GN Arnhem

1 april 2015

GN Arnhem 1 april 2015


1 / 24

Open huis: zondag 19 april van 11.00 tot 16.00 uur Ronald McDonald Huis: een bijzonder (t)Huis

ARNHEM – Vrijwel iedereen heeft gehoord over de Ronald McDonald Huizen. Het biedt een (t)Huis aan gezinsleden van kinderen die behandeld worden in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Sinds 2009 is in Arnhem ook een Ronald McDonald Huis waar ouders en kinderen in een huiselijke omgeving dichtbij elkaar kunnen zijn.

Elk kind wil graag dichtbij zijn ouders zijn. In Ronald McDonald Huis Arnhem kunnen ouders, broertjes en zusjes terecht van kinderen die worden behandeld in Revalidatie Medisch Centrum (RMC) Groot Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate. Zij kunnen logeren in een ruim appartement of overdag in de Huiskamer verblijven met hun kind(eren). Ouders kunnen er ontspannen, werken of hun verhaal delen met anderen. De kinderen kunnen samen spelen en even 'gewoon' kind zijn.

Daarnaast is het een Vakantiehuis voor gezinnen met een kind met een ernstige of langdurige ziekte of beperking. Voor veel van deze gezinnen is een 'paar dagen weg' of vakantie niet vanzelfsprekend. Terwijl het zo belangrijk is eens samen te genieten in een andere omgeving. Ronald McDonald Huis Arnhem is een gezellig en drempelvrij Huis met diverse hulpmiddelen en leuke speel- en spelruimtes. Hier kan elk kind veilig spelen en volledig zijn eigen weg vinden. Dat geeft ook de ouders een rustgevend gevoel.

Ronald McDonald Huis Arnhem drijft voornamelijk op zo'n vijftig onmisbare vrijwilligers. Dankzij hen zijn ouders en kinderen 365 dagen per jaar welkom. Alle Huizen draaien zonder overheidssteun en zijn voor alle kosten (zoals onderhoud en energie) volledig afhankelijk van giften, acties en sponsoren.

Benieuwd naar Ronald McDonald Huis Arnhem? U bent welkom op de open dag op zondag 19 april van 11.00 tot 16.00 uur. Het Huis is op het dak van Gebouw A van RMC Groot Klimmendaal (Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem). U kunt het Huis ook altijd steunen met een donatie, actie of sponsoring. Meer informatie: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl of Facebook (RonaldMcDonaldHuisArnhem).

Wandelen over de stadwallen

ARNHEM - Op zondag 12 april wandelen de gidsen van Gilde Arnhem door een fraai aaneengeschakeld groen gebied over de voormalige stadswallen van Arnhem.

De start is om 14:00 uur op het Airborneplein/Berenkuil. Volwassenen betalen 3,50 euro voor deelname en kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro.

De binnen- en buitensingels zijn een bijzonder groen fenomeen in het centrum van Arnhem. Opgenomen als beschermd stadsgezicht van de binnenstad, vormen ze het visitekaartje van de stad. Nu rijden er auto's, maar oorspronkelijk lag hier een prachtig ontworpen wandelgebied gevormd uit de middeleeuwse vesting.

De licht slingerende wandelweg – waar nu de Buitensingels lopen – met zijpaden naar de uitvalswegen, liep vanaf de Rijnpoort naar de Velperpoort tot de Sabelspoort, rond de nog altijd aanwezige muren, grachten en poorten. "Laat u verrassen door de verhalen van de gidsen en geniet van het ontluikende lentegroen."

Spiritueel Café Arnhem: Ontmoetingsplaats voor bewustwording en gezondheid Damestasjes lezen en herenbroekzak kijken...

ARNHEM - Dinsdag 14 april om 20:00 uur wordt er weer een lezing gegeven in Spiritueel Café in theater Het Hof. Deze lezing wordt verzorgd door Yoeke Nagel onder de titel 'Damestasjes lezen en herenbroekzak kijken'.

Aan de hand van alle troep die een vrouw met zich meezeult, kijkt zij in de ziel van de eigenares. Waarom heeft zij zes pennen bij zich? Een borstel en twee lipsticks? Wat betekent de hoeveelheid leefgruis onderin haar tas?
Een damestas geeft zwijgend antwoord op levensvragen, toont ongebruikte kwaliteiten en talenten van de draagster van de tas en biedt zelfs de mogelijkheid om het leven waardevoller te maken, door middel van eenvoudige damestasjesmagie.

Maar niet alleen in damestasjes, ook in herenbroekzakken en colbertjes zitten spullen die de drager ervan denkt nodig te hebben om te overleven. Alleen het hoogstnoodzakelijke dus, voor het geval dat…

De avond start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs inclusief koffie of thee bij aankomst en hapje na afloop vijftien euro, contant te voldoen bij de kassa. Reserveren kan via info@spiritueelcafearnhem.nl of telefonisch: 06 49954032.

Cursus 'Opvoeden van een meerling'

ARNHEM - Ouders van een tweeling of drieling krijgen, naast allerlei praktische problemen, te maken met specifieke opvoedingsvragen. Bijvoorbeeld het verdelen van de aandacht; het opvoeden tot een individu; taalontwikkeling bij meerlingen en schoolkeuze, samen in een groep of apart?

Op donderdag 21 mei start GGD Gelderland-Miden een gratis cursus 'Opvoeden van een meerling'. Deze cursus van vier bijeenkomsten is bedoeld voor ouders van een meerling tussen anderhalf en vier jaar en wordt gehouden aan de Veluwestraat 44 in Arnhem.

De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie en/of aanmelding bezoek de website www.vggm.nl. U kunt ook bellen met het Cursusbureau, telefoon (088) 3556215 (bereikbaar op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur). Deelname aan de cursus is gratis.

Lezing: Oekraïne, een gespleten land in de Bibliotheek Rozet

ARNHEM - Woensdag 8 april geeft historicus Marc Jansen een lezing over het veelbesproken Oekraïne. Van 19.30 tot 21.30 uur deelt hij zijn verhaal in het auditorium van Rozet.

In de kranten is Oekraïne al meer dan een jaar niet van de voorpagina geweest. In februari 2014 brak de meest turbulente periode uit de geschiedenis van de jonge staat aan: de Russisch gezinde president Janoekovytsj werd verdreven en de Europees-gezinde oppositie nam de macht over. Het land leek verscheurd te zijn tussen Rusland-aanhangers in het oosten en Europa-aanhangers in het westen. Kunnen de nieuwe president Porosjenko en het recent gekozen parlement het land met steun van Europa weer bijeenbrengen, of valt het door Russische toedoen verder uiteen?

Marc Jansen

Afgelopen jaar kwam het boek van Marc Jansen, Grensland: Een geschiedenis van Oekraïne, uit. Jansen was als historicus lange tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij woonde enkele jaren in Moskou en doorkruiste de voormalige Sovjetunie.

De Bibliotheek Rozet bevindt zich aan de Kortestraat 16. Leden van de Bibliotheek betalen inclusief een kopje koffie of thee, zeven en niet-leden negen euro. Kijk voor meer informatie en inschrijven op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

IVN over o zo bijzonder Moscowa

Foto: Maria Pompe

ARNHEM - Moscowa is een begraafpark. Het is er heerlijk wandelen tussen graven, kunstwerken en natuur. Op zondag 29 maart om 14.00 uur verzorgen natuurgidsen van het IVN een rondleiding vanaf de kleine ingang (links van de grote ingang) van begraafpark Moscowa.

Op deze anderhalf tot twee uur durende wandeling vertellen de gidsen over de begrafeniscultuur, de geschiedenis van het landgoed en de natuur. Ze geven antwoord op vragen als: Waarom heet deze begraafplaats begraafpark, waarom Moscowa? Hoe oud is het oudste graf? Waarom zijn er twee graven met nummer 01? Waarom ligt er midden in het park een weg met de naam Weg langs de begraafplaatsen? Wat betekent een gebroken zuil op een graf? Waarom hangt daar een stenen lauwerkrans?

De IVN natuurgidsen nodigen u uit dit park te ervaren. Iedereen is welkom op de Waterbergseweg 18. Bus 8 stopt vlakbij (halte Moscowa). Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Bloesemfietstocht Arnhem-Zuid

ARNHEM - Deze jubileum Bloesemfietstocht Arnhem-Zuid staat dit jaar in het teken van het veertigjarig bestaan van de Biologische Tuinbouw Vereniging (BTV) Elderveld en het twintigjarig bestaan van het Wijkplatform Elderveld.

Na vijf succesvolle edities is er ook dit voorjaar weer een recreatieve fietstocht met als thema natuur, milieu en de historie van de omgeving. De Bloesemfietstocht Arnhem-Zuid vindt plaats op zondagmiddag 19 april. Men kan starten tussen 12.00 en 14.00 uur. De inschrijving en start vindt plaats in De Schuur, Hannesstraatje 2A in Arnhem-Zuid.

Er kan gekozen worden uit twee afstanden: twintig en dertig kilometer. Onderweg is er een aantal verrassende stopplaatsen ingelast waar de deelnemers iets kunnen gebruiken of een korte rondleiding kunnen volgen. De tocht eindigt ook dit jaar bij De Schuur met een gezellige barbecue, Elderveldse friet voor de jeugd en natuurlijk muziek.

De fietstocht is open voor alle geïnteresseerden, jong en oud kunnen meedoen de route is beschreven en gevaarlijke punten zullen beveiligd worden. Inschrijven kan voor 18 april via www.bloesemfietstochtelderveld.nl; daarna alleen inschrijven op de dag zelf.

Inschrijfgeld bij voorinschrijving via de website voor 3,50 euro per persoon inclusief consumptiebon en barbecue. Bij inschrijving op de dag zelf 3,50 euro inclusief barbecue. Voor jeugdigen onder de twaalf jaar altijd 1,50 euro, inclusief Elderveldse friet. Betaling van het inschrijfgeld altijd à contant op de dag zelf.

Voor meer informatie over deze bijzondere fietstocht mail: info@bloesemfietstochtelderveld.nl. Deze fietstocht wordt georganiseerd door Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld en het Wijkplatform Elderveld.

Eigen Wijs op Volkorenavond

ARNHEM - Zaterdag 11 april vindt de jaarlijkse Volkorenavond plaats in de Koepelkerk op het Jansplein in Arnhem.

De Volkorenavond is een vrolijk zangfestijn waarbij tien koren uit de omgeving van Arnhem hun stem(men) laten horen. Koor Eigen Wijs treedt op voor de pauze. Eigen Wijs zingt vier nummers afwisselend met muzikale begeleiding en à capella, met een serieuze boodschap maar ook met humor. Het koor wordt gedirigeerd door Fons van Gorp.

Liefhebbers, nieuwsgierigen en belangstellenden zijn welkom. De deuren gaan open om 19.00 uur, vanaf 19.30 uur zingen de koren gezamenlijk in. Toegangskaarten zijn bij de ingang van de kerk verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op www.volkorenavond.nl en www.kooreigenwijs.nl.

Koor Eigen Wijs wil in alle stemgroepen nog nieuwe zangers/zangeressen verwelkomen.

Solo-expositie Marjan Smit

LAAG-SOEREN - Wilt u wel eens weten hoe een realistisch schilderij in olieverf tot stand komt? Of horen hoe een fijnschilder te werk gaat? Op welke ambachtelijke wijze het ikonen schilderen doorgegeven wordt? Hoe een klassiek schilder gemengde technieken toe kan passen? Kennismaken met een enthousiaste en gedreven schilderdocent? Horen op welke wijze zij het vak doorgeeft?

Op vrijdag 10 en zondag 12 april vinden rondleidingen plaats in 't Sprengenhus in Laag-Soeren door Marjan Smit, docent schilderen en tekenen bij School voor Ambacht & Kunst 'Boulevard Magenta'. De rondleidingen starten om 15.00 uur in het pand aan Harderwijkerweg 25a Laag-Soeren. Men hoeft zich niet aan te melden. Meer info staat op www.boulevardmagenta.nl.

Wekelijks inloopspreekuur voor computer- en internetvragen

ARNHEM - Iedere dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur is er in de Bibliotheek Arnhem een inloopspreekuur voor computer- en internetvragen.

Een vrijwilliger van Seniorweb zit klaar om vragen te beantwoorden op het gebied van computer- en internetgebruik. Vragen over (technisch) niet-goedwerkende apparatuur vallen niet onder dit spreekuur. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal belangstellenden.

Het spreekuur vindt plaats in de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig.

Dorcas kledingactie in Arnhem

ARNHEM - In Arnhem wordt op zaterdag 18 april de Dorcas Kledingactie gehouden. Tussen 10.00 en 14.00 uur kan schone en goede kleding worden afgeleverd bij het inzameldepot van hulporganisatie Dorcas. Ook gebruikte mobiele telefoons en schoenen zijn welkom, evenals huishoudelijk textiel zoals dekens, beddengoed, handdoeken en gordijnen.

Het depot (bereikbaar op telefoonnummer 06 48090786 of meer info via www.dorcasarnhem.nl) is gevestigd aan de Graanhoeve 25 in Arnhem-Zuid, Schuytgraaf. Onder genot van koffie en/of thee is er gelegenheid om vragen te stellen. De opbrengst is bestemd voor het werk van Dorcas voor de allerarmsten in Oost-Europa.

Ontvangers

Vrijwilligers sorteren het grootste gedeelte van de ingezamelde kleding voor kwetsbare mensen in Oost-Europa, zoals ouderen, chronisch zieken, (wees)kinderen en gehandicapten. Een ander deel van de ingezamelde kleding stelt Dorcas beschikbaar aan kerken in Oost-Europa, die het verkopen voor de financiering van sociale projecten in hun directe omgeving. Een klein deel van de ongesorteerde kleding wordt verkocht aan het Leger des Heils/ReShare. De opbrengst hiervan is nodig voor de financiering van het vervoer van de kleding naar Oost-Europa, en de distributie aldaar.

Jaarlijks verstrekt Dorcas ongeveer 800.000 kilo gesorteerde kleding aan arme mensen in Oost-Europa die niet genoeg geld hebben om kleding in de winkel te kopen.

Dorcas-depot in uw buurt

Dorcas heeft ruim 190 depots verspreid over heel Nederland. Gedurende het hele jaar kan hier kleding worden gebracht voor het goede doel. Kijk op www.dorcas.nl/kledingactie voor de adressen van de Dorcas-depots.

Dorcas

Dorcas is een internationale hulporganisatie die in zeventien landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika 154 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt de allerarmsten, ongeacht hun ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn duizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. "Voor meer informatie gaat u naar www.dorcas.nl of kunt u bellen met het kantoor van Dorcas: 0228 595900."

Integrale handhavingsactie Varkensstraat Arnhem

ARNHEM - Donderdagavond 26 maart is er door de politie, gemeentelijke handhavers, belastingdienst en brandweer een controle geweest in twee horecagelegenheden in de Varkensstraat in Arnhem.

De controle was gericht op onder andere de APV vergunningen (drank- en horecawet, speelautomaten) brandveiligheid, omzet en loonbelasting, op Wet ID en eventuele andere strafbare feiten. De burgemeester van Arnhem heeft al eerder aangegeven in alle opzichten aandacht te hebben voor de Korenmarkt en omgeving.

Bij de controle is onder andere geconstateerd dat de elektrische bekabeling onveilig was en de nooduitgang-verlichting defect was (brandweer); bepaalde ruimten niet meer voldeden aan brandweervoorschriften; de drank- en horecavergunning niet meer geheel actueel was wat betreft de personen; de hygiëne in beide zaken zeer te wensen overliet'

Door de belastingdienst wordt na aanleiding van de controle nader onderzocht of er op een juiste wijze belastingen worden afgedragen.

Bij een van de horecagelegenheden werd materiaal gevonden bestemd voor de opbouw van een hennepplantage. In een etage boven de horecagelegenheid werd een professioneel ingerichte ruimte voor een kwekerij werd aangetroffen. De kwekerij was nog in aanbouw en kennelijk bedoeld voor hennepteelt. Planten werden niet aangetroffen.

De exploitant van de betreffende horeca-inrichting is door de politie aangehouden voor nader verhoor. Politie en gemeente verrichten nader onderzoek.

Wandeling voor Kika

ARNHEM - Op 17 mei wordt een landelijke Stafford/Pitbull(achtige) wandeling voor Kika gehouden.

In elke provincie zal er om 14.00 uur een wandeling van start gaan, waarbij geld wordt ingezameld voor Kika. In Gelderland gaat er gewandeld worden bij Beekhuizense Bos in Velp, dit doen wij als ondersteuning van alle acties die er al lopen van Arnhem voor Kika.

Schuytgraaf 200 bomen rijker

ARNHEM - Met het planten van een populier heeft wethouder Ine van Burgsteden de wijk Schuytgraaf een nog groener karakter gegeven.

De populier die is geplant vormt het sluitstuk van een project waarbij bijna tweehonderd bomen een groene laan vormen tussen de Amerikaanse wijk in Schuytgraaf en park Lingezegen.

De bomenrij die nu is omstaan, is van groot belang voor het groene karakter van de wijk, omdat het van noord tot zuid door de wijk loopt. Ook is de laan van grote waarde voor de natuur. De bomen dienen namelijk als belangrijke broedplaats voor vogels en voor vleermuizen.

Core-Stability- en intervaltraining

ARNHEM - Op maandag 27 april begint een dubbeltraining voor hardlopers: Core-Stability- en intervaltraining.

Uniek in Nederland: twee trainingen in één. Krachttraining speciaal voor hardlopers en aansluitend een hardlooptraining. Met oefeningen van de Verheulmethode en Pilates werk je aan je kracht, controle en evenwicht. Een soort Bootcamp maar dan verfijnder en speciaal gericht op duursporters. Core stability is onmisbaar als je sneller wilt lopen en aan blessurepreventie wilt doen.

De hardlooptraining is een souplesse interval training volgens de methode Verheul. Deze training is voor zowel beginners met een goede basisconditie als wel voor gevorderde lopers geschikt. Bij beginners wordt het aantal intervallen in aantal en afstand geleidelijk opgevoerd.

De cursus start op 27 april en duurt tien weken. "We verzamelen op de parkeerplaats van de Oranjerie van Landgoed Warnsborn. De training begint om 19.00 uur en duurt twee uur. Voor meer informatie en aanmelding voor beide cursussen: Albert Stoter 06 54635988, www.loopgroepwarnsborn.nl."

Open dag Driemondplein Elderwijk

ARNHEM - De bewoners van het Driemondplein nodigen iedereen uit voor de open dag op zondag 12 april. "Wij willen u kennis laten maken met creatieve ideeën uitgevoerd door de bewoners van de flat gelegen aan het Driemondplein wijk Elderveld."

Samen met een groep enthousiaste bewoners en medewerkers van Volkshuisvesting werd de werkgroep kunst opgericht. Er is hard gewerkt om de saaie muren bij de binnengangen op de twaalf etages te verfraaien. Ook de entreehal is bij het plan betrokken.

Door de bewoners zijn ideeën aangedragen zoals een schilderij van De Gele Rijder op de zevende etage. Op de elfde etage is gewerkt aan een muurschildering van drie bij 3.50 meter. De twaalfde etage voelt zich verbonden met de sterrenhemel en is daarmee aan de slag gegaan.


Andere voorstellen waren: een wisselboekenkast; foto's die betrekking hebben op oud-Arnhem of de trolleybussen; een collage van gebouwen of beelden van Arnhem; een lange lichtbalk met overzicht foto's van de wijk Elderveld; natuurfoto's.

De ideeën zijn spontaan ontstaan. Drie bewoners hebben de schilderingen aangebracht. Een andere groep heeft foto's van gebouwen en beelden in Arnhem genomen of de natuur in Elderveld en aparte bomen in de Arnhemse parken. De boekenkast kreeg een aparte uitstraling.
Op zondag 12 april wordt er in Elderveld de dag 'Elderveld open' gehouden. Een wijkactiviteit waarbij wijkbewoners hun talenten en passies laten zien. De bewoners van de Driemondpleinflat werken daar graag aan mee.
De open dag is zondag 12 april van 12.00 tot 16.30 uur. iedereen is welkom om kennis te maken met de creativiteit van de bewoners.

VoorleesExpress Arnhem zoekt voorlezers en

coördinatoren

ARNHEM - Ieder jaar verlaat één op de vijf kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress Arnhem is een project waarbij we dit cijfer proberen terug te dringen door kinderen met een taalachterstand twintig weken lang, eenmaal per week thuis voor te lezen.

Dit stimuleert de taalontwikkeling van de kinderen en verbindt mensen met verschillende achtergronden met elkaar. Voor het nieuwe seizoen zoeken we enthousiaste voorlezers en coördinatoren.

Voorlezers
Als voorlezer lees je twintig weken lang voor bij een gezin met een taalachterstand. Dit doe je op een vaste doordeweekse avond, een uur lang. Door interactief voor te lezen prikkel je de taalontwikkeling van de kinderen, versterk je hun gevoel voor de Nederlandse (boeken)taal, vergroot je hun woordenschat en bovenal het plezier in (voor)lezen. Een van de belangrijkste taken naast het voorlezen is het begeleiden van ouders om actief betrokken te raken bij het voorlezen en bij te dragen aan de verrijking van de taalomgeving van het kind. Je stimuleert ouders om zelf voor te gaan lezen en zelf boeken te halen bij de bibliotheek. Het uiteindelijke doel is dat het voorlezen binnen het gezin wordt overgenomen en een blijvende plek krijgt. Vanuit de bibliotheek krijg je vooraf training in interactief voorlezen.

Coördinatoren
Als coördinator begeleid je twintig weken lang vijf gezinnen en vijf voorlezers. Gedurende deze periode bewaak je het project en vorm je de spil tussen de gezinnen, voorlezers en de projectleiding van de VoorleesExpress, en schrijf je verslagen over de voortgang van het project. Om al deze taken zo goed mogelijk te kunnen vervullen volg je trainingen gegeven door de projectleiding VoorleesExpress Arnhem, welke je weer doorgeeft aan de voorlezers waar jij de leiding over hebt. In deze functie doe je ervaring op in organiseren, communiceren, ondersteunen, adviseren en motiveren.

"Lijkt het je leuk je voorlees- of organisatorische kwaliteiten in te zetten en ben je beschikbaar van september 2015 tot maart 2016? Meld je aan! Via de site: www.voorleesexpress.nl/arnhem of mail naar: arnhem@voorleesexpress.nl of bel projectleider Maja Wannet: 06 19310216."

Introdans danst op prestigieus dansfestival in Houston

ARNHEM - Introdans ontving een uitnodiging om op te treden tijdens het prestigieuze Dance Salad Festival in Houston (Texas). Op 2 en 3 april danst het gezelschap er Trompe L'Oeil in een choreografie van Jirí Kylián.

Introdans Ensemble voor de Jeugd vierde dit seizoen het zilveren jubileum met drie werken van meesterchoreograaf Kylián, en juist Trompe L'Oeil stond op het verlanglijstje van Nancy Henderek, artistiek directeur van het Dance Salad Festival. Introdans is het eerste gezelschap dat de rechten voor Trompe L'Oeil verwierf: geen ander gezelschap dan het Nederlands Danstheater danste dit ballet. Tijdens het Dance Salad Festival deelt Introdans het podium met de internationale kopstukken uit de dans. Gezelschappen die er voorstellingen dansen zijn onder andere: Norwegian National Ballet, Queensland Ballet, Eastman, Armitage GONE Dance, Bereishit Dance Company en Semperoper Ballett Dresden.

De Introdanscrew bestaande uit artistiek leider, algemeen directeur, twee technici, balletmeester en vier dansers vertrekt op 31 maart en arriveert 6 april weer in Nederland.

Rijnstad helpt met de aangifte zelf doen

ARNHEM - De afdeling Financiën & Formulieren van Rijnstad start binnenkort met een nieuw project: 'Belastingaangifte, ik kan het zelf'.

Vanaf eind maart tot en met de maand april kunnen inwoners van de gemeente Arnhem, Rheden en Lingewaard leren zelf hun aangifte in te vullen. Door het nieuwe systeem, waarbij de aangifte al deels door de Belastingdienst is ingevuld is de aangifte voor veel mensen vereenvoudigd. "Wij bieden de mogelijkheid om onder begeleiding van professionals van Rijnstad en studenten van de hogeschool Utrecht te leren u uw eigen aangifte te verzorgen."

De bijeenkomsten vinden op maandag- en dinsdagochtend plaats in jongerencentrum De Madser in de wijk Kronenburg. "Wij kunnen niet helpen bij aangiften voor zzp-ers of bedrijven." U kunt zich opgeven via www.rijnstad.nl/belastingcursus.

Activiteiten SWOA

Maandag: iedere maandagmiddag is er een kaartklub actief in het restaurant Geniet. Aanvang: 13.30 uur tot 16.30 uur.

Maandag: iedere maandagmiddag is er van 12.00-14.00 uur een spreekuur in het Bruishuis voor al uw hulp- en dienstverlenende vragen.

Dinsdag: iedere dinsdagmiddag is er bij Prisma in de wijk Immerloo een spreekuur voor uw hulp-en dienstverlenende vragen. Aanvang: 13.30 uur tot 14.30 uur.

Dinsdag 31 maart: Is er weer de maandelijkse Indische- Molukse middag bij De Hobbit. Er wordt gedanst, er is een bingo en een Indische open eettafel. Deelname via opgave. Kosten: vijf euro.

Vrijdag: iedere vrijdagochtend is er in het Bruishuis een koffieuurtje met een kleine rommelmarkt. Aanvang: 10.00 uur tot 12.00 uur op de zesde verdieping van het Bruishuis.

Vrijdag: iedere vrijdagmiddag is er in het restaurant Geniet een bingomiddag. Aanvang: vanaf 14.00 uur.

Historische Herberg Arnhem

ARNHEM - Op vrijdag 10 april vindt de Historische Herberg Arnhem plaats in Bezoekerscentrum Sonsbeek (dat voortaan "Molenplaats" gaat heten) zoals gebruikelijk van 17.00 tot 19.00 uur.


'Welke thema's precies aan de orde komen is nog in nevelen gehuld, maar zeker is dat burgemeester Kaiser met ons in gesprek zal gaan over zijn persoonlijke visie met betrekking tot de geschiedenis en het historisch erfgoed van de stad."

Daarnaast komt Niek Ravensbergen iets vertellen over de bijzondere omstandigheden van Bronbeek ten tijde van de bevrijding van de stad in april 1945. Er worden herinneringen opgehaald aan het roerige verleden van het grote gebouw aan de Oude Velperweg, waarvan de functie in de loop van de tijd veranderde van klooster tot huisvesting voor gastarbeiders, tot krakersbolwerk en tot - dertig jaar geleden - de huidige woongroep Casa de Pauw.

Zoals altijd zijn er de soep en de broodjes die door de vrijwilligers van De Molenplaats met liefde zijn klaargemaakt. Ongetwijfeld blijft er nog voldoende tijd over voor spontane meldingen vanaf de 'zeepkist' en ook voor een hapje en een drankje.
Bezoekerscentrum Sonsbeek/Molenplaats LIGT AAN DE Zypendaalseweg 24a in Arnhem; 026 4450660; www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Elderveld toont passies!

ARNHEM - Elderveldbewoners tonen talenten en passies!.Het was enkele maanden langer wachten dan normaal. Dat was het meer dan waard! Want zondag 12 april is het dan, eindelijk, zo ver! Creatieve bewoners van de Arnhemse wijk Elderveld laten bezoekers van Elderveld Open 2015 de resultaten zien van hun passies en talenten.

Als centrale locaties fungeren dit jaar De Schuur van de Biologische Tuinvereniging (BTV), De Gaanderij en de hallen van De Driemondpleinflat. Op elke locatie treft u aan deelnemers op het gebied van onder andere body- en facepaint, fotografie, bloemsierkunst, 3D-kaarten, glas-in-lood, wax en zeep, verf- en vingerveegwerkstukken, (antieke) boeken Arnhem, brei- en haakwerk, sierraden, twirl- en flamenco. Dit alles uitgevoerd en gepresenteerd door amateurs, echter hun werkstukken zijn veelal niet van professioneel te onderscheiden.

Tijdens een aantal te houden workshops kan ook de bezoeker, onder begeleiding, cultureel actief worden. Genoten kan worden van muziek en ritmische passen van een dansgroep.

Bewoner svan Elderveld en overige wijken van Arnhem en regio zijn welkom op alle drie de locaties, De Schuur BTV, De Gaanderij en De Driemondpleinflat op zondag 12 april van 12.00 tot 16.30 uur. De formele opening vindt plaats op De Driemondpleinflat, begane grond om 12.30 uur.

Parel in de Parkstraat

ARNHEM - Op zondag 12 april zet de Parkstraatgemeente in het Spijkerkwartier vanaf 10.15 uur haar deuren open voor belangstellenden onder het motto 'Parel in de Parkstraat'. Het kerkgebouw (Parkstraat 31a) is een rijksmonument en gebouwd in 1926 in de stijl van de Nieuwe Haagse School.

Het aangrenzende bijgebouw, tevens de zijingang (Kastanjelaan 22e), is onlangs grondig verbouwd volgens een ontwerp van de Arnhemse architect Maartje Kaper. Men is welkom om te komen kijken wat de Parkstraatgemeente en het gebouw te bieden heeft.

Er is voor deze dag een interessant programma samengesteld met culturele, levensbeschouwelijke en maatschappelijke inbreng uit het Spijkerkwartier en de regio. Zo is het trio Rose-île te horen, zal Jan Verhoeven sprookjes van Godfried Bomans vertellen en is er een tentoonstelling met werk van Marion Askjaer Veld, Kor Onclin en Jos Nieuwstraten. Tevens zal de architect uitleg geven bij de verbouwing en zijn er rondleidingen door het monumentale kerkgebouw.

Wereldwinkelartikelen zijn er te koop en ook Fair Trade Arnhem is aanwezig. Er zijn doorlopend hapjes en drankjes en er is een kinderhoek. Om 15.30 uur sluit Parkstraat Classique de dag af door een concert aan te bieden van het Muzenkwartet: Aimée Broeders, Inge Poodt, Marian van den Berg (viool) en Joke den Heijer (cello). Dit concert is ter gelegenheid van deze dag gratis toegankelijk. Meer informatie over deze dag of over de Parkstraatgemeente staat op: www.parkstraatgemeente.nl.

De Parkstraatgemeente heeft veel te bieden. Naast de zondagse kerkdiensten, organiseert zij regelmatig levensbeschouwelijke, maatschappelijke en culturele activiteiten, bijvoorbeeld theatervoorstellingen, concerten, lezingen en cursussen.

Het kerkgebouw is te huur en zeer geschikt voor theatervoorstellingen en concerten. Het bijgebouw biedt een mooie ruimte met keuken en is eveneens te huur.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in wijkcentrum Vredenburg

ARNHEM - Op 11 april van 9.30 tot 11.00 uur zal voor de derde keer een kinderkleding-en speelgoedbeurs plaatsvinden in de wijk Vredenburg te Arnhem-Zuid.

Het thema van de beurs is zomer, dus als je nog even op een goedkope manier de zomercollectie van je kinderen wilt aanvullen, dan moet je hier zijn. De maten die worden aangeboden gaan van maat 50 tot en met maat 176. En natuurlijk speelgoed!

De beurs is in wijkcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg 29a in Arnhem-Zuid. "Heb je zelf ook nog goede spullen om te verkopen, mail dan naar Sharine: svanmansom@hotmail.com dan sturen we je de voorwaarden."

11 / 24

Eskes Auto's in Arnhem uitgebreid met Eskes Auto Service 'We houden autorijden betaalbaar!'

ARNHEM – Autorijden duur? Krijgt u ook torenhoge nota's van uw dealer of garagebedrijf? Het kan stukken goedkoper. Autorijden kan ook betaalbaar zijn, bewijst Eskes Auto's, dat onlangs is uitgebreid met Eskes Auto Service. Het bedrijf is gevestigd aan Overmaat 26 in Arnhem-Zuid.

We kennen Eskes Auto's al vijf jaar van de verkoop van occasions in alle prijsklassen. Sinds anderhalf jaar is het gevestigd in Arnhem-Zuid. In het pand aan Overmaat 26 is nu ook een werkplaats met brug gerealiseerd, uitgerust met de modernste diagnoseapparatuur, waarmee alle merken en modellen auto's kunnen worden uitgelezen.

Staat Eskes Auto's bekend om de laagste prijzen, dat is ook bij Eskes Auto Service het geval. "We zitten niet op een dure locatie in een duur pand, we hebben geen overhead", vertelt Marvin Eskes. "We rekenen lage uurtarieven en houden zodoende het autorijden voor onze klanten betaalbaar."

Ook wordt gelet op de extra service voor de klant; zo is er een haal- en brengservice en vervangend vervoer. Men kan er terecht voor alle onderhoud en reparatie, maar ook voor bandenmontage, uitlaten en dergelijke.

Eskes Auto Service, Overmaat 26, Arnhem; telefoon 06 81100002; www.eskes-autos.nl.

De enige speciaalzaak op vissportgebied in Arnhem-Zuid Nieuw: Hengelsportzaak Arnhem!

ARNHEM – Hengelsportliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Want vanaf 4 april is de enige hengelsportzaak in Arnhem-Zuid geopend. En wat voor een zaak! Hengelsportzaak Arnhem met Marcel de Bruin heeft een compleet assortiment te bieden met artikelen van goede en befaamde merken.

Eigenaar Marcel de Bruin is zelf een verwoed liefhebber van de vissport. En als iemand met ondernemerszin zag hij dat in Arnhem-Zuid er behoefte was aan een speciaalzaak, waar iedereen –van hobbyist tot specialist- terecht kan voor zijn hengelsportartikelen. En.. voor een vispas, die hij voor hengelsportvereniging De Serpeling verkoopt.

De afgelopen weken is hij druk geweest met de renovatie van het pand in winkelcentrum Malburgen aan de Dovenetellaan 75 en de inrichting ervan. Het resultaat mag gezien worden. In de winkel zien we in feite alles voor het vissen op de wit-, roof- en karpervissen. Artikelen van merken als Fox, Korda, Preston, Spro en Shimano. Ook levert Hengelsport Arnhem levend aas als maden, wormen en kasters.

Naast een compleet assortiment hoopt Marcel de Bruin de klanten een goed en eerlijk advies te bieden. "Hengelsport Arnhem moet bovendien een winkel worden waar de hengelsporter zich thuis voelt. Een kop koffie staat altijd klaar!"

Hengelsport Arnhem, Dovenetellaan 75, Arnhem; telefoon 026 3827360; www.hengelsportzaakarnhem.nl.

Verhuisd van Elst naar Doornenburg naast Autobedrijf Johan Scholten Airco-controles in april bij aircospecialist Autotemp

DOORNENBURG/ ELST – Autotemp is al twaalf jaar een begrip in de regio. Het bedrijf van Johan Scholten heeft in deze periode vele aircosystemen voor auto's geleverd, gemonteerd, onderhouden en gerepareerd. Autotemp, dé specialist op dit gebied, is verhuisd naar Blauwe Hoek 15 in Doornenburg. Zoals elk jaar houdt Autotemp ook nu weer auto-airco controledagen!

Met de verhuizing van Elst naar Doornenburg zijn de activiteiten ondergebracht in een nieuw ingerichte hal achter Autobedrijf Johan Scholten, dat al ruim dertig jaar hier gevestigd is. Deze locatie biedt tevens de mogelijkheid om flexibel gebruik te maken van de service en diensten van de garage, een merkonafhankelijk Bovag garagebedrijf, waar uw auto in goede handen is voor reparatie, onderhoud en apk.

Tachtig procent van de auto's is uitgerust met een aircosysteem. Aircosystemen zijn onderhevig aan slijtage en verliezen jaarlijks zo'n tien procent aan vloeistof (koudemiddelen). Onderhoud van het aircosysteem vereist specialistische kennis en apparatuur. Autotemp heeft dat in huis.

Controle is niet alleen goed voor je portemonnee, ook voor het milieu. Een jaarlijkse controle voorkomt dure reparaties. Een slecht werkend of defect aircosysteem veroorzaakt vaak al een schadepost van enkele honderden euro's.

De hele maand april kan men voor 9,95 euro het aircosysteem van a tot z laten controleren. Dat kan zonder afspraak op de middagen van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 09.00 tot 15.00 uur (niet op 2e paasdag en Koningsdag).

Autotemp, Blauwe Hoek 15, Doornenburg; telefoon 0481 351225; www.autotemplingewaard.nl.

Serie excursies 'Natuur in Gelderland' met auteur Frank Berendse

ARNHEM - Samen met Frank Berendse, schrijver van het boek Natuur in Nederland, en een boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen, kunnen natuurliefhebbers de mooiste plekjes in Klein Bylaer, Doorwerth en Winterswijk bezoeken. De excursies vinden plaats in april, juni en september 2015. Klein Bylaer en Doorwerth worden te voet bezocht, de omgeving van Winterswijk op de fiets.

De aanwezigheid van Berendse betekent dat de deelnemers uitgebreid geïnformeerd worden over de ontstaansgeschiedenis van de natuur die bezocht wordt, de ontwikkeling daarvan, de flora en de fauna en de wandelmogelijkheden. In zijn onlangs verschenen boek Natuur in Nederland beschrijft Berendse tien Nederlandse landschappen: van de Drentse hoogvenen tot de duinen, van de Gelderse beekdalen tot de polders en van het rivierenland tot de Limburgse heuvels. Ook de steden passeren de revue. Dit alles wordt geïllustreerd door foto's van Ruben Smit, aquarellen van Ed Hazebroek, en tal van kleurrijke kaartjes.

Dit prachtige, vlot geschreven boek werkt aanstekelijk, waardoor iedereen zelf de natuur wil ontdekken. En dat kan dus door deel te nemen aan deze excursies! Deelnamekosten bedraagt vijf euro, kinderen vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Programma

Zaterdag 18 april: wandeling Kampenlandschap van de Geldersche Vallei. Locatie: Klein Bylaer. Start om 10,00 uur. Duur circa 2,5 uur.

Zaterdag 6 juni: fietstocht Beekdalen, lage zand. Locatie: Winterswijk. Start om 10.00 uur. Duur circa vijf uur.

Zaterdag 5 september: wandeling Rivierenland. Locatie: Doorwerth. Start om 10.00 uur. Duur circa twee uur.

Ledenvergadering van AFvM

ARNHEM - Klokslag 20.00 uur ging dinsdag 17 maart de AFvM-ledenvergadering (arnhemsemuziekfederatie) van start. Met een redelijke opkomst vanuit de aangesloten verenigingen was de zaal voldoende gevuld voor een vruchtbare vergadering.

Na de opening volgden mededelingen van voorzitter Van de Worp en gaf deze actuele informatie omtrent lopende zaken.

Tijdens de behandeling van het secretarieel jaarverslag bleek een aantal aangegeven actiepunten van de AFvM niet voldoende waren belicht, waaronder de afwikkeling van het project AJB, OPK, en september-herdenking 2014, die nader werden besproken. Grote eensgezindheid was er over de onprettige gang van zaken rond de september-herdenking 2015. Ook van de zijde van het AFvM-bestuur was hiervoor op verzoek al een groot aantal programma-onderdelen voorbereid om vervolgens weer te worden geannuleerd.

Ingestemd werd met het verslag van de kascommissie 2014. Voor het boekjaar 2015 zijn benoemd, afgevaardigden van de West Arnhemsche Muziekvereeniging, de Arnhem Band en het Arnhems Fanfare Orkest.

De herkiesbare voorzitter Bram van de Worp en penningmeester Steven Klop zijn beiden voor twee jaar in hun functie herbenoemd. Voor de bestaande bestuursvacature bleek evenwel geen kandidaat voorhanden. De samenstelling van het AFvM-bestuur treft men aan onder 'contact' op www.arnhemsemuziekfederatie.nl.

Het voorstel beleid en activiteiten voor 2015 werd instemmend en uitgebreid besproken. Met de begroting 2016 en een voorstel tot handhaving van het contributieniveau voor 2016 werd door de vergadering dankbaar en unaniem ingestemd.

Tot slot zegt het AFvM-bestuur toe haar inzet ten behoeve van de bij haar aangesloten verenigingen ook in het komende verslagjaar onverkort en daadkrachtig voort te zetten.

Dansbingo

in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag 13 april kan men in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dans-bingomiddag, dus!. De muziek wordt verzorgd door het duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Survivalrun

ANHEM - Op zondag 19 april verzorgt Survivalrun Trainingsgroep Arnhem voor de tweede keer een survivalrun rondom de Rijkerswoerdse Plassen tussen Arnhem en Elst. Start- en finishterrein is bij de hoofdparkeerplaats van de Rijkerswoerdse Plassen en de route zal gaan door de weilanden, bossages, geploegde velden en door sloten.


Een survivalrun is een combinatie van hardlopen en hindernissen, aangevuld met waterdoorsteken en kajakken. Op 19 april kan men kiezen voor een 4 km funrun met twintig hindernissen en een recreatieve 6,5 km Survivalrun met 27 hindernissen zoals swing-over, apenhang, waterdoorsteken, monkeybars en combinatiehindernissen die speciaal voor deze dag in het veld worden opgebouwd.
Dit jaar is er voor de 6,5 km een tijdregistratie opgezet, de uitslag zal op de website bekend worden gemaakt. Meedoen en plezier hebben is belangrijker dan een snelle tijd neerzetten. Toch is de run uitermate geschikt voor ervaren survivalrunners.

Wethouder Ross van de gemeente Overbetuwe zal om 10:00 uur het startschot geven. De Koninklijke Marine zal aanwezig zijn met de Vloot- en Roadshow en men kan gratis hun klimtoren uitproberen. Er zijn sportmasseurs van FysioDynamiek aanwezig om de vermoeide spieren van de deelnemers na afloop te masseren.


Er kunnen maximaal zeshonderd deelnemers over het parcours, verspreid over de hele dag. Inschrijven kan men via de website www.survival-lingezegen.nl tot woensdag 8 april. Er is geen daginschrijving.
De run dit jaar is een mooie aanloop naar het tienjarig bestaan van Survivalrun Trainingsgroep Arnhem in september van dit jaar.

Avondgebed in

Walburgiskerk

St.Walburgisplein, Arnhem

Woensdag 1 april, 19.00 uur

'Liefdesweg en lijdensweg'

Boeddhistische meditatie met woord en stilte o.l.v. Hans van Zanten in de stiltekapel van de Walburgis.

St.Walburgisplein, Arnhem

Donderdag 2 april, 20.00-21.30 uur.

Stilte, wakes en expositie in de Walburgiskerk

St.Walburgisplein, Arnhem

(Goede) Vrijdag 3 april van 12.30 - 21.00 uur

Paaswake in de Walburgiskerk

St.Walburgisplein, Arnhem

Zaterdag 4 april, 21 uur

Lauden op de Paasmorgen in de Walburgiskerk

St.Walburgisplein, Arnhem

Zondag 5 april, 10 uur

Paaswake in de Eusebiuskerk

ARNHEM - Zaterdag 4 april van 21:00 tot 22:30 uur is er een paaswake in de Eusebiuskerk. Voorganger is dominee Klaas Eldering uit Velp. Jack Blok bespeelt het orgel.

Het mannenkwartet 'Voices of the white nights' uit Sint-Petersburg (Rusland) werkt aan deze dienst mee - een absoluut topensemble. Voor het begin van de dienst zingen ze Russische volksliedjes. In de dienst delen uit de Russisch-Orthodoxe paasliturgie. Ook zijn er ikonen opgesteld.

De nieuwe Paaskaars wordt aangestoken en de donkere kerk binnengedragen en het licht van de Paaskaars wordt doorgegeven. Uit de Bijbel wordt gelezen over de schepping van het licht, over de uittocht, over de wederopstanding van Israël en over de opstanding van Jezus Christus.

Bij het doopvont wordt stilgestaan bij de doop (ondergaan en opstaan) en brood en wijn worden gedeeld rond de tafel. Uiteraard worden de feestklokken van de Eusebiuskerk geluid.

Jong en oud zijn druk in de weer om Jouw Vierkant vorm te geven

ELST - Zaterdag 28 maart opent Jouw Vierkant naar maanden voorbereiding aan De Dillenburg 8 in Elst haar deuren. Jouw Vierkant is een nieuw concept, waar men nieuwe, tweedehands en zelfgemaakte producten kan verkopen, voor zowel particulier als ondernemer.

Voor mensen die zelf mooie dingen maken en met vorm bezig zijn is dit een kans en opstap om hun producten aan de man te brengen en te presenteren. Initiatiefnemers zijn Jettie Aarntzen en Fons Lintsen, voor vele mensen bekend als Jettie en Fons van de kinderopvang (Kinderhuis Gendt-Bemmel). Een aantal jaren terug is Het Kinderhuis overgegaan naar de huidige organisatie Zonnekinderen.

Jettie en Fons zochten toch weer naar een nieuwe uitdaging, en starten nu zaterdag 28 maart met Jouw Vierkant. "Men kan bij Jouw Vierkant één of meerdere plaatsen huren, en mag daarin uw producten aanbieden. Deze producten kunt u dan in onze winkel prijzen en presenteren. Jouw Vierkant verkoopt uw producten dan, waarna wekelijks de volledige opbrengst overgemaakt wordt. Reserveer nu, dan kunt u gelijk gebruik maken van onze openingsaanbieding.

Eén week huur 30, twee weken 50, drie weken 75, vier weken 100 euro. Neem voor meer informatie contact met ons op.Telefoonnummer 06 83607792; e.mail jouwvierkant@hotmail.com. En volg ons op Facebook. Graag verwelkomen wij u in onze winkel", aldus Jettie Aarntzen Fons Lintsen.

Bakker Hilvers Rijkerswoerd heropent winkel met nieuw concept

ARNHEM - Op vrijdag 27 maart is in winkelcentrum Rijkerswoerd de nieuwe conceptwinkel van Bakker Hilvers feestelijk geopend: Bakker Hilvers Artisan. Klanten, medewerkers, crowdfunders en andere relaties genoten in de vernieuwde winkel met open bakkerij van een hapje en drankje en konden tegelijkertijd de verrichtingen van bakker Mathijs aan zijn werkbank volgen.

De officiële openingshandeling werd verricht door wijkwethouder Alex Mink. Na zijn toespraak hiep hij de bakker bij het 'inschieten' van een voorraad baguettes in de oven.

Algemeen directeur Aike Hilvers: "Dit is precies waar het om draait bij Bakker Hilvers Artisan: dat je kunt zien waar je eten vandaan komt, van welke ingrediënten en hoe het gemaakt wordt. Het is onze ervaring dat consumenten daar weer behoefte aan hebben. Terug naar de basis, naar producten die zichtbaar met aandacht gemaakt worden. Overigens worden hier ál je zintuigen geprikkeld, want de winkel ruikt heerlijk naar ovenvers brood, de producten zijn knapperig en hebben een volle smaak. Er is altijd wat te proeven en onze medewerkers kunnen alles vertellen over het assortiment en hun authentieke ingrediënten zoals spelt, desem en haver. Onze trouwe klanten hoeven overigens niet bang te zijn dat hun favoriete brood niet meer te krijgen is. Ook ons vertrouwde assortiment blijft gewoon verkrijgbaar bij Bakker Hilvers Artisan."

Bakker Hilvers Artisan is gevestigd aan de Achter de Coulissen 1 in Arnhem en geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Bakker Mathijs is hier op donderdag, vrijdag en zaterdag aan het werk.

Bij Profile Ouwerling 'de Fietsspecialist' Schiet je eigen korting...!

HUISSEN - Rijdt u straks op een fiets voor niets? Tijdens de welbekende paasshow op tweede paasdag stunt Profile Ouwerling met zijn prijzen.

De kortingen lopen op van tien tot wel honderd procent. Heeft u balgevoel en maakt u een voltreffer tijdens het wasmachine schieten? Dan maakt u kans op een gratis fiets! Geen prijs? Uiteraard profiteert u ook van vele andere kortingen en aanbiedingen.

Neemt u ook uw oude fiets mee? U kunt namelijk profiteren van een scherpe inruilactie. Zo wordt het aanschaffen van een nieuwe fiets wel heel aantrekkelijk.

Maar ook voor vrijblijvend advies of een proefrit kunt u uiteraard bij ons terecht. Reden genoeg om een bezoekje te brengen aan Profile Ouwerling tijdens tweede paasdag!

U bent van harte welkom op tweede paasdag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor de kinderen is er een springkussen. Circa vijftig elektrische fietsen staan klaar om te testen, van een geluidsarme middenmotor tot speed bikes. Ervaar de wind in je rug! Acties zijn niet te combineren, vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Profile Ouwerling 'de fietsspecialist', Huismanstraat 29, Huissen; 026 3259075; www.profile-ouwerling.nl.

Meezingen bij zanggroep Exclusief?

ARNHEM - "Zing jij ook graag en heb je wat zangervaring? Kom dan meezingen bij Zanggroep Exclusief, het gezelligste koor van Arnhem-Zuid!"

Zanggroep Exclusief is een enthousiaste groep bestaande uit veertien zangeressen en acht zangers. Wij zingen drie- en vierstemmige nummers, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de beleving en de presentatie van de nummers. Enkele keren per jaar treden we op om anderen te vermaken en om onszelf scherp te houden. We worden begeleid door een vaste pianist.

"Ons repertoire bestaat uit pop-muziek en zogeheten feelgood-music. Diversiteit in de nummers vinden wij belangrijk, zodat we plezier houden in het zingen. Daarom zingen we zowel modern & klassiekers; rustig & uptempo; pop- & wereldmuziek. Met Kerst hebben wij een Exclusief-repertoire, waarmee wij al enkele jaren optredens hebben verzorgd tijdens Warme Winterweken, de kerstmarkt van de Rijnhal en in verzorgingshuizen."

"Wij repeteren elke maandagavond in de Lea Dasbergschool (Pythagorasstraat 9, Rijkswoerd) van 20:00 tot 22:00 uur. Daar kun je komen luisteren en liever nog: meteen lekker meezingen. Met name op de alten zoeken we uitbreiding, maar ook bij de andere partijen hebben we ruimte. Wil je komen luisteren of meedoen, dan horen we het graag! Je kunt ons bereiken per e-mail en per telefoon: zanggroep.exclusief@hotmail.com of 088 6061635 (Loes). Kijk ook op onze website: zanggroepexclusief.wordpress.com."

Vrij toegang bij

Museum Bronbeek

ARNHEM - In de Nationale Museumweek van 18 tot en met 26 april biedt Museum Bronbeek vrij toegang. In het weekend van 18 en19 april zijn er extra publieksactiviteiten.

Workshop 'Wayang Revolusi'-poppen bouwen. Wayang is het traditionele schaduwspel in Indonesië. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Nederland-Indië 'werd deze kunstvorm voor politieke doeleinden gebruikt en Wayang Revolusi genoemd. In de workshop 'Wayang Revolusi'-poppen bouwen ontwerp en bouw je je eigen 'gierige generaal', 'vluchtige vredesvee', 'schermende beschermer', 'stoute strijder' of 'huilende verzetsheld'. Wie wil kan hem uitproberen in het Wayang-theater. Voor iedereen vanaf vier jaar. Op 18 en 19 april van 14.00 tot 16.30 uur, vrije inloop.

Rondleidingen landgoed

In een rondleiding over het landgoed Bronbeek neemt vertelt een gids u over de oude bomen, de bron, de beelden, herdenkingsmonumenten en de historische gebouwen. Op 18 en 19 april, start 13.30 en 15.30 uur.

Muziektheater

Het Moluks-Nederlandse muziektheatergezelschap DeltaDua presenteert met 'Kruit!' een vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken. Bij de Molukse opstand in 1817, geleid door volksheld Pattimura, werd het Nederlandse gezin van de Resident Van den Bergh op het eiland Saparoea afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde. De voorstelling wordt in samenwerking met de Stichting Moluks Historisch Museum ingeleid door de historicus Ron Habiboe en Rocky Tuhuteru. Gratis entreekaarten zolang de voorraad strekt tot en met 14 april uitsluitend verkrijgbaar via Loket.KTOMM.Bronbeek@mindef.nl onder vermelding van uw initialen, achternaam en postadres. Op 19 april van 15.00 tot 1700 uur.

Tentoonstelling

In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijkheid uit. Nederland erkende dit niet en raakte zo in een gewelddadig conflict. De tentoonstelling 'Oorlog! Van Indië naar Indonesië 1945-1950' wil die periode van de onafhankelijkheidsoorlog in Nederland-Indië verduidelijken met voorwerpen, foto's, persoonlijke verhalen en een chronologische weergave van feiten. Te zien tot en met 3 januari 2016, dagelijks (behalve maandag) van 10.00 tot 17.00 uur.

Kunst-fiets-route 'U bevindt zich in Arnhem'

ARNHEM - Het platform Beeldende Kunst Arnhem organiseert alweer voor de derde keer de kunst-fiets-route 'U bevindt zich in Arnhem'. Aan deze fietsroute doen dit jaar liefst twintig Arnhemse beeldende kunst organisaties mee.

Naast beeldende kunst is er ook veel extra's te beleven. Zo is er poëzie bij Galerie Stijl, Circa…dit en Luchtkasteel, dans bij Tape, verhalen over Arnhemse duivels en heksen bij het Erfgoedcentrum. Een heus festival van de cross-overs bij ArtEZ en ook een ontdekkingsreis door het landschap van Arnhem-Noord. Daarnaast zijn er rondleidingen in Museum Arnhem en Open Huis bij Plaatsmaken. Voor een lunch, koffie of drankje ga je naar Caspar of Dudok. Kortom: de diversiteit in aanbod is groot en geeft een goed beeld van wat Arnhem op het gebied van beeldende kunst te bieden heeft.

De kunst-fiets-route is zaterdag 18 en zondag 19 april van 12.00 tot17.00 uur.Routekaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de startpunten, ieder bepaalt zijn eigen route.

Locaties en startpunten: Alicia Winters Galeria, ArtEZ, Circa…dit, Erfgoedcentrum Rozet, Galerie Stijl, Galerie in de Kerkstraat, GBK, Kunst op de Koffie, Luchtkasteel, Memorarium Gelderland, Motel Spatie, Museum Arnhem, Plaatsmaken, Sonsbeek Internationaal, Studio Omstand, Suze May Sho, Tape, toART, Van leuke mensen en Verborgen Landschap.

Online routekaart voor op de smartphone: www.beeldendekunstarnhem.nl/fietsroute. Meer informatie over programma en locaties: staat op www.beeldendekunstarnhem.nl. De kunst-fiets-route is een initiatief van Beeldende Kunst Arnhem en financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Arnhem en de sponsoren: Café Caspar, Rikkenprint, Lex Lijsten, Rabobank Arnhem en café Brasserie Dudok.

Muziekworkshop

ARNHEM - Huismuziek Arnhem verzorgt op 18 april een muziek workshop: een middag lang muziek maken onder leiding van Ineke Tegelaar.

Het thema is 'Lentekriebels'. De workshop is zaterdag 18 april van 14.00 tot 16.30 uur in de school "Het Prisma", Heijenoordseweg 5a. De muziek wordt van tevoren (digitaal) toegestuurd. Voor leden van Huismuziek Arnhem is het gratis, voor anderen 7,50 euro.
Opgave moet zo spoedig mogelijk bij het secretariaat van Huismuziek Arnhem: 026 3612252; arnhem@huismuziek.nl
onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en
instrument.
Gelrepas-houders krijgen 45 procent korting. Meer informatie staat op www.huismuziek.nl.

Sjoerd van Ramshorst reikt AAP uit

ARNHEM – Acht leerlingen en twee groepen leerlingen van het Arentheem College de Arentheem AanmoedingsPrijs (AAP) gewonnen. Sjoerd van Ramshorst, presentator bij NOS-sport en oud-leerling van het Arentheem College reikt de prijs op 9 april om 19:30 uur uit aan de leerlingen. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst op Leerpark Presikhaaf aan de IJssellaan 89 in Arnhem.

Met de Arentheem AanmoedigingsPrijs wil het Arentheem College leerlingen stimuleren meer dan het gewone te doen. Leerlingen die op hoog niveau een prestatie hebben geleverd, maken daarom kans op de prijs. Hierbij gaat het niet alleen om schoolprestaties, maar om inzet en talent op het gebied van: sport, kunst en cultuur, wetenschap, vakmanschap en maatschappij. De leerlingen zijn voorgedragen door hun mentor of afdelingsleider, waarna een vakkundige jury de winnaars gekozen heeft op basis van vastgestelde criteria, zoals inzet en ambitie, vakmanschap en representativiteit.

Winnaars
De winnaars van de AAP 2015 zijn: Axel Burgers, Jerry Cornelissen, Zeinab al Zalemi, Marouan Moussi, Thomas Blanken, Bo Veldhuizen, Julie Kemmink, Maurits Koelmans, het zaalvoetbalteam van Titus Brandsma en de Eindredactie van de schoolkrant van Thomas a Kempis.
Enkele voorbeelden van de bijzondere prestaties zijn: succesvolle deelname aan sportwedstrijden op nationaal niveau, een eigen bedrijf opgericht, een succesvolle sport of muziek carrière naast school, bijzondere vrijwilligersfunctie in de maatschappij en professioneel en gedreven vakmanschap afgeleverd.
De jury is van mening dat de winnaars door hun prestaties een voorbeeld zijn voor de school en hun omgeving.

Bewegen met de Sportkaart voordelig, flexibel en uniek!

ARNHEM - Op 1 februari 2015 heeft BewegeninArnhem.nl zijn Sportkaart geïntroduceerd. Sinds die tijd is er al een groot aantal mensen die actief gebruik maakt van de Sportkaart. Ook is er veel gebruik gemaakt van de gratis strippenkaart die als kennismaking is uitgereikt aan 9800 huishoudens in Arnhem-Zuid.

De Sportkaart biedt een unieke mogelijkheid om te bewegen. Met de sportkaart zijn meer dan twintig verschillende sporten mogelijk, er kan flexibel en onbeperkt gesport worden. Dit alles zonder verplichtingen. Hiermee speelt de sportkaart in op een wens van veel mensen om voordelig en flexibel te kunnen bewegen. Deze methode van sporten lijkt aan te slaan bij de bewoners in Rijkerswoerd en De Laar.

BewegeninArnhem.nl werkt met een sportagenda. In deze agenda staan alle sportmomenten, dit zijn er ongeveer vijfendertig in een week. Kaarthouders beslissen zelf op welk moment men wil gaan sporten. Met de sportkaart zit je dus niet vast aan één bepaalde sport maar er zijn keuzemogelijkheden.

BewegeninArnhem.nl is een samenwerkingsverband tussen Stichting Sportcentrum Rijkerswoerd, Sportbedrijf Arnhem en een tiental sportaanbieders uit de wijken Rijkerswoerd en De Laar. Door deze unieke samenwerking kan BewegeninArnhem.nl deze innovatieve manier van sporten aanbieden. Interesse? Kijk op www.bewegeninarnhem.nl.

Laatste pianorecital in het Duivelshuis in Arnhem

ARNHEM - Vrijdag 10 april zal het allerlaatste Scheepenzaalconcert plaatsvinden in het Duivelshuis het oude gedeelte van het Arnhemse Stadhuis.

Het pianorecital van de jeugdige en talentvolle pianist Daniël van der Hoeven (Amerongen, 1985) belooft een waardige finale te zijn van veertig concertseizoenen. Daniël voltooide in 2010 met onderscheiding zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarop volgde een succesvolle nationale en internationale carrière, waarin hij tal van prijzen behaalde.

De afgelopen twee jaren was hij winnaar van de International Bach-Competition in Würzburg (met 55 deelnemers!) en (opnieuw) winnaar van het Nationaal Pianoconcours van de Young Pianist Foundation en behaalde hij dit jaar de tweede prijs bij het Internationaal Pianoconcours van Lagny-sur-Marne (Fr.). Daarnaast soleerde hij met diverse Nederlandse orkesten en bracht Cd-opnamen uit met werken van Bach, Mozart, Prokofief en Bartók, die in de pers zeer lovend werden ontvangen. Ook is hij zeer actief in de kamermuziek.

Op het programma staan werken van J.S. Bach, J. Brahms, F. Mendelssohn-Bartholdy, W.A. Mozart en D. Sjostakovitsj. Deze laatste gelegenheid in de intimiteit van de fraaie Scheepenzaal een boeiend en gevarieerd programma van een internationaal toptalent te beluisteren zal de muziekliefhebber zich niet laten ontgaan!

Aanvang van het concert 20.15 uur. Kaarten (à 17,00 euro, Studenten/CJP 10,00 euro) zijn in voorverkoop te bestellen bij het Klant Contact Centrum Gemeente Arnhem tel. 0900-1809 of per e-mail gemeente@arnhem.nl; nog resterende kaarten zijn vanaf 19.45 uur aan de zaal verkrijgbaar. Uitvoerige Informatie over dit allerlaatste Scheepenzaalconcert staat op www.scheepenzaalconcerten.nl.

De Hypotheker Arnhem-Zuid breidt uit Jazeker! In Lingewaard komt ook De Hypotheker

BEMMEL – Per 1 april heeft De Hypotheker Arnhem-Zuid een volwaardige vestiging in Bemmel en er zal binnenkort ook een vestiging in Elst worden geopend. Voor alle hypotheek- en huisgerelateerde verzekeringszaken komt er een kantoor in het pand van Frans Knorth Makelaardij aan De Plak in Bemmel. De Hypotheker wordt er geleid door de ervaren hypotheekadviseur André Korevaar, die reeds jaren in Arnhem-Zuid De Hypotheker heeft.

Frans Knorth Makelaardij en De Hypotheker zijn en blijven elk nadrukkelijk zelfstandig en onafhankelijk. De cliënt kiest met welke makelaar en met welke hypotheekadviseur of met beiden hij in zee gaat.

De vestiging van De Hypotheker in Lingewaard past geheel in de strategie van Frans Knorth. "Een complete en snelle service bieden, dicht bij de cliënt. Zo openden we binnenkort een tweede makelaarskantoor in Elst. En natuurlijk is ons oog ook gericht op Arnhem-Zuid, waar De Hypotheker Arnhem-Zuid het kantoor heeft."

André Korevaar verheugt zich op de 'samenwerking'. "Frans Knorth Makelaardij heeft een goede naam en is de grootste makelaar in Bemmel en omgeving. Huizenkopers- en bezitters in Lingewaard kunnen profiteren van de diensten van De Hypotheker, die als onafhankelijk tussenpersoon een scala aan hypotheken biedt met de scherpste aanbiedingen van alle (internationale) banken. Dat laatste werd onlangs nog eens bevestigd door Independer!

De Hypotheker Bemmel, De Plak 17, Bemmel; 0481-760760; Arnhem-Zuid, Kronenburgsingel 23a 026-7601111 www.hypotheker.nl.

De eerste Kademarkt van het jaar

ARNHEM - De laatste zondag van mei, de eerste leuke markt tussen de bruggen. Het heeft een tijdje geduurd voordat het openbaar gemaakt kon worden, maar ook in 2015 heeft Arnhem weer drie Kademarkten aan de Lage Rijnkade. De eerste zal plaatsvinden op zondag 31 mei, tussen 10.00 en 16.00 uur.

De Kademarkten worden georganiseerd door Kwartiermakers Arnhem en worden mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem; een gezellige zondag aan de Rijn!

Er is wel het één en ander veranderd voor deelnemers aan de markt. De Kwartiermakerswinkel aan de Broerenstraat heeft een andere functie gekregen. Mensen die een kraam willen huren kunnen zich na 13 april melden bij de Wereldkeuken, een nieuw restaurant aan de Klarendalseweg 477. Daar kunt u inschrijfformulieren vinden of anders download u er één uit via de website van de Kwartiermakers www.kwartiermakersarnhem.nl. Deelnemers kunnen daar alleen met contant geld een kraam reserveren. Alle nodige informatie voor hen is terug te lezen op de website.

Op de Kademarkt kunnen Arnhemmers hun oude, nieuwe of zelfgemaakte spullen verkopen. De Kademarkt steunt stichting Nilakoto, een kleuterschooltje in de binnenlanden van Gambia. Naast verkoop van de meest mogelijke leuke spullen, zal de organisatie voor de nodige gezelligheid zorgen. Hapjes en drankjes zullen aanwezig zijn en er is natuurlijk muziek!

De andere twee Kademarkten zullen op zondag 5 juli en op zondag 6 september zijn.

Astrocafé Arnhem

ARNHEM - Op zondag 12 april is er weer een Astrocafé in Arnhem in Theater Het Hof, Boekhorstenstraat 58. Iedereen met interesse in astrologie is vanaf 15.00 uur welkom.


De bedoeling van het AstroCafé is om een maandelijkse ontmoetingsplaats te zijn voor een ieder die geïnteresseerd is in astrologie, zowel beginners als astrologen. In een open sfeer kunnen de deelnemers kennis en ervaringen uitwisselen. Iedere bijeenkomst heeft een thema waarover een inleiding verzorgd wordt waarna er discussie dan wel uitwisseling kan plaatsvinden.

Zich opgeven voor deelname kan via info@astrocafearnhem.nl of telefonisch: 06 49954032 (Ria van den Akker).

Deze middag zal worden verzorgd door Constance Campagne: Astrologie en de beeldentaal van het onbewuste. In deze middag deelt Constance Campagne haar ervaringen met ons op twee manieren: deelnemers gaan met een korte tekenopdracht aan de slag (neem kleurpotloden en tekenpapier mee!).

Na de lezing, kunnen ze die vanuit de astrologie en psychologie gaan bekijken. Tijdens de lezing vertelt Constance vanuit haar ervaringen over de samenhangen, de betekenis van figuren en kleuren en hun verband met horoscoopfactoren. Dat wordt uitgebreid geïllustreerd aan de hand van foto's van schilderijen. Je hoeft niet te kunnen tekenen! Het gaat om de spontane beweging van je handen en de spontane kleurkeuze! Meer informatie staat op www.palet18.nl.

Het verlangen naar vrede

ARNHEM - Het Arnhems gemengd koor 'On Score' zingt stukken van Engelse componisten: Purcell, Dowland, Morley, Williams en Jenkins. Het programma gaat over het universele verlangen dat diep in onze harten leeft: Het verlangen naar vrede.

Saskia Huesmann is de bevlogen dirigent van On Score. Medewerking bij dit concert verleent organist Wim Roelfsema. Ook spelen enkele muzikanten van muziekvereniging Schaarsbergen en Heijenoord.

De uitvoering is zondag 19 april in de Diaconessenkerk aan de Izaäk Evertslaan 11, Arnhem. De aanvang is 15.00 uur. De entree bedraagt tien euro (tot twaalf jaar vijf euro).

Na dit concert begint het koor aan een nieuw repertoire. "Zoals vaak bij gemengde koren zijn bij ons de mannen in de minderheid. Dus bassen en tenoren: u wordt uitgenodigd bij ons te komen zingen. Kom vrijblijvend een paar keer meezingen en sfeer proeven. On Score repeteert op maandagavond van 20.15 tot 22.15 uur aan de Rozenstraat 47-B in Arnhem (www.onscore.nl)."

Meer vakantievoorpret: inlezen en wegwezen

ARNHEM - "Meer vakantievoorpret en alles weten over uw bestemming? Bij de bibliotheek hebt u keuze uit de grootste collectie reisboeken, reisgidsen en – verhalen. Nog geen lid van de Bibliotheek? We bieden u van 6 april tot en met 5 mei een gratis proefabonnement van drie maanden. Meldt u aan op www.gratisbieb.nl of komt naar de Bibliotheek."

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders met name naar de bibliotheek komen vanwege het plezier in lezen. Een tweede interessepiek hangt samen met de populariteit van reisliteratuur. Bij de bibliotheek is keuze uit de grootste collectie reisboeken, reisgidsen en reisverhalen. Uit onderzoek blijkt dat de uitleenpiek het hoogste is in de maand april. "Daarom kiezen we april uit als maand om thematisch leden te werven, inspelend op de klantbehoefte aan aantrekkelijke (en voordelige) reisliteratuur."

Met het inzetten op ledenwerf trachten de samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB) in samenwerking met de Overijsselse Bibliotheken (DOBO) de ledenaantallen te consolideren. Om niet-leden (hernieuwd) kennis te laten maken met de Bibliotheek, bieden Gelderse bibliotheken in de maand april/mei een gratis proefabonnement voor drie maanden aan. Na drie maanden stopt het abonnement automatisch. Inschrijven kan via www.gratisbieb.nl. De actie loopt van 6 april tot en met 5 mei.

Dansdagcruise in Klarendal

ARNHEM - Volksdanscentrum Arnhem houdt op zaterdag 18 april een dansdagcruise. Dit zijn dansen van over de hele wereld. Deze dansdag wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Maaike Kapoen.

De dansdag is geschikt voor iedereen die over een redelijke conditie en enig maatgevoel beschikt. Kledingadvies: gemakkelijk zittende kleding en dans- of sportschoenen.

Deze activiteit wordt gehouden in het MFC Klarendal, Kazerneplein 2 in Arnhem en duurt van 12:30 tot 15:30 uur. De entreeprijs bedraagt 12,00 euro aan de zaal en 9,00 euro bij voorinschrijving via info@volksdansen.nl of telefoon 026 3820102. Gelrepas-houders dansen voor half geld.

Tweedehandsmarkt in Vreedenhof

ARNHEM - Op woensdagmiddag 15 april in Woonzorgcentrum Vreedenhoff een tweedehandsmarkt is van 13,00 tot 17.00 uur.

De markt is in Woonzorgcentrum Vreedenhoff, Esperantolaan 2 in Arnhem.

18 / 24

19 / 24

20 / 24

22 / 24

24 / 24