GN Arnhem

16 september 2015

GN Arnhem 16 september 2015


Groencursus Natuur rond Arnhem in de herfst

ARNHEM - Nieuwsgierig naar herfstverschijnselen buiten? Kom meer te weten in een korte natuurcursus van drie avonden en drie excursies buiten tussen 1 en 17 oktober.Waarom laten de bomen hun blad vallen en waarom zijn er in het najaar paddenstoelen?

Bij het begin van de herfst kun je nader kennismaken met de natuur in de herfst en kom je veel te weten over het waarom van paddenstoelen, herfstkleuren en geuren. Samen zoeken naar heksenboter, het duivelsei of de rodekoolzwam wordt een boeiend avontuur. In oktober kunnen nieuwsgierige mensen van veertien tot honderd jaar deelnemen die zich willen verbazen over de slimheid, waarmee de natuur de winter doorkomt.
De onderwerpen, die aan de orde komen zijn: bomen in herfst en winter, paddenstoelen, dieren en planten in de winter.

De cursus bestaat uit drie lesavonden op donderdag 1, 8 en 15 oktober van 20.00 tot 22.00 uur en drie excursies op de zaterdagmorgen 3, 10 en 17 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in Arnhem of er vlakbij. De lesavonden worden gegeven in het Natuurcentrum Arnhem, locatie Stadsboerderij Presikhaaf, Ruitenberglaan 4 in Arnhem. De kosten bedragen vijftien euro.

Aanmelden kan via de website van www.nivon-arnhem.nl het aanmeldingsformlier in, kies cursuscode 902 voor Groencursus Najaar.
Meer informatie over de inhoud van de cursus staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

ARNHEM - Warme sjaals, winterse snowboots, vrolijke regenjasjes, leuk speelgoed voor regenachtige herfstdagen en nog veel meer!

Op zaterdag 26 september van 10.30 tot 12.00 uur is er weer een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs bij kinderdagverblijf de Rijnkabouter.
Naast kinderkleding in maat 50 tot 176 zijn er ook andere kinderbenodigdheden te vinden, zoals buggy’s, fietsjes, kinderstoelen, boekjes, dvd’s en speelgoed voor baby’s, peuters, kleuters en oudere kinderen.

Zelf kleding en speelgoed te koop aanbieden kan ook, tenzij het maximaal aantal inbrengers al bereikt is. Tweederde van de opbrengst is voor de inbrenger en eenderde is voor de Rijnkabouter. De niet-verkochte artikelen, die de eigenaar niet retour wenst, worden geschonken aan het Leger des Heils en de kledingbank.
Kinderdagverblijf Rijnkabouter ligt aan de Wagnerlaan 61, naast ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Gratis parkeren op parkeerplaats P5, naast inrit spoedeisende hulp. Tevens bereikbaar met buslijnen 3, 8 en 9, halte Rijnstate. Toegang is gratis.

Meer informatie staat opwww.kinderkledingbeursarnhem.nl of te verkrijgen via info@kinderkledingbeursarnhem.nl.

Lezing Magnesium, de oplossing door Rineke van den Berg

ARNHEM - Therapeut Rineke van den Berg vertelt op luchtige, maar boeiende wijze over Magnesium en de spectaculaire werking hiervan. Magnesium is een vergeten mineraal wat we allen tekort komen; liefst vijfenzeventig procent van de Westerse bevolking heeft een tekort wat zich uit in allerlei kwalen, vage klachten en allerlei aandoeningen. Ook CVS en MS kunnen goed behandeld worden door magnesiumtherapie.

Magnesium werkt normaliserend op allerlei psychologische functies en maakt weerbaarder tegen stress. Magnesium speelt een grote rol in het celdelingsproces en is noodzakelijk voor meer dan driehonderd (enzymatisch) processen in het lichaam. Werkt sterk tegen vermoeidheid en allerlei vage klachten. Wat magnesium therapie kan bieden voor ziekten zoals autisma, ADHD en depressie komen in deze lezing ook aan de orde.

De lezing is in MFC De Spil, Lupinestraat 12 on Arnhem (wijk Malburgen-West) op 24 september vanaf 19.30 uur. Aanvang lezing: 20.00 uur. De entree bedraagt tien euro. Koffie kost 0,70 euro; thee: 0,50 euro. De koffie en de thee komt uit een automaat. Het is handig om gepast geld mee te nemen, want de automaat wisselt niet. Graag aanmelden via de mail op rook0261@planet.nl of praktijk@journeytherapiedebron.nl.Telefonisch aanmelden mag ook op 026 3810209 of 06 30057820.

Grote Clubactie lotenverkoop van start

ARNHEM – Vanaf 19 september komen kinderen weer langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Ook uit Arnhem doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas een financiële injectie te geven. Verenigingen in Nederland rekenen elk jaar op de opbrengsten van de Grote Clubactie om de clubkas te spekken. Clubs hebben deze middelen vaak hard nodig om rond te komen. Tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.


De Grote Clubactie beleeft dit jaar alweer de 43e editie. Directeur Frank Molkenboer: "Clubs zijn zo blij met het geld dat ze binnenhalen. Ze kunnen het goed gebruiken voor nieuwe doeltjes, tenues of een lik verf voor het clubgebouw. Het geld krijgt een goede bestemming. Van elk verkocht lot à drie euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Ook dit jaar kunnen inwoners van Arnhem clubs ondersteunen. Ze maken dan ook nog eens kans op leuke prijzen! De win-kans is in 2015 fors gestegen ten opzichte van 2014, door een flinke uitbreiding van het prijzenpakket. Bij een gelijk aantal verkochte loten, is de win-kans gestegen van 1:5000 in 2014 naar 1:89 in 2015!"


Dit jaar doen in Arnhem de volgende clubs mee: Volkstuinvereniging Elden, A.H.V. Swift, Arnhemse Sportvereniging Udi, Rooms Kath. Voetbalvereniging Vdz Volharding Doet Zegevieren, E.K.C.A. Impact Personeel, ASV AZ 2001, Korfbalvereniging Oost-Arnhem/Hotel Warnsborn, Eendracht Arnhem, Volleybalvereniging Volvera Arnhem, Badminton Club Ellaar, Omnisportver. Esca (Enka Sportclub Arnhem), Stichting Budo Sport Arnhem, Volleybalvereniging Nuon, Stichting SBV/Kastanjegroep, Sportclub E.D.S., Arnhemse Boys, A.A.C. 1899 Handbal, Bowling Vereniging Arnhem, Badmintonclub Gova, VV Elsweide, Esca Arnhem Rhinos, Neptunus Arnhem, St. Bushi Arnhem, Sportschool Milder Arnhem, SML Arnhem en Manege in 't Biobos.

Opening Hair4Her

ARNHEM - "Na maanden voorbereiding open ik op 18 september mijn deuren in het Toon Hermans Huis Arnhem, Eusebiusbuitensingel 34, met Hair4Her."

"Hair4Her zamelt haarwerken en hoofdbedekking in en leent deze vervolgens kosteloos uit aan kankerpatiëntes. Ik streef erna om een haarwerk een tweede of zelfs derde leven te geven. Als men in aanmerking wil komen voor een haarwerk en/of hoofdbedekking kan men contact opnemen met Hair4Her. De aanvraag zal dan discreet in behandeling worden genomen en er zal een afspraak gemaakt worden in het Toon Hermans Huis Arnhem. In een hiervoor speciaal ingerichte ruimte, kijken wij samen of er in de collectie een geschikt haarwerk en/of hoofdbedekking is."

Het doneren van haarwerken en hoofdbedekking kan tevens in het Toon Hermans Huis Arnhem. Uiteraard is er ook een mogelijkheid om het haarwerk en/of de hoofdbedekking wat u wenst te doneren te verzenden. Meer info staat op www.hair4her.nl.

Presentatie Windows 10

ARNHEM - Met Windows 10 wil Microsoft ons Windows 8.1 snel doen vergeten. Het vertrouwde Start-scherm keert terug, gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen het Windows 10 gratis installeren en er komt een totaal nieuwe browser: Edge. Ook pakt Microsoft groots uit met de Universal Windows applicaties.

Meer weten over Windows 10? In het hele land organiseert HCC presentaties over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Nu ook in Arnhem. Kom zeker langs en laat je op deze gezellige presentatie bijpraten over Windows 10, hoe je dit nieuwe besturingssysteem het beste kan installeren, wat de voordelen zijn en wat de valkuilen zijn. Na deze presentatie ben jij een echte Windows 10 kenner!

Op 23 september in de bethlehemkerk in Arnhem voor meer informatie kijk op www.arnhem.hcc.nl.

Stichting Veluwse Wens Ambulance

ARNHEM - "Nog één keer naar het strand", "Nog één keer het ouderlijk huis zien", "Die club bezoeken waar u zo graag kwam…?". De vervulling van een laatste wens van iemand laat niemand onberoerd! Stichting Veluwse Wens Ambulance maakt het mogelijk.

Door Theo Rosmulder & Hanny Besseling, vrijwilligers van de Veluwse Wens Ambulance

Vrijwilliger zijn voor de Stichting Veluwse Wens Ambulance geeft ons veel voldoening omdat je weet waar je het voor doet. De vervulling van een laatste wens van iemand is steeds weer heel bijzonder.

Nog één keer naar... met dierbaren om je heen om het kostbare moment met hen te delen. Voor de wensvrager een mooie belevenis met dierbaren en voor de nabestaanden een onvergetelijke herinnering.

Daarom zijn we ook vrijwilliger geworden om deze organisatie meer naamsbekendheid te geven en op diverse manieren te promoten zodat zoveel mogelijk mensen hiervan gebruik kunnen maken die niet meer mobiel zijn en alleen nog liggend kunnen worden vervoerd. De SVWA staat daarbij voor kwaliteit, comfort en professionaliteit.

Wat doet SVWA? Mensen met een langdurige chronische ziekte en/of mensen in hun (pre) terminale levensfase kosteloos, professioneel en comfortabel liggend vervoer aanbieden ten aanzien van een bepaalde wens of behoefte. Meer info staat op www.veluwsewensambulance.nl en www.facebook.com/veluwsewensambulance.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

ARNHEM - Op 26 september van 11:00 tot 13:30 uur zal voor de vierde keer een kinderkleding-en speelgoedbeurs plaatsvinden in de wijk Vredenburg te Arnhem-Zuid.

Het thema van de beurs is herfst/winter, dus als je nog even op een goedkope manier de herfst/wintercollectie van je kinderen wilt aanvullen, dan moet je hier zijn. De maten die we aanbieden gaan van maat 50 tot en met maat 176. En natuurlijk speelgoed! De beurs is in wijkcentrum Vredenburg, Slochterenweg 29a in Arnhem-Zuid.

"Heb je zelf ook nog goede spullen om te verkopen, mail dan naar Sharine, kinderkledingbeursvredenburg@gmail.com dan sturen we je de voorwaarden en een persoonlijke code. Van de verkoopprijs gaat 75 procent naar de inbrenger en 25 procent naar de organisatie in verband met de onkosten.

Gratis zondagochtendconcert

ARNHEM - Op zondag 27 september vindt in de Arnhemse binnenstad weer het World Living Statues Festival plaats.

Daaraan voorafgaand, om 12.00 uur, wordt een feestelijk concert gegeven in de Stadhuishal, met een gevarieerd programma van populaire klassieke muziek. Op het programma staan onder meer de ouverture Hänsel und Gretel van Humperdinck, het Halleluja van Händel, het Slavenkoor van Verdi en de spectaculaire Polowetzer Dansen van Alexander Borodin. Het concert is gratis toegankelijk.

Laat automatische versnellingsbak spoelen bij Wouter Hageman

GENDT – Wouter Hageman is al jaren lang het betrouwbare adres voor onderhoud en reparatie van uw auto. Maar wist u dat wij ook beschikken over moderne apparatuur om de automatische versnellingsbak van uw auto te spoelen?

"Wanneer de automatische versnellingsbak in uw auto slecht schakelt, slipt, een schommelend toerental of een verhoogd brandstofverbruik heeft, werkt uw automatische versnellingsbak niet meer optimaal. Meestal is de olie in de versnellingsbak ernstig vervuild. Wanneer u de signalen van uw auto negeert, kunt u op niet al te lange termijn geconfronteerd worden met dure reparatie of zelfs tot een volledige revisie van de automatische transmissie. Om dit te voorkomen is er een eenvoudige en veel goedkopere oplossing. Het spoelen van uw automatische versnellingsbak. Hiermee verlengt u de levensduur van uw automaat met jaren! Het is dus zowel behoud van uw transmissie als een oplossing voor bestaande klachten. U merkt na het spoelen meteen verschil, de versnellingsbak in uw auto voelt weer als nieuw!"

Wanneer is de versnellingsbak van uw auto toe aan een spoelbeurt? "Dit is afhankelijk van de aanbeveling van de fabrikant, maar onze ervaring leert dat de beste resultaten gehaald worden bij een spoel interval van 50.000 tot 60.000 km. Wij spoelen uw automatische versnellingsbak in uw auto schoon met geavanceerde apparatuur, en voorzien deze van nieuwe olie voor 275 euro Inclusief 10 liter versnellingsbakolie voor de meest gangbare modellen, exclusief filter. De prijs van het filter hangt van het type auto af dat u rijdt, wij zoeken dit graag voor u uit."

Autobedrijf Wouter Hageman, Henri Dunantstraat 3 - 4, Gendt; 0481 425000; www.wouterhageman.nl.

Fruitplukdagen bij landwinkel De Oogsthoeve in Heteren

HETEREN - Landwinkel De Oogsthoeve voorheen bekend als 'de Pluk het zelf boerderij' van de familie Van Brandenburg heeft de lange traditie, gedurende een periode van vijfentwntig jaar, om in de fruitoogstperiode de boomgaarden open te stellen, om zelf uw heerlijke fruit te plukken.

Landwinkel De Oogsthoeve biedt meer dan fruit dat dagelijks vers wordt aangeboden. "Door de samenwerking met andere agrarische bedrijven treft u een verrassend breed assortiment aan met producten als; verse scharreleieren, een grote verscheidenheid aan groente en fruit, honingsoorten, stropen, jams, zuivel, duurzaam rund-, kippen- en varkens vlees, boerenkaas en diverse wijnen. Ook voor kerstpakketten kunt u bij ons terecht."

Landelijke Appelplukdagen

"Op zaterdag 19 en zaterdag 26 september wordt u weer van harte uitgenodigd om zelf uw favoriete fruit te plukken gelegenheid om uw eigen fruit te plukken. Op deze dagen worden er dan ook tal van activiteiten op het terrein van de landwinkel De Oogsthoeve georganiseerd."

Tijdens deze Appelplukdagen, zijn er vele, demonstraties, een wandeling door de boomgaard, proeverijen van fruit, wijn, vlees, appelmoes, appeltaart, jam, sap, et cetera) ook genoeg activiteiten voor ,kinderen en de unieke kans om zelf te oogsten, wordt de kennismaking met de nieuwe oogst meteen een superleuke dag uit! Vooral voor jonge gezinnen met kinderen is deze oogstdag een pure belevenis.

"Indien mogelijk stellen wij het op prijs dat u zelf voor lege dozen of kisten zou willen zorgen."

Openingstijden landwinkel: dinsdag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur, Vrijdags van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdags van 9.00 tot 16.00 uur; Boltweg 1, Heteren. Voor meer informatie 026 4742837; www.oogsthoeve.nl (kledingadvies: bij nat weer laarzen aanbevolen).

Lucky Parkeerspot in Kronenburg een groot succes!

Foto: Mark Verhoeven Foto: Mark Verhoeven

ARNHEM - Op, zaterdag 12 september vond de ludieke actie Lucky Parkeerspot plaats bij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem. "Het was een enorm succes met veel enthousiaste prijswinnaars", aldus de organisatie van het evenement.

Willekeurige bezoekers van het winkelcentrum werden in de parkeergarage verrast door een luidruchtig verrassingsteam bestaande uit verschillende muzikanten, een presentator en een cameraploeg. De nietsvermoedende bezoeker werd direct een waardecheque aangeboden van honderd euro. Deze mochten zij onder begeleiding van de presentator dezelfde dag uitgeven in het winkelcentrum.

Met de actie wilde winkelcentrum Kronenburg benadrukken dat er bij hen altijd voldoende en gratis parkeergelegenheid is. Daarbij komt dat begin van het jaar de gehele parkeergarage is opgeknapt en voorzien van een nieuwe verflaag.

Deuren groencentrum De Batterijen gaan weer wagenwijd open

OCHTEN – Vanaf 11 september is het indrukwekkende groencentrum van Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen weer geopend. "U kunt in het verrassend grote centrum kiezen uit honderden soorten tuinplanten. Er is meer goed 'groennieuws': Onze collectie vaste planten is fors uitgebreid, veel nieuwe soorten heesters en ook in het fruit zijn er weer veel nieuwe producten die u zullen verrassen."

Het meest complete groencentrum pakt ook dit seizoen weer flink uit. Het is nu de juiste tijd om te planten, weet Erik Stuurbrink. "Niet iedereen weet dat het najaar de beste tijd is om uw tuin aan te pakken, je kunt dan alles aanplanten en gaat dan in het voorjaar met een stevig wortelgestel goed groeien en heeft u er in de zomer veel plezier van. Daar is een mooie spreuk voor, die ik altijd graag vertel: "Wat in het najaar geplant wordt gaat groeien, wat in het voorjaar geplant wordt, kan gaan groeien."

Het thema waar we op 11 september mee starten is: Eetbare planten. "U zult versteld staan wat daarvoor allemaal in aanmerking kan komen, we hebben er een heel plein mee ingericht, maar ook met bijzondere vruchtdragende planten die in Nederland prima groeien! Zoekt u beleving tussen de planten, dan voelt u zich helemaal thuis bij ons!"

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen doet meer dan kweken alleen. Duurzaamheid staat bij de fruit- en sierbomen specialist uit Ochten hoog in het vaandel. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om moderne kweek- en groeitoepassingen. Een voorbeeld. 'Zo kweken wij resistente rassen als appelbomen. Hierdoor zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Dat is dus beter voor het milieu", legt Erik verder uit. De kwekerij is milieukeur en SKAL(biologisch) gecertificeerd.

De Batterijen is al jaren een betrouwbare duurzame partner voor particulieren, tuincentra, fruittelers, hoveniers en diverse overheden. "Kijk op de website of kom langs en geniet van het groen. Onze openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur. Buiten deze tijden bent u ook altijd op afspraak welkom!"

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344 641271; www.batterijen.nl.

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.

En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk.
Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.
123Francais heeft als motto "à la carte", Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons.
U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal zes personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf. Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl - e.mail: info@123francais.nl - Tél. 026-3258822

Driedaagse outlet bij Peters Wintersport

BEMMEL - De herfst en de winter komen er weer aan. Bij Peters Wintersport zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen op het nieuwe winterseizoen.

Traditiegetrouw start de zaak met een driedaagse outlet, deze zal plaatsvinden op vrijdag 18, donderdag 19 en zondag 20 september. Tijdens deze dagen zijn alle winterjack's 50 tot 75 procent korting afgeprijsd, tevens zijn er op de ski's en snowboards ook hoge kortingen tot wel 50 procent.

Bij de opening 1 oktober wordt de nieuwe najaars- wintercollectie weer gepresenteerd.

Peters Wintersport, De Houtakker 6a, Bemmel.

Schaken voor beginners

ARNHEM - Ooit willen leren schaken? Het is er nooit van gekomen? Kinderen met wie je wilt spelen? De Arnhemsche Schaakvereeniging (ASV) organiseert nu een gratis cursus van zes lessen voor volwassenen om de beginselen van het schaken te leren.

Er wordt geen vóórkennis gevraagd. Op de donderdagavonden 8, 15, 22, en 29 oktober alsmede 5 en 12 november wordt deze cursus gegeven in het Activiteitencentrum Schreuder, Vlamoven 22 - 24 op IJsseloord I. Een cursusavond duurt van 18.30 tot 19.45 uur. Inschrijven en informatie via keesvankeulen@planet.nl.

Cursus leren mediteren

ARNHEM - Op maandag 21 september begint een maandelijkse cursus om te leren mediteren. Er zijn zoveel stromingen die meditatiemethoden aanbieden dat het voor een beginner moeilijk kan zijn om te kiezen.

In deze cursus worden verschillende methoden gepresenteerd en uitgeprobeerd met de bedoeling om een eigen manier van mediteren te vinden. Eerste avond maandag 21 september om 19.30 uur bij de theosofische vereniging, Brugstraat 7 in Arnhem (dichtbij NS-station). Deelnamekosten veertig euro voor tien avonden. Informatie en aanmelden via arnhem@theosofie.nl of 026 4457205.

Middagwandeling over landgoed Warnsborn

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op woensdag 23 september een middagwandeling over landgoed Warnsborn.

Wie zin om mee te gaan met een mooie, stevige wandeling door het parkbos van landgoed Warnsborn, komt veel te weten over de landschappelijke en geologische aspecten, zoals de stuwwal en de beken in het parkbos. En wie wist er dat de landelijke politiek ook een belangrijke rol heeft gespeeld in het bestaan van het landgoed? Ook kan men luisteren naar de stilte om zich heen.

De start is om 13.30 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. De wandeling duurt 3 à 3,5 uur. Kosten: vijf euro, kinderen van vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

Wandelen met de gidsen van Gilde Arnhem

Foto: Rob Slepicka

ARNHEM - Op zondag 20 september wandelen gidsen van Gilde Arnhem door het gebied van de Slag om Arnhem bij de John Frostbrug.

De start is om 14:00 uur bij het Duivelshuis tegenover de Eusebiuskerk. Kosten 3,50 euro, kinderen tot twaalf jaar twee euro. Deze slag was een heroïsch gevecht van 10.000 Britse– en Poolse para’s die op 17 september 1944 achter de Duitse linies werden gedropt om de Rijnbrug te veroveren en te behouden. Alleen het bataljon van John Frost bereikte de brug en moest zich op 20 september overgeven aan de Duitsers. De gidsen van het Gilde zullen er alles over vertellen.

SWOA eerste welzijnsorganisatie met Roze Loper

Binnen SWOA is een contactgroep actief voor roze ouderen. Deze Roze 50+ groep komt al zes jaar maandelijks bijeen op SWOA-locatie De Gaanderij.

ARNHEM - SWOA krijgt als eerste welzijnsorganisatie van Nederland de Roze Loper uitgereikt. SWOA is tevens de eerste Arnhemse organisatie die dit keurmerk ontvangt. De Roze Loper is een keurmerk voor homovriendelijke ouderenorganisaties. Op woensdag 23 september wordt het certificaat uitgereikt door burgemeester Herman Kaiser.


In 2008 reikte COC Nijmegen de eerste zes Roze Lopers uit aan instellingen die aandacht besteden aan homoseksualiteit onder ouderen. Sindsdien heeft Roze 50+, een samenwerkingsverband van ANBO en COC, de Roze Loper Tolerantiescan ontwikkeld. Tot voor kort was deze scan uitsluitend bedoeld voor zorgwooncentra, maar nu is deze ook geschikt gemaakt voor welzijnsinstellingen. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen (LHBT) kunnen aan de hand van dit keurmerk zien dat ook zij zich thuis kunnen voelen bij de locaties van SWOA.

In Nederland leven zo’n 400.000 LHBT-ouderen. Ouderen die geboren werden na de Tweede Wereldoorlog groeiden op in een tijd waarin homoseksualiteit een taboe was. En als ze al ‘uit de kast’ kwamen, verloren ze vaak vrienden en familie. Voor roze vijftigplussers is het daardoor minder vanzelfsprekend dat ze een netwerk hebben. Daarnaast kunnen ze door een mindere mobiliteit vaak moeilijker gelijkgestemden vinden, met isolement tot gevolg.

Voedselbank Arnhem heeft vrijwilligers nodig

ARNHEM - Voedselbank Arnhem luidt de noodklok, omdat de magazijnen in het distributiecentrum in Arnhem nagenoeg leeg zijn. Om ruim 1100 gezinnen in Arnhem en omgeving te kunnen blijven voorzien van een gratis voedselpakket heeft Voedselbank Arnhem dringend behoefte aan houdbare producten. Om deze houdbare producten te kunnen krijgen, is Voedselbank Arnhem met spoed op zoek naar helpende handen voor inzamelingsacties , oa. bij Albert Heijn dit najaar.

De levering van houdbare producten zoals pasta, rijst, koffie en conserven is de afgelopen maanden teruggelopen, omdat deze minder vaak ‘over’ zijn bij de producerende bedrijven. Helaas is dit een trend die bij meer voedselbanken in Nederland te zien is.

Met 24 eigen uitgiftepunten in de regio Arnhem, waar twintig producten per pakket in 1100 pakketten gaan, is wekelijks veel voedsel nodig.

Binnenkort start weer een grote inzamelingsactie. Wel moet de voedselbank zelf 540 vrijwilligers leveren. Er wordt gewerkt in drie shifts van elk ruim vier uur. er zijn per shift zes vrijwilligers nodig, zowel om mensen voor te lichten, spullen bij de kassa in ontvangst te nemen, te sorteren en om te helpen bij de logistiek. Nette omgang met bezoekende AH-klanten is een vereiste. "Wij roepen met name Arnhemmers op om toch in beweging te komen voor stadsgenoten die het moeilijk hebben en zich aan te melden via het formulier op de website (www.voedselbankarnhem.nl) en facebook, of via winkelacties@voedselbankarnhem.nl.“ Kijk voor alle data op www.voedselbankarnhem.nl.

Kledinginzameling voor Dorcas

ARNHEM - In Arnhem wordt op zaterdag 17 oktober de Dorcas Kledingactie gehouden. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan schone en goede kleding worden afgeleverd bij het inzameldepot van hulporganisatie Dorcas. Ook gebruikte mobiele telefoons en schoenen zijn welkom, evenals huishoudelijk textiel zoals dekens, beddengoed, handdoeken en gordijnen.

Het depot (bereikbaar op telefoonnummer 06 48090786) is gevestigd aan de Graanhoeve 25 in Arnhem-Zuid, Schuytgraaf. Onder genot van koffie en/of thee is er gelegenheid om vragen te stellen. De opbrengst is bestemd voor het werk van Dorcas voor de allerarmsten in Oost-Europa.

Vrijwilligers sorteren het grootste gedeelte van de ingezamelde kleding voor kwetsbare mensen in Oost-Europa, zoals ouderen, chronisch zieken, (wees)kinderen en gehandicapten. Een ander deel van de ingezamelde kleding stelt Dorcas beschikbaar aan kerken in Oost-Europa, die het verkopen voor de financiering van sociale projecten in hun directe omgeving. Een klein deel van de ongesorteerde kleding wordt verkocht aan het Leger des Heils/ReShare. De opbrengst hiervan is nodig voor de financiering van het vervoer van de kleding naar Oost-Europa, en de distributie aldaar.

Dorcas is een internationale hulporganisatie die in zeventien landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika 166 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt de allerarmsten, ongeacht hun ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn duizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. "Voor meer informatie gaat u naar www.dorcas.nl of kunt u bellen met het kantoor van Dorcas: 0228 595900."

Alphacursus Arnhem

ARNHEM - Is er meer? Hoe zit het met het christelijk geloof? Meer dan 200.000 mensen in Nederland hebben de Alphacursus wel eens gedaan. Deze starterscursus christelijk geloof is een cursus die wereldwijd gegeven wordt en mensen enthousiast maakt om met elkaar in gesprek te gaan over het geloof.

Tijdens de cursusavonden wordt er voor je gekookt, eet je met elkaar, luister je naar een inleiding en is er ruim de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. De cursus is gratis en start komende maand op liefst vier verschillende plekken in Arnhem. Heb je interesse, kom dan vrijblijvend naar de infoavond op dinsdag 22 september om 18.30 uur in gebouw ‘Ontmoeting’ aan de Wassenaarweg 5 te Arnhem. Uiteraard wordt ook dan een maaltijd voor je gekookt! Meer info staat op de website www.alphacursusarnhem.nl.

Zin in zingen bij Xing?

ARNHEM - Het gemengde Arnhemse koor Xing zoekt leden, vooral mannen, jong en oud. Het dertigjarige koor met dirigent Hans Scholing (www.hansscholing.nl) is volop bezig met nieuw repertoire. Daardoor kunnen nieuwkomers ‘zonder achterstand’ aansluiten.

Xing streeft naar 24 leden. Het repertoire is grotendeels klassiek (van alle tijden), maar er is ook veel lichtvoetigs. Diversiteit en avontuurlijke uitstapjes staan hoog in het vaandel.

Xing werkt toe naar optredens op een ontspannen manier, in een gemoedelijke sfeer en met de nodige humor. Het koor repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Heijenoordschool, Gentiaanstraat 25.
Op 21 en 28 september houdt Xing open repetities, om kennis te maken met de zangers, dirigent, het repertoire en de aanpak. Wie buiten die data eens een repetitie wil bijwonen is zeker ook welkom. Informatie: xingarnhem.blogspot.nl; e-mail: xingkoor@gmail.com of bel met Marion Brugman: 06 53438598.

Terugblik op een heerlijk oogstfeest

ARNHEM - Afgelopen woensdag heeft Natuurcentrum Arnhem met een groot oogstfeest op Stadsboerderij De Korenmaat het einde van een mooi zomerseizoen gevierd. Mede dankzij het lekkere najaarsweer hebben zo'n duizend kinderen en volwassenen genoten van heerlijke producten en activiteiten.

Met het oogstfeest sloot Natuurcentrum Arnhem het seizoen af. Bezoekers konden genieten van landbouwproducten en meedoen met activiteiten midden tussen de dieren, stallen en weiden. Tegelijkertijd werd een duurzame levenswijze gestimuleerd, bijvoorbeeld door het aanbieden van biologische producten en respectvol omgaan voor de natuur.

Op en rond het erf van Stadsboerderij De Korenmaat hebben kinderen en volwassen zelf hun smoothie gefietst, broodjes gekneed met de Streekbakker, stroopwafels gemaakt met Atelier De Beleving. Genoten van gepofte appels, pannenkoeken en zelfgemaakte groentesoep van de boer of heerlijke biologische hapjes van Stadsboerderij De Hooijmaat . Dit is slechts een greep uit de vele activiteiten. Op de website van Stadsboerderij De Korenmaat staat een sfeerverslag in de vorm van een fotoalbum: www.stadsboerderijdekorenmaat.nl/oogstfeest-2015-2/

Het oogstfeest was een groot succes mede dankzij het aanbod van Atelier de Beleving, De Streekbakker, De Imker, Boerderijcafé De Hooijmaat, tuinvereniging De Tuinmaat, de Witte Watermolen van Bezoekerscentrum Sonsbeek, Qurrent, het groene energiebedrijf van Stichting Doen en voedselcoöperatie De Baaziz. Meer info over Natuurcentrum Arnhem staat op www.natuurcentrumarnhem.nl, meer info over Stadsboerderij De Korenmaat op www.stadsboerderijdekorenmaat.nl.

Arnhems Meisje voor de Vrijwilligster van Elderveld

ARNHEM - Tijdens de zaterdag 5 september gehouden jubileumreceptie van de veertigjarige Biologische Tuin Vereniging (BTV) Elderveld en het twintigjarige wijkplatform Elderveld was het wethouder König, die zichzelf de ketting omdeed van loco-burgemeester van gemeente Arnhem.

In die hoedanigheid overhandigde hij vrijwiligster Marie-Louise Peters-Vlietman het Arnhems Meisje, een hoge Arnhemse onderscheiding. Mevrouw Peters, voor intimi Marie-Louise, verdiende haar gewaardeerde onderscheiding voor haar inzet als vrijwilligster op velerlei terreinen voor Wijkplatform Elderveld, Elderveld Actief, redactie wijkwebsite, Straat in Actie, Helpende Handjes. Het lijkt of een initiatief in de wijk Elderveld niet van start komt zonder inzet of advies van Marie-Louise. Gemeente Arnhem achtte de tijd rijp deze inzet te waarderen doormiddel van toekenning van deze onderscheiding.

Het wijkplatform completeerde de actie van loco-burgemeester König met lovende woorden van interim-voorzitter Martin Hergaarden en een passende bos bloemen. De ruim aanwezige gasten op de jubileumreceptie ondersteunden de huldiging met een daverend applaus en felicitaties.

Marie-Louise Peters-Vlietman dankte voor de vele lovende woorden, maar betrok haar mede-vrijwilligers in het vele werk, dat voor de wijk Elderveld wordt verzet, en gaf aan de hulde met alle vrijwilligers in Elderveld te willen delen.

Start van Stichting Veteranendag Arnhem en Veteranenborrel

ARNHEM - Stichting Veteranendag Arnhem onthult op 24 september zijn Fanion en zal deze overdragen aan commandant Bronbeek kolonel Dulfer om zo een vaste plek in Bronbeek te krijgen. Dit gebeurt tijden de 'Veteranenborrel' in Bronbeek.

De veteranendag is in Museum Bronbeek aan de Velperweg 147 in Arnhem van 16.00 tot 18.00 uur, Tijdens deze veteranenborrel zal de stichting ook de doelstelling en toekomstvisie bekend maken.

Beginnerscursus werelddansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, start op woensdag 23 september met een cursus Werelddansen voor beginners met dansen uit onder andere Rusland, Balkan, Turkije, Israel voor dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving.

De cursus wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld. De cursus wordt gegeven in Huis van Puck, Klarendalseweg 193, Arnhem, ingang tegenover Verlengde Hoflaan 123, Arnhem van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt vijftig euro voor tien lessen. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of 0316 263714.

Stichting Hack42 deelnemer Weekend van de Wetenschap

ARNHEM - Het eerste weekend van oktober staat in het teken van wetenschap en technologie. Daarom opent Stichting Hack42 op zaterdag 3 oktober ook haar deuren. Tijdens deze open dag kunt u zien wat hacken inhoudt en wat er allemaal gebeurt in de hackerspace van Arnhem en omstreken.


Op zaterdag 3 oktober kunt u vanaf 11:00 uur onze hackerspace bezichtigen. Gedurende deze open dag verzorgen wij diverse rondleidingen langs de labs, kunt u het computermuseum bezichtigen en geven wij een workshop. Iedereen is welkom! U hoeft zich vooraf niet in te schrijven. Voor kinderen en huisdieren is ons pand minder geschikt, we gaan ervanuit dat u hen dichtbij houdt.

Stichting Hack42 is gevestigd in een van de Rijksmonumenten op buitenplaats 'Kamp Koningsweg Noord', een voormalig militair terrein aan de Koningsweg, ook wel bekend als de N311. Het officiële adres is Radarweg 12, het webadres is www.hack42.nl.

Weekend van de Wetenschap
Tijdens het eerste weekend van oktober beleef je wetenschap & technologie live op meer dan 191 locaties door heel Nederland. Nieuwsgierige mensen krijgen op deze manier de unieke kans binnen te kijken in de wereld van wetenschap en technologie.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.

Twee kledingbeurzen in Driel

DRIEL - Zaterdag 3 oktober wordt er van 9.00 tot 12.00 uur weer een kinder- en kledingbeurs gehouden in Driel. De beurs vindt plaats in zalen- en partycentrum De Oldenburg. Op de beurs is winter- en najaarskleding in de maten 50 tot en met 176 te koop. Daarnaast worden er schoenen aangeboden en er is ook een ruim aanbod in speelgoed.

Meerdere mensen hebben zich al opgegeven om kleding en/of speelgoed te koop aan te bieden. "Wilt u zelf ook verkopen? Dat kan nog! Stuur een mail naar kledingbeursdriel@hotmail.com en u ontvangt hierover alle benodigde informatie.

Er is gebleken dat er ook behoefte is aan een (najaars-)dameskledingbeurs, daarom kondigen we alvast aan dat deze beurs er aan komt! Deze beurs wordt georganiseerd op zaterdag 7 november en u vindt er dameskleding in de maten XS t/m XXL.

U kunt de organisatie van deze kledingbeurzen in de toekomst volgen door de facebookpagina, www.facebook.com/kledingbeursdriel, te liken."

Werkzoekenden Sollicitatiemaatjes in vernieuwend tijdschrift

ARNHEM - Met trots lanceerde een groep werkzoekenden in Arnhem op 16 september een kleurrijk digitaal tijdschrift: Gelders Talent; meer dan een cv! Een werkzoekende biedt namelijk meer dan wat in twee pagina’s van een cv samen te vatten is. Eigenheid, dromen, persoonlijke ervaringen et cetera.

Kenmerkend voor de persoon, maar vaak onderbelicht in een cv. Werkzoekenden van Sollicitatiemaatjes hebben nu hun krachten gebundeld om de mens achter hun cv te laten zien.

Het idee voor een digitaal tijdschrift komt voort uit de trend van ‘het nieuwe solliciteren’. Volgens Loes de Blok (loopbaan- en sollicitatiecoach van Bloesem Loopbaanbegeleiding) vraagt dat om netwerken, creativiteit, zelfbewustzijn en boven het maaiveld durven uit te steken. “Een groep biedt een unieke kans om hierin samen te werken. Zo ontstond samen naar buiten treden en tegelijkertijd ieder individu een eigen gezicht geven."

Iedere twee weken komen ze samen bij Sollicitatiemaatjes, een initiatief van Bloesem Loopbaan. Sally Pelt: "Sollicitatiemaatjes geeft een energievolle interactie tussen werkzoekenden. Het is heel fijn om te merken dat je niet alleen staat in je zoektocht naar een nieuwe functie. De werkzoekenden willen met Gelders Talent opvallen en gehoord worden." Sally Pelt: "Het mooie van het blad is dat het digitaal en dynamisch is. Nieuwe deelnemers kunnen worden toegevoegd. Gelukkig hebben we ook al deelnemers kunnen verwijderen omdat ze een baan hebben gevonden! Hoe meer mensen het blad verspreiden, hoe groter onze kans is om bij de juiste persoon in beeld te komen. En dat is wat we willen!" (www.gelderstalent.nl)

Markt in Malburgstaete

ATNHEM - Op zaterdag 26 september wordt er een markt gehouden door Pleyade Woonzorgcentrum Malburgstaete en RIBW Arnhem Veluwe Vallei in het kader van Nationale Burendag.

Er staan ongeveer vijfentwintig kramen met onder andere sieraden, lifestyle artikelen en lekkere hapjes. Kortom voor ieder wat wils. Voor de kinderen zijn er schminksters die onder andere glittertattoo's zetten. Van 11:00 uur tot 15:00 uur is iedereen welkom via de ingang: Sint-Gangulphusplein 1.

Loopgroep Warnsborn start cursus core stability

ARNHEM - Loopgroep Warnsborn start met de cursus core stability voor hardlopers en andere duursporters.

Deze training zijn zowel voor beginners met een goede basisconditie als wel voor gevorderde lopers en andere sporters geschikt. De trainingen vinden plaats op maandag in de gymzaal van de Bauerstraat 6 in Arnhem-Noord. De start is 12 oktober en de trainingen gaan door tot en met 14 december. De tijd is van 20.00 tot 21.00 uur.

Voor meer informatie over al deze cursussen: www.loopgroepwarnsborn.nl of neem contact op met Albert Stoter, 06 54635988.

Wijkdag Elderveld nu op 3 oktober

ARNHEM - De jaarlijkse wijkdag in Elderveld, die door de weersomstandigheden op zaterdag 4 juli was uitgesteld, zal nu worden gehouden op zaterdag 3 oktober van 10:30 tot 16:30 rondom de sporthal Elderveld.

Het programma zal als gevolg van de afgelasting enigszins worden aangepast. Maar men kan weer rekenen op een programma voor jong en oud voor alle wijkbewoners. Hoe dat er zal gaan uitzien, zal middels een flyer, poster en nadere persberichten in de plaatselijke en sociale media worden bekend gemaakt.

In ieder geval zijn er diverse kinderactiviteiten; onder andere een stormbaan, multispringkussen, rodeostier en treintje, dat een rondje door de wijk rijdt. Standhouders met kramen (huur via: wijkver.elderveld@hetnet.nl); kraamhuur (exclusief elektra) twintig euro. Voort zal onder voorbehoud (weersomstandigheden) een ballonvaart worden georganiseerd.

Opnieuw geopend zonnestudio IL Sole in Arnhem

ARNHEM - Op 2 april was de officiële opening van zonnestudio IL Sole Kronenburg, nadat de vorige eigenaar (Tropical) het over had gedragen, zijn eigenaar Enzo met zijn dochter Nunzia ook flink aan de slag gegaan met een frisse opknapbeurt.

Van alles is er gedaan, de banken zijn onder handen genomen en alle kamers voor de bezoekers zien er weer stralend uit. Ook is alles weer mooi geschilderd en als je door de lange gang heen wandelt, kun je ook nog eens een berichtje achter laten op de muur waar ze een speciale plek voor hebben gemaakt.

Hier en daar een gezellig zitje gemaakt waar de bezoekers een heerlijke cappuccino kunnen drinken of wat fris. En voor de klant is op elke kamer ook gezichtsdoekjes klaar gelegd om je gezicht te kunnen reinigen, voordat je gaat zonnen. Bij IL Sole kunt u verantwoord, veilig en hygiënisch zonnen. De zonnestudio hecht veel waarde aan deze normen want ook uw gezondheid is onze zorg. Ook tijdens het zonnen is het belangrijk om uw huid goed te verzorgen. "Daarom bieden wij ook een keur aan kwalitatief hoogwaardige zonnecosmetica", aldus eigenaar Enzo.

Er zijn zeventien zonnebanken, waarvan één stoel die gebruikt wordt als gezichtsbruiner, dus een wachttijd is er nooit. Het gespecialiseerde en gastvrije team van IL Sole heet u van harte welkom.

Zonnestudio IL Sole, Kronenburg Promenade 34 , Arnhem, 026 7850842. ook via faceebook te volgen: IL Sole.

Taxatie-avond in Elderveld: tussen Kunst en Kitsch

ARNHEM - Op donderdag 1 oktoberverzorgt wijkvereniging Elderveld een taxatie-avond in De Gaanderij aan het Driemondplein 1. Hier kunnen net als in het programma ‘Tussen kunst en kitch’ items worden getaxeerd. Dit kan kunst, curiosa of antiek zijn.

Taxateur Henny Evers van veiling- en notarishuis zal aanwezig zijn om uw items te taxeren. Op deze avond zullen diverse wijkbewoners hun passie als fotografie en schilderen met ons delen. Ook is er een veiling voor een goed doel.

Er is gekozen voor stichting Support Visueel Beperkte Wielrenners. Er zullen diverse leuke veilingitems aanwezig zijn waarop geboden kan worden. De opbrengst gaat in zijn geheel naar deze stichting. De avond begint om 19.00 uur.
"Wilt u iets laten taxeren? Dat kan! Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar om uw artikel te laten taxeren. De kosten hiervoor bedragen vijf euro per artikel/lootje. Om een lootje te kopen, kunt u e-mailen naar de wijkvereniging: wijkver.elderveld@hetnet.nl."

Kinderbeurs

in Elderveld

ARNHEM - Op zondag 27 september verzorgt wijkvereniging Elderveld tussen 10.00 en 14.00 uur een kinderbeurs in De Gaanderij aan het Driemondplein 1.

Hier kunnen zowel nieuwe als tweedehands kinderkleding en speelgoed verkocht worden. Er zijn tafels te huur voor deze beurs à 7,50 euro per tafel. Deze kunnen gereserveerd worden door een mail te sturen naar dorienstoll@live.nl.

Voor de bezoekers is de entree gratis en speciaal voor deze gelegenheid komen Elza en Olaf (van 'Frozen') op bezoek. Ze wordenj verwacht om 12.30 uur. Natuurlijk kun je even op de foto met deze twee leuke figuren.

Inloopavond bij muziekvereniging Mystique

ARNHEM - Wil je op een saxofoon, bariton, trommel of trompet spelen? Muziekvereniging Mystique heeft op 28 september vanaf 19.00 uur een inloopavond voor jeugd en volwassenen.

Tijdens de repetitie krijgt men een indruk van de muziek en de vereniging. Onder het genot van een kopje koffie kan men vragen stellen en geven de leden antwoord. "Bij onze vereniging is de jeugd is welkom en kan al met muziek beginnen vanaf zes jaar (Musickidz).
De jeugd van acht tot zestien jaar krijgt Algemene Muzikale Vorming (AMV-cursus). Daarnaast zijn wij opzoek naar volwassenen met of zonder ervaring. De instrumenten worden door de vereniging beschikbaar gesteld. Muziek zet aan tot samenwerken. Het leren in een groep motiveert en bevordert teamwork."

Mystique heeft haar clubgebouw op tien minuten fietsen in de wijk Elderveld op het sportpark aan de Drielsedijk. Ook kun u ons bellen op 06 22380879. Wie interesse heeft kan ook een kijkje nemen op www.ShowbandMystique.nl.

Boekpresentatie voor mantelzorgers

ARNHEM - Op donderdag avond 15 oktober verzorgt het MVT Arnhem een boekpresentatie voor mantelzorgers.

Deze avond is Ineke Ludikhuize te gast die het boek Een warme jas heeft geschreven voor mantelzorgers. Het boek Een warme jas bestaat uit zeven thema’s waar mantelzorgers vroeg of laat mee te maken krijgen. Aan de hand van citaten, interviews, gedichtjes, spreuken en tips heeft Ineke Ludikhuizen een licht en optimistisch boek geschreven dat mantelzorgers die warme jas biedt die ze zelf zijn voor een ander. Tijdens deze avond is er ook de mogelijkheid om het betreffende boek aan te schaffen.

Ineke Ludikhuize is theologe en directeur geweest van een vrouwenorganisatie. Sindsdien is zij fulltime mantelzorger voor haar man Willem Aantjes.

De boekpresentatie voor mantelzorgers vindt plaats bij Steunpunt De Petersborg, Slochterenweg 40 in Arnhem van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang is gratis na aanmelding. Informatie en aanmelden kan via a.deibert@mvtarnhem.nl of via 026 3707855.

'Bewust bewegen, bewust bevallen'

ARNHEM - Bent u zwanger en op zoek naar een leuke, goede zwangerschapscursus? Wilt u zich goed voorbereiden op de bevalling onder goede begeleiding tegen een betaalbare prijs? Dan is onze cursus 'Bewust bewegen, bewust bevallen' vast iets voor u!

De zwangerschap is een mooie, maar ook spannende tijd. Een goede voorbereiding kan de bevalling vergemakkelijken.Tijdens de bijeenkomsten leren de deelnemers onder andere hoe zij zich (beter) kunnen ontspannen en welke ademhalingstechnieken kunnen worden gebruikt bij de bevalling. Maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan het verloop van de zwangerschap, de invloed ervan op het lichaam, de geboorte en de periode daarna.

De cursus bestaat uit vijftien lesuren, waarvan tien vóór en vijf na de bevalling en wordt gegeven door een ervaren fysiotherapeute. Cursusbureau GGD Gelderland-Midden organiseert cursussen op verschillende locaties in Midden–Gelderland, dus vast ook bij u in de buurt!

Informatie en inschrijving via de website www.vggm.nl/cursus. Ook bellen kan met het cursusbureau: 088 3556215 op maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Cursus 'Opvoeden van een meerling'

ARNHEM - Ouders van een tweeling of drieling krijgen, naast allerlei praktische problemen, te maken met specifieke opvoedingsvragen. Bijvoorbeeld het verdelen van de aandacht; het opvoeden tot een individu; taalontwikkeling bij meerlingen en schoolkeuze, samen in een groep of apart?

Op donderdag 5 november start GGD Gelderland-Midden een gratis cursus 'Opvoeden van een meerling'. Deze cursus van vier bijeenkomsten is bedoeld voor ouders van een meerling tussen anderhalf en vier jaar en wordt gehouden aan de Veluwestraat 44 in Arnhem. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Voor meer informatie en/of aanmelding bezoek de website www.vggm.nl. Bellen met het Cursusbureau kan ook: 088 3556215 (bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur). Deelname aan de cursus is gratis.

Programma Autisme Info Centrum

ARNHEM - Sinds 1 januari is organisatie van de zorg in Nederland drastisch veranderd; de gemeentes zijn nu aan zet. Op de website 'zodoenwehetinarnhem.nl' kunt u alle officiële informatie over hoe het in Arnhem is geregeld, vinden. Maar dat is zeer waarschijnlijk geen nieuws meer.

We zijn benieuwd hoe het nu loopt in Arnhem. De transitie/de kanteling, wat betekent dat eigenlijk? Hoe werkt het nieuwe systeem? Wat gaat er goed? Wat is er nog voor verbetering vatbaar? Is er voldoende expertise aanwezig over autisme bij de wijkteams in Arnhem? Wat houdt dit in de praktijk nu allemaal in? En dat 'keukentafelgesprek'... kan dat eigenlijk ook op de bank?

Op dinsdag 22 september van 19.30 tot 21.30 uur is er een informatieavond bij VSO Mariëndael, Middachtensingel 12, Arnhem (in de wijk 'Over het lange water') (inloop: vanaf 19.00 uur). Jolanda van Galen en Ester van Hesteren van Wijkteam Noord-West komen deze en nog veel meer vragen beantwoorden. Na de pauze is er uitgebreid de gelegenheid voor dialoog en het stellen van vragen.

Toegang is gratis, voor consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd. Wèl opgeven via aic.gp.arnhem@gmail.com onder vermelding van 'wijkteams'!

Geslaagde optredens Herenakkoord

ARNHEM - Het Herenakkoord is op 6 september het nieuwe seizoen succesvol gestart met optredens tijdens de UITboulevard.

Dit Arnhemse homomannenkoor liet op twee locaties horen en zien wat het in huis heeft: in Rozet en in Showroom. Het publiek reageerde enthousiast. Het repertoire van Het Herenakkoord is dan ook heel gevarieerd: van schlager uit 1929 tot jazzy pop uit 2009. De mannen werken nu naar het volgende concert toe: op 8 november in Nijmegen waar ze optreden met twee andere homokoren. Info: www.herenakkoord.nl.

Muzieklessen blazersklas beginnen

ARNHEM - Op 1 oktober starten de muzieklessen van Muziekvereniging Mystique Arnhem. Heb je plezier in het maken van muziek en wil je samen spelen met anderen, kom dan mee doen. Je mag spelen op een instrument wat je zelf kiest.

Samen muziek maken gebeurt altijd in groepsverband. Leerlingen werken aan een gemeenschappelijk doel. Het leren in een groep motiveert en bevordert teamwork en maakt leerlingen slimmer. Mystique heeft haar clubgebouw op tien minuten fietsen in de wijk Elderveld op het sportpark aan de Drielsedijk. Bellen kan op 06 52024783. Wie interesse heeft kan ook een kijkje nemen op www.ShowbandMystique.nl.

Hadi: voor maatkleding, reparatie en meer...

ARNHEM - Goede kleding weggooien? Kleine reparatie een te grote moeite voor jezelf? In een tijd waar iedereen op zijn uitgaven moet letten, is het goed te weten dat er in de buurt een kleermaker is, die zijn vak verstaat. Die snel en kwalitatief kleding weer passend en heel maakt. Tegen heel scherpe prijzen. Ga maar eens naar het kleermakersatelier Hadi van Ahmad Khadir.

Hadi is hét adres voor maatkleding en reparatie en ook voor het maken van gordijnen. Bovendien is er een stomerij, waar alle artikelen kunnen worden aangeboden. Ahmad heeft ervaring van liefst 35 jaar.

Een nieuwe rits, nieuwe voering in een mantel of colbert? Nieuwe zoom in spijkerbroek of mouwen van een overhemd inkorten? Dat is dagelijks werk voor de kleermaker, die ook vakbekwaam met leer is. Ook voor stofferingswerk als het bekleden van kussens en matrassen voor caravans, kan men er terecht. Wat ook geldt voor het vervaardigen van gordijnen. En heeft de klant een spoedklus, dan wordt deze -indien mogelijk- tegen dezelfde kosten meteen uitgevoerd!
Hadi, Hoefbladlaan 30 Arnhem-Zuid; telefoon 026 3216687 / 06 25533147.

Shell Theo Hegeman pakt uit… met broodje Zuid!

ARNHEM - De shop van het Shell tankstation aan het Salvatorplein in Arnhem-zuid is werkelijk tot in alle voegen aangepakt. Van een standaard tankstation naar een hippe moderne lunchroom.

Mensen kunnen terecht voor heerlijke verse broodjes, maak ook voor uitgebreide specialiteiten (luxe broodjes met diverse beleg mogelijkheden) en diverse halal mogelijkheden, een smakelijke Panini, snacks of een lekker portie oerfriet.
Dit alles kan nog gecombineerd worden met een heerlijke koffie, latte, cappuccino, diversen soorten thee of een heerlijk vers bolletje Italiaans schepijs van ijssalon La Differenza uit Huissen.

Bij entree rechts de bekende tankshop, links is het horecagedeelte, een frisse moderne zaak met de John Frostbrug mega groot op de muur afgebeeld, en specialiteiten als broodje Zuid, broodje Drieslag, de Arnhemmer, broodje Trolley, de Salvatoren en dergelijke. Broodje Zuid is een leuke aanwinst voor de wijk Malburgen. De wijk verdient het om opgeknapt te worden.
Het is hier leuk, levendig, de mensen zijn gezellig en veel verschillende culturen gaan hand in hand. Wij nodigen u graag uit om een kijkje te komen nemen en zeker wat lekkers te proeven.

Openingstijden: Shell Theo Hegeman, Salvatorplein 1, 026 3211177; 06.30 tot 21.00 uur zondag 08.00 tot 21.00 uur. De Lunchroom 07.00 tot 19.00 uur zaterdag/zondag 09.00 tot 19.00 uur.

Venus Less is more: de exclusieve waxstudio

ARNHEM - Het ontharen van de schaamstreek wordt al meerdere eeuwen gedaan in Arabie, Persie, bij de Grieken en de Romeinen als teken van reinheid, schoonheid en vitaliteit. Het volledig ontharen van de schaamstreek door middel van wax ontstond in de jaren 90 in de kuststeden van Brazilië, waar de dames steeds kleinere bikini's, microkinis's of G-string gingen dragen. Het gebied buiten het bikinibroekje werd steeds kleiner en de daarmee ontstond de waxing cultuur in deze lichaamsstreek.

Omdat het hier een gevoelig deel van je lichaam betreft, kun je deze behandeling het beste aan een goed getrainde en gecertificeerde expert overlaten. Venuswaxing is een gecertificeerd en specialist in Brazilian Wax. "Drempelvrees is echt niet nodig; voor de professionals van Venuswaxing is het heel gewoon", aldus eigenaresse Anna Gundisch"

First Brazilian?
Maak je geen zorgen, en vertel het even bij het maken van de afspraak. Zo kunnen wij meer tijd nemen om al je vragen en wensen vooraf te bespreken. Het is belangrijk dat je je comfortabel en op je gemak voelt tijdens de behandeling.

Als je eenmaal hebt ervaren hoe luxe en sexy het voelt om overal zijdezachte huid te hebben, wil je nooit meer anders. Alle andere waxbehandelingen voeren wij natuurlijk met dezelfde aandacht en zorgvuldigheid uit. Op vertoon van dit artikel ontvangt u tien procent korting op de eerste behandeling alleen bij telefonische afspraken.

Venus Less more, Boterbloemstraat 40, Arnhem, 06-466180408, www.venuswaxing.nl

Drukkerij Gerritsen geeft een verrassende draai aan uw zaak

ARNHEM - Drukkerij Gerritsen verzorgt met gemak al uw drukwerk; van geboortekaartje, brochure en infokrant tot kalenders, magazines en rouwkaarten.
Maar wist u dat u ook voor heel veel andere zaken bij Gerritsen terecht kunt?

Voor al uw kopieerwerk bijvoorbeeld. Maar ook voor het bedrukken van textiel, canvas of banners. Laat uw leukste foto op doek afdrukken, geef een origineel rompertje met opdruk cadeau of laat een persoonlijke fotoslinger maken voor een jubilerend familielid. En wat dacht u van een set lollige shirts voor een vrijgezellenfeest?

Ook voor de zakelijke markt biedt Gerritsen allerlei aanvullende mogelijkheden op 'dagelijks' drukwerk; van firmastempels en stickers tot bedrukte bedrijfskleding of clubtenues. Misschien eens een opvallende banner proberen voor sponsoringdoeleinden?

Meer weten? Kijk op onze website of kom eens langs. Samen, met onze ruim vijfentwintig jaar ervaring, krijgen we de beste ideeën op tafel. En dan drukken we het nog voorzichtig uit!
In de maanden september, oktober, november en december ontvangt u nog eens vijftien procent korting op de drukkosten van familie drukwerk.

Drukkerij Gerritsen Akkerwindestraat 33, 026 3219700, www.drukkerijgerritsen.nl.

De Malburcht… daar is van alles te doen!

ARNHEM - In brede school De Malburcht zijn elke dag veel kinderen en volwassenen te vinden. De hele kleintjes gaan naar de speelmorgen, speelzaal of het kinderdagverblijf. Vanaf vier jaar gaan de kinderen naar de basisschool. Na schooltijd kunnen alle kinderen meedoen aan heel veel leuke activiteiten. Er is sport, knutselen, koken, buiten spelen en veel meer.

Voor volwassenen en ouderen organiseert de Malburcht ook diverse activiteiten. Meedoen aan Aerobics of Zumba kan voor de sportievelingen. Degenen met creatieve wensen, kunnen bij ons terecht op de creatieve avonden. Ook de ouderen worden niet vergeten! Op dinsdagmiddag is er een ouderensoos met bingo. Vitale ouderen kunnen op woensdag ook meedoen aan de linedance.

Wilt u meer weten? Kijk op www.malburgen.nl voor het volledige overzicht of loop even bij ons binnen voor de nieuwe activiteitenkalender van dit schooljaar.

In brede school De Malburcht werken de volgende organisaties samen: Stichting Rijnstad, kinderopvang Skar, Sint-Margarethaschool, Sportbedrijf Arnhem.

In De Malburcht aan de Graslaan 97 kan men ook terecht voor het consultatiebureau en de wijkcoaches.

Gitaarspelen voor iedereen: ook voor de kleine beurs

ARNHEM – Sjonnie Gitaar is het adres voor iedereen die gitaar speelt of wil gaan spelen. In onze winkel in Arnhem-Zuid staan gitaren in verschillende prijsklassen en krijg je een duidelijk advies en tips om je goed op weg te helpen.

"Ook in ons assortiment: kinder- en jeugd gitaren, (elektrische) ukeleles, mondharmonica's, basgitaren, effectpedalen, versterkers, accessoires, lesboeken en onderdelen. Maar ook voor onderhoud en reparatie kunt u bij ons terecht. Inruil/inkoop is ook mogelijk, wij hebben altijd diverse occasions in de winkel.

Tevens is het mogelijk gitaarles te volgen waarbij jouw motivatie het belangrijkste is en dat je al na één les een leuk pop/rock liedje kunt spelen. Mocht je al een instrument hebben, maar je hebt er problemen mee, dan kan deze kosteloos voor je nagekeken worden, wij beschikken over een eigen technische dienst."

Gitaarspelen is geschikt voor iedereen vanaf drie jaar tot zo oud je je voelt en bij Sjonnie Gitaar ook betaalbaar voor iedereen.

Sjonnie Gitaar, Dovenetellaan 72, Arnhem, telefoonnemer 026 3210126 of 06 12373805, www.sjonniegitaar.nl.

Gezondheidsherstel en preventieve wellness bij Vandoria

Foto: Treatwell.nl

ARNHEM - Bij natuurgeneeskundige praktijk Vandoria werkt u aan uw gezondheid terwijl u heerlijk ontspant. U kunt hier terecht voor verschillende massagetherapieën, detoxen/ontgiften, reiki en schoonheidsbehandelingen met gecertificeerde natuurlijke huidverzorgingsproducten.

Ongezonde leefstijl, verkeerde voeding en stress kunnen het zuur-base evenwicht van uw lichaam verstoren. Medici noemen dit acidose, maar in de natuurgeneeskunde spreken we over verzuring. Teveel zuren en gifstoffen overbelasten uw lijf met als gevolg een toename van verschillende klachten, zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn, cellulitis, nierstenen en huidproblemen. Ook negatieve emoties kunnen uw welzijn belemmeren.

Foto: Treatwell.nl

Viktoria Vagács is natuurgeneeskundig therapeut. Zij helpt u de oorzaak van uw klachten te vinden, afvalstoffen in uw lichaam en emotionele ballast op te ruimen en uw gezondheid vanuit de basis weer op te bouwen. Uw weerstand en zelfhelend vermogen worden gestimuleerd, waardoor pijn en klachten kunnen verminderen/verdwijnen.U voelt zich energieker, fitter en meer ontspannen. U komt dichter bij uzelf en bent beter bestand tegen stress en invloeden van buitenaf.

Vandoria is aangesloten bij de beroepsvereniging BATC. De consulten kunnen geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en aanvullend pakket voor alternatieve geneeswijze.

Voor meer informatie of een afspraak bel 06-10354037 of ga naar www.vandoria.com. Vandoria, Akkerwindestraat 71-116, Arnhem.

Stichting Taalhulp voor lees- en spellingsproblemen of dyslexie

ARNHEM - Kinderen die bij Stichting Taalhulp komen voor lees- en spellingsproblemen of dyslexie leren met de F&L methode® door kindvriendelijke en taakgerichte oefeningen lezen en spellen.

Door de verschillende soorten klanken een kleur te geven wordt de klankstructuur van het taalsysteem zichtbaar. Aan de klankstructuur van de taal worden spellingregels gekoppeld, waardoor kinderen ook begrijpen hoe een spellingregel in elkaar zit en hoe je een woord in stukjes moet verdelen om het te kunnen lezen.

De behandeling start altijd met een aantal toetsen om het beginniveau goed vast te stellen. Op vaste tijden worden de toetsen opnieuw afgenomen om de voortgang vast te stellen en de behandeling bij te stellen. Daardoor is het traject voor ieder kind uniek.

De behandeling vindt plaats in een kindvriendelijke omgeving in het gebouw Akker71. Voor meer informatie en aanmelding kunt u mailen naar info@stichtingtaalhulp.nl. Vermeld daarbij dat het om de vestiging in Arnhem gaat. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.stichtingtaalhulp.nl

Snel, effectief en verantwoord afslanken!

ARNHEM - Even voorstellen. Mijn naam is Karin Liethof. Sinds 2010 heb ik een praktijk voor gewichtsbeheersing in Arnhem en in Eerbeek. In Arnhem huur ik een ruimte in een verzamelpand genaamd Akker 71. Akker71 is een voormalig verzorgingstehuis aan de Akkerwindestraat in Malburgen, Arnhem. Gezondheid en welzijn staat er centraal.


Cambridge Weight Plan werkt met een totaalconcept waarin behalve het dieet ook voedingsadviezen, een bewegings-programma en levensstijl coaching worden aangeboden. Het Cambridge dieet bestaat uit shakes, soepen, pappen en repen in een verscheidenheid aan smaken, waarbij je alle noodzakelijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Begeleiding
Een intakegesprek maakt altijd deel uit van het programma waarbij motivatie, medische achtergrond en iemands persoonlijke verhaal heel belangrijk zijn. De wekelijkse begeleiding is gratis, want je betaalt alleen voor het intakegesprek en de afslankproducten die je afneemt.
Graag deel ik mijn ervaringen en help ik mensen naar een een gezonde levensstijl met een volledig regulier voedingspatroon en uiteindelijk gewichts-behoud.

Wil je meer informatie en/of een afspraak maken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen!

Cambridge Arnhem, Karin Liethof, Akkerwindestraat 71, kamer 109, Arnhem, 06 20692840, karin@xl-s.nl, www.cambridgeweightplan.nl.

Doe mee met Kinderzwerfboek!

ARNHEM - Lezen is belangrijk om je talent te ontwikkelen. Leesachterstand betekent vrijwel zeker minder kansen op een succesvolle toekomst. Onacceptabel, vindt Kinderzwerfboek. Zeker omdat er eenvoudige middelen zijn om er wat aan te doen.

Ruim tien procent van de schoolverlaters kan onvoldoende goed lezen. Dat komt vooral omdat voor deze kinderen voldoende leesvoer ontbreekt. Er zijn thuis weinig of geen boeken of lezen wordt in hun sociale omgeving te weinig gestimuleerd.

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: Met elkaar helpen we alle kinderen in Nederland om boeken te lezen en zich zo beter te ontwikkelen. Zwerfboeken zijn gelezen boeken die zwerven van kind naar kind met een zwerfsticker op de kaft. Zwerfboeken kan je vinden op school, in wachtkamers, kinderboerderijen of in een van de vele Kinderzwerfboek-stations. De zwerfboeken mogen gratis meegenomen worden om te lezen. Is het boek uit, dan laten ze het boek weer zwerven.

Wat is een Kinderzwerfboek-station? In heel Nederland worden Kinderzwerfboek-stations opgericht, dit zijn plekken waar je een zwerfboek kunt halen en brengen en waar zwerfstickers zijn. Je herkent ze aan de Kinderzwerfboek-station poster. Sinds kort is er ook een kinderzwerfboekstation in het gebouw Akker71, Akkerwindestraat 71 in Malburgen. www.kinderzwerfboek.nl.

Voel je scherp en bewust met de Krijgsdans-Training van URU

ARNHEM - Vanaf 1 oktober zal Pika Nendissa, oefentherpeut Mensendieck te Arnhem, beginnen met de Krijgsdans-training van URU.

URU is een integraal bewegingsvorm ontworpen door Pika Nendissa waarin het 'bewust gezond bewegen' centraal staat. Een samensmelting van oefentherapie, Molukse krijgsdans (Tjakalele) en andere Martial Arts.

Door specifieke bewegingspatronen en ademhalingstechnieken brengt de URU-training lichaam en geest in evenwicht. Eén van de belangrijkste aspecten van de URU-Krijgsdans is dat men een scherp bewustzijn ontwikkelt. De Krijgsdans-training van URU is een trainingsvorm die u de beleving van krijgerschap laat ervaren en is geschikt voor iedereen.

Deze training is afgestemd op het individu, versterkt het zelfvertrouwen en is goed voor het lichaam

Pika Nendissa, Oefentherapeut Mensendieck & URU-Krijgsdanser, Akkerwindestraat 71-008, 06-50489306, uru.systems@gmail.com.

Akker71: 'Voel je welkom'!

'Beweegcentrum Formupgrade. Foto: Nanette de Jong' Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - Donderdagochtend: een aantal mannen met paarse shirts is druk bezig met het snoeien van de voortuin. "We gaan zorgen dat de ingang wat minder verscholen ligt achter het groen, zo kunnen mensen uit de wijk nog beter zien wat er hier gebeurt." Om half elf is het pauze, dan wordt er geschaft met een huisgemaakt broodje loempia uit het restaurant.

Dit gebeurt in het hart van Akker71: de centrale huiskamer. Bij binnenkomst worden bezoekers vaak verrast door de gezellige ruimte, waar altijd gelegenheid is voor een praatje, het drinken van een bakje koffie of het eten van een lekkere lunch.

Bij Akker71 voel je je direct welkom. Waar het precies aan ligt? Misschien zijn het de ondernemers op het gebied van gezondheid, welzijn en wellness ? Of de bewoners, die vaak leven in de brouwerij brengen? Of juist de leer-werkers die hier stappen zetten in de richting van de arbeidsmarkt? Er wordt zelfs wel eens gefluisterd dat Akker71 op een onzichtbare, positief energetische baan ligt.

Op zaterdag 26 september heet Akker71 iedereen weer welkom op haar open dag. De ondernemers, leer-werkers, bewoners en Volkshuisvesting nodigen iedereen van harte uit om zelf het gevoel van Akker71 te ervaren. Voel je welkom!

Akker71, Akkerwindestraat 71, Arnhem, ook te volgen via facebook : facebook.com/akker71arnhem of www.akker71.nl.

Even op adem komen in Akker71

ARNHEM - Time Out, even op adem komen, een activiteit voor de wijk in Akker71. Zit je niet lekker in je vel? Voel je je gestresst? Heb je pijnklachten? Ben je vaak aan het piekeren? Heb je nooit tijd voor jezelf? Zijn 'reguliere' lessen te duur? Neem dan één keer in de week een Time Out.

Een ochtend in de week ontspannen, tot rust te komen en weer opgeladen naar huis gaan. Je hoofd leeg en rustig, je lijf uitgerust en energiek. We doen simpel uit te voeren lichaams- en ademhalingsoefeningen. Een goede conditie of lenig zijn is niet nodig. Iedereen kan meedoen. Makkelijk zittende kleding is prettig. Deelname op basis van 'pay what you can' met een minimum van twee euro (tenzij je dat niet kunt betalen).

Wanneer: Elke woensdag en de laatste vrijdag van de maand. Van 9.15 tot 9.45 uur ontspanningsmoment met daarna een een kopje thee, van 10.00 tot 11.00 uur een les. Afwisselend per week yoga, mindfulness, qigong, kenko taiso, energiewerk. Voor of na de lessen kun je binnenlopen, blijven en napraten.

Wil je weten wat er op het programma staat? Kijk dan op facebook.com/TuinkamerAkker71 of mail met timeout.akker71@gmail.com. Kennismaken en ervaren? Kom naar op de Open Dag op 26 september.

Mindfulness, meditatie en coaching

ARNHEM - Als je jezelf wilt ontdekken, het gevoel hebt dat er veel meer in zit dan er uit je komt. Als het tegenzit in je werk, je leven en je relatie dan kan WeDeConsult je helpen. WeDe staat voor Wendy Derksen en is gevestigd in Akker71. Wendy is coach, trainer en levensreisbegeleider.

Helemaal volledig en in vrijheid zijn wie je bent, daar begeleid Wendy je naartoe. Je leert omgaan met de veranderingen die het leven van je vraagt. Je gaat op zoek naar antwoorden op de verlangens die jij hebt. Altijd binnen de context van jouw leven en jouw relaties. Dit kan in een coachtraject, individueel of samen met je partner.

En je kunt deelnemen aan een van de trainingen en workshops op het gebied van mindfulness, meditatie en communicatie. WeDe help je om het beste van jezelf te ontdekken. Je kracht en je kwetsbaarheid, zodat jij helemaal kunt worden en zijn wie je bent. De kosten hangen af van je werk- en inkomenssituatie.

Wil je weten of Wendy iets voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor een intake- of kennismakingsgesprek via: www.wendyderksen.nl of info@wendyderksen.nl of 06 21593590. Of kom naar de open dag in Akker71 op 26 september. Gebouw Akker71, Akkerwindestraat 71-110.

Kom zaterdag 26 september sfeer en hapjes proeven Nieuw in Malburgen Sama Sama Eten Drinken Ontmoeten

ARNHEM – Het bruist van de activiteiten in Malburgen. Zoals in het oude verpleeghuis Akker71 aan de Akkerwindestraat bij Sama Sama. Saskia Kraaijeveld en Shirley Jonathans runnen er een restaurant, waarin eten, drinken en ontmoeten centraal staat.

Saskia en Shirley van Sama Sama zorgen elke doordeweekse dag voor een kopje koffie, een heerlijke gezonde lunch en een avondmaaltijd. Bij Sama Sama is iedereen welkom, dat blijkt ook uit de bijzondere medewerkers die er de kans krijgen om werkervaring op te doen. Ook als je een kleine portemonnee hebt kun je gerust een keer aanschuiven: een avondmaaltijd kost slechts zes euro. De maaltijden zijn bereid met verse ingrediënten en halal. De gerechten komen van over de hele wereld, maar ook uit Holland. "Op woensdag hebben we als vaste prik een Aziatische schotel", vertellen Saskia en Shirley. "Voor vegetariërs passen we de gerechten gewoon aan."

Benieuwd wat Sama Sama vandaag op het menu heeft staan? Ga via www.samasama.info naar de facebookpagina en lees het dagmenu. Je hoeft niet te reserveren, het mag wel. De keuken is open tot 18.30 uur. Op 26 september van 10.00 tot 14.00 uur is er een open dag bij Akker71.
Sama Sama. Eten. Drinken. Ontmoeten. Akkerwindestraat 71, Arnhem; 06 15961754, 06 53274611; www.samasama.info.

Gratis coaching voor vrouwen door Bep & Fatima

ARNHEM - Ben je vrouw en heb je een inkomen op of onder het sociaal minimum? En zou je jezelf graag willen ontwikkelen, je zelfkennis willen verdiepen of iets willen veranderen in je huidige leven? Dan kunnen wij iets voor je betekenen. Bep & Fatima is een groep vrouwelijke professionele coaches, loopbaanadviseurs en/of trainers die vrouwen met een minimum inkomen coaching bieden.

Op vrijwillige basis. Zonder kosten. Het is wel belangrijk dat je de Nederlandse taal spreekt, anders kunnen wij elkaar niet begrijpen. Je kunt ons bellen als je iemand nodig hebt die je helpt om zaken op een rijtje te zetten, die je helpt met het oplossen van verschillende problemen die zich in je leven voordoen, die je op weg helpt een baan te vinden of scholing, die je leert voor jezelf op te komen, die helpt een grote verandering te verwerken, die je helpt met stress om te gaan, enzovoort.

Wil je weten of Bep & Fatima iets voor jou kan betekenen? Kijk dan op onze website www.bepenfatima.weebly.com of bel met 06 53438598 of 06 21593590. Je kunt ook met ons kennismaken op de Open Dag in Akker71 op 26 september aanstaande.

De Vrije Ruimte zoekt de tuin dichtbij

Foto: Arthur Tholense

ARNHEM - De Vrije Ruimte is het ambachtelijk tuinbedrijf van Frank ter Hedde. Hij bedenkt en maakt non-conformistische tuinen met maar 1 doel: de tuin dichtbij brengen.

"Voor mij is de tuin een stukje Aarde, een menselijk ruimte, waar je jezelf en anderen kunt ontmoeten. Een plek die vergeeflijk is en natuurlijke processen dichtbij brengt: je ontmoet er je gezin, familie, vrienden, buren, maar ook jezelf en de natuur. Een goede tuin confronteert en daagt uit. Zo'n tuin middelt tussen zaaien en oogsten, rusten en werken." Volgens Frank ontstaat zo vanzelf een ruimte van schoonheid. Daarin is geen plaats voor milieubelastende materialen, zoals een geïmpregneerde schutting.

Frank heeft een voorliefde voor de kleine stadstuin. 'Alles kan, juist in een kleine tuin. De uitdaging zit vooral in het slim vormgeven van zo'n tuin. Oplossingen op maat kunnen echt een extra buitenkamer maken, die past bij je huis en die rijker is dan je vooraf ooit had kunnen bedenken.'

Bij een eerste vrijblijvend bezoek kun je met Frank de verschillende mogelijkheden voor je tuin bespreken. Hij zal dan met plezier jouw blik op de tuin verruimen.

De Vrije Ruimte, 06 44062027 frank@devrijeruimtearnhem.nl www.devrijeruimtearnhem.nl.

Ambulante begeleiding & Activering mensen met een culturele achtergrond

ARNHEM - Multi Hulp is een hulpverleningsorganisatie die gericht is op het begeleiden en activeren van mensen met een culturele achtergrond. Multihulp biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen met psychische problemen, verstandelijk beperking en gezinnen met opvoedingsproblemen.

Multihulp kan zich specificeren omdat de hulpverleners goed getraind zijn in interculturele hulpverlening. Iedere cultuur heeft zijn eigen unieke normen en waarden en gebruiken ,zo ook met betrekking tot hulpverlening. Hulpverleners kunnen problemen in de interculturele communicatie analyseren en oplossen. De clienten en gezinnen bij Multihulp krijgen een vaste hulpverlener toegewezen. Met het gezin en client wordt een plan gemaakt waaraan zij willen werken.

Multihulp begeleidt en ondersteund cliënten in Regio Gelderland en is gevestigd in Akkerwindestraat 1 Arnhem. Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot en met 17.00 uur bereikbaar. Als je vragen hebt, bel gerust naar ons kantoor 026 8402131 of kijkt naar www.multi-hulp.nl.

Wassalon De 3-Slag

ARNHEM - De enige echte wassalon van Arnhem die bijna alle textiel kan reinigen. Van een rompertje van een baby tot aan een brandwerende overall voor de brandweermannen.

"De meeste wasbare goederen kunnen wij in eigen beheer reinigen, tevens hebben wij een stomerij (One Day Cleaning te Arnhem) in eigen beheer om een grotere service te kunnen bieden voor uw stoomgoed. Van de textielgoederen die wij zelf niet kunnen reinigen (ongeveer vijf procent), besteden wij uit aan gespecialiseerde bedrijven die hun kennis en apparatuur voorhanden hebben. Bijvoorbeeld tapijten, bruidsjurken, leer en suède kleding, stoelkussens en héle grote stukken textiel."

"Ook voor uw lijfgoed (kleding) en uw beddengoed bent u bij ons aan een goed en betrouwbaar adres. Door de kwaliteit van ons wasproces en de uitstekende service hebben wij diverse gerenommeerde horecabedrijven als klant mogen verwelkomen. Wilt u zelf iets reinigen? Ook voor advies kunt u gratis bij ons terecht."

"En heeft u een vlek, in negen van de tien gevallen direct afspoelen met schoon water. Diverse 'verkeerde' hulpmiddelen kunnen de vlek fixeren (vastzetten) en dan kan de vlek onmogelijk worden verwijderd. Na het spoelen zo snel mogelijk het textielgoed brengen naar een betrouwbare textielreiniger."

Kom gerust een binnen bij Wassalon De 3-Slag, Middelgraaflaan 71 in Arnhem; 026 3214925, www.wassalon-de3-slag.nl.

Je auto in goede handen bij Roy, Eldjin en Boyd van Garage Centerpoort

ARNHEM – Als autorijden duur is, dan is het een verademing als je een goedkoop adres hebt voor het onderhoud en reparatie. Maar dat moet dan wel een betrouwbaar adres zijn, waar je kunt rekenen op vakkundig werk. Zo'n adres vind je in Arnhem aan de Veerpolderstraat 98a (ingang Brasemstraat), waar de twee broers Roy en Eldjin samen met Boyd werken.

Geen dure locatie, geen overhead aan personeel; wel goed moderne uitlees- en diagnoseapparatuur voor alle merken auto's. Zo houdt Centerpoort de kosten in de hand. Het bedrijf heeft zelfs twee gediplomeerde apk-keurmeeesters, zodat een apk snel en goed kan worden uitgevoerd. Er wordt snel en efficiënt gewerkt tegen alleszins prettige prijzen. Of het nu gaat om het vernieuwen van een uitlaat of een onderhoudsbeurt...

Roy en Eldjin zitten al van kindsaf aan in de auto's. Roy heeft sinds tien jaar zijn eigen bedrijf en is blij met de groeiende klantenkring. "Klanten kunnen hier altijd voor kleine en grote reparaties gewoon langskomen, maar een afspraak maken is natuurlijk handiger." Dat kan via telefoon (026) 3212211.

Garage Centerpoort, Veerpolderstraat 98a, 026 3212211.

De geschiedenis van de wijk Malburgen

ARNHEM - De wijk Malburgen is een wijk, gelegen in Arnhem-zuid. De geschiedenis van deze wijk gaat eeuwen terug. Omdat de stad Arnhem geen uitbreidingsmogelijkheden meer had, heeft ze haar ruimte gevonden aan de zuidzijde van de Rijn. Hierdoor is Malburgen de eerste wijk van Arnhem-Zuid. Vanaf de jaren zeventig zijn daar meerdere wijken bij gekomen zoals Het Duifje, Eimersweide, Vredenburg, Kronenburg, Elderveld, De Laar en Rijkerswoerd.

Omdat tijdens de tweede wereldoorlog alle vooroorlogse bebouwing was verwoest en er daarna woningschaarste heerste, moesten er in hoog tempo veel woningen worden gebouwd. Dit heeft geresulteerd voor in totaal zevenduizend woningen in Malburgen. Waarvan er ongeveer zeventig procent in de sociale huur sector vielen.

Dit resulteerde dat er ook extra voorzieningen en bedrijven zich vestigden in Malburgen. Daardoor bestaat Malburgen hoofdzakelijk uit kleine en opgestapelde huizen. Hierdoor is het wijk aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt en mensen met een laag inkomen. Mensen die een grotere woning wilden of een hoger inkomen hadden, weken uit naar de overige wijken in Arnhem. Hierdoor dreigde Malburgen af te zakken naar de onderkant van de woningmarkt.

Om dit te voorkomen is Arnhem samen met verschillende woningverhuurders een ontwikkelingsplan opgesteld om dit te voorkomen. Een duidelijke uitvoering hiervan is al merkbaar in het wijk.

Olympus Gym is er voor iedereen

ARNHEM - "Wij zijn er voor iedereen", zegt Roy van Reem sr, eigenaar van Olympus Gym. "Hier zijn vaders, moeders en kinderen welkom die op de bokszak aan hun conditie willen werken, maar ook jongens en meiden die op hoog niveau kickboksen, boksen of Mixed Martial Arts (MMA) beoefenen. Die begeleiden we op wedstrijdniveau."

Olympus Gym geeft lessen in boksen, bokszak trainingen, kickboksen, MMA, conditie trainingen en doelstelingstrainingen. Nieuw in het trainingsaanbod is de Circuit Switch hierbij maak je gebruik van je eigen lichaamskracht en of met behulp van trainingsgoederen trainen we in groepsverband naar een hoger level. Kracht, conditie, uithoudingsvermogen en figuurcorrectie vormen de basis van deze trainingen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse trainingsmethodes die integreren vanuit diverse sporten en de bewegingsleer zoals; fitness, boksen, yoga, crossfit, kickboksen, kick fun, circuittraining en nog veel meer. Tijdens de les gebruik je hulpmiddelen zoals gewichtjes, een springtouw, een mat, een stok, een halterschijf of een medicijnbal. Trainen op eigen lichaamskracht vormt uiteindelijk de basis.

Het team dat de lessen verzorgt bestaat uit ervaren (vecht)sportleraren. Trainingsgoederen zijn verkrijgbaar. Mocht u een proefles willen volgen kunt u gebruik maken van leenspullen. Nieuwsgierig geworden? Ga gerust een keer kijken of neem een gratis proefles Switch.

Olympus Gym, Olympus 25, Arnhem, 06-55694208, www.olympusgym.nl.

32 / 32