GN Berg en Dal Heumen Mook

14 september 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 september 2018


Boek en Buffet in Kekerdom

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd – met keuze tussen een vegetarisch hoofdmenu of een met vlees – genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse Boekbuffet op donderdag 11 oktober.

Om 17.30 uur verwelkomen we je in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Tussen de gangen door verrassen onze vertellers je met fragmenten uit het door hen gekozen boek of met gedichten. "Wil je meedoen? Geef je dan voor 8 oktober op via boekkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Deelname kost vijf euro. Wil je zelf iets voorlezen of voordragen? Ook dan horen we dit graag van je via mail of telefoon."

Herstel Mariagrotje Groesbeek in ver gevorderd stadium

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het vervallen Mariagrotje in de tuin van Mariëndaal wordt momenteel hersteld. Een vrijwillige metselaar is al enkele dagen bezig om het Mariagrotje in ere te herstellen. Daarnaast zullen de ramen ook weer voorzien worden van glas en lood.

Het Mariabeeld dat ook zwaar gehavend was is inmiddels door Diny Kuijpers onderhanden genomen en is zo goed als gerenoveerd. Ook zullen er banken bij het grotje worden gerealiseerd. Het is de bedoeling dat het Mariagrotje in de maand oktober 'Mariamaand' officieel zal worden geopend. Het moet een stilte plek gaan worden voor mensen die in park 't Groeske of de tuin van Mariëndaal vertoeven maar uiteraard is iedereen welkom in het gerestaureerde Mariagrotje.

Lustrum bridgeclub Hoog-Laag

OOIJ - Dit jaar bestaat de bridgeclub Hoog Laag veertig jaar. Dit wordt op zaterdag 6 oktober uitbundig gevierd in het dorpshuis De Sprong in de Ooij!

De lustrumcommissie wil met een Frans getint programma alle leden verlokken dit achtste lustrum samen te vieren. Zij kunnen genieten van accordeonmuziek, Franse chansons, antiquités, en natuurlijk du pain, du vin et du boursin!

Bridgeclub Hoog Laag is in 1978 opgericht door enige enthousiaste bridgers in Beek, waarvan er enkelen nog steeds lid zijn. Aanvankelijk werd er gespeeld in Beek, in het keldertje van Spijker en in het vroegere dorpshuis Rustenburg. Later werd gekozen voor het dorpshuis De Sprong in de Ooij

Dit ledental telt tussen de 130 en 140 leden. Dit is al jaren stabiel gebleven, ook al omdat in de club naast goed bridgen, gezelligheid en samenhorigheid zeer belangrijk wordt geacht. In de bijzondere drives wordt hieraan veel aandacht gegeven en dat trekt vaak nieuwe leden aan. Ook de mogelijkheid, die sinds enige jaren geboden wordt, om ’s middags te bridgen verhoogt de aantrekkingskracht van de club.

De bridgeclub Hoog Laag is met andere woorden na veertig jaar nog steeds een gezonde, levendige en gezellige club, waarbij het goed bridgen en toeven is!

Er is alle reden om dit lustrum op een grootse wijze te vieren en dat zal op 6 oktober zeker gebeuren! Voor meer informatie over de bridgeclub Hoog laag kan men contact opnemen met Gerard van het Erve (024 6842466, gerardvanheterve@upcmail.nl) of kennisnemen via www.nbbclubsites.nl/15016.

Opperbevelhebber NAVO aanwezig bij herdenking Generaal Gavin Monument

foto: Groesbeek Airborne Vrienden)

GROESBEEK - De Amerikaanse viersterrengeneraal Michael Scaparrotti zal op maandag 17 september met zijn gevolg een deel van de jaarlijkse Monumententocht Operatie Market-Garden bijwonen. De start van de tocht is bij het monument aan de 17 septemberstraat op de Breedeweg in Groesbeek om 09:45 uur.


Generaal Scaparrotti, die enkele jaren geleden nog commandant van de US 82nd Airborne Division was, heeft niet eerder het gebied bezocht waar zich in september 1944 Operatie Market-Garden afspeelde. Naast Scaparrotti zal ook de huidige Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, acte de préséance geven. De herdenking bij het Gavin Monument aan de Nieuwe Drulseweg begint om 10:30 uur.

De organisatie van de tocht is in handen van de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden in samenwerking met het 17 Septemberstraat comité. Dit jaar is gekozen voor het thema 'heldendaden en lokaal verzet'. Een thema dat aansluit op het landelijk thema, 2018: Jaar van het Verzet. Gestart wordt bij het monument aan de 17 septemberstraat waar enkele schoolklassen van basisschool Breedeweg bij aanwezig zullen zijn. Via de Koningin Wilhelminaweg en het Nijerf wordt koers gezet naar het Gavin Monument op de hoek van de Nieuwe Drulseweg / Generaal Gavinstraat. Hier staan schoolkinderen van 't Vossenhol het gezelschap op te wachten. Vanwege deze ceremonie wordt het weggedeelte tussen de Mansberg en de rotonde Bredeweg, tijdelijk afgesloten voor al het verkeer.

Bredeweg-Herwendaalseweg rijdt de stoet naar de historische kerk aan de Groesbeek in de Kerkstraat, voor de derde en laatste ceremonie van de dag. Hier zal het accent liggen op de acties van de Binnenlandse Strijdkrachten en de toenmalige plaatselijke illegaliteit. De organisatie wil dan ook via dit persbericht familie van oud-illegale werkers en BS-leden, van harte uitnodigen aan de Monumententocht deel te nemen.

Verder is iedereen die belangstelling heeft welkom. Het verzamelen is om 09:30 uur aan de 17 septemberstraat in Breedeweg-Groesbeek.

Kwiek Actieve Leefstijl tien jaar!

GROESBEEK - Kwiek Actieve Leefstijl tien jaar! Om dit te vieren organiseert de vereniging een Beweegmarkt op zaterdag 6 oktober van 11.00 tot 16.00 uur in sporthal Heuvelland.

Deze dag worden er veel nieuwe beweegvormen gepresenteerd voor senioren vanaf vijftig jaar. Zo zijn er “'meedoe'-demo’s van disqtraining, dynamic tennis, qi gong, sportief wandelen, valpreventie en Nordic walking.

Er is ook een mogelijkheid om je fitheid te laten testen. En er zijn lezingen van onder andere de Nierstichting over het gebruik van zout en van de diëtiste met de lezing 'Goed Gevoed Ouder Worden'.

Vanaf 11.00 tot 16.00 uur staan de deuren van sporthal Heuvelland open en is iedereen welkom om te kijken en/of ook om mee te doen aan de vele vormen van bewegen. Neem en paar sportschoenen mee, zodat je direct kan proeven.

Liever niet meedoen? Kom dan kijken en beslis later of je een van de vormen gaat proberen. Kijk op www.kwiekactieveleefstijl.nl voor het schema van deze dag. Maar houd ook deze krant in de gaten.

Heb je geen vervoer en is lopen te ver, bel dan even 06 13260571; er is een mogelijkheid om op gehaald te worden.

Sint-Cecilia met bingo uitgespeeld...

MILLINGEN - Zoals men wellicht gelezen of gehoord hebt is het verenigingsgebouw van de fanfare in een zeer slechte staat. De komende tijd zullen er in het gebouw geen activiteiten meer plaats kunnen vinden.

Dat wil zeggen: geen repetities, geen muzieklessen, geen jeugdactiviteiten en daarmee ook de maandelijkse bingo. "Dit is voor ons aanleiding geweest om na te denken over het voortbestaan van de bingo's. Na meer dan 35 jaar hebben wij moeten besluiten geen bingo's meer te organiseren. Wij bedanken iedereen die gedurende deze lange tijd met veel plezier naar de bingo's van onze fanfare zijn gekomen. U bent voor ons in al die jaren een grote financiële steun geweest", aldus bestuur en leden fanfare Sint-Cecilia.

Kwiek Actieve Leefstijl tien jaar!

GROESBEEK - Kwiek Actieve Leefstijl tien jaar! Om dit te vieren organiseert de vereniging een Beweegmarkt op zaterdag 6 oktober van 11.00 tot 16.00 uur in sporthal Heuvelland.

Deze dag worden er veel nieuwe beweegvormen gepresenteerd voor senioren vanaf vijftig jaar. Zo zijn er "'meedoe'-demo's van disqtraining, dynamic tennis, qi gong, sportief wandelen, valpreventie en Nordic walking.

Er is ook een mogelijkheid om je fitheid te laten testen. En er zijn lezingen van onder andere de Nierstichting over het gebruik van zout en van de diëtiste met de lezing 'Goed Gevoed Ouder Worden'.

Vanaf 11.00 tot 16.00 uur staan de deuren van sporthal Heuvelland open en is iedereen welkom om te kijken en/of ook om mee te doen aan de vele vormen van bewegen. Neem en paar sportschoenen mee, zodat je direct kan proeven.

Liever niet meedoen? Kom dan kijken en beslis later of je een van de vormen gaat proberen. Kijk op www.kwiekactieveleefstijl.nl voor het schema van deze dag. Maar houd ook deze krant in de gaten.

Heb je geen vervoer en is lopen te ver, bel dan even 06 13260571; er is een mogelijkheid om op gehaald te worden.

Cultuurhistorische wandeling: Loop naar de Mookerhei

Boom cultuurhistorie. (Foto: Bob Luijks/Natuurportret)

MOOK - Loop naar de Mookerhei, een verwensing die niet zomaar ergens vandaan komt. Tijdens deze boeiende excursie op 22 september zal de excursie-boswachter ingaan op wat zich afspeelde tijdens de Slag om de Mookerheide.

14 april 1574, niet zomaar een dag, maar eentje die uiteindelijk de geschiedenisboeken in zal gaan. Bovenop de Mookerheide staan het koninklijke leger van Spanje en een huurlingenleger van Willem van Oranje lijnrecht tegenover elkaar. Het komt tot een kortstondige, maar heftige uitbarsting van oorlogsgeweld. De Spanjaarden wonnen, ruim 3000 huurlingen vonden de dood. Ook de twee troepenaanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden. Hun dood is in nevelen gehuld; niemand weet waar de lichamen gebleven zijn.

Op 22 september lopen we naar de Mookerheide. We staan stil bij de historisch belangrijke plekken. Op iedere plek vertellen wij u het verhaal van die beruchte dag 444 jaar geleden. Wat is er gebeurd, wie was waar, en hoe zit het met al die sagen en legenden die hun oorsprong hebben in de strijd. Na deze excursie kijkt u gegarandeerd anders naar de nu zo vredige heide.


De excursie begint om 14.00 uur op het Raadhuisplein in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De excursie duurt tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide, klik door naar activiteiten. Deelname kost drie euro per persoon. Niet-leden betalen vijf euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Muziekgebouw fanfare Sint-Cecilia onveilig

Beschadiging in voorgevel. (foto: M. Staub)

MILLINGEN - Het verenigingsgebouw van fanfare Sint-Cecilia is ernstig verzakt. Een bouwkundige heeft gezegd dat hij de veiligheid in het gebouw niet kan garanderen. Waarschijnlijk als gevolg van de bodemgesteldheid en de extreem lage grondwaterstand is deze situatie ingetreden. Een deel van de fundering is tot 4 à 5 cm gezakt.

Het bestuur heeft besloten alle activiteiten in het gebouw te stoppen en te verplaatsen naar andere locaties. Repetities en lessen worden op alternatieve plaatsen gehouden. Voor hoelang dat zal zijn is nu nog niet bekend.

Er wordt nu onderzocht hoe de fundering van het gebouw zodanig verbeterd kan worden dat het gebouw weer veilig verklaard kan worden. "We hopen dat er technische maatregelen mogelijk zijn die ook financieel door de vereniging gedragen kunnen worden."

Bingo

'De maandelijkse bingo’s zullen daarom voorlopig niet meer plaatsvinden. Hierover zal in de toekomst nader worden geïnformeerd", aldus het bestuur van fanfare Sint-Cecilia.

Groesbeker verdronken tijdens vakantie in Cyprus

GROESBEEK – Tijdens zijn vakantie in Cyprus is een 64-jarige inwoner uit Groesbeek verdronken.

Het slachtoffer is samen met zijn echtgenote in een stroom – vloedgolf – terecht gekomen. Zijn echtgenote heeft zich nog kunnen redden maar voor haar man Tiny Mahler kwam de hulp te laat. Hij is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Het is niet bekend wanneer het stoffelijk overschot van Tiny vanuit Cyprus naar Nederland zal komen.

Het was weer geweldig!

Koning André Jansen. (foto: Stan Jansen)

GROESBEEK/DE HORST - De Horster kermis was in één woord geweldig met koning André te midden van alle schutters en kermisvierders in de tent bij Erik en Cindy Hopmans.

Op maandag was eerst om 10.00 uur een druk bezochte H. mis met schutterseer voorgegaan door pastor Henk Janssen. Na de vendelhulde op het kerkplein vervolgde de stoet richting de feesttent waar de installatie van koning André plaatsvond. De kermis werd ingezet met een geweldige polonaise, met natuurlijk koning André voorop. De weersomstandigheden waren voor zowel de kermisatracties als mede ook de kermisvierders zeer gunstig.
Op dinsdag was het weer ‘alderwets’ kermis vieren met een drukbezocht matinee in de feesttent. Dinsdagavond werd er met een zeer grote groep gasten uit Wyler, Kekerdom en Zyfflich een rondgang over De Horst gehouden alvorens de tent binnen te gaan.
Op woensdag overdag was het gezellig op het terras bij Erik en Cindy, ’s avonds was er weer de traditionele trekking van de loterij en om 0.00 uur het naar beneden halen van de kroon door koning André.

Een belevenis om nooit te vergeten! Kermis 2018, iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen voor het welslagen van dit feest wordt bedankt.

Uitslag loterij:
6e prijs 000765
5e prijs 002718
4e prijs 002268
3e prijs 000569
2e prijs 002492
1e prijs 001226

Prijzen zijn af te halen bij Industrieweg 16 in Groesbeek.

De Treffers pakt uit met ruime zege

GROESBEEK - De eerste overwinning van De Treffers in de nieuwe competitie is een feit. Barendrecht werd met liefst 4-0 verslagen. De doelpunten werden netjes over beide helften verdeeld. De roodzwarten speelden met overtuiging en lieten regelmatig fraaie combinaties zien.

Sjoerd Ars was al direct dicht bij een doelpunt. Uit een hoekschop van Boy van de Beek schoot hij over doel. Even later was doelman Nick van der Ploeg hem net voor, toen een combinatie over rechts bij Ars eindigde. Barendrecht gaf tegengas door een schot van Martijn Rowendley, dat door Niels Kornelis werd gepareerd. In tweede instantie schoot Cohen naast. Allengs trokken de Groesbekers de wedstrijd naar zich toe. En dat leidde in de 39e minuut tot de verdiende voorsprong, toen Pim Balkestein de bal uit een vrije trap van Boy van de Beek binnen kopte. Nog voor rust werd het zelfs 2-0. Coen Maertzdorf lanceerde Aleksandar Jankovic, die met een schot in de lange hoek doelman Van de Ploeg verraste.

De Treffers kwam goed uit de kleedkamer voor de tweede helft van de wedstrijd. Al vroeg werd druk gezet op de verdediging van de Zuidhollanders. Met name Arda Havar was de aanjager van het Treffersspel. Barendrecht verstopte zich overigens niet en zocht steeds naar een voetballende oplossing. Het duurde dan ook tot een kwartier voor tijd, voordat de Groesbekers verder konden uitlopen. Sjoerd Ars had de 3-0 eigenlijk al moeten scoren, toen hij door een geweldige pass van Havar vrij voor doel werd gezet. Van de Ploeg wist nog redding te brengen. Even later was echter ook de Barendrechtse keeper kansloos. Ars gaf de bal mee aan Maertzdorf, die terug legde op Jankovic. Via een tegenstander en de paal tekende deze zijn tweede doelpunt aan. En in blessuretijd kreeg de overwinning zijn definitieve gestalte. Sjoerd Ars ontfutselde Max van Dijk de bal, stormde door, ging niet voor eigen succes, maar legde breed op Jankovic voor een niet te missen kans. Met een simpele schuiver rondde deze dan ook af.

Na drie wedstrijden staat De Treffers op een fraaie plek in de middenmoot. Het is zaak in de komende twee uitwedstrijden deze positie te behouden.

Gratis gymles bij KBO Beek

BEEK - U wilt uw fysiek natuurlijk graag op niveau houden? Dat kan bij de KBO Beek, iedere week samen met anderen op een prettige manier werken aan uw conditie onder deskundige leiding in het Kulturhus Beek.

Iedere maandagmiddag bij de KBO Beek: Dans je fit. Een uur lang heerlijk ritmisch bewegen, onbevangen de week goed beginnen, uw ledenmaten zijn weer top. Aanvang 15.30 uur, de lessen worden gegeven door Chiquita.
Dinsdagmorgen, de nieuwe vorm van gym: qigong. Eeuwenoude Chinese oefeningen die je lichaam en geest in balans brengen. Op een ontspannen, zachte manier en met aandacht wordende oefeningen uitgevoerd. Je leert je lichaam beter kennen en begrijpen en het verbetert je stabiliteit. Aanvang 10.30 uur, Marianne is de docente. Kom aan en doe mee, de KBO Beek nodigt u van harte uit en waakt over uw gezondheid, daarom zijn de eerste twee lessen gratis.
En wat denkt u van lijndansen, geen linedance, ook een KBO Beek activiteit, elke woensdagmorgen vanaf 10.00 uur bent u welkom in het Kulturhus. Ook bij het lijndansen kunt u de eerste twee lessen gratis meedoen. De lessen staan onder leiding van Ans en Koos Kusters.

De KBO Beek doet meer op de woensdag: wandelen om 10.00 uur vanaf het tunneltje en `s middags vanaf 14.30 uur is er koersbal in `t Höfke. Eens proberen is gratis mogelijk. Ook de fietstochten op de maandag en vrijdag zijn een gratis KBO Beek-activiteit. Lid worden kan voor 20 euro per kalender jaar en alle voordelen die KBO biedt zijn voor u.

Supervleesbingo-avond bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 22 september een supervleesbingo-avond waar vlees-, barbecueschalen, rollades, tassen boodschappen en een super vleesschaal in de wacht te slepen zijn.

Deze bijzondere bingoavond wordt gehouden in de school Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. De zaal gaat om 19.00 uur open; het bingospel gaat om 20.00 uur van start. Er worden achttien rondes gespeeld en één superronde. Een grote bingokaart kost tien euro. Iedereen is op deze vlees bingo-avond welkom.

Start ehbo-cursus in Groesbeek

GROESBEEK - Op 18 september start ehbo-vereniging Groesbeek weer met een cursus ehbo.

De cursus duurt 10 lessen en een examen en is op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur in het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek. De kosten inclusief lesboeken ehbo en AED, examen en diploma zijn 180 euro. Bij een aantal zorgverzekeraars zijn de kosten (gedeeltelijk) te declareren. De lesstof is volgens het Oranje Kruisboekje 27e druk. Aanmelden en/of informatie via: ehbogroesbeek@hotmail.com of de heer Leenders 06 13801152.

Presentatie Stekkenberg op Burendag in Op De Heuvel

GROESBEEK – Op zaterdag 22 september tijdens de Burendag presenteert De Stekkenberg zich in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Het belooft een gezellige middag te gaan worden met veel informatie, muziek en drankje. Daarnaast zal de kookclub voor de inwendige mens zorgdragen. Speciaal voor de kinderen is er een springkussen en kunnen zij zich laten schminken en zijn er speciaal voor hen glittertattoos.

Alle gebruikers in en rond het Voorzieningenhart Op De Heuvel krijgen op deze middag de kans zich middels een infostand te presenteren. Bij de organisatie zijn al diverse aanmeldingen binnengekomen. Ook kleine zelfstandige ondernemers uit de wijk zijn welkom om zich op deze middag gratis te laten zien. Aanmelden kan men zich via Facebook, aan de bar of telefonisch: 024 7600750.

Het evenement is met medewerking van onder andere ZZG, ROC, Kindercentrum Domino, Forte Welzijn, Sociaal Team Noord, Seniorenbond Sionsheuvel, Vogelvereniging De Gekleurde Zanger en de Kind Activiteiten Club (K.A.C.). 'De Stekkenberg Presenteert' is van 12.00 tot 16.00 uur.

Maak kennis met Woon Gewoon

BERG EN DAL - Woon Gewoon, het makelaarskantoor van Lisette Pouwer, laat de komende weken regelmatig haar gezicht zien op de voorpagina van Hét GemeenteNieuws. Dit doet ze vanwege het feit dat ze in de gemeente Berg en Dal is gaan wonen, en ze zich hierdoor meer zal gaan richten op het verkopen van woningen in onder andere uw woonplaats. Vanuit haar kantoor in Huissen blijft ze tevens actief met makelen in het knooppunt Arnhem/Nijmegen.

In het najaar van 2012 werd Woon Gewoon door Lisette opgericht, na ruim twaalf jaar voor NVM makelaarskantoren werkzaam te zijn geweest. Haar dienstverlening kenmerkt zich door daadkrachtig en actief handelen, in combinatie met zorgvuldigheid en professionaliteit. Het 'out of the box' denken en werken, naast haar enthousiaste, open en heldere manier van communiceren wordt door haar opdrachtgevers als bijzonder prettig ervaren. En niet te vergeten natuurlijk de goede resultaten!

Wanneer u op het punt staat een beslissing te nemen over een eventuele verhuizing, geeft Lisette van Woon Gewoon u graag advies. Ze informeert u over de waarde van uw huidige woning en legt uit wat er allemaal bij de verkoop komt kijken. Ditzelfde geldt voor wanneer u een woning op het oog heeft welke u graag wilt kopen. Welke waarde is reëel? Hoe is de bouwkundige staat? Zijn er bijzondere erfdienstbaarheden?

Voor meer informatie of het maken van een afspraak neemt u rechtstreeks contact op met Lisette Pouwer via lisette@woon-gewoon.nl, 06 10212959 of www.woon-gewoon.nl.

Pompoenplukdag bij Groentenhof Poelen aan de Derdebaan in Groesbeek

GROESBEEK – In het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 september wordt er bij Groentenhof aan de Derdebaan in Groesbeek een pompoenplukdag gehouden van 10.00 tot 17.00 uur.

Trek je laarzen aan en kom pompoenen plukken op het land van Groentenhof Poelen. Er staan plukemmers klaar waarmee je lekker kunt struinen tussen de pompoenplanten. Zoek zelf de allermooiste pompoenen en kalebassen en verdien daarmee het enige echte pompoenplukkersdiploma. Daarnaast zijn er nog diverse activiteiten rondom de pompoenplukdag georganiseerd. Naast het pompoenplukken is er een pompoenenspeurtocht, is er een pompoenentunnel, een grootse pompoen – en kalibassenmarkt. Verder kan men plaatsnemen op het terras 'Balkon van Groesbeek 'waar men een fantastisch uitzicht heeft over Groesbeek. Ook de kids komen niets te kort, voor hen is er een speciaal kidsplein met diverse activiteiten.

Eetbare pompoenen en sierkalebassen
Men kan ook op de boerderij van Groentenhof komen kijken, ruiken, proeven en voelen wat dit nieuwe seizoen te bieden heeft. De grootste diversiteit in kleur, formaat, vorm en smaak van pompoenen en kalebassen.
Op afspraak zijn rondleidingen voor groepen mogelijk, dat kan op alle dagen van de week. De deelnemers worden meegenomen naar de pompoenvelden en men mag daarnaast een kijkje nemen in de schuur. Vervolgens staat op het terras 'Het Balkon van Groesbeek' de koffie /thee met pompoencake klaar.

De Groentenhof van Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek is zeven dagen per week geopend.

Kanjers zwemmen voor Swim to fight cancer

Jochem van Gelder met de kanjers.

GROESBEEK - Afgelopen zondag hebben vijf kanjers van Zwemvereniging Groesbeek gezwommen voor Swim to fight cancer.

Yonne Peters, Kees Heijmans, Kevin en Gaby Smit hebben samen als groep de finish gehaald en 1440,81 euro opgehaald voor het goede doel. Lianne Eijkhout, een trainster van de vereniging heeft ook mee gezwommen, en heeft 130,85 euro opgehaald.

In totaal is er aan sponsoring die dag 131.000 euro bij elkaar gezwommen. Zwemvereniging Groesbeek is trots op deze zwemmers en trainers!

Senioren starten indoorkermis in De Sprong Ooij

(foto: Peter Hendriks)

OOIJ – Ruim 130 senioren afkomstig uit Ooij, Leuth en Groesbeek hebben vrijdagmiddag het startsein gegeven van de Ooijse indoorkermis in dorpshuis De Sprong.

De stichting Dorpshuis De Sprong had samen met KBO Ooij deze indoorkermis opgezet. Met succes is vrijdagmiddag gebleken. Voorheen werd er dinsdags in de schutterstent een seniorenmiddag gehouden, maar sinds twee jaar is die middag komen te vervallen omdat de Ooijse kermis wordt gehouden van vrijdag tot en met maandag. Theo Verriet van de stichting Dorpshuis De Sprong was van mening dat de senioren niet teleurgesteld konden worden en heeft samen met de KBO deze middag met succes opgezet.

Er is duidelijk behoefte aan, liet hij vrijdagmiddag weten. De muziek van deze vervroegde kermismiddag voor de senioren was in handen van Theo van Blitz die er een ouderwetse kermismiddag van wist te maken en hij strooide menige wals, tango, veleta de zaal in, alsmede muziek waarop perfect ge-linedancet kon worden. Ook was er in de zaal een kraampje waar men kon ballengooien met stoffen ballen, en een schiettent. Daarnaast was er een snoepkraam met een mini-popcornmachine. De kermisgasten werden getrakteerd op oliebollen die vrijdagmorgen in De Sprong gebakken ware,n. Het volgens jaar wordt deze kermis gegarandeerd herhaald aldus Theo Verriet. "Want het is een schot in de roos gebleken."

Viering herfstequinox op de Galgenhei in Groesbeek

De Galgenhei bij avondzon. (foto: Adelheid Jochemsen)

GROESBEEK - Kom en doe mee in de dans van de seizoenen. Voel je verbonden met het wonder van de cycli van zon, aarde en de planeten, en van de natuur om ons heen. Voel de magie van het moment en 21 september is het moment van evenwicht in de natuur.

Er is balans tussen dag en nacht, tussen actie en rust, tussen mannelijk en vrouwelijk. Dit kan ook jou helpen je eigen balans te vinden. Het verbindt je niet alleen met je dagelijkse beslommeringen, maar ook met de liefde die aanwezig is in alles wat leeft. Jij bent er deel van, jij maakt het verschil daarin. Aarde en natuur hebben onze aandacht nodig. Wees medeschepper in het grote geheel!

Ga mee naar buiten en geniet van wat er is, regen of zonneschijn, wind of windstilte, kou of warmte. Kleed je naar de weersomstandigheden. Wordt het al te erg, dan blijven we bij mij thuis op 21 september op de Galgenhei. Het verzamelen is op Haydnstraat 51; de bijdrage is tien euro (graag opgeven van te voren bij Adelheid Jochemsen, 06 17009796, a_jochemsen@hotmail.com.

College probeert in toekomst debacle Spoorlaan te voorkomen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zo als het nu gegaan is met de forse overschrijding van een half miljoen bij de herontwikkeling van de Spoorlaan kan niet meer, dat is onacceptabel laat het college weten. Zelfs de gemeenteraad is niet tijdig op de hoogte gesteld van deze forse overschrijding. "We gaan proberen om dit in de toekomst te voorkomen", aldus het college van Berg en Dal.

Omdat er zoveel bij de Spoorlaan is misgegaan heeft het college besloten onderzoek te laten instellen naar de hele gang van zaken door bureau Eiffel. Volgens dit bureau was er geen centrale administratie en hielden de betrokken ambtenaren zelf maar wat bij. Ook vragen van de pers werden steeds naar het land der fabelen verwezen. Volgens de onderzoekers heerste er een angstcultuur, omdat kritische vragen als lastig werden ervaren en werden gezien als tegenwerken. De confrontatie werd bewust niet opgezocht.

Ook de boeteclausule werd volgens Eiffel op het gemeentehuis als waarheid gezien, terwijl er redenen kunnen zijn om een meer gedeelde verantwoordelijkheid te nemen. Vertragende handelingen van de ontwikkelaar zijn volgens Eiffel niet per definitie voor risico van de gemeente.

Het debacle Spoorlaan komt op 27 september in de gemeenteraad aan de orde. Het college heeft op voorhand beterschap beloofd en zal budgetoverschrijdingen boven de 50 duizend euro voortaan aan de gemeenteraad melden zoals het hoort. Daarnaast zal het college erop toezien dat de administratie en de aansturing van projecten zal worden verbeterd.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Franciscus Johannes Hendrikus Nillesen

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 22 sept. 19.00 uur Gezinsviering m.m.v Jeugdkoor Mikado

Misintentie: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-van Kesteren, Catharina Jacobs en Thea Hendriks en zoon; Mark Lamers; Adriana Cornelia Wilhelmina de Groot en Johannes Theodorus Janssen

Zondag 23 sept. 10.00 uur Opening Pastoraal jaar H. Mis m.m.v. gezamenlijke koren

Misintentie: Jan Poelen v.w. verjaardag en ouders Martin en Jetta Poelen; Marcel Wouters

van de buren; Albert Rutten en Raden Soekinem de echtgenote, dochter José, zonen Paul en Waldie en schoonzoon Mike van Vugt; Henk Derks namens fam. Derks

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 19 september 19.00 uur, Eucharistieviering

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 23 september. 25e zondag door het jaar.

Geen viering in de Breedeweg. In verband met de start van het Pastorale Jaar is er

een gezamenlijke viering in het dorp om 10.00 uur met medewerking van beide kerkkoren.

Woensdag 26 september 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Kledingbeurs. (foto: Nathalie Smeeman)

GROESBEEK - Op zondag 23 september houdt stichting Hebbes weer haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs. Er is een heleboel leuke en mooie tweedehands najaars- en winterkleding te vinden voor alle leeftijden dus van baby’s tot tieners.

Ook wordt er divers tweedehands (buiten)speelgoed te koop aanboden waaronder spelletjes, knuffels, puzzels, boeken, fietsen, dvd’s en games maar ook sportschoenen en kleding, verkleedspullen, ski- en carnavalskleding, schaatsen, et cetera.

De beurs wordt van 09.00 tot 12.30 uur gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt een euro; kinderen hebben gratis toegang. Stichting Hebbes steunt een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen. Meer informatie staat op Facebook (kledingbeurs hebbes Groesbeek).

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 23 september. Aanvang: 10.00 uur, viering van het Heilig Avondmaal. Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor stichting Gast Nijmegen, die hulp biedt aan asielzoekers in nood in Nijmegen e.o.

Na de dienst is er koffie PLUS en thee in de Serre; Plus staat dit keer voor samen in gesprek gaan over de vorm van de Avondmaalsviering.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Bij MaxStudios Nijmegen dans je met passie!

NIJMEGEN – Wat is belangrijk in je leven? Eten, drinken, slapen én bewegen. Dansen dus! Dansen bij MaxStudios.

Bij MaxStudios kun je terecht voor de bekende dansstijlen als Hiphop, Breakdance en Modern, maar ook voor nieuwe hippe danslessen zoals Afrodance en Female Hiphop. MaxStudios staat erom bekend een aantal keer per jaar beroemde nationale en internationale dansdocenten uit te nodigen om workshops te geven. Op de Facebookpagina van MaxStudios vind je meer info over wie er dit jaar langs komen. Wil jij ook gaan dansen? Neem maar eens een gratis proefles!

De Amerikaanse Max Odarty is de eigenaar van MaxStudios en danst al sinds zijn veertiende. Max groeide op in New York en heeft in Los Angeles audities gedaan en samengewerkt met diverse celebrities. Met meer dan 30 jaar danservaring, zowel op het podium als backstage, het geven van danslessen/workshops en het maken van choreo's voor zowel nationale als internationale acts, was het openen van eigen dansstudio vanzelfsprekend.

Dansen bij MaxStudios is puur. Jong of oud, beginner of gevorderd, er zijn lessen voor iedereen. Geef je een kinder-, verjaardagsfeestje of organiseer je een feest voor jouw bedrijf? Of ga je trouwen en wil je een openingsdans die je gasten niet snel zullen vergeten? Ook dan ben je bij MaxStudios aan het goede adres!

Meer informatie staat op de website. MaxStudios werkt ook samen stichting Leergeld.

MaxStudios Nijmegen, van Rosenburgweg 6 (zijkant Triavium); 06 26484206; www.maxstudios.nl.

Zes kermisbezoekers Groesbeek winnen ballonvaart

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Woensdagavond, de laatste avond van de Groesbeekse kermis stond het kermisterrein in het teken van de loting van liefst drie hoofdprijzen: drie maal een ballonvaart voor twee personen.

De kermisbezoekers kregen van maandag tot en met woensdag een lot bij aankoop van een kaartje voor een attractie. Woensdagavond verrichtte wethouder Irma van de Scheur bij de autoscooter de trekking. Zij was blij met zo'n grote opkomst, een teken dat deze ballonvaartactie is geslaagd. Vervolgens ging zij over tot de trekking.

De gelukkigen waren Roy Jacobs, de heer Schlijper en Mieke Willems–Verstraaten. "Jullie kunnen binnenkort de mooie gemeente Berg en Dal vanuit de lucht bekijken", hield Van de Scheur de winnaars voor. Bij gunstig weer vertrekken jullie - in totaal met zes personen - vanaf een nader te bepalen locatie in Groesbeek. Zij wenste de aanwezigen nog veel plezier op de laatste uurtjes van de Groesbeekse kermis 2018.

Met Natuurmomenten langs de mooiste plekjes van Noord-Limburg

Jachtslot de Mookerheide. (foto: Bob Luijks/Natuurportret)

REGIO - Op donderdag 27 september organiseert Natuurmonumenten een afwisselende busexcursie langs vier bijzondere plekken in Noord-Limburg: De Diepen, Sint Jansberg, Mookerheide en jachtslot Mookerheide. Via drie korte wandelingen krijgt men een inkijkje in de natuur, de cultuurhistorie en de activiteiten van Natuurmonumenten in dit mooie gebied.

De dag start met bij De Diepen. Hier wordt een nieuw natuurgebied ingericht naar voorbeeld van de situatie van zo’n 100 jaar geleden. Na de ontvangst met koffie, thee en vlaai stapt u in de bus voor drie korte wandelingen op drie verschillende plaatsen. Vervoer tussen de locaties gaat eveneens per bus. De wandelingen zijn vlak en in principe voor alle leeftijden eenvoudig te lopen. Voor rolstoelen zijn de routes niet geschikt.

Dagprogramma

09.30 uur Ontvangst met koffie en vlaai bij Eethuis de Diepen.
10.00 uur Busrit en wandeling Sint Jansberg
11.30 uur Busrit en wandeling Mookerheide
13.00 uur Lunch bij Jachtslot, bezoek tuinen en jachtslot
15.30 uur Afsluiting met koffie en wat lekkers
16.00 uur Busrit terug naar startpunt
16.30 uur Einde excursie

De excursie begint om 09.30 uur op eethuis De Diepen, Zwarteweg 60 in Milsbeek. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De dagtocht duurt tot 16.30 uur. Wilt u ook mee? Meldt u dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide, doorklikken naar activiteiten. Deelname kost 30 euro per persoon. Niet-leden betalen 35 euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

11 / 20

12 / 20

Senioren nemen dansend afscheid van kermis in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Ruim 150 senioren hebben woensdagmiddag met onder andere de Veleta afscheid genomen in De Mallemolen van de Groesbeekse kermis.

Het is onderhand traditie geworden dat het Groesbeekse Senioren orkest Aldorum de laatste middag van de Groesbeekse kermis muzikaal afsluit in cultureel centrum De Mallemolen. Het orkest weet als geen ander de senioren de dansvloer op te krijgen met hun gebrachte Veleta, mazoerka, tango's, polka en de rumba. Maar ook linedance ging er in als koek. Tussen de dansen door werden de gasten verwend met warme hapjes. Rond half zes zat de kermis er voor het merendeel van de senioren erop...

Beeks concertseizoen opent met muzikale ‘wedstrijd’

Ensemble Odyssee. (foto: Merlijn Doomernik)

BEEK - Het nieuwe concertseizoen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek wordt op zaterdag 22 september om 20:15 uur geopend door Ensemble Odyssee. Op het programma staan werken van Telemann, Fasch, Graupner en Bach.

Tijdens het openingsconcert wordt muziek van vier componisten uitgevoerd, die in 1722 om de positie van Thomaskantor in Leizpig concurreerden. Uiteindelijk kreeg Johann Sebastian Bach de aanstelling, maar zijn collega’s Telemann, Graupner en Fasch, toentertijd stuk voor stuk beduidende componisten, deden niet voor hem onder. Het programma is echter niet alleen een muzikale ‘wedstrijd’ tussen deze vier beroemde Duitse componisten van de 18de eeuw, het is ook een wedijveren van vier verschillende instrumenten. In afwisselende bezettingen speelt het jonge, virtuoze ensemble kamermuzikale en solowerken van de voormalige ‘rivalen’.

Het Amsterdamse Ensemble Odyssee bestaat uit musici die allemaal bij de pioniers van de oude-muziekbeweging in Nederland gestudeerd hebben. Het ensemble legt de focus op minder gespeelde werken tussen 1650 en 1750 en treedt op in verschillende concertseries in Nederland en daarbuiten. Het nam cd’s op met Napoletaanse vocale muziek en concerten voor blazers uit Londen, die door de (inter)nationale critici zeer lovend werden ontvangen.

Toegang bedraagt 23 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Rode Kruis Gelderland zoekt evenementenhulpverleners!

(foto: Mooten, Nicole)

REGIO - Rode Kruis Gelderland zoekt minimaal 100 nieuwe evenementenhulpverleners. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat het Rode Kruis de EHBO verzorgt op steeds meer evenementen. Daarom organiseert Rode Kruis Gelderland van 1 t/m 30 september een grote wervingsactie via Facebook.

Op veel evenementen in Nederland verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de EHBO. Soms zijn dit kleine evenementen, zoals een plaatselijke braderie, een avondvierdaagse of sportevenement. ,,Maar in Gelderland hebben we ook een paar hele grote evenementen, zoals de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en De Vierdaagse van Nijmegen”, zegt Ester Schimmel, die verantwoordelijk is voor de werving van vrijwilligers.

Ontzettend gezellig

Rode Kruis vrijwilliger zijn is hartstikke leuk, vindt Schimmel. ,, Je kunt door jouw werk andere mensen helpen een fantastische dag te hebben. Het is soms hard werken, maar je leert er veel van en het is ontzettend gezellig!”

Opleiding geregeld

,,We hebben de opleiding voor nieuwe vrijwilligers goed geregeld,” vertelt Schimmel verder. ‘’Als je via deze campagne bij het Rode Kruis start als evenementenhulpverlener, zorgen wij voor een ehbo-opleiding. Daarnaast volg je onze opleiding Evenementenhulpverlening en leer je omgaan met een portofoon. Het Rode Kruis zorgt voor deze opleidingen en training.” Als je de opleidingen hebt afgerond, ga je meedraaien bij een afdeling in jouw eigen omgeving.

Wil jij ook helpen? Meld je dan als vrijwilliger aan! Kijk op www.rodekruis.nl/vrijwilliger-in-gelderland/.

Ace & Love op bezoek bij mini en maxi-toernooi in Groesbeek

De mini's en maxi's (foto: Marije Kroonenburg)

GROESBEEK - Zondagmiddag om 13.00 uur stonden de mini’s en maxi’s te trappelen om te beginnen aan het mini en maxi-toernooi bij tennisvereniging Groesbeek. Na een korte kennisvraag, werd de warming-up verzorgd door Ace & Love van Tenniskids!

De maxi’s moesten eerst het volgende doen: 'Take the L' en de 'switsh' (even googlen…) en de mini’s hebben de maxi’s verslagen met het rallytennis. Na de warming-up konden de wedstrijden beginnen. Op 6 banen werd er leuk gespeeld en na afloop konden er nog punten bij verdiend worden door te gooien met de dobbelsteen.

Ace & Love (foto: Marije Kroonenburg)

Extra punten konden ook verdiend worden met het ‘smiley meppen’ en door de juiste antwoorden in te vullen bij de vragenlijst ‘hoe goed ken jij je mini of maxi?’. Na vier wedstrijden gespeeld te hebben en alle andere activiteiten, werd het tijd om de punten te gaan tellen. En het winnende koppel van het mini & maxi-toernooi is: Lena en Ronald Nieuwenhuis. Zij mogen een jaar lang thuis naar de wisselbeker kijken.

Lijkt het je ook leuk om te gaan tennissen? Kijk dan eens op de website www.tvgroesbeek.nl of kom gewoon een keertje langs.

Een brandbare plek aan de Dorpsstraat, ontvlamd in 1828, 1848, 1907 en 1944

In 1907 wordt daags na de brand van Hotel  Hurkmans deze unieke foto gemaakt, ooit verzameld door L. van Kampen. (foto: collectie L. van Kampen)   

Persbericht d.d. 16 oktober 1848: 'Woensdagmorgen ten 6 ure ontstond er brand in het huis van M. Keukens, herbergier te Groesbeek, welke zo spoedig toenam dat het huis niet meer te redden was; alleen gelukte het de meeste meubelen en het vee te behouden. De ijverige hulp der ingezetenen heeft het gevaar voor de zeer nabij staande huizen afgewend. Bij deze gelegenheid had een groter ongeluk kunnen gebeuren; zes personen stonden op een ladder, op het dak liggende, en waren ijverig met blussen van den brand bezig, toen onverwachts de ladder afschoof en de zes personen van het dak vielen. Een dezer heeft een been gebroken en de overige hebben belangrijke kneuzingen'. Einde bericht.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De eerste keer dat Keukens door brand getroffen werd was in 1828 tijdens 'de grote brand van Groesbeek' toen in de dorpskom 13 woningen verwoest werden, waaronder 'het huis en de werkplaats van de smid M. Keukens'. Deze herbouwde behalve de smederij een herberg annex logement, genaamd 'In de Zwaan'. De derde keer dat er brand uitbrak was in 1907, toen het bekend stond als 'Hotel -Café Hurkmans'. Als zodanig heeft het pand na de herbouw tot 1940 dienstgedaan. In dat jaar werd het gekocht door het R.K. kerkbestuur, met als bestemming parochiehuis. In de oorlogsmaand oktober 1944 voltrok zich voor de vierde maal een ramp; het gebouw werd getroffen door Duits granaatvuur en onherstelbaar beschadigd. Het later herbouwde parochiehuis stond niet pal aan de Dorpsstraat maar achter op het terrein. De voorgelegen grond werd ingericht tot parkeerplaats waar in 1987 begonnen werd met de eerste face van de aanleg van het huidige Dorpsplein. De andere helft volgde na oplevering in 1996 van het huidige gemeentehuis.

Internationale jongdierententoonstelling

GROESBEEK – De Groesbeekse kleindiervereniging Edelras houdt op vrijdag 28 en zaterdag 29 september een internationale jongdierententoonstelling in de Boerenbond – Pets Place aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Na de uiterst succesvolle clubshow in 2017, die voor de eerste maal in de Boerenbond – Pets Placevestiging plaatsvond, worden er dit jaar de jongdieren tentoongesteld. De inzenders komen zowel uit Nederland als Duitsland, waardoor de tentoonstelling een internationaal tintje krijgt. Er zullen sierduiven, dwerg- en grote hoenders, konijnen en watervogels te bewonderen zijn. De tentoonstelling is geopend op vrijdag 28 september van 13.00 tot 20.00 uur en zaterdag 29 september van 09.00 tot 16.00 uur. De prijsuitreiking is zaterdagmiddag rond 13.30 uur.

Speelgoed- en kledingbeurs in Ooij

Ingebracht speelgoed. (foto: Claudia van Steen) Claudia van Steen

OOIJ - Op zaterdag 29 september van 10.00 tot 12.00 is er een speelgoed- en kledingbeurs bij basisschool 'Op Weg' aan de Beatrixstraat 55 in Ooij.


Er is verkoop van baby-, kinder- en puberkleding, zwangerschapskleding, kinderboeken, spelletjes, fietsstoeltjes, buggy’s, fietsjes, babybenodigdheden, schoenen, sportkleding, enzovoort. De entree bedraagt 0,50 euro (kinderen onder begeleiding zijn gratis). Wandelwagens/buggy's zijn in verband met de brandveiligheid niet toegestaan.

Men kan ook zelf kleding en speelgoed inbrengen. Bij verkoop ontvangt men 75 procent van het bedrag. Van de resterende 25 procent worden speel- en leermiddelen aangeschaft voor de school. Op www.kledingbeursooij.nl staat informatie over de werkwijze en een emailadres om zich voor de inbreng op te geven. Het is mogelijk om niet-verkochte spullen vrijwillig te doneren aan stichting Keilbout (www.dekeilbout.nl); men hoeft de spullen dan niet meer mee terug te nemen.

Enhousiaste muzikanten gezocht

MILLINGEN - Fanfare Sint-Cecilia is een muziekvereniging die in de hoogste divisie speelt van Nederland.

Naast de regelmatig terugkerende themaconcerten, gaat ze een keer per drie jaar op concours om voor een jury het niveau te laten beoordelen. Daarnaast verzorgt de fanfare ook 'dorpsconcerten' om de inwoners te laten genieten van mooie fanfaremuziek. Gezelligheid is ook een van de pijlers waarop de fanfare drijft.

"Wij zijn momenteel op zoek naar muzikanten die ons orkest willen komen versterken op bugel en es/bes-bas. Speel je een van deze instrumenten en wil je ook op een hoog niveau muziek maken, dan ben je bij ons welkom. We repeteren elke maandagavond van 19.30 tot 21.45 uur. Kom eens een kijkje nemen.

Indien je geïnteresseerd bent, kun je contact opnemen met ons secretariaat via secretariaat@fanfare-stcecilia.nl."

KNA-rommelmarkt in Beek

BEEK - Zondag 23 september verzorgt harmonie KNA Beek weer de jaarlijkse KNA-rommelmarkt. De markt is geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Entree een euro; kinderen gratis.

In de grote zaal en de foyer van het Kulturhus Beek, treft de bezoeker vele uiteenlopende kramen aan. Mooie curiosa uit grootmoeders tijd, huishoudelijke artikelen, servies, (strip)boeken, lp’s, cd’s, klein-meubelen en vele verrassende en opwindende zaken uit de vele zolderopruimingen, die de inwoners van Beek in het afgelopen jaar weer verzameld hebben.

Op het gezellige binnenterras kan men even rustig bijkomen van de vele indrukken die men heeft opgedaan. Met een kopje koffie en zelfgebakken taart, zoals van KNA gewend! De opbrengst van de rommelmarkt komt weer geheel ten goede aan de jeugdige muzikanten in opleiding bij harmonie KNA Beek.

Begin 2018 heeft Harmonie KNA een donatie van 2.500,- van de Rabobank Rijk van Nijmegen mogen ontvangen. Mede door deze bijdrage hebben wij in de zomer van 2018 drie nieuwe muziekinstrumenten kunnen aanschaffen voor harmonie- en jeugdorkest, waarvoor de Rabobank is bedankt.

Theo Giesbers en Henk Keukens geven geheimen kapel Mariëndaal prijs

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – De kapel van Mariëndaal heeft zaterdag centraal gestaan tijdens de Open Monumentendag in Groesbeek. Theo Giesbers en Henk Keukens van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten hebben zaterdagmiddag uitleg gegeven over Mariëndaal dat van oudsher een toevluchtsoord en centrum van onderwijs en cultuur is geweest.

In 1875 vluchtten de Barmhartige zusters van Carolus Borromeus vanuit Kleef naar Groesbeek waar ze het pensionaat Mariënthal voortzetten dat ze in Kleef begonnen waren. Bij het 50-jarig bestaan werd er op de gevel een schild in goud aangebracht als cadeau van de Groesbeekse bevolking met als tekst: 'Wij bieden u ons hart en hand op Neerlands vrije grond, de plek waar elk in zijne stand door 't recht bescherming vond. Wat elders ook geschied Op Neerlands bodem huist 't niet.'


Dit schild is toentertijd verdwenen en wordt momenteel door Richard en Bram Kerkhoff gesmeed en op 28 oktober officieel onthuld.
De kapel die in 1940/1941 is gebouwd met als Groesbeekse architect Van Leur is nog helemaal intact en wordt nog steeds gebruikt voor eucharistievieringen. Zowel Theo Giesbers als Henk Keukens gaven uitleg over de bijzonderheden van de kapel waaronder het 'Heilig Putje'. Het was een soort wijwatersvaatje met een gaatje erin, dat uitkwam helemaal onder in de grond bij de graven van de overleden zusters. Hier werden de hosties die op de grond hadden gelegen doorgespoeld naar de overleden zusters toe. Ook Karl Leisner de Duitse priester die later zalig is verklaard door Paus Johannes Paulus ll is diverse malen in Mariëndaal op bezoek geweest. De kapel is sinds 2017 een gemeentelijk monument.

Schoolvolleybalclinics weer gestart

Schoolvolleybalclinics weer gestart

REGIO - Maandag 3 september is Switch '87 weer gestart met de jaarlijkse serie schoolvolleybalclinics voor de basisscholen in Leuth, Kekerdom en Millingen. In de komende weken krijgen de kinderen van de groepen 3 - 8 tijdens de reguliere gymlessen gedurende drie sessies les in volleybal.

De clinics worden gegeven door Johan Strokap van de NeVoBo, Hanneke van Swelm en Jesse van Deelen met assistentie van Natascha Kamerbeek. Het schema is als volgt:

't Bijenveld Leuth: dinsdag 4, 11 en 18 september, de groepen 1 - 8
Sint-Laurentiusschool Kekerdom: maandag 3 ,10 en 17 september, de groepen 4 - 8
Sint-Martinusschool Millingen: vanaf 24 september - 11 oktober, de groepen 3 - 8

Ter afsluiting vindt voor de groepen 4 - 8 op dinsdag 16 oktober (herfstvakantie) het jaarlijkse schoolvolleybaltoernooi plaats. De clinics worden mede mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning in het kader van Sportstimulering van de gemeente Berg en Dal en de NeVoBo.

Zin in een leuke teamsport? Onze jeugd (6-12 jaar) traint elke zaterdagochtend vanaf 9.00 uur. Kom eens kijken tijdens de trainingen in sporthal De Duffelt; je mag gratis een paar keer meedoen.

Switch '87 gaat voor jeugdkamp met de Grote Clubactie!

MILLINGEN - Zaterdag 15 september is de landelijke start van de Grote Clubactie. Switch ‘87 doet ook dit jaar weer mee en de jeugdleden komen aan de deur om loten te verkopen.

De gehele opbrengst van de Grote Clubactie komt ten goede aan onze jeugd. Dit jaar een speciaal doel: Jeugdkamp 2.0 voor alle mini's en aspiranten.

Een lot kost drie euro. Van de opbrengst gaat liefst 80 procent (ofwel 2,40 euro per lot) naar de clubkas! Mensen die loten kopen maken kans op mooie prijzen, zoals een Volkswagen-Up en een hoofdprijs van 100.000 euro. De trekking van de Grote Clubactie vindt plaats op 12 december.

Schoolvolleybalclinics weer gestart

REGIO - Maandag 3 september is Switch '87 weer gestart met de jaarlijkse serie schoolvolleybalclinics voor de basisscholen in Leuth, Kekerdom en Millingen. In de komende weken krijgen de kinderen van de groepen 3 - 8 tijdens de reguliere gymlessen gedurende drie sessies les in volleybal.

De clinics worden gegeven door Johan Strokap van de NeVoBo, Hanneke van Swelm en Jesse van Deelen met assistentie van Natascha Kamerbeek. Het schema is als volgt:

't Bijenveld Leuth: dinsdag 4, 11 en 18 september, de groepen 1 - 8
Sint-Laurentiusschool Kekerdom: maandag 3 ,10 en 17 september, de groepen 4 - 8
Sint-Martinusschool Millingen: vanaf 24 september - 11 oktober, de groepen 3 - 8

Ter afsluiting vindt voor de groepen 4 - 8 op dinsdag 16 oktober (herfstvakantie) het jaarlijkse schoolvolleybaltoernooi plaats. De clinics worden mede mogelijk gemaakt door financiele ondersteuning in het kader van Sportstimulering van de gemeente Berg en Dal en de NeVoBo.

Zin in een leuke teamsport? Onze jeugd (6-12 jaar) traint elke zaterdagochtend vanaf 9.00 uur. Kom eens kijken tijdens de trainingen in sporthal De Duffelt; je mag gratis een paar keer meedoen.

Natuurwandeling Mookerheide

Mookerheide. (foto: Peter Pouwels)

REGIO - Zondag 23 september houdt Landschapsbeheer Groesbeek een publieksexcursie op de Mookerheide. Ditmaal een carrouselwandeling waarbij groepen langs een uitgezette route lopen en op bepaalde posten uitleg krijgen van een natuurgids.

Er kan gestart worden tussen 13.00 en 14.00 uur en de wandeling duurt zo’n twee uur. Het start- én eindpunt is aan de P-plaats van Natuurmonumenten aan de Hendrik van Nassaulaan in de gemeente Mook. Te bereiken via de Bracamonteweg en dan rechts de onverharde Papenbergseweg inrijden en de borden P-plaats volgen.

De wandeling loopt afwisselend over de heide en door een stuk bos op de stuwwal. Op de Mookerheide – dat op 60 meter hoogte ligt - heb je een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving het Maasdal in. Door het relatief warme micro-klimaat is de heide een belangrijk leefgebied voor reptielen zoals zandhagedis en gladde slang, maar ook voor veel insecten als de zandbijen, kevers, mieren, spinnen, et cetera. Verder staan we stil bij de grote en kleine grazers voor wie dit gebied hun thuis is, zoals de schapen en de Schotse hooglanders, én bespreken we en aantal bekende en minder bekende bosbomen. Naast planten zijn bomen namelijk van immens belang als voedsel (schors, blad, vruchten), maar ook als schuilplaats, nestplaats en om water vast te houden. Kortom, een diverse wandeling. Denk aan stevige schoenen, het terrein daar behoorlijk steil en wanneer het geregend heeft ook glad. Meer informatie wordt gegeven door Peter Pouwels 024 3974266.

Serenade voor diamanten biljartvereniging Vriendenkring

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL – Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal heeft zaterdagmiddag een serenade gebracht aan de diamanten biljartvereniging Vriendenkring op de parkeerplaats van hotel-café De Oude Molen aan de Molenweg in Groesbeek.

De afstoot van de Berg en Dalse biljartvereniging was in 1958 in café De Watertoren in Berg en Dal. Na diverse omzwervingen zijn ze uiteindelijk terecht gekomen in Groesbeek. Zaterdagmiddag werd het diamanten bestaan gevierd met een receptie, waar diverse collega-biljartverenigingen de 60 jaar oude Vriendenkring de hand kwamen schudden.

Op de tafels stonden kleine minibiljarts als aankleding en aan de jubileumtafel was ook de piner Diego aanwezig, die als mascotte diende. In het voorwoord van de feestgids liet burgemeester Slinkman weten dat de leden van Vriendenkring nu al zestig jaar lang hebben afgekrijt en gestoten, maar vooral ook veel plezier gehad. Namens het gemeentebestuur was wethouder Irma van de Scheur aanwezig. "Jullie zijn de voortrekkers van de herindeling geweest, want jullie zijn van Berg en Dal en Beek in Groesbeek terecht gekomen. Jullie zijn een kleine – 9 leden waarvan 7 actieve leden tellende – maar een gezellige vereniging. Knoop er nog maar 60 jaar aan vast want biljarten kun je nog op hoge leeftijd", aldus Irma van de Scheur. Het diamanten feest werd zaterdag in de namiddag afgesloten met een etentje in De Oude Molen.

Fanfare wijkt uit naar Kekerdom

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Fanfare Sint-Cecilia is noodgedwongen uitgeweken voor repetities en vergaderingen naar haar collega-muziekvereniging UNA in Kekerdom. De oorzaak is dat het verenigingsgebouw van fanfare Sint-Cecilia wegens instortingsgevaar is gesloten.

Het pand aan de Wethouder Arntzstraat is naar verluidt 5 centimeter gezakt en vertoont meerdere scheuren, terwijl de buitenmuur nog alleen vast zit aan ankers. Volgens deskundigen is door de hoogteverschillen in het grondwaterpeil de ondergrond in beweging gekomen. Het verenigingslokaal is in 1954 gebouwd door de eigen leden van Sint-Cecilia en jaren later is er nog een verdieping bovenop gekomen. Aan die fundering mankeert niets, laten deskundige weten. Wat er kan gebeuren is dat de buitenmuur naar buiten kan vallen en dat is gevaarlijk. Om het pand enigszins weer op te kunnen knappen is naar schatting tussen de 40.000 en 50.000 euro benodigd en dan is het nog een noodoplossing. Dat geld heeft Cecilia niet.

Momenteel wordt bekeken of de gemeente Berg en Dal Sint-Cecilia uit de nood kan helpen zodat er weer in het eigen lokaal gerepeteerd en vergaderd kan worden. Misschien dat ooit het plan van het CDA weer uit de kast kan komen om op sportpark De Hove een multicultureel centrum met concert-theaterzaal en sporthal te gaan bouwen. Daarin zou dan Sint-Cecilia en Ons Genoegen een eigen ruimte kunnen krijgen. Of het ooit zo ver komt, is maar de vraag.

Oud-minister-president Dries van Agt keek mee... Winnaars kermisactie Groesbeek de lucht in

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – De drie winnaars van de kermisactie in Groesbeek die op de laatste kermisavond woensdag 5 september een ballonvaart hebben gewonnen voor twee personen kregen zaterdagmiddag bericht dat zij om 18.00 uur in de weide bij Hotel restaurant De Wolfsberg moesten zijn.

De zes ballonvaarders waren Roy Jacobs met zijn zwager, de heer Schlijper met zijn zoon en Mieke Willems-Verstraaten met haar man Ruud. Voordat de gelukkigen het luchtruim kozen moesten enkele nog wat hand- en spandiensten verrichten om in de ballon zoveel lucht en warmte te blazen dat het luchtvaardig was. Deze actie had veel bekijks van niet alleen de families van de ballonvaarders maar ook van de gasten die in het restaurant van De Wolfsberg verbleven. Onder hen oud-minister-president Dries van Agt die de borrel en diner even liet voor wat het was.

Even na half zeven stegen de winnaars in de rieten mand samen met de ballonvaarder de lucht in onder applaus van de achterblijvers en ook marktmeester Stef van de Poll die hiermee zijn dertigste organisatie van de Groesbeekse kermis erop had zitten. De ballon ging in eerste instantie richting Millingen, maar kwam uiteindelijk net buiten Kleef terecht waar de ballon een perfecte landing heeft gemaakt.

Landschapparade Berg en Dal

(foto: Bert Roodbeen)

KEKERDOM – Zondag 9 september werd de derde editie de Landschapsparade Berg en Dal gehouden. Op 't Haonehart werd op feestelijke wijze het nieuwe initiatief de beweegroute het 'Kekerommmetje' officieel in gebruik genomen door wethouder Annelies Visser. Zij onthulde het Kekerommetje-infobord waarop start en finish met de drie afstanden staan.

Vooraf aan de onthulling bedankte Gaby Haukes vrijwilligers voor hun inzet. Verder was er -ook voor de kinderen van alles te doen- een ritje op een paard, springkussen en een optreden van het 't Hartkoor. In het Kulturhus werd film 'De Steenmakers' over het stenenindustrie in de polder vertoond. Op het festival terrein bij Damen was een terras met eten en drinken uit de streek. Een reuzenzandbak en een doorlopend aanbod van natuur-en knutselactiviteiten. Podiumprogramma met muziekoptredens en interviews, gepresenteerd door de mannen van het radioprogramma 'Kiekdor'. Markt met streekproducten en natuurinformatie. Demonstratie van machines voor landbouw en natuurbeheer, op de dijk stonden diverse kramen, met onder andere 25 jaar Millingerwaard. Omdat het ook Open Monumentendag was konden molen De Duffelt en de Sint-Laurentiuskerk bezocht worden. Bezoekers werden met de zonnetrein van stichting Van Steen en Natuur van en naar de parkeerplaats gebracht.

Raadsleden Berg en Dal én Kleef met draisine naar barbecue

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL - Op uitnodiging van de eigenaar van de draisine de heer Scholten zijn maandagmiddag rond kwart over vijf collegeleden en raadsleden van de gemeente Berg en Dal en Kleef met de draisine vertrokken naar Kranenburg.

In Kranenburg voegden daar enkele politieke gezagsdragers uit Kranenburg zich bij het gezelschap uit Kleef en Berg en Dal. Na met elkaar kennis gemaakt te hebben vertrok het gezelschap naar café Haus Niederrhein waar voor hen een heuse barbecue klaar stond. De heer Scholten liet weten blij te zijn met de ondersteuning, die hij ook dit jaar weer ervaren heeft van zowel de gemeente Berg en Dal, Kleef als Kranenburg. Hij liet weten dat de draisine het afgelopen jaar net zoveel gasten heeft vervoerd als vorig jaar, namelijk tussen de 27.500 en 28.000, aldus Scholten. Volgens hem hadden dat er enkele duizenden meer kunnen zijn, maar de hitte heeft de dagjesmensen weerhouden te gaan fietsen en zij verkozen het zwembad boven de draisine. Onder de barbecue werd verder met elkaar kennis gemaakt. waarna de terugreis rond half negen op de draisine weer werd aanvaard.

Meditatieve wandeling

(Foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Vanaf de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek is donderdagmorgen – de eerste donderdag van de maand – weer een oecumenische wandeling vertrokken met als thema ; Als je goed om je heen kijkt zie je overal kleur '.

Deze wandelingen worden georganiseerd door de katholieke parochie en de protestantse gemeente in Groesbeek. Donderdagmorgen 6 september werd er even voor tien uur vertrokken vanuit de serre van de protestantse kerk richting bos via het betonnen fietspad. Het eerste half uur konden de in totaal zes wandelaars (inclusief een mijnheer in een rolstoel) het thema in stilte overdenken.

Onder de wandelaars was een vakantiegangster en een echtpaar dat onlangs in Groesbeek is komen te wonen. Bij terugkomst rond kwart over elf was er nog een meditatief samenzijn in de kerk onder leiding van Ria Hopman, waarna er nog een kaarsje werd aangestoken op de glazen tafel in de kerk. Nadat er in de serre gezamenlijk koffie/thee gedronken was, gingen de wandelaars weer ieder zijn / haar eigen weg.

Vieren, herdenken en verwerken, hoe belangrijk is dat?

Adelheid Jochemsen. (foto: Cees Bakker)

GROESBEEK - Adelheid Jochemsen geeft 26 september een lezing in het protestantse kerkje in Groesbeek.

Wat kunnen gebeurtenissen ons leven op z'n kop zetten! Sterke emoties van boosheid, verdriet, angst en verwarring komen op. Lichamelijk, emotioneel, mentaal, psychisch, spiritueel, er kan van alles uit balans raken en klachten veroorzaken.

Wat kan je helpen om te verwerken, wat is voedend en helend voor je? Hoe kunnen verlies en succes een plek krijgen in je leven, op een manier die je sterker maakt en waardoor liefde en zelfvertrouwen groeien? Kan alles wat je overkomt je juist sterker maken? Daarover gaat deze interactieve lezing. Ik zet mijn visie uiteen, mijn liefde voor de aarde en de natuur zijn mijn inspiratiebron. Ik laat je zelf ervaren, er is ruimte voor uitwisseling. Neem tijd voor jezelf, laat vervreemding van jezelf en je omgeving veranderen in verbondenheid en thuiskomen.

Aanvang 19.30 uur; toegang gratis, aanmelden is prettig maar niet verplicht bij Adelheid Jochemsen, 06 17009796, a_jochemsen@hotmail.com.

Cursus Omgaan met borderline voor familieleden in Nijmegen

NIJMEGEN - Wegens grote belangstelling organiseert Indigo een extra cursus 'Omgaan met borderline' in Nijmegen. De cursus start vrijdag 26 oktober van 10.00 – 12.00 uur. Het is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderlinestoornis woonachtig in de regio Nijmegen.

Quote deelnemer: "Ik heb zelf handvatten voor effectiever gedrag gekregen. Mijn vrouw en ik delen veel meer inzichten dan tevoren en kunnen elkaar beter verstaan. De relatie met mijn dochter profiteert hiervan".

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline gedrag. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting als gevolg van het omgaan met borderline gedrag is afgenomen.

Quote deelnemer: "Handvatten in omgang met mijn partner gekregen. Inzicht waar ik wel en geen invloed op heb (zijn gedrag). Bewust worden van mijn grenzen en het belang deze goed af te bakenen".

Het contact tussen degene met borderline en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) verloopt vaak moeizaam. Er is veel teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de wisselende (soms heftige) emotionele reacties van diegene met borderline vraagt veel van familieleden. In de cursus leren familieleden, hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline.

Quote deelnemer: "Erg goede mix tussen theorie en praktische toepassing (in een groep dus veel (h)erkenning). Zeer professionele begeleiding. Het lijkt misschien overdreven, maar hier zouden zoveel meer mensen iets aan hebben".

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten en wordt u aangeboden door Indigo. Aanmelding, informatie en opgave Indigo info@indigogelderland.nl of 026 3124483.