GN Lingewaard

19 oktober 2016

GN Lingewaard 19 oktober 2016


Team 031 Lingewaard in 2017 weer actief tijdens Roparun

LINGEWAARD - Team 031 Lingewaard gaat in 2017 weer deelnemen aan de Roparun tijdens het Pinksterweekend van 3 tot en met 5 juni. Het team is weer compleet en alle deelnemers zijn enthousiast om weer zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel, namelijk mensen met de ziekte kanker. De slogan van de Roparun is dan ook de volgende: "Leven toe te voegen aan dagen, daar waar er geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".

Roparun is een prestatieloop van Parijs naar Rotterdam, 530 km die door de lopers lopend moet worden afgelegd, gemiddeld duurt het zo'n 46 tot 50 uur, er moet continu iemand aan het lopen zijn, dag en nacht. Het team bestaat uit 8 lopers, 4 fietsers, die de lopers ondersteunen, 5 chauffeurs die de voertuigen besturen, 2 cateraars, die het gehele team voorzien van drank en eten, 2 masseurs die ervoor zorgen dat iedereen fit blijft en een teamcaptain die het team aanstuurt.

Enkele goede doelen die worden gesteund zijn: stichting Haarwens, opleidingen voor vrijwilligers voor inloophuizen, kinderdag voor kinderen met kanker, hoofdhuidkoelers om haaruitval tegen te gaan tijdens chemokuren. "Wij gaan tot juni enkele activiteiten organiseren om zoveel mogelijk geld op te halen, zoals op 7 januari een hardloopwedstrijd in Angeren, een spinningmarathon tijdens de Lentekriebels in Angeren op 2 april en nog enkele andere activiteiten. Uiteraard gaan wij ook sponsoren zoeken. Voor verdere informatie verwijzen wij iedereen naar onze site www.031lingewaard.nl en www.roparun.nl", aldus Manfred van den Broek.

Gym-je-Gekfeest voor alle kinderen in Lingewaard

LINGEWAARD - De stichting RecreatieSport Lingewaard (RSL) staat alweer te popelen: Het Gym-je-Gekfeest komt er weer aan!

Op woensdag 26 oktober kunnen alle kinderen van Lingewaard tussen de 5 en 12 jaar oud weer lekker en vrijblijvend komen sporten! Zal er ook dit jaar weer een groot luchtkussen liggen? Leer jij misschien dit jaar over de balk lopen of een mooie sprong op een van de trampolines?

Het zal in ieder geval weer een groot gymfeest worden. Alle kinderen van groep 1 tot en met 4 kunnen komen sporten van 09:30 tot 11 uur, alle kinderen van groep 5 tot en met 8 zijn welkom van 11:30 tot 13:00 uur. Inschrijven (gratis) kan via de site van Sjors Sportief of door een email te sturen naar rs.lingewaard@gmail.com.

Wie krijgt de vrijwilligersprijs in Doornenburg?

DOORNENBURG - Wie de VRIJWILLIGERS PRIJS 2016 in Doornenburg krijgt, wordt mede door bepaald door wie een naam doorgeeft!

Een speciale onafhankelijke werkgroep bestaande uit inwoners van Doornenburg zal uit de ingezonden namen drie personen en/of groepen nomineren en de winnaar kiezen. De vrijwilligersprijs wordt uitgereikt tijdens de Kerstmarkt door de wethouder en de voorzitter van het Platform Doornenburg!

De vrijwilligersprijs 2016 gaat naar een persoon of een groep. Het is van belang, dat de persoon of groep in de laatste jaren echt iets betekend heeft voor de buurt of heel Doornenburg en bijgedragen heeft aan de leefbaarheid. De Vrijwilliger van het Jaar 2016 ontvangt een mooi beeldje ter herinnering!

Laat het weten voor 25 november! U kunt een naam in de wensbus doen. De wensbus staat in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg. Mailen kan ook naar: secretariaat@platformdoornenburg.nl.

Doornenburg kan de (stam-)boom in!

Foto is een andere stamboom dan veelal gebruikelijk. Bas Geurts heeft deze foto dit voorjaar gemaakt op Kasteel Doornenburg. Een markante boom met vogels (nazaten

DOORNENBURG - Bij Historische Kring Doornenburg is op verzoek van de leden op dinsdag 25 oktober een bijzondere lezing over stambomen. De lezing wordt gegeven door Willem Rasing. Rasing is voorzitter van Historische Kring Gente en een van de drijvende krachten van het stamboomonderzoek in de regio. Velen weten de weg naar hem te vinden met talloze vragen.

Vroeger moest er echt in de archieven gedoken worden, tegenwoordig is met behulp van internet thuis van alles te vinden. Hoe, dat wordt op 25 oktober uitgelegd. Hoe begin je? Wat zijn belangrijke vindplaatsen, bronnen? Hoe schep je orde in de chaos (computerprogramma’s e.d.). Dit belooft een boeiende lezing te worden.

Aanvang 19. 30 uur in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. Entreeprijs voor niet-leden: (exclusief koffie/thee) 2,50 euro. Neem voor meer info contact op met de Historische Kring Doornenburg info@historischekringdoornenburg.nl.

Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - (V)OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

We werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. De activiteiten zijn erop gericht om lotgenoten met elkaar in contact te brengen.

"Wandeling: we ontmoeten elkaar 23 oktober om 13.00 uur bij Bistro De Bolle, Waalbandijk 29, 6657 KC Boven- Leeuwen. Rond 13.30 uur start de wandeling en deze zal ongeveer 5, 6 kilometer zijn. Na afloop is er gelegenheid om nog iets te drinken en als u dit wilt samen na te praten. U kunt u voor deze wandeling opgeven per e-mail: bettie_elzen@hotmail.com of bellen met Bettie: 06 40875275. Besluit u op het laatste moment mee te lopen, dan is dit ook prima. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, contactavonden, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Een overzicht van geplande activiteiten vindt u op www.oudersoverledenkind.nl en op facebook."

Leef- en doeboerderij De Minkhof

Van links naar rechts: Joep, Henk, Paul en Martien

BEMMEL - Langzaamaan naderen we de decembermaand. Een maand waarin het Sinterklaas- en het Kerst feest centraal staan. En wat is er dan leuker om in deze sfeervolle tijd een zelfgemaakt cadeau aan je kind, kleinkind of een aardige buur te schenken!

In de timmerwerkplaats bij De Minkhof heeft men al veel ideeën voor zelf te maken cadeaus... Denkt u maar eens aan een poppenhuis, een poppenwagentje en een trein. Voor de tuinliefhebber een vogel- of insectenhuis. Of een originele statafel. Te groot voor uw balkon? Kies dan een kleiner exemplaar. In overleg komen de leukste en mooiste ideeën tevoorschijn! Joep, Hans, Martien, Paul, Theo en Henk nodigen u van harte uit om eens vrijblijvend een kijkje te nemen in de werkplaats. Amateur of gevorderde, vrouw of man, iedereen is welkom. Jeuken uw handen om te beginnen, dan kunt u gelijk starten. De eerste keer is gratis en wordt u aangeboden door De Minkhof. Daarna bent u op de andere openingsdagen welkom in de verwarmde timmerwerkplaats om -onder begeleiding- verder te werken.

Alle gereedschappen zijn aanwezig, zoals een niet te missen hout/draaibank. Misschien gaat uw specifieke nieuwsgierigheid uit naar het maken van houtverbindingen. Hoe doe je dat? Ook daar staat het team van de werkplaats klaar om het een en ander uit te leggen. Dus schroom niet en kom eens kijken en snuif de warme en gezellige sfeer op die er in de werkplaats heerst.

Openingstijden: ma-wo-vrij 0481 357185 zondagopenstelling: 6 november; 06 41575409; Ina Rutgers Minkhof Coördinator ma-wo-vr. 10:00 tot 12:00 uur); info@minkhof.nl; De Minkhof, Molenwei 57 (Fliernhofstraat/dijk) Bemmel.

Nieuwe beweeggroepen in Doornenburg

DOORNENBURG - In de periode van 2 tot en met 18 november starten er twee beweeggroepen voor volwassenen en senioren bij voetbalvereniging GVA in Doornenburg.GVA wil graag een open club zijn en meer betekenen voor inwoners uit Doornenburg. “Door onze accommodatie ook voor andere doelgroepen open te stellen en andere activiteiten dan voetbal te organiseren, hopen wij meer centraal te komen staan in de Doornenburgse maatschappij” aldus voorzitter van GVA Wilko Brom. “Samen met de SWL Buurtsportcoach, Stichting Ouderenwerk Doornenburg (SOD) en de Dorpscontactpersonen worden alle Doornenburgers uitgenodigd om mee te doen.”

Vitaal Actief richt zich op volwassenen (45+) waarbij wordt gewerkt aan balans, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Er wordt zowel binnen als buiten bewogen. Sport en bewegen zorgt er niet alleen voor dat je lichamelijk en mentaal fitter voelt, maar het verlaagt ook je kans op (chronische) ziektes.
Fysiek Actief (60+) richt zich op senioren die wat minder beweeglijk zijn. Bewegen is belangrijk zeker als je ouder wordt, het houdt je langer fit en zelfredzaam. Maar het is vooral leuk en gezellig, zeker als je het in groepsverband doet!

Wilt u meer informatie of meedoen? Kom dan tijdens de proefperiode van 2 tot en met 18 november naar sportpark De Vijzel (Vijzelpad 11 Doornenburg) en doe gratis mee. Op woensdag- en vrijdagochtend zijn de lessen. Vitaal Actief is op woensdag van 11.00 – 12.00 uur en op vrijdag van 12.00 – 13.00 uur. Fysiek Actief is woensdag van 9.30 – 10.30 uur en op vrijdag van 10.45 – 12.00 uur.

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

BEMMEL - Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften. De organisatie zoekt om die reden nog dringend naar enthousiaste collectanten in Bemmel voor de collecteweek van 7 tot en met 12 november aanstaande.

Alzheimer Nederland werkt al meer dan dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie – waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 51 regionale afdelingen en ruim 230 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie.

Waarom collecteren?

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur tijd kunnen geïnteresseerden zich als collectant inzetten tijdens de collecteweek van 7 tot en met 12 november 2016. Aanmelden kan bij: Bianca van Brandenburg (organisator) email: collectebemmel@gmail.com of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of 033-3032661.

Van Kerk naar Theater 36

BEMMEL - Het stuurvolk: Henk Bergamin en Theo Rikken. Henk kwam in '36 kwam als Amsterdammer ter wereld en in Breda, waar hij studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie, ontmoette hij Else, trouwde met haar en kregen zij 5 zonen en 11 kleinkinderen. Van '85 tot de fusie in 2001 floreerde Bemmel onder Henks (burge)meesterschap.Theo, sinds '47 geboren Bemmelaar, getrouwd met Brigitta Daniël uit Huissen, is gezegend met 3 dochters en 4 kleinkinderen, uit een eerder huwelijk.

Theo: "In Huissen volgde ik de Technische Ambachtschool –metaal- en heb zo'n 12 jaar avondschool gedaan in technische richtingen, maar feitelijk 20 jaar gewerkt als secretaris in de drietrapsraket van de medezeggenschap bij de Enka/Akzo en 30 jaar bestuur woningstichting: 10 jaar secretaris en 10 jaar voorzitter. Om dat allemaal te behappen ben ik nog een boekhoudcursus gaan volgen. In deze functie heb ik Henk leren kennen, veel vergaderd en ook leuke discussies en iets minder leukeJ mee gehad. We hebben elkaar altijd gerespecteerd incl. het biertje aan de bar. In april 2011 belt Henk mij op: "we moeten iets doen, de ondernemersvereniging wil niet, dat er een gat valt in het dorp, in het hart van het culturele leven als het Wapen verdwijnt en ik kan dat als voorzitter niet doen, jij moet dat aantrekken. Ik heb toen gebruikers aangeschreven en in Juni 2011 gingen we van start."

Henk: "Als voorzitter van de Ondernemersvereniging Bemmel en Theo, voorzitter van De Geintrappers en woordvoerder van de 'Wapengroep' openden wij het gesprek met de gebruikers van 't Wapen: zo'n 30 verenigingen die hun plek gingen verliezen, zodra het pand gesloopt werd. Reden genoeg om nieuwe mogelijkheden te (onder)zoeken en dat is een eigen leven gaan leiden."

Henk : "We gingen te rade bij de mensen van het toenmalige gemeentebestuur over de nood. We legden contact met het Kinkelbestuur en de Stichting MuziekGebouw Bemmel, waar de noodzaak van goede verenigingsonderkomens tastbaar in het Nootgebouw speelde. Daarnaast hadden TOP, Theater Pan en koor Meander ook sterk behoefte aan professioneel onderdak. Frans Schut stuurde Henk Sluiter op ons af en toen kwam de kerk hier echt boven de keukentafel."

Henk: "Het mooie is, dat iedereen een eigen taak heeft, zijn eigen kwaliteiten. Binnen het bestuur ben ik lid van de juridische- en sponsorcommissie. Ik was in het verleden gedeputeerde en onderhoud zodoende de contacten met de provincie, gemeente en andere instanties en als je ziet wat er in de kerk tot stand wordt gebracht door de vrijwilligers, dat is formidabel."

Theo: "De lijntjes werden uitgezet, het balletje rolde en toen het handwerk begon, konden anderen met hun talenten prima aan de slag en trok ik me terug, ook vanwege de gezondheid van mijn vrouw."

Henk en Else's motto na 12 vierdaagsen en vele marsen over de grens: 'genieten van het leven en voor elkaar zorgen'. Theo en Brigitta na de 22e vierdaagse: 'elke dag is een cadeautje, koester die dag.'

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Sjors Sportief en Creatief

LINGEWAARD - Vanaf 12 oktober mogen alle basisschoolleerlingen uit gemeente Lingewaard zich op www.sjorssportief.nl inschrijven voor één of meerdere kennismakingscursussen van Sjors Sportief en Creatief.


Maandag 10 oktober kregen de eerste scholen de boekjes in hun klas uitgereikt. In deze boekjes staat het aanbod van sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Leerlingen uit groep 1 tot en met 8 van de basisschool kunnen kennis maken met diverse sporten en creatieve bezigheden binnen de gemeente. Dit gebeurt door middel van zogeheten kennismakingscursussen. Dinsdag 11 oktober kregen de andere scholen hun boekjes en de inschrijving start op woensdag 12 oktober om 15.00 uur op www.sjorssportief.nl.

Voor Stef Rutgers van SBO De Vlinderboom was er nog een mooie prijs! Hij werd voor de tweede keer achter elkaar winnaar van de tekenwedstrijd! Hij kreeg zes stemmen meer dan de nummer twee, Suze van Baal van Pius X! Uit handen van wethouder Theo Janssen (portefeuille sport en cultuur) kreeg hij het eerste Sjorsboekje en een waardebon voor gratis lasergamen met de hele klas!

Sjors Sportief en Sjors Creatief maakt het mogelijk dat kinderen op vrijblijvende wijze kennis kunnen maken met diverse takken van sport en/of cultuur. Meer informatie staat op http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=603.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 26 oktober is er de lezing van de Hersenstichting - 'Geheugen en vergeten'.

Vergeetachtig worden, niet op een naam of woord kunnen komen, geeft bij veel ouderen zorgen. In deze lezing komt de werking van het geheugen en het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid aan de orde. We ontdekken wat belangrijke geheugenproblemen zijn en er worden tips gegeven hoe je vergeetachtigheid de baas kunnen blijven. Deze lezing begint om 20.00 uur in De Tichel.

Inschrijving kerstmarkt Doornenburg gestart

DOORNENBURG - De kerstmarkt in Doornenburg zal worden gehouden op zondag 11 december van 12 tot 17 uur in het centrum van Doornenburg. De inschrijving hiervoor is al in volle gang en er zijn al vele aanmeldingen binnen. Maar... er kan nog meer bij! De kerstmarkt belooft dit jaar weer grootser te worden dan de vorige edities.

"We verwachten weer veel kramen van particulieren, verenigingen, bedrijven en hobbyisten uit Doornenburg en omstreken en bovenal veel gezelligheid in kerstsfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard mag muziek niet ontbreken en zullen diverse koren liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Ook aan activiteiten voor de kinderen is gedacht.

Mocht u interesse hebben om een kraam (of meerdere kramen) op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via kerstmarktdoornenburg@gmail.com. Daarna ontvangt u verdere informatie. Let op: de inschrijvingstermijn sluit op 1 november."

Koffieconcert Ons verzetje

DOORNENBURG - Op zondag 23 oktober verzorgt het koor Ons verzetje voor de vijfde maal een koffieconcert in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Ons verzetje is een koor waar gezelligheid voorop staat. Het motto luidt dan ook: 'Als het maar gezellig en sfeervol is'. Vooral nu de donkere dagen er weer aan gaan komen, en veel mensen binnen zitten. Is dit concert even een verzetje om de deur uit te gaan. Het koor staat bekend bij vele verzorgingshuizen, Zonnebloem, korenmiddagen en jubilea.

De liederen worden hoofdzakelijk in het Nederlands, Duits en Engels gezongen,wat voor iedereen bekend in de oren zal klinken. Het koor staat onder leiding van dirigent Wim Zweers. Het concert begint om 11.00 uur; de entree is geheel gratis. Iedereen is welkom op dit muzikale gebeuren.

Start de dag sportief en ga hardlopen!

HUISSEN - Heb je enige hardloopervaring en wil je graag op een leuke en ontspannen manier de week in tweeën breken? Ga dan op woensdagochtend met Loopgroep Huissen mee op pad!

Tijdens de trainingen ga je met een gecertificeerde trainer op weg en wordt tijdens het lopen aandacht besteed aan het verbeteren van looptechniek, kracht, balans, uithoudingsvermogen en het voorkomen van blessures.

We starten om 08.45 uur vanaf de parkeerplaats tegenover de ingang van basisschool De Boemerang (Plaza 123 in Huissen). De totale training duurt maximaal 1,5 uur. Exacte inhoud van de training wordt afgestemd op het niveau van de groep. De eerste training vindt plaats op woensdag 2 november.

Voor opgave en nadere informatie voor deze training van Loopgroep Huissen kun je contact opnemen met trainer Martijn Korremans (mkorremans@gmail.com en/of via whatsapp: 06 24853200).

Beleef de Nacht van de Nacht in Fort Pannerden

DOORNENBURG - Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober is Fort Pannerden nóg spannender! Ga op pad met de boswachter en ontdek de stilte en het nachtleven van de dieren in de Klompenwaard. Kijk door een telescoop naar de sterrenhemel, op het dak van het fort. Test je zintuigen in het donker bij de proeverij van het MuZIEum.

Normaal is Fort Pannerden 's avonds dicht, maar op 29 oktober opent het fort zijn deuren na zonsondergang. Bezoekers zijn welkom vanaf 18:30 om in het donker het fort en zijn omgeving te ontdekken. Je leert van alles over sterren, het melkwegstelsel en waarom duisternis zo belangrijk is voor mensen en dieren. De Nacht van de Nacht is een evenement voor alle leeftijden.

De avond in Fort Pannerden start rond 18:30 en duurt tot 22:00. Het fort is deze avond gratis toegankelijk. Kijk voor informatie over de bereikbaarheid van het fort op www.fortpannerden.eu.

De Nacht van de Nacht op Fort Pannerden is een samenwerking tussen Fort Pannerden, Staatsbosbeheer, MuZIEum en de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF).

Hutaf 1 verstevigt koppositie

HUISSEN - In het Koelhuis begon Hutaf 1 met vier punten voorsprong aan de wedstrijd tegen naaste concurrent Hilversum 1. Het Huissense drietal begon sterk. Ze overrompelden hun tegenstanders en namen een 3-0 voorsprong.

Hilversum herpakte zich knap, waardoor de tussenstand na acht wedstrijden 4-4 was. In de laatste twee partijen bracht eerst Mats Janssen Hutaf weer op voorsprong, waarna Ricco Gerritsen de overwinning veilig stelde. Door de 6-4 overwinning staat Hutaf 1 bovenaan, met zes punten voorsprong op Zwolle en Hilversum.
Hutaf 2 beleefde een lastig middag tegen titelfavoriet Hercules 1 uit Terborg. Hier was het Hercules wat sterk begon en een 4-0 voorsprong nam. Ondanks een sterk tweede deel van de wedstrijd, met twee overwinningen van Bram Schutte en één overwinning van Joeri van Ekeren, werd het uiteindelijk 7-3. Hutaf 2 staat hiermee voorlopig op de gedeelde vierde plaats.
Ook dames 1 speelde thuis. Tegenstander was GTTC Groesbeek 1, een geduchte concurrent. De superieur spelende Hilde Vermeulen nam met drie overwinningen het voortouw aan Huissense zijde. Iris Brouwers wist met hard werken ook een wedstrijd uit het vuur te slepen. Dankzij winst in het dubbelspel eindigde de wedstrijd met 5-5 onbeslist. Dames 1 staat, met een wedstrijd minder gespeeld, tweede achter koploper Emmen.
Hutaf 4 beleeft een moeilijk seizoen. Ook tegen Westa 1 uit Westervoort was het verschil groot. In het enkelspel wist Bart Arnts één wedstrijd te winnen. Niek Vusonikos en Luke Nijenhuis bleven puntloos. Dankzij de winst in het dubbelspel werd het uiteindelijk 8-2 voor Westa.

Brei- & Haakcafé Kids bij SWL in de herfstvakantie

BEMMEL - In de herfstvakantie kunnen kinderen uit Lingewaard kennis maken met breien en haken in het Brei & Haakcafé Kids. Op woensdagmiddag 26 oktober van 14.00 tot 16.00 uur zijn ze welkom in de Cuperstraat 9 in Bemmel bij Stichting Welzijn Lingewaard.

De vrijwilligsters van het Brei- & Haakcafé hebben het plan om, naast de volwassen editie twee keer per week, iedere laatste woensdag van de maand een extra kinderen editie te draaien. Zo kunnen ook kinderen ervaren hoe leuk het is om gezellig samen creatief aan de slag te gaan. Kinderen hoeven zich niet aan te melden en kunnen gewoon binnen lopen en onder het genot van een glaasje limonade met iets lekkers de eerste steken opzetten! Kosten: 2,- (inclusief limonade).

Op woensdagmiddag is op deze locatie ook het ParticipatiePunt Bemmel geopend waar u terecht kan voor vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg of als u op zoek bent naar een leuke vrijwilligersvacature. Tevens is de kledingruil Over & Weer open!

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 26 oktober van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4), Gendt

Woensdag 26 oktober van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a), Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Rini Pasman winnaar kermisverloting Volharding

Foto: Theo van Vuuren

HUISSEN - Jaarlijks houdt muziekvereniging Volharding een concert met kermisverloting op de donderdag voor de kermis.

De hoofdprijs was dit jaar een fiets ter waarde van 1000 euro. De helft van dit bedrag werd gesponsord door Profile Ouwerling. De hoofdprijs van de kermisverloting is gewonnen door Rini Pasman, die de prijs in ontvangst nam van Guus Evers van Profile Ouwerling.

Column

Wind


Nieuws in Malenborch. Op naar Huissen. Een stevige noorden wind dwingt mij tot de eerste versnelling, het gebruik van handschoenen en een das. Mijn grijze cellen zetten me tot nadenken. Het nieuwsverhaal gaat over overlast bomen, poepende duiven en een hulproep richting gemeenteraad. Gelukkig had ik thuis Malenborch gegoogeld. Een zijstraat van de Langestraat. Kat in 't bakkie, geen grijze cel in mijn hoofd die me overstuur kan maken. Maar het pakt anders uit. Ik kan in de Langestraat de afslag Malenborch niet vinden. Erger nog, de zoektocht naar een ouderwetse maar degelijke plattegrond tot aan de Zilverkamp (!) loopt op niets uit. Dan maar in de Langestraat aan passanten vragen. Verschillende Huissenaren aangesproken, maar niemand kan me antwoord geven. Net bekomen van de noordenwind denk ik aan het lied Blowin' In The Wind van Bob Dylan. Het couplet eindigt poëtisch: Het antwoord waait mee met de wind. Pas in Big Fish krijg ik de wind mee. Een klant googelt op zijn vingerveegtelefoon. Met verbazing zegt hij dat de onbekende straat een paar meter verderop is. Ik kom bij mensen in Malenborch in huis. Bij gewone mensen met een hond en een poes, geen gewone poes maar een raskat met blauwe ogen. De tv staat 's morgens op Goede Tijden Slechte Tijden. Gewone mensen in een gewone straat die problemen hebben met de gemeente en poepende duiven. Gewone burgers die van een ambtenaar het advies krijgen om met een tennisbal poepende duiven uit de bomen te verjagen. Gewone burgers met gewone problemen die de gemeenteraad een brief schrijven. Ik fiets naar huis. De wind is afgezwakt. Mijn grijze cellen produceren alsmaar vragen. Waarom schrijven gewone mensen een brief aan de gemeenteraad. Verwachten ze een oplossing? Verwachten ze werkelijk een reactie? Zou er één raadslid zijn die ver vóór de verkiezingen gaat kijken? Het antwoord waait mee met de wind. Excuus, kan Malenborch niet vinden? Na Big Fish linksaf.
Sjaak

Fittest Ronde 2 Galm geslaagd

LINGEWAARD - Vrijdag 14 oktober en zaterdag 15 oktober vonden in Angeren en Huissen de fittesten van Galm Lingewaard plaats. Ruim 100 personen tussen de 65 – 80 jaar uit Huissen (Zilverkamp) en Angeren zijn getest. Daarvan hebben 60 personen zich na de test ingeschreven voor een vervolgprogramma om meer te gaan bewegen. Een geslaagde aftrap van Galm Lingewaard!

Onder begeleiding van 32 vrijwilligers legden de deelnemers hun test af. De deelnemers doorliepen een parcours waarbij hun lichamelijke fitheid in kaart werd gebracht. Zo werden hun lengte, gewicht, bloeddruk, kracht, lenigheid, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen gemeten. Vervolgens kregen zij een wandeltest en daarna werden hun resultaten vergeleken met de landelijk gemiddelde resultaten onder leiding van fysiotherapeuten.

De fysiotherapiepraktijken Van Broersen en Van Oeyen, Optimaal Fysiotraining en M. Van Der Ploeg hebben zich vrijwillig ingezet om de deelnemers te informeren over hun bewegen. Voor ruim 60 deelnemers was dit groepsadvies aanleiding om zich meteen aan te melden voor het Galm introductieprogramma. Tijdens dit programma gaan deelnemers iedere week een uur lang in groepsverband onder leiding van een Galm-docent bewegen. De groepen zijn ondergebracht bij Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA) en Stichting Welzijn Ouderen Huissen (SWOH). Er zijn verschillende groepen op verschillende tijden en op verschillende locaties. In sommige groepen is nog plek voor deelnemers. Aanmelden kan via SWL Meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl.

De fittest werd georganiseerd door de SWL Buurtsportcoaches en mede mogelijk gemaakt door de subsidie van ZonMw.

Maak gratis kennis met de meest complete BSO van Bemmel

BSO De Wolkenwereld biedt naschoolse opvang in een gezellige en huiselijke sfeer

BEMMEL - Vanaf maandag 31 oktober houdt BSO De Wolkenwereld een activiteitenweek voor alle kinderen uit Bemmel. Met deze activiteitenweek wil Zonnekinderen kinderen laten kennis maken met de fantastische faciliteiten waarover BSO De Wolkenwereld beschikt.

De BSO is gevestigd in sporthal De Bongerd, waardoor er dagelijks kan worden gesport. Ook het natuurpark de Ward grenst direct aan de BSO. Vanuit het gebouw van de scouting, waar de BSO ook gebruik van maakt, worden activiteiten in de natuur ondernomen. Het clubhuis van wielervereniging Het Verzetje tenslotte is het honk van de 8+ kinderen. Hier kunnen zij lekker koken, maar de ateliertafels bieden ook de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan. Kortom: op BSO De Wolkenwereld vind je een compleet aanbod van naschoolse activiteiten in een huiselijke en warme sfeer.

Lijkt het je leuk om dit zelf te ervaren? Kom dan naar de activiteitenweek! Het programma ziet er als volgt uit: Maandag 31 oktober: Uur van Cultuur, met cultuurcoach Mariëlle; Dinsdag 1 november: Uur van Cultuur met cultuurcoach Mariëlle; Woensdag 2 november: Sport, cultuur, natuur en multimedia met als thema "Spoken en griezels"; Donderdag 3 november: Spannend James Bond Spel met sportcoach Linda.

Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats van 16:00 tot 17:00 uur en op woensdag van 14.00 – 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig en deelname is helemaal gratis. Kinderen moeten worden gebracht en weer worden opgehaald op de BSO. BSO De Wolkenwereld is gevestigd aan de Sportlaan 1 in Bemmel.

Meer informatie over de activiteiten staat op: www.zonnekinderen.nl en de Facebookpagina.

Vandaag accountancy en advies: nieuw accountantskantoor in Bemmel

BEMMEL - Niet tijdig inzicht in uw cijfers, een accountant die voor iedere vraag een factuur stuurt en u pas achteraf adviseert, dat is vanaf nu verleden tijd.

Vandaag accountancy en advies is een jong accountantskantoor in Bemmel dat sinds 1 oktober is opgericht door Erik van Dam. Wij richten ons op het MKB en op starters. Vandaag accountancy en advies maakt vooraf vaste prijsafspraken voor haar dienstverlening. Hierdoor weet u als klant altijd waar u aan toe bent en dat is wel zo plezierig. "Wij begrijpen dat actuele cijfers een must zijn. U wilt immers op ieder gewenst moment van de dag de juiste beslissingen kunnen nemen. Daarom bieden wij u een app aan waarmee u ieder gewenst moment van de dag inzicht heeft in uw cijfers. Wij maken ook gebruik van scan en herkensoftware en verwerken uw administratie in de cloud. Dit bespaart u tijd en daarmee ook kosten."

Bij Vandaag accountancy en advies kunt u terecht voor het verwerken van uw administratie, het opstellen van uw jaarrekening, het verwerken van uw salarisadministratie en fiscaal advies. Door het automatiseren van de administratie kunnen wij scherpe tarieven hanteren. Eigenaar Erik van Dam heeft ruim 15 jaar ervaring in de accountancy. "Wij zijn lid van de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants en van het Register Belastingadviseurs waardoor de kwaliteit altijd gewaarborgd is. Hebben wij u nieuwsgierig gemaakt, de koffie staat altijd klaar voor een vrijblijvend gesprek! Kijk snel op www.vandaagaccountancy.nl voor meer informatie."

Aandacht voor voedselverspilling tijdens Rabo Food Week

Jan van Genderen van Royal Berry geeft medewerkers van Rabobank Oost Betuwe een rondleiding in zijn bedrijf.

BETUWE - Hoe bewust eet jij je dagelijkse maaltijden? Tijdens de Rabo Food Week van 10 tot en met 17 oktober stond de productie en consumptie van voedsel in de spotlights. Medewerkers van Rabobank Oost Betuwe bezochten bedrijven in de regio die aandacht hebben voor bijvoorbeeld voedselverspilling. De Rabo Food Week sluit aan op de strategische pijler 'Banking for Food' van Rabobank waarin het wereldvoedselvraagstuk centraal staat.

De Rabo FoodWeek is vooral bedoeld om mensen te inspireren bewuster met voedsel om te gaan en minder te verspillen. 'Elke drie tot vier maanden groeit de wereldbevolking met hetzelfde aantal inwoners dat Nederland telt', legt Peter Waterman uit, directievoorzitter van Rabobank Oost Betuwe. 'In 2050 zullen er tussen de 9 en 10 miljard monden te voeden zijn. Dat is een enorme opgave. En we kijken met z'n allen naar de wereldwijde food- en agrisector om die klus te klaren. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de waarde van ons voedsel.'

Kijkje in de keuken
Medewerkers van Rabobank Oost Betuwe gingen in gesprek met slagerij Buurman in Gendt, Art Culinair Catering in Andelst, aardbeienkwekerij Royal Berry in Bemmel en Ekoboerderij De Lingehof in Randwijk. Jan van Genderen van Royal Berry: 'Wij willen de beste aardbei op een zo efficiënt mogelijke manier bij onze klanten krijgen. Leuk om medewerkers van Rabobank een kijkje in onze keuken te geven en met hen hierover in gesprek te gaan.'

Verspillingsfabriek
Op 2 en 3 november organiseert Rabobank Oost Betuwe LedenOntmoetingsAvonden voor leden van de bank die ook in het teken staan van voedselverspilling. Peter Waterman: 'Samen met De Verspillingsfabriek uit Veghel én met lokale koks maken we soep, saus en smoothies van restanten uit de koelkast die onze leden mee brengen. Zo hopen we elkaar te inspireren en met creatieve en praktische tips dit wereldwijde probleem een beetje kleiner te maken.'

Winterbandenwisselweken bij Wouter Hageman

GENDT - Op winterse wegen verliezen zomerbanden grip vanwege hun specifieke zomertechnologieën en het profiel. Winterbanden hebben meer grip bij sneeuw en nat wegdek. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt is het een goed moment om de zomerbanden te wisselen voor uw winterbanden.

"Heeft u uw banden thuis opgeslagen? Wij wisselen ze graag voor u. Bij Wouter Hageman betaalt u 35 euro voor het wisselen van de wielen. De wissel duurt ongeveer een half uur. Terwijl u wacht in ons speciaal ingerichte bandenwissel café wisselen wij de banden. Natuurlijk is het mogelijk om de banden bij ons op te slaan in het bandenhotel, de kosten hiervoor zijn 25 euro per seizoen.

Ook op zaterdag zijn wij geopend en staan wij voor u klaar om de zomerbanden te verwisselen voor de winterbanden. Bent u geen klant bij ons? Ook dan bent u welkom om uw winterbanden te laten monteren. Via onze internetsite www.wouterhageman.nl kunt u gemakkelijk online een afspraak inplannen."

Winterbandenactie

"Zijn uw winterbanden versleten of wilt u winterbanden aanschaffen? Bij Wouter Hageman kunt u terecht met ieder merk auto. Tijdens de actieperiode in oktober profiteert u van de Wouter Hageman Winterbanden Gekte! Bij aanschaf van vier winterbanden op stalen of lichtmetalen velgen monteren wij gratis uw nieuwe set winterbanden op uw auto. Maar dat is niet het enige, u krijgt uw auto weer als nieuw terug. Wij wassen & stofzuigen uw auto. Als u uw auto weer komt ophalen lijkt hij als nieuw, en ruikt hij heerlijk fris! Benieuwd naar de prijzen van een set winterbanden voor uw auto? Bel naar 0481 425000 of mail naar melissa@wouterhageman.nl."

Halloween op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Zaterdag 29 oktober zullen tussen 19.00 en 22.00 uur de griezels van het kasteel ontwaken. Er is van alles te zien en te doen voor jong en oud.

Durf jij door alle enge kamers te lopen waar er zomaar iets om de hoek zou kunnen staan? Wees slim en laat gouden ringen thuis, want anders krijg je misschien de negen ringgeesten te paard achter je aan. De kosten voor het evenement is twee euro per persoon en het is geschikt voor alle leeftijden. www.kasteeldoornenburg.nl.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand

HUISSEN - In het Gemeenschapshuis Huissen-Zand wordt er al jaren een naailes gegeven onder deskundige leiding. Het geeft hier de mogelijkheid om zelf kleding te maken, wat tevens een gezellige bezigheid is en je houd er nog iets van over.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij om hieraan deel te nemen. Voor de maandag- en dinsdagavond kunt u zich nog aanmelden. De lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Voor inlichtingen en opgave kunt u bellen met mevrouw Van Aalten: 026 3250423.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand

HUISSEN - In het Gemeenschapshuis Huissen-Zand wordt er al jaren een naailes gegeven onder deskundige leiding. Het geeft hier de mogelijkheid om zelf kleding te maken, wat tevens een gezellige bezigheid is en je houd er nog iets van over.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij om hieraan deel te nemen. Voor de maandag- en dinsdagavond kunt u zich nog aanmelden. De lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur. Voor inlichtingen en opgave kunt u bellen met mevrouw Van Aalten: 026 3250423.

Tweestroom dames-4 pakt eerste punt

GENDT - Tweestroom-DS1 bezocht Boem.Komeet-DS2 en won nipt de eerste set. De tweede en derdde set waren voor onze dames. Helaas werd de vierde set verloren.(1-3)(26-28/19-25/09-25/25-21)

Tweestroom-DS4 ontmoette Voreo-DS2 en won zowaar de 2de set. Ook in de 4de set was men dichtbij de setwinst, maar helaas net niet.(1-3)(19-25/256-16.17-25/23-25). Boem.Komeet-HS2 ontving Tweestroom-HS1 en over en weer werden sets gewonnen. Helaas werd de 5de set verloren.(3-2)(25-17/21-25/25-20/20-25/15-08)

Tweestroom-MA1 ontving Hurry-Up-MA1 en had nagenoeg geen tegenstand, dus een vrij eenvoudige overwinning.(4-0)(25-08/25-10/25-14/25-17). Meisjes-MA2 ontmoette Scylla-MA2 en had wat meer moeite o0m de zege veilig te stellen. De 3de set werd nipt gewonnen.(4-0)(25-18/25-09/2826/25-14). Tweestroom-MA3 bezocht over duidelijke koploper Spiker-MA2. De 1ste set werd verrassend, maar nipt verloren. De 2de set werd wel een verrassing; gewonnen. Hierna had het team net niet power om die sets te winnen.(3-1)(25-23/21-25/25-19/25-18)

Mixe-Jongens-JB1 ontving Pegasus-JB2 en pakte alweer de 3de zege. De tegenstand was er wel, maar niet om in paniek te geraken.(4-0)(25-20/25-10/25-17/25-17). Tweestroom-MB1 ontmoette Reflex-MB1 en kon alleen de de3 set, hetzij nipt winnen. De andere sets waren eenvoudig voor de tegenstander.(1-3)(12-25/09-25/25-23/04-25). Mixe-Jongens-JC1 ontving Boem.Komeet-JC1 en won de 1ste set nipt. Hierna was men bij niet machte nog een set te winnen.(1-3)(27-25/20-25/19-25/20-25)

Tweestroom-MC1 bezocht Trivos-MC3 en kon alleen de 2de set winnen. In de andere sets had men niet tegenstand om die kunnen winnen.(3-1)(25-14/14-25/25-14/25-17).

Kom naar Huissen Swingt!

HUISSEN - In het kader van 30 jaar Stedelijke Muziekvereniging Huissen wordt op zaterdag 5 november in sporthal De Brink het megamuziekspektakel 'Huissen Swingt' verzorgd.

Tijdens deze avond gaat iedereen, van jong tot oud, genieten van een prachtige muzikale avond waar heel veel Huissense artiesten aan mee doen. Genoemd kunnen worden Flash Back, Ingrid Striek, Peter Sluiter samen met Huissense talenten, de VSOP Big Band uit Utrecht en het harmonieorkest en slagwerkensemble van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen.

In de programma-opzet is er voor gekozen om diverse muziekstijlen bij elkaar te brengen en die gaan zorgen voor een onvergetelijk concert. Ben je liefhebber van pop, rock, soul of ben je fan van de muziek van Frank Sinatra, dan mag je deze avond niet missen. Kom op zaterdag 5 november naar sporthal De Brink in Huissen. De avond staat geheel onder leiding van dirigent Johan Jacobsen en begint om 20.00 uur.

In de voorverkoop kosten de toegangskaarten 15 euro, Aan de kassa 17,50 euro. De kaarten zijn te koop bij de VVV, Vierakkerstraat, Foto Van Eimeren, Langestraat, Kapsalon Hendriksen, Van Wijkstraat en Sportcafé De Kuul, Brink 8.

Foute boel show bij Vrouwenverenigingng Angeren

ANGEREN - Dinsdag 25 oktober presenteert Menno Vermeulen en assistenten een gezellige ontspanningsavond van Vrouwenvereniging Angeren met als titel 'Foute boel show'.

Voor deze avond zijn ook niet-leden welkom. Zij betalen dan 5,00 euro voor entree inclusief koffie. Deze avond wordt gehouden in de grote zaal van het dorpshuis aan de Emmastraat en begint om 20:00 uur.

Protestantse Gemeente Huissen 'God sloft met mij mee door het leven'

HUISSEN - Herkent u de gedachte? Ze trof mij. En voor ‘God’ kun je veel invullen. Dingen sloffen gewoon met je mee. Verenigingen hebben 'slapende' leden. Als je daar gelukkig mee bent, vooral zo houden. Maar als je dat wil veranderen? Eenmalig? Ben je dan hypocriet? Waarom? We leven in een tijd waarin alle smaken en kleuren voorkomen. Ook in onze kerkelijke gemeenschap. Daar tref je alle varianten aan die je in het echte leven tegenkomt. Mensen van af en toe, mensen van vaak of altijd.

In onze kerkelijke gemeenschap wordt het leven gevierd. In het besef van de realiteit van de dood. Je wordt je bewust hoe waardevol het leven is. En omdat je weet dat je leven eindig is, is het des te belangrijker echt te leven. Je te richten op waar het voor jou om gaat. Het geloof leert je om de weg van je eigen leven te ontdekken. En van daaruit je weg in de maatschappij.

Je leert dat het leven veranderlijk is. Zoals groei en leven verandering meebrengt. Dat zie je ieder jaar weer in de natuur met de wisseling van de seizoenen. Maar ook thuis in de spiegel; je ziet er anders uit dan enkele jaren geleden. Prachtig, elke levensfase kent zijn eigen rijkdom. Maar hoe gaan we hiermee om? Door steeds weer met nieuwe ogen te zien. Een uur van bezinning, inspiratie en ontmoeting kan best veel helpen. Een uur waarin je op een andere manier naar de werkelijkheid van alle dag kijkt. (Ad Huson).

Zondag 23 oktober 10.00 uur: ds. Hans van der Wal, Velp. Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade. Van 19-20 uur is de kerkkelder open voor de jeugd.

Foute boel show bij Vrouwenverenigingng Angeren

ANGEREN - Dinsdag 25 oktober presenteert Menno Vermeulen en assistenten een gezellige ontspanningsavond van Vrouwenvereniging Angeren met als titel 'Foute boel show'.

Voor deze avond zijn ook niet-leden welkom. Zij betalen dan 5,00 euro voor entree inclusief koffie. Deze avond wordt gehouden in de grote zaal van het dorpshuis aan de Emmastraat en begint om 20:00 uur.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL - Na de algemene ledenvergadering is het bridgeseizoen 2016/2017 weer van start gegaan. Er wordt dan ook weer volop gebridged. De nieuwe cursisten hebben hun draai bij Doublet gevonden en doen enthousiast mee.

De eerste ronde is gespeeld en geeft de volgende uitslagen te zien. In de A werden Marian en Steef eerste met 56,70 procent, gevolgd door Erik en Jaap met 54,14, Paul en Wim met 53,36 en vierde Theo en Jeroen met 53,13 procent.

In de B behaalden Steef en Herman met 58,67 de eerste plaats en zij mochten dan ook vanwege de hoogste score de Jansen Totaalwonen beker in ontvangst nemen met de bijbehorende waardebon. Stien en Elly werden tweede met 55,34, gevolgd door Truus en Gerard met 54,09 en Kitty en Rita met 51,38 procent. Deze paren starten in de A.

In de C werden Anja en Gerard eerste met 57,13, Frans en Hub met 56,45 tweede, gevolgd door Ine en Els met 56,08 en Willemien en Francine met 54,84 procent. Zij starten in de B.

Op 19 november verzorgt Doublet een goede doeldrive voor de stichting SMS Maxx. Nadere publicatie volgt.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Erik Willems, 06 46204302, e-mail secretariaatdoublet@mail.com of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Indrukwekkende première Familie

Foto: Annie van Middelkoop

HUISSEN - Familie, de volwassenvoorstelling van theatergroep Koperen Kees, beleefde op 7 oktober haar indrukwekkende première in Theater Kees te Huissen. Met intens spel en mooi uitgespeelde emoties maakten zes spelers van Koperen Kees dit door Maria Goos geschreven verhaal zeer invoelbaar voor de bezoekers. Hun goede acteerwerk zorgde onder de bezoekers zowel voor een brok in de keel bij de heftige momenten als voor een lach bij de cynische opmerkingen die de ‘familieleden’ tegen elkaar maakten.

‘We zijn geen slechte mensen. We kunnen het wel, alleen niet met elkaar. We houden niet van elkaar en dat is verschrikkelijk.’ Deze door zoon Nico gemaakte opmerking is typerend voor de moeilijke onderlinge verhouding tussen de familieleden, die op uitnodiging van vader Jan bij elkaar zijn gekomen voor een skivakantie. Hij heeft hen uitgenodigd, omdat zijn vrouw Els aan kanker lijdt en niet lang meer zal leven. Daarom wil Jan voor de laatste keer mooie familieherinneringen ophalen.

Maar sterk onder invloed van alcohol gaat zoon Nico een keiharde confrontatie aan met zijn moeder. Waarom heeft ze hem altijd gehaat? Nico’s woede-uitbarsting is het begin van een explosieve avond, want uiteindelijk komt ieders oud zeer bovendrijven. En dat terwijl Els een verrassing heeft…

De door Sander Demmink geregisseerde volwassenvoorstelling Familie kan nog worden bezocht op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober, vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober en begint om 20.00 uur in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. Kaarten kosten 9,50 euro per stuk en kunnen worden gereserveerd en betaald via www.theater-kees.nl.

Officiële opening van de nieuwe dojo Bushi

ARNHEM - Met trots opent Bushi Arnhem op zondag 23 oktober de nieuwe dojo aan de Brabantweg 115. Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom om te komen kijken. Het officiële gedeelte wordt rond 12.00 uur afgesloten met een spetterende judodemonstratie door een deel van de wedstrijdselectie van Bushi Arnhem.

In de zomermaanden is er hard gewerkt om van drie ruimtes één dojo te maken. De ruimte is geschikt gemaakt voor trainingen voor judoka’s vanaf vijf jaar oud. Er is door vele vrijwilligers hard gewerkt om de ruimtes op orde te krijgen zodat na de zomervakantie gestart kon worden in De Laar-West.

Met steun van de gemeente, het sportbedrijf Arnhem, sponsoren, support vanuit de wijk én onze vrijwilligers, is het mogelijk geworden dat Bushi Arnhem deze stap kon zetten. Er ligt een mooie nieuwe judomat, een zwevende ondervloer, luchtzakken voor goede ventilatie en koeling en de eerste fitnessapparatuur is aangeschaft en geïnstalleerd. De nieuwe locatie biedt Bushi Arnhem de gelegenheid om de komende jaren te blijven investeren de jeugd en de begeleiding en ontwikkeling van talent optimaal te ondersteunen. Bushi Arnhem wil graag deze mooie accommodatie in de wijk De Laar-West verder gaan uitbouwen tot een echt sportief judobolwerk.

Nieuwsgierig geworden naar Bushi Arnhem en de nieuwe dojo? Kom dan op zondagochtend 23 oktober gerust even langs om te kijken naar de nieuwe locatie. We zullen u graag ontvangen in de kantine.

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Snertrit Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 9 oktober heeft de Angerse Oldtimer Club weer de Snertrit verreden. Het was de laatste rit van dit seizoen. Het aantal deelnemers aan de rit was bijzonder groot. Zowel aantal trekkers, auto's, motoren, bromfietsen en solexen.

Gerben Kuster, de nieuwe clubhuiseigenaar van Herberg De Ploeg, had de koffie al klaar tijdens het inschrijven van de deelnemers. Rond 10.30 uur begaven de deelnemers zich naar de oldtimers om te starten. De rustplaats was deze keer in Oud-Zevenaar bij Grutterij-Molen De Hoop. De winkel voor thuisbakken. De deelnemers van de rit werden hier ontvangen met koffie en gebak.

Frits en Maike Botter die deze molen runnen gaven tekst en uitleg bij een bezichtiging van de molen. Na dit alles vertrokken de deelnemers weer richting clubhuis Herberg De Ploeg in Angeren. Gerben had de snert, ook wel erwtensoep genoemd, al op staan. En niet te vergeten hij was ook goed gevuld. Bij terugkomst kreeg iedere deelnemer een kop snert. Deze werd met veel smaak opgegeten. Voor degene die geen erwtensoep lusten was ook gezorgd. Broodje bal of een pannenkoek. Onder het genot van al deze lekkernijen en een drankje werd de dag voldaan afgesloten. Iedereen was vol lof over de dag en kijken al weer uit naar het seizoen 2017.

Dirigent Emile Stoffels 12,5 jaar bij harmonie Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - Het jubileumjaar van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg wordt opgesierd door het 12,5 jarig jubileum van dirigent Emile Stoffels. Emile Stoffels, geboren Bemmelnaar, is een muzikale duizendpoot. Musiceren, dirigeren en arrangeren zijn zijn lust en zijn leven, daarnaast is hij in 2013 zijn muziek uitgeverij StoffelsMusic gestart.

Onder leiding van Emile behaalde harmonie Sint-Caecilia Doornenburg diverse successen waaronder het Nederlands kampioenschap in 2008. Hoogtepunt in het jubileumjaar was het Proms concert 'A century of Music', mede door de fantastische arrangementen van Emile. Zijn talenten als componist/arrangeur etaleerde hij ook in de “Thorn Castle March”, een cadeau aan de harmonie ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum.

Emile is zeer betrokken bij harmonie Sint-Caecilia en gaat verder dan het hanteren van het dirigeerstokje. Zo is hij actief betrokken bij de organisatie van 'The best of the Low lands!' dat op zondag 6 november zal plaatsvinden in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Het betreft hier een uitwisselingsconcert met het uit Beverst (B) afkomstige harmonieorkest 'Ons Verlangen'. Een orkest met bijna 100 leden met onder andere een doedelzak band. Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg zal een aantal nummers ten gehore brengen van het zeer geslaagde Proms concert 'A century of Music'. Een bezoek aan 'The best of the Low Lands!' kunnen wij van harte aanbevelen. Kaarten à 5,00 euro zijn verkrijgbaar bij Spar Witjes Doornenburg, Ontmoetingscentrum Doornenburg, Bruna in Gendt of via secretaris@harmoniedoornenburg.nl.

Genieten bij tweede lustrum!

DOORNENBURG - Op zaterdag 8 oktober werd voor de tiende keer de Middeleeuwse Wandeltocht georganiseerd. Het was schitterend wandelweer, bij de start in kasteel Doornenburg liep alles op rolletjes en 176 deelnemers gingen op pad om een route van 25 of 18 kilometer te lopen.

De eerste stop was bij het interessante Fort Pannerden waar men kon genieten van een lekker kopje koffie en het fantastische uitzicht van bovenaf! Daarna was het goed struinen door de Klompenwaard, het gebied bij de Blauwe Hoek en de Gendtse polder. Na aankomst bij het NH kerkje aan de dijk werd er door de jonkvrouwen en een echte jonkheer een lunch geserveerd, die iedereen lekker buiten of in de kerk mocht nuttigen.

Na de lunch gingen de deelnemers via Gendt naar het Lingefietspad om te finishen bij kasteel Doornenburg, waar iedereen een aandenken kreeg en een toost kon uitbrengen op het succes van dit tweede lustrum! Der organisatie is de mannen dankbaar die dit jaar alle pijlen voortreffelijk hadden opgehangen! Maar natuurlijk ook de mensen van Fort Pannerden, de NH Kerk in Gendt en van kasteel Doornenburg voor hun gastvrijheid!

Het was weer een bijzondere Boldag! Voor meer informatie en foto’s: www. debolbemmel.nl.

Zing mee met de kerstnachtmis to Remember!

GENDT - Jongerenkoor Remember zal traditiegetrouw de kerstnachtmis op 24 december in de Sint-Martinuskerk in Gendt muzikaal opluisteren. Daarvoor is het op zoek naar enthousiaste zangers/zangeressen die samen er een kerstnachtmis to Remember van willen maken!

Jongerenkoor Remember bestaat momenteel uit 14 enthousiaste leden die samen wel een aardig nootje kunnen zingen. "Om met de kerstnachtmis iets extra moois neer te kunnen zetten, willen we zangers en zangeressen van harte uitnodigen om zich aan te sluiten bij ons. Schroom niet en kom vanaf donderdag 3 november gezellig met ons mee repeteren! Of je het nou gewoon leuk vind om in een koor te zingen, komt voor de gezellige sfeer of om alvast in kerststemming te komen: je bent meer dan welkom!"

De repetities voor kerst zijn vanaf donderdag 3 november van 19:30-21:30 uur in de kerk in Gendt. De kerstnachtmis zal ook in Gendt zijn op zaterdag 24 december om 21:00 uur. "Heb je vragen, neem gerust contact op met ons bestuur via secretariaat@jongerenkoorremember.nl."

Kinkelbestuur in gesprek met… Fleur (11): 'Deze jurk heb ik zelf gemaakt'

BEMMEL - Iedere woensdag zijn in De Kinkel meiden bezig met het maken van kleding. Het is de Fashionclub van de Open Academie. Modieuze stoffen worden omgetoverd tot jurk, tas of hoed. De leerlingen leren er met lappen stof hun kleren naaien. In het klasje is het na enige tijd doodstil. Ogen en handen zijn aan het werk. Een oud ambacht komt tot leven.

Bijna alle meiden zitten op deze cursus via het project Sjors Sportief en Creatief. Het omvat speciale lessen om kinderen op de basisschool al vroeg met sport en cultuur kennis te laten maken. Menke (15) is de oudste. Na het gymnasium wil ze verder in de mode. Ze vertelt: "Ik ben nu druk bezig met een onesie, een soort pyjama met capuchon waarbij alles aan elkaar zit. Lekker warm. Ik ben gedreven, wil steeds weer iets nieuws en beters maken. Hier bezig zijn is voor mij ook een uitweg voor school en huiswerk. Mijn vriendinnen snappen dat niet."

Fleur (11) bladert modebladen door. Weet nu wat ze wil maken. Ze zoekt op een vel papier model 27 en volgt de juiste lijn. Die moet overgetrokken worden op een doorzichtig papier en dan op de stof gelegd. Mirte (12) benadrukt: "Je mag zelf ontwerpen. Dat is erg leuk. Ik heb de vorige keer een zakje gemaakt. Maar een deel van de stof had ik binnenstebuiten genaaid."

Britte (11) concentreert zich op een ruitjesjurk. Ze komt uit Huissen en wordt door haar moeder gebracht, "gaaf hè". Romy (10) tenslotte vertelt trots dat ze bezig is met een vest en weet ook al welke stof ze gaat gebruiken. "Voel maar, lekker zacht hè." Ondertussen loopt juf Ingrid rond, reageert op ontwerpideeën en helpt bij de uitvoering.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Herfstfeest op park met pompoenen en zo!

BETUWE - Het is herfst in Park Bredelaar! Op zondag 23 oktober wordt van 13:00 tot 17:00 uur het allereerste pompoenenfeest georganiseerd in Park Bredelaar. Tijdens de smaakvolle en creatieve middag kunnen kinderen en hun ouders aan de slag met diverse creatieve workshops.

Het eerste groeiseizoen zit erop en dat willen we vieren. De pompoenen zijn rijp, de appeltjes, de peren en de pruimen zijn van de bomen, de aardappeltjes zijn uit de grond en de meeste groenten zijn verkocht in de kar aan de weg of gebruikt in een van de workshops van de Buitenkok of de smaakkisten van Rembert.

Er is nog genoeg te beleven in het jonge pocketpark. Tijdens dit smaakvolle en creatieve pompoenenfeest kunnen kinderen met hun ouder pompoenen snijden. Met Haloween voor de deur is dat natuurlijk super leuk. We maken soep op houtvuur van de pompoenen en andere groenten uit het park, je kunt knutselen met walnoten en kastanjes, vogelhuisjes timmeren, vetbollen maken voor de vogels en nog veel meer. Kinderen mogen zelf een herfstpannenkoekje bakken op het houtvuur en voor de papa’s en mama’s zorgen we een BBQ en lekkere bockbiertjes.

Park Bredelaar is een van de Pocketparken in Park Lingezegen en ligt tussen Elst en Bemmel aan de Breedlersestraat. Het is goed bereikbaar per fiets en als je met de auto komt kun je parkeren op het naastgelegen erf. Volg hiervoor de aanwijzingen van de vrijwilligers.

Nieuws van bridgeclub Gendt

GENDT - Na de start met de algemene ledenvergadering in september is Bridgeclub Gendt het nieuwe verenigingsjaar weer begonnen met de eerste competitieronde.

Omdat sindsdien vijf speelavonden zijn verlopen, was het weer tijd de standen in de verschillende lijnen op te maken, om te zien welke paren voor promotie of degradatie in aanmerking kwamen. De spanning in de C-lijn liep hoog op, omdat in deze lijn liefst vijf paren konden promoveren. Uiteindelijk waren de gelukkigen: als vijfde de heren Piet Gerritsen en Piet van der Horst, vierde het paar Tonnie en Jan van den Broek, derde Marian Berns en Fokke kijlstra, tweede de dames Joke Kruip en Maja Sparnaay en tenslotte als eerste de heren Alex Cornelissen en Leo Verhoeven. Deze vijf paren gaan allen naar de B-lijn.

De B-lijn werd aangevoerd door het paar Ans en Michel Helsen, gevolgd door Wim van Bon en Henk van Zagten als tweede. Zij werden weer gevolgd door Ans Fransen en Bertus Setz als derde. Deze drie paren mogen hun kunnen de volgende ronde weer in de A-lijn vertonen.

In de A-lijn eindigden de dames Ellen Groenen en Jannie van de Werken als eerste. De heren Jos van de Werken en Eric Groenen werden op gepaste afstand tweede en de dames Mieke van Gellecum en Lies Hegeman veroverden de derde plek.

Sponsor bedankt!

Foto: Christiaan van Dam

GENDT - De Bataven 3 bedankt SOM Makelaars voor het schenken van de nieuwe tenues.

De komende drie jaar speelt dit selectieteam met shirts, broeken en kousen van SOM Makelaars, geheel volgens de Bataven-lijn. Aan de kleding kan het in elk geval niet meer liggen.

17 / 36

18 / 36

19 / 36

20 / 36

Grafiekmanifestatie Lingeprint

HUISSEN - Met de Grafiekmanifestatie Lingeprint zet stichting LingeW’art een eerste stap in de boeiende wereld van grafische kunsten. Drie dagen lang kan men kijken genieten en ook zelf proberen hoe boeiend grafiek is. Oktober is uitgeroepen tot maand van de grafiek. Landelijk wordt aandacht besteed aan de diversiteit van grafiek.

Stichting LingeW’art heeft een aantal bekende en boeiende grafisch werkende kunstenaars uitgenodigd hun werk tijdens de Grafiekmanifestatie Lingeprint te tonen. Naast demonstraties wordt er uitleg over de toegepaste technieken gegeven.

Ook zal men eindexamen leerlingen van het OBC Bemmel aan het werk kunnen bewonderen. Zij exposeren het werk dat zij op school maakten en laten het ontstaansproces van het drukken op stof zien. Voor de kinderen is er zaterdagmiddag vanaf 13.30 een zeer bijzondere Japanse kunstenaar, Akira Matsumoto, uitgenodigd. Hij laat de kinderen op zijn speelse en bijzondere manier kennis maken met zelf papier maken. Deze workshop begint om 13.30 en eindigt om 16.00 uur. Deze workshop is gratis.

Zondag geeft kinderatelier De Juliaan van 14.00 tot 16.00 uur een workshop papieren tas bedrukken, ook deze workshop wordt gratis aangeboden.

De officiële opening van Grafiekmanifestatie Lingeprint door wethouder Theo Janssen vindt plaats op vrijdag 21 oktober om 19.30 uur. Het duo Klezmoar zal voor een vrolijke muzikale toets zorgen. Ieder is welkom!

Overige openingstijden zijn zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur. De manifestatie vindt plaats in de Raadzaal in Huissen, Langekerkstraat 17 en is gratis toegankelijk.

Gezellige

rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober is er in het lokaal van postduivenvereniging De Vriendenkring Den Ark weer een leuke rommelmarkt.

De markt is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) in Huissen. De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Meer info: 026 3252392.

Lezing Veilig

Verkeer in Gendt

GENDT - Woensdag 19 oktober komt de heer Van de Sant van Veilig Verkeer Huissen bij vrouwenvereniging Medos vertellen over het gebruik van e-bikes in het verkeer.

Er gebeuren nog steeds veel ongelukken met e-bikes. Hoe kunnen we dit het beste voorkomen? De avond begint om 20.00 uur bij zaal De Klok in Gendt. Dit is een openbare avond.

Herfstactiviteit in De Zilverkamp

?HUISSEN - Zaterdag 22 oktober is er in De Zilverkamp een herfstactiviteit: knutsel je eigen herfststukje.

"We gaan herfststukjes maken. Omdat dit een jaarlijks groot succes is, laten we deze activiteit gewoon weer terugkomen. Van 10.00 tot 13.00 uur zullen we dit gaan doen. Gebruik je fantasie en maak er iets moois van." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Senioren

Actief Bemmel

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel houdt in De Kinkel op de woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur een vrije inloop voor activiteiten voor de ouderen.

Op de eerste en derde woensdag van de maand is er een instuif, waar men onder andere kan klaverjassen. Op de tweede en de vierde woensdag van de maand is er een bingo.

In een Oogopslag

woensdag 19 oktober
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 22 oktober
16.00 u. St. Jozef Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor Gezamenlijke Ziekenzalving voor Gendt en Doornenburg

zaterdag 22 oktober: 2e collecte voor Missiezondag
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

zondag 23 oktober: 2e collecte voor Missiezondag
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron

woensdag 26 oktober
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 28 oktober
20.00 u. St. Bavo Angeren Concert door Can Tanimus

Landkruis Flieren Gendt

GENDT - Een stukje erfgoed werd opgeknapt… Waar de Hegsestraat overgaat in de Flierensestraat ter hoogte van de Hemelstraat, staat aan de rechterkant in een parkje met rustbankje Het Landkruis. Het was het platform een doorn in het oog, dat het kruisbeeld nabij de Hemelstraat niet meer in goede staat verkeerde.

Het kruis met corpus verkeerde in zeer slechte staat en wil je de traditie voortzetten dan is er maar een mogelijkheid een nieuw maken. Dat dit is gelukt kan men zien op de foto. Dankzij een echte Gendtse perfectionist - in de goede betekenis van het woord - heeft een nieuw eikenhouten kruis gemaakt. Het corpus is van een voormalig kruisbeeld uit de Sint-Martinuskerk in Gendt.

Er werd bij het landkruis een viering gehouden. Op Biddag voor Gewas en Arbeid kwamen al sinds mensenheugenis de agrariërs en andere belangstellenden bij elkaar voor het Landkruis om te bidden voor een vruchtbaar jaar en de boeren hopen natuurlijk op een goede oogst. Het Landkruis in Gendt, werken aan leefbaarheid is een doorlopend proces. Het platform gaat bij het Landkruis een informatiebordje plaatsen zodat voor ieder bezoeker duidelijk is waarom en wanneer hier een Landkruis is geplaatst.

"Wij zijn op opzoek naar mensen die ons iets kunnen vertellen over de Historie van dit Landkruis. Wanneer en door wie is het Oude Landkruis geplaatst, waar komt het vandaan, uw verhaal horen wij graag. U kunt ons mailen of bellen: informatie@platformgendt.nl, telefoon 0481 424020. Alle overige informatie staat op www.platformgendt.nl.

MHC Bemmel 800 jongens C1 herfstkampioen

BEMMEL - Zaterdag 8 oktober zijn de Jongens C1 van MHC Bemmel 800 herfstkampioen geworden door hun directe concurrent Nijmegen C3 in een hele spannende wedstrijd op eigen veld te verslaan met 0-4.

Door dit resultaat hebben zij ongeslagen de voorcompetitie van dit seizoen gewonnen en zullen zij in het vervolg van de competitie hun eer mogen gaan verdedigen in een hogere klasse.

Onder leiding van trainer/coach (en tevens speler van MHC Bemmel 800 heren 1) Juan Mejia is de afgelopen weken hard gewerkt. Juan en de jongens hebben in deze relatief korte tijd een team neergezet wat door plezier in het spel, doorzettingsvermogen en respect en hard werken voor elkaar dit prachtige resultaat heeft kunnen bereiken.

MHC Bemmel 800 is altijd op zoek naar jongens die hun steentje kunnen bedragen aan dit soort mooie/sportieve resultaten. Heb je interesse in deze mooie, snelle, dynamische sport en lijkt het je leuk om 1 van de jongensteams van MHC Bemmel 800 te versterken, kijk dan op de website www.mhcbemmel800.nl of stuur een mail naar secretariaat@mhcbemmel800.nl en je ontvangt de nodige informatie.

Lezing Veilig Verkeer in Gendt

GENDT - Woensdag 19 oktober komt de heer Van de Sant van Veilig Verkeer Huissen bij vrouwenvereniging Medos vertellen over het gebruik van e-bikes in het verkeer.

Er gebeuren nog steeds veel ongelukken met e-bikes. Hoe kunnen we dit het beste voorkomen? De avond begint om 20.00 uur bij zaal De Klok in Gendt. Dit is een openbare avond.

Herfstactiviteit in De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 22 oktober is er in De Zilverkamp een herfstactiviteit: knutsel je eigen herfststukje.

"We gaan herfststukjes maken. Omdat dit een jaarlijks groot succes is, laten we deze activiteit gewoon weer terugkomen. Van 10.00 tot 13.00 uur zullen we dit gaan doen. Gebruik je fantasie en maak er iets moois van." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Gelukspoppetjes maken in wereldwinkel Lingewaard

HUISSEN - Iedereen kent de gelukspoppetjes wel. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. Kinderen kunnen woensdag 26 oktober zelf hun eigen gelukspoppetje maken.

"Natuurlijk zorgen wij voor de materialen en je mag zelf ook wat meenemen. Kom gezellig woensdag middag 26 oktober naar de wereldwinkel Lingewaard in de Vierakkerstraat, Huissen van 14.00 uur tot 16.00 uur. Bijdrage onkosten is 1 euro. Opgave: in de winkel of via 026 3251988."

Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel houdt in De Kinkel op de woensdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur een vrije inloop voor activiteiten voor de ouderen.

Op de eerste en derde woensdag van de maand is er een instuif, waar men onder andere kan klaverjassen. Op de tweede en de vierde woensdag van de maand is er een bingo.

Tienerdisco in Gemeenschapshuis

HUISSEN - Op 21 oktober van 19.30 tot 22.00 uur organiseert de wijkvereniging Zand Binnen-Buitenveld in samenwerking met de SWL weer de tienerdisco.

Deze disco is voor groep 6-7-8 van de basisschool. De dj's Bram en Rob verzorgen deze avond; bij hen zijn de verzoeknummers aan te vragen. De disco is in de Van Wijkstraat in het Gemeenschapshuis in Huissen. De entree is 1.00 euro.

In een Oogopslag

woensdag 19 oktober
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 22 oktober
16.00 u. St. Jozef Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor Gezamenlijke Ziekenzalving voor Gendt en Doornenburg

zaterdag 22 oktober: 2e collecte voor Missiezondag
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

zondag 23 oktober: 2e collecte voor Missiezondag
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron

woensdag 26 oktober
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters

vrijdag 28 oktober
20.00 u. St. Bavo Angeren Concert door Can Tanimus

Verjongde tennisclub

De finalisten van Gemengd Dubbel 6 van links naar rechts: Robbert Holland, Judith Gertsen, Anne Verhoeven en Jo Janssen.

DOORNENBURG - In de week van 3 tot en met zondag 9 oktober stond alles bij de tennisclub in Doornenburg in het teken van het jaarlijkse open VANNU-toernooi.

Na 25 jaar geleden te zijn gestart als toernooi voor deelnemers met een leeftijd van 35 jaar en ouder is dit jaar besloten de leeftijdsgrens te verlagen naar 25-plus. Tot groot genoegen van de organisatie heeft dit geresulteerd in de deelname van verschillende ouder/kind koppels.

In totaal hebben het respectabele aantal van 191 spelers uit de regio de weg naar de tennisclub aan het Vijzelpad in Doornenburg weten te vinden. In één week tijd zijn onder toezicht van de KNLTB in totaal 140 wedstrijden gespeeld, verdeeld in de sterktecategorieën 5, 6, 7 en 8. Op de doordeweekse avonden werden eerst in de grote categorieën voorrondes in de vorm van een poulesysteem gespeeld. De winnaars van deze poules gingen vervolgens het bekende afvalsysteem in. Dankzij het mooie herfstweer konden de toeschouwers vanaf een zonnig terras, onder het genot van een hapje en een drankje, op de afsluitende zondag genieten van de finale wedstrijden.

De toernooicommissie feliciteert de volgende finalisten van het VanNu. toernooi, jaargang 2016:

GD8 1: Vincent Leenders + Jolanda Tilleman

2: Bart Schuiling + Iris Kramer

DD8 1: Heide Evers + Katja Jeurissen

2: Angela den Ouden + Marion Peters

HD8 1: Freek Beekhuizen + Tom Stuart

2: John van Ginkel + Eric Hartman

GD7 1: Paul Spanjaard + Lynn van Hoften

2: Ernst Lentjes + Erna Wissing

DD7 1: Karin Peters + Trees Wouters

2: Marij Leijser + Marjo Rossen

HD7 1: Jos Pruijn + Seb Pruijn

2: Rob van Aalten + Ad Lakerveld

GD6 1: Robbert Holland + Judith Gertsen

2: Jo Janssen + Anne Verhoeven

DD6 1: Evelien Claassen + Judith Gertsen

2: Annelies Aarntzen + José Derksen

HD6 1: Ad van Eck + Robbert Ketelaars

2: Jan Sommers + Joey Sommers

GD5 1: Edwin van de Broek + Marleen Polman

2: Fred Janssen + Anke Milder

DD5 1: Nicole Reinders + Deanne van Wissen

2: Rianne Gelsing + Cornia van der Salm

HD5 1: RBerry Arends + Edwin van den Broek

2: Marc Donckers + Hans Peters

De finalisten van Gemengd Dubbel 6 van links naar rechts:

Robbert Holland, Judith Gertsen, Anne Verhoeven en Jo Janssen

Baby-Bootcamp® nu in Oosterhout en Bemmel! Fitness voor mama en baby

BETUWE - Hallo mama's uit Bemmel, Oosterhout, Elst, Huissen en omstreken. Vanaf november starten we met Baby-Bootcamp®. Dit is een fitnessprogramma voor mama's en hun baby's van 3 tot 9 maanden. Tijdens de les leer je bewegen met je baby terwijl je zelf werkt aan het back in shape komen na je bevalling. De lessen worden langzaam opgebouwd en steeds pittiger voor je. Het leuke is ook nog dat je baby meegroeit en daardoor je 'gewichten' steeds zwaarder worden naarmate de weken verstrijken.

Een speciale Baby-Belt helpt je baby te ondersteunen zodat ook je baby betrokken wordt in elke oefening die je doet. Spierverstevigende trainingen voor je rug en bekkenbodemtraining, maar ook de bekende probleemzone van buik, billen en benen wordt aangepakt en afgewisseld met leeftijdsgerichte oefeningen voor je kleintje.

Naast alle beweegfactoren is er dan ook nog het sociale gedeelte. Je komt in contact met andere moeders met baby's van dezelfde leeftijd en kan veel informatie uitwisselen en veel tips van elkaar krijgen. Daarbij is het bovenal gezellig. De les wordt gegeven op woensdagochtend van 09.00-10.00 uur bij sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel. En op vrijdagochtend om 09.15-10.15 uur bij Chimpie Champ (aparte ruimte) in Oosterhout (Gld).

Enthousiast geworden en is je baby tussen de 3 en 8 maanden? Geef je dan nu op voor een gratis proefles! Stuur een email naar Petra@dotheextramile.com of bel naar 06 45 45 81 78. Meer informatie over Baby-Bootcamp® vind je op de site www.baby-bootcamp.nl of op www.dotheextramile.com.

Nieuwe behandelmethode voor langdurige peesklachten bij Fysiotherapie Wismans

GENDT - Wie weleens last heeft gehad van een tennisarm, hielspoor of een lopersknie weet hoe lastig deze klachten te behandelen zijn. Soms worden zulke peesklachten zelfs chronisch.

Sinds kort past Fysiotherapie Wismans EPTE-therapie toe: een nieuwe, innovatieve behandelmethode om deze chronische peesklachten aan te pakken. EPTE staat voor Echogeleide Percutane Electrolyse en is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode.

Hoe gaat EPTE in z'n werk? De therapeut gaat met een dunne naald onder echogeleiding naar het gebied van de klacht, zoals de achillespees, de kniepees, de schouder of de elleboog. Vervolgens wordt een kleine hoeveelheid elektrische stroom toegediend. Hierdoor komen verschillende chemische en fysiologische processen op gang die leiden tot herstel van het weefsel. Een EPTE-behandeling vereist heel veel nauwkeurigheid. Daarom maakt de therapeut ook gebruik van echografie bij het inbrengen van de naald. Zo is hij in staat exact vast te stellen waar de oorzaak van de klacht ligt.

Geheel pijnvrij is de behandeling niet. Patiënten ervaren meestal een wat branderig gevoel. Doeltreffend is de methode zeker wél. Uit onderzoeken blijkt dat met name voor peesklachten EPTE een veel effectievere oplossing is dan de traditionelere behandelmethoden. Een aantal van de therapeuten bij Fysiotherapie Wismans hebben zich in EPTE gespecialiseerd.

Heeft u vragen over deze nieuwe behandelmethode? Neem dan gerust contact op met Fysiotherapie Wismans via 0481-769094 of info@fysiotherapiewismans.nl. De praktijk is gevestigd aan de Dorpstraat 21D in Gendt.

Nachthockeytoernooi MHC Bemmel 800 gslaagd

BEMMEL - In de nacht van 15 op 16 oktober konden de A en B junioren van MHC Bemmel 800 deelnemen aan het nachthockeytoernooi.

Van 22.00 tot 07.00 uur hebben zij onderlinge wedstrijden gespeeld. Mede door het mooie weer kijken we terug op een zeer geslaagd evenement. Ze zijn AH Bemmel dankbaar voor de lekkere versnaperingen en Tuincentrum Helsen voor het hout.

Loopark speeltuin geopend

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN - Inwoners en wijkplatform hebben samen de inrichting afgestemd. Wethouder J. Sluiter heeft zaterdag de speeltuin aan de Keizersallee in de wijk Loovelden officieel geopend.

In het bijzijn van de kinderen uit de buurt werd er een kleine toespraak gehouden, daarna konden de aanwezige kinderen op zoek naar prijsjes die overal verstopt waren. "Als gevolg van de crisis van de afgelopen jaren heeft het langer geduurd dan verwacht, maar het resultaat is er niet minder om", zei wethouder J. Sluiter tijdens zijn openingswoord.

De speeltuin, Loopark, is gerealiseerd door de gemeente Lingewaard en het BPD (voormalig Bouwfonds). Het wijkplatform Loovelden heeft in samenwerking met de bewoners in de wijk en de gemeente voor de invulling van het plan gezorgd wat geresulteerd heeft in een prachtige speelgelegenheid waar iedereen volop kan genieten, jong en oud.

Ki-Aikido blij met 4de dan

BEMMEL - Astrid Spangeberg, trainer bij Ki-Aikido Bemmel, heeft als tweede vrouw in Nederland de 4de dan Ki-Aikido behaald. Een uitzonderlijke prestatie.

De ki-aikidoka’s van de dojo zijn super trots op hun senzei (leermeester)! Aikido is van oorsprong een krijgskunst. De bewegingsvormen binnen het Ki-Aikido zijn nog steeds te herleiden tot aanvals- en verdedigingstechnieken, maar worden niet met dat doel getraind. De bewegingsvormen zijn sierlijk en ogen gemakkelijk. De training richt zich op het zo harmonieus en moeiteloos mogelijk bewegen, met en zonder partner. Het leren bewegen met coördinatie van geest en lichaam staat centraal. Aikdo verhoogt het lichaams- en zelfbewustzijn, wat zichtbaar wordt in de houding en uitstraling van alledag. Ki-Aikido kan dan ook door jong en oud met veel plezier beoefend worden.

Nieuwsgierig geworden? Kom een keer mee trainen. Volwassenen trainen iedere woensdagavond van 20.00 – 22.00 en vrijdag van 19.30 – 21.00 uur. Kindertrainingen zijn op zaterdag. Meer info staat op www.ki-aikido-bemmel.nl.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer open eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 25 oktober - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 26 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 27 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Ingezonden brief

Als men in de auto stapt zit het verstand in de rechter voet. Bijna dagelijks passeer ik de kruising Papestraat/van Elkweg in Bemmel in de richting van Haalderen en verbaas me steeds meer over het voordringen gedrag van tal van automobilisten. De linkerrijstrook stopt na een 100 m en ritsen is de bedoeling, dames en heren. Dus niet voordringen!

Voor 20 seconden eerder Haalderen binnen te rijden worden de gekste capriolen uit gehaald en de eerder genoemde kruising lijkt soms op circuit Zandvoort. Denkt u eens na wat uw tijdwinst is als u links aan komt scheuren. De ritsstrook, vaak gebruikt als voordringstrook is ooit uitgevonden om bij een flink verkeersaanbod soepel in te voegen en niet om voor te dringen. Tijdwinst is er niet als er auto's voor u rijden en u besluit toch naar linkse te gaan. Alleen bij landbouw- en vrachtverkeer is er sprake van een kleine tijdwinst richting Haalderen/Gendt.

Wat mij betreft mogen ze deze strook gelijk sluiten aangezien de haastige automobilist zich tegenwoordig niet meer weet te gedragen. Jammer... haast haast haast... gevaarlijk en slecht voor het milieu.

Joost van Rossum

Bewoners Malenborch voelen zich niet gehoord

Bomen kunnen ook voor overlast zorgen, zo ondervinden bewoners van de Malenborch. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Ruim dertig bewoners in De Malenborch in Huissen zijn het zat. Al ruim vier jaar heeft de gemeente niets gedaan aan onderhoud van bomen in hun straat, zo laten ze de gemeenteraad weten. Met een petitie vragen ze aandacht voor hun probleem omdat ze het gevoel hebben door de gemeente niet gehoord te worden.

Het bomenrijk pleintje in De Malenborch ziet er vredig uit. Maar schijn bedriegt. De lindebomen zijn in de huidige staat een kwelling voor ze. Eén boom begint al aardig over te hellen. Op initiatief van bewoner Peeters is een brief naar de gemeenteraad gestuurd. “De takken worden zwaar en gevaarlijk bij winderig weer. Regelmatig is er ook wildgroei dat valt.” Geparkeerde auto’s lopen het gevaar beschadigd te worden. Ook in het voorjaar geven de lindebomen overlast. Stuifmeel, schilfers van de knoppen dwalen neer op de auto’s. Omdat de bomen zo dichtbegroeid zijn hebben ze volgens een boze Peeters ook overlast van duiven- en kraaienpoep. “Het komt er hier op neer dat we iedere dag onze auto’s moeten wassen om lakschade te voorkomen.”


Bij de gemeente krijgt Peeters geen gehoor, zegt hij. “Dat is de natuur, daar doen we niks aan. Zo’n antwoord krijg je dan. Maar dat gaat het dus niet worden.” Mocht er niets aan de takken worden gedaan, dan verwachten de bewoners dat er takken op geparkeerde auto’s vallen. De gemeente wordt volgens Peeters dan verantwoordelijk gesteld voor de schade. “En wat zeggen ze dan? Ja, dat klopt. Met zo’n antwoord voel ik me met de rug tegen de muur gedrukt.”

Doornenburg krijgt een carnavalsfeest 2.0

Foto: Jaap Plattel van DeDoornenburger.nl

DOORNENBURG - Op woensdag 12 oktober organiseerde carnavalsvereniging De Riensplitsers een infoavond over de toekomst van het bestaan van het carnavalsfeest in Doornenburg. Via de diverse media werd bekendgemaakt dat het bestuur en de Raad van 11 van de vereniging voornemens waren om te stoppen met de organisatie van de Dolle Dagen in Doornenburg.

Tijdens de infoavond gaf het bestuur een toelichting op het voorgenomen besluit om te stoppen wegens een teruggang in de belangstelling voor het carnavalsfeest. De aanwezige leden en belangstellenden waren het niet met dit voornemen eens. Zij vinden dat het carnavalsfeest behouden moet blijven in Doornenburg, maar dat het wellicht in een aangepaste vorm verder dient te gaan. In overleg met het bestuur werden ideeën besproken om te komen tot de organisatie van een zogenoemd 'Carnavalsfeest 2.0'.

De dorpscontactpersonen van Stichting Leefbaar Doornenburg zijn benaderd om samen met De Riensplitsers te gaan bekijken wat de haalbaarheid is van deze ideeën. Er vinden momenteel gesprekken plaats met diverse partijen om te komen tot een goede samenwerking. De uitgangspunten zijn in ieder geval dat het jeugdcarnaval en de carnavalsoptocht in 2017 gewoon doorgaan. Hiervoor worden er enkele werkgroepen ingesteld.

Op korte termijn houdt De Riensplitsers weer een infoavond om de voortgang te bespreken. Deze is op donderdag 20 oktober 2016 om 19.30 uur in het Schuttersgebouw Doornenburg. Voor deze bijeenkomst zijn alle leden en belangstellenden weer welkom. Meer info staat op www.riensplitsers.nl.

Vogelshow op nieuwe locatie

GENDT - Schitterende kleuren zijn er vrijdagavond 21 en zaterdag 22 oktober te bewonderen in De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt. Voor de Gendtse Vogelvrienden (GVV) is de Leemhof voor het derde achtereenvolgende jaar een nieuwe locatie, waarvoor inzenders uit voornamelijk Gelderland vogels hebben ingeschreven.

Voordeel van deze locatie voor de over het algemeen oudere bezoeker is het gelijkvloers zijn en men geen gebruik hoeft te maken van trap of lift.

Australische prachtvinken, gouldamadines en andere tropische vogels, grote parkieten, scotch-fancy's, Europese cultuurvogels, kanaries in vele kleuren, beoordeeld door keurmeesters, zullen voor de bezoeker een lust voor het oog zijn. Deze show is dit seizoen weer de eerste van een groot scala aan vogeltentoonstellingen in Gelderland.

De toegang tot de show is gratis en is op vrijdagavond van 19.30 tot 22.00 uur en op zaterdag open van 10 tot 17 uur. Tevens is er de mogelijkheid om voor een schappelijk prijsje zelf eigenaar te worden van een gevederde vriend.

Helaas!

LINGEWAARD - Het geplande Vrienden van deBOL-concert dat op zondag 23 oktober zou moeten plaats vinden is in verband met onvoorziene omstandigheden tot een latere datum uitgesteld.

Als de nieuwe datum bekend is zal men hiervan op de hoogte gebracht worden via deze krant en www.debolbemmel.nl.

De Borgwal bij aftrap 'Waterspaarders' in Blijdorp

BEMMEL - Basisschool De Borgwal in Bemmel was donderdag 13 oktober aanwezig bij de aftrap van het energiebesparingsproject 'De knop om' in Diergaarde Blijdorp. De groepen 6, 7 en 8 waren samen met een heleboel juffen, meesters, ouders en mensen van Lingewaard Energie met de bus afgereisd naar Rotterdam.

Ook burgemeester Marianne Schuurmans was mee om de leerlingen te steunen. Daar troffen ze Prinses Laurentien en Jamai Loman, overhandigden ze een cheque en zongen het Waterbespaarlied.

Op uitnodiging van Lingewaard Energie en Waterspaarders mochten de bovenbouwgroepen van De Borgwal naar de Nationale Waterspaarders Dag. De leerlingen overhandigden hier een belofte aan prinses Laurentien van Oranje. Hiermee beloofden ze de prinses om zelf korter te douchen, maar ook hun omgeving daarin te motiveren. Hiermee leveren we vanuit Lingewaard een bijdrage aan de nationale deal van 5 miljard liter warm water besparen in het komende jaar. Ook het Jeugdjournaal was aanwezig bij de aftrap en interviewde een aantal kinderen van De Borgwal. Een geslaagde dag!

Helaas!

LINGEWAARD - Het geplande Vrienden van deBOL-concert dat op zondag 23 oktober zou moeten plaats vinden is in verband met onvoorziene omstandigheden tot een latere datum uitgesteld.

Als de nieuwe datum bekend is zal men hiervan op de hoogte gebracht worden via deze krant en www.debolbemmel.nl.

Joss Schilderwerken voor ouderwetse kwaliteit en prijs

ELDEN – Bent u op zoek naar een kwalitatief goede en betrouwbare schilder? Dan moet zeer zeker contact opnemen met Joss schilderweken. Eigenaar Jos hanteert zeer scherpe prijzen en goede gratis adviezen en is ook nog eens flexibel in planning en denkt graag met u mee.

Joss schilderwerken is gespecialiseerd in het opknappen en restaureren van oude panden en monumenten. Jos heeft ruim 35 jaar ervaring in binnen- en buitenschilderwerk, houtrotreparatie en kleuradviezen. Het schildersbedrijf voert in goed overleg onderhoud uit aan alle soorten panden zowel zakelijke opdrachtgevers als particulieren. Voorkom onnodige hoge kosten en vraag naar een meerjarig onderhoudsplan. Zo blijft het houtwerk van uw woning of bedrijfspand hun kwaliteit, uitstraling en waarde behouden en is u woning ouder dan twee jaar, dan betaalt u slechts zes procent btw.

Jos werkt niet in de regen, spant ook geen zeiltjes en werkt alleen onder goede weersomstandigheden. Ook is Jos een harde werker die alles goed afdekt en respect heeft voor andermans spullen, Daarnaast rookt hij niet en brengt zijn eigen thermoskan met thee mee.

Joss Schilderwerken, 026 3820050, 026- 8446803, 06- 16269495.

Sasa-nieuws

ANGEREN - Het bestuur van de Sasa en ongeveer 85 deelnemers kan terugzien op een fijne activiteitenmiddag in het dorpshuis van Angeren, ter ere van de Internationale Dag van de Ouderen.

Nadat de voorzitter Corry Wijlhuizen iedereen welkom had geheten, gaf ze het woord aan Lingewaards wethouder Th. Janssen. Hij begon zijn speech met, vandaag 1 oktober is het de Internationale Dag van de Ouderen. Een eerbetoon aan alle oudere personen op de wereld. De Dag van de Ouderen staat in het teken van het belang van ouderen in onze samenleving. Ook wordt er deze dag stilgestaan bij de groeiende vergrijzing in de wereld en wat we daaraan kunnen doen.

De wethouder stak de loftrompet over de Sasa omdat zij in heel Lingewaard actief is voor de senioren en op het ogenblik ook actief deelneemt aan het Galmproject om de senioren 'achter de geraniums' weg te houden. Dit door ze te stimuleren om meer te gaan bewegen in Het Dorpshuis en daar ook sociaal contact te zoeken.

De wethouder besloot met een spreuk van Loesje: De beste zorg, gewoon op elkaar letten. Hierna was het de beurt aan theatergroep 'Ff wat anders' uit Groessen. Deze wist de aanwezigen kostelijk te vermaken met muziek, zang en leuke anekdotes, wat na afloop door de senioren werd beloond met een staand applaus. Hierna was het tijd voor het buffet voor de 45 deelnemers die zich vooraf hadden opgeven en genoten van de heerlijke stamppotten.

Het Sasabestuur en de vrijwilligers werden bedankt door de deelnemers en allen gingen voldaan naar huis.

Spetterend slagwerkconcert bij de SMH

HUISSEN - Zaterdag 8 oktober heeft er in het muziekgebouw Het Stedium in Huissen een spetterend slagwerkconcert plaatsgevonden.

Met het slagwerkconcert in het Stedium in Huissen heeft de slagwerkgroep van de Stedelijke Muziek Vereniging samen met de Eendracht Hummelo en AOV uit Aalten heel wat bewondering geoogst van het publiek. De dag begon voor de drie verenigingen al vroeg in de middag, waar ze gezamenlijk en individueel hun nummers hebben gerepeteerd. Dit was een erg leuke, gezellige en ook leerzame middag met veel uitwisseling van ideeën.

In de avond is het concert gehouden. Rond half acht ging het los. De slagwerkgroep SMH beet de spits af, waarna de Eendracht Hummelo en AOV Aalten hun nummers lieten horen. Hierbij voerden strakke ritmes, onverwachte roffels, mooie melodische klanken en een enorme energie de boventoon, dit afgewisseld met leuke showelementen, zoals drummen in het donker met allerlei geluidseffecten en met lichtgevende drumstokken.

Als finale werden er gezamenlijk een paar nummers gespeeld. Het melodische muziekstuk Besame mucho, afgewisseld met een strak percussie ritme en daarna als afsluiting Bucket O'Rocks, een mooi ritmisch nummer gespeeld op grote emmers. Ook dat is slagwerk!

Binnen de slagwerkgroep is er altijd ruimte voor nieuwe leden. Interesse? Kom eens kijken tijdens de lessen op de vrijdagmiddag of tijdens de repetitie op de vrijdagavond. Nieuwe leden krijgen de mogelijkheid om een maand lang gratis lessen te volgen. Meer info staat op slagwerk@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Amnesty op LingewaardUit

BEMMEL - Op zondag 29 oktober wordt dit jaar weer de vrijwilligersmarkt LingewaardUit gehouden. De markt vindt plaats van 12.00 tot 16.00 uur op het Marktplein in Bemmel.

Men kan dan talloze organisaties en instellingen vinden die op zoek zijn naar vrijwilligers. Amnesty Lingewaard doet voor de eerste keer mee in de hoop meer vrijwilligers te werven. Jong of oud, veel of weinig tijd; elke bijdrage is van harte welkom in de strijd voor mensenrechten die Amnesty International voert.

"Wij vragen u op 29 oktober ook een schriftelijke petitie te ondertekenen. Deze keer stelt Amnesty International het lot van Edward Snowdon centraal en vraagt president Obama hem gratie te verlenen."

Op 5 juni 2013 speelde Edward Snowden geheime informatie van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) door naar journalisten. Hij wilde daarmee laten zien dat de NSA onbeperkte toegang heeft tot communicatie van iedereen, waar ook ter wereld. Snowden lekte de informatie omdat hij ervan overtuigd is dat iedereen ter wereld moet weten dat de NSA haar macht misbruikt en de privacy van zoveel mensen schendt. Dat is een mensenrechtenschending.

Volgens Amerikaanse spionagewetten die nog uit de Eerste Wereldoorlog stammen, staat Edward Snowdens daad – het openbaren van geheime informatie in het openbaar belang gelijk aan het verkopen van geheimen aan de vijand. Hij kan daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf krijgen. Snowden leeft nu in grote onzekerheid in Rusland.

"Wij hopen u in grote getale te zien en spreken op LingewaardUit en wie weet meldt u zich aan als vrijwilliger bij Amnesty Lingewaard. Dat zouden wij geweldig vinden", aldus Paul Wouters, voorzitter Amnesty Lingewaard (paul.wouters@online.nl).

Koor Feelin' Good zingt!

Foto: Ben Otters

RESSEN - Op 30 oktober geeft het gemengde koor Feelin' Good een koffieconcert in de kleine, sfeervolle Romaanse kerk, Kerkenhofstraat 5 in Ressen.

Het koor staat onder leiding van dirigent Maarten van Veen. Het concert is van 11.30 - 12.15 uur, na afloop kan men een kopje koffie drinken. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Sponsor bedankt!

BETUWE - Snelders Elst en Ramona Penraat voor de mooie nieuwe shirts! Yu-Tzu, Sjors, Joost, Jesse, Nick, Anouk en Rens Havo F2.

35 / 36

Lieve Eva
Van harte gefeliciteerd met je
7e verjaardag.
Heel veel lieve groetjes van
Oma Trudie.
Uit Kroatië.

Bo wordt 20 oktober 8 jaar met haar lieve hondje Lola
Hartelijk gefeliciteerd
Groetjes Oma Noortje en Opa Gé

Hiep Hiep Hoera!
Lisa wordt 24 oktober
4 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke kus
Oma Ria

Lieve Fleur, op 19 oktober 15 jaar.
Helaas al 9 weken in het ziekenhuis.
Zodra je naar huis mag, maken we er een grandioos feest van.
Liefs mama, papa, Hans, Marloes, Dorien, Irena en Boots

Speciaal voor Marielle de trouwe gemeentenieuws lezer, hieper de piep hoera Lynn is al 7 jaar.
Liefs van MCZR

Deze dames in de dop tellen er weer 2 jaar bovenop!
Gefeliciteerd namens pa en ma

Evi heeft het heel goed voor elkaar
is bij turnen en bij scouting
en wordt zondag 23 oktober al 7 jaar!
Dikke knuffel van opa's en oma's.

Ja Marielle je ziet het goed,
nu mag je jezelf een keer uitknippen.
Gefeliciteerd!
Lief Maarten, Corina, Zoey, Romy en Lynn

Hiep hiep hoera
papa beer 40 jaar!
Gefeliciteerd!
Xxx van ons