GN NederBetuwe-Rhenen

6 november 2019

GN NederBetuwe-Rhenen 6 november 2019


DGV Dodewaard zoekt trainer

DGV gymleden in actie tijdens een demonstatie. (eigen foto)

DODEWAARD - DGV Dodewaard is een gezellige sportvereniging met ongeveer 140 leden. Er worden lessen gegeven in onder andere recreatiegym, freerunning en streetdance.


In verband met het vertrek van de trainer is DGV per direct op zoek naar een nieuwe trainer (m/v) voor de recreatiegymlessen jongens en meisjes. Het gaat om drie lesuren op de donderdagmiddag van 16.00 tot 19.00 uur voor de groepen 3-4, 5-6 en vanaf groep 7 uiteraard tegen een vergoeding. De lessen worden gegeven in sporthal De Eng in Dodewaard.
Ben je enthousiast of wil je meer weten? Neem dan contact op met Andrea van Dodeweerd-Pauw via dgvdodewaard@gmail.com
Kijk voor meer informatie over onze vereniging ook eens op www.dgvdodewaard.nl of op onze Facebookpagina.

Feel-good-party Dancing 4 Duchenne in Kesteren

Bezoekers party afgelopen jaar. (foto: Auke Kuus)

KESTEREN - Zaterdagavond 9 november: Dancing 4 Duchenne Feel-good-party in het Cornerhouse Kesteren. Het wordt gegarandeerd feest met DJ’s Flow en Mauro.

Vanaf 20:30 uur gaat het los. Dans, geniet, ontmoet tot in de late uurtjes! Heb een fantastische avond en steun intussen het goede doel.

Want de opbrengst van deze feel-good-party draagt direct bij aan het ontwikkelen van een medicijn tegen de spierziekte van Duchenne. Team Riding 4 Nick initieert de avond. Het Cornerhouse, de DJ’s en alle vrijwilligers werken belangeloos mee aan Dancing 4 Duchenne.

Je kaartje koop je voor 10,00 euro bij ‘Cornerhouse’, Ommensestraat 2 of bij ‘Bij Mammalou’, Hoofdstraat 22a in Kesteren. Meer informatie staat op de Facebookpagina: Riding 4 Nick.

Najaarsmarkt Ingen

INGEN - Zaterdag 9 november is het weer zover: de gezellige najaarsmarkt in 'In de Gaard' in Ingen.

Van 9.30 tot 13.00 uur is men welkom voor een lekker kopje koffie met appeltaart, zelfgemaakte spulletjes voor binnen en buiten, de gedroogde appeltjes en ook de boeken en de kaarsen zijn weer van de partij. Ook is er de mogelijkheid om zelf een leuke krans te maken. En natuurlijk zijn er ook weer leuke prijsjes te winnen.

Najaarsmarkt Ingen

INGEN - Zaterdag 9 november is het weer zover: de gezellige najaarsmarkt in 'In de Gaard' in Ingen.

Van 9.30 tot 13.00 uur is men welkom voor een lekker kopje koffie met appeltaart, zelfgemaakte spulletjes voor binnen en buiten, de gedroogde appeltjes en ook de boeken en de kaarsen zijn weer van de partij. Ook is er de mogelijkheid om zelf een leuke krans te maken. En natuurlijk zijn er ook weer leuke prijsjes te winnen.

Voorspeelavond Kunst Na Arbeid Ingen

INGEN - Harmonievereniging Kunst na Arbeid uit Ingen houdt op zaterdag 9 november een voorspeelavond voor alle leerlingen van de vereniging.

Op diverse blaasinstrumenten en slagwerk zullen de leerlingen deze avond laten horen wat zij op muzikaal gebied al bereikt hebben. De leerlingen spelen alleen of samen met iemand anders. De leerlingen van KNA worden allemaal opgeleid door professionele muziekdocenten. Alle muzieklessen worden gegeven in Ingen.

Vanaf een bepaald niveau mogen de leerlingen doorstromen naar het leerlingenorkest, dat bestaat uit een enthousiaste groep kinderen en jongeren. Vervolgens kunnen ze, na het behalen van het muziekdiploma A, doorstromen naar de harmonie. Voor de slagwerkers is er de leerling-slagwerkgroep. Na ongeveer een jaar trommelles, kunnen de leerlingen daar instromen.

Kunst na Arbeid kan nog leerlingen gebruiken. Heeft u vragen of interesse, neem dan contact op met de leerlingencommissie, kna.leerling@gmail.com. De voorspeelavond wordt gehouden in De Gaard aan het Dr. A.R. Holplein in Ingen en begint om 18.30 uur. De toegang is gratis!

Vogelshow De Kleurvogel

RHENEN - Vogelvereniging De Kleurvogel organiseert weer haar jaarlijkse vogelshow. Op deze show zijn verschillende tropische vogels in al hun pracht te bewonderen. De diversiteit is weer groot. Er zijn kanaries in allerlei kleurslagen en vormen, Afrikaanse en Australische prachtvinken in prachtige kleuren en verschillende parkietachtigen op deze show te vinden.

Vogelvereniging De Kleurvogel is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Het kweken en verzorgen van vogels is een mooie hobby en geeft veel ontspanning. Komt u eens een bezoek brengen aan deze show. U kunt kennis maken met een enthousiast bestuur en deskundige kwekers. Alle informatie over het houden en verzorgen van tropische vogels is hier aanwezig.

De tentoonstelling is in Hal ter Haar infra, Hogesteeg 24 in Rhenen. De opening wordt gehouden op donderdag 14 november omstreeks 20.00 uur. De overige openingstijden zijn: vrijdag 15 november van 14.00 tot 22.00 uur, en zaterdag 16 november van 10.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.

Sinterklaas kleurwedstrijd in Opheusden

OPHEUSDEN - Op zaterdag 23 november komen de Sint en zijn Zwarte Pieten weer naar Opheusden voor de jaarlijkse intocht. Om 14.00uur komt de boot aan bij het Opheusdense Veer om daarna in optocht naar verenigingsgebouw De Notenbalk te gaan.In De Notenbalk zal na een officieel welkomstwoord een leuke spelletjesmiddag gehouden worden voor kinderen tot en met 10 jaar. Hierbij zijn weer leuke cadeautjes te winnen om de goodiebag te vullen. Door de grote drukte afgelopen jaren zullen de spelletjes voor de oudste kinderen in een grote tent bij De Notenbalk plaatsvinden.

Ook liggen vanaf nu de kleurplaten weer klaar voor de grote kleuwedstrijd. Deze zijn af te halen bij 't Hommeltje kinderkleding, Etos Roelofsen en warenhuis Van der Garde in Opheusden. Ingekleurde kleurplaten kunnen tot woensdag 20 november ingeleverd worden bij één van deze winkels. De prijsuitreiking is tijdens de festiviteiten in De Notenbalk op 23 november.

Uitbreiding gezocht voor het team maatjes

NEDER-BETUWE - Bij Welzijn Rivierstroom zijn er maatjes actief voor mensen met een psychische beperking.

"Gezien de diversiteit van de stoornissen en beperkingen werken we binnen een team van maatjes. Hierdoor kunnen we een goed contact opbouwen met de mensen, omdat we een maatje hebben die zowel kennis van de beperking als een gedeelde interesse heeft. Wij zijn op zoek naar uitbreiding van het team maatjes. Bent u iemand die stevig in zijn schoenen staat, affiniteit en ervaring heeft met de doelgroep, dan nodig ik u van harte uit om een contact op te nemen.

Onder het genot van een kopje koffie/thee vertel ik u graag meer over het team van de maatjes en de verschillende verzoeken voor een maatje." Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Esther Morren via esthermorren@welzijnrivierstroom.nl of 06 33421037.

Jongerendienst in Cunerakerk Rhenen

Jongerendienst in Cunerakerk Rhenen.

RHENEN - Zondag is er een jongerendienst in de Cunerakerk in Rhenen. Bram Rebergen zal spreken over het thema 'Wat? Geloof jij?'. De band Heart of Unity verzorgt de muzikale begeleiding. De dienst start om 19.00 uur.

Al ruim 25 jaar worden er jongerendiensten georganiseerd in de Cunerakerk. Er zijn tien diensten in het jaar, dus elke maand behalve juli en augustus is er een jongerendienst. In januari is de dienst in de ochtend.

Op www.jongerendienstenrhenen.nl is meer te lezen over de diensten. Hier staat ook de agenda met hierop de data waarop de diensten zijn en de sprekers en bands van de eerstvolgende diensten. "Je zult zien op de site dat er veel bekende sprekers in het lijstje voorkomen. Er wordt gepreekt over eigentijdse thema's door sprekers die gewend zijn om jongeren in hun eigen taal aan te spreken. We mogen putten uit een mooie lijst van enthousiaste muzikanten en bands met een gevarieerde sound. Een geweldige geluidsinstallatie maakt het mogelijk om deze bands te versterken in deze oude kerk. We zingen veel opwekking en populaire eigentijdse nummers.
We zijn blij dat naast veel jongeren uit Rhenen en de regio eigenlijk elke leeftijd vertegenwoordigd is. Van harte welkom in de jongerendiensten! Volg ons op Instagram: jd_rhenen."

Zeshonderd Zonnebloemers bij 70-jarig bestaan

Gasten van De Zonnebloem in theater De Flint in Amersfoort. (foto: Petra van Gend)

REGIO - Op donderdag 31 oktober waren 600 (!) deelnemers en vrijwilligers van verschillende afdelingen van de Zonnebloem uit de regio Rijn & Heuvel1 (Kromme Rijngebied en Utrechtse Heuvelrug) te gast in de Flint in Amersfoort.

Ná de koffie/thee met wat lekkers gaf het Huistheater een voorstelling van Annie M.G. Schmidt. Tijdens de pauze – onder het genot van een drankje en een hapje heeft de burgemeester van Amersfoort, de heer L.M.M. (Lucas) Bolsius, de jarige ‘Zonnebloemers’ toegesproken. Burgemeester Bolsius: ‘In die tijd belden we bij de buren om TV te kijken en te genieten van het fuchsialied.’

Het was een huiselijke theater met zang, dans en conférences geënt op het repertoire van Annie M.G. Schmidt. De zaal werd meegenomen naar de vijftiger en zestiger jaren. Liedjes werden niet alleen gezongen, maar ook gespeeld in prachtige kostuums, net als in een musical. Afgewisseld met conférences en verhalen gingen de toeschouwers op in de rijke, humoristische fantasie van de schrijfster.

De deelnemers hebben genoten van de feestelijke middag. Deze middag is mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers van De Zonnebloem, tien vrijwilligers en een docent van het Futura College (school voor praktijkonderwijs) te Woerden én sponsoring van het Elise Mathildefonds, PCI Caritas PJ XXIII (De Krommerijnstreek), Koninklijke BAM, Geld voor elkaar, BOVAG, de Rabobank, PCI Caritas Sint-Maarten (Driebergen, Zeist, Maarn), Vegro en een bijdrage van De Zonnebloem Regio Rijn & Heuvel.

Lezing over bloementuin

KESTEREN - Marieke Nolsen houdt een lezing bij Groei&Bloei in de Helicon VMBO-school, Industrieweg 4 in Kesteren op dinsdag 12 november 20:00 uur. Iedereen is er welkom; leden gratis, niet-leden betalen drie euro.

Marieke Nolsen en haar gezin, is in 2002 vanuit Twente verhuisd naar een sfeervolle landgoedwoning behorende bij Landgoed den Treek-Henschoten. In de afgelopen jaren hebben zij daar een tuin aangelegd met weelderig groeiende borders. Bij het eigen ontwerp hebben zij gekozen voor een strakke indeling, beukenhagen en buxussen bepalen de tuin en delen de tuin in vier verschillende 'tuinkamers'. In het vroege voorjaar bloeien er veel bloembollen, opgevolgd door vaste planten, aangepast aan de kleuren van het Landgoed. Na 2016 hebben ze de tuin vergroot met een decoratieve pluktuin geïnspireerd door onder andere Sarah Raven. Heel veel dahlia’s en andere rijkbloeiende eenjarige in oranjerood en zalmachtige tinten zorgen voor een geweldig kleuring feest.

Tijdens de lezing neemt Marieke Nolsen u graag mee de bloementuin in, door de vier seizoenen heen. De tuin is ook te bezoeken. Meer informatie staat op: www.dentrekhenschoten.nl.

Uitbreiding gezocht voor het team maatjes

NEDER-BETUWE - Bij Welzijn Rivierstroom zijn er maatjes actief voor mensen met een psychische beperking.

"Gezien de diversiteit van de stoornissen en beperkingen werken we binnen een team van maatjes. Hierdoor kunnen we een goed contact opbouwen met de mensen, omdat we een maatje hebben die zowel kennis van de beperking als een gedeelde interesse heeft. Wij zijn op zoek naar uitbreiding van het team maatjes. Bent u iemand die stevig in zijn schoenen staat, affiniteit en ervaring heeft met de doelgroep, dan nodig ik u van harte uit om een contact op te nemen.

Onder het genot van een kopje koffie/thee vertel ik u graag meer over het team van de maatjes en de verschillende verzoeken voor een maatje." Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Esther Morren via esthermorren@welzijnrivierstroom.nl of 06 33421037.

Vogelshow De Kleurvogel

RHENEN - Vogelvereniging De Kleurvogel organiseert weer haar jaarlijkse vogelshow. Op deze show zijn verschillende tropische vogels in al hun pracht te bewonderen. De diversiteit is weer groot. Er zijn kanaries in allerlei kleurslagen en vormen, Afrikaanse en Australische prachtvinken in prachtige kleuren en verschillende parkietachtigen op deze show te vinden.

Vogelvereniging De Kleurvogel is aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Het kweken en verzorgen van vogels is een mooie hobby en geeft veel ontspanning. Komt u eens een bezoek brengen aan deze show. U kunt kennis maken met een enthousiast bestuur en deskundige kwekers. Alle informatie over het houden en verzorgen van tropische vogels is hier aanwezig.

De tentoonstelling is in Hal ter Haar infra, Hogesteeg 24 in Rhenen. De opening wordt gehouden op donderdag 14 november omstreeks 20.00 uur. De overige openingstijden zijn: vrijdag 15 november van 14.00 tot 22.00 uur, en zaterdag 16 november van 10.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.

Door Ouders Overleden Kind Rhenen: Wandeling met lotgenoten

RHENEN - OOK (Ouders Overleden Kind) is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Er is een wandeling met lotgenoten op zondagmiddag 10 november

Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee! Op 10 november ben je vanaf 13.30 uur welkom in restaurant Magnolia in ’t Paviljoen Hotel, Grebbeweg 103-105 in Rhenen. Start wandeling 14.00 uur. We wandelen ongeveer 5-6 km over en onder langs De Grebbeberg. Er wordt een pauze moment ingelast om stil te staan bij onze kinderen.

Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij het startpunt iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Niet-leden, broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit je op het laatste moment om mee te lopen dan is dit ook prima.) Meer informatie staat op: www.oudersoverledenkind.nl.

Grote bingo

in Ons Dorpshuis

KESTEREN - Zaterdag 9 november is er een grote bingo in Ons Dorpshuis aan de Nedereindsestraat 27a in Kesteren.

Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur. De bingo wordt verzorgd door vrijwilligers Swan. Meer info verkrijgbaar via 0488 427882 of 06 12438723.

Bijeenkomst

veteranen

OMMEREN - Op woensdag 13 november is er weer een bijeenkomst van de Veteranensociëteit Midden Betuwe.

Van 15.00 tot 17.00 uur zijn alle veteranen, en ook oud-militairen die geen veteraan zijn, welkom in het Streekmuseum Baron van Brakell, Betuwestraatweg 21 in Ommeren.

Vrouwenochtend

in Ommeren

OMMEREN - In De Bron aan de Dr. Guepinlaan 26 in Ommeren is woensdag 20 november een Open Vrouwenochtend

Het thema is 'De strijd in je denken'. Spreekster is Karien Geluk. De bujeenkomst is van 9.30 - 11.30 uur (vanaf 9.15 uur is er koffie en thee). De toegang is gratis. Er is kinderoppas en een boekentafel. Info: Corrie Both corriebthuis@hotmail.com en Jeannette van Dorp 0344 603896.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 9 november

Thuis

9.00 Dodewaard JO11-1G SDOO JO11-1
9.00 Dodewaard JO10-1G Uchta JO10-1
10.45 Dodewaard JO17-1 SJO Diosa-Niftrik JO17-1
12.30 Dodewaard VR1 Hoevelaken VR1
14.30 Dodewaard 1 Lienden 1
14.30 Dodewaard 2 UNI VV 3

Uit

9.00 Valburg JO8-1G Dodewaard JO8-1G
10.45 vv Ede/Victoria JO15-2 Dodewaard JO15-1
11.00 SCP JO13-2 Dodewaard JO13-1
11.00 SDOO JO13-2 Dodewaard JO13-2G
15.30 RKSV Driel 3 Dodewaard 3

12 november 20.00 uur: Candia O21 Dodewaard O21 (vriendschappelijk duel onder 21)

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Nieuws insturen?

Uw bericht stuurt u heel eenvoudig in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl
Heeft u vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u graag verder.

Imago boomkwekerij in de lift: 'Bomen vormen een groot deel van de oplossing voor het CO2-probleem'

Al jong enthousiast op de boomkwekerij. Al jong enthousiast op de boomkwekerij.

NEDER-BETUWE - Wie denkt dat werken in de boomkwekerij geestdodend is, loopt een beetje achter. Het imago van de sector zit in de lift. Meer jongeren kozen dit jaar voor de boomkwekerij-opleiding van Helicon, ruim 1250 mensen bezochten recent de open dag ‘Kom op de kwekerij’ en docent Jan van Lavieren merkt dat er meer waardering ontstaat voor het vak.

De boomkwekerijsector heeft de afgelopen jaren een grote technologische ontwikkeling doorgemaakt en Betuwse bomen zijn wereldwijd gewild. Om het niveau hoog te houden en te blijven groeien is het van belang dat voldoende jongeren kiezen voor een boomkwekerij-opleiding en tot vreugde van Jan van Lavieren, docent op de boomkwekerij-opleiding van Helicon MBO Geldermalsen, is het leerlingenaantal dit jaar toegenomen ten opzichte van vorig jaar. “We hebben dit jaar vierentwintig studenten in de groep zitten. De klas zit vol. Als ik dat als graadmeter neem voor de populariteit van het boomkwekerijvak zit het wel goed.” Maar Van Lavieren merkt ook aan andere factoren dat het imago van de sector verbetert. ,,Mensen zien steeds meer in welke grote economische rol deze bedrijfstak inneemt in de regio. En er komt weer waardering voor het betekenisvolle werk dat boomkwekers leveren. Ze dragen er namelijk aan bij dat de opwarming van de aarde minder snel gaat.”

Leroy van der Wardt (16): “Laden, kluiten maken, binden. In de boomkwekerij is het werk erg afwisselend. Maar waar ik het echt voor doe? Er zijn veel plaatsen waar er te weinig bomen zijn. Het is mooi dat je met de boomkwekerij de natuur helpt.”

Speelgoedbeurs bij Speel-o-theek in Kesteren

Speelgoed. (foto: L van Veenendaal)

KESTEREN - Na het succes van voorgaande jaren, organiseren de vrijwilligers van de speel-o-theek Olleke Bolleke ook dit jaar weer een speelgoedbeurs voor gebruikt speelgoed.

De beurs is op vrijdagavond 15 november van 19:00-20:00 en vindt plaats in het gebouw van de speel-o-theek aan de PC Hooftstraat 10a in Kesteren. De beurs staat open voor iedereen. In de aanloop naar de feestdagen biedt de beurs een mooie gelegenheid om voor een leuk prijsje inkopen te doen! "Anderzijds is de beurs de plek om zelf speelgoed aan te bieden, wat wij als speel-o-theek graag voor u verkopen. Denk hierbij aan jongens en meisjes speelgoed, puzzels, spellen, boeken, creatief speelgoed, buitenspeelgoed, fietsjes, etc. Als u zelf speelgoed wilt verkopen, kan dat door een nummer aan te vragen via de mail: info@speelotheekkesteren.nl. Van de opbrengst gaat vijfentwintig procent naar de speel-o-theek." Meer informatie staat op www.speelotheekkesteren.nl.

Lezing over markante vrouwen uit de Betuwe

Dr. A.R. Hol tijdens de presentatie van haar boek De Betuwe. (foto: Archief Arend Datema Instituut)

OMMEREN - Op maandagavond 11 november wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren een lezing over Markante vrouwen uit de Betuwe gegeven.

Ella Kok-Majewska is directeur/streekarchivaris van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. Voor de lezing “Markante vrouwen uit de Betuwe” op 11 november vertelt zij u aan de hand van archiefmateriaal over bijzondere (soms beroemd, soms berucht) vrouwen uit de Betuwe vanaf de vijftiende eeuw tot de dag van vandaag. Een hele rij vrouwen zal de revue Maar een van die vrouwen zal ongetwijfeld zijn dr. A.R. Hol, alias Jaantje Hol, die haar leven lang aan de Brei in Ingen woonde. Zij heeft ons een prachtig standaardwerk nagelaten met als titel: De Betuwe.

Het belooft weer een interessante avond te worden. De lezing begint om 20.00 uur en is ook toegankelijk voor niet leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Nb. Deze lezing kon afgelopen februari door omstandigheden niet doorgaan.

Open Vrouwenochtend in Ommeren

OMMEREN - In De Bron aan de Dr. Guepinlaan 26 in Ommeren is woensdag 20 november een Open Vrouwenochtend

Het thema is 'De strijd in je denken'. Spreekster is Karien Geluk. De bujeenkomst is van 9.30 - 11.30 uur (vanaf 9.15 uur is er koffie en thee). De toegang is gratis. Er is kinderoppas en een boekentafel. Info: Corrie Both corriebthuis@hotmail.com en Jeannette van Dorp 0344 603896.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 2, zitting 3, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Alieke van de Kraats & Willem Mos 62,85%

2 Jannie & Johan de Bruine 61,25%

3 Gerie Honders & Betty Douma 59,38%

4 Bets & Evert van Daalen 58,68%

5 Gert-Jan van Ingen & Ronald Kakebeen 53,82%

Lijn B

1 Corrie van der Klift & Cees Riemers 60,83%

2 Corinne van der Kooi & Pieter Hielckert 60,42%

3 Lena & Wim Holtman 58,33%

4 Len Molenaar & Maria van Schoonhoven 53,75%

5 Janny & Toon van de Kant 53,33%

Lijn C

1 Bertie & Ab Struijk 62,57%

2 Adri Engelaar & Titus Koopman 62,15%

3 Janny van Drumpt & Tineke van der Lippe 57,33%

4 Marijke & Daan Tap 57,01%

5 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 54,06%

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 9 november

Thuis

9.00 Dodewaard JO11-1G SDOO JO11-1
9.00 Dodewaard JO10-1G Uchta JO10-1
10.45 Dodewaard JO17-1 SJO Diosa-Niftrik JO17-1
12.30 Dodewaard VR1 Hoevelaken VR1
14.30 Dodewaard 1 Lienden 1
14.30 Dodewaard 2 UNI VV 3

Uit

9.00 Valburg JO8-1G Dodewaard JO8-1G
10.45 vv Ede/Victoria JO15-2 Dodewaard JO15-1
11.00 SCP JO13-2 Dodewaard JO13-1
11.00 SDOO JO13-2 Dodewaard JO13-2G
15.30 RKSV Driel 3 Dodewaard 3

12 november 20.00 uur: Candia O21 Dodewaard O21 (vriendschappelijk duel onder 21)

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Bijeenkomst veteranen

OMMEREN - Op woensdag 13 november is er weer een bijeenkomst van de Veteranensociëteit Midden Betuwe.

Van 15.00 tot 17.00 uur zijn alle veteranen, en ook oud-militairen die geen veteraan zijn, welkom in het Streekmuseum Baron van Brakell, Betuwestraatweg 21 in Ommeren.

Nieuws insturen?

Uw bericht stuurt u heel eenvoudig in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl
Heeft u vragen? Belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u graag verder.

7 / 32

8 / 32

9 / 32

Unieke bijeenkomst met 500 jaar oude brief

Maarten Luther: Hier sta ik, ik kan niet anders, God helpe mij! Amen. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

OPHEUSDEN - Op 30 oktober was de dorpskerk in Opheusden helemaal gevuld. Stilgestaan werd bij het wonder van de Reformatie in 1517. Na eeuwen van bijgeloof in de kerk, kwam het Evangelielicht met Maarten Luther weer op de kandelaar.

Het begin van de Hervorming wordt gesteld op 31 oktober. Dr. Maarten Luther, Augustijner monnik en hoogleraar in Wittenberg, sloeg toen 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg. In die tijd een gebruikelijke methode om een openbare discussie uit te lokken. De publicatie van zijn stellingen is het symbolisch begin te noemen van het protestantisme. De Reformatie bracht de Bijbel in de volkstaal in vrijheid op de kansel. Hoe goed om de zegen ervan te blijven beseffen. In de reformatiedienst -hoe fijn, hoe uniek tot op heden!- spraken drie predikanten: ds. R. van de Kamp (Hersteld Hervormd) uit Opheusden, ds. W. Nobel (Hersteld Hervormd) en ds. A. Snoek (Hervormd), allebei uit Kesteren. Onder meer werd iets voorgelezen uit een brief van Luther uit 1516, dus van ruim 500 jaar geleden! Na een aantal dingen gedeeld te hebben, schrijft hij: Ik zou graag van je willen horen hoe het met je ziel gaat (…). Leer zingen tot Zijn lof en – uit wanhoop over jezelf – tot Hem spreken: ‘U, Heere Jezus, bent mijn gerechtigheid, maar ik ben Uw zonde. U hebt op U genomen wat van mij is en mij gegeven wat van U is. U bent geworden wat U niet was en hebt mij gegeven wat ik niet was.’ Hoe rijk en inhoudsvol. Dat wij zo twitteren en facebooken.

Film Charlie's Country

RHENEN - Dinsdagavond 19 november vertoont Filmkring De Vlam, mede in het kader van Nederland Leest met als thema Duurzaamheid, de film Charlie’s Country van de Australische regisseur van Nederlandse herkomst Rolf de Heer.

De film toont de gevolgen van de koloniale onderdrukking van Aboriginals waarbij alle credits gaan naar acteur David Gulpilil, die met het maken ervan zijn eigen demonen uitdreef. Het verhaal: Charlie woont in een afgelegen Aboriginalgemeenschap in Arnhem Land, waar hij en de andere mannen van de gemeenschap worstelen met de culturele invloeden van een wereld die gedomineerd wordt door blanken. Charlie besluit daarom te vertrekken en de oude manier van leven op te pakken, net als zijn voorouders. Hij begint zich echter al snel eenzaam te voelen en mist zijn gemeenschap. De film is te zien bij Filmkring De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen. Inloop vanaf 19.30 uur, de film start om 20.00 uur. Kaartjes kosten zes euro en zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Zorgboerderij brengt 'varken op de ladder'

LIENDEN - Nachten worden kouder……...tijd om uw diepvries weer te vullen met lekker varkensvlees. November is van oudsher de slachtmaand waarop een varken op de ladder werd gebracht.

In deze traditie wordt op zaterdag 9 november van 10.00 tot 12.00 uur op zorgboerderij Hoog-Broek op traditionele wijze een varken op de ladder gebracht. Slager Jan van Doorn vertelt hoe alles in zijn werk gaat. Om 10.00 uur begint het ‘vet prijzen’. Ook worden er oude streekgerechten zoals, kaantjes en balkenbrij verkocht. In tegenstelling tot voorgaande keren zijn reeds om 10.00 uur alle vleessoorten verkrijgbaar.

Het slachten van een varken was een familie gebeuren. Het was een onderdeel van het boerenleven. Na het slachten kwam het varken op de ladder en kwamen buren vet prijzen onder het genot van een borrel. De volgende dag werd het varken verwerkt tot hammen en worsten. Deze werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, kaantjes en leverworst gemaakt. Iedere streek had zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. Recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan de streekeigen smaak.

Het varken wordt verkocht en de opbrengst komt ten goede aan activiteiten voor de zorgboerderij. Dit jaar willen we het gebruiken om materialen en gereedschappen aan te schaffen die we nodig hebben voor tuinonderhoud.

Zorgboerderij Hoog-Broek ligt aan de Burg. Houtkoperweg 6 in Lienden. (www.hoogbroek.nl)

Lezing 'Zoeklicht' in dorpshuis Achterberg

Foto: Stichting De Greb met gesneuvelde soldaat in Achterberg

ACHTERBERG - Lezing 'Zoeklicht' in dorpshuis Achterberg aan de Achterbergsestraatweg 184 op 12 november om 19.50 uur. De toegang is gratis.

De lezing wordt georganiseerd door Werkgroep Achterberg van de Historische Vereniging Rhenen en dorpshuis Achterberg. Het handelt over de zoektocht naar de identiteit van de gesneuvelde militair in Achterberg. Gepensioneerd luitenant-kolonel Michiel Teunisse uit Ermelo (amateur-historicus meidagen 1940) krijgt op enig moment de foto met een overleden soldaat onder ogen, hij wordt nieuwsgierig en gaat op zoek naar de identiteit van de Hollandse soldaat.

De zoektocht ging niet over rozen, gepassioneerd zal de heer Teunisse ons meenemen op zijn zoektocht door Nederland, België en Noord-Frankrijk tijdens zijn lezing 'Zoeklicht'. Ook een neef van de soldaat, de heer Ad Konings, laat ons zien welke impact deze gebeurtenis binnen de familie heeft gehad.

Sponsor bedankt!

(foto: Rick)

KESTEREN - Het Vrouwen 1 team van vv Kesteren mocht uit handen van mevrouw Holthaus van Evitaa uit Ochten en de heer Van Wijk van Van Ginkel Rietdekkers uit Kesteren een nieuw tenue ontvangen.Wij bedanken hierbij mevrouw Holthaus en de heer Van Wijk voor deze fantastische sponsoring als ook voor dit mooie gebaar en betrokkenheid bij onze club. Beide sponsors hebben samen met JB Accountants ook de inloopshirts voor Vrouwen 2 gesponsord.

Bij Evitaa vertellen ze je graag op welke manier zij begeleiding en ondersteuning vorm geven (zie ook https://www.evitaa.nl).
Van Ginkel Rietdekkers in Kesteren is een familiebedrijf en heeft zich gespecialiseerd in het rietdekken. Geen project is voor hen te groot, zij leveren maatwerk voor elke klant (zie ook https://www.rietdekkers.nl).

OBK zet 370 jaar aan jubilarissen in het zonnetje

Van links naar rechts: Ernst de Rhoter, Gert van Mourik, Connie van Mourik, Arie Roelofsen, Carla Smits, Eef Hendriks, Henny Hendriks, Arie van Veenendaal. (foto: Youssef Girgis)

RHENEN - Afgelopen donderdag zijn er acht jubilarissen van Showharmonie OBK Rhenen in het in het zonnetje gezet.

Voor vier daarvan was het extra speciaal. zij werden thuis opgehaald met een limousine en bij het clubgebouw opgewacht door het spelende orkest. Dat betrof de leden die 50 jaar lid zijn van de vereniging: Arie Roelofsen, Arie van Veenendaal, Eef Hendriks en Henny Hendriks. Ook werden Gert van Mourik (35 jaar lid), Carla Smits (40 jaar muzikant), Connie van Mourik (40 jaar lid) en Ernst de Rhoter (55 jaar muzikant) in het zonnetje gezet.

Sponsor bedankt!

Nieuwe trainingspakken Musketiers JO11. (foto: D. Groot)

ELST - De jongens en meiden van de JO11 van VV Musketiers in Elst zijn in nieuwe trainingspakken gestoken door E. Budding Vloerverwarming.

Uiteraard ontving deze nieuwe sponsor als dank hiervoor een bloemetje van de jeugdvoorzitter. Musketiers JO11 komt weer mooi voor de dag!

Netwerklunch voor organisaties, die vrijwillige hulp verlenen

GEMEENTE BUREN - Kennen organisaties die in de gemeente Buren vrijwillige hulp, zorg of ondersteuning bieden elkaar wel? Dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Organisaties zijn soms niet helemaal op de hoogte van wat ze aan elkaar kunnen hebben. Of waarvoor en hoe ze andere organisaties kunnen inschakelen. Daarom is er op vrijdag 22 november een netwerklunch in de kantine van het gemeentehuis in Maurik.

De Netwerklunch is bedoeld om bestuurders en coördinatoren van vrijwillige hulporganisaties dichter bij elkaar te brengen. Tijdens de bijeenkomst zijn er twee presentaties. De eerste gaat over het concept ‘Team van de Buurt’. Onder leiding van Zorgcentra de Betuwe zijn de helpende handen van stagiaires van het ROC in andere gemeenten een succes. Maurik gaat daar nu ook mee kennismaken. In de tweede presentatie vertellen de dorpscontactpersonen van Kerk-Avezaath en Buren wie ze zijn, wat ze doen en wanneer een beroep op hen kan worden gedaan.

"Tijdens de Netwerklunch laten we zien wat het resultaat is van acties waar eerder om is gevraagd en spreken we af wat we het komende halfjaar gaan doen. Het inhoudelijk deel van de bijeenkomst start om 11.00 uur; inloop met koffie vanaf 10.45 uur; lunch 12.15 uur. Informatie en (verplichte) aanmelding bij Welzijn Rivierstroom, Claire Vaessen clairevaessen@welzijnrivierstroom.nl of bel 06 12532320."

Corrie ten Boom, wát een vrouw!

ZETTEN - Woensdagochtend 13 november is er een interkerkelijke bijeenkomst van De Schakel. Jannie van Rijn zal dan een lezing verzorgen over 'Evangeliste en verzetstrijdster Corrie ten Boom'.

De lezing start met het voorstellen van de Familie ten Boom. De grote gastvrijheid van Corrie’s ouders staat centraal. Behalve hun vier kinderen woonden ook nog drie zussen van Corrie’s moeder in hun huis. De Familie ten Boom leefde vanuit hun rotsvast geloof. Daarnaast hadden zij een grote liefde voor het volk Israël.

Daarna wordt verteld hoe ze tijdens de oorlogsjaren in het ongewapende verzet terecht gekomen zijn. Ook toen stond hun huis open voor velen. Hun huis werd een schuilplaats voor honderden mensen die voor kortere of langere tijd daar onderdak kregen. Door verraad kwam de familie in de gevangenis terecht. Corrie en haar oudste zus Betsie werden gedeporteerd naar een concentratiekamp in Oost-Duitsland, Ravensbrück.

Na de pauze de verdere geschiedenis van Corrie en Betsie. Betsie overlijdt eind 1944 aan ondervoeding en Corrie wordt op wonderlijke wijze vrijgelaten. Zij was zwaar ondervoed maar ging met een hart vol vuur door de mensen de boodschap van het Evangelie te vertellen. “Er is geen put zo diep of Zijn armen zijn onder ons om ons te dragen”.

Locatie: De Loohof, Stationsstraat 1. Aanvang 9.45 uur. Zaal open 9.30 uur. Er is ook een verkooptafel met producten uit Israël. Toegang vrij. (www.deschakelzetten.nl)

Het Hollands Jongerenkoor 11 zingt over 75 jaar Nederland bevrijdt

REGIO - Nieuw: nu ook in de regio Neder- Betuwe en Rhenen. Het Hollands Jongerenkoor 11 start in januari 2020 met repetities in heel Nederland. Het koor heeft als thema '75 jaar bevrijding in Nederland'.

Het koor staat onder leiding van Peter Wildeman. Muzikale medewerking word verleend door pianist Mark Brandwijk, organist Joost van Belzen en trompettist Wilhelm Groenendijk. Het koor gaat diverse concerten geven van Goes tot Hasselt. Het hoogtepunt is het eindejaarsconcert in De Doelen van Rotterdam. De opzet van het koor is vier avonden studeren in de HHK van Kesteren in de periode januari - april. Daarna komen er zes mooie concerten in heel Nederland.

Meer informatie over het koor en opgeven voor dit koor kun je vinden op www. hollandsjongerenkoor.nl. De leeftijd van het koor is van 15 tot 49 jaar.

Belangrijke driepunter voor DFS: 0-1

OPHEUSDEN - De Kampenaren probeerde vooral via de lange bal en hard werken tot mogelijkheden te komen. DFS stelde daar verzorgd voetbal tegenover. Omdat de eindpass bij de bezoekers te vaak onnauwkeurig was bleef het tot de laatste minuut onnodig spannend.

Na zestien minuten bediende Den Heijer met een prima voorzet Alakmak die doelman Van Dijk in de korte hoek kansloos liet, 0-1 KHC schoot een vrije kans over terwijl DFS aan de overzijde een aantal mogelijkheden niet goed uitspeelde. In de slotfase van de eerste helft kreeg KHC, na balverlies van DFS op het middenveld, via een tegenstoot de beste mogelijkheid op de gelijkmaker via Gabara die doelman Van der Kracht echter op zijn pad vond.

DFS bleef in de tweede helft voetballend de dominerende ploeg tegen KHC. Heel veel mogelijkheden vielen er voor de doelen niet te noteren. Nadat een poging van Badjeck geblokt werd en DFS aan de overzijde een gevaarlijke situatie onschadelijk maakte zag wederom Badjeck zijn inzet voorlangs gaan. Aan de andere kant pareerde doelman Van der Kracht een inzet van de bezoekers waarna DFS, door onnauwkeurigheid in de eindpass, vergat om de thuisploeg de genadeklap te geven zodat het spannend bleef. Badjeck schoot nog een grote kans over waarnaar invaller Yaldiz zijn schot tegen de onderkant van de lat zag eindigen, zodat de wedstrijd in een krappe maar verdiende 0-1 eindigde.

Opstelling: Jordy van der Kracht, Kerem Cifci, Arjan Goorman, Jesse Edge, Marijn de Kler, Lorenzo Davids (67. Aleksandar Lejic), Michael den Heijer, Fatih Ilkhan, Zefanho Kiriwenno (62.Alper Yaldiz), Cedric Badjeck, Furkan Alakmak (72.Remy Raterink)

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

Dans mee in Kesteren en Opheusden

Internationale dansgroep. (foto: Folkert Kooistra)

NEDER-BETUWE - Op donderdagochtend In Kesteren en op donderdagmiddag in Opheusden kunnen inwoners elke week meedoen met de internationale dansgroep.

Op de mooiste nummers dans je mee met een leuke groep dames. Deze manier van dans en bewegen is eenvoudig te leren, zodat iedereen mee kan doen. Ilse de Lange, Balkanmuziek, Country, Schotse Doedelzak. Dansdocente Josien Teulings zoekt de mooiste nummer op en kan ook jou leren dansen. Meer informatie of een keer gratis meedansen? Bel de SWAN op 0488 441035 of mail naar info@swanwelzijn.nl.

Sint en/of Pieten op huisbezoek

OPHEUSDEN - Wilt u een leuke pakjesavond en hierbij direct de Sinterklaas intocht Opheusden financieel steunen? Vanaf dit jaar kunt u een huisbezoek boeken via www.HuureenSint.nl. De helft van de opbrengst van de huisbezoeken die de Sint en Pieten afleggen gaat direct naar de Sinterklaas intocht in Opheusden.Ieder jaar wordt het weer moeilijker om sponsors te vinden, dus is de organisatie van de intocht in Opheusden het initiatief gestart om op huisbezoek te gaan. Ook is het mogelijk om bij winkels, evenementen of bij bedrijfsfeesten langs te komen. Alle mogelijkheden zijn bespreekbaar en het werkgebied strekt zich tot ver buiten Opheusden.

De Sint heeft het al erg druk op 5 december, maar wie weet heeft hij nog een plaatsje vrij. Of boek op een andere dag, want dat is ook een mogelijkheid. Ook kunnen er alleen zwarte pieten geboekt worden. Kijk op www.HuureenSint.nl voor meer informatie en prijzen.

Najaarsconcert Kunst na Arbeid Dodewaard

Zomerconcert KNA 2019. (foto: Thomas van Beek) Thomas van Beek

DODEWAARD - Zaterdag 9 november geeft muziekvereniging Kunst na Arbeid uit Dodewaard haar najaarsconcert. Tijdens dit concert zullen onder andere muziekstukken gespeeld worden van Toto, Michael Jackson en Abba. Na afloop worden een paar rondjes bingo gespeeld.

Het concert begint om 19.30 uur en vindt plaats in de grote zaal van 'Ons Dorpshuis' Wilhelminalaan 3 in Dodewaard. De toegang is gratis, Dhet wordt een avond vol muziek en gezelligheid op zaterdag 9 november in 'Ons Dorpshuis'.

Bijeenkomst 'Vrouw zoals jij'

RHENEN - ‘Vrouw zoals jij’ is ontstaan uit een initiatief van een aantal moeders van kinderen van verschillende basisscholen in Rhenen.

Iedere tweede dinsdag van de maand komen vrouwen bij elkaar voor ontmoeting, herkenning en verdieping. De komende keer zal het gaan over het gegeven dat ieder mens relaties nodig heeft waarbinnen liefde gegeven kan worden en ook ontvangen, of het nu gaat om baby's peuters, kleuters, pubers of volwassenen. Zo logisch en makkelijk als het klinkt, zo logisch en makkelijk is liefde helaas niet altijd in de praktijk te brengen! Hoe laat je liefde werken, ook als je die even helemaal niet voelt? "Daarover praten we dinsdagochtend 12 november met elkaar. Welkom van 10.00 - 11.30 uur in de Timmermanswerkplaats, Acacialaan 16, Rhenen. Koffie vanaf 9.45 uur. Oppas voor de allerkleinsten is aanwezig (niet verplicht)."

Jubilaris gehuldigd bij het Kesterens Gemengd Koor

Jubilaris Dini Weiman. (foto: Jeany van den Berg)

KESTEREN - Tijdens de jaarlijkse Korencontactavond op donderdagavond 31 oktober is mevrouw Dini Weiman gehuldigd voor haar 25-jarig lidmaatschap bij het Kesterens Gemengd Koor.

Ze werd door voorzitster Betty ter Haar ook toe gesproken over haar bestuursfunctie: ze is al jaren als penningmeester bij het koor. "We hopen allen dat ze dit nog jaren wil blijven doen. Zij kreeg een mooie trofee en bloemen uitgereikt."

Bakker De Greef verzorgt ontbijt tijdens Nationaal Schoolontbijt op De Wegwijzer

KESTEREN - Tijdens de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt van 4 - 8 november verzorgt Bakker De Greef uit Kesteren samen met andere ambachtelijke bakkers door heel Nederland gezond ontbijt, voor schoolkinderen van De Wegwijzer. Ruim een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen kunnen mede daardoor met elkaar gezond ontbijten.

In Nederland nemen kinderen en volwassenen gemiddeld minder dan vijf minuten de tijd voor hun ontbijt. Dat staat gezellig en gezond ontbijten in de weg. Daarom is het thema van het Nationaal Schoolontbijt dit jaar: ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’ Deelnemende bakkers onderstrepen hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor je ontbijt.

Volkoren producten spelen de hoofdrol tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Zo bestaat het ontbijt onder andere uit volkorenbrood, volkorenpuntjes en volkorenkrentenbollen. Aangevuld met hartig en zoet beleg, zuivel, groente, fruit en thee.

Dit jaar vindt het Nationaal Schoolontbijt plaats van 4 - 8 november. Elke basisschool kiest zelf een ochtend in die week, waarop ze met alle klassen willen ontbijten. Deelnemende ambachtelijke bakkers leveren niet alleen uitgebreide ontbijtpakketten, maar ook een leuke kleurplaat en speciaal lesmateriaal met onder andere animatiefilmpjes. Daarmee is het Nationaal Schoolontbijt niet alleen een leuk, maar ook een leerzaam ontbijtfeest.

Interesse in duurzaam wonen is groot Ruim 150 bezoekers bij Rabobank-event

Veel belangstelling bij de duurzaamheidsmarkt. (foto: Rabobank West Betuwe) Rabobank West Betuwe

KESTEREN - Ook particulieren willen steeds meer duurzaam investeren bleek afgelopen dinsdag bij de bijeenkomst ‘Duurzaam wonen in de Betuwe’ in Kesteren. Bezoekers konden zich laten voorlichten over mogelijkheden om te investeren in het verduurzamen van het huis en te besparen op energiekosten.

Remco Boer, directeur Particulieren en Private Banking bij Rabobank West Betuwe: "Als Rabobank hebben wij ons commitment uitgesproken om een significante bijdrage te leveren aan de energietransitie in de Betuwe. Kijkend naar het aantal bezoekers van dit event, maar eerder ook bij een informatie avond over duurzaamheid van (sport-) verenigingen, kunnen we concluderen dat de interesse en bewustwording op het vlak van duurzaam wonen toeneemt. Dat is goed te zien!"

Carola de Groot, econome bij Rabobank Research heeft het publiek meegenomen in de omstandigheden op de woningmarkt, waaronder een stijgende huizenprijs en de uitdaging om de woningen ‘groener’ te maken.

Remco Boer vertelde over het proces dat hij heeft doorlopen om zijn woning te verduurzamen. Financieel adviseur Monique Nitschelm toonde wat de voordelen zijn van het gebruik van spaargelden voor dergelijke investeringen en de opties op het gebied van financieringen. De financieel adviseurs volgen allemaal de opleiding Erkend adviseur Duurzaam Wonen. Hierdoor hebben zij de expertise in huis om duurzaamheid in ieder gesprek bespreekbaar te maken.

Remco Boer: "De duurzaamheidsmarkt is een ware co-creatie van lokale ondernemers, energiecoöperaties, gemeenten en de Rabobank." Meer informatie: rabobank.nl/duurzaamwonen.

Hét GemeenteNieuws: voor én door de lezers

RHENEN - Soms wordt er bij de redactie de vraag neergelegd waarom er over bepaalde mooie evenementen of andere interessante gebeurtenissen in de regio niks wordt gepubliceerd in Hét GemeenteNieuws. We leggen het u graag uit:

Ons doel is inderdaad een informatieve gratis krant te maken met regionaal nieuws, die geheel kosteloos bij u thuis wordt bezorgd. Het werken met verslaggevers op locatie zou om die reden te kostbaar worden. De slogan van Hét GemeenteNieuws is dan ook: 'Voor én door de lezers'. Om de krant te kunnen vullen met interessante berichten zijn wij dus afhankelijk van wat onze lezers zelf insturen.

Zelf een bericht insturen gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. De rest wijst zich vanzelf. Bij vragen belt u: 0481- 464770. Wij helpen u graag verder, zodat ook úw bericht straks een mooie plaats in Hét GemeenteNieuws krijgt!

Regionaal Seniorenorkest Luctor et Emergo

REGIO - Regionaal Seniorenorkest Luctor et Emergo is een harmonie-blaasorkest met 42 leden tussen de 50 en 85 jaar. Het staat onder leiding van dirigent Chris Kok.

"We hebben versterking nodig. Tuba's, bastuba's, klarinetten en fluiten kunnen mensen gebruiken en ook bij de trompetten kan iemand aanschuiven. Bespeelt u een ander blaasinstrument neem dan contact met ons op! Muziek maken kun je tot op hoge leeftijd. Het houdt jong en geeft gezelligheid.

Op 9 november geven wij ons Najaarsconcert in het Zoetzand in Beusichem. De toegang is gratis, er is een verloting. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Kom ook eens luisteren naar ons concert. Misschien is het wat voor u? Bezoek onze website: rsoluctoretemergo.nl."

Open informatie- en inloopmiddag bij Wevers Begrafenisverzorging

NEDER-BETUWE - Zaterdag 9 november wordt er door Gertwin en Daniëlle Wevers een informatie- en inloopmiddag georganiseerd van 14.30 tot 16.00 uur in Rouwcentrum Markhof aan de Markstraat 5 in Opheusden.

Het thema van deze middag is het kompas van onze dienstverlening van mens tot mens van hart tot hart. Hierin willen zij u in een persoonlijk gesprek uitleg geven over de duidelijke visie die zij hebben over begraven door middel van grafdelving en waarom zij geen crematies doen.

Gedachten, rituelen, gewoonten en gebruiken veranderen meer en meer tegenwoordig. Dit roept vragen op. De keuze en wensen van een begrafenis berusten altijd op de verantwoordelijkheid van de familie, zij beslissen hierover. Tijdens deze middag is er de mogelijkheid om daarover met u persoonlijk in gesprek te gaan. Als ervaren team denken zij met u mee en willen u hierin uitleg geven over de vormgeving van uw mogelijke wensen. Zorgdragen voor een waardig en stijlvolle persoonlijke begrafenis is het uitgangspunt. Het mag duidelijk zijn dat wij hierin steeds de Bijbelse lijn volgen.

Ook de harde realiteit van de dood, wordt pas vaak duidelijk als het feit daar is. Blijf daarom niet met uw vragen zitten en laat ons u hierin nu al helpen. De koffie of thee staat voor u klaar. Mocht u zich nu al willen aanmelden voor meer informatie of niet in de gelegenheid zijn aanstaande zaterdag, neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Telefoon 0488 411055 of per e-mail: info@weversuitvaart.nl.

Slagerij Hermsen nieuw in Rhenen!

RHENEN - "Vanaf 4 oktober hebben wij, Slagerij Hermsen, onze deuren geopend. Nu we alweer vier weken verder zijn, willen wij u graag uitnodigen op vrijdag 8 en zaterdag 9 november. De barbecue staat aan voor een gratis proeverij waarbij geen gezinslid wordt overgeslagen. Proef zelf onze passie voor kwaliteit! U bent welkom aan Plantsoenstraat 1, waar onze slagerij gevestigd zit, tegenover de Albert Heijn."

"Wij, Ruben & Henrike heten u van harte welkom in onze winkel! Ruben, uit Hilversum, heeft zijn droom in vervulling laten gaan, door deze slagerij te openen. Samen met Henrike staat hij hier zes dagen per week voor u klaar."

Ruben is al vanaf zijn twaalfde te vinden in de slagerij. Hij begon bij slagerij Janmaat, zijn oom, waar hij het vak grotendeels leerde. Toen hij zijn SVO opleiding had afgerond, zette hij zijn werkzaamheden voort in Hilversum, bij slagerij Chateau Briand. Nadat hij hier twee jaar gewerkt had, vervolgde hij zijn 'slagers carrière' bij slagerij Zweistra, in Maartensdijk. Niet wetende dat kort hierna de kans ontstond om voor zichzelf aan de slag te gaan en zijn eigen slagerij te openen!

In Rhenen kwam namelijk een slagerij op zijn pad. Samen met zijn vriendin gingen ze de winkel bezichtigen, want deze zat niet om de hoek. Toch zagen de twee hier potentie in en namen ze de wel overwogen beslissing om hier hun passie te gaan uitoefenen in een prachtige, verzorgde slagerij.

Slagerij Hermsen heeft niet voor niets het slogan passie voor kwaliteit, zij hebben bewuste keuzes gemaakt zoals het verkopen van puur en verantwoord vlees. "Om dit met u te vieren, hebben wij een hele leuke actie! Voor iedere klant een grillworst cadeau bij een minimale besteding van vijftien euro. Wij hebben er zin in, u ook? Welkom!"

Regionaal Seniorenorkest Luctor et Emergo

Regionaal Seniorenorkest Luctor et Emergo

REGIO - Regionaal Seniorenorkest Luctor et Emergo is een harmonie-blaasorkest met 42 leden tussen de 50 en 85 jaar. Het staat onder leiding van dirigent Chris Kok.

"We hebben versterking nodig. Tuba's, bastuba's, klarinetten en fluiten kunnen mensen gebruiken en ook bij de trompetten kan iemand aanschuiven. Bespeelt u een ander blaasinstrument neem dan contact met ons op! Muziek maken kun je tot op hoge leeftijd. Het houdt jong en geeft gezelligheid.

Op 9 november geven wij ons Najaarsconcert in het Zoetzand in Beusichem. De toegang is gratis, er is een verloting. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Kom ook eens luisteren naar ons concert. Misschien is het wat voor u? Bezoek onze website: rsoluctoretemergo.nl."

'Gezond eten en Gezond blijven' is het motto van Vrouwen van Nu

ELST - Op woensdag 13 november staat de afdelingsavond van Vrouwen van Nu in het teken van gezondheid.

Gezond eten en Gezond blijven. Daar is ook in de media veel over te doen. Wat moeten/mogen we eten om jong en vitaal te blijven en wat juist weer niet. Wat is ‘superfood’ en is het echt gezond.Voedingsdeskundige Suzanne ten Boske weet hier alles van en zal ons deze avond laten zien hoe belangrijk dit is.

Suzanne had als kind al veel interesse in natuur en voeding. Ze had als 8-jarige haar eigen tuintje, een mini moestuintje, waar ze het voer van haar cavia zelf verbouwde. Biologie was haar lievelingsvak en later studeerde ze op het Hoger Laboratorium Onderwijs af in de richting Medische Microbiologie.

Met de geboorte van haar vier kinderen werd het tijd voor een eigen moestuin en een grote kas. Na wat gezondheidsproblemen met haar kinderen kwam ook haar interesse over de relatie tussen voeding en gezondheid.Haar enthousiasme, kennis en ervaring op het gebied van voeding en gezondheid wil ze vanavond met ons delen. Haar man Jasper ten Boske is fysiotherapeut en samen zijn ze een geweldig team om er een mooie, en vooral gezonde avond van te maken.

Belangstellenden zijn welkom. De avond wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Aanvang 20.00 uur. Toegang voor leden gratis. Voor niet-leden 5.50 euro. "Wilt u meer weten over Vrouwen van Nu, of een avond bijwonen, neem dan contact met ons op via 0481 376191 of kijk op www.vrouwenvannu.nl/elst-eo.

Concordia Driel pakt groot uit voor afsluitend jubileumconcert 100 jaar!

Concordia Driel 100 jaar. (foto: Rinus Hagen)

DRIEL - Op zaterdagavond 9 november zal Concordia Driel als slotstuk van het Ivoren-jubileumjaar de inwoners van Driel en omgeving op een geweldig concert trakteren.

De muziekvereniging die gedurende het gehele jaar al diverse activiteiten heeft georganiseerd, ziet het concert als een waardige afsluiting van het jaar. Muziek maken met zijn allen, dat is tenslotte waar het bij de leden van Concordia om gaat!

Als thema van het concert is gekozen voor 100 jaar Wereldgeschiedenis. In de tien decennia waarin Concordia gegroeid is tot wie zij nu is, heeft zij vele historische gebeurtenissen meegemaakt. Denk aan de oprichting van club, de tweede wereldoorlog, maar ook de eerste maanlanding in 1969, het ongeluk met de Hindenburg en de eenwording van Europa. Tijdens het concert staat de harmonie, onder leiding van Willen van de Laar, op muzikale wijze stil bij deze gebeurtenissen. Momenten die bij vele waarschijnlijk nog goed in het geheugen staan. Uiteraard krijgen ook al onze jubilarissen een rol in de tijdslijn.

Tevens is er aandacht voor de toekomst van de vereniging. Door de gulle bijdrage van zowel ‘10x10 leden’, Vrienden van Concordia, Sponsoren en subsidies is het gelukt om een prachtig cadeau te mogen aanbieden. Dit komt naast de muziekkoffer voor kinderen die reeds is overhandigd in mei.

"Wij zien u graag op zaterdagavond 9 november in De Oldenburg in Driel. Aanvang is 19.30 uur. De deuren zijn geopend vanaf 19.00 uur. Entree is vrij. Het belooft een spectaculaire avond te worden die u niet mag missen! Komt allen luisteren, want goed muziek maken kan alleen in samenspel tussen muzikant en publiek!"

Speelgoed ruilen voor een duurzame Sint!

Speelgoedruilavond (foto: Amanda Men)s

ELST - Het KrijgdeKleertjesruilpunt in Elst organiseert ook dit jaar weer speciale Sint-speelgoedruilavonden. Op 14 november kunnen ouders die speelgoed willen ruilen terecht van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. KrijgdeKleertjes Elst wil hiermee de Sint helpen om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren.

Bergen speelgoed waar de kinderen nooit mee spelen, en toch brengt Sint elk jaar weer nieuwe kado's. Dat kan anders! Ook dit jaar maakt het KrijgdeKleertjes ruilpunt in Elst een speelgoedruilhoek, waar ouders speelgoed kunnen ruilen. Door als ouders onderling te ruilen hoeven we niet onnodig nieuwe spullen te kopen.

Amanda is de drijvende kracht achter het ruilpunt Elst. Zij nodigt alle ouders van harte uit om langs te komen "Sprokkel snel alle spelletjes, speelgoed en puzzels bij elkaar waar jouw kind niet meer naar omkijkt, maar waar een ander kind blij van kan worden. En kom naar één van de speciale sint-speelrgoedruilavonden!"

Datum: 14 november van 18.00-19.30 in Triade, Prins Hendrikstraat 5a in Elst. Per persoon mag maximaal één bigshopper met speelgoed ingebracht worden. Speelgoed dat je inbrengt moet schoon en compleet zijn. Inbrengen en uitzoeken kan op dezelfde avond. Al het speelgoed dat overblijft na deze avonden, gaat naar een goed doel. Voor meer informatie: krijgdekleertjeselst@gmail.com of www.krijgdekleertjes.nl/Elst of facebook: https://www.facebook.com/KrijgdeKleertjesElst/

Dansen op de lekkerste soul & funk in Bemmel

BEMMEL - Zaterdag 16 november verandert de Theaterkerk in Bemmel in een danstempel met Dance Night (powered by SoulCity). Twee dj’s, Sueside en MARKR, gaan een dampende clubavond verzorgen met soulclassics uit de jaren zeventig en tachtig, dansbare boogie en swingende bossa.

Te denken valt aan de hits van James Brown, het vrolijk oeuvre van The Jackson Five en de mooiste hits van Earth Wind & Fire. Natuurlijk is er tijdens SoulCity ook ruimte voor moderne funky soulmuziek van Bruno Mars, Jamiroquai, Prince en Tuxedo. Een van de bijzonderheden van SoulCity is dat de dj’s de hele avond alleen op vinyl draaien. Kortom, een avond voor zowel jonge als ‘oudere’ Soulliefhebbers! Get ready to dance all night long!

Aanvang 21:00 uur. Early bird ticket 8,50 euro, regulier en aan de deur 10,00 euro. Kaartjes zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Theaterconcert Raak! Joris Linssen & Caramba

Joris Linssen & Caramba - RAAK! (foto: Corbino)

ELST - RAAK! Op zaterdag 9 november om 20:30 uur staat Joris Linssen met zijn band Caramba in Theater De KiK in Elst.

Laat je verrassen door het enthousiasme van zanger/tv-presentator Joris Linssen en zijn muzikale vrienden. Al meer dan tien jaar zetten ze elke theaterzaal op de kop. Raken en geraakt worden, daar draait alles om. En dat doen deze topmuzikanten vol overgave met hun opzwepende liedjes, prachtige ballades, ontroerende levensverhalen, gevoelige teksten en loepzuivere samenzang.

Een theaterconcert vol interactie, energie en ontroering. Recht in het hart: Raak! ‘Zoveel enthousiasme, gevoeligheid en muzikaliteit. Dit blijft nog lang bij me.’ ‘Deze avond zal ik niet vlug vergeten, maar als een parel in mijn hart bewaren.’

Zang: Kees van den Hoogen / contrabas en zang: Erik van Loo / percussie en zang: Djem van Dijk / regie: Aike Dirkzwager / techniek: Christian Toonk.

Thema-avond Groen Café: Het voedselbos is er voor jou!

BETUWE - Ben je ook zo benieuwd naar een nieuwe manier van voedselteelt? Goed voor de natuur en goed voor jou. Tijdens het Groen Café van Landerij De Park op 22 november kom je alles te weten over voedselbossen en waarom we deze zo hard nodig hebben in onze natuur.

Het fenomeen voedselbos is groeiend in Nederland. Een voedselbos draagt bij aan een vitale natuur en een aantrekkelijk biodivers landschap. Een voedselbos levert een hoge productie op van bijvoorbeeld fruit, noten en eetbaar blad. Wist je bijvoorbeeld dat je zelf ook heel gemakkelijk een voedselbosje in je eigen tuin kunt aanleggen? En wist je dat een voedselbos helpt bij het overbruggen van de kloof tussen landbouw en natuur? Een actueel thema in deze tijd. Dichtbij huis hebben we verschillende voedselbossen in Park Lingezegen.
Kortom, tijdens deze interactieve bijeenkomst van het Groen Café, kom je alles te weten over het voedselbos als een duurzame en natuurrijke methode.

Rob Jaspers is onze gespreksleider van de avond, je kent hem als de groene journalist van De Gelderlander. Hij spreekt met de beheerders van deze voedselbossen en betrekt er natuurlijk ook het publiek bij. Het programma start om 19.30 uur, de toegang is gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk. Het gehele programma staat op www.landerijdepark.nl/activiteiten-in-de-natuur/groen-café-het-voedselbos-is-er-voor-jou/

Landerij De Park is gevestigd op De Park 12 in Elst (tussen Elst en Arnhem-Schuytgraaf).

Paddenstoelenwandeling in Oosterhout

Doolhof zwammen. (foto: Herman Hendriks)

OOSTERHOUT - Heksenboter, kaaszwammen en elfenbankjes. Je zou bijna denken dat je in een sprookjesverhaal terecht bent gekomen. Maar het gaat toch echt over paddenstoelen.

De Paddenstoelenwandeling van IVN Rijn Waal in Oosterhout is een ontdekkingstocht voor jong en oud. Langs de paden, op het dode hout en tussen de bladeren gaan we met Frans Mikx op zoek naar witte stuifballen, geel-witte koraalzwammen, zwarte houtknotsen, parasol paddenstoelen en de schijven van de doolhof-zwam en Judasoor.

Elfenbankjes. (foto: Herman Hendriks)

Verzamelen bij de parkeerplaats van de dokterspost, Van Boetzelaerstraat 12 in Oosterhout op zondag 10 november 14:00 uur. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Van 7 tot en met 13 november

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS SCHORPIOEN. Op relationeel vlak is de schorpioen een zeer trouwe partner. Het enige dat ze niet kunnen hebben is ontrouw van de partner. Vandaar dat ze wat wantrouwend van aard zijn. En hun jaloezie is snel gewekt. Seks is voor hen een belangrijke uitlaatklep. Met hun lijf uiten ze hun gevoelens voor de ander. Ze hebben het liefste alles onder controle.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag wil iemand jou uit de tent lokken. Maar jij kiest ervoor om dat te negeren. Vrijdag is een goede dag om een trip te ondernemen. Het begin van een leuk, lang weekend? Rond volgende week dinsdag lukt het je om je (lichamelijke) grenzen te verleggen. Je hebt dan ook over alles een mening.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag baal jij ervan dat het je niet lukt om samen met de ander iets leuks te ondernemen. Dat geeft behoorlijk wat spanningen. In het komende weekend staat vriendschap min of meer centraal. Zondag is een mooie dag om te genieten van moderne kunst. Bezoek een leuk museum om je hart op te halen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Donderdag en vrijdag zijn zeer actieve dagen. Maak bijvoorbeeld een mooie boswandeling en geniet van de herfst! Op zondag maak jij van je hart geen moordkuil. Sterker nog; je vertelt de ander je diepste geheimen. Volgende week woensdag weet jij je gevoelens prachtig onder woorden te brengen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Ondanks het feit dat je op donderdag heel gevoelig bent, durf je toch op de voorgrond te treden. Tijdens het komende weekend heb je het heel druk. Maar gelukkig krijg je van allerlei kanten hulp. Maandag ben je wat gespannen. De volle maan op dinsdag geeft jou nieuwe kansen én twijfels!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op vrijdag kun jij op een ontspannen manier maatschappelijk vooruit komen. Na een heel rustig weekend heb jij op maandag het hoogste woord. Je hebt gelijk, maar krijg je dat ook? Volgende week woensdag voel jij je heel krachtig. Een goede dag om flinke vooruitgang te boeken op elk vlak.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag zijn goede dagen om lichamelijk actief te zijn. Aanstaande zondag helpt een goed gesprek om de ander beter te begrijpen. Volgende week maandag is men zeer onder de indruk van jouw kunnen. Geniet daarvan! Op woensdag zet jij je kennis en ervaring in voor een goed doel.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag is er wrevel tussen jou en de ander. Je kunt niet goed achterhalen waarom dat nu zo is. Misschien zijn je verwachtingen te hoog gespannen? Tijdens het komende weekend kom je in aanraking met wonderlijke figuren. Hun 'anders zijn' is voor jou heel interessant en dus leerzaam.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag ben je heel creatief bezig. Maar lang niet iedereen weet dat te waarderen. Op zondag stel jij je heel kwetsbaar op. Dat leidt helaas tot ongemakkelijke situaties. Volgende week dinsdag en woensdag zit je goed in je vel. Prima dagen om op een vriendelijke manier je zin te krijgen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag heb jij weer eens het hoogste woord. Ben jij niet bang dat dit ooit gaat vervelen? Spreken is zilver maar zwijgen toch echt goud! Na een rustig en ontspannen weekend ben jij rond volgende week dinsdag enorm actief. Je enthousiasme werkt waarschijnlijk zeer aanstekelijk.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag oogst jij veel waardering voor wat jij maatschappelijk bijdraagt. Toch besluit je in het komende weekend dat je best een tandje lager mag presteren. Hierdoor komt meer tijd vrij voor je privé leven. Volgende week woensdag is het goed om een gesprek wél aan te gaan. Het is nodig!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een drukke week vind jij dat je in het weekend best wel wat ontspanning kunt gebruiken. En er zijn vrienden die je te lang niet gesproken hebt. Daar maak je dan ook tijd voor vrij. Je laat duidelijk merken dat ze voor jou belangrijk zijn. Op woensdag weet jij bepaalde zaken helder uit te leggen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag voel jij perfect aan wat de ander nodig heeft. Op vrijdag kies je eventjes voor jezelf. Tijdens het weekend hoor je over bepaalde zaken die voor jou heel veel kunnen betekenen. Volgende week dinsdag en woensdag onderneem je meteen actie. Dit kan een soort doorbraak zijn.

Een zwarte Siberiër

25 oktober. Een volwassen Rotgans tussen de kolganzen in de uiterwaarden bij Ingen. (foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - De laatste weken zijn er weer duizenden Kolganzen uit het verre en koude noordoosten in ons Rivierengebied neergestreken. Afgelopen zaterdag telde ik ongeveer 900 kolganzen in de Ochtensche Buitenpolder.

Door Henk van der Kooij

Waarom geteld? Wel, u weet het misschien nog, op jacht naar halsgeringde vogels. Maar helaas vorige week toch al gauw 2700 kolganzen bekeken en geen enkele halsring. Je zou toch stoppen met dat intensieve kijken. Wat bezielt een mens? Maar... ziet u de foto?! Ziet u naast de twee kolganzen met fraaie buikstrepen die zwarte gans? Het is een rotgans. Een wat? Nee, we schelden niet. Het geluid van rotganzen is een laag ‘rròt – rròt’, vandaar de naam. Het is een volwassen vogel, dat is te zien aan de fraaie witte halsvlek. Rotganzen broeden in Siberië, vaak meer dan 5000 km vliegen. De soort is sterk aan zoute wateren gebonden en overwintert in Nederland vooral in de kuststreken.

In ons Rivierengebied komt de rotgans heel weinig voor. Oei .. zonder tellen had ik deze vogel niet gezien. Toch maar blijven tellen, ook al word je soms tureluurs van dat continue kijken. Maar verrassingen zijn wel een geweldige beloning. Is toch mooi zo’n zwart-witte gans uit het verre Oosten. De eerste keer werd de vogel op 25 oktober gezien in de uiterwaarden bij Ingen. Maandag 28 oktober graasde de vogel in de uiterwaarden langs de Marsdijk bij Rhenen. Vogels blijven boeien.

Echtpaar uit Dodewaard 65 jaar getrouwd

De heer en mevrouw Van de Voort-Geurts en burgemeester Jan Kottelenberg. (foto: 3JetFotografie Ochten)

DODEWAARD - Op dinsdag 22 oktober vierden de heer en mevrouw Van de Voort-Geurts dat ze 65 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Namens de gemeente bracht burgemeester Jan Kottelenberg het paar felicitaties en bloemen.

Daarnaast kreeg het echtpaar schriftelijke gelukwensen van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en van de Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, de heer J.C.G.M. Berends.

Dirk van de Voort (90) en Koosje van de Voort-Geurts (85), beiden geboren in Dodewaard, zijn in diezelfde plaats getrouwd en er blijven wonen. Het echtpaar kreeg twee kinderen, twee kleinkinderen en een achterkleinkind.

De heer Van de Voort heeft zijn werkzame leven doorgebracht als productiemedewerker in de fruit- en metaalsector. Mevrouw Van de Voort-Geurts verzorgde huishoudelijk werk buitenshuis en was 30 jaar als vrijwilliger actief in de bejaardenzorg. Daarnaast zorgde ze voor de kinderen en het huishouden.

Peuter- en kleutergym bij DGV Dodewaard

Peutergym bij DGV Dodewaard. (eigen foto)

DODEWAARD - Terug van weggeweest bij DGV Dodewaard: Peuter- en kleutergym!

Springen, rennen, rollen, klimmen, hangen, balanceren en met een bal of hoepel spelen. Bij de gym kunnen peuters en kleuters zich helemaal uitleven! Bewegen is goed voor elke peuter en kleuter. Zeker in deze tijd, waarin kinderen minder bewegen dan vroeger, is zo'n extra beweegmoment in de week zo gek nog niet.

Naast het bewegen gaan de kindjes liedjes zingen in de kring en spelletjes spelen met elkaar. Zo leren ze spelenderwijs rekening houden met elkaar, op hun beurt wachten en nog veel meer.

Nieuwsgierig geworden? Kom kijken en doe mee!
Vrijdag 9.00 - 9.45 uur Ouder-peutergym (1,5 jaar tot 3 jaar)
Vrijdag 9.45 - 10.30 uur peutergym (3 tot 4 jaar)
Maandag 15.00 - 16.00 uur kleutergym (4 tot 6 jaar)
De lessen worden gegeven in Sporthal de Eng in Dodewaard

Bemoediging voor mantelzorgers

DODEWAARD - Woensdag 13 november is er in Dodewaard een inspirerende avond voor mantelzorgers.

Dominee Henk Fonteyn wil aan de hand van een Bijbelverhaal mantelzorgers bemoedigen en samen met hen in gesprek gaan over de zegen en de zware kanten, over draaglast en draagkracht in mantelzorg. Iedereen is welkom: mantelzorger of niet. En neem gerust iemand mee. De avond vindt plaats in de Oude Pastorie (Waalbandijk 59) en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Als je behoefte hebt aan vervoer of iemand die even aanwezig is bij degene voor wie je zorgt, neem dan contact op met dominee Martin Bil (0488 427411) of sociaal werker Folkert Kooistra (06 19544160).

Op 2 november is mijn grote broer
alweer 15 jaar geworden gefeliciteerd Johannes,
van je trotse zusje Jennie

Theo

Op 4 november is Theo 80 jaar geworden.
Van harte proficiat namens Antoine, Cynthia,
Simone, Jari, Robin, Chris, Angelique en Damien

Vijftig! Dulos is bijna de klos.

Abraham

Wil deze aanstaande abraham alle
sint cadeautjes stiekem zelf houden??

jongedame

7 November

kan deze jongedame de 50 jaar ook beamen.

Gefeliciteerd.

Onze prachtige kleinkinderen zijn geboren!

Dag (O)ma,
gefeliciteerd van ons, met je
80e verjaardag op 8 november!

Raf

Lieve knappe Raf
viert zijn allereerste verjaardag!
Gefeliciteerd!!