De Liemers Helemaal Goed Courant

3 januari 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 januari 2015


Vogels in en om de tuin herkennen

ZEVENAAR - IVN werkgroep de Liemers verzorgt op dinsdag 13 januari een thema-avond over vogels in en om de tuin.

Aan de hand van foto's en vogelgeluiden zullende IVN gidsen de typische kenmerken en bijzonderheden van diverse vogels proberen duidelijk te maken. In de winterperiode zien we vogels in de tuin die we in de zomerperiode niet zien, en omgekeerd is dat ook het geval. Deelnemers zullen in de toekomst (nog) meer van vogels kunnen genieten.

Voor meer informatie: Gerrit van Alst telefoon 0316 341341 of Klaas Tuinema telefoon 0316 331535. Meer informatie staat ook op www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

De thema-avond is in het NME gebouw (Natuur- en Milieu Educatie) aan Vestersbos 2 in Zevenaar. De aanvang is 19.30 uur. De kosten (inclusief koffie/thee) zijn 2,50 euro.

Nieuwjaarsconcert De Club zondag 4 januari in Didam

Foto: Marco Nijland

DIDAM - Het Nieuwjaarsconcert van De Club is altijd een gezellig familieconcert. Genieten van leuke muziek van opleidingsorkest Step Up, de slagwerkgroep en het harmonie-orkest, een lekker kopje koffie of nieuwjaarsborrel en volop gelegenheid om bekenden een gelukkig 2015 te wensen. Het concert begint op zondag 4 januari om 11.00 uur bij Jan & Jan in Didam. De entree is gratis.

Muziekvereniging De Club is een actieve vereniging met circa honderd leden, waarvan er vijfenzeventig met veel plezier in het harmonie-orkest spelen. De Club bestond in 2014 liefst 120 jaar. Dat werd onder andere gevierd met twee benefietconcerten voor Ronald McDonald Huis Arnhem. Opleidingsorkest Step-Up bracht, samen met kinderkoor Eigenwijz uit Beek, tijdens een Benefietkerstconcert, 714,12 euro bij elkaar voor de Serious Request-actie 'Hands off our Girls'.

Het programma

De slagwerkgroep zal het publiek verrassen door een scala aan slaginstrumenten te gebruiken in onder andere Sixteen down en Radou van Paul van der Heijden. Step Up speelt onder andere de March of the Marmots van Kevin Houben en een medley van One Direction.

Bij het harmonie-orkest mag een traditionele mars natuurlijk niet ontbreken. In Castaldo Nova zit echter een verrassend Weens tintje. Onze Italiaanse dirigent Römanö Mediati vindt dat Rossini absoluut thuishoort op een Nieuwjaarsconcert. Van zijn hand spelen we de Ouverture Tancredi. Tenorsaxofonist Maarten Rozendaal is de solist in Sugar Blues van Clarence Williams. De Club speelt ook muziek uit de film Batman en van de Jackson Five. Meer over De Club staat op www.declub.org.

Burgemeester van Doesburg Kees Luesink overleden

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

DOESBURG - Op zaterdag 27 december is burgemeester Kees Luesink op 61-jarige leeftijd overleden. Diep bedroefd en aangeslagen, met grote bewondering en veel respect voor zijn positivisme en wilskracht tijdens zijn ziekte, hebben gemeentebestuur en medewerkers kennisgenomen van zijn overlijden.

Kees Luesink is zes jaar burgemeester van Doesburg geweest. Hij werd op 5 december 2008 beëdigd. Voor zijn tweede termijn werd hij op 26 november 2014 beëdigd door de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. In die zes jaren heeft hij zich met een enorme betrokkenheid en energie, zowel voor als achter de schermen, ingezet voor Doesburg.

Kees Luesink werd op 21 januari 1953 geboren in Zutphen. Daar begon zijn politieke carrière die in totaal 44 jaar heeft geduurd. In die tijd heeft hij zich ingezet als actievoerder, raadslid, wethouder en burgemeester. Hij was verbonden aan GroenLinks.

Het gemeentebestuur en alle medewerkers wensen zijn vrouw en kinderen en naasten veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Herdenkingsbijeenkomst en condoleanceregister

De herdenkingsbijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 3 januari in de Martinikerk te Doesburg. Vanaf 10.15 uur, als de klokken van de Martinikerk gaan luiden, is iedere belangstellende welkom. Er is gelegenheid tot afscheid nemen van Kees Luesink op vrijdag 2 januari van 16.00 tot 18.00 uur in het stadhuis van Doesburg.

In de hal van het stadhuis ligt de komende dagen een condoleanceregister. Digitaal condoleren is mogelijk via www.memori.nl/gedenkplaats/kees-luesink. De begrafenis zal in kleine kring plaats vinden.

Veranderingen De Pelgromhof

ZEVENAAR - Diafaan heeft, in verband met veranderende regelgeving, per 31 december 2015 de huur van De Pelgromhof opgezegd. Het betreft 46 intramurale zorgappartementen en diverse ruimten op de begane grond waaronder de keuken, het restaurant en activiteitenruimtes.

Diafaan vertrekt op de locatie aan de Molenstraat in Zevenaar, maar blijft de bewoners thuiszorg en intramurale zorg verlenen volgens de indicatie en lopende afspraken.

Wat betekent dat? Wat gaat er vanaf 1 januari 2016 gebeuren met De Pelgromhof? Wie wordt de nieuwe huurder en welke activiteiten en faciliteiten zijn er dan in De Pelgromhof nog te verwachten?De Pelgromhof (zorgkamers en gemeenschappelijke ruimten) is eigendom van De Pelgromstichting. Baston Wonen vindt het belangrijk dat De Pelgromhof een ontmoetingsplek blijft en is met De Pelgromstichting betrokken bij de zoektocht naar een passende huurder voor De Pelgromhof. Een plek waar bewoners kunnen samenkomen en waar het leeft. Een prettige plek met activiteiten en voorzieningen.

Wanneer is er nieuws? De Pelgromstichting is met meerdere partijen in gesprek en verwacht medio 2015 te kunnen vertellen welke zorgverlener De Pelgromhof gaat exploiteren.

Sevenaeren bridgetoernooi

ZEVENAAR - Het was weer heel gezellig op zondag 14 december in schuttersgebouw Sint-Andreas in Zevenaar. Hier werd voor de 48e keer het Sevenaeren toernooi gehouden, georganiseerd door Bridge Vereniging Zevenaar met deelnemers uit de hele regio en zelfs vanuit Limburg.

Oud-voorzitter Conny van der Graaf is nog steeds de grote drijfveer achter dit toernooi. Vanaf 13:00 uur werd er gestreden om de vele mooie prijzen. Er werd gespeeld in drie lijnen met in totaal 53 paren en de spellen werden door de spelers zelf geschud. Tijdens de twee pauzes werd er rond gegaan met diverse lekkere hapjes. Aan het eind van de middag konden de prijzen worden uitgereikt. Prijzen waren er voor de laatste, de dichtst bij de vijftig procent en voor de nummers 3, 2 en1. De nummers één gingen naar huis met een goed gevuld vleespakket.

De winnaars van deze middag waren in de C-lijn Anita Jongen met Frans van Ginneken (zie foto), in de B-lijn de Limburgers Theo en Wim Arensbergen en in de A-lijn spelers van de eigen vereniging, Hugo Vonk en Rob Teunissen. Bridge Vereniging Zevenaar zal ook in 2015 zeker doorgaan met het organiseren van dit toernooi.

Sportclub Doesburg D2 winterkampioen

DOESBURG - Op zaterdag 6 december speelde de D2 van SC Doesburg de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen VV MvR D4 uit 's-Heerenberg.

De D2 was al kampioen, omdat ze tot dan toe alle wedstrijden al gewonnen had en met vier punten voorsprong op de nummer twee niet meer in te halen was. Maar won de D2 ook deze laatste wedstrijd? Het team begon met een fantasieopstelling: de keeper en de verdedigers stonden in de aanval en de aanvallers in de verdediging. Het was ook gelijk duidelijk dat dit een fantasieopstelling was. Het liep echt niet. We kwamen wel 1-0 voor door een goal van de keeper, althans dat leek zo, maar het bleek dat de bal al in het doel was geschoten door Siyar en dat de keeper Melvin eigenlijk nog een keer scoorde.

Vlak daarna scoorde MvR gelijk door een foutje achterin. De gelegenheidskeeper Sander was toen kansloos op de bal in de kruising. In de tweede helft is toch maar gekozen voor de gewone opstelling (ondanks wat gemopper) en dat leverde ook gelijk na rust de tweede goal op, Ensar schoot mooi binnen! Tien minuten later schoot Hamid de 3-1 binnen. En dat was een verdiende eindstand. De dame en heren van D2 zijn verdiend kampioen door alle wedstrijden te winnen! Met dank aan de spelers uit de E en de D1, die zo nu en dan hebben ingevallen.

De spelers van de D2: Hamid Sirtli, Dion Heidinga, Levi Heidinga, Ensar Bas, Enes Yalvac, Rick Hartemink, Mert Kutukcu, Melvin Verhoef, Mehmet Ozturk, Selma Schunck (c), Sander Anzion, Sybren vd Steen, Polat Kutukcu, Siyar Kilic. Trainers: Dimitri Trentelman, John Veerman.

Oliebollen gebakken? Dan... oud (frituur)vet naar de Boemelaars!

ZEVENAAR - Eind december is traditiegetrouw het moment om oliebollen te bakken. In veel huishoudens wordt dit nog zelf gedaan. Vaak is het opruimen van het oude vet of olie een probleem. Waar laat ik het? Zo maar in de afvalcontainer deponeren is geen optie want dat is uitermate belastend voor het milieu. Deponeren in een speciaal daarvoor geschikte gele vetcontainer is wel een goede optie.

Carnavalsvereniging De Boemelaars heeft sinds kort de beschikking over een gele vetcontainer. Al het oude vloeibare of vaste frituurvet, frituurolie of andere plantaardige olie kan, mits verpakt in de originele verpakking of een goed afgesloten plastic fles/emmer, in deze container gedeponeerd worden.

Het inleveren van uw oude vet en/of olie is niet alleen goed voor het milieu, men steunt hiermee ook De Boemelaars. Met de opbrengst van een volle vetcontainer kunnen leuke dingen gedaan worden die anders achterwege moeten blijven. Steun daarom De Boemelaars en spaar het milieu. Lever uw oude frituurvet, frituurolie of plantaardige olie in. Het gebruikt frituurvet (of olie) wordt op een duurzame manier gerecycled tot biodiesel. Dit is een concrete oplossing voor CO2 vermindering en bovendien levert het de club nog eens een leuk zakcentje op.

De gele vetcontainer staat bij de loods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. Elke woensdag van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 14:00 uur staat de container buiten en kan men het oude vet deponeren. "Mocht je niet in de gelegenheid zijn om het afgewerkte frituurvet of –olie zelf naar de Industriestraat te brengen, geen nood. Een telefoontje naar (0316) 331413 is genoeg om een afspraak te maken. Wij halen het dan bij u op en zorgen dat het in de vetcontainer komt."

Trainers bij Favoriet FM-sport

REGIO – In de winterstop wil Favoriet FM-sport zoals ieder jaar de balans opmaken van de eerste competitiehelft bij de voetbalamateurs in de Liemers en regio.

Daarvoor zijn de trainers van bedoelde clubs uitgenodigd voor een uitzending op zondag 4 januari. Presentatoren zijn Gerard de Meij, Henk van Aalten en Peter Meurkes. Favoriet FM-sport is zondag 4 januari van 14.00 tot 18.00 uur te beluisteren via de ether: 94.0 en 105.2, kabel 93.1 en internet: www.favorietfm.nl.

Rijbewijskeuring in Duiven

DUIVEN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 5 januari en 2 februari in cultureel centrum 't Eiland aan het Eilandplein 302.

Voor informatie en een afspraak belt men tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum niet, dan zijn er veelal andere mogelijkheden elders in de regio waaronder Zevenaar, Elst en Doesburg.

Het tarief is 35,00 euro voor de B/E keuring en 52,50 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

Automobilisten die behoefte hebben aan een rijvaardigheidstraining kunnen zich opgeven via Regelzorg. Het verkeer is tenslotte toegenomen en de regelgeving uitgebreid.

Inloopavond bij HCC Computeravond

ZEVENAAR - Op woensdag 7 januari verzorgt Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse Computeravond. De avond wordt gehouden in "ONS HUIS", Dr. Honigstraat 3, te Zevenaar. Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

"Op deze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar hebben we een inloopavond waar we een programma overzicht presenteren van de onderwerpen die we het komende jaar gaan behandelen tijdens de afdelingsavonden in Zevenaar."

Stamboomonderzoek
Elke eerste woensdagavond van de maand is Herman van Aken in Zevenaar aanwezig om informatie te verstrekken over deze bijzonder boeiende vorm van vrijetijdsbesteding. Heel veel mensen zijn op zoek naar hun voorouders maar een beetje hulp is daarbij van groot belang. Daarbij komen vragen naar voren zoals:
hoe begin je, waar moet je zoeken en hoe moet je zoeken, hoe bewaar je de gegevens en wat kan ik daarmee zoal doen.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype. Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom; zij betalen een bijdrage van twee euro.

Nieuwjaarsontmoeting in Aerdt

AERDT - Op 5 januari houdt het gemeentebestuur de nieuwjaarsontmoeting met zijn burgers, instellingen en bedrijven.

Belangstellenden zijn welkom tussen 19.00 en 21.00 uur in het dorpshuis Eensgezindheid aan de Schoolstraat 23 in Aerdt. Traditiegetrouw een informele ontmoeting, waarbij de aanwezigen met elkaar gelukwensen voor het nieuwe jaar kunnen uitwisselen. Daarnaast wil het gemeentebestuur met deze ontmoeting de contacten met haar inwoners versterken.

Zoals altijd, houdt de burgemeester Mark Slinkman zijn nieuwjaarstoespraak. Ook maakt hij bekend wie met de erepenning van Rijnwaarden wordt gedecoreerd met daaraan verbonden de titel van Schout van Rijnwaarden 2015.

Verhalenbijeenkomst over én in het Albertusgebouw

ZEVENAAR - Het Musiater organiseert in samenwerking met Stichting Welcom een verhalenbijeenkomst over het Albertusgebouw op dinsdag 13 januari. Tijdens deze bijeenkomst in het Albertusgebouw worden uw verhalen verzameld. Deze verhalen vormen de basis voor een muziekproject 'Eindeloos musiceren', waarbij muziekdocenten met ouderen in Didam muziek gaan maken.

Een oproep aan de lezers: "Kent u personen die een mooi verhaal hebben over het Albertusgebouw? Heeft u of uw familie iets meegemaakt wat met het Albertusgebouw te maken heeft? Woont u nu in het Albertusgebouw en wilt u er iets over vertellen?

Misschien bent u wel geboren in het Albertusgebouw, verloor u er een dierbare, ging u er naar school of werd u er verliefd. Graag nodigen wij u uit om uw verhaal te vertellen. Er zit muziek in uw verhaal!

Kom ook en vertel uw verhaal op dinsdag 13 januari van 10.00 tot 12.00 uur in het Albertusgebouw.."

Aanmelden kan via de Welzijnslijn van Welcom, 0316 292828 (op maansag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Toegang is gratis.

De ochtend wordt geleid door Boaz Boele, ervaren theaterdocent, verbonden aan diverse projecten met als doelgroep mensen van 4 tot 100+, met wie Welcom al vaker mee heeft gewerkt.

Kerstmarkt succes voor stichting Kika dankzij elfjarige Sharallya uit Westervoort

Sharallya achter haar Kika-kraam, met op de voorgrond haar zelfgemaakte armbandjes en geldpotje

WESTERVOORT - Terwijl kinderen tijdens 'X-mas shopping' afgelopen vrijdag in winkelcentrum De Weijborg (in Westervoort) zich vermaakten op het Tiroler springkussen of bij de klimwand, was de elfjarige Sharallya uit Westervoort druk in de weer voor stichting Kika.

Sinds deze zomer is zij begonnen met het inzamelen van spulletjes om voor Kika te verkopen. Door haar enthousiasme had zij al zoveel bij elkaar verzameld, dat zij een kraam kon vullen. De Westervoortse kerstmarkt kwam dan ook zeer gelegen. Sharallya heeft veel kerstcadeautjes kunnen verkopen, variërend van gesponsorde items, zoals spelletjes, knuffels en cadeauartikelen, tot door haarzelf gemaakte armbandjes in de kleuren van Kika. Verder was er een prijsvraag over het raden van het juiste aantal Wuppies, waarbij een groot spellenpakket gewonnen kon worden. Voor de kinderen had Sharallya leuke cadeautjes ingepakt voor de grabbelton. Voor een vrije donatie stonden twee zelfgemaakte geldpotjes op de kraam. De verkoop tijdens deze gezellige kerstmarkt was een groot succes en de hele opbrengst van 94,10 euro is bestemd voor Kika. Hiermee komt het totaalbedrag dat Sharallya samen met haar oma Ans Hermeling (ook uit Westervoort) bij elkaar heeft gebracht op maar liefst 194,10 euro.

Sharallya samen met de Kerstman, die haar veel succes toewenste

Op zondag 28 december tijdens het Oliebollengala in de paardenmanege in Westervoort heeft ze ook spulletjes verkocht en dit jaar wil Sharallya samen met haar oma de Nijmeegse 4-Daagse gaan lopen voor dit goede doel; hiervoor is zij al aan het oefenen.

Sfeervolle kerstviering Zonnebloem Zevenaar

De gasten van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West kregen de verrassing van hun leven toen bleek dat de mensen die het Kind zochten het kind niet alleen vonden, maar dat Maria (Kelly Pelkman), Jozef (John Pelkman)en het Kerstkindje (Kensi) in levenden lijve aanwezig waren tijdens het Kerstspel "Zeg, zullen we op weg gaan. Foto: Piet van Breukelen.

ZEVENAAR - De kerstviering die de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West haar gasten voorschotelde, werd dit jaar in zijn geheel verzorgd door de eigen vrijwilligers. Voor gasten die moeilijk ter been waren, was vervoer geregeld.

De middag begon om 12.30 uur met een lunch, waarna de gasten werden verrast met een kerstprogramma dat voor de pauze bestond uit een heus kerstspel, waarvan de regie in handen was van Piet van Breukelen en dat werd afgesloten met zang van het vrijwilligerskoor onder leiding van Loyse ten Kate.

In het spel (Zeg, zullen wij op weg gaan) gingen de hoofdrolspelers op zoek naar het Kind en tijdens hun zoektocht kwamen ze overal ter wereld mensen tegen die op hun eigen wijze met Kerstmis bezig waren en zich aansloten bij het tweetal uit Zevenaar. De Zonnebloemgasten volgden de stoet en genoten van de liederen die onderweg gezongen werden in Duitsland (Oh Tannenbaum), Zweden (Nar juldagsmorgon glimmer) India (Joy to the World), Ethiopië (He's got the whole world in his hands) en in Mexico (Feliz Navidad). Toen het Kindeke (gespeeld door de zes weken oude Kensi) gevonden was, sprak iedereen in zijn eigen taal de bekende kerstwens uit en zong het koor 'Een heel gelukkig kerstfeest' ter afsluiting van het toneelstuk.

In het internationale kerstrepertoire na de pauze zaten twee schitterende solo's van Loyse ten Kate en bracht Elly Thomahsen het kerstgedicht 'Als de lichtjes doven' van Willem Wilmink ten gehore. Wilmink vraagt zich daarin hoopvol af wanneer we de goede vrede eens langer kunnen bewaren dan die twee dagen met kerstmis.

Toen de gasten tegen 16.00 uur naar huis gingen, waren de complimenten voor de geweldige middag niet van de lucht. "De beste en gezelligste kerstmiddag van de laatste jaren", hoorden de vrijwilligers niet alleen van de gasten, maar ook van Hanneke Bannink, de voorzitter van de afdeling.

Leden van bibliotheken in Gelderland lenen meer...

REGIO - Lees lekker mee, en profiteer van gratis proefabonnement voor drie maanden.

Recent onderzoek toont aan dat volwassen bibliotheekleden in Gelderland gemiddeld veel meer lenen dan de landelijke tendens, namelijk 42 items tegenover 27 items (over 2013). Goed nieuws, omdat lezen goed voor je is en je zelfs kan helpen om stress te verminderen! Het werkt zelfs beter dan een rondje te gaan lopen of naar rustgevende muziek te luisteren. Door te lezen word je immers ondergedompeld in een andere wereld.

Alle reden dus om meer te gaan lezen! Om niet-leden (hernieuwd) kennis te laten maken met de Bibliotheek, bieden Gelderse bibliotheken in de maand december en januari een gratis proefabonnement voor drie maanden aan, waarin men onbeperkt kunt genieten van de mooiste verhalen. Na drie maanden stopt het abonnement automatisch. Inschrijven kan via www.gratisbieb.nl. De actie loopt van 13 december tot 15 januari.

Leerlingen Candea College omarmen Zonnebloemgasten

DUIVEN - Op vrijdag 19 december ontvingen liefst acht havo- en vwo-tweedejaarsklassen van het Candea College in Duiven in hun eigen lokaal ongeveer veertig gasten van de Zonnebloem vanuit de Liemers voor een gezellige kerstbijeenkomst.

De leraren hadden de leerlingen de vrije hand gegeven om zelf te bedenken hoe men de Zonnebloemgasten zouden verwennen. De leerlingen zongen voor de gasten, hadden lekkere hapjes klaar gemaakt, brownies, taarten, cakes en pannenkoeken gebakken en deden ook bingo en spelletjes met de gasten. Een klas ging kerststukjes met de gasten maken. Alle gasten vonden de gezelligheid en gastvrijheid fantastisch. Erg voldaan keerden zij huiswaarts.

Nieuwjaarsreceptie EMM Groessen

GROESSEN - Zondag 11 januari geeft Schutterij EMM Groessen een nieuwjaarsreceptie.

Alle leden zijn tussen 12.00 en 14.30 uur welkom om met elkaar op het nieuwe jaar te toosten. De nieuwjaarsreceptie vindt plaats in Het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen.

Sociaal Team toegangspoort zorg en ondersteuning

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar werkt toe naar één toegangspoort voor zorg en ondersteuning voor haar inwoners; het Sociaal Team. Het college van B & W voert deze werkwijze geleidelijk in.

Vanaf 1 januari is het Sociaal Team gericht op Zevenaar Oost (wijken: Centrum, Het Grieth, Schrijvershoek, Tatelaar, De Horst, Hengelder, Sleeg/Groot Holthuizen). Inwoners uit de overige Zevenaarse wijken kunnen na de jaarwisseling terecht bij het loket Maatschappelijke Ondersteuning.

Uitbreiding werkgebied Sociaal Team vanaf 1 april. Het Sociaal Team Zevenaar Oost wordt zo snel mogelijk uitgebreid tot één team voor de hele kern van Zevenaar, van waaruit ook de overige kernen worden bediend. Omdat het Sociaal Team Zevenaar Oost er een groot gebied bij krijgt, beperkt het team zich in eerste plaats tot multiproblem casussen.

Inwoners kunnen voor alle (aan)vragen terecht bij het Loket Maatschappelijke Ondersteuning. Multiproblem casussen worden vanuit het loket doorgezet naar het Sociaal Team. De enkelvoudige aanvragen (in het kader van inkomensondersteuning, schuldhulpverlening, voorzieningen Wmo en Jeugdwet) neemt het loket zelf in behandeling. Er vindt nauwe afstemming plaats tussen het Sociaal Team en het loket Maatschappelijke Ondersteuning.

Naar verwachting handelt het Sociaal Team vanaf 2017 alle (aan)vragen af, zowel enkelvoudig als meervoudig, en vormen zij dé toegangspoort voor hulp en ondersteuning.

Vragen
Voor vragen kunnen inwoners terecht bij het loket Maatschappelijke Ondersteuning via (0316) 595 595. Het loket is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, op vrijdag tot 12.30 uur en op woensdagavond tot 19.30 uur. Het loket is ook per e-mail bereikbaar: wmo@zevenaar.nl. Het Sociaal Team Zevenaar Oost is telefonisch bereikbaar via (0316) 595 595 en per e-mail via sociaalteamoost@zevenaar.nl.

Oprichting stichting De Weggeefhoek

Tonke Huisman van Image and More Duiven

DUIVEN - Per 23 december is de gemeente Duiven een stichting rijker. Weggeefhoek Duiven e.o. gaat per deze datum verder als Stichting De Weggeefhoek.

Middels een stichting zet initiatiefneemster Esther van IJs een zeer belangrijke stap in het blijven behalen van de doelstelling te weten, het materieel ondersteunen van personen (door het gratis aanbieden van goederen) die het financieel moeilijk hebben en die niet in aanmerking komen voor hulp anderszins, nu en in de toekomst.

Door de financiële steun van Mr. H.A. van Ramshorst van Notariaat Duiven Westervoort en Mr. M.G.W.M. Geurts van Advocatenkantoor Geurts werd het oprichten van stichting De Weggeefhoek mogelijk gemaakt.

Het oprichten van de stichting maakt het mogelijk om een volwassen gesprekspartner te zijn voor de gemeente Duiven, als het om de her-huisvesting van de Weggeefhoek gaat met betrekking tot de sloop van de Spelleward. De Weggeefhoek is nu gevestigd in de oude kantine van de Spelleward.
Maar ook de initiatieven van de Weggeefhoek als het aanbieden van ruim zevenhonderd cadeaus met Sinterklaas en nog eens vijfhonderd cadeaus met kerst met een ruim bezochte kerstviering zijn initiatieven die hierdoor volledig gewaarborgd zijn voor de toekomst.

Stichting De Weggeefhoek heeft de afgelopen tijd meermaals samengewerkt met Siza en Vluchtelingenwerk, om ook deze groepen personen te ondersteunen die niet in aanmerking komen voor hulp anderszins. Niet alleen het oprichten van een Stichting is een garantie voor de toekomst. Met het gratis ter beschikkingstellen van uw spullen (huisraad, kleding et cetera) die nog makkelijk een ronde mee kunnen, kunnen vele personen en gezinnen ook in de toekomst geholpen worden.

Voor vragen en openingstijden kan men contact opnemen met stichting De Weggeefhoek, email: weggeefhoekduiven@gmail.com en telefonisch via 06 17520693.

Pronk & Praal in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Op vrijdag 23 en zaterdag 24 januari zal carnavalsvereniging De Nachtuulen in samenwerking met harmonie Sint-Martinus de bezoekers laten genieten van twee avonden vol met gezelligheid en spetterende optredens tijdens haar jaarlijkse Pronk & Praal in Oud Zevenaar.

Het belooft een weekend vol humor, verrassende acts en veel, heel veel gezelligheid te worden. Wie zeker wil zijn van een plek, kan contact opnemen met Iris Roording (06 50265684). Kaarten kosten 7,50 euro.

Nieuwjaarsreceptie Het Palet

DUIVEN - Bestuur en vrijwilligers van Seniorensociëteit Het Palet uit Duiven houden op zaterdag 3 januari hun nieuwjaarsreceptie.

De nieuwjaarsreceptie wordt gehouden tussen 14.00 en 16.00 uur in Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop). Een ieder is er welkom.

Cursus hartreanimatie met bediener AED bij EHBO Didam

DIDAM - Op maandag 19 januari start EHBO Didam de cursus hartreanimatie met bediener AED. De volgende lesavonden van deze cursus staan gepland op de maandagen 26 januari en 2 februari.

Op de laatste avond wordt de cursus afgesloten met de uitreiking van een certificaat. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze cursus.

Voor inlichtingen en opgave kan men contact opnemen met EHBO.Didam@gmail.com, of met voorzitter C. Limbeek, telefoon 0316 225256 (tussen 17.00 en 19.00 uur), of R. Jansen, secretaris telefoon 06 14681411 (tussen 17.00 en 19.00uur).

Kersttoernooi koersballers DSV Relax zeer succesvol

DIDAM - De koersbalafdeling van de DSV Relax uit Didam hield tijdens de kerstdagen hun eigen kersttoernooi.

Op meerdere matten werd door een dertigtal leden (mannen en vrouwen) tot op hoge leeftijd gestreden om de titel kerstkampioen 2014. Het was weer een spannend en leuk toernooi waarbij ook de uitslag zeer verrassend was.

De nummers één en twee van het afgelopen jaar eindigden nu bijna onderaan terwijl anderen verrassend bij de hoogsten eindigden. Dat maakt deze sport juist zo leuk, omdat bij iedereen weleens alles lukt en dan weer niet.

De sfeer in de nieuwe locatie binnen de Brede School Noord was geweldig. De tafels waren aan elkaar gezet en aangekleed met kaarsen en kerststukken. Na afloop werd gezellig een uurtje nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Het sociale gebeuren maakt naast het sportieve een belangrijk onderdeel uit van deze sport.

Uitslag:

1e plaats Riet Gerritsen 37 punten, 2e plaats Willy Beursken 27 punten, 3e plaats Ans Harmsen 26 punten. De poedelprijs ging naar Henk Wichgers die samen met zijn echtgenote pas sinds juni lid is.

Meer informatie staat op de website van DSV Relax.

Handige vrijwilligers gezocht bij Ruil- & Reparatie Kring De Liemers

DUIVEN - Door de enorme groei van de aangeboden reparaties bij Ruil & Reparatie Kring De Liemers, is men op zoek naar mensen die daarbij willen helpen.

"Wat zoeken wij? Een handig en flexibel iemand liefst met technische kennis die het leuk vindt een aantal uurtjes in een gezellig team te komen werken. Ben jij zo iemand? Of ken je zo iemand? Neem dan contact met ons op, of kom op de woensdagmiddag bij ons langs in jongeren centrum Alpha, Kastanjelaan 5 in Duiven, van 14.00 tot 16.00 uur. Of per telefoon 0316 26 2274 / e-mail: ruilkringdeliemers@hotmail.com. www.ruilkringdeliemers.nl."

Nieuwjaarsreceptie Showband KDO Groessen

GROESSEN - Op zondag 4 januari houdt Showband KDO uit Groessen haar nieuwjaarsreceptie. Showband KDO hoopt veel leden en familieleden, buurtgenoten, dorpsgenoten en streekgenoten welkom te kunnen heten. Voor koffie, een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Tijdens deze altijd gezellige bijeenkomst zal natuurlijk worden stilgestaan bij het succesvolle jaar 2014. KDO heeft in 2014 flink aan de weg getimmerd en dat was te merken aan een groot aantal mooie en grote optredens. Ook Jong KDO heeft zich geweldig doorontwikkeld en de nodige goede optredens achter de rug. Een vooruitblik naar de toekomst zal vanzelfsprekend ook niet ontbreken waarbij natuurlijk ook aandacht wordt besteed aan de wisselingen in de muzikale leiding van de band. De nieuwjaarsreceptie wordt traditioneel ook aangewend voor het huldigen van jubilarissen.

Een vereniging als KDO kan niet zonder de inzet van veel vrijwilligers. Gelukkig heeft KDO daarover niet te klagen. Ook dit jaar zal dus weer 'De Duim' worden uitgereikt aan die persoon of groep personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de vereniging.

De nieuwjaarsreceptie van KDO begint om 14.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Iedereen is welkom in het clubhuis 'Odeon' aan de Commendereijstraat 20 in Groessen.

Prijswinnaars kerstactie

DIDAM - De Didamse ondernemers hadden rond de kerstmarkt een ludieke slagzin bedacht die de deelnemers konden vinden in de etalages van de Didamse winkeliers.

Tachtig letters en tekens waren te vinden in de etalages, en genummerd konden deze ingevuld worden op een wedstrijdformulier. Het was ook nog eens een gezellige wandeling langs alle winkels in Didam die natuurlijk rond deze tijd mooie kerstetalages hebben.

De winnende slagzin was als volgt: De leukste kerstkado's voor groot en klein, daarvoor weet de kerstman dat hij in Didam moet zijn. Notaris Laarberg trok uit alle juiste inzendingen bij Jan & Jan drie prijswinnaars, en dit alles werd gepresenteerd door gastheer Gerard Lamers.

De eerste prijs, duizend euro euro aan kadobonnen beschikbaar gesteld door alle deelnemende winkeliers, is gewonnen door Willy Jansen-Derksen. De tweede prijs achthonderd euro euro aan bonnen ging met mevrouw M. Kroesen-Gieling mee naar huis. Ook Bernadet Groenestijn zal met de derde prijs 650 euro aan bonnen binnenkort bij de Didamse winkeliers haar bonnen kunnen gaan verzilveren.

Het was een zeer geslaagde actie, die de erg goed bezochte kerstmarkt een mooie feestelijke afsluiter bezorgde.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 3 januari 18.00 uur Woord en communie onder leiding van parochianen Dameskoor

Zondag 11 januari 09.30 uur Woord en communie Pastor Doornbusch

Dameskoor/55 jarig jubileum carnavalsvereniging De Nathalzen

Maandag 12 januari 18.15 uur Startbijeenkomst 1e H. Communie Pastor Lemmen

Zaterdag 17 januari 18.00 uur Woord en communie onder leiding van parochianen Dameskoor

St. Werenfridus Westervoort

Zaterdag 3 januari 19.00 uur Woord en communie Pastor Smits D-H koor

Zaterdag 17 januari 19.00 uur Woord en communie Pastor Smits

Werenfriduskoor

Dinsdag 20 januari 15.00 uur Viering Wilgenpas Ds. Hiemstra

Zondag 25 januari 09.30 uur Woord en communie onder leiding van parochianen cantor

Zondag 25 januari 12.30 uur Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 30 januari 09.00 uur Eucharistie en Uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 1 februari 09.30 uur Woord en communie Diaken van Zundert

D-H koor / Blasiuszegen

H. Remigius Duiven

Zondag 4 januari 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh/diaken van Boven D-H koor

Zondag 11 januari 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh Jeugdkoor Do-Remigius

Zondag 18 januari 11.00 uur Eucharistie Pastor Thanh D-H koor

Zondag 25 januari 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh Samenzang

Dinsdag 27 januari 15.00 uur Viering Pastor Doornbusch Thuvine

Zaterdag 31 januari 17.30 uur Eucharistie Vicaris Cormelissen/ pastor Lemmen Vormselviering/ In Between

Zondag 1 februari 11.00 uur Eucharistie Pastor Hendriksen/diaken van Boven D-H koor / Blasiuszegen

H. Andreas Groessen

Zondag 4 januari 09.30 uur Woord en communie onder leiding van parochianen Herenkoor / nieuwjaarsreceptie

Zondag 18 januari 09.30 uur Eucharistie Pastoor Thanh/pastor Smits

Herenkoor

Zaterdag 24 januari 19.00 uur Woord en communie onder leiding van parochianen In Between

Zaterdag 31 januari 19.00 uur Woord en communie Diaken van Boven Herenkoor / Blasiuszegen

Adida blikt terug en kijkt vooruit

DIDAM - Damesvereniging Adida blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt al vooruit naar 2015. Zo had damesvereniging Adida in 2014 onder meer weerman Reinier van den Berg, notaris Laarberg, de Groene Schuur, de Bouwmeisters en Theo Reuling op bezoek.

Daarnaast bezochten ze omroep Gelderland, wandelden ze bij Halsaf in Babberich, gooiden ze een balletje op de Jeu de Boulles baan en hebben ze onlangs het jaar afgesloten met een kerstavond bij Jan & Jan.

Het programma voor 2015 is weer prachtig samengesteld, ze starten met een jaarvergadering en het koor Tijdloos. Vervolgens staat er gepland een maandagavond over orgaandonatie -en transplantatie, Beter slapen, privédetective, de Trekkende Troela' s en een slachtvisite met een heerlijke proeverij. Maar ook activiteit komt aan bod: er zal een veelbelovend reisje komen, er wordt gebowld en gefietst.

Ook in 2015 bedraagt de jaarlijkse lidmaatschap maar vijfentwintig euro. Adida is trots op haar huidige leden, maar zijn ook dol op nieuwe damesleden. Kom gerust gratis en vrijblijvend een avondje kijken. De dames komen komen zo'n acht keer per jaar, op een maandagavond, vanaf 19.45 uur bij Jan & Jan samen. Ze hebben een indrukwekkende website, namelijk www.actievedidamsedames.nl. Meer informatie staat op actievedidamsedames@gmail.com of 0316 220347.

Bijna zestig jaar lid van kegelclub De Lijmers

De oorkonde van dit ere-lidmaatschap wordt Frans Fontein overhandigd door voorzitter F. Terranea.

LIEMERS - Frans Fontein (86) zou in 2016 zestig jaar lid zijn van kegelclub De Lijmers. In de loop der tijd heeft hij vele functies bekleed: secretaris, penningmeester en later ging hij nog door het land om de kegelbanen te keuren.

Daarnaast coachte hij ook een damesteam uit Oost-Gelderland. De laatste paar jaar wilde hij het toch kalmer aan gaan doen en bouwde zijn werkzaamheden een beetje af. Maar hij hield wel van alles in de gaten.

De gezondheid verminderde nu zodanig, dat het bestuur heeft besloten om hem nu erelid te maken, en dat gebeurde op 6 december ten huize van F. Fontein. Hij vond dit gebaar verschrikkelijk goed en was er duidelijk mee in zijn nopjes.

Team 73, Drive4SailingKids start vanaf positie 23 tijdens de ScanCoveryTrial

LIEMERS - Op 3 januari start de vijfde editie van de ScanCoveryTrial. Ruim zevenduizend kilometer door de Scandinavische landen in acht dagen en dat onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en uiteraard ontbreken de rendieren ook niet. De trial wordt gereden met ruim 90 teams, waarbij elk team individueel, per etappe, een ideale tijd dient te rijden op GPScoördinaten. Dit jaar is het lustrumjaar dat gevierd wordt met een uitstap naar Spitsbergen.

Ook Team 73, Drive4SailingKids, neemt deel aan deze trial. Mark Reijmer en Jeroen Zweers starten op 3 januari vanaf positie 23, die behaald is tijdens de Experience Day op 15 november. De start zal dit jaar plaatsvinden op de Veluwe voor alleen de teams. In de Expo hallen in Enschede, waar alle deelnemers naar toe genavigeerd worden, is er een tweede start waar familie, kennissen en alle andere belangstellenden de deelnemende teams kunnen uitzwaaien.

Vanaf Enschede vervolgtde tocht richting het noorden. Elke auto is voorzien van een GPS volgsysteem, waardoor de organisatie de auto's elke minuut kunnen volgen. Ook de toeschouwers thuis kunnen de teams volgen via de site www.drive4sailingkids.nl of www.scanct.nl.

Stichting Sailing Kids

Team 73 rijdt mee als ambassadeur voor stichting Sailing Kids. De stichting Sailing Kids helpt zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn! De stichting Sailing Kids organiseert gratis zeilvakanties voor ernstige en chronische zieke jongeren, kinderen en hun gezinnen.

Maakt u ook graag dromen waar? Begin het jaar het goed en ga naar de website van www.sailingkids.eu en klik op doneer online ! Elk jaar weer is de vraag groter dan het aanbod en we zouden zo graag iedereen die daarvoor in aanmerking komt zo'n reiservaring gunnen.

Geef met een goed gevoel en maak hun dromen waar. De trial voor team 73, Drive4sailingkids wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren: Volvo Arendsen, Putman Installatietechniek, StateofArt, Autobedrijf Huberts Steentjes, Hansen Aaldering Financieel Advies / Regiobank Beek, SPL, Musketier B.V Customs Service, Ditech Machine fabriek en FAR Projects.

Expositie oude ansichtkaarten en foto's bij Huize Vredenburg in Westervoort

WESTERVOORT - In Huize Vredenburg is van 9 januari tot en met 1 februari een expositie te zien van oude ansichtkaarten en foto's van Westervoort en Arnhem. Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort is geopend van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.

Frans Brink, sinds 1976 woonachtig in Westervoort verzamelt Nederlandse prentbriefkaarten, in het bijzonder van Westervoort en zijn geboorteplaats Arnhem. Het betreft vooral topografische ansichtkaarten, dat wil zeggen met afbeeldingen van straten, huizen, dorps- en stadsgezichten die zijn gemaakt vanaf ongeveer 1895 tot circa 1965: het kleine formaat kaart van 14 bij 9 cm. Naast deze ansichtkaarten, vergroot naar A4 om alle veranderingen nog beter te kunnen zien, laat verzamelaar Frans Brink ook het inwonerregister van Westervoort uit 1938 zien. Westervoort heeft inmiddels ruim 16.000 inwoners, in 1938 waren dat er 2380.

De 'gouden' tijd van de ansichtkaarten was tussen 1900 en 1920. In die periode brak een ware verzamelwoede uit en verschenen er speciale verzamelalbums. In het verleden werden aanwinsten gescoord op de bekende verzamelbeurzen waarvan er jaarlijks in het hele land wel vijfhonderd werden georganiseerd. Vandaag de dag is er nog een tiental van dit soort beurzen over. "Mijn nieuwe aanwinsten van Westervoort en Arnhem komen nu vooral via internet uit het hele land maar ook uit België, Duitsland, Amerika en Argentinië om maar wat landen te noemen. Een van mijn laatste aanwinsten van Westervoort scoorde ik zelfs uit Nieuw Zeeland. Voor info: 06 40956169 of via fgh.brink@hetnet.nl."

Reinier van den Berg tweemaal bij Favoriet RTV

ZEVENAAR – In de komende weken zendt Favoriet RTV in het radioprogramma 'Kijk op de Samenleving' twee interviews uit met weerman Reinier van den Berg. Op maandagavond 5 januari geeft Van den Berg zijn 'kijk op de samenleving'. In de uitzending van maandagavond 2 februari vertelt hij over de televisiezender Ecoland TV, waarvan hij één van de initiatiefnemers is.

In beide gesprekken gaat het vooral over duurzaamheid. Onze aarde wordt door allerlei zaken, die vooral veroorzaakt zijn door de mens zelf, bedreigd. Met name de opwarming van de aarde is een groot probleem. Van den Berg geeft in beide interviews verschillende voorbeelden hoe ieder individu zelf een bijdrage kan leveren aan het tot staan brengen van die verslechtering.

Dat is ook één van de doelen van de televisiezender Ecoland TV: Laten zien dat het anders kan. "Economie en ecologie hoeven niet haaks op elkaar te staan", aldus Van den Berg.

'De Kijk van ……Reinier van den Berg' wordt op maandag 5 januari uitgezonden in het programma Kijk op de Samenleving. Het gesprek over Ecoland TV is te beluisteren op maandag 2 februari.

Het programma 'Kijk op de Samenleving' is er elke maandag tussen 19.00 en 21.00 uur. De etherfrequenties van Favoriet FM zijn 94.0 en 105.2, kabel: 93.1. Op internet te beluisteren via www.favorietrtv.nl.

Nieuwe sfeerverlichting Raadhuisplein

ZEVENAAR - Het Raadhuisplein in Zevenaar krijgt nieuwe sfeerverlichting. Afgelopen voorjaar is uit onderzoek naar voren gekomen dat bezoekers van het Zevenaarse centrum onder andere het Raadhuisplein als minder aantrekkelijk ervaren.

De bezoekers zijn over het algemeen tevreden over het centrum, maar ze missen op enkele plekken de beleving. Het centrum mag sfeervoller en kleurrijker worden aangekleed. Suggesties die worden gegeven zijn: toevoegen van kleurrijker straatmeubilair, plaatsen van bloembakken, een levendiger Raadhuisplein met terrassen en evenementen en meer vermaak voor kinderen (picknickplaatsen, speeltoestellen of hink-stap-sprong tegels).

Om het Raadhuisplein, het hart van het centrum, op korte termijn meer sfeer te geven heeft het college besloten een aantal elementen op het plein te verlichten. Dit betreft vijf bomen en het monument De Vier Tamboers. Daarnaast wordt het straatwerk tussen de bomenrij, als verbinding tussen de Marktstraat en de Grietsestraat, voorzien van ledmarkeringen.

De gemeente Zevenaar is, samen met de centrumondernemers, op dit moment bezig met het maken van een nieuw Centrumplan: hoe moet het centrum van Zevenaar er in 2020 uitzien, zodat er sprake is van een leefbaar, vitaal en attractief centrum.

Boemelaarsbal bij De Boemelaars

ZEVENAAR - Zaterdagavond 10 januari houdt carnavalsvereniging De Boemelaars haar Boemelaarsbal in het schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

Het wordt als het aan CV De Boemelaars ligt, een avond waar nog lang over gesproken zal gaan worden. Het programma zit vol met allerlei onderwerpen, waaronder een optreden van de dansgarde uit Babberich, een optreden van een dansgarde uit Bedburg-Hau, een optreden van een lid van de Raad van Elf en een artiest. De muzikale omlijsting is in handen van dj Danny. Aanvang van het feest is 19.49 uur (zaal open vanaf 19.15 uur). De entree bedraagt 7.50 euro per persoon.

"Wilt u hierbij aanwezig zijn verzoeken wij u om voor 05 januari zich aan te melden, bij het secretariaat, 0316 542503 of per fred@cvdeboemelaars.nl; hierbij graag naam en aantal vermelden."

Invoering precariobelasting gasleidingen door gemeente

ZEVENAAR - Het college van B & W wil in 2015 precariobelasting heffen over kabels en leidingen die in de grond van de gemeente liggen. Een aantal gemeenten in Nederland heeft dit al (enkele) jaren geleden gedaan. Met het besluit wil het college extra inkomsten genereren.

Kabel- en leidingbedrijven die gebruik maken van gemeentelijke grond betalen hier naar verwachting vanaf maart belasting over. Deze belasting bedraagt 2,25 euro per strekkende meter. Het nutsbedrijf belast de heffing voor gasleidingen door naar alle gebruikers in hun werkgebied, zoals dat nu ook al gebeurt. De Zevenaarse gebruikers betalen al geruime tijd de doorbelasting van andere gemeenten, die de heffing voor gasleidingen al eerder hebben ingevoerd.

De precariobelasting heeft voorlopig alleen betrekking op de gasleidingen in de gemeente Zevenaar. Het college gaat nader onderzoeken of in de toekomst ook voor elektra- en waterleidingen een vergoeding voor het gebruik van openbare grond wordt ingevoerd.

De gemeenteraad neemt in de raadsvergadering van 25 februari een besluit over de invoering van precariobelasting.

Kerkdienst Ontmoetingskerk

Zondag 4 januari 10.00 uur: ds. R.F.J. Beltman; nieuwjaarsbegroeting.

Zondag 11 januari 10:00 uur: ds. A. Jonkman, bevestiging en losmaking ambtsdragers, koffiedrinken.

Kerkdienst Candea College

DUIVEN - Komende zondag 4 januari verzorgt KerkvoorNu een gastendienst. Christiaan Vos spreekt over het thema Happy New Youy.

De dienst wordt gehouden in het Candea College, Saturnus 1, in Duiven en begint om 10.30 uur.

Voor de kinderen tot en met drie jaar is er crèche; de kinderen van de basisschool hebben een eigen programma.

Avond bij Passage

ZEVENAAR - "Het jaar 2014 hebben we afgesloten met een sfeervolle advent viering. We wensten elkaar en onze vereniging een goed 2015 toe. De eerste avond in dit nieuwe jaar zal zijn op woensdag 14 januari."


De spreekster op deze avond is Rianne Veurman uit Winterswijk. Haar lezing heeft zij de titel gegeven 'Omgaan met slechthorenden'. Zij is ervaringsdeskundige, ook toont en bespreekt zij hulpmiddelen die voor deze handicap beschikbaar zijn.
De aanvang van de avond is 19.30 uur. De plaats van samenkomst is Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3.

Actiemaand in Filmhuis Didam

DIDAM - Vanaf 1 januari kunnen liefhebbers op maandagavond en vrijdagavond genieten van mooie films. Januari is ook actiemaand! In januari kost op vrijdag voor het tweede kaartje drie euro.

Kom dus in januari gezellig met z'n tweeën naar de film! Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in Didam, in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis staat op www.filmhuisdidam.nl. De entree bedraagt zes euro, voor kinderen is dit vier euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. Nog een tip voor uw agenda: het Diemse Filmfestival 2015 is op 6,7 en 8 maart.

Het Filmhuis vertoont de eerste weken van januari de volgende films: Zondag 4 januari om 13.30 en 16.00 uur: Wiplala. Annie M.G. Schmidts Wiplala is een vrolijke familiefilm (leeftijdsgrens kijkwijzer zes jaar) over een klein mannetje genaamd Wiplala. Maandag 5 januari: de Franse komedie: Samba (van de makers van 'Intouchables'). Vrijdag 9 januari: Gone Girl. Een thriller van David Fincher waarin de vrouw van Ben Affleck op mysterieuze wijze verdwijnt op de dag dat ze vijf jaar zijn getrouwd. Maandag 12 januari: Leviathan. Spannende Russische film met hedendaagse corruptie, nog meer drank en spot met het voormalige communistische regime. Wonderlijk dat deze film goedgekeurd is door de Russische autoriteiten. Vrijdag 16 januari: Aanmodderfakker.Tragikomisch coming-of-ageverhaal met Gijs Naber als de lamzak en eeuwige student Thijs die wordt wakker geschud door de jonge, ambitieuze Lisa, een zestienjarig meisje met torenhoge ambities.

Jubileumconcert met Jay Jay's Border Jazzmen en Choo Choo Sisters Jazzclub Zevenaar dertig jaar

ZEVENAAR - Op zondag 11 januari treden het zeer bekende orkest Jay Jay's Border Jazzmen en Choo Choo Sisters op bij Jazzclub Zevenaar. Dit soepel swingende jazzorkest speelt in een eigen frisse stijl. Met de Choo Choo Sisters herleven oude tijden. Zij nemen de gasten mee op een 'sentimental journey' naar de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit muzikale programma wordt gesponsord door Auto Vreman Zevenaar.

De band en zangeressen beginnen om 16.00 uur in Careza De Kroon, Kerkweg 2, (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De zaal is een uur van te voren open. Om 18.00 uur wordt er ongeveer een uur gepauzeerd. In dit uur zal Careza De Kroon een perfect lopend buffet opdienen. Om 19.00 uur tot ongeveer 21.00 uur zal de band het concert voortzetten. Zij spelen dan voornamelijk nummers die geïnspireerd zijn op muziek van Louis Amstrong. De toegangsprijs is dertig euro inclusief een buffet en een openingsdrankje. Donateurs hebben vier euro korting. Graag vooraf reserveren per email: info@jazzsooszevenaar.nl of telefonisch 0316 525632.

Stadswerf verhuist naar locatie Den Helder

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­DOESBURG - Het college van burgemeester en wethouders wil de huidige stadswerf en milieustraat aan de Koppelweg verplaatsen naar het terrein Den Helder, tegenover het overdekte zwembad. De voorzieningen op de huidige locatie zijn gedateerd en niet meer toekomstbestendig.

De gemeenteraad heeft aangegeven beide voorzieningen te willen behouden voor Doesburg. Daarom heeft de raad in 2013 het college opdracht gegeven te onderzoeken of het financieel haalbaar is om de voorzieningen naar Den Helder te verplaatsen.

Uit het onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om beide voorzieningen te verhuizen binnen de gestelde voorwaarden. De voorwaarden die de raad aan het college meegaf waren dat de realisatie niet mag leiden tot verhoging van de afvalstoffenheffing ten opzichte van het prijspeil van 2011, dat minimaal vijftig procent van het terrein beschikbaar moet blijven voor natuurontwikkeling, en dat de realisatie van de stadswerf gefinancierd wordt uit de opbrengst van de grondverkoop aan Circulus-Berkel.

De locatie moet echter onderdak bieden aan meer personeel dan waar in 2012 vanuit is uitgegaan. Hierdoor is er extra budget nodig en vraagt het college eenmalig 360.000 euro krediet aan de raad.

Circulus-Berkel wordt eigenaar en exploitant van de nieuwe de milieustraat. Daarmee worden de stadswerf en de milieustraat twee aparte inrichtingen. De gebouwen op het terrein worden voorzien van zonnepanelen zodat beide inrichtingen energieneutraal zijn. De planning is dat de bouw van de stadswerf en de milieustraat eind 2016 klaar is. Op het resterende deel van het terrein wordt vervolgens natuur ontwikkeld.

Kerstconcerten leerlingen van Het Musiater

LIEMERS - Ook dit jaar weer hebben de leerlingen van Het Musiater kerstconcerten gehouden op vrijdag 12 december in Meulenvelden in Didam, op zondag 14 en dinsdag 16 december in Het Musiater en op vrijdag 19 december in de Kerk PKN in Lobith.

De leerlingen van Het Musiater en hun docenten hebben op fantastische wijze op de verschillende locaties de luisteraars in muzikale kerstsferen gebracht. Door de inzet van alle leerlingen en hun docenten zijn de concerten wederom een groot succes geworden.

Het Musiater is vanaf maandag 5 januari (zowel de muziekschool als het theater) weer geopend. De kassa is vanaf dinsdag 6 januari geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 11.00 en 14.00 uur. Meer informatie staat op www.hetmusiater.nl.

Parkinson in beweging

ZEVENAAR - Op woensdag 14 januari is er van 14.00 tot 16.00 uur een Parkinson Café Zevenaar. Het Parkinson Café wordt gehouden bij Liemerije aan de Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat elke dag, een half uur lekker bewegen, gezondheidsvoordelen oplevert voor iedereen. Voor mensen met de ziekte van Parkinson is bewegen niet altijd vanzelfsprekend. Fysiotherapeuten Theo Joosten en Anette Stelwagen en stagiaire Anne Lubbers vertellen over de mogelijkheden van voldoende bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson, samen met hun familie en vrienden.

Er worden twee workshops ('bewegen op de stoel' en 'wandelen met muziek') gegeven. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau aan deze workshops meedoen. Daarnaast wordt er informatie gegeven worden over specifiek beweegaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Parkinson Café Zevenaar is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft: mensen met Parkinson, hun partner, mantelzorgers en zorgverleners. In een ontspannen sfeer wordt er per keer een onderwerp besproken, afgestemd op de wensen en behoeften van de bezoekers.

Parkinson Café Zevenaar is een initiatief van Liemerije en de Parkinsonvereniging. Men hoeft geen lid te zijn van de Parkinsonvereniging, iedereen is welkom. Zich opgeven kan vóór 12 januari via www.liemerije.nl/parkinson-cafe of via 088 0441999.

Mini-optreden malletband Sint-Andreas

De jeugdleden tijdens hun optreden na het volgen van de Music Kids in juli 2014

ZEVENAAR - Op zondag 11 januari tijdens de nieuwjaarsinstuif van schutterij Sint-Andreas en schietvereniging Sint-Hubertus zal de malletband een mini-optreden verzorgen.

Bij dit optreden zullen de nieuwe jeugdleden laten zien dat zij al weer veel geleerd hebben. Het mini-optreden zal omstreeks 14.00 plaatsvinden in het gebouw van Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. Vanaf 13.30 begint de nieuwjaarsinstuif, die muzikaal ondersteund wordt door muziekband Keep Movin.

Meer informatie over de schutterij Sint-Andreas staat op www.st-andreas-grieth.nl en www.facebook.com/SchutterijStAndreas.

"Heb je zin om ook muziek te maken bij onze malletband. Meld je dan aan via mail: j.brouwer57@upcmail.nl of kom dan langs op de donderdagavond vanaf 19.00 uur, in het gebouw van Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar."

Quatro Ventos A vida do Fado

ZEVENAAR - A vida do Fado is de titel van het nieuwe muziekprogramma van het fadokwartet Quatro Ventos. De innemende zanger/gitarist Emanuel Pessanha is sinds 1996 de voorman van dit succesvolle ensemble.

De pers over hun meest recente album Mitos e Lendas (2012): 'Een mysterieus album om eindeloos in rond te dolen. Mooi werk!' [Het Parool]. 'De subtiliteit en vakmanschap waarmee gespeeld wordt is een lust voor het oor.' [Muziekwereld]. Mitos e Lendas herbergt onder andere een prachtig duet met Frank Boeijen.

Een concert van Quatro Ventos bestaat uit de meeslepende stem van Emanuel Pessanha en de uitmuntende begeleiding van zijn musici. De muziek van Quatro Ventos speelt met elementen uit de Portugese populaire muziek, deint mee op de golven van de swing om uiteindelijk uit te monden in de Portugese blues… de Fado. Het optreden is zaterdag 10 januari om 20.15 uur. De entree kost twintig euro.

Dikkie Dik en de taart is een kleine, sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters en hun ouders. De peuters worden actief betrokken bij de voorstelling. Er mag volop gezongen en geroepen worden bij nieuwe originele liedjes over Dikkie Dik. Het verhaal wordt opgebouwd rond een levensgroot boek met originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke.

De voorstelling is zondag 11 januari om 11.15 uu. De prijs is 7,50 euro in Het Musiater.

Het Musiater ligt aan Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar; www.hetmusiater.nl; telefoon 0316 524477.

Spindoctor Jack de Vries spreker op nieuwjaarsreceptie MKB Montferland

DIDAM - MKB Montferland houdt op dinsdag 6 januari vanaf 19.00 uur een nieuwjaarsreceptie bij Jan & Jan in Didam aan het Lieve Vrouweplein 4.

"Graag willen we elke ondernemer in Montferland (woonachtig of bedrijfsadres) uitnodigen om samen met ons het glas te heffen op een gezond en gelukkig 2015. Na deze toast hebben we Jack de Vries weten te strikken als gastspreker."

Jack de Vries, is een voormalig Nederlands politicus en spindoctor. Hij was van 2007 tot 2010 staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Balkenende IV. Eerder was hij voorlichter van de CDA-fractie, persoonlijk politiek adviseur van CDA-leider en premier Jan Peter Balkenende en campagneleider voor het CDA. De Vries geldt als de architect van het goede resultaat van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006.

Hij zal ons deze avond een keynote geven over hoe wij in het nieuwe jaar kunnen overleven in de mediacratie.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring van hoofdsponsor Rabobank de Liemers en medesponsor Kab accountants & belastingadviseurs.

Streng gedoogbeleid? Geboden? Verboden?

DUIVEN - Op maandagavond 5 januari start een serie van vier avonden over de 'Tien Geboden'. Deze activiteit wordt georganiseerd door de werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de Raad van Kerken in Duiven en Westervoort.

"De Tien Geboden: daar houden wij niet zo van, wij kunnen ze wel schieten!" Maar hoe kunnen wij in vrijheid leven als er geen regels zijn in de wereld? Mensen van nu en alle tijden stáán ook op duidelijkheid en houvast. Er bestaat daarom al eeuwenlang een grondwet: de Tien Geboden. Hoe ging Gods volk er mee om en hoe gaan wij er mee om? Lisette van Buuren wil daar graag in een aantal avonden met u over in gesprek gaan.

U kunt zich opgeven voor deze avonden bij mevrouw Margreeth Rombout, het liefst via de mail m.rombout6@telfort.nl

De avond is in Parochiecentrum van de H. Remigiuskerk in Duiven van 20:00 tot 22:00 uur. Spreker is Lisette van Buuren, dominee PKN in Duiven. De toegangsprijs is drie euro.

Jan Scholtens prolongeert titel Tafeltenniskampioen van Montferland

DIDAM - De pas zeventienjarige Jan Scholtens van de tafeltennisafdeling DSV Relax uit Didam prolongeerde eind december de titel tafeltenniskampioen van Montferland.

Deze zeer getalenteerde speler bleef enkele ervaren en sterke senioren van Relax 1 de baas en wist in een zinderende finale af te rekenen met de gedoodverfde favoriet, gastspeler Dragulain Paric uit Elten. Na een stand van 2-2 in games en een tussenstand van 8-8 in de beslissende game hield Jan zijn zenuwen het best in bedwang en maakte hij de partij in 11-8 uit. De derde plaats ging naar DSV-voorzitter Theo Sanders.

Naast de strijd om het kampioenschap van Montferland werd in diverse andere klassen ook gestreden om de bekers.

Groep A: 1. Jan Scholtens, 2. Dragulain Paric, 3. Theo Sanders. Groep B: 1. Siran Mammedkhanov, 2. Winfried Cornielje, 3. Erco Spijker. Groep C: 1. Donovan Willemse, 2. Johan Scholtens, 3. Peter Dee. Groep D: 1. Wim Willemse, 2. Nico Smit, 3. Jelle Boerboom. Groep E: 1. Maikel Wenting, 2. Bert Budde, 3. Anja Bolck.

Dans- contactavond senioren in Didam

DIDAM - Op maandag 12 januari vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor degenen die staan ingeschreven voor de contactavond van de stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. De StilliWald Kapel verzorgt de muzikale omlijsting; het wordt dus een prachtige dans-luisteravond.

In Zzaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouwplein 4 in Didam, is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het bestuur nodigt allen hierbij uit; introducés zijn ook welkom.

Informatie wordt gegeven door Annie Clappers telefoon 0316 224378 of Henk Boerstal telefoon 0316 223885.

Nieuwjaarsconcert Isseltaler Musikanten

ANGERLO - In januari gaan de Isseltaler Musikanten op diverse plaatsen in de regio hun traditionele nieuwjaarsconcerten met Egerländerblaasmuziek geven.

De nieuwjaarstournee begint traditiegetrouw in Angerlo; daar concerteren de muzikanten onder leiding van dirigent Bennie ter Heide op zondag 11 januari om 11.30 uur in Dorpshuis De Meent aan de Prinses Margrietlaan 3a.

De toegangskaarten à acht euro voor het concert zijn voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar, maar kunnen ook telefonisch of per e-mail gereserveerd worden: (026) 3820245 / info@isseltalermusikanten.nl. Ook zijn kaarten via de e-Ticketshop van het orkest te bestellen, zodat de bezoekers de kaarten direct thuis veilig kunnen betalen en kunnen printen. De zaal is een uur voor het optreden geopend.

De Isseltaler Musikanten willen met hun tournee onder het motto 'Mit Schwung ins neue Jahr' zoveel mogelijk blaasmuziekliefhebbers in de regio de gelegenheid geven om een sfeervol en gezellig blaasmuziekconcert mee te maken. Dirigent Bennie ter Heide heeft met het orkest voor het nieuwe jaar een nieuw feestelijk programma voorbereid. Diverse nieuwe werken van Ernst Hutter und sein Egerländer Musikanten (dé opvolger van het orkest van Ernst Mosch) en andere Böhmische componisten zullen de revue passeren.

Kerkdiensten H. Andreas-Maria

Zondag 4 januari, 9.30 uur: Eucharistieviering, Koor: AMK, Voorgangers: Pastoor Thanh en Diaken van Boven. Intenties: Jan Werkhoven, Willem Peters, Antoon Sweers, Ouders C. de Jager-Barten, Bernard en Tonnie Verhoeven-Vierwind, ouders Lowie en Jo Lamers-Jansen en dochter José.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank.

Elke eerste zondag van de maand zal door de Voedselbank een krat achter In de kerk worden geplaatst. Dus a.s. zondag 4 januari kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank. Misschien iets wat is overgebleven van het Kerstpakket, enz.

Zondag 11 januari, 9.30 uur: Eucharistieviering – Kindernevendienst,

Koor: Stella Maris, Voorganger Pastoor Thanh. Intenties: Theo Visser,

Theo Wentholt, Ben Steens.

Overleden:

24 dec. '14, Mies Welting-Verhoeven 91 jaar, Liemerije Zevenaar,

25 dec '14, Wilhelmien Wijskamp-Heijltjes 87 jaar, Thuvine Duiven.

DCS huldigt twee jubilarissen

ZEVENAAR - De nieuwjaarsreceptie van de Zevenaarse voetbalvereniging DCS wordt dit jaar wel een hele bijzondere. Op zondag 4 januari worden door voorzitter Richard Kemperman namelijk liefst dertien jubilarissen gehuldigd. samen goed voor 460 jaar lidmaatschap.

Op zichzelf niet heel erg bijzonder want s.v. DCS huldigt regelmatig grote aantallen jubilarissen op haar nieuwjaarsreceptie. Maar dit keer worden Jan Kelderman en Jan Willemsen voor hun zeventigjarig lidmaatschap gehuldigd. De vereniging bestaat volgend jaar negentig jaar en als je daar dan het grootste gedeelte van lid bent geweest dan mag dat een topprestatie genoemd worden.

En natuurlijk hebben beiden hun sporen ook nog op een ander wijze bij s.v. DCS verdiend. Zo was Jan Kelderman in zijn tijd bijvoorbeeld een van de grondleggers van het damesvoetbal bij de vereniging. Jan Willemsen was onder andere zeer betrokken bij het oprichten van Ondernemers Sociëteit De Liemers (de businessclub van s.v. DCS) en hij mag trots zijn op de rijen reclameborden die het hoofdveld nog steeds verfraaien.

Leden, donateurs, supporters, vrijwilligers, sponsoren en iedereen die s.v. DCS een warm hart toedraagt is zondag 4 januari vanaf 13.00 uur welkom om alle jubilarissen te feliciteren met hun jubileum.

Sponsor bedankt

DUIVEN - MHC De Westerduiven sluit driejarige verbintenis met Rabobank de Liemers. Voorzitter Joris van Wijk van de Duivense hockeyclub en directievoorzitter J. Ummenthum van Rabobank de Liemers ondertekenen het contract dat de samenwerking tussen beide partijen voortzet.

Het hoofdveld blijft hierdoor het Rabobankveld heten en de sponsornaam blijft op de wedstrijdshirts vermeld.

Gewijzigde sta-tijden van bibliobus Montferland

DIDAM - Met ingang van maandag 5 januari zal de bibliobus op andere tijden bij de verschillende locaties in Montferland staan. Leners kunnen nog tot 1 april bij de bibliobus terecht, daarna worden de staplaatsen opgeheven.

De leners kunnen dan terecht in de vaste vestigingen in 's-Heerenberg en Didam. De Bibliotheek Montferland biedt ook de service 'Bibliotheek aan Huis' aan, voor mensen die niet naar een vestiging kunnen komen. Op www.bibliotheekmontferland.nl staan de nieuwe tijden van de bibliobus.

Vlooienmarkt in Didam

DIDAM - Zondag 18 januari een vlooienmarkt in de markthallen van Didam aan de Kerkstraat van 10.00 tot 16.30 uur.

Er is een gratis loterij voor de bezoekers en voor kinderen is er een gratis verrassing. Standhouders krijgen een gratis kopje koffie met koek.

Tijdens de gehele markt live-muziek. Aanmelden kan via www.themaevents.nl of 06 31769290.

Liemerse gemeenten tekenen overeenkomst met Keten Dementie

LIEMERS - De Liemerse gemeenten Zevenaar, Westervoort, Duiven en Rijnwaarden ondertekenden op 15 december een samenwerkingsovereenkomst met Keten Dementie De Liemers. In de keten werken diverse partijen samen om optimale zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Volgens de wethouders van de Liemerse gemeenten is samenwerking in de keten dementie van groot belang. De cijfers liegen er niet om. Het aantal mensen met dementie in de Liemerse gemeenten groeit tot 2235 in het jaar 2030. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu. Naar schatting 78 procent van de mantelzorgers die betrokken zijn bij dementie lopen een risico op overbelasting. Immers, het merendeel van de mensen met dementie dat thuis woont, heeft iedere dag begeleiding of zorg nodig. De Liemerse gemeenten nemen daarin hun verantwoordelijkheid.

Het doel van de keten is dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. De partners in de keten maken afspraken over vroegsignalering, diagnosestelling, behandeling en begeleiding onder meer door casemanagers. Zo zijn ontstaat er voor mensen met dementie én hun mantelzorger(s) goede samenhangende zorg met voorzieningen die op elkaar aansluiten. De keten streeft naar verbetering van de levenskwaliteit van mensen met dementie, hun familie en mantelzorgers.

Bibliotheken in Duiven en Westervoort ruimer open door self- en full-service-uren

LIEMERS - De Bibliotheek Liemers is continu op zoek naar wegen om haar dienstverlening toegankelijk te maken en te houden voor een zo groot mogelijk publiek.

Vanaf 1 februari introduceert de Bibliotheek Liemers daarom selfservice- en fullservice-uren in de vestigingen Duiven en Westervoort. Hierdoor worden de openingstijden aanzienlijk verruimd, en kunnen leden vaker terecht in de bibliotheek.

Wat houdt selfservice precies is in? De bibliotheek is op openingsdagen van 11.00 tot 14.00 uur vrij te bezoeken. De krant ligt klaar, de computers staan aan en de koffie is warm. Gedurende de selfservice-uren is er geen medewerker beschikbaar. Wilt u materialen terugbrengen of een reservering ophalen, dan kunt u dit zelf doen via de uitleentafels. U kunt tijdens de selfservice uren niet kopiëren, printen of IBL-reserveringen ophalen. Natuurlijk is er wel toezicht.

Tijdens de fullservice-uren, vanaf 14.00 uur, kan de bezoeker gebruik maken van alle diensten van de bibliotheek en is er een medewerker aanwezig om uw informatievragen te beantwoorden en te helpen bij inleveren, uitlenen en aanvragen van materialen van buiten de Liemers.

Vanwege de invoering van self- en fullservice-uren wijzigen per 1 februari de openingstijden van beide bibliotheken. Zie hiervoor www.debibliotheekliemers.nl.

Let op: In Duiven vervallen bovendien per 1 januari de vrijdagavond- en de zondagopenstelling. Bezoekers zijn op die momenten welkom in één van de andere vestigingen.

Geslaagde jaarlijkse Zonnebloemkerstmiddag

ZEVENAAR - Afdeling Zevenaar Oost van de Zonnebloem vierde gisteren haar jaarlijkse kerstmiddag in zaal Staring. Na een heerlijke lunch was er een spetterend optreden van het Didamse koor Mengelmoes.

Tussen de verschillende optredens werd een hapje en een drankje geserveerd. Op de tafels stond voor iedere gast een menukaart met een los gedeelte waarop een wens geschreven kon worden. De wenskaarten werden door de vrijwilligers in de wensboom gehangen.

Er waren deze middag ook twee jubilarissen. Sjoke de Haan en Henk van Ree zijn al tien jaar vrijwilliger bij De Zonnebloem afdeling Zevenaar Oost. Zij werden door Ans Schuiling, bestuurslid van de Regio in het zonnetje gezet waarbij beiden een insigne met oorkonde en een prachtige bos bloemen overhandigd kregen.

Kijk eens in je keukenkastje

De Kinderen van ít Scathe dragen de verzamelde goederen naar de wagen die klaar staat

PANNERDEN - Met de gedachten naar de komende feestdagen heeft voedselbank Zevenaar & Rijnwaarden samen met de Scholen 't Scathe Pannerden, Tragellijn, Lobith en de Berkhaag Herwen gemeend hun klanten die gebruik moeten maken van de voedselbank wat extra's te geven voor de kerst en jaarwisseling.

Zonder extra donaties van voedingsmiddelen zou het namelijk heel moeilijk worden om de 111 huishoudens met 280 personen van een mooi feestpakket te kunnen voorzien.
Onder het mom van 'Kijk eens in je keukenkastje' werd door alle leerlingen van school 't Scathe onmiddellijk gestart. Het resultaat is voortreffelijk. Donderdagmorgen voor de kerst werd door de vrijwilligers Koenders en Ariëns de ingezamelde goederen opgehaald bij school 't Scathe in Pannerden.

Wie winnen de Duivense ondernemersprijzen

De genomineerden voor de Duivense ondernemersprijzen. Van links naar rechts: Karina van der Kolk, Marc Wentholt, Hans den Engelsen, Peter Houthuijzen, Chris Gradussen, Jolanda Gradussen, Dennis Kock, Ingrid Janssen, Ellis Rosendahl, Marc Rosendahl, Richard Laurentzen en Gemma Laurentzen.

DUIVEN - Burgemeester Rik de Lange maakt op woensdag 7 januari bekend welke in Duiven woonachtige of gevestigde ondernemer zich de Rabobank De Liemers Duivense ondernemer van het jaar 2014 mag noemen. Hij of zij wordt de opvolger van Nico Gerrits, die op zijn beurt de prijs overhandigt de beste Spiegel & Reflex Duivense starter van 2014.

De ondernemersprijzen worden uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van ondernemersvereniging MKB Duiven, die in zaal Gieling in Groessen wordt gehouden. De receptie begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Ook ondernemers die geen lid zijn van MKB Duiven zijn welkom.

MKB Duiven introduceerde de verkiezing in 2004 om het ondernemerschap te promoten. Alle in Duiven woonachtige of gevestigde ondernemers komen er voor een aanmerking. Dat is ook de reden dat de prijs een ongekende impact heeft gekregen. De winnaar ontvangt een fraai kunstwerk van de Duivense kunstenaar Will Schropp. De Liemerse zender Favoriet RTV zendt van de winnaars drie maanden een radiocommercial uit.

De vijf kandidaten zijn genomineerd door het bestuur van MKB Duiven, waarna de jury aan de hand van een groot aantal criteria bepaalt wie de winnaar is. De jury bestaat uit Hans Willems (ex-voorzitter van MKB Duiven), Hans Woonink (eigenaar administratiekantoor) en Pieter Copier (journalist van de Duiven Post). Ze hebben de bedrijven van alle genomineerden de afgelopen weken bezocht.

De vijf genomineerden zijn dit jaar Hans den Engelsen en Karina van der Kolk van restaurant 't Raedthuys, Ingrid Janssen van ABC-Zorgcomfort, Marc en Ellis Rosendahl van de Brilliant Group, Chris en Jolanda Gradussen van Jumbo Duiven en Peter en Marjolein Houthuijzen van Welling Catering.

Om nieuwe ondernemers die net een bedrijf zijn begonnen een stimulans te geven heeft MKB Duiven sinds 2004 ook een startersprijs. Ook voor deze verkiezing kunnen alle ondernemers in de gemeente Duiven worden geselecteerd. De enige voorwaarde is dat ze na 1 januari 2012 hun bedrijf zijn begonnen.

Voor de Duivense starter van het jaar 2014 worden elk jaar drie ondernemers door MKB Duiven geselecteerd. De kandidaten zijn dit jaar Marc Wentholt van ict-bedrijf Wiki Solutions, Richard en Gemma Laurentzen van RL Fietsen in winkelcentrum Eilandplein en Dennis Kock van slijterij Mitra Duiven in het centrum van Duiven. Een jury die bestaat uit Rien Boskeljon (ondernemer), Jeroen Rouwenhorst (de bedenker van de prijs) en de Duivense ondernemer van 2013 Nico Gerrits bepaalt wie dit jaar de winnaar wordt. Vorig jaar werd de startersprijs gewonnen door Harry Slendebroek van Allgrafix. De winnaar ontvangt een coachingstraject van sponsor Spiegel & Reflex ter waarde van 1500 euro.

Al dertig jaar uw vertrouwde adres voor mode en meer! Helga, méér dan mode alleen

PANNERDEN - Met mooie collecties van fransa en dreamstar, de favoriete modemerken voor de moderne vrouw. Ook de vertrouwde collectie van Setter is ruim aanwezig, evenals Brams`Paris - 247 jeans. En het herenmode merk Martomod.

De hele maand januari opruiming. Mode voor halve prijs. Helga, méér dan mode alleen, al dertig jaar uw vertrouwde adres voor mode en meer! Ook voor lingerie, beenmode, dames- en herenondergoed en nachtkleding. Bovendien passende accessoires zoals: sjaals, hoeden, tassen, riemen en sieraden.

Cadeautip?! Een cadeaubon van Helga! Een uitgebreid wol en handwerkassortiment. Kleinvak, onder andere knopen, ritsen en garen et cetera. Helga heeft `t… en zo verrassend dichtbij.

Kerkstraat 4, Pannerden telefoon 0316 371877. Maandag en woensdag gesloten, vrijdagavond koopavond tot 19.00 uur.

Kinderopvang Zonnekinderen organiseert goede-doelendag

Onder leiding van de Kerstman en sportcoaches Joris en Justin poseren de kinderen trots na hun prestatie. Foto: Manouk van 't Wel

ZEVENAAR - Op maandag 22 december stond de allereerste goede-doelendag van Kinderopvang Zonnekinderen op de agenda. In de Liemers deden alle BSO-locaties op verschillende manieren mee om geld in te zamelen.

Lege flessen werden op de locaties gespaard en op 22 december ingeleverd. Koekjes werden gebakken en verkocht net als vele kerststukjes en -kaarten. In de middag stond een sponsorloop gepland en kwamen de kinderen van de BSO's samen bij de atletiekbaan in Zevenaar. Per 100 meter kon er een bedrag worden gesponsord en de kinderen konden zo per rondje van 400 meter al vier keer het gesponsorde bedrag binnenhalen. Nadat de kerstman het startsignaal had gegeven, vertrokken de kinderen en aanwezige sportcoaches om zoveel mogelijk meters af te leggen. De kinderen hebben ontzettend hun best gedaan en alle energie die ze hadden, hebben ze gebruikt voor het goede doel: Nationaal Fonds Kinderhulp. Er waren kinderen bij die meer dan drie kilometer hebben hardgelopen. Een groot compliment voor alle kinderen en natuurlijk ook dank voor de ouders en andere geïnteresseerden die aanwezig waren om de kinderen aan te moedigen.

Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl en facebook.

The New Voices uit Zevenaar beste Gelderse koor

ZEVENAAR – Op zondag 28 december heeft zanggroep The New Voices uit Zevenaar haar titel verdedigd tijdens de jaarlijkse Top2000 Popkoren Contest in Arnhem.

Na de zeer succesvolle editie in 2013, waar The New Voices er met de titel vandoor ging, lag de lat dit jaar wederom hoog. Na een spannende middag ging het Brabantse popkoor Musical Voices er met de beker vandoor, maar werd The New Voices zeer verdiend tweede.

"We hebben zeker ons visitekaartje afgegeven in Arnhem.", aldus dirigent Gerben Kruisselbrink. "Mede dankzij de choreografie van onze regisseur Richard Sprokkereef en de begeleiding van onze pianist Rick Ariessen zijn we erin geslaagd om er één geheel van te maken. Het enthousiasme vanuit de zaal op ons optreden werkt motiverend en we zien deze tweede plaats dan ook als een stimulans om volgend jaar opnieuw te strijden om de eerste plaats."

Meer informatie via www.thenewvoices.nl of via www.arnhemtop2000.nl.

Zeer geslaagde première Lang & Gelukkig

De boze stiefmoeder met haar dochters. Van links naar rechts: Lieve Brekelmans, Heidi Drenth en Martine van Bon Foto: Annie Middeldorp-Jansen

HUISSEN - Op tweede kerstdag barstte de zaal van Theater Kees in Huissen bijna uit haar voegen. De gelukkigen die een kaartje voor de première van Lang & Gelukkig hadden bemachtigd kregen waar voor hun geld.

Een spetterende familievoorstelling met uitbundige kleding, grappige decorvondsten, maar bovenal een zeer enthousiaste cast. De bezoekers werden meegevoerd in het verhaal van Assepoester en dat van Roodkapje en de wolf, die elkaar in het verhaal tegenkomen. Daarnaast natuurlijk het boze stiefloeder… eh stiefmoeder en de gemene stiefzussen Paris en Hilton. Ook de prins, zijn kamenier en zijn moeder komen in het verhaal voor, maar dan niet helemaal zoals je verwacht.

Enfin, er zijn nog enkele kaarten, dus wees er snel bij, kijk even op de website voor de juiste data en reserveer via www.theater-kees.nl.

Activiteiten Trefcentrum in Westervoort

WESTERVOORT - Het Trefcentrum is een vereniging voor senioren vanaf ongeveer 55 jaar aan de Dorpsstraat 102 in Westervoort. Telefoon 026 3113027. Nieuwe leden zijn welkom. Overige informatie staat op www.trefcentrumwestervoort.nl.

Maandag

10.00 uur: Tekenen en schilderen

13.30 uur: Koersballen

Dinsdag:

08.30 uur: Yoga

09.45 uur: Gymnastiek groep 1

11.00 uur: Gymnastiek groep 2

13.30 uur: Bridge (vrij bridgen)

13.30 uur: Biljarten

13.30 uur: Bloemschikken, 2e dinsdag van de maand

19.30 uur: De Speelluden.

Woensdag:

10.00 uur: Volksdansgroep;

12.00 uur: Yoga;

20.30 uur: Herensoos.

Donderdag: 10.00 uur:

Seniorenkoor Vivace;

13.30 uur: Bridgeclub,

19.30 uur: Koersballen 1x per 14 dagen

Vrijdag:

13.30 uur: Klaverjassen en jokeren.

Zevenaarse schakers verliezen in december

Yannick te Pest debuteerde met een mooie remise

ZEVENAAR - Het eerste team van Zevenaar heeft zijn vierde wedstrijd in dit seizoen met 5-3 verloren van ASV 2 in Arnhem. Alleen invaller Hans Castrop en Arie Huijsman wisten hun partijen te winnen terwijl Guust Homs en Kevin Verfuerth remise speelden. Met 4 uit 4 staan ze in de middenmoot van de derde klasse E van de KNSB competitie.

Het tweede team verloor verrassend met 4-2 van ASV 8, ondanks dat het team volledig aantrad. Opnieuw won Hans Castrop zijn partij maar twee remises van Edzard Bosch en Daan Meiboom waren onvoldoende voor een goed resultaat. Ze staan nu een punt achter de koploper, dus er zijn nog volop kansen in de derde klasse van de OSBO.

Het derde team moest tegen Rokade 2 aantreden en ook zij dolven het onderspit met 4-2. Het volle punt was er voor Tonie Claessen en Pieter van der Poel en Yannick te Pest speelden nog remise maar daarna gingen drie partijen wat ongelukkig verloren.

In Ons Huis wordt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur geschaakt en een ieder is welkom om het een maand gratis te proberen. De jeugd speelt op vrijdagavond om 19.00 uur in basisschool De Wissel. Woensdagmorgen is er schaken in De Hoge Bongert, waar zo'n veertien 55-plussers actief zijn. Informatie bij Pieter van der Poel, telefoon 333579 en op www.svzevenaar.nl.

Sportclub Doesburg Rood-Blauw 777 Sportquiz

DOESBURG - De gezamenlijk sportquiz van sportclub Doesburg en Doesburg 777 gaat toch door. Het evenement, dat op 14 november geen doorgang kon vinden, is verzet en staat nu op de agenda voor vrijdag 13 maart.

Sportclub Doesburg en Doesburg 777 hebben deze week in goed onderling overleg besloten de quiz te combineren met de derde editie van de jaarlijkse sportclub Doesburg Rood-Blauw voetbalquiz. Deze wordt voor de gelegenheid omgedoopt in de sportclub Doesburg Rood-Blauw 777 Sportquiz. De vragen gaan uiteraard niet alleen over voetbal. Deelnemers aan de quiz krijgen 77 vragen voorgeschoteld over allerlei verschillende sporten. Met de deelnemers die zich al hadden opgegeven voor 14 november wordt binnenkort contact opgenomen.

Sportclub Doesburg was vorig jaar een van de eerste Doesburgse verenigingen die reageerde op een oproep om met de Stichting Doesburg 777 samen te werken. Op 13 januari gaan beide partijen opnieuw om de tafel om de puntjes op de i te zetten. Kort daarna worden alle deelnemers geïnformeerd over de spelregels en over de overige details. Een aanmeldformulier staat op www.doesburg777.nl.

Kerkdiensten Sint-Martinuskerk Giesbeek

Zaterdag 3 januari Pastor J. Scholten H. Eucharistie 19.00 uur Caeciliakoor

Zaterdag 3 januari in de kerk Nieuwjaarsreceptie 20.00 uur

Dinsdag 6 januari Pastor J. Scholten H. Eucharistie 10.00 uur Caeciliakoor

Zondag 18 januari Ds. G. Jansen Oecumenische dienst Giesbeek 10.00 uur Caeciliakoor

Zaterdag 31 januari Pastor J. Scholten H. Eucharistie 19.00 uur Caeciliakoor

Dinsdag 3 februari Pastor J. Scholten H. Eucharistie 10.00 uur Caeciliakoor

Zaterdag 14 februari Pastor J. Scholten H. Eucharistie 19.00 uur Caeciliakoor

Zaterdag 28 februari Pastor J. Scholten H. Eucharistie 19.00 uur Caeciliakoor

Oefening baart kunst

WESTERVOORT - Van 19 december tot en met 23 januari exposeren leerlingen en docenten van het Candea College hun kunst in de bibliotheek van Westervoort in de expositie 'Oefening baart Kunst'.

Een gevarieerde expositie die creativiteit en lef niet schuwt, waar zowel 2D- als 3D-werk te bekijken is! De Bibliotheek Liemers en de kunstenaars van het Candea College in Duiven nodigen iedereen uit om de expositie te bezoeken gedurende de openingstijden van de bibliotheek.

De openingstijden van de bibliotheek staan op www.debibliotheekliemers.nl.

Nieuwjaarsinstuif bij Sint-Andreas en Sint-Hubertus

Ons koningspaar Clemens en Renate van Onna

ZEVENAAR - Op zondag 11 januari is nieuwjaarsinstuif van schutterij Sint-Andreas en schietvereniging Sint-Hubertus. De instuif is in het gebouw van Sint-Andreas, aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

De schutterij Sint-Andreas tijdens een evenementen In Melick 2014

Vanaf 13.30 uur begint de middag, die muzikaal ondersteund wordt door muziekband Keep Movin. Omstreeks 14.00 uur verzorgt de malletband een klein concert. Verder zal er onder andere prijsschieten zijn. Het belooft weer een gezellige middag te worden.

DVV techniekschool

LIEMERS - Jesse, Jasper, Sietse, Michael, Lucas, Fedde, Jari, Jelle en Jule trainden de afgelopen vijf weken bij de DVV Techniek School en gingen getruukt èn met een dikverdiend certificaat de kerst in! Het certificaat werd aangeboden door Esther Stoker van TravelDesign.nl.