GN Berg en Dal Heumen Mook

8 juni 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 8 juni 2016


Lederhosen-, polka- en schlagerconcert in Groesbeek

Foto: Paul Jacobs

GROESBEEK - Op 12 juni houdt fanfare Jubilate Deo een echt ouderwets frühshopconcert. Zaal De Sleutel wordt omgetoverd in tiroler sferen. Naast onvervalste live unplugged polka muziek van de fanfare, zullen ook nog een aantal andere artiesten acte de présence geven.


Wie kent ze niet, het legendarische duo Frank en Luc, die al op mening feestje de zaal tot gigantische hoogte wisten op te zwepen. Zij zijn ook van de partij en zullen u vermaken met hun onmiskenbare feestmuziek.


Dan zal ook aanwezig zijn Foek aus Holland alias Marc van de Logt een jonge Bruukse Voyer, die voor het eerst afgelopen carnaval van zich liet horen, daar wist hij op zijn eentje de tent op zijn kop te zetten met zijn vertolking van bekende Duitse schlagers. Hij gaat nu de sleutel op zijn kop zetten.

Rondom al het muzikale geweld, kan er mee gedaan worden met de bierpul schuifwedstrijd, het boomstammetjes zagen of met het spiekerknallen. Ook aan de inwendige mens is natuurlijk gedacht, wat dacht u bijvoorbeeld tussen door van een lekker broodje braadwurst.

En de entree is echt helemaal gratis. U komt toch zeker ook een pul met ons heffen op 12 juni van 11.00 tot 16.00 uur bij zaal De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek.

Millingse ooievaars nu live te volgen!

Foto: Roland Gesthuizen

Foto Roland Gesthuizen

MILLINGEN - Het wel en wee van ooievaarspaar Hannelore, Hendrik en hun nog twee van de vijf overgebleven jongen is nu 24 uur per dag, zeven dagen in de week live te volgen.

Internet: Op de internetpagina van Hikvision krijgt u via http://77.171.55.232/ toegang tot de live camerabeelden. Log als volgt in:

User: Gast. Password: Ooievaar. Voor Windows 10 dient mogelijk QuickTime en Webcomponents geïnstalleerd te worden.

App: Installeert u de DS cam app op uw Iphone, Ipad, Smartphone, Laptop of PC, dan krijgt u de Millingse ooievaars ook live te zien. Log als volgt in: Quikconnect ID: Ooievaar01. User: Ooievaar. Password: Millingen.

Als u eenmaal de app geïnstalleerd heeft, dient u slechts het wachtwoord Millingen nog in te typen om eenvoudig en snel toegang te krijgen tot de app.

Ook Hannelore en Hendrik gaan met de tijd mee en hebben nu hun eigen facebook pagina: Millingse Ooievaars.

'Koffie mèt...' medewerker NVVE

GROESBEEK - Zorgt u voor een naaste, bijvoorbeeld voor een partner, familielid, vriend, buurvrouw/-man, dan bent u welkom op vrijdag 17 juni om 14.00 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

Deze middag komt een medewerker van de N.V.V.E. (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) en geeft informatie over levensvraagstukken als (niet-)reanimeren, het bespreken van wensen en vrijwillig levenseinde (euthanasie).

Wilt u meer weten over dit onderwerp, heeft u vragen en wilt u andere mantelzorgers ontmoeten, dan bent u welkom op 17 juni van 14.00-15.30uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt zo binnenlopen, de koffie/thee is gratis.

Wilt u vanuit een andere kern van de gemeente naar de 'Koffie met...' en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor (personenauto) contact opnemen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren met Iraida Peeters, telefoon 0481 432262; Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Gemeente Berg en Dal verrast brandweerlieden met een vulkoek

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Da heeft alle brandweerlieden in haar gemeente tussen de 50 en 60 dinsdag getrakteerd op een echte vulkoek als dank voor het vele werk dat zij maandagmiddag en avond hadden verricht.

In totaal hebben de brandweerlieden zo'n 50 meldingen in twee dagen tijd afgewerkt tot ieders tevredenheid. Moe maar voldaan zijn ze maandagavond laat allemaal naar huis kunnen gaan. Dinsdag werden ze alsnog getrakteerd door de gemeente met een vulkoek niet een koek van vijf in een zak voor een euro maar de echte van Hans de Echte Bakker. Het wachten is op de volgende hoosbui misschien wordt het dan wel een appelflap, tenminste als het in de begroting is opgenomen...

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom op 18 juni: wandelen en feest

Wandelaar Susan Peeters, susanisweg.nl.  Foto: Walk of Wisdom

BEEK - Pelgrimsroute de Walk of Wisdom verzorgt 18 juni om 10.30 uur vanuit de Stevenskerk een wandeling op de eerste 15 kilometer van de pelgrimsroute. Aansluitend is op de aankomstlocatie een feest: het ‘pad van je eigen wijsheid’ viert dan haar eerste verjaardag.

In de Stevenskerk wordt begonnen met een vertrekceremonie voor pelgrims, waarna gewandeld wordt van het centrum van Nijmegen naar de Ooijpolder, de Heerlijkheid Beek tot en met eindpunt Huize Wylerberg op de Duivelsberg. Daar zijn biologische streekmaaltijden van de Rode Comcommer en een akoestisch podium met onder andere Ben Dirks en Helma Mollenkamp onder het thema ‘liefde voor het landschap’.

Je kunt meedoen met het hele programma of met onderdelen. Aanmelden is noodzakelijk op http://walkofwisdom.org. Als je mee wil eten, is de deadline voor aanmelding 10 juni.

Burgemeesters onthullen beeld Sint-Maarten bij 80-jarige Sint-Maartenskliniek

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL - Het 80-jarig jubileum van de Sint-Maartenskliniek werd woensdagmiddag 1 juni gevierd in de binnentuin van de kliniek.

Burgemeester Slinkman van Berg en Dal en zijn Nijmeegse collega Bruls onthulden een kunstwerk van Sint-Maarten van kunstenares Carolien Smit. Van de kloosterorde van Choorstraat uit Den Bosch waren vier zusters aanwezig. In het hoofdgebouw van het Sint-Maartenskliniek werd tevens het Maartensmuseum geopend, die de geschiedenis van 80 jaar Sint-Maartenskliniek weergeeft.

Tentoonstelling

Kom Mar Kieke

GROESBEEK - De kunsttentoonstelling van 27, 28 en 29 mei in De Slenk is een bijzonder mooie en leuke happening geworden. Zo'n 800 mensen namen de moeite om te inderdaad te komme kieke.

Burgemeester Slinkman opende vrijdagmiddag de expositie en toonde veel bewondering opzet en vooral voor de werken. Hij nam dan ook zeer ruim de tijd om alles te bewonderen en om met de deelnemers in te spreken. Dat is door alle deelnemers bijzonder op prijs gesteld! Er was door alle bezoekers zeer veel waardering voor de gevarieerdheid, het niveau van de getoonde kunst en de openheid en laagdrempeligheid van de tentoonstelling.

Als de kunstenaars met de bezoekers in gesprek raakten bleek dat er door de verdieping bij veel mensen de ogen open gingen voor de inhoud en de achtergrond van de kunst. Ook al het gewoon kijken naar de werken ontlokte veel "Oh's en Ah's" van verwondering. Enkele bezoekers die wat meer ingevoerd waren in de kunst spraken van een bewonderenswaardig niveau, zeker als je uitgaat van zo'n kleine gemeenschap als De Horst, waaruit de deelnemers voortkomen.

De deelnemers zelf zijn meer dan tevreden over de opzet, de saamhorigheid en de toegankelijkheid van de tentoonstelling; een dorpshuis kent immers nauwelijks drempels, in tegenstelling vaak tot musea.

Bijzonder veel waardering bij burgemeester en bezoekers was er voor de opzet en inhoud van de jeugdtentoonstelling van de groepen 6, 7 en 8 van basisschool Op De Horst. Hopelijk komen daaruit, en ook uit de andere bezoekers, heel veel nieuwe kunsttalenten naar boven. En dat belooft veel voor de toekomst.

Computerapparatuur uit auto ontvreemd

GROESBEEK – Uit een auto die stond geparkeerd langs de Cranenburgsestraat in Groesbeek is dinsdagmiddag tussen 12.00 en 15.00 uur computerapparatuur ter waarde van honderden euro's ontvreemd.

Men is de auto binnengekomen door een ruit te vernielen. De eigenaar van de auto is een 33-jarige inwoner uit Groesbeek.

Leerlingen Sieppe maken kennis met OmniXsportdag

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De leerlingen van openbare basisschool De Sieppe hebben afgelopen donderdag als eerste basisschoolschool kennis gemaakt met de OmniXportdag in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Wethouder Erik Weijers was zeer vereerd om deze eerste nieuwe spannende dag te mogen openen, want het wordt beslist een mooie en vooral ook een leuke activiteit die zijn navolging verdient. Het doel van deze ochtend is dat jullie lekker met elkaar gaan sporten en hiermee kennis maken met de verschillende takken van sport die beoefend kunnen worden. Hopelijk is er op het eind van deze dag een sport bij die je wilt gaan beoefenen hield wethouder Weijers de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 voor.

Dan is iedereen tevreden besloot Weijers zijn toespraak. Dankzij Hans van der Locht (initiatief nemer) is dit unieke gebeuren tot stand gekomen. De leerlingen mochten een kwartier lang kennismaken met elke tak van sport zoals judo, turnen, korfbal, handbal, estafette, hockey, volley, badminton, tafeltennis, basketbal en dansen. Het voetballen ontbrak bij dit gebeuren omdat dit geen zaalsport is en daarnaast krijgt het voetbal al aandacht genoeg, aldus Hans van der Locht. Vervolgens kwamen er 28 kinderen naar voren met allemaal een letter in hun hand, toen zij naast elkaar gingen staan kwam de tekst 'De Sieppe beweegt door OmniXport' te voorschijn waarna het sportgebeuren van start ging. Het is de bedoeling dat voor alle basisscholen een dergelijke activiteit van OmniXport georganiseerd zal gaan worden.

Computerapparatuur uit auto ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Uit een auto die stond geparkeerd langs de Cranenburgsestraat in Groesbeek is dinsdagmiddag tussen 12.00 en 15.00 uur computerapparatuur ter waarde van honderden euro's ontvreemd.

Men is de auto binnengekomen door een ruit te vernielen. De eigenaar van de auto is een 33-jarige inwoner uit Groesbeek.

Treffers E1 naar hoofdklasse

Foto: Foto Verbeeten

GROESBEEK - De E1 van De Treffers promoveert naar de hoofdklasse. Door dit seizoen in de eerste klasse een plaats bij de eerste drie af te dwingen, mag de E1 het volgend seizoen uitkomen in de hoofdklasse.

Na een wat stroef begin zag het er lange tijd naar uit dat het team in de middenmoot zou eindigen, het team wist zich echter knap terug te spelen in de competitie. Met spelers Rik Verriet, Jorik Naterop, Thies Hopman, Dax Dibbets, Rens van Kesteren, Max van Leur, Jesper van Ewijk, Frank Verstege en keeper Jesse Visser, had het team alle posities goed ingevuld. Het goede teamwork heeft er dus uiteindelijk toe geleid dat het seizoen op een positieve manier kon worden afgesloten.


Het team werd dit jaar ondersteund door Sanders Tweewielers en Majo Trading die voor nieuwe trainingspakken hadden gezorgd zodat het team ook buiten het veld er gelikt uitzag!

Hoosbuien zorgen voor veel overlast in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De flinke hoosbuien die vorige week maandag over Berg en Dal trokken hebben in de gehele gemeente Berg en Dal voor de nodige wateroverlast gezorgd.

Even voor vier uur begon het te stortregenen en dat duurde bijna anderhalf uur. De eerste meldingen kwamen al rond vier uur binnen waar het overtollige water de timmerfabriek van Zwartjes binnen dreigden te lopen. Vanaf die tijd bleef het meldingen regenen. Toen bij de brandweer de eerste meldingen binnenkwamen, werden in totaal 25 brandweerlieden uit de gemeente Berg en Dal opgeroepen en die bleken allemaal de handen vol te hebben aan het leegpompen van de veelal volgelopen huizen, winkels en bedrijven, waarvan er 42 meldingen binnenkwamen. Groesbeek en Breedeweg spande daarbij de kroon met 36 meldingen, 5 vanuit Millingen en 1 uit Ubbergen.

Wat opviel was dat in de Nieuwe Drul zoals de Haarhamer en Gaffel ook woningen onder gelopen waren wat eerder nooit daar heeft plaatsgevonden. Volgens de woordvoerders van de brandweer waren er woningen bij waar 60 centimeter water in stond, die hebben overigens voor de nodige schade gezorgd. Ook de technische ruimte van Werkenrode was ondergelopen evenals de gangen van het zorghotel op het terrein van Dekkerswald, daar maakte men zich vooral zorgen om de stroomvoorziening, omdat er al een groep uitgevallen was.

Bij een woning aan de Acaciastraat in Groesbeek bleek het water in de stroomverdeelkast te lopen waardoor de stroom eruit knalde. Liander is opgeroepen en heeft de stroomvoorziening weer in orde gemaakt. Ook openbare school De Sieppe had de nodige wateroverlast en bij de buurtwinkel in Breedeweg was het water naar binnen gelopen en had een weg gezocht naar de kelder. Het water stroomde over de Breedeweg alsof het een snelstromende rivier was, het water kwam van het veel hoger gelegen klein Amerika en ruïneerde daarmee diverse tuinen van woningen aan de Breedeweg.

Op de Grafwegen was het een ware modderstroom die vanaf de Sint-Jansberg de Grafwegen op kwam. Onder aan de Grafwegen zorgde de modder ervoor dat de weg niet meer begaanbaar was voor het verkeer. De gemeente Berg en Dal heeft de firma Van Kesteren ingeschakeld om de modder te verwijderen, zodat de weg weer begaanbaar was voor het verkeer. Ook de gemeente heeft de handen vol gehad om de tientallen putdeksels die uit het wegdek gevlogen waren weer op hun plaats te krijgen. Tenslotte kwam er een melding dat een omgevallen boom het kruispunt op de weg blokkeerde. Met behulp van een kettingzaag heeft de brandweer de kruising weer vrijgemaakt. Tegen dit natuurgeweld zijn ook wij niet opgewassen, liet een woordvoerder van de brandweer maandagavond weten. Een voordeel was dat er maandagavond wel voldoende water in De Groesbeek en in De Spoorbeek liep, daar was geen pomp voor nodig...

Avond4daagse in Millingen

MILLINGEN - Op dinsdag 7 juni gaat de vierde avondvierdaagse in Millingen aan de Rijn van start. Met ruim 300 deelnemers gaan ze weer vier dagen mooie routes lopen van 5 of 10 kilometer in en rondom Millingen. Omdat veel mensen ernaar vragen nog wat informatie over de vertrektijden.

Op dinsdag en woensdag starten we allemaal om 18.30 uur vanaf het sportpark aan de Hoefseweg. Op donderdag vertrekken we allemaal vanaf de Gelderse Poort, de lopers van de 5km kunnen dan starten om 18.15 uur of 18.45 uur, de lopers van de 10km starten gewoon om 18.30 uur. Op vrijdag starten we weer vanaf het sportpark, de 10km lopers om 18.30 uur en de 5km lopers om 19.00 uur, dit omdat we graag met alle lopers tegelijk willen binnenkomen. Op vrijdag verzamelen we dan rond 20.00 uur allemaal op de hoek van de Zeelandsestraat,/Wagnerstraat, vanaf hier lopen we allemaal samen het laatste stuk via de Mozartstraat/Handelstraat/Bachstraat/van Gilsstraat terug naar het sportpark waar dan de medailles voor alle lopers klaarliggen.

Wij hopen dat we er weer vier gezellige dagen van kunnen maken met zijn allen. Mocht u nog willen inschrijven, dit kan ook nog op dinsdag voor de start vanaf 18.00 uur.

Rommelmarkt en kledingbeurs Op De Heuvel

GROESBEEK – Op zondag 12 juni wordt er in het voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek een gezellige rommelmarkt en kledingbeurs gehouden.

De aanvang van de markt en beurs is om 10.00 uur en zal duren tot 16.00 uur. De entree is geheel gratis .

Vakantielunch Mantelzorg Berg en Dal

GROESBEEK - In de rustige zomermaanden kunt u, samen met de naaste waar u voor zorgt, naar een gezellig lunchbuffet met live

pianomuziek op de achtergrond.

Zet het alvast zaterdag 20 augustus (van 12.00 tot 14.00 uur) in uw agenda! Meer informatie volgt. In tegenstelling tot eerdere berichten vindt de lunch plaats in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Protestantse

gemeente

Zondag 12 juni

Aanvang 10.00 uur

Voorganster: da. J. Ruijs

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis, t.b.v. vakantieweken voor chronisch zieken

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

voor meer info zie: www.pkn-groesbeek.nl.

Zomerkoorworkshop in Ubbergen

UBBERGEN - Er komt een zomerkoorworkshop voor koorzangers, die in de lange zomerstop hun zangervaring willen toetsen en uitbreiden. In het weekend van 20-21 augustus zijn zij te gast in de aula van de Havo Notre Dame, Kasteelselaan 50 in Ubbergen.

Thema van dit jaar is 'Een reis door Operaland'. Hans Lamers, chefdirigent van het GOOG en toonkunstkoor Zutphen zal ons meenemen op deze muzikale reis (zie ook www.lamusiquehanslamers.nl).

Deelnemers kunnen vooraf op zaterdag 6 en 13 augustus een studiemiddag volgen onder leiding van repetitor Elske van Thoor. Aanvang 14.00 uur.

Voor inschrijving en informatie: h.a.j.scheepers-smit@xs4all.nl; 024 3238280.

Kerkberichten protestantse gemeente

Zondag 12 juni

Aanvang 10.00 uur

Voorganster: da. J. Ruijs

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis, t.b.v. vakantieweken voor chronisch zieken

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

voor meer info zie: www.pkn-groesbeek.nl.

Zomerkoorworkshop in Ubbergen

UBBERGEN - Er komt een zomerkoorworkshop voor koorzangers, die in de lange zomerstop hun zangervaring willen toetsen en uitbreiden. In het weekend van 20-21 augustus zijn zij te gast in de aula van de Havo Notre Dame, Kasteelselaan 50 in Ubbergen.

Thema van dit jaar is 'Een reis door Operaland'. Hans Lamers, chefdirigent van het GOOG en toonkunstkoor Zutphen zal ons meenemen op deze muzikale reis (zie ook www.lamusiquehanslamers.nl).

Deelnemers kunnen vooraf op zaterdag 6 en 13 augustus een studiemiddag volgen onder leiding van repetitor Elske van Thoor. Aanvang 14.00 uur.

Voor inschrijving en informatie: h.a.j.scheepers-smit@xs4all.nl; 024 3238280.

Gezellige rommelmarkt en kledingbeurs in voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – Op zondag 12 juni wordt er in het voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek een gezellige rommelmarkt en kledingbeurs gehouden.

De aanvang van de markt en beurs is om 10.00 uur en zal duren tot 16.00 uur. De entree is geheel gratis .

Gezamenlijke actie Bevrijdingsmuseum Groesbeek en Hét Gemeente Nieuws Berg&Dal

Bron: RAN KNBLO-NL, CC-BY-SA.

GROESBEEK - Ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse en de nieuwe gemeente Berg&Dal hebben het Bevrijdingsmuseum en Hét Gemeente Nieuws de handen in elkaar geslagen voor een grote publieksactie. Tegelijk met deze editie van Hét Gemeente Nieuws valt er per huishouden van de gemeente Berg&Dal een gratis toegangsbewijs in de brievenbus. Dit toegangsbewijs is geldig t/m 31 december 2016 en heeft een waarde van 10,00 euro. Met deze kaart kunt u zowel de vaste expositie van het museum bezoeken alsook de nieuwe tijdelijke openluchttentoonstelling 'Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in oorlog en Vrijheid'.

In het Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

2016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu! De komende expositie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gaat onder andere over de roerige tijden van de Vierdaagse tijdens de jaren '30 en '40. Deze openluchttentoonstelling is te bezoeken van 14 juli tot en met 30 oktober. Wandel mee door een beweeglijke 20ste eeuw en zie hoe de turbulentie van destijds weerspiegeld wordt in de Vierdaagse.

Zomerlidmaatschap tennis- vereniging De Oorsprong

BEEK - Vanaf dit jaar is er de mogelijkheid om te tennissen in de zomermaanden: van 1 juni tot en met 31 augustus voor dertig euro.

Dit zomerlidmaatschap is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor voetballers tijdens de zomerstop. In het zomerseizoen op een voordelige manier tennissen. Ook kun je evt lessen volgen bij een van de trainers. Informatie hierover is te vinden op de website van TV De Oorsprong.

Een Zomerlidmaatschap geeft geen recht op een KNLTB-pas. Dit betekent dat je dus niet mee kan doen aan officiële toernooien en/of competitie. Voor het overige gelden dezelfde spelregels als die bij de vereniging van kracht zijn met betrekking tot afhangen, racketavonden en dergelijke.

Meer informatie: herminesluis@hotmail.com en op de website http://tvdeoorsprong.nl voor de mogelijkheden om te tennissen in Beek. (Ook hebben we ook een winterlidmaatschap van 1 november tot 28 februari voor 50 euro).

Vermist! Poes Suki uit Groesbeek

GROESBEEK - Onze poes Suki is vermist sinds 4 mei in Groesbeek. Beloning voor tips of terugbrengen!

Suki is klein van stuk, licht bruin/grijs cypers met een witte buik. Opvallend zijn haar fel blauwe ogen. Ze heeft een lange start met zwarte ringen en staartpunt. Haar pootjes zijn wit, maar de kussentjes onder haar voeten zwart. Ze is een slanke, snelle jager van ongeveer 3,5 kg. Ze kan zowel schichtig als aanhankelijk reageren.

Locatie

Ze woont op de Oude Zevenheuvelenweg 27 in Groesbeek en loopt meestal rond in de omgeving Nieuweweg, Galgenhei, en Groesbeek Noord. Ze is op 10 mei nog gezien op de Burg. Ottenhofstraat en camping de Oude Molen, maar het kan goed zijn dat ze verder weg is gelopen. Daarom willen we inwoners van Groesbeek, Berg en Dal, Beek, Mook en Malden vragen om naar haar uit te kijken.

Actie!

Tips: heb je Suki gezien? Bel dan direct 06 31270683. We horen het ook graag als ze enkele dagen of weken geleden gezien is.
Terugbrengen: mocht Suki bij je zijn komen wonen, breng haar dan alsjeblieft bij ons terug, want ze is ons zeer dierbaar en we missen haar enorm.

Beloning

Tips: voor de gouden tip die leidt tot terugkomst van Suki is de beloning 50 euro. Terugbrengen: voor het terugbrengen van Suki is de beloning 100 euro.

Groetjes, Marie & Myrto.

Een reparatie, een feestje en dan… vakantie!

GROESBEEK - Op zaterdag 11 juni van 13.00-16.00 uur is het laatste Repaircafé in Inloop Op de Paap van dit seizoen. Onze vrijwilligers helpen u nog één keer voor uw reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers, verstelwerk en dergelijke en gaan dan ook genieten van een mooie zomer. Op 10 september staan zij dan weer voor u klaar.

Repaircafé Groesbeek bestaat deze maand precies twee jaar. Dit willen we niet geruisloos voorbij laten gaan. Samen met onze buren, de bewoners van de Spoorlaan, proberen we er een klein feestje van te maken. Bij mooi weer stellen we onze bezoekers en andere belangstellenden in de gelegenheid om mee te doen aan een spelletje jeu de boules op de baan voor Inloop Op de Paap aan de Spoorlaan. U bent welkom.

Voor meer informatie: Metty KainamaL 06 10474589. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht.

Onder invloed achter het stuur in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Een patrouillewagen van de politie Berg en Dal viel zondagmiddag tegen 18.00 uur het rijgedrag op van een auto die op de Zeelandsestraat in Millingen reed.

De personenauto werd voor controle aan de kant gezet en van de bestuurder een blaastest afgenomen die negatief voor de bestuurder – een 29-jarige inwoner uit Beuningen - bleek te zijn. Omdat vermoedelijk een ander middel de rijvaardigheid kan beïnvloeden is de bestuurder overgebracht naar het bureau in Nijmegen waar een bloedproef van hem is afgenomen. Tegen de Beuningenaar is proces verbaal opgemaakt wegens rijden onder invloed.

Jackpot bingo groeit langzaam

GROESBEEK - De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen is weer langzaam aan het groeien. Donderdagavond zit er alweer 100 euro in terwijl de hoofdprijs zoals vanouds 250,-- bedraagt.

De bingoballetjes gaan vanaf 20.00 uur rollen maar de zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur open. Dit voor de bingospeler(ster)s die een mooi plaatsje willen bemachtigen. De opbrengst is voor zes Groesbeekse verenigingen.

'Routes of Liberation' in Bevrijdingsmuseum

Foto: Mike Bink Fotografie

GROESBEEK - Vanaf 6 juni tot en met 31 augustus is de inmiddels internationaal befaamde tentoonstelling 'Routes of Liberation. European Legacies of the Second World War' te zien in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Eerder was de expositie al te zien in dit museum, maar deze komt wegens succes opnieuw in de schijnwerpers te staan.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Europese landen de handen ineengeslagen om vanuit 'multiperspective storytelling' te laten zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben ervaren. Dat gebeurt in deze unieke multimediale en reizende tentoonstelling. Perspectieven vanuit vijf landen worden gepresenteerd: Duitsland, Polen, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een absolute must see voor iedereen. Op indringende wijze blijkt hoe de geschiedenis werd en wordt ervaren. Persoonlijke verhalen, filmbeelden, tijdslijnen en unieke foto's uit vooraanstaande oorlogs- en bevrijdingsmusea in Europa tonen de gezamenlijke Europese nalatenschap. De rode draad hierbij is: hoe werd de vrijheid verloren, hoe werd deze herwonnen en hoe kunnen we de vrijheid behouden.

Vooraanstaande musea werkten mee aan dit project, waaronder het Alliiertenmuseum Berlin, het Mémorial de Caen, het Museum of the Second World War in Gdansk en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. De tentoonstelling wordt opnieuw onder de aandacht gebracht in het kader van de 100ste Vierdaagse dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en in samenwerking met stichting De 4Daagse en stichting Liberation Route Europe. Deze stichting werkt samen met ruim 60 internationale partners aan het uitrollen van de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De 3.000 kilometer lange route begint in Zuid-Engeland en voert via Normandië onder meer door België en Zuidoost-Nederland richting Berlijn. De Liberation Route Europe werd op 6 juni 2014 officieel gelanceerd op de stranden van Normandië, precies 70 jaar na D-Day.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek; 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl; Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding.

Theo Bartholomaus en Kees Heijmans grijpen Jeu de Boules-titell

Staande van links naar rechts: Ben Rutten en Kees Rijk (tweede plaats), Theo Bartholomaus (1e plaats), Annie Kamps (3e plaats), Kees Heijmans (1e plaats) Zittend van links naar rechts: Marie Janssen (4e plaats), Jan Liebers (3e plaats) en Peter Janssen (4e plaats)

GROESBEEK - Het was druk op sportpark Noord waar het kampioenschap jeu de boules voor tweetallen van de gemeente Berg en Dal werd gespeeld. Er hadden zich 16 teams ingeschreven en gelukkig bleef het weer de spelers gunstig gezind.

Nadat de poulewedstrijden waren gespeeld, waren er 4 halvefinalisten over. In de eerste halve finale speelden Kees Rijk en Ben Rutten, de twee vertegenwoordigers van Petanque vereniging Beek tegen Jan Liebers en Annie Kamps. Beide heren wonnen met 13-6 van het echtpaar en plaatsten zich daarmee voor de finale. In de andere halve finale speelden Peter en Marie Janssen tegen Theo Barthomomaus en Kees Heijmans. Deze halve finale werd door laatstgenoemden met 13-6 gewonnen zodat de finale en troostfinale deelnemers bekend waren. Onder grote publieke belangstelling werd de troostfinale gewonnen door Jan Liebers en Annie Kamps waardoor zij zich derde mochten noemen.

De finale was bloedstollend met 2 teams die er een verschillende tactiek op nahielden. De spelers Kees Rijk en Ben Rutten, meer de exponenten van het wegkaatsen van de ballen van de tegenstander en Theo Bartholomaus en Kees Heijmans die dat maar zelden toepasten en kozen voor het gerichte en zuivere gooien. Het ging lang gelijk op maar uiteindelijk gaf toch het zuivere gooien van Theo en Kees de doorslag nadat hun tegenstanders enkele "wegkaats acties" zagen mislukken. De einduitslag was 13-7 waarna Theo Bartholomaus en Kees Heijmans zich kampioen van de gemeente Groesbeek mochten noemen en dat tot volgend jaar mei blijven wanneer het tweede kampioenschap duo's van de gemeente Berg en dal op sportpark Noord weer zal worden gehouden.

Oproep kampioenen!

REGIO - Is jullie/jouw team kampioen of ben jij zelf kampioen geworden? Volgende week maken wij een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto voor vrijdag 10 juni 12.00 uur, in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

Zondag 26 juni - Streekgala 2016 - Op bezoek bij de boer!

GROESBEEK - Terra Vita houdt zondag 26 juni in samenwerking met Stichting Landwaard voor de veertiende keer het Streekgala. Veertien boeren en tuinders zetten hun staldeuren open voor publiek. Wil je kalfjes knuffelen, wijnvatrollen, meedoen aan een kersenpitspuugwedstrijd of een begeleide natuurwandeling maken? Kom dan tussen 11.00 en 16.00 uur naar dit gratis evenement voor het hele gezin. Op www.streekgala.nl vind je een overzicht van alle bedrijven waar je dit jaar op bezoek kunt.

De 14de editie van het Streekgala is een bijzondere editie, omdat de organisatie van het evenement na 10 jaar terugkeert bij Terra Vita. Om dit te vieren organiseert Terra Vita een boerenontbijt voor genodigden op Het Balkon van Groesbeek aan de Zevenheuvelenweg. Aansluitend aan het ontbijt volgt de officiële opening van het Streekgala. Een tweede feestelijke opening vindt om 13.00 plaats bij Camping Klein-Amerika. Hier wordt de prachtige nieuwe camping ingewijd. Iedereen is van harte uitgenodigd de opening bij Camping Klein-Amerika bij te wonen.

Het boerenbedrijf in al haar diversiteit

Op 26 juni kun je kennismaken met een groot scala aan boerenbedrijven. Zo kunt je kalfjes knuffelen op een melkveebedrijf, je eigen fruit plukken in een zelfpluktuin, graan malen in een echte molen of wijn proeven in een wijngaard. Tevens krijg je de mogelijkheid meer te weten te komen over de imker en zijn werk en op de kaasboerderij leggen ze graag uit hoe kaas eigenlijk precies gemaakt wordt.

Fotowedstrijd

De fotowedstrijd is inmiddels een begrip geworden. Diegene die dit jaar de leukste, mooiste of meest bijzondere foto maakt, wint een fantastische prijs. Voor meer informatie en de voorwaarden kijk je op www.streekgala.nl. Aarzel niet en doe mee!

De schoonheid van het platteland, de heerlijke streekproducten en de gezelligheid op de boerenerven vormen de perfecte ingrediënten voor een heerlijk dagje uit! Dus verzamel je vrienden en familie, stippel een route uit en ga op 26 juni op bezoek bij de boer.

Gouden priester van Gestel krijgt kerk vol

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Pastor Jan van Gestel heeft zondagmorgen zijn gouden priesterjubileum gevierd in een volle Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

De gouden jubilaris werd rond half tien opgehaald bij zijn woning aan de Zevenheuvelenweg met de koets van de familie van de Ven. Voorafgegaan door schutterij Sint-Hubertus werd de jubilaris naar de kerk gebracht. Om 10.00 uur begon de plechtige H. Mis met als thema 'Samen vieren: breken en delen'.

De mis werd muzikaal begeleid door de kerkkoren Sint-Caecilia, Horst-Sion – Breedeweg en Schola Cantorum onder leiding van Toine Graauwmans. De mis werd voor gegaan door de jubilaris zelf en pastor Jos van Rooij. Op het eind van de H. Mis sprak burgemeester Slinkman de jubilaris toe. "In de korte tijd dat ik burgemeester van Berg en Dal ben, heb ik Van Gestel leren kennen als een fijne man. Ook heb ik goede ervaringen met Van Gestel als wij samen op pad gingen. Dat u in Groesbeek goed gelegen bent, bewijst wel de volle kerk", besloot burgemeester Slinkman zijn toespraak. Buiten was het kerkplein ingericht als een groot terras waar onder het genot van een hapje en een drankje je jubilaris persoonlijk nog gefeliciteerd kon worden. Tussen de felicitaties door waren er nog enkele toespraken, waarna fanfare Wilhelmina de priester-jubilaris een serenade bracht.

Anytyme-ondernemers ´Klimmen tegen MS´

Foto: Jan Weijers

GROESBEEK-MONT VENTOUX – In totaal gaan 23 Anytyme ondernemers binnenkort op de fiets in het Franse Mont Ventoux waaronder de Groesbeekse ondernemer Jan Weijers van cafetaria De Horst aan de Hoge Horst in Groesbeek.

Voor Jan wordt het een bijzondere zware opgave om de Mont Ventoux met de fiets te nemen, omdat Jan de enige is die de berg met een mountainbike gaat nemen (in midden foto), terwijl zijn 22 collega´s dat gaan doen met op wielrennersfietsen.

Op zaterdag 11 juni moet het gaan gebeuren en zij willen met hun actie zoveel mogelijk geld ophalen voor meer onderzoek naar de vreselijke ziekte MS. Iedereen die wil doneren om een groter onderzoek gerealiseerd te krijgen kan zijn of haar donatie kwijt in een emmer in de cafetaria aan de Hoge Horst in Groesbeek of via de site www.klimmenvoorms.nl ga dan naar team anytyme klimt tegen MS 2016.

Skeeler loopt beenletsel op na val in Ooij

OOIJ – Een 54-jarige skeeler afkomstig uit het kerkdorp Berg en Dal is vrijdagmiddag op de Persingsestraat in Ooij gewond geraakt na een val.

Het slachtoffer reed met zijn skeeler op het fietspad en is vermoedelijk geschrokken van een fietser die hem achterop kwam, waarna hij de macht over de skeeler verloor en in de berm naast het fietspad terecht kwam. Bij de val raakte de man gewond aan zijn been. De gealarmeerde ambulance heeft het slachtoffer eerste hulp verleend, maar deze moest alsnog voor onderzoek overgebracht worden naar een ziekenhuis in Nijmegen.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

'Meld verhoogde CAK-bijdrage voor een individuele WMO-voorziening'

BERG EN DAL - De Adviesgroep -voorheen Platform WVG/BTB- is al ruim 20 jaar actief om de belangen te behartigen van mensen die een beroep doen op de WMO.

"Ons doel en uitgangspunt is gratis ondersteuning van u, in uw situatie als inwoner van de gemeente Berg en Dal. Wij doen dit met instemming èn onafhankelijk van de gemeente. Wij zijn vrijwilligers met ervaringsdeskundigheid op vele terreinen."

De toepassing van de nieuwe WMO-2015 gaat in de praktijk helaas nog gepaard met veel onzekerheden. Maar ook met besluiten die diep kunnen ingrijpen in persoonlijke omstandigheden. De Adviesgroep maakt zich grote zorgen over de hoogte van de eigen bijdrage die u voor een individuele WMO-voorziening moet betalen.

Deze eigen bijdrage kan voor bepaalde inwoners een zodanig grote financiële last betekenen dat het besteedbaar inkomen ernstig wordt aangetast. Vele verontrustende signalen hebben ons hierover al bereikt.

De Adviesgroep is inmiddels in gesprek met de gemeente Berg en Dal, heeft de zorgen nader toegelicht en om maatregelen verzocht tot bijsturing van de huidige regeling. " Ditgesprek zouden wij graag onderbouwen met nog meer concrete gegevens."

"Vandaar een oproep aan u: meld het ons als u voor een individuele WMO-voorziening een verhoogde CAK- eigen bijdrage moet betalen. Bel, stuur een email of spreek gewoon een van de leden van de Adviesgroep aan (zie de website bij deelnemers). Uiteraard blijft ieder gesprek anoniem. email: info@wmoadviesgroep-bergendal.nl; website: www.wmoadviesgroep-bergendal.nl."

Nauwere samenwerking brandweerkorpsen Millingen en Kleve-Rindern

MILLINGEN - In de brandweerkazerne in Millingen aan de Rijn vond vorige week de kick-off van het Interreg V project 'Veiligheid zonder grenzen' plaats. In het kader van dit projecten willen de brandweerkorpsen van Millingen aan de Rijn en Kleve-Rindern hun samenwerking, die al ruim 40 jaar bestaat, verder professionaliseren en verstevigen.

Daarvoor worden gezamenlijke opleidings- en bijscholingsactiviteiten ontwikkeld, vinden er regelmatig oefeningen plaats en worden de mogelijkheden voor een grensoverschrijdend brandweerteam onderzocht.

Tijdens de bijeenkomst werden er toespraken gehouden door burgemeester Slinkman van Berg en Dal, burgemeester Sonja Northing van Kleve, brandweercommandant Ignas Kamps en Kreisbrandmeister Reiner Gilles.

Ulrich Francken, plaatsvervangend voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, overhandigde Peter Heijmen, groepschef van de brandweer Millingen en Daniel Kuhnke, hoofd van de vrijwillige brandweer Kleve-Rindern een Euregio-plaquette als blijk van waardering voor dit geslaagde voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking.

De kick-off werd afgesloten met een zeer realistische oefening op het terrein van de voormalige werf in Millingen. Het project Veiligheid zonder grenzen wordt in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRE) gecofinancierd.

Midzomermuziekavond bij De Polderschuupers in Kekerdom

KEKERDOM - Op zaterdag 18 juni vanaf 18.00 uur houdt carnavalsvereniging De Polderschuupers een midzomermuziekavond op het Haonenhart in de Jan Arntzstraat in Kekerdom.Met optredens van Fanfare UNA, het Hartkoor, dweilorksest Desdwaas en een Samba band.

Ook wordt er een kwis gehouden over Kekerdom, iedereen kan hier aan meedoen als het maar een team is van drie personen. Je kunt ook meedoen aan een bakwedstrijd; de taart mag thuis gebakken worden en wordt door een deskundige jury geproefd.

De avond begint om 18.00 uur en zal duren tot 23.00 uur. Bar en barbeque zijn aanwezig.

Wil je graag een taart bakken of aan de kwis mee doen bel dan naar G. Frieling: 0481 431478 of mail naar g.frieling@chello.nl.

Boekpresentatie van Ine Hinne

GROESBEEK - Onder grote belangstelling presenteerde Ine Hinne donderdag 2 juni in de bibliotheek van Groesbeek haar boek Terug naar mijn leven op het mooie Java. In het boek gaat ze in op haar jeugdherinneringen in Indonesië en haar leven in Nederland.

Ine Hinne woont in Groesbeek, is taalambassadeur en werkt als taalvrijwilliger bij twee lesgroepen van het ROC.

Grote oefening bij appartementencomplex Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer, politie, GGD en Defensie zijn dinsdagmorgen gestart met een grootscheepse oefening bij het appartementencomplex aan de Paulus Potterweg in Groesbeek. Daar zou zich een incident hebben voorgedaan waar explosieven bij betrokken waren.

Alle hulpdiensten hebben hun auto's, commandowagens en verzorgingswagens geparkeerd aan de Paulus Potterweg tegenover basisschool 't Vossenhol. Voor de leerlingen van 't Vossenhol waarvan hun klas aan de kant van de Paulus Potterweg ligt, zal er van leren weinig terecht zijn gekomen omdat het voor hen een spannend avontuur was dat voor hun ogen afspeelde. Voor het onderwijzend personeel zal het twee dagen – zolang duurt de oefening – roeien met de riemen die er zijn, want het gebeurt tenslotte niet ieder jaar.

Voordat de oefening begon kregen de leerlingen uitleg van zowel brandweer als politie over het wel en wee van de hulpdiensten en dat vonden de leerlingen bijzonder interessant. Het betrof een coördinatie oefening op de plaats van incident, waar de hulpverlenende instanties een beeld vormen van het incident en op welke wijze die bestreden kan worden. Het is een standaardoefening die wel 20 maal per jaar in de veiligheidsregio plaats vindt, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Taalbarrière enige struikelblok bij Euregio-brandweeroefening

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – In de voormalige scheepswerf Bodewes is dinsdagavond een grootse internationale brandweeroefening gehouden met de brandweerkorpsen uit het Duitse Rindern en Millingen. Er was al langere tijd sprake van om intensiever met elkaar samen te werken omdat er tussen beide korpsen de nodige verschillen bestaan en om die reden is het belangrijk dat er op elkaar wordt afgestemd in de nabije toekomst en bij calamiteiten.

Dinsdagavond werd gestart met het unieke project 'Veiligheid kent geen grenzen', dat wordt gesteund door de Euregio. De bedoeling is dat beide korpsen regelmatig met elkaar gaan oefenen, zowel in Nederland als in Duitsland. De burgemeesters Northing van Kleef alsmede Slinkman van Berg en Dal waren getuige van deze eerste internationale oefening alsmede diverse brandweer autoriteiten van zowel de Nederlandse als de Duitse kant. In de voormalige scheepswerf was brand ontstaan, waardoor beveiligers op het alarm waren afgekomen en binnen polshoogte hadden genomen. Daar werden ze overvallen door de rook waardoor ze geen kant meer op konden. De brandweerlieden werden vervolgens ingezet om de beveiligers uit hun benarde positie te bevrijden.

De taal – vooral het technische – bleek toch wel een struikelblok te zijn en is in ieder geval voor verbetering vatbaar. Iedereen bleek bij de evaluatie best tevreden te zijn vooral omdat het de eerste keer betrof. Beide korpsen kregen van de Euregio een wandbord aangeboden dat ongetwijfeld een plaats in de kazerne zal krijgen.

Van Trien live on stage in De Hoeve

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De directie van De Hoeve heeft niemand minder dan 'Van Trien' kunnen strikken voor een grandioze rockavond en wel op vrijdagavond 17 juni in de grote zaal van het Groesbeekse uitgaanscentrum.

Het is onbetwist de Groesbeekse top op rockgebied, laat William Langeveld van De Hoeve desgevraagd weten. "Wij hebben Van Trien al vaker in de grote zaal van De Hoeve gehad en dat zorgde steeds weer voor een volle bak. Gerrie Peters van Van Trien, de leider van de band heeft de naam 'Van Trien' te danken aan zijn ouders die van eind jaren '60 tot in de jaren '80 de Triena-bar hebben gerund (het huidige Boslustcafé) aan de Nijmeegsebaan.

Van Trien (Gerrie Peters) gitaar en zang bestijgt samen met Hans Reuser (basgitaar), Michel Janssen (drums), Marcel Wentink (gitaar) en Mark van Stokkum (toetsen) op vrijdagavond 17 juni het podium van De Hoeve voor een onvervalste Groesbeekse rockavond. Voor het bijwonen van dit muzikaal spektakel heeft de directie van De Hoeve besloten geen entree te heffen. De rockband Van Trien begint vanaf 22.00 uur te spelen en dit duurt tot de klok van 03.00 uur. In het feestcafé -eveneens in De Hoeve- zal die avond dj Jan Smit voor de nodige feeststemming zorgdragen.

De creatieve woensdagavond

GROESBEEK - Of je nou een rits in een broek moet zetten, je wilt een kastje schilderen of iets van sieraden maken? Ben je graag creatief bezig, maar heb je thuis niet de rust, het gereedschap of je weet niet waar je moet beginnen? Dan is de creatieve woensdagavond iets voor jou.

Spelregels
- Vanaf 18.30 tot +/- 22. 00uur
- Je mag in overleg alle gereedschappen en materialen gebruiken
- Je maakt alles zelf, natuurlijk help ik waar nodig is
- Alles wat in een witte bak past mag je hier laten, de rest gaat weer mee naar huis
- Kosten zijn 10,- per avond, koffie/ thee, hapje en een drankje zijn inbegrepen excl. materiaal kosten

Lijkt het je leuk om met vriendinnen, collega`s, familie een workshop te hebben?
Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Aterlierweg 7 Groesbeek, 06 23955449; www.garby.nl.

Zendtijd Omroep Berg en Dal TV

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal TV heeft haar zendtijd behoorlijk uitgebreid. De uitzendingen gaan vanaf nu plaatsvinden op alle dagen van de week behalve de zondag. De tijden van uitzending zijn 's morgens om 09.00 uur en 's avonds om 19.00 en 22.00 uur.


De lokale televisie die zo'n tien jaar bestaat, heeft zijn bestaansrecht inmiddels wel bewezen. Vandaar dat de behoefte er vanuit de inwoners was om meer uitzendtijd. De TV-afdeling telt zo'n 15 medewerkers voor onder andere camerawerk, presentatie en technische werkzaamheden. Zij zorgen dat het nieuws en dergelijke dagelijks in de huiskamer van de inwoners van de gemeente Berg en Dal te zien is.

De programmering bestaat onder andere uit het uitzenden van actuele gebeurtenissen, filmarchief en specials. Deze specials bestaan uit uitgebreide aandacht voor belangrijke lokale evenementen zoals onder meer het jaarlijkse carnavalsgebeuren, de jaarmarkt, de vierdaagse, maar ook uit muziekspecials.
Mogelijk zal in de toekomst ook de maandelijkse raadvergadering live op TV worden uitgezonden. Buiten de TV-uitzendtijden vindt men op het TV-kanaal de kabelkrant met uitgebreid nieuws en gebeurtenissen in de gemeente Berg en Dal. Kijk voor de frequenties op de website www.omroepbergendal.nl.

Stepfietser onderuit in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Spoorlaan in Groesbeek is zondagmiddag een stepfietser onderuit gegaan en is daarbij gewond geraakt in zijn gezicht.

Het slachtoffer, een cliënt van Pluryn, is door onbekende oorzaak met zijn stepfiets tegen de trottoirband gereden en kwam vervolgens met zijn gezicht op het wegdek terecht. Ondanks dat de man een helm droeg is hij toch nog gewond geraakt. In afwachting van de gealarmeerde ambulance hebben buurtbewoners en voorbijgangers eerste hulp verleend aan het slachtoffer. De man is in de ambulance behandeld, waarna hij thuis kon worden afgezet.

Senioren in Beek werken lieden met babbeltrucs de woning uit

BEEK – Vermoedelijk oplichters hebben zaterdagmiddag zover bekend tot twee maal toe bot gevangen door met een babbeltruc plotseling in bejaardenwoningen te staan.

Bij twee woningen aan de Oude Gracht in het seniorencomplex in Beek stonden zaterdagmiddag rond 14.00 uur plotseling een man en vrouw in huis. Zij waren via de tuin door de openstaande achterdeuren naar binnen gekomen. In gebrekkig Duits en Engels hadden ze een schrift in de hand en wilden zich voordoen alsof zij voor een goed doel bezig waren. De man en vrouw spraken tegen elkaar een geheel onverstaanbare taal en waren wel netjes gekleed.

Echter in beide gevallen reageerden de bejaarde bewoners alert en wezen het tweetal de deur. Via dezelfde deur waar ze ook waren binnengekomen, zijn ze ook weer vertrokken. De alerte bewoners schatten de leeftijd van beide personen tussen de 25 en 35 jaar. Het is jammer dat de politie veel later is ingeschakeld, zodat het surveilleren geen zin meer had. Mogelijk zijn beide personen nog op meer adressen geweest. De politie verzoekt in ieder geval hiervan dan melding te maken 0900 8844. Ook is het volgens de politie belangrijk te weten met welk voertuig ze zich voortbewogen.

Fiets mee voor het goede doel

GROESBEEK - Op zaterdag 9 juli 2016 strijden Fakro en Road4energy samen tegen energiestofwisselingsziekten tijdens de eerste editie van het wielerevent Fakro’s Gruwelijkste. Tijdens de fietstocht fietsen enthousiaste wielrenners mee om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Het is de voorloper van de mountainbiketocht Groesbeeks Gruwelijkste, die later dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt.


De wielertocht bestaat uit twee afstanden: 80 km met ongeveer 700 hoogtemeters of 125 km met ongeveer 1000 hoogtemeters. Aan alles is gedacht tijdens deze wielertocht voor de deelnemers: een hapje en een drankje, een pastaparty na het fietsen, de beschikking tot een bewaakte fietsenstalling en douchefaciliteiten, een fietsschildje en het allerbelangrijkste een goed gevoel. “Door de sportieve inzet dragen we samen bij aan het goede doel! De organisatiekosten nemen wij voor onze rekening”, aldus dhr. Peters, directeur van Fakro Nederland.

Fietsen voor Road4energy
De opbrengsten van het event komen 100% ten goede aan Road4energy. Deze stichting zet zich in om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor onderzoek naar energiestofwisselingsziekten. En het is nodig, want zonder dit geld is er geen hoop op een medicijn en zonder dit medicijn overlijdt 70% van alle kinderen met deze ziekte voor hun 18de levensjaar. Inschrijven kost 25,- euro en is mogelijk via www.fakro.nl/gruwelijkste.

Speciale voordeelactie voor lezers van Hét Gemeente Nieuws Nederlanders ontdekken China Palast in Kleef

Foto: Peter Hendriks

KLEEF - Aan de Flutstrasse 54 in Kleef is al sinds 7 jaar het befaamde Mongolische en Chinese restaurant China Palast gevestigd. Het restaurant biedt plaats aan liefst 320 gasten heeft een grote gratis parkeerplaats en is voorzien van een gezellige biertuin.

De eigenaar Jian Ping Lin is bijzonder tevreden dat steeds meer Nederlandse gasten zijn restaurant bezoeken, zowel voor het middag buffet alsmede het Mongolische grillbuffet. Een team van acht gespecialiseerde koks presenteren dagelijks zowel Mongolische als Chinese culinaire hoogstandjes. Het middagbuffet bestaande uit 13 gerechten is van maandag tot en met vrijdag te nuttigen van 12.00 tot 14.30 uur voor slechts 7,90 en op zon - en feestdagen kost dat 8,90 euro.

Het Mongolisch Grill - Chinese buffet met ruim 70 gerechten is te nuttigen van maandag tot en met zaterdag van 17.30 tot 22.30 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 22.00 uur voor 14,90 euro per persoon. Speciaal voor de lezers van Hét Gemeente Nieuws is de heer Ping Lin een voordeelactie gestart in de vorm van een waardebon in Hét Gemeente Nieuws, die geldig is tot eind juni 2016 in de vorm van een waardebon. Door het uitknippen van de advertentie krijgt men bij een Mongolisch – c.q. Chinees buffet een korting van 5,00 (per 2 personen).

Jeugdorkesten in concert in Millingen

MILLINGEN - Op zondag 12 juni wordt op het buitenterrein van fanfarekorps Ons Genoegen een concert gegeven door drie jeugdorkesten.

Tijdens deze middag zullen drie jeugdorkesten zich laten horen. Jeugdorkest Jeugdbende van KNA uit Beek, leerlingenorkest van Harmonie Tarcisius uit Nijmegen en het opleidingsorkest Joog van fanfarekorps Ons Genoegen. Het programma zal gevarieerd zijn met leuke lichte muziek.
Aanvang concert 14.00 uur. Bij slecht weer in het verenigingsgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen. Ons Genoegenpad 4, Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Fiets mee voor het goede doel

GROESBEEK - Op zaterdag 9 juli 2016 strijden Fakro en Road4energy samen tegen energiestofwisselingsziekten tijdens de eerste editie van het wielerevent Fakro's Gruwelijkste. Tijdens de fietstocht fietsen enthousiaste wielrenners mee om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Het is de voorloper van de mountainbiketocht Groesbeeks Gruwelijkste, die later dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt.


De wielertocht bestaat uit twee afstanden: 80 km met ongeveer 700 hoogtemeters of 125 km met ongeveer 1000 hoogtemeters. Aan alles is gedacht tijdens deze wielertocht voor de deelnemers: een hapje en een drankje, een pastaparty na het fietsen, de beschikking tot een bewaakte fietsenstalling en douchefaciliteiten, een fietsschildje en het allerbelangrijkste een goed gevoel. "Door de sportieve inzet dragen we samen bij aan het goede doel! De organisatiekosten nemen wij voor onze rekening", aldus dhr. Peters, directeur van Fakro Nederland.

Fietsen voor Road4energy
De opbrengsten van het event komen 100% ten goede aan Road4energy. Deze stichting zet zich in om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor onderzoek naar energiestofwisselingsziekten. En het is nodig, want zonder dit geld is er geen hoop op een medicijn en zonder dit medicijn overlijdt 70% van alle kinderen met deze ziekte voor hun 18de levensjaar. Inschrijven kost 25,- euro en is mogelijk via www.fakro.nl/gruwelijkste.

Extra openingstijden De Huiskamer Kerstendal

BERG EN DAL - Iedere woensdag is er in de Huiskamer van Kerstendal van 10.00 tot 16.00 uur de inloop. Hier kunt gezellig een praatje maken en een kopje koffie of thee komen drinken een spelletje doen zoals rummikub of een kaartje leggen.

Iedere woensdag verzorgen wij ook een heerlijke lunch/maaltijd die we gezamenlijk verzorgen, voor drie euro kunt u hieraan deelnemen, vrijblijvend! Vanaf nu zal de huiskamer extra geopend zijn. De datums hiervoor zijn: vrijdag 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag 1 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

"Ik heet u van harte welkom om een keer te komen kijken en als vervoer een probleem voor u is of als u meer informatie wilt, schroom niet en neem contact met mij op", aldus Patricia Gerrits, inloop de Huiskamer: 06 22189214.

Jonge eendjes vermaken zich prima in De Spoorbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Liefst acht jonge eendjes die samen met vader en moeder eend rondzwemmen in De Spoorbeek in het centrum van Groesbeek vermaken zich prima. Naar verluidt waren er enkele weken geleden nog 11 jonge eendjes te bewonderen maar 3 hebben het niet gered of zijn door roofvogels uit het water geplukt.

Nu zijn ze zo groot geworden dat ze het voor elkaar opnemen als er een dreiging vanuit de lucht komt maar de twee grote eenden houden hun kroost ook in de gaten. Ook voor het publiek zijn de eendjes een lust voor het oog, maar als ze groter worden kunnen ze wel voor de nodige vervuiling gaan zorgen in De Spoorbeek. Het is te hopen dat dan het water voldoende doorstroomt, wat nu nog niet het geval is. De boringen die onlangs zijn verricht hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Kickboksen in Groesbeek

GROESBEEK - Martial-arts school Bodhi Dharma bestaat in de omgeving al meer dan 30 jaar. Sinds een klein jaar worden er ook lessen in Groesbeek gegeven. In de gymzaal van basisschool de Breedeweg wordt er iedere woensdag kickboksen gegeven vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Kickboksen leent zich enorm goed om de conditie te verbeteren en zowel mentaal als fysiek weerbaarder te worden. Bij Bodhi Dharma is het kickboksen laagdrempelig. Iedereen kan meedoen op zijn/haar eigen niveau. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld alleen deel te nemen aan het technisch gedeelte en het sparren (oefengevecht) over te slaan. De andere kant is ook mogelijk, lekker stevig trainen met een partner die dat ook wilt. Er wordt veel aandacht gespendeerd aan het juist aanleren van technieken. Meedoen aan wedstrijden is ook mogelijk, de school beschikt over een gediplomeerde leraar en is aangesloten bij de WFCA.

De school beschikt in Groesbeek over stootzakken, kussens en een boksring. De groep bestaat op dit moment uit een leuke mix van jong en oud, mannen en vrouwen. Er wordt met respect met elkaar omgegaan en het is een gezellige groep.

Op donderdagavond is er een extra training (kickboks workout) voor de conditie en op zaterdag wordt er kickboksen gegeven in Molenhoek. Martial-arts school Bodhi Dharma geeft nog meer lessen in de regio. Onder andere Dju-Su, een moderne zelfverdedigingssport, Tai Chi een ontspannende bewegingsvorm en Shaolin Kempo Kung-fu een traditionele vechtkunst. Leden van de school betalen één bedrag en mogen daarvoor alle trainingen meedoen zo vaak als ze willen.

Mensen die geïnteresseerd zijn mogen tot de zomervakantie gratis alle trainingen meedoen. In de zomervakantie wordt er twee keer per week buiten getraind, een soort van bootcamp training. Ook mag daar gratis aan meegedaan worden. Men kan daarna bij aanvang van het nieuwe seizoen beslissen of men wel of geen lid wilt worden. Meer informatie staat op www.bodhidharma.nl.

Man doet greep in geldla streekbus

BEEK – Dinsdagmiddag rond 12.00 uur reed de streekbus van Breng in Beek richting Nijmegen. Op de Rijksstraatweg in Beek moest de chauffeur stoppen voor een mannelijke passagier die bij de halte stond te wachten. Toen de chauffeur gestopt was sprong de man in de bus deed een greep in de geldla en ging er met een klein geldbedrag lopend vandoor.

De chauffeur alarmeerde direct de politie van Berg en Dal die met twee patrouillewagens ter plaatse gingen. Dankzij een duidelijk signalement van de dader door de buschauffeur kon de man in de omgeving op een fiets gelokaliseerd worden, waarna hij werd aangehouden. Het bleek een 29-jarige man te zijn zonder vaste woon of verblijfplaats. De man is voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. Ook reed de man op een fiets die vermoedelijk van diefstal afkomstig is; deze is ook in beslag genomen.

Gratis excursies veldbiologie

Gratis excursies van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische vereniging.

Zaterdag 11 juni | 9.30-12.00 | KNNV Excursie Dukenburg Staddijk. Flora en fauna. Verzamelen: Ingang Gerrit Schultepad. Excursieleider: Jan Haverkamp Mobiel 06-53852479 j.haverkamp@hetnet.nl.

Dinsdag 14 juni, 14.00-17.00 u. KNNV Groenlanden. Via de Bisonbaai lopen naar het voormalige defensieterrein, waar plant en dier ongestoord hun gang kunnen gaan. Daar zoeken we een weg door het natuurlijke bos dat daar ontstaat. Vertrek: hotel-café Oortjeshekken, Ooij, (half uur lopen van bushalte lijn 80 inOoij . Excursieleider: Jan Cornelissen [0481-433750]

Twee auto's totaal uitgebrand

HEILIG LANDSTICHTING – In de nacht van Zaterdag op zondag rond 02.30 uur kreeg de brandweer van Groesbeek de melding van een brand bij een woning aan de Rechterslaan in Heilig Landsrichting.

Ter plaatse bleken twee personenauto's, die op de oprit stonden in lichter laaien te staan. De brandweer kon niet meer voorkomen dat beide voertuigen een Mercedes en een Volvo totaal verloren gingen. Ook enkele coniferen moesten eraan geloven. De woning is niet in gevaar geweest. De politie stelt een nader onderzoek in. omdat het vermoeden bestaat dat de autobranden zijn aangestoken.

Wielrenner ernstig gewond na botsing tegen paal in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Cranenburgsestraat in Groesbeek is zondagmorgen rond kwart over tien een wielrenner ernstig gewond geraakt. De wielrenner afkomstig uit Rips reed in een vriendengroep van twaalf wielrenners vanuit de richting Duitsland naar Groesbeek.

Op de Cranenburgsestraat zijn diverse wegversmallingen aangebracht om zo de snelheid van het gemotoriseerd verkeer te verminderen. Bij een wegversmalling waarschuwen de wielrenners elkaar dat was ook ditmaal het geval. Echter er stonden zowel links als rechts palen. Het slachtoffer kwam tegen een van de palen terecht en werd op het wegdek gesmakt en raakte daarbij ernstig gewond. Zowel ambulancepersoneel alsmede de bemanning van een traumaheli heeft eerste hulp verleend aan het 57-jarige slachtoffer. Hij is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Het ongeval zorgde voor de nodige belangstelling.

Academie voor Kunst en Ambacht naar Orientalis

Foto: Lukas Stofferis

Foto: Lukas Stofferis

HEILIG LANDSTICHTING - Nijmegen is sinds een paar jaar een nieuwe kunstopleiding rijker, namelijk de Academie voor Kunst en Ambacht. Vanaf juni gaat deze opleiding opereren vanuit Museumpark Orientalis. De Academie voor Kunst en Ambacht leidt kunstenaars op tot ambachtsmensen.

Veel schilders krijgen bij het verlaten van een kunstacademie het gevoel dat ze te weinig techniek en materiaalkennis hebben. De Academie voor kunst en Ambacht geeft schilders al sinds 2009 heel veel handvaten om op een technische manier met verf te leren omgaan. In twee jaar tijd worden schilders specialisten in allerlei klassieke verfsoorten. Daarnaast leren ze de klassieke opbouw van verschillende lagen en de techniek om optisch zo veel mogelijk uit je verf en pigmenten te halen.

Aan het einde van de tweejarige erkende studie wordt een selectie gemaakt voor een afstudeertentoonstelling. Deze vindt dit jaar plaats in het Griekse Huis in Museumpark Orientalis. De opening van de expositie is op vrijdagavond 10 juni om 20.00 uur. Op 11 en 12 juni zijn er behalve schilderijen ook demonstraties te zien tijdens de Open Dag van de academie die wordt georganiseerd in hetzelfde Griekse Huis. Daar kun je zien hoe je uit natuurlijke ingrediënten zelf verf kan maken en hoe fresco's tot stand komen.

Vanaf deze zomer gaat de Academie voor Kunst en Ambacht intensief samenwerken met Museumpark Orientalis. De lessen worden dan voortaan gegeven in het binnenmuseum van Orientalis. Op 6 en 7 juni maakten de tweedejaars studenten in de Romeinse stadstraat in de Romeinse bakkerij een grote secco-schildering, als bewijs van hun kunnen. Een secco schildering is een schildering met kalkverf op een droge muur. Het is een techniek die de Romeinen zelf ook veel gebruikt hebben. Deze secco-frescoschildering wordt onthuld op vrijdagavond 10 juni. De Academie is van plan in de nabije toekomst nog veel meer authentieke fresco's in romeinse stijl te gaan maken in Orientalis. (www.academievoorkunstenambacht.nl).

Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting, Nijmegen; 06 38054129 (Lukas Stofferis). Zaterdag 11 en zondag 12 juni van 13.00 tot 18.00 uur.

Toon en Annemie staat het huilen nader dan het lachen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De hoosbuien van maandagavond hebben in het Groesbeekse flinke sporen achter gelaten. Een grote modderstroom – afkomstig van het hoger gelegen Klein Amerika – heeft maandagavond de serre en de kelder van Toon en Annemie Peters aan het Knapheidepad gemaakt tot een grote puinhoop die veel schade heeft veroorzaakt.

"Er was geen houden meer aan", lieten zowel Toon als Annemie dinsdagmiddag weten. "Na de hoosbuien zijn we eerst de buurt afgegaan voor laarzen en vervolgens met man en macht aan de slag gegaan om eerst de kleimodder zoveel mogelijk uit de serre en kelder te halen, maar dat was een hele klus." Want in de kelder van 8 bij 11 meter stond het liefst 1.30 meter water en kleimodder. In allerijl heeft Toon een waterpomp met aggregaat geregeld om de meeste smurrie uit de kelder te krijgen. Toen zij in de kelder kwamen, kwamen hen twee stampvolle diepvriezen tegemoet. Ook de grote voorraad levensmiddelen die in de kelder was opgeslagen, kan op enkele blikken na geheel als verloren worden beschouwd.

Annemie heeft daarbij ook al haar hobby's verloren, want ook haar hobbykelder is helemaal volgelopen. Het schilder-, mozaïek- en naaimateriaal is geheel verloren gegaan. De diploma's van de kinderen die zolang in een doos in de kelder waren opgeslagen zijn ook een prooi van het water geworden. Een groot gedeelte van de uitzet van dochter Monique – die binnenkort gaat samenwonen – is weg, waaronder een eethoek, tv-kast kunnen als verloren worden beschouwd. Inmiddels heeft Toon al contact opgenomen met de verzekering die hem heeft geadviseerd overal foto's van te maken. De schade wordt geschat op tienduizenden euro's.

21 / 28

Leerlingen in De Horst ervaren de vrije natuur

GROESBEEK - Alle leerlingen van basisschool Op De Horst krijgen in mei en juni een middag les in de vrije natuur. Langs De Groesbeek moet een aantal natuuropdrachten worden uitgevoerd.

De leerlingen tonen zich erg enthousiast en gaan als ware natuurvorsers te werk. Voor de kleinsten gaat het voornamelijk om herkenning van planten. Voor de oudere leerlingen staat het onderzoek van plant en dier centraal. Zo wordt er onder andere onderzoek gedaan naar brandnetels, bomen, slakken, spinnen en bodemdiertjes.

Basisschool Op De Horst in Groesbeek is een school waar ervaringsgericht onderwijs centraal staat. Hierbij vormen zelf ervaren en ontdekken door kinderen de basis van het leerproces. Met veel praktische opdrachten vergroten de leerlingen op een natuurlijke wijze hun kennis en kunde. Dit onderwijs wordt verzorgd door een enthousiast onderwijsteam met steun van ouders. Voor meer informatie over de school en ervaringsgericht leren kunt u terecht bij de school, tel. (024) 3976072 of www.bs-opdehorst.nl.

De mooiste foto's winnen in de fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

REGIO - De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotograven die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar 'Uw gemeente op z´n mooist' en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s betrekking hebben op het thema. Wat vindt u de mooiste plek in uw gemeente of woonplaats en is eveneens kenmerkend voor de Euregio Rijn-Waal? Denk bijvoorbeeld aan een bijzonder gebouw of een mooi stukje natuur.

Iedere deelnemer kan maximaal drie foto's inzenden. Deze dienen digitaal en afgedrukt (minimum formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mail adres van de fotograaf.

Het dagelijks bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest de mooiste foto's. De winnaars krijgen begin december bericht en worden op 12 december tijdens de eindejaarsbijeenkomst gehuldigd. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en Duitsland worden bovendien met een geldprijs van respectievelijk 200 en 100 euro beloond.

De foto's kunnen tot 31 oktober in een gesloten enveloppe onder vermelding van Fotowedstrijd ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg en digitaal naar info@euregio.org. Alle informatie over de fotowedstrijd staat op www.euregio.org.

Kentekenplaten ontvreemd van auto in Groesbeek

GROESBEEK - Van een personenauto die stond geparkeerd langs de Cranenburgsestraat in Groesbeek zijn zaterdagavond de kentekenplaten ontvreemd.

Het is de zoveelste maal in enkele weken tijd dat kentekenplaten worden ontvreemd. De auto is eigendom van een 40-jarige inwoner uit Groesbeek. Wat de dieven met de kentekenplaten doen, is vooralsnog een raadsel. Het kunnen verzamelaars zijn, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor criminele activiteiten.

Scooterrijders schoppen spiegel van auto af in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagavond rond 22.30 uur hebben tot nog toe twee onbekende jongelui op een scooter een spiegel van een geparkeerde auto getrapt die stond geparkeerd langs de Pannenstraat in Groesbeek.

De daders zijn er vervolgens vandoor gegaan. Omdat de politie over de nodige informatie beschikt stelt zij een onderzoek in na de daders. De auto is eigendom van een 82-jarige inwoner uit Groesbeek.

Nog steeds op zoek naar een Vierdaagse-slaapplaats?

REGIO - Ben je nog op zoek naar een slaapplek tijdens de 100e Nijmeegse Vierdaagse? Wandelvereniging Magnus heeft nog een aantal bedden vrij.

De groep verblijft in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt. Men kan hier overnachten, ontbijten en gebruik maken van een warme maaltijd. Tevens is er een medische post met gediplomeerde masseurs en ehbo'ers aanwezig. Gezelligheid staat bij deze vereniging hoog in het vaandel. Meer weten neem dan snel contact op met Jan Polman (verzorgingscoördinator) janpolman@planet.nl 0651757645, of neem een kijkje op: www.wvmagnus.nl.

Gevonden voorwerpen en huisdieren

REGIO - U kunt voor gevonden en verloren voorwerpen sinds 1 januari 2015 niet meer bij de politie terecht. Mocht u voorwerpen vinden of verloren zijn, dan moet u dit melden bij uw gemeente. Als u iets verliest of vindt in een gebouw of vervoermiddel , dan moet u dit melden bij de eigenaar van het gebouw of vervoermiddel.


Als u iets verliest of vindt meld dit dan bij de gemeente, dat kan vaak via hun website. Veel gemeenten werken ook met de website www.verlorenenofgevonden.nl . Als u denkt dat het gevonden voorwerp verband houdt met een misdrijf, dan bent u verplicht het direct bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen. Dit geldt trouwens ook voor gevonden wapens.


Staatsdocumenten en verblijfsdocumenten
Bij vermissing van een rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs gaat u ook naar uw gemeente. "Raakt u de documenten kwijt door een misdrijf, bijvoorbeeld bij een woninginbraak of beroving, dan moet u weer wel aangifte doen bij de politie", aldus wijkagent André Vreemann.
Bent u uw verblijfsdocument verloren of is het gestolen? Dan moet u aangifte doen bij de politie. Verblijfsdocumenten worden door de IND uitgegeven. Zij kunnen de aanvraag voor een nieuw document alleen in behandeling nemen als u aangifte heeft gedaan bij de politie en het bewijs van aangifte meeneemt bij de aanvraag. Verloren en gestolen staatsdocumenten worden landelijk geregistreerd. Als u zo'n document vindt moet u dit altijd direct afgeven bij de gemeente.


Dier gevonden of vermist
Is uw huisdier vermist of gevonden? Volgens wijkagent André Vreemann kunt u dit het beste melden bij Stichting Amivedi (via www.amivedi.nl). Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. De gevonden dieren gaan naar een dierenasiel, dierenarts of blijven bij de vinder.

Wat doet

de wijkagent?

REGIO - De politie kent allerlei specialisten. Iedere specialist werkt binnen zijn eigen aandachtsgebied aan verbetering van de veiligheid. De wijkagent is één van die specialisten. Elke politie – eenheid kent meerder wijken en dus ook meerdere wijkagenten.

Hun naam zegt het al: voor hen staat de veiligheid in de toegewezen wijk centraal. Maar wat doen ze nu eigenlijk precies? Wie is de wijkagent in welke wijk? En voor welke zaken kun je bij hem terecht?
Wijkagenten hebben ruime algemene politie – ervaring en zijn de belangrijkste schakel tussen de politie – eenheid en de buurt omdat zij;
Criminaliteit bestrijden;
Veel aanwezig zijn in de wijk;
Veel kennis hebben over de wijk ; inclusief incidenten en criminaliteitstrends;
Contactpersonen kennen binnen instanties en instellingen die problemen kunnen oplossen;
Kennis hebben van jongerengroepen die overlast veroorzaken;
Verkeersgevaarlijke situaties kennen en aan de verbetering ervan werken.

Hoe beter de wijkagent zijn buurt kent, hoe meer hij (of zij) er kan doen voor de algemene veiligheid. Die benodigde informatie moet deels ook uit de buurt komen. Gebeurt er dus iets bijzonders, geef dat dan door aan de wijkagent en help zo de buurt leuk en veilig te houden.

Buiten spelen met speelgoedwapens kan gevaarlijk zijn

REGIO - Speelgoedwapens die zo op echte vuurwapens lijken dat ze bedreigend overkomen, zijn op straat en in de horeca en winkelcentra verboden. De politie is een campagne gestart om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgoedwapens in de openbare ruimte.

Politiemensen zijn de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in de openbare ruimte speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens, aldus wijkagent André Vreemann. "Ging het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 waren het er al 140! Het bijgaande speelgoedwapen werd onlangs door politiemensen aangetroffen bij een 11-jarig jongetje."


Gevaarlijk op straat
Dit soort incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo'n situatie besluiten, dat ze moeten schieten.


In beslag nemen
Als in de openbare ruimte met een dergelijk voorwerp wordt gedreigd of er wordt iemand de schrik mee aangejaagd, is het voorwerp verboden en heeft de politie voldoende reden om het in beslag te nemen. Alleen als het gaat om spelende kinderen is het niet verboden.


Wat kunt u doen ?
Zorg ervoor dat uw kinderen niet op straat rondlopen met op echte vuurwapens lijkende speelgoedwapens benadrukt André Vreemann maar laat de kinderen er alleen binnenshuis mee spelen. Bij het kopen zorg er dan voor dat de winkelier het speelgoedwapen goed verpakt of in een dichte zak meegeeft.


Welke speelgoedwapens mag je kopen
Speelgoedwapens herkent men aan het CE-keurmerk bedoeld voor kinderen jonger dan 14 jaar dat in winkels, markten en kermissen te winnen en/of te koop is. Staat dit niet op de verpakking mag de politie het in beslag nemen.

Loze brandmeldingen nemen toe

UBBERGEN – Voor de tweede maal in een korte tijd is zowel de brandweer van Nijmegen als die van Groesbeek uitgerukt voor een brandmelding in het Sint-Maartenskliniek aan de Hengstdal in Ubbergen. Met twee tankautospuiten en een commandowagen waren ze ter plaatse en bleek het weer om een loos alarm te gaan.

In een keukentje op een afdeling had wat stoom de brandmelder in werking gesteld. Toen de brandweer nog onder de MUG (Millingen-Ubbergen – Groesbeek) viel waren de loze meldingen sterk teruggedrongen tot tevredenheid van zowel de brandweer als de instellingen.

Wij wachtten toentertijd de tweede melding af, die aangaf dat er niets aan de hand was. Sinds kort is bij de nieuwe organisatie van de brandweer de doormelding gewijzigd. Bij ieder alarm moet er voortaan uitgerukt worden, wat ongetwijfeld voor veel loze meldingen zal zorgen en veel onnodige inzet van de brandweervrijwilligers,

23 / 28

Deze stoere jongen, die graag spelletjes doet,
is op 6 juni, 5 jaar geworden.
Nog een dikke knuffel van oma's & opa's.

Hiep hiep hoera
Op 7 Juni blaast dit vrolijke mooie mannetje 4 kaarsjes uit
Bram gefeliciteerd
Dikke kus van opa Boef en oma Astrid

Dit actieve manneke Cees Evers
voetbal - judo - toneel - drummen
wordt 13 jaar op 14 juni.
Heel veel liefs en gefeliciteerd van opa Jan en Oma Lies

Lieve pap/schoonvader,
Van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag!
Liefs
Lucien & Anna
Linsey & Kevin
Dikke kus Jolanda

Dit leuke stel gaat 11 juni trouwen,
veel geluk samen.
Groetjes van ons allemaal.

Catja, heeft de muziekinstrumenten al klaar
voor haar verjaardag van 65 jaar!
Gefeliciteerd!
Je collega's

Hiep hiep hoera, onze kanjer is alweer 7 jaar!
Van harte gefeliciteerd lieve Yara!
Kusjes en knuffels van
Papa, Mama & Isa

Dit mooie stel zegt 10 juni 'ja'.
We're going to Ibiza!
Veel geluk samen.
Liefs papa, mama
Barry, Meta, Danny*, Eva*
Heidi, Dennis, Timme, Dion

Ilana Van Harte Gefeliciteerd,
met zwemdiploma B.
Helemaal Top
Dikke kus van
Opa Cor & Oma Tineke
Ome Dennis

Stijn van harte gefeliciteerd met je Diploma B.
Helemaal geweldig,
Op naar diploma C.
Opa & Oma Zetten

Onze (soms een beetje gekke) maar hele lieve
oom en tante gaan trouwen!
Veel geluk samen.
Dikke zoen van Levi & Tess

Hoera, Dani wordt vandaag één jaar!
Gefeliciteerd met je
eerste verjaardag!
Lieve groetjes Opa Henkie, Oma Jannie & Tante Esther

8 juni wordt Annie 75 jaar.
Gefeliciteerd van je nichtje Annie
Jan, Johnny en Tommy

Broer en zus Tijmen en Mette allebei hun zwemdiploma B
DIKKE KUS van Siebe

Lieve Avon
De minions vieren feest met banaan
want je hebt het super gedaan!
Kusjes en knuffels van
Papa, mama, Sjaan en Daan

Het is ongelooflijk maar waar.
Dit meisje wordt 13 juni, 65 jaar.
Van harte gefeliciteerd en veel liefs van je man Jan xxx

Lieve Nanouk, gefeliciteerd met je
B diploma. Super goed gedaan meid!
Dikke knuffel van papa, mama en Joris.

75 is een magisch getal, maar lang niet zo magisch als jij bent!
Proficiat!
Maak er een prachtige dag van!

Isa, gefeliciciteerd kanjer met het behalen van zwemdiploma B
Opa en Oma Helsdingen

Rust straalt je tegemoet op landgoed Den Heuvel Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Veel Groesbekers en grensbewoners kennen landgoed Den Heuvel van de boerenwinkel op het prachtig gelegen landgoed met een lange oprijlaan langs de Wylerbaan in Groesbeek. In 1924 begon vader Jan Daamen met een akkerbouw- en fruitbedrijf en dat werd 45 jaar geleden overgenomen door zijn zoons Jan Willem en Herman.

De twee broers hebben ervoor gezorgd dat hun boerderijwinkel in de loop der jaren een begrip is geworden in de regio. Naast de verkoop van de eigen producten zoals appels, peren, pruimen en aardappelen zijn er ook streekproducten te koop, vers en tegen een eerlijke prijs. Een bijzonder product is de eigen gemaakte appelsap geperst uit de elstar appels van de eigen fruitgaard.

De gebroeders Daamen waren in 1971 een van de eerste die een boerencamping op hun landgoed realiseerden en niet zonder succes. De mensen – afkomstig uit het hele land - komen hier voor de rust en dat kunnen ze hier vinden, aldus Jan Willem en Herman. Er is plaats voor 25 caravans en tenten, die een uitzicht hebben over een gedeelte van Groesbeek, het Duitse Kranenburg en niet te vergeten het Reichswald.

Ook is er voor de kinderen die op de camping verblijven een speeltuintje ingericht. Alle kampeerders kunnen er volgens Jan Willem en Herman niet over uit dat het hier in de omgeving zo heuvelachtig is en als ze terugkomen hebben ze in veel gevallen een e-bike aangeschaft, en ze blijven terugkomen.

Korte hevige hoosbui zet Groesbeek weer onder water

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagavond rond kwart over negen barste een hevige hoosbui los boven Groesbeek. Binnen de kortste tijd was Groesbeek een waterwalhalla waar niets tegen bestand was. Tientallen putdeksels konden de velen duizenden liters water die uit de lucht kwamen niet aan en vlogen omhoog.

Het verkeer had bijna of zelfs geen zicht meer op de weg zodat diverse automobilisten hun auto aan de kant moesten zetten, voor het gevaar om niet in een put op het wegdek terecht te komen. Het centrum stroomde ook weer vol, maar hier zocht het water binnen een korte tijd naar een veilig heenkomen.

De Herwendaalseweg, Breedeweg en de Grafwegen moesten het ook nu weer evenals afgelopen dagen weer ontgelden. Het water stroomde van hoger gebieden zoals Klein Amerika en de Sint-Jansberg door de tuinen van aanwonenden de weg op. Diverse winkeliers alsmede restaurants in het centrum hadden de voordeuren al gebarricadeerd. Gelukkig duurde de hoosbui een half uur anders was het leed niet te overzien geweest. De brandweer van Groesbeek kreeg al direct na de bui de eerste meldingen van ondergelopen panden en huizen. Gemeentewerkers van de gemeente Berg en Dal werden opgeroepen om de tientallen putdeksels weer op hun plaats terug te leggen. Voor zover bekend zijn er door het noodweer geen ongevallen gebeurd en is er niemand gewond geraakt.

Rotonde kunst op hoog niveau in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een tien- tot twaalftal jongelui heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond half vier een eigen kunstwerk gecreëerd op de rotonde bij de Kloosterstraat, Nieuwe Drulseweg en Hulsbroek in Groesbeek.

Volgens buurtbewoners waren de jongelui nogal luidruchtig en er gebeurde van alles op het midden van de rotonde. Op een gegeven moment zat er een van de jongens boven op een van de wegbewijzigingsborden, enkele meters hoog. Vervolgens werd er iets omhoog getakeld maar in verband met de duisternis kon men niet zien wat het was.

Zondagmorgen werd duidelijk dat de knapen een winkelwagentje –van een nabij gelegen Coop supermarkt- tussen een van bewegwijzigingsborden had weten te hangen. Het is bijzonder dat het verwijzingsbord niet kapot is gegaan. Wie het winkelwagentje eruit haalt, heeft in ieder geval 50 eurocent verdiend, want dat geld moet er nog inzitten. De daders zullen ongetwijfeld zondag nog langs de rotonde gereden hebben om te kijken of hun kunstwerk er nog hing.

Ouders-tegen-kindwedstrijden

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 3 juni hield het JAC op alle voetbalvelden (ook veld 0) van Sportpark De Hove voor de pupillenteams, de C-teams en het MD-team, in totaal 18 teams van de jeugdafdeling van SC Millingen de jaarlijkse wedstrijden van spelers tegen hun ouders.

Om 18.30 uur werd er op veld 0 en het Odio-veld afgetrapt door de F 6, de allerjongsten. Daarna was er steeds op twee of meer kleine of grote velden een voetbalwedstrijd gespeeld van 20 of 30 minuten. De laatste wedstrijden waren op het kunststofgrasveld (veld 4) van de E 1 en de MD 1 tegen hun ouders, elk op een half veld en voor 20 minuten. Om 20.05 uur waren alle wedstrijden gespeeld. Na afloop was er in de kantine voor de ruim 220 spelers iets lekkers en voor de ouders een kopje koffie of thee.

Het JAC is alle scheidsrechters dankbaar voor het correcte verloop van de wedstrijden.

Kaartverkoop KVW op 25 juni

GROESBEEK - Van donderdag 18 tot en met vrijdag 26 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek 2016. Het thema van deze achtenveertigste editie is ‘Met je houten poot op de piratenboot’.

In mei hebben zich meer dan 150 vrijwilligers opgegeven om er weer een mooie week van te maken voor de kinderen. Op maandag gaan we dit jaar niet naar Hellendoorn maar maken we een uitstapje naar Toverland! De kaartverkoop is op zaterdag 25 juni vanaf 16.00 uur. Binnenkort kunt u meer informatie hierover vinden op: www.kvwgroesbeek.nl. En op Facebook en Twitter.

Het Duivelsberg Vertelfestival

BERG EN DAL - In het vaderdagweekend wordt op de Duivelsberg het jaarlijks Vertelfestival gehouden. Verschillende vertellers zullen verhalen vertellen voor jong en oud . Zaterdag 18 en zondag 19 juni hebben de verhalen als thema 'Waarom…'.

De verhalen zijn op zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur te horen. Er zijn twee vertellocaties. Eén voor verhalen van alle leeftijden en één voor de verhalen voor 10+.

In het weiland bij de Duivelsberg zijn tenten neergezet, waar de verhalen verteld zullen worden. Voor de gelegenheid is daar een gezellig caféterras bij gemaakt. In het weekend staan alle verhalen aangekondigd op de Duivelsberg.

Zaterdagavond vinden weer de Midzomernachtvertellingen plaats. Prachtige verhalen tot het donker wordt. Speciaal hiervoor zijn nieuwe spannende verhalen geschreven, bij uitstek geschikt voor volwassenen. Deze verhalen zijn te beluisteren op zaterdag 18 juni van 20.00 tot 23.00 uur.

Concert slagwerkgroep Wilhelmina

GROESBEEK - Op zaterdag 11 juni houdt slagwerkgroep Wilhelmina van 19.00 tot 21.00 uur een uitwisselingsconcert.

De slagwerkgroep van fanfare Wilhelmina verwelkomt dan de slagwerkgroep Neerbosch-Oost uit Nijmegen. Slagwerkgroep Neerbosch-Oost staat onder leiding van dirigent Melvin Puijn. De Junior Percussie Groep (JPG) en de slagwerkgroep Wilhelmina staan onder leiding van René van Lokven.

Vanaf 18.45 uur zijn de deuren geopend voor alle muziekliefhebbers aan de Kloosterstraat 7 in Groesbeek. Het concert is gratis te bezoeken.

Burgemeester Slinkman bezoekt zorgboerderij en kinderdagverblijf

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De gasten van zorgboerderij Oures aan de Cranenburgsestraat 73 in Groesbeek hebben donderdagmorgen hoog bezoek gehad. Burgemeester Mark Slinkman was naar de zorgboerderij gekomen omdat zij een bijzondere samenwerking zijn aangegaan met kinderdagverblijf 'Varkentje Lief'.

Slinkman werd nadat hij met de aanwezigen kennis had gemaakt verwelkomd met koffie en een snee peperkoek. De gasten -7 of 8 per dag, 4 dagen per week- hebben bij de zorgboerderij een bijzonder grote ruimte waar ze de dag ruimschoots kunnen vullen. Het middagmaal bestaat uit zelfgemaakte soep die samen met enkele gasten gemaakt wordt evenals de maaltijd met ingrediënten uit eigen tuin of van verse streekproducten.

Ook wordt er genoten in de grote tuin en worden de dieren zoals geiten, pony's , kippen en varkens door de gasten verzorgd. Hond Ayla komt eveneens niets te kort hij is de vriend van iedereen van groot tot klein. Maar het bijzondere van deze zorgboerderij is dat het gecombineerd wordt met de activiteiten van de kinderen van kinderdagverblijf 'Varkentje Lief'. De kinderen worden door de gasten behandeld alsof het hun eigen kleinkinderen zijn, waarvan ze elk uur van de dag zichtbaar genieten, aldus Marijke Theunissen.

Ook burgemeester Slinkman was erg onder de indruk om te zien hoe kinderen en gasten van wie hun geheugen hen soms in de steek laat met elkaar om kunnen gaan. Dat is gewoon geweldig aldus Burgemeester Slinkman. "Ik kom hier iedere dag met mijn auto langs maar ben eerlijk gezegd nog nooit dit laantje ingeslagen. omdat ik niet wist wat hierachter verborgen zat." Binnen de kortste tijd zat de 3-jarige Senn bij de burgemeester op schoot, terwijl Stef (3) toekeek.

Mijn vader was na de oorlog een compleet ander mens

Foto: Groesbeek Airborne Vrienden

GROESBEEK – De Canadese Patricia Deveraeux reist door Europa in de voetsporen van haar vader Lt Lea van het Regiment Queen's Own Eifles of Canada. Op 16 december 1944 werd Lt Lea krijgsgevangen gemaakt aan de Waldgraaf in Groesbeek.


Patricia kan haar opwinding nauwelijks verbergen als zij afgelopen zaterdag 4 juni enkele mensen van stichting Groesbeek Airborne ontmoet die haar hebben meegenomen langs enkele naburige locaties waar haar vader 71 jaar geleden koude en vocht trotseerde. De Canadese geschiedenis student Guilaume Joly maakt ook deel uit van het gezelschap. In de jeep van An Berben is de route gegaan via Berg en Dal, waar het regiment op 12 november 1944 arriveerde, naar Persingen. Vanaf hier werden regelmatig patrouilles er op uit gestuurd om contact met de Duitse vijand te houden. De tocht werd vervolgd naar een boerderij aan de Waldgraaf waar de groep ontvangen werd door Theo en Wil Lamers. In de analen van het regiment wordt deze boerderij "K-house "genoemd, een vooruitgeschoven gevechtspost voor hun eigen linies, aanvang december 1944. Op 16 december 1944 gaat het daar vreselijk mis wanneer een Duitse tegenaanval de Canadezen verrast en ze zich van de boerderij moeten terugtrekken. Tijdens deze actie weet de gewond geraakte Lt Lea nog wel uit het kelderraam van de boerderij te klimmen, maar wordt snel daarna krijgsgevangenen gemaakt. Als het originele verslag van deze gevechten wordt voorgelezen kan Patricia haar emoties niet langer de baas. "En toch is mijn vader in het Duitse hospitaal goed behandeld "snikt ze, " hoewel ze hem wegens gebrek aan medicatie zonder verdoving moesten opereren. " Boer Lamers voegt er aan toe dat enkele dagen later een Duitse soldaat een handgranaat in de schuilkelder heeft gegooid waardoor ook enkele leden van het gezin Lamers gewond raakten. Nadat een bloemetje gelegd was bij de Groesbeek Memorial zocht Patricia enkele grafstenen op van haar vaders regiment.

In juni gratis proeven aan sport- lessen bij Kwiek Actieve Leefstijl

BERG EN DAL – Seniorensportvereniging Kwiek Actieve Leefstijl heeft in de maand juni gratis lessen voor iedereen die opzoek is naar een nieuwe beweegactiviteit in het nieuwe sportjaar. Alle 55plussers die interesse hebben in een leuke en gezellige beweegactiviteit zouden zich hier meteen voor kunnen inschrijven.

Voor de gehele maand juni is er bij de seniorenvereniging Kwiek Actieve Leefstijl de mogelijkheid zijn om gratis te kunnen sporten bij alle beweegactiviteiten. Hiervoor is gekozen, omdat er in de zomermaanden vaak veel mensen op vakantie zijn, waardoor de lessen toch vaak vrije plaatsen hebben voor zoekende deelnemers!

Kwiek Actieve Leefstijl is al geruime tijd de seniorensport vereniging voor ieders niveau in de gemeente Berg en Dal. Dit is een uitgesproken kans om eens een beweegactiviteit uit te proberen die niet overal beschikbaar is. En dit kan dan helemaal gratis in de maand juni. Als blijkt dat de lessen enorm positief ontvangen worden, dan wordt er misschien wel een geheel nieuwe groep gestart in het nieuwe seizoen.

"Voor meer informatie en een overzicht van de activiteiten, locaties en tijden kunt u terecht op www.kwiekgroesbeek.nl of u kunt bellen met Marian Schijf 06 13260571 (tijdens kantooruren)."

Beddenspeciaalzaak De Vries kweekt goodwill voor Tante Lenie

Foto: Joop Verstraaten

MALDEN – Beddenspecialist De Vries uit Malden heeft afgelopen zaterdag veel goodwill gekweekt voor de Stichting Tante Lenie. Het plein in het Maldense winkelcentrum stond om die reden geheel in het teken van Tante Lenie die een onvergetelijke week verzorgd voor gezinnen met ernstige en langdurende ziekte van hun kind.

"Wij ondersteunen als beddenspeciaalzaak deze Stichting van harte", laat Remko De Vries weten. "Voor iedere kilo textiel die wij vandaag verkopen voor 25,00 gaat er liefst 10 euro naar Tante Lenie toe, want wij zijn ervan overtuigd dat het geld daar goed besteed wordt."

Tante Lenie was zaterdag zelf ook aanwezig en was in haar nopjes over de grote belangstelling die haar stichting ten deel viel en over de nieuwe contacten en aanmeldingen, die zij heeft mogen ontvangen naast de boeketten bloemen en flessen wijn in Malden. Ook de ballonnenkunstenaar die tante Lenie had meegebracht, heeft vele tientallen kinderen verblijd met zijn prachte creaties die hij van de ballonnen wist te maken.

Groesbeekse Looptour 2016

GROESBEEK - De Groesbeekse looptour 2016 is weer succesvol verlopen. Ruim 100 starters op de 4-daagse, 7-daagse en de individuele afstanden hebben er voor gezorgd dat dit kleinschalige loopevenement voor de 27e keer in de Groesbeekse bossen kon plaatsvinden.

Vooral de 7-daagse variant is ieder jaar weer een enorme uitdaging voor de hardlopers. Zeven verschillende etappes met veel hoogteverschillen in acht dagen lopen met een totaal van 70 kilometer, veel hoogteverschil met steile hellingen gaat de hardlopers niet in de koude kleren zitten. De lange trap op de zondag etappe in de Leemkuil, de motorcross baan op donderdag in Groesbeek, en een zeer steile klim in Berg en Dal als onderdeel van de vrijdagetappe zijn maar enkele van de vele beklimmingen die de lopers moesten trotseren.

Na een week vol ontberingen konden Edwin Wijnhoven en Josien van den Berg, beiden uit Groesbeek als de terechte winnaars gekroond worden. De organisatie kan terugblikken op een zeer geslaagd evenement, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers en kijkt alweer uit naar de volgende editie.

E-Pupillen SC Millingen wint eigen Internationale toernooi

Foto: SC Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Afgelopen zondag heeft SC Millingen voor de derde maal het Internationale E-pupillentoernooi georganiseerd.

25 teams streden ondanks de hitte om de felbegeerde bokaal. Dankzij de inzet en de perfectie leiding van Edwin Hermsen en Marcel Celissen is de derde editie weer een succesvolle dag geworden. De E-pupillen van SC Millingen mochten de kampioensbokaal in eigen huis houden, omdat zij de beste bleken te zijn van de 25 deelnemende teams en werden de terechte kampioenen. Wethouder Sport van de gemeente Berg en Dal Erik Weijers nam de prijsuitreiking voor zijn rekening.