GN Lingewaard

19 april 2017

GN Lingewaard 19 april 2017


'Soms zijn ze in Doornenburg de draad even kwijt'

DOORNENBURG - Er wordt me wat afgespeurd bij de Historische Kring in Doornenburg. Binnen in het ontmoetingscentrum, maar ook daarbuiten, bij burgers naar foto’s en verhalen of in het landschap naar sporen van het verleden.

Wist u bijvoorbeeld dat een van de eerste wijkzusters van het Wit-Gele Kruis begon in een kippenhok, zoals inleider Chris van Asperen tijdens de thema-avond van 4 april vertelde? Kent u bijvoorbeeld het verhaal over witte juffers bij de Linge? Wist u bijvoorbeeld dat je sinds kort dankzij de knotploeg vanaf de Rijndijk weer duidelijk de resten van de laatste steenoven kunt zien? Wist u dat de contouren van het verdwenen Fort De Sterreschans weer zichtbaar zijn gemaakt in het landschap? Wist u dat we bijna moesten vrezen voor een waar riddergevecht tussen Kasteel Doornenburg en Kasteel Hulhuizen?

Dit alles heeft te maken van de rijke geschiedenis van Doornenburg. Niet altijd is echter helder wat met wat te maken heeft. Soms zijn de leden van de Historische Kring in hun speurtocht dan ook de draad even kwijt. Maar als er is gelukkig altijd wel iemand die weer iemand kent die weet hoe het echt zit. Nou, die allesweters of die alles-willen-weters zijn welkom, ook tijdens de eerstkomende werkavond, dinsdag 25 april, 19-21 uur, in het ontmoetingcentrum. Niets leukers dan samen de draad van de geschiedenis oppakken, al is het maar een dun draadje. Een mailtje naar de Kring kan ook: Info@historischekringdoornenburg.nl."

2017: bijzonder jaar voor Hulhuizen

HULHUIZEN - De 'Heerlijkheid Hulhuizen', van origine onderdeel van de Kleefse Enclave, werd dit jaar precies 200 jaar geleden geannexeerd tot onderdeel van het Koninkrijk de Nederlanden en officieel samengevoegd met de voormalige gemeente Gen(d)t. Hierdoor werd het laatste stukje Kleefse enclave, Gelders grondgebied.

Op zaterdag 22 april vieren we deze 200ste verjaardag groots. We doen dit samen met bewoners, oud-bewoners en iedereen die onze buurtgemeenschap een warm hart toedraagt. Wees welkom in Hulhuizen, aj wil, méuj ók Hulleze zegge!

Wat is er allemaal te doen op zaterdag 22 april in Hulhuizen: Vanaf 14:00 uur is er een gezellige braderie met om 15:00 een vlagceremonie met sleuteloverdracht.De Burgemeester Marianne Schuurmans en haar Duitse collega Burgermeisterin Sonja Northing en 2e Burgermeister Josef Gietemann uit Kleve zullen in een officieel moment de overgang herdenken, We hebben een muzikale clown rondlopen, Radio Popamo gaat weer in de lucht,Harmonie Sint-Caecilia Gendt geeft een concert, er zijn diverse artiesten, een bbq, overheerlijke riefkoeken, suikerspinnen, een groot terras, springkussens en nog veel meer.

Om 20:00 uur is er een feestavond met goede muziek en optredens. Voor de gehele dag geld: toegang gratis.

Het evenement is bij café Concordia en camping Waalstrand aan de Waaldijk 23 in Hulhuizen. Tip: Kom indien mogelijk, zoveel mogelijk met de fiets. Actuele info staat op www.hulhuizen200.nl.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - In verband met het overlijden van Lies Tromp is het programma van Vrouwen Vereniging Haalderen aangepast.

"De avond van 26 april hebben wij een spellenavond georganiseerd. We hebben weer spellen geregeld zoals sjoelen, rummycub, triominos en nog veel meer. Voor een lekker hapje wordt ook gezorgd."

In een Oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 22 april

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Middenkoor Invoices

Zondag 23 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Woensdag 26 april

09.30 uur: H. Martinus Gendt, G. Peters

Zaterdag 29 april

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 30 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Ingezonden brief

Boete loslopende hond kwijtgescholden

In april 2015 werden mijn schoonmoeder en een vriendin in Huissen beboet door twee boa's wegens het 'laten loslopen van hun honden op een speelveldje aan de Keizersallee’. 2 x €90,- plus 2x € 7,- kosten. De bejaarde dames vonden dat toch wel veel. Ze liepen daar netjes met de hondenpoep in de zakjes en lieten de beestjes alleen maar even los om met een bal te laten rennen. Dat deden ze vaker en nog nooit gewaarschuwd.

De boa's waren onverbiddelijk: regel is regel! De dames gingen dus in beroep. Bij de kantonrechter in Nijmegen (afgelopen maart 2017!) vertelden ze het verhaal en lieten foto's zien van de situatie ter plaatse (lege velden!). De kantonrechter was het roerend met de dames eens en vond het belachelijk. Zijn vonnis was dus: schuldig zonder straf! Hij raadde de dames aan om contact te zoeken met gemeente en/of raadsleden en te klagen over de wijze waarop er in Lingewaard blijkbaar wordt omgegaan met dit soort overtredingen: niet kijken naar plek en omstandigheden maar domweg een bekeuring geven.

De dames reageerden verheugd en 1 zei: "Dat doe ik nooit meer", waarop de rechter zei: "Nou, ikzelf zou het gewoon weer doen". De rechter was duidelijk: Boetes voor loslopende honden in de APV ok, maar dan wel kijken naar de situatie en de feitelijke hinder. Het lijkt mij dat iedereen, die een zo’n overdreven en drammerige boete heeft gekregen, maar eens naar de rechter moet gaan en zijn zaak moet bepleiten. Goede kans dat die het met je eens is. Misschien dat de boa’s dan ook weer eens hun discretionaire bevoegdheid gaan gebruiken.

Jan Stuurman

Angerense koe weer Miss Overbetuwe

Trotse zussen en nichtjes Oosterink tonen hun kalveren aan de jury

BETUWE - Voor de tweede jaar op rij heeft de koe Eastland Rusty 906 de titel Miss-Overbetuwe gewonnen. De drie jaar oude Rusty won recent de prestigieuze verkiezing Miss Over-Betuwe tijdens een videokeuring. De fokclub Over-Betuwe organiseerde de verkiezing voor de negende keer.

Vincent Oosterink en Jan Stinnissen uit Angeren zijn de gelukkige eigenaren van Rusty. Zij toonden de jonge koe voor het oog van een deskundige jury terwijl er tegelijkertijd professionele camerabeelden werden gemaakt. De uiteindelijke winnaar is tijdens het tonen van de film aan alle deelnemers bekendgemaakt in Valburg.

'Rusty heeft gewonnen omdat ze er zo jeugdig uit blijft zien en geweldige vitale benen en een gezond en mooi uier heeft', zo verklaarde het jurylid Arie Hamoen. De jury plaatste achter Rusty de zes jaar oude koe Het Meer Lucky Shot 6 van de familie Giessen uit Angeren. Ook bij de jonge koeien was de reservetitel voor de familie met hun koe Het Meer Lucky Shot 57. De hoofdprijs was voor Eastland Diamant 1026 van de familie Oosterink uit Angeren.

Speciale aandacht ging er dit jaar uit naar de jeugd. De zusjes Fenna, Sara en Noor Oosterink en hun nichtjes Noa en Luna uit Angeren toonden vol trots hun kalveren aan de jury. Ook Jellle Blom uit Driel presenteerde zijn kalf met enthousiasme. Uiteindelijk kregen alle kinderen prijs.

Jurylid Arie Hamoen prees de inzet van de kinderen en alle deelnemende bedrijven 'Je ziet dat er veel tijd en energie is gestoken om de dieren zo mooi mogelijk te presenteren. Alle deelnemers dragen bij om deze keuring van de mooiste koeien van de Over-Betuwe tot een succes te maken.'

Jazznight Louis! - What a Wonderful World

BEMMEL - Laat je op zaterdag 6 mei vanaf 20.30 uur meenemen door de wereld van de jazz. Als trompettist en zanger is het Louis Armstrong die op twintigjarige leeftijd de definitieve richting van de jazz en opvolgende popmuziek zal bepalen.

Niet alleen Miles Davis, maar ook James Brown en Michael Jackson waren schatplichtig aan ‘Satchmo’. Louis! – What a Wonderful World neemt de kijker mee op een tocht door het hoofd van Louis Armstrong. Aan de bekende lach van deze publiekslieveling ging een keiharde jeugd vooraf. Zonder vader en met een moeder in de prostitutie, groeide Louis op in het ruige straatleven van New Orleans. Hij kreeg te maken met armoede, rassendiscriminatie en justitie, maar ontdekte onderweg ook de jazz. Louis! – What a Wonderful World schetst een intiem portret van deze meeslepende en melancholische persoonlijkheid die vijf huwelijken versleet, er een levenslange voorliefde voor cannabis op nahield en die net als iedere Afro American te maken kreeg met de power van de legale en illegale machten in het Amerika van de twintigste eeuw. Bestel kaarten voor 19,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel.

Kleine ondernemers op IKC Het Sterrenbos

LINGEWAARD - De kinderen van IKC Het Sterrenbos zijn de afgelopen periode actief geweest rondom 'Ondernemerschap'. Op 21 april zal er op IKC het Sterrenbos een heuse 'Koningsmarkt' zijn, waarmee dit geweldige project afgesloten wordt.

Directeur Ellen van Bon: "De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Daarom vinden wij het belangrijk onze kinderen hierop voor te bereiden. Op IKC Het Sterrenbos doen we dit graag op een manier waarbij we kinderen uitdagingen voorleggen die een groot beroep doen op vaardigheden op digitaal en creatief gebied, maar juist ook als het gaat om samenwerken, lef hebben, ondernemend gedrag en kritisch denken. Tijdens dit schoolbrede project 'omgaan met geld en ondernemerschap' hebben kinderen van peuter tot groep 8, in mini-ondernemingen en groepsverband mogen ervaren en ontdekken wat hun eigen talenten en ontwikkelpunten zijn èn die van hun team; vaardigheden die nodig zijn voor de toekomst.

Workshops rondom 'marketing', 'creatief denken', excursies en coaching door ondernemers, ouders en studenten waren hierbij voor kinderen heel inspirerend. Hierbij danken wij alle betrokkenen voor hun waardevolle bijdrage tijdens dit fantastische project!"

Op dit moment werkt IKC Het Sterrenbos samen met OBC Huissen en Bemmel, het ROC A12 en de HAN om ondernemerschap en ondernemend gedrag een echte plek in het onderwijs te geven.

Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoekje op onze gezellige Koningsmarkt op vrijdag 21 april van 10.30 - 12.00 uur op IKC Het Sterrenbos.

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 22 april

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Middenkoor Invoices

Zondag 23 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Woensdag 26 april

09.30 uur: H. Martinus Gendt, G. Peters

Zaterdag 29 april

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 30 april

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Schatkist op kasteel nog niet gevonden!

DOORNENBURG - Op Kasteel Doornenburg is de schatkist met juwelen nog steeds verdwenen. Ze hebben met zijn allen overal gezocht: in de hoge torens, in de waterput, in de gevangenis, zelfs in de gracht, Nergens iets te vinden. Wie zou dit toch gedaan hebben?

Het Kasteel hoopt nu dat veel kleine ridders, prinsessen en speurneuzen, van 3 tot 6 jaar, mee komen zoeken. Op zondagmorgen 30 april. Floris en Florientje logeren dan ook op Kasteel Doornenburg. Dat vinden ze zo ontzettend fijn want er is in een Kasteel altijd zo ontzettend veel te beleven en je kunt er zo goed verstoppertje spelen. Zij helpen mee zoeken. Samen gaat het zoeken van de schatkist natuurlijk veel en beter. Het verhaal wordt samen met/voor kinderen van 3 - 6 jaar verteld en gespeeld; in de ridderzaal, maar ook in de meidenkamer en de wapenkamer.

Er zijn twee uitvoeringen: om 10.00 en 11.30 uur. Reserveren is wel noodzakelijk; het kan nog tot 25 april. Dit kan via de website www.kasteeldoornenburg.nl. Iedereen krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is). Gereserveerde plaatsen kun je 15 minuten voor aanvang ophalen in de Langeraktoren, op de binnenplaats van het Kasteel. Broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma mogen ook meekomen (maximaal twee volwassenen per gezin). Als ze durven natuurlijk! De entreeprijs is vijf euro.

School’s Cool Lingewaard, ook voor uw kind?

LINGEWAARD - Jaarlijks biedt School's Cool kansrijke, kwetsbare leerlingen extra ondersteuning. Binnen gezinnen kunnen er omstandigheden zijn waardoor kinderen/jongeren wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken van een mentor.

Binnen het 12+ programma zijn we gericht op de kwetsbare jongere die de overstap gaat maken naar het voortgezet onderwijs. De stap van de basisschool naar de brugklas is groot. Voor een aantal kinderen te groot. Het doel van School's cool is de kans op een succesvolle loopbaan in het voortgezet onderwijs te vergroten en vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen.

Tot 15 juni kan de basisschool uw kind aanmelden. De scholen in Lingewaard zijn door ons geïnformeerd en hebben criteria ontvangen waarop ze kunnen beoordelen of uw kind eventueel in aanmerking zou kunnen komen voor School’s Cool. De jongere krijgt een eigen mentor die hem of haar wekelijks bij u thuis ondersteunt. Deze mentor is een goed opgeleide vrijwilliger die met geduld, aandacht en enthousiasme uw zoon of dochter gedurende enige tijd extra aandacht geeft. Daarbij ontwikkelt uw kind zijn kwaliteiten en talenten beter en krijgt meer zelfvertrouwen.

"Wilt u meer weten over School’s Cool Lingewaard? Neem dan contact op! U kunt mailen naar: info@schoolscoollingewaard.nl of bel naar Heidy Daatzelaar (06 39213585). Volg ons op Facebook!"

Oranje Klaverjasdrive

GENDT - De liefhebbers van klaverjas worden zaterdag 22 april om 10.30 uur verwacht in café De Klok om tot ongeveer 16.00 uur te strijden om de fel begeerde wisselbeker en de vele aantrekkelijke prijzen.

Er wordt gespeeld volgens het Amsterdams systeem. U kunt zich voor 12,50 euro inschrijven voor deelname en gezamenlijke lunch, bij café De Klok, bij voorkeur vóór 20 april (0481 421551).

Senioren Actief Bemmel deelnemer clubkascampagne

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel (SAB) roept iedereen op om bij de Rabo clubkascampagne te stemmen voor de SAB.

"Weet u wat de Senioren Actief Bemmel (SAB) allemaal voor u doet? Zij organiseert in Bemmel: sjoelen, koersbal, bridgemiddagen, seniorenkoor, creatieve middag, kooklessen, toneel, seniorengym, tai chi, yoga, line dance, biljarten, Engels en Spaanse cursussen, muziekgeschiedenis, levensfilosofie, Kijk op Kunst. De moeite waard om onze club eens extra te steunen!"

Loterij Zonnebloem Gendt van start

GENDT - Vanaf 13 april gaat de landelijke Zonnebloem loterij weer van start. Al een aantal jaren op rij kiest Zonnebloem Gendt ervoor om met haar vrijwilligers twee data te kiezen om zoveel mogelijk loten te verkopen.

De afdeling Gendt onderneemt dat dit jaar op woensdag 19 en donderdag 20 april. Op deze avonden komen de vrijwilligers langs de deur met de loten. 0,80 euro per lot gaat naar de afdeling; dit geld wordt gebruikt om weer mooie activiteiten voor onze fysiek beperkte gasten te ontplooien. Vanaf 18.00 uur gaan zij van start.

Jaarvergadering Historische Kring Angeren

ANGEREN - Het bestuur van de Historische Kring Angeren (HKA) nodigt zijn deelnemers uit voor de zesde algemene ledenvergadering in het Dorpshuis op dinsdagavond 25 april. De vergadering begint om 20.00 en duurt tot maximaal 22.00 uur.

Op de agenda van de jaarvergadering staan onder andere de verslagen over het jaar 2016 van de secretaris, de penningmeester en de kascontrolecommissie. Verder komen de bestuursmutaties aan bod. Aansluitend (rond 21.00 uur) toont Ben Otters foto's van de activiteiten die in 2016 plaatsvonden en heeft de HKA nog een verrassing in de vorm van les 1: 'hoe schrief je dialek'.

Monumentale wapenleeuwen terug naar huis

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn de wapenleeuwen een onlosmakend deel van het voormalige gemeentehuis van Gendt. Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - De Gendtse wapenleeuwen gaan terug naar 'huis'. Als de gemeente met een stevige motivatie komt dan zal de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de verplaatsing van de monumentale beelden naar de ingang van huis te Gendt niet belemmeren. Het initiatief komt van Platform Gendt en Historische Kring Gente.

De wapenleeuwen hebben een geschiedenis van twee eeuwen achter de rug. Oorspronkelijk stonden ze bij het begin van de oprijlaan van boerderij Huis te Gendt. Voor de Tweede Wereldoorlog werden ze verwijderd en veilig opgeborgen. Maar goed ook, Eén van de poeren werd door oorlogsgeweld onherstelbaar beschadigd. De leeuwen kregen na de oorlog een prominente plaats bij de ingang van het Gendtse gemeentehuis. De beelden kregen in 1970 de status van rijksmonument. En dat betekent dat je er van af moet blijven. De RCE heeft in 2011 al aangegeven geen voorstander te zijn van verplaatsing. Volgens de rijksdienst hebben de wapenleeuwen doelbewust een plek gekregen bij de entree van het gemeentehuis en maken er onlosmakelijker deel van uit. Het gemeentehuis is een gemeentelijk monument.

De RCE zal naar verwacht een negatief advies geven bij de aanvraag voor de vereiste omgevingsvergunning. Volgens het college zal de rijksdienst een verplaatsing echter niet tegenhouden als mocht blijken dat de verplaatsing wordt gedragen door de Gendtse bevolking. Platform Gendt heeft voldoende handtekeningen opgehaald om dat aan te tonen.
Voor de verhuizing worden de wapenleeuwen opgeknapt, inclusief beschilderen van het Gendtse wapen met bladgoud. De verplaatsing kost in totaal ruim 9.000 euro.

Naar verwacht kunnen de Gendtse leeuwen in het najaar terug naar huis. Wethouder Theo Peren opperde tijdens de Gendtse kermis, dan zijn er toch al veel mensen op de been, zegt hij.

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel (SAB) roept iedereen op om bij de Rabo clubkascampagne te stemmen voor de SAB.

"Weet u wat de Senioren Actief Bemmel (SAB) allemaal voor u doet? Zij organiseert in Bemmel: sjoelen, koersbal, bridgemiddagen, seniorenkoor, creatieve middag, kooklessen, toneel, seniorengym, tai chi, yoga, line dance, biljarten, Engels en Spaanse cursussen, muziekgeschiedenis, levensfilosofie, Kijk op Kunst. De moeite waard om onze club eens extra te steunen!"

ANGEREN - Het bestuur van de Historische Kring Angeren (HKA) nodigt zijn deelnemers uit voor de zesde algemene ledenvergadering in het Dorpshuis op dinsdagavond 25 april. De vergadering begint om 20.00 en duurt tot maximaal 22.00 uur.

Op de agenda van de jaarvergadering staan onder andere de verslagen over het jaar 2016 van de secretaris, de penningmeester en de kascontrolecommissie. Verder komen de bestuursmutaties aan bod. Aansluitend (rond 21.00 uur) toont Ben Otters foto’s van de activiteiten die in 2016 plaatsvonden en heeft de HKA nog een verrassing in de vorm van les 1: ‘hoe schrief je dialek’.

Film: Youth

BEMMEL - Deze indrukwekkende film, bekroond met veel prijzen, onder andere beste acteur (Michael Caine), beste film en beste regie, is op donderdag 20 april om 20.00 uur te zien in de Theaterkerk in Bemmel.

Michael Caine en Harvey Keitel spelen de hoofdrollen Fred en Mick, twee oude vrienden die in een luxe resort in de Alpen vertoeven voor een lange rustgevende vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur, en geven ondertussen op humoristische wijze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Micks schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd en heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand met een hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren. Bestel kaarten à 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel.

GENDT - Vanaf 13 april gaat de landelijke Zonnebloem loterij weer van start. Al een aantal jaren op rij kiest Zonnebloem Gendt ervoor om met haar vrijwilligers twee data te kiezen om zoveel mogelijk loten te verkopen.

De afdeling Gendt onderneemt dat dit jaar op woensdag 19 en donderdag 20 april. Op deze avonden komen de vrijwilligers langs de deur met de loten. 0,80 euro per lot gaat naar de afdeling; dit geld wordt gebruikt om weer mooie activiteiten voor onze fysiek beperkte gasten te ontplooien. Vanaf 18.00 uur gaan zij van start.

Pius X beweegt zich veiliger door het verkeer

BEMMEL - Alle leerlingen van groep 7 van basisschool Pius X in Bemmel zijn geslaagd voor hun verkeersexamen en kregen uit handen van Lingewaards wethouder Theo Peren hun VVN-verkeersdiploma.

Elk kind fietste de route van het verkeersexamen door Bemmel, die was voorzien van oranje routeborden met zwarte pijlen. Langs de route stonden hulpouders die het fietsgedrag van de leerlingen beoordeelden, zoals uitkijken en omkijken, duidelijk en tijdig richting aangeven en voorrang verlenen.

Uitnoding Platform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 25 april is er de maandelijks terugkerende vergadering van het wijkplatform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat. Aanvang om 19.30 uur.                                                                                        

"We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin u welkom bent om uw idee, uw suggestie, uw klacht en/of uw opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar kunt maken. Elke opmerking van iedereen nemen we serieus, zullen we noteren en in de vergadering bespreken. Op deze manier proberen we samen met u bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Tijdens dat inloopuurtje kunt u natuurlijk ook langs komen, om gewoon eens te informeren met welke verbeterpunten we momenteel bezig zijn in ons dorp. Natuurlijk kunt u hiervoor ook onze website bezoeken. Dit is dan www.platformangeren.nl.

Bent u niet in de gelegenheid om op 25 april even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar: platformangeren@gmail.com. Ook is er nog de mogelijkheid, om uw opmerking te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus in ons dorpshuis. Wij zien u graag op dinsdag 25 april om even met ons mee te denken over veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Leer nu duiken bij Gaviiformes

Els & Marissa, Slijk Ewijk 2016 Foto: Robin Daalhuizen

ELST - Altijd al eens willen duiken in mooie blauwe Caribische wateren? Altijd al eens de onderwater wereld willen ontdekken? Spannende wrakken verkennen? Grote haaien bekijken? Dan hebben wij de beste oplossing voor jou! Gewoon een duikcursus volgen, en ook jij kunt jezelf een duiker noemen en goede sier maken op het strand van Bonaire.

Deze maand beginnen we met de basiscursus tot 1-sters duiker. Dit brevet wordt wereldwijd erkend, je kunt met dit brevet dus op elke duikbasis ter wereld terecht! Gelukkig hoef je voor de cursus niet de hele wereld over. Deze is namelijk gewoon in Elst. Voor de theorie ben je welkom in het clubhuis van de vereniging, de zwembadoefeningen doen we in zwembad 'De Helster' in Elst. Er zijn nog enkele plaatsen over, dus aanmelden kan nog tot 1 mei!

De vereniging vindt veiligheid en een gedegen opleiding belangrijk. Je wordt als beginnende duiker dan ook intensief begeleid door ervaren duikers. Duiken is een fraaie en ongevaarlijke sport, als je je aan de in de cursus geleerde regels houdt.

Sinds 2015 heeft Gaviiformes ook een jeugd groep. Deze jeugd leden hebben hun duikopleiding afgerond, en zijn nu actief binnen de vereniging. Lijkt dat je ook gaaf, in plaats van op hockey of ballet eens een heel andere sport te doen, kijk dan snel eens op onze website www.gaviiformes.nl of op onze Facebook paginas op www.facebook.com/gaviiformes

Wil je gewoon eens sfeer komen proeven, kan dat natuurlijk ook. Je kunt altijd meekijken met een training. Neem ook dan contact op via info@gaviiformes.nl en kom eens langs op zondag ochtend om 09:00 in De Helster.

Spannende contrasten met UDI en de Leemkuulers Muzikaal voorjaar in Amerika en Bohemen

BEMMEL - Op de mooie voorjaarsavond die zaterdag 29 april gaat worden, zullen Muziekvereniging UDI en 'De Leemkuulers' samen concert geven in de Theaterkerk in Bemmel.

Onder leiding van dirigent Henry Meijer spelen De Leemkuulers de traditionele volksmuziek uit het in het Tsjechisch Bohemen gelegen Egerland. Heimwee, verlangen en het besef dat het leven in zijn eenvoud goed kan zijn, worden opgewekt bezongen en verklankt in vooral marsen en polka’s. En als je daar dan nog niet vrolijk van wordt, dan wel bij het vooruitzicht dat de Leemkuuler damesmuzikanten deze avond voor het eerst gekleed in de traditionele dirndl voor de dag gaan komen…

UDI zoekt het dan op een heel andere plaats op aarde, dit keer. Het thema van hun optreden zal zijn “Amerika”. Dirigent Johan Jacobsen voert het flink verjongde UDI door de muzikale variaties die Amerika te bieden heeft. U kunt genieten van zowel spectaculaire hoogstandjes zoals Kees Vlak’s 'New York Ouverture' als wel swingende bigbandmuziek.

Zaterdag 29 april bent u vanaf 19.00 welkom in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang concert is 20.00 en de kaarten tegen 5 euro worden uitsluitend dan, aan de deur, verkocht.

Kindervoorstelling in de Koningskamer Verlangen van de honingbij

HULHUIZEN - Zondagmiddag 23 april om 14.30 uur speelt Hannafloor de Roos haar voorstelling in de Koningskamer van de Piramide aan de Waal in Gendt (Hulhuizen).

Een broertje en een zusje worden net als Hans en Grietje uit het huis gezet door hun vader en moeder. Niet omdat er geen geld is, maar omdat ze volgens hun ouders vervelende kinderen zijn die altijd ruzie maken met elkaar. Een zoemende honingbij leidt hen vervolgens naar het ‘Bijengebied’. Daar leven een trommadam en een fluitspeelman in zo’n strijd met elkaar dat het bijengebied verloren dreigt te gaan. Broer en zus gaan aan de slag om het bijengebied te redden.

Bij deze voorstelling worden kinderen zo nu en dan uitgenodigd om mee te spelen in de voorstelling. Een gitaar, trom, fluit en een accordeon vertegenwoordigen het muzikale gedeelte in deze voorstelling, geschikt voor kinderen van 4-10 jaar en ouders. De entreeprijs: is 5 euro voor kinderen en 7,50 voor volwassenen. De voorstelling duurt 50 minuten. De uitvoering is in Piramide aan de Waal, Munnikhofsestraat 28 in Gendt. Reserveren kan via www.piramideaandewaal.nl.

Collecte Hartstichting

BEMMEL - De jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting van 2 tot en met 8 april heeft dit jaar ruim 2900 euro opgeleverd. De Hartstichting is de inwoners van Bemmel, Ressen en Haalderen dankbaar voor hun steun.

Dankzij deze giften kan de Hartstichting werken aan oplossingen om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en op te sporen. Ruim 35 collectanten in Bemmel, Ressen en Haalderen gingen tijdens de Hartweek op pad om donaties te verzamelen, speciaal voor onderzoek naar signaalstofjes in het bloed die helpen een naderend hartinfarct op te sporen. Voorbeelden hiervan zijn eiwitten, moleculen en bloedcellen. Door te meten welke stoffen actief zijn, en hoeveel ervan aanwezig zijn, krijg je veel informatie over wat er gaande is in het bloed en de bloedvaten. Hoe beter we deze signaalstoffen leren kennen, hoe beter we het risico op een hartinfarct kunnen inschatten. Zo kunnen we mensen op tijd de juiste behandeling bieden en een hartinfarct voorkomen.

Er zijn ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al méér dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door financiering van onderzoek, voorlichting over een gezonde leefstijl en het realiseren van innovaties in de zorg. Voor meer informatie: hartstichting.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 26 april van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 26 april van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Doe mee met de ballonnenwedstrijd op Koningsdag!

Het Oranje Comité Bemmel-Ressen organiseert ook dit jaar weer de traditionele ballonnenwedstrijd op Koningsdag.

Om 17.15 uur laten alle deelnemers tegelijkertijd hun ballon de lucht in vliegen als feestelijke afsluiting van Koningsdag. De kinderen van wie de ballonnen het verste komen krijgen een prijs.

Alle kinderen in de gemeente Lingewaard mogen hier aan meedoen en deelnemerskaarten zijn vanaf nu gratis verkrijgbaar bij ijssalon Maarten Liet Dorpsstraat 50a te Bemmel. De ballonnen worden op Koningsdag rond 17.00 uur uitgedeeld.

Belangrijk om te vermelden is dat aan het milieu zoveel mogelijk is gedacht: er worden afbreekbare ballonnen en touwtjes gebruikt!

Column

Gedoe

Wie voor het eerst het gemeentehuis bezoekt zal aan de balie vreemd opkijken. Geen zoete receptionist met een vlinderspeld, maar een kordate beveiliger. Bij mijn bezoek twee beveiligers. Een serieuze dreiging? Ik ben aan de balie nummer twee. Dat geeft mij de tijd om de kordate baliebezetting gade te slaan.

Het blijken aardige mannen. Het blijft wel een beklemmend gevoel dat het openbare gedeelte van het gemeentehuis niet zonder beveiliging kan. De bezoeker voor mij is klaar. Dag heren, ik kom voor het college. Pieter-Jan de Jong van Communicatie komt me ophalen. De geüniformeerde beveiliger tikt op zijn toetsenbord Veltkamp. Niet bekend. De andere geüniformeerde beveiliger zegt Veldkamp met een d. Ik zeg, maak niet uit, het klinkt hetzelfde. Mijn humor wordt niet gewaardeerd. Sjaak wordt als Jacques ingevoerd. Niet bekend. Kennelijk zit het wekelijkse persuurtje van het college niet in de gemeentelijke agenda. Wat een gedoe. Pieter-Jan komt mij toevallig halen en redt de beveiligers van een kennelijk complexe taak.

Het persuurtje. Burgemeester trakteert mij op gebak. Ze is met Pasen jarig. Mooi, Pasen trekt recreanten naar Lingewaard. Ook motorrijders. Uh, vingertje van Lingewaard: op zon- en feestdagen geen ronkende scheurijzers over onze dijken. Toch zijn er motorrijders die zich niet aan het verbod storen. Op een mooie zondag heb ik op de Waaldijk 6 motorrijders gespot. Wethouder Theo Peren geeft tegengas. Hij zat op een zondag in Gendt 2 uur op een terras bij Waalstrand en heeft slechts één motor gehoord. Valt dus wel mee, zegt hij. Burgemeester Schuurmans zegt dat het verbod het aantal motoren sterk heeft verminderd. Je weet hoe het in de politiek gaat Sjaak, zo vult Peren aan. Nee, zeg ik. De raad heeft het college gedwongen om motoren met borden van dijken te weren. Ondanks de wetenschap dat de politie geen tijd heeft om te controleren. Krijgt de raad de schuld voor deze nep-oplossing? Er is altijd gedoe op het gemeentehuis.
Sjaak

Uitnodiging evaluatie LENTEKRIEBELS 2017

ANGEREN - vrijdag 21 april 20.00 uur Locatie herberg "De letste Stuyver" Molenstraat 6 Angeren. De Organisatie Commissie Lentekriebels nodigt alle belangstellenden, deelnemers, ondernemers, standhouders en verenigingen uit voor een evaluatiebijeenkomst over de Lente Kriebels van 2 april j.l. Graag willen wij weten hoe u het evenement hebt ervaren, eventuele klachten kunnen ook besproken worden. Ook zullen we overleg plegen hoe we het evenement in 2018 gaan invullen en organiseren, tevens maken we de dag bekend waarop de Lente Kriebels gehouden zal worden. We hopen jullie op vrijdag 21 april a.s. om 20.00 uur te kunnen begroeten met een kopje koffie in herberg "De Letse Stuyver" Molenstraat 6 Angeren. De Organisatie Commissie Lentekriebels. Hennie Helsen, Bert Bolder, Antoon Barten, Henk Emmerzaal

Het Oranje Comité Bemmel-Ressen organiseert ook dit jaar weer de traditionele ballonnenwedstrijd op Koningsdag.

Om 17.15 uur laten alle deelnemers tegelijkertijd hun ballon de lucht in vliegen als feestelijke afsluiting van Koningsdag. De kinderen van wie de ballonnen het verste komen krijgen een prijs.

Alle kinderen in de gemeente Lingewaard mogen hier aan meedoen en deelnemerskaarten zijn vanaf nu gratis verkrijgbaar bij ijssalon Maarten Liet Dorpsstraat 50a te Bemmel. De ballonnen worden op Koningsdag rond 17.00 uur uitgedeeld.

Belangrijk om te vermelden is dat aan het milieu zoveel mogelijk is gedacht: er worden afbreekbare ballonnen en touwtjes gebruikt!

Presentatie HAN-studenten aan burgemeester

Links op de foto een aantal studenten, rechts een aantal aanwezigen

DOORNENBURG - Maandag 10 april om 10.00 uur presenteerde studenten van de minor 'Sportbestuurders van de toekomst' in de kantine van voetbalvereniging GVA in Doornenburg projectvoorstellen waarbij sport als middel ingezet wordt. Belanghebbenden, buurtsportcoaches en ook burgermeester Marianne Schuurmans van gemeente Lingewaard waren aanwezig bij de presentaties.

De projecten die de studenten gaan opzetten dragen bij aan het verbeteren van 'problemen' in het sociaal domein. Met een kritische blik hebben de aanwezigen geluisterd naar de studenten en stelde ze aanvullende vragen om de projecten straks van grote meerwaarde te laten zijn voor de Gemeente.

Aafke Kemper en Demi Verheugen volgen de minor. De grootste uitdaging is om het project duurzaam te maken. Het project zal ook na het vertrek van de studenten draaiende gehouden moeten worden. De dames hebben als doel om de inactiviteit van kinderen te verlagen en daarbij richten zij zich op de groep statushouders in Gendt. De verduurzaming is in hun project al goed doordacht, door een vrijwilliger te koppelen aan het sportaanbod dat zij opstarten hopen zij het project voor meerdere jaren te waarborgen.

Sanne Cobussen (docent van de studenten) benoemt het project als een uniek concept. Niet alleen HAN studenten maar ook de studenten van ROC Nijmegen worden betrokken bij de projecten. De studenten van het ROC zijn op sollicitatie geweest bij de HAN studenten. De HAN studenten hebben daarop een aantal studenten aangenomen die helpen bij de uitvoering van de projecten.

Open Badmintontoernooi BC Gendt geslaagd

GENDT - Zondag 9 april vond in Gendt het Open Gendts badmintontoernooi plaats. Dit jaar werd het toernooi voor de 16e keer georganiseerd met weer een groot aantal deelnemende koppels.

Zondagochtend begonnen we met de dames- en heren dubbels en 's middags de gemengd dubbels. Dit jaar kwamen de deelnemende koppels uit Arnhem, Culemborg, Eerbeek, Houten, Weesp, Geldermalsen, Grave, Lent, Nijmegen, Valburg, Zutphen, Wijchen en natuurlijk Gendt. Totaal liefst 62 koppels.

Het was weer een zeer geslaagde dag! De organisatie is Snelders Sport Elst, Wijnzinnig en Etos Venselaar dankbaar voor de prijzen en sponsoring van dit toernooi. Tevens een aantal winkeliers AH Gendt, Bruna, Dio Carla, Alberdeco, De Gent, Moods, Cafetaria Flintrop, De Geer, Dio van Appeldoorn, Schoonheidssalon Erika, Bakkerij Milder, Tuincentrum De Pas, Leemreise, Eucalyta snoepgoed, Slagerij Buurman, Nr. 19, Rebo Reclame en Van Dam Tweewielers voor het beschikbaar stellen van prijzen voor de loterij.

Lijkt het je leuk om een keer te badmintonnen. Badminton Club Gendt heeft een jeugdafdeling op de dinsdag avond en de volwassenen spelen op de woensdagavond. Kom gerust een kijke nemen op één van onze speelavonden in sporthal Walburgen. Meer informatie en uitslagen staat op www.bcgendt.nl.

Betuwe Onderneemt Beter zoekt topondernemers

Winnaar BOB 2016, Jacobs Beheersbaar Onderhoud

BETUWE - Wie nomineer jij als Betuwse ondernemer van 2017? Welk bedrijf zet de Betuwe op de kaart? Bijvoorbeeld door het aanboren van nieuwe markten of het zien van nieuwe kansen? Betuwe Onderneemt Beter is op zoek naar topondernemers uit Lingewaard en Overbetuwe die zich duidelijk onderscheiden. Ken jij zo'n ondernemer? Nomineer deze dan voor de titel 'ondernemer van het jaar'.


Ondernemers bepalen zelf wie de ondernemer van het jaar wordt. Dit begint met het voordragen van kandidaten. Dat kan tot en met vrijdag 12 mei op www.betuweonderneemtbeter.nl. Uit de genomineerde kandidaten maakt een onafhankelijke jury een eerste selectie.


De jury bestaat uit de voorzitters van de ondernemersverenigingen Veron en OCO, Anton Bouwmeister en Martien Martens. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is juryvoorzitter. De andere juryleden zijn de winnende ondernemers van 2014 en 2016: Tessa Maters van Absolute Advocaten en Bob Jacobs van Jacobs Beheersbaar Onderhoud. De jury bezoekt de titelkandidaten om tot 3 potentiële winnaars te komen. Vervolgens is het woord aan de ondernemers in Lingewaard en Overbetuwe. Over hoe zij hun stem kunnen uitbrengen, volgt later meer informatie.

Zonnebloem Gendt 'waaljuttert' in de polder

GENDT - Zaterdag 8 april verzamelden 17 mensen, vrijwilligers en vrijwilligers voor 1 dag, zich boven aan de Waaldijk in Haalderen.

In de krant had een oproep gestaan van de gemeente Lingewaard om langs de Waal te waaljutteren, met andere woorden de polder schoon te maken. Dit wil zeggen al het afval van plastic, blikjes en ander afval op te ruimen. Dit kon een aardig zakcentje voor de vereniging opleveren en aangezien onze afdeling volgend jaar 25 jaar bestaat, is dat mooi meegenomen.

Om 9.00 uur verzamelden wij ons en verdeelde ons in groepen een aantal gingen links de polder in richting de Hagevoort in Gendt een aantal liepen dezelfde richting in maar dan boven aan de dijk. Een paar vrijwilligers ging het pad op richting Defensiedijk. In de wildroosters was het een grote vuilnisbak van blikjes, lege plastic flesjes en vooral veel sigarettenpeuken.

Nadat we deze stukken grondig hadden schoon gemaakt kwamen we samen voor een kop koffie en namen we door wat we tot dan hadden gevonden. Lege jerrycans, touw, scheepsijzer, maar de mooiste vondst was een klein bootje in een fles.

Om twaalf uur waren we klaar met de actie, prachtig initiatief vonden wij van de gemeente en tevens word je je ook bewust wat een afval er gewoon maar zo over de schouder wordt weggegooid. Voor een ieder die dit leest: neem het afval de volgende keer gewoon mee en gooi het thuis in de prullenbak. Dan houden we samen de natuur schoon!

13 / 24

14 / 24

Sunte Werfert: 1235 euro voor Peru

LINGEWAARD - Op donderdag 6 april was er op basisschool Sunte Werfert een grote markt. Alle leerlingen hadden zelf spulletjes gemaakt die verkocht werden. Onder het genot van een hapje en drankje kon er geluisterd worden naar een echte Peruaanse band. Wat een gezellige sfeer was er.

De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de stichting Kuychi. De Nederlandse stichting Kuychi stelt geld beschikbaar aan Fundaçion Niños del Arco Iris in Peru, die aan de allerarmsten onderwijs en medische zorg geeft.

De leerlingen hebben tijdens deze periode veel geleerd over Peru. Zij mochten van tevoren vragen bedenken die ze hadden aan de kinderen in Peru. Deze vragen zijn beantwoord en op film gezet. Zo hadden we een bijzonder contact met de kinderen van het project in Peru. Daarnaast hebben de leerlingen ook zelf onderzoekjes opgezet. In Peru worden bijvoorbeeld veel bonen en aardappelen gegeten. Bij één onderzoek is gekeken hoe een boon het beste groeit en bij een ander onderzoek is er chips gemaakt van verschillende soorten aardappels. Tijdens de markt kon iedereen de chips proeven en werd er gekeken wat de meeste mensen de lekkerste chips vonden. Kortom veel leerrijke activiteiten en enthousiaste kinderen.

Wat een kanjers de leerlingen van basisschool Sunte Werfert. Bijzonder om te zien hoe zij zich inzetten voor kinderen uit een ander land die ook een kans verdienen.

Beleef de Bengaalse keuken

HUISSEN/ARNHEM - Op 29 april organiseert Stichting Pani een Bengaalse Kook/Eetdag onder leiding van de Bengaalse Laiju. Iedereen kan mee komen koken. Mocht je niet van koken houden, maar wel willen mee-eten, dan kom je gewoon later op de middag.


De kosten blijven voor beide opties gelijk: 35 euro per persoon, inclusief een drankje. De opbrengst gaat voor 100% naar de LearnWorkShop van Pani in Bangladesh. De kosten voor eten en drankjes betaalt het bestuur van de stichting privé.

Programma
14.00 uur starten we met koken
Vanaf 16:00 uur borrel
Vanaf 18:30 uur samen eten
Live muziek van 16:30 tot 18:00 uur door Rose-île
Alles in Montessori College, Utrechtseweg 174, Arnhem

Aanmelden kan via: elise@stichtingpani.nl (vermeld het aantal personen en of je alleen komt eten of ook koken). Betalen kan via rekeningnummer NL08INGB0006048505 o.v.v. Stichting Pani Arnhem, Bengaalse dag.

De Bengaal Ali Sekender woont al ruim 30 jaar in Huissen. Samen met zijn familie zet hij zich in voor de mensen in Bangladesh en heeft hij de Stichting Pani opgericht. Pani zet zich in voor de provincie Rangpur in Bangladesh. Pani is het Bengaalse woord voor water: het fundament van leven. De mensen achter de stichting zijn ervan overtuigd dat hulp begint met de basis (water, hygiëne, school). Hulp heeft echter pas echt zin als dit leidt tot zelfstandigheid. Stichting Pani streeft hiernaar met de Learn.Work.Shop (LWS). Zie voor informatie www.stichtingpani.nl.

Dodenherdenking in Doornenburg

DOORNENBURG - Donderdag 4 mei wordt de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden in de Sint-Martinuskerk van Doornenburg voor alle slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Ook staan we stil bij de slachtoffers die nu nog steeds vallen in de strijd om mensenrechten waar ook ter wereld.Het thema van dit jaar is: De kracht van het persoonlijke verhaal. Wij nodigen u van harte uit voor deze herdenkingsbijeenkomst in onze kerk en bij het oorlogsmonument."

De bijeenkomst begint om 19.15 uur in de kerk en wordt verzorgd door de Avondwakegroep, het herenkoor, Jekadee en harmonie Sint-Caecilia. "Na afloop gaan we in stille tocht naar het oorlogsmonument, waar de plechtigheden plaatsvinden onder auspiciën van het Oranjecomité, schutterij Gijsbrecht van Aemstel en harmonie Sint-Caecilia zullen de stoet begeleiden met stille trom. Na afloop van de plechtigheden wordt u in het Ontmoetingscentrum een kopje koffie aangeboden. U wordt vriendelijk verzocht vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen", zo vragen de Werkgroep Avondwake en het Oranjecomité.

Dodenherdenking en viering bevrijdingsdag Oranjestichting Gendt

Vrijdag 5 mei

19.00 uur Feestavond 55+

Alle mensen van 55 jaar en ouder worden verwacht in zaal Providentia voor een gezellige feestavond.

De avond zal geheel in het teken staan van amusement door Eigereid

Bovendien is door een grandioze verloting met vele prachtige prijzen de kans groot, dat u niet met lege handen huiswaarts keert.

Donderdag 4 meiDodenherdenking

Bij deze herdenking worden allen herdacht die sinds 10 mei 1940, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen, dan wel door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen.

18.00 uurVlaggen halfstok

Van 18.00 uur tot zonsondergang dienen alle vlaggen halfstok te hangen.

19.00 uurHerdenkingsdienst

In de R.K. kerk wordt een oecumenische herdenkingsdienst gehouden, m.m.v. de projectgroep "Tuin van de vrijheid". Een bijeenkomst voor iedereen om gezamenlijk te herdenken en ons te bezinnen op heden en toekomst.

19.35 uurStille tocht

Vooraf gegaan door Harmonie St. Caecilia vertrekt vanaf de kerk de stille tocht naar het Monument nabij het voormalige gemeentehuis. Tijdens de tocht luiden de klokken.

Herdenkingsplechtigheid

Aansluitend aan de stille tocht vindt de Herdenkingsplechtigheid plaats.

Koraalmuziek

Herdenking gevallenen

Gedicht

Last Post

20.00 uurStilte

Wilhelmus

Kranslegging door gemeentelijke overheid

Kranslegging door Kerkelijke overheid

Kranslegging door Oranjestichting Gendt

Defilé en bloemlegging door "Tuin van de Vrijheid" kinderen.

Defilé en bloemlegging door alle aanwezigen.

Na afloop zal voor alle deelnemers koffie worden geserveerd in zaal De Klok.

Koningsdag Oranjestichting Gendt

Woensdag 26 april

19.00 uur Omnium-Wielerspektakel

Ook dit jaar zal er weer een Omnium worden verreden. Het parcours: Dorpstraat, Markt, Torenlaan ,Burchtgraafstraat, Essenpasstraat en Julianaplein. Nadere informatie over dit spektakel is te vinden op de website van de Lingetrappers

Donderdag 27 april Koningsdag

08.00 uur Vlag in top.
Iedereen wordt verzocht de vlag te hijsen of uit te steken om Gendt een feestelijke aanblik te geven.

09.15 uur Bijeenkomst kinderen en uitreiking ballonnen

In ontvangst nemen van ballonnen voor de ballonnenwedstrijd op het Julianaplein. De eventueel retour ontvangen kaartjes dienen vóór 1 juni a.s. ingeleverd te worden bij Lenie Hendriks of Jan Nuijen.

09.45 uur Optocht met versierde voertuigen

Alle kinderen worden op het Julianaplein opgehaald door de muziekkorpsen van St.Caecilia en St.Sebastianus om in optocht te vertrekken naar de aubade bij het voormalig gemeentehuis. Alle kinderen die meedoen met een versierd voertuig (fiets, step, kar, enz.) ontvangen een traktatie. Het mooist versierde voertuig wint een prijsje.

10.00 uur Aubade

Op het bordes van "Villa Ganita" zullen de muziekkorpsen van St.Caecilia en St.Sebastianus een muzikale hulde brengen en zal het vaandel worden gezwaaid. Ook de jeugdfanfare van St.Sebastianus zal voor u optreden.

11.00 uur Diverse Kinderactiviteiten Julianaplein

Fancy Fair en kinderspelen van 11.00 tot 16.00 uur. Houdt ook onze website en de facebookpagina in de gaten.

Wilt u een helpende hand bieden, neem dan contact op met Lenie Hendriks of Astrid van Loy.

12.00 uur - 18.00 Oranje Vrijmarkt

Een alom bekende traditie op Koningsdag is de vrijmarkt. Zowel voor volwassenen als voor kinderen,
Voor kinderen is er echter geen kraam beschikbaar zodat een tafel- of vloerkleedje wenselijk is om de handel uit te stallen. Wilt u voor €15,00 een kraam huren (of 2 voor € 25,00), neem dan voor 24 april even contact op met Kees v.d. Laarschot of Eric Blankert.

12.00 uur Inschrijven voor Polder- en Stratenloop

In S.K.C. "De Leemhof" kan men zich inschrijven voor deelname aan de Polder- of Stratenloop. Voor de Polderloop wordt een bijdrage gevraagd van € 3,00. Deelname aan de Stratenloop is gratis!

13.00 uur Stratenloop

Kinderen tot en met 9 jaar starten om 13.00 uur om hun parcours in de Dorpstraat af te leggen.

Om 13.15 uur starten de kinderen van 10 t/m 13 jaar. Zij lopen het parcours twee maal.

Om 13.45 uur is de prijsuitreiking. Alle deelnemers krijgen een herinneringsshirt.

14.30 uur Polderloop

Bijna 8 km. lange route door de prachtige Gendtse Polder. De route is als volgt: Dorpstraat, Julianaplein, Kleine Raalt, Dijkstraat, Waaldijk, Polder, Waaldijk, Markt, Dorpstraat. Alle deelnemers ontvangen een shirt als herinnering. Contactpersoon voor Polder- en Stratenloop is Loet Rutten

Rond 15.15 uur prijsuitreiking op het podium.

11.00 uur Feestelijk muziekprogramma Julianaplein

Rond 14.00 uur optreden band Seven Days Music (tot 19.00 uur).

13.00 uur Optreden Jeugdorkest St. Caecilia Julianaplein.

Onze speciale dank gaat uit naar de mensen van de EHBO.

Alle tijden zijn onder voorbehoud!

Vrijdag 5 mei

19.00 uur Feestavond 55+

Alle mensen van 55 jaar en ouder worden verwacht in zaal Providentia voor een gezellige feestavond.

De avond zal geheel in het teken staan van amusement door Eigereid

Bovendien is door een grandioze verloting met vele prachtige prijzen de kans groot, dat u niet met lege handen huiswaarts keert.

Donderdag 4 meiDodenherdenking

Bij deze herdenking worden allen herdacht die sinds 10 mei 1940, wanneer of waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies van internationale organisaties zijn gevallen, dan wel door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen.

18.00 uurVlaggen halfstok

Van 18.00 uur tot zonsondergang dienen alle vlaggen halfstok te hangen.

19.00 uurHerdenkingsdienst

In de R.K. kerk wordt een oecumenische herdenkingsdienst gehouden, m.m.v. de projectgroep "Tuin van de vrijheid". Een bijeenkomst voor iedereen om gezamenlijk te herdenken en ons te bezinnen op heden en toekomst.

19.35 uurStille tocht

Vooraf gegaan door Harmonie St. Caecilia vertrekt vanaf de kerk de stille tocht naar het Monument nabij het voormalige gemeentehuis. Tijdens de tocht luiden de klokken.

Herdenkingsplechtigheid

Aansluitend aan de stille tocht vindt de Herdenkingsplechtigheid plaats.

Koraalmuziek

Herdenking gevallenen

Gedicht

Last Post

20.00 uurStilte

Wilhelmus

Kranslegging door gemeentelijke overheid

Kranslegging door Kerkelijke overheid

Kranslegging door Oranjestichting Gendt

Defilé en bloemlegging door "Tuin van de Vrijheid" kinderen.

Defilé en bloemlegging door alle aanwezigen.

Na afloop zal voor alle deelnemers koffie worden geserveerd in zaal De Klok.

Koningsdag rommelmarkt in De Lingehof

BEMMEL - Op donderdag 27 april houdt De Lingehof een rommelmarkt in het gezellige Grand Café van het Bemmelse verpleeghuis aan de Gouden Appel 122, met mooi weer natuurlijk ook buiten.

De rommelmarkt is van 11.00 - 16.00 uur afgelopen. Iedereen is welkom. Tijdens de rommelmarkt is er live muziek door het Bergmil duo uit Milsbeek. Ook een hapje en een drankje kopen in het Grand-café kan. De entree is gratis.

Koningsdag Angeren

ANGEREN - Vier dit jaar een spetterende Koningsdag bij het Dorpshuis in Angeren.

Een dagvullend programma voor jong en oud met tal van activiteiten. Er zijn fantastische attracties voor de jeugd van alle leeftijden. U maakt kans op mooie prijzen en zoals altijd is er live muziek. Op het podium zullen DJ Patrick en de zanger van het nationale lied Tonny Magendans garant staan voor een gezellige middag.

Programma:

10.30 uur Fietspuzzeltocht

11.00 uur Versierde fietsoptocht

12.00 uur Aubade door Sint-Bavo en prijsuitreiking versierde fietsoptocht

12.30 uur rommelmarkt

13.30 uur Live muziek

16.30 uur afsluiting.

Kennismakingscursus over de honingbij

Foto: Adriaan J.J. van Egmond

LINGEWAARD - Stichting Lingewaard Natuurlijk maakt zich sterk voor ecologisch landschap,natuur- en milieueducatie,natuurbeleving en bescherming van bedreigde flora en fauna binnen de gemeente Lingewaard. Een van de dieren waar het in Nederland minder goed mee gaat, is de honingbij.

In het voorjaar organiseert Stichting Lingewaard Natuurlijk samen met imkervereniging Oost-Betuwe een kennismakingscursus over de honingbij. Deze cursus is bedoeld voor geïnteresseerden die geen bijen willen gaan houden. De cursus ‘Kennismaken met de honingbij’ omvat vier bijeenkomsten: twee theorieavonden op vrijdag 21 en 28 april in de Veldschuur Sportlaan 1M in Bemmel en twee praktijkbijeenkomsten in de periode mei/juni. De data van de praktijklessen worden in onderling overleg vastgesteld. In beginsel zullen de praktijklessen op een zaterdag worden gehouden.

In de theorielessen worden de volgende onderwerpen behandeld: de anatomie van de honingbij, het bijenvolk, het gedrag van de bij, bijenproducten zoals honing en was en de betekenis van de honingbij voor de omgeving waarin zij leeft. Tijdens de praktijklessen wordt tweemaal een bezoek gebracht aan een imker en men kan kennis nemen van wat er allemaal komt kijken bij het houden van honingbijen. De cursus wordt gegeven door Adriaan van Egmond en afgesloten met een certificaat.

De kosten voor deze cursus bedragen 35 euro. Graag betalen tijdens de eerste theorieavond op 21 april. Voor aanmelding en informatie kunt u mailen naar domusadriani@kpnmail.nl. Adriaan J.J. van Egmond Groenestraat 1 6669 DR Dodewaard; 0488 412080 of 06 34884122.

Jong en oud ontmoeten elkaar

DOORNENBURG - Op woensdag 26 april om 14.15 uur houdt het Ontmoetingscentrum in Doornenburg in samenwerking met Wendy van Geelen een origineel samenzijn tussen de ouderen en de kinderen van dit dorp. bJong en oud mogen samen genieten van de vertelvoorstelling `Durven kun je leren.´

Verteltheater Netty Gebbing vervult op een spetterende wijze de rol van de brutale Gelaarsde Kat. In dit levendig sprookje laat de kat zien hoe je angst kunt overwinnen. Er gaan dan werelden voor je open. Hans de bange molenaarszoon ondervindt dit aan den lijve als hij zijn laatste centen uitgeeft aan een paar laarzen voor zijn kat. Een voorstelling om je vingers bij af te likken! Deze duurt 50 minuten.

Na afloop is er een gezellig samenzijn met een gratis consumptie, aangeboden door het S.O.D. De ouderen en de kinderen kunnen napraten over dit onderwerp. Iedereen is wel eens bang, maar wat doe je als je iets niet durft? Blijf je zitten waar je zit, of ga je recht op het ´gevaar´ af? Ouderen vertellen vanuit hun ervaringen, kinderen vanuit hun onbevangenheid. Beide leeftijdsgroepen verkennen zo elkaars wereld. Dit belooft een onvergetelijke middag te worden.
Kaartjes te koop bij het Ontmoetingscentrum en te bestellen bij activiteiten@gmail.com. Ouderen betalen vier euro; kinderen twee euro.

Inlooprepetitieavonden bij Koperen Kees

Foto:Annie Jansen

HUISSEN - In de aanloop naar het nieuwe theaterseizoen houdt Theatergroep Koperen Kees op 19 april en 2 mei vanaf 20.00 uur in Theater Kees in Huissen twee inlooprepetitieavonden. Deze avonden zijn bedoeld voor geïnteresseerde spelers én vrijwilligers. Uiteraard zijn de avonden geheel vrijblijvend.

Op woensdag 19 april starten we met onze volwassenenproductie. Het komende seizoen zal deze voorstelling van Koperen Kees geregisseerd gaan worden door Erwin Teering. Dinsdag 2 mei is het de beurt aan Florian Slangen. Hij zal de regie van de familievoorstelling op zich nemen. Erwin en Florian zullen tijdens de inloopavonden vertellen over hun manier van regisseren en samen met de spelers en geïnteresseerden de vloer op gaan.

Belangstellenden die als vrijwilliger hun steentje willen bijdragen aan de voorstellingen van Koperen Kees, zijn eveneens van harte welkom tijdens deze open repetitieavonden. Zij krijgen een eerste indruk van de producties waaraan zij kunnen meewerken en wie de mensen zijn achter de vereniging. Bijvoorbeeld met het bouwen en schilderen van de kleurrijke decors of het maken van kostuums. Ook voor theatertechniek, grime, promotie en organisatorische zaken zoeken wij enthousiaste leden en vrijwilligers. En voor de volledigheid: meespelen is zeker geen verplichting!

Voor de inloopavonden is aanmelding vooraf niet nodig. Beide avonden vinden plaats in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. De deuren van ons theater zijn vanaf 20.00 uur voor iedereen geopend en wij verzorgen graag een kop koffie of thee! De avonden duren tot 22.00 uur.

Rommelmarkt met muzikale omlijsting

Foto: Piet Schrijver

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen gaat weer wat extra gelden genereren middels een Rommelmarkt op zondag 30 april in de zaal van het Gemeenschapshuis Huissen-Zand aan de Van Wijkstr. 31. Als extra gaat blaasorkest ‘Torkest’ een optreden verzorgen met mooie feestelijke muziek.

Tussen 11.00 en 16.00 uur kan men de spullen van de rommelmarkt tegen lage prijzen meenemen. De entree bedraagt een euro. Er wordt voldoende gelegenheid geboden om een drankje te nuttigen en daarbij te luisteren naar ‘Torkest’. Voor inlichtingen: (026)3250361.

Foto: Henk Sluiter

Clubkascampagne

Volharding doet ook weer mee aan de Clubkascampagne van de Rabobank en kan uw stemmen heel goed gebruiken. De muziekvereniging moet namelijk alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden wat de financiën betreft. Naast de grote kermisverloting en donateursactie is de rommelmarkt een extra bron van inkomsten, terwijl deze activiteiten eigenlijk weinig met muziekmaken van doen hebben!

Themaconcert

Gelukkig gaat het met de muziekvereniging goed. Volharding is zich momenteel aan het voorbereiden op het komende Themaconcert ‘Legends of Pop’. De meest bekende nummers van recent, of al eerder, overleden popidolen staan daarbij op het programma zoals van Prince, Michael Jackson, George Michael, Whitney Houston, Sinatra, David Bowie, Freddie Mercury en Amy Winehouse. Het concert wordt op zaterdagavond 3 juni gegeven in het Zandse kerkgebouw aan de Van Wijkstraat in Huissen. Een aantal nummers wordt gezongen door musicalster Hanneke Engels en Martijn van Vuuren.

Kerk zijn nu en in de toekomst

HUISSEN - Op Raadhuisplein 35 in Huissen staat een voor Nederland unieke wederopbouwkerk. Het unieke is de afmeting, nagenoeg een zuivere kubus, de dakruiter- toren- en de toegepaste materialen. In 1994 zijn het interieur en de indeling van de kerkzaal omgevormd tot een flexibel in te delen ruimte.

Om de toenemende activiteiten te kunnen faciliteren werden een ontvangsthal met pantry en sanitaire ruimtes, een aanbouw op begane grondniveau en een souterrain met een totale oppervlakte van 150 m² gerealiseerd. De nieuw aangebouwde ruimte op de begane grond, de Pleinzaal is ruim 90 m². Gezien de centrale ligging van het kerkgebouw, de bereikbaarheid en de ruime parkeergelegenheid rondom worden de multifunctionele ruimten en de flexibel in te richten kerkzaal in toenemende mate verhuurd voor vergaderingen en trainingen door externe partijen inclusief lunch. Gebruikers zijn naast koren veelal sociaal-maatschappelijke en/of zorg gerelateerde instellingen.

De traditionele kerk vanuit het verleden zal langzaam maar zeker verdwijnen en zal nog nadrukkelijker haar deuren moeten openen naar de samenleving toe. Als kerkrentmeesters hebben wij de taak en verantwoordelijkheid de aan ons toegewezen kerkelijke gebouwen op verantwoorde wijze te onderhouden en waar mogelijk te exploiteren. De mogelijkheid van verhuur hiervan aan niet-commerciële en maatschappelijk georiënteerde organisaties uit Lingewaard of daarbuiten maken hier deel van uit en zijn een verrijking voor onze stad. (Berend R. Smit, kerkrentmeester).

Kerkdienst Protestantse Gemeente te Huissen, zondag 23 april, 10 uur, ds Theo de Zwart, Arnhem.

The B Machine - ‘Voor het swingen de kerk in’

BEMMEL - Disco, Dance and Soul and a little bit of Rock and Roll. Zo is de muziek van The B Machine het beste te omschrijven. De band, die in 2014 haar 30-jarig bestaan vierde, is een begrip geworden in Nijmegen en omstreken.

The B machine trakteert het publiek op zaterdag 15 april om 21.30 uur op nummers waar de nostalgie vanaf druipt: zoals Chic, Rick James, Stevie Wonder, Prince, James Brown en Kool & The Gang, maar ook met moderne hits van Deelite, Bruno Mars, Daft Punk, Kraak en Smaak en Crystal Waters. Kortom, deze tienmansformatie is van alle muziekmarkten thuis en weet er steeds weer een daverend feest van te maken! Bestel kaarten voor 10 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel.

Andy van der Meijde en John de Wolf naar Herveld

HERVELD - FC de Rebellen is een selectie van de meest markante, uitgesproken en spraakmakende voetballers van ons land. In twee keer drie kwartier vertellen een aantal rebellen hoe het echt zit in de voetballerij.

Niet de romantische of komische anekdotes die iedereen al talloze keren heeft gehoord, maar het echte verhaal. Verhalen over macht, geld, seks, doping, list en bedrog. Verhalen die niet eerder zo openhartig werden verteld. De rauwe werkelijkheid van het vaderlandse voetbal.

In zalencentrum De Hoendrik komen Andy van der Meijde, John de Wolf, Sjaak Polak en Marcel Meeuwis deze avond verzorgen. Deze avond wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen Excelsior & SVHA met zalencentrum De Hoendrik. Vrijdag 21 april, aanvang 20.00 tot 22.00 uur aan Dorpsplein 40 in Herveld. De kaarten kosten 25 euro en zijn inclusief toegang tot de afterparty.

Verkoopadressen zijn kantine SVHA, kantine Excelsior en De Hoendrik.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 24 april kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: Mini-loempia’s, gado gado, kip en groenten en vla,

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Vrolijk voorjaarsconcert Burchtsanghers

DOORNENBURG - Dit jaar bestaat ons koor 20 jaar, dit wil Burchtsanghers vieren met een vrolijk voorjaarsconcert.

Het koor staat onder leiding van Wim Reijnders, hij is een gedreven en zeer enthousiaste dirigent en weet het beste in het koor naar boven te halen. Begeleiding op de piano door Peter Wismans, Natascha de Beijer op dwarsfluit, ons koorlid Trix van Stokkum speelt ook nog eens prachtig op de saxofoon. Marijke Roosen neemt de solozang voor haar rekening. De toegang is gratis en in de pauze is er iets lekkers bij de koffie.

"Na afloop willen we samen gezellig na genieten onder het genot van een drankje, wij zorgen voor een hapje. Wij hopen u te mogen toezingen op zondag 23 april om 11.00 uur in het ontmoetingscentrum van Doornenburg."

Reünie Popamo Radio Hulleze

LINGEWAARD - Radio Popamo gaat nog één keer de lucht in. De wereldberoemde (voor Hulleze en omstreken) zendpiraat uit begin jaren '80 haalt voor de feestdag Hulleze 200 jaar nog een keer de zender onder het stof vandaan.

Popamo radio was een begrip onder de etherpiraten in de '80, Elke zaterdagmiddag vonden vele trouwe luisteraars de weg op de FM band 102.5 om te luisteren naar muziek (Bokkie wokkie schijf), lokale informatie en allerlei ander gebrabbel (verkeersinfo met Naatje Brandhout). Het idee voor een reunie borrelde al een paar jaar. Bart Verhoeven (Gerard Sonder) werd 50 en hij vroeg de andere dj's de avond muzikaal aan elkaar te praten.

Na ruim 30 jaar voelde dat als gisteren aan. Toen even later Wilco Witjes van Hulleze aan de waal ons vroeg om enkele anekdotes te delen op zijn facebookpagina, vertelde Wilco over zijn plannen met betrekking tot Hulhuizen 200. Het idee dit met een feestelijke dag te vieren leek ons als echte Hullezenaren een prima plan. In de vorm van een reunie draaien we 22 april tijdens Hulleze 200 circa vier uur lang de muziek van toen met de sfeer van toen. Heeft er nog iemand singles uit die tijd, kom gerust langs, dan draait een van de dj's deze nog op ouderwetse wijze op de pick-up. Iedereen is welkom. Ook te zien en te beluisteren via facebook Popamo radio.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Edeseweg 28 in Bennekom is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur; www.meubelrestyle.nl.

Hoveniersbedrijf Simon Schulte erkend 5-sterrenspecialist

BEMMEL - Simon Schulte is als Hoveniersbedrijf inmiddels al tien jaar een begrip in de omgeving van Bemmel. Bij Simon kunt u voor een goed advies terecht, desgewenst komt hij bij u langs om uw ideeën te bespreken.

Anno 2016 is Simon Schulte officieel erkend als 5-sterrenspecialist. Het keurmerk wordt alleen toegekend aan bedrijven die garant staan voor goed advies, vakmanschap, kwaliteit, service en garantie. Een goed advies is immers goud waard!

De hedendaagse consument wordt steeds kritischer. Er zijn steeds meer aanbieders, waardoor men vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Dankzij het kwaliteitslogo 5-Sterrenspecialist wordt het voor de consument een stuk makkelijker gemaakt. Het keurmerk mag enkel gevoerd worden door bedrijven die vakmanschap, het geven van een goed advies en een uitstekende klantbeleving hoog in het vaandel hebben. Stuk voor stuk zaken die Simon Schulte als vanzelfsprekend beschouwt!

Alles voor een tevreden klant. Bij Simon Schulte heeft vanaf het begin begrepen dat het bij een bedrijf niet draait om slechts de producten. De beleving en het adviseren van je klanten is zeker zo belangrijk. "Nu er een maatstaf in het leven is geroepen voor klanttevredenheid wilde ik graag een erkenning als 5-sterrenspecialist. De visie van het keurmerk past goed bij ons. Een goed advies is immers goud waard. We willen de klant niet slechts een product verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen", aldus eigenaar Simon. "Hierdoor weet u zeker dat u bij een bedrijf aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen."

Ervaringen van onze klanten. "Wij zijn trots op ons werk en trots op onze klanten. Als u wilt weten hoe onze klanten het hebben ervaren, bekijk onze reviews op: https://www.5sterrenspecialist.nl/keurmerkhouders/hoveniersbedrijf-simon-schulte."

Hoveniersbedrijf Simon Schulte; 0481 378082, www.simonschulte.nl

RT praktijk 'Tussenin' ervaart succes met brugklastraining!

HUISSEN - Mijn naam is Cindy Bakker-Berends, naast eigenaresse van RT praktijk 'Tussenin' ook werkzaam als intern begeleider in het voortgezet speciaal onderwijs.

'Tussenin' is een remedial teaching praktijk die gespecialiseerd is in onderzoek en individuele begeleiding van leerlingen uit het basisonderwijs met lees-, spelling- en rekenproblemen. 'Tussenin' staat tussen school en thuis en kan zorgen voor een persoonlijk steuntje in de rug van de leerling. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen ook terecht voor huiswerkbegeleiding en/of bijles op een specifiek onderdeel. Vanuit een huiselijke en rustige leeromgeving worden de leerlingen individueel begeleid.

Sinds kort zijn we gestart met de training 'van groep 8 naar de brugklas' in het Gemeenschapshuis van Huissen Zand. Bij de training komen onderwerpen voor de overstap naar de brugklas aan bod zoals het maken van een planning, agendabeheer en nog veel meer! Diverse leerlingen zijn gestart en ervaren het als een leerzame training.

Vanwege het succes start er vanaf vrijdag 9 juni een nieuwe ronde van vier bijeenkomsten. Wanneer dit interessant is voor uw zoon of dochter neem dan vrijblijvend contact op met RT praktijk 'Tussenin' voor de aanmelding.

Kijk voor meer informatie op de website www.rttussenin.nl of bezoek de facebook pagina!

Kik vol met OBC-talenten!

ELST - In een uitverkocht theater de KIK in Elst vond de zesde Talentenbende plaats van OBC Elst. Een groot publiek kon genieten van de muzikale-, beeldende- en danstalenten van leerlingen. Via de Talentenbende wil de school de leerlingen stimuleren hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Middels een bijna drie uur durend programma kon de zaal genieten van hoogstaande presentaties. De jury beoordeelde de geselecteerde 23 presentaties op diverse punten als techniek, originaliteit, presentatie et cetera.

De eerste prijs in de categorie zang werd gewonnen door Bo Leurs en Michele Iedema, deze avond zongen zij het nummer 'When we were young'. De eerste prijs in de categorie dans werd gewonnen door Sophie Wessels met een zelfgemaakte choreografie samen met haar vriendin Noomi. De eerste prijs in de categorie muziek was voor Boaz Ben-Shitrit. Hij liet door middel van een pianospel van Ludovico Einaudi zijn muzikaal talent horen. Tot slot werd de categorie divers gewonnen door een groep meiden uit klas H1A. Zij toonden prachtige acrobatiek.

Naast de muzikale optredens kon het publiek in de pauze genieten van een expositie van het vak beeldende vorming. Creatieve werken van leerlingen werden in de hal tentoongesteld.

Verdubbelen bedrag giro 555 bij Albert Heijn groot succes

LINGEWAARD - Bij alle elf Albert Heijnwinkels van Hans Geveling kunt u vanaf week dertien de statiegeldbon doneren aan Giro 555, ten gunste van de actie voor de slachtoffers in hongersnood.

Hans Geveling, de eigenaar van onder andere de winkel Huissen, Gendt en Bemmel, zal het opgehaalde bedrag verdubbelen. Tot maandag 10 april was het opgehaalde bedrag 2284,10 euro en heeft de actie met de verdubbelaar nu 4568.20 euro opgebracht. De actie loopt nog tot en met zondag 23 april. "Wij hopen dat er tijdens Pasen nog veel statiegeldbonnen gedoneerd gaan worden!", aldus Albert Heijn Huissen, Gendt en Bemmel. x

Waar blijft de tijd?
Op woensdag 19 april wordt dit meneertje al weer 6 jaar!
Wessel, van harte gefeliciteerd en een heel fijne dag toegewenst.
Liefs van opa en Ria

Hoe bijzonder!

Al 65 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd opa & oma.
Liefs kleinkinderen & achterkleinkinderen

Hans wil het zelf niet weten,maar
wij zijn Abraham niet vergeten !
Gefeliciteerd met je 50e verjaardag op 26 april !
Xxx Maartje, Carlijn, Colin, Trudi

Hartelijk Gefeliciteerd met
jullie 50 jarig huwelijk
Anita-Willem, Raymond, Kevin-Anouk,
Robin en een poot van Dribbel

Lieve pa en ma,
Sinds 19 april 1952 zijn jullie een paar.
Even rekenen dat is al 65 jaar.
Namens ons allemaal gefeliciteerd
met jullie briljanten huwelijk.

Stan, wij zijn trots op jou hoe je alles
zo snel hebt gehaald. Nog van harte
gefeliciteerd met je vrachtwagen rijbewijs.
Kus papa, mama, Lynn, Bob,
je liefste Serena en schoonouders

Hiep hiep hoera,
Tante Anna op 20 april
90 jaar. Gefeliciteerd!
Neven en nichtjes Hendriks.

Onze topper is 1 April eerste geworden.
Roseanne gefeliciteerd we zijn trots op je.
Papa,mama,en Stijn.Tante Thea,
Ome Appie,Ashley enThom.

Welkom in de Ressense kerk

RESSEN - Vorig jaar hebben tijdens de zomermaanden meer dan 500 voetgangers en fietsers een kijkje genomen in de mooie 12e eeuwse Ressense kerk.

Ook dit jaar staan de kerkdeuren weer voor iedereen open. Of je nou een moment van bezinning zoekt, even uit wilt rusten, een kaarsje op wilt steken of alleen maar nieuwsgierig bent naar het interieur van deze oude kerk. Vanaf eind april tot en met eind september is iedereen weer elk weekend tussen 11.00 en 17.00 uur welkom.

De zomeropenstellingen starten op 29 april met een speciaal openingsprogramma waarvoor wij iedereen uitnodigen. Aanmelding vooraf is niet nodig. Inloop met koffie en thee vanaf 10.30 uur in de Kosterij, Kerkenhofstraat 3 in Ressen. De ochtend duurt tot ongeveer 12.00 uur.

De kerkopenstelling is een initiatief van Pleisterplaats Ressen www.pleisterplaatsressen.nl.

Handbalvereniging Huissen bestaat zestig jaar

HUISSEN - In het weekend van 22-23 april bestaat Handbalvereniging Huissen zestig jaar. Dit wil de vereniging uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het gehele weekend zullen er diverse festiviteiten plaatsvinden.

"Op zaterdag 22 april beginnen we met een receptie voor genodigden gevolgd door een spetterende feestavond in de Buitenpoort met live muziek van coverband Slamm en veel gezelligheid. Als iedereen op zondag is bijgekomen van de feestavond beginnen om 12:30 uur de Huissense Spelen op onze buitenvelden. Naast sport een spel is er een gezellige braderie en een groot terras.

Iedereen is welkom om dit feest samen met ons te vieren. Kaarten voor de feestavond (inclusief drie consumpties) kosten 10 euro en zijn te bestellen via: penningmeester@hvhuissen.nl. De feestavond is in zalencentrum De Buitenpoort, Helmichstraat 1 in Huissen."

De aanmelding voor de Huissense Spelen op de zondag kan via: activiteitencommissiejeugd@hvhuissen.nl. De braderie is toegankelijk voor iedereen en er zullen verschillende plaatselijke ondernemers zijn met leuke aanbiedingen. Locatie: Kantine De Inworp, Julianastraat 19 in Huissen.

Kinkelbestuur in gesprek met... De Zonnebloem: verbinden en samen delen

BEMMEL - "Twee jaar geleden overleed mijn man. Dan wordt de aanloop snel minder. Niet thuis zitten, zeiden de kinderen steeds. Dat vond ik ook. Van hen leerde ik al gauw met iPhone en iPad om te gaan. Voor mij een nieuwe ervaring. In De Kinkel ben ik gaan gymmen en koersballen en vrijdags naar De Minkhof, een leef-en-doe boerderij in Bemmel."

Nellie Derksen (80) kwam via Karin van de Zonnebloem in contact met Tine Nadorp. Tine is haar 'bezoekdame'. Maar eigenlijk is ze veel meer. Tine: Ik kom geregeld bij haar en wij kletsen heel wat af. Ook maken wij bij mooi weer graag een fietstochtje. Wel met de elektrische fiets, want ik ben ook niet meer zo piep. Het klikt goed tussen ons. Dat maakt het zo leuk. In het begin praat je wat over koetjes en kalfjes, maar geleidelijk leer je elkaar beter kennen en ga je elkaar vertrouwen. Dan praat je ook over privé dingen.
Tine: Er is veel eenzaamheid onder oude mensen. Want zelfs als je één keer per week al bij een bezoekadres komt, zitten sommige mensen toch nog zes dagen alleen. Nellie beaamt dit.
Wij zijn blij dat we elkaar tussendoor ook kunnen appen en mailen. Mooi toch?

Nellie neemt het gesprek over. Ik vind het fijn dat ze steeds weer komt. Je bent vaak alleen en je komt in een leeg huis. Je moet dus steeds aan je contacten werken… netwerken dus. Maar contacten kunnen ook veranderen. Zo kreeg een vriendin een hersenbloeding. Daarom is nu het kaartclubje bij haar thuis.

Op het eind geeft Nellie nog aan dat je leven zomaar kan veranderen. Bijvoorbeeld als je plotseling niet meer kunt fietsen. Dan is een netwerk belangrijk. Tine knikt instemmend.

Indrukwekkend bevrijdingsconcert harmonie Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondagmiddag 9 april vond in de nagenoeg uitverkochte Sint-Martinuskerk in Doornenburg het bevrijdingsconcert plaats. Voor harmonie Sint-Caecilia een grote uitdaging na de succesvolle optredens tijdens het jubileumjaar 2016.

Afgaande op het ovationeel applaus en lovende kritieken na afloop is de harmonie met vlag en wimpel geslaagd in haar opzet om een aansprekend en sfeervol programma samen te stellen dat past bij het karakter van een bevrijdingsconcert.

Luuk Timmers vertelde op indrukwekkende wijze het verhaal van de oorlogservaringen in Doornenburg, waarbij hij dankbaar gebruik maakte van de ooggetuigen verslagen. Het verhaal werd afgewisseld met muziek. Onder meer de filmmuziek van Schindler’s List met soliste Kira Wortel op altviool en de uitvoering van Amazing Grace met Henk Meussen op doedelzak, begeleid door het harmonie orkest, zorgden voor de nodige emotie.

Na de pauze kwam het publiek met het professionele vocale trio Bubbles en Boas meer in bevrijdingsstemming met een bevrijdingsmedley en Stars on 45. Het optreden werd afgesloten met het Vera Lynn nummer 'We’ll meet again' dat door alle aanwezigen uit volle borst werd meegezongen.

Al deze nummers werden op voortreffelijke wijze muzikaal begeleid door het orkest van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg onder leiding van dirigent Emile Stoffels.

Voor de liefhebbers: op 25 juni krijgt de samenwerking van harmonie Sint-Caecilia met Bubbles en Boas een vervolg met een optreden tijdens het Vlotconcert in het Sonsbeekpark in Arnhem.

Skeeleren is sport en spel ineen

BEMMEL - Liefst 35 jonge skeeleraars kwamen af op de eerste van twee Sjors Sportief-trainingen op donderdag 13 april.

B.o.d. De Sprinters had als gastheer geluk met het weer. In de stralende zon werd geschaafd aan de techniek, maar vooral: veel plezier gemaakt.