GN Berg en Dal Heumen Mook

4 oktober 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 oktober 2019


Kom genieten met De Kèls in De Mallemolen

De Kèls. (foto: Henk Baron)

GROESBEEK - Zaterdagavond 2 november treden De Kèls op in cultureel centrum De Mallemolen. Deze Kèlsavond is een jaarlijks terugkerend evenement waar iedere fan bij wil zijn.

In de jaren dat De Kèls en hun publiek opgroeiden zijn er zoveel mooie liederen gemaakt dat er voldoende keuze is. Uiteraard zijn er dit jaar weer vele nieuwe klassiekers aan het repertoire toegevoegd. Elk lied brengt weer mooie herinneringen mee. Soms word je er stil van en pink je misschien wel een klein traantje weg, maar vaker zing je met een brede lach spontaan en uit volle borst mee! Kortom, een prachtige beleving.

Tom Meeuwese -werkelijk een veelzijdige en professionele top-entertainer die al dertig jaar garant staat voor gezellige feesten- zal tijdens de pauze en tijdens de afterparty bijdragen aan het welslagen van deze avond. Bij zo een prachtige en veelzijdige avond wil je bij zijn. Dat wil je niet missen.

Er zijn nog enkele kaartjes (à 7,50 euro) te koop bij De Mallemolen. Als de kaarten zijn uitverkocht, of je hebt eerder die avond geen gelegenheid gehad om De Kèls te horen en te zien, dan kun je desondanks toch aan de afterparty mee doen. In dat geval kun je vanaf 22:30 uur aanschuiven in het theatercafé en eventueel dansend en meezingend genieten van de muziek, een hapje en drankje. Iedereen is er welkom!

Ingezonden brief

Veiligheid in Beek

Als meedenker van dorpsagenda Beek heb ik mij na het vervoersprobleem in Beek gestort op de veiligheid en bereikbaarheid en herkenning van onze wijkagent en de boa's in ons dorp.

Graag willen we van onze inwoners weten of er voldoende draagkracht is om een kennismakingsavond af middag te organiseren met onze wijkagent en onze boa's waarbij u persoonlijk kunt kennismaken met onze wijkagent en de boa's en eventuele vragen kunt stellen. Bij voldoende belangstelling willen we graag een middag of avond organiseren. Onze wijkagent heeft inmiddels haar medewerking toegezegd.

Mocht uw nader kennis willen maken met onze wijkagent stuur dan een email, telefoontje of briefje naar Henk Burgers, email: burgers.hcg@kpnmail.nl; 024 6842442; Rijksstraatweg 353, 6573CZ Beek,

Bij voldoende deelnemers organiseren we een bijeenkomst waarbij uw vragen kunt stellen aan onze wijkagent. Bij voldoende belangstelling volgt een nader bericht.

Namens de werkgroep Veiligheid

Henk Burgers en Jeroen Wildenberg.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Seniorenmiddag op Zuid, de thuisbasis van De Treffers

(foto: Aldorum)

GROESBEEK – Evenals voorgaande jaren wordt er in het clubgebouw van De Treffers weer een gezellige en feestelijke dansmiddag georganiseerd in de kantine van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Op deze woensdagmiddag 23 oktober vanaf 13.45 uur zal het bekende seniorenorkest Aldorum voor de muziek zorgdragen. Deze middag wordt mogelijk gemaakt door EvanE Mode uit Groesbeek. De entree is geheel gratis (clubhuis al open om 13.15 uur), gratis koffie of thee bij binnenkomst, gratis consumptie eveneens bij binnenkomst en gratis hapjes tijdens deze feestmiddag. Alle senioren van de gemeente Berg en Dal zijn welkom.

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht stuurt u eenvoudig online in, via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Komt u er zelf niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u graag verder, zodat ook uw bericht onder de aandacht kan worden gebracht in Hét Gemeente Nieuws.

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht stuurt u eenvoudig online in, via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Komt u er zelf niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770. We helpen u graag verder, zodat ook uw bericht onder de aandacht kan worden gebracht in Hét Gemeente Nieuws.

Kekerdom in bange dagen

Kekerdom in bange dagen.

KEKERDOM - In Nederland staan we stil bij de start van de bevrijding op 12 september 1944. Het duurde bijna acht maanden voordat heel Nederland was bevrijd, zo ook de Ooijpolder. Met de bevrijding in zicht werden hier de inwoners eerst nog gedwongen geëvacueerd.

Met alle herdenkingsmomenten in de regio en heel Nederland is ook Kekerdom volop bezig met de voorbereidingen voor de herdenking van de oorlogsevacuatie van 1944, nu 75 jaar geleden. Iedereen, zowel belangstellenden uit Kekerdom als buiten het dorp, zijn welkom om deze bijzondere herdenking mee te beleven.

"Wilt u deelnemen aan de herdenkingstocht op 20 oktober vergeet dan niet een mail te sturen naar kekerdominbangedagen@gmail.com met vermelding van naam en leeftijd. Houd er rekening mee dat het programma een wandeling omvat van vier kilometer. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Dit kan door een email te sturen naar kekerdominbangedagen@gmail.com of te bellen met Kitty Gerritsen: 06 19059086."

Clubkampioenen bij zwemvereniging Groesbeek

Huldiging van de vier clubkampioenen. (foto: Esther Mulder)

GROESBEEK - Zaterdag 21 september waren de jaarlijkse clubkampioenschappen van zwemvereniging Groesbeek.

De leden streden onderling in de categorie tot 12 jaar en vanaf 12 jaar om de beste zwemmer/ zwemster op de school-, rug-, vlinder- en vrije slag. Dit jaar gingen de prijzen naar Kees Heijmans en Fien Mulder als snelste zwemmer en zwemster. In de categorie tot 12 jaar waren Bodhi van de Ven en Anne Ebbers de snelsten. Zij krijgen voor een jaar de wisseltrofee in bezit en alle leden kijken terug op een gezellige en sportieve middag waarin veel persoonlijke records gesneuveld zijn.

Qi Gong in Molenhoek

MOLENHOEK - Leren hoe je stress kunt voorkomen? Met behulp van oefeningen nek, schouders en rug soepel maken en houden? Je hoofd leeg maken, zodat je weer helder kunt nadenken? Dat en nog veel meer kun je leren met behulp van Qi Gong.

Qi Gong is ongeveer 3.000 jaar geleden ontstaan in China en wordt steeds meer gezien als belangrijke tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), naast acupunctuur, kruiden en tuina. Qi Gong kent drie richtingen: gezondheid, verdedigingskunst (Tai Chi) en meditatie.

Er bestaan duizenden oefeningen en vele vormen. Sommige oefeningen zijn bedoeld om iemands algehele gezondheid op peil te brengen en te houden. Andere kunnen heel gericht ingezet worden bij bepaalde problemen, bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten, spijsverteringsproblemen.

De oefeningen werken niet alleen heel ontspannend, ze geven bovendien heel veel energie. Qi Gong bevordert een goede lichamelijke gezondheid en maakt de geest rustig en helder. Qi Gong brengt je in beweging!

Vanaf dinsdag 1 oktober, 20.00-21.00 geeft Hilde Desmet Qi Gong in de kleine gymzaal van De Grote Lier. Aanmelden en andere lesmogelijkheden: 024 3568498.

Dementie en bewegen! Doen! Maak je geluksstofje aan!

GROESBEEK - Op maandagavond 7 oktober is het eerstvolgende Alzheimer Café in ’t Groeske in Groesbeek.

Het Alzheimer Café biedt een veilige, informatieve en gezellige avond voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren. Iedereen kan vragen stellen en ervaringen delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners. Ook zij delen graag hun ervaringen en adviezen met de bezoekers.

Op 7 oktober vertelt bewegingscoach Marian Schijf ons over het nut van bewegen. Gezonde mensen moeten bewegen, maar mensen met dementie ook. Zij is ervan overtuigd dat bewegen goed is voor ons lijf, ons sociale leven én voor onze hersenen. Ze zal ons wat laten zien, ze zal ons wat laten doen en ze zal het een en ander vertellen over het zogenaamde geluksstofje dat we aanmaken wanneer we lekker bezig zijn.

Het Alzheimer Café vindt plaats op 7 oktober in Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 in Groesbeek. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur, start van het programma om 19.30 uur. Afsluiting 21.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor een kop koffie wordt gezorgd.

Zonnebloem Groesbeek op vakantie

Vakantiegroep Zonnebloem 2019.

GROESBEEK - Deelnemers van de Zonnebloem, afdeling Groesbeek, zijn van 16 tot en met 20 september weer op vakantie geweest, deze keer in de accommodatie Fredeshiem in Steenwijk.

Acht gasten en zes enthousiaste vrijwilligers uit de Betuwe, waaronder een aantal verpleegkundigen, hebben daar tijdens hun verblijf een aantal uitstapjes gemaakt naar onder andere de markt in Ommen, de prachtige Orchideeënhoeve in Luttelgeest en een zonnige rondvaart in Giethoorn.

De avonden werden gevuld met muziek, spelletjes en gezellig samen zijn. Gedurende het verblijf van onze gasten was er ook een aantal zonnebloemgasten uit Hoogezand-Sappemeer aanwezig. De organisatie hiervan had een tweetal artiesten geregeld, waarbij onze gasten bij hun feestavond zich konden aansluiten. Een paar uurtjes gezellige (oude) Nederlandse liedjes werden gepresenteerd, waarbij volop werd meegezongen. Gezellig!

Ook de lekkere maaltijden en de nodige drankjes hebben het geheel compleet gemaakt. De gasten hebben, mede door het prachtige weer, volop genoten van deze dagen en waren zeer enthousiast en dankbaar voor de geweldige begeleiding en organisatie.

Een mooie win-win ervaring Samen is niet alleen

Leonie Ras vrijwilligster herstelcentrum.

REGIO - "Mijn naam is Leonie van Ras. In het verleden heb ik werkzaamheden verricht bij ouderen en autistische kinderen en mensen met een verstandelijke beperking."

"Nu ben ik met pensioen en is er de behoefte om nuttig bezig te zijn, door middel van vrijwilligerswerk. Het Herstelcentrum biedt me de mogelijkheid om zelfstandig met patiënten te werken. Ik doe creatieve activiteiten individueel aan bed of bij een groep dementerenden. Er komen dan mooie gesprekken op tafel. De patiënten krijgen hierdoor aandacht, een luisterend oor en ondervinden steun. Als de activiteit klaar is krijg ik vaak een handkus of kus op mijn wang, zo fijn vinden mensen deze extra aandacht. Voor mij heel zinvol, een klein gebaar, zoveel dankbaarheid. Een mooie win-win ervaring. Ik kom elke week met plezier naar het Herstelcentrum!

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober. U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 0406066 voor aanvullende informatie.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 oktober verzorgt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove" aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 6 oktober: géén H. Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Milsbeek om 10.00 uur.

Zondag 13 oktober: géén H. Mis (wel in Molenhoek)

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 6 oktober: géén H. Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Milsbeek om 10.00 uur.

Dinsdag 8 oktober: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 13 oktober: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 12/13 okt Geen viering in deze kerk.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 12 okt 19.00 uur Woord en Communieviering; m.m.v. Mazing Joy; Jack Steegh. Gebedsintenties: Rie en Johanna Bruijsten.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 10 okt 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum.

Zondag 13 okt 11.00 uur Eucharistieviering; m.m.v. Gemengd koor; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Tineke Schouten; Elisabeth van Xanten-Arts; Hennie van Lin; Frans Kesseler; Ger Vertogen; Truus Sewalt-Opgenoort; Loes Bloo(namens de buren); Fons Jilesen.

Molenhoek pakt aan

MOLENHOEK - Dit jaar is het voor de zevende keer dat inwoners bij de Dorpsraad plannen kunnen indienen (van 1 oktober tot 8 november) om de leefbaarheid van het dorp te vergroten.

De Dorpsraad stimuleert, zorgt voor publiciteit en helpt mee bij het zoeken naar (financiële) ondersteuning. Net als andere jaren stelt de Dorpsraad enkele prijzen beschikbaar voor de ‘beste’ projecten. De prijzen bestaan uit geldbedragen, die bedoeld zijn als ondersteuning en stimulans bij de uitvoering van de plannen. Doe mee om ook deze editie tot een succes te maken! Plannen kunnen ingediend worden bij: interakt@planet.nl of p.roberts@chello.nl. Inspiratie nodig? Kijk op www.dorpsraadmolenhoek.nl bij Publicaties voor de plannen van de voorgaande keren.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 oktober verzorgt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove” aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 6 oktober: géén H. Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Milsbeek om 10.00 uur.

Dinsdag 8 oktober: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 13 oktober: 11.00 uur H. Mis.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Weekend 12/13 okt Geen viering in deze kerk

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 12 okt 19.00 uur Woord en Communieviering; m.m.v. Mazing Joy; Jack Steegh. Gebedsintenties: Rie en Johanna Bruijsten

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 10 okt 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum.

Zondag 13 okt 11.00 uur Eucharistieviering; m.m.v. Gemengd koor; Yves Mambueni.

Gebedsintenties: Tineke Schouten; Elisabeth van Xanten-Arts; Hennie van Lin; Frans Kesseler; Ger Vertogen; Truus Sewalt-Opgenoort; Loes Bloo(namens de buren); Fons Jilesen.

Aanvragen Mantelzorgcompliment

BERG EN DAL - Mantelzorgers verdienen een compliment! De gemeente Berg en Dal telt veel mantelzorgers. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een ziek familielid, iemand met dementie, een zieke vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. De gemeente steekt hen graag een hart onder de riem met het mantelzorgcompliment.

Degene die mantelzorg ontvangt kan dit aanvragen. Als de verzorgde niet zelf het compliment kan aanvragen dan kan iemand anders dat namens hem of haar doen. Het compliment bestaat uit een cadeaubon ter waarde van 50 euro of 50 euro aan contant geld. Hierin kunt u zelf een keuze maken. Hoe vraagt u het mantelzorgcompliment aan? De aanvraag moet voor 15 november binnen zijn bij Forte Welzijn. Degene die verzorgd wordt vraagt een compliment voor zijn of haar mantelzorger aan. Daarbij moeten de volgende gegevens worden doorgegeven: Naam, adres, telefoonnummer en eventueel email van degene die verzorgd wordt. De verzorgde moet in de gemeente Berg en Dal wonen. Naam, adres, telefoonnummer en eventueel email van de mantelzorger voor wie het compliment bedoeld is. Deze mag ook buiten de gemeente wonen. De keuze die uw mantelzorger maakt. Ofwel een cadeaubon ofwel contant geld.

Aanvragen kunt u doen bij Forte Welzijn via onze website: www.mantelzorgbergendal.nl. Dit kan vanaf dinsdag 8 oktober tot vrijdag 15 november. Heeft u hierover vragen dan kunt u ons in dezelfde periode telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 13.00 uur op nummer: 085 0406066.

Wanneer kunt u iemand voordragen voor een mantelzorgcompliment? Hij of zij zorgt voor iemand die woont in de Gemeente Berg en Dal. Hij of zij doet dit onbetaald. Hij of zij helpt meer dan drie maanden gemiddeld meer dan acht uur per week De hulp wordt verleend als naaste (dus niet als professional). "We zien uw aanvraag graag tegemoet vanaf 8 oktober."

Winnen met de kassabon in winkelcentrum Bellevue

GROESBEEK – Naar aanleiding van het succes van afgelopen jaar wordt er in winkelcentrum Bellevue in het Hart van Groesbeek opnieuw een kassabonactie gehouden. De klanten in het winkelcentrum kunnen tot en met zaterdag 15 december elke week kans maken op een cadeaubon ter waarde van 25 euro of op de hoofdprijs die evenals vorig jaar bestaat uit 12 bonnen van 25 euro.

Het enige wat de klant hoeft te doen is wekelijks drie kassabonnen van drie verschillende winkels of ondernemers in het winkelcentrum aan de actiekaart te bevestigen en die te deponeren in de speciale rode brievenbus die staat tussen Keurslager Tim Janssen en de Kaaswinkel van Sebilla. Iedere week zal de trekking gedaan worden en wordt de winnaar van de cadeaubon persoonlijk op de hoogte gesteld.

Onder alle inzenders van de afgelopen weken wordt op zaterdag 15 december om 15.00 uur in het winkelcentrum de trekking worden gedaan voor de hoofdprijs te weten 12 cadeaubonnen van 25 euro per stuk. De klanten mogen zo vaak deelnemen als ze zelf maar willen.

De 'Mooksche Heide in de 19e eeuw schietterrein der artillerie (2) Flinke vergoeding voor het terugbrengen van projectielen

(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

In de vorige aflevering is te lezen dat er in 1818 van Landswege voor het terugbrengen van een Bom of Kogel een stuiver betaald wordt en dat de burgemeester verzocht werd dit besluit wijders bekend te maken. Drieënveertig jaar nadien worden er op de Mokerheide nog steeds schietoefeningen gehouden. Zoals vanouds wordt de burgemeester hiervan verwittigd en uit het schrijven blijkt dat de vergoeding intussen flink omhoog is gegaan.

Nijmegen den 12 October 1843. Aan den Heere Burgemeester van Groesbeek,

Ter voldoening aan een uitnodiging van den Heer Commandant der Artillerie alhier moet ik Uwe edelachtbare verzoeken ter kennisgeving aan de ingezetenen Uwer Gemeente te willen brengen dat door den magazijnmeester der Artillerie voor de teruggebrachte kogels betaald worden: voor een 24 kaliber kogel 30 cents, 18 cent voor 25 kaliber, 16 c. voor 22 kaliber, 12 c. voor 20 kaliber, 8 c voor 17 kaliber, 6 c., voor 15 kaliber, 4 c. voor 12 kaliber en 3 c. voor 10 kaliber. Voor een bom van 29 duimen (ca. 25 cm.) 75 cents, voor granaat 20 duim 25 c., 15 duim 20 c., 13 duim 15 c. Voor Spiegel en handgranaten 5 centen. Met uitnodiging om te Nijmegen te bezorgen.

Munitie zoeken lucratiever dan bezembinden.

op de hoogte van de genoemde premies kan het niet anders zijn dan dat het verzamelen van de projectielen door een aantal dorpelingen als een bijzonder lucratieve bezigheid beschouwd werd. In die tijd beurde een bezembinder voor zijn met moeite vervaardigde bezem hoogstens tien cent, waarvoor hij ook nog vele kilometers van huis moest om de bezems uit te venten. De ruime beloning had tot gevolg dat een jaar later nog meer mensen zich naar de Mokerheide begaven om makkelijk geld te kunnen verdienen. Wat aangetoond wordt in de volgende aflevering.

Ansichtkaart collectie Gerrie Driessen

Winnen met de kassabon in winkelcentrum Bellevue

GROESBEEK – Naar aanleiding van het succes van afgelopen jaar wordt er in winkelcentrum Bellevue in het Hart van Groesbeek opnieuw een kassabonactie gehouden. De klanten in het winkelcentrum kunnen tot en met zaterdag 15 december elke week kans maken op een cadeaubon ter waarde van 25 euro of op de hoofdprijs die evenals vorig jaar bestaat uit 12 bonnen van 25 euro.

Het enige wat de klant hoeft te doen is wekelijks drie kassabonnen van drie verschillende winkels of ondernemers in het winkelcentrum aan de actiekaart te bevestigen en die te deponeren in de speciale rode brievenbus die staat tussen Keurslager Tim Janssen en de Kaaswinkel van Sebilla. Iedere week zal de trekking gedaan worden en wordt de winnaar van de cadeaubon persoonlijk op de hoogte gesteld.

Onder alle inzenders van de afgelopen weken wordt op zaterdag 15 december om 15.00 uur in het winkelcentrum de trekking worden gedaan voor de hoofdprijs te weten 12 cadeaubonnen van 25 euro per stuk. De klanten mogen zo vaak deelnemen als ze zelf maar willen.

Nationaal Park Prespa: een uniek stukje Griekse natuur

Nationaal Park Prespa.

MALDEN - Prespa is een waterrijk gebied op het drielandenpunt van Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland. Op dinsdag 15 oktober om 20.00 uur komt ganzenonderzoeker Berend Voslamber in Bibliotheek Malden meer vertellen over dit gebied en de bijzondere ganzenpopulatie die hier huist.

Berend Voslamber bestudeert al jaren een kleine populatie grauwe ganzen in Nationaal Park Prespa. In Nederland komt deze ganzensoort in grote aantallen voor, maar in Prespa blijft de populatie klein. De vraag die Voslamber probeert te beantwoorden is: hoe houdt deze kleine populatie grauwe ganzen zich hier in stand? Hij zal tijdens dit college met veel enthousiasme vertellen over zijn onderzoek, de rustgevende natuur, de rijke cultuur, de vriendelijke bevolking en het fantastische eten in dit bijzondere stukje Griekenland.

Dit hoorcollege is onderdeel van de Universiteit van Malden, waarbij regionale experts aan het woord komen en vertellen over uiteenlopende onderwerpen. Zo kun je je hier meer in verdiepen en heb je de mogelijkheid mensen uit de regio te ontmoeten. Leden van de bibliotheek en studenten betalen 2,50 euro voor een kaartje en overige bezoekers vier euro. Koop vooraf je kaartje in de bibliotheek zelf of via www.obgz.nl/uni-malden.

Gezellig minitoernooi bij Switch '87

(foto: Ton van der Knijff)

MILLINGEN - Zondag 29 september was het gezellig druk in sporthal De Duffelt. De mini’s van niveau 1 - 3 hadden er hun eerste wedstrijdtoernooi van het seizoen.

Vanaf 10.00 uur werd er op zeven velden gevolleybald door zo'n 140 kinderen uit de regio. Jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 9 jaar spelen deze dag drie volleybalwedstrijden. De eerste wedstrijden begonnen om 10.00 uur. Er werd fel gestreden om elk punt en een overwinning werd met gejuich begroet. Vele ouders, broers en zussen, opa's en oma's kwamen naar de sporthal om naar de verrichtingen de Switch-mini's te kijken. Het is voor de kinderen soms wennen aan de spelregels, een niveau hoger betekend ook weer andere regels.

Het eerste minitoernooi voor de kinderen van niveau 1 - 3 zit er weer op, de volgende wedstrijden zijn op zondag 13 oktober in Bemmel. "Wil jij ook kijken of volleybal iets voor jou is? Kom dan op zaterdagochtend naar de sporthal in Millingen. Wij trainen van 9.00 – 10.00 uur, neem je sportkleding mee."

Ophalen oudpapier in Berg en Dal blijft bij de clubs

BERG EN DAL – Het ophalen van oudpapier in de gemeente Berg en Dal blijft toch bij de verenigingen en wordt niet ondergebracht bij de Dar zoals wethouder Nelson Verheul aan de gemeenteraad meedeelde.

Daarvoor diende Ruud Verstraaten van de Groesbeekse Volkspartij voor de zomer een motie in die breed door de gemeenteraad werd gesteund. Wethouder Verheul liet toentertijd weten dat de motie wellicht niet uitgevoerd kon worden wegens een tekort aan chauffeurs. Verheul heeft begin september nogmaals een gesprek gehad met de dertien verenigingen die in de gemeente oudpapier ophalen en die hebben zelf -maar ook dankzij de oproep in de media- momenteel voldoende chauffeurs en vrijwilligers weten te charteren die een maal per maand willen rijden voor de clubs in de gemeente.

Volgens Verheul zal er wel wat geschoven moeten worden met de tijden en dagen dat het oud papier opgehaald wordt. Dat gebeurt momenteel 's avonds of op zaterdag, dat zal nu hoogstwaarschijnlijk op enkele routes overdag gebeuren, volgens Verheul. In totaal zijn er in Berg en Dal maandelijks 31 oudpapierroutes. "Zoals het er nu naar uitziet kunnen alle routes in Berg en Dal behouden blijven en kan ik de motie van de Groesbeekse Volkspartij uitvoeren", aldus Verheul.

Bingo in De Mallemolen

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen, deze staat voor donderdag 3 oktober op 400 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Voetveer Bemmel – Ooijpolder gaat twee dagen proefvaren

OOIJ - Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober gaat het voetveer tussen Bemmel en Ooijpolder voor het eerst proefvaren. Na jaren van voorbereiding is het dan eindelijk zover. De pont gaat varen tussen de Bemmelse Polder (vlakbij de zandwinner K3/Delta) en de Ooijpolder (ter hoogte van de Groenlanden). Zo kan iedereen aan het begin van de herfstvakantie al een keer genieten van deze toeristische verbinding die in de toekomst regelmatig zal gaan varen.

Op beide dagen gaat de pont vanaf 09.30 varen en rond 16.00 uur is de laatste overtocht. De kosten van de overtocht (enkele reis) is een euro (kinderen tot 6 jaar gratis). Geadviseerd wordt muntgeld mee te nemen omdat men aan boord niet kan pinnen. Zaterdag 12 oktober rond 11.00 uur zullen wethouder Theo Janssen van Bemmel en Sylvia Fleuren wethouder van Berg en Dal de oversteek maken en hiermee de voorgenomen samenwerking tussen de betrokken gemeenten en de veerbaas Richard van Oijen bekrachtigen.


Wandelroutes
Er is een route uitgezet om vanaf de Bemmelse kant naar oortjeshekken in de Ooijpolder te wandelen of andersom vanaf Oortjeshekken naar restaurant Zijdewinde aan de Bemmelse kant.
Nadrukkelijk gaat het bij deze proef om een voetveer; alleen wandelaars zullen worden overgezet zonder fietsen. Later worden er wel veerstoepen en een pad aangelegd vanaf de dijk om bij de pot te komen zodat dan de pont ook voor fietsers geschikt zal zijn. Parkeerplaatsen zijn aan beide zijden aangegeven.

Laatste kans kaartverkoop jubileumconcert Space Cake

Deel van het vaandel. (foto: Vlijt en Volharding)

HEUMEN – De kaartverkoop voor het jubileumconcert van muziekvereniging Vlijt en Volharding (dit vindt plaats op zaterdag 12 oktober) Space Cake loopt op het eind. Er is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Dinsdag 8 oktober zitten de kaartverkopers voor het laatst op hun post in Terp in Heumen van 18.45 tot 19.30 uur.

Het kaartje is inclusief vervoer met de Spacebus (niet verplicht, maar wel leuk) en een drankje na afloop in Terp. Het belooft een fantastisch spektakel te worden. Let op! Kaarten zijn alleen in de voorverkoop verkrijgbaar.

Het jubileumconcert vindt plaats in Maldensteijn (Malden). "Het programma is globaal als volgt: Wij gaan met u de ruimte in en kijken vandaar terug op onze mooie aarde. Op muzikale wijze verwoorden we de mooie dingen die de aarde ons, op cultureel gebied, te bieden heeft. Dit doen we samen met dansers, zangers en instrumentalisten door diverse werelddelen te belichten. Uiteindelijk landen we weer veilig in ons vertrouwde Heumen.

Na de voorstelling vertrekken we (met de spacebus) naar verenigingsgebouw de Terp in Heumen (onze thuislocatie), waar ons jubileumfeest (vanaf 22.30 uur) zich zal voortzetten. V & V zal u daar trakteren op een kijkje in 125 jaar V & V. Op een creatieve manier – in Space stijl – zullen wederom uw zintuigen geprikkeld worden. Kunt of wilt u niet naar het jubileumconcert, dan bent u vanaf 22.30 uur toch welkom in Terp in Heumen. Wij danken alvast al onze sponsors die dit mede mogelijk maken. Met name dank aan het Prins Bernhard cultuurfonds. Zie ook onze website www.vlijtenvolharding.com."

Ook Heilig Landstichting heeft dorpsagenda klaar

(foto: Peter Hendriks)

HEILIG LANDSTICHTING – Zaterdagmorgen overhandigde Lies van Campen in Het Zaaltje de Dorpsagenda van Heilig Landstichting aan wethouder Annelies Visser. Hierbij waren diverse dorpsbewoners bij aanwezig.

De werkgroepen in Heilig Landstichting hadden vijf groepen ingedeeld met als hoofdthema Samen gezond, veilig & duurzaam.
Samen: Door ontwikkelen verbindende functie Dorpshuisen meer activiteiten zoals lezingen en dergelijke.
Jong : Meer samenwerken met Oranje comité en het verbreden van activiteiten voor verschillende
leeftijdsgroepen.
Bewegen: Het ontwikkelen van een beweegtuin.
Veilig: Contact met overheidsinstanties over veiligheid en leefbaarheid in Heilig Landstichting.
Duurzaam: Slim omgaan met regenwater.
Wethouder Visser complimenteerde de bewoners van Heilig Landstichting voor het vele werk dat ze aan deze Dorpsagenda hebben besteed. Waar we kunnen zullen wij als gemeente de Dorpsagenda ondersteunen liet zij weten.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Geertruda Wilhelmina Willems-Peters; Helena Johanna Janssen-Visser en Bernardus van der Horst

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 12 oktober 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

12 oktober 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Zondag 13 oktober 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Misintenties: Ouders Bertus Thijssen en Cisca Thijssen-Peters, broer Bart; Pater Poelen S.S.S., Bernadina Poelen-Eeren, Hendrik Poelen en Wim Poelen; Wim Sluis en overl. ouders Sluis-Lamers.

Dinsdag 15 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 15 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Zaterdag 19 oktober 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent m.m.v. Seniorenkoor Dorp

19 oktober 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK St. Caecilia

Oktobermaand-Mariamaand.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Iedereen is van harte welkom.

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 9 oktober 19.00 uur Woord- en Communieviering, waarbij begonnen wordt met het rozenhoedje.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 13 oktober 09.30 uur Woord- en Communieviering

Intentie: Lambertus de Bruijn en jaargetijde voor Martina Liebers de echtgenote.

Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 16 oktober 19.00 uur H. Mis, waarbij begonnen wordt met het rozenhoedje.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Mantelzorg Berg en Dal 10 jaar!

BERG EN DAL - Mantelzorg Berg en Dal bestaat dit jaar tien jaar. Daar zijn ze heel trots op. In de afgelopen tien jaar hebben ze veel mantelzorgers weten te bereiken en heeft een grote groep van gedreven vrijwilligers vele mooie activiteiten georganiseerd.

"We staan op verschillende momenten het komende jaar stil bij ons tienjarig jubileum, daarover berichten we u op een later moment nog uitgebreid. Aan alle mantelzorgers in de gemeente: tot ziens in de komende maanden!", Met hartelijke groet namens alle vrijwilligers van de Mantelzorg Berg en Dal.

Politie rolt wietkwekerij op in huurwoning Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De politie heeft donderdagavond in het begin van de avond een inval gedaan in een woning aan de Bachstraat in Groesbeek.

De politie had voor de inval post gevat op een dak van een schuur achter de betreffende woning om te kijken of er niemand vandoor ging. Ook de auto ven de bewoners werd voor wegrijden geblokkeerd. Bij de inval werd een wietplantage aangetroffen met liefst zeshonderd planten. De politie heeft vervolgens aan Aziatische man en vrouw aangehouden die in de woning aanwezig waren die zijn voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Nijmegen. Het is niet bekend of de stroom illegaal is afgetapt. Een gespecialiseerd bedrijf hebben zowel de installatie als de wietplanten uit de woning gehaald ter vernietiging. Het vermoeden bestaat dat de politie getipt is dat er zich in de woning een wietplantage bevond.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondagmiddag 20 oktober is er weer een seniorenlunch in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Deze lunch is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen KBO Groesbeek/De Horst en de beheerder van De Mallemolen. Deze uitgebreide lunch met warme en koude gerechten duurt van 12.00 tot 14.00 uur. De zaal van De Mallemolen is al om 11.30 uur geopend. De kosten bedragen 12,50 euro per persoon inclusief een drankje. Aanmelden kan men tot uiterlijk vrijdag 18 oktober 12.00 uur bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360.

Gedicht van de week

Kleinkroost: Robin en Evi. (foto: Charlotte Selten)

Heerlijk jong

Zoals vijfendertig jaar geleden

met ‘n 2 en 4 jarige ukkepuk

zorg nu voor die van mijn kind

voel weer het moedergeluk.

Dag en nacht waakzaam wezen

ongelukjes zien te voorkomen

knuffels geven om te genezen:

kinderliefde laten stromen.

Innerlijk jong en vol energie

uiterlijk geleefd en doordacht

een wonderlijke combinatie

die mijn toekomstbeeld verzacht.

Charlotte Selten

De Mansberg met Halloween de horrorwijk waar 't siddert van angst

GROESBEEK – Vrijdagavond 25 oktober zal het in de Groesbeekse wijk De Mansberg weer sidderen van de angst tijdens het eerste lustrum van Halloween in die wijk.

Al voor het vijfde jaar wordt De Mansberg weer groots op de kaart gezet voor wat betreft Halloween. Voor de echte durfallen is er dit jaar iets extra's aan dit gebeuren toegevoegd te weten The Haunted Forest. De organisatie hoopt dat met dit jubileum nog meer fantastische versierde huizen en verkleedde bewoners te zien zullen zijn op deze inmiddels populaire avond. De Halloween avond gaat er als volgt uitzien ;
Trick or Treat langs de deuren voor de kinderen
Ranja, koffie en broodjes knakworst
De gezellige naborrel
Uitreiking Trofee 'Mansberg engste 2019' voor het beste gedecoreerde huis
Spannende deuntjes galmen de gehele avond door De Mansberg
The Haunted Forest.
De Halloween in De Mansberg start om 19.00 uur. De wijk wordt zoveel mogelijk autovrij gehouden ook voor de bewoners van De Mansberg. De parkeerplaats van De Hoeve is die avond speciaal geopend van 17.00 tot 23.00 uur.

Indrukwekkende herdenking bombardement op café Waalzicht in Ooij

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Indrukwekkend was de herdenking in dorpshuis De Sprong van het bombardement op café Waalzicht in buurtschap Groenlanden aan de Ooijse Bandijk op 28 september 1944.

Ruim 120 personen waren aanwezig om naar het waargebeurde verhaal te luisteren dat columnist Hans Jacobs vertelde over het drama dat de families Janssen en Scheers was overkomen en waarbij 22 mensen zijn omgekomen. Er werd gesproken door wethouder Annelies Visser, nabestaanden en door pastoor Rudo Franken, die sprak over herdenkingen. De enige leerling van de basisschool Op Weg, Bodhi van de Ven (11) las het gedicht ''Vrijheid'' voor. Het dameskoor Encore met Henk Hubbers aan het orgel en muziekvereniging De Ooijse Toekomst verleenden hun muzikale medewerking.

Het lag in de bedoeling om op de plaats naast de gedenkplaatplaquette waar het café heeft gestaan een groot informatiepaneel te onthullen, maar doordat de benodigde vergunningen niet op tijd rond waren gekomen, werd dit nu in het dorpshuis door de nabestaanden van beide families gedaan. Hierna werd de Last post geblazen en twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Voor het leggen van bloemen bij de plaquette stonden buiten drie zonnetreinen van Stichting van Steen en Natuur klaar om de aanwezigen naar de plek van het voormalige café te brengen.

Autobedrijf Roelofs wordt Autovakmeester Roelofs

MALDEN - Begin september is Autobedrijf Roelofs op de grens Malden-Molenhoek omgetoverd tot Autovakmeester Roelofs. Na ruim 50 jaar heeft de eigenaar van het familiebedrijf, Tonnie Roelofs, besloten om zich met één van zijn twee vestigingen aan te sluiten bij de garageformule van PartsPoint Group. Hiermee kan hij eigen baas blijven, dezelfde service aan zijn klanten bieden, maar dan wel met extra voordelen voor de klanten.

In dezelfde periode heeft Tonnie besloten dat zijn tweede vestiging in Malden zich gaat richten op schadeherstel, en niet meer op onderhoud en reparaties. Enthousiast vertelt hij over beide keuzes: "De werkzaamheden voor onderhoud en reparaties zullen bij de Autovakmeester-vestiging aan de Rijksweg worden uitgevoerd. Onze filosofie is om onze klanten op een laagdrempelige wijze betrouwbare service te bieden voor alle automerken, en dat kan als Autovakmeester! Een goed voorbeeld hiervan is de 24 maanden garantie op onderdelen en reparaties."

Ton Sieljes, de Formule Manager van Autovakmeester, is blij met de nieuwe deelnemer in Heumen: "Met deze allround garage hebben wij vakmannen in huis gehaald. Zij krijgen vanuit ons technische ondersteuning en trainingen, zodat zij alle service kunnen blijven bieden. Denk bijvoorbeeld aan Apk-keuringen, diagnoses, en ga zo maar door." De klanten van deze 'local hero' kunnen rekenen op: 24 Maanden garantie op onderdelen en reparaties; Onderhoud en reparatie van alle merken; Uitsluitend gebruik van A-merkonderdelen; Onderhoud met behoud van fabrieksgarantie; Goed opgeleide en servicegerichte technici."

Autovakmeester Roelofs, Rijksweg 225, 6582 AA Molenhoek, 024 3584224.
Schadeherstel Roelofs Broekkant 51, 6581 AD Malden, 024 3580334; www.autoroelofs.nl.

Berg en Dal bezorgt

reisdocumenten, rijbewijzen thuis


BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal wil de dienstverlening van burgerzaken voor inwoners in kleine kernen verbeteren. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om reisdocumenten, rijbewijzen en gehandicaptenparkeerkaarten gratis aanhuis te bezorgen.

Ook komt er een dagdeel per maand een steunpunt burgerzaken in Beek, Leuth, Millingen aan de Rijn en Ooij voor eenvoudige producten als paspoorten en rijbewijzen.

Thuisbezorgen

Reisdocumenten en rijbewijzen zijn tegenwoordig 10 jaar geldig. Door deze documenten (gratis) aan huis te laten bezorgen hoeven mensen gemiddeld nog maar 2x per 10 jaar naar het gemeentehuis te komen of gebruik te maken van het mobiele steunpunt. Namelijk alleen voor de aanvraag van het product. Dat geeft inwoners gemak en is vooral fijn voor mensen die slecht ter been zijn, werken, geen eigen vervoer hebben, kleine kinderen hebben, enzovoort. Thuisbezorging is gratis en niet verplicht.

Steunpunten in de polder

Wij bieden veel producten online aan via onze website. Dit sluit aan bij de veranderende behoefte van veel mensen. Zij willen snelle digitale dienstverlening. Maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden om een online aanvraag te doen. In onze gemeente gaat dat naar schatting om ongeveer 2.500 mensen. Zij konden de afgelopen jaren terecht bij de balie in het steunpunt in Millingen aan de Rijn en in het gemeentehuis. Deze dienstverlening passen we nu aan en breiden we uit naar andere kernen in de polder. Met meerdere steunpunten zijn we alle inwoners van de polder van dienst. Zij kunnen voor de aanvraag van eenvoudige producten als een paspoort en een rijbewijs nu dichter bij huis terecht. De steunpunten zullen voorlopig een dagdeel (4 uur) per maand per locatie geopend zijn. De openingstijden in Millingen worden hierop aangepast.

Drankenspeciaalzaak van Haastregt/Lamers

NIJMEGEN - Alweer drie jaar zelfstandige ondernemers, uw specialisten als het gaat om lekkere dranken, een grote keuze en scherpe prijzen. Met de vriendelijke gezichten van Jos en Yvonne wordt u in beide winkels vakkundig geholpen.

Bij Drankenspeciaalzaak van Haastregt/Lamers geniet u van de vertrouwde service, een goede kwaliteit en een gedegen advies als het om dranken gaat voor een feestelijke- of andere gelegenheid. Met de vele vaste lage prijzen is het al een feest.

Natuurlijk bent u hier aan het juiste adres voor wijnen. Wij vertellen u graag over de verschillende smaak belevingen van de wijnen en bij welke gelegenheid u de juiste wijn schenkt. Een feestelijke bubbel als u met vrienden wil toosten. Deze bubbels komen onder andere uit de Saumur, Frankrijk en zijn uit eigen import. Samen met u zoeken we naar een goede wijn-spijs combinaties om u nog meer te laten genieten van uw diner. Bij Drankenspeciaalzaak van Haastregt/Lamers hebben we een blijvend voordeel voor de wijnen. Je haalt zes flessen wijn en je betaalt er maar vijf ! (niet geldig in combinatie met andere kortingen). Wat we zeker niet mogen vergeten is de ruime keuze aan speciaal bieren meer dan 400 soorten. Het komende bokbierseizoen zorgt tijdelijk voor meer dan 450 biersoorten.

Voor alle liefhebbers van gedistilleerd is er een specialistisch en uitgebreid assortiment binnen- en buitenlands gedistilleerd. Natuurlijk kan van alles een passend geschenk worden gemaakt. Voor de vele aanbiedingen kijk op de site (www.drankenspeciaalzaaknijmegen.nl), facebook (Drankenspeciaalzaak Nijmegen) of in de winkel.

Drankenspeciaalzaak van Haastregt/Lamers, Molenweg 104, Nijmegen, 024 3771100; Molukkenstraat 21, Nijmegen, 024 3249237

13 / 36

14 / 36

15 / 36

16 / 36

17 / 36

'Toegankelijkheid in de praktijk'

GROESBEEK - Donderdag 10 oktober organiseert de gemeente Berg en Dal een kennis-event over toegankelijkheid. Deze bijeenkomst laat problemen zien waar minder mobiele mensen mee te maken hebben als ze naar een museum, horeca, sportclub, natuurgebied gaan. De bijeenkomst is toegankelijk voor ondernemers, zorgorganisaties en inwoners die betrokken (willen) zijn bij dit onderwerp.

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd zelf invullen, dingen doen die je zelf wilt doen. Voor bijna twintig procent van de mensen is dit niet vanzelfsprekend. Dit heeft alles te maken met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld musea, horeca, sportclubs, attractieparken en natuurgebieden. Die kan beter. Tijdens de bijeenkomst zien en horen deelnemers hoe.

Deelnemers worden meegenomen in de belevingswereld van een gast die minder mobiel is, slechtziend of een andere beperking heeft. Reisblogger Eelke Droomt vertelt over haar ervaringen op haar reizen. Deelnemers krijgen een rondleiding door hotel Heuvelrijk Berg en Dal in Groesbeek, dat afgelopen het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontving. De organisatie Ongehinderd vertelt wat er zoal komt kijken om de toegankelijkheid van een locatie te verbeteren.

Week van de Toegankelijkheid

Deze bijeenkomst is onderdeel van activiteiten in de Week van de Toegankelijkheid. Naast het kennis-event krijgen horecamedewerkers deze week de training Ongehinderd Gastvrij en toetst de gemeente een aantal vrijetijdslocaties op toegankelijkheid. Meer informatie staat op de website van de gemeente.

Iedere geïnteresseerde inwoner, ondernemer of zorgorganisatie kan zich aanmelden door vóór 8 oktober een mailtje te sturen naar Sylvie Uenk via s.uenk@bergendal.nl met als onderwerp 'Kennisevent Toegankelijkheid'.

Kledingbeurs Millingen in afgelopen 25 jaar uit jasje gegroeid

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Stichting Beurs voor een kind hebben zaterdagmorgen weer met succes voor de 25ste maal een kledingbeurs gehouden in sporthal De Duffelt.

Al ruim voor de opening stond het publiek al in rijen te wachten dat de deuren van sporthal De Duffelt open gingen. Ook ditmaal stonden er veel inwoners uit Duitsland te wachten omdat men een dergelijke beurs in Duitsland niet kent. Vijfentwintig jaar is de kledingbeurs klein begonnen in De Kinderkorf, die achter de sporthal stond. Daarna hebben ze diverse locaties gehad zoals het schuttersgebouw van OEV De Dreuge en de Spiegelzaal van De Bijenkorf. Nu hebben ze de kledingbeurs vanwege de toenemende drukte in sporthal De Duffelt. De opbrengst van deze kledingbeurs (zomer- en winterbeurs) is voor een goed Millings doel.

Burgemeester onthult in regen anti-hondenpoepbord in Leuth

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Burgemeester Slinkman heeft maandagmorgen in stromende regen samen met de ontwerpster Puck het anti-hondenpoepbord onthuld in speeltuin Rollebol in Leuth.

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool 't Bijenveld hadden de tekeningen van de borden zelf gemaakt en daarvan borden laten maken. Samen met een van de ontwerpsters Puck onthulde burgemeester Slinkman onder toeziend oog van de leerlingen van groep 7 en 8 het anti-hondenpoepbord. Nu maar hopen dat de baasjes van de viervoeters zich er ook aan houden, zodat de kinderen veilig en zonder hondenpoep in speeltuin De Rollebol kunnen spelen.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 13 oktober. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: mevr. M. Meek uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Harmonergy. Deze Stichting werkt aan duurzame lokale projecten in Mozambique. Zij ondersteunt daar de ontwikkeling van duurzame landbouw op kleinschalige boerderijen. Initiatiefnemers en stimulatoren van dit project zijn de gemeenteleden Ingrid de Souza en Elsard de Boer. Na de dienst is er Koffie-Plus in de Serre:

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl

Vrienden van

Gulpener Live

Muziekspektakel

OVERASSELT - Vrienden van Gulpener Live Muziekspektakel met Overasseltse bands is op 19 oktober. Het is een evenement dat je niet mag missen.

Naast het hoofdpodium zijn er deze avond twee extra podia ingericht die met elkaar in verbinding staan. Iedere formatie speelt 45 minuten. De bands gaan echt uit hun comfortzone en spelen nummers van en met elkaar. De line-up van 19 oktober: Sounds Familiar, Poejersuukerband, Splendid, Monkey Business en BlowTheBase. Ook DJ Job draait op Gulpener Live. De organisatie is intussen enthousiast bezig met de playlists, het ontwerp van visuals en de aankleding van zaal en podia.

BlowTheBase
Initiatiefnemer van Vrienden van Gulpener Live is de band BlowTheBase. Deze Overasseltse formatie is een echte vriendenband. Door de jaren heen kende de band verschillende samenstellingen, maar ruim de helft van de muzikanten is er vanaf de start in 1989 bij. De ‘basement’ van het verenigingsgebouw is al dertig jaar de vaste repetitieruimte en kenmerkend voor de formatie is de blazerssectie. Die combinatie verklaart de oorsprong van de naam BlowTheBase.

Omdat er in en rond Overasselt intussen veel bands zijn met onderlinge vriendschappen, besloot BlowTheBase deze formaties bij elkaar te brengen, naar het voorbeeld van Amstel Live. Het Verenigingsgebouw tapt al jaren met plezier Gulpener, dus de naam van het evenement was snel gevonden: Vrienden van Gulpener Live!

Early bird
De kaarten voor Gulpener Live op 19 oktober zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij drogisterij Lucie Van Langen en het Verenigingsgebouw Overasselt voor de early-birdprijs van tien euro. Aan de zaal op 19 oktober zijn de kaarten verkrijgbaar voor 12,50 euro.

Met een partner alleen

Samen is niet alleen

REGIO - Een vrouw van ongeveer zestig jaar doet haar verhaal: sinds een jaar of vier is mijn man lijdend aan Alzheimer. De vergeetachtigheid is al veranderd in geen besef van tijd en plaats. Mensen herkennen is nog sporadisch.

"Na ruim 35 jaar huwelijk ben ik mijn partner en maatje kwijt. Ik kan weinig of niets met hem delen. Ik heb het gevoel er alleen voor te staan ondanks de aandacht van mijn zoon en dochter. We bespreken wel veel, maar in het dagelijkse leven moet ik alles beslissen. Juist de meest gewone en vanzelfsprekende dingen zijn dan moeilijk. Mensen komen minder op bezoek, omdat mijn man vaak de gesprekken verstoort met opmerkingen en 'rare' vragen. Ik sta alleen met mensen zeer nabij. In de steek laten doe je je partner niet na alles wat hij me geboden heeft; ik heb toch ook mijn zorgplicht? Naast de eenzaamheid voel ik me machteloos om nog wat vreugde te vinden in het leven van alle dag. Je loopt met deze gevoelens ook niet te koop, bang als je bent voor afwijzing. Een moment van warmte, gezelligheid is goud waard, zegt ze, maar die zijn zeldzaam. Ik ben al gelukkig als ik een middag in de week aan mezelf kan besteden als hij naar een dagopvang is."

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober. U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 0406066 voor aanvullende informatie.

Protestantse

Gemeente Heumen

Kerkdiensten, Dorpsstraat 19 in Heumen

Zondag 6 okt. - 10.00 uur m.m.v. de cantorij. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kerk & Israel en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de Terp.

Zondag 13 okt. - 10.00 uur. Voorganger ds. J. Waagmeester, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de kerk.

Boekpresentatie in Leuth Leuthse evacués vertellen

LEUTH - Zaterdagmiddag 26 oktober wordt in de Vriendenkring Steenheuvelsestraat 39 in Leuth door Jan van Eck het boek 'Het Ziet Hier Zwart van de Witte Lakens' gepresenteerd.

Het bekende Hartkoor uit Kekerdom zorgt met een speciaal 'Evacuatie repertoire' voor vocale en muzikale omlijsting. Aanvang 15.00 uur, zaal open om 14.30 uur. Iedereen is welkom en de toegang plus kopje koffie/thee is gratis.

75 jaar na de door de bezetter bevolen evacuatie van Leuth vertelt een groot aantal voormalige evacués hun herinneringen en ervaringen aan die grote trek en hun verblijf elders. Ver van huis en haard. Droevige, spannende en emotionele verhalen zijn het geworden. Ook enkele dagboeken in die periode bijgehouden zijn voor dit boek door de betreffende nazaten ter beschikking gesteld aan de auteur. Het geheel is verwerkt tot en samengebracht in een prachtig boek. Een monument voor huidige en toekomstige generaties.

Het boek is full color, telt 200 pagina's, heeft een harde kaft en is uitgegeven door de stichting Kwartier van Nijmegen. Dankzij de sponsoring van de gemeente Berg en Dal en enkele co-sponsors bedraagt de prijs slechts tien euro. Het boek is direct na de presentatie in de Vriendenkring te koop en op de bekende verkooppunten in de diverse kerkdorpen van de gemeente Berg en Dal.

Culturele avond in Ons Môk's café

MOOK - Op 16 oktober starten wij weer met onze culturele avonden in Mook welke georganiseerd wordt door vrijwilligers en ook de optredende gasten doen dit geheel belangeloos om zo ons sociale ontmoetingspunt te versterken..

Het programma bestaat weet uit drie items:

Bert Voskuil, journalist en auteur, vertelt de leukste, gekste, sappigste waargebeurde anekdotes uit de schilderskunst. Hij is auteur van veertien boeken en schreef onderzoeksverhalen, sportreportages en misdaadartikelen.

Corrie Akkermans (piano) en Remco Elsink (zang) brengen een palet van mediterrane evergreens. Corrie heeft jarenlang ervaring in het geven van muzieklessen aan kinderen en volwassenen, met als hoofdvak piano. Zij heeft conservatorium gevolgd en masterclasses. Remco is de zoon van de bekende Henk Elsink.

Pieter Christiaans deelt zijn ervaringen als ontwerper/bouwer van film en televisiedecors. Hij werkt als grafisch ontwerper mee aan speel en televisiefilms. Hij leverde zijn bijdrage aan de romantische komedie 'Huisvrouwen bestaan niet' en aan de populaire televisieserie 'De Luizenmoeder'.

Muzikale omlijsting: Rob Egging/piano, Henri Giebels/klarinet/zang, Stan Brinkhoff/drums, Rob Egging/contrabas. Dit alles vindt plaats op 16 oktober in ons Môk's Café op de Groesbeekseweg 3 in Mook. De start is om 20.30 uur en de inloop is vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis.

Protestantse Gemeente Heumen

Protestantse Gemeente Heumen

Kerkdiensten, Dorpsstraat 19 in Heumen

Zondag 6 okt. - 10.00 uur m.m.v. de cantorij. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kerk & Israel en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de Terp.

Zondag 13 okt. - 10.00 uur. Voorganger ds. J. Waagmeester, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de kerk.

23 / 36

(1) Titel

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en het Infocentrum WO2 Nijmegen zoeken enthousiaste vrijwillige medewerkers!

Tekst

Het Vrijheidsmuseum is een professionele organisatie die op zoek is naar versterking van het vrijwilligersteam:Vrijwillige medewerker m/v in het Museumcafé. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend. In deze vrijwilligersfunctie ontvangt en bedient u de bezoekers in het café van het museum. Naast het schenken van diverse dranken en het uitserveren van tosti's en gebak bent u ook verantwoordelijk voor het schoonhouden van het café. Ook kunt u gevraagd worden een lunch voor groepen te verzorgen. Cafémedewerkers staan in principe de gehele dag individueel ingepland, met uitzondering van hoogtijdagen, bijzondere evenementen of de komst van grote groepen.

Vrijwillige gastheer/gastvrouw Entree/Winkel. Medewerker die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. In deze vrijwilligersfunctie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het museum en geeft u een korte introductie. Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is kennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa's van zowel de entree als de museumwinkel en alle daarbij behorende werkzaamheden.

Hierbij graag de foto 'Nieuwbouw foto 3' plaatsen.

Voor het Infocentrum WO2 Nijmegen zoeken we meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen:We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Infocentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio. Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa van zowel de entree als de winkel en verzorgt u alle daarbij behorende werkzaamheden. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes.

Zowel het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen (dit centrum wordt beheerd door het Vrijheidsmuseum) bieden een plezierige werksfeer, een professioneel opleidingstraject, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meld u dan snel aan! Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder via welkom@vrijheidsmuseum.nl of welkom@infocentrumwo2.nl.

Hierbij graag foto 'Beeldmerk Infocentrum WO2' plaatsen.

(2) Titel
Expositie 'Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland'

Nog te zien t/m 25 november 2019

Tekst

Wanneer Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese, Britse en misschien aan Poolse soldaten. Ze weten vaak niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen uit zwarte soldaten bestond. Ondanks hun verdiensten verdwenen de verhalen over Afro-Amerikaanse bevrijders na de oorlog snel uit het collectieve geheugen, de geschiedschrijving en -tot voor kort- uit nationale herdenkingen. De tijdelijke tentoonstelling 'Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland' wil eraan bijdragen deze soldaten weer zichtbaar te maken. Vanwege het geringe aantal historische documenten is het van groot belang de overgeleverde verhalen over hen te bewaren.

Zes kunstig geweven wandkleden verbeelden enkele hoofdstukken uit de geschiedenis van Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral die in Nederland. De wandkleden worden aangevuld met historische documentatie en voorwerpen. De wandkleden zijn gemaakt naar tekeningen van kunstenaar Brian Elstak, vormgegeven door Lyanne Tonk en geweven door FiberArt Pure Country Weavers. De expositie is nog t/m 25 november 2019 in het Vrijheidsmuseum te bezichtigen.

Hierbij graag de foto 'Afro-Amerikaanse soldaat' plaatsen.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl; www.vrijheidsmuseum.nl

Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra Happening Groesbeek

Ecstatic Chant /Kirtan Instrumenten. (foto: Hans Beenhakkers)

GROESBEEK - Is meditatie niet aan jou besteed? Kun jij ook moeilijk stilzitten of je mond houden? Kom dan bij Ecstatic Chant zingend mediteren.

Zowel meditatief als uitbundig Ecstatic Chant / Kirtan-Mantra-zingen in call-response vorm, met meeklappen, afgewisseld met stilte. Iedereen kan meedoen, ervaring of mooie stem niet belangrijk.

Kom ook zingend mediteren en de stilte in jezelf ervaren! Je bent van harte welkom op zondag 20 oktober vanaf 09.45 uur; zingen:10.00-12.15 uur; nazit met thee en wat lekkers. Onder begeleiding van harmonium, gitaar en elektronische tanpura en mrdinga. Bewegen, dansen of meespelen met aanwezige kleine percussie-instrumentjes of meegebrachte muziekinstrumenten mogelijk. We beginnen met een korte warming-up voor stem & lijf. Het gaat altijd door, ongeacht het aantal aanmeldingen op Facebook.

Yogapraktijk Gaia, 1e Colonjes 7, Groesbeek; routebeschrijving: http://www.yogapraktijkgaia.nl/routebeschrijving; voorgestelde minimum donatie 7,50 - / 5,- minima
(zoveel mogelijk gepast geld meenemen). Als je al een keer eerder geweest bent kun je gratis een introducé meenemen. Je kunt op een kussentje of meditatie-bankje op de grond zitten, of op een stoel, of breng je eigen kussentje of bankje mee.

Meer informatie over Ecstatic Chant op https://ecstaticchant.nl; meer informatie over kirtan-zingen op https://kirtan.nu/wat-is-kirtan.

Korfbalsters van SVO kleuren tribune raadszaal Groesbeek groen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK/OOIJ – Nadat de jeugd van Ooij donderdagmiddag handtekeningen had opgehaald om sportzaal Morgenfit voor het dorp te behouden en die daarna samen met tekeningen door de jeugd gemaakt aan te bieden aan de gemeenteraad van Berg en Dal, kleurde de publieke tribune van de raadszaal in Groesbeek groen.

De eigenaar van de sportzaal blijkt een deal te hebben gesloten met een Nijmeegse projectontwikkelaar, die op die plaats aan de Beatrixstraat seniorenwoningen wil bouwen. Hierdoor dreigen niet alleen Ooijse basisschool leerlingen, maar zeer zeker ook de korfbalsters van SVO hun sportruimte te gaan verliezen. Ria Barber van Polderbreed diende samen met GJS een motie in dat het gemeentebestuur alles in het werk moet stellen om voor Ooij en andere woonkernen in de polder een locatie voor gymlessen voor de basisscholen en om te sporten moet behouden. De motie werd voor een groot deel van de raadsfracties gesteund. Wethouder Annelies Visser deelde mede samen met de overige collegeleden hun best te zullen doen om in ieder dorpskern in de Ooijpolder de sportfaciliteiten te handhaven. Daarop kreeg de gemeenteraad en het college een applaus van de sporters die de raadstribune groen kleurden (de kleuren van korfbalvereniging SVO).

Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek grotendeels in het water gevallen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De dertiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek die het afgelopen weekend op het Marktterrein werden gehouden zijn grotendeels in het water gevallen.

Zaterdagmiddag ging het enigszins tussen de buien door; toen werden er nog 800 glazen verkocht. Zondag gaf de hele Wijnfeesten een trieste aanblik. De stortbuien zorgden ervoor dat de Groesbekers thuis bleven op enkele tientallen na, die de regen trotseerden. De bezoekers uit den landen die er wel waren, hadden dit gepland zoals een Engelsman die special naar Groesbeek was gekomen voor de Wijnfeesten.

Het afgelopen jaar en de overige voorgaande edities was het dringen geblazen om te genieten van de internationale wijnen. Ook dit jaar waren er wijnen te proeven uit Portugal, Frankrijk, Spanje, Italië, Macedonië, Turkije, Armenië, Bulgarije, Duitsland en uiteraard de Wijnen van de zeven Berg en Dalse wijnboeren. Ook voor de inwendige mens was er voor de bezoekers volop keuze. Enkele bezoekers lieten de wijn voor wat de wijn was en stonden onder een parasol de verrichtingen van Max Verstappen gade te slaan op hun smartphone. Ook wethouder Sylvia Fleuren vond het jammer dat de Nederlandse Bierfeesten in het water zijn gevallen. Er hangt een wolkje boven de dertiende editie van de Wijnfeesten, maar twaalf maal is er geweldig weer geweest dan mag het ook wel een keer wat minder, aldus Sylvia Fleuren. Ondertussen speelde de Amerikaanse band 'Tennessee Rose' gewoon door.

Teerbemind: tentoonstelling over dodelijke schoonheid van tabak

'Stoomboot'

BEEK - Theatrale Tentoonstelling over Tabak in de Beeldende Kunst. Luchtig verpakt. Ook voor niet-rokers. Een trouwe tabaksklant, naar haar eigen zeggen dik bevriend met de eigenaar van de zaak, doet een naargeestige ontdekking. Zij staat paf. Welk rookgordijn is hier opgetrokken?

Het is maar goed dat de dodelijke schoonheid van tabak in de beeldende kunst de lucht zuiver houdt. En het gaat ook nog over hoop, geloof en liefde… In pas geopende 'Tabakszaak' Nieuwe Holleweg 23 Beek (voormalige slagerij, tegenwoordig Atelier Rasecht).

De première is 27 okotber om 15.00 uur. Daarna op zondagen om 15.00 uur. Zie voor meer info, speel- en reserveringendata www.bureaubuitenkans.nl. Myrna Rasker & Marian van Steen. Met medewerking van Karin van der Pas. Zondagen 15.00 uur. Kosten 12,50 euro.

Gezin verantwoordelijk voor vuurwerkhel in Groesbeek

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal had een thema-avond georganiseerd naar aanleiding van overlast betreffende vuurwerk tijdens de afgelopen oud- en nieuwviering het afgelopen jaar. De gemeente had een enquête uitgeschreven die door 1.200 mensen uit de gemeente was ingevuld. Dit aantal overschreed duidelijk de verwachting.

Vuurwerk over het algemeen zou behandeld gaan worden maar de thema-avond waar zo'n 35 bewoners van voornamelijk de Hobbemaweg bij aanwezig waren, sloeg al gauw om over naar de vuurwerknacht die de bewoners niet gauw meer zullen vergeten. De discussie sloeg over na de helse nacht in de Hobbemaweg, waarbij een woning en enkele auto's de nodige schade hebben opgelopen. Tijdens deze avond bleek dat het ging om één gezin. Een schade die niet te verhalen is, volgens de bewoners. Zij boden burgemeester Slinkman 98 handtekeningen aan met het verzoek om de komende jaarwisseling een deel van de Hobbemaweg vuurwerkvrij te verklaren.

Slinkman zegde zijn medewerking toe al is het moeilijk om dit te handhaven liet hij weten. "Maar ik zal er voor zorgen dat het betreffende gezin – waar ik al twee maal een gesprek heb gehad – prioriteit krijgt. Als er een melding van binnenkomt heeft die voorrang." In tegenstelling tot de Hobbemaweg is er de afgelopen jaren een afname aan vernielingen en incidenten, volgens Slinkman. Ondanks dat waren de meeste aanwezigen voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones. "Het probleem blijft dat de wet geen mogelijkheden biedt om te handhaven."

Koninklijke Onderscheiding voor Frans van Dijk uit Groesbeek

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK/NIJMEGEN – De uit Groesbeek afkomstige Frans van Dijk heeft zaterdagavond uit handen van loco-burgemeester Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal een Koninklijke Onderscheiding ontvangen als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer van Dijk ontving de onderscheiding tijdens de reünie ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Teakwondovereniging Yoo Sin in de sporthal aan de Heidebloemstraat in Nijmegen. Hij kreeg deze onderscheiding omdat hij oprichter, veertig jaar trainer (van jeugd, senioren en recreanten), coach en bestuurslid van teakwondovereniging Yoo Sin uit Nijmegen is. Frans van Dijk heeft sporters begeleid die zowel nationale als internationale titels hebben behaald en die deel hebben mogen nemen aan de Olympische Spelen van 2000 en 2004. Daarnaast heeft Frans voor Teakwondo Bond Nederland diverse onbetaalde functies bekleed op bestuurlijk en organisatorisch vlak. Hij zat onder andere in het hoofdbestuur, was voorzitter van de nationale opleidingscommissie, eindredacteur van het bondsblad, opleidingsfunctionaris en zelfs bondscoach van de nationale selectie.

Uitreiking Duurzaamheidspluim

Wisseltrofee. (foto: Duurzaamheidsplatform) duurzaamheidsplatform

HEUMEN - Donderdag 10 oktober om 10.15 uur, op de dag van de Duurzaamheid wordt de Duurzaamheidspluim 2019 uitgereikt aan imkerij De Immenhof, Rijksweg 224 in Heumen.

Deze Duurzaamheidspluim bestaat uit: een bronzen vlinder als wisseltrofee, een oorkonde, die overhandigd zal worden door de burgermeester van Heumen, mevrouw Mittendorf en een cheque van de Rabobank Rijk van Nijmegen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd bij deze happening aanwezig te zijn en een kijkje te nemen in de tuinen van de Immenhof. Meer info imkerij staat op www.imkerij-immenhof.nl.

Annemieke

Hoera het is echt waar,
Anita onze lieve collega is 50 jaar!
Proficiat
Groetjes Esther,Jessey en Annemieke

Vrolijke dame

Hiep Hiep Hoera 4 oktober
is deze vrolijke dame 30 jaar.
Gefeliciteerd van ons allemaal.

Lieve Sarah, iedereen mag het weten,
jij hebt al 50 jaar versleten! Een hele fijne
dag toegewenst. Liefs je kids

Aanstaande Abraham denkt na
over carrière switch naar de bouw….

Hoera!! Op 3 oktober is onze moeder,
schoonmoeder en oma 'ijs' jarig. Van harte
gefeliciteerd mam/oma. Wijnand, Chantal,
Patrick, Manon, Dinand en Roy.

Hieperdepiep hoera,
onze kleindochter Jenthe is op 1 okt 4 jaar.
Nu mag je naar school.
Kusjes opa en oma

Hoera! Het is echt waar,
Elena wordt 4 oktober 2 jaar!
Kusjes van opa en oma

Ja, ja het is zover! Op 4 oktober
wordt Martin 50 jaar! Geniet van
deze bijzondere dag lieverd!
xxx Heidi en de kids

Riet doet op 8 okt. al 30 jaar vrijwilligerswerk bij
Elderstaete. "Jouw eiersalade is de favoriet!"
Gefeliciteerd met dit jubileum.
Je nicht Bep.

Hoera.....Silke is 6 oktober
alweer 3 jaar!! Gefeliciteerd
en een dikke kus van
Oma Nelly en Opa Goeje!

Gefeliciteerd Saar met je B diploma.
Super knap gedaan.
Liefs van Opa en Oma xxx

Onze Claudie 5x10
heeft nu ook Sarah gezien

Brigitte 40 jaar in dienst.
Gefeliciteerd namens je collega's.

Slaapsfeer Beers: jaarlijkse magazijnstuntverkoop

GROESBEEK - Deskundigheid, advisering, service en toegankelijkheid, de kernwaarden van Slaapsfeer. "We hebben in Beers, Beuningen en Groesbeek grote showrooms om mensen te inspireren. Persoonlijk contact vinden wij heel belangrijk. Omdat we begrijpen dat mensen een bed niet vaak kopen, nemen we alle tijd om te adviseren en binnen het budget de beste slaapoplossing te vinden."

"Wil je persoonlijk advies, de verschillende bedden ervaren en slagen voor een eerlijke en reële prijs? Kom dan naar onze winkel in Beers, Beuningen of Groesbeek. Want wanneer je een investering in je gezondheid doet en waarop je eenderde van je leven doorbrengt, dan wil je toch weten, voelen en ervaren wat je koopt?

Tijdens de magazijn leegverkoop is de winkel aan de Gildeweg 17 ook geopend. In totaal bedient de Slaapsfeer Groep het gebied Nijmegen – Venlo – Den Bosch met 6000m2 keuze, altijd dichtbij en makkelijk bereikbaar. Ook is het parkeren bij al onze vestigingen gratis."

Slaapsfeer magazijnstuntverkoop: sla uw slag! Dit jaar alweer voor het zevende jaar en nu voor de tweede keer in alle winkels. Kwaliteit en service waar we bekend om staan, nu tijdelijk voor bodemprijzen. We hebben extra koopavonden en zijn zondag 13 en 20 oktober ook geopend!

Op enorm veel boxsprings, matrassen, kasten, slaapkamers, dekbedden, kussens, hoeslakens et cetera zijn er hoge kortingen. Met kortingen tot wel vijftig procent (en soms zelfs meer). Maar let op: 'op=op' dus, sla uw slag!

De publieke magazijnstuntverkoop start op: donderdag 10 oktober 2019 in Beers aan de Gildeweg 19.

Duofiets voor Artemis

Bijschrift: Artemis bewoner Joop Schouten de Jel is zichtbaar blij met de nieuwe aanwinst. Foto: Dorien van Put / Artemis

BETUWE - Op zaterdag 21 september werden de bewoners van Artemis Woonzorggroep blij verrast met een duofiets. Dit werd mogelijk gemaakt door bijdragen van een aantal sponsoren. Het gebaar vond niet helemaal toevallig op deze dag plaats.

"Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag, dit jaar met het thema 'bewegen' ", aldus Teun van Liebergen, initiatiefnemer van de nieuwe duofiets. "Met deze fiets wordt de wereld van de bewoners van Artemis weer een stuk groter. Bovendien, uit onderzoek blijkt dat bewegen het proces van dementeren vertraagd."

Met een duofiets zitten de fietsers naast elkaar, waarbij er een stuurt en beiden trappen. Ze hebben goed zicht en kunnen prima met elkaar communiceren. Zowel verzorgenden als familie en vrienden kunnen op deze manier erop uit met hun dierbaren. Bewoner Joop Schouten de Jel is blij wanneer hij een proefrit met de duofiets maakt. "Dit had ik vanmorgen echt niet verwacht toen ik opstond. Ongelooflijk, wat een verrassing." En daarna, met een lach van oor tot oor: "Het is een mooie dag!"

Indisch kookboek Dapur Ibu met naast gerechten ook geschiedenis

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De 53-jarige Monique de Klerk – Seegers heeft onlangs een Indisch Kookboek uitgebracht met de naam 'Dapur Ibu' (Moeders keuken), waaraan een hele geschiedenis is verbonden.

Monique was op 11-jarige leeftijd al aan het koken om haar moeder te ontlasten. Het was een hobby van Monique die ze tot op de dag van vandaag nog heeft. Haar moeder gaf haar daarbij het nodige advies. Toen haar moeder 75 jaar werd had Monique een boekje samengesteld met diverse Indonesische gerechten, omdat zij bang was dat die recepten verloren zouden gaan. Toen bij Monique in 2017 borstkanker werd geconstateerd kwam zij noodgedwongen thuis te zitten, nu in Kranenburg. Vriendin Marlies adviseerde Monique het Indisch kookboek uit te gaan geven. Dat was een mooi tijdverdrijf en tegelijkertijd therapeutisch.

Nu 2 jaar later is het Indisch kookboek 'Dapur Ibu' verschenen met meer recepten en verhalen in een eerste oplage van 200 kookboeken. Monique's meest favoriete gerecht is 'Mangut' gestoomde makreel terwijl ze normaal niets om vis geeft, aldus Monique. Inmiddels is zij grotendeels van de borstkanker genezen vandaar dat van elk verkocht kookboek tien procent gaat naar Borstkankervereniging Nederland.

Het boek de authentieke keuken van Java wordt op zaterdag 19 oktober gepresenteerd bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek van 12.30 tot 15.30 uur met Indische hapjes en tropische drankjes. Het boek kost 23,95 euro. Monique kan het eventueel ter plaatse signeren. Neem vast een voorproefje op www.kookboekdapuribu.nl.

Natuurexcursie Biesselt: wandelen op de kortste dag

Waterput bij Het Zwaantje. (foto: Peter Pouwels)

MOOK - Zondag 22 december gaan we de kortste dag van 2019 beleven, de dag ook dat we de winter ingaan. IVN Rijk van Nijmegen zal deze dag gaan wandelen op een bijzondere plek: De Biesselt.

We starten om 14.00 uur bij herberg Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. Tegen 16.00 uur zullen we daar weer terug zijn om nog even na te genieten van de opgedane natuurbelevenissen. Deelname kost twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee.

De Biesselt is een buurtschap in Mook dat zich kenmerkt door kleinschaligheid. Veel stukken bos, afgewisseld door kleine landbouwpercelen. De reden hiervan zal deze middag duidelijk worden. Verder nogal wat mooie bungalows en landhuizen die beslist geen armoedige indruk achterlaten. Dit is wel eens anders geweest.

Laat je meevoeren door de geschiedenis van dit bijzondere buurtschap en geniet van de bosrijke omgeving. We lopen over bospaden die niet overal even goed begaanbaar zijn, dus goed schoeisel is aanbevolen. Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/nijmegen-rijk-van of Paul Leenders, 024 3972405.

Kaartverkoop A sunday afernoon begonnen Lenny Kuhr naar Overasselt

Overasselts Koor Engsele (Foto: Bart Nijs)

OVERASSELT - A sunday afernoon, zo heet het concert dat Lenny Kuhr samen met drie andere koren uit Nijmegen en Overasselt geeft op zondag 27 oktober in het verenigingsgebouw Overasselt.

De drie koren staan onder leiding van Emiel Hoefnagels. Uit Nijmegen komen zowel het N-Core als het Kelderkoor. Het Overasselts koor Engsele speelt een thuiswedstrijd.

De naam N-Core is afgeleid van het franse woord 'encore', dat toegift betekent. De N staat voor Nijmegen waar het koor gevestigd is, en core staat voor 'kern', die we met de groep vormen.

Het Kelderkoor is een vrolijke vocal group. Zij repeteren in een kelder, vandaar de naam. Hun repertoire is verrassend gevarieerd: van pop tot close harmony en van Ierse folk tot het Franse chanson.

Het Overasselts koor Engsele is acht jaar geleden opgericht. Engsele betekent 'uiteindelijk' in het oud Overasselts. Oorspronkelijk was het een smartlappenkoor, maar nu bestaat het repertoire steeds meer uit alom bekende evergreens van onder andere Aznavour, Vera Lynn en Hazes.

Lenny Kuhr behoeft geen introductie. Zij is de winnaar van het songfestival in 1969 met het liedje De troubadour. Zij komt naar Overasselt met geheel vernieuwd repertoire, waarvan zij een aantal liedjes gaat zingen. Het concert begint om 14.00 uur. De kaartjes à 12,50 euron -inclusief koffie/thee- zijn te koop bij drogisterij Van Langen Overasselt of bij het verenigingsgebouw. Reserveren kan ook: www.verenigingsgebouw-overasselt.

Omroep Berg en Dal zoekt spelers en verhalen Ouwe koeien uit de sloot

(foto: Picasa) Foto: Picasa

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal neemt je volgend jaar mee in gebeurtenissen, die geïnspireerd zijn op verhalen uit de regio. "Het idee is ontstaan, toen ik me realiseerde hoeveel boeiende, oude verhalen er leven in de dorpen van de gemeente Berg en Dal", vertelt Marjo Glaser van de omroep.

"Veel van deze verhalen blijken vaak alleen in het eigen dorp bekend te zijn. Dat is toch jammer? Maar de lokale omroep geeft ons de gelegenheid om de 'ouwe koeien"'te bewerken tot beeldende verhalen voor televisie. Zo kunnen de bewoners van alle dorpen in de gemeente Berg en Dal kennis maken met elkaars verhalen."

Marga Arents uit Millingen, die betrokken is als regisseur bij 'Ouwe koeien uit de sloot', vult aan: "We zijn daarom op zoek naar mannelijke spelers tussen 14-20 en tussen 30-60 jaar. Spelervaring is niet nodig, wel enthousiasme, om samen een bewerkt verhaal van vroeger voor de camera te spelen."

"Heb je interesse? Stuur ons dan een mailtje. Ken je iemand die hiervoor belangstelling zou kunnen hebben, geef dit bericht dan door.
Als je zelf nog een verhaal weet, waarvan je denkt dat het voor dit doel geschikt is, horen wij het graag. Voor zowel informatie, aanmeldingen als 'ouwe koeien" kun je terecht bij marjog@omroepbergendal.nl en/of henkmarga48@gmail.com."

DVSG gokt op winst

GROESBEEK - Na de vliegende start van vorige week speelt DVSG nu uit tegen SVO en moet DVSG laten zien dat zij deze prestatie kunnen voortzetten.

DVSG begint met gewaagd en risicovol aanvalsspel. Tijs de Jong krijgt in de 12e minuut, maar mikt over. Als een opkomende SVO-back niet wordt afgeschermd, volgt er na een goede voorzet de 1-0 voor SVO. Even laterbreekt op de middellijn een SVO speler door en de keeper van DVSG kan de bal niet keren: het 2-0 voor SVO. Het risicovolle spel van DVSG wordt afgestraft door SVO. In de 24e minuut kan spits Aaron Rubens de bal voorin goed aannemen, even vasthouden en perfect meegeven aan de opkomende Rens Hubers. Deze neemt de bal goed aan en scoort de 2-1. DVSG komt voor rust nog eenmaal goed weg, doordat een speler de bal op de doellijn wegwerkt.

Na rust gaat DVSG verder in dezelfde opstelling en met dezelfde aanvallende intentie. Het loopt echter iets minder dan voor rust. In de 68e min wordt Aaron Rubens in het penaltygebied gevloerd. Tim Nillessen scoort hieruit de 2-2 voor DVSG. Nu is het de keuze; gaan voor de winst of juist deze stand vasthouden. DVSG kiest gaat voor de winst. Zowel DVSG als SVO krijgen goede kansen, maar scoren niet. In de 81e minuut is het SVO die doorbreekt en de 3-2 scoort, 'buitenspel volgens DVSG', maar het doelpunt telt. DVSG is de hele wedstrijd al bezig aan een inhaalrace en nu krijgt het zelfvertrouwen wel even een deuk met deze 3-2. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in blessuretijd in drie minuten nog de vierde en de vijfde tegengoal vallen. De wedstrijd is verloren. DVSG heeft in de slotfase gegokt op een overwinning, maar verloren.

Tentoonstelling en evacuatieverhalen van de evacuatie van Groesbeek

GROESBEEK – Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat alle inwoners van Groesbeek moesten evacueren vanwege hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de bibliotheek van Groesbeek aan de Kloosterstraat is van 1 oktober tot en met eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over deze evacuatie.

Deze tentoonstelling is rijkelijk voorzien van originele foto's, verslagen en krantenartikelen. Dinsdagmiddag zal burgemeester Slinkman rond 15.00 uur de tentoonstelling openen nadat als het weer het toelaat rond 14.30 uur de evacuatiegroep Excodus uit Huissen (bestaande uit 15 personen) vanaf het gemeentehuis naar de Bibliotheek in De Mallemolen lopen, gearriveerd zijn. Eind september 1944 vonden er in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Veel inwoners verbleven hierdoor al weken in schuilkelders. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren, een massale uittocht volgde.

De tentoonstelling is tot eind maart 2020 te bezichtigen. Donderdagavond 3 oktober van 19.30 tot 21.30 uur staat geheel in het teken van evacuatieverhalen. Groesbekenaren vertellen uit eerste hand over de evacuatie. De special gast is op die avond Jan Thissen. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun herinneringen te delen. Op het eind van de avond zal er nog een film worden vertoond. Theo Giesbers zal op die avond als gespreksleider fungeren. De entree is gratis, wel graag aanmelden in de bibliotheek of een mail sturen naar groesbeek@obgz.nl.

Lachen met Den Zuuten Ienval

Scene uit de vorige voorstelling. (foto: Sjaak Pouwels)

GROESBEEK - In november speelt toneelvereniging Den Zuuten Ienval weer haar jaarlijkse voorstellingen. Met de komische thriller Het is weer knudde belooft het weer lachen gieren brullen te worden.

Rita vraagt zich af waar haar man Paul geweest is als zij hem ’s morgens op de bank vindt met een reuze kater en een teddybeer in zijn armen. Hij heeft hoofdpijn, maar Rita neemt daar geen genoegen mee en wil weten met welke vrienden hij de avond te voren heeft doorgebracht. Toch niet zijn Deense boezemvriend Knudde?? Als zij stapels bankbiljetten ontdekt vraagt ze zich af of manlief op het criminele pad is beland? Paul vertelt haar een verhaal, onvoorstelbaar! Rita doet ontdekkingen, die voor hen grote gevolgen kunnen hebben. Omdat Rita die dag jarig is, komt moeder een paar dagen logeren! Zij en haar nieuwe vriend schieten te hulp, maar Paul en Rita zijn óp van de zenuwen. Dan is het ‘zo gewoon mogelijk doen’ erg lastig. Zeker als er om de haverklap een agent aan de deur staat, de zoon en zijn vriendin onverwacht naar huis komen en een vreemde Amerikaan zich meldt. Hoe dat voor Paul en Rita zal aflopen ziet u tijdens de humoristische voorstelling.

De première vindt plaats op zondag 3 november (19.00 uur). Overige voorstellingen: vrijdag 8 en zaterdag 9 november (20.00 uur), op zondag 10 november om 14.00 uur (matinee) en om 19.00 uur. En op vrijdag 15 en zaterdag 16 november (20.00 uur). Speellokatie: zaal De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Kaarten kosten 9 euro en kunnen gereserveerd worden via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 3578390.

Groesbeekse middag met muziek en zang in De Mallemolen

GROESBEEK – De KBO Groesbeek/De Horst verzorgt op zondagmiddag 13 oktober een middag vol gezellige muziek met alleen artiesten van eigen bodem.

Zo zullen op het podium van De Mallemolen te zien zijn; Theo van Blitz (zang en entertainment), Theo Peters en Wim Gerritzen, Helen Liebers, Alfred Arts, Hans Weijers, Huub Arents, Keizer en Ko en Willie Claus. De aanvang van deze muzikale middag is om 14.00 uur; de zaal van De Mallemolen is om 13.30 uur geopend. De eindtijd van deze middag wordt verwacht rond 17.00 uur. De entree voor deze muzikale KBO-middag is voor leden geheel gratis. Aan niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 5,00 euro. De gasten worden ontvangen met koffie/thee terwijl ze in de pauze nog een consumptie ontvangen.

Mantelzorgers Berg en Dal krijgen rondleiding door Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Op donderdag 10 oktober tussen 13.30 en 15.30 uur verzorgt Anneke Bisseling als vrijwilliger van Orientalis een boeiende rondleiding door het Museumpark Orientalis voor mantelzorgers. Hieraan zijn voor mantelzorgers geen kosten verbonden; er hoeft dus geen entreegeld te worden betaald.

Aan houders van een Museumjaarkaart is wel het verzoek deze kaart mee te nemen en te tonen aan de kassa van het museumpark. Alleen de parkeerkosten (4 euro per auto, ongeacht de parkeerduur) zijn voor eigen rekening. Aanmelding voor deelname bij Forte Welzijn op info@mantelzorg.nl of op telefoonnummer: 085 0406066 op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. Aanmelden kan tot woensdag 9 oktober.
De bezoeker wordt welkom geheten bij de ingang van het museumpark aan de Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting. Tegenover de ingang bevindt zich de parkeerplaats. De rondleiding begint stipt om 13.30 uur.

'Tied veur Høken' in O.E.V.

De Boetners. (foto: Facebook)

MILLINGEN - Wie herinnert zich nog de optredens van Normaal in Rowen Hèze in De Dreuge? Op zaterdag 26 oktober doen wij dit dunnetjes over met een optreden van de Achterhoekse rockformatie De Boetners.

Deze band is inmiddels geen onbekende meer in de rock scene met optredens op de Zwarte Cross (2017) en op Huntenpop in Doetinchem in 2018. De band is veelzijdig met veelal eigen repertoire in hun moerstaal. Zij laten zich inspireren door Normaal, Jovink & The Voederbietels maar ook door ACDC en Status Quo. Ook daarvan zullen ze repertoire op de bühne brengen! In de huidige setting zijn ze vanaf 2013 bijeen en hun muziek is ook te beluisteren via de bekende mediakanalen (Spotify, Apple Music et cetera) waar hun drie eigen albums zijn te vinden. Hemelvaart 2019 traden ze op in het voorprogramma van de Normaal revival in Lochem en hier gooiden ze hoge ogen voor een 20.000 personen tellend publiek! Op zaterdag 26 oktober dan in De Dreuge waar ook DJ Martin in het voorprogramma en tussendoor de stemming erin zal houden.

Kaarten

Kaartjes voor deze weergaloze avond zijn verkrijgbaar op de volgende wijze: bij Primera Millingen (bij de AH) en Spar Leuth, Kerkplein 9A én aan de kassa op zaterdag 26 oktober. Bij de voorverkoop locaties kosten deze tien euro, op 26 oktober aan de kassa van de zaal 12,50 euro. Voor verdere inlichtingen zie onze website www.oev-millingen.nl of een e-mailtje naar elly.oev@upcmail.nl Tot zaterdag 26 oktober om 20:30 uur in O.E.V., De Dreuge.

Molenhoek bridgedrive

MOLENHOEK - Houdt u van bridgen? Wie weet bent u wel eens op een van de succesvolle zomerbridge-avonden in Molenhoek geweest. Naast deze avonden organiseert bridgeclub Molenhoek ook jaarlijks de Molenhoekdrive. Inmiddels op zondag 27 oktober al voor de achtste maal.

U hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bridgebond of een bridgeclub. Een mooie gelegenheid voor thuisbridgers om eens op een andere manier en tegen andere paren te spelen. Ook spelers van andere clubs zijn uiteraard welkom Inschrijfgeld 16 euro per paar, te voldoen op NL72 RABO 0117 2281 09 t.n.v. Bridgeclub Molenhoek. Bij het inschrijfgeld is inbegrepen: bij ontvangst één kop koffie/thee met iets lekkers per persoon en enkele hapjes gedurende de middag.

Aantal deelnemers: maximaal 48 paren. De prijsuitreiking zal ongeveer om 17.00 uur plaatsvinden. Info: www.nbbclubsites.nl/club/15018. Aanmelden via e-mail: bridgemolenhoek@gmail.com. Aanmelding is definitief na ontvangst van inschrijfgeld.

De Molenhoekdrive begint om 13.30 uur (zaal open 13.00 uur) in gemeenschapshuis De Wieken, Esdoornlaan 5 in Molenhoek.

Gemeentelijke erepenning voor Lin Giebels in Groesbeek

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Tijdens de Burendag in het Amfitheater in buurtpark 't Groeske aan de Stationsweg in Groesbeek heeft zaterdagmiddag Lin Giebels uit handen van loco-burgemeester Irma van de Scheur de erepenning van de Gemeente Berg en Dal ontvangen.

Lin Giebels kreeg de gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk in en rond park 't Groeske in Groesbeek. Sinds 1986 heeft Lin zich ook ingezet voor de speelvoorzieningen in dit park. Ook voor het onderhoud van de speeltoestellen heeft Lin zorggedragen. Daarnaast was Lin de contactpersoon tussen de gemeente en de kinderen als er nieuwe speeltoestellen moesten komen. Aan de laatste herinrichting van dit mooie park heeft Lin meegedacht en meegewerkt. Ook heeft Lin meegewerkt aan het herstel van het Mariagrotje waarop hij toezicht houdt evenals in het park. Lin had bijna een ijsbaan gerealiseerd, maar helaas hield de vorst niet aan. Hij hoopte dat de ijsbaan nog een keer gerealiseerd kan worden in 't Groeske. Lin kreeg een daverend applaus van de gehele buurt en vrijwilligers.

De Treffers gestopt met inzamelen oudpapier op sportpark Zuid

GROESBEEK - Vanwege de lage papierprijzen is De Treffers met ingang van 1 oktober gestopt met de inzameling van oud papier op sportpark Zuid.

Omdat het volume in samenhang met de huidige oudpapierprijs het niet rendabel is om een container te plaatsen heeft de verhuurder van de container laten weten dat hij per ingang van 1 oktober stopt. Ook andere partijen bleken niet geïnteresseerd. "Dit betekent dat wij genoodzaakt zijn om het inzamelen van oud papier te stoppen. Andere verenigingen hadden dit al eerder aangekondigd. De vrijwilligers van de oudpapier-actie blijven het oudpapier gewoon ophalen dus u kunt De Treffers, en het milieu, blijven helpen door het papier aan de kant van weg te zetten op de ophaaldagen."

Alzheimer Café

in Groesbeek

GROESBEEK – Op maandagavond wordt er weer een Alzheimer café gehouden in Gasterij 't Groeske aanvang 19.30 uur.

Het thema van de avond is 'Waarom is bewegen goed voor mensen met dementie?'. Lichaamsbeweging is goed voor iedereen en zeker voor mensen met dementie. Waarom is dat? Wat kun je zoal doen? Op deze avond is een adviseur sport en bewegen voor ouderen aanwezig. Alzheimer Café is een ontmoeting voor mensen die met dementie te maken hebben.

Opbrengst collecte

voor Nierstichting

MALDEN - De jaarlijkse collecte van de Nierstichting in Malden van 16 - 21 september heeft in een bedrag opgebracht van 4.129,29 euro.

"Heeft u de collecte gemist en wilt u alsnog uw gift overmaken dan kan dat op giro nr.: NL70INGB0000088000 tnv Nierstichting Bussum. Uw gift wordt goed besteed aan onderzoek en hulp tegen deze ziekte."

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 5 oktober: géén H. Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Milsbeek om 10.00 uur.

Zaterdag 12 oktober: 19.00 uur: H. Mis.

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

H. Antonius Abt

Malden

Zaterdag 12 oktober om 19.00 uur H. Mis met het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Zittribune Achilles'29 draagt voortaan zijn naam Verrassing voor 100-jarige Jan Klösters

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK /MOOK – Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag werd de Groesbeker Jan Klösters zaterdagmiddag verrast tijdens zijn receptie in Herberg Restaurant 't Zwaantje in Mook.

Jan Klösters is niet alleen het oudste lid van Achilles'29, hij is ook het langste lid van de club van de Heikant, te weten 84 jaar. Dat was ook de reden dat het huidige bestuur en trouwe leden van Achilles naar Het Zwaantje waren gekomen om het oudste en trouwste lid te feliciteren. Het huidige bestuur had een speciale verrassing voor Jan meegebracht te weten een replica van het bord 'Jan Klösters Tribune', dat binnenkort boven de zittribune zal prijken. Jan was hierdoor zichtbaar ontroerd. Van de aanwezigen in de zaal kreeg Jan een daveren applaus. Het bestuur liet weten dat het bord op de zittribune er de eerste thuiswedstrijd zal hangen.

Groesbeek heeft haar eigen onderzetters

Groesbeekse onderzetters. (foto: Annelies de Bruin fotografie)

GROESBEEK - Gi.j speejt d’r ok nie ien! Ofwel, jij lust graag een borrel. Een typisch Groesbeekse uitspraak. En zo zijn er meer.

Sonja van Duijnhoven, als en richtige Gruusbèkse, heeft onlangs het idee opgevat om een aantal van die quotes vorm te geven in onderzetters. Annelies de Bruin van Annelies de Bruin Fotografie dacht met haar mee, Arjan Bouckaert van Decorama graveerde er de teksten op en zo ontstonden de Groesbeekse onderzetters; in deze eerste uitvoering van bamboe.

De meesten teksten zijn drank gerelateerd, zodat het echt van toepassing is tijdens het borrelen. Plus een aantal is simpelweg niet weg te denken uit het Groesbeeks dialect; Umme!

Er zijn twee verschillende sets van ieder vier onderzetters gemaakt. Deze zijn bij La Touche Magique te koop voor 12,50 euro per set.

Graag biedt Sonja de wijngaarden en de bierbrouwerijen in Groesbeek aan de onderzetters ook te gaan verkopen, aangezien ze echt een aanvulling zijn op de fles wijn of het flesje bier; een mooi cadeau. Of als uitbreiding van een winkelassortiment van andere lokale ondernemers. Voor de vele toeristen die jaarlijks naar Groesbeek komen een leuke souvenir plus uiteraard voor de mensen uit Groesbeek zelf.

(Met dank aan Wilma en Theo Giesbers voor het controleren van de juiste spelling van het Groesbeeks dialect.)

Wekelijkse inzameling rommelmarkt fanfare

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen. Tweemaal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij wijngaard De Plack.

De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen u graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, speelgoed, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom.

Opbrengst collecte Nierstichting

Opbrengst collecte Nierstichting

MALDEN - De jaarlijkse collecte van de Nierstichting in Malden van 16 - 21 september heeft in een bedrag opgebracht van 4.129,29 euro.

"Heeft u de collecte gemist en wilt u alsnog uw gift overmaken dan kan dat op giro nr.: NL70INGB0000088000 tnv Nierstichting Bussum. Uw gift wordt goed besteed aan onderzoek en hulp tegen deze ziekte."

Kerk Middelaar

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 5 oktober: géén H. Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Milsbeek om 10.00 uur.

Zaterdag 12 oktober: 19.00 uur: H. Mis.

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

H. Antonius Abt Malden

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 12 oktober om 19.00 uur H. Mis met het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Vrijwilligerwerk Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen of mensen met een beperking te betekenen.

Werkzaamheden te verrichten bij de Voedselbank. Mensen brengen en halen naar een dagbesteding of als overblijfouder op een basisschool. Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht: Stichting AED Beheer Ubbergen stelt zich als doel, de overlevingskansen van iemand die een hartstilstand krijgt te vergroten. De stichting zoekt voor ondersteuning bij het beheer, vrijwilligers die bereid zijn gebruikte AED’s te controleren en gebruiksklaar te maken. En af en toe de status van kasten en apparaten te checken. De werkzaamheden vinden plaats in Ubbergen. Voor meer info en aanmelden kunt u contact opnemen met Ineke van Hattem inekevhattem@gmail.com, 06 17422051.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor u bij dan gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

Dorpsdichter op Buurtkoffie-Malden

Buurtkoffie-Malden: Riet de Jong (88) leest voor uit Toon Hermans naast dorpsdichter Pieks. (foto: MariannA Bakker) MariannA Bakker

MALDEN - Op de Buurtkoffie-Malden, het wekelijkse gratis Inloop-Café voor Senioren, drinken ze niet alleen een bakkie, maar zijn er ook regelmatig gasten aan tafel. Dinsdag 1 oktober schoof Marjolein Pieks -dorpsdichter van de gemeente Heumen- aan.

Zij dichtte ter plekke, zong het Gilde-lied en droeg voor aan een twintigtal senioren uit eigen werk in de Stadsgedichtenbundel 2019 en haar eigen bundel ‘Het mooiste van een dorp is de ruimte er om heen’. Enkele senioren gingen met een gesigneerd exemplaar naar huis.

Dorpsdichter Pieks zat naast Riet de Jong (88). Vaste prik op de Buurtkoffie is even aandacht voor korte vrolijke gedichtjes van Toon Hermans. Zij leest deze met zichtbaar plezier voor. Na de aandacht voor de gast gaan de senioren verder met bijkletsen, haken, breien, of een spelletje spelen, Ieder wat wils dus.


De Buurtkoffie-Malden is een burgerinitiatief van Ton Hoogstraaten en gerealiseerd in samenwerking met Ouderenzorg Heumen. Elke dinsdag tussen 2 en 4 uur kun je aanschuiven in het multicultureel centrum Maldensteijn in Malden. Het eerste bakkie is gratis.

Marjolein Pieks sprak tijdens de Buurtkoffie een gedicht in wording uit, waarin zij verwijst naar het hectisch bestaan van huidige mensen, met nauwelijks tijd om stil te staan. Hiervoor moet je tegenwoordig naar een yogales of een bezinningsklas gaan. Of gewoon even geranium-momentje?

Vrij van moeten

Ik ben graag nu al een oudere

Ik zit nu al graag in de recreatieruimte van het verzorgingscentrum

denkend aan vroeger

adem gelijk aan de secondewijzer

langzaam vanuit en stilstaand in een rust…

vrij van moeten.

Leave no trace bij filmcafé Overasselt

OVERASSELT - Op donderdag 10 oktober om 20.15 uur wordt Leave no trace vertoond. De film is geregisseerd door Debra Granik met Ben Foster, Thomasin McKenzie en Jeff Kober

Will leeft een paradijselijk bestaan in Forest Park, een regenwoud in Portland, met zijn dertienjarige dochter Tom. Door een misstap verandert hun leven voorgoed wanneer de autoriteiten hen uit hun verborgen woonomgeving haalt. Hierdoor moeten vader en dochter op zoek naar een nieuwe plek die ze hun thuis kunnen noemen.

De film gaat over de manier waarop de wereld omgaat met mensen die niet kunnen aarden op de gebruikelijke plaatsen. Meer informatie en reserveringen op www.filmcafeoverasselt.nl.

Meezingavond in Groesbeek

Hemmie Hermsen. (foto: Paul Jacobs) Paul Jacobs

GROESBEEK - Vrijdag 11 oktober wordt er weer een gezellige meezing- en liederenavond gehouden in het theatercafé van cultureel centrum De Mallemolen.

Liedjes van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem kan men meezingen onder begeleiding van Hemmie Hermsen. Leden van het smartlappenkoor Ochaarm zullen ook weer aanwezig te zijn. De toegang is geheel gratis en er worden gratis hapjes geserveerd. De avond is van 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.