De Liemers Helemaal Goed Courant

10 september 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 10 september 2015


De Griethtreejers 44 jaar

ZEVENAAR - Op 12 september gaat het gebeuren. De feestavond die hoort bij het 44-jarig jubileum van KV De Griethtreejers. De organisatie heeft zich uit de naad gewerkt, en er alles aan gedaan om van deze avond een knal avond te maken.

De muziek zal deze avond worden verzorg door de top band KIX. Bij velen wel bekend van de feest avonden bij de Wip In. Voor ons als Griethtreejers een aller eerste kennismaking met deze band, maar voor vele van onze leden, en nog vele anderen mensen in Zevenaar een zeer goed aangeschreven feest band. Feestje wordt geregeld!

Als thema voor deze avond is gekozen voor Griethtreejers goes Africa. Waarom dit thema? Wel omdat wij Afrika met de kleuren rood, geel en groen associëren. En laat dat nu net de kleuren van KV De Griethtreejers zijn! Dus kom die avond op wat voor manier dan ook uitgedost naar De Griethe Poort, als het op 1 of andere manier maar met Afrika te maken heeft, of in de kleuren rood, geel, groen.

Wij kijken nu al uit naar deze avond, en hopen vele carnavalvierders van onze bevriende verenigingen die avond te mogen begroeten. Maar iedereen die zin heeft in een feestje, is natuurlijk welkom!

Kaarten kosten vijf euro per stuk, en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij De Griethtse Poort en TabAktief. Aan de deur kosten ze 7.50 euro, maar op is op!

Jeugdcursus vissen bij De Graskarper groot succes

DUIVEN - Op 30 augustus werden in het clubhuis van hengelsportvereniging De Graskarper 12 jeugdige vissers verwelkomd. Na een korte intro werd begonnen met een welkomstdrankje, en kon iedereen deelnemen aan het theoretische deel van de viscursus. Wat houdt vissen in, hoe zien ze eruit, hoe en waar leven ze en hoe vang je ze?

De dag begon regenachtig en met lesmateriaal van de SportVisserij Nederland kon iedereen met plezier meekijken naar de presentatie en vragen stellen. Er werd hierna door iedereen enthousiast meegedaan aan het eerste deel van de praktijk: vistuigjes maken, uitloden, vishaakje aan de lijn knopen. Rond half elf was het eindelijk droog en kon de groep naar de waterkant. De zon begon aardig te branden en de vissertjes in spe konden hun theorie in praktijk brengen.

Al gauw had iedere visser wel een of meerdere vissen gevangen. Omdat het aardig warm werd, is er besloten eerder te stoppen, omdat de weersvoorspellingen 28 graden opgaf. Terug in het clubgbouw werd een heerlijk broodje worst genuttigd met wat drinken. De ouders konden meegenieten van de uitreiking van de diploma´s voor de enthousiaste, jeugdige vissers. De viscursus was een succes gebleken en zal in mei herhaald worden.

Eerstvolgende jeugd-evenement: teugdpenvisdag op karper op zondag 27 september. Zie voor voorwaarden de website www.graskarper.nl, en op facebook: www.facebook.com/pages/Hengelsportvereniging-de-Graskarper. Jij kunt je opgeven bij Sascha Diertotaal, Duiven.

Bridgeclub De Liemers in Zevenaar vijfentwintig jaar

ZEVENAAR - Bridgeclub De Liemers in Zevenaar is op 1 september gestart met haar vijfentwingste bridgejaar. Aan dat vijfentwingste bridgejaar zal de nodige aandacht worden besteed. Hiervoor wordt binnenkort binnen de vereniging een jubileumcommissie in het leven geroepen.

In 1991 is door Herman Steneker het initiatief voor de niet-rokenbridgeclub genomen. In de naam was dat niet-roken ook af te lezen. Enkele jaren geleden is, omdat aan de bridgetafel én in horecagelegenheden niet meer gerookt mocht worden, de naam gewijzigd in Bridgeclub De Liemers.

In 1991 is gestart in De Maatjes en al spoedig werd de overstap gemaakt naar Buitenlust. Sinds 2000 speelt BC de Liemers in De Griethse Poort. Eerst alleen op de donderdagavond en al weer een groot aantal jaren ook op de maandagavond. Sinds het afgelopen bridgeseizoen wordt in de inmiddels volledig gerenoveerde en sfeervolle zaal van De Griethse Poort ook op de dinsdagmiddag gebridged.

Bridgekroegentocht

Op 23 april 2016 organiseert BC de Liemers, al weer voor de tiende keer, haar bridgekroegentocht waar jaarlijks bijna driehonderd bridgers vanuit alle delen van het land aan deelnemen en waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan War Child. De bridgeclub gebruikt voor de scoreberekening de nieuwste Bridgemates, waardoor er een snelle en correcte uitslag is met een persoonlijk scoreoverzicht.

"Wilt u lid worden of eerst kennismaken met BC De Liemers, waar het plezierig en ontspannen en competitief bridgen is, en een paar weken de sfeer proeven… iedereen is welkom.

Inlichtingen voor bridgen op maandagavond bij Jan van Maldegem 0316 526743 en voor de dinsdagmiddag of donderdagavond bij Agaath en Guus Lijnkamp 0316 332660. Informatie staat ook op www.nbbclubsites.nl/club/7015/.

Kerkberichten

Zaterdag 12-09 18.00

Viering schrift en tafel T. Menting samenzang

Zondag 20-09 10.00

Eucharistie Startzondag regioviering Andreaskerk Zevenaar

Pastoraal team

projectkoor

Zaterdag 12-09 19.00

Woord en communie

Diaken van Boven

D-H koor

Maandag 14-09 14.30

Viering Meridiaan

Pastor Doornbusch

Dinsdag 15-09 15.00

Viering Wilgenpas

Ds. Hiemstra

Vrijdag 18-09 13.30

Huwelijksviering

Diaken van Zundert

Zondag 20-09 10.30

Eucharistie Startzondag regioviering Andreaskerk Zevenaar

Pastoraal team

projectkoor

Zondag 13-09 11.00

Eucharistie

Pastor van Merm

Werenfriduskoor

Zondag 20-09 10.30

Eucharistie Startzondag regioviering Andreaskerk Zevenaar

Pastoraal team

projectkoor

Dinsdag 22-09 15.00

Viering Thuvine

Pastores Thanh en Smits

Gezamenlijke ziekenzalving

Herenkoor

Zaterdag 19-09 18.30

Eucharistie / schuttersviering

Pastoor Thanh

In Between

Zondag 20-09 10.30

Eucharistie Startzondag regioviering Andreaskerk Zevenaar

Pastoraal team

projectkoor

Meezingcafé in Horsterpark Duiven

DUIVEN - Zondagmiddag 13 september om 14.00 uur is iedereen welkom bij het theepaviljoen in het Horsterpark in Duiven om gezellig mee te zingen met de muzikanten van het al negen jaar bestaande Meezingcafé uit Duiven.

Dat zijn Wim Lamers op piano, Theo Nass op percussie en drums, Jacques Vermeer zang en Louis Roes zang. Liedboeken met een heel afwisselend repertoire aan liedjes zijn aanwezig. Van Hazes tot Normaal en van Beatles tot Duitse schlagers. Het is een mooie gelegenheid om anderen te ontmoeten en er eens uit te zijn in dit mooie park. De afgelopen negen jaar was het Meezingcafé in het cultureel centrum, het CCOG.

Op 30 september is de start van het 10e seizoen in het nieuwe cultuurcentrum De Ogtent aan het Remigiusplein in Duiven. Het leek de organisatoren een goed idee om in september, voorafgaand aan het nieuwe seizoen, een meezingmiddag te organiseren in het Horsterpark, zodat iedereen het eens kan meemaken. Er wordt dan ook veel gelachen. Denk nou niet, “ik kan toch niet zingen”. Hoeft ook niet. Meedoen en meezingen, daar gaat het om ! Gewoon een plezierig middagje uit. Bij mooi weer op het prachtige nieuwe terras. Bij regen binnen. De entree is gratis.

Taptoe Middelkoop Duiven was 'n spektakel

DUIVEN - De 35ste editie van Taptoe Middelkoop Duiven was een groot succes. Verschillende topkorpsen lieten prachtige muziekshows zien. Het toegestroomde publiek genoot zichtbaar van de shows van Liemers Harmonie Duiven, Arnhems Trompetterkorps, Jong K&G Leiden, Pasveerkorps Leeuwarden, Rijnmondband Schiedam en slagwerkgroep #LHDSWG uit Duiven. Stuk voor stuk lieten de korpsen zich van hun beste kant zien.

“We waren van te voren erg enthousiast over Pasveerkorps Leeuwarden en Rijnmondband Schiedam. Zij maakten de verwachtingen meer dan waar en gaven shows van wereldklasse. Ook het jeugdkorps van K&G Leiden lieten een fantastische show zien, ondanks hun jonge leeftijd”, aldus Marten Rozendal, voorzitter van de organisatie. Het Arnhems Trompetterkorps en de organiserende vereniging Liemers Harmonie Duiven lieten hun kunsten zien en wisten het publiek uitstekend te vermaken in het centrum van Duiven.

De slagwerkgroep #LHDSWG van Liemers Harmonie Duiven draaide een dubbel programma. Zij speelden ook een eigen slagwerkshow vol met licht- en geluidseffecten. “Alle korpsen lieten zich op hun eigen manier van hun beste kant zien. Als je dan ziet dat het publiek vol enthousiasme naar huis toe gaat, dan is mijn avond ook geslaagd,” aldus Rozendal. Ook burgemeester Rik de Lange was enthousiast: “Ik heb nog niet veel taptoes gezien in mijn leven, maar het was zeker een mooie show.”

Tijdens Taptoe Middelkoop Duiven werd afscheid genomen van transportbedrijf Middelkoop uit Duiven. Zij waren de afgelopen tien jaar hun naam verbonden aan het evenement. De organiserende taptoecommissie is nog op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor het jaarlijkse amateur muziekspektakel van de Liemers. Ook de locatie voor de volgende editie van Taptoe Duiven is nog onzeker door de sloop van sporthal De Spelleward. “Burgemeester en Wethouders van de gemeente Duiven zijn gelukkig welwillend om met ons mee te denken naar een goede inpassing van de Taptoe voor de komende jaren in het centrum van Duiven. We hopen van harte dat er volgend jaar weer een nieuwe editie van Taptoe Duiven georganiseerd wordt,” aldus Wim Kersten, voorzitter van Liemers Harmonie Duiven. Meer informatie staat op www.taptoeduiven.nl.

Baston Wonen verloot twee huurwoningen op de Dag van het Huren

ZEVENAAR - Baston Wonen verloot op zaterdag 12 september tussen 11.00 en 14.00 uur, tijdens de Dag van het Huren, twee huurwoningen. Een unieke kans om op deze dag huurder te worden of door te stromen naar de woning van jouw keuze.

Hoe werkt het? Op het verhuurplein van Baston Wonen kun je een lot invullen. Je kunt alleen meedoen als je zelf in de woning gaat wonen. Wat zijn de voorwaarden? Nieuwe huurders moeten minimaal achttien jaar zijn en het verzamelinkomen zoals dat vermeld staat op het IB-60 formulier mag niet hoger zijn dan 34.911 euro.

De woningen

Zonegge 06-9. Deze leuke eengezinswoning is gelegen in de kindvriendelijke wijk Lentemorgen in de nabijheid van het gezellige centrum van Zevenaar. Dat betekent alle voorzieningen op loopafstand! De woning heeft een woonkamer, drie slaapkamers en een vaste trap naar de zolderverdieping. Deze woning is alleen toegankelijk voor een meerpersoonshuishouden (minimaal twee personen)

Schubertstraat 24. Een mooi en ruim appartement met drie slaapkamers in de gezellige wijk Zonnemaat. Zonnemaat is een ruim opgezette wijk met veel groen en een aantal voorzieningen op loopafstand. Ook zijn er diverse basisscholen en kinderopvangcentra in de buurt. Het complex heeft een ruime entree en alle appartementen beschikken over een eigen berging. Het appartement heeft een ruim balkon gelegen aan de voorzijde van het complex.

"Voor verdere informatie rondom de verloting van deze huurwoningen verwijzen wij u naar de stand van de afdeling Klant en Markt op zaterdag 12 september. Iedereen is welkom tussen 11.00 en 14.00 uur aan de Mercurion 20 in Zevenaar.

Liemers Smartlappenkoor laat van zich horen

DUIVEN - Zondag 27 september kan iedereen, die het succesvolle optreden van het koor tijdens de Tolkamer Kadedagen gemist heeft, zijn schade inhalen.Tijdens Duuve-te-Gek treden zij weer op ter gelegenheid van de feestelijke opening van het vernieuwde winkelcentrum.

Het koor komt met een groot aantal leden en muzikanten en brengt weer de bekende smartlappen en evergreens. Niet alleen de meezingers in het Nederlands, maar ook de bekende liedjes in de Duitse taal zullen weer voor veel plezier zorgen. Voor iedereen wat wils een mooie gelegenheid om met hen mee te zingen en even de dagelijkse zorgen opzij te zetten. Het 'Liemers Smartlappenkoor' laat drie keer twintig minuten horen hoe ontspannend zingen kan zijn...

Kerkberichten H. Andreas- Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar: Zondag 13 sept. 9.30 uur: Eucharistieviering, Kindernevendienst.

Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: Stella Maris.

Intenties: Frans Wintermans, Overleden ouders Wentholt-Knippenborg,

Annie Roters-van Onna, Kees en Maria van der Vate,

Familie Steens-Degen, Emond Dercksen.

Zondag 20 sept. 10.30 uur: Eucharistieviering-Startviering, Regioviering Voorgangers: Pastoraal Team. Koor: Projektkoor.

Intenties: Teun Koenders, Herman ter Woerds, Familie Visser-Verkerk, Wil Vermaeten.

Gedoopt: Lola en Julie Elffrink.

Overleden:

6 aug. Hendrikus Jansen, 69 jaar, Von Weberstraat 23,

14 aug. Gerharda Volman-Verheij, 96 jaar, Masiusplein 322, Zevenaar.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

Bibliotheek de Liemers zoekt gastvrouwen/-heren voor de locaties Zevenaar, Duiven en Westervoort die ervoor zorgen dat klanten zich welkom voelen en die ze wegwijs maken in het gebruik van de apparatuur, de website en de inrichting van de bibliotheek.

Liemers Centrum voor NME zoekt iemand die tuinvrijwilligers kan helpen en begeleiden bij de aanleg en het onderhoud van de kruidentuin, die aangelegd is voor het kweken van geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en kruiden om mee te verven.

Opera Gelderland-Oost zoekt een pr-medewerker die zorgdraagt voor het vormgeven van affiches/flyers, entreebewijzen, programmaboekjes, schrijven van persberichten, nieuwsbrieven, contacten met de media, benaderen van potentiële sponsors en ledenwerving.

Gemeente Zevenaar zoekt voor het project 'Samen reizen met ...' vrijwilligers die leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs leren zelfstandig met het ov naar school te gaan. Men moet enkele keren in de week mee kunnen reizen met een klein groepje leerlingen (twee tot vier).

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Loo Budget Concerten presenteert Rose-île in concert

LOO - Muziekgroep Rose-île maakt in haar repertoire een keuze uit de vele prachtige liederen uit diverse landen, waaronder Franse chansons, Jiddische- en Duitse liederen. Opzwepende- en melancholische melodieën uit Zuid Amerikaanse landen, Italie, Spanje en Rusland. Maar ook gevoelige muziek om bij weg te dromen en ritmische nummers om op te dansen, of om gewoon van te genieten.

                                                

Zangeres Toetie Rijnaard heeft in de loop der jaren een breed repertoire opgebouwd. Zij zong in diverse bekende groepen en deelt nu deze rijke ervaring met de huidige begeleiders. Haar warme stem past uitstekend bij de liedkeuze en daardoor ontstaat er een mooie klankkleur met de instrumenten. Deze worden bespeeld door: Theo Worm klarinet, gitaar en mandoline. Gérard Baldeo gitaar en basgitaar. www.rose-ile.webnode.nl

Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken en luisteren op 20 september, in het mooie kerkje van Loo aan de Loostraat 32 in Loo. Entree inclusief een kopje koffie of thee is 7,50 euro, Aanvang: 15.00 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans, op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, 0316 263981 of privé 0316 261612 en voorafgaand aan het concert in de kerk.

Veel moois in Filmhuis Didam

DIDAM - Maandag 14 september: Kurai Kurai-Verhalen van de Wind, speelt zich af op de kale steppen van Kirgizië. Eind twintiger Emo besluit op reis te gaan door het land van zijn moeder, het land van de kurai, waarover zij zulke raadselachtige verhalen vertelde.

Vrijdag 18 september: Woman in Gold. Gebaseerd op het ontroerende en waargebeurde verhaal van Maria Altmann, een Holocaust overlevende die al jaren in gevecht is met de Oostenrijkse overheid om enkele familiestukken, waaronder een schilderij van Gustav Klimt.

Maandag 21 september: Ilo Ilo. Het is 1997 en in Singapore begint de Aziatische financiële crisis zich aan te kondigen. De komst van een Filipijnse au-pair zet binnen een gezin de familieverhoudingen op scherp. De vader wordt ontslagen maar vertelt dit niet aan het gezin. De moeder wordt steeds jaloerser op de au-pair.

Vrijdag 25 september en zondag 27 september (15.00 uur): Rendez-Vous. Simone vertrekt met man en kinderen naar 'la douce France'. Het plan is om van het bouwval een prachtige bed and breakfast te maken maar eenmaal aangekomen blijkt de verbouwing lastiger dan gedacht.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro. Aanvangstijd maandag en vrijdag 20.00 uur, zondag 15.00 uur . De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Filmhuis Didam is op zoek naar een nieuwe penningmeester. Interesse? U kunt zich aanmelden via onze website.

Hardloopcursus voor beginners bij atletiekvereniging

ZEVENAAR - Voor de onervaren hardloper wordt op zondagmorgen 27 september een hardloopcursus voor beginners onder het motto ‘Get Running’. Hiervoor is geen enkele hardloopervaring nodig.

De doelstelling is om na tien weken op een plezierige en vooral verantwoorde manier ongeveer drie kilometer, in eigen tempo, kunnen hardlopen. Deelname is mogelijk vanaf de leeftijd van zestien jaar. De trainingen worden gegeven op de zondagmorgen van 10.00 tot 11.15 uur. De duur van de cursus is tien weken. De kosten hiervoor bedragen vijfenveertig euro per persoon (dit is inclusief een functioneel loopshirt).

De trainingen worden gehouden op de atletiekbaan in Zevenaar en gegeven door gediplomeerde trainer van atletiekvereniging De Liemers. Ook wordt er uitleg gegeven over schoenen en kleding en na de training is er altijd gratis thee.
Naast trainen op de atletiekbaan krijgt men ook 'huiswerk' mee. De atletiekbaan ligt aan de Heerenmaten 4 in Zevenaar (naast het Liemers College). Voor aanmelden en nadere informatie: 0313 474725 of mail naar trainer.arend@avdeliemers.nl.

Eddy Peer nieuwe schutterskoning van Onderling Genoegen in Duiven

DUIVEN - Eddy Peer is de nieuwe schutterskoning van Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven. Onder grote publieke belangstelling wist hij met het 126e schot de laatste restanten van de houten vogel naar beneden te schieten. Eddie koos zijn vrouw Jeanne als koningin. Samen vertegenwoordigen zij als koningspaar de schutterij het komende jaar.

Het wordt een bijzonder jaar, de schutterij verhuist namelijk eind september naar haar nieuwe onderkomen de OGTenT. Daarnaast viert de schutterij in juni 2016 haar 120-jarig bestaan.

Voor het laatst werd dit jaar daarom geschoten op het terrein van het CCOG. Met op de achtergrond de eeuwenoude Remigiuskerk naast het fonkelnieuwe schuttersgebouw, had Eddie Peer in Theo Berntzen en Jordi Visser twee geduchte tegenstanders. Als gevolg van de strengere wapenwetgeving werd dit jaar voor het eerst geschoten met een 9 mm geweer, in plaats van de traditionele voorladers. Deze noviteit had geen invloed op de prestaties van de deelnemers, vanaf het begin was nagenoeg elk schot raak. Uiteindelijk hield Eddy Peer zijn zenuwen het meest in bedwang, waarna na het winnende schot de ontlading bij Peer volgde. Misschien wel meer dan in voorgaande jaren, voor Peer was het de negende keer dat hij deelnam aan het koningsschieten.

Roofvisdag bij De Rietvoorn in Pannerden

PANNERDEN - Op zaterdag 19 september verzorgt hengelsportvereniging De Rietvoorn de Roofvisdag voor gevorderde roofvissers vanaf zestien jaar. Deze dag is voor leden en andere belangstellenden roofvissers.

Begonnen wordt 's morgens rond 09.00 uur bij het Clubhuis De Oude Waal. Na kennismaking nis er eerst een bakje koffie met een belegd brood, dat aangeboden wordt door de hengelsport vereniging De Rietvoorn. Aanmelden kan via www.hsvderietvoornpannerden.nl voor deelname. Het clubhuis De Oude Waal ligt aan Schoolstraat 6.
Er is een demonstratie van een zeer ervaren vliegvisser, Johnny Hoven. Hij laat zien hoe je vist met een streamer op roofvis. Prima gelegenheid om hem het hemd van zijn lijf te vragen.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 13 september is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering waarin ds. E. Fokkema uit Twello zal voorgaan. Na afloop van de dienst is er gezamenlijk koffiedrinken in gebouw Ons Huis.

Zondagmiddag 13 september is de kerk van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor mensen die het historische kerkgebouw willen bezichtigen.

Op zondag 20 september gaat om 10.00 uur voor ds. H.M. de Bruijn uit Arnhem.

Om 11.00 uur is er in gebouw Ons Huis kinderkerk voor kinderen van 3 -7 jaar. Het thema is dan: Jona en de walvis.

11Dorpentoer, een culturele verrassingstocht

REGIO - Na twee succesvolle edities van de 11Dorpentoer in 2013 en 2014 zal zondag 13 september de derde 11Dorpentoer in Montferland plaatsvinden!

Tijdens deze culturele tocht door Montferland trakteren alle dorpen en één stad de bezoekers op muziek, theater, zang, dans, kunst en andere culturele activiteiten met soms een uitstapje naar de sport en streekproducten, uitgevoerd door de plaatselijke verenigingen en instellingen. Het thema van deze derde 11Dorpentoer is dan ook ‘Muziek, monumenten en nog meer moois in Montferland’.

Bijzonder aan het evenement is dat er op één dag in alle kernen van de gemeente Montferland culturele activiteiten plaats vinden en dat bezoekers zelf een route en een programma kunnen samenstellen om er van te genieten. Het programma vindt plaats tussen 11.00 uur en 16.00 uur en is gratis te bezoeken. Het volledige programma per kern en de routes zijn te vinden op de website www.11dorpentoer.nl

De gemeente Montferland kent een bloeiend en rijk verenigingsleven in alle kernen: 11 dorpen en één stad. In Azewijn, Beek/ Loerbeek, Braamt, Didam, ’s-Heerenberg, Loil, Kilder, Stokkum en Zeddam zijn de handen ineen geslagen en vinden er optredens en activiteiten plaats van harmonieën, fanfares, drumbands, toneelverenigingen, koren, schutterijen, dansverenigingen en kunstenaars; omlijst door een vrolijk randgebeuren.

Montferland is tevens een geweldig gebied met heuvels, natuur en fietsroutes. De fietsknooppunten bieden veel mogelijkheden om het bezoek aan de verschillende uitvoeringen en concerten te combineren met een mooie fietstocht door de natuur.

De 11Dorpentoer wordt georganiseerd door Welcom in samenwerking met het verenigingsleven en dorpsraden.

Team Ronald McDonald zoekt versterking

ARNHEM - Zonder vrijwilligers kan Ronald McDonald Huis Arnhem niet bestaan. Zonder hen geen 'thuis ver van huis'. Zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar is het Ronald McDonald Huis geopend. En al die tijd zijn vrijwilligers onmisbaar.

Als vrijwilliger in een Ronald McDonald Huis kunt u op allerlei manieren de handen uit de mouwen steken. Er is vooral vraag naar allround vrijwilligers die zorgen dat alles in het Huis schoon en netjes is, de telefoon beantwoorden, gasten in- en uitschrijven, nieuwe gasten rondleiden en een luisterend oor bieden als daar behoefte aan is. Deze vrijwilligers maken van het Huis een warm thuis.

In Ronald McDonald Huis Arnhem logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Revalidatie Medisch Centrum (RMC) Groot Klimmendaal of Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ook kunnen zij het Huis bezoeken om gebruik te maken van de gezellige huiskamer, keuken, speelkamer, computerruimte en sport- en spelzaal. Daarnaast zijn gezinnen met een kind dat hulpmiddelen nodig heeft ook van harte welkom om in het Ronald McDonald Huis Arnhem vakantie te vieren.

"Bent u op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan in een huiselijke omgeving? Dan bent u bij Ronald McDonald Huis Arnhem aan het juiste adres!. Kijk eens op www.kinderfonds.nl/huis-arnhem/word-vrijwilliger voor meer informatie." Ronald McDonald Huis Arnhem, Heijenoordseweg 5, 6813 GG Arnhem. T: 026 - 352 52 60. E: arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl

Geen woning geen honing

Staand achter van links naar recht Ton Thissen (docent). Geslaagd voor het basisdiploma inkeren René Caerteling, José de Witte, Dirk Jan Riphagen, Igma Hendriks, Ab Kolsteeg, Hans Hendriks, Marc Brakenhoff, Leo Derksen, Marja van Herk, Wendy Scheepstra, Wilko Jansen Venneboer, Etienne Blankenstijn, Joost van Slobbe, Dolf de loo, Petra Bongers, Wim Roelofsen en Hanny Roelofsen.

LIEMERS - Bijen zijn wilde dieren. Wilde dieren kunnen over het algemeen heel goed voor zichzelf zorgen. Een uitgezwermd bijenvolk bv. zoekt een holle boom op en begint daar een nieuwe kolonie dankzij een van tevoren verkende omgeving die het nodige plantensap en stuifmeel levert om te overleven. Daarvan was een eeuw geleden in ruime mate sprake. Het staat er op heden allemaal heel anders bij.

Talrijke instanties en organisaties houden zich met het opschonen van de natuur in Nederland op indringende wijze bezig. De landbouw bedient zich vandaag de dag van heel andere methoden en technieken dan een eeuw geleden. Het gevolg daarvan is dat bijen zich in ons land niet meer van een natuurlijke woning kunnen voorzien: een holle boom is een zeldzaam verschijnsel geworden. De natuurlijke flora – wilde bloemen en planten – hebben voor een groot deel plaats moeten maken voor de 'cultuurlijke' flora: gewassen die vooral de mens van dienst zijn. Vele andere planten vallen dan onder de noemer onkruid en dat dient te vuur en te zwaard bestreden te worden. Een flinke boterham minder voor de bijen.

Het is daarom goed dat er imkers zijn die de bijen in korven en kasten onderdak bieden en die deze woningen in gebieden plaatsen die nog volop nectar (plantensap) en stuifmeel verschaffen. Het lot van de honingbij ligt met name in Nederland in handen van de imkers.

Het is dan ook goed nieuws dat in 2015 weer negentien natuurliefhebbers slaagden voor de beginnerscursus imkeren en vijf voor de vervolgcursus. "We zijn dus op de goede weg. Wie dit goed in de oren klinkt, kan zich aanmelden voor de basis- en de voortgezette imkercursus 2016 op de volgende site: www.bijenhouders.nl. Ga naar cursussen – basiscursus – Zevenaar. Voor in lichtingen: 026 3118663."

Kunst & Ambacht: Huis Aerdt

HERWEN - Huis Aerdt in Herwen is het trotse bezit van Gelders Landschap & Kasteelen. Het interieur is de afgelopen tijd onder handen genomen door GLK en het resultaat mag gezien worden!

De Werkgroep Open Monumentendagen Rijnwaarden en Gelders Landschap & Kasteelen presenteren samen tijdens Open Monumentendagen op 12 en 13 september een groots Open Huis. Het thema is Kunst & Ambacht. Huis Aerdt bruist van de activiteiten op die dagen. Open beide dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur. De officiële opening is op 12 september om 12.00 uur. Huis Aerdt is jammer genoeg niet toegankelijk voor rolstoelers.

Huis Aerdt ligt aan de Molenhoek 2 in Herwen en is geopend 12 september 12.00 tot 17.00 uur (met officiële opening om 12.00 uur) en 13 september van 12.00 tot 17.00 uur. Beperkt parkeren is mogelijk langs de Molenhoek. "Kom indien mogelijk op de fiets!"

Tweedehands kleding- en babytextielbeurs in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 19 september wordt de tweedehands winterkinderkledingbeurs gehouden. Tevens worden hier alle textiele babyartikelen verkocht. De beurs zal plaatsvinden in het CCOG aan de Kastanjelaan 2 in Duiven.

Er kan goed uitziende kleding worden aangeleverd in de maten 50 tot en met 170. Er mogen maximaal dertig stuks kleding ingeleverd worden. Van de babyartikelen mogen kleding, boxkleden, lakens, dekentjes en alle andere babytextiel worden verkocht, hiervoor geldt geen maximum. Knuffels worden niet ingenomen in verband met de hygiëne. Op de site www.kledingbeursduiven.nl staat extra informatie.

"Wilt u kleding/babyartikelen verkopen, dan kunt u hiervoor vanaf maandag 14 september 00.01 uur een nummer aanvragen op onze website: www.kledingbeursduiven.nl. Uw kleding en eventuele andere artikelen, voorzien van een sticker met daarop vermeld de maat, de vraagprijs en uw nummer, kunt u zaterdag 20 september tussen 8.30 en 10.00 uur inleveren bij het CCOG. Graag de kleding per maat gesorteerd inleveren. De verkoop zal plaatsvinden tussen 12.00 en 14.00 uur. Uw niet-verkochte spullen en eventuele opbrengst kunt u ophalen tussen 16.00 en 16.30 uur. Zoals gebruikelijk zal bij koper de prijs met tien procent worden verhoogd, bij de verkoper wordt twintig procent van de opbrengst ingehouden. De netto-opbrengst van deze beurs gaat naar de DaVinci school in Westervoort. DaVinci Westervoort biedt een full-time onderwijsconcept voor hoogbegaafde basisschoolleerlingen vanaf groep drie. Voor vragen en inlichtingen over deze beurs kunt u terecht bij Marian Hulscher 0316 281430.

Wethouder Tienke van der Werf opent open dag bij NME

DUIVEN/WESTERVOORT - Op zaterdag 19 september zal wethouder Tienke van der Werf het jubileumfeest van Natuur- en Milieu-Educatie (NME) openen. Daarna zal ze samen met wethouder Ineke Knuiman van de gemeente Duiven en wethouder Hans Breunissen van de gemeente Westervoort symbolisch een voedertafel inrichten om samen de cadeaus van de scholen aan NME te overhandigen.

NME viert zaterdag 19 september van 11.00 tot 16.00 uur haar veertigjarig bestaan met een open dag. Op deze dag kunnen de bezoekers actief deelnemen aan allerlei activiteiten die NME zelf organiseert. U kunt denken aan popcorn bakken, papier maken, uilenbraakballen uitpluizen, wilgentenen vlechten en allerlei proefjes met water. Daarnaast zullen tien organisaties zich profileren tijdens de markt bij NME. En ook hier zullen de bezoekers actief aan het werk kunnen gaan. Aanwezig zijn onder andere Groei en Bloei, Imkers, IVN, Nestkastenwerkgroep, Corona Borealis, Boerderij Genders, kinderboerderij Rosorum, Beverwerkgroep en de weidevogelwerkgroep. De entree is gratis. De activiteit is bestemd voor jong en oud. Alles staat in het teken van ontdekken, uitproberen, proeven, informeren, meedoen en plezier.

Van Koningspaar naar bruidspaar...

DUIVEN - Het oude koningspaar van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven heeft op kermismaandag voor een daverende verrassing gezorgd door onder het toeziend oog van de hele schutterij in het huwelijksbootje te stappen.

Normaliter wordt op deze dag de van dikke boomstammen gebouwde barricaden geslecht, waarna het koningspaar wordt onthaald op een vendelhulde. Dit jaar bleek de barricade te bestaan uit een paar twijgjes. De reden werd al snel duidelijk: Rene Frieling en Esmeralda van Ingen gaven elkaar het jawoord. De plechtigheid werd voltrokken door wethouder Henk Nijland. Rene Frieling heeft Esmeralda op kermismaandag 2014 bij zijn abdicatie ten huwelijk gevraagd. Een jaar naar dato is het huwelijk dan ook werkelijk voltrokken. De feestvreugde werd verhoogd door zaal Gieling Groessen, die vanwege hun vijftigjarig bestaan, de gehele schutterij trakteerde op een broodje met beenham. Frieling en zijn kersverste echtgenote verrasten alle leden van de schutterij met een rode roos, die tijdens de mars naar het CCOG op de instrumenten en de wapens werd gedragen.

Viscursus penvissen op karper bij De Graskarper in Duiven

DUIVEN - Hengelsportvereniging De Graskarper geeft dit jaar een viscursus voor de jeugd (12-18 jaar) in Duiven, bestaande uit theorie in het clubgebouw aan de Westsingel 41, Duiven en praktijk aan het water op 27 september.

Vanaf 08:30 uur is de inloop en om 09:00 uur start de viscursus. Die bestaat uit onder andere presentaties, uitleg hoe de karper leeft, en hoe ze met de dobber of met drijvend aas gevangen kunnen worden. Ook wordt uitgelegd hoe je ze netjes moet behandelen, en hoe je een penhengel het best kunt optuigen. Daarnaast wordt uitvoerig geoefend met het voorzichtig verwijderen van een haakje. Iedere deelnemer krijgt een drankje tijdens de viscursus.

Na de theorie gaan we omstreeks 11:00 uur naar de Westsingel voor de praktijk. Daar worden de vissers opgewacht door ervaren vissers van de vereniging. Ervaring met een werphengel is geen vereiste, maar is wel verstandig. Voor aas en lokaas wordt gezorgd. Karper is een sterke vis. Vanwege veiligheid voor de jeugdige deelnemer is een minimum leeftijd besloten van twaalf jaar.

Na afloop zijn de deelnemers een prachtige ervaring rijker. en voor een verrassing wordt gezorgd. Omstreeks 14:00 uur keert iedereen terug naar het clublokaal van De Graskarper. "Wil jij meedoen en ook zo’n boeiende en leerzame viscursus volgen over dobbervissen op karper, en heb je een werphengel van zeker drie meter met goede molen en vislijn, geef je dan op bij Sascha Diertotaal, Duiven."
Zie voor de voorwaarden ook: www.graskarper.nl, op Facebook:
www.facebook.com/pages/Hengelsportvereniging-de-Graskarper/ en www.saschadiertotaal.nl.

Kleur uw buurt

DUIVEN - Sinds vandaag is er de nieuwe website 'Kleur uw buurt' voor inwoners van de gemeente Duiven. Op deze site staan alle initiatieven van buurtbewoners op het gebied van groen, spelen en veiligheid.

Bezoekers van de site kunnen klikken op plekken in Duiven, Groessen en Loo waar inwoners samen iets oppakken. Bijvoorbeeld een perkje kleurrijker maken, een speeltuintje opknappen of een buurtpreventieteam oprichten.

De gemeente ondersteunt initiatieven die de wijken kleuren met maximaal vijfhonderd euro. De voorwaarden hiervoor zijn vastgelegd in de "Bekostigingsregeling Kleur uw buurt 2015". Het moet gaan om een initiatief waarmee participatie en/of zelfredzaamheid van inwoners wordt vergroot en waar minimaal vijf andere inwoners bij gebaat zijn en wat je zelf (of samen) uitvoert.

Voor meer info zie: www.kleuruwbuurt.nl of neem contact op met Gebiedscoördinator Glen van Gene, van maandag tot en met donderdag van 9 tot17 uur bereikbaar op 0316 279111.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 13 september 11.00 uur: Eucharistieviering / gezamelijke ziekenzalving

met Pastoor Thanh, Diaken van Boven en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Jan Witjes

Truus Aaldering-Buil

Gerrit Staring

Wim Jansen

Dineke Gudden-de Kinkelder

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Mies Berntssen-van Alst

Annie Elferink-van Mierlo

Jan en Riek Gunsing-Beudel

Gerard Stokman

Overleden ouders Stokman-Elshof

Ria Engelen

Anna van Alst-Peters

Johanna Koenders

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Bart Heijneman

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Vrijdag 18 september 13.30 uur: Huwelijksviering bruidspaar Frank Bus en Jennifer Vos.

Mededelingen:

Dit jaar is de Sint-Martinuskerk niet geopend tijdens de open monumentendagen op 12 en 13 september.

Zaterdag 19 september en zondag 20 september is er geen viering.

Dertig jaar vrijwilligster bij Zonnebloem

Voorzitter van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West, Hanneke Bannink (links) feliciteert Diet Berntssen met haar 30-jarig jubileum als vrijwilligster. (foto Fons Pieper)

ZEVENAAR - Voordat de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West 20 jaar geleden werd opgericht, was Diet Berntssen al tien jaar vrijwilligster bij de toenmalige afdeling Zevenaar. Dus werd ze tijdens het jubileumfeest door voorzitter Hanneke Bannink verrast met een cadeau voor haar dertigjarig jubileum als vrijwilligster. Een bevlogen vrijwilligster.

Door Piet van Breukelen

Voorzitter van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West, Hanneke Bannink (links) feliciteert Diet Berntssen met haar 30-jarig jubileum als vrijwilligster. (foto Fons Pieper)

In de voorbije periode heeft Diet haar vrijwilligerswerk ervaren als mooi werk waar je veel voor terug krijgt. Steeds weer viel het haar op dat vertrouwen een belangrijke rol speelt in het bezoekwerk. Voor beide partijen geldt dan dat je uitkijkt naar het volgende bezoek. “Het bezoekwerk beschouw ik als de wortels van de Zonnebloem”, zegt ze dan ook met volle overtuiging.

Betrokkenheid

Opvallend is dat Diet in die vijfentwintig jaar heeft bijgehouden hoeveel van haar gasten er zijn overleden. Dat waren altijd moeilijke tijden, waarbij de leeftijd wat haar betreft geen rol speelde. Altijd ging ze naar de kerk en de begrafenis. Een kaartje voor de familie vormde voor haar de afsluiting.

De vijf keer die ze inmiddels als begeleidster is mee geweest tijdens de vakantieweek gaf haar altijd veel voldoening, ook al ziet ze dat er veel veranderd is in de loop der jaren. Waar er vroeger nog gekookt werd bij Sint-Jan in Babberich en op de boot weer werd opgewarmd, is er nu een kok aan boord en zijn er serveersters die de gasten bedienen. “Het gaf me soms het gevoel zelf gast te zijn,” zegt ze lachend.

Druk weekend voor twintigjarig Witropaka

DUIVEN - Op 12 september een tafelkeuring van 9.00 tot 12.00 uur voor de leden en de leden van Regio Rijn en IJssel .

Op 13 september een vogelverkoop bij Witropaka in samenwerking met de Regio Rijn en IJssel van 9.00 uur tot 12.00 uur. Op 14 september is er een ledenvergadering die begint om 20.00 uur. Op deze avond worden de inschrijfformulieren uitgegeven, en het eerste kopje koffie is van de vereniging.

Dit alles wordt gehouden in De Roos aan de Visserlaan 37 te Duiven. Informatie kan men krijgen bij Jan Stoop; 06 45632103.

'Kinderen krijgen kans zich te verwonderen'

Henk Dekker (Lindus) neemt van Margot Kleinpenning (voorzitter Rotaryclub Zevenaar) de 3D-printers in ontvangst. Het Technieklokaal in Zevenaar heeft deze printers gekregen vanuit de sponsoropbrengst van de Liever de Liemers Cultuurprijs. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door Rotaryclub Zevenaar.

ZEVENAAR – Het Technieklokaal bij het Liemers College is weer klaar voor de start. Vanaf het nieuwe 'techniekjaar' krijgen de scholieren zelfs de kans om driedimensionale producten te printen. Rotary Club Zevenaar heeft vanuit de opbrengst van de Liever de Liemers Cultuurprijs twee 3D-printers aan het Technieklokaal in Zevenaar geschonken.

"De printers zijn een echte eyecatcher voor de scholieren", laat Henk Dekker, voorzitter van Lindus weten als hij de twee printers in ontvangst neemt. "De scholieren die hier komen, zijn het vorige school jaar begonnen met bestaande technieken als hout- en metaalbewerking. Komend schooljaar is het de bedoeling dat ze ook kennis maken met de technieken van de toekomst. En 3D-printing ís de toekomst."

Sponsorpbrengst

Het Technieklokaal heeft de twee 3D-printers cadeau gekregen vanuit de sponsoropbrengst van de Liever de Liemers Cultuurprijs. Ieder jaar organiseert Rotary Club Zevenaar deze Liemerse talentenjacht. Jong podiumtalent krijgt de kans om het beste van zichzelf te laten zien in theater Het Musiater Tegelijkertijd wil Rotary Club Zevenaar een goed doel ondersteunen. Afgelopen jaar werd daarvoor het nieuwe Technieklokaal bij het Liemers College Landeweer uitgekozen. "Ook daar krijgt jong talent de kans het beste uit zichzelf te halen. De kinderen kunnen zich in het Technieklokaal verwonderen over de moderne technieken", laat Henry Span namens de organisatie van de Liever de Liemers Cultuurprijs weten.

3D-café

Naast de 3D-printers kan het Technieklokaal rekenen op ondersteuning bij de ontwikkeling van 3D lesmateriaal. Henry Span: "Daarnaast willen we een 3D-café opstarten, waar de ontdekkende amateurs en professionals met elkaar in contact komen. Het moet een plek worden waar kennis wordt gedeeld. Je leert dan van en met elkaar. Bovendien leer je pas echt met die nieuwe technieken omgaan als je ermee bezig bent."

Twee keer drie O's

De Liever de Liemers Cultuurprijs en de steun aan een goed doel worden mede mogelijk gemaakt door bedrijven en ondernemers uit de Liemers. Henry Span ziet een mooie link tussen de welbekende drie O's (ondernemers, onderwijs, overheid) en de andere drie O's van het Technieklokaal: "Het gaat erom dat de kinderen enthousiast worden door en voor het Onderzoeken, Ontdekken en Ontwerpen. Daar hebben ook Ondernemers, Onderwijs en Overheid uiteindelijk baat bij."

Wow-effect

Volgens Henk Dekker gaat het Technieklokaal een mooie toekomst tegemoet. "Een 3D-printer zorgt echt voor een wow-effect. De komende jaren bouwen we dit verder uit. Mogelijk wordt onze wens om nog een derde printer neer te zetten, met een ander soort printtechniek op korte termijn gerealiseerd. Het zou mooi zijn als we in de toekomst ook een tafel hebben waar bijvoorbeeld een drone wordt gemaakt, een tafel waar wordt geprogrammeerd of een groene wand waar van alles met foto en film wordt gedaan. Zodat we oude technieken met nieuwe kunnen combineren."

Goed doel in 2015

Op 17 oktober 2015 is de 9e editie van de Liever de Liemers Cultuurprijs. Liemers talent kan zich nog tot 8 september 2015 aanmelden; eind september maakt de jury bekend welke vijf genomineerden daadwerkelijk in het Musiater mogen strijden om de Liever de Liemers Cultuurprijs 2015. Met de opbrengst van deze editie wil de organisatie bewoners van de verzorgingshuizen in de Liemers een avondvullend programma aanbieden. Henry Span laat namens de organisatie weten: "De laatste jaren is er in de zorg veel bezuinigd, ook activiteiten zijn vaak tot een minimum beperkt. Dit jaar willen we ouderen in de Liemers een culturele avond in 'eigen huis' aanbieden, met uiteraard talent uit de regio."

FF bakkie doen...

ZEVENAAR - Elke dinsdag en donderdag morgen kun je bij Caleidoz Welzijn andere buurtbewoners ontmoeten en een praatje maken.

FF bakkie doen is op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 11.30 uur op de locatie Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Een kijkje in de keuken bij De Tolkamer

Op de foto staan Wilco de Haan (de chefkok) en Roy Jansen (eigenaar).

TOLKAMER - Er gebeurt veel bij Hotel & Brasserie De Tolkamer. Vanaf 1 juni is het hotel overgenomen door Margaret Beijer en Roy Jansen en de heer Jansen mag de brasserie runnen. "We zijn begonnen met een redelijk kleine kaart," vertelt Roy Jansen. "Inmiddels serveren we ook lunch en hebben we de kaart uitgebreid." Het bedenken en ontwikkelen van nieuwe gerechten, vinden de heren heerlijk om te doen. En dat doen ze ook veel samen.

Roy Jansen vindt dat hij niet ontevreden mag zijn over de bezoekers tot nu toe. "Er zijn al mensen uit de buurt geweest die een kijkje hebben genomen bij nieuwe brasserie, maar we zouden ons natuurlijk graag voorstellen aan veel meer mensen. Volgens mij weet nog niet iedereen in de omgeving dat er nieuwe eigenaren in het pand zitten en dat het restaurant weer geopend is."

In samenwerking met de Jumbo in Tolkamer is er een actie opgezet. "Mensen kunnen vanaf volgende week sparen voor een driegangendiner met welkomstdrankje voor 19,95 euro." En omdat de herfst- en wintermaanden er weer aankomen, hebben de heren besloten om van elke maandag en dinsdag Stampot Avond te maken. Iedereen is dan welkom voor een heerlijke huisgemaakte stampot. "Elke maandag en dinsdag is er keuze uit twee of drie verschillende soorten," vertelt Wilco de Haan, de chefkok. "We hopen natuurlijk dat mensen die een keer komen proeven!"

Liemers Mannenkoor zingt in nieuwe Ogtent Duiven

DUIVEN - Zondag 27 september treedt het Liemers Mannenkoor op tijdens Duuve te Gek. Het koor is uitgenodigd om deze middag de festiviteiten in de nieuwe Ogtent in Duiven muzikaal te omlijsten. Hiermee heeft het ruim tachtig leden tellende mannenkoor de primeur om het podium in de concertzaal in te wijden.

Cultuur- en muziekliefhebbers kunnen deze dag hun hart ophalen. Naast een kijkje in het mooie nieuwe centrum, kan men gratis genieten van de drie optredens van het Liemers Mannenkoor. Het repertoire bestaat deze middag uit een mix van opera, musicalsongs en licht klassieke muziek. Voor nieuwe leden die geïnteresseerd zijn om bij het koor te komen zingen, is dit ook een mooie gelegenheid te komen kijken en luisteren.

Het nieuwe cultuurcentrum De Ogtent opent vrijdag 25 september haar deuren. De hele week vinden er allerlei feestelijke activiteiten plaats, waaronder Duuve te Gek op zondag 27 september.

Josta van den Berg en Paul Vaarwerk: kampioenen golf

REGIO - Dit weekend werden de matchplaykampioenschappen op de Keppelse Golfclub gespeeld. Een wedstrijd man tegen man, vrouw tegen vrouw, alles of niets, een directe strijd.

Op zaterdagmorgen vroeg startten zestien spelers en zestien speelsters; na drie rondes resulterend in een finale voor de heren en de dames op zondagmiddag.

Sanne Bartels, veertien jaar, nam het op tegen routinier Josta van den Berg. Willem Bolk nam het bij de heren op tegen Paul Vaarwerk. Het werden spannende en enerverende partijen, die door een schare enthousiastelingen op de voet werden gevolgd. Uiteindelijk wisten zowel Josta als Paul hun titel clubkampioen te prolongeren. Josta al voor het derde jaar op rij. Maar de jeugd komt eraan!

Huis Aerdt bruist van de activiteiten tijdens Open Monumentendag

AERDT - Op zaterdag 12 en zondag 13 september opent huis Aerdt in Herwen haar deuren in het kader van Open Monumentendag. Het huis heeft onlangs groot onderhoud ondergaan aan de binnenzijde. Eigenaar Geldersch Landschap & Kasteelen wil het resultaat graag laten zien. Een medewerker van de stichting is aanwezig om toelichting te geven.

Tevens wordt aangehaakt op het thema van dit jaar: Kunst & Ambacht. Op beide dagen zijn er presentaties van oude ambachten, restauratoren (onder andere porselein) en kunstenaars (zowel amateurs als professionals). Daarnaast worden presentaties verzorgd over Huis Aerdt en haar geschiedenis, de bewoners en de kunstwerken die er hangen.

Huis Aerdt is beide dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 12 september zal het programma worden geopend door burgemeester Mark Slinkman van gemeente Rijnwaarden. Het adres is Molenhoek 2 in Herwen. Informatie: www.glk.nl/evenementen.

Drie-veren-wandeltocht

RIJNWAARDEN - Op zaterdag 12 en zondag 13 september verzorgt Stichting Recreatie & Toerisme Rijnwaarden weer haar jaarlijkse Drie-veren-wandeltocht. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen en kilometers maken door het natuurgebied 'de Gelderse Poort'.

Deze unieke tocht gaat over drie pontjes en voert door de prachtige natuur van de Geldersepoort, waar men oog in oog komt te staan met onder andere Konikpaarden en Galloway runderen die met hun begrazing de open structuur van het landschap in stand houden.. Ook ziet men de sporen van de bever, de bever zelf houdt zich overdag echter schuil, wel zijn veel verschillende vogels te horen en zien.

Iedereen kan meelopen want er zijn mooie wandelingen uitgezet van 10, 20, 30 en 40 kilometer. Starten kan tussen 08:00 en 13:00 uur bij café De Oude Waal, Schoolstraat in Pannerden voor wandelaars van boven de rivieren. In Millingen aan de Rijn bij Koffie- en Eethuis de Geldersepoort, Rijndijk in Millingen aan de Rijn voor de wandelaars van beneden de rivieren en die met het openbaar vervoer komen.

Leden van de wandelbond inclusief veergeld 5,50 euro; niet-leden 6,50 euro. Meer info via info@gelderseiland.nl.

Opening nieuw schoolplein basisschool Het Veer in Duiven

DUIVEN - Woensdag 2 september was het eindelijk zover. Het schoolplein van basisschool Het Veer werd officieel geopend. Het duurzame schoolplein heeft een natuurlijk karakter waar spelen, leren en ontdekken centraal staan.

Vlak voor de opening werd de laatste hand gelegd aan het duurzame speeltoestel, waar iedereen naar uit heeft gekeken. Samen met Joeri van 'Dans je Fit' hebben de leerlingen, leerkrachten en ouders er een groot feest van gemaakt. Zowel de ontwerper, Michel Roth van Puuuur, als de uitvoerder, Huib Schuttel van Huibelco, waren aanwezig om het eindresultaat te bewonderen. Er werd geproost en de kinderen namen letterlijk hun 'petje af' om iedereen te bedanken voor het mede mogelijk maken van dit plein.

Kunstzinnig Mariëndaal presenteert 'Rood'

ANGERLO - Een bijzondere expositie samengesteld rondom het thema 'Rood' is op 12 en 13 september van 10.30 uur tot 17.00 uur te bezoeken aan de Mariëndaalseweg 16 in Angerlo.

Een jaar lang is er vanuit drie ambachtelijke Kunsten, Kant, Keramiek en Quilts gewerkt in 'Rood'. Lidwien Roording en haar cursisten hebben 'Kantobjecten' in alle tinten Rood ontworpen. Voor 'Object 12x12 hebben zij gekozen om te werken met koperdraad. Een ware uitdaging!

Franca Bos laat prachtig Keramiek in Rood zien. Tevens is zij initiatiefneemster van 'Object 12x12' met werk van alle deelnemende cursisten in ieders eigen favoriete techniek. Dit wordt buiten opgesteld. In allerlei patchwork en quilt-technieken is er door Joke van de Kracht en haar quiltvriendinnen gewerkt in Rood.

Door onder anderre de boerenzakdoek, Oud-Hollandse stofjes of historisch 'Red Work' lieten zij zich inspireren. Iedereen is welkom om het resultaat van een jaar werken te komen bewonderen (vrije entree). "Wij sluiten tevens aan bij de Open Monumenten-route die ook dit weekeinde in Angerlo wordt gehouden."

De Mixers zijn weer begonnen

ZEVENAAR - Het nieuwe kaart seizoen van de Mixers is weer begonnen. Kaartclub De Mixers is een gezellige joker- en klaverjasclub.


"We kaarten in 'Ons Huis', Docter Hooningstraat in Zevenaar. Op vrijdag en de aanvang is op 19.30 uur.
We zijn op zoek naar mensen die graag een kaartje leggen, maar vooral naar klaverjassers op vrijdag."

Vereniging Ouders van een Overleden Kind

REGIO - De Vereniging Ouders van een Overleden Kind is een zelfhulporganisatie van ouders van een overleden kind, die begrip en medeleven willen bieden aan lotgenoten.

Wanneer je kind sterft val je in de duisternis en de chaos van tomeloos verdriet: de wereld is vergaan. Veel meer ouders ondergaan deze traumatiserende ervaring dan over het algemeen wordt gedacht. Vele ouders dragen daardoor een onvoorstelbaar groot verdriet met zich mee, dat bepalend is voor de rest van hun leven. Hoe daarmee om te gaan? Hoe overleef je dat?

In 1981 hebben een aantal ouders met deze gemeenschappelijke ervaring de Vereniging Ouders van een Overleden Kind opgericht. Zij ontdekten dat het delen van gevoelens, angsten en wanhoop hen in staat stelden overeind te krabbelen en hun leven opnieuw op te bouwen; een leven weliswaar, dat nooit meer zal zijn wat het ooit is geweest. Het verdriet blijft. Wanneer je kind sterft word je getroffen door levenslang verdriet, dat is de prijs die je betaalt voor de liefde voor je kind. Die liefde blijft bestaan over de grens van de dood heen.

Wat VOOK voor u kan betekenen, staat op: www.vook.nl. Op 10 oktober verzorgt VOOK een regio middag in gebouw Parkstaete aan de Parkstraat 3 in Velp. Zaal open om 13:00 uur. Begin lezing van Beate Matznetter om 13:30 uur. Beate is lotgenote, rouwpsychologe en auteur van het boek 'Samen verder na verlies van een kind', 3e druk, Ten Have, 2014.

Thema : Wanhopig, verdrietig en boos zijn, maar ook hunkeren naar herstel.
Hierover zegt Beate: "Rouwend om ons kind bewegen we ons qua emoties steeds heen en weer tussen enerzijds diep gevoelde smart, vaak nooit eerder gekende extreme wanhoop en (soms razende) boosheid op anderen, het leven of onszelf en anderzijds de hoop, onze wensen en onze handelingen die gericht zijn op overleven en verder leven.
Het ene is aandacht voor het verlies en het andere aandacht voor herstel. Ieder van ons doet dat op z'n eigen, unieke manier. Al wordt je nooit meer de oude na de dood van een kind, merk je toch op een dag dat er een nieuw evenwicht gekomen is (vaak broos, met een 'verdrietig randje'); dat wordt bedoeld met 'herstel'.
Ik zal vertellen over deze zoektocht in het land van rouw van mij en van de echtparen die ik voor mijn boek heb gesproken. Doordat ieder anders rouwt, komen we in de relatie eenzaamheid tegen. Hoe gaan mensen daarmee om? Wat kan helpen?”


Zich voor de regiomiddag opgeven kan per e-mail: gelderland-an@vook.nl of bettie_elzen@hotmail.com. 'Wilt u deelnemen aan een gespreksgroep of met lotgenoten in contact komen of heeft u een vraag neem dan contact met ons op."

Open Podium in De Lantaern Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdag 19 september vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur is er in De Lantaern (De Hooge Bongert 3 naast de bibliotheek) en gratis toegankelijk optreden van singer/songwriter Amado.

Amado is in 2012 afgestudeerd in zang aan de Herman Brood Academie en heeft de afgelopen jaren in vier verschillende bands ervaring opgedaan en daarmee intensief rondgetoerd door Nederland en België. Sinds vorig jaar is Amado als singer/songwriter op de solotoer gegaan, dit resulteerde in zijn eerste eigen geschreven en gecomponeerd album "Falling From The Sky". Dit album zal hij in De Lantaern ten gehore zal brengen. De muziek van Amado wordt nog weleens vergeleken met die van Elliott Smith en Nick Drake.

Joyce Termeer – cabaretière. Haar motto is: "Niemand is heilig, geen man is veilig!" "Er is niets leukers dan mensen aan het lachen te krijgen met bizarre verhalen", aldus Joyce. Deze dame staat met haar voorstelling 'een Betuws Geluk' op de planken en in De Lantaern, ze neemt dan zeker geen blad voor de mond. Joyce is misschien wel fris en fruitig, maar de teksten zijn zeker niet zoetsappig. (https://www.facebook.com/joycetermeer)

Benny Official – singer/songwriter. Benny brengt romantische en eigentijdse muziek. Hij komt uit een muzikale familie waarin Benny is opgevoed met rock en roll, blues en country maar ook songs van Elvis Presley, Waylon Jennings, Johnny Cash, The Beatles en ga zo maar door. Het is dus niet zo gek dat zijn voorkeur in de loop van de jaren naar deze muziek is uitgegaan. Zijn vader speelt gitaar, zijn moeder toetsen en accordeon. Benny maakt al jaren muziek, sinds drie jaar wordt hij ondersteunt door Bas die hij heeft ontmoet in een bandje waarin beide toen hebben gespeeld. Benny Official doet (bijna) alles zelf, het produceren, het bedenken, het promoten et cetera. Bas versterkt de sound met zijn basgitaar, schrijft teksten en helpt bij de productie. (http://BennyOfficial.nl).

Rommelmarkt/boedelverkoopdag

REGIO - Op vrijdag en zaterdag 18 en 18 september worden er weer twee dagen georganiseerd met heel veel gebruikte boedel, met name kan dit interessant zijn voor studenten en personen die een huisje zoeken en daar spullen voor nodig hebben of een kamer en of huisje moeten in richten.

Van alles is er gebruikt te koop, stoelen, tafels, eethoeken, radio's, bedden, matrassen, beelden, antiek, heel veel gereedschap, potten, pannen, kleden, kasten, glaswerk, lampen, banken, elektrische keuken-materialen echt alles vind je op deze twee dagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Maak er een uitje van, er is genoeg te zien. De locatie is Petersdijk 17 in Halle / Zelhem.

Twee gouden en één zilveren medaille voor RB De Breuly

ZEVENAAR - Afgelopen weekend hebben de sporters van reddingsbrigade De Breuly uit Zevenaar meegedaan aan het NK Ocean Events in Noordwijk. Daarbij zijn drie medailles gehaald.

Er was twee keer goud voor Robert Hendriks (Zevenaar) op de onderdelen 90m Beach Sprint en Beach Flags. Stefan Ubbink (Lathum) won op het onderdeel Beach Flags voor masters een bronzen medaille.

Deze wedstrijd was een goede oefening als voorbereiding op het WK Lifesaving dat volgend jaar op het strand van Noordwijk en het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven wordt gehouden (zie www.lifesaving2016.com).

Parcoursrecords verbeterd tijdens derde BTML

DUIVEN - Het was weer een geslaagde versie van de Bert Timmer Memorial Loop in het Horsterpark in Duiven. Bijna vierhonderd deelnemers waagden zich aan het hardlopen en iedereen vermaakte zich prima bij de neergestreken kraampjes.

Speaker Henk Borgmeijer voorzag de aanwezigen van de nodige informatie en interviewde de wethouders Breunissen en Goossen op een info-tainmentachtige wijze. Hoewel er iets minder deelnemers waren op de kidsrun dan bij de vorige editie was het enthousiasme er niet minder om. De winnaar in de categorie 5 - 8 jaar is bij de meisjes Elle Fortuin in 6:51 en bij de jongens Yvo den IJssel in een tijd van 6:01. In de categorie 9 -12 jaar waren de winnaars bij de meisjes Iris Bredewolt in 5:28 en bij de jongens Thijmen Heling in 5:15.

Bij de vrouwen op de 5 kilometer was het een overwinning voor Linda Ooms die hiermee direct het parcours verbeterde met 58 seconden, ze finishte in 18:10. Bij de heren op de 5 kilometer was Frank Reintjes de sterkste in een tijd van 16:39. Op de 10 kilometer dames excelleerde Mireille Baart en liet de tegenstanders flink achter zich en finishte in 38:00. Hiermee versloeg ze het parcoursrecord met 1 minuut en 43 seconden. Bij de 10 van de heren bleek Dahir Hasan heer en meester en won de race met 33:11. Net niet genoeg voor het verbeteren van het parcoursrecord. Zoals elk jaar wordt er geld gedoneerd aan het goede doel, voor 2015 is dat de Stichting Reddingshonden RHWW.

Wandelen door Gimbornhof

ZEVENAAR - Op zondag 20 september verzorgt de IVN werkgroep de Liemers een wandeling door de Gimbornhof.

In dit meer dan honderd jaar oude arboretum staan veel verschillende boomsoorten met bijzondere vruchten. Een leuke wandeling voor kinderen en hun (groot)ouders. Het park is rolstoeltoegankelijk. Enthousiaste natuurgidsen zorgen voor een educatieve morgen. Inlichtingen bij: Alie de Bildt: 0316 526781. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.
Start: 10.30 uur haakse bocht in de Guido Gezellestraat in Zevenaar.

Doorloop Vereniging Ouders van een overleden kind.

Doorloop Vereniging Ouders van een overleden kind.

Tienjarige Mirre uit Groessen doneert haar voor Kika

Mirre toont trots haar afgeknipte haren.

GROESSEN - Haren doneren voor Kika, zodat er pruiken van kunnen worden gemaakt voor zieke kinderen. Dat idee vond Mirre Krechting uit Groessen zo gaaf, dat ze direct ging 'sparen' voor de juiste lengte. Op 27 augustus was het dan zover.

De tienjarige leerlinge uit groep zeven van de Joannesschool in Groessen liep al een jaar met het idee om haar haren te doneren aan Kika. "Ze had er al vaker over gehoord en vond het vreselijk dat er zoveel kinderen ziek zijn en zelfs hun haren kunnen verliezen", vertelt moeder Sabine Krechting. "Geld doneren hadden wij al gedaan, maar dat vond ze niet voldoende. Dus toen ze hoorde dat je ook je haar kon doneren, was ze al snel om."

Haar vriendinnetjes reageerden heel divers, maar altijd positief. Mirre: "Sommige kinderen vinden het zonde, omdat ze mijn lange haren zo mooi vonden. Maar dan is het toch juist nog mooier als je er een ander blij mee kunt maken? Bij mij groeit het vanzelf weer aan."

Haar ouders, broer en zusje vinden het ontzettend lief en stoer. Echt iets voor haar. Vader Werner: "Mirre is van nature erg zorgzaam en heeft een warm hart voor een ander. Vooral als anderen het moeilijk hebben. Dat ze op deze manier kan helpen is toch prachtig?" Meer informatie staat op www.haarwensen.nl.

Lezing: De Sterrennachten van Van Gogh

ZEVENAAR - De Volksuniversiteit voor Zevenaar en omstreken organiseert dinsdagavond 22 september om 19.30 uur haar openingslezing van het nieuwe cursusseizoen. Deze is traditiegetrouw gratis voor leden van de vereniging (wel even aanmelden). Kunsthistorica drs. Ans Mansveld zal de lezing ‘De sterrennachten van Van Gogh’ verzorgen.

De bijeenkomst gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kan iedereen zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316 333443 / info@vuzevenaar.nl).

Ter gelegenheid van het Van Gogh-jaar, waarin zijn 125ste sterfdag wordt gememoreerd in een veertigtal evenementen en initiatieven op liefst dertig locaties, wordt tijdens deze lezing ingehaakt op zijn beroemde sterrennachten. Aanleiding hiervoor was het nieuwe Van Gogh-Rosegaarde fietspad dat geïnspireerd is op Van Gogh’s sterrennachten.

Nieuwe astronomische verkenningen van het firmament eind 18e eeuw fascineerden ook Van Gogh. Astronomie was in die tijd in Frankrijk onder leiding van de populaire sterrenkundige Camille Flammarion een hot item, culminerend in de grote Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.

Aan de hand van fragmenten uit brieven van Van Gogh en andere documenten wordt de theorie ontvouwd dat het schilderij ‘Sterrennacht’, Van Goghs getuigenis was van een nieuw religieus denken: wellicht leven wij na de dood op andere planeten of sterren voort.

Trio in Petto brengt Ierse en Balkanmuziek

WESTERVOORT - Trio in Petto brengt Ierse en Balkanmuziek ten gehore in Huize Vredenburg Westervoort op zondag 4 oktober om 14.00 uur. Entree is gratis

Trio in Petto is een ambitieus trio dat aan de weg timmert met akoestische muziek, waarin de nadruk ligt op Ierse volksmuziek en Balkanmuziek. We maken ook uitstapjes naar hedendaagse folk, blues en ballads. Veelal driestemmige zang, een dikke contrabas, viool, gitaar, tin wistle en accordeon geven zelfs aan de modernere nummers een traditionele sound.

De bezetting: Pauline Duurland: zang, viool, accordeon, fluit; Marius Duurland: zang, contrabas, gitaar; Inge te Boekhorst: zang, viool, accordeon, piano. "We spelen de muziek die dicht bij ons gevoel ligt, en er zijn steeds meer mensen die dit met ons delen. We merken dat mensen het 'intieme karakter en de echtheid' van onze optredens waarderen en houden van de Ierse muziek, de Balkanklanken en de meeslepende zigeunermuziek.

We spelen bij recepties en feesten waarbij de repertoirekeus wordt afgestemd met de organisatie, maar we worden ook geboekt voor concerten die ons publiek meenemen naar verschillende, 'muzikale plekken' op aarde. Geweldig hoe mensen daarop reageren!"

Meer informatie over Trio in Petto is te vinden op de website www.trioinpetto.nl. U kunt ons ook bellen voor nadere informatie 0314 330109 (Pauline).

De volleyballen vallen weer

WESTERVOORT - Na het succesvolle Beachvolleybaltoernooi is Actief ’81, dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort weer begonnen met de speelavonden op maandag, dinsdag en woensdag in De Nieuwhof en Sports Planet De Pals.

Vanaf elf euro per maand kan iedereen van 18-70 jaar onbeperkt recreatief volleyballen op de genoemde speelavonden waar diverse groepen samen een heerlijk potje volleybal spelen onder leiding van een vaste trainer. Maandags is er een gemengde groep, dinsdag ook met vanaf 21.00 uur een herengroep en op de woensdag zijn meerdere groepen 'Actief'.

En nu heeft Actief ’81 een actie zodat u de eerste 35 dagen (dus vijf weken, drie keer per week = 105 keer) elk van die avonden de gelegenheid krijgt om onbeperkt gratis mee te spelen of te trainen. Dat geldt sowieso al voor de honderd leden die Actief ’81 rijk is.

'Proef de sfeer in de Pals of de Nieuwhof waar op verschillende niveaus wordt gespeeld. Schuif aan in het veld met gemengde teams, in de heren- of damescompetitie, kom snuffelen bij de herenrecreanten of de gemengde groepen die ook mee doen in de recreantencompetitie in Pannerden of zoek aansluiting bij een van de damesteams. Met name de maandagavond groep gemengd en de heren op dinsdagavond kunnen versterking gebruiken, maar in elke groep word je uiteraard van harte welkom geheten!

Wilt u meer weten over Actief ’81: kijk op de website www.actief81.nl of mail: secretariaat@actief81.nl.

Overgangsjaar wandelingen Posbankloop

LIEMERS - Het wandelonderdeel van de Posbankloop omvat dit jaar alleen lange afstandswandelingen van 65, 80 en 110 kilometer. De wandelingen op zondag kunnen niet aangeboden worden door het afhaken van enkele vrijwilligers.

De organisatie is voornemens volgend jaar ook weer wandelingen van 7½, 15, 25 en 35 kilometer aan het programma toe te voegen. “Dit jaar redden we dat niet”, zegt Martien van Diek namens de organisatie. “De tijd is gewoon te kort, komende maanden gaan we op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”

De bedoeling is de wandelingen volgend jaar te verplaatsen naar de tweede zaterdag in juni. Voor de lange afstandswandelingen is dat makkelijker omdat de nachten dan korter zijn. Met name het markeren van de route in het donker zou dan minder inspanningen kosten van de vrijwilligers.

De parcoursen van de lange afstandswandelingen deze maand zijn inmiddels definitief. Afhankelijk van de afstand die de deelnemers lopen wordt de Liemers deels of helemaal doorkruist. De terugweg voert over de Veluwezoom in de gemeente Rheden.

De eerste start vanaf Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp op zaterdagmiddag 26 september is van de deelnemers aan de 110 km Ultramars. Deelnemers aan de KennedyWalk, 80 kilometer, starten op zaterdagavond samen met dedeelnemers aan de Nachtmars over 65 kilometer. Alle deelnemers finishen op zondag bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Over de startvoorwaarden wordt iedereen die zich inschrijft persoonlijk per email geïnformeerd.

Voor meer info: Martien van Diek: 0613101301 of kennedywalk@posbankloop.nl.

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.

En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.
Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.


123Francais heeft als motto 'à la carte', Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons.
U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal zes personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf. Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl; e.mail: info@123francais.nl; 026-3258822.

Deuren groencentrum 'De Batterijen weer wagenwijd open

OCHTEN – Vanaf 11 september is het indrukwekkende groencentrum van Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen weer geopend. "U kunt in het verrassend grote centrum kiezen uit honderden soorten tuinplanten. Er is meer goed 'groennieuws': Onze collectie vaste planten is fors uitgebreid, veel nieuwe soorten heesters en ook in het fruit zijn er weer veel nieuwe producten die u zullen verrassen."

Het meest complete groencentrum pakt ook dit seizoen weer flink uit. Het is nu de juiste tijd om te planten, weet Erik Stuurbrink. "Niet iedereen weet dat het najaar de beste tijd is om uw tuin aan te pakken, je kunt dan alles aanplanten en gaat dan in het voorjaar met een stevig wortelgestel goed groeien en heeft u er in de zomer veel plezier van. Daar is een mooie spreuk voor, die ik altijd graag vertel: "Wat in het najaar geplant wordt gaat groeien, wat in het voorjaar geplant wordt, kan gaan groeien."

Het thema waar we op 11 september mee starten is: Eetbare planten. "U zult versteld staan wat daarvoor allemaal in aanmerking kan komen, we hebben er een heel plein mee ingericht, maar ook met bijzondere vruchtdragende planten die in Nederland prima groeien! Zoekt u beleving tussen de planten, dan voelt u zich helemaal thuis bij ons!"

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen doet meer dan kweken alleen. Duurzaamheid staat bij de fruit- en sierbomen specialist uit Ochten hoog in het vaandel. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om moderne kweek- en groeitoepassingen. Een voorbeeld. 'Zo kweken wij resistente rassen als appelbomen. Hierdoor zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is dus beter voor het milieu", legt Erik verder uit. De kwekerij is milieukeur en SKAL(biologisch) gecertificeerd.

De Batterijen is al jaren een betrouwbare duurzame partner voor particulieren, tuincentra, fruittelers, hoveniers en diverse overheden. "Kijk op de website of kom langs en geniet van het groen. Onze openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur. Buiten deze tijden bent u ook altijd op afspraak welkom!"

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344 641271; www.batterijen.nl.

Boerboom Deuren heeft prachtige industriedeuren geleverd voor project Hylas in Elst

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft de drie ISO sectionaaldeuren geleverd en gemonteerd waarvan één deur van ruim acht meter breed. Rooding Bouwplan uit Bemmel heeft met zijn ontwerp het bedrijfspand een nieuw en hedendaags aanzicht gegeven zodat het weer een positieve bijdrage levert aan de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein De Aam.

De elektrisch bedienbare sectionaaldeuren zijn opgebouwd uit Iso panelen met microprofilering en aluminium volglaspanelen in een opvallende oranje kleur. Ook de industriedeuren aan de Houtakker 2 in Bemmel, het pand waar Iwan Hegeman Autobedrijf gevestigd is, zijn voorzien van nieuwe deuren. Bij dit project is gekozen voor Alu sectionaaldeuren omdat daar licht en zicht heel belangrijk zijn.

Boerboom Deuren levert en monteert industriële Iso en Alu sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen. Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen.

De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ralkleur leverbaar.

Het is ook mogelijk om op uw bestaande handbediende industriedeur of garagedeur van een aandrijving te voorzien. Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom Deuren terecht, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengt u daarmee de levensduur van de deur.

"Kom gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom. Onder het genot van een kopje koffie informeren wij graag over alle mogelijkheden en prijzen."

Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208; info@boerboomdeuren.nl www.boerboomdeuren.nl.

Najaarsmarkt op De Wyborgh

WESTERVOORT - Op zaterdag 19 september organiseert winkeliersvereniging De Wyborgh in samenwerking met organisatiebureau Funmarkt weer een gezellige najaarsmarkt.

Het Dorpsplein op het winkelcentrum wordt gezellig ingericht met kramen en een divers assortiment voor ieder wat wils. De markt start om 10.00 en duurt tot 16.00 uur. Voor kramen of verdere informatie kijk op www.funmarkt.nl.

De winkeliersvereniging organiseert regelmatig activiteiten, waardoor het winkelen in Westervoort voor de consument altijd als gezellig ervaren wordt. Op het centrum zijn alle productgroepen aanwezig om de boodschappen te doen, echter door dit soort activiteiten is dat regelmatig net even anders.

Zaterdag 3 oktober als opwarmertje voor de Westervoortse kermis is er op het centrum een mascotteparade met al jouw favoriete film helden. Dit dan weer speciaal voor de kinderen. Parade is van 11.00 tot 15.00 uur en iedereen kan met zijn eigen held op de foto.

"Wellicht bij deze even noteren in uw agenda: vrijdag 18 december kerstmarkt op De Wyborgh. Verdere informatie en invulling volgt. Tot ziens op De Wyborgh waar parkeren gratis is: alleen denk aan uw blauwe schijf."

VRV Autoparts

GIESBEEK - Heeft u enig idee uit hoeveel onderdelen uw auto is opgebouwd. En op hoeveel van die onderdelen uw auto verschilt van eenzelfde auto, net een maandje jonger?

"Als je in mijn branche hoort 'het zal wel passen, denk ik' ben je aan het foute adres. Want zo'n monteur of verkoper speelt voor een paar centen extra omzet met uw leven. Met ruim veertig jaar op de teller weet ik dat ieder onderdeel van levensbelang kan zijn. Daarom staan bij ons de kwaliteit van zowel materiaal als advies voorop.

Die complete kwaliteitsvisie brengen wij dagelijks in de praktijk voor onze professionele en particuliere relaties. Het is een kwaliteitsgarantie die wij ook inbouwen en testen in ons raceteam, waar top performance producten zich kunnen bewijzen onder extreme omstandigheden. Dat lijkt misschien wat overdreven voor 'dagelijks gebruik', maar ook u en uw auto worden regelmatig uitgedaagd door weer, wind en wegomstandigheden. En dan, wanneer het er om gaat, wilt u zeker zijn dat ieder onderdeel van uw auto optimaal op iedere taak berekend is.

Die zekerheid leveren wij, meestal uit voorraad, soms op bestelling. Voor auto en boot, voor garage en particulier, voor classics, racing en high performance tuning.

De zomermaanden zijn we hard aan het werk met het verbouwen van onze extra ruimte om deze in te kunnen richten als 'winkelruimte'. We blijven op dezelfde locatie maar krijgen wel een andere hoofdingang. U kunt ons vinden op de Uitmaat 14 in Giesbeek."

Met onze ruime openingstijden kunnen we u goed van dienst zijn. Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30; maandag, dinsdag en donderdag 19.30 – 21.30; zaterdag 9.00 – 12.00; www.vrvautoparts.nl; info@vrvautoparts.nl.

DAB+ radio is voor vele mensen nog een onbekend begrip

GROESSEN - DAB+ radio is voor vele mensen nog een onbekend begrip. September is het einde van de middengolf. Dan kunnen we NPO5 niet meer op de radio afstemmen!

Wij zijn met ons allen nog zo gewend aan de middengolf radio-ontvangst. De uitdrukking van MW zijn ons allen zo bekend. Neem nu het vroegere Radio Veronica die uitzond op de Middengolf 192 en 538.
Vandaag de dag is het nog de populaire Radio Nostalgia die nog te ontvangen was op de Middengolf. Daarna gaan de golflengtes verdwijnen, dus ook de zenders die daarop uitzonden. Daar zullen we allemaal aan moeten wennen, ook de autoradio luisteraars.
Nu daarvoor is al reeds enkele jaren DAB+ radio ontvangst voor in de plaats gekomen. De zenders die op de MW uit zonden zitten nu ook op de DAB+ radio ontvangst.

TSC Groessen heeft met DAB+ radio al enige ervaring opgedaan. Het voordeel van DAB+ radio is onder andere dat het storingsvrij radio ontvangen is.
Op dit moment zijn er ongeveer zestig zenders actief op DAB+ radio.
Alle Nederlanderse zenders en enkele Duitse zenders zijn actief op DAB+ zender. Sinds kort zijn er DAB+ radioapparaten met internet radio beschikbaar.

Het voordeel van internetradio is dat we beschikking hebben over ruim twintigduizend duizend radiozenders. Dus voor elk wat wils. Het enige wat bij thuis aanwezig moet zijn is draadloos internet. Ook deze ontvangst is storingsvrij.

TCS Groessen kan u hierin vrijblijvend informeren en demonstreren (demo modellen). Bel gerust voor informatie of een afspraak 0316331409 of 0621477905.

Tijdens de introductie maand van DAB+ radio is er bij TSC Groessen een jubileumactie in verband met het tienjarig bestaan.

De actie bestaat uit een gratis DAB+ radio bij de aankoop van een televisie of was en droog apparatuur, vaatwasser en koelapparatuur.

Deze actie loopt in de maand september en oktober.

Televisies, audio en meer koopt u bij Franklin: keer op keer

ZEVENAAR - Al bijna dertig jaar is Franklin hét adres voor televisies, audio en vrijwel alles op gebied van beeld en geluid. In de ruime winkel vindt u alle actuele modellen. De prijzen zijn altijd scherp, het advies is telkens goed en parkeren kan gratis vóór de ingang. Bestelt u liever vanuit huis? Dat kan via de website: www.franklin.nl.

Franklins unieke winkelbeleving maakt dagelijks mensen gelukkig met beeld- en geluidoplossingen. Met alle nieuwe, hedendaagse technieken en snufjes kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken. De productspecialisten van Franklin nemen graag de tijd om u te helpen bij uw keuze. Onder het genot van een kop koffie maken zij u wegwijs met de pracht en praal die beeld en geluid u kunnen bieden.

Zo biedt de winkel een breed scala aan tv's en (streaming) audio. Er is zelfs een ware home cinema-ruimte ingericht. Ook als u net dat ene kabeltje of een bevestiging nodig heeft, kunt u bij Franklin terecht. Naast de winkel beschikt Franklin over een webshop, een bezorg- en installatieservice. Bent u zelf minder technisch of vindt u het prettig dat de apparatuur geïnstalleerd wordt? Franklin regelt het voor u!

Met de Thuiswinkel-score van 9,4 garandeert Franklin bovendien zorgeloos kopen, kijken en luisteren! Voor meer info kunt u terecht op www.franklin.nl, bellen naar 0316 200 222 of langskomen aan de Voltastraat 45, Zevenaar.

Je proeft de liefde voor het koken bij Eathai

ZEVENAAR - Met Eathai, een Thais afhaalrestaurant, is Zevenaar op een horecagebied een pareltje rijker. Met de opening van het restaurant aan de Kerkstraat ging voor Yao Arends een droom in vervulling. "Zo kan ik mijn passie voor het koken combineren met het zelfstandig ondernemerschap", vertelt de Didamse, die 46 jaar geleden het levenslicht in Thailand zag.

Inmiddels woont ze al weer meer dan twintig jaar in Nederland en is ze hier helemaal ingeburgerd. Met haar kookkunsten verraadt ze haar afkomst. Yao maakt overheerlijke traditionele Thaise gerechten met veel verse groenten en kruiden in het restaurant, waar je spreekwoordelijke haast van de grond kunt eten, zo schoon is het er: soepen, salades, complete hoofdgerechten, visspecialiteiten, schotels en nagerechten.

En onder het motto 'ThaiToGo' ook snelle, gezonde gerechten uit de Thaise keuken in een handig take away bakje met chopsticks of gewoon bestek voor onderweg, thuis of op het kantoor. Zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen. "Ja, je proeft de liefde voor het koken", lacht Yao. Veel mensen vonden in de eerste weken al de weg naar het restaurant. "Jong en oud, de loop zit er er goed in en de mond-op-mond reclame werkt uitstekend", vertelt ze.

Eathai is op maandag en woensdag tot en met vrijdag geopend van 12.30 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 21.00 uur. Mensen kunnen niet alleen afhalen aan de Kerkstraat 12, ook 'catering' staat op het visitekaartje van Yao Arends. Informatie: telefoon 0316 763776, www.eathai.nl.

Open dag SVON in teken van 'Defensie en vervoer'

DOETINCHEM – De SVON, Stichting Veteranen Oost-Nederland, houdt op zaterdag 12 september voor de tweede maal een open dag. Deze vindt van 10.00 tot 17.00 uur plaats aan de Stationsstraat in Doetinchem. De dag staat in het teken van 'Defensie en vervoer'.

Er is veel te zien en te beleven tijdens de open dag. Er zijn voertuigen aanwezig zoals een Leopard tank, een schietcontainer, drie verschillende YP's, DAF 66 maar ook een NEKAF gewondenwagen en een 1-tonner. Verder is er onder andere een 25-ponder te zien en is de UNIFIL aanwezig met bijbehorende voertuigen. De TRIS, Troepen in Suriname, is er met een afvaardiging, de Stichting Hulphond Nederland en radiozendamateurs met een handgenerator. Er staat een ingerichte waarnemingspost en wie wil kan tijdens deze dag een virtuele hindernisbaan 'lopen'. Verder is de 'Bartje CIE' aanwezig is. Deze bestaat uit een vriendengroep met in hun gelederen zowel actief dienende als voormalig militairen, met elk hun eigen ervaringen en achtergronden. De SVON is zelf aanwezig met een tentoonstelling en verkoop van legerartikelen.

In het Openbaar Vervoer Museum is een expositie ingericht. Deze is gratis toegankelijk. Voor de kinderen is er een springkussen en een klimtoren aanwezig. Uiteraard is er een hapje en een drankje. Hiervan kan genoten worden tijdens live muziek van de band Mid-Live en het kleurrijke damestrio Bubbles & Boas, dat onder andere muziek van The Andrews Sisters en Vera Lynn ten gehore brengt.

Parkeergelegenheid is er op het terrein achter het belastingkantoor, maar gezien de werkzaamheden rond het station is het raadzaam om met het openbaar vervoer te komen (www.svon.nl).

Xycleservice Mosterdtocht op zondag 27 september

DOESBURG - De Xycleservice Mosterdtocht is de leukste en gezelligste gezinsfietstocht van Doesburg en omstreken over een afstand van ongeveer dertig kilometer door de nabije omgeving met onderweg leuke paden, bezienswaardigheden en uitzichten.

Tijdens deze editie van de Mosterdtocht kunt u genieten van een mooie omgeving waarbij u onderweg een bezoek kunt brengen aan de winnaar van de Publieksprijs Agrarisch Ondernemer 2015. Op de boerderij/ijsmakerij kunt u middels een inkijk het gehele proces aanschouwen en kunt u de strijd aangaan in de ijsproefwedstrijd en maakt u kans op een leuke attentie.

Onderweg passeert u diverse rustpunten voor een natje en een droogje, ook het bezoeken van diverse galerieën behoren tot de mogelijkheid. U bepaalt het allemaal zelf tijdens deze editie van de Mosterdtocht. Ook dit jaar is de finish weer bij Partycentrum De IJsselhoeve en wordt u een gratis kopje koffie/thee aangeboden met iets lekkers en is er voor de kinderen een bekertje ranja en krijgen zij gratis toegang tot het Binkie's speelparadijs.

Kortom, voldoende te beleven tijdens deze editie van de Mosterdtocht! Voor de kinderen is het mogelijk om onderweg de route in te korten en voor de kilometervreters is er nog een xtra lusje uitgezet! U kunt starten tussen 11.00 en 13.00 uur en de finish is mogelijk tot 17.00 uur. De start is bij Xycleservice, Leigraafseweg 33F in Doesburg. De route wordt met pijlen aangegeven en voor eventuele pech onderweg zijn er servicewagens.

Deelname aan deze tocht is gratis en geheel op eigen risico! Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk maar wel gewenst in verband met de mogelijke opkomst voor de organisatie. U kunt zowel telefonisch als via de mail uw deelname kenbaar maken, ook kunt u zich in de winkel van Xycleservice aanmelden.

Inschrijving bij de start op zondag 27 september is ook mogelijk. Voor meer informatie en inschrijving: www.xycleservice.nl; 0313-412727, info@xycleservice.nl.

Oscar Kazàn wekelijks op Favoriet FM

ZEVENAAR - Oscar Kazàn, zoon van Nederlands bekendste goochelaar Hans Kazàn, is vanaf vrijdag 4 september met zijn eigen wekelijkse radioprogramma op de Liemerse radiozender Favoriet FM te horen.

Oscar Kazàn is wereldwijd bekend met zijn illusionistentrio ´Magic Unlimited'. Ondanks dat hij de hele wereld over reist met zijn magic show, vindt hij toch elke week de tijd om zijn programma te kunnen presenteren voor Favoriet FM. Het programma is elke vrijdagavond te horen van 18.00 tot 19.00 uur. Een vast onderdeel in de show is de ´OsCAR-classic'. Luisteraars kunnen hierin doorgeven naar welk nummer zij het liefste luisteren wanneer ze in de auto zitten.

'Active Radio'-presentatoren Joshua Eusman en Stefan van der Veer kwamen met Oscar in contact toen zij één van zijn shows bezochten. Tijdens een kort gesprek na afloop van de voorstelling kwam het drietal al snel achter hun gemeenschappelijke passie voor het radio maken. Presentator Joshua Eusman (en algemeen directeur van RTV Favoriet) hoefde niet lang na te denken om Oscar een programma aan te bieden op Favoriet FM.

Oscar zal in ieder geval van tot en met 26 februari wekelijks zijn ´Oscar Kazàn show´ presenteren voor de zeer geliefde Liemerse omroep Favoriet FM. Omdat Oscar Kazàn geboren is in Hoog-Keppel heeft hij extra affiniteit met de Liemers. Dit geeft de magische samenwerking een extra dimensie.

Het is nu al mogelijk om de ´OsCAR Classic´ aan te vragen via de Facebook-pagina van RTV Favoriet. Middels een privébericht kan de 'Car-classic' aangevraagd worden. Meer informatie over Oscar op Favoriet FM en de advertentiemogelijkheden rondom zijn programma, kun je vinden op www.rtvfavoriet.nl.

Informatiemarkt in Giesbeek 'Aangenaam Wonen'

GIESBEEK - Zaterdag 19 september vindt er een informatiemarkt plaats over het project 'Aangenaam Wonen'. De betrokken organisaties verstrekken dan aan inwoners en belangstellenden informatie over het project.

De verschillende maatschappelijke partners zullen zich presenteren in hun rol en, aan de hand van onder meer workshops, praktische informatie verstrekken. Zo is er de mogelijkheid om een workshop brandveiligheid te volgen, in gesprek te gaan met een wooncoach en worden er volop praktische tips gegeven. De informatiemarkt vindt plaats op zaterdag 19 september van 14.00 tot 16.00 in het Kulturhus De Brede Blik in Giesbeek. Toegang is gratis.

Aangenaam Wonen

Onder de noemer 'Aangenaam Wonen' zijn de gemeente Zevenaar en verschillende maatschappelijke partners in mei gestart met dit project om inwoners in staat te stellen langer thuis te blijven wonen. Deelnemers aan het project krijgen steun bij het realiseren van aanpassingen aan de woning die dit mogelijk maken. Vooralsnog gaat het om een pilot voor Giesbeek, die bij success in 2016 mogelijk wordt uitgebreid naar de gehele gemeente Zevenaar.

Meuk is leuk in Didam

DIDAM - "Op zondag 13 september starten wij ons nieuwe seizoen in de markthal in Didam om 10.00 tot 17.00 uur."

"Zoals u van ons gewent bent is dit weer meer dan een gewone vlooienmarkt. Wij houden van sfeer in de tent, dit keer staat zanger/entertainer Hans Neervoort borg voor gezelligheid. Deze uit Didam afkomstige zanger weet wat een feestje is.

Natuurlijk vergeten wij de kinderen niet, zij krijgen bij binnenkomst een tegoedbon voor een ons schepsnoep. Dus lekker rondneuzen tussen de vele stands met spulletjes van toen en nu en misschien wel uw verzameling aanvullen.

Bent u toe aan een lekker kopje koffie, dan kunt u terecht in onze koffiehoek, alwaar u voor een redelijke prijs kunt genieten van een hapje of drankje. U ziet het, genoeg te doen op zondag 13 september van 10.00 tot 17.00 uur in de Markthal in Didam."

De entree is 2,50 euro en de kinderen tot twaalf jaar onder begeleiding mogen gratis naar binnen. "Heeft u zelf nog wat spulletjes die u wilt verkopen, dan kan dat ook; 06 31769290 en www.themaevents.nl."

Collage Deposé in Liemers Museum

ZEVENAAR - Onder deze titel presenteert Fotokring De Liemers van 19 september tot en met 8 november fotowerk van leden in het Liemers Museum in Zevenaar.

Elk lid van de fotokring heeft een keuze uit eigen werk gemaakt om te exposeren. In de expositie is op deze manier een zeer gevarieerde selectie van foto's te zien van de leden van de fotokring. Leden tonen een eigen stijl van fotograferen en kiezen vaak een eigen onderwerp. In het Liemers Museum zijn de uiteenlopende stijlen goed te zien: van reisfotografie tot stillevens, van portretten tot abstract, van spiegelingen tot bijzondere plekken op een bijzondere manier gefotografeerd.

De tentoonstelling geeft – in ongeveer zeventig foto's - een goed beeld van het werk dat door de leden van de fotokring gemaakt wordt.

Fotokring De Liemers draait al decennia lang mee in de hogere regionen van de amateurfotografie. De bezoeker krijgt dan ook niet alleen een indruk van het werk van de Zevenaarse club, maar ook het niveau van de amateurfotografie in het algemeen. Het museum aan de Kerkstraat 16, Zevenaar is open op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur (www.liemersmuseum.nl en www.fotokringdeliemers.nl).

Sportclub Groessen krijgt bankjes langs veld

GROESSEN - Sportclub Groessen krijgt bankjes langs het hoofdveld. Inmiddels is er een prototype geplaatst. Het is de bedoeling dat het komend seizoen nog meer bankjes aan de lange zijde, aan de kant van de dugouts, worden geplaatst.

Sportclub Groessen had in het verleden ook bankjes langs het hoofdveld. "Maar het oude hoofdveld is verlaten toen hier kunstgras werd aangelegd", vertelt Sjoerd Geurts namens de Club van 50. "De bankjes staan nu langs een ander veld. Wij vonden het initiatief om nieuwe bankjes te laten maken zo leuk dat we dit graag ondersteunen."
Bestuurslid Hennie Roelofs van Sportclub Groessen is blij met de ondersteuning. "Als het prototype qua materialen is uitgetest, kunnen we onze supporters het komend jaar verrassen met nog meer bankjes."

De 'Club van 50' van Sportclub Groessen is opgericht in 2002. Iedereen die Sportclub Groessen een warm hart toedraagt, kan lid worden. De Club van 50 financiert speciale projecten binnen de vereniging en organiseert jaarlijks een activiteit. Met name zaken die niet rechtstreeks verband houden met het bedrijven van de voetbal- of handbalsport. De commissie Club van 50 bestaat uit Sjoerd Geurts, Koos Roelofs en Willy Vedder.

Mensen die Sportclub Groessen een warm hart toedragen, kunnen zich aanmelden als lid van de Club van 50. De jaarlijkse inleg bedraagt – hoe kan het ook anders – vijftig euro. Als lid van de Club van 50 ben je ook lid van de vereniging, bezoek je gratis de wedstrijden van het eerste voetbalelftal en eerste handbalteam. Meer informatie of aanmelding: club50@sportclubgroessen.nl.

AMV-lessen verzorgd door Nieuw Leven

ANGERLO - Muziekvereniging Nieuw Leven biedt Algemene Muzikale Vorming (AMV) via blokfluitles aan in Angerlo. "We richten ons daarbij in principe op leerlingen vanaf groep drie. Vanaf eind september willen we weer gaan starten met een nieuwe groep jonge muzikanten."

AMV is een basiscursus voor ontwikkeling op muzikaal gebied. Na deze cursus kunnen kinderen zich verder ontwikkelen op een instrument naar keuze via lessen bij een muziekvereniging of een muziekschool. In de loop van de cursus en vooral in het tweede jaar maken de kinderen kennis met verschillende instrumenten. In de cursus wordt aandacht geschonken aan het ontwikkelen van ritme- en maatgevoel, aan muziektheorie en het notenschrift. Daarbij gebruiken we de blokfluit als basisinstrument.

De lessen zullen worden gegeven door de heer Joep Oosterwijk, onze koperdocent. De lessen worden gegeven op de dinsdagmiddag, waarbij we proberen rekening te houden met de gymtijd van de kinderen. Er wordt lesgegeven in de schoolweken.

De kinderen die de cursus willen gaan volgen, worden lid van de muziekverenging. De lesgeldbijdrage zal zijn negen euro per maand. Aanschaf van de blokfluit en het lesboek zal zijn voor eigen rekening, maar kan wel geregeld worden via de vereniging.

Voor vragen of aanmeldingen kunt u zich wenden tot Ester Jakobs, bestuurslid jeugdzaken Nieuw Leven: 0313 437902 of esterjakobs_69@hotmail.com.

Knuffel- en kijkdagen bij Oude Rijn in Lobith

LOBITH - Op zaterdag 19 en zondag 20 september houdt de Lobithse Kleindieren Fokkers Vereniging Oude Rijn haar jaarlijkse verenigingstentoonstelling in het clubgebouw van schuttersvereniging Excelsior aan de Sportlaan.


Tijdens deze tentoonstelling worden door de leden van de vereniging oude en jonge dieren geshowd aan het publiek. Bezoekers kunnen zowel het grootste als het kleinste konijnenras op de show bewonderen. Behalve konijnen in allerlei soorten en maten zijn er ook hoenders, cavia`s, kleine knagers en kwartels te zien. Ook is voor kinderen een knuffelhoek ingericht waar zij naar hartelust kunnen aaien en paaien met de dieren.

De tentoonstelling is op 19 september geopend van 14.00 tot 20.00 uur en op 20 september van 10.00 tot 17.00 uur. De entree en het parkeren zijn gratis.

Liefhebber van het bordspel?

ZEVENAAR - Vanaf donderdag 17 september kun je weer wekelijks terecht bij Spellengroep Jij bent!

Ongedwongen en in een gezellige sfeer samen een bordspel spelen zoals Carcassonne, Cuba, El Grande, Kolonisten van Catan, het Dorp en nog veel meer.
Ook nieuwe expert spellen zijn van harte welkom! Dus als je een leuk, uitdagend spel in je kast hebt liggen, neem het gerust mee, want de spelers van Jij bent! houden wel van een uitdaging.

Jij bent! Is gevestigd in een lokaal bij Participatiepunt Caleidoz aan de Steenhuizen 6, ingang links om de hoek.De inloop is vanaf 19.30 uur. De speelduur is ongeveer drie uur, dus vaak genoeg tijd voor 2twee spellen.

Jij bent! is er elke donderdagavond maar is uiteraard geheel vrijblijvend! Voor meer informatie stuur een email naar: jijbent@madilo.net.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

13 september 9.30 u ds. H. Knigge

16.30 u ds D.F. Ensing

20 september 9.30u ds H. Knigge

16.30 u ds J. Luiten

Informatiebijeenkomst voor partners van mensen met NAH

DUIVEN - Donderdag 8 oktober verzorgt van 13.30 tot 15.00 uur GGNet preventie in samenwerking met Servicepunt Mantelzorg van Mikado een informatiebijeenkomst voor partners van mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Wanneer iemand door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of een infarct schade aan de hersenen oploopt kan dit grote gevolgen hebben. Hij of zij wordt (deels) afhankelijk van naasten en ook kunnen er veranderingen in de persoonlijkheid optreden. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de persoon in kwestie, maar ook voor zijn of haar omgeving. De partner van iemand met NAH kan namelijk geconfronteerd worden met (het regelen van) zorg voor de ander, het contact met instanties en extra taken door beperkingen van partner.

Maar dat niet alleen. Ook kan het lastig zijn om te accepteren wat er te gebeurd is en om te gaan met de veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en communicatie. De stress en spanning die dit met zich mee brengt kan op de lange termijn mogelijk overbelasting tot gevolg hebben. "Om dit te voorkomen organiseren we een informatiebijeenkomst specifiek voor de partner. Naast informatie over NAH en de betekenis ervan voor een partner is er vooral veel gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen."

De bijeenkomst wordt verzorgd door Elise Kox van GGNet. Ze is begeleidster van de cursus Omgaan met NAH voor partners.

De gratis bijeenkomst is in CC "t Eiland aan het Eilandplein 302 in Duiven. Zich aanmelden kan bij het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp/Steunpunt Mantelzorg: 0316 282032 (iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00 uur) of via MVT@mikado-welzijn.nl. "Heeft u interesse in deze bijeenkomst en heeft u problemen met oppas of vervoer, neem dan op tijd contact op met het Meldpunt Vrijwillige Thuishulp. Samen met u zoeken zij naar een oplossing."

Derde tour culinair de Liemers groot succes

LIEMERS - Op zondag 30 augustus hebben bijna zeshonderd deelnemers deelgenomen aan de Tour Culinair de Liemers. Tijdens deze culinaire fietstour konden deelnemers genieten op zes bijzondere locaties van Liemerse specialiteiten en het unieke landschap.

Iets na 9:00 uur vertrokken de eerste fietsers vanaf het van der Valk Hotel in Duiven naar de eerste culinaire stop, de IJsseldijk in Westervoort. Hier kregen de deelnemers lokale hapjes en kregen ze informatie over het rivierklimaat Park IJsselpoort-project. Na het bezoek aan de IJsseldijk fietsten de deelnemers door naar de Kommensaal in Lathum. Gastheer Michel Tikken schotelde de deelnemers een quiche met meelwormen voor.

De derde culinaire stop is gelegen aan het mooiste pleintje in Doesburg, eet- en drinkgelegenheid de Bonte Hond. De vierde stop stond volledig in het teken van Nederlandse wijnen. Bij Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt genoten de deelnemers van de wijnen van wijngaardeniers Job en Neeltje Huisman.

Het Arsenaal 1309 in Doesburg (de vijfde stop) is een begrip in Doesburg. Het bijzondere gebouw kent een rijke historie, zo diende het voorheen als nonnenklooster en later als wapenopslag. Buffelboerderij Arns in Zevenaar was de laatste culinaire stop. De boerderij is in 2003 gestart en de melk wordt in de kaasmakerij verwerkt tot bijvoorbeeld mozzerella.

Bij terugkomst in Van der Valk Hotel Duiven kon iedereen aanschuiven voor een afsluitend diner, een live cooking buffet en entertainment. Mede dankzij het prachtige weer genoten de bijna zeshonderd deelnemers zienderogen van de diverse Liemerse specialiteiten en de fietstocht door het unieke landschap.

Feest bij Zonnebloemafdeling Zevenaar-West

ZEVENAAR - Gasten en vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West hebben het 20-jarig jubileum uitbundig gevierd mede dankzij de gastvrije ontvangst door Tonnie Kaal in de Griethse Poort en een sponsorbijdrage van Bril 2000 en Pearl. Daardoor kon de eigen bijdrage laag gehouden worden.

Door Piet van Breukelen

Toen de splitsing van de te groot geworden afdeling Zevenaar twintig jaar geleden een feit werd, kon niemand bevroeden dat ook die kleine afdeling (vijftien vrijwilligers en zestig gasten) weer zou uitgroeien tot een grote afdeling (45 vrijwilligers en 110 gasten) waarbij de gasten zich thuis voelen.

Voor de vrijwilligers begonnen de festiviteiten vorige week bij Jeu de Boulesclub Zevenaar en kregen deze week een vervolg voor de gasten en vrijwilligers in De Griethse Poort. Tijdens de ontvangst met koffie en gebak kregen de gasten een prima door Fons Pieper samengestelde fotopresentatie te zien van de vele activiteiten van de afgelopen twintig jaar. De serie viel zo goed in de smaak dat velen deze op cd bestelden.

Het optreden van het country and westernduo Jimmy and Alysa was een schot in de roos. De grootste verrassing was echter het debuutoptreden van hun zevenjarige dochter Wynonna (eerstgeboren dochter) die met het door moeder geschreven nummer 'Ik zing een liedje voor jou' de nodige emoties bij de aanwezigen losmaakte en beloond werd met een klaterend applaus.

Tijdens het pauzedrankje kregen de gasten allerlei luxe hapjes voorgeschoteld en nadat Elly Thomahsen, Ria Janssen en Vera van Breukelen een speciaal voor deze gelegenheid geschreven jubileumlied op de melodie van 'Je denkt maar dat je alles mag van mij' (Frans Duits) hadden gezongen, werd de gezellige middag afgesloten met nog een half uurtje meedeinen op de songs van Jimmy and Alysa. Voorzitter Hanneke Bannink sloot af met de hoop uit te spreken elkaar weer te zien tijdens de kerstviering.

Kunst in gemeentehuis

DUIVEN - Op zondag 13 september om 15.00 uur opent KunstKring Duiven Expo een tentoonstelling in de hal van het Duivense gemeentehuis.Te zien is keramisch werk in sgrafittotechniek van Kristine Ram.

Het is een oude techniek waarbij in de natte klei wordt gekrast en die gelijk ook geglazuurd wordt. In veel van haar werk zijn bloemen te zien. In deze techniek maakt zij ook gevelstenen en gedenkobjecten. Aan de wand werk van fotograaf Frank Schouten. Foto's die niet alleen digitaal, maar ook nog met kleurnegatief tot stand kwamen. Zijn onderwerpen zijn landschappen, portretten en stillevens waarbij zijn eigen visie bepaalt hoe ze eruit komen te zien. Gitaarduo 'Nothing in the Fridge' verzorgt het muzikale deel van de opening, die voor iedereen vrij toegankelijk is.

De tentoonstelling is daarna, tijdens kantooruren, te bezoeken tot 9 oktober. Gemeentehuis Duiven, Willem Alexanderplein 1.

Volleybalcoach gezocht

ANGERLO/GIESBEEK - Volleybalvereniging Des uit Angerlo en Givo uit Giesbeek gaan dit seizoen een sportieve samenwerking aan. Een leuk en enthousiast meisjes A team is daarom dringend op zoek naar een trainer/coach!

De meiden trainen twee avonden in de week. Op maandagavond in Giesbeek van 18.30-20.00 en in Angerlo (dag nog niet bekend).

Er staat een leuke vergoeding per training tegenover. Interesse? Mail naar info@givo92.nl.

Tijdloos treedt op in Meulenvelden

DIDAM - De Vrienden van Bruisend Meulenvelden organiseren op dinsdag 15 september een gezellige avond met medewerking van gezelligheidskoor Tijdloos uit Zevenaar.

Het koor is opgericht op 29 februari 2008. Gezelligheidskoor Tijdloos bestaat uit een enthousiaste groep mannen die voornamelijk nostalgische liedjes ten gehore brengt. Het repertoire bestaat uit echte meezingers, schlagers, nummers uit de oude doos en streekliedjes.

Het koor probeert van elk optreden bij een verzorgingshuis, buurtfeest, festival et cetera een groot feest te maken en staat garant voor een heerlijk avondje uit.

Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom in de theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam (open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen). De entree bedraagt inclusief een consumptie vijf euro.

Kermis in Herwen

Koningspaar 2014 Jeroen en Bianca Polman met zoon Guus.

HERWEN - Schuttersgilde Vrede & Vriendschap is weer klaar voor de kermis die gehouden wordt van 12 tot en met 15 september. Vrijdagavond is de generale repetitie en bierproeven in de Cluse.

Op zaterdagavond is er om 18.30 uur een schuttersmis met aansluitend een vendelhulde voor pastor en parochie-bestuur. Na de vendelhulde vertrekt de stoet naar de feestzaal in de Cluse en kan het feest, na binnenkomst van het koningspaar Jeroen en Bianca Polman, echt beginnen. Op zondagmiddag om14.30 uur is de muzikale rondtocht door Herwen met vendelhuldes bij de erebogen aan de Martinusweg, Slingerdiek en Berkhaag. In de feestzaal zorgt dj Chris van 15.00 tot 18.00 uur voor de nodige stemming.

Op maandagmorgen om 09.00 uur vertrekt de schutterij voor een vendel-hulde naar de ereboog aan de Molenhoek. Hier is tevens de loting voor het prijsschieten. Rond 09.45 uur is vervolgens de afmars naar de vogelstang bij de krib aan de Oude Waal. Ná het prijs- en koningschieten wordt de nieuwe koning naar de feestzaal gebracht waar hij zal worden geïnstalleerd en waar ook de prijsuitreiking plaatsvindt en acht jubilarissen zullen worden gehuldigd.

Dinsdagmorgen om 09.00 uur vertrekt het gilde naar de ereboog bij 't Hoekje, waar koningin en hofhouding worden afgehaald. van waaruit rond 10.15 uur wordt afgemarcheerd richting ereboog aan de 'kromme' Keurbeek en de vogelstang op het plantsoen. Hier gaan de dames strijden om de prijzen en de titel schietkoningin. De kermis wordt rond middernacht afgesloten met het Wilhelmus en de knallen van de kattenkoppen. De muziek wordt verzorgd door Vibe en de zaal is 's avonds om 19.00 uur open.

Een betoverend nieuw theaterseizoen

REGIO - Het theaterseizoen gaat weer van start en wat voor theaterseizoen… een betoverend nieuw theaterseizoen. De Oost Gelderse theaters staan weer gereed om de zaaldeuren wijd open te zetten voor het publiek. Treed binnen in de feeërieke sfeer van de theaters en zak weg in het rode pluche van de theaterstoelen. Laat u betoveren door de prachtige voorstellingen die de Oost Gelderse theaters te bieden hebben en misschien volgt er wel magie…

Traditiegetrouw hebben de Oost-Gelderse theaterdirecteuren een ludieke actie opgezet om gezamenlijk op theatrale wijze het nieuwe theaterseizoen te openen. Dit jaar in samenwerking met de Nederlandse illusionist Christian Farla. Daarmee is een betoverende, maar ook zeker een spectaculaire start van het nieuwe theaterseizoen een feit. Deze 'betoverende' film is te zien op de websites van alle deelnemende theaters.

Oost-Gelderland kent flink wat podia. Van grote schouwburgen met meer dan 220 landelijke en regionale voorstellingen tot zeer kleinschalige en geheel door vrijwilligers gerunde podia met in het kleinste geval vier voorstellingen. Zij zijn allen verenigd in het netwerk Theaters Oost-Gelderland. Gezamenlijk stemmen zij programmering af en wisselen faciliteiten en personeel uit. Jaarlijks openen zij ook gezamenlijk hun theaterseizoen. Dit jaar is het thema 'Een betoverend nieuw theaterseizoen'.

Deelnemende theaters zijn Amphion (Doetinchem), De Storm (Winterswijk), Hanzehof (Zutphen), Het Musiater (Zevenaar), Schouwburg Lochem, DRU Cultuurfabriek (Ulft), 't Spieker (Eibergen), De Pol (Aalten), 't Barghse Huus ('s-Heerenberg), Klein Theater Dinxperlo en de Gruitpoort (Doetinchem).

Real Time in De Lantaern Zevenaar

ZEVENAAR - Traditionele folk met Real time in De Lantaern op zaterdag 12 september vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur.

Real Time is een band die in 2002 is geformeerd op de grens van Schotland en Engeland. De band is opgericht door Kenny Speirs en Tom Roseburgh (beiden ex John Wright Band) en Judy Dinning (ex Bad Pennies en Lucky Bags). Na de vroegtijdige dood van Judy in oktober 2013 is de line-up veranderd in: Eilidh Grant: zang; Kenny Speirs: gitaar en zang; Danny Hart: Mandoline en viool; Tom Roseburgh: keyboard

Kenny Speirs was ook medeoprichter en stuwende kracht achter The John Wright Band in 1990. Hij besloot echter in 2001 zelfstandig verder te gaan met de groep Real Time. Kenny speelt op de voor velen bekende manier ongedwongen en virtuoos gitaar. Het repertoire van Real Time omvat nummers van John Wright en traditionele folk muziek uit Noord-West Engeland op de grens met Schotland, het omvat niet alleen veel liedjes en tunes van beide zijden van de grens, maar ook eigentijdse en zelfgeschreven materiaal. In de loop van de jaren hebben ze meerdere albums uitgebracht. De leden van deze relatief jonge band (qua samenstelling) hebben al op vele podia opgetreden, in theaters, op festivals, kleine en grote zalen. Ze genieten ervan om de mensen plezier te laten beleven aan hun muziek. (www.realtimefolk.co.uk).

Veluwse Wens Ambulance

REGIO - "Nog één keer naar het strand", "Nog één keer het ouderlijk huis zien", "Die club bezoeken waar u zo graag kwam…?". De vervulling van een laatste wens van iemand laat niemand onberoerd! Stichting Veluwse Wens Ambulance maakt het mogelijk.

Door Theo Rosmulder & Hanny Besseling, vrijwilligers van de Veluwse Wens Ambulance

Vrijwilliger zijn voor de Stichting Veluwse Wens Ambulance geeft ons veel voldoening omdat je weet waar je het voor doet. De vervulling van een laatste wens van iemand is steeds weer heel bijzonder.

Nog één keer naar... met dierbaren om je heen om het kostbare moment met hen te delen. Voor de wensvrager een mooie belevenis met dierbaren en voor de nabestaanden een onvergetelijke herinnering.

Daarom zijn we ook vrijwilliger geworden om deze organisatie meer naamsbekendheid te geven en op diverse manieren te promoten zodat zoveel mogelijk mensen hiervan gebruik kunnen maken die niet meer mobiel zijn en alleen nog liggend kunnen worden vervoerd. De SVWA staat daarbij voor kwaliteit, comfort en professionaliteit.

Wat doet SVWA? Mensen met een langdurige chronische ziekte en/of mensen in hun (pre) terminale levensfase kosteloos, professioneel en comfortabel liggend vervoer aanbieden ten aanzien van een bepaalde wens of behoefte. Meer info staat op www.veluwsewensambulance.nl en www.facebook.com/veluwsewensambulance.

Groessen trots op titel 'Mooiste plaats van Gelderland'

Op het moment dat presentatrice Angelique Krüger Groessen als winnaar uitroept, barst het feest los. Foto: Branch Media

GROESSEN - Groessen mag zich het komend jaar de mooiste plaats van Gelderland noemen. De titel werd afgelopen vrijdag in de wacht gesleept tijdens de laatste uitzending van het televisieprogramma Zomer in Gelderland.

Vier weken lang trok de karavaan van TV Gelderland door de provincie. De eerste editie in Babberich vormde op 3 augustus de kick off voor een sfeerrijke tour door de provincie. Telkens moest een team van tien personen binnen een dag tal van opdrachten uitvoeren. De finale vond plaats in Groessen onder het toeziend ook van Commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Het lukte Groessen op de valreep om het Achterhoekse Gelselaar van de troon te stoten.

Groessen maakte er een prachtige uitzending vol records van. Met bijna 1600 bezoekers was het Schuttersplein afgeladen vol toen na zessen de live-uitzending begon. Maar de dag begon veel eerder. Overdag kwam Groessen massaal in actie om de opdracht – een historische kermis laten herbeleven – uit te voeren. Er werd getimmerd gelast en geknutseld door jong en oud. Team Groessen haalde gesteund door het groot zenuwcentrum en tal van vrijwilligers alles uit de kast en had zelfs een rol voor het college van burgemeester en wethouders van Duiven weggelegd. Toen presentatrice Angelique Krüger tegen zevenen bekend maakte dat Groessen Gelselaar van de eerste plaats had gestoten, barstte er een spontaan volksfeest rond, dat in Jongerensoos Rinoceros werd voortgezet. Groessen is trots op de titel. Vooral omdat deze tot stand is gekomen door een unieke samenwerking van tal van Groessense verenigingen. En het resultaat is een opsteker voor het goede doel - Kindercomite Groessen - dat ruim 1800 euro geschonken krijgt. Het Kindercomité bestaat volgend jaar zeventig jaar.

Schone Kunst en Stoere Ambacht

ANGERLO - In Angerlo is er tijdens het Open Monumenten-weekeinde op 12 en 13 september een leuke route, 'Schone Kunst en Stoere Ambacht', te volgen.

De route loopt langs verschillende Rijks- en Gemeentelijke Monumenten waar men welkom is om tuin, erf, demonstratie of expositie te bezichtigen. In de Galluskerk aan de Dorpsstraat is een expositie 'Thuis'en 'Mooi oud', soms omlijst met muziek.

Naast enkele bijzondere huizen en de restanten van een oud kasteel treft men diverse ambachten en exposities aan op de route. Het ambachtelijke Smeden wordt door de Smid Steffan Hissink vanuit zijn eigen originele smederij aan Het Klooster 8, op beide dagen gedemonstreerd.

Maar ook het ambachtelijk vilten, tiffany en interieur design in Het Klooster 10 en kantobjecten, keramiek en quilts aan de Mariëndaalseweg 16 kan men bekijken.

Op alle deelnemende locaties liggen flyers met informatie over onder andere de openingstijden. Informatie is ook te vinden op: www.facebook.com/monumentenrouteangerlo of via joopvanschie@me.com.

End of summer-barbecue bij Zonnebloem

PANNERDEN - Dinsdag 1 september heeft de Zonnebloemgroep 40-65-jarigen de zomer afgesloten met een barbecue bij Piet Groenen in Pannerden. "Wij waren met ruim twintig deelnemers, een gezellige groep."

Fijn binnen aan de tafel of buiten op het terras, het was supergezellig met elkaar. Vakantieverhalen en avonturen, foto's en bruine armen, fijn om elkaar weer te zien. Heerlijk eten van het buffet, kiezen wat je lekker vindt en Piet stond aan het vuur: "Wil je een hamburgertje ? Hé, er zijn ook patatjes! Maak jij er een karbonaadje bij, doe ik er saus op !"

"Eigen creaties op het bord, met een biertje erbij… dat was ons zomergevoel. Afsluitend een ijsco of een kopje koffie, wij hebben echt genoten! Zoals je weet: bij de Zonnebloem houden wij van gezelligheid en lekker eten, en dat was dinsdagmiddag helemaal in orde."

De Tragellijn neemt ruimte in gebruik

LOBITH - Basisschool De Tragellijn in Lobith is het schooljaar gestart met een bijzondere gelegenheid. Op maandag 31 augustus werd niet alleen het nieuwe schooljaar feestelijk geopend, ook de nieuwe educatieve werkruimte werd officieel in gebruik genomen.

Omdat de sleutel zoek was konden ouders en kinderen helaas niet door de hoofdingang naar binnen. Na het hijsen van de vlag van De Tragellijn ging iedereen in een lange stoet via de deur van de educatieve werkruimte naar binnen.

De educatieve werkruimte heeft een frisse uitstraling door het nieuwe meubilair en wordt voor meerdere educatieve doeleinden gebruikt. Wekelijks werkt de regenboogklas in deze ruimte, alle informatieboeken van de school zijn hier terug te vinden en over vier weken wordt de ruimte omgetoverd tot een heus proefjeslokaal in verband met de Kinderboekenweek.

Fietstocht door de Liemers

ZEVENAAR - Op zondag 13 september is er in de Liemers een fietstocht over dijken en langs rivieren.

Geniet van het Liemers leven en doe mee met de gratis fietstocht onder leiding van natuurgidsen van IVN de Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers. Onderweg is er aandacht voor het landschap, flora en fauna. ook de inwendige mens wordt niet vergeten. "Wij zullen halverwege op een terras een koffiestop houden. Tip: neem een verrekijker mee. Duur van de tocht drie uur. Start: 10.00 uur vanaf de parkeerplaats Andeaskerk, Kerkstraat 2 in Zevenaar. Inlichtingen bij Jan van Alst: 0316-340548. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Doorloop Groessen trots op titel Mooiste plaats van Gelderland

Doorloop Groessen trots op titel Mooiste plaats van Gelderland

Schuttersfeest en kermis in Groessen

GROESSEN - Van 19 tot en met 21 september is het weer tijd voor het jaarlijks schuttersfeest en kermis in Groessen. Schutterij EMM nodigt eenieder uit dit mee te vieren.

Zaterdag beginnen we om 18.30 uur met een schuttersmis, waarna het schuttersfeest om 20.00 uur in de Schutterstent wordt geopend en het feestgedruis losbarst. Zondag is er vanaf 11.00 uur prijsschieten in de feesttent, met een fiets als hoofdprijs. Deze middag wordt muzikaal opgeluisterd door dans- en feestmuziek van Duo Double. ’s Avonds vanaf 20.00 uur feesten we weer verder.

Op maandagochtend 08.00 uur start de optocht door het dorp waarbij de diverse erebogen worden aangedaan. Vanaf 12.30 uur zal het Koningschieten en vogelknuppelen starten, gevolgd door een gezellige middag in de feesttent. ’s Avonds vanaf 20.00 uur maken we er weer een geweldig feest van.

Dinsdag vertrekt de schutterij om 8.30 uur voor een rondgang door het dorp en het afhalen van het nieuwe koningspaar. Vanaf 11.00 uur is de feesttent weer geopend en kan er tot het einde van de middag worden gedanst en gefeest. Om 20.00 uur start de laatste avond om nogmaals uit ons dak gaan! Om 24.00 uur is het dan écht afgelopen, en wordt er afgesloten met een vendelhulde. Orkest Kaliber staat van zaterdag tot en met dinsdag garant voor de feeststemming in de tent.

De toegang overdag is gratis. De minimale leeftijd voor toegang ’s-avonds is 16 jaar. Geldig Legitimatiebewijs verplicht, zowel overdag als ’s avonds! Vrijdag 18 september, vanaf 20.00 uur afhalen van de kermis,- en dameskaarten in Het Schuttershuis, geldig legitimatiebewijs en IBAN banknummer meenemen.

Expositie Astrid en Lea in Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Astrid te Boekhorst-de Ridder en Lea Willink, van collega’s zijn zij vriendinnen geworden. Astrid schilderde al een paar jaar, door Astrid is ook Lea besmet geraakt met het schildervirus. Dit is nu ruim drie jaar geleden.

Astrid is opgegroeid in Velp en woont nu in Arnhem. Als kind was tekenen haar grootste hobby maar dit raakte later op de achtergrond. Zo n acht jaar geleden is zij schilderlessen gaan volgen. Het liefst schildert zij met acrylverf maar ook graag met andere materialen, zoals pasta, inkt, zand et cetera. Veel dieren en mensen in Afrikaanse sfeer. Het liefst gebruikt zij heldere kleuren.

Lea is opgegroeid in Zevenaar; na haar twintigste is ze weggegaan, maar sinds een jaar of zeven is ze weer terug. Zolang zij zich kan herinneren vindt ze tekenen leuk, kleine tekeningen om de dingen op te fleuren, die je overal ook kunt terugvinden waar ze heeft gezeten. Schilderen is heel wat anders dan tekenen maar is nu helemaal haar passie geworden. Met acrylverf is zij begonnen en nu de laatste jaren schildert zij ook met olieverf, van realistisch tot abstract, maar ook haar spirituele aanleg vind je geregeld terug in de schilderijen.

Beiden schilderen ook geregeld in opdracht, wat ze steeds een uitdaging vinden. Ieder heeft ook duidelijk een eigen stijl, je herkent gelijk wie wat geschilderd heeft. Waarom komt u niet zelf kijken en laat dan gerust een reactie achter in het gastenboek.

De schilderijen hangen op de 1e verdieping, afdeling De Linde in de Liemerije. De expositie is al begonnen en duurt tot en met 30 november.

Burgemeester zet schutterijen in het zilver

Op de foto het gedenkschild ontworpen en gemaakt door Pieter Hendriks van Opifex

LOBITH - Burgemeester Mark Slinkman nam op 5 september afscheid als burgemeester van Rijnwaarden. Hij besloot zijn toespraak in het Lobithse Gildehuis met het aanbieden van een zilveren schild aan elk van de zes schutterijen van het Gelders Eiland.

Hiermee deed Slinkman een oude traditie herleven, want diverse van zijn voorgangers hebben in het verleden een schildje of penning aan de zilverschat van de schuttersgilden toegevoegd. Zo heeft burgemeester Schattenkerk (1900-1924) onder andere Eensgezindheid Aerdt en E.M.M. Spijk begiftigd. De laatste schenking was door burgemeester J.N.M. Daalderop, ook aan Spijk. En dateert alweer van een halve eeuw geleden.

Zilversmid Pieter Hendriks van Opifex in Tolkamer ontwierp het gedenkschild. Op de voorzijde toont het het familiewapen van burgemeester Slinkman en op de keerzijde een inscriptie die herinnert aan de ambtsperiode van de laatste door de Kroon benoemde burgemeester van Rijnwaarden. Mark Slinkman wordt opgevolgd door een waarnemend burgemeester tot aan de herindeling met Zevenaar.

Het was tot op het laatst spannend of de zes identieke schilden, door Hendriks stuk voor stuk met de hand uitgezaagd, op tijd klaar zouden zijn. Mark Slinkman: "Pieter Hendriks is er deze week nog speciaal voor op en neer gereden naar Gouda, waar het wettelijk vereiste zilverkeur in de medailles is geslagen."

De waardering bleek wederzijds: was de verrassing groot bij de schutterijen, zo mogelijk nog groter was die bij Slinkman, toen hij eerder die dag door de schutterijen in een plechtige stoet per rijtuig van zijn huis naar de Markt in Lobith werd vervoerd. Nadat hij een boomstam doormidden had gehakt, een vogel naar beneden had geschoten én een vendelhulde in ontvangst had genomen, kreeg burgemeester Slinkman een vergulde medaille opgespeld. Hieraan is de benoeming tot erelid van elk van de zes schutterijen verbonden, een waardigheid die in Rijnwaarden niet eerder is verleend.

Bundeling 'culturele' krachten in de Liemers en Montferland