GN Berg en Dal Heumen Mook

14 oktober 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 oktober 2015


Eerste speciaalbierfestival in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor de eerste maal in de geschiedenis wordt er in Groesbeek op zaterdag 17 oktober een speciaal bierfestival gehouden in de grote tent op het marktterrein.

Het gebeuren vindt plaats een dag voor de Groesbeekse bierfeesten. Acht brouwers zullen hun specialiteit bieren laten proeven. De organisatie Wilma en Roland van brouwerij D'n Drul hebben in totaal zeven collega's bereid gevonden hun specialiteiten mee naar Groesbeek te brengen, waaronder twee brouwers uit het Belgische Brugge. De overige brouwers zijn afkomstig uit Berghem, Heumen, Arnhem, Enschede en uiteraard brouwerij D'n Drul.

In totaal zullen er ruim twintig verschillende soorten bier worden gepresenteerd. Brouwerij D'n Drul komt naast het 'Hofs Blondje' , een 'Verassend blondje (tripel)' en een primeur '2 Missterious' gebrouwen door Mijke en Wilma (uitbaatster). Daarnaast is er een fustje van twintig liter 'Monky Ipa' – bekend bij de bierkenners - onderweg naar Groesbeek.

Inmiddels zijn honderden speciale gegraveerde bierglazen in Groesbeek gearriveerd die op de dag te koop zijn in de tent voor 3,50 euro (want zonder glas geen bier). De bezoekers kunnen zaterdag 17 oktober vanaf 13.00 uur terecht om vervolgens munten te kopen en gaan genieten van de diverse brouwsels. De entree is geheel gratis. De Belgische brouwer heeft de Bryggja bij zich, die overigens alleen verkrijgbaar in Nederland is bij brouwerij D'n Drul. De Ierse band 'Riverfllow' zal voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Als het aan Wilma en Roland ligt wordt het een jaarlijks terugkerend evenement.

Pauselijke onderscheiding voor Millingse Bart Lelie

MILLINGEN AAN DE RIJN – Hulpbisschop monseigneur Rob Mutsaerts heeft vorige week zondagmorgen Bart Lelie de pauselijke onderscheiding 'Pro Ecclesia et Pontifice' uitgereikt.

Monsiegneur Mutsaerts roemde Bart Lelie omdat hij al 22 jaar actief lid van het kerkbestuur in Millingen is. Daarnaast wist hij samen met de andere leden van de evenementencommissie veel geld en niet te vergeten subsidies bij elkaar te krijgen voor de restauratie van de Millingse kerk.

Ruim 33 jaar zorgde Bart Lelie dat het klein- en groot onderhoud van de kerk goed gebeurde, want ook daar had Bart daar de leiding over. Deze pauselijke onderscheiding is meer dan verdiend liet Mutsaerts weten. Vanuit de volle kerk kreeg Bart Lelie en zijn echtgenote een hartverwarmend applaus.

Bevrijdingsmuseum krijgt grote collectie radioapparatuur uit WO2

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum is onlangs in het bezit gekomen van een grote verzameling radio- en communicatieapparatuur. Momenteel is de schenking ondergebracht in een depot van het museum, bij het aanschouwen waant men zich in een geheime bunker.

Tientallen gekleurde knoppen, wijzerplaten, dashboards en diverse elektronica staan op de planken dicht bij elkaar. Ze bezetten liefst vijftig procent van de extra depotruimte. Het gaat om een uitzonderlijke, waardevolle en uitgebreide collectie: radio's uit tanks, bommenwerpers, jachtvliegtuigen, communicatiecentra, maar ook simpele modellen die de individuele soldaat op zijn rug met zich meedroeg.

In de geschonken collectie bevinden zich enkele topstukken zoals de radioapparatuur van een Duitse Heinkel 111 bommenwerper en een radio uit een Tiger Tank. Aan geallieerde zijde is een radio-installatie uit een Britse Lancaster bommenwerper en een 'Servia Corps Radio' van het Amerikaanse leger.

Een ander prachtig stuk is een radio uit een Sherman tank met Cyrillische instructies. Deze tank en zijn radio werden door de Britten en Amerikanen naar de Sovjet-Unie gestuurd ter ondersteuning van hun strijd tegen Nazi-Duitsland. Deze unieke schenking is afkomstig van de heer Cees van Kouwen uit Nijmegen, een enthousiaste verzamelaar die deze collectie over tientallen jaren heeft opgebouwd. De collectie wordt de komende tijd uitvoerig beschreven en gefotografeerd. Daarna zal worden bekeken of op korte termijn een aantal aanwinsten zullen worden getoond in het museum. Een van de topstukken is al gepresenteerd in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid WO2 in de lucht'.

Giro d'Italia volgend jaar door Groesbeek, Beek en Berg en Dal

GROESBEEK/BEEK/BERG EN DAL – De Giro d'Italia –de nummer twee van de wielerwedstrijden in de wereld- doet op zaterdag 7 mei Groesbeek, Beek en Berg en Dal aan. Dat dit wielerevenement de gemeente Groesbeek aan zou doen lag voor de hand maar de route is pas maandag 5 oktober bekend geworden.

De renners zullen kennismaken met de Zevenheuvelenweg en niet te vergeten de Oude Holleweg in Beek. De renners vanaf de Mooksebaan en gaan dan dwars door het centrum van Groesbeek via de Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal. Vandaar doen ze even het Duitse grensplaatsje Wyler aan en gaan vervolgens naar Beek waar hen een van de grotere uitdagingen wacht: de Oude Holleweg.

Vandaar rijdt het peloton naar Nijmegen waar op de Oranjesingel de finish zal zijn. Verwacht wordt dat er vele duizenden wielerfanaten van de partij zullen zijn langs de route. Met het binnenhalen van de Giro d'Italia zijn miljoenen euro's gemoeid die voor het grote deel door de provincie Gelderland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op tafel worden gelegd. Ook de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen dragen elk 350.000 euro bij. Naar schatting brengt deze wielerwedstrijd voor de ondernemers miljoenen omzet op.

Mogelijk herontwikkeling Haukesterrein in Kekerdom

KEKERDOM – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek is bereid, als een herontwikkeling voldoende kwaliteitsverbetering van de omgeving oplevert (enige) ruimte op de uitgangspunten te geven om de haalbaarheid te vergroten. Hierbij is wel van belang dat ook de provincie Gelderland zich met het plan kan verenigen en instemmen.

De heer Derks heeft in het verleden al diverse malen geïnformeerd of op zijn terrein (meerdere) woningen mochten worden gebouwd als de bedrijfsbestemming er af gaat. Nu heeft Derks het verzoek om een bedrijfsloods van (20 x 50) op het parkeerterrein aan de overzijde van de Botststraat te realiseren, dan wel het bouwen van vijf woningen. Daarnaast wil Derks het bestaande kantoorgebouw slopen en ter plaatse of aan de overzijde het bouwen van kleine appartementen. Ook wil hij de bestaande loods slopen en nieuwe loods terugbouwen, met een inpandige bedrijfswoning voor Derks zelf. Als dit laatste verzoek gerealiseerd mag worden kan Derks ermee instemmen dat het achterste deel een andere passende bestemming krijgt.

Het verzoek van Derks is in strijd met het bestemmingsplan en mag er geen bedrijfswoning gerealiseerd worden. Het college wil geen medewerking verlenen aan een stedelijke ontwikkeling zoals woningbouw, bedrijventerrein, detailhandel of kantoorlocatie. Het realiseren van enkele woningen met eventueel een landgoed met landhuis/zorgboerderij, maar in totaal niet meer dan drie wooneenheden. Indien alleen de loods wordt gesloopt, mag het kantoorgebouw worden verbouwd tot woning in combinatie met enige kamers voor B&B of aan de overzijde in de vorm van een boerderij of landhuis met B&B. Er zal nog veel water door de Rijn stromen voordat het plan gerealiseerd zal zijn.

Oktoberfest bij SC Millingen/ Odio

MILLINGEN - Zaterdagavond 24 oktober zal het jaarlijkse Oktoberfest worden gevierd in het clubhuis van SC Millingen/ Odio op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen van 20.00 tot 0.30 uur.

Foto: Hans Driessen

Het Oktoberfest wordt georganiseerd door SC Millingen/ Odio en is voor alle leden en vrijwilligers van beide verenigingen. De dj zorgt voor prima sfeer met de juiste Schlagermuziek. Eten en drinken is er genoeg! "Heb je toevallig een lederhosen en/ of dirndl in de kast hangen, trek deze dan vooral aan, maar niks is verplicht.

Inloophuis Groesbeek op zoek naar Club van 100

GROESBEEK – Het inloophuis Groesbeek wil voor de gehele regio een tweede huiskamer zijn voor iedereen die zelf of in de omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Het Inloophuis biedt een luisterend oor, geeft voorlichting en organiseert activiteiten om samen met lotgenoten even de zorg te vergeten.

De gastvrouwen en heren zijn speciaal voor dit werk geschoold. Het Inloophuis Groesbeek wordt gerund door vrijwilliger(ster)s. Voor de kosten van de activiteiten, deskundigheidsbevordering en dergelijke kan een beroep gedaan worden op diverse fondsen. Voor de huisvesting moet het Inloophuis zelf geld bij elkaar sprokkelen. Momenteel huurt het Inloophuis ruimte in De Mallemolen aan de Kloosterstraat. Begin oktober is aan een groot aantal personen een brief verzonden met het verzoek lid te worden van de Club van 100.

Leden van de Club 100 sluiten met het Inloophuis een overeenkomst af om gedurende een bepaalde periode jaarlijks een bedrag van honderd euro over te maken. In de toelichting op die overeenkomst staat een periode van vijf jaar. Bij de duur van deze periode heeft een aantal aangeschreven personen vragen gesteld, omdat zij zich niet voor deze betrekkelijk lange tijd willen vastleggen. De periode van vijf jaar is door het Inloophuis gekozen omdat dan de jaarlijkse gift geheel aftrekbaar is van de belasting. Wordt er geen periode van vijf jaar afgesloten dan is de gift alleen (gedeeltelijk) aftrekbaar wanneer het totaal van de giften een bepaald percentage van het inkomen overstijgt. Andere mogelijkheden om te ondersteunen kan men vinden op www.inloophuisgroesbeek.nl/giften.

Groesbeekse kermis volgend jaar mogelijk ook op Dorpsstraat

GROESBEEK – De Groesbeekse kermis, die al jaren wordt gehouden op het marktterrein aan de Spoorlaan zal mogelijk het volgens jaar ook gedeeltelijk op de Dorpsstraat plaatsvinden. Dat heeft loco-burgemeester Sjaak Thijssen tijdens de ontvangst van de kermisexploitanten laten weten.

Met de sloop van de Zoma en de komst van de nieuwe supermarkten van Jan Linders en Aldi zal het woonwagenterrein voor de exploitanten niet meer beschikbaar zijn. Ook kunnen alle kermisattributen niet meer op het marktterrein geplaatst worden. Een van de mogelijkheden is volgens Thijssen om de Dorpsstraat tijdens de kermis af te sluiten en te betrekken bij het kermisterrein.

Ook wethouder Fleuren is van mening dat de kermis niet in z'n geheel op het marktterrein kan staan en heeft ook al gedacht aan de Dorpsstraat. Als dat doorgaat dan kunnen er weer openbare inschrijvingen gaan plaatsvinden want de afgelopen jaren zijn het onderhandse gunningen geweest. Het nadeel daarvan is volgens wethouder Fleuren dat de kermisbezoekers van te voren al weten waar en welke attracties er komen te staan.

Het wordt volgens Fleuren tijd dat er meer variatie komt op de kermis. Het woonwagenterrein voor de exploitanten zal ook moeten gaan verhuizen, gedacht wordt aan de parkeerplaats bij voetbalvereniging De Treffers. Er is voor de kermis een verzoek binnengekomen voor een bepaalde tijd een prikkelarme kermis (geen harde geluiden, knipperende lichten et cetera) te houden zodat de kermis ook toegankelijk wordt voor mensen met bijvoorbeeld autisme, epilepsie en lichamelijke of geestelijke beperking. Dit idee zal voor 2016 worden meegenomen.

KBO Ooij verrast mevrouw Toonen- Kersten met erelidmaatschap

Foto: Arnold Wulterkens

MILLINGEN AAN DE RIJN – De 90-jarige mevrouw Toonen-Kersten wordt sinds een jaar liefdevol verzorgd in gasthuis 'Sint Jan de Deo' in Millingen heeft haar verjaardag met haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen gevierd in 'Het Millings Centrum'.

Tijdens dit feest werd mevrouw Toonen- Kersten verrast met de komst van een delegatie van het KBO bestuur uit Ooij. Naast de felicitatie ontving de jarige uit handen van voorzitter Sjef Wieland de oorkonde behorende bij het erelidmaatschap van de KBO Ooij. Mientje Huisman overhandigde haar een fraai boeket bloemen. Mevrouw Toonen heeft samen met haar man vijf kinderen gekregen waarvan twee tweelingen. Jarenlang heeft zij met veel liefde en plezier vrijwilligerswerk gedaan in verzorgingstehuis Het Höfke in Beek-Ubbergen, waar ze twee jaar geleden mee is gestopt.

Verrassingsoptreden in dorpshuis De Sprong in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – De vaste bezoeker(ster)s van dorpshuis 'De Sprong 'in Ooij kregen afgelopen woensdagmiddag het verzoek om even te stoppen met de activiteiten waarmee ze bezig waren.

Zij kregen onverwacht de uitnodiging om naar het zingen te luisteren en naar het optreden te komen kijken van mensen van Spelemeien dagbesteding, onderdeel van Allemeien. Deze 'artiesten' hadden al weken lang gerepeteerd om diverse liedjes onder de knie te krijgen en het resultaat wilden ze graag met anderen delen.

Op deze wijze was er een onverwacht concert geboren, het jammere was dat de zaal van 'De Sprong' niet vol was, maar dat deerde de artiesten niet. Hun spontane optreden werd door alle aanwezigen bijzonder gewaardeerd en gaven na afloop dan ook terecht een staande ovatie.

Iets vergeten? Geen paniek!Dat is echt niet altijd een teken van beginnende dementie...

GROESBEEK - Op 23 september verzorgde Steunpunt Mantelzorg de Koffie mèt… de ouderpsycholoog. Veel mensen, waaronder ook veel mantelzorgers, hebben er mee te maken bij hun naaste: dementie.

Tijdens deze middag was neuropsycholoog mevrouw Liesbeth Joosten te gast. Zij is gespecialiseerd in dementie en ging met de aanwezigen over dit onderwerp in gesprek. Zij legde onder meer uit wat dementie is, wat het verschil is tussen dementie en de ziekte van Alzheimer en wat de signalen zijn die op vroege dementie kunnen wijzen. Helaas is dementie (nog) niet te genezen; mevrouw Joosten vertelde wat men kan doen om te proberen het proces te vertragen

Als u zich zorgen maakt, praat er dan over met iemand uit uw naaste omgeving of met uw huisarts. Een tijdige diagnose van dementie kan rust en duidelijkheid brengen. Er kan eerder gestart worden met de behandeling om de ziekte te stabiliseren, te vertragen of te verzachten. Veel informatie over dementie en Alzheimer is te vinden op de website: www.alzheimer-nederland.nl

Op de website van Stichting Welzijn Groesbeek (www.welzijngroesbeek.nl) kunt u een uitgebreid verslag vinden van deze Koffie met… en daarin kunt u alles, wat er is besproken, rustig nalezen.

De volgende Koffie mèt… is op donderdag 22 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in De Mallemolen (Kloosterstraat 11) in Groesbeek. Het onderwerp van deze middag sluit goed aan op dat van 23 september; er komt een logopedist. Een logopedist houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met gesproken en geschreven taal. De logopedist, die deze middag te gast is, is gespecialiseerd in neurologie en zal onder meer uitleg geven hoe je op dit gebied kunt omgaan met iemand met dementie.

Voor meer informatie over Steunpunt Mantelzorg kan men contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg, telefoon 06 13859106. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Honderden euro's van bejaarde vrouw afgetroggeld

GROESBEEK – Afgelopen vrijdagmiddag zijn een 77-jarige inwoonster uit Groesbeek vele honderden euro's afgetroggeld. De vrouw die met een rollator liep, had boodschappen gedaan bij een supermarkt in Groesbeek.

Toen zij haar gekochte spullen wilde betalen met pinnen heeft een tot nog toe onbekende vrouw ongemerkt met het pinnen de code meegekeken. Buitengekomen werd de vrouw aangesproken door een eveneens onbekende vrouw die een warrig verhaal had. Even later voegde zich nog twee dames bij de bejaarde vrouw die van alle kanten werd afgeleid.

Een van de vrouwen heeft de pinpas uit de tas van het slachtoffer weten te ontfutselen waarna ze er vandoor gingen. Het slachtoffer ontdekte bij thuiskomst dat de pinpas verdwenen was. De vrouwen hebben vervolgens snel het maximale bedrag opgenomen bij een pinautomaat aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Bij de tweede poging van de vrouwen bleek de rekening van het slachtoffer inmiddels geblokkeerd te zijn. De daders zijn vermoedelijk buitenlandse dames omdat een van hen een telefoontje kreeg waarbij alleen buitenlands gesproken werd.

Ook in Leuth regeert nu een schuttersfamilie

LEUTH – Net als in het buurdorp Ooij heeft nu ook schutterij Vriendenkring uit Leuth een Koningsfamilie. Zondagmiddag 4 oktober werden Erwin Terwindt en echtgenote Therese als Koningspaar samen met dochter Femke als jeugdkoningin geïnstalleerd.

Foto; Bert Roodbeen

De installatie werd vooraf gegaan met het uitreiken van de (jeugd)prijzen van het vogelschieten. Daarna werden er twee trouwe leden gehuldigd: Geert Menting die kreeg de verenigingsspeld voor vijftig jaar als functionaris van de schutterij Vriendenkring opgespeld terwijl Gert Verriet de vereniging speld kreeg opgespeld voor zijn veertig jaar trouw aan de Leuthse schutterij. Van de Federatie Gelderse Schuttersgilden en schutterij Sint-Hubertus kreeg het tweetal de medaille van verdiensten met oorkonde overhandigd voor hun jarenlange inzet voor het schuttersgilden.

Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk: verkoop noveenkaarsen

BEEK - Stichting ‘Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk’ is op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober aanwezig met een stand in Nico de Witt Plus in Beek. Net zoals verleden jaar worden dan noveenkaarsen te koop aangeboden die versierd zijn met afbeeldingen van de Bartholomaeuskerk en het prachtige Mariavenster in glas-in-lood.

Deze lang brandende kaarsen zorgen met hun vlammenspel voor een sfeervol lichtpunt in de komende donkere maanden. Prijs per kaars is vijf euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan de doelstelling van de stichting om de kerk te behouden voor de gehele gemeenschap.

"Tijdens deze twee dagen zullen we u ook graag informeren over de mogelijkheden om een eenmalige schenking te doen of met een structurele, periodieke schenking bij te dragen. De Stichting is door de Belastingdienst erkend als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Bij een periodieke gift aan een ANBI is deze niet voor 100, maar voor 125 procent aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Meer informatie staat op www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl.

Groesbeek ontziet haar inwoners in de begroting

GROESBEEK – Het college van de gemeente Groesbeek is erin geslaagd een meerjarige sluitende begroting op te stellen, waarbij de rekening niet bij de inwoners wordt neergelegd. Op een begroting van ongeveer 81 miljoen euro komt de gemeente in 2016 nog 750.000 euro tekort, wat uit de reserve zal worden gehaald.

De jaren na 2016 zien er beter uit, door de samenvoeging tussen de drie voormalige gemeenten levert dat voordeel op. De gevolgen van de herindeling zijn in de begroting verwerkt, daarnaast zijn diverse taken van het rijk naar de gemeenten geschoven inclusief opgelegde bezuinigingen. Hierdoor zijn de gemeentelijke financiën behoorlijk onder druk komen te staan.

Desondanks heeft het college besloten om de OZB het komend jaar slechts voor de inflatie te corrigeren en niet verder te verhogen. Het is de bedoeling om op termijn een begroting zonder tekort te presenteren, waarbij de reserves niet zullen worden ingezet. Voor de wegen is jaarlijks 2,5 ton minder nodig, zonder gevolgen voor de kwaliteit. Het sociale domein zet de begroting behoorlijk onder druk omdat veel taken van het Rijk naar de gemeenten zijn gegaan. Op dit moment is de financiële consequentie daarvan nog onbekend. Om die reden is er een deel van de algemene reserve hiervoor apart gezet om tegenvallers op te kunnen vangen. Wethouder Fleuren van financiën realiseert zich wel degelijk dat ze met deze begroting er nog niet zijn, maar ziet de financiële toekomst van de gemeente Groesbeek met vertrouwen tegemoet. De behandeling van de begroting is op 5 november.

Universiteit van Beek ontvangt lokale, prijswinnende schrijver

BEEK/UBBERGEN - Auteur Johan Faber, winnaar van de Dioraphte Literatuurprijs 2015, komt op 15 oktober in Bibliotheek Beek-Ubbergen vertellen over de mythes van het schrijverschap. Dit bezoek vormt het derde college van tien uiteenlopende en laagdrempelige colleges van de Universiteit van Beek.

Bibliotheek Beek-Ubbergen startte op 30 september met de ‘Universiteit van Beek’. In de reeks van tien interessante colleges komen onder meer een neurowetenschapper, een natuuronderzoeker en een muziekkenner aan het woord. Regionale experts met een goed verhaal.
De colleges bieden de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. De colleges zijn elke donderdag om acht uur ’s avonds in de Bibliotheek Beek-Ubbergen.

College-onderwerpen

15 okt: De mythes van het schrijverschap - Johan Faber (winnaar Dioraphte Literatuur Prijs 2015)
22 okt: De zoektocht naar een tweede aarde - Arno Krielen (milieutechnoloog)
5 nov: Liefde voor popmuziek - Harry Veenhof (muziekkenner)
12 nov: Kinderdromen duiden - Susanne Keyser (droombegeleider)
19 nov: De wetenschap achter mindful eten - Lieneke Jansen (neurowetenschapper)
26 nov: De middelste bonte specht - Minne Feenstra (natuuronderzoeker)
3 dec: Bergwandelen - Hans van Dinther (bergwandelaar)
10 dec: Wat is intuïtie - Marjet Verwer (coach en trainer)

Tijd: 20.00 tot 21.30 uur

Entreeprijs: leden en studenten 2,50 euro, overige bezoekers vier euro. Kaarten verkrijgbaar in vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid en via www.obgz.nl/agenda.

Barbecue voor junioren SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Elk seizoen organiseert het JAC (Jeugd Activiteiten Commissie) van SC Millingen een barbecue voor de A-, B- en C-junioren.

Foto: Hans Driessen

Voorgaande seizoenen werd de barbecue aan het eind van het seizoen gehouden, maar op veler verzoek is het verplaatst naar het begin van het seizoen. Zaterdagavond 26 september waren ruim veertig spelers, trainers en leiders in het clubhuis aanwezig om te smullen van een heerlijke barbecue.

Rommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 25 oktober kunt u weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of prima klein meubilair. Het is dan namelijk weer tijd voor de najaarsrommelmarkt, georganiseerd door fanfare Wilhelmina Groesbeek.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de muziekvereniging, en dan kan gedacht worden aan opleidingen of instrumenten.

Er worden verschillende kraampjes met divers koopwaar uitgestald in een hal van het voormalige pand van Hofei, aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek. Tussen 10.00 en 14.00 uur is iedereen welkom. De entree bedraagt 1,50 euro.

Nordic Walking Groesbeek: cursus basistechniek

GROESBEEK - "Wij zijn een vereniging met 120 leden en men heeft de mogelijkheid om vier keer per week onder begeleiding van een wandelbegeleider te Nordic Walken in de mooie bosrijke omgeving van Groesbeek."

"Samen met onze wandelbegeleiders wordt er op verschillende niveaus in een gezellige sfeer gelopen. Wel is het belangrijk dat u de basis techniek beheerst en daarom starten we op 31 oktober met een cursus basis techniek Nordic Walking. Onze instructeur leert u deze techniek aan in maximaal zes lessen. Interesse om ook op een gezonde en sportieve te gaan bewegen geef u dan op voor deze cursus. Informatie op onze website http://www.nwvgroesbeek.nl."

Zing mee met De Hofbrouwers

BEEK-UBBERGEN - Bij gezelligheidskoor De Hofbrouwers uit Beek-Ubbergen is het nieuwe zangseizoen weer van start gegaan.

"Ons mannenkoor, bestaande uit twintig leden (55+) gaat weer iedere dinsdagavond onder leiding van onze dirigent, repeteren in het Kulturhus in Beek van 20.00 tot 21.00 uur, begeleid door twee gitaristen en een accordeonist. Wij zingen zowel Nederlandse als buitenlandse (volks)liedjes, die wij brengen tijdens niet-commerciele optredens op festiviteiten en ontspanningsmiddagen en -avonden in verpleeghuizen en ouderenbonden. Spreekt U dit aan? We zien U graag op onze zangrepetities."

Secretariaat: Nesciostraat 25, Beek-Ubbergen; 024 6842714 / 06 54941026; FSmits@kpnplanet.nl.

9 / 36

Tentoonstelling 'Songs of Liberation' in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek nog te zien tot en met 1 november

GROESBEEK - We kennen allemaal de beelden van de Bevrijding, nu 70 jaar geleden. Juichende mensen, piano's die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achterop de motor klommen. Maar hoe klonk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld? Dat is veel minder bekend. Het Bevrijdingsmuseum geeft tot en met 1 november 2015 hierop het antwoord met een nieuwe tentoonstelling en speciale activiteiten.

We denken bij bevrijdingsbeelden meteen aan jazz, maar zelden was er bij de foto- en filmopnames ook een microfoon aanwezig. Bijna altijd is de jazz die in documentaires over de bevrijding te horen is, later over de beelden heen gemonteerd. De werkelijke muziek van de bevrijding was juist veelzijdiger. Aan de hand van een unieke collectie van meer dan 300 stukken bladmuziek (recent vanuit de VS geschonken aan het Bevrijdingsmuseum) wordt de muziek van de bevrijding in deze tijdelijke tentoonstelling 'Songs of Liberation' gereconstrueerd. Van de foxtrot tot de swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits.

Songs of Liberation kijkt ook verder dan de zomer van 1945. Van de introductie van jazz in Nederland in de jaren '20 naar censuur en Schlager-muziek in de bezettingsjaren. Na de oorlog bloeide de Amerikaanse en Britse muziek op, van jazz tot rock 'n roll en popmuziek. Naast historische opnames zijn er dankzij samenwerking met de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, tevens moderne reconstructies te horen van nummers die nooit zijn opgenomen zoals onder andere 'Snoezepoes', 'The Tommy Song', 'Het Vrije Nederland' en de 'Sten Gun Walk'. Er kan in de tentoonstelling ook gedanst worden op authentieke dansinstructies.


Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is er tevens een nieuw rijk geïllustreerd boek gepubliceerd getiteld 'Soundtrack van de Bevrijding', auteur prof.dr. Frank Mehring, afd. American Studies, Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek van Uitgeverij Van Tilt is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Bevrijdingsmuseum.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /bevrijdingsmuseum, twitter: @bevrijding

Groesbeek achter met verplichte huisvesting statushouders

GROESBEEK – Voor het eind van dit jaar moet de gemeente Groesbeek de inhaalslag gemaakt hebben betreffende de huisvesting van statushouders.

"Groesbeek zal nog 61 statushouders onderdak moeten verlenen, dat zijn zo'n 20 à 25 huurwoningen", aldus wethouder Sjaak Thijssen. Samen heeft Thijssen met Oosterpoort afgesproken dat die achterstand voor het eind van dit jaar is weggewerkt. Daarnaast is Thijssen in overleg met Pluryn die willen in principe de op het moment leegstaande panden De Helling en de Muntberg aan de Dr. J. Visscherlaan beschikbaar stellen. Beide panden zullen in ieder geval intern nog verbouwd dienen te worden en daarnaast moet de bestemming worden aangepast van maatschappelijke doeleinden naar wonen. Daarvoor is Thijssen in overleg met de provincie Gelderland, maar hij verwacht van de kant van de provincie geen problemen.

Voor de woningzoekenden betekent het in ieder geval een langere wachttijd, voordat zij in aanmerking kunnen komen voor een huurhuis. Thijssen sluit het bouwen van meer sociale huurwoningen niet uit. Ook hebben zich volgens Thijssen al inwoners gemeld die hun steentje willen bijdragen voor de huisvesting van statushouders. "Wij zullen ieder verzoek apart gaan bekijken", aldus Thijssen.

Cd-presentatie van twaalfjarige Eline Vissers

Foto: Mariola

GROESBEEK – Op zaterdag 17 oktober presenteert de twaalfjarige Eline Vissers uit Groesbeek haar eerste cd-single. Het schijfje bevat twee liedjes met de titels 'Jij bent mijn nummer 1' en 'Mijn engel'.

Beide liedjes zijn geschreven door Helen Liebers, die ook samen met Huub Arents voor de productie tekende. De opname techniek was in handen van Louis van Duijnhoven. De presentatie vindt plaats in café Boslust aan de Nijmeegsebaan waar Eline een aantal artiesten heeft uitgenodigd om er een gezellig feest van te maken.

De artiesten zijn Marcel van Kempen, Ron de Ridder, Diana en Gerrie Honig, Joop Lens, Theo van Blitz, Leo de Kraay, Ouwen van Hol, Helen Liebers, Frank Wijers en Roy Hoffman. De aanvang van deze presentatie is om 19.00 uur en de entree is geheel gratis. Uiteraard is het schijfje van Eline op die avond te koop. Iedereen is welkom.

Restaurant bovenaan de lijst en excellent gewaardeerd door Tripadvisor Gemütlich Wild-eten bij Haus Vossegatt net over de grens...

KEEKEN – Wat staat er dit weekend als extra's op de kaart? Wat heeft Jos de kok voor de gasten in petto? Het is altijd verrassend wat Haus Vossegat naast de gangbare kaart de gasten kan serveren. Waarbij in deze periode de wildkaart met specialiteiten misschien wel de boventoon voert...

Eten bij Jos en Minie Soetekouw is een gemoedelijke belevenis. In Haus Vossegatt staat Jos in de keuken en Minie is de gastvrouw. Het Nederlands echtpaar –geboren en getogen in de Ooij-polder heeft er sinds ruim drie jaar zijn eigen restaurant, waar het heerlijk toeven is. Voor een feest en partijtje, voor een diner en... natuurlijk voor gewoon een lekkere kop koffie of anderszins een drankje.

Haus Vossegatt is een restaurant, waar zowel de Duitser als Hollander gastvrij wordt ontvangen. En uitstekend wordt gekwalificeerd door zowel de Duitse als Nederlandse gast. Kijk maar eens op www.tripadvisor.de, waar Haus Vossegatt als allereerste restaurant van de meer dan zeventig in Kleve wordt gewaardeerd en 'excellent' wordt beoordeeld.

En wie binnenstapt, zal niet verbaasd zijn, dat er meer nationaliteiten het etablissement bezoeken. Want Haus Vossegatt ligt direct aan de fietsroute Basel-Rijnmond en is een perfecte uitvalbasis (met oplaadpunt!) voor de fietser.

De kaart is divers. Je kiest er uit een keur aan vlees- en visgerechten, waarbij vooral (verse!) ingrediënten en producten uit de streek worden gebuikt. Ook vegetarisch is mogelijk!

Volg Haus Vossegatt ook op facebook, waar de speciale stamppot-, wild-, vis- en schaaldieren-, en Spaanse avonden et cetera worden aangekondigd!

Haus Vossegatt, Vossegatt 24, Keeken; telefoon 0049 28219976221; www.hausvossegatt.de ('s maandags gesloten).

Koffie- en Eethuis uitgebreid met tweede sfeervolle zaal

MILLINGEN – Wat is er gezelliger en sfeervoller dan met familie, vrienden en kennissen een bezoek te brengen aan Koffie- en Eethuis De Gelderse Poort? Op een ultieme locatie direct aan de rivier, waar de schepen aan je voorbij trekken! Ook voor een zakenlunch is De Gelderse Poort een perfect adres. En nu de eigenaren Willy Claus en Erika Schmidt de ruimte naast de bestaande zaal met nog een extra ruimte hebben uitgebreid, is De Gelderse Poort een prachtige locatie voor feesten, vergaderingen en partijen.

De Gelderse Poort heeft de (tweede) zaal -waar voorheen een informatiecentrum was gehuisvest- op een ruime, bijzonder stijlvolle en chique wijze ingericht. De tweede zaal kan zowel solitair worden gebruikt (zodat een feest afgescheiden is van het restaurant- en terrasgedeelte), als ook door het weghalen van de schuifwand als een zaal, geschikt voor zo'n tweehonderd zit- en staplaatsen. Ideaal voor feesten, partijen en recepties. Vanuit de hele zaal heeft de gast een 'vol' panorama-uitzicht!

Willy en Erika zijn trots op deze uitbreiding na tien jaar. In hun eerste tien jaar hebben ze een goede naam opgebouwd met het restaurant, waar een uitgebreide kaart wordt gepresenteerd: van pannenkoek tot aan avontuurlijk gestoofd wildernisvlees uit de achtertuin! De lunch en brunch op zondag zijn populair, evenals de diverse arrangementen als indoor barbecue en schotelgrillen.

Koffie- en Eethuis De Gelderse Poort, Rijndijk 6, Millingen aan de Rijn; 0481 434182; www.de-gelderse-poort.com.

IJssalon Eigenwijs verder als (sp)ijssalon

MILLINGEN - Vanaf woensdag 14 oktober zal IJssalon Eigenwijs aan de Burgemeester Eijckelhofstraat 1A in Millingen aan de Rijn ingericht zijn om versbelegde luxe broodjes te nuttigen of af te komen halen.

Na een vliegende start in april van dit jaar hadden Arne en Betty, eigenaren van de ijssalon, een ijsseizoen de tijd om te bedenken en te peilen bij de plaatselijke bewoners waar de behoefte ligt van de innerlijke mens. Broodjes was het meest gehoorde verzoek. En omdat de ijssalon zo ingericht gaat worden dat het uitnodigt om te gaan zitten, zal er ook soep en hartige warme wafels op het menu komen te staan.

Het is de bedoeling dat de broodjes, ook naast het ijs, jaarrond geserveerd worden. Rond half november wordt er een feestje gevierd en zal de (sp)ijssalon ingewijd worden door middel van een leuke actie. Houd hiervoor de diverse media in de gaten voor de exacte datum, waaronder natuurlijk de Facebookpagina ijssaloneigenwijs, waar u op de hoogte gehouden wordt van alle ontwikkelingen. De eerste maand als (sp)ijssalon zal ook gebruikt worden om te kijken of de openingstijden verder aangepast moeten worden. Deze zijn in eerste instantie van 11.00 tot 19.00 uur. De dinsdag is voorlopig de vaste dag dat de ijssalon gesloten blijft. Tot slot willen Arne en Betty iedereen hartelijk bedanken voor het mooie eerste ijsseizoen. Hierbij denken zij zeker ook aan de plaatselijke verenigingen en mede-ondernemers die de ijssalon hebben betrokken bij hun festiviteiten.

Kaartverkoop gestart voor themaconcert fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - De voorbereidingen van de populaire themaconcertreeks van Fanfare Wilhelmina zijn in volle gang. Ditmaal staat het themaconcert in het teken van de vier seizoenen! Laat u verrassen op zaterdagavond 7 november om 20.30 uur, of zondag 8 november om 14.00 uur in De Mallemolen in Groesbeek.

De fanfare, slagwerkgroep en showgroep leiden de bezoeker samen met enkele vocalisten door de verschillende jaargetijden heen. Elk seizoen wordt uitgelicht met passende muziek en dans waardoor men zich als het ware daadwerkelijk in de herfst, de winter, de lente of de zomer begeeft. Vergeet uw muts, sjaal, paraplu of zonnebril dus niet. Kortom: Vier! De seizoenen.

De kaartverkoop voor het themaconcert is inmiddels gestart! Kaarten kosten zes euro en zijn verkrijgbaar bij de receptie van De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Men kan ook kaarten kopen bij fanfare Wilhelmina op maandagavond vanaf 19.45 uur in het repetitielokaal van de fanfare, Kloosterstraat 7 in Groesbeek of bestellen via c.rikken1@chello.nl.

Helen Liebers: al 35 jaar muziek in haar leven

GROESBEEK – Het is 35 jaar geleden dat de Groesbeekse Helen Liebers haar muzikale carrière begon. Al in haar jeugd stond vast dat muziek haar leven zou gaan bepalen. Op haar twaalfde jaar zong zij al samen met haar zus op feestjes en al snel werd duidelijk dat zij net zo getalenteerd waren als hun vader Wim Liebers, die als leadzanger van The Sunstreams vele hits scoorden.

Ze werden niet voor niets 'De Kleine Bullen' genoemd. Samen met Henk Janssen begonnen de zusjes het orkest The Moonlights en werden in 1993 ontdekt door producer Ad Kraamer. Er verschenen diverse cd-albums en singles en stonden op diverse verzamelalbums tussen de grote Nederlandse artiesten.

Regelmatig waren zij te zien en te horen op televisie en radio en traden veel landelijk op, zelfs in Duitsland, België, Oostenrijk en Spanje. In 2001 produceerde Huub Arents voor hen twee cd-albums en diverse singles bij Marlstone Records waar later nog een derde album bij kwam. Na 32 jaar kwam er een breuk met The Moonlights en ging Helen als solozangeres verder en is inmiddels een veel gevraagde zangeres geworden dankzij haar veelzijdige repertoire en unieke stemgeluid.

In 2013 verscheen haar eerste single als solozangeres die werd gevolgd door een prachtige album weer geproduceerd door Huub Arents, terwijl Louis van Duinhoven voor de opnametechniek tekende. De Oostenrijkse zanger Semino Rossi complimenteerde Helen met de prachtige Nederlandse uitvoering. Bij TV Oranje is Helen ook geen onbekende inmiddels. In het kader van haar 35-jarig bestaan verschijnt er binnenkort een single met een liedje dat gaat over haar leven als zangeres. Daarnaast wordt momenteel hard gewerkt aan een kerst-cd samen met trompettist Leo Wijnhoven.

Tsjechische en Egerländer klanken in De Sprong

OOY - Op zondag 25 oktober geven om 14.00 uur blaaskapel Stesti uit Boxmeer en Egerländer kapel De Fraps uit Leuth een concert in De Sprong in Ooy. De entree is vrij.

Blaaskapel Stesti heeft zich gespecialiseerd in Tsjechische muziek. De Fraps daarentegen zullen deze middag zijn typische Egerlander sound ten gehore brengen. In de pauze is er een loterij met leuke prijzen. De muzikale leiding van Stesti berust bij Henri van Breugel. De Fraps staan onder leiding van Jaap van Herwaarden.

Al heel wat jaren was het een stille droom van Andy Marti (trompettist) en Kim van de Voort (Es-klarinettiste) om een eigen blaaskapel op te richten, met mensen die ook helemaal gek zijn van Tsjechische blaasmuziek. Muzikanten die er net “iets” extra’s voor willen doen. Dat zijn vaak toch de muzikanten die deze muziek net iets anders aanvoelen en daardoor ook weten hoe deze muziek gespeeld dient te worden. Blaaskapel Štesti zal er naar streven om in hun muziek, de typische Tsjechische “drive” of interpretatie te spelen en dat kan alleen met de juiste mensen en op de juiste manier van repeteren.


Štesti beperkt zich tot de instrumentale kant van de tsjechische muziek en wij spelen graag uit het grote aanbod van prachtige nummers van onder andere Prajka, Ondrusek, Kubes, Kamenik en Prohazska. Soms een uitstapje naar de andere kant van de Tsjechische grens, want ook in Oostenrijk kennen ze de typische Tsjechische drive, zoals je kunt horen in de arrangementen van Zsivkovits en Servit. We kennen onze beperkingen maar leggen de lat op een dermate hoog niveau dat alle muzikanten wel het beste naar boven moeten halen.
Sinds 2010 is de muzikale leiding in handen van Henri van Breugel. Een rol die hij met veel kennis en plezier vervult en die naadloos aansluit bij de ideeën die beide oprichters (Kim en Andy) voor ogen hebben.

Feestweekend van The Moonlights

GROESBEEK - Op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober viert orkest The Moonlights zijn vijfendertigjarig jubileum en de fanclub het vijfentwintigjarig jubileum.

Op vrijdagavond begint het feestweekend met optredens van The Moonlights en Newleaf en een optreden van Henk Bernard. Op zaterdagavond treedt natuurlijk The Moonlights zelf weer op en die Jungen Tiroler Teufel, Wim Eikhout en natuurlijk De Fantastico's.

Leden hebben vrij entree; niet-leden betalen 8,50 per avond en voor twee avonden 15 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera Groesbeek, café De Post en visspeciaalzaak Pouwels, Daalseweg 220 in Nijmegen én bij fanclub The Moonlights via 06 15553286 of 06 26477975. Het feest wordt gevierd in bar-dancing De Hoeve aan de Herwendaalseweg in Groesbeek; aanvang 20:30 uur.

Warme lunch voor senioren

GROESBEEK – Op zondag 18 oktober vindt in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat weer de maandelijkse warme lunch voor senioren plaats.

Het betreft een ruim twee uur gezellig samenzijn met lekker eten en live muziek. De muzikale omlijsting zal ditmaal worden verzorgd door Hemmie Hermsen. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met soep en heerlijke dessertgerechten. Belangstellenden voor deze lunch kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 16 oktober 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360.

Daarnaast ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 euro. De lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek / De Horst. Iedereen is welkom.

Spoedcursus AED en levensreddende handelingen

GROESBEEK – De EHBO afdeling Groesbeek gaat binnenkort met een spoedcursus van twee avonden van start om mensen te leren omgaan met de AED defibrillator en ze levensreddende handelingen bij te brengen.

Dit alles is op BHV (Bedrijfs Hulpverlening Niveau). "Het is nieuw dat de ehbo-afdeling Groesbeek deze spoedcursus aanbiedt" aldus voorzitter Hein Leenders voorzitter van de Groesbeekse ehbo. "Ehbo Groesbeek heeft in september haar zeventigjarig bestaan zonder feestelijk heden gevierd, maar wij doen het voor de gemeenschap. Wij gaan ons toeleggen op dit nieuwe concept zodat er nog meer levens gered kunnen worden", aldus Hein Leenders.

Dit concept is een unieke kans voor bedrijven, verenigingen, clubs en niet te vergeten voor iedereen die belangstelling heeft om een ander in nood te kunnen helpen. De cursus wordt gehouden in het Montessori College aan de Spoorlaan in Groesbeek op dinsdagavonden te weten op 20- en 27 oktober en op 3 en 10 november van 19.30 tot 21.30. De kosten bedragen dertig euro voor de hele cursus. De ehbo zal zorgdragen voor cursusmateriaal. Na afloop krijgen de cursisten een AED-diploma en een certificaat overhandigd van Levensreddend handelen in noodgevallen. Aanmelden kan men Hein Leenders telefoon 06 13801152 of via de mail; ehbogroesbeek@hotmail.com.

Koplampen Volvo's in trek bij autokrakers

BERG EN DAL/BEEK – In de nacht van zaterdag op zondag zijn van twee Volvo's personenauto's de koplampen ontvreemd.

Op de Kastanjelaan in Berg en Dal werd van een auto een ruit vernield om binnen te komen, waarna de motorkap is geopend. De daders hebben vervolgens beide koplampen gedemonteerd en meegenomen. De auto is eigendom van een 50-jarige inwoner uit Berg en Dal.

In dezelfde nacht werd van een personenauto merk Volvo aan de Elzenweg in Beek eveneens een ruit vernield om binnen te komen. Ook hier werd de motorkap geopend, waarna men er met beide koplampen vandoor is gegaan. De auto is eigendom van een 53-jarige inwoner uit Beek.

Brandweer en ambulance gealarmeerd voor onwel geraakte peuter

MILLINGEN AAN DE RIJN - De ouders van een peuter aan de Prinses Margrietstraat in Millingen aan de Rijn hebben dinsdagavond even voor half negen alarm geslagen omdat hun peuter onwel geworden was.

De jongen was buiten bewustzijn waarna zijn ouders de Millingse brandweer en de ambulance alarmeerde omdat ze bang waren dat hun zoontje gereanimeerd moest worden. Toen de brandweer ter plaatsen kwam was in middels het ventje weer bij kennis. De brandweer is ter plaatse gebleven in afwachting van de ambulance die ook met spoed naar de plek des onheils onderweg was. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffertje onderzocht en vermoedde dat het stuiptrekkingen zijn geweest. Het slachtoffertje mocht thuis blijven en hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

De laatste loodjes aan Bellevue in centrum Groesbeek

GROESBEEK – Momenteel wordt er met man en macht gewerkt om het nieuwe winkelcentrum in het hart van Groesbeek ' Bellevue ' op tijd klaar te krijgen. Een van de eerste zaken gaan al op woensdag 14 oktober open, maar voor die tijd zal er nog veel werk verzet dienen te worden voor het zover is.

De stratenmakers maken momenteel ook overuren, zodat de cliënten van 'Bellevue' op een prettige en veilige manier het centrum in kunnen betreden. In het winkelcentrum 'Bellevue' gaan zich verder binnenkort vestigen Albert Heijn (geen XXL), Etos, Zeeman, Eye Wish opticiens, Brain Wash, Primera, + Sier en de Kaasspecialist.

Door de komst van deze ondernemers in het nieuwe winkelcentrum ontstaat er in het oude centrum de nodige leegstand zoals in de panden van Primera, Etos, Brain Wash en de Kaasspecialist in de Dorpsstraat en in winkelcentrum Margrietstraat, waar Zeeman was gevestigd. In de Burgemeester Ottenhoffstraat komt het pand van Eye Wish leeg te staan. De Kaasspecialist heeft laten weten dat de officiële opening van het nieuwe pand in Bellevue op 28 april met veel tam tam gepaard zal gaan.

Inwoonster breekt pols na val

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een inwoonster van Groesbeek is dinsdagavond regen zeven uur op het fietspad of voetpad langs de Nieuwe Drulseweg ten val gekomen en heeft daarbij haar pols gebroken.

Het slachtoffer liep op het pad en kwam ten van bij de rand van het pad en enkele centimeters lager zand. De gealarmeerde ambulance constateerde dat de pols van het slachtoffer gebroken was. Ze werd met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Ingezonden brief Dat kan niet waar zijn...

Met verbijstering hebben we de beelden van 'Dat kan niet waar zijn', het programma van Astrid Joosten van afgelopen vrijdagavond bekeken; het ging over het afgesloten fietspad. Waar de gemeenteraad vorige maand bij de behandeling van de motie van de PvdA om het fietspad zo snel mogelijk te heropenen. Alle raadsleden gaven aan het college te steunen en er alles aan te willen doen om het zo snel mogelijk op te lossen.

Vervolgens slaan de raadsleden Mechteld ten Doersschate (VVD) en Hans Peters (Sociaal Groesbeek) en wethouder Ria Barber twee weken later op televisie een flater. Hoe kun je als volksvertegenwoordigers je dorp zo te kak zetten… In plaats van het belang te benadrukken dat onze inwoners (en van buurgemeenten) graag gebruik willen maken van het recreatieve fietspad. Dat er wel degelijk onderzoek is gedaan naar de habitat van zeldzame diersoorten, dat er een geweldig pad ligt dat open moet, gaan ze het eigen nest bevuilen! Nu het fietspad er ligt moet het afgelopen zijn met het zoeken van spijkers op laag water! Ook van de kant van het ministerie en milieubeweging. De opgevoerde sketch van Hans, Mechteld en Ria Barber getuigt van een grote domheid. Met zulke 'vrienden' heeft onze gemeente geen 'vijanden' meer nodig… Dat kan toch niet waar zijn.

Martijn Schmiermann

Weer koek en ei tussen bisdom en Orientalis

Foto; Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Het is weer koek en ei tussen het bisdom Den Bosch en het museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Jarenlang troffen beide zich nog met regelmaat voor de rechter.

Bisschop Hurkmans was ontevreden over het feit dat het museum veel aandacht besteedde aan de Islam. Zowel de rechtbank in Arnhem alsmede de kerkelijke rechtbank stelde de bisschop in het ongelijk. Jarenlang is de relatie tussen het bisdom en museum bekoeld geweest, maar dit jaar lijkt het weer koek en ei geworden te zijn. Hulpbisschop Mutsaerts die al eerder dit jaar een rondleiding heeft gekregen in museumpark Orientalis was zondagmiddag 4 oktober weer van de partij in Heilig Landstichting.

Ditmaal niet voor een rondleiding maar voor de opening van de tentoonstelling over niemand minder dan Paus Franciscus in het museumpark. Mutsaerts sprak van een wonderlijk man die iedereen van groot tot klein aanspreekt. "Paus Franciscus kan iedereen te vriend houden, dat is niet voor iedereen weggelegd", aldus Mutsaerts. "De foto's aan de muur in de Romeinse straat zeggen genoeg over deze paus." Ook burgemeester Slinkman van Groesbeek was bij de opening van de tentoonstelling aanwezig.

65-jarig huwelijksfeest

GROESBEEK - Op 11 oktober 1950 zijn Henk Wijers en Ada van der Woude 65 jaar geleden in het huwelijk getreden nadat er vooraf een lange briefwisseling had plaatsgevonden.

"Pap reed op zijn fiets van Groesbeek(Breedeweg) naar Den-Haag omdat hij daar werkte. Na een jaar zijn we naar Groesbeek verhuisd. Hij kwam uit een groot gezin met zeven broers en een zuster. Mam heeft een zuster."

Burgemeester Mark Slinkman heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan get briljantenpaar. Hij overhandigde de huwelijksakte uit 1950 alsmede een fraai boeket bloemen.

Trots vertelt hij dat hij 93 jaar is. Mam zegt dat er negen jaar tussen zit. "Ik ben nu 84. Na hun eerste zoon werd er een meisje geboren, die helaas maar vier jaar oud mocht worden. Dat was een moeilijke periode. Daarna kregen we nog een dochter en een zoon. Eerst woonden wij in een houten huisje. Samen hebben wij daarnaast een nieuw huis gebouwd; ja zeker, ik hielp mee. Maakte de dakpannen schoon en gooide bakstenen naar boven, die weer klaar moesten staan voor de metselaar."

"Doordat mijn man ver uit de buurt werkte was ik door de week vak alleen. Wij woonden toen erg achteraf, maar ik was altijd bezig; behangen, verven, knoopte zelf de traploper, en kleding maken was vanzelfsprekend. Vroeger weckten we alles wat uit de moestuin kwam. Als kind wilde ik naar de kunstacademie. Maar daar was toen geen geld voor. Werken voor de kost. Ik weet nog goed dat ik een boodschap moest doen, en een dubbeltje verloor. Dat was erg veel in die tijd. Mijn moeder boos. Zoek maar tot je het vindt. Ik had geluk die dag: in een richel tussen de tegeltjes lag het! Pap is nog altijd bezig: in de tuin, de visvijver, zijn kanaries in de volière, de kippen en de moestuin. Nee, er is werk genoeg.

Tja, nu gaat het allemaal niet meer zo vanzelf, als je ouder wordt wil het geheugen je nogal eens in de steek laten, maar wij mogen niet klagen. want we krijgen veel hulp van de kinderen.

Wij mogen gelukkig nog ons 65-jarige huwelijks feest meemaken. Wonen ook nog steeds in ons eigen huis."

Rommelmarkt in Kerstendal

BERG EN DAL – Op zondag 18 oktober houdt de Berg en Dalse carnavalsvereniging De Berggeiten haar jaarlijkse rommelmarkt.

Ook dit jaar is er een uitgebreid assortiment met leuke en niet te dure spullen. Alle spullen zullen zoals voorgaande jaren overzichtelijk worden getoond. De rommelmarkt wordt van 10.00 tot 15.00 uur gehouden in gemeenschapshuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg.

Groesbeek houdt Sinterklaasfeest traditioneel met zwarte pieten

GROESBEEK – De intocht van Sinterklaas in de oude gemeente Groesbeek is dit jaar niet op zondag maar op zaterdagmiddag 21 november.

Voor de Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV), die de intocht van de Goedheilig Man organiseren, wordt de intocht traditioneel gewoon met zwarte pieten. Het is de bedoeling dat burgemeester Mark Slinkman Sinterklaas om 13.30 uur ontvangt op het bordes van het gemeentehuis.

Voorleeslunch voor senioren groot succes

BEEK/UBBERGEN - Deze week organiseerde de Bibliotheek Gelderland Zuid speciaal voor senioren een voorleeslunch in het kader van de Nationale Voorleeslunch. Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) uit Millingen aan de Rijn, las tijdens deze lunch voor uit het boek ‘Gouden jaren’ en at meteen een hapje mee.

Dertig senioren konden op 5 oktober weer ervaren hoe het is om lekker te luisteren naar iemand die je voorleest. Ook werd ze een boerenlunch met streek- en homemade producten aangeboden. Een mooie gelegenheid voor ouderen om elkaar te ontmoeten en ook hun eigen verhaal kwijt te kunnen.

Door het hele land deden zorginstellingen en bibliotheken op 1 oktober mee aan deze Nationale Voorleeslunch, landelijk gepromoot door ‘de Leescoalitie’. En niet voor niets: “Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.” Met de Nationale Voorleeslunch wil de Leescoalitie laten zien dat het voorlezen van een goed boek veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden. Voorlezen is een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen.

De voorleeslunch in Beek-Ubbergen werd mede mogelijk gemaakt door Bakker Arend Nijmegen, Dagbesteding Ooij en Beek, dorpshuis De Sprong, KBO Beek, Plusmarkt Nico de Witt en Zuivelboerderij Groenhouten Leuth.

Jeugd De Treffers wordt techniek bijgebracht

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Onder het motto 'Jong geleerd is oud gedaan' is de jeugdafdeling van De Treffers woensdagavond van start gegaan met een nieuwe activiteit.

Zo'n honderd jongens en meisjes van de E'tjes en F-jes hebben deelgenomen met De Treffers Techniek Training waar de jeugd de technische kneepjes van het voetbal in de praktijk wordt bijgebracht. De bedoeling is dat het voetbal voor de jeugd op die manier leuker wordt. Deze techniek training, genoemd de Treffers top 20 (twintig bewegingen), zal eens in de maand op de woensdagavond worden herhaald. De jeugdtrainers van De Treffers onder leiding van Chris van Ewijk hebben het initiatief genomen en hebben Robert Janssen van Staalbouw Mook bereid gevonden om alle E'tjes en F-jes in een nieuwe tenues te stoppen.

"De Treffers is een gedreven club en Staalbouw Mook een gedreven bedrijf dat veel investeert in het opleiden van jonge (technische) medewerkers "aldus Robert Janssen, directeur van Staalbouw Mook. Ook de ouders zijn zeer positief dat hun kroost nu al de technische kneepjes van het voetbalspel geleerd wordt. Hopelijk werpt deze trainingen in de toekomst zijn vruchten af laat trainer Chris van Ewijk weten.

Percussion on Stage in Leuth

LEUTH - Op zaterdagavond 17 oktober verzorgt de slagwerkgroep van muziekvereniging DES uit Leuth haar zevende achtereenvolgende slagwerkconcert ‘Percussion on Stage’.

De slagwerkgroep van DES speelt deze keer zowel melodische als ongestemde stukken. Ook zullen de vaste bassist en blazers weer van de partij zijn. De eigen jeugdslagwerkgroep zal de avond een energiek slagwerkoptreden geven. Voor het slotstuk is slagwerkgroep Excelsior Deest/Horssen uitgenodigd. Zij zullen op geheel eigen wijze het slagwerkspektakel van deze avond compleet maken. Iedereen is welkom op 17 oktober in zaal De Vriendenkring in Leuth. De zaal is open vanaf 19.15 uur en de entree is gratis!

The Road to Hoogeveen. Het orkest is na de vakantie officieel begonnen met haar ‘Road to Hoogeveen’, alwaar ze deelnemen aan een concertwedstrijd. Hiervoor dienen ze twee muziekstukken muzikaal volledig uit te werken. De uitvoering wordt beoordeeld door een vakjury van componisten en dirigenten. Het orkest van DES zal muziek laten horen van twee gerenommeerde componisten, Kaleidoscope van de Engelsman Philip Sparke en Absalon van de Belg Bert Appermont.

Om zich optimaal voor te bereiden geeft het orkest twee try-out concerten. Het eerste concert is op zondag 25 oktober om 10:30 in de Vriendenkring in Leuth. Het tweede concert is op 8 november om 10:30 in zaal Riche in Boxmeer. Op 25 oktober laat DES uiteraard het concours repertoire horen. Daarnaast zal dit concert verder opgeluisterd worden door muziekvereniging NAG uit Weurt. Zij zullen die ochtend een ontspannen en afwisselend repertoire laten horen. Daarmee is er weer voor ieder wat wils! Ook hier is de toegang gratis!

U kunt onze vereniging op vele manieren steunen. Kom eens luisteren bij onze concerten en laat u verrassen in diversiteit en muzikaliteit. Voor onze oud ijzer actie kunt u contact opnemen met Harry Dahm (0614297140), wij halen het bij u thuis op! Heeft u een instrument gespeeld of altijd al willen doen? Kom vrijblijvend eens langs of stuur een bericht en vraag naar de mogelijkheden. Het is nooit te laat om te leren of opnieuw te starten. Muziek verrijkt en maakt vrienden voor het leven!

Parterre: nieuw seizoen

GROESBEEK - Parterre nieuwe reeks begint op 25 oktober van 16.00 tot 18.00 uur in de protestantse kerk aan de Kerkstraat. Het thema is Ouder worden, dat doe je een leven lang… (alle leeftijden!).

Ook in dit winterseizoen houden we weer een serie ontmoetingen met gesprek en een drankje na. Een Parterre-bijeenkomst is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij een actueel onderwerp worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting ontmoeting met een hapje en drankje.

Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Voor het dekken van de onkosten vragen we een bijdrage voor het drinken. Een vrije gift is ook welkom. De aftrap is door Max de Coole. Meer informatie via nikoraaphorst@vodafonethuis.nl.

Ouderen bezoeken uitvaartcentrum Sion in Groesbeek

GROESBEEK – De ouderen van KBO Groesbeek/De Horst brengen op woensdagavond 14 oktober van 19.00 tot 21.00 uur een bezoek aan uitvaartcentrum Sion aan de Mozartstraat 41 in Groesbeek.

Op uitnodiging van Gemma en John van begrafenisonderneming Jacobs krijgen de ouderen een rondleiding. Behalve dat men een kijkje kan nemen in de verschillende zalen van het uitvaartcentrum krijgt men ook informatie over allerlei zaken die met een uitvaart te maken hebben. Aan de orde komen de verschillende mogelijkheden van uitvaartdiensten, opbaren thuis of in het uitvaartcentrum, begraven of cremeren, wensen voor vervoer et cetera. Het is goed om over deze zaken na te denken en er met anderen (familie, bekenden) erover te praten, lang voordat het nodig is. Aanmelden kan men tot vrijdag 9 oktober bij Anny Eijmers, 024 3974606.

Stampottentocht voor leden KBO Groesbeek/De Horst

GROESBEEK – Op veler verzoek heeft de organisatie van de KBO Groesbeek/De Horst een stampottentocht geregeld. De tocht zal op 10 november worden gehouden tegen een aantrekkelijke prijs.

De tocht is ook geschikt voor leden die moeilijk ter been zijn. Om 09.00 uur wordt er vanaf drie plaatsen in Groesbeek vertrokken: De Slenk , De Meent en het marktterrein aan de Spoorlaan, richting de Harskamp. Er wordt een stop gemaakt in Zeddam bij hotel De Uitkijk voor een kopje koffie met gebak.

Hierna vertrekt het gezelschap naar partycentrum De Molen in Harskamp waar een heerlijke stamppotmaaltijd klaar zal staan. Omstreeks 15.30 uur zal de terugreis weer naar Groesbeek gaan. De kosten voor deze dagtrip bedragen twintig euro per persoon. Aanmelden voor zaterdag 31 oktober bij de bekende adressen.

Toneel Quattro Colori

GROESBEEK – De KBO Groesbeek/De Horst biedt haar leden en niet-leden op vrijdagavond 23 oktober in De Mallemolen een avond aan met bekende melodieën uit Opera, Operette en Musical.

Deze avond zal worden verzorgd door het gezelschap Quattro Colori, dat bestaat uit vier zangeressen die worden begeleid door hun eigen pianist. De avond begint om 19.00 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. De zaal van De Mallemolen is al open om 18.30 uur. De aanwezigen worden ontvangen op een kopje koffie/thee en in de pauze een consumptie. De entree voor de leden is geheel gratis terwijl niet-leden vijf euro betalen.

Opfris- en bijspijkercursus bridge

OOIJ - Bridgeclub Hoog Laag verzorgt binnenkort weer een opfris- en bijspijkercursus. Op 18 november start deze cursus, tien woensdagmiddagen van 13.30 tot 16.30 uur in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die de basiskennis van het bridgen kent maar wel wat meer van dit spel wil weten of alles nog een keer uitgelegd wil hebben. De docent legt daarbij vooral de nadruk op de logica en de samenhang van biedafspraken. Dit laatste maakt het onthouden gemakkelijker. Naast theorie komen elke middag oefenspellen op tafel.

Nieuw is dat de deelnemers aan deze cursus de gelegenheid krijgen om dagelijks thuis onder begeleiding verder te oefenen in een speciaal internet-leslokaal van BC Hoog Laag.

De deelname aan deze bridgecursus staat voor iedereen open. Een goed idee om de kaarten weer eens op te pakken? Een cursus bij BC Hoog Laag staat garant voor een prettige en gezellige sfeer.

Opgave (vóór uiterlijk 30 oktober) en nadere informatie: Dorothy Arts, 024 6631280 of dorothyarts@hotmail.com.

MS Fonds zoekt collectanten

GROESBEEK - Het Nationaal MS Fonds zoekt collectanten voor de jaarlijkse collecteweek van 23-28 november. Tienduizenden collectanten trotseren het novemberweer met de instelling: Een beetje kou gaat wel weer over, MS niet!

MS is een grillige ziekte maar vooral ook een beetje rare ziekte, want waarom raakt de ene persoon met MS in korte tijd snel geïnvalideerd en een ander met MS kan nog jarenlang goed functioneren? De enige gemeenschappelijke factor hierbij is angst. Mensen die aan MS lijden zijn altijd bang. Bang voor wat de ziekte kan aanrichten.

Daarom heeft het Nationaal MS Fonds een tweetal kernwoorden bij alle activiteiten en onderzoeken: genezing en verbetering!
Genezing omdat we zo graag willen dat we een MS vrije wereld gaan krijgen. En wat je nu nog niet kunt genezen, kan je wellicht wel verbeteren zodat de kans op uiteindelijke genezing vergroot wordt. Het Nationaal MS Fonds blijft zich inzetten op het ontwikkelen van nieuwe behandelprogramma´s waarbij het vertragen van invaliditeit het belangrijkste uitgangspunt is.
Want waarom zouden wij stilstaan en afwachten als we nu al iets kunnen doen? "Wil jij je inzetten voor mensen met Multiple Sclerose? Meld je aan als collectant via 010 5919839, www.nationaalmsfonds.nl."

Verslag derde Repaircafé Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 26 september vond het derde Repaircafé plaats. Weer wist een aantal mensen ons te vinden. Er werden onder andere kleine kledingcorrecties uitgevoerd, aan diverse elektrische apparaten werd gesleuteld en het speelgoedpistool van een jonge man werd gelijmd.

Dit alles dankzij de inzet van een fijne groep vrijwilligers, gebruik van schuttersgebouw OEV1 en een bijdrage van Splithof Kaas.

De volgende data in 2015 zijn: 31 oktober en 28 november, telkens de laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00uur in OEV1.

Meer informatie wordt gegeven door stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn; 0481 431105; swom@hetnet.nl.

Stagiaire MBO Helicon gewond na aanval stier

GROESBEEK – Op woensdagmorgen 23 september is een MBO leerling van Helicon aan de Energieweg in Nijmegen bij een boerderij aan de Lage Horst in Groesbeek aangevallen door een stier.

Deze achttienjarige tweedejaars leerling uit Ottersum, die stage op het boerenbedrijf liep, was alleen bezig met zijn dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf zoals het schoonmaken van de hokken van jongvee en stieren. Voor hij aan de werkzaamheden begon had hij – zoals altijd – de dieren vast gezet aan het voerhek. Door tot nog toe onbekende oorzaak is een van de stieren losgeraakt en heeft daarbij de stagiaire aangevallen.

Wonder boven wonder heeft het slachtoffer uit eigen kracht het hok uit weten te komen en heeft vervolgens om hulp geroepen. Een op het hulpgeroep afgekomen stagebegeleider heeft de ambulance gewaarschuwd die met spoed ter plaatse is gekomen. De jongeman is vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Daar werd geconstateerd dat hij enkele ribben had gebroken.

Volgens een woordvoerster van Helicon zijn de medeleerlingen, Heliconmedewerker(ster)s en stagebegeleider erg geschrokken van dit incident. De school beraadt zich of evaluatie van het gebeuren op het stagebedrijf noodzakelijk is. Het slachtoffer heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten en moet verder revalideren.

Vier gewonden bij frontale botsing

Foto: Harm van den Brink

GROESBEEK – Bij een frontale botsing op de Hoge Horst in Groesbeek zijn zondagavond omstreeks kwart over acht vier gewonden gevallen. Het ongeval werd veroorzaakt door een bestuurder van een auto met Engels kenteken die volgens getuigen in de richting van De Horst reed aan de linkse kant van de weg.

Daar kwam de Schot een bocht frontaal in botsing met een automobilist afkomstig uit Groesbeek, die vanuit de richting De Horst kwam. Alle vier de inzittenden zowel de Schotse man (32 jaar) en vrouw (28 jaar)als de 29-jarige Groesbeekse bestuurder en 25-jarige inwoonster uit Groesbeek hierbij gewond. De omwonenden hebben zover de gewonden niet eigenhandig de auto konden verlaten, uit de wrakken gehaald en de hulpdiensten gealarmeerd massaal naar de plaats des onheils kwamen zoals vier ambulances, brandweer en de nodige politiewagens.

Na eerste hulp te hebben verleend zijn alle vier de slachtoffers per ambulances naar ziekenhuizen in Nijmegen gebracht. De Schotse slachtoffers zijn naar het CWZ vervoerd en de Groesbeekse slachtoffers naar het UMCRadboud. Beide auto's waren veranderd in wrakken. De brandweer heeft de auto's veilig gesteld en het ambulancepersoneel geassisteerd met het stabiliseren van de slachtoffers. De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft ter plaatse een onderzoek naar de oorzaak van de frontale botsing ingesteld.

Zelfgemaakte tuinkachels teruggevonden in Berg en Dal

GROESBEEK – Bij een inwoner uit Groesbeek waren onlangs twee zelfgemaakte tuinkachels ontvreemd. De eigenaar kreeg afgelopen zaterdag een tip dat iemand zijn kachels had zien staan bij een wooncomplex in Berg en Dal.

Toen de eigenaar poolshoogte ging nemen bleek het inderdaad om zijn kachels te gaan waarna hij de politie waarschuwde. De politie ging ter plaatse, maar trof bij het complex geen bewoner aan, waarna de kachels in beslag werden genomen. De politie stelt een nader onderzoek aan en verwacht binnenkort tot aanhouding over te kunnen gaan.

Groesbeekse senioren op bezoek bij de brandweer

GROESBEEK – Senioren uit de voormalige gemeente Groesbeek zijn op vrijdag 16 oktober welkom voor een bezoek aan de brandweerkazerne aan de Industrieweg 9 in Groesbeek.

De brandweer Gelderland – Zuid opent haar deuren tijdens de brandpreventieweken in oktober. Specialisten van de brandweer gaan met de aanwezigen in gesprek over de brandveiligheid in de woning van de senioren en in hun woonomgeving. Daarnaast wordt gevraagd of de aanwezigen rookmelders hebben en of men het huis op tijd kan verlaten bij een eventuele brand en welke vluchtafspraken eenieder met zijn of haar gezin gemaakt heeft? Iedereen is welkom tussen 14.00 en 16.00 uur.

Ook bewoners

Heilig Landstichting krijgen informatie over Heumens Oord

GROESBEEK – De bewoners van Heilig Landstichting zullen informatie krijgen evenals de bewoners van Malden en de Nijmeegse wijk Brakkenstein. Ook zij worden beschouwd als naaste buren van het vluchtelingen kamp Heumensoord waar binnenkort drieduizend vluchtelingen zullen worden gehuisvest.

"Wij hebben exact in kaart gebracht welke bewoners geïnformeerd moeten worden in Heilig Landstichting. Nijmegen en Heumen hebben de leiding van het vluchtelingenkamp op Heumensoord, maar wij zijn continu met hen in contact", aldus burgemeester Slinkman van Groesbeek. Groesbeek beraadt zich momenteel wat ook zij voor de vluchtelingen kan doen zoals activiteiten of dagbesteding. "Je kunt die mensen toch niet de hele dag niets laten doen, zij moeten ook vertier hebben na alle ellende die ze hebben meegemaakt. De zorg is veiligheid die wel degelijk een rol speelt. Daarnaast is er zorg dat het allemaal goed gaat en dat de vluchtelingen zich de komende tijd thuis voelen. Veel mensen ook inwoners van Groesbeek willen wat doen, maar dat moet eigenlijk allemaal gecoördineerd worden", is burgemeester Slinkman van mening.

Autoslopers Millingen de gevangenis in

MILLINGEN AAN DE RIJN - De 47-jarige autosloper en zijn 22-jarige zoon uit Millingen moeten van de rechter respectievelijk vier jaar en veertien maanden de cel in.

In december 2013 werd tijdens een grote politie-actie op het bedrijventerrein aan het Molenveld in Millingen aan de Rijn een inval gedaan in de autosloperij waarbij behalve een wietkwekerij, kilo's amfetamine, dertien kilo wiet en twee vuurwapens in het pand werden aangetroffen. De eigenaar, zijn 43-jarige ex-partner en hun zoon werden daarbij aangehouden.

Volgens de rechter diende de autosloperij als dekmantel voor diverse criminele activiteiten. Zo werden er volgens de rechter op grote schaal gestolen auto's en onderdelen gekocht en weer verkocht, waarvan luxe goederen werden gekocht zoals auto's. Voor de rechtbank was het duidelijk dat het hier om witwassen ging; daarnaast werden de vader en zoon veroordeeld voor het in bezit hebben van wapens, wietteelt, drugs en hennep. De 43-jarige ex-partner van de hoofdverdachte is door de rechter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Politie heeft met actie burgemeester voor 't blok gezet

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Tijdens het hoorcollege van de Universiteit van Beek in de Bibliotheek van het Kulturhus heeft burgemeester Mark Slinkman de spits afgebeten. Zo'n dertig belangstellenden waren naar het hoorcollege gekomen om naar het persoonlijk verhaal en levensloop van Slinkman te luisteren.

Ook lichtte hij geen tipje maar een tip van de sluier op van het burgemeesterschap dat hij nu zeven jaar (Rijnwaarden) en zes weken (Groesbeek) vervult. Slinkman deed voor de aanwezigen uit de doeken wat de taken van een burgemeester zijn. Maar ook werd Slinkman dinsdag geconfronteerd met de cao-actie van de politie. Een deurwaarder had de politie om assistentie gevraagd voor een huisuitzetting, maar door de actie liet de politie verstek gaan. Vervolgens werd Slinkman door de deurwaarder erop attent gemaakt dat volgens artikel 444 van de rechtsvordering, dat als de politie om een of andere reden niet kan, de burgemeester de deurwaarder moet assisteren.

"In dit geval ging het om het openbreken van een woning of ik er maar bij aanwezig wilde zijn om een gezin op straat te zetten. Dat heb ik geweigerd liet Slinkman aan de aanwezigen weten." Overigens hoopt Slinkman dat de politieactie snel wordt beëindigd. Hij liet weten dat hij een burgemeester is die zichtbaar, benaderbaar en aanspreekbaar is. Ook was hij van mening dat Berg en Dal veiliger moet zijn en blijven. Er wordt volgens hem teveel ingebroken, dit gaan we proberen omlaag te krijgen, daar is Slinkman van overtuigd. "Ik ga in de nabije toekomst met een inbreker die zich bekeerd heeft, diverse kernen af om de mensen alerter te maken op inbrekers want tachtig procent van de inbrekers zijn gelegenheidsdieven, die het erg gemakkelijk gemaakt wordt om te stelen.

Ook brandpreventie heeft Slinkman hoog in het vaandel. "Wij willen dat ouderen langer thuis moeten kunnen blijven wonen, maar dat moet dan wel veilig gebeuren", besloot Slinkman zijn college in Beek. Namens de bibliotheek ontving hij een boeket ruikers uit handen van Matilde Maussen, senior-klantenadviseur van de Beekse Bieb.

Judo: Jong geleerd, oud gedaan

GROESBEEK - Twee weken geleden behaalde de hoofdtrainer van judovereniging Groesbeek, Gerrie Theunissen, een tweede plaats op de wereldkampioenschappen voor veteranen in Amsterdam.

Gerrie is nl 55 jaar en al sinds zijn twintigste hoofdtrainer van judovereniging Groesbeek. Niet dat hij in Groesbeek nog veel judolessen geeft, Gerrie is de eerste topcoach van Nederland en traint kampioenen en trainers. Hij zorgt dat er prima trainers aan judoka's les geven en dat is in Groesbeek de onvolprezen Jennifer Kuijpers.

Niet alleen Gerrie behaalde een prijs in de wereldkampioenschappen, zijn pupil, de watervlugge Ferenc Arts (44 j), die als jongen 25 jaar geleden ook iedere maandagavond in Groesbeek op de mat stond werd er zelfs wereldkampioen in zijn klasse en wel met ippon, een vol punt.

Judovereniging Groesbeek richt zich vooral op jeugd. Ben je 4 jaar of ouder en wil je graag weten wat judo is? Kom dan eens meedoen...

Iedereen kan twee gratis deelnemen op onderstaande trainingstijden. Dan weet je wat judo is en of je het leuk vindt. Je hebt tijdens de kennismakingslessen geen aparte kleding nodig. Sportkleding is voldoende. Jennifer Kuijpers geeft op beide dagen les.

De lessen worden gegeven in de sportzaal van de Treffers, Nijerf 3 te Groesbeek. Meer info staat op http://judogroesbeek.nl.

Autoslopers Millingen de gevangenis in

MILLINGEN AAN DE RIJN - De 47-jarige autosloper en zijn 22-jarige zoon uit Millingen moeten van de rechter respectievelijk vier jaar en veertien maanden de cel in.

In december 2013 werd tijdens een grote politie-actie op het bedrijventerrein aan het Molenveld in Millingen aan de Rijn een inval gedaan in de autosloperij waarbij behalve een wietkwekerij, kilo's amfetamine, dertien kilo wiet en twee vuurwapens in het pand werden aangetroffen. De eigenaar, zijn 43-jarige ex-partner en hun zoon werden daarbij aangehouden.

Volgens de rechter diende de autosloperij als dekmantel voor diverse criminele activiteiten. Zo werden er volgens de rechter op grote schaal gestolen auto's en onderdelen gekocht en weer verkocht, waarvan luxe goederen werden gekocht zoals auto's. Voor de rechtbank was het duidelijk dat het hier om witwassen ging; daarnaast werden de vader en zoon veroordeeld voor het in bezit hebben van wapens, wietteelt, drugs en hennep. De 43-jarige ex-partner van de hoofdverdachte is door de rechter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Veertig panden in Millingen genomineerd als gemeentelijk monument

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het college van Groesbeek wil een inhaalslag maken in Millingen aan de Rijn voor wat betreft panden die op de beschermde gemeentelijke monumentenlijst kunnen komen. Het eerste pand is al aangewezen als beschermd monument te weten de voormalige boerderij met rieten kap aan de Wethouder Arntzstraat 2 in Millingen aan de Rijn.

In juli is er een informatiebijeenkomst gehouden voor eigenaren en bewoners van zo'n vijftig potentiële gemeentelijke monumenten. In de voormalige gemeenten Groesbeek en Ubbergen is al jaren een gemeentelijke monumentenlijst en om die reden wil het gemeentebestuur van Groesbeek ook voor Millingen aan de Rijn een monumentenlijst. Als het aan wethouder Erik Weijers ligt komen er binnen twee jaar zo'n veertig panden op die lijst in Millingen aan de Rijn terecht.

De erfgoedcommissie zal het college adviseren inzake de aanwijzing en beoordeelt de panden op de volgende landelijker criteria: architectuurhistorische waarde, cultuurhistorische waarde, stedenbouwkundige waarde alsook de toegevoegde waarden: ensemble, gaafheid en zeldzaamheid.

De eigenaar van een gemeentelijk monument komt in aanmerking voor een onderhoudssubsidie. Het subsidiebudget is per 1 januari verhoogd in verband met de geplande aanwijzingen van de panden in Millingen aan de Rijn. De provincie Gelderland verleent ook subsidie – de helft van het bedrag dat de gemeente verstrekt – uitgezonderd panden die eigendom zijn van de overheid. Uiteraard behoudt een eigenaar het recht om bezwaar te maken tegen een besluit, wanneer hij/zij het er (alsnog) niet mee eens is.

Mozaïek, natuurfotografie, thema-avond en meer…

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft (gehad) met kanker of een andere ernstige ziekte. "Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die uit eigen ervaring weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben."

De komende periode staan weer veel activiteiten op de planning. "Heeft u interesse, wilt u zich aanmelden en/of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen voor koffie, thee of een praatje (geopende op dinsdag en donderdag 11.00-16.00 uur, woensdag 13.00-20.00 uur)."

Woensdag 14 oktober 13.00-15.00 uur: Ontspanningsoefeningen
Donderdag 15 oktober 11.00-12.00 uur: Info-uur ZZG wijkverpleegkundige
Donderdag 15 oktober 13.00-15.30 uur: Cursus natuurfotografie Les 1
Woensdag 21 oktober 19.30-21.30 uur: Thema-avond “Omgaan met blijvende veranderingen”
Donderdag 22 oktober 13.30-16.00 uur: Mozaïekworkshop
Dinsdag 27 oktober 14.00-15.00 uur: Spreekuur ‘Kanker – een nieuw evenwicht’
Donderdag 29 oktober 11.00-12.00 uur: Info-uur ZZG wijkverpleegkundige
Donderdag 29 oktober 13.00-15.30 uur: Cursus natuurfotografie Les 2

Een volledig overzicht staat op de website. Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Zeg Maar Pang op de planken

MILLINGEN - Het is bijna zover. Op 23, 24 en 25 oktober speelt toneelvereniging Zeg Maar Pang het door de leden zelf geschreven stuk: Liefde aan de lopende band. Een mierzoete komedie die u niet mag missen.

Hoe heeft u uw sprits het liefst? Lekker naturel of met zo’n heerlijke laag melkchocolade? Zo bros en knapperig. Een sprits geeft u de mogelijkheid even weg te dromen. Weg van de dagelijkse beslommeringen, de harde werkelijkheid. Maar dat de sprits ook een rafelig randje heeft valt niet te ontkennen. Tijdens deze voorstelling nemen de spelers u mee van de grauwe alledaagsheid van hun fabriekshal naar de kleurrijke sprookjeswereld van het televisieprogramma: Liefde aan de lopende band.

Wilt u de liefde niet missen? Kaarten zijn verkrijgbaar voor 8,50 euro (gepast in contanten) bij Primera, Heerbaan 99 in Millingen aan de Rijn. De voorstelling zal plaats vinden in O.E.V.1 De Natte, Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn op vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober om 20.00 en op zondag 19 oktober om 14.30 uur. De zaal is een half uur voor aanvang geopend. Wanneer de voorstelling niet is uitverkocht, dan is er nog de mogelijkheid kaarten aan de deur te kopen.

Museumdag 'Tussen droom en daad' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zaterdag 24 oktober van 10.00 tot 17.00 uur Gelderse Museumdag 'Tussen droom en daad' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

De Gelderse Museumdag is een initiatief van en wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland. Kinderen zijn welkom met hun hele familie voor een speurtocht met de zogenoemde Kijkwijzer om mooie dingen in het museum te ontdekken. Ook draait er van 14.00 tot 16.00 uur een boeiend filmprogramma en is er de gehele dag doorlopend een workshop cartoons tekenen en live muziek in het museum.

Entreeprijs een euro (MK geldig).

Schoorsteenveger Haan sponsert jongens B1

MILLINGEN - Meester schoorsteenveger Haan uit Millingen sponsert het jongensteam Ikaros/Switch '87 met een krat nieuwe bidons. Het team heeft van Jeroen Haan, tevens coach van de jongens, mooie oranje bidons ontvangen.

Iedereen heeft zijn eigen bidon, de rugnummers staan namelijk op de bidon. Ook de trainer en coach zijn voorzien van een eigen bidon. Uiteraard werd er gelijk een teamfoto met de nieuwe krat bidons gemaakt.

Sinds dit seizoen spelen de jongens van Ikaros uit Groesbeek en Switch '87 uit Leuth/Millingen samen in de competitie. De jongens zijn in de leeftijd van dertien tot en met zestien jaar en trainen op maandagavond vanaf 18.00 uur in Groesbeek.

Magnetronbrand in Beek

BEEK – Hulpdiensten zijn maandagmiddag massaal uitgerukt voor een brandmelding in een aanleunwoning bij bejaardencentrum 't Höfke aan de Oude Gracht in Beek. De brandweer arriveerde met wagens van Ubbergen, Nijmegen en de hoogwerker van Groesbeek daarnaast waren er diverse politiepatrouillewagens en een ambulance op de melding afgekomen.

Ter plaatse bleek dat in een woning van een bejaarde bewoner verpakkingsmateriaal in de magnetron vlam had gevat. De bewoner had de deur afgesloten en bij de buren om hulp gevraagd. Direct werden de hulpdiensten gealarmeerd. Bij aankomst bleek het om rookontwikkeling in de woning van het slachtoffer te gaan. De brandweer heeft de magnetron uit de woning verwijderd. De schade in de keuken van de woning is aanzienlijk volgens een woordvoerder van de brandweer. De bewoner is door ambulancepersoneel onderzocht, maar heeft geen nadelige gevolgen van de brand opgelopen. De brandweer zal later op de middag bepalen of de bewoner vandaag nog in zijn woning terug kan keren. De massaal uitgerukte hulpdiensten hebben voor de nodige kijkers gezorgd.

Herfst in het Nederrijkswald

GROESBEEK - Zondag 1 november verzorgt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een publieksexcursie in het Nederrijk. De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats van de Canadese begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg 38 in Groesbeek. De excursie zal ongeveer twee uur duren en deelname is gratis. Voor de kinderen is een aparte gids beschikbaar. Goede en stevige schoenen zijn aan te bevelen.

Het gebied van het Nederrijk is een oud bosgebied, restant van het veel grotere Nederrijkswald. Het kenmerkt zich door grote hoogteverschillen en daardoor op diverse plekken mooie vergezichten. Daarnaast zijn er nog diverse bosschages waar das, vos, konijn maar ook vogels graag gebruik van maken. Het zijn restanten van een vroeger gebruik van dit gebied. De natuurgidsen van LBG zullen daar tijdens de excursie alles over vertellen. Natuurlijk zullen herfstverschijnselen als bladverkleuring, vruchten en paddenstoelen uitgebreid aan bod komen.

Ook zal er een bezoek worden gebracht aan de Canadese begraafplaats die hier sinds 1945 is gevestigd. Eén dag voor Allerzielen wordt de plek bezocht waar Canadese bevrijders van ons land hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Bezoek inbrekers in Beek

BEEK – Tijdens de afwezigheid van de bewoners is woensdagavond tussen 18.15 en 19.00 uur ingebroken in een woning aan de Rijksstraatweg in Beek.

Door de voordeur te forceren is men de woning binnengekomen en is vervolgens de gehele woning doorzocht. De inbrekers zijn door buren gezien waarna ze vermoedelijk het hazenpad hebben gekozen. Uit de woning wordt naast diverse goederen een onbekend geldbedrag gemist. De inbraak werd ontdekt bij thuiskomst van de bewoners. De politie zou graag in contact komen met de buren, die de inbrekers gezien hebben: 0900 8844.

Kermisexploitanten Groesbeek betalen 55.475 euro pachtgeld

GROESBEEK – Het lijkt er in eerste instantie op dat de gemeente Groesbeek grof geld verdient aan de opbrengsten van staangelden en pachtbedragen.

In de voormalige gemeente Millingen aan de Rijn brengt het 12.500 euro op, terwijl de voormalige gemeente Ubbergen maar 3.500 euro brengt opbrengt. De staanplaatsgelden van Ubbergen hebben alleen betrekking uit de pacht van de kermis in Ooij. De kermisexploitanten op de kermissen in Leuth, Kekerdom en Beek betalen alleen leges.

In de oude gemeente Groesbeek heeft het pachtgeld 55.475 euro opgebracht inclusief servicekosten woonwagenterrein. Echter voor Groesbeek moet er heel wat gebeuren, voordat de attracties op het kermisterrein staan zoals de huur van aggregaten, uren ambtenaren gemeente, vegen, afvalcontainers en toiletten. "Uiteindelijk speelt over het algemeen de kermis quitte", aldus wethouder Fleuren.

Groesbeek zet streep door discriminatie. U ook?

GROESBEEK – Iedereen heeft vooroordelen en iedereen kan te maken krijgen met discriminatie, bijvoorbeeld vanwege leeftijd, uiterlijk , afkomst of partnerkeuze. Het kan ook voorkomen dat iemand onbewust anderen discrimineert. Zonder dat we het beseffen kan discriminatie ingrijpende gevolgen hebben.

Het heeft niet alleen effect op individuen, maar ook op de samenleving in zijn geheel. Soms staat het de persoonlijke ontwikkeling van mensen in de weg. Soms leidt het tot slechte prestaties, ziekte verzuim, vijandigheid tussen groepen of maatschappelijke onrust. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van discriminatie en weet wat het met mensen doet. We hebben allemaal dezelfde verantwoordelijkheid dat we niet discrimineren en er iets aan doen als we discriminatie waarnemen. Voelt u zich gediscrimineerd, ongelijk behandeld of bent u getuige van discriminatie? Meldt dit dan via www.discriminatie.nl. Via een postcodesysteem komt men dan automatisch uit bij Ieder1Gelijk. Het bureau van gelijke behandeling in de regio.

Aldorum in De Mallemolen

GROESBEEK – Het seniorenorkest Aldorum, dat garant staat voor gezellige dansmuziek komt op vrijdagavond 16 oktober weer op het podium van cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Op die avond die om 20.00 uur begint kan er gedanst worden op muziek van vroegere tijden. De entree voor deze gezellige avond bedraagt vier euro inclusief diverse hapjes. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Diamanten paar Jan en Lies van Doorn – De Valk is er klaar voor

GROESBEEK – Op 15 oktober is het exact zestig jaar geleden dat Jan van Doorn (86) en Lies de Valk (84) in het huwelijks bootje zijn gestapt. De twee leerden elkaar kennen bij de Nijmeegse schoenfabriek Robinson die aan de Groesbeekseweg gevestigd was.

Jan werkte daar op de schoenfabricage afdeling terwijl Lies daar de schoenen stikte. Het gebeurde eigenlijk bij de ingang laat Jan weten. "Ik zei tegen mijn maat Thies de Valk 'Kiek dor wa mois hin lopen' niet wetende dat het zijn zus Lies was. Het was eigenlijk liefde op het eerste gezicht, beamen Jan en Lies tegelijker tijd.

Jan woonde in de Heidebloemstraat en Lies aan de Bruuksestraat. Nadat ze drie jaar stiekem verkering hadden gehad, ging Jan voor de eerste maal naar Lies thuis. Op 15 oktober 1955 gaven ze elkaar het jawoord. Jan werkte na de schoenfabriek bij de Waterleiding Maatschappij, waar hij in feite van alles gedaan heeft van waterfitter, incasseerder en meteropnemer terwijl Lies ervoor zorgde dat het huishouden op rolletjes liep. Ze werden verblijd met een zoon en hebben inmiddels twee kleinkinderen.

De hobby's van Jan waren tuinieren (wat echter steeds moeilijker wordt), fietsen en De Treffers. Lies neemt graag een duik in het zwembad en gaat ook graag fietsen, maar koffieleuten (met de zwemcollega's) ziet ze ook wel zitten. Wat de gezondheid betreft, is Jan de laatste vijftien jaar aan het sukkelen, terwijl Lies nog maar eenmaal in het ziekenhuis gelegen heeft. Zaterdag 17 oktober is het feest in zaal Hopmans, waarbij ze alle neven en nichten hebben uitgenodigd. Dat wordt een gezellige reünie, daarvan zijn Jan en Lies overtuigd.

Verhalenproject door ouderen van start in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Vertel u mee? Het verhalenproject door ouderen wordt op zondag 18 oktober in Millingen gehouden. Het bijzondere verhalenproject voor en door ouderen. Want verhalen moeten verteld en doorgegeven worden.

Daarnaast maken jongeren bij deze verhalen mooie dansen, raps en theaterstukjes. De presentatie is zondag 18 oktober van 14.30 tot 17.00 uur in Koffie- en Eethuis 'De Gelderse Poort 'aan de Rijndijk 6 in Millingen aan de Rijn. Het geheel wordt georganiseerd door circustheater Stoffel.

In het project 'Vertel mij wat werkt' leren ouderen, ondersteund door een vrijwilliger, in twee workshops een eigen verhaal mooi en theatraal vertellen. Ervaring met verhalen vertellen is helemaal niet zo belangrijk. Tijdens een gezamenlijke afsluiting worden ze uitgenodigd hun verhaal te delen met anderen. Vertel over uw eerste baan, wat u zo graag had willen worden, over barre werkomstandigheden in strenge winters, uw leukste baas, uw man die altijd werkte en ga zo maar door. Op zondag 18 oktober gaan de verhalen gedeeld worden. Iedereen is welkom om naar de verhalen te luisteren en de presentaties te komen kijken. Alhoewel: het is verhalen beleven. De entree is gratis voor deze bijzondere middag.

Breedeweg krijgt eigen idylle

BREEDEWEG – Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen, helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. In Breedeweg komt daar verandering in. Er wordt hard gewerkt aan een idylle, een plek waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht.

Gesteund door de Nationale Postcodeloterij zorgen de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhouders vereniging, samen met de gemeente Groesbeek met de idylle voor meer kleur en voedsel in het Nederlands landschap. In Breedeweg wordt zo'n 7500 vierkante meter ingezaaid met een duurzaam bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. Volgens Kars Veling van De Vlinderstichting zorgt dit zaad jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar. "Er zal de komende jaren bijgehouden worden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen", aldus Veling.

Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren onder andere door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel, waardoor het aantal vlinders en bijen daalt. Door idyllle komt hier verandering in, zij brengen op allerlei plekken in het land weer volop nectar en stuifmeel. Velden en bermen in het buitengebied of in de stad worden ingezaaid met nectarrijke bloemenmengsels. Het geheel wordt onderhouden door mensen in de buurt die interesse hebben voor natuur, landschap, vlinders en bijen. Zij worden wel ondersteund door De Vlinderstichting. Op woensdagmiddag 14 oktober om 10.30 uur worden door de schoolkinderen van de Breedeweg, gemeente en initiatiefnemer Peter Peters de eerste bloemen geplant en het bijenhotel gevuld.

Audio en computer apparatuur weg

GROESBEEK – Bij een inbraak in een woning aan de Nieuweweg in Groesbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag audio- en computerapparatuur buitgemaakt.

Terwijl de bewoners sliepen is aan de achterkant van de woning een deur geforceerd. Na de gehele benedenverdieping te hebben doorzocht, is men er vandoorgegaan met audio- en computerapparatuur ter waarde van honderden euro's.

Zilveren kroon op Mariabeeld

MILLINGEN AAN DE RIJN – Tijdens een pontificale hoogmis in de kerk van Millingen aan de Rijn heeft zondag 4 oktober de hulpbisschop Mutsaerts het Mariabeeld gekroond met een zilveren kroon.

Deze bijzondere Heilige Mis stond geheel in het teken van de kroning van het beeld van Maria Immaculata dat in 1695 gemaakt is door de kunstenaar Gabriel Grupello. De H.Mis werd voorgegaan door monseigneur Mutsaerts die werd geassisteerd door pastoor Eric Smits van Millingen aan de Rijn en pastoor Henk Janssen. Monseigneur Mutsaerts verrichtte vervolgens de kroning van het Mariabeeld. De plechtigheid werd opgeluisterd door zangvereniging Vivace. Aanwezig in de kerk waren de twee Millingse schutterijen OEV en OEV1, schutterij EMM uit Kekerdom en de schützenverein uit het Duitse Keeken.

Engelstalige workshop

'Zelf onderzoek doen naar soldaten'

GROESBEEK - Woensdag 28 oktober van 19.30 tot 21.00 uur Engelstalige workshop 'Zelf onderzoek doen naar soldaten' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Waar begin je met het onderzoek naar een gesneuvelde soldaat? Hoe vind je alle puzzelstukjes van het verleden? De Amerikaanse historisch onderzoekster Jennifer Holik publiceerde een groot aantal boeken op het gebied van onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel meer bronnen en archieven dan de meeste mensen kennen, benadrukt ze. Aan de hand van praktische tips, nuttige checklists en vele voorbeelden uit de praktijk vertelt ze hoe je het verhaal van een soldaat in kaart kunt brengen. Interessant voor beginners en gevorderden. Bij deze lezing zullen tevens de boeken van Holik te koop zijn, publicaties die veelal in Europa niet te krijgen zijn.

Zaal open vanaf 19.00 uur. Entreeprijs vijf euro, MK geldig.

Kijkochtend

'Gevonden fietsen'

GROESBEEK – Woensdagmorgen 4 november vindt bij de gemeentewerf aan de Industrieweg 6 in Groesbeek van 10.00 tot 12.00 uur een kijkdag plaats van gevonden fietsen.

Deze ochtend is bedoeld voor mensen, van wie de afgelopen periode de fiets is gestolen of vermist en die daar aangifte van hebben gedaan bij de politie. Bij de gemeentewerf worden de gevonden fietsen uitgestald die in 2015 zijn verzameld in de gemeente Groesbeek en waarvan de rechtmatige eigenaar nog niet is achterhaald.

Wie met het aangiftebewijs kan aantonen dat het zijn of haar verloren fiets erbij staat, kan deze fiets na toestemming van de aanwezige toezichthouder meenemen. Na deze kijkdag worden de overgebleven fietsen naar een opkoper afgevoerd. Het is niet mogelijk om één van de aanwezige rijwielen, waarvan men geen eigenaar is, te kopen.

Wie overigens een ander voorwerp heeft verloren of heeft gevonden, zoals een sleutelbos, portemonnee, sieraad of mobiele telefoon, kan men dat melden via de app van de gemeente Groesbeek. Men kan hiervoor ook even langskomen in het gemeentehuis (tussen 08.30 en 16.30 uur). Daar wordt een register bijgehouden en kan worden bekeken of het verloren voorwerp intussen al is ingeleverd of als vermist is opgegeven.

Kantoorspullen weg na inklimming kantoorpand

GROESBEEK – Onbekenden zijn maandagmiddag tussen 14.00 en 18.00 uur via inklimming binnengekomen in een kantoorpand aan de Händelstraat in Groesbeek.

Door een raam te vernielen zijn ze het kantoor in geklommen. Ze zijn er vandoor gegaan met kantoorspullen ter waarde van enkele honderden euro's.

Lagere rioolheffing voor veel inwoners van Berg en Dal

GROESBEEK – In de huidige gemeente Groesbeek is het rioolbeheer nog gebaseerd op de drie rioleringsplannen van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. Vanaf 2016 geldt een nieuw Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) 2016 – 2020 voor de gemeente Berg en Dal. En goed nieuws: dit betekent een daling van de rioolheffing voor veel inwoners.

De gemeente beschrijft in dat plan de manier waarop zij omgaat met afval-, hemel- , en grondwater. Uiteraard zijn daarbij ook de kosten aan bod gekomen. De verwachting (op basis van de rioleringsplannen van de voormalige fusiegemeenten) was dat in 2016 in totaal 3.630.000 euro aan rioolheffing geïnd zou moeten worden. Maar uit de cijfers blijkt dat er 3.150.000 euro nodig is om alles te kunnen bekostigen.

Dankzij de fusie en ook dankzij samenwerking met gemeenten in de regio en waterschap Rivierenland bespaart de gemeente Berg en Dal dertien procent. Omdat er in de voormalige gemeenten verschillende tarieven golden verschillen ook de besparingen per gemeente. In Groesbeek blijft de heffing voor een gemiddeld gezin nagenoeg hetzelfde, maar in Millingen aan de Rijn bespaart een gemiddeld huishouden 8,50 euro per jaar. In Ubbergen loopt de besparing het hoogst op. Daar betaalt een gemiddeld huishouden in 2016 ongeveer 65 euro minder aan rioolheffing. Het verschil zit voornamelijk in het feit dat de hoogte van de rioolheffing vanaf 2016 wordt gebaseerd op het watergebruik. Daarvoor betaalde men een vast bedrag per aansluiting. In Millingen aan de Rijn werd wel op basis van waterverbruik afgerekend.

Rondleiding voor kinderen in Nationaal Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Woensdag 28 oktober van 14.00-15.30 uur rondleiding voor kinderen van tien tot vijftien jaar in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

De tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht' met meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

MK geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro, Reserveren noodzakelijk. Voor meer informatie zie www.bevrijdingsmuseum.nl.

Donor worden... Waar wacht je nog op?

GROESBEEK - Het is nu donorweek om die reden vraagt ook de gemeente Groesbeek aandacht voor orgaandonatie. Om reden dat nog steeds ruim duizend mensen op de wachtlijst voor een donororgaan staan.

Jaarlijks sterven er nog zo'n 140 mensen omdat voor hen een nieuw orgaan, zoals een hart of nier, te laat komt. Daarom vragen wij deze week aan elkaar 'Donor worden. Waar wacht je nog op?' De publiekscampagne orgaandonatie roept ook op om deze week over orgaandonatie na te denken en te bepraten met je familie. Bijvoorbeeld over de vraag hoe het is als je zelf ziek wordt en een orgaan nodig hebt. Of waar mensen eigenlijk nog op wachten om donor te worden. Het is belangrijk dat je omgeving weet wat je keuze over orgaandonatie is. Dan laat je moeilijke beslissingen na je overlijden niet over aan je familie, op een verdrietig moment. Ben je al donor? Inschrijven in het Donorregister kan op www.wordookdonor.nl eenvoudig met de DigiD. Ben je nog niet toe aan een beslissing en wil je meer weten over orgaan– en weefseldonatie kijk dan op www.transplantatiestichting.nl.

Tot Zangs! gaat skoren

MILLINGEN - Op zondag 1 november gaat koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn weer optreden. Het koor doet mee als begeleider van Ernest Beuving in zijn nieuwe theaterprogramma sKoren.

Het is zijn tweede cabareteske muziektheater. En voor Tot Zangs! is het ook de tweede keer dat het als begeleidend koor met Ernest Beuving optreedt. Ernest Beuving is te zien samen met vier heerlijke muzikanten en telkens een zangkoor uit de plaats van het optreden. Dit maakt elk optreden uniek.
sKoren is een oprecht concert met tussendoor: humor, imitaties, echte verhalen, spontaniteit en bovenal: geen geposeer.
"Bent u nieuwsgierig geworden? Zet dan 1 november in uw agenda en kom kijken, luisteren en vooral genieten." sKoren in
theater De Natte aan de Heerbaan 117 begint om 20.30 uur. Kaartjes kosten: 12,50 euro.

Beweegtuin nog twee jaar verder

MILLINGEN – De beweegtuin op sportpark De Hove in Millingen gaat in ieder geval nog twee jaar verder. Het doel van de beweegtuin is om ouderen meer aan het bewegen te krijgen en daarbij ook jongeren voor bewegen te interesseren.

Bas Vosbeek van de GGD is al in 2014 aangewezen als projectleider; dit contract is inmiddels verlengd tot 2015 en 2016 . Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan het eetgedrag onder de doelgroepen. Met het beweegplan wordt niet alleen een beweegaanbod georganiseerd in 2015 en 2016. Er worden ook sportinstructeurs opgeleid voor de periode daarna. Hiermee wordt de basis gelegd voor een groter structureel beweegaanbod in Millingen. Hierbij is het uitgangspunt dat dit aanbod na dit project eind 2016 in staat is zelf de inkomsten te genereren door een vergoeding te vragen aan de deelnemer(ster)s voor de aangeboden activiteiten.

Kwiek, een belangrijke partij in dit programma, heeft in Ubbergen een soortgelijke werkwijze toegepast. De kosten voor dit project voor 2015 / 2016 bedragen in totaal 57.920 euro waarvan de provincie Gelderland 28,960 euro aan subsidie betaalt, het Sluyterman van Loo fonds draagt 7.500 euro bij en de gemeente zorgt voor het restant 21.460 euro (inzet GGD projectleider). Wethouder Eric Weijers hoopt dat er meer groepen zowel van ouderen als jongeren gebruik zullen gaan maken van de Millingse Beweegtuin,

Waardepapieren

uit auto ontvreemd

GROESBEEK – Vrijdagavond is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Biesseltsebaan in Groesbeek.

Door tot nog toe onbekende wijze zijn de autokrakers de auto binnengekomen en zijn er waardepapieren weggehaald. De eigenaar is een 27-jarige inwoner uit Nijmegen.

College stelt strooiroute vast

GROESBEEK/BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft bij opkomende gladheid of sneeuwval de volgende strooiroute vastgesteld:


Rijndijk, Steenstrtaat, Burgemeester Eijkelhofstraat, Wethouder Koenenstraat, Wethouder Arntzstraat, Paulus Potterstraat, Heerbaan, Burgemeester van Gilsstraat, Schubertstraat, Wagnerstraat , Zeelandsestraat ( binnen en buiten de kom ), Crumpstraat ( binnen en buiten de kom ) , Spaldropweg, Van Lyndenstraat, Rivierstraat, C.R. Waiboerweg, Molenstraat, Eversberg, Weverstraat, Duffeltdijk , Erlecomsedam , Erlecomseweg , Ooijsebandijk , Hezelstraat , Persingsestraat ( tussen Hubertusweg en Persingen ) , Leuthsestraat ( tussen Hubertusweg en Werchensestraat ) , Werchensestraat, Kerkdijk ( tussen Hezelstraat en Werchensestraat ) . St. Hubertusweg ( gemeentelijk deel inclusief fietspad ), Nassaustraat, Rietvoornstraat , Bleistraat, Kon, Lulianalaan ( tussen Bleistraat en Bernhardstraat ), Verbindingsweg, Rijksstraatweg, Baron van Voorst tot Voorststraat, Plataanstraat, Bongerdstraat ( tussen Koekoekstraat en Kwartelstraat ), Waterstraat, Oude Gracht , Lindestraat, De Ravenberg, De Geest , Oude Holleweg , Nieuwe Holleweg, Bosweg, Van der Veurweg, Hoge weg , Oosterbergweg, Westerbergweg, Ubbergse Holleweg, Ubbergensdijk, Parallelweg, Thilman Werenbertzstraat, Stollenbergweg, Jan Dommer van de Polderveldweg, Oude Kleefsebaan , Wylerbaan ( inclusief fietspad ) Zevenheuvelenweg ( inclusief fietspad ( provinciale weg ) Clarenbeekseweg, Koning Davidlaan, Profetenlaan, Moses en Aeronlaan , Jericholaan, Rechterslaan, Andreaslaan , Pauluslaan, Philippuslaan, Nijmeegsebaan inclusief fietspad ( provinciale weg ) , Nieuweweg, Molenweg, Rijlaan, Houtlaan , Dorpsstraat , Pannenstraat, Burg. Ottenhoffstraat, Stekkenberg, Mozartstraat , Dries, Koekeleklef, Faunastraat, Heselenberg, Hommelstraat, Schrouwenberg, Cranenburgsestraat, Kon. Wilhelminaweg, Spoorlaan, Kloosterstraat, Gooiseweg, Industrieweg, Hulsbroek, Nieuwe Drulseweg, Breedeweg inclusief fietspad ( provinciale weg ) , St. Antoniusweg, Grafwegen, Hoge Horst, Reestraat, Boersteeg en Lage Wald.

Jan Janssen erelid Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Tijdens het 85-jarig jubileumweekend is Jan Janssen voor zijn verdiensten ten aanzien van RKSV Groesbeekse Boys benoemd tot erelid.

Jan Janssen (van Moet) is reeds 44 jaar lid van Groesbeekse Boys en heeft in die jaren een zeer actieve rol als speler en vrijwilliger ingenomen. In de jeugd is hij begonnen met voetballen waarna hij jarenlang actief was in de selectie. Het geel-zwart stroomde als voetballer, maar zeker ook als vrijwilliger door zijn lichaam. Tijdens de onlangs gehouden ledenvergadering kondigde hij zijn afscheid als bestuurslid aan. Hiervan maakte hij 23 jaar deel uit waarvan vele jaren als secretaris. De laatste jaren was hij als bestuurder verantwoordelijk voor de selectie elftallen. Hierbij heeft hij een groot aandeel gehad in de samenstelling van de herkenbare selectiegroep zoals die er nu staat.

In de loop der jaren is Jan een ware organisator gebleken. Van de befaamde selectie reisjes tot de organisatie van de jaarlijkse succesvolle dropping. Regelmatig is hij op omroep Groesbeek te horen om verslag te doen van wedstrijden van Groesbeekse Boys. Richting gemeente Groesbeek en andere verenigingen is hij vaak het gezicht en een ware ambassadeur van Groesbeekse Boys gebleken. Als zelfstandig ondernemer is sponsoring één van de normaalste zaken van het leven. Voldoende redenen voor het besuur om Jan met deze eretitel te belonen.

Foto's van het jubileumweekend zijn op www.groesbeekseboys.nl te zien.

Najaarsrommelmarkt Fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 25 oktober kunt u weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of prima klein meubilair.

Het is op zondag 25 oktober namelijk weer tijd voor de najaarsrommelmarkt, georganiseerd door Fanfare Wilhelmina Groesbeek. De opbrengst komt volledig ten goede aan de muziekvereniging, en dan kan gedacht worden aan opleidingen of instrumenten.

Er worden verschillende kraampjes met divers koopwaar uitgestald in een hal van het voormalige pand van Hofei, aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek. Tussen 10.00 en 14.00 uur is iedereen welkom! De entree bedraagt 1,50 euro.

Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Groesbeek

Donderdag 15 oktober van 12.00-13.00 uur is in 't Trefpunt (woonzorgcentrum De Meent) in Groesbeek een mantelzorglunch. Er even tussenuit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Wilt u ons laten weten dat u komt?

Donderdag 22 oktober, 14.00-15.30 uur, De Mallemolen in Groesbeek.
De koffie mèt... logopediste Tineke Cobussen (logopediepraktijk RoostHermsen). Er wordt informatie gegeven over spraak- en taalstoornissen bij dementie, de symptomen en gevolgen van spraak- en taalstoornissen bij dementie en de werkwijze van de logopedist. Verder zal Tineke tips geven hoe mantelzorgers makkelijker kunnen communiceren met hun naasten. Voor de mantelzorgers die aanwezig waren tijdens de koffie mét… thema over dementie, is deze bijeenkomt een goede aanvulling. De toegang en het kopje koffie zijn gratis. U kunt zo binnen komen lopen, om te luisteren, uw vragen te stellen en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Voor meer informatie over het steunpunt of aanmelden voor de activiteiten, kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg (gemeente Groesbeek), telefoon 06-13859106. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Excursie Reichswald

MILSBEEK - Natuurwandeling met IVN Rijk van Nijmegen naar het Reichswald, het grote Duitse bosgebied nabij Milsbeek.

De wandeling is op zondag 8 november. Het vertrek is om 14:00 uur vanaf eethuis De Diepen, Zwarteweg 60, Milsbeek. De kosten zijn twee euro, kinderen en leden IVN en KNNV gratis.

30 / 36

Het boek: 'Van Schimmelnagel naar Gezonde Nagel' is er

GROESBEEK - Schimmelnagels komen steeds vaker voor, volgens onderzoek is al één op de drie Nederlanders besmet of besmet geweest met een schimmelinfectie! In haar zoektocht waarom zij geen schimmelnagel heeft, is Pedicure Liesbeth van Voeten &zo Groesbeek heel wat te weten gekomen over wat er nu allemaal bij een schimmelnagel komt kijken, wat wel werkt en wat absoluut niet werkt of zelfs schade aan je gezondheid kan opleveren.

Deze informatie is nu gebundeld in haar boek 'Van schimmelnagel naar gezonde nagel'. Dit boek helpt de feiten van de fabels te onderscheiden, legt uit welke producten je kunt toepassen en waar op gelet moet worden bij de keuze van het beste product voor jou. Wie afgelopen zomer toch een schimmelnagel heeft opgelopen, of er al langer last van heeft, kan nu eindelijk gedegen aan de slag!

Het najaar is ook een goed moment om te gaan beginnen met de aanpak van een schimmelnagel, nagellak kan er vanaf en er ook vanaf blijven en er is genoeg tijd tot aan het voorjaar om van een schimmelnagel weer een gezonde nagel te maken.

Het boek 'Van Schimmelnagel naar Gezonde Nagel' is vanaf 10 oktober te verkrijgen bij Bruna Groesbeek. Ook te bestellen via de webshop van Voeten &zo Groesbeek (www.voetenenzoschimmelnagel.nl) en bij Bol.com.

Oosterpoort vraagt minder huur aan nieuwe huurders

GROESBEEK – Oosterpoort verlaagt per 1 oktober de huren bij nieuwe verhuringen. Zij gaan zich steeds meer richten op (toekomstige) huurders met lage inkomens. Voor hen wil Oosterpoort de huren betaalbaar houden, dat is te danken aan het nieuwe huurprijsbeleid.

Oosterpoort zorgt voor fijne en betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens omdat ze zien dat steeds meer huurders financieel in de knel komen. Het aantal betalingsregelingen is de laatste jaren toegenomen en daarbij worden de regels voor huurtoeslag strenger. Juist voor de laagste inkomensgroepen zijn een betaalbare huur en een lage energierekening erg belangrijk.

Oosterpoort verhuurt de woningen goedkoper dan volgens de wettelijke regels mogelijk is. Daardoor zijn al de woningen al ruim onder de wettelijke maximumhuur. Desondanks vindt Oosterpoort de woningen nog te duur voor huurders met een laag inkomen, zelfs na aftrek van de huurtoeslag. Oosterpoort verhuurt per 1 oktober meer dan 85 procent van haar woningen onder de 618 euro per maand, de helft heeft zelfs een huur onder de 535 euro per maand.

Voor de meeste huurders verandert er niets. Huurders die al veel langer in dezelfde woning wonen, betalen vaak al een lage huur dan de nieuwe huurders. Oosterpoort werkt ook aan een lagere energierekening door de energielabel van de woningen te verbeteren, die wordt niet doorberekend in de huurprijs. De lagere stookkosten voelen de huurders direct in hun portemonnee. Bij de huidige huurders worden de woningen opgeknapt, zodat de energiewaarde stijgt.

Elektrische aandrijving gratis bij Novoferm sectionaal garagedeur Bij Boerboom Deuren actie verlengd wegens groot succes

BEMMEL - Wegens groot succes is de actie verlengd tot 30 november. Op de elektrische aandrijving krijgt u vijf jaar garantie. De Novoferm sectionaaldeuren zijn verkrijgbaar in diverse deurprofielen, dessins en vrijwel alle RAL-kleuren. Een sectionaaldeur biedtcomfort, isolatie, een hoge veiligheid en optimale ruimtebesparing.

"Bij beperkte inbouwdiepte of u wilt geen horizontale looprails aan het plafond, kunnen wij u een Novorol aanbieden. De Novorol is opgebouwd uit geïsoleerde aluminiumprofielen voorzien van een thermische onderbreking. Hierdoor houdt u de warmte binnen en de kou buiten. De deur is voorzien van een elektrische aandrijving met afstandsbediening. Denk eens aan het gemak wanneer u met de auto of fiets komt aanrijden en met één druk op de knop eenvoudig naar binnen kunt. Nu tijdelijk met gratis tweede handzender.

Geïsoleerde openslaande deuren, de Duoport is ook mogelijk. Ook uw bestaande garagedeur kunt u voorzien van een elektrische aandrijving. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in het monteren van garagedeuren en industriedeuren. We leveren alle merken van ISO-deuren en ALU-deuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen.

Ook voor onderhoud aan alle merken garagedeuren en industriedeuren kunt u bij onze deskundige en ervaren monteurs terecht, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengt u daarmee de levensduur van de deur.

Komt u gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom. Wij zijn geopend van maandag tot met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en avonden mogelijk op afspraak. Onder het genot van een kopje koffie informeren wij u graag over alle mogelijkheden en prijzen. Tot ziens, Boerboom Deuren."

Info@boerboomdeuren.nl; 0481 350208.

Nillesen Installaties behaalt VCA** en ISO 9001 certificaten

GROESBEEK – Na diverse controles van certificatie instelling KIWA heeft Nillesen Installaties aan de Ren 9 in Groesbeek twee certificaten behaald. Het betreft VCA** en ISO 9001. Uit de certificering van VCA** blijkt dat Nillesen in voldoende mate haar processen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu beheerst tijdens het uitvoeren van haar werkzaamheden.

De strenge eisen hieromtrent beheerst Nillesen derhalve voldoende. De certificatie van de ISO 9001 is een internationale kwaliteitsnorm voor managementsystemen. Hieruit blijkt dat Nillesen in staat is te voldoen aan de eisen van klanten, de op verschillende producten van toepassing zijnde wet– en regelgevingen en de eisen van de organisatie zelf.

Beide certificeringen zijn een bevestiging van het feit dat Nillesen Installaties veel focus legt op de veiligheids-, gezondheids- en milieuaspecten, die behoren bij haar werkzaamheden. Dit zowel voor de werkzaamheden als voor haar medewerkers. Kwaliteit is hierbij van groot belang.

Uw dag vraagt om meer dan één bril!

GROESBEEK - Ons kijkgedrag is in de loop der tijd sterk veranderd en dat vraagt veel van onze ogen. We kijken vaak en lang naar grote en kleine beeldschermen. Zonlicht en kunstlicht wisselen elkaar regelmatig af. En we willen snel kunnen reageren tijdens het autorijden of sporten.

De kwalitatieve brillenglazen van Essilor, zoals het originele Varilux glas, zorgen voor een optimaal kijkcomfort, de hele dag door. Toch weten we dat sommige situaties vragen om een bril met specifieke eigenschappen. U draagt bijvoorbeeld ook speciale schoenen als u gaat sporten. Ervaar nu het betere zicht van de speciale multimedia, outdoor of zonneglazen naast uw bril voor dagelijks gebruik.

"De meeste brildragers hebben tegenwoordig meerdere brillen", verteld Cor van Uden van Optiek Groesbeek. Meestal is alleen het montuur anders, zodat de brildrager zijn bril bijvoorbeeld kan aanpassen aan de kleding of aan de gelegenheid. Ook kan die tweede bril een multimediabril zijn, een zonnebril op sterkte of een outdoorbril, die vooral geschikt is voor sport en buitenactiviteiten. Hoewel de nieuwste generaties Varilux brillenglazen dankzij geavanceerde technieken voor oogmetingen en volautomatische productieprocessen op maat van de individuele brildrager gemaakt worden, stellen verschillende activiteiten allemaal andere eisen aan de ogen en dus aan de bril. Steeds meer mensen merken, dat een tweede bril geen overbodige luxe is. " Eerder dit jaar heeft Essilor de Eyezen-brillenglazen geïntroduceerd. Eyezen is een multimedia brillenglas, dat speciaal ontwikkeld is voor mensen, die veel met computers en beeldschermen werken. Meer dan 90% van de beeldschermgebruikers geeft aan, dat ze regelmatig last hebben van vermoeide, droge of jeukende ogen. Die klachten worden veroorzaakt door het felle licht van de beeldschermen en het vele op en neer kijken van het beeldscherm naar andere dingen in de omgeving, waardoor de ogen zich steeds opnieuw moeten aanpassen. Eyezen brillenglazen voorkomen deze klachten en geven de ogen rust".

"Dankzij onze Varilux najaarsactie wordt de aanschaf van een tweede bril met speciale glazen extra aantrekkelijk. Uiteraard heeft de vakopticien ook een ruime keuze aan stijlvolle monturen.

Najaarsactie
Bij aankoop van een multifocale bril hebben wij een zeer aantrekkelijk aanbod voor uw 2e paar zon, outdoor of multimedia glazen. U koopt het tweede montuur met 50 % korting ook uit de nieuwe collectie* en wij betalen de glazen.

Optiek Groesbeek
Dorpsstraat 6 Groesbeek
Tel: (024) 397 6668
www.optiekgroesbeek.nl

In memoriam Marinus de Haan

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK - Tot ons grote verdriet hebben wij op maandag 6 oktober afscheid moeten nemen van ons onvergetelijke fanfarelid Marinus de Haan. Dankbaar en met respect kijken we terug op zijn 36-jarig lidmaatschap waarin hij zich gedurende vele jaren met hart en ziel inzette voor onze vereniging.

Marinus was absoluut een vrijwilliger uit duizenden. Meestal was hij vrolijk met zijn typische, soms wat luide stem. Altijd positief ingesteld en hij kon vooral genieten van de jeugdige muzikanten, daarvoor wilde hij zich graag extra inzetten. In 1976 is Marinus begonnen als vrijwilliger bij het toenmalige werkcomité van de fanfare, dat later overgegaan is in de stichting 'Vrienden van fanfare Wilhelmina'.

Samen met Wim van t Hull is Marinus gestart met de organisatie van de eerste rommelmarkt die tot op de dag van vandaag nog steeds twee maal per jaar plaatsvindt. Ook zijn vrouw Nelly was hierbij altijd actief aanwezig met zowel de voorbereidingen als de verkoop. In 1979 is Marinus lid geworden van onze mooie muziekvereniging. Buiten de vele activiteiten die hij verrichtte om geld in het laatje te brengen werd hij ook vaandelofficier. Tot het bespelen van een instrument is het helaas nooit gekomen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2003 is Marinus gehuldigd ter gelegenheid van zijn 25-jarig lidmaatschap. De felicitaties nam hij vol trots in ontvangst, want Wilhelmina had een bijzonder plekje in zijn hart.

Om gezondheidsreden was hij de laatste jaren minder actief, maar wel altijd aanwezig bij de concerten en de Nieuwjaarsreceptie. Daar ontmoette hij zijn fanfare vrienden en werden de bijzondere verhalen uit ‘die goeie ouwe tijd’ opgehaald en herbeleefd.

Wij zijn Marinus veel dank verschuldigd voor zijn grote inzet gedurende velen jaren. De vele onuitwisbare herinneringen zullen wij voor altijd koesteren. De familieleden, en in het bijzonder jou Nelly, de kinderen en de kleinkinderen wensen wij heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd.

Wij hopen jullie met de juiste toon tot steun te zijn geweest bij het afscheid van je lieve man, jullie vader, schoonvader en opa.

Namens bestuur en leden van fanfare Wilhelmina, Miel Fransen.

Nacht van de nacht

GROESBEEK - Beleef de duisternis met IVN Rijk van Nijmegen op zaterdagavond 24 oktober op Mookerhei en de bossen bij Groesbeek.

Start is om 19:00 uur vanaf het Zwaantje, Groesbeekseweg 106, Mook. Deelname kost twee euro, kinderen en leden van IVN en KNNV gratis. Info: www.ivn-nijmegen.nl.

Overlast werkzaamheden Breedeweg behoort bijna tot verleden

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – De werkzaamheden aan Grafwegen, Sint-Antoniusweg en Breedeweg hebben de afgelopen weken nogal voor de nodige verkeershinder gezorgd in het kerkdorp. Grafwegen en Sint-Antoniusweg zijn inmiddels klaar, nu wordt er nog gewerkt aan de Breedeweg zelf.

Daar wordt een zebra verlegd en een bushalte verplaatst. Ook verdwijnen er enkele bomen die verkeerstechnisch in de weg stonden. Als laatste zal de Breedeweg nog geasfalteerd worden en zal de belijning worden aangebracht. Het is de bedoeling dat het hele karwei begin november klaar zal zijn. Het heeft wel even geduurd maar dan heb je ook wat, want de Breedeweg is er na de werkzaamheden er veel beter en veiliger uitgekomen.

33 / 36

Succesvolle opening van Peutercafé in Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 25 september was het zover: het allereerste Peutercafé in Groesbeek. Het peutercafé is opgezet door de gemeente Groesbeek, de GGD en Kindercentrum Domino.

Iedere maand worden peuters uitgenodigd om te komen spelen terwijl hun (groot-) ouders elkaar ontmoeten. Deze eerste ochtend kwamen er liefst 24 peuters naar het Peutercafé, dat op feestelijke wijze werd geopend met peuterdans. Boven verwachting, er moest uitgeweken worden naar een grotere ruimte om alle peuters de ruimte te geven. Vanessa van balletschool Les Papillons begeleidde de peuters en er werd naar hartenlust gedanst en gesprongen. Na afloop werd er nog gespeeld en gedronken in de peuterspeelzaal.

Het Peutercafé wordt maandelijks gehouden in Voorzieningenhart Op de Heuvel op de laatste vrijdag van de maand (behalve in de schoolvakanties). De eerstvolgende ochtend staat in het teken van herfst en wordt gehouden op 23 oktober van 10:00 tot 11:30 uur.

Tien vierkante meter meer woonruimte in een dag

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Groesbeekse dak- en timmerbedrijf GEBO aan De Ren heeft er dinsdagmorgen voor gezorgd dat een woning aan de Lievensweg in een dag tijd liefst tien vierkante meter meer woonruimte heeft gekregen.

De bewoners wilden meer ruimte in hun woning en benaderden het bedrijf voor een dubbele dakkapel. Na eerst exact de maten opgemeten te hebben werd de dakkapel in het bedrijf kant en klaar gemaakt. Dinsdagmorgen verscheen er een kraan van Jenniskens uit Beugen in de van Ruysdaelweg in Groesbeek, die de dakkapel om hoog hees en precies plaatste in de ruimte waar hij moest komen. Na wat aftimmerwerk vertrokken de timmerlieden en hadden de bewoners er in nog geen dag tien vierkante meter meer woonruimte bij gekregen.

Met korting naar Leemkuil of Brakkefort

NIJMEGEN - Voor een heerlijke dag avontuurlijk buiten spelen ga je natuurlijk naar de speeltuin Leemkuil of speeltuin Brakkefort. In de herfstvakantie zijn beide speeltuinen de hele week elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur. En met de kortingsbon die in deze krant staat mag de tweede en vierde persoon ook nog eens gratis naar binnen!

Mocht het wat kouder zijn dan kun je jezelf even opwarmen in ons horecapunt, waar je natuurlijk eten en drinken kunt krijgen. Bij een paar regendruppels zetten we een kinderfilm aan.

De Leemkuil is de grootste buitenspeeltuin in de regio. In de bosrijke omgeving vind je de standaard speeltoestellen zoals een wip, een schommel en een glijbaan. Maar we hebben ook een Oosters verdwaalkasteel, glijbanen die onder de grond lopen, een vrije val glijbaan, een skelterbaan en een treintje op echte rails!

Brakkefort is een overzichtelijke speeltuin met veel gras midden in de wijk Brakkenstein. Ook daar staan natuurlijk de standaard speeltoestellen, maar we hebben ook een piratenschip, een familieschommel en dit jaar is er een groot nieuw speelfort bijgekomen. Jij komt toch ook spelen? En Brakkefort blijft de komende winter ook weer open.

Meer informatie en adresinformatie over de speeltuinen staat op onze website: www.deleemkuil.nl en www.brakkefort.nl – En vergeet niet je kortingsbon mee te nemen!

Winkels Hans de Echte Bakker met vijf sterren bekroond

GROESBEEK/BEEK – De beide bakkerijwinkels van Hans de Echte Bakker in Groesbeek en Beek zijn onlangs bij de Landelijke winkelbeoordeling van het Echte Bakkergilde beloond met liefst vijf sterren.

Onafhankelijke mysterieshoppers hebben beide winkels als 'Uitmuntend' beoordeeld en gaven ze vijf sterren, waarmee Hans de Echte Bakker tot de top van Nederland behoort. Alle winkels van de Echte Bakker zijn de afgelopen periode onaangekondigd bezocht en beoordeeld op 21 punten. De belangrijkste onderdelen zijn de productpresentatie, de verkoopkracht en niet te vergeten de uitstraling van de winkel.

Voor de eerste maal werd nu ook de beleving in de winkel beschreven in het eindrapport. Zowel de winkel in Groesbeek als Beek scoorde 95 punten waar honderd het maximum is, met als resultaat de vijf sterren. Nu er vijf sterren gehaald zijn, gaat Hans de Echte Bakker ook voor de Gouden Schieter, een race die ieder jaar onder de Echte Bakkers gehouden wordt.

Naast de winkelbeoordeling speelt hier ook de productkwaliteit een grote rol. "Deze vijf sterren hebben wij te danken aan de inzet van het hele team en niet te vergeten de bakkers, die een compliment krijgen. Zij zorgen er iedere ochtend voor dat er verse en mooie producten in de winkel liggen. Want zonder deze producten kan de winkel niet eens beoordeeld worden", is Hans de Echte Bakker van mening. "De kwaliteit van de producten staan bij ons hoog in het vaandel", aldus Hans.

34 / 36

Felle strijd om de beste volleybalklas van Groesbeek

GROESBEEK - Volleybalvereniging Ikaros hield zondag 4 oktober in sporthal Heuvelland het jaarlijkse scholenvolleybaltoernooi 'De beste volleybalklas van Groesbeek'. Van de zeven basisscholen, Adelbrecht-Windekind, Carolus, Op de Heuvel, 't Vossenhol, Breedeweg, Op de Horst en De Sieppe streden de groepen drie tot en met acht om de titel van dit toernooi.

In alle groepen werd fanatiek en sportief gestreden; uiteindelijk resulteerde dat in de onderstaande eindstanden. Elk deelnemer kreeg een welverdiend vaantje, de nummers 1, 2 en 3 een medaille en de winnaars ook nog een wisselbeker.

De eindstanden van het toernooi:

Groep 3:

1. Adelbrecht 3A

2. Adelbrecht 3B

3. Horst 3A

Groep 4:

1. Vossenhol 4A

2. Vossenhol 4B

3. Sieppe 4

Groep 5:

1. Adelbrecht 5A

2. Sieppe 5

3. Adelbrecht 5B

Groep 6:

1. Vossenhol 6

2. Horst 6

3. Breedeweg 6

Groep 7:

1. Adelbrecht 7B

2. Adelbrecht 7A

3. Op de Heuvel 7

Groep 8:

1. Vossenhol 8

2. Adelbrecht 8A

3. Breedeweg 8

Om het volleybal te promoten mogen kinderen de aankomende weken gratis meetrainen onder begeleiding van professionele trainers van Volleybalvereniging Ikaros. Hiervoor kunnen ze zich melden op zaterdagochtend in sportzaal Biga aan de Cranenburgsestraat: ben je 6, 7 of 8 jaar, dan ben je welkom van 9.00 tot 10.00 uur. Ben je tussen de 9 en12 jaar, dan ben je welkom tussen 10.00 en 11.00 uur bij volleybalvereniging Ikaros Groesbeek.

Senioren op de koffie bij de brandweerkazerne in Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Op de koffie bij de brandweer, dat was afgelopen zaterdagmorgen het geval bij de brandweerkazerne van de brandweer in Beek aan de Nieuwe Rijksweg. Het was jammer dat er niet zoveel senioren op de uitnodiging gehoor hadden gegeven. Maar voor hen die er wel waren was het erg interessant.

Zo werd er uitleg gegeven over de brandpreventie en vluchtroutes in hun eigen woning. Daarnaast werd de aanwezigen uitgelegd hoe en op welke wijze een klein brandje geblust kan worden en met welke brandblussers. Maar ook werd uitgelegd wat men moet doen als de vlam in de pan slaat. In de kazerne werd onder het genot van een kopje koffie een film vertoond waarna er buiten een brandje kon worden geblust. De aanwezigen hebben in ieder geval van het bezoek het een en ander opgestoken.

Bestuurder bestelauto ziet motorrijder over het hoofd

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmiddag rond half zes is op de kruising Zevenheuvelenweg / Derdebaan een motorrijder geschept de door een bestelwagen.

Het ongeval werd veroorzaakt door de bestuurder van de bestelwagen uit Gendt. Die kwam uit de richting Wylerbaan en wilde de Zevenheuvelenweg oversteken en zag daarbij de motorrijder die uit de richting Berg en Dal kwam over het hoofd. Zowel voor de motorrijder als de duopassagier beiden uit Berg en Dal is door ambulancepersoneel eerste hulp verleend wegens opgelopen schrammen en een pijnlijke knie. De bestelwagen raakte licht beschadigd, terwijl de motor zwaar beschadigd moest worden afgesleept.

Politie treft gedumpte caravan aan op grens Ooij en Nijmegen

OOIJ/NIJMEGEN – De politie heeft onlangs in een parkeerhaven een gedumpte caravan aangetroffen.

Alle aanwijzingen die konden leiden naar de eigenaar waren verdwenen, zodat de politie voor een raadsel staat van wie de eigenaar van de afgedankte caravan is. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die weten van wie de caravan is geweest. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900 8844.

Groene ontmoetingsplaats feestelijk geopend in Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – De Groene ontmoetingsplaats in het hart van Kekerdom aan de Jan Arntzstraat heeft zondag een nieuwe naam gekregen: 't Haonehart. De onthulling van het naambord werd verricht door mevrouw Coby Kummeling samen met Gaby Haukens van Vitaal Kekerdom.

De nieuwe naam is gekozen uit inzendingen van de Kekerdomse bevolking. Gaby Haukes dankte de vele vrijwilligers en niet te vergeten de 45 sponsoren die het braakliggend terrein in de kern van Kekerdom in een vrij korte tijd een ontmoetingsplaats voor jong en oud hebben gerealiseerd. "Het is een plek die de leefbaarheid van Kekerdom zeer zeker ten goede komt", aldus Gaby Haukus. Op het 't Haonehartplein kunnen activiteiten worden georganiseerd maar het is ook bijzonder geschikt als ontmoetingsplaats waar gezellig gekuierd kan worden.

Daarnaast kan met diverse spelen uitoefenen en kunnen de kinderen er veilig spelen. Wethouder Ria Barber sprak ook haar bewondering uit dat in een vrij korte tijd dit tot stand is gekomen. Zij had het volste vertrouwen in de toekomst van deze ontmoetingsplaats in Kekerdom. Harmonie UNA alsmede de slagwerkgroep van schutterij EMM Kekerdom luisterden het geheel muzikaal op terwijl door volleybalvereniging Switch en Klimop demonstraties werden gegeven. Schaakvereniging Millingen gaf op het grote schaakbord eveneens een demonstratie.

De Treffers goed bedeeld door UNA

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Het Veldhovense UNA was bijzonder gulhartig tegenover De Treffers afgelopen zondag. Maar het zou geen recht doen aan de inzet en strijdlust van de Groesbekers, als de 3-1 overwinning alleen daaraan geweten zou worden.

De roodzwarten lieten bij vlagen weer goede combinaties zien en de overwinning was dan ook zonder meer verdiend te noemen. Vanaf het begin zocht De Treffers de aanval, dat resulteerde onder meer in een combinatie, die werd opgezet door Robin Janssen en Rick Verbeek. Robert Mutzers verscheen daardoor vrij voor doel, maar zijn schot ging naast. Ook van de zijde van UNA ging een schot van Emre Bostanci naast. Een mooie voorzet van Coen Maertzdorf werd op een haar na gemist door Rick Verbeek. De volgende voorzet van Maertzdorf werd onbedoeld niet gemist. Teun Sebrechts wilde voorkomen dat de bal bij Wesley Meeuwsen zou komen, maar kegelde keihard in eigen doel 1-0. Vier minuten later werd het zelfs 2-0 met medewerking van UNA. De voorzet van Rick Verbeek leek een gemakkelijke prooi voor de keeper van UNA maar door een polletje en zijn schouder verdween de bal alsnog over de lijn. Direct na rust was er genoeg te beleven. Een schot van Bostanci ging voorlangs. Gevolgd door Meeuwsen die zich door de achterhoede froemelde maar zag zijn lob over de doelman maar ook over de lat gaan. Bostanci maakte der aansluitingstreffer 2-1. Vervolgens waren de beste kansen voor de thuisclub. Mutzers stond geheel vrij maar hij schoot over de kruising. Vervolgens kreeg De Treffers een penalty waarmee Meeuwsen de 3-1 aantekende, dat was tevens de einduitslag.

Rood Wit verliest van Orion

GROESBEEK - Rood Wit had een goede start, het eerste kwartier waren ze heer en meester en kreeg al direct enkele mogelijkheden om te scoren. Een schot van Wesley Klomp ging rakelings naast, ook andere inzetten van de voorhoede misten doel. In de 15de minuut kregen de gasten de eerste aanval die uiteindelijk op het dak van het doel werd gekopt. Orion rook daarna bloed en in de 16de minuut werd de openingstreffer gemaakt. In eerste instantie wist de keeper de bal nog te stoppen maar in de rebound was hij kansloos 0-1. Orion kreeg meer grip op het spel en nam het initiatief van Rood Wit over. Rood Wit hield in de verdediging stand maar kon in de eerste helft geen vuist meer maken.. In de tweede helft begon Rood Wit weer sterk in de aanval wat in de 65ste minuut een goed schot opleverde op van Farnous Zia. De keeper wist de bal echter tegen te houden. Ook invaller Jeroen Bardoel zag zijn inzet over het doel gaan. Orion ging snel counteren en in de 83ste minuut wist Marco Loen de bal in de kruising te schieten 0-2. Rood Wit maakte vervolgens in de 89ste minuut de aansluitingstreffer. Een vrije trap van Tim van de Hurk verdween onhoudbaar in de touwen 1-2. Ondanks een slotoffensief in blessuretijd lukte het Rood Wit niet meer een punt te pakken tegen de gasten uit Nijmegen. Zondag mag de ploeg weer aan de bak tegen AWC om 14.00 uur.

Groesbeekse jeugd mag bij ijssalon Passione vitrine leeg eten

GROESBEEK – De Groesbeekse ijssalon Passione aan de Kerkstraat in Groesbeek heeft het seizoen 2015 erop zitten. Volgens Geert en Willeke de eigenaars van ijssalon Passione hebben ze over de afgelopen zomer niet te klagen gehad.

Woensdag 14 oktober is het de laatste ijsdag van 2015. Evenals voorgaande jaren willen Geert en Willeke de jeugd hiervan mee laten profiteren. Van 13.00 tot 17.00 uur krijgt de jeugd een gratis ijsje, de vitrine moet en gaat leeg daar zijn Geert en Willeke van overtuigd.

Inbraak schuur bij woning Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdagavond in de vroege avonduren is ingebroken in een schuur bij een woning aan de Bosstraat in Groesbeek.

Door de deur te forceren is men de schuur binnengekomen en werd er vandoor gegaan met elektrisch gereedschap ter waarde van enkele honderden euro's.