GN Lingewaard

8 oktober 2014

GN Lingewaard 8 oktober 2014


Concert in Doornenburg

DOORNENBURG - In de aanloop naar deelnames aan een aantal belangrijke landelijke wedstrijden zal harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg op 25 oktober een concert geven in Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Het concert start om 20:00 uur en de toegang is gratis.

De slagwerkgroep heeft een lange termijn planning uitgezet die uiteindelijk moet uitmonden aan deelname aan het Wereld Muziek Concours in 2017. Een van de mijlpalen in deze planning is de deelname aan de 'Sla je slag cup' op 8 november in Puiflijk. De slagwerkgroep heeft de eer het festival samen met gemengd koor De Burchtsanghers te mogen afsluiten.

Het harmonieorkest is volop in voorbereiding op haar deelname aan het landelijk concertconcours op 15 november in Enschede. Op 25 oktober zal zijn haar eerste try-out geven van het programma dat tijdens dat concours zal worden gespeeld. Dit programma bestaat uit de mars Arsenal waarmee het orkest tijdens het marsconcours in 2012 furore maakte en het KNFM erediploma mee wist te behalen. Daarnaast zullen het verplichte werk 'Forgotten world' en het vrije concourswerk 'Rhapsodia' worden gespeeld.

Het concert zal een speciale lading krijgen door het feit dat de twirlgroep van de vereniging op deze avond haar allerlaatste optreden zal verzorgen. De twirlgroep heeft al jaren structureel te maken met een teruggang in leden. Een teruggang die ondanks vele inspanning geen halt kon worden toegeroepen. Na lang uitstellen hebben bestuur en leden van de harmonie uiteindelijk toch het lastige besluit moeten nemen de groep op te heffen.

Zaterdag 18 oktober met vrijdag als opwarmer een avond met Seven Days Music De oergezellige Lingewaardse Oktoberfeesten in Angeren

ANGEREN – De Lingewaardse Oktoberfeesten komen er weer, als enige in de regio en zo langzamerhand niet meer weg te denken. Zaterdag 18 oktober zijn ze weer in de feesttent op het kermisterrein van Angeren. Dit keer weer met originele artiesten van eigen én van Bayerische bodem. "Artiesten, die weten wat oktoberfeesten zijn", aldus organisator Fred de Wild van Herberg De Ploeg. Hij heeft als opwarmer voor de vrijdagavond de populaire band Seven Days Music uit eigen streek gecontracteerd. De zondag wordt heel bijzonder met het zeemanskoor Schip Ahoy!

De Lingewaardse Oktoberfeesten zijn een begrip geworden. Veel bezoekers komen in Tiroler kleding, hetgeen niet verplicht is, maar het verhoogt wel de feestvreugde. Samen met het geheel in de in sfeer aangepaste feesttent met bloemen versierd podium, de lange tafels, de worsten, riefkoeken en beenham, wordt het een echt originele Bayerisch/Tirolerfestijn. Er zijn optredens van zanger Sanny, het duo Geschwister David en de Achterhoekse zanger Michel Wolsink. Voor alle artiesten geldt (ook voor Michel!), dat ze met hun repertoire razendpopulair in Bayern en Oostenrijk zijn. In de pauzes zorgt Magic Events voor stemmige muziek. De entree is ten opzichte van andere jaren verlaagd en kost nu tien euro. En kom je met een complete groep, dan kan er een hele tafel worden gereserveerd via 06 53648561.

Seven Days Music

Als opwarmer voor de Lingewaardse Oktoberfeesten is er vrijdagavond een optreden van Seven Days Music, een groep die in deze regio geen nadere aankondiging behoeft. De entree bedraagt vijf euro.

Schip Ahoy!

Zondagmiddag is het podium voor zeemanskoor Schip Ahoy! Dat wordt meezingen op de liederen dan deze zangers. In de tent kunnen vanaf 14.00 uur de voeten van de vloer, er zijn ook voldoende zitplaatsen. En meedeinen mag! De entree is gratis.

Jubileum Huissense hobby-dj met muzikale marathon 'De 25 Uur van Le Hans' voor goed doel Hans Schmeinck vijfentwintig jaar dj

Foto: Fotograaf Sjors Tonk

HUISSEN – Op vrijdag 10 oktober om 17.00 uur is de start van De 25 Uur van Le Hans. Hans Schmeinck viert daarmee zijn vijfentwintigjarig dj-jubileum. Met de muzikale marathon in 'Het Glazen Huis' van De Buitenpoort in Huissen zamelt hij geld in voor het goede doel.

Hans (44) kreeg de liefde voor muziek mee door zijn ouders en (drie) oudere broers en zus. Met hun singles, lp's en cassettebandjes speelde hij al 'radiootje' en 'discootje'. In 1989, hij was toen negentien, mocht Hans zijn hobby voortzetten in een heuse discotheek, De Carrousel in Huissen. Nu vijfentwintig jaar geleden.
Ook draaide hij in onder meer Wampie, De Buitenpoort en Het Moment (alle Huissen) en Meneer Van Dijk in Arnhem. Ook was de man met de enorm brede muzieksmaak en met bijnamen als Haagse Hansie, Kinki Sminki en Hansi Schimanski actief als radiodiscjockey, onder meer bij de lokale zender Trend FM.

Tune of the Day
Naast het vieren van het vijfentwintigjarig jubileum als (hobby)dj wordt ook de duizendste (!) aflevering van Kinki Sminki's Tune of the Day op zijn facebookpagina geplaatst. Om al die heuglijke feiten te vieren, bedacht Hans 'De 25 Uur van Le Hans'. Losjes gebaseerd op 'De 24 Uur van Le Mans en eveneens een race. Zij het een muzikale. Vijfentwintig uur draait Hans non-stop zijn favoriete platen uit wel zes decennia. Bijna ieder uur is gelinkt aan een bepaalde muziekstijl en/of periode en/of thema.

Goede doel
Hans zamelt met de muzikale marathon geld in voor Stichting Huissens Weldoen. (www.huissensweldoen.nl). Via onder andere biedingen op te draaien platen (zie facebook.com/hansschmeinck), veilingacties via facebook (optredens van Rosco P, Lain Barbier, Bevelanders, culinaire en muzikale ballonvaart van Hans' zus, meesterkok Angélique), sponsoring van 'uren'. Ook stelt De Buitenpoort een deel van de baromzet en de opbrengst van het ontbijt aldaar (zaterdagochtend vanaf 7.00 uur) beschikbaar, evenals inkomsten uit entree van de aansluitende houseavond Buitenpoort Beats, zaterdag 11 oktober vanaf 21.00 uur.

Tijdens De 25 Uur van Le Hans is De Buitenpoort vrij toegankelijk behalve op vrijdag tussen 20.00 en 01.00 uur (besloten feest).

Nieuwe locatie beurs met kinderkleding en speelgoed

GENDT – Speelotheek 't Gentje houdt twee keer per jaar een beurs voor speelgoed en kinderkleding. En op zaterdag 11 oktober is het weer zover! Vanwege de (naderende) verbouwing van onze vaste locatie vindt de beurs ergens anders plaats.

De beurs wordt gehouden in zaal Im weissen Rössl aan de Dorpstraat 58 in Gendt. Om 10.00 uur precies gaan de deuren open en kan men uitgebreid snuffelen naar leuke en handige kinderspullen. Men kan terecht voor bijna de hele baby-uitzet, de wintergarderobe voor de kids tot en met maat 36/S, carnavalskleding en heel veel speelgoed. Om 12.00 uur precies is de beurs afgelopen.

Bij binnenkomst wordt een plastic tas uitgereikt. Er mogen namelijk géén buggy's of kinderwagens mee naar binnen en ook géén (hand)tassen! "Tip: u kunt dingen die u heel graag wilt meteen afrekenen, naar de auto brengen en daarna terugkomen om rustig verder te kijken. Of u neemt gezellig iemand mee!"

De speelotheek gebruikt een deel van de beursopbrengst voor de aanschaf van nieuw speelgoed zodat de 'bieb voor speelgoed' steeds nieuw speelplezier blijft bieden. "Ook organiseren we hiervan activiteiten voor kinderen. Meer informatie staat op www.speelotheekgendt.nl.

Goede zang in Gendt behoeft geen krans?

GENDT - Alhoewel bovenstaande uitdrukking wijnliefhebbers wellicht pijn doet aan de ogen, zullen de muziekliefhebbers blij zijn om deze aankondiging weer te zien. Korenavond van gemengd koor Jubilate uit Gendt heeft alle ingrediënten voor een gezellige avond: goede zang, variatie in muziekkeuze, leuke accommodatie, blije mensen, kopje koffie, bokbiertje (na afloop!) en een verloting in de pauze.


Oók dit jaar heeft Jubilate weer drie uitstekende gastkoren die borg staan voor een hartelijk applaus. Voor de pauze is het een Gendtse aangelegenheid met Jubilate (stukken van Mendelsohn, Handel en Orlando di Lasso) én Jongerenkoor Remember (verrassend modern met onder andere nummers van Cold Play, Michael Bublé en Krezip). In de pauze die volgt is er, evenals vorig jaar, een grote verloting om enigszins uit de kosten te komen; de entree is immers gratis!


Gemengd koor Cantemus uit Nijmegen is altijd gemotiveerd en gevarieerd (van Mozart tot Leonard Cohen) en het Lingewaards. Mannenkoor uit Huissen zorgt voor het slotspektakel (Schuman, Schubert, Drake et cetera.). Het bezingt in het laatste lied onze nog steeds prachtige wereld (what a wonderful world !).

Zaterdagavond 11 ktober, aanvang 19.30 uur in De Klok, Markt 1, Gendt. Gratis toegang.

Weekendje naar Escharen met de Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Jaarlijks wordt er door een aantal enthousiastelingen van de Angerse Oldtimer Club een weekend met overnachting georganiseerd .

Voor acht jaar terug is er begonnen met één overnachting. nu is het uitgegroeid tot een weekend met twee overnachtingen waar honderd personen aan deelnemen.

Dit jaar vertrok op 15 augustus, vanaf Herberg De Ploeg de bonte stoet, bestaande uit jong en oud naar het Brabantse Escharen. Vanaf 20.00 uur kon iedereen zijn eigen slaaplocatie inrichten op de camping, waarna koffie en broodjes beenham genuttigd werden. Na een gezellige avond bij het kampvuur ging rond middernacht de stekker eruit en werd er 's morgens weer op tijd opgestaan voor het boerenontbijt.

Hierna werd de toertocht gereden, die van tevoren al door de organisatie was uitgezet. De tochten werden gereden door de Peel (Noord-Brabant). Rond de middag kwamen alle voertuigen aan in Odiliapeel voor de lunch, waarna er terug werd gereden naar de camping.

Na het arriveren van de avondgasten werd het koud en warm buffet geopend. De rest van de avond werd er rond het kampvuur en onder een grote tent gezellig bijgeklets.

De organisatie had twee herintredende paaldanseressen op leeftijd uitgenodigd om de avond compleet te maken en de boel flink op de kop te zetten. Deze gezellige avond ging door tot in de kleine uurtjes. Zondag om 09.00 uur was er weer een boeren ontbijt . Daarna was het opbreken van het kampement. Na een dankwoord van de organisatie, vertrok de lange stoet weer richting Angeren.

Lefhebbers die meer informatie willen of zij die zo'n weekend mee willen maken, kunnen contact opnemen met de Angerse Oldtimer Club: www.angerseoldtimerclub.nl.

Wie waren de soldaten van Fort Pannerden?

Foto: Vrienden van Fort Pannerden

DOORNENBURG - Wie waren de soldaten van Fort Pannerden? Deze vraag stellen de Vrienden van Fort Pannerden en hun bezoekers. De werkgroep Oral History van de Vrienden van Fort Pannerden verzamelt gegevens over het fort en is daarom op zoek naar (familieleden van) soldaten die gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Fort Pannerden gelegerd zijn geweest.

De werkgroep heeft al tien­tallen foto's van soldaten gekregen, die inmiddels in een vitrine in het fort te bezichtigen zijn. De werkgroep is zeer geïnteresseerd in uw gegevens om deze fotocollectie uit te breiden.

"Als uw vader – opa – broer - zwager of oom met Fort Pannerden te maken heeft gehad en u kunt daarover iets vertellen of u heeft nog een (familie)foto van hem, dan hopen we dat u contact opneemt met Wim Haafs, 06 10685566, wim.haafs@planet.nl. Indien gewenst maken we een kopie van uw foto." Ook in oude foto's, documenten en voorwerpen uit het fort is de werkgroep zeer geïnteresseerd.

Er is dit seizoen nog een openstelling op 19 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. De laatste rondleiding start om 15.30 uur. Groepen alleen op aanvraag via info@fortpannerden.eu. Kinderen kunnen gratis een speurtocht doen, een schot met het waterkanon wagen of soldaatjes bekogelen.

Fort Pannerden ligt in het prachtig natuurgebied De Gelderse Poort. Het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Er pendelt een speciale wagen tussen de Sterreschans en het fort voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Fort Pannerden ligt aan de Waaldijk 1 in Doornenburg. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - W. Geurtz & Zn en Comb. v. Zadelhoff pakken de laatste vluchten. In het weekend van 13 september stonden alweer de laatste vluchten van dit jaar op het programma. En wel vanuit Troyes (421 km) en Quivrain (226 km).

De eerste vlucht vanuit Troyes werd gelost om 11.10 uur; hieraan deden 87 duiven van elf liefhebbers. Met de noordoostelijke wind werd het een loodzware opgave met maar een duif die net zestig kilometer per uur vloog.

W. Geurtz & Zn 10 mee 7 pr. 1, 2, 6, 11, 13, 16, 19
Th. Rutjes 2 mee 1 pr. 3
H. de Wijse 10 mee 3 pr. 4, 14, 18
Comb. Weijers 11 mee 5 pr. 5, 8, 10, 17, 21

Wiltink-Meijs 12 mee 1 pr. 7
Chr. Graven 6 mee 3 pr. 9, 15, 22
Muller – de Wijse 8 mee 2 pr. 12, 20

De tweede vlucht van de dag was die vanuit Quivrain deze werden gelost om 12.15 uur; hieraan deden 158 duiven van dertien liefhebbers.

Comb. v. Zadelhoff 10 mee 3 pr. 1, 3, 28
Comb. Weijers 39 mee 14 pr. 2, 4, 10, 12, 13, 15, 18, 23, 30, 34, 35, 36, 37, 38
Muller – de Wijse 19 mee 7 pr. 5, 6, 9, 17, 25, 29, 39
Chr. Graven 10 mee 3 pr. 7, 8, 20
W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 11, 16, 22
J. v.d. Scheur 8 mee 1 pr. 14
H. de Wijse 10 mee 3 pr. 19, 27, 31
Comb. Engelen 10 mee 4 pr. 21, 24, 33, 40
H. Leemreise 14 mee 1 pr. 26
Wiltink – Meijs 8 mee 1 pr. 32.

Dag van de Senioren met Zeeschuimers in Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Ouderenwerk Doornenburg houdt op dinsdag 14 oktober de Dag van de Senioren. Op deze dag in het Ontmoetingscentrum is er ruimte voor gesprek en naast een presentatie van de Historische Kring met als thema Floris waarin sentimenten van vroeger en geschiedenis samenkomen, ook te genieten van het koor De Zeeschuimers.

Naast lied bieden die ook een flink stuk entertainment. Bij binnenkomst is er het gebruikelijke kopje koffie of thee met iets lekkers en volgt de presentatie van de Historische Kring. Daarna is het genieten van een overheerlijke boerenmaaltijd met keuze uit twee mogelijkheden en een heerlijk toetje na.

In de middag is er dan te genieten van De Zeeschuimers met onderbreking door een loterij. Anders dan andere jaren is de verloting niet langer gratis. Door omstandigheden is de jaarlijkse grote loterij met huis aan huis verkoop van de loten ondergebracht in het programma van de Dag van de Senioren. Loten zijn die dag te koop voor vijftig eurocent of twaalf voor vijf euro. De entree is inclusief koffie/thee, twee drankjes en de maaltijd. Er is plaats voor honderd deelnemers en vervoer kan worden verzorgd.

Inschrijven kan bij Lydia Balk 0481421582; Ellie Peters 0481 423169 of Tonny Lichtenberg 0481 423192. Vervoer kan dan worden aangegeven. De zaal is open vanaf 10.00 uur en de dag begint om ongeveer 10.30 uur en wordt uiterlijk om 16.00 uur afgesloten.

Ingezonden

Une belle histoire de stupéfaction

Mijn lichaam spreekt boekdelen accentloos in 88 talen en vergeeft mijn tong vallend in dialect zoekend naar een houding van alle toonaarden ontbloot, sprekend de waarheid gelijkend als een eenzame zomergast in het winterpaleis, zich roert in het rijk van contrasten waar blinden in het licht en zieners in het duister tasten.

't Is klote: kerk naar de gallemiezen, democratie dood, maar we leven. Als domheid strafbaar zou zijn, dan zaten meer dan de helft van de raadsleden en een paar ons aan wethouders nu achter slot en grendel. Een taakstraf zou te mild, maar de reclassering kan ze terugsturen naar de schoolbanken om ze te leren rekenen: maak nu eindelijk die lagere school eens af! Wat bijlessen psychologie zou ook fijn zijn, want ze weten zelf niet welk spelletje ze spelen of er met hen gespeeld wordt.

VVD herkent geen ondernemerschap Lokaal Behang Lingewaard kampioen domme vragen stellen, LingewaardNu achteruitboeren is ook boeren CDA gelooft niet meer in de kerk. Deze partijen met hun wethouders beginnen hun boetedoening met drie weken voorarrest in de grote zaal van de Kinkel, waar ze zonder airco en verwarming zonder pauzes rekenles krijgen, tot ze wensten, dat ze in de kerk zaten. Groen Links, SP, D'66, PvdA, B06-L2000: als verstand met geld beloond werd, zouden jullie allemaal miljonair zijn. Bedankt voor jullie wijsheid.

Met bemoedigende groet

Jan Meurs

Voetbal Havo

Zaterdag 11 oktober

THUIS

10.30 HAVO F1 - Arnhemse Boys F6

12.00 HAVO C1D - Trekvogels C2D

14.00 HAVO 2 - DUNO D 3

14.30 HAVO A1D - ESA A3

UIT

08.30 ESA E10 - HAVO E2G

09.00 Beuningse Boys D3 - HAVO D1GD

10.45 WVW E1 - HAVO E1

12.45 Valburg D2 - HAVO D2

Zondag 12 oktober

THUIS

10.30 HAVO 3 - Bataven 7

11.00 HAVO 2 - SDOO 2

14.00 HAVO 1 - OSC 1

UIT

12.00 Woezik 9 - HAVO 4

Narrentreffen afgeblazen

HUISSEN - Het Narrentreffen dat in het weekend van 7 en 8 februari in Huissen zou plaatsvinden gaat niet door. Samen met de Ortenauer Narren Bund (ONB) heeft SHCG De Kraonige Zwaone moeten besluiten af te zien van dit internationale evenement.

Daar waar de verwachting was dat meer dan duizend deelnemers uit Zuid-Duitsland zouden afreizen om het Ortenauer Carnaval naar Huissen te brengen, bleek medio september van dit jaar dat dit aantal bijgesteld moest worden naar maximaal 350 carnavalisten. Bij het opzetten en inrichten van het evenement is men uitgegaan van minimaal duizend deelnemers. De bijstelling naar 350 deelnemers maakte dat het kostenplaatje en de daaraan verbonden financiële risico's te groot werden waarna men samen tot het besluit is gekomen om het treffen af te blazen. Dit heeft in goed overleg kunnen plaatsvinden.

SHCG De Kraoninge Zwaone blijft lid van de Ortenauer Narrenbund en de vriendschap die afgelopen jaren tussen de besturen is ontstaan zal zeker gecontinueerd worden.

Mediabar in bibliotheken

Foto: Mediabar Foto: Magda Steegh

HUISSEN - In de Bibliotheek in Huissen is de eerste Mediabar geplaatst. Op de bar staan verschillende actuele digitale apparaten tentoongesteld. Om de bezoeker bekend te maken met een aantal nieuwe apparaten en te laten zien wat de mogelijkheden zijn, krijgen alle bibliotheken in Lingewaard een mediabar.

In de loop van de maand worden de mediabars ook in Bemmel en Gendt geplaatst. Tijdens openingstijden van de bibliotheek kunnen leden en bezoekers op deze manier kennismaken met eigentijdse media.

Een telefoon heeft tegenwoordig zoveel functies dat het wel een computer lijkt. En wat is een iPad nou eigenlijk? De mediabars zijn bedoeld om zowel globaal over de apparaten te informeren als voor gespecialiseerde adviezen. Voor verkoopadviezen wordt verwezen naar de verkooppunten.

Spreekuren

De bibliotheekmedewerkers zijn altijd bereid om eenvoudige vragen over de mediabar te beantwoorden. Voor uitgebreide vragen of een globale toelichting op de apparaten zijn leden/bezoekers welkom op de speciaal ingestelde spreekuren. Tenzij anders vermeld geldt voor de spreekuren een vrije inloop.

Bibliotheek Bemmel woensdagmiddag 14:00 tot 17:00 uur; Bibliotheek Huissen vrijdagmiddag 14:00 tot 16:00 uur; Bibliotheek Gendt (alleen op afspraak)

Column

Tijdens het avondeten hoorde wij op het nieuws dat nieuwslezer Rik van de Westelaken de eerste kandidaat is van het tv programma Wie is de Mol. Ik vroeg aan mijn vrouw, is dat nieuws? Kennelijk wel, en ik vroeg naar het programma. Zie ik mollen met een blindenstok wandelen of zo? Nee, een groep moet opdrachten uitvoeren en één persoon is de mol die door list en bedrog de uitvoering moet dwarsbomen. De ontmaskering van de Mol is het einddoel. Lekker programma, zei ik zo. De kijkcijfers zijn enorm, zo legt mijn vrouw uit. En het onschuldige Lingo moet wegens dalende kijkcijfers van het scherm. Wij mijmeren verder over vroeger. Weet je nog. Gert-Jan Dröge, de presentator van het societyprogramma Glamourland, die door brallende BN-ers schuifelde. Zo wilde ik het vorige week ook, maar dan tussen onze dorpspolitiek. De raad mocht kiezen tussen verbouw van De kinkel of de christelijke reddingsboei uitgooien naar de met leegstand bedreigde Donatuskerk. Oftewel het Kerkplan. Het ging er stevig aan toe, maar wel overzichtelijk. Het college en zijn coalitiepartijen waren natuurlijk voor de Kinkel. De dwarsliggende oppositie, inclusief SP, was natuurlijk voorstander van het Kerkplan. De SP? Die waren toch vóór de Kinkel toen het Kerkplan op voorsprong lag? Op SPlingewaard.nl heb ik toch gelezen dat de Donatuskerk alleen maar was ingegeven door de wens om er een lucratieve projectontwikkeling te laten plaatsvinden? Nu de Kinkel blijft staan is de SP er opeens tegen. Heb ik een Mol ontdekt die tomaatjes eet? Het is 23.30 uur. Na de verhitte raadsvergadering nemen de politieke kemphanen een drankje. Ik had er als Gert-Jan Dröge graag een poosje bij willen zijn. Met een biertje door brallende raadsleden schuifelen. Na de eerste slok belt mijn vrouw. Hoe lang duurt de vergadering nog? Ze wil naar bed en wacht op me om mijn steunkousen uit te trekken. Jammer, geen tijd voor de vermeende Mol.

Sjaak

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 13 oktober wordt door Remedica voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg de presentatie 'Cholesterol & Diabetes' gegeven.

Met cholesterol en diabetes hebben velen te maken. De presentatie wordt gegeven in zaal Kort Oisterwijck in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Sponsor bedankt

HUISSEN - De MC1 van Jonge kracht is geheel in het nieuw gestoken door Jeroen Menting van Menting Metselwerk, ook hebben de meiden mooie nieuwe ballen gekregen met roze vlakken.

Ons meiden C-team (leeftijd 2000/2001) kan ook nog wat versterking gebruiken, dus wil je ook in zo'n mooi nieuw tenue voetballen met die prachtige nieuwe ballen, kom eens een kijkje nemen bij Jonge Kracht. We trainen dinsdags van 19.00 tot 20.00 uur, verdere informatie kun je krijgen via r.vdpas@zonnet.nl.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 14 oktober is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur, alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 14 oktober staat shoarmataart en als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Kleintje Koffie: Babygebaar

LINGEWAARD - Speciaal voor ouders met kinderen tot drie jaar organiseert de Bibliotheek Lingewaard in samenwerking met Babygebaar op zaterdag 25 oktober van 09:45 tot 10:45 uur: Kleintje Koffie 'Babygebaar': voorlezen en zingen met gebaren.

Babygebaren leren is erg gemakkelijk en helpt ouders te communiceren met hun kind als praten (nog) niet lukt. Babygebaren is een methode waarbij ouders hun gesproken taal ondersteunen met gebaren. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geven ouders hun kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met hen te communiceren. Dit maakt de band tussen ouders en kind nog specialer.

De 'Kleintje Koffie'-bijeenkomsten zijn regelmatig terugkerende bijeenkomsten van de Bibliotheek Lingewaard, speciaal voor ouders/opvoeders met kinderen in de leeftijd tor drie jaar. De bijeenkomsten zijn gratis. Inschrijven is verplicht en kan via de site van de bibliotheek: www.bibliotheeklingewaard.nl.

Op het programma staan verder: woensdag 19 november: Communiceren met kleintjes in samenwerking met JGZ; woensdag 14 januari: Muziek op schoot in samenwerking met All Music; woensdag 25 februari: '2-talig opvoeden dat is goed' in samenwerking met JGZ; woensdag 25 maart: Spraak-taalontwikkeling in samenwerking met logopediste; zaterdag 18 april: Kijken en spelen; Mediaontwikkeling van het jonge kind.

Spaardrang en zuinigheid schuift De Bongerd in Bemmel op lange baan

Sporthal De Bongerd in gebruik voor gymles van basisschool De Donatushof Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL – Door de overheveling van zorgtaken naar de gemeente wordt 2015 ook voor Lingewaard een lastig jaar met financiële onzekerheden. Het college zegt met trots toch een sluitende begroting 2015 te kunnen presenteren. Hiervoor moet wel het eerder voornemen om sporthal De Bongerd in Bemmel aan te pakken op de lange baan worden geschoven.

Van de redactie

Sparen, zuinigheid, gematigde lasten en inwoners moeten meer zelf doen. De lokale lasten blijven op de jaarlijkse indexering na gelijk. De bouwleges gaan wel fors omhoog.

Toen het nieuwe college begon was aanpak van De Bongerd een speerpunt van het nieuwe beleid. "Binnen het accommodatiebeleid besteden we in het bijzonder aandacht aan de aanpak van sporthal de Bongerd in Bemmel. Hiervoor dient eerst met betrokkenen, zoals de sportraad Lingewaard, de sportvisie opgesteld te worden. Bovendien willen we de mogelijkheid onderzoeken om bij de planontwikkeling ook de potentiële partners als het OBC, de verenigingen en particuliere exploitanten van sportaccommodaties in de buurt van deze locatie te betrekken."

Ook de VVD ging met die de gedachte de verkiezingen in. "VVD Lingewaard heeft aandacht voor kwantitatief en kwalitatief goede sportvoorzieningen waarbij in Bemmel de situatie rond sporthal De Bongerd onze speciale aandacht zal hebben."

Wethouder van financiën Helga Witjes (VVD) legt uit dat om voldoende reserves te houden, het op dit moment financieel niet haalbaar is om de sporthal aan te pakken. Zoals er het nu naar uitziet staat Lingewaard in 2017 er financieel beter voor. Dan krijgt de Bongerd het etiket speerpunt weer opgeplakt. Het blijft echter koffiedik kijken, zo waarschuwt Witjes. Zij wil geen al te hoge verwachtingen te scheppen.

Bouwleges

Wat wel omhoog gaat zijn de bouwleges. Het college wil meer naar een kostendekkend tarief. "Het lijkt er nu meer op dat wij de bouw subsidiëren", zegt burgemeester Marianne Schuurmans. Nu dekken de inkomsten 35 procent van de ambtelijke kosten. In vergelijking met andere gemeenten betrekkelijk laag.

Het is de bedoeling om de prijs van bouwleges stapsgewijs op te schroeven naar een kostendekkendheid van 84 procent.

Kerkdienst protestantse gemeente in Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35 op zondag 12 oktober.

Het is een dienst voor jong en oud met medewerking van Promises. Voorganger is dominee M. Glastra. De dienst begint om 10.00 uur. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Jubileum Bridging Gaps

"In 2004 kwamen voor het eerst twee studenten, via de Theologische Faculteit van de VU in Amsterdam, in onze gemeente. In een wereldwijd uitwisselingsproject verblijven zo'n vijftien theologische studenten gedurende drie maanden in Nederland. De studenten zijn afkomstig vanuit vrijwel de gehele wereld. Onze gemeente ontving onder andere studenten uit Roemenië, Wit-Rusland, Litouwen, Oekraïne, Ecuador, Cuba, Myanmar, Indonesië, Botswana en Zuid-Afrika.

In het weekeind van 11 en 12 oktober ontvangt onze gemeente studenten uit Indonesië en Colombia. Op zaterdagmiddag vieren wij het jubileum in het Openlucht Museum in Arnhem. Op zondag 12 oktober zullen de studenten samen met ons Gospelkoor Promises hun inbreng hebben in de eredienst. Zondagmiddag om 14.00 verzorgen de studenten in ons kerkgebouw een presentatie over hun eigen achtergrond. Allen, die geïnteresseerd zijn in kerk en maatschappij binnen en buiten Europa, zijn welkom.

De ervaring heeft geleerd dat deze presentaties uiterst interessant zijn. Zij geven vrijwel altijd stof tot gesprek. Daarbij wordt een 'update' gegeven van de nog altijd bestaande contacten met een aantal studenten, die in hun eigen woonomgeving hun projecten ontwikkelen. Voor onze gemeente en de studenten zijn deze bezoeken waardevol. De ervaringen in dit uitwisselingsproject nemen zij mee naar hun eigen land. Zo werken wij samen aan de ontwikkeling van een wereldwijde oecumene."

Word toekomstzaaier voor behoud van bijzondere voedselgewassen

BEMMEL - Voor het derde jaar doet Nederland mee aan de internationale actie 'Toekomst zaaien' .De actie is in 2006 door Zwitserse BD-boeren gestart om burgers te betrekken bij de bron van de landbouw: het zaadgoed.

Alhoewel het een internationale actie is voor behoud van biodiversiteit gaat het ook om betrokkenheid van burgers bij de boeren. Elk bedrijf heeft een eigen invalshoek. Doornik Natuurakkers is vanaf het begin deelnemer en de bezoeker kan er ook dit jaar weer terecht. Op zondag 12 oktober ontvangt de stichting de bezoeker graag om 13.30 uur op Huis Doornik, Doornik 1 in Bemmel, te bereiken via Vossenpels.

Doornik Natuurakkers teelt oude graanrassen. Daar wordt biologisch dynamisch brood van gemaakt door de consequente Biobakker. Akkerranden en heggen spelen op de natuurakkers een wezenlijke rol. Ze zorgen voor een rijk landschap, waar het goed toeven is voor akkervogels, want bescherming van vogels is voor Doornik Natuurakkers net zo belangrijk als het telen van gezond graan.

Het zaaien wordt gecombineerd met diapresentatie over het concept van de Natuurakkers (vooraf) en een gezellig samenzijn bij het natuurleslokaal (na het zaaien). Dan wordt ook een lekker sneetje biologisch dynamisch brood geserveerd. Voor belangstellenden is een rondleiding mogelijk. Deze gaat onder meer langs vlechtheggen. Uiteraard wordt uitgezet wat daarvan de functie is. Om 16.00 uur sluit het programma.

Wie wil komen, kan dat melden via dolmans@doorniknatuurakkers.nl. Meer informatie? Bel 06 50 66 79 00.

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur : Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Diligence 2.0 – presentatie Tanja Houkes, elke eerste woensdag van de maand. Een fascinerende zwerftocht langs de schier onbegrensde muzikale mogelijkheden.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Weekend. Afwisselend Nederlands of Duits.

15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's.

Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Prijswinnaar neemt Toyota Aygo in ontvangst bij Louwman Arnhem

Winnares Corina neemt de autosleutels feestelijk in ontvangst van vestigingsmanager Rijk de Jager van Louwman Arnhem

ARNHEM - Een jaar lang gratis rijden in een nieuwe Toyota Aygo: dát was de hoofdprijs in de spannende 'Go Fun Yourselfie'-actie van de Louwman-dealerbedrijven. Via facebook kon men deelnemen aan deze actie door een selfie of foto in te sturen van hen zelf met de nieuwe Aygo. Door zoveel mogelijk likes te vergaren en een originele foto te plaatsten, maakten de deelnemers kans op een jaar lang gratis rijden in de nieuwe Toyota Aygo!

Die actie is een doorslaand succes geworden en… de winnaar is inmiddels bekend: Corina uit Arnhem. Op vrijdag 3 oktober heeft zij de autosleutels feestelijk in ontvangst genomen van Rijk de Jager, vestigingsmanager van Louwman Arnhem, dus haar gratis Aygo-jaar kan beginnen…

Tja, er kan er maar één de winnaar zijn. Maar om de enthousiaste deelnemers toch nog een beetje tegemoet te komen, mochten alle inzenders met meer dan vijftig likes een weekend lang gratis genieten van de nieuwe Aygo. Zo is het niet alleen voor Corina feest, maar beleven nog veel meer mensen plezier aan deze actie.

Louwman Arnhem B.V. Ringoven 25, 026 3644655; www.toyota-arnhem.nl.

Voorbeschouwing wedstrijd Lekdetec.nl

Foto: Arie Kraak.

BEMMEL - Op zaterdag 11 oktober spelen de dames van Lekdetec.nl een uitwedstrijd in Katwijk tegen de plaatselijke De Wit Grasshoppers.

Na de schitterende winst op Lintex Binnenland Rotterdam in de wedstrijd om de Super Cup (vergelijkbaar met de Johan Cruijff schaal bij voetbal) zijn de verwachtingen in het Bemmelse kamp voor de competitie hoog gespannen.

De Wit Grasshoppers is een goede tegenstander met sterke speelsters dat moeilijk te kloppen zal zijn, zeker in hun thuishal in Katwijk. Het oude team van de Bemmelse guard Karin Kuijt heeft twee zussen van haar in de gelederen (Sonja en Fleur) waardoor er weer een basketball variant op de 'Sister- act' gespeeld zal gaan worden.

Maar Lekdetec.nl maakt tot nu toe een goede indruk met fris, enthousiast en snel basketball. De Bemmelsen spelen als een echt team en speelt tot nu toe zeker niet minder dan het vorig seizoen. Het belooft dus een spannende wedstrijd te worden.

Op dit moment kent de Bemmelse formatie geen blessures dus de verwachting is dat het team compleet kan aantreden. De opgooi in Katwijk is om 20.30 uur in hal Cleijn Duin in Katwijk.

Providentia Gendt komt op stoom

GENDT - Afgelopen kermis is het Schutterschuum gepresenteerd. Een speciaal gebrouwen bier door? Het biertje is zo in de smaak gevallen. Binnen no time was het uitverkocht. Binnenkort komt het weer volop in de verkoop.

De plaatselijk bakker introduceert binnenkort het brood 'Gendtsgevoel'. Het is voor iedereen een aanrader. Eenmaal begonnen aan het brood eet je de vingers erbij op. Een grootgrutter start binnenkort met enkele actieweken speciaal ten behoeve van Providentia.

De Gentenarren zullen van hun seizoen kaartverkoop, die einde oktober zal zijn, een deel afdragen aan de Providentia. Harmonie, schutterij en carnavalsgezelschap De Gentenarren zullen zich gezamenlijk laten horen tijdens een speciaal kerstconcert, dat gehouden zal worden op zondag 14 december in de r.k. Sint-Martinus Kerk in Gendt. Wij hopen natuurlijk iedereen, jong en oud, daar te mogen begroeten. Nadere informatie over de kaartverkoop volgt binnenkort

Tot slot zullen de lokale basisscholen hun medewerking verlenen aan een sponsorloop. Iedereen kan er binnenkort van gaan meegenieten. De financiële resultaten van al deze acties zullen zichtbaar zijn op de barometer die zo fraai hangt aan de gevel van Providentia.

Er gebeurt dus heel wat in dit 'Providentia-jaar'. "Maar mocht u er niet toe komen om bij de slijter, bakker of grootgrutter langs te gaan of een seizoenkaart Gentenarren te bemachtigen, het kerstconcert of de sponsorloop te ondersteunen geen nood, er is nog altijd een bankrekeningnummer van de stichting Providentia bij de Rabobank NL49RABO 0416511077. Iedere gift is welkom. En zal bijdragen tot een succesvolle start van Providentia."

Bijeenkomst in De Borgwal over gezamenlijke inkoop duurzaamheid

BEMMEL - Op 14 oktober is er in De Borgwal een informatieavond over gezamenlijke inkoop duurzaamheid. Voor honderd woningen is er nog subsidie voor isolatie.

"Als u uw huis isoleert, dan kunt u maximaal vijfhonderd euro subsidie krijgen; doet u dit samen met meerdere buurtgenoten, dan kan dit in sommige gevallen zelfs oplopen tot 750 euro. Wees er snel blij, want potje 2014 is bijna leeg! Bent u geïnteresseerd, kom dan naar de informatieavond."

Energiebesparing

"Een eerste besparing op uw energierekening is te bereiken met de isolatie van woningen. Door het isoleren van muren en vloeren bespaart u meteen op uw energieverbruik en u verhoogt ook uw leefcomfort! Bewust omgaan met energie en gebruik maken van duurzame energiesystemen komen ten goede aan onze eigen portemonnee maar sparen de wereld ook voor onze kinderen. We moeten minder afhankelijk worden van steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen en van grootschalige energieproductie. De milieubelasting moet omlaag."

Wees Slim!

"In een deel van Bemmel is al begonnen met deze actie voor het isoleren van woningen en het aanbrengen van zonnestroomsystemen. Wilt u ook profiteren van de actieprijzen?Op 14 oktober geven wij graag antwoord op uw vragen over het materiaal, kosten terugverdientijd en subsidies.

Kortom, zeker de moeite waard om deze bijeenkomst bij te wonen. U bent vanaf 19.00 uur welkom in Daltonschool De Borgwal, aan Het Hoog 20 in Bemmel. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur."

De organisatie is in handen van Lingewaard Energie en wordt ondersteund door platform Het Hoogste Belang de gemeente Lingewaard.

Gezellige Dag van de Ouderen in Angeren

ANGEREN - Zaterdag 27 september hield Stichting Actieve Senioren Angeren in samenwerking met de Zonnebloem Angeren, de 'Dag Van De Ouderen' in Het Dorpshuis van Angeren.

Voor deze activiteit hadden de besturen, amusementsgroep 'Van Alles Wat' uit Velp uitgenodigd. De rond tachtig deelnemers hebben zich kostelijk vermaakt, er werd meegeklapt en verschillende liedjes werden mee gezongen. Tussendoor werd er de koffie, consumpties en warme hapjes geserveerd door de vrijwilligers. Na een geslaagde en gezellige middag gingen de senioren voldaan naar huis.

13 / 28

Tijn 3 jaar

Kleine man,

Grote vriend,

Altijd vrolijk en lief,

Je bent en blijft mijn hartendief.

Dikke kus Lea

Piet en Mely Coenen v. Kempen

13 oktober 60 jaar getrouwd

1954 - 2014

Proficiat

kinderen, klein-en achterkleinkinderen

Hiep Hiep Hoera

Deze mooie meid is 9 oktober jarig!

Proost op jou en tot de 11e

Liefs J&P

Op 11 oktober is Oma Trees

Alweer 86 gewees

De achterkleinsten willen ook fees

Daarom: Hoera van Luuk en Nout

Gefeliciteerd

4 oktober viert onze collega Carolien haar 25 jarig jubileum

Van harte gefeliciteerd

Namens je collega's van Bemmel en Huissen

Ze vindt het vreselijk naar maar het is echt waar

Onze mama wordt 11 oktober 40 jaar

Liefs,

Janneke en Bram

Deze stoere knul wordt alweer 4 jaar!

Hieperdepiephoera Ruben!

xxxjes Opa en Oma Leenders

Hoera!

Op 10 oktober is onze lieve oma jarig

Gefeliciteerd

Liefs,

Ryan en Fenna

Hoera!

Op 14 oktober is onze vriend Owen jarig

Gefeliciteerd met je 3e verjaardag

Neil, Glenn, Ryan, Roan en Fenna

Ja het is echt woar

Deze lieve (O)PA wordt op 19 oktober 65 Joar

Van Harte gefeliciteerd met je verjaardag

Liefs van de kinderen en kleinkinderen

Op 11 oktober wordt Wouter 24 jaar

Wij zijn super trots op je

Groetjes,

Papa, Sander, Jeroen, Wouter, Marloes en poot van Boy

Jaja het is echt waar

Deze prachtige, spontane meid word 11 oktober 14 jaar!

Gefeliciteerd doom xxxxx

XOXO je nicht

Onze trotste oma Rietje is 3 oktober 60 jaar geworden

Dikke kusjes

Demi, Sem, Anneloes en Lynn

Op 10 oktober is dit stel al 40 jaar getrouwd

Gefeliciteerd

Kinderen en kleinkinderen

Hiep Hiep Hoera

Dit kleine mënneke wordt 7 oktober 65 jaar

Lekker genieten met z'n 2tjes

Dikke kus

Ria

Weet u dat deze jongeman vanaf 6 oktober 60 kaarsjes uitblazen kan

Gefeliciteerd xxx

Rody, Karin, Yannick, Lucylle, Kimberly, Ranil

Deze kleine dame

hier nog veilig in het midden

wordt toch echt 50 jaar.....

Proficiat Marian

Je broers!

Lot, jij bent lief, leuk en charmant. Daarom sta je ook in de krant!

Gefeliciteerd

Knuffel van

Opa en Oma (Koeien)

Aftrap van 'De Knop om' succesvol van start in Gendt

GENDT - Burendag had op zaterdag 27 september een duurzaam tintje in de wijken De Dries en Molenwijk in Gendt. Naast koffie met zelfgemaakte appeltaart en kinderactiviteiten is op deze dag het startsein gegeven voor het energiebesparingproject 'De Knop om'.

Gedurende twee stookseizoenen gaan de bewoners in deze wijken energie besparen. Lingewaard Energie, die namens de Gemeente Lingewaard het project begeleidt, heeft samen met het actieve wijkplatform Molenwijk-Dries tien energieambassadeurs uit de verschillende straten gemotiveerd om het programma te starten. Deze ambassadeurs doorlopen als eerste een besparingstraject van zes weken en worden door Lingewaard Energie ondersteund met kennis en kunde.

De Wattcher, het apparaat dat deel uitmaakt van het besparingsprogramma en ter beschikking gesteld door de gemeente, is bij de ambassadeurs thuis geïnstalleerd. Het apparaat geeft het totale huidige elektriciteitsverbruik in de woning weer. Dit, in combinatie met het online besparingsprogramma, gaat bewoners helpen aan de slag te gaan met kleine en/of grote gedragsveranderingen in het huishouden. Het doel: zoveel mogelijk energie en geld te besparen samen met je buurtgenoten.

Na de eerste ronde gaan de ambassadeurs op zoek naar enthousiaste buren die ook mee willen doen en wordt er een wedstrijd tussen alle straten gehouden. De ambassadeurs helpen de buurtbewoners met het installeren van de Wattcher en ondersteunen wanneer nodig met tips en adviezen.

"Woont u in De Dries of de Molenwijk en wilt u meedoen? Neem contact op met het wijkplatform of Lingewaard Energie, via www.lingewaardenergie.nl/de-knop-om."

Mantelzorgconsulent Gendt

GENDT - "Zorgt u structureel voor iemand en heeft u daar een vraag over of loopt u ergens tegen aan? Op woensdag 15 oktober is de SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, tussen 10.00 en 12.00 in Gendt."

Zij kan advies en tips geven; bijvoorbeeld over hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk, hoe kom ik in contact met andere mantelzorgers, wat gaat er allemaal veranderen in de zorg en wat voor invloed heeft dat op mij als mantelzorger?

Ook voor andere vragen, advies, mogelijkheden voor vrijwilligerswerk of activiteitenaanbod kan men elke week terecht bij het ParticipatiePunt Gendt, gevestigd in Hof van Breunissen aan het Kloosterplein 4 in Gendt. Telefoon 088 2552510; email: ppgendt@swlingewaard.nl.

De mantelzorgconsulent is ook te bereiken via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Meer weten over mantelzorg en wat SWL hierin kan betekenen? Kijk op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Zorgvrijwilligers blijven nodig

Mezzo Foto: Roelof Pot

LINGEWAARD - Op de oproep in augustus om zorgvrijwilliger te worden heeft gelukkig een aantal mensen gereageerd die inmiddels aan de slag is. De roep om extra zorgvrijwilligers blijft echter!

Zorgvrijwilligers bieden 'respijtzorg', dat wil zeggen dat ze tijdelijk de taak van de mantelzorger overnemen. Hierdoor heeft een mantelzorger even een moment voor zichzelf, tijd om even boodschappen te doen, naar de kapper te gaan of te ontspannen. Iemand die mantelzorger is, zorgt vaak op dagelijkse basis voor een naaste. Niet iedereen kan voor een adempauze terugvallen op familie, vrienden of buren en daarom is de inzet van zorgvrijwilligers zeer welkom!

Op dit moment krijgen lang niet alle mantelzorgers in de gemeente Lingewaard hun welverdiende adempauze, omdat er niet genoeg zorgvrijwilligers zijn. De vraag is groter dan het aanbod, vandaar de oproep om als zorgvrijwilliger de Lingewaardse mantelzorger te ondersteunen!

Wat wordt er van een zorgvrijwilliger verwacht? "Een paar uurtjes tijd per maand, interesse en betrokkenheid, sociaal vaardig. Wat krijg je ervoor terug? Waardering & het gevoel echt een op een iets voor iemand te betekenen, begeleiding en ondersteuning vanuit Stichting Welzijn Lingewaard."

"Ben je geïnteresseerd, heb je nog vragen en wil je meer informatie, neem dan contact op met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent van Stichting Welzijn Lingewaard. Telefoon 088 2552550."

Opbrengst collecte Nierstichting Lingewaard

HAALDEREN – Tussen 14 en 20 september gingen in heel Nederland 85.000 collectevrijwilligers op pad voor de Nierstichting. In Lingewaard leverde dat 13.143,44 euro op. De inkomsten zijn hard nodig, want de wachttijd voor een donornier is vier jaar. Jaarlijks overlijden tweehonderd nierpatiënten, omdat een donornier te laat komt. Dat vindt de Nierstichting onacceptabel. De wachtlijst moet korter!

Het leven van veel nierpatiënten staat in het teken van wachten. Dialysepatiënten wachten zo'n drie keer per week vier uur lang, tot hun bloed is gespoeld. Jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten. Transplantatie is vaak de beste oplossing, maar de wachttijd voor een donornier is gemiddeld vier jaar. De Nierstichting vindt dat onacceptabel en lanceerde daarom voor de collecteweek de campagne: 'De wachtlijst moet korter!'.

Collecte essentieel

Donaties zijn de enige bron van inkomsten voor de Nierstichting, die geen subsidie ontvangt van de overheid. "De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting" Wie de collectant van de Nierstichting is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van twee euro.

"Tot slot willen wij iedereen hartelijk bedanken voor dit mooie resultaat van 13.143,44 in gemeente Lingewaard. Angeren 863,40 Bemmel 3.351,03 Doornenburg 1.056,08 Gendt 2.572,97 Haalderen 798,59 en Huissen 4.501,37 euro. De organisatie is de collectanten t en alle gulle gevers dankbaar. Meer informatie staat op www.nierstichting.nl.

WO II tragedie brengt mensen ook nu nog bij elkaar...

De burgemeester spreekt de honderden aanwezigen toe Foto: Exoduscomité

HUISSEN - De tweede oktober is al zeventig jaar een beladen dag, want op die datum brachten in 1944 geallieerde vliegtuigen dood en verderf in het stadje Huissen. De bevrijding heeft zeker in de Over Betuwe een hoge tol geëist onder de burgerbevolking. De Stichting Huissen 700 had er niet veel bedenktijd voor nodig om de ideeën van het Exoduscomité in het kader van zeventig jaar na operatie Market Garden te integreren in een breder opgezette WO II herdenking.

De herdenkingsbijeenkomst trok veel belangstellenden. Onder begeleiding van een WO II brandweervoertuig, een jeep en de evacuatie uitbeeldingsgroep trokken enige honderden mensen de Gilden volgend naar de locatie waar het markante WO II monument De Klok werd onthuld.

Het monument is een walking along monument dat geflankeerd wordt door twee egels zoals die zoveel lagen op de Normandische stranden. Op ieder van de vier zijden staat informatie. Over D-Day, de mislukte operatie Market Garden, de oorlogshandelingen in Huissen en de historie van de oude oorlogsklok.

Burgemeester Schuurmans nam het monument in ontvangst namens de gemeenschap. Zij memoreerde treffend, evenals de sprekers van Stichting Huissen 700 en het Exoduscomité, dat 2 oktober ook voor Doornenburg een dramatische dag is. Het lijden in de verschillende kernen kan in de herdenking een sterk verbindend karakter krijgen. Samen herdenken en begrijpen. Opdat wij het nooit vergeten.

Het monument is dagelijks te bezoeken en staat naast de kerk in de Vicaristraat in Huissen.

Tweestroom aspiranten-meisjes MB1 winnen

GENDT - Tweestroom-JB1 speelde uit bijSet-Up'69-JB2 en won de derde set (20-25). In de vierde set ging het gelijk op, met af en toe een kleine voorsprong. Helaas werd die set(27-25) verloren en de wedstrijd ook (3-1).

Meisje-MA1 speelde uit bij Xanthos-MA2 en won de eerste en tweede set met duidelijke cijfers. In de derde set ging het mis, verlies. Met beide benen op aarde werd de vierde set goed begonnen; dus de set werd binnen gehaald en de overwinning (1-3).

Tweestroom-MB1 speelde thuis tegen streekgenoot Kidang-MB1en won de eerste en tweede set. In de derde set ging het mis; verlies. Gelukkig werd de vierde set weer gewonnen en dus ook de wedstrijd (3-1).

Meisjes-B2 ontving streekgenoot Setash-MB1, maar niet aan spelen toe. Het een duidelijke verlies partij (0-4).

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Halley-MC2 die het betere spel had. Dus werd er verloren (0-4).

Meisjes-MC3 gig op bezoek bij Atalante-MC1 en die waren de boven liggende partij, hetgeen een duidelijk overwinning tot gevolg had (4-0).

Tweestroom-MC4 ontving Trivos-MC4 en onze meiden waren duidelijk in hun streven om te winnen, hetgeen ook gelukte (4-0).

Mark de Langen verslaat Cor van der Ploeg in nek-aan-nek-race Secondenspel bij tijdrit 't Verzetje op de dijk

BEMMEL - Geen records zoals vorig jaar in de derde en afsluitende tijdrit in het clubkampioenschap van TWC 't Verzetje. Er stond een ongunstige wind over het parcours van 19,7 kilometer en dat verhinderde supersnelle tijden, alhoewel er toch nog één record sneuvelde.

Drieëntwintig deelnemers in vijf verschillende categorieën meldden zich op zondag 21 september voor de tijdrit. Bij de senioren-A vochten Mark de Langen en Cor van der Ploeg een duel uit op het scherpst van de snede. Uiteindelijk was Mark de Langen nog geen vijf seconden sneller als Cor van de Ploeg. De gemiddelde snelheid lag boven de 43 kilometer per uur, ondanks de wind die je of tegen of van opzij had. Michel Ahoud werd knap derde, op nog geen achttien seconden van de winnaar.

Ondanks de tweede plaats werd Cor van der Ploeg opnieuw clubkampioen van 't Verzetje. Zijn totaaltijd over drie tijdritten was een kleine vier seconden minder dan die van Mark de Langen. Bij de senioren-B won Eric Bouwmeester afgetekend. Hij had twee minuten minder nodig dan Bram Esselink. Wim Ahoud legde knap beslag op de derde plaats. Bij de junioren won Joost Hakvoort met een indrukwekkend gemiddelde van 39,5 km/h. Teun Geurts werd knap tweede.

Bij de dames won Irene Gerritsen in een nieuw record. In 33 minuten en 53 seconden raffelde Irene het parcours af, een gemiddelde snelheid van bijna 35 kilometer per uur. Trudy de Geest en Esther Straub werden tweede en derde.

Tenslotte een mooie strijd bij de jeugd. De jeugd reed een afstand van 2,3 kilometer. Winnaar werd Bram Gerritsen op 13 seconden gevolgd door Jelle Baks. Vera Geurts finishte als derde en was daarmee de snelste dame.

Het seizoen is bij TWC 't Verzetje is op 5 oktober afgesloten met een koppeltijdrit. Tijdrijden blijft een zware maar mooie discipline, waaraan bij TWC 't verzetje veel aandacht wordt besteed.

De Snertrit van de Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 12 oktober rijdt de Angerse Oldtimer Club voor de negende keer in hun bestaan de Snertrit.

Inschrijven kan 's morgens vanaf 9.30 uur in clubhuis Herberg De Ploeg in Angeren aan de Molenstraat. De oldtimers kan men parkeren in de Molenstraat en Zahnstraat en op het kermisterrein voor de trekkers. De renovatie van het riool is in dit gebied afgerond; het clubhuis is nu van alle kanten goed bereikbaar.

Na een lekker kopje koffie genuttigd te hebben vertrekken de deelnemers rond 10.30 uur. De auto's, motoren, bromfietsen, Solexen en de trekkers gaan hun rit rijden en er wordt gehoopt op mooi weer gedurende de rit. De rustplaats is voor de oldtimerliefhebber een Walhalla van ongekende aard. Menig oldtimerhart gaat hier sneller van slaan.

Na alles bezichtigd te hebben en een kopje koffie met iets lekkers, gaan de deelnemers de tweede helft van de rit rijden richting clubhuis Herberg De Ploeg aan de Molenstraat in Angeren. Hier kunnen de deelnemers rustig napraten onder het genot van een hapje en drankje.

Om aan de snertrit deel te nemen (ook mogelijk voor niet-leden) dient men zich van te voren op te geven, zodat de organisatie alles goed kan regelen en niemand iets te kort komt gedurende de dag. Aanmelden dient te gebeuren voor vrijdag 10 oktober bij Johan Kuster, telefoon 026 3250315 of 06 13189274. Via internet aanmelden kan onder www.angerseoldtimerclub.nl.

Lezing 'Nadenken over het levenseinde' door Annemarieke van der Woude

BEMMEL - Op donderdag 16 oktober zal Annemarieke van der Woude aan de hand van haar boekje 'Het doodshemd heeft geen zakken', een lezing verzorgen over thema's rond het levenseinde.

Euthanasie. Zelfeuthanasie. Palliatieve sedatie. Doorbehandelen? De levenseindekliniek? Een wilsverklaring? Niet alleen als je terminaal ziek bent, maar ook wanneer je bang bent om dement te worden, zwaar gebukt gaat onder de last van het bestaan, of wanneer je klaar bent met leven.

Vandaag de dag buitelen vragen over het levenseinde over ons heen. Hoe kun je omgaan met die vragen op een manier die bij jou past? Want wat voor de een draaglijk is, blijkt voor de ander ondraaglijk. Deze avond gaan we met elkaar in gesprek over keuzes rond het levenseinde. Naast informatie, is er volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Annemarieke van der Woude is predikant-geestelijk verzorger in een verpleeghuis en onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Van haar hand verscheen 'Het doodshemd heeft geen zakken. Nadenken over het levenseinde' (Meinema 2011). Iedereen is welkom op donderdag 16 oktober om 20.00 uur in wijkgebouw Koinonia, Oude Kerkhof 7 in Bemmel.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Woensdag 8 oktober

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, MariaLOF met Pastor Hulleman en het Herenkoor

Zaterdag 11 oktober

14.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters

16.00 u. St. Martinus Doornenburg, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en het koor JeKaDee

19.00 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Gemengde koren. Gezamenlijke Ziekenzalving voor Parochianen uit Angeren en Huissen

zondag 12 oktober

10.00 u. H. Martinus Gendt, Communieviering met Pastor Roelofs en het koor Con Spirito

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Jongerenkoor Remember

woensdag 15 oktober

18.45 u. OLV van Zeven Smarten, Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

donderdag 16 oktober

09.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Basisschool Pius X in Bemmel viert diamanten jubileum

BEMMEL - Op donderdag 4 september gaven alle leerlingen en leerkrachten van basisschool Pius X het startsein van hun jubileumjaar. Zij zorgden voor een kleurrijke hemel door honderden ballonnen de lucht in te laten. En daarna proostten ze op het zestigste schooljaar!

Zestig jaar is lang en dus reden voor feest. Volgens directeur Myriam Franse wordt dit schooljaar heel speciaal. "Er zijn veel leuke activiteiten bedacht voor dit jaar. Zo organiseren we een reünie op 18 april en is er een fototentoonstelling. Want deze mijlpaal moeten we natuurlijk met z'n allen vieren!"

Activiteiten

Om dit feest te kunnen vieren heeft de school extra geld nodig. Voorzitter van de ouderraad, Miranda Schippers: "We organiseren activiteiten die geld opbrengen om een mooi jubileumjaar neer te zetten. Zo is er een bloembollenactie en een sponsorloop. We zijn nog steeds op zoek naar een aantal sponsoren die dit jubileumjaar mede mogelijk wil maken."

Reünie

Op 18 april houdt de Pius X een reünie voor alle oud-leerlingen en oud-leerkrachten. Deze is van 14.00 tot 17.00 uur op de school zelf. "Wilt u daarbij zijn? Dan kunt u zich inschrijven via de speciaal hiervoor gemaakte site: www.piusx-reunie.nl."

De school wil een fototentoonstelling maken van zestig jaar Pius X en doet een oproep aan iedereen. "Heeft u of kent u iemand die foto's heeft van de basisschool in de afgelopen zestig jaar? Dan kunt u deze mailen naar piusx-foto@hotmail.com."

Stichting Tikkieerbij!

BEMMEL - Het najaar is onlangs ingetreden en dat betekent dat de voorbereidingen voor de jaarlijkse activiteiten van Stichting Tikkieerbij weer zijn begonnen. Dit jaar zullen de opbrengsten van de activiteiten naar stichting Alzheimer, stichting Make a Memory en Waterbasketbal Aqua Novio 94 Nijmegen (eerste teamsport in het water voor mensen met een beperking).

"Naast dat u ons op verschillende koopzondagen of kerstmarkten aan zult gaan treffen, nemen wij op 19 oktober deel aan het trucktrekken in Bemmel en op 31 oktober aan de Stadsquiz Huissen. Op 8 november vindt een bingoavond plaats in café-zaal De Meijerij-Roskam. Prachtige prijzen en een leuke avond in het verschiet!

Zondag 23 november 2014 start om 10.00 uur de spinningmarathon in de Schaapskooi te Bemmel. Als vanouds zullen wij er weer een waar spektakel van maken en rekenen wij op een groot deelnemersveld. De inschrijving hiervoor opent deze week weer! Schrijf u in op www.tikkieerbij.nl. De spinningmarathon sluiten wij af met een superleuke artiest en bekendmaking van de opbrengsten dit jaar."

De Gerardus dagkalender leuk als aardig kadootje...

De Gerardus dagkalender

leuk als aardig kadootje...

GENDT - Op zoek naar een aardig cadeautje voor verjaardag, bedankje, vutter, diploma, zieke, in geboortepakket, sinterklaas, kerst of zomaar? De Gerardus-dag-kalender is er weer.

De kosten zijn 6,60 euro met gratis schild. Te koop bij L. Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33 in Doornenburg. Telefoon 0481 422650. J. en B. Niels-Gelsing, Nijmeegsestraat 31b in Gendt. Telefoon 0481 424773.

Tevens zijn dit de inzameladressen van ansichtkaarten, kerstkaarten en postzegels (ook buitenlandse), oude mobiele telefoons, munten, oude telefoonkaarten. Geen brillen. Alles is voor goede doelen.

18 / 28

19 / 28

20 / 28

21 / 28

Rabobank Oost Betuwe: bankieren nieuwe stijl

BETUWE - Een breed pakket online diensten. Eén centraal gelegen bankkantoor en een adviescentrum voor persoonlijk advies bij complexe vragen. Servicepunten met mobiele adviseurs voor hulp bij dagelijkse bankzaken. Dat is Rabobank Oost Betuwe nieuwe stijl.

'Vandaag al bankieren zoals morgen.' Onder dat motto introduceert Rabobank Oost Betuwe de nieuwe dienstverlening. Hiermee sluit de bank aan bij de veranderde behoeften van klanten.

24/7 online

Mensen regelen hun bankzaken steeds meer online. "Maar liefst 92% van onze klantcontacten gaat via de telefoon of online. En dit percentage neemt nog altijd toe. Dit vraagt om een ander soort dienstverlening", zegt Thea van Bommel, directeur Particulieren bij Rabobank Oost Betuwe. "We sluiten drie kantoren en introduceren nieuwe diensten. Zoals apps en andere online mogelijkheden, die 24/7 bereikbaar zijn. Maar ook servicepunten met mobiele adviseurs. Uitgangspunt hierbij: klanten kiezen de dienst die bij hen past."

Veranderingen per 1 januari

Per 1 januari 2015 sluiten de kantoren in Huissen, Bemmel en Zetten. Voor hulp bij dagelijkse bankzaken kunnen klanten vanaf deze datum terecht bij servicepunten in deze plaatsen of op het kantoor aan de Dorpsstraat 85 in Elst. Thea van Bommel: "Vergelijk de servicepunten met spreekuren waar klanten zonder afspraak langs kunnen komen". Voor vragen over bijvoorbeeld een hypotheek, pensioen of zakelijke financiering kunnen mensen terecht bij het adviescentrum aan de Industrieweg Oost 16 in Elst. Geldautomaten staan in Angeren, Bemmel, Doornenburg, Driel, Elst, Gendt, Herveld, Heteren, Huissen en Zetten.

Alle klanten ontvangen een informatiekrant over 'Vandaag bankieren zoals morgen' in de bus. Meer informatie en een overzicht van alle diensten vindt u op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Leden Sint-Bavo in Angeren gehuldigd

ANGEREN - 5 oktober was er de jaarlijkse Bavodag van schuttersgilde Sint-Bavo.

"Nadat we verzameld hadden bij het Dorpshuis, zijn we naar de kerk gegaan voor de Woord- en Communieviering. Daarna zijn we naar het Dorpshuis gegaan, waar de soep en broodbuffet al klaar stond. Na het welkomswoord van de voorzitter, werd het buffet geopend.

Na het buffet werden bepaalde mensen in het zonnetje gezet, zoals Gijs. Peter Helbig werd samen met Helma naar voren geroepen. Peter helpt met de Bavotent en met Lingewaard koningschieten heeft zijn eigen twee tenten aan ons heeft geleend.

Tijdens het Lingewaard koningschieten zijn er broodjes verkocht voor het goede doel: Kika. Op de Bavodag werd de envelop overhandigd aan de penningmeester, die de opbrengst overmaakt naar Kika. Met applaus werden de hulpmuzikanten bedankt voor hun muzikale medewerking.

Daarna kwamen de jubilarissen: Jos Hendriks, Peter en Petra Weideveld die twaalfenhalf jaar lid zijn. Ronald Dikker is vijfentwintig jaar lid. Magda ten Westenend, Hans Hendriks, Theo van Schaijk zijn veertig jaar lid. Rob Neijenhuis was vorig jaar veertig jaar lid, maar kon door omstandigheden vorig jaar niet aanwezig zijn. Alle jubilarissen kregen een speldje door onze koning opgespeld.

Henk Scholten, Geert Bolder en Marga Geurtz zijn ook veertig jaar lid, maar waren niet aanwezig.

Hierna werden onze jeugdkoning Rodi Janssen, ons koningspaar en keizerspaar, de beheerders Antoon en Dionza Schraven van het Dorpshuis, John en Annemiek Peters als hoofdsponsor bedankt."

De Zilverkamp: 'Feest!'

HUISSEN - "Ook wij denken aan de week betreft het lezen, namelijk de Kinderboekenweek!" In deze week staat 'feest' als thema centraal, want de Kinderboekenweek bestaat zestig jaar.

"Om dat te vieren gaan wij zaterdag 11 oktober van 11.00 tot 14.30 uur feestcakejes versieren. Maak je eigen unieke en lekkere creatie en smikkel hem lekker op als afsluiting van de Kinderboekenweek. Kom dus langs en smikkel mee (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp)"

Stevige discussie Kerkplan moet plaatsmaken voor samenwerking De Kinkel

De Kinkel wordt het nieuwe sociaal cultureel centrum van Bemmel Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL – Het ambitieuze plan om de Donatuskerk om te bouwen tot een sociaal cultureel centrum is voor een deel van Bemmel uitgelopen op een desillusie. Een meerderheid van de raad steunde vorige week het college die heeft ingezet op verbouw van De Kinkel. Gesteund door onderzoeken brengt het zogenaamde Kerkplan voor de gemeente meer financiële risico's met zich mee dan sleutelen aan De Kinkel, zo vindt ook een raadsmeerderheid. Tijdens een ingelaste raadsvergadering werd haarfijn de politieke scheidslijn tussen coalitie en oppositie blootgelegd. D66, SP, GroenLinks, PvdA en B06 hadden geen schijn van kans om nog iets te betekenen voor het Kerkplan. Met een stemverhouding zestien voor en twaalf tegen werd voor De Kinkel gekozen.

Door Sjaak Veldkamp

Insprekers deden een ultieme poging om genoeg raadsleden achter hun Kerkplan te krijgen. Zelfs pastoor Gerard Peters begaf zich in de strijd en zag even af van de gebruikelijk scheiding tussen kerk en staat. Hij kwam met een stemadvies om voor een waardig voortbestaan van de kerk te kiezen die het verdient omdat dit een keuze is van de Bemmelse samenleving. De Kinkel in de kerk was zijn advies.

Een echte politieke discussie tussen voor en tegenstanders werd het niet. De hakken gingen in het zand. Het werd een uitwisseling van standpunten. De oppositie kwam met cijfers om hun gelijk aan te tonen over de financiële haalbaarheid van het Kerkplan en dat door inzet van vele partijen uit de samenleving er een voldragen en uitgewerkt plan is. "Het plan is ontwikkeld door betrokken burgers in samenspraak en overleg met de gemeente waarmee het een schoolvoorbeeld is van de beoogde overheidsparticipatie", aldus de oppositiepartijen. De coalitie had de rijen gesloten en kon met ruim drie uur vergaderen achterover leunend de stemming afwachten. De uitslag stond al bij voorbaat vast.

Burgers en verenigingen die op het Kerplan hadden gerekend, hebben op het verkeerde paard gewed. Tijdens de vorige collegeperiode zag het er naar uit dat het Kerkplan onder aanvoering van toenmalige wethouder Barth van Eeten op ramkoers lag. Bijna op de eindstreep zorgden verkiezingen voor een gewijzigd politiek landschap. In het nieuwe college was geen plaats meer voor Van Eeten, inclusief GroenLinks en D66. Het Kerkplan begon te wankelen. De raadsdiscussie werd door Van Eeten prominent gevolgd. Hij getuigde niet van respect voor zijn bestuurlijk opvolgers door via zijn partijgenoot Lianne Duiven invloed uit te oefenen op de discussie. Hij schroomde niet om zijn oude politieke vijand Frans Schut, tijdens de vergadering te informeren.

Theaterzaal

De verantwoordelijke wethouder Theo Peren was niet erg sterk in zijn beantwoording. Bij een verdeelde coalitie had Peren het lastig kunnen krijgen. De SP schrok van het antwoord toen Peren zei dat in het Kinkelplan geen grote theaterzaal is opgenomen. Dit is een optie en als de raad hiervoor kiest komt het college terug bij de raad voor extra krediet.

In het Kerkplan staat een theaterzaal, een grote wens van TOP en ander culturele instellingen. Onderzoekers hebben voor De Kinkel gekeken naar een theaterzaal met 250 zitplaatsen. "Door vergroting van de capaciteit van de theaterzaal is de zaal tevens te gebruiken voor raadsvergaderingen en kan er een efficiëntieslag gemaakt worden voor de reistijd en reiskosten voor de betreffende raadsleden en ambtenaren." Die optie is politiek gevoelig omdat dan de discussie losbarst over Huissen dat met de Valom het bestuurlijk centrum van Lingewaard bezit.

Tijdens de stevige raadsdiscussie vielen harde woorden. Frans Schut ging te ver en werd door de burgemeester tot de orde geroepen. PvdA-voorman en kanondebater Maarten van den Bos eiste de hoofdrol van oppositieleider op. Hij besloot zijn debat zonder resultaat maar wel met de boodschap dat na vandaag het belangrijk is om te proberen de handen ineen te slaan voor een sociaal cultureel centrum in Bemmel.
Aan het eind vroeg een toeschouwer zich verbaasd af: "Betekent het nu dat De Kinkel alleen maar wordt opgelapt?"

Kinderboekenweek op De Abacus in Huissen

HUISSEN - Het is weer Kinderboekenweek en het thema is 'feest'… en het is feest, want het de zestigste verjaardag van de Kinderboekenweek! Op IKC De Abacus in Huissen was dit op 1 oktober reden voor een vrolijke en feestelijke startactiviteit.

De kinderen van het kinderdagverblijf tot en met de groepen acht hebben op de speelplaats gezamenlijk gedanst op het lied 'Feest' van Kinderen voor Kinderen. Eenmaal weer binnen gingen de leerlingen van groep acht voorlezen aan de kinderen van het kinderdagverblijf en de groepen een, twe en drie. Getooid met hun eigen prentenboek zochten ze met een klein groepje peuters en kleuters een eigen plekje in de school om gezellig voor te lezen. Een super start van de Kinderboekenweek!

Gezellige buurtbijeenkomst met appeltaart in Gendt

GENDT - Ook in de wijk Molenwijk-Dries in Gendt is aandacht besteed aan burendag. Het wijkplatform had zaterdagmiddag 27 september in de vorig jaar aangelegde boomgaard op het grasveld bij De Wilgenhof de koffie met eigengebakken appeltaart klaar.

Samen met dertig kinderen hebben wijkbewoners geluisterd naar de uitleg van wijkbewoner Wim Zwartkruis over het snoeien en onderhouden van fruitbomen. De kinderen hebben zelf een etiket gemaakt voor op de eigengemaakte potjes appelmoes.

Mede dankzij het mooie weer was het een gezellige buurtbijeenkomst. Volgend jaar hoopt het wijkplatform appelmoes en appeltaart te maken van de oogst van de eigen fruitbomen.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 9 oktober is er een speciale mosseleditie van het open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Inwoners van Lingewaard kunnen om 17.30 uur aanschuiven voor een maaltijd met mosselen (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Vanwege duurdere inkoop zijn de deelnemerskosten voor deze gelegenheid zeven euro.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximum vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Cantilene Haalderen last rommelmarkt af

HAALDEREN - De rommelmarkt die gemengde zangvereniging Cantilene uit Haalderen van plan was te organiseren op zaterdag 11 oktober in dorpshuis De Tichel in Haalderen gaat niet door.

Het bestuur van het koor vindt het heel erg jammer, maar onvoorziene omstandigheden hebben het bestuur doen besluiten de rommelmarkt op 11 oktober niet door te laten gaan. De markt wordt uitgesteld tot begin 2015. De exacte datum zal te zijner tijd bekend worden gemaakt.

Het Kleurenpalet Kinderfeestjes

BEMMEL - Mijn naam is Mieke Lamers. In 2012 heb ik een opleiding visagie gevolgd en het leek me leuk om daarmee wat te doen voor kinderen. Daardoor ontstond het idee om make-up party's te organiseren voor meiden vanaf zeven jaar. Hiervoor heb ik thuis een kamer ingericht waar ik alles bij de hand heb om er voor de meiden een geweldig feest van te maken. Maar als je liever hebt dat ik bij je thuis kom kan dat ook.

De meiden gaan lekker aan de gang met make-up en nagellak, waarbij ze zichzelf en/of elkaar kunnen opmaken. Daar waar ze hulp nodig hebben zal ik ze helpen. Daarna gaan ze in de metamorfose om zich klaar te maken voor de foto shoot. Er zijn een paar prachtige jurken en een kast vol met boa's, hoedjes, handschoenen en nog veel meer accessoires. De meiden bepalen zelf hoe en met wie ze op de foto willen, met een beetje hulp van mij natuurlijk! Hoe gek, lief, leuk of grappig… het maakt niet uit. Binnen twee weken na het feestje krijg je de foto's op cd thuis.

Voor foto's of informatie, neem een kijkje op mijn website: www.hetkleurenpalet.nl of kijk eens op mijn facebook pagina. Je kunt me natuurlijk ook altijd mailen hetkleurenpalet2012@gmail.com of bellen 0481 465076.

Maak een afspraak bij 'Het Kleurenpalet' en je kijkt terug op een onvergetelijk feestje!

Sportieve topprestaties leveren in één seconde Voor het goede doel Spieren voor Spieren tijdens de Wintertijd Challenge

BEMMEL - In de nacht van 25 op 26 oktober wordt er in Bemmel bij Laco sportcentrum Bemmel een Wintertijd Challenge voor Spieren voor Spieren georganiseerd. Doel van deze activiteit is om 's nachts, tijdens het ingaan van de wintertijd, met zoveel mogelijk deelnemers te sporten en zo geld op te halen voor Spieren voor Spieren.

De Wintertijd Challenge is een van de grootste sportieve goede doelen actie in Nederland. Nergens anders wordt er in één seconde, plus het uur winst door het verzetten van de klok, zo'n grote sportieve prestatie neergezet. Dit is het enige moment in het jaar dat er tijd gewonnen kan worden voor kinderen met een spierziekte.

Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen en de verbetering van het diagnose- en behandelingstraject. Dit is hard nodig, want nog te veel kinderen overlijden op jonge leeftijd aan een spierziekte. Het geld dat wordt ingezameld tijdens deze nacht zal worden ingezet om begin 2015 een nieuw expertisecentrum te openen. Hier krijgen kinderen de beste zorg die er op dat moment voorhanden is.

Programma en inschrijven

1 uur cycle maximaal 35 inschrijvingen

1 uur power les maximaal 20 inschrijvingen

Vrije fitness maximaal 70 inschrijvingen

Banen zwemmen maximaal 40 inschrijvingen

Aquajoggen maximaal 20 inschrijvingen

Inschrijven kan via 'http://laco.wintertijdchallenge.nl/challenge/laco-sportcentrum-bemmel'. Deelname kost vijftien euro en via een persoonlijke sponsorpagina halen deelnemers sponsorgeld op bij familie, vrienden en kennissen. Zet ook jouw gezonde spieren in voor zieke spieren.

Gratis Halloweenparty bij De Groene Schuur in Groessen

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene schuur in Groessen houdt op zondag 12 oktober een Halloweenparty van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. De entree is gratis.

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. De Groene Schuur is een bijzonder belevingsbedrijf waar al vele groepen hun vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje hebben gehouden.

Eén keer per maand wordt er een individuele kookworkshop gehouden in de ruime, moderne kookstudio in de kassen van De Groene Schuur. Hiervoor kan één ieder zich inschrijven. Op 17 november staat er een Pakistaanse kookworkshop op het programma en op 10 en 15 december een Kerstkookworkshop.

In de streekwinkel die dagelijks is geopend, kan men terecht voor heerlijke groente en fruit, diverse huisgemaakte jam, chutney, vruchtensappen, honing, streekwijnen enz. De producten van De Groene Schuur zijn uitermate geschikt voor een leuk en smakelijk Kerstpakket. Vraag naar de mogelijkheden! Ook zijn er nu sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit verkrijgbaar.

*Als extra actie krijgt elke klant die vanaf tien euro besteed in de winkel, één pompoen naar keuze gratis.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b in Groessen. Voor meer info kunt u bellen:

0316 330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Groot assortiment garagedeuren bij Boerboom deuren in Bemmel

BEMMEL - U kunt bij Boerboom deuren tevens terecht voor verkoop, service en onderhoud van industriedeuren.

Zijwaartse sectionaaldeuren. Deze geïsoleerde garagedeur is heel geschikt voor mensen die geregeld de auto naar binnen rijden, maar ook een loopdeurfunctie op prijs stellen. Het grote voordeel van dit type garagedeur is dat de deur opengeschoven kan worden in iedere gewenste stand. De breedte van de loopdeur is hiermee dus variabel. Leverbaar als links- of rechtsschuivende deur. De zijwaartse sectionaaldeur is standaard voorzien van een driepunts vergrendeling. Leverbaar in diverse dessins. Opties: RAL-kleur naar keuze, elektrische bediening en vensters. Prijs vanaf 2259 euro.

Duoport

De ideale oplossing voor mensen die de auto nooit meer binnen zetten en de garage gebruiken als berging. Heel handig om lopend door naar binnen te gaan met de fiets, de klikobak, de grasmaaier et cetera. De deur is voorzien van een isolatie van 45 mm dik en tevens uitgevoerd met afdichtingsrubbers rondom. De draaivleugel is links of rechts toe te passen. Leverbaar in twaalf verschillende dessins. Opties: RAL kleur naar keuze, metalen handgrepen, drie-punts slot, Politiekeurmerk uitvoering, stormketting, deurvastzetter en vensters. Prijs vanaf 2689 euro.

Sectionaaldeuren met ingebouwde loopdeur

Bij deze robuuste deur combineert u de voordelen van een sectionale garagedeur en een loopdeur; hoogwaardige isolatie, tochtwerend, ruimtebesparend, geruisloos, fraai afgewerkt en bijzonder handig in het gebruik. De loopdeur heeft een onderdorpel van slechts 24 mm hoog en is standaard voorzien van een deurdranger. Indien gewenst is deze deur uit te voeren met het unieke Novoport aandrijfsysteem waarbij het plafond geheel vrijgehouden wordt. Opties: RAL kleur naar keuze, Novoport aandrijfsysteem, vensters en metalen handgrepen. Prijs vanaf 2766 euro.

Boerboom deuren is gevestigd aan de Groenestraat 2 in Bemmel; telefoon 0481 350208.

Gewoon maar toch speciaal Het live roken op markt in Bemmel door Bos vishandel

BEMMEL – Een keer of twaalf per jaar rookt Bos vishandel overheerlijke zalm en paling live op de markt. Toch blijft het voor de bezoekers van de markt een bijzonder gebeuren.

Het komt dan ook veel voor dat mensen vragen "Bos, wanneer rook je weer paling?". Nou, donderdag 16 oktober gaat het weer gebeuren en ze zijn niet duurder geworden. 's Morgens vroeg wordt er al begonnen met roken, dus vanaf een uur of tien zijn de eerste klaar. Er wordt dan lekker door gerookt om de hele dag vers gerookte paling en zalm aan te kunnen bieden. Natuurlijk kunt ook u terecht voor de met goud bekroonde kibbeling, de superverse kabeljauwfilet en nog veer meer heerlijke visspecialiteiten. Bos vishandel, iedere donderdagmorgen in Angeren en donderdagmiddag vanaf 13.30 uur op de Bemmelse weekmarkt.

Kinderspaarweken RegioBank – Guijt

GENDT - RegioBank maakt van sparen een feest tijdens de Kinderspaarweken van 6 tot en met 31 oktober.

Het is belangrijk om kinderen al vroeg te leren omgaan met geld. Daarom beloont RegioBank kinderen die gaan sparen tijdens de jaarlijkse Kinderspaarweken. Bij Guijt verzekeringen, Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Gendt, is het van 6 tot en met 31 oktober een feest voor kinderen. Een afspraak is niet nodig. Kinderen kunnen met hun ouders binnenlopen om een kinderspaarrekening te openen en krijgen dan een leuk cadeautje.

Zilvervloot Sparen: opnieuw een groot succes

Zilvervloot Sparen is een ouderwets goed product met een mooie rente én een extra premie op de achttiende verjaardag. Die premie kan oplopen tot maximaal tien procent van het totaal ingelegde bedrag en kan maximaal 1.080 euro extra spaargeld opleveren, bovenop de toch al aantrekkelijke spaarrente.

Combineren met de 1.2.3 Rekening

Op de Zilvervloot Spaarrekening kan een kind maximaal zeshonderd euro per jaar sparen. Als dit maximumbedrag bereikt is, biedt de 1.2.3 Rekening uitkomst. Ouders kunnen extra geld op deze rekening storten. En vanaf tien jaar kan het kind er ook mee betalen met een gratis Wereldpas. Internet Bankieren en de mobiele app zijn mogelijk vanaf twaalf jaar. Natuurlijk wel met de toestemming van de ouders. Een ideale combinatie dus met Zilvervloot Sparen.

Van harte welkom

U bent van 6 tot en met 31 oktober welkom op ons kantoor aan de Langestraat 1 te Gendt. Om een rekening te kunnen openen, moeten de kinderen en hun ouders wel een geldig legitimatiebewijs meenemen. De koffie en de cadeautjes staan klaar!

Herfstfestijn Bemmel week lang op het Kinkelplein

Foto: Robert Kuster

BEMMEL - Over een paar weken is het weer zo ver: Het Herfstfestijn Bemmel! Een week lang muziek en entertainment op een nieuwe locatie: het Kinkelplein!

Hier alvast het spetterende programma op een rijtje:

Zaterdag 18 oktober: de veelzijdige band Kaliber! Meer informatie: www.kalibermusic.nl. Aanvang: 20.30 uur. Entree: Gratis!

Zondag 19 oktober: trucktrekken! Vanaf 11.00 uur het Trucktrek-kampioenschap Lingewaard voor teams. Opgeven kan via ltk@kpnmail.nl. Meer info staat op www.degeintrappers.nl.

Vanaf 15.00 uur zet Robert Pouwels de feesttent op z'n kop! Natuurlijk ook met gratis entree.

Maandag 20 tot en met vrijdag 24 oktober: Kinderdorp. Meer over deze fantastische activiteit voor de basisschool kinderen uit Bemmel staat op www.kinderdorpbemmel.nl.

Zaterdag 25 oktober: Mega Pub Quiz. Speel verschillende rondes, waaronder een muziekronde en een fotoronde in teamverband om de eeuwige roem en een leuke prijs voor de winnaar, maar natuurlijk vooral voor de gezelligheid! Aanmelden kan via info@cafe61.nl. Deelname kost twee euro vijftig per persoon; daar krijgt de deelnemer wat lekkers en gegarandeerd een leuke avond met vrienden, familie, collega's et cetera voor terug. De aanvang is 20.30 uur.

Beste dance door zes dj's tijdens Buitenpoort Beats DJ Battle the final Buitenpoort van 'Glazen Huis' naar tophouse

Foto: Buitenpoort Beats zal mede dankzij de dj's Flo & Jeff een volle dansvloer bieden Foto: Jaidy Mac Gillavry

HUISSEN – Een avond/nacht vol onvervalste heerlijke house. Topdj's maken er komende zaterdag tijdens Buitenpoort Beats een dancesensatie van. Liefst zes dj's laten het publiek uit hun dak gaan.

Sam Modelo (Arnhem), Flo Phielix & Jeff Smink (Duiven en Westervoort) en DirtyJaxx (Huissen) draaien de beste dance. De mannen hebben ruim ervaring in clubscene en festivals én produceerden zelfs al hun eigen tracks en remixen.
Het trio maakt en passant ook uit wie de Buitenpoort Beats DJ Battle gaat winnen. De finale is namelijk op zaterdag 11 oktober in De Buitenpoort. De avond vol onvervalste heerlijke house in het Huissense partypaleis begint om 21.00 uur en eindigt tegen 02.00 uur.

Ibiza
Na Sam, Flo & Jeff en DirtyJaxx draaien de juryleden DJ Antoine en Orson Welsh nog back to back. Beiden zijn (landelijk) bekende jocks en zorgden voor een uitzinnig publiek op festival Beach Lent, Orson is net terug van optredens op partyeiland Ibiza.
Buitenpoort Beats volgt op De 25 Uur van Le Hans, een muzikale marathon waarmee Huissenaar Hans Schmeinck viert dat hij vijfentwintig jaar dj is. Hij draait in De Buitenpoort vijfentwintig uur non-stop (vrijdag10 oktober van 17.00 uur tot zaterdag 11 oktober 18.00 uur) zijn favoriete platen. Hij zamelt daarbij geld in voor Stichting Huissens Weldoen (zie www.huissensweldoen.nl). Een soort van 'Glazen Huis' (zie www.facebook.com/hansschmeinck).
De entree komt ook ten goede aan het goede doel. Bestel alvast kaarten voor die heerlijke houseavond via info@debuitenpoort.nl. Voor meer info: www.debuitenpoort.nl/dj.html.

Succes voor Denk aan Mij van Hetty Heyting in Theater Kees

Foto: De cast van links naar rechts: Hannie Bouman, Anne Coppens, Heidi Drenth en Lois Straatman Foto: Iwan Rutjes

HUISSEN - Als het zaallicht dooft, wordt een gepuf en gesteun hoorbaar vanachter het toneel. Aafke strompelt op met zware tassen. Ze is met de trein gekomen en heeft nog een uur moeten sjouwen in de brandende zon. Met een zwerm plakvliegen om haar hoofd. Ze is kapot!

Het begin van een hilarische avond in de zaal van Theater Kees aan het Kampstuk in Huissen. Theatergroep Koperen Kees vertolkte de door Hetty Heyting geschreven komedie Denk aan Mij afgelopen weekend. Ook de komende twee weekenden heeft men nog kans om deze voorstelling te zien.

Vier totaal verschillende vrouwen van dezelfde ex raken verwikkeld in een schaamteloos conflict vol hilarische rivaliteit en typische wijvenstreken. Geen wonder. Allemaal voorbij de veertig en heilig van plan om eindelijk te krijgen wat hun toekomt. Stuk voor stuk dachten ze ermee klaar te zijn. Hier moeten ze toch boven staan?! En waar blijft ie trouwens? Was het nog maar gisteren. Waren ze maar niet gegaan…

Het publiek was na afloop van de eerste twee voorstellingen enthousiast over het stuk en het spel van de vier vrouwen, Anne Coppens (Jeanine), Hannie Bouman (Aafke), Lois Straatman (Pem) en Heidi Drenth (Doris). Onder regie van Erwin Teering is er weer een mooie loot aan de 'Keesboom' toegevoegd.

De voorstellingen in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen zijn nog te zien op 10, 11, 12 (matinee) en 18 oktober. Aanvang 20.00 uur, de matinee begint om 14.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op de vernieuwde website www.theater-kees.nl voor 8,50 euro per stuk. Voor info kan men bellen met 026 3252083.

Bemmel bedankt!

BEMMEL - "Langs deze weg wil ik iedereen nogmaals bedanken voor mijn afscheid bij Albert Heijn in Bemmel, op 28 september. De opbrengst van de donaties voor stichting ALS was 342,60 euro. De reden dat ik voor de stichting ALS heb gekozen is dat ik erg onder de indruk was van een documentaire, die ik gezien heb op televisie van deze dodelijke ziekte."

Bedankt en tot ziens

Theo Jansen

Truckrun voor elfde keer op rij groots succes

GENDT - Op zaterdag 27 september hadden ruim honderd trucks zich rond het Julianaplein verzameld voor alweer de elfde run 'Dieselvuur in het avonduur' van de stichting Enjoy Transport. Net zoals voorgaande jaren was het een daverend succes.

Na het doorknippen van het openingslint door burgemeester mevrouw Schuurmans gingen 135 kinderen en volwassenen met een beperking op weg voor een vorstelijke rit. Langs de route door de gemeente Lingewaard en Overbetuwe stond in de avonduren een enthousiast publiek te zwaaien. Als een waar dieselorkest trok de bonte en glimmende karavaan toeterend over het asfalt. Juist dit decor zorgde dat het voor de doelgroep weer een ware belevenis werd. Vanwege de grote opkomst lang de route van gemeente Overbetuwe, zal Elst volgend jaar ook weer in de route opgenomen worden.

Met hulp van veertig vrijwilligers en vele sponsoren is het weer een onvergetelijke dag geworden. Wie volgend jaar wil helpen sponsoren, kan een mailtje sturen naar info@enjoy-transport.nl.