GN Overbetuwe-Nederbetuwe

31 oktober 2018

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 31 oktober 2018


Lekkerbekken in Bibliotheek Heteren

Boek & Buffet

HETEREN - De hele maand november draait het in de Bibliotheek Gelderland-Zuid om voeding, het thema van de landelijke Nederland Leest-campagne. Ook de Bibliotheek Heteren speelt in op het thema met een lezing over voedselveiligheid van dr. ir. Ralf Hartemink op donderdagavond 15 november. Op donderdagavond 29 november kun je zelf in de bieb genieten van lekker eten én een goed boek tijdens Boek & Buffet.

Wat zit er eigenlijk precies in de producten die we kopen in de supermarkt? Zijn E-nummers eigenlijk wel zo slecht? Dit kan levensmiddelentechnoloog dr. ir. Ralf Hartemink van Wageningen University je precies vertellen. Tijdens zijn college ‘Frankensteinfood: over voedselveiligheid’ op donderdagavond 15 november van 20.00 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Heteren legt hij uit welke stoffen er precies in ons eten zitten en of we ons daar zorgen om moeten maken.

Houd je van lezen én van lekker eten? Kom dan op donderdag 29 november naar Boek & Buffet in de Bibliotheek Heteren. Kookstudio MoltoGusto! serveert culinaire gerechtjes in de sfeer van het boek ‘Zeven soorten honger’ van Renate Dorrestein, dat deze avond wordt besproken. Meld je op tijd aan via heteren@obgz.nl. Deelname aan Boek & Buffet kost 10,00 euro. Gevraagd wordt aan het eind van de avond contant betalen.

Voor de lezing van Ralf Hartemink betalen biebleden en studenten 2,50, overige bezoekers betalen 4,00 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-overbetuwe. Hier kun je ook bekijken welke colleges er nog meer plaatsvinden in de bibliotheken in Elst, Heteren en Zetten.

Welkom de werkplaats van Sinterklaas

Maico poetst de tanden van het paard. (foto: C. Brokking)

RANDWIJK - Zaterdag 1 december is het zo ver. Dan gaan de deuren van de werkplaats van Sinterklaas in Randwijk weer voor één dag open.
Wil jij ook je pietendiploma halen? Kom dan ook!

De Sint en zijn Pietjes zijn heel druk bezig om alles klaar te krijgen voor ze het dak weer op gaan om de kadootjes weg te brengen. En omdat er steeds meer lieve kindjes bijkomen, staan de pieten te popelen om jullie als nieuwe 'hulppietjes' van alles te leren! Alle kinderen die de Sint en Pieten nog heel spannend vinden, zijn zaterdag 1 december welkom in Randwijk bij de werkplaats van Sinterklaas aan de Prinses Beatrixstraat 30.

Er is te kiezen uit twee tijden: 13.00 of 16.00 uur. De kinderen nemen een kijkje achter de schermen van de werkplaats van Sinterklaas en mogen allerlei pietentaken proberen uit te voeren. "Je mag met de Sint en pieten op de foto als je wilt en er is limonade en natuurlijk kruidnootjes! Als beloning krijgen jullie allemaal een Pietendiploma!"

Het programma duurt ongeveer anderhalf à 2 uur en papa's en mama's mogen natuurlijk gewoon mee komen! Meldt uw kind(eren) aan via Corin, telefoonnummer 06 23065302 of stuur een mail met de naam leeftijd en jullie telefoonnummer naar werkplaatsvansinterklaas@gmail.com.

Verkoop bij Bidt en Werkt

DODEWAARD - De verkoping door vrouwenvereniging 'Bidt en Werkt' in Dodewaard is vrijdagavond 2 november van 19.00 -21.00 uur en zaterdagmorgen 3 november van 10.00 - 12.00 uur.

Verkocht worden onder andere gehaakte kleedjes, gebreide sokken, creatief ingepakte cadeaus, wintervoer voor de vogels, gebak, (kerst)kaarten, sfeerartikelen van hout en boeken. Er is verder veel te doen: envelop trekken, gewicht raden, snuffelen in de rommelhoek en koffie/thee drinken met wat lekkers. "Kom ook gezellig langs! De opbrengst komt ten gunste van de Kerk. De verkoop is bij De Hoeksteen, Prinses Margrietlaan 13 in Dodewaard.

Dienstregeling laagseizoen

DRIEL - Met ingang van 22 oktober vaart het Drielse Veer weer volgens de dienstregeling voor het laagseizoen.

Dat betekent dat het veer tot en met 21 december van maandag tot en met vrijdag in de vaart is. 's Ochtends wordt er gevaren van 07:00 uur - 10:00 uur en 's middags van 13:30 - 18:00 uur. In de weekeinden en van 22 december 2018 t/m 6 januari 2019 vaart de veerpont niet.

Eveneens met ingang van 22 oktober is de geheel nieuwe website van het Drielse Veer live gegaan. Via www.drielseveer.nl kan alle informatie over de veerdienst ontsloten worden. Zo is er aandacht voor vaartijden en tarieven, de duurzame aandrijving van de pont en de historie van het veer. Ook is op de website het laatste nieuws over de veerdienst te vinden, alsmede informatie over de Stichting Drielse Veer met ook de huidige tarieven (www.drielseveer.nl, Twitter: @drielseveer voor de meest actuele vaarinformatie).

Verkoop bij Bidt en Werkt

DODEWAARD - De verkoping door vrouwenvereniging 'Bidt en Werkt' in Dodewaard is vrijdagavond 2 november van 19.00 -21.00 uur en zaterdagmorgen 3 november van 10.00 - 12.00 uur.

Verkocht worden onder andere gehaakte kleedjes, gebreide sokken, creatief ingepakte cadeaus, wintervoer voor de vogels, gebak, (kerst)kaarten, sfeerartikelen van hout en boeken. Er is verder veel te doen: envelop trekken, gewicht raden, snuffelen in de rommelhoek en koffie/thee drinken met wat lekkers. "Kom ook gezellig langs! De opbrengst komt ten gunste van de Kerk. De verkoop is bij De Hoeksteen, Prinses Margrietlaan 13 in Dodewaard.

Een verwenmiddag en -avond voor de mantelzorgers!

OVERBETUWE - Op 8 november vieren we in de gemeente Overbetuwe de Dag van de Mantelzorg.

We gaan dit jaar de Mantelzorgers verwennen op diverse manieren: er komt een kapper, masseur, nagelstyliste, Reiki-behandeling, voedingsadvies, kleurenadviseuse, handlezer, beautyworkshop et cetera en natuurlijk is er een lekkere hapje en een drankje. Het middagprogramma wordt muzikaal omlijst door het optreden van Gerson van Manen op piano. Het avond verwenprogramma wordt muzikaal ingevuld door zangeres Marie-Christien en heeft ook weer enkele verwenworkshops.

Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe biedt deze feestelijke verwenmiddag en -avond aan, aan de mantelzorgers in de gemeente Overbetuwe. Er zijn dan ook geen kosten voor de mantelzorger aan verbonden.

Het middagprogramma start om 14.00 uur start het programma, de zaal is open vanaf 13.30 uur, het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur. Speciaal voor de werkende mantelzorgers is er een avondprogramma. Het avondprogramma begint om 19.00 en duurt tot 21.00 uur, de zaal is open vanaf 18.30 uur. Beide muzikale evenementen vinden plaats in sociaal cultureel centrum De Wieken in Elst.

Uitsluitend toelating via aanmelding vooraf (vóór 2 november )en men kan voor één van de programma's kiezen. Voor jonge mantelzorgers (JMZ-ers) tussen de 4-18 jaar is er een eigen programma: op 14 november gaan we disco bowlen! JMZ-ers die bij KMO geregistreerd zijn, krijgen een uitnodiging. Zorg je voor iemand en sta je nog niet geregistreerd, meld je dan aan bij Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe of via de app 06 49881095, Marijke Arends.

U kunt zich aanmelden tot 2 november via info@mantelzorgoverbetuwe.nl, via telefoon 0481 350050 tussen 9.00 en 11.00 uur of via het loket van Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe in De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst.

In debat: 'Zorg goed voor elkaar!?'

Jouke Fridsma, Marja van Bergen, Jan Arts en Jeroen Jeroense. (foto: Aad Noordermeer)

ELST - Hoe kunnen we de groep zorgbehoevende ouderen nog voldoende zorg, ondersteuning en aandacht bieden? Hoe zorgen we dat ook mensen met een beperking volwaardig meedoen? Wat is onze taak als burger om bij te dragen? Welke rol kunnen kerkelijke en burgerlijke gemeente daarbij spelen?

Met die vragen in het achterhoofd, heeft de protestantse gemeente Elst enkele mensen gevraagd op woensdagavond 7 november hun visie te delen, vanuit concrete Overbetuwse initiatieven. Van daaruit gaan de aanwezigen onder leiding van Jeroen Jeroense met elkaar in debat en in gesprek. De bijeenkomst vindt plaats in De Ruimte, Sint-Maartensstraat 32b in Elst, vanaf 20.00 uur. Wie wil is welkom!

Marja van Bergen uit Elst en Hans Schaaij uit Arnhem vertellen over hun visie dat we toe moeten naar woongemeenschappen ‘waarbij zorg voor en door elkaar weer normaal is’. Over hun drijfveren en hun betrokkenheid bij de oprichting van de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland.

Jouke Fridsma en Bert van Putten uit Heteren vertellen over hun drijfveren en ervaringen bij Heteren Sociaal. Een initiatief dat inwoners van Heteren bijeen brengt die graag iets wilden betekenen voor hun dorp. Inmiddels zijn allerlei activiteiten opgestart.

Tenslotte zal Jan Arts uit Elst een bijdrage leveren aan het debat. Jan is onder andere actief bij buurtvereniging De Eshof en als ambassadeur van Driestroom. Hij zal vanuit zijn brede ervaring met burgerinitatieven, zorgaanbieders en gemeenten in de discussie ook zorgen voor de nodige reflectie.

De avond staat onder leiding van Jeroen Jeroense. Om 22 uur is er ruimte voor een informele nazit.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Ochten

OCHTEN - Vanaf 5 november kunnen vrouwen uit Ochten in de leeftijd van 50 - 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het borstonderzoekscentrum op het parkeerterrein bij de Aldi. Het onderzoekscentrum staat hier tot ongeveer 7 december.


Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 - 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Oost om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. De foto's worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.


Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Resultaten vorige ronde
In de vorige ronde liet 82,5% van de uitgenodigde vrouwen uit Ochten zich onderzoeken. Bij 2,7% van hen was nader onderzoek nodig. Zij werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Bevolkingsonderzoek Oost streeft er naar om alle vrouwen binnen haar regio in de onderzoekcentra het bevolkingsonderzoek borstkanker aan te bieden. De onderzoekscentra zijn in de meeste gevallen toegankelijk voor mindervalide cliënten. Heeft u een uitnodiging gekregen voor het Bevolkingsonderzoek borstkanker en bent u rolstoelafhankelijk of slecht ter been, neem dan contact op met de afdeling planning van Bevolkingsonderzoek Oost telefoonnummer (088) 1186390.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon (088) 1186200, op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Koor Eigen Wijs. (foto: Johan Jansen)

OVERBETUWE - Het Overbetuwse Koor Eigen Wijs kiest de komende periode voor een nieuw geluid. Sinds de zomer is de Arnhemse dirigente Lisa Kézér (35) aangetreden om daar vorm aan te geven.

Lisa is naast dirigente ook uitvoerend zangeres, songwriter, vocal coach en arrangeur. Onlangs is ze ook benoemd tot muzikaal leider van het Utrechtse topkoor Voïsz. Lisa specialiseert zich als dirigent in de methodiek van ‘The intelligent choir’. Dit is een uit Denemarken afkomstige methodiek waarbij er veel ruimte is voor interactie en creativiteit van de koorleden, waardoor de muziek veel persoonlijker wordt. Wat blijft bij Eigen Wijs, is de keuze voor lichte muziek in bijzondere arrangementen, die met veel energie wordt gebracht.

Op zondagmiddag 4 november is al iets van deze nieuwe sound te horen in het jubileumconcert Yamo Yamo! van de Koninklijke Rosendaalsche Kapel in het Posttheater in Arnhem. Het concert staat in het teken van Afrika. Koor Eigen Wijs zal enkele op Afrika geïnspireerde nummers uitvoeren, zowel met de Rosendaalsche Kapel als a capella.

Voor wie meer wil weten van de nieuwe sound van Koor Eigen Wijs is er op 14 november van 20.00 tot 22.15 uur een open repetitie in basisschool De Esdoorn, Chopinstraat 3 in Elst (aanmelden via www.kooreigenwijs.nl). In het koor is ruimte voor nieuwe, enthousiaste leden met zangervaring. Het is bij uitstek een goed moment om met Eigen Wijs een volgende stap te gaan maken in de muzikale ontwikkeling van het koor.

Hoe dan ook, Eigen Wijs zal de komende jaren weer vaak, maar wel een tikkeltje anders van zich laten horen!

Speelgoed ruilen voor duurzame Sinterklaas!

Speelgoedhoek. (foto: Amanda Mens) Amanda Mens

ELST - Het KrijgdeKleertjes-ruilpunt in Elst organiseert ook dit jaar weer speciale Sint-speelgoedruilavonden. Op 1 en 15 november kunnen ouders die speelgoed willen ruilen terecht van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. KrijgdeKleertjes Elst wil hiermee de Sint helpen om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.

Bergen speelgoed waar de kinderen nooit mee spelen, en toch brengt Sint elk jaar weer nieuwe kado's. Dat kan anders! Ook dit jaar maakt het KrijgdeKleertjes-ruilpunt in Elst een speelgoedruilhoek, waar ouders speelgoed kunnen ruilen. Door als ouders onderling te ruilen hoeven we niet onnodig nieuwe spullen te kopen.

Amanda is de drijvende kracht achter het ruilpunt Elst. Zij nodigt alle ouders van harte uit om langs te komen "Sprokkel snel alle spelletjes, speelgoed en puzzels bij elkaar waar jouw kind niet meer naar omkijkt, maar waar een ander kind blij van kan worden. En kom naar één van de speciale sint-speelrgoedruilavonden!"

Deze zijn op 1 november en 15 november van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Per persoon mag maximaal 1 bigshopper met speelgoed ingebracht worden. Speelgoed dat je inbrengt moet schoon en compleet zijn. Inbrengen en uitzoeken kan op dezelfde avond. Al het speelgoed dat overblijft na deze avonden, gaat naar een goed doel. Voor meer informatie: krijgdekleertjeselst@gmail.com.

KrijgdeKleertjes Elst bestaat sinds augustus 2015. Ouders kunnen hier elke even week kinderkleding ruilen. Voor informatie: www.krijgdekleertjes.nl/Elst of kijk of facebook: https://www.facebook.com/KrijgdeKleertjesElst.

Meidendag bij Scouting Elst

ELST - Op zaterdag 10 november zal er bij Scoutinggroep Sint-Werenfridus uit Elst een meidendag georganiseerd worden. Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er allerlei leuke, gezellige maar ook gave activiteiten waar je aan mee kunt doen.

"Ben jij een meisje tussen de 7 en 14 jaar? Houd je van een uitdaging en lijkt het je gezellig om nieuwe meiden van jouw leeftijd te leren kennen? Vind jij het leuk om vuur te stoken, zelf keukens te knopen, allerlei actieve spellen te spelen of een keer een beauty-avond te houden? Dan moet je zeker naar onze meidendag komen!

Tijdens de meidendag kun je een aantal activiteiten beleven die we normaal gesproken tijdens een opkomst op dinsdag- of vrijdagavond doen. Zo zal er een beautysalon en een klimwand zijn, kun je broodjes bakken of lekker een spelletje apenkooi spelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer gezellige activiteiten die je die middag kunt doen.

Tijdens de meidendag zal de Kabouter- en Gidsenleiding aanwezig zijn om alle activiteiten te begeleiden. Geef je voor 10 november op door een mailtje te sturen naar info@scoutingelst.nl. Meer informatie staat op www.scoutingelst.nl."

Vreemd en bizar

ZETTEN - Soms lees je bijbelverhalen die indruisen tegen onze wetgeving, onze normen en waarden. In zijn boek 'Vreemd en bizar, Lastige bijbelverhalen”' geeft Piet Schelling een handreiking voor het lezen en begrijpen van deze verhalen.

Onder leiding van ds. Hanja van Essen, predikant van De Rank in Zetten gaan we drie avonden met het boek in de hand met dergelijke verhalen aan de slag. De eerste avond is op donderdag 1 november. Aanvang 20:00 uur in De Rank, Hoofdstraat 3a in Zetten. De andere twee avonden zijn op 15 en 29 november. Deelname is gratis. Vrijwillige bijdrage achteraf.

Het verdient aanbeveling het boekje (12,50 euro) zelf van tevoren aan te schaffen. Aanmelden kan via: aanmeldengeleboekje@gmail.com. Dit is een activiteit van de regionale werkgroep V&T Het Gele Boekje. Het programma staat op www.gele-boekje.nl.

Activiteiten in De Verbinding

Activiteiten in het ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten (0488 453187).

Woensdag 31 okt. 08.30 - 09.00 uur Prikpost

Woensdag 31 okt.11.30 - 12.30 uur inloopspreekuur Sociaal Kernteam

Woensdag 31 okt. 14.30 uur - 16.00 uur sjoelen met Zeinab of Els

Donderdag 1 nov. 10.00 - 11.30 uur bloemschikken met Anneke

Donderdag 1 nov. 14.00 - 16.00 uur creatief met Joke D.

Vrijdag 2 nov. 10.00 - 12.00 uur koersbal met Jack

Vrijdag 2 nov. 19.30 - 22.30 uur Joker Troef

Maandag 5 nov . 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 5 nov. 17.00 - 18.30 uur samen Eten met Joke

Maandag 5 nov. 19.00 – 21.30 uur gezellige bingo

Dinsdag 6 nov. 10.00 - 11.30 uur koffietijd en wandelen met Joke D.

Dinsdag 6 nov. 14.00 - 16.00 uur schilderen met Robert Piket

Dinsdag 6 nov . 13.30 - 16.00 uur kaarten met Ben

Agendatip op maandag 5 november 19.00 – 21.30 uur bingo

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje.

De gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden. Ontmoetingscentrum De Verbinding draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum De Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488-453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 – 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Repair Café Neder-Betuwe

OPHEUSDEN - Op woensdag 7 november is het Repair Café in Opheusden weer open voor de reparatie van kapotte huishoudelijke apparaten en kleding. Ook als u problemen heeft met uw computer, laptop of Ipad kunt u voor hulp en advies terecht. Een groep deskundige vrijwilligers is van 14:00 - 16:00 uur in verenigingsgebouw De Notenbalk aanwezig.

Het Repair Café wil zorgvuldig omgaan met het milieu. Vaak worden kapotte spullen weggegooid, terwijl ze soms met een kleine aanpassing nog jaren mee kunnen. In de afgelopen jaren hebben de technici al vele apparaten kunnen repareren dankzij hun kennis en speciale apparatuur. Soms is een nieuw onderdeel nodig. Daar moet de eigenaar zelf voor zorgen. De montage is kosteloos en wordt gedaan waar de eigenaar bij is.

Op de openingstijden is men ook van harte welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje. De sfeer is gezellig en ongedwongen. Het verenigingsgebouw De Notenbalk is gelegen aan De Swaenestate, naast de Aldi.

Oliebollen van Amicitia

DODEWAARD – Op zaterdag 3 november houdt Christelijk Muziekvereniging Amicitia uit Dodewaard haar jaarlijkse huis-aan-huis oliebollenactie om de verenigingskas te spekken.

Vanaf 9.00 uur komen de leden van de vereniging langs de deur om de versgebakken oliebollen te verkopen. De oliebollen worden deze ochtend gebakken bij verenigingsgebouw De Noodschuur. Amicitia streeft ernaar om bij alle huizen in Dodewaard, Hien en Wely langs te komen. Echter geldt wel: op is op. Het is ook mogelijk om vanaf 9.00 uur oliebollen te komen kopen in De Noodschuur aan de Waalbandijk 82. De prijs van een zak met zes oliebollen bedraagt drie euro. Voor drie zakken acht euro.

Ledenvergadering ijsclub Eendracht '68

ELDIK - De ledenvergadering van ijsclub Eendracht ’68 is dit jaar op de tweede donderdag van november en niet, zoals gebruikelijk op de eerste donderdag van november.

De vereniging heet allen dan ook welkom op donderdag 8 november om 20:00 uur in het clubgebouw gelegen aan de kolk, hoek Klinkerstraat/Oude dijk in Eldik. "In deze vergadering blikken we terug op het mooie, zij het korte, schaatsseizoen dat we hebben gehad en uiteraard blikken we vooruit. Natuurlijk komt het officiële gedeelte zeker ook aan de orde."

Voetbalprogramma Dodewaard

Zaterdag 3 november

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G Unitas '28 JO10-2
11.00 Dodewaard JO13-2G Beuningse Boys JO13-4
11.00 Dodewaard Kabouters SVHA Kabouters
12.30 Dodewaard JO17-2 sv DFS JO17-1
14.30 Dodewaard 1 EMM 1
14.30 Dodewaard 2 EMM 2

Uit

9.00 Blauw Geel '55 JO13-3 Dodewaard JO13-1
10.30 SDV Barneveld JO15-4 Dodewaard JO15-1
10.30 Unitas '28 JO9-1 Dodewaard JO9-1
11.30 EMM VR1 Dodewaard VR1
14.30 Unitas '28 JO17-1 Dodewaard JO17-1
15.00 DTS '35 Ede 9 Dodewaard 3

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Informatieavond Eerste Heilige Communie 2019

BETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom.

Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum ‘De Hoeksteen’ aan de Pr. Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt u informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

"Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze informatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoonnummer 0481 451371 (keuze1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier."

Sponsor bedankt!

KESTEREN - De selectie van vv Kesteren heeft mooie uitgaanspakken en polo's mogen ontvangen van de beide hoofdsponsoren Huis & Hypotheek Kesteren en 100% Voetbal Veenendaal en Ede.

Wij bedanken de heren Hendriks en Van Eldik voor deze fantastische sponsoring als ook voor dit mooie gebaar en betrokkenheid bij onze club.

Informatieavond Eerste Heilige Communie 2019

BETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom.

Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum 'De Hoeksteen' aan de Pr. Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt u informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

"Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze informatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoonnummer 0481 451371 (keuze1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier."

Ronald Linsen, het jongste erelid RKSV Driel. (foto: Frans Elbers)

DRIEL - RKSV Driel heeft Ronald Linsen tijdens de Algemene Ledenvergadering tot erelid benoemd.

Voorzitter Frans Essers: "Hij is ooit begonnen als lid van de jeugdcommissie. Nadat hij noodgedwongen moest stoppen met zijn actieve voetbalcarrière, gestart met opzetten commissie PR & Commercie. Hij was initiator om het clubblad De Rood-Witten nieuw leven in te blazen en succesvol te maken, dit team heeft hij vele jaren geleid.Hij heeft ervoor gezorgd dat het hoofdveld volledig omringd werd met reclameborden.

Hij was 25 jaar bestuurslid van RKSV Driel en zijn functie actief ingevuld. Hij heeft ertoe bijgedragen dat de naam van RKSV Driel landelijke bekendheid kreeg door het initiëren van wedstrijden tegen de topclubs van Nederland zoals Ajax, Feijenoord, PSV, Vitesse, AZ en De Graafschap, waarbij hij de organisatie leidde. De eerste wedstrijd tegen AJjax is inmiddels alweer 25 jaar geleden. Ook wist hij internationale clubs als Athletic de Bilbao, Aberdeen en Dundee United naar Driel te halen.

Hij was een van de initiators en oprichters van Businessclub SV Driel, die al bijna 25 jaar een belangrijke partner van RKSV Driel is en waarvan hij nog steeds bestuurslid is.

Hij zorgde samen met anderen voor een goede uitstraling van ons sportpark en was daarbij niet te lui om zijn handen uit de mouwen te steken.Hij geeft gevraagd en ongevraagd adviezen aan commissies en bestuur om zaken in het voordeel van RKSV Driel te laten keren. Hij is een voorbeeld voor menig lid van de vereniging met betrekking tot betrokkenheid bij de vereniging."

Vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 4 november is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Maak van je sportdag een natuurwerkdag!

Aan het werk met het wilgenhout. (foto: Starink)

BETUWE - Op 3 november gaat de Natuurwerkdag van start. Een gelegenheid om (weer) met een frisse adem de herfst te beginnen! Overbetuwe Groen Natuurlijk (SOGN) en Vitens werken samen aan het opschonen van de waterpartijen in Fikkersdries.

Ook maakt scouting weer nieuwe tipi's van het wilgenhout, dat beschikbaar komt. Voor ieder, jong en oud, een uitdaging. Op de site van SOGN staat meer informatie, op www.natuurwerkdag.nl kunt u zich opgeven.

Inloop vanaf 9 uur, begin half 10 tot 14 uur. Kinderen kunnen mee, maar onder verantwoordelijkheid van de ouders! Neemt wel goede schoenen of laarzen en werkhandschoenen mee, want we gaan zagen! En een boterhammetje, Vitens zorgt voor koffie en thee!

Oliebollenactie Amicitia Lienden

LIENDEN - Op zaterdag 3 november staat muziekvereniging Amicitia met haar overheerlijke oliebollen bij de Jumbo aan de Verbrughweg 16 in Lienden.

Aanvang verkoop is vanaf 9.00 uur en de prijs voor acht oliebollen is zes euro.

Dropping en

Betuwse-avond

HEMMEN - Twee activiteiten binnen een week in het dorpshuis van Hemmen!

Zaterdag 3 november is er een dropping voor de jeugd.Vertrek vanaf 19.00 uur vanuit het dorpshuis. En vrijdag 9 november is het weer tijd voor de Betuwse-avond in het dorpshuis in Hemmen.

Dit jaar zijn het Betuwse verhalen en liedjes met mede werking van Ed Janssen, Daan Viergever en Dick van Altena. Entree 7.50 euro per persoon. In verband met de beperkte ruimte gaarne reserveren via 0488 451002.

Forte Geldzaken breidt uit

OVERBETUWE - Op maandag 22 oktober hebben weer zes vrijwilligers de basistraining van vier dagdelen van Forte Geldzaken afgerond. Samen met 21 collega's staan ze klaar om inwoners van Overbetuwe te ondersteunen bij financiële vragen, zorgen en schulden.

De basistraining is verzorgd door STMR en Forte Geldzaken. Wethouder Dimitri Horsthuis, portefeuillehouder van de schulddienstverlening binnen de gemeente, heeft de certificaten uitgereikt. Tijdens de lunch samen met de wethouder, de directeur van Forte Welzijn en de trainers, is er doorgepraat over het vrijwilligerswerk. Deze lunch is aangeboden door de Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe, waar ook de training gehouden kon worden. Wie ondersteuning wil bij geldzaken of interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Forte Geldzaken kan contact opnemen via fortegeldzaken@fortewelzijn.nl of bellen met de coördinator Foka Bruggema (06 33793860).

Zestigjarig bestaan

Vogellust in Elst

ELST - "Evenals voorgaande jaren hopen wij van vogelvereniging Vogellust ook dit jaar weer onze tentoonstelling te houden. Wij zijn een vereniging van kwekers en liefhebbers van allerlei soorten vogels en beoefenen onze liefhebberij louter als hobby."

Onze tentoonstel­ling vormt de afsluiting van een kweekseizoen. Men zou kunnen zeggen een kampioenscom­petitie. Iedere be­lang­stel­lende is welkom om de resulta­ten te bewon­de­ren. De organisatie hiervan kost veel vrije tijd, wat wij er uiteraard gaarne voor over hebben."

De tentoonstelling is in het lokaal van de Duivenvereniging op het sportpark De Pas, De Pas 1 in Elst (Gld) van 9 tot en met 11 november. De opening van deze tentoonstelling is op vrijdag 9 november om 20.00 uur.

"Wij bestaan dit jaar zestig jaar. Naar aanleiding hiervan houden wij een receptie op zaterdag 10 november van 14.30 tot 17.00 uur, eveneens in het lokaal van de duivenvereniging." Meer informatie staat op www.vogellust-elst.nl.

Wereldlichtjesdag Overbetuwe

Impressie van WLDO 2017.(foto: Richard Rikken)

Weet dat ook jij

-lief kind van mij, lief kind van ons-

een steen verlegde in een rivier op aarde

En dat het water er anders gaat dan voorheen

OVERBETUWE - Al meer dan twintig jaar wordt op de tweede zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Op zondag 9 december om 18.30 uur vindt deze bijeenkomst voor de tweede keer plaats in de gemeente Overbetuwe.

Het is een moment voor iedereen in Overbetuwe die een kind wil gedenken. Niet alleen ouders, maar ook broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en iedereen die zich betrokken voelt bij het verlies van een kind, is welkom tijdens de samenkomst. Dit jaar vindt Wereldlichtjesdag Overbetuwe plaats in de Werenfriduskerk in de Dorpsstraat in Elst.

Tijdens de bijeenkomst steken we kaarsjes aan, noemen we namen van overleden kinderen en staan we in woord en gebaar stil bij het grote gemis. Na afloop is er gelegenheid om samen te zijn, na te praten en een kopje koffie of thee te drinken.

De toegang is gratis. Voor meer informatie en/of het doorgeven van een naam die mag klinken, kan gemaild worden naar: wereldlichtjesdagoverbetuwe@gmail.com. Wereldlichtjesdag Overbetuwe 2018 wordt georganiseerd door de uitvaartondernemers in Elst en ondersteund door lokale ondernemers zoals Drukkerij Herberts, Albert Heijn en 2Switch.

zestig jaar bestaan vogelvereniging Vogellust

ELST - "Evenals voorgaande jaren hopen wij van vogelvereniging Vogellust ook dit jaar weer onze tentoonstelling te houden. Wij zijn een vereniging van kwekers en liefhebbers van allerlei soorten vogels en beoefenen onze liefhebberij louter als hobby."

Onze tentoonstel­ling vormt de afsluiting van een kweekseizoen. Men zou kunnen zeggen een kampioenscom­petitie. Iedere be­lang­stel­lende is welkom om de resulta­ten te bewon­de­ren. De organisatie hiervan kost veel vrije tijd, wat wij er uiteraard gaarne voor over hebben."

De tentoonstelling is in het lokaal van de Duivenvereniging op het sportpark De Pas, De Pas 1 in Elst (Gld) van 9 tot en met 11 november. De opening van deze tentoonstelling is op vrijdag 9 november om 20.00 uur.

"Wij bestaan dit jaar zestig jaar. Naar aanleiding hiervan houden wij een receptie op zaterdag 10 november van 14.30 tot 17.00 uur, eveneens in het lokaal van de duivenvereniging." Meer informatie staat op www.vogellust-elst.nl.

Forte Geldzaken breidt uit

OVERBETUWE - Op maandag 22 oktober hebben weer zes vrijwilligers de basistraining van vier dagdelen van Forte Geldzaken afgerond. Samen met 21 collega’s staan ze klaar om inwoners van Overbetuwe te ondersteunen bij financiële vragen, zorgen en schulden.

De basistraining is verzorgd door STMR en Forte Geldzaken. Wethouder Dimitri Horsthuis, portefeuillehouder van de schulddienstverlening binnen de gemeente, heeft de certificaten uitgereikt. Tijdens de lunch samen met de wethouder, de directeur van Forte Welzijn en de trainers, is er doorgepraat over het vrijwilligerswerk. Deze lunch is aangeboden door de Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe, waar ook de training gehouden kon worden. Wie ondersteuning wil bij geldzaken of interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Forte Geldzaken kan contact opnemen via fortegeldzaken@fortewelzijn.nl of bellen met de coördinator Foka Bruggema (06 33793860).

Dropping en Betuwse-avond in Hemmen

HEMMEN - Twee activiteiten binnen een week in het dorpshuis van Hemmen!

Zaterdag 3 november is er een dropping voor de jeugd.Vertrek vanaf 19.00 uur vanuit het dorpshuis. En vrijdag 9 november is het weer tijd voor de Betuwse-avond in het dorpshuis in Hemmen.

Dit jaar zijn het Betuwse verhalen en liedjes met mede werking van Ed Janssen, Daan Viergever en Dick van Altena. Entree 7.50 euro per persoon. In verband met de beperkte ruimte gaarne reserveren via 0488 451002.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 2, zitting 2, bij Bridge Vereniging Lienden.

A- Lijn

1 Corrie & Rinus van Soest 58,33%

2 Jan van Lienden & Dick van Ommeren 56,94%

3 Jannie & Johan de Bruine 56,25%

4 Mery Vroege & George Jansen 54,51%

5 Elis Segers & John Wesselingh 54,17%

B - Lijn

1 Alieke van de Kraats & Willem Mos 65,00%

2 Bets & Evert van Daalen 59,17%

3 Femmy van Dijk & Co van Toorn 57,08%

4 Corrie van der Klift & Cees Riemers 56,67%

5 Guus Pollé & Theo Burgers 55,42%

C - Lijn

1 Henny & Joop van Maanen 68,42%

2 Carla & Gerard Vliek 59,80%

3 Lena & Wim Holtman 58,42%

4 Toos & Mark Dubelaar 52,42%

5 Ineke & Henk Kersten 52,17%

Topjubileumavond voor het Kesterens Gemengd Koor

De jubilarissen. (foto: Kees Holtman) Kees Holtman

KESTEREN - Op vrijdagavond 26 oktober heeft het Kesterens Gemengd Koor haar 60-jarig jubileum mogen vieren.

Een topavond geweest en het publiek was overweldigend! Er moesten stoelen bijgeschoven worden. Nog nooit zoveel publiek geweest. "Daarom ook een hartelijk dank aan het publiek die bij ons zijn gekomen om dit mooie feest met ons te vieren."

Ook werden er 7 jubilarissen gehuldigd. Rietje Spies en Annie van Blijderveen waren 60 jaar bij ons koor. Diddy van Kleef en Bep van Kleef 50 jaar. Nel van Eldik en Henny van Westreenen 40 jaar en Jan Spaan 12 1/2 jaar.

Alle koorleden en dirigent Arie Moll en pianist Hans Erik Dijkstra kunnen terug kijken op een mooi jubileumconcert.

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

OVERBETUWE - Van 5 tot en met 10 november gaan duizenden vrijwillige collectanten in Nederland weer op pad om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Ook in de gemeente Overbetuwe staan talrijke enthousiaste collectanten in de startblokken. En dat is hard nodig, want één op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is het zelfs één op de drie.

Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen dementie hebben. Niet alleen ouderen kunnen hiermee te maken krijgen, maar ook mensen op jongere leeftijd kunnen met dementie geconfronteerd worden. Omdat er nog geen geneesmiddelen bestaan, is er veel onderzoek en dus heel veel geld nodig. Mede dankzij de opbrengst van de jaarlijkse collecte kan Alzheimer Nederland belangrijk onderzoek naar dementie mogelijk blijven maken.

"We hebben jouw hulp dan ook hard nodig van 5 tot en met 10 november! Wil je graag helpen, maar heb je niet zoveel tijd? Geen probleem. We zijn al enorm blij dat je je wilt inzetten. Elke euro telt!

Aanmelden kan voor alle kernen van de gemeente Overbetuwe, maar vooral voor de wijk Westeraam in Elst is de behoefte aan nieuwe collectanten groot. We hopen dan ook op veel enthousiaste reacties! Voor meer informatie of aanmelden: Riet Vos, 0481 353390."

AED in IJzendoorn

AED in IJzendoorn

IJZENDOORN - Huis van IJzendoorn wil onderzoeken of een tweede AED in het dorp zinvol is. Het doel is dat alle inwoners uit IJzendoorn in nood hiervan gebruik kunnen maken.

Een tweede apparaat voor het dorp gaat dan ook samen met een cursus reanimatie. Sinds enige jaren hangt er een AED bij het dorpshuis. Bij de installatie van de eerste AED is ook een cursus gegeven hoe mensen deze kunnen gebruiken.
Inwoners uit IJzendoorn die enthousiast zijn en mee willen denken zijn welkom. Mail voor meer informatie naar dickvankampen@telfort.nl.

ZVO deelnemer junioren/jeugdcircuit

(foto: Harold van Beugen)

OVERBETUWE - Zaterdag 20 oktober hebben achttien zwemmers van ZwemVereniging Overbetuwe deelgenomen aan het eerste junioren/jeugd circuit. Ze hebben samen veertig persoonlijke records gezwommen met een grootste verbetering voor Elke van Dorst.

Roos Stoteler behaalde de meeste persoonlijke records, liefst zes. Deze zwom zij op de 50m rugslag, 100m rugslag, 200m rugslag, 50m en 100m schoolslag. Verder behaalde ze op de 100m schoolslag een bronzen medaille. Elke van Dorst heeft vijf persoonlijke records gezwommen, op de 50m rugslag, 100m rugslag, 200m rugslag en 100m schoolslag. Elke behaalde op de rugslag een gouden medaille en op de schoolslag een zilveren. Vier persoonlijke records waren er voor Vera Scholten, op de 50m rugslag, 50m vlinderslag, 100m en 200m wisselslag.

Anouk van Beugen, Benjamin McCarthy, Luc McCarthy, Sarah Meande en Mats van der Rijst behaalden ieder drie persoonlijke records. Verder behaalden ze ook nog de nodige medailles, Anouk behaalde op de 100m schoolslag een zilveren medaille, Benjamin een gouden medaille op de 100m rugslag en een zilveren medaille op de 100m wisselslag. Sarah behaalde twee gouden medailles, op de 100m schoolslag en 100m wisselslag, Mats heeft ook twee gouden medailles behaald op de 100m rugslag en 100m wisselslag.

Verder zijn er nog persoonlijke records gezwommen door Nathan van Assen, Nour Habib, Isabel Koenders, Floor Kooij, Thomas Natte, en Joost Pollmann.

Esmee Wilcke, Stephan Willemse, Floor Kooij, Rosalie van Hulst en Nathan van Assen hebben ook nog één of meerdere medailles behaald. Het was een zeer geslaagde wedstrijd!

Parochie H. Maria Magdalena

Liturgische vieringen Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 3 november
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, G. Peters, In B'tween
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, Dameskoor

Zondag 4 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, F. Bomers, GK De Levensbron
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, InVoice
11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova


Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Dierengeluiden: Wespen

Wespennest.

HETEREN - Het is bijna november en alle wespen, behalve de jonge bevruchte koninginnen, zullen nu wel dood zijn.

Wespen leven in een kolonie van een koningin, werksters en mannetjes (darren). In het vroege voorjaar komt de jonge koningin uit haar winterslaap en gaat dan een kolonie starten. Ze maakt een nest en legt 10 tot 12 eitjes die ze zelf verzorgt tot er volwassen werksters en darren uitgegroeid zijn. De werksters maken het nest van gekauwd hout dan groter, zodat de koningin meer eitjes kan leggen.

Na het bevruchten van de koningin gaan de darren snel dood. De werksters daarentegen leven door en maken het nest, dat op opgerold papier lijkt, steeds groter en verzorgen de jongen. Wespen voeden hun jongen met vlees, voornamelijk insectenlarven. Zelf eten de ze ook vlees, voornamelijk vliegen en muggen. In de nazomer worden er uit de eitjes geen werksters meer geboren maar alleen mannetjes en nieuwe jonge koninginnen. Als het dan kouder wordt zoekt de bevruchte koningin een plek om te overwinteren en zullen alle anderen uit de kolonie, inclusief de koningin, dood gaan. Een wesp leeft dus heel anders dan een bij. Bijen leven soms ook in een kolonie, maar die kolonie houdt niet op te bestaan in het najaar. Bijen die in een kolonie leven zorgen voor een wintervoorraad. De solitair levende bijen daarentegen gaan wel dood door de kou maar die hebben hun eitjes gelegd in gangetjes waar ze in het voorjaar uitkomen en uitvliegen.

Wij hebben op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren een bijenhotel staan achter onze geitenwei. Kom maar eens kijken hoe de gangetjes vol zitten met eitjes van bijen.

Buurtbus 556 bereikt weer een mijlpaal

Buurtbus 556 die gaat rijden vanaf 10 december

OVERBETUWE - Na een lange voorbereiding is Buurtbus 556 Overbetuwe nu een officiële vereniging geworden.

Maandag 22 oktober tekenden voorzitter Jos Ouwerling en secretaris Tineke Fikse de benodigde papieren hiervoor. "Wij rijden met ingang van 10 december van Heteren via Driel naar Elst. Stapt ook u bij ons in de buurtbus?"

De Tzolkin openbaart je potentieel

HETEREN - Inspiratie & Ontmoeting Heteren (IOH-HOI) verzorgt op 13 november van 20:00 tot 22:00 uur de lezing: De Tzolkin openbaart je potentieel.

Kees en Barbara Visser-Roth nemen je tijdens de lezing mee om je eerste stappen te zetten in de ontdekkingsreis naar je eigen potentieel. De Tzolkin is de heilige kalender van de Maya's. De Tzolkin voorziet je van alle informatie die je nodig hebt om vanuit je hart de nodige stappen te zetten om je immens grote potentieel te verwezenlijken. Ze is de vruchtbare moederbodem voor het ontvouwen en de groei van je leven.

De lezing is in zalencentrum 'De Bongerd' in Heteren. Entree inclusief kop koffie/thee bedraagt 7,50 euro. Graag aanmelden via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com. De actuele agenda en de recensies van voorgaande lezingen staan op: www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Minuut gratis winkelen bij MCD-Ochten

OCHTEN - TIjdens het Beachtoernooi in Ochten wonnen mevrouw J. van Soest en mevrouw A. Kapelle een minuut gratis winkelen bij de MCD in Ochten.

Het Beachtoernooi, dat dit jaar voor de achtste maal georganiseerd werd, kent op de woensdagavond een echte Ladiesnight. Tijdens deze avond maken de aanwezige dames kans op leuke prijzen, waaronder de minuut gratis winkelen.

Afgelopen dinsdag had manager A. Kant van de MCD extra ruimte gemaakt in de winkel, zodat de dames vrij hun gang konden gaan. De MCD in Ochten, die overigens in de finale staat voor supermarkt van het jaar, ging soepel om met de regels. Zo kregen de dames tien seconden extra om de kar te vullen. Na afloop werden beide dames zelfs nog even in de bloemen gezet.

Reikibehandelingen aan mantelzorgers

Een heerlijk ontspannende Reikibehandeling. (foto: Angelique den Engelsen)

ELST - 10 november is de Dag van de Mantelzorg. In heel het land worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. Natuurgeneeskundige praktijk GezondGoed uit Elst doet hier graag aan mee en geeft op 9 november Reikibehandelingen aan mantelzorgers.

Reiki is een methode van natuurlijk genezen waarbij energie wordt doorgegeven via de handen. Reiki ontspant en versnelt elk genezingsproces. Angelique den Engelsen, de drijvende kracht achter GezondGoed, is zelf mantelzorger en weet als geen ander hoe belangrijk het is om je momenten van ontspanning te nemen. Zij zegt: “Door mijn handen op mezelf neer te leggen kan ik op elk moment van de dag mezelf energie geven en mijn accu weer op laden."

Als u geregistreerd staat als mantelzorger bij Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe, komt u in aanmerking voor een Reikbehandeling op 9 november. Er zijn geen kosten aan verbonden. Een vrijwillige bijdrage is welkom.
Voor informatie en aanmelding: 0481 750353; www.gezondgoed.nu Adres: Via Alosta 39 Elst.

CV De Waalkanters gaan van prins wisselen

Prins Jos de Veelzijdige Doener met hofdames Karin en Herma. (foto: Suzanne Broekhuizen)

SLIJK-EWIJK - Wat gaat de tijd toch vlug, zeker voor een prins carnaval. De tijd voor de huidige prins, Jos de Veelzijdige Doener en zijn hofdames Karin en Herma, zit er al weer op. Op zaterdag 3 november neemt carnavalsvereniging De Waalkanters van hen afscheid.

Afscheid nemen is nooit leuk zeker niet als je dat doet van een fantastische prins. Hij en zijn hofdames zijn ons voorgegaan bij de diverse activiteiten en zijn goede aanjagers geweest. Versleten zolen van al die polonaises.

Dank is hiervoor op zijn plaats! "Deze dank kunnen we als carnavalisten ook uitspreken door bij het aftreden aanwezig te zijn. Na het aftreden van Prins Jos zal de nieuwe prins onthuld worden. Wie de nieuwe prins en hofdames/prinses gaa(n)t worden is alleen bij onze prinsencommissie bekend. En deze commissie heeft de gewoonte om de mond stijf dicht te houden als het om een nieuwe prins gaat.

Bent u nieuwsgierig hoe onze “oude” prins uitgeleid gaat worden en wie onze nieuwe prins wordt, dan nodigt De Waalkanters u van harte uit om op zaterdag 3 november de prinsenwissel mee te maken. De avond begint om 20.11 uur in Dorpshuis Beatrix en de toegang is vrij. Carnavalsvereniging De Waalkanters maakt er weer een gezellig feest van! Je moet er bij geweest zijn om er over mee te kunnen praten."

Sponsor bedankt!

ELST - Kort na de start van het theater schonk een gulle donateur ons haar vleugel voor in onze theaterzaal in theater De KiK.

Na een grondige opknapbeurt heeft deze jarenlang uitstekend dienstgedaan voor de pianisten die bij ons kwamen optreden. De laatste tijd werd het echter steeds moeilijker om de vleugel goed gestemd te krijgen en uiteindelijk is de vleugel omgebouwd naar een elektronische vleugel. De wens voor een nieuwe akoestische vleugel bleef echter bestaan.

Door subsidies van het Rabobankfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds konden we onlangs deze prachtige vleugel van het merk Kawai kopen. We willen beide fondsen hartelijk bedanken voor hun bijdragen. De elektronische vleugel is nu te koop. Belangstellenden kunnen zich melden bij Henk Hesseling 06 29515963.

Allerzielenviering in Werenfriduskerk Elst

ELST - De geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus in Elst staat op 2 november stil bij haar overledenen. De Allerzielenviering in de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat begint die dag om 19.00 uur.

Voor iedereen uit deze geloofsgemeenschap die in de periode van 1 oktober 2017 tot en met 30 september van dit jaar is gestorven, wordt een kaars ontstoken. Als laatste wordt een kaars voor alle overledenen ontstoken. Door het samenzijn weten de nabestaanden zich zeer gesteund. Na de viering mag de familie de herdenkingskaars mee naar huis nemen. Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om te komen, wordt de kaars voor hun dierbare aangestoken. De kaars kan dan later worden opgehaald in De Hoeksteen, waar hij tot het eind van het jaar bewaard wordt. Na afloop is er in ontmoetingscentrum De Hoeksteen gelegenheid voor ontmoeting en een kop koffie of thee.

Lichtjesavond in Ressense kerk

RESSEN - Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met verlies en verdriet. Het is een oude traditie om op 2 november daarbij stil te staan, overleden dierbaren te gedenken en hen symbolisch in het licht te plaatsen door het aansteken van een kaarsje.


Op vrijdagavond 2 november is er van 19:00 – 20:30 uur de gelegenheid om dat in de kerk van Ressen te doen. Iedereen die dat wil kan binnenlopen, een kaarsje aansteken en korter of langer in de kerk blijven om te gedenken. In de kerk wordt stilte afgewisseld met zachte muziek door onder andere harpiste Marianne Hofman.
In de Kosterij (gebouw naast de kerk) is er koffie en thee en voor wie dat wil de mogelijkheid om met elkaar en/of iemand van de Vierplek in gesprek te gaan.

"Misschien vindt u of vind je het zelf fijn om te komen, of ken je iemand die dat fijn zou vinden? Vertel het dan gerust door! Iedereen is van harte welkom." (www.4-plek.nl).

Samen eten in Dorpshuis Ochten

Vrijwilligers Samen eten Ochten. (foto: Welzijn Rivierstroom) Welzijn Rivierstroom

OCHTEN - Op woensdag 14 november verzorgt een aantal enthousiaste vrijwilligers 'Samen eten' voor alle Ochtenaren. Hierbij werken Huis van Ochten, Dorpshuis Ochten, de vrijwilligers van de ijsbaan in speeltuin Hoeflaan/Wilgenlaan en enkele nieuwkomers samen.

Het doel is het creëren van meer verbondenheid tussen dorpsgenoten. Iedereen is welkom vanaf 18.00 uur in Dorpshuis Ochten!

Programma

18.00 uur Samen eten, waarbij iedereen zelf een klein gerechtje meeneemt

19.00 uur In kleine groepjes in gesprek en ideeën ophalen voor meer verbondenheid

20.00 uur Opbrengst van ideeën en vervolgafspraken voor de uitwerking van ideeën

21.00 uur Afsluiting

Men kan zich aanmelden bij anneliekesteenbergen@welzijnrivierstroom.nl of via 0344 602337.

Marieke Witjes van Gendt, Melbourne en Johannesburg in New York 'Thuis verhuist altijd met ons mee'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: de geboren Gendtse Marieke Witjes (36), die woonde en werkte in wereldsteden als Amsterdam, Melbourne en Johannesburg. En met haar man en drie kinderen sinds drie jaar leeft in New York. 'If you can make it there, you can…. haha.'

,,Op de meeste plekken waar ik gewoond heb, dacht ik na een tijdje 'nu weet ik het wel, nu ken ik het wel'. Maar New York verbaast je, ook na drie jaar, nog elke dag. Je kunt er steeds iets nieuws ontdekken.'' Aldus Marieke Witjes, die ooit als toerist dol werd op The Big Apple. Dus toen haar werkgever AT Kearney, een internationaal adviesbureau, haar in 2015 een baan aanbood in welke stad in de VS ook, wist de geboren Gendtse het wel. ,,If you can make it there, you can… haha.''

Marieke woonde en werkte toen overigens in Johannesburg -'Wat een fantastische stad!'-. Waar ze 27 december 2014 ook trouwde. Haar man, Kwanele, komt uit Zuid-Afrika (Durban). En werd geboren op…. 27 december 1982. Marieke op…. 27 december 1981. ,,Dus die datum is wel heel speciaal.'' Voor AT Kearney werkte ze vanaf 2007 ook al in Amsterdam en ook Melbourne. En sinds drie jaar is de strategy consultant dus in New York. Waar ze zich met haar man en zoon Sam nestelde in de wijk Brooklyn. ,,Thuis verhuist altijd met ons mee.''

Begin vorig jaar werd het gezin uitgebreid met dochter Ella en op 11 mei jl. met Lotte. ,,Zij zijn Amerikaans, naast Nederlands en Zuid-Afrikaans. En mogen hier dus stemmen als ze 18 zijn. En president worden!'' Grappend: ,,Tegen die tijd is het land toch wel klaar voor een vrouwelijke president?''

Poppen wassen

New York is volgens Marieke 'heel intens'. ,,Maar qua mensen en diversiteit bevalt het ons zeer goed. Het valt ons op dat niemand hier opvalt: Joods, Puertoricaans, Afro-Amerikaans, Indisch, Frans of half Gendts. Ik voel me wel New Yorker, of Brooklynite.'' Ze zegt zich geen Amerikaanse te voelen. ,,Bij sommige denkbeelden voelen wij ons niet zo prettig. Al vermijd je gesprekken daarover het liefst. Alleen met echt goede vrienden praat je over politiek.''

Als er ooit een kans was om New York en Hulhuizen in één zin te noemen, dan nu. Al na de bevalling in New York van het derde kindje, ging het gehele gezin afgelopen zomer naar Gendt en Hulhuizen. ,,Daar in de speeltuin is het heerlijk spelen voor Sam en Ella. Verder logeerden we bij mijn vader en moeder in Gendt en aten we er pannenkoeken en verbleven we in Amsterdam.''

Als kind voelde ze zich heerlijk in Gendt. ,,Lekker spelen, vroeten en rondlopen achter de dijk in de polder. Een keer was mijn moeder me kwijt, was ik poppen in de polder aan het wassen.'' De kneuterigheid van Nederland mist ze niet. ,,Ook niet 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Doe juist maar wel gek'', aldus Marieke. Terugkeren (g)een optie? ,,Rationale afwegingen zijn makkelijk te maken, maar het moet ook goed voelen hè. De tijd zal het leren.''

'Ik voel me zeker geen Amerikaanse, wel New Yorker of Brooklynite'

Spelmiddag in Vluchtheuvel

HETEREN - Op woensdag 7 november houdt de ChristenUnie Overbetuwe een spellenmiddag.

Deze middag is bedoeld voor volwassenen en vindt plaats om 15.00 uur in De Vluchtheuvel naast de Hervormde kerk aan de dijk in Heteren. Na de spellen is er om 17.00 uur een gezamenlijke broodmaaltijd. Bijdrage aan de kosten voor deze middag is 3,50 euro. Opgeven kan voor 3 november bij H. Bos: 06 18746961.

Gezellig samen eten met de Zonnebloem

De gasten zijn binnen en wachten op hun drankje. (foto: Kitty Arends)

RANDWIJK - Op woensdag 24 oktober werd in de ‘Randwijkse Hof’ in Randwijk een stamppotbuffet georganiseerd door de Zonnebloemafdeling Zetten-Hemmen-Randwijk.

Eerst kregen de gasten een drankje om nogmaals het 25-jarig bestaan van de afdeling te vieren. Daarna konden de gasten naar het buffet om de bord vol te scheppen met boerenkoolstamppot en hutspot, met braadworst of rookworst, aangevuld met jus en zoetzuur. Gasten die niet zelf naar het buffet konden komen werden geholpen door vrijwilligsters. Een ieder keerde weer tevreden en met volle maag huiswaarts. De gasten hebben echt genoten van deze maaltijd, leuk om op terug te zien!

De Zonnebloem organiseert regelmatig uitjes en gezellige middagen met als doelstelling mensen met elkaar in contact te brengen. Het gaat dan vooral om mensen voor wie persoonlijk contact en deelname aan het maatschappelijk leven niet vanzelfsprekend zijn. Maar het belangrijkst zijn de huisbezoeken die de vrijwilligers afleggen bij langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en ouderen die dreigen te vereenzamen. Gezelschap en een goed gesprek staan bij deze bezoeken centraal.

Wilt u meer weten over het werk van de Zonnebloemafdeling Zetten-Hemmen-Randwijk – of zich opgeven als vrijwilliger - dan kunt u contact opnemen met: Miny Hosmar minyhosmar@gmail.com, 0488 454444 of Cora Mantel c.mantel@hetnet.nl, 0488 454931.

Tweedehands speelgoed- en dameskledingbeurs in Elst

Deel van het speelgoed.

ELST - Op zaterdag 10 november organiseren we weer de tweedehands speelgoed- en damesbeurs.

Er zal volop speelgoed te vinden zijn! Je kan hierbij denken aan Playmobil, Lego, gezelschapsspellen, boeken, puzzels et cetera. Leuk voor sinterklaas of onder de kerstboom. Ook is er tijdens deze beurs volop keuze uit leuke dameskleding in de maten XXS tot 46. Buiten leuke kleding zijn er ook accessoires zoals schoenen, tassen en sieraden woonaccessoires te vinden. Fijn om het huis gezellig te maken voor de wintermaanden!

Van 12.00 tot 13.30 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in de aula van Het Westeraam aan het Auditorium 6 in Elst. Alles is overzichtelijk gerangschikt op maat en soort. Het is beslist de moeite waard om hier mooie (merk)kleding en speelgoed voor een leuke prijs te kopen.

"Wil je artikelen verkopen? Dat kan! Verkopen via de kinderkledingbeurs in Elst is makkelijk en snel!n Vraag dan via kledingbeurs@zonnet.nl een verkoopnummer aan. Je mag 25 stuks aanleveren per verkoopnummer. Je mag maximaal 4 verkoopnummers aanvragen. Je mag zelf thuis de artikelen prijzen en deze bij ons inleveren op vrijdag 9 november tussen 13.30 en 14.00 uur en tussen 18.30 tot 19.00 uur.
Zaterdagmiddag tussen 17.00 en 17.30 uur rekenen wij de verkochte artikelen met je af en kun je de niet verkochte spullen weer ophalen. Je betaalt 0,75 euro voor een verkoopnummer en van de verkoopprijs is tien procent voor de kledingbeurs en negentig procent voor jou. Meer informatie staat op www.kinderkledingbeurselst.nl."

Verkoop van WeverStaete Huissen start op 3 november Wonen met weids uitzicht

HUISSEN - De unieke plek op de hoek van de Weverstraat en de Rijnstraat in Huissen krijgt een prachtige bestemming. Begin 2019 start de bouw van WeverStaete, vanaf 3 november gaan de luxe appartementen en penthouses in de verkoop.

Het karakteristieke, duurzame pand heeft op de begane grond een royale bedrijfsruimte. De drie verdiepingen daarboven bestaan uit luxe appartementen en penthouses met een weids uitzicht.

De eerste en tweede verdieping tellen samen acht ruime appartementen. De bovenste verdieping heeft twee luxe penthouses. De appartementen zijn voorzien van een balkon met uitzicht over de groene uiterwaarden. De penthouses hebben buitenruimtes aan beide zijden, met uitzicht over stad én natuur.

Unieke locatie

WeverStaete verrijst op een unieke locatie. Het luxe wooncomplex ligt aan de rand van Huissen, nabij prachtig natuurgebied. Het stadscentrum ligt op een steenworp afstand.

Duurzaam wonen

Het pand wordt duurzaam en met het oog op de toekomst gebouwd: compleet gasloos. Warmte wordt opgewekt door lucht-waterpompen en zonnepanelen leveren stroom.

Bouwplan

Na jarenlange plannenmakerij legde de cultuurhistorische rapportage van SteenhuisMeurs uiteindelijk de basis voor de bouw van dit appartementencomplex. Van Wijk Vastgoed en De Jong & Lafeber Architecten ontwikkelden vervolgens in samenspraak met de gemeente dit mooie definitieve plan.

Interesse? Op zaterdag 3 november start de verkoop van de appartementen en penthouses. U bent van 12.00 tot 14.00 uur welkom in het kantoorgebouw Quadrant A15 aan de Primulalaan 2a in Huissen.

Neem contact op met Open Makelaars uit Arnhem via 026 7502750 of ga naar www.weverstaete.nl. Wees er snel bij!

Nederlandse maatwerk keukens voor Duitse prijzen bij Icar Keukens in Herveld

HERVELD - Op 1 januari 2018 nam Jan Meeuwsen het stokje over van Wim en Willie Frentz, die sinds 1 januari 1980 Icar Keukens in Herveld hebben gerund. Na een stormachtig begin waarbij het dak van de showroom eraf werd geblazen en een flinke schade heeft veroorzaakt, heeft Jan stormachtig en vastberaden doorgewerkt.

Een nieuw dak zit erop, de schade is hersteld en er zijn nieuwe keukens volgens de laatste trends in de showroom geplaatst. Maar Jan Meeuwsen blijft vernieuwen en kijkt vooruit.

Icar Keukens levert en installeert mooie Nederlandse maatwerk keukens inclusief inbouwapparatuur, waarbij de wensen van en aandacht voor de klant voorop staan. Bij Icar Keukens is veel mogelijk of het nu om afmetingen of kleuren gaat, een nieuwe keuken of het aanpassen van uw bestaande keuken.

"Ook kunt u bij ons terecht voor inloopkasten, tv-meubels of uw wasmachine en/of droger netjes weggewerkt in een kast.Kom gerust eens kijken in onze showroom. Aan de hand van uw wensen en ideeën geven wij u een passend en betaalbaar advies. De koffie en thee staat klaar."

Icar Keukens, Kruisstraat 1A, Herveld.

Hiense kerk gaat sluiten

Hiense kerk.

DODEWAARD - De hervormde gemeente Hien-Dodewaard neemt afscheid van het kerkgebouw in Hien. Op zondag 4 november vindt de laatste kerkdienst plaats en op zaterdag 10 november is het gebouw voor de laatste maal te bezichtigen voor iedereen die dat wil.

Enige tijd geleden besloot de kerkenraad de Hiense kerk in de verkoop te doen. De kerkelijke gemeente bezit twee oude monumentale kerkgebouwen (in Dodewaard en in Hien), maar kan de hoge onderhoudskosten op termijn niet meer betalen. Vandaar dat is besloten de Hiense kerk te verkopen. Een nieuwe eigenaar is nog niet gevonden. Wel vinden er onderhandelingen met een aantal geïnteresseerden plaats.

Zondagochtend 4 november om 10.00 uur zal de laatste kerkdienst in de Hiense kerk (Waalbandijk 95) plaatsvinden. Aan het einde van de dienst zal de oude kanselbijbel de kerk uit worden gedragen. In de avonddienst, die begint om 18.30 uur, wordt de bijbel de Dodewaardse kerk (Waalbandijk 58) binnengedragen.

Zaterdag 10 november zijn alle belangstellenden van 10.00 tot 15.00 uur welkom in de Hiense kerk. Het gebouw kan worden bekeken, er mogen foto’s worden gemaakt en er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

“Als gemeente nemen we met pijn in ons hart afscheid van de Hiense kerk. We hopen echter met de Dodewaardse kerk een gastvrije gemeenschap voor het dorp te blijven”, aldus dominee Martin Bil.

Opruimcoach bij Herberg De Aandacht

HETEREN - Op zondag 4 november vanaf 14.30 uur staat de deur van De Herberg open en schenken ze koffie, thee én bovenal aandacht aan elkaar. Er is iets lekkers bij de koffie en thee.

Ine Lamers van StructuurPraktijk is opruimcoach. Zij komt vertellen over haar werk met mensen en hun spullen. Spullen komen in je leven, draaien er een poos in mee en worden dan weer afgedankt. Maar er zijn ook spullen die blijven… Waarom bewaren we ze? Soms doen we dat van generatie op generatie. Welke waarde hebben deze spullen? Aan vele daarvan kleven verhalen en emoties. Wat gebeurt er als we ons huis opruimen of het huis van onze ouders? Wat mag blijven en wat mag gaan? Graag opgave vooraf bij Herberg De Aandacht 06 20544726 (Corina Vos).

Van kleine tuin met hoogteverschillen tot grote villatuin Greenthree maakt exclusieve tuinontwerpen op maat

OPHEUSDEN – Met zijn jarenlange ervaring en inspirerende ideeën heeft Martin van Brenk, eigenaar van Greenthree, al vele tuinen een eigen karakter gegeven. Zijn creatieve tuinontwerpen zijn voor iedere tuin uniek omdat deze altijd zijn afgestemd op uw persoonlijke wensen. Met een goed doordacht tuinontwerp van Greenthree bent u verzekerd van exclusiviteit.

'Het is de uitdaging om telkens weer een samenspel te zoeken tussen het interieur van iemands woning en de tuin daarbij. Iedereen heeft persoonlijke woonwensen en daar houd ik rekening mee. De tuin wordt zo echt een verlengstuk van de woonkamer. Om er een goed beeld van te krijgen, laat ik het tuinontwerp zien in een 3d-filmpje. Hierop is ook te zien hoe de nieuwe tuin er 's avonds uitziet, als de tuinverlichting aan is!'

Aan zijn enthousiasme is duidelijk te merken dat Martin passie heeft voor zijn vak. 'Ik ben altijd op zoek naar dingen die anders zijn', zegt hij lachend. Zoals het gebruik van exclusieve duurzame materialen; hiermee weet Greenthree zich te steeds weer te onderscheiden. Ook hoveniers in de regio weten de bijzondere stijl van Greenthree te waarderen, waardoor elkaars samenwerking regelmatig wordt gezocht. Bij Greenthree kunt u namelijk niet alleen terecht voor uw tuinontwerp maar ook voor de aanleg ervan. Verlichting, waterpartijen, beplanting en bestrating; het complete plaatje kan door Greenthree worden gerealiseerd. Benieuwd wat Greenthree voor uw tuin kan betekenen? Bel: 06 34209243 of kijk op www.greenthree.nl.

Stap in de wereld van virtual reality met Zeiss VR OnePlus

ZETTEN - Met virtual reality waant u uzelf in een nieuwe werkelijkheid. U beslist wat u doet, waar u loopt of waar u naar kijkt in een gecreëerde omgeving. Virtual reality biedt toepassingen voor jong en oud.

Ontdek plaatsen waar u nog niet eerder bent geweest of ga op in één van de talloze games. Met de juiste VR apps biedt de Zeiss VR OnePlus vele adembenemende ervaringen! Denk bijvoorbeeld aan: Een rit in een achtbaan maken of bungeejumpen, Games spelen, 360 graden video's spelen, Een museum bezoeken, Virtuele rondleiding door onder andere het Witte Huis en Amsterdam of Uw volgende vakantiebestemming bekijken. Het kan allemaal.

Ontdek de mogelijkheden! Want Reugebrink opticiens heeft een fantastische eindejaarsactie. Koop nu een bril met Zeiss brillenglazen en u krijgt een Zeiss VR OnePlus virtual reality bril ter waarde van 79 euro cadeau (uiteraard exclusief smartphone). De actie loopt van 1 november tot en met 31 januari.

Reugebrink opticiens, Hoofdstraat 15 Zetten; 0488 454508; www.reugebrink-opticiens.nl.

22 / 24

Het is bijna niet te zien maar onze Sabrina is 3 november 4×10.

Dikke kus van alles wat je lief is ?

Applaus voor deze kooplustige dames, vanwege hun 25 jarig jubileum.

25 jaar lang vanuit Culemborg naar de jaarmarkt in Opheusden

'Hiep hiep hoera!
29 oktober waren onze ouders Cees en Gerjo 25 jaar een paar!
Nog gefeliciteerd! Liefs Lisa en Rik

Hiep hiep hoera!
Mieke wordt 5 november 80 jaar!
Van harte gefeliciteerd!

Kinderen en kleinkinderen xxx

Yeah Abraham uh Howie
1 November 50 jaar!

Dikke kus van us x

Stap in de stilte in Ressen

RESSEN - Op zaterdag 10 november is er weer een verrassende retraitedag in Pleisterplaats Ressen. Een dag zonder mobiel, met tijd voor jezelf en ruimte voor iets nieuws. Je stapt even uit je gewone ritme en misschien ook wel uit je comfortzone.

Binnen het jaarthema ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven’ gaan we op deze dag op zoek naar wat ritme met je doet. Laat je je leiden door wat er in de hectiek van de dag op je af komt, of zijn er manieren om dat te doorbreken, en hoe kan de kloostertraditie ons hierin een weg wijzen? Naast meditatie, een wandeling en ontmoeting is er deze keer een workshop waarin we met behulp van djembédocent Mayke van den Broek lijfelijk verschillende ritmes zullen ervaren.

Maximum aantal deelnemers is vijftien; aanmelden kan via pleisterplaats@4-plek.nl of winny@4-plek.nl. De dag is van 10:30 tot 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. De kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 31 oktober: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen, Rummikub & Kaarten,17.00 uur Liefkenssmullerij.

Donderdag 1 november: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo

Vrijdag 2 november: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief in de 50+Club

Maandag 5 november: 13.15 uur Bridge, 11.00-12.00 Sociaal Kernteam, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 6 november: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 Bibliotheek service, 14.30 Koersbal,18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur de Lofstem

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 31 oktober: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en Drink café

Donderdag 1 november: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam, 19.15 uur Optreden van Het Ploegje uit Doornenburg

Vrijdag 2 november: 09.30 uur Kaarten borduren met Nelly, 10.00 uur Geheugentraining 14.30 uur Bingo, 17.00 uur Verrassingsmenu, 18.30 uur Weeksluiting

Zaterdag 3 november: Vandaag GEEN Bibliotheekservice

Maandag 5 november: 9.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 6 november: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 19.00 uur Bingo.

Gezongen 'orgelconcert' in de Grote Kerk

Kamerkoor Mnemosyne in Het Valkhof Nijmegen. (Yvon van Oord-Barbier)

ELST - Geheel tegen de gewoonte van orgelstichting Elst in zwijgt zondag 4 november het orgel. Deze keer wordt op vocale wijze stilgestaan bij het einde en de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog in 1918.

Met als titel ‘Herdenkingsconcert’ zingt het bekende Nijmeegse kamerkoor Mnemosyne werken van J.P. Sweelinck (De Profundis), Peter Cornelius (zijn bekende Requiem), Herbert Howells, Francis Poulenc en Hugo Wolf. In deze prachtige en gevarieerde muziek zullen thema’s als leven, liefde, dood en smart worden op een verheven en transparante wijze worden verklankt. Mnemosyne staat tijdens dit concert onder leiding van dirigente Mariëtte Akkerman. Het concert, dat een klein uurtje zal duren, begint om 12.00 uur en de toegang is gratis. Na het verstommen van het applaus mag de concertbezoeker zijn of haar waardering laten blijken door een vrijwillige gift.

Bronst in Theater De KiK

BRONST Yvonne van den Eerenbeemt (foto: Vincent Boon)

ELST - Op zaterdag 10 november om 20.30 uur speelt Yvonne van den Eerenbeemt haar cabaretvoorstelling Bronst in Theater De KiK in Elst.

Als Bronst een natuurdocumentaire zou zijn, dan was Yvonne de paradijsvogel. En paradijsvogels maken rare sprongen, zeker als ze zich willen voortplanten. Bronst gaat over dierlijke driften. Over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat.

Bronst is een vileine paringsdans met het leven. Een race tegen de biologische klok. Met wanhopige betogen, fluwelen liedjes en weinig tact. Want het is eten of gegeten worden.

Yvonne is een begenadigd actrice (Klikbeet), veelzijdige zangeres en slimme cabaretier. Na het behalen van de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2014, debuteerde Yvonne met Sirene, waarin ze avond na avond het brandalarm door de theaters liet loeien.

Een voorstelling én ontruimingsoefening voor het theater ineen. Zo maakte een groot publiek op ludieke wijze kennis met de warmbloedige Limburgse furie. Nu is ze te zien met Bronst. Kaartjes inclusief pauzedrankje kosten 17 euro en zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Openingsavond Wielewoalers

Prins Jim van de Karrewielers, Joyce en Joyce. (foto: Suzanne Broekhuizen)

OOSTERHOUT - Zaterdag 17 november om 20.11 uur opent De Wielewoalers het seizoen met haar eigen Prinsenwissel.

Ergens in Nölerhout worden in het diepste geheim voorbereidingen getroffen voor de onthulling van het nieuwe trio van De Wielewoalers. Kleding passen, proclamatie schrijven, decor bouwen, geheime ontmoetingen en dat alles zonder dat iemand iets ontdekt. Na deze avond zal alle spanning voorbij zijn, want nadat ze afscheid genomen hebben van Prins Jim van de Karrewielers en zijn hofdames Joyce en Joyce -met wie ze een geweldig seizoen hebben beleefd- zal omstreeks 23.11 uur het nieuwe trio ten tonele verschijnen in dorpshuis De Schakel. Deze avond heeft iedereen vrij entree. De muziek wordt verzorgd door Xplain.

Open Doors

ZETTEN - Op woensdagochtend 14 november verzorgt stichting ‘De Schakel’ haar maandelijkse interkerkelijke samenkomst in ontmoetingscentrum De Verbinding aan de Stationsstraat 1 in Zetten met stichting Open Doors over de Vervolgde Kerk.

Wereldwijd worden miljoenen christenen gediscrimineerd, mishandeld of zelfs gedood om hun geloof. Een bijbel in de kast hebben staan, openlijk over je geloof kunnen praten; het lijken heel vanzelfsprekende dingen. Maar in Noord-Korea kan alleen het bezit van een bijbel er al toe leiden dat je met je hele gezin in een concentratiekamp wordt opgesloten. In Iran en andere moslimlanden kunnen christenen vaak alleen maar in kleine groepen samenkomen in het geheim.

Een spreker van Open Doors vertelt over christenvervolging onder meer aan de hand van eigen ontmoetingen met vervolgde christenen. Waar worden christenen vervolgd en waarom? De verhalen uit de Vervolgde Kerk zijn vaak schrijnend, maar ze bevatten ook een inspirerende boodschap. Over volharding in geloof, moed en de kracht van gebed. Open Doors is een interkerkelijke organisatie die sinds 1955 vervolgde christenen steunt. Open Doors brengt bijbels, geeft training en praktische hulp aan christenen in zo’n vijftig landen.

Aanvang van de samenkomst: 9:45 uur; zaal open vanaf 9:30 uur; sluiting om 11:45 uur. Er is een boekentafel aanwezig en een verkoopstand met Israëlproducten. Iedereen is welkom. Verdere informatie staat op www.deschakelzetten.nl.

Samen genieten van een heerlijke maaltijd

Gezellig samen aan tafel. (foto: Gerard Nieuwenhuis)

KESTEREN – Op de tweede donderdag van de maand zijn er op initiatief van de Stichting Welzijnsactiviteiten Neder-Betuwe altijd maaltijden in het Dorpshuis Nedereindsestraat 27A in Kesteren. Doe mee als je eens gezellig samen met anderen wilt genieten van een heerlijke maaltijd.

De eerstvolgende maaltijd is op donderdag 8 november. De maaltijd wordt verzorgd door catering De Heerlijckheyt van José Dekker. Rond 12.00 uur gaan we aan tafel. Iedereen is van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Zich aanmelden voor de maaltijd kan bij Toos Nieuwenhuis: 0488 482104 (of Adrie Roelofsen: 06 19703146) uiterlijk tot maandag 5 november 12.00 uur. Heeft iemand speciale dieetwensen, dan deze graag doorgeven bij de aanmelding. De gastvrouwen van de eettafel zijn Toos Nieuwenhuis, Adrie Roelofsen en Roely Scholtus. De maaltijd kost tien euro.

De laatste extra feestelijke maaltijd voor 'Welkom aan tafel' is dit jaar op 13 december.

Ehbo-vereniging Heteren start opleiding

HETEREN - Heeft u zich ooit afgevraagd wat te doen als u wordt geconfronteerd met een ongeluk op straat, of thuis met een klein ongeval? De KNV Ehbo-vereniging Heteren start half november met de basisopleiding Eerste Hulp.

Tijdens ongeveer twaalf lessen krijgt men de volledige basisopleiding ehbo inclusief 'eerste hulp aan kinderen' en de reanimatie/AED. De lessen zullen worden gehouden op dinsdagavond in zalencentrum De Bongerd in Heteren. De kosten voor deze opleiding zijn 175 euro, dit is inclusief lesmaterialen en kosten voor het examen.

"Let op: uw zorgverzekering vergoedt vaak 90 procent of meer van de kosten van de opleiding! Heeft u belangstelling om deel te nemen aan deze opleiding geeft u dan snel op, we hebben nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor informatie neem contact op via ehboheteren@gmail.com. Mocht u reeds in bezit zijn van een geldig Oranje Kruis diploma Ehbo en wilt deze via onze vereniging geldig blijven houden, dan bent u ook welkom."

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 31 oktober: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen, Rummikub & Kaarten,17.00 uur Liefkenssmullerij.

Donderdag 1 november: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo

Vrijdag 2 november: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief in de 50+Club

Maandag 5 november: 13.15 uur Bridge, 11.00-12.00 Sociaal Kernteam, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 6 november: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 Bibliotheek service, 14.30 Koersbal,18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur de Lofstem

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 31 oktober: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en Drink café

Donderdag 1 november: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam, 19.15 uur Optreden van Het Ploegje uit Doornenburg

Vrijdag 2 november: 09.30 uur Kaarten borduren met Nelly, 10.00 uur Geheugentraining 14.30 uur Bingo, 17.00 uur Verrassingsmenu, 18.30 uur Weeksluiting

Zaterdag 3 november: Vandaag GEEN Bibliotheekservice

Maandag 5 november: 9.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 6 november: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 19.00 uur Bingo.