GN Berg en Dal Heumen Mook

19 oktober 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 oktober 2018


Zangkoor Vivace spekt de kas met grandioze fancy fair in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Het Millingse zangkoor Vivace heeft afgelopen zondag de clubkas aardig gespekt dankzij een zeer geslaagde fancy fair in het schuttersgebouw van OEV 1 (De Natte).

Deze fancy fair was georganiseerd om met de opbrengst de festiviteiten rondom het 50-jarig jubileum van het zangkoor in 2019 te kunnen bekostigen. Alles was door de organisatie uit de kast gehaald om de fancy fair te doen slagen terwijl alle koorleden een steentje bij hebben gedragen aan het succes. Naast de verkoop van tweedehands spulletjes waren de huisgemaakte lekkernijen ook een topper. En ook de spullen gemaakt door timmerende, knutselende, creatieve en handwerkende leden vonden gretig aftrek.

De ouderwetse fancy fair zorgde voor een gezellige middag dankzij het rad van fortuin, een hapje en een drankje. Er werd ook een film gedraaid van Oud-Millingen en er was een demonstratie keramieken. De gebroeders Hol brachten zorgden voor de muzikale sfeer, die zij met hun gitaar ten gehore brachten terwijl Bas Broens gezellige accordeonmuziek door het schuttersgebouw strooide. Niets staat meer in de weg om het 50-jarig jubileum groots te gaan vieren in 2019.

Bielemannen schutterij OEV naar Bielemantreffen

(foto: Peter Hendriks)

NIEUW DIJK/MILLINGEN – De Millingse Bielemannen van schutterij OEV zijn het afgelopen weekend afgereisd naar Nieuw-Dijk, waar de plaatselijke schutterij Sint-Antonius een Bielemantreffen had georganiseerd.

Vanuit de gehele provincie stond naast de hevige strijd de broederschap centraal. Ook de jeugd onder de Bielemannen kreeg de kans om haar kunnen te tonen. Het terrein aan de Smallestraat was omgetoverd tot een sfeervolle, feestelijke en muzikale locatie. Na de onderlinge strijd vond er een afterparty plaats, waar veel Bielemannen gebruik van hebben gemaakt.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Johanna Petronella Theresia Klaassen-Gijsberts

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 27 okt. 19.00 uur Gezinsviering met Jeugdkoor Mikado

Zondag 28 okt. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Piet Cillessen en Anna Lenssen de echtgenote vw verjaardag; Henricus tomas en Petronella Theodora Kersten de echtgenote en overleden ouders Kersten vw verjaardag, Petronella Theodora Kersten.

Oktobermaand – Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur

het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Van harte welkom.

Zielboek

In de maand november zullen de vaste ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag niet plaatsvinden, in plaats daarvan op dinsdagochtend om 09.00 uur en op donderdag avond

om 19.00 uur gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek.

U kunt de namen opgeven in de sacristie of op de pastorie.

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 24 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 28 oktober 30e zondag door het jaar.

Eucharistieviering met m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intenties: Hendrina Janssen vw verjaardag en Hendrikus van Breemen, echtgenoot en dochter Bertha; Gertrud van Kempen - Giesbers van de Bond voor Senioren Breedeweg; Maria Wilhelmina Janssen, haar echtgenoot en de overleden familie; Jaargetijde voor Catharina Janssen-Lamers, Paul Janssen de echtgenoot en dochter Ria; verjaardag Anna Janssen en Maria Miskovics

Woensdag 31 oktober 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

DuurzaamheidsCafé Berg en Dal: aftrap van Duurzame Dorpentoer

BEEK - Op 31 oktober geeft de burgemeester het startschot voor de Duurzame Dorpentoer. DuurzaamheidsCafé Berg en Dal gaat op toer en start in Beek.

'Volgend jaar op 13 februari doen we Kekerdom aan, op 22 mei Berg en Dal, op 18 september zijn we in Groesbeek en op 13 november in Millingen. Voor 2020 zijn de data nog niet vastgesteld, maar meld je dorp aan en we komen!

De Dorpentoer heeft als doel om inwoners te inspireren meer duurzaam te gaan leven, wonen en werken. Wat kan ik zelf doen en wat kunnen we samen? Burgemeester Mark Slinkman opent de Dorpentoer. Wíj hebben hem al leren kennen als een bevlogen aanvoerder voor het werken aan Duurzaamheid. Hij zit vol verhalen over wat er in Berg en Dal al gebeurt, hoe de gemeente soms een handje kan helpen en welke ideeën nog op enthousiaste mensen wachten om ze op te pakken. Je krijgt ruim de gelegenheid om met hem in gesprek te gaan of je vragen te stellen.

Na de burgemeester hebben we vanuit vijf verschillende dorpen een korte presentatie van interessante duurzaamheidsprojecten, die zo maar een goed idee kunnen opleveren voor je eigen buurt of dorp. Daarna gaan deelnemers met elkaar in gesprek over ideeën en plannetjes om samen aan te pakken.

Wij hopen je op woensdag 31 oktober te ontmoeten in het Kulturhus in Beek. De inloop is om 19.30 uur en we starten om 20.00 uur met het programma. Entree en koffie/thee zijn gratis. Heb je zelf een mooi idee of project of wil je helpen om de Dorpentoer tot een succes te maken, laat het weten via samenduurzaambergendal@gmail.com en wij nemen contact op."

Motorrijder gewond bij aanrijding

(foto: Remco Wildeman)

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is zondagmiddag een motorrijder gewond geraakt en met diverse verwondingen, waaronder beenletsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Duitsland die vanaf de Derdebaan de Zevenheuvelenweg wilde oversteken en daarbij geen voorrang verleende aan een eveneens uit Duitsland afkomstige motorrijder die op de Zevenheuvelenweg reed. Een botsing was het gevolg. Beide voertuigen raakte door de aanrijding flink beschadigd. De politie heeft het verkeer na de aanrijding op de drukke Zevenheuvelenweg in goede banen weten te leiden. De motor is door een bergingsbedrijf afgesleept.

Repair- en Internetcafé in Millingen

Repaircafé Millingen. (foto: SWOM)

MILLINGEN - Op zaterdag 27 oktober is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes."

Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis.

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 24 november 2018.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of mail swom@hetnet.nl

Lezing over het Groesbeeks dialect

Theo Giesbers

GROESBEEK - Het Groesbeeks dialect zal voor velen buiten de Groesbeekse gemeentegrenzen niet altijd even goed te volgen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner van deze ‘taal’. Op donderdagavond 25 oktober geeft hij in de Bibliotheek Groesbeek een lezing over het ‘Gruusbeks’. Het is het eerste hoorcollege in het kader van de lezingenreeks 'Universiteit van Groesbeek'.

Autochtone Groesbekers zullen het ongetwijfeld weten: een ‘dries’ is een braakliggend terrein in het Groesbeeks dialect. Het woord komt uit het Oudnederlands en wordt in Groesbeek nog steeds gebruikt. En zo duiken er in de Groesbeekse tongval nog veel meer Oud- en Middennederlandse woorden op die in het ABN inmiddels verdwenen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner op het gebied van het Groesbeeks dialect en kan er met veel humor over vertellen. Op donderdag 25 oktober is hij van 20.00 tot 21.30 uur te gast in de Bibliotheek Groesbeek. Hij doorspekt zijn verhaal met prachtige Groesbeekse woorden en neemt de luisteraars mee naar het ontstaan van dit dialect.

De Universiteit van Groesbeek laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Edelweisz viert 90-jarig jubileum met bijzonder concert

Edelweisz tijdens één van de repetities. (foto: Marcel Vink)

BERG EN DAL - Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal bestaat dit jaar 90 jaar en viert dit met een bijzonder concert op zaterdag 3 november.

Speciaal voor deze avond is er een zeer groot orkest samengesteld dat uit ongeveer 75 muzikanten bestaat. Naast de leden nemen ook vele oud-leden opnieuw plaats in het orkest en is de jeugd uit het jeugdorkest aangesloten. Het orkest staat onder leiding van Theo Jetten.

Er wordt een gevarieerd programma gespeeld. Stukken uit het archief zijn opnieuw op de lessenaar gekomen en maken de herinneringen aan bijvoorbeeld de muziekreizen van Edelweisz naar Nice uit de jaren ’80 en de Zwitserse Pinksterweekenden weer levendig. Daarnaast staan oud-leden in de schijnwerpers tijdens solostukken. Ook zijn de hoogtepunten te horen uit Leontopodium – de musical -, de musical die muziekgezelschap Edelweisz tijdens het vorige jubileum produceerde. Speciaal voor dit concert is door oud-lid Emile Stoffels het muziekstuk The Music has the Future gearrangeerd. Dit arrangement bestaat uit een selectie van hits van afgelopen zomer en zijn door de jeugdleden van Edelweisz aangedragen.

Het concert begint om 20.00 uur en is in Fletcher Hotel-Restaurant Erica, Molenbosweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Kuddebeheer Gelderse Poort

Galloway-rund in de ruigte. (foto: Fokko Erhart)

OOIJ - De kuddes Koniks en Galloways van Free Nature zijn al 25 jaar aanwezig in de Gelderse Poort. Daarvoor worden ze ingehuurd door Staatsbosbeheer. De jaarrond-begrazing draagt bij aan de natuurdoelen in deze aaneengesloten riviernatuur. In de Gelderse Poort worden de aantallen afgestemd op de vegetatie.

De dieren leven hier in zo natuurlijk mogelijke kuddes van mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de natuurlijke aanwas is de groep nu te groot en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst, jaarlijks gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit streekproduct wordt verkocht als wildernisvlees.

Op zaterdag 3 november organiseert Free Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten een euro en starten om 11:00 en 13:00 uur en duren ongeveer een uur. Na afloop ontvangt de deelnemer een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via: www.wildernisvlees.nl/gelderse-poort.

`'Heeft u belangstelling voor wildernisvlees? Dan kunt u dit tot uiterlijk dinsdag 25 oktober bestellen via de bovenstaande website. Op zaterdag 3 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse bandijk 36b, 6576 JE Ooij).

Eerste nederlaag Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde op zaterdag 13 oktober een uitwedstrijd tegen de dames van G.H.V. in Goirle. De Groesbeekse dames openden de wedstrijd met de aanval, maar wisten hier niet uit te scoren.

G.H.V. had het openingsdoelpunt van deze wedstrijd. Doelpunten vielen aan beide kanten en het scoreverloop ging gedurende de eerste helft gelijk op. De Groesbeekse verdediging zat goed dicht, de dames van G.H.V. kwamen er lastig doorheen. G.H.V. maakte voornamelijk gebruik van de slordigheden van de Groesbeekse dames om tot scoren te komen. De meeste doelpunten werden gemaakt uit de snelle tegenaanval door een slecht ingeschoten bal of slordig balverlies.

Groesbeeks Glorie ging met een kleine achterstand de rust in: 7-6 in het voordeel van G.H.V. De tweede helft begon matig voor de Groesbekers. De aanval van G.H.V. ging lopen en door middel van verschillende afstandsschoten bouwden de dames uit Goirle de voorsprong uit. Groesbeeks Glorie had hierop geen antwoord. De aanval van Groesbeeks Glorie stagneerde door de zeer defensieve verdediging G.H.V. Met nog tien minuten op de klok herpakte Groesbeeks Glorie zich. Aanvallend werd de ruimte gezocht en gevonden, waardoor Maud de Bruin tot scoren kwam. Helaas was de opgelopen achterstand te groot, en kon Groesbeeks Glorie geen punten mee naar huis nemen. De dames van Groesbeeks Glorie verloren met 15-10. De volgende wedstrijd vindt plaats op zaterdag 27 oktober om 20.15 uur in Heuvelland tegen de Flyers uit Wijchen.

Pubquiz in Kerstendal

BERG EN DAL - Zaterdagavond 27 oktober wordt om 20.00 uur weer een pubquiz gehouden in gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal.

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Dorpsraad, Berg en Dals Bloei, De Berggeiten en Kerstendal. Een professionele quizmaster zal de avond leiden. Aanmelden kan via quiz@kerstendal.nl met teams van maximaal vijf personen. Ga de sportieve strijd aan en laat de hersentjes kraken!

Omgewaaide boom verspert deel Koningin Wilhelminaweg Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens de harde wind is zondagmiddag een boom omgevallen in vanuit een particulier bosje langs de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek.

De boom versperde een gedeelte van de Koningin Wilhelminaweg en leverde een gevaar op voor het verkeer. De brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd om de boom van de drukke weg te verwijderen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Het verkeer heeft nauwelijks hinder ondervonden van het ruimen van de boom.

Wagen uitgebrand in Ubbergen

(foto: Marcel Vink)

UBBERGEN – Op de Ubbergseweg in Ubbergen is in de nacht van donderdag op vrijdag een platte trolleywagen totaal uitgebrand. De wagen werd brandend aangetroffen op de Ubbergseweg op de grens van Ubbergen en Nijmegen.

De verbrande auto is met linten afgezet. Naar verluidt is er forensich onderzoek verricht naar de oorzaak van de auto brand. Uit het onderzoek is volgens de politie gebleken dat er geen drugsafval in de bestelwagen is vervoerd. Door de brand is ook een stuk natuurschoon verloren gegaan.

1ste Colonjes afgesloten na gaslek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De 1ste Colonjes in Groesbeek is vrijdagmorgen afgesloten geweest voor het verkeer, omdat tijdens weg werkzaamheden een gasleiding geraakt was.

Het lek van de gasleiding was zo groot, dat er door de aannemer groot alarm werd geslagen. De brandweer van Groesbeek en Ubbergen werden gealarmeerd; later werd de oproep van Ubbergen ingetrokken. Toen de brandweer van Groesbeek ter plaatse kwam, borrelde het gas uit de grond. De brandweer heeft de lekkage provisorisch gedicht in afwachting van monteurs van Liander, die de lekkage verholpen hebben. Enkele woningen aan de 1ste Colonjes hebben een tijdje zonder gas gezeten.

Peutercafé Leuth

LEUTH - Op 5 november is er weer een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen.

Deze keer is het thema: speelgoed. Met de aankomende feestdagen voor de deur, is dit een actueel thema: speelgoedwinkel De Regenboog uit Nijmegen komt vertellen over speelgoed. Welk speelgoed is leuk en leerzaam tegelijk? Wat is ‘verantwoord speelgoed’, welke materiaalsoorten, wat is geschikt voor welke leeftijd? "Ze neemt ook wat dingen mee om te laten zien, niet om te verkopen. Doe met deze informatie je voordeel bij de aankopen voor Sinterklaas en de kerst."

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. "Je bent met je kind bij het peutercafe welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s, oma’s of gastouders ontmoeten. Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!"

Akkerranden opnieuw in bloei rond Groesbeek en in de Duffelt

Bijenhotel. (foto: Bart Willers) Bart Willers

REGIO - Bewoners en recreanten in Groesbeek en Ooijpolder zal het niet ontgaan zijn: de bloemrijke akkerranden in Groesbeek en de Duffelt staan weer vol in bloei! Na een aarzelende start in het voorjaar hebben er heel de droge en hete zomer wel kruiden in bloei gestaan. Maar vanaf september is er een explosie van bloeiende akkerkruiden te zien!

Opvallende bloemen dit moment zijn de witbloeiende boekweit, blauwbloeiende korenbloem, gele ganzenbloem, roze bolderik en rode klaproos. Niet alleen bewoners en toeristen genieten van deze bloemenstroken. Voor (wilde) bijen, vlinders, zweefvliegen en tal van andere insecten bieden de inheemse bloemen een welkome bron van nectar en stuifmeel. Als de kruiden en granen uitgebloeid zijn en zaad hebben gezet bieden ze in de winter opnieuw veel voedsel en beschutting aan muizen en vogels. Voor boeren zijn deze bloemstroken nuttig voor natuurlijke plaagbestrijding door het herbergen van lieveheersbeestjes, sluipwespen en soldaatjes, die weer leven van schadelijke luizen en rupsen in landbouwgewassen. Aan de Kapitteldijk is zelfs een bijenhotel geplaatst om extra wilde bijen te kunnen herbergen.

Gele ganzenbloem, korenbloem, boekweit, bolderik. (foto: Bart Willers) Bart Willers

Deze bloemrijke akkerranden zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen de gemeente Berg en Dal, lokale boeren en de Ploegdriever, de vereniging voor landschapsbeheer in Groesbeek, Ooijpolder en Duffelt. Boeren stellen stroken akker beschikbaar in Groesbeek en de Duffelt. Daar zorgen respectievelijk Bas Beijer en Wouter Vierboom namens de Ploegdriever voor het inzaaien met het juiste graankruidenmengsel en de gemeente geeft subsidie om dit mogelijk te maken.

KBO Beek biedt leden voordeel

(foto: René Hendriks)

BEEK - Nu lid worden van de KBO Beek, de seniorenvereniging met ruim 400 leden, en tot 1 januari 2020 genieten van alle voordelen die het lidmaatschap brengt, voor maar dertig euro.

Belangenbehartiging, de KBO Beek is een afdeling van de landelijke KBO-PCOB, dus u bent zowel op plaatselijk, provinciaal en landelijk bijzonder goed vertegenwoordigd, welzijn, veiligheid, pensioen en AOW staan hoog in het vaandel. KBO Beek is zéér actief, veelzijdig, flexibel, kleurrijk,een seniorenvereniging voor alle gezindten en seksuele geaardheid, politieke kleur,een open gezellige club, die een brede kijk heeft op de samenleving. "De KBO Beek is er niet alleen voor jou maar zeker ook met jouw buren, vrienden en kennissen, samen wordt het nog gezelliger om deel te nemen."

"Juist nu lid worden van de KBO Beek loont zich dubbel en dwars. Buiten onze alom bekende activiteiten zoals educatie, thema`s over allerlei zaken die de senior aan gaan, diverse sporten, binnen en buiten, dansvormen krijgt u korting bij verschillende ziektekosten, telefonie en elektra maatschappijen. Er is de mogelijkheid gebruik te maken van de service- en juristentelefoon. Uw eigen KBO-PCOB klantenservice helpt u graag verder via 085 4863364, of een mail sturen naar; klantenservice@kbo-pcob-voordeel.nl. En in onze gehele gemeente heeft u met onze KBO Beek pas korting bij meer dan vijftig winkeliers en bedrijven. KBO Beek is sponsor van uw portemonnee. KBO Beek, al meer dan 67 jaar, de educatiefste, gezelligste en sportiefste seniorenvereniging van Beek, daar wilt u toch ook bijhoren."

De Kèls laten het hart van Ooij ook in 2019 extra kloppen

Leden van De Kèls. (foto: Diny Kuijpers)

OOIJ - Op aandringen van hun fans start zanggroep De Kèls al op zaterdag 27 oktober de met de verkoop van de kaartjes voor de Kèlsmiddag op 13 januari.

Met name de fans in Beek, Erlecom, Kekerdom, Leuth, Ooij, Persingen, Ubbergen en Wercheren staan te popelen om een kaartje te bemachtigen. Het optreden in januari is 's middags om 14:00 uur in het kloppend hart van Ooij: dorpshuis De Sprong.

Het programma in januari aanstaande is hetzelfde programma als op 27 oktober (20:00 uur) in het cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Het publiek wordt tijdens beide optredens verrast met mooie, onverwachte en uiteenlopende liedjes van uiteenlopende artiesten. Liedjes die zij allang niet meer hebben gehoord. Liedjes die doen herinneren aan de eerste liefde of eerste vakanties. Evergreens waartussen enkele gloednieuwe nummers die speciaal voor deze gelegenheid zijn bewerkt.

Het programma wordt afgewisseld met verrassende cabareteske intermezzo's. Je ontmoet er veel oude en nieuwe bekenden en er valt behalve het zingen en meezingen ook veel te lachen. Kortom: een welkome oppepper. De kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn vanaf 27 oktober te verkrijgen bij de leden van De Kèls en aan de kassa van dorpshuis De Sprong.

Kees en Ans al 62 jaar bij elkaar

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het is nu 62 jaar geleden dat Kees van Klaveren (85) viel voor de grote ogen van Ans Gruntjes (83) tijdens de dansles bij Wies Scholten in Deventer.

Eigenlijk zat er een andere Deventenaar achter Ans aan, maar toen Ans een tango danste met Kees sloeg ook bij haar de vonk over. Na twee jaar verkering te hebben gehad, ging het stel voor de wet trouwen, omdat zij anders geen woning kregen (dat was toentertijd). Op 9 oktober 1958 zijn ze voor de wet getrouwd. Toen was kees werkzaam als assistent-bedrijfsleider bij Burgers Rijwielenfabriek in Deventer, waar Kees zes jaar lang gewerkt heeft totdat het bedrijf failliet ging.

Kees kreeg daarna een leidinggevende baan bij de Sociale Werkvoorziening in Nijmegen, waar ook Groesbeek onder viel. Toentertijd heeft hij mede vakantieweken georganiseerd en komen nog steeds voor een kerstdis bij elkaar met oud-collega's. Kees en Ans gingen wonen aan de Hoflaan, waar ze nu al 47 jaar wonen. Daar hebben ze nooit spijt van gehad, al was het voor Ans wel even wennen in het begin. Ze is door de buren geweldig opgevangen. Ans heeft liefst 24 jaar gewerkt bij peuterspeelzaal Tum Tum, waar ze in het begin de administratie heeft verzorgd en later leidster was. Daarna heeft Ans ruim 20 jaar vrijwilligerswerk bij Dekkerswald gedaan.

Als hobby hadden beiden wandelen, ze hebben samen zeven maal de Vierdaagse gelopen, waarna Kees er nog 23 maal achteraan gedaan heeft. Het vorig jaar is Kees helaas uitgevallen en is er nu mee gestopt. Ans houdt van fietsen en zingen in het smartlappenkoor in Molenhoek onder leiding van Mariëlle Poelen.

Kees en Ans kregen twee zoons en hebben vijf kleinkinderen. Burgemeester Slinkman heeft het diamanten paar persoonlijk gefeliciteerd, hetgeen vergezeld ging van een bloementaart en de ingelijste trouwactie uit Deventer. Ook Koning Willem Alexander en Koningin Maxima hebben een felicitatie gestuurd.

DISQ training Groesbeek en Malden

De DISQ is een opkomend product waarmee je je oefeningen zoals wandelen en fitnessoefeningen effectiever maakt. Onder andere bekend van Wendy van Dijk. De DISQ bestaat uit een band om je heup en om elke enkel een band. Aan de heupband zitten twee weerstandsapparaten bevestigd, waaruit een draad komt die via je enkels naar je handen geleid wordt. Door te draaien aan het weerstandsapparaat op je heupen kun je gemakkelijk de weerstand verstellen, waardoor je de oefeningen zwaarder of lichter maakt.

Vanaf maandag 22 oktober starten wij met het geven van wekelijkse trainingen in Groesbeek en in Malden. Deze trainingen geven wij in de buitenlucht en bij slecht weer onder een overkapping. Het trainingspakket bestaat uit vier introductietrainingen waarin je kennis maakt met de DISQ en met onze manier van training geven. Voor deze vier trainingen betaal je €30. Hier zit het gebruik van ons materiaal bij inbegrepen.

Ga jij samen met ons de uitdaging aan? Stuur dan een mailtje naar disqinbeweging@hotmail.com. Aan de eerste zes deelnemers die zich aanmelden geven wij de vier introductietrainingen cadeau!

Voor meer informatie over trainingstijden, dagen en locaties kunt u terecht op de website van In Beweging:

http://www.inbewegingsport.nl/bewegen/in-beweging-met-disq/

Schrijfavond Amnesty

GROESBEEK - Dinsdag 23 oktober is de maandelijkse schrijfavond voor Amnesty.

Voorbeeldbrieven liggen klaar. Aanvang 19.00 uur in de bibliotheek in Groesbeek.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Openstelling Mariagrotje Mariëndaal

(foto: Ansichtkaart uit de collectie van Nico van Eldijk.)

GROESBEEK - De afgelopen maanden hebben vrijwilligers uit de wijk rond 't Groeske met grote toewijding aan het herstel van het Mariagrotje gewerkt. Het grotje is nog niet klaar, maar wel al zo ver gerestaureerd dat het weer kan worden opengesteld. Op zaterdag 27 oktober is om 14.00 uur de feestelijke opening. Iedereen is welkom.

De restauratie kon worden uitgevoerd dankzij de enorme inzet van enkele vakkundige vrijwilligers en dankzij bijdragen van onder andere Stichting Vitaal Mariëndaal en diverse fondsen waaronder de Rabobank, de zusters van Carolus Boromeus, de gemeente en het Prins Bernhard Fonds. De firma’s Van Kesteren en Kaal traden op als hoofdsponsors van bouwmaterialen; zij leverden alles wat de vrijwilligers bij de restauratie nodig hadden. Ook andere lokale bedrijven spelen een rol bij de restauratie. Richard Kerkhoff van smederij Kerkhoff uit de Breedeweg maakte twee nieuwe kozijnen en en een prachtig sierhekwerk. Glas in lood expert Tonnie Peters uit Groesbeek zorgde voor nieuw glas in oude stijl voor de ramen.


Het Mariabeeld dat waarschijnlijk sinds de jaren '30 in het grotje stond, wordt minutieus gerestaureerd door Diny Kuijpers van huismuseum de Kleine Heilige Geest. Dit beeld zal in het voorjaar in het grotje komen. Voorlopig staat er een replica. In de lente komen er ook twee nieuwe houten banken, een informatiepaneel en nieuwe aanplant met onder meer rozen en rododendrons rondom. In de grot komt bovendien nog een klein kaarsenaltaar met mozaïekwerk. De formele opening en inwijding van het grotje door de pastoor is in mei 2019, in de Mariamaand.

Uitslag Nationale Zonnebloemloterij

1e prijs € 15.000,- 0749977.
2e prijs € 10.000,- 0884499.
3e prijs Droomreis t.w.v. € 3.500,- 0117147.
4e prijs Elektrische fiets t.w.v. € 2.500,- 0732026.
5e prijs Elektrische fiets t.w.v. € 2.500,- 1 0621582.
6e prijs Elektrische fiets t.w.v. € 2.500,- 1 0948541.
7e prijs € 2.500,- 1 0211931.
8e prijs € 2.500,- 1 0448799.
9e prijs € 1.000,- 1 0988693.
10e prijs € 1.000,- 1 0821872.
11e prijs Weekendje weg t.w.v. € 445,- 1 1007847.
12e prijs Weekendje weg t.w.v. € 445,- 1 0492307.
13e prijs Weekendje weg t.w.v. € 445,- 1 0445011.
14e prijs € 445,- 1 0005483.
15e prijs € 445,- 1 0908312.
16e prijs € 445,- 1 0396999.
17e prijs € 445,- 1 0743713.
18e prijs € 445,- 1 0128163.
19e prijs iPad t.w.v. € 400,- 1 0856342.
20e prijs iPad t.w.v. € 400,- 1 0387373.
21e prijs iPad t.w.v. € 400,- 1 0142707.
22e prijs Ballonvaart t.w.v. € 358,- 1 0530076.
23e prijs Ballonvaart t.w.v. € 358,- 1 0971608.
24e prijs E-reader t.w.v. € 129,- 1 0667355.
25e prijs E-reader t.w.v. € 129,- 1 0808337.
26e prijs VVV bon t.w.v. € 100,- 15 43801.
27e prijs VVV bon t.w.v. € 100,- 15 30243.
28e prijs VVV bon t.w.v. € 100,- 15 94687.
29e prijs VVV bon t.w.v. € 100,- 15 59748.
30e prijs VVV bon t.w.v. € 100,- 15 84440.
31e prijs € 50,- 150 5441.
32e prijs € 50,- 150 2699.
33e prijs € 50,- 150 6653.
34e prijs € 15,- 1.500 353.
35e prijs € 15,- 1.500 112.
36e prijs € 15,- 1.500 245
Totaal 5.050 prijzen
Loterijvergunning verleend door de Kansspelautoriteit aan Stichting SNL/Zonnebloem 10293 d.d. 6 december 2016. Kijk op: ssnl.nl. Onder voorbehoud van typefouten. Datum trekking maandag 8 oktober 2018 in Breda. Kijk voor meer informatie op zonnebloem.nl/loterij
Kansspelbelasting is voor rekening van de Zonnebloem.

Telemann & Bach - muzikale vrienden

Rosina Fabius. (Jeroen Berends)

BEEK - Zaterdag 27 oktober geven Dutch Baroque Orchestra onder leiding van Gerard de Wit en alt Rosina Fabius een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan solocantates en instrumentale werken van J.S. Bach en Georg Philipp Telemann.

Dit programma zet de schijnwerpers op twee geniale tijdgenoten die ook vrienden van elkaar waren. Hoe diep deze vriendschap was blijkt onder andere uit het feit dat Georg Philipp Telemann peetvader was van Bachs tweede zoon Carl Philipp Emmanuel.

Van Bach klinken het Orgelconcert BWV 1059 en de adembenemend mooie cantates BWV 58 Widerstehe doch der Sünde en BWV 170 Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust.

Les Plaisirs, Réjouissance, Polonaise: titels uit Telemanns Orchestersuite waar het plezier van afspat! De vier cantates uit de bundel Harmonischer Gottes-Dienst schitteren door welluidendheid, vakkundig contrapunt en vocale en instrumentale virtuositeit.

Rosina Fabius (1990) won verleden maand tijdens het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch de Oratoriumprijs. Dutch Baroque Orchestra is in 2014 opgericht door organist/klavecinist/dirigent Gerard de Wit, die zijn studies onder leiding van onder andere Ton Koopman en Tini Mathot cum laude afsloot.

Aanvang 20:15 uur, toegang kost 23,00 euro. Kaarten te koop bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten en CJP tot en met 27 jaar is de toegangsprijs tien euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.

Kennismaken met uw buren uit alle culturen (2)

KEKERDOM - Zondag 21 oktober houden vrijwilligers in het Kulturhus in Kekerdom (Schoolstraat 7) een gezellige middag voor alle bewoners van Berg en Dal met als thema: Kennismaken met uw buren uit alle culturen! Deel 2!

"We starten om 13.00 uur met een kopje koffie en uiteraard iets lekkers, om vervolgens een heerlijk stukje te wandelen door Kekerdom. Jawel het Kekerommetje, een beweegroute door het prachtige dorp. Na een pauze in het 't Haonehart gaan we verder met een gezellige quiz met leuke prijsjes en sluiten we de middag rond 17.00 uur af met een hapje en een drankje. Wij vinden het leuk als u zelf een hapje maakt en dat meeneemt. Entree is gratis. We zien u graag zondag 21 oktober."

Voor meer informatie Forte Welzijn: Patty Veldhuis, patty.veldhuis@fortewelzijn.nl 06 83666438.

Leuk eerste minitoernooi bij Switch '87

(foto: Arrianne Kersten)

MILLINGEN - Zondag 7 oktober speelde de jongste jeugd (6-9 jaar) van Switch '87 het eerste minitoernooi van het seizoen in Millingen.

Voor sommige kinderen was het hun eerste wedstrijd, anderen speelden een niveau hoger dan vorig seizoen. Met veel enthousiasme, plezier en inzet werden de wedstrijden gespeeld. Veel ouders, opa's en oma's waren naar de sporthal gekomen om de kinderen aan te moedigen. Voor Switch deden er vier teams mee. In totaal waren er zo'n 35 teams uit de regio naar Millingen gekomen.

Roken definitief taboe op terrein Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

(foto: Marcel Vink)

NIJMEGEN – Aan het roken in de speciale rookcabine enkele meters naast de hoofdingang van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis is sinds donderdagmiddag definitief een eind gekomen.

De cabine is donderdag door een takelwagen uit de grond gehaald en afgevoerd. Vanaf 1 oktober is het terrein rondom CWZ rookvrij. Op die manier werkt het CWZ aan een frisse omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Roken in het ziekenhuis was al langere tijd niet meer mogelijk, maar nu is ook het terrein rondom het ziekenhuis rookvrij. Een uitzondering is gemaakt voor opgenomen patiënten. Zij mogen een sigaretje roken in de cabine buiten bij de spoedeisende hulp. Opgenomen patiënten zijn herkenbaar aan een polsbandje, waarop zal worden gecontroleerd.

Spionagetraining

Spionagetraining in het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

GROESBEEK - Woensdag 24 oktober kunnen kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar een echte spionagetraining volgen in het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur waarin spionage en geheimschrift ten tijde van de oorlog centraal staan. Ga na afloop van de training met een spionnendiploma naar huis!

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum gelden en ook de Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmusuem.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Slottoernooi Jeu de Boules P.V.Leuth

LEUTH - Op 13 oktober was het slottoernooi van de P.V.Leuth. Het was weer een leuk bezet toernooi met prachtig weer en daarna een heerlijk warm buffet.

Zoals de meeste toernooien was dit ook weer een zeer spannend toernooi. De derde en laatste partij moest de beslissing brengen. De verschillen waren zeer klein. Als eerste eindigde Theo van Dreumel, tweede werd Rieky Groothuizen en derde Willie Seegers. Alle drie kregen een zeer goed gevulde tas met boodschappen gesponsord door Spar Leuth. Rond half zes werd er genoten van een heerlijk Aziatisch buffet, geheel verzorgd door Spar Leuth.

Ondanks dat twee van de actieve leden -Gerrit van Eldijk en Wim Janssen- dit jaar veel te jong overleden kan het bestuur weer terugzien op een goed boulesjaar.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 28 oktober. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. G. Ruiterkamp uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor de Zending.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Fanfare Wilhelmina: 120 jaar oud én jong!

GROESBEEK - Hoewel over de jaren vanaf het moment van oprichting tot 1911 weinig over de vereniging bekend is, staat onomstotelijk vast dat fanfare Wilhelmina werd opgericht op 1 november 1898.

Het initiatief tot oprichting van een muziekvereniging in Groesbeek ontstond naar aanleiding van de diverse georganiseerde festiviteiten rond de verjaardag van Prinses Wilhelmina op 31 augustus 1898 en de troonsbestijging door de prinses op 6 september 1898. Hiermee behoort fanfare Wilhelmina tot een van de oudste verenigingen van Groesbeek.

"Muziek maken in een gezellige vereniging staat nu, vele jaren later, nog steeds heel hoog in ons vaandel. De vereniging kent al sinds vele jaren drie elkaar ondersteunende afdelingen, namelijk:

Fanfare opgericht in 1898

Tamboerkorps (Slagwerkgroep) opgericht in 1948

Majorettekorps (Showgroep) opgericht in 1971, beëindigd 2017

Leerlingenorkest opgericht in 2006

Jongeren Percussie Groep opgericht in 2008.

Nu, anno 2018, viert de vereniging haar 120-jarig bestaan. 120 jaar fanfare Wilhelmina. Het officiële jubileumweekend zal plaatsvinden in het eerste weekend van november in De Mallemolen in Groesbeek. Hier zal op vrijdag 2 november eerst een receptie plaatsvinden met medewerking van het Opleidingsorkest en de Junior Percussiegroep. Op zondag 4 november vindt vanaf 14.00 uur het jubileumconcert plaats met fanfare, slagwerkgroep en topvocalisten. "Wilt u ook plaats(en) reserveren voor het jubileumconcert? Mail dan uiterlijk 26 oktober naar info@FanfareWilhelminaGroesbeek."

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

(foto: Marcel Vink)

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Cranenburgsestraat, Reestraat en Boersteeg in kerkdorp De Horst zijn maandagmorgen twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobiliste uit Groesbeek, die vanaf de Reestraat de Cranenburgsestraat wilde oversteken en daarbij geen voorrang verleende aan een Duitse automobiliste op de Cranenburgsestraat. Door de klap belandden beide auto's zwaar beschadigd in een droge sloot, terwijl de Duitse auto nog door een heg reed. Omdat melding was gemaakt, dat er een inzittende van de Groesbeekse auto bekneld zou zitten, werd de brandweer van Groesbeek ook gealarmeerd alsmede een ambulance.

De brandweer moest vanwege onderbezetting ook de hulp in roepen van de Ubbergse collega's. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek, dat de politie het slachtoffer al uit de auto bevrijd had. Wonder boven wonder kwam iedereen er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf. Beide auto's zijn door een bergingsbedrijf uit de sloot gehaald en afgevoerd. Het verkeer is enige tijd omgeleid.

Ein halbes Jahrhundert

De Fraps. (foto: Dieter Lenders) Dieter Lenders

OOIJ - Op zaterdag 27 oktober staat blaaskapel De Fraps stil bij haar jubileum van het 50-jarig bestaan van de vereniging. In april 1968 is de vereniging opgericht en vanaf dat moment zijn er talloze mooie optredens geweest.

Vooral Böhmische en Tsjechische blaasmuziek worden in Leuth en omstreken, maar ook in Duitsland en Oostenrijk ten gehore gebracht. De Fraps is een hechte club muzikanten die de laatste jaren uit de wijde omtrek naar Leuth komen om te repeteren. Hierdoor waarborgt de club haar kwaliteit en tilt deze naar een hoger plan. De jubileumcommissie is druk bezig geweest om een mooie dag te organiseren.

Het programma van de feestdag ziet er als volgt uit: receptie van 16.00 tot 17.30 uur met muzikale omlijsting van Die Berger Musikanten; van 18.00 tot 18.30 uur treedt het zangduo René en Rob op. Van 18.30 tot 20.30 uur geeft De Fraps het eigen jubileumconcert. Na het concert kan de bezoeker nog gezellig nababbelen met de muzikanten. De feestdag vindt plaats in De Sprong in Ooij. De jubileumcommissie heeft erg haar best gedaan om oud-leden te benaderen voor de receptie, mocht men onverhoopt als oud-lid geen uitnodiging hebben ontvangen, dan vraagt het een bericht te sturen naar 50jaarfraps@defraps.nl. Het concert is voor ieder toegankelijk en de toegang is gratis. Tevens wordt er een loterij gehouden met mooie prijzen die gesponsord worden door de plaatselijke ondernemers.

Petanque-strijd Berg en Dal Cup

BEEK - Zondag 21 oktober wordt in de Petanque-hal in Beek de jaarlijkse strijd gestreden om de Cup van Berg en Dal, het vroegere Hoog-Laag toernooi.

Equipes uit Leuth, Ooij, Groesbeek en Beek nemen deel aan deze dag. Het toernooi begint om 11.00 uur. Er worden drie rondes triplet gespeeld. P.V.Beek 3 speelt zaterdag 20 oktober een competitiewedstrijd tegen Boeles de Bouef 4 in Oss. Zaterdag 27 oktober speelt PVBeek 1 in Wijchen tegen Le Chateau en PVBeek 2 in Asten tegen 't Lover.

Najaarsactie stichting Red de Bartholomaeuskerk

Sint-Bartholomaeuskerk. (foto: Anita Baarns)

BEEK - Vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober is in Nico de Witt Plus weer een stand van stichting Red de Sint-Bartholomaeuskerk te vinden. Net zoals in de afgelopen jaren zijn er noveenkaarsen te koop en fraai bewerkte leien met het silhouet van de kerk.

Nieuw in het assortiment zijn setjes van vijf kerstkaarten met kleurige afbeeldingen van kerststallen uit Beek en omgeving. Daarnaast kunnen ook cd’s en kunstwerken (etsen, zeefdrukken en lino’s) worden gekocht. De opbrengst komt geheel ten goede aan de doelstelling van de stichting om het beeldbepalende kerkgebouw voor onze Beekse gemeenschap te behouden.

Tijdens deze twee dagen kan een ieder ook informatie krijgen over de mogelijkheden om de stichting te steunen met een eenmalige of een structurele periodieke schenking. Stichting ‘Red’ is door de Belastingdienst erkend als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Kijk ook op www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl/anbi.htm.

'Een vertonen van het oude bezembinders- en paraplubedrijf van Groesbeek' tijdens 'Het Vaderlands Historisch Volksfeest' te Arnhem, 3-4 en 5 september 1919

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Het is opmerkelijk te lezen dat honderd jaar geleden naast het beroep van bezembinden ook de handel in parapluis als een 'oude bedrijfstak' beschouwd wordt. Opmerkelijk omdat het beroep 'paraplu- koopman' hier pas circa 1880 in de mode komt. Als marskramer trokken ze van deur naar deur om hun waar uit te venten. In Duitsland noemde men dat 'hausieren', ofwel 'leuren'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Betreffende de legendarisch geworden jaarlijkse trek naar Duitsland is het merkwaardig dat van de 'hausierders' slechts één foto bewaard is gebleven. Deze is gemaakt in 1898 en vastgelegd op een ijzeren plaatje van 6 x 9 cm. De mannen, goed in het pak, vervoeren hun paraplu's in een foedraal of langwerpige draagmand. Links poseert Theodorus Kersten (The van Dien) en rechts Antoon Peters van de Schrouwenberg. (foto archief G.G. Driessen)

Het voornemen tot het houden van Het Historisch Volksfeest werd bekend gemaakt op 10 juni 1919. Uit het persbericht blijkt dat de destijds landelijke bekende publicist D.J. van de Ven de algemeen leider van het spektakel is. Deze laat weten dat uit alle delen van het land medewerking is toegezegd. Men kan al rekenen op 5000 deelnemers aan de optocht, de spelen en de arbeidsdemonstraties. Het voorlopige plan omtrent de deelneming van Nijmegen en omstreken omvat o.a. het demonstreren van de klederdrachten van Maas en Waal; een herleving – zo mogelijk- van de Pinksterbruid van Beek en Berg en Dal; het vertonen van het oude bezembinders- en parapluisbedrijf van Groesbeek; een optreden van het Cloveniersgilde van Grave; aandacht voor de tabaksteelt in de Betuwe (…) en demonstraties van de oude foekepot. Tot zover het krantenbericht.

mondelinge overlevering is bekend dat een aantal Stekkenbergers zich in Arnhem gemanifesteerd hebben met een praalwagen in de vorm van een heimandje. Het 'natuurvolkje van Groesbeek', zo in 1918 door D.J. van de Ven omschreven, was dus goed vertegenwoordigd.

de verklaring van het begrip Pinksterbruid -eeuwenoud folkloristisch gebruik- zie google.)

DVSG houdt het tot het eind spannend

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen VVLK op een zonnige middag, maar met een sterke wind die dwars over het veld waait.

De wedstrijd begint met op en neer gaande aanvallen, maar geen echte doelrijpe kansen. In de 20e minuut neemt Ruben Nillessen een corner. Niek Derksen toornt boven de verdedigers uit en kopt de 0-1 binnen. DVSG staat voor. Het spel wordt van beide zijden niet echter beter. Veel balverlies, passes die niet goed aankomen. Zeker hoge ballen zijn nu moeilijk in te schatten met deze sterke wind. In de 44e minuut wordt Rico Voeten diep weggestuurd. Hij kan de bal meenemen, maar wordt door de keeper van VVLK gevloerd. Penalty voor DVSG. Niek Derksen neemt deze klus op zich en scoort de 0-2.

Na rust probeert VVLK fanatiek om te scoren. Ze treffen de lat en de paal. Ook DVSG heeft een aantal kansen, maar weet deze niet te benutten. In de 60e minuut krijgt een speler van VVLK zijn tweede gele kaart en nu speelt DVSG met een man meer. Op het veld is het overwicht niet zichtbaar. Als in de 75e min VVLK ook nog de 1-2 scoort, wordt het nog moeilijk voor DVSG. DVSG wordt ver achteruit gedrongen en komt er soms gevaarlijk uit, maar scoort niet de bevrijdende derde goal. Zo blijft het tot de slotseconde spannend, maar vandaag trekt DVSG aan het langste eind en neemt de zege mee naar huis.

DVSG speelde vandaag niet goed, maar wist de voorsprong wel vast te houden. Uiteindelijk was het goede wedstrijd van beide partijen, maar was het wel spannend tot het einde toe. Volgende week speelt DVSG thuis DSZ. Een zware wedstrijd, zeker gezien het verlies in de bekerronde tegen deze ploeg.

Projectkoor

Heilig Landstichting Allerzielenconcert

HEILIG LANDSTICHTING - Het is inmiddels bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden: Allerzielen en de bijzondere con­certen van het Projectkoor Heilig Landstichting.

Na een gelegenheidsconcert in 2001 ontstond het idee om op projectbasis regelmatig een koor van amateurzangers samen te stellen dat concerten geeft rondom het the­ma geden­ken en herdenken van dierbare overledenen. Onder de professionele en vooral bezielende leiding van Sophia Brink is het mo­ge­lijk gebleken om het publiek volop te laten genieten van een verhalend programma dat, dankzij een bovengemiddeld muzikaal niveau en een doorleefde uit­voerings­wijze door meer dan negentig zangers, ieder jaar weer velen weet te raken. Dat is wat we als koor willen en kunnen doen: ons gedeelde verdriet uitzingen, met elkaar, voor elkaar. Omdat we zingend zoveel meer kunnen zeggen en geven dan in woorden alleen.

Namasté, dankbaar voor hen die zijn heengegaan. Het project van dit jaar, 'Song of Gratitude', gaan we niet alleen op zoek naar troost en hoop, maar ervaren we al zingend dankbaarheid en res­pect voor al wat onze dierbare overledenen voor ons hebben betekend. Dankbaarheid voor hun lief­de, zorg en warmte, hun hoop, rust en vertrouwen, hun wijs­heid en inzicht.

De koormuziek is zorgvuldig gekozen bij het allerzielenthema en is afkomstig uit zowel religieuze als wereldlijke tradities. Het concert is zaterdag 3 november in de Corneliuskerk in Beuningen, 15.00 uur; in de Sint-Elisabethkerk in Grave om 20.00 uur; op zondag 4 november in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting, 15.00 uur. De deuren gaan een half uur voor aanvang open. Het projectkoor wordt op orgel begeleid door Tommy van Doorn. Het geheel staat onder leiding van Sophia Brink. De toegang is gratis evenals het programmaboekje. Na afloop van het concert wordt een bijdrage bijzonder op prijs gesteld.

Oefening brandweer Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Voor de tweede maal heeft de vrijwillige brandweer van Millingen aan de Rijn een oefening gehouden. Ditmaal met andere brandweerlieden.

Nu was er een boom omgewaaid op een auto, terwijl bleek dat er een slachtoffer bekneld in haar auto zat De eerste taak was de auto vrij van de boom te maken, waarna de zijdeuren van de auto moesten worden verwijderd om het slachtoffer stabiel uit de auto te krijgen. Daar zijn de brandweerlieden in geslaagd. De oefening is dus succesvol verlopen.

Oproep Sökske Groesbeek

't Sökske van het afgelopen carnaval. (foto: SOK Groesbeek) SOK Groesbeek

GROESBEEK - We zijn alweer begonnen! Carnaval 2019 in het Keulen van Gelderland, het lijkt nog ver weg. Toch zijn de diverse werkgroepen al druk in de weer om er ook komend jaar een mooi carnaval van te maken. Zo ook de redactie van ‘t Sökske.

"Na de leuke reacties op onze uitgave van afgelopen carnaval willen zij ook dit jaar weer een kleurrijk exemplaar op A4 formaat uitbrengen. Heeft u nog leuke verhalen foto’s of anekdotes die u graag in ‘t Sökske van 2019 geplaatst zou willen zien, schrijf, of liever mail, dan met de redactie. Ook voor plaatsing van een advertentie kunt u contact opnemen met de redactie. U kunt uw verhaal, artikel met foto of advertentie uiterlijk 23 december insturen naar: Redactie ‘t Sökske, Maaike Noij, Hermelijnstraat 1, 6562 LM Groesbeek. Of mailen naar: sokske@sok-groesbeek.nl."

Groesbeek krijgt na wijn– en bierfeesten ook Wasbérre Fest

GROESBEEK-DE HORST – Als het om feesten gaat dan moet je beslist in Groesbeek zijn, want daar kunnen ze er wat van. Met de carnaval, kermis, doorkomst Vierdaagse, Smartlappenfestival enzovoort. Ook met de wijnfeesten maken de Groesbekers er een feestje van evenals met de Bierfeesten, die komend weekend worden gehouden.

Tegelijker tijd wordt voor de eerste maal in de Groesbeekse geschiedenis het 'Wasbérre Fest' gehouden in en rondom café-zaal Oomen aan de Reestraat in het kerkdorp De Horst. Het idee van het Wasbérre Fest werd geboren aan de tap bij café zaal Oomen door Matje Schaap en kastelein Tonnie Oomen. De bosbes was in vroegere jaren een exportproduct, waarvoor hele gezinnen soms wel zes weken achter elkaar het bos in gingen om de bosbessen te gaan plukken. Deze gezonde bosbessen werden op diverse plaatsen in Groesbeek ingenomen tegen geld, waarna ze via station Groesbeek naar Engeland werden vervoerd. Voor veel Groesbekers was het een extra centje waarmee van een gedeelte kermis werd gevierd. Het is al jaren een doorn in het oog dat hier nooit iets is meegedaan. Wel een feest van het produceren van wijn, dat pas enkele jaren het geval is, maar van de bosbes niet .
Op zondag 21 oktober gaat het eindelijk gebeuren, tegelijkertijd met de Bierfeesten in het centrum van Groesbeek. Dan vindt het all-in fruhshoppen plaats van 11.00 tot 17.00 uur met live muziek van drie bands, een barbecue en drank voor 37,50 euro per persoon. De muziek is in handen van The Moonlights, Die Schlager Brüder en Wiesn Hammer. De gasten ontvangen bij binnenkomst een glaasje wasbérresnaps en een bierpul die zes uur lang gratis gevuld kan worden. Na 17.00 uur moet er voor een glas bier 1,50 euro betaald worden. Er zijn maximaal 250 kaarten beschikbaar die zijn te verkrijgen bij café-zaal Ton Oomen (024 3971637) of bij Matje Schaap (06 50217143).

Tweemaal per jaar geslaagde mediumavond

Harald en Margot. (foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Tweemaal per jaar worden er in het Groesbeekse Culturele Centrum De Mallemolen Mediumavonden gehouden door Harald Roelofs en Margot. Harald is in zijn dagelijks leven journalist en is daarnaast een bekende spiritueel werker in Amsterdam. Margot is al van jongs af aan paragnost en is woonachtig in Mook.

Vrijdagavond was het tweetal actief in De Mallemolen waar zo'n 30 mensen de Mediumavond hebben meegemaakt. "Het was prettig werken vanavond", liet Margo na afloop weten. "De vorige keer zat de zaal stampvol, maar nu konden we meer kwaliteit aan de mensen bieden. De opkomst is steeds afwisselend, maar dit is gewoon prettig werken."

Harald werkt met energie die vanuit zijn handen vanzelf naar de plekken in het lichaam worden getrokken waar heling nodig is. Zo is hij hier en zo is hij daar in de zaal. Terwijl Harald bezig is, krijgt hij beelden door die belangrijk zijn voor mensen in de zaal. Het is frappant dat die beelden vaak in overeenstemming zijn wat Margot op dat moment door krijgt ook in De Mallemolen. Margot heeft ook contacten met mensen die overleden zijn en dat is vaak belangrijk voor het oplossen van problemen. Verder heeft Harald in de zaal van De Mallemolen korte healingen gegeven aan aanwezigen die het nodig hebben en er uiteraard open voor staan om dit te ontvangen, terwijl Margot boodschappen doorgeeft vanuit de spirituele wereld. Enkele aanwezigen hadden foto's bij zich van dierbare overledenen en waren verbaasd over hetgeen Margo erover te vertellen had. De zaal was verlicht met op iedere tafel waxinelichtjes, die een speciale sfeer creëerden.

Burgemeester Slinkman onthult bord 'Boert Bewust'

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft vrijdagmiddag het eerste bord onthuld van 'Boert Bewust' bij het melkbedrijf van de familie Nillesen aan de Lage Horst in Groesbeek. Met het 'Boert Bewust'-bord kan het publiek een kijkje in de keuken nemen van in dit geval het melkveebedrijf.

'Boert Bewust' Rijk van Nijmegen is een project dat als doel heeft de voedselproducent en de voedselconsument dichter bij elkaar te brengen. Het Boert Bewust-bord fungeert als label wat staat voor openheid en transparantie. Op deze manier willen wij de maatschappij laten zien wat we doen en hoe we het doen, aldus Martien Nillesen. Hij verwacht dat er in 2020 500 bedrijven aangesloten zullen zijn bij Boert Bewust.

Burgemeester Slinkman liet in zijn toespraak weten dat de naam in zijn ogen beter had kunnen zijn 'Burger Bewust'. De burger moet er van doordrongen zijn aan welke eisen een agrariër moet voldoen om aan een goed product te kunnen komen. "Dat vinden we allemaal heel gewoon. Met het plaatsen vaan dit bord is in dit geval het melkveebedrijf trots en zelfbewust dat zij een goed product leveren. Als gemeente Berg en Dal zijn wij er blij mee dat jullie laten zien wat je doet. Het is een mooi begin in Berg en Dal en vanuit hier verder", aldus Slinkman. Slinkman onthulde vervolgens het bord waarna er met de ongeveer veertig aanwezigen werd geproost, niet met champagne, maar met melk en chocomel.

'De Treffers geeft goede voorbeeld'

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Vrijdagmorgen werd door wethouder Nelson Verheul -die de coördinatie duurzaamheid in zijn portefeuille heeft- officieel de 292 zonnepanelen op het dak van het clubgebouw van De Treffers in gebruik genomen.

Stichting Nijerf (eigenaar van het sportpark) heeft al in 2017 Greencrowd opdracht gegeven een QuickScan omtrent het energieverbruik van het complex uit te voeren. Naast de voetbalclub maken ook cliënten van Pluryn, judovereniging en het Montessorie College gebruik van de accommodatie. Uit onderzoek bleek dat het interessant was om zonnepanelen te plaatsen op het duizend vierkante meter grote dak van het clubgebouw door de firma Nikkelen. Bij informatie bleek dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ook subsidie had voor dit project. Toen de gemeente Berg en Dal breid bleek om een aantrekkelijke financiering te verstrekken bleek het project haalbaar.

Dit heeft geresulteerd in het installeren van 292 zonnepanelen met een totale opbrengst van 79.000 KWu per jaar. Daarvan kunnen twintig huishoudens van stroom worden voorzien. De totale investeringskosten bedragen 98.000 euro min de subsidie van de Rijksdienst (12.000 euro), zodat de netto- investering voor De Treffers 86.000 euro bedraagt.

Wethouder Verheul prees De Treffers voor zo'n groot project, daarmee geeft De Treffers een goed voorbeeld, aldus Verheul. De Treffers loopt hiermee voorop en combineert jeugd, duurzaamheid en sport samen. Elk zonnepaneel op een dak hoeft niet in een landelijk gebied geplaatst te worden, aldus Verheul. Verheul verbaasde zich overigens over de prachtige accommodatie, die onlangs is uitgebreid met een Beweegpark en het feit dat enkele velden al aangesloten zijn op ledverlichting. Hij gaf het bestuur de suggestie eens na te denken over laadpalen op het complex gezien de grote woonwijken rondom het sportpark.

De Treffers doet goede zaken

De Treffers tegen Scheveningen: Groesbeek 2e divisie, Pim Balkestein van De Treffers (2e van links) heeft 2 -0 gemaakt. (foto: Jan Peters) F

GROESBEEK -Met een 4-1 overwinning op svv Scheveningen zette De Treffers de goede reeks in eigen huis voort. Het spel in de eerste helft was indrukwekkend, het verval in de tweede helft wat zorgelijk. Drie van de vier doelpunten vielen kort voor rust, toen Scheveningen rijp leek voor de slachtbank.

Al in de eerste vijf minuten leek Pim Balkestein de score te openen uit een vrije trap van Boy van de Beek, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. De Scheveningers kregen wat meer vat op de wedstrijd. De Treffers zakte wat weg, maar kwam juist tien minuten voor rust weer sterk terug. En hoe! Eerst maakte Sjoerd Ars een doelpunt, zoals zelden te zien zal zijn op de Nederlandse velden. Van grote afstand verschalkte hij verdediging en doelman Benard met een boogbal, die in de touwen plofte. Een paar minuten later kwam Pim Balkestein dan toch op de scorelijst, toen hij de bal uit een vrije trap van Boy van de Beek binnen schoof: 2-0. En Scheveningen, nauwelijks van de schrik bekomen, zag de roodzwarten ook nog 3-0 maken. Een hard schot van Koen Maertzdorf deed de bal via het been van een tegenstander in doel belanden. En Joris Janssen respectievelijk Sjoerd Ars hadden zelfs de 4-0 op het hoofd, maar zagen doelpogingen mislukken.

De Treffers haalde in de tweede helft niet het spelpeil van de eerste helft. Vrij snel kwam Scheveningen op 3-1, toen Donald op rechts er vandoor ging en zijn voorzet Aldogan bereikte, die met een geplaatste schuiver doelman Kornelis verslagen liet. Er kwamen toch weer wat speldenprikjes van de thuisclub; een kopbal van Joris Janssen werd van de lijn gehaald, een schot van Boy van de Beek verdween in het zijnet. Maar het was toch vooral doelman Niels Kornelis, die De Treffers in deze fase op de been hield. Met name voor Joël Donald en Tim Peters (omhaal) vormde Kornelis een sta-in-de-weg. Het momentum voor de Scheveningers ging ongebruikt voorbij en met een fraai schot van Boy van de Beek, dat voor 4-1 zorgde, werd het einde van de wedstrijd bereikt.

Jeugd geniet met volle teugen van sportinstuif in sporthal Heuvelland

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 85 jongeren in de leeftijd van 4- tot 12 jaar hebben dinsdagmorgen op een sportieve wijze hun hart op kunnen halen met een vijftal actieve sporten in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Korfbalvereniging De Horst, Hazenkamp Gymsports, judovereniging Groesbeek, tafeltennisvereniging GTTC en handbalvereniging Groesbeeks Glorie hadden het idee opgepakt om in de herfstvakantie een sportinstuif te houden met als doel meer bewegen. Het promoten van de verenigingen was niet het eerste doel. Belangrijker was de kinderen aan het sporten te krijgen, zodat ze niet alleen met de laptop bezig zijn. Er daar zijn de verenigingen dinsdagmorgen in geslaagd. De kinderen waren ingedeeld in leeftijdsgroepen en konden kennis maken met alle vijf de sporten die aangeboden werden. Dankzij de vrijwilligers van elke deelnemende vereniging is de sportinstuif een succes geworden.

Honderden bezoeken rommelmarkt

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Dankzij een goede bewegwijzering (door vrijwilligers van Fanfare Wilhelmina) hebben honderden mensen de nieuwe locatie van de najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina kunnen vinden.

Na ruim tien jaar de rommelmarkt gehouden te hebben in een van de hallen van Hofei aan de Cranenburgsestraat moest de fanfare uit gaan zien naar een andere locatie. De hallen van Hofei moesten plaats maken voor woningbouw. John Grutters van Wijngaard De Plack bood de fanfare uitkomst en bood ze de ruimte in een van de voormalige kippenstallen aan de Ketelstraat / Hogewaldseweg aan, waarvan fanfare Wilhelmina dankbaar gebruik maakte.

Dankzij de vele vrijwilligers van de fanfare werd de kippenschuur een ware rommelmarkt waar te kust en te keur te krijgen was. Al om 09.00 uur stonden er al veel rommelmarkt bezoekers te wachten totdat de deuren om 10.00 uur open gingen. Je hebt drie soorten rommelmarkt bezoekers, lieten enkele vrijwilligers weten. Het zijn verzamelaars die in snel tempo rondstruinen of er van hun verzamelingen te vinden is, dan komen de handelaren die proberen op elk artikel af te dingen en dan de dagjesmensen die leuk en spontaan zijn.

Rond 12.00 uur waren er al ruim driehonderd bezoekers geteld waarvan het merendeel niet met lege handen huiswaarts keerden. Ook John Grutters van Bodega De Plack pikte een graantje mee door een gezellig terras in te richten waar de rommelmarkt bezoekers in de stralende zon konden genieten van koffie /thee met gebak en zelfs soep. Voor de wijnliefhebbers was er uiteraard ook een wijntje te verkrijgen van Wijngaard De Plack.

Brandweer Groesbeek zet hoogwerker in voor redden kat

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BEEK – De brandweer van Groesbeek werd dinsdagmiddag gealarmeerd om met een hoogwerker naar de Roerdompstraat in Beek te komen voor een lapjeskat, die hoog in een boom zat.

Vanaf half elf waren al diverse buurtbewoners in actie om te lapjeskat uit haar benarde positie te bevrijden uit een boom in een bosperceel aan de Roerdompstraat, echter zonder resultaat. De kat klom steeds hoger in de boom zodat de inmiddels aanwezige ladders geen uitkomst meer konden bieden om het dier te redden. Daarop werd de hoogwerker van de Groesbeekse Brandweer gealarmeerd. Vanaf de Roerdompstraat kon de brandweer niet in het bosperceel komen, dus moest het gebeuren van het fietspad langs de Rijksweg in Beek. De kat bleek intussen bijna het topje van een boom bereikt te hebben naar schatting zo'n twaalf meter hoog. Toen de redder in de hoogwerker de kat wilde pakken, viel het dier naar onderen en toen ze de grond raakte, zette de kat het op een lopen, vermoedelijk naar huis.

Tijdens de reddingsactie hadden de buurtbewoners al een rieten kattenmand naar de brandweer gegooid om de kat in te doen maar die viel helaas in de sloot. Toen de kat uit de boom gevallen was kwamen twee jongens Robin (12) en Damion (14 ) Liskamp kijken, omdat ze gehoord hadden dat hun zwart-witte-rode lapjeskat daar in een boom zou zitten. De kat bijna twee jaar oud was al vermist sinds maandagavond. De jongens gingen snel huiswaarts om te kijken of hun kat er ook al was. Bij thuiskomst zijn ze met de kat naar een dierenarts gegaan, waar het diertje alsnog overleed -volgens de dierenarts- aan een klaplong.

Open rondleiding expositie 'De Communisten'

GROESBEEK - Op zondag 28 oktober verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek open rondleidingen door de tijdelijke expositie 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal'.

De rondleidingen zijn om 14.00 en om 15.00 uur en zullen worden gegeven door één van de conservatoren van het museum.

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum gelden en ook de Museumkaart is geldig. Reserveren is niet nodig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Groesbeeks dweilorkest Drek Pak Ow zoekt versterking

GROESBEEK - Het in 2001 opgerichte Groesbeekse dweilorkest 'Drek Pak Ow' is dankzij een aantal enthousiastelingen van de grond gekomen.

Het waren niet allen muzikanten; er waren er ook bij die nog geen noot konden lezen. Maar door veel repeteren bestaat het dweilorkest al 17 jaar en is bij menig evenement in Groesbeek en daarbuiten van de partij. Momenteel kan het dweilorkest versterking gebruiken zoals eerste trompet, eerste trombone, bas en mensen, die bekkens kunnen bespelen. Als je deze instrumenten kunt bespelen dan ben je bij Drek Pak Ow welkom om een muzikaal nootje mee te spelen. Diegenen, die interesse hebben, kunnen een mailtje sturen naar drekpakow@hotmail.com.

+Sier te klein tijdens Ladies Night in Groesbeek

(foto: eigen foto)

GROESBEEK - Speciaalzaak +Sier in winkelcentrum Bellevue was vrijdagavond te klein tijdens de eerste Ladies Night. Het idee kwam van eigenaresse Ellen ter Haar om deze te organiseren en het bleek een schot in de roos.

Tussen 19.00 en 22.00 uur hebben ruim tweehonderd klanten uit de hele regio een bezoek gebracht aan de speciaalzaak in sieraden, horloges, tassen en mode-accessoires van de bekende merken Melano, Bag2bag en Uno de 50. Alle merken sieraden werden gepresenteerd en toegelicht. De klanten werden bovendien in de watten gelegd met hapjes en drankjes.

Daarnaast profiteerden de bezoekers fikse kortingen. Zo kreeg iedereen bij aankoop van een artikel een gratis goodiebag en bij aankoop van een Melano sieraad ontvingen de cliënten een cadeau van 29,95 euro. Verder kregen de cliënten op de gehele collectie in de winkel tien procent korting. Ellen ter Haar had wel verwacht dat het druk zou gaan worden en had elf personeelsleden ingezet om de klanten cliënten te kunnen helpen. Echter, dit waren er nog te weinig, want op een gegeven moment stonden er enkele rijen voor de kassa om te kunnen afrekenen. Gezien het grote succes van deze eerste ladiesnight komt er ongetwijfeld het volgend jaar een tweede bij + Sier aan Bellevue 8 in Groesbeek.

Kosteloze probeerweek voor middelbare scholieren

NIJMEGEN - Studiebegeleiding Nijmegen bestaat 25 jaar. Met haar hoofdvestiging aan het Keizer Karelplein in Nijmegen, behoort dit instituut tot één van de allereerste studiebegeleidingsinstituten van het land. Door een groot team orthopedagogen, onderwijskundigen en vakdocenten wordt de kwaliteit en professionaliteit naar grote hoogten gebracht. Door steeds voorop te lopen wat betreft leerlingvolgsysteem, de nieuwste wetenschappelijke methoden en de training van executieve functies heeft Studiebegeleiding Nijmegen zich een goede reputatie verschaft. Generaties leerlingen volgden elkaar op, zodat de eerste kinderen van de eerste leerlingen nu ook deelnemen. Slaag- en overgangspercentages van Studiebegeleiding Nijmegen liggen op het hoogste niveau. Wie ernaar vraagt, krijgt de bewijzen voor zijn neus geschoteld. Alles wordt precies bijgehouden.

Studiebegeleiding voor iedere leerling
Studiebegeleiding Nijmegen heeft haar maatschappelijke verantwoordelijkheid altijd genomen door plekken vrij te houden voor leerlingen van wie de ouders studiebegeleiding niet konden bekostigen. Geen onderscheid vanwege financiële draagkracht, was het devies. Mooi om te zien hoe een 'social enterprice' zoveel jaren kan floreren. Studiebegeleiding Nijmegen streeft niet naar commercieel succes en winst, maar des te meer naar een gepassioneerd team en gelukkige leerlingen.

Jubileumjaar
Om haar jubileum te vieren is er voor alle middelbare school leerlingen, die Studiebegeleiding Nijmegen nog niet kennen, in de maand november de mogelijkheid om een week lang kosteloos begeleid te worden door de professionals van Studiebegeleiding Nijmegen, op de locaties in Lent en Malden (Union). Een gratis week studiebegeleiding houdt in, dat de leerling een weekplanning ontvangt, dat alle leerwerk overhoord wordt en dat orthopedagogen een analyse maken van de persoonlijke studievaardigheden. Na afloop van deze week ontvangen de ouders een orthopedagogisch observatierapport met gratis tips en adviezen. Hiermee hoopt Studiebegeleiding Nijmegen in de eerste plaats leerlingen een succeservaring te laten opdoen op school. Aanmelden kan via: www.studiebegeleidingnijmegen.nl/25jaar.

Studiebegeleiding Nijmegen, Keizer Karelplein 11; telefoon 024 3448728.

Jansen Totaal Wonen trakteert op pannenkoeken van Boerderij De Lande

HUISSEN - Speciaal voor alle 'kleine toekomstige' klanten, trakteert Jansen Totaal Wonen op gratis pannenkoekenvouchers.

Ontvang tijdens de herfstvakantie van maandag 15 - zondag 21 oktober een pannenkoekenvoucher bij jouw aankoop. Deze voucher kun je verzilveren bij Boerderij De Lande. "Tijdens de herfstvakantie zijn wij elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Dat wordt eerst even onze nieuwe najaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna lekker pannenkoeken eten bij onze buren. Wij zien je graag in onze showroom!"

Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen (www.jansentotaalwonen.nl).