niet de juiste De Liemers

23 november 2018

niet de juiste De Liemers 23 november 2018


Foto: SJOERD GEURTS

Een regenachtige maandagochtend in januari. Terwijl ik mijn eerste stappen van de dag op het Liemers College zet word ik aangesproken door een klasgenootje. "Hé Stijn, ik heb echt iets heel leuks gevonden dat perfect bij je vervolgopleiding aansluit. Het is een krant die geschreven wordt door leerlingen", zegt ze. "Klinkt leuk", reageer ik. Ik loop direct door naar de lerares om een keer langs te gaan in de Ogtent, enkel om te kijken bij een redactievergadering. Die woensdag worden er foto's gemaakt en handtekeningen gezet. Vrijdagmiddag loop ik naar de brievenbus en zie mijzelf, met m'n blauwe Air Max, op de voorpagina van Het Gemeente Nieuws. Ik had het zelf nog niet door, maar ik zit bij de Liemers Helemaal Goed Courant.

Bijna een jaar later schrijf ik nog steeds met veel plezier voor de Liemers Helemaal Goed Courant. Deze krant heeft voor mij bevestigd wat ik later wil worden, journalist. Als eerstejaars journalistiekstudent heb ik, door deze krant, een grote voorsprong op de opleiding. Mede door de ervaring in het vak ben ik door de audities van Uitgelicht! heen gekomen. Uitgelicht! is een televisieprogramma gemaakt door studenten, waarbij we gasten als Giel Beelen mogen ontvangen.

Ondanks dat mijn leven steeds drukker wordt wil ik blijven schrijven voor de Liemers Helemaal goed Courant. Door samen met Susan Wiendels goed om mijn opleiding, werk en andere hobby's heen te plannen lukt dit tot op de dag van vandaag er goed. Ik ben super trots op de krant die elke twee weken weer in dus bus ligt en hoop nog lang stukken voor onze lezers te mogen schrijven.

Stijn Kuster

Retteketet bezorgt onvergetelijke Kerst

ZEVENAAR - Partyband Retteketet Showband, houdt dit jaar voor de 15e keer het ultieme 'feel-good' Kerstfeest vol muziek, spektakel en kerstsfeer. Op zaterdag 15 en zondag 16 december is het zover in schuttersgebouw EMM aan de Slenterweg in Ooy.

Elk jaar is er een bijzonder thema en worden mensen al buiten voor de feesttent in kerstsfeer gebracht. De bijzondere vorm van de toegangskaarten zorgt jaarlijks voor hillarische taferelen bij de verkooppunten. De Retteketet showband is een 11-koppige feestband met muzikanten met Liemerse roots. Al meer dan 15 jaar treden zij op in de regio en ver daarbuiten. Maximaal twee keer per maand rijdt de amateurband naar een optreden. "Het is voor ons een avondje uit", zegt zangeres Margit Gasseling. "We komen op waanzinnige locaties die vaak op geweldige wijze zijn omgebouwd tot feesttent. Het is onze uitdaging ons publiek te overdonderen met de aankleding van ons Retteketet Kerstspektakel".

Dit jaar gaat dat zeker weer lukken met een wel heel 'luchtig' thema. Het thema is Balloooon! Speciaal hiervoor ondersteunt feestballonnen.nl de band dit jaar in de aankleding van het feest. Voor meer informatie: www.retteketetshowband.nl.

Vol is vol

Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar bij CIGO Gemak Shop én bij Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen. Voor het zaterdagavondfeest betalen bezoekers € 14,50 per kaart. De zondagmiddag is een unieke familiemiddag waarvoor kaarten slechts € 5,= per persoon kosten (kids gratis). Wees er snel bij, want net als afgelopen jaren is het vol is vol.

Kerstshow Joop Boxstart met witte brood, vesse woss en vette sjuu

DIDAM - Joop Boxstart en zijn Bend houden op zaterdag 22 december een kerstshow bij Jan&Jan in Didam.

Onder de naam 'Witte brood, vesse woss en vette sjuu' spelen de muzikanten traditionele kerstliederen zoals Last Christmas en Oh Dennenboom, Engels- en Nederlandstalige meezingers en dialectliedjes zoals Diem deur de jaore hen, Petticoat, Naar Plekje, Fieffie en In de Fles. Deze worden door Joop Boxstart opgeluisterd met een flink portie humor, anekdotes en streekgebonden jeugdherinneringen. Bij de meezingers worden passende beelden getoond. Daarnaast kijkt Boxstart met een knipoog terug op het afgelopen jaar. In de pauze krijgt het publiek een ouderwets kerstmenu voorgeschoteld. Wittebrood met vesse woss en vette sjuu was het menu dat vroeger ook op tafel stond als de mensen op kerstavond terugkwamen van de nachtmis. Joop Boxstart wordt tijdens de kerstshow begeleid door zijn Bend, bestaande uit John te Dorsthorst, Peter Loeters, Jos Wissink, Andy van Zolingen, Randy Simons en Marcel Tiemessen. De show begint om 19.30 uur. De entree is 22,50 euro, inclusief kerstmenu. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Jan&Jan, Studio A60 (06-42168865) en Grimpeur Wielersport in Babberich (0316) 248080.

Samen voorop in de polonaise Frank en Joury van Embden nieuwe prinsen Boemelburcht

Frank en Youri gaan 'gezellig samen d'ran'. Foto: Linda Ruijs

OOY/ZEVENAAR - Het nieuwe carnavalsseizoen is op 11 november ingeluid. Dat betekent in Zevenaar de onthulling van de nieuwe stadsprins. Dit jaar was de eer aan De Toetenburgers om de stadsprins te mogen leveren. Vader Frank en zoon Joury van Embden zijn de gelukkigen. Samen gaan ze de komende maanden voorop in de polonaise.

Zij laten zich vergezellen door hun adjudanten, respectievelijk Wim Jansen en Sem Aaldering. Het duo van dit jaar is extra bijzonder, omdat Wim en Frank vijf jaar geleden ook al samen stadsprins en adjudant waren. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid.

"Ik had altijd al de wens om de stadsprins te zijn", vertelt Frank van Embden na de onthulling en de installatie door zijn bloedeigen zoon. "Ik vind het ontzettend leuk dat deze wens nu is uitgekomen. Het allerleukste vind ik dat ik deze rol met mijn zoon Joury als jeugdprins mag vervullen."

Frank van Emden verheugt zich enorm op het carnavalsfeest zelf. "Tijdens carnaval is het altijd gezellig bij De Toetenburgers. "Met een knipoog: "En de rest van het jaar natuurlijk ook. Daarom heb ik ook voor de leus 'gezellig samen d'ran' gekozen.

Gezelligheid is erg belangrijk en je kunt natuurlijk niet alleen feestvieren; dat doe je samen. Het stukje 'd'ran' slaat op de leus van de Graafschap, want ik ben al erg lang fan van deze voetbalclub."

Vervolg op pagina 9

Kerst duurt nog een maand, maar de negentienjarige Amanda en Marleen uit Duiven genieten nu al volop van de kerstshow bij Intratuin in hun woonplaats. Foto: Jairo in der Beeck.

Linda Ruijs

Door onze redactie

Door onze redactie

Henk Nijland fietst in zijn

eentje heel Europa door

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Johan Remmits

Trouwambtenaar Mirjam van

der Pijl houdt van haar vak

SONY DSC

Edwin van Onna:

'Carnaval is kunst'

Folkcafé De Liemers

Foto: Vincent Gal

Van Oud-Hollands tot wereldmuziek bij folkcafé de Liemers

Deze avond weer gevarieerd programma met o.a. Paul Mulder en zijn muzikale lezing: 'De Leeshond'.
De columns die Paul schreef voor de Gelderlander zijn verschenen in het boek 'De Leeshond'. Hij schrijft over rivieren en grenzen, roem en dukaten, høken en huilens en nog veel meer.
Gerard Slutter en Louis Roes treden regelmatig op als duo. Hun nieuwe programma heet 'Nederlandse Smart liedjes'. Kun je zingen, zing dan mee. Wil je niet zingen? Geen probleem, als je er maar bij bent. Muziek speciaal voor de jeugd van vroeger.
De band Alkina treedt regelmatig op met hun traditionele instrumenten, als basis komt de native flute naar voren, welke begeleid wordt door o.a. de didgeridoo. Maar ook de Russische RAV drum is een genot om naar te luisteren.

Folkcafé de Liemers is te vinden aan het Remigiusplein 9 te Duiven. De zaal gaat om 20:00 uur open. De toegang is gratis. Meer info is te vinden op www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl

3 / 12

'Ooy door de eeuwen heen' op schrift CVZ presenteert boek van Herman Teunissen in schuttersgebouw van EMM

Herman Teunissen met een kaart van Ooy uit 1950, die hij zelf heeft gedigitaliseerd. Foto: Kim Kleijkers

OOY/ZEVENAAR – De volksgeschiedenis van Ooy, een dorpsgemeenschap aan de zuidrand van Zevenaar, is weergegeven in een boek. "Hele mooie verhalen, die op een leuke en spannende manier zijn opgeschreven", aldus de auteur Herman Teunissen. Op 25 november is de presentatie.

Herman vindt onderzoek naar genealogie heel interessant. "Het is begonnen na mijn pensionering. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de streekgeschiedenis. Door het uitzoeken van de familieverbanden ben ik er in gedoken." Daarnaast is Herman lid van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ). Vanuit die vereniging ontstond het idee voor het maken van het boek 'Ooy door de eeuwen heen'. De CVZ is ook de uitgever van het boek.

Het maken van het boek kostte veel verzamel- en uitzoekwerk. Herman heeft het leeuwendeel gehad in het maken van het boek, maar hij heeft veel hulp gehad. "De andere leden van de werkgroep Ooy en Oud-Zevenaar hielpen met veldwerk en leverden informatie aan, er werden interviews met mensen gehouden en er werd vooral heel veel uitgezocht." Herman heeft eerder al familieboeken geschreven, maar deze bevatten volgens hem te veel 'droge stof' en dat wil hij met dit boek veranderen. "Het moet een leesbaar boek voor iedereen zijn."

Het boek laat de geschiedenis van Ooy zien. Opmerkingen van mensen leidden tot verrassende ontdekkingen en versnipperd door het boek bevinden zich verschillende verhalen van de bevolking. De verhalen komen uit verschillende tijden, maar de peildatum is 1950. De bewoningsgeschiedenis is de rode draad door het boek en leidt tot de tijdsbeelden en tijdsleer in het boek. "Het verhaal is nu veel tastbaarder. De dijkdoorbraken heb ik handjes en voetjes kunnen geven in de geschiedenis. De adressen die invloed gehad hebben in de geschiedenis komen verspreid in het boek terug met bijzondere verhalen. Gaandeweg het onderzoek kon ik ook losstaande feiten aan elkaar koppelen en er een geheel van maken en dat is heel bijzonder."

Ondanks het vele speur- en zoekwerk naar alle feiten en verhalen, blijven er toch enkele vragen onbeantwoord. "Soms is er geen antwoord met zekerheid te geven. Uit alle gegevens die er dan zijn, kun je een conclusie trekken, maar het bewijs is niet te vinden. Dat is jammer, maar gelukkig zijn de meeste losse eindjes voorzien van een antwoord op de vraag."

Het boek wordt op 25 november aanstaande uitgegeven. Om 10.30 uur zal er een feestelijke presentatie van 'Ooy door de eeuwen heen' zijn in het schuttersgebouw EMM van Ooy. Het schuttersgebouw is het hart van Ooy en het centrale gebouw van de Ooyse gemeenschap. "Op 7 oktober van dit jaar was er al een voorpresentatie met filmbeelden van Ooy die tot een prachtige film zijn gemaakt. Cabaretier Mars Teunisz was ook aanwezig. Hij heeft alles op een fantastische wijze aan elkaar gepraat." Het boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in de Ooyse geschiedenis. Het is voor 19,95 euro te koop bij het schuttersgebouw, bij CVZ en Rebers Boek en Buro.

'Vroege behandeling voorkomt problemen' Fysiotherapeut Annet Siebelink stimuleert motoriek van baby's en jonge kinderen

Annet Siebelink aan de slag met kleine Sofie. Foto: Peter Venema Foto: Peter Venema

DUIVEN - Van jongs af aan wist Annet Siebelink (38) dat ze fysiotherapeut wilde worden. Nu werkt ze al weer zestien jaar bij Fysiospecialisten Duiven. Haar specialiteit: zuigelingen en (jonge) kinderen. "Het stimuleren van de motoriek op jonge leeftijd is belangrijk voor de ontwikkeling en kan problemen voorkomen."

De voornaamste klachten die ook bij deze praktijk binnenkomen zijn rug-, schouder- en armklachten bij volwassenen. Naast hun kwaliteiten als algemeen fysiotherapeut hebben de therapeuten van Fysiospecialisten Duiven hun eigen specialisme: manuele therapie, bekkenfysiotherapie, COPD, dry needling en/of medical taping. En Fysiospecialisten Duiven behandelt als één van de weinige praktijken ook baby's en kinderen tot vier jaar en oudere kinderen met orthopedische klachten zoals hoofdpijn-, knie-, enkel-, rugklachten. Annet Siebelink is op deze locatie sinds 2011 actief als gecertificeerd kinderfysiotherapeut.

De Groessense volgde na de havo eerst de vierjarige hbo-opleiding fysiotherapie in Nijmegen. Tijdens de opleiding heeft ze diverse stages gelopen, bijvoorbeeld het verlenen van hulp in een verpleeghuis. "Vanaf mijn achtste jaar wist ik al dat ik fysiotherapeut wilde worden, ik zorg graag voor mensen en wil graag bijdragen aan hun welzijn", beaamt Siebelink.

Na enkele jaren van hard werken maakte ze de stap naar de post-hbo-studie kinderfysiotherapie in Rotterdam. Daarbij ging ze een dag naar school en de rest van de week werkte ze in de praktijk. In 2011 rondde ze deze opleiding af.

Voorkeurshoudingen

Bij baby's gaat het vooral voorkeurshoudingen. Sinds 1993 moeten baby's in bed op de rug liggen in verband met wiegendood. Door veel op de rug te liggen ontstaan er vervormingen van de schedel. Het hoofd wordt afgeplat en daarnaast zie je het ook in het gezicht: een dikkere wang, een dikker voorhoofd of één oog lijkt groter. Annet behandelt de kinderen thuis, zo kan ze de ouders beter adviezen geven om afplatting verder te voorkomen. De adviezen zijn bijvoorbeeld: overdag op de buik of zij leggen, voeden wanneer de baby op zijn zij ligt. "Ook het stimuleren van de motoriek hoort hierbij, zodat de baby niet blijft liggen, maar graag op de buik speelt," vertelt Annet. Hoe jonger ouders hiermee beginnen, hoe gemakkelijker de baby's aan de veranderingen wennen.
Kinderen tussen twee en vier jaar komen vooral met klachten als met de voeten naar binnen of buiten lopen of op de tenen lopen. Om te kijken waar de klachten ontstaan zijn onderzoekt de fysiotherapeute de stand van de heupen, rug, knieën en enkels.

Spreekuur

Één keer in de twee weken houdt Annet een spreekuur, waarbij ouders komen die bezorgd zijn of vragen hebben. "Tijdens het spreekuur denk ik graag met ze mee in mogelijke oplossingen. Zo nodig kunnen daarna behandelingen opgestart worden", vertelt Annet Siebelink.

Kim Kleijkers

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Uit het archief van HOPE XXL

Het idee om tijdscapsules te plaatsen is niet nieuw. Hier de boekenwand 'Bij de Buren'

Wat zien we hier op de foto? Is dat niet het Café Bij de Buren? Dat is correct. Tijdens de opening van het café in september 2015 werd ook de HOPE XXL boekenkast 'geopend'. Of beter gezegd gesloten. En nog beter gezegd, het zijn geen boeken. Wat is dit dan wel?


De boeken zijn een soort kistjes in boekvorm. In totaal 400 stuks. In de kistjes of doosjes zitten de wensen en wat cadeautjes die kinderen van regionale basisscholen er in hebben gestopt. Vervolgens werd elk 'boek' dichtgebonden en van een officieel lakzegel voorzien. Over 15 jaar, dus nu nog twaalf jaar te gaan, krijgen 400 kinderen, die dan op de basisscholen zitten deze 'tijdscapsules'. Ze lezen dan de wensen van hun leeftijdsgenootjes van 15 jaar geleden en krijgen wellicht ook een leuke tekening of ander cadeautje. Wat er in gestopt is, weet alleen het kind dat het boek vergrendelde.
Samen vormen die boeken een rustieke wand in het café. De 'boeken' zijn niet uit de kast te halen want voorlangs loopt een ijzeren staaf, die zo is gemonteerd dat ze niet van het schap gehaald kunnen worden.
Het idee om tijdscapsules te plaatsen is niet nieuw. In de VS doen leerlingen van scholen het vaker en zo werd er in 2010 een tijdscapsule gevonden in de sokkel van het standbeeld van Michiel de Ruiter. Een loden koker kwam tevoorschijn. In die koker zat geen geld of wens uit het verleden maar het bevatte twee oorkondes. Een over plaatsing van het standbeeld in 1841. De andere oorkonde vertelt over de verplaatsing van het beeld naar de boulevard van Vlissingen, in 1894.
Grootste verrassing was echter een briefje uit 1894. Dit briefje blijkt door de loodgieter G.L.P. Florschuts, die de koker destijds dicht soldeerde, in de koker te zijn gestopt. Op het briefje staat het volgende geschreven:
Deze loodenkoker dichtgesoldeerd den 28 juli 1894 door G.L.P. Florschuts. De loodgieter.

World's Best News: afname Rode Lijst

De Berggorilla, eerst ernstig bedreigd, nu gewoon bedreigd.

Deze week maakte de Internationale Unie voor het behoud van de Natuur (IUCN) bekend dat het langzamerhand beter gaat met verschillende diersoorten.

In de jaren tachtig was bijvoorbeeld de verwachting dat de berggorilla rond 2000 uitgestorven zou zijn. Gelukkig is dit anders gelopen. Goed nieuws ook voor de gewone vinvis. De status op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN van dit diersoort was eerst 'bedreigd'. Dat is nu veranderd naar 'kwetsbaar', wat aangeeft dat het ook met de vinvis langzamerhand beter gaat. Niet alleen de berggorilla en de gewone vinvis hebben een verbetering doorgemaakt, het gaat ook een stuk beter met de reuzenpanda, neushoorn, tijger en grizzlyberen.

De eerste oorzaak voor de betere prognose voor de berggorilla is dat er maatregelen genomen zijn tegen stroperij. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor een betere verzorging van wonden die door stropersstrikken worden veroorzaakt. Hierdoor is dit diersoort van 'ernstig bedreigd' naar 'bedreigd' gegaan, een positieve verandering.

De reuzenpanda heeft zich ontwikkeld als wereldwijd symbool van natuurbescherming. Omdat zij vanaf 2003 met 16 procent zijn gegroeid, is de status van de reuzenpanda nu van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar' gegaan. Dan heb je de neushoorn en de tijger. Voor de neushoorn werden er strengere maatregelen genomen om ze te beschermen. Dit gebeurde in bijna tweehonderd landen, waardoor het aantal sterk is gestegen. De afgelopen honderd jaar namen de tijgers toe met een aantal van zeshonderd.

Op dit moment staan er nog ongeveer 26.000 diersoorten op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Al met al, alle hulp en inzet om deze dieren te beschermen hebben wel succes. We zullen moeten blijven werken om de bedreigde diersoorten met succes te behouden.

De bevrijding op 3 april 1945

Uit "Wat de oorlog bracht over Zevenaar, 1940-1945"

Tweede Paasdag was een beklemmende dag. Door berichten wist men, dat de verlossing nabij was. In naburige plaatsen, zoals Didam en Babberich waren immers reeds al Canadezen gezien. Onder het Lof van 4 uur deelde Pastoor Teeuwen mede, dat de Engelsen reeds in Babberich waren en dat ieder ogenblik het kruispunt in de stad opgeblazen zou kunnen worden om de geallieerde soldaten tegen te houden. In de nacht van 2 april op 3 april 1945 omstreeks half drie voerden de Duitser dit duivelse plan uit. Een vreselijke knal! De huizen van vier hoeken werden totaal vernield.

Sigaretten en chocola

Na deze euveldaad verlieten de laatste Duitsers onze stad. Zoals te verwachten was, trokken nu spoedig onze bevrijders Zevenaar binnen. 's Morgens om half zeven kwamen de Canadese troepen uit de richting van Didam en Babberich hier aan. Groot was de vreugde van de bevolking. Van alle kanten kwam men met bloemen aandragen om ze de overwinnaars aan te bieden, met een warm handdruk en een wederzijdse gulle lach. Wij werden door de Canadezen met sigaretten en chocola getrakteerd. De Canadezen kregen van onze boeren eieren, waar ze dol op waren en die ze boven een benzinevlam bakten. Zo was de vreugde en voldoening aan weerszijde.

De eerstvolgende dagen liepen patrouilles Canadezen tot Giesbeek en Westervoort, maar de troepen gingen niet verder, want in Doesburg en Arnhem lagen nog grote troepen van de vijand.

Vrijdagavond 13 april werden door de geallieerden elfduizend granaten uit 350 vuurmonden gespuwd op Arnhem. Daarna legden soldaten snel een noodbrug over de IJssel bij Westervoort en in de nacht trok men Arnhem binnen. Het zou echter nog een maand duren, tot 05-05-1945, voordat geheel Nederland was bevrijd.

Fototentoonstelling 'Eindeloos betwist'

De fototentoonstelling "Eindeloos betwist" verhaalt over het leven van Matouš Lorenzini. De tentoonstelling is tot het voorjaar van 2019 gratis toegankelijk bij het Airborne at the bridge museum in Arnhem.

Matouš Lorenzini werd op 12 augustus 1926 geboren in de regio Teschen in Tsjechoslowakije, op dat moment een instabiele regio. Deze regio werd na de annexatie van Tsjechoslowakije bezet door Polen om een lokaal grensconflict te beslechten. Na de Duitse inval van Polen werd de regio echter ingelijfd in het Duitse rijk. De bezetter richtte zich zoveel mogelijk op het germaniseren van de bevolking. Als nieuwe 'Duitsers' werden Lorenzini en zijn broer eind 1943 opgeroepen voor de dienstplicht van het Duitse leger.

Om zijn familie voor arrestatie te behoeden besloot Lorenzini gehoor te geven aan de oproep. Hij werd met zijn eenheid gestationeerd in Nederland. Tot gevechtshandelingen is het voor hem nooit echt gekomen, want al snel deserteerde hij samen met een Poolse kameraad. In mei 1944 verduisterden zij wapens en verlieten ze de kazerne in Bussum, maar het tweetal werd al snel opgepakt en ter dood veroordeeld. De twee wisten echter in de nacht te ontkomen. De jonge mannen kwamen in aanraking met verzetsman Jan van den Broek en werden opgenomen in zijn verzetsgroep. Lorenzini kreeg de bijnaam 'de Tsjech'. Verschillende keren wisten zij, dankzij door hun voormalige positie als soldaat, wapens en munitie uit de kazerne bij Bussum te stelen.

Na de oorlog kon Lorenzini niet terugkeren naar Tsjechië omdat hij tijdens de oorlog in Westerse krijgsdienst was getreden. Hij keerde terug naar Nederland. Het zou tot 1958 duren voordat hij uiteindelijk officieel het Nederlanderschap zou ontvangen.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Foto: Jan van den Heuij

Maaike Hageman

Piet Bus

Sylvain Thöni

5 / 12

Henk Nijland (74) fietst heel Europa door Duivenaar maakt iedereen deelgenoot van zijn reisverhalen via henkopweg.nl

"Er zijn niet veel mensen meer die op deze leeftijd nog zo veel dingen doen."

DUIVEN - Je kunt Henk Nijland (74) kennen als wethouder van Duiven, van al zijn vrijwilligerswerk of van zijn bijzondere lange fietstochten. Eigenlijk kun je niet om hem heen. Ook niet als hij eenmaal op de praatstoel zit en vertelt over zijn fietstochten.

In 2007, toen Henk Nijland net gestopt was als wethouder, kwam hij op het idee om te gaan fietsen. "Heel je leven is er iemand die zegt wat je moet doen, en toen dacht ik 'nu wil ik eens een paar weken zelf beslissen wat ik wil doen.'" Van 1992 tot 2006 was hij wethouder in Duiven. In 2010 werd VVD-partijgenoot Paul Verhoef wethouder, maar na 6 maanden kwam hij te overlijden, dus toen moest iemand anders het overnemen. "Ik was toen net vier jaar geleden gestopt, dus ze vroegen of ik dan die periode wilde volmaken. Dat zijn dus toch weer zes jaar geworden, tot 2016. Zodoende ben ik twintig jaar wethouder geweest. Dat is best uitzonderlijk." Eerder dit jaar werd hij met voorkeursstemmen gekozen als raadslid van de gemeente Duiven. Naast zijn arbeidzame leven deed Henk altijd veel vrijwilligerswerk. Op dit moment is hij vrijwilliger bij de reisorganisatie 'effe weg' en doet hij vrijwilligerswerk bij de ijsbaan. "Eind november begin ik weer met de opbouw en ben ik ijsbaanmanager. Daar ben ik wel erg benieuwd naar hoe dat zal gaan."

"Italië is zeker mijn favoriete land om naar toe te gaan."

Santiago de Compostela

Terug naar 2007 als Henk de fietskriebels krijgt. "Een kennis van mij was naar Santiago de Compostela gefietst, en toen dacht ik 'dat lijkt mij ook wel leuk'. Ik heb mijn fiets uit de schuur gehaald en ik ben naar 's-Heerenberg gefietst. Dat vond ik al een Alpenetappe, maar dat kwam natuurlijk omdat ik nooit echt gefietst had. Ik deed helemaal niets aan sport. Toch heb ik mijn plan doorgezet. Ik ben ik in 2008 in vijf weken naar Santiago de Compostela gefietst. Op de dag van mijn vertrek uit Duiven, stonden familie, vrienden en kennissen klaar om met mij mee te fietsen naar het Looveer. Daar ben ik de pont opgegaan, heb ik gezwaaid en daar ging ik. Ik vond de reis prachtig en het fietsen beviel goed." Als Henk op reis gaat, gaat hij heel basic. Een fiets met vier tassen eraan, tentje erbij en een kookstel mee. "Ik fiets mijn routes altijd alleen, en dat is niet eenzaam. Ik noem het juist: genieten in eenzaamheid. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, en je hoeft geen rekening met anderen te houden. Omdat ik alleen ben heb ik ook meer aanspraak met mensen. Ik ken de vragen precies. Waar komt u vandaan? Waar gaat u naartoe? Mensen nodigen je snel uit voor een kopje koffie of een borrel en ik zeg nergens nee tegen. Er is altijd wel iemand die een verhaal heeft. Die verhalen schrijf ik dan 's avonds op en die komen op mijn website te staan: henkopweg.nl."

Rome

Afgelopen jaren heeft Henk elk jaar een tocht van drie of vier weken gemaakt. Hij is nu zes keer vanuit Nederland of andere plaatsen naar Rome gefietst. Vorig jaar fietste hij de Route Napoleon vanuit Nice door de Alpen naar Nederland en de Liberation Route via Engeland en Normandië naar Nederland. "Het bijzondere is dat ik nu 74 jaar ben. Er zijn niet veel mensen meer die op deze leeftijd nog zo veel dingen doen. Het allerbelangrijkste is dat als je ouder wordt en je kunt het, om te blijven bewegen. Daar voel ik me in ieder geval heel goed bij." Qua training fietst Henk veel, zeker elke dag. Ook gaat hij drie of vier keer per week naar Van der Valk in Duiven om daar trappen op en af te lopen om zo zijn conditie goed op peil te houden. "Dat betekent overigens niet dat ik na een dag fietsen in Italië niet helemaal kapot ben. En dan 's avonds ook nog koken en een verhaaltje schrijven, dat is best pittig. Maar ik doe het met zo veel plezier!"

Tachtig kilometer per dag

Henk heeft er ondertussen al aardig wat tochten opzitten. Maar zijn tocht naar Rome in 2009 vindt hij nog steeds de mooiste en indrukwekkendste tocht. Hij is na die tocht ook nog jaren in Italië blijven fietsen. "Italië is zeker mijn favoriete land om naar toe te gaan, de cultuur, de geschiedenis en natuurlijk de tempratuur. Als ik een reis ga maken, gaat daar heel veel plannen aan vooraf. Als ik in de zomer op reis ga, begin ik in september vaak al na te denken over waar ik graag naar toe wil. Dan kijk ik hoe ik er moet komen en of ik dan met een vliegtuig terug naar Nederland kan komen. Ik plan dan voor elke dag welke route en hoelang ik ga fietsen. Die route zet ik op mijn gps die op mijn fietsstuur staat. Ik plan zo dat er na ongeveer tachtig kilometer weer een camping is waar ik kan overnachten. Tachtig tot honderd kilometer op een dag lijkt veel, maar als ik 's ochtends om zeven uur begin met fietsen en ik fiets vijftien kilometer per uur, dan ben ik na 6 uur klaar." Lachend: "Een gemiddelde werkdag duurt ongeveer acht uur, dus dat valt heel erg mee. Ondertussen neem ik natuurlijk wel pauzes. Als op reis ga is het belangrijk dat ik maximaal achttien kilo bagage heb, een tentje, een krukje, kleding voor nat en droog weer, maar vooral niet teveel. Ik heb altijd wel een beetje eten bij me, maar als ik in de laatste twintig kilometer van mijn route zit ga ik goed opletten of ik ergens een supermarktje zie om daar mijn avondeten te halen. Ook moet ik elke dag drie tot vier liter water drinken. Als ik naar Italië ga is het altijd 30 tot 35 graden, dus dat is heel belangrijk. Naar Rome - dat is 2.500 kilometer - ben ik in 26 dagen gefietst. Daarna heb ik daar nog dingen bekeken. Daar zit een risico aan, want als fietser fiets je daar ook op vierbaans autowegen. Er is natuurlijk nooit een reis die zo uitkomt als je het gepland hebt. Er is een weg afgesloten of de camping waar je heen wilde is er niet meer. Dan moet je improviseren en je tentje bijvoorbeeld in een weiland of bos neerzetten. Het gebeurt ook altijd dat ik verkeerd fiets, maar als je verkeerd fietst kom je op plaatsen waar je anders nooit geweest zou zijn. De vrijheid en het plezier wat je voor alles terug krijgt zijn heel groot."

Mensen ontmoeten

Zijn vrouw Willie vindt zijn fietshobby iets minder: "Ik vind het niet leuk als hij drie weken weg gaat. Ik kan mezelf wel redden, maar ik ben blij als hij weer thuis komt. Ik zou niet mee willen gaan, het is echt zijn hobby. We zouden er allebei niet heel vrolijk van worden als ik mee zou gaan. Ik ben wel erg blij voor hem dat hij er blij van wordt." Het leukste aan een reis maken vindt Henk Nijland het onderweg zijn en het ontmoeten van mensen. "Het aankomen is het minst leuk, want dan is je reis voorbij. Ik heb zo veel mooie ervaringen op gedaan tijdens al mijn fietsroutes, vooral mooie ontmoetingen met leuke mensen die ik zelfs nu nog spreek," besluit hij.

Nina Elbers

23 nov Toneel Musiater Zevenaar

VOLK 20:00 / € 19,00

Na de succesvolle uitvoeringen van revuegezelschap "GEWOON AANS!" van het vorige seizoen met vele lovende reacties, nu weer de nieuwste show "Volk".

24 nov Muziek Musiater Zevenaar

LAKSHMI: Adem 20:15 / € 19,50

LAKSHMI is een groot talent en wist in korte tijd veel indruk te maken in de Nederlandse muziekscene met haar pop-noir muziek.

24 nov Winterfair Groenrijk Zevenaar

Markt en braderie 10:00 / gratis

25 nov Beurs Martinuskerk Giesbeek

Boeken en platenbeurs 10:00 / Gratis

25 nov Expositie EMM Ooy

Boekpresentatie 10:00 / Gratis

In het EMM-gebouw aan de Slenterweg 2 de boekpresentatie van het boek "Ooy door de eeuwen heen".

25 nov Expositie Kerkje Aerdt

Keramiek 14:00

14.30 uur opent de Kunstkring Het Gelders Eiland een expositie van Mieke van den Hoogen en Guus Haenen.

25 nov Concert Vredenburg W'voort

FACING THE WATER 14:00 / € 2,50

Met dit programma presenteren JUDITH&TOINE&FEMKE zich voor publiek. Wordt het "The beginning of something beautiful?", zoals Toine zich afvraagt in het eigen geschreven lied naar aanleiding van de fotoshoot.

25 nov Expositie Galluskerk Angerlo

De Beeldende Vrouwen 13:00 / gratis

De BV, de Beeldende Vrouwen, bestaat uit 12 beeldend kunstenaars uit Arnhem en omgeving. Er zal een grote diversiteit aan stijlen en technieken te zien zijn: van fotografie tot stempeldruk, glazen sieraden, beelden, schilderijen, installaties en grafiek.

29 nov Lezing Kulturhus Giesbeek

Van 666 tot 1000 a.d. 19:30 / € 4,-

Kulturhus de Brede Blik: Een lezing over de tijd na de invallen van de Hunnen tot aan ongeveer het jaar 1000. Een duistere tijd waar Wim van Heugten wat licht in zal brengen!

Gratis voor leden!

29 nov Sint Musiater Zevenaar

Mega Sint Show 14:45 en 17:00 / € 19,50

Met onder andere YouTube-idolen Party Piet Pablo en Love Piet

De razend populaire Mega Sint Show is dit jaar terug met een gloednieuwe show, inclusief meet & greet.

30 nov Muziek Musiater Zevenaar

FREEDOM 20:15 / € 27,50

"Een man met een prachtige stem en een podiumpresentatie waar menigeen jaloers op is". Die uitspraak is zowel op George Michael als op Jordan Roy van toepassing. 'FREEDOM' is een muzikaal eerbetoon aan George Michael waarbij Jordan Roy samen met een live-band en backing vocalisten uitpakt en het publiek raakt met een unieke sound van meerstemmigheid.

17 nov - 2 dec Het Land van Jan Klaassen Braamt

Feest met Discopiet en Jan Klaassen

1-8 jaar / 10:00 / € 8,00 p.p.

Discopiet komt naar Het Land van Jan Klaassen om te dansen met alle kinderen! Discopiet is namelijk gek op dansen en gaat graag mee met de trein. Het Land van Jan Klaassen is deze weekenden open van 10.00 tot 17.00 uur.

6 dec Cabaret Musiater Zevenaar

JANUS 20:15 / € 19,00

In Janus bekijkt Jasper van Kuijk de zaken rigoureus van twee kanten. Want in onze gepolariseerde wereld lijkt het wel steeds óf-óf, maar het is natuurlijk net zo vaak én-én. Van Kuijk laat zijn compromisloze nuance los op de actualiteit. Hij won Cameretten, schreef mee aan Koefnoen en schrijft in de Volkskrant wekelijks de column 'Hoe moeilijk kan het zijn?'.

'BABS' Mirjam van der Pijl is trouw aan het vak

Mirjam van der Pijl: "Zolang de liefde oprecht is, is een trouwerij een succes." Foto: Johan Remmits. Foto: Johan Remmits

WESTERVOORT/DUIVEN - Mirjam van der Pijl geeft een exclusief kijkje in haar uitzonderlijke baan: buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, beter bekend als 'trouwambtenaar'. Ze vertelt over de veelzijdigheid van haar functie.

"Ik ga graag met mensen om en ik ben ze dan ook graag dienstbaar." Zo staat Mirjam al jaren in het leven. Voordat Mirjam trouwambtenaar werd van de gemeentes Duiven en Westervoort, was ze raadslid en later ook wethouder van de gemeente Duiven. Toen de hoeveelheid kerkceremonies rondom het huwelijk af begon te nemen, werd er binnen gemeentes een trouwambtenaar voor alleen de ceremonies aangesteld. Toen Mirjam een vacature voorbij zag komen, kon ze de verleiding niet uit haar hoofd zetten.

Rode loper

Aan het eind van haar loopbaan als wethouder, elf jaar geleden, solliciteerde Mirjam, met enthousiasme naar de functie om vervolgens te horen krijgen dat zij de gelukkige werd die voortaan mensen mag trouwen. Stelt u zich nu even voor dat twee mensen getrouwd gaan worden door Mirjam: de rode loper ligt uitgestrekt voor uw voeten, rechts ziet u de catering binnenrijden en alle gasten hebben hun plaats in de zaal al ingenomen. Na aankomst op de locatie van de bruiloft begeleidt Mirjam het bruidspaar over de loper en spreekt het stel toe voordat de huwelijksgeloften aan de orde komen. Nadat de beslissende woorden uitgesproken zijn, verklaart Mirjam het huwelijk als voltrokken en wordt het stel als echtpaar wettelijk erkend. En de stralende Mirjam vertelt vervolgens met trots dat ze er met volle teugen van genieten kan: "Je hebt de eer een rol te spelen tijdens één van de mooiste herinneringen uit iemands leven, dat voelt zo bijzonder!"

Kleurrijkheid

Ze vervolgt: "Ik heb twee namen: Mirjam en BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke stand). Een mooie introductie voor een kleurrijk beroep. Helemaal nu gemeentes steeds meer vrijheid verschaffen aan mensen die willen trouwen om de bruiloft van hun dromen te organiseren, waar dit voorheen enkel op het gemeentehuis en volgens procedure mocht gebeuren. Mirjam maakt dan ook graag gebruik van deze vrijheid en heeft haarzelf als doel gesteld om ieders wensen proberen te vervullen en mensen een huwelijksceremonie te geven die ze voor de rest van hun leven zullen onthouden. "Van boerenerven en zingende bruidsparen tot eigen geloftes en zelfs dieren die de ringen komen brengen, je kunt het zo gek niet bedenken," verhaalt Mirjam met plezier. "Het fijne is dat deze trouwerijen zo persoonlijk mogelijk gemaakt kunnen worden, dit is dan altijd ook een mooie uitdaging".

Terugblik

Met een schuin oog op haar voorgaande functies als raadslid en wethouder stelt Mirjam dat haar werk positiever geworden is. "Wat ik voorheen deed was zeer interessant en vooral als wethouder heb ik ontzettend veel geleerd," aldus Mirjam, "Maar soms loop je tegen dingen aan. Trouwambtenaar is veel positiever, eigenlijk altijd een groot feest!" Met het oog op de toekomst hoopt Mirjam nog vele succesvolle huwelijken te kunnen voltrekken. "Nog veel liefdevolle huwelijksceremonies die zo persoonlijk mogelijk uitgevoerd worden," voegt ze daaraan toe. Daarbij maakt de aard van het huwelijk voor Mirjam niets uit. "Alles is mooi, ongeacht leeftijd, geloof, sekse of ras. Zolang de liefde oprecht is en het echtpaar vol overtuiging voor elkaar kiest, is de trouwerij een groot succes."

Mijke Ambaum wil met Olle mensen aan het denken zetten

Twee Arnhemse stratenmakers flankeren Olle. Foto: Mijke Ambaum

DUIVEN - "Als ik vandaag mijn toekomstplannen heb uitgedacht en morgen overreden word door een rode Ferrari, heeft dat plannen geen zin gehad. Ik kan beter leven in het nu." Het is de 19-jarige Mijke Ambaum uit Duiven ten voeten uit. Ze is is uit haar comfortzone gestapt en op pad gegaan met de drie meter hoge Olle, een levensgrote blanco pop.

De taak die zij zichzelf en Olle meegeeft is: mensen bewust maken van het feit dat iedereen op zijn eigen manier gewoon zijn best doet.

De kunstenares heeft twee jaar de opleiding voor docent beeldende kunst en vormgeving bij ArtEZ in Arnhem gevolgd. Ze is zich nu aan het oriënteren waar ze aankomend jaar haar fine arts studie wil volgen. De creatieve kant zit er bij de familie Ambaum al generaties in. "Mijn broer, zusje en ik liepen rond door het museum en we verzonnen de bijzonderste verhalen bij de kunstwerken." Mijke vindt het nog steeds leuk haar eigen visies hierop te bedenken. Daarnaast hebben haar vader, moeder en tante ook een kunstzinnige opleiding gevolgd om docent te worden. Haar oma werkte op een kinderdagverblijf, waar ze veel knutselde met de kinderen.

Afgelopen jaar kreeg Mijke tijdens haar opleiding de opdracht een brief te schrijven met een antwoord op de vraag: hoe zal je leven er over dertig jaar uitzien? In deze opdracht kon Mijke zichzelf niet vinden. "Waarom kan ik niet kijken naar wat er nu aan de hand is? Alles wat ik interessant vind, gebeurt in het heden, want daar leef ik nu." Ze heeft de brief toch geschreven, daaruit bleek dat ze het interessant vindt om naar mensen te kijken. Daarna heeft ze een collage gemaakt van foto's uit een tijdschrift. Ze heeft zichzelf de vraag gesteld: wie vind ik nou zelf een interessant persoon, wie trekt mijn aandacht?

Voor Mijke was dat Peter Weber, een Zwitserse schrijver die het boek Bahnhofsprosa heeft geschreven, dat zich afspeelt op het treinstation. Dit inspireerde haar om te gaan observeren op plekken waar zij vaak komt. Daarna is ze begonnen met het natekenen van mensen die haar aandacht trokken. Mijke: "Toen er een lange meneer de trein instapte met een glanzend kaal hoofd, met iets te grote oren en een overall, begonnen veel mensen te gniffelen. Toen dacht ik: 'hé, hij doet ook maar zijn best'."

Ze heeft in de twee minuten dat ze die meneer heeft gezien, een tekening van hem gemaakt. Deze heeft ze in een karakter geplaatst en zo is de structuur van Olle ontstaan. Met Olle wil Mijke een belangrijke boodschap afgeven: "We moeten van elkaar accepteren hoe we zijn en naar elkaar luisteren. We doen allemaal ons best en proberen het beste uit het leven te halen."

Geen illustratie was passend genoeg om de boodschap duidelijk over te brengen, een drie meter lange pop wel. Mijke heeft hem zelf gemaakt en is door Arnhem en omstreken gesjouwd. Er volgden ontmoetingen met veel mensen. Mijke heeft ze samen met Olle op de foto gezet en dat vonden de meeste mensen maar wat leuk. Zo kwam Mijke in gesprek met 'vreemden' over de belangrijke en minder belangrijke dingen in het leven.

De naam Olle heeft de kolossale lappen pop te danken aan Mijkes vader. Hij noemde de pop steeds Olle en na een tijdje sleet dat erin. Uiteindelijk vond Mijke dit wel een goede naam, want Olle wordt in het Engels uitgesproken als 'all' en dat betekent iedereen. Bovendien is het een naam die goed blijft hangen.
Mijke is in de eigen omgeving nog maar net begonnen met Olle, toch is ze al bezig met een eventuele Europa Tour. Ze wil nog meer mensen spreken en aan het denken zetten. Verdere informatie over Olle en zijn tour met Mijke is te vinden op de instagrampagina @olleovertheworld.

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

'Carnaval is meer dan een feest, het is kunst' Stichting GZK Boemelburcht zet met schoolproject in op de jeugd

Edwin van Onna: "Ik droom van carnaval"

ZEVENAAR – Jeugd laten warmdraaien voor het carnaval. Dat is het doel van de stichting GZK Boemelburcht en Het Element met het project 'Carnaval is kunst'. Vier dagen na de opening van het carnavalsseizoen was de aftrap bij de Brede School St. Martinus, de Lindenhage en het Kofschip.

"Regeren is vooruitzien. We merken dat het soms moeilijk is om de jeugdraad vol te krijgen. Voor het behoud van het carnaval in de toekomst, is het cruciaal om nu al kinderen enthousiast te krijgen", aldus Arthur Lanters, Annemieke Sturtz en Geert Vos van Boemelburcht over de aanleiding van het project. Boemelburcht is de stichting achter het Zevenaarse carnaval. Vijf Zevenaarse carnavalsverenigingen vallen hier onder: De Boemelaars, De Griethtreejers, De Nachtuulen, Paljas en de Toetenburgers.

Edwin van Onna is op deze morgen in Oud-Zevenaar een vreemde eend in de bijt, hij komt uit Loil, maar hij is net zo carnavalsgek als Arthur, Annemieke en Geert. In zijn gemeente Montferland regisseerde hij vorig jaar met succes het bolderkarproject voor basisscholen, reden voor Boemelburcht om hem te strikken voor het project 'Carnaval is kunst' in Zevenaar. "Ja, dat is het zeker", aldus Arthur Lanters over de naam van het project. "Carnaval is zoveel veel meer dan vier dagen drinken, een beeld dat ouders soms hebben. Het is straattheater, samenwerken, presenteren. Dat willen we met dit project laten zien. Dankzij een subsidie van het Cultuur- en Erfgoedpact de Liemers hebben we in Edwin van Onna een echte professional, een vakdocent kunnen inhuren."

Creatieve workshops

Van Onna gaat vanaf januari op drie Zevenaarse scholen in de bovenbouw creatieve workshops geven: de Brede School St. Martinus, de Lindenhage en het Kofschip. Edith Elshof, cultuurcoördinator bij Het Element, het Liemerse cultuurpunt, legde de contacten. Maar eerst neemt Edwin van Onna de jongens en meisjes een uur lang mee in zijn verhaal over het carnaval. Een verhaal over vriendschap en teamwork, de historie en rituelen. "Ja, ik droom zelfs van carnaval." Zelf bouwt Van Onna elke donderdagavond aan een grote wagen met zijn vriendengroep De Vruutdruuvels. Al 34 jaar lang. "Met die gasten zat ik al in de kleuterklas. Carnaval is echt een sociaal gebeuren. Het mooie is dat je elkaar kunt aanvullen. De één kan goed tekenen, de ander lassen of iets organiseren. Zo vul je elkaar aan", vertelt hij aan de jongens en meiden van de Brede School St. Martinus, die aan zijn lippen hangen. De truc om met bepaalde kleuren extra op te vallen, wordt gretig opgepakt. Het enthousiasme betaalt zich uit. Op 10 januari gaan zes groepjes leerlingen onder zijn leiding aan de slag met het optuigen van een bolderkar. Arthur Lanters, Geert Vos en Annemieke Sturtz: "Het zou mooi zijn als ze straks mee zouden gaan doen aan de Boemelparade, maar dat is geen vereiste. Als ze maar creatief bezig zijn en zien hoe mooi carnaval is." Als geen ander weten ze: wie eenmaal besmet is met het carnavalsvirus, komt er niet meer vanaf. "Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen."

Frank en Joury van Embden stadsprins

De felicitaties voor de nieuwe stadsprins van Zevenaar. Foto: PR.

Vervolg van voorpagina

Ook de nieuwe jeugdprins verheugt zich al erg op het carnavalsfeest: "Het leukste aan carnaval is het feest en het verkleden. Daarnaast vind ik het gezellig om naar allerlei festiviteiten te gaan. Het voorop lopen in de carnavalsoptocht is ook een hele eer."

De carnavalsstemming zit er dus al goed in bij De Toetenburgers. Natuurlijk heeft de stadsprins ook veel taken buiten het carnavalsfeest. Frank van Embden: "Ik ben al een keer eerder prins geweest, maar dit keer heb ik meer taken dan toen. Als stadsprins mag ik in de aanloop naar de carnaval alle verenigingsprinsen installeren. Ook ga ik, samen met mijn adjudant, verschillende bezoeken afleggen zoals aan Liemerije, Pelgromhof en de scholen. Daarnaast mag ik dit jaar bij de opening van het carnavalsfeest de stadssleutel in ontvangst nemen om vier dagen lang het carnavalsfeest te mogen aanvoeren. Naast stadsprins, ben ik tevens de verenigingsprins van De Toetenburgers."

Toetenburgprijs

In die rol mocht hij jaar ook de Toetenburgprijs uitreiken. "Deze verenigingsonderscheiding kennen we elk jaar toe aan iemand die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de Ooijse bevolking. De winnaar van dit jaar was Herman Teunissen. Hij werd hiermee beloond voor het vele werk dat hij als kartrekker en samensteller van het boek "Ooy, door de jaren heen" heeft verricht. Dit boek geeft een sfeervolle beschrijving van de geschiedenis van Ooy met haar verenigingen, bedrijvigheid en inwoners". In dit boekwerk over Ooy, dat op zondag 25 november officieel wordt gepresenteerd, zal ongetwijfeld de geschiedenis van het Ooyse carnaval niet ontbreken. Op pagina 3 van deze krant vertelt Herman Teunissen over "Ooy, door de jaren heen."

SONY DSC

Spijk

Een eenzame kater uit Spijk

ging wandelen over de dijk

Hij keek eens goed rond

en zag alleen 'hond'

Nu woont hij gelukkig in Katwijk

                                                         T. Hola

Door onze redactie

Linda Ruijs

Theaterbeesten op het podium Kinderen werken in Kunstwerk! Musiater naar zelfgemaakte voorstelling toe

Iedereen wordt bij elke oefening betrokken. Foto: Kim Kleijkers

ZEVENAAR - In Kunstwerk! Musiater leren kinderen van zeven tot veertien jaar spelenderwijs acteren, zingen, dansen en muziek maken met als eindresultaat een zelfgemaakte voorstelling.

De cursus theaterbeesten wordt gegeven door Jordi van Rootseler en Sander Spaan. Samen met de groep creëren zij een verhaal van begin af aan met verschillende liedjes en rollen. Tijdens de twintig lessen van anderhalf uur bereiden Jordi en Sander de kinderen voor op de voorstelling. Musical en theater maken blijkt erg populair, er is dan ook veel aanbod met betrekking tot de 'showbusiness'. "Kinderen vinden het zeker leuk, alleen is het voor hen vaak moeilijk om te kiezen, omdat ze veel te doen hebben en ook veel keuze hebben uit bijvoorbeeld verschillende sporten", vertelt Jordi van Rootseler

Hulp van ouders

De Zevenaarder is drieëntwintig jaar jong en houdt van zang en dans. '"Toen ik vijftien was ben ik door het Musiater gevraagd om te helpen met dansjes en daarna ben ik bij het theater gebleven." Samen met Sander doet Jordi de regie, verder is Sander verantwoordelijk voor het muzikale gedeelte en Jordi voor de dans. "We zijn met twee docenten, maar we krijgen veel hulp van de ouders bij het maken van het decor en de kleding. Ook helpen ze met schminken. Daarnaast helpt de conciërge en zullen er tijdens de voorstelling vier muzikanten aanwezig zijn die samen met Sander het orkest vormen."

Eindvoorstelling

De cursus theaterbeesten begint elk jaar na de herfstvakantie en sluit af met een voorstelling met volle zaal. Het eindresultaat van de huidige cursus zal te zien zijn op zondag 7 april 2019. De kinderen vinden het zichtbaar leuk en werken hard. "Ze leren door te doen. Degenen die al enige ervaring hebben worden nog beter en degenen die verlegen zijn, ontpoppen op het podium. Je ziet de groep tijdens elke les groeien en het plezier staat op nummer één."

Stretch- en stemoefeningen

Maandag 12 november was pas de derde les. "We hebben in de drie lessen al heel veel gedaan", zegt Jordi. De meeste kinderen hebben acteren, zingen en dansen ook echt als hobby. "We doen een soort van stretchoefeningen, stemoefeningen en we leren emoties tonen. Daarnaast leren we om boven de muziek uit te komen als we praten zonder dat we schreeuwen, zodat iedereen achterin de zaal ons ook kan horen. Ook leren we hoe we op het podium moeten staan", aldus de kinderen van de cursus. De groep leert ook improviseren, liedjes zingen die in het hoofd blijven hangen en acteren. De hele groep wordt bij elke oefening betrokken, zelfs wanneer niet iedereen de oefening zelf doet. "Wanneer maar een deel van de groep een oefening doet, letten de anderen op, zo leren ze van elkaar en kunnen ze elkaar helpen. Zo wordt alles op een leuke manier overgebracht en kan iedereen meedoen." Alle kinderen zijn erg enthousiast en doen goed mee. Wat ze het leukste vinden, weten ze niet. "Alles is leuk!" lachen ze.

Menno Bos bouwt gitaren voor beroemdheden 'Het juiste hout en de juiste vorm voor de gewenste klank'

"Het bouwen van een gitaar kun je niet uit een boekje leren." Foto: Lara Nijhof

GROESSEN - Menno Bos is een bekende gitaarbouwer uit Groessen, en enorm getalenteerd in zijn beroep. Meer dan dertig jaar beoefent hij dit excentrieke vak, waarmee hij beroemd is over de gehele wereld. Hij mag bekende sterren zoals Nick (van Simon) en Boudewijn de Groot van gitaren voorzien.

Menno bouwt al zijn eerste gitaar als hij op de basisschool zit. Niet zo gek: het bewerken van hout en het muzikale zaten altijd al in het DNA van zijn familie. Toch begint zijn werkelijke passie voor muziek en met name voor de klassieke gitaar pas op de middelbare school. Jaren studeert hij hard om vervolgens door te stromen naar het conservatorium. "Ik kreeg tijdelijk wat lichamelijke problemen waardoor gitaar spelen moeilijk werd. Toen ben ik dus het gitaarbouwen weer op gaan pakken. Wel heb ik mijn opleiding afgemaakt."
De jaren daarna bestaan voor Menno vooral uit het bouwen van snaarinstrumenten en het geven van gitaarles. Uiteindelijk draagt hij zijn gitaarschool over aan een vriend en gaat hij zich volledig richten op het bouwen van gitaren. Jarenlang doet hij dit samen met een andere gitaarbouwer uit Oostenrijk; sinds een jaar doet hij het weer helemaal alleen. Zelf bouwt hij nu ongeveer vier of vijf gitaren per jaar.

Juiste hout, juiste vorm

"Het belangrijkste aan het bouwen van een gitaar is om alle onderdelen precies op elkaar afgestemd te krijgen. Het juiste hout, de juiste vorm, voor de gewenste klank." Voor Menno is het belangrijk dat de gitaren de juiste vorm hebben. "Veel gitaren kloppen qua verhoudingen helemaal niet. Het gebruiken van onder andere de guldensnede is erg belangrijk om de goede vorm te vinden." Het bouwen van een gitaar is een heel ambacht op zich. Menno is vooral veel proefondervindelijk bezig, zelfs na dertig jaar nog. "Het bouwen van een gitaar gaat behalve het volgen van wiskundige wetmatigheden voor een groot gedeelte op ervaring en gevoel. Zoiets kun je nou eenmaal niet uit een boekje leren."

Menno zelf heeft geen favoriete gitaarsoort om te bouwen, maar hij is wel heel erg trots op de jazzgitaren die hij gebouwd heeft. Deze gitaren kostten hem ruim drie maanden werk, maar waren het voor hem meer dan waard. Ook heeft hij geen moeite met het uiteindelijk overdragen van de gitaar nadat er zoveel manuren in zijn gaan zitten. "Wanneer ik een gitaar overhandig aan de koper, weet ik dat deze goed bespeeld zal worden. Hun reactie is het ook waard. Daar doe je het nou eenmaal voor." Van over de hele wereld komen mensen naar hem toe om een gitaar te bestellen. Samen met zijn klanten past hij deze dan helemaal aan aan hun wensen.

De komende jaren zal Menno zich nog wel bezighouden met gitaren bouwen voor gepassioneerde muzikanten, bekende Nederlanders, buitenlandse grootheden en verzamelaars. Voor de mensen die ook een gitaar van hem willen kopen is het even flink sparen. Zijn gitaren beginnen pas vanaf de tienduizend euro. Maar ja, dan heb je ook echt wel een geweldig staaltje vakmanschap!

Kim Kleijkers

SONY DSC

Lara Nijhof

Tijdloos: nooit te oud om te zingen

Tijdloos zingend in vol ornaat.

ZEVENAAR - In Zevenaar wordt, net als op veel andere plaatsen in Nederland, met plezier gezongen. Bijvoorbeeld door het gezelligheidskoor Tijdloos. Allemaal mannen die met pensioen zijn en samen enthousiast muziek maken. En dat inmiddels al ruim tien jaar.

Het koor is ontstaan toen een groep van rond de tien mannen besloot om een muzikale hulde te brengen aan gezamenlijke vriend die met de VUT ging. Inmiddels telt de groep ongeveer 21 zangers, twee accordeonisten en een drummer. De meeste zangers hebben een muzikale achtergrond en jarenlange koorervaring. Tijdens de optredens staat er geen dirigent voor het koor.

Voor het zoeken van nieuwe nummers is de muziekcommissie verantwoordelijk. Het repertoire bestaat uit nostalgische liedjes, echte meezingers, schlagers, nummers uit de oude doos en streekliedjes. Het lievelingslied van het koor is het bekende 'Rosamunde'. Ook het publiek heeft zo zijn lievelingsliedjes. Dat kan dan de ene keer gaan om een bekend Limburgs lied, een andere keer om een song uit Indonesië. Als daar om gevraagd wordt kan het koor een programma vullen met kerstliederen, maar net zo goed kunnen de koorleden een carnavalsfeest van een muzikale omlijsting kunnen voorzien. Opgetreden wordt bij verzorgingshuizen, op buurtfeesten of bij festivals.

Heel speciaal zijn de optredens in Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen Bronbeek en tijdens het najaarsfestival van Muziekstad Zevenaar.

Gezelligheid staat hoog in het vaandel van de mannen van Tijdloos. Minstens één keer per jaar organiseren zij een gezellige feestavond. Om het tienjarig bestaan te vieren trakteerden ze zichzelf en hun partners op een Rijnreisje.

Uiteraard brachten ze aan boord van het cruiseschip ook een aantal keren hun liederen ten gehore.

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Godsdienst, een idee bedacht door mensen. Bedrog, waanzin en wat je het al dan niet kan noemen of hoe Multaboni het ook noemt. Misschien is het waar, er zijn immers miljoenen, miljarden feiten die laten zien dat er niet zoiets is als een God, maar is dat niet het punt van godsdienst? Was de godsdienst niet bedoeld om dingen te verklaren die de mensen zelf niet konden verklaren, omdat de wetenschap nog niet zo ver gevorderd was? Waarom de godsdienst daarna nog steeds bestond kan van alles zijn. En wat is er eigenlijk gebeurd met de goden die gebruikt werden om het onnatuurlijke te verklaren, zoals de Griekse en Egyptische goden? Volgens mij zijn ze allemaal samengesmolten tot één God, de God die bij alle geloven centraal staat. Is die God niet bedoeld om hetgeen we nog steeds niet weten te verklaren? De verklaring voor wat er na de dood gebeurt met je ziel bijvoorbeeld? Er zijn mensen die geesten kunnen zien of aura's kunnen lezen, het bovennatuurlijke. Dat is iets waar geen verklaring voor is, feiten kunnen het niet uitwijzen en de wetenschap weet het ook niet. Is dat dan niet allemaal een verklaring die God geeft? De reden dat godsdienst nog bestaat? Al bestaat de godsdienst waarschijnlijk ook nog, omdat mensen hoop willen en ergens in willen geloven. Misschien wel omdat hun leven anders zo nutteloos lijkt, onze levens zijn immers niet altijd fantastisch of fantastisch geweest. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verleden: oorlogen, ziektes en noem maar op, dan zou je kunnen bedenken dat mensen alleen aan overleven dachten en de rest overlieten aan een zogenaamde hogere macht genaamd god. Geef de schuld aan God, bedank God. Misschien is dat ook wel een reden voor godsdienst, om iemand de schuld te geven en te bedanken voor iets waarvan je niet weet waarom het gebeurt. En misschien is alles wel bepaald door het lot en is het lot de God. Niemand weet het, je kan er alleen over filosoferen en nadenken.

Fairtrade Chocolade Herberg geopend

Sinterklaas met de Fairtrade chocola in de hand.

DUIVEN - 17 november arriveerde de Sint in Nederland. Dinsdag 20 november, drie dagen later, opende de Goedheiligman de deuren openen van een speciale Fairtrade Chocolade Herberg in de Elshofpassage 22 in Duiven.

Chocola zal komende anderhalve maand weer veel gekocht en gegeten worden: in de vorm van chocoladeletters en -muizen, in kinderschoenen gedeponeerd, en als kerstkransjes op allerhande bijeenkomsten.

Maar chocola is lang niet altijd 'eerlijk' afgerekend in Afrika of Midden-Amerika bij de producenten, de cacao-boeren. Vaak komt er door de ingewikkelde verhandeling van chocola maar bitter weinig van de opbrengst bij hen zelf terecht. Daar wil de Fairtrade Chocolade Herberg Duiven de vinger op leggen en protest tegen aantekenen.

In deze herberg is iedereen welkom voor alleen eerlijk gekochte en afgerekende chocola en voor een kop Fairtrade-koffie en -thee. En verder schenken vrijwilligers Fairtrade-chocolademelk. Bezoekers kunnen ook spelletjes doen, sjoelen, een boek uit de kast mee naar huis nemen, een praatje maken, informatie meenemen en elkaar ontmoeten, na het winkelen of tussen de boodschappen door.

De herberg opent elke dinsdagochtend, op de marktdag, haar deuren, en blijft in de wintermaanden november, december en januari ook op vrijdagochtend open van 10.00 tot 13.00 uur en op maandag- en woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Voor de bemensing worden nog meer vrijwilligers gezocht. Meedoen? Kijk op de Facebookpagina van de Protestantse gemeente.

De Chocolade Herberg is een gezamenlijk project van de Protestantse gemeente van Duiven, het Leger des Heils en de Rooms Katholieke kerk met medewerking van Wereldwinkel Zevenaar en de campagne Fairtrade Gemeente in de Liemers. Contactpersoon: dominee@pkn-duiven.nl.

Peter Schampers

Kim Kleijkers

Door onze redactie

11 / 12

Diabetes Challenge voor een betere gezondheid Trainer Jan Lieftink: 'Bewegen heeft veel invloed op de suikerspiegel'

Jan Lieftink traint deelnemers van de Diabetes Challenge. Foto: Ilse van Velsen Foto: Ilse van Velsen

ZEVENAAR – Dertig diabetespatiënten startten in april met de Diabetes Challenge. "Iedereen die mee heeft gedaan, heeft op zijn manier zijn grens overschreden', vertelt Jan Lieftink, trainer van de Diabetes Challenge.

Een deel van de groep kon op het eind vijf kilometer lopen en het grootste deel zelfs tien kilometer. "Dat zijn resultaten waar de patiënten voorafgaand aan de challenge alleen maar van konden dromen. Ik vind het geweldig om trainer te zijn bij de diabetes-challenge. Je ziet dat mensen nu veel dingen kunnen doen, wat ze daarvoor niet konden. Voor mij gaat het erom dat ik de mensen aan het bewegen heb gezet." Sommige deelnemers hadden naast diabetes ook nog andere fysieke problemen. Zo was er iemand met twee nieuwe heupen en had een andere deelnemer een klapvoet. Ze twijfelden in eerste instantie om mee te doen. Lieftink zei daarop: "Ik heb er geen ervaring mee, maar we gaan het gewoon proberen." Uiteindelijk werd alsnog de tien kilometer gewandeld.

De Breedtesport Liemers heeft samen met de Atletiekvereniging de Liemers de challenge georganiseerd. "Ik had al tien deelnemers, maar er waren in Zevenaar ook nog twee groepen die er tien hadden. Daar kwamen toen vanuit Giesbeek nog zesentwintig deelnemers bij", zegt Jan Lieftink. "Om bekendheid te geven aan de Diabetes Challenge hebben we folders neergelegd bij huisartsposten en zo konden deelnemers zich dan opgeven. De mensen die controles uitoefenen bij diabetespatiënten, hebben dat ook gepromoot bij de huisartsen.'

De eerste training begon met een soort piepjestest. De mensen moesten lopen en voor het piepje bij de volgende pion zijn. Als ze het dan niet gehaald hadden, moesten ze stoppen. Daaruit konden de trainers herleiden hoe ver de deelnemers ongeveer konden lopen. Vervolgens bouwden ze het steeds een beetje verder op, een groot aantal deelnemers kwam tot of nabij de tien kilometer.

Diabetespatiënten moeten altijd goed op hun eten letten. Voor een diabeet is het beter om koolhydraatarm te eten, dus liever geen pasta of spaghetti. Daarnaast is het heel belangrijk om veel te bewegen. "Juist daarom is het zo leuk dat er een diabetes-challenge is georganiseerd. Zo kunnen mensen op een leuke manier bewegen en op hun eigen tempo hun conditie opbouwen. Bovendien heeft bewegen heel veel invloed op de suikerspiegel", zegt Jan Lieftink. 'Ik wil alle mensen met diabetes meegeven om koolhydraatarm te eten en veel te bewegen, want zo zorg je ervoor dat je bloedspiegel daalt.'

De Diabetes Challenge duurde twintig weken en is een enorm succes geweest. Lieftink: "Ik heb de mensen destijds gezegd dat ze één keer per week les krijgen, maar ook daarbuiten niet stil moeten zitten. Het is ook nodig om buiten de lessen om de conditie op te bouwen." Volgend jaar komt er weer een Diabetes Challenge. Die start in april 2019. Mensen met belangstelling kunnen zich hiervoor aanmelden bij Liemers Breedtesport of bij AVL de Liemers.

Hobbyclub Tuindorp bestaat veertig jaar Elke woensdagavond een uurtje knutselen in het buurthuis aan de Carnalaan

Knutselen bij de hobbyclub. Foto: Nomi Vermeulen Foto: Nomi Vermeulen

TOLKAMER - De hobbyclub in Tuindorp bestaat veertig jaar, best wel lang voor een knutselclubje in zo'n klein dorp. Joop Seegers is er al twintig jaar vrijwilliger en is van plan om dat te blijven doen, zolang zijn gezondheid dat toestaat.

"De hobbyclub is ontstaan, omdat er bij de buurtvereniging in Tuindorp alleen activiteiten werden georganiseerd voor volwassenen en niet voor de kinderen", vertelt Joop Seegers. "Hier moest verandering in komen volgens mevrouw Stokman, oprichtster van de hobbyclub. Er werd een knutseluurtje opgezet omdat kinderen vrij weinig aan handvaardigheid werd bijgebracht. Dit knutseluurtje liep zo goed, dat het nu dus nog steeds bestaat."

De hobbyclub is veertig jaar geleden begonnen in een directiekeet en heeft daarna ook nog een tijdje in het kerkje gezeten in Tuindorp. Tegenwoordig vinden de activiteiten plaats in het buurthuis.

Vogelhuisjes en maskers

Er worden bij de hobbyclub allerlei dingen gemaakt. Van lampionnen voor Sint Maarten tot vogelhuisjes, maskers en niet te vergeten mooie moeder- en vaderdagknutsels. Het is er altijd heel gezellig en de kinderen hebben het erg naar hun zin. Eigen ideeën van de kinderen worden ook altijd meegenomen, samen met de nieuwe ideeën die bedacht worden door de vrijwilligers. Het verschilt heel erg per kind wat hij of zij leuk vindt om te maken. De ene vindt figuurzagen leuk en de ander knippen en plakken. Maar alles wordt in groepsverband gedaan, iedereen maakt dezelfde opdracht en daar hebben ze dan een aantal weken de tijd voor. Het is niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog eens goed voor de creatieve ontwikkeling van de kinderen.

Op dit moment bestaat de hobbyclub uit ongeveer dertig kinderen variërend in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar. Deze groep draait op vier vrijwilligers wat eigenlijk te krap is aangezien ieder kind toch aandacht of hulp nodig heeft. Extra handen zijn daarom welkom. De hobbyclub is ook geschikt voor (maatschappelijke) stage, aangezien er veel kinderen mee worden geholpen en de stagiair zelf ook nog eens creatief bezig is.

Aan het eind van ieder knutseljaar wordt een slaapnacht georganiseerd. Dan worden er allerlei leuke spelletjes gedaan, geknutseld en gespeeld. 's Avonds wordt er een film gekeken. Maar er is ook ruimte voor spontane activiteiten. Tijdens de hittegolf van afgelopen zomer bijvoorbeeld, werd het binnen zo ontzettend warm, dat er een waterballonnengevecht werd gehouden.

Veel van de materialen koopt de hobbyclub zelf, maar handige herbruikbare producten zoals potjes, chipkokers en flesjes leveren de buurtbewoners aan. Dit levert een aardige bezuiniging op. Door ook nog eens ieder jaar aan Jantje Beton mee te doen, kan de contributie van de hobbyclub laag worden gehouden. Elke woensdagavond is de hobbyclub tussen 18.00 en 19.00 uur actief in het buurthuis aan de Carnalaan 19. Kinderen kunnen altijd komen kijken om te zien of ze ook lid willen worden. Ook mogelijke vrijwilligers zijn van harte welkom. De grootste wens van alle huidige vrijwilligers is dat hobbyclub Tuindorp nog heel lang mag blijven bestaan!

Foto: jan van den heuij

Ilse van Velsen

Foto: jan van den heuij

Nomi Vermeulen