GN Nijmegen-Noord

20 december 2017

GN Nijmegen-Noord 20 december 2017


Kerstbingo voetbalvereniging OSC

NIJMEGEN-NOORD - Na het grote succes van vorig jaar houdt voetbalvereniging OSC ook dit jaar weer de traditionele kerstbingo op vrijdag 22 december.

Er zijn weer prachtige prijzen te winnen deze avond met een superhoofdprijs die bestaat uit een 42" platte televisie. Voor tien euro speel je mee met de gehele bingo die uit tienrondes bestaat. Tevens zal er een loterij plaatsvinden met een aantal leuke prijzen.

De bingo vindt plaats in de kantine van v.v. OSC, op sportpark Nieuw-Balveren aan de Stationsstraat 24A in Nijmegen-Noord / Oosterhout. Vanaf 19.00 uur is men welkom! Om 20.00 uur zal de bingo van start gaan. Een ieder is welkom!

Repair Café in Elst en Randwijk

repair café elst Foto: peter van kempen

ELST/RANDWIJK - De vrijwilligers van het Repair Café Overbetuwe staan op donderdag 21 december en 5 januari weer voor u klaar om samen met u kapotte spullen te repareren of advies te geven. Het gaat hier bijvoorbeeld om elektrische huishoudelijke artikelen, elektrisch gereedschap, audioapparatuur, lampen en ook om kledingreparatie. (Televisies en witgoed vallen buiten het bereik van dit Repair Café)

Ook voor vragen op het gebied van de computer of tablet kan men er terecht, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de USB-stick of een vastgelopen programma. Het repair café in Elst vindt plaats op donderdag 21 december van 13.00-16.00 uur in de Kringloopwinkel 2Switch aan de Aamsestraat 42. In Randwijk staan de vrijwilligers klaar op vrijdag 5 januari van 19.00-21.00 uur in het cultureel centrum Randwijks Hof aan de Bredeweg 8a. De daaropvolgende bijeenkomst van het repair café in Elst is op donderdag 25 januari. In Randwijk telkens op de eerste vrijdag van de maand.

"Er is nog steeds behoefte aan vrijwilligers om mee te helpen bij het repareren. Hebt u technische kennis en vaardigheden met name op elektrisch gebied, komt u dan eens kijken. Misschien kunt u ons team versterken. Voor meer info: www.fortewelzijn.nl, 085 0406066."

Winterwandeling in de Hatertse Vennen

NIJMEGEN - Donderdag 28 december verzorgt Nordic Walking Vereniging Groesbeek een mooie wandeling door de Hatertse Vennen, een bijzonder gebied met glooiende rivierduinen, vele vennen en uitge- strekte heidevelden.

Er wordt afgeweken van de gemarkeerde paden en lopen in drie groepen; 6, 8 en 10 kilometer. De wandeling staat open voor leden en niet-leden. De start is om 9.45 uur bij theehuis De Eikenhorst, Staddijk 1, Wijchen. Er is een koffiepauze bij Sint-Walrick en rond 12.30 uur een heerlijke boerenlunch bij De Eikenhorst. Men kan dieetwensen aangeven. Kosten zijn 14,50 euro. "Wil je meelopen? Geef je dan voor 23 december op bij Sjaak Verriet, sjverriet@upcmail.nl, 06 10332892; www.nwvg.nl."

Overbetuwe Groen Natuurlijk werkt op derde kerstdag

Wilgen in de winter Foto: Eigen foto

ELST - De vrijwillige landschapswerkers zijn op woensdag 27 december aan het werk op de Rijksweg-Z 82B, 6662KH in Elst.

Er staan hier 33 bomen waarvan er vijftien toe zijn aan een vierjaarlijkse knot beurt. "Wij werken van 9:30 tot 12:30 uur. Wij vinden het heerlijk om na de feestdagen en alle familiebezoek even flink de handen uit de mouwen te steken. Heeft u zin om mee te doen? U bent van harte welkom, ook als u alleen maar eens een keertje wilt komen kijken. Meldt u wel aan op info@overbetuwegroennatuurlijk.nl zodat we u kunnen bereiken als we moeten afgelasten wegens slecht weer. En neem kleding en schoeisel mee waarin u kunt werken."

Vakantiegastouders gezocht voor kansarme kinderen

BETUWE - Pax Kinderhulp zoekt in de regio’s Arnhem, Liemers, Betuwe, e.o. gastgezinnen die in de periode van 24 maart tot 6 april een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 6 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft. Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van twee weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Voor verdere informatie: www.paxkinderhulp.nl.

Driebandentoernooi in Bemmel

BEMMEL - Van 16 tot en met 21 januari is het jaarlijkse OBK-driebandentoernooi in café-bar De Roskam in Bemmel.

Bij voldoende aanmeldingen wordt begonnen op dinsdag 16 januari met het toernooi, waar zal gespeeld worden in poules van vier personen op vier biljarttafels. De nummers 1 en 2 in de poule gaan door naar de volgende ronde. Dit gaat net zolang door totdat op zondag er nog zestien over zijn op onze mooie finaledag.

Het inschrijfgeld bedraagt 12,00 euro. Voor de nummers 1 tot en met 4 zijn er leuke prijzen te verdienen. Het toernooi wordt jaarlijks goed bezocht en is het oudste biljarttoernooi van Lingewaard met jaarlijks vele bekende gezichten, die ieder op zich weer meedoen maar die ook komen voor de gezellig sfeer in de biljartzaal.

Er zijn nog plaatsen over om mee te doen. Bij interesse graag aanmelden per email bij R.Polman@OBKBemmel.nl.

Bloemen voor honderdste beroepsbeoefenaar vmbo beroepenfeest Betuwe On Stage

Bloemen voor 100e beroepsbeoefenaar Foto: Chune Huijbregts

BETUWE - Afgelopen week ontving Marco Simons, filiaalmanager bij Hema in Elst, een bos bloemen van Betuwe On Stage projectleiders Josine de Vet en Bernadette Egelmeers. Marco reageerde verrast. Betuwe On Stage verloot een prijs bij de aanmelding van de honderdste beroepsbeoefenaar, dit keer viel de prijs op Hema Elst.

"Tuurlijk doe ik weer mee", zegt de Hema filiaalmanager. "Het is een mooi feest, maar het is vooral belangrijk dat vmbo-leerlingen kansen krijgen om beroepen te leren kennen. Daarvoor is de Doe Dag. Leerlingen komen die dag in de winkel kijken en meehelpen, zodat ze een bewuste keuze maken voor een vervolgopleiding."

Op de vraag wat Marco doet om de sfeer goed te houden, krijgt hij pretlichtjes in zijn ogen. "Ik mag graag mensen een beetje plagen", zegt hij. "Leuke grapjes dragen bij aan een goede werksfeer, net zoals af en toe samen een gebakje eten en een feest vieren."

Betuwe On Stage is een beroepsoriëntatie- en netwerkprogramma van vijf vmbo-scholen in de Betuwe: Citadel College, HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. Partners in dit project zijn de gemeentes Overbetuwe & Lingewaard, Forte Jeugdwerk, Rabobank Oost Betuwe en ouders.

Help u ook mee leerlingen inzicht te geven in uw beroep? Het Beroepenfeest Betuwe On Stage is op 27 februari 2018, de Doe Dag op 15 maart 2018. De organisatie zoekt beroepsbeoefenaren die hun enthousiasme over hun vak willen delen met derdejaars vmbo-leerlingen. Meer informatie staat op www.betuweonstage.nl.

Één team één taak: Rugby doe je met z'n allen

de Scrum

BEMMEL - Lijkt het jou ook leuk om onderdeel uit te maken van een hecht team, dat samen de strijd aangaat met de tegenstander? Denk dan eens aan rugby.

Rugby is een teamsport, waarbij iedereen tot zijn recht komt of je nu een rouwdouwer of snelle jelle bent: iedereen is nodig. Voor de 'scrum' zijn de zwaardere mensen nodig, terwijl je 'in de lijn' het van snelheid en behendigheid moet hebben. En winnen doe je alleen als er een goede balans is tussen deze spelelementen.

"Ben jij benieuwd naar wat 'in de lijn' of in de 'scrum' staan voor jou zou kunnen betekenen? Kom dan eens vrijblijvend mee trainen tijdens onze introductietrainingen begin januari. Voor meiden en jongens, vrouwen en mannen vanaf 6 jaar op sportpark De Heister (achter het OBC in Bemmel). Deze trainingen zijn dinsdag 9, vrijdag 12, dinsdag 16 en vrijdag 19 januari. Tijden: 6 - 12 jaar van 18.30 en 19.30 uur, 13 - 18 jaar van 19.00 - 20.00 uur & 19 jaar en ouder van 20.00 - 21.30 uur."

"Kom in een sportieve outfit (voetbalschoenen zijn handig, maar niet noodzakelijk). Heb jij vragen of wil je jezelf aanmelden? Mail dan naar: info@rugbyclubbetuwe.nl."

Bibliotheekleden delen abonnementen uit

Bibliotheeklid Monique van Gelder neemt een kerstdoosje mee voor haar vriendin Marjan. Foto: Syl Scheffel Foto: Syl Scheffel

NIJMEGEN - In december kunnen leden van de Bibliotheek Gelderland Zuid vrienden en familie een flinke korting op een abonnement cadeau doen. Bibliotheeklid Monique van Gelder is zelf al ruim 20 jaar lid van de bieb en neemt een kerstdoosje mee voor haar vriendin Marjan.

“Mijn vriendin Marjan ziet mij wekelijks met mooie jeugd- en kunstboeken uit de bibliotheek komen. Ze is net gestart met een nieuwe studie en dan is een abonnement op de bieb helemaal fijn!” Dat je met een bibliotheekpas ook korting hebt op verschillende activiteiten in en buiten de bieb is mooi meegenomen, aldus Monique: “Misschien kunnen we nu een keertje samen gaan.”

Zolang de voorraad strekt, kunnen bibliotheekleden het kerstdoosje met kortingsbon ophalen tijdens de (bemande) openingstijden in hun eigen bibliotheek. Speciaal voor onder de kerstboom. Krijg je dit grappige kerstmannetje met de gouden bibliotheekbon cadeau? Lever hem dan voor eind januari in en wordt een jaar lid van de bibliotheek voor dertig euro, nog geen drie euro per maand. Meer informatie en de specifieke voorwaarden staan op www.obgz.nl/kerst.

Clara Fabriciusschool uit Herveld spaart voor Ivoorhond Mitch

HERVELD - De afgelopen maanden hebben de leerlingen van de Clara Fabriciusschool uit Herveld en hun ouders iedere week een duit in het zakje gedaan voor het goede doel. Het goede doel is de prachtige Nederlandse Cocker Spaniël luisterend naar de naam Mitch.

Mitch is één van de weinige honden in de wereld die met zijn neus ivoor kan opsporen. Mitch is momenteel via de internationale anti-stroperij organisatie Chengeta Wildlife uitgezonden naar Mali, waar hij op deze manier bijdraagt aan het behoud van de ernstig bedreigde woestijnolifant.

De kinderen hebben met zijn allen een bedrag van 214,60 euro bij elkaar gespaard. Dierenarts Moss Tijssens van dierenkliniek Sint-Anna 404 in Nijmegen mocht deze donatie namens Chengeta Wildlife in ontvangst nemen. “Wij zijn hier enorm blij mee”, zei Moss. “Hoe mooi is het dat de kinderen er bewust van worden hoe zorgvuldig je met de natuur moet omgaan. Om ze te leren dat het niet normaal is om dieren te doden, dat het afschuwelijk is om olifanten te stropen om hun ivoor. En vooral om ze te leren dat je zelf het heft in handen kan nemen om een stukje van de wereld te redden. Ik wil de Clara Fabriciusschool, namens Mitch, heel hartelijk danken voor het mogelijk maken van deze actie.”

Mede dankzij de bijdrage van de Clara Fabriciusschool kan Mitch langer in Mali blijven. Het lijkt er op dat de aanwezigheid van Mitch en zijn gespecialiseerde anti-stroperijteam ook een afschrikkende werking hebben. Sinds de komst van Mitch zijn er geen olifanten meer gestroopt in Mali.

TOP-film: Going in style

BEMMEL - Alweer de laatste TOP-filmvoorstelling van dit jaar. Dit keer een remake van een film uit 1979, met Michael Caine en Morgan Freeman (Academy Award Winaars!).

Drie gepensioneerde mannen zien hun pensioen in rook opgaan als een bank door de crisis de kraan dicht draait. Wanhopig als ze zijn, zien ze geen andere mogelijkheid dan de schuldige bank te beroven om zo voor hun families te kunnen blijven zorgen. De mannen hebben echter geen ervaring op dit criminele gebied.

Donderdag 28 december, aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kerstvieren in de stal

de stal. Foto: WOvM

ELST - Tussen de koeien kerst vieren kan tweede kerstdag, dinsdag 26 december tussen 13.00 en 15.00 uur in de stal van Vossebeld/de Swart bij bushalte De Vork in Elst. Met mensen en kinderen die licht willen zijn en licht willen brengen, met eenvoudige muziek en zang.

"Kom en doe mee op eigen creatieve manier." Informatie te verkrijgen en aanmelden bij K. van Middendorp-Sonneveld (e: kvmidson@planet.nl. t: 0481 355093), Adres van de boerderij is Rijksweg Zuid 41 in Elst.

Gladheid: tips voor ouderen om vallen te voorkomen

NIJMEGEN - Per jaar worden naar schatting 19.500 65-plussers behandeld op de spoedeisende hulp na een val buitenshuis. In deze gladde periode - met sneeuw, ijzel en natte bladeren hebben ouderen het extra zwaar. De GGD geeft enkele tips.

Loop en fiets alleen over stukken waar is gestrooid en die goed verlicht zijn. Vermijd ijzige weggedeelten. Draag schoenen met een goede profielzool en eventueel een stok om grip te houden op de ondergrond. Als u op de fiets bent: zet uw zadel lager en laat wat lucht uit uw banden lopen, zodat u meer grip op de weg kunt houden. Gaat u met de bus, vraag dan de chauffeur om u tijd te geven rustig uit te stappen. Veeg uw stoep schoon zodra het heeft gesneeuwd en/of strooi met zout. Neem zo mogelijk het pad van de buren ook mee. Blijf in beweging: kiest u ervoor om binnen te blijven, loop in huis wat meer en/of doe mee met het televisieprogramma 'Nederland in beweging' (dagelijks op NPO 1). Met het oog op de feestdagen: kijk uit met alcohol. Alcohol vermindert uw reactievermogen en evenwichtsgevoel en verslapt de spieren.

Uitslagen tweede competitieronde Elster Bridge Club

Nel van der Laan en Hans van Vlaanderen, kampioen in de A-lijn op dinsdag

ELST - De tweede competitieronde kende weer een spannend verloop. In alle lijnen werd een felle strijd gestreden om de bovenste plaatsen. De uitslagen zijn als volgt:

Maandag
A-lijn 1e André Boon en Harrie Rietberg 58,63 %
B-lijn 1e Sonja en Ton Brouwer 56,23 %
C-lijn 1e Geert v. Deijzen en Eddie v. Werven 52,31 %
D-lijn 1e Wilma en HennyTermeer 56,20 %

Dinsdag
A-lijn 1e Nel v.d. Laan en Hans v. Vlaanderen 59,97 %
B-lijn 1e An Breunisse en Ton van der Linden 56,72 %
C-lijn 1e Rosa Brouwer en Aart Verhoeff 58,09 %

Donderdag
A-lijn 1e Leida Janssen en Ria Wouters v.d. O. 61,53 %
B-lijn 1e An Breunisse en Jan v.d. Helm 56,06 %
C-lijn 1e Riet van Brandenburg en Wil Kuysten 59,88 %

"Als u interesse hebt om ook bij een club te gaan bridgen, dan kunt u contact op nemen met de secretaris van de Elster Bridge Club, email ebc.secretariaat@gmail.com of 0481 374900."

Kerstconcert in Valburg

VALBURG - De hervormde gemeente van Valburg-Homoet zet haar traditie voort om in de oude hervormde dorpskerk een kerstconcert te organiseren voor de inwoners van Valburg en Homoet.

Ook ditmaal is er een aantrekkelijk programma met een samengesteld jeugdkoor, een kamerorkest, piano- en orgelbespeling, panfluit en diverse solisten. De plaatselijke predikant ds. B. van Leeuwen verzorgt een korte meditatie. Op kerstavond 23 december is de kerk geopend vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is gratis. Na afloop is er een collecte voor het bestrijden van de kosten. Er zijn geen kledingvoorschriften en iedereen is welkom, jong en oud. Het concert duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Tijdens het concert staat in Woord en lied de geboorte van Jezus Christus, de zoon van God, centraal. Ruim 2000 jaar geleden werd hij op deze aarde geboren in een beestenstal. Dat deed hij om mensen zalig te maken: te bevrijden van de zonden. Door het geloof in Hem krijgen we deel aan het eeuwige leven.

Verder zijn er met kerst twee kerkdiensten in de Hervormde kerk van Valburg. Op eerste kerstdag om 10.00 uur en 18.30 uur. Op tweede kerstdag is er een dienst in het kerkje van Homoet. Die begint om 9.30 uur.

Voor vragen en/of een gratis bijbel kan men contact opnemen met ds. B. van Leeuwen, 0488 745003, bvanleeuwen@kliksafe.nl.

Biljarten bij Stichting Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Kom biljarten in De Kinkel in Bemmel. Met een gezellige groep mannen biljart u een middag in cultureel centrum De Kinkel.

Sport en Spel in De Kinkel: Bewegen is belangrijk om gezond te blijven! Biljarten op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 – 17.00 uur. Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 463555, José van Rossum: 0481 461856, Sijan Boeder: 0481 465812.

Bewegen op muziek

Gezellig bewegen Foto: Lilian Gelten

ELST - Iedereen is welkom om op iedere maandagmiddag in De Helster te komen bewegen en uw lichamelijke conditie op peil te brengen en te houden.

Elke les wordt aandacht aan bewegen besteed op muziek, conditionele en spierversterkende oefeningen en oefeningen voor het evenwicht. "Tevens werken we met verschillende materialen en doen we soms een spelvorm. Daarnaast is het ook gewoon gezellig om samen te bewegen. Kom gerust langs op de open les op maandag 15 januari van 13.15 – 14.15 uur in de multifunctionele ruimte in De Helster, Schubertstraat 1 in Elst. (Contactadres: Nelleke Beckering, 0481 840708 of 06 20845446, nellekebeckering3@gmail.com.)

Jozef en Maria in de sneeuw tijdens een gezellige kerstmarkt in Bemmel

Jozef en Maria in de sneeuw. Foto: Lisa Straatman

BEMMEL - Het improvisatietalent van de organisatie van de kerstmarkt Bemmel 2017 is dit jaar wel erg op de proef gesteld. Door de slechte weersomstandigheden moest een behoorlijk aantal onderdelen worden aangepast.

Zo kon het optreden van de koren op de Promenade op het laatste moment niet doorgaan. In goed overleg met de beheerder van de Theaterkerk konden de koren daar alsnog succesvol optreden. Daarnaast moest het kinderplein drastisch worden aangepast en werd op een creatieve manier een aantal attracties in een tent ondergebracht. Helaas is een flink aantal kraamhouders niet gekomen en besloten de wel aanwezige deelnemer met de steeds slechter wordende omstandigheden, eerder op te ruimen en huiswaarts te keren. Dat was jammer, maar wel begrijpelijk.
Ondanks dat er minder bezoekers waren was het in de groots opgezette proeverij op de Markt supergezellig. Ook bij de wensboom werden door de kinderen weer veel wensen ingeleverd. Vóór de kerst zullen hieruit nog de winnende wensen worden gekozen, die daarna in vervulling zullen gaan. Bij de winkeliers en horecagelegenheden was sprake van een wisselend beeld. De bezoekers, die wel naar de kerstmarkt waren gekomen, trokken na de middag veelal naar de winkels, horeca-gelegenheden en overdekte kerstactiviteiten. De levende kerststal bleef een groot deel van de dag bezoekers trekken. De ondernemersvereniging Bemmel is zowel alle sponsoren als de organisatoren van de kerstmarkt met de vele vrijwilligers dankbaar. Zonder deze inbreng en inzet was dit alles niet mogelijk geweest.

Eerste Masterclass in Theaterkerk Bemmel

Foto: eigen archief Fons Plasschaert

BEMMEL - Weet jij hoeveel onderdelen je nodig hebt voor het bouwen van een viool? En herken je de verschillende klanken van dit instrument? Op zondag 14 januari van 14:00 - 16:15 uur organiseert Rotary Lingewaard de BenefietMasterclass De Viool 'Meester' in de theaterkerk, Markt 5 in Bemmel.

Fons Plasschaert, gerenommeerd violist en vioolbouwer, vertelt op aansprekende wijze over de geschiedenis en de bouw van de viool. Daarna geeft Plasschaert een klein concert met Gerard Op het Veld achter de vleugel, waarbij ze stukken van Mozart, Beethoven en Fauré ten gehore brengen. Muziek waarin de viool in al zijn aspecten te horen is in mooie melodielijnen begeleid door de piano en omgekeerd als ritmische begeleiding van de melodieën in de pianopartij. Juist die afwisseling en dat samenspel leveren de muzikale rijkdom van de combinatie viool-piano.

Gerard Op het Veld en Fons Plasschaert vormen sinds 1999 een vast duo dat inmiddels diverse optredens heeft verzorgd en voornamelijk het klassiek-romantisch repertoire ten gehore brengt.

De opbrengst van deze masterclass komt geheel ten goede aan de Stichting Medora (www.medora.nl). Medora zet zich in voor betere gezondheidszorg voor de allerarmsten in Nepal.

Kaartjes zijn 15 euro per stuk, te bestellen via masterclass@rotarylingewaard.nl Maak tegelijkertijd het geld over op Stichting Goede Doelen Rotary Club Lingewaard: NL54 INGB 0002 5429 70 en vermeld daarbij je e-mailadres. Na ontvangst van het geld ontvang je een bevestiging waarmee je de kaartjes 14 januari kunt afhalen in de Theaterkerk.

Senioren Actief Bemmel: line dance

BEMMEL - Kom voor line dance in De Kinkel in Bemmel op donderdag van 9.30 – 11.30 uur. Het is een activiteit van de Stichting Senioren Actief Bemmel.

Sport en spel in De Kinkel: bewegen is belangrijk om gezond te blijven! Wat is er leuker dan onder gezellige muziek en een ervaren docente het line dance onder de knie te krijgen en het is goed voor de beweging en de contacten.

Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 463555, José van Rossum: 0481 461856 Sijan Boeder: 0481 465812.

Is de tuinbouw klaar voor

de digitale markt?

REGIO - Op 1 december vond bij Plantion in Ede, het door Glaspact Arnhem-Nijmegen georganiseerde symposium plaats 'Bent u klaar voor de digitale markt'. Big-data was onder andere één van de onderwerpen, want de traditionele supply-chain gaat op zijn kop. Is de tuinbouw hier klaar voor?

Onze regio is strategisch gelegen is ten opzichte van de grote Centraal Europese afzetgebieden. Buurland Duitsland is een belangrijk afnemer van Nederlandse bloemen en planten. Bloemen moeten weer 'top of mind' worden bij de consument en zeker bij mensen tussen 20 en 30 jaar, Deze groep leeft enerzijds in een digitale wereld, en is anderzijds op zoek naar rust en authenticiteit. Bloemen en planten vullen uitstekend deze wens naar authenticiteit, harmonie en schoonheid in.

De traditionele winkels zagen hun omzet, ook in dit jaar van economisch herstel, weer terug lopen. In tegenstelling tot grote internetplatforms, zoals Zalando en Bol.com. De centrale vraag tijdens het symposium was: wat staat de sierteeltketen de komende jaren te wachten?

De consument schaft steeds meer haar producten aan via het internet, doen aankopen op een door hun gewenst tijdstip. De consument laat hiermee een 'spoor' van informatie achter tijdens zijn keuzeproces op het internet. Met dat 'spoor' aan informatie, is het mogelijk om het consumentengedrag echt te gaan begrijpen, en hier op in te spelen. De sierteeltsector zal de vertrouwde paden moeten verlaten en zich op een andere manier dienen te gaan presenteren (onder andere op social media). Bloemen en planten moeten weer onderdeel worden van de lifestyle van grote groepen consumenten.

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, en biedt de consument steeds meer keuze en gemak. Wie goed naar consumenten luistert, en dat aan de meest innovatieve technologie kan koppelen is de marktleider van morgen!

Pop-Quiz

in Theaterkerk

BEMMEL - Omdat het zo’n daverend succes was vorig jaar, organiseert TOP zaterdagavond 30 december voor de tweede keer een POP-quiz. Popkenners kunnen ook dit seizoen weer hun muziekkennis testen in de Pop-Quiz.

Zelfde formule als vorig jaar en geheel in het teken van popmuziek. Wie wordt de nieuwe Lingewaardse popkenner bij uitstek en neemt de wisselbokaal over van het groepje met Mark Mom en Peter Bökkerink.

Aan de hand van audiofragmenten, raadselachtige albumhoezen, cryptische songteksten, historische feiten en wellicht een persoonlijke vraag van een bekende testen wij uw kennis van de popmuziek. Vorm een team met vrienden, buren, collega’s of met je familie, want met zijn allen weet je altijd meer. Natuurlijk hebben we ook dit keer weer onze eigen muziekexpert voor de bijzondere verhalen achter de muziek.

Wil je weten hoe het met je muziekkennis is gesteld en heb je zin in een supergezellige avond, doe dan mee! Na de quiz genieten we nog na met muziek van toen en nu, de bar is open, dus liefhebbers kunnen nog tot in de kleine uurtjes swingen op de dansvloer.

Aanvang 20:30. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Dubbel Nederlands Kampioen Teams

Finale Teams Luchtgeweer. Foto: Frank Streng

BEMMEL - Zaterdag 9 december werd in Hoogeveen de finaledag van een nieuwe opzet voor Nederlandse Kampioenschappen voor Luchtwapen Teams verschoten. En niet onverdienstelijk voor schietverenioging Op de Korrel; gouden plakken voor zowel de disciplines Luchtpistool als Luchtgeweer.

Het Luchtgeweerteam van OdK dat als eerste geplaatst stond ving de finaledag aan, waarbij de schutters van het 5-koppige team op gemiddelden werden ingedeeld en per positie een punt konden verdienen. De eerste ronde won OdK met 3 tegen 2 van een samengesteld team met onder meer Leny Huisman van de Bemmelse vereniging. De finale werd gewonnen met een spannende maximale 5-0 overwinning tegen sv. De Korrel uit Emmeloord.

Het Luchtpistoolteam schoot de eerste voorronde tegen KSV Oranje Nassau uit Rotterdam, waar nipt van gewonnen werd. In de finale troffen zij sv. De Vrijheid uit Edam, waarin het laatste schot alles beslissend was. Het stond tot dusver 2-2 en Bart Grutters moest zijn zenuwen bedwingen voor het laatste punt. Hij en zijn tegenstander liepen gelijk in ritme en prognose score, dus het laatste schot van beide was alles bepalend. Tegenstander Samantha eindigde haar wedstrijd met een 7 en twee seconden later viel het schot van Bart, die een luid applaus kreeg voor zijn 9 en het daardoor gewonnen goud voor het Luchtpistool team!

Van 9.00 tot 20.30 uur waren het vooral de Bemmels schutters die de volledige dag in Hoogeveen 'Op de Korrel-blauw' kleurde. En met een gouden randje.

Medailles voor Elistha

ELST - Op zaterdag 9 december turnden de dames van GV Elistha uit Elst hun eerste plaatsingswedstrijd in de 4e divisie. De turnsters hebben drie wedstrijden de kans om zich te plaatsen voor de regio- en eventueel een districtsfinale.

In de eerste wedstrijd van deze dag turnden de junioren en instappers. Bij de junioren mocht Tessa Breedveld een bronzen medaille in ontvangst nemen. De meisjes van de instap scoorden net niet hoog genoeg voor een plaats op het podium, maar hebben wel persoonlijke doelstellingen weten te behalen. In de tweede wedstrijd turnden de meisjes van jeugd2 en pupil 1. Lizzy Jansen en Sabine Joosten turnden een stabiele wedstrijd, waarbij Lizzy ondanks twee grote fouten alsnog op de vijfde plek geëindigd is. Sabine is op de negende plek geëindigd.

Aan de andere kant van de zaal turnden Marit Schouten, Lise Kok en Justien de Bont. Hierbij ging Lise ook met een bronzen medaille naar huis. In de laatste wedstrijd van de dag turnde Sarah Kaandorp een knappe wedstrijd met hoge moeilijkheidsgraad, maar door twee keer van balk te vallen heeft zij haar podiumplaats op 0.05 punten na af moeten staan aan een ander. In de andere baan turnden Femke Schouten en Floor Bongers een goede wedstrijd waarbij zij beiden op een tweede en derde plaats zijn geëindigd. Lola Poessenauw heeft een vervelende blessure achter de rug waarvan zij nog steeds niet helemaal hersteld is. Desondanks heeft zij toch laten zien thuis te horen in deze divisie. De tweede plaatsingswedstrijd zal in februari plaatsvinden.

Feestelijk concert op tweede kerstdag in Grote Kerk Elst

ELST - Het is inmiddels een fraaie traditie geworden: het kerstconcert op tweede kerstdag van de Orgelstichting Elst. Sinds vele jaren loopt de Grote Kerk om 12.00 uur vol met luisteraars die – tussen alle familieverplichtingen door – even tot rust te komen bij jubelende, weldadige en herkenbare kerstmuziek.

Ook dit jaar is het gelukt een aantal prominente musici uit te nodigen, onder wie sopraan Francine van der Heijden (foto) en bas Marc Pantus. Deze topvocalisten worden begeleid door ensemble Artaria onder leiding van de voorman van het Orkest van de 18de eeuw en oud-concertmeester van Het Gelders Orkest Remy Baudet. Organist van de Grote Kerk Dirk Luijmes bespeelt behalve het grote Van Leeuwenorgel, een klein kistorgel en klavecimbel.

Het programma vermeldt onder meer een aantal duetten uit cantates van Johann Sebastian Bach en aria’s uit de Georg Friedrich Händels Messiah. Omdat het dit jaar 500 jaar geleden is dat Maarten Luther de reformatie startte, is een van zijn kerstkoralen als een rode draad door het concert geweven. Aan het slot van het concert kan het publiek met het ensemble meezingen. Ook dit jaar is het concert gratis, al wordt een bijdrage aan de onkosten zeer op prijs gesteld.

Goede Doelen Oliebollen

BEMMEL - De oliebollen & appelflappen van goede doelenploeg 't Zeuvende' kunt u zich laten welgevallen vanaf 30 december 11.00 uur. Om 18.00 uur sluit de kraam bij 'Moos' cafetaria en op de 31e vanaf 9.00 uur loopt de verkoop tot 16.00 uur: echter op-is-op en dat kan ruim voor die tijd zijn. Prijs: 5,50 euro voor 9 oliebollen of 8 appelflappen.

Dankzij de gulle gevers – sponsoren met 4G: gezond gezelligheids- en gemeenschapsgevoel – zal het bakgezelschap aanzienlijke sommen geld kunnen overdragen aan de goede doelen van deze editie: Tuingroep Lingehof en Burgrun Doornenburg.

De Burgrun

De Doornenburgse motorrijders van MCKO organiseren begin van de zomer hun jaarlijks evenement voor mensen met een beperking. Een rit van150 km in een zijspan valt de gelukkigen ten deel; een groot feest die dag. Hulp van vrijwilligers, zijspanrijders en van financiele aard, zijn altijd welkom. Aan dat laatste gaan de bollenbakkers een bijdrage leveren.

Tuinhof Lingehof

Binnen De Lingehof zorgen vrijwilligers ervoor, dat bewoners en dagmensen bloemen en groenten kunnen telen. Om de tuin rolstoel- en rollatorvriendelijk te maken, zodat de aardwroeters er veel meer plezier aan kunnen beleven, zijn er verhoogde kweekbakken nodig. Ook voor dit doel gaan de flappenbakkers hard aan de slag. "Aan u het genoegen de opbrengst zo hoog mogelijk uit te laten vallen."

14 / 16

Lieve Tessel alweer 11 jaar.
Gefeliciteerd met je verjaardag opa en oma zijn trots op je!

Onze lieve Lien
Het is niet te zien,
5 X 10!
Van harte gefeliciteerd
De BC(th)eetjes XXXX

Hoera, mijn broertje Keano is vrijdag 15-december 4 jaar geworden.

Kusjes, Jayley.

Overbetuws oudste, een man van de dag.
Dus hopen dat hij het burgemeestersbezoek meemaken mag.
20 december: 105 jaar
Onvoorstelbaar!
Petra en René

Onze Opa 70 jaar!
Gefeliciteerd.
Mike Bryan Romy en Nicky

Campagneteam 'Rijden Zonder Invloed' naar OBC Bemmel

Lespakket alcohol of drugsbril. Foto: Rijden Zonder Invloed

BEMMEL - Iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Toch stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. De campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ heeft als doel om rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk te verminderen.

Op 21 december komt het campagneteam naar Bemmel om leerlingen van OBC Bemmel bewust te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Het campagneteam is aanwezig bij OBC Bemmel met het lespakket 'Sleutel tot veilig verkeer'. Tijdens dit bezoek zal ons campagneteam toekomstige jonge bestuurders kennis laten maken met verkeersveiligheid. De belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen worden besproken. Daarnaast kunnen leerlingen met behulp van een alcohol- of drugsbril zelf meemaken waarom het een slecht idee is om onder invloed achter het stuur te stappen.

Op www.rijdenzonderinvloed.nl is meer informatie te vinden.De campagne is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid.

Medailles voor ZVO bij miniorencircuit

Sven Beemer verbeterde drie persoonlijke records (foto: Ferry Spaan) Foto: Ferry Spaan

ELST - De deelname van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) aan het tweede miniorencircuit in Arnhem heeft zes medailles opgeleverd. Verder werden weer veertien persoonlijke records en een clubrecord verbeterd.

Sem Teunissen was goed voor tweemaal goud. Op de 50m vlinderslag en 100m schoolslag werd hij eerste. Verder verbeterde hij zijn persoonlijk record op de 50m vlinderslag. Finn Foekens behaalde tweemaal zilver. Hij zwom op de 50m vrije slag en de 200m wisselslag naar het podium. Zijn bestaande beste tijd werd verbeterd op de 50m vrije slag. Op de 200m wisselslag deed hij voor het eerst mee en verbeterde op deze afstand gelijk ook het clubrecord. Ook Enna Lamers kon zich op de 50m schoolslag en de 50m vlinderslag twee zilveren medailles laten omhangen. Op de 50m schoolslag verbeterde hij zijn persoonlijk record. Hij debuteerde op de 50m vlinderslag en de 100m schoolslag.

Sven Beemer, Iris de Meij en Sam Pollmann verbeterden allen drie persoonlijke records op de 50m vlinderslag, 100m schoolslag en 100m wisselslag. Emma Altena zwom op de 100m vrije slag sneller dan voorheen. Sanne Teunissen stelde haar beste tijd scherper op de 100m schoolslag.

Emma Altena debuteerde op de 100m vlinderslag. Juliët Matser en Gyan Spaan deden voor het eerst mee op de 200m wisselslag. Jilles Vink kwam zowel op de 100m schoolslag en de 100m wisselslag voor het eerst uit. Mees Huibers kwam tenslotte nog uit op de 50m vrije slag.

Lezing 'Parlementair stelsel op de schop?'

Carla van Baalen

BEMMEL - Hoe is het met de democratie in ons land gesteld? In een lezing behandelt prof. dr. Carla van Baalen dit onderwerp. Het parlementair stelsel op de schop?

Nederland heeft een parlementair systeem dat het volk moet representeren. Maar functioneert het ook naar behoren? Hoe groot is de afstand tussen volksvertegenwoordigers en volk? Is de bevolking tevreden? Welke groepen wel en welke niet? En hoe zit het met de bestuurlijke slagkracht van Nederland?

Dit zijn onder andere de vragen die door Carla van Baalen worden behandeld tijdens de komende lezing op maandag 15 januari van de Kinkelacademie. Prof. dr. Carla van Baalen (1958), directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, is verbonden aan de Radboud Universiteit en hoogleraar parlementaire geschiedenis. Ook is zij een van de acht leden van de Staatscommissie parlementair stelsel. Onlangs nog in het nieuws als voorzitter van de commissie van Baalen, die onderzoek deed naar afspraken met de Oranjes naar de vermeende belastingdeal met het Koninklijk Huis in de jaren '70. Zij publiceerde over kabinetsformaties, troonredes, staatsrechtelijke vernieuwingen, weblogs van leden van de Tweede Kamer, emoties in de politiek, (de parlementaire aspecten van) feminisme in de jaren vijftig.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Via de www.dekinkel.nl -agenda-15 januari- is meer informatie beschikbaar over deze lezing. Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang): 12,50 euro.

De lezing is maandag 15 januari om 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.