GN Berg en Dal Heumen Mook

27 september 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 27 september 2017


Leuth Toen: Ze zijn er niet meer

LEUTH - Over het speciale thema Ze zijn er niet meer' is in Leuth een foto-expositie samengesteld door 'Leuth Weet u Nog'. In deze expositie zie je die ondernemers zien, die Leuth lieten leven, maar inmiddels zijn verdwenen uit het straatbeeld.

Maanden van voorbereiding, zoals verzamelen van foto’s en informatie hebben geleid tot een ontmoeting met het verleden. Een extra opbrengst van deze inspanningen is een boek over het zelfde onderwerp. Het eerste exemplaar zal tijdens de opening van deze expositie worden aangeboden.

Deze expositie is in zaal Tontje aan de Steenheuvelsestraat 56 in Leuth. (Onderdeel cafetaria Leuth).

De opening is donderdag 12 oktober om 13.00 uur. Na de opening is de boekpresentatie. De expositie is er tot en met dinsdag 17 oktober van 12.00 tot 22.00 uur. Meer informatie staat op www:leuthweetunog.nl.

De Sprong in Ooij redt Groesbeekse Kèls

Foto: Diny Kuijpers

Foto: Diny Kuijpers

GROESBEEK/OOIJ - De belangstelling voor het jubileumconcert van de Groesbeekse zanggroep de Kèls op zaterdag 4 november in het cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek is zo enorm groot, dat alle kaartjes binnen drie dagen waren uitverkocht.

Voor de zanggroep en voor de organisatie van het concert is dit werkelijk een bijzonder mooie opsteker, maar voor de vele fans die hierdoor geen kaartje konden bemachtigen is dat echter een enorme teleurstelling.

De Kèls vinden het bijzonder jammer voor hun vele en trouwe fans die dit jubileumfeest daarom zouden moeten missen. Er is daarom driftig gezocht naar een mogelijkheid om hiervoor een oplossing te vinden. En deze oplossing is gevonden. Zondag 14 januari is een extra concert van De Kèls. Zij zingen een middag lang in Dorpshuis De Sprong in Ooij. Entree is 7,50 euro en de aanvang is om 14:00 uur.

Hersenkraker pubquiz in Kerstendal Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zaterdag 7 oktober vanaf 20.30 uur wordt in dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal een pubquiz gehouden. De organisatie is in handen van vier vertegenwoordigers van Kerstendal, de Dorpsraad, Berg en Dals Bloei en de Berggeiten.

Zij hebben de leiding voor deze avond uit handen gegeven aan de professionele Quiz Academy uit Nijmegen. Een doorgewinterde quizmaster zal de diverse teams bestoken met quizvragen over vele uiteenlopende onderwerpen. Deelname kost vier euro per persoon en groepen kunnen met maximaal vijf deelnemers inschrijven. Geef u op als straat-, vrienden, collegae- of familiegroep en ga de onderlinge strijd aan. Het gaat met name om de gezelligheid en plezier om mededorpsbewoners weer eens op een andere manier in actie te zien. Inschrijven kan bij quiz@kerstendal.nl.

Vogels spotten in De Bruuk in Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 1 oktober om 08.30 uur is de start van een wandeling met vogels spotten bij De Bruuk, Ashorst 22 in Groesbeek. De Bruuk is een natuurgebied van ca 100 ha tussen Breedeweg en De Horst in de gemeente Berg en Dal.

Het is een moerasgebied dat wordt gevoed door kwelwater uit de omliggende heuvels. Het bestaat voor een deel uit blauwgrasland en is daarom beschermd als Natura 2000-gebied. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer en particulieren. De Leigraaf loopt door het gebied.

Bij de wandeling is er uiteraard kans op trekvogels zoals ganzen, ooievaars en buizerds maar ook op standvogels zoals sijsjes en vinken en mogelijk een ijsvogel. Hoe dan ook, het wordt een mooie tocht in een interessant gebied tijdens de vogeltrek.

Als het mogelijk is zullen we ook een telpost voor de vogeltrek bezoeken. De wandeltocht staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over de vogels en dit gebied kan vertellen. Ben is voor deze excursie bereikbaar op 06 53927477. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen.

Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal vindt u op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal en www.vcbio.science.ru.nl/virtuallessons/landscape/bruuk of www.gelderland.nl/Bruuk.

Diorama Waalcrossing heropend in Nationaal Bevrijdingsmuseum

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - De twee dochters van generaal James Gavin, Chloe en Majorie Gavin hebben dinsdagmiddag 19 september samen met de burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het vernieuwde Diorama van de Waalcrossing heropend.

Het Diorama heeft een opknapbeurt gehad en er zijn diverse elektronische snufjes toegepast waardoor de Waalcrossing van de oversteek realistisch in beeld word gebracht. Voor de opening werd de Last Post geblazen, er waren twee veteranen, vader en zoon De Vinney aanwezig. Tevens werden na de opening levensechte poppen van generaal Gavin en de heer Bestebreurtje onthuld. De muzikale ondersteuning werd verzorgd door de Power Girls.

Inzameling rommelmarkt voor fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt Fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom. Mocht u gaan opruimen denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Bijzondere themafilmmiddag bij KBO Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: Rene Hendriks

BEEK - Een bijzondere film was er te zien donderdag 14 september tijdens de KBO Beek. Onze themamiddag liet u genieten van Moskou, Sint Petersburg en de Gouden Ring van de Oeral, een toeristische route ten noordoosten van Moskou met steden waar wij nu niet direct iedere dag van lezen maar door de film te bekijken zeker de moeite waard zijn geworden om er met een ander oog naar te kijken en eventueel te zijner tijd te gaan bezoeken.

De film werd deskundig begeleid door Jan Driessen, die een bijzondere naam heeft opgebouwd door zijn vele reizen en dan ook een graag geziene gast is bij vele verenigingen en organisaties. "Wij waanden ons echt in Rusland en in de rijkdom van deze steden, op deze middag."

Ook ditmaal was hotel 't Spijker the place to be, waar onze vele gasten natuurlijk ontvangen werden met een kopje koffie of thee en in de pauze werden zij vanzelfsprekend ook niet vergeten. Een compliment werd er gegeven aan de aanwezigen. De organisator vertelde dat het tijdens zijn aanwezigheid bij de KBO Beek nog nooit zo stil was geweest tijdens een KBO Beek themamiddag. Alle dank was er voor de familie Driessen, die dan ook nog graag volgend jaar terugkomt om een ander deel van de wereld te belichten.
Kortom: weer een middag de KBO Beek waardig, iets wat een ieder zeker ook graag had willen meemaken. "Dat kan, want de gezellige KBO Beek is er ook voor u, met 20 euro per kalender jaar kunt u ook alles met ons mee. Nu speciaal voor u 30 euro tot 1 januari 2019", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, die graag alle uitleg geeft.

Fietsexcursie ´Werk in uitvoering´door de Millingerwaard

MILLINGEN/KEKERDOM - Op zaterdag 7 oktober organiseert Staatsbosbeheer van 10:00 tot 12:30 uur een fietsexcursie door de Millingerwaard voor omwonenden en belangstellenden.

De afgelopen jaren is er veel werk verzet in het project gebied voor ruimte voor de rivier en natuurontwikkeling. Sinds mei is de Waal in verbinding met de nieuw gegraven stroombaangeul in de Millingerwaard. Hiermee is het waterveiligheidsdoel van de herinrichting gerealiseerd. Een goed moment om omwonenden en belangstellende uit te nodigen voor een 'Werk in uitvoering' excursie door het gebied. Start is in het Wilderniscafé in Kekerdom.

Regelmatige bezoekers van de Millingerwaard zien dat er de afgelopen jaren veel werk is verzet in dit gebied. De Millingenwaard ligt in een dynamisch rivierlandschap langs de Waal en is onderdeel van de Gelderse Poort. Hier bepaalt de rivier de ontwikkeling van de natuur. In dit natuurgebied is jaren volop gewerkt aan het realiseren van waterveiligheid en grote stukken aaneengesloten riviernatuur. Geulen zijn gegraven, bedrijf de Beijer BV is uitgeplaatst, en de verbinding met de Waal gemaakt.

Fietsexcursie

Graag laat Staatsbosbeheer zien wat er de afgelopen jaren is veranderd in de Millingerwaard en waarom dat is gedaan. Op zaterdagochtend 7 oktober kan iedereen onder het genot van een kopje koffie/thee in Wilderniscafé Waard van Kekerdom de informatiefilm over het project Millingerwaard bekijken. Ook wordt er kort verteld welke werkzaamheden er de komende tijd nog worden uitgevoerd. Na deze uitleg begint de fietsexcursie door de Millingerwaard waarbij op een aantal plekken een toelichting wordt gegeven over de veranderingen in de Millingerwaard.

De fietsexcursie is op zaterdag 7 oktober van 10:00 tot 12:30 uur. Begin- en eindpunt is Wilderniscafé Waard van Kekerdom, Weverstraat 94 in Kekerdom. Aanmelden is wel nodig: uiterlijk 2 oktober per email naar rivierprojecten@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van 'Deelname excursie Millingerwaard 7 oktober 2017´.

Liefst 25 jaar trouw aan Schoenmakers Bandenservice Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De 49-jarige Erwin Roeffen uit Cuijk is afgelopen donderdag in het zonnetje gezet, omdat hij liefst 25 jaar werkzaam is bij Schoenmakers Banden Service aan de Ambachtsweg 17a in Groesbeek.

Het bijzondere van dit jubileum is dat Erwin in de afgelopen 25 jaar nog géén dag -laat staan een halve dag- ziek thuis is geweest, zo laat Willie Schoenmakers weten. Willie kende Erwin nog van vroeger als leerling bandentechniek bij Evers Banden (de voormalige Melkfabriek aan de Kloosterstraat in Groesbeek) waar hij zes jaar tot alle tevredenheid heeft gewerkt. Toen zijn zowel Erwin als Willie vervolgens hun eigen weg gegaan.

Willie is in 1990 voor zichzelf begonnen aan de Ambachtsweg waar het bedrijf nog steeds zit, terwijl Erwin naar bandenbedrijf Bongers in Boxmeer is gegaan. De zaak van Willie liep na 2,5 jaar zo goed dat hij personeel moest aannemen, waarbij hij als eerste dacht aan Erwin. "Ik heb Erwin benaderd en het klikte gelijk." Afgelopen donderdag 21 september was het exact 25 jaar geleden dat Erwin in Groesbeek bij Willie Schoenmakers begon. Donderdagmorgen bij het open gaan van de zaak werd Erwin samen met zijn echtgenote Sonja verrast door Willie en Dorien Schoenmakers. Als dank kreeg de jubilaris enkele cadeaus overhandigd, terwijl Sonja in de bloemetjes werd gezet.

Controle fietsverlichting in Kulturhus Den Ienloop Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 30 september is er weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115.


Dit keer is er speciale aandacht voor de fietsverlichting van jong en oud. De donkere maanden komen er weer aan. Een goed moment om de fietsverlichting te laten nakijken. "Kom ook even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen."

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes."

Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Dit jaar kunt u er nog op zaterdag 28 oktober en 25 november terecht.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Tijdens afscheidsbijeenkomst Jos van Rooij Bisschop spreekt vrijwilligers toe

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Ruim driehonderd vrijwilligers van de parochie Groesbeek waaronder Pastor Jan van Gestel (die met een daverend applaus werd ontvangen) waren dinsdagavond naar De Linde gekomen om afscheid te nemen van hun geliefde diaken Jos van Rooij. Ook speciaal uit Den Bosch was Bisschop mgr. dr. Gerard de Korte naar Groesbeek gekomen die een ruim drie kwartier durende toespraak hield over de 'Toekomst van de Parochie'.

Jaren geleden ging nog zestig procent van de katholieken iedere zondag naar de kerk en dat percentage is nu heden ten dage gedaald naar vijf procent, aldus De Korte. De situatie is zorgelijk maar niet hopeloos hield De Korte de aanwezigen voor. Voor onze parochies zijn er drie grote uitdagingen te weten:
We moeten van sprakeloosheid naar een vrijmoedige getuigenis.
We moeten naar een open missionaire geloofsgemeenschap.
We moeten ons koesteren en verdiepen van de volksvroomheid.

Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen aan de bisschop. Er viel nogal de nodige kritiek op het beleid van de pastoor Janssen en kapelaan Rudo Franken. De bisschop ging niet in op de kritiek, maar stelde voor om hier onderling uit te komen door gesprekken aan te gaan. Dan moet dat gaan lukken, hield mgr. dr. De Korte de vragenstellers voor. In bijzondere gevallen zal het Bisdom een bemiddelaar aanstellen om uit de impasse te komen, aldus De Korte.

Nadat de bisschop de reis naar Den Bosch weer had aanvaard, sprak pastoor Henk Janssen de scheidende diaken Van Rooij toe en bedankte hem voor de 27-jarige inzet voor de parochie Groesbeek. Als laatste was Jos van Rooij zelf aan het woord. Op zijn beurt bedankte hij alle vrijwilliger(ster)s die hem in al die jaren hebben bijgestaan. Vervolgens ontving van Rooij van alle verenigingen, stichtingen en vrijwilligers waar hij de afgelopen 27 jaar mee samengewerkt heeft een boekje met 600 bladzijden waar iedereen wat ingeschreven had. Het koor Horst – Sionsheuvel – Breedeweg zong tot slot enkele liederen die door de zaal met volle borst werden meegezongen.

Motorcrosser gewond na val tijdens NK-wedstrijd in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de NK-jeugdwedstrijden van de MON is zaterdagmiddag op het circuit van de Groesbeekse Motor en Bromfiets Club De Zevenheuvelen een jeugdige motorrijder bij een val gewond geraakt.

De crosser kwam tijdens een rit ongelukkig ten val en klaagde over pijn in zijn buik. Personeel van een gealarmeerde ambulance heeft de crosser eerste hulp verleend, waarna hij met onbekend letsel is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De wedstrijden zijn overigens gewoon doorgegaan.

Open opkomst Zeeverkennersgroep De Batavieren

REGIO - Op 7 oktober houdt ZV De Batavieren een open opkomst. Voor de Bevers (4 tot 7 jaar) is dit van 10.30 tot 12.00 uur, en voor de Welpen (7 tot 11 jaar) van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom bij de blokhut op Grootstalselaan 13 in Nijmegen om een keertje mee te doen.

"Het belooft een leuke middag vol avontuur te worden! Wat we precies gaan doen houden we nog even geheim, maar we kunnen wel verklappen dat er een kabelbaan in voorkomt… Ook je vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep.

Voor de ouders/verzorgers: u kunt uw kind rond 10.30 uur brengen en om 12.00 uur weer ophalen (voor de Bevers, van 4 tot 7 jaar). Voor de Welpen, van 7 tot 11 jaar, is de open opkomst van 14.00 tot 17.00 uur.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jens Deelen (jens@batavieren.com, Welpen) of Ursula ten Have (ursula@batavieren.com, Bevers). Meer informatie over onze groep staat op www.batavieren.com. Aanmelden is niet nodig!?

Motorcrosser gewond na val tijdens NK-wedstrijd in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de NK-jeugdwedstrijden van de MON is zaterdagmiddag op het circuit van de Groesbeekse Motor en Bromfiets Club De Zevenheuvelen een jeugdige motorrijder bij een val gewond geraakt.

De crosser kwam tijdens een rit ongelukkig ten val en klaagde over pijn in zijn buik. Personeel van een gealarmeerde ambulance heeft de crosser eerste hulp verleend, waarna hij met onbekend letsel is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De wedstrijden zijn overigens gewoon doorgegaan.

Gelderland krijgt fietslabel van wereldwielerbond

REGIO - De provincie Gelderland heeft gisteravond in de Noorse stad Bergen het regionale fietslabel ontvangen van de wereldwielerbond. De Union Cycliste Internationale (UCI) maakte ook bekend dat het WK paracycling in 2019 in Gelderland gehouden zal worden. Gedeputeerde Jan Markink nam de prijs namens de provincie in ontvangst.


Het UCI Bike Region Label wordt uitgereikt aan regio's en steden die fietsen in hun regio stimuleren door goede en veilige fietspaden en sportevenementen. Markink is blij met het label: 'Gelderland is een echte fietsprovincie. We investeren in mooie wielerevenementen, waaronder het WK baan in 2018. Ook voor de recreatieve fietser heeft Gelderland veel te bieden, we hebben goede veilige fietspaden en schitterende natuur. We zijn trots dat dit wordt beloond met het UCI Bike Region Label.'

Gelderland is ook blij met de toewijzing van het WK paracycling. Paracycling is baanwielrennen voor mensen met een beperking. Het WK werd al eerder in Gelderland gehouden in 2015. In 2019 komt dit baanwielrenspektakel naar het Omnisport centrum in Apeldoorn.
De provincie is gastheer voor tal van fietsevenementen in alle disciplines. Zo wordt elk jaar de World Cup BMX op Papendal gehouden en vorig jaar startte de Giro d'Italia in Gelderland. Dit jaar startten de Boels Ladies Toer en de NK wielerweken in Gelderland. 'We vinden als provincie breedtesport- en topsportevenementen erg belangrijk.' aldus gedeputeerde Jan Markink. 'Daarbij is sporten voor mensen met een beperking een belangrijk speerpunt in ons sportbeleid.'

Mooiste fietsnetwerk van Nederland
Het toeristisch fietsnetwerk in heel Gelderland is 6000 kilometer lang en het mooiste van Nederland. Gelderland werd onlangs door website fietsen123 verkozen tot mooiste fietsprovincie van Nederland. Eerder dit jaar scoorde Gelderland met vijf sterren ook al maximaal in de landelijke kwaliteitsmonitor van Stichting Fietsplatform Nederland. 'Elk jaar komen honderdduizenden mensen naar Gelderland om hier te fietsen en te ontspannen. Ze zijn enorm positief over ons prachtige landschap en goede fietsnetwerk. We staan op nummer 1 en zijn van plan daar te blijven.' aldus Bea Schouten, gedeputeerde toerisme.
Niet alleen toeristen van buiten de provincie maken veel gebruik van de toeristische fietspaden. In Gelderland zelf wonen ruim honderdduizend wielersporters.

Meer snelfietsroutes

Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Om dit te stimuleren wil de provincie fietsen nog makkelijker en veiliger maken. Inmiddels ligt langs 90% van de provinciale wegen in Gelderland vrij liggende fietspaden. Ook wordt er fors geïnvesteerd in snelfietsroutes. Eerder deze maand werd de nieuwe snelfietsroute tussen Nijmegen en Beuningen geopend. Tot nu toe ligt er 40 kilometer aan snelfietsroutes in Gelderland. De provincie wil dat daar de komende jaren nog 100 kilometer bij komt. Onder andere tussen Arnhem en Dieren.

Economie & kennis

Nog afgezien van de toeristische sector is fietsen economisch van groot belang voor Gelderland. Naast de Koninklijke Gazelle in Dieren en Sparta in Apeldoorn is er ook nog het Dutch Bicycle Centre in Nijmegen. Hier zitten allemaal innovatieve fietsbedrijven met vernieuwende fietsconcepten. Eerder dit jaar organiseerde Arnhem en Nijmegen het internationale Velo City congres. Daar werd kennis over fietsen gedeeld met 1500 bezoekers van over heel de wereld.

Boerderij maakt plaats voor klooster op de Horst

Huis en hof van de weduwe Marie Gerrits –Peters, in 1937 door haar afgestaan voor de bouw van het klooster op de Horst. Foto: Archief Gerrie Driessen

Kapelaan C. van der Leeden werd in maart 1927 belast met het stichten van een nieuwe parochie en het bouwen van een kerk op de Horst. De inwijding van de kerk vond plaats op 24 juli 1928 en deze wordt door een journalist als volgt beschreven: 'dit nieuwe Godshuis is gesticht in den sobere stijl van het eenvoudige volk van het land. Het is een rood – stenen gebouw, waaruit de toren, geheel in de lijn van het dak der kerk, als een verhoging van het kerkdak in dezelfde vorm opschiet. Het is een bedehuis geworden dat geheel harmonieert met het heuvelachtige landschap'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Begin 1937 vraagt pastoor Van der Leeden aan de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Roosendaal of er zusters naar de parochie van de Horst kunnen komen om daar een bewaarschool en naaischool te beginnen. Later zou die uitgebreid kunnen worden met een meisjesschool. De aan de Plakseweg gelegen bouwgrond zal door Van der Leede gratis worden afgestaan aan de Congregatie, waarvan verwacht wordt dat die het klooster en school zal bouwen. De grond ligt dicht bij de kerk en is door de weduwe Marie Gerrits –Peters afgestaan aan de pastoor. Om de bouw van het klooster mogelijk te maken zal haar huisje met schuur worden afgebroken, waarna het terrein groot genoeg is om daar tevens de bewaar – en naaischool te bouwen en later ook nog een meisjesschool. De weduwe Gerrits is bereid tijdens de bouw van het klooster bij haar broer te gaan inwonen. Daarna, zo heeft de pastoor beloofd, zal zij de rest van haar leven in het klooster kunnen wonen: 'In een kamertje bij de zusters. Hiertoe zal de kamer dienen naast de kapel, die buiten het slot ligt. Daar zal Marie als 'n grote weldoenster van het klooster steeds met liefde worden verzorgd'. (De vermelding 'buiten het slot' maakt duidelijk dat de weduwe niet bij maar naast de zusters woonde.) De aan de Plakseweg gebouwde R.K. bewaarschool telde in 1944 54 leerlingen en de aan de Ketelstraat gebouwde R.K. school telde 169 leerlingen. In de oorlogsperiode 1944 -1945 is op de Horst alles verwoest.

Najaarsconcert Vivace solo

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Op zondagmiddag 1 oktober voert Zangvereniging Vivace uit Millingen aan de Rijn een heel bijzonder concert uit: Vivace Solo.

Bijzonder, omdat meerdere koorleden, naast hun gezang, nu eveneens hun andere muzikale talenten aan het publiek laten horen. Waren er voorheen gastoptredens van andere muziekverenigingen, nu bespelen de koorleden ook hun eigen instrumenten en treden solisten uit het koor op. Het thema van het concert is ‘Maria’, bezongen door velen, van Cliff Richard tot Maria Callas. Alles, wat ten gehore wordt gebracht, getuigt van grote schoonheid en diversiteit. De toehoorder kan genieten van het ‘Ave Maria’ tot ‘Maria’ uit de musical West Side Story. Van klassieke tot modernere stukken. Van componisten uit Nederland tot Rusland.

Het concert begint om 15.00 uur in de parochiekerk in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom. De entree is gratis.

De Treffers

laat winst schieten

GROESBEEK - Een 2-0 voorsprong met de rust, een 3-1 voorsprong ruim tien minuten voor tijd. En dan toch niet winnen! FC Lisse kwam in de slotfase alsnog langszij, zodat de punten gedeeld moesten worden. Eindstand De Treffers – FC Lisse: 3 – 3.

In de beginfase (en eigenlijk bijna de hele wedstrijd) lag het initiatief bij de club uit de Bollenstreek. In de veertiende minuten later zette Nick de Bondt zijn ploeg zelfs op voorsprong, toen hij vanuit een vrije trap vanaf 25 meter de bal ineens in de touwen pegelde. Lisse ging op jacht naar de gelijkmaker en Monteny, Vermeulen en Van der Putten waren dichtbij. Het werd echter geen 1-1, maar 2-0 toen Pim Balkestein uit een vrije trap van opnieuw De Bondt de bal achterwaarts fraai over de niet al te grote doelman Haggerty in het doel kopte.
Na de thee was het wel direct raak voor de Lissenaren. In een scrimmage voor doel maakte Bram Eltink de overtreding, die de gasten een penalty opleverde. Vanaf elf meter haalde Rowdy van der Putten doeltreffend uit. Lisse rook meer en opnieuw kwam de thuisclub onder druk te staan. Trainer Anton Janssen trachtte de bakens te verzetten door enkele wissels toe te passen. En met succes, zo leek het. In de 72e minuut werd de bal uit een uittrap van Niels Kornelis doorgekopt door de ingevallen Patrick Heesakkers. De andere invaller, Wouter op den Camp kon daardoor oprukken en legde de bal goed breed op de instormende Nick de Bondt, die zijn tweede van deze middag mocht aantekenen. Met nog een kwartier op de klok had De Treffers meer moeten doen om de punten in eigen huis te houden. Maar het spel van de roodzwarten bleef chaotisch en leek soms zonder enig overleg. In de 78e minuut maakte Rik Vermeulen met een schot in de lange hoek alweer de aansluitingstreffer. En in de 86e minuut lag het veld helemaal open voor de jeugdige invaller Luca Tarani om zijn ploeg niet onverdiend op 3-3 te brengen, dat werd de eindstand.

Koninklijke Onderscheiding voor diaken A.A. van Rooij

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal heeft zondagmorgen 24 september een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer A.A. (Jos) van Rooij uit Groesbeek.

Dit deed hij aan het einde van de viering in de Cosmas en Damianus Kerk. Deze viering stond in het teken van de opening van het pastorale jaar en het emeritaat (pensioen) van Diaken Van Rooij. De heer Van Rooij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Van Rooij kreeg deze onderscheiding voor de volgende activiteiten, vanaf 1990:
• Begeleider van de Bedevaart naar Katwijk aan de Maas
• Bestuurslid van de Vereniging voor Pastoraal Werkenden
• Aanspreekpunt voor het comité Moeders voor moeders van drugsverslaafden en van de groep Ouders voor hoog gevoelige kinderen
• Begeleider/organisator van de werkgroep Communie Groesbeek
• Actief lid van de oecumenische werkgroep Kerk en Samenleving Groesbeek
• Ziekenbezoek alle Groesbeekse zieken (niet alleen parochianen) in de Nijmeegse ziekenhuizen
• Inzet t.b.v. oecumenische maatschappelijke activiteiten in Groesbeek
• Medeoprichter en voorzitter van de Kringloop Groesbeek (vanaf 2013)
• Jurylid van de jaarlijkse Preek van de Leek (vanaf 2012)

DVSG

start met verlies

GROESBEEK - DVSG start de competitie met een uitwedstrijd tegen AAC Olympia. Jeugdspeler Ruben Nillessen start wegens blessures in de basis. DVSG begint de wedstrijd goed met aanvallend voetbal.

In de eerste helft is DVSG beter, maar scoort niet. Tijdens een corner van AAC Olympia wordt verdediger Luuk Rikken omver getrokken. De scheidsrechter fluit wegens commentaar op de leiding en legt de bal net buiten de 16 meter van DVSG. Uit deze indirecte vrije trap scoort AAC Olympia de 1-0. Een cadeautje van de scheidsrechter in de ogen van alle DVSG-ers. Het opportunisme is even weg en op slag van rust scoort AAC Olympia ook nog de 2-0.

Na rust creëert DVSG meteen een goede kans. Per Berns wordt op de zijkant in de diepte aangespeeld en weet de bal goed voor te geven. Ruben Nillessen schiet de bal in, maar de keeper keert zijn inzet via zijn been.

Zonde, dit had er weer een wedstrijd van kunnen maken. Even later wordt via een counter van AAC Olympia de 3-0 gescoord. Het is nu wel duidelijk dat deze wedstrijd verloren is. Charl Jacobs wordt nog gewisseld voor jeugdspeler Tim Nillessen. En later wordt ook nog jeugdspeler Wout Pouwels ingebracht. De jeugdspelers doen het prima, maar kunnen niet voorkomen dat door een fout in de verdediging de 4-0 valt. En bij een 1op 1 situatie achterin weet AAC ook nog de 5-0 te maken.

DVSG verliest de eerste wedstrijd en weet nog niet te scoren. Er is goed gevoetbald, maar het afronden zit niet mee. Ook zitten er verdedigend gezien nog te veel foutjes in het spel van DVSG.

Volgende week speelt DVSG om 14.00 uur thuis tegen DSZ .

Boekbuffet in Kekerdom

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd – met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees – genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse Boekbuffet op donderdag 19 oktober.

"Om 17.30 uur verwelkomen we je in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Opgeven kan tot uiterlijk 16 oktober via boekkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Deelname kost vijf euro.

Vrijwilligers gezocht voor bewoners in Groesbeek-Zuid

BERG EN DAL - In gemeente Berg en Dal telt ieder mens en richten wij ons op de gehele lokale bevolking, maar er is specifieke aandacht voor kwetsbare burgers. Ieder mens telt mee, doet mee en maakt mee. Sociaal Team Groesbeek Zuid krijgt veel aanvragen van mensen die voor kleine klussen op zoek zijn naar een vrijwilliger.

Kleine klussen kunnen zijn: vervoer, helpen in de tuin, een (lang of kortdurend) maatje/vriend zijn, helpen met orde aanbrengen, activiteiten doen of mee naar toe nemen.

Deze klussen zijn op afroepbasis: u wordt gebeld en gevraagd naar uw mogelijkheden op het moment dat er een vraag binnenkomt die passend is bij uw wensen. Als vrijwilliger voor het Sociaal Team Groesbeek Zuid moet u niets en mag u andere inwoners helpen met kleine klussen.

"Wij zoeken mensen die wekelijks 1,5 uur vrij kunnen maken; zelfstandig kunnen werken; zorgvuldig, gestructureerd en betrouwbaar zijn; woonachtig zijn in gemeente Berg en Dal, liefst Groesbeek Zuid. Wij bieden: uitdagend vrijwilligerswerk waaraan je zelf invulling kunt geven; flexibiliteit in uren; persoonlijke en groepsgerichte begeleiding door een opbouwwerker; verzekering tijdens de uitvoering van je vrijwilligerswerk;

Bent u geïnteresseerd geraakt of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Lisanne Bron, lid van Sociaal Team Groesbeek Zuid. Lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel naar 06 83544053."

KaDoo! ziet het levenslicht en pakt uit

Foto: Eigen Foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - Zaterdag 7 oktober presenteert het nieuwe Nederlandstalige duo KaDoo! In zaal De Linde zijn eerste cd-single.

KaDoo! wordt gevormd door de uit Nijmegen afkomstige Bert Kabelaar, in het het verleden zanger/gitarist van de in de regio destijds welbekende formatie December, en Meta van Doorn uit Groesbeek, zangeres van de band Triple – MA en in de omgeving bekend van haar vocale samenwerking met ondermeer Theo Gerrits, Jan Meijers en Marcel Janssen.

Het repertoire van 'Kadoo' bevat een mix van eigen composities, covers en buitenlandse nummers die door Bert zijn voorzien van een Nederlandse tekst. Samen met Harrie van den Heuvel is hij ook verantwoordelijk voor de productie van de twee nummers op de cd: 'Geef mij je hand' en 'Dat gevoel zal nooit verdwijnen'. KaDoo! zal die avond twee sets ten gehore brengen, de discotheek van de Linde zorgt voor de verdere muzikale omlijsting en de verwachting is dat er ook nog één of twee gastoptredens zullen plaats vinden. Het belooft in ieder geval een gezellige avond te worden! De aanvang is 20.30 uur en de entree is gratis. De eerste consumptie wordt aangeboden door zaal De Linde en voor elke aanwezige ligt er een klein 'KaDootje' klaar.

Gaslekkage bij toeval ontdekt in Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING - Liander had het bedrijf Van Gelder opdracht gegeven om de gasleidingen op te zoeken langs de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting omdat die hoognodig vervangen dienden te worden.

Tijdens deze werkzaamheden maandagmiddag roken de medewerkers van van Gelder een gaslucht die uit de grond kwam. Direct werden de werkzaamheden gestaakt en de brandweer van Groesbeek gealarmeerd alsmede Liander. Ook werden er nabij de graafwerkzaamheden borden geplaatst met 'Open vuur en roken verboden'.

Liander constateerde dat er vermoedelijk al heel lang een lek in de gasleiding heeft gezeten gezien de droge grond er omheen. Medewerkers van Liander hebben het lek hersteld. Er is geen gevaar geweest voor de directe omgeving.

Battlefield-fietstour 'De Bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Zondag 1 oktober verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefield-fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden in en rond Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

De startlocatie is bij het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids. Dat is inclusief entreebewijs met 50% korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: zes euro. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Eigenaar betrapt inbrekers

GROESBEEK – De eigenaar van een woning aan de Vijverweg in Groesbeek heeft zondagavond omstreeks 22.40 uur bij thuiskomst inbrekers in zijn woning overlopen.

De eigenaar kwam thuis en het viel hem op dat er een raam open stond waar normaal een rolluik voorzit. Ook binnen was het donker, terwijl er altijd wel een lampje of iets dergelijks brandt. Hij liep naar binnen en zag op de aanrecht in de keuken inbrekers werktuig liggen. Toen realiseerde hij zich dat het mis was, aldus de gedupeerde. "Ik ben naar buiten gegaan en keek door het raam dat open stond, weer naar binnen en zag een inbreker lopen. Daarop heb ik direct de politie gebeld en dat is vervolgens gezien door de inbrekers die vermoedelijk via het balkon het hazenpad hebben gekozen."

De politie kwam na zo'n 11 minuten met vier patrouillewagens ter plaatse en heeft vervolgens de gehele buurt afgezocht naar de inbrekers, echter zonder resultaat. In eerste instantie zou de politie assistentie krijgen van een politiehelikopter maar die liet de komst afweten. Wel kwam een politiehond, echter ook zonder resultaat. Maandagmorgen heeft de technische recherche sporenonderzoek gedaan en DNA-materiaal veilig gesteld. Bij de inbraak is een onbekend geldbedrag en wat spullen buitgemaakt. De eigenaar heeft maandag al alarm op zijn woning laten aanbrengen. De politie heeft zondagavond laat via Twitter nog een beroep gedaan op de inwoners van Groesbeek, vooral uit de omgeving van de Vijverweg, als ze iets verdachts zien, direct 112 te bellen.

Rood Wit verliest eerste competitiewedstrijd

GROESBEEK - Thuis kon Rood Wit niet voorkomen dat de gasten van DIO met de buit naar huis gingen. Het duurde wel tot de negentigste minuut voordat dat duidelijk werd.

Rood Wit begon goed aan de wedstrijd en had het betere spel en was aanvallender. Het lukte echter niet tot scoren te komen. In de twintigste minuut werd een speler van DIO in het gezicht getroffen door een harde bal van de voet van Glen Wijnhoven. De speler moest uiteindelijk van het veld en werd later per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. DIO wist in de slotfase van de eerste helft de score te openen Door balverlies van Rood Wit af te straffen met een goed doelpunt werd de ruststand tegen de verhouding in 0-1. Vlak na de ruste wisten de gasten zelfs de 0-2 te maken. Een voorzet werd bij de tweede paal keurig ingekopt. Na een uur spelen deed Rood Wit weer iets terug. Een vrije trap van Wesley Klomp werd door Marc Güntermann bij de tweede paal goed raak gekopt zodat de stand wat draaglijker werd, 1-2. In de 75e minuut werd een handsbal in de 16 bestraft met een penalty. Wesley Klomp wist de met een fraai schot beheerst in te schieten en de stand gelijk te maken, 2-2. Beide ploegen gingen daarna nog op jacht naar de winst. Rood Wit zette een aanvaller extra in en daarmee kwam de verdediging er wat minder uit te zien. Dat resulteerde in de 90e minuut in een doelpunt voor DIO wat daarmee de winst binnen harkte. Volgende week mag de ploeg opnieuw gaan proberen punten te pakken. Dan gaat de reis naar Blauw Wit waar om 14.30 uur de aftrap is.

Nieuwe schutterskoningin in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Zondagmiddag 24 september vond het jaarlijkse koningschieten bij schutterij Vriendenkring plaats. Er werd geschoten voor prijzen en voor de hoogsthaalbare titel van koning of koningin, of jeugdkonin(gin) seizoen 2017/18.

Het huidige konings- en keizerspaar werd thuis opgehaald en na een rondgang door het dorp kon het koningschieten beginnen. Het eerste shot werd gelost door burgemeester Mark Slinkman gevolgd door wethouder Alex ten Westenend, als snel viel de kop van de vogel, ook de vleugels vielen snel. Nu was het tijd dat kandidaten zich konden melden voor het koningschot. Dit duurde even, maar na het sluiten van de aanmeldtijd had zich wel geteld één kandidaat aangemeld, dit was Elly Daamen van de Brink die als enigste onder de schietmast ging staan, dit was voor haar fysiek een zware taak, vandaar dat het bestuur en huidige koning besloten haar te helpen met het los schieten van de vogel. Dit was ook risicovol, want wanneer stop je ermee? Maar 't maakte het wel extra spannend doordat ze tot aan het spreekwoordelijke gaatje doorgingen. Het lukte uiteindelijk Elly toch om met schot 142 de titel op haar naam te zetten. Zo kan ze zich na haar installatie tijdens de kermis op 8 oktober koningin van voor seizoen 2017-18 van schutterij Vriendenkring noemen.

Bij de jeugd had Stef Vink zich enigste kandidaat aangemeld dat vonden zijn vriendjes blijkbaar zielig en zo stonden er op eens zeven kandidaten onder de jeugdschietmast, die uiteindelijk na overleg met ouders allen voor het echte schot gingen. Het was niet Stef, maar Jord Nas met schot 183 de eer opeiste en zo jeugdkoning wordt voor het nieuwe seizoen.


Uitslag prijsschieten koningsvogel.
Kop: Camiel Derksen 43 schoten.
Linkervleugel: Simon Seegers 96 schoten.
Rechtervleugel: Cor Janssen 94 schoten.
Uitslag prijsschieten jeugdkoningsvogel.
Kop: Jelte Reijnen. 57 schoten.
Linkervleugel: Kai Mulder. 23 schoten.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

OOIJ - Op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool Op Weg (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy's, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen en sportkleding. De entree is 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school.
Op de website www.kledingbeursooij.nl staat informatie over de werkwijze en een emailadres om de inbreng op te geven. Dit keer is het mogelijk om niet-verkochte spullen vrijwillig te doneren aan stichting Keilbout (www.dekeilbout.nl); men hoeft de spullen dan niet meer mee terug te nemen.

Speelgoed- en kledingbeurs Ooij

OOIJ - Op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool Op Weg (Beatrixstraat 55) in Ooij.

Er is verkoop van baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen en sportkleding. De entree is 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

U kunt ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt u 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school.
Op de website www.kledingbeursooij.nl staat informatie over de werkwijze en een emailadres om de inbreng op te geven. Dit keer is het mogelijk om niet-verkochte spullen vrijwillig te doneren aan stichting Keilbout (www.dekeilbout.nl); men hoeft de spullen dan niet meer mee terug te nemen.

Inburgering aan de dis in buurtmarkt Breedeweg

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK/BREEDEWEG – Burgemeester, wethouder Erik Weijers , negen raadsleden, de gemeentesecretaris en de waarnemend raadsgriffier hebben zich dinsdagavond te goed gedaan aan een Syrische maaltijd, die er niet om loog.

In totaal waren er ook twaalf Syriërs die eveneens genoten van de diverse gerechten, die de gehele middag was bereid door vijf Syrische koks in de keuken van de Buurtmarkt. Dat er door de Syrische koks veel gebruik was gemaakt van specerijen en kruiden was wel te ruiken in de Buurtmarkt en daarvan alleen al kreeg iedereen honger.

Voordat het gemengd gezelschap aan de maaltijd begon, liet burgemeester Slinkman weten dat Berg en Dal zich veel bezig houdt met het wel en wee van de Syriërs in de gemeente. Maar met elkaar te eten is wel een speciale manier om elkaar beter te leren kennen. Voordat er ook maar iets naar binnengewerkt was, kregen de koks voor hun vele werk een applaus. Alle aanwezigen deden zich vervolgens te goed aan diverse salades, kipfilet, kipkluifjes in kerrysaus, hummus, pastinaak (gepureerd), Nederlandse bloemkool (maar dan wel gefrituurde) en linzensoep met knoflook en komijn.

Het was een gezellig en nuttig samenzijn en is ongetwijfeld voor herhaling vatbaar. De cliënten van Buurtmarkt Breedeweg hebben woensdagmorgen ongetwijfeld honger gekregen van de lekkere lucht die nog in de Buurtmarkt hing...

Zondag inschrijfdag Groesbeekse Kwis

GROESBEEK - Zondag 1 oktober is de feestelijke inschrijving voor de Groesbeekse Kwis in café De Comm aan de Dorpsstraat 12 in Groesbeek. Deze middag zal feestelijk muzikaal worden opgeluisterd door 'Shortcut' en begint om 14:00 uur.

De teams kunnen zich dan tot 18:00 uur aanmelden voor deze eerste officiële Groesbeekse Kwis. Inschrijfgeld bedraagt vijftien euro per team en na het voldoen van dit inschrijfgeld ontvangt men een bewijs van deelname waarmee men op zaterdag 25 november het quizboek kan ophalen in café De Comm. Hierna gaat men in eigen omgeving, bij een teamlid thuis de hoofdstukken van het quizboek onder de teamleden verdelen. Het quizboek moet weer ingevuld voor 23:15 uur worden ingeleverd.

Ook zullen teamleden die avond de hort op moeten voor onder andere de 'geheime opdracht'. Naast het bewijs van deelname ontvangt men tijdens de inschrijfmiddag ook een joker waarmee men extra punten kan behalen tijdens de quizavond. Alle middelen zijn toegestaan om de vragen van het quizboek te beantwoorden. De organisatie heeft digitaal al een mooi aantal teams ingeschreven. Zij komen overigens ook allen naar de inschrijfmiddag voor de joker, maar vooral natuurlijk voor de gezelligheid en om hun tegenstanders waar te nemen. Tenslotte staat er prijzengeld op het spel. Alle informatie staat op www.groesbeeksekwis.nl.

Over de Groesbeekse Kwis was al flink wat reuring in Groesbeek. De organisatie bracht al een aantal voorbeeldvragen in de media. Men kon leuke prijzen winnen met het goede antwoord. Deze antwoorden stroomden ook massaal binnen bij de organisatie. De vraag waar en wanneer Max Verstappen zijn eerste meters maakte in een F1-auto werd afgedaan als erg simpel terwijl de organisatie geen enkele juist antwoord wist te ontvangen. De Groesbeekse Kwis gaat dus niet alleen over Groesbeek maar ook veel algemene vragen zullen er in het kwisboek staan waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Natuurlijk altijd handig om iemand met kennis over Groesbeek in het team op te nemen.

Automobilist rijdt boom en stroomkast uit de grond

Foto: Joop Versttraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagmiddag is een 76-jarige automobilist uit Groesbeek op de Hulsbroek door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren en heeft vervolgens een boom uit de grond gereden alsmede een stroomkast.

Omdat de bedrading van de stroomkast her en der verspreid lag op het trottoir is de brandweer van Groesbeek gealarmeerd. De stroomkast is voor de stoplichten bij de draisine aan de Hulsbroek. Om deze te repareren moest er een bedrijf uit Duitsland komen. De ambulance is uit voorzorg ter plaatse gekomen, omdat de bestuurder een striem op zijn borst had opgelopen van de airbag, maar heeft verder geen letsel opgelopen. De auto is zwaar beschadigd door een bergingsbedrijf afgesleept.

Kerkberichten

VIERINGEN H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Overleden: Marcus Johannes Hendricus Lamers

Gedoopt : Manisha Blondina Marina Soekinem Kievit

Zaterdag 30 september 19.00 uur: H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Zr. Jo Laming; Louis Elbers

Zondag 1 oktober 10.00 uur; H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

H. Hart (Horst)

Zondag 1 okt. 10.00 uur Peuter-Kleuterviering

Dinsdag 3 oktober 09.00 uur; H. Mis in Mariakapel C&D

Donderdag 5 oktober 09.00 uur; H. Mis in Mariakapel C&D

Ziekendienst van dinsdag 3 okt. wordt verzet naar dinsdag 10 oktober 14.00 uur

Oktobermaand – Mariamaand.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en zingen wij Marialiederen. Van harte welkom.

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 27 september. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 1 oktober 2017september, 26e zondag door het jaar. 09.30 uur H.Mis met samenzang

Misintenties: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote; Gerrit Elbers van de Bond van Senioren; voor de verjaardag van Bert Zilessen en Lies Zilessen-van Elst en dochter Barry; Henk Derks v.w. sterfdag van de fam. Derks; Jaargetijde van Wim Liebers van kinderen, kleinkinderen, broers en zussen

Woensdag 4 oktober. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering. Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Jongdierendag in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 30 september houdt KPV Millingen en Omstreken weer haar jaarlijkse jongdierendag in het clubgebouw De Gevleugelde Vrienden aan de Wethouder Arnzstraat 5 in Millingen aan de Rijn.

De keuring van de hoenders, dwerghoenders en konijnen begint om 09.00 uur. De keurmeesters zijn de heren Van ’t End voor de konijnen en Bleijenberg en Arets voor de hoenders en dwerghoenders. In totaal zullen er circa 130 dieren worden gekeurd. Het gaat om dieren die dit jaar zijn geboren. Voor de fokker is het een goede indicatie wat voor kwaliteit hij of zij in de hokken heeft zitten. Hij kan dan al een eerste selectie toepassen.

Anders dan bij een keuring tijdens de clubshow is iedereen die geïnteresseerd is hoe zo’n keuring precies gaat, welkom. "Mogelijk is het iets voor u om in deze drukke tijden eens te beginnen met het houden van enkele konijnen of hoenders. De aanwezig fokkers vertellen u er graag meer over. Ook de jeugd is zeker welkom. Vergeet trouwens ook niet alvast de data voor de clubtentoonstelling in uw agenda te vermelden. Onze clubshow vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 november in zaal OEV in Millingen aan de Rijn."

Theatervoorstelling 'Ik wil je niet kwijt…'

BEEK - Op donderdag 28 september om 14.00 uur speelt theatergroep Nocturne de indrukwekkende voorstelling 'Ik wil je niet kwijt'. De voorstelling vindt plaats in Kulthurhus Beek aan de Roerdompstraat 6.

Thea en Joop zijn 55 jaar getrouwd, wanneer blijkt dat Thea aan het dementeren is. Terwijl de naaste omgeving zich zorgen gaat maken, blijft zij nog strijdbaar ontkennen, wat tot tragikomische conflicten leidt. Wanneer Thea toch wordt opgenomen, neemt Joop een drastisch besluit, waarna de gebeurtenissen een onverwachte wending nemen. De rode draad van het verhaal is de liefdevolle verbintenis van twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt.

De zaal is open vanaf 13.30 uur. Om 16.00 uur is de voorstelling afgelopen. Hierna zijn enkele deskundigen aanwezig. Zij kunnen met de bezoekers nog even doorpraten over dit soms lastige onderwerp. Deze voorstelling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Laat het ons weten: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl.

Allerzielen-concert Koor Surplus

REGIO - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt in het najaar twee Allerzielen-concerten.

Op het programma staan werken van Christoph Willibald Gluck, Johann Adolf Hasse, Luigi Cherubini en César Franck. Pianist is Leo Driesenaar. De algehele leiding berust bij José Doodkorte.

Zaterdag 4 november om 20.00 uur, De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en zondag 12 november om 15.00 uur in de Theaterkerk, Markt 5, 6681 AE Bemmel. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Het 3 Oever Festival, een terugblik

REGIO - Het derde weekend bruiste de Gelderse Poort van culturele activiteiten. Wandelaars, fietsers, kunstliefhebbers, concertgangers, natuurgenieters, pontoverstekers, muzikanten: allemaal mensen die onderweg waren of ergens aangingen.

Het 3 Oever Festival beleefde zijn tweede driedaagse versie. Uit heel Nederland én van daarbuiten zijn mensen naar het gebied gekomen om deel te nemen aan dit brede culturele evenement.

Het is eigenlijk onmogelijk om een recensie te schrijven, daarvoor waren er te veel verschillende hoogtepunten. Twee fietsers uit Nijmegen gaven in Pannerden aan: "Eigenlijk viel het erg mee hoe ver het was. We komen wel vaak in de Ooijpolder, maar bijna nooit over de rivier. Dat gaan nu we wel vaker doen." Een Amerikaanse muzikant uit Amsterdam zei: "Ik wil volgend jaar graag weer terugkomen, maar dan blijf ik het hele weekend, op een camping. Ik had geen idee dat het hier zo mooi is." Een Duits echtpaar uit Weeze gaf aan volgend jaar, met vrienden, het hele weekend te willen komen, vanwege de unieke mogelijkheid om van natuur en cultuur te genieten.

De 3 Oever Open Atelier Route was dit jaar ook een groot succes. Op ruim dertig locaties hebben de kunstenaars van de Gelderse Poort hun beeldende kunst laten zien. In een nieuwe Kunstwaaier zijn 38 kunstenaars en expositieruimtes in de Gelderse Poort bij elkaar gebracht, met informatie over hun werk én de contactgegevens. Dit is een uniek document, blijvend voor vijf euro op geselecteerde adressen te koop. Meer informatie met een terugblik staat op www.3oeverfestival.nl.

Sextet in mis

KEKERDOM - Zondag 1 oktober zal een sextet de H. Mis in de H. Laurentius kerk in Kekerdom muzikaal verzorgen.

De eucharistieviering begint om 9.15 uur.

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 3 oktober is er bij de Seniorenvereniging Sionheuvel weer een bingomiddag; de aanvang is om 14.00 uur.

De middag is in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De jackpot staat op 40 euro; iedereen is welkom; ook niet-leden. Op de Heuvel is te bereiken met de buurtbus.

Tweede lustrum Nordic Walking Vereniging groots gevierd

GROESBEEK - Fietsen, varen, een hilarische kwis en uitgebreide barbecue maakten het tienjarig jubileum van Nordic Walking Vereniging Groesbeek op 2 september tot een waar feest.

Een regenbuitje kon de pret niet drukken. "We zijn immers gewend om in elk weertype actief te zijn. Er wordt nog wekelijks gepraat over hoe we met weinig middelen en vereende krachten zo'n gezellige bijeenkomst hebben georganiseerd. De leden die er niet bij konden zijn hebben dan ook het gevoel echt iets te hebben gemist. Heb je ook zin om te gaan Nordic Walken, dat kan bij ons. Nieuwe leden zijn welkom."

Meer informatie staat op http://nwvgroesbeek.nl/ of bel er voor met bestuurslid Sjaak Verriet, 024 6632040.

Geen subsidie tentoonstelling

in Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Da heeft het subsidieverzoek van museumpark Orientalis afgewezen.

Het had subsidie aangevraagd voor de tijdelijke tentoonstelling 'Temple Festivals and Folk Cultures in Taiwan', waarbij het ging om een bedrag van 4.500 euro. Het college heeft het verzoek afgewezen, omdat individuele tentoonstellingen in principe niet worden gesubsidieerd.

Geen subsidie

tentoonstelling

in Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Da heeft het subsidieverzoek van museumpark Orientalis afgewezen.

Het had subsidie aangevraagd voor de tijdelijke tentoonstelling 'Temple Festivals and Folk Cultures in Taiwan', waarbij het ging om een bedrag van 4.500 euro. Het college heeft het verzoek afgewezen, omdat individuele tentoonstellingen in principe niet worden gesubsidieerd.

Opbrengst KWF-collecte Millingen

MILLINGEN - De collecte voor de kankerbestrijding in Millingen aan de Rijn heeft het mooie bedrag van 3321,68 euro opgebracht.

Wie de collectant gemist heeft kan alsnog een gift overmaken op Rabobank IBAN NL23RABO0333.777.999 ten name van KWF Kankerbestrijding Amsterdam.

Dit mooie bedrag kan bijdragen aan meer onderzoeken. Onderzoeken waarmee betere en minder ingrijpende behandelingen tegen kanker ontwikkeld kunnen worden. De organisatie is iedereen voor zijn of haar bijdrage aan de collecte en in het bijzonder alle collectanten dankbaar voor hun inzet!

Meer informatie over KWF Kankerbestrijding staat op www.kankerbestrijding.nl (0800 0226622).

Tweede lustrum Nordic Walking Vereniging Groesbeek groots gevierd

GROESBEEK - Fietsen, varen, een hilarische kwis en uitgebreide barbecue maakten het tienjarig jubileum van Nordic Walking Vereniging Groesbeek op 2 september tot een waar feest.

Een regenbuitje kon de pret niet drukken. "We zijn immers gewend om in elk weertype actief te zijn. Er wordt nog wekelijks gepraat over hoe we met weinig middelen en vereende krachten zo'n gezellige bijeenkomst hebben georganiseerd. De leden die er niet bij konden zijn hebben dan ook het gevoel echt iets te hebben gemist. Heb je ook zin om te gaan Nordic Walken, dat kan bij ons. Nieuwe leden zijn welkom."

Meer informatie staat op http://nwvgroesbeek.nl/ of bel er voor met bestuurslid Sjaak Verriet, 024 6632040.

Clubkampioenschap P.V. Leuth

LEUTH - Op 16 september werd het clubkampioenschap P.V. Leuth gehouden. Hoewel de dagen ervoor aangaven dat het niet droog zou blijven hebben we geluk gehad.

Het had warmer kunnen zijn. Gelet op de periode van het jaar bleven we droog en konden alle partijen gespeeld worden. Maar voordat de wedstrijden konden beginnen, was er natuurlijk het vertrouwde kopje koffie met iets lekkers en het openingswoordje van de voorzitter.

Spannende partijen, wat minder spannende uitslagen, sportiviteit en gezelligheid, we hebben het deze dag allemaal voorbij zien komen. Na vier partijen was er een team met alle partijen gewonnen en werd dus clubkampioen: Jan Tissen en Theo van Dreumel. Tweede werden Wil en Henk Gunsing en als derde eindigde Trees Tissen met Ben Rutten. Het bestuur kan weer terug zien op een mooie dag en een zeer geslaagd toernooi. Met dank aan de sportieve boulers.

Seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 3 oktober is er bij de Seniorenvereniging Sionheuvel weer een bingomiddag; de aanvang is om 14.00 uur.

De middag is in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De jackpot staat op 40 euro; iedereen is welkom; ook niet-leden. Op de Heuvel is te bereiken met de buurtbus.

Onderzoek naar grenscorrecties

met Nijmegen

BERG EN DAL - De gemeenten Nijmegen en Berg en Dal onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheden voor enkele grenscorrecties tussen beide gemeenten. Op een aantal plaatsen loopt de grens nu onlogisch. De gemeenten onderzoeken of dit verbeterd kan worden.

De grens loopt bijvoorbeeld door een parkeerplaats, maar ook dwars door een restaurant, een woonzorgcomplex en enkele (woon-)percelen. De gemeenten gaan de komende periode inventariseren wat de voor- en nadelen zijn van een wijziging van de gemeentegrens.

Zo gaan beide gemeenten onder meer in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over de eventuele gevolgen van zo'n grenscorrectie en om hun mening te horen. Zo'n correctie zou kunnen betekenen dat sommige woningen of percelen in een andere gemeente komt te liggen. De inwoners en eigenaren die hier mee te maken kunnen krijgen worden binnenkort uitgenodigd voor dit gesprek. Aan de hand van dit gezamenlijke gesprek en met afweging van andere belangen (zoals kosten, praktische gevolgen et cetera) wordt een voorstel gedaan aan de beide gemeenteraden om de grens wel of niet aan te passen.

De verwachting is dat het definitieve besluit van beide gemeenteraden medio 2018 plaatsvindt. Het besluit wordt vervolgens voorgelegd aan de provincie Gelderland en de minister van Binnenlandse Zaken. De grenscorrectie kan dan naar verwachting ingaan per 2019 of 2020.

Non-verbaal spreken we boekdelen

REGIO - In de cursus Kristalzuivere taal onderzoeken we spelenderwijs wat wij elkaar meedelen: hoe onze woorden klinken, wat onze daden, houdingen - verhoudingen tot de ander zeggen om tenslotte ook de woorden te onderzoeken.


Spel geeft ons daartoe de ruimte omdat zij een zekere afstand tot de werkelijkheid biedt en ieder zich achter een rol kan verschuilen. We verkennen vervolgens de vier verbale fases van Marshall Rosenberg . Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden. Informatie staat op http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php.

Non verbaal spreken we boekdelen

REGIO - In de cursus Kristalzuivere taal onderzoeken we spelenderwijs wat wij elkaar meedelen: hoe onze woorden klinken, wat onze daden, houdingen - verhoudingen tot de ander zeggen om tenslotte ook de woorden te onderzoeken.


Spel geeft ons daartoe de ruimte omdat zij een zekere afstand tot de werkelijkheid biedt en ieder zich achter een rol kan verschuilen. We verkennen vervolgens de vier verbale fases van Marshall Rosenberg . Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden. Informatie staat op http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php.

Opfriscursus bridge

REGIO - Binnenkort organiseert de Bridgeclub Hoog Laag weer een opfris- en bijspijkercursus. De cursus omvat twaalf middagen. Naast het bieden krijgt ook het afspelen en tegenspelen de nodige aandacht.

De cursus is opgesplitst over twaalf woensdagmiddagen van 13.30 – 16.30 uur bij De Sprong, zaal 1 (Groenlanden). Cursusleiding: Antoon Kuhlmann; maximaal 40 deelnemers. Data: 8, 15, 22 en 29 november, 6 en 13 december; 3, 10, 17, 24 en 31 januari, 7 februari.

Basis voor de cursus vormt 'Vijfkaart hoog'. De programmering van de te behandelen onderwerpen staat te lezen op de website van BC Hoog Laag: zie http://www.nbbclubsites.nl/club/15016/pagina/850150. Elke cursusmiddag bestaat uit systematisch doornemen van theorie (PowerPoint presentatie), oefenopdrachten en 9 tot 12 oefenspellen. De kosten voor deze cursus van twaalf middagen bedragen 90 euro voor leden van BC Hoog Laag en 135 euro voor niet-leden.

Opgave kan vóór 30 oktober bij Gerard van het Erve: gerardvanheterve@upcmail.nl of 024 6842466

Koffie met Alphons Taks over omgaan met dementie

GROESBEEK - Op donderdag 12 oktober is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…' Op veler verzoek zal deskundige Alphons Taks weer ingaan op tips bij de omgang met iemand die bekend is met dementie. Dit doen we aan de hand van korte filmpjes van heel herkenbare situaties.

Ook als degene waar je extra zorg voor hebt een andere ziekte aan de hersenen heeft, herken je toch bepaalde zaken. Hoe ga je om met veranderingen in gedrag of hoe kun je toch begrip voor elkaar weten op te brengen in soms lastige situaties. Het lijkt soms wel zo, maar je bent niet de enige die af en toe met vragen rondloopt. De deskundige is Alphons Tax en hij heeft veel ervaring als begeleider bij dementie.

'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 te Groesbeek. We beginnen om 14.00 uur en stoppen om 15.30 uur. Je kunt vanaf 13.30 uur binnen komen. Het is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 – 040 60 66.

Kindervoorstelling 'Herfst vieren en dieren'

GROESBEEK - Op zondag 1 oktober is er een herfstconcert voor kinderen en grote mensen met thema: 'Herfst Vieren & Dieren'.

Drie kleine herfstconcerten met (kinder)gedichten in de historische (protestantse) kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek. Klassieke muziek & gedichten, kunst aan de muur, bloem-creaties, warme chocolade drank en kruidkoek. Aan de muur zijn er schilderijen te bezichtigen van kunstenares Eveline Bongaerts.

De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 (verhaal van het olifantje Babar) en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 10, kinderen 5 euro voor hele middag, bij binnenkomst laatste concert 7,50 euro.

Graag reserveren. lidiafrancis@yahoo.com Oproep voor het concert van 14.15 en het concert van 16.15 uur: Wie een lief klein rustig hondje heeft, mag het meenemen. Die mag tijdens de muziek van George Gershwin 'Walking the Dog' ermee lopen op de muziek.

Gemeente Berg en Dal neemt deel aan Afscheidswijzer

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is niet voornemens deel te nemen aan een manifestatie betreffende de Adscheidswijzer 2017 op 8 oktober in Ewijk. Wel wil het college deelnemen aan de uitgave van de Afscheidswijzer betreffende de uitgave voor Berg en Dal. Daarvoor stelt het gemeentebestuur tweeduizend euro ter beschikking.

Alle inwoners van Berg en Dal krijgen vroeg of laat te maken met het eind van het leven, om die reden is het college van mening dat informatie uit de Afscheidswijzer van belang is voor haar inwoners. De Afscheidswijzer is een kosteloze gids (10.000 exemplaren) die in het Rijk van Nijmegen verspreid worden op locaties waar men met dit onderwerp bezig kan zijn zoals huisartsenpraktijken, apotheken, zorginstellingen, ziekenhuizen , bibliotheken en gemeentelijke instellingen. Met deze Afscheidswijzer worden de inwoners geïnformeerd over mogelijkheden in onder andere de gemeente Berg en Dal. Momenteel is deze informatie alleen beschikbaar op de website van de gemeente waarin de vermelding staat dat er bij overlijden aangifte gedaan moet worden alsmede de adressen van de begraafplaatsen in de gemeente Berg en Dal. Om deel te nemen aan deze uitgave geeft het college aan dat er in de gemeente Berg en Dal hulp en ondersteuning beschikbaar is bij deze levensvragen en vooral dat de gemeente dit steunt en bevordert.

Koffie met Alphons Taks over omgaan met dementie

GROESBEEK - Op donderdag 12 oktober is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…' Op veler verzoek zal deskundige Alphons Taks weer ingaan op tips bij de omgang met iemand die bekend is met dementie. Dit doen we aan de hand van korte filmpjes van heel herkenbare situaties.

Ook als degene waar je extra zorg voor hebt een andere ziekte aan de hersenen heeft, herken je toch bepaalde zaken. Hoe ga je om met veranderingen in gedrag of hoe kun je toch begrip voor elkaar weten op te brengen in soms lastige situaties. Het lijkt soms wel zo, maar je bent niet de enige die af en toe met vragen rondloopt. De deskundige is Alphons Tax en hij heeft veel ervaring als begeleider bij dementie.

'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 te Groesbeek. We beginnen om 14.00 uur en stoppen om 15.30 uur. Je kunt vanaf 13.30 uur binnen komen. Het is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 – 040 60 66.

Olympisch coach Theunissen naar Judovereniging Groesbeek

GROESBEEK - Gerrie Theunissen is de nieuwe trainer van Judovereniging Groesbeek. Hij en Rick Jaspers vullen de vacature in die na het vertrek van Jennifer Kuijpers was ontstaan.

Theunissen is een bekende naam in de judowereld. Hij werd in zijn actieve carrière meerdere keren Nederlands Kampioen. Op het WK voor veteranen behaalde hij het zilver. Als trainer/coach beschikt hij over het hoogste trainersdiploma. In die rol behaalde hij zijn sportieve hoogtepunt op de Olympische Spelen van 2012. Hij was toen coach van topjudoka Jeroen Mooren. Theunissen geeft al veertig jaar les, met name bij zijn eigen, gelijknamige judoschool en Stichting Top Judo Nijmegen. Theunissen gaat de lessen op vrijdag verzorgen.

Rick Jaspers, eveneens een ervaren wedstrijdjudoka, is als trainer voor de dinsdaggroep aangesteld. Jaspers heeft een sportopleiding (ALO) gevolgd en beschikt tevens over het diploma Judoleraar B. Jaspers combineert zijn nieuwe functie met lesgeven in onder andere Nijmegen en Nieuw-Bergen.

Jennifer Kuijpers wil zich meer op het wedstrijdjudo gaan richten en aanvaardde daarom onlangs een nieuwe functie als hoofdtrainer bij Stichting Top Judo Nijmegen. Daar komt ze enkele bekenden tegen, want meerdere talenten uit Groesbeek volgden de laatste jaren namelijk dezelfde route.

Judovereniging Groesbeek resideert in de sportzaal van Sportpark Zuid (De Treffers). De lessen voor kinderen zijn op dinsdag en vrijdag. Op donderdag trainen de senioren.

Inloophuis Groesbeek zet vrijwilligster pur sang in 't zonnetje

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In het bijzijn van bestuur en vrijwilligers van Inloophuis Groesbeek is dinsdagmiddag Gerda van Boekel in het zonnetje gezet.

Gerda is vanaf de start van het Inloophuis in september 2013 betrokken bij het reilen en zeilen van het Inloophuis. In eerste instantie waren ze gehuisvest in de voormalige kledingzaak van Kuijpers aan de Herwendaalseweg en betrekken nu een ruimte in De Mallemolen. Gerda die zelf ook kanker heeft gehad -en daarvan genezen is- weet als geen ander op welke wijze mensen met kanker te helpen zijn en altijd een luisterend oor te hebben.

Gerda is tevens ervaringsdeskundige en weet met veel inzet en betrokkenheid de mensen bij het Inloophuis te betrekken. Door haar warmte en stoere wijsheid heeft zij naar veel mensen geluisterd en niet te vergeten geholpen. Ook bij haar vorige baan in het Nebo-klooster in Heilig Landstichting had men een hoge pet voor Gerda op.

Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Eric Weijers aanwezig omdat de gemeente vrijwilligers hoog in het vaandel heeft zitten. De huidige samenleving kan niet zonder vrijwilliger(ster)s, maar daar is volgens Weijers bij het Inloophuis nog geen gebrek aan gezien de drukte. "Ik heb grote waardering voor het werk dat je allemaal gedaan hebt, zo heb je talloze mensen bijgestaan die direct of indirect te maken hebben met kanker. Ik heb begrepen dat je het zelf ook niet makkelijk gehad hebt maar desondanks ben je je blijven inzetten voor het Inloophuis. Jij bent een positieve en bijzondere gastvrouw."

Namens Inloophuis Groesbeek kreeg Gerda een gegraveerde glazen plaquette en een fotoboek aangeboden. Namens de gemeente Berg en Dal kreeg ze een fraai boeket bloemen. Gerda zelf was danig onder de indruk voor hetgeen haar te beurt viel.

Voor twaalfde keer Ooijs Ommetje

OOIJ - Zondag 12 november vindt voor de twaalfde keer het Ooijs Ommetje, de loop van de Ooij plaats. Deze loop die gaat door het prachtige landschap de Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de rede waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van 1 kilometer ingedeeld in drie leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op de website: hetooijsommetje.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong, Pr. Bernhardstraat 3 in Ooij. Meer informatie: hetooijsommetje.nl, telefoon 06 54956212 of bastenrun@gmail.com.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 1 oktober aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. A. Hiemstra uit Westervoort

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Scholenplan Gambia.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Verjaardagsloterij Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - De eerste thuiswedstrijd van Groesbeekse Boys staat zondag 1 oktober op de agenda. Tegenstander is de Boys uit Beuningen. Op sportpark Breedeweg trappen beide teams om 14.00 uur af.

Groesbeekse Boys doet het goed en heeft in de bekercompetitie alle wedstrijden gewonnen. Het team van de nieuwe hoofdtrainer Koen Renswoude is samengesteld uit voornamelijk Groesbeekse voetbaltalenten. Het laat bij vlagen goed voetbal zien en wil mee doen om de koppositie in de derde klasse van het zondagvoetbal. Ook komende jaargang staan er leuke derby's op het programma. Tegenstanders zijn onder andere Rood Wit, Eendracht '30 uit Mook en SC Millingen. Redenen om het team te komen aanmoedigen.

Na afloop van de wedstrijd aanstaande zondag tegen Beuningse Boys viert Groesbeekse Boys haar 87ste verjaardag. Ondermeer zal de trekking van de verjaardagsloterij gehouden worden. Diverse kleine en grote prijzen zijn aan de loterij verbonden. Prijzen zijn er voor jong en oud. De hoofdprijs dit jaar is een fraaie scooter. De tweede hoofdprijs is een heerlijke kerstmarktreis per cruiseschip. Loten worden verkocht door de jeugd van Groesbeekse Boys. In totaal 3000 stuks en ze kosten 2,50 euro per stuk. Loten bestellen kan ook via de mail (sponsoring@groesbeekseboys.nl).

De verjaardag staat in teken van het oktoberfest. De kantine van sportpark Breedeweg is inmiddels omgetoverd in een zuid-Duits feestlokaal. DJ Bas Janssen zorgt voor bijpassende muziek.

Lokale artiesten zetten eerste lustrum Kringloop luister bij

Foto: joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het eerste lustrum van Kringloop Sint-Michael aan de Industrieweg in Groesbeek is een groot feest geworden, ondanks dat derden roet in het eten wilden gooien.

"De gemeente Berg en Dal is door iemand gebeld dat wij drank zouden verkopen op ons lustrum en dat wij geen vergunning zouden hebben voor muziek en etenswaren. Dat heeft mij doen besluiten alles gratis weg te geven zoals Duitse braadworst, hamburgers en koffie/ thee en voor de kinderen suikerspinnen", aldus André Brouwer van Kringloop Sint-Michael. Vanaf 12.00 uur was het een komen en gaan van plaatselijke artiesten op de podiumwagen zoals Helen Liebers, Perry Stekhuizen, Theo van Blitz, Jan Meijers, Teetje Bruuns, Wim Gerritsen, Hans Weijers, Willy Claus en Marcel van Kampen.

Rondom de Kringloop liep een doedelzakspeler Ondanks dat er in het centrum van Groesbeek de Nederlandse Wijnfeesten waren, had de Kringloop over belangstelling niet te klagen. De bezoekers genoten op een zonovergoten terras van de Groesbeekse muziek die over hen heen kwam. Maar ook in de Kringloop zelf was het dringen geblazen vanwege de drukte. "Ik ben een tevreden mens want het weer zit in ieder geval voor de honderd procent mee en zo'n drukte had ik beslist niet verwacht. Er zijn mensen uit de hele regio speciaal voor dit feest naar Groesbeek kwamen." Terwijl de ouders genoten op het terras van de Groesbeekse muziek kuurden de kinderen zich uit op het springkussen.

Valse start Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is de nieuwe competitie met een nederlaag begonnen. In en tegen RKSV Driel werd het 4-2 in het voordeel van de thuisploeg. Volgende week wacht voor Groesbeekse Boys de thuiswedstrijd tegen Beuningse Boys en de mogelijkheid deze valse start te corrigeren.

Thuisclub Driel was in het eerste deel van de attractieve wedstrijd de bovenliggende patij. Na drie minuten resulteerde dit in een doelpunt van Dennis Knuiman. Geleidelijk nam Groesbeekse Boys meer het initiatief. Dit resulteerde na rust in een doelpunt van een Driel speler in eigen doel. Groesbeekse Boys verzuimde daarna door te drukken waarna Driel aanvoerder Gino de Wild de thuisclub opnieuw op voorsprong bracht. Na ruim een uur voetballen werd de stand door Lars Smeenk met een fraaie kopbal op 3-1 gebracht. Dave KLeijnen bracht tien minuten voor het eindsignaal de spanning terug. Van afstand schoot hij hard binnen. Met een slotoffensief probeerde het team van Koen Renswoude een beter resultaat te behalen. In de slotfase van de wedstrijd viel de treffer echter aan de andere kant. Julian Ferderiks bracht de 4-2 eindstand op het scorebord.

Zondag 1 oktober speelt Groesbeekse Boys de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Op sportpark Breedeweg komt Beuningse Boys op bezoek. Aanvang van deze wedstrijd is 14.00 uur. Na afloop van de wedstrijd is het tijd voor de viering van de 87ste verjaardag van de club. Onder andere de trekking van de verjaardagsloterij zal plaatsvinden in de kantine, die in oktoberfestsferen verkeert. DJ Bas zorgt voor de muziek.

Kloostervleugel met kapel Mariëndaal wordt beschermd gemeentelijk monument

GROESBEEK – Het college ontving in september 2016 van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten uit Groesbeek het verzoek om de kloostervleugel met kapel van het voormalig klooster Mariëndaal aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.

De gemeente heeft vervolgens onderzocht wie de eigenaar en de belanghebbenden zijn en heeft inmiddels met hen een gesprek gehad over het voornemen. De voorgedragen kloostervleugel met kapel is nagenoeg het enige nog overgebleven deel van het voormalige klooster Mariëndaal. Het is een tastbare herinnering aan de geschiedenis van de Duitse zusters die van 1875 tot 2008 in het hart van Groesbeek verbleven. De kloosterlingen zorgden voor onderwijs en wijkverpleging in Groesbeek. Volgens de eigenaar ZZG is het een bewuste keuze geweest om de kloostervleugel met kapel te laten staan inclusief de banken in de kapel. Toen de laatste zusters uit Groesbeek vertrokken, is met hen afgesproken dat de kloostervleugel alsmede de kapel zou worden behouden, niet alleen voor gebruik van bewoners van het zorgcomplex maar ook voor de mensen van Groesbeek in het algemeen. Het gebouw zou als middelpunt moeten gaan functioneren in een wereld die verandert maar die wel nog geeft om mensen. Ook de kloostertuin is door de zusters aan de mensen gegeven en als openbaar groen ingericht.

Kloostervleugel met kapel Mariëndaal wordt beschermd gemeentelijk monument

GROESBEEK – Het college ontving in september 2016 van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten uit Groesbeek het verzoek om de kloostervleugel met kapel van het voormalig klooster Mariëndaal aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.

De gemeente heeft vervolgens onderzocht wie de eigenaar en de belanghebbenden zijn en heeft inmiddels met hen een gesprek gehad over het voornemen. De voorgedragen kloostervleugel met kapel is nagenoeg het enige nog overgebleven deel van het voormalige klooster Mariëndaal. Het is een tastbare herinnering aan de geschiedenis van de Duitse zusters die van 1875 tot 2008 in het hart van Groesbeek verbleven. De kloosterlingen zorgden voor onderwijs en wijkverpleging in Groesbeek. Volgens de eigenaar ZZG is het een bewuste keuze geweest om de kloostervleugel met kapel te laten staan inclusief de banken in de kapel. Toen de laatste zusters uit Groesbeek vertrokken, is met hen afgesproken dat de kloostervleugel alsmede de kapel zou worden behouden, niet alleen voor gebruik van bewoners van het zorgcomplex maar ook voor de mensen van Groesbeek in het algemeen. Het gebouw zou als middelpunt moeten gaan functioneren in een wereld die verandert maar die wel nog geeft om mensen. Ook de kloostertuin is door de zusters aan de mensen gegeven en als openbaar groen ingericht.

19 / 24

20 / 24

Germania begint slecht aan seizoen

REGIO - Germania is slecht begonnen aan het nieuwe seizoen want in de thuiswedstrijd tegen Orion liep de ploeg van Piet de Kriuijff tegen een 1-3 nederlaag op. Dit was geenszins geflatteerd want vooral in de eerste helft had Orion vele kansen om de 0-2 voorsprong flink uit te bouwen.

Germania startte in de geheel nieuwe samenstelling dit nieuwe seizoen en dat men nog niet helemaal op elkaar ingespeeld is, lijkt duidelijk. Orion trok vanaf het begin het initiatief naar zich toe en dat leidde in de eerste 5 minuten al tot een drietal corners. Germania speelde in die fase erg onrustig en dit kenmerkte zich tot heel veel onnodig balverlies. Vooral de afstemming in het centrum van de verdediging liet nogal wat te wensen over waardoor de Orion aanvallers diverse malen bijna ongehinderd konden penetreren in het Germania 16 m gebied. Dit leidde in de 12e minuut tot de 0-1 voorsprong voor Orion. Er werd teveel ruimte gegeven aan de rechterkant van de Germania verdediging en de voorzet die daar het gevolg van was, kon vrijwel ongehinderd worden ingekopt door de Orion spits 0-1. Germania wilde deze tegenvaller meteen goedmaken maar vergat daarbij de verdedigende taken. Zo ging rechter verdediger Tijn Jellema in de 16e minuut mee in de aanval maar vergat daarbij wat hij achterliet zodat Orion over die kant in de rebound weer vernietigend kon toeslaan.0-2. Germania deed in die fase weinig terug maar in de 24e minuut bereikte een dieptepass Nasim Saber die de te ver uitgelopen keeper van Orion omspeelde en een prachtige lob losliet. Helaas voor Germania bereikte deze lob slechts de paal. Orion speelde zich in de eerste helft nog een aantal kansen uit maar faalde in de definitieve knock-out. Ruststand 0-2.

In de 55e minuut kwam Orion op 0-3 doordat Jeroen van Wetering een goede voorzet vrij kon intikken. Germania stelde daar vrij weinig tegenover tot de 58e minuut toen Melvin de Klijn werd onderuitgehaald binnen de 16 meter. Hij belastte zich zelf met de penalty en scoorde 1-3. Hierna wisselde Germania nog enkele malen maar de wedstrijd was gespeeld en de wissels leverden niet het gewenste resultaat op. Orion won hierdoor volstrekt verdiend met 1-3. Een slecht begin voor de groen-witten.

Vogels onder de loep

NIJMEGEN - Zaterdag 30 september kun je vogels onder de loep komen nemen. Ga zelf als bioloog aan de slag en onderzoek opgezette vogels, veren en schedeltjes!

Kies een object en determineer dit met behulp van loep, boek en zoekkaart. Borrelen er vragen op? De educatief medewerker helpt je op weg! Je hoeft je niet aan te melden en het kost ook geen extra geld bovenop de entreeprijs. Je kunt tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen bij deze workshop, die wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Biologie, bij het Natuurmuseum Nijmegen aan de Gerard Noodtstraat 121.

Bingo met jackpot

GROESBEEK - Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is afgelopen donderdagavond de jackpot gesneuveld.

Daardoor begint de jackpot op donderdagavond 28 september weer met vijftig euro. De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Het bingospel begint om 20.00 uur.

Gratis meet- en testmoment in sporthal Heuvelland en De Duffelt

MILLINGEN - Zaterdag 30 september van 12.00 tot 16.00 uur is er in sporthal Heuvelland en vrijdag 6 oktober van 15.00 tot 18.00 uur in De Duffelt in Millingen aan de Rijn de mogelijkheid om gratis je fitheid en vaardigheden te meten. Tevens is er een gratis gehoortest deze middag.

Ben je ouder dan 50 jaar en op zoek naar een beweegactiviteit in jouw wijk, kom dan meedoen aan deze test. Na de test worden de resultaten doorgenomen met een adviseur die samen met jou de activiteiten/beweegmogelijkheden doorneemt. Badminton, dynamic tennis, bewegen en spel, maar ook buiten bewegen met actieve wandeltrainingen of Nordic walking tot qi gong. De eerste twee lessen zijn dan altijd gratis.

Inschrijven kan via de site www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel 06 13260571.

Gratis meet- en testmoment in sporthal Heuvelland en De Duffelt

MILLINGEN - Zaterdag 30 september van 12.00 tot 16.00 uur is er in sporthal Heuvelland en vrijdag 6 oktober van 15.00 tot 18.00 uur in De Duffelt in Millingen aan de Rijn de mogelijkheid om gratis je fitheid en vaardigheden te meten. Tevens is er een gratis gehoortest deze middag.

Ben je ouder dan 50 jaar en op zoek naar een beweegactiviteit in jouw wijk, kom dan meedoen aan deze test. Na de test worden de resultaten doorgenomen met een adviseur die samen met jou de activiteiten/beweegmogelijkheden doorneemt. Badminton, dynamic tennis, bewegen en spel, maar ook buiten bewegen met actieve wandeltrainingen of Nordic walking tot qi gong. De eerste twee lessen zijn dan altijd gratis.

Inschrijven kan via de site www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel 06 13260571.

Vogels onder de loep

Vogels onder de loep

NIJMEGEN - Zaterdag 30 september kun je vogels onder de loep komen nemen. Ga zelf als bioloog aan de slag en onderzoek opgezette vogels, veren en schedeltjes!

Kies een object en determineer dit met behulp van loep, boek en zoekkaart. Borrelen er vragen op? De educatief medewerker helpt je op weg! Je hoeft je niet aan te melden en het kost ook geen extra geld bovenop de entreeprijs. Je kunt tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen bij deze workshop, die wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Biologie, bij het Natuurmuseum Nijmegen aan de Gerard Noodtstraat 121.

Massaal afscheid van diaken Jos van Rooij

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Tijdens de viering van het pastoraal jaar in de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek heeft de parochie Groesbeek zondagmorgen massaal afscheid genomen van diaken Jos van Rooij die liefst 27 jaar aan de parochie Groesbeek verbonden is geweest.

De ene verrassing voor Van Rooij volgde de andere op. Zo was de kerk vol gestroomd met kerkgangers die getuige wilden zijn van de emeritaat van Jos van Rooij. Er was geen lege stoel meer in de kerk te vinden en dat is allang geleden. Na de dienst met drie heren dankte Jos van Rooij de parochianen voor het vertrouwen van de afgelopen 27 jaar. We zien wel hoe het verder allemaal gaat, waren zijn laatste woorden tot de parochianen. Er barstte een minuten lang daverend applaus los dat even later werd herhaald voor zijn vrouw. want zonder haar had ik het niet gered, aldus Van Rooij.

Toen kwam burgemeester Slinkman op het altaar. Na al zijn verdiensten voor de parochie Groesbeek te hebben opgesomd, liet Groesbeeks eerste burger weten dat het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander had behaagd Jos van Rooij te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jos van Rooij keek verbaasd, dat dit hem allemaal ten deel viel.

Even later zong het kinderkoor Mikado nog een speciaal lied voor hun pastor. Daarna kwam fanfare Wilhelmina de kerk binnen en bracht de scheidende diaken een serenade. Vervolgens was er voor iedere aanwezige koffie met een gebakje in de kerk. Het Groesbeekse dweilorkest 'Drek Pak Ow' liet zich ook niet onbetuigd en gaf spontaan enkele nummers weg. Diaken Van Rooij heeft een bijzonder afscheid gehad, waar hij alleen maar van had durven dromen. Begin van de week een volle zaal in De Linde met alle vrijwilligers en nu een volle kerk.

Dar bedankt wijkhelden in Tivoli

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BERG en DAL - Om alle wijkhelden uit de regio, jong en oud, ook dit jaar weer in het zonnetje te zetten, organiseerde Dar voor de derde keer een Wijkheldendag, ditmaal op zondag 24 september in Amusementspark Tivoli.

Ze werden toegesproken door de wethouder van de gemeente Berg en Dal Sjaak Thijssen. Ook de wethouders van Beuningen Piet de Klein en Druten André Springveld en Renske Helmer-Englebert voor Nijmegen waren aanwezig. De kinderen hadden een wijkheldenlied in gestudeerd dat door de wethouders werd meegezongen.

Er is een recordaantal van wijkhelden 876 verdeeld in 167 teams. Ruim 400 wijkhelden hadden zich aangemeld voor deze dag. Tijdens de wijkheldendag zijn er diverse activiteiten zoals het zingen van het wijkheldenlied , en maken we de laatste cijfers (zoals aantal teams) bekend. Het afgelopen jaar is het aantal wijkhelden flink gestegen

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. Wijkhelden ruimen per maand gemiddeld 500 zakken zwerfafval op.

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de wijkhelden. Kinderen uit groep 3 - 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk. Zij leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. In de verschillende gemeenten zijn al vrijwilligers actief die zwerfafval opruimen. Ook zij kunnen zich aanmelden als wijkheld en zich blijven inzetten voor een schone buurt.

Gedeelte Ooij zaterdagavond zonder water

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Door een spontane waterleiding breuk is zaterdagavond in de Nassaustraat ter hoogte van de Sint-Hubertusweg heeft een gedeelte van de Ooij enige uren zonder water gezeten.

Bewoners in de omgeving van de Nassaustraat hebben de nodige last van de storing die om 19.30 uur begon, ondervonden. Monteurs van Vitens zijn direct naar de Ooij getogen om de leidingbreuk te herstellen. De klus was rond 21.00 uur geklaard zodat de bewoners weer water hadden. Volgens een medewerker van Vitens lag de oorzaak bij een defecte afsluiter, maar die is inmiddels hersteld.

23 / 24

Marc & Maartje 12,5 jaar getrouwd!
Van harte!

Groet RG & BB

Hoera!
Marijke en Henk op
29 september al
50 jaar een paar!
Gefeliciteerd, Chaos

Hoera, nu hoor je ook bij
de club van 40!
Gefeliciteerd van Pa en Ma en Max
Harm en Sandra
Nicky en Lars
Benthe

Heujj Christian 50 jaar!

Van harte gefeliciteerd van pa en ma, broers en zussen, neven en nichten.

Hoera!
Onze kanjer alweer 9 jaar
Gefeliciteerd
Liefs Papa Mama
En Fenna