GN Lingewaard

14 februari 2018

GN Lingewaard 14 februari 2018


Paasvuur Gendt gaat door!

Right Direction Music (foto: RDM) Foto: RDM

GENDT - Paasvuur Gendt gaat door! In elk geval als het aan RDM ligt, zij zullen er -ondanks de flinke opgave- alles aan doen deze traditie te behouden.

Waar vorig jaar de Gendtse muziekvereniging haar debuut jaar had waarin zij eervol het stokje voor het organiseren van het paasvuur van jongerenkoor Remember mocht overnemen, ziet zij zich nu in het eerste jaar dat deze vereniging dit zelf gaat organiseren geconfronteerd met een flinke extra uitdaging.

De gemeenteraad heeft besloten dat zij de ondersteuning aan lokale evenementen voor een deel staakt. Zo ook aan de paasvuren in Lingewaard. Deze maatregel stelt daarmee de verenigingen die deze evenementen voor de gemeenschap organiseren voor een uitdaging. Waar mogelijk denken medewerkers van de gemeente erg mee, maar uiteindelijk kunnen de volledige kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s waarmee het niet te garanderen is dat alle Lingewaardse paasvuren doorgang vinden.

In de wetenschap dat het Gendtse paasvuur plaats vindt in een natura 2000 gebied, betekent één jaar geen Gendts paasvuur, nooit meer Gendts paasvuur. Althans niet op diezelfde plek, en dan is het nog maar de vraag of er een vergunning voor elders afgegeven zal gaan worden.

Voor RDM staat het behoud van deze traditie ten gunste van de gemeenschap voorop: “Geen paasvuur organiseren, is voor ons absoluut geen optie. Maar eerlijk is eerlijk, we moeten wel op zoek naar hulp en steun van anderen willen we in staat zijn deze traditie voor Gendt te behouden.” Kijk op www.paasvuurgendt.nl voor het laatste nieuws.

Benefietavond voor Edwin Damen

(foto: Stichting Help MS de wereld uit) Foto: Stichting Help MS de wereld uit

DOORNENBURG - Op zaterdag 3 maart vindt een benefietavond plaats in het Schuttersgebouw van Doornenburg. De muziek wordt verzorgd door de Top2000 Live Band. Het belooft een bijzondere avond te worden die geheel in het teken staat van de actie ‘Help MS de wereld uit’.

De Benefietavond wordt georganiseerd om de actie te ondersteunen voor de behandeling in Mexico van Edwin Damen (47) uit Doornenburg. Edwin heeft al meer dan tien jaar de ziekte Multiple Sclerose (MS). Elk jaar levert hij lichamelijk iets in. De progressie van de ziekte wil hij stoppen met een goede behandeling. Deze heeft hij gevonden in Mexico, omdat in Nederland een dergelijke behandeling niet vergoed wordt. De kosten van de behandeling zijn 70.000 euro. Zijn familie en vrienden zien met lede ogen aan hoe zijn gezondheid achteruit gaat. Zij hebben onlangs de stichting ‘Help MS de wereld uit’ opgericht. Met de organisatie van de Benefietavond en met andere acties willen zij geld binnenhalen om de behandeling financieel te ondersteunen. Uw bijdrage maakt het verschil!

Toegangskaarten voor de Benefietavond kosten 10 euro per stuk en zijn verkrijgbaar in Doornenburg bij Bakkerij Van Kol en Bloemsierkunst Ron Tijshen. In Gendt zijn de kaarten te koop bij The Read Shop (Viergever). De opbrengst van de Benefietavond gaat in zijn geheel naar de stichting ‘Help MS de wereld uit’. Meer info is te vinden op www.helpmsdewerelduit.nl en via de Facebookpagina.

Geschiedenis Egerlanderkapel De Leemkuulers (8)

25 juni 2018 bestaat Egerlander kapel de Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

1999. Dit is een goed jaar geweest voor ons. Tijdens ons jaarconcert hebben we de ESWE musikanten, onder leiding van Holger Muller, uitgenodigd. Zij zijn het hele weekend hier geweest en hebben na hun optreden op de zaterdag de zondag benut om naar de kermis in Nijmegen en naar het Velodrome te gaan. Doordat zij met veel invallers kwamen gaven zij een prima concert, maar het was "niet groots". Het publiek zei later dat wij de avond hadden moeten afsluiten en niet onze Duitse gasten. Na jaren van "drammen en doorzeuren" is het ons eindelijk gelukt om subsidie te verkrijgen van de gemeente. (dit drammen heeft maar 5 jaar geduurd).

Dit jaar hebben wij voor het eerst een optreden gedaan op het vlot in Sonsbeek park in Arnhem.

In de zomermaanden is er elke zondag aldaar een optreden van verschillende soorten muziek stijlen.

Zoals nu blijkt is dit inmiddels een traditie geworden en om het andere jaar mogen wij daar optreden.

In deze zomer is door carnavals club de Blauwe Pony besloten dat zij een eigen hof/blaas kapel wilden. Wij betruerden dit zeer, maar zijn als goede vrienden uit elkaar geaan.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--11 maart Brunchconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro. Kaartenbestellen via info@deleemkuulers.nl of 06 51600818 of 06 48864983.

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur. Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis, Vlinderfonds).

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Woensdag 14 februari (Aswoensdag)

19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

19.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Zaterdag 17 februari

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 18 februari

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, G. Peters, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, R. Heinen, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

70 jaar en nog steeds badmintonnen bij BC Bemmel'72!

Wilma Peters ontvangt de felicitaties van voorzitter Hans Markestein. (Foto: Tim)

BEMMEL - Op woensdag 7 februari vond in sporthal de Heister in Bemmel een jaarlijks terugkerend toernooi plaats: het Ouder-Kind toernooi van Badmintonclub Bemmel’72.

Bij dit toernooi kunnen jeugdleden hun ouders meenemen, maar ook de oudere leden mogen hun kinderen als partner mee laten spelen. Vroeg op de avond was de jongste jeugd aan de beurt met maar liefst 20 deelnemers, waarin er gezellig maar fanatiek werd gestreden voor de winst, onder leiding van bondstrainer, tevens clublid Harry Horstink. Daarna was het de beurt aan de senioren en de oudere jeugd. Ook hier werd in 12 teams gestreden voor de winst. Ook al waren de niveauverschillen soms groot, het leidde in alle gevallen tot een gezellig sportief samenzijn. Op deze avond werden tevens twee mensen in het zonnetje gezet, namelijk Wilma Peters en Piet van der Horst (deze was helaas niet fysiek aanwezig). Beiden zijn de 70-jarige leeftijd inmiddels gepasseerd, maar spelen nog steeds met enthousiasme en grote inzet het badmintonspel.

Badminton is derhalve een sport die door jong (vanaf ca. 9 jaar) tot en met oud beoefend kan worden. Mocht u interesse hebben om ook eens mee te spelen bij deze gezellige club fanatiekelingen, bezoek dan de website www.bcbemmel.nl voor meer informatie. De eerste drie keer kunt u geheel gratis en vrijblijvend een keer meespelen en/of een training volgen!

Vlooienmarkt Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 18 februari is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 23,50 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost 2,50 euro voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Hoe kan Lingewaard CO2-neutraal worden?

HUISSEN - Uit onderzoek van de NOS blijkt dat duurzaamheid in de top-3 staat van lokale kwesties die gemeenten moeten aanpakken. Inwonerscoöperatie Lingewaard Energie organiseert daarom een duurzaamheidsdebat rondom de vraag ‘Welke oplossingen zijn er om Lingewaard CO2-neutraal te krijgen?’

Op dinsdag 6 maart van 19:30 tot 22:00 uur gaan inwoners, leden van de coöperatie en kandidaat-raadsleden hierover in zalencentrum De Valom met elkaar in gesprek.

Het duurzaamheidsdebat staat onder leiding van duurzaamheidsjournalist Michael Jehae. Hij zal die avond als eerste het woord geven aan Lingewaard Energie zelf. De inwonercoöperatie zal laten zien wat er als gemeente en gemeenschap moet gebeuren om CO2-neutraal te worden, en waarom dat nodig is. Vervolgens steken de deelnemers de koppen bij elkaar om verschillende oplossingen te verkennen: willen zij bijvoorbeeld liever meer inzetten op groene stroom opwekken, of toch liever fors inzetten op energiebesparing? En, niet onbelangrijk, op welke manier willen zij dit bereiken? De politieke partijen in de gemeente geven daarna hun mening over de aangedragen oplossingen. De avond wordt afgesloten met een drankje, waarbij deelnemers kunnen napraten met vrijwilligers en bestuur van Lingewaard Energie, en met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. Deelname aan de gespreksavond is gratis en aanmelden is niet nodig.

Informatieavond door Fysio bij Vrouwengilde

DOORNENBURG - Op maandag, 19 februari verzorgt Fysio Lingewaard (Herman Vetsuypens, Thijs Kersten en Christy Ratering) een informatieavond voor de leden van het Vrouwengilde.

Herman zal spreken over het nut van een actieve leefstijl bij artrose van knie en heup. Hij geeft info over hoe de patiënten worden geadviseerd en geïnstrueerd en hij geeft aan hoe het vervolgtraject verloopt. Thijs komt vertellen over de 'in Balans cursus'. Die gericht is op het voorkomen van valongevallen bij ouderen (65+) door bewustwording van risicofactoren, verbetering/toename van balans, mobiliteit, zelfvertrouwen en ontspanning. Planning is, dat er in Bemmel en Doornenburg een cursus wordt aangeboden. Al interesse? Informatie bij Thijs (06-23827553).

Christy, is Cesar oefentherapeut. Zij vertelt over hydrotherapie oftewel trainen in water, de druk op de gewrichten wordt enorm verminderd. Hierdoor kunnen kracht, stabiliteit en mobiliteit veel beter getraind worden. Ze vertelt ook over ParkinsonNet. Dat is een nationaal netwerk van Parkinson-zorgverleners. Christy zal uitleg geven over de ziekte Parkinson en waardoor therapie zo efficiënt is.

Heeft u interesse in deze avond? Dit is een open avond, ook niet-leden zijn welkom. De avond vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk en begint om 20.00 uur.

Dansgala Lingewaard in aantocht

Het gaat om het meedoen, maar er zijn natuurlijk ook prijzen te winnen... Foto: nvt

BEMMEL - Zondag 25 februari is het weer zover. Dan zullen circa 250 danseressen hun kunsten vertonen op het Dansgala Lingewaard. Het dansgala wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers in de Theaterkerk. Alle deelnemende verenigingen strijden om de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee.

Dit kan als solist, duo of als groep en in verschillende leeftijdscategorieën (tot en met 8 jaar, 9 tot en met 15 jaar en 16 jaar en ouder). Vorig jaar ging carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers uit Loil met de hoofdprijs naar huis.

Het dansgala wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden in de nieuwe Theaterkerk (Markt 5, Bemmel). De aanvang is om 10.50 uur (zaal open om 10:00 uur). De entree voor volwassenen bedraagt drie euro en voor kinderen één euro. Het gala zal omstreeks 17.00 uur eindigen. Voor meer informatie kunt u bellen met 06 10381652. Of kijk rond op deze website. Hier vindt u onder andere foto’s van eerdere gala’s.

Sponsoren
Om een dansgala te kunnen organiseren, worden er veel kosten gemaakt. Elke dans door een individu, duo of groep wordt beloond met een prachtige beker. Daarnaast willen we de laagdrempeligheid voor de deelneemsters combineren met lage inschrijfgelden. Om dit alles mogelijk te maken hebben een flink aantal sponsoren bereid gevonden het dansgala 2018 te ondersteunen! B.O.D. Totaalinstallateur, Tandartspraktijk Berendsen, K3 Delta, De Bok, Otters Bouwbedrijf, Frans Knorth Makelaardij, Hermans Tweewielers. Sponsoren bedankt!

Sponsor bedankt

Team D1 HVA. (Foto: H.Gerichhausen)

ANGEREN - Hierbij willen we de sponsor bedanken die ons jeugdteam van handbalvereniging Angeren (HVA) voorzien heeft van een mooi nieuw tenue.

Team D1 wordt gesponsord door Henk Smaling van Kroon Metal Technology (KMT) uit Wijchen.

Kleur van de zon

DOORNENBURG - Het is altijd mooi om te zien hoe de zon de wereld weer wat kleur geeft in deze donkere dagen.

Foto van de kleurenband bij de boom en winterbloesem is gemaakt tijdens de zonsopkomst in Gendt door Joyce Derksen. De rest in Doornenburg. Zonsopkomst bij het kasteel en bij de nog kale winterboom. En een mooie zonsondergang met blauw en wolken. Wat is de wereld toch mooi.

Sponsor bedankt

BEMMEL - De spelers en staf van Sportclub Bemmel JO14-1 wil Cleanmat Trucks uit Andelst bedanken voor het sponsoren van de mooie inloopshirts voor het hele team! Robert Kramer van Cleanmat, heel erg bedankt!

Sponsor bedankt

Team D2 HVA H.Gerichhausen

ANGEREN - Hierbij willen we graag de sponsor bedanken die het jeugdteam van Handbalvereniging Angeren (HVA) voorzien heeft van een mooi nieuw tenue. Team D2 wordt gesponsord door Spoeltman Bouw in Gendt

Team D2 HVA Foto: H.Gerichhausen

Sjors Sportief bij Badmintonclub Bemmel

Sjors Sportief bij BC Bemmel '72 (foto: H Horstink) Foto: H Horstink

BEMMEL - Net als de afgelopen jaren neemt badmintonclub Bemmel weer deel aan Sjors Sportief: een initiatief om de nog naar de juiste sport zoekende kinderen te helpen in hun keuze door op een eenvoudige manier kennis te kunnen maken met diverse sporten. Via Sjors Sportief zijn er al veel enthousiaste nieuwe jeugdleden gestart bij BC Bemmel'72.

Vanaf woensdag 28 februari start er weer een nieuwe ronde en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich nog opgeven via www.sjorssportief.nl. Net als afgelopen jaren krijgen de kinderen die bij BC Bemmel'72 deelnemen aan Sjors Sportief en drie avonden komen spelen, een diploma en een waardebon van de Pannenkoekenbakker in Slijk-Ewijk waarmee ze een gratis pannenkoek krijgen! Meer informatie over BC Bemmel'72 staat op www.bcbemmel.nl en voor informatie en aanmelden via Sjors Sportief: www.sjorssportief.nl.

Taart van De Kleibakkers voor cafetaria Haalderen

William du Verve en Hanneke overhandigen de taart aan Fazli (midden) Foto: nvt

HAALDEREN - Onlangs bakten alle prinsenparen van Lingewaard weer een taart, die traditiegetrouw wordt weggegeven aan een bijzonder persoon. De Haalderse prins William du Verve, prinses Hanneke en hofdame Floor overhandigden de lekkernij aan Fazli, eigenaar van cafetaria Haalderen.


Fazli heeft de taart volgens het prinsenpaar dubbel en dwars verdiend. ‘Hij is een man met een groot hart voor Haalderen.’ Om maar wat te noemen: hij woont dan wel niet in Haalderen, maar hij laat zich regelmatig zien bij alle activiteiten binnen ons dorp. En oud papier ophalen is niet het leukste klusje, maar een goedmaker is dat Fazli altijd voor drinken zorgt. Bovendien is hij nooit te beroerd om verenigingen te helpen, onder andere met sponsoring. Fazli staat altijd voor iedereen klaar en is in het hele dorp bekend om z’n vriendelijkheid voor groot en klein.

Start Mantelzorgcafé

HUISSEN - In 2018 vinden er weer tweemaandelijks Mantelzorgcafé’s plaats in Huissen.

Zorg je dagelijks voor je partner, ouder, kind, familielid, buurvrouw, vriend of vriendin? Dan ben je mantelzorger. Woon je bovendien in Lingewaard, dan ben je welkom. Het delen van ervaringen kan steunend zijn. Misschien herken je wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoor je praktische tips en oplossingen van anderen die jou tot steun kunnen zijn.

Enthousiaste vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met het geven van mantelzorg, begeleiden deze middag. Tijdens de eerste bijeenkomst is het thema: Hoe kom je als mantelzorger tot ontspanning? Als mantelzorger doe je je best om alles op rolletjes te laten verlopen. Als je langere tijd voor iemand zorgt kan de zorg lichamelijk en geestelijk zwaar zijn. Dat kan stress en belasting veroorzaken.

Tijdens deze middag zal Kirsten van Inge, yogadocent je oefeningen leren om zelf ontspanning te vinden in een onrustige thuissituatie.

De middag is woensdag 21 februari in Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1 Huissen van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten zijn 2,00 euro. Opgave bij deelname bij het Meldpunt SWL via E-mail: meldpunt@swlingewaard.nl; 088 2552555 of bij Anske van Spanje, vrijwillig coördinator: 026 3254569.

Voorlichtingsavond/ workshop mindfulness

BEMMEL - Op dinsdagavond 27 februari van 20.00 tot 21.30 uur is er een kennismakingsworkshop Mindfulness speciaal voor ouders van kinderen met een beperking. Dan kan het gaan om ouders die zorgen voor een kind met autisme, een verstandelijke beperking of een lichamelijke handicap.

Marieke Abeling, trainer en coach in mindfulness (www.mindful-everyday.nl) zal uitleg geven over hoe deze methode je kan helpen om anders om te gaan met emoties, pijn en stress en dat daardoor langdurige klachten zoals vermoeidheid kunnen afnemen. Deze klachten komen vaker voor bij ouders die extra zorg hebben voor een kind. Tijdens deze avond kunnen de deelnemers ervaren wat mindfulness inhoudt en, door middel van een aantal oefeningen proeven of het effect heeft.

Marieke Abeling heeft ruime ervaring met het coachen van zowel volwassenen als kinderen.

Enkele reacties van deelnemers: 'Ik was verwonderd, echt oprecht verwonderd, dat mindfulness zo goed werkt'; 'Bij mij is er niets veranderd, maar ik ga anders met de dingen om'; Deze avond is tot stand gekomen i.s.m. met de gespreksgroep voor ouders met een kind met autisme en het Steunpunt Mantelzorg (SWL).

Locatie: SWL, Cuperstraat 9 Bemmel; Kosten: geen. Voor aanmelding of meer informatie: Monique Ritzen, mantelzorgconsulent SWL, E-mail; m.ritzen@swlingewaard.nl of 06 22933258.

Betuwse Marigold op niveau van Europese Commissie

Frans Timmermans met Marigold (Foto: guus versmissen) Foto: guus versmissen

BETUWE - Begin februari was wederom een delegatie van het Exoduscomité in Brussel aanwezig bij het jaarcongres van de Stichting Liberation Route Europe. Het program voor de bijna 300 aanwezigen was gevariëerd en informatief. Sprekers uit Amerika en Europa gaven hun visie met betrekking tot hedendaags herdenken.

Bekwaam spreker en grondlegger van de Liberation Route Europe,Jurriaan de Mol, benaderde het publiek met de koers die men zou moeten volgen richting het bereiken van een breed publiek; in het bijzonder de jeugd. De vice-president van de Europese Commissie, de heer Frans Timmermans, hield een hartverwarmend betoog voor samenwerking en het recht doen aan geschiedenis.

Een hoogtepunt voor het Exoduscomité
Na het formele deel van het congres kreeg Martien van Hemmen, als voorzitter van het Exoduscomité, de gelegenheid kennis te maken met Frans Timmermans. Bijzonder was zijn belangstelling voor de Marigold Memorial als symbool voor burgers in oorlogstijd. Met het grootste plezier werd de Marigold pin gestoken op het revers van de Vice president van de Europese Commissie. Dat gebeurde onder toeziend oog van Marigold ambassadeur Josef Gietemann uit Kleve. Wij zijn zeer ingenomen met de hartverwarmende reactie van de heer Timmermans en hopen dat er een morele stap is gezet om eens tot een internationale dag van de burger in oorlogstijd te komen.
Onlangs is de Stichting Marigold Memorial opgericht en één van de speerpunten van het nieuwe bestuur is om daaraan te gaan werken.
Met trots kijken wij terug op deze conferentie.

Column

Overheidscommunicatie

Het is koud met een straffe noordenwind. Om niet verkleumd op het persuurtje van het college in Bemmel aan te komen, had ik me flink ingepakt. Mijn alpinopet verwisseld voor een muts die ik over de oren kon trekken. Onderweg dacht ik al aan de beker warme chocomel. Gratis verkrijgbaar in de hal van het gemeentehuis. Het werd een domper. Het gedeelte van de hal met de automaat is met zwart plastic afgeschermd. Wat is hier aan de hand, vraag ik de aardige beveiliger achter de balie. Hij kan me geen antwoord geven. Ik word kriebelig. Niet om de chocomel. Maar wat heb ik een godsgruwelijke hekel aan acties die mijn nieuwsgierigheid tarten. Wat gebeurt er achter dat zwarte plastic? Geheim? Nee, zegt gemeentewoordvoerder Frank Hoes, de houten vloer wordt geschuurd. Helder, maar er lijkt achter het zwarte overheidsplastic meer aan de hand. De raad heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de WMO-procedure. Vorig week werd het rapport door de raadscommissie gepresenteerd. Ik was uitgenodigd. Er is geen onderzoek gedaan naar het gesjoemel door ambtenaren met medische adviezen, zegt SP Lingewaard. Een beetje stukjesschrijver smult om zo'n politiek beladen avond door het zuur trekken. Ik zou hiervoor het verslag van de carnavaleske seniorenzitting in Gendt willen laten schieten. Maar dan. Te zot voor woorden. Enkele uren voor aanvang van de presentatie mailt het college een persbericht. Nog voordat het politieke debat op gang komt trekt het college haar conclusies. 'WMO-uitvoering in Lingewaard is overwegend positief'. Voordat de gemeenteraad als hoogste orgaan een standpunt heeft ingenomen, hersenspoelt het college het volk. De senior communicatieadviseur laat wethouder Johan Sluiter papagaaien: "Inwoners die een WMO-aanvraag doen, kunnen erop vertrouwen dat elke aanvraag zorgvuldig wordt beoordeeld, zodat het college op elke aanvraag beargumenteerd en weloverwogen kan besluiten." Het voelt als een stuk zwart plastic. Ik heb zo'n godsgruwelijke hekel aan doordachte overheidscommunicatie. Dan maar naar de seniorenzitting. Ik heb carnavalesk uitgedoste WMO-ers gefotografeerd.

Sjaak

Geslaagde eerste pizzapuntsessie voor jongeren in Lingewaard

HUISSEN - Woensdagavond 31 januari was het dan zover. De eerste pizzapuntsessie van dit jaar, speciaal voor jongeren in de gemeente Lingewaard.

Een groep van elf jongeren heeft zich die avond uitgesproken over wat ze missen, wat beter kan en wat ze graag willen. Met hulp van Spectrum, partner met Elan, zijn alle hersenspinsels op papier gezet. De eerste ideeën zijn nu een feit en daar gaan de jongeren- en straatcoaches van SWL samen met de jongeren mee aan de slag. Natuurlijk met het doel te realiseren wat gewenst wordt!

"Ben jij een jongere in deze gemeente en wil jij ook mee denken en doen? Sluit dan aan bij onze volgende sessie op dinsdag 20 februari aan de Lange Kerkstraat 15 in Huissen. Aanmelden of wil je eerst mee weten? Aarzel dan niet en stuur een appje naar Loes Sastra op 06 51965753 of mail naar l.sastra@swlingewaard.nl."

10 / 28

(Foto: Hein Arns)

Foto's optocht Gendt - gemaakt door Hein Arns

(Foto: Hein Arns)
(Foto: Hein Arns)
(Foto: Hein Arns)
(Foto: Hein Arns)
11 / 28

12 / 28

13 / 28

Ontmoetingsbijeenkomst Oppas-oma's/opa's in De Tichel

HAALDEREN - Het voornemen voor dit nieuwe jaar, van Marjo Hendriks en Marga Janssens uit Haalderen, is elkaar wat meer te ontmoeten. En wie dan? De oppas-oma's en -opa's in Haalderen en de jonge papa's en mama's.

Jaren terug, we woonden nog maar net in Haalderen, haalde buurvrouw Marjo onze jongens op om mee naar het Slingerbosje te gaan. Zij liet ons kennismaken met onze nieuwe omgeving en met onze nieuwe buurt. We werden lid van de buurtvereniging Durp en Diek en burgerden zo in. Nu wil ik (inmiddels oma) haar voorbeeld volgen en jonge vaders en moeders en hun ouders elkaar laten ontmoeten om ervaringen te delen en bekend te geraken. En... Marjo doet weer mee! Het is onze bedoeling om, voorafgaand aan het ophalen van de kinderen van school met elkaar koffie te drinken en ervaringen uit te wisselen. We maken er met elkaar een prettige bijeenkomst van waarin alle ideeën op kunnen borrelen. Oppaskinderen kunnen meekomen. Daarvoor is een speelhoek ingericht.

Opgeven hoeft niet. Iedere kinderoppasser;) is welkom!!

Tweede druk Boek over de Burgeu weer verkrijgbaar!

DOORNENBURG - Het in het najaar van 2017 door de Historische Kring Doornenburg uitgegeven boek over het verdwenen buurtschap De Burgeu was in korte tijd geheel uitverkocht, maar is nu in tweede druk weer verkrijgbaar!

De Burgeu (inclusief de aangrenzende Sterreschans/Rijndijk) was een klein maar levendig buurtschap aan het Pannerdensch Kanaal. Door oorlogsgeweld tijdens WOII en de bochtverlegging van het Pannerdensch Kanaal verdween het rond 1950 definitief.

Het boek is via de Historische Kring Doornenburg te koop voor 17,50 (voor leden: 12,50 euro) en bevat veel verhalen en fotomateriaal uit lang vervlogen tijden. Hebt u interesse in het boek, of in de historie van Doornenburg in het algemeen, loop dan gerust binnen tijdens een van de werkavonden van de Historische Kring Doornenburg die in het Ontmoetingscentrum van 19.00 tot 21.00 uur worden gehouden op dinsdagavond:

6 en 20 februari

6 en 20 maart

3 en 17 april (thema-avond / ledenvergadering)

1, 15 en 29 mei

12 en 26 juni

28 augustus

11 en 25 september

9 en 23 oktober

6 (thema-avond / ledenvergadering) en 20 november

4 en 18 december

Uw interesse voor het Burgeu boek kunt u ook per email doorgeven aan het secretariaat info@historischekringdoornenburg.nl.

Stoffels en Scholten leiden The Passion

Jarno Scholten tijdens repetitie voor The Passion (foto: Alex Ubbink) Foto: Alex Ubbink

DOORNENBURG - Op 23 en 24 maart organiseren harmonie Sint-Caecilia en koor Jekadee uit Doornenburg hun uitvoering van The Passion. De muzikale leiding van het evenement is in handen van Emile Stoffels – dirigent van de harmonie - en Jarno Scholten – dirigent van Jekadee.

Voor The Passion zijn voor bijna alle nummers speciale arrangementen geschreven. “In het maken van arrangementen voor zo’n grote groep gaat veel tijd en energie in zitten”, zegt Stoffels. “Het is altijd een hele opgave om alle muzikanten aan het werk te zetten en ze een interessante partij te geven, maar dat is ook bij dit concert zeker ook wel weer gelukt.”

Naast het arrangeren is Scholten ook medeverantwoordelijk voor de inhoud van het verhaal dat verteld gaat worden. “We benaderen het verhaal over de laatste drie dagen in het leven van Jezus vanuit een andere invalshoek, namelijk die van een ooggetuige, Maria Magdalena, aangevuld door een verteller die ons wat meer kan vertellen over de achtergronden en de paralellen met onze eigen tijd en leven.”

Beide muzikale leiders zijn lovend over de samenwerking tussen harmonie en Jekadee. “De inzet, enthousiasme en gedrevenheid van alle groepen is ook bij dit project weer ongelofelijk”, aldus Stoffels. Scholten is het met zijn collega dirigent eens: “Het enthousiasme waarmee door alle deelnemers bijgedragen wordt is hartverwarmend.”

Dat het project ook breed gedragen wordt door de gemeenschap blijkt wel uit de run op de kaartjes waardoor het muziekspektakel al volledig is uitverkocht.

Bemmelloop: daar kom ik mijn bed voor uit!

Foto: Hans Rutgers Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - b.o.d. De Sprinters opent op zondag 4 maart weer zijn deuren voor jong en oud. De jaarlijkse Bemmelloop staat dan op het programma.

Om 10:00 uur is er de 700 meter kids run voor de jeugd tot en met 10 jaar. Om 10:10 uur volgt de 1500 meter voor de jeugd tot en met 15 jaar. Om 10:30 uur starten de 5 en 10 km voor heren en dames. Kom en maak het mee! Is het niet als deelnemer, dan wel als toeschouwer. Voor-inschrijven kan tot en met 2 maart via inschrijven.nl Ook op de dag zelf is inschrijven nog mogelijk tot een half uur voor de start. Alle informatie staat op boddesprinters.nl.

Eerste Sasa-kaartoernooi van 2018

kaartje leggen. (Foto: H. van Gelder)

ANGEREN - Op zaterdag 24 februari verzorgt de Sasa (Stichting Actieve Senioren Angeren) weer een groot joker-, klaverjas- en bridgetoernooi in Angeren.

Locatie: Het Dorpshuis te Angeren Emmastraat 23. Aanvang: Het jokeren en klaverjassen start om 10.00 uur (zaal open 9.30 uur), het bridgen om 11.00 uur. Einde: 16.00 uur. Inschrijfgeld: inclusief lunch (Sasaleden 7.50) 9.00 euro. Inschrijven: uiterlijk 22 februari. Jokeren en Klaverjassen bij Bertha de Wild 026 3257340 of 06 36303376 of via bertha@familiedewild.com. Bridgen bij Anton Rouwhorst 048 462074 of via anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Er zijn natuurlijk weer mooie prijzen te winnen en tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. De kaartdagen in 2018 zijn op 24 februari, 21 april, 22 september, 24 november.

Choral Evensong in Lent

Vocaal Theologen Ensemble in Monnickendam

LENT - Op zondag 25 februari, om 19:00 is er een Choral Evensong in Lent, georganiseerd door de Maria Magdalena Parochie en de protestantse gemeente De Vierplek. Het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van musicus-theoloog Hanna Rijken verzorgt de koorzang. Liturgen zijn ds. Wilma Hartogsveld en pastor John Rademakers.

Een Choral Evensong is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en is zowel in de Rooms Katholieke als in de Protestantse kerken steeds meer geliefd. De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat ook mensen zonder kerkelijke achtergrond de Choral Evensong zeer waarderen.

Opmerkelijk aan een Choral Evensong is de veelvoud aan (soms ingetogen, soms uitbundige) muzikale vormen en stijlen. Dat zal zowel in de (samen)zang als in het orgelspel van organist Sebastiaan ’t Hart te horen zijn.

De Evensong vindt plaats in de O.L.V. Maria Geboortekerk Pastoor van Laakstraat 42 in Lent. Vanaf 18.30 uur is de kerk open. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!

Damvereniging VBI kan niet winnen van Witte van Moort

Fred de Koning (l) en Alexander Baljakin (Foto: Joop Hendriksen) Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen trad damvereniging VBI aan tegen Witte van Moort, vanouds een lastige tegenstander voor de Huissenaren. Ook in deze wedstrijd liepen de zaken niet zoals het had gekund.

De eerste uitslag werd neergezet door Guntis Valneris tegen zijn collega grootmeester Vadim Virny. Er kwam een snelle remise op het scorebord. Vervolgens ging het mis bij Maarten Linssen, die een combinatie van Edwin Twiest niet zag en kon opgeven. Toen liep Gérard Jansen tegen een van zijn zeldzame verliespartijen op. Een sluwe combinatie van Jan van Dijk werd hem in een grillige stand fataal. Johan Krajenbrink leek licht voordeel te hebben tegen Gil Salomé maar kon de routinier niet op de knieën krijgen. Toen verkleinde Geert van Aalten de achterstand door een veel afruilende Gerbrand Hessing te trakteren op een combinatie. Joost Hendriksen hervond zijn vorm door tegen de sterke Marino Barkel de druk te weerstaan en de remisehaven te bereiken. Jos Stokkel bracht de stand weer in het evenwicht door een goede positionele overwinning op Herman Hilberink. Fred de Koning weerstond de druk van de sterke Odin Mol, verdedigde zich goed en haalde de remise binnen. Jasper Lemmen zette Yuen Wong wel de duimschroeven aan maar kon uiteindelijk de winst niet vinden. Alexander Baljakin leek goede kansen te hebben. De erkende remisespeler Bert Aalbers glipte onder zijn aanval vandaan. Er kwam dus uiteindelijk een teleurstellende 10-10 op het scorebord, waarmee de Huissenaren zich handhaafden op de vierde plaats van de ranglijst.

Filmlezing over een hoopvolle toekomst

BEMMEL - Op dinsdag 20 februari vertoont Stichting Share Nederland in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel een dvd van de Britse esotericus Benjamin Creme, met als titel: 'Een nieuwe beschaving breekt aan'.


Hierin legt hij de oorzaken van de huidige chaos in de wereld uit. Ook beschrijft hij een eenvoudige oplossing voor de wereldproblemen: een nieuw economisch systeem, dat in plaats van op hebzucht, gebaseerd is op mondiaal samen delen.
Daarnaast vertelt Creme over de hulp die de mensheid krijgt van mensen die heel ver geëvolueerd zijn, de Meesters van Wijsheid. Als de mensheid deze hulp aanvaardt, zal een nieuwe, vreedzame beschaving kunnen ontstaan waarin iedereen een gelukkig en menswaardig bestaan heeft. De filmlezing begint om 20.00 uur. Duur: 1 uur. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Toegang: vrijwillige bijdrage. Adres: Van Ambestraat 1 in Bemmel. Meer info staat op www.sharenl.org.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 16 februari van 10.00 - 12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg.

Dinsdag 20 februari van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren.

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Struinen door het winterse polderlandschap

Brandganzen (foto: Gijsbert Peelen) Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - Als de dagen lengen gaat de winter strengen luidt het oude gezegde. Of dat ook dit jaar van toepassing is kunt u op zondag 18 februari van 14.00 tot 16.00 uur zelf beleven. U kunt dan met natuurgidsen van stichting Lingewaard Natuurlijk mee met een struintocht door de ruigte van het ooibos, langs oude kleigaten en de vroegere rivierloop.

Het hoge water zorgt dit jaar voor een aparte beleving van de polder. Sporen van reeën op de paden, of misschien wel van de das zijn er nu makkelijker te vinden, omdat deze dieren nu ook onze weggetjes gebruiken. We kijken naar de knaagsporen van de bevers en hoe ze het probleem van de ondergelopen beverburchten hebben opgelost. We zien ook hun wissels over onze paden heen. Bij de zandwinplas hopen wij vliegende wintergasten te vinden. Misschien zitten er nonnetjes of anders zien we wellicht baltsende futen. Dit is afhankelijk van het winterse weer of van het idee dat we in een vroeg voorjaar beland zijn. Een ding is wel zeker, er is altijd wat te beleven in de natuur!

Deze tocht is niet geschikt voor mindervaliden. Kinderen zijn welkom vanaf 6 jaar. Vanaf 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade voor u klaar klaar in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Kosten volwassenen 6,- en kinderen 3,- euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Tip: trek oude kleren, laarzen aan, verrekijker mee. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Koersbal en tai chi tao: lekker spelen en bewegen

ANGEREN - Lekker spelen en bewegen. Dat kan bij de Sasa in het Dorpshuis in Angeren.

Speel mee met Koersbal. Samen met anderen strijden om de ballen met een grote boog, zo dicht mogelijk bij de 'jack', het witte doelballetje te krijgen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers. Iedere dinsdag van 13.30 -16.30 uur. Gratis kennismaken en een keer meedoen.

Bewegen. Met Tai Chi Tao maakt u uw lijf en leden losser en wordt u fitter. Er is nog plaats in de groep. Elke dinsdag van 13.30- 14.30 uur. Gratis eerste les.

18 / 28

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 20 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 21 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 22 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (max. 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

82 jaar Oranjefeesten Gendt

GENDT - Het huren van een kraam op de Oranje Vrijmarkt in Gendt kan op de Koningsdag vrijdag 27 april. De organisatie is in handen van de Oranje Stichting Gendt en het is mogelijk om een kraam te huren: de prijs voor 1 kraam is 17,00 euro en twee kramen voor 32 euro voor 3 kramen is 48,00 euro. De kraam is 4 meter en voorzien van een dekzeil.

"U dient op te geven of u wel of geen stroomaansluiting bij de kraam wil. De standhouders dienen zelf kabels mee te nemen. Inrichten van de kramen is vanaf 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur.

Datum is op vrijdag 27 april 2018. De plaats is in Gendt, Julianaplein/Julianastraat (centrum). Contactpersoon: Eric Blankert, Steenakker 10, 6691 DN Gendt, mobiel 06-28907060, e-mail: ericblankert@hotmail.com. Of marktcommissie@oranjestichtinggendt.nl.

U krijgt het inschrijvingsformulier thuis gestuurd als u aangegeven heeft dat u belangstelling heeft. Het definitieve programma van de Oranje Stichting Gendt zal nog worden bekend gemaakt, maar reeds nu kunnen we berichten dat naast vertrouwde elementen ook nieuwe zaken zullen de sfeer zullen opluisteren.

Het bestuur van de Oranjestichting Gendt is opnieuw vernieuwd, ook de http://www.oranjestichtinggendt.nl. Wist u dat in Gendt al vanaf 1936 Oranjefeesten worden gehouden, dus al 82 jaar!"

God en de Olympische gedachte

Liefde (Foto: Kirsten den Boef)

HUISSEN - Zou carnaval ooit een Olympische Sport kunnen worden? Met carnaval gebeurt precies wat in de Olympische gedachte centraal staat: meedoen is belangrijker dan winnen. Carnaval: we laten alle klassementen, competities, vaste rollen en patronen los en ontmoeten elkaar op het feest van gelijkheid, blijheid en vriendschap.

Precies wat de Olympische Spelen als doel hebben (hadden?): de volkeren te ‘verbroederen’, want als je samen gesport hebt verlopen de contacten daarna veel soepeler en meer ontspannen. Noord- en Zuid-Korea voelen zich nu opeens oost west thuis best bij elkaar.

In de kerken begint deze week de Veertigdagentijd: leven is lief en leed, licht en donker. Je kunt in het leven niet altijd winnen, wat kostbaar is en kwetsbaar kun je verliezen. In het christelijk geloof blijft God dan niet op een afstand, boven en buiten ons leven, maar wordt hij mens. Jezus leefde uit de liefde voor mensen. Hij leefde ons leven. Meedoen was voor hem het belangrijkste, zorg en aandacht. Hij kreeg geen gouden medaille, maar een kruis. Juist daar blijkt dat liefde sterker is dan de dood. Ik denk aan de Olympische ringen. Waarom geven mensen die van elkaar houden elkaar vaak een ring? Omdat liefde geen begin en einde heeft. Protestantse Gemeente Huissen, Matthijs Glastra.

Kerkdienst zondag 18 februari 2018 (Invocabit – Roept Hij mij aan), 1e zondag in de 40-dgn-tijd, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Nieuwsgierig? Kom binnen. Om stil te worden of om elkaar te ontmoeten. En op vrijdagmiddag van 14-16 uur bent u van harte welkom voor een praatje en een kopje koffie of thee.

Yogadocente Bernadette neemt afscheid bij Sasa

Afscheid met een glimlach. (Foto: A. Schraven)

ANGEREN - Donderdag 1 februari heeft Bernadette van de Ende als yogadocente afscheid genomen van de Sasa.

In het Dorpshuis van Angeren, heeft ze vele jaren les gegeven aan deelnemers van Sasa en dat dit zeer gewaardeerd werd bleek wel uit de grote opkomst van de yogadeelneemsters. Namens het bestuur van Sasa sprak Els Tijssen haar waardering uit voor de prettige wijze waarop Bernadette zoveel mensen een plezierige en gezonde vrijetijdsbesteding heeft bezorgd en overhandigde haar een cadeaubon. Bestuurslid Jaap Stienstra had de eer om aan Bernadette een grote bos bloemen te geven die glimlachend werd aangenomen. Haar werk wordt voortgezet door Sylvia Bongers, die hierbij veel succes werd gewenst.

Carnaval op IKC De Abacus

Hossen tijdens de viering (foto: Kim Derksen) Foto: Kim Derksen

HUISSEN - Vrijdag 9 februari hebben de kinderen van IKC De Abacus de carnaval ingeluid met een doldwaze ochtend op school. De dag begon met lekker hossen in de gymzaal en de aula van de school.

Alle kinderen zagen er weer geweldig uit en ook de meesters en juffen hebben weer hun best gedaan om er fantastisch uit te zien. Ook was de raad van 11, de prins en zijn prinsessen aanwezig om mee te hossen op dit geweldige feest. Het hoogtepunt was de grote carnavalsoptocht door de straten rondom de school en de optredens van alle groepen. Na deze gezellige ochtend was het dan eindelijk vakantie en kan iedereen thuis verdergaan met het vieren van carnaval!

(Foto:  Joyce Derksen)

We hebben een weekje van kou achter de rug in onze mooie gemeente. De zonsopkoms kreeg net iets extra's door het mooie laagje ijs dat op de nog ondergelopen uiterwaarden in Gendt lag. Ook was er een lichte halo om de zon te zien.

De zon ging ook weer prachtig onder in Doornenburg en ook in detail gaf de kou mooie plaatjes. Bubbels bevroren in het ijs

(Foto:  Joyce Derksen)
(Foto:  Joyce Derksen)
(Foto:  Joyce Derksen)
(Foto:  Joyce Derksen)

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 17 februari halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Vervangend optreden door Christel de Laat Top-voorstelling Karin Bruers op 17 februari gaat niet door

BEMMEL - Top is helaas genoodzaakt om de voorstelling Bruers haalt uit van Karin Bruers en Nol Havens te verplaatsen naar 6 oktober.

Dit in verband met ernstige vermoeidheidsklachten van Karin. Natuurlijk zijn wij, net als u, teleurgesteld, maar gelukkig komt Karin nog later dit jaar optreden. We wensen Karin beterschap en we hopen haar samen met u te zien in oktober! Gelukkig heeft TOP de perfecte vervanger van Karin en Nol voor u; namelijk de eveneens uit Brabant afkomstige comédienne Christel de Laat.

Christel heeft met Karin en Nol gespeeld in de Warme Winter Show. Zij is net als Karin niet alleen een regionale beroemdheid: op de nationale televisie is ze ook regelmatig te zien in Toren C en in De Jopie Parlevlietshow. Voor meer informatie, ga naar www.topbemmel.nl/christel-de-laat.

Uw kaartje voor Karin kunt u gebruiken voor de voorstelling met Christel, een gezellige avond Brabantse lol waar u toch al op had gerekend.

Wilt u dit liever niet, dan kunt u een mailtje sturen naar retourtickets@topbemmel.nl met daarin de naam waarmee u heeft besteld, het aantal tickets en uw bankrekeningnummer. Dan krijgt u het bedrag teruggestort. Heeft u een kaartje via Eye-Wish gekocht, kunt u deze opsturen naar : TOP, afdeling financiën, Markt 5, 6681AE Bemmel. Graag uw naam, adres en bankrekeningnummer vermelden.

Reconstructie kruising moet onveilig gevoel wegnemen

Vooral fietsers gaan profiteren van een vernieuwd kruising. Rechtsaf verkeer hoeft straks niet meer voor rood te wachten. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Het ontwerp voor aanpak van de kruising bij zaal Valom is gereed. Voor fietsers en overstekende voetgangers zal het een stuk veiliger worden, zegt verkeerswethouder Theo Pere. De inloopavond op 19 februari is de afsluiting van een omvangrijke inspraak- en overlegperiode. Het verkeer moet rekening houden met 4 maanden overlast

De kruising Karstraat-Stadswal-Gochsestraat-Polseweg is al geruime tijd in beeld voor reconstructie. In Huissen wordt het drukke kruispunt als onveilig gezien. Het aantal geringe ongevallen laat echter een veel positiever beeld zien, weet wethouder Pere. Het is meer het gevoel van onveiligheid, zegt hij.

Voor aanleg van een rotonde is de ruimte te krap. Het huidige ontwerp is het meest haalbare optie. De belangrijkste doelen richten zich op fietsers en een verbeterde afstelling van de nieuwe verkeerslichtinstallatie. Het rondje dat alle richtingen groen licht hebben gehad is in een drukke avondspits 156 seconden. En dat duurt te lang, weten de verkeersdeskundigen. Dit wordt teruggebracht tot ruim korter dan 120 seconden.

Er is veel aandacht voor het fietsverkeer. De belangrijkste wijziging is voor het fietsverkeer vanaf Angeren. Rechtsaf richting krijgt vrije doorgang. Voor fietsers die linksaf willen komt er een apart voorsorteervak voor de stopstreep. In de huidige situatie moeten fietsers na groen licht zich nog door het tegemoetkomende autoverkeer wringen.

Voor het ontwerp is veel overleg aan vooraf gegaan. Drie wijkplatforms, busbedrijf Breng en transportbedrijven hebben hun zegje kunnen doen. De inspraak van fietsers als ervaringsdeskundigen was erg belangrijk, zegt Pere. Hij kon echter niet duidelijk maken wat het verschil heeft gemaakt op de visie van de gemeentelijke verkeersdeskundigen.

Aanvankelijk stond de uitvoering in 2017 gepland. Dit bleek niet haalbaar. De tijdruimte heeft de gemeente benut om ook plannen voor vervanging van het riool te maken.

De bedoeling is om in mei te starten. Omdat het in de vakantieperiode valt, denkt de gemeente dat de overlast 'enigszins' zal verminderen. In augustus zou de kus geklaard moeten zijn. Na een jaar volgt er een evaluatie.

Hutaf 1 lijdt kleine nederlaag in Zoetermeer

HUISSEN - Na de makkelijke overwinning tijdens het openingsweekend van de voorjaarscompetitie volgde nu een tegenstander van formaat voor Hutaf 1. Deze tegenstander was Enjoy&Deploy Taverzo1 in Zoetermeer. In het scoreverloop had de tegenstander gedurende de hele wedstrijd een licht voordeel.

Uiteindelijk kwam dit ook naar voren in de einduitslag van 6-4 in Zoetmeers voordeel. Aan Hutaf-zijde wisten Anne van Bolderen en Mats Janssen ieder één wedstrijd te winnen terwijl Sam ten Westenend zijn sterke spel wist om te zetten in twee winstpartijen.

Ook Hutaf 2 speelde in Zoetermeer tegen team 3 van Enjoy&Deploy Taverzo. Het leek er op dat Hutaf 2 eveneens met een nederlaag huiswaarts zou keren. Dankzij drie winstpartijen op rij in de laatste speelronde, wisten Matthijs van Hilten, Jesper van Zanten en Jaimie Brans er echter nog een knappe 5-5 uitslag uit te slepen.

In de 3e klasse speelde Hutaf 6 thuis tegen TT Nijmegen 2. Het werd een spannende wedstrijd met wisselende kansen die uiteindelijk met 5-5 onbeslist bleef. Namens Hutaf bleef Luca Goris ongeslagen en Floris Koerts won twee wedstrijden. Ondanks goed spel won Pawel Jansen dit keer geen wedstrijd.

Na de tweede competitieronde op zaterdag volgde op zondag het carnavals toernooi van Hutaf. Iedereen die wilde oud en jong kon meedoen aan dit gezellige toernooi. Aan het einde van de dag wist Matthijs van Hilten beslag te leggen op de gewilde bokaal.

Ehbo-cursus voor beginners

EHBO tas zoekt cursisten! (Foto: Herbert Bosch)

BEMMEL – Op maandag 26 februari start de ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen weer een ehbo-cursus voor beginners.

De cursus zal bestaan uit 13 avonden van twee uur, op de laatste avond zal het examen afgenomen worden. Hierna heeft u een geldig ehbo-diploma volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze cursus.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op via cursus@ehbo-bemmel.nl of kijk op onze website voor meer informatie: www.ehbo-bemmel.nl De kosten voor deze cursus kunnen eventueel vergoed worden door uw zorgverzekering. Raadpleeg uw verzekeraar of u recht heeft op deze vergoeding. De cursus zal iedere lesavond gegeven worden in Bemmel en start om 20.00 uur.

Koersbal voor KBO Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uit maakt. Het spel wordt binnen gespeeld zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld.

Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur. De locatie is de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. De speeldagen zijn: 14 – 21 -28 februari. Voor de Koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom. Voor nadere mededelingen let op bericht KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Bingo voor leden KBO Huissen

HUISSEN - Bingo spelen in ’t Convent de entreeruimte van het voormalige Gemeentehuis aan de Langekerkstraat in Huissen.

Wie kent het spel niet 'Bingo' een spel dat hele dorpen in zijn greep had. Bij de KBO spelen we een keer in de maand op donderdagavond vanaf 19.00 uur. Hier speelt u voor 10,50 euro zeven rondes bingo. Er zijn kleine geldprijzen te winnen als de verschillende figuren vol zijn. We spelen op 22 februari. Voor meer informatie let op bericht op KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Menu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 19 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: salade, spaghetti én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 u via 088 2552555. Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 25 februari is er de 64ste jaarvergadering, deze wordt gehouden bij eet en drink festijn camping De Waay aanvang 10.30 uur.

Wijs, ambachtelijk ijs behaalt zilver

GENDT/ELST - De kleine ijssalon uit Gendt (met een vestiging in Elst) is afgelopen dinsdag tweede van Nederland geworden bij de Gouden IJsspatel wedstrijd van het Ambachtelijk ijscentrum.

Na een eerste selectieronde in december ging op 11 januari tijdens de Horecava de strijd om het beste bosbessenijs van Nederland door op het podium. Daar mochten de beste 20 ijsbereiders van Nederland hun bosbessenijs live afdraaien onder toeziend oog van de jury en het publiek. De deelnemers zijn onder meer beoordeeld op hun manier van werken, maar vanzelfsprekend wogen de smaak, kleur en structuur van het ijs het zwaarst mee in de (blinde) beoordeling.

IJsbereider Jeroen Pohlmann over de uitslag "Het is fantastisch dat we binnen vier jaar al mee draaien aan de top van Nederland. We riepen zelf al langer dat we het lekkerste ijs van de regio willen maken. Het is dan ook super dat deze uitslag die ambitie onderstreept." En op de vraag waarom zijn ijs dan zo speciaal is, antwoordt hij; "ons ijs maken we met de beste pure ingrediënten en de recepten brengen we zo goed mogelijk in balans. Bij fruitijs gaat het natuurlijk om de maximale hoeveelheid fruit, maar bijvoorbeeld ook om de balans tussen zoet en zuur en de frisheid of kou van het ijs."

Pohlmann gooide vijf jaar geleden het roer rigoureus om. Hij besloot om zijn baan als directeur van het Nijmeegs Universiteitsfonds op te zeggen om ambachtelijk schepijs te gaan maken. En met succes zo blijkt. Zijn klanten zijn minstens zo enthousiast als hijzelf: "Wij wisten natuurlijk allang dat het ijs sensationeel lekker is. De rest van Nederland weet het nu ook!" en een ander schrijft in een commentaar op facebook; "Gewoon terecht; gefeliciteerd met deze mooie prestatie, en niet alleen de bosbessen smaak is lekker hoor."

Het eerste weekend van maart gaan de winkels weer open en kan het publiek beoordelen of de jury gelijk had. Naast het bosbessenijs staan dan nog 23 overheerlijke smaken voor ze klaar. Op naar een mooi en zonnig ijsseizoen!

ABC Lingewaard groeit door met Van Herwijnen Kreston

Foto: v.l.n.r. Kenny van Oort (partner), Jaap Sommerdijk (partner), Martin Hommersom (partner), Rien van Herwijnen (senior partner) en Patrick van de Langenberg (partner) (Fotografie: Saskia Zeller)

GENDT - Jaap Sommerdijk is met ABC Lingewaard aangekomen bij de volgende stap voor zijn bedrijf. Hij heeft gekeken hoe hij zijn groeiende klantenportefeuille het best kan blijven bedienen. Daarin heeft hij een partner gevonden in Van Herwijnen Kreston uit Tiel.

Van Herwijnen Kreston is een accountantskantoor uit Tiel waar ondernemers volledig ontzorgd kunnen worden met betrekking tot administratieve zaken en ook worden geholpen met alle vragen waar ze als ondernemer tegenaan lopen. Met de uitbreiding van ABC Lingewaard erbij heeft de organisatie nu 45 medewerkers. De focus van het kantoor ligt op het ontwikkelen en behouden van een sterke aanwezigheid in de Betuwe.

"Met Van Herwijnen Kreston kan ik mijn klanten verzekeren dat ik in de roos heb geschoten. Dit kantoor is nuchter en altijd gericht op het helpen van de klant. Iets waar de klanten van ABC Lingewaard recht op hebben", aldus Jaap. "Wij zijn blij met een jong en dynamisch team dat we bij onze organisatie hebben kunnen voegen", licht Martin Hommersom (vennoot bij Van Herwijnen) toe. "En we zijn blij met een nieuwe vennoot en directeur in de persoon van Jaap Sommerdijk." ABC Lingewaard en Van Herwijnen Kreston verbindt kennis en bedrijven/personen. Onze quote is daarom ook Knowing you.

Over ABC Lingewaard en Van Herwijnen Kreston

ABC Lingewaard is een administratie- en- belastingadvieskantoor in het hart van Gendt met 7 werknemers. Al ruim 10 jaar verzorgen wij de administratie, financiën en fiscale zaken van ongeveer 200 ondernemers in alle voorkomende branches. ABC Lingewaard richt zich op ZZP'ers en MKB'ers. Hierbij staan vertrouwen, persoonlijke aandacht, een sterk kwaliteitsbewustzijn en een transparante kostenstructuur centraal.

Van Herwijnen Kreston is al 35 jaar een vertrouwenspartner voor haar klanten en een groeiende onderneming in de Betuwe. Uniek aan onze dienstverlening is het aanbod in verschillende specialisaties; accountancy en strategische bedrijfsadvies, fiscaal advies, administratieve dienstverlening en overnames en waarderingen. Met deze specialisaties onder een dak, kunnen wij een totaalpakket aanbieden voor ondernemers. Dit zijn ondernemers van een eenmanszaak en regionaal MKB tot grote (inter)nationale spelers. De klant is zo verbonden met een brede kennis van vakspecialisten.

ISDN is straks verleden tijd; is uw bedrijf wel voorbereid?

ELST – Hoe groot is voor u het belang dat de bereikbaarheid van uw bedrijf gewaarborgd is? Het antwoord hierop valt te raden. Een sneller netwerk dan glasvezel is er niet en toch wordt de overstap naar glasvezelnetwerk liever vooruit geschoven. Laat u eens adviseren door Prof PC. De overstap kan al binnen een paar uur geregeld zijn.

Tijden veranderen en uw bedrijf verandert mee. Dat geldt ook voor het oude ISDN netwerk. Op bedrijventerreinen de Aam en Merm in Elst en ook in Huissen op bedrijventerrein Pannenhuis hebben veel ondernemers de stap naar een toekomstbestendige digitale verbinding al gezet; glasvezel. U nog niet? De professionals van Prof PC maken het graag voor u in orde. In samenwerking met provider XRC Telecom kan Prof PC u een totaalpakket bieden zodat de overstap voor u probleemloos kan worden gemaakt en uw bedrijf weer volledig up to date is. Ook up-to-date overigens, is de compleet vernieuwde website van Prof PC zelf. Met een nieuw eigentijds logo straalt de website uit wat Prof PC is; professioneel en oplossingsgericht. Zo kan de ideale game pc volledig zelf worden samengesteld dankzij de configurator op de site. Want ook voor uw computer thuis staat Prof PC garant voor een perfecte ICT-dienstverlening. Bovendien is de bereikbaarheid van Prof PC vergemakkelijkt dankzij een Whatsapp mogelijkheid. Handig voor het stellen van korte vragen of het sturen van een foto van een storingsmelding op uw computerscherm bijvoorbeeld. Tijdens openingstijden kunt u dan snel een antwoord verwachten. Ideaal! Benieuwd wat Prof PC voor u kan betekenen? Kijk op www.profpc.nl. Bel: 0481 372473 / 06 43845891 of wees welkom aan de Nieuwe Aamsestraat 28 in Elst.

Bieb wint educatie-award

Bibliotheek Gelderland Zuid wint educatie-award (foto: Meindert Hart) Foto: Meindert Hart

LINGEWAARD - “In dit initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid komen alle elementen van modern MBO-onderwijs samen,” oordeelde de jury van de IPON-awards over het winnende educatie-project van de bieb. Annemarie van der Riet van de bibliotheek over het winnen van de IPON-award voor innovatie van het leren voor MBO: “Zo’n lovend juryrapport doet je blozen.”

De jury sprak expliciet haar waardering uit voor bibliotheken: “In het bijzonder de Bibliotheek Gelderland Zuid, in hun bijdrage om de Nederlandse samenleving mediawijzer te maken.” De Hackathon, het winnende project van de bibliotheek, werd ontwikkeld in samenwerking met partners Puzzled, Luqo en het iXperium. Dit project werd vanaf begin 2017 uitgerold voor Opleidingen ICT, Verzorgenden, Human Technology en Doktersassistenten. Ook op het voortgezet onderwijs zijn de Hackathons enthousiast ontvangen.

Het educatie-project van de bibliotheek laat leerlingen op zoek gaan naar praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen, waarbij sociale robots ingezet worden. In groepjes werd bijvoorbeeld gekeken hoe robots inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld het begeleiden van kinderen tijdens kankerbehandelingen. Behandelingen waar geen andere mensen bij aanwezig kunnen zijn door de gebruikte straling. Ook werd gekeken hoe robots ingezet kunnen worden voor leesbevordering. Meer lezen over educatieactiviteiten van de bibliotheek in het voortgezet onderwijs? Kijk op www.obgz.nl/voortgezetonderwijs.

De IPON Awards worden geïnitieerd rondom alle innovatieve gebieden van ICT binnen het onderwijs.

Winnares Quiz Talencafé OBC

BEMMEL - Fenna van der Poorte uit Elst heeft de prijs gewonnen van de quiz van het OBC Talencafé. Tijdens de open dag op De Heister, op 3 februari, was er in de aula een speciaal Talencafé ingericht, waarin een Duitse konditorei, een Frans grand café, een Engelse pub en een Nederlandse 'koek-en-zopie'-kraam te bezoeken waren.

De quiz in dit Talencafé bestond uit twintig vragen rondom de taal en cultuur van Nederland, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Ruim vijftig kinderen hebben het deelnameformulier ingeleverd. Slechts vier van hen hadden alle vragen goed beantwoord. De mand met nationale en internationale lekkernijen is uiteindelijk bij Fenna terecht gekomen.

Een groot struikelblok in deze Talenquiz was de vraag hoe de Disneyfiguren Knabbel en Babbel in het Duits genoemd worden. Velen dachten dat 'Ahörnchen und Behörnchen' juist niet de goede namen waren. Ook de vraag waar onze prinses Beatrix tegenwoordig woont, leverde problemen op. Kasteel Drakensteyn in Baarn werd lang niet door iedereen als de juiste woonplaats genoemd.

De winnares van de quiz woont in Elst en begint het volgend schooljaar aan het tweetalig vwo op het OBC in Bemmel.

IKC Het Drieluik kan een feestje bouwen!

Prins Jesse en hofdames Sanne en Elle Foto: .

HUISSEN - Wat een feest op IKC Het Drieluik! Het dak ging eraf vandaag! Maar dat was niet erg want gelukkig liep de school vandaag vol met meesters en juffen verkleed als bouwvakker. Zij zijn bijna klaar voor de grote verbouwing van de school en nu al klaar om een feestje te bouwen!

Bij binnenkomst barstte het feest al los met een meterslange polonaise door de school. Vervolgens was het moment daar waarop de schoolprins van IKC Het Drieluik 2018 bekend werd gemaakt. Het was Prins Jesse met hofdames Elle en Sanne. Na een spellencircuit op school vertrok de hele school naar De Kuul waar de grote carnavalsviering was. Iedere groep deed een spectaculair optreden. De kleinste zongen uit volle borst een lied over dierencarnaval en de grootste zongen het aanstekelijke lied: Hallo Allemaal! Iedere groep liet zich van de beste kant zien. Ook de meesters en juffen deden een optreden met een medley van carnavalsliedjes over bouwen.
Ook was er hoog bezoek. De prinsen en prinsessen van de Huisense carnaval kwamen met het hele gevolg ook langs bij in de Kuul. En de kinderen van de Krössels deden zelfs een heus optreden.

Het was een zeer geslaagde carnavalsviering. En daarna... lekker vakantie! Meer foto's staan op www.dalton-drieluik.nl.

Vrijwilligers gezocht voor kledingbeurs

BEMMEL - "Voor onze tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 3 maart zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers."


Op de Kinderkleding- en Speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare tweedehands (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen. Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je van harte welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Er zijn overigens ook nog verkoopnummers beschikbaar om kleding voor de verkoop aan te bieden. Op deze site staat informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

24 / 28

Dorothe Otemann van Gendt naar Athens (VS) 'Te Amerikaans voor Nederlanders, te Nederlands voor Amerikanen'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Dorothe Otemann uit Gendt (56) die vertrok naar Amerika, twee keer trouwde en even zo vaak scheidde, een dochter kreeg en al jaren een topbaan heeft. Maar nu even terug is in haar geboorteplaats!

Tekst: Hans Schmeinck

Dat zit zo. ,,Ik ben van 8 februari tot en met 17 februari bij mijn ouders Wim Otemann en Riet Otemann-Van Weijenberg in Gendt voor hun 60-jarig huwelijksfeest. Ze zijn er geboren en getogen.'' Otemann zelf ook, maar verliet het dorp al op haar 17e voor de 'grote stad' Utrecht, vanwege studie.

Om drie jaar later te trouwen. ,,Met een acht jaar oudere man. Hij kreeg een baan aangeboden in Amerika. Alhoewel niet gelukkig getrouwd, trok de uitdaging om te emigreren me. De wereld was in mijn gedachten zoveel groter dan Gendt en zelfs Utrecht.''
En zo belandde Otemann op haar 24e in Athens, Georgia. ,,Na twee jaar in Amerika zijn we gescheiden. Drie jaar later ben ik met een Amerikaan getrouwd, Carl. We zijn twintig jaar samen geweest en kregen een dochter Maggie. Haar vader en ik zijn goede vrienden gebleven.''

Otemann had baantjes in de zorg, kinderopvang en ook werkte ze met tieners met 'een rugzakje'. Toen haar Engelse verbeterde volgden jobs op een advocatenkantoor en op de Universiteit van Georgia. Daar werkt ze nu al 18 jaar en klom ze op tot directeur Fondsenwerving.

[tussenkop]

Amerikaanse geworden

,,Het leven is hier goed, maar er moet keihard gewerkt worden. Vier weken vakantie, vakantiegeld, kinderbijslag etc. bestaan hier niet. Ik hou van de grote verscheidenheid aan mensen. Je hoeft je niet teveel aan te trekken wat de gewoonte is, want uiteindelijk heb je altijd het excuus dat je nu eenmaal anders bent. Te Amerikaans voor Nederlanders, te Nederlands voor Amerikanen. Maar het betekent wel dat ik kan zijn wie ik ben en dat is waarschijnlijk de grootste aantrekkings kracht van het wonen in een ander land, een andere cultuur. Je wordt iets unieks. Eenzaam en bevrijdend tegelijk.''

Ook het grootse van Amerika bevalt Otemann enorm. ,,Ik heb zelf een mooi vrijstaand huis in het bos, hertjes in de tuin en mijn twee grote honden kunnen er lekker rennen. Al wil ik na mijn pensioen, hopelijk over drie jaar, verhuizen naar een wat koelere plaats, want de zomers hier zijn warm, te warm. Ik ben een meid gebleven van wind, regen, rivieren en dijken.''

Naar Gendt/Nederland terug dan? ,,Nee, dat trekt me niet meer, ik ben het kleine ontgroeid.'' In 1999 is ze is zelfs Amerikaanse geworden. ,,Vanwege economische redenen. Athens is mijn stad, Amerika mijn land, maar in mijn hart blijf ik Nederlandse.''

Ze bezoekt zo vaak mogelijk haar ouders. ,,Bij hen verblijven en een gewone Gendtse zijn is de allerbeste vakantie die ik me kan wensen.''

Dat kan nu dus weer. Vanwege het huwelijksfeest van haar ouders. Dochterlief Maggie (zie foto) komt over en zelfs ex-man Carl. ,,Hij was er ook bij toen m'n ouders 40 en 50 jaar getrouwd waren. Bovendien rekent mijn broer André op zijn hulp bij het maken en zetten van de boog!''

[streamer]

'Ik ben een meid van wind, regen, rivieren en dijken'

Slagwerkgroep Volharding op NK Slagwerk Ensembles

HUISSEN - Zaterdag 3 februari heeft de slagwerkgroep van muziekvereniging Volharding deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Slagwerk Ensembles in Assen.

De slagwerkgroep was uitgenodigd om aan dit NK mee te doen voor hun deelname, op 9 december aan het podium concours in Heesch waar zij de hoogste aantal punten van de dag 92,67 punten en onderscheiding hadden behaald waardoor ze zijn gepromoveerd naar de 2e divisie.

Op dit NK kwam de groep uit in de 3e divisie. Zij hadden concurrentie van Dynamic van Euphonia Nijeveen. Na een mooi optreden met de stukken Curse of Tortuga, Who Wil Save Us Now en Elements moest de groep een hele middag wachten op de uitslag. Uiteindelijk is de slagwerkgroep van “Volharding” met 87,68 punten als 2e geëindigd. Dit was 0,65 punten minder dan Dynamic.

De slagwerkgroep is al weer aan het repeteren voor hun volgend optreden op 21 april bij het O.N.S.K. in Barneveld. Allereerst zullen enkele leden van de slagwerkgroep op 14 april deelnemen aan examens slagwerk in Afferden Puflijk. Via www.volhardinghuissen.nl is de vereniging te volgen.

Gezellige rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 februari a.s. is er in het lokaal van postduivenvereniging De Vriendenkring Den Ark weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) in Huissen. De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Kom eens gezellig rondneuzen! Voor info 026 3252392.

Schaakprobleem 5

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 4. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Kaarten voor KBO Huissen

HUISSEN - In veel huiskamers werd het gespeeld, de alom bekende kaartspelen jokeren en klaverjassen.

In leuke groepen spelen we dit spel waar naast de strijd ook tijd is voor een praatje. U komt in contact met uw leeftijdsgenoten en kunt leuke herinneringen ophalen van vroeger en nu. Er is momenteel plaats voor nieuwe spelers. We spelen weer in de hal van het voormalige gemeentehuis, ’t Convent aan de Langekerkstraat in Huissen.

De datum is 15 februari. Kom gerust eens kennismaken en speel een avondje met ons mee. We starten om om 19.00 uur. Wie weet tot ziens.

Gezellige rommelmarkt

Gezellige rommelmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 februari is er in het lokaal van postduivenvereniging De Vriendenkring Den Ark weer een leuke rommelmarkt.

Deze is aan de Hazekamp 2b (Bredestraat richting tennisvelden) in Huissen. De rommelmarkt is te bezoeken van 09.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Kom eens gezellig rondneuzen! Voor info 026 3252392.

Film: The sense of an ending

BEMMEL - Donderdag 22 februari heeft Top weer een mooie film voor u in de aanbieding: The sense of an ending.

Tony Webster, gescheiden, gepensioneerd en handelend in antieke Leica-fotocamera's, sloft in Sense of an Ending van dag naar dag. Dan ontvangt hij een brief die zijn leven overhoop gooit. Sarah Ford, de moeder van zijn jeugdliefde Veronica, is overleden en heeft Webster 500 pond nagelaten. Plus enkele documenten, waaronder het dagboek van zijn schoolvriend Adrian Finn. Bij de notaris hoort Webster dat Veronica (Charlotte Rampling), die hij sinds zijn schooljaren niet meer heeft gezien, het dagboek weigert te overhandigen. Hij besluit het koste wat kost in handen te krijgen.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Wijkplatform zoekt secretaris

HUISSEN - Wijkplatform Zilverkamp Holthuysen zoekt met spoed een secretaris of secretaresse.

De werkzaamheden bestaan uit onder andere het notuleren en uitwerken van de notulen van de maandelijkse vergadering en het op tijd aan leveren van de agenda daarvoor. Ook het versturen van binnengekomen post naar de leden hoort hierbij.

Interesse of vragen? Mail deze naar ben.derksen@hotmail.com. met vermelding van Uw telefoonnummer zodat wij contact kunnen opnemen.

26 / 28

Ook al zijn jullie verhuisd.
Wij vergeten je niet Kim.
Kim wordt namelijk 16 februari
11 jaar.

Gefeliciteerd A&A&G

Hiep per de piep HOERA
Onze pa, opa, overgroot opa
wordt 14 febr. 2018
90 JAAR!
Kusjes: kinderen en kleinkinderen.

Op Valentijnsdag wordt
onze kanjer 18 jaar.
Gefeliciteerd!!!
Opa en oma

Op 14 februari zijn deze twee kanjers 55 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd

Liefs Kinderen en kleinkinderen

Hiep hiep hoera,
onze super oma 60 jaar!
Kyon & Ryen.

Lieve May, van harte
gefeliciteerd met je
4e verjaardag. Veel
plezier op " de Esdoorn".
Dikke kus oma Bibi en Opa Ben

Mijn opa is 11 februari
73 jaar geworden.
Kusjes van Mitch

Hiep, hiep, hoera!

Onze lieve moeder/oma wordt 65 jaar oud!

Liefs, Claudia, Simon, Marlies, Jan-Willem, Jelte, Elin, Ize en Vik

Dit lieve stoere meisje gaat vanaf volgende week naar de basisschool want ze is 4 jaar geworden!
Gefeliciteerd Floor,

Liefs Opa & Oma de Bruijn

Niet vergeten

Binnenkort 50.

Buurtkoffie in Sancta Maria, elke laatste vrijdag van de maand!

Buurtkoffie in Sancta Maria (foto: Wolf Creatives) Foto: Wolf Creatives

HUISSEN - Kom naar de Buurtkoffie in Sancta Maria! Buurtkoffie zal elke laatste vrijdag van de maand gehouden worden in de ontmoetingsruimte van Sancta Maria, van 10.00 tot 11.30 uur aan de Raadhuisplein 1 Huissen. We starten op vrijdag 23 februari.

Buurtkoffie is er om elkaar te ontmoeten. Samen genieten van een kop koffie met iets lekkers en even de laatste nieuwtjes uitwisselen. Sancta Maria ligt in het hart van Huissen en dan is het mooi als de bewoners uit de omgeving kunnen meegenieten van deze activiteit. Ook voor alle andere activiteiten in onze ontmoetingsruimte bent u natuurlijk als buurtbewoner van harte uitgenodigd. Buurtkoffie is een initiatief van de medewerkers welzijn van woon- zorgcentrum Sancta Maria, onderdeel van RijnWaal Zorggroep. Om de kosten te dekken wordt aan iedere buurtbewoner een bijdrage gevraagd van drie euro.

Voor meer informatie kunt u bellen naar Hilde van Dalen, op maandag - woensdag; 026 3263300. Kunt u naar de ontmoetingsruimte komen wandelen, maar heeft u hierbij hulp nodig? Dan zijn er vrijwilligers die u hierbij helpen. Bekijk ook eens het ontspanningsprogramma van ons op de website: www.rijnwaal.nl.

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

BEMMEL - Veilig groeien. Bij Pro College gaan we uit van talenten en mogelijkheden van leerlingen. Dat doen we met ambitie. Leren en keuzes maken lukt alleen als leerlingen zich veilig en gewaardeerd voelen. We werken op basis van wederzijds respect en vinden het belangrijk dat leerlingen trots op zichzelf zijn.

Om dit te bereiken heeft elke leerling een individueel ontwikkelingsplan. De leerling is dan ook mede verantwoordelijk voor zijn eigen leerproces. Zo halen we samen het beste uit elke leerling.

Vaardige handen, zinvolle kennis

Leerlingen werken aan het ontwikkelen van algemene (beroeps)vaardigheden en vakvaardigheden. Dit doen zij tijdens theorielessen, praktijkvakken en stage. Vanaf de eerste klas hebben leerlingen praktijkles en vanaf de derde klas gaan zij ook op stage. Leerlingen verlaten school met een vakcertificaat, branchecertificaat en/of MBO-1 diploma (Entree-opleiding). Hierdoor vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ontmoeten

Op 1 februari hebben wij onze open lesdag gehad waar (toekomstige) leerlingen kennis gemaakt hebben met praktijkonderwijs. Heb je als leerling deze lesdag gemist, of ben je als ouder/verzorger, stagebedrijf, werkgever of belangstellende geïnteresseerd in onze school, kom dan naar onze open avond. Graag zien we je op donderdag 22 februari tussen 18.30 en 20.30 uur, Sportlaan 1k Bemmel!

Vinoloog en Sommelier geven samen wijncursussen in Gendt

GENDT - Een wijncursus volgen kan op verschillende plaatsen en op verschillende momenten, maar nog niet in de Gemeente Lingewaard! Daarom hebben Register Vinoloog Arno Kooke uit Bemmel en Sommelier Guido Lenting de handen ineen geslagen om een tweetal erkende wijncursussen te verzorgen in Gendt.

Arno Kooke is al jarenlang liefhebber van wijn en door de vergaande interesse voor dit product is de kennis gedurende de jaren aardig gegroeid. Gestart met een basiscursus wijn was het fundament gelegd en via een vervolgcursus heeft Arno in 2017 de zéér uitgebreide opleiding tot Vinoloog aan de Wijnacademie met succes afgerond. Een opleiding waarin kennis van het productieproces, druivenrassen, rijpingsmethoden, smaakverschillen en uiteraard ook de proeftechnische vaardigheden op een erg hoog niveau liggen.

Guido Lenting staat op dit moment het meest bekend als eigenaar van WijnZinnig Gendt en is Sommelier/Wijn-Spijs Specialist. Door de vele cursussen die hij gevolgd heeft (waaronder de Wijnacademie) is er ook bij Guido veel kennis is huis. Daarnaast heeft hij als voormalig Sommelier van Restaurant De Librije in Zwolle juist de toepasbaarheid van wijnen bij gerechten als specialiteit.

Deze twee heren samen zijn hierdoor een uniek duo voor deze wijncursussen. De basiscursus wijn wordt gegeven in 2 avonden van 2.5 uur waarin we duidelijk het productieproces beschrijven, druivenrassen leren herkennen en vooral ook leren proeven van wijn. Tijdens deze cursus worden zo'n 12 wijnen geproefd en we werken volgens de normeringen van Stichting Dranken Examens Nederland (SDEN) en dit is niveau 1. Geschikt voor mensen die meer willen weten van wijn, maar geen uitgebreide cursus willen volgen.

De wijncursus voor gevorderden is op het landelijk erkende niveau SDEN 2 en zal gegeven worden in 5 avonden. Hierbij een uitgebreide uitleg over druivenrassen, productie, herkomstgebieden en uiteraard ook het proeven van in totaal 50 wijnen. Ideaal als je nog meer wilt weten van wijn, voor werknemers in de horeca en de pure liefhebbers.

De cursussen zullen gegeven worden bij WijnZinnig Gendt. Voor meer informatie over de vastgestelde cursusdagen, specifiek programma van de cursussen, kosten en mogelijkheid tot aanmelden kunt u kijken op www.wijnzinnig.eu of stel de vraag bij WijnZinnig Gendt in de winkel.

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; info@wijnzinnig.eu.

Uitreiking Sprauwejagers orde

GENDT - De reden om dit jaar de orde van Sprauwejagers toe te kennen aan de Stichting Kunstkring 'Gendt Verbeeld' is dat deze Stichting, bestuur en vaste vrijwilligers, zich al jaren belangeloos inzet voor het stimuleren en leggen van contacten tussen mensen in het kader van de beeldende en kunstzinnige vorming. Of anders gezegd: de Stichting legt de verbinding tussen de maker en de waarnemer van de kunst.

De stichting kunstkring organiseert al ruim 30 jaar permanente exposities in De Kijkruit bij de apotheek in Dorpstraat 21B in Gendt. Kunstenaars uit Gendt en omgeving kunnen hier op een laagdrempelige en toegankelijke manier een passend podium vinden om te exposeren.

Daarnaast kunt u ook kunstwerken lenen bij De Kunstuitleen. Goed gekozen kunst heeft de kracht om een woning, kantoor of bedrijfsruimte een geheel uniek en eigen karakter te geven. Beoogd wordt de kunst onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk 'Gendtse' inwoners.

Een andere activiteit die zij jaarlijks voor hun rekening nemen is de organisatie van de kersenfeesttentoonstelling, die het laatste weekend in juni plaatsvindt. Kunstenaars kunnen hun werk laten zien in een speciaal ingerichte expositieruimte van 'De Leemhof', waardoor bezoekers op een gemakkelijke manier deze kunstobjecten kunnen aanschouwen

Ledenvergadering OVG

GENDT - Voor de leden van de Gendtse Ouderenvereniging staat op woensdag 21 februari de jaarlijkse algemene ledenvergadering op het programma.

De agenda omvat onder andere de notulen van de algemene vergadering van 2017, het financieel verslag 2017 en begroting 2018 en het jaarverslag 2017. Bij de bestuursverkiezing zijn periodiek aftredend en herkiesbaar Diny Cornelissen en Wim de Beijer. Vanuit de leden kunnen volgens de statutaire voorwaarden tegenkandidaten gesteld worden. Bij de bestuursmededelingen komt onder andere de Rabobank Clubkas Campagne en de jaarlijke dagtocht ter sprake, en er wordt nader ingegaan op enkele activiteiten die dit jaar weer zullen plaatsvinden waarin als het meezit, ook nieuwe elementen in te vinden zijn. Er wordt, zoals gebruikelijk begonnen met koffie en wat lekkers en er wordt een consumptie aangeboden. Ook voor 'n hapje tussendoor wordt gezorgd. Na afloop van de vergadering worden er enkele gratis rondjes bingo gespeeld. De aanvang van de vergadering is 14.00 uur in de theaterzaal van Providentia.

Inloopspreekuur Werkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Themagroep Leefomgeving, onderdeel van de werkgroep Doornenburg vergadert elke éérste woensdag van de maand in het Ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20.00 tot 20.30 uur.

Men mag zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij de themagroep Leefomgeving van de werkgroep Doornenburg terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en krijgt alle aandacht en wordt indien nodig doorgestuurd naar de Gemeente en of Politie. Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook een e-mail sturen aan het secretariaat, secretariaat@werkgroepdoornenburg.nl.

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111 of www.lingewaard.nl.

Kom naar Pro College Bemmel

'Op onze school gaan we uit van de talenten van onze leerlingen'