GN Berg en Dal Heumen Mook

18 februari 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 februari 2015


Burgemeester Keereweer feliciteert diamanten bruidspaar in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Burgemeester Keereweer heeft dinsdagmiddag 10 februari een bezoek gebracht aan het diamanten bruidspaar Henny en Marietje Janssen-Hubbers in Hotel Millings Centrum.

Exact zestig jaar geleden stapte Henny en Marietje in het huwelijk. De 85-jarige Henny en de 84 -jarige Marietje ontmoetten elkaar in de schutterstent op de kermis. Het stel groeide langzaam naar elkaar toe en op 10 februari 1955 stapten ze in het huwelijk. Het geheim van hun zestigjarig huwelijk is geven en nemen, laten Henny en Marietje eensgezind weten.

Henny een geboren Millingenaar begon als metaalbewerker bij de scheepswerf, daarna vrachtwagenchauffeur, buschauffeur en ten slotte gemeenteambtenaar. Daarnaast heeft Henny veel vrijwilligerswerk verricht bij diverse verenigingen en Millingse instanties. Marietje (geboren in Leuth) was werkzaam in het naaiatelier in de openbare school in Millingen; later verleende ze assistentie als hulp in de huishouding.

Bij de komst van de kinderen heeft zij altijd klaar gestaan voor haar gezin. Naast het werkzaam leven van Marietje is zij 39 jaar lid geweest van het dameskoor 'Bartholomea', dat bij rouw en trouw in de kerk voor de muzikale omlijsting zorgde. Het diamanten paar is gezegend met drie zonen en vier dochters en heeft inmiddels al elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Ondanks dat ze de afgelopen jaren wat getobd hebben met de gezondheid, wilden ze beiden deze bijzondere dag niet zo voorbij laten gaan. Het feest is dinsdag begonnen met een H.Mis uit dankbaarheid, gevolgd door een feest voor familie, vrienden en bekenden.

Zeventig jaar bevrijding Groesbeek herdacht door onthullen plaquette bij protestantse kerk

GROESBEEK – Dinsdagmorgen 10 februari 10.30 uur was het exact zeventig jaar geleden dat Groesbeek definitief bevrijd werd. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit werd er voor de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek een plaquette onthuld, die moet gaan dienen als blijven de herinnering.

Marco Cillessen van de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden heette allen van harte welkom, in het bijzonder Arnold Saedt (94), de enige nog levende lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Cillessen memoreerde dat de Nederlandse driekleur vanaf 10 mei 1940 niet meer gewapperd had uit de toren van de kerk. Op 10 februari 1945 was het de Canadese soldaat F. Houwkens die samen met vier leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten G. Nijdam, J. Kersten, F. Verheij en B. Thissen de toren van de kerk inklommen en vervolgens de Nederlandse driekleur uit de toren werd gehesen.

Door deze daad werd de totale bevrijding van de geëvacueerde gemeente Groesbeek kenbaar gemaakt. Deze historische gebeurtenis werd vastgelegd in het hout van de torenspits en opgetekend in een oorkonde. Tijdens de restauratie van de toren in 1955 werd het hout met inscriptie en al verwijderd. Gelukkig is de oorkonde door G.G. Driessen bewaard gebleven. Burgemeester Keereweer hoopte dat deze plaquette een blijvende herinnering zal zijn aan de zeventig jaar bevrijding van Groesbeek. Vervolgens werd de plaquette onthuld door de 94-jarige Arnold Saedt en Hennie Berson en Johan Verheij (beide kinderen van Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten), die toentertijd actief waren. Arnold salueerde na de onthulling uit respect.

'Tussen droom en werkelijkheid' in gemeentehuis Groesbeek

De kleinkinderen van de gebroeders Meilink hebben vrijdagmiddag de expositie 'Tussen droom en werkelijkheid' in het gemeentehuis geopend, samen met wethouder Eric Weijers.

GROESBEEK – Vanaf 9 februari is er op de eerste etage van het Groesbeekse gemeentehuis een expositie van de gebroeders Meilink te bezichtigen. Een expositie die de titel Tussen droom en werkelijkheid' heeft meegekregen.

Evenals voorgaande jaren verzorgt de gemeente Groesbeek een expositie van bijzondere kunstenaars, die een band met Groesbeek hebben. Ditmaal kan men foto's bewonderen van Simon, schilderijen van Stef en animaties van Sjaak Meilink. De gebroeders Meilink zijn geboren en getogen op De Horst in Groesbeek.


Kracht van de natuur
De expressionistische schilderijen van Stef gaan over de nauwelijks te beteugelen kracht van de natuur. Natuur in de vorm van wind en water, maar ook in de vorm van heftige menselijke emoties als angst , woede en verdriet. Sjaak speelt in zijn arbeidsintensieve animaties met de twee- en driedimensionale wereld. In de film Stiltwalkers laat hij zien dat de wereld waarin wij leven heel fragiel is. De foto's van Simon tenslotte tonen zijn grote liefde voor zijn dorp en omliggende natuur.
De expositie is te bezichtigen tot 30 april op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op de maandag tot 19.00 uur.

Park 't Groeske: fantastisch park met meerdere functies

GROESBEEK – Vroeger lagen er grote vijvers, de visvijvers van 'De Heren van Groesbeek'. Die komen niet meer terug maar het idee ervan is gebleven. De contouren van de vijvers zijn weer zichtbaar gemaakt en worden extra benadrukt door keerwanden van prachtig roestig staal, dit met een knipoog naar het verleden.

't Groeske aan de Hoflaan en Mariëndaalseweg is een fantastisch park geworden met meerdere functies; van het tijdelijk opvangen van regenwater tot aan een aangenaam speel- en verblijfplek voor jong en oud. Er is daarbij ook gedacht aan hondenliefhebbers.

Buurtpark 't Groeske is helemaal opnieuw ingericht door de gemeente Groesbeek in samenspraak met de buurt middels de stichting De Groesbeek. Het wachten is nu nog op het gras in de buitenrand en op de eilanden, dat wordt in het voorjaar ingezaaid. Het overtollig regenwater van het centrum en De Stekkenberg-Noord wordt door het park Mariëndaal naar 't Groeske in het buitengebied weggevoerd.

In totaal zijn er negen eilanden in het park ontstaan, elk met een eigen invulling waar De Groesbeek mooi doorheen slingert. Alle eilanden krijgen bloemrijke grasvelden, waar veel zon voor nodig is. De overtollige bomen zijn inmiddels gekapt op enkele bijzondere exemplaren na. In het middenveld is een speelveld aangelegd, omdat de school een speelveld wilde hebben voor onder andere buitenschoolse opvang. Elk eiland is te bereiken vanaf de buitenkant via een plankier (een loopbrug) van anderhalve meter en is toegankelijk voor mindervaliden. Voor de honden is er een slingerpad aangelegd waar de honden uitgelaten kunnen worden. Het park is een aantrekkelijke speel- en ontmoetingsplek voor de gehele wijk en zelfs daarbuiten.

Geen afspraak gemaakt? Dat kan langer wachten betekenen

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek werkt sinds 1 januari op afspraak. Men kan zelf de afspraak inplannen via de gemeente site of telefonisch via nummer 14024.

"U kunt dan zelf bepalen wanneer een afspraak u het best uitkomt. Als u dan komt hoeft u niet te wachten omdat er voor u tijd is gereserveerd, zodat de klanten goed geholpen kunnen worden. De gemeente is zich ervan bewust dat het even wennen is voor met name de inwoners uit het voormalige Groesbeek en Ubbergen (in Millingen werd al op afspraak gewerkt).

Wanneer u zonder afspraak binnenloopt, helpen wij u, maar alleen als er op dat moment geen mensen zijn die wel een afspraak hebben. Dat betekent dat u misschien lang moet wachten, omdat mensen met een afspraak altijd voorrang hebben. Om die reden adviseert daarom altijd om een afspraak te maken, als u zaken wil regelen , die een bezoek aan de gemeente nodig maken."

Standplaats vacant op weekmarkt Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op de woensdagmarkt in Millingen aan de Rijn is een vaste standplaats vacant. Deze vacature kan men vinden op www.allesoverdemarkt.nl.

De volgende branches komen in aanmerking: Wenskaarten en/of hobbyartikelen, Noten en verduurzaamde zuidvruchten, Vlees en vleeswaren, Baby – en kleuterkleding.
De woensdagmarkt in Millingen aan de Rijn wordt gehouden van 08.30 tot 12.30 uur. De standplaats kan alleen worden ingenomen met eigen materiaal.
Voor meer informatie of inschrijving kan men contact opnemen met de marktmeester van de gemeente Groesbeek de heer S. van de Poll, Dorpsplein 1 (postbus 20) 6560 AA Groesbeek; 024 3013827 of via e-mail s.v.d.poll@groesbeek.nl.
Indien meerdere gegadigden aan alle voorwaarden voldoen, zal middels loting worden bepaald aan wie standplaatsvergunning zal worden verleend.

Wijkhelden houden buurt schoon

GROESBEEK – Eind vorig jaar is het zwerfafvalproject 'Wijkhelden' van start gegaan. Zowel kinderen als volwassenen leveren binnen dit project een bijdrage aan een schone buurt. De aanmeldingen stromen nog steeds binnen en inmiddels zijn er al vierhonderd vrijwilligers (volwassenen en kinderen) actief met het opruimen van zwerfafval op liefst 117 locaties in de regio.


Wat doet men als Wijkheld? Als Wijkheld helpt men mee de buurt schoon te houden en de omgeving prettig en leefbaar te maken en te houden. Hierdoor ziet de omgeving er schonen uit en wordt er minder afval in de openbare ruimte weggegooid zoals op straat of in het groen.
Waarom Wijkheld worden? Als Wijkheld worden kinderen (uit groep drie tot en met acht) zich op jonge leeftijd al bewust van de gevolgen van zwerfafval. Ook leren ze hoe het is om actief en betrokken bij de samenleving te zijn. Kinderen ontvangen bovendien ook een bijdrage van de gemeente voor het opruimen van zwerfafval. Kijk op www.wijk-helden.nl voor de regels per gemeente. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een zeer waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone en leefbare buurt.


Wijkhelden in de regio
"In Nijmegen zijn tot op heden de meeste Wijkhelden, dat willen wij in Groesbeek ook. Dus draag uw steentje bij aan een schone buurt en meld je aan als Wijkheld. Ruim je al langer zwerfvuil op ? meld je dan vooral aan. Voor informatie en vragen www.wijkhelden.nl of www.dar.nl."

Grote familie bij boerenbruiloft in Beek Maartje de Wit en Peter Bijl in de onecht verbonden

Foto: Peter Hendriks

BEEK – De boerenbruiloft in Beek is een groot feest geworden waaraan een grote familie zich bij aansloot. Het boerenbruidspaar Maartje de Wit en Peter Bijl hadden liefst 130 gasten uitgenodigd allen op z'n boer best gekleed.

Rond 13.00 uur zaterdagmiddag verzamelde de boerenhofhouding en het bruidspaar zich bij Sous Les Eglises aan de Rijksstraatweg in Beek. Om 14.00 uur was de gehele familie compleet en kon er een foto gemaakt worden voor de kerk in Beek. Na een kleine rondgang kon het feest gaan beginnen in hotel 't Spijker.

Om 15.00 uur was het even serieus toen Maartje en Peter in de onecht werden verbonden door Wiellis de Wasboas en Gerard d'n Boerenkapel. Dat ging gepaard met de nodige grappen en grollen. Hierna volgde de boerenmaaltijd die perfect was verzorgd door de uitbaters en personeel van hotel 't Spijker. Na het vertonen van een filmpje door de vriendengroep van Maartje en Peter volgde de receptie gevolgd door een perfecte feestavond. De Boerenbruiloft 2015 kan als zeer geslaagd de boeken in gaan.

Poging inbraak Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – In de nacht van zaterdag op zondag hebben inbrekers getracht in te breken in een woning aan de Rechterslaan in Heilig Landstichting.

Aan de achterzijde van de woning hebben ze getracht een deur te forceren maar door goed hang en sluitwerk is het de inbrekers niet gelukt de woning binnen te komen.

Eerste carnavalsmiddag in nieuw voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – Zaterdag middag 7 februari vond er in het nieuwe voorzieningenhart 'Op De Heuvel' aan de Ericastraat in Groesbeek de eerste carnavalsmiddag plaats georganiseerd door Senioren Vereniging Sionsheuvel.

Naast het senioren orkest Aldorum die de beentjes op de vloer wisten te krijgen waren ook de schlagergroepen De Snorren, Van Alles Wa en De Restantjes aanwezig om met hun schlagers de stemming tot een hoogte punt te krijgen waardoor spontaan polonaises ontstonden. Deze carnavalsmiddag in Op De Heuvel is ongetwijfeld voor herhaling vatbaar en zal het volgend jaar zeer zeker weer terug keren. De senioren hebben er volop van genoten en keerden allen tevreden huiswaarts.

Meezingen met Vivace in Millingen

MILLINGEN - Op dinsdagavond 24 februari houdt zangvereniging Vivace weer haar jaarlijkse meezingavond. Iedereen kan meedoen. Samen met de koorleden wordt die avond naar hartenlust gezongen.

Door dirigent Frans Coerwinkel zijn enkele 'speciale' nummers geselecteerd om in te studeren, ook nieuw voor de koorleden. Zingen is gezond en het is een mooie gelegenheid voor een avondje anders. Alles natuurlijk geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting. De avond wordt gehouden in ontmoetingscentrum De Duffelt, Gengske 10 in Millingen aan de Rijn en begint om 20.00 uur. Na afloop is het weer, zoals vanouds, gezellig napraten met hapje en drankje.

Different Generations in Beek

BEEK - Op zondag 22 februari viert Different Generations om half tien in de Martinuskerk in Beek de geloofsbelevenis 'De Bergrede'.

Dezelfde viering is op zaterdag 28 februari om 19.00 uur in de Mariakerk in Didam. "In deze geloofsbelevenis staan we met muziek, zang, teksten en in gebed stil bij de leidraad die Jezus ons met de Bergrede heeft gegeven. Ook het Onze Vader vindt hierin zijn oorsprong en paus Franciscus gebruikt in zijn toespraken vaak de Bergrede om jongeren te inspireren. Laat je ook inspireren in één van beide vieringen! Je bent welkom!" Meer informatie staat op www.differentgenerationsdidam.nl.

De Treffers doet zichzelf tekort

GROESBEEK - Zondagmiddag eindigde de wedstrijd tussen De Treffers en FC Lienden in 3-3. De Treffers streed, voetbalde goed terwijl FC Lienden tegen viel. De thuisclub kreeg echter niet de verdiende drie punten en deed zichzelf te kort.


De Treffers kwam als beste uit de startblokken. Er werd kei hard gewerkt en dit werd na twintig minuten dubbel beloond.
Na amper een kwartier gespeeld te hebben, kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong nadat Leemans het doel van FC Lienden wist te vinden.
Santi verdubbelde in de twintigste minuut de score. Een perfecte voorzet van van der Horst werd door de Mexicaan binnen gekopt.
Lienden liet de eerste helft zien. Slecht eenmaal, in de 43e minuut kwam De Treffers goed weg nadat Intezar de lat raakte. Toch kwam Lienden vlak voor rust nog op 2-1 nadat zij een penalty toegewezen hadden gekregen . El Jebli verzilverde deze en zette de stand op 2-1.


Na de rust kwam FC Lienden op gelijke hoogte na een blunder van doelman Kornelis. Na het uitspelen van een speler, leverde de doelman van De Treffers door middel van een slechte pass het leder in. Van Hussen profiteerde optimaal en kon van afstand vrij eenvoudig het lege doel bereiken. Het spel van de thuisclub werd minder en de counters van FC Lienden gevaarlijker.
Toch kwamen de rood-zwarten weer op voorsprong. Een handsbal van FC Lienden in het strafschopgebied leidde tot een penalty voor De Treffers. Santi wist de strafschop te benutten en de Groesbeekse Topklasser leidde verdiend.
Van der Horst was vervolgens tot twee maal toe gevaarlijk, maar verzuimde in de slotfase de voorsprong te vergoten.
Met nog een paar minuten te spelen scoorde van Hussen zijn tweede van de middag en zette daarmee de eindstand 3-3 op het scorebord.

Geslaagde bridgedrive in de nieuwe gemeente

REGIO - In de huidige MUG-gemeenten zijn drie bridgeverenigingen actief. BC de Groebelton in Groesbeek, EmBeCe '94 in Milingen aan de Rijn en BC Hoog Laag in Ubbergen.

Ter gelegenheid van de vorming van de nieuwe gemeente per 1 januari organiseerden de gezamenlijke bridgeclubs op zaterdag 31 januari een kennismakingsdrive voor alle in verenigingsverband actieve bridgers binnen de nieuwe gemeente.

Aan de uitnodiging van de drie bridgeverenigingen werd door de leden enthousiast gehoor gegeven. Liefst 146 bridgeliefhebbers bevolkten op deze zaterdagmiddag de grote zaal van De Mallemolen in Groesbeek. Kennismaking met elkaar stond voorop. Na een kopje koffie en een korte introductie van de drie verenigingen werd er aangevangen met de bridgedrive. In verschillende op speelsterkte ingedeelde lijnen speelde men tegen leden van andere verenigingen. Tussen de rondes door werd de drive opgeluisterd door het bridgekoor Hartenvrouwen (allen lid van Hoog Laag) die met toepasselijke liedjes zorgden voor een gezellige sfeer.

De reacties van de deelnemers was na afloop zeer positief. De kennismaking smaakte kennelijk naar meer want na de prijsuitreiking nam BC Hoog Laag ter plekke de beslissing deze gemeentelijke bridgedrive volgend jaar wederom te laten plaatsvinden. Dan uiteraard in Ooij. De nieuwe gemeente lijkt daarmee een nieuw evenement rijker te zijn geworden.

Benzine uit auto gehaald in Berg en Dal

BERG EN DAL – Het afgelopen weekend is uit een auto die stond geparkeerd aan de Watertorenweg benzine ontvreemd.

Van de auto van een inwoonster uit Berg en Dal werd de benzinedop geforceerd waarna men met de benzine er vandoor zijn gegaan.

Zonnebloem met de boot op stap

NIJMEGEN - In april vinden weer de jaarlijkse bootdagtochten van de afdeling regio Nijmegen plaats. Voor de afdelingen Beek-Ubbergen, Ooij-Persingen en Leuth-Erlecom wordt de boottocht gehouden op woensdag 8 april. De boot vertrekt vanaf de Loswal in Hatert.

Men wordt tussen 8.30 en 9.00 uur aan boord verwacht; tussen 17.00 en 17.15 uur is men weer terug in Nijmegen. De kosten van deze reis bedragen 37 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje en een warme maaltijd. Deze kosten moeten bij aanmelding worden voldaan. "Wilt u hieraan deelnemen dan kunt u zich voor 8 maart opgeven bij een van volgende personen. Beek-Ubbergen: Mieke Groothuyse 024-3564491; Ooij-Persingen; Erna Driessen 024 6631858; Leuth-Erlecom Door Rutten 024-6633044.

Stijlvolle herdenking Operatie Veritable in Groesbeek

Foto: Karola Hendriks

GROESBEEK – De Operatie Veritable –de beslissende geallieerde aanval barstte op 8 februari 1945 los– is op een stijlvolle wijze herdacht in Groesbeek.

Zondagmiddag om 11.30 uur vond er een herdenking plaats in de protestantse kerk aan de Kerkstraat met medewerking van het kerkkoor uit Wyler onder leiding van Theo Giesbers en aan het orgel Gerard Rutjes. De liederen werden afgewisseld door regionale Duitse en Nederlandse ooggetuigen oorlogsverhalen.

Foto: Karola Hendriks

Daarna om 14.30 uur werd ook op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg stilgestaan bij de Operatie Veritable daar vond eveneens een herdenking plaats met een kranslegging. Hierbij waren aanwezig vertegenwoordigers van ambassades van Canada, Engeland Amerika en Duitsland. Namens de gemeente Groesbeek was wethouder Thijssen vertegenwoordigd. Tijssen legde een krans namens de bevolking van Groesbeek.

Ouderen nemen voorproefje op carnaval in Mallemolen Groesbeek

Foto: Martijn Arents

GROESBEEK – De leden van de Bond van Ouderen afdeling Groesbeek Centrum en De Horst hebben zaterdagmiddag een voorproefje gehouden op het carnavalsfeest.

De aanwezigen hebben volop kunnen genieten van het overvolle programma, dat hen geboden werd. Zo waren er buuts van de Geranium Kiekers en Hannus, die de handen van de zaal op elkaar kregen. De schlagergroepen waren 'Van Alles Wa´, ´Bonny H en de Sneebonnen´, ´Wej zingen ok ´, ´Keizer en Co´, ´Alfred Arts´ en ´De Restantjes´.

Het Groesbeekse dweilorkest ´Drek Pak Ow´zorgde ervoor dat de stemming er tot het laatst in bleef. Presentator John Lelieveld zorgde ervoor dat Prins Ummenie de 55ste Harm Wijnhoven van De Feestneus en Prinses Henriette van Net Aecht spontaan met de polonaise de zaal op z'n kop wist te zetten. Iedereen ging zaterdag tegen de avond voldaan naar huis.

48 keer te hard in Groesbeek en Heilig Landstichting

GROESBEEK-HEILIG LANDSTICHTING – De politie heeft tijdens radar snelheidscontroles maandag over de gehele dag verspreid 48 hardrijders op de bon geslingerd.

Op de Zevenheuvelenweg gingen dertien automobilisten te hard. Hier was de hoogst gemeten snelheid 24 kilometer te hard. Op de Wylerbaan gingen tien automobilisten op de bon hier was de hoogst gemeten snelheid 21 kilometer te hard, Op de Breedeweg gingen eveneens tien automobilisten te hard, hier reed een automobilist 19 kilometer te hard, op de Rijlaan zeven maal te hard, daar reed een automobilist 25 kilometer te hard en op de Meerwijkselaan in Heilig Landstichting gingen acht automobilisten in de fout.

Lange Pier komt niet terug

GROESBEEK – Het kleurrijke carnavalsdoek dat tien jaar lang de toren van het gemeentehuis met carnaval heeft bedekt, komt zoals het er nu naar uitziet niet meer terug.

Na de verbouwing van het gemeentehuis paste De Lange Pier niet meer vanwege een uitbouw rond de toren. De Lange Pier bleek te lang te zijn, maar dat was nog niet het ergste, want die had eventueel ingekort kunnen worden. Maar de staalkabel en de ankers waaraan De Lange Pier bevestigd, was bleek de toren – door de wind – flink beschadigd te hebben. "Daar zit niemand op te wachten", laat een woordvoerder van de gemeente Groesbeek desgevraagd weten.

Voorlopig is er een eind gekomen aan De Lange Pier, dit carnavalsseizoen heeft de toren geen carnavallistische uitstraling gekregen. Misschien dat er in de toekomst een andere blikvanger gerealiseerd zal worden, maar daar is nog niets van bekend.

Ontevreden cliënte steekt linnengoed in brand

GROESBEEK – Een ontevreden cliënte van Kemnade (een werk – en woonvoorziening voor jong-volwassenen – met een licht verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen) heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 03.00 uur het linnengoed op haar kamer in brand gestoken.

De leiding van Kemnade werd door een brandmelder op de hoogte van de brand gesteld en haalde de jonge bewoonster van haar kamer en bluste eigenhandig het in brand gestoken linnengoed. De bewoonster heeft rook ingeademd en is per ambulance overgebracht naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen. De traumaheli was ook opgeroepen, maar die kon halverwege rechtsomkeer maken. De brandweer van Groesbeek heeft het ontstane brandje afgeblust. De kamer heeft rook- en roetschade opgelopen.

De schaar er in… voor stichting Haarwensen!

GROESBEEK - Evie en Pascale uit Groesbeek zijn afgelopen week naar de kapper geweest, niet zo bijzonder zou je zeggen. Maar het was niet zo maar een 'nieuwe look': beide meiden hebben ruim dertig centimeter haar aan stichting Haarwens gedoneerd.

Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met achttien jaar, die door medische behandeling in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Pascale is ruim twee jaar geleden begonnen met 'sparen' en is sindsdien niet meer naar de kapper geweest. Haar vriendin Evie vond het een supergoed idee en is zonder twijfel meegegaan naar een kapper in Gennep. Die heeft de haren in een mooie vlecht gedaan en zorgt ervoor dat het bij Stichting Haarwensen komt.

Evie en Pascale hopen dat er nog veel kinderen zullen volgen. Meer informatie staat op www.haarwensen.nl.

'Welkom in uw nieuwe gemeente'

GROESBEEK – Met veel plezier stuurt de gemeente Groesbeek de brochure "'Welkom in de nieuwe gemeente' aan ieder huishouden toe. Een boekwerkje over de nieuwe gemeente Groesbeek met algemene informatie en tips over recreatie, cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Daarnaast bevat de brochure voordeelaanbiedingen voor attracties, musea en horeca alsmede een fietsroute langs kenmerkende punten in de gemeente.


Waarom deze brochure? Op 1 januari 2015 zijn de gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek samengegaan. De nieuwe gemeente die is ontstaan heet in 2015 nog Groesbeek. Vanaf 1 januari 2016 krijgt de gemeente haar definitieve naam, Berg en Dal.
Door de rijke historie en het gevarieerde landschap is ons gebied een toeristische trekpleister. Maar we zijn wel eens geneigd om zelf te vergeten hoe mooi onze eigen omgeving is en hoe bevoorrecht we eigenlijk zijn om in zo'n prachtige gemeente te kunnen wonen, leven en werken. Het ontstaan van de nieuwe gemeente is een goed moment om hier weer eens bij stil te staan.

Het college van burgemeester en wethouders hoopt dat deze brochure de inwoners inspireert om er op uit te gaan en de vele mogelijkheden en bijzonderheden van uw gemeente te beleven en ervaren.

Tennisvereniging Groesbeek heeft een nieuwe voorzitter

GROESBEEK - Op woensdagavond 4 februari heeft voorzitter Ruud Verwiel na vier jaar voorzitterschap het stokje overgegeven aan Tom Weber en ook de vacante positie van secretaris die tot voor kort bezet werd door Marcel van de Loop is ingevuld door Paul Kuperus.

Tom Weber, is naast zijn voorzitterschap bij de TV Groesbeek ook nog secretaris bij de Groesbeekse afdeling van de CDA en Paul Kuperus is een bekende verschijning omdat hij naast het zelfstandig ondernemerschap in Groesbeek ook nog spelend lid is bij de Groesbeekse Toneelvereniging D'n Zuuten Ienval.

Beide heren werden tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering met een hartelijk applaus verwelkomtd en er werd afscheid genomen van Ruud Verwiel, die bedankt werd voor zijn inzet en enthousiasme voor de afgelopen periode.

Volgens Tom zullen er geen echte grote veranderingen plaatsvinden, maar er zal wel extra energie gestoken worden in het werven van nieuwe leden (zowel junioren als senioren) het invullen van de diverse commissies en het verbeteren van de website. Ondanks zijn leeftijd (73) is hij nog altijd zelf actief tennisser en hoopt Tom nog minstens tien jaar deze functie te mogen/kunnen vervullen.

Ingezonden brief

In de afgelopen editie van Gemeentenieuws lees ik over een gat in het wegdek van de Stekkenberg. Dit zou veroorzaakt zijn door ratten. Dat vond ik knap... Ik weet dat ze kunnen graven, maar door een wegdek heen? Het stukje verder lezend kom ik tot de conclusie dat de kop niet klopt, evenals een zin in het artikel waarin ratten als schuldigen worden aangewezen. De ratten zijn niet de schuldigen, maar de slechte staat van het riool! Dat lijkt me toch duidelijk? Als er geen scheur in de rioolbuis had gezeten was er toch helemaal geen probleem geweest? Of hebben de ratten die scheur gemaakt? Lijkt me sterk...

Het zou fijn zijn als conclusies op basis van feiten worden getrokken en niet automatisch dieren die vanwege hun slechte naam voor de hand liggen als schuldigen worden aangewezen.

Met vriendelijke groeten,

Jochem Kühnen.

Eeuw oude plataan onder handen genomen

GROESBEEK – Voor en gedeeltelijk in De Hoeve staande plataan die ruim honderd jaar oud is, is onderhanden genomen door boomdeskundigen.

Met behulp van een hoogwerker is de top van het gewicht eruit gehaald en de rest van de plataan is uitgedund. Daarnaast is de boom gespind (kabels zijn in de boom gevlochten, die de takken met elkaar verbinden) om ongelukken te voorkomen. "Je moet er niet aan denken dat er een tak afbreekt", laat eigenaar Piet Langeveld weten.

Jongeren drinken zich in voor Amnesia dansgebeuren

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft zaterdagavond een alcoholcontrole uitgevoerd onder minderjarigen.

Vier jongeren van vijftien jaar en afkomstig uit Groesbeek liepen tegen de lamp toen ze aan het indrinken waren op straat om vervolgens naar Amnesia dansfestijn in een discotheek aan de Cranenburgsestraat te gaan in Groesbeek. Het viertal is overgedragen aan bureau Halt voor een alternatieve straf; daarna zijn ze overgedragen aan hun ouders. De politie heeft tegen een negentienjarige inwoner – eveneens uit Groesbeek – proces verbaal opgemaakt wegens het nuttigen van alcohol op straat, wat niet is toegestaan.

Rood Wit

wint van Grol

GROESBEEK - In een door kansen doorspekte wedstrijd weet Rood Wit uiteindelijk de winst te pakken. In de eerste helft waren beide ploegen goed voor zeker tien doelrijpe kansen. Grol kreeg er wel zeven en Rood wit drie.

Rood Wit begon aanvallend en kreeg daarmee wel wat kansjes maar uitgespeelde kansen kreeg de ploeg niet. Grol daarentegen kreeg in de zestiende minuut door een fout in de verdediging een pracht mogelijkheid om de score te openen. De bal werd echter voorlangs gespeeld. Grol bleef over de flanken snel opkomen en gevaarlijk worden. Rood Wit wist daar in de eerste helft maar een kans op een doelpunt tegenover te zetten.

Het duurde tot de 60ste minuut voordat de gastheren weer gevaarlijk werden. Rood-Wit wist de score te openen. Een goede rush van Freek Kerkhof werd met een bekeken schuiver raak geschoten, 0-1. Grol ging daarna meteen op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde ruimte op voor de aanvallers van Rood Wit. In de 76ste minuut kwam een verre uittrap van de keeper in de voeten van Hafid Sarkouke. Hij nam de bal goed mee en speelde zich tussen twee verdedigers goed vrij en kon alleen voor de keeper rustig in de verre hoek de 0-2 in schuiven. De drie punten werden mee naar Groesbeek genomen. De eerste volgende wedstrijd is de thuiswedstrijd tegen Silvolde op zondag 22 februari. De aanvang is om 14.00 uur op Het Kapittelland.

Burenruzie om

hondenpoep in

kiem gesmoord

GROESBEEK – Een burenruzie over hondenpoep is dinsdagmiddag in de kiem gesmoord.

De gemeentelijk toezichthouder heeft een gesprek gearrangeerd met beide buren waar ook de wijkagent bij aan schoof. Volgens wijkagent Henry van Galen kan een kleine ergernis leiden tot een conflict. De buren leefden al enige tijd in onmin met elkaar en door de honden[poep dreigde dit te escaleren.

Het gesprek heeft volgens Van Galen tot succes geleid en daarmee hopen zowel de gemeentelijk toezichthouder als de wijkagent dat het probleem nu is opgelost. Het is maar een kleine moeite om de hondenpoep in een plastic zakje op te ruimen en mee te nemen voor de container.

Activiteiten in het Natuurmuseum: welkom otter!

NIJMEGEN - Begin 2014 dook er een otter op in de Ooijpolder bij Nijmegen. Een bijzondere gebeurtenis, want het grootste waterroofdier van Nederland was sinds de jaren 60 van de vorige eeuw verdwenen uit dit gebied! We zetten dit speelse en slimme dier graag extra in het zonnetje deze voorjaarsvakantie. Wil je alles te weten komen over de otter in een college van een echte wetenschapper, naar muzikale otterverhalen luisteren, een echte otter van dichtbij zien of je eigen otter knutselen? Kom dan naar het Natuurmuseum deze voorjaarsvakantie!

Op zondag 22 februari komt otterexpert en onderzoeker dr. Arjen de Groot een college geven over de otter in het kader van de MuseumJeugdUniversiteit. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de otter. Waarom is dit onderzoek nodig? Welke methoden worden er gebruikt? Waarom zijn otters in het water gaan jagen en niet op land? Dit interactieve college voor kinderen van acht tot twaalf jaar duurt van 11.00 tot 12.00 uur. Vragen stellen mag! Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar, dus geef je snel op via info@natuurmuseum.nl. Deelname kost vijf euro. Kijk ook op: www.museumjeugduniversiteit.nl.

Muzikaal verteltheater De Rode Maan brengt op zondag 15 en woensdag 18 februari de spannende voorstelling 'Het Onderaards Feest'. De otters en bevers zijn uitgenodigd op een feest bij de dassen. Het lijkt allemaal heel gezellig te worden, maar dan gebeurt er iets onverwachts… Deze voorstelling is voor kinderen van vier tot tien jaar. Kaartjes zijn vijf euro per persoon. Reserveren voor deze voorstelling is gewenst. De voorstelling begint op beide dagen om 14.15 uur. Graag vijftien minuten van tevoren aanwezig zijn.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de hele vakantie zelfstandig hun eigen otter knutselen. Kleur de otter en zijn voedsel in en help hem naar de waterkant! Kinderen jonger dan zes jaar kunnen onder begeleiding natuurlijk ook meedoen. Daarnaast kan er ook nog geknutseld worden aan het wolvenreservaat.

De openingstijden van het Natuurmuseum in de voorjaarsvakantie (zaterdag 14 tot en met zondag 22 februari) zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt vier euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen en drie euro voor 65+. Met museumkaart is de toegang gratis.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 3297070. Meer informatie staat op www.natuurmuseum.nl.

Duufelshemel nieuwe naam voor gemeente Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vermoedelijk carnavalisten hebben in de nacht van zaterdag op zondag de komborden in de gemeente Groesbeek gewijzigd in gemeente 'Duufelshemel'.

Volgens ingewijden is 'Duufelshemel ' de naam van Berg en Dal in carnavalstijd. De bordjes op de komborden zijn geplaatst op alle komborden langs de hoofdwegen van de dorpen in de nieuwe gemeente.

Gemeente bellen? Kies 14024

GROESBEEK – Zoals u misschien al wist, kunt u de gemeente sinds 1 januari bereiken via het korte telefoonnummer 14024. Dit telefoonnummer maakt deel uit van een landelijk systeem van gemeentenummers.


Het bestaat uit het getal 14 en het netnummer van de regio waarin de gemeente gevestigd is. In de regio Nijmegen is dat 024. Wanneer u dit nummer belt spreekt u daarna de naam van de gemeente in die u wilt spreken. In ons geval dus vanaf 1 januari 2015 Groesbeek, ook als u uit Millingen of Ubbergen belt. Daarna krijgt men een telefoniste aan de lijn die u verder helpt. Vanuit het buitenland kan men de gemeente niet bereiken via dit nummer. Dan moet men bellen 0031 24 3013500.

Uitbundige start carnaval in nieuwe gemeente Groesbeek

GROESBEEK – In alle kerkdorpen van de nieuwe gemeente heeft de carnaval een uitbundige start beleefd. In Millingen was het zaterdagmiddag al een drukte van jewelste, mede dankzij het mooie weer.

Het dorp was uitgelopen om de diverse creaties van de optocht te bewonderen. Ook daar werd niet voorbijgegaan aan de fusie die onlangs zijn beslag heeft gekregen. Zondag was het de beurt aan Kekerdom, Leuth en Ooij; daar was over belangstelling evenmin niet te klagen, maar Groesbeek heeft zijn carnavalsnaam 'Keulen van Gelderland' weer op een bijzondere wijze waargemaakt. Ruim 150 startnummers vertrokken bovenaan De Stekkenberg naar het centrum en vervolgens richting De Hoeve. Ruim drie uur hebben de vele duizenden toeschouwers kunnen genieten van de fantastische praalwagens, groepen, trio's, duo's en enkelingen die –vooral in het centrum– zich door de mensenmassa moesten manoeuvreren. Ook hier waren er diverse creaties betreffende de fusie, maar ook Keereweer was een gewillig onderwerp in de optocht.

Ook het fietspad in de spoorkuil en de grensovergang Altena-Hettsteeg kwamen aan bod evenals de zorg. De Döpkes waren blij dat Groesbeek van hun slechte naam als messetrekkers, stropers, zwartwerkers een dergelijke af komen. Daar zit Berg en Dal nu mee, zo beeldden ze uit. Jasper Cillessen werd in de optocht nog herinnerd aan de penalty's die hij doorliet: 'Jasper weet met die elf geen raad'. Carnavalsclub Goed Gek had een immens grote Harry(potter)Keereweer gemaakt met als tekst 'Keereweer is met een bessum door de gemeente gegaan, tijd om zijn stokje door te geven'. Ze won de eerste prijs. De tweede prijs werd gewonnen door carnavalsvereniging Ongeneujd met hhaar creatie 'Gruusbek 70 joar vrij' hun idee werd perfect uitgevoerd met tientallen parachutes en duizenden Groesbeekse vlaggetjes die werden uitgedeeld waarmee de toeschouwers zwaaiden. De liederen als 'We'll meet again' van Vera Lynn en de muziek van de Andrew Sisters ontbraken evenmin.

Motorclubverhaal carnavalsgrap

GROESBEEK – Twee weken geleden stond er in diverse kranten en overige media in de regio te lezen dat een motorclub, genaamd Sniekerdarah, haar oog had laten vallen op een loods in Groesbeek.

Ook in onze krant was dit te lezen. Velen dachten dat het om de Satudarah MC ging, wat uiteraard niet het geval was. Nu de carnavalsdagen voorbij zijn, is wel duidelijk geworden dat het om een carnavalsgrap van carnavalscub De Sniekers ging.

13 / 24

14 / 24

Agenda Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Woensdag 18 febr. 10.00 – 13.00 uur KNNV Landschapexcursie langs de Maas bij Oeffelt.

We bekijken de Maasheggen, klei-afgravingen, terrassen, flora en fauna en de nieuwe natuur aan de oevers van de Maas. Dit alles vanuit een landschapsecologisch perspectief .

Vertrek: veerhuis bij oeffelt, Veerweg 2 Oeffelt. Exc.leider : Jan Nillesen (tel. 0485 574780).

Zaterdag 21 febr. 06.30 – heledag Vogelwerkgroep(VWG) Nijmegen. Vogeldagexcursie naar Zuid-Limburg.

Opgeven via mailadres: JeroenVeeken@gmail.com. Voor meer info zie de website van de vogelwerkgroep Nijmegen.

Donderdag 26 febr. 10.00 - 13.00 uur KNNV Landschapexcursie langs de 'de Vilt' bij Beugen.

Aandacht voor deze fossiele Maasmeander met het plas-drasgebied en broekbos. Ook nu weer vanuit een landschapsecologische benadering van de flora en de fauna.

Vertrek: P-plaats Heiveldsestraat, Moerbaan, tussen de oost- en westplas bij Beugen. Exc.leider : Jan Nillesen (tel. 0485 574780).

Zaterdag 28 febr. 10.00 –12.30 uur KNNV exc. 'Hoogstamboomgaarden' op de stuwwal bij Beek.

Thema: Natuurwaarde en onderhoud van 'hoogstamboomgaarden'. We maken een wandeling door de 3 boomgaarden 'De Palland' op de oost-kant van de stuwwal bij Beek. Aandacht is er voor het karakteristieke hiervan, het onderhoud (snoeiwijze) en de natuurrecreatieve waarde. Verder komt ook de historie, de aanplantpatronen en fruitkeuze ter sprake. Vertrek: Rijksstraatweg te Beek ter hoogte van de opgang naar 'Das en Boom'. Exc.leider : Arjo Hammink .

(Info mail Arjo H.: arjo.hammink@han.nl, of bel Pieter de Vlieger 024 6631735).

Zondag 1 mrt. | 14.00 uur: IVN-Nijmegen. Publiekswandeling over de Stekkenberg bij Groesbeek.

Thema: landschap. Vertrek: bij de begraafplaats Heselenberg, Klaverberg 7 Groesbeek. Voor meer info zie de website IVN-Nijmegen.

Dinsdag 3 mrt. 10.00 – 13.00 uur KNNV Vogelexcursie te voet rond plas 5 van de Kraaijenbergse plassen.

Deze meest vogelrijke plas van het gebied, zal ons vrij zeker weer met enkele bijzondere waarnemingen verrassen.

Enkele interessante wintergasten uit het noorden zijn er altijd aanwezig. Denk aan een kijker en een boekje is handig. Vertrek: 10.00 uur op het kerkplein bij de kerk in Gassel. Exc.leider: Louis Geraets (tel. 0485 320263).

Kennismakingsdag De Bergruiters

BEEK - Op zondag 1 maart houdt paardensportvereniging De Bergruiters opnieuw een kennismakingsdag bij manege Ebbers in Beek. De start is om 11.00 uur en de dag duurt tot ongeveer 13.00 uur.

"We maken onze activiteiten voor 2015 bekend en geven toelichting op het reilen en zeilen van onze vereniging. De clubkampioenen van 2014 laten de dressuurproeven zien en er is een demonstratie springen. Iedereen is welkom.

Forse financiële tegenvaller bij werkzaamheden Verbindingsweg Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Wethouder Ria Barber heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering meegedeeld dat er een forse financiële tegenvaller is bij de werkzaamheden aan de Verbindinsgsweg in Beek.

Eind oktober is er gestart met onder meer het aanleggen van nieuwe riolering, die werkzaamheden zouden eind deze maand gereed zijn, wat overigens niet lukt liet Barber weten. De aannemer is geconfronteerd met diverse tegenvallers. Zo werden er leidingen aangetroffen die niet in kaart waren gebracht en was de ondergrond slecht zodat er meer grond moest worden afgevoerd en meer grond moest worden aangevuld.

Al met al een financiële tegenvaller van maar liefst 185.000 euro. Daarnaast werd geconstateerd dat de gas- en waterleiding te hoog lagen. "Deze zullen door onder andere Liander en Vitens op de juiste hoogte gebracht moeten worden", aldus Barber aan de raadsleden. Al met al lopen de werkzaamheden enkele maanden uit. Barber hoopt dat in mei de klus geklaard zal zijn. De gemeenteraadsleden kunnen binnenkort een informatienota betreffende de werkzaamheden aan de Verbindingsweg tegemoet zien.

Schlagers uit Millingen en Groesbeek scoren goed

GROESBEEK – Op het Schlagerkampioenschap van Zuidoost – Nederland in partycentrum De Linde hebben de carnavalsschlagers uit Millingen en Groesbeek het bijzonder goed gedaan.

De Verapzakter Boy's wisten in de categorie eigen compositie met het nummer 'Rileks' de eerste prijs te behalen. De tweede en derde plek van de eigen composities gingen naar respectievelijk naar de Bombakkikkers uit Milsbeek/Gennep en 'Boney H. en de Sneejbonne' uit Millingen/Groesbeek.

'De Krulle' winnaar van het schlagerfestival in Groesbeek, gooide op het Schlagerkampioenschap van Zuidoost-Nederland ook hoge ogen met hun cover 'Enne Gruusbèkse jong. De Krulle ging ook hier met de felbegeerde bekers en dikke enveloppe naar huis. Ook de tweede en derde prijs van deze categorie bleven in Groesbeek te weten bij "'Doe Mar Hin' met 'Ut Diere-wei.tje' en 'Spuit 11' met 'Knient ien ´t zoer'.

Carnavalsschlager Harm Wijnhoven wordt geen landelijke carnavalshit

HILVERSUM/GROESBEEK – Dj Giel Beelen heeft niet gekozen voor de carnavalsschlager van de Groesbeekse Prins Harm Wijnhoven van De Feestneus.

Prins Harm had zijn schlager 'Er wordt gepaard in de gang, met buurvrouw Janssen' voor de lol opgestuurd naar de landelijk bekende dj. Harm zijn schlager kwam daar niet alleen terecht, want er waren liefst 180 inzendingen waar Beelen een keuze uit moest maken. De winnaar mag zijn schlager, 'de carnavalshit van het jaar' noemen. Enkele dagen geleden werd bekend dat de schlager van Prins Harm de elfde plaats had bereikt, maar helaas verder kwam zijn schlager niet...

Mantelzorgtafel in De Meent

GROESBEEK - Op donderdag 19 februari organiseert Steunpunt Mantelzorg MUG de mantelzorgtafel.

Er 'even tussenuit' en gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten in De Meent (woonzorgcentrum De Meent 2). Dat kan van 12.00 tot ca 13.00 uur. "Er zijn weer plaatsen beschikbaar, u dient zich hiervoor aan te melden. Indien u hier interesse in hebt, kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg MUG, 06 13859106 of Stichting Welzijn Groesbeek 0243974188. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl."

Wereldkampioenschappen 'Knoesten'

GROESBEEK – Op zondag 22 februari vinden in café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek de eerste officieuze wereldkampioenschappen 'Knoesten' plaats.

Knoesten is een heel oud kaartspel dat voor zover bekend alleen nog maar in Groesbeek wordt gespeeld. Uit onderzoek is gebleken dat Knoesten nooit helemaal verdwenen uit het Groesbeekse kaartleven. De uitbater van café De Comm wil het kaartspel weer onder de aandacht brengen bij het publiek door middel van het organiseren van een wereldkampioenschap.
Iedereen die het wil kan zich inschrijven aan de tap van De Comm of via info@decomm.nl . Er zullen acht speeltafels gerealiseerd worden en iedereen speelt individueel. Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro per persoon inclusief een kom lekkere Groesbeekse soep (voor aanvang), koffie, thee en af en toe een hapje tussendoor. Indien alle tafels vol geboekt zijn, kan men zich als reservespeler inschrijven. Een extra prijs zal worden uitgereikt aan diegene met de mooiste 'Knoestface', in de kaartwereld ook wel pokerface genoemd.
Op de website van De Comm kan men de spelregels van het Knoesten vinden. Men gaat uit van vier spelers per tafel. Op zaterdag 21 februari voor het toernooi is er een workshop Knoesten aanvang 21.00 uur. Het café is op zondag 22 februari vanaf 10.30 uur geopend, terwijl de deelnemer(ster)s om 11.30 uur aanwezig moeten zijn. Op tijd aanwezig zijn, anders krijgt men al bij aanvang een 'Knoest'. De start is 12.30 uur en het einde is tegen 17.00 uur gepland.

Nekklachten na

kopstaartbotsing

GROESBEEK – Een automobiliste woonachtig in Kranenburg heeft donderdagmiddag nekklachten opgelopen bij een kopstaartbotsing op de Nieuweweg in Groesbeek.

Het slachtoffer reed op de Nieuweweg richting Nijmegen en moest remmen voor een auto die voor haar reed en linksaf de Zevenheuvelenweg wilde oprijden. Een automobilist uit Milsbeek had dit te laat in de gaten en botste achterop de Kranenburgse automobiliste. Het slachtoffer is voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen. Beide auto's werden flink beschadigd.

Gitaarbeurs in Groesbeek

GROESBEEK - De jaarlijkse gitaarbeurs in Groesbeek heeft dit jaar weer gitaarbouwers en standhouders waar de gitaarliefhebbers hun hart aan op kunnen halen, zoals de prachtigste kwaliteitsgitaren die kunnen allemaal bewonderd en beluisterd worden op zondag 22 februari in de zaal van De Mallemolen.

Zoals voorgaande jaren zijn er ook gebruikte en vintage gitaren, versterkers, effecten. randapparatuur et cetera. De band The Silo Drifters, die in het sfeervolle Guitar Cafeé zal optreden, maakt naast de gitaar gebruik van wat je aanverwante snaarinstrument zou kunnen noemen zoals de steelguitar, mandoline, contrabas en viool. Daarnaast zijn er optredens van Jordi Repkes en zijn band Liun, singer-songwriter Koert van Essen en Aloha Lei.

Een opmerkelijke clinic is die van gitaarbouwer Riccardo Palestrina, die iets zal laten zien waar veel gitaristen mee worstelen namelijk het afstellen van de gitaar. Voor wie de eerste beginselen van de ukelele wil leren is er een 'hands-on' workshop door ukeleleleraar Bas van Hal; de deelnemers krijgen een instrument in handen tijdens deze workshop. cultureel centrum De Mallemolen heeft samen met de gitaarvereniging 'Vrienden van de gitaar' er weer voor gezorgd dat ook de negentiende editie van de gitaardag boeiend, leerzaam en interessant zal zijn voor jong en oud. De gitaarbeurs duurt van 10.00 tot 17.00 uur aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Groesbeek sluit aan op de berichtenbox van 'Mijn Overheid '

GROESBEEK - MijnOverheid; uw persoonlijke website voor overheidszaken. Nederland digitaliseert in hoog tempo. De gemeente en andere overheden bieden hun diensten steeds vaker digitaal aan. Zo ook Groesbeek vanaf de carnavalsweek.

Via MijnOverheid heeft men toegang tot berichten van de gemeente en uw persoonlijke gegevens. Overzichtelijk, veilig en altijd beschikbaar.
Meer informatie? Steeds meer overheidsdiensten maken gebruik van de Berichtenbox, Persoonlijke gegevens en of Lopende Zaken van MijnOverheid. Ervaar zelf het gemak en log in met uw DigiD op https;//mijn.overheid.nl. Daar staat ook meer informatie over MijnOverheid.

Geslaagde open dag bij het Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Dinsdag 3 en woensdag 4 februari stonden bij het Inloophuis Groesbeek geheel in het teken van Wereldkankerdag. Het startsein hiervoor werd gegeven op de weekmarkt in Groesbeek met het uitdelen van 'doorgeefrozen'.

Intratuin Malden doneerde hiervoor 250 mooie rode rozen. De doorgeefroos, het woord zegt het al, is een roos om door te geven aan iemand die met kanker geconfronteerd wordt of is geweest. Ook op de drukbezochte open dag, woensdag 4 februari, werden doorgeefrozen uitgedeeld in het Inloophuis. Het geven van een roos aan iemand die je lief is, zorgde voor verhalen en emoties bij gevers en ontvangers: kanker raakt ons allemaal. Ook het verhaal en lied van Dirk Wollenberg, die samen met twee vrienden te gast was bij het Inloophuis, zorgde voor ontroering.

Op Wereldkankerdag heeft het Inloophuis financiële bijdragen ontvangen van het Monuta Charity Fund en Stichting Roparun. De heer Wim Awater van het Monuta Charity Fund kwam op 4 februari persoonlijk naar het Inloophuis Groesbeek om een cheque van 2.200 euro te overhandigen. De heer Michael Beenhakker, directeur van Stichting Roparun bevestigde: "Vanuit de opbrengst van de Roparun stellen wij een bedrag van 6.500 euro ter beschikking aan het Inloophuis Groesbeek. We zijn blij dat we op deze manier het belangrijke werk dat het Inloophuis verricht kunnen ondersteunen." Het Inloophuis zal deze bijdragen besteden aan de inrichting, met name kunnen we nu de sfeer van de stilteruimte gestalte geven.

Het Inloophuis Groesbeek is ontzettend blij met de ondersteuning vanuit deze organisaties en met alle mensen in en om Groesbeek die ons een warm hart toedragen.

"Heeft u de open dag gemist? Ook nú bent u welkom bij het Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek (op dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur, en op woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur)."

Voor informatie over activiteiten en/of vrijwilligerswerk: 024-675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Het Inloophuis is er voor mensen met kanker of een andere ernstige ziekte en hun naasten. Iedereen uit Berg en Dal, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum is welkom. Wij bieden informatie, ontspanning, activiteiten en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn, beweging, voeding, zingeving, werk, financiën, uiterlijke verzorging, mantelzorg en nog veel meer.

GROESBEEK – Een automobiliste woonachtig in Kranenburg heeft donderdagmiddag nekklachten opgelopen bij een kopstaartbotsing op de Nieuweweg in Groesbeek.

Het slachtoffer reed op de Nieuweweg richting Nijmegen en moest remmen voor een auto die voor haar reed en linksaf de Zevenheuvelenweg wilde oprijden. Een automobilist uit Milsbeek had dit te laat in de gaten en botste achterop de Kranenburgse automobiliste. Het slachtoffer is voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen. Beide auto's werden flink beschadigd.

17 / 24

Zestienjarige Dirk Wollenberg komt als kankerpatiënt in actie "Een biertje minder en steun het VOKK'

GROESBEEK – Het begon een jaar geleden toen de nu zestienarige Dirk Wollenberg last kreeg van zijn been dat gepaard ging met steken. Dirk ging hiermee naar de dokter die in eerste instantie dacht aan groeipijn of dat er een lengteverschil in zijn benen zou zitten. Omdat de pijn bleef aanhouden werd gedacht aan hernia. Echter na een bezoek aan het ziekenhuis UMC Radboud waar een scan werd gemaakt kwamen de artsen met het verschrikkelijke nieuws: Dirk heeft een tumor in zijn onderste ruggenwervel.

Het gaat om de zeldzame vorm van kinderbotkanker (Erwing-Sarcoom. Acute behandeling bleek noodzakelijk en Dirk werd nog dezelfde avond dat hij het slechte nieuw te horen had gekregen opgenomen in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Vervolgens werd er een Portacath geplaatst, waarna de volgende dag zijn eerste Chemokuur volgde. Dirk was hier erg ziek van en besloot geen vrienden en familie op bezoek te laten komen.

Gelukkig knapte hij hier snel van op en mocht de dag voor kerst naar huis. Nu heeft Dirk een jaar lang om de drie weken een chemokuur. Dirk is vastbesloten om tegen deze ziekte te vechten en daarbij zijn carnaval niet wil laten bederven. De dag van de carnavalsoptocht in Groesbeek zondag 15 februari is tevens de Wereld Kinderkankerdag.

Dirk doet een beroep op alle carnavallisten om een kleurig armbandje te dragen waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bestrijding van kinderkanker. De actie is bedoeld om gezinnen die net zoals ons gezin te maken krijgen met kanker heeft het VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker). Deze vereniging steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen. Ze zijn er niet alleen tijdens de behandeling maar ook daarna. Dirk hoopt dat velen het kleurige armbandje zullen dragen met carnaval, voor twee euro steun je de vereniging. Dirk gaat op carnavalszondag met zijn gezin (moeder Hannie met vriendinnen nabij café De Comm ) en Dirks carnavalsclub CV 't Get Nie Mer verkopen onder het slogan 'Een biertje minder, en steun het VOKK'. Inmiddels is er een run ontstaan op de polsbandjes in Groesbeek en wijde omgeving.

BLOEMIG

REGIO - In het kader van de huidige ontwikkelingen, hebben de tennisclubs van de nieuwe gemeente de koppen bij elkaar gestoken om te onderzoeken waar samenwerking mogelijk is. Vanuit dit initiatief is het BLOEMiG toernooi geboren.

"Een ludiek laagdrempelig toernooi dat we in het voor- en najaar gaan organiseren op steeds een andere club van de gemeente. Het is een gezelligheidstoernooi voor jong en oud en bedoeld om kennis te maken met andere clubs en hun leden."

TV Groesbeek met zeven banen bijt de spits af! "Graag nodigen wij je uit voor het allereerste Bloemig toernooi dat op zondag 8 maart plaatsvindt."

Wat is de bedoeling? Het toernooi start om 11.00 uur met een kop thee/koffie en iets lekkers. De spelers worden zo veel mogelijk op sterkte ingedeeld. "We gaan om 11.30 uur de baan op. De wedstrijden duren steeds een uur. Dus de volgende wedstrijden starten om 12.30 uur, 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Je speelt elke keer met een andere partner en bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je speelt. Het is dus ook mogelijk om later op de dag aan te schuiven. Om circa 16.45 uur is de prijsuitreiking!! Voor een broodje tussendoor wordt gezorgd."

"Hoe geef je je op? Je hoeft je niet persé op te geven voor dit toernooi. Jij (en eventueel je introducé) bent elk moment van de dag welkom. We zouden het echter wel fijn vinden om een indicatie te hebben op hoeveel spelers we kunnen rekenen in verband met de inkoop van de broodjes en dergelijke. Dus als je al weet dat je komt en hoe laat en met wie... horen we het graag van tevoren. Stuur dan even een mailtje naar: tvbloemig@gmail.com. De kosten voor dit toernooi zijn vijf euro per persoon. Contant te voldoen bij binnenkomst.

De Bloemigtoernooicommissie bestaat uit: Pauline Awater en Mariken Snijdoodt (Beek), Raymond Hietveld (Leuth), Pamela van Rijswijk (Berg en Dal), Kees Nederend en Miep Cillissen (Groesbeek) en Raymond Heijmink (Millingen aan de Rijn).

Gezongen Heilige Mis eerste zondag van de Vasten

MILLINGEN - Zondag 22 februari, de eerste zondag van de vastenperiode, zal zangvereniging Vivace de Heilige Mis opluisteren met prachtige en gepaste muziek in de parochiekerk H. Antonius van Padua in Millingen aan de Rijn.

Aanvangstijdstip van de mis is 11:00 uur. Iedereen is welkom.

Grand Master Mix Ben Liebrand – dance dance dance

GROESBEEK - In het Cardo Theater, terrein Pluryn Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 is op 6 maart om aanvang: 21.00 uur de voorstelling van Grand Master Mix Ben Liebrand: dance dance dance. Kaarten kosten 12,50 euro.

Geboren Nijmegenaar Ben Liebrand wordt internationaal beschouwd als één van de grondleggers van de dance scene. Niet alleen is hij een groot voorbeeld geweest voor vele huidige Nederlandse top DJ's, ook internationaal heeft Liebrand een grote naam. Zo werkte hij voor en met Armin van Buuren, Sting, Phil Collins en Salt 'n Peppa.

Liebrand maakte zijn radiodebuut in 1983, met het Veronica Radio programma In The Mix, dat op vrijdagnacht/zaterdagochtend tussen 02.00 en 03.00 uur werd uitgezonden. Dit programma was het eerste radioprogramma waarin non-stop dansmuziek gemixt werd zonder de tot dan toe gebruikelijke dj voice-overs.

Door de jaren heen is Ben Liebrand zijn radio mixes blijven maken en treedt hij nog regelmatig op om zijn mixes te laten horen of bezoekers te laten genieten van 70's-80's en 90's dansmuziek. Tegenwoordig woont hij in Canada maar wilde de kans om in zijn geboortestreek te draaien niet voorbij laten gaan. Drie uur lang dansmuziek van Grand Master Mix Ben Liebrand!

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van stichting Cardo (onderdeel van Pluryn) ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover op de site www.stichtingcardo.nl.

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera-vestigingen in Nederland.

Raad Groesbeek zoekt geen schaap met vijf poten, maar hele kudde

GROESBEEK – Commissaris van de Koning Clemens Cornielje was woensdagavond in de gemeenteraad van Groesbeek om de profielschets voor de nieuwe burgemeester te bespreken. Cornielje vond het een indrukwekkend document, waar alles goed in weer is gegeven, daar hebben de kandidaten wat aan liet hij de raadsleden weten.

Desondanks was Cornielje van mening dat Groesbeek te veel eisen stelt aan de nieuwe burgemeester. Jullie zoeken een schaap met vijf poten maar vragen in feite een hele kudde. De vertrouwenscommissie heeft geen voorkeur uitgesproken voor een man of een vrouw als burgemeester, maar Cornielje liet weten dat hij vrouwen nadrukkelijk zal vragen mee te solliciteren omdat in de provincie Gelderland van de 54 burgemeesters en slechts zeven vrouw zijn. Rob Verheijen (voorzitter van de vertrouwenscommissie) vond het belangrijk dat de burgemeester een goed netwerk heeft, niet alleen in de regio maar ook bij provincie, landelijk en mogelijk Internationaal.

Daarnaast is Groesbeek op zoek naar een krachtige burgemeester gaf hij Cornielje mee. Cornielje vroeg vervolgens aan alle elf fractievoorzitters in een woord de belangrijkste kwaliteit waaraan de burgemeester van Groesbeek volgens hen aan moet voldoen. De wens van de raad is: inspirator, verbinder, menselijk, dorpsvader / -moeder, betrokken, benaderbaar en aanspreekbaar zijn. "Jullie vragen nogal wat", liet Cornielje vervolgens weten. "Ik ga nu de sollicitatieprocedure starten en verwacht dat de beëdiging van de nieuwe burgemeester net na de zomer zal plaatsvinden. Als er namen van kandidaten uitlekken zal ik het advies van de vertrouwenscommissie niet meer volgen", waarschuwde Cornielje als laatste.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

LEUTH - Op zaterdag 14 maart wordt er weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden in Leuth. Deze zal deze plaatsvinden in De Vriendenkring aan de Steenheuvelsestraat in Leuth. De beurs is van 10.00 tot 12.00 uur. De entree is 0.50 euro en voor kinderen onder begeleiding is de entree gratis.

"U kunt speelgoed, positiekleding, verkleedkleren, boeken, cd's en voorjaars- of zomerkleding ot en met maat 176 inbrengen in dozen of kratten, voorzien van uw nummer, op vrijdag 13 maart tussen 19.00 en 20.00 uur. Al uw spullen moeten schoon en heel zijn en ze worden op eigen risico ingebracht. Alle aankopen zijn ook voor eigen risico.

De kleding en het speelgoed moeten voor zien zijn van: eerst een persoonlijk nummer -omcirkeld– dan een volgnummer, en daarna -bij kleding- de maat, en tenslotte de prijs. (Gebruik hierbij schildersplakband).

Indien het bovenstaande niet het geval is kunnen wij uw spullen niet in de verkoop doen. De prijs bepaalt u zelf. Bij verkoop betalen wij 75 procent uit en de andere 25 procent is voor de kinderen op basisschool 't Bijenveld. Voor de voorwaarden en een nummer kunt u contact opnemen met Renate van Gisteren. Het liefst per mail: kledingbeurs_leuth@outlook.com of per telefoon: 06 13560301.

Heeft u zin en tijd om ons te komen helpen opbouwen, tijdens de beurs en weer opruimen, kunt u dit doorgeven aan: Nicole Boerwinkel via de mail: Nicoleboerwinkel-kroon@knpmail.nl."

Burgemeester Keereweer geeft macht aan prinsen en prinsessen

GROESBEEK – De raadszaal en de hal van het onlangs verbouwde gemeentehuis van Groesbeek was bijna te klein om alle carnavalshoogheden uit de nieuwe gemeente te kunnen ontvangen. Vrijdagavond om 19.00 uur vond er de sleuteloverdracht nieuwe stijl plaats.

In totaal zes prinsen en twee prinsessen waren met hun gevolg naar het gemeentehuis gekomen om de carnavalssleutel van burgemeester Keereweer in ontvangst te nemen. Keereweer droeg vrijdagavond voor de komende vier carnavalsdagen de macht over aan de acht carnavalshoogheden. Hij liet de aanwezigen weten dat de fusie in ieder geval meer carnaval heeft opgeleverd.

Aanwezig waren De Cavalieren uit Beek met Prins Noud de stoute, De Deurzakkers uit de Ooij met Prins Chris d'n eerste, De Sokkenummers uit Leuth met Prins Stijn den poetser, De Polderschuupers uit Kekerdom met Prinses Manon, De Deurdouwers uit Millingen met Prins Walter de Steengoeie, Net Aecht Groesbeek met Prinses Henriëtte en namens De Feestneus uit Groesbeek Prins Ummenie de 55ste Harm.

Na de nodige grappen en grollen kregen de hoogheden allen de gemeentesleutel omgehangen. Namens de twee overkoepelende organisatie's te weten - SOK en HeLaHo - waren ook diverse afgevaardigden aanwezig. Willem Thijssen van het SOK Groesbeek fungeerde als ceremoniemeester; die functie stond hem op het lijf geschreven, terwijl fanfare Jubilate Deo de carnavalsstemming tot een hoogtepunt wist te brengen.

Kunstwerk Pieter van Eck benadrukt de nieuwe gemeente

GROESBEEK - Tegen de witte muur in de hal van het gemeentehuis van Groesbeek hangt nu een kunstwerk dat de nieuwe gemeente nog eens extra tot uitdrukking brengt.


Het kunstwerk van de hand van de Groesbeekse kunstenaar Pieter van Eck is gebaseerd op de contouren van de nieuwe gemeente. In de omtrek is de gemeentegrens herkenbaar en in de diepte komt het karakter van polder en heuvellandschap terug. De kleuren blauw en groen (van de zijkant zichtbaar) symboliseren het water en de natuur.

foto: Het kunstwerk wordt gemonteerd tegen de witte muur in de hal

Energielabel voortaan verplicht bij verkoop of verhuur woning

GROESBEEK – In februari ontvangen alle huiseigenaren in Groesbeek een brief van de rijksoverheid. In die brief vindt men een voorlopige energielabel voor de woning. Het voorlopige energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning door het Rijk wordt ingeschat (van het meest zuinige groene A tot het minst zuinige rode G).

Huiseigenaren moeten dit label zelf laten omzetten in een definitief label. Dit definitieve label is tien jaar geldig. Het aanvragen van de definitieve energielabel kost enkele tientjes en kan via www.energielabelvoorwoningen.nl. "Wanneer u uw huis wilt verhuren of verkopen bent u verplicht om uw definitieve energielabel te tonen aan koper of huurder. Doet men dit niet dan kan dat een boete van 405 euro opleveren. De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) voert de controles uit. Meer informatie betreffende het label vindt men op www.energielabelvoorwoningen.nl en op www.rijksoverheid.nl. Of op de website van Vereniging Eigen Huis; www.eigenhuis.nl/energie-wijzigingen-2015 .Wanneer u vragen heeft over de inspectie of handhaving kan men contact opnemen met de ILT via www.ilent.nl/contact of telefoonnummer 088 4890000.

Politie zoekt fietsster, die raadslid Ten Doesschate aanreed

GROESBEEK – De politie van Groesbeek is op zoek naar een jonge vrouw met donker haar die afgelopen woensdagmiddag om 15.45 uur het Groesbeekse VVD raadslid Mechteld ten Doesschate op de zebra met de fiets aanreed.

Hierbij raakte het 71-jarige slachtoffer gewond aan haar kuit en moest behandeld worden op de spoedeisende hulp van het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen. Daar moest de opgelopen wond met liefst twaalf hechtingen gedicht worden. Ten Doesschate stak bij café De Ontmoeting bij groen licht de zebra op de Dorpsstraat over en werd vervolgens geschept door de tot nog toe onbekende fietsster, die vanaf de Pannenstraat naar onderen reed. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie 0900 - 8844.

Expositie verpleegtehuis Kalorama

BEEK-UBBERGEN - Er is een expositie van schilderijen van Monique Heijnis sieraden van Loes Halsema bij verpleegtehuis Kalorama tot en met eind maart.

Tot eind maart zijn ruim dertig schilderijen/ aquarellen van Monique Heijnis te bewonderen in verpleegtehuis Kalorama in Beek. Monique is een aantal jaren geleden begonnen met schilderen bij Anneke Dekkers. Daar heeft ze kennis mogen maken met diverse technieken. Aquarel sprak haar erg aan, later is daar ook acryl bijgekomen.

Tijdens een vakantie in Gent (België) ontdekte Loes Halsema een winkeltje waar ze etagères zag staan die van oud servies gemaakt waren. Het idee sprak haar erg aan en eenmaal terug in Nederland begon ze rommelmarkten en kringloopwinkels af te struinen op zoek naar mooie oude bordjes en kopjes. Omdat blauw haar lievelingskleur is, beperkt ze zich daarbij tot die kleur.

Zo ontstond een verzameling oude serviesstukken, waaruit ze put als ze een etagère maakt. Ook maakt ze kettingen, waarbij ze vaak gebruik maakt van vilten kralen, aangevuld met kralen van andere materialen (hout, glas enzovoort.).

Elke ketting is enig in z'n soort en zeer draagbaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn te zien (en te koop) in de ontvangsthal van verpleeghuis Kalorama in Beek vanaf heden tot en met eind maart.

Verpleegtehuis Kalorama ligt aan de Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen.

Door speciale tijdelijke conservering van het lichaam Hoogwaardige opbaring voor waardig afscheid...

OOIJ – Afscheid nemen van een dierbare wordt voor velen als 'eng' beleefd. Dat komt veelal door lichaam, dat kil, koud, stijf en blauwachtig geworden is. Sinds een paar jaar kan dit anders. Door een tijdelijke balseming (thanatopraxie) van het lichaam voelt het lichaam soepeler en minder koud aan. Bovendien verbetert ook de kleur aanmerkelijk. Thuis opbaren zonder airco is zelfs mogelijk.

Bij uitvaartverzorging In Paradisum kan deze behandeling worden toegepast. Thanatopraxie is een behandeling, die overeenkomt met balsemen. Echter hier worden vloeistoffen gebruikt, die bestaan uit een basis van zouten aangevuld met een zeer lage concentratie formaline. Hierdoor ontstaat er een tijdelijke conservering van het lichaam.

Deze (sinds 2012 door de wet toegestane) behandeling heeft meer voordelen: de behandeling gaat ook hinderlijke geuren en vochtverlies tegen en het gebruik van een koeling is overbodig. De kleur verbetert eveneens: nagels, lippen en oren krijgen een 'normale' kleur. Opbaring kan bij kamertemperatuur zonder gebruik te hoeven maken van koelinstallaties. Je dierbare krijgt zodoende een kwalitatieve hoogwaardige opbaring.

Meer weten over deze speciale thanatopraxie? Neem contact op met Geert Kummeling van Uitvaartverzorging In Paradisum.

Uitvaartverzorging In Paradisum, Geert Kummeling, Marialaan 2, Ooij; telefoon 024 6631278 / 06 13063002.

Leefplezier

Foto: Robert Kuster

NIJMEGEN - De boodschap van onze overheid in het zorglandschap is nu wel duidelijk. Het moet goedkoper en u moet zelfredzaam zijn. Dat laatste lijkt mij geen groot nieuws. Waarschijnlijk bent u daar al u hele leven mee bezig.

Misschien hebt u de eerste jaren als baby deze zelfredzaamheid niet uitgestraald en hebben u ouders u gevoed en u een droog bedje bezorgd. Misschien hebben ze u ook wel verwend met extra aandacht, speelgoed en uitjes. Zou zo maar kunnen. Maar daarna heb u toch geleerd, geoefend en de handen uit de mouwen gestoken om een leven lang op eigen benen te staan. Natuurlijk wilt u dit graag zo lang mogelijk volhouden. Het ouder worden worden gaat helaas ook gepaard met meer beperkingen. Kunt u voor uzelf zorgen, koken, naar buiten gaan? Bent u in staat uw hobby uit te oefenen, de tuin bij te houden, eventueel uw partner de nodige ondersteuning te geven en uw vriendschappen te onderhouden? Allemaal aktiviteiten die al een levenlang sterk bijdragen aan leefplezier en welbevinden. Daar zouden de eerste vragen in het zorglandschap over moeten gaan. Uw leefplezier en het uitoefenen van waardevolle aktiviteiten vormen daarmee missschien wel de sleutel tot de alom bewierookte zelfredzaamheid. Het wordt tijd om ons daar als eerste op te richten en daar samen aan te werken. Natuurlijk zijn professionele hulp en hulpmiddelen van grote waarde. Dat hebben we niet voor niets opgebouwd. Maar het vinden van een nieuwe balans tussen mogelijkheden en beperkingen begint met eerst vragen te stellen over uw leefplezier en welbevinden.

Martin Bosch
06-28760287
Senioren-assistent in Nijmegen en omgeving.

Restaurant Het Broertje vanaf zaterdag 21 februari geopend Onbeperkt tapas eten tegen een vast bedrag

Haike Willems en Xandrina Nikkelen in Het Broertje, het sfeervolle tapasrestaurant. (foto: martien holthuis)

GROESBEEK – De regio heeft er een uniek restaurant bij: Het Broertje aan de Burgemeester Ottenhofstraat 20A in Groesbeek. Het Broertje is een tapasrestaurant met een unieke formule: je eet er onbeperkt tapas tegen een vaste prijs. Het Broertje heeft al twee succesvolle 'broertjes': in Wijchen en in Cuijk. Vanaf zaterdag 21 februari is het restaurant geopend, alle dagen (alleen op maandag gesloten) vanaf 17.00 uur.

De hele avond lekker snoepen van lekkere tapasgerechtjes, dat kan bij Het Broertje. Je hebt er keuze uit wel meer dan zestig kleine gerechtjes. Ook zijn er altijd wekelijks wisselende gerechtjes van de chef. Voor maar 23,95 euro kun je de hele avond van de uitgebreide menukaart en het krijtbord bestellen.

Het diner begint met een mandje heerlijk oerbrood en huisgemaakte aioli en tortilla chips uit de oven. Hierna maakt de gast een keuze van twee voorgerechtjes en vervolgens steeds drie hoofdgerechtjes van de tapaskaart. Ook is een speciale bierkaart met heerlijke bieren.

Voor de kleintjes is er een speciale kaart. Zo kan iedereen van een heerlijk avondje uit genieten en de innerlijke mens laten verwennen met uiteenlopende smaken! En als men speciale dieetwensen heeft, vertel ze gerust!

Eigenaar is Haike Willems, zijn partner Xandrina Nikkelen tekende voor de inrichting van het restaurant. Bedrijfsleidster is Kelly Genevace en chef-kok Nick Hijmans wordt bijgestaan door Diego Willems, oudste zoon van hen.

23 / 24

Uw auto in goede handen bij Garage Berg en Dal

BERG EN DAL – Vanuit Nijmegen neergestreken aan de Oude Kleefsebaan 88b: Garage Berg en Dal. Een autobedrijf voor onderhoud, reparatie en apk. Ook een bedrijf, dat auto's in- en verkoopt. Waar klantvriendelijkheid, kwaliteit en service hoog in het vaandel staan. Neem maar eens een kijkje in de garage, waarin Zaki en zijn vader Abdellah je graag ontvangen. De koffie staat klaar!

Garage Berg en Dal is sinds enkele weken op dit adres gevestigd. "Deze wat grotere ruimte was voor ons een mooie kans om meer klanten van dienst kunnen zijn. We zijn nog wat aan het verbouwen en herinrichten. Binnenkort is de shop klaar. Ook hebben nieuwe en gebruikte banden tegen zeer scherpe prijzen."

Garage Berg en Dal is er voor alle merken auto's. Er wordt gewerkt aan een grotere voorraad occasions. Deze zijn er vanaf duizend euro. "Voor wie echter een bepaalde auto zoekt, kunnen we op zoek gaan binnen ons grote netwerk." De auto vuil? Je kunt er handmatig je auto wassen in de wasbox!

Garage Berg en Dal is kleinschalig en werkt klantvriendelijk. Wie een probleem heeft met zijn auto, kan een diagnose laten uitvoeren. De klant kan onder het genot van een kopje koffie wachten op de uitslag en een vrijblijvende offerte. En... er is wifi! Verder kent het bedrijf een haal- en brengservice in de regio.

Garage Berg en Dal, Oude Kleefsebaan 88b, Berg en Dal; 024 6759854.

Met hulp van gewichtsconsulente Elsa Thelosen Afvallen of bijkomen zónder pillen, shakes en zo...

BEEK – Het voorjaar is in zicht, nog een tijdje en de zomer komt eraan. Dan willen we er zo goed en gezond mogelijk uitzien. Velen willen afslanken en gaan op dieet. Misschien wel voor de zoveelste keer. Zou het nu wel lukken? Met de hulp van gewichtsconsulente Elsa Thelosen lukt het!

Zónder pillen, shakes of andere middelen. Maar onder perfecte begeleiding. Elsa leert je goed en gezond eten. Ze is ook de aangewezen persoon als je graag wat wilt aankomen!

"Het probleem van overgewicht (maar ook van ondergewicht) zit 'm in ons eetpatroon", vertelt gewichtsconsulente Elsa, die haar cliënten begeleidt naar het gewenste streefgewicht. "Ze leren bij mij gezond en verantwoord te eten en worden gestimuleerd zich te gaan bewegen. Die combinatie levert resultaten op."

Elsa leert haar cliënten inzicht te krijgen in hun voeding. Dat gebeurt in een vijf- of negen wekendurend traject met 'normale' voeding, zonder shakes, pillen en poeders.

"Vandaag de dag weten we niet meer wat gezonde voeding is. We nemen vaak kant-en-klare maaltijden, die lang niet altijd gezond zijn. Je mag eigenlijk alles eten, als je maar bewust kiest; zelfs een keertje zondigen, is niet erg."

Elsa ontvangt de cliënten thuis, maar komt ook bij hen op bezoek. Na de eerste twee maanden kan gekozen worden voor een vervolgtraject. Veel zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) de kosten.

Elsa Thelosen (aangesloten bij BGN), Hermelijnstraat 44, Beek; 024 6844844 / 06 17063394.

Oriëntatieworkshop mindfulness in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN AAN DE RIJN - Mindfulnesstrainster Sanne Morshuis van Mindful in Aandacht geeft op maandagavond 23 februari een gratis oriëntatieworkshop over mindfulness in Millingen aan de Rijn. Op deze manier wil Sanne mensen op een vrijblijvende wijze nader kennis laten maken met mindfulness.

Hoe zou het zijn om echt aanwezig te zijn bij wat er is, leuk én minder leuk, bijzondere én alledaagse dingen en minder op de automatische piloot te leven? Door mindfulness leren we bewust nieuwsgierig te zijn naar de verschillende gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die we als mens ervaren. Deze bewustwording brengt grenzen duidelijker in kaart en schept ruimte voor het maken van keuzes die voor een betere fysieke en mentale gezondheid zorgen.

Tijdens de workshop zal informatie gegeven worden over mindfulness en zullen de deelnemers gaan oefenen om aandachtig aanwezig te zijn bij dít moment, bij het nu. Dit gebeurt door middel van verschillende aandachtsoefeningen uit de mindfulnesstraining.

De achtweekse mindfulnesstraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode om mensen beter te leren omgaan met allerlei vormen van stress, zoals bijvoorbeeld werkstress, piekeren, pijn, en moeheid. In de training staat het "oefenen van aandacht" centraal. De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2.5 uur en een gezamenlijke stiltedag.

Op 5 maart start een nieuwe achtweekse training in Millingen aan de Rijn. De trainingsdagen zijn donderdagen van 19.30 tot 22.00 uur.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Sanne Morshuis: 06 48554463 of mailen naar info@mindfulinaandacht.nl.