GN Lingewaard

30 juli 2014

GN Lingewaard 30 juli 2014


Met vijf dagen volop muziek in feesttent aan Zahnstraat Gezellige najaarskermis in Angeren

ANGEREN – De najaarskermissen komen er weer aan. En Angeren bijt het spits af. De eerste vijf dagen van augustus is het in het gemoedelijke dorp een en al kermisplezier. Jong en oud kan zich weer vermaken. Op het kermisterrein aan de Zahnstraat met de vele attributen en in de feesttent met de dansmuziek, die bij kermis niet kan ontbreken. In een goede samenwerking met de gemeente Lingewaard heeft Herberg De Ploeg weer een pracht programma weten te realiseren. Een programma, waarvan heel Angeren en omstreken zal genieten! Met betaalbare entreeprijzen en op de dinsdag zelfs gratis entree!

Vijf dagen lang -van 1 tot en met 5 augustus- kermis in Angeren. Het is hét evenement voor jong en oud, dat vrijdagavond wordt ingeluid met de lokale groep Seven Days Music, die ook op de zondag optreedt. Zaterdagavond én maandagmiddag vanaf 14.30 uur is het podium in de feesttent voor het populaire orkest Summerland, dat er optreedt mét zangeres Marloez.

De kermis in Angeren heeft vorig jaar een flinke up-date gekregen. Zo is het terrein beklinkerd en zijn er door de gemeente –vooral door medewerking van Hans Peters- aantrekkelijke attracties naar Angeren gehaald. "Angeren heeft zodoende een goede en gezellige najaarskermis. En is de eerste in de regio", vertelt organisator Fred de Wild van Herberg De Ploeg.

Zaterdag 2 augustus begint de kermis pas officieel in Angeren. Maar de avond ervoor gaat het dak er al af in de feesttent . Dan wordt de kermis ingeluid met Seven Days Music, een populaire allround band met muzikanten uit eigen regio.

Zaterdagavond zal de feesttent weer uitpuilen als traditioneel Summerland optreedt. Deze band is de vaste band op de Angerse kermis en zorgt voor een perfecte sfeer. De entree bedraagt deze avond slechts tien euro. Zondag is de entreeprijs vijf euro met Seven Days Music.

Maandag is de feesttent vanaf 14.30 uur geopend; dit is de dag waarop families en vrienden elkaar ontmoeten met de muziek van Summerland.

Dinsdag is traditioneel de oldtimerdag met kofferbakruil- en -verkoopbeurs. Van 12.00 tot 18.00 uur zijn het terrein en de feesttent voor historische auto's, tractoren, motoren, Solexjes en bromfietsen. En vanuit de kofferbak kan alles worden verkocht, wat met deze techniek te maken heeft. DJ Robert Pouwels verzorgt de muziek en treedt zelf op. De entree is gratis.

De organisatie is in handen van Herberg De Ploeg in Angeren, telefoon 06 53648561; www.herbergdeploeg.nl.

Spectaculaire beverexcursies in Bemmelsewaard

BEMMEL - Resultaten van recente bevertellingen in de Bemmelsewaard laten zien dat het goed gaat met de beverpopulatie in de Bemmelsewaard. Opvallend is dat de bevers minder schuw lijken te zijn en zich zelfs overdag wel eens laten zien. Er zijn er zelfs de dijk overgestoken en zijn De Veldschuur dicht genaderd.

Alle reden dus om een aantal beverexcursie te organiseren onder leiding van de 'Bevergoeroe' van Lingewaard Natuurlijk Ben Cornelissen. "Wilt u meer te weten komen over de bevers en zelfs een mogelijke ontmoeting met dit 'aaibare' dier? Ga dan met Ben op pad op woensdag 6 of 13 augustus of vrijdag 15 augustus."

De start is om 19.30 uur vanaf De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk gelegen aan de Sportlaan 1M in Bemmel. De excursie eindigt om 22.00 uur. De excursie is voor jong en oud en er wordt een bijdrage gevraagd van zes euro per persoon, dit is inclusief koffie, thee of een drankje. "Zorg wel voor struinkleding en schoeisel of laarzen en een verrekijker."

Vooraf aanmelden is niet nodig. Wie meer wil weten, kan Ben bereiken op 06 44870449 of per mail bencornelissen@hotmail.nl.

Kookfeest succes bij b.o.d. Sprinters

BEMMEL - Voor de tweede keer organiseerde de Sprintgroep C1 haar jaarlijks feestje in de vorm van een kookwork-shop. Negentien personen namen deel aan het kookfeest dat werd opgezet door Hardy Smit -eveneens lid van de groep- bij hem thuis aan De Brouwketel.

Er werden recepten van een viergangenmenu rondgestuurd. De groep werd opgedeeld in vier kookgroepen met aan het hoofd een chef de partie. Zo wist iedereen op voorhand waar ze aan begonnen en konden zich daarop voorbereiden. Om 19.00 uur ontvangst met een hapje en een drankje. Per gang werd de receptuur doorgesproken en werden basishandelingen uitgelegd of gedemonstreerd. Het menu bestond uit: gemarineerde buffelmozzarella met tomaten; heilbotfilet met saffraansaus op bedje van spinazie; citroenspoon; tournedos met sjalotsaus, pomesgratin en als dessert vers rood fruit in bladerdeeg met chocolade mintsaus. Alle gangen gingen vergezeld met passende wijnen.

Om 21.00 uur aan tafel en om 24.00 uur aan de koffie en thee. Het enthousiasme was niet van de lucht; de stereo kon niet op tegen het gespreksvolume; er werd gelachen en mensen leerden elkaar beter kennen door met elkaar samen te werken, te praten, te drinken en te eten. Volgens Hardy Smit was het succes van de avond te danken aan het enthousiasme van de groep, de formule om samen te koken, de ambiance én het eten en het drinken.

Tevens werd de trainer Patric Tromp nog even in het spotlicht gezet en bedankt voor zijn onbezoldigde enthousiast trainerschap van afgelopen seizoen. Met dank aan: Maarten; Ria; José (3x); Ans; Christianne; Cynthia; Ge-anneke; Corrie; Ester; Mariëlle; Dolanda; Jolanda; Anita; Pauline; Susan; Patricen Hardy.

Voor meer informatie over de kookworkshops kan men mailen naar: hardy.smit@planet.nl.

Noud Bles uit Gendt wint Bakens aan de Rivier

Fotografe: Hetty Ermers

LINGEWAARD - De jury bestaande uit Ton Jansen (oud-burgemeester van Neerrijnen), Ton de Blok (hoofdredacteur Dikke van Dale) en Chiel de Kruijf (hoorspelacteur/tekstschrijver) selecteerde in opdracht van Stroomhuis Neerrijnen uit de inzendingen poëzie geïnspireerd op de Waal als het winnende gedicht 'Waalweemoed' van Noud Bles.

Het gedicht Waalweemoed van Noud Bles begint met een welhaast Koplandiaanse reflectie op de rivier en eindigt met de filosofische vragen waarop de Waal nooit een antwoord geeft. Vorm en inhoud versterken elkaar in dit gedicht, dat dankzij de consistente en creatieve toepassing van poëtische middelen zoals klankherhaling, laat zien dat men een tekst met een filosofische inslag wel degelijk ook lyriek kan worden. De jury heeft dit gedicht dan ook als het winnende gedicht aangewezen.

Waalweemoed

Wat weet de rivier van de weg,

die ooit begon, onzichtbaar, hoog, en

na de langste afstand en de wijdste bochten

steeds naar de breedste breedte zoekt,

die vindt en oplost in zichzelf?

Ook ik weet niet waar ik begon,

wanneer en vooral niet: waarom.

Wij lijken op elkaar, de rivier en ik,

de rivier en jij en wij.

Eens kroop het leven naar het land.

Zie mij: ik sta rechtop.

Eens telden wij één cel,

Nu denk ik na, droom op mijn oever,

Vaar mee met de stroom,

en eindig ooit in zee.

Bij elke bocht kijk ik vooruit zover ik kan en

weer terug, waar ik niets meer zie.

Waar is de Waal? Wanneer? Waarom?

Noud Bles

Repair Café Huissen op zaterdag 2 augustus

HUISSEN - Op zaterdag 2 augustus is iedereen welkom met te repareren spullen in het Repair Café bij het Participatiepunt in Huissen.

De enthousiaste vrijwilligers gaan hun uiterste best doen om uw spullen een tweede of misschien wel derde ronde door te laten komen. Natuurlijk staat het kopje koffie of thee voor iedereen klaar.

Heeft u iets te repareren of wilt u eens zien hoe men dat nu allemaal doet , kom dan 2 augustus naar het Repair Café tussen 14.00 en 16:00 uur bij Sancta Maria, Helmichstraat 22 in Huissen.

Ambassadeurs energiebesparingsproject

GENDT - Wijkplatform Molenwijk-Dries is door de gemeente Lingewaard uitgekozen mee te doen aan het energiebesparingsproject 'De knop om'. Dit project laat bewoners kennis maken met mogelijkheden om energie te besparen.

"Als wijkplatform kunnen wij dit niet alleen. Wij zijn daarom op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in energie besparen en hieraan ook actief willen bijdragen. De bedoeling is om in augustus met deze ambassadeurs samen te komen."

"Bent u geïnteresseerd en wilt u wat vrije tijd aan dit project besteden, neem dan contact op met Huub Zweers, telefoonnummer 0481 423097, of via info@molenwijkdries.nl."

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 31 juli vindt er een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wil u mee-eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 31 juli is een verrassingsmenu. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 5 augustus is er een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de rk-parochie De Levensbron (gemeente Lingewaard)

vrijdag 1 augustus

10.00 u. Liduina Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

zaterdag 2 augustus

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

19.00 u. H. Martinus Gendt, Communieviering met Pastor Roelofs en het koor Con Spirito

zondag 3 augustus

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang.

maandag 4 augustus

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

woensdag 6 augustus

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 7 augustus

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

Ambassadeurs gezocht voor energiebesparingsproject

GENDT - Wijkplatform Molenwijk-Dries is door de gemeente Lingewaard uitgekozen mee te doen aan het energiebesparingsproject "De knop om". Dit project laat bewoners kennis maken met mogelijkheden om energie te besparen.

Als wijkplatform kunnen wij dit niet alleen. Wij zijn daarom op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in energie besparen en hieraan ook actief willen bijdragen. De bedoeling is om in augustus met deze ambassadeurs samen te komen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u wat vrije tijd aan dit project besteden, neem dan contact op met Huub Zweers , telefoonnummer 0481 - 423097, of via info@molenwijkdries.nl.

Open Eetcafé Bemmel

Dinsdag 5 augustus is er weer een Open Eetcafé in wooncomplex Hofstede

(Hoefslag 28 te Bemmel). Vanaf vier euro kunt u om 17.30 uur aanschuiven

voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 255 25 55.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max 22) raden we aan om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Badmintonclub Gendt aanwezig bij speelweek

GENDT/HULHUIZEN - Woensdag 16 juli heeft badmintonclub Gendt tijdens de speelweek in Hulhuizen een groot aantal kinderen kennis laten maken met de badmintonsport.

Er waren twee badmintonvelden gecreëerd waarna er door de deelnemende kinderen volop gespeeld kon worden. Er werd enthousiast gebruik van gemaakt met soms zelfs een wachtrij. Het was er dan ook een unieke avond voor: prachtig weer en windstil. De badmintonclub is erg blij dat ze aan dit mooie evenement een bijdrage heeft kunnen leveren, en is hiervoor de organisatie dankbaar, die elk jaar een fantastische week organiseert voor vele honderden kinderen.

Op dinsdag 2 september beginnen de trainingen voor de jeugd weer in sporthal Walburgen. "Heb je interesse of vragen neem dan contact op met Han Kuster, voor informatie hierover zie de website www.bcgendt.nl, of kom gerust een keer kijken of vrijblijvend mee doen, er zijn altijd badminton rackets beschikbaar.

Protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 3 augustus om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

De voorganger is nog niet bekend. In verband met de zomervakantie is er geen kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Expositie werken Ineke Ott in Bemmel

BEMMEL - Haar werk valt op door de details. Ineke Ott maakt keramische beelden en schilderijen die waarheidsgetrouw zijn. Haar werk is onder andere te zien in de tijdelijke galerie Kunst aan Huis in de Assenburgpassage in het centrum van Bemmel, waar ze samen met vijftien andere kunstenaars exposeert.

Haar werk spreekt voor zich en is een uiting van haar liefde voor de natuur, in het bijzonder voor dieren. In haar meisjesjaren volgde ze een opleiding aan de kunstacademie in Arnhem, waarna ze carrière maakte als grafisch vormgever. Na de verkoop van het cosmetica bedrijf dat ze samen met haar man runde is ze zich op de beeldende kunst gaan toeleggen. In haar ruime en lichte atelier aan huis maakt ze keramische werken en schilderijen. Beide kunstuitingen tonen haar nauwgezetheid. Ze heeft ze zich vooral toegelegd op uilen. "De uil, ja waarom? Het is een intrigerende vogel waar ik veel mee kan. Naast uilen schildert ze dieren en stillevens."

Voor één schilderij stond haar eigen hond model, maar niet in de letterlijke zin van het woord. "Dieren staan nooit stil en daarom fotografeer ik ze. Van daaruit maak ik de vertaalslag naar een beeld of een schilderij."

In de galerie, die door de kunstenaars zelf bemand wordt, geniet ze juist van het gesprek met andere kunstenaars. "Dat zijn toch een soort collega's. Soms stimuleren ze je om net een stapje verder te gaan. Het is leuk om reacties op je werk te krijgen. Ook van de bezoekers. Ik maak mijn kunst immers niet alleen voor mezelf."

Galerie Kunst aan Huis is iedere zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend en bevindt zich Assenburgpassage in het centrum van Bemmel.

Cursus Muziek Maak Je Zelf in Huissen bij de Stedelijke Muziekvereniging

Foto: Cor Neijenhuis

HUISSEN - Onlangs is feestelijke wijze de Muziek Maak Je Zelf cursus bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen afgesloten in Muziekgebouw Het Stedium in Huissen.

De leerlingen traden op met zingen en spelen voor hun trotse ouders en familie en kregen een diploma uitgereikt. Tot slot was er nog een optreden van het harmonie orkest en konden de kinderen aan de muzikanten hun vragen kwijt over instrumenten en ze konden die instrumenten ook uitproberen.

De cursus Muziek Maak Je Zelf is zeer succesvol. Na de zomervakantie zal daarom weer een nieuwe cursus van start gaan. Muziek Maak Je Zelf beoogt het plezier in zelf muziek maken te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen.

De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep vier tot en met zeven. Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een instrument via de Stedelijke.

Alle lessen worden gegeven in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Meer informatie of aanmelden via telefoonnummer: 06 13865492 of e-mail: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl of www.stedelijkemuziekhuissen.nl onder 'nieuws'.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.

Zondag 12.00 uur: Lingewaard Lokaal Info kort: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.
Maandag 20.00 – 22.00u: That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag 20.00 – 22.00u: Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.
Woensdag 20.00 – 22.00u: De Diligence 2.0 – presentatie Tanja Houkes. Stap in voor een fascinerende zwerftocht langs on-eindige muziekgrenzen.

Donderdag 20.00 – 22.00u: Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad bv een oude hitparade.

Vrijdag 20.00 – 22.00u: Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul.

Zaterdag 07.00 – 09.00u en 15.00 – 17.00u herh.: Prettig Weekend— presentatie Louis Carpaij. In Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek uit alle jaren.
09.00 – 11.00u: Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 – 13.00u: L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine heeft een zomerstop.
Zondag 10.00 – 11.15u: Kerkradio – Huissen Stad Eucharistisch centrum. Voorganger: Pastor Peters; Koor: Samenzang; Bijzonderheden; Eucharistieviering.

11.15u— 13.00u: Met een knipoog naar…. presentatie – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek.

Word medewerker van Lingewaard Lokaal. Het leukste vrijwilligerswerk dat er is. Lingewaard Lokaal is de lokale omroep van Lingewaard. Met veel enthousiaste vrijwilligers maken we elke dag lokale radio en TV. Zin om mee te doen? Meld je dan nú aan via onze website lingewaardlokaal.tv of stuur een email naar vrijwilligers@lingewaardlokaal.tv.


Berichten, felicitaties en aankondigingen voor TV, radio en Tekst TV kun je sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Vismarathon bij De Karper

BEMMEL - Van vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdag 06.00 uur werd de jaarlijkse nachtmarathon van hengelsportvereniging De Karper gehouden.

De wedstrijd werd gehouden in De Strang van Bemmel en er deden deze keer maar zes koppels mee. Na de loting van de stekken gingen de vissers de spullen opbouwen en tijdens het klaarmaken sprongen de brasems ons om de oren. "We dachten dat dit een groot succes zou worden maar dat bleek toch net iets anders te gaan. Voor het donker begon te worden werd er een lekkere snack gebracht dat gesponsord werd door instalatiebureau Bart Evers en zoon. Nadat een ieder de verlichting in orde had konden we rustig de nacht in. Het bleef de hele nacht warm en de vissen waren niet overal happerig."

Toen het eenmaal 06.00 uur was kon de balans worden opgemaakt. Hieronder de uitslag:

1 chris van moerkerk-mart sweers 38.140 kg, 2 ton de haas-arnold de haas 23.500 kg, 3 harm roording-roy van moerkerk 18.500 kg, 4 jurgen evers-georgie evers 9.900 kg, 5 toon vermeulen-michon plones 5.820 kg, 6 jan derksen-ruben 0 kg.

Vijfde koningswedstrijd bij De Karper in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 13 juli werd de vijfde koningswedstrijd van hengelsportvereniging De Karper gevist. Er deden zeventien vissers mee en het was een prachtige dag. Er werd eens flink vis gevangen en dat was te danken aan het stijgend water.

Aan de bovenkant was Jan Derksen met een kilo verschil eerste terwijl Coen van Vorsselen ook met een kilo verschil eerste werd aan de onderkant. Hieronder de uitslagen:

Bovenkant: 1 jan derksen 22.960 kg, 2 frank enklaar 21.900 kg, 3 cor remie 16.300 kg, 4 menno albouts 14.560 kg, 5 luuk dennissen 12.500 kg, 6 michon plones 8.620 kg, 7 joop van royen 7.880 kg,8 ton de haas 5.280 kg, 9 wim v zuilekom 2.620 kg.

Onderkant: 1 coen v vorsselen 27.830 kg, 2 wim verhoeven 26.480 kg, 3 bert v vorsselen 21.500 kg, 4 leo klok 14.150 kg, 5 marcel willemsen 11.500 kg, 6 jurgen evers 3.700 kg, 7 mart sweers 2.420 kg,8 john boshoven 0 kg.

9 / 26

10 / 26

Gepensioneerde Francien schrijft eerste kinderboek...

HUISSEN - "Maak je dromen waar! Mij is het gelukt! Het schrijven van een kinderboek!", aldus Francien Sesink uit Huissen.

"Ik ben geboren in Huissen op 26 februari 1948 en heb een zoon van 38 jaar. Ik woon samen met Rob. Schrijven heb ik altijd graag gedaan. Gedichten, liedjes, speeches maar vooral korte verhalen met een komisch tintje. Mijn wens om na mijn pensioen een kinderboek te schrijven heb ik nu gerealiseerd. Het eerste deel is nu gepubliceerd door Uitgeverij Boekscout. Mijn kat Lotje is de inspiratiebron voor het verhaal. Ik wens kinderen en ouders veel leesplezier."

Lottes Familie

Annabel krijgt een doos met een strik erom voor haar zesde verjaardag. Wat spannend! In de doos zit de kleine poes Lotte. Annabel en Lotte beleven samen mooie avonturen, want de kleine poes haalt allerlei capriolen uit. Lotte is ondernemend en nieuwsgierig waardoor ze soms in moeilijke situaties terecht komt Maar dan bestaat het vermoeden dat Annabel allergisch is voor Lotte. Wat nu?

Het boek is bij uitstek geschikt om voor te lezen aan kinderen van vier tot tien jaar. Het tweede deel is in de maak.

Column

Donderdagavond is mijn stukjesschrijfavond. Je begint naar een leeg scherm te staren en je eindigt met een stukje van 300 woorden. Een azijnstukjesonderwerp broeit dagenlang. De gemeenteraad wil niet vergaderen tijdens het Vleiskeuren in Huissen en zoekt naar een anderen datum. Een heerlijk azijnonderwerp. Ver weg van Lingewaard, is een passagiersvliegtuig uit de lucht geschoten. Gruwelijke beelden en onwerkelijke verhalen. Nederland is het middelpunt van de wereld. Ik ben uit mijn doen.

Vanwege mijn verjaardag is mijn stukjesavond een dag eerder. Woensdag, een dag van nationale rouw. Woensdag, een vaste bezoekavond aan mijn ouwe heer van 84. De tv staat op buur-overlastgeluidsniveau, maar er is geen stem te horen. Alleen het geluid van een helikopter waaruit beelden worden gemaakt van een indrukwekkende stoet van 40 rouwauto's. Mensen staan langs snelwegen, op viaducten, applaudisseren en gooien bloemen naar de rouwstoet van onbekende slachtoffers. Mijn ouwe heer zit al vanaf half vier voor de buis. De was is nog niet opgeruimd. Geen tijd voor gehad. Ik zet thee en hoor zijn verhaal aan. Zo'n gebeurtenis heeft hij nog nooit meegemaakt. Terug naar huis.

Mijn stukjesonderwerp over de aangekondigde verplaatsing van de raadsvergadering is al van de baan. De realiteit heeft mijn stukje ingehaald. Nederland rouwt. Ieder op zijn eigen manier. Het gemeentebestuur van Lingewaard heeft besloten om op het gemeentehuis een condoleanceregister neer te leggen om inwoners in de gelegenheid stellen uiting te geven aan hun verdriet, verslagenheid en betrokkenheid. Hulde. De grootste regionale krant van Nederland vraagt zich af of Lingewaard er wel of niet goed aan gedaan heeft en komt met een stelling. Ja, dat zouden alle gemeenten moeten doen. Nee, zo'n condoleanceregister is speciaal voor gemeenten waar slachtoffers zijn gevallen. Waarom die vragen? Dé manier om de besluitvorming van het college te controleren? Aan het einde van mijn stukjesavond ben ik nog steeds uit mijn doen om er ook maar iets van te vinden.

Geslaagd SWLvoetbaltoernooi

HUISSEN - Vrijdag 18 juli om 18:30 uur werd er afgetrapt bij het SWL 5 tegen 5 voetbaltoernooi op het pleintje voor de Jozefschool in Huissen. In de tropische temperaturen streden de deelnemende teams om de felbegeerde wisselbokaal.

Dankzij Coop Compact Lamers in Huissen konden de deelnemers genieten van een welverdiend ijsje. In de finale streed een groep jongeren uit Huissen tegen een team van de politie. Na een spannende strijd is de beker meegegaan met het politieteam.

De organisatie is iedereen dankbaar voor de sportieve inzet en de gezellige sfeer: "Op naar het volgende toernooi. En wil jij met je team de volgende keer ook meedoen of heb je zelf een idee voor een activiteit? Hou dan de SWL-site (www.swlingewaard.nl), facebook en twitter in de gaten of neem contact op met de straatcoach van de SWL via 06 49881089."

Gevonden

LINGEWAARD - Gevonden: ov-chipkaart bij bushalte Stadswal in Huissen, op naam van M. Lamers. Informatie te verkrijgen bij 026 3251486.

14 / 26

15 / 26

16 / 26

17 / 26

18 / 26

Plaza Food for All wint GfK Award voor beste Fastservice Formule

BEMMEL - Plaza Polly is een bekende naam voor mensen uit Bemmel. Wat wellicht minder bekend is, is dat zij zijn aangesloten bij de landelijke Plaza formule. De consument heeft deze formule onlangs met hoge scores gewaardeerd, waardoor Plaza de winnaar geworden is van de GfK Out of Home Formule Award.

Kracht van lokaal ondernemerschap. Plaza is een soft franchiseformule, gebaseerd op de kracht van de combinatie van een landelijk formule en lokaal ondernemerschap. "We stemmen ons assortiment en onze prijzen af op de lokale markt", zeggen de heren Polman van Plaza Polly. "Landelijk worden we ondersteund met een folder en bijvoorbeeld promotiemateriaal, maar het directe contact met de klant is doorslaggevend. Dat zie je terug in de scores. We zijn bijzonder trots op deze award. Vooral omdat we deze erkenning niet van een jury ontvangen, maar van degenen die voor ons het belangrijkste zijn, onze gasten."

Beste Fastservice Formule van Nederland. Onderzoeksbureau GfK hield in samenwerking met het vakblad Out of Home Shops een grootscheeps consumentenonderzoek en reikte prijzen uit aan organisaties die goed scoorden op het gebied van zowel beleving & gastvrijheid als prijs & kwaliteit en loyaliteit. Plaza Food For All behaalde de hoogste scores binnen de categorie fastservice en mag zich een jaar lang 'Beste Fastservice Formule van Nederland' noemen.

Hoge scores op het gebied van gastvrijheid. De formules zijn beoordeeld op twintig aspecten door ruim zesduizend consumenten, die onlangs te gast zijn geweest bij een van de formules. Plaza gooide hoge ogen op het gebied van gastvrijheid. Binnen Plaza wordt hieraan dan ook veel aandacht besteed door middel van workshops en trainingen. Daarnaast behaalt Plaza hoge scores op het gebied van prijs en kwaliteit.

Nieuwe C1 bij Motorhuis Bulters in Nijmegen

LINGEWAARD - Vanaf nu verkrijgbaar bij Motorhuis: de nieuwe Citroën C1. Het model voldoet helemaal aan de nieuwe filosofie van Citroën: meer design, meer comfort, meer bruikbare technologie… voor een aanvaardbare prijs! Uiteraard is er voor de C1 motorisaties beschikbaar met veertien procent bijtelling. Om de klant optimaal te begeleiden in het aankoopproces, dat steeds vaker online plaatsvindt, is de website van Citroën aangepast.

De nieuwe Citroën C1 biedt: meer design, met dynamische lijnen en een front met een guitige blik, die ontstaat door de positie van de koplampen. De versies met contrasterende dak en/of interieurkleuren geven de auto karakter en een uitnodigende uitstraling. Meer comfort in dagelijks gebruik, dankzij zijn compacte afmetingen (slechts 3,46 m). Bovendien zijn de vering en de wegligging van deze auto uitstekend. Meer handige technieken, zoals een 7 inch touch drive interface met Mirror Screen technologie, waarmee de apps van de smartphone kunnen worden gekopieerd en bediend via het touch screen. Voor de klant die nog meer comfort wil, kan de nieuwe Citroën C1 bovendien worden uitgerust met Keyless entry & start, een achteruitrijcamera en Hill-start assist. Lagere kosten, want het lage gewicht (860 kg) zorgt in combinatie met de nieuwste benzinemotoren voor een minimaal verbruik en een minimale CO2-uitstoot.

De Citroën C1 zal met drie benzinemotoren beschikbaar zijn waarvan de e-VTi variant veertien procent-bijtelling zal hebben. De vanaf prijs van de C1 is 9.490 euro [inclusief BTW/ BPM].

De nieuwe C1 is verkrijgbaar bij Motorhuis Bulters Nieuwe Dukenburgseweg 9 Nijmegen, Telefoon 024 350 3000; www.motorhuis.nl.

Turkse kok kookt als een echte Italiaan

BEMMEL - Vorig jaar zomer opende Ristorante Da Giorgio zijn deuren in het centrum van Bemmel. De naam is te danken aan Giorgio, de kok, die het bedrijf een jaar geleden met compagnon Ahmet Bakici begon.

Door: Ellen Klaasse

"Ik vind koken leuk. Alles wat ik maak is lekker en ik werk zo veel mogelijk met verse ingrediënten", zegt Giorgio, die eigenlijk Ali heet. Op zestienjarige leeftijd immigreerde hij van Turkije naar Nederland en vond hij een baan als afwasser bij een Italiaans restaurant. Toen de kok op vakantie ging en niet meer terugkeerde, werd hij achter het fornuis gezet. "Zo heb ik het vak gaandeweg geleerd", zegt hij. Een jaar geleden is hij zijn eigen restaurant begonnen, samen met Ahmet Bakici, eveneens van Turkse afkomst, die de rol van gastheer vervult en de bediening voor zijn rekening neemt.

Da Giorgio is een sfeervolle en laagdrempelige gelegenheid met een open keuken, waar iedere gast zich thuis voelt. Niet in het minst door de warme en hartelijke benadering van Giorgio en Ahmet. Aan de achterzijde bevindt zich een royale binnentuin, waar tijdens zomerse dagen de lunch en het diner worden geserveerd.

Op de menukaart staan de namen van Italiaanse klassiekers én van gerechten met een eigen signatuur. Maar de menukaart is slechts een richtlijn. De gasten kunnen zich ook laten verrassen of hun eigen wensen kenbaar maken.

De wijnen zijn veelal afkomstig van kleinere Italiaanse wijnboeren. "Je kunt er altijd een verhaal over vertellen. Eten en drinken moeten een beleving zijn", aldus Ahmet.

Peggy`s Fashion in Huissen gaat binnenkort verhuizen

HUISSEN - Het is bijna zover. Peggy`s Fashion gaat verhuizen naar de Helmichstraat nummer 2 (naast Blokker).

Precies vier jaar geleden opende Peggy`s Fashion haar deuren aan de Tempelierstaat. Zoals het er nu uitziet sluit Peggy`s Fashion half augustus haar deuren aan de Tempelierstraat en is de opening op de Helmichtraat in de eerste week van september (datum volgt). "Wil je de opening niet missen, hou dan Hét Gemeente Nieuws goed in de gaten!"

Opbrengst Angeren - GVA voor Sint-Caecilia

Foto: archief SV Angeren

ANGEREN - Al jaren houdt het actiecomité 'Harmonie Sint-Caecilea' op de zaterdag voor de Angerse kermis de voetbalwedstrijd Angeren–GVA. De volledige opbrengst van deze wedstrijd is voor de Angerse harmonie. Deze traditie-wedstrijd wordt op zaterdag 2 Augustus om 17.00 gespeeld op sportpark De Poel in Angeren.

Angerse kermis vieren met een overwinning. "Een overwinning op GVA, da's lekker Angerse kermis vieren", aldus Michel Huberts de trainer van Angeren. GVA heeft een goed team. Het is het afgelopen seizoen niet voor niets hoog in het linkerrijtje geëindigd. Niet voor niets hebben we tegen hen beide wedstrijden niet gewonnen. We kunnen nu dus gelijk aan de bak."

GVA kende een heel goed seizoen. Als nieuwkomer hebben de voetballers iedereen, inclusief henzelf, positief verrast. GVA was een aanwinst in de vierde klas KNVB. Dat willen ze vasthouden of zelfs iets verbeteren. De selectie heeft weinig wijzigingen ondergaan, een oude-bekende spitsspeler keerde terug op het GVA-nest. Op papier zijn ze er sterker op geworden; een extra stimulans voor dit goed spelende team.

Dat kan van Angeren nog niet gezegd worden. De elf van coach Michel Huberts heeft op papier, door het vertrek van een paar spelers aan voetballend vermogen ingeleverd. "Dat vangen we op met eigen kweek, de terugkeer van langdurig geblesseerde spelers en met de nieuwelingen Michael Knipping (ex-Driel) en Leon Queens (Bataven-jeugd). Met deze fitte selectie zetten we tegen GVA de eerste stap voor een hopelijk succesvol seizoen."

Lions Over-Betuwe steunt De Minkhof

BEMMEL - De Minkhof aan de Molenwei 57 in Bemmel wordt zaterdag 30 augustus officieel geopend. Iedereen is welkom van 11.00 tot 15.00 uur.

De Minkhof is een Lingewaards initiatief met als doel ouderen elkaar te laten ontmoeten in een actieve omgeving. Omdat De Minkhof niet wordt gesubsidieerd en volledig op vrijwilligers draait was dat de reden voor Lions Club Over-Betuwe om met een stevige actie dit mooie initiatief te ondersteunen.

Meer informatie over De Minkhof staat op de website www.minkhof.nl, www.facebook.com/deminkhof en twitter @DeMinkhof.

Bijdrage Lionsclub

In en om Kasteel Doornenburg organiseert de Lions Club op zaterdag 13 september van 13.00 tot 17.00 uur Castle Games, een geweldig festijn voor jong en oud. En natuurlijk voor een fantastisch doel. Dit jaar is dat dus de stichting De Minkhof, ontmoetingsplek voor ouderen in de gemeente Lingewaard. Zo'n dertig teams 'strijden' ervoor tijdens het Oostbetuws amateurkampioenschap touwtrekken 2014. Maar gezelligheid is troef: biertje, lekker hapje...

Verder zijn er talloze activiteiten voor jong en oud, zoals: paalwerpen, kanovaren, boogschieten en speciaal voor gezinnen met (kleine) kinderen: klimglijbaan, vierpersoons klimmuur, springkussen, schminken en ponyrijden.

Kunstminnaars...

Met trots kunnen leden van de Lions Club vermelden dat hoofdsponsor Meeùs Verzekeringen een prachtige kunstcollectie, bestaande uit 71 werken, ter beschikking heeft gesteld voor deze bijzondere actie. De opbrengst uit verkoop komt volledig ten goede aan het actiedoel. Een compleet overzicht van de Meeùs Kunstcollectie wordt binnenkort gepubliceerd op www.castlegames.eu.

deBol bij Nijmeegse4Daagse

BEMMEL - De dames van stichting deBol hebben tijdens de afgelopen Nijmeegse4Daagse elke dag hun plekje langs de route gevonden.

Op dinsdag werden allereerst alle dertig-kilometerlopers in Ressen verwelkomd en werd, namens de gemeente Lingewaard, peperkoek uitgedeeld. Hierbij werd deBol geholpen door vele woensdagwandelaars. Het was, mede door de muziek van StarMusic, een gezellige doorkomst in Ressen. Hierna werden in Oosterhout alle wandelaars voor de laatste kilometers aangemoedigd.

Op woensdag werd in Weurt een plekje gevonden, donderdag was deBOL aanwezig in Berg en Dal en op vrijdag werden de wandelaars ingehaald op de Via Gladiola.

deBol geniet van de zomervakantie tot 20 augustus. Dan wordt er weer een 'gewone' woensdagwandeling gehouden. Binnenkort is hier meer informatie over.

24 / 26

25 / 26