GN Lingewaard

23 januari 2019

GN Lingewaard 23 januari 2019


Buutreedners hoofdmoot Pronk Kraonige

(foto: Gerdien Jansen) Gerdien Jansen

HUISSEN - Zaterdag 26 januari zal weer de traditionele pronkzitting van De Kraonige Zwaone in De Brink plaatsvinden. Ook dit jaar zorgt de pronkcommissie voor een divers en kleurrijk programma. Een belangrijk deel van de avond zal gevuld worden door de buutreedners van Fillipus Neri.

Fillipus Neri, deze talentenpool van buutreedners en buutschrijvers, is een niet meer weg te denken geleding binnen De Kraonige Zwaone. Naast het leveren van alle buutreedners vormen zij samen met onder andere Stadspresident Bas Boerboom en de muzikanten van Quantaquibus de pronkcommissie, die verantwoordelijk is voor het programma.

Buut, zang en dans

Liefst vijf buutreedners zullen hun opwachting as zaterdag maken. Wie dit zijn is nog een goed bewaard geheim. De narrenspiegelaor staat vast maar verder…? Het programma zal verder bestaan uit zang van de Slubkes en een aantal artiesten die aan het Zwaonefestival heeft deelgenomen. Naast zang zal als vanouds ook dans weer deel uitmaken van het programma. Zowel de kleintjes van de Minigarde als De Garde zullen een mars uitvoeren. De Garde zal daarbij natuurlijk ook een showdans op het podium brengen.

Dieselstrekkers

De gehele pronk zal weer muzikaal omlijst worden door de Dieseltrekkers. Dit showorkest dat van buiten de stadsmuren van Huissen komt heeft de laatste jaren haar definitieve plaats binnen de pronkzitting weten te bemachtigen.

Kaarten voor dit spektakel zijn verkrijgbaar via de site van de Kraonige Zwaone of bij de volgende verkoopadressen: Foto Van Eimeren, Drankenhandel Degen, Primera en Inktvis.

Ponyclub De Gele Rijdertjes op zoek naar hulp

BEMMEL - Ponyclub De Gele Rijdertjes is dringend op zoek naar hulp bij het buitenzetten van de lieve pony's en is op zoek naar een gediplomeerde instructrice/instructeur voor groepslessen.

De ponyclub is gevestigd in het ruitersportcentrum aan de Dijkstraat 4 in Bemmel. "Wij maken rijlessen mogelijk voor kinderen vanaf 7 tot 18 jaar en bestaan geheel uit vrijwilligers(met uitzondering van instructie). De verzorging van onze pony's wordt voornamelijk door de kinderen gedaan. Omdat de kinderen door de weeks naar school moeten, kunnen zij de pony's niet dagelijks naar buiten zetten. Wanneer het ook maar even mogelijk is willen we onze pony's lekker buiten laten lopen in onze weides. Zij vinden het heerlijk en worden er heel ontspannen van en dat is weer goed voor onze ruitertjes tijdens de les. Daarom zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons willen helpen onze pony's 's morgens buiten te zetten in de naastgelegen weides. Het binnenzetten doen de kinderen zelf als ze uit school zijn. Heeft u één of meer dagen in de week tijd en vindt u het leuk om met pony's om te gaan meldt u zich dan alstublieft bij ons. Onze pony's en kinderen zijn u erg dankbaar."

Ook is de Ponyclub op zoek naar een gediplomeerde instructrice/instructeur voor de groepslessen. Het niveau van de ruitertjes is van beginners tot gevorderd. Het gaat om 4 tot 6 uur in de week. Groepslessen worden gegeven op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Uiteraard kunnen de dagen in overleg. "Als u interesse heeft in het buitenzetten of in de functie instructrice/instructeur kunt u contact opnemen met secretaris@degelerijdertjes.nl."

Angeren Bruist

Tijdens Angeren bruist is er onder andere een demonstratie van dynamic tennis. (foto: H. Sluiter)

ANGEREN - Op zaterdagmiddag 26 januari wordt het hele dorpshuis van Angeren ingericht als marktplaats voor presentaties, workshops en clinics: een bruisende middag vol activiteiten.

Het doel van de middag is om inwoners van Angeren in de leeftijd vanaf 55 jaar, de zogeheten 'zilveren kracht', te activeren om deel te nemen aan het sportieve en rijke culturele leven in Angeren. Tien verenigingen uit Angeren presenteren zich op deze middag: Sasa, SV Angeren, Schutterij Sint-Bavo, Harmonie Sint-Ceacilia, Volleybalvereniging Hexagon, Toneelvereniging Mozaïek, Historisch Kring Angeren, Het zeemanskoor Schip Ahoy', de Zonnebloem en Rijn-Waal zorggroep.

De bezoeker kan met eigen ogen zien dat dynamic tennis en walking football leuke sporten zijn. Verder kan men meedoen met een volleybal clinic, een workshop bloemschikken, een fitheidstest voor senioren, koersballen of Tai Tchi. Stichting Actieve Senioren Angeren (Sasa) zal haar activiteiten onder de aandacht brengen.

Om bezoekers te stimuleren zijn er acties om gratis introductielessen te volgen. Leden van deelnemende verengingen worden middels een nieuwsbrief uitgenodigd om mensen uit hun eigen omgeving, zoals buren, vrienden, opa’s en oma’s te stimuleren naar het dorpshuis te komen. De middag heeft een open inloop en duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Rond 14.30 uur komt wethouder Aart Slob.

"Wij ontvangen iedereen hartelijk en de koffie staat klaar", aldus meldt de werkgroep verenigingen Angeren en SWL. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Lingewaard

Filmmiddag in protestantse kerk Huissen

HUISSEN - Een aantal keren per jaar organiseert de protestantse kerk Huissen een ontmoetingsmiddag. Tijd voor ontmoeting, een kopje koffie of thee en elke keer een activiteit. Maandag 28 januari start om 14.30 uur de Zweedse film ‘Een man die Ove heet’.


Na het overlijden van zijn vrouw heeft Ove genoeg van het leven, het liefst zou hij er een eind aan willen maken. Hij houdt de mensen op een afstand. Maar zo als dat dan kan gaan in een leven: de mensen niet van hem. Er is een reden waarom hij zijn buurtbewoners op een afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Maar langzaam ontrolt zich zijn levensverhaal en wordt duidelijk waarom Ove al mopperend de mensen op een afstand wil houden. Zijn bleke leven krijgt nieuwe kleur dankzij de nieuwe chaotische buren. Bitter, ontroerend en vol humor.
De kerk is open om 14.00 uur, u bent van harte welkom! Voor info en/of vervoer: Matthijs Glastra, predikant@pknhuissen.nl.

Viering Protestantse Gemeente Huissen

zondag 27 januari 2019, 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. 3e zondag na Epifanie.

Epifanie – verschijnen. Een kind wordt groot en gaat de wereld in. Wat gaat er van haar worden? Waar en wat zal hij laten zien en zijn? Voor wie ben jij te vinden mensenkind? We lezen in de Epifanie drie vaste verhalen: Jezus is te vinden voor de mensen van ver (wijzen uit het oosten), voor mensen waar het feest van de liefde dreigt te mislukken (bruiloft Kana) en wil ik mij laten vinden door God (doop in Jordaan). Als ik God wil vinden hoef ik mijzelf niet grootser, sterker of beter voor te doen dan ik ben: ik mag zijn wie ik ben. (Matthijs Glastra).

Chronische aandoening en op zoek naar beweegaanbod?

HUISSEN/ANGEREN - Het nieuwe jaar is onderweg en de goede voornemens blijven hopelijk niet bij ‘voornemens’. In Huissen en Angeren doen ze er in ieder geval alles aan om bewegen leuk en gemakkelijk te maken.

Heb je last van een chronische aandoening en wil je toch graag fit blijven of fitter worden? Meld je dan bij je eigen huisarts voor Bewegen op Recept (BOR). De praktijkondersteuner kan voor jou het beweegrecept uitschrijven en helpt je verder bij het maken van je keuze.

In beide kernen is genoeg beweegaanbod voor mensen met een chronische aandoening zoals COPD, (ernstig) overgewicht of een hoge bloeddruk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Jeu des Boules, MBVO of Zwemmen. Wil je liever eerst bewegen met fysiobegeleiding? Dat is ook mogelijk. Met BOR kun je de eerste twaalf weken aanbod uitproberen tegen gereduceerd tarief.

Wat houdt je nog tegen? Het bekende spreekwoord “baat het niet dan schaadt het niet” gaat voor deze kans niet op. Want doe je mee, dan baat het zeker. Bewegen is belangrijk in het voorkomen van hart- & vaatziekten en het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.

Zaterdag 26 januari tijdens 'Angeren Bruist' van 13:00 tot 16.00 uur (vrije inloop) kun je alvast kennis maken met drie van de beweeglessen uit Bewegen op Recept. In het Dorpshuis kun je mee doen aan: Tai Chi, Walking Football of Bewegen op Maat. Wil je de eerste keer alleen kijken dan mag dat ook.

Kijk op: www.unieksporten.nl voor het ‘complete’ aanbod van BOR. Wil je direct meedoen en wil je weten hoe? Mail dan naar sport- & cultuurcoach Rosanne: r.degroot@swlingewaard.nl.

Met de 'Borrelbus' naar pronkzitting Kraonige Zwaone

HUISSEN - Op zaterdag 26 januari wordt in sporthal De Brink in Huissen weer de jaarlijkse pronkzitting van de S.H.C.G. De Kraonige Zwaone gehouden. Ook dit jaar zal, voorafgaande en na afloop van die Pronkzitting, de traditionele 'borrelbus' weer rijden.

Dit om bezoekers niet alleen veilig heen maar zeker ook veilig thuis te brengen. De kosten van het vervoer komen voor rekening van 'De Kraonige Zwaone' en zijn voor de bezoekers aan de pronkzitting in principe gratis. Alhoewel, een kleinigheid voor de chauffeur is natuurlijk altijd aardig. De bus zal rijden volgens onderstaand schema.

Rijschema borrelbus

Route, opstapplaats en vertrektijden:

Veilingstraat Tankstation Hegeman: 18.00 18.30 19.00 19.30

Karstraat Halte Nieuwe Diep: 18.02 18.32 19.02 19.32

Karstraat Halte Florapark: 18.03 18.33 19.03 19.33

Gochsestraat Halte Valom: 18.05 18.35 19.05 19.35

Huismanstraat Halte ‘t Binnenveld: 18.06 18.36 19.06 19.36

Helmichstraat Café De Gouden Engel: 18.08 18.38 19.08 19.38

Lange Kerkstraat R.K. Kerk: 18.09 18.39 19.09 19.39

Stadswal Halte RABO-Bank: 18.11 18.41 19.11 19.41

Julianastraat Café Brouwershof: 18.13 18.43 19.13 19.43

Loostraat Halte Loostraat: 18.15 18.45 19.15 19.45

Wagenweg Sporthal De Brink: 18.17 18.47 19.17 19.47

Direct na afloop van de Pronkzitting rijdt de bus, vermoedelijk vanaf ongeveer 00.45 uur, ieder half uur de omgekeerde route vanaf de Sporthal naar het veilingterrein. De Bus zal tot 03.00 rijden.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 30 januari komt wijkagent Janitha Steurink met een collega bij Vrouwenvereniging Haalderen alles vertellen over bijvoorbeeld verkopen aan de deur (babbeltrucs) en cybercrime.

Zij geven een presentatie ondersteund met beelden. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanvang: 20:00 uur in De Tichel.

Omroep vraagt

cameramensen

HUISSEN - Omroep Lingewaard bruist van ambitie om nieuws en muziek te brengen. Voor het maken van reportages hebben ze er cameramensen nodig.

"Interesse om het nieuws in onze gemeente in beeld vast te leggen, met mooie apparatuur te werken in een hecht team van vrijwilligers? Kom dan op een woensdagavond rond de klok van acht naar onze studio aan de Langekerkstraat 15 in Huissen. Meld je wel even aan via info@omroeplingewaard.nl Je kunt natuurlijk ook voor een ander moment een afspraak maken."

Zoek je 'n koor?

GENDT - Het enthousiaste en vrolijke dameskoor Just do it uit Gendt moet helaas na zes jaar begeleiding, afscheid nemen van haar dirigente.

"Wij zoeken daarom op korte termijn een nieuwe dirigent(e) die het leuk vindt om wekelijks op woensdagavond met ons te repeteren. Elk jaar streven we ernaar om twee keer op te treden, meestal in combinatie met een ander koor. Wij zingen het liefst een vrolijk repertoire, 'n beetje up-tempo en dan driestemmig. Zo zijn we nu bezig met Mamma Mia, Fields of gold, I feel pretty, Krezip, enzovoort. Wij staan open voor nieuwe en uitdagende ideeën. Mocht het jou iets lijken neem dan gerust contact met ons op."

KBO-activiteiten

KBO Huissen heeft ook weer in 2019 activiteiten voor haar leden en de ouderen van Huissen; iedereen is welkom.

Kaarten. In Lingewaal Sancta van 18.30 tot 22.00 uur; 24 januari, 7 en 21 februari, 7 en 21 maart, 4 en 18 april, 2 en 16 mei, 6 en 20 juni.

Koersbal. Gouden Engel van 14.00 tot 16.00 uur; 23 en 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3, 10, 17 en 24 april, 1, 8, 15, 22 en 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni

Bingo. In Lingewaal Sancta van 19.00 tot 22.00 uur; 31 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 23 mei, 27 juni

deBOL Snerttocht voor Duchenne Parent Project

BEMMEL - Heel Bemmel Loopt op zaterdag 2 februari voor een goed doel! 'Rennen- springen- vliegen- duiken- vallen- opstaan- en weer doorgaan' is een prachtig lied maar met Duchenne eindigt alles!

Eén op de 3500 jongens wordt getroffen door Duchenne, een ziekte die hun spieren afbreekt. Al tijdens hun kindertijd verliezen zij steeds meer lichaamsfuncties, van lopen en rennen tot uiteindelijk ademen: niets kunnen zij meer op eigen kracht! Stichting deBol organiseert daarom op zaterdag 2 februari een "sponsor-snert-wandeltocht" ten bate van het goede doel: stichting Duchenne. Deze actie belooft weer een sportieve happening te worden en de dames van deBol staan garant voor een goede en gezellige bolsfeer en natuurlijk ontbreekt een kop heerlijke erwtensoep of een broodje worst niet aan het einde van deze tocht!

"Kom uit je luie stoel en ga mee wandelen! Iedereen, jong en oud, kan meedoen! Er zijn wandelroutes van 8,5 en 15 km. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 (volwassenen) en 5,- euro (kinderen tot 12 jaar), waarvan een groot gedeelte bestemd is voor dit goede doel. De start is bij De Kinkel tussen 09.30 tot 10.30 uur (15 km) en vanaf 10.00 tot 11.00 uur (8 km). De finish is om uiterlijk 16.00 uur. Doe mee, kom in beweging en geniet vooral van een goed bestede en gezonde sportieve zaterdag! Met dank aan: cafetaria Moos, slagerij Buurman, FruitCompany Kersten en Jumbo Scheperkamp voor de sponsoring van deze Snerttocht! Informatie: www.debolbemmel.nl of 06 54975063 / 06 27507051 / 22540214 email: stichting.debol@planet.nl.

Jaarlijkse lampionoptocht door Bemmel

Deelnemertje hebben net lampion opgehaald. (foto: Stef Thus) Stef Thus

BEMMEL - Ook dit jaar organiseert het Oranjecomité Bemmel-Ressen de traditionele lampionoptocht. Deze feestelijke gebeurtenis is bedoeld voor alle kinderen tot en met 12 jaar die in Bemmel wonen of in Bemmel op school zitten.

Het verzamelen is op het plein voor De Kinkel in Bemmel vanaf 18.00 uur, de optocht start om 18.30 uur. Vanaf 18.00 uur kunnen de kinderen in de Kinkel voor een euro een lampionstokje met verlichting en lampion kopen. Meelopen met een zelfgemaakt exemplaar mag natuurlijk ook. Om 18.30 uur vertrekt de optocht onder muzikale begeleiding van drumfanfare Eska.

De route gaat dwars door het centrum van Bemmel en eindigt rond 19.00 uur op het plein voor Grand Café Lingehof, bij De Gouden Appel. Daar zijn er voor de kinderen gratis stroopwafels en warme chocolademelk. Voor de ouders is er gratis koffie en thee.

Via de basisscholen en peuterspeelzalen ontvangen kinderen en hun ouders een uitnodiging. Kinderen die buiten Bemmel op een basisschool zitten zijn ook welkom om deel te nemen aan de optocht. Net als voorgaande jaren is er een tekenwedstrijd. Kinderen die de kleurplaat het mooist of origineelst inkleuren maken kans op een leuke prijs! De kleurplaat is in te leveren op school, bij de Jumbo of Albert Heijn of bij het uitreiken van de lampionnen. De kleurplaat wordt geleverd bij de uitnodiging en is ook te downloaden op de website. Tevens is de kleurplaat te verkrijgen bij de Jumbo Supermarkt en de Albert Heijn.

Als de optocht niet zou kunnen doorgaan wordt dat op www.oranjecomitebemmel.nl en op Facebook gemeld!

Zoek jij een leuk koor?

HUISSEN - Omroep Lingewaard bruist van ambitie om nieuws en muziek te brengen. Voor het maken van reportages hebben ze er cameramensen nodig.

"Interesse om het nieuws in onze gemeente in beeld vast te leggen, met mooie apparatuur te werken in een hecht team van vrijwilligers? Kom dan op een woensdagavond rond de klok van acht naar onze studio aan de Langekerkstraat 15 in Huissen. Meld je wel even aan via info@omroeplingewaard.nl Je kunt natuurlijk ook voor een ander moment een afspraak maken."

GENDT - Het enthousiaste en vrolijke dameskoor Just do it uit Gendt moet helaas na zes jaar begeleiding, afscheid nemen van haar dirigente.

"Wij zoeken daarom op korte termijn een nieuwe dirigent(e) die het leuk vindt om wekelijks op woensdagavond met ons te repeteren. Elk jaar streven we ernaar om twee keer op te treden, meestal in combinatie met een ander koor. Wij zingen het liefst een vrolijk repertoire, 'n beetje up-tempo en dan driestemmig. Zo zijn we nu bezig met Mamma Mia, Fields of gold, I feel pretty, Krezip, enzovoort. Wij staan open voor nieuwe en uitdagende ideeën. Mocht het jou iets lijken neem dan gerust contact met ons op."

Wandeling: stappen in stilte

RESSEN - Elke twee maanden wordt er door Pleisterplaats Ressen een pelgrimswandeling gehouden vanaf de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3).

Tijdens deze bezinnende wandeling door het prachtige Betuwse land, staan we op gezette tijden stil bij iets wat de natuur ons laat zien of om te luisteren naar een inspirerende tekst. De eerstvolgende keer is op zaterdag 26 januari. "We verzamelen om 9:30 uur in de kerk, beginnen met koffie en starten om 10:00 uur na een korte introductie en het aansteken van licht met de zeven kilometer lange wandeling."
Wie mee wil wandelen hoeft alleen maar te zorgen voor wandelschoenen en een broodje om tussen de middag na afloop te eten en/of te delen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Deze activiteit is georganiseerd door commissie Pleisterplaats Ressen. Meer informatie is op te vragen via info@pleisterplaatsressen.nl.

Omroep Lingewaard vraagt cameramensen

HUISSEN - Omroep Lingewaard bruist van ambitie om nieuws en muziek te brengen. Voor het maken van reportages hebben ze er cameramensen nodig.

"Interesse om het nieuws in onze gemeente in beeld vast te leggen, met mooie apparatuur te werken in een hecht team van vrijwilligers? Kom dan op een woensdagavond rond de klok van acht naar onze studio aan de Langekerkstraat 15 in Huissen. Meld je wel even aan via info@omroeplingewaard.nl Je kunt natuurlijk ook voor een ander moment een afspraak maken."

Geef aan de Hersenstichting

LINGEWAARD - Van 28 januari tot en met 2 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in Haalderen en een deel van Gendt op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

KBO-activiteiten

KBO Huissen heeft ook weer in 2019 activiteiten voor haar leden en de ouderen van Huissen; iedereen is welkom.

Kaarten. In Lingewaal Sancta van 18.30 tot 22.00 uur; 24 januari, 7 en 21 februari, 7 en 21 maart, 4 en 18 april, 2 en 16 mei, 6 en 20 juni.

Koersbal. Gouden Engel van 14.00 tot 16.00 uur; 23 en 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3, 10, 17 en 24 april, 1, 8, 15, 22 en 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni

Bingo. In Lingewaal Sancta van 19.00 tot 22.00 uur; 31 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 23 mei, 27 juni

Tai Chi en Yoga bij SAB

BEMEEL - Tai Chi zit in de lift. Op dinsdagavond wordt er bij Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB) Tai Chi les gegeven in De Kinkel in Bemmel.

Bij voldoende deelnemers zal er gestart worden met een tweede uur. De les is van 20.00-21.00 uur. Het tweede uur zal bij voldoende deelnemers zijn van 19.00-20.00 uur. Ook bij de yoga is er ruimte op maandag 16.45 uur en dinsdagmiddag om 13.45 uur en 17.00 uur.

Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00-18.00 uur) met cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen (0481 463555), José van Rossum (0481 461856).

Sponsor bedankt

LINGEWAARD - Dames 3 van volleybalvereniging Setash heeft sinds dit seizoen een nieuwe shirtsponsor ONS accountants en belastingadviseurs.

We willen ze daarvoor hartelijk bedanken.We zijn de tweede helft van het seizoen weer goed begonnen en doen ondanks onze toenemende leeftijd nog altijd in de hoogste regionen van de ranglijst mee.

Ingezonden brief

Milieu tijdens de winterdagen; hoe te doen met je auto

Deel 1 van 2 Winter: Waar ik telkens weer van sta te kijken is dat mensen dan naar buiten gaan, de auto starten en een kwartier binnen gaan zitten. Als je deze mensen aanspreekt waarom ze dit doen dan is steevast het antwoord: “ja dan wordt de auto vast warm”.....en als je dan vraagt: “en is de auto warm als je instapt/wegrijd”.....nee dat niet.

Waarom doe je het dan?! Zelfde is het eerst starten van de auto en dan je ruiten krabben, en dan wegrijden.....en toen, was je auto lekker warm....nee hoor. Want een stilstaande auto wordt niet warm, kun je zelf testen als je in de winter in de file komt te staan....je auto koelt af en dat merk je aan de verwarming in je auto, want die lucht wordt steeds koeler. Let wel er zijn tegenwoordig auto’s die je vooraf kunt verwarmen, echter de motor wordt dan niet gestart. Dus geen hinder voor anderen.

Daarnaast vergas je zo ook lekker de halve straat, en wek je mensen omdat er vaak een kwartier of langer een auto staat te pruttelen in de straat. Wij hebben de luikjes en het doucheraam open en vaak zat ruikt het naar uitlaatgas als we staan te douchen, lekker joh #NOT. Wat je wel kunt doen is de blazers op de hoogste en koudste stand zetten (want warm kan nog niet) en daarvoor hoef je je auto niet te starten, maar alleen maar op contact zetten, en dan worden je ruiten van binnen ook snel(ler) condens vrij. En meestal na zo’n vijf minuten rijden kun je de verwarming warmer draaien.

Tegenwoordig zijn we allemaal zo verplicht bezig met milieu... waarom nu niet dan?

A. Kasterop, Huissen

Intrede dominee Els de Clercq

Handoplegging Els de Clercq. (foto: Rita Oostendorp)

ANGEREN - Op zondag 13 januari heeft Dominee Els de Clercq haar intrede gedaan in de protestantse gemeente van Angeren. Na een jaar vacant te zijn geweest heeft de protestantse gemeente Angeren weer een dominee.

In een mooie en druk bezochte dienst is Els de Clercq bevestigd en verbonden aan de gemeente, de bevestiging werd verricht door haar vriendin dominee Elsje Pot die haar ook had aanbevolen bij de Kerkenraad tijdens de beroepingsperiode. De handoplegging werd verricht respectievelijk Henk Gerritsen, voorzitter Kerkenraad, Nanna en Noa Kuster, twee jonge gemeenteleden, Natalie da Costa, oud-predikant van Angeren en Elsje Pot. De bloemschikking werd duidelijk uitgelegd door Rita Oostendorp en was geheel gericht Els de Clercq. De cantorij van het Dominicanenklooster heeft de dienst nog extra mooi gemaakt met zang.

Na de dienst werd iedereen uitgenodigd voor de receptie in het dorpshuis om met Els kennis te maken en te feliciteren. Enkele sprekers hebben nog het woord gericht tot Els en het slotwoord was voor de voorzitter van de kerkenraad Henk Gerritsen, en die heeft Els de sleutels van de kerk overhandigd, zodat ze nu definitief verbonden is aan de protestantse gemeente. Er werd nog even na genoten met een drankje en zijn toen huiswaarts gegaan en de gemeente is weer helemaal content met de nieuwe dominee.

Ook in 2019 met deBol op pad!

Struinen langs de waterkant. Gerrie Wetters

REGIO - Op woensdag 16 januari gingen zeventig enthousiaste wandelaars weer op pad in de buurt van Slijk-Ewijk.

"Het weer was goed, geen zon maar droog en we genoten van het prachtige gebied rond de plassen. Het vooraf beloofde modderpad was gelukkig wat opgedroogd, toch moest er voor de koffiepauze nog wel even een glibberig stukje overwonnen worden, maar dat ging gesmeerd, al hielden de wandelaars er wel een beetje smerige kleding en schoenen aan over. Het struinen langs de waterplas was avontuurlijk, vanwege de lage waterstand konden we doorlopen naar Watergoed! Daar genoot iedereen van een heerlijk kopje koffie en uitgerust ging de familie Bol weer op pad terug naar Slijk-Ewijk.

De volgende woensdag-wandeltocht staat gepland op 6 februari, maar deBol nodigt graag iedereen, jong en oud, uit om op zaterdag 2 februari mee te doen met de deBol Snerttocht voor het goede doel. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of bel ervoor: 06 54975063 of 06 22540214.

Omroep Lingewaard vraagt journalisten

HUISSEN - Omroep Lingewaard wil een bijdrage leveren aan een vitale lokale democratie. Dat doen we door verslag te doen over wat er speelt rond de lokale politiek en over belangrijke onderwerpen voor de inwoners van onze gemeente.

"Om deze rol te vervullen zijn journalisten nodig, die zo nodig ook de luis in de pels zijn van het gemeentebestuur. Die journalisten zoeken wij. Interesse om het politieke nieuws te volgen en daar verslag van te doen en samen te werken in een hecht team van vrijwilligers?

Kom dan op een woensdagavond rond de klok van acht naar onze studio aan de Langekerkstraat 15 in Huissen. Meld je wel even aan via info@omroeplingewaard.nl Je kunt natuurlijk ook voor een ander moment een afspraak maken."

Ingezonden brief

Scootmobiel veilig en leuk

Ook in onze gemeente zijn veel mensen voor hun mobiliteit afhankelijk van een scootmobiel. Ook ik ben voor mijn mobiliteit ook afhankelijk van een scootmobiel en kom op mijn scootmobiel vaak nogal wat onveilige situatie's tegen zoals onoverzichtelijke kruisingen omdat men wat lager zit. Ook zijn veel wegen en fietspaden in onze gemeente slecht onderhouden waardoor het rijden op een scootmobiel niet veilig en comfortabel is.

Het rijden op een scootmobiel moet binnen onze gemeente veilig zijn. Ook moet het rijden op een scootmobiel leuk zijn zoals mensen voor hun plezier een stukje gaan fietsen, moeten wij ook voor ons plezier een stukje kunnen rijden.

Helaas is dat op diverse fietspaden in onze gemeente niet altijd mogelijk door de paardenpoep op deze fietspaden die je op drie wielen niet kan ontwijken. Daarom wil ik graag met mensen in contact komen om een belangengroep te beginnen en samen met ons gemeentebestuur te bekijken hoe we het rijden op een scootmobiel binnen onze gemeente grenzen veilig en leuk kunnen houden. Mijn e-mail adres en telefoonnummer is bij de redactie van Hét GemeenteNieuws bekend.

W. Goris / goriswim24@gmail.com.

'Op de koffie' in de Zandse Kerk in Huissen

Zandse Kerk met naastgelegen uitvaartcentrum en pastorie. (foto: N. Hubers) N.Hubers

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk verzorgt op woensdag 30 januari van 10.30 tot 12.00 uur, haar eerste koffieochtend van dit nieuwe jaar. Een maandelijks terugkerend ontmoetingsmoment in de sfeervolle Zandse Kerk.

In het afgelopen jaar bleek dat deze vorm van ‘ontmoeten in de Zandse Kerk’ perfect aansluit op behoeftes van inwoners binnen en buiten de Zandse gemeenschap. In maart 2018 kleinschalig gestart (35 bezoekers); intussen per eind 2018 uitgegroeid naar 100 deelnemers! Geluiden als ‘het was weer heel gezellig en een lekker volle bak’, sterkt onze vrijwilligers (gastheren en gastvrouwen) in de overtuiging dat we het juiste pad zijn ingeslagen. Een pad met warme ontmoetingen tussen veelal bekende en trouwe deelnemers. Maar ook vinden onbekende bezoekers dit pad en geven blijk van positieve ervaringen.

Na de bijzonder geslaagde jaarafsluiting van zondag 30 december zetten we vanaf woensdag 30 januari het gebruikelijke patroon voort. Dus iedere laatste woensdag van de maand een programma van 1,5 uur. Volop gelegenheid met bekenden bij te praten en ook contact te leggen met minder bekende bezoekers.

Vanaf 10.00 uur kunt u binnenlopen. Om 10.30 uur start het serveren van koffie en thee. Iedereen is welkom en aanmelden vooraf is niet nodig. Ons team van gastvrouwen verheugt zich op weer een grote opkomst van enthousiaste deelnemers. Dit alles onder het motto 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet van de gezelligheid'.

Voor contact met de werkgroep Koffieochtenden, mail naar info@zandsekerk.nl of bel naar 06 14803998.

Omroep Lingewaard vraagt journalisten

HUISSEN - Omroep Lingewaard wil een bijdrage leveren aan een vitale lokale democratie. Dat doen we door verslag te doen over wat er speelt rond de lokale politiek en over belangrijke onderwerpen voor de inwoners van onze gemeente.

"Om deze rol te vervullen zijn journalisten nodig, die zo nodig ook de luis in de pels zijn van het gemeentebestuur. Die journalisten zoeken wij. Interesse om het politieke nieuws te volgen en daar verslag van te doen en samen te werken in een hecht team van vrijwilligers?

Kom dan op een woensdagavond rond de klok van acht naar onze studio aan de Langekerkstraat 15 in Huissen. Meld je wel even aan via info@omroeplingewaard.nl Je kunt natuurlijk ook voor een ander moment een afspraak maken."

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMEMMEL - Op maandag 28 januari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: savooiekoolstamppot met worst én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

""Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Viering Sint-Sebastianus in Providentia Gendt

Sint-Sebastianus. (foto: Corrienne Huisman) Corrienne Huisman

GENDT - Op zondag 27 januari is er een schuttersviering in Providentia.

Eind januari vindt traditioneel de algemene ledenvergadering van Schuttersgilde Sint-Sebastianus plaats. Voorafgaande aan deze ledenvergadering zal er een muzikale gebedsviering wordt gehouden met medewerking van parochie Heilige Maria Magdalena, waarbij pastoor C. Driessen zal voorgaan.

Schuttersgilde Sint-Sebastianus ziet een ieder graag in Providentia op zondag 27 januari om 10.00 uur; de koffie staat klaar! Entree is gratis.

Angeren bruist

ANGEREN - Op zaterdag 26 januari wordt het hele dorpshuis van Angeren door de werkgroep verenigingen Angeren en SWL ingericht als marktplaats voor presentaties, workshop en clinics. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Lingewaard.

Aan de inhoudelijke opzet wordt achter de schermen hard gewerkt, maar het wordt een bruisende middag met veel activiteiten. Het doel van de middag is om inwoners van Angeren in de leeftijd vanaf 55 jaar, de zogenaamde "zilveren kracht", activeren om deel te nemen aan het sportieve en rijke culturele leven in Angeren. Dit doen we door verenigingen samen te brengen met deze inwoners. Een tiental verenigingen heeft al aangegeven mee te willen doen en zal zich elk op eigen wijze presenteren. De middag kent een open inloopkarakter en duurt van 13.00 tot 15.30 uur.

Angeren bruist

ANGEREN - Op zaterdag 26 januari wordt het hele dorpshuis van Angeren door de werkgroep verenigingen Angeren en SWL ingericht als marktplaats voor presentaties, workshop en clinics. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Lingewaard.

Aan de inhoudelijke opzet wordt achter de schermen hard gewerkt, maar het wordt een bruisende middag met veel activiteiten. Het doel van de middag is om inwoners van Angeren in de leeftijd vanaf 55 jaar, de zogenaamde “zilveren kracht”, activeren om deel te nemen aan het sportieve en rijke culturele leven in Angeren. Dit doen we door verenigingen samen te brengen met deze inwoners. Een tiental verenigingen heeft al aangegeven mee te willen doen en zal zich elk op eigen wijze presenteren. De middag kent een open inloopkarakter en duurt van 13.00 tot 15.30 uur.

Veel trainers vertrekken; opvallende mutaties Gerrit-Jan Barten van Spero naar Angeren

De trainerscarrousel in het regionale amateurvoetbal draait op volle toeren. Opvallende wisselingen: Gerrit-Jan Barten van Spero naar Angeren, René Knuiman naar Jonge Kracht gaat en Fred Razing die terugkeert bij HAVO. Bij de 18 (Over)Betuwse clubs gaan maar liefst elf trainers weg, zes oefenmeesters blijven. Bij een vereniging is nog geen besluit genomen.

Tekst: Hans Schmeinck

In de hoofdklasse A staat RKHVV stijf onderaan. Interim-duo Julian Vlietstra en Ben Gerritsen hebben na het snelle vertrek van Bram Braam nog geen schokeffect kunnen creëeren. Nog onbekend is of het duo Gerritsen/Vlietstra komend seizoen doorgaat of wie de nieuwe hoofdtrainer wordt.

Klassegenoot en rivaal De Bataven, draait een redelijk seizoen onder trainer Rob Bouman, wiens contract is verlengd tot medio 2020. Hij heeft er al ruim drie jaar opzitten in Gendt.

Eerste klasse: onder 'eerstejaars' Ronald Grotenbreg doet Bemmel het uitstekend. De ploeg is koploper in 1E en scoort er lustig op los. Afgelopen zondag werd aangekondigd dat Grotenbreg aanblijft. Da's logisch, zou Johan Cruijff zeggen.

Tweede klasse: het (gelukkige) huwelijk tussen Spero en Gerrit-Jan Barten komt tot een eind. Hij vertrekt na vier seizoenen in Elst, vrij verrassend naar Angeren. Spero staat tweede in 2I en promotie zou een top afscheidscadeau zijn voor Barten. Die wordt opgevolgd door Kevin van Veen.

Derde klasse: Peter Jacobs vertrekt na één seizoen al bij Driel. De laagvlieger in 3D heeft nog geen vervanger. HAVO nam al snel afscheid van Bert Willemsen en daarna wonnen de Haalderen onder interim Hans Bosveld de eerste periodetitel. Bosveld en de nieuwe man Santino Nas nemen het voor de rest van het seizoen over van Bosveld. Daarna staat Mister HAVO Fred Razing weer (voor de vierde keer!) voor de groep. Michael Brussen is bij DVOL een van de weinige oefenmeesters die zijn contract verlengde. De ploeg uit Lent staat in de subtop.

Onvoldoende klik

Vierde klasse: de nummer twee van 4F, Jonge Kracht, heeft gebroken met Johan Scholten en 'verloren zoon' René Knuiman aangetrokken. Hij speelde lange tijd voor Jonge Kracht. Bij GVA trekt Patrick Kleinveld al na een jaar de deur achter zich dicht. De klik met het team uit Doornenburg zou er onvoldoende zijn. De Kasteelclub heeft nog geen vervanger vastgelegd. In Angeren wordt Gerrit-Jan Barten dus (enigszins verrassend) de nieuwe trainer. Edwin Geldof vertrekt na twee jaar op De Poel.

Hoewel er vorig jaar nog tot 2020 verlengd werd gaat Manfred van den Broek bij OSC (4E) na dit seizoen niet verder, hij stopt zelfs als voetbaltrainer. Ed Hagen (ex-Driel) volgt hem op.

Vijfde klasse: Ton Gerrist stopt bij SDOO in Heteren, dat 'clubman' Etiënne Jansen heeft aangesteld. SVHA en Michel van Leijen gaan voor een tweede seizoen.                                        

Zaterdagclubs

Excelsior Zetten is hekkensluiter in zaterdag 3A, maar trainer Marcel Nijenhuis blijft aan, want contract voor onbepaalde tijd. Elistha (4A) neemt na twee jaar afscheid van Gert van Haaren. De technische commissie is druk doende om een opvolger aan te trekken. In 4B speelt EMM Randwijk waar het duo Robert van der Holst en Sjaak Menting vertrekt. De gesprekken met sollicitanten vinden deze week plaats. Ook bij klassegenoot SC Valburg wordt afscheid genomen van de trainer; Heino Zegveld. Dodewaard gaat door met Henk Stuivenberg.

Primeur tijdens Winterconcert in Theaterkerk

Muziekvereniging UDI nodigt een ieder van harte uit voor het Winterconcert op 27 januari.

BEMMEL - Muziekvereniging UDI dompelt je onder met muziek gecomponeerd door een talentvol jeugdlid; Jimi Hendriks.

De jonge muzikant, die al jaren succesvol het orkest begeleidt op slagwerk, heeft een muziekstuk gecomponeerd dat als achtergrondmuziek zal fungeren bij de film 'Submerged in the Netherland' (ondergedompeld in Nederland). De film wordt het eindresultaat van het profielwerkstuk van de 16-jarige student. UDI krijgt de primeur en zal de compositie ‘Submerged in the Netherlands’ spelen tijdens het Winterconcert op 27 januari in de Theaterkerk. Iedereen is welkom op het Winterconcert om te komen luisteren. Het publiek wordt verrast met een afwisselend programma dat geopend zal worden door het leerlingenorkest.

Uitdaging
Ondanks dat gezelligheid en samenspel de belangrijkste speerpunten zijn bij UDI gingen de muzikanten afgelopen jaar met elkaar de uitdaging aan deel te nemen aan een muziekconcours. Onder leiding van dirigent Johan Jacobsen hebben de muzikanten het samenspel naar een hoger plan getild met als resultaat een eerste prijs op het concours.

Voorverkoop
Om zeker te zijn van een toegangskaart voor het Winterconcert, kun je alvast een kaartje kopen in de voorverkoop bij boekhandel De Toren van Bemmel. Aanvang van het winterconcert is 15.00 uur. De entree is (inclusief één consumptie) zeven euro vijftig. Vrienden van UDI hebben gratis toegang.

Alarmfase 3 zoekt versterking

Alarmfase 3 uit Bemmel tijdens een optreden in het centrum van Utrecht. (foto: Marije Meurs)

BEMMEL - De term ‘dweilorkest’ vindt Alarmfase 3 uit Bemmel niet zo goed passen. De leden voelen zich beter bij de omschrijving ’feestband’ of gewoon ‘een groep vrienden die toffe nummers speelt om het publiek te entertainen’.

De 22 leden zijn tussen de 20 en 40 jaar en spelen muziek de ze zelf graag horen op een feestje. Wat het repertoire wordt, bepalen ze samen met heuse Spotify-lijst waaraan iedereen zijn favoriete nummers toevoegt.
Wekelijks wordt er op zondagavond gerepeteerd in de Theaterkerk in Bemmel van 19:00 tot 21:00 uur. Tijdens de repetities halen ze op muzikaal gebied veel uit zichzelf, maar daarnaast is het ook een gezellig samenzijn. Alarmfase 3 hecht veel waarde aan een spetterende show en het vermaken van het publiek. Hiervoor gebruiken ze veel interactie (en confettikanonnen).

Gedurende het jaar treden ze ongeveer tien keer op. Zo traden ze bijvoorbeeld op bij de Zwarte Cross, het Coen und Sanderfest, de Sneekweek en in het centrum van Utrecht en Dusseldorf.

Vacatures
Ter versterking zoeken we muzikanten (M/V) voor de volgende instrumenten: altsaxofoon, trompet, trombone en bariton. Hou jij van slechte grappen, kun je een feestje bouwen én speel je ook nog een lekker stukje muziek op één van bovenstaande instrumenten? Dan zoeken ze jou! Stuur als de wiedeweerga een mailtje naar info@alarmfase3.nl. Hopelijk kunnen jullie dan binnenkort eens samen spelen. Voor meer info: www.alarmfase3.nl, www.facebook.com/alarmfase3, www.instagram.com/alarmfase3, www.youtube.com/alarmfase3.

Masterclass: 4500 euro!

Musicalensemble Marcato in actie. (foto: Frans Prick) Frans Prick

BEMMEL - "We zijn ontzettend blij met de opbrengst van de benefietmasterclass 'Het wonder van de harmonie'," zei voorzitter Clemens Hendriks van Rotary Lingewaard. "4500 euro een geweldig bedrag! Nu kan met de bouw van de eerste sanitaire voorziening voor de aardbevingsslachtoffers in Nuwakot, Nepal gestart worden."

De masterclass was niet alleen financieel een succes maar ook inhoudelijk. Wilbert Friederichs legde op humoristische wijze uit wat harmonie en boventonen in de muziek zijn. Heel knap wist hij zowel de leek als de professional te boeien. Tijdens de pauze waren de mensen vol lof over zijn optreden: "Wat was het duidelijk en leuk", "Je blijft goed bij de les als het zo wordt uitgelegd" en "Van mij had het wel langer mogen duren."

Na de pauze bracht Musicalensemble Marcato een programma vol humor, passie, lichtvoetigheid en drama. Met liederen uit de Lion King wisten zij het publiek gelijk te boeien. Het nummer 'Who is the man' uit Jekyll & Hyde gezongen door Maurice de Greef kreeg een groot applaus.

Op deze harmonieuze middag in de theaterkerk in Bemmel voerde enthousiasme de boventoon. Rotary dankte de adverteerders, donateurs en Mi Corazon. Zij hebben mede gezorgd voor dit prachtige financiële resultaat.

Rotary Lingewaard zet zich in voor (inter)nationale en lokale projecten. Op zaterdag 26 januari organiseert Rotary het midwinterdiner voor alleenstaanden van 65+ in de gemeente Lingewaard. Aanmelden en info: zie www.rotarylingewaard.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 26 januari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Magna Voce

Zondag 27 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering Mgr. Th. Hoogenboom,
GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 10.00 u: oecumenische viering in Prot. Kerk, M. Sanders en E. Kamper
H. Martinus Gendt: 10.00 u: woord- en gebedsviering, C. Driessen, Schuttersviering.
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Ubi Caritas, slotviering
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Musica Nova

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Column

Hesje

Sinds wij geen auto meer hebben ligt het veiligheidsvest in de schuur. Bij pech langs de snelweg was het buiten best aan te raden om een geel hesje te dragen. Toen werd het niet gelinkt aan een protestbeweging. Als bezitter van een stekkerfiets heeft het hesje geen nut. Het gele hesje is gepromoveerd tot collectors item. Het stoere gemeentewapen van Gendt, met een fel gele achtergrond, knalt er uit. De protestbeweging van gewone mensen in gele hesjes. Hoe zal het aflopen. Mijn gedachte ging er afgelopen week naar uit toen een 73-jarige kletstante me belde. Ze leest mijn stukjes elke week, zo begon ze. Na vijf minuten werd me duidelijk dat ze het met de gemeente he-le-maal heeft gehad. Er zijn voor haar deur in de Essenpas geen Essen, maar stinkbomen geplant. Er zijn witte bloembakken neergezet die graffiti uitlokken. En ga zo maar door. Mevrouw kwam met haar Twentse nuchterheid toch behoorlijk pissig over. De burgemeester in haar gebloemde jurk kan wat haar betreft beter maar vertrekken. Na een half uur wist ik nog steeds haar reden niet waarom ze mij belde. Ze bleef maar doorratelen. Het was me wel duidelijk dat de gemeente en politiek mijlenver van haar is verwijderd. Mogelijk heeft mijn beller uit de Essenpas tijdens ons gesprek een geel hesje aan gehad. Begrijpelijk. Klimaatdrammer Lianne Duiven van GroenLinks vindt dat het bij de herbouw van het gemeentehuis hét moment is tot herbezinning op een duurzame inrichting. Ze heeft het college gevraagd om het duurzaam gebruik van het gemeentehuis te vergroten. Regenwater gebruiken voor toiletspoeling. Een uitgekiende afvalscheiding en een competitie-element in te bouwen tussen ambtenaren. Ambtenaren en competitie? Ik zie geen verband. Een duurzaam gebruik van het gemeentehuis kan een voorbeeld zijn voor inwoners, piept het Lingewaardse drammetje. Een voorbeeld voor inwoners? Waar houdt het gedram in godsnaam op! De drang groeit om mijn gele hesje aan te trekken. Ik wacht op een telefoontje van de Twentse dame uit de Essenpas.
Sjaak

Uitslagen Tweestroom

GENDT - Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen streekgenoot Setash-HS3(Huissen). De eerste set werd ruim gewonnen. Ook de tweede set werd wel gewonnen, maar wel meer tegenstand.

Door die grotere tegenstand werd de derde set verloren. De vierde set werd een spannende set, met over en weer punten sprokkelen. Op het einde van die set bleek dat onze jongens/mannen de winnaar waren. Met al een zwaar, maar fraaie overwinning.(3-1)(25-09/25-22/18-25/26-24)

Streekgenoot Hexagon-DS2(Angeren) speelde uit bij Tweesrroom-DS2 en gaf in de eerste set de meeste tegenstand. In de andere sets werd die tegenstand steeds minder. Hierdoor konden onze dames deze wedstrijd winnen. Door deze overwinning ging men Haxagon in de ranglijst voorbij. Een verdiende en fraaie overwinning.(4-0)(25-22/25-20/25-18/25-19)

Tweestroom-DS3 ontving een anderen streekgenoot Volamie-DS1(Oosterhout) die hoger op de ranglijst staan. De 1set en derde set waren voor de tegenstander. De tweede set werden over en weer de punten binnen gehaald; helaas niet voldoende voor setwinst.(24-26) In de vierde set weer het zelfde beeld. Over en weer de punten binnen gesprokkeld ,maar nu wel de setwinst. Door dit bonuspunt, neemt men iets meer afstand van de onderste regionen/(1-3)(16-25/24-26/17-25/26-24)

Dames-DS5 speelde thuis tegen medekoploper Ikaros-DS4(Groesbeek). Gelukkig won men de derde set, zodat er toch 1 punt Gendt bleef. De andere set waren voor de bezoeksters.(1-3)(13-25/17/25/25-19/18-25)

Tweestroom-A1 speelde uit bij Pegasus-MA2(Nijmegen) en won de eerste set. De tweede en derde set werden verloren. In de vierde set werd het spannend, wie zou deze set winnen. Helaas werd er verloren, maar nipt.(27-25) Gelukkig werd wel een set gewonnen, dus één punt mee naar huis.(Gendt).(3-1)(20-25/25-16/25-21/27-25)

Mix-jongens-JC1 bezocht nieuwkomer Lienden-JC1. De eerste en tweede set werden ruim gewonnen. In de derde set ging het moeilijker, want het werd spannend, wie zou er nu winnen. Het geluk viel onze kant op. De vierde set werd zeer ruim gewonnen, dus met vijf punten werd de thuis aangevangen.(0-4)(17-25/16-25/25-27/07-25)

Tweestroom-MC1 speelde uit bij Trivos-MC4(Wijchen) en verloor de eerste set. De tweede set werd het een spannende wedstrijk, wie zou er winnen. Gelukkig trok onze meiden aan het langste eind, een nipte setwinst.(25-27) De derde en vierde set leverde verder geen problemen op. Een fraaie overwinning met vier punten voor de rangschikking.(1-3)(25-19/25-27/11-25/19-25)

Reservering Borgwal (Fedor)

BEMMEL - Daltonbasisschool De Borgwal heeft voor de derde keer het predicaat 'Excellente School' ontvangen.

Lange tijd was het spannend of het weer zou lukken, maar afgelopen maandag kreeg directeur Lily Kampers het tegeltje en de vlag samen met het juryrapport en bloemen overhandigd. De jury is van mening 'dat De Borgwal passend onderwijs verzorgt door iedere leerling een weektaak op maat te bieden'. En dat verdient een prijs! Van harte gefeliciteerd Team Borgwal, fantastisch gedaan!

Ochtendlicht

(foto: Joyce Derksen)

DOORNENBURG - Heerlijk ochtendlicht en wat mist bij Linge en kasteel Doornenburg. Vroeg opstaan op een koude winterochtend loont.

Koersbal bij KBO Huissen

HUISSEN- Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uitmaakt.

Het spel wordt binnen gespeeld zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld. Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur in De Gouden Engel in de Helmichstraat. Voor koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. "U bent van harte welkom op 30 januari. Voor nadere mededelingen: let op bericht op KBO Facebook of www.kbohuissen.nl en in Hét GemeenteNieuws.

Koersbal bij KBO Huissen

HUISSEN- Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uitmaakt.

Het spel word binnen gespeeld zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld. Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur in De Gouden Engel in de Helmichstraat. Voor koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. "U bent van harte welkom op 30 januari. Voor nadere mededelingen: let op bericht op KBO Facebook of www.kbohuissen.nl en in Hét GemeenteNieuws.

Coop-flessenactie voor De Leemkuulers

BEMMEL - Coop Bemmel en Egerländerkapel De Leemkuulers zijn voor drie maanden met elkaar verbonden.

"De Coop-organisatie heeft een mooie actie: als men in de maanden januari, februari en maart statiegeldflessen inlevert bij de Coop in Bemmel, kan men via de doneerknop het statiegeld doneren aan de kapel. We zijn druk bezig om geld in te zamelen om de heren van een nieuw overhemd en giletje te voorzien. Omdat we een Egerländerkapel zijn, doen we dit in de stijl van het Egerland (Tiroolse sferen) Helpt u ons ook om de heren dit jaar in een nieuw pak te krijgen?"

Gevarieerd programma bij Open Podium

ELST - De organisatie van het Open Podium, Stichting Muziek in Elst, begroet vrijdag 25 januari vanaf 20.30 uur een aantal artiesten, waaronder een heuse goochelaar. Maar de avond in Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 wordt vooral ingenomen door muzikale artiesten, die een afwisselende genre ten gehore brengen.


Zo is bijvoorbeeld gitarist/zanger Ton Tacke aanwezig om diverse nummers te zingen. Ook de formatie Mana, bestaande uit Marcel Drunen samen met zijn zus, brengt een akoestisch optreden op het podium. Daarnaast zijn de leden van bluesband The Hook weer present met wat rauwe bluesy nummers.
Voor een bijzondere intermezzo zorgt goochelaar Fred van Drempt die het aanwezige publiek met zijn kunsten zeker zal verrassen. Kortom, voldoende ingrediënten voor een gezellig en gevarieerd avondje Open Podium.

Publiek is bij het Open Podium uiteraard van harte welkom. De toegang bedraagt twee euro. Info: www.muziekinelst.nl/open-podium.

Cursus gewichtsvermindering bij optimaal fysiotraining: gewicht in balans Op gewicht komen is één, op gewicht blijven is alles

HUISSEN - Optimaal Fysiotraining start op 25 januari met een beweegprogramma voor mensen met overgewicht. Fysiotherapeut en diëtist werken samen aan een programma gericht op gewichtsvermindering.

Vóór aanvang van het programma wordt er door de fysiotherapeut een individuele intake afgenomen om het ingangsniveau, de motivatie en de doelstelling te bepalen. Gedurende tien weken wordt er getraind in een groep van maximaal vijftien mensen. Met de mensen die zich aanmelden wordt een keer per week op een vast uur, vrijdagmiddag van 17.00-18.00 uur, getraind. De trainingen worden altijd begeleid door een fysiotherapeut. Er wordt in groepsverband getraind in een fitnessruimte volgens de HIIT-methode (High Intensity Interval Training). Dit is een methode die een zeer positieve invloed heeft op het metabolisme en de vetverbranding. De training is voor iedereen toegankelijk, elke deelnemer sport op zijn eigen niveau. Omdat de training onder begeleiding van een fysiotherapeut plaatsvindt, kan men ondanks de aanwezigheid van klachten en/of aandoeningen, deelnemen. De begeleiding is in handen van Jeroen Boeijen, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Broersen en Van Oeyen. Voor de tien trainingen zijn de kosten 87,50 euro.

Diëtiste Daphne van den Berg nodigt u als deelnemer uit voor een persoonlijk gesprek. Samen wordt er een voedingsadvies op maat gemaakt. Dit bestaat uit een overzichtelijk dagpatroon waarin u zelf keuzes kunt maken met speciale variatielijsten. Zo kunt u dagelijks tot een lekker en gezond voedingspatroon komen. Daphne werkt met de nieuwste inzichten omtrent voeding en verzadiging. Eens per maand komt u bij de diëtiste voor controle.
Werken aan je eetpatroon en plezier in bewegen krijgen geeft de grootste kans op gewichtsvermindering, doordat je verandering aanbrengt in je leefstijl. De vergoeding voor de begeleiding van de diëtist komt uit uw basisverzekering. De intake bij de fysiotherapeut wordt vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering.

Voor vragen, informatie of aanmelding kunt u ons altijd bereiken: Optimaal Fysiotraining, Van Voorststraat 1 in Huissen, 026 3259689 optimaalfysiotraining@upcmail.nl. Daphne van den Berg La Vita Sana voedingsadviesbureau, daphne@dietist-lavitasana.nl, Locatie Huissen: Van Voorststraat 1, 06 83546339; Jeroen Boeijen, Fysiotherapie Broersen en van Oeyen Locatie van Voorststraat 1, 026 3253853.                                                                                                                

Kasteel Doornenburg laat roerige periode achter zich

Voorzitter Menno Tillema bezig met zijn nieuwjaarstoespraak op De Doornenburg. (foto: Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – Zoals het er nu naar uitziet is het huishoudboekje van Kasteel Doornenburg uit de rode cijfers. Met die positieve boodschap kon voorzitter Menno Tillema zijn nieuwjaarstoespraak richten naar de vrijwilligers. Het kasteelbestuur heeft 2019 uitroepen tot het jaar van onderhoud.

De nieuwjaarsreceptie is bedoeld voor ontmoeting. Om terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken. De Doornenburg heeft roerige jaren achter de rug. Bestuurlijk, financieel en met bezorgde vrijwilligers. Het tij is gekeerd. De organisatie is door inzet van het huidige bestuur en vrijwilligers weer gezond. Er zijn verschillende werkgroepen actief.
Er is goed gekeken naar inkomsten en uitgaven, zegt de voorzitter desgevraagd. Beide posten hebben in 2018 een positief beeld laten zien. Wat betreft onderhoud moet er heel wat gebeuren. Prioriteit heeft de houten ophaalbrug. De toegang naar het binnenterrein is dringend aan vervanging toe. Noodreparatie is toegepast. De voorbereidingen om de brug te vervangen zijn al begonnen. In september gaat de burcht voor onderhoud en schilderwerk in de steigers.

Aandachtspunt blijft volgens de voorzitter de aanwas van vrijwilligers. Op elk terrein is versterking welkom. Van groenonderhoud tot rondleiding. De ambitie om nog meer bezoekers te mogen ontvangen blijft groot.

75 jaar Exodustocht-flyer klaar

De 75 vrijheid flyer in beeld. (foto: Jan in 't Hout...)

BETUWE - Over een aantal maanden gaat veel aandacht uit naar de Operatie Market Garden. De operatie die in september 1944 jammerlijk mislukte, waardoor onze omgeving in vuur en vlam kwam te staan.

Feit is dat de bevrijding wel werd ingeluid en dat we al 75 jaar in vrijheid kunnen leven. Jaarlijks organiseert het Exoduscomité op de laatste zaterdag van juni een groot wandelevenement: de Exodustocht, dat herinnert aan de grote evacuatie. Dit jaar wordt extra aandacht gegeven door onder andere de inzet van meer muzikale ondersteuning. Het evenement maakt onderdeel uit van een reeks WO II gerelateerde activiteiten in de gehele regio Nijmegen-Betuwe en Arnhem.

Regelmatig bereiken ons vragen over inschrijving, de diverse wandeltrajecten en starttijden en plaats en dergelijke.Ook dit jaar is het Rode Kruis weer de Goede Doelenpartner. Uw deelname komt het Rode Kruis dus ten goede. Wees blij met onze vrijheid; om te wandelen waar we willen; zeker ook op 29 juni in de Betuwe; langs de Linge, de Rijn, bij de Frostbrug en ga maar door.

Het is de gezelligste Herdenkingstocht der tochten en een prima voorbereiding op de 4daagse. Via Hét GemeenteNieuws communiceren wij graag en actuele informatie staat op www.exodustocht.nl.

Topband Juneville in Theaterkerk

BEMMEL - Vrijdag 1 februari treedt de Nijmeegse band Juneville op in Bemmel. Deze band weet hoe je het perfecte popliedje moet brengen: zes ervaren muzikanten smelten ritme, klank en woorden samen tot prachtige, dromerige nummers, gedragen door de authentieke stem van leadzanger Pieter Nabbe. De associatie met de stem van Chris Rea en een beetje Barry Hay is opvallend.


Juneville is een zesmansformatie met onder andere een dubbele setting gitaar voor extra warmte in de muziek, en een toetsenist om de sfeer weer te geven zoals de band die voor ogen heeft. Hun nummers bestaan uit persoonlijke verhalen, die ze vertalen naar melancholieke melodieën. De muziek is altijd geloofwaardig, intens en steeds in dienst van het lied. De tekst?

Juneville (het recept): Een met honing gebalsemde en licht gerookte whisky doordrenkte stem. Een strakke ritmesectie en dito baslijnen/drumbeats, afgeremd met zachte balsem van de toetsen en melodieuze gitaarklanken. Krachtige, zuivere vocalen, energie en beleving aangevuld met tekstuele diepgang.

Aanvang 21:00 (zaal open 20:00). Locatie Foyer. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nieuws insturen?

REGIO - Ook uw bericht in de krant? Stuur uw bericht dan online in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit, belt u dan gerust even: 0481 464770. Wij helpen u graag verder.

Kunst en zang en hartelijkheid in de kerk

ANGEREN - Afgelopen zondag 13 januari gonsde de Protestantse Gemeente Angeren van de mensen: de intrededienst van de nieuwe predikant. Gemeenteleden en genodigden vulden de kerk aan de dijk.

"Ondersteund door de kloostercantorij van het Dominicanenklooster uit Huissen werd er uit volle borst en dan weer ingetogen gezongen. Ik vroeg mij af of dat buiten te horen was geweest. Of de feestelijke tonen de oren van een dappere voorbijganger in de mistige motregen bereikt hadden.

In deze dienst was er een prachtige liturgische schikking. Met bloemen en andere natuurlijke materialen maakte Rita Oostendorp een compositie met symbolische betekenis. Ik noem er vier.

Tulpen in alle kleuren van de regenboog stonden voor de veelkleurige gemeente waar iedereen welkom is.

De amaryllis verwees naar mij. Predikant in een nieuwe gemeente, die tot bloei komt vanuit innerlijke kracht. De wilgentak staat voor groei en een gesnoeide wilgentak wortelt snel. We hopen dat ds. Els de Clercq snel zal wortelen in onze gemeente, zo klonk het hartelijk.

De boomwortel drukt uit hoe wij allen zijn geworteld en gegrond in Gods liefde.

Naast de schikking was er de zegen. Mooi, die handen opgelegd te krijgen, goede wensen en woorden van vertrouwen mee te krijgen. Een feestelijke inzet van een nieuwe periode en een warm onthaal dat me bij zal blijven."

Els de Clercq

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Drukke nieuwjaarsreceptie bij Jonge Kracht

Wim Janssen ontvangt de KNVB onderscheiding. (foto: Ben Stellaard) Ben Stellaard

HUISSEN - Het was een gezellige drukte op de nieuwjaarsreceptie op zondag 6 januari. Velen hadden de moeite genomen om naar De Stede te komen om elkaar een goed 2019 te wensen.

Tijdens deze receptie werden onze jubilarissen in het zonnetje gezet. 25 jaar lid waren Tim de Wit en Bob Damen; 40 jaar lid waren Gertie Nijs,Mark Niels en Henk Gerichhauassen; 50 jaar lid waren Henk Lentjes,Theo Leijser, Theo Aaldering en Gijsbert Peters; 60 jaar lid waren Alex Niels en Peter Saat.

Wily en Ger Verhaegh werden bedankt voor hun jarenlange inzet binnen de vereniging. Wim Janssen kreeg van de de KNVB, via Theo Aaldering de onderscheiding lid van verdienste, voor zijn jarenlange inzet binnen het bestuur, en als consul en scheidsrechter. Theo Aaldering werd op zijn beurt verrast met de Gouden Speld van de KNVB.

Ook dit jaar waren er weer verkiezingen voor de sportsterren van Jonge Kracht. Jeugdidool van Jonge Kracht werd Mats van de Wouw, voor zijn inzet binnen de jeugd. Vrijwilliger van Jonge Kracht werd Theo Kersten, voor zijn jarenlange inzet binnen de vereniging. De aanmoedigingsprijs ging naar Sjors Peters die na vele blessures met zijn optimisme, iedere keer weer probeert terug te komen op niveau. Sportman van Jonge Kracht werd Jan Willem van Dalen. Al 35 jaar voetbalt hij al binnen de vereniging en is een aanwinst voor het derde.

De sportploeg van Jonge Kracht werd JO19 1. Zij behaalde het kampioenschap en promoveerde naar de hoofdklasse. Ook behaalde zij de eerste periode in deze hoofdklasse.

Gendtse Vogelvrienden succesvol op Mondial

ZWOLLE/GENDT - Afgelopen week werden in de IJsselhallen in Zwolle de wereldkampioenschappen Mondial gehouden. Een vogeltentoonstelling met 3200 inzenders uit 24 landen. Met een gezamenlijke inzending van 25000 vogels.

Drie leden van de Gendtse Vogelvrienden behoorden tot de inzenders en zij waren alle drie succesvol. Hans Bakker was de meest succesvolle inbrenger. Met 94 punten voor een witborst grijze zebravink behaalde hij de hoogste prijs, de gouden medaille. En de titel wereldkampioen in zijn klasse. Een andere witborst grijze zebravink behaalde met 92 punten de bronzen medaille.

Alexander de Keizer ging ook met twee prijzen naar huis. Zilver met 90 punten voor een roodstuitcinnamon blauwe parkiet. 92 punten en een bronzen medaille kreeg hij voor een grijs getekende zebravink.

Voor Wim van Bon was er een bronzen plak voor een stam -vier vogels- grijsvleugel-roodmozaïekkanaries, waarvoor hij beloond werd met 370 punten.

Succesvol Batouwe Familie & Vriendentoernooi

BEMMEL - Traditiegetrouw eindigt het jaar voor Batouwe Basketball met het Familie & Vriendentoernooi. De thuisbasis van Batouwe Basketball, sportcentrum De Schaapskooi, stond zaterdag 29 december vol met enthousiaste spelers, klaar voor een middagje basketballen in gemoedelijke sfeer.

Er werd deze keer gespeeld met twee poules; een poule voor de ‘professionals’ en een ‘young ones’-poule bestaande uit jonge fanatieke Batouwe Basketball spelertjes samen met hun –eveneens fanatieke- ouders.

De professional teams startten enthousiast aan de eerste wedstrijden en deze samengestelde teams met onder andere spelers uit Lekdetec.nl (Dames 1) en Dreamfields Dolphins (Heren 1), samen met vrienden en ouders, speelden de wedstrijden alsof er een landstitel te winnen viel! Uiteindelijk gingen de spelers van Joeri's Angels met de felbegeerde eerste prijs naar huis.

Bij de young ones was de winnaarsmentaliteit niet minder! Vaders en moeders renden over het veld samen met hun kinderen om zoveel mogelijk te scoren, waarbij menigeen de volgende dag met spierpijn uit bed kwam. Maar, alles om te winnen en ook hier kwam uiteraard een winnaar uit en gingen de trotse Meatballs naar huis met de eerste prijs.

Na afloop konden de hongerige spelers aanvallen op een heerlijk stamppot buffet en werden de plannen voor het Familie & Vriendentoernooi 2019 alweer gesmeed.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.                                        

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 30 januari van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 30 januari van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘’Activiteiten”.

'Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

TOP-film: Todos lo saben

BEMMEL - Op donderdag 24 januari is de Spaanse film Todos lo saben te zien op het witte doek in de Theaterkerk.

Laura (gespeeld door Penelope Cruz) komt met haar 2 dochters uit Buenos Aires terug naar haar geboortedorp in Spanje om een huwelijk bij te wonen. De grote reünie met familie, vrienden en haar oude vlam Paco (Javier Bardem) wordt ruw verstoord door de verdwijning van Laura’s oudste dochter. De onverwachte wending leidt tot een zoektocht waarin familiegeheimen boven komen drijven.

Aanvang 20:00. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

25 jaar lid van Egerländer- kapel De Leemkuulers

Jubilarissen Ton Scholten en Elly Tamboer. (foto: Annie Altena)

BEMMEL - Tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van Egerländerkapel De Leemkuulers in het repetitiegebouw De Kinkel werden Ton Scholten en Elly Tamboer gehuldigd voor hun 25-jarig lidmaatschap. Hen werden nog vele muzikale jaren toegewenst!

Heb jij last van schouderklachten?

ANGEREN / HUISSEN - De schouder is een complex gewricht en bij klachten vraagt dit om onderzoek en behandeling door fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de schouder.

Binnen onze praktijk zijn dat Bas Heerze en Gosse Bootsma. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring op schoudergebied. Ook staan zij in direct contact met orthopeden in Rijnstate en Medinova, waardoor goed en snel overleg mogelijk is.
Heb jij last van schouderklachten? Maak dan een afspraak bij één van onze twee locaties en kijk voor meer informatie op de vernieuwde website www.fysiotherapievanderploeg.nl.

Locatie Angeren, Jan Joostenstraat 40a; 026 325 5272

Locatie Huissen, Polseweg 17; 026 325 5272

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert regelmatig een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de verschillende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee. De datums en locaties staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Sfeer proeven op OBC open dagen

(foto: Els van den Bor) Foto: Els van den Bor

BETUWE - Op woensdag 30 januari houdt OBC Elst en op zaterdag 9 februari houden OBC Bemmel en OBC Huissen een open dag. Bezoekers kunnen op deze dagen een kijkje nemen in de scholen.


OBC Elst bijt op woensdag 30 januari het spits af. Van 13:30 tot 16:00 uur en van 18:30 tot 21:00 uur zijn geïnteresseerden welkom op de Van der Duyn van Maasdamstraat 25. Er is informatie over het reguliere mavo- en havo-traject, het populaire STEAM-programma (programma met 21st century skills), het speciale Mavoplus traject (doorstroming bevorderen van mavo naar havo), het Cambridge-programma, lesmethodes, begeleiding, buitenlesactiviteiten en natuurlijk over de keuzewerktijd-uren.
Zaterdag 9 februari opent OBC Bemmel de deuren van 10:00 tot 15:00 uur op de Essenpas (vmbo-t) en locatie de Heister (havo, vwo en tweetalig onderwijs). Proef de sfeer tijdens de Open dag en ontvang informatie over vmbo-t, havo en vwo. Er is ook uitleg over de bijzondere programma's: Lifestyle vmbo-t, Versterkt Talenonderwijs Duits (VTO Duits), op de havo het nieuwe programma Leerling in Beeld (LIB) en het Sportprogramma LIB, de TOP-projecten vwo en natuurlijk tweetalig onderwijs (TTO) op zowel havo als vwo. Bezoekers worden, vanwege de verwachte drukte en de beperkte parkeercapaciteit, geadviseerd gebruik te maken van het openbaar vervoer of van andere vervoersmogelijkheden dan de auto.

Zaterdag 9 februari zal het ook op OBC Huissen bruisen van 10:00 tot 15:00 uur. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd om kennis te maken met deze dynamische vmbo-school. OBC Huissen is specialist in de sectoren: Zorg en Welzijn, Techniek (Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouw, Wonen & Interieur (BWI)) en Dienstverlening en Producten (D&P). Daarnaast kunnen leerlingen in de onderbouw de talentenprogramma's Kunst & Cultuur, Techniek of Sport volgen.
De OBC-scholen organiseren naast de open dagen op woensdag 13 maart van 19:00 tot 20:30 uur ook een 'Aanmeldingsavond'. Tijdens de aanmeldingsavond kunnen leerlingen ingeschreven worden. Meer informatie staat op www.sgomb.nl.

Een einde maken aan een slepend conflict betekent een nieuw begin

HUISSEN - Ruzies en conflicten zijn vaak tekenen van onmacht. U wilt de impasse wel doorbreken, maar boosheid en frustratie zitten u in de weg. Dat geldt niet alleen voor u maar ook de tegenpartij. Wij vormen de neutrale derde die zonder verstrikt te zijn in emoties wederzijdse belangen inventariseert, op een rijtje zet en het gesprek faciliteert.

Op basis daarvan wordt de impasse doorbroken en ontstaat er ruimte om te denken in oplossingen. Wellicht bent u op dit moment al verwikkeld in een rechtszaak en heeft de rechter mediation geopperd. Wat uw situatie ook is, mediation kan uitkomst bieden in een slepend conflict.

De mediators in ons team zijn geregistreerd bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) of bij het Alternative Dispute Resolution (ADR). Het MfN- en het ADR-register staan voor kwaliteit en zorgvuldigheid, bijvoorbeeld door de eisen die zij stellen op het gebied van onderhoud, intervisie en permanente educatie. Het is onze missie om met een luisterend oor en respect voor alle belangen samen met partijen te komen tot concrete oplossingen.

Arno Lugthart is de grondlegger van Lugthart mediation, coaching en advies. "Gedurende mijn hele carrièreverloop ben ik 'the man in the middle' geweest. Van nature zoek ik altijd naar het gemeenschappelijke belang en geef ik mensen een stem. Gedurende mijn hele loopbaan, ook toen ik mede-eigenaar was van inhuurspecialist Brainnet, was mijn focus ook al het samenbrengen en bemiddelen. Als mediator en onderhandelaar voel ik me dan ook als een vis in het water. Ik doe wat er van nature altijd aanwezig is geweest waardoor ik mensen makkelijk kan begeleiden. Met een team aan specialisten om mij heen, kunnen we mensen echt verder helpen zodat ze hun conflict kunnen afronden en verder kunnen met hun leven."

Lugthart Mediation, Coaching en Advies BV, Industriestraat 1b, Huissen; 026 2200210; www.lugthart-mca.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert regelmatig een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de verschillende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee. De datums en locaties staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In het sportcentrum De Schaapskooi aan de Sportlaan 3 is er zondag 3 februari van 9.00 tot 16.00 uur (voor de eerste keer) een grote vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten b.v. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Het sportcentrum zorgt voor de catering.

22 / 28

23 / 28

Een partner met frontotemporale dementie

REGIO - Hoe deze ziekte niet alleen het leven van haar man, maar ook dat van auteur Roos Kuiper op zijn kop zette. Op 4 januari verscheen het boek: "Ik vergeet alleen wat namen", zegt mijn man - Ruim tien jaar aan ervaringen met Frontotemporale Dementie en Semantische Dementie", uitgegeven door uitgeverij Boekscout.

Het boek is het verhaal van Roos Kuiper. Op een aangrijpende manier vertelt zij over haar man die frontotemporale dementie had. Nadat haar man in 2010 de diagnose had gekregen, begon Roos haar ervaringen op te schrijven in een dagboek, dat de basis vormde voor het boek. Ze beschrijft zonder terughoudendheid het hele ziekteproces en alle emoties die de ziekte bij haar teweegbracht. Het boek schetst een indringend beeld van het verloop van de ziekte. Echter, dat niet alleen. Het boek laat met name ook zien wat de impact is van de ziekte op de partner. Roos vertelt op een eerlijke manier over haar boosheid, de machteloosheid, het verdriet en het moeten, maar niet kunnen loslaten. Een herkenbaar verhaal voor mensen die te maken hebben met dementie en een ontroerend boek voor iedereen.

Een fragment uit het boek:

Terwijl we terugrijden naar huis, vraag ik mijn man of hij het allemaal begrepen heeft. Het dringt totaal niet tot hem door dat het een best ernstige ziekte is, want hij zegt alleen maar: "Nou, ik vergeet alleen wat namen en dingen, maar waarom zit dat water daar dan in mijn hoofd?" Ik leg hem uit dat zijn hersenen daar weg zijn gevaagd. Dan ineens praat hij over een ander onderwerp. Het dringt totaal niet tot hem door.

Inmiddels heb ik de kinderen en onze vrienden ingelicht, evenals de naaste buren, omdat hij altijd spontaan het raam openzet en dan een eind weg gaat zingen. Nu kijken ze daar niet meer van op, maar wat heb ik daar een last van gehad door mijn schaamte. Doordat ik iedereen een beetje heb geïnformeerd, valt er een klein steentje van me af.

Boekgegevens

Titel: "Ik vergeet alleen wat namen", zegt mijn man - Ruim tien jaar aan ervaringen met Frontotemporale Dementie en Semantische Dementie. Auteur: Roos Kuiper, e-mail: a.simmers@chello.nl. ISBN: 9789402250190. Paperback. Verkoopprijs: 20,99 euro (inclusief kosteloze verzending in Nederland en België).Te bestellen via: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=9085.

Ingezonden

Idioot

Vorige week was het druk op de Nijmeegsestraat bij De Tichelaar. Een jong ventje, Seat Leon, beveiliger van beroep, was duidelijk geirriteerd geraakt dat hij blijkbaar wat te lang moest wachten en vond het nodig om met gierende banden weer op te trekken en zo bijna mij en mijn zoon aan te moeten rijden die daar tussen alle auto's door de school probeerde te bereiken. Resultaat; Mijn zoon heeft het er nu nog over en is angstig geworden door het gedrag van zo'n snotneus... Goed gedaan kerel, je bent een uithangbord voor je beroep!

Maar ook de ouderen kunnen er wat van. Zojuist, ik schrijf dit vrijdagochtend de 18e, heb ik mijn kinderen afgezet op school en wil het zebrapad oversteken. Er komt een kleine Mercedes, zwart, klasse A aangereden met en snelheid van ruim boven de 50. Net als ik het zebrapad op loop hoor ik de man gas geven. Het zal toch niet.... Ik loop verder en de man gaat even vol in de remmen, besluit dan dat hij het niet zal halen en... geeft weer gas bij om vervolgens met hoge snelheid -het is ook nog glad- in de richting van de dijk door te rijden.

Dat de verkeerssituatie bij de school niet goed is, dat weten we. Dat deze verbeterd gaat worden, eindelijk. Maar als je in je autootje zit en denkt dat je het je kunt veroorloven om het risico te nemen om iemand dood te rijden en daar achteraf bij de rechter over te kunnen gaan grienen dat het je zo spijt... donder dan ook maar een eind op en ga je schamen!

Maarten Peters

Wethouder Helga Witjes heeft samenwerking als speerpunt

LINGEWAARD - Tijdens de inmiddels traditionele nieuwjaarslunch van Veron op donderdag 17 januari sprak Helga Witjes, wethouder Economische Zaken, de aanwezige enthousiaste zestig ondernemers toe.

'Samen kom je verder, gemeente en ondernemers kunnen hierbij niet zonder elkaar' is haar motto, en dat blijkt uit de initiatieven die afgelopen jaar zijn ondernomen door de gemeente en ondernemersvereniging Veron. Door met elkaar activiteiten te organiseren, met het doel om lokaal ondernemen te stimuleren. Dit kan echter alleen, als je van elkaars bestaan af weet, door evenementen te faciliteren om bedrijven met elkaar kennis te laten maken, ontstaat deze kruisbestuiving. En wat is er nou mooier dan elkaar opdrachten te gunnen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de bijeenkomst 'Wees loyaal, koop lokaal' en het ondernemersontbijt tijdens 'de dag van de Ondernemer' in november 2018.

Mevrouw Witjes ziet de toekomst positief tegemoet, om met de ondernemers in gesprek te blijven gaan en met elkaar mooie projecten te kunnen realiseren. Ondernemersvereniging Veron juicht dit van harte toe. Zij zijn een enthousiaste belangenbehartiger en netwerkvereniging, met 115 ondernemers uit Lingewaard. Doel van de Veron is om de leden met elkaar te verbinden zodat met van elkaars kennis, ervaring en netwerk kunnen profiteren. Veron heeft regelmatig overleg met de gemeenten en andere belangenorganisaties, en is hiermee hét platform en schakel tussen ondernemers en de gemeente. Zij biedt haar leden diverse netwerkbijeenkomsten zoals bedrijfsbezoeken, themaborrels, inspirerende workshops en symposia.

Instrumentenfonds schenkt 3000 euro aan harmonie

Bud Joosten overhandigt cheque aan Marcel Knuiman. (foto: Alex Ubbink)

DOORNENBURG – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg op 5 januari verblijdde Bud Joosten – voorzitter van het Instrumentenfonds – de muziekvereniging met een schenking van 3000 euro.

Een prachtig bedrag dat door de harmonie besteed zal worden voor de aanschaf en onderhoud van instrumenten. Tijdens de receptie werden al nieuwe tromstandaarden en een nieuw setje timbales in gebruik genomen.

“De aanschaf en onderhoud van instrumenten is een dure bezigheid. Vroeger had je een grote trom, kleine trom en zo’n diepe trom, die 'tot aon de kuuten' kwam”, aldus Joosten. ”Maar als je tegenwoordig ziet wat er allemaal wordt gebruikt. De blaasinstrumenten ken ik allemaal wel, maar als ik kijk naar al dat slagwerk, dan heb ik wel hulp nodig met de namen van al die mooie instrumenten.”

De schenking die is gedaan door het Instrumentenfonds, is feitelijk gezien een donatie van de inwoners van Doornenburg aan de harmonie. De schenking is namelijk volledig mogelijk gemaakt door de opbrengst van de verjaardagsactie. “Inwoners van Doornenburg krijgen voor hun verjaardag een zakje in de brievenbus die op of vlak na de verjaardag van die persoon wordt opgehaald door een lid van de harmonie vergezeld met een gemeende felicitatie”, legt Joosten uit. “Ruim 80% van alle Doornenburgers doet mee aan deze actie, wat aangeeft dat de harmonie door velen een warm hart wordt toegedragen.”

Namens de volledige harmonie dankte voorzitter Marcel Knuiman het Instrumentenfonds en alle inwoners voor deze schenking.

LWMK en de KLM

De tenorensectie. (foto: Jan Startman)

LINGEWAARD - Wat is de overeenkomst tussen het Lingewaards Mannenkoor en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij?

De aandachtige lezer van deze stukjes heeft het allang begrepen: beiden zijn in het jaar 1919 opgericht! Nu stamt de KLM van 7 oktober en de voorloper van het Lingewaards Mannenkoor van 19 november 1919, maar wie daar over valt is een kniesoor! Het was zo wie zo een bewogen jaar, dat 1919. Want ook het Rotterdamse stadhuis werd opgeleverd. En zo kunnen we toch nog wel even doorgaan.

Het wordt een bewogen jaar, dat weten we nu al met elkaar. Diverse commissies zijn druk bezig met allerlei voorbereidingen: we willen wel van ons laten horen. Ondertussen snuffelt uw scribent tussen oude stukken die over het mannenzingen in Huissen gaan. Een schat aan informatie is al gevonden en daar komen we binnenkort op terug.

Wat we ook heel graag zouden willen? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar een grote sponsor zou zeer welkom zijn. Waarom? Wel, er komt nogal wat op het koor af: veel optredens, verplaatsingen, reclame drukwerk voor de verschillende manifestatie en zo nog een paar! Staat u nu te trappelen om uw naam te verbinding aan een uniek koor? Bel gerust met Hans Koster, 06 53966931! Bij voorbaat dank en we komen het graag met u bespreken hoe het aan te pakken!

Ik (en 38 anderen) heb nog een wens: we willen graag nog een paar mooie mannenstemming om het koor net dat extra plusje te geven! Je kan het, maar je moet nog even een zetje hebben: bel met Hans Koster, 06 53966931! Het lijkt ons geweldig! Tot gauw.

Projectontwikkelaars dwingen voor meer huurwoningen

GroenLinks ziet in Haalderen hoe het niet moet. Gemeenteraad heeft te weinig grip op projectontwikkelaars. (foto: Sjaak Veldkamp) Sjaak Veldkamp

LINGEWAARD – Om de leefbaarheid in alle kernen in stand te kunnen houden is een meer gemengde samenstelling van huur- en koopwoningen noodzakelijk. GroenLinks wil dat de gemeenteraad meer grip krijgt op het doen en laten van projectontwikkelaars. Lianne Duiven heeft het college schriftelijk gevraagd of ze bereid zijn aan projectontwikkelaars eisen te stellen voor meer sociale huurwoningen.

GroenLinks heeft het gevoel dat bij bouwplannen aan de rand van het dorp de politiek achter de feiten aanholt. “Als de plannen bij de gemeenteraad bekend worden, zijn deze vaak al aan een nieuwe eigenaar verkocht, veelal een projectontwikkelaar.” De gemeenteraad kan het dan niet meer tegenhouden. De projectontwikkelaars kunnen hun gang gaan, zo schrijft Lianne Duiven aan het college.

Er verschijnen dan grote kavels met ruimte voor grote huizen. Als voorbeeld noemt ze de bouw op de Paddepoel en Everstraat in Angeren en Van de Mondeweg in Haalderen. Volgens GroenLinks is er ondertussen vooral in de kleine kernen een groot gebrek aan sociale woningen.

De oppositiepartij wil van het college weten of ze die mening deelt. Een oplossing zou kunnen zijn schrijft Duiven, dat aan projectontwikkelaars voorwaarde worden gesteld om medewerking te verlenen voor een bestemmingsplan, Projectontwikkelaars zullen dan bijvoorbeeld bereid moeten zijn om samen te werken met Woonstichting Gendt of Waardwonen in Huissen. Lokale corporaties die 30 procent van de te realiseren woningen voor hun rekening mogen nemen. En ook tegen aanvaardbare grondprijzen.
Het college is gevraagd de de mogelijkheden te onderzoeken.

Wethouder Helga Witjes heeft samenwerking als speerpunt

LINGEWAARD - Tijdens de inmiddels traditionele nieuwjaarslunch van Veron op donderdag 17 januari sprak Helga Witjes, wethouder Economische Zaken, de aanwezige enthousiaste zestig ondernemers toe.

‘Samen kom je verder, gemeente en ondernemers kunnen hierbij niet zonder elkaar’ is haar motto, en dat blijkt uit de initiatieven die afgelopen jaar zijn ondernomen door de gemeente en ondernemersvereniging Veron. Door met elkaar activiteiten te organiseren, met het doel om lokaal ondernemen te stimuleren. Dit kan echter alleen, als je van elkaars bestaan af weet, door evenementen te faciliteren om bedrijven met elkaar kennis te laten maken, ontstaat deze kruisbestuiving. En wat is er nou mooier dan elkaar opdrachten te gunnen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de bijeenkomst ‘Wees loyaal, koop lokaal’ en het ondernemersontbijt tijdens ‘de dag van de Ondernemer’ in november 2018.

Mevrouw Witjes ziet de toekomst positief tegemoet, om met de ondernemers in gesprek te blijven gaan en met elkaar mooie projecten te kunnen realiseren. Ondernemersvereniging Veron juicht dit van harte toe. Zij zijn een enthousiaste belangenbehartiger en netwerkvereniging, met 115 ondernemers uit Lingewaard. Doel van de Veron is om de leden met elkaar te verbinden zodat met van elkaars kennis, ervaring en netwerk kunnen profiteren. Veron heeft regelmatig overleg met de gemeenten en andere belangenorganisaties, en is hiermee hét platform en schakel tussen ondernemers en de gemeente. Zij biedt haar leden diverse netwerkbijeenkomsten zoals bedrijfsbezoeken, themaborrels, inspirerende workshops en symposia.

Huissenaar Wim Pauw al 44 jaar in Canada 'Eerst voor het avontuur, maar dat is nog steeds bezig'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Huissenaar Wim Pauw (64) die op z'n 20e al naar Canada vertrok. Vlak ervoor trouwde hij nog, met Cecile Wouters. Ook uit Huissen. 'Ik ben hier totaal ingeburgerd.'

Degene die begin jaren '70 in bar dancing Wampie in Huissen kwam kan zich Wim Pauw wellicht nog herinneren. De dan nog jonge Huissenaar was er dj. ,,Daar heb ik echt mooie herinneringen aan.'' Maar vijf jaar later al ging hij ervoor om nieuwe, mooie herinneringen te maken. In Canada. Hij trouwde eerst nog met z'n lief Cecile Wouters, ook uit Huissen.

Een maand later, op 30 maart 1975, vertrok het stel. ,,Eerst voor het avontuur, maar ja dat avontuur is nog steeds bezig, haha.'' Nu alweer bijna 44 jaar dus. In de tussentijd zetten ze twee kinderen op de wereld, Melissa (nu 40) en Luke (37). Allen wonen in Whitby, een stad van circa 150.000 inwoners in het oosten van Canada, in de buurt van Toronto. Dochterlief werkt in/voor kunstgaleries en zoonlief is grafisch ontwerper.

Wim zelf is eigenaar van een bakkerij annex groothandel. Al heeft hij daar net de laatste handelingen verricht. ,,We hebben dit 32 jaar gedaan, maar zijn onlangs met pensioen gegaan.''

Dat Wim in de bakkerswereld terecht is gekomen is volkomen logisch. ,,Ik ben geboren op de Markt in Huissen bij bakkerij Gerritsen. Daar heb ik gewerkt en ook bij bakker Geene. In Arnhem volgde ik de Bakkersschool.'' Eenmaal in Canada kwam Wim na verloop van tijd in de bakkerswereld terecht. ,,Heb ik gewerkt als troubleshooter voor een Europees bedrijf. Ik reisde veel door Noord-Amerika om hun producten te demonstreren in bakkerijen. Later begonnen Cecile en ik dus een eigen bakkerij.''

Toepen en zwikken

Hij herinnert zich zijn aankomst in Canada overigens nog goed. ,,Er was een sneeuwstorm, ik dacht dat we in Alaska waren.'' Voordat hij in de bakkerswereld terecht kwam werkte Wim als tuinaanlegger en daarna bij een cateraar. ,,Om het Engels beter te leren. Later kwam ik tot de ontdekking dat daar alleen Italiaans gesproken werd.''

De oud-Huissenaar zegt zich meer Canadees dan Nederlander te voelen. ,,Ik ben totaal ingeburgerd hier. Mijn leven heb ik hier. Zoals mijn kinderen en vier kleinkinderen en Nederlandse vrienden. We genieten van de natuur en de vrijheid van Canada. Geweldig om met de Skidoo sneeuwscooter er op uit te trekken. Al zou de winter wel iets korter mogen duren.''

Hij mist naar eigen zeggen de bekrompenheid in Nederland niet, soms wel de gezelligheid. ,,Daarom gaan we in de winter een keer per week kaarten bij vrienden. Zit je een uur in de auto om te gaan toepen en zwikken.''

Om de paar jaar wordt een bezoek aan familie en vrienden in Nederland gebracht. ,,De laatste keer was in augustus 2018.'' Hoewel Wim nooit heimwee heeft gehad, heeft hij wel warme herinneringen aan zijn jeugdtijd en familie. ,,Ik zat bij RKHVV en Setash. En in de weekenden draaien in de Wampie. Die goeie, ouwe tijd.'


'De winter zou wel iets korter mogen duren.'

Rijnwaal Zorggroep zoekt redactievrijwilligers

Vrijwilligers zijn goud waard.

LINGEWAARD - Is schrijven jouw passie, word jij blij van mooi opgemaakte teksten? Rijnwaal Zorggroep is dan op zoek naar jou als vrijwilliger voor onze redactie van Op de Hoogte.

Elke maand verschijnt Op de Hoogte, een informatief maandblad voor de cliënten van RijnWaal. Onze cliënten kijken iedere maand uit naar dit maandblad. De redactie van Op de Hoogte bestaat vooral uit vrijwilligers die zich met veel enthousiasme inzetten om iedere maand weer een leuke uitgave te maken. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die de redactie komt versterken.

Hou je van schrijven, vind je het leuk om teksten op te maken zodat het goed leesbaar en zonder spelfouten is en kun je je goed verplaatsen in de cliënten van RijnWaal, laat dan van je horen! De tijd je kwijt bent is ongeveer vier uur per maand.

Ben jij de persoon die wil bijdragen aan het maandblad Op de Hoogte? Stuur dan een mail naar Bernadette Beltman, b.beltman@rijnwaal.nl. Telefonisch informatie inwinnen kan via 0481 470600.

Eska huldigt jubilaris tijdens nieuwjaarsreceptie

Huldiging jubilaris. (foto: H. Gradussen)

BEMMEL - Traditiegetrouw hield Eska in de eerste week van januari haar nieuwjaarsreceptie. De avond werd druk bezocht door leden, ere-leden, partners en ouders.

Tijdens het officiële gedeelte, werd er door voorzitter Felix Kleinpenning kort teruggekeken op het afgelopen jubileumjaar. Het jaar waarin Eska haar 60e verjaardag vierde.

Na de toespraak volgde er een huldiging. Marko Janssen ontving uit handen van de voorzitter, een speldje en oorkonde voor zijn 40-jarig lidmaatschap. Marlou Gradussen kon helaas niet bij de receptie aanwezig zijn. Zij zal later dit jaar gehuldigd worden voor haar 12½-jarig lidmaatschap.

Vervolgens was er nog een kleine verrassing voor de leden. Aalbers-Taptoe Bemmel 2018 werd in september vastgelegd door Vrije Media Groep. Als aandenken, boden zij alle leden van Eska een dvd van dit evenement aan. De eerste exemplaren werden overhandigd aan de voorzitter en aan een ere-lid. Waarna vervolgens alle aanwezigen een exemplaar ontvingen.

Op deze manier werd het jubileumjaar afgesloten en maakt Eska zich op voor een nieuw jaar. Een jaar waarin een aantal jeugdleden zullen doorstromen binnen het korps en waarin al diverse optredens op de agenda staan.

Concert Betuws Orkest voor Senioren

BETUWE - Op zaterdagochtend 2 februari geeft het Betuws Orkest voor Senioren, kortweg BOS, haar eerste concert in sporthal De Helster in Elst. De aanvang is 10.30 uur. Het orkest bijt de spits af van een koffieconcert waarin meerdere artiesten op de bühne verschijnen in de tot theater omgetoverde sporthal. De entree is gratis.

BOS is een dynamisch orkest dat in september 2018 voortvarend van start is gegaan en inmiddels bijna 40 leden telt. Het wordt gevormd door spelers van hout-, koper-, toets- en snaarinstrumenten. Hierdoor heeft het een bijzondere klankkleur waarmee orkestleider en arrangeur Rudy Böhmer wel raad weet. Het repertoire is gevarieerd en aantrekkelijk, tijdens de première kunt u dit zelf ervaren. Inmiddels is het orkest ingeschreven bij de KvK en heeft de officiële status van vereniging. Ook op facebook (2018bos) is BOS te vinden en binnenkort komt er een eigen website. Muzikanten blijven van harte welkom, vooral fluiten, klarinetten en strijkinstrumenten zijn een welkome aanvulling.

"Hebt u belangstelling, neem dan contact op via seniorenorkest.betuwe@gmail.com of kom langs op een van de repetities die wekelijks op donderdag van 9.45 – 11.45 uur in Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen worden gehouden."

26 / 28

Giel, Kaole,
Gefeliciteerd met je 50e verjaardag.
Maak er een mooie dag van.

Gefeliciteerd namens de gehele VC.

Vanaf vrijdag officieel een peuter.
Lieve Romée gefeliciteerd.

Met je stralende lach,
Een hele fijne 2e verjaardag.
xxx

Yvonne 3 februari 50 jaar

Proosten doen we met
een wijntje of bier

We wensen je tijdens ons
uitje veel plezier

Lieve Boudewijn,
Van harte proficiat met je
4e verjaardag, Kanjer!

Dikke kussen van Oma en Opa!

Lieve Dave,

Bedankt voor de leuke lessen aquajoggen en trimzwemmen.

Heel veel succes en plezier in het onderwijs namens alle zwemmers!

HIEP HIEP HOERA,
Alvast gefeliciteerd lieve papa.

Groetjes Jaap en Loes

Dit prachtig paar is 26 Januari
40 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd.

Dikke kus van de (klein)kinderen

Hiep hier hoera!

Mike is al weer 10 jaar!

Gefeliciteerd lieverd!

Dikke kus van papa en mama

Hartelijk bedankt vakkenvuller bij de AH in Huissen
dat ik je mobiel mocht lenen afgelopen zondag om
te bellen dat de appeltaart uit de oven moest
anders was hij verbrand!

Het is niet te zien, maar 27 januari
wordt deze apothekersassistent 5x 10.
Gefeliciteerd van je familie.

27 janauari is dit geweldige paar
60 jaar bij elkaar!

van harte gefeliciteerd.

Lune alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd door Papa, Mama, Ize en de gehele Familie.

Fabiënne wordt 24 januari
11 jaar.
Gefeliciteerd!
Fijne dag en tot zondag!

Oma Dien en Remmelt.

Wilbert alweer 12 jaar!

Gefeliciteerd joh!

Hoera 5 jaar!
Gefeliciteerd lieve Lune.
Liefs Lev, Fee en Lux

Hiehaaaaaa... Henk 70 jaar!!!

Gefeliciteerd ouwe, we gaan een feestje bouwen!!!

OBK1

Jongerenactiviteit Angeren geweldig verlopen

ANGEREN - Zaterdagmiddag 12 januari was het de beurt aan de jeugd in Angeren om zich te laten zien in het Dorpshuis.

Onder begeleiding van een werkgroep die middels enkele projecten de leefbaarheid van Angeren wil vergroten, is er door de jeugd zelf gewerkt om een voetbaltoernooi op de mat te leggen. De financiering van het geheel is onder andere tot stand gekomen middels subsidie van de provincie Gelderland.

Jongeren die over het algemeen niet gewend zijn om zaken te organiseren zijn benaderd om eens iets te doen aan het geklaag dat er in Angeren niets te doen is voor 14 – 18 jarigen. Het plan was dat zij graag voor leeftijdsgenoten een zaalvoetbaltoernooi wilde organiseren. Dit is gelukt. In afstemming met voetbal, dorpshuis en de werkgroep hebben de jongeren een prima middag georganiseerd. Dat voetbal niet per definitie een jongens sport is, bleek met name uit de aanmelding. Een compleet meidenteam uit Doornenburg bond dapper de strijd aan, en ze deden het echt niet slecht. De finale was dan ook reuze spannend en met een gelijkspel is besloten om de dames de 1e prijs te gunnen. De organisatoren hebben hun succes nog eens dunnetjes gevierd tijdens een afterparty bij een van de jongens thuis. Het bleef die avond daar nog lang onrustig De werkgroep wil graag weer iets anders, eventueel met andere jongeren (jongens en/of meiden) tussen de 14 en 17 uit Angeren organiseren. Als er ideeën zijn, laat dit ons dit weten; mail: marcelino@ffietsanders.nl of 06 20601157.

Workshops Creatief Café Participatiepunt Huissen

HUISSEN - "Ook dit jaar kunt u weer aan de slag in het Creatief Café in Huissen. Eens in de veertien dagen (even weken) bent u welkom in het ParticipatiePunt Huissen. Vrijwilligster Anne-mieke Philip heeft veel ervaring en kennis van verschillende materialen en helpt u graag op weg."

Ook verzorgt Anne-mieke creatieve workshops. Bijvoorbeeld op 5 maart is er een workshop 'Schilderen met reliëf'. Let op de workshop begint om 9.30 uur en duurt tot 12.00 uur. "Voor deze workshop dient u zich wel even apart aan te melden. Tegen een betaling van een vergoeding 7 euro (voor materiaalkosten) kunt u meedoen. Bij de eerstvolgende workshop zijn nog een paar plekjes vrij, maar wees er snel bij! Opgeven voor de workshop kan via e-mail: AMW.Philip@hotmail.com

Bij het reguliere Creatief Café eens in de veertien dagen kunt u gewoon binnen lopen. Mozaïeken, schilderen, sieraden maken of zelf iets van huis meenemen waar u al mee bezig bent, het kan allemaal. Bij het Creatief Café is het gezellig en ontmoet u andere creatieve mensen die u kunnen inspireren. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje werkt iedereen in eigen tempo. Kortom het Creatief Café is een fijne, gezellige en creatieve ontmoetingsplek." Het Creatief Café is dinsdag (even weken) van 10.00-12.00 uur in de Lange Kerkstraat 15, Huissen. Kosten voor koffie/thee: 0,50 euro.

Ligconcert Connected Vibrations

Connected Vibrations (foto: Stefan Posthuma)

LINGEWAARD - Na een succesvol concert in 2018 laat Connected Vibrations ook in het nieuwe jaar hun snaren weer klinken in de piramide.

Connected Vibrations. (foto: Stefan Posthuma) Stefan Posthuma

Laat je ontspannen liggend meevoeren door hun harmonieuze spelLuisterend ga je verbinding ervaren, de connectie met jezelf. Connected Vibrations bestaat uit: Clive Burrill - akoestisch gitaar en Berry Cloosterman - Keltische harp

"Wij nodigen je uit in een ruimte van diepe ontspanning en rust te komen. Wanneer we samen spelen en improviseren, gebeurt er iets wat niet te beschrijven is, maar wel voelbaar. Dit is wat we graag delen.

Reserveer om je van een plek te verzekeren. Neem eventueel je eigen deken of slaapzak mee (dekens ook aanwezig). Zaal open 19:45 uur. Aanvang 20:00 uur. Reserveren kan via www.piramideaandewaal.nl. Prijs per persoon 15,00 euro.

Bid & Breakfast Ressen

RESSEN - Op elke werkdag is er in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3) een ochtendgebed van 9:00 – 9:15 uur.


Elke laatste vrijdag van de maand wordt het ochtendgebed gevolgd door een gezamenlijk ontbijt in de kerk. Mooie ontmoetingen levert dat op! Ervaar de verrassende combinatie van een ochtendgebed (waarin stilte, muziek, tekst, zegen en gebed centraal staan) met het samen delen van brood en koffie, thee of jus d' orange.
De eerstvolgende keer is op vrijdag 25 januari.

Wees welkom! Ochtendgebed/Bid & Breakfast worden verzorgd door commissie Pleisterplaats Ressen
Meer informatie is op te vragen via info@pleisterplaatsressen.nl / winny@4-plek.nl.

Concert Zingen voor je Leven in Theaterkerk

Koor Zingen voor je Leven Nijmegen. (foto: Sifra Kock)

BEMMEL - Op zondag 24 februari om 15.00 uur geeft het koor Zingen voor je Leven Nijmegen een groot concert in de Theaterkerk van Bemmel. Het koor maakt deel uit van het landelijke korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld.

In het koor wordt gezongen door mensen, die geraakt zijn door kanker. Het plezier in zingen staat daarbij centraal. En dat is tijdens de repetities en optredens van de gezichten af te lezen. Koorleden hoeven geen zangervaring te hebben. Iedere stem is welkom. En dat dat ook harmonisch klinkt, kan op 24 februari tijdens het concert ervaren worden.

Het repertoire bevat liedjes van over de hele wereld en uit verschillende culturen, die eenstemmig, in canon of meerstemmig ten gehore worden gebracht. Voor de koorleden werkt het zingen helend en verbindend bij de verwerking van kanker. Het koor Zingen voor je Leven Nijmegen geeft dit concert samen met de Zingen voor je Leven koren Arnhem en Ede. En hoewel we zonder muzikale begeleiding repeteren zijn we enorm trots op de muzikale ondersteuning van Esther de Graaf op fluit en Diana de Vries op harp tijdens het concert.

De opbrengsten zijn geheel ten bate van dit bijzondere koor. Wilt u horen hoe enthousiast de koorleden zingen? Of zijn er familieleden, vrienden of buren die interesse hebben in ons concert. Op de website staat informatie over het concert. Iedereen die ons concert wil bijwonen. kan een kaartje voor 7,50 euro bestellen via zingen@zingenvoorjeleven-nijmegen.nl of via http://zingenvoorjeleven-nijmegen.nl/agenda.html.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 28 januari - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 29 januari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 30 januari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 31 januari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 31 januari - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481-464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'.

Corine Weiman nieuwe coördinator Lingestreek

BETUWE - Er gaat iets veranderen in de organisatie van de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek.

Nadat de huidige coördinator Kees Mientjes had aangegeven dat hij zijn werk voor Lingestreek niet meer kan combineren met zijn andere werkzaamheden is het bestuur aan de slag gegaan met het zoeken naar een nieuwe coördinator. Die zoektocht bracht ons bij de huidige secretaris. Na een afweging heeft het bestuur besloten om de kwaliteiten van Corine Weiman - de huidige secretaris - verder in te zetten in het dagelijkse werk van deze vereniging, maar ook om continuïteit in de organisatie te houden. Dit laatste is extra belangrijk omdat de omgeving van de vereniging stevig in beweging is.

Corine kent de ins en outs van het werk, en heeft ook de zorgvuldigheid contracten/zaken netjes af te wikkelen. Kortom, het werk gaat door en men kan Corine per 1 februari benaderen op nummer 06 44682151. Het contactadres blijft hetzelfde, info@anvlingestreek.nl. Gezien deze veranderingen is de vereniging weer op zoek naar nieuwe bestuursleden.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de voorzitter, Roelf de Boer 0612814777

Workshops Creatief Café Participatiepunt Huissen

HUISSEN - "Ook dit jaar kunt u weer aan de slag in het Creatief Café in Huissen. Eens in de veertien dagen (even weken) bent u welkom in het ParticipatiePunt Huissen. Vrijwilligster Anne-mieke Philip heeft veel ervaring en kennis van verschillende materialen en helpt u graag op weg."

Ook verzorgt Anne-mieke creatieve workshops. Bijvoorbeeld op 5 maart is er een workshop ‘Schilderen met reliëf’. Let op de workshop begint om 9.30 uur en duurt tot 12.00 uur. "Voor deze workshop dient u zich wel even apart aan te melden. Tegen een betaling van een vergoeding 7 euro (voor materiaalkosten) kunt u meedoen. Bij de eerstvolgende workshop zijn nog een paar plekjes vrij, maar wees er snel bij! Opgeven voor de workshop kan via e-mail: AMW.Philip@hotmail.com

Bij het reguliere Creatief Café eens in de veertien dagen kunt u gewoon binnen lopen. Mozaïeken, schilderen, sieraden maken of zelf iets van huis meenemen waar u al mee bezig bent, het kan allemaal. Bij het Creatief Café is het gezellig en ontmoet u andere creatieve mensen die u kunnen inspireren. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje werkt iedereen in eigen tempo. Kortom het Creatief Café is een fijne, gezellige en creatieve ontmoetingsplek." Het Creatief Café is dinsdag (even weken) van 10.00-12.00 uur in de Lange Kerkstraat 15, Huissen. Kosten voor koffie/thee: 0,50 euro.