GN Lingewaard

11 oktober 2017

GN Lingewaard 11 oktober 2017


LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard en het comité Vrijwilligersgala organiseren dit jaar voor de gemeente Lingewaard de uitreiking van de prijs voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemer, de MBO-prijs 2017.

Er zijn veel Maatschappelijk betrokken ondernemers in Lingewaard, een aantal treedt hiermee op de voorgrond maar er zijn er ook waarvan deze betrokkenheid niet of nauwelijks bekend is. Wij zijn van mening dat deze ondernemers duidelijker voor het voetlicht dienen te worden gebracht, zij vormen immers binnen onze gemeente een belangrijke steunpilaar voor veel verenigingen, stichtingen of andere maatschappelijke organisaties.

Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers of is er een ondernemer (of zzp-er) of onderneming binnen uw organisatie maatschappelijk betrokken actief, laat het ons dan weten via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555.

Selectieprocedure

Genomineerden dienen vóór 20 oktober aangemeld te worden. De Lingewaardse Vrijwilligersprijs en de Lingewaardse MBO-prijs 2017 zal door een onafhankelijke commissie, onder leiding van burgemeester Marianne Schuurmans, worden toegewezen.

Op 24 november worden alle genomineerden uitgenodigd voor het Vrijwilligersgala 2017, georganiseerd door het comité Vrijwilligersgala in zaal Providentia in Gendt. Op deze avond zal de winnaar bekend gemaakt worden die dan de MBO-prijs zal ontvangen uit handen van de burgemeester.

Verkoop Vriendenkaarten Kraonige Zwaone gestart

HUISSEN - Met de Huissense kermis weer achter ons, ligt de aftrap van het volgende feest al weer in het verschiet: Huusens Vastenaovond (ook wel carnaval genoemd!).

SHCG De Kraonige Zwaone, die een belangrijke rol in het organiseren van het Huissens Carnaval voor haar rekening neemt, wilt ook dit seizoen weer zoveel mogelijk carnavalisten als vriend betrekken bij dit feest.

In de aanloop naar het nieuwe seizoen wil De Kraonige Zwaone zoveel mogelijk carnavalisten de mogelijkheid bieden om Vriend te worden . Middels de site van de Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl kunt u Vriend van de Kraonige Zwaone worden. Een vriendenkaart kost vijftig euro.

Een Vriendenkaart geeft de mogelijkheid om alle avondactiviteiten van de Kraonige Zwaone bij De Gouden Engel bij te wonen. Ook geeft de Vriendenkaart gegarandeerd een plaats in de zaal tijdens de Pronkzitting in De Brink.

Omdat 11/11 op een zaterdag valt zal de traditionele aftrap gecombineerd worden met het Openingsbal waar. De opening zal om 11.11 uur plaatsvinden bij De Zwaon op de markt. Aansluitend zal een dag vullend muzikaal (buiten)programma aangeboden worden bij de deelnemende Horeca gelegenheden in de kom. Dit dagprogramma zal om 18.30 uur overgaan in het Openingsbal bij De Gouden Engel. Hier zal om 19.11 uur afscheid genomen worden van Z.D.H. prins Danny. Het hoogtepunt van de dag, de onthulling van de nieuwe prins en prinsenvrollie, staat om 21.11 uur gepland.

Beschermheer maestro van zíjn orkest

DOORNENBURG – Op zaterdag 25 november vindt in Doornenburg het avondvullende evenement 'Maestro van Doornenburg 2017' plaats. Vandaag wordt bekendgemaakt dat Leonard van Nispen tot Pannerden de vierde deelnemende maestro is.

Leonard van Nispen tot Pannerden is zoon van de oud-burgemeester van de gemeente Bemmel en is zeer verbonden met de harmonie. Oprichter Kapelaan Walters was zijn oom en zijn moeder is hem voorgegaan als beschermvrouw van de vereniging. Een functie die hij op verzoek van de leden van de harmonie na het overlijden van zijn moeder sinds 2008 op zich heeft genomen. “De erefunctie van beschermheer draag ik met plezier en ik geniet elke keer weer van de geweldige prestaties die door het orkest en de slagwerkgroep worden behaald”, aldus de beschermheer.

Tijdens zijn optreden zal Van Nispen een Frank Sinatra medley dirigeren met de nummers 'New York New York' en 'My way'. Deze nummers zijn zeer toepasselijk op de prestatie die Van Nispen binnenkort zal proberen neer te zetten. “In 2010 werd ik getroffen door een vreselijke ziekte waardoor ik enige tijd niet meer kon lopen. Na mijn genezing ben ik voor KWF gaan lopen en heb ik al met verschillende runs geld ingezameld. Mijn doel is nu om op 5 november de New York marathon te gaan lopen. Ook deze keer weer voor het KWF.”

De kaartverkoop van het Maestro-concert is inmiddels al in volle gang. Ongeveer 85 procent van de beschikbare plaatsen is inmiddels al verkocht. Kaarten kunnen voor 2,50 euro worden gekocht bij Spar Witjes en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

After-kermisparty in Gendt

After-kermisparty in Gendt

GENDT - Zin in een gezellig feestje? Na het succes van de vorige jaren, presenteren de Vrienden van de Harmonie in samenwerking met de Klok Horeca Gendt ook dit jaar weer de After Kermis Party.

De band Seven Days Music zal aan deze feestelijke avond medewerking geven. De After Kermis Party vindt plaats op 14 oktober bij De Klok Horeca Gendt van 20.30 tot 01.00 uur. De kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 en aan de deur 10,00 euro. De voorverkoop is 2 en 4 oktober van 19.30-21.30 uur bij café De Klok in Gendt.

Bingomiddag bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Na het koffieconcert dat in een bomvol Providentia op zondagmorgen 17 september door zeemanskoor Schip Ahoy werd verzorgd en waar de aanwezigen met volle teugen van een mooie muzikale morgen hebben genoten, staat er alweer de volgende activiteit op het programma: de herfstbingomiddag.

De bingomiddag is op woensdagmiddag 11 oktober eveneens in Providentia. Het is een besloten middag, alleen toegankelijk voor de leden van de OVG. Er zijn weer mooie prijzen te winnen tijdens deze altijd gezellige bingomiddag. Tussen de bingorondjes door zijn er ook nog leuke prijzen te winnen tijdens de gratis loterij. Zoals gebruikelijk is er koffie met wat lekkers en wordt er ook 'n consumptie aangeboden. De aanvang van deze middag is 14.00 uur.

Leerlingen Het Drieluik in actie voor Lingewaard schoon!

HUISSEN - Vrijdag 13 oktober gaan ruim honderd leerlingen met hun begeleiders door de wijk Zilverkamp om het zwerfvuil op te ruimen.

Ze zijn gewapend met prikstokken, vuilniszakken en plastic handschoenen. Wilt u als ouder of wijkbewoner meelopen met een groepje, neem dan contact op met info@zilverkamp-zuid.nl.

Het streven is om vier maal per jaar een zwerfvuilactie te doen. De volgende keer -in februari- gaan de leerlingen van basisschool 't Holthuus op pad.

Mobiliteit centraal tijdens valpreventiemaand oktober

REGIO - Deze maand is het valpreventiemaand. De GGD en ZZG Zorggroep organiseren in oktober speciale activiteiten om valpreventie onder de aandacht te brengen. Want het aantal valongevallen onder ouderen stijgt nog steeds. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van VeiligheidNL. Dit jaar staat het thema 'mobiliteit' centraal. Met als doel: zo lang mogelijk actief blijven zonder de angst om te vallen.

Kunt u makkelijk en veilig komen waar u wilt komen? Deze vraag is leidend voor de activiteiten die in Gelderland-Zuid in diverse gemeenten worden georganiseerd in oktober. De valtrainingen richten zich op verschillende doelgroepen en worden verzorgd door fysiotherapeuten, ergotherapeuten en sportdocenten uit de buurt. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op www.zzgzorggroep.nl/voorkom-vallen (regio Nijmegen) en op www.samenwel.nl (regio Rivierenland).

Blijf bewegen
Het is ontzettend belangrijk om elke dag weer te bewegen. En dat geldt voor alle leeftijden. De richtlijnen voor volwassenen en ouderen zijn:Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, bij voorkeur in combinatie met balansoefeningen (voor ouderen). En: voorkom veel stilzitten.


Keuzewijzer Mobiliteit

Met het oog op het thema mobiliteit heeft de organisatie 'blijf veilig mobiel' de Keuzewijzer Mobiliteit ontwikkeld. Hierin staan tips en informatie voor senioren om zo lang mogelijk actief te kunnen blijven. Bijvoorbeeld over rijbewijskeuringen voor ouderen 75+, keuzewijzers voor elektrische fietsen, voorzieningen voor begeleid vervoer enzovoort. Zie ook: http://www.blijfveiligmobiel.nl/producten/keuzewijzer-mobiliteit/

Bijzonder concert van koor Tot Zangs! in Bemmel

BEMMEL - Koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn treedt op met een bijzonder concert: Een nieuwe horizon.

Koor Tot Zangs! heeft met dit concert gekozen voor een actueel thema. Wat gebeurt er met mensen als ze in een oorlogssituatie zijn beland? Iedereen wil veilig wonen en leven... maar wát als dat niet meer kan in je eigen land?Dan nemen mensen de uiterste consequentie en gaan op de vlucht voor het geweld.

Op zoek naar een plek die wel veilig is. Waar ze een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Zij hopen op een nieuwe horizon. Tijdens ons concert zal de uit Syrië gevluchte Imad zijn persoonlijke verhaal vertellen.

In drie korte schetsen: betreffende zijn geboorteland Syrië, zijn vlucht naar Nederland, en zijn huidige situatie. Vredesorganisatie PAX heeft ondersteuning verleend voor zijn deelname aan dit concert.

Abbas, een vluchteling uit Irak, zal een gedicht voordragen. Koor Tot Zangs! zal aan de hand van de drie onderdelen speciaal uitgezochte en toepasselijke liederen ten gehore brengen. We worden begeleid door een gelegenheidscombo dat bestaat uit: Wouter: piano, Rob: gitaar, Hans: cajon en Philip: contrabas. Koor en combo zullen worden gedirigeerd door: Frans Coerwinkel. Iedereen is van harte welkom op zondag 29 oktober om 15.00 uur in de protestantse kerk aan Oude Kerkhof 13 in Bemmel. De toegang is gratis.

Hoofdrol voor Ressen in ingewikkeld politiek proces

De afsluiting van de Waaldijk tussen Bemmel en Lent was een zwaar bevocht resultaat van de gemeenteraad van Bemmel. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zoeken gezamenlijk naar een oplossing om uit de impasse te komen voor ontsluiting van Nijmegen Noord richting Bemmel. Om Ressen te ontlasten lijkt er een plan te komen om het groeiend aantal auto's uit Nijmegen richting Bemmel te spreiden. Ook de Waaldijk wordt er in betrokken. De uitvoering is onderdeel van een ingewikkeld politiek overleg. Wethouder Theo Peren houdt rekening met een langdurig proces.

De Waalsprong heeft de Betuwse geschiedenis behoorlijk beïnvloed. In 1996 besloot de toenmalige gemeente Bemmel een deel van Ressen af te staan aan Nijmegen voor woningbouw. Sinds die tijd staat de aanleg van de Dorpensingel-Oost op de kaart. De woningbouw begon zonder een vlotte ontsluiting van het verkeer. Toch is de Dorpensingel nog steeds een belangrijk onderdeel van de verkeersstructuur in de Waalsprong.

Ressen ging op zijn achterste benen staan toen het plan werd ontvouwd om het verkeer van Nijmegen Noord via de bussluis bij Ressen en de Ressensestraat naar Bemmel te sturen. De Ressensestraat zou voor 1,5 miljoen euro aangepast worden. Wethouder Theo Peren zegt dat hij de Ressenvariant nog steeds beste optie vindt. Een raadsmeerderheid en de ruim honderd inwoners van Ressen denken er toch anders over.

De kaarten liggen op tafel om te komen tot spreiding van verkeer van en naar Nijmegen Noord. Zo wordt door Nijmegen als totaalpakket genoemd met de bussluis in Ressen, de Vossenpelsroute, de route Zandsepad, Pelsestraat, Het Bruukske en om auto's weer toe te laten over de Waaldijk. Wethouder Theo Peren verwacht dat beide colleges pas volgend voorjaar een besluit zullen nemen. De gemeenteraden van Nijmegen en Lingewaard zijn nu aan zet, zegt Peren. Maar ook de aanwonenden in Lent, Bemmel en Ressen zullen er straks er iets van moeten vinden, zo waarschuwt hij.

Bingomiddag bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Na het koffieconcert dat in een bomvol Providentia op zondagmorgen 17 september door zeemanskoor Schip Ahoy werd verzorgd en waar de aanwezigen met volle teugen van een mooie muzikale morgen hebben genoten, staat er alweer de volgende activiteit op het programma: de herfstbingomiddag.

De bingomiddag is op woensdagmiddag 11 oktober eveneens in Providentia. Het is een besloten middag, alleen toegankelijk voor de leden van de OVG. Er zijn weer mooie prijzen te winnen tijdens deze altijd gezellige bingomiddag. Tussen de bingorondjes door zijn er ook nog leuke prijzen te winnen tijdens de gratis loterij. Zoals gebruikelijk is er koffie met wat lekkers en wordt er ook 'n consumptie aangeboden. De aanvang van deze middag is 14.00 uur.

Leerlingen Het Drieluik in actie voor Lingewaard schoon!

HUISSEN - Vrijdag 13 oktober gaan ruim honderd leerlingen met hun begeleiders door de wijk Zilverkamp om het zwerfvuil op te ruimen.

Ze zijn gewapend met prikstokken, vuilniszakken en plastic handschoenen. Wilt u als ouder of wijkbewoner meelopen met een groepje, neem dan contact op met info@zilverkamp-zuid.nl.

Het streven is om vier maal per jaar een zwerfvuilactie te doen. De volgende keer -in februari- gaan de leerlingen van basisschool ’t Holthuus op pad.

Nieuwe locatie koersbal voor KBO-leden Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uit maakt. Het spel wordt binnen gespeeld, zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld.

Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur. De locatie is met ingang van 11 oktober de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. Voor de koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom.

De data voor deze maand zijn: woensdag 4 - 11 - 18 en 25 oktober.

Voor nadere mededelingen: let op bericht in Bij de Tijd, KBO Facebook, KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Mantelzorgcafé Huissen

HUISSEN - In het Mantelzorgcafé van 18 oktober kun je samen met andere mantelzorgers, familieleden en professionals ervaringen uitwisselen over wat het betekent als je voor een familielid zorgt met een psychische, psychiatrische ziekte.

De zorg die je geeft is niet gemakkelijk. Er is sprake van rolverwisseling van ouder, partner, zus of broer naar verzorger of begeleider, grillig gedrag, schaamte, de zoektocht naar goede zorg, het gevoel hebben er alleen voor te staan. Allemaal zaken die je zeer waarschijnlijk herkent en hoe kun je hier nou goed mee om gaan.

De middag zal ingeleid worden door Buurtzorg T. Als thuiszorgorganisatie biedt ze behandeling in de thuissituatie aan wanneer iemand last heeft van psychische of psychiatrische problemen. De behandeling is gericht op herstel en op het herstel van contacten. Daarnaast is ook Karlijn Margry van Stichting Villa Balans aanwezig. Zij is bezig met de start van een partnergroep in Lingewaard voor partners van iemand met een psychische ziekte. In het laatste deel van de middag is er de mogelijkheid om te ontspannen middels een zangworkshop door Tenar van Kooten Niekerk.

Het mantelzorgcafé wordt begeleid door vrijwilligers, die zelf mantelzorgers zijn. Zij zorgen voor een middag waar ontmoeting in een ontspannen en vertrouwde omgeving centraal staat.

Het mantelzorgcafé is woensdag 18 oktober van 14.00 tot 16.00 uur bij het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen. De kosten zijn twee euro.

Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl of via Anske van Spanje (vrijwillig coördinator): 026 3254569.

KBO-middag in Theaterkerk

BEMMEL - De recreatiecommissie van de KBO heeft voor alle senioren in Lingewaard een informatieve middag georganiseerd met een lezing door Michel Bongers en een film van Han de Winter.

In 2016 verscheen deel 1 van het Lingewaards kookboek. Onder de titel 'Wat schaft de pot?' geven 50 oma’s uit de gemeente Lingewaard hun ouderwetse gerecht prijs. In het boek poseren ze samen met hun smikkelende kleinkinderen. Recentelijk is deel 2 van dit unieke streek-kookboek uitgekomen.

De schrijver en samensteller van het boek Michel Bongers, zal een lezing geven over de typische eetcultuur in deze regio. Hij doet dat aan de hand van foto’s en gezellige ouderwetse liedjes.

De film van Han de Winter 'Van Donatuskerk naar theaterkerk begint met de laatste dienst in de Donatuskerk. Daarna is het verbouwingsproces in stappen te volgen, inclusief belangrijke momenten waarop de betrokkenheid van allerlei mensen te zien is. De dvd eindigt bij de oplevering vlak voor de opening.

De middag is donderdag 19 oktober in de Theaterkerk Bemmel om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur). De toegang is gratis; iedereen is welkom.

Kinderkleding- en

speelgoedbeurs Driel

DRIEL - Ook dit najaar zal er weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs worden georganiseerd in de Oldenburg aan het Hofplein 1 in Driel.

Tijdens deze beurs is er tweedehands najaars- en winter kinderkleding te koop. Ook speelgoed wordt aangeboden voor prijzen die uit elke portemonnee betaald kan worden. De beurs is geopend op zaterdag 28 oktober van 9.00 tot 12.00 uur.

"Wilt u kleding en/of speelgoed verkopen? U hoeft hiervoor niet zelf aanwezig te zijn op de beurs. U levert geprijsd de artikelen aan en wij verkopen het voor u. Wilt u meer weten, vraag dan naar de mogelijkheden via ons mailadres. Wilt u meer informatie, like ons dan op www.facebook.com/Kledingbeurs Driel of mail naar kledingbeursdriel@hotmail.com."

Informatieve Dag van de Ouderen in Angeren

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Afgelopen vrijdagmiddag 29 september waren ruim zeventig ouderen bijeen in het Dorpshuis van Angeren voor de viering van de Internationale Dag van de Ouderen. Deze was georganiseerd door de Stichting Actieve Senioren Angeren.

Na de opening door de voorzitter Corry Wijlhuizen werd er koffie en thee met cake geserveerd. Daarna gaven Bianca Jongmans en Bonnie Thomassen, twee wijkagenten van Huissen en Angeren, voorlichting over de verschillende manieren van criminaliteit waar vooral ouderen mee te maken krijgen. Genoemd werden de babbeltrucs aan de deur en de telefoon. Zij gaven diverse tips om vooral diefstal te voorkomen.

Ook was gelegenheid tot het stellen van vragen. Hier kwam naar voren dat de politie niet erg zichtbaar is, weinig blauw op straat. Het politiebureau is ver weg en niet alle ouderen zijn bekend met het internet.

Na het informatieve gedeelte zorgde Ben Wissink met zijn 'Sax on tour'-show voor ontspanning. Op zijn saxofoons speelde hij liedjes van vroeger. De meeste bezoekers kenden deze liedjes van onder meer Caterina Valente en Freddy Quinn en zongen mee. Behalve zijn saxofoons had Ben ook nog een soort 'houten xylofoon' uit Indonesië meegebracht. Daar speelde hij twee nummers op. Tussendoor vertelde Ben leuke sketches en grappen die goed op de lachspieren werkten.

Rond kwart over vijf was de bijeenkomst afgelopen en ging iedereen naar huis. Van deze bijeenkomst zijn foto’s gemaakt. Deze staan binnenkort op de website van de Stichting Actieve Senioren Angeren (www.sasa-angeren.nl).

ARNHEM - Op 15 oktober gaat in Arnhem het sprookjesfestival weer van start. Inmiddels is het de tiende keer dat het festival georganiseerd wordt. Redenen genoeg voor een feestje! Dat is dan ook het thema van het festival: Feest!

In De Hooijmaat, het boerderijcafé van kinderboerderij De Korenmaat in Arnhem-zuid, geeft het duo Troef verschillende muzikale voorstellingen.

Zo is er voor de kleinste muziekliefhebbers de voorstelling ‘Belletje Lellen’. Er wordt aangebeld bij ‘De Liedjesflat’. Achter elke deur schuilt een verhaal en een lied. De kinderen maken kennis met de kleurrijke bewoners van deze flat en kunnen volop meezingen, spelen en trommelen. Samen maken ze er een muzikaal feest van!

Voor de kinderen vanaf zes jaar is er de voorstelling ‘Circus Royal’. Dit kleinste circus van het land bestaat 100 jaar en daarom is het feest! Het circus heeft slechts één bijzonder kleine artiest. Tenminste… als hij tevoorschijn durft te komen. Tijdens de voorstelling spelen Tom en Ed liedjes op onder andere contrabas, ukelele en gitaar.

De voorstellingen van Troef zijn te zien op zondag 15, maandag 16 en donderdag 19 oktober en duren ongeveer vijftig minuten. Meer informatie, over tijden of het reserveren van kaartjes, is te vinden op www.troef-theater.nl, of www.sprookjesfestival.nl.

Landelijke Contactdag Bardet Biedl-syndroom

DOORN - Op zaterdag 18 november van 10.00-14.00 uur is er de eerste officiële contactdag voor iedereen die te maken heeft of interesse heeft in het Bardet Biedl Syndroom.

Er komen drie vooraanstaande sprekers vanuit het UMC Radboud om het laatste nieuws te vertellen over het Bardet Biedl Syndroom.Daarnaast is er voldoende tijd om elkaar te leren kennen. Deze dag is mogelijk ook zeer interessant voor de behandelaars, (behandel) artsen en specialisten.

We vragen een kleine bijdrage van 5 euro( vanaf 16 jaar). Graag voor 15 november overmaken op: NL15RBRB0956122264 t.n.v Bardet Biedl Syndroom Stichting o.v.v. Contactdag. Locatie: Oude Arnhemsebovenweg 3 3941 XM Doorn. Aanmelden kan via www.bardetbiedlsyndroom.nl (bijeenkomst in het menu).

Gezellige rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober is er in het lokaal van postduivenvereniging De Vriendenkring Den Ark weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (vanaf de Bredestraat de afslag richting de tennisvelden) in Huissen. De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Kom eens gezellig rondneuzen. Voor verdere info: 026 3252392.

Gym Je Gek! in Lingewaard

LINGEWAARD - Op woensdag 18 oktober organiseert RS- Lingewaard: Gym Je Gek! Alle kinderen uit Lingewaard kunnen gratis komen gymmen in de RS-turnzaal onder professionele begeleiding.

De dag wordt als volgt ingedeeld: Kinderen van 5 - 7 jaar: 09:30- 11:00 uur; Kinderen van 8 jaar en ouder: 11:30- 13:00 uur.

Voor de kinderen is er drinken en wat lekkers en ligt het grote luchtkussen er voor volop gym plezier! Meer informatie staat op: www.rs-lingewaard.nl.

Visbingo bij comité hengelsport Huissen 65+

HUISSEN - Op donderdag 26 oktober om 19.00 uur houdt comité hengelsport Huissen 65+ de jaarlijkse visbingo in ’t Convent aan de Langekerkstraat in Huissen.

De bingo is voor de vissers die terugkeren van de wedstrijd maar ook de seniorenvissers uit Huissen zijn welkom. De opbrengst van de bingo is na aftrek van de kosten voor de KBO Huissen. Iedereen is welkom.

Sponsor bedankt!

DOORNENBURG - De mannen van vv GVA JO19-2 spelen dit seizoen hun wedstrijden in een compleet nieuw tenue.

Namens het hele team willen zij CTB Accountants & Belastingadviseurs hiervoor bedanken.

Hutaf 1 verliest van favoriet

HUISSEN - Afgelopen weekend speelden beide hoogste jeugdteams van Hutaf thuis in ’t Koelhuis. Team 1 speelde tegen titelkandidaat Hercules 1 uit Terborg.

Joeri van Ekeren wist het beste in zichzelf naar boven te halen met twee winstpartijen in tegenstelling tot Mats Janssen die dit keer geen winstpartij kon bijschrijven. Invaller Sam ten Westendend won, met goed spel, de laatste partij van de dag en bracht de eindstand op 7-3 voor Hercules.

Door de invalbeurt van Sam ten Westendend bij Hutaf 1 kon Jesper van Zanten als invaller bij Hutaf 2 zijn debuut maken in Landelijk C. Tegenstander was streekgenoot de Treffers 1 uit Arnhem. Na het verlies van zijn eerste wedstrijd won Jesper zijn overige wedstrijden wel. Vaste waardes Matthijs van Hilten en Jaimie Brans bleven beide ongeslagen. Met deze klinkende 9-1 overwinning staat de Huissense formatie op de gedeelde eerste plek samen met Dokkum 1.

Hutaf 4 kent in de eerste klasse een lastige competitiestart. Ook tegen Litac 4 uit Lichtevoorde bleek dit weer. Ondanks een goede inzet wisten Jowen Teunissen, Britt Stellaard en invalster Isa van Ekeren slechts drie mee naar huis te nemen. Britt Stellaard won twee wedstrijden en Jowen Teunissen sloeg het derde punt binnen.

Kaartverkoop Herenzitting

GENDT - Op zondag 26 november wordt de vijftiende herenzitting in Gendt gehouden in de Providentia in Gendt. Tijdens deze vijftiende Herenzitting zal weer een keur aan artiesten voorgeschoteld worden. Zoals gebruikelijk staan Lach, Dans en Zang centraal.

De herenzitting Gendt is een herenzitting met een knipoog, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze komen in een net pak, het liefst in een smoking. Elk jaar staat er ook een motto centraal. Een motto waaromheen de artiesten zullen acteren. Dit jaar zal dat zijn 'Zo kan het ook!' doelend onder andere op het geweldige programma wat voorgeschoteld zal worden. Zalm, kaviaar en bitterballen en natuurlijk heerlijke pils uit speciale fustjes op tafel. Lokaal, regionaal en nationaal talent zal het podium betreden in een snel afwissend tempo en met een knipoog! "Zorg dat u erbij bent, nu het nog kan! Kaarten zijn te bestellen bij Han Derksen (06 51343807, handerksen@kpnmail.nl ) of Theo Aaldering (06 51765437 Th.aaldering@gmail.com).

Voor nadere info kunt u ook op facebook een kijkje nemen bij Herenzitting Gendt of http://herenzitting-gendt.nl. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de organisatie bereikbaar via Han Derksen of Theo Aaldering."

Expositie Verstild Leven in Atelier Ewald Sorbi

Theo van Winkel en Lilian Steenhuisen vullen elkaar perfect aan

ZETTEN - Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober is in Atelier Ewald Sorbi in Zetten de expositie 'Verstild Leven' te zien. Deze titel dekt de lading, want de tentoonstelling laat een prachtige combinatie zien van de verstilde schilderijen van Theo van Winkel en de levendige bronzen beelden van Lilian Steenhuisen. Een aanrader voor de liefhebber.

De stillevens van Theo van Winkel lijken ogenschijnlijk slechts afgedankte objecten uit te beelden. Flessen, potten en vazen die zijn afgeschreven na een tweede of derde leven. Menigeen zou deze uitgeleefde gebruiksvoorwerpen weggooien. Maar volgens de Nijmeegse kunstschilder Theo van Winkel geven ze juist blijk van een doorleefd bestaan. "Krassen, deuken en roest geven het object een ziel", aldus de schilder. "Sporen van een verleden, maken een voorwerp voor mij interessant. Ik streef in mijn stillevens verstilling na, waarin de objecten een onderlinge verbintenis aangaan en samen tot een geheel vervloeien".

Zo verstild als de schilderijen van Theo van Winkel zijn, zo bewegelijk, levendig en energiek zijn de bronzen beelden van Lilian Steenhuisen uit Rosmalen. "Mijn beelden gaan over mensen die in het diepe durven te springen en niet blijven vasthouden aan zogenaamde zekerheden. Het is in mijn werk een terugkerend thema, omdat die houding mij gebracht heeft waar ik nu ben en ik anderen graag wil inspireren", aldus de kunstenares.

Haar stijl kenmerkt zich als slank, sierlijk, beweeglijk met overdrijving of humor. Het creëren van een beeld dat een glimlach opwekt of emoties oproept ervaart zij als iets magisch. Die magie kunt u zelf ervaren tijdens deze boeiende expositie, waarin beide kunstenaars elkaar prachtig aanvullen.

Expositie 'Verstild Leven'/ Lilian Steenhuisen (brons) en Theo van Winkel (schilderijen). Zaterdag 28 en zondag 29 oktober 12.00 tot 17.00 uur
Atelier Ewald Sorbi, Kerkstraat 1 Zetten; www.ewaldsorbi.nl.

Foto-expositie Exodus in Fort Pannerden

DOORNENBURG - Vanaf zaterdag 14 oktober tot december is er in Fort Pannerden de foto-expositie Exodus te zien. Met circa 50 indrukwekkende foto's wordt een beeld geschetst van de evacuatie van de bevolking van oostelijke Betuwe in oktober 1944.

Reden evacuatie. Op 17 september 1944 startten de geallieerden met het grootscheeps bevrijdingsoffensief operatie 'Market Garden'. Vanuit België wilden ze een doorstoot naar Duitsland forceren door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval op 26 september 1944 stokte. Na de Slag om Arnhem was de omgeving in handen van het Duitse leger.

Wat gebeurde er toen. Omdat het gebied in de frontlinie lag, gelastte de bezetter medio oktober 1944 dat iedereen uit het gebied moest worden geëvacueerd. Dit was geen eenvoudige zaak, omdat de pontjes bij Doornenburg, 't Looveer en Malburgen gezonken of onbruikbaar waren geworden. Ook de Rijnbrug was niet meer te gebruiken.

Hele gezinnen vertrokken met weinig bezittingen en angst om het hart naar het Noorden, Oosten en Westen, naar familie of gastgezinnen tot het eind van de oorlog. Van die uittocht zijn toen indringende foto's gemaakt. Ook van de terugkeer in het voorjaar van 1945 en de verwoestingen die de strijdende partijen hebben veroorzaakt zijn beelden te zien. De foto's zijn onder andere gemaakt in Elden, Arnhem, Huissen, Angeren en Gendt.

De expositie biedt de bezoekers in de herfstvakantie, en mogelijk veel opa's en oma's , kinderen, kleinkinderen, een unieke kans de hedendaagse vluchtelingen problematiek, te verbinden aan dezelfde gebeurtenissen in de eigen woonomgeving. En dat nog maar 73 jaar geleden. Dat wij dit nooit vergeten.

Fort Pannerden is in de herfstvakantie open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De fototentoonstelling is gratis te bezoeken.

Afscheid Bert Veldpaus bij HV Gendt

GENDT - Na ruim 29 jaar werkzaam te zijn geweest voor Woonstichting Gendt, gaat Bert genieten van zijn pensioen.

"Wij als bestuur hebben maar kort met Bert kunnen samenwerken, maar er zijn weinig huurders die niet direct, of indirect met Bert contact hebben gehad, als hoofd technische dienst, of bij renovatie, maar vooral bij zijn betrokkenheid bij de grote projecten in Gendt."

Nieuwbouw projecten zoals De Strang, De Burchtgraaf, Elisa's Hof, Villa Kattenberg, Dorps-Es en het Hof van Breunissen zijn de blikvangers in het bezit van de Woonstichting, en mede met zijn inzet gerealiseerd, maar ook de nieuwbouw in al die jaren en het onderhoudsproject in de wijk De Dries.

Het aanbrengen van warmtepompen in de wijk De Lootakkers was zijn laatste project. Bert heeft altijd geprobeerd de belangen van de huurders en de Woonstichting te dienen wat niet even makkelijk was. De leden en het bestuur van HV Gendt wensen Bert samen met zijn familie een wel verdiend pensioen toe.

Zonnebloem op bezoek in Paleis Het Loo

LINGEWAARD - De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen vertrok vorige week met 58 mensen naar Apeldoorn om Paleis Het Loo te bezichtigen.

"We hadden geluk want de zon scheen en de gasten en vrijwilligers hadden er zin in. We begonnen lekker met koffie en appelgebak en daarna konden we het paleis bekijken. Er moest wel een stukje worden gelopen, maar gelukkig waren er genoeg vrijwilligers om een arm te geven en sommigen hadden de rollator bij zich. Om 13.30 uur was het tijd voor een heerlijke lunch en daarna was er nog genoeg tijd om ook de stallen met koetsen te bekijken. Deze ruimte sprak ook veel mensen aan en er kwamen mooie verhalen los. Rond 16.30 uur zat iedereen weer netjes in de bus om huiswaarts te keren, moe maar voldaan. De gasten hadden erg genoten. Alle vrijwilligers werden bedankt voor de hulp en Harrie Mattijssen voor de mooie sponsoring waardoor wij als afdeling onze gasten weer een mooie dag hebben kunnen geven. Een dag om nooit te vergeten met gezelligheid en even een dag niet alleen", aldus Cora Sluiter- de Goey, voorzitter Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen

Teams Essentia goed begonnen aan competitie

BEMMEL - Het eerste en het tweede team van tafeltennisvereniging Essentia hebben een heel goede start gehad in de competitie. Na drie speelronden staan beide teams op een tweede plaats.

Essentia 1 heeft twee prachtige overwinningen behaald tegen Herpen en Akris. Alleen tegen de gedoodverfde titelkandidaat TT Nijmegen werd verloren. Jorn Sanders en Ton Wannet spelen tot nu toe een zeer sterk seizoen. Waar Jorn liefst 7 van de 9 partijen wist te winnen, lukte Ton het om 6 van de 9 partijen te winnen. Maarten Nijenhuis had een verdienstelijke invalbeurt door afgelopen vrijdag twee partijen te winnen.

Essentia 2 staat op één punt achterstand van de koploper, terwijl ze deze koploper als eens verslagen hebben. Dat belooft veel voor de rest van de competitie. In dit team is niet één kopman aan te wijzen. Alle spelers stegen de afgelopen weken boven hun normale niveau uit.

Ook zin om eens een balletje te komen spelen? Kom dan op vrijdagavond langs in de Schaapskooi te Bemmel. Om 20.15 uur begint de training. Om 21.15 uur is er dan nog de mogelijkheid om vrij te spelen.
Daarnaast is er elke dinsdagmiddag een seniorenmiddag bij TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor. Ook hier bent u welkom.

Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of via www.facebook.com/TTVEssentia.

Jubilate nog springlevend

GENDT - Op 14 oktober verzorgt Gemengd Koor Jubilate voor de tiende achtereenvolgende keer hun jaarlijkse korenavond samen met de Burchtsanghers uit Doornenburg en De Bronzen Stemmen uit Beuningen.

Ditmaal wordt het zangfestijn in de vernieuwde Providentia, Dorpstraat 5, Gendt gehouden en dat betekent meer zitplaatsen voor de gasten(!). Zij kunnen, zoals ieder jaar, gratis genieten van drie voortreffelijke koren en bovendien meedoen met de grote verlotingmet leuke prijzen in de pauze.
Het repertoire van het Beuningse koor, net als bij Jubilate onder leiding van Mathieu van der Burgh, is vooral vrolijk en meedeinend (Sierre madre del sur, Rot ist der Wein); de Burchtsanghers, onder leiding van Wim Reinders, zoeken het meer in romantische softpop (onder andere Fields of Gold van Sting, Can't stop falling in love van Elvis Presley), terwijl Jubilate onder andere de middeleeuwse liefde bezingt (als ick u vinde), een Indiaans lied (the river is flowing), en andere stemmige liederen ten gehore brengt.
Het belooft een mooi zangspektakel te worden op 14 oktober, aanvang 19.30 uur in de Providentia te Gendt.

Vogelmarkt bij Welkoop Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 14 oktober wordt er van 9.00 tot 14.00 uur een vogelmarkt gehouden bij Welkoop Huissen.

Dit evenement wordt georganiseerd door Welkoop Huissen en Vogelvereniging De Martel uit Huissen aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Op deze vogelmarkt worden diverse vogels te koop aangeboden door vogelliefhebbers uit de regio, maar ook vogelhandelaren zullen aanwezig zijn. De entree is gratis. "We gaan er vanuit dat er diverse kleuren kleurkanaries, vorm- en postuurkanaries aangeboden worden. Daarnaast zijn er mogelijk ook Europese cultuur, maar zeker tropische en subtropische vogels aanwezig, en uiteraard ook parkieten. Zo zult u uw assortiment vogels in uw volière kunnen aanvullen of uitbreiden met gezonde vogels om het komende seizoen te kunnen genieten van onze gevleugelde vrienden. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard."

Tevens kan men velerlei vragen stellen over de vogels die men mag houden en kweken in gevangenschap. Liefhebbers van vogelvereniging De Martel uit Huissen zullen de vragen beantwoorden bij Welkoop Huissen, Huismanstraat 44 in Huissen.

Bijzondere reünie in de Theaterkerk

BEMMEL - Door stichting De Plak werden de afgelopen jaren regelmatig reünies georganiseerd voor de vroegere scholieren van de jongensschool in Bemmel. En dan ging het vooral om de scholieren van de geboortejaren eind jaren dertig tot medio jaren veertig. Dit jaar werd de lat wat hoger gelegd.

Nog één maal een reünie maar dan voor die hele generatie. Scholieren van toen, met nu leeftijden van 70 tot 80 jaar. Niet alleen van de jongensschool, maar deze keer ook van de vroegere meisjesschool.

En na een lange voorbereidingstijd was het dinsdag 26 september zover. Ruim 200 oudgedienden van de beide r.k. lagere scholen in Bemmel waren present in de theaterkerk. Niet alleen uit alle hoeken van ons land, maar ook vanuit Duitsland en België.

Een programma vanaf 10.30 tot 17.00 uur. Een 'Bemmels' programma met korte filmpjes en sketches in de theaterzaal, maar vooral voldoende tijd voor ontmoetingen en het ophalen van gemeenschappelijke herinneringen in een ontspannen en ongedwongen sfeer.

Door de Historische Kring Bemmel waren in enkele zalen van de theaterkerk panelen geplaatst met afbeeldingen van het vroegere Bemmel en klassenfoto's van de lagere school. Ook waren er nogal wat boeken en publicaties over oud-Bemmel ter inzage en te koop.

Een bijzondere reünie in een bijzonder gebouw waarin iedereen in vroeger jaren heel wat uren heeft doorgebracht en nog heel wat herinneringen aan heeft. Voor veel van de aanwezigen, en dan natuurlijk vooral diegenen die van elders kwamen, was dit een eerste en verrassende kennismaking met het tot theaterkerk omgebouwde kerkgebouw.

Al met al een zeer geslaagde reünie waar de aanwezigen en de organiserende Stichting De Plak met voldoening op terug kunnen kijken. Voor velen is het voor herhaling vatbaar.

Schaakprobleem 1

ELST - Schaakvereniging De Elster Toren publiceert ook dit jaar weer schaakproblemen. Aan het eind van het seizoen wordt een prijs beschikbaar gesteld voor diegene die de meeste goede oplossingen heeft ingestuurd.

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 1. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Intussen is het schaakseizoen weer begonnen. Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie. U kunt altijd bij ons binnen lopen om een partij te schaken of om de sfeer te proeven en informatie in te winnen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 14 oktober van 14.00 – 16.00 u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 17 oktober van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23)

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Halloween griezeltocht, durf jij het aan?

HUISSEN - Zombies, heksen, monsters; je kunt ze allemaal tegenkomen tijdens de Halloween-griezeltocht van wijkvereniging Zilverkamp in Huissen. Ben je ervan overtuigd dat niemand jou de stuipen of het lijf kan jagen of ben jij juist goed in het laten schrikken van mensen? Dan zien we jou graag op dinsdagavond 31 oktober!

Vanaf 19.00 uur kun je in groepjes beginnen met de griezeltocht vanaf café De Kuul, Wagenweg 12 E in Huissen. Heb je geen zin om lang in de rij te staan? Kom dan iets later. De laatste groep vertrekt om 20.00 uur. Deelname is gratis. Griezels en helpers gezocht!

Hou jij ervan mensen de stuipen op het lijf te jagen en heb je dinsdagavond 31 oktober nog geen plannen? Help ons dan mee! Ook zijn we nog op zoek naar mensen die ons dinsdagmiddag 31 oktober willen helpen met het opbouwen en versieren van de route en mensen die dinsdagavond een groepje willen begeleiden. Aanmelden kan via info@zilverkamp.nl.

We proberen er een spannende tocht van te maken. Maar, wat voor de een spannend is, is voor de ander misschien nog niet spannend genoeg. Schat dus voor jezelf én voor je kinderen in of jullie het aandurven!

Column

Haantjes

Ik prijs me gelukkig dat ik niet in de gaten heb dat ik werk. Eerlijk gezegd, het is niet riant. Als inwoner van Blaricum zou ik als een sloeber met een fotocamera om zijn nek worden gezien die uit armoede wekelijks een azijnstukje aan deze krant stuurt. Mijn werk geeft boeiende momenten die niet in geld zijn uit te drukken. Zoals een foto maken van de wegafsluiting op de Waaldijk in Bemmel. Waarom doe je dit, vraagt een vrouw op de fiets die zich opmaakt om zich door de fietssluis te wurmen. Voor Hét Gemeente Nieuws antwoord ik. Ik wil niet op de foto, zegt ze kortaf. Van achteren dan. Nee! Een klein beetje dan. Nee! Het lukt me niet om GroenLinksachtige breimeisjes aardig te vinden. Een man op een racefiets stelt dezelfde vraag. Misschien wordt deze afsluiting in 2018 opgeheven ten gunste van Ressen om het autoverkeer uit Nijmegen te spreiden, antwoord ik. De man schudt met onbegrip zijn hoofd. En dat voor een paar mensen, zegt hij. We komen aan de praat. Hij woont in Huissen, maar is een Nijmegenaar zegt hij op trotse toon. Opa ervaringen worden gedeeld. Van kleinkinderen die opgroeien met een IPad, vingerveegtelefoon en Youtube tot de toestand in de wereld. Wij staan stil bij de onafhankelijkheidsdriften van Catalonië. De lange kabinetsformatie. Conclusie: de politiek wordt beheerst door haantjesgedrag. Doortrekkend naar Ressen en Huissen komt Lingewaard aardig in de buurt. De fietser vervolgt zijn weg naar Milsbeek. Ik blijf achter met de ervaring van het persgesprek van het college. Ik stuit onverwacht op vier wethouders op hun werkvloer. Geen representatieve wethouderskamers, maar in het voor het publiek afgesloten flexwerk gemeentekantoor. Flexwerkplek, wie het eerste komt heeft vandaag de mooiste werkplek. De wethouders zitten toch bij elkaar. In een beschermd hoekje. Onbeschreven afspraak? Verboden voor gewone ambtenaren? Ik zie het tafereel gniffelend aan. Lingewaard bestuurd door haantjes? Ik zie vier zielige vogeltjes zonder representatief vogelhuisje.

Sjaak

Handbalvereniging Angeren bestaat vijftig jaar

ANGEREN - Met een erg geslaagde dag voor de leden heeft Handbal Vereniging Angeren haar 50-jarig bestaan heeft gevierd.

Als handbalvereniging organiseren we op 18 november (vanaf 20.00 uur) een reünie in De Letste Stuyer in Angeren. "Wij nodigen graag (oud) leden, (oud-)bestuursleden, (oud-)trainers / begeleiders, sponsoren, supporters en vrijwilligers uit. De entree is gratis inclusief koffie en een consuptie.

Wil je erbij zijn, meld je dan op tijd aan via: reuniehandbal@outlook.com. Mochten er nog leuke foto’s of anekdotes zijn, geef ze even door op bovenstaand mailadres."

Actie BIG Challenge/Alpe d'HuZes 2017

REGIO - Met een eindbedrag van 1.252.983 euro op de teller heeft BIG Challenge een bijdrage van 12 procent geleverd aan de opbrengst van Alpe d'HuZes 2017 (10.381.912 euro). Nog niet eerder was de bijdrage van BIG Challenge procentueel zo groot.

De totale bijdrage van BIG Challenge aan Alpe d'HuZes over de periode 2009-2017 steeg met de bijdrage van dit jaar naar ruim 7,6 miljoen euro. Voor KWF Kankerbestrijding is BIG Challenge daarmee opnieuw de op twee na grootste fondsenwerver. Een resultaat waarop de agrarische sector trots mag zijn.

Veel inspiratie en creativiteitHet bij elkaar brengen van het sponsorbedrag van ruim 1,2 miljoen euro heeft van deelnemers en vrijwilligers de nodige inspanning, inspiratie en creativiteit gevraagd. Het is prachtig dat de vele acties door het bedrijfsleven in de land- en tuinbouw zijn ondersteund. Maar ook buiten de sector is met allerlei activiteiten veel geld opgehaald. Denk hierbij aan: benefietstochten, fietsmarathons, sponsorlopen en spinningmarathons voor schoolkinderen, benefietconcerten en -diners, verkoop van BIG Challenge T-shirts, oliebollen en worstenbroodjes, BIG Challenge-wijn, open dagen op agrarische bedrijven, high teas, bingomiddagen, dienstenveilingen en nog veel meer. Te veel om alles op te noemen.

2018: jubileum-editie
In 2018 gaat BIG Challenge - farmers against cancer - voor de 10e keer deelnemen aan Alpe d'HuZes; een jubileum dus! De afgelopen 9 edities hebben in totaal al bijna 1.300 mensen met BIG Challenge aan Alpe d'HuZes deelgenomen. Wij hopen dat in 2018 opnieuw veel mensen uit de agrarische sector zich samen met BIG Challenge voor KWF Kankerbestrijding willen inzetten. Daarmee maken zij extra onderzoek mogelijk, dat er voor kan zorgen dat mensen op termijn niet meer dood hoeven te gaan aan kanker, maar met kanker oud kunnen worden. Bij al die acties wordt uiteraard ook met trots het 'echte' verhaal van de agrarische sector verteld. Belangstellenden voor BIG Challenge kunnen zich aanmelden via info@bigchallenge.eu.

Waarderingsdag voor Lingewaardse Mantelzorgers

HUISSEN - Op vrijdag 10 november verzorgt Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met vrijwilligers weer een ontspannende dag voor mantelzorgers. Deze dag is speciaal voor mensen die dagelijks extra zorgen voor een familielid; een partner, kind, ouder, boer of zus bijvoorbeeld.

Het wordt een gezellige en ontspannen dag. Accordeon trio Diato 48 verwelkomt u in het Dominicanenklooster in Huissen met vrolijke accordeonklanken. Daarna zal wethouder Helga Witjes van de Gemeente Lingewaard het openingswoord doen. Cabaretier Hester Marcander en muzikant Elke Jansen verzorgen in de ochtend een vrolijke voorstelling. Na een gezamenlijke lunch kunnen mantelzorgers kiezen uit diverse workshops:

Natuurlezing door Gerrit Jansen (bekend van zijn natuurartikelen in de Gelderlander); Gerrit neemt mantelzorgers mee in een lezing naar zijn prachtige natuurtuin in Angeren.

Vilten met Astrid Polman (beeldend kunstenaar); Astrid laat mantelzorgers kennismaken met de vilttechniek en gaat een mooie bloem vilten.

Schilderen met de Driestroom (een organisatie voor mensen met een beperking); samen met mensen van Driestroom gaat u een vogelhuisje beschilderen.

Yoga met Maria Heitbrink (yoga docente); Maria verzorgt ontspanning door yoga-oefeningen en mandala’s tekenen.

Datum: 10 november, Tijd: 9.45 tot 15.00u, Locatie: Dominicanenklooster, Stadsdam 1 Huissen.

Voor meer info/aanmelding, bel of mail het SWL Meldpunt: 088 2552555 of meldpunt@swlingewaard. nl. Sponsors van deze dag zijn Gemeente Lingewaard, SMGZ Bemmel, Haalderen, de Steunstichting Gendt Doornenburg en Dominicanenklooster Huissen.

Wethouder Helga Witjes opent maandelijkse koffieochtend Zilverkamp

HUISSEN - Ondanks de storm en regen druppelen de bewoners van De Zilverkamp langzaam binnen bij De Kuul in Huissen. Binnen is het warm en ruikt het al lekker naar koffie. Niet iedereen kent elkaar maar dat maakt niks uit. Al snel worden tafels aangeschoven zodat iedereen met elkaar een praatje kan maken.

Wethouder Helga Witjes trapt af door iedereen welkom te heten en te bedanken voor de samenwerking waardoor dit initiatief van de grond is gekomen. De wijkplatforms, de ParticipatiePunt medewerkers, vrijwilligers en Stichting Welzijn Lingewaard hebben krachten gebundeld en zijn ook aanwezig bij deze eerste editie. De wens is natuurlijk dat er steeds meer buurtbewoners uit de Zilverkamp aanhaken en deze koffieochtend uiteindelijk net zo succesvol verloopt als in de andere kernen. En dat dit ontmoetingsmoment versterkt kan worden met een ParticipatiePunt in de Zilverkamp. Ontmoeting is ook een belangrijk onderwerp in de nieuwe wijkaanpak. Dit is een gezamenlijke aanpak van verschillende partijen om de Zilverkamp een impuls te geven.

Noteer alvast in de agenda, neem de buurvrouw/-man mee en schuif gezellig aan bij de volgende koffieochtend op donderdag 2 november (10.00-12.00 uur) in De Kuul in Huissen. Iedereen is welkom van jong tot oud!

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot de opening van het ParticipatiePunt Huissen Zilverkamp? E-mailen of bellen kan alvast met: pphuissen@swlingewaard.nl of 088 2552530.

Het ParticipatiePunt Huissen centrum is gevestigd in de Lange Kerkstraat 15 en iedere woensdagmiddag open van 14.00 – 16.00 uur.

Nieuws van Wijkplatform Bemmel centrum

BEMMEL - We merken we dat er veel tijd gaat zitten in dingen realiseren. Tot nu toe hebben we positieve ervaringen met onze gemeentemedewerkers.

Onlangs zijn er fietsbeugels gerealiseerd op de stoep van de Klappenburgstraat ter hoogte van de lingeriezaak en het makelaarskantoor. Dit naar aanleiding van opmerkingen van winkelend publiek, winkeliers en omwonenden over het ontbreken daarvan.

We hebben het al eerder gehad over het schoonhouden van onze leefomgeving en doen we daar zelf ook actief aan mee. Dit door mensen aan te spreken en zelf ook zwerfafval op te ruimen.

Verder hopen we dat er geen groen meer in ons mooie centrum wordt gedumpt, nu de gemeente het weer op afroep gaat ophalen.

Er kwamen veel opmerkingen bij ons terecht over het speeltuintje in het Groene Hart wat ooit door het toenmalige wijkplatform is gerealiseerd.

Volgens gebruikers en bewust niet gebruikers is het er vaak vochtig onder de bomen, de toestellen zijn vervuild door de vogels en er mag wel iets meer te doen zijn.

Meerdere kinderen zijn in het nabije water gevallen doordat ouders/ verzorgers er met meer kinderen tegelijk zijn en daardoor niet altijd alles kunnen overzien. Dit alles gelukkig met niet meer als een nat pak en soms wat traantjes.

Hiermee zijn we voortvarend te werk gegaan en dat heeft er toe geleid dat er nu een plan klaar ligt tot verplaatsing en verruiming van het speelterreintje. De doelgroep blijft hetzelfde, kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar.

We houden u en zeker ook de aanwonenden op de hoogte.

Hopelijk kunnen we u binnenkort melden wanneer het zover is.

Wijkplatform Bemmel centrum.

Inloop wijkplatform Bemmel Centrum

BEMMEL - Wijkplatform Bemmel centrum realiseert een inloop vanaf de volgende vergadering donderdag 19 oktober.

"Wij willen u de mogelijkheid geven gebruik te maken van ons maandelijks inloop overleg vooraf aan onze vergaderingen. U kunt dan bij ons terecht met zaken die het centrumgebied van Bemmel aangaan, dit betreft het gebied gelegen tussen Herckenrathweg, Vossenhol, Teselaar, Waaldijk, Dijkstraat en de Papenstraat."

"Wij stellen het op prijs wanneer u zich vooraf aanmeldt via mail: infowpfbemmelcentrum@gmail.com dan geven wij u ook de datum en plaats van het eerst volgende overleg door. Voor nu kunnen we melden dat ons eerst volgende wijkplatformoverleg donderdag 19 oktober is. De inloop start om 19:30 uur."

Dorpsbijeenkomst Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Donderdag 9 november houdt Werkgroep Doornenburg om 19:30 uur in het Ontmoetingscentrum een bijeenkomst voor alle inwoners van Doornenburg.

Op deze avond wordt de inwoner bijgepraat over de resultaten en stand van zaken van de diverse thema’s die zijn opgenomen in het Dorpsontwikkelingsplan.

Het betreft de volgende thema’s: Wonen, Zorg, Leefomgeving, Onderwijs en sport, Recreatie en toerisme. "Buiten uw mening is ook uw kennis en kunde van groot belang voor de Werkgroep bij de uitvoering van de diverse speerpunten. We gaan op deze avond nader in op de meest actuele thema’s die onze dorpsgemeenschap momenteel bezig houden, zorg, wonen en duurzaamheid. Bij wonen en duurzaamheid denken we vooral aan de mogelijkheid om samen projecten op te zetten voor duurzame energie."

Kunt u deze avond niet aanwezig zijn dan verwijzen we u voor meer informatie naar: www.werkgroepdoornenburg.nl en de facebook-pagina van de Werkgroep Doornenburg. Hier is ook het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) te downloaden.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 17 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 18 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 19 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Woensdag 11 oktober

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 14 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Herenkoor

Zondag 15 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming kerk Huissen-Stad, eucharistieviering, A. Hulleman, Middenkoor Invoice

Woensdag 18 oktober

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 21 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 22 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming kerk Huissen-Stad, eucharistieviering, Mgr. H. Woorts, Gemengd koor

Rondleiding Indian Summer op de boomkwekerij

BETUWE- Vlammend gekleurde bomen in de tuin dat wil toch iedereen! "Zaterdagochtend 21 oktober zijn we van Groei en Bloei door boomkwekerij MABO in Randwijk uitgenodigd om daar te genieten van bomen met prachtige herfstkleuren."

Tijdens een wandeling over de kwekerij vertelt Herman Mauritz welke bomen herfstkleur geven maar ook hoe je ze kunt planten, onderhouden en verzorgen. Ook laat hij zien hoe zo’n fraaie boom gekweekt wordt van kleine ent tot een vorstelijke boom.

We worden om 10.00 uur ontvangen met koffie/thee en iets lekkers op de kwekerij van MABO aan de Achterstraat 12, in Randwijk. Telefoon 0488 491271 De rondleiding duurt tot 12.00 uur. Er zijn geen kosten aan deze rondleiding verbonden. U moet zich wel met naam en telefoonnummer voor maandag 16 oktober opgeven via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com, onder vermelding van rondleiding MABO.

Moeite met officiële brieven? Doe mee met ‘Voor ’t Zelfde Geld’

BEMMEL - Snap je niets van de brieven die binnenkomen van de bank, belastingdienst of andere organisaties en maak jij je zorgen over geld? Van geldzorgen kan je behoorlijk veel stress krijgen.

Wil jij graag meer overzicht in je inkomsten en uitgaven en je financiële administratie? Heb je het gevoel dat je er in vast loopt? Doe dan mee aan ‘Voor hetzelfde geld!’

Samen met enthousiaste vrijwilligers gaan we zes weken aan de slag om formulieren te lezen, begrijpen en in te vullen. Ook krijg je meer grip op je uitgavenpatroon. We wisselen tips & trucs uit en gaan met oefeningen aan de slag.

Op maandag 30 oktober is de start (10.00 – 12.00 uur) bij Stichting Welzijn Lingewaard in de Cuperstraat 9 in Bemmel.

Meld je snel aan want we werken in kleine groepen. Dit kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Film: Manchester by the Sea

BEMMEL - Op donderdag 19 oktober heeft TOP alweer een film die men niet mag missen. Manchester by the Sea is overladen met prijzen: onder andere voor beste film, beste acteur (Casey Afleck), beste regisseur en beste scenario.

Na het plotse overlijden van zijn broer Joe, krijgt Lee Chandler( Casey Afleck), een klusjesman die een strijd voert met zijn verleden en innerlijke demonen, te horen dat hij het voogdijschap heeft gekregen over zijn neefje Patrick. Lee wordt zo verplicht om weer deel uit te maken van een leven en familie die hij vergoed leek te hebben opgegeven.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bridging Gaps

HUISSEN - De kerk is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of nationaliteit. Op uitnodiging van de Theologische Faculteit van de VU in Amsterdam bezoeken in de maanden september en oktober een tiental theologische studenten Nederland, samen met medestudenten uit verschillende landen en werelddelen.

Een aantal weekeinden zijn zij te gast bij kerkelijke gemeentes, verspreid in ons land. In deze weekeinden maken zij kennis met de leden van de betrokken gemeentes en met de lokale geschiedenis. In het weekeinde van 30 september op 1 oktober ontving onze protestantse gemeente twee theologische studenten, afkomstig uit Egypte en Ukraïne. Zaterdagmiddag werd hen de historie van Nederland getoond in het Openlucht Museum in Arnhem, aangevuld met een bezoek aan het gerestaureerde Fort Pannerden op zondagmiddag. Met deze activiteiten, en vooral ook in de kerkdienst op zondagmorgen en tijdens de gezamenlijke maaltijden, werd door de studenten in uitgesproken gebeden in de eigen taal en in de vele gesprekken een band gelegd tussen onze gemeente en de kerk in Egypte en in Ukraïne (Jan Rietveld, diaken)

Iedereen is welkom in ons kerkgebouw aan de Langestraat/Raadhuisplein in Huissen, ook op zondag 15 oktober. De eredienst begint om 10.00 uur onder leiding van mevrouw Betty Woord.

Oktober bijzondere actiemaand bij Bodywear Superstore

DUIVEN - Bodywear Superstore in Duiven heeft de hele maand oktober een geweldige aanbieding op lingerie van Anita en Felina. Je krijgt liefst 25 procent korting op deze merken. Er is ook volop nieuwe nachtmode gearriveerd dus kom snel langs, de keus is enorm!

Lingerie van het merk Anita staat voor pasvorm, functionaliteit, esthetiek en comfort. Anita heeft een enorm creatief team en werkt voortdurend aan het ontwikkelen van nieuwe materialen en perfectioneren van de pasvorm. Nieuwe trends, jarenlange ervaring en het enthousiasme voor het dragen van mooie producten dragen bij aan de populariteit van Anita. Deze maand oktober bij Bodywear Superstore met een énorme korting van 25 procent, het persoonlijke maatwerkadvies van de zeer ervaren medewerkers is natuurlijk altijd gratis. De lingerie van Felina kent dezelfde mega korting! Dit merk is een echte klassieker. Veel dames wonen er bijna in, stevig voor de grote (cup)maten en perfect voor de grote omvangsmaten, comfortabel en omvat uw borst helemaal. Al meer dan 130 jaar worden door Felina BH's, slips en body's met veel ervaring speciaal ontworpen voor de wensen en eisen van zelfbewuste vrouwen die midden in het leven staan. Profiteer dus van de actie deze hele maand oktober en verwen uzelf met deze korting. Bodywear Superstore is de grootste lingerie-badmodewinkel voor hem en haar in Nederland met de meest ruime keus. BH cupmaten maat A t/m L. 7 dagen per week open, gratis parkeren! www.bodywearsuperstore.nl Rijksweg 26 Duiven; 026 7370298.

'Zorg rond het levenseinde', een themamiddag van Tumulus uitvaartverzorging

HUISSEN - Dan is daar het moment dat je te horen krijgt: 'U bent uitbehandeld'. Je gaat naar huis en realiseert je dat je wel degelijk zorg nodig hebt. Hoe moet dat dan?

Tumulus uitvaartverzorging organiseert op zaterdag 11 november vanaf 13.00 uur een themamiddag over 'Zorg rond het Levenseinde' in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Huissen.

Op deze middag willen we die keten van instanties en de mensen daarachter aan u voorstellen en hen vooral laten vertellen over hun werk rond het levenseinde:

De huisarts, die hier op deze middag als vertegenwoordiger van de Gezondheidszorg met de patiënt de overgang moet maken van genezing naar verbetering van de kwaliteit van leven, maar daar ook geconfronteerd wordt met de vraag om euthanasie.

De buurtzorg, niet alleen voor de lichamelijke en medische zorg, maar juist een enorme steun en ook vraagbaak voor de familie.

De pastorale zorg vanuit de kerk. Juist aan het eind van het leven komen er onherroepelijk vragen over zingeving. Vanuit de kerken gaat het zeker niet alleen over God en Gebed maar is er tijd om te spreken over alle levensvragen.

De uitvaartverzorger die al voor het overlijden met de patiënt en de familie in gesprek kan gaan over die vele praktische zaken: opbaren, koelen of balseming, cremeren, begraven. Extra aandacht willen we hier schenken aan natuurbegraven.

De Nazorg; zowel praktisch administratief maar deze middag ook met nadruk op rouw en rouwverwerking, waarin ook de kerk een rol kan vervullen. In de vorm van korte lezingen met aansluitend gelegenheid voor vragen zullen al deze onderdelen van de zorg de revue passeren.

Tumulus, Lingewaard en de mogelijkheden voor opbaring.

Na het overlijden gewoon thuis blijven en daar ook opgebaard worden is voor Tumulus een uitgangspunt. Echter dat is niet altijd mogelijk of gewenst. Daarom zijn wij 10 jaar geleden begonnen met de mogelijkheid om op te baren in onze rouwhuiskamer. Het voldoet zeker in Huissen in een grote behoefte. In Bemmel ligt dat wat anders: meer opbaringen thuis.

Nu met de heel praktische en mooie Theaterkerk, waar religieuze maar ook niet religieuze uitvaartbijeenkomsten kunnen worden gehouden, een locatie direct naast de begraafplaats en de mogelijkheid om bij de Theaterkerk op te baren hebben wij besloten om onze rouwhuiskamer in de Dorpsstraat te sluiten en meer gebruik te maken van de mogelijkheden bij de Theaterkerk.

Primi Dentes, uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses

ARNHEM – In onze tandprothetische praktijk behandelen wij iedereen die een kunstgebit draagt of een kunstgebit wenst te dragen. U kunt terecht bij ons voor het aanmeten en vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese maar ook voor allerhande reparaties. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. U kunt gewoon binnen lopen in onze praktijk of telefonisch een afspraak maken.

Primi Dentes staat voor kwaliteit. Onze vakbekwaamheid en onze passie zijn onze grootste troeven. Naast een goede functie van uw kunstgebit besteden wij ook aandacht aan de esthetiek van uw nieuwe gebit of tanden. Een mooi gebit komt het best tot zijn recht door het een natuurlijke vorm te geven of te bewaren. Alles is mogelijk naar uw specifieke wensen.

Denkt u aan implantaten?
Het komt voor dat patiënten met een kunstgebit moeite hebben met spreken of kauwen. Een klikgebit kan dit verhelpen. We bespreken graag met u de mogelijkheden.

Voor erg gevoelige kaken vervaardigen wij ook flexibele protheses. Dankzij hun veerkrachtige basis zitten ze uiterst comfortabel.
De meeste behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wij declareren voor u bij uw zorgverzekeraar. Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u steeds bij ons terecht.

Wij zijn momenteel op zoek naar een allround tandtechnicus/KPT (m/v) voor het verrichten van alle werkzaamheden betreffende prothetiek.
Wij zoeken:
-enige jaren relevante werkervaring,
- goed technisch inzicht,
- zowel zelfstandig als in team kunnen functioneren,
- flexibel en gemotiveerd

Interesse? Graag je cv en motivatiebrief naar:

Primi Dentes Tandprothetische praktijk; Paul Krugerstraat 2; 6814 AS Arnhem; 026 - 84 84 887, www.primidentes.nl; info@primidentes.nl

Messen slijpen bij Bongers Bemmel

Foto: Fedor Meuwsen

BEMMEL - Op donderdag 26 oktober van 10.30 tot 17.30 uur kunt u weer al uw messen en scharen laten slijpen bij Bongers aan de Pollenbrink 7-9 in Bemmel.

Op deze dag komt de bekende slijper J. Kunst weer naar Bongers 'n goed idee voor het slijpen van alle soorten scharen en messen. Koks- en tafelmessen die ook gekarteld kunnen worden. Ook voor tuingereedschap is het nu de tijd. Mocht u deze dag niet aanwezig zijn, dan kunt u vooraf uw messen en scharen aanleveren en ze later geslepen weer ophalen. Maak gebruik van deze slijpservice want met scherp gereedschap krijgt u het beste resultaat.

Fa. Th Bongers is gevestigd in winkelcentrum De Assenburg in Bemmel; 0481 462312; bongersluxe@hetnet.nl.

Winnaars Vleiskeuren

HUISSEN - De winnaars (van de verloting op het Van Wijkplein tijdens het vleischkeuren) van de verzorgde bbq voor tien personen zijn bekend.


De winnaars zijn Ruud Davelaar en Anneke Leffering. Deze actie is mogelijk gemaakt door: slagerij Peters, bloembinderij Dorethé, ambachtelijke bakker Theo Engelen, New York pizza en FruitCompany Huissen.

Sportinstuif in De Bongerd

BEMMEL - Hou je van sporten en gezelligheid, kom dan op dinsdag,17 oktober en/of donderdag,19 oktober naar sporthal De Bongerd.

Op beide dagen kan er gesport worden van 9.00 - 11.30 uur ( 4-7 jaar) en van 12.30 - 15.30 uur ( 8-12 jaar ). Dit alles onder begeleiding van professionele sportinstructeurs en CIOS-studenten. De kosten zijn 3,50 euro per kind en er kunnen maximaal zestig kinderen per leeftijdsgroep ingeschreven worden.

Ingeschreven kan er worden tot vrijdag 13 oktober via de mail: jan@debongerdsporthal.nl .

21 / 32

22 / 32

23 / 32

24 / 32

25 / 32

26 / 32

Het Nederlandse Rode Kruis huldigt Lingewaardse jubilarissen

Foto: Rick Bouwman

HERVELD - Op dinsdag 3 oktober organiseerde het Nederlandse Rode Kruis Afdelingen Lingewaard en Overbetuwe een gezamenlijke jaarvergadering in het dorpshuis De Hoendrik in Herveld.

Naast de gebruikelijke jaarverslagen van de secretaris en van de penningmeester werden de jubilarissen van de beide afdelingen gehuldigd. Uit de gemeente Lingewaard ontvingen twee personen een erkenning (medaille) en een oorkonde vanuit het Nederlandse Rode Kruis. Dit zijn Angela van Geelen uit Huissen en Miranda Roelofsen-Bulters uit Angeren. Beide personen zijn als vrijwilliger al tien jaar actief bij het Nederlandse Rode Kruis. Angela vervult de functie van coördinator-collectant in de gemeente Lingewaard en Miranda vervult de functie van collectant in Angeren. Zij kregen beiden hun versierselen opgespeld door de secretaris, Dick Huiskamp.

Vanuit de gemeente Overbetuwe werden gehuldigd Peter Stam, Gerrit ter Beest en Co Deij. Joop van der Heijden uit Valburg nam na 44 jaar afscheid als vrijwilliger van het Rode Kruis. Hij heeft in die lange periode vele functies vervuld. Hij kreeg vanuit de beide afdelingen een attentie aangeboden. Meer informatie over het Rode Kruis in de afdelingen Lingewaard en Overbetuwe is te vinden op de speciale Faceboogpagina.

Jaarvergadering van SuVe

ANGEREN - Het bestuur van de SuVe is voornemens om haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te laten plaatsvinden op zaterdag 14 oktober.

De jaarvergadering zal deze keer plaatsvinden in herberg De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren en begint om 19.00 uur. De verschillende jaarverslagen zijn vanaf 10 oktober aan te vragen bij: wims62@outlook.com.

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - De 'Dag van de Senioren' wordt in Doornenburg op dinsdag 17 oktober georganiseerd door Stichting Ouderen Doornenburg.

Senioren uit Doornenburg en omgeving zijn welkom op de Dag van de Senioren, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 17 oktober 2017 in het Ontmoetingcentrum in Doornenburg. Zaal open vanaf 10.00 uur, het programma begint om 10.30 uur en eindigt uiterlijk 16.00 uur.

Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd, evenals voor een uitstekend verzorgde middagmaaltijd van zorgcentrum Sint-Jozef uit Gendt. Deze middagmaaltijd bestaat uit een stamppot lunchbuffet voorafgegaan door een keuze uit twee soepen en na dit alles een toetje.

Het ochtendprogramma bestaat uit enkele ludieke optredens. Na het eten is het genieten van orkest Eigereid uit Gendt, in de pauze is er een loterij met prachtige prijzen. Kosten voor deze dag zijn tien euro, hierin zitten koffie/thee met verrassing, enkele hapjes, twee drankjes, de middagmaaltijd en ook de haal- en brengservice. Het meerdere aan drankjes is voor eigen rekening.

"U kunt uw belangstelling schriftelijk en telefonisch kenbaar maken bij: Lydia Balk: 0481-421582 enTonny Lichtenberg: 0481-423192. Daarbij kunt u aangeven of u gehaald en /of thuisgebracht wilt worden."

Jaarvergadering van SuVe

ANGEREN - Het bestuur van de SuVe is voornemens om haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te laten plaatsvinden op zaterdag 14 oktober.

De jaarvergadering zal deze keer plaatsvinden in herberg De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren en begint om 19.00 uur. De verschillende jaarverslagen zijn vanaf 10 oktober aan te vragen bij: wims62@outlook.com.

Pompoenen snijden en opening dagbestedingslocatie

BETUWE - Op zondag 15 oktober verzorgt stichting Park Bredelaar voor de tweede keer een herfstfeest en viert hiermee het einde van het moestuinseizoen.

Voor jong en oud is er genoeg te doen, te beleven en te proeven. De kinderen kunnen onder andere pompoenen snijden, timmeren en zelf appelmoes maken. Ook kunnen de kinderen zelf een wafel bakken op houtvuur. Het herfstfeest wordt gehouden op het erf van Buitenplaats De Grote Bredelaar (direct naast het park).

Tijdens het herfstfeest zijn er demonstraties van onder andere wol vilten, kaarsen maken en speedcarving. Er is live muziek en er zijn verschillende proeverijen. Zo kan er bij de Streekfabriek worden geproefd van ambachtelijk gebrouwen streek- en bockbieren en zal het eten worden verzorgd door De Goesterij.

Om 14:00 uur zal wethouder Ron van Hoeven de feestelijke opening verzorgen van de nieuwe dagbestedingslocatie van Philadelphia. De dagbesteding is bedoeld voor mensen met geestelijke of lichamelijke beperking. De medewerkers kunnen werken in de moestuin, op het erf, op de geitenboerderij, streekkisten inpakken bij Rembert of in de keuken van De Goesterij. Er is altijd wel iets te doen op Buitenplaats de Grote Bredelaar.

Het erf is geopend van 12:00 tot 17:00 uur. De entree is gratis. Voor deelname aan de (kinder)activiteiten vragen we wel een vergoeding. Parkeren kan op de weilanden en erf van de Grote Bredelaar en is gratis.

Park Bredelaar is een van de pocketparken in Park Lingezegen en ligt aan de Breedlersestraat tussen Elst en Bemmel. Meer weten over Park Bredelaar, bezoek dan de website op www.parkbredelaar.nl.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 16 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: loempia’s, nasi én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Oudste tenniskampioen van Gelderland

BEMMEL - Ans Derksen is de oudste tenniskampioen van Gelderland! Elk jaar houdt de KNLTB de Gelderse masters, de beste tennissers van het afgelopen jaar uit Gelderland worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen in de eigen categorie.

Na enkele eerdere deelnames is Ans Derksen uit Bemmel er dit jaar in geslaagd om kampioen te worden in categorie 8, op zich misschien niet heel bijzonder maar, Ans is met haar 64 jaartjes verreweg de oudste winnaar volgens de organiserende KNLTB.

Vrijwel alle andere deelnemers(sters) zijn jonger dan dertig jaar, het vele sporten wat Ans doet geeft haar een geweldige conditie wat haar een grote voorsprong op haar tegenstanders. Als ze haar zien met haar grijze haren slaat de verwarring toe, ze kan mijn oma zijn, zie je ze denken, er wordt met u aangesproken. Eerst zijn ze bij het inspelen erg voorzichtig en terughoudend in de slagen maar als ze alle ballen om de oren krijgen, gaan ze snel normaal spelen maar dat heeft ze niet mogen baten.

Naast de voldoening en eer heeft ze ook een waardebon van 125 van de KNLTB verdiend.

Lezing/boekpresentatie over Annie E. in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Op vrijdagavond 10 november (20.00 uur) vindt er in de Theaterkerk van Bemmel een lezing/boekpresentatie plaats over het leven van Annie E. Dit naar aanleiding van het nieuwste boek van de schrijver Michel Bongers, getiteld: Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw.

Op 1 mei 1962 zakt de Bemmelse tuinder Piet Evers (62) dodelijk ineen als hij een paar slokken koffie neemt waar het landbouwgif parathion in zit. 12 jaar later (26 april 1974) wordt zijn weduwe, Grada Evers-Francissen (79), met ingeslagen schedel, dood gevonden in haar bejaardenwoning.

In beide gevallen valt de verdenking op dochter Annie, moeder van vijf kinderen. Zij zou 'vat en moet' om het leven hebben gebracht. In de eerste zaak wordt ze vrijgesproken, in de tweede zaak veroordeeld tot 12 jaar cel. Wie is Annie en wat is er met haar gebeurd? En wat betekende deze zaak voor Bemmel? Een halve eeuw na dato stoft de auteur het dossier Annie E. opnieuw af.

Wellicht dat tijdens de presentatie in de Theaterkerk ook A.F.Th. van der Heijden aanwezig is. Net als Bongers is Van der Heijden gefascineerd door Annie. In zijn sleutelromans Het hof van Barmhartigheid en Onder het Plaveisel het moeras is Annie E. uit Bemmel een van de hoofdpersonages onder de noemer Hennie A. uit Lummel.

Het boek Annie, het bizarre leven van een Bemmelse huisvrouw is vanaf 11 november te koop bij De Toren van Bemmel en de Bruna-winkels in Bemmel, Gendt, Huissen en Elst.

Glow in the Dark verrast leerlingen OBC Bemmel

Leerling OBC Bemmel maakt selfie met DJ Glow In The Dark

BETUWE - Drie Betuwse scholen gaven donderdag 5 oktober de aftrap voor de derde editie van Betuwe On Stage. In dit project komen vmbo-leerlingen in contact met lokale bedrijven en organisaties. Een verrassingsoptreden van de populaire dj's Glow in The Dark zorgde voor een vlammende start op OBC Bemmel, OBC Elst en HPC Zetten. De dj's promoten hun nieuwe album 'Lituatie 2'

Op 27 februari vindt het Betuwe On Stage Beroepenfeest plaats. Leerlingen ontmoeten dan bedrijven en organisaties uit de Betuwe en maken direct afspraken voor werkbezoeken. Deze werkbezoeken vinden plaats op 15 maart, de zogenoemde Doe Dag. Vijf scholen werken samen in Betuwe On Stage; Citadel College, HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. Mentoren bereiden de leerlingen voor op hun studiekeuze en op het bouwen van een lokaal netwerk.

Het optreden begon iets later dan verwacht. In no time dansten de leerlingen door de aula's. Glow in The Dark sloot het optreden af met een fotomoment voor alle leerlingen. Een leerlinge bleek goed uitgerust. Zij vroeg de DJ's: "Hebben jullie nog een manager nodig? Want dan wil ik wel bij jullie stage lopen".

Team Taekwon-Do in Ierland

ARNHEM - Zes instructeurs van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) waren het afgelopen weekend voor een speciaal seminar naar Ierland gegaan.

De Koreaanse grootmeester Choi Jung Hwa 9e dan en zoon van de overleden stichter van Taekwon-Do was speciaal naar Ierland gekomen om een international instructeurs course te geven. Ongeveer één keer per jaar geeft de grootmeester ergens in Europa les aan gevorderde beoefenaars van deze zelfverdedigingskunst.
Samen met een team van Nederlandse instructeurs hebben de leraren van TAG zich twee dagen helemaal verdiept in het Taekwon-Do. In totaal waren er meer dan officiële 100 instructeurs vanuit heel Europa naar dit bijzondere seminar gegaan. De opgedane kennis en kunde wordt uiteraard mee terug genomen en op de diverse locaties van de club gedoceerd. Voor meer informatie zie www.tagelderland.nl.

Nieuws van Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde haar eerste wedstrijd thuis tegen Heijendaal-DS4. Helaas weer een verliespartij, maar de tegenstand was ruim beter.(0-4)(17-25/17-25/20-25/13-25)

Dames-DS3 ontving Trivos-DS5 en liet de tegenstander steeds snel weglopen tot 15de punt. Hierna werd de achtervolging ingezet, maar bereikte alleen in de 2de set, tot setwinst. De andere sets ging het steeds mis.(1-3)(20-25/25-21/22-25/19-25)

Tweestroom-DS5 speelde thuis tegen Isala'77-DS4, dit de 2de overwinning met de volle 5 punten voor de ranglijst. Onze dames kregen de tegenstand in de 4de set.(4-0)(25-16/25-10/25-15/25-20)

Isala'77-DS1 ontving Tweestroom-DS2. Onze dames wonnen gelijk de 1ste set. Hierna was het punten sprokkelen voor een zo goed mogelijk uitslag. Helaas een verliespartij.(3-1)(17-25/25-14/25-17/25-19)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Pegasus-HS9 en had de gehele wedstrijd een behoorlijk tegenstand. In de 4de set werd er nipt gewonnen. Voor de 2de maal de volle 5 punten.(0-4)20-25/15-25/20-25/23-25)

Meisjes-MA2 ontving Ikaros-MA1. In de 3de set werd er nipt verloren, terwijl de andere sets ruim werden verloren. Dus een onnodige verliespartij.(0-4)(12-25/17-25/23-25/15-25)

Meisjes-MA1 ontving Touche-MA1. In de eerste drie sets was men ruim de betere team. In de vierde set werd het spannend, maar gelukkig werd er nipt gewonnen.(4-0)(25-10/25-10/25-22/26-24)

Tweestroom-MC1 speelde uit bij Boem.Komeet-MC1 en maakte er een spannende pot van door de 1ste en2de set ruim te winnen. De 3de en 4de set werden nipt gewonnen. Een mooie overwinning.(0-4)(15-25/15-25/23-25/24-26)

Boem.Komeet-MC2 ontving Tweestroom-MC2. Onze meiden gaven in de 1ste set het meeste tegenstand. Hierna werd die in iedere set minder. Dus een verliespartij/(4-0)(25-19/256-15/25-11/25-09)

tweestroom-jongens-mix-JC1 bezocht BNoem.Komeet-JC1 en was het betere team. Pas in de 4de set werd de tegenstand het grootst. Een fraaie overwinning.(0-4)(09-25/11-25/09-25/15-25)

Vijftig procent korting op alle spullen in de winkel Twice is Nice kringloop viert 10-jarig bestaan!

HUISSEN - Dinsdag 10 oktober is Twice is Nice jarig. Tien jaar geleden heropenden Gino en Carolien van Brussel de kringloopwinkel. Het was een hele uitdaging om de kringloop op te ruimen en toegankelijk te maken voor iedereen.

Het heeft zeker twee jaar geduurd voordat de winkel was heringedeeld, opgeruimd en naar onze zin. De eerste complimenten kwamen ook dagelijks binnen en de klantenkring groeide en groeide. Het aanbod van goederen, huizen ontruimen werd ook steeds meer door heel Nederland.

In de loop van de tien jaar hebben we veel vrijwilligers gehad van diverse organisaties die hier stage hebben gelopen. Casper is vanaf het eerste uur al vrijwilliger en hoort een beetje bij de inboedel. Voor onze boekenafdeling is Bert al geruime tijd verantwoordelijk.

Hierbij willen we onze klanten bedanken voor hun vertrouwen en willen deze feestelijke gebeurtenis ook niet zomaar voorbij laten gaan. Vanaf zaterdag 7 tot en met zaterdag 14 oktober 50 procent korting op alle spullen die in de winkel staan.

Heeft u nog bruikbare spulletjes die u niet meer gebruikt over overbodig zijn kunt u deze dagelijks afgeven voor grotere spullen kunt u een afspraak maken wij komen deze geheel kosteloos bij u ophalen indien deze nog voor wederverkoop geschikt zijn.

Tijdens de aktie zijn de openingstijden van zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur en zondags extra koopdag van 12.00 tot 17.00 uur. Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en de laaste dag zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Vanaf maandag 16 oktober 10.00 uur is de winkel weer geheel opnieuw bevoorraad.

Nijverheidsstraat 33 c, Huissen (steegje in tussen praxis en The Floorfactory); 026 3275579; email twiceisnice@kpnplanet.nl; www.twiceisnice.nl. Like ons op Facebook, zo kunt u alle acties direct volgen.

Trudy Hendriks spreekt vol lof over Arns & de Leeuw Makelaars 'Na zeven weken al, was het verkocht!'

HUISSEN – Het was op aanraden van haar zwager, dat Trudy Hendriks eens bij Arns & Leeuw makelaars binnen stapte. Ze wilde haar huis verkopen.

Trudy: 'De manier waarop ik er ontvangen werd, de huiselijkheid, het vrijblijvende gesprek... het voelde goed. Ik woon al jaren in Huissen en die bekende 'ons kent ons'-sfeer was er ook meteen bij Johan en zijn echtgenote. Heel fijn, want ik vond het best spannend. Mijn man is vijf jaar geleden overleden, en nu ging ik ons huis verkopen met de bedoeling er een appartement voor terug te kopen, voor mij alleen.'

Bij de (ver)koop van een huis kan een goede makelaar echt een meerwaarde bieden. Door professionele rondleidingen in je huis te verzorgen, kan een makelaar bovendien je verkoopkansen aanzienlijk vergroten. En dat heeft Trudy aan den lijve ondervonden: 'Jazeker, want na zeven weken al kreeg ik het bericht dat het was verkocht! Het eerste wat ik dacht was: maar waar moet ik dan naar toe?! Gelukkig heeft Johan met de kopers kunnen afspreken, dat ik nog een half jaar de tijd kon nemen om iets moois voor mezelf te vinden. Dat haalde de druk eraf. En ik werd in mijn zoektocht heel goed ondersteund door Johan. Er werd echt goed met me meegedacht.' En met grote glimlach zegt ze: 'Ja, ik kan echt zeggen dat Johan een makelaar is, die er helemaal voor gaat! Ik zou Arns & de Leeuw makelaars zéker aanbevelen!'

Huis (ver)kopen? Stap ook eens binnen bij Arns & de Leeuw makelaars, Langestraat 18 in Huissen. T: 026 3258210; www.arnsdeleeuw.nl.

Assortiment Proeverij van WijnZinnig Gendt

GENDT - Zondag 29 oktober organiseert WijnZinnig Gendt zijn jaarlijkse Assortiment Proeverij.

Benieuwd naar alle nieuwe wijnen voor het aankomende najaar of wilt u inspiratie opdoen voor mooie combinaties met winterse gerechten, dan is een bezoek aan deze proeverij absoluut een aanrader.

Tijdens deze middag heeft u de mogelijkheid om ongeveer 70 wijnen te proeven die allen een uniek karakter hebben en passen bij de gezelligheid van de aankomende maanden. "We openen de deuren van De Klok Horeca Gendt om 13.00 uur en dan kunt u, aan de hand van een overzichtelijke proeflijst, de wijnen op uw eigen tempo proeven. Bij iedere tafel zal een vertegenwoordiger van de desbetreffende wijn aanwezig zijn om alle informatie te geven die u graag wilt hebben. Het is niet noodzakelijk om precies om 13.00 uur aanwezig te zijn, want de deuren blijven open tot 17.00 uur. U heeft dus de gelegenheid om te proeven tussen 13.00 en 17.00 uur.

Zoals u van ons gewend bent, zullen alle wijnen zeer aantrekkelijk geprijsd zijn en daardoor is het ook bijzonder geschikt om alvast uw wijnen te selecteren voor uw relatiegeschenken/kerstpakketten. Uiteraard worden deze door ons op een creatieve wijze verpakt.

Gedurende de middag zal De Klok Horeca Gendt u voorzien van heerlijke hapjes en zal de bekende kaasbar niet ontbreken. De toegang voor deze proeverij is geheel gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar voor ons zeer wenselijk om genoeg proeflijsten te maken en te zorgen dat er voldoende hapjes zijn…

Voor specifieke vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Graag tot 29 oktober!

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu; info@wijnzinnig.eu.

Computerhulp Huissen waarschuwt: 'Wordt geen slachtoffer van cybercrime!'

HUISSEN – Internetcriminelen worden steeds geslepener om via de digitale snelweg bij uw persoonlijke gegevens te komen en er misbruik van te maken. Voorkom risico's en laat uw computer daarom goed beveiligen. Hoe? Kom even langs bij Computerhulp Huissen. Zij staan u graag met raad en daad bij.

De naam zegt het al: Computerhulp is er voor al uw computervragen, –benodigdheden en alle mogelijke -reparaties. 'En met Computerhulp brengen wij nu onze zakelijke professionele kennis bij de particulier thuis', aldus eigenaar en systeembeheerder Rob van Genderen. 'Zoals draadloos internet bijvoorbeeld; de gemiddelde internetprovider kan een internetsnelheid van 60 mb realiseren.

Computerhulp Huissen biedt een professionele oplossing waarmee wel 120 mb internetsnelheid gerealiseerd wordt.' Ook wat uw digitale veiligheid betreft, kunt u bij Computerhulp rekenen op een professionele oplossing. Steeds vaker worden ook particulieren slachtoffer van cybercrime zoals het 'gijzelen' van gegevens op de computer, om u zo af te kunnen persen. Of internetcriminelen verspreiden kwaadaardige software (malware) om zo internetbankieren te manipuleren. Let u er maar eens op hoe vaak u achteloos ergens op klikt, wanneer u op internet surft. Een gemiddelde virusscanner beschermt uw computer tegen 'bekende' virussen maar Computerhulp biedt een zodanig intelligent beveiligingssysteem dat zelfs de meest geavanceerde bedreigingen voor uw computer ermee geëlimineerd worden. Een veilig gevoel! Wilt u daar meer over weten? Loop dan gerust eens binnen aan de Vierakkerstraat 48 in het centrum van Huissen, waar u overigens ook terecht kunt voor tweedehands computers en laptops. www.computerhulp.co (zonder m inderdaad!)

30 / 32

Wij feliciteren Tijl met het behalen van de oranje slip en Jelle met het
behalen van de witte band bij het karate.

Een dikke kus en knuffel van

Opa Bart en Oma Wenda

Op 14 oktober wordt deze hele lieve meid 21 jaar.

Hartelijk Gefeliciteerd

namens ons XXX

HIEP, HIEP, HOERA
65 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag
Een hele fijne dag!

Liefs van ons allemaal x

Onze (O)MA hoopt op 10 oktober haar 80st. verjaardag te vieren.
Wij wensen haar namens de hele familie een hele fijne dag toe!

Joop en Mientje
Proficiat met jullie 50 jarige huwelijk.|
Een fijne dag en nog vele jaren samen.
André en Emmy.

Hoera!
Onze vriend Owen wordt alweer 6 jaar
Gefeliciteerd

Neil Ryan
Roan en Fenna

Bo Peelen en neef Lars winnen het familie-tennistoernooi!
Hartelijk gefeliciteerd!
groetjes van oma Noortje en opa Gé

Met je diploma in de hand, sta jij in de krant.
Gefeliciteerd Silvy.
Opa Hans en Oma Marina

Hiep Hiep Hoera
Ons sportmannetje Rens alweer
9 jaar
Gefeliciteerd
Papa, Mama, Bas, Anne, Opa en Oma

Het is en blijft een zwijn,
maar nooit een chagrijn.
Marc van harte gefeliciteerd!

Diploma A, knap gedaan,
Vanaf nu zwemmen
zonder vestje aan!
Gefeliciteerd kanjer,
XXX Papa Mama en Sophie

, 't zwein" wur vieftig op 13 oktober!

11 oktober alweer 14 jaar!
Gefeliciteerd lieve Lot!
"Liefs van Opa en Oma koeien"

Ruimte voor jeugdleden bij badmintonclub Gendt

GENDT - Afgelopen september is het seizoen voor de jeugd weer begonnen. Het was even wennen, want de trainingstijden zijn veranderd vanwege een nieuwe trainer.

De eerste groep 7 - 12 jaar traint nu op dinsdag van 18:30 tot 19:30 uur. De tweede groep 13 - 18 jaar traint nu op dinsdag van 19:30 tot 20:30 uur. Er kunnen nog steeds kinderen aansluiten om deel te nemen aan de training. Je mag eerst een paar keer gratis meespelen. Badmintonclub doet echter ook weer mee aan het Sjors Sportief project. Binnenkort worden de boekjes hiervoor weer uitgereikt.

De eerste training voor het Sjors Sportief project start op dinsdag 24 oktober, via Sjors Sportief mogen kinderen vier keer gratis mee doen met deze superleuke training. Heb je interesse kom dan gerust langs, een badmintonracket ligt voor je klaar. Meer informatie staat op onze website en facebookpagina.

Het Schrijfcafé bij ParticipatiePunt Bemmel

BEMMEL - We schrijven steeds minder brieven en kaarten en zijn meer en meer gewend aan digitale communicatie. Toch blijft het schrijven van een brief, verhaal of ansichtkaart prettig om te doen. En bovendien voor de lezer of ontvanger leuk om te krijgen.

Daarom stimuleert het ParticipatiePunt Bemmel het initiatief ‘Het Schrijfcafé! Vanaf 18 oktober kunnen inwoners van Lingewaard maandelijks met pen en papier aanschuiven in ‘Het Schrijfcafé’. Ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of voor wie Nederlands de tweede taal is, zijn welkom. Plezier in het schrijven staat bovenaan!

Voor meer informatie kan men contact opnemen met: Albert van Duijn, e-mail: chroniqueur@tele2.nl; 06 20649643. Startdatum is 18 oktober (10.00-12.00 uur) bij Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden kan bij SWL Meldpunt - 088 2552555; e-mail:meldpunt@swlingewaard.nl. Koffie/thee kost één euro.

Biologie-lessen met veldonderzoek bij Lingewaard Natuurlijk

LINGEWAARD - Leerlingen van het Canisius College Nijmegen en Rivers International School Arnhem ontdekken de natuur in Lingewaard

Het Canisius College uit Nijmegen en Rivers International School Arnhem biedt leerlingen van de afdelingen VWO, HAVO en VMBO-T met biologie in het vakkenpakket de mogelijkheid om veldonderzoek te doen in Lingewaard. Leerlingen van het Canisius College zijn meestal in september onze vaste gasten. Dit is het vijfde jaar dat er door leerlingen veldonderzoeken gedaan worden in het kader van het vakkenpakket.

De Veldschuur in Bemmel van Stichting Lingewaard Natuurlijk wordt een paar dagen gebruikt als onderzoekscentrum en uitvalsbasis. De diverse natuurgebieden van Lingewaard zijn een prima leeromgeving om onderzoeken en experimenten uit te voeren. Dit jaar hebben de leerlingen het wielenpark De Ward, de Bemmels waard en de Doornik Natuurakkers gekozen om veldonderzoek te doen. Na een algemene oriënterende excursie door natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk werden onderzoeksdoelen vastgesteld. Daarna zijn experimenten uitgevoerd. In de Veldschuur hebben de verschillende studiegroepen hun bevindingen gerapporteerd.

Zowel leraren als leerlingen zijn ieder jaar weer heel erg enthousiast over de natuurgebieden en over de accommodatie die De Veldschuur biedt. Maar ook over de geweldige verzorging door de gastdames van De Veldschuur. Het is weer fijn, dat alles prima is verlopen. Er wordt met veel plezier weer uitgezien naar het volgende jaar door Lingewaard Natuurlijk.

Geldersch Landschap & Kasteelen zoekt gastvrouwen/heren voor promotiewerk

REGIO - Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) zichtbaar maken in heel Gelderland. Dat is de belangrijkste taak van het promotieteam van de stichting. Om dat werk goed te kunnen doen zijn veel vrijwilligers nodig die een aantal keer per jaar in de provincie met promotiemateriaal op markten en evenementen willen staan.

Inhoud van de werkzaamheden: De gastheren en gastvrouwen van het promotieteam planten het eerste zaadje. Zij zorgen voor het eerste contact met evenementenbezoekers en leggen onder ander e uit hoe belangrijk het is om het historisch erfgoed en de natuur in Gelderland te beschermen. De gastheren en gastvrouwen gaan altijd met zijn tweeën ergens naar toe. Zij werken vanuit een promotiewagen of promotiekraam.

Wat vraagt GLK? Omdat niet alle terreinen bereikbaar zijn met openbaar vervoer is bezit van rijbewijs B een vereiste. Bezit van BE rijbewijs is een pre. Minimaal 10 dagdelen per jaar beschikbaar. Woonachtig in Gelderland. Beschikbaar op weekenddagen, de piek ligt hierbij in de periode april tot en met oktober. Omdat de meeste vrijwilligers binnen het promotieteam in de maanden mei/juni en september/oktober op vakantie zijn, gaat de voorkeur uit naar vrijwilligers die juist in deze maanden wel regelmatig beschikbaar zijn.

Kijk voor meer informatie op www.glk.nl/help-mee/word-vrijwilliger of neem contact op met Nicole Burgers, 06 53269547 (ma, di, do) of n.burgers@glk.nl.

Herfstmiddag bij Zonnebloem

DOORNENBURG - Vrijdag 6 oktober hield Zonnebloem Doornenburg een gezellige herfstmiddag in het ontmoetingscentrum.

Hierbij waren de zonnebloemgasten uit Angeren uitgenodigd om deze middag te gast te zijn. En zij gaven daar goed gehoor aan om met grote getale aanwezig te zijn. Voorzitster Gerry Joosten heette alle gasten welkom op deze middag. Met een kop koffie en een plak cake was er genoeg gesprekstof; zij hadden elkaar genoeg te vertellen,en dat is ook heel belangrijk.

Er was ook muziek aanwezig: Huub Favier uit Haalderen speelde bekende liederen wat voor de gasten bekend in hun oren klonk. Daarbij werd er uiteraard voor een hapje en een drankje gezorgd. Daarbij kon een advocaatje met slagroom natuurlijk niet achter blijven. Een paar vrijwilligers deed een voordracht over de tijd van 'toen en nu'. Er kwamen veel oude herinneringen voorbij.waar natuurlijk weer gretig op gereageerd werd. Het was een middag van gezelligheid met muziek,en voordracht. Aan het eind werd men verrast van een beker met verse aardbeien met een toef slagroom. Dat geschonken werd door het aardbeienbedrijf De Beijer. De zonnebloemgasten van Doornenburg en Angeren kunnen terug kijken op een geslaagde herfstmiddag.

Sponsor bedankt!

GENDT - Supportersvereniging De Bataven is een meerjarig samenwerkingsverband aangegaan met Albert Heijn Gendt.

Door Albert Heijn Gendt zijn de nieuwe trainingshesjes voor alle teams van de Bataven gesponsord. In het kader van verantwoord ondernemen is er tevens een goed doel gekoppeld aan het samenwerkingsverband met Albert Heijn Gendt. Dit goede doel wordt in december bekendgemaakt. Ook heeft Albert Heijn Gendt de bord sponsoring langs het veld weer voor vijf jaar vastgelegd. "Wij bedanken Albert Heijn Gendt voor de samenwerking en Snelders Sport voor de bedrukking van de trainingshesjes."