GN Lingewaard

6 juli 2016

GN Lingewaard 6 juli 2016


53e Zwitserse Week Gemeente Lingewaard

BEMMEL - Wat is de Zwitserse week? Naar aanleiding van de Internationale 4-daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de 'Zwitserse Week Bemmel' ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen.

Dit is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren, dat altijd in de derde week van juli plaatsvindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in de Gemeente Lingewaard. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in de Gemeente Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht. De 'Stichting Zwitserse Week' dankt de gastgezinnen, het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken.

Zaterdag 16 juli

Op zaterdag 16 juli arriveert 'Spiel Berner Oberland' bij De Schaapskooi in Bemmel. Zij komen met ongeveer 75 personen. De muzikale leiding berust bij dirigent Jacob Leuenberger.

Zondag 17 juli

Vanaf 12:00 uur spelen zij samen met andere korpsen in Bemmel op het Kapellenfestival van de Leemkuulers op de Markt bij de Rooms Katholieke Kerk.

Maandag 18 juli

Op deze dag worden de Zwitserse gasten 'officieel' ontvangen door de gemeente Lingewaard.

Dinsdag 19 juli

In de vroege ochtenduren vindt de traditionele doorkomst van de wandelaars door de gemeente Lingewaard plaats. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke orkesten van de gemeente muzikaal ondersteund. De Zwitsers spelen vanaf 05.30 uur vanaf het Kinkelenburgplein/Kinkelenburglaan non-stop muziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers.

Woensdag 20 juli

's Middags brengen de Zwitsers een serenade bij Verzorgingshuis Liduina Bemmel. Om 19.30 uur vindt het Galaconcert plaats in de Rooms Katholieke Kerk te Haalderen door Spiel Berner Oberland. De kerk is om 19.00 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid.

Donderdag 21 juli

Spiel Berner Oberland neemt samen met de Zwitserse militairen omstreeks 11:00 uur deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Deze begraafplaats is publiekelijk toegankelijk.

Vrijdag 22 juli

In de vroege ochtenduren vindt de traditionele doorkomst van de wandelaars door de gemeente Grave plaats. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke orkesten van de gemeente muzikaal ondersteund.

De Zwitsers spelen vanaf 07.30 uur op de Hoofdwagt/Markt non-stop muziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers.

Muzikale medewerking van Spiel Berner Oberland in Nijmegen bij de intocht van de Vierdaagse lopers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. 's Avonds is er in de Schaapskooi een Hollands- Zwitserse avond van de Zwitserse gasten met de gastgezinnen.

Zaterdag 23 juli

Afscheid van de muzikanten uit Matten / Interlaken en omgeving.

Midzomertocht Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 10 juli houdt de Angerse Oldtimer Club de Midzomertocht.

"We hebben weer een leuke rustplaats gevonden waar van alles te zien is. En de catering niet te vergeten: koffie en een stukje gebak. De rituitzetters hebben er een leuke tocht van gemaakt. Bent u in het bezit van een oldtimer, kunt u zich aanmelden tot vrijdag 8 juli bij Johan Kuster telefonisch 06 13189274. U kunt ook aanmelden via de mail info@angerseoldtimerclub.nl.

Als u zich aangemeld hebt, wordt u zondagmorgen vanaf 9.30 uur verwacht om u in te schrijven bij het clubhuis Herberg De Ploeg aan de Molenstraat 6 in Angeren. Onder het genot van een kopje koffie of thee. Om 10.30 willen we starten met de tocht. We rijden dan via de Zahnstraat naar de Lodderhoeksestraat. Of je nu lid ben of niet, je ben welkom met je oldtimer. Rond 15.30 uur zijn we weer bij het clubhuis. We sluiten de dag af met een speciale gebeurtenis. Iedereen is hierbij ook welkom."

Inspirator Ruud Veltenaar op college Zorg en Welzijn!

BEMMEL - Alle zorg- en welzijnsmedewerkers die werkzaam zijn in Lingewaard kunnen zich op 7 juli tijdens het netwerkcollege laten inspireren door Ruud Veltenaar. Hij komt naar Bemmel om een inzicht te geven in de toekomst van de zorg. Vanaf 16.00 uur zijn de professionals welkom op de locatie Essenpas van het OBC in Bemmel.

Ruud Veltenaar is als spreker en friskijker over de hele wereld actief en werkt voor grote bedrijven en instituten in de sectoren onderwijs, zorg, energie en duurzaamheid. Hij publiceert en spreekt al decennia over de megatrends en ontwikkelingen en de impact hiervan op onze welvaart en welzijn. Dit heeft ook consequenties voor de gezondheidszorg. Tijdens zijn presentatie laat hij zien hoe je meerwaarde kan creëren en hoe we in Lingewaard het verschil kunnen maken in turbulente tijden.

Dat de Lingewaardse zorg het goed doet, wordt tijdens het netwerkcollege ook gepresenteerd. Diverse praktijken en samenwerkingsverbanden laten in een korte presentatie zien hoe samenwerken veel kan opleveren voor patiënten.

Marten van der Ploeg en de SWL Buurtsportcoach organiseren deze netwerkbijeenkomst, de Gemeente Lingewaard ondersteunt dit initiatief.

Kamerleden in Fort Pannerden

Van links naar rechts: Marco Houtschild, directeur Fort Pannerden, Michiel van Veen (Tweede Kamerlid VVD), Hayke Veldman (Tweede Kamerlid VVD) en Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Beheerstichting Fort Pannerden bij de maquette van Fort Pannerden.

DOORNENBURG - Hayke Veldman en Michiel van Veen, beiden lid van de Tweede Kamer namens de VVD, brachten maandag een bezoek aan Fort Pannerden.

De liberale volksvertegenwoordigers stelden eerder Kamervragen aan minister Bussemaker over de financiële exploitatie van het fort in relatie tot de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Unesco Werelderfgoed. Fort Pannerden maakt deel uit van die linie. De Kamerleden wilde kennismaken met het fort en zich nader laten informeren. Fort Pannerden is na een grondige restauratie sinds april weer open voor publiek.

Van links naar rechts: Marco Houtschild, directeur Fort Pannerden, Michiel van Veen (Tweede Kamerlid VVD), Hayke Veldman (Tweede Kamerlid VVD) en Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Beheerstichting Fort Pannerden bij de maquette van Fort Pannerden.

De ambitie is om van het volledig heringerichte fort een toeristische trekpleister te maken. Naar verwachting wordt de eerdergenoemde nominatie in 2019 omgezet in een definitieve status als Werelderfgoed. In het fort gingen de Kamerleden in gesprek met Elisabeth Tuijnman, voorzitter van de Stichting tot behoud en beheer van Fort Pannerden, Marco Houtschild, directeur van Fort Pannerden en Helga Witjes, als wethouder van de gemeente Lingewaard verantwoordelijk voor Fort Pannerden.

In het constructieve gesprek kwamen diverse onderwerpen aan de orde, waaronder de herziening van de monumentenstatus van het fort in verband met de Unesco-nominatie. De beide vertegenwoordigers van het fort beaamden dat de ambities hoog zijn. Volgens Houtschild is er sinds de opening een goede start gemaakt en is het een flinke uitdaging om de hoge bezoekcijfers op peil te houden. De Kamerleden waren enthousiast over het gerestaureerde fort.

Feest in Doornenburg!

DOORNENBURG – Aankomend weekend gaat het dan eindelijk gebeuren. Ruim twee jaar aan voorbereiding moeten op 8, 9 en 10 juli leiden naar hét hoogtepunt van het 100-jarige jubileum van harmonie Sint-Caecilia. Drie dagen feest voor jong en oud waarbij de passie voor muziek centraal staat.

Het weekend start op vrijdagavond om 20:00 uur met de NIX-party. Een alcoholvrij dancefeest voor alle jeugd uit de gehele gemeente Lingewaard en omgeving. De talentvolle dj Deprado – die inmiddels een behoorlijke naam in de wijde omtrek heeft weten te bemachtigen – zal de bezoekers vermaken met zijn stampende beats. De toegang tot deze party is gratis.

Op zaterdag 9 juli vindt om 20:00 uur het inmiddels traditionele promsconcert plaats, dat voor deze editie is omgedoopt tot 'A Century of Music'. Dankzij de ondersteuning van vele sponsoren inclusief hoofdsponsoren Lalesse Europe en Rent-All belooft dit een spectaculaire avond te worden. Na afloop van het concert zal dj Deprado een spetterende afterparty verzorgen. Entreekaarten voor dit concert kosten 7,50 euro en zijn te koop bij Spar Witjes, Ontmoetingscentrum en Bruna Viergever in Gendt. Alleen bezoekers die entreekaarten in de voorverkoop hebben gekocht, zullen tijdens het concert zijn verzekerd van een zitplaats. Wees dus snel om de laatste kaarten te bemachtigen.

Op zondag 10 juli wordt vanaf 14:00 uur voor het eerst het Doornenburgs Festijn gehouden. Dit moet een gezellige feestmiddag worden waarbij onder het genot van een hapje en een drankje kan worden genoten van talrijke en gevarieerde optredens van in totaal liefst 350 deelnemers. De toegang tot dit festijn is gratis.

Alle activiteiten vinden plaats op het grasveld van speeltuin De Doornenburg, dat voor deze gelegenheid is omgetoverd tot een waar festivalterrein.

Speel Badminton, ook na je zomervakantie

HUISSEN - Binnenkort gaan veel mensen weer op vakantie, onder andere naar de camping. Wat actief blijven tijdens je vakantie, wie wil het niet?

Na een warme dag, wanneer in de avond de temperatuur behaaglijkere begint te worden, komen we uit onze stoel voor de tent of caravan. Wat kunnen we nog gaan doen? Badminton!

Bijna iedereen neemt zijn rackets mee op reis, om tijdens de vakantie in beweging te komen en samen te spelen met je familie, reisgenoten of naaste buren. Er wordt heel wat heen en weer geslagen, totdat de duisternis begint in te vallen, tot aan de laatste avond. Weer thuis verdwijnen de rackets in de schuur of bij de vakantiespullen en zien we ze pas de volgende zomervakantie weer terug.

Maar wat maakt badminton nou zo leuk? Doorspelen na je vakantie bij een badmintonvereniging in je buurt onder ideale omstandigheden in de sporthal. En vooral het net tussen de speelhelften maakt de sport nog leuker, omdat er meer diepte en afwisseling in het spel komt, veel meer nog dan op de camping.

Wil je ook na je vakantie doorgaan met deze toegankelijke en soms intensieve sport voor jong en oud, kom dan eens 'proef'spelen bij de Huissense Badmintonclub. Rackets en shuttles zijn aanwezig, en als je zaalschoenen met lichte zool meeneemt, dan kun je direct aan de slag en zal je snel ervaren wat deze sport meer te bieden heeft. Er zijn altijd leden die je op weg willen helpen en vanaf 20:00 uur is er altijd een bestuurslid aanwezig, die informatie kan geven over onze recreatieve vereniging. Maar je kunt uiteraard ook contact opnemen via de website. Wie zien je komst met belangstelling tegemoet.

Rouwverwerking: Rafaëlgroep: Rouwen kun je samen doen…

BETUWE - In de R.K. parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. 2016: 3 en 24 oktober, 14 en 28 november, 19 december; 2017: 9 en 30 januari, 20 februari. Terugkombijeenkomst 8 mei. Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7, Bemmel. 2016: 4 en 25 oktober, 15 en 29 november, 20 december; 2017: 10 en 31 januari, 21 februari. Terugkombijeenkomst 9 mei.

Opgave voor deelname vóór 22 september bij het Secretariaat R.K. parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel, 0481 451371 (keuze 1) e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of Centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Markt 7, 6681 AE Bemmel, 0481 372959; e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl. "Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op donderdag 15 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Opgave Informatieavond vóór 14 september bij genoemde Secretariaten t.a.v. de Rafaëlgroep.

Hoosbuien oorzaak vroegtijdig stoppen Beachvolleybal

GENDT - Het thema van het Kersenfeest heeft de volleyballers parten gespeeld: 'Water raakt je'.

Op zaterdag werden de teams aan het eind van de tweede set getrakteerd op een hoosbui. Reden voor de organisatie om het Fysiotherapie Wismans Beachtoernooi tijdens het Kersenfeest in Gendt met de vooruitzichten volgens Buienradar om te stoppen.

Op zondag werd er een uur eerder begonnen. Met aanvankelijk redelijk weer. Helaas ook werden de buien en de verwachting voor de loop van de middag om ook nu te gaan stoppen. Toch werden de spelers op zaterdag voorzien van een drinkbeker van de sponsor.

De volwassen spelers werden niet alleen voorzien van een drinkbeker maar ook ieder team kregen de wel bekende Gendtse Kersen. Toch kan de organisatie terug zien met dank aan de sponsoren Fysiotherapie Wismans en K3 Delta op een geslaagd toernooi voor de gespeelde wedstrijden.

Inschrijving Coop Angeren Open Dubbeltoernooi van start

ANGEREN - De organisatie van het Coop Angeren 17+ Tennistoernooi is al weer druk bezig met de voorbereidingen voor het jaarlijkse Open Toernooi van Tennisvereniging Angeren. Dit jaar wordt het toernooi gehouden van zondag 4september tot en met zondag 11 september.

Het Coop Angeren 17+ dubbeltoernooi is traditiegetrouw een drukbezet toernooi. Er wordt gespeeld in de categorieën 4 tot en met 8 in het dubbelspel. Op het tennispark is er de hele week van alles te doen. Naast natuurlijk de vele mooie tennispartijen zijn er ook heerlijke hapjes voor de toeschouwers. Verder wordt er vrijdagavond een loterij gehouden met vele prachtige prijzen. Welke dat zijn, blijft uiteraard nog even geheim. Kortom; het wordt weer een gezellige week bij TV Angeren.
Je kunt je nu al inschrijven tot en met 21 augustus. Wel op tijd opgeven, want vol is vol! Tennis je zelf, ben je een supporter of hou je juist van een gezellig avondje? Je bent altijd welkom op het tennispark.

Sasa ouderengym in het dorpshuis Angeren

Foto: Frits Botterblom

ANGEREN - Ouderengym in het dorpshuis van Angeren. Een woordje van de lerares Jessie Bakker: "De oefeningen die wij doen zijn er op gericht om de gewrichten soepel te houden en de spieren te oefenen en niet te vergeten rekken en strekken. Een groot deel van de oefeningen doen wij zittend op een stoel in gewone kleren."

"U hoeft niet bang te zijn dat de gymnastiek te zwaar zal zijn, want u doet alleen wat u kunt en in uw eigen tempo. Bovendien is het erg gezellig om met elkaar te oefenen. Er wordt gewerkt op muziek en vaak ook met materiaal zoals: een bal of stok. Er wordt in de lessen veel aandacht besteed aan houding en beweging. Maar ook samenwerking en gezelligheid zijn belangrijke ingrediënten in de lessen."

Foto: Frits Botterblom

De ouderengym is een onderdeel van de Sasa. Kom eens een proefles meedoen, u bent welkom. Wij beginnen om 09:30 uur", aldus Jessie Bakker. Op verzoek van de deelnemers heeft Frits een foto gemaakt van de eerste groep, die begint om 09:30 uur. En zeg nou zelf: hebben de dames schik ja of nee, ze missen alleen de heren, die durven niet!

Jaarmarkt camping Waalstrand 'Op z’n Hollands'

LINGEWAARD - Op camping Waalstrand wordt zaterdag 30 juli van 13.30 tot 20.00 uur de traditionele jaarmarkt gehouden, met dit jaar als thema: 'Op z’n Hollands'.

Er is weer een leuke braderie, het rad van avontuur met mooie prijzen en de traditionele riefkoekenkraam. Tevens zijn er optredens van onder andere het Zeemanskoor Schip Ahoy en zanger William.

Voor de braderie zijn er nog een paar kramen vrij. Heeft u een Hollands product, een oude ambacht of iets wat u zelf maakt, bel of mail even naar 0481 421604 / info@waalstrand.nl

Kom gezellig langs zaterdag 30 juli, vanaf 13.30 – 20.00 uur op de jaarmarkt van camping Waalstrand.

Een respectvolle, devote Umdracht

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Op zondag 26 juni werd de 161-ste Angerse Umdracht gehouden. Een respectvolle, devote Umdracht tot het H. Sacrament.

De Umdracht mocht zich verheugen in een grote belangstelling voor zowel de viering als de processie. Werd er voor de Umdracht nog naar de hemel gekeken of het wel droog zou blijven, tijdens de Umdracht scheen zowaar het zonnetje aan de hemel en de deelnemers. Dat bracht pastor Peters in zijn dankwoord tot de conclusie: “Een Umdracht met zulk weer, onze Lieve Heer komt uit Angeren.”

Foto: Henk Sluiter

De Umdracht werd met zang en muziek ondersteund door de koren van de Levensbron, Zang en Vreugde en harmonie Sint-Ceacilia. Het Sint-Bavogilde sloot de Umdracht af met de traditionele vendelhulde. De Umdracht staat voor volgend jaar weer ingepland.

De Karper bestaat zestig jaar: feestdag voor de jeugd

GENDT - Zaterdag 9 juli is er een feestdag voor de jeugd. Die dag wordt begonnen om 09.00 uur en zal om ongeveer 14:00 uur weer afgelopen zijn.

Deze speciale dag zal plaatsvinden bij vis- en recreatieplassen Het Broek aan de Zandvoortsestraat 21 in Gendt. "Zorg dat je jouw visspullen meeneemt. Naast het vissen, worden er ook nog andere leuke activiteiten voor jullie georganiseerd. Voor eten en drinken wordt gezorgd."

Je hoeft voor deze dag niet mee te hebben gedaan met de wedstrijden, het gaat om alle kinderen tot 14 jaar. Als lid bent ben je welkom. Als het kan graag nog even opgeven bij Erwin Gertsen 0481 463208, email: erwineleny@gmail.com; Willy van de Brink 0481 464987; Sietze Hendriks 06 23651908, email: sietzedevisser@gmail.com.

IKC Het Drieluik - De Vlindertuin neemt afscheid van directeur

LINGEWAARD - Na 10 jaar directeur te zijn geweest van basisschool Het Drieluik en sinds dit jaar IKC Het Drieluik - De Vlindertuin, vond Henny Pasman het tijd om het spreekwoordelijke stokje over te dragen aan iemand anders.

Op donderdag 30 juni namen alle kinderen en het team van Het Drieluik afscheid van juf Henny. Samen hebben ze een mooi lied gezongen en alle kinderen hebben prachtige tekeningen gemaakt voor in het afscheidsboek. Natuurlijk werden de kinderen ook getrakteerd op een lekker ijsje.

Vanaf komend schooljaar zal Jos Boonman haar rol als directeur overnemen. Jos is momenteel al werkzaam als directeur binnen stichting De Linge bij basisschool De Doornick in Doornenburg en basisschool De Borgwal in Bemmel. Vanaf volgend jaar zal hij nog werkzaam zijn op De Borgwal en dus ook op Het Drieluik. Beide scholen zijn Daltonscholen, dus dit concept is Jos Boonman zeker niet vreemd.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op Het Drieluik volg ons dan gerust op Facebook: https://www.facebook.com/HetDrieluik/ of kijk op www.dalton-drieluik.nl.

Lingewaardse Zomeravondbridge

LINGEWAARD - De vier Lingewaardse NBB-bridgeclubs organiseren ook dit jaar zomeravondbridge. Zij doen dat om de beurt, twee aaneengesloten weken.

Op dinsdag 5 en 12 juli bij BC Gendt in café De Klok, Gendt. Op de dinsdagen 19 en 26 juli bij BC Doublet in De Kinkel te Bemmel. Woensdag 3 augustus (op dinsdag 2 augustus, is de Huissense dag) en dinsdag 9 augustus bij BC Cool Down in het Koelhuis Huissen en op de dinsdagen 16 en 23 augustus tenslotte is, ook in het Koelhuis, met BC Huissen als gastheer.

Iedere bridger, lid of geen lid van de organiserende clubs, is welkom. Ook beginners en thuisbridgers kunnen meedoen.
Inschrijving vindt plaats per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. In verband daarmee dienen deelnemers zich op die avonden ter plaatse vóór 19.15 uur te hebben aangemeld. Er is dan voldoende tijd om het speelschema samen te stellen en om 19.30 uur of kort daarna met spelen te beginnen. Vanaf 19.00 uur zijn daarvoor de locaties toegankelijk en mensen die u ontvangen beschikbaar. Het inschrijfgeld is twee euro per persoon per avond.

Voor nadere informatie kan men, naast op de sites van alle vier de clubs, terecht bij:
Annemieke Timmers (BC.Gendt) - annemieketimmers@gmail.com; Erik Willems (B.C. Doublet)-plaga@live.nl; René Galavazi (BCH.) - rjm.galavazi@kpnmail.nl en John Wassink (Cool Down) - johnenpetrawassink@concepts.nl.

Eerste steenlegging Bid- en Gedenkhuisje

HUISSEN - Vrijdag 8 juli zal de symbolische eerste steen gelegd worden voor het bid- en gedenkhuisje in het Gedenkpark Huissen-stad (oude begraafplaats). De eerste steen zal om 14:00 uur gelegd worden door aalmoezenier Crolla.

Het bid- en gedenkhuisje is een initiatief van stichting Gedenkpark Huissen-stad. De locatie is dezelfde als waar vroeger het knekelhuisje stond.

Sjoerd Wannet (voorzitter stichting Gedenkpark Huissen-stad): "Onze vrijwilligers zijn al weken bezig met de constructie van het bid- en gedenkhuisje. Aalmoezenier Crolla heeft in het verleden veel betekend voor het Gedenkpark Huissen-stad, het is dan ook niet meer dan logisch dat de eerste steen door hem wordt gelegd."

Het bid- en gedenkhuisje is een bedoeld als rustplek waar ook een kaarsje opgestoken kan worden. Het gedenkpark, met zijn vele monumenten, begint steeds meer een plek van bezinning te worden waar een bid- en gedenkhuisje zeker op zijn plek is.

Henk Eerden (begeleider bouw bid- en gedenkhuisje): "Zonder de hulp van de vele vrijwilligers was het niet mogelijk geweest dit bid- en gedenkhuisje te bouwen. Ook danken wij de vele sponsors die ons met geld of met materialen tegemoet zijn gekomen." De verwachting is dat voor Allerheiligen/Allerzielen het bid- en gedenkhuisje af is en open voor bezoekers.

Een lange weg te gaan voor hoogwatervrije Looveerweg

Het bedrijfsleven zal moeten meebetalen voor het ophogen van de Looveerweg. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Lingewaard blijft in gesprek met de Provincie, Rijkswaterstaat en bedrijfsleven om de Looveerweg in Huissen bij extreem hoogwater droog te houden. Hoewel de druk vanuit het bedrijfsleven toeneemt, lijkt een oplossing nog heel ver weg.

Het college heeft voor de jaren 2018, 2019 en 2020 telkens 100.000 euro gereserveerd voor het ophogen van de weg. De werkelijke kosten liggen veel hoger, zegt wethouder Theo Peren op vragen van Frans Schut (B06). “Met de gelden die we er nu voor hebben staan, komen we er bij lange na niet. We zullen ongetwijfeld een beroep moeten doen op het bedrijfsleven.”

Het bedrijfsleven zal moeten meebetalen voor het ophogen van de Looveerweg. (foto Sjaak Veldkamp)

Volgens Peren heeft ook het bedrijfsleven op het Looveer een plan bij de Provincie en Rijkswaterstaat ingediend om de weg hoogwatervrij te maken. Er zal nog heel wat water door de Rijn stromen voordat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.
In de gesprekken met Provincie en Rijkswaterstaat ligt de bal volgens Peren bij het bedrijfsleven. Toch wil hij niet met de handen op de rug toekijken. “Als wij niet voldoende stappen ondernemen om Looveer te faciliteren om daar ook een fatsoenlijke weg te hebben, dan ben ik bang dat de grootste werkgever van onze gemeente zich zachtjesaan zal verplaatsen. En dat zou een zeer slechte zaak zijn.”

Van Kerk naar Theater aan de Markt (22)

BEMMEL - Het werkvolk: Pim de Leede, ik ben van '68 en met vrouw Inge zijn we met Sjoerd Menke Alma en Rinske een hecht gezin. Op de LTS Streekschool volgde ik ooit consumptieve techniek en heb bij verschillende keukens gewerkt onder andere als zelfstandig werkend kok bij Liduina.

Dat was ouderwets, alsof ik in mijn eigen huis was, pal naast mijn geboorteplek 'De Gouden Appel', zo heette de keuken ook. Na een fusie gingen de maaltijden er helaas af en nu ben ik kok in 't Dominicanenklooster in Huissen, waar alles vers klaargemaakt wordt op biologische basis uit eigen hof en kruidentuin: ouderwets eerlijk en heerlijk koken.

Op mijn 12e kwam ik als vrijwilliger bij 'Ekkesmarduk', mijn broer John helpen met de disco, achter de kassa zitten en meisjes naar buiten dragen die flauw vielen bij 'Toontje Lager'. Bij het laatste concert in 't Wapen maakte Herman Brood een muurschildering in de kelder. De Jansens waren daar boos over en hebben de Brood overgeschilderd…

Daarna ben ik bij De Geintrappers penningmeester geworden, de techniek gaan doen en heb de bier-tapwedstrijd opgezet: net geen 11 jaar volgemaakt. Zeven jaar heb ik geprobeerd met de BOK om de Bemmelse carnavals optocht te verlengen en ik heb ontzag voor de mensen zich daar nu nog voor inzetten.

In die tijd vroeg Léon Collaris mij om in de techniekgroep te komen bij TOP –Toestanden-Op-Podium. Daar ben ik de coördinatie gaan doen: bij iedere voorstelling de voorbereidingen treffen, zodat TOP-technici in samenwerking met de artiestentechnicus met alle onmogelijkheden toch een mooi optreden mogelijk maken in De Kinkel. Met de TOP-techniekploeg hebben we 7 veilingconcerten gerealiseerd en nu nemen we die ervaringen mee naar de kerk. Samen zijn we al twee jaar op onderzoek uit naar de juiste techniek voor ons nieuwe theater, onder andere in theaterkerk Helmond. Mijn petje neem ik ook af voor 'Fairlight' dat ons al jaren ondersteunt met alle middelen en adviezen en nu in de kerk pakken ze ook fantastisch uit.

Uit technisch oogpunt lijkt het mij grandioos om een festival in en rond de kerk te organiseren. Er kan zoveel: Als je de kerk inloopt met een bepaald probleem, dan hebben de andere vrijwilligers het al opgelost voor je buiten bent!

Oproep aan Gelderse overheden: 'Zorggeld dient op juiste plaats terecht te komen!'

REGIO - Het bestuur van KBO Gelderland neemt met grote verontwaardiging kennis van de resultaten van het onderzoek naar de cijfers van erkende zorgbedrijven in Gelderland, in opdracht van Omroep Gelderland.

De professoren Accountancy Jeroen Suijs van Tilburg University en Harrie Verbon, van Openbare Financiën van dezelfde universiteit, die het onderzoek hebben uitgevoerd, komen tot eenzelfde conclusie. “In de zorg kun je makkelijk geld verdienen en veel zorggeld verdwijnt in de zakken van de directie.” KBO Gelderland vindt het zonder meer verwerpelijk dat gelden die bestemd zijn voor de zorg, dus ook voor de ouderenzorg in onze samenleving, verdwijnt in de zakken van derden of niet uitgegeven worden. KBO Gelderland roept dan ook alle overheden op om deze praktijken onmiddellijk een halt toe te roepen en te zorgen dat deze gelden in de daadwerkelijke zorg terecht komen.

KBO Gelderland doet een oproep aan alle senioren die het gevoel hebben dat zij van deze misstanden de dupe zijn, zich te melden bij KBO Gelderland: info@kbogelderland.nl of via telefoonnummer: 0481 450252.

Historische wandeling 10 juli

Het pand in de Langestraat, waar de burgemeestersfamilie Pilgrim woonde

HUISSEN - Op zondag 10 juli verzorgt de Historische Kring Huessen een speciale rondwandeling onder het teken van de overdracht van Huissen aan Nederland, 200 jaar geleden.

Tijdens deze wandeling zal er aandacht worden besteed aan het leven in 1816 en op enkele plaatsen zullen personen uit die tijd hun verhaal vertellen. Men kan zich even twee eeuwen terug wanen.

Het pand in de Langestraat, waar de burgemeestersfamilie Pilgrim woonde

De wandeling begint om 14.00 uur en kost 1,50 per persoon. Verzamelen bij het Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39 in Huissen. Aanmelden kan plaatsvinden per email naar hofvanhessen@gmail.com en telefonisch 026 3255058. Het aantal plaatsen is beperkt.

Chris Graven wint Laon

HAALDEREN - Op 25 juni werd er een midfondvlucht vanuit Laon vervlogen met een afstand van 300 km. Er deden 116 duiven mee van 11 deelnemers. Ze werden gelost om 12.40 uur.

Chr. Graven 10 mee 3 pr. 1, 13, 14
H.J. de Wijse 10 mee 4 pr. 2, 11, 17, 28
Comb. van Zadelhoff 10 mee 4 pr. 3, 6, 7, 27
W. Geurtz & Zn 10 mee 1 pr. 4
Wiltink-Meijs 13 mee 2 pr. 5, 9
A.J. van Olderen 10 mee 3 pr. 8, 18, 29
L. Meijberg 6 mee 1 pr. 10
Sj. v.d. Scheur 5 mee 3 pr. 12, 19, 21
H. Leemreise 21 mee 6 pr. 15, 16, 20, 22, 23, 25
Muller - de Wijse 15 mee 2 pr. 24, 26

9 / 22

Column

Chatten

Ik heb lang weerstand geboden. Geen vingerveegtelefoon met wifi. Geen digitaal geneuzel met waarschuwende piepjes, rinkeltjes en trillingen. Totdat familiaire krachten mij wisten over te halen. Mijn dochter installeerde de WhatsApp-groep Veldkampjes. Voor degene die zonder vingerveegtelefoon door het leven gaat, een WhatsApp-groep is vergelijkbaar met een digitale huiskamer waarin meerdere mensen met en door elkaar kletsen. Chatten noemen ze dat. Ik moet er aan wennen. Mijn eerste ervaring was toen mijn dochters de oppas van hun kinderen bij opa en oma regelden en ook nog kletsten over het gezamenlijke familie-etentje. Ik tikte met één vinger de noodkreet 'Help ik kan het niet bijhouden'. Even later zie ik een conversatie tussen mijn dochters. 'Zal ik papa maar een typecursus geven voor zijn verjaardag. WhatsApp voor senioren'. Toen de digitale stofwolk was neergedaald, bleken mijn dochters het goed geregeld te hebben. Snelle communicatie. Vorig week zat ik in raadskroeg De Valom bij een raadsvergadering. Op mijn vingertelefoon kon ik voor het eerst live het twittergedrag van raadsleden volgen. Ach, niets waard om ook maar een woord over dat digitale geneuzel te melden. Raadsleden en bestuurders waren trouwens meer bezig om op hun tablet of vingerveegtelefoon het EK-voetbal Polen-Portugal te volgen. De burgemeester wist bij afsluiting van de raadsvergadering het publiek de actuele stand 1-1 te melden. Snelle burgercommunicatie. Op het gemeentehuis gaat burgercommunicatie anders. Directeur Frits Terwindt van steenfabriek Rodruza stuurt 27 mei een brief. "Graag willen wij onze ideeën in een vroeg stadium met de gemeenteraad bespreken en wij verzoeken u om deze te mogen presenteren tijdens een politieke avond." De ambtenaar stempelt op de brief 'Ingekomen Post'. Nog een ambtenaar plaatst het op zijn lijst voor de raadsvergadering van 14 juli. Daarna krijgt Frits van nog een ambtenaar het bericht wat er met zijn verzoek wordt gedaan. Pffff, zonder vingerveegtelefoon is het voor burgers stroperig chatten met Lingewaard. Behalve als het over voetbal gaat.
Sjaak

Picknick bij de Zonnebloem

HUISSEN - Ze waren er weer onze Picknick/High Tea dagen. Twee gezellige middagen op de zorgboerderij. Het weer was ons goedgezind, zodat we met de ruim honderd gasten, tussen de buien door, ook nog de dieren konden bezoeken.

Huisband Eigereid zorgde voor de muziek en bracht iedereen in een opperste stemming. Een polonaise door de zaal was het gevolg. Veel van de hapjes waren door de vrijwilligers zelf gemaakt. Aan het einde van de middag stond er een ijsco-kar, geleverd door cateringbedrijf De Buitenpoort, dat iedereen gratis voorzag van een heerlijk ijsje.

Voldaan en tevreden, opgehaald door de eigen chauffeur-vrijwilligers, keerde iedereen aan het einde van de middag weer naar huis terug. Twee erg geslaagde dagen, waarvoor we alle vrijwilligers dankbaar zijn.

Fietsen met KBO-leden Huissen

HUISSEN - 21 juni gingen we met 18 deelnemers richting 'Veur Lent'.

Een mooie tocht via buitengebied Bemmel. Ressen en dan naar het watergebied Lent. Maar helaas, donkere wolken, net voordat we aan ons koffieadres waren! Het bleef regenen, dus, regenjassen aan en de korte weg terug.

De volgende fietstocht is 21 juli. Vertrek 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk. De fietstochten zijn tussen de 25 en de 30 kilometer.

Volgende data; dinsdag 18 augustus en 15 september.

Indy van Os wint jeugdtijdrit

ANGEREN - In het Brabantse Dommelen werd een individuele jeugdtijdrit verreden.

De straffe wind speelde een grote rol van betekenis en maakte het extra uitdagend. Het parcours was anders dan in vorige jaren en de deelnemers moesten 9.8 km in twee rondes afleggen. De wind moesten ze dus twee keer trotseren. Indy van Os (Angeren) uitkomend voor de Tielse wielervereniging JvR De Batauwers nam deel in categorie 5. De wind zette sterk aan vlak voordat Indy moest starten, maar het deerde haar niet. Haar inzet werd beloond, want ze zette de snelste tijd neer waarmee ze haar eerste landelijke wedstrijd wist te winnen.

W. Geurtz & Zn winnen dagfondvlucht Blois

HAALDEREN - Op 25 juni stond de 3e dagfondvlucht op programma vanuit Blois (582 km) deze werden gelost om 07.30 uur hieraan deden 43 duiven mee van 8 liefhebbers.

W. Geurtz & Zn 10 mee 2 pr. 1, 6
T. Rutjes 3 mee 1 pr. 2
Muller - de Wijse 6 mee 2 pr. 3, 4
A.J. van Olderen 5 mee 2 pr. 5, 10
H. Janssen 3 mee 2 pr. 7, 11
H. de Wijse 4 mee 1 pr. 8
Chr. Graven 8 mee 1 pr. 9

L. Meijberg wint vlucht La Ferte S Jouarre

HAALDEREN - Op 2 juli stond alweer de 1 na laatste midfondvlucht op programma van 2016 en wel vanuit La Ferte S Jouarre (380 km). Hieraan deden 127 duiven mee van 11 liefhebbers die gelost werden om half 9.

L. Meijberg 5 mee 2 pr. 1, 4
H. de Wijse 10 mee 5 pr. 2, 3, 7, 29, 30
Comb. van Zadelhoff 10 mee 4 pr. 5, 13, 24, 31
Muller - de Wijse 15 mee 4 pr. 6, 10, 23, 26
A.A. Engelen 9 mee 2 pr. 8, 20
Chr. Graven 10 mee 2 pr. 9, 14
W. Geurtz en Zn 10 mee 4 pr. 11, 16, 18, 28
Wiltink - Meijs 14 mee 2 pr. 12, 22
H. Leemreise 21 mee 4 pr. 15, 17, 25, 32
A.J. van Olderen 17 mee 2 pr. 19, 27
J. v.d. Scheur 6 mee 1 pr. 21

Lezing Eldense Blauwe

HUISSEN - Bij Mea Vota is op zaterdag 16 juli om 14.00 uur een lezing over de Eldense Blauwe door Henk van Rheede en Geert Visser.

De Eldense Blauwe is een beroemde pruim uit een zeer oud agrarische gebied van Nederland: Elden. Al in de vroege Middeleeuwen wordt Elden genoemd. De vrucht is gemiddeld groot, rondovaal, met een donzige donkerblauwe huid en sappig geelachtig vlees. De smaak is goed, enigszins rinzig. De Eldense Blauwe bloeit zeer vroeg in het jaar en is als een van de eerste pruimen rijp.

Ooit was fruit aan stad en streek verbonden. Dat is nog te vinden in de namen van oude fruitrassen, zoals de Eldense blauwe pruim. Rond 1884 uit Engeland door een Eldense kwekerij naar Nederlands gehaald en hier op de Eldense grond groot geworden: een blauwe goudmijn. Maar Nederland wilde een selecte, effectievere fruitsector met laagstammen, hogere opbrengsten en lagere kosten. Hierdoor en door de behoefte van supermarkten aan makkelijker te hanteren fruit, raakte de Eldense blauwe uit de gratie.

TTV Essentia kijkt terug op een mooi seizoen

BEMMEL - Het seizoen van tafeltennisvereniging Essentia zit er weer op. De club kan terugkijken op een prachtig seizoen. Het ledenaantal is flink gestegen en deze nieuwe leden hebben geprofiteerd van de trainingen van de internationaal speelster Suzanne Dieker. Mede dankzij haar inzet hebben de leden in korte termijn de basisslagen onder de knie gekregen.

Ook in de competitie was er sprake van een goed seizoen. Zowel team 1 als team 2 zijn kampioen geworden in respectievelijk de 4e en 5e klasse. Beide teams hadden meer dan tien punten voorsprong op hun naaste belager waardoor het kampioenschap dus zeer verdiend was.

Na de zomervakantie zal het nieuwe seizoen van start gaan. De eerste trainingsavond zal op vrijdag 26 augustus zijn. Interesse om een balletje mee te slaan? Sluit dan direct aan bij deze eerste avond.
De junioren beginnen om 19.00 uur in de Schaapskooi te Bemmel. De seniorentraining vindt plaats vanaf 20.00 uur. Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl.

Uitstapje senioren Huissen

HUISSEN - Op woensdag 29 juni hebben de senioren onder begeleiding van Buurtzorg Huissen een gezellige middag beleefd in de kersenbongerd van boerderijwinkel De Geer in Gendt.

Daarbij hebben enkele leden van accordeongroep Betuwe Oost uit Haalderen met veel plezier herkenbare muziek laten klinken, waarop gezongen en gedanst werd. Kortom: een heel fijne en gezellige middag.

Tennisvereniging Huissen omgetoverd tot Country Club Huissen

HUISSEN - In de week van 20 tot en met 26 juni is bij tennisvereniging Huissen het jaarlijkse Huisman Sport Open Toernooi gespeeld. Hoewel het toernooi dit jaar enorm geplaagd werd door regen en onweer, zorgde de toernooiorganisatie ervoor dat de vereniging toch kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. Met meer inschrijvingen en gezelligheid dan ooit!

Al op de eerste dag, de maandag, moesten alle wedstrijden worden afgelast vanwege de grote hoeveelheden regen die waren gevallen. En ook in de dagen daarna waren de weergoden Huissen niet gunstig gestemd. Maar dat mocht de pret niet drukken. Door de grote flexibiliteit van zowel de organisatie als de spelers zijn alle wedstrijdstrijden toch uitgespeeld. In sommige categorieën is tot en met woensdag 29 juni doorgespeeld om een winnaar uit de poule te kunnen kiezen. Uiteindelijk zijn alle winnaars met een zeer verdiende prijs naar huis gegaan.

Naast het tennis was er ook dit jaar weer genoeg te beleven langs de zijlijn. Het thema ‘Country Club Huissen’ was tot in de puntjes doorgevoerd. Met als klap op de vuurpijl een rodeo stier en een swingend eindfeest verzorgd door dj Kinki Sminki!

Tennisvereniging Huissen is alle deelnemers, supporters, sponsoren en Huisman Sport Huissen dankbaar voor het geslaagde toernooi.

Predikante uit Brandenburg (D)

HUISSEN - Ze is Duitse maar kan heel goed Nederlands. Ze heeft zichzelf de Nederlandse taal aangeleerd met behulp van een eenvoudig woordenboek en een penvriendin in Huissen. Ze zal een jaar of dertien geweest zijn toen ze daar mee begon. Heel bijzonder want Ulrike woonde/woont in Brandenburg. Dat was toen nog DDR.

Inmiddels is Ulrike Mosch predikant in Brandenburg en op zondag 10 juli preekt ze in de protestantse kerk in Huissen. Niet voor de eerste keer want in mei 2007 was ze ook al bij ons te gast als voorganger.

Er is een sterkte band tussen Ulrike en de kerk in Huissen. Ulrike kwam met haar ouders naar Huissen en later als deelnemer van de jongerenuitwisseling tussen de kerken in Brandenburg en Huissen. Tijdens haar studie voor Gemeindepedagoge heeft Ulrike stage gelopen in onze kerk. Voor haar stageonderzoek heeft zij met veel mensen uit de gemeente contact gehad en intensieve gesprekken gevoerd. Dit alles heeft bijgedragen aan het ontstaan van deze hechte band.

Ulrike komt met haar gezin een lang weekend naar Huissen en ze willen in deze dagen genieten van bijzondere en mooie dingen in Huissen en Nederland. Naast de viering op zondagmorgen staat een bezoek aan Amsterdam op het programma. We hopen op een geslaagde zondag.

Kerkdienst

De viering begint om 10.00 uur. Voorgangers Pfarrerin Ulrike Mosch en ds. Matthijs Glastra. U bent allen welkom.

Vier NK-medailles voor Op de Korrelschutters

LINGEWAARD - Voor het evenement Schietsport Totaal 2016, dat in Papendal door de KNSA georganiseerd werd, hadden 15 schutters van sv. Op de Korrel zich geplaatst voor deelname aan de NK Luchtpistool en –Geweer. Met vallen en opstaan waren er mooie scores en zijn er vier medailles mee naar huis gegaan.

Vrijdags werd er aangevangen met de veteranen. Chris de Graaf en Theo Lamers gaven de openingsschoten voor het evenement bij Luchtpistool en wisten de finale te halen, waarin zij eindigde als 4e en 5e. Ook Alfred Basten ging de baan op, en wist in de categorie gehandicapten Heren SH2 met 587,4 een gouden medaille te behalen.

Zaterdags stond als eerst de Luchtpistool Junioren Dames-A op het programma, waarin Ilke van den Akker met 359 de finale behaalde en uiteindelijk de hoogste trede mocht betreden. Bij de Senioren Heren namen Frank Streng en Bart Grutters deel, met scores van 559 en 501. Frank haalde hiermee de finale en wist als 5e te eindigen.

Bij Luchtgeweer Junioren B Heren schoot Terence Wigman zich met 351,0 punten naar een 14e. Daarna schoten de Dames Senioren, waarin 5 schutters van OdK uitkwamen. Stine Andersen plaatste zich met 412,1 voor de finale en eindigde als 3e. Mandy Kooij overwon haar zenuwen en schoot 381,1, maar Leny Huismans kreeg een wapenstoring waardoor zij uitkwam op 362,2. Ook Cathy Stinissen en Amanda Klomp-Polman moesten alle zeilen bijzetten voor scores van 363,2 en 371,3.

Bij de heren waren er drie OdK-deelnemers; Richèl Rensen haalde een 20e plaats met 596,2, waarbij Mathijs Cornelissen bleef steken op 574,3. Jasper Klomp plaatste zich voor de finale met 612,1, waar hij derde van Nederland werd.

Under the Milky Way ook voor onder de 18!

Foto: Marian Reijmers

LINGEWAARD - Onder de 18 jaar is de toegang gratis bij Under The Milky Way. Ook voor de jongere muziekliefhebbers is er een mooi programma.

Voor ieder wat wils. Het Thema is Sunny Beach en dan denk je al gauw aan zon strand en water. En zonder teveel prijs te willen geven, het komt allemaal terug in de activiteiten, die ook dit jaar door een aantal enthousiaste vrijwilligers worden georganiseerd. Er zijn workshops, wedstrijdjes en prijzen te verdienen! Ook kun en mag je je talenten laten zien op het hoofdpodium. "Houd dus onze facebookpagina en site in de gaten voor meer info en het volledige programma via www.underthemilkyway.nl."

Foto: Marian Reijmers

Voor de jeugd zijn er op het terrein mooie chillplekken en natuurlijk lekkere muziek. Dit jaar hebben we een grote Troef in handen. Kindertheater Troef, winnaar van het NK straatmuzikanten 2016 komt naar ons festival!

Troef verzorgt verrassende en muzikale voorstellingen voor kinderen van verschillende leeftijden. Altijd staat energie, plezier, verbeelding en creativiteit voorop. Tijdens de voorstelling worden kinderen uitgedaagd om mee te denken en mee te doen. Ze gaan de voorstelling de liedjeskist spelen. VMeer informatie staat op www.troef-theater.nl. "Dus kids, kom gezellig naar Under the Milky Way en neem je ouders mee!?

Sjors Sportief & Sjors Creatiefcheque voor Sinterklaaspret

LINGEWAARD - In het schooljaar 2015-2016 hebben ruim 900 kinderen deelgenomen aan Sjors Sportief en Creatief, het sport- en cultuurkennismakingsproject in gemeente Lingewaard! Het hele schooljaar hebben kinderen deelgenomen aan diverse sport- en cultuuractiviteiten die georganiseerd werden door de organisaties uit Lingewaard en omgeving.

De meeste introductielessen zijn gratis waardoor kinderen op een laagdrempelige manier de kans krijgen een kijkje te nemen bij de sport- of cultuuraanbieder waar zij nieuwsgierig naar zijn. Als er een bijdrage gevraagd werd voor een clinic dan ging een deel van dit bedrag naar Sinterklaaspret. Op woensdagmiddag 29 juni kreeg Stichting Sinterklaaspret uit handen van SWL een cheque overhandigd. Dankzij de deelnemers van Sjors Sportief en Creatief mochten Hans en Gita namens Sinterklaaspret de cheque van 134,00 euro in ontvangst nemen. Alle kinderen die mee hebben gedaan, enorm bedankt!

Sinterklaaspret
Stichting Sinterklaaspret vindt dat de Sint er is voor ieder kind. Ook voor kinderen van wie de ouders geen geld hebben. Het kan niet zo zijn dat Sinterklaas deze kinderen overslaat. De Stichting zet zich dan ook in om ook deze kinderen in de cadeaugids van de Sint te laten snuffelen en een cadeau te laten uitzoeken.

Sjors Sportief en Creatief 2016-2017 gaat in oktober weer van start en is een samenwerkingsverband tussen Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.

12 / 22

13 / 22

14 / 22

15 / 22

Piens Mantelzorg helpt senioren met hulp en ondersteuning

HUISSEN - Piens Mantelzorg helpt senioren en hun familieleden net dat beetje extra hulp en ondersteuning te bieden dat zorgt voor meer kwaliteit van leven. Zij bieden diensten aan die het zelfstandig blijven wonen voor ouderen mogelijk maakt: Alledaagse hulp, waaronder: huishoudelijke hulp, computerhulp, administratie en persoonlijke verzorging; Gezelschap; Klusservice; Liever langer thuis.

U maakt kennis met Piens in een persoonlijk gesprek bij u thuis. Eventueel samen met uw familie en/of mantelzorgers. Zij brengen uw wensen in kaart en luisteren naar uw persoonlijke behoeftes. Zijn er klusjes blijven liggen of wilt u ergens bij geholpen worden? Piens zoekt samen met u naar de oplossing, op het moment waarop dat voor u prettig is.

Alle medewerkers van Piens Mantelzorg zijn zorgvuldig geselecteerd. Zij bieden u de persoonlijke service die u verdient. Piens staat altijd voor u klaar! Directrice Pauline Jansen mag zich seniorkeuradviseur noemen. Een keurmerk voor mensen die zich gespecialiseerd hebben in huisvesting voor senioren. Wilt u uw huidige woning verbouwen of wilt u advies of uw woning voldoet aan uw toekomstige woonwensen? Bel Piens voor een vrijblijvende afspraak.

Kent u iemand die wat hulp kan gebruiken? Wie zorgt er voor uw dierbare als u er niet bent? Bent u nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is? Piens is er voor alle senioren! Woont u nog thuis, in een verpleeghuis, bejaardentehuis of een andere woonvorm? Piens Mantelzorg staat voor u klaar en gaat graag met u in gesprek.

U kunt Piens Mantelzorg bereiken onder 026 2022357, www.piensmantelzorg.nl of info@piensmantelzorg.nl.

Antoon & Aukje pakken eerste jongeduivenvlucht Geel

HAALDEREN - Op 2 juli stond de eerste jongeduivenvlucht vanuit Geel (105 km) op programma hieraan deden 345 duiven mee van 14 liefhebbers. Ze werden gelost om 10 uur.

A.A. Engelen 31 mee 11 pr. 1, 6, 22, 31, 34, 50, 59, 60, 62, 65, 82
H. Leemreise 54 mee 13 pr. 2, 4, 13, 18, 24, 26, 27, 29, 56, 58, 64, 79, 83
P. C. Engelen 22 mee 11 pr. 3, 10, 15, 16, 17, 32, 35, 36, 42, 51, 61
Wiltink - Meijs 23 mee 6 pr. 5, 33, 41, 68, 81, 84
Chr. Graven 35 mee 16 pr. 7, 8, 14, 28, 37, 38, 39, 44, 53, 55, 63, 66, 69, 70, 71, 73
Muller - de Wijse 46 mee 3 pr. 9, 12, 54
A.J. van Olderen 31 mee 13 pr. 11, 21, 23, 43, 45, 46, 49, 72, 74, 75, 76, 77, 78
H. J. de Wijse 15 mee 4 pr. 19, 20, 52, 67
Comb. van Zadelhoff 19 mee 4 pr. 25, 40, 80, 87
J. Peters (G) 21 mee 2 pr. 30, 57
SJ. v.d. Scheur 14 mee 3 pr. 47, 48, 85
H. Janssen 5 mee 1 pr. 86

Muzikanten gezocht

BETUWE - Op donderdag 11 augustus vindt de 104e bedevaart naar Kevelaer plaats. "Ook dit jaar willen we weer een harmonieorkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers."

"We doen een extra oproep voor klarinettisten, en saxofonisten om zich op te geven, want bij deze groepen hebben we meestal een tekort en dat is jammer. Dit geldt ook voor de bespelers van de dwarsfluit en de hoorn en bas. Iedereen is welkom. De repetities worden gehouden op maandag 1 en maandag 8 augustus in het Gemeenschapshuis in Huissen -Zand. De repetities beginnen om 19.30 uur.

Het programma is ook dit jaar weer gevarieerd. Voor elk wat wils. Naast de gebruikelijke kerkelijke stukken zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Dit afgewisseld met leuke marsen. Het programma is wat beknopter dan voorgaande jaren en start later dan gebruikelijk.

De hoogmis is om 10.00 uur en het lof om 16.00 uur. We hopen dat dit voor meer muzikanten een stimulans is om mee te doen. Tussen de tijden van muzikale medewerking door is er voldoende gelegenheid om een kijkje in Kevelaer te nemen. Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantieperiode. Op het einde van dag zal een kleine aubade te brengen op het sfeervolle kerkplein nabij de basiliek van Kevelaer. Het vervoer van en naar Kevelaer is per bus geregeld. Voor informatie kunt u terecht bij Theo Jansen 026 3252172 (jansweiss@me.com)."

Kleefse delegatie in Huissen

Foto: Foto Van Eimeren Huissen

HUISSEN - Zaterdag 25 juni was een Kleefse delegatie te gast in Huissen. Na ontvangst door het college zijn ze rondgeleid door de Historische kring door Huissen.

Om vier uur zijn ze toeschouwers geweest bij het jaarlijkse vuurvechten tijdens het beleg en ontzet. Om vijf uur werd op de dijk een paneel onthuld ter nagedachtenis aan de slag in 1502 door de burgemeester van Kleef en de loco-burgemeester van Lingewaard.

Blijft Boekhandel Polman bestaan?

BEMMEL - Boekhandel Polman is een begrip in de regio en bestaat ruim veertien jaar. Tweeëneenhalf jaar geleden nam de huidige eigenaar Maarten Stroink de boekhandel over van Riny en Frans Polman. Het boekenvak stond op dat moment al behoorlijk onder druk. Op basis van optimisme en liefde voor boeken had Maarten Stroink het geloof dat de boekenmarkt wel weer zou aantrekken. De economische crisis leek onderhand voorbij.

Het liep anders. Herstel bleef uit, maar bovendien ontstond er, vooral de afgelopen jaren, een ander koop- en leesgedrag. Online winkelen, E-books en minder lezers. Feitelijk staat de hele retailmarkt onder grote druk. Daarnaast is het voor Maarten Stroink in de praktijk lastig gebleken – mede gezien zijn verhuizing uit de Betuwe - om de boekwinkel als eindverantwoordelijke alleen te dragen, ondanks de grote steun van de medewerkers. Naast het exploiteren van de winkel moet er ook buiten de winkeluren nog het nodige werk verricht worden.

Is er dan geen toekomst voor een boekwinkel in een dorp als Bemmel? Maarten Stroink gelooft nog steeds van wel, enthousiaste lezers genoeg, maar dan moet er vermoedelijk wel geïnvesteerd worden in een bredere opzet. Een boekwinkel met aanbod van andere producten. Maarten Stroink ziet daar voor zichzelf geen mogelijkheden. Misschien iemand anders wel?

Tenzij binnen afzienbare tijd een geïnteresseerde zich aandient, sluit de boekhandel per 1 oktober.

Maarten Stroink: "Ik heb met heel veel plezier in deze winkel gewerkt. Ik hoop van harte dat de boekhandel kan blijven bestaan."

Niet geschoten is altijd mis

Claudia loopt hard voor u.

BETUWE - De campagne van de Rabobank 'Hypotheek binnen een week' heeft zich al bewezen in de praktijk. Rabobank Oost Betuwe draagt deze klantbelofte met succes uit. De adviseurs van de bank lopen hard voor de klant.

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning ervaren het als zeer positief om binnen een week te weten of hun droomhuis gefinancierd kan worden. De stappen waaruit het aanvragen van een hypotheek bestaat, zijn kort en helder. Klanten weten wat ze van de Rabobank mogen verwachten en wat de Rabobank van hen verwacht om de hypotheek binnen een week te regelen.

Binnen een week zekerheid

De heer en mevrouw Berns uit Oosterhout pasten hun eigen hypotheek aan omdat zij voor hun dochter een studio in Den Haag wilden kopen. De heer Berns: 'Op maandag hadden we een gesprek met Claudia Janssen, adviseur van Rabobank Oost Betuwe. Ik dacht nog: dit gaat nooit lukken, maar niet geschoten, is altijd mis. Het is me 200% meegevallen. In dat eerste gesprek werd meteen duidelijk wat onze mogelijkheden zijn. Op woensdag leverden we alle documenten aan in het online Hypotheekdossier. Op donderdag hadden we het tweede gesprek en werd de hypotheek geregeld. Dezelfde dag hebben we vol enthousiasme onze handtekening gezet. Onze dochter is dolblij met de gekochte studio en wij zijn snel en heel goed geholpen' aldus de heer Berns.

Ook voor zzp'ers en flexwerkers

De Rabobank maakt óók voor zzp'ers een hypotheek binnen een week mogelijk. Daarnaast biedt de Rabobank zzp'ers een hypotheek tegen nagenoeg dezelfde voorwaarden als een klant die in loondienst is. Startende zzp'ers kunnen bij de Rabobank al na één jaar in aanmerking komen voor een hypotheek evenals flexwerkers met één jaar aantoonbare werkervaring. Snel handelen en zekerheid over een te verkrijgen hypotheek is steeds belangrijker nu de gemiddelde verkooptijd van woningen afneemt. De adviseurs van Rabobank Oost Betuwe lopen op hun oranje sneakers hard voor u.

Dagje uit wandelen met deBol

BEMMEL - deBol sluit het wandelseizoen 2015/2016 af. Op zaterdag 2 juli gingen de wandelaars van deBol een dagje uit wandelen in Hilversum en zo sloten zij het wandelseizoen 2015/16 op een sportieve maar ook heel gezellige manier af.

Met de bus vertrokken zij om 09.00 uur uit Haalderen en werden in Hilversum dichtbij het Media Park afgezet en voordat er gelopen moest worden was er natuurlijk eerst koffie met cake.

De start van deze prachtige route was een 500 meter lang vlonderpad over het water en daarna volgde een schitterende route over de heide en door de bossen. Onderweg werd nog eens koffiegedronken en werd er gepicknickt op een mooi open plek in het bos. De route liep van Hilversum naar Baarn waar ze genoten van het landgoed bij kasteel Groeneveld en het zicht op een duidelijk Gooisch bruidspaar met alle pracht en praal er omheen. Voordat de bus vertrok konden ze nog even landelijk genieten bij de boerderij op het landgoed en om 18.00 uur waren ze terug in Haalderen waar bij De Kolk de dag werd afgesloten met een heerlijk buffet en het nodige plezier en gezelligheid.

Op woensdag 7 september gaat het nieuwe seizoen weer van start, maar natuurlijk zullen de dames van deBol ook bij de 100ste Nijmeegse 4Daagse iedere dag langs de route staan! Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

deBol viert de 100ste N4D mee!

BEMMEL - Natuurlijk staat deBol weer langs de routes bij de 100ste Nijmeegse 4Daagse! Voor de 12e keer op rij zullen de dames van deBol bij de 100ste Nijmeegse 4Daagse iedere dag langs de routes staan om alle wandelaars aan te moedigen en te steunen.

In 2005 werd het plan geboren om iedere dag langs de route te gaan staan om alle bekenden uit de gemeente Lingewaard en omgeving aan te gaan moedigen. Dat plan is uitgegroeid tot een inmiddels ieder jaar terugkerend vrolijk herkenningsfeest voor heel veel 4Daagse-wandelaars.

deBol zal ook dit jaar weer op vrijdag voor de 4Daagse aanwezig zijn bij de ontvangst van de Gemeente van alle Lingewaardse 4Daagse-lopers en start ook dit jaar weer met het uitdelen van peperkoek, namens de Gemeente Lingewaard, aan de 30 km-lopers op de Woerdsestraat in Ressen.

Daarna zullen zij snel naar Oosterhout gaan om iedereen weer te zien in de Dorpsstraat. Op woensdag zijn zij te vinden in Weurt, op donderdag in Berg en Dal en natuurlijk op vrijdag op de Via Gladiola ter hoogte van de Universiteit afdeling Tandheelkunde. Samen met dweilorkest De Dreugtrommels uit Bemmel zullen 'de Bolletjes' alle lopers daar, op de laatste kilometer voor de finish, feliciteren! Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Chicco Hair&Beauty leukste kapsalon van Lingewaard

BEMMEL - Iedereen mag het weten! Chicco Hair&Beauty is officieel verkozen tot de leukste kapsalon van de gemeente Lingewaard.

"Op 27 juni hebben wij tijdens de Award Show in het Corpus Experience Center in Oegstgeest de Silver Award in ontvangst mogen nemen. Dit betekent dat wij beoordeeld zijn met een klantbeoordeling tussen 9,0 en 9,5. Supergaaf, wij zijn supertrots op dit fantastische resultaat. Wij willen iedereen bedanken voor jullie stem! Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een leuk cadeau als bedankje voor het stemmen op ons! Chicco viert feest!

www.chiccohairenbeauty.nl - Markt 30, Bemmel - 0481 462469.

Sponsoractie voor Burgrun

GENDT - De sponsoractie ten bate van de Burgrun met de farmies-knuffels heeft een mooi bedrag opgeleverd voor de jaarlijkse Burgrun.

"Deze motorrun is een zijspanrit georganiseerd door motorclub MCKO uit Doornenburg. De jaarlijkse rit voor gehandicapten uit onze regio is al jaren een begrip en daarom steunen wij als Albert Heijn Gendt deze organisatie dit jaar met deze bijdrage."

Er zijn heel veel knuffels verkocht en daarvoor is er 169 euro overgemaakt naar dit goede doel.

Voetbalvereniging Jonge Kracht zoekt jeugdtrainers

HUISSEN - Voor de C3 (jongens 13-14 jaar) en de D3 (jongens 11-12 jaar) is v.v. Jonge Kracht nog op zoek naar een enthousiaste trainers. Deze spelers willen dolgraag twee avonden in de week trainen en gecoacht worden tijdens de wedstrijden op zaterdag.

Trainingstijden zijn in overleg te bepalen. Heb je affiniteit met voetbal en lijkt het je leuk om te werken met jeugd? Neem dan direct contact op via nickvanderham@hotmail.com of kijk op www.jongekracht.nl. Kun je geen twee avonden per week maar wil je wel graag iets betekenen? Neem contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Postduivennieuws

LINGEWAARD - Fons Borgers wint Perigueux, Eef van Aalten Bourges en Heymen Hegeman Laon.

Zaterdag 25 juni waren er drie vluchten. De eerste vlucht was een fondvlucht vanaf Perigueux over een afstand van 843 kilometer. De duiven werden op vrijdag om 15.00 uur gelost. Op zaterdag draaide Fons Borgers om 12.56 uur zijn eerste duif 2e. H.Cornelissen, 3e.P.Eeuwes, 4e. E v. Aalten, 5e.W.Buijs. 6e. A.A. v. Engelen.

De vlucht vanaf Bourges (599 kilometer) werd gewonnen door E. v. Aalten; 2e. H.Hegeman, 3e. C.Neijenhuis, 4e. P.J.H. v. Ooijen.

De laatste vlucht vanaf aon (300 kilometer) werd om 13.40 uur gelost. H. Hegeman draaide om 16.58 uur zijn eerste duif. 2e J. v. Ingen & Zn. 3e. E.v. Aalten, 4e. P.Eeuwes, 5e. T .Sas.

Opbrengst Maag Lever Darmstichting

DOORNENBURG - De Maag Lever Darm Stichting heeft in de collecteweek van 13 tot en met 18 juni in Doornenburg een bedrag van 1.113,45 euro opgehaald.

Iedere dag horen meer dan 60 mensen dat ze een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal hebben. De Maag Lever en Darm Stichting zet zich in voor deze mensen met onderzoek en voorlichting. Daarmee redden we levens.

Zonder uw bijdrage en inzet van vrijwilligers en donateurs is dit onmogelijk. De MLDS wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd daarvoor hartelijk danken. Uw hulp bij de collecte is voor ons van groot belang! Mocht u de collectant gemist hebben, dan kunt u via www.mlds.nl een donatie doen ten name van Maag Lever Darm Stichting in Amersfoort.

Tattoo's, sieraden maken van knopen

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: tattoo's, sieraden van knopen/kralen maken en make-up.

Zoals altijd is deze activiteit een groot succes, dus daar is die weer, zo net voor de zomervakantie. Kom zaterdag 9 juli tussen 10.00-13.00 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau. (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp).

Brons voor jongens -15 bij NK teams voor Bushi Arnhem

ARNHEM - Op zaterdag 25 juni zijn in het Triavium in Nijmegen de Nationale kampioenschappen voor jeugdteams gehouden. Bushi Arnhem had zich via het DK met drie teams geplaatst: de jongens en meisjes tot 15 jaar en het meisjesteam tot 12 jaar. Het jongensteam -15 behaalde brons en de meisjesteams (-15 en -12) werden respectievelijk vijfde en zevende van Nederland.

Het jongensteam -15 van Bushi Arnhem begon sterk met 6-1 winst tegen J.C. Helden. De halve finale tegen Essink sport was een lastige strijd, waar winst en verlies dicht bij elkaar lag. De partij werd met 4-3 verloren. In de derde wedstrijd kwam het op de laatste partij aan. Na een spannende strijd trok Bushi Arnhem aan het langste eind met een mooie derde plaats als resultaat.

Het meisjesteam -12 van Bushi Arnhem verloor twee keer, maar de wedstijden waren tot het einde spannend. Nipt werd beide keren met 4-3 verloren. Het meisjesteam -15 startte ook met een 4-3 verliespartij. In de herkansing herpakten ze zich door overtuigend met 6-1 te winnen van Zuid-Holland. In de derde partij om het brons moesten de Bushi-meiden hun meerdere erkennen in Hercules uit Limburg (2-5) .

De judoka’s van Bushi Arnhem hebben laten zien met brons, een vijfde en zevende plaats dat ze horen bij de top van Nederland. De judoka’s steunen elkaar en maken elkaar beter. Met de steun van coaches, ouders en vrijwilligers is de Bushi jeugd een belofte voor een mooie sportieve toekomst.

Informatie over judo, en de club Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl . Bushi Arnhem kunt ook volgen via facebook.

Schilderijen verkocht voor het goede doel

Evy Hoekjan, Bram Spoeltman en Britt van Hattum samen met de kersenkoningin en haar hofdames. Foto: Albert van Driel

GENDT - De kinderexpositie van kunstkring 'Gendt Verbeeld' met werken van kinderen van groep 7 in De Leemhof in Gendt was een succes.

Evy Hoekjan, Bram Spoeltman en Britt van Hattum samen met de kersenkoningin en haar hofdames. Foto: Albert van Driel

Naast de vaste bezoekers kwamen veel kinderen met familie kijken. De drie door een jury geselecteerde kunstwerken zijn allemaal per opbod verkocht. Samen met een vierde kinder-schilderij dat De Leemhof graag in haar bezit wilde hebben, komt de opbrengst hiermee op 140 euro. Dit bedrag gaat naar het door Thetis uitgekozen goede doel 'Swim to fight Cancer'.

De Magische Ballon

BEMMEL - Opnieuw kijkt de SBOB terug op vier geslaagde dansvoorstellingen, deze keer speciaal gepresenteerd door alle peuter- en kleuterdanseressen. Op zaterdag 18 juni was de theaterzaal van De Kinkel in Bemmel gevuld met bewonderende en trotse ouders en andere familieleden.

Kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar lieten met trots hun aangeleerde dansen zien. Een spannend moment, optreden op een echt podium voor een zaal gevuld met 150 man publiek. Met behulp van een aantal oudere danseressen van de SBOB, hebben de peuters en kleuters prachtige optredens laten zien. Achter de schermen was er een geweldig team aan hulpouders.

Vertelster Lia Mur nam het publiek mee in het verhaal van 'De Magische Luchtballon'. In de luchtballon vlogen de twee hoofdrolspeelster Jinthe Kastelein en Flore Neijenhuis over zeemeerminnen en libellen en kwamen daarna terecht in een heftige onweersbui. Gelukkig begon de zon weer te schijnen en vlogen zij verder tussen het drukke verkeer in de grote stad. Toen het donker werd kwamen de vuurvliegjes tevoorschijn en samen werd er feest gevierd tot in de vroege ochtend. Alle thema’s werden gedanst door de peuters en kleuters

De SBOB verzorgt verschillende dansvormen voor jong en oud op locaties in Elst, Zetten, Bemmel en Gendt. Voor meer informatie over de SBOB en het lesrooster zie de website: www.sbob.info.

Postduivennieuws

LINGEWAARD - Fons Borgers wint Perigueux, Eef van Aalten Bourges en Heymen Hegeman Laon.

Zaterdag 25 juni waren er drie vluchten. De eerste vlucht was een fondvlucht vanaf Perigueux over een afstand van 843 kilometer. De duiven werden op vrijdag om 15.00 uur gelost. Op zaterdag draaide Fons Borgers om 12.56 uur zijn eerste duif 2e. H.Cornelissen, 3e.P.Eeuwes, 4e. E v. Aalten, 5e.W.Buijs. 6e. A.A. v. Engelen.

De vlucht vanaf Bourges (599 kilometer) werd gewonnen door E. v. Aalten; 2e. H.Hegeman, 3e. C.Neijenhuis, 4e. P.J.H. v. Ooijen.

De laatste vlucht vanaf aon (300 kilometer) werd om 13.40 uur gelost. H. Hegeman draaide om 16.58 uur zijn eerste duif. 2e J. v. Ingen & Zn. 3e. E.v. Aalten, 4e. P.Eeuwes, 5e. T .Sas.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 7 juli - 17.30u - Dominicanenklooster, Stadsdam 1. Huissen

Dinsdag 12 juli - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 13 juli - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Opbrengst Maag Lever Darm Stichting

DOORNENBURG - De Maag Lever Darm Stichting heeft in de collecteweek van 13 tot en met 18 juni in Doornenburg een bedrag van 1.113,45 euro opgehaald.

Iedere dag horen meer dan 60 mensen dat ze een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal hebben. De Maag Lever en Darm Stichting zet zich in voor deze mensen met onderzoek en voorlichting. Daarmee redden we levens.

Zonder uw bijdrage en inzet van vrijwilligers en donateurs is dit onmogelijk. De MLDS wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd daarvoor hartelijk danken. Uw hulp bij de collecte is voor ons van groot belang! Mocht u de collectant gemist hebben, dan kunt u via www.mlds.nl een donatie doen ten name van Maag Lever Darm Stichting in Amersfoort.

Vox Clara bestaat vijf jaar

HUISSEN - Het koor Vox Clara viert dit jaar haar vijfjarig bestaan. Vox Clara bestaat, inclusief zijn dirigent Gerard Rutjes, uit tien mannen die allemaal dezelfde passie hebben: het zingen van Gregoriaanse muziek.

In eerste instantie was het niet de bedoeling om naar buiten te treden, maar al vrij snel na de oprichting werd het koor gevraagd om een geheel in het Gregoriaans gezongen uitvaart te verzorgen. Sindsdien heeft het koor vaker op deze wijze uitvaarten muzikaal begeleid.

Daarnaast heeft het koor haar medewerking gegeven bij met name Eucharistievieringen in verzorgingscentra. Zo zingt het koor al sinds de oprichting tijdens de Goede Week de mis van Palmzondag in verzorgingstehuis Sancta Maria in Huissen.

Oudenbosch

Het hoogtepunt van alle optredens was twee jaar geleden toen het koor een Gregoriaanse mis heeft gezongen bij de hoogmis in de basiliek van Oudenbosch. Bestuur en leden zijn dan ook verheugd dat een herhaling hiervan zal plaatsvinden op zondag 24 juli.

Uitvaarten

Vox Clara zingt nog steeds de bekende Gregoriaanse gezangen tijdens uitvaarten, maar alleen op aanvraag. Mocht u hier interesse in hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de heer Piet Demon, telefoon 0481 463220.

Zomers concert Slagwerkgroep Volharding Huissen

HUISSEN – Het weer werkt tot nu toe nog niet erg mee, maar dat weerhoudt de beide slagwerkgroepen van Volharding er niet van om de zomer in te luiden met een spetterend concert.

Dit concert vindt plaats op zondag 10 juli van 11.00 tot 13.00 uur bij tuinbouwloonbedrijf Knuiman aan de Bergerdensestraat 1 in Huissen. U bent allen vanaf 10.30 uur welkom om te komen kijken en luisteren naar deze getalenteerde slagwerkers. De toegang is gratis.

Tattoo's, sieraden maken van knopen/kralen

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert: tattoo's, sieraden van knopen/kralen maken en make-up.

Zoals altijd is deze activiteit een groot succes, dus daar is die weer, zo net voor de zomervakantie. Kom zaterdag 9 juli tussen 10.00-13.00 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau. (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp).

20 / 22

De meeste dromen zijn bedrog
Maar nu jij 50 wordt écht waar
dan droom je nog
Blijf genieten, dat doe jij goed
Een DIKKE zoen en ’n lieve groet!

Hiep hiep hoera onze mooie
Maas Moll wordt 1 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd en een dikke knuffel van,
opa Theo, oma Nelly en
je zusje Nova.

Hoera Luuk Wordt 9 juli 4 jaar.
Gefeliciteerd
Veel plezier op de basisschool
Kusjes Opa's en Oma's

Hiep hiep hoera
11 Juli is de dag
dat Lola 1 kaarsje
uitblazen mag.
Gefeliciteerd en een dikke kus van ons allemaal.

Onze kanjer
Geslaagd
Van harte gefeliciteerd lieve schat.
Heel veel liefs.
We zijn trots op jou.
Papa en Mama

Hiep hiep hoera!
Deze twee kanjers
Mama Bep & zoon Kevin
Zijn op 8 juli jarig
Van harte gefeliciteerd!
Opa & Oma

Yanaika, gefeliciteerd met het behalen van je diploma.
Jan en Annie
Johnny
en pootje van Tommy.

(O)pa Toontje 65 jaar en Lenn 7 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd met
jullie verjaardag.
Liefs (O)ma Tonny en de kinderen.

13-07-2016
Dubbel feest, onze Inge 18 jaar en haar HAVO-diploma binnen.
Genoeg reden voor een feestje!
Gefeliciteerd meiske.
Papa en Mama, Lise en Vincent

Hoera!
Op 1 juli is Glenn alweer
8 jaar geworden.
Gefeliciteerd
Neil Ryan
Roan en Fenna

Juan
Gefeliciteerd met je zwemdiploma A!
Papa Mama en Wiebe

Geslaagd!
Toppie Emma!
Op naar Tilburg.
Mama, Theo, Papa, Merel, Stefan, Joris, Maartje

Deze stoere meid ziet
7 juli Sara
Lisette, hartelijk gefeliciteerd.
Pa en Ma

Het is echt waar
Dit klein zusje
wordt 6 juli
60 jaar
Margriet gefeliciteerd.

Ehbo tijdens 100ste vierdaagse

REGIO - Tijdens de 100ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de ehbo-verenigingen uit de gemeente Lingewaard klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en / of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen. Het meenemen van een eigen handdoek is wenselijk.

Ehbo-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg:

Dinsdag 19 ttot en met donderdag 21 juli van 18.00 - 20.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint-Maartenstraat 1, Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk).

Locatie voetverzorging: Fysiotherapie en Podokinesiologie, Sint-Maartenstraat 5 te Doornenburg bij de heer Vetsuypens

(ingang tegenover de RK Kerk). Info: ehbodoornenburg@gmail.com. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Gannita Gendt:

Maandag 18 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage.

Dinsdag 19 ttot en met donderdag 21 juli vanaf 18.00 uur blaarbehandeling en voetverzorging.

Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5 te Gendt (naast cafe De Klok).

Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel

Dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur: blaarbehandeling. Kosten per behandeling 4,00.

LET OP: Dit jaar wordt er geen massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden. Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie, Dorpsstraat 30a, Bemmel; 0481 461624.

Ehbo-vereniging Sint-Christoffel Huissen

Maandag 18 juli van 16.00 – 19.00 uur preventief plakken, dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli van 15.30 - 21.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Locatie: Basisschool De Abacus, Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat). Informatie: Nelly Liskaljet, secretariaat ehbo Sint-Christoffel Huissen; 06 50413631 of via de website: www.ehbohuissen.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… Geen armoede… maar nooit geld voor iets extra’s

BEMMEL - Mijn kinderen lijden niet onder het krappe budget. Ze zijn niet minder gelukkig met sportschoenen zonder Nike erop, een afdankertje, goedkope limonade en brood van 79 ct. Het huishoudgeld is net genoeg. Wij zijn in gesprek met Anja, moeder van drie jongens (13-16 jr).


Anja is gescheiden. Ze staat er alleen voor. Ze werkt in deeltijd en heeft een inkomen onder de 110 procent van de bijstandsnorm. Anja: ’De jongens zijn duur. Ik moet steeds nadenken over wat ik uitgeef, elk dubbeltje omdraaien, letten op de koopjes en vooral …geen schulden maken. Want het probleem wordt dan snel groter’. Ze maakt gebruik van gemeentelijke toeslagen en vrijstellingen. ‘Het blijft vernederend om dan alles op tafel te leggen. Ik snap het. Er is veel misbruik. Er zijn mensen die prutsen aan de gasmeter‘. Het moeilijkste is als er iets extra’s nodig is. Daar is geen geld voor, ook al doe ik elke week een paar euro in ´het blikje´. Stichting Leergeld biedt dan uitkomst. Zij betaalden dit jaar het schoolreisje, de laptop en de muziekles.
De jongens kennen de financiële beperkingen. De middelste baalt ervan. Hij houdt van mooie dingen en ondervindt ook meer groepsdruk. Maar hij is omgeslagen en heeft de iPhone 6 afgezworen. Een goedkopere Smartphone is ook oké. De oudste ondergaat alles relaxt: ‘Kan het niet, dan kan het niet’. Hij is ook minder prestatiegericht. Hij wil werken voor zijn basgitaar. De jongste is een gevoelig type, cijfert zichzelf weg en klaagt niet.

Armoede is niet altijd zo florissant. Dit gezin rooit het, zij het met wat extra steun.

J. de Moor en J. Hesselink.

Bemmel Zingt en Bemmel Swingt

BEMMEL - Ondanks een paar regenbuien is Bemmel Zingt, dat dit jaar voor het eerst is georganiseerd door zowel Het Smartlappenkoor Lingewaard als de Ondernemers Vereniging Bemmel, een geslaagd evenement geworden.

De 14 koren op drie podia met elk hun eigen repertoire, hebben van het centrum van Bemmel een swingend geheel gemaakt. Met name op de Markt, maar ook bij de twee andere podia heerste de gehele dag een gezellige sfeer. Mede door de wisselende weersomstandigheden en het feit dat er op meerdere plaatsen in de omgeving gelijktijdig evenementen hebben plaatsgevonden, is de publieke belangstelling iets beneden de verwachting gebleven. Dit is zowel van invloed geweest op de koopjesmarkt van de Bemmelse ondernemers als de rommelmarkt.

Uit een steekproef onder de bezoekers is ook gebleken dat de inwoners uit Lingewaard en omgeving de weg naar Bemmel Zingt nog niet geheel hebben gevonden, maar de meer dan 600 koorleden uit de wijde omtrek met hun aanhang hebben Bemmel Zingt nu al omarmd en komen volgend jaar zeker terug.

Voor de organisatoren geldt dat met een goed gevoel wordt teruggekeken op deze dag. Het is absoluut de bedoeling hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, waarbij er nu al ideeën zijn om het nog aantrekkelijker, groter en beter te maken. Dus ook in 2017 zal Bemmel weer zingen en swingen, rekent u daar maar vast op!
De organisatie is café De Hertenkamp, Café 61 en café De Roskam dankbaar; zij hebben dit evenement mede mogelijk gemaakt.

Gezellige middag met de Zonnebloem Gendt

GENDT - Zoals elk jaar rond het kersenfeest van Gendt is het traditie om twee gezellige middagen met onze gasten te vertoeven op boerderij De Geer bij de familie Roelofsen.

De gasten werden ontvangen met een lekker kopje koffie/thee met kersencake, maar sommige gasten hadden het geluk om de primeur te hebben! Zij mochten meerijden met de electrocar van het Zorgcentrum Stint-Jozef. Deze wagen was net gearriveerd bij het zorgcentrum en wilde wel een proefrit maken.

De gasten werden verder getrakteerd op gezellige muziek en een leuke bingo en een verhaal dat helemaal paste bij ons stadje. Daarnaast was er natuurlijk tijd voor een praatje hier en daar. En we hadden nog een primeur, we kregen de eerste kersen van het jaar aangeboden. De middag werd afgesloten met een picknick van lekkere sandwiches met tonijnsalade/eiersalade of kaas/ ham en we sloten af met een lekker puddingbroodje. De gasten gingen weer met een voldaan gevoel naar huis, daar doen we het tenslotte voor!

In een Oogopslag

woensdag 6 juli
09.30 St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 9 juli
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters en kinderkoor Spetters

15.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke Doopviering met Pastoor Peters

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het Gemengd koor De Levensbron

zondag 10 juli
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

woensdag 13 juli
09.30 St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Gendtse fietstochten

GENDT - Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar.

De eerste tocht zal worden verreden op dinsdag 12 juli. De rit zal ons voeren langs diverse leuke plaatsen en zijn +/- 50 km. lang. U bepaalt echter zelf hoeveel kilometer u mee wilt fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn vóór 17.00 uur. U kunt inschrijven bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 3,00 euro per rit (inclusief pontkosten).

Bovendien wordt u vóór de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden door SWOG. Bij deelname aan alle ritten ontvangt u na de laatste tocht een herinneringsmedaille. De tweede en derde tocht zijn gepland op 26 juli en 9 augustus. De organisatoren hopen u weer in grote getale te mogen begroeten bij deze mooie en gezellige fietsdagen. Voor nadere informatie kunt u bellen met Ton Balduk (0481 422069).

Presentatie Stadswijn Huissen groot succes

HUISSEN - Vrijdag 1 juli heeft de Rotaryclub Arnhem/Huissen haar eerste Stadswijn geïntroduceerd in 't Wijnhuys, Tempelierstraat waar de wijn vanaf nu te koop is.

Na een introductie van de witte en rode wijn door onze vinologe werd er enthousiast geproefd, gekocht en besteld. Verschillende Huissense horecagelegenheden schenken de Stadswijn. En dat is belangrijk: per fles gaat 2 euro naar een Huissens goed doel.

Welk doel dat is wordt bekend gemaakt tijdens de Stadsquiz Huissen. Deze vindt plaats op 14 oktober. Teamcaptains van de Stadsquiz van vorig jaar ontvingen vrijdag een fles Stadswijn. Ook meedoen met de stadsquiz? Vorm een team en schrijf in op www.stadsquizhuissen.nl.