GN Berg en Dal Heumen Mook

24 januari 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 24 januari 2020


Gezocht: vrijwilligers voor landschapsbeheer

Vrijwillig landschapsbeheer. (foto: Nel van den Bergh)

GROESBEEK - Iedere maand organiseert Landschapsbeheer Groesbeek een werkochtend voor vrijwilligers. Op een wisselende plek in het Groesbeekse landschap is de groep dan actief bezig met beheer en onderhoud.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het snoeien van struweel, het knotten van wilgen en het schoonmaken van poelen. Op zaterdag 1 februari wordt er gewerkt in ’t Slumke, gelegen ten oosten van De Horst. Het is een voormalig landbouwperceel dat in 2007 is ingericht voor natuurontwikkeling. Het schraalgrasland, een ondiepe waterplas en struweelbosjes maken het tot een bijzondere plek met een rijke flora en fauna. De ingang van ’t Slumke ligt tegenover Ketelstraat 30. Er wordt gewerkt van 9.00 tot 12.00 uur. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom en hoeven zich niet van te voren aan te melden. Gereedschap en handschoenen zijn aanwezig. Meer info staat op www.facebook.com/lbggroesbeek.

De Polderschuupers uit Kekerdom moeten het zonder echte Prins Carnaval doen President Mario neemt de honneurs waar

(foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM – Tijdens de Pronkzitting van carnavalsvereniging De Polderschuupers in Kekerdom in zaal UNA werd zaterdagavond duidelijk dat De Polderschuupers het dit carnavalsseizoen moeten doen zonder echte Prins Carnaval.

Deze pronkzitting vond nu pas plaats in verband met het tragisch ongeval van de zoon van carnavalsprinses Esther de Keizerlijke. Nadat van Esther afscheid was genomen deelde President Mario Frieling mee, dat de beoogde prins of prinses dit seizoen de periode te kort vond om te regeren bij De Polderschuupers. Daarop besloot President Mario Frieling deze taak als interim-prins De Polderschuupers zal vertegenwoordigen samen met zijn adjudanten Maikel en Henk. De receptie die ter gelegenheid van de nieuwe prins gehouden zou worden op zondagmiddag 19 januari is om die reden afgeblazen. Ondanks dit alles werd het alsnog gezellig in zaal UNA in Kekerdom.

Open huis stichting 2e Hands zorghulpmiddelen Groesbeek

(Eigen foto)

GROESBEEK/DE HORST - Op zaterdag 1 februari – de eerste zaterdag van de maand – is er opnieuw open huis bij de stichting 2e Hands zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek (De Horst).

Van 10.00 tot 14.00 uur kan men zonder afspraak komen kijken naar rollators, douchekrukjes, rolstoelen, toilet-douchestoelen, toiletsteunen, tilliften et cetera. Voor alle andere malen dat men langs wil komen kan men een telefonische afspraak maken via 06 42898537 of via de email info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Daarnaast kan men de website raadplegen: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Het open huis op de eerste zaterdag in maart 2020 komt te vervallen.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken te weten Fun voor gehandicapte kinderen (denk hierbij aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek en atletiek).

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét Gemeente Nieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét Gemeente Nieuws.

Hulp gevraagd door koor Eigenwijs

MOLENHOEK - Koor Eigenwijs in Molenhoek viert op zaterdag 27 juni zijn 20-jarig bestaan.

"Wij doen de voorbereiding en uitvoering onder leiding van onze enthousiaste jonge dirigente Annemarieke Visser. We repeteren op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de brede school De Grote Lier in Molenhoek. Het repertoire is niet te moeilijke lichte pop en wereldmuziek. Zie www.kooreigenwijsmolenhoek.nl.

Helaas is door onder andere ziekte, verhuizingen en wisseling van dirigente een aantal leden weggevallen. Daarom zoeken wij zangers en zangeressen die het leuk vinden een half jaar ons te ondersteunen bij het inoefenen van ons repertoire en mee willen doen met het optreden op 27 juni. Als u zin hebt om ons te steunen, of nadere inlichtingen wilt hebben wilt u dan contact opnemen met Gerrit Fronik 024 3584447 of Doortje van Casteren 024 3585734." (www.kooreigenwijsmolenhoek.nl; info@kooreigenwijsmolenhoek.nl)

Dementie

en mantelzorg

BERG EN DAL - Wanneer je partner of een van je ouders een vorm van dementie krijgt, krijg je te maken met (extra) zorgtaken. De zorg voor mensen met dementie vraagt veel aandacht. Daardoor kunnen sociale contacten verwateren. Dit geldt vooral voor mantelzorgers (vaak partners) die samenwonen met een persoon met dementie.

Veel mantelzorgers hebben vragen over hoe je het beste om kunt gaan met dementie. Maar ook over hoe je goed voor iemand kunt blijven zorgen in combinatie met je eigen werk, je gezin, je eigen leven.

Bij mantelzorg Berg en Dal kun je vragen stellen, andere mantelzorgers treffen, meer informatie krijgen tijdens bijeenkomsten en af en toe samen aan een activiteit deelnemen zoals een museumbezoek. Een deelneemster over de informatiebijeenkomst ‘Koffie met…’ vertelt: “Ik vind deze bijeenkomsten heel plezierig. Eens in de maand kun je luisteren naar het verhaal van een deskundige met koffie of thee en vragen stellen. Bovendien ontmoet je anderen die snappen hoe het is om voor iemand te zorgen”.

Mantelzorg Berg en Dal heeft een eigen nieuwsbrief met informatie en een maandelijkse nieuwsflits, en een overzicht van onze komende activiteiten. (www.mantelzorgbergendal.nl telefonisch te bereiken op werkdagen via 06 13859106).

Als mensen meer weten over dementie is het makkelijker om mensen met dementie en hun mantelzorgers te kunnen helpen. Daarom schrijven we regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid in deze krant. Heeft u tips over onderwerpen die u belangrijk vindt? Mail dit dan naar: M.Weima@Bergendal.nl of petra.kregting@fortewelzijn.nl

Op de koffie bij de boswachter

MOOK - Woon jij vlak bij de Mookerheide of kom je wel eens genieten van het Groesbeekse bos? Wandel je regelmatig op de Sint-Jansberg, ga je graag naar Heumensoord of geniet je regelmatig van de Haterse Vennen? Iedere laatste woensdagmiddag van de maand kun je gezellig koffie drinken met de boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten.

Boswachter Ellen komt niet alleen, regelmatig zijn er ook boswachters van Staatsbosbeheer aanwezig, Lydie van Santen en Twan Teunissen wisselen elkaar af. De koffiemiddagen worden gehouden iedere laatste woensdag van de maand in restaurant 't Zwaantje in Mook.

Boswachter Ellen vertelt: “Er kwamen tijdens mijn eerdere koffiemomenten veel vragen over de aangrenzende natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Onze eigendommen lopen in elkaar over. Daardoor is het voor bezoekers vaak lastig van wie welk natuurgebied is.” Boswachter Lydie van Staatsbosbeheer: “We zijn elkaars buren en wat is er nu leuker dan samen de mensen ontvangen en te verwelkomen in onze gebieden.”

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer willen graag weten waar je van geniet, waar je enthousiast over bent of waar je je aan stoort. Of kom gewoon langs voor een gezellig praatje. Je bent van harte welkom! De inloop is tussen 15.00 en 17.00 uur in restaurant 't Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. De middagen zijn op 29 januari, 26 februari, 25 maart, 22 april, 27 mei, 24 juni, 26 augustus, 30 september, 28 oktober en 25 november. De koffie staat klaar!

De Seniorenvereniging van Beek staat altijd klaar

De Seniorenvereniging van Beek staat altijd voor u klaar. Van links naar rechts: Gérard Tesser en Coby en Gerard van der Pluijm. (foto: René Hendriks)

BEEK - De KBO Beek, de seniorenvereniging van Beek met ruim 400 leden, is altijd in beweging en overal waar het gaat om uw belangen te behartiging op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau, denkt u aan de AOW, uw pensioen, uw veiligheid, uw welzijn, uw woongenot en alles wat u verder helpt om zelfstandig fijn te kunnen leven.

De KBO Beek is een zeer actieve zelfstandige afdeling van de landelijke KBO-PCOB deze heeft voor haar leden ook een eigen klantenservice en juristentelefoon. Ook is er voor u een wagenplan met private lease. Ook is de KBO Beek koploper op sportief gebied. Op de maandag, wandelen, fietsen en Dans Je Fit en Bewust Ouderen Fitness, woensdag lijndansen, wandelen, koersbal, bridgen. Op onze soosmiddag op de donderdag, kunt u biljarten, kaarten, sjoelen, dart en andere spellen spelen, vrijdag fietsen. Graag nog andere activiteiten, u vraagt en wij proberen het mogelijk te maken. En natuurlijk onze themamiddagen met veel educatie over bijvoorbeeld, wonen, gezondheid, zelfstandigheid, maar ook over financiën en informatica. Ook onze culturele uitstapjes door het jaar heen zijn inmiddels vermaard en graag en goed bezocht. Door een zeer actieve activiteitencommissie (zie foto) voor u iedere keer weer met veel zorg uitgezocht en terdege voorbereid.

Iedereen is welkom om mee te doen aan de onze veelzijdige activiteiten. Ook de leden kunnen activiteiten aanbrengen. Als lid van de KBO Beek, geniet u naast het uitgebreid programma ook van tal van kortingen (50 bedrijven binnen de gemeente) korting bij ziektekostenmaatschappijen, elektriciteitsbedrijven staan voor u klaar als lid van de KBO Beek te begroeten. Waarom nog wachten om lid te worden voor 20 euro per kalender jaar, onbegrijpelijk maar waar! U ontvangt ook nog tien maal per jaar een fantastisch magazine met allerlei informatie met daarin onze wervelende nieuwsbrief. Genieten doet u samen, geef daarom uw familie of bekenden een lidmaatschap van de KBO Beek cadeau. Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, 024 3226377. De Seniorenvereniging van Beek staat altijd voor u klaar. Vlnr. Gérard Tesser en Coby en Gerard van der Pluijm

Verwachte zege Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Voor Groesbeekse Boys stond afgelopen zondag de inhaalwedstrijd tegen Estria op het programma. Het duel in Escharen werd al twee keer wegens weersomstandigheden afgelast. Ondanks dat het speelveld moeilijk te bespelen was wist de geel-zwarte formatie met een overwinning naar Groesbeek terug te keren. Een overwinning die gezien de stand op de ranglijst als verwacht mocht worden gezien. Groesbeekse Boys is door het resultaat opgeklommen naar de vierde plaats op de ranglijst. Estria blijft met één punt op de laatste plaats hangen.

Al na een halve minuut spelen diende de eerste grote Groesbeekse kans zich aan. Gijs Müskens zag zijn kopbal van dichtbij maar net over gaan. Tien minuten later was het wel raak. Ruben de Bruin wist een Estria aanval te onderscheppen en Gijs Müskens in stelling te brengen waarna laatstgenoemde nu wel de 0-1 aantekende. Daarop volgden nog drie goede kansen welke allen onbenut bleven. Na een half uur voetballen kwam de thuisploeg steeds vaker uit hun verdedigende stelling en wist zowaar de gelijkmaker te scoren.

De tweede helft leverde weinig goede kansen op. Na een uur voetballen was er dan ook een vrije trap nodig om op voorsprong te komen. Rens Hubers kopte hieruit de 1-2 binnen. Geleidelijk vloeide de krachten bij de gastheren weg en wist Sander de Bruin in de eindfase de bevrijdende 1-3 op het scorebord te brengen.

Aanstaande zondag 26 januari heeft Groesbeekse Boys een vrij weekeinde. Zondag 2 februari staat op sportpark Breedeweg de thuiswedstrijd tegen Rood Wit op het programma. Deze 'Bruukse derby' begint om 14.00 uur.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 1 februari om 19.00 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.
Het secretariaat in de pastorie is geopend op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Telefoon 024 3580476.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overledenen: Theodora Weijers-Ketelaer, Johannes Antonius Rutten, Theodorus Johannes Verbeet en Gerardus Antonius Wikkers

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Donderdag 30 januari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Misintentie: Jan van Dam en ouders Van Dam-Natrop

Zaterdag 1 februari 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

1 februari 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 2 februari 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Christiaan Andreas Poelen en Maria Anna Poelen-Pouwels; Truus Jacobs-v.d. Logt van Sjaak, kinderen en kleinkinderen.

Dinsdag 4 februari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

4 februari 14.00 uur ziekenviering Cosmas en Damianus

Donderdag 6 februari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 7 februari 19.30 uur meditatie Cosmas en Damianus

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 29 januari 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Zondag 2 februari 09.30 H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Martina de Bruijn-Liebers vw verjaardag en Lambertus de Bruijn de echtgenoot.

Woensdag 5 februari 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Actie Kerkbalans

Onze parochie en onze kerken krijgen geen subsidie. Onderhoud van het gebouw, de koffie, maar ook het personeel en missionaire en maatschappelijke projecten kosten geld. Daarom is er al vele jaren Actie Kerkbalans. De inkomsten van Actie Kerkbalans vormen de financiële basis voor onze parochie. In het parochieblad zult u meer hierover kunnen lezen. We hopen ook dit jaar weer op uw financiële steun te mogen rekenen.

Snert-toernooi PVBeek

BEEK - Nadat op woensdag 8 januari tijdens het champagneboulen het tienjarig bestaan van de hal werd gevierd was het op 19 januari tijd voor het jaarlijkse Snert-toernooi.

24 deelnemers gingen de strijd aan. Door de wedstrijdleiding waren de rondes voor geloot. Er werd doublet gespeeld. Hoewel de temperatuur niet winters was, ging na de eerste ronde de erwtensoep met roggebrood met spek er goed in. Daarna werden nog twee rondes gespeeld.

Na een gezellige dag boulen waarbij mooie partijen werden gespeeld, waren de winnaars bekend. De aanmoedigingsprijs was voor Loek van Deventer, de derde plaats was voor Marianne van Thiel, de tweede voor Marian Hoogma en de eerste prijs was voor Ab Busser. Uiteraard bestonden de prijzen uit erwtensoep met rookworst en roggebrood met spek. Ook nu weer was jeu de boule een goed gevoel.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 2 februari. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. A. Hiemstra uit Westervoort.

In de dienst wordt gecollecteerd voor straatkinderen in de Oegandese hoofdstad Kampala, een project van Kerk in Actie.

De auto-afhaaldienst wordt verzorgd door fam. Veenstra, telefoon 3976807

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom. Voor meer info: zie www.pkn-groesbeek.nl.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 1 februari om 19.00 uur H. Mis met het Maldens Gemengd Koor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.
Het secretariaat in de pastorie is geopend op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Telefoon 024 3580476.

Postkantoor aan de Dorpsstraat, waarbij de bouw ophef veroorzaakte

(foto: Archief Gerrie Driessen)

De aanbesteding van het gebouw vond plaats op 31 december 1907. Er waren zestien inschrijvers, waarvan zeven uit Nijmegen. Hoogste inschrijver (31.980,- gulden) was het aannemersbedrijf Van de Pluym en Gielen uit Rotterdam. De laagste (26.979, - gulden) was de aannemer J. Klarenbeek te Hilversum, die het werk gegund werd.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De bouwwerkzaamheden zouden begin februari 1908 van start zijn gegaan, niet voor lang want de bouw werd al vlug door de gemeente stilgelegd. De kwestie kwam landelijk in het nieuws, zoals op 26 febr. 1908 in het 'Nieuwsblad van het Noorden'. Onder de kop 'Het grote Rijk der Nederlanden en de kleine gemeente Groesbeek' wordt bericht: 'Het Rijk der Nederlanden is zo groot en de Gelderse gemeente Groesbeek is zo klein. En die twee zijn nu in oorlog. Het rijk wil Groesbeek mooi maken met een nieuw postkantoor en heeft daarvoor een stuk grond aangekocht en den bouw aanbesteed. De aannemer was reeds begonnen, doch kreeg opeens bevel de werkzaamheden te staken. Want het grote Rijk de Nederlanden had geen rekening gehouden met de bouwverordening der kleine gemeente Groesbeek. En wordt deze gehandhaafd, dan kan op het gekochte terrein, dat volgens de verordening te klein is, het aanbestede nieuwe postkantoor niet verrijzen. Recht is recht, maar wie zal er nu toegeven: het grote Rijk der Nederlanden of de kleine gemeente Groesbeek? Enig archiefonderzoek bracht aan het licht dat het gemeentebestuur drie dagen ná deze publicatie de bouwvergunning verleend heeft, vastgelegd in de notulen van de vergadering van B&W van 29 febr. 1908. kwestie is opgelost door toevoeging van een clausule: 'Met ontheffing van het bepaalde in art. 5 dezer genoemde bouwverordening als rooilijn van het te stichten gebouw en de te maken schutting vast te stellen de grens van het terrein langs de Dorpsstraat en Kerkstraat'. Het Rijkspostkantoor werd in 1909 geopend, in 1943 verbouwd tot gemeentehuis en in 1995 tot twee winkels en notariskantoor.

Gemeente Berg en Dal stuurt brandbrief naar minister

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft een brandbrief gestuurd naar Minister H. de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betreffend forse tekorten op de jeugdzorg.

Onlangs heeft het kabinet voor en periode van drie jaar extra geld toegezegd, maar die bedragen zijn onvoldoende om het volledige tekort weg te werken. "Van oudsher hebben zich binnen onze mooie gemeente (35.000) inwoners veel instellingen gevestigd en hebben daardoor te maken met het woonplaatsbeginsel. Dat inhoudt dat de gemeente Berg en Dal financieel verantwoordelijk is voor kinderen die onder voogdij staan. De jaarlijkse kostenpost bedraagt daardoor 750.000 euro wat wij als gemeente al vijf jaar opgevangen hebben door de reserves in te zetten, maar dat kan niet doorgaan", aldus de gemeente.

De gemeente Berg en Dal verwacht van minister H. de Jong een compensatie van de in totaal al 4.500.000 euro die ze inmiddels al uitgegeven hebben. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de inwoners van de gemeente Berg en Dal gestraft worden dat relatief veel instellingen binnen haar gemeentegrenzen hebben. Zij nodigen de Minister uit persoonlijk een kijkje te komen nemen in Berg en Dal, zodat hij persoonlijk kan ervaren wat de problematiek van Berg en Dal wat betreft de jeugdzorg is. Of de minister gehoor geeft aan de uitnodiging is niet bekend.

Gedicht van de week

Bloeiende akker. (foto: Charlotte Selten)

Zaaier en dichter

Zoals de boer het land zaait,

graankorrels in de aarde vallen;

zo ploegt de dichter de akker,

totdat het graan tot leven komt.

Door te dichten groeien er

halmen vol graankorrels:

levende, bloeiende regels

met gevoel en zinvolheid.

Was ik maar een graankorrel,

die in de aarde valt en kiemt.

Halmen van letterenliefde zou

ik voortbrengen in gedichten.

Frits Litmaath

Donderdag 30 januari is er om 11.00 uur de opening van de gedichtenweek met het Thema: De toekomst is nu. Dan staan er regio-dichters en de Pennenstreek en de dorpsdichter met onze wethouder van cultuur Frank Eetgerink gedichten uit te delen en voor te dragen. Deze happening vind plaats voor The Readshop onder de koepel van het Maldens winkelcentrum.

Actieve club zoekt vrijwilligers

BERG EN DAL - De Wmo-adviesgroep Berg en Dal is een actieve groep vrijwilligers, die zich inzet voor alle mensen die een beroep doen op de Wmo.

"Wij zijn actief op vele terreinen, ondersteunen mensen persoonlijk bij hun Wmo-aanvraag. Ook hebben we overleg met onder andere woningbouwvereniging, hulpmiddelen leveranciers, gemeente i.v.m. verkeer, veiligheid en toegankelijkheid van openbare gebouwen. Daarnaast geven we gevraagd en ongevraagd advies aan onze gemeente bijvoorbeeld: over passende en betaalbare vervoersmogelijkheden, pgb, informatie op de website enzovoort. We hebben overleg met andere organisaties in de regio.

Maak je gebruik van Wmo voorzieningen dan kun je ook een bijdrage leveren als ervaringsdeskundige in onze groep. Wil je als vrijwilliger hier een bijdrage aanleveren, meld je dan aan: telefoonnummer 06 54724255. Kijk ook op onze website.?

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zaterdag 25 januari: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Zaterdag 1 februari: 19.00 uur H. Mis.

9 / 32

10 / 32

11 / 32

Jubileumconcert met Gé Reinders

Gé Reinders. (foto: Fotograaf van Gé Reinders)

MOOK - Harmonie Erica uit Mook viert in 2020 haar 125-jarig jubileum met tal van activiteiten. Het muzikale hoogtepunt van dit jubileumjaar is ongetwijfeld het jubileumconcert dat op vrijdagavond 29 mei (de vrijdag voor Pinksteren) gegeven zal worden samen met de Limburgse troubadour Gé Reinders.

‘Bloasmuziek’ en Gé Reinders horen bij elkaar. Daarom zullen Harmonie Erica en Gé Reinders samen een prachtig en gevarieerd programma verzorgen waarin tal van hoogtepunten uit het rijke oeuvre van Gé Reinders ten gehore worden gebracht in arrangement voor harmonieorkest. Ook zal harmonie Erica een aantal klassiekers uit het eigen repertoire spelen. Al sinds de zomer van vorig jaar is naar dit muzikale evenement toegewerkt onder de bezielende leiding van dirigent Vincent van der Logt. Het belooft een onvergetelijke muzikale belevenis te worden.

Het concert begint om 20.00 uur en zal plaatsvinden in een speciale tent aan de Maaskade in Mook (nabij de passantenhaven). Tickets voor dit concert kosten 15,00 euro en zijn vanaf 1 februari online te bestellen via: www.ticketkantoor.nl/shop/erica. Meer informatie staat op www.harmonie-erica.nl en de Facebookpagina: www.facebook.com/harmonie.erica/events.

Eindelijk winst voor schakers Mook

Hans van den Ende (links) probeert het nog even. (foto: N. van Diepen)

MOOK - Donderdag 16 januari was het erop of eronder in Arnhem. Net als tegenstander ASV 6 had S.V. Mook nul matchpunten uit de eerste drie ronden overgehouden. Een echt degradatieduel dus.

Het begon weer niet goed voor Mook toen Rob Boesten zich al vroeg verslikte en verloor. Aanvalswonder Rob Janssen kwam er dit keer niet door (remise). Kopman-teamleider Jorg Benningshof trok de stand gelijk. Niek van Diepen wist een goede stand met zwart niet te verzilveren, en moest met remise genoegen nemen.

Daarna kwam Mook op stoom. Huub Blom won materiaal en de partij. Paul Beurskens zette zijn tegenstander midden op het bord mat. Piet de Leeuw moest lang manoeuvreren voor zijn materiële voordeel ook een punt opleverde. De winst was binnen, maar Hans van den Ende knokte in een gesloten stelling door, omdat hij duidelijk tijdvoordeel had. Een wederzijdse doorbraak stelde zijn tegenstander voor te grote problemen, zodat Hans op tijd won. Een 6-2 overwinning voor Mook.

Samen eikenprocessierups bestrijden met nestkastjes Buurt slaat handen ineen

MOLENHOEK - Bewoners van de Wilmawijk (Oude Bovensteweg, De Hazelaar, Beukenlaan en Begijnenhof) in Molenhoek gaan samen nestkastjes bouwen voor kool- en pimpelmezen. Deze vogels zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

De gemeente Mook en Middelaar heeft een budget beschikbaar gesteld (een zogeheten ‘Vonkje') voor de aanschaf van materialen. Daarmee kunnen ongeveer vijftig nestkastjes worden gemaakt en opgehangen in de wijk.

“Afgelopen zomer hebben we veel last gehad van de eikenprocessierups. Gebleken is dat de aanwezigheid van kool- en pimpelmezen bijdraagt aan minder overlast. Daarom hangen we nestkastjes op. We hopen dat meer wijken en buurten dit idee overnemen, dan wordt deze aanpak nog veel effectiever. We hebben nestkastjes ontworpen die geschikt zijn voor koolmezen en pimpelmezen en die bovendien eenvoudig zelf te maken zijn. De bouwtekeningen zijn beschikbaar voor iedereen die belangstelling heeft’, aldus de initiatiefnemers.

De nestkastjes worden gemaakt op zondagmiddag 2 februari vanaf 12.00 uur op het pleintje aan de Heumensebaan in Molenhoek. Opvragen van de bouwtekening kan via tessa.jansen77@gmail.com en/of sarah.albers27@gmail.com.

Informatieavond over Positief door de Overgang

MALDEN - De overgang bij vrouwen is een periode met een grote diversiteit aan verschijnselen. Op woensdagavond 5 februari wordt informatie gegeven wat er precies met de overgang bedoeld wordt en welke verschijnselen daarbij kunnen horen. Daarnaast vertellen verschillende zorgverleners welke mogelijkheden er zijn om deze periode goed door te komen.

Verpleegkundig overgangsconsulent Monique Adema, diëtist Gerja van Hunen, acupuncturist Hessel Wendelaar Bonga, bekkenfysiotherapeut Rina Arts en seksuoloog Monique Peters geven een presentatie. Daarnaast is er volop ruimte voor vragen. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw maar kan ten gevolge van een operatie of behandeling ook vervroegd komen of sneller gaan. De avond is voor álle vrouwen in de overgang én hun partners.

De informatieavond vindt plaats op 5 februari in Gezondheidscentrum De Kroonsteen 1, Kloosterhof 1 in Malden. Inloop vanaf 18.45 uur en het programma begint om 19.15 tot 21.15 uur, Maximaal 40 plaatsen! Aanmelden kan via info@gcsamengezond.nl of 024 3582027.

15 / 32

Van 23 tot en met 29 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WATERMAN. Op sociaal vlak is de waterman een echte bezige bij. Ze zitten in allerlei clubjes en verenigingen. Het liefste ontmoeten ze mensen die op dezelfde golflengte zitten als zij zelf. Maar ze houden er ook van om met allerlei verschillende types om te gaan. Hun vriendenkring is dan ook van een grote diversiteit. Ze vallen op mensen die apart en uniek zijn. Net zoals zij zelf!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tijdens het komende weekend maak je tijd om gezellig met vrienden of kennissen om te gaan. Het deert je dan niet dat er ook emotionele onderwerpen ter sprake komen. Na het weekend wordt door de een en ander de strijdbijl opgegraven. En dus ook door jou. Op maandag en woensdag is dit echt link.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag heb je een kleine meevaller. Maar die is ook snel gespendeerd. Op vrijdag is een het een goede dag om lekker de stad in te gaan met vrienden. Na een rustig weekend kun je kiezen; vechten of vluchten. Waarschijnlijk wordt het vluchten. En op dinsdag dreigt iemand met een breuk.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Voor het weekend speel jij postiljon d'amour. Je brengt in ieder geval wonderbaarlijke combinaties bij elkaar. In het weekend ben je eerst heel actief bezig om daarna vooral ontspanning te zoeken. Rond volgende week dinsdag heb jij het ene na het andere lumineuze idee. Werk die ideeën snel uit!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Voor het weekend is donderdag een topdag waarop jij je zeer goed voelt. Vrijdag is het weer Jantje huilt. Op zaterdag pak jij de positieve tendens weer op en ben je zeer actief. Na het weekend is dinsdag een opvallende dag. Veel van je zaakjes verlopen dan voorspoedig, maar er is iemand die jij mist.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag krijg je te maken met een duivels dilemma. Jouw belangen staan dan haaks op die van de groepsbelangen. Als je kiest voor jezelf, krijg je de groep tegenover je. En als je kiest voor de groep, voel jij je tekort gedaan. Misschien dat vrijdag uitkomst biedt. Je maakt dan als het ware een nieuw begin.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag ben jij koopjes aan het jagen. Het is nog maar de vraag of dat echt voordeel oplevert. Op zaterdag vind je het leuk om de degens te kruizen op communicatief niveau. En op zondag hou jij je heel stilletjes. Volgende week dinsdag vind jij een oplossing voor een oud probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Voor het weekend lacht het (kleine) geluk je toe. En je bent in de stemming om gezellig met vrienden uit te gaan. Het weekend verloopt vrij rustig. Dat mag ook wel eens weer. Op maandag ben jij in een romantische bui. Maar op dinsdag kun je juist niemand om je heen hebben. Je hebt genoeg aan jezelf.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op zaterdag heb jij zin om bepaalde klusjes aan te pakken. Je bent er energiek genoeg voor. Vanaf maandag dienen zich problemen aan. Op maandag ligt dat in de relationele sfeer. Op dinsdag heb jij het gevoel dat bepaalde dingen zinloos zijn. En op woensdag wordt je ergens door overvallen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vlak voor het weekend ben je helemaal gericht op persoonlijk contact. Tussen een hoop gezelligheid door ben jij in staat om anderen van waardevolle adviezen te voorzien. Maar leg dat er niet te dik bovenop. Anders gooit men de kont tegen de krib. De rest van deze week is min of meer saai.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend heb je veel zorgen aan je hoofd. Daarbij heb je wel de neiging om dat voor jezelf te houden. Toch kan het echt geen kwaad om iets van emotie te tonen als bepaalde onderwerpen aan bod komen. Na het weekend gaat dat beter. Je wordt er 'meer mens' van.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend krijg je te maken met iemand die min of meer macht naar zich toe wil trekken. Dat laat jij niet over je kant gaan! Volgende week dinsdag heb jij een geweldig idee. Maar al snel merk je dat je dit in je eentje moet uitwerken. Op woensdag krijg je te maken met technische problemen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag ben jij helemaal in de stemming voor een feestje. Is die er niet? Dan bouw je toch zelf een feestje! Volgende week maandag ben je erg gecharmeerd door iemand. Je ziet het in je fantasie al helemaal zitten. Maar op dinsdag doet die persoon iets waardoor je helemaal teleurgesteld bent.

Vers Ontbijt met gedichten in winkelcentrum Malden

Plezier bij Blauwe Salon in Poezieweek Heumen- olv dorpsdichter Marjolein Pieks. (foto: MariannA Bakker)

MALDEN - Geen beter begin van de Poëzieweek Heumen dan met een Vers Ontbijt plus 'vers gebakken' gedichten door dorpsdichter Marjolein Pieks.

Dit speciale ontbijt met korting, vindt plaats op de Landelijke Gedichtendag donderdag 30 januari bij Bakker Bart in winkelcentrum Malden. (09.00-10.30 uur). Dorpsdichter Marjolein Pieks serveert regelmatig een vers gedicht. Dit wordt smullen van het ontbijt en poëzie. Wie weet krijgt u eindelijk een persoonlijk gedicht.

Kunst in etalages met posterpoëzie
Aansluitend kunt u een rondje winkelcentrum Malden doen. Twaalf kunstenaars van Kunstroute Heumen exposeren in etalages en in het Gezondheidscentrum. Deze zijn voorzien van gedichten door schrijverscollectief Vers uit Heumen. Om 11.00 uur opent wethouder Eetgerink voor De Readshop feestelijk de Poëzieweek en de Gedichtendag met De Pennenstreek, dorpsdichter Pieks, Kunstroute Heumen en Vers uit Heumen. Hierna valt nog van poëzie te genieten tussen 11 en 13 uur op kaarten van De Pennenstreek en door voordrachten.

”Leven, zeg ik, je bent mooi” zaterdag 1 februari: Laat je voor het boodschappen doen verrassen door de bespreking van bloemlezer Riny Jans over Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska. Locatie: Bibliotheek Malden. (11.00 uur)

Poëzie plezier bij Blauwe Salon zondag 2 februari: Hoe leuk poëzie is, valt te ontdekken in de speciale versie van Blauwe Salon, podium voor dichters en met live muziek in De Muse. Voorafgaand aan de Blauwe salon kun je meedoen aan een stiltewandeling. (graag aanmelden hiervoor).

Meer info Poëzieweek Heumen: bit.ly/PoezieweekHeumenProgramma.

Hoorcolleges in de bieb over de evolutie van de mens

Charles Darwin.

MALDEN - Bioloog Han Blok vertelt in Bibliotheek Malden het verhaal van de evolutie van de mens aan de hand van prachtige illustraties. In zijn tweeluik ‘Het conflict tussen Darwin en de kerk’ komt ook de tegenstrijdigheid tussen de evolutietheorie en het scheppingsverhaal aan bod. Kom luisteren en meepraten op dinsdag 4 en dinsdag 11 februari van 20.00 tot 21.30 uur.

De evolutietheorie van Charles Darwin staat aan de basis van de biologische wetenschap. De theorie van Darwin gaat ervan uit dat de ontwikkeling van diersoorten, inclusief de mens, gebeurd door natuurlijke selectie. Bioloog Han Blok vertelt in zijn eerste hoorcollege op 4 februari over de ontwikkeling van emoties, zoals jaloezie, schaamte en wraak. In het tweede deel op 11 februari gaat hij in op de biologische aanpassingen onder invloed van religie en oorlog. Ook komt de gevoeligheid van de mens voor propaganda en xenofobie aan bod.

De hoorcolleges in het kader van de ‘Universiteit van Malden’ worden gegeven door regionale experts. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro voor een kaartje, overige bezoekers 4 euro. Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in Bibliotheek Malden of via www.obgz.nl/uni-malden. Hier staan ook de volgende hoorcolleges vermeld.

17 / 32

18 / 32

Open Dag Werkenrode School

(foto: Theo Lucassen)

GROESBEEK - Werkenrode School houdt zaterdag 1 februari een open dag.

Werkenrode School biedt voortgezet speciaal onderwijs aan 12–20 jarige leerlingen, die, vanwege hun ondersteuningsbehoefte, niet in staat zijn het regulier voortgezet onderwijs te volgen. De school biedt een breed onderwijsprogramma op verschillende niveaus aan: VMBO (basis, kader en theorie) en onderwijs dat voorbereidt op de arbeidsmarkt en dagbesteding.

Er worden deze ochtend meerdere rondleidingen door medewerkers en leerlingen gegeven. De ontvangst is in de hal van Werkenrode School, op het terrein van Pluryn/Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. De school is geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Ook de VMBO-afdeling in het Montessori College, Nijverheidsweg 2A te Groesbeek is deze ochtend geopend.

Neem voor meer informatie contact op Theo Lucassen, trajectbegeleider Werkenrode School (024) 6759046; t.lucassen@puntspeciaal.nl; www.werkenrodeschool.nl.

Cafetaria Yes in Berg en Dal voorgoed gesloten

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - Onlangs heeft cafetaria Yes aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal na liefst dertig jaar de deuren van het cafetaria definitief gesloten.

Jessy en Marian hebben samen al die jaren de snackbar gerund, maar hebben inmiddels hun pand verkocht. De nieuwe eigenaar zal er ongetwijfeld geen cafetaria in gaan beginnen en ook geen horeca. Naar verluidt wordt het gehele pand verbouwd en geschikt gemaakt wordt voor het realiseren van appartementen in het betreffende pand.

Jessy en Marian hebben inmiddels hun intrek genomen in een appartement in het centrum van Groesbeek. Onlangs werd eveneens bekend dat in het horecapand van Bistro De Put, dat na de brand geheel is herbouwd, ook geen horeca meer komt. Ook hier wil eigenaar Onstenk appartementen gaan realiseren. Even verder op heeft de eigenaar van Geuren en Kleuren de heer Vrijmoet de deuren van zijn restaurant gesloten en is op zoek naar nieuwe uitbaters. Ook hier kan het restaurant verbouwd engeschikt gemaakt worden voor appartementen. In Berg en Dal blijft er naast De Heeren van Berg en Dal, Bistro Le Steak, Restaurant Puur M, Tivoli en de twee pannenkoekenhuizen De Heksendans en De Duivelsberg niet veel horeca meer over.

Steeds meer mensen weten Tuinwereld in Malden te vinden

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

MALDEN – Vooral de laatste tijd weten steeds meer mensen uit Malden en omgeving de Tuinwereld aan de Broekkant in Malden te vinden.

Dit hebben zij ongetwijfeld te danken aan het deskundig advies van de diverse personeelsleden, zij weten waar ze het over hebben. Dat is heel belangrijk voor de klanten want men laat zich graag informeren. Ook het adverteren in Hét Gemeente Nieuws heeft Tuinwereld Malden beslist geen windeieren gelegd. Uit heel de gemeente Berg en Dal en inwoners uit Mook en Middelaar alsmede Heumen waar Het Gemeente Nieuws wekelijks verschijnt zorgt voor de nodige klandizie. Het voordeel van Tuinwereld Malden is dat de klanten op een ongedwongen sfeer rustig kunnen shoppen.

Met regelmaat zijn er workshops zoals bloemschikken en dergelijke, daarnaast worden de klanten op de hoogte gehouden van de laatste snufjes op tuin- en interieur gebied. Om even op adem te komen dan kan men rustig genieten in het tuincafé. Ook is er een ruime parkeergelegenheid voor de ingang van Tuinwereld aan de Broekkant. Tuinwereld Malden heeft een steeds groter assortiment gekregen van kamer- en tuinplanten, bloemen, tuin- en terrasverfraaiing, tuinmeubelen, barbecues en men kan er ruimschoots de sfeer op doen voor het interieur. In het voorjaar komt er een overdekt stuk van 600 m2 bij/ Dan komen de planten nog meer tot hun recht, aldus Jeroen Gommers. Ook voor de voeding en onderkomen van dieren is men bij Tuinwereld Malden aan het juiste adres.

21 / 32

Sfeerbeeld voor Anytime Fitness, gemaakt in de vestiging in Kessel. Foto: Arnold Reyneveld. Foto: Arnold Reyneveld

Goede Voornemens, De Grootste Grap… Of Dit Jaar Toch Niet..?

Anytime Fitness bied je alle hulp bij gezond leven in Groesbeek, Millingen & Malden (nieuw)!

Het nieuwe jaar begint vaak met goede voornemens, maar wie maakt ze nu daadwerkelijk waar? Hebben jouw goede voornemens betrekking op vitaler en gezonder worden? Is dit de eerste keer dat jij deze goed voornemens hebt of heb je deze voornemens de afgelopen jaren niet waargemaakt? Het maakt niet uit maar pak het simpelweg op!

Wat heb je nodig om jouw goede voornemens waar te maken?

Veel mensen maken hun goede voornemens nooit waar omdat het vaak zweverige beloftes aan zichzelf zijn. Je wilt een probleem oplossen en hiervoor heb je een plan nodig. Het allereerste waar je naar gaat kijken is jouw motivatie om iets te gaan veranderen. Het tweede onderdeel is het stellen van doelen, want je hebt een horizon nodig om naartoe te werken. Bepaal wat je nodig hebt om jouw doelen te bereiken en vier tot slot elk succes!

Kun je het zelf of kun je hulp gebruiken?

Om sommige goede voornemens waar te maken zul je moeten nagaan of het nodig is om hulp in te schakelen. Kijk eens eerlijk naar de benodigdheden om jouw doelen te bereiken. In sommige gevallen kun jij zonder hulp jouw doelen bereiken, maar meestal is vooral in het begin hulp erg welkom. Vaak denken mensen geen hulp nodig te hebben.

Dit is jammer, want wij bieden dit standaard aan bij onze leden. Wij doen dit omdat mensen vaak niet de benodigde kennis van sport en voeding hebben. Dit is begrijpelijk, want iedereen heeft zijn/haar eigen vakgebied.

Er zijn gemiddeld 66 dagen nodig om een gewoonte te creëren. Dit komt terug in het Anytime Fitness introductie programma, waarbij jij 8-10 weken intensieve begeleiding krijgt. Dit is in het begin een belangrijke stok achter de deur om jou gemotiveerd aan het sporten te houden. Een goed begin is het halve werk, want dit zorgt ervoor dat jij een grote stap zet naar het behalen van jouw einddoel.

Dus bedenk goed of jij het zelf kunt of dat je hulp kunt gebruiken.

Hoe wij jou helpen!

Bij Anytime Fitness bieden wij de begeleiding die jij nodig hebt om jouw doelen te bereiken. De Anytime Fitness trainer bespreekt allereerst met jou de goede voornemens voor 2020. Hierna volgt een meting, worden doelen gesteld en krijg jij uitleg over het op maat gemaakte plan. Vervolgens heb je na elke 2 a 3 weken een bespreking met de trainer. Hierin wordt besproken of het plan goed binnen jouw levensstijl past en of je resultaat hebt behaald. Daarnaast krijg je toegang tot de Anytime Fitness & Workouts App. In deze App staan 3000+ workouts en heb jij een extra digitale stok achter de deur. Dit maakt het nog makkelijker om jouw goede voornemens waar te maken.

Indien er onvoldoende ruimte is, onderstaande 8 tips achterwege laten!

8 tips om te starten (of de draad weer op te pakken)

Om te starten met fitnessen, of om de draad in het nieuwe jaar weer op te pakken, geven wij jou 10 tips.

  1. Bouw op, loop niet meteen te hard van stapel. Stel een trainingsprogramma op, samen met jouw trainer.
  2. Plan jouw trainingen in. Zet jouw trainingen in je agenda, net zoals andere afspraken, zodat er niets tussen komt.
  3. Investeer in goede sportkleding en -schoenen. Niet alleen omdat je je beter voelt in mooie kleding; zorg voor kleding en schoenen waarmee je lekker traint en die bijdragen aan jouw succes.
  4. Spreek regelmatig met een trainer af, zodat je effectief blijft trainen. Een personal trainer is ook een aanrader!
  5. Samen sporten is voor veel mensen een goede manier om gemotiveerd te blijven; regel dus een trainingsmaatje.
  6. Betrek je gezin erbij. Voor motivatie, om elkaar te steunen, maar ook omdat een levensstijl wel gedeeld moet worden.
  7. Varieer. Doe niet steeds hetzelfde en blijf jezelf prikkelen.
  8. Stel niet uit, start… en je krijgt bij Anytime Fitness bij een regulier lidmaatschap (tot 5 februari 2020) één maand gratis!

Zet nu jouw goede voornemens om in acties?

Wil jij dit jaar nu echt jouw goede voornemens waarmaken?!

Krijg naast alle extra's en hulp ook nog eens een maand gratis sporten cadeau door gebruik te maken van onze actie! Deze ontvang je bij een aanmelding (tot 10 februari 2020) voor een regulier lidmaatschap. Deze actie is speciaal voor de Zorg & Welzijn special verlengd.

Dus.. neem je kans en reageer via de website ( www.anytimefitness.nl/ ) of per e-mail of telefoon en wij nemen contact met je op. Geef wel even aan dat je via de Zorg & Welzijn special reageert!

24/7 fitnessen, dag & nacht en 365 dagen per jaar

MALDEN – Naast Groesbeek en Millingen aan de Rijn heeft ook Malden nu een eigen Anytime Fitness vestiging. En wel aan de Promenade 33a ( het voormalige pand van de ABN Amro).

Overvolle agenda's en veranderlijke planningen zetten onze work-life-balance voortdurend onder druk. In die overboekte agenda nog een gaatje vinden voor wat quality time met het gezin of me-time in de gym is geen sinecure. De meeste mensen willen nochtans wel meer sporten, maar wanneer? Voor en na de hectische werkdag is de fitnessclub immers meestal gesloten...

Sporten waar én wanneer men wil

Vanaf 27 januari 2020 kan men zo ook in Malden 24/7 sporten. Met een digitale sleutel hebben leden de klok rond toegang tot de nieuwe fitness club in Malden en meteen ook tot alle andere Anytime Fitness vestigingen wereldwijd (inmiddels bijna 5.000 clubs). Men kan dus niet alleen sporten wanneer, maar ook waar men wil. Afspreken met vrienden of familie uit een van de omliggende plaatsen kan nu dus ook.

Ongekende groei door onweerstaanbare troeven

Anytime Fitness is de formule met de hoogste groei en circa 100 vestigingen in Nederland. Maar de verwachtingen zijn groot, zeer groot. In onze regio is Anytime Fitness ook bezig in Bemmel, Oosterbeek, Renkum, Boxmeer en.. er gaan er nog veel meer komen. Wat maakt deze formule dan toch tot een succes?

In Malden wordt de sportlocatie hypermodern en industrieel chique voor wat betreft het design. Maar ook duurzamer daar waar het kan. Nieuwe vestigingen hebben standaard geen gasverbruik. En zo hebben de fiets – en crosstrainers geen stroom nodig als de sporters door het bewegen gaan starten. Verder biedt men live groepslessen maar om het sporten op alle tijden te stimuleren heeft men ook de keuze uit ruim 200 virtuele lessen. Al kan men ook sporten op eigen tempo of een beroep doen op personal coaching.

Anytime Fitness heeft de begeleiding ook hoog in het vaandel staan. Leden krijgen maandelijkse 1 op 1 coaching met hun trainer. Dit zit standaard in het lidmaatschap erbij. En dit lidmaatschap kent ten opzichte van de markt prima betaalbare tarieven. Deze combinatie van waarde aanbod en prijs blijkt hier een schot in de roos.

Ruime ervaring om jou te helpen!

In Malden gaat Nancy Weerdmeester (clubmanager) samen met Chantal Kesseler ( assistent ) de sportclub runnen. Nancy heeft in het verleden reeds in meerdere sportscholen gewerkt en les gegeven. Momenteel werkt ze al bijna een jaar bij Anytime Fitness in Millingen. Wat de ervaring van Chantal betreft komt het zeker goed want zij werkt al 2 jaar bij Anytime Fitness en is een gecertificeerd personal trainer voor het geval dat je net dat stukje extra zoekt..

Voor meer informatie, aanmelding of een gratis proefperiode kan men kijken op www.anytimefitness.nl

Treffers werkt zichzelf in de nesten

18-01-2020: Voetbal: De Treffers v Quick Boys: GroesbeekLowie van Zundert van De Treffers met de 1-1. (foto: Jan Peters)

GROESBEEK - Het einde van een mooie reeks. Sinds augustus had De Treffers thuis niet meer verloren. Maar afgelopen zaterdag ging het bezoekende Quick Boys uit Katwijk weer een keer met alle punten naar huis. En terecht. Het was eigenlijk beschamend wat de Groesbekers grote delen van de wedstrijd lieten zien.

Binnen vijf minuten moest Quick-doelman Van der Helm zich tweemaal strekken om een snelle voorsprong voor De Treffers te voorkomen. Het wachten was op een doelpunt. Dat viel ook al in de zevende minuut, maar dan wel aan de andere kant. Verkeerde keuzes in de Treffersverdediging stelden Tommy Bekooij in staat om via een snelle counter zo maar 0-1 aan te tekenen .De beste kansen waren voor de gasten.


Met hernieuwde energie leek De Treffers de tweede helft in te gaan. Met snel resultaat. In de 48e minuut kopte Cendrino Misidjan de bal uit een vrije trap van Boy van de Beek op de paal. De rebound was een prooi voor Lowie van Zundert, die eveneens met het hoofd deze kans alsnog tot doelpunt promoveerde. Een schot van Boy van de Beek verdween over doel, een kopbal van Gino van den Berg moest zelfs door een verdediger uit de doelmond gewerkt worden. Maar na een kwartiertje ebde ook dit Treffersoffensief weer even snel weg als het gekomen was. Tien minuten later na veel geklungel in de Treffersverdediging ging de bal in de lange hoek 1-2.

Nog een keer was er een heel goede kans op een Treffersdoelpunt. Timo Pluk, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Maertzdorf legde goed terug op de eveneens in het veld gebrachte Aziz Khalouta. In kansrijke positie schoof die de bal naast het doel. Maar daarna ging het weer mis. Niels Kornelis hield de thuisclub nog een tijdje in de race, maar moest ook capituleren, toen Ricardo Kuijvenhoven de bal in de voeten geschoven kreeg door Jermo Wilsterman: 1-3. En dat was het dan op een steeds kouder sportpark Zuid.

Uitslag driebandentoernooi 't Fuske

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Van 17 tot en met 19 januari werd voor de vijftiende keer het driebandentoernooi van biljartvereniging 't Fuske gespeeld. Omdat het alweer het vijftiende toernooi was ontvingen alle deelnemers en sponsoren een leuk aandenken in de vorm van een button / flesopener met opdruk.

Met 24 spelers begon het toernooi op de vrijdag avond, in poules van vier spelers werd gestreden om de halve finale te bereiken. Op de zondagmorgen begonnen de halve finales waarbij regelmatig een hoog niveau behaald werd door diverse spelers. Na de halve finales bleven er in zowel in de B-klasse als de A-klasse drie spelers over die doormiddel van een kruisfinale moesten strijden voor de eerste plaats.

Rond 16:00 uur was de beslissing gevallen en volgde de prijsuitreiking. Vervolgens werd de prijs voor de kortste partij uitgereikt. In de B-klasse was de prijs voor Alwin Peters, hij maakte de tien caramboles in dertien beurten. In de A-klasse ging deze prijs naar Jan Hubbers, hij maakte zijn veertien caramboles in zestien beurten.

Na een spannende kruisfinale ging in de B-klasse Alwin Peters er met de eerste prijs vandoor door Jim Mc Mullen tweede plaats en Theo Vink derde plaats achter zich te laten. Alwin Peters heeft alle partijen binnen de maximaal aantal beurten gewonnen en daarmee de maximale score behaald, een terechte winnaar.

In de A-klasse moesten eveneens de laatste drie overgebleven spelers het tegen elkaar opnemen in de kruisfinale. De spanning zat er tot de laatste beurt in om wie de winnaar zou worden. Erik Hanssen tweede plaats moest zijn meerdere bekennen in de zeer goed spelende Gerrie Buurman die de eerste prijs behaalde. In de finale zat het Jan Hubbers niet mee en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Dierenartsenpraktijk Groesbeek vestigt zich op het Dorpsplein

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het team van Dierenartsenpraktijk Groesbeek en Omstreken heeft de bewoners van het Dorpsplein en De Weem laten weten dat zij zich gaan vestigen in het voormalige pand van Intertoys aan het Dorpsplein 14 in Groesbeek.

Momenteel is de dierenartsenpraktijk nog gevestigd aan de Heumensebaan 23 in Groesbeek, maar daar is ze inmiddels uit haar jasje gegroeid, het team bestaat uit elf personen. Het is de bedoeling dat de praktijk zich in het voorjaar van 2020 - na een interne verbouwing - op het Dorpsplein vestigt.

Bingo's in Millingen

MILLINGEN - Op vrijdag 31 januari en zondag 2 februari presenteert SC Millingen weer haar maandelijkse bingoavonden in de kantine op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn.

Tijdstip aanvang bingo's is op beide avonden om 20.00 uur. De hoofdprijs tijdens de laatste ronde op de vrijdag bingo bedraagt 230 euro. Op deze avond zijn er twee extra tussenrondes met extra prijzengeld. De hoofdprijs tijdens de laatste ronde op de zondag bingo bedraagt 250 euro. Op deze avond is er tevens een bonusronde met een hoofdprijs van 250 euro. Bij binnenkomst is de eerste consumptie gratis.

Koor Ap/Art luistert muzikaal mis op

Koor Ap/Art. (foto: Koor Ap/Art)

MILLINGEN - Op zaterdag 1 februari vanaf 17:00 uur zal koor Ap/Art de mis muzikaal omlijsten in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn.

Het is de vooravond van het feest van de Opdracht van de Heer, oftewel Maria Lichtmis met als thema: Christus, het Licht van de wereld. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met begeleiding van de vaste live-band zal koor Ap/Art de mis met gepaste muzikale stukken ondersteunen. Van 'And there was light' tot 'Angels' en 'Make you feel my love', wat zal leiden tot een mooi en sfeervol geheel.

Kerk Heumen Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 01 / 02 febr Geen dienst in deze kerk

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 01 febr 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor; Yves Mambueni

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 30 jan 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 02 febr 11.00 uur Woord en Communieviering m.m.v. Gemengd Koor Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Teodorus Tünnissen; An den Brok-Klabbers; Bets Schel; Theo Schel; Hent en Cato Schel; Corrie Arts-Wientjens.

Oliebollenverkoop levert vierduizend euro op!

Uitreiking cheque aan stichting Vlinderkind. (foto: Wendy van Teeffelen)

GROESBEEK - De oliebollenverkoop van Jumbo Groesbeek heeft vierduizend euro opgeleverd voor Sstichting Vlinderkind. De nieuwe supermarktmanager Ronny Albers heeft de cheque deze week overhandigd aan ambassadeur Wendy van Teeffelen van stichting Vlinderkind.

De stichting heeft laten weten ontzettend blij te zijn met het opgehaalde bedrag en wil alle klanten bedanken voor hun aankopen en gulle donaties! Tevens heeft Jumbo Groesbeek laten weten erg onder de indruk te zijn van de ernstige huidaandoening EB en de gevolgen die deze aandoening voor patiënten en families hebben. In de toekomst wil Jumbo Groesbeek zich in samenwerking met Stichting Vlinderkind blijven inzetten om deze aandoening onder de aandacht te brengen. De stichting ontvangt geen financiële hulp van de overheid en werkt met een bestuur dat enkel uit vrijwilligers bestaat. Al het opgehaalde geld komt rechtstreeks ten goede aan onderzoek naar deze ernstige huidaandoening waar ondraaglijke pijn en jeuk het gevolg van zijn. Meer informatie staat op www.vlinderkind.nl.

Duurzame Dorpen Tour in Ooij

OOIJ - De Duurzame Dorpen Tour komt woensdag 19 februari om 20.00 uur langs in Dorpshuis De Sprong aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. Alle inwoners, verenigingen en bedrijven die meer willen weten over duurzaamheidsinitiatieven in Ooij zijn welkom.

Kan Ooij al bijna van het aardgas af? Wat is daar voor nodig en hoe gaan we dit samen met inwoners, woningbouwvereniging en gemeente realiseren? Moniek Daggenvoorde van de gemeente Berg en Dal gaat hierover graag met eenieder in gesprek. Verder krijgt men van Wil Meertens veel praktische tips om twintig procent op energie te besparen zonder grote investeringen te hoeven doen.

Loket duurzaam wonen Plus is er om u te helpen met uw verduurzamingsvragen. "Ook horen we inwoners uit Ooij die ons voorgingen in het verduurzamen van hun woning. Inspirerende verhalen en praktische informatie over je huis verduurzamen en hoe we verbindingen gaan leggen met andere dorpsgenoten. Zo ontstaan mooie Ooijse duurzame initiatieven die ons laten zien waar Ooij sterk in is." Voor vragen en informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

Slaapproblemen bij dementie

MOLENHOEK - Op donderdag 6 februari is ‘slaapproblemen bij dementie’ het thema van het Alzheimer Café Heumen – Mook en Middelaar.

Onrust in de nacht komt veel voor bij mensen met dementie. Goed slapen is van belang voor het geheugen. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om de slaapproblemen op te lossen? "Sasha van de Poll, geriater bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, is gastspreker en zij beantwoordt uw vragen. U bent van harte welkom bij Van der Valk Hotel de Molenhoek, Rijksweg 1 in Molenhoek."

Inloop vanaf 19.00, start om 19.30 uur. Afsluiting rond 21.00 uur. Toegang en koffie/thee is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Malderburch, Centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg, 024 3570570.

Annulering Culturele avond Mook

MOOK - Naar aanleiding van de grote werkzaamheden rondom 't Môk's café/Groesbeekseweg waardoor bereikbaarheid en parkeergelegenheid bijna niet meer mogelijk is, is besloten de culturele avond op 5 februari te annuleren.

"Wij zijn druk bezig om deze naar maart te verzetten indien alle optredende gasten ook kunnen. Zodra wij deze avond kunnen organiseren lichten wij een ieder met het programma hierover in."

Kerk Heumen Nederasselt en Overasselt

Kerk Heumen Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 01 / 02 febr Geen dienst in deze kerk

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 01 febr 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor; Yves Mambueni

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 30 jan 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 02 febr 11.00 uur Woord en Communieviering m.m.v. Gemengd Koor Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Teodorus Tünnissen; An den Brok-Klabbers; Bets Schel; Theo Schel; Hent en Cato Schel; Corrie Arts-Wientjens.

Lunchen

met de buurt

GROESBEEK - Samen lunchen zorgt voor sociale binding. Het hebben van een brede sociale kring zorgt voor gezondheid en geluk omdat het sociale en emotionele ondersteuning kan bieden.

Samen lunchen is hét moment waarop we kunnen verbinden, ontspannen, onszelf weer kunnen opladen, plezier maken, verhalen vertellen en ups-and-downs door kunnen spreken met elkaar. 'Lunchen met de buurt' brengt dit verhaal tot leven.

Het doel is om de gebruikers van voorzieningenhart Op de Heuvel en wijkbewoners (jong en oud) van De Stekkenberg met elkaar op een laagdrempelige manier in contact te laten komen en de verbindingen te leggen.

De eerste datum van lunchen met de buurt is op vrijdag 31 januari van 12:00 - 14:00 uur in voorzieningenhart op de Heuvel. Omdat dit de eerste keer is zijn alle gebruikers van het voorzieningenhart en andere genodigden hiervoor uitgenodigd. Vrijdag 6 en 27 maart zijn de andere data.

Lunchen bij ons zal nooit duurder zijn dan vijf euro per persoon. De menu's houden we nog even geheim, maar het zal zeker een culinair avontuur worden. Mochten jullie geïnteresseerd zijn en in contact willen komen met elkaar en de wijkbewoners geef je één week van te voren op bij Wikke Raijmakers of Sanne Verburg: wikke.raijmakers@fortewelzijn.nl<mailto:wikke.raijmakers@fortewelzijn.nl of bij sanne.verburg@fortewelzijn.nl<mailto:sanne.verburg@fortewelzijn.nl.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 26 januari: 9.30 uur H. Mis.

Vrijdag 31 januari: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 2 februari: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Informatiegids dorpsagenda Leuth

LEUTH - Vorige week is in Leuth huis aan huis de Informatiegids bezorgd waarin uitgebreid informatie te vinden is over alle organisaties en bedrijven die daar actief zijn.

Dit boekje is de uitwerking van een van de ingediende ideeën bij de Dorpsagenda om mensen die nieuw in het
dorp komen wonen snel wegwijs te maken. Zo staan er uitgebreide beschrijvingen van de meeste verenigingen in, maar
ook hebben bedrijven de kans gegrepen duidelijk te maken waar zij voor staan. Het boekje opent met een korte geschiedkundige schets van Leuth die geschreven is door Jan van Eck. Het geheel is fraai geïllustreerd met foto's en ziet er mooi verzorgd uit.

Nu het boekje voor de eerste keer is uitgegeven, is het huis aan huis bezorgd; de bedoeling is dat mensen die zich hierna in het
dorp komen vestigen de gids zo snel mogelijk ontvangen. Mocht u geen exemplaar in de bus hebben gekregen, dan kunt u een mailtje sturen naar contact@dorpsagendaleuth.nl en u krijgt het boekje thuisbezorgd. Ook kunt u een boekje meenemen in het Kulturhus, Vriendenkring of bij de Spar.
"Tot slot wijzen we u nog op de website waar veel informatie te vinden is over de Dorpsagenda en de activiteiten die er in Leuth plaatsvinden: www.laatleuthleven.nl."

Sierbloembak van terras gereden

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekende automobilist heeft onlangs een sierbloembak van het voormalig terras van Lunchroom De Kroon aan de Kerkstraat in Groesbeek gereden.

Het terras was door de eigenaar van het pand opgesierd door een tweetal grote witte bloembakken voorzien van planten. De automobilist moet wel de nodige capriolen hebben uitgehaald om een van de twee bloembakken van het terras te rijden. 's Morgens werd de ontstane ravage aangetroffen waarbij een gedeelte van de Kerkstraat bezaaid lag met brokstukken van de bloembak en de planten die in de bloemenbak zaten. De auto moet hierbij ook de nodige schade hebben opgelopen. Op dit moment is de identiteit van de veroorzaker nog niet bekend.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 26 januari: géén H. Mis (wel in Mook).

Dinsdag 28 januari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 2 februari: 11.00 uur H. Mis: gezinsviering met zegening van de gezinnen.

Nieuwe editie gemeentegids Mook en

Middelaar

MOOK - De gemeente Mook en Middelaar en uitgeverij Akse Media te Den Helder zijn gestart met de voorbereidingen van de nieuwe gemeentegids. Ook dit jaar is de gids weer een handige leidraad bij het zoeken naar informatie over uw gemeente. Zowel in de papieren versie als in onze digitale gemeentegids, http://mookenmiddelaar.smartmap.nl, staat informatie over de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven.

"Vanaf 20 januari worden instellingen en verenigingen met een redactionele vermelding benaderd om de juistheid van de gegevens te controleren. Indien u in de vorige editie een vermelding heeft, ontvangt u van ons een e-mail. Deze e-mail bevat een unieke, persoonlijke inlogcode waarmee u de gegevens op elk gewenst moment kunt wijzigen. Is er bij ons geen mailadres bekend, dan wordt er komende weken telefonisch contact met u opgenomen. Wilt u zelf een wijziging doorgeven of staat uw vereniging/ organisatie nog niet in de gids? Geef dit dan door via redactie@aksemedia.nl (onder vermelding van gemeentegids Mook en Middelaar) of bel (0223) 673 010."

"Bent u benaderd en twijfelt u over de echtheid van uw gesprek, neemt u dan zeker contact met ons op. Wij kunnen indien nodig door middel van ons adressenbestand en sociale media andere organisaties binnen uw gemeente op de hoogte stellen. Als officiële uitgever van de gemeentegids Mook en Middelaar 2020-2021 bezitten onze publiciteitsadviseurs een aanbevelingsbrief van uw gemeente. Hier kunt u te allen tijde naar vragen."

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 26 januari: géén H. Mis (wel in Mook).

Dinsdag 28 januari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 2 februari: 11.00 uur H. Mis: gezinsviering met zegening van de gezinnen.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 26 januari: 9.30 uur H. Mis.

Vrijdag 31 januari: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 2 februari: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

Huidig Achilles'29 bestuur laat na Geert Derks na 75 jaar lidmaatschap te huldigen

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - Iedere dinsdagmorgen komen Geert Derks (opa KIP), Gerrie Janssen, Peter Hendriks en Bert Hendriks bij elkaar in de keuken bij Peter Janssen aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Onder het genot van een kopje koffie en zo nu en dan wat lekkers erbij gaat het vanaf 09.00 tot 10.30 uur over koetjes en kalfjes en wat er allemaal in Groesbeek aan de hand is, maar voetbal heeft meestal de overtoon. Ook Geert Derks (opa Kip) een en al Achilles'29 man, laat zich nooit onbetuigd. Toen Achilles'29 enkele jaren geleden met 2-1 won van De Treffers kwam Geert die dinsdag daarop met gebakjes met het logo van Achilles'29 aanzetten. Maar onlangs zat het Geert erg hoog, ondanks de problemen die bij Achilles'29 speelden werden in het clubgebouw van De Reisduif door het huidige bestuur van Achilles'29 15 leden gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap van de vereniging. Echter Geert -die al 75 jaar lang lid is- en erelid van de vereniging heeft niets maar dan ook niets van zijn club Achilles'29 gehoord, en dat heeft hem pijn gedaan lieten zijn vrienden weten.

Daarom besloten zijn vrienden – waar hij wekelijks koffie gaat drinken – Geert te huldigen met een medaille. Gezien de lach op zijn gezicht kon Geert die grap wel waarderen. Ik heb als erelid mijn lidmaatschap voor Achilles'29 niet opgezegd en dat zal ik ook nooit doen liet hij zijn kameraden weten, want ik heb een Achilles'29-hart. Daarom is het onbegrijpelijk dat het huidige bestuur niets van zich heeft laten horen, aldus zijn vrienden van de Cranenburgsestraat.

Poëzieochtend in Bibliotheek Malden

MALDEN - Zin in prachtige gedichten? Kom dan naar de poëzieworkshop in de bibliotheek in Malden op zaterdag 1 februari.

"Van 11.00-12.30 uur lezen we daar samen gedichten van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska (1923-2012). Ze won in 1996 de Nobelprijs voor literatuur, de hoogste onderscheiding voor poëzie die je je kunt wensen. We maken een reis door haar leven aan de hand van haar gedichten. Szymborska zei immers zelf ooit: 'Als je mij wilt leren kennen, lees dan mijn gedichten'. Aan het begin van de bijeenkomst - het is dan poëzieweek! - krijg je een set gedichten van Wislawa Szymborska, die we vervolgens samen lezen en bespreken. De toegang is gratis. Aanmelden hoeft niet maar is wel handig in verband met het aantal gedichtensets dat beschikbaar moet zijn. Mail naar r-jans@freeler.nl.

Gratis proefles tennis in Groesbeek

GROESBEEK - Ben je benieuwd of tennis dé sport voor jou is? Geef je dan snel op voor een gratis proeftraining.

Je bent van harte welkom bij tennisvereniging Groesbeek. Deze vereniging heeft zeven (pas vernieuwde) kunstgrasbuitenbanen. Hierop kan het gehele jaar gespeeld worden. Tennistraining is mogelijk vanaf drie jaar.

De trainingen worden gegeven door Maximum Tennis. Neem contact op met de tennisschool voor het maken van een afspraak voor de proeftraining. Mail naar: robert@maximumtennis.nl of bel/app naar 06 13379773. Of meld je aan via Sjors Sportief! Dan nemen wij contact met jou op.

Tennisvereniging Groesbeek werkt met een Alles-in-1 lidmaatschap. Kijk op www.tvgroesbeek.nl voor de verschillende pakketten.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen, deze kan tot maximaal 400 euro stijgen. Als de jackpot er dan nog niet uitgaat dan worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Eén doelpunt verschil zorgt voor verlies De Horst 1

GROESBEEK - Zondag 19 januari ’20 stond de wedstrijd van korfbalvereniging De Horst tegen Heumen op het programma. Dit seizoen draaien ze onderin mee, maar we weten wat de kracht van dit team is.

De opdrachten waren duidelijk en die werden van begin af aan goed uitgevoerd. Het was Dianne die de score opende met een afstandsschot. Vanaf dit moment werd er om en om gescoord. Beide teams lukte het niet om echt een gat te slaan waardoor we de rust in gingen met een achterstand van 8-7. Het was Heumen dat na rust als eerste scoorde. Hierna volgde aan beide kanten nog één doelpunt waarna het een tijd lang doelpuntloos bleef. Het lukte De Horst niet om deze periode te belonen, iets wat Heumen wel lukte waardoor ze en voorsprong van 11-8 kregen. De volgende twee doelpunten waren voor ons, maar dichterbij kwamen we helaas niet. Heumen benutte nog een strafworp en het laatste doelpunt was een afstandsschot van Romy. Eindstand 12-11. Helaas opnieuw verloren, volgende week weer een nieuwe kans. Thuis tegen Melderslo om 16.00 uur.

Gedichtenwedstrijd 'Toekomst is Nu'

Marjolein PIeks dorpsdichter gemeente Heumen. (foto: Hans van Wayenburg)

HEUMEN - Gedichtenwedstrijd: Word jij de vice-dorpsdichter? De Poëzieweek Heumen schrijft ook dit jaar weer een gedichtenwedstrijd uit voor jong en ouder. Alleen inwoners uit de gemeente Heumen, gemeente Mook en Middelaar, Wijchen en Nijmegen mogen meedoen.

Het thema luidt: 'De toekomst is Nu. De minimale leeftijd voor deelname aan de wedstrijd is tien jaar. Deelname is gratis. Gedichten worden beoordeeld door dorpsdichter Marjolein Pieks, die de winnaars 1, 2 en 3 meeneemt als support act met haar op het podium. Ook mogen winnaars af en toe in haar plaats gedichten leveren voor gelegenheden waarvoor de dorpsdichter gevraagd wordt. De dorpsdichter is met name op zoek naar mensen met engagement en muzikaliteit in hun gedichten en performance.

De dorpsdichter zal de drie winnaars van opbouwend commentaar voorzien en met hen schaven aan hun gedichten door middel van individuele redactiesessies en gezamenlijke schrijfworkshops. Uiterlijke inzendtermijn is 29 januari via info@dorpsdichterheumen.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden en de prijsuitreiking vindt plaats op zondagmiddag 2 februari in De Blauwe Salon, voor het eerst sinds jaren weer terug in café De Muse in Malden tussen 12.30 en 14.45 uur.

Ballenmakerspenning voor Sjef Wieland uit Ooij

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Tijdens een druk bezocht seniorenpronkzitting van carnavalsvereniging De Deurzakkers in dorpshuis De Sprong is Sjef Wieland – voorzitter van de Ooijse KBO – verrast met de Ballenmakerspenning.

Sjef werd echt verrast daar hij betrokken is bij de kandidaatstelling en even tevoren nog de gesloten enveloppe, met daarin de geheime kandidaat aan de voorzitter van De Deurzakkers had gegeven. Dat liep dus nu even anders. De Ballenmakerspenning wordt op voordracht van de KBO Ooij uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor voornamelijk ouderen uit de Ooijse gemeenschap. Het verdere programma van de seniorenpronkzitting zat vervolgens vol met hoogtepunten zoals de optredens van de dansgardes Winkel Stars en Bleu Stars, solodans van Brit Schell, parodie van de KBP playbackgroep, zang van Karin Verhoeven en de zanggroep Friends, buut van Jurgen Scuurman. De middag werd afgesloten met een optreden van smartlappenkoot De Kleppers uit Nijmegen.

Popquiz met Vinyl Afterparty

KEKERDOM - Zaterdag 8 februari presenteert men in zaal UNA in Kekerdom een Popquiz met Vinyl Afterparty.

In teams van drie tot zes personen wordt gestreden om de winst in de popquiz. Aansluitend vanaf 22.00 uur genieten van je favoriete muziek op vinyl. De tjoeki-collectie staat al klaar, maar ook je eigen singles en lp's zijn welkom. "Geef je op (voor 1 februari) voor de popquiz via pubquizuna@hotmail.com. De kosten bedragen 7,50 euro per team. De vinyl-afterparty is gratis toegankelijk voor iedereen."

Alvast gefeliciteerd Abraham!
Cheers !!

Met deze knapperd vieren we 27 januari feest,
omdat ze dan pas 73 is geweest!
Dikke kus van de Kustertjes

Hieperdepieperdepiep.....
Hoeraaaaa!! Van harte lieve Luus!
Dat we het nog maar lang gezellig mogen
hebben samen!

"21 januari is déze kanjer alweer 5 jaar!
Dikke kus van Oma en Opa voor onze grote vriend."

Kyra18 jaar! Gefeliciteerd en succes
met je rijlessen #binnendelijntjes
Papa, mama en Tamar

En dan is het nog maar 3 weken!
Deze 'sportieve' dame bijna 50 jaar.

Lune alweer 6 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Ize en de gehele Familie.

Onze lieve Lieve wordt 4 jaar
Ze mag dan eindelijk naar school
Echt waar! Gefeliciteerd
Oma en Opa uut Huessen

Deze sportieve meid word op 24 januari
al weer 8 jaar! Gefeliciteerd lieve Lisa.
Een Dikke kus van Papa & Mama

Voor deze mooie toverfee,
neem ik zaterdag 3 kaarsjes mee.
Fijne dag xxx

Groesbeeks Glorie pakt 2 punten

GROESBEEK - Groesbeeks Glorie speelde op zaterdagavond 11 januari om 20:00 uur een thuiswedstrijd tegen de dames van Camelot uit Tilburg. Het vorige duel tussen de teams eindigde met een stand van 29-14 in het voordeel van Camelot. Toch stapten de dames uit Groesbeek vol goede moed het veld op.

Groesbeeks Glorie begon meteen de eerste minuten sterk aan de wedstrijd. Zo werd er een aantal keer achter elkaar gescoord door de thuisspelende ploeg. Camelot had hier niet altijd een antwoord op. Groesbeek ging de rust in met een 14-9 voorsprong.

Na rust liet Groesbeek weer zien dat ze de wedstrijd in handen hadden. Er werden goede aanvallen ingezet. Door op snelheid te spelen, kwam Groesbeek gemakkelijk tot scoren. Ook stond de verdediging de gehele wedstrijd sterk door goede samenwerking. Met een eindstand van 29-20 in het voordeel van de thuisspelende ploeg, bleven de twee punten in Groesbeek.

De volgende wedstrijd van Groesbeeks Glorie vindt plaats op zondag 19 januari tegen Tachos in Waalwijk. Vorig duel werd gewonnen door Tachos met maar één doelpunt verschil.

Sfeervol winterconcert met zanger-pianist Roon Staal

Zanger-pianist Roon Staal. (foto: Max Smolin) Max Smolin

GROESBEEK - Na zijn kersttour in december speelt zanger-pianist Roon Staal tijdens de wintertour onder andere het bekendere werk van zijn inmiddels elf albums. Tijdens deze tour van 29 januari - 23 februari doet hij in totaal 17 locaties in Nederland aan.

Help Me Through The Night, Stay With Me 'Till The Morning, Pie Jesu, Promise, Bridge Over Troubled Water en Rust In Bewustzijn zijn songs die voorbij komen. Bij het reserveren van kaarten is er de mogelijkheid verzoeknummers uit zijn repertoire door te geven. Het concert te Groesbeek in de Historische Kerk vindt plaats op woensdag 5 februari 20.00 uur. De deuren zijn een half uur voor aanvang van het concert geopend.

Naast de touren in Nederland geeft Staal ook optredens in het verre oosten van Rusland (Vladivostok) en Japan (Tokyo). De zanger weet met zijn warme stem en pianospel het publiek steeds weer te raken met prachtige vertolkingen van zijn eigen songs en werk van andere componisten. Alle informatie met betrekking tot de wintertour en het concert in Groesbeek staat op www.roonstaal.com. Reserveringen kunnen daar worden gemaakt of via 06 30025992.

Jules Hoogma nieuwe Jeugdprins De Deurzakkers Ooij

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - Vrijdagavond tijdens de jeugdpronkzittng van carnavalsvereniging De Deurzakkers in dorpshuis De Sprong is Jules uit vier kandidaten van basisschool Op Weg gekozen als nieuwe Jeugdprins van De Deurzakkers.

Samen met zijn zus Niki en haar vriendin Roos gaat Jules er een knalcarnaval van maken. Hiervoor reikte namens de KBO Ooij Sjef Wieland aan de ex-jeugdprinses Jet en ex-Prins Erwin de KBO-onderscheiding uit als dank voor hun inzet van het afgelopen jaar.