten in restaurant Efeze, waar na een korte vergadering werd genoten van een heerlijke pizza, vergezeld van een drankje. Mocht er tijdens het bowlen niet veel tijd zijn geweest gezellig over van alles en nog wat te praten, dan werd dat tijdens het eten meer dan goed gemaakt. “Dat was ook precies de bedoeling”, zo liet Tine Boersma (bestuurslid activiteitencommissie) weten. “De vrijwilligers zetten zich het hele jaar in voor hun gasten en dan is het ook goed voor de onderlinge band om eens per jaar in een andere sfeer bij elkaar te komen. Je hoeft niet altijd officieel te vergaderen om ideeën op te doen voor het vrijwilligerswerk en bovendien leer je elkaar zo ook wat beter kennen.”

Schuttersfeest Onderling Genoegen in Duiven

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven viert het laatste weekend van augustus haar jaarlijkse kermis- en schuttersfeest. Het feest begint op zaterdag 26 augustus om 14.00 uur met het ophalen van het koningspaar Walter en Claudia Kersten en de eerste jeugdkoning uit de geschiedenis van Onderling Genoegen, Maarten Bodde.

Om 15.00 uur begint het jeugdkoning(in) schieten. Kinderen van leden van de schutterij in de leeftijd tussen 12 en 17 jaar schieten met een windbuks op een speciale vogel. Aansluitend is de huldiging van de nieuwe jeugdkoning(in). In de OGTent begint het avondprogramma om 19.45 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur), de muziek wordt verzorgd door coverband Slamm.

De schuttersmis op zondag begint om 10.00 uur met aansluitend de traditionele processie. Na de processie kan men elkaar die middag een gezellig kermis- en schuttersfeest wensen op de diverse terrassen aan het Remigiusplein in Duiven. De feestavond op zondag begint om 19.30 uur, de muziek wordt die avond verzorgd door Anderkovver. Op maandag- en dinsdagmorgen is de Ogtent geopend vanaf 11.30 uur, dan kan er ook al worden gedanst. De muziek op deze dagen wordt verzorgd door de band New Leaf. Het prijs- en koningsschieten begint maandag om 12.00 uur. Om 14.30 uur wordt de nieuwe koning geïnstalleerd en wordt er afscheid genomen van het huidige koningspaar Walter en Claudia Kersten. Dinsdagvond is de traditionele schuttersavond waarop om 20.15 uur alle jubilarissen van de schutterij worden gehuldigd. Om 01.00 uur eindigt het schuttersfeest. Zowel op maandag- als dinsdagavond is de Ogtent vanaf 19.30 uur geopend. Het volledige overzicht van het kermisprogramma is te vinden op www.ogduiven.nl.

De leden die de contributie betaald hebben maar geen lidmaatschapskaart hebben ontvangen, kunnen deze alsnog ophalen op vrijdag 25 augustus van 19.00 tot 20.30 uur in de zaal 'Bij de Schutters' in de Ogtent. Op deze avond is het ook mogelijk alsnog de contributie te betalen of om lid te worden van de schutterij.

Bridgeclub De Liemers pakt clubcompetitie anders aan

ZEVENAAR - BC De Liemers stapt af van een competitie met cycli van zes avonden, gevolgd door promotie en degradatie. "In plaats daarvan gebruiken we een ranking systeem. Je ranking wordt bepaald aan de hand van je laatste zes resultaten."

"Als je een avond speelt, vervangt je behaalde resultaat het resultaat dat je zeven keer geleden hebt gehaald en wordt je ranking opnieuw berekend. Als je niet speelt, behoud je je ranking, zodat je altijd op niveau wordt ingedeeld." Bij BC De Liemers wordt op drie momenten in de week gebridged (maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond). De thuishaven voor de club is De Griethse Poort in Zevenaar.

De 'dinsdagmiddag' en de 'donderdagavond' start in het nieuwe seizoen 2017-2018 (aanvang september) met het ranking systeem. De maandagavond zal –naar verwachting- in de loop van het seizoen ook overstappen op dit systeem.

Het rankingsysteem opent nadrukkelijk nieuwe mogelijkheden voor het openstellen van onze speelmomenten voor mensen die nog geen lid zijn, maar gewoon eens een avondje willen meespelen. Bij de eerste aanmelding wordt er een ranking vastgesteld op basis van een inschatting van de speelsterkte en word je gewoon in de indeling meegenomen. Je hoeft dus niet per se onderaan te beginnen. Al spelend bouw je je eigen ranking op. Geïnteresseerd en wil je meer informatie? Bel dan met Agaath of Guus Lijnkamp (0316 332660) of kijk op de website www.nbbclubsites/club/7015. Bij BC De Liemers tel je helemaal mee, ook als je niet altijd komt.

NAH-café De Liemers

ZEVENAAR - MEE Oost verzorgt dinsdag 29 augustus een bijeenkomst voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun partners. Belangstellenden zijn welkom bij het NAH-café De Liemers in Zevenaar aan de Hooge Bongert 3 (locatie Caleidoz).

Jaarlijks zijn er meer dan 100.000 mensen die worden geconfronteerd met de gevolgen van hersenletsel. Dat kan worden veroorzaakt door een ongeluk, hersenbloeding, tumor in de hersenen maar ook door een ongelukkige val en vele andere oorzaken. Om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen, organiseert MEE Oost een aantal keer per jaar een NAH-café. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Er worden ervaringen en tips uitgewisseld. Een belangrijke functie van het NAH-café is het vergroten van het sociale netwerk van de deelnemers.

Thema ‘Balans’

Tijdens het NAH-café op dinsdag 29 augustus staat balans houden na hersenletsel centraal. We bespreken met elkaar welke manieren en hulpmiddelen er zijn om balans te houden. Zowel lichamelijke als emotionele balans.

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, woonachtig in de Liemers, zijn dinsdag 29 augustus van harte welkom om 19.30 uur bij Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Ook partners / familieleden zijn welkom. Om 21.30 uur sluiten we de avond af. Toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Voor meer informatie over het NAH-café kunt u contact opnemen met Meike van Dieren van MEE Oost, te bereiken via T 0314 344224 of m.vandieren@mee-oost.nl.

Westervoort Live met 'het grootste café van de Liemers'

Het Westervoorts 'huisorkest' is een van de deelnemers van het dweilfestijn tijdens Westervoort in Beweging op zondagmiddag. Van links naar rechts: Bennie Alink, Derjan de Keijzer, Ronny Arends, Hanneke Arends, Martijn Wieleman en Helga Arends.

WESTERVOORT - Westervoort Live was vorig jaar op zaterdagavond tijdens 'Westervoort in Beweging' een geweldig feest. Dit jaar doet de organisatie er nog een schepje bovenop, met op zondagmiddag een zeepkistenrace, kinderspelen en een dweilfestijn.

De feesttent staat dit jaar in het weekend van 26 en 27 augustus op de parkeerplaats van AVW '66. Het terras wordt twee keer zo groot. Martijn Wieleman van de organisatie: "Op zondagmiddag heb je nu aan de ene kant van het terras de zeepkistenrace en aan de andere kant dweilorkesten."

Zaterdag wordt om 19.00 uur spectaculair begonnen met coverband Great Piano's. In de pauzes neemt een dj het over. Een uitgebreide lichtshow maakt de feestavond compleet. Kaartjes voor zijn in de voorverkoop (korting 5 euro) verkrijgbaar bij Cigo in De Wyborgh, Jumbo Mennings, zalencentrum Wieleman en via ticketkantoor.nl/shop/live17.

Zondag zijn er vanaf 15.00 uur kinderspelen en kinderen kunnen onder begeleiding knutselen. Enkele top-dweilorkesten zorgen voor muzikaal vermaak: de Klapband, de Alles went Band, de Borrelnootjes met aanvulling vanuit drumfanfare Liberté uit Westervoort en een speciaal voor dit festijn samengesteld Westervoorts 'huisorkest' met veel muzikanten van OBK. De toegang is gratis.

Om 16.00 uur op zondag begint ook de door het comité Oranjerie georganiseerde zeepkistenrace. Deze ongetwijfeld spectaculaire race zou op Koningsdag worden gehouden, maar moest toen vanwege het slechte weer dat werd verwacht worden afgelast. De zelfgebouwde zeepkisten denderen vanaf een 4 meter hoge stellage naar beneden.

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Vrijdag 1 september is er weer een bijeenkomst van Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Deze keer is het thema ASS en omgaan met emoties. "Je bent van harte welkom als je hierover wil praten met andere mensen met een ASS." Autismecafé De Liemers is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur en er is tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten.

Aanmelden is niet nodig. De entree is inclusief 1 kop koffie/thee 3,50 euro. Meer informatie staat op www.auti24.nl.

Omgaan met borderline

ZEVENAAR - Op maandagavond 29 september start in Zevenaar de cursus ‘Omgaan met borderline.’ In deze cursus voor partners, familie en andere naastbetrokkenen gaat het specifiek over de borderline persoonlijkheidsstoornis en hoe daar in het dagelijks leven mee om te gaan. De cursus bestaat uit 9 bijeenkomsten.

In de cursus krijgt men naast achtergrondinformatie ook handvatten voor het samenleven met iemand met deze problematiek en tips om goed voor zichzelf te zorgen. Het delen van ervaringen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleider(s). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Voor meer informatie en zich aanmelden kan men contact opnemen met het secretariaat van GGNet Preventie, telefoon 088 9331180 of via de mail preventie@ggnet.nl (www.ggnet.nl/preventie).

Zondag 27 augustus genieten van braderie in Duiven

DUIVEN - Op zondag 27 augustus zal in het centrum van Duiven van 11.00 tot 17.00 uur de najaarsbraderie in Duiven plaatsvinden.

Wat staat u te wachten? Een zeer gezellige kermis met daarbij een supergezellige braderie met een grote diversiteit aan producten, food en drinks in het centrum van Duiven (Pastoriestraat)! Ook dit keer zullen Peters Events, kermisexploitant Frits de Voer, gemeente Duiven en de winkeliers van Duiven alles in het werk stellen om hier weer een spetterend evenement van te maken.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Peters Events, Johan Peters via EventsPeters@gmail.com en 06 20767484.

Bridgen in Duiven

DUIVEN - Overweeg om na de vakantie te komen bridgen op dinsdagavond in de Ogtent.

De Duivense Bridge CLub start op 5 september haar nieuwe bridge seizoen. Iedereen is welkom om op de speelavonden in september vrijblijvend sfeer te komen proeven en mee te bridgen. "Mocht u hiertoe besluiten dan graag uiterlijk een week voor aanvang contact opnemen met de wedstrijdleider de heer Viv Heunen, 0313 631595, zodat hij u in het wedstrijdschema kan opnemen."

Leeskring Het Palet in Duiven

DUIVEN - Bij Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven komt tijdens het winterhalfjaar een groep mensen bijeen om samen een boek te bespreken.

In de maand daarvoor heeft men thuis het boek gelezen en eventueel wat aantekeningen gemaakt. De boeken worden in onderling overleg gekozen en kunnen door een prettige samenwerking, van de bibliotheek geleend worden. De sessies zijn telkens de eerste woensdagmiddag van de maand in Het Palet (tegenover de Coop) en beginnen om 14.00 uur.

Het aantal deelnemers wordt bewust beperkt gehouden. De ervaring leert dat dit het beste is voor een goed heen- en weergaand gesprek en dat iedereen dan voldoende aan bod kan komen. Het is interessant je eigen indrukken te verwoorden en te horen hoe anderen het boek hebben gelezen. Soms komen gaande de bespreking actuele, maatschappelijke problemen of levensopvattingen aan de orde. Elk seizoen komen we zes maal bij elkaar. De besprekingen worden geleid door één van de deelnemers, die zich daarvoor hebben opgegeven.
Na de pauze is de gewoonte ontstaan enkele gedichten te lezen en er kort over te praten. Dit blijkt een goede gedachte te zijn geweest, waaraan men gehecht is geraakt.

Voor het komend seizoen zijn enige plaatsen vrij gekomen. Heeft u belangstelling voor deelname of om een keer een bijeenkomst bij te wonen, dan kunt u zich opgeven bij de heer W. Maas, 0316 261986 of mailen naar waltermaas31@gmail.com.

Programma Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - In de periode van 24 - 30 augustus worden in Filmhuis Zevenaar de volgende films vertoond:

SAMI BLOOD is het enige oorspronkelijke inheemse volk dat Europa kent. Om haar dromen na te jagen en een ander leven te leiden moet de 14-jarige Elle-Marja afstand doen van haar cultuur en de banden met haar familie doorbreken. Gevangen tussen twee culturen. Do 24/8, za 26/8, 20:15u, di 29/8 10:30u en 14:30u.

UN SAC DE BILLES. De jonge joodse Joseph ontvlucht samen met zijn oudere broer Maurice het door de nazi’s bezette Parijs om de vrije zone in het zuiden van Frankrijk te bereiken. De jongens zijn op zichzelf aangewezen en weten dankzij een ongelofelijke dosis moed en vindingrijkheid te ontsnappen naar Nice. Vr 25/8, zo 27/8 20:15u en ma 28/8, wo 30/8 14:30u.

AUF EINMAL. Een tragisch ongeluk of moord? Na een feestje overlijdt een jonge vrouw in het appartement van Karsten. Wat er is gebeurd kan hij niet navertellen. Ze was benauwd en hij ging hulp halen. Toen hij terug kwam was ze dood. Was het een natuurlijke dood? Zo 27/8 14:30u en di 29/8 20:15u.

De filmklassieker HOWARD’S END. Een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen en de strenge standenmaatschappij in het Edwardiaanse tijdperk aan de vooravond van WOI. De film kreeg drie Oscars, waaronder de beste vrouwelijke hoofdrol voor Emma Thompson. Kortom een stijlvol portret van Engeland rond 1910. Vr 25/8 14:30u en ma 28/8, wo 30/8 20:15u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Ledenvergadering bij 't Land van Waoter & Wiend

REGIO - Op donderdag 14 september vanaf 20:00 uur vindt in café/zaal De Dijk de jaarlijkse ledenvergadering van 't Land van Waoter & Wiend plaats.

"Op deze avond worden de activiteiten en de financiën van het afgelopen verenigingsjaar besproken en blikken we alvast vooruit op het komende jaar. En natuurlijk horen wij graag de mening van alle Waotermennekes en -wiefkes over het reilen en zeilen van onze vereniging!"

Bridgen in Duiven

DUIVEN - Overweeg om na de vakantie te komen bridgen op dinsdagavond in de Ogtent .

De Duivense Bridge CLub start op 5 september haar nieuwe bridge seizoen. Iedereen is welkom om op de speelavonden in september vrijblijvend sfeer te komen proeven en mee te bridgen. "Mocht u hiertoe besluiten dan graag uiterlijk een week voor aanvang contact opnemen met de wedstrijdleider de heer Viv Heunen, 0313 631595, zodat hij u in het wedstrijdschema kan opnemen."

Opgelucht ademhalen dankzij Zoutkamer Elst

ELST – Op 18 augustus opent Zoutkamer Elst officieel haar deuren. Aan de Dorpsstraat 116 kunt u terecht voor zouttherapie: een natuurlijke en medicijnvrije behandelwijze voor onder andere COPD, hooikoorts en huidaandoeningen.

Klimaat van een echte zoutgrot. De gezichten achter Zoutkamer Elst zijn Eric en Eva Schrijver. Het ondernemerspaar uit Driel legt uit hoe zouttherapie werkt: "De zoutkamers zijn gebouwd van natuurlijk zout uit de Himalaya, de muren en de vloer zijn van zoutstenen. We bootsen het klimaat van een echte zoutgrot na door de temperatuur en luchtvochtigheid te regelen. Tijdens een sessie van vijftig minuten wordt er heel fijn natuurlijk zout de ruimte in geblazen. Het natuurzout komt door de minimale grootte zelfs in de onderste luchtwegen terecht."

Weerstand verhogend en ontspannend. "Zouttherapie verlicht de symptomen van luchtweg- en huidaandoeningen en het versterkt het immuunsysteem. Daarmee is het geschikt voor een diversiteit van aandoeningen". Naast de lichamelijke winst is een sessie ook nog eens rustgevend: "We hebben een sfeer van rust en ontspanning gecreëerd door relaxstoelen en een zoutbed samen met het juiste licht en muziek."

Duitse kwaliteit

Eric en Eva Schrijver zijn niet zomaar zelf aan de slag gegaan, maar hebben het gerenommeerde Duitse bedrijf KönigsSalz ingeschakeld om de zoutkamers te bouwen: "In Duitsland is zouttherapie veel bekender en dit bedrijf heeft over de hele wereld al vele zoutkamers gebouwd. Ze gebruiken alleen de beste producten en hebben een verfijnde techniek om de zoutkamers mee uit te rusten."

Wilt ook u weer opgelucht ademhalen? Vanaf 19 augustus kunt u terecht in Zoutkamer Elst. Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 - 19:00 uur en op zaterdag van 9:00 - 15:00 uur. U kunt altijd even binnenlopen. Voor meer informatie of online reserveren: www.zoutkamerelst.nl. Eric en Eva zijn ook telefonisch te bereiken op 0481 356777.

Megarestaurant Wereld Atlantis is met 600 stoelen grootste restaurant in de regio

ARNHEM - Als voorgerecht wat sushi, dan een bordje poffertjes met een bitterbal. Tussendoor een paar oesters en dan gauw naar de chocoladefontein met een plakje spekkoek toe. Niemand die in megarestaurant Wereld Atlantis gek opkijkt van dit soort combinaties.

"Kijk", zegt bedrijfsleider Wuen-tse Chang van restaurant Wereld Atlantis Opgewekt. "Je kunt, als je wilt beginnen met het toetje: appeltaart, soesjes, Italiaans ijs en hier bakt de kok je flensjes of je pannenkoek. Eerst carpaccio en dan een pizza? Dat mag ook, geen mens die je zal verbieden."

Arnhem-Zuid heeft met het pasverbouwde Wereld Atlantis het grootste restaurant van Midden-Gelderland. Het interieur design is gekozen uit London en Milaan; het Chinese is eigenlijk helemaal weg.

Suikerspinnen
Families verzamelen zich aan tafels en waaieren uit naar de diverse keukens. Pa valt op Japans, ma is meer van de wok, opa kiest voor de Amerikaanse grill en oma houdt het bij salades. De kinderen spurten naar de suikerspinnen. "Een feestje toch", lacht een moeder vertederd. Lasagne, spareribs, babi pangang en witlof met ham: het ligt er allemaal en een van de koks schiet al toe om kunstig de pizzabodem te beleggen. "Mijn werk in dit megarestaurant is geweldig", vertelde de ene kok. "Ik was al wat gewend, maar zoveel mensen tegelijkertijd met eten verwennen met zo groot buffet, is echt kicken," zeg hij, terwijl hij zorgvuldig de lamskoteletten medium grilt voor de gasten.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610. Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Modeshow Kaatje Mode en Rijnstraat, mode voor mannen!

TOLKAMER - Nieuwsgierig naar de aankomende trends van dit najaar voor dames en heren? Kom dan op donderdag 24 augustus naar de modeshow van Kaatje Mode en Rijnstraat, mode voor mannen, waar de najaarscollectie wordt gepresenteerd.

Bij Kaatje Mode ziet u onder andere de merken: Summum, Studio Anneloes, Soya Concept en Geisha. Voor een maatje meer is er Yoek, Carleoni, X-Two, Chalou en Plus Basic. Naast damesmodezaak 'Kaatje Mode', ziet u ook herenmodezaak 'Rijnstraat mode voor mannen'. Hier vindt u kleding van de merken: PME legend, Blue industrie, No Excess , State of art, Meyer broeken en overhemden van Olymp.

De kleding wordt aangevuld met schoenen zodat u in Tolkamer terecht kunt voor een totale outfit. U wordt ontvangen door een enthousiast team en zij doen hun uiterste best om u van top tot teen aan te kleden. Er wordt de tijd voor u genomen om te kijken welke stijl het beste bij u past en ondertussen kunt u genieten van een lekker kopje koffie aan de gezellige tafel.

Toegangskaarten 5 euro (verkrijgbaar bij Kaatje Mode). Locatie modeshow: Europakade Tolkamer. De koffie met iets lekkers staat voor u klaar! Zondag 27 augustus koopzondag van 12:00 – 17:00 uur.

Rijnstraat, mode voor mannen. Rijnstraat 3a in Tolkamer 0316 253079. Kaatje Mode. Hoofdstraat 59 0316 847290. Openingstijden: di t/m do van 10:00 – 18:00. vrij. van 10:00 - 20:00. zat. van 10:00 – 17:00.

Survivallen in zwembad De Hoevert

DIDAM - Sportieve mensen kunnen dan hun conditie weer op peil brengen en de waaghalzen mogen weer proberen om de overkant van de survivalbaan te halen, zonder in het water te vallen. De hindernisbaan die bijna 30 centimeter boven het water hangt is een hele uitdaging gebleken in de eerste twee weken van de zomervakantie.

De survivalbaan is tot stand gekomen in samenwerking met Scouting Didam. De survivalbaan is op dinsdag- en donderdagmiddag geopend van 14:00 tot 16:00 uur en op zondagmorgen van 9:00 tot 12:00 uur.

Turbolessen

In de week van 21 tot en met 25 augustus is er voor zwemleskinderen de mogelijkheid om turbolessen te volgen. In één week tijd iedere dag 1,5 uur zwemles. Voorheen is gebleken dat kinderen, die hadden deelgenomen aan deze turbolessen, tijdens de reguliere lessen veel sneller doorstroomden. Aan de turbolessen kunnen alle kinderen deelnemen, ook kinderen die niet eerder hebben deelgenomen aan de reguliere lessen.

Snuffelen in Beek bij Sint-Jan

BEEK - Op zondag 20 augustus van 10.00 tot 17.00 uur is er weer een gezellige kofferbakmarkt met vlooienmarkt. Op het terrein van Sint-Jan, Sint Jansgildestraat 31 in Beek (Montferland) is het dan weer een drukte van belang.

Vele handelaren met hun koopwaren zullen proberen deze aan de man te brengen. Nostalgisch, antiek en modern, van alles komt u hier tegen. Moe geworden? Rust dan uit in de gezellige koffiehoek. Parkeren is gratis en de entree is 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis naar binnen.

Wilt u zelf eens wat verkopen, dan kan dit natuurlijk ook. Vanaf 10,00 euro voor een grondplaats van 5 meter kan men al mee doen. Opgeven voor deze markt kan tot zaterdagmiddag 13.00 uur. Bel dan 06-31769290. De volgende markt is op 17 september in de Markthal in Didam.

Wsport in Westervoort: speel/ sportplezier voor kinderen

Foto: Hans Arends

WESTERVOORT - Wsport is een initiatief van Wevoc (volleybal), De Pigeons (basketbal), TVW’74 (tennis), Wesstar (korfbal), Westa (tafeltennis), en Sports Planet, met ondersteuning van de Creon/Stichting Kulturhus Westervoort.

Voor kinderen die op zoek zijn naar een sport, maar nog niet weten welke sport het beste bij haar of hem past. Dan kan hij of zij dit bij Wsport. Ook kinderen die al lid zijn van een sportvereniging die een extra sportmoment willen kunnen meedoen.

Foto: Hans Arends

Bij Wsport staan sportplezier en de motorische ontwikkeling van de kinderen centraal. Lopen, klimmen, klauteren, balanceren, gooien, vangen, mikken, al deze sport- en beweegvormen komen aan bod. En natuurlijk maken de kinderen spelenderwijs kennis met verschillenden sporten. Van mei tot en met juni is een succesvolle pilot met de jongste Wevoc jeugd gedraaid, bestemd voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Kinderen die lid zijn van de deelnemende sportverenigingen kunnen via hun sportvereniging aangemeld worden. Kinderen die geen lid zijn van een van de deelnemende sportvereniging kunnen contact opnemen met Andries Janssen.

De bijeenkomsten zijn iedere woensdagmiddag van 16.00 – 17.15 uur vanaf 6 september bij Sports Planet-De Pals-. Indien er voldoende belangstelling is, starten er ook Wsport-sessies op vrijdag van 16.00 – 17.15 uur bij Sports Planet. De deelnemende sportverenigingen organiseren periodiek een clinic om kennis te laten maken met de betreffende sport.

Wsport demo: tijdens de braderie/ zomerfair op parkeerplaats Wieleman. Informatie verkrijgbaar bij Andries Janssen (06 38320405).

Wiami zingt in Meulenvelden

DIDAM - De vrienden van Bruisend Meulenvelden organiseren op donderdag 24 augustus een muzikale avond met medewerking van Smartlappenkoor Wiami uit Wehl.

Het koor telt 17 gezellig, zingende dames en staat onder leiding van dirigent Theo Thus. Het koor wordt muzikaal ondersteund door Wim Kloppenburg op de monica en Harrie van Londen op het keyboard. Samen staan ze garant voor een heerlijk avondje uit. U kunt genieten van bekende luister-, gelegenheids-, gezelligheids- en meezingliedjes.

Het belooft een gezellige avond te worden die u niet mag missen. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam is open vanaf 19.00 uur; de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt exclusief consumpties drie euro. Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt 088 0441400 of e-mail info@meulenvelden.nl.

Programma Filmhuis Zevenaar

DEMAIN TOUS COMMENCE op herhaling. De vroegere flierefluiter Samuel (Omar Sy) heeft zich ontpopt tot een liefdevolle vader voor zijn dochtertje. Zijn vriendin is er al een tijd vandoor. Plotseling duikt moeder Kirsten weer op en wil haar dochter terug. Vr 18/8 en zo 20/8 20:15u.

LION wegens succes herhaald. De 5 jarige Indiase Saroo verdwaalt en komt in Calcutta terecht waar hij op straat leeft. Uiteindelijk wordt hij geadopteerd door een Australisch echtpaar. Op zijn 30ste gaat Saroo terug naar India om zijn familie te zoeken m.b.v. zijn herinneringen en Google Earth. Verfilming van bestseller A long way home. Di 22/8 20:15u en wo 23/8 14:30u.

DE KINDEREN VAN JUF KIET de documentaire. Juf Kiet wordt gevolgd met haar klas. Hartverwarmende, aangrijpende docu. Juf Kiet is liefdevol, geduldig en rechtvaardig. Ze leert de kinderen Nederlands lezen en schrijven, hoe je met elkaar omgaat en problemen oplost. Ma 21/8 14:30u en di 22/8 10:30u.

AUF EINMAL. Een tragisch ongeluk of moord? Na een feestje overlijdt een jonge vrouw in het appartement van Karsten. Wat er is gebeurd kan hij niet navertellen. Ze was benauwd en hij ging hulp halen. Toen hij terug kwam was ze dood. Was het een natuurlijke dood? Di 22/8 14:30u en wo 23/8 20:15u.

Deze vakantie nog de KidsFilms, THE BOSS BABY over een baby die de baas is. Vr 18/8 14:30u. En RAAFJE MET DE RODE SOK die een ramp veroorzaakt door de wintervoorraad in het water te laten vallen. Do 17/8 en zo 20/8 14:30u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Filmhuis Didam opent met Dubbelspel

DIDAM - Op vrijdag 25 augustus verzorgt Filmhuis Didam samen met Burgers van Diem de feestelijke opening van het filmseizoen met de film Dubbelspel. Er zijn hapjes en drankjes en DJ Tico en Mous zorgt voor muziek in Caraïbische sfeer.

Vrijdag 25 en maandag 28 augustus: Dubbelspel. De in Nederland succesvolle dokter Ostrik Fiel keert na 40 jaar terug naar Curaçao. Hier wordt hij overspoeld door herinneringen aan de tijd dat hij nog maar elf jaar was. Voor Ostrik’s moeder, Nora, was een goede opleiding belangrijk, maar zijn vader, Bubu spendeerde elke cent aan prostituees. Het zondagse spelletje Domino van Bubu met zijn vrienden legde vaak verborgen spanningen bloot. Tradities, vriendschappen, ambities, verraad en geheimen – alles viel samen. Ostrik ontdekte op pijnlijke wijze hoe gaaf, mysterieus en betekenisvol het leven kan zijn. Gebaseerd op de bekroonde debuutroman van Frank Martinus Arion.

Vrijdag 1 en maandag 4 september: The Circle. Mae Holland is dolgelukkig als ze wordt aangenomen bij The Circle, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Haar deelname aan een experiment heeft effect op de levens en toekomst van haar vrienden, familie en uiteindelijk op de mensheid. Verfilming van het gelijknamige hit-boek van Dave Eggers.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro. De zaal en kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

OBW organiseert het OBW-toernooi

ZEVENAAR - Meteen na de allereerste trainingen staat in het weekend van 17 tot en met 20 augustus op sportpark Hengelder het OBW-toernooi op het programma. Met deelnemende verenigingen uit Pannerden, Doesburg en Zevenaar gaat dit een mooi en vast ook heel gezellig Liemers onderonsje worden.

Op donderdagavond 17 augustus opent OBW om 20.00 uur het toernooi met de wedstrijd tegen RKPSC. De mannen uit Pannerden wisten zich op het nippertje knap te handhaven in de vierde klasse, wat een zucht van verlichting teweeg bracht bij scheidend trainer Herman Ubbink (die tevens lid is van de Technische Commissie Jeugd bij OBW). Benieuwd of de visie van nieuwbakker hoofdtrainer Jan van der Wouw (oud-trainer van OBW) al zichtbaar gaat zijn.

Op vrijdagavond 18 augustus wordt eveneens vanaf 20.00 uur de wedstrijd SDZZ tegen Sportclub Doesburg gespeeld. Onze stadgenoten wisten uiteindelijk heel soeverein de promotie naar de 4e klasse te bewerkstelligen. Aankomend seizoen staat de ervaren Rini Kromdijk (jazeker, ook een voormalig OBW hoofdtrainer) voor de groep. Sc Doesburg greep na een loodzwaar seizoen nét naast promotie naar de 4e klasse. Hoofdtrainer Rodney Hartgers (oud-speler van OBW) zal ook aankomende seizoen weer voor de prijzen willen en gaan spelen.

Op zondag 20 augustus spelen de verliezers van deze beide wedstrijden om 12.00 uur de wedstrijd om de 3e en 4e plaats. Om 14.30 uur spelen de winnaars dan de finalewedstrijd van het OBW toernooi.

Samengevat leuke affiches om eens een eerste indruk te krijgen van de eerste elftallen van de deelnemende teams RKPSC, Sc Doesburg, SDZZ en OBW.

Wandelen voor nieuwbouw Angerlo Vooruit

ANGERLO - Seizoen 2017/2018 begint goed voor Angerlo Vooruit. Op 27 augustus heeft om 13.00 uur de Aftrap plaats op sportpark Mariëndaal. Nieuw dit jaar is een extra activiteit in de ochtend.

Vanwege de nieuwbouwplannen van Angerlo Vooruit wordt een mooie wandeltocht gehouden. De tocht is voor jong en oud, gezinnen, beginnende en gevorderde wandelaars. Wie meeloopt, sponsort Angerlo Vooruit. Wandelaars kunnen kiezen tussen afstanden van 7 kilometer, 15 kilometer en 25 kilometer lang.

"We starten met een kop koffie of thee en iets lekkers. Onderweg krijgt u een lekkere versnapering en de 15 km - en 25 km lopers kunnen zich lekker laten masseren na afloop in een van de kleedkamers. Het inschrijfbedrag is inclusief deze extra's. Voor de kinderen is er nog een ijsje bij de finish."

Start en finish zijn bij sportpark Mariëndaal, clubgebouw van Angerlo Vooruit, Mariëndaalseweg 15a in Angerlo.

Start 7 km tussen 10.00 en 10.30 uur

Start 15 km tussen 8.00 en 10.00 uur

Start 25 km tussen 8.00 en 10.00 uur

Kosten: 07 km: volwassenen 10 euro, kinderen tot 12 jaar 5 euro; 15 km: 15 euro; 25 km: 20 euro.

Bij voorinschrijving bent u verzekerd van een leuke goodiebag. Daarna zolang de voorraad strekt. Inschrijven kan via het volgende e-mailadres: nieuwbouwwandeling@angerlovooruit.nl. Betalen kan op rekeningnummer: NL 11RABO0160359384 onder vermelding van Nieuwbouwwandeling en uw naam.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de organisatie: Marianne Derksen, 06 24618227 en Hanneke Nederhoff, 06 46340985.

Het nieuwe seizoen van Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Na de vakantie periode begint passage aan het seizoen 2017-2018. Het jaarprogramma is klaar en het bestuur is blij dat zij weer mooie, leerzame, maar vooral gevarieerde avonden kan aanbieden.

Een kleine greep hieruit:
* Hr. Rooijakker was jarenlang korpschef op de Ned. Antillen. Over bewoners, hun leven en cultuur weet hij veel te vertellen.
* Mevrouw Van Helvoirt is werkzaam bij het Waterschap. Haar lezing luidt: "Werken met water problematiek".
* De adventavond zal worden verzorgd door dichter /schrijfster Joke Verweerd uit Nieuw Vennep.
* Boekentaal Mondiaal: 26 september in Nijkerk. Passage (landelijk) organiseert een kunst-, cultuur- en literatuurdag. Tijdens het ochtendprogramma zal auteur Marie de Meister te gast zijn. Na de lunch treedt verhalenvertelster Elza Vis op, muzikaal bijgestaan door Angela Strubbe. Niet alleen vrouwen van passage zijn uitgenodigd, iedereen is welkom.

De start van de maandelijkse Passageavonden is op woensdag 13 september om 19.30 uur in Ons huis, Dr. Honigstraat 3, Zevenaar. Deze avond vertelt de heer Van de Meulen uit Dinxperlo over het leven en ervaringen van de middenstand in de dorpsgemeenschap van vroegere jaren.
"Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over Passage en bovengenoemde activiteiten, belt u dan naar een van de bestuursleden: 524620 of 525643."

Demonstratie Mediumschap: Hemel op Aerdt

AERDT - Op 1 september is Myrthe te gast in het kerkje in Aerdt. Wil je zelf ervaren wat de kracht van mediumschap is? Of ben je benieuwd of er leven is na de dood? Voel je dan welkom op deze bijzondere avond.

Tijdens de demonstratie mediumschap brengt medium Myrthe Bruinzeel overleden dierbaren van enkele bezoekers aan deze avond voor even dichtbij. Zo voelen we dat de verbinding van liefde altijd blijft bestaan. Onze dierbaren willen ons heel graag laten weten dat ze nog altijd betrokken zijn bij ons leven.


Gaab van Hall zal deze avond enkele van haar gedichten voordragen in het kerkje aan de Kerkweg 26, Aerdt van 20.00- 22.00 uur (deur open om half acht). De entree bedraagt 15,- euro. Opgave via: bygaab@ziggo.nl.

Onvervalste Tex-Mex door Dwayne Verheyden & the Texmexexplosion

ZEVENAAR - Op zaterdag 9 september komen de liefhebbers van Tex-Mex muziek zeker aan hun trekken als de Nederlandse band Dwayne Verheyden & the Texmexexplosion het podium van Muziekcafé De Lantaern betreedt. De afwisseling van diverse muziekstijlen onder de noemer Tex-Mex gebracht door de beste band in dit genre zal deze avond onvergetelijk maken. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 15,00 euro.

Tex-Mex is een muziekstijl uit de grensstreek tussen Texas en het buurland Mexico, ontstaan uit een mengeling van Mexicaanse stijlen als bolero en ranchero met Europese dansstijlen als polka en wals. Deze muziek ging conjunto heten. De teksten handelen over het leven in Texas en Noord-Mexico. Nog weer later werden rock-‘n-roll, blues en countrymuziek aan de conjunto toegevoegd en zo ontstond er langzamerhand de muziek met de nieuwe naam Tex-Mex.

Dwayne Verheyden & the Texmexexplosion hebben hun sporen in de Tex-Mex muziek ruimschoots verdiend. Al in 2007 won Dwayne op 16-jarige leeftijd de Sjeng Award. Twee jaar later startte hij de band Dwayne Verheyden & the Texmexexplosion. In 2010 namen zij hun eerste cd op in San Antonio in Texas met medewerking van Tex-Mex koning Flaco Jiminez en Max Baca. Nationaal en internationaal (Zwitserland, Amerika, Duitsland, België en Zweden) timmert de band met groot succes flink aan de weg. Hun repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Tex-Mex, Conjunto en Country met hier en daar een vleugje blues en rock. Kortom: een afwisselende heerlijke muzikale beleving.

Vrijwilligers gevraagd voor 3 Oever Festival

REGIO - Tijdens het derde weekend van september wordt De Gelderse Poort omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten& drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland. Heel veel mensen doen mee om hier een onvergetelijk weekend van te maken: artiesten, kunstenaars, horeca-ondernemers en vrijwilligers.

"Vrijwilligers zijn heel hard nodig om zo veel mogelijk uit te kunnen voeren van wat we bedenken. Zowel in de komende weken, in de voorbereiding van het festival, als tijdens het festival zelf. Voor de komende weken zoeken we mensen die willen helpen met het bouwen van onze 3OeverFestivalRedoutes, informatiehuisjes die op verschillende oevers komen te staan. 'Nabellers' zijn nu heel hard nodig, om bijvoorbeeld alle B&B's in de regio te benaderen. Ook hebben we 'folderverspreiders' nodig, onder meer naar alle campings in de regio.

Voor tijdens het festival weekend zelf zoeken we 'artiestenbegeleiders' bij de diverse podia, informatieverstrekkers voor onze bezoekers, fotografen, manusjes van alles én ook routebegeleiders. Vorig jaar was er bijvoorbeeld de vraag om fietsroutes tussen de podia te begeleiden. Een goed plan, ook uitvoerbaar. Er zijn nu nieuwe festivalfietsroutes uitgezet, en met vrijwilligers op de zaterdag en zondag kunnen die ook begeleid worden.

Zoals je ziet: veel is mogelijk, nog meer is nodig (en daarbij is het ook heel leuk). Wil je meer informatie, stuur een mail naar vrijwilligers@3oeverfestival.nl of bel met Servaas Beunk, 06 46151597. Weet je het al en doe je mee? Surf dan naar www.3oeverfestival.nl/word-vrijwilliger en vul het formulier in."

Lekker een dagje beeldhouwen

ZEVENAAR - "Heeft u dat altijd al eens willen proberen?, wilt u ontdekken of u creatief bent, of wilt u altijd al een eigen beeld maken dat kan in de vakantie! Zondag 20 augustus van 10:00-16:30uur kunt u weer een workshop beeldhouwen volgen in de kunsthal Zevenaar."

Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Madeleine Corbey werkt u deze dag aan een eigen beeld, afgewisseld met koffie/thee tekst en uitleg en een heerlijke lunch. U zult verbaasd zijn wat je in een dag met goede begeleiding kan bereiken. Kosten bedragen 80 euro, inclusief steen 5kg, uitgebreide lunch koffie / thee en gebruik gereedschap."

Madeleine Corbey (06-23937822) geeft meer informatie (www.atelier-allegro.nl). Kunsthal Zevenaar ligt aan de Fahrenheitstraat 3, Zevenaar.

Gezond & Fit Informatiebijeenkomst

ZEVENAAR - Op 2 september staat er een informatiebijeenkomst gepland voor kinderen (van 4 tot 18 jaar) en hun ouders die overwegen om deel te nemen aan de interventie die start bij aanvang van het nieuwe schooljaar op de locatie Romei 18 in Zevenaar.

Het team, bestaande uit Ilse Geurds (kinderfysiotherapeut), Chantal Berens (orthopedagoog), Anouk Hartman (diëtist) en Maarten Hoogeveen (fysiotherapeut) werkt met veel enthousiasme aan het verbeteren van de vitaliteit van het kind en het gezin. Wij laten kinderen weer met plezier bewegen, wat een gezondere leefstijl, meer zelfvertrouwen, gezonder gewicht en vooral meer beweeg –en leefplezier met zich meebrengt. Met name de aanvullende begeleiding op het gebied van het zelfvertrouwen en gedragsverandering maakt het project uniek en de kans van slagen groter!

Internationale Dans Westervoort zoekt nieuwe leden

WESTERVOORT - Internationale Dans Westervoort zoekt nieuwe leden. Een vaste partner is niet nodig. Internationaal dansen is plezier voor meer.

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich aanmelden. Wordt u vrolijk van muziek, wilt u in beweging blijven en staat u bovendien open voor andere culturen? Dan is dit een leuke combinatie. De danslessen vinden elke dinsdagavond (met uitzondering van de schoolvakanties) plaats in de Montessorischool Westervoort aan de Paepestraat 23 (hoofdingang via Van deHoevensstraat). Tijd: 20.00 - 22.00 uur. Dansleiding: Anke Meijer

De lessen starten op 5 september. Kom vrijblijvend kennismaken. De eerste vier lessen zijn gratis! Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Ali Rondon, 026 3114430 / e-mail: ali.rondon@hetnet.nl.