GN Lingewaard

25 april 2018

GN Lingewaard 25 april 2018


Klootschieten in Hulhuizen

Klootschieten (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Foto Sjaak Veldkamp

HULHUIZEN - De organisatie van Hulhuizen 200 gaat door! Het eerste open kampioenschap Klootschieten Hulhuizen is een feit. Plezier voor het hele gezin!

Enthousiasme is een van de belangrijkste kernwaarden voor het H200 team. Na een spetterend feestjaar blijkt dat organiseren in de genen zit. We gaan hiermee door. Pinksteren is een feest van de Hulhuizenaren en voor iedereen die zich verbonden voelt met Hulhuizen, aldus de organisatie H200. Voorwaarden is wel dat de hele familie eraan kan deelnemen. Op 20 mei staat er het ‘1e open kampioenschap klootschieten Hulhuizen’ gepland. Een sportiviteit voor jong en oud. De locatie waar dit allemaal plaatsvindt is café-zaal Concordia aan de Waaldijk in Hulhuizen. Aansluitend is er een bbq gevolgd door een feestavond met livemuziek. Geef je op als team en doe mee aan dit spektakel of kom gezellig op de bbq en/of feestavond!

Teams van minimaal zes personen kunnen zich tot 12 mei aanmelden. Stuur een mailtje naar hulhuizen200@gmail.com Deelname Klootschieten kost vijftien euro per team.

Kleine kinderen welkom op Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondagmorgen 29 april hoopt Kasteel Doornenburg weer veel dappere jonge ridders, jonkvrouwen en speurneuzen te mogen begroeten, vooral kleine kinderen van 3 tot 6 jaar.

"Samen met hen vertellen en spelen we opnieuw een spannend verhaal van Floris en Florientje. Zij hebben namelijk heel veel trek in lekkere dingen. Frietjes? Snoeppaprika? Poffertjes? Wafels? Water uit de gracht? Komen jullie dan mee op Trek-tocht door Kasteel Doornenburg? En zijn natuurlijk ook leuke spelletjes! En... wie durft en wil kan tot ridder geslagen worden! Het is extra leuk als je verkleed komt.

Er zijn twee uitvoeringen op 29 april: om 10.00 en 11.30 uur. De entreeprijs inclusief consumptie is zes euro. Reserveren is noodzakelijk. Dit kan tot 25 april via coördinator@kasteeldoornenburg.nl. Iedereen krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is).

Gereserveerde plaatsen kun je 15 minuten voor aanvang ophalen in de Langeraktoren op de binnenplaats van het kasteel. Broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma mogen ook meekomen (maximaal twee volwassenen per gezin)."

Team Nol op de Col fietst in juni de Alpe d'HuZes

REGIO - In oktober 2017 krijgt Nol van Rossum te horen dat hij non-hodgkin heeft, een agressieve maar goed te behandelen vorm van kanker. Verschrikkelijk nieuws, maar vol strijdlust gaat hij de behandelingen aan met maar één doel, 100 procent herstel.

'Kanker heb je niet alleen, kanker heb je samen' en daarom hebben de (schoon)zonen van Nol direct het initiatief genomen om hem te steunen in de vorm van een sportieve uitdaging. Op 7 juni gaan zij de Alpe d'HuZes fietsen, wat betekent dat zij één of meerdere keren deze Franse berg zullen gaan beklimmen. Gepaard met een sponsoractie voor het KWF hopen alle duizenden deelnemers van dit evenement veel geld op te halen voor onderzoek naar kanker, zodat er in de toekomst niemand meer dood hoeft te gaan aan deze ziekte.

Ook de kleinkinderen van Nol dragen hun steentje bij doormiddel van het verkopen van zelfgemaakte kaarten en het doen van karweitjes in de buurt. Al het geld komt ten goede van Team Nol op de Col en daar is opa uiteraard enorm trots op.

Als alles goed verloopt, is Nol eind mei klaar met zijn behandelingen en zal hij samen met zijn vrouw José afreizen naar Frankrijk om zijn (schoon)zonen aan te moedigen. 'Daar leef ik naar toe. Reken maar dat ik dan aan de kant sta te juichen voor Team Nol op de Col.'

Wilt u ook sponsoren? Kijk dan op https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/doneren -Team Nol op de Col.

Stichting Kloppend Hart bestaat 12,5 jaar

LINGEWAARD - Op 19 april bestaat Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe 12 ½ jaar. Na bijzonder veel positieve reacties op de presentaties tijdens het Kersenfeest in Gendt, Huissense dag en de paardenmarkt in Bemmel is deze stichting in 2005 opgericht.

Het streven is om zoveel mogelijk AED’s 24/7 beschikbaar te hebben en daarnaast zoveel mogelijk burgerhulpverleners op te leiden en opgeleid te houden. De opleidingen worden voornamelijk verzorgd door de ehbo-verenigingen in zowel Lingewaard als Overbetuwe. Dat de stichting op de goede weg is kun je wel zeggen. In de loop der jaren zijn er ruim 3.300 vrijwilligers en 900 scholieren opgeleid. In beide gemeenten zijn ruim 250 AED’s beschikbaar, waarvan 170 24/uur per dag.

Daarnaast blijkt uit de recente cijfers van HartslagNU, het alarmeringssysteem voor burgerhulpverleners, dat binnen de gemeente Lingewaard en ook voor een groot deel in de gemeente Overbetuwe, de landelijke norm (één procent) van burgerhulpverleners ruimschoots overschreden is. Deze mooie resultaten zijn regionaal al langer bekend, maar zijn ook elders niet onopgemerkt gebleven. In december van het afgelopen jaar werd de stichting door de Hartstichting al aangemerkt als één van de acht succesvolste projecten in Nederland. Tijdens het recente Reanimatiecongres, georganiseerd door de Nederlandse Reanimatie Raad, heeft de Stichting een presentatie van haar mooie resultaten gehouden. Al met al mooie resultaten waar iedereen trots op mag zijn. Op 21 april zal de stichting ook de hele dag aanwezig zijn tijdens de open dag van de Ambulancezorg Gelderland-Midden.

Nationale beachvolleybal- competitie in Millingen

Foto: STAM

MILLINGEN - Op zaterdag 5 mei organiseert STAM/Switch '87 in samenwerking met de Nevobo een nationaal beachtoernooi voor dames derde divisie op sportpark De Hove in het kader van de Nationale Beachcompetitie.

Het is ook mogelijk om in te schrijven als je in een lagere zaalcompetitieklasse speelt. Je moet uiteraard wel lid zijn van de Nevobo. Inschrijven kan uitsluitend via de Nevobo: www.zelfbeachen.nl tot en met 30 april 12.00 uur.

Het programma is als volgt:

Tijdstip uiterlijk aanmelden op de toernooidag: 08.30 uur

Tijdstip start toernooi: 09.00 uur

Richttijd finale: 16.00 uur

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Van den Hatert - Millingen.

Op 5 mei is de aftrap van een serie beachvolleybaltoernooien in het kader van de Nationale Beachvolleybalcompetitie die tot eind augustus door het hele land op zo'n vijftig verschillende locaties worden georganiseerd door de Nevobo samen lokale (beach)volleybalverenigingen die als promotor fungeren en daar zit dit jaar dus ook Millingen aan de Rijn bij. Het volgende toernooi in dit verband organiseert Switch '87/STAM op 3 juni tijdens het buitentoernooi. Dan wordt een toernooi georganiseerd in het kader van het Junior Beach Circuit en kan worden deelgenomen door meisjes in de klassen < 13, < 15, < 17 en < 19 jaar. In de jongste klasse (< 13 jaar) kunnen ook mix-teams inschrijven.

Komende zomer vindt ook het EK beachvolleybal plaats in de vier steden Den Haag, Utrecht, Apeldoorn en Rotterdam. Meer informatie op www.stamvolleybal.nl, www.zelfbeachen.nl of via volleystam@gmail.com.

De geschiedenis van De Leemkuulers (18)

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2009. In maart zijn we weer eens op concours gegaan. Ditmaal helemaal naar Borculo. Het was daar gezellig en er waren veel kapellen die mee deden. Wij kwamen uit in de Bergklasse, evenals zes andere kapellen. We werden grandioos eerste in onze klasse met een geweldige score. Dat hebben we na afloop ook grandioos gevierd in muziekcentrum Henry Meier in Duiven.

Onze traditionele familiedag was dit jaar erg goed verzorgd en heel bijzonder. Het was in Pannerden en daar was het 's middags ongeveer 33 graden. Stralend weer dus en ook geweldig weer tijdens de barbecue, maar na afloop kwam er een geweldige plens water naar beneden. Er waren enkele leden op de fiets gekomen en kwamen dus door en door nat weer terug in Bemmel. Gelukkig hebben zij deze douche goed doorstaan.

In augustus hebben we de 'Ride of the Roses' opgeluisterd. We zaten bij De Buitenpoort in Huissen te spelen. Op deze manier hebben we de wielrenners en fietsers een muzikale steun in de rug kunnen geven, hetgeen zowel door de deelnemers aan deze Ride als ook door het aanwezige publiek zeer op prijs is gesteld.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

-Vierdaagse zondag 15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

-Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur, gepland einde 22.30 uur Kosten 7,50 euro.

-15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur, gepland einde 22.30 uur Tevens is er een minikerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Seizoenstart is voor Van Zadelhoff bij De Vliegende Post

René van Zadelhoff met de winnaar 17-1014911 (foto: Chantal Staal) Foto: Chantal Staal

HAALDEREN - Het seizoen is weer echt begonnen in de duivensport. Bij De Vliegende Post in Haalderen waren 15 deelnemers die samen 327 duiven inzetten naar de losplaats Geel (103 km).

De eerste geklokte duif was voor René van Zadelhoff met een snelheid van 1482,575 p/min.

Uitslag als volgt:

René van Zadelhoff 17 mee 8 pr. 1,3,5,6,10,11,12,45.

H.J. de Wijse 17 mee 10 pr. 2,17,18,26,27,28,35,44,56,77.

T. Tinnebroek 12 mee 5 pr. 4,9,36,37,69.

D.E. Peters 40 mee 10 pr. 7,8,51,52,53,66,68,72,79,80.

Comb.Weijers 82 mee 18 pr. 13,14,15,25,30,31,41,46,47,48,49,50,73,74,75,76,81,82.

C.H.R. Graven 20 mee 8 pr. 16,21,22,23,24,38,39,55.

L. Meijberg 11 mee 5 pr. 19,32,33,42,43.

L.M. Meijer 30 mee 3 pr. 20,54,71.

Muller & de Wijse 30 mee 10 pr. 29,57,58,59,60,61,62,63,64,65.

T.Rutjes 18 mee 3 pr. 34,40,78.

H.J.A. Leemreise 15 mee 1 pr. 67

H.Janssen 6 mee 1 pr. 70

Gevonden

GENDT - Huissleutel gevonden op 18-04 in de Wilhelminastraat ter hoogte van de AH. Adres is bij de redactie bekend.

Zonnebloemloterij in Gendt

GENDT - Vanaf 19 april gaat de landelijke Zonnebloemloterij weer van start. Al een aantal jaren op rij kiest Zonnebloem Gendt ervoor om met haar vrijwilligers twee data te kiezen om zoveel mogelijk loten te verkopen.

De afdeling Gendt onderneemt dat dit jaar op dinsdag 24 en woensdag 25 april. Op deze avonden komen de vrijwilligers langs de deur met de loten. Tachtig eurocent per lot gaat naar de afdeling. Dit geld wordt gebruikt om weer mooie activiteiten voor de fysiekbeperkte gasten te ontplooien. Vanaf 18.00 uur gaan zij van start.

Mooie opbrengst collecte Reumafonds Haalderen

HAALDEREN - Het Reumafonds is alle collectanten en bewoners van Haalderen dankbaar voor de grote inzet en bijdrage aan weer een fantastische opbrengst van de collecte.

In de landelijke collecteweek is in Haalderen in totaal 747,98 euro opgehaald. Mede dankzij deze steun kan het reumafonds middelen blijven inzetten voor de bestrijding van reuma, het geven van voorlichtingen en het behartigen van de belangen van mensen met reuma.

Open Eetcafés

Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 1 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 2 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 3 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordty aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

'Zwitserse Bemmelse' naar Zwitserland 'Het liefst had ik mijn dierbaren meegenomen'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Veronique Bannwart (29), dochter van een Zwitserse vader en Nederlandse moeder. Opgegroeid in Bemmel en sinds drie jaar woon- en werkzaam in Zwitserland. 'Het idee was om er drie maanden te werken en dan te gaan reizen.'

De blondine die opgroeide in Bemmel is een echt horecadier. Zowel voor als achter de bar. Zo was ze onder meer bij De Buitenpoort in Huissen een stralende en enthousiaste oproepkracht en in Bemmel een graag geziene gast op evenementen. Maar 'feestbeest' Bannwart heeft zeker een zeer serieuze kant, zo rondde ze maar mooi haar studie Bewegingswetenschappen met goed gevolg af.

Maar omdat ze in die sector niet snel een baan kon vinden, vertrok ze in april 2015 naar Zwitserland. Het Alpenland is haar absoluut niet vreemd. Want dochter van een Zwitserse vader (en Nederlandse moeder), met de dubbele nationaliteit en frequent bezoeker.

'Ik vertrek' betekende voor haar vestiging in het plaatsje Engelberg, waar haar zus Jennifer al jaren woont. ,,Met het idee om daar drie maanden te werken, vervolgens te reizen en daarna een baan te zoeken. Ik ging aan de slag in de 'Yucatan', een restaurant/après-skibar. Ik had het super naar mijn zin en alle nieuwe indrukken en ervaringen waren fantastisch. Ze wilden me ook het zomer- én winterseizoen hebben en bovendien had ik een erg leuke bovenbuurman. Dus niet alleen de sneeuw deed mij daar blijven, haha.''

Die bovenbuurman heet André Schleiss, werd al snel haar vriend en inmiddels woont ze samen met de geboren en getogen Engelberger. ,,Op dit moment ben ik hier werkzaam in een hotel. Maar ik ben op zoek naar een baan die aansluit op mijn studie.''

Bergen wennen nooit

In de tussentijd bevalt haar leven in Engelberg erg goed. ,,Dit is een echt bergdorp, op duizend meter hoogte en de natuur is een waar paradijs. In de winter kunnen we heerlijk skiën en staan we binnen tien minuten op de piste. In de zomer kun je er fantastische bergwandelingen maken, mountainbiken, klimmen en wake-boarden. De bergen wennen nooit, iedere dag kijk ik er weer met verwondering naar. We wonen er letterlijk tussen en het is een plaatje!'' De vele regen in de herfst en de winter in Nederland mist ze zeker niet.

Haar familie en vrienden wel. ,,Het liefst had ik al mijn dierbaren meegenomen naar Engelberg, dan was het plaatje pas echt compleet geweest. Nu doet een klein stukje van m'n hart pijn.'' Ze zoekt haar dierbaren regelmatig op, soms zelfs voor een weekendje. ,,En zeker bij speciale gelegenheden. Thuis komen in Bemmel is altijd fijn. Weer even het leven leiden van voor mijn vertrek. En het fijnste is natuurlijk me lekker te laten verwennen door mijn moedertje. Gelukkig heeft André Nederland in zijn hart gesloten en gaat erg graag met mij mee. Hij loopt deze zomer zelfs de Vierdaagse.'' Het stel heeft een droom. ,,De winters in Engelberg doorbrengen en de zomers in Nederland. Vrijwel onmogelijk, maar dromen moet je blijven houden.''

'Heerlijk als mijn moedertje me verwent als ik in Bemmel ben'

4- en 5 mei-viering Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 4 mei wordt er om 19.00 uur een herdenking gehouden in de kerk O.L.V. van Zeven Smarten in Haalderen.

Herdacht worden alle gevallenen en slachtoffers van het oorlogsgeweld in het algemeen, en in het bijzonder zij, die het leven lieten. Zangkoor Cantilene onder leiding van Gerard Rutjes verzorgt de gezangen. Kinderen van de basisschool geven hun gedachten weer, wat het voor hen wil zeggen: vrijheid geef je door.

Het programma is als volgt:

19.00 uur samenzijn in de kerk

19.45 uur luiden van de klokken

19.50 stille tocht naar het monument

19.58 uur Taptoe

20.00 uur 2 minuten stilte

Krans- en bloemlegging door de aanwezigen.

Op zaterdag 5 mei zal om ongeveer 12.30 uur het bevrijdingsvuur worden aangestoken. Dit vuur zal vanuit Huissen naar Haalderen worden gebracht door wandelsportvereniging 'Nooit te ver' uit Huissen. Hierbij zal als muzikale ondersteuning 'Het Torkest' uit Huissen aanwezig zijn.

Mooie opbrengst collecte Reumafonds Haalderen

Mooie opbrengst collecte Reumafonds Haalderen

HAALDEREN - Het Reumafonds is alle collectanten en bewoners van Haalderen dankbaar voor de grote inzet en bijdrage aan weer een fantastische opbrengst van de collecte.

In de landelijke collecteweek is in Haalderen in totaal 747,98 euro opgehaald. Mede dankzij deze steun kan het reumafonds middelen blijven inzetten voor de bestrijding van reuma, het geven van voorlichtingen en het behartigen van de belangen van mensen met reuma.

Sponsor bedankt

Team Thetis&lt;13 (foto: Merel fotografie) Merel fotografie

LINGEWAARD - Thetis waterpoloteam <13A is dit jaar gesponsord door Bas Bedrijfskleding uit Arnhem.

Team Thetis &lt;13A (foto: Merel fotografie)

Afgelopen zaterdag speelde het team zijn laatste competitie wedstrijd van dit seizoen. Met de winst op Aqua Novio maakt het team grote kans de derde plaats te behouden. Mooie gelegenheid om de sponsor Bas Bedrijfskleding hartelijk te bedanken!

Zonnebloemloterij in Gendt

Zonnebloemloterij in Gendt

GENDT - Vanaf 19 april gaat de landelijke Zonnebloemloterij weer van start. Al een aantal jaren op rij kiest Zonnebloem Gendt ervoor om met haar vrijwilligers twee data te kiezen om zoveel mogelijk loten te verkopen.

De afdeling Gendt onderneemt dat dit jaar op dinsdag 24 en woensdag 25 april. Op deze avonden komen de vrijwilligers langs de deur met de loten. Tachtig eurocent per lot gaat naar de afdeling. Dit geld wordt gebruikt om weer mooie activiteiten voor de fysiekbeperkte gasten te ontplooien. Vanaf 18.00 uur gaan zij van start.

Open Eetcafés Lingewaard

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 1 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 2 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 3 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordty aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Meld je aan voor Parklopen in Lingewaard!

BEMMEL - Zondag 6 mei is het zover! De Park Doornik loop in Bemmel. Naast succesvolle edities van Parklopen in Park Sonsbeek in Arnhem en Park Lingezegen in Elst is er nu een derde locatie voor ‘parklopers’.


Parklopen kenmerkt zich door een route van 3 km en een ronde van 1 km voor kids in de natuur. Wandelaars en hardlopers van elk niveau kunnen meedoen aan Parklopen. Het initiatief is gratis en voor iedereen. Jong & oud, van snelle hardloper tot recreatieve wandelaar. Het is puur voor de fun, er zijn geen prijzen voor de winnaars. Voor elke deelnemer staat er na afloop een certificaat met een persoonlijke score online.

Het concept komt van de Atletiekunie die samen met lokale clubs een bijdrage wil leveren aan gezonde inwoners. De SWL Sport & Cultuurcoach heeft het concept naar Lingewaard gehaald en lokale partijen bereid gevonden samen te werken. De organisatie ligt in handen van twee hardloopclubs: b.o.d. de Sprinters uit Bemmel en Loopvereniging Nijmegen Noord. Samen met de Atletiekunie zetten zij routes uit in een beweegvriendelijke en laagdrempelige omgeving en verzorgen de online community. Vanaf 6 mei start elke eerste zondag van de maand de Parkloop bij restaurant Zijdewinde in Bemmel.

De start is zondag 6 mei om 9.30 uur bij restaurant Zijdewinde aan de Waaldijk 28 in Bemmel. Aanmelden kan via www.parklopen.nl. Door een account aan te maken, krijg je en uniek startnummer die je zelf kunt printen. De tijdregistratie verloopt door het scannen van de unieke QR-code die bij het startnummer hoort.

Vrijwilligers gezocht voor Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Kook je graag en wil je je kookkunsten ook aan anderen laten proeven? Dan is het Bemmels afhaalpunt misschien iets voor jou.

Eén keer per week op maandag kook je samen met de andere vrijwilligers een afhaal maaltijd voor inwoners van Bemmel. Dit gebeurt in de centrale keuken bij Stichting Welzijn Lingewaard in de Cuperstraat.

Voor vier euro kunnen mensen tussen 17.00 en 18.00 uur (met een eigen bakjes) de maaltijd afhalen. Men moet vooraf inschrijven via het Meldpunt. Dat kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555. "Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Wil van de Hurk 088 2552555 of email: w.vandenhurk@swlingewaard.nl."

Toch nog een kampioensteam Tweestroom

GENDT - Vreugde en verdriet liggen kort bij elkaar. Vreugde door de kampioenstitel van de Jongens-mix-JB1; met een rondrit op de platte kar door Gendt. Verdriet door de degradatie van zowel Dames-DS1 als Dames-DS2.

Streekgenoot Hexagon-DS1 ontving Tweestrroom-DS2; die moest deze strijd winnen worden om niet te degraderen. De eerste en tweede set werden verloren, gelukkig werd de derde set wel gewonnen. Helaas werd de vierde set verloren; dus degradatie naar de derde klasse. De wedstrijd werd verloren. (3-1)(25-21/25-19/17-25/25-21).

Jongens-mix-JB1 bezocht Reflex-JB1 en moest twee sets winnen om kampioen te worden. Zie het relaas elders in deze editie met een foto van de kampioenen.

Tweestroom-MA2 speelde uit bij Weekeders-MA1. Het werd een verliespartij, want men kon niet genoegen punten scoren om een set te kunnen winnen. (4-0)(25-16/25-22/25-18/25-19).

Tweestroom-DS3 speelde uit bij de bijna onklopbare kampioen Vocasa-DS8. Onze dames speelde wel aardig mee, maar een echte bedreigingoor de kampioen was men niet. (4-0)(25-14/25-15/25-17/25-08).

Dames-DS4 speelde thuis tegen Pegasus-DS12 en wist gelijk de 1ste set te winnen. Hierna werd het spel van onze dames steeds slechter, dus een verliespartij. (1-3)(25-22/22-25/16-25/o5-25).

Tweestroom-DS5 bezocht Isala''77-DS4 en won deze wedstrijd overtuigend. Allen de derde set werd nipt gewonnen.(24-26) Dus een fraaie overwinning.(0-4)(12-25/20-25/24-26/17-25). Door deze winst, kwam men op de derde plaatst van hun poule.

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Switch''87-HS2, won de eerste set. De tweede set ging verloren, maar de derde en vierde set werden gewonnen. Dus ook de laatste wedstrijd werd een overwinning.(1-3)(16-25/25-16/10-25/14-25).

Tweestroom JB1-mix kampioen

Tweestroom JB1-mix kampioen! (foto: Tweestroom) Foto: Tweestroom sv

GENDT - De volleyballers en volleybalsters van Tweestroom Jongens B1-mix hebben samen met hun trainers en coach een fantastische competitie gedraaid en daarmee het kampioenschap binnengehaald.

Een mix-team, dat bestaat uit jongens en meisjes speelt in de jongens-competitie. Dit is voor de dames altijd pittig omdat je soms tegen volledige jongensteams speelt en het net ook hoger hangt dan in de meisjescompetitie. Het nieuw samengestelde Tweestrooms JB1-mix kwam in de competitie rustig op gang en knoeide in de eerste helft wat puntjes. In de tweede helft stond echter het vizier op scherp en werden alle wedstrijden met 4-0 gewonnen. De laatste kampioenspunten die nodig waren, werden onder de ogen van veel meegereisde supporters in Duiven tegen Reflex binnengehaald. En als je bij Tweestroom kampioen wordt, ga je natuurlijk op de 'platte kar'!

Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt Nederlands kampioen

Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt (Eigen foto Sint-Caecilia / Merel Hubbers) Foto: Eigen foto St. Caecilia / Merel Hubbers

GENDT - Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt is er zaterdag 21 april tijdens het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap in geslaagd om Nederlands kampioen te worden.

De twintig Gendtse slagwerkers behaalden in de middenklasse ongestemd 87 punten en bleven daarmee de concurrentie voor. Het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap vond plaats in het Schaffelaartheater in Barneveld en was met ruim 600 deelnemende slagwerkmuzikanten een groot succes.

Uniek aan dit kampioenschap was dat de beoordeling blind gedaan werd door een driekoppige vakjury, bestaande uit John Sonderen, Henk Mennens en Gerda Tuinstra. De juryleden hoorden alleen de muziek, zij zagen niet welke groep er op dat moment op het podium stond. Een half uur voor aanvang werd er door middel van loting bepaald in welke volgorde er gespeeld ging worden.

Voor de deelnemers was er nog een extra moeilijkheid tijdens het spelen. Er werd niet op het eigen vertrouwde instrumentarium gespeeld. Alle groepen speelden op dezelfde nieuwe instrumenten die speciaal voor dit kampioenschap beschikbaar waren gesteld door de hoofdsponsor van het NK.

Na afloop werd door de hechte slagwerkgroep nog lang nagefeest om dit prachtige resultaat te vieren.

Van Olderen - Meuwsen pakken het gehele podium vanuit Tienen

v. Olderen - Meuwsen Foto: v. Olderen

HAALDEREN - Op 21 april stond de tweede vlucht van 2018 op het programma vanuit Tienen (137 km). Hieraan deden 275 duiven mee van elf liefhebbers. Zij werden om 13.00 uur gelost.

- Vn. Olderen & Meuwsen 64 mee 26 pr. 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 17, 19, 21, 24, 27, 28, 29, 30, 34, 35, 37, 38, 46, 47, 49
- H. v. Hal 23 mee 8 pr. 5, 31, 44, 54, 58, 63, 65, 69
- Nissen & Vermaas 38 mee 9 pr. 10, 11, 20, 26, 33, 39, 41, 53, 55
- W. Geurtz & Zn 35 mee 8 pr. 12, 23, 45, 50, 56, 59, 60, 66
- J. Pauwelsen 15 mee 2 pr. 13, 48
- P.C. Engelen 31 mee 6 pr. 18, 36, 43, 52, 57, 67
- G. Peters 8 mee 1 pr. 22
- J. Buys 34 mee 7 pr. 25, 32, 40, 42, 61, 62, 64
- J. v.d. Scheur 18 mee 2 pr. 51, 68

Jongeren voor Lingewaardse Jeugdraad gezocht

LINGEWAARD - Om jongeren een blijvende stem te geven binnen de gemeente hebben de jongerencoaches van SWL het initiatief genomen een jeugdraad op te zetten.

Deze jeugdraad zal elke maand bij elkaar komen om thema’s te bespreken die voor de jongeren belangrijk zijn. Niet alleen praten, maar ook doen, is het motto. Politici zullen afwisselend worden uitgenodigd om mee te praten en te denken. Zo blijft de verbinding tussen jeugd en politiek bestaan.

Niemand is verplicht om elke maand aan te schuiven. De jeugdraad mag net zo dynamisch zijn als de wereld van de jongeren. De jongeren worden actief betrokken bij het verder ontwikkelen van de jeugdraad en uiteindelijk wordt het zoveel mogelijk een initiatief van de jongeren zelf! "Ben of ken jij iemand tussen de 12 en 27 jaar die iets wil betekenen voor de jeugd in Lingewaard? Dit is een mooie kans om echt iets te doen met ideeën! Voor meer info of aanmelding: Maarten Marsen op m.marsen@swlingewaard.nl of whatsapp: 06 49881089."

Koningsspelen op MHCBemmel800

Overzicht van de Koningsspelen Pius X (foto: Yvo Jurgens) Yvo Jurgens

BEMMEL - Op vrijdag 20 april hebben de basisscholen Pius X en de Regenboog de Koningsspelen gehouden op het sportpark van de voetbalclub en op de velden van MHC Bemmel800.

Het sportpark is gedurende de dag multifunctioneel inzetbaar geweest waar naast een voetbal en hockeyclinic, ook een rugby en bootcamp is gehouden. Een geweldige zonnige dag voor de kinderen van de beide basisscholen op dit mooie sportpark.

De hockeyclinic op de velden van MHCBemmel800 (foto: Yvo Jurgens) Yvo Jurgens
Overzicht van de Koningsspelen Pius X Foto: Yvo Jurgens

Setash kampioen jeugd

Setash CMV niveau 2 team (foto: Wil Molenkamp) Wil Molenkamp

HUISSEN - Floor, Fenne, Milou, Kathleen en Nanouk spelen volleybal bij de CMV afdeling van de volleybalvereniging Setash in Huiisen. En eindelijk is het ze gelukt. In een hele spannende finale zijn ze kampioen geworden.

Met ruime cijfers werd de nummer één verslagen en daarmee werden ze kampioen op niveau 2 in de regio Oost. Een hele knappe prestatie waar Setash erg trots op kan zijn.

Setash CMV niveau 2 team Foto: Wil Molenkamp

Ook een keer mee volleyballen? Bij Setash is er CMV, Cool Moves Volleybal. Spelenderwijs leren volleyballen vanaf zes jaar, samen met leeftijdsgenoten onder begeleiding van enthousiaste jeugdtrainers. Het is mogelijk om vier keer gratis mee te training in de sporthal De Brink in Huissen. Aanmelden kan via de website www.setash.nl.

Titelstrijd weer tegen Grashoppers, finale weer thriller? Basketbalsters Batouwe 'bijna' beste

(foto: Stichting Topbasketball Lingewaard/Lekdetec.nl Batouwe)

De halve finale play-offs was een kopie van vorig jaar. Lekdetec.nl/Batouwe uit Bemmel versloeg Dozy Den Helder wederom al in drie duels (3-0). In de finale wacht, net als vorig jaar, Solar Systemen Grashoppers uit Katwijk. Toen won Batouwe in de bloedstollende finalewedstrijden met 4-3. Volgt weer een thriller?

Tekst: Hans Schmeinck

Vorig jaar zetten de Bemmelsen in de halve finales van de play-offs Dozy Den Helder makkelijk in drie duels opzij (3-0). Dit jaar ook en zijn de basketbalsters van Batouwe weer 'bijna' de beste van Nederland. Maar bijna is niet helemaal, luidt het spreekwoord. De finalewedstrijden tegen Grashoppers om het kampioenschap van Nederland in het vrouwenbasketbal moeten nog afgewerkt worden, te beginnen komende zaterdag. Gezien de bloedstollende eindstrijd van vorig jaar tegen diezelfde tegenstander is voornoemd spreekwoord meer waar dan ooit.

De ploeg uit Katwijk leidde toen in de finale -best of seven- soeverein met 3-1 en kon het in de vijfde wedstrijd de titel binnenhalen. Maar het onverwachte, het ondenkbare, gebeurde; de Bemmelse basketbalsters maakten er een thriller van door wedstrijd 5, 6 én 7 te winnen, 4-3 dus en Batouwe was -voor de tweede keer- 's lands beste.

,,Die wedstrijden waren pure reclame voor de sport'', aldus Batouwe-bestuurslid Patrick Kathmann. ,,Die spanning mag dit jaar wel weer, hoor. Als wij die beker maar hebben.''

'Beste speelster'

Volgens Kathmann is de selectie van coach Gertjan van der Linden compleet. ,,Of ze allen ook fit zijn? Ach, er zijn hier en daar wat pijntjes, maar niets ernstigs. En Cornelia Fondren kreeg laatst een elleboogje tegen haar oog, maar herstelde al snel en doet gewoon mee.'' Over de Amerikaanse topper gesproken. ,,Cornelia is volgens mij de beste speelster van de totale competitie. Dat zal wel blijken bij het verdelen van de individuele prijzen.''

Of Fondren volgend seizoen weer voor Batouwe speelt is te betwijfelen. ,,Ze zit bij een grote agency en die zullen het beste er voor haar uit willen halen.'' Of coach Van der Linden er nog een jaar aan vastplakt is nog niet bekend. ,,Zoals gewoonlijk gaan we na de finales met iedereen evalueren.'' Sponsor Lekdetec.nl blijft de club ook volgend seizoen trouw.

De finales om de play-offs beginnen met twee wedstrijden in Katwijk (komende zaterdag en woensdag 2 mei), daarna twee in Batouwe's thuishal de Schaapskooi (5 en 9 mei) terwijl het vijfde duel weer in Katwijk is. Mogelijk volgt nog er nog één in Bemmel (16 mei) en één in Katwijk (19 mei).

Mannen Batouwe plots kampioen

Het mannenteam van Batouwe, de Dreamfields Dolphins, zijn net als de vrouwen succesvol. De Bemmelse basketballers wonnen zaterdag met 90-60 van Barons en eindigden als tweede in de eerste divisie B achter BC Virtus. Maar omdat de bond Barons uit de competitie heeft gehaald te weinig arbiters geleverd) vervalt de verliespartij uit bij die club en is Dolphins de eigenlijke nummer 1 Virtus voorbij op de ranglijst. Dolphins gaan Landstede uit Zwolle strijden om promotie naar het hoogste niveau, de Dutch Basketball League.

Zesde Lentse Pinksterrit

LENT - Op tweede pinksterdag 21 mei wordt de zesde editie van de Lentse Pinksterrit gereden. De ultieme tourtocht voor de klassieke autoliefhebber van Lent en wijde omgeving!

Na de succesvolle eerste lustrumeditie zijn de voorbereidingen weer in volle gang. Met een gestaag groeiend aantal deelnemers belooft het weer een gezellige dag te worden. Wederom wordt er gezorgd voor een zeer afwisselend parcours en tevens zal deze editie hoogstaand culinair worden afgesloten.


"Bent u in het bezit van een young- en/of oldtimer (minimaal 25 jaar oud), cabriolet of exoot (ongeacht leeftijd)? Geef u dan nu op voor dit dagvullend evenement! Dit kan door een email te sturen naar lentsepinksterrit@gmail.com of te bellen naar 024 3603137 (na 18:00 uur), waarna een inschrijfformulier zal volgen. Wilt u de stoet komen aanschouwen en uitzwaaien? Dan bent u op 21 mei vanaf 10:00 welkom aan de Oosterhoutsedijk 21 in Lent."

Bevrijdingsconcert Volharding en Charmony

De groep Charmony (eigen foto) Foto: van Charmony zelf

HUISSEN - Stinase organiseert ook dit jaar het Bevrijdingsconcert in de gemeente Lingewaard. Dit jaar zal het concert verzorgd worden door muziekvereniging Volharding, samen met de vocalisten van Charmony.

Dit concert wordt gegeven in de Stadsparochiekerk aan de Langekerkstraat in Huissen. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens het concert wordt de bezoeler verrast door mooie muzikale klanken van Volharding en Charmony.


Volharding is een bekend harmonieorkest in Huissen. De optredens van Volharding zijn altijd verrassend. Het orkest verrast niet alleen door als bevlogen amateurs een professioneel geluid te laten horen, maar ook beschikt het over een uiteenlopend repertoire. Zelfs een samenwerking met vocalisten gaat het orkest niet uit de weg.


Charmony is een zanggroep met vier prachtige stemmen. De vocalisten zeggen van zichzelf dat ze een a capella act brengen, gestoken in een retro jasje. De vier zangeressen zijn aan het conservatorium opgeleid. Hun stemmen zijn aanvullend aan elkaar, waardoor zij een unieke sound kunnen laten horen. Charmony zingt swingende en sfeervolle songs en de vier nemen u graag mee in hun liederen.

De kerk is open vanaf 19.30 uur en zal het concert om 20.00 uur beginnen. Vooraf zal het bevrijdingsvuur de kerk binnengedragen worden door de lopers die het Vuur hebben gedragen van Wageningen naar de gemeente Lingewaard.

Het concert zal ongeveer twee uur duren. In de pauze krijgt u een kopje koffie of thee aangeboden. Wel vraagt Stinase bij de uitgang een vrijwillige bijdrage aan de bezoekers van het concert.

Huissen herdenkt op 4 mei

Kranslegging door de Burgemeester en de Koningen van de Gilden (foto: Henk van Eimeren) Foto: Henk van Eimeren

HUISSEN - Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

19.00 uur: De herdenking in Huissen zal dit jaar in het teken staan van angst en vervolging. De herdenking zal laten zien dat angst en vervolging van alle tijden zijn. Het koor Feelin’Good zal een paar liederen zingen welke afgewisseld worden door gesproken woorden. Deze unieke herdenkingsbijeenkomst zal worden gehouden in de Stadsparochiekerk aan de Langekerkstraat.

19.45 uur: Stille tocht vanaf de Stadsparochiekerk, voorafgegaan door de Gilden, naar het massagraf op de begraafplaats aan de Doelenstraat.

19.55 uur: Kranslegging door een lid van het College van de gemeente Lingewaard en het leggen van een bloemstuk door de leden van Stinase. ‘The last post’ wordt gespeeld.

20.00 uur: Twee minuten stilte. Na de twee minuten zullen veel leden van de Scouting bloemen leggen bij het massagraf. Daarna is er de mogelijkheid voor belangstellenden om bloemen te leggen. Na de plechtigheid op het kerkhof is iedereen uitgenodigd door Gemeente Lingewaard en Stinase voor een kop koffie in De Buitenpoort.

Aan de plechtigheid op het kerkhof wordt medewerking verleend door muziekvereniging Volharding uit Huissen en wandelsportvereniging Nooit te Ver.

De Rienblaozers zoeken muzikanten

HUISSEN - De Rienblaozers is een gezellig blaasorkest uit Huissen. "Wij spelen op Huissense evenementen zoals: carnaval, paasvuur, gildefeesten, Huissense Umdracht, 'vleiskeure’, Huissen bij kaarslicht en overal waar wij verder plezier in hebben want gezelligheid en plezier staan hoog in het vaandel!

"Wij hebben ruimte voor enthousiaste muzikanten. Baritons, trompettisten, trombonisten, saxofoons et cetera. Wij oefenen elke woensdag van 20:00 uur tot 22:00 uur in De Gouden Engel in Huissen. Heb je zin om ook muziek te maken en heb je ervaring op één van deze instrumenten, kom dan eens bij ons kijken en/of meld je bij: Ignace Hoen: 06 51756873 of Jan Stuurman: 06 17962293."

9 / 34

Column

Blij

Wij zijn blij u te kunnen melden dat de ledenraden hebben ingestemd met de samenvoeging van Rabobank Oost Betuwe en Rabobank Maas en Waal. Met vriendelijke groet, Mario Franken voorzitter Raad van Commissarissen. Een mail die me keihard terugwierp naar vroeger. Ik ben opgegroeid met Rabobank Gendt. Met een lokale bankdirecteur die je op straat tegen kwam en de hand opstak en penningmeester was van de schutterij. Maar de bankdirecteur is samen met de lokale politiecommandant, wethouder, dominee en pastoor geschiedenis. De gefuseerde parochie, bank, politie en gemeente raken op afstand. Het ontbreken van persoonlijk contact maakt me niet blij. Ook het persoonlijk contact met de politiek raakt op afstand. Vóór de verkiezingen zag ik politici van allerlei pluimage in mijn dorp met bont gekleurde petjes, jassen en dassen ronddrentelen. Na de verkiezingen hoor ik geen sodeju van ze. Ik heb het gevoel dat ze het geen barst kan schelen. Er zijn gesprekken voor een nieuw college. Helga Witjes heeft met een slimme amicale campagne, inclusief het uitdelen van stuumkes frikandel, haar VVD tot de grootste raadsfractie gemaakt. Ze voert gesprekken voor een nieuw college. In een achterkamer zonder ramen. Helga heeft goed gekeken naar haar voorbeeld Mark Rutte. Door oestergedrag handhaaft hij zich in de politiek. Rutte kon zich in de kabinetsformatie geen stukken herinneren over afschaffen van de dividendbelasting die 1,4 miljard euro kost. Een paar dagen later zei de VDD-oester dat de documenten vertrouwelijk zijn om de 'vertrouwelijkheid van de kabinetsformatie te bewaken.' Lees: om de meningsverschillen binnen het nieuwe kabinet onder de pet te houden. Helga Oester wordt wethouder in het nieuwe college. Ze voert gesprekken voor een nieuw coalitie. Met wie? Hoe? Breekpunten? Het kan me eigenlijk niets schelen. Ik sprak zondag demissionair wethouder Theo Pere die afscheid neemt. Zijn CDA heeft een wethouderskandidaat uit het bedrijfsleven. Maar ja, het is wachten op Helga zegt hij zonder oesterfratsen. Politiek buiten de achterkamer maak me blij.

Sjaak

Wie komt helpen bij Open Eetcafé Huissen?

HUISSEN - De Open Eetcafés in Lingewaard zijn inmiddels een begrip geworden onder inwoners die het leuk vinden één keer per week samen een hapje te eten.

Bij een Open Eetcafé kan je samen met buurtbewoners een lekker voedzame maaltijd eten voor een schappelijke prijs. Vooral voor mensen die altijd alleen eten of niet zo makkelijk de deur uit gaan om samen een hapje te eten, biedt het Open Eetcafé een gezellig momentje zonder al te veel poespas. Gewoon jezelf zijn en een praatje maken.

De inzet van de vrijwilligers, die samen het menu bedenken, boodschappen doen, de voorbereidingen treffen en koken, is hierbij onmisbaar. Zij zorgen, behalve voor de maaltijd, dat men zich welkom voelt en elkaar in een ontspannen sfeer kan ontmoeten.

"Lijkt het jou leuk om hieraan een bijdrage te leveren in de vorm van een paar uurtjes per week vrijwilligerswerk? Dan ben je welkom in het Open Eetcafé in Huissen. Natuurlijk eet je als vrijwilliger lekker een hapje mee."

Het Open Eetcafé is iedere woensdag vanaf 17.30 uur bij RKHVV (Blauwenburcht 1) in Huissen. De vrijwilligers zijn van 14.30-20.00 uur aanwezig.

Vrijwilliger worden bij het Open Eetcafe in Huissen? Neem contact op met SWL Meldpunt: 088 2552555.

TOP-film: The Zoo keepers wife

BEMMEL - Donderdag 3 mei om 20.00 uur vertoont TOP de film The Zoo keepers wife in de Theaterkerk. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

De Poolse eigenaars van een dierentuin hielpen tijdens de Tweede Wereldoolog Joden ontsnappen. In The Zookeeper’s Wife is het Antonina Zabinski die haar door de Duitsers geneutraliseerde dierentuin gebruikt als doorvoerroute voor Joodse mannen, vrouwen en kinderen. Dit alles gebeurt onder de neus van de idealistische zoöloog Lutz Heck. Voor de invasie was hij een goede vriend van de Zabinskis, die Antonina heimelijk maar gereserveerd gadesloeg. Iets te rigoureus transformeert Brühl nu in een fervent uitdrager van Hitlers idealen. Zijn even utopische als absurde wens de oeros (terug) te fokken zorgt ervoor dat de poorten van de dierentuin niet voorgoed hoeven te sluiten. Antonina mag met haar man Janen zoontje Ryszard in het landhuis blijven wonen.

Ondertussen mag Jan regelmatig voor voedseltransport het getto van Warschau betreden. Meer dan driehonderd Joden verlaten het getto in zijn truck en ontsnappen via de dierentuin. Een select gezelschap schuilt daarnaast jarenlang in de kelder van Antonina’s landhuis.

De mens die op pad gaat

HUISSEN - De mens die op pad gaat. Daarover gaat het na pasen. In beweging komen. Op pad gaan. Jezelf vernieuwen. Net als in de natuur waar het groen uit de bomen spat. De bloesem ons haar betoverende pracht laat zien. Om uiteindelijk vrucht te dragen. Zo mag je je door pasen laten inspireren om op pad te gaan. Daarover gaat het ook in onze geloofsgemeenschap. We lezen zondag het verhaal van de wijnstok en de ranken.

Na pasen zijn er een serie ontmoetingen waarin het pelgrimeren centraal staat. Vanuit je luie stoel en toch in beweging komen. Aan de hand van een recent boek: ‘Heilige onrust, een pelgrimage naar het hart van religie'. Woensdag 25 april nog een bijeenkomst. Om 20.00 uur. Wie wil is welkom. Er zijn diverse manieren om op pad te gaan. Met als belangrijkste overeenkomst: ga op pad… en vooral, kies zelf je pad.

En zondag een primeur in onze viering. Dan begint Ad Huson aan zijn (tweede) pelgrimstocht naar Santiago. Pelgrims (net als herders) werken niet met klokuren. Maar wat we gelukkig wel zeker weten is hoe laat hij vertrekt: ná de viering op zondagmorgen. Het eerste stempel in zijn pelgrimspas is van onze gemeente. Daar gaat ie! Gedragen door de zegen van God en ons allen. Goede reis Ad! Wie hem wil volgen: adnaarsantiago.blogspot.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 29 april, 5e van Pasen, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag is de kerk open van 14-16 uur. Om elkaar te ontmoeten e/o een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom!

Skeeleren met Sjors Sportief in Bemmel

Skeelertraining Sjors Sportief bij b.o.d. de Sprinters in Bemmel (foto: Susan de Man)

BEMMEL - Donderdag 12 en 19 april waren de twee introductie-skeelertrainingen van Sjors Sportief voor de jeugd van de basisscholengroepen 4 - 8 uit Lingewaard.

Het was een drukte van belang. Bijna 35 kinderen hadden zich ingeschreven en maakten kennis met een echte skeelertraining. De trainers hadden een mooi parcours gemaakt voor de kinderen, waar werd geleerd in balans te blijven op de skates. Na twee trainingen was er al veel bijgeleerd. Goed skaten is nog niet zo makkelijk. Daarom is het fijn onder begeleiding te kunnen trainen. Als je de juiste techniek geleerd hebt en goed kunt remmen, kun je na een tijdje veilig buiten skaten. Mét natuurlijk je helm en hand-, knie- en elleboogbeschermers. Want veiligheid voor alles! Ook de ouders vonden het prachtig. Ze keken vanaf het zonnige terras trots naar de sportieve prestatie van hun kinderen. Skeeleren is een echte familiesport. Gezamenlijk sporten van jong tot oud: dat kan bij b.o.d. de Sprinters.

De trainingen voor de jeugd vanaf 7 jaar en volwassenen beginnen het gehele seizoen op donderdagavond om 19.15 uur en starten vanuit het gezellige clubhuis met kleed- en douchefaciliteiten. Vanaf mei gaan diverse groepen vanaf het clubhuis onder begeleiding van de trainers 'naar buiten' om een leuke ronde te skeeleren in de mooie Lingewaardse natuur. Beginnende skeeleraars blijven dan nog op de trainingsbaan.

Inmiddels ook zin gekregen om te gaan skeeleren? Kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nl, of stuur eventuele vragen naar: skeelers@boddesprinters.nl.

Oproep aan Doornenburgers: Vragenlijst leefbaarheid al ingevuld?

Inleverpunt voor de vragenlijsten (foto: Martijn Claassen)

DOORNENBURG - Een week of twee geleden hebben vrijwilligers van Werkgroep Doornenburg, huis aan huis, een belangrijke vragenlijst bezorgd. Deze vragenlijst is onderdeel van een grootschalig leefbaarheidsonderzoek in Doornenburg, in het kader van het Krachtige Kernen-project (KRAKE). Hogeschool Arnhem Nijmegen is projectpartner voor dit project.

Door het invullen van deze vragenlijst krijgt de werkgroep een beeld hoe Doornenburgers de leefbaarheid ervaren. Wat gaat goed in Doornenburg, wat moet beter in Doornenburg en wat zijn de wensen van de Doornenburgers, nu en in de toekomst. Dit varieert van zorg tot woningbouw. Bijvoorbeeld wil je als starter in Doornenburg blijven wonen, of bent u toe aan een seniorenwoning? Pak deze kans om te laten horen wat u vindt en wat uw wensen zijn!

De uitkomsten van het onderzoek zullen in juni aan Doornenburg gepresenteerd worden. Het complete onderzoeksrapport wordt ook overgedragen aan de gemeente Lingewaard, als aanvullend onderdeel op het Dorpsontwikkelingsplan. Erg belangrijk dus om hier als inwoner van Doornenburg aan mee te doen, want zo werkt u mee aan een mooie toekomst voor Doornenburg!

Heeft u hem nog niet ingevuld? Doe dit dan alstublieft alsnog en laat uw mening niet verloren gaan! U heeft nog tot en met zondag 29 april de tijd om de lijst in te leveren bij SPAR Witjes, het Ontmoetingscentrum, bakkerij van Kol en in de winkel van installatiebedrijf Pere. U kunt de vragenlijst natuurlijk ook online invullen!

Elke ingeleverde vragenlijst maakt ook nog eens automatisch kans op één van de vijf waardebonnen ter waarde veertig euro.

Huissense Bloemenmarkt

markt 2017 n.b.

HUISSEN - Zaterdag 12 mei wordt door de stichting Huissen Bloemenstad de traditionele Huissense Bloemenmarkt gehouden.

Net als vorig jaar wordt de bloemenmarkt georganiseerd op de Markt in Huissen! Dus niet langer op het Raadhuisplein. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. Op de markt wordt een breed assortiment aan planten, bloemen en aanverwante artikelen aangeboden. Vele mensen uit Huissen en omstreken bezoeken de Bloemenmarkt en kopen mooie planten; onder meer om zijn/haar moeder te verrassen voor moederdag.

markt 2017 n.n.
markt 2017 n.b.
markt 2017 n.b.
markt 2017 n.b.
markt 2017 n.b.

De stichting geeft ook jaarlijks een muurtegel uit aan mensen die de voorgevel van hun huis, hun balkon en/of hun voortuin opfleuren met bloembakken en/of bloeiende planten. Om in aanmerking te komen voor een muurtegel kan men zich tijdens de bloemenmarkt aanmelden bij het bestuur dat op de Bloemenmarkt aanwezig is. Ook is het mogelijk om buren, vrienden of familie waarvan men weet dat deze graag in aanmerking willen komen voor de muurtegel, aan te melden. Tot slot kan men zich ook schriftelijk of persoonlijk aanmelden bij het secretariaat van de stichting: Julianastraat 2a, 6851 KK Huissen; e-mail: vanelst@lwnot.nl.

Jonge Kracht G1 pakt titel KNVB-beker G-voetbal afdeling Oost

Jonge Kracht G1 (foto: Ben Stellaard)

HUISSEN - Vrijdag 13 april was het zover, de grote KNVB-bekerfinale afdeling Oost in het Polman Stadion bij Heracles Almelo. Van tevoren waren er lunchpakketjes gemaakt en de bloemen gehaald. Winnaar of niet… voor deze prestatie was een bloemetje ook zeker op zijn plaats.

Maar wat gebeurde er op vrijdag de 13e in het mooie stadion van Heracles…? Jonge Kracht G1 was te sterk voor tegenstander ATC’65 uit Hengelo. Halverwege de eerste helft was het Mitchel van der Ploeg, die zorgde voor een 1 – 0 voorsprong. Vijf minuten later werd Mitchel onderuit gehaald door de keeper en stond Dominic Hengeveld klaar om de penalty er haarscherp in te schieten. Ruststand 2 – 0.

De tweede helft begon ATC’65 de druk op te voeren, maar onze jongens en meisje stonden hun mannetje, soms onder applaus van de spelers van AZ, die langs de zijlijn de kunsten van de spelers stonden af te kijken. Toch was het Jonge Kracht die in deze helft ook nog wist te scoren en zo was het Martijn Driessen, die de stand op 3 – 0 bracht. Dit was ook de eindstand.

De medailles werden in ontvangst genomen en na de bekeruitreiking in de rust van de wedstrijd Heracles – AZ genoten de spelers en begeleiding van een mooie ereronde. Heracles en KNVB-werkgroep G-voetbal werden bedankt voor deze goed georganiseerde dag: Piet Hendriks, Pierre Vissers, Leonie Driessen, Martijn Driessen, Dominic Hengeveld, Sander Boekhorst, Rich Baumann, Mitchel van der Ploeg, Ricardo Hendriks, Jelmer Ketelaar, Cor Stellaard en Jan Willemsen werden gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!

Het 'geheim' van boerderij De Woerdt

‘Traliehekwerk voor de waterput’

RESSEN - In het jubileumboek van de Historische Kring Bemmel (HKB) wordt over de grote boerderij De Woerdt geschreven dat onder de fundering van het woongedeelte zich een eeuwenoude waterput bevindt. Maar over hoe deze waterput is ontstaan of hoe deze eruit ziet is geen informatie.

Aanleiding voor Paul Oostervink van de HKB om dit ter plaatse te onderzoeken en het 'geheim' te ontrafelen. Volgens de huidige bewoner, Wessel van Olst heeft zijn opa, Wessel Johannes van Olst (1924-2003) bij toeval de 'geheime' waterput ontdekt. Bij het verwijderen van de bedstede van de muur zag hij dat zich hierachter een holle ruimte bevond met daarin een waterput en een loden waterleiding. Deze waterleiding leidde toentertijd naar de pomp in de keuken. Deze pomp is door de laatste pachter van De Woerdt, de familie Pors, tot 1980 gebruikt.

Na de geboorte van Wessel van Olst en zijn broer heeft hun vader, Nico van Olst, er een traliehekwerk voor geplaatst ter voorkoming dat zijn zonen op onderzoek zouden uitgaan.

[Foto] Het 'geheim'van De Woerdt is dat zich onder het oude woongedeelte van de boerderij een meer dan 200 jaar oude waterput bevindt. Op 12 maart 2018 is de waterput door senior KNA en regio-archeoloog Joris Habraken onderzocht. De waterput heeft een doorsnede van ca 1,20 meter en is 2,40 meter diep. Hoewel niet met zekerheid te zeggen is of de waterput en het huis tegelijkertijd zijn gebouwd zijn de stenen van de waterput en de buitenmuur van de boerderij van hetzelfde formaat 21 x 1 x 5. Het gehele verhaal is na te lezen door naar de website van de Historische Kring Bemmel te gaan.

Workshop over nieuwe privacywetgeving

ELST - Heeft jouw vereniging of stichting ook een nieuwsbrief? Of een ledenadministratie? Dan krijg ook jij te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) die eind mei ingaat. Misschien ben je er al druk mee bezig maar misschien heb je ook wel geen idee waar je allemaal aan moet denken. Wat mag wel en wat mag niet? De Oost-Betuwse Uitdaging helpt je graag met een workshop over de AVG op maandagavond 28 mei!

Michiel Nijenhuis van ProcesPartners is de gastspreker van deze avond. ProcesPartners levert IT-diensten bij zowel bedrijven als bij mensen thuis. Als specialist in netwerkbeheer kan Michiel je alles vertellen over de inhoud en gevolgen van de nieuwe privacywetgeving en wat dit voor jouw organisatie betekent.

De workshop AVG en privacywetgeving vindt plaats in het adviescentrum van de Rabobank Oost Betuwe in Elst. De start is om 19.00 uur. De workshop duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Deelname is gratis voor vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in de gemeente Lingewaard en Overbetuwe. Aanmelden kan via info@oostbetuwseuitdaging.nl onder vermelding van je naam en organisatie.

Stichting Oost-Betuwse Uitdaging bemiddelt in samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven enerzijds en het lokale bedrijfsleven in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe anderzijds. In de KennisKaravaan van de Oost-Betuwse Uitdaging worden diverse (gratis) workshops voor vrijwilligers van maatschappelijke organisaties en initiatieven aangeboden in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Meer informatie staat op www.oostbetuwseuitdaging.nl. Op de hoogte blijven van het werk kan ook via Facebook en Twitter.

Ingezonden brief

Hoezo GroenLinks te groot obstakel voor Lingewaardse coalitie?

Met grote verbazing en veel vragen heb ik kennis genomen van het artikel in De Gelderlander Betuwe editie van afgelopen dinsdag 17 april met de koptekst 'Streep door eerste optie coalitie Lingewaard'. Uit het overleg zou gebleken zijn dat er te grote ideologische verschillen zijn tussen GroenLinks en andere partijen. Een mistig artikel wat tal van vragen oproept. Hoe zo een te groot obstakel? Welke obstakels en waarom? Hoezo grote ideologische verschillen, welke zijn die en met welke partij en waarom? Oud zeer en of poppetjes die elkaar niet liggen? Is er werkelijk onderhandeld om tot een vergelijk te komen en waar ging het mis? VVD-er Jan Markink, een ervaren politicus, zag dit als meest gewenste optie gezien de verkiezingsuitslag. Ik wil graag duidelijkheid en nodig de overlegpartijen uit helderheid te verschaffen over wat hier werkelijk aan de hand is. Welke partij heeft de kennis en is er in staat de noodzakelijke groene agenda in te vullen? De kiezer koos GroenLinks! Frustrerend zo met de kiezer om te gaan!

Cor van Dalen Bemmel,

kiezer van het beste programma voor Lingewaard

13 / 34

14 / 34

15 / 34

16 / 34

Welkom in het oude kerkje van Ressen

RESSEN - Vindt u het ook zo leuk om tijdens een vakantie in het buitenland de sfeer te proeven van zo'n oud kerkje ergens in een plattelandsdorpje Wat is het dan fijn als die kerk niet op slot zit en u zomaar naar binnen kunt.

Niet alleen in het buitenland, ook in ons eigen land kan dit geluk u ten deel vallen. Sinds enige jaren staan in Ressen de deuren van het historische kerkje uitnodigend open tijdens de zomermaanden en is iedereen welkom.

Van mei tot oktober kan men daar ieder weekend tussen 11.00 en 17.00 uur terecht om het kerkje te bezichtigen, om tot bezinning te komen, om te voelen wat zich hier eeuwenlang heeft afgespeeld, of om gewoon even uit te rusten.

De openstelling is een initiatief van de werkgroep Pleisterplaats Ressen. Deze werkgroep organiseert meerdere activiteiten op het gebied van zingeving, zie: www.pleisterplaatsressen.nl.

Vox Clara op basiliekentoer

HAALDEREN – Het is dit jaar alweer zes jaar geleden dat een groep mannen die allemaal een passie hebben voor de Gregoriaanse zang besloten om wekelijks bij elkaar te komen om deze mooie gezangen te blijven zingen. Zo ontstond het koor Vox Clara.

Het koor bestaat uit acht mannen die samen met hun dirigent Gerard Rutjes ernaar streven om deze gezangen zo mooi mogelijk te laten klinken. Het koor verzorgt op verzoek uitvaartmissen die helemaal in het Gregoriaans worden gezongen. Daarnaast verleent het koor de muzikale ondersteuning tijdens eucharistievieringen in diverse basilieken. Al enkele jaren is het koor in juli gastkoor geweest in de prachtige basiliek van Oudenbosch. Mede door de geweldige akoestiek komen de serene klanken van het Gregoriaans in deze prachtige kerk goed tot zijn recht. Op 11 maart reed het koor in alle vroegte naar Tubbergen om daar de eucharistieviering muzikaal op te luisteren. Deze basiliek heeft prachtige gebrandschilderde ramen en eveneens een mooie akoestiek en ook hier heeft het koor zich van zijn beste kant laten horen.

Het hoogtepunt tot nu toe in het bestaan van Vox Clara is ongetwijfeld de datum 5 mei. Op die dag zal het koor te horen zijn in de eucharistieviering van de Sint-Janbasiliek in Den Bosch. Het koor is dan ook zeer vereerd dat het deze speciale Mariaviering muzikaal mag ondersteunen. Naast de wisselende gezangen zullen de vaste gezangen gezongen worden uit Mis IX, de Mariamis. Het koor zal ook het Ave Maria van Perosi ten gehore brengen.

deBol op pad: puur genieten

Wandelaars rond de Bisonbaai (foto: Gerrie Wetters) Foto: Gerrie Wetters

REGIO - Ja fijn, het werd zomer in april! Op woensdag 18 april gingen 65 wandelaars de Ooijpolder in om de wandelroute Ooijpolder van Staatsbosbeheer te lopen!

"Het was een stralende dag, iedereen had goede zin en de natuur gaf ons - in meerdere opzichten - een motor mee! Onderweg prachtige bomen in bloei, wollige runderen met kalfjes, struinpaden, veel vogels en een rondje Bisonbaai waar op deze zomerse dag ook van alles te zien was. Koffiepauze op het terras van Oortjeshekken en daarna volop genietend van dit unieke gebied weer richting de auto’s! Er werden veel en heel veel mooie foto’s gemaakt, die te zien zijn op de website van stichting deBol: www.debolbemmel.nl.

De volgende wandeltocht is op 5 mei Dan lopen we de Bevrijdingstocht en halen we het bevrijdingsvuur op in Huissen. Start in Huissen om 11.00 uur op de Markt. Onderweg een sfeervolle bijeenkomst bij de kapel van Maria van de bloeiende Betuwe op de Heuvel in Bemmel met een lunchpauze aan de Heuvelsestraat. Daarna brengen we het vuur naar het monument op het gazon voor kasteel De Kinkelenburg in Bemmel.

Wie mee wil lopen kan zich per mail of telefonisch opgeven! Inschrijfgeld inclusief koffie en lunch is vier euro. Als alle deelnemers één bloem meenemen om in de kapel op de Heuvel te zetten, kunnen we daar een mooi boeket achterlaten! Laten we met z’n allen de Vrijheid Vieren!"

Informatie: www.debolbemmel.nl emailadres: stichting.debol@planet.nl of 06 54975063 / 06 27507051 / 06 22540214.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 29 april is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!


De collecte op deze zondag is bestemd voor een project van Kerk in Actie: 'Ruimte om te vieren'. Veel mensen zijn op zoek naar spiritualiteit en zingeving, maar vinden dat niet altijd in de zondagse kerkdienst. De protestantse kerk ondersteunt gemeenten die zoeken naar nieuwe vormen en andere muziek voor hun vieringen, door ervaringen te bundelen en materialen te delen. In Rwanda spelen muziek en dans van oudsher een grote rol in de vieringen. De kerk biedt jongeren de ruimte om hun eigen muziek in de viering te laten horen. De protestantse kerk ondersteunt de pioniersplekken in Nederland en de kerk in Rwanda.

Annelot Bakker geslaagd voor 1e dan Teakwon-do

BEMMEL - Zondag 15 april is Annelot Bakker uit Bemmel geslaagd voor 1e dan, zwarte band, in Teakwon-do.

Teakwon-do is een verdedigingsport. Het examen werd afgenomen In Asperen op de onderdelen Tools, Plank breken, Sparring en Theorie. Van de dertien kandidaten in Nederland slaagden er tien. Vier kandidaten slaagden met een eervolle vermelding, onder wie Annelot Bakker. Onder toezicht van de trotse ouders heeft Annelot het officiële document ontvangen uit de handen van de voorzitter ITF Royal Dutch.

Ingezonden brief

Teleurstelling

Samen met de VVD won GroenLinks de verkiezingen. Toch krijgt GroenLinks geen kans om mee te doen met de coalitie. Waarom niet, vraag ik me af. Want:

De kiezer wil graag verandering, dat blijkt duidelijk uit de verkiezingsuitslag.
Duurzaamheid mag ook in Lingewaard weleens een duwtje vooruit krijgen.
Waarom waarschijnlijk dan toch weer een keuze voor een college samen met 3 partijen die hebben verloren?

Hierbij roep ik de formateur op om nog eens haar beslissing te heroverwegen en de kiezers niet teleur te stellen.

Een teleurgestelde kiezer

A. Wijers

Bevrijdingsvuur komt naar Huissen en gaat verder

Overhandigen Bevrijdingsvuur aan de wandelaars (foto: Huub Langeweg)

LINGEWAARD - Op 5 mei om 00.00 uur wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Stinase haalt samen met hardloopverenigingen uit Huissen dit vuur op. Dit vuur zal later weer verder gebracht worden door wandelaars van Huissen naar Bemmel, Gendt en Haalderen.

Het bevrijdingsvuur zal in Wageningen overhandigd worden door de burgemeesters van Wageningen en de gemeente Lingewaard aan de lopers uit Huissen. De lopers brengen het Bevrijdingsvuur in estafettevorm van Wageningen naar Huissen.

Onderweg zullen de lopers en begeleiders bij vier oorlogsmonumenten bloemen leggen. Stinase verwacht dat de lopers tussen 03.00 en 04.00 uur aankomen op de Markt in Huissen. Hier zal het vuur op 5 mei tot aan het begin van het bevrijdingsconcert om 20.00 uur blijven branden.

Om 11.00 uur zal het vuur verder, van af de Markt in Huissen, gebracht worden door wandelaars naar Bemmel, Gendt en Haalderen. Zowel in Huissen en in de andere kernen zal er een korte plechtigheid zijn om het Bevrijdingsvuur te overhandigen

Geslaagd voor zwarte band Taekwon-Do

Examenkandidaten en trainer (foto: Emil Ripassa) Foto: Emil Ripassa

REGIO - Afgelopen zondag tijdens de landelijke dangraad examens gingen vier deelnemers van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) op examen bij de bond.

Drie deelnemers voor de eerste dan (zwarte band) en een deelnemer voor de tweede dan (één graad hoger binnen de zwarte band). Joy'l (16) en Annelot (14) hebben alle twee de felbegeerde zwarte band gehaald. Een zeer knappe prestatie voor deze jonge dames, die al van kinds af aan trainen bij TAG.

Tuls, Sparren, Breektesten het zag er allemaal overtuigend uit. Martien (57) is ook geslaagd voor zwart, die al iets ouder is, heeft zich jaren voorbereid op de zwarte band. Hij bewijst dat Taekwon-Do voor jong en oud is. Ook een knappe prestatie! Tot slot Gregory die op ging voor de hogere tweede dan waarbij de eisen zwaarder zijn is ook geslaagd. Gregory rijdt al jaren vanuit Dordrecht drie maal in de week naar TAG om op niveau te trainen. Alleen zijn toewijding is al bijzonder. TAG is trots op dit nationale succes. Taekwon-Do kan men naar eigen leuze beoefenen als zelfverdedigingskunst, sport, wetenschap of levensstijl. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Basisschool De Wieling in strijd tegen zwerfafval

Basisschool De Wieling in Haalderen (foto: Leunen Fotografie) Foto: Leunen Fotografie

HAALDEREN - Leerlingen van basisschool De Wieling zullen donderdag 26 april tussen 13.30 en 14.15 uur zoveel mogelijk zwerfafval verzamelen in Haalderen.

Zwerfafval is een van de grootste ergenissen binnen Haalderen. Voornamelijk de zogeheten ‘snoeproutes’ van OBC Bemmel naar Haalderen, Gendt, Doornenburg vindt men veel zwerfafval. Basisschool De Wieling pakt het thema groots op door zwerfafval in Haalderen te gaan inzamelen en bovendien de leerlingen wat bij te brengen over zwerfafval. Echter is men nog op zoek naar mensen die de groepen leerlingen wil begeleiden bij het inzamelen van zwerfafval. "Heeft u tijd en zin om de leerlingen een handje te helpen donderdag 26 april? Meldt u dan aan bij Nathalie van Baal 06 46584545 of stuur een mail naar haalderenleeft@gmail.com."

'Houd Haalderen levend!'

AED die onder andere te vinden is in dorpshuis De Tichel (foto: Leunen Fotografie) Foto: Leunen Fotografie

HAALDEREN - Houd Haalderen levend! Met dit motto wil Platform Haalderen leeft! meer aandacht voor het bewerkstelligen van een van de eerste punten uit het dorpsontwikkelingsplan. Vele mensen gaven aan tijdens de startbijeenkomst, vorig jaar januari, dat nog te weinig mensen een AED kunnen gebruiken.

In samenspraak met Ehbo Bemmel-Haalderen zal er een AED-cursus plaats vinden voor Haalderse inwoners. Deze cursusavonden zullen plaatsvinden op donderdag 17 en 24 mei van 20.00 tot 22.30 uur in dorpshuis De Tichel. Om aan de cursus deel te kunnen nemen, moet men op beide dagen aanwezig zijn. De normale kosten bedragen 25 euro per persoon, maar door vergoeding van het platform zal dit nog slechts tien euro bedragen.
Aanmelden kan via haalderenleeft@gmail.com of via de facebookpagina ‘Haalderen leeft’. Na aanmelding ontvangt men de betalingswijze. "Wij hopen u ook te zien op deze avonden om zo Haalderen levend te houden! Let op! Er is nog maar een beperkt aantal plaatsen vrij." Er wordt nog gekeken om na de zomervakantie meer cursussen te organiseren.

Fantastisch mannenuitje Zonnebloem Gendt

Mannen aan het vissen bij de Forellenvijvers Gendt (foto: M. Oppers) Foto: m. oppers

GENDT - Afgelopen donderdag 19 april was het jaarlijkse mannenuitje van Zonnebloem afdeling Gendt voor alleen mannen.

"Dit jaar stond vissen bij de Forellenvijvers Gendt van Geert van Hoogen op het programma. Een pracht locatie en het weer was ons goed gezind. De zon stond hoog aan de hemel. We werden hartelijk ontvangen op het mooie terras met koffie en iets lekkers. Daarna werden de forellen naar de vijver gebracht en werden ze uitgezet. De hengels en visplekken werden verdeeld en konden de mannen aan de slag. Al snel werd de eerste forel gevangen. En er volgden al snel meer. Er waren mannen bij die voor het eerst een hengel vast hadden en voor anderen was het jaren geleden. Maar aan het eind van de middag had iedereen minimaal twee forellen gevangen. Soms met behulp van Geert van Hoogen zelf. Het was een hele gezellige middag en iedereen ging met een forel naar huis. Schoongemaakt en wel of gerookt. De Forellenvijvers Gendt werd bedankt voor de zeer geslaagde middag."

Locatietheater strijkt neer bij de kolk van Doornik

BEMMEL - De kolk bij Doornik in Bemmel is vanaf 7 juni acht avonden en twee ochtenden het decor van theatervoorstelling Doornik, verdronken dorp, door Theatergroep Spaanse Peper.

Doornik, verdronken dorp is een fysiek beeldende voorstelling waar een licht absurdistische wereld zich ontvouwt. Een muzikaal gedicht waar tijd en droom in het hier en nu door elkaar lopen als een verloren ziel onder je arm. Een reis over het verdwenen land, waar, als je je oor te luister legt, de verhalen nog kunt horen. Neem plaats aan het water waar beelden aanspoelen als een troost om wat verloren is gegaan. Een ode. Omdat we ook zijn wat we verloren hebben.

De voorstellingen vinden plaats van op 7, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 17 juni om 20.15 uur. Voor liefhebbers van het ochtendgloren is op zondag 10 en 17 juni een extra voorstelling om 07.15 uur met ontbijt. Verzamelen vanaf een half uur voor aanvang bij Sprok Waaldijk 9 in Bemmel / Lent. Na afloop van de voorstelling is er een theatrale nazit. Tip: Trek warme en makkelijke kleding aan voor het bezoeken van deze locatievoorstelling. Meer informatie over kaartverkoop staat op www.spaanse-peper.nl / Facebookpagina theatergroep-Spaanse-Peper.

TTV Essentia in Bemmel organiseert 55+ middagen

BEMMEL - Sinds vorig jaar is het bij tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel mogelijk om met 55+ers op dinsdagmiddag te tafeltennissen. Zowel dames als heren zijn welkom om gezellig en sportief en ongedwongen een balletje te slaan. De doelstelling is om fit ouder te worden en goede invulling te geven aan de vrije tijd.

"Lijkt dit wel iets voor u, dan wordt u verwelkomd door een groep van veertien personen die enthousiast u zijn voorgegaan. Met tussendoor een korte theepauze wordt daarna voldaan en met veel genoegen huiswaarts gegaan. Thuis kijkt u terug op een fijne en ontspannen middag.

Komt u gerust op dinsdagmiddag (14.00-16.00) eens langs in De Schaapskooi in Bemmel. Natuurlijk bent u ook welkom om op vrijdagavond te komen spelen. Vanaf 20.15 uur krijgen de 18+ers dan hun training om vervolgens nog ontspannen tegen elkaar te spelen. Voor meer informatie kunt u terecht op info@essentiabemmel.nl of op de Facebookpagina."

Reborn babyshower

reborn jongen

LINGEWAARD - Bezorg uw bewoners een gezellige middag met een Reborn babyshower.

"Het organiseren van babyshowers bij zorginstellingen maakt deel uit van mijn vrijwilligerswerk. De meeste mensen hebben er geen notie van wat dit inhoudt, vandaar deze uitleg. Babyshowers houd ik met mijn rebornpoppen, die van echte baby,s zijn nagemaakt (zie foto) en dus kostbaar zijn, omdat ze met de hand gemaakt zijn, met een beperkte oplage. Deze bijna echte baby,s vertederen de mensen en ik hoor zo vaak "och wat is het lang geleden dat ik een baby vast hield" maar ook het kijken ernaar en het knuffelen doet de mensen goed en dat niet alleen bij demente mensen is mijn ervaring. Als ik een (glim)lach zie dan denk ik fijn weer iemand blij!

net echte baby,s rebornbaby meisje

Verder loop ik mee in 'nostalgische kinderwagen parades' wat erg leuk is en houd ik reborntentoonstellingen.

Bent u geinteresseerd in een reborn babyshower of tentoonstelling mail dan naar reborn.lingewaard@gmail.com en ik voorzie u graag van verdere informatie of maak een afspraak met u."

Interview Geert Janssen bij Mea Vota

Portret (foto uit collectie Hans Hoen)

HUISSEN - Op zaterdag 12 mei (aanvang 14:00) wordt er bij Mea Vota een interview vertoond over het leven van Geert Janssen bijnaam: van de Droogstal.

Geert vertelt hoe hij is opgegroeid in de Hoeve, wie zijn ouders waren en waar hij naar school ging en hoe zijn jeugd op ’t Zand is verlopen. Hoe is de naam Droogstal ontstaan? Geert vertelt over de Parochie Huissen-Zand met pastoor A.A. van Wijk en kapelaan Eppink. Wat was er zoal in Huissen te doen in zijn jeugdjaren? Tevens weet Geert nog het een en ander te vertellen over de Actie Bouwman op ’t Rosendael rond 1935.

Dan de oorlog en de evacuatie naar Varsseveld. Daarnaast over de terugkeer naar Huissen op derde pinksterdag 1945. Hoe heeft Geert zijn latere vrouw Riet Aaldering uit Groessen ontmoet en wanneer en waar zijn ze getrouwd. Geert heeft na de oorlog ook nog bij de hulppolitie in Huissen gewerkt. Geert is vooral in Huissen bekend bij de tuinders omdat hij vertegenwoordiger was bij Rijk Zwaan en de tuinders afging om zaden te verkopen.

Voor iedereen een heel interessant interview, waarin Geert heel bijzondere ervaringen vertelt over zijn leven wonen en werken. Geert Janssen geboren te Huissen op: 2 november 1922 en overleden te Huissen op: 30 januari 2016. Dit interview is opgenomen in 2011 door H. Hoen uit Huissen.

De Minkhof en de Rabobank Clubkas Campagne

BEMMEL - De Minkhof biedt actieve senioren in de gemeente Lingewaard een bijzondere ontmoetingsplaats op haar leef- en doeboerderij. De openingstijden zijn op maandag, woensdag en vrijdag en de eerste zondag van de maand.

Er is van alles te doen zowel in de tuin, in de werkplaats als in de boerderij zelf. Van bewegen, houtbewerken of zingen onder begeleiding tot creatief schilderen, biljarten en jeu de boules. Iedereen kan De Minkhof, evenals het voorgaande jaar, in deze Rabobank Clubkas Campagne steunen met zijn stem.

Vrijwilligers

Tevens doet De Minkhof een oproep voor nieuwe vrijwilligers. "Hebt u naast uw bezigheden nog wat tijd over om ons bij te staan, dan horen wij dit graag. Hebt u een talent voor werkzaamheden in de keuken, creatieve begeleiding, gastvrouw/-man, schoonmaken of administratieve kastaken, dan bent u welkom bij ons! Hebt u belangstelling om als vrijwilliger mee te doen, meld u zich dan aan. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een vrijblijvend gesprek en kennismaking.

Aanmeldingen bij: minkhofvrijwilligers@gmail.com; 0481 357185; www.minkhof.nl E: info@minkhof.nl. Men kan ook altijd op de maandagen, woensdagen of vrijdagen langskomen voor informatie; Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) Bemmel.

Vrijwillige mentoren gezocht voor School's Cool Lingewaard

LINGEWAARD - Het voorjaar is weer begonnen, we krijgen weer nieuwe energie van de zon. We gaan meer naar buiten en krijgen weer zin in nieuwe uitdagingen. Kriebelt het al bij u? School’s Cool Lingewaard zoekt energieke mentoren die de uitdaging willen aangaan om leerlingen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken te ondersteunen.

Van deze mentoren wordt gevraagd om wekelijks bij de leerling thuis te komen om begeleiding te geven bij schoolse zaken gedurende een periode van zes maanden tot anderhalf jaar. Mentoren werken aan de sociale vaardigheden en leren de leerlingen plannen en structureren. Daarnaast werken ze aan het zelfvertrouwen van de leerling en oefenen ze de leerstof. School’s Cool verzorgt dit samen met haar vrijwilligers voor leerlingen vanaf groep 3 tot aan de derde klas van het Voortgezet Onderwijs.

"Het afgelopen jaar hebben scholen in het basis- en voortgezet onderwijs leerlingen aangemeld en zijn wij op zoek gegaan naar vrijwilligers. We hebben al meerdere leerlingen gekoppeld aan een mentor. De komende tijd verwachten we nieuwe aanmeldingen van leerlingen. Hiervoor zoeken wij nieuwe mentoren om kinderen van de basisschool óf het Voortgezet Onderwijs te begeleiden.

Heeft u affiniteit met kinderen of jongeren, én heeft u zin en tijd om een kwetsbaar kind te begeleiden? Dan bent u geschikt als mentor van School’s Cool! Meldt u aan via: info@schoolscoollingewaard.nl of bel: 06 57214070 en bezoek onze FB pagina."

IKC Pius X veiliger door het verkeer

Geslaagden verkeersexamen groep 7 IKC Pius X (foto: Natalie Knorth) Foto: Natalie Knorth

BEMMEL – Alle leerlingen van groep 7 van IKC Pius X in Bemmel zijn geslaagd voor hun verkeersexamen en kregen uit handen van politieagent Murat Kocaslan hun VVN-verkeersdiploma uitgereikt.

Elk kind fietste de route van het verkeersexamen door Bemmel, dat was voorzien van routeborden met pijlen. Langs de route stonden hulpouders die het fietsgedrag van de leerlingen beoordeelden, zoals uitkijken en omkijken, duidelijk en tijdig richting aangeven en voorrang verlenen.

Lentekleur!

(Foto: Joyce Derksen)

LINGEWAARD - Het heeft even geduurd maar de lente is nu echt losgebarsten. Onze gemeente wordt nog kleurrijker dan hij al was.

(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)

Sponsor bedankt

Jeugdleiders in 't nieuw! (foto: Monique Leunen) Monique Leunen

LINGEWAARD - Alle jeugdleiders van HAVO zijn door Pim Scheperkamp van Jumbo Scheperkamp uit Bemmel voorzien van nieuwe jassen. Namens heel HAVO hartelijk bedankt daarvoor!

Voorzitter Harold Paul bedankt Pim Scheperkamp. (foto: Monique Leunen) Monique Leunen

Themabijeenkomst over de Wmo

HAALDEREN - Op woensdagavond 2 mei organiseert Lokaal FNV Lingewaard een themabijeenkomst over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) bestaat sinds 2007 en wordt uitgevoerd door de gemeente. Het doel van de Wmo is het stellen van regels voor de gemeentelijke ondersteuning aan haar inwoners op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang, gebaseerd op het compensatie-beginsel en persoonsgebonden budget.

De Wmo valt binnen het sociaal domein, waar ook de Participatiewet en de Jeugdwet (zorg) onder vallen. Daarnaast zijn ook de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw) van belang. Lokaal FNV Lingewaard wil haar leden en andere belangstellenden informatie geven over het belang en de rol van het gemeentelijke Wmo-beleid en uitvoering en de samenwerking met maatschappelijke en vrijwillige organisaties in Lingewaard.

Veel inwoners hebben direct of indirect te maken met zaken die vallen onder de Wmo en het brede palet van organisaties en voorzieningen dat in Lingewaard beschikbaar en actief is. Tijdens deze informatieve bijeenkomst kunnen leden en andere belangstellenden hierover de noodzakelijke kennis opdoen.

Lokaal FNV Lingewaard heeft hiervoor de samenwerking gezocht met de gemeente en de lokale welzijnsinstelling SWL (Stichting Welzijn Lingewaard) en nodigt andere organisaties uit om zich te presenteren. Iedereen is welkom op de Wmo themabijeenkomst op woensdagavond 2 mei in zalencentrum De Kolk, Van der Mondeweg 9/11 in Haalderen. Aanvang 19.30 uur (zaal open 19.00 uur).

Huissen in Tekstbeeld De 'magnolia van Bert'...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - ...Aprilmaand, magnoliamaand. Elke lente kijk ik daar naar uit. Mijn favoriete magnolia staat in het pittoreske stadstuintje van het echtpaar Dick en Riet van der Meiden aan de sfeervolle Langestraat, huisnummer 9, van het historisch centrum. De liefde straalt van het stadstuintje af; ieder jaargetijde. Maar als de magnolia in bloei staat dan is daar het magisch moment en geniet ik met volle teugen van de enorme roze-witte bloemen met die betoverende geur.

De magnolia werd rond 1970 geplant. 'Onze zoon Bert wilde altijd al een boom en toen we hier in de voormalige pastorie kwamen wonen', vertelt Riet niet zonder trots en met een twinkeling in haar ogen, 'kochten we deze magnolia voor Bert zijn dertiende verjaardag.' Een bijzonder verjaarscadeau. Dat zou al gauw blijken. Want de magnolia is door de jaren heen uitgegroeid tot een karakteristieke 'boomstruik'. Dè blikvanger van het 'lommerrijke' pleintje bij de protestantse kerk. En aan belangstelling heeft ze niet te klagen. Nee, het is een spectaculaire aandachtstrekker die vele harten steelt en wordt vereeuwigd met vele 'selfies'. Trots als een pauw is het 'pluk de dag' echtpaar Van der Meiden (van rond de 'negentig') dat velen ervan meegenieten.

De magnolia is dan ook een fenomeen. Er is een enorme soortenrijkdom aan magnolia's. De 'magnolia van Bert' betreft de gewone magnolia, de Magnolia x soulangeana. Een 'Chinese kruisingsvorm'. Een populaire magnoliasoort. En een echte april-bloeier. De Magnolia is de oudst bekende bloemplant ter wereld. De huidige bloemopbouw stamt nog uit de oertijd en de bloemen worden vooral bestoven door kevers omdat er in die oertijd nog geen bijen waren. Een mooi weetje. De magnoliabloem lijkt ontsproten uit een tulpenbol. En daarom wordt de magnolia in de volksmond ook wel 'tulpenboom' genoemd. Een misvatting. De magnolia is vernoemd naar de Franse botanicus Pierre Magno. En de 'officiële' Nederlandse naam is: beverboom. Het idee hierachter: De 'bloemknoppen' hebben een 'bevermodel' dan wel bevers zouden gek zijn geweest op de het (gevallen) bloemblad. De echte tulpenboom is Liriodendron tulipifera, een familielid van de magnolia. Een mooie solitaire echte tulpenboom staat in de Walstraat bij het ronde bankje. Ook in het historisch centrum. Maar het is nog even wachten voor dat 'tulpenboomfeest'… Al met al, de gewone magnolia is een schitterende 'boomstruik' en vertelt ook het verhaal van het leven als geen andere plant. De uitbundige bloei, die piekmomenten, het fraaie blad in de zomer naar de herfst van het leven. Herinneringen, allemaal facetten, verpakt in het verjaarscadeau; de 'magnolia van Bert'…

Doe mee aan Nationale Diabetes Challenge!

BEMMEL - Tijdens de informatieavond Nationale Diabetes Challenge op 17 april kwamen 34 belangstellenden op de uitnodiging af van initiatiefnemers huisartsenpraktijk De Teselaar, Marleen Wegh leefstijlcoach en Slow Sporttrainster.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. De stichting van de oud-topvolleyballer heeft als missie om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Voor mensen met diabetes is wandelen een erg goed medicijn; ‘wandelen om te behandelen’. Dat hoeft niet alleen, tijdens de Nationale Diabetes Challenge wandelen de zorgverleners mee.

Uit eerdere edities van de Diabetes Challenge is gebleken dat er bij de deelnemers een daling van het gewicht is en uiteindelijk kan er ook vaak medicatie worden afgebouwd. Daarnaast geven deelnemers aan lekkerder in hun vel te zitten na afloop. Een groot deel van de deelnemers, die voorheen weinig aan beweging deden, blijft na afloop ook wandelen.

"Vanaf woensdag 25 april van 18.30 tot 19.30 uur gaan we samen wandelen. Bewegen is gezond voor iedereen, dus ook mensen zonder diabetes mogen mee. Natuurlijk houden we rekening met ieders niveau. In september wandelen we samen met alle deelnemers uit de rest van Nederland de finale op het Diabetes Challenge Festival."

Rode Geuzen die het gebied waar ze net in vrij gelaten zijn verkennen (foto: Yvonne van Hoorn) Yvonne van Hoorn

GENDT - Afgelopen zondag zijn er grote grazers zoals Konikpaarden en Rode Geuzen in de Gendtse polder vrij gelaten.

Rode Geuzen die het gebied waar ze net in vrij gelaten zijn verkennen (foto: Yvonne van Hoorn)

Dit unieke moment werd onder grote belangstelling gevolgd. De paarden bleven in de buurt hangen maar de Rode Geuzen waren enthousiast en trokken gelijk de uiterwaarden in, zodra ze uit de kar mochten. Een mooie belevenis. De dieren zullen het er zeker naar hun zin hebben. Een toegevoegde waarde aan het ecosysteem aldaar, waar nu al dassen en bevers wonen.

Iedereen welkom bij Zwanentocht in Huissen

HUISSEN - Op tweede pinsterdag maandag 21 mei wordt de vierde Zwanentocht georganiseerd door wandelsportvereniging 'Nooit te Ver'.

De start is in de Stede de Jongstraat 3 in Huissen. De 40 en 25 km zijn een goede training maar voor de wandelaars die een paar uurtjes willen genieten van de natuur zijn er 15 - 10 en 15 km. De start tijden zijn: 40 km van 07.00 - 09.00 uur; 25 km van 07.00 - 10.00 uur; 15 km van 09.00 - 13.00 uur; 10 km van 09.00 - 14.00 uur; 5 km van 09.00 - 14.00 uur.

In juni organiseert de wandelsportvereniging ook voor de 39e keer de avondvierdaagse van dinsdag 5 - vrijdag 8 juni. Ook deze start vanaf De Stede tussen 18.30 en19.00 uur. Inlichtingen staan op www.nooittever.nl.

Gevonden

BEMMEL - Er zijn sleutels zijn gevonden in het bushokje Wardstraat/ hoek Dr Boudewijn Bastiaanstraat Bemmel.

Zaterdagavond 14 april rond 20.30 uur. Bent u de eigenaar van deze sleutels, neemt u dan contact op met Hét GemeenteNieuws: 0481 464770.

Sponsor bedankt

Dames 2 HVA (Foto: H.Gerichhausen) Foto: H.Gerichhausen

ANGEREN - Hierbij willen we graag de sponsoren bedanken die ons eerste en tweede damesteam voorzien hebben van een mooi nieuw tenue.

HVA damesteams 1 en 2 worden gesponsord door Gijs Selman van Gijba Autolease Lingewaard, Dagnl., en Fysiotherapie van der Ploeg in Angeren.

Sponsor bedankt

Foto: Groepsfoto Sv strijdlust Foto: Groepsfoto Sv strijdlust

HUISSEN - Schietvereniging Strijdlust Huissen bedankt DWG trading B.V. voor sponsoring van de shirts en Van Aalten Groenten en fruit voor de tassen.

Op Koningsdag ook tributes: CCR, Elvis The King Presley en Queen Koningsnacht Buitenpoort: beste Guns 'n Roses-tribute

Gunz n’ Rozes, Europa’s beste en gevaarlijkste Guns ’n Roses-tribute in De Buitenpoort. Op donderdag 26 april (Koningsnacht) vanaf 20.00 uur. (foto: Christel Brouwer)

HUISSEN – Komende donderdag vanaf 19.00 uur Koningsnacht in De Buitenpoort, met als topper de beste Guns 'n Roses-tribute. Op vrijdag (27 april) nog meer tributes; van CCR, Elvis The King Presley en Queen. Ook veel vermaak voor kinderen. Komt allen!

Koningsnacht = Rocknacht beging donderdag (26 april) om 19.00 uur. Met eerst de local heroes van Rosco P. die de zaak op gaan zwepen met lekkere covers van ZZ Top, Jimi Hendrix, Foo Fighters en Kings of Leon. Daarna: Gunz n' Rozes, al 15 jaar de gevaarlijkste, best klinkende, meest realistische Guns N' Roses tribute band van Europa. Dit moet je gezien hebben!. Een supershow, inclusief 'Axl en Slash' (zie foto) en twee achtergrondzangeressen. Natuurlijk spelen ze alle hits: van Patience tot Paradise City en van Knocking on heavens door tot Sweet child o' mine. Ervoor DJ Kinki Sminki draait ervoor, tussendoor en erna ronkende rock(classics). Aanvang: 20.00 uur. Entree: vijf euro. (voorverkoop: www.debuitenpoort.nl, Foto Van Eimeren in Huissen, Cafetaria Braulio Angeren).

'Koning en Koningin'

Op Koningsdag zelf (vrijdag 27 april) zijn de 'Koning' en 'Koningin' aanwezig. Ofwel Elvis 'The King' Presley en Queen. Alleen maar wereldhits die middag, van Elvis: Jailhouse Rock, Hound dog, Blue Suede Shoes en Suspicious Minds en van Queen (by Miracle): I want to break free, Killer Queen, We will rock you en Somebody to love. Ervoor ook nog de tribute van Creedence Clearwater Revival (by The Crown Jewels), dus: Bad Moon Rising, Proud Mary en Down on the corner. Dj-support: Kinki Sminki. Meezingen en swingen, dansen en sjansen geblazen. Zoals WimLex en Maxima in hun beste dagen. Bij mooi weer buiten, anders binnen. Ook is er veel vermaak voor kinderen op het Oranjeplein (voor één dag), waaronder kleedjesmarkt, schminken en springkussen. Vanaf 13.00 uur, entree: vrij!

Regionale toppers in Wielerspektakel

(foto: Lingetrappers)

GENDT - Op Koningsavond, donderdag 26 april, zal dit jaar weer het Wielerspektakel van Gendt plaatsvinden. Dit spectaculaire evenement wordt inmiddels voor de vijfde keer georganiseerd door De Lingetrappers en is een vaste waarde op de wielerkalender geworden.

Het is een mix tussen het wegwielrennen en onderdelen van het baanwielrennen. En aan de start van dit exclusieve wielerevenement staan allemaal regionale renners.

(foto: Lingetrappers) Lingetrappers

Acht teams van vier renners zullen de strijd met elkaar aangaan in de volgende onderdelen: De Kop over Kop Ploegentijdrit, de Achtervolging waarbij om de drie seconden een renner van start gaat en de Afvalkoers waarin na elke ronde de laatste renner afvalt. En dan als grote finale de Scratch, een wedstrijd met twee renners per ploeg en tussensprints.

In samenwerking met De Klok Horeca wordt voor een sfeervolle ambiance gezorgd rondom de start/finish. De wedstrijden worden voorafgegaan door de jeugd van ‘t Verzetje die op parcours zullen rijden om alvast de sfeer te proeven. De start is om 18.00 uur in de Dorpstraat in Gendt, het parcours gaat door het centrum en de huldiging van de sterkste ploeg zal rond 20.45 uur zijn. Daarna blijven de terrassen geopend. Verdere informatie over het Wielerspektakel Gendt staat op de facebookpagina van De Lingetrappers.

Programma

18.00 uur: start jeugd

18.30 uur: introductie ploegen

18.45 uur: Wielerspektakel Gendt gaat van start

20.30 uur: finish laatste onderdeel

20.45 uur: huldiging voor De Klok

Koningsdag Bemmel

BEMMEL - Het 111-jarige Oranje Comité Bemmel-Ressen organiseert dit jaar voor Bemmel op het Kinkelplein:

* Optocht met versierde fietsen, rolstoelen, steps, karren of skelters, begeleid door drumfanfare ESKA, Oldtimer tractoren rijden samen met de stoet. Prijzen voor de mooist versierde fietsen. Verzamelen om 10.00u bij zorgcomplex de Gouden Appel (Liduina). Vertrek om 10.30u. Aankomst Kinkelplein om 11.00u. Om 11.30u Prijsuitreiking voor de mooist versierde fietsen, rolstoelen, karren of skelters.

* Vrij zwemmen voor kinderen vanaf groep 3: in het bezit van minimaal zwemdiploma A. In het zwembad van Laco om 10.00u of 11.00u.

* Straattekenwedstrijd op het Kinkelplein van 11.30 tot 13.00u. (Krijt af te halen bij de stand van het Oranje Comité, traktatie en lootjes na inleveren krijt). Om 13.15u Prijsuitreiking voor de mooiste straattekeningen.

* Om 10.00u begin Vlooienmarkt voor volwassenen. Inschrijven via info@oranjecomitebemmel.nl.

* 13.30 u – 17.00u: Oranje Kinder-vrijmarkt met diverse gratis attracties. Dit jaar hebben we de volgende gratis attracties: schaatsbaan, mechanische stier, lasergame, klimglijbaan, kinderland, overdekt springkussen, Mission Impossible, gratis suikerspin en popcorn.

Pas na de prijsuitreiking begint de kindervrijmarkt, voor die tijd mogen er geen kleedjes op de straattekeningen gelegd worden! Neem zelf een kleedje mee om op te zitten. De Oranje Kindervrij-markt is niet bedoeld voor commerciële partijen.

* Oldtimer tractoren bekijken.

* Afsluiting met rad van fortuin om 17.15u. Lootjes verkrijgbaar bij ijssalon Maarten Liet, Dorpsstraat 50a in Bemmel en tijdens de festiviteiten.

Inschrijven voor de kinderactiviteiten kan via de website of email naar aanmelden@oranjecomitebemmel.nl , graag vermelden met welke activiteit je mee wilt doen en je leeftijd.

Recycling bruikbare spullen: alle niet verkochte vrijmarktspullen kunnen worden ingeleverd bij het innamepunt nabij De Kinkel. Daar worden de goederen op bruikbaarheid onderzocht; deze gaan naar voedselbanken en via diverse instanties naar mensen die ze nog goed kunnen gebruiken. Want weggooien is zonde!

De muzikale begeleiding op deze Koningsdag wordt verzorgd door 'Starmusic Events' uit Bemmel .

BELANGRIJK: Houdt u er rekening mee dat vanwege al deze activiteiten er op donderdag 26 april na 14.00 uur niet meer geparkeerd kan worden op het Kinkelplein.

Ook zal tijdens de Koningsdag de Van Ambestraat (vanaf de Ponylaan), de Dorpsstraat t/m inrit Kinkelenburglaan, de gehele Kinkelenburglaan en het Kinkelplein, afgesloten zijn voor verkeer. Daarom verzoeken we de omwonenden hun auto's op vrijdag 27 april voor 08.00 uur buiten de afgezette straten te zetten. Om 18.00 uur wordt de blokkade weer opgeheven.

Bezitters van oldtimervoertuigen, die graag hun voertuig willen tentoonstellen op het Kinkelplein kunnen zich opgeven via info@oranjecomitebemmel.nl.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Koningsdag-activiteiten. Deelname en attracties voor kinderen zijn gratis.

Feestelijke Oranjeavond voor Gendtse 55-plussers

GENDT - Het is al jaren de gewoonte, dat de Gendtse Oranjestichting en de Ouderenvereniging Gendt rond de viering van Koniningsdag een feestelijke avond voor de 55-plussers van Gendt organiseren.

Ditmaal zal deze avond plaatsvinden op zaterdag 5 mei. Bij aanvang van de avond is er voor iedereen koffie of thee met iets lekkers en er worden enkele consumpties aangeboden. Ook voor 'n hapje tussendoor wordt gezorgd. Natuurlijk is er ook dit jaar weer een feestelijke verloting waar vele, door de Gendtse winkeliers beschikbaar gestelde prijzen, te winnen zijn. Voor de muzikale invulling zorgt ook dit jaar weer de band Eigegereid met een repertoire, dat goed past in de doelgroep van deze avond.

Een leuke bijkomstigheid is dit jaar het gastoptreden van twee landelijk bekende artiesten die op de vrije zaterdagavond graag even naar Gendt komen om de feestvreugde nog meer glans te geven. De aanvang van dit feestelijke gebeuren is 19.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van Providentia. Voor alle 55-plussers uit Gendt is de toegang op zaterdag 5 mei vrij. Iedereen is welkom.

Recyclestraatje viert vijfjarig jubileum

BEMMEL - Aan het einde van de koningsmarkt in Bemmel kunnen dit jaar weer goed bruikbare spullen ingeleverd worden op het plein voor De Kinkel.

Nadat de spullen op bruikbaarheid zijn uitgezocht, zullen zij hun weg vinden naar diverse goede doelen zoals bijvoorbeeld de speelgoedbank Speelstoet, stichting Dierenlot en andere projecten die duurzaamheid en participatie nastreven. Het doel van Het Recyclestraatje is het verbinden van mensen en duurzaam gebruik van spullen.

Vanwege het grote succes, de inzet en warme betrokkenheid van veel mensen om Het Recyclestraatje heen onder andere het Oranjecomité Bemmel-Ressen en Deelkring Lent, zal Sylvia Eeuwes aankomend jaar haar initiatief in een stichting gaan vormgeven.

Koningsdag: unieke aubade

De binnentuin van Het Convent (foto: Henk van Eimeren) Foto: Henk van Eimeren

HUISSEN - Stinase organiseert in Huissen een unieke aubade op Koningsdag in het centrum van Huissen. Iedereen is uitgenodigd om met een Oranjebittertje te toosten op de Koning.

De aubade is een typisch Nederlandse traditie op Koningsdag, waarbij het volk de koning toezingt. In het algemeen treedt de plaatselijke burgemeester als vertegenwoordiger van de koning op. In Huissen is deze traditie weer opgepakt en is er bij ’t Convent (Raadhuisplein / Langekerkstraat) de aubade. Aan deze aubade werken De Gilden en ’t Torkest mee.

Vanaf 12.45 uur zal ’t Torkest zorgen voor een gezellige muziek. Om 13.00 uur zal u welkom geheten worden door Stinase en zal er gesproken worden namens de gemeente Lingewaard. Daarna zal tijdens het zingen van volkslied de nationale driekleur gehesen worden. Zodra de vlag in top hangt gaan de gilden hun vendelgroet brengen.

Na deze korte ceremonie worden alle belangstellenden uitgenodigd om mee te gaan naar de Binnentuin, waar iedereen een Oranjebitter krijgt. Voor de kinderen is er ranja. Zodra iedereen het bekende drankje in de hand heeft zal er een gezamenlijke toost uitgebracht worden op de Koning.

Geen gemeentelijke subsidie voor particuliere rijksmonumenten

't Huis te Bemmel wordt voor zeven ton opgeknapt. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Het college is niet van plan om subsidies te geven voor verbouwing of restauratie van particuliere rijksmonumenten die niet opengesteld zijn voor het publiek. Dit hebben de eigenaren van Huis Binnenveld in Huissen en 't Huis te Bemmel te horen gekregen.

De nieuwe eigenaar van Huis Binnenveld heeft plannen voor restauratie en verbouwing van één woning naar vijf appartementen. Joep Ratering Arntz is met zijn drie zussen door nalatenschap eigenaar van 't Huis te Bemmel. Vijf jaar geleden begon hij met de voorbereiding voor een fors restauratieplan. Om het te behouden voor Bemmel en de volgende generatie, zegt hij zelf.

Het monumentale pand staat in de steigers. De werkzaamheden zijn divers. Zo worden bijvoorbeeld het dak torentje en het stucwerk op de gevels hersteld. De kozijnen worden vervangen, de terrassen voor en achter krijgen aandacht en de statige toegangspoort wordt opgeknapt. Kosten circa 7 ton. Aanvankelijk ging Ratering Arntz er van uit dat de provincie met 75 procent subsidie over de brug zou komen. Het bleek slechts 60 procent te zijn. De familie zit met een gat van circa 100.000 euro.

De positieve gesprekken met de burgemeester, wethouder en een ambtenaar gaf Joep Raterering Arntz hoop. Het gevoel groeide dat de gemeente Lingewaard achter zijn plannen staat om het monumentale pand voor Bemmel te behouden. Het ging om een bedrag van maximaal 10.000 euro. Aan het eind van het liedje heeft het college negatief besloten.

Kasteel Doornenburg profiteert wel van deze subsidie. En dat kan de gemeente goed verdedigen, vindt het college. Het rijksmonument in Doornenburg is opengesteld voor het publiek, heeft een aantrekkende werking op toerisme en is eigendom van een stichting. De familie Ratering Arnts en de eigenaar van Huis Binnenveld in Huissen, voldoen niet aan deze criteria.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 28 april

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

Zondag 29 april

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters,

Eerste H. Communieviering, Spetters

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, Jeugdkoor

10.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, oecumenische viering, ds. A. Melzer en werkgroep,

Ubi Caritas

Zaterdag 5 mei

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, G. Peters, Ubi Caritas

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, N. Sales, Dameskoor

Zondag 6 mei

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis,

Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

15.00 uur: Maria Geboorte Driel, V. Bulthuis, Cantorije, Marialof

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, J. Kallen, Musica Nova,

Mariaviering

Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Pukkeltocht van TWC 'T Verzetje

BEMMEL - TWC 't Verzetje uit Bemmel organiseert ook dit jaar weer (zondag 29 april) een toertocht voor de sportieve fietser.

Klimmen over de pukkels rondom Nijmegen en de Duitse grensstreek met onder andere de Zevenheuvelenweg en de Oude Holleweg. Een prachtige tocht, uitdagend maar vooral genieten van de natuur en de vergezichten. De tocht is volledig gepijld. Er zijn drie afstanden: 60, 90 of 120 kilometer.

De afstand van 60 kilometer is ook geschikt voor e-bikes. Er moet af en toe wel stevig geklommen worden. De afstand van 120 kilometer telt mee voor het Superklimmersbrevet (Brevet des Cylistes). (zie www.klimmersbrevet.nl)

Het rustpunt voor alle routes is bij De Oude Molen in Groesbeek. Alle deelnemers ontvangen één consumptiebon voor een drankje bij het rustpunt of in het clubhuis. Start en finish zijn bij het clubhuis van TWC 't Verzetje aan de Sportlaan 1B in Bemmel. Er kan gestart worden tussen 8:00 en 10:00 uur. Het clubhuis is tot 16:00 uur geopend.

Er is voldoende parkeergelegenheid en er zijn gescheiden toiletten, douches en kleedruimtes. In het clubhuis zijn drankjes en versnaperingen tegen contante betaling verkrijgbaar. Deelnemers kunnen bij de start én onderweg op de foto gezet worden. De foto's zijn na afloop van de tocht via de website van TWC 't Verzetje gratis beschikbaar voor de deelnemers.

Online inschrijven is mogelijk tot en met 28 april via www.fietssport.nl. Op zondag 29 april is inschrijving ter plekke ook nog mogelijk. (Scan & Go)

Inschrijving inclusief één consumptiebon kost 8,00 euro (NTFU-leden 6,00).

Haal op Koningsdag een zonnebloemstekje en win de groeiwedstrijd!

BEMMEL - Op vrijdag 27 april delen we weer gratis zonnebloemstekjes uit. Bij het stekje zit een bijsluiter met tips voor de verzorging van de bloem en het deelnamenummer voor de wedstrijd.

Zoek een mooi plekje in je eigen tuin en verzorg je zonnebloem goed want misschien win jij wel de groeiwedstrijd. De prijzen kun je tijdens het ophalen van je stekje bekijken bij het kraampje.

De zonnebloem is een spectaculaire groeier. Zonnebloemen kunnen wel 2 tot 3 meter hoog worden. Het is geweldig om te zien hoe een klein stekje kan uitgroeien tot een meters hoge bloem. De stekjes kun je ophalen bij het kraampje van peutergroep 't Oerke en buitenschoolse opvang Het Oerkind op het Kinkelplein in Bemmel.

Het Recyclestraatje viert vijfjarig jubileum

BEMMEL - Aan het einde van de koningsmarkt in Bemmel kunnen dit jaar weer goed bruikbare spullen ingeleverd worden op het plein voor De Kinkel.

Nadat de spullen op bruikbaarheid zijn uitgezocht, zullen zij hun weg vinden naar diverse goede doelen zoals bijvoorbeeld de speelgoedbank Speelstoet, stichting Dierenlot en andere projecten die duurzaamheid en participatie nastreven. Het doel van Het Recyclestraatje is het verbinden van mensen en duurzaam gebruik van spullen.

Vanwege het grote succes, de inzet en warme betrokkenheid van veel mensen om Het Recyclestraatje heen onder andere het Oranjecomité Bemmel-Ressen en Deelkring Lent, zal Sylvia Eeuwes aankomend jaar haar initiatief in een stichting gaan vormgeven.

Lente in de bol bij Fort Pannerden

DOORNENBURG - In de meivakantie kun je genieten van alle flora en fauna die rondom Fort Pannerden te vinden is. Dan is het fort van 28 april tot 13 mei zes dagen in de week geopend. Een beleving voor jong en oud en je haalt nog meer uit je bezoek aan Fort Pannerden.


Aan de hand van een rijk geïllustreerd route boekje ga je zelf op pad. Geleid door de ruige natuur van de Klompenwaard krijg je spelenderwijs informatie over diverse wetenswaardigheden over waard, fort en omgeving. Voordat je je waagt door deze ruige natuur, kijk even of je goed gekleed bent om de omgeving te trotseren. Goed schoeisel, lange broek (ook in de zomer) en bij warm weer water drinken zijn een must!

Heb je de belevingsroute doorstaan? Dan is er nog veel meer te beleven in het Fort. Ga op expeditie, speel het spannende spel real life game elements of ga met onze experts mee op een sterke verhalen tour. Wil je liever zelf het Fort verkennen? Neem dan een luisterfort mee om zelf op ontdekking te gaan. Alles is bij de entreeprijs inbegrepen. Alleen voor de escape room elements betaal je nog een toeslag van acht euro per persoon.

De alle actuele openingstijden en meer informatie over prijzen staan op: www.fortpannerden.eu.

TTV Essentia in Bemmel organiseert 55+ middagen

BEMMEL - Sinds vorig jaar is het bij tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel mogelijk om met 55+ers op dinsdagmiddag te tafeltennissen. Zowel dames als heren zijn welkom om gezellig en sportief en ongedwongen een balletje te slaan. De doelstelling is om fit ouder te worden en goede invulling te geven aan de vrije tijd.

"Lijkt dit wel iets voor u, dan wordt u verwelkomd door een groep van veertien personen die enthousiast u zijn voorgegaan. Met tussendoor een korte theepauze wordt daarna voldaan en met veel genoegen huiswaarts gegaan. Thuis kijkt u terug op een fijne en ontspannen middag.

Komt u gerust op dinsdagmiddag (14.00-16.00) eens langs in De Schaapskooi in Bemmel. Natuurlijk bent u ook welkom om op vrijdagavond te komen spelen. Vanaf 20.15 uur krijgen de 18+ers dan hun training om vervolgens nog ontspannen tegen elkaar te spelen. Voor meer informatie kunt u terecht op info@essentiabemmel.nl of op de Facebookpagina."

Kampeer & vrijetijdswinkel Lingewaard

GENDT - Kampeer en vrijetijdswinkel Lingewaard opent op zaterdag 21 april de deuren. Enkele maanden geleden is er een start gemaakt met de inrichting van het pand aan de Nijverheidsweg 14a in Gendt.

Vanuit een passie voor buitenleven je droombaan creëren. Inmiddels alweer anderhalf jaar geleden bedacht Mark Clappers het concept voor de kampeerwinkel. Mark; zelf een fervent kampeerder en vrijetijdsgenieter ervoer dat hij iets met deze passie wilde gaan doen. Samen met zijn vrouw Angela heeft hij destijds het concept van de kampeerwinkel bedacht en vormgegeven. Mark heeft een tijd geleden na 21 jaar zijn baan bij justitie opgezegd en kijkt er naar uit om dit ''kampeeravontuur'' met zijn gezin aan te gaan.

De kampeer & vrijetijdswinkel in Gendt. De kampeerwinkel heeft een showroom van ruim 350 m2. In deze showroom vindt u alles op het gebied van kamperen en vrije tijd. Het assortiment dat u bij ons kunt verkrijgen spitst zich ook toe op huishoud/schoonmaak, kampeerartikelen, tenten, slaapartikelen, kampeermeubels, koken, gasflessen et cetera. Doordat wij samenwerken met landelijke inkooporganisaties kunnen wij u een goede prijs-kwaliteit verhouding aanbieden. Liever een artikel huren in de vorm van een skytube of opblaasfiguur, vraag naar de verhuurmogelijkheden. Service en kwaliteit is waar de kampeerwinkel van Gendt en omstreken voor staat. Wij adviseren u graag over de vele mogelijkheden.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar onze vernieuwde showroom. De koffie staat klaar. We hopen u snel te mogen ontvangen in onze vestiging te Gendt. Kampeer en vrijetijdswinkel Lingewaard, Nijverheidsweg 14a in Gendt; 0481 355908. Of online: www.kampeerwinkeltotaal.nl.

Winkeliers Gendt koesteren concept buiten de lijntjes

Living statues van Gendtse bodem (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT - Laat de klinkers leven. Een nieuw evenement van de Gendtse Winkeliers Vereniging (GWV). Een evenement georganiseerd buiten de veilige 'braderie lijntjes'. En da's gelukt, zegt voorzitter Henk Gertsen met trots. Belangstellenden kwamen massaal op het nieuw aangekondigde straatfeest in het centrum af.

De GWV bestaat 50 jaar. Aanleiding om Gendt en omgeving een ongewoon straatfeest aan te bieden. Een aantal ondernemers liet zich van hun gastvrije kant zien door gratis hun producten te laten proeven. Anderen hadden zich ingezet voor een bijzonder doe-activiteit. Muziek, theater, sport, mode, kijken, ontmoeten, kletsen, alles liep op het Julianaplein en in de Dorpstraat naadloos in elkaar over. Trekkers waren een modeshow, living statues van Gendtse inwoners, een auto met graffiti bespuiten, zelf een kunstwerk maken en een gigantische groot luchtkussen als stormbaan.

Was het straatfestival Laat de klinkers leven eenmalig, of gaat Gendt er mee door. De eerste reactie van Henk Gertsen van de GWV was dat het naar meer smaakt. Het jubileum was een eenmalig evenement. Of je dat moet herhalen, daar zet Gertsen vraagtekens bij. Het frisse concept is wel iets om te behouden, vindt de voorzitter. De evaluatie zal binnen de Gendtse winkeliersvereniging een positieve bijeenkomst worden.

Een evenement buiten de veilige lijntjes organiseren, komt op een moment dat binnen de GWV een discussie plaatsvindt over de braderie tijdens het Kersenfeest. De belangstelling van handelaren en publiek loopt terug. Vorig jaar werd dat op de zaterdag duidelijk gemaakt. Een tendens die ook landelijk speelt, weet Gertsen. "Het concept braderie is landelijk over de houdbaarheidsdatum. Het kán anders."

We gaan weer aan de slag in de tuin Tuinvoordeel komt nu goed 'van Pas'!

GENDT – We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we de tuin weer in. Tuinmeubels worden tevoorschijn gehaald maar... het echte genieten begint natuurlijk pas als de tuin er weer helemaal top bij ligt. Kom bij Tuincentrum en Hoveniersbedrijf De Pas nu profiteren van aantrekkelijk tuinvoordeel.

Het mooie van het voorjaar is dat in uw tuin alles weer tot leven komt. Maar ja, ook onkruid dus. Onkruid zult u moeten wieden maar als u de bodem daarna laat begroeien met een mooie bodembedekker, dan krijgt onkruid veel minder kans. Bij De Pas vindt u een ruim assortiment bodembedekkers, eenjarigen maar ook vaste planten. Profiteer nu van de vaste planten actie: tien vaste planten voor tien euro, er is keuze uit ruim 60 verschillende soorten vaste planten!

De prijzen zijn klein maar het assortiment is groot. Of u nu op zoek bent naar bomen, sierbeplanting, perkgoed of tuinaccessoires, met zoveel keuze vindt u vast en zeker wat u zoekt. En komt u er zelf niet helemaal uit, vraagt u dan gerust advies. De Pas staat bekend om de lage drempel en om de grote klantvriendelijkheid van het team. Sabine en Vincent zijn samen al jaren het gezicht van Tuincentrum en Hoveniersbedrijf De Pas. Samen met hun team staan zij graag voor u klaar om u te adviseren over uw tuinindeling of plantenkeuze. Komt u al gauw, dan kunt u ook nog profiteren van al het mooie tuinvoordeel! U bent van harte welkom aan de Angerensestraat 46 in Gendt. www.tuincentrumdepas.nl.

Rabobanken Oost Betuwe en Maas en Waal bundelen krachten

BETUWE - De twee lokale Rabobanken Oost Betuwe en Maas en Waal gaan per 1 mei samen verder. De ledenraden van beide banken gaven hier op 17 april groen licht voor. Dankzij de samenvoeging staat er een sterke bank die ook in de nieuwe vorm een stevige binding houdt met de lokale leefomgeving. De twee banken gaan verder onder de vertrouwde naam Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe.

"Klanten kennen ons als een bank met een sterke regionale binding. Om dit ook op de langere termijn te waarborgen, is deze samenvoeging noodzakelijk", zegt Mario Franken, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rabobank Oost Betuwe. De raad van commissarissen van de nieuwe bank bestaat per 1 mei uit Mario Franken (voorzitter), Bart Bosman (vicevoorzitter), Fenneke Kwint, Helma Lagarde en Harry Schouten.

Raakvlakken De keuze voor Oost Betuwe en Maas en Waal past bij het gegeven dat de gebieden veel raakvlakken hebben. Paul Brouwer, door de raad van commissarissen benoemd als directievoorzitter van de nieuwe bank, voegt toe: "De banken passen goed bij elkaar: onze gebieden hebben veel overeenkomsten zoals woonkernen met een sterk sociaal karakter en een vergelijkbaar ondernemersklimaat. We kunnen dus van elkaar leren en specialismen verder ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van private banking en kennis van bedrijvensectoren."

Lokaal betrokken Arjan Kruisselbrink blijft directeur Bedrijven en vormt met Paul Brouwer de directie van de nieuwe bank. Kruisselbrink: "Door de omvang kunnen we elkaar beter vervangen en zo het persoonlijk contact vasthouden, ook op onze kantoren en servicepunten." In de nieuwe bank vormt de ledenraad een afspiegeling van de ruim 22.000 leden in het gezamenlijke werkgebied. Brouwer: "De leden hebben ons meegegeven dat ze ons willen herkennen en ontmoeten. Onze marktteamgedachte, waarbij we aanwezig zijn in lokale netwerken én bij events die voor de regio belangrijk zijn, past daar bij. Het is nu aan ons om onze klant dat te laten ervaren."

Kika gesteund en ook een barbecue gewonnen

Jolanda Berends (midden) winnaar van de barbecue. Hanny &nbsp;Leensen traint hard voor haar Run for Kika Marathon. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT/BEMMEL - Tijdens het straatfestival in Gendt heeft slagerij Buurman het publiek gratis laten kennismaken met kippendij van de barbecue. Gratis, inclusief een loterij voor een stoere rookoven barbecue. Maar wel met het vriendelijke verzoek een financiele bijdragen te geven voor Kika.

De BBQ is gewonnen door Jolanda Berends uit Oosterbeek. Samen met haar man was ze toevallig in Gendt en stuitte op het dorpsevenement van Winkeliers Vereniging Gendt. Hanny Leensen uit Bemmel voelt zich ook een beetje winnaar. Zij loopt zich uit de naad voor Kika. Zondag heeft ze bij Wim Buurman in de stand gestaan om gratis stokbrood met kippendij en groenten uit de delen. Op 4 november loopt ze in New York de Run for Kika Marathon, met als doel sponsorgeld bij elkaar te schrapen voor Kika. De stand van Wim Buurman heeft 300 euro opgebracht.

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(foto: E. Milder) Foto: E. Milder

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Hart & Vaatgroep en richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Kom een keertje boulen op Het Kampstuk...

Trudi Ploem legt de boule op de but (foto: G. Startman) Foto: G. Startman

HUISSEN – Bij jeu de boulesclub Lingewaard wordt de binnenboel wat opgeknapt. Maar daar ondervonden de spelers op dinsdagmiddag 17 april geen centje pijn van. Want ze konden lekker buiten aan de slag bij een zalig lentezonnetje. Twee partijen spelen met desgewenst een pauze tussentijds. Dat duurt ongeveer twee keer 30 tot 45 minuten.

Jeu de boulesclub Lingewaard stelt net als het vorig jaar zijn banen weer open voor eenieder die het spelletje nog niet kent. "Elke dinsdag vanaf 13.30 uur bent u welkom en helpen wij u op weg. Wij hebben eventueel ook boules te leen en vooraf aanmelden is niet nodig. U mag vier keer meespelen zonder enige kosten. Daarna staat het u vrij om wel of niet lid te worden van onze vereniging. De kosten van het lidmaatschap vallen trouwens alleszins mee.

Lekker bewegen in de buitenlucht, gezonder kan het al niet. Aanbevolen door de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen. Zelfs als u wat minder vlot ter been bent lukt jeu de boules meestal nog wel. Bovendien bent u weer een middag onder de pannen. Want op een mooie dag komen er al gauw een twintig mensen op af. En dan is het gezelligheid troef. Kom dus eens kijken, want zelfs dat is leuk.

Wij zijn gevestigd aan Het Kampstuk 23, Huissen (bij de brandweerkazerne.) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerie Startman 06 20691224. Of kijkt u op www.jbcl.nl."

Vijf kampioenstitels voor Mixed Moves

Dansers van dansvereniging Mixed Moves vieren het kampioenschap (foto: Gert-Jan van Wezel) Foto: Gert-Jan van Wezel

DOORNENBURG - Zondag 15 april heeft dansvereniging Mixed Moves deelgenomen aan de Festivalkampioenschappen van de Nederlandse Danssport Organisatie in Duiven. Vijf titels gingen naar de Doornenburgse dansvereniging.

Het Festivalkampioenschap is de afsluitende wedstrijd van de Nederlandse Danssport Organisatie. De kampioenen van deze wedstrijd moeten aan minimaal drie eerdere wedstrijden hebben deelgenomen en op de dag zelf een minimaal aantal punten behalen. Festivalkampioenen krijgen een wildcard voor de Nederlandse Kampioenschappen, die dit jaar op 21 en 22 april gehouden worden in Uden.

Dansvereniging Mixed Moves nam deel met negen dansen. Vijf dansen wisten de titel 'Festivalkampioen 2017-2018' in de wacht te slepen. Kampioenen zijn geworden: Next Feet Moves in de categorie Garde Mars Junioren; Dansen met de Trolls in de categorie Show Karakter Minioren; Mens erger je niet in de categorie Show Karakter Junioren; Mixed Emotions in de categorie Show Modern Junioren en Mixed Passion in de categorie Show Modern Hoofdklasse.

De overige vier dansen behaalden ook een podium plaats. Er was een tweede plaats in de categorie Garde Polka Minioren voor de groep Feet Moves. In dezelfde categorie haalde de groep New Feet Moves een derde plaats. De groep Fresh Mix behaalde een nette tweede plaats in de categorie show Modern Junioren. In de categorie Garde Polka Hoofdklasse mocht de groep Swing Moves een tweede plaats in ontvangst nemen.

In de week van 14 mei start dansvereniging Mixed Moves met het instuderen van de nieuwe dansen. Heb je interesse? Mail naar mixedmoves@gmail.com.

Stem op de helden van sportclub Bemmel Vereniging van het jaar 2018!

Van links naar rechts: Janko, Thirsa, Femke, Dapfne, David. Onder: Jurgen en Ruben (foto: Marcel van Leuteren)

BEMMEL - Vier jaar geleden is bij Sportclub Bemmel het Speciaal voetbal geïntroduceerd. Al snel werd de naam veranderd in 'heldenvoetbal'. Die naam is inmiddels een begrip geworden op het sportpark Ressen en ver daarbuiten.

Dat er de behoefte aan deze aparte tak in het voetbal was, is inmiddels wel duidelijk. Veel jongens en meisje met een beperking kunnen niet in het reguliere voetbal invoegen. Heldenvoetbal is de oplossing voor deze kinderen. Vier jaar geleden zijn we (Lees Sportclub Bemmel) met vier helden begonnen, inmiddels hebben we er dertig van alle leeftijden. Recent is besloten de 'helden' in drie groepen te splitsen. De Heldies, Helden Zwart, de pupillen, en de Helden Rood, de junioren.

Dit maakt dat we een ieder in de voor hem/ haar beste groep ingedeeld kan worden tijdens de trainingen en ook tijdens de wedstrijden. Alle drie de groepen spelen een eigen competitie. Er staan in totaal negen enthousiaste trainers (waaronder drie eerste elftal spelers en de Sc Bemmel speler van de eeuw) op de groepen, zodat we veel individueel kunnen werken met ze.

Het is dan ook gaaf om met de rest van Nederland te delen dat we met de hulp van de ING, het Fonds gehandicaptensport en NEC Doelbewust uit kunnen dragen dat deze kinderen hun sport op hun niveau kunnen beoefenen.

Stemmen kan op: www.verenigingvanhetjaar.nl. Tik in: Helden en Lingewaard. Volg het menu en druk op de stembutton. Hartelijk dank namens de Helden!

deBol junior avondvierdaagse

Startbureau (foto deBol Bemmel) Foto: deBOL Bemmel

BEMMEL - Zoals je misschien wel weet, is het startbureau van deBol junior avondvierdaagse altijd heel mooi versierd. Dat willen we dit jaar ook weer doen, maar nu hebben wij jouw hulp daarbij nodig!

Wij willen jou vragen of jij een hele mooie Disney kleurplaat wilt kleuren. Wij nemen die kleurplaten mee naar de kraam van deBol op Koningsdag. Als jij dan komt inschrijven voor de A4Dgse, dan krijg je van ons zo'n mooie kleurplaat. Daarop staat dan vermeld wanneer en waar je 'm gekleurd en al kunt inleveren. En dan hangen wij al die mooie kleurplaten in het Startbureau op. Dan zul je zien dat het er weer heel mooi uit gaat zien!

Heb je zelf een mooie Disney-kleurplaat? Kleur die dan heel mooi in en neem hem mee op Koningsdag! Dan bewaren wij hem voor je en hangen hem dan bij de A4D op!

Zien we jou ook bij de deBol-kraam op Koningsdag? Kom je ook tussen 12.00 en 17.00 uur inschrijven? Op deze Koningsdag bedraagt het inschrijfgeld 5,00 euro per persoon, ook de begeleiding betaalt inschrijfgeld. Natuurlijk zijn er, zoals je van ons gewend bent, ook in mei nog voor-inschrijvingsdagen. Daarover vertellen we later weer wat meer. Kom inschrijven op Koningsdag en doe mee!

Groen-presentatie succesvol!

HUISSEN - Afgelopen weekend heeft AB Oost Huissen een open dag gehad voor kandidaten die graag in het groen aan de slag willen gaan! Het groenseizoen is namelijk volop losgebarsten en wij, AB Oost, staan te popelen om deze gemotiveerde aan de slag te zetten.

"Heb jij altijd al in het groen willen werken, maar simpelweg de kans niet gekregen? Maar beschik jij wel over de juiste mentaliteit maar niet over de bijbehorende certificaten? Dan is dit jouw kans! Heb je afgelopen weekend niet de tijd gehad om de groen presentatie bij te wonen? Neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden om alsnog het opleidingstraject in te gaan, let wel op want deze opleiding is van 30 april - 4 mei!

AB Oost is bij velen bekend als dé partner binnen de agrarische sector. Hoewel hierin onze roots liggen, opereren we daarnaast in zeer uiteenlopende branches (grond, weg en waterbouw, Veterinair, Logistiek, Groenvoorziening enzovoort).

AB Oost is al jarenlang veel meer dan alleen 'een uitzendbureau'. "Wij gaan verder, daar waar de meeste bureaus stoppen met hun dienstverlening. Wat ons maakt, komt voort uit onze historie, maar vooral uit onze mentaliteit en ambitie. We denken in oplossingen en kansen en vooral in samen én met elkaar! Ben je op zoek naar een andere baan maar hoeft dit niet perse in het groen te zijn? Neem dan ook gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Meld je direct aan om een sollicitatie gesprek in te plannen via mailadres infohuissen@aboost.nl en stuur jouw CV mee!"

Bernice Sangers, Roel Remers en Debbie Brugman zien je graag op de Primulalaan 2 in Huissen.

Ondernemers in Zilverkamp nodigen hun klanten uit: Pannenkoeken uit eten met korting voor iedereen!

HUISSEN – Winkelcentrum Zilverkamp heeft de klant veel te bieden. Heel veel zelfs! Voor de alledaagse boodschappen kun je er meer dan prima terecht. En de komende twee weken doen ze er een extraatje bovenop: elke koper krijgt dan een voucher, waarmee bij pannenkoekenrestaurant Boerderij De Lande met een forse korting pannenkoeken kunnen worden gegeten!

Er is volop keuze in aanbod in het winkelcentrum: twee supermarkten en tal van speciaalzaken, zoals de bakker, slager, groenteboer, drogist tot aan de bloemist, boekhandel en slijter toe! Alle zaken, die service en kwaliteit tegen vriendelijke prijzen hoog in het vaandel hebben staan!

En nu de Jumbo in het overdekte winkelcentrum twee weken op slot gaat voor een 'update', laten alle ondernemers zien dat ook dan winkelcentrum Zilverkamp de moeite waard is om te winkelen. Alle producten en artikelen, die men dagelijks nodig zijn, zullen ruim voorhanden zijn. Er is extra ingekocht, het assortiment zal nog meer dan anders compleet zijn. Dat getuigt nog eens van een service! Maar... de ondernemers doen meer!

Vanaf dinsdag 24 april krijgt elke koper in winkelcentrum Zilverkamp een voucher, waarmee men een korting van 25 procent krijgt op de pannenkoeken bij het bekende restaurant Boerderij De Lande aan de Karstraat 91 in Huissen. Pannenkoeken eten doe je er in een geheel nieuwe stijl, in een smaakvol interieur. En de bijzondere ambiance van Boerderij De Lande zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Is dat niet klasse, dat je dit kunt op uitnodiging van de ondernemers van winkelcentrum Zilverkamp?

Deze actie van de ondernemers uit winkelcentrum Zilverkamp duurt twee weken en de voucher kan daarna nog gebruikt worden tot en met 30 juni 2018.

Koningsdag vrijdag 27 april zijn wij 's morgens geopend!

Uitstapje Historische Kring naar Doornenburg

LINGEWAARD - De Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen nodigt de leden uit voor een uitstapje naar Kasteel De Doornenburg op zaterdag 26 mei.

Het programma:

10.30 uur Rondleiding door het kasteel.        

12.30 uur Lunch in de Ridderzaal

13.30 uur Tentoonstelling 'Doornenburg en de rivieren' in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3.

15.00 uur Slot

Het is de bedoeling dat men op eigen gelegenheid naar De Doornenburg gaat. Carpoolen is daarbij natuurlijk een optie. Heeft men geen vervoer, laat het ons dan even weten. Aan dit uitstapje zijn kosten verbonden. De Historische Kring neemt een deel daarvan voor zijn rekening, maar we ontkomen er niet aan om ook een bijdrage te vragen. "Als u lid bent van de HKB en u hebt een museumjaarkaart dan is uw bijdrage 12,50 euro, hebt u geen museumjaarkaart dan wordt het 17,50 euro. Bent u geen lid van de HKB dan zijn de kosten met museumjaarkaart 15 en zonder museumjaarkaart 20 euro."

"U kunt u opgeven door een mail te sturen naar penningmeester@historischekringbemmel.nl. Maak het bedrag over naar rekeningnummer NL 39 RABO 010 57 26 443 tnv Historische Kring Bemmel en onder vermelding van Uitstapje 26 mei 2018. Uw aanmelding is pas definitief als de betaling is ontvangen. Hebt u een museumjaarkaart, vergeet die dan niet!"

Straatspeeldag Huissen

Klimtoren 2017 (foto: Straatspeeldag)

HUISSEN - "Wij hebben ons niet uit het veld laten slaan door de zomerstorm van vorig jaar dus ook in 2018 zijn wij weer met de Straatspeeldag op de Markt en in het centrum van Huissen aanwezig."

Het thema voor 2018 is ‘cowboys en indianen’. "Wil je kans maken op een leuke prijs kom dan verkleed als stoere cowboy of lieflijke indiaan. En vind je het leuk dan komt je foto op onze website. Net als voorgaande jaren is het programma weer enorm gevarieerd. Er zijn enkele vaste onderdelen waaraan deelgenomen kan worden, maar het is de organisatie wéér gelukt om met nieuwe activiteiten te komen om het evenement voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk te houden."

Op woensdag 13 juni is het dan zover. "Speciaal voor de allerkleinsten hebben we dit jaar wederom een ‘Peuterplein’. De hoofdattractie houden wij nog even geheim. Daarvoor kun je toch het beste voor langskomen op 13 juni. Laat je dus verrassen. Hou onze website www.straatspeeldaghuissen.nl in de gaten!"

"De kaartverkoop start om 13.00 uur en we gaan door tot 17.00 uur. Deelname met één of meer spelkaarten, tegen betaling van 2,00 euro per kaart, geschiedt uitsluitend onder begeleiding van een volwassene en op eigen risico. En gezien het sportieve karakter van de Straatspeeldag adviseren wij iedereen om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid op de Molenweide.

Wij zien jullie allemaal heel graag weer komen. Dus noteer vast in de agenda: Straatspeeldag Huissen, woensdag 13 juni op de Markt in het centrum van Huissen!"

'Voor iemand met dementie heeft een telefoon een snoer'

ARNHEM - Mijn moeder woont sinds kort in een zorgvilla van Stepping Stones Home & Care. Ze dementeert. In haar zorgvilla wordt gezorgd dat bewoners zich thuis voelen. De zorgvilla is kleinschalig en een tikje ouderwets ingericht. Op haar kamer staat een telefoon mét snoer. Zo kan ze af en toe haar broer bellen.

Recente herinneringen verdwijnen. Dergelijke zaken zijn essentieel voor ouderen met dementie. Langzaam verdwijnen de recente herinneringen uit hun brein. Zij herkennen ze de dispenser niet meer als 'zeep', een mobieltje niet als 'telefoon'. Bij mijn moeder wordt hier rekening mee gehouden. Zo wordt zij niet omringd door voorwerpen die ze niet begrijpt.

Eigen regie
De verzorgenden houden rekening met het dagritme en de voorkeuren van mijn moeder. Bij goed weer wordt er gewandeld in de tuin of het nabijgelegen park. De koffie om elf uur is een vast ritueel, net als het avondeten. Dat geeft houvast. De bewoners helpen, net als thuis, mee met de dagelijkse taken zoals koken en de was vouwen. Dit draagt bij aan het huiselijke gevoel en de beleving.

Belevingsgerichte zorg
Deze belevingsgerichte zorg is helaas niet standaard. Bij de zorgvilla's van Stepping Stones Home & Care is dit wél het uitgangspunt. De vele hersenstudies die de afgelopen jaren gedaan zijn, hebben veel duidelijk gemaakt over dementie. Belevingsgerichte zorg sluit aan bij die inzichten.

Stepping Stones Home & Care heeft twee zorgvilla's in Arnhem: Villa Oosterveld (villaoosterveld.nl) en
Villa Saksen Weimar (villasaksenweimar.nl).

32 / 34

Op 29 april is deze toffe peer
geen 49 meer.

Van harte gefeliciteerd met je 50e verjaardag!

Kus van

Anja, Tom

Fleur en Tristan

Hieperdepiep hoeraaaaaa
Thijs word 27 april 2 jaar!

Gefeliciteerd lieve jongen
Xxx Papa Mama Luuk en Tessa

Ken je deze kale misschien want hij gaat 29 april ABRAHAM zien.

Groetjes Pa en Ma Koeien.
En de rest van de familie

Op 30 april wordt onze kleindochter Indy 1 jaar.
Van harte gefeliciteerd van Oma Annette en Opa Dick

Alweer 16 jaar, gefeliciteerd kanjer.
Fijne dag liefs Stan, Suus en papa

Hoera, Eindelijk 18 jaar! Gefeliciteerd vriendje!
Liefs Luuk, Suus en papa.

Zoey & Quinty
27 April worden jullie 8 Jaar . Hiep hiep hoera.

Van Harte Gefeliciteerd .

Dikke knuffel, Opa Hans .Oma Ivon.

30 Party time

Gefeliciteerd

liefs van ons allemaal.

Hoera voor Thijs!
Onze eigen "prins" wordt op 27 April 2 jaar.
Proficiat lieverd, dikke kus van Oma Elsje