GN Lingewaard

20 juni 2018

GN Lingewaard 20 juni 2018


Back to the Music bij Buitenpoort: 'Huissen got Talent'

HUISSEN - Op zondag 1 juli is het weer zover; Back to the Music. Ieder jaar wordt dit live muziekspektakel in Huissen weer gehouden op de eerste zondag van juli. Op het podium bij De Buitenpoort liefst drie bands. New Sensation, Flashback en Milo. Al vanaf 13.00 uur zijn de muziekliefhebbers welkom op het overdekte, grote terras!

Om met de laatste formatie te beginnen, Milo. Die is vernoemd naar de uit Huissen afkomstige Milo Groenhuijsen (foto). Singer-songwriter en voorman van de band die landelijk aan de weg timmert. Onlangs brachten ze nog een album uit; No Man's Land. Vol met stevige, melodieuze en persoonlijke popnummers. MILO trapt Back to the Music af, dus wees er op tijd bij (13.00 uur!) voor deze speciale aflevering van 'Huissen got Talent'.

De ietwat oudere Huissense talenten van Flashback sluiten af bij De Buitenpoort. Lekker swingen en meezingen op lekkerste rock- en pophits van onder meer Beatles, Stones, Eagles, Chuck Berry en Status Quo en ook recente pareltjes, waarvan sommige zelfs Nederlandstalig.

Tussendoor doet het Bemmelse New Sensation met een 'wild card' mee aan 'Huissen got Talent'. Deze zeskoppige band zweept het publiek op en verovert harten met fijne covers van onder andere Golden Earring, Kings of Leon, James Bay, Go Back to the Zoo, Lenny Kravitz, The Cult en U2.

Dus genoeg te beleven en te genieten bij Back to the Music bij De Buitenpoort! En de entree is nog eens gratis ook.

Viswedstrijd 65plus seniorenvissen Lingewaard

LINGEWAARD - Op zaterdag 7 juli wordt weer gestreden om de koning en koningin, grootste en kleinste vis. Schroom niet en geeft u snel op om aan deze middag mee te doen.

Aanmelden kan nog steeds voor 3 juli bij Jan Derksen, Kennedystraat, 06/12630215 of bij Wim Kersten, Langestraat 47/a 026 3255453 of 06/81857516. "Ook al heeft u geen hengel geen probleem; er zij hengels en er zijn mensen die uw graag wil helpen die middag." De kosten zijn vier euro.

Samen zwemmen tegen kanker

LINGEWAARD - Wij zijn Miranda en Antura. Kanker is nog steeds één van de meest vervelende ziektes die je in je lichaam kunt hebben. Ons doel is om er tegen te vechten, ons niet als een anker zomaar naar de bodem te laten zinken.

"Wij gaan samen zwemmen en staan dus samen op om een bijdrage te leveren aan het verslaan van deze ziekte. Zo zwemmen wij zij aan zij opdat wij én anderen kunnen overleven. Wij gaan zwemmen op 09-09-'18 in Nijmegen in De Spiegelwaal.

Wij hopen dat jij/jullie ons willen sponsoren. Om dit tot een goede actie te brengen. Het zou super zijn om dit ook door te sturen naar jou/ jullie familie,vrienden en kennissen. Wij zijn jou/jullie nu al dankbaar. Hoe kan je ons sponsoren? Ga naar deze link. Nymegen .swimtofightcancer.nl. Dan naar Swim To Fight Cancer; Skrol dan door naar beneden naar Nijmegen; Skrol naar teams dan zijn wij, The Swimming Dinnetjes. Alvast bedankt." Miranda en Antura

Kunstuitleen 'Gendt Verbeeld' pakt uit met Kersenfeest

GENDT - Tijdens het Kersenfeest in Gendt is in het sociaal cultureel centrum De Leemhof weer een een grote overzichtstentoonstelling van de Kunstuitleen.

Op zaterdag 23 juni van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag 24 juni van 12.00 tot 18.00 uur is de Kunstuitleen open. Vrijwilligers kunnen de bezoeker uitleggen hoe de uitleen werkt. Mocht men een schilderij mooi vinden, dan kan het direct geleend worden. Wanneer het bij nader inzien toch niet in uw kamer past, dan kan het in de week erna op vrijdag nog geruild worden voor een ander werk.

In januari is de collectie weer vernieuwd. Men kan een schilderij huren voor 13.50 euro per drie maanden. Dat is ruim een euro per week. Ook bedrijven kunnen schilderijen lenen voor een periode van zes maanden tegen lage prijzen.

Voor de kinderen is er tijdens de openingsuren met het Kersenfeest gelegenheid om op doek te schilderen. De Kunstuitleen in het SKC De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt.

Sponsor bedankt

SCB JO17-1 (foto: Robbert Wijnants) Foto: Robbert Wijnants

BEMMEL - Sportclub Bemmel JO17-1 heeft een topseizoen beleefd. Met een derde plek in de hoofdklasse en de winst in de strijd om de tweede periodetitel, zijn de doelstellingen voor het seizoen 2017/2018 succesvol bereikt. In de nacompetitie strandde de Bemmelse ploeg ongelukkig in de eerste ronde, na een ware promotiethriller tegen Venray JO17-1 (4-3 na penalty’s, 1-1 na reguliere speeltijd en verlenging). Dit doet echter niks af van het sterke seizoen. Behaald met een hecht collectief!

Het jonge Bemmelse elftal beleefde daarnaast ook een geweldig teamweekend en meerdaags internationaal toernooi in de Belgische badplaats Oostende, waar ook veel ouders en supporters aanwezig waren. Sportclub Bemmel JO17-1 kreeg gedurende dit sterkbezet toernooi geen enkele tegentreffer, maar moest uiteindelijk in de kwartfinale na penalty’s buigen voor de Zweedse profclub Brøndby IF U17. Sportclub Bemmel JO17-1 eindigde op een noemenswaardige vijfde plek (van de 22). Tijdens dit toffe weekend werd er onder meer gebowld, gegeten, over het strand gelopen, gerelaxt en vooral veel gelachen.

Via deze weg willen wij als zijnde Sportclub Bemmel JO17-1 laten weten dat onze dankbaarheid richting de sponsors groot is. Deze sponsors hebben ons team gesteund in meerdere opzichten: van strakke kledingpakketten tot aan lunches en het realiseren van het teamweekend in Oostende. Osteopathie Lingewaard, Autobedrijf Wientjes, Holland Management & Advies, Coöp Bemmel, Schaars Verzekeringen,RM Accountancy & Advi en Klussenier Gerrit-Jan Meijer; bedankt voor jullie aandeel in ons topseizoen!

Oude trekkers en stationaire motoren op de braderie tijdens Kersenfeest in Gendt

GENDT - Ook dit jaar zijn er weer trekkers, stationaire motoren en werktuigen te zien op de de braderie in Gendt. De organisatie is weer in volle gang. Voetbalclub De Bataven, die dit jaar het Kersenfeest organiseert, is met jong en oud druk bezig om er een groots feest van te maken.

"Ook proberen wij de Gendtse Trekker en Motoren Hobbyisten weer zoveel mogelijk historisch materiaal op de braderie te krijgen, zodat we de vele bezoekers kunnen laten zien wat er vroeger is geweest. We weten dat het allemaal wat minder wordt. Wat bovenaan er afgaat. komt onderaan er niet of nauwelijks meer bij. Ik probeer er mee te zeggen dat oudere hobbyisten die ons ontvallen zijn, moeilijk opgevolgd worden door een jongere hobbyist. Ook andere verenigingen kampen met dit euvel. Gelukkig zijn er dan dit soort braderieën en evenementen die de jongeren even wakker schudden om toch lid te worden van een club of vereniging. Zo wordt het stokje van een oudere lid of deelnemer toch doorgegeven aan een jongere lid en blijft de bal rollen.

Hoe de bal gaat rollen bij de Bataven tijdens het Kersenfeest weet ik niet. Kom het zelf zien in Gendt en geniet van de vele onderdelen, shows en demonstraties die De Bataven u te bieden heeft. Geniet ook van onze oude spullen, de braderie met de vele deelnemers keurig georganiseerd door De Bataven en de Gendtse winkeliers, waar de kersen in alle soorten volop te krijgen zijn. Want daar gaat het om, de kers! Als je mee wil doen met een oude trekker, motor of werktuig, bel even 06 53549737. Wij staan zondag 24 juni bij de rotonde richting Dijkstraat", aldus Ben Hubers.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 23 juni

19.00 uur: H. Martinus Gendt, Kersenfeest-viering, C. Driessen

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, F. Bomers,GK De Levensbron

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart

Zondag 24 juni

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, A. Hulleman, Exotherm

10.00 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, Umdracht, G. Peters, GK De Levensbron

09.30 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy

09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, woord- en communieviering, M. Sanders, Chaveriem

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Inloopmiddag en –avond Gendtse Waard

GENDT - K3Delta en Rodruza houden op dinsdag 26 juni een inloopmiddag- en avond over het natuurontwikkelingsplan voor het westelijk deel van de Gendtse Waard. Belangstellenden zijn van harte welkom om tussen 15.00 en 20.00 uur op een voor hen geschikt moment binnen te komen lopen in steenfabriek De Zandberg, Polder 8 in Gendt. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.

De Gendtse Waard heeft een oppervlakte van ruim 360 hectare. Gezien deze grote omvang en de aanwezige natuurwaarden, heeft de uiterwaard potentie en ruimte voor verdere natuurontwikkeling en waterberging in het westelijk deel van de polder. Samen met Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg als eigenaren van de gronden is er een plan gemaakt voor een integrale herinrichting van het westelijk deel van de Gendtse Waard, aansluitend op het recent gerealiseerde plan 'Groeten uit de Gendtse Waard'. De wens is om meer ruimte te bieden aan de dynamische riviernatuur en de toegankelijkheid van de uiterwaard te verbeteren. De tijdelijke winning van klei en zand uit het gebied is de drager van deze gebiedsontwikkeling.

Tijdens de vorige inloopbijeenkomst in oktober 2017 is gevraagd om mee te denken. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd onderzoeken uitgevoerd. Op basis van alle verkregen input en de uitkomsten van de onderzoeken is het inrichtingsplan op een aantal punten bijgesteld. K3Delta en Rodruza informeren u op 26 juni graag over het gewijzigde inrichtingsplan.


Zijn er op voorhand al vragen? Dan kunt u contact opnemen met Luuk Donderwinkel van K3 via 024 348 88 33 of via l.donderwinkel@k3.nl.

Excursie naar Oosterbeek - Kruisweg van Jan Toorop

HUISEN -In de protestantse kerk in Huissen is er eens in de twee maanden een ontmoetingsmiddag. Op maandag 25 juni blijven we niet in de kerk, maar gaan naar de Sint- Bernulphuskerk in Oosterbeek. Hier hangen de originele schilderijen van de kruiswegstaties van Jan Toorop.

We bezoeken deze kerk en laten ons verrassen door de prachtige schilderijen. En wie weet… gaat het kerkterras in Oosterbeek ook nog even open! We vertrekken om 14.30 uur vanaf de kerk in Huissen (vanaf 14.00 uur open) en zijn rond 17.00 uur weer terug. Om het vervoer goed af te stemmen, vragen we u deze keer met nadruk om u op te geven als u deel wilt nemen. We horen ook graag of u deze middag zelf met de auto komt en/of misschien anderen mee kunt nemen. Voor opgave en info: ds. Matthijs Glastra, 06 21294143 of via predikant@pknhuissen.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 24 juni (1e zondag van de zomer). Voorganger ds. Matthijs Glastra. Kerk Open: iedere vrijdagmiddag bent u van harte welkom om zo maar even binnen te lopen. Voor een moment van stilte of een praatje. Koffie en thee staan klaar.

Tim en Pieter zoeken een mentor

REGIO - Tim zit niet zo goed in zijn vel. Opletten in de les lukt niet zo goed. Vooral bij rekenen vindt Tim dit lastig. Tim krijgt regelmatig wat extra werk van de meester mee naar huis om daar samen met papa of mama de rekenstof nog eens extra door te nemen, maar papa en mama zijn druk met hun eigen problemen.

De vader en moeder van Tim maken veel ruzie en gaan scheiden. Op school weet de meester wel wat er aan de hand is. Hij vraagt tussendoor hoe het met Tim gaat, maar het ontbreekt hem aan genoeg tijd. Het zou voor Tim fijn zijn als er iemand is, bij wie hij zijn verhaal kwijt kan en hem kan helpen met rekenen.

Pieter zit in de brugklas en dit gaan moeizaam. Dit komt doordat hij ADHD heeft en zich moeilijk kan concentreren. Alles is nieuw en mooie cijfers scoren gaat nog niet vanzelf. Een proefwerk goed plannen, Engelse woordjes leren, vrienden maken in de klas is lastig voor hem en hij zou graag een maatje willen die daarbij kan helpen.

Zo iemand is een mentor van School’s Cool. Een mentor die kwetsbare kinderen wekelijks ondersteunt op het sociaal- emotionele en cognitieve vlak. De afgelopen tijd zijn er veel kinderen als Tim en Pieter aangemeld bij School’s Cool Lingewaard. We gunnen al deze kinderen een betrokken mentor.

Lijkt het u wat om een kwetsbaar kind als Tim of Pieter te ondersteunen als mentor van School’s Cool Lingewaard? We nodigen u graag uit voor een gesprek. U kunt telefonisch contact opnemen: 06 39213585. Of mail: info@schoolscoollingewaard.nl. (Deze casus is verzonnen, maar geeft wel een reëel beeld van de kwetsbaarheid van kinderen en hun gezinnen).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 26 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Donderdag 28 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 28 juni - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409 !)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘’ParticipatiePunten”.

Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Speciale activiteit voor mensen met geheugenproblemen

HUISSEN - Op maandag 6 augustus start in het Dominicanenklooster in Huissen een activiteit voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen. Een groep van maximaal acht mensen komt wekelijks een middag bij elkaar om allerhande activiteiten te doen.

Dit kan variëren van een klusje, het doen van een spelletje, samen iets bakken tot een het maken van een wandeling. De middag begint altijd met gezamenlijk een kopje koffie/ thee. Wat mensen nog wel kunnen en wat ze leuk vinden om te doen staat centraal tijdens deze middagen. Het erbij horen, je nuttig voelen en samen praktisch bezig zijn, zijn alle van positieve invloed op het gevoels- en emotieleven van mensen met geheugenproblemen.
Voor mantelzorgers geeft deze activiteit de mogelijkheid om een middagje voor zichzelf te hebben. De middag wordt georganiseerd door SWL in samenwerking met het Dominicanenklooster. Vrijwilligers begeleiden deze middag.

"Zorgt u voor iemand met (beginnende) dementie en heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met contact opnemen met SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, 088- 2552555 of via e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl."

Geef je nu op voor Parklopen Bemmel, Doornik!

BEMMEL - Zondag 1 juli is het weer zover! Parklopen in Bemmel. Voor de gezellige wandelaar of de fanatieke hardloper, alleen of met het gezin, iedereen is welkom! Wil jij zondagochtend de beentjes strekken? Loop dan mee met de gezellige parkloop.

De afstand is 3 kilometer. Voor de allerkleinste is er een loop van één kilometer, waarbij mama, papa, opa of oma natuurlijk ook welkom zijn om mee te lopen. De verzamelplek is bij restaurant Zijdewind in Bemmel. De deelnemers worden om 9:15 uur verwacht. Om 9:30 uur starten de lopers. Of je nu komt om een lekker een stuk te wandelen of je persoonlijk record te verbeteren maakt niet uit, voor iedereen is er een plekje op het pad.

Inschrijven kan op: www.parklopen.nl/parkdoornik. Het leuke aan de inschrijving op de website is dat je je persoonlijke record kan bijhouden. Dus als je vaker wil gaan lopen of al een keertje hebt meegedaan een mooie uitdaging om jezelf te verbeteren. Dat kan natuurlijk ook met wandelen.

Deelname is gratis! Voor vragen over de loop ga naar de website of stuur een mail naar parkdoornik@parklopen.nl.

Traditionele DAP-wedstrijd Pannerden

Klaus Jansen van HSV De Rietvoorn (foto: Frans Willemsen) Foto: Frans Willemsen

PANNERDEN - DAB viswedstrijd zonder HSV Flipper Angeren. Door interne omstandigheden heeft de vereniging Flipper Angeren niet deel kunnen nemen. Men hoopt dat dit kronkeltje eenmalig is.

Vijftienvisfanaten waarvan negen Lotus Vulgaris Doornenburg en zes van de organiserende vereniging HSV De Rietvoorn Pannerden deelnamen. De vangsten waren toch verschillend. Op de bovenstroom totaal 16 kg en 920 gram. De onderstroom zeer zeker de helft minder 7 kg. 900 gram. De categorie Strekvissers allen van de Rietvoorn brachten het gezamenlijk tot 12 kg en 850 gram. In totaal werden 37 kg en 770 gram gevangen, wat voor dergelijke zomers dag tot goed genoemd kan worden.

Uitslag onder:

1 Mart Verhoeven 2800,gram Lotus Vulgaris
2 Gert Peters 2100,gram Lotus Vulgaris

3 Theo Willemsen 15,00 gram Lotus Vulgaris
4 Jan van Beek 15,00 gram na dobbelen.


Uitslag boven:
1 Roy van Moerkerk 7900 gram Lotus Vulgaris
2 Ger Rensen 4500 gram Lotus Vulgaris
3 Henk Mazen 2800 gram Lotus Vulgaris
4 Wil Gouma 1600 gram Rietvoorn
5 Jan Cornelissen 0.120 gram Lotus Vulgaris.
Uitslag Strek:
Rolf Visser 6000 gram Rietvoorn
Willie Groenen 4100 gram Rietvoorn
Klaus Jansen 4000 gram Rietvoorn
Harry Reulink 0750 gram Rietvoorn

Goud en zilver voor G-hockeyers MHC Bemmel

MHC Bemmel G-hockey (foto: Matthias Meijer) Foto: Matthias Meijer

BEMMEL - De Bemmelse G-hockeyers hebben afgelopen weekend weer grote successen geboekt op de Special Olympics 2018 in de Achterhoek. Het eerste G Hockeyteam greep weer naar het goud terwijl het tweede team beslag wist te leggen op de prachtige zilveren medaille.

De medailles van het G-hockey in Bemmel zijn het resultaat van echte teamprestaties. Zowel op zaterdag als op zondag heersten beide teams in hun poules met een allesbeslissende finales al spannende afsluiting. De medailles werden omgehangen door Marijke Fleuren, president van de Euro Hockey Federation.

Het plezier, de passie en de fantastische Pprestaties van beide teams op deze Special Olympics hebben gezorgd voor een onvergetelijke ervaring voor de spelers, familie en coaches. In 2020 tijdens de volgende spelen zijn de teams er zeker weer bij!

Betuwenaren in het Buitenland (33) – Inge Hoogveld

Hét Gemeentenieuws

Rubriek: Betuwenaren in het Buitenland (33) – Inge Hoogveld

Tekst: Hans Schmeinck

[bovenkop]

London, the place for: Inge Hoogveld

[kop, groot]

'Trots dat ik Nederlandse ben, uit Angeren!'

[intro]

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Inge Hoogveld uit Angeren die al op jonge leeftijd in Londen terecht kwam, naar Nederland verhuisde en toch weer terug ging naar de Britse metropool. 'Ik woon al langer hier dan dat ik in Angeren gewoond heb.'

Inge Hoogveld woonde vanaf haar geboorte in 1974 tot aan haar 19e in Angeren. ,,Technisch gezien wel net buiten de bebouwde kom'', zegt ze glimlachend. ,,Mijn fijnste herinneringen zijn dauwtrappen en de geweldige carnavalsoptochten. En ik koester de herinnering aan mijn inmiddels overleden lieve vader, die 's ochtends al heel vroeg fluitend op ons transportbedrijf rondliep. Werd ik fijn wakker.''

Vlak na haar studie Toerisme kwam Hoogveld in Spanje terecht als hostess. Na dat (zomer)seizoen vertrok ze –voor de eerste keer- naar Londen, waar een hele nieuwe wereld voor haar openging; totaal het tegenovergestelde van Angeren, immens grote stad, winkels die dag en nacht geopend zijn, een bruisend nachtleven en elke 2 minuten en bus of trein zonder wachttijden Zo veel te ontdekken en doen!. ,,Ik werkte in een hotel met een interessant beleid. Amerikanen kregen de grootste kamers toegewezen, Italianen die met het mooiste uitzicht en de Nederlanders vaak de kamers op de benedenverdieping. 'Omdat ze altijd zo lekker nuchter en easygoing zijn'. Oftewel, 'ach, we hoeven er alleen maar te slapen, als de lakens maar schoon zijn'.''

De Angerse was al snel verliefd op Londen. ,,Een geweldige en mooie stad, zoveel restaurants, theaters en bezienswaardigheden! Ik voelde me heerlijk vrij en maakte leuke nieuwe vrienden!'' Maar negen jaar later werd ze benaderd voor een baan in Amsterdam.

,,Ik had net mijn relatie verbroken na acht jaar en het was dus een welkome uitdaging én de ideale manier om te zien of ik weer in Nederland kon aarden. Mijn familie en vrienden waren blij. Toch miste ik de hustle-and-bustle van Londen en kon mijn draai in Amsterdam niet helemaal vinden.''

[tussenkop]

Paspoort

Lang verhaal kort, in 2005 vertrok Hoogveld weer naar Londen en sindsdien is ze werkzaam bij een private equity firma. ,,Ik vind het nog steeds geweldig hier, voel me vrij, heb nog steeds een leuke Engelse, maar vooral ook internationale vriendenkring. Zweden, Polen, Australiërs, Brazilianen, noem maar op. Maar als ze terug keren naar hun vaderland moet je ze weer gaan missen. Al levert het natuurlijk wel leuke vakantieadresjes op!''

Met haar huidige vriend Hass woont Hoogveld inmiddels 13 jaar samen. ,,In een heerlijk koophuis, ook weer net buiten de 'bebouwde kom' trouwens, haha. We hebben samen een lieve dochter van 10 jaar, Isis. Zij vindt het erg leuk om op visite te gaan bij vrienden en familie in Nederland.''

Recent werd nog het 25-jarig huwelijksjubileum van 'liefste zus' Elenor gevierd, in Cloud 14 ('Wat een locatie en uitzicht!') in Hotel Van der Valk in Lent. ,,Ik heb nog steeds een geweldige familie- en vriendenclub in Nederland en probeer elke drie maanden even aan te waaien, ofwel vliegen!''

Ze beseft dat ze al langer in Londen woonachtig is, dan ze in Angeren heeft gewoond. ,,Ik zal nooit een Engels paspoort aanvragen, als dat inhoudt dat ik mijn Nederlandse nationaliteit moet opgeven! Ik ben trots dat ik Nederlandse ben.... uit Angeren!''

[streamer]

'In Londen is er zoveel te zien en doen, ik voel me er vrij.'

.

Uit de startblokken voor Exodustocht

Marijke loopt mee. U ook? (foto: Hanny Harrewijn) Foto: hanny harrewijn

HUISSEN - Wanneer begint de inschrijving? Hoe groot zijn de afstanden? Mag ik met rollator lopen? Is het een oefening voor de vierdaagse? Even een paar vragen waar we antwoord op geven: Voor de achtste keer vindt de Exodustocht plaats op de laatste zaterdag in juni. Dat is dus 30 juni.

Het is een evenement waarbij de evacutie herdacht wordt; niet vanuit de ellende, maar vanuit de ervaring dat men terugkeerde naar huis in 1945.De sfeer is dus luchtig en plezierig. Er is doedelzakmuziek langs de trajecten en er zijn optredens in gezellig Huissen. Iedereen moest destijds vluchten dus is het uitgangspunt dat een breed publiek moet kunnen meewandelen. Er zijn afstanden van 5, 10 en 17 kilometer maar ook van 25, 42 en zelfs 50 kilometer.

Daarom kunt u in de startblokken; ook als dé training voor de vierdaagse. Inschrijven kan ter plekke in De Buitenpoort in Huissen; digitaal inschrijven kan zonder problemen. Het is iets goedkoper en u kunt meteen van start. Als beloning ontvangt u een uniek medaille en na de volgpins na 5 jaar de Marigoldmedaille.

Over twee jaar is er een aanleiding nog verder uit te pakken,want dan staat de regio in het teken van 75 jaar vrijheid. Het Rode Kruis is onze Goede Doelen partner en u helpt door deelname ook deze nuttige organisatie. Door de verscheidenheid aan afstanden hebben lopers ruimte en kunnen ze letterlijk goed uit de voeten. Op de trajecten ziet men WO II gerelateerde markeringen en kan men genieten van de natuur. De dijk speelt een aparte rol want die is landschappelijk mooi maar meteen ook markering van de vlucht destijds. Een ieder is welkom. meer info staat op www.exodustocht.nl.

Bridgecursus voor beginners

BETUWE - De bridgeclubs van Elst, Huissen en Bemmel hebben de handen ineen geslagen voor het opzetten van een bridgecursus voor beginners. De voorbereidingen voor deze nieuwe cursus bridge, die in het komend najaar zal aanvangen, zijn al weer gestart. De cursus wordt op de woensdagavond gegeven en het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren.
Het is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan alleen kaarten. Vooral het sociale aspect is niet uit te vlakken. Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit de kans om 'in te stappen'.

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich alleen, per paar of als groep opgeven Dat kan bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB-bridgedocent. Uiteraard kunt u bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen. Ook op de websites van de hierboven vermelde bridgeclubs is over deze cursus te lezen.

Sleutelbos verloren

LINGEWAARD - Op donderdagochtend 7 juni is er een sleutelbos verloren.

Op de route Angeren, Jan Joostenstraat via Kampsestraat, Lingepad naar centrum Bemmel. Mocht deze gevonden zijn, dan graag even bellen naar 06 30072684.

Platform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 26 juni is er weer een vergadering van het Platform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur. Er is een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur.

Hebt u een vraag, een verbeterpunt of bent u gewoon wel geïnteresseerd in veiligheid en leefbaarheid in ons dorp? Kom dan gerust even bij ons binnen lopen. Wij luisteren graag naar u en uw vraag of verbeterpunt zullen we zeker bespreken en zo kunnen we ons er samen voor in gaan zetten. Met trots kunnen we zeggen, dat steeds meer mensen zo even bij ons binnen lopen met een vraag of gewoon puur uit belangstelling. Mede hierdoor zijn er een aantal zaken verbetert in ons dorp. Denk hierbij aan: meer bladkorven in elk najaar; meer veiligheid bij het zebrapad Jan Joostenstraat; de 60 km snelheidsaanduiding in de Kampsestraat; bij elke bushalte een afvalbak; opknapbeurt van de speeltuin in de Emmastraat; ondergrondse glas/kledingcontainers bij supermarkt De Coop; een jutbak in de Kampsestraat. En zo zijn er nog wat zaken, waarvoor we ons sterk gemaakt hebben en die op deze manier ook zijn gerealiseerd.

Benieuwd naar méér ingediende projecten? Kijk dan eens op www.platformangeren.nl. Lukt het u niet om even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen: platformangeren@gmail.com. Verder is het ook nog mogelijk om uw vraag of verbeterpunt aan ons te melden via onze brievenbus. Deze staat in het Dorpshuis Angeren.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 24 juni is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. A. Mosterd voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Verandering

Laat ons geen verandering noemen,

waar een ander aan ten onder gaat.

Laat ons geen groei noemen,

waar een ander minder van wordt.

Laat ons geen vrijheid noemen,

wat een ander het recht ontneemt om er te zijn.

Laat ons gemeenschap noemen,

waar de minste wordt geacht.

Laat ons zelf de verandering zijn,

die we in de wereld willen zien.

Mathama Gandhi

Sleutelbos verloren

LINGEWAARD - Op donderdagochtend 7 juni is er een sleutelbos verloren.

Op de route Angeren, Jan Joostenstraat via Kampsestraat, Lingepad naar centrum Bemmel. Mocht deze gevonden zijn, dan graag even bellen naar 06 30072684.

9 / 28

Column

Knotsgek

Twee knotsgekke leiders die elkaar voor verrotte vis uitmaken, hebben afgesproken om elkaar in Singapore de hand te drukken. Diplomaten hebben het pad geëffend om hun leiders de kans te geven in een vriendschappelijk sfeer met elkaar te kunnen keuvelen over duurzame vrede en ontmanteling van de Noord-Koreaanse raketten. Ik baalde dat juist in de nacht van Nederlandse tijd 'De Handdruk' zou moeten plaatsvinden. Zou, want ik geloofde het pas als ik het met eigen ogen had gezien. En verdomd. De volgende ochtend zag ik op het NOS-journaal de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar 12 seconden hartelijk de handen drukken. Ik heb de gezamenlijke slotverklaring op een A4-tje glimlachend gelezen. Beiden houden een uitgebreide, diepgaand en oprechte uitwisseling van ideeën over het bewerkstelligen van een nieuwe relatie. Beiden spannen zich in om nieuwe relaties op te bouwen. Beiden bouwen samen aan een vrijblijvende vrede. Beiden hebben toegezegd te zullen samenwerken om nieuwe relaties te ontwikkelen en zich in te zetten voor vrede, welvaart en veiligheid. Was getekend, 12 juni Sentosa Island Singapore. In het A4-tje las ik geen enkele onderbouwde uitwerking, maar Trump kraaide als een blonde kraai dat hij een historische deal had gesloten. Oeps, ik zag een knotsgek verband tussen Singapore en Lingewaard. Een knotsgekke Trump, Kim Jong-un, slotverklaring, college Lingewaard en een historische deal. Oeps, een coalitieprogramma die wethouders met voor mij nietszeggende woorden aan elkaar heeft verbonden. In Lingewaard hebben we bruisende, vitale kernen. Deze willen we koesteren en behouden." Nog eentje dan. "Onze inwoners vinden een veilige omgeving één van de belangrijkste reden om in Lingewaard te blijven of te komen wonen. Daarom willen we prioriteit geven aan het vergroten van het veiligheidsgevoel. Daarvoor is afstemming en samenwerking met de politie en het openbaar ministerie cruciaal." Was getekend, de coalitie met makke schapen van CDA, LBL, lingewaard.NU en de heersende machtspartij VVD. Om knots-gek van te worden.

Sjaak

Seniorenvissen

Lingewaard

LINGEWAARD - Op zaterdag 7 juli wordt weer gestreden om de koning en koningin, grootste en kleinste vis. Schroom niet en geeft u snel op om aan deze middag mee te doen.

Aanmelden kan nog steeds voor 3 juli bij Jan Derksen, Kennedystraat, 06/12630215 of bij Wim Kersten, Langestraat 47/a 026 3255453 of 06/81857516. "Ook al heeft u geen hengel geen probleem; er zij hengels en er zijn mensen die uw graag wil helpen die middag." De kosten zijn vier euro.

Co Vermeulen pakt eerste van Soissons

LINGEWAARD - Zaterdag 2 juni stond er de eerste midfond vlucht op het programma.

De duiven werden om 13.15 uur gelost op een afstand van 331 kilometer. De snelheid van de eerste duiven lag rond de 88 kilometer per uur. Een duif van Co Vermeulen arriveerde om 17.00 uur op het hok. 2e. H. Hegeman. 3e. E v. Aalten 4e. Comb. Kiezenberg. 5e. C. Neijenhuis. 6e .P. Eeuwes. 7e. Th. Peters. 8e A Borgers. 9e. T. Sas. 10e H. Cornelissen. 11e W. Buijs. 12e. L. Joosten. 13.e J. v. Kalkeren.

Excursie naar Idylles in Park Lingezegen

BETUWE - Kunstcafé Overbetuwe verzorgt vrijdagavond 22 juni een excursie naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen. Ontwerper Herman Verkerk van Event Architectuur vertelt bij beide Idylles over de vormgeving in relatie tot het landschap.

De Berg Idylle en de Water Idylle zijn gemaakt door EventArchitectuur. Bij de Idylles wordt een ecologische stapsteen (verbinding tussen verschillende natuurgebieden) gecombineerd met een rustplaats voor bezoekers. Voor de Berg Idylle ontwierp EventArchitectuur een langzaam oplopend terrassenlandschap, omringd door een gevarieerd bos. Vanuit de heuvel zijn diverse doorzichten naar het landschap gemaakt. De Water Idylle doet denken aan een ondergelopen weiland. Trottoirbanden liggen als bielzen verzonken in de klei en leiden je rond het wateroppervlak.

Na afloop van de excursie kan men napraten met Herman Verkerk en met elkaar bij De KiK in Elst (achter de Hema). De start is bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325). Het verzamelen met auto of fiets is om 19.45 uur. Start 20.00 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Inschrijven kan via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Posters gezocht

GENDT - Gezocht: posters, vlaggen, stickers, et etera. van het Gannita circuit Gendt

"Heeft u iets liggen twijfel niet en bel of stuur een berichtje naar 06 20619669."

40+ Event:

tennistoernooi

ELST - Tennisvrienden worden uitgenodigd om mee te doen aan het leukste 40+ tennistoernooi van het jaar.

Je kunt je inschrijven in de verschillende categorieën; de inschrijving stopt al op 24 juni. Het event is van 9 - 14 juli bij ETV De Helster in Elst Gelderland.

Co Vermeulen pakt de eerste van Soissons

LINGEWAARD - Zaterdag 2 juni stond er de eerste midfond vlucht op het programma.

De duiven werden om 13.15 uur gelost op een afstand van 331 kilometer. De snelheid van de eerste duiven lag rond de 88 kilometer per uur. Een duif van Co Vermeulen arriveerde om 17.00 uur op het hok. 2e. H. Hegeman. 3e. E v. Aalten 4e. Comb. Kiezenberg. 5e. C. Neijenhuis. 6e .P. Eeuwes. 7e. Th. Peters. 8e A Borgers. 9e. T. Sas. 10e H. Cornelissen. 11e W. Buijs. 12e. L. Joosten. 13.e J. v. Kalkeren.

Kopstukken aan wasknijpers

HUISSEN - Stel je eens voor dat je bij elkaar de gedachten als woorden op je gezicht zou kunnen aflezen… Welke geheimen of gekke dingen zou je dan te lezen krijgen? Dat was de opdracht waarmee bijna 250 kinderen van Huissense basisscholen aan de slag gingen.

De ateliers van Ellen Baptist en Anja Bourgondien waren wekenlang de plaats waar gedrukt werd met mooie oude houten drukletters en échte drukinkt. Met groot enthousiasme en veel fantasie werden liefst tweehonderdvijftig prachtige, kleurige, spannende, 'kopstukken' gedrukt.

Na het drogen werden de kunstwerken, want dat zijn het echt, naar de scholen gebracht. Daar werden ze aan wasknijpers gehangen op twee meter hoge zuilen. Een schitterend en indrukwekkend gezicht en feestelijk moment voor de kinderen, de school en de beide bedenkers van het kunstproject. De Boemerang mocht met liefst acht geëxposeerde zuilen de hekkensluiter zijn. Allen kunnen terugkijken op een buitengewoon geslaagde creatieve gebeurtenis.

Kunstcafé Overbetuwe: Excursie naar Idylles in Park Lingezegen

BETUWE - Kunstcafé Overbetuwe verzorgt vrijdagavond 22 juni een excursie naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen. Ontwerper Herman Verkerk van Event Architectuur vertelt bij beide Idylles over de vormgeving in relatie tot het landschap.

De Berg Idylle en de Water Idylle zijn gemaakt door EventArchitectuur. Bij de Idylles wordt een ecologische stapsteen (verbinding tussen verschillende natuurgebieden) gecombineerd met een rustplaats voor bezoekers. Voor de Berg Idylle ontwierp EventArchitectuur een langzaam oplopend terrassenlandschap, omringd door een gevarieerd bos. Vanuit de heuvel zijn diverse doorzichten naar het landschap gemaakt. De Water Idylle doet denken aan een ondergelopen weiland. Trottoirbanden liggen als bielzen verzonken in de klei en leiden je rond het wateroppervlak.

Na afloop van de excursie kan men napraten met Herman Verkerk en met elkaar bij De KiK in Elst (achter de Hema). De start is bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325). Het verzamelen met auto of fiets is om 19.45 uur. Start 20.00 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Inschrijven kan via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Posters gezocht

GENDT - Gezocht: posters, vlaggen, stickers, et etera. van het Gannita circuit Gendt

"Heeft u iets liggen twijfel niet en bel of stuur een berichtje naar 06 20619669."

40+ Event het gezelligste tennis toernooi van het jaar!

ELST - Tennisvrienden worden uitgenodigd om mee te doen aan het leukste 40+ tennistoernooi van het jaar.

Je kunt je inschrijven in de verschillende categorieën; de inschrijving stopt al op 24 juni. Het event is van 9 - 14 juli bij ETV De Helster in Elst Gelderland.

Huurdersvereniging feliciteert Woonstichting

GENDT - Dit jaar bestaat Woonstichting Gendt 50 jaar. Reden voor huurdersvereniging Gendt om dit samen met de huurders op een ludieke wijze de Woonstichting te feliciteren.

Met de op handen zijnde ontwikkelingen in ons dorp willen wij, alle huurders de gelegenheid bieden hun wensen kenbaar te maken voor de toekomst van onze Woonstichting. Dit kan door middel van een kaart, briefje, of notitie op te hangen in de wensboom. Op de algemene ledenvergadering van 31 mei werd er vanuit de huurders de wens uitgesproken hun mening kenbaar te maken, HV Gendt staat hier positief tegenover en neemt het initiatief om via de wensboom, de mening van de huurdres in kaart te brengen.

Zaterdag 23 juni tijdens het Kersenfeest zal tussen 13.30 -17.00 uur de wensboom bij Providentia staan, afhankelijk van het weer, zal dit binnen of buiten zijn. Gendt mot Gendt blieve is in ons dorp de spreuk die nu ook van toepassing is. Door deze actie geven wij u als huurders de kans om u te laten horen en vertrouwen erop dat u van de gelegenheid gebruik maakt. Alle huurders zijn voor deze middag uitgenodigd om samen het 50-jarig bestaan met de Woonstichting te vieren, maak gebruik van dit moment om uw stem te laten horen via de wensboom.

Voor vragen, op of aanmerkingen kan men contact opnemen via info@hvgendt.nl.

Zwem4daagse in Gendt

GENDT - Van 3 - 6 juli verzorgt zwem- en waterpolovereniging Thetis de Nationale Zwem4daagse in Gendt. De Zwem4daagse is een sportief evenement waarmee kinderen gestimuleerd worden om te blijven zwemmen, zodat ze ook na het behalen van het zwemdiploma veilig zijn in en om het water.

Plezier en veiligheid gaan prima samen. Daarom organiseert zwem- en waterpolovereniging Thetis de zwem4daagse op zwembad Walburgen, Nijmeegsestraat 65B in Gendt. Het is een sportieve activiteit om samen met vriendjes, familie of klasgenoten aan mee te doen.

Tijdens de Zwem4daagse zwemmen de deelnemers 4 dagen een afstand van 250 of 500 meter per dag. Als beloning krijgt iedereen op de laatste dag een medaille. Dinsdag 3 juli kan er worden ingeschreven vanaf 17.00 uur. Dagelijks wordt er gezwommen van 17.00 - 19.00 uur. Tot en met 12 jaar kost de inschrijving vier euro en zwem je minimaal 250 meter per dag. Vanaf 13 jaar kost de inschrijving vijf euro en zwem je minimaal 500 meter per dag. Zwembad Walburgen ligt aan de Nijmeegsestraat 65B in Gendt.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 25 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: kippensoep, hartige taart en een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Geslaagde 'Foute Cross' voor Zandse Doppenlichters

LOPIK/HUISSEN - Pinksterweekend was het dan weer zover. Het jaarlijkse- en grootste autosport spektakel van Nederland. Dit geldt ook zeker voor autocrossteam De Zandse Doppenlichters uit Huissen. (De winnaar van de Lopik500 van 2011). Sinds jaren staat dit vier dagen durende evenement 'De Foute Cross' met uitroeptekens in de drukke agenda van de vriendenploeg.

Tijdens dit weekend was er net als voorgaande jaren weer van alles te doen en te beleven op het evenemententerrein. Voor het hele gezin, van jong tot oud, voor ieder wat wils. Met een vol en gevarieerd programma werd de bezoeker door de coureurs volop vermaakt. Spanning en sensatie, winnen en verliezen, maar vooral sportiviteit en lol.

Tal van klasses gingen van start. Lopik500, Standaardklasse, Jeugdklasse, Stockcar F1, Sierra Duo's, Achteruitrijrace, Kidscross en uiteraard de traditionele afsluiter: de Caravanrace! Naast boven genoemde klassen werd ook nog een drietal NK 's verreden. De Bangerstox, de Bangers en de Driewielers streden voor het goud.

In de Driewielerklasse werd het podium door De Zandse Doppenlichters net niet gehaald. Meer dan een vierde plaats voor Guus van Dort zat er voor het team helaas niet in. De jaarlijkse deelname van De Zandse Doppenlichters werd ook dit jaar weer mede mogelijk gemaakt door hun sponsors en ieder die hen een warm hart toedraagt. Hiervoor heeft het team dan ook iedereen bedankt.

Opening nieuw skeelerrondje in Park Lingezegen

Skeeleraars in Park Lingezegen

BETUWE - Op zondag 24 juni om 10.00 uur wordt een nieuw skeelerrondje in Park Lingezegen geopend. Het is een ronde van zeven kilometer, dat verlengd kan worden naar tien kilometer. Het officiële beginpunt is bij pocketpark De Poel aan de Kattelegerstraat 19 in Bemmel.

Het rondje is een initiatief van BOD de Sprinters uit Bemmel. De route is gemarkeerd en wordt met de skeelerbordjes 7 km en 10 km aangegeven. Natuurlijk kun je op ieder gewenst punt van het parcours beginnen en vandaar de bordjes volgen door het prachtige Park Lingezegen, het nieuwe landschapsparktussen Arnhem en Nijmegen.

Heerlijk die luchten en natuur

Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen

DOORNENBURG - Helaas gaat het mooie lenteweer en paar dagen op een laag pitje. We zijn ook wel verwend de afgelopen tijd. Maandag nog even een rondje kasteel en Linge in Doornenburg gedaan. Wederom genoten van lucht, water en de mooie natuur.

Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen
Foto: Joyce Derksen Foto: Joyce Derksen

RKHVV JO9-4 wint beker

HUISSEN - De stoere jongens Rick, Luca, Keano, Siem, Jayden, Ruben, Jay, Joris en Milan hebben vorige week tijdens de landelijke KNVB-finaledag de beker gewonnen. In een spannende wedstrijd tegen Dodewaard JO9-1 mocht er na twee keer twintig minuten de beker omhoog gehouden worden.

Gebruiktebus.com winnaar Rabo Young Talent Award

Jan-Willem van Dalen (rechts) en Rémon Verhoeven met de gewonnen Rabo Young Talent Award (Foto: Jan Adelaar)

BEMMEL – Tijdens het jaarlijkse evenement 'Betuwe Onderneemt Beter' dat maandag 11 juni plaats vond in de Theaterkerk Bemmel, werd naast de Award 'Ondernemer van het jaar' ook de 'Rabo Young Talent Award' uitgereikt aan een ondernemer die nu tussen de twee en vijf jaar bezig is om zijn of haar sporen te verdienen.

Dat Jan-Willem van Dalen en Rémon Verhoeven van Gebruiktebus.com Huissen deze 'Rabo Young Talent Award' zouden winnen, was voor henzelf niet vanzelfsprekend. Naast hen op het podium stond namelijk succesvol onderneemster Carmen Driessen van Albert Heijn Driessen Elst. Toch waren het de heren die met de felbegeerde award naar huis gingen! Samen met een enthousiast team weten Jan-Willem en Rémon vernieuwend te werken in een van oudsher traditionele sector. Ze zijn bijzonder actief op social media en werken graag samen met lokale ondernemers. De manier waarop Gebruiktebus.com altijd weer een hoge klanttevredenheid weet te genereren, is uniek in de markt. Naast specialist in gebruikte en nieuwe bedrijfswagens is Gebruiktebus.com ook gespecialiseerd in camperonderhoud. Het bieden van pechservice ter plaatse en het bieden van opties zoals full- of netto-operational lease, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Van een onderhoudscontract voor nieuwe bussen tot professionele carcleaning, de kracht van Gebruiktebus.com is u te ontzorgen. En daar is vraag naar, want het jonge bedrijf groeit flink. Rémon: 'Vakkundige monteurs die in een leuk team willen werken, nodigen we dan ook uit om te solliciteren!' Jan-Willem en Rémon bedanken via deze weg alle klanten en ondernemers die op hen gestemd hebben: 'We krijgen zoveel leuke felicitaties en kado's, nogmaals ontzettend bedankt!' www.gebruiktebus.com adres: Gochsestraat 30 in Huissen (026 3258005).

Egerländerkapel De Leemkuulers

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel ∂e Leemkuulers uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2016. Dit jaar was weer een mooi jaar voor ons. We hebben een aantal leuke optredens gehad. Ook onze eigen evenementen (IKFB, jaarconcert) waren zeer succesvol. Dit jaar hebben we geen kermisconcert verzorgd, omdat de datum midden in de zomervakantie viel, we alle leden nodig hebben bij het IKFB en daardoor veel muzikanten hierna pas op dan op vakantie gaan.

Het Intenationaal Kapellen Festival Bemmel vergt veel inzet van de leden dit jaar voor de derde keer en met een eigen verzorgde en geregelde braderie van 35 kramen. 's Morgens zijn veel leden en vrijwilligers actief met de voorbereiding van deze dag. Podia versieren, bierbanken en biertafels plaatsen, geluid verzorgen en installeren en andere bezigheden. Gedurende deze dag horeca Bloem helpen met de drankverkoop, 2 dames die de beroemde broodjes braadworst gaar stomen en verkopen. Gastvrouwen, die de deelnemende orkesten ontvangen en begeleiden. Kortom een drukke dag. Het was weer een gezellige en druk bezochte dag waar we met z'n allen met trots op terug kunnen kijken.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten vijf euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur kosten 7,50 euro. Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

De Ward promoveert

Zwemmers na afloop van de laatste wedstrijd (foto: E. Eekhoff)

BEMMEL - De zwemmers van zwemclub De Ward uit Bemmel hebben dit seizoen bewezen dat hard trainen loont.

Ook de laatste wedstrijd in de landelijke competitie, waarbij je als team voor punten zwemt, hebben ze weer erg hard gezwommen en zijn er vele persoonlijke records gesneuveld maar het allermooiste is dat ze gepromoveerd zijn van de regionale eerste klasse, naar de landelijke C-klasse. Dat is zoals de KNZB in hun brief aan de zwemmers, trainers, officials en vrijwilligers schrijft “Een prachtige prestatie en een mooie mijlpaal binnen de vereniging die ongetwijfeld gevierd is of binnenkort gevierd zal gaan worden”. En jazeker, dat gaan ze aan het einde van het zwemseizoen vieren met een heerlijke barbecue voor al die zwemmers maar ook voor de trainers, officials, vrijwilligers, ouders, broertjes en zusjes.

Volleyballers gezocht voor jong mannenteam in Huissen

HUISSEN - Voor het volleybalteam Setash Heren 2 wordt versterkingen gezocht.

"Ben jij tussen de 17 en 22 en zou jij altijd al een keer willen volleyballen? Dit is jouw kans! Je hoeft niet per se volleybal ervaring te hebben, maar dat is natuurlijk altijd fijn. We zoeken gewoon leuke/gezellige jongens die graag een balletje willen komen slaan in Huissen. We hebben namelijk de unieke mogelijkheid om elke donderdag in de zomer buiten op het beachveld te gaan trainen. Dus kunnen we jou de hele zomer de basis volleybaltechniek aanleren en dan lekker na de zomer in de zaal meedoen. Wil je meer informatie of wil je een keer gratis meetrainen op het beachveld? Stuur vrijblijvend een mail naar info@setash.nl."

Intermediairs voor Leergeld gezocht

LINGEWAARD - Leergeld Oost Betuwe groeit! Ook in het afgelopen jaar hebben we meer kinderen kunnen helpen. We betalen de sportclub, het schoolreisje of zorgen voor een fiets of laptop. Daardoor krijgen steeds meer de kinderen de kans mee te doen met hun vriendjes of klasgenoten.

Onderdeel van onze werkwijze is dat we de gezinnen bezoeken. Dat doen de intermediairs. Door de enorme groei zijn we op zoek naar een nieuwe intermediair. Uiteraad word je als nieuwe intermediair goed begeleid bij de eerste bezoeken die je doet en getraind. "Spreekt jou het werk van Leergeld aan? Wil je meehelpen om nog meer kinderen in de gemeente Lingewaard en Over Betuwe te helpen? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek met onze bestuursleden. We maken heel graag kennis met je. Je kunt een email sturen aan info@lgob.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op."

Omroep Lingewaard in het nieuw...

HUISSEN - Niet alleen de website heeft een forse update gekregen, ook de vrijwilligers werden in het nieuw gestoken.

Onlangs werden het nieuwe logo en de vernieuwde website van de omroep gepresenteerd. Tevens werden de vrijwilligers volledig 'in het nieuw' gestoken. En dit alles is volledig gesponsord door Job en Dorieke Kaptein van Inktvis Media ( https://www.inktvismedia.nl).

Omroep Lingewaard is Job en Dorieke Kaptein hievoor dan ook erg dankbaar.

Volleyballers gezocht voor jong mannenteam in Huissen

HUISSEN - Voor het volleybalteam Setash Heren 2 wordt versterkingen gezocht.

"Ben jij tussen de 17 en 22 en zou jij altijd al een keer willen volleyballen? Dit is jouw kans! Je hoeft niet per se volleybal ervaring te hebben, maar dat is natuurlijk altijd fijn. We zoeken gewoon leuke/gezellige jongens die graag een balletje willen komen slaan in Huissen. We hebben namelijk de unieke mogelijkheid om elke donderdag in de zomer buiten op het beachveld te gaan trainen. Dus kunnen we jou de hele zomer de basis volleybaltechniek aanleren en dan lekker na de zomer in de zaal meedoen. Wil je meer informatie of wil je een keer gratis meetrainen op het beachveld? Stuur vrijblijvend een mail naar info@setash.nl."

17 / 28

18 / 28

19 / 28

20 / 28

22 / 28

Kijk goed uit je doppen, want onze lieve Carice wordt zondag 6 jaar.

xxx mama en papa.

Deze deeltijd inwoner van Gendt heeft Abraham gezien!
Hans, van harte gefeliciteerd!

Ma en de rest

Lieve Gerrit, Susan, Lynn en Zoë,
Wij wensen jullie een hele fijne en
zonnige trouwdag. Heel veel geluk!
Ouders, broer, (schoon)zus, zwager,
neefjes en nichtje

Edwin 'coach' bedankt namens de toppertjes van de F1

HoiHoi Sophie is geslaagd
voor haar Havo-diploma!
Opa en Oma S

Van Olderen & Meuwsen winnen vanuit Laon

De winnaar (foto: Van Olderen)

DOORNENBURG - Op zondag 11 juni stond de uitgestelde midfondvlucht vanuit Laon op het programma, op zaterdag was het daar niet goed genoeg om te lossen. Aan deze vluchten deden 135 duiven mee van tien liefhebbers en werden gelost om 11.30 uur met een noordelijke wind.

Van Olderen & Meuwsen 17 mee 8 pr. 1, 2, 9, 10, 11, 13, 17, 25
Nissen & Vermaas 20 mee 9 pr. 3, 4, 6, 8, 16, 27, 29, 30, 33
W. Geurtz & Zn 19 mee 4 pr. 5, 22, 23, 31
H. van Hal 15 mee 4 pr. 7, 15, 20, 24
P.C. Engelen 14 mee 4 pr. 12, 14, 18, 26
J. v.d. Scheur 10 mee 2 pr. 19, 28
J. Pauwelsen 8 mee 2 pr. 21, 34
T. Holland 11 mee 1 pr. 32

Tevens is de eerste duif, de snelste van de gehele afdeling 8, waaraan zo'n 14000 duiven deelname een geweldige prestatie dus.

De Ward succesvol op Gelderse kampioenschappen

De succesvolle ploeg van De Ward (foto: P. van Grevenbroek)

BEMMEL - Met 24 zwemmers heeft zwemvereniging De Ward een goede prestatie neergezet tijdens de Gelderse kampioenschappen lange baan in Nijmegen.

Jon de Wit behaalde vijf gouden medailles (50m rugslag, 100m rugslag, 200m rugslag, 100m vlinderslag, 200m wisselslag). Mick van Kempen (200m schoolslag, 200m wisselslag) en Liz Veltman (200m vrije slag en 400m vrije slag) behaalden twee keer goud. Verder betraden Stephan van Grevenbroek (100m vrije slag) en Mees Peters (100m vlinderslag) de hoogste podiumplaats.

Vijfmaal zilver was er voor Stephan van Grevenbroek (200m vrije slag, 400m vrije slag, 50m rugslag, 100m vlinderslag en 200m wisselslag). Ook Mick van Kempen (50m vrije slag, 50m schoolslag, 100m schoolslag) won driemaal zilver. Jon de Wit was goed voor tweemaal zilver (100m vrije slag, 50m vlinderslag). Daarnaast behaalden Mees Peters (50m vlinderslag), Cas Polman (200m schoolslag), Mick Schüssel (200m vlinderslag) en Liz Veltman (200m wisselslag) nog zilver. Ook was er een tweede plek voor Eline van Kempen, Liz Veltman, Eline Baas en Anniek Takken op de 4 x 100m wisselslag.

Liz Veltman behaalde drie bronzen plakken (100m vrije slag, 200m rugslag, 50m vlinderslag). Ook Kyra Huisman was goed voor brons op de 100m vlinderslag. Verder was er nog brons voor Twan van Engen (200m rugslag), Stephan van Grevenbroek (100m schoolslag), Mick van Kempen (100m vrije slag) en Jon de Wit (200m vrije slag). Tenslotte was er brons op de 4x100m vrije slag (Tycho Wannet, Victor Willemse, Jon de Wit en Mick van Kempen) en 4x100m wisselslag (Jon de Wit, Cas Polman, Mick van Kempen, Victor Willemse).

Finale slotavond T. Metissimo

BEMMEL - Op de laatste donderdag 28 juni vindt in cultureel centrum De Kinkel de jaarlijkse afsluiter plaats van het jaarprogramma van T. Metissimo.

Na de inloop vanaf 19.00 start om 19.30 uur het programma. Jeugdigen vertellen met passie over hun onderzoekservaringen van de afgelopen periodes. Bent u ook zo benieuwd naar hun resultaten? Het is wederom verrassend en vernieuwend. Welkom!

T. Metissimo draagt gezonde en goede (top)educatie hoog in het vaandel. Voor, tijdens of na schooltijd, getalenteerd, (hoog)begaafd of gewoon normaal. Kennis & Kunde laten zich (meestal) niet door muren begrenzen, dat reikt verder en wordt hier met elkaar gedeeld. Jeugdigen, ouders, docenten, coaches, symphatisanten versterken ieder op eigen wijzer het educatieve werkveld.

Het basisdoel blijft gelijk: Behalen van (minstens) een goed en volwaardig VO-einddiploma. Zoektochten naar verrijkingen worden zo lichter, de jeugdigen versterken elkaar.

"Van harte welkom. Stel gerust uw vragen!" Nieuw is de (mini) Science & Cultuurhoek voor tussendoor. Na de pauze is de certificaat- en diploma uitreiking van de behaalde verrijkingen als ook van de unieke Conso & Disso Science & Muziek cursussen. Voor jong en oud! De entree is: Breng iets “lekker gezonds” mee voor 1-4 personen, als pauze-versnapering...

T. Metissimo (met ouderplatform) zet zich in voor Talentontwikkeling in beta en cultuur. Educatieve aansluiting (landelijk en regionaal) is er op diverse niveaus en blijft volop in ontwikkeling. Zie: www. TalentoMetissimo.nl of bel 06 25506566.

Creatieve kindermiddag in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op 24 maart hebben we met een heleboel kinderen genoten van de musical in één dag in de Citadel. Het spannende bijbelverhaal van de dappere koningin Ester dat ook door Wilma Hartogsveld op basisschool SamSam is verteld, zullen we niet snel meer vergeten! Volgend seizoen doen we zeker weer een mooie musical in één dag, maar dat duurt nog wel een tijdje."Omdat we het leuk vinden om nog voor de zomervakantie met de kinderen weer bezig te gaan met een mooi verhaal nodigen we alle kinderen van 4-12 jaar uit om op vrijdag 29 juni naar het gebouw achter de protestantse kerk in Oosterhout te komen (Dorpsstraat 54). Om 16:00 uur beginnen we en zal Wilma weer een mooi verhaal vertellen. Met dat verhaal gaan we daarna creatief aan de slag met Jacinta Kogelman. We sluiten rond 18:00 uur af met pannenkoeken. Alle kinderen mogen komen en meedoen!" Aanmelden bij wilma@4-plek.nl, kosten 1,50 euro per persoon.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - 27 juni is de afsluiting van het seizoen met de jaarlijkse fietstocht. Deze gaat naar Elst, naar De Zoutkamer.

Voor diegenen die niet kunnen fietsen, is een auto beschikbaar. Bij slecht weer zijn er meerdere auto’s. De start is om 19:00 uur bij De Tichel.

Commissie Doelbewust van Jonge Kracht reikt cheque uit

Leden van stichting Loes (foto: Ben Stellaard)

HUISSEN - Afgelopen zaterdag heeft de commissie 'Doelbewust' van Jonge Kracht een cheque van vijfhonderd euro uitgereikt aan de stichting Loes.

Commissie Doelbewust heeft zich afgelopen seizoen met alle jeugdleden ingezet voor doelen binnen de vereniging en om de jeugdleden te laten zien dat niets vanzelfsprekend is.

Riefkoeken op het kersenfeest

Er worden riefkoeken gebakken (foto: Natasja Bouwman)

GENDT - Elk jaar staat de carnavalsvereniging De Waskniepers met hun riefkoeken op de braderie. Ook dit jaar is dit weer het geval.

Nu staat de vereniging bij Providentia in de Dorpstraat met haar stand. Hier worden weer hun riefkoeken gemaakt op grootmoeders wijze. Een portie riefkoek (drie stuks) kost 2.50 euro. De vereniging staat er zaterdag en zondag.

DVOL na slijtageslag wel naar derde klasse GVA promoveert (nog) niet

Toen promotie dichtbij was. GVA scoorde in de verlenging 2-3 en viert feest. Trainer Ronald Grotenbreg organiseert alweer. Donkere wolken pakten zich toen al samen (foto: Hans Schmeinck)

DVOL-GVA was zondag een heroïsch voetbalgevecht. Met: veel publiek, strijd, zes goals, gele kaarten en een rode, ketsers, tumult op en naast het veld, een onverwachte en late gelijkmaker (3-3), verlenging en uiteindelijk penalty's. Met GVA als de schlemiel en DVOL als de gelukkige winnaar. De Lentenaren promoveren naar de derde klasse, de Doornenburgers gaan in de herkansing.

Tekst: Hans Schmeinck

Dat DVOL en GVA in de finale van de nacompetitie om promotie naar de derde klasse stonden was niet meer dan terecht. Het zijn goed beschouwd de twee best voetballende ploegen van de 'Betuwse' vierde klasse F. Bovendien hadden beide clubs de eindstrijd bereikt door na tegenslag de rug te rechtten en hun tegenstander te verslaan. GVA won met 10 man in de verlenging met 4-6 bij OSC en DVOL boog bij Groesbeekse Boys een 2-0 achterstand om in een 2-4 zege.

Het spel golfde heerlijk heen en weer op het met circa 1000 man (m/v) bezette Lentse sportpark Vossenpels. GVA had wat kansen en zag een goal worden afgekeurd, Jeroen Artz van DVOL schoot voor een leeg doel over maar nam sportief revanche door in twee instanties de 1-0 binnen te schieten. Op slag van rust zorgde Bas Bombach voor de fraaie en terechte gelijkmaker: 1-1.

De vaak onnavolgbare, maar ook wat druistige flügelflitzer van DVOL, Jules Coenen, swingde in de eerste helft, maar beukte in de tweede. Twee keer haalde hij –onnodig- door op zijn directe tegenstander en twee keer volgde –terecht- geel en dus moesten de Lentenaren met tien man verder.

Penaltykiller

Het voetbal werd er in de tweede helft niet beter op, maar de strijd en spanning vergoedden alles. Het werd 1-2 door Björn Derksen en nadat GVA-goalie Ted Gerichhausen een vrije trap losliet van Luuk Jetten, tikte Freek Elbers de 2-2 binnen. In de noodzakelijke verlenging leken de Doornenburgers dan toch winnend af te sluiten na de 2-3 door –weer- Derksen. Waarna een opstootje volgde achter de dug-out van DVOL. Daar stond -tamelijk onbegrijpelijk- de uit het veld gestuurde Coenen, met z'n voetbalkloffie nog aan, bij.

GVA kwam echter niet meer aan voetballen toe en kreeg in de dying seconds de onverwachte gelijkmaker om de oren door een snoeiharde kopbal van Tom Rikken: 3-3. De thriller ging verder met een penaltyreeks. En werd beslecht door DVOL-doelman Jurg Mombarg als penaltykiller en 'good old' Michel Maassen die met zijn beslissende pingel de Lentenaren naar de derde klasse schoot.

GVA krijgt donderdagavond een herkansing in het Achterhoekse Beltrum tegen VIOS. Bij winst spelen de Doornenburgers zondag nóg een finale. Tegen de winnaar van Juventa'12 uit Wierden tegen Albatross uit Ugchelen.

Dubbel pech voor Grotenbreg

GVA-trainer Ronald Grotenbreg zag zijn ploeg ongelukkig verliezen van DVOL. Iets eerder en enkele kilomters verder dolf zijn nieuwe club Sc Bemmel thuis het onderspit tegen WAVV. In de verlenging van de nacompetitiefinale kwamen de roodzwarten de 1-2 niet meer te boven. Waardoor Bemmel na zes seizoenen eerste klasse het een treetje lager mag gaan proberen. Dubbel pech dus voor Ronald Grotenbreg. Op Vaderdag, daar kon zijn zoon en tevens assistent Mats ook niets aan doen.

Koningswedstrijd bij Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zondag 24 juni wordt de vierde wedstrijd om het Koningschap bij Lotus Vulgaris gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

Riefkoek eten KBO Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 29 juni gaat het KBO-bestuur weer riefkoek eten met de leden van KBO Huissen. Binnenkomst vanaf 13.00 uur met koffie of thee.

Om 13.30 uur beginnen we met het riefkoek eten dus ….. neem een kleine lunch tussen de middag. De riefkoeken worden weer persoonlijk gebakken door het Bestuur.
Rond 17.00 uur is het einde van deze middag. Plaats: Mea Vota, Boskoop Glorie 33 in Huissen Kosten zijn 10.00 euro voor leden en 12,50 voor niet-leden. Zich opgeven kan tot 25 juni bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4, 026 3254762. Er is plaats voor 50 personen.

Riefkoek eten met KBO Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 29 juni gaat het KBO-bestuur weer riefkoek eten met de leden van KBO Huissen. Binnenkomst vanaf 13.00 uur met koffie of thee.

Om 13.30 uur beginnen we met het riefkoek eten dus ….. neem een kleine lunch tussen de middag. De riefkoeken worden weer persoonlijk gebakken door het Bestuur.
Rond 17.00 uur is het einde van deze middag. Plaats: Mea Vota, Boskoop Glorie 33 in Huissen Kosten zijn 10.00 euro voor leden en 12,50 voor niet-leden. Zich opgeven kan tot 25 juni bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4, 026 3254762. Er is plaats voor 50 personen.

Bodemverontreiniging zorgt voor rimpels in communicatie

Na de bouwvakvakantie wordt de vervuilde grond afgegraven (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Door bodemverontreiniging liggen de werkzaamheden op de locatie van de voormalige brandweerkazerne in Bemmel stil. Nadat de PvdA en GroenLinks hierover schriftelijke vragen hebben gesteld, werd een week later ijlings de raad en de direct omwonden geïnformeerd. De externe communicatie was even niet op orde.

Volgens de PvdA en GroenLinks zijn in 1994 en 2016 bodemonderzoeken gedaan. Toen was al duidelijk sprake van een lichte verontreiniging. Het college bevestigt die wetenschap, maar na de sloopwerkzaamheden hebben nog enkele onderzoeken plaatsgevonden. "Op het terrein was vroeger een autobedrijf gevestigd. Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat de bodem op enkele plekken is verontreinigd met minerale olie", zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Omdat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, is er ook geen spoed achter gezet om de grond te saneren. Er is wel een saneringsplan opgesteld. De werkzaamheden beginnen na de bouwvakvakantie. De kosten zijn gedekt. Het college had in de grondexploitatie al rekening gehouden met een mogelijke bodemsanering.

Waardwonen bouwt op de hoek Dorpsstraat-Oostervelden een appartementencomplex van 24 woningen. Zoals het er nu naar uit ziet heeft volgens de gemeente de geplande sanering geen gevolgen voor de bouwplanning.

Burgerparticipatie essentieel voor WindEnergie in Lingewaard

Discussie met het panel (foto: Michiel van Veen - lid Lingewaard Energie) Foto: Michiel van Veen (lid Lingewaard Energie)

BEMMEL - WindEnergie is belangrijk voor een CO2 neutraal Lingewaard. Voor het bouwen van windmolens is lokaal draagvlak onontbeerlijk. Dit bleek tijdens de door Lingewaard Energie georganiseerde avond over windenergie in de Veldschuur in Bemmel.

De avond was informerend op gezet, met een discussie met de in totaal 45 aanwezigen aan het einde. Succesverhalen werden verteld over windenergie en hoe de opwek van de energie weer terug kan komen bij de lokale bevolking i.p.v. bij grote maatschappijen. De kassa rinkelt in Nijmegen vertelde Pim de Ridder namens Nijmegen Windpower. Van de opbrengst vloeit een flink deel terug naar de lokale bevolking. Hiermee kunnen lokale projecten worden ondersteund zoals speeltuintjes of de muziekvereniging.

Rode draad van de avond was dat lokaal draagvlak belangrijk is voor het realiseren van Windenergie. Dit wordt bereikt door vroegtijdig burgers te horen en bij de besluitvorming te betrekken. Een andere mogelijkheid is om burgers laten participeren in een windmolen. De windmolen wordt dan van de burgers wat zorgt voor een andere beleving van windenergie. Siward Zomer van ODE-Decentraal pleit zelfs voor 50% lokale participatie.

Naast draagvlak is het van groot belang dat er heldere beleidskaders worden gegeven door de gemeente. De nieuwe wethouder de heer A. Slob die aanwezig was, gaf aan dat hij op korte termijn met Lingewaard Energie in een gesprek nader wil ingaan op het proces rond Windenergie en de andere projecten van Lingewaard Energie waarmee we de duurzaamheid in Lingewaard een boost willen geven. Info: www.lingewaardenergie.nl; Contact: info@lingewaardenergie.nl.

Lingewaards Dictee, zelfs Annie E. deed mee!

Lingewaards Dictee 2018: het winnende team van D66 Lingewaard (foto: Clemens Hendriksen)

BEMMEL - Op vrijdag 8 juni probeerden veertien teams foutloos te schrijven tijdens de twaalfde editie van het Lingewaards dictee bij OBC De Essenpas. Wethouder Helga Witjes las het dictee voor. Met de opbrengst van dit dictee wordt in januari een feestelijke avond voor alleenstaande ouderen uit de gemeente Lingewaard georganiseerd.

Ruud Bökkerink en Annelies Moers, dit jaar de schrijvers, vonden het een leuke uitdaging om het dictee in de vorm van een verhaal te maken. Ze namen het boek van Michel Bongers over Annie E. uit 2017 als basis. Zij schreven eerst het verhaal en vervingen vervolgens eenvoudige Nederlandse woorden door moeilijk schrijfbare of onbekende synoniemen. Maar ook met eenvoudigere woorden zorgden zij voor hoofdbrekens; bij voorwendsel en aanwensel struikelden veel deelnemers over de ‘d’ en crème brulée blijft lekker om te eten maar is toch moeilijk om te schrijven met al zijn accenten. Reacties van de deelnemers waren ‘het leek makkelijker dan vorig jaar, maar ik heb toch meer fout dan verwacht’ en ‘leuk om na 40 jaar weer een dictee te schrijven, wat ik eigenlijk best goed heb gedaan’.

Het team van D66 Lingewaard ging aan het einde van de avond met de trofee naar huis. Gerbert Wubs die namens Rotary Lingewaard de avond enthousiast presenteerde noemde alle deelnemers ‘winnaars’ omdat ze het aandurfden om zichzelf te testen op hun kennis van de Nederlandse spelling. Rotary Lingewaard dankt alle sponsors en deelnemers van het dictee voor hun bijdrage en inzet op deze avond.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 27 juni van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 27 juni van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Groei & Bloei Open Tuinendag

BETUWE - Zaterdag 23 juni stellen zes tuineigenaren hun tuin weer open voor tuinliefhebbers die lekker rond willen dwalen door mooie tuinen of inspiratie voor hun eigen tuin op willen doen. De bezoeker wordt gastvrij ontvangen vanaf 10.00 uur, om 16.00 uur sluiten de tuinen weer.

De drie tuinen in Lingewaard hebben ook alle een fraaie moestuin, die zeer de moeite waard is. Men kan ook vast tips en adviezen krijgen. De deelnemende tuinen in Overbetuwe zijn van de familie Oostdam, Rijksweg Zuid 74 (tuiningang aan de Greveslag) in Elst; de familie Brunekreeft, de Wuurde 36 in Elst; MABO-boomkwekerij, Achterstraat 12 in Randwijk en de tuin van de heer Blom, A. Nieboerplein 1 in Zetten.

In Lingewaard is men welkom bij de familie Willemsen, Laakvoetsepad 3 in Huissen; De Minkhof-boerderij, Molenwei 57 (einde Flierenhofsestraat/dijk) Bemmel en op Landgoed Poelwijk, Poelwijklaan 5 in Gendt.

Elden heeft in Arnhem en Betuwe zijn Luisterkei WO II

Burgemeester Marianne Schuurmans onthult de kei met scholieren (foto: Wim Woudt)

ARNHEM - Op 7 juni vond een bijzondere activiteit plaats bij het Dijkmagazijn Elden aan de Drielsedijk. Het initiatief voor een merkteken WO II komt van het Exoduscomité en de Historische Kring Elden. Doel was om een markering te plaatsen nabij de plek waar de Duitsers op 2 december 1944 de Betuwe onder water zetten.

Gaandeweg werd de ambitie groter. Het uiteindelijke resultaat is dat nabij het Dijkmagazijn een Luisterkei is onthuld, zodat het onderdeel is van de Liberation Route Europe. Naast de Luisterkei staat tevens een drietalig informatiepaneel. Ook is een fietsroute geopend van Driel/Elden naar Rindern/Kleve. In die plaats is namelijk eenzelfde soort markering aangebracht. Er waren negentig leerlingen aanwezig, van het OBC in Elst en de Gesamtschule am Forstgarten in Rindern.

Het project is mede door de Euregio gesteund. Op passende wijze werd de Europa-hymne ten gehore gebracht. "We zijn tevreden dat Arnhem Zuid eindelijk haar eerste Luisterkei heeft. Het is een in de natuur gelegen leerplek geworden." Meer info staat op exodustocht.nl.

Kom 'Op de koffie' in Zandse Kerk in Huissen

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk verzorgt op woensdag 27 juni van 10.30 tot 12.00 uur, haar vierde inloop-koffieochtend. Een maandelijks terugkerend ontmoetingsmoment in de sfeervolle Zandse Kerk, waarin bezoekers informeel en gezellig met elkaar in gesprek gaan.

Tijdens de komende koffieochtend zullen twee wijkagenten - Bonnie Thomassen en Edwin van Driel – de bezoekers kort informeren over ontwikkelingen en aandachtspunten rond het thema ‘veiligheid in huis en buurt’. Daarbij zullen zij vooral ingaan op vragen van bezoekers en met hen samen van gedachten wisselen over wenselijke verbeterpunten.

Het team van gastvrouwen staat graag weer klaar om een ieder te ontvangen en het samen gezellig te maken. Dit alles onder het motto: 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet vooral van de gezelligheid'. "Nodigt graag ook zelf mensen vanuit uw eigen kring uit om hieraan deel te nemen; dus gezellig aan te schuiven."

Ook gedurende de komende zomerperiode zal de stichting onverstoord doorgaan met deze maandelijkse bijeenkomsten; steeds op de laatste woensdag van de maand. "Wij zien weer uit naar een grote opkomst van enthousiaste inwoners. De kosten voor deelname: twee euro per bezoeker. Zoekt u contact met onze Werkgroep Koffieochtenden, mail dan naar info@zandsekerk.nl of bel naar 06 14803998 of bezoek www.zandsekerk.nl."

Joosten en Hegeman winnen Vervins en Pithiviers

LINGEWAARD - Zaterdag 26 mei werden er twee duiven vluchten gevlogen. De eerste vlucht was een vitessevlucht vanaf Vervins. De afstand was 276 kilometer en de duiven waren om 07.30 uur gelost.

De duif van Leo Joosten arriveerde als eerste op het hok om 11.30 uur. 2e H.Hegeman. 3e.Comb. van Ingen & Zn. 4e C.Vermeulen. 5e T.Sas. 6e. J.v. Kalkeren. 7e. C.Neijenhuis. 8e. Comb. Kiezenberg. 9e. P. Eeuwes.10. H. Cornelissen.

Ook werd de eerste dagfondvlucht gevlogen vanaf Pithviers. De afstand was 492 kilometer er ze werden om 07.00 uur gelost. Een duif van H. Hegeman was om 15.07 uur als eerste thuis. 2e E.v. Aalten. 3e.P. Eeuwes. 4e. C.Neijenhuis. 5e. H. de Wit. 6e T.Sas.

Huisman Open Tennistoernooi

HUISSEN - De toernooicommissie van tennisvereniging Huissen is er weer in geslaagd om dit jaar veel deelnemers te trekken voor het Huisman Open Tennistoernooi.

173 spelers uit de gehele regio doen mee aan 30 onderdelen enkel, dubbel en mix. De eerste speeldag was maandag 18 juni en de finales worden op zondag 24 juni gespeeld.
Vrijdagavond is er een feestavond met DJ Kinki Sminki, grote loterij, springkussen voor de kids and more… Ook dit jaar hoopt de organisatie veel toeschouwers te mogen ontvangen op dit toernooi.