GN Nijmegen-Noord

20 september 2017

GN Nijmegen-Noord 20 september 2017


Korendag in Oosterhout

OOSTERHOUT - Zondag 1 oktober zal er in de Sint-Leonarduskerk in Oosterhout weer genoten kunnen worden van prachtige koorzang.

Uit alle locaties van de Benedictusparochie zullen minstens elf koren aanwezig zijn om enkele liederen uit hun repertoire ten gehore te brengen. Er wordt een gevarieerd programma aangeboden. Pastor Victor Bulthuis zorgt weer voor de presentatie.

In 2015 was deze dag een enorm succes. Vele bezoekers hebben genoten. Ook dit jaar gaan we er samen weer een mooie dag van maken. Deze dag is georganiseerd door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van alle locaties uit de Benedictusparochie.

Iedereen is van harte uitnodigen om op 1 oktober een bezoek te brengen aan de Sint-Leonarduskerk. De middag begint om 14.00 uur. Entree, koffie en thee zijn gratis. Er is weer een goed doel verbonden aan deze dag.

Aan het slot van de dag zal er een deurcollecte gehouden worden voor de Oosterhoutse Stichting 'Tikkie jij bent hem'. Ook staat er de gehele middag een collectebus in de kerk. Mocht u dus eerder weggaan, dan kunt u uw gave toch kwijt.

Deze stichting heeft ten doel iPads te geven aan ernstig zieke kinderen, overal in het land. Na het verlies van hun zoon Luuc hebben Jolanda en Nico Plönes deze stichting opgericht. Ze hebben gezien hoe Luuc genoten heeft van zijn iPad.

In de pauze zal er informatie worden gegeven. Ook staat er de gehele middag een stand waarin promotiemateriaal ligt. Er worden artikelen verkocht, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de stichting.

Een prachtig doel vinden wij. Kijk voor meer informatie op www.stichtingjijbenthem.com. Laten we er met zijn allen voor zorgen, dat er een mooi bedrag gedoneerd kan worden. De werkgroep korendag hoopt iedereen te kunnen begroeten op zondag 1 oktober in de Sint-Leonarduskerk in Oosterhout.

Veertiende Truckrun pakt weer groots uit

GENDT – Op zaterdag 23 september zal de Truckrun weer door Lingewaard en Overbetuwe trekken. Aangezien de vorige editie een groots succes was, is er ook dit jaar weer van alles te doen.

Ruim 135 lichamelijk- en/of verstandelijke beperkte mensen zullen in de avond een onvergetelijke avond beleven. Door in de cabine van een truck te stappen worden ze de koning(in) van de weg. Wat de run zo bijzonder maakt is het tijdstip. In de schemering komen de verlichte trucks namelijk nog indrukwekkender over dan normaal.

Vanaf het Julianaplein in Gendt zal de rit rond 18.00 uur vertrekken richting Doornenburg. Tegen 20.45 uur worden de dieselmonsters weer in Gendt terugverwacht. De volledige route staat op www.enjoy-transport.nl.

Naast de rit zijn er overdag een hoop dingen te zien en te beleven. Vanaf 14.00 uur zal het Julianaplein volstromen met deelnemende vrachtwagens. In zaal Providentia speelt de band Barracuda's en zullen de Red Cherry Line-dancers optreden. In de Dorpstraat zal carnavalsvereniging De Waskniepers haar inmiddels beroemde riefkuchen verkopen.

"Wilt u ons helpen deze dag te sponsoren, stuur dan een mailtje naar secretariaatenjoytransport@gmail.com."

3 / 16

Winnaars Uitmarkt Badmintonclub Bemmel'72

LINGEWAARD - Zaterdag 9 september vond in Huissen de lokale uitmarkt plaats onder de naam Lingewaard UIT! Ook Badmintonclub Bemmel'72 heeft daaraan deelgenomen met een stand.

Ondanks de pittige regenbuien was er redelijk wat animo waardoor de diverse deelnemers zich konden presenteren. Voor BC Bemmel'72 was het een dubbel festijn omdat het tevens de Week van het Badminton was, waarin de bond op diverse manieren verenigingen ondersteund om de badmintonsport te promoten. BC Bemmel'72 had dit jaar tenslotte een aantal sponsoren bereid gevonden om prijzen ter beschikking te stellen.

De hoofdprijs, een weekend kamperen voor 1 gezin op camping De Rotonde in Enspijk (Gelderland) is gewonnen door de heer From uit Bemmel. De twee tweede prijzen, elk een luchtbed gesponsord door Service Apotheek Huissen- Angeren, zijn gewonnen door ene Erik uit Huissen (helaas geen achternaam bekend) en door mevrouw Danielle van den Brink uit Huissen. De prijswinnaars worden verzocht contact op te nemen met de Badmintonclub Bemmel'72 via info@bcbemmel.nl.

Op 6 september is het nieuwe seizoen weer gestart in sporthal De Heister. "Mocht u interesse hebben om ook eens mee te spelen bezoek dan de website www.bcbemmel.nl voor meer informatie. De eerste drie keer kunt u geheel gratis en vrijblijvend een keer meespelen."

Collecte Verstandelijk Gehandicapten

BETUWE - Onder het motto 'Samen vergroten we hun wereld' wordt in de week van 25 - 30 september weer de jaarlijkse collecte gehouden voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten.

De opbrengst gaat naar landelijke en regionale projecten, dus ook bij ons in de buurt. Bijvoorbeeld de inrichting van gemeenschappelijke ruimtes en woningen, aangepaste materialen voor maneges, zorgboerderijen en speeltuinen. Maar ook groepsactiviteiten of informatiebijeenkomsten voor ouders/verzorgers.

Deze collecte is al 50 jaar een belangrijke inkomstenbron voor het fonds. Vorig jaar bracht deze collecte landelijk 923.000 euro op. In Zetten was dat 1.255 euro. Gelukkig zijn er dit jaar iets meer collectanten, echter nog steeds te weinig om alle straten te bezoeken. Legt u iets klaar voor de collectant? Voor zover u die mist, hier ook het IBAN rekeningnummer: NL78ABNA0595 0505 06 t.n.v. Fonds Verstandelijk Gehandicapten te Odijk.

Ook is het mogelijk om met SMS naar 4333 eenmalig 3 euro te doneren. Een ontvangstbevestiging volgt automatisch.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 25 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: champignonsoep, karbonade met sla én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Fenomenale Vier Jaargetijden Vivaldi in Herveld

HERVELD - Het Open Monumentendag Concert in Herveld was opnieuw indrukwekkend. Er was een langdurige staande ovatie en grote bloemenhulde voor de solisten, die belangeloos meewerkten aan de opbrengst voor het goede doel: het in stand houden van het 12-eeuwse monumentale kerkgebouw aan de Schoolstraat 3 in Herveld.

Vioolsolist Jan Willem Voogd zette samen met zijn vaste begeleider, organist Simon van Laar, een fenomenale prestatie neer. Met technisch virtuoos en loepzuiver vioolspel bracht hij het publiek in vervoering. De Vier Jaargetijden van Vivaldi zijn zelden te beluisteren in een bezetting voor viool en orgel. Het duo blonk ook uit in een spectaculaire sonate van Cesar Franck voor viool en orgel en in prachtige vertolkingen van Bach en Gounod.

Topsolisten

Altblokfluitiste Carola Rook-Willems, trompettist Gerard Saurwalt en organist Sander Booij vertolkten ook op geweldige wijze composities van Telemann, Clarke en Krebs en werden daarvoor terecht met heel veel applaus beloond.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 26 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Woensdag 27 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1 in Huissen

Donderdag 28 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Aftrap Nationale Sportweek tijdens LingewaardUIT!

Foto: SWL, fotograaf Karsten Smolders

HUISSEN - Om 12.00 uur gaf Menno van Megen het startsein van de Nationale Sportweek op LingewaardUIT! in Huissen. Het publiek werd uitgedaagd mee te doen aan een sportieve challenge.

Gelukkig was het even droog. Daarentegen trotseerde streekballetschool Overbetuwe (SBOB) de regen en gaf een daverend optreden op het marktplein in Huissen.

Ondanks de slechte weersvoorspelling waren ruim dertig vrijwilligersorganisaties, culturele, maatschappelijke, sportieve en muzikale verenigingen/organisaties aanwezig om hun diverse aanbod te promoten in de kleurrijke marktkraampjes. De hele dag door werden er optredens verzorgd door SBOB, Taekwondo, singer-songwriter en de modeshow van Over & Weer kledingruil en konden bezoekers meedoen aan sportieve challenges in het kader van de Nationale Sportweek. Voor de jeugd was er een Playstation FIFA-toernooi georganiseerd wat ook lekker druk bezocht werd.

Kortom: de keuze van organisator Stichting Welzijn Lingewaard voor het centrum van Huissen bleek succesvol. Al met al was het weer een geslaagde editie! SWL is alle deelnemende verengingen en organisaties dankbaar voor hun inzet en medewerking!

Bewegen voor ouderen

OVERBETUWE - Bewegen is voor iedereen belangrijk en wel in het bijzonder als je op leeftijd begint te komen. Als je als senior actief en betrokken wilt blijven, is het in de eerste plaats van belang om lichamelijk zo fit mogelijk te zijn. Forte Fit organiseert daarom binnen de gemeente Overbetuwe bewegingsactiviteiten, die zijn afgestemd op het niveau, dat voor u mogelijk en verstandig is.

De lessen, die onder deskundige leiding staan, bestaan uit rek- en strekoefeningen, afgewisseld met verschillende spelvormen. De lessen worden gegeven:

In Elst op maandag in De Wieken, in De Helster en in Tertzio.

In Herveld op maandag in de sporthal.

In Zetten op dinsdag en woensdag in de Wanmolen.

In Oosterhout op vrijdag.

Wandelen in Oosterhout op dinsdag en woensdag, zowel 5 als 10 km.

Er is ook dynamic tennis voor senioren op dinsdag en donderdag in De Helster. Ook zijn er yogagroepen in Elst op dinsdag en in Heteren op maandag.

Laat het niet bij goede voornemens blijven, maar start nu met twee gratis proeflessen en kijk hoe het bevalt. Wilt u meer informatie kunt u contact opnemen met Nelleke Beckering: 0481 840708.

Unieke combinatie creatieve markt en Science-plein in Bemmel een succes

BEMMEL - De eerste unieke combinatie van een creatieve markt en een Science-plein in Bemmel is succesvol geweest. Ondanks dat, mede door de voorspellingen over het weer, de publieke belangstelling wat minder is geweest dan vorig jaar, toen het boven de 25 graden was, zijn de organisatoren tevreden.

Op de creatieve markt in de Dorpsstraat met een tiental kramen was weer van alles te koop en te zien. Op het knutselplein op de Promenade werd door de kinderen onder begeleiding van medewerkers van Makers en Merken naar hartenlust geknutseld.
Op het Science-plein op de Markt waren er voldoende uitdagingen op het gebied van kennis, wetenschap en cultuur. Karin Langerwerf van Stichting Metissimo geeft aan dat ze erg blij is dat de Ondernemersvereniging dit project heeft omarmd. Dit soort markten worden op meerdere plaatsen in de wereld gehouden en de belangstelling voor het werk neemt steeds verder toe. Kinderen leren in een vertrouwde omgeving onder deskundige begeleiding beter met hun talenten omgaan.

De Cultuurwedstrijd is gewonnen door Lerzan Ocalan en de Science-wedstrijd door Elisa Wagter. Een puntje van aandacht is misschien het feit dat alles vrij ver van elkaar stond en er geen verbinding was tussen de onderdelen.
Zowel Ellen Buiting en Annelies Gossink van de Ondernemersvereniging als Karin Langerwerf van stichting Metissimo kijken terug op een geslaagd evenement.

Optreden koor in Liduina Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 28 september om 19.30 uur treedt zangvereniging Cantilene op in de recreatiezaal van wooncentrum Liduida in Bemmel aan de Gouden Appel 120.

Gemengde zangvereniging Cantilene werd op 12 december 1979 opgericht. Al vanaf diezelfde datum staat het koor onder leiding van Gerard Rutjes die na al die jaren nog steeds met veel enthousiasme de dirigeerstok hanteert!

De naam die toen werd gekozen, 'Cantilene' (liefelijk gezongen lied) bleek al direct een gouden greep te zijn. Cantilene zong regelmatig op kooravonden, tijdens kerstvieringen en kreeg in de loop der jaren zo haar regionale bekendheid. Cantilene kent een zeer gevarieerd repertoire. Tijdens de uitvoeringen staan er diverse muziekstukken op het programma, zoals het Slavenkoor van Verdi of het Ave Verum van Mozart, maar ook de muziek van Eric Clapton of Leonard Cohen wordt gezongen.

Al sinds 1980 verzorgt Cantilene elk jaar een jaaruitvoering. Donateurs, familie en ook vele andere muziek- en zangliefhebbers weten dan hun weg naar de concertzaal te vinden. Ook worden er regelmatig optredens verzorgd in de verzorgingshuizen, tijdens kerkdiensten in diverse ziekenhuizen en begeleidt het koor elk jaar de bedevaart naar Kevelaer. Kortom, het is een vereniging waar het goed zingen is!

Liduina, onderdeel van RijnWaal Zorggroep, zet haar deuren ook open voor mensen uit de omgeving. Iedereen is welkom om dit optreden bij te wonen tegen betaling van 7,50 euro per persoon. Dit is inclusief koffie of thee en een consumptie. De kaartverkoop is bij de ingang van de zaal.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Dinsdag 19 september

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Vrouwengilde, St. Caeciliakoor

Zaterdag 23 september

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Zondag 24 september

09.30 uur: St. Jacobus De Meerderekerk Valburg, eucharistieviering, N. Sales, dameskoor

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, Magna Voce

10.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, oecumenische viering R. Heinen en ds. E. Kamper, Cantorum

Zaterdag 30 september

19.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'Tween

Zondag 1 oktober

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum

Overdekte vlooienmarkt in Groesbeek

GROESBEEK - Er is zondag 1 oktober van 10-17 uur een leuke grote vlooienmarkt in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8a.

Hier bieden veel particuliere standhouders hun tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aan.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Of als u nog zelf overtollige spullen heeft en die te koop wil aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam van 4 meter met bovenbouw kost 22,50 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 2,50 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,00 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

6 / 16

7 / 16

Een uitnodiging voor de jeugd

ANDELST - Zin in een gezellige club met leeftijdsgenoten uit de buurt? Kom dan naar de jeugdclubs! Eerst denken we na over de bijbel en daarna is er alle ruimte voor ontspanning en gezelligheid!


Er zijn twee clubs voor verschillende leeftijdscategorieën:

- Jeugdclub voor de leeftijd van 8 - 12 jaar. De eerste clubavond is dinsdag 26 september en is vervolgens elke week op dinsdagavond van 18:30 uur tot 19:45.

- Jeugdclub voor de leeftijd van 12 - 16 jaar. De eerste clubavond is vrijdag 13 oktober en vindt vervolgens eens in de twee weken plaats op vrijdagavond van 19:45-21:45 uur.

De clubs worden gehouden in verenigingsgebouw De Poort, Kerkstraat 5 in Andelst. "Neem je vrienden en/of vriendinnen mee, iedereen is welkom!", aldus de clubs van de Hersteld Hervormde Gemeente Zetten-Andelst.

Nationale Ouderendag met Get 2gether

HERVELD - Wandelgroep Get 2gether uit Herveld-Andelst wandelt sinds september 2016 elke oneven week op de vrijdagochtend.

Gestart wordt om 9.30 uur bij Snackpoint ’t Smulhoekje aan Het Dorpsplein in Herveld. Men kan kiezen voor 5 kilometer of het maximale van 10 kilometer. Iedereen kan aansluiten en geen verplichting van lidmaatschap.

Tijdens de Nationale Ouderendag 6 oktober, heeft Get 2gether bewoners van De Hoge Hof uitgenodigd om mee te gaan wandelen/rollen. Verwacht wordt dat er tussen de twintig en dertig ouderen zullen deelnemen.

Hiervoor zoeken wij vrijwilligers die een rolstoel willen voortduwen of mensen willen begeleiden. Ondertussen heeft een 15 vrijwilligers zich hiervoor aangemeld, maar dat is niet genoeg om deze ochtend te laten slagen. "Hebt u zin en tijd, meldt u dan aan, deelname is gratis."

Verzamelen in De Hoge Hof Herveld vanaf 10.00 uur, vertrek 10.30 uur.
Samen met de bewoners lopen/duwen we een route van 2,5 km door Herveld. Onderweg een korte stop voor koffie/thee met wat lekkers.

Voor info of aanmelden kan men telefonisch contact op nemen op 06 18194595 of 06 24389197 e-mailen kan ook: wandelgroepget2gether@hotmail.com.

Special Sports Event succes dankzij weer en veel meer

ELST - Op 10 september 10.00 uur: toss op sportpark De Pas in Elst. Dat gebeurt daar wel vaker, maar deze was bijzonder. Welke sportwethouder (Theo Janssen van Lingegaard of Ben Ross van Overbetuwe) mocht als eerste een toespraakje houden bij de opening van het Special Sports Event?

De eerste won. Hij was blij dat deze keer ook Lingewaardse sportverenigingen (Batouwe Basketbal en Hockeyclub MHC Bemmel) van de partij waren en deed de toezegging dat een derde editie op steun van de gemeente Lingewaard kan rekenen. Zijn Overbetuwse collega roemde de inzet van de vrijwilligers. Na een high five tussen de wethouders en alle deelnemers onderling en een peptalk van Lara Baars, bronzen medaillewinnaar kogelstoten op de Special Olympics, ging het evenement van start.

Onder leiding van sportcentrum De Studio werd een warming-up gehouden die eindigde met een polonaise met Bikkel, de mascotte van NEC voorop. Vervolgens zwierven de deelnemers uit over het sportpark waar gesnuffeld kon worden aan een 12-tal sporten. Te veel om apart te noemen. Bijzondere voorbeelden: boksen door de boksacademie Arnhem onder leiding van Orhan Delibas of Boccia door Vizier uit Beneden-Leeuwen.

Na 2,5 uur kwam iedereen moe en met rode wangen terug op het centrale plein voor een cooling down op muziek van de band Juke Box van Driestroom en voor de prijsuitreiking. Iedere deelnemer klom enthousiast op het erepodium voor een gouden medaille en de toeschouwers zongen de winnaars toe.

Op eigen gelegenheid of met de vervoersdienst ging iedereen huiswaarts, hopelijk met het voornemen om lid te worden van een van de sportclubs die zich presenteerden.

Gregoriaanskoor Magna Voce laat van zich horen

ELST - Het Gregoriaans koor Magna Voce van de Sint-Benedictusparochie laat zich weer horen in Elst. Zondag 24 september om 10.00 uur zal het koor weer de gezangen verzorgen in de parochiekerk van Elst. Pastor Victor Bulthuis is de voorganger in deze viering en het thema is 'Verbeeld de Vrede'.

Het is de 25e zondag door het jaar en tevens Vredeszondag. Magna Voce zal de Gregoriaanse gezangen van deze zondag zingen. Het Introitus Salus populi ego sum,alleluia Confitemini Domino, en het communio Tu mandasti mandata tua custodiri nimis zullen weer als vanouds gezongen worden door het koor. De vaste gezangen zijn gekozen uit de IV-mis. Deze vertrouwde gezangen worden afwisselend gezongen door koor en parochianen. De zangers van Magna Voce hebben voor het komende seizoen weer een mooi en afwisselend programma samengesteld en hopen een ieder in een van de vieringen te ontmoeten.

1 oktober zal het koor ook zijn medewerking verlenen aan de korenmiddag in Oosterhout. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Harry van Kempen uit Oosterhout en het geheel staat weer onder leiding van Rita Branderhorst.

9 / 16

Het Huis te Ressen - 1744

RESSEN - Gerard van Olst (1877-1958) was zijn gehele leven een gepassioneerd amateur archeoloog. En zijn passie hiervoor kon hij delen met gelijkgestemden door in 1903 lid te worden van de vereniging Gelre te Arnhem tot 1954. Van Olst was actief in archeologie-georiënteerde werkgroepen.

Met één van deze leden, J.D.H. van Uden, lid van 1914 tot 1937, schreef hij een artikel met de titel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen'. Dit artikel werd in 1936 in deel 39 van Bijdragen en Mededelingen Gelre gepubliceerd. Dit artikel is door Van Olst vervolgens in een boekje met bruine kaft gebundeld en was al die tijd in het bezit van zijn dochter, Riet Breunissen-van Olst.

Het Huis te Ressen - 1744

Voor informatie over het Huis te Ressen kon hij aankloppen bij het Rijksmuseum van Amsterdam. Op deze wijze verkreeg hij een foto van de pentekening van dit huis vervaardigd door Jan de Beyer uit 1744. Met op de keerzijde van deze foto de volgende potlood aantekeningen: J. de Beijer – 1744, gewassen pentekening in Oost-Indische inkt, 't Huis te Ressen, afm. 74 x 100 mm.

Deze pentekening bevond zich in de collectie Haersma de With. En zo ging het met alle afbeeldingen die hij voor zijn artikel bestelde, een tijdrovende aangelegenheid toen internet nog niet bestond.

In het artikel was ook een plattegrond van het kasteel Ressen uit 1890 opgenomen. Maar de grondvesten van het middeleeuwse Kasteel Ressen werden door Jan Otto van Olst, eigenaar van 't Huis te Ressen verwijderd. Maar voor de Vereniging Dorpsbelangen Ressen een 'eye-opener' toen zij de plattegrond zagen. Want uit navraag bij archeologische experts blijkt dat de plattegrond van kasteel Ressen iets kleiner is dan kasteel Doorwerth.

Dit unieke boekje met bruine kaft is door Riet Breunissen-van Olst en door tussenkomst van Paul Oostervink schrijver van dit artikel en lid van de Historische Kring Bemmel (HKB) aan de HKB geschonken. Het gehele verhaal kunt u nalezen op de website van de HKB.

                                                                                                                                                                                

Vinyl-Party bij Popkoor2000

BEMMEL - Op 28 oktober houdt Popkoor 2000 een Vinyl-Party in café-zaal De Roskam. Een avond vol met muziek gedraaid door DJ Louis met ouderwetse vinylsingles door de bezoeker zelf uitgekozen. De ideale avond om samen met vrienden of familie in een gezellige ongedwongen sfeer bij te praten en te dansen.

Het thema van deze avond is muziek uit de jaren '70, '80 en '90. De avond begint om 21.00 uur en eindigt om 2.00 uur. Toegangskaarten zijn te verkrijgen voor 10 euro (21+) bij De Roskam of te bestellen via het e-mailadres j.anholt10@gmail.com. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan Popkoor 2000 en wordt gebruikt voor drie nieuwe concerten van Popkoor 2000 die uitgevoerd worden op 3 en 4 november 2018 in zaal Providentia in Gendt.

Er is een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Kaarten zijn te verkrijgen bij café-zaal dDe Roskam of via e-mail te bestellen: j.anholt10@gmail.com.

Jaarconcert De Leemkuulers

HAALDEREN - Op zaterdag 30 september houdt Egerländerkapel De Leemkuulers haar traditionele jaarconcert in zalencentrum De Kolk, Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen.

De zaal gaat open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. In de pauze is er een leuke verloting met altijd prijs! De toegang is 5 euro. "Heeft u zin in een gezellige muziekavond, met niet alleen Egerländermuziek maar ook acts, kom dan zeker luisteren en genieten."

Sport en Spel in De Kinkel: Bewegen belangrijk om gezond te blijven!

BEMMEL - De Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB) organiseert wekelijks diverse activiteiten waarin ouderen zich kunnen bewegen Er zijn diverse mogelijkheden om plezierig samen te bewegen om fit te blijven.

Zo is er gym MBvO op de donderdagmiddag 14.00 uur, tai chi op de woensdagmorgen 11.00 uur en dinsdagavond 21.00 uur. Koersballen op woensdagavond 18.30 uur, Line dance op donderdagmorgen 9.30 uur, sjoelen op vrijdagmiddag 14.00 uur. Biljarten iedere middag, yoga lessen zitten allemaal vol alleen bij de nieuwe groep op vrijdagochtend 11.00 uur zijn nog een paar plaatsen. Zo zie je, voor iedereen is er wel een groep waar je gezellig met elkaar bezig bent en mensen ontmoet.

U kunt altijd eerst een proefles nemen voor u besluit mee te gaan doenVoor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met: cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen, 0481 463555, José van Rossum, 0481 461856, Sijan Boeder, 0481 465812.

Presentatie Bibliografie van Elst en een lezing door Bjorn van Snippenburg

ELST - Dinsdag 26 september om 20.00 uur is er in Het Wapen van Elst, Dorpstraat 28 een presentatie van de Bibliografie van Elst, samengesteld door Jan Derksen en Gerrit Mentink. Verder is er de overhandiging van het eerste exemplaar aan mevrouw C. Herberts.

Aansluitend zal Bjorn van Snippenburg een lezing houden over: De rol van de mens op de landschappelijke ontwikkelingen van de Over-Betuwe.

De bewoners van de Betuwe hebben stukje bij beetje het natuurlijke landschap naar hun hand gezet om het zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Deze eeuwenlange ontwikkeling heeft geleid tot het ingewikkelde systeem van dijkjes en afwateringskanalen, dat we vinden op de Waterstaatskaart van 1880. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit systeem drastisch veranderd. Aan de orde zal komen hoe het oude systeem werkte en wat er na de oorlog allemaal is veranderd.

Tot slot zal via beelden worden aangegeven, wat er vandaag de dag in ons landschap nog te zien is van het oude systeem, dat eeuwenlang onze voorouders heeft gediend.

Bjorn van Snippenburg is lid van onze vereniging en ruim een jaar geleden in Groningen afgestudeerd als landschapshistoricus. Titel van zijn scriptie: ‘Spaoje aan de koaje’. De toegang is gratis voor leden van Marithaime en Rotary Elst. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2.50 euro. Meer informatie staat op www.marithaime.nl.

Goededoelendrive Bridgeclub 3 Sans-Atout

Foto: Scouting Zetten

HERVELD - Op zaterdag 7 oktober houdt Bridgeclub 3 Sans-Atout voor de 12e keer, een open parendrive,waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Het goede doel dit jaar is: Scouting Zetten.

Scouting Zetten is een actieve en een op buitenactiviteiten gerichte vereniging voor jongeren van 6 tot en met 23 jaar. Het verenigingsterrein van scouting aan de Piersonstraat heeft een kampvuurkuil waar de jongens en meisjes een kampvuur leren stoken, waar ze leren met bijl, zaag en mes om te gaan en op een houtvuur te koken. Het is ook de plek waar ze met alle leden samenkomen bij belangrijke gebeurtenissen. Helaas is de kampvuurkuil in erg slechte staat en dringend aan renovatie toe. De zitplaatsen zijn vervallen en de hele kampvuurkuil moet opnieuw worden ingericht. De opbrengst van de drive zal hier dan ook aan besteed worden.

Bridgeclub 3 Sans-Atout nodigt een ieder van harte uit deel te nemen aan deze open parendrive. De drive wordt gespeeld in zalencentrum De Hoendrik, Het Dorpsplein 22 in Herveld. Ontvangst vanaf 12.15 uur, aanvang toernooi om 13.00 uur met om circa 17.15 uur de uitslag en prijsuitreiking. Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.nbbclubsites.nl/club/7064 of 0488 453363 of 0488 411125. Bij het inschrijfgeld van 20 euro per paar zijn koffie/thee bij ontvangst en enkele hapjes inbegrepen. "Dit bedrag overmaken naar rekeningnummer NL49RBRB0944610080 t.n.v. BC 3 Sans-Atout, onder vermelding van GDD2017 en uw namen. Dit bedrag moet voor 28 september zijn ontvangen."

Goedkope (merk)kleding en speelgoed

BEMMEL - Zaterdag 23 september vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.

Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het najaar en de winter te kopen. Wij nodigen iedereen van harte uit om eens een kijkje te komen nemen. De entree is gratis. Er wordt ruim 18.000 stuks mooie tweedehands winterkleding vanaf maat 80 tot en met maat S aangeboden. Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en kan men er terecht voor babyspullen, schoenen, sportkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

Boven op de verkoopprijs komt vijftien procent. "Hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, onder andere aan stichting Doe een Wens. Er mogen geen (hand)tassen, buggy’s en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek." Meer informatie staat op www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Startbijeenkomst vmbo-beroepenfeest Betuwe On Stage

BETUWE - Op 12 september startte het Stage Team de voorbereidingen van de 3e editie van Betuwe On Stage. Betuwe On Stage is een beroepsoriëntatie en netwerkprogramma voor vmbo-leerlingen uit de Betuwe.

Nieuw dit jaar is dat het Citadel College uit Nijmegen Lent aansluit bij dit project, gestart door HPC Zetten, OBC Bemmel, OBC Elst en OBC Huissen. "Wij willen onze leerlingen de kans bieden een kijkje te nemen bij hun droomberoep", vertellen de decanen. Ruim 800 derdejaars vmbo-leerlingen doen mee aan de derde editie.

Inzicht beroepspraktijk

Tijdens het Beroepenfeest op 27 februari 2018 leggen leerlingen contact met beroepsbeoefenaars die een dagje inzicht willen geven in de beroepspraktijk. Een spannende maar vooral feestelijke dag waar matches gemaakt worden met de professionals. Op Doe Dag 15 maart gaan de leerlingen de beroepspraktijk in. Ze maken kennis met twee beroepen. Soms is die ontmoeting zo bijzonder, dat leerling en beroepsbeoefenaar contact blijven houden. Zo werkten afgelopen zomer enkele leerlingen bij de beroepsbeoefenaar die ze ontmoetten op het vorige Beroepenfeest.

Deelname beroepsbeoefenaars

Wilt u leerlingen helpen bewuster een beroepskeuze te maken? Meldt u dan aan. Betuwe On Stage zoekt enthousiaste mensen uit alle branches die het zinvol en leuk vinden om leerlingen inzicht te geven in hun beroep. De voorbereidingen zijn minimaal en er zijn geen kosten verbonden aan deelname als beroepsbeoefenaar. Elk beroep is welkom.

Wilt u helpen? Aanmelden kan via www.betuweonstage.nl.

Vredeszondag over een boer in Bethlehem

ELST - Op zondag 24 september 10.00 uur gaat dominee Henri Veldhuis uit Culemborg voor in de ochtenddienst in de Grote Kerk van Elst Gld.

Dominee Veldhuis is betrokken bij het project Tent of Nations (www.tentofnations.nl). Tent of Nations in Bethlehem is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto: ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De familie Nassar weigert zich te laten opsluiten in slachtofferschap, maar organiseert allerlei programma’s voor Palestijnse kinderen, jongeren en vrouwen waarin zij gemotiveerd worden zich op een constructieve wijze in te zetten binnen hun eigen samenleving.
Intussen komen er jaarlijks duizenden mensen van over de hele wereld naar de boerderij om daar te helpen en inzicht te krijgen in de situatie waarin Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever verkeren.

Dominee Henri Veldhuis heeft al meer dan tien jaar een inbreng in het debat over Israël en de Palestijnen. Hij schreef de brochure ‘De muur is afgebroken’ - het Israëlisch-Palestijns conflict in het licht van christelijk geloof en internationaal recht (zie ook www.henriveldhuis.nl).

Hoe om te gaan met conflicten is een belangrijk thema van de dienst op Vredeszondag 24 september.

Peter Boeijen 25 jaar bij Autobedrijf Hans Huijbers

BEMMEL - Onze monteur Peter viert zijn 25jarige jubileum. Al sinds 1977 kennen Peter en Hans elkaar. Ze waren collega's bij een autobedrijf in Wijchen.

Tijdens de middagpauze ging Peter vaak mee bij Hans, Maria en de kinderen eten. Buiten het werk werd veel samen gesleuteld aan auto's van familie, vrienden en buren, auto's inkopen en naar de sloperijen onderdelen halen. In 1979 moest Peter in dienst. De economie ging achteruit en na zijn diensttijd was er niet meer genoeg werk voor Peter bij het autobedrijf in Wijchen. Hij is toen gaan werken bij een montagebedrijf maar bleef in de avond uren en op zaterdagen nog met Hans samen auto's repareren. Peter is in 1982 getrouwd met zijn Ellie.

Vanaf het trouwen tot heden kregen ze twee kinderen, zoon Patrick en dochter Danielle en sinds 1,5 jaar zijn ze trotse opa en oma van kleinzoon Jax. In 1988 opende Hans het autobedrijf in Bemmel en Peter kwam vanzelfsprekend op zaterdagen helpen om het werk af te krijgen. In 1992 was het druk genoeg om samen te besluiten fulltime te komen werken. Sindsdien heeft hij zich ingezet om samen met Hans, Maria en later met Veronique een goed lopende zaak te maken van autobedrijf Hans Huijbers. "Peter, namens ons allemaal, bedankt voor je loyaliteit en inzet!"

12 / 16

Overbetuwse tafeltenniskampioenschappen

BEMMEL - De jaarlijkse Overbetuwse tafeltenniskampioenschappen werden afgelopen vrijdag en zaterdag gespeeld in De Schaapskooi in Bemmel. Veel clubs uit de regio deden mee aan dit toernooi.

Bij de senioren-C won René Frentz (Essentia) in de halve finale van Adri Leissner (Essentia). In de andere halve finale wist Arno de Laak (Sethone) te winnen van Jorn Sanders (Essentia). In de finale versloeg Arno de Laak René Frentz met 3-2. Toch een heel knappe prestatie dat er drie Essentia-spelers tot de halve finale wisten door te dringen.

In de finale van de B-poule ging Sven Latta (TVO) er met de prijs vandoor. Hij won in de finale van Maarten Bilderbeek (HUTAF). Peter van Wetten hield hier de eer van Essentia hoog door de halve finale te behalen.

In een prachtige finale bij de senioren-A ging de winst naar Marc Korthouwer (HUTAF). Hij veegde de vloer aan met Martijn Wiltink (TVO) door 3-1 te winnen.

Bij de jeugd ging de winst naar de volgende vier spelers: Anne van Bolderen, Daan Barends, Corne van Dam en Sophie Bongerds.
Alle prijswinnaars werden van harte gefeliciteerd.

"Onze dankbaarheid gaat ook uit naar het organiserend comité: Pascal Schipperheyn, Marc & Wilko Korthouwer. Dankzij hun bevlogenheid is het toernooi elk jaar weer een succes."

Ook zin om te komen tafeltennissen onder begeleiding van een toptrainer? Kom dan op vrijdag naar De Schaapskooi in Bemmel. Vanaf 20.15 uur krijgen de senioren training, waarna het mogelijk is om nog vrij te spelen. Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl, info@essentiabemmel.nl of via www.facebook.com/TTVEssentia.

Ehbo... de kans van een leven

ELST - Ehbo-vereniging Elst organiseert jaarlijks de opleiding Eerste Hulp Bij Ongevallen. Elk jaar van oktober tot en met maart worden cursisten opgeleid volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis.

Totaal omvat de cursus veertien lesavonden van twee uur. Aansluitend wordt het officiële examen afgenomen door externen van Het Oranje Kruis. Tijdens de lessen krijgen cursisten met diverse onderwerpen te maken:
- levensbedreigende ziektes en letsels
- benaderen slachtoffer (volwassen en kind)
- bloedingen
- shock
- reanimatie & AED (volwassen en kind)
- verslikking (volwassen en kind)
- overige letsels en ziektes
- aanleggen verbanden
- kinderziekten

De lessen worden gegeven door gediplomeerde docenten en zij maken gebruik van lotussen, dit zijn personen die letsels en ziektes natuurgetrouw kunnen uitbeelden. Er vindt dus veel interactie plaats. Verder wordt gebruik gemaakt van professionele oefenmaterialen, die elke les worden ingezet.

Ehbo is een serieuze aangelegenheid, de meeste situaties vinden in en rondom het huis plaats. Tijdens de lessen maakt de cursist kennis met verschillende situaties en leert de juiste vaardigheden in de praktijk toe te passen. "Weet u wat u moet doen als een slachtoffer niet reageert op aanspreken en aanschudden?"

Aanmelden via de website van ehbo-vereniging Elst, www.ehbo-elst.nl.

Ingezonden brief

Stal Esha Ness is verhuisd

Voor onze vaste wandelaars toch nog een verrassing...de lege plek die wij achter lieten... Na 34 jaar en een intensieve gerechtelijke strijd zijn wij, Stal Esha Ness noodgedwongen verhuisd.

Het was een hele klus. Voor onze hoogbejaarde shetlandpony’s een hele verandering en voor de stalkids en katten en kippen ook. De tijd was verkeerd. Bouwvak en schoolvakantie.

Maar we hebben het geklaard! Op een mooi stukje net nog binnen Elst mochten wij van de gemeente Overbetuwe opnieuw ons stalcomplex opbouwen. De grootste verandering is dat ik daar ook mag wonen in het eerste echte "tiny house" van Elst. Ons team heeft heel hard gewerkt en moet nog veel doen maar we genieten volop van de natuur en onze nieuwe plek. De pony’s hadden het even heel moeilijk, maar onze veearts Sandra Angelino was zoals altijd paraat, dus dat leed was gauw geleden.

Wij danken alle lieve mensen voor hun jarenlange babbeltje aan het hek, de honden voor hun vriendschap vooral Luna en Laika. De familie Holvast, Teunissen en van Hunnik en natuurlijk Siem en Dien. Het was goed vertoeven in buurtschap Lynden. Groeten vanaf de Streep..

Stal Esha Ness, Jane’s stal Elst

Ehbo... de kans van een leven

ELST - Ehbo-vereniging Elst organiseert jaarlijks de opleiding Eerste Hulp Bij Ongevallen. Elk jaar van oktober tot en met maart worden cursisten opgeleid volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis.

Totaal omvat de cursus veertien lesavonden van twee uur. Aansluitend wordt het officiële examen afgenomen door externen van Het Oranje Kruis. Tijdens de lessen krijgen cursisten met diverse onderwerpen te maken:
- levensbedreigende ziektes en letsels
- benaderen slachtoffer (volwassen en kind)
- bloedingen
- shock
- reanimatie & AED (volwassen en kind)
- verslikking (volwassen en kind)
- overige letsels en ziektes
- aanleggen verbanden
- kinderziekten

De lessen worden gegeven door gediplomeerde docenten en zij maken gebruik van lotussen, dit zijn personen die letsels en ziektes natuurgetrouw kunnen uitbeelden. Er vindt dus veel interactie plaats. Verder wordt gebruik gemaakt van professionele oefenmaterialen, die elke les worden ingezet.

Ehbo is een serieuze aangelegenheid, de meeste situaties vinden in en rondom het huis plaats. Tijdens de lessen maakt de cursist kennis met verschillende situaties en leert de juiste vaardigheden in de praktijk toe te passen. "Weet u wat u moet doen als een slachtoffer niet reageert op aanspreken en aanschudden?"

Aanmelden via de website van ehbo-vereniging Elst, www.ehbo-elst.nl.

Inschrijving open voor kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - In het weekend van 9 en 10 december vindt in Bemmel weer de grote kerstmarkt plaats. Deze kerstmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kerstmarkten in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Op 9 en 10 december vindt als onderdeel van deze kerstmarkt in het kasteel De Kinkelenburg de jaarlijkse expositie 'Kunst in het Kasteel' plaats, waarbij vijftien kunstenaars de meest uiteenlopende kunstwerken laten zien. De expositie is beide dagen van 11.00 - 17.00 uur geopend.

Zondag 10 december is in het centrum weer de traditionele kerstmarkt met meer dan 100 kramen. Op de promenade brengen koren tijdens de kerstmarkt kerstliederen ten gehore. Daarnaast is er, na het succes van afgelopen jaar, weer een groot kinderplein. Op de Markt vindt de grote overdekte Proeverij plaats en daar staat ook weer de wensboom. Natuurlijk zijn alle winkels en horecagelegenheden die dag geopend. Parkeren is gratis. Het evenement start om 11.00 uur en duurt tot 17. 00 uur.

Zowel hobbyisten als commerçanten kunnen zich voor deze kerstmarkt inschrijven via www.kerstmarktbemmel.nl. Daar staat alle informatie over de inschrijving. De geheel vernieuwde website zal de komende tijd verder worden geactualiseerd met informatie. De kerstmarkt Bemmel is een echte aanrader zowel voor deelnemers als bezoekers!

Week van de Loopbaan

LINGEWAARD - “Na een aantal succesvolle jaren met de Dag van de Loopbaan hebben we als Noloc, de vereniging voor loopbaanprofessionals, reeds twee edities van de Week van de Loopbaan georganiseerd. Ook dit jaar brengen we onze leden daarmee in contact met belangstellenden in de eigen regio, “ aldus Irani Otten-Admiraal van het bestuur van Noloc.

Tijdens de Week van de Loopbaan van 18 tot en met 24 september zijn alle belangstellenden die willen praten over hun loopbaanontwikkeling welkom. Ze kunnen kosteloos een afspraak maken met een loopbaanadviseur of jobcoach bij hen in de buurt. Ga voor meer informatie naar www.noloc.nl/week-van-de-loopbaan-2017.

Noloc is de grootste beroepsvereniging van Nederland. Voor mens, werk en organisatie, met de focus op loopbaanadvies en jobcoaching. De vereniging heeft ruim 3.000 leden en via Twitter en LinkedIn een gecombineerd bereik van ruim 5.400 volgers. Noloc-erkende professionals voeren een kwaliteitslabel en dragen daarmee bij aan het niveau van dienstverlening voor heel de branche. https://www.noloc.nl/.

Theologisch café Elst

ELST - Het theologisch café opent woensdag 20 september De Ruimte, Sint-Maartensstraat 32 Elst in voor het derde seizoen zijn deuren voor een inspirerend gesprek van 20.00-21.30 uur. In het theologisch café wordt in informele setting gesproken over theologische vragen. Juist het gesprek staat centraal.

Het samen delen van ervaringen en ideeën brengt verheldering. Voor iedere avond wordt een thema gekozen. Over dit thema wordt een ‘praat-stuk’ geschreven dat vooraf op de website wordt gezet. Het is niet noodzakelijk om deze tekst te lezen om aan het café deel te nemen. De afgelopen jaren is er aan de stamtafel een vrolijke oecumenische en interreligieuze mix ontstaan van bezoekers aan het café. Inspirerend om met respect elkaars geloofsvragen te delen. Deze avond zal filosoof en theoloog Victor Bulthuis het thema 'Liefde' behandelen. Halverwege de avond wordt er een kloosterbier geschonken om het gesprek op een 'hoger' niveau te tillen.

Ingezonden brief

Burgerparticipatie Hoge Wei Oosterhout succesvol?

Wethouder Wijnte Hol spreekt in Hét Gemeente Nieuws van woensdag 13 september over een succesvol participatietraject. De wethouder spreekt mooie woorden m.b.t de verschillende partijen. Tegelijkertijd plaats hij hiermee een mooie pluim op zijn eigen hoed en die van Gemeente Overbetuwe. Maar hoe waar is de claim die de wethouder doet? En in welke mate is er nu echt aan de belangen van de direct omwonenden (ca 50 woningen) tegemoet gekomen? In mijn beleving als aanwonende van het plan Hoge Wei is er maar weinig aan de belangen en voorstellen van de aanwonenden tegemoet gekomen. Er is vooral aan de belangen van de projectontwikkelaar gedacht. Het lijkt overigens wel een algemeen verschijnsel dat als het over een belangenstrijd gaat tussen een grote commerciële partij en het belang van burgers in het algemeen dat het belang van de commerciële partij vaak het zwaarst weegt. (kijk naar Alliander en de afspraken over vertrekbonussen. Dit staat niet op zichzelf). Enkele feiten:1. het aantal woningen is terug gebracht i.v.m. een ingrijpende dijkverzwaring . 2. dat de woningen 1 mtr lager worden lijkt fantastisch, maar ze zijn nog wel steeds 3 á 4 meter hoger dan een aantal omliggende woningen. 3. de bebouwingsdichtheid is niet dorps maar eerder stads. Nee, er is vooal naar de belangen van de projectontwikkelaar, de gemeente (er moest een oplossing komen!) en de toekomstige bewoners gedacht. Ik zal de uitslag van de bestemmingsplanprocedure natuurlijk accepteren. De procedure is regulier verlopen. Ik ben het echter niet eens met de voorstelling van zaken door de wethouder.

John Berns

Gratis advocatenspreekuur Bemmel

BEMMEL - Sinds 2010 houdt mr. Clemens van Rossum als advocaat kantoor aan de Dorpsstraat 6 in Bemmel. Hij voert zijn advocatenpraktijk alleen. Voor intercollegiaal overleg onderhoudt hij contact met het bekende kantoor De Mul Zegger Advocaten met vestigingen in Nijmegen, Apeldoorn en Druten.

Deze intercollegiale samenwerking krijgt begin mei een uitbreiding op de locatie van het kantoor van mr. Clemens van Rossum aan de Dorpsstraat 6. Hij en mr. Bas van Snippenburg van De Mul Zegger Advocaten van de vestiging in Nijmegen zullen daar dan op elke dinsdagavond een gezamenlijk spreekuur houden. Dit spreekuur is gestart op dinsdag 2 mei van 19.30 tot 20.30 en wordt daarna elke week op de dinsdagavond op datzelfde tijdstip gehouden. Iedereen die een advocaat wil spreken over juridische kwesties is welkom, of het nu is op het gebied van adviseren of het voeren van een juridische procedure.

Het is een gratis inloopspreekuur. Als u liever vooraf een afspraak wilt maken, kan dat tijdens kantooruren via 0481 465448.

Mr. Clemens van Rossum voert een algemene praktijk onder andere op de rechtsgebieden personen- en familierecht, strafrecht, incasso's, schadekwesties, contractenrecht, huurrecht en burenrecht. Mr. Bas van Snippenburg houdt zich bezig met arbeidsrecht, pensioenrecht, ondernemingsrecht en vennootschapsrecht.

Lieve Sara,
Alweer 12 jaar,
wat vliegt de tijd!

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!
XXX

De tijd gaat snel en dat weet Nelly ook wel.
65 jaar.
Proficiat
Groeten uut Angeren

Dit stralende paar viert
hun 65ste huwelijks jaar.
Gefeliciteerd namens
de gehele familie.

HIEP HIEP HOERA
Op 21 september wordt Nellie 65 jaar!
Dikke kus
Theo en de rest van de familie

Hoi, Hoi, Hoi,
tante Joke wordt 80 jaar!
de Schoutjes.

Hiep hiep hoera!
Dit Feestvarkentje wordt
20 september 40 jaar!
Gefeliciteerd van Julia en Maarten.

Voor dit Kerlje…
49 oude sokken op een rij,
maar op 24 september
komt de 50ste erbij.

Graag bedank ik alle inwoners van Lingewaard die mee hebben gedaan aan alle statiegeldflessenacties voor Forza4Neia.

Iwan Kersten

Oh, wat is het leven toch prachtig…
over 15 jaar ben je 80!

Groetjes de Sissies!

Je zou het niet zeggen, maar deze meid is toch écht 50 jaar geworden!
Proficiat Mireille.

Groetjes van de Paaldansers

Yara 14 jaar op 26 september
Van harte gefeliciteerd
Een mooie dag gewenst van Oma Hennie en Opa Sjaak
kusjes

Deze bakker word 21 september 9 jaar.
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Opa en oma Hommersom.

Op 23 september wordt onze stoere coureur 3 jaar gefeliciteerd.
Dikke kus opa en oma Huissen

Sinds 18 september 65.
(Nog) geen aow.
Wel al jaren vrijwilliger voor sportclub, fort, volière en super oppasopa.
Liefs Diny

Hiep hiep hoera.
Oma Doortje is op 19 september
75 jaar geworden.

Bart, Milan, Esmee, Julia en Joep.

Wat gaat de tijd toch hard!
Hij wordt alweer 70 jaar, onze Mart.
Van harte gefeliciteerd, liefs je kinderen.

85 Jaar
Van harte gefeliciteerd
Nog vele gezonde jaren toegewenst
Hartelijke groeten van ons allemaal

Gerard ging 15 sept. met pensioen.
We wensen je nog vele mooie jaren toe.
Je collega's.

Hoera!!! Ryan 9 jaar!
Gefeliciteerd Fenna Neil
Roan Glenn en Owen

Dit poppetje Alissa wordt 21 september alweer 3 jaar.

Thema-avond over Ghana

BEMMEL - Op donderdag 21 september zal er 's avonds om 20.00 uur een thema-avond over Ghana zijn in het bijgebouw 'Koinonia' bij de protestantse kerk in Bemmel. De protestantse kerken van Lent, Oosterhout, Ressen, Bemmel, Angeren en Gendt-Doornenburg ondersteunen een project in het noorden van Ghana.

Ghanese boerinnen verzamelen noten van de Karitéboom, die daar groeit. De noten worden gekookt, gemalen en verwerkt tot karitéboter. Deze boter wordt verwerkt in allerlei crèmes voor de cosmetische industrie. De kerk helpt bij het verbeteren van het productieproces, zodat de Ghanese vrouwen er een goed inkomen aan kunnen verdienen. Zo kunnen ze hun gezinnen onderhouden en hun kinderen naar school sturen.

Gonda de Haan, regio-coördinator van Kerk in Actie in Utrecht, geeft deze avond een powerpointpresentatie over dit project in Noord-Ghana. Iedereen die geïnteresseerd is in dit project, is welkom. Koinonia zal geopend zijn vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur begint de presentatie. De kerk staat in de bocht Teselaar/ Dorpsstraat in Bemmel.

Eerste TOP-film van het nieuwe seizoen: Demain tout commence

BEMMEL - Op 21 september start het nieuwe TOP-filmseizoen in de Theaterkerk met de fantastische Franse kaskraker ‘Demain tout commence’.

In deze komedie leidt Samuel (Omar Sy – Intouchables) een rustig leven zonder verantwoordelijkheden in Zuid-Frankrijk, waar hij niet al te hard hoeft te werken. Op een dag hoort hij van één van zijn ex-vriendinnen dat hij vader is van een paar maanden oude baby. Zijn ex laat het meisje, Gloria, bij hem achter. Samuel ziet de verantwoordelijkheid niet zitten en vertrekt halsoverkop naar Londen in de hoop de moeder te vinden om het kind terug te brengen. Maar zijn zoekactie heeft geen succes en 8 jaar later woont hij samen met Gloria in Londen waar ze onafscheidelijk zijn geworden en een nieuw leven hebben opgebouwd. Op een dag duikt de moeder van Gloria weer op en eist haar dochter terug, maar Samuel is niet van plan op deze eis in te gaan.

Donderdag 21 september, aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en in de Theaterkerk.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien de vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 27 september van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 27 september van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Open Podium in Elst

ELST - Vrijdagavond 29 september vanaf 21.00 uur gaat het eerste Open Podium van het nieuwe seizoen weer van start in de intieme sfeer van het zaaltje bij Ristorante l'Italiano aan de Smidsstraat 1 in Elst (Gld). Diverse artiesten zullen hier weer een staaltje van hun kunnen vertonen.

Onder meer zal de coverband Balanced die bestaat uit zangeres Agnes, bassist Poerus, drummer Chris en de gitaristen Jan en Sander een optreden verzorgen. Hun genre is van rauwe rock uit de jaren '60 tot ballads uit de jaren '90. De van oorsprong Nijmeegse band heeft als motto plezier maken met muziek", hetgeen zij ook op het publiek proberen over te brengen. De naam Balanced staat voor gebalanceerd en heeft een behoorlijk divers repertoire opgebouwd na vele jaren ervaring.

Personen of groepen die zich ook willen opgeven, kunnen dit nog doen bij Tonny Dulos, telefoon 06 53868766 of tonny@muziekinelst.nl. Uiteraard zijn ook toehoorders op deze avond weer van harte welkom. Gastheer Noor en zijn medewerkers zorgen als vanouds voor een hapje en een drankje.