GN Lingewaard

1 februari 2017

GN Lingewaard 1 februari 2017


De Cabaretpoel: Vier keer leuk! in de Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 4 februari 20.30 uur speelt De Cabaretpoel, Vier keer leuk! in de Theaterkerk in Bemmel. In De Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals.

De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. De Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Op deze avond spelen:

Kitty Goemaat won het Leeuwarder Cabaret Festival 2014. Onder het motto 'Lang leve de Positiviteit!' zingt ze positieve liedjes die ze begeleidt op ukelele en gitaar. Met haar energie en spontaniteit legt ze gemakkelijk contact met de zaal. Kitty is op weg naar haar geluk. Maar ze kan wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste balans.

In ‘Groots en meeslepend’ maakt Jeroens Clan korte metten met alles wat los en vast zit. Gewoon omdat het kan. Bram, Jip en Matthias weten het zeker: zíj zijn de verlossers, de messiassen, de godenzonen van het vaderlandse cabaret. Het is tijd voor een revolutie vol nietsontziende sketches, bombastische liedjes en messcherpe danspasjes. En geen flauwekulletjes.

Paul Schoolderman won in 2014 de juryprijs op het Utrechts Cabaret Festival. Na de aanslag op Charlie Hebdo werd zijn toon scherper. Kun je na een aanslag op de vrijheid van meningsuiting alles nog wel zeggen? Volgens Schoolderman kun je alleen gekwetst worden op die plek waar jezelf niet vrij bent. Mocht je je gekwetst voelen tijdens de voorstelling, dan ben je nog niet vrij. Maar hoe vrij is hij eigenlijk zelf?

Klaas Prins won de publieksprijs op het Leeuwarder Cabaret Festival 2014. Absurd, energiek en onvoorspelbaar zijn drie willekeurige woorden. Ben je benieuwd wie Klaas Prins is? Kom dan kijken.

Laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws! Meer informatie staat op www.cabaretpoel.nl.

Kaartverkoop gaat via 0481 462202 of www.topbemmel.nl.

Gerrit Jeurissen Award 2017: win 3.000 euro voor initiatief in Huissen

Winnaars van vorig jaar

HUISSEN - Heeft jouw vereniging of stichting een goed idee, maar ontbreken de financiële middelen nog? Dien dan nu een aanvraag in voor de Gerrit Jeurissen Award 2017. De drie beste initiatieven ontvangen een bedrag van 3.000 (1e prijs), 1.500 (2e prijs) of 500 euro (3e prijs). Daarnaast wordt er een publieksprijs van 250 euro beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs.

Kan jouw vereniging of stichting nog wel wat financiële hulp gebruiken? Graag helpen wij jouw initiatief op weg. Je kunt een aanvraag indienen op het gebied van kunst, cultuur, sport, natuur of maatschappelijk welzijn in Huissen. Zo won in 2016 het Dominicanenklooster in Huissen een donatie van 3.000 euro voor het realiseren van inspiratiedagen voor mantelzorgers en mantelzorggezinnen. Het Lingewaards Mannenkoor won de 2e prijs voor nieuwe koorkostuums. De 3e prijs ging naar Stichting Vrienden van Huissen voor de bouw van een concertgebouw.

Winnaars van vorig jaar
Winnaars van vorig jaar

Aanvraag indienen
Graag ontvangen wij jouw aanvraag uiterlijk vóór 15 maart 2017. De uitreiking van de Award zal plaatsvinden op donderdagavond 20 april 2017 in de Valom in Huissen. De genomineerde winnaars dienen tijdens de uitreiking een korte publieke presentatie te geven.

Over de Gerrit Jeurissen Award
De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van Stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze award wordt vanaf 2014 jaarlijks toegekend aan initiatieven met een sociale en/of ideële strekking voor het algemeen maatschappelijk belang in Huissen. De stichting is opgericht door wijlen Gerrit Jeurissen. Voor meer informatie zie www.gerritjeurissenfonds.nl.

Meezingen met Schip Ahoy

ANGEREN - Zondagmiddag 12 februari kan men er bij zijn. Kapitein Gert en zijn gehele bemanning zijn er klaar voor om iedereen weer 'n gezellige middag te bezorgen.

En meezingen mag ook. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar bij het Dorpshuis Angeren, dit kaartje is tevens een lot. "Welkom aan boord, namens de gehele bemanning van Schip Ahoy."

Start volleybalclinics met basisschool De Marang groot succes

ANGEREN - Volleybalclub Hexagon uit Angeren heeft op vrijdag 20 januari de eerste volleybalclinics georganiseerd voor leerlingen van de plaatselijke basisschool De Marang.

In totaal hebben 120 enthousiaste leerlingen en leerkrachten, verdeeld over drie groepen, deelgenomen aan de eerste van een serie van drie clinics. Een deskundige trainster van de Nevobo, wist de aandacht van alle leerlingen vast te houden en hen op een leuke wijze de beginselen van volleybal bij te brengen. Na afloop waren de leerlingen en leerkrachten erg tevreden over deze clinics.

Op 27 januari en 3 februari worden de overige twee clinics verzorgd. VC Hexagon speelt met drie senioren teams in de Nevobo competitie. Er kunnen nog nieuwe leden worden geplaatst. Is volleybal iets voor jou ? Kom langs op maandagavond vanaf 20.00 uur in het Dorpshuis van Angeren. De eerste maand mag je gratis meetrainen.

Spel-o-theek 't Gentje collecteert voor Jantje Beton

GENDT - Binnenkort gaan de vrijwilligers van Spel-o-theek 't Gentje weer collecteren voor Jantje Beton in Gendt. Dit jaar vindt de collecte plaats van 13 tot en met 25 februari.

Ze zijn al druk bezig met het coordineren van deze collecte.Het motto van Jantje Beton is 'Haal het kind naar buiten'. Het mooie van de Jantje Beton collecte is dat 50 procent van de opbrengst ten goede komt aan kinderen in Nederland, hiervan worden speelplaatsjes aangelegd en onderhouden, maar ook voor kinderen die niet naar een club of vereniging kunnen ze Jantje Beton zich in. De andere 50 procent komt ten goede van de spelotheek. Hiervan gaat de spelotheek nieuw buitenspeelgoed aanschaffen.

"Wil je graag meer informatie over de spelotheek kom gerust eens kijken. Openingstijden maandag 18.30-19.30 en op vrijdag 15.00-17.00 uur aan de Schoolstraat 1 in Gendt."

Coopcheque van 45.000 euro voor de Liedjesfabriek

Oprichters Patrick Spierts en Leon Winters (midden) van de Liedjesfabriek nemen de cheque in ontvangst van Coop-ondernemer Bart te Plate (rechts) en Coöperatieraadslid Marlies van Hulsentop.

LINGEWAARD - Klanten van de 258 Coop-supermarkten konden afgelopen najaar tien weken lang hun statiegeld doneren aan de stichting. Coop verdubbelde het ingezamelde bedrag. Met het uitgereikte bedrag kan de Liedjesfabriek zeker 500 zieke kinderen blij maken met hun eigen liedje.

De Liedjesfabriek zorgt ervoor dat zieke kinderen zich voor even beter voelen. Met een mobiele muziekstudio, de zogenaamde Liedjesmachine, worden zij tot aan hun bed bezocht. Daar schrijven ze, met hulp van professionele muzikanten een tekst en zingen of rappen deze in. De Liedjesfabriek zorgt voor een professionele opname en een eigen videoclip. De muzikanten zijn actief in zeven kinderziekenhuizen en in Villa Pardoes.

Kinderen blij maken met muziek
Patrick Spierts, medeoprichter van de Liedjesfabriek: "We zijn enorm blij met het bedrag dat Coop en haar klanten voor de Liedjesfabriek hebben ingezameld. Hiermee kunnen we meer dan 500 zieke kinderen blij maken met muziek. De muziek geeft de kinderen nieuwe energie en natuurlijk zijn ze na afloop apetrots op hun eigen liedje."

Statiegeldactie
Sinds 2008 organiseert Coop ieder jaar verschillende statiegeldacties voor wisselende goede doelen. Klanten kunnen bij het inleveren van hun lege flessen het statiegeld doneren aan een goed doel. De opbrengst van de statiegeldacties wordt door Coop verdubbeld. Met de acties is in totaal al meer dan 1,6 miljoen euro opgehaald. Voor meer informatie: www.coop.nl en www.liedjesfabriek.nl.

GENDT - Binnenkort gaan de vrijwilligers van Spel-o-theek 't Gentje weer collecteren voor Jantje Beton in Gendt. Dit jaar vindt de collecte plaats van 13 tot en met 25 februari.

Ze zijn al druk bezig met het coordineren van deze collecte.Het motto van Jantje Beton is 'Haal het kind naar buiten'. Het mooie van de Jantje Beton collecte is dat 50 procent van de opbrengst ten goede komt aan kinderen in Nederland, hiervan worden speelplaatsjes aangelegd en onderhouden, maar ook voor kinderen die niet naar een club of vereniging kunnen ze Jantje Beton zich in. De andere 50 procent komt ten goede van de spelotheek. Hiervan gaat de spelotheek nieuw buitenspeelgoed aanschaffen.

"Wil je graag meer informatie over de spelotheek kom gerust eens kijken. Openingstijden maandag 18.30-19.30 en op vrijdag 15.00-17.00 uur aan de Schoolstraat 1 in Gendt."

Valentijnsdiner bij Hof van Breunissen

GENDT - Donderdag 16 februari is er vanaf 18.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een Valentijnsdiner.

Wat is er mooier dan om met uw geliefde(n) aan te schuiven voor een heerlijk diner in het teken van de liefde. Ja, de liefde gaat soms ook door de maag!

We starten met een rode linzensoep met chorizo als vóórgerecht. Vervolgens krijgt u het hoofdgerecht: gemarineerde kip met geitenkaas en pijnboompitten, uit de oven. Hierbij serveren we een stamppot van broccoli en zoete aardappel, gefrituurde aardappelpartjes en radiccio-salade. Als dessert krijgt u limoenijs, sinaasappelbavarois en chocoladecake met slagroom. De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit menu kost, exclusief de drankjes, 16,95 euro per persoon.

Opgeven hiervoor kan tot maandag 13 februari (tenzij het maximum aantal gasten eerder is bereikt) bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook: 0481 421338. U kunt dan vragen naar het restaurant.

Verbod uitlaten honden bij De Bloem

HUISSEN - Visvereniging Sint-Petrus heeft, na jarenlang het gedoogd te hebben, besloten het uitlaten van honden bij De Bloem te verbieden.

De overlast van hondenpoep werd te groot. Mensen die geen lid zijn van de vereniging, hebben daar in principe niets te zoeken. Ook leden van de vereniging mogen bij De Bloem geen hond uitlaten.

"Daarom hebben we borden geplaatst, en kan daar gehandhaafd worden door boa's en politie. We hopen dat de mensen zich er aan houden, want een bekeuring is zonde geld", aldus het bestuur van visvereniging Sint-Petrus.

In een Oogopslag

Woensdag 1 februari

09.30 uur: St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters,

Vrijdag 3 februari

10.00 uur: Kapel Gouden Appel Bemmel, eucharistieviering, G. Peters,

10.00 uur: Sancta Maria Huissen, eucharistieviering, C. Crolla

Zaterdag 4 februari

17.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Feest van Licht, I. van Cuijk, projectkoor

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 5 februari

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Woensdag 8 februari

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters,

Zaterdag 11 februari

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, I. van Cuijk en G. Peters, Herenkoor, Mariaviering

Zondag 12 februari

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengdkoor De Levensbron

Training ‘Zorg in Balans’ voor mantelzorgers

BEMMEL - Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Daar komt heel wat bij kijken. Het zorgen voor iemand heeft veel verschillende kanten. Welke praktische problemen kunnen zich voor doen en hoe pak je dat dan aan? Wanneer doe je het goed voor de ander, maar ook voor jezelf? Met welke gevoelens kun je te maken krijgen en hoe leer je daarmee omgaan?

Dit zijn zo al een paar vragen waarmee je te maken kunt krijgen als je voor iemand zorgt. Deze training draagt bij aan inzicht in je eigen situatie en ondersteunt je mantelzorgtaak. Het kan je helpen om soms moeilijke keuzes te maken. Bovendien kan het je erg steunen omdat je er niet alleen voor staat en je begrip krijgt van andere deelnemers. Uit ervaring van eerdere deelnemers is gebleken dat ze zich erg gehoord en gesterkt voelen na het volgen van de training. Hierdoor kunnen ze hun taak als mantelzorger beter invullen en zorgen ook beter voor zichzelf. De training bestaat uit vier bijeenkomsten en één terugkom moment.

Bijeenkomst 1 - Beter inzicht krijgen in je eigen situatie.

Bijeenkomst 2 - Omgaan met gevoelens. Met welke gevoelens krijg je te maken als je langere tijd voor iemand zorgt?

Bijeenkomst 3 - De veranderende relatie, het voorkomen van overbelasting en leren opkomen voor jezelf.

Bijeenkomst 4 - Hoe nu verder? Anders leren denken met hulp van zelfanalyse. Ook krijg je informatie over ondersteuningsmogelijkheden.

Data: donderdag 23 maart, 6 april, 20 april en 18 mei steeds van 19.30 tot 21.30 uur bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel. Cursusleiders zijn Monique Ritzen (mantelzorgconsulent SWL), Sjan van Goor (maatschappelijk werker van Zinzia Zorggroep). Kosten zijn 10,00 euro voor koffie/ thee.

De Sterrenkoning is weer onderweg

BETUWE - Na een tijdje rust, werd het voor de Sterrenkoning de hoogste tijd om weer op pad te gaan. Hij wil immers kinderen weer laten stralen. Dat is hij gelukkig niet verleerd. Maar het mes snijdt aan twee kanten.

In de voorstelling zit een scene waarin de kinderen op hun beurt, de Sterrenkoning verrassen. Zij vertonen dan in een rap tempo allerlei baltrucjes. Dit alles gebeurt in een vrolijke circusachtige sfeer. Intussen is de koning al weer op verschillende scholen op bezoek geweest en heeft daar zijn verhaal verteld. Zo werd hij zeer hartelijk ontvangen op De Esdoorn in Elst, de Clara Fabriciusschool in Herveld en op de Borgwal te Bemmel. Heel bijzonder was het optreden op De Doornick in Doornenburg, de woonplaats van Netty Gebbing die het verhaal gemaakt heeft. Het voelde als thuiskomen. Na afloop stonden de kinderen in een rij om haar een handtekening te vragen.
De reacties zijn overweldigend.

Nog vier voorstellingen te gaan onder andere in Herveld, Bemmel en Dodewaard. Uiteraard wordt op iedere school het boek getiteld: "De Sterrenkoning/ Hans schopt het ver" weer gratis aangeboden.
De kracht van het verhaal is dat een wat beladen onderwerp op een lichtvoetige en zelfs vrolijke manier verteld wordt. Ook de reacties op dit prentenboek zijn zeer positief. Het boek ligt zelfs in België. 'Mijn kleindochter is er fier op', werd Netty onlangs door een Vlaamse dame toevertrouwd.
Netty en Geert Gebbing houden in elke klas een korte nabespreking.
Verrassend hoe goed kinderen over dit thema kunnen nadenken, zelfs de jongere. Een kind zei: "Ik ben blij dat jullie dit werk doen. Nu kunnen wij erover praten en er dus ook wat aan doen." Ze sloeg de spijker op de kop!

Sprankelend concert van orkest Flos Campi

BEMMEL - In de TheaterKerk Bemmel is zaterdagavond 11 februari aanvang 20.30 uur een sprankelend concert orkest Flos Campi. De entree is 15,00 euro en kaarten zijn verkrijgbaar via site van TOP: www.topbemmel.nl.

Programma Carl Maria von Weber: Ouverture van Oberon. Een juweel (1826) waarin Weber’s muziek in volle glorie klinkt. De hoorn speelt een eenvoudig motief, beantwoord door strijkers waarna de houten blaasinstrumenten een hypnotische sluier creëren die via een fanfare overgaat in een sprookjeswereld!

Carl Maria von Weber: Klarinetconcert nr. 1. In dit concert vol allegro uit 1811 waant u zich misschien bij een uitvoering van Mozart. Niet zo gek, want Carl Maria was zijn jongere neef. Laat u verrassen door onze klarinettiste!

“Nooit gedacht hier nog eens te staan vóór een orkest. Geboren en getogen in Bemmel kreeg ik op mijn tiende mijn eerste klarinetlessen van de heer van Polanen. Na het conservatorium verhuisde ik weer naar Bemmel, waar ik naast uitvoerend musicus veel klarinetleerlingen les heb gegeven.

Ook de Theaterkerk ken ik goed in zijn oorspronkelijke vorm, als kind zat ik er in de ochtendmis. Later heb ik er regelmatig gespeeld in rouw- en trouwdiensten. Het wordt een heel mooi klarinetconcert. Ik hoop dat veel mensen komen luisteren. Wellicht oud leerlingen of andere oude bekenden.”

Sofie Ebben; Ludwich van Beethoven:Symfonie nr.8. Volgens experts de meest volmaakte die hij ooit voor orkest schreef! Met blijmoedigheid en humor vertegenwoordigt deze symfonie (1814) een heel gelukkige periode in het leven van de componist. Dirigent: Dick Bolt met medewerking van Sofie Ebben, klarinet (www.floscampi.nl).

Benefietbridgedrive Care4Tina maakt het verschil

ELST - Achtenvijftig paren deden op zondag 22 januari mee aan de benefietbridgedrive voor Stichting Care4Tina in het restaurant van golfclub Landgoed Welderen in Elst. De drive werd mogelijk gemaakt door de medewerking van Bridgeclub Huissen (BCH) en Bridgeclub Cooldown.

Care4Tina is een onafhankelijke organisatie, geleid door uitsluitend vrijwilligers. Elk jaar organiseert zij een, twee weken durende, medische missie naar Xi’an (China) waar kindertjes die te vondeling gelegd zijn en een medische behandeling nodig hebben, geopereerd worden. Een medisch team onder leiding van een plastisch chirurg van het Rijnstate Ziekenhuis opereert daar, belangeloos, kinderen met een hazenlip en open gehemelte.

Alle deelnemers aan de benefietdrive dragen de Stichting Care4Tina een warm hart toe. "We doen al voor de vierde keer mee omdat we van bridgen houden én omdat we het werk van Care4Tina erg belangrijk vinden. Het geeft vondelingen na de operatie ook een betere kans op adoptie." Door de opbrengst van de drive 1.800 euro kunnen twee kinderen in China met een hazenlip of open gehemelte geopereerd worden.

De winnaars
A-lijn: 1ste Theo Lentjes & Kees voets, 2e Gerard Peters & Jan Heuting, 3e Jan Saarloos & Jeannette Saarloos.

B-lijn: 1ste Ger Polman & Stance Post, 2e Jetty van de Hoek & Alette Krabman, 3e Marijke Brandenburg & Corrie Derksen.

C-lijn: 1ste Pierre den Teuling & Jopie den Teuling, 2e Truus Vorstermans & Gil Hommerson, 3e Gunda Meya & Liesbeth Wurdeman.

D-lijn: 1ste Theo Leurs & Miek Leurs, 2e Rob Jansen & Bep Bloemen, 3e Lisette Verbunt & Lucie Wenting.

Zwemmers De Ward presteren goed bij de Gelderse kampioenschappen

BEMMEL - Onlangs werden de Gelderse Kampioenschappen korte baan gehouden in zwembad Rozengaarde te Doetinchem. Zwemclub De Ward uit Bemmel was met een ploeg van vijftien zwemmers goed vertegenwoordigd. Er werd niet onverdienstelijk gezwommen.

Stephan van Grevenbroek en Jon de Wit wisten zelfs Gelders kampioen te worden. Stephan deed dat op de 400 meter vrije slag en Jon de Wit op de 50 meter vlinderslag, de 200 meter wisselslag en de 200 meter vrije slag. Stephan behaalde tevens zilver op de 200 meter vrije slag.

Mick van Kempen zwom naar brons op de 400 meter vrije slag, de 100 en 200 meter schoolslag en behaalde tevens een mooie zilveren plak op de 200 meter wisselslag. Mick Schüssel zwom naar brons op de 200 meter vlinderslag. Tycho Wannet behaalde brons op de 400 meter vrijeslag.

Bij de dames wist Kyra Huisman naar het brons te zwemmen op de 200 meter vrije slag. Anniek Takken behaalde zilver op de 200 meter rugslag en brons op de 400 meter vrije slag.

Ook de zwemmers die niet in de prijzen vielen presteerden goed. Zij wisten mooie PR’s neer te zetten. Hoofdtrainer Evert Eekhoff kon tevreden terugkijken op de behaalde resultaten tijdens deze kampioenschappen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 4 februari van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Start Mantelzorgcafé

LINGEWAARD - Zorg je dagelijks voor je partner, ouder, kind, familielid, buurvrouw, vriend of vriendin? Dan ben je mantelzorger. Woon je in Lingewaard, dan ben je welkom in het Mantelzorgcafé!

Ook in 2017 vinden er weer tweemaandelijks Mantelzorgcafe’s plaats. Dit jaar zowel in Huissen als in Gendt. Enthousiaste vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met het geven van mantelzorg, begeleiden deze middag. Behalve een gezellige ontspannen middag is er ruimte om ervaringen te delen. Dit kan als heel steunend ervaren worden. Misschien herken je wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoor je praktische tips en oplossingen van anderen die jou ook tot steun kunnen zijn.

Het eerste Mantelzorgcafé vindt plaats in het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen op woensdag 15 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Centraal tijdens deze middag staat ontmoeting en het werken met bloemen en planten. Onder het genot van een kopje koffie/ thee maak je kennis met andere mantelzorgers en daarna ga je lekker samen aan de slag. Bovendien ga je met een leuk eigen gemaakt bloemstuk naar huis! (Datum en tijd Gendt volgen nog). Opgave voor deelname bij het Meldpunt SWL: 088 2552555 of bij Anske van Spanje, vrijwillig coördinator 026 3254569. Kosten zijn twee euro per keer.

Klaverjassers gezocht

GENDT - Klaverjasclub De Klok in Gendt is op zoek naar mensen die graag klaverjassen.

Het klaverjasseizoen loopt van september tot en met april, één keer in de veertien dagen wordt er gespeeld op donderdagavond, aanvang 19.30 uur. Je speelt de avonden aan twee verschillende tafels, drie rondes, met elke keer een ander maatje. Zo leer je ook andere medespelers wat beter kennen. Kun je een avond niet? Geen probleem, als je het maar op tijd laat weten, minimaal 24 uur van tevoren. Wij proberen dan voor een vervanger te zorgen.

De nog overblijvende speeldagen van dit jaar zijn; 9-2, 23-2, 9-3, 23-3 en 6-4.
Wij sluiten het seizoen af met de jaarlijkse terugkerende Oranjeklaverjasdag. Deze op zaterdag 22 april van 11.00-16.00 uur. Tegen een nog nader vast te stellen bedrag, kunt u gebruik maken de gezamenlijke lunch. Ons thema is: laten we het vooral gezellig houden. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.

Lijkt het je leuk om ook deel te nemen aan onze klaverjasclub? Dan ben je welkom! De clublocatie is café restaurant De Klok, Markt 1 in Gendt. Je kunt jezelf aanmelden bij de volgende adressen: de heer Kaandorp; Ac.kaandorp@kpnmail.nl telefoon 0481 422065, de familie Hendriks: zandsehof@planet.nl. 0481 451178 of bij café restaurant De Klok; 0481 421551.

Belastingservice Lingewaard

BEMMEL - Evenals vorig jaar zal de FNV. Lingewaard nu ook weer de belastingaangifte voor haar leden invullen. Dat zal ook nu weer gebeuren in het clubgebouw van drumfanfare Eska aan de sportlaan 1c in Bemmel.

Vanaf 8 maart tot en met 13 april kunnen alle leden hun aangiftebiljet geheel gratis laten invullen. Vergeet vooral niet uw aangiftebrief, ledenpas, kopie aangifte 2015 en machtigingscode 2016 mee te brengen naar de invulavond. Gezien de grote belangstelling is het wel noodzakelijk eerst even een afspraak te maken.

De FNV. leden die van deze service gebruik willen maken, kunnen vanaf 15 tot en met 24 februari op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur bellen met 06 33665467. Of aanmelden via intenet op www.afspraakmakenfnv.nl.

Activiteiten KBO Huissen in nieuwe locatie Sancta Maria

HUISSEN - Per 1 januari zijn de activiteiten: kaarten, bingo en koersbal verplaatst naar de nieuwe locatie van Sancta Maria in het voormalige gemeentehuis aan de Langekerkstraat in Huissen.

De kaartavonden in februari zijn op 2 en 16 februari in de entreezaal aanvang 19.00 uur. De Bingo is op 23 februari in de entreezaal en begint om 19.00 uur. Het Koersbal is op woensdag 1, 8, 15 en 22 februari en er wordt begonnen om 14.00 uur in de lange gang Kerkstraatzijde. Iedereen is natuurlijk weer welkom.

Op 14 maart is er weer een koffieochtend in Mea Vota. Het onderwerp is 'Fysiotherapie' en wordt verzorgd door Fysiopunt uit de Julianastraat.

De jaarvergadering van de KBO Huissen vindt plaats op 12 april in De Buitenpoort aanvang 14.00 uur.

Platformvergadering Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand nu (02 februari) van 19.00 tot 19.50 uur. Deze wordt gehouden in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Men kan zonder afspraak binnen lopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende openbare verlichting, verkeer, leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

"Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl' zie de website. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111."

"Bent u dat enthousiaste platformlid, dat wij zoeken? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl Voor meer informatie over de platforms in Lingewaard - dan kunt u de vernieuwde- gezamenlijke websites gemeente Lingewaard inzien: www. wijkplatformslingewaard.nl verder klikt u op Gendt, daarna Website Platform Gendt en zo komt u op de website van Platform Gendt."

Ponyclub Bemmel zoekt hulp

BEMMEL - De club vraagt hulp voor het buitenzetten van de pony's op de dinsdag, donderdag en de vrijdagochtend. De ponyclub, die paardrijles voor kinderen van 7 tot 18 jaar mogelijk maakt, bestaat geheel uit vrijwilligers. De verzorging van de pony's wordt voor het overgrote deel door de kinderen zelf gedaan.

"Toch heeft de club nu wat extra hulp nodig! Wij zijn op zoek naar aardige dames of heren die één of twee ochtenden per week ongeveer een uur tijd over heeft om onze elf hardwerkende pony's van de stallen naar de naastgelegen wei te brengen? De pony's mogen rond 10.00 uur buiten worden gezet. Enige ervaring in de omgang met paarden of pony's is wel gewenst, doch niet echt noodzakelijk". Het gaat hierbij om de dinsdag-, donderdag- en de vrijdagochtend. Per ochtend zullen er twee buitenzetters zijn.

"Indien we geen vrijwilligers kunnen vinden die de pony's deze drie ochtenden naar buiten willen zetten moeten zij op stal blijven. Dit is zowel voor de pony's als de ruiters geen ideale situatie. Wie wil ons hiermee helpen? Als u denkt de ponyclub uit de brand te kunnen helpen, heel graag! U kunt contact opnemen met Yvette Broere: yccbroere@hotmail.com."

Filmavond in Liduina Bemmel

Foto: Han de Winter

BEMMEL - Op donderdagavond 9 februari wordt in de recreatiezaal van Liduina een filmavond gehouden. De film is een documentaire over de overgang van Kerk naar theater, genaamd: Van Donatuskerk naar Theaterkerk. Aanvang is 19.00 uur, Gouden Appel 120 in Bemmel.

De Theaterkerk Bemmel is een burgerinitiatief van Stichting Kerk Bemmel (SKB). De ontwikkeling van deze overgang is in beeld gezet. De documentaire bestaat uit twee delen en duren beide 45 min. Het eerste deel gaat over laatste Heilige mis van de Donatuskerk. Vervolgens is het verbouwingsproces in stappen te zien tot aan de oplevering. In het tweede deel wordt verslag gedaan van de feestelijke opening. Dit vond plaats in het weekend van 28 oktober.

De opnamen zijn gemaakt door Han de Winter van het videoteam RijnWaal Bemmel en omgeving. Deze groep vrijwilligers maken regelmatig mooie en interessante opnamen, binnen RijnWaal Zorggroep, maar ook daar buiten.

Voor het bijwonen van deze filmavond vragen we voor de bewoners uit de omgeving een kleine bijdrage inclusief koffie en thee van drie euro. Iedereen is welkom!

Van groep 8 naar de brugklas: een grote stap

Training in Gemeenschapshuis in Huissen

HUISSEN - Wanneer uw zoon of dochter de stap maakt naar het voortgezet onderwijs, dan is dat een grote verandering. In korte tijd worden ze overspoeld met nieuwe informatie zoals huiswerk maken, plannen, toetsen enzovoort.

Om deze stap gemakkelijk te laten verlopen heeft RT-praktijk 'Tussenin' nu de training ontwikkeld van groep 8 naar de brugklas.Tijdens de lessen wordt er ingegaan op de volgende onderwerpen: Verschillende leerstijlen. Bewust worden van jou kwaliteiten. Omgaan met de agenda en lezen van een lesrooster. Een juiste samenvatting maken.

Het is goed om uw zoon of dochter te ondersteunen met deze voorbereiding op deze grote overgang. Het zijn 5 weken trainen voor leerlingen van groep 8 op de woensdag- en vrijdagmiddag. Van 15.00 tot 16.00 uur op woensdag en van 16.00 tot 17.00 uur op de vrijdag. Bij voldoende aanmeldingen zal gestart worden in maart. Om uw kind aan te melden en voor meer informatie kunt u een mail sturen naar rttussenin@gmail.com. Ook informatie op de website www.rttussenin.nl van Cindy Bakker-Berends.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 7 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 8 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 9 februari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

HUISSEN - Wanneer uw zoon of dochter de stap maakt naar het voortgezet onderwijs, dan is dat een grote verandering. In korte tijd worden ze overspoeld met nieuwe informatie zoals huiswerk maken, plannen, toetsen enzovoort.

Om deze stap gemakkelijk te laten verlopen heeft RT-praktijk 'Tussenin' nu de training ontwikkeld van groep 8 naar de brugklas.Tijdens de lessen wordt er ingegaan op de volgende onderwerpen: Verschillende leerstijlen. Bewust worden van jou kwaliteiten. Omgaan met de agenda en lezen van een lesrooster. Een juiste samenvatting maken.

Het is goed om uw zoon of dochter te ondersteunen met deze voorbereiding op deze grote overgang. Het zijn 5 weken trainen voor leerlingen van groep 8 op de woensdag- en vrijdagmiddag. Van 15.00 tot 16.00 uur op woensdag en van 16.00 tot 17.00 uur op de vrijdag. Bij voldoende aanmeldingen zal gestart worden in maart. Om uw kind aan te melden en voor meer informatie kunt u een mail sturen naar rttussenin@gmail.com. Ook informatie op de website www.rttussenin.nl van Cindy Bakker-Berends.

HUISSEN - Per 1 januari zijn de activiteiten: kaarten, bingo en koersbal verplaatst naar de nieuwe locatie van Sancta Maria in het voormalige gemeentehuis aan de Langekerkstraat in Huissen.

De kaartavonden in februari zijn op 2 en 16 februari in de entreezaal aanvang 19.00 uur. De Bingo is op 23 februari in de entreezaal en begint om 19.00 uur. Het Koersbal is op woensdag 1, 8, 15 en 22 februari en er wordt begonnen om 14.00 uur in de lange gang Kerkstraatzijde. Iedereen is natuurlijk weer welkom.

Op 14 maart is er weer een koffieochtend in Mea Vota. Het onderwerp is 'Fysiotherapie' en wordt verzorgd door Fysiopunt uit de Julianastraat.

De jaarvergadering van de KBO Huissen vindt plaats op 12 april in De Buitenpoort aanvang 14.00 uur.

Oud papier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 3 februari wordt het oud papier in Haalderen ingezameld.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.45 uur aan de straat te zetten.

TLC Sessions: Collin Hoeve

BEMMEL - De Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve timmert al een tijdje flink aan de weg en stond al in de top 40 met het nummer ‘Walk on water’. Collin Hoeve maakt muziek met echte instrumenten en een oprechte sound en is op vrijdag 3 februari om 20.30 uur te beluisteren in de Theaterkerk.

Hij tovert de ene na de andere fraaie melodie tevoorschijn en zingt met een warme stem die het midden houdt tussen Jason Mraz en James Taylor. Zelf noemt hij het ‘nieuwe muziek van de oude stempel’. Een groot talent van Collin is zijn vermogen om met muziek verhalen te vertellen, die ontroeren en aangrijpen. Inmiddels heeft hij zijn derde album uitgebracht , getiteld Lessons learned, dat hij zelf typeert als prachtig en puur: "Ik heb geen enkele kwalitatieve concessie hoeven doen. Gewerkt met de beste mensen en de mooiste instrumenten. Ik heb de liedjes geschreven na een behoorlijk heftige periode in mijn leven. En dat hoor je allemaal terug. Blijkbaar heb ik mijn gevoel goed kunnen vertalen, want mensen herkennen zich in mijn nummers."

Bestel kaarten à 10,00 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 in Bemmel.

Column

Normaal

Als geïnteresseerde burger word ik door de politiek heen en weer geslingerd. De verwarring is nabij. Stem ik op D66 dan krijg ik van Alexander Pechtold een bonus van 500 euro. Stem ik op de SGP dan mag ik van Kees van der Staaij mijn stukjes niet meer op zondag schrijven. Ze wijden die dag in het bijzonder aan de dienst van God. Wij beschouwen de zondag als een rustdag, een opdracht van God en een geschenk, waar we dankbaar voor mogen zijn, aldus de verklaring van de SGP. Stem ik op de SP, dan hoef ik van Emile Roemer nog 2 jaar te werken om met pensioen te kunnen. Stem ik op de PvdA, dan moet ik van Lodewijk Asscher op 63-jarige leeftijd alweer geloven dat marktwerking in de gezondheidszorg aan het einde loopt. Als ik op de VVD stem, dan doe ik volgens mijn overleden ouwe heer niet normaal. Omdraaien in het graf blijft hem na zijn crematie sowieso bespaard. Na de verkiezingen strooi ik zijn as met een linkse draai uit. De VVD lijkt op een duiventil met leugenachtige bewindslieden. Wie niet volgens de fatsoenskaart van de VVD leeft moet het land uit. Wat zal het dan stil op straat worden. Half Nederland en de Tweede Kamer viel over de rechtse fatsoensrakker Mark Rutte heen die in een paginagrote advertentie zijn woord tot het volk heeft gericht: Doe normaal. Alle ogen zijn gericht op Mark, maar hij verwoordt neem ik aan het standpunt van de VVD. Bedacht door zijn campagneteam die voor zetelwinst (lees eigenbelang) openlijk tegen de PVV aanschurkt. Dé buitenlander voel ik in beide rechtse verkiezingscampagnes. Ik word echt bang van de PVV én VVD. Wie doet normaal. Mijn verwarring is nabij. Lingewaard kent een aantal VVD-ers. Drie raadsleden, een wethouder en de burgemeester. Staan ze achter Mark Rutte? Ik ben benieuwd naar hun reactie. Ben ik door mijn vraag en verwarring normaal?
Sjaak

Opbrengst statiegeldbonnen- actie bij Albert Heijn in Gendt

GENDT - Woensdag 25 januari heeft het campagneteam Huntington uit handen van Rick Kaufmann van Albert Heijn Gendt een cheque van 372 euro in ontvangst mogen nemen.

Dit is het resultaat van een actie bij AH, waarbij klanten gedurende twee periodes van drie weken hun statiegeld bon konden doneren aan onderzoek naar de Ziekte van Huntington.

"Wij danken alle klanten, die een steentje hebben bijgedragen en in het bijzonder Peter Appeldoorn van AH, die deze actie mogelijk heeft gemaakt." Zoals reeds eerder aangekondigd, zal er in Gendt van 3 tot 8 juli een collecte plaatsvinden voor de ziekte van Huntington.

Persoonlijk, warm en betrokken. Mireille Mom

LINGEWAARD - Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zonder het een kan het ander niet bestaan of worden ervaren. We kunnen maar één keer afscheid nemen van iemand die is overleden. Als je als nabestaande daarop terugkijkt wil je dat, ondanks alle pijn en verdriet, toch met een goed gevoel kunnen doen.

Mireille: "Als ik na een overlijden bij een familie kom weet ik meestal nog niets van de overledene of van de familieleden. In de dagen die volgen verandert dit snel en krijg ik vele verhalen te horen en hun grote verdriet te zien. Het ontroert me telkens weer dat nabestaanden mij hun vertrouwen schenken en niet alleen hun band en de herinneringen aan hun geliefde overledene, maar ook het persoonlijke verdriet met me durven delen. Alles wat ik ze kan bieden is mijzelf, een luisterend oor en alle tijd en ruimte. Tijd om samen met hen op zoek te gaan naar een passende vorm voor een mooi en liefdevol afscheid. Een afscheid waarin wij samen een beeld kunnen schetsen van de mens die door hen zo gemist gaat worden.

Mijn rol in dit proces is nooit dezelfde maar ik vervul hem altijd met hart en ziel. Mijn rol als luisteraar, trooster, rustgever, regelaar, raadgever, begeleider of spreker probeer ik zo goed mogelijk te vervullen en dat kan alleen door mij te verbinden met degenen die ik tegenover mij heb."

"Dit doe ik samen met Rita van Meerendonk en Johanna Snaphaan. Ook zij staan voor een eenzelfde benadering en gevoel. Beide zijn zij vrouwen die met hoofd en hart uitvaarten begeleiden."

Mireille Mom Uitvaartverzorging is 24 uur per dag bereikbaar. Ons telefoonnummer: 0481 420002

Informeel, ondersteunend en persoonlijk

LINGEWAARD - Een uitvaart kun je maar één keer goed doen. Tot op de dag van vandaag stellen wij daarom alles in het werk om de nabestaanden met een goed gevoel terug te laten kijken op het afscheid van hun dierbare zodat ze hier troost en kracht uithalen om verder te kunnen.

Onze werkwijze is informeel en ondersteunend. Wij hechten veel waarde aan een professionele en persoonlijke benadering. Het regelen en uitvoeren van de uitvaart vindt plaats in zorgvuldig overleg met de nabestaanden en volgens de wensen van de overledene. Deze respectvolle benadering past bij onze levensvisie, wie wij zijn en wat wij belangrijk vinden.

Nieuw: Persoonlijke budgetuitvaart € 1.995,00. Een eenvoudige maar toch persoonlijke en respectvolle uitvaart met afscheid in Afscheidshuys Lingewaard.

Afscheidshuys Lingewaard is er voor iedereen. Ook wanneer u de uitvaart niet door ons laat verzorgen maar door uw verzekeraar of een andere uitvaartonderneming kunt u gebruik maken van de faciliteiten en dienstverlening van Afscheidshuys Lingewaard. Tarieven 2017 staan op onze website.

Eigen rouwvervoer en overledenenverzorging. Constantijn Koen Uitvaartverzorging beschikt over een eigen rouwauto, overbrengauto en volgauto, daardoor kunnen wij hele gunstige tarieven bieden en zelf het staatsievervoer naar een (theater)kerk, zalencentrum, begraafplaats of crematorium verzorgen.

Welkom, ook als u bij DELA, Monuta, Yarden of elders verzekerd bent. Regelmatig krijgen wij de vraag of wij de uitvaart kunnen verzorgen van iemand die is verzekerd bij DELA, Monuta, Yarden of elders. Het antwoord is ja.

U bent altijd vrij om voor Constantijn Koen Uitvaartverzorging te kiezen. ­

Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard

info@uitvaartverzorging-lingewaard.nl | www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl

Telefoonnummer 06 42116093.

Bijzondere Gedenktekens van Aries Natuursteen Zevenaar

ZEVENAAR - Na de crematie of begrafenis van een dierbare persoon, maken wij, vaak samen met de nabestaanden, een tastbare en blijvende herinnering. Aries Gedenktekens zorgt, al meer dan 70 jaar, voor een waardig gedenkteken in de vorm van een grafmonument of urn-monument. Van een vrijblijvend advies en ontwerp tot het vervaardigen en plaatsen van een gedenkteken: Aries Gedenktekens verzorgt het helemaal.

Na de crematie wordt vaak voor het verstrooien van de as gekozen. Maar…, is dit een verstandige keuze? Wij horen nog wel eens dat er achteraf spijt is omdat er na het verstrooien geen unieke plek is om even naar toe te gaan. Nabestaanden weten soms niet wat mogelijk is. Tegenwoordig mag de as van een overledene in eigen huis of tuin worden bewaard. Een bijzondere gedenkplek 'dichtbij' is wat veel mensen aanspreekt. Daarom hebben wij ons ook gespecialiseerd in deze vorm van gedenktekens voor in huis of in eigen tuin.

Ons familiebedrijf bestaat uit een team met gedreven en betrokken vakmensen. Kiest u voor ons bedrijf, dan kiest u voor kwaliteit en een voordelige prijs. Dat kan doordat wij direct uit eigen voorraad, efficiënt en zonder provisies of doorverwijsvergoedingen werken. Wij beschikken over een ruime toonzaal en modellentuin met veel keuze. U bent welkom voor een vrijblijvend oriënterend bezoek. Voor een afspraak: 0316 523362. Wij zijn erkend lid van NGS en ABN. Werken volgens het Keurmerk Natuursteen en hanteren landelijke ABN garanties.

Bezoek onze nieuwe website www.ariesgedenktekens.nl.

'Brei een hart…' succesvolle actie!

HUISSEN - Eindelijk was het zover: alle harten hangen op bamboestokken. Er is een afspraak gemaakt met het AZC in Elden en we gaan op een donkere woensdagavond voor kerst op weg. We zijn wat afwachtend en hebben geen idee hoe we ontvangen zullen worden.

Nadat we de slagboom van het AZC gepasseerd zijn en de beveiliger ervan overtuigd hebben dat we met goede bedoelingen komen, worden we direct enthousiast door een aantal kinderen begroet. Ze zijn helemaal blij om zoveel harten te zien. Na overleg met de leiding over het doel van onze komst hebben we de harten uitgedeeld aan bewoners van het centrum. In een soort koffiekamer / kantine zijn veel bewoners: volwassenen en kinderen verzameld voor de koffie/thee en limonade. Helaas spreken alleen de kinderen Nederlands omdat zij naar school gaan. Contact leggen in zo korte tijd is dan ook erg moeilijk. Het restant van de harten hebben we opgehangen in de hal van het centrum.

Iedereen is blij met de harten te oordelen aan de lachende of soms aarzelend glimlachende gezichten van de bewoners. De kinderen zijn spontaan en enthousiast en komen om een tweede hart vragen. Die krijgen ze natuurlijk! De leiding vind het een leuk initiatief en mooi symbolisch gebaar naar de bewoners.

De actie is niet in de laatste plaats zo succesvol geweest door de inzet van de vele makers van alle harten. Heel veel dank aan al degenen die gebreid, genaaid, gehaakt en gezaagd hebben! (Ada van Arkel)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 5 februari om 10.00 uur met voorganger ds. Matthijs Glastra. Nieuwsgierig? Kom langs. Iedere zondag of op vrijdagmiddag tijdens de inloop van 14.00 tot 16.00 uur. Van harte welkom.

Startbijeenkomst Haalderen groot succes

HAALDEREN - Groot was de opkomst van de inwoners uit Haalderen tijdens de startbijeenkomst op donderdag 19 januari. Ruim 110 mensen kwamen naar dorpshuis De Tichel om mee te denken en te praten over de ontwikkelingen in Haalderen voor de komende tien jaar.

Enthousiast werden groepjes gevormd die samen in discussie gingen over de wensen en ideeën die er leven over de thema’s woonomgeving, verkeersveiligheid, natuur en recreatie, sociaal leven en verenigingen, voorzieningen voor jong en oud, economische bedrijvigheid en overig. Die werden vervolgens op grote themavellen geplakt en daarna kon met stickertjes hun prioriteit worden aangeven.


Verreweg de meeste stemmen waren voor de leegstand aan het Mariaplein, maar ook een rondweg om Haalderen kreeg heel veel stemmen. Andere belangrijke wensen waren de verkeerssituatie bij de Aldi en de verkeersveiligheid op de Van de Mondeweg. Ook het ontbreken van een pinautomaat en het onderhoud van de speeltuinen is voor veel inwoners een belangrijk punt.


Aan het einde van de avond riep de voorzitter van het project Haalderen Leeft, mensen op om zich aan te melden bij een werkgroep die de thema’s gaat uitwerken voor het dorpsontwikkelingsplan Haalderen. "Hebt u belangstelling voor een werkgroep, dan kan dit nog steeds door een e-mail naar haalderenleeft@gmail.com te sturen." De avond werd afgesloten door wethouder Helga Witjes, waarna het nog lang gezellig bleef in De Tichel.

Marissa van Noort behaalt goud

LINGEWAARD - Op zaterdag 21 januari vond in Doetinchem de tweede plaatsingswedstrijd 2e en 3e divisie plaats. De turnsters van de A selectie bovenbouw van SGS Lingewaard streden voor een plek in de kwart finale van het NK turnen.

Sommige turnsters waren al bijna zeker van de volgende ronde door een uitstekend resultaat in de eerste plaatsingswedstrijd, terwijl anderen nog maximaal moesten knallen om zeker te zijn van doorstroming naar de kwartfinale van het NK.

Turnster Marissa van Noort (categorie senioren) turnde een fantastische wedstrijd. Dit leverde haar naast de gouden medaille en de overwinningstune ook plaatsing voor de kwartfinale van het NK op.

Eva Wiecherink, Kiki Schouten, Amber Smits en Maud Verheijen (categorie junioren) turnden ook een goede wedstrijd en wisten zich hiermee te kwalificeren voor de kwartfinale NK tweede divisie.

Loïs Wattima, Emma Schutte en Anouk Zuid turnden een prima wedstrijd maar kwamen net te kort voor plaatsing voor de volgende ronde. Marijn Putmans en Isa Meurs moesten helaas wegens een blessure afhaken voor deze wedstrijd.

SGS Lingewaard is trots op de prestaties van alle SGS toppers! Iedereen heeft mooie dingen laten zien.

Ook zin om te gaan turnen? Kijk op www.sgs-lingewaard.nl voor meer informatie.

Workshop boetseren op De Minkhof

BEMMEL - Op maandag 13 februari start De Minkhof met een workshop boetseren gedurende vier weken.

Onder begeleiding maakt de deelnemer een zelfgemaakt bonbonschaaltje, een bewerkt tegeltje voor aan de wand, kaarsenkandelaar of u gaat iets maken naar eigen idee. Misschien wordt men geïnspireerd door een mooi beeldje of een afbeelding die als voorbeeld kunnen dienen!

Heeft men ooit met klei gewerkt, of wil men graag eens onderzoeken welke creativiteit er in zich schuilt, dan is deze workshop beslist iets. Ze werken in kleine groepjes.

Start workshop: maandag 13 februari (vervolg 20, 27 februari en 6 maart) van 10:00 uur tot 12:00 uur. Kosten: 20 euro voor 4 (maandag)ochtenden, inclusief materiaal, koffie en thee. Wil men gebruik maken van het driegangenmenu, dan zijn de kosten 5 euro of een Minkhofstrip (3,75). Zelf schort meebrengen. Men kan zich per mail aanmelden bij coordinator@minkhof.nl of per telefoon bij Ina Rutgers, Minkhofcoördinator 06 41575409 (bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur).

Afsluiting Muziek maak je zelf

HUISSEN - Op woensdag 25 januari heeft in muziekgebouw Het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen de afsluiting plaatsgevonden van de basiscursus Muziek Maak Je Zelf, die de Stedelijke het afgelopen half jaar heeft gegeven. De cursus is gegeven in muziekgebouw Het Stedium.

De kinderen hebben bij de afsluiting aan ouders en familie laten horen wat ze hebben geleerd in de cursus en ze hebben een diploma uitgereikt gekregen. Ze kregen de gelegenheid instrumenten uit te proberen, waarop ze les zouden willen hebben. Er waren optredens van het harmonie orkest en van het leerlingenorkest.

Ook zin in een cursus? Eind februari / begin maart zal bij voldoende belangstelling op de vrijdagmiddag weer een nieuwe cursus van start gaan in Het Stedium. De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep 4 tot en met 7, beoogt het plezier in zelf muziek maken te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen. Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een instrument via de Stedelijke. Aanmelden voor de volgende cursus kan via het aanmeldformulier op de website.

Meer weten over de cursus of lessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen? Neem contact op via telefoonnummer 0613865492; via e-mail: opleidingen@stedelijkemuziekhuissen.nl of kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

13 / 24

14 / 24

De Minkhof zondag open

BEMMEL - Op zondag 5 februari opent De Minkhof weer haar deuren van 11:00 tot 14:30 uur. Het is dit keer genieten van het bezoek van Charles Derksen van de Historische Kring Bemmel, die aan de hand van oude foto's en beelden test wat u (nog) weet en herkent van oude gebouwen en plekjes in onze omgeving. Met bovenstaande foto begint de presentatie en wel met de vraag: "Bij welk zéér bekende gebouw in Bemmel behoorde deze erker?"

In de vorm van een quiz zoomt Charles in op het kleinste detail om dan steeds verder het geheel prijs te geven. Het zal zeker nostalgische herinneringen oproepen en stof tot praten geven. "Inschrijven (graag vooruitbetaling) kunt u bij De Minkhof op onderstaande openingsdagen. De kosten bedragen voor deze ochtend/middag 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen).

De Minkhof ligt aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel; 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag) (www.minkhof.nl).

Succes bij NK voor Hutaf-dames

Hilde Vermeulen en Noor Rooding met hun eerste en tweede plaats

HUISSEN - Op zaterdag 21 januari werden in Panningen (Limburg) de Nederlands kampioenschappen tafeltennis voor dames gehouden. Noor Rooding en Hilde Vermeulen debuteerden daar in de categorie dames met een D-licentie. Hier waren twee poules. In iedere poule werd een meerkamp gespeeld. De nummers één en twee van elke poule plaatsten zich voor de halve finales.


Noor kende een stroeve start in de poule maar, wist toch drie wedstrijden te winnen en slechts één te verliezen. Er waren echter drie speelsters met één nederlaag in de poule. Om de einduitslag te bepalen moesten uiteindelijk de punten worden geteld. Dit pakte gelukkig uit voor Noor die als hierdoor als eerste eindigde.
Hilde speelde sterk in de poulefase. Zonder een game te af te staan wist ze deze te winnen. Dit betekende bovendien dat beide Hutaf-dames elkaar ontliepen in de halve finales.
Noor trof in de halve finale een speelster van SVE (Utrecht). Een sterk begin van de wedstrijd gaf Noor een 2-0 voorsprong. De derde game ging net verloren. In de vierde game was het weer spannend, maar deze wist Noor er wel uit te slepen en plaatste zich zo voor de finale.
In haar halve finale trof Hilde een speelster van VTV (Nieuwegein). Hilde kwam langzaam op gang maar kreeg steeds meer grip op het spel van haar tegenstandster. Zo wist ze haar achterstand om te buigen in een overwinning. Hiermee was een Hutaf-finale op het NK een feit.
In de finale was Hilde uiteindelijk het meest gelukkig door na vijf spannende games met 3-2 te zegevieren. Een prachtig resultaat. Bovendien verdienden beide speelster met dit resultaat een C-licentie.

Voorjaarsbijeenkomst Bewonersraad Lingewaard

HAALDEREN - Op woensdag 8 februari houdt de Bewonersraad Lingewaard haar jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst voor huurders van Waardwonen. De bijeenkomst vindt plaats in Dorpshuis De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen en begint om 19.30 uur.

Tijdens de bijeenkomst zullen de bestuurder van Waardwonen en de huurderscommissarissen in de Raad van Commissarissen van Waardwonen zich aan u voorstellen. Verder staan de energiebesparende maatregelen (inclusief tijdspad) die Waardwonen wil doorvoeren bij haar woningbezit, de opbouw van de servicekosten bij woningen van Waardwonen, de toekenning van woningen door Waardwonen aan statushouders en een toelichting op de vacatures bij de Bewonersraad Lingewaard door iemand van de Woonbond op het programma. Daarna kunt u uw vragen en opmerkingen aan ons stellen.

Kortom, een vol en gevarieerd programma!

Carnaval in Gendt kaartverkoop Après-Ski

GENDT- Het is weer zo ver! Op zaterdag 25 februari zal er door de Gentenarren weer een Après Ski Party georganiseerd worden. Dit jaar gaat het dak er helemaal af. De DJ’s zijn niemand minder dan Donn Camps en DJ Kevin. Donn Camps gaat een wervelende act verzorgen tijdens die avond.

De kaartverkoop is woensdag 8 februari tussen 19.00 en 20.30 uur in de foyer van Providentia. De kaartjes kosten 10 euro per persoon. Entree vanaf 16 jaar, legitimatie is verplicht tijdens de Après Ski Party. Er zal bij de entree streng gecontroleerd worden op leeftijd. Alcohol onder 18 jaar is niet toegestaan evenals roken. Reserveer je kaarten alvast via info@gentenarren.nl. Meer info staat op www.gentenarren.nl of op facebook.

Vrouwenvereniging huldigt jubilarissen

ANGEREN - Tijdens de jaarvergadering op dinsdag 17 januari werden dit jaar acht jubilarissen gehuldigd.

De jubilarissen: Door Hermsen, Gerry de Vries, Truus van 't Hullenaar, Lies van Schayk, Cilia Hendriksen, Ria Visser, Ria Scholten werden gehuldigd voor het 40-jarig lidmaatschap. Een bijzonder jubileum was weggelegd voor Truus Kersten, 50 jaar lid van de vereniging waarvoor haar een boek als kunstwerk werd aangeboden.

Tevens kregen alle jubilarissen een oorkonde met een mooi boeket bloemen. Daarna werd de avond nog gezellig voortgezet met een paar rondjes bingo onder het genot van een hapje en een drankje.

Ledenvergadering De Karper

HAALDEREN - De jaarvergadering van hengelsportvereniging De Karper wordt gehouden op woensdag 15 februari in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

De vergadering begint om 20:00 uur; de stukken kunnen vanaf 19:30 uur worden ingezien. De vergadering is voor leden van 18 jaar en ouder.

Mooie natuurfoto’s in De Kijkruit in Gendt

GENDT - Joyce Derksen laat haar mooie natuurfoto's zien in De Kijkruit in Gendt. Ze zijn te bezichtigen van 27 januari tot en met 24 maart.

Joyce Derksen is Doornenburgse. Met haar vriend heeft ze twee kinderen. Joyce werkt als verzorgende bij de Thuiszorg. Naast fotograferen schrijft ze een wekelijks online column voor Omroep Lingewaard. “Al heel jong had ik een fascinatie voor mooie luchten. Toen ik wat ouder werd nam ik alleen tijdens de vakanties de camera ter hand. Met mijn mobiele telefoon maakte ik vaker foto’s: onderweg, of gewoon uit het zolderraam. Bij het afdrukken waren de foto’s op mijn telefoon niet toereikend. Een spiegelreflexcamera en zoomlens kwamen dus bij. Ik ben autodidact. Zoek soms informatie op. Ik doe veel op gevoel, waarbij ik veel aandacht besteed aan compositie en standpunt. Dingen worden zoveel mooier als we ze eens vanaf een ander standpunt bekijken of in detail. Na aanschaf van een hele goede smartphone, kan ik nu altijd en overal kwalitatief goede foto’s maken. De natuur is mijn inspiratiebron.”

Haar foto’s komen regelmatig voorbij tijdens de weerpraatjes bij de regionale en nationale televisiezenders. Ook levert ze al twee jaar foto’s aan de burgemeester. Deze dienen als prijs voor de beste Lingewaardse vrijwilliger en de meest maatschappelijk betrokken Lingewaardse ondernemer van het jaar. Eind vorig jaar heeft Joyce een verjaardagskalender gemaakt met foto’s uit Doornenburg. Na exposities in de Dorpshuizen van Doornenburg en Angeren is nu De Kijkruit in Gendt aan de beurt. Zie ook: http://joycederksen.werkaandemuur.nl en http://www.joysofnaturefotografie.nl.

Werkgroep De Kijkruit; 0481 421156. Expositieadres (raammanifestatie), Dorpstraat 21b in Gendt.

Optocht Kraonige Zwaone 'tege de keer ien'!

HUISSEN - In lijn met het moto van het lopende carnavalsseizoen: 'Huusse, tege’ de keer ien' zal ook de optocht dit jaar een tegengestelde route kennen in vergelijking met de voorgaande jaren.

Om de 'gaten' in de optocht tegen te gaan zal de start van de optocht dit jaar niet op de Markt liggen maar bij De Gouden Engel waarna, na het uitspreken van de proclamatie door Prins Danny d’n Utvlieger, om 14.11 uur een schot van het Gildekanon de stoet in beweging zal zetten.

In de voorgaande jaren kwam het regelmatig voor, dat op de Markt aangekomen, deelnemers van de optocht de prins iets wilden aanbieden, waardoor de aansluiting op de groep ervoor verloren werd. Door de route om te draaien zal de aansluiting tot aan de Markt geen probleem zijn en ontstaan er dus geen gaten.

Vanaf De Gouden Engel zal direct linksaf geslagen worden naar de Doelenstraat. Vervolgens kent de optocht de bekende route, maar dan andersom. Aangekomen bij de Markt wordt door de Prins en zijn gevolg 'het defilé' afgenomen. Vanaf de Markt zal doorgetrokken worden richting De Gouden Engel waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

Aanmelden nog mogelijk! Indien het gaat kriebelen om 'tege’ de keer ien' deel te nemen aan de optocht dan is men welkom. Via de website van De Kraonige Zwaone, www.dekraonigezwaone.nl is inschrijving mogelijk. Er zijn drie categorieën waarvoor men zich kan opgeven: individueel, loopgroep of praalwagen. Voor alle drie de categorieën is een drietal prijzen beschikbaar.

Vogels spotten op de fiets langs de oude Waal

REGIO - IVN RijnWaal gaat deze keer vogels spotten op de fiets langs de oude Waal bij Nijmegen. De excursie start op zondag 5 februari om 09.00 uur bij het Hollandsch-Duitsch gemaal, Dijkgraaf van Wijckweg 4 in Nijmegen.

Het gebied langs de oude Waal is een prachtig wandelgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Vogels voelen zich daar dan ook helemaal thuis. "We verwachten er verschillende soorten eenden, ganzen, buizerds, torenvalken en reigers. En natuurlijk alle andere wintergasten welke je in dit soort gebieden tegen kunt komen."

Vogels zijn fascinerend en Ben Brouwer kan daar vol enthousiasme over vertellen. Hij is dan ook de contactpersoon en gids voor deze excursie en bereikbaar op 06 53927477. Zich aanmelden kan via IVNRijnWaal@gmail.com. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Vergeet niet om waterdichte wandelschoenen of laarzen aan te trekken en vergeet vooral uw verrekijker en fiets niet!" Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal vindt u op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Lezing over rozen bij Groei en Bloei

LINGEWAARD - Van alle bloemen die in tuinen overal ter wereld groeien, is de roos het meest geliefd en de meest geteelde bloem. Dat is zo geweest sinds de dageraad van de beschaving, in ieder geval in de westerse wereld. Tegenwoordig zijn rozen in elk land te vinden, ook in landen waar het klimaat nou niet bepaald ideaal is. Hoe komt dat nou zo?

Op de eerste plaats door het feit dat de ene roos weliswaar mooier is dan de andere, maar omdat de roos op zijn best de allermooiste bloem is die er bestaat en, alsof het nog niet genoeg is, bijna altijd heerlijk ruikt. Verder bloeit hij heel lang als ze maar voldoende warmte en vocht krijgen. Wij noemen de roos niet voor niets 'Koningin der bloemen'.

Groei en Bloei Overbetuwe- Lingewaard heeft rozenkweker Toon de Rijk van Rozenrijk uit Chaam bereid gevonden een interessante lezing te verzorgen. Naast kweker is Toon een fervent verteller over rozen in al zijn varianten. Op 15 februari komt hij naar Herveld voor een lezing over tuinrozen. Het belooft een leerzame en inspirerende lezing te worden. Niet alleen de geschiedenis over de soorten komen aan bod, maar ook hoe er vermeerderd wordt. Toon zal alle belangstellenden voorzien van allerhande tips & tricks over het planten en verzorgen van onze rozen.

Deze lezing is in de Hoendrik in Herveld op15 februari om 20.00 uur en wordt verzorgd door Groei en Bloei Overbetuwe-Lingewaard.

HAALDEREN - De jaarvergadering van hengelsportvereniging De Karper wordt gehouden op woensdag 15 februari in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

De vergadering begint om 20:00 uur; de stukken kunnen vanaf 19:30 uur worden ingezien. De vergadering is voor leden van 18 jaar en ouder.

Theater Over & Weer zoekt regionaal talent

BETUWE - Locatietheater in een decor dat geen dag hetzelfde is. Theater Over & Weer maakt voorstellingen aan weerszijden van de Waal op basis van historische verhalen uit de streek. Op zes lange zomeravonden in het jaar, rond midzomernacht, vormt Theater Over & Weer het buitengebied tussen Slijk-Ewijk en Beuningen om tot een theaterzone met toneel, muziek en kleur.

De voorbereidingen voor de nieuwe voorstelling Aan de Oever, in het zand zijn al in volle gang. Professionele regisseurs en dirigenten geven elk hun eigen invulling aan vier mini-voorstellingen die samen één theaterstuk vormen. En daarvoor is het theater op zoek naar acteurs, muzikanten, zangers en andere artiesten uit de regio. Aan de vorige theatervoorstelling Verlangen naar de Overkant deden ruim vijftig spelers en muzikanten aan weerszijden van de Waal mee. Ze vonden elkaar in een gedeelde passie. Veel van de spelers hebben zich opnieuw aangemeld, maar nieuw talent is van harte welkom!

Op zaterdag 11 februari is er van 10.00 tot 12.00 uur een kennismakingsbijeenkomst in het Dijkmagazijn Beuningen. De scènes en verschillende rollen worden hier door de makers toegelicht en ook de spelers, zangers en muzikanten kunnen hun eigen voorkeuren en wensen kenbaar maken. Aanmelden kan via www.theateroverenweer.nl.

Aan de Oever, in het zand. Sinds vijf jaar is het voetveer tussen Slijk-Ewijk en Beuningen in de vaart. Dat inspireerde Theater Over & Weer om samen met historische kringen van Beuningen en Slijk-Ewijk voorstellingen te maken die de oevers van de Waal met elkaar verbinden. "Wat zou het mooi zijn om een reis naar de overkant te maken. Naar de onbekende oever, die je wel ziet liggen maar waar je zelden komt. Op reis met theater en muziek, aan de hand van de verhalen van de mensen die er hebben gewoond."

De voorstelling Aan de Oever in het zand is de derde voorstelling van Theater Over & Weer, die dit jaar van 15-17 juni en van 22-24 juni wordt gespeeld door meer dan vijftig acteurs, zangers en muzikanten uit de omgeving van Slijk-Ewijk en Beuningen. Het publiek bezoekt de voorstelling in groepen met eigen gidsen die de weg weten naar de verschillende locaties. Onderweg steken toeschouwers twee keer de rivier over met de pont.

Meer informatie over kaartverkoop en de voorstelling staat op Theateroverenweer.nl.

Tweestroom scoort prima

GENDT - Tweestroom-DS1 ontving Boem.Komeet-DS2 en had in de tweede set de meeste tegenstand gekregen. Hierna was de fut er uit bij dat team. De derde en vierde set werden vrij gemakkelijk gewonnen.(4-0)(25-14/25-22/25-10/25-14)

Volamie-DS1 was gast van onze Dames-DS2. Onze dames wonnen de 1ste set zeer ruim. In de 2de en 3se set was de tegenstand van meer betekenis, maar ook die sets werden gewonnen. In de 4de setwas alles onder controle.(4-0)(25-08/25-18/25-20/25-13)

Tweestroom-HS1 speelde thuis tegen naaste belager Bem.Komeet-HS2 en had buiten de verwachting nagenoeg geen moeite met de tegenstander. In de 2de set had men nog de meeste tegenstand. Een fraaie overwinning.(4-0)(25-18/25-22/25-14/25-15)

De onklopbare koploper Pegasus-DS12 was gast van Tweestroom-DS5. De 1ste en 2de set waren voor de koploper. De 3de set werd verrassend door onze dames gewonnen. Ook in de 4de set werd goed tegengas gegeven. Helaas geen setwinst.(1-3)(20-25/17-25/25-21/19-25)

Tweestroom-DS3 speelde uit bij Pegasus-DS9 en won de 1ste set nipt. Daarna was de tegenstand verrassend hoog, maar de overwinning een feit.(0-4)(25-27/21-25/21-25/19-25)

Verbod uitlaten honden bij de Bloem

HUISSEN - Visvereniging Sint-Petrus heeft, na jarenlang het gedoogd te hebben, besloten het uitlaten van honden bij De Bloem te verbieden.

De overlast van hondenpoep werd te groot. Mensen die geen lid zijn van de vereniging, hebben daar in principe niets te zoeken. Ook leden van de vereniging mogen bij De Bloem geen hond uitlaten.

"Daarom hebben we borden geplaatst, en kan daar gehandhaafd worden door boa's en politie. We hopen dat de mensen zich er aan houden, want een bekeuring is zonde geld", aldus het bestuur van visvereniging Sint-Petrus.

Prachtige dansoptredens van GTV Zwieps tijdens Voorste Dansdagen

BEMMEL - Afgelopen zaterdag hebben de selectiedansers 12 - 18 jaar en de plusgroep 10-12 jaar van GTV Zwieps een zeer mooi optreden gegeven tijdens de Voorste Dansdagen in Twello.


In een sporthal omgetoverd tot theater met prachtige belichting kwamen de dansen Run van Rondé gedanst door de plusgroep en Bloom van The Paper Kites gedanst door de selectie heel goed tot zijn recht. Beide dansen zijn in de stijl modern.

Op dit moment wordt er getraind voor het volgende optreden. Nieuwsgierig? De dansen zijn te zien op youtube onder vermelding: Zwieps Voorste Dansdagen. Meer informatie over dansen bij GTV Zwieps is te vinden op www.zwieps.nl.

Zeer geslaagde waterpoloclinic Thetis

LINGEWAARD - Zwem & Waterpolovereniging Thetis heeft op zondag 22 januari een waterpoloclinic georganiseerd voor jeugd van 10 tot 14 jaar.Liefst dertig enthousiaste kinderen hebben deelgenomen aan deze leuke, leerzame en sportieve middag.

Alle sporters hebben de beginselen van een aantal basistechnieken geoefend en vervolgens hebben we afsloten met een onderling partijtje. Aan het einde van de clinic zijn alle kinderen moe maar voldaan en in het bezit van een goed gevulde goodibag (mede mogelijk gemaakt door Guijt Verzekeringen) terug naar huis gegaan.

Zwem & Waterpolovereniging Thetis is alle aanwezige trainers, vrijwilligers en Guijt Verzekeringen dankbaar voor hun inzet.

Een viermannengeneratie...

Overgrootvader en moeder zijn erg blij met de vier generaties

LINGEWAARD - Kleinzoon Sebastiaan Peters is de vierde generatie met de achternaam Peters in de familie. Afgelopen kerst zijn de vier mannen samen vereeuwigd op de foto.

De namen van links naar rechts: overgrootvader Herman Peters (84 jaar), zoon Sebastiaan peters (0 jaar), Vader Bas Peters (31 jaar) en opa Hendery Peters (55 jaar).

AKG De Narrenpoel pronkt!

Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - AKG De Narrenpoel bedankt iedereen die op welke wijze dan ook zijn medewerking heeft verleend aan de pronkzitting gehouden op zaterdag 21 januari.

"Het was een geweldige avond vol dans, muziek, zang, buut en mimiek. Traditioneel werd de avond afgesloten met het zingen van het Angers volkslied." Foto's staan op www.narrenpoel.nl.

Wereldkampioen bij vogelvereniging Onder Ons

GENDT - Bij de onlangs gehouden wereldkampioenschappen voor vogels 2017 georganiseerd door Com.Almeria in Spanje is mevrouw H van Nieuwland-Visser met een stam Blauw Fazantjes in de klasse F2-6 Genus Uraeginthus met 374 punten wereldkampioen geworden. Vogelvereniging Onder Ons is trots op haar en het behaalde succes.

Bingo Huissen Zand-Binnenveld

HUISSEN - Op woensdag 15 februari verzorgt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de deelnemer vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (3 prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de superhoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Ouderen en jongeren wonen samen in Sint-Martinuskerk Doornenburg

Volgens het architectenbureau is de Martinuskerk 'door zijn forse maat en ligging misschien wel het meest prominente gebouw' van Doornenburg  Foto: Sjaak Veldkamp

DOORNENBURG – Ouderen en jongeren wonen in de Martinuskerk in Doornenburg. Hiervoor kunnen op de begane grond circa 5 seniorenwoningen en boven in 2 bouwlagen 6 starterswoningen plus vliering gemaakt worden. De toren dient als liftschacht Een toekomstbeeld waarvoor stichting Behoud Erfgoed Sint-Martinuskerk Doornenburg zich vol voor gaat inzetten. Het college prijst het burgerinitiatief, maar zet er wel kanttekeningen bij.

De monumentale Martinuskerk is door parochie De Levensbron afgestoten. De pastorie en een deel van de kerk heeft al een nieuwe bestemming gekregen. Voor het midden gedeelte denkt de stichting aan woonbestemming. Hiervoor heeft bureau Harmonische Architectuur de mogelijkheden globaal onderzocht. Het is technisch mogelijk, maar het vraagt volgens de onderzoeker wel om een behoorlijke verbouwing. "Met deze stevige bouwkundige ingreep, die overigens het uiterlijk van het gebouw goeddeels intact laat, wordt waarschijnlijk wel een duurzame herbestemming gerealiseerd, laat die fraaie, bijzondere en mooi gelegen woningen oplevert en nog enig financieel overschot ten behoeve van de centraal-bouw."

Wethouder Johan Sluiter van Ruimtelijke Ordening vindt het een 'mooi' initiatief. "Dat doet Doornenburg wel goed", zegt hij. Maar er is nog een lange weg te gaan. Het college heeft een principebesluit genomen om medewerking te verlenen. Sluiter benadrukt dat de plannen uit enkele schetsen bestaan, zonder financiële onderbouwing. Het is nu zaak om de juiste mensen te vinden die de kar kunnen trekken, plus het zoeken naar financiële middelen om het traject überhaupt te kunnen bekostigen, zo laat Sluiter weten. Het gevaar er in schuilt, dat burgers de langdurige procedure onderschatten. De wethouder verwacht, van de stichting een compleet plan dat alle (inspraak)procedures heeft doorlopen, inclusief een financiële onderbouwing.

Het Brummense architectenbureau hecht veel waarde aan de Martinuskerk uit 1951. Door zijn forse maat en ligging misschien wel het meest prominente gebouw van het dorp Doornenburg, zo staat er in hun toelichting. Misschien heeft de architect het imposante Kasteel Doornenburg nog niet ontdekt!

Lezing 'Communicatie in de natuur'

BEMMEL - De lezing 'Communicatie in de natuur' door Atze Oskamp is woensdag 15 februari om 20.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel en wordt verzorgd door stichting Lingewaard Natuurlijk.

Atze Oskamp is bioloog en zijn hele leven al bezig met de natuur. Na zijn werkzame leven, onder andere als rector van het Stedelijk Lyceum in Zutphen en directeur onderwijs en cultuur in Apeldoorn, houdt hij zich de laatste jaren bezig met het opleiden van natuurgidsen, het geven van lezingen en als IVN-gids leidt hij ook veel mensen rond, vooral op de Hoge Veluwe.

Dat dieren met elkaar communiceren was wel bekend. De laatste decennia heeft de wetenschap veel nieuws ontdekt over communicatie in de natuur.
In feite communiceren bijna alle levende wezens met elkaar. Er worden signalen uitgewisseld tussen dieren en planten, tussen planten onderling, tussen planten en schimmels, et cetera.

Ook al kennen niet alle levende wezens de 'mensentaal', sommigen hebben andere oplossingen gevonden. Daar gaat deze lezing over, in gewone 'mensentaal'. Toegang is gratis voor Vriendenvan stichting Lingewaard Natuurlijk. Voor belangstellenden zijn 'vriendenkaarten' tijdens de lezing verkrijgbaar. Overige belangstellenden betalen 7,50 euro en... koffie en thee zijn gratis.

Voor nadere informatie kun je bellen: 0481 461011 of 06 49746199 (ww.lingewaardnatuurlijk.nl).

Dansvereniging Flow

ANGEREN - Dansvereniging Flow uit Angeren heeft voor ieder wat wils!. Zo is er sinds november 2016 op maandagavond een mannenuur onder leiding van Yentl.

Insane workout! Het is wat de naam doet vermoeden: totaal krankzinnig! Een loodzwaar programma voor de echte bikkels gebaseerd op het Insanity programma van Shaun T. Intensieve en gevarieerde fitnessoefeningen gericht op kracht en cardio. Een gevarieerd programma waarbij alle spiergroepen worden aangepakt.

Als jij de uitdaging aandurft, kom dan voor een gratis proefles van 20.30 tot 21.30 uur in het dorpshuis in Angeren!

Jeugd Taekwon-Do Academie Gelderland

BEMMEL - Afgelopen donderdag zijn er jeugdexamens geweest bij de Taekwon-Do club in Bemmel. Enthousiaste leden gingen op examen onder de druk van veel publiek, hebben ze tuls (stijlfiguren), sparren (vrije gevecht met beschermers), oefeningen op trapkussens en de wat hogere banders breektesten moeten demonstreren.

Het examen werd afgenomen door internationaal erkende dangraadhouders. Voor de kinderen altijd spannend maar zeer leerzaam om zich te presenteren. Het mooie aan het examen was dat men bij elk hoger niveau duidelijk vooruitgang zag. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, worden weerbaar en kunnen zich niet alleen goed presenteren maar in geval van nood verdedigen. 22 kinderen zijn geslaagd. Job van Aken is geslaagd voor de hoogste jeugd graad. Namelijk de groene band. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

HUISSEN - Op woensdag 15 februari verzorgt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de deelnemer vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

"Deze avond draaien wij zeven rondes (3 prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de superhoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Het is echt waar
onze oudste kleindochter wordt 1 februari 16 jaar.
Gefeliciteerd en heel veel liefs
Opa Jan en Oma Lies

Deze Moeder/Oma/Omi wordt
1 februari 90 jaar en houd nog steeds van een spelletje bingo.
Hartelijk gefeliciteerd!
Veel liefs, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Gefeliciteerd lieve Véronique
met je 24e verjaardag en met
het starten van je eigen coaching
praktijk. Heel veel succes!

Dikke kus Mama, Papa, Roy en Bernadette

Hoera, hoera,
Mike gefeliciteerd!
Zowaar, zowaar,
jij wordt al negen jaar
5 februari dus groot feest!
Liefs van oma en oom Jacco en Tino

Hiep Hiep hoera
Bas wordt 1 februari 11 jaar

Groetjes van Opa & Oma (koeien)

Joshua Van harte proficiat met
je eerste verjaardag op 2 februari 2017

Van Opa en Oma Küper en Omi Willemsen.

Hiep Hiep Hoera
Henk & Bets Hommersom
zijn 3 februari al 50 jaar een paar!

Lieve Nathan van harte gefeliciteerd
met je zevende verjaardag.
Omi is super trots op jou
hoe jij alles doet..
Jij bent mijn grote Hero en mijn aller liefste vriend.
Dikke knuffel van Omi.

HALLO!
Slingers en ballonnen klaar?
Want DUKO viert de 31 ste
zijn eerste jaar!
Liefs oma.

Meiden, Gefeliciteerd met jullie zwemdiploma zwemvaardigheid 2.
We zijn trots op jullie!

Op naar zwemvaardigheid 3!

Dit vrolijke meisje Lize heeft
diploma C gehaald.
Gefeliciteerd namens
Opa en oma
Ome Henk en tante Ria

Gefeliciteerd met je diploma A, kanjer.

Liefs papa, mama en Fabiënne.

Verrassing! Dit had je niet verwacht hè.
Geniet van je verjaardag! Groetjes je collega's

Gefeliciteerd met je 2 de Verjaardag

Veel liefs
xxx
opa en oma Dulos

vandaag krijg je een speciaal plekje in de krant, omdat je een speciaal plekje in ons hart hebt.

gefeliciteerd Dorien!

Hoera!
Onze Jorien 3 x 10
Fijne verjaardag a.s. zaterdag.
xxx

Een heel groot applaus voor Yuna
die haar B diploma heeft
gehaald. Kus Sonja en Jaap

Abraham steet zo veur de deur,
onze 'zwarte panter' krieg nou grieze heur..

Veel liefs van die 'leuke familie' xxx

Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag Henno!
Maak er een mooie dag van.

Hieperdepiep Hoera!

Onze jongste collega 13 jaar!

Aantrekkelijke korting op behang bij Verf & Wonen Harry Mattijssen

BEMMEL – Met het voorjaar in aantocht, begint het vaak te kriebelen om een frisse wind door het huis te laten gaan. Wellicht een ander kleurtje op de muur... misschien eens behang? Er is ongelooflijk veel keuze in kleur en designs. Bovendien is er de hele maand februari weer behangactie bij Harry Mattijssen!

Al sinds jaar en dag wordt Harry Mattijssen in één adem genoemd als het over professioneel schilderwerk gaat. Maar wat niet iedereen weet, is dat Verf & Wonen Harry Mattijssen gaandeweg de jaren is uitgegroeid tot dé interieurspecialist van de regio! U kunt er namelijk terecht voor de complete aankleding van uw woning. U vindt er een ruim assortiment in raam- en wanddecoratie, vloerbekleding en gordijnstoffen. Op het gebied van behang biedt Mattijssen een scala aan gerenommeerde merken zoals Elitis, Arte, Hooked on Walls, Eijfinger, Casadeco, Studio Ditte en Esta. En kunt u wel wat vernieuwende inspiratie gebruiken voor een verandering in uw interieur? Vraag de interieuradviseuses van Mattijssen dan eens of zij met u willen meekijken. Soms komen er dan ideeën op tafel waardoor u zeer positief verrast zult zijn! En dat kan zelfs gewoon bij u thuis.

Behangactie

De gehele maand februari staat in het teken van 'behangkorting' grabbelen. Uit een ballenbak kunnen dan kortingen gegrabbeld worden tot wel 25 procent. De allermooiste prijs die er tussen zal zitten is een 'gratis behanger', die de behangklus volledig voor u zal klaren! Ook zo toe aan een frisse wind door uw interieur? Kom dan langs en laat u adviseren bij Verf & Wonen Harry Mattijssen Dorpsstraat 22 in Bemmel; 0481 464214; www.mattijssen.com. Laat het voorjaar maar komen!

Morgana Damminga: Uitgerust en vol energie wakker worden

ARNHEM - Morgana Damminga introduceert 365 dagen slaapgarantie voor elk budget. Een bed kopen doe je niet even snel, daarom biedt de unieke slaaptest van Morgana Damminga uitkomst. Binnen acht minuten weet je hoe tien jaar goed en gezond slapen voelt. Hiermee kun je een slaapsysteem samenstellen dat perfect aansluit op jouw lichaamsprofiel.

Op alle aankopen in combinatie met de slaaptest geldt een slaapgarantie van 365 dagen. Een vlakke boxspring is bij Morgana Damminga al verkrijgbaar vanaf 985 euro en een elektrisch verstelbare boxspring vanaf 1670 euro.

Omdat iedereen een unieke combinatie heeft van lichaamsbouw, gewicht, lengte en slaaphouding ziet het perfecte bed er voor iedereen anders uit. De boxsprings uit de nieuwe budget collectie beschikken over zogenaamde Synch support zones voor een betere persoonlijke ondersteuning. De zones van boxspring en matras zijn perfect op elkaar afgestemd. Daarnaast zijn de nieuwe boxsprings verkrijgbaar in twaalf modellen die zowel vlak als elektrisch leverbaar zijn. Kies je eigen topdekmatras, potenset, stof, kleur en voetbord en creëer zo het bed dat aan al je wensen voldoet. Een bed dat niet alleen heerlijk comfortabel is, maar ook qua design een aanwinst voor de slaapkamer is.

Morgana Damminga wil niets liever dan jou fit en uitgerust wakker laten worden. Kom dus snel langs bij Morgana Damminga op de woonboulevard in Arnhem-Zuid of kijk op www.morgana.nl.

Ganzenvlucht Gendt opent haar deuren

GENDT - Op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari opent Ganzenvlucht haar deuren voor de gemeenschap van Gendt en omgeving.

Ganzenvlucht is een kleinschalig woonhuis voor (jong)volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. De leeftijd van de bewoners varieert tussen 20 en 40 jaar. Een team van zes begeleiders biedt de bewoners dagelijks directe nabijheid en begeleiding bij het zo zelfstandig mogelijk wonen en leven in Gendt.

Overdag heeft iedere bewoner werkzaamheden of activiteiten buiten Ganzenvlucht, bijvoorbeeld op een zorgboerderij, in een verzorgingshuis of een kleinschalig werkproject.

Ganzenvlucht is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen de ouders/belangenhartigers van de bewoners, de gezinsouders van de bewoners, de heer H.J.M. van Schaijk, die zijn woonboerderij voor dit doel heeft verbouwd en te huur heeft aangeboden, en ZorgWiel.

De ouders/belangenbehartigers van de bewoners en de gezinsouders hebben het initiatief genomen voor dit nieuwe woonhuis. De ouders/wettelijk vertegenwoordigers hebben zich inmiddels met elkaar verbonden in de Vereniging Woongroep Ganzenvlucht Gendt.

Op dit moment wonen er in Ganzenvlucht zes bewoners. In de loop van het jaar wordt het woonhuis nog uitgebreid met drie bewoners. Daarvoor hebben zich al enkele geïnteresseerden aangemeld, maar er is nog ruimte. Ook al omdat in het bijgebouw bij de woonboerderij nog twee appartementen worden gerealiseerd voor bewoners die redelijk zelfstandig kunnen wonen.

ZorgWiel biedt de dagelijkse begeleiding op basis van haar uitgangspunten om langdurige ondersteuning te bieden in kleinschalige woonhuizen. Dit in een open dialoog met alle betrokkenen: bewoners, ouders/familie, medewerkers en vrijwilligers en met volledige transparantie over de middelen die voor de dagelijkse zorg beschikbaar zijn.

Ganzenvlucht is gevestigd aan Lootakkersestraat 1 in Gendt . Open huis: vrijdag 3 februari van 10.30 tot 14.30 uur, en zaterdag 4 februari van 10.30 tot 14.30 uur.

Rabobank Oost Betuwe ontmoet u graag in Huissen!

HUISSEN - Woensdag 25 januari opende Rabobank Oost Betuwe haar nieuwe servicepunt in Huissen. Hier kunt u wekelijks terecht voor hulp bij uw bankzaken, maar ook voor hulp bij bijvoorbeeld internetbankieren. Het servicepunt is gevestigd in de Buitenpoort, Helmichstraat 1. U bent van harte welkom op maandagochtend en op woensdagmiddag.

"Ook voor uw woonvragen kunt u elke week op het servicepunt in Huissen terecht. Op woensdagmiddag zitten onze adviseurs voor u klaar. Misschien vraagt u zich af of u een hypotheek kunt krijgen. Hoeveel u kunt lenen en welke maandlasten daarbij horen. Of twijfelt u tussen verkopen of toch verbouwen? Met deze en al uw andere woonvragen bent u van harte welkom. U hoeft geen afspraak te maken, onze financieel adviseurs staan voor u klaar. Uw bezoek tijdens de inloopmiddag is geheel vrijblijvend en zonder kosten. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan uw recente salarisstrook mee, wij rekenen het graag voor u uit."

Mobiele adviseur
"Bent u niet in staat om uw bankzaken online te regelen, naar ons kantoor of één van onze servicepunten te komen, bijvoorbeeld vanwege ziekte, ouderdom of lichamelijke beperkingen? Dan komen we naar u toe! Onze mobiele adviseurs zijn actief in deze regio en helpen u thuis? Bel voor een afspraak via telefoonnummer (0481) 36 04 00.

Wilt u weten wanneer u in Huissen of op de andere locaties terecht kunt? Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.rabobank.nl/oostbetuwe."

Speelmiddag voor hoogbegaafde kinderen

REGIO - Op zondag 5 februari staan de deuren weer open voor alle (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen uit de (wijde) regio Nijmegen (024) en Arnhem (026)!

De inloop is tussen 13:00 en 13:15 uur. We starten gezamenlijk om 13:15 uur in de hal. Tussen 15:30 uur en 16 uur ruimen we samen weer op en gaan naar huis. Aanmelden voor de speelmiddag doe je via het formulier op de website www.hb024026.wordpress.com.

Voor de kinderen is er een workshop kindermeditatie in combinatie met edelstenenwerk. Voor hooggevoelige kinderen geeft dit veel effect. Deze workshop wordt gegeven door Laura Tutuarima.

Voor de ouders is er een bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen hoe het gaat op school en waarom veel kinderen het saai vinden op school. Deze workshop wordt begeleid door Lonneke Snijder.

Ondertussen kunnen de kinderen samen spelen met zelfmeegebrachte spellen en met het constructiespeelgoed LaQ. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen worden er groepen gemaakt en kunnen deze rouleren.

Locatie: Basisschool De Troubadour, Rijksweg 63, in Elden (Arnhem-Zuid).
Datum en tijd: 5 februari van 13.00 – 16.00 uur. Inloop tussen 13:00 en 13:15 uur. Entree: 3,- euro per persoon. (graag contant en gepast betalen). Koffie, thee, limonade en een versnapering is hierbij inbegrepen. Vragen: HB024026@gmail.com.

Klussen met Edo en Arie

HUISSEN - Zaterdag staan Edo & Arie voor het derde jaar op rij in Theater Kees! Deze vakmannen bouwen in één avond een 100 procent topshow die op tijd klaar zal zijn, zonder onverwachte kosten achteraf.

100% voor mannen en tegelijkertijd...

100% voor vrouwen en alles er tussenin!

100% milieuvriendelijk!

100% recyclebaar!

100% lactosetolerant!

100% glutenvrij!

100% afbreekbaar! (speciaal voor recensenten}

…en bijna 100% vetvrij!

Meer informatie en kaartverkoop www.theater-kees.nl/agenda/edo-arie-klussen.

Je eigen broodje gezond

HUISSEN - Maak je eigen broodje gezond. In winkelcentrum De Zilverkamp hebben welekkere zachte/witte mini bolletjes van Bakkerij Hilvers geregeld.

Verder heerlijke verse groente van de Fruitcompany & ham en kaas van Jumbo. Deze combinatie samen maakt er een heerlijk broodje gezond van. Kies wat jij lekker vind. Tomaat/komkommer/sla/ham/kaas/ei. Maak er wat lekkers en gezonds van en smikkelen maar! Zaterdag 4 februari tussen 10.00-13.00 uur.

Bakkerij Milder 25 jaar

GENDT - Het is 25 jaar geleden dat Adri en Pauline Milder op 2-02-1992 de bakkerij aan de Olyhorststraat in Gendt van de familie Driessen overnamen. Adri begon zijn bakkersloopbaan als 16-jarige bij bakkerij Van Driel in Gendt.

Na nog enkele brood en banketbakkerijen te hebben doorlopen bracht hij zijn passie en liefde voor het bakkersvak over op zijn vrouw Pauline. De bakkerij in de Olyhorststraat werd na vier jaar al te klein dus moest het jonge bakkersechtpaar op zoek naar een groter pand. Het huidige pand aan de Dorpstraat in Gendt werd gekocht. Er kwam een lunchroom bij en de bakkerij en winkel werden ruim opgezet.

De afgelopen jaren is het eetpatroon en zijn de wensen van de klant erg veranderd. Adri: "Het is een uitdaging om hier goed mee om te gaan, op in te springen en de juiste balans te vinden. Wat bij ons altijd boven aan staat is de kwa;iteit. Natuurlijk gebruiken wij de beste grondstoffen maar goed brood heeft ook tijd, rust en liefde nodig. Elke dag staan onze vakbekwame bakkers vroeg op om al hun passie en liefde te geven voor een vers kwaliteit product. Die beleving, dat zie je, ruik je en dat proef je! 25 jaar dat willen wij graag met u vieren.

Deze hele maand februari hebben wij leuke acties en scherpe aanbiedingen. De broodbakkers hebben een speciaal jubileummeergranenbrood ontwikkeld, wat uniek is in zijn soort. En de banketbakkers verrassen u elke week met een heerlijke trakteertip en een tonstrelend jubileumtaartje of vlaai. `t Is Mmm.....van Milder! Wij willen al onze (vaste) klanten en medewerk(st)ers ook die in het verleden bij ons hebben gewerkt bedanken voor deze 25 jaar!", aldus Adri en Pauline Milder.

Carnaval bij Welkoop Huissen: je raakt er al door 't dolle heen!

HUISSEN – Nog eventjes en we kunnen helemaal uit ons dak gaan: drie, vier, vijf dagen lang vieren we carnaval. En weet je al hoe? Hoe verkleed maak je de dolle dwaze dagen door? Als indiaan, sheriff, prins of wellicht als Max Verstappen? Je weet het nog niet?

Ga dan als de wiedeweerga naar de Welkoop Huissen. Want daar hebben ze ook dit jaar weer een heel fraaie meer dan complete collectie kleding. Aan te vullen met accessoires als hoeden, petten, guirlandes, sjaals en allerhande pruiken. En wat te denken van snorren, baarden of wat voor schmink dan ook. Je waant jezelf al vierend in het carnavalsgewoel. En wat te denken van al die fraaie maskers en die reeds versierde hoeden?

Hossend op de dansvloer, zwaaiend in de polonaise, schitteren tijdens de pronkzitting en opvallen in de optocht. Wordt het trendy of traditioneel? Er zijn weer duizenden kostuums en evenzoveel accessoires. Wie carnaval viert, kan niet om Welkoop Huissen heen. En... wie het eerst komt, heeft de grootste keuze!

Alles is weer prachtig en overzichtelijk gerangschikt naar thema's. Ga maar eens kijken en waan je alvast in een waar carnavalsparadijs. Voor kinderen zijn er schitterende dierenkostuums. Of je kind nu een aap wilt zijn, een leeuw of rups; het is er allemaal. Voor de volwassenen is er ook keus genoeg: van zigeuner, spook, spiderman, hulky tot aan suikerspin en bodybuilder? Het kan! Tegen uiteraard vriendelijke prijzen.

Je carnavalskleding uitgekozen en eerst willen passen? Geen punt, want Welkoop heeft de beschikking over paskamers met spiegel. En de vriendelijke medewerkers staan je bij met deskundig advies. Even in je kleding op de foto en doorzenden naar je familie of vrienden? Er is een speciale foto-achterwand!

Welkoop is gevestigd aan de Huismanstraat 44 in Huissen; 026 3255902; ook op facebook!

Geslaagde boekpresentatie Hans Witjes

Links de schrijver en rechts Peter Sluiter

HUISSEN - De in Huissen wonende Hans Witjes heeft zaterdagmiddag 28 januari in café Het Moment zijn nieuwe boek 'Spaans benauwd' gepresenteerd.

Het boek gaat over een veertiendaagse singlereis van reisorganisatie Ras naar Zuid-Spanje, die meteen al slecht begint, want tijdens de eerste excursie-dag vindt een dramatische voorval plaats. Dat is nog maar een eerste aanzet van veel ellende, want de reis zal op een volledige catastrofe uitlopen.

Het is een spannend verhaal met meerdere lagen: in het boek komen ook de problematiek rond hyperventilatie, een relatie met een narcist en de wereldproblemen in het algemeen aan de orde. Verder heeft het verhaal een klein regiosausje, omdat de twee hoofdpersonen uit Huissen en Arnhem komen. In het boek worden meerdere locaties uit die steden genoemd.

Voor tientallen bezoekers gaf Hans Witjes een geanimeerde, humorvolle toelichting op zijn boek. Zeer bijzonder daarbij was de muzikale omlijsting, die de schrijver samen met zanger-gitarist Peter Sluiter gaf. Zij deden dat door drie songs ten gehore te brengen naar de teksten, waarvan in het boek wordt verwezen. Na afloop vonden de door Witjes gesigneerde boeken gretig aftrek.

Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen via de webwinkel van Boekscout.nl (www.boekscout.nl) of rechtstreeks per mail bij de schrijver (hanswitjes49@gmail.com).

Van jamsessie tot carnaval, van PianoHouse tot Q-music, van smartlappenfeest tot 'U2' Evenementen Buitenpoort 2017: voor ieder wat wils

Op Eerste Paasdag laat The PianoHouse De Buitenpoort swingen en meezingen Foto: The PianoHouse

HUISSEN – Vervelen is geen optie de komende maanden bij De Buitenpoort. De agenda voor 2017 van het multifunctionele horecabedrijf puilt uit van evenementen met een grote diversiteit. Enkele nieuwe events springen in het oog.

De Buitenpoort vervult veelal wensen die het van haar gasten hoort. Mede daarom trekt het in grote getale zulke gezellige bezoekers. Ook op zondag 19 maart, met het nieuwe concept Sunday Comedy Live, een unieke mix van keigoede comedy, mooie muziek en heerlijke hapjes. Een maand later, op zondag 16 april (Eerste Paasdag) keert op veler verzoek The PianoHouse (zie foto) na enkele jaren terug in De Buitenpoort. ,,Swingen en meezingen op jouw verzoekjes die live gespeeld worden door topmuzikanten'', aldus Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum.

Ook nieuw: donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag): Rockstreet. Een reizend circus met rockbands dat afsluit in De Buitenpoort, georganiseerd door TLH Presents. Verder in de eerste helft van dit jaar een aantal vertrouwde evenementen met telkens een vaste schare fans.

'Metallica, Golden Earring en U2'

Om te beginnen, op zondag 12 februari. Vanaf 15.30 uur de MuzikantenMix. De jofelste jamsessie van de regio voor muzikanten en zangers (m/v). Twee weken later is het hossen geblazen met… carnaval! Op zaterdag de knotsgekke talentenshow Idols, zondag de optocht kijken en feesten, maandag frühschoppen en op dinsdag een primeur: de Deutsche Mittag Carnaval. Met (ganz neu) de Bier Bahn, voorheen de Biersjouw Race. Vanaf 11.30 uur is er trouwens het –gratis!- Buitenpoort Büffet.

Nog een primeurtje, de party van Roparun team Lingewaard 31 op zaterdag 18 maart, waar een dj en de topband Cold Beverage iedereen laten swingen. Dan een 'oude bekende', het smartlappenfeest Ik Hou van Holland én Huissen op (koop)zondag 26 maart. Inhaken, polonaise lopen en meezingen met diverse koren, feestzangert Ome Cor en DJ Hollandse Hansie.

Ook al een vertrouwd gezicht en vooral gezellig, Koningsdag op (donderdag) 27 april met de beste tributebands, dit jaar Golden Earring en U2. De avond ervoor geldt Koningsnacht = Rocknacht, waar de top Metallica-tribute Damaged Justice (+ support act) zal knallen.
Op zaterdag 13 mei: Q Music, inclusief Het Foute Uur. Kaarten? Vanaf 1 februari a.s. via Debuitenpoort.nl. Voor actuele info en winacties: Facebook.com/debuitenpoorthuissen. Tevens voor winacties. Wel liken. ,,Graag tot ziens!''

Je eigen broodje gezond

HUISSEN - Maak je eigen broodje gezond. In winkelcentrum De Zilverkamp hebben welekkere zachte/witte mini bolletjes van Bakkerij Hilvers geregeld.

Verder heerlijke verse groente van de Fruitcompany & ham en kaas van Jumbo. Deze combinatie samen maakt er een heerlijk broodje gezond van. Kies wat jij lekker vind. Tomaat/komkommer/sla/ham/kaas/ei. Maak er wat lekkers en gezonds van en smikkelen maar! Zaterdag 4 februari tussen 10.00-13.00 uur.