GN Berg en Dal Heumen Mook

11 november 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 november 2015


Tom Coronel komt op 17 november bij ondernemers

REGIO - De vorige edities van de gezamenlijke ledenavond van de vier ondernemersverenigingen uit de gemeente Groesbeek, Ubbergen, Heumen en Mook en Middelaar waren spraakmakend. Dat is dit jaar zeker ook het geval. Niemand minder dan Ton Coronel is uitgenodigd om een lezing te geven.

Tom Coronel is bekend uit de wereld van de autorace (hij heeft ook deelgenomen aan Parijs-Dakar), maar hij is ook een op-en-top ondernemer. Hij neemt de aanwezigen in volle vaart mee in zijn verhaal over ervaringen als racer en directeur van een succesvol bedrijf met zeven webshops. Naast de leden van de ondernemersverenigingen kunnen ook niet leden op deze avond welkom. Na afloop is er gezellige informele borrel. Een uitgesproken kans om veel regionale ondernemers te leren kennen of weer eens te ontmoeten.

Losse kaarten voor deze volledig verzorgde avond (inclusief koffie, hapje en een drankje) zijn te verkrijgen voor 15,00 euro per persoon via de website; www.mijnondernemersvereniging.nl. De Groesbeekse Ondernemersvereniging (GOV) heeft een speciale actie voor Groesbeekse ondernemers: word nu lid en ontvang nu twee kaarten gratis. De avond vindt plaats op dinsdag 17 november; ontvangst 19.30 uur, aanvang 20.00 uur in De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek.

Mijn ondernemersvereniging is een initiatief van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging, Ondernemend Ubbergen, Ondernemersvereniging Mook en Ondernemersvereniging gemeente Heumen. Met als doel om gezamenlijk activiteiten te ontplooien die bijdragen aan de verbetering van het ondernemersklimaat in de regio.

Pastoor Erik Smits in Millingen Grootste Deurdouwer

Foto: Hein van Deursen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op zaterdagmiddag 7 november heeft carnavalsvereniging De Deurdouwers haar traditionele revuemiddag gehouden. In het kader van een algemene programma herziening is deze middag naar de zondagmiddag na de Prinsenproclamatie gegaan.

Echter éénmalig moest dit om praktische redenen op de zaterdagmiddag gaan gebeuren, maar het feest en de gezelligheid was er niet minder om. Het programma was inhoudelijk vrij identiek aan de avond van de Prinsenproclamatie en dus van een goed niveau. Uiteraard was er geen aftreden van de oude Prins Walter (die overigens nog wel zijn afscheidswoordje herhaalde) en geen proclamatie van de nieuwe Prins Rob de Entertainer. Wel was er op deze middag de bekendmaking van de grootste Deurdouwer 2015. Met een goede smoes was de pastoor naar de zitting gelokt en mede daardoor was de verassing bij hem groot, toen hij plotseling niet de hem ingefluisterde naam maar zijn eigen naam te horen kreeg. Voorzitter Marco Siebers loofde in zijn toespraak aan deze grootste Deurdouwer met name zijn hartelijkheid bij allerhande gelegenheden, maar vooral op momenten waarin de mens het moeilijk heeft. De woorden van de voorzitter waren dan ook om die reden warm en hartelijk. Een geëmotioneerde pastoor Smits schonk aan het eind van zijn dankwoordje zijn bloemen aan de vele vrijwilligers van de kerk. Daarvoor kreeg hij een daverend applaus.

Zalmpodium met Ben Dirks

MILLINGEN - Zondag 15 november om 14.00 uur viert Zalmpodium het tweede lustrum met troubadour & liedjesmaker Ben Dirks in het kerkje Zalmstraat 8.

Precies een jaar geleden was Ben Dirks (samen met Helma Mollenkamp als het Genegenheidsduo) ook reeds te gast bij ons. "De reacties waren toen zo enthousiast dat wij Ben gevraagd hebben ons tiende ( jawel!) 'Zalmpodium' te komen opluisteren. Hij ging daar heel graag op in. Het kerkje is voor Ben een ideale gelegenheid om samen met het publiek een mooie muzikale happening te maken."

Hij heeft voor deze middag een goed samenhangend en toch afwisselend programma voorbereid. De nadruk ligt dit keer op de eigen liedjes van Ben. Melancholie met hier en daar een verrassend vrolijke noot. Ook enkele instrumentale stukken zullen voorbijkomen. Gitaar, mandola en soms Helma op trekharmonica zorgen er voor, dat het muzikale plaatje compleet wordt.

De entree is zoals altijd is gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage.

Aangifte doen op het politiebureau, digitaal of telefonisch?

GROESBEEK - Als u iets vervelends of iets ergs is overkomen en wilt u daarvan aangifte doen dan kan dat op verschillende manieren. Op het politiebureau, maar soms ook telefonisch of digitaal.

Een aangifte is niet alleen voor de opsporing van belang, de politie krijgt dan ook een beeld van de criminaliteit in uw buurt. Daardoor kunnen zij beter bepalen waar extra toezicht of opsporing nodig is. "Als u persoonlijk contact op prijs stelt wordt geadviseerd om op het bureau aangifte te doen", aldus Andre Vreemann wijkagent in Groesbeek. Voor aangifte van een misdrijf waarbij geweld is gebruikt moet men altijd naar het politiebureau. Als er iets bekend is van de dader, of als het strafbaar feit is gepleegd in uw huis moet men ook aangifte op het bureau gaan doen. U kunt daarvoor en afspraak maken via 0900 8844 dan hoeft u niet lang te wachten."

Voor een aantal vormen van diefstal, inbraak en vandalisme kan men gewoon met de computer thuis aangifte doen, welke aangifte dat zijn kan men vinden op www.politie.nl onder aangifte doen. Telefonisch aangifte is wat persoonlijker daarvoor moet men bellen met 0900 8844, dan belt de politie u terug voor de opname van de aangifte. Via www.politie.nl kan men van een aantal feiten aangifte doen, nadat u de aangifte heeft verzonden krijgt men een ontvangstbevestiging. De aangifte wordt gecontroleerd en verwerkt tot een definitief proces-verbaal van aangifte. Binnen vijf dagen krijgt men een exemplaar, dat u kunt gebruiken voor onder andere de verzekering.

De Overhaag doet groenonderhoud in Drul, Nijerf en Lage Horst

GROESBEEK – Het groenbeheer in de Groesbeekse wijken De Drul, Nijerf en Lage Horst zal in 2016 worden uitgevoerd door het Hoeveniersbedrijf De Overhaag uit Leuth.

De gemeente heeft gekozen voor De Overhaag omdat zij op A-kwaliteit het openbaar groen beheren tegen maatschappelijke verantwoorde kosten en zij hebben een hoge inzet van werklieden met een afstand tot de arbeidsmarkt. De argumenten waarom het college voor De Overhaag gekozen heeft zijn onder andere: er is een eerlijke (marktconforme) aanbieding gedaan ter vergelijking met de aanbiedingen van voorgaande jaren. 2.000 uur wordt aangeboden. Deze uren worden ingevuld door twee personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Overhaag heeft ervaring met de aansturing van deze mensen. Dagelijks is er persoonlijke begeleiding met als doel het overbrengen van kennis en inzicht. De Overhaag is een lokale ondernemer.
De Overhaag heeft aangegeven het werk in 2016 uit te kunnen voeren voor 74.971,41 euro dit is ongeveer 5.000 euro minder dan nu het geval is.

Morgenstraat Leuth blijft toch open voor verkeer

LEUTH – In tegenstelling tot eerdere berichten heeft het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek besloten de Morgenstraat in Leuth open te houden.

De Morgenstraat is een bestaande weg tussen Botsestraat en Plezenburgsestraat in Leuth. Aan deze weg is een tennispark gevestigd en enkele landbouwpercelen. In de toekomst zou er een verbinding voor voetgangers gerealiseerd worden met de nieuwbouw van het plan 'Morgenbad', wat binnenkort van start gaat met de eerste fase.

Door de weg op te knappen – asfalt is hard toe aan onderhoud – en de wegkanten te verbeteren ontstaat er een weg van vier meter breed, die voldoende is om fietsers/wandelaars gemakkelijk te laten passeren met auto's. Hierdoor kan de Morgenstraat open blijven voor alle verkeer. De geraamde kosten voor het uit te voeren onderhoud van het asfalt en het verbeteren van de wegkanten zijn 60.000 euro. Met dit besluit wordt ook volledig tegemoetgekomen aan de ingekomen bezwaarschriften van aanwonenden, die anders met landbouwwerktuigen zouden moeten omrijden, met alle gevaren vandien. De werkzaamheden zullen dit najaar van start gaan.

Gezocht: Honderd engeltjes

HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Orientalis is op zoek naar honderd engeltjes. Echte engeltjes: meisjes (tot en met tien jaar) die in hun mooiste jurken willen figureren in de Levende Kerststal die het museum elk jaar organiseert.

Slaagde het museum er vorig jaar in tien burgemeesters uit te dossen als herder, koning of Jozef, dit jaar wil het museum de hulp inroepen van honderd meisjes die altijd al een keer ervan droomden een engeltje te spelen. De engeltjes openen samen met de hoofdpersonen de Levende Kerststal op zaterdagmiddag 12 december het Feest van Licht, een maand vol sfeervolle activiteiten in het museumpark.

Wie mee wil doen, krijgt van het museum een paar prachtige vederen vleugeltjes, kan meedoen aan wat leuke kinderactiviteiten en krijgt wat lekkers. En natuurlijk staan de engeltjes in het middelpunt van de belangstelling: het museum verwacht niet alleen een hoop media-aandacht, er is ook een professionele fotograaf aanwezig om de engeltjes op de gevoelige plaat vast te leggen.

Aanmelden en meer informatie via feestvanlicht@gmail.com. Er mag één begeleider gratis mee naar binnen.

Massale vechtpartij na wedstrijd VVLK – CHRC in Leuth

LEUTH – Zondagmiddag is er direct na de wedstrijd van het eerste elftal van VVLK tegen het eerste elftal van CHRC uit Renkum op het sportpark aan de Pastoor Van Tielstraat in Leuth een massale vechtpartij uitgebroken.

Volgens diverse getuigen raakte in de laatste minuut van de wedstrijd een speler van VVLK geblesseerd door een speler van CHRC. Vanuit het publiek werd er wat geroepen naar de veroorzaker. Nadat de scheidsrechter de wedstrijd met een stand van 0-1 afgefloten had, ging de speler van CHRC verhaalhalen bij diegene die tegen hem geroepen hadden. Dat verhaalhalen mondde uit op een massale vechtpartij, waarbij diverse gewonden te betreuren waren.

Toen de politie ter plaatse arriveerde, bleek de rust grotendeels teruggekeerd te zijn. Een inwoner uit Millingen moest zich in een ziekenhuis in Nijmegen laten hechten vanwege een gescheurde bovenlip. Inmiddels waren de spelers uit Renkum vertrokken. De politie heeft al diverse getuigen gehoord die tevens aangifte hebben gedaan van verbaal geweld. De politie gaat van start met een groot onderzoek en sluit aanhoudingen niet uit.

Jurgen op de Camp nieuwe prins De Cavelieren Beek

Foto: Bert Roodbeen

BEEK - Zaterdagavond 7 oktober werd in het Beekse Kulturhus Jurgen op de Camp alias 'Jurgen de Bonenteller' als nieuwe prins van carnavalsvereniging De Cavelieren geïnstalleerd.

Samen met zijn pages Lotte van Benthum en Ilse van de Erven zal hij komend carnavalsseizoen de scepter gaan zwaaien over de Heksenketel. De adjudanten Joost te Westeneind en John Cremers zullen hen hierbij terzijde staan. Jurgen volgt hiermee prins Noud de Stoute op. Naast het bekendmaken van de nieuwe prins werd ook Paul de Wijze voorgesteld als de nieuwe voorzitter.

Daarnaast werd ook de nieuwe president Marcel Peters voorgesteld, die voor één jaar het stokje had overgedragen aan René van het Erve. Het geheel gebeurde tijdens een druk bezochte en goed gebrachte pronkzitting. Daarbij waren ook carnavalsverenigingen van ´t Hoog en Laag aanwezig evenals De Feestneus uit Groesbeek met prins Ummenie. De optredens van solodanseressen Brit en Eva, alsmede de dansgarde Bleu Bels van De Deurzakkers uit Ooij en dansschool D & D oogstten veel applaus. Het dweilorkest KnaGalm zorgde voor de muzikale ondersteuning, terwijl na het officiële gedeelte de dj´s Huub en Niek de stemming er tot de kleinste uurtjes in wisten te houden. Op zaterdag 28 november viert De Cavelieren haar 55e verjaardag.

Rob Schmitjes nieuwe heerser over carnavalistisch Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Op vrijdagavond 6 november is Rob Schmitjes geproclameerd tot de nieuwe heerser over het Boemelgat. Dat hij zich in die rol direct als een vis (steur) in het water zou voelen was te verwachten.

Rob is al jaren een graag geziene artiest binnen het Millingse carnavalsgebeuren. Zo is hij lid van de playbackgroep, maar maakt ook furore als bandparodist. Rob zal het komend jaar gaan regeren als Prins Rob de Entertainer. Met zijn pages Anieke en Richella heeft hij tevens ervaring in huis gehaald. Het Boemelgatse carnaval staat dit seizoen weer als een huis. Met zang en dans van eigen bodem, een sterke buut uit Boxmeer en van eigen bodem gebracht door Barry van Heumen was de pronkzitting voor iedere aanwezige beslist de moeite waard.

Het carnavalsseizoen bij De Deurdouwers was al bij de wagenbouwers begonnen (er wordt al druk gebouwd), maar vrijdagavond is ook het officiële startsein gegeven voor de bouw van de prinsenwagen. De vader van de Prins (Ben Schmitjes) zal zeker met nog meer plezier aan deze wagen gaan werken. Bijzonder bij Prins Rob de Entertainer is dat door zijn verkiezing als 'grote ' prins voor hem het cirkeltje helemaal rond is. Hij mocht in het verleden ook al fungeren als jeugdprins, daarnaast was zijn vader Ben al eens Prins van het Boemelgat. Ex-Prins Walter heeft vrijdagavond in de zaal van het Millings Centrum met een goed gevoel het stokje kunnen overdragen aan Prins Rob de Entertainer. Een Prins die volgens zijn proclamatie het Boemelgatse carnaval een flinke boest zal geven.

Aanpassing zwemmen op zaterdag

GROESBEEK - In zwembad De Lubert in Groesbeek wordt vanaf zaterdag 21 november de tijd voor het vrijzwemmen aangepast.

De nieuwe tijd op zaterdag is vanaf 21 november 11.30 tot 14.00 uur. Meer informatie staat op www.zwembadgroesbeek.nl.

Bingoavond

GROESBEEK – Elke donderdagavond wordt er in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een bingoavond gehouden om 20.00 uur.

De opbrengst van deze avonden gaat naar zes Groesbeekse verenigingen. De hoofdprijs per avond bedraagt 250 euro, terwijl de jackpot elke week oploopt met 100 euro tot een maximum van 400 euro.

Verwarring in conflict

parkeergarage

GROESBEEK – Een foutief gezegde – in de laatste editie van deze krant – heeft tot de nodige verwarring geleid in het conflict dat de bewoners van het appartementencomplex Heuvelrijk hebben met verhuurder Vestia en de gemeente Groesbeek.

In het bewuste artikel stond dat de bewoners bakzeil hadden gehaald bij Vestia, echter niets is minder waar. De bewoners hebben geen bakzeil gehaald, maar zijn nog steeds strijdlustig en leggen zich niet zomaar neer bij de onredelijke en oneerlijke afspraken, die Vestia en de gemeente Groesbeek menen te hebben gemaakt.

Fiets ontvreemd

in Groesbeek

GROESBEEK – Uit een schuur bij een woning aan de Kloosterstraat in Groesbeek is een fiets ontvreemd.

Door het slot van de schuurdeur te forceren zijn de dader(s) de schuur binnengekomen en zijn er met de fiets vandoor gegaan. De fiets was eigendom van een 69-jarige inwoner uit Groesbeek .

Mantelzorger: Laat je zien!

GROESBEEK - In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Mantelzorgers doen hun werk in stilte en vinden hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Je mag gezien worden door je omgeving in deze specifieke rol die je vervult en erkenning en waardering krijgen voor je inzet en zorg.

De omgeving is er ook om hulp te vragen, denk aan familie, vrienden, de huisarts, de gemeente, het ziekenhuis èn Steunpunt Mantelzorg. Jij mag er zijn, dus laat jezelf zien! Dit is het thema van de Dag van de Mantelzorg 2015. Tijdens de Dag van de Mantelzorg wordt er landelijk waardering uitgesproken voor het bijzondere werk van de mantelzorger en worden zij extra in het zonnetje gezet.

In Groesbeek zal dit op vrijdag 13 november plaatsvinden. Vanaf 19.30 uur bent u, samen met uw zorgvragende, van harte welkom in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Een zangduo, een zangkoor met muziek uit de jaren '70 en een entertainer, zorgen voor de vrolijke noot. De organisatie zorgt voor lekkere hapjes en drankjes.

Dankzij subsidie van de gemeente Groesbeek, wordt deze avond gratis aangeboden. "Graag willen we vooraf weten op hoeveel gasten wij kunnen verwachten. Geef u op (voor 9 november) via het SWG 024 3974188 of per e-mail m.galdermans @welzijngroesbeek.nl."

Jubilarissen Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Zondag 1 november werden tijdens de jaarlijkse brunch van SWOM in de Gelderse Poort weer enkele vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Tien jaar: Ans Rutjes. Zij is vrijwilligster bij de vervoersservice en brengt de cliënten regelmatig op zaterdag naar hun plaats van bestemming. Ook Ben Heijmink is actief binnen de vervoersservice. Hij is op verschillende dagen inzetbaar. Aad van der Meer verzorgt de computercursussen van SWOM en is sinds kort ook actief bij het Repaircafé dat elke laatste zaterdag van de maand wordt gehouden.

Vijftien jaar: Astrid en Albert Spann. Zij zetten zich in het verleden in voor zowel maaltijden als vervoer. Nu doet Astrid de extra ritten en bezorgt Albert de maaltijden. Iraida Peeters zet zich in voor bezoekgroep, project mantelzorg en vervang coördinator. Thea van Haren is vrijwilligster binnen de bezoekgroep.

Afscheid bestuur

Vele jaren maakt Piet Driessen al deel uit van het bestuur. Hij is al vanaf 1985 verbonden aan SWOM en deed in de beginjaren de administratie en alarmering. Later is hij op kantoor gaan vervangen en verleent hij hand- en spandiensten. Piet heeft aangegeven zijn bestuursfunctie neer te leggen.

Ans, Ben en Aad kregen de zilveren vrijwilligersspeld uitgereikt door voorzitter Jan Houkes. Voor Astrid, Albert, Iraida, Thea en Piet was er een cadeaubon. Ook de partners werden niet vergeten. Jan bedankte de jubilarissen voor hun jarenlange inzet. Na de huldiging kon men nog genieten van de heerlijke brunch. SWOM is blij met alle vrijwilligers en hoopt nog lang een beroep op hen te kunnen doen.

Gratis naar de Groesbeekse musea in de kerstvakantie

GROESBEEK - Museumpark Orientalis, het Afrika Museum en het Bevrijdingsmuseum hebben samen met de Texaco tankstations een kortingsactie ontwikkeld, speciaal voor de kerstvakantie. Bij elke tankbeurt van minimaal twintig liter ontvangt u een stempel. Bij inlevering van een volle spaarkaart, dat is al na twee stempels, ontvangt u het tweede kaartje gratis. Er kunnen liefst vier personen per spaarkaart korting krijgen! Vanaf nu kunt u sparen tot en met 3 januari. En de spaarkaart is geldig tot 1 juli 2016 bij de deelnemende musea.

Speciale kerstvakantie activiteiten:

Feest van Licht in Museumpark Orientalis, 12 december tot en met 10 januari.

De kersttentoonstelling 'Winterlicht' met kerstgroepen uit koude streken is vanaf 12 december te bezichtigen. Kom genieten van een winterwandeling door het sfeervol aangelichte park.

De Iconen van National Geographic in het Afrika Museum, tot en met 31 januari:

tien fotografen, ruim zestig foto's, waaronder ook de bekende foto van het Afghaanse meisje met de groene ogen. Een indrukwekkende greep uit de collectie van National Geographic. Nu te

zien in het Atrium.

De Polen, Bevrijders in Ballingschap in het Bevrijdingsmuseum, 20 november tot en met 31 mei. De Polen vochten met de geallieerden voor onze vrijheid, maar werden zelf niet bevrijd. Het verhaal van de Polen is één van de meest aangrijpende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsgeschiedenis. Dit onderwerp wordt belicht in deze spannende tentoonstelling.

De Polen vochten met de geallieerden voor onze vrijheid, maar werden zelf niet bevrijd. Het verhaal van de Polen is één van de meest aangrijpende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsgeschiedenis. Dit onderwerp wordt belicht in deze spannende tentoonstelling.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1045, Wylerbaan 4, Groesbeek; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl; 024 3974404.

Museumpark Orientalis, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting; info@museumparkorientalis.nl; www.museumparkorientalis.nl; 024 3823110.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal; info@afrikamuseum.nl; www.afrikamuseum.nl; 088 0042800.

Bushalten in de gemeente toegankelijk voor iedereen

GROESBEEK - Graag wil de werkgroep BTB belangstellenden van alle dorpskernen van de toekomstige gemeente Berg en Dal uitnodigen tot het bijwonen van de thema avond: 'Toegankelijke bushalten in de gemeente Groesbeek voor iedereen'.

Deze avond wordt gehouden op woensdag 18 november om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.
Doel van de avond is een ieder kennis te laten nemen van de vele verrassingen die een openbaar vervoerreiziger tegenkomt bij bushalten.
De werkgroep bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid (BTB) van de WMO Adviesgroep Berg en Dal heeft de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van 111 bushalten in kaart gebracht van de voormalige gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek.
Hierbij is vastgesteld dat het niet altijd eenvoudig is om van het openbaar vervoer gebruik te kunnen maken. De koffie staat klaar.

Herfstclinic bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Woensdag 28 oktober werd van 10.00 tot 14.00 uur een Herfstclinic georganiseerd op het kunststofgrasveld van sportpark De Hove. Meer dan dertig pupillen deden mee aan deze herfstclinic, die onder leiding stond van Joey Wijnhoven, Daan Arnts en Jeroen Sanders.

Erg fijn, dat de aankomende talenten Loek Huisman en Kevin Peperkamp ook meehielpen bij de uitvoering van diverse spelvormen, baloefeningen, techniektrainingen en voetbalpartijtjes. De organisatie hoopt, dat de voetballertjes de herfstclinic leuk en leerzaam vonden, maar vooral dat ze plezier hebben gehad.

De kantinedienst van het clubhuis wordt bedankt voor de heerlijke lunch en Patrick de Wijse wordt bedankt voor het spelmateriaal, dat voor ons klaar stond. Na afloop was er een ijsje voor de jonge deelnemers! In de winterstop zal er een indoorclinic georganiseerd worden door Daan Arnts, Joey Wijnhoven en Jeroen Sanders.

Creatief & lifestyle

MILLINGEN - "Feestelijk en goed gemutst luiden we de Creatief & lifestyle in." Degene die met de mooiste of creatiefste hoed of muts naar de fair komt, maakt kans op een leuke attentie.

Genieten, sfeer proeven, gezellige inkopen doen en leuke ideetjes opdoen voor de komende feestdagen. Er zijn demonstraties, proeverijen, u kunt deelnemen aan workshops, voor iedereen is er wat te beleven, ook aan kinderen is gedacht. Het Hartkoor uit Kekerdom en het koor Hoge Noot uit Wageningen zorgen voor de muzikale omlijsting.

De organisatie is in handen van Mimi Seegers-Schipperheijn - www.ateliermimi.nl. Locatie: OEV1 Heerbaan 117 – Millingen a/d Rijn. Geopend op zaterdag 21 november van 18.30 tot 22.00 uur en zondag 22 november van 10.30 tot 17.00 uur. Volwassenen betalen 2,50 euro entree, kinderen tot en met twaalf jaar een euro.

De polder van Millingen en Kekerdom is op de schop

MILLINGEN - Wie de polder tussen Millingen en Kekerdom maar af en toe bezoekt, kent de polder niet meer terug! Voor mijn Rubrieken kom ik vaker in de polder, zo is onlangs nog een aantal filmpjes gemaak van het proefdraaien van de Zandwinning.

Pas nog een wandeling gemaakt via de blauwe route vanaf de grote parkeerplaats. Aangekomen bij het bos gedeelte bij de dijk, was het een verrassing... want er waren verhoogde dammen gemaakt die richting Vogelijkhuis liepen. Ook het oude struinpad vanaf Vogelijkhuis binnendoor richting kerk heeft een verhoogde dam! Zo ook vanaf de kerk parallel langs de dijk tot de weg naar De Beijer!

Het is inmiddels een grote rubriek geworden over de werkzaamheden in de Polder en de Zandwinning! Wie meer wil weten over werkzaamheden vanaf het begin kan in Google invullen: Spaces van Wil - Polder (of Zandwinning).

De bijgevoegde foto laat een gedeelte van de verhoogde dammen zien. Komt u via de grote parkeerplaats over de dijk, dan gaat schuin links richting de bosjes en net voor de dijk door het poortje terug tot begin van de verhoogde dam! Zorg wel voor hoge schoenen die goed schoon te maken zijn.. beter is het bij de auto laarzen aan te doen! Met vriendelijke groeten van Wil Gipman.

Jaarvergadering voetbalvereniging Rood-Wit Groesbeek

GROESBEEK-BREEDEWEG – Op vrijdagavond 13 november wordt bij de Groesbeekse voetbalvereniging Rood-Wit de traditionele jaarvergadering gehouden.

De vergadering vindt plaats in de kantine van Rood-Wit aan het kapittelland aanvang 20.00 uur. Op deze vergadering zijn alle leden welkom. Op de agenda staan onder andere de volgende punten: notulen vorige vergadering, jaarverslag van de waarnemend voorzitter, verslag penningmeester, mededelingen, verkiezing nieuwe bestuursleden en de rondvraag. Het bestuur van Rood-Wit hoopt op een grote belangstelling van de leden voor deze belangrijkste vergadering van het jaar.

Eierengooiers bekladden woning

OOIJ – Onverlaten hebben diverse eieren gegooid tegen de gevel van een woning aan de Prinses Beatrixstraat in Ooij.

De bewoonster van de woning is een 40-jarige. "Om het eierstruif van de gevel te halen moet het met koud water gebeuren, met warm water blijft men de vlekken zien", aldus de politie. Het is niet bekend wie de eieren gegooid heeft.

250 wijkhelden in 't zonnetje gezet

Foto: Geert Timmer

NIJMEGEN - Tijdens de Wijkheldendag zijn ruim 250 wijkhelden uit de regio in het zonnetje gezet nadat zij het Goffertpark in Nijmegen hadden opgeruimd. Na het opruimen deden ze mee met een quiz en bezochten ze de wedstrijd NEC – FC Groningen.

De wijkhelden verdienden dit, omdat regelmatig hun buurt van zwerfvuil ontdoen. Er werden liefst honderd zakken zwerfvuil ingezameld onder toeziend oog van De Bikkel van NEC. Nadat De Goffert schoon was namen de wijkhelden deel aan de quiz om de kennis te testen van zwerfafval en NEC, met vragen als 'Hoe lang duurt het voordat een bananenschil vergaan is?' en 'Waar staat de afkorting van NEC voor?'.

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van de DAR (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon door het opruimen van zwerfafval. In januari jongstleden waren er nog vierhonderd wijkhelden in de regio, inmiddels zijn het er al 1250.

DAR verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de wijkhelden. Kinderen van groep 3 tot en met 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk. Zij leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor de volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. Voor meer informatie of aanmelden voor Wijkheld kan men kijken op www.wijk-helden.nl.

Herman Brusselmans te gast in de Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Op 20 november is de Belgische schrijver (en tv-persoonlijkheid) Herman Brusselmans te gast in De Bibliotheek Groesbeek.

Brusselmans is de meest spraakmakende schrijver van Vlaanderen. Hij is vaak te gast bij DWDD. Zijn werk wordt gekenmerkt door een hoog autobiografisch gehalte en drank, seks en verveling zijn terugkerende thema's. Toch is zijn werk, ondanks de kritiek, populair bij vooral een jong publiek. Hij behoort tot de best verkopende auteurs in België.

Het belooft een bijzondere avond te worden met een voordracht van de schrijver, gevolgd door een signeersessie en een interview door John Peters. Boekhandel De feeks uit Nijmegen zal aanwezig zijn met boeken die gekocht kunnen worden. Entreekaarten zijn voor 7,50 (niet-leden) of 5 euro (leden) te koop aan de infobalie van de bibliotheek. De aanvang van de lezing is om 20.00 uur.

Grote snert-actie in Millingen

MILLINGEN - Zaterdag 21 november is er een grote snert-actie van fanfarekorps Ons Genoegen. Op het buitenterrein van Albert Heijn in Millingen aan de Rijn kan men vanaf 11.00 tot 14.00 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep proeven voor 1,50 euro en deze verse goed gevulde erwtensoep kan men ook kopen voor 4,50 euro per liter (drie liter voor 12,50 euro).

Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer. De opbrengst van deze verkoopactie komt geheel ten goede voor de opleiding van de jeugdleden. "U kunt nu al ingevroren erwtensoep bestellen in literbakken vanaf 4.50 euro per liter. Bestellingen kunt u mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen). Soep kan worden opgehaald op 28 november van 11.00 tot 12.30 in verenigingsgebouw fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4. Bezorgen is ook een mogelijkheid, wij bezorgen zaterdag 28 november tussen 11.00 en 13.00 uur. U kunt ook een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren bij Nielingen 39 of Werfstraat 1. U kunt dan kiezen of u het afhaalt of dat wij bezorgen."

"Nu al zin in erwtensoep dat kan even een mail naar onsgenoegensnertactie@gmail.com of een belletje naar 06 53526633."

Auto zonder chauffeur rijdt Stekkenberg af in Groesbeek

GROESBEEK – Een 66-jarige inwoner uit Druten zal een ritje met zijn auto naar Groesbeek niet gauw vergeten. De man moest woensdagavond op een adres zijn aan de Stekkenberg maar kon de huisnummers niet zien.

Toen hij uit zijn auto stapte om te kijken welk huisnummer het was, ging zijn auto aan het rollen. De Drutenaar probeerde zijn auto nog tegen te houden, maar had al gauw in de gaten dat het niet lukte. Daarbij kwam hij ten vanl en bezeerde zijn knie. Enkele tientallen meters verder knalde zijn auto met de voorkant aan de rechterkant van de weg tegen aan lantaarnpaal. De auto moest zwaar beschadigd worden afgesleept, terwijl de lantaarnpaal ook werd beschadigd, die zal vervangen moeten worden.

Navigatiesysteem uit auto ontvreemd in Beek

BEEK - Maandagavond is op de Verbindingsweg in Beek ingebroken in een auto die voor de woning stond van de eigenaresse een inwoonster uit Beek.

Door een deur te forceren zijn de dader(s) de auto binnengekomen en zijn er met een navigatiesysteem vandoor gegaan. Gezien dit tijdstip is de politie op zoek naar getuigen en mensen die iets vreemds gezien hebben: 0900 8844.

Spectaculaire opening van kaasspecialist Sebilla Groesbeek

Foto: Hans Hebbink

GROESBEEK – De opening van de kaasspecialist Sebilla in het winkelcentrum Bellevue op woensdagavond 28 oktober is niet geruisloos voorbij gegaan. Sterker nog: de hele omgeving werd van de opening van de nieuwe zaak op de hoogte gesteld, dankzij de Samba Maria Bahia Band die de opening luister kwam bijzetten.

Om kwart voor acht liep de band al trommelend naar de winkel van Sebilla, toen al gingen de eerste gordijnen en jaloezieën open, want de omgeving wist niet wat er aan de hand was in het nieuwe winkelcentrum. Bij de kaasspecialistwinkel van Sebilla werd twee maal een kwartier een geweldig live concert gegeven door de Samba band. Sebilla stond in het middelpunt van de belangstelling, waarvan ze zichtbaar genoot. De winkel ging vervolgens donderdag 29 oktober om 09.00 uur open voor het publiek, ditmaal zonder tam-tam maar wel met spectaculaire openingsaanbiedingen. Iedere klant kreeg tot en met zaterdag een verrassing, terwijl de kinderen een cadeautje kregen.

Provincie laat Museumpark Orientalis in de steek

ARNHEM-HEILIG LANDSTICHTING – Als het aan Gedeputeerde Staten van Gelderland ligt krijgt museumpark Orientalis geen cent subsidie meer. Het museum had het college van Gedeputeerde Staten om een subsidie gevraagd van 750.000 euro voor het noodzakelijke achterstallig onderhoud.

GS hebben onlangs de leden van de Provinciale Staten laten weten geen geld meer in het museum te willen steken. Orientalis is al jaren noodlijdend mede dankzij het financieel wanbeheer in het verleden en het teruglopend bezoekersaantal. Twee jaar geleden ging het museum al op een haar na dicht en op de valreep besloot de provincie er alsnog geld in te steken om het museum open te houden. De huidige museumdirecteur Erna van de Ven – die al ruim een jaar zonder salaris werkt – heeft er met haar medewerkers voor gezorgd dat het bezoekers aantal is gestegen. Het probleem is dat er geen geld is voor broodnodig onderhoud en vernieuwingen in het museum. Al eerder heeft directeur van de Ven aangegeven dat als de provincie geen geld ter beschikking stelt het museum haar deuren zou moeten sluiten. Echter het succesvolle 'Feest van het Licht ' , dat het vorig jaar veel bezoekers heeft getrokken wil het museum in ieder geval nog meenemen. De leden van Provinciale Staten besluiten woensdag 11 november of ze het advies om geen geld meer te geven van Gedeputeerde Staten opvolgen.

Van Hunnik Bedrijfswagens Andelst: bedrijfswagenleverancier en meer

ANDELST - De bedrijfswagen van nu biedt de rijeigenschappen en comfort van een luxe auto, maar wel met de ruimtelijke voordelen van een bestelauto.

Met het eigentijdse stoere design wilt u graag gezien worden! De ruim 250 jonge en nieuwe bedrijfsauto's bij Van Hunnik zijn scherp geprijsd en kenmerken zich door een perfecte staat en een veelvoud aan uitvoeringen. De voorraad op de website is dagelijks actueel, waarbij u ook een zoekopdracht kunt plaatsen. Merken zoals Mercedes, Renault, Volkswagen, Fiat en Ford staan in grote getalen op het ruim 7000 m2 grote terrein, waaronder de nieuwste modellen Mercedes V-Klasse en Sprinter, Ford Transit Custom, Renault Trafic en Master.

U kunt bij Van Hunnik binnen een dag gunstig leasen, vaak zelfs zonder jaarcijfers. Het ervaren team neemt u hierbij graag de papierwinkel uit handen, zodat u zich met uw eigen bedrijfsvoering kunt bezighouden.

Van Hunnik Bedrijfswagens Wanraay 15, Andelst; 0488 453449; info@vanhunnikbedrijfswagens.nl; www.vanhunnikbedrijfswagens.nl.

Rozenhof gaat wild!

HEILIG LANDSTICHTING - Aan de weg van Groesbeek naar Nijmegen, waar vroeger heilige gezelschappen verpoosden, is nog steeds één van de meest gerenommeerde restaurants van de omgeving te vinden. Restaurant Rozenhof. Hier wordt het eten nog steeds met heel veel liefde en aandacht bereid, zo veel mogelijk gebruikmakend van ingrediënten die uit de streek afkomstig zijn.

De keuken van Rozenhof is op Franse leest geschoeid en de aangeboden spijzen en gerechten wisselen per seizoen. In ieder jaargetijde een ideale plek voor iedereen die persoonlijke aandacht op prijs stelt en culinair verwend wil worden. Op de menukaart prijken vooral verse – streekgebonden – gerechten. In het voorjaar natuurlijk verse Limburgse asperges en aardbeien van boer Berns uit Milsbeek. In het wildseizoen werkt chef-kok Marcel Vermeulen met lokaal wild. "Het wild wordt door onze vaste jager geleverd en komt onder andere uit de Groesbeekse bossen."

Op zaterdag 21 november organiseert Rozenhof een speciale wildavond. Deze avond staat geheel in het teken van wild. Er wordt een viergangen wildmenu voor de echte liefhebber geserveerd. Een complete avond uit met heerlijke wildgerechten, een bijpassend wijnarrangement, tafelwater en koffie.

Niet wild van wild?
Natuurlijk hebben we niet alleen wildgerechten op onze kaart staan. We zijn dagelijks open voor een lunch, huisgemaakte kroket, kopje koffie of een verse zeetong.

Hotel restaurant Rozenhof, Nijmeegsebaan 114, Heilig Landstichting; www.rozenhof.nl; 024 3230359.

Nederland bridget voor Unicef

REGIO - Tijdens het weekend van 22 november slaat Nederland voor de tweede maal massaal aan het bridgen voor Unicef. Het succes van vorig jaar wordt naar verwachting geëvenaard en wellicht overschreden. Onder de naam 'Harten troef voor Unicef' worden er op meer dan dertig plaatsen bridgedrives georganiseerd door heel Nederland. In Nijmegen en omgeving zal dit plaats vinden op zondag 22 november in hotel restaurant Erica in Berg en Dal.

De opbrengst van de bridgedrive gaat naar de strijd tegen ondervoeding in Mozambique. In Mozambique is liefst 43 procent van de kinderen onder de vijf jaar chronisch ondervoed. 83.000 Kinderen zullen nooit hun vijfde verjaardag vieren. De belangrijkste onderliggende oorzaak is ondervoeding!

Unicef voert dagelijks strijd tegen ondervoeding. Met bijvoorbeeld het verschaffen van therapeutische voeding voor kinderen die acuut ondervoed zijn. En met preventieve zorg. Moeders krijgen voorlichting over borstvoeding, gezonde voeding en hygiëne. Wanneer nodig krijgen zij vitaminesupplementen. Als een kind de eerste duizend dagen voldoende en evenwichtige voeding krijgt, profiteert het daar een heel leven van.

Unicef wil samen met bridgend Nederland het aantal kinderen dat sterft aan ondervoeding flink verminderen. Berry Westra, oud-wereldkampioen Bridge en hoofdredacteur van het Nederlandse Bridge beter magazine ondersteunt deze actie met veel plezier. Sport en spel is voor kinderen belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen, maar vooral ook om plezier te hebben. Desondanks kunnen miljoenen kinderen nog steeds niet zorgeloos kind zijn. Met 'Harten troef voor Unicef' kunnen volwassenen helpen tegen de strijd tegen ondervoeding in Mozambique.

Aanmelden voor de bridgedrive is heel simpel. Neem contact op via unicefbridgenijmegen@gmail.com of 024 3235664 (Mieke). Kijk voor meer informatie op www.unicef.nl/nijmegen.

Inbraak auto aan

Holleweg in Beek

BEEK – Autokrakers hebben ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Holleweg in Beek.

Door een ruit met een halve stoeptegel in te gooien, is men de auto binnengekomen en er met persoonlijke bezittingen van een 52-jarige inwoonster uit Groesbeek vandoor gegaan.

Wens van pastoors alsnog in vervulling gegaan

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK –BREEDEWEG - Het heeft liefst 66 jaar geduurd, maar uiteindelijk is woensdag 3 november de wens van oud-pastoor Hoek en pastoor Thüring in vervulling gegaan. Nadat de Sint-Antoniuskerk aan de Breedeweg door het oorlogsgeweld zwaar vernield werd, werd in 1949 de kerk herbouwd. Tijdens de herbouw is er tegen de muur aan de Breedeweg/ Sint Antoniusweg kant een sokkel met natuurstenen voet gemetseld tegen de gevel van de kerk en daarboven een dakje. Het was de bedoeling dat daar ooit een beeld in geplaatst zou worden.

Op dat moment was er geen geld voor, maar zowel pastoor Hoek als Thüring hadden daarvoor een potje voor gecreëerd. Tijdens het ziekbed van pastoor Thüring pleitte deze als laatste wens tegenover plaatsvervangend voorzitter van het kerkbestuur Gerard van Gorkum, dat hij graag het lang verwachte beeld zou willen. Op de vraag wat voor een beeld lied hij weten 'Maria zetel der Wijsheid' liet Thüring aan Gerard van Gorkum weten. Van Gorkum gaf die wens van Thüring door aan pastoor Janssen, die daarna op zoek ging naar een kunstenaar die aan de wens van zowel pastoor Hoek als Thüring kon voldoen.

De bevolking van Breedeweg had als afscheidscadeau voor pastoor Thüring geld ingezamerld en mede hiervan kan het beeld bekostigd worden. Pastoor Thüring heeft op 20 november 2011 afscheid van de parochie genomen en is een jaar later overleden. Pastoor Janssen kwam in contact met de dochter van kunstenaar Peter Roovers te weten Kathinka Roovers uit Den Bosch. Zij kreeg uiteindelijk in het voorjaar de opdracht om een Madonna met sluier en het kindje Jezus met de wereldbol in de hand te maken.

In juni is de kunstenares aan de klus begonnen en dinsdagmorgen was het zover dat het beeld op de sokkel en tegen de kerkmuur gevestigd kon worden. Het bleek achteraf nog een hele klus te zijn om het Mariabeeld met het kindje Jezus goed vast op de sokkel en tegen de kerkmuur te krijgen, onder toeziend oog van de kunstenares en de koster Pierre Ronden. Maar halverwege de middag was het zover en is de wens van de beide pastoors in vervulling gegaan. Binnenkort zal het beeld officieel worden onthuld. In het kader van het verfraaien van de kerk heeft de koster Pierre Ronden de pastorie onder handen genomen en heeft alle ramen en kozijnen eigenhandig geschilderd.

Gratis excursies

Zaterdag 14 nov. | 10.00 –13 uur | KNNV| Vervolg van de wandeling najaar 2014, de Bomen van de Sint - Jansberg. In 2014 hebben we het onbekende deel van de Sint- Jansberg op bomen bekeken en waren daar een hele ochtend druk mee. En we hadden toen pas de helft van de verscheidenheid van de Jansberg gezien. Zo gaat dat als een gepassioneerd bomenkijker en Sint-Jansberg liefhebber op stap gaat met gretige KNNVers. 14 november 2015 gaan we verder en richten ons nu op het "landgoeddeel van de Sint-Jansberg" waar weer heel andere bomen staan en verder het bos daar omheen. Noten, wilde appel, meidoorn en mispel zullen ontdekt worden en nog veel meer. Er zijn vast ook nog kleurige vruchten en paddenstoelen die bij deze bomen horen. Excursieleidster: Lieke Vullings, vullings@xs4all.nl, 024-3778885 Start bij de ingang restaurant 'Plasmolense Hof', Rijksweg 203, Plasmolen.

Dinsdag 17 nov. | 20.00 | IVN-Maasvallei Lezing 'Roofvogels' door Jan-Willem Hermans. Plaats: Het Natuurpalet, De Raetsingel 5, Boxmeer.

Dinsdag 17 nov. |20.00 | IVN-Grave Thema-avond: uilen Locatie: Buitenhuis Mariëndaal,Velp. Kosten: € 2,- voor leden, €3,- niet leden.

Woensdag 18 nov. | 20.00 – 22.00 uur | IVN-Cuijk (De Groene Overlaat) Lezing Paddenstoelen door Nico Dam. Kosten 2 euro. Aanmelden verplicht tot een dag voor aanvang via: 0485 - 314668 of acb.verheijen@hetnet.nl. Locatie: Grotestraat 14, 5437 AS Beers.

Zondag 22 nov. |14.00 | IVN-Grave Publieksfietstocht : Onderwerp: Wintergasten Locatie: Keent Vertrek: Bezoekerscentrum Keent, Zuijdenhoutstraat

Woensdag 25 nov . | 10.00 – 14.00 uur | KNNV Landschapsexcursie door Het Quin. Geomorfologie van de rivierduinen en het terrassenlandschap. Zandverstuivingen, vennen en heide. Vertrek: P-plaats activiteitencentrum "de Zevenboom", Kapelstraat 71, Afferden [L]. Excursieleider Jan Nillesen 0485 574780

Woensdag 25 nov. | 19.00 uur | IVN-Cuijk (De Groene Overlaat) Volle Maanswandeling. Zorg voor stevig schoeisel en liever géén zaklampen mee! Voor meer informatie: 0485-314946 Vertrek: De Tienmorgen, Broekkant 11, Beers.

Najaarsconcert Ons Genoegen

MILLINGEN - Het orkest van Fanfarekorps Ons Genoegen onder leiding van Jurgen Nab zal zondag 29 november een gezamenlijk concert verzorgen met Het Fanfare Collectief.

Het Fanfare Collectief staat eveneens onder leiding van Jurgen Nab. Het recent opgerichte orkest 'Het Fanfare Collectief' heeft ten doel om op topniveau met een ruim fanfarerepertoire muzikale fanfareactiviteiten te ontplooien en ten gehore te brengen. Het Fanfare Collectief speelt een aantal werken waaronder het concours programma dat zij een week eerder voor de jury hebben uitgevoerd. Iedereen is welkom. Aanvang concert 11.00 uur, Schuttersgebouw OEV, Heerbaan 190 Millingen aan de Rijn.

Verloren invalidenparkeerkaart wordt nu door inwoner Gennep gebruikt

GROESBEEK – Een echtpaar uit Groesbeek was enkele weken geleden de invalideparkeerkaart kwijtgeraakt. Huis en haard werd afgezocht, overal waar ze de laatste dagen geweest waren werden met een bezoek vereerd om te kijken of vragen of zij de kaart misschien hadden gevonden. Ook werd de hele auto van binnen op z'n kop gezet echter allemaal zonder resultaat.

Ten einde raad hebben zij een nieuwe invalideparkeerkaart bij de gemeente aangevraagd omdat de eigenaresse gezien haar handicap geen kant meer op kon, kosten 77,50 euro. Afgelopen week bezochten ze weer de winkel in Kleef en bij terugkomst stond een bejaarde man bij hun auto te wachten. Hij had de foto op de invalide parkeerkaart herkend en sprak de Groesbekers aan.

Hij was blij dat ze de kaart weer in hun bezit hadden. Hij had hem gevonden, die was vermoedelijk uit de auto gevallen. Een echtpaar uit Gennep liet de bejaarde man weten dat zij de kaart naar de bewuste eigenaar zouden brengen. Bij het wegrijden liet de vrouw in de auto weten, die kunnen wij ook gebruiken en reden weg. Momenteel rijdt er in Gennep een automobilist rond met een invalidekaart, die niet voor hem bestemd is. Er is inmiddels bij de politie aangifte gedaan.

Lekker eten voor senioren in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK – Op zondag 15 november vindt er in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat weer de maandelijkse warme lunch plaats voor senioren.

Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn met lekker eten. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met soep en heerlijke dessertgerechten. Voor deelname aan deze lunch kan men zich tot uiterlijk vrijdag 13 november 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar. De kosten voor deze lunch bedragen 9,75 euro. Deze sfeervolle warme lunch begint om 12.00 uur en is en initiatief van De Mallemolen en KBO Groesbeek Dorp/ De Horst. Iedereen is hierbij welkom.

Hennepkwekerijen, daar zit altijd een luchtje aan...

GROESBEEK - Een wietplantage in een wijk is levensgevaarlijk, regelmatig vliegen er huizen in brand omdat de henneptelers gerommeld hebben met de stroomvoorziening.

Aan de ene kant van de muur is een kwekerij, aan de andere kant slapen kinderen. Achter de hennepteelt zitten vaak zware criminelen die niet terugdeinzen voor geweld. De politie roept op om hennepkwekerijen te melden, al dan niet anoniem. Het verbouwen van hennepplanten is verboden op grond van de Opiumwet. Wijkagent Vreemann: "Gelukkig weten we een heleboel hennepkwekerijen te traceren door meldingen van bezorgde inwoners, want die worden vaak in gevaar gebracht." De politie speurt intensief naar kwekerijen maar stekken, knippen en drogen is ook strafbaar, dat gaat beter als de burgers ook mee helpen.

Politie, brandweer en energiebedrijven komen regelmatig levensgevaarlijke constructies tegen, die kwekers op een ondeskundige manier hebben aangebracht om illegaal stroom af te tappen. Regelmatig wordt een kwekerij ontdekt na een brand, die vaak is ontstaan door kortsluiting. Daarnaast kan brand ontstaan door oververhitting van de gloeilampen. Brandweerlieden lopen ook gevaar dat het bluswater onder stroom komt te staan. Ook treft de politie hennepkwekerijen aan door wateroverlast die de onderburen ondervinden, levensgevaarlijk. Ook buiten de stad treft de politie steeds meer kwekerijen aan. Het is niet altijd eenvoudig een kwekerij op te sporen, soms is het de geur, opvallende bedrijvigheid of geblindeerde ramen en deuren. Iedereen die last heeft van een hennepkwekerij of vermoedt dat er een in de buurt is moet dat doorgeven aan de politie 0900 8844.

Vrachtwagen bij Van Kesteren Groesbeek ontvreemd

Foto: Facebook

GROESBEEK – Vrijdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur is bij van Kesteren aan de Ambachtsweg in Groesbeek een vrachtwagen van het terrein ontvreemd.

De vrachtwagen van het merk MAN met een haakarm systeem en een inhoud van 25 m3 is via de milieustraat het terrein af gereden. Daarvoor hebben de daders – vermoedelijk twee mannen – het slot van de milieustraat geforceerd waarna de slagboom onklaar werd gemaakt, zodat ze het terrein konden verlaten met de vrachtwagen. Rond 22.15 uur werd de wagen door een werknemer van van Kesteren gesignaleerd op de A73 richting Beuningen.

De werknemer wilde nog achter de gestolen vrachtwagen aan, maar dat duurde even omdat hij op de tegenovergestelde richting op de autobaan reed. Direct alarmeerde hij een van de directieleden van van Kesteren die op zijn beurt de politie waarschuwde. De politie heeft na de melding uitgekeken naar de blauwe vrachtwagen van Van Kesteren maar zonder resultaat. Volgens directeur Jan van Kesteren is het in drie, vier jaar tijd al de derde vrachtwagen die bij van Kesteren is ontvreemd. "De waarde van de gestolen vrachtwagen loopt in de duizenden euro's; het bedrijf is tegen diefstal verzekerd", laat Jan van Kesteren desgevraagd weten.

Oktoberfest bij SC Millingen / Odio

Foto's: Nancy Huls / Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de derde keer werd het Oktoberfest georganiseerd door SC Millingen/ Odio.

        

Dit Oktoberfest vond zaterdagavond 24 oktober plaats in het clubhuis. Het was een feestavond voor leden, vrijwilligers en sponsoren, die naarmate de avond vorderde, drukker en drukker werd. Dj Piet zorgde met schlagermuziek en andere passende muziek voor de juiste sfeer.

Filmvoorstelling van Jan Driessen over Biak en Papoea Nieuw Guinea

Foto: Jan Driessen

GROESBEEK – Op zondag 22 november vertoont Jan Driessen een film over Nieuw Guinea. Op het eiland Biak worden bezoekers met dans en muziek ontvangen. Er is daar een grote vismarkt met bijzondere soorten.

Jongens springen van de Wapsdori waterval om wat centen te verdienen. Met een vlerk prauw gaan de bezoekers naar het eilandje Japen en worden door de bewoners onthaald met een lekkere visbarbecue. Op de terugweg worden we overvallen door slecht weer, maar de schipper brengt ons veilig terug. Daarna bezoeken we de stad Manokwari en de sloppenwijk in het stadje Sentanie.

Vervolgens vliegen we over de bergtoppen naar de Baliem vallei in Nieuw Guinea en gaan daar op zoek naar de Dani-stam die diep in het oerwoud woont. We rijden over smalle weggetjes en lopen over hangbruggen en worden dan plotseling met pijlen beschoten. Het zijn leden van de Lani-stam die in gevecht zijn met de Dani's. Na een gevecht wordt er toch vrede gesloten, wat bevestigd wordt door middel van een krijgersdans. Tot slot gaan we gezamenlijk eten van het gebraden varken. De aanvang van de filmvoorstelling is om 11.00 uur, de entree bedraagt inclusief een kopje koffie twee euro.

Geen garantstelling gemeente voor investeren sportpark Achilles'29

GROESBEEK – De Groesbeekse voetbalvereniging Achilles'29 die momenteel uitkomt in de Jupiler League heeft donderdagavond 29 oktober de gemeenteraad van Groesbeek uitgenodigd hun plannen kenbaar te maken.

Achilles'29 wil vijf miljoen euro gaan investeren in sportpark De Heikant. De prioriteit van de vereniging is in eerste instantie de realiseren in één als het kan twee kunstgrasvelden. Daarnaast is Achilles '29 van plan een nieuw hoofdgebouw te plaatsen, alsmede ook een tribune, en veldverlichting aan te leggen die voldoet aan de normen van de KNVB, evenals kunstgrasveld voor de trainingshoek en hoofdveld en voor de aankoop van de benodigde grond en opstallen (eigendom van De Linde). Het enige dat van de gemeente verlangd wordt, is het garant staan voor de rente en aflossing van zo'n 200.000 euro per jaar. Als onderpand krijgt de gemeente dan het sportpark aangeboden, dat werd de raadsleden verteld. Echter na de begrotingsvergadering werd duidelijk dat de Groesbeekse politiek in het voorstel van Achilles'29 geen interesse heeft. Er zijn liefst 12 voetbalclubs in de nieuwe gemeente Groesbeek / Berg en Dal en voor we het weten staan we voor miljoenen garant en dat wil niemand, zo liet een raadslid in de gangen weten.

Halve eeuw Konijnen- en Pluimveevereniging Millingen en omstreken

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Wethouder Eric Weijers heeft zondagmorgen de officiële opening verricht van de jubilerende Konijnen- en Pluimveevereniging Millingen. Weijers memoreerde dat negen mensen 50 jaar geleden op 11 december 1965 de toenmalige Konijnenfokvereniging hebben opgericht.

Begonnen met 9 leden werd dit aantal na 5 jaar uitgegroeid tot 32 volwassenen – en 3 jeugdleden. Momenteel telt de vereniging 16 leden waarvan er 7 actief zijn. Het oudste en actiefste lid is de heer Awater (ruim 80) en hij heeft de meeste konijnen. "Eind 2013 was een zwarte periode voor de vereniging", aldus Weijers. Al het tentoonstellingsmateriaal was men door een combinatie van storm en asbest kwijt geraakt.

Dankzij de hulp van de gemeente Millingen aan de Rijn in de vorm van subsidie is men in staat geweest het kooienbestand weer op peil te brengen. "Maar de leden hebben zelf ook de handen uit de mouwen gestoken en dat siert jullie", aldus wethouder Weijers. Tot de dag van vandaag is een resultaat te zien van een jarenlang streng selectiebeleid. Kritisch bekijken en vooral een hoop dierenliefde. Met veel aandacht, zorg en geduld zijn de dieren de afgelopen tijd in topconditie gebracht om voor het oog van de keurmeesters te verschijnen. Er zijn hier goede predicaten gevallen. Niet ieder dier is op de juiste waarde geschat, maar de eigenaar weet allang wat voor een vlees hij in de kuip heeft. De kampioenen worden op 11 december gehuldigd.

Karaoke – en meezingavond met Hemmie Hermsen in Groesbeek

GROESBEEK – Dinsdagavond 17 november wordt er in het theatercafé van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een karaoke- en meezingavond gehouden, verzorgd door Hemmie Hermsen.

Nederlandse, Duitse en Groesbeekse schlagers en smartlappen zullen op die avond de revue passeren. Op deze avond zullen ook enkele leden van het Groesbeekse smartlappenkoor Ochaarm aanwezig zijn. De avond begint om 20.00 uur, de toegang is geheel gratis.

Raad wil structureel meer geld voor Landschaps Ontwikkelings Plan

GROESBEEK – Met twaalf stemmen voor en tien tegen heeft de gemeenteraad van Groesbeek tijdens de begrotingsvergadering besloten structureel meer geld vrij te maken voor het Landschaps Ontwikkelings Plan.

Het amendement dat door vijf partijen was ingediend werd door wethouder Weijers ontraden, omdat er volgens hem geen structurele dekking voor is. Desondanks werd het amendement ter stemming voorgelegd aan de raadsleden met als besluit:
- Het budget voor het Uitvoeringsprogramma LOP structureel jaarlijks te verhogen met 25.000 euro recreatief en rekening houdend met de agrarische sector;
- Voor erfgoedontwikkeling binnen de bebouwde kom structureel 25.000 euro per jaar vrij te maken;
- Verzoekt het college hiervoor dekking te vinden.
Het amendement werd aangenomen.

Vijftienduizend euro voor opstellen visie duurzaamheid

GROESBEEK - De gemeente is van plan 15.000 euro uit te geven voor het opstellen van een visie duurzaamheid. De afgelopen jaren hebben de voormalige gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen gewerkt aan de klimaat – en energiedoelstelling zoals vastgelegd in De Groene Kracht.

In 2013 is er in de gemeente Groesbeek al een duurzaamheidsprogramma vastgesteld waarin ruim vijftig projecten in zijn opgenomen. Vanuit dit programma zijn er al diverse projecten uitgevoerd zoals de verduurzaming van het gemeentehuis, een energietop, zonnepanelen op scholen en advisering De Treffers inzake verduurzaming accommodaties.

Ubbergen en Millingen aan de Rijn hadden geen duurzaamheidsprogramma vastgesteld maar hebben wel deelgenomen aan de projecten van De Groene Kracht. In Ubbergen is in een later stadium nog aanvullend geld beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van openbare gebouwen. Met de herindeling is er een einde gekomen aan het duurzaamheidsprogramma van Groesbeek. Daardoor zijn er momenteel geen financiële middelen en nauwelijks capaciteit beschikbaar voor duurzaamheid.

Zonder financiële middelen en capaciteit kan het beleidsthema duurzaamheid niet worden uitgevoerd. Daarnaast heeft de nieuwe gemeenteraad in zijn programma 2015-2018 dat hij duurzaamheid een belangrijke thema vindt. De ambitie is een klimaat neutrale gemeente in 2050. Ook vanuit de provincie Gelderland wordt van de gemeente Groesbeek een bijdrage verwacht. De gemeenteraad zal antwoord moeten geven op de vraag, waar we naar toe willen en wat ze daar aan financiën en capaciteit voor over hebben. Het college stelt voor om drie adviesbureaus uit te nodigen om een offerte te maken

Uitslag Nationale Zonnebloemloterij

REGIO - Datum trekking van de Nationale Zonnebloemloterij 2015. Loterijvergunning verleend door de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit aan Stichting. SNL/Zonnebloem 8727 d.d. 25 november 2014 (onder voorbehoud van typefouten).

Kansspelbelasting is voor rekening van de Zonnebloem. Het recht op prijs vervalt een jaar na de trekking. Prijzen worden alleen uitgekeerd indien u het winnende lot volledig invult en stuurt naar Pondres, t.a.v. Zonnebloemloterij, Postbus 1279, 5004 BG Tilburg.
PRIJSNR LOTNR PRIJSBEDRAG
1e prijs 1057446 € 15.000,00
2e prijs 1411843 € 10.000,00
3e prijs 0171847 € 10.000,00
4e prijs 1156647 € 5.000,00
5e prijs 0803533 € 5.000,00
6e prijs 0621383 € 5.000,00
7e prijs 0321679 € 2.500,00
8e prijs 0026135 € 2.500,00
9e prijs 1069568 € 2.500,00
10e prijs 0749612 € 2.500,00
11e prijs 0270836 € 1.000,00
12e prijs 0962350 € 1.000,00
13e prijs 1059677 € 1.000,00
PRIJSNR LOTNR PRIJSBEDRAG
14e prijs 0322405 € 1.000,00
15e prijs 0815521 € 1.000,00
16e prijs 1168830 € 450,00
17e prijs 0370501 € 450,00
18e prijs 0937701 € 450,00
19e prijs 1127555 € 450,00
20e prijs 0184136 € 450,00
21e prijs 0679548 € 450,00
22e prijs 0851442 € 450,00
23e prijs 1009706 € 450,00
24e prijs 0721956 € 450,00
25e prijs 0418361 € 450,00
De volgende prijzen op loten met de volgende eindcijfers *
26e prijs 16440 € 100,00
27e prijs 56683 € 100,00
28e prijs 30102 € 100,00
29e prijs 8774 € 50,00
30e prijs 6559 € 50,00
31e prijs 4378 € 50,00
32e prijs 795 € 15,00
33e prijs 009 € 15,00
34e prijs 436 € 15,00
* Voor de prijzen 1 tot en met 25 geldt dat ze uniek zijn en worden toegekend aan winnende lotnummers waarvan alle zeven cijfers correct zijn. De prijzen 26 tot en met 34 worden toegekend aan de loten waarvan 3, 4 of 5 eindcijfers correct zijn. Dat betekent dat deze prijzen voor meerdere loten kunnen gelden.

Charley Frieling nieuwe carnavalsprins Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM – Zaterdagavond 31 oktober werd in zaal UNA in Kekerdom, tijdens de eerste pronkzitting van carnavalsvereniging De Polderschuupers na 22 jaar Charley Frieling als nieuwe carnavalsprins gepresenteerd.

Hij volgt hiermee Prins Manon de Geknipte op. Charley zal met zijn pages Claudia en Lynn de scepter zwaaien over 'Sjoenkelgat'. Tijdens deze avond werd Hans Look gekozen als vrijwilliger van het jaar en werd Jo van de Zand–Heumen tot lid van verdienste benoemd. Met deze pronkzitting openen de Polderschuupers traditioneel in deze regio het carnavalsseizoen en zal de nieuwe prins als 'Charley de Duizendpoot' het carnaval in het Sjoenkelgat voorgaan.

Inbrekers doorzoeken huis tijdens afwezigheid bewoners

GROESBEEK – Maandagmorgen is bij thuiskomst ontdekt dat inbrekers hebben ingebroken in een woning aan de Breedeweg in Groesbeek.

Door de achterdeur te forceren is men – tijdens de afwezigheid van de bewoners – de woning binnen gekomen. Vervolgens is het gehele huis doorzocht. Op dit moment is niet bekend wat er allemaal uit de woning vermist wordt.

Inspeelshirts Switch '87 dames 1

REGIO - Afgelopen week namen de speelsters van Dames 1 de nieuwe inspeelshirts en sokken in ontvangst van BNR Bouwstoffen B.V. Namens BNR Bouwstoffen was Geert Keukens aanwezig bij de thuiswedstrijd tegen TiVoC uit Tiel.

BNR Bouwstoffen importeert, recyclet en levert materialen aan de grond-, weg- en waterbouwindustrie, hoveniers, tuincentra en overheid. Het assortiment omvat onder andere breuksteen, splitten, zand, grind, lava, natuursteen, bims en ballastmateriaal t.b.v. spoorwegen, trams en kraanbanen. BNR Bouwstoffen is gevestigd in Werkendam waar zich het kantoor en opslagterrein bevind. Daarnaast beschikt BNR Bouwstoffen over opslagterreinen in Eemshaven, Groningen-stad en in Moerdijk.

Dames 1 en Switch '87 bedankt BNR Bouwstoffen voor de mooie inspeelshirts en sokken.

Dankzij winterslaap zandhagedissen is fietspad weer open

GROESBEEK – Dankzij de winterslaap van de zandhagedissen is het betonnen fietspad onlangs weer opengesteld. Het fietspad – dat al voor de nodige commotie heeft gezorgd – was eind augustus jongstleden in het bos bij de spoorkuil afgesloten door middel van een hoge berg zand.

Het zand is inmiddels aan de kant geschoven zodat de fietsers en wandelaars weer gebruik kunnen maken van het mooi gelegen betonnen fiets- en wandelpad. Volgens wethouder Ria Barber zijn de beestjes (zandhagedissen) momenteel in winterslaap. Wij hebben al diverse gesprekken gevoerd met ecologen en projectleiders. Wat duidelijk is geworden is dat er geen gladde slangen zijn aangetroffen, volgens Barber. "Daarnaast zijn wij in gesprek met het ministerie van Economische Zaken die aan de gemeente Groesbeek de nodige eisen heeft gesteld, te weten: bij het niet-afsluiten van het fietspad een dwangsom van 150.000 euro, maatregelen om de zoveel meter tunneltjes onder het fietspad zodat de reptielen veilig aan de andere kant kunnen komen, het fietspad afsluiten van april tot oktober of het gehele fietspad verwijderen.

De gemeente Groesbeek was al van plan het fietspad vanaf eind augustus tot eind oktober af te sluiten om zo te kijken hoe de zandhagedis vooral de jonge, op de nieuwe situatie reageren. Het ecologisch onderzoek is inmiddels afgerond, maar daar wil Barber niets over kwijt omdat de gemeente in constructief overleg zijn met het ministerie. Er wordt binnenkort verder gepraat over welke en of er nog maatregelen nodig zijn om uit de impasse te komen. Hierbij zal ook gesproken worden over de Altena-Hettsteeg. Wethouder Barber hoopt dat de gesprekken wat opleveren wat voor beide partijen acceptabel is.

Biggen verdronken in gierput

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een vijftigtal zeugen heeft woensdagmorgen omstreeks half twaalf een grote ravage aangericht in een van de stallen van Harm van Bethem aan de Sint-Jansberg in Groesbeek.

Toen Harm koffie had gedronken, werd hij gealarmeerd door het gekrijs van zeugen in een van zijn stallen. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij nog net dat een zeug in de gierput, van anderhalf tot twee meter diep, viel onder de stal; tevens waren ook veertig biggen de zeug achter na gegaan. Direct werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die op hun beurt het specialistenteam in het redden van vee uit Opheusden alarmeerden.

Rond kwart over twaalf arriveerde het team met zes specialisten die direct aan de slag gingen met het redden van de een maand oude biggen. Zeven biggen konden nog levend uit de gierkelder worden gehaald, voor 33 biggen kwam de hulp te laat. Zij waren verdronken in de één meter diepe gier. Of de geredde biggen het nog halen is afwachten, ook zij zullen de nodige gier ingenomen hebben.

Vervolgens wachtte de zware taak om de zware zeug uit de gierkelder te halen. Uiteindelijk lukte het met een speciale takel de zeug uit de gierkelder te takelen. Daarvoor was een brandweerman met zuurstofmasker en speciale kleding de gierkelder ingegaan. De zeug mocht na de redding in de buitenlucht op adem komen. Door de paniek, die uitgebroken was nadat een zeug de bak in het rooster losgebroken had, is door de 49 andere zeugen totaal van binnen geruïneerd. Zo werden de hekken en roosters vernield alsmede de koelinstallatie. De aangerichte schade loopt in de duizenden euro's. De zeugen zijn inmiddels in een andere stal ondergebracht.

Automobilist onder invloed van alcohol rijdt dijk af in Leuth

LEUTH – Op de Kapitteldijk in Leuth is een automobilist uit Nijmegen met zijn auto van de dijk gereden. De 32-jarige bestuurder raakte in een bocht de macht over het stuur kwijt, ramde enkele verkeersborden en kwam via de omheining onder aan de dijk tot stilstand.

Passanten hadden de politie gewaarschuwd. Die was zo snel ter plaatse dat de bestuurder nog bij zijn auto aanwezig was. Ook de brandweer van Ubbergen was gealarmeerd, omdat er sprake zou zijn van een beknelling maar dat bleek niet het geval. Daarop werd de brandweer teruggeroepen. De bestuurder werd naar het bureau in Nijmegen gebracht, waar werd geconstateerd dat hij driemaal de maximale hoeveelheid alcohol had genuttigd. Het rijbewijs van de Nijmegenaar is ingevorderd, terwijl zijn beschadigde auto is afgesleept. Er zijn geen gewonden te betreuren geweest.

Omroep Berg en Dal opgericht

Op de foto van links naar rechts: Jan Hendriks (bestuurslid), Geert Celissen (penningmeester), Jan Verbeet (voorzitter), Twan Vissers (bestuurslid), Carla Driessen-Seeling (secretaris), notaris L. Mostart

Foto: Erik Hell

GROESBEEK - Dinsdagavond 3 november vond de officiële ondertekening plaats van de statuten in verband met de oprichting van de nieuwe Lokale Omroep Berg en Dal.

Dit gebeurde onder aanwezigheid van notaris Mostart uit Beek. Het Commissariaat voor de Media zal binnenkort de officiële vergunning toekennen. De nieuwe omroep is ontstaan uit de fusie tussen Omroep Groesbeek en WFM.

Vivace zingt Missa Santa Cecilia

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Op zaterdagavond 21 november om 19:00 uur zal zangvereniging Vivace de heilige mis muzikaal opluisteren in de parochiekerk van Millingen aan de Rijn.

Uitgevoerd wordt de inmiddels bekende ‘Missa Santa Cecilia’ van Jacob de Haan. Deze mis ging een jaar geleden met medewerking van Vivace in première. Naast het werk van Jacob de Haan worden prachtige liederen, zoals het Zweedse ‘Vem kan Segla’ en het Pater Noster van Nikolai Kedrov, ten gehore gebracht. Vivace staat onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding is in handen van organist/pianist Wouter Broens.

Oproep wijkagent; 'Meld misdaad,

desnoods anoniem'

GROESBEEK - Voor het oplossen van misdrijven is de hulp van het publiek onmisbaar. De politie roept om die reden op om altijd melding te doen van een misdrijf, desnoods anoniem. "Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem via het gratis telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Jaarlijks worden er meer dan duizend misdrijven opgelost dankzij MMA", aldus Andre Vreemann, wijkagent in Groesbeek.


Waarom doet niet iedereen melding?
Uit angst bijvoorbeeld. Wat als de dader een bekende is ? Wat als je hem tegenkomt? Je kunt er daar soms echt van wakker liggen. Het kan ook zijn dat men er tegenop ziet om te moeten getuigen in de rechtszaal.

Meld misdaad anoniem, Hoe anoniem is dat dan?
Misdaad Anoniem is onafhankelijk en geen politie. Ze zien het telefoonnummer of IP-adres niet. Men vraagt niet naar de naam van de melder en wil die ook niet weten. Gesprekken worden niet opgenomen en de verwerking van de melding is beveiligd.

Hoe verloopt zo'n gesprek?
Stel je vermoedt dat verderop in de straat een hennepkwekerij zit, je belt het nummer en vertel je verhaal. De medewerker(ster) neemt de melding op en vraagt zoveel mogelijk feiten. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd is en de informatie bruikbaar genoeg is wordt de informatie aan de politie doorgegeven. De politie vergelijkt de informatie met de informatie in de politiesystemen en beslist dan of er actie wordt ondernomen.

Welke zaken kun je melden?
Er wordt geen onderscheid tussen zware en lichte criminaliteit. Van moord en verkrachting en van mishandeling tot drugshandel. Ook tips zijn welkom over bijvoorbeeld hennepkwekerijen, inbraken en illegale handel en opslag van vuurwerk.

Grote partij gereedschap ontvreemd

GROESBEEK – In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een bedrijfspand aan de Hulsbroek in Groesbeek.

Door de toegangsdeur van het pand te forceren, is men het pand binnengekomen, Binnen stonden bedrijfsbusjes van twee verschillende bedrijven. De daders hebben uit twee busjes een grote hoeveelheid hand- en elektrisch gereedschap buitgemaakt met een totale waarde van duizenden euro's. De eigenaar van het bedrijfspand is een 36-jarige inwoner uit Groesbeek.

Pluryn zoekt fietsbuddy's voor Equipe Mont Ventoux

REGIO - Pluryn zoekt gemotiveerde fietsbuddy's die het leuk vinden om samen met een jongere of volwassene met een complexe zorgvraag de Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk te gaan beklimmen. Aan Equipe Mont Ventoux 2016 nemen in totaal dertig mensen van zes verschillende Pluryn-locaties deel. Onder hen ook tien jongeren en volwassenen die wonen bij de locaties Werkenrode Jeugd en Groesbeekse Tehuizen in Nijmegen en Groesbeek.

Op 12 november vindt in de Boerderij op het terrein van Jan Pieter Heije, Utrechtseweg 316 in Oosterbeek een informatiebijeenkomst plaats voor mensen die buddy willen worden. Ook belangstellende cliënten van de deelnemende locaties zijn welkom. Aanvang is 19.00 uur.

Equipe Mont Ventoux is een initiatief van Koraal Groep. Pluryn doet sinds 2014 mee. Samen met een vrijwilliger (buddy) bereiden de deelnemers zich een half jaar lang gedegen voor op de beklimming van de 1911 meter hoge kale berg. Een professionele wielrenfiets en wieleroutfit krijgen zij in bruikleen. Buddy's hoeven niet per se wielrenervaring te hebben. Een gezonde dosis enthousiasme en affiniteit met de doelgroep zijn belangrijker.

Pluryn doet mee aan Equipe Mont Ventoux om mensen met een complexe zorgvraag de kans te geven een positie ervaring op te doen, die hun zelfvertrouwen versterkt. De beklimming van de Mont Ventoux betekent voor de deelnemers vooral een overwinning op zichzelf.

Meer informatie over Equipe Mont Ventoux staat op www.pluryn.nl.

Brandweer komt tijdens flamberen

HEILIG LANDSTICHTING – De Groesbeekse brandweer werd dinsdagavond om 21.45 uur gealarmeerd dat er brand zou zijn in hotel-restaurant Rozenhof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Ter plaatse aangekomen bleek dat tijdens het flamberen van gerechten een van de rookmelders alarm had geslagen. Normaliter worden bij het flamberen enkele rookmelders via de centrale in het restaurant uitgeschakeld, echter dit maal is het vermoedelijk vergeten. De brandweer is onverrichter zaken huiswaarts gekeerd.

Alle eendjes zwemmen bijna op het droge in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Het zogenoemde Eendengat, achter dorpshuis De Sprong in Ooij, droogt in snel tempo op, waardoor het verdwenen straatmeubilair weer in zicht komt.

In november 2011 was er eveneens sprake van extreem laag water, toen hebben enkele leden van hengelsportvereniging 'De Voorn 'uit Nijmegen in samenwerking met Waterschap Rivierenland nog een groot aantal vissen en paling kunnen redden. De eventuele vis die er nu nog in het Eendengat zou zitten is er hoogstwaarschijnlijk wel door aalscholvers of reigers uitgevist. Als het nog even voortduurt, zullen de eenden niet meer in het Eendengat kunnen zwemmen omdat er geen water meer in zit.

Gemeente geeft inloophuis éénmalig vijfduizend euro subsidie

GROESBEEK - Het gemeentebestuur van Groesbeek geeft het Inloophuis Groesbeek voor 2015 éénmalig een subsidie van vijfduizend euro.

In 2014 heeft het Inloophuis Groesbeek ook al een subsidie gekregen van zesduizend euro, daarmee werd dit burgerinitiatief een kans geboden om zich te bewijzen dat er voldoende draagvlak, ook financieel gezien, was voor een Inloophuis in Groesbeek. Echter voor 2015 dreigt een tekort van zevenduizend euro wat de stichting voor een deel tweeduizend euro te dekken uit bijdragen van derden voor specifieke activiteiten zoals workshops en dergelijke. Voor het resterende tekort heeft de stichting een subsidie gevraagd van de gemeente.

Met de subsidie van 2014 is de stichting een jaar de kans gegeven zich te bewijzen. Maar de gemeente is ook van mening dat dit wel een zeer korte termijn is om die reden is de subsidie voor 2015 verantwoord. Indien nodig wil de gemeente voor 2016 ook nog wel wat bijspringen, maar dan moeten ze ook zelfstandig kunnen voortbestaan, is de mening van het gemeentebestuur. Aan de subsidie voor 2015 is wel een voorwaarde aan verbonden. Inloophuis Groesbeek zal begin 2016 inzicht moeten geven in de uitgevoerde activiteiten, het aantal deelnemer(ster)s, de financiële positie en de (financiële) verwachtingen voor 2016.

Groesbeker ligt laveloos te slapen voor politiebureau

GROESBEEK – Bij de politie van Groesbeek kwamen diverse meldingen binnen, dat op het trottoir en een gedeelte van het fietspad op de Molenweg in Groesbeek voor het politiebureau een man lag.

Ook een passerende ambulance had inmiddels ter plaatse al poolshoogte genomen. Het bleek te gaan om een 52-jarige inwoner uit Groesbeek die laveloos was van de alcohol en daar in slaap was gevallen. De dronken man verklaarde tegenover de politie dat hij 48 blikken bier genuttigd had. De dronkaard is door de politie bij zijn zorgkader afgeleverd met een proces verbaal op zak vanwege openbare dronkenschap.

Geen alcohol- en drugsverslaafden in voormalig gemeentehuis Beek

BEEK – Een stedenbouwkundig bureau heeft een planologische scan uitgevoerd betreffende de herziening van het bestemmingsplan voor het voormalige gemeentehuis aan de Rijksstraatweg in Beek. Er is onderzoek gedaan naar de functionele mogelijkheden voor het hergebruik van het voormalige gemeentehuis afgezet tegen de afspraken die zijn gemaakt in het voorlopig koopcontract met de aspirant-koper Ton Hendriks uit Nijmegen.

De gronden aan de Rijksstraatweg 139 in Beek zijn volgens het huidige bestemmingsplan Stuwwal een beschermd dorpsgezicht Ubbergen bestemd voor Maatschappelijk, met een specifieke aanduiding voor het gemeentehuis; uitsluitend bedoeld voor instellingen gericht op de openbare dienstverlening. Met de aspirant-koper is in principe overeen gekomen dat de gemeente Groesbeek bereid is medewerking te verlenen aan een bestemmingsplanwijziging ten behoeve van wonen en in relatie tot de omgeving passende vormen van werken, hotel, horecafuncties en kantoorfuncties.

Op voorhand wil de gemeente Groesbeek geen medewerking verlenen aan kamerbewoning, industriële doeleinden en opvangcentrum voor asieldoeleinden, drugs – en alcoholverslaafden. Een nieuwe functie voor het gebouw, anders dan wonen, moet derhalve een bijdrage leveren aan de diversiteit van de dorpskern, als toegevoegde waarde voor de leefbaarheid. Daarbij staat het behoud van een goed woon- en leefklimaat voor de directe omgeving voorop. Het voormalige gemeentehuis ligt buiten het centrumgebied om reden waarvan een detailhandelsfunctie is uitgesloten. In ieder geval zullen de omwonenden worden geïnformeerd over de totstandkoming van het concept van het ontwerpbestemmingsplan.

Vervoersservice SWOM 25 jaar

MILLINGEN - Tijdens de brunch van 1 november werd stilgestaan bij het 25-jarig bestaan van de vervoersservice van de Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn. Het jubileumlogo, aangeboden door 3Sign reclame, werd onthuld door Rob Seesing.

Op 15 oktober 1990 werd een start gemaakt met de vervoersservice van de SWOM. De eerste rit werd toen gedaan door mevrouw Ans Hautvast en haar passagier was mevrouw Flintrop-Neijenhuis.

In het begin was er sprake van enkele ritten per week. Deze werden door de vrijwilligers met eigen vervoer gedaan. Het aantal ritten werd echter snel groter en al in september 1991 werd overgegaan tot de aankoop van een bus. Deze bus deed tevens dienst voor de maaltijdvoorziening. Begin 1995 maakten al 91 mensen gebruik van deze vervoersservice. Reden om naast de vervoer/maaltijdbus een andere bus aan te schaffen, die alleen voor het vervoer ingezet zou worden.

Tot 2000 werden de ritten door een vrijwilliger thuis geregeld. Door de steeds groter wordende drukte en de komst van de coördinator veranderde dit. Men kan elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur ritten bestellen op telefoonnummer 0481 431105 voor de volgende werkdag.

Door de overgang naar één grote gemeente is het nu ook mogelijk voor de senioren van Kekerdom en Leuth om gebruik te maken van het SWOM vervoer, voor informatie kunt u bellen met bovengenoemd telefoonnummer. "Wij zijn trots op onze vrijwilligers die het elke keer weer klaar spelen de mensen zoveel mogelijk op tijd op hun plaats van bestemming te krijgen. Wij hopen dat zij zich nog vele jaren voor de senioren zullen inzetten. En we zijn Jos Blom, Berry Celissen, Ben Heijmink, Hans Heynemans, Joop Hock, Jan Houkes, Frits Janssen, Albert Kersten, Leo Klomberg, Peter Passmann, Ans Rutjes, Ger Schuurman, Rob Seesing, Dick Siecker, Astrid Spann, Thé Veld, Ger Verbeet en Frits Vermeulen dankbaar!"

Bromfietscontrole levert drie verbalen op in Groesbeek

GROESBEEK – De politie heeft donderdagavond op de Dorpsstraat in Groesbeek een bromfietscontrole gehouden.

Tijdens deze controle werd gebruik gemaakt van een rollenbank waar op de maximum snelheid van de bromfiets of snorfiets afgelezen kan worden. Enkele tientallen bromfietsen werden gecontroleerd. De bromfiets – van een 32 jarige inwoner uit Groesbeek - kon 66 kilometer per uur rijden; na correctie (zeven kilometer) kreeg de bestuurder een bon van negen kilometer te hard. Ook twee bestuursters van een snorfiets gingen op de bon: een 17- en een 29-jarige inwoonster uit Groesbeek omdat hun snorfiets tien kilometer harder kon rijden dan is toegestaan.

Ook voor computerproblemen naar Repaircafé Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 14 november van 13.00 tot 16.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1 in Groesbeek.

"Onze vrijwilligers staan weer klaar voor al uw reparaties: van uw radio, tv-apparaat, kapotte snoertjes, koffiezetapparaat tot stofzuiger. Ook verrichten we kleine reparaties aan uw fiets. De dames zitten klaar voor licht verstelwerk en geven zo nodig graag advies hoe u een naaiklus kunt aanpakken."

Een nieuwe activiteit is het repareren van uw pc of laptop. Maar ook met vragen over het installeren van Windows en andere programma’s kunt u bij hen terecht. Zelfs op vragen over de werking van uw iPad, tablet, laptop of smartphone weten zij het antwoord. "Geen vraag is te gek, we proberen uw probleem op te lossen."

Vice-premier Lodewijk Asscher bezoekt Museumpark Orientalis

Foto: Bert Roodbeen

HEILIG LANDSTICHTING – Op uitnodiging van de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen en het museumpark Orientalis heeft vice-premier/minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher maandagmiddag 2 november een bezoek gebracht aan museumpark Orientalis.

Het bezoek was eerder dit jaar al uitgesteld en vond plaats in het kader van de onthulling van de uitvergrote Nijmeegse Vredesverklaring, die in het hoofdgebouw van het museum tentoongesteld zal worden.

Kijk uit voor mensen, die met een smoesje binnen willen komen

REGIO - Helaas worden vaak ouderen slachtoffer van babbeltrucs, waar de politie en gemeente zich zorgen over maken. Oplichters en dieven proberen met een smoes binnen te komen en iets afhandig te maken. Laat nooit onbekende mensen binnen hoe onaardig u dat zelf ook vindt.

Oplichters zijn in alle soorten en maten, van vriendelijk ogend tot vertrouwenwekkend, van man tot vrouw en van jong tot oud. Ze bellen aan en stellen zich voor als medewerkers van de thuiszorg , energiebedrijf, of als nieuwe buur. Ook kunnen ze om hulp vragen bijvoorbeeld geld voor benzine of een taxi, maar ze kunnen ook iets aanbieden. De smoesjes klinken vaak geloofwaardig. Ze willen maar een ding en dat is binnen komen. Eenmaal binnen zorgen ze ( want meestal zijn het er meer ) dat u wordt afgeleid en als ze weg zijn ontdekt u dat uw bankpas, geld of sierraden verdwenen zijn.

Wat kan men het beste doen ?
Kijk voor u de deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet ? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het niet bel dan direct 112. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten via een kierstandhouder of laat een deurspion in de deur plaatsen. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs, laat nooit zomaar mensen naar binnen. Kijk goed uit naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij eruit ziet. Doe de achterdeur altijd op slot.

Bastenrun wordt 't Ooijseommetje

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zondag 8 november vond de tiende editie plaats van de Bastenrun en tevens de laatste onder deze naam. De elfde editie heet vanaf 2016 't Ooijseommetje. Uit alle inzendingen werd deze naam door de jury gekozen.

Julian Arts was de bedenker van de naam en hij kreeg als dank een cadeau van de organisatie overhandigd. Onder een mistig zonnetje en prima temperatuur werd zondagmorgen om 10.00 uur het startschot gegeven voor de kidsloop van een kilometer door enkele straten van de Ooij waar 103 basisschoolkinderen aan deelnamen. Om 11.00 uur gingen de 247 ingeschreven deelnemer(ster) van start voor de 5 en 10 kilometer. Toko Kusters uit Nijmegen liep de 5 kilometer in een tijd van 19.52 en was daarmee de snelste. Kerstin van Embden uit Didam was de snelste op de 10 kilometer met een tijd van 39.47. Bij de mannen was Niels Theloosen op de 5 kilometer de snelste met een tijd van 15.42, terwijl Jay Sauer met een tijd van 34.11 bij de 10 kilometer de snelste was.

Koperen zonnewijzer uit tuin ontvreemd in Berg en Dal

BERG EN DAL – Op klaarlichte dag is zondagmiddag uit de tuin van appartementencomplex van Groot Berg en Dal aan de Oude Kleefsebaan een koperen zonnewijzer ontvreemd.

Bewoners van het complex hebben gezien dat twee jonge knapen de zonnewijzer - die voor de ingang van het complex stond - van de sokkel gehaald hebben, waarna ze er op de fiets mee vandoor zijn gegaan. De bewoners hebben eerst elkaar gebeld en daarna de beheerder, die op zijn beurt de politie van Groesbeek alarmeerde. Toen de politie ter plaatse kwam, was de diefstal al een half uur geleden, dus had het zoeken naar de dieven geen zin meer. De koperen zonnewijzer vertegenwoordigde een waarde van honderden euro's. Het is vermoedelijk de dader te doen om het koper, dat momenteel veel geld waard is.

Groesbeekse popkoren slaan handen in één

Vivace

GROESBEEK - Het lijkt nog ver weg maar voordat je het weet zitten we alweer in december. De tijd van speculaas en kerstkransen.

Trente Plus

Een maand waarin Trente Plus en Vivace de handen in één slaan om samen met nog twee koren een mooie avond vol muziek aan te bieden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Noteer vast in uw agenda: vrijdagavond 18 december, Cosmas en Damianus kerk van Groesbeek!

Doorrijden na aanrijding in Berg en Dal

BERG EN DAL – Zondagavond rond 18.00 uur is een bestuurder van een brommobiel (45 kilometerwagen) op de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal tegen een geparkeerde auto van een inwoner uit Nijmegen gereden.

De bestuurder heeft na het ongeval zijn brommobiel verlaten en is de wijk ingevlucht. De gealarmeerde politie heeft de omgeving afgezocht maar de bestuurder niet meer aangetroffen. De brommobiel is door de politie in beslag genomen. De auto van de inwoner uit Nijmegen is flink beschadigd.

Aangehouden voor beledigen van ambtenaren in functie

GROESBEEK – De politie kreeg zondagavond een melding van een bewoner van een instelling in Groesbeek met het verzoek of zij wilden komen voor te bemiddelen wegens een conflict.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, keerde de beller zich tegen de politieagenten waarbij hij ze bleef beledigden, waarvan de agenten niet gediend waren. De dader ging zo te keer dat hij in de boeien werd geslagen en werd overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij is ingesloten.

Geschiedenis Landgoed Den Heuvel, Lagewald en Wylerbaan Groesbeek

GROESBEEK – Ook de geschiedenis van Landgoed Den Heuvel, Lagewald en Wylerbaan van 1850 -1950, liefst 129 items is op cd uitgebracht door de amateur-historicus Gerrie Driessen.

Freule Jacoba De Pesters was de laatste eigenaresse van het landgoed. Na haar overlijden in 1925 , werd het landgoed (254 ha) in kavels verkocht. Toevallig of niet, twee jaar vóór haar dood wordt er een uitgebreide fotoreportage van het Landgoed Den Heuvel gemaakt. Aan de hand van deze 75 foto's tellende reportage kon een vrij compleet beeldverhaal van het landgoed gemaakt worden.

De beelden zijn gedocumenteerd en waar mogelijk omlijst met eigentijdse berichten en advertenties. Behalve gebouwen, landerijen en bossen worden ook mensen in beeld gebracht, waaronder Jonkheer en de freules De Pesters, personeel, pachtboeren en boswachter Verbeet.

Apart opgenomen is het dertig strofen tellende gedicht 'Onze heuvel'. Het gedicht is geschreven door jonkvrouw S.C.A.W. van Dielen, dochter van de stichter en naamgever van het landgoed. Terloops wordt ook aandacht besteed aan de Wylerbaan en aan de destijds westelijk daarvan de vier kapitale bouwhoeven genaamd Lerkendaal, Hoogerhof, Kampheuvel en de Voxhill. Verder de verkoop in 1890 van het landgoed en herenhuis Rhëtia, alsmede de daar staande 387 beukenbomen. Op dit terrein werd in 1987 Golfbaan Rijk van Nijmegen geopend.

Geschiedenis van de spoorweg Groesbeek nu ook op cd

De losplaats van het spoorwegemplacement in de bosbessentijd, circa 1920.

Foto: archief Gerrie Driessen

GROESBEEK – De Groesbeekse amateur-historicus Gerrie Driessen heeft onlangs ook de geschiedenis van de spoorweg te Groesbeek op CD uitgebracht. Het betreft de geschiedenis van de spoorlijn Nijmegen-Groesbeek-Kranenburg – Kleef in de periode van 9 augustus 1865 tot 9 augustus 2015. Een beknopte inhoudsopgave van de cd.


Tot de opening van de spoorlijn in 1865 was Groesbeek een geïsoleerd dorp, daar bracht de 'ijzeren weg' verandering in. Meer dan voorheen werd het dorp bezocht door handelsreizigers, dagjesmensen, vakantiegangers en natuurliefhebbers. Daarnaast zorgde het spoor voor bedrijvigheid en werkgelegenheid. Van de spoorweg en het stationsemplacement is veel materiaal verzameld. Behalve een paar honderd foto's, veel documentatie en een groot aantal krantenartikelen.

Het oudste spoorwegbericht is uit 1863. Station Groesbeek werd geopend in 1865 en gesloten in 1937. In de plaats komt Blokpost T, het spoorhuisje aan de Dorpsstraat. De laatste stoomlocomotief passeerde in 1965, de dieselloc neemt het over. Later verschijnen er ook nog railbussen op het baanvak. Het in 1937 gebouwde spoorhuisje aan de Dorpsstraat werd gesloopt in 1978 en werden de spoorbomen vervangen door ahob's en aki's. Er zijn veel foto's gemaakt van het spoorhuisje en de dienstgeleiders. De laatste trein passeerde Groesbeek op 1 juni 1991, maar het baanvak komt weer tot leven als in april 2008 de Grensland – Draisine geopend wordt. Het huidige draisinestation werd geopend in 2014, in welk jaar het fietspad langs de spoorbaan wordt aangelegd. De cd met 244 items tellende powerpoint-presentatie is verkrijgbaar bij Bruna Groesbeek voor 12,75 euro.

Sint-Cecilia op concours

MILLINGEN - Bijna is het zover. Na een maandenlange voorbereiding komt het concours nu toch echt dichterbij! "Zaterdag 28 november reizen we af naar Zutphen. Ons optreden staat gepland op 15.45 uur. We treden als tweede orkest op, na ons volgen er nog drie orkesten. De uitslag zal rond 19.30/20.00 uur worden bekend gemaakt."

Zoals altijd reizen we met een touringcar. Wilt u meereizen als supporter dan kan dat. In de bus zijn er nog plaatsen beschikbaar. Voor aanmelden of meer informatie: Angeline Lelie: 06 42247240 of e-mail: secretariaat@fanfare-stcecilia.nl.

Om eens ergens anders te spelen dan in ons eigen verenigingsgebouw geven we een voorbereidingsconcert. Dit doen we in samenwerking met Aurora uit Heesch. Ook Aurora komt uit in de eerste divisie, de hoogste divisie voor amateurorkesten.

Fanfare Aurora kent sinds haar oprichting in 1906 een fanfareorkest. Het huidige orkest bestaat uit ongeveer 65 personen en maakt met veel ambitie en plezier muziek met elkaar. Sinds 1998 komt het orkest uit in de eerste divisie voor blaasorkesten. Fanfare Aurora staat onder leiding van Hans Pastoor. Fanfare Aurora is ook in voorbereiding voor een concertconcours: 29 november in Veldhoven.

Zaterdag 21 november 20.00 uur in schuttersgebouw OEV: twee toporkesten in voorbereiding naar het concertconcours.

Politie Groesbeek neemt wiet van twee 16-jarige knapen in beslag

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft vrijdag op het eind van de middag twee Groesbeekse knapen van zestien jaar gecontroleerd op De Mansberg in Groesbeek.

Een van de knapen bleek een boterhamzakje wiet in zijn rugzak te hebben. Tegen de politie vertelden de knapen dat ze de wiet gevonden hadden in een speeltuintje in de omgeving van De Mansberg. Beide knapen zijn door de politie mee naar het bureau in Groesbeek genomen, waar hun ouders werden verwittigd. De aangetroffen wiet is in beslag genomen, waarna het tweetal is overgedragen aan hun ouders.

Kentekenplaten van auto ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Tot nog toe onbekenden hebben in de avond of nacht van woensdag op donderdag de kentekenplaten ontvreemd van een Toyota Yaris. De kentekenplaten zijn van de auto verwijderd op de Hazelaarstraat of het Nijerf.

De auto is eigendom van een 49-jarige inwoonster uit Groesbeek. Wat de daders met de kentekenplaten moeten doen, is niet bekend. Ze kunnen gebruikt worden voor criminele activiteiten of het ontlopen van de wegenbelasting.

Muziekvereniging DES Leuth doet mee aan concertwedstrijd

LEUTH - Nadat het fanfare orkest van DES drie jaar geleden succesvol mee deed aan een concertwedstrijd, gaat het dit jaar 't proberen in Hoogeveen op zaterdag 14 november. Uiteraard gaat hier een gedegen voorbereiding aan vooraf die startte net voor de zomer.

Zo zijn er extra (instrument sectie) repetities, gastdirectie met componist Harry Janssen en try-outconcerten. Op deze manier haal je eruit wat er muzikaal inzit, een goede manier om je instrument te leren kennen, techniek en klankkleur te verbeteren, maar ook samen elkaar beter leren kennen en de onderlinge band aan te halen.

DES moet deze middag twee concertwerken uitvoeren die beoordeeld worden door een professionele jury. Deze let hierbij op onder andere ritmiek, klank, samenspel en muzikaliteit. Indien je op alle elementen gemiddeld een acht behaalt, heb je een eerste prijs. Als inspeelwerk speelt het orkest 'David of the White rock' van Philip Sparke, het keuzewerk is Absalon van Bert Appermont en het orkest sluit haar concert af met het verplichte werk 'Kaleidoscope' ook van Philip Sparke.

"Iedereen wordt uitgenodigd ons te steunen tijdens het optreden in theater De Tamboer in Hoogeveen om 14.45 uur. Vindt u dit te ver, dan zijn we ook dichterbij nog te horen op ons tweede try-outconcert in samenwerking met de Boxmeersche Harmonie in de zaal van hotel-restaurant Riche in Boxmeer op zondag 8 november om 10.30 uur."

Meisjesvoetbal in de lift

MILLINGEN - SC Millingen heeft inmiddels elf speelsters, die vrijdagavond trainen en zaterdags wedstrijden voetballen. De MD1, zoals het meisjesteam heet, voetbalt nu op een half veld met zeven speelsters.

Het meisjesteam, dat voor het eerst meedoet in de competitie, staat op een gedeelde tweede plaats. Als meer meisjes zich aanmelden, dan kan er volgend seizoen op een groot veld gevoetbald worden. Daarom is SC Millingen op zoek naar meiden van 11, 12 of 13 jaar, die het leuk vinden om te voetballen bij SC Millingen! De training is op vrijdag van 18:15 tot 19.45 uur en de wedstrijden worden gespeeld op zaterdag.
Ben je een meisje van 10 jaar of jonger? Dan kun je bij de E en F mee voetballen. Ook in de E en F voetballen meerdere enthousiaste meisjes. Voor vragen of aanmelding om een keer mee te trainen, stuur dan een mail naar: s.sanders12@outlook.com.

Burgemeester Slinkman nieuwe beschermheer schutterij Sint-Hubertus

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/DE HORST – Tijdens het jaarlijkse Hubertusfeest is zaterdagmorgen na de Heilige mis en uitgebreide koffietafel in zaal Oomen burgemeester Mark Slinkman benoemd tot beschermheer van de schutterij.

Slinkman nam hiermee de functie over van waarnemend burgemeester Keereweer die vanaf september 2012 beschermheer was. De installatie vond plaats op traditionele wijze met gekruisde sabels door de commandanten en officieren van de schutterij. Burgemeester Slinkman liet weten niet onbekend te zijn met de schutterswereld vanuit zijn functie als burgemeester van Rijnwaarden in de Liemers, waar hij ook van alles meegemaakt heeft. "Ik ben erg verguld met het beschermheerschap van Sint-Hubertus en zal mijn taak met verve vervullen", aldus de kersverse beschermheer van de schutterij.

Voorzitter jan Zwartjes liet tot de scheidende beschermheer Keereweer weten dat de schutterij de afgelopen drie jaar op hem hebben kunnen rekenen. "U was altijd aanwezig ook bij concoursen. Als dank benoemt de schutterij u tot erelid van schutterij Sint-Hubertus." Daarnaast werd een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet te weten;
25 jaar trouw aan de vereniging; Rob Bekers (afwezig) en Patrick Rutten en Richard Josten (afwezig), 40 jaar; Geert Thijssen, Ben van Doorn en Wim Thijssen, 50 jaar; Jan Eeren en Jan Bons beiden afwezig. De echtgenote van de jubilarissen werden in de bloemetjes gezet terwijl de trouwe leden een oorkonde in ontvangst mochten nemen.
Zaterdagavond werd het Hubertusfeest voortgezet met als thema 'Groesbeek Kookt'.

Vandalen vernielen ruit bushalte

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN AAN DE RIJN – Vandalen hebben dinsdagavond rond half tien een ruit vernield van een bushalte nabij het Molenveld aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

Getuigen hebben op dat tijdstip een harde knal gehoord, het is niet bekend of de ruit kapot geslagen is of met vuurwerk is opgeblazen. De schade loopt in de honderden euro's. De politie is een onderzoek gestart in de hoop de dader(s) van deze vandalisme te kunnen achterhalen.

Wonderbaarlijk geluk bij verwijderen doornen heg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De kinderen van mevrouw Kuypers aan de Wylerbaan in Groesbeek hebben zaterdagmiddag wonderbaarlijk geluk gehad tijdens het verwijderen van een doornen heg.

De heg die al jaren een doorn in het oog was werd zaterdagmiddag door de kinderen van mevrouw Kuijpers verwijderd. Met een schop kon de heg op het laatste stukje verwijderd worden maar bij het laatste stuk zal er volgens de zoon Henry een wortel of een steen in de weg. Door met de schop flink op de steen of wortel te slaan kwam er tot schrik van iedereen een op scherp staande granaat boven de grond op tien centimeter langs het fietspad op de Wylerbaan. De gealarmeerde politie heeft bij de gevonden granaat gepost in afwachting van de Explosieve Opruimings Dienst uit Soesterberg. Die heeft het oorlogstuig dat er 70 tot 75 jaar gelegen heeft ter ontploffing gebracht elders in Groesbeek.

Omroep Groesbeek kan maar geen afspraak met gemeente maken

GROESBEEK – De voorzitter van Omroep Groesbeek Jan Verbeet heeft onlangs een brandbrief naar het gemeentebestuur van Groesbeek gestuurd in de hoop dat de gemeente de gemaakte afspraken na komt.

Donderdag werd weer een afspraak met het bestuur van Omroep Groesbeek afgezegd, ditmaal omdat er een ambtenaar ziek is. Ten einde raad heeft Verbeet geprobeerd een afspraak te maken met de portefeuillehouder burgemeester Slinkman, maar dat kon pas volgens zijn secretaresse op 16 januari 2016 plaatsvinden. Dit duurt volgens Verbeet veel te lang, want de nood bij Omroep Groesbeek en per 1 januari Omroep Berg en Dal is hoog.

Volgens Verbeet is dit niet de eerste keer dat een afspraak door de gemeente gecanceld is. De omroep heeft ondertussen fikse exploitatietekorten voor 2015 die belopen ruim 40.000 euro en naar verwachting bedragen die in 2016 ruim 20.000 euro. Op dit moment heeft de omroep zo'n 40.000 euro in kas en kan daarmee tot het eind van dit jaar aan haar verplichtingen voldoen, daarna gaat de zender uit de lucht, houdt Verbeet in zijn brandbrief het college voor. Alles draait om de frictiekosten die de omroep heeft moeten maken, vanwege het samengaan van de voormalige Omroep Milbergen en Omroep Groesbeek tot de huidige Omroep Berg en Dal. Burgemeester Keereweer heeft toentertijd beloofd dat de gemeente 50.000 euro bij zou dragen in de frictiekosten. Nu komt die belofte op het bordje te liggen van de kersverse burgemeester Slinkman, die inmiddels heeft laten weten de komende week de kwestie van de omroep op te zullen pakken.

Brandweer Groesbeek druk met automatische brandmelders

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek is vrijdag druk geweest met automatische brandmeldingen. De eerste melding kwam van het gebouw Plataan van GGZ op het terrein van Dekkerswald langs de Nijmeegsebaan.

Ter plaatse bleek dat een vervuilde brandmelder alarm had geslagen. Onverrichter zaken ging de brandweer weer huiswaarts. Een half uur later was het weer raak. Ditmaal kwam de melding van het Sint-Maartenskliniek aan de Hengstdal in Ubbergen. Daar was men een operatiekamer aan het klaar maken voor een ingreep; echter door personeel werd in de operatiekamer een schroeilucht waargenomen.

De brandweerlieden hebben alles gecontroleerd maar niets aangetroffen. De operatie die op die kamer zou plaatsvinden is naar een andere operatiekamer verhuisd. Rond half een kwam er een melding van gebouw De Burcht op Werkenrode evenals langs de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Daar was het alarm afgegaan door werkzaamheden, ook hier kon de brandweer onverrichter zaken huiswaarts keren.

Sinterklaas zaterdag 21 november naar Groesbeek centrum

GROESBEEK – Op zaterdag 21 november brengt Sinterklaas een bezoek aan het centrum van Groesbeek. De centrumondernemers die lid zijn van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging hebben de Sint uitgenodigd en hebben een aantal activiteiten op touw gezet.

Tussen 11.15 en 11.30 uur wordt de Sint in het centrum van Groesbeek verwacht. Diegenen die de Sint willen zien, zullen op dat tijdstip in de Pannenstraat of Dorpsstraat moeten zijn. De Sint en zijn pieten worden begeleid door de slagwerkgroep van fanfare Wilhelmina naar het gemeentehuis waar Sinterklaas op het bordes zal worden ontvangen door burgemeester Slinkman. Na de ontvangst zal de Sint nog enkele uurtjes in het centrum van Groesbeek verblijven.

In de week voor het bezoek van de Sint zullen op de basisscholen kleurplaten worden uitgereikt, deze zijn ook verkrijgbaar bij de deelnemende winkeliers. Voor ieder kind die de kleurplaat persoonlijk bij Sinterklaas inlevert, heeft Sint een klein cadeautje. De zwarte pieten zullen daarna uiteraard met pepernoten door het centrum lopen. Er is zelfs een belleblaas- en een ballonnenpiet bij, heeft Sint laten weten. Daarnaast zal er een springkussen voor de kleintjes en een stormbaan voor de grotere jeugd in het centrum worden geplaatst. Het is beslist de moeite waard om op zaterdag 21 november een bezoek te brengen aan het centrum van Groesbeek.

Moeilijkste bocht van Kekerdom kost gemeente veel geld

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM – De bocht naar rechts boven aan de Weverstraat en Duffeltdijk blijft voor zwaar verkeer een moeilijk te nemen obstakel. Op 17 maart 2009 werd de bocht met daarop een grote zwerfkei aan de kant gereden terwijl het trottoir zwaar werd beschadigd.

Na de herstelwerkzaamheden werden drie betonnen beschermblokken geplaatst. Maar op 9 maart van dit jaar was het weer raak en werd alles aan gort gereden, ook dit werd weer hersteld om vervolgens begin november voor de derde maal de boel op z'n kop werd gereden. Misschien is het een idee om er een hellingtrottoir van te gaan maken, want gelopen wordt er toch niet, door de betonen obstakels.

Uitwisselingsconcert EMM uit Elshout en fanfare Jubilate Deo

GROESBEEK - Op zondagmiddag 22 november vindt er een uitwisselingsconcert plaats in verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek met fanfare EMM, Eendracht Maakt Macht uit Elshout en fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek.

Fanfareorkest EMM is opgericht op 20 december 1886 en staat onder leiding van Jan van de Sanden. Het orkest kent een gezonde doorstroom van jonge muzikanten. Hierdoor wordt er steeds vaker gekozen voor moderne stukken met eigentijdse muzikale accenten. Maar ook bekende muziek uit films en musicals worden regelmatig ten gehore gebracht. EMM beschikt tevens over een slagwerkgroep (opgericht in 1964) en een opleidingsorkest.

Fanfare Jubilate Deo brengt die middag een gevarieerd programma. Op dit moment wordt er volop gerepeteerd voor het nieuwjaarsconcert 2016, een jaarlijks terugkerend themaconcert waarmee de fanfare grote successen boekt. Zonder te verklappen wat het thema is, worden er al enkele nummers gespeeld tijdens dit concert. Het orkest staat onder leiding van Mariska Brienen-van Melis. Het concert begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Onderhoud gymzaal basisschool nog niet geregeld

GROESBEEK – Het verzoek van de fracties van GVP, GJS, C'90 en CDA om onderhoud te plegen aan de gymzaal van basisschool 't Vossenhol is geen steek verder gekomen.

Wethouder Weijers liet de indienster Irma van de Scheur weten dat zij met de motie op het verkeerde adres was. De gymzaal is niet van de gemeente liet Weijers een geïrriteerde Van de Scheur weten. Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd en nu nog geen steek verder gekomen. Volgens wethouder Weijers is de gymzaal van de school / stichting (SPOG) Zonder dat de motie in stemming werd gebracht besloot de wethouder omtrent deze kwestie contact te zullen opnemen met het schoolbestuur. Van de Scheur deed een beroep op de wethouder om het een en ander te realiseren voordat het nieuwe schooljaar begint. "Ik hou de raad van de eventuele vorderingen op de hoogte", besloot de wethouder.

Raad steunt unaniem motie voor veilige voetgangersoversteekplaats Breedeweg

GROESBEEK – De voltallige gemeenteraad heeft de motie die was ingediend door de CDA-fractie en Volg gesteund voor een veilige voetgangersoversteekplaats in het kerkdorp Breedeweg. De indieners waren van mening dat voetgangers in het verkeer extra bescherming dienen te krijgen.

De doorgaande gebiedsontsluitingsweg, die de kern Breedeweg in twee delen splitst, geen veilige oversteekplaats voor voetgangers bestaat. De indieners zijn van mening dat;
-de ontsluiting van onze gemeente vanuit het zuiden gebeurt door en route die dwars door de kern Breedeweg loopt;
- dat in het mobiliteitsplan staat aangegeven dat er, om de verkeersspreiding te bevorderen, bewust gekozen is om deze weg als doorgaande route aan te merken;
- dat deze weg in eigendom is van de provincie Gelderland en dat deze ook verantwoordelijk is voor de inrichting en onderhoud van deze weg;
- dat de provincie Gelderland, anders dan de provincie Limburg, het beleid heeft dat dergelijke routes geen zebrapaden mogen hebben;
- dat dit beleid in strijd is met het beleid van de gemeente Groesbeek waarbij voetgangers extra bescherming in het verkeer dienen te krijgen.

De indieners verzochten het college opnieuw met de provincie Gelderland in overleg te treden om samen met de inwoners van Breedeweg te pleiten voor een veilige voetgangersoversteekplaats. Alle raadsleden stemden voor de motie, waarna wethouder Barber liet weten in overleg te zullen gaan met de provincie.

Achilles'29 moet nog wachten op kunstgrasveld

GROESBEEK – Alle pogingen ten spijt, de gemeenteraad van Groesbeek ging niet overstag om voor Achilles'29 met spoed een kunstgrasveld te realiseren.

"Het verzoek van Achilles'29 is in behandeling, we volgen de procedure zoals we die gezamenlijk hebben afgesproken liet wethouder Weijers aan de indieners van de motie, de CDA fractie weten. De motie van het CDA had de volgende inhoud:
Overwegende ; dat Achilles dringend behoefte heeft aan het verbeteren en de uitbreiding van de velden,
van Oordeel ; dat uit de informatienota van het college en de informatie van de voetbalvereniging blijkt dat de noodzaak voor het aanleggen van het kunstgrasveld is besproken,
van mening;
dat de behoefte aan een kunstgrasveld door de vereniging in voldoende mate is aangetoond en op dit moment pure noodzaak blijkt
dat voor het uitoefenen van de sport een deugdelijke accommodatie nodig is,
dat de subsidievoorwaarden, op basis van de vastgestelde normen, nog van toepassing zijn,
verzoekt het college;
op korte termijn (november 2015) te komen met een raadsvoorstel waardoor de aanleg van een kunstgrasveld, ter plaatse van het hoofdveld, mogelijk wordt gemaakt."

De overgrote meerderheid van de raadsleden waren het niet met Verheijen eens. Gewoon de procedure volgens zoals bij iedere ander vereniging. Niet afwijken in verband met precedentwerking. Wethouder Weijers liet nog weten dat een aanvraag voor februari binnen moet zijn, dat was bij Achilles'29 niet het geval, desondanks toch in behandeling genomen. Met 19 stemmen tegen en 3 voor ( CDA Fractie) werd de motie verworpen.

Ten Doesschate verwijt wethouder Thijssen bedrog kledingcontainers

GROESBEEK – Tijdens de algemene beschouwingen heeft raadslid Ten Doesschate wethouder Thijssen bedrog verweten inzake de kledingcontainers.

"Op de containers staat dat de kleding bestemd is voor Het Leger des Heils, wat een goede zaak is", aldus Ten Doeschate. "Echter ik ben erachter gekomen dat de kleding niet naar het Leger des Heils gaat maar naar de Dar en dat is bedrog", liet zij Thijsen weten. "Omdat de mensen van mening zijn dat de kleding naar het Leger des Heils wordt de kleding eerst nog gerepareerd voordat de kleding de container in gaat", aldus Ten Doesschate. Thijssen liet weten dat de Dar kledingcontainers te kort kwam en die hebben er geleend van het Leger des Heils. Als u dat bedrog vindt dan ben ik van mening dat het acceptabel bedrog is, liet Thijssen ten Doesschate weten. "Kunt u er dan geen stickers opplakken", vroeg Ten Doesschate tenslotte, waarop Thijssen antwoordde: "Gaat uw gang als u dat wilt."

Co-melder slaat alarm in woning

GROESBEEK – De bewoners van een woning aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek hebben zaterdagmiddag de brandweer van Groesbeek gealarmeerd, omdat de co-meter die bij de verwarmingsketel op zolder hing alarm sloeg.

De co-melder is er voor om koolmonoxide te kunnen meten en om vervolgens alarm te slaan. De brandweer van Groesbeek heeft ook met de eigen meetapparatuur co-metingen verricht maar heeft daarbij niets geconstateerd. Het vermoeden bestaat dat de co-meter van de bewoner bevuild is. De bewoner zal actie ondernemen zodat de melder weer in orde is.

Thornsche Molen

Foto's Marcel Vink

PERSINGEN - Foto's zeggen genoeg. 'Met de Thornsche Molen komen natuur en landschap bij elkaar '.