GN Berg en Dal Heumen Mook

7 september 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 september 2018


Oud-premier Dries van Agt geeft college in Bibliotheek Beek-Ubbergen

Het Palestijns-Israëlisch conflict duurt inmiddels al 70 jaar.

BEEK-UBBERGEN - Op woensdag 12 september komt oud-premier Dries van Agt naar de Bibliotheek Beek-Ubbergen. Van 20.00 tot 21.30 uur geeft hij een college over de geschiedenis van het Palestijns-Israëlisch conflict. Zijn college is onderdeel van de reeks 'Universiteit van Beek'.

Dries van Agt was in de jaren tachtig van de vorige eeuw premier van Nederland. Hij staat bekend als een begenadigd verteller met een bijzonder taalgebruik. Van Agt heeft zich altijd erg betrokken gevoeld bij het Palestijns-Israëlisch conflict. In zijn college behandelt hij de geschiedenis van dit slepende conflict. Door het gecompliceerde karakter ervan lijkt de oplossing verder weg dan ooit.

De Universiteit van Beek laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Het 3oeverfestival in de Ooijpolder

Bloeiende grassen in de polder. (foto: Truus Nauta) Truus Nauta

OOIJ - Het 3 oeverfestival in het derde weekend van september. Dat is genieten op de oevers van de Gelderse Poort. Met muziek, theater, dans en kunst en eten en drinken. Kom fietsen, wandelen of varen, langs dijken, dorpen en uiterwaarden!

De Open Atelier Route is een onderdeel van het festival. Kunstenaars openen hun atelier voor het publiek. Anderen brengen hun kunstwerken naar aparte locaties. Truus Nauta uit Ooij is deelneemster aan deze Open Atelier route. Toen zij ruim veertig jaar geleden in het dorp Ooij is komen wonen, was ze verrukt van het landschap om haar heen. Al fietsend over dijken en binnenwegen en nu ook het wandelend over de boerenland paden, voelt ze zich een bevoorrecht mens.

De zelfpluktuin Ooijs Moois. (foto: Truus Nauta) Truus Nauta

Het landschap inspireerde haar zo, dat ze het heeft weergegeven met textiel als materiaal. Ze exposeert haar 'Landschappen in Textiel' in de natuurvriendelijke zelfpluktuin Ooijs Moois aan de Leuthsestraat in Ooij. de openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september.

(www.ooijsmoois.nl, www.truusnauta.nl, www.3oeverfestival.nl)

OldStars Millingen FC start en zoekt deelnemers

Deelnemers op veld. (Foto: archief VAM)

MILLINGEN - Na enkele trainingen voor de zomervakantie pakken de OldStars Millingen FC hun trainingen weer op. Tijdens de Kick Off zaterdag 1 september op sportpark De Hove was er een demonstratie-wedstrijd tegen OldStars Juliana uit Malden.

Vanaf zaterdag 8 september wordt er elke zaterdagmiddag wekelijks getraind op sportpark De Hove. Men is welkom om vrijblijvend kennis te maken met Walking Football bij de OldStars Millingen FC. Doorgaans wordt begonnen met een lichte warming-up, wat sportieve oefeningetjes met en zonder bal om vervolgens af te sluiten met een partijvorm. Kernwoorden zijn: samen bewegen, samen strijden en samenzijn!

Verzamelen is zaterdags vanaf 15.30 en starten om 16.00 uur. Deelname is vooralsnog kosteloos. Voor informatie kan men mailen naar vam@scmillingen.nl. De leeftijd voor deelname is vanaf circa 55 jaar, maar meedoen omdat je het leuk vindt, is belangrijker dan je leeftijd.

Woensdagmiddagvoetbal start weer

Vier kinderen met vier ballen. (Foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Jesse van Deelen zal wekelijks op woensdagmiddag de inlooptraining verzorgen op de voetbalvelden voor pupillen van circa 5 jaar tot en met groep 8 van de basisschool.

Op een speelse en uitdagende wijze zal Jesse de kinderen laten spelen en voetballen met elkaar.
Om 13.15 uur wordt er gestart op sportpark De Hove aan de Hoefseweg en het duurt tot 15.00 uur.

Tijdens de schoolvakanties is er géén training, want dan organiseert de VAM de voetbalclinics met Imke Driessen en Daan Arnts. De doelgroep is onze pupillen, maar ook niet-leden, jongens, meisjes zijn welkom. Het doel is sportstimulatie, extra trainingsmogelijkheid voor de kleintjes en om de jonge jeugd enthousiast te maken voor het voetballen bij SC Millingen. Voor informatie kan men mailen naar vam@scmillingen.nl.

Start ehbo-cursus in Groesbeek

GROESBEEK - Op 18 september start ehbo-vereniging Groesbeek weer met een cursus ehbo.

De cursus duurt 10 lessen en een examen en is op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur in het Montessori College, Spoorlaan 16 in Groesbeek. De kosten inclusief lesboeken ehbo en AED, examen en diploma zijn 180 euro. Bij een aantal zorgverzekeraars zijn de kosten (gedeeltelijk) te declareren. De lesstof is volgens het Oranje Kruisboekje 27e druk. Aanmelden en/of informatie via: ehbogroesbeek@hotmail.com of de heer Leenders 06 13801152.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

MILLINGEN – Zaterdag 22 september organiseert Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur is een ieder welkom in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding en babyspulletjes. Met meer dan 12.000 aantrekkelijk geprijsde artikelen, is er voor ieder wat wils.
Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas bij de entree. De opbrengst van deze beurs wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

Handje helpen?

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagmiddag. "Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Grenzeloos leven: Een inspiratiedag over onze eindigheid

GROESBEEK – We worden ouder dan ooit en de medische wetenschap kan ons langer dan ooit in leven houden. Nooit eerder in de geschiedenis moesten zoveel mensen nadenken over de manier van oud worden, de grens van het leven en hoe ze daarmee om willen gaan.

Het leven en levenseinde roepen niet alleen medische en juridische vragen op, maar vooral levensvragen; vragen die we ons zelf stellen en waar we samen met anderen onze weg in willen zoeken. Op donderdag 1 november organiseren Dominicanenklooster Huissen, KBO, PCOB, KBO Gelderland het project 'Van betekenis tot het einde' (www.ikwilmetjepraten.nl) een inspiratiedag in het denken en voelen over leven en eindigheid. Dat wordt gedaan samen met mensen die de aanwezigen daarbij inspireren, informeren en stil laten worden, maar ook het in gesprek brengen, laten schrijven en zingen. Zoals Ivan Wolffers, die ondanks zijn ziekte volop leeft en Claartje Kruijff (Theologe des Vaderlands). Zij zullen, naast anderen, het thema levensvragen met de aanwezigen verkennen en verdiepen. Dat gebeurt op 1 november van 09.45 tot 16.30 uur in het Dominicanenklooster Huissen aan de Stadsdam 1 in Huissen.

De kosten bedragen tien euro per persoon inclusief lunch, koffie en thee (niet-leden van de KBO betalen 25 euro per persoon). Leden van KBO Groesbeek De Horst kunnen een mail sturen naar Wim Moll (w.moll@kpnmail.nl) of telefonisch contact met hem opnemen: 024 3974353. Aanmelden kan via receptie Dominicanenklooster of online www.kloosterhuissen.nl.

Expositie in Berg en Dal

(foto: M. Deeleman)

BERG EN DAL - In zijn atelier en tuin aan de Oude Kleefsebaan te Berg en Dal exposeert kunstenaar Marc Deeleman recent werk in cortenstaal. Gastexposant Clim van Swelm toont een selectie van haar schilderijen in het atelier.

Marc Deeleman werkte aanvankelijk met brons. De laatste zes jaar is hij zich steeds meer gaan toeleggen op werken met cortenstaal als basis voor zijn beelden. Deeleman denkt in vlakken, lijnen en structuren, hieruit ontstaan organisch gevormde werken, en minimalistisch vormgegeven dierfiguren.

Clim van Swelm is na haar studie ontwerpen (1981) aan de Kunstacademie te Arnhem inmiddels al meer dan 35 jaar werkzaam als autonoom kunstenaar. Over haar werkwijze zegt ze zelf: “Wanneer ik precies weet wat ik schilderen wil, verlies ik mijn interesse.”

Haar doeken ontstaan dan ook impulsief en met een zekere onvoorspelbaarheid. Aan een bepaalde stijl of school acht ze zich niet gebonden, hoewel het erop lijkt, dat ze steeds abstracter gaat schilderen, waarbij ze overigens voortdurend op zoek blijft naar nieuwe wegen.

Een belangrijke bron van inspiratie is qua onderwerp de natuur, met bijzondere aandacht voor water, lucht en alles wat groeit en bloeit.

Geopend op zaterdag en zondag, 15/16 en 22/23 september van 11.00 – 17.00 uur op de locatie Oude Kleefsebaan 15, Berg en Dal. (marcdeeleman.exto.nl)

Gratis gymles bij KBO Beek

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - U wilt uw fysiek natuurlijk graag op niveau houden? Dat kan bij de KBO Beek, iedere week samen met anderen op een prettige manier werken aan uw conditie onder deskundige leiding in het Kulturhus Beek.

Iedere maandagmiddag bij de KBO Beek: Dans je fit. Een uur lang heerlijk ritmisch bewegen, onbevangen de week goed beginnen, uw ledenmaten zijn weer top. Aanvang 15.30 uur, de lessen worden gegeven door Chiquita.
Dinsdagmorgen, de nieuwe vorm van gym: qigong. Eeuwenoude Chinese oefeningen die je lichaam en geest in balans brengen. Op een ontspannen, zachte manier en met aandacht wordende oefeningen uitgevoerd. Je leert je lichaam beter kennen en begrijpen en het verbetert je stabiliteit. Aanvang 10.30 uur, Marianne is de docente. Kom aan en doe mee, de KBO Beek nodigt u van harte uit en waakt over uw gezondheid, daarom zijn de eerste twee lessen gratis.
En wat denkt u van lijndansen, geen linedance, ook een KBO Beek activiteit, elke woensdagmorgen vanaf 10.00 uur bent u welkom in het Kulturhus. Ook bij het lijndansen kunt u de eerste twee lessen gratis meedoen. De lessen staan onder leiding van Ans en Koos Kusters.

De KBO Beek doet meer op de woensdag: wandelen om 10.00 uur vanaf het tunneltje en `s middags vanaf 14.30 uur is er koersbal in `t Höfke. Eens proberen is gratis mogelijk. Ook de fietstochten op de maandag en vrijdag zijn een gratis KBO Beek-activiteit. Lid worden kan voor 20 euro per kalender jaar en alle voordelen die KBO biedt zijn voor u.

Bevrijdingsmuseum de lucht in!

GROESBEEK - Van vrijdag 14 - zondag 16 september: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

De gehele dag is er een demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd met fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Dagelijks doorlopend programma van 10.00-17.00 uur (op zondag van 12.00-17.00 uur) op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum.

De standaard tarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd en de Museumkaart is geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Grenzeloos leven:
Een inspiratiedag over onze eindigheid

GROESBEEK – We worden ouder dan ooit en de medische wetenschap kan ons langer dan ooit in leven houden. Nooit eerder in de geschiedenis moesten zoveel mensen nadenken over de manier van oud worden, de grens van het leven en hoe ze daarmee om willen gaan.

Het leven en levenseinde roepen niet alleen medische en juridische vragen op, maar vooral levensvragen; vragen die we ons zelf stellen en waar we samen met anderen onze weg in willen zoeken. Op donderdag 1 november organiseren Dominicanenklooster Huissen, KBO, PCOB, KBO Gelderland het project 'Van betekenis tot het einde' (www.ikwilmetjepraten.nl) een inspiratiedag in het denken en voelen over leven en eindigheid. Dat wordt gedaan samen met mensen die de aanwezigen daarbij inspireren, informeren en stil laten worden, maar ook het in gesprek brengen, laten schrijven en zingen. Zoals Ivan Wolffers, die ondanks zijn ziekte volop leeft en Claartje Kruijff (Theologe des Vaderlands). Zij zullen, naast anderen, het thema levensvragen met de aanwezigen verkennen en verdiepen. Dat gebeurt op 1 november van 09.45 tot 16.30 uur in het Dominicanenklooster Huissen aan de Stadsdam 1 in Huissen.

De kosten bedragen tien euro per persoon inclusief lunch, koffie en thee (niet-leden van de KBO betalen 25 euro per persoon). Leden van KBO Groesbeek De Horst kunnen een mail sturen naar Wim Moll (w.moll@kpnmail.nl) of telefonisch contact met hem opnemen: 024 3974353. Aanmelden kan via receptie Dominicanenklooster of online www.kloosterhuissen.nl.

KNA-rommelmarkt

BEEK - Zondag 23 september verzorgt harmonie KNA Beek weer de jaarlijkse KNA-rommelmarkt. De markt is geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Entree een euro; kinderen gratis.

In de grote zaal en de foyer van het Kulturhus Beek, treft de bezoeker vele uiteenlopende kramen aan. Mooie curiosa uit grootmoeders tijd, huishoudelijke artikelen, servies, (strip)boeken, lp’s, cd’s, klein-meubelen en vele verrassende en opwindende zaken uit de vele zolderopruimingen, die de inwoners van Beek in het afgelopen jaar weer verzameld hebben.

Op het gezellige binnenterras kan men even rustig bijkomen van de vele indrukken die men heeft opgedaan. Met een kopje koffie en zelfgebakken taart, zoals van KNA gewend! De opbrengst van de rommelmarkt komt weer geheel ten goede aan de jeugdige muzikanten in opleiding bij harmonie KNA Beek.

Begin 2018 heeft Harmonie KNA een donatie van 2.500,- van de Rabobank Rijk van Nijmegen mogen ontvangen. Mede door deze bijdrage hebben wij in de zomer van 2018 drie nieuwe muziekinstrumenten kunnen aanschaffen voor harmonie- en jeugdorkest, waarvoor de Rabobank is bedankt.

Introductiecursus Nordic-walken

GROESBEEK - Zin om te gaan Nordic Walken? Dan is het plezierig als je de techniek goed onder de knie hebt!

Nordic Walking Vereniging Groesbeek organiseert bij voldoende belangstelling dit najaar (oktober-november) een introductiecursus van maximaal zes lessen. De lessen worden gegeven op zaterdagen aan het begin van de middag en duren een uur. Je maakt je de techniek stap voor stap eigen in een ontspannen en gezellige sfeer.

Bart Putman, ervaren en gecertificeerd wandelinstructeur, geeft de lessen. Je hoeft geen eigen poles (Nordic-stokken) te hebben, daar wordt voor gezorgd. De kosten zijn zestig euro, dat is inclusief een kopje koffie of thee na de les en je ontvangt een certificaat van deelname. De lessen starten vanaf de parkeerplaats aan de Houtlaan in Groesbeek.

Exacte data en tijdstip worden nog bepaald. Voor meer info en aanmelden:sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892.

Als je wilt, kun je na de cursus regelmatig gaan lopen met de vereniging. Na een aantal keer sfeerproeven (kan ook al voor de cursus) word je dan lid. Maar dat hoeft niet, de cursus staat op zich! Meer over de vereniging staat op www.nwvgroesbeek.nl.

Grand Carrousel populair bij Sarahs

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Grand Carrousel op de Groesbeekse kermis is dit jaar echt populair bij de Sarahs, die een familielid of vriendin willen verrassen, omdat zij de respectabele leeftijd heeft bereikt van vijftig jaar.

Zaterdag bij het begin van de kermis in Groesbeek tijdens de prikkelarme kermis hadden familieleden en vrienden van Wendy Claassen haar in Sarahkostuum gehuld waarmee zij moest paraderen op het kermisterrein. Ook Sarah Wendy koos voor de draaimolen 'De Grand Carrousel' van de familie Saedt, waarmee zij enkele ritjes maakte.

(foto: Mieke Verstraaten) Foto: Mieke Verstraaten

Zondagmiddag werd Astrid Verriet verrast; zij was zondag vijftig jaar geworden en werd even voor 16.00 uur thuis op het Dorpsplein opgehaald door een Sarah die een briefje afgaf met de mededeling of zij even mee wilde gaan voor een rondje. Astrid ging mee en tot haar grote ontsteltenis stonden er bij de Grand Carrousel van Saedt nog drie Sarahs op haar te wachten. Zij moest plaats nemen in de schommel van de Grand Carrousel. De reden was dat Sandra had aangegeven niets te willen doen op haar verjaardag, echter daar zorgden haar vriendinnen wel voor. Na de uitdaging – die veel bekijks trok – verkleedden de Sarahs zich weer en toen pas werd voor Astrid duidelijk wie de Sarahs waren. Het bleken haar vriendinnen Coby, Janny, Marjo en Fredie te zijn. Hierna ging het vijftal kermis vieren bij café De Comm.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 16 september. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. P. van der Vange uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor stichting Gast Nijmegen, die hulp biedt aan asielzoekers in nood in Nijmegen en omstreken.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben! 'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

BERG EN DAL - Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan.

Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215.

Gasterij De Gulle Goedzak: van Ibiza tot bourgondisch...

HUISSEN – Omringd door flamingo's waan je jezelf op een tropische bestemming tijdens de Ibizafeesten bij De Gulle Goedzak. Een heerlijk glaasje Sangria als welkomstdrankje en zomerse tapasgerechten geven je weer even het vakantiegevoel terug. Zelfs als het regent laat De Gulle Goedzak op jouw feest de zon schijnen!

Als feestlocatie staat De Gulle Goedzak al bijna 20 jaar bekend om het ruime aanbod in bourgondische arrangementen. Of het nu voor een gezellige feestavond met collega's is of een familiemiddag met warm en koud buffet, het team van De Gulle Goedzak staat garant voor een geslaagd feest. Complete maaltijden en verschillende hapjes, het wordt allemaal vers bereid in eigen keuken. 'De Ibizafeesten zijn nieuw en een mooie aanvulling op onze bourgondische arrangementen. We creëren echt een zomerse sfeer. Zo is er een heuse cocktailbar. Hier mag men, aan de hand van diverse cocktailrecepten, zelf de lekkerste cocktails maken. Tijdens het Ibizafeest verzorgen we in zo'n zes à zeven gangen zowel warme als koude zomerse tapasgerechten', vertelt eigenaar Herman Schrijver. 'Dan kun je onder andere denken aan frisse meloen en verse paëlla. Of wat dacht je van gebakken inktvisringen bijvoorbeeld? Alles om het Ibizagevoel compleet te maken.' Iets te vieren? Doe het eens in Ibizastijl. Of profiteer nu van de septemberactie: wie deze maand nog een feestmiddag of -avond boekt, kan dat doen tegen een aantrekkelijke actieprijs, ook als het feest in 2019 moet plaatsvinden! Bel voor informatie Herman Schrijver: 06 53812300. Karstraat 57 Huissen, ruime parkeergelegenheid is aanwezig. (www.degullegoedzak.nl; Email: degullegoedzak@hetnet.nl)

Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

REGIO - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu twaalf jaar. Met landelijk al 396 groepen waar 17.500 ondernemers aan meedoen. De regio Nijmegen krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 19 september.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

"Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatie-avond

De Informatie-avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. Men krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl. De avond is op woensdag 19 september (19.00 uur inloop) om 19.30 uur bij Startup, Stationsplein 26, Nijmegen. Aanmelden vooraf via de website. Het laatste #broodfonds nieuws staat op www.broodfonds.nl, twitter.com/broodfonds en www.facebook.com/broodfonds.

Jochem van Gelder presenteert Swim to Fight Cancer

NIJMEGEN - Zondag 9 september komt Jochem van Gelder naar Nijmegen om Swim to Fight Cancer te presenteren en de ruim 200 zwemmers naar de eindstreep te helpen. De organisatie is blij met zijn bijdrage, tenslotte kan Jochem, als bekende televisiepresentator, als geen ander het enthousiasme overbrengen op de zwemmers en natuurlijk ook op de bezoekers. Het wordt een prachtig evenement met een lach en een traan.

Jochem reageert "We hebben allemaal de wereldprestatie van Maarten van der Weijden op ons netvlies. Nu is er op 9 september datzelfde te doen in de Spiegelwaal in Nijmegen. Ik ben heel graag van de partij en ga de zwemmers aanmoedigen. Zwem mee, en verzamel zoveel mogelijk geld voor dit prachtige doel."

De SWIM vindt plaats tussen 12.00 en 18.00 uur, waarbij het startschot om 13.00 uur wordt gegeven door burgemeester Bruls. In verschillende waves gaan de zwemmers de Spiegelwaal in om 1500 meter te zwemmen. Voor de jeugd is er een route van 500 meter. Het programma wordt verder opgeluisterd door muziek van dj's, dweilorkesten en optredens van Lisanne Spaander en Ron Link.

Bezoekers wordt geadviseerd met het openbaar vervoer en de fiets te komen, er is een fietsstalling aanwezig. Voor omwonenden blijft het eiland zonder problemen met de auto bereikbaar.

Swim to Fight Cancer is een zwemevenement waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, die stichting die u wellicht ook kent via ambassadeur Maarten van der Weijden. Dit jaar doen 10 steden in Nederland mee aan dit evenement. Voor Nijmegen wordt dit de eerste editie. De Stichting Fight Cancer heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen ten behoeve van onderzoek naar betere behandelmethoden van kanker. Dergelijk onderzoek wordt onder andere uitgevoerd door Mark Rijpkema van het UMC Radboud.

Meer informatie
Meer informatie over het evenement staat op www.nijmegen.swimtofightcancer.nl.

Prikkelarme kermis in Groesbeek druk en succesvol

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Ook de derde editie van de prikkelarme kermis waarmee de kermis in Groesbeek zaterdagmiddag om 15.00 uur begon in een groot succes geworden. Het viel op dat niet alleen mensen die al snel overprikkeld raken van hard geluid, keiharde muziek en flitsende lampen maar ook vooral ouderen mensen die met hun kleinkinderen een bezoek aan de kermis hebben gebracht.

Ook dit jaar waren er weer diverse vrijwilligers, onder wie de raadsleden Miengske Borremans, Rob Verheijen en Ruud Verstraaten die de helpende hand boden aan de kermisgasten die hulp nodig hadden om in de diverse attracties te komen. Dat werd zeer gewaardeerd. De eerste rit in de Grand Carrousel van de familie Saedt werd gemaakt door wethouder Irma van der Scheur samen met Evelyne Wijers-Lunenburg, die drie jaar geleden het initiatief genomen had om enkele uren een prikkelarme kermis te houden, omdat zij een autistische zoon heeft.

Het gemeentebestuur vond het een goed idee en samen met de kermisexploitanten is toen besloten de eerste drie uur een prikkelarme kermis te houden en met succes. Ook de voorzitter van de Nederlandse Kermisbond Jan Boot kwam in Groesbeek een kijkje nemen hoe de prikkelarme kermis verliep. Hij liep samen met wethouder Van der Scheur over het kermisterrein en was onder de indruk van het verloop en drukte. De kermisexploitanten waren eveneens bijzonder tevreden, zodat de prikkelarme kermis in Groesbeek ongetwijfeld een blijvertje zal zijn.

Uw Goud en Zilver zijn Geld waard

NIJMEGEN - Goud blijft het meest betrouwbare edelmetaal bij de mensen. Al vanaf het begin van de beschaving neemt goud een belangrijke plaats in, in het leven van de mens. Door de eeuwen heen is goud onmisbaar geworden.

In economisch ontwikkelde westerse landen blijft goud nog steeds als de betrouwbaarste edelmetaal in financiele, economische en politieke crisistijden.

Na de financiele crisis, de groeiende onlusten en terreur in de wereld, verzwakte afgelopen jaren het vertrouwen in geld, terwijl het vertrouwen in goud enorm steeg. Door de grote vraag naar zekerheid steeg de waarde van het goud. Afgelopen jaren is de waarde van een gram fijngoud van tien euro naar vijfendertig euro gestegen. Dit is een interessante ontwikkeling voor mensen die oud zilver en goud bezitten, die in een korte periode in waarde zijn gestegen.

Dit is de aanleiding geweest dat wij zeven jaar geleden onze winkels geopend hebben. Wij kopen oude sieraden en voorwerpen in, van zowel goud als zilver tegen een redelijk hoge prijs. Onze visie is betrouwbaarheid en eerlijkheid. Wij streven ernaar om te zorgen dat onze klanten tevreden blijft. Wij bieden onze klanten een kostenloze en vrijblijvende taxatie, een hoge prijs voor hun goud en zilver, en een direct contante betaling aan.

Aurum Group (voorheen Goudinkoperij Gelderland); Fikri Aygur, Sterrebosweg 3, Wijchen; www.aurum-group.nl.

Francois Nuijen: hét adres voor exclusieve kwaliteitsbedden en boxsprings

NIJMEGEN – De Nijmeegse familie Nuijen is met drie generaties al bijna tachtig jaar uw specialist op het gebied van bedden en boxsprings. Francois levert een breed assortiment aan boxsprings, elektrische boxsprings matrassen, toppers en bedbodems.


In de winkel/verkoopruimte in Nijmegen worden de boxsprings en bedden door Francois zelf gemaakt. U heeft al een boxspring inclusief hoofdbord en matras voor slechts 295 euro. Omdat Francois geen hoog arbeidsloon rekent en geen dure showroom heeft op A-locatie kan hij scherpe prijzen hanteren voor zijn kwaliteitsproducten. Gecombineerd met de uitstekende service maakt dit van Francois Nuijen uw ideale adres voor boxsprings.

Doordat Francois goed luistert naar zijn opdrachtgevers en gebruikt maakt van hoogwaardige materialen kunt u rekenen op kwaliteit en een persoonlijke service. Want een matras of boxspring koopt u slechts eens in de tien jaar, juist daarom is een deskundig en juist advies van groot belang. "Hoe goed een matras ook is, het neemt nooit de pijn weg, maar kan het leed wel verzachten!"

Zelf uw boxsprings samenstellen. Bij aankoop van een boxspring kunt u zelf een keuze maken uit diverse maten, stofsoorten, kleuren, matrassen, topmatrassen en hoofdborden. Voor het ultieme ligcomfort kunt u zelf uw droombed samenstellen.

Aanbieding:
Elektrische verstelbare boxspring inclusief matrasstopper, splittopper, matrassen, gestoffeerd met hoofdbord, 160 X 200 cm Nu voor slechts 1395 euro; In diverse kleuren en maten leverbaar.

Francois Nuijen, Heidebloemstraat 45, Nijmegen; 024 3503355.

Sprinter TEC Nijmegen: specialist voor uw huishoudelijke apparaten

NIJMEGEN – Wie op zoek is naar een nieuwe tv, wasmachine, koelkast, laptop of andere huishoudelijke apparaten moet beslist langs Sprinter TEC Nijmegen gaan.

Sprinter TEC is dealer van onder andere de welbekende merken als AEG, Bauknecht, Beko, Bosch, Indesit, LG, Loewe, Miele, Panasonic, Philips, Siemens, Sony, Wahl, Whirpool, Zanussi en nog veel meer.

Sprinter TEC is aangesloten bij ElectronicPartner Nederland B.V. ElectronicPartner is met circa 475 aangesloten winkels in Nederland en 5.000 winkels in zeven Europese landen een toonaangevende organisatie voor de consumenten- en huishoud-elektronicabranche. Doordat ElectronicPartner een grote speler is op de huishoud- en de elektronicabranche kan er groot ingekocht worden en kunnen de aangesloten winkels concurreren met andere grote elektronicagiganten.

Ook installatie en montage op locatie verzorgen ze graag en goed. Want nogmaals: service staat hier hoog in het vaandel. Met hun service gaan ze nu nog een stapje verder. TEC Nijmegen beschikt namelijk sinds kort over een pasfoto-apparatuur, uitgerust met de modernste technieken waarmee pasfoto's voor alle officiële documenten zoals paspoort, rijbewijs, ID-kaarten perfect gemaakt worden. Een officieel goedgekeurde pasfoto maken is niet eenvoudig. De regels waaraan een pasfoto moet voldoen zijn enorm scherp. Het maken van een goedgekeurde pasfoto duurt drie minuten. "Daarvoor kun je bij ons zonder afspraak gedurende de hele dag terecht."

Sprinter TeEC Nijmegen; De Molenweg 84-86, Nijmegen; 024 3738633.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Rikken en jokeren in Ooij

OOIJ - Binnenkort gaat het rikken en jokeren in Ooij weer van start.

De kaartavonden in café- restaurant De Vink komen te vervallen, deze kaartavonden worden voortaan in dorpshuis De Sprong gehouden. De kaartavonden in De Sprong beginnen op zaterdagavond om 20.00 uur, en het kaarten bij SVO zondagmiddag om 13.00 uur

De data van de kaartavonden in De Sprong zijn: 29 september, 13 oktober, 20 oktober, 3 november, 24 november, 8 december, 22 december, 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 16 maart, 23 maart en 13 april.        

De data van de kaartochtenden bij SVO zijn: 7 oktober, 11 november, 2 december, 6 januari, 17 februari, 10 maart en 30 maart dagkaarten.

Het inleg geld is bij beide is 2,50 euro. Er zijn drie kaartrondes en voor elke kaartronde bepaalt het lot wie met wie gaat kaarten. Er zijn leuke prijzen te winnen voor de drie beste rikkers en de drie beste jokeraars. In De Sprong worden de prijswinnaars de volgende kaartavond bekend gemaakt, behalve op 13 april, dan op het einde van de avond. Bij SVO worden altijd na het kaarten de prijswinnaars bekend gemaakt.

De kaartavonden en -middagen zijn voor iedereen toegankelijk en altijd heel gezellig. U bent van harte uitgenodigd mee te kaarten.

Staat ook jouw bericht in Hét GemeenteNieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét GemeenteNieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

Het GemeenteNieuws Berg & Dal mag in het weekend verspreid worden, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden IN het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl En zo blijft Hét GemeenteNieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden IN het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen.

Rommelmarkt Ons Genoegen uitgegroeid tot grote snuffelmarkt

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Fanfare Ons Genoegen uit Millingen is jaren geleden begonnen met een kleine rommelmarkt, die inmiddels is uitgegroeid tot een grote snuffelmarkt.

Zondag 2 september was het weer zo ver op het buitenterrein van de fanfare aan het Onsgenoegenpad in Millingen. De weergoden waren de snuffelmarkt goed gezind en vanaf 10.00 uur waren er al veel mensen aanwezig om te snuffelen langs de opgestelde kramen met uiteenlopende spulletjes zoals onder andere curiosa, boeken, platen, zolderopruimingen en overige verrassende spullen.

Ontelbare spullen hebben zondag 2 september een tweede leven gekregen. Ook kinderen kregen de gelegenheid om spullen (oud speelgoed) aan de man te brengen en hiermee hun spaarpot te spekken. Om 16.00 uur sloot de snuffelmarkt en was iedereen tevreden over het verloop van deze gezellige snuffelmarkt van fanfare Ons Genoegen.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Johanna Geertruida Janssen-Knoop

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 15 sept. 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen

Zondag 16 sept. 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 12 september 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 16 september. 24e zondag door het jaar.

9.30 uur. Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Lambertus de Bruijn en jaargetijde voor Martina Liebers de echtgenote.

Woensdag 19 september 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Legendarische Groesbeekse kasteleinsvrouwen

(Foto: Klaas Medendorp)

GROESBEEK - Legendarische Groesbeekse kasteleinsvrouwen: Anneke Kersten en haar tweelingdochters Annie en Lena, poserend in de deur van Café De Amstelbron, circa 1955.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Anna Kersten werd geboren in 1901, in een herberg aan de voet van de Stekkenberg. Bekend is dat Anneke al op twaalfjarige leeftijd in de herberg moest meehelpen wegens het overlijden van haar vader en de slechte gezondheid van haar moeder. Het gemis van een sterke man in huis, zeker in de herberg, zal de reden zijn geweest dat ze al op 18 -jarige leeftijd, in 1919, trouwt met Theodorus (Dos) Kersten, die toen 29 jaar oud was. Daarna zou ze 'Anneke van Dos' genoemd worden. Haar moeder overlijdt in 1922 en in hetzelfde jaar baart Anneke een tweeling : Anna en Lena. Al eerder, in 1920, was zoon Piet geboren. In 1932 bouwt het echtpaar Kersten een zaal aan hun herberg. Voor de Stekkenbergse buurtschap wordt de zaal een uitermate belangrijk trefpunt. Feesten en partijen, kermis en carnaval, kortom 'de loop' zat er goed in. Vrijwel direct na de opening werden er ook politieke vergaderingen gehouden, georganiseerd door het 'Verdinaso' van Ernst Voorhoeve. Deze partij sloot zich later aan bij de NSB ', waarmee de herbergier Dos Kersten sympathiseerde. Om die reden werd Dos Kersten in september 1944, kort na de geallieerde luchtlandingen, gearresteerd en geïnterneerd. Na het overlijden van haar man, in 1953, werd Anneke, nog meer dan voorheen, het gezicht van 'De Amstelbron'. Zestig jaar stond ze achter de tapkast en kon daarom als geen ander vertellen over het toenmalige caféleven. Humoristisch en gevat verhaalde zij in authentiek Stekkenbergs dialect over haar belevenissen met een lach en een traan. Ofschoon haar dochters Annie en Lena 'pronte' vrouwen waren, die van opschik en humor hielden, bleven beiden ongehuwd. Mogelijk is het roerige caféleven daar debet aan geweest. Anneke overleed in 1974, Annie in 1988 en Lena in 2003. Het waren vrouwen die hun 'mannetje' stonden.

Muziekfancyfair Groesbeekse kermis afgelast om regen en onweer die er niet kwam

Muziekfancyfair Groesbeekse kermis afgelast om regen en onweer die er niet kwam

GROESBEEK –De traditionele muziekfancyfair op een podium wagen voor het gemeentehuis aan de Dorpsstraat die voor dinsdagavond 5 september gepland stond is in de namiddag afgelast vanwege de dreigende regen – en onweersbuien . De organisator de uitbater van café De Comm heeft in overleg met de gemeente Berg en Dal besloten het muziekspektakel af te lasten. De organisatie heeft het zekere voor het onzekere genomen omdat het KNMI in de avond regen – en onweersbuien had voorspeld en daardoor voor de provincie Gelderland de code geel had afgegeven. Deze waarschuwing was geldig van dinsdagmiddag 16.00 uur tot dinsdagavond 20.00 uur. Ondanks enkele druppels rond kwart voor zeven is het mooi en warm weer gebleven. Het lag in de bedoeling dat het muziekfancyfair van 18.00 – tot 22.30 uur zou gaan duren zouden onder andere de volgende artiesten – het merendeel van eigen bodem – optredens verzorgen zoals Willie Claus, Perry Stekhuizen, Eline Visser, Jan van Tuttie , Cor Kersten, Angela Theunissen, Wim Gerritsen , Alfred Arts, Hans Peter Wijers en nog enkele andere die hun opwachting zouden maken.

Nieuwe bestuurder Forte Welzijn

REGIO - Met ingang van 1 september draagt Ruud Geerts (64) het stokje als directeur-bestuurder van Forte Welzijn over aan Lucien Peeters (48). Ruud krijgt tijd voor nieuwe uitdagingen, na 21 jaar gebouwd te hebben aan het lokale welzijnswerk in deze regio.

Lucien staat in de startblokken om aan het stuur te staan van Forte Welzijn, dat de veranderende welzijnswereld met vertrouwen tegemoet kan treden. Lucien Peeters is werkzaam geweest in verschillende functies in het bedrijfsleven en is wethouder geweest.

De medewerkers van Forte Welzijn helpen en ondersteunen mensen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, en stimuleren mensen om een positieve bijdrage te leveren aan het samenleven in de wijk. Ze doen dit door verbindingen te maken en te bevorderen dat mensen zelf hun keuzes kunnen maken.

Forte Welzijn is met name werkzaam voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe, Berg en Dal en Heumen.

Politie Groesbeek houdt 18 jarige inbreker aan in Groesbeek

Politie Groesbeek houdt 18 jarige inbreker aan in Groesbeek

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft woensdagmorgen een 18 jarige inwoner uit die plaat aan die volgens de politie betrokken is geweest bij een inbraak in een bedrijf aan de Grafwegen in Groesbeek. De inbraak is gepleegd in de nacht van maandag op dinsdag. De politie heeft de inbraak in onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De 18 jarige inbreker is voor onderzoek ingesloten in het politiebureau van Nijmegen. Wat er uit het bedrijf is buitgemaakt en welke schade er is aangericht is niet bekend gemaakt.

Bevrijdingsfestival & Kindervrijmarkt 2018

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek organiseert op zondag 16 september a.s. wederom een Bevrijdingsfestival met diverse activiteiten voor jong en oud! Het festival met de kleurrijke kindervrijmarkt is de gehele dag doorlopend van 10.30-16.30 uur. De entree bedraagt slechts €3,- per persoon (dit is incl. museumbezoek, festiviteiten en parkeren). Jongeren t/m 17 jaar hebben gratis toegang. De Museumkaart is geldig.

U heeft de mogelijkheid om te genieten van diverse muzikale optredens door o.a. Delta Swing Band en The Cowpokes. Exodus Evacuatiegroep beeldt de evacuatie in '44-'45 uit en kinderen kunnen geschminkt worden of meedoen met een hoepelworkshop, gegeven door La Hoop. Daarnaast zijn er op het museumterrein radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen en Oldtimers aanwezig. Verder kunt u een kijkje nemen bij de radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit WO2 of laat met behulp van een GreenScreen een leuke historische foto maken door PicsPoint Fotografie.

Grateful Generation Tours organiseert tijdens het festival spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten (ieder half uur doorlopend tussen 10.30 en 16.30 uur), voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: € 7,50 pp, alleen contant te betalen (exclusief € 3,- voor festiviteiten, bezoek museum en parkeren). De Museumkaart is niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Als laatste is er tijdens het festival op 16 september de doortocht van de Euregio Vrijheidswandeling. Bij dit jaarlijks terugkerende wandelevenement wordt de nadruk gelegd op het wandelen in vrijheid en het beleven van de vrijheid, democratie en mensenrechten. De vrijheidswandeling heeft een doortocht door het Bevrijdingsmuseum en alle deelnemende wandelaars hebben dan ook gratis entree. Kijk voor meer informatie op www.wandeleninvrijheid.nl.

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:'La Hoop'Let op, bij deze foto hoort bronvermelding à Foto: La Hoop'Radioshow''GGT nieuw 37'

Titel

Evenementen Bevrijdingsmuseum september 2018

Tekst

9 september

14.00 en 15.00 uur

Open rondleidingen tijdelijke expositie 'De Communisten'

De expositie vertelt over de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet in de jaren '30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode. Museumkaart geldig.

9 en 30 september

13.00-17.00 uur

Battlefield Fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

Fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen. Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Museumkaart niet geldig, reserveren noodzakelijk.

Hierbij graag de foto 'BFT Fiets Nijmegen' plaatsen.

14 t/m 16 september

Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit WO2. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Doorlopend programma op buitenterrein van het museum (zie onze reguliere openingstijden). Museumkaart geldig.

16 september

10.30-16.30 uur

Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt

Van 10.30-16.30 uur live muziekprogramma, static show historische legervoertuigen, diverse kinderactiviteiten, radioshow met apparatuur uit WO2, verkoop 2e hands boeken WO2 en fieldtrips.

Voor meer informatie en reserveren: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. +31 (0)24-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

Topmusici in de Sint-Bartholomaeuskerk Beek

Camerata RCO Amsterdam. (foto: Hans van der Woerd)

BEEK - Op zondag 16 september presenteert de Mozart(k)ring Gelre -Niederrhein zich met het crème de la crème. Voor het vijfde concert in 2018 komt Camerata RCO, musici van het Koninklijk Concertgebouworkest naar de gemeente Berg en Dal.

De aanvoerder van dit prachtige ensemble, Marc Daniël van Biemen – viool studeerde ondermeer bij Jaap van Zweden en Herman Krebbers. Na deelname aan de orkestacademie van de Berliner Philharmoniker is Marc sinds 2012 eerste violist bij KCO. Hein Wiedijk – klarinet studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Naast zijn liefde voor het orkest speelt Hein graag kamermuziek, onder andere van Mozart en tijdgenoten. Annebeth Webb – viool sloot haar studie af bij Herman Krebbers. Masterclasses volgde ze bij Jean Kantorow, en Yfrah Neaman. Jeroen Woudstra – altviool studeerde aan de Mozart Academy in Krakau bij Ch. Szigmundy en N. Imai. Johan van Iersel – cello studeerde bij Elias Arizcuren aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1995 met onderscheiding afstudeerde. Hij volgde masterclasses bij M. Rostropovich.

Het programma staat in het teken van de jaarlijkse Mozartdag van de Mozart(k)ring, met muziek van J.N. Hummel: Klarinetkwartet in Es (1807) van A. Dvorák het Terzet voor strijkers in C, opus 74 (1887).

Als grande finale is er het prachtige Klarinetkwintet in A, KV 581 (1789) van W. A. Mozart. Het concert is zondag 16 september (aanvang 15.00 uur) in de Sint-Bartholomaeuskerk aan de Kerkberg 1 in Beek, aanvang 15.00 uur. Vooraf is er een gratis lezing om 13.00 uur in Hotel ‘t Spijker Beek. Toegang concert 17 euro; leden Mozartkring gratis. (www.mozartkring.nl)

Kermismis schutterij Sint-Hubertus laatste maal in Heilig Hart Kerk

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK/DE HORST – Maandagmorgen om 10.00 uur begon in de Heilig Hartkerk op De Horst voor de laatste maal de traditionele kermis Heilige Mis plaats. De kerk gaat plaatsmaken voor brouwerij D'n Drul die de karakteristieke kerk gekocht hebben.

Eerst hadden de schutters en genodigden waaronder burgemeester Slinkman en wethouder Sylvia Fleuren, geestelijk adviseur pastor Jan vaan Gestel en pastoor Henk Janssen een koffietafel genuttigd in het schuttershome. De eucharistieviering met schutterseer had dit jaar als thema 'Grenzeloos feest' en werd bijgewoond door veel Horstenaren.

Deze plechtige schuttersmis werd muzikaal opgeluisterd door het kerkkoor Horst Sionsheuvel Breedeweg alsmede door het Duo Kleur, dat menigmaal de handen op elkaar kreeg. Na een vendelhulde op het kerkplein ging het bonte gezelschap met in hun midden de nieuwe Koning André Jansen in optocht naar de tent. Hier werd Koning André Jansen verwelkomd door over de vaandels te lopen en werd daarna voorzien van de versierselen die bij het Koningschap horen door burgemeester Mark Slinkman.

Naar verluidt zal de kermismis het volgend jaar plaatsvinden in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat eveneens in kerkdorp De Horst. Nadat afscheid genomen was van het oude koningspaar Han en Judith Theunissen en Keizer Jeu de Ruyter kon de kermis beginnen op muziek van de kermisband bij uitstek 'Summerland'.

Business Club De Treffers getuige van opening Slaapsfeer Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Vrijdagavond is aan de Ambachtsweg in Groesbeek de nieuwe Slaapsfeer Groesbeek geopend en daar waren de leden van Business Club Zuid van De Treffers getuigen van.

Frits en Chantal Treffers die ook al vestigingen hebben in Beers en Beuningen, hebben ervoor gezorgd dat in de afgelopen twee jaar het pand van Wennekers Slapen een ware metamorfose heeft ondergaan. Vrijdagavond was het zover, toen de kinderen van Frits en Chantal Treffers Pim, Kees en Frits het lint bij de deur mochten doorknippen, waarmee de opening een feit was. De gasten werden vervolgens door het deskundige personeel van Slaapsfeer Groesbeek begeleid langs liefst 25.000 m2 slaapcomfort (ruim 100 bedden inclusief Boxsprings) en uiteraard toebehoren.

Volgens Chantal Treffers kun je vandaag de dag alleen overleven als je de klant een totaalbeleving kunt aanbieden en dat kunnen we, aldus een trotse Chantal. "Wij kunnen bijna voor elk budget het best passende product en service bieden. Het bezoek van de klant moet een feestje zijn, want een bed aanschaffen doe je niet ieder dag. Het is een van de producten waarvan binnen een huishouding het meeste gebruik wordt gemaakt, dagelijks tussen de zes en acht uur."

Met de drie filialen kan Slaapsfeer de complete regio bedienen vanuit Beers, Beuningen en Groesbeek en hebben totaal 5000 m2 aan keuze in alles wat met slaapkamer te maken heeft. Namens de Business Club Zuid wenste de voorzitter Wim Zwitserloot Frits en Chantal Treffers veel succes en was blij een dergelijk Business Club-lid binnen de gelederen van De Treffers te hebben.

De Treffers

houdt punt over

aan bezoek Lienden

LIENDEN/GROESBEEK – De Treffers heeft in Lienden op slechts bepaalde momenten laten zien waartoe het team in staat is. Vooral in het eerste kwartier na rust werd er buitengewoon goed gevoetbald en werd FC Lienden direct vastgezet.

FC Lienden was in veel momenten sterker dan de rood-zwarten. Zonder echt hele grote kansen te creëren, zij waren vaak scherper dan de Groesbekers. Zo ook het begin van de eerste helft. De eerste grote mogelijkheid was toch voor de bezoekers. Een vrije trap van Boy van de Beek kwam bij Sjoerd Ars terecht. Hij kon de bal helaas net niet voldoende richting meegeven, het aluminium was het hoogst haalbare. Net na het half uur spelen kwam De Treffers op voorsprong. Een schot van Arda Havar werd slecht verwerkt door keeper Jan Schimmel. De door hem toegestane rebound werd binnengewerkt door Aleksandar Jankovic, 0-1.

In de tweede helft kwam de thuisploeg even niet aan spelen toe en werden continu onder druk gezet en de ploeg van Anton Janssen speelde lekker fel in de duels. Dit resulteerde in een goede combinatie tussen Havar en Ars waarbij de bal nog net tot corner verwerkt kon worden. Deze corner werd door Pim Balkestein in de handen van de keeper gekopt. Even later nam Boy van de Beek vanaf een meter of veertig de bal ineens op zijn slof. De bal spatte uiteen op de lat en dit schot had een beter lot verdiend. Hiermee was de dadendrang van De Treffers nog niet ten einde. Van de Beek werd randje 16 meter onreglementair gestopt en de vrije trap van Arda Havar ging hard maar net over het vijandelijke doel.

In deze fase was de 0-2 verdiend geweest en achteraf gezien was dit ook de enige fase in de wedstrijd dat er aanspraak gemaakt kon worden op een tweede doelpunt. Na zestig minuten nam FC Lienden het heft in handen en had veelvuldig balbezit. Twintig minuten voor tijd was het een kopbal die de 1-1 op het scorebord bracht. Vanaf rechts werd de voorzet gegeven door Jawed Bellahsan en helemaal vrij voor Niels Kornelis was het Jermo Wilsterman die de terechte gelijkmaker liet noteren en bleef de einstand.

Open monumentendag in Kekerdom

Fesiviteiten op het plein. (foto: Erik Schothuis) Erik Schothuis

KEKERDOM - Zondag 9 september staat Kekerdom op z'n kop. De Stichting Vrienden van het Kekerdomse Kerkje heeft open huis op Nationale Monumentendag en dat wordt traditiegetrouw gevierd met een mooi programma.


Aan de andere kant van de dijk is de Landschapsparade neergestreken op het parkeerterrein en vandaar uit gaat Staatsbosbeheer met bezoekers op pad de Millingerwaard in. Iets verder het dorp in heten de inwoners van Kekerdom iedereen welkom op het Haonehart. De zonnetrein rijdt de bezoeker heen en weer. De twee Kekerdomse rijksmonumenten, kerk en molen, worden op monumentendag met elkaar verbonden door het oude Klompenpad. De route is gemarkeerd.

Feestprogramma

09.15 - 10.00 uur: H. Mis met medewerking van het Laurentiuskoor

10.00 - 10.30 uur: Traktatie op koffie en gebak voor kerkgangers

10.30 - 11.00 uur: Lezing in de kerk: Kars Veling (Vlinderstichting)

11.00 - 12.00 uur: Optreden door het blokfluitkwartet Madrijn

12.00 - 17.00 uur: Feestplein met zitjes, statafels, kraampjes kunst, oude ambachten, hapjes en drankjes 13.00 - 13.30 uur: Lezing in de kerk: Marijn Nijssen (Stichting Bargerveen)

13.30 - 14.30 uur: Optreden Maggie

14.30 - 15.30 uur: Zondagmiddagconcert Twee Violen en een Bas

15.30 - 16.30 uur: Concert Fanfare UNA

17.00 uur: Sluiting terras

19.30 - 20.30 uur: Concert voor Orgel en Dwarsfluit. Orgel Michel Behrendt en Dwarsfluit Anna Hendricksen

Wekelijkse bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Wekelijks is de hoofdprijs 250 euro eniedere deelnemer(ster) kan de jackpot winnen. Als de jackpot het bedrag van 400 euro heeft bereikt, worden er vier extra ronden gespeeld van ieder honderd euro. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend; het bingospel begint pas om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden gaat naar zes verenigingen. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Inbrekers richten ravage aan in kantoor Draisine

(foto: Joop Verstraaten Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Inbrekers hebben in de late avond van woensdag of in de nacht ingebroken in het kantoor op het station Groesbeek van de Draisine op het marktterrein in Groesbeek.

Door een ruit te vernielen zijn de inbrekers het kantoor binnengekomen en hebben er een grote ravage aangericht. Ze zijn er uiteindelijk vandoor gegaan met een kluis en diverse kantoorspullen waaronder een computer met beeldscherm. De opengebroken kluis en diverse spullen zijn donderdagmorgen aangetroffen in de parkeergarage bij de supermarkten Aldi en Jan Linders. Het is onwaarschijnlijk dat er veel geld in de kluis gezeten heeft, omdat de boekingen van de draisine via het kantoor in Kranenburg lopen.

De technische recherche heeft de spullen in veiligheid gebracht en onderzocht naar eventuele achtergelaten sporen. De politie van Groesbeek doet een beroep op eventuele getuigen met haar contact op te nemen. De aangerichte schade loopt in de honderden euro's. Een schoonmaakbedrijf heeft de ravage in het kantoor opgeruimd en een glaszetter heeft een nieuwe ruit aangebracht.

Herdenking bevrijding van Beek

BEEK - Maandag 17 september vindt weer de herdenking van de bevrijding van Beek en plaats. Beginnend met een Oecumenische kerkdienst in de R.K. Bartholomaeus-kerk wordt deze herdenking om 19:55 uur bij de monumenten aan het John P. Foley-plantsoen gehouden.

De dienst begint om 19:00 uur en wordt geleid door pastoor Henk Janssen en dominee Peter van der Vange. Het Gemengd Koor, onder leiding van organist Cor van Wageningen, zorgt voor de muzikale ondersteuning. De Beekse schutterij BUB zal traditioneel ook bij deze dienst aanwezig zijn.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij de monumenten zullen vertegenwoordigers van het College van B & W van de gemeente Berg en Dal en van de gemeente Kranenburg spreken. Leerlingen van de basisschool De Biezenkamp en de Havo Notre Dame des Anges zullen een bijdrage leveren. Harmonie K.N.A. uit Beek verzorgt hierbij de muzikale ondersteuning.

Leerlingen basisschool actief betrokken

Op maandag 17 september gaan dit jaar ook weer de leerlingen van groep 8 van de basisschool De Biezenkamp uit Beek herdenken dat, dankzij deze operatie Market Garden, hier het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. Zij doen dat samen met leerlingen van de Euregio Realschule uit het naburige Kranenburg (D). Nadat de leerlingen het nodige is verteld over WO II, door ooggetuigen, gaan zij op pad richting de Duivelsberg. Ze lopen voor een deel de route die John Foley en zijn mannen toen ook hebben afgelegd en bekijken onderweg de nog altijd zichtbare schuttersputten. De leerlingen van De Biezenkamp zijn overigens ook actief betrokken bij de zorg voor de beide oorlogsmonumenten.

Groter parkeerterrein Lidl Groesbeek

GROESBEEK - Lidl-vestiging in Groesbeek wil haar parkeerterrein uitbreiden en aanpassen. De gemeente Berg en Dal werkt hier aan mee om de verkeersveiligheid rond de supermarkt te vergroten. Een andere reden is dat de (geluids)overlast die omwonenden ervaren hiermee wordt verminderd.

Om de uitbreiding en herinrichting van het parkeerterrein mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan nodig. Op 27 september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over dit plan. Om de verkeersveiligheid te vergroten vermindert Lidl het aantal parkeerplekken op het huidige terrein. Echter in totaal breidt Lidl het aantal plekken uit. Dit doet ze door het nu nog onverharde terrein aan de zuidkant van de Lidl bij het huidige parkeerterrein te betrekken. Dit gemeentelijk terrein gaat Lidl huren van de gemeente. Overigens kan uitgaanscentrum Hoeve dit parkeerterrein blijven gebruiken om er touringcars/autobussen te parkeren.

Op het gehele parkeerterrein komt eenrichtingsverkeer. De plek waar vrachtwagens laden en lossen verplaatst Lidl naar achteren op het huidige parkeerterrein. Hierdoor hoeven vrachtwagens niet meer vanaf de Herwendaalseweg achteruit het terrein op te rijden. Bovendien hoeven de vrachtwagens tijdens het laden en lossen niet meer (deels) gebruik te maken van het trottoir. En dankzij het eenrichtingsverkeer hoeven personenauto's elkaar niet meer te passeren. Verder plaatst Lidl extra geluidwering tussen het parkeerterrein en de achtertuinen van de woningen aan de Helfrichstraat. Al deze maatregelen samen vergroten de verkeersveiligheid en verminderen de (geluids)overlast die omwonenden ervaren.
Een wadi (waterberging) is onderdeel van de herinrichting van dit terrein. Deze wordt aangelegd om overtollig regenwater op te vangen. Bij alle projecten/werkzaamheden in de gemeente waarbij dit mogelijk is, neemt de gemeente maatregelen tegen de toenemende wateroverlast.

Gezellig-Pizzatoernooi P.V.Leuth

Winnaars Gezellig/Pizza toernooi

LEUTH - Gezellig-Pizzatoernooi P.V.Leuth is door omstandigheden een mix van twee toernooien: het Gezelligheidstoernooi met ieder team een kennis of familielid en het Cafetaria Pizzaria Leuthtoernooi.

Met twintig teams (doublet) een zeer goed bezet toernooi, dat onder prachtige weersomstandigheden werd gespeeld voor De Vriendenkring in Leuth. Er werden drie partijen gespeeld. Tussendoor waren er de heerlijke pizzapunten van cafetaria-pizzaria Leuth met vier verschillende smaken.

Het bleek dat bij de niet-leden veel verborgen talent zat. Er werd goed geplaatst en geschoten en ze hadden er ook duidelijk plezier aan. Na de drie partijen waren de winnaars bekend. Eerste werd het team van Jan en Annie Tissen, tweede het team van Rien Verheijen en Berend Nobbe en derde het team van Rieky Groothuizen en Annie Basten. "Normaal hebben we een eerste, tweede en derde prijs, maar nu vonden we dat iedereen winnaar was en daarom kreeg iedere deelnemer een flesje wijn als aandenken aan dit zeer geslaagd toernooi."

Nieuwe voorzitter SC Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Het afgelopen weekend werd de nieuwe selectie bekend gemaakt van SC Millingen.

Vanwege het mooie zomerse weer werden de nieuwe spelers een voor een afgeroepen waarna ze naar buiten kwamen. Daar werden ze door de fans van SC Millingen hartelijk begroet. Tegelijkertijd vond er een wisseling van de voorzitter plaats. Jan Scholtens droeg het voorzitterschap over aan Alex ten Westeneind. DJ Jos zorgde er vervolgens voor dat het een gezellige avond werd in het clubhuis van SC Millingen.

Welk team wordt schaakkampioen

van Berg en Dal?

REGIO - Wordt team Beek of team Leuth dit jaar Schaakkampioen van Berg en Dal? Dit hoeft geen science fiction te zijn. De voorzitter van Schaakclub Millingen aan de Rijn René Severijnen heeft er wel oren naar en wil met het bestuur serieus zijn schouders zetten onder dit plan.

Het idee is heel eenvoudig. Alle deelgemeenten leveren een schaakploeg van drie of vier schakers. Zij gaan onderling strijden om de titel 'Schaakkampioen van Berg en Dal' in een gezellige avondcompetitie. Ieder team kiest met zijn tegenspelers telkens een avond binnen twee weken en een plaats om de wedstrijd te spelen. De burgemeester wordt gevraagd aan het eind van het seizoen de beker uit te reiken.

"Wie helpt ons om dit plan te realiseren. We zoeken in iedere deelgemeente een of meer contactpersonen om samen met hen dit leuke idee handen en voeten te geven. Kortom schaakvrienden uit Beek, Berg en Dal, Breedeweg, Erlecom, Groesbeek, Heilig Landstichting, de Horst, Kekerdom, Leuth, Ooij, Persingen en Ubbergen, meld je aan als je met Schaakvereniging Millingen aan de Rijn, mee wil bouwen aan dit plan.

Je kunt je liefst -via email- aanmelden bij de voorzitter van de schaakclub Millingen aan de Rijn: René Severijnen. Zijn emailadres is reneseverijnen@gmail.com. Wil je eerst meer weten voor je je aanmeldt, dan kun je hem altijd bellen op 0481 433342 of 06 16666305. Begin oktober zullen we een vergadering met de contactpersonen beleggen om ons plan verder gezamenlijk vorm te geven."

Memorabele momenten tijdens geslaagd jubileumweekend van De Oorsprong

Groepsfoto vrijdagnacht Foto: Maarten de Haas

BEEK - Tennisvereniging De Oorsprong bestaat dit jaar 50 jaar en vierde dat met 50 uur non-top tennis en activiteiten in het weekend van 24 - 26 augustus. Gezien de drukte gedurende nagenoeg het hele weekend kijkt het organiserende comité terug op een bijzonder geslaagd event.

Er zijn veel memorabele momenten geweest tijdens het jubileum weekend, zowel voor (jeugd)leden als niet-leden. Op vrijdagmiddag, om veertien uur vijftig werd de officiële aftrap verricht. De eerste ballen van het vijftig uur non-stop tennis werden geslagen door het oudste lid, mevrouw Boutens (inmiddels 86 jaar) tegen het jongste lid van de tennisvereniging, Daaf Slot (8 jaar).

Op vrijdag was er onder andere een tenten- en tenniskamp voor de jeugd, terwijl de vrijdagavond gevuld werd door kaarten en tennissende senioren. Op zaterdag werd na een gezamenlijk ontbijt om 12.00 uur het 'Commissie Grijs Plantsoen' onthuld als dank voor de vele jaren van werkzaamheden verricht door deze groep senioren.

Een drukbezochte BBQ werd de opmaat voor een geweldige avond met de allereerste pubquiz gehouden op de club. De Groesbeekse band ‘Music on Demand’ nam het stokje over van René van Steen. Tot de kleine uurtjes bleef iedereen op de dansvloer of genoot van een heerlijke cocktail gemaakt door Eric de Groot in zijn cocktailbar. Op zondag werd het weekend afgesloten met het SuperMixtoernooi, clubkampioenen op herhaling, de laatste vijftig minuten werden gespeeld door leden ook uit 1968 en was er een receptie. De laatste tien seconden telden ze samen af waarna met een confetti-regen het jubileumweekend feestelijk werd afgesloten.

Vrijwilligers KinderVakantieWerk Groesbeek maken van reünie groot feest

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Voor de ruim zeshonderd vrijwilligers van de afgelopen vijftig jaar van KinderVakantie Werk Groesbeek is vrijdagavond de kermis al begonnen in de schutterstent bij café Hopmans aan de Hoge Horst.

Het huidige bestuur had de schutterstent weten te regelen om het reünie ter ere van het 50-jarig bestaan te vieren. De tent was aangekleed in 50 jaar KVW. KVW Groesbeek is 50 jaar geleden opgericht door pastor Jan van Gestel die op zijn beurt Sjef Schmiermann, Harrie Derks, Joop Schuurs en Henk Gröning benaderde en vanaf die tijd is het alleen nog maar in stijgende lijn gegaan.

Toen Van Gestel de tent binnenkwam ontstond er spontaan een daverend applaus. Momenteel doen er jaarlijks rond de 500 kinderen mee, die begeleid worden door zo'n 150 vrijwilligers en KVW is uitgegroeid tot een groot sociaal evenement. Namens het gemeentebestuur sprak wethouder Irma van der Scheur de gouden KVW toe. "Met ruim 600 vrijwilligers gaat vanavond het dak eraf. Vanaf het begin dat Van Gestel het initiatief nam, is het al een groot succes terwijl elders het KVW onder druk staat aldus van de Scheur. Dankzij jullie hebben honderden kinderen jaarlijks een fantastische laatste week van de vakantie. Dankzij de saamhorigheid en gezelligheid hebben jullie aan vrijwilligers geen gebrek. Het gemeentebestuur maakt voor jullie een diepe buiging en zet het petje af", aldus wethouder Van de Scheur. Het feest kon beginnen met muziek van diverse DJ's van de afgelopen 50 jaar en discotheek Push Inn . Ook het verrassingsoptreden van de Schmiermannen ging er in als koek.

Real Roots Café terug in koffie- & eethuis De Gelderse Poort

MILLINGEN – Na een aantal zeer geslaagde voorstellingen in koffie- & eethuis De Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn keert Real Roots Café Live weer terug met een voor deze regio unieke muzieksessie.

Op zondagmiddag 28 oktober om 15.00 uur presenteert Real Roots Café Live een double billconcert van twee bijzondere singer-songwriters.
Medezeggenschap van trouwe Real Roots Café Live-bezoekers brengen de uit Blainstown, New Jersey en de uit Nijmegen afkomstige singer-songwriters Anthony D'Amato en Lea Kliphuis samen. De een liet zich inspireren door de Ierse poét en Pulitzer Prize winnaar Paul Muldoon zette zichzelf opnieuw op de kaart door een citaat van de Amerikaanse romanschrijver en humorist Mark Twain. Deze samenloop schept banden en is precies waar het bij de Real Roots Café Live om draait. Publiek en muzikanten samen laten komen op unieke locaties.

Een reservering voor dit middagvullend programma, bedraagt tien euro per persoon terwijl de entree op de dag zelf 12,50 euro bedraagt. In verband met de verwachte opkomst en beperkt aantal zitplaatsen wordt reservering aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op de Real Roots Café-website of via e-mail realrootscafe@gmail.com.

Ondernemers Bellevue geven elf weken lang cadeaubonnen weg

(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – De ondernemers van winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek gaan na de Groesbeekse kermis liefst elf weken lang cadeaubonnen weggeven. Vanaf 8 september tot en met 24 november kunnen wekelijks de kassabonnen 25 euro opleveren en in de laatste week liefst tien cadeaubonnen van 25 euro.

Om kans te maken op een van de cadeaubonnen moeten de klanten drie kassabonnen -van drie verschillende ondernemers van Bellevue- boven de tien euro samen met de actiekaart deponeren in de rode brievenbus bij Eye Wish Opticien. De kassabonnen kunnen geniet of geplakt worden op de actiekaart of eventueel in een enveloppe gestopt worden. De actiekaarten zijn verkrijgbaar bij alle deelnemende ondernemers: Albert Heijn, Primera, Etos, De Spil, Kaaspunt Sebilla, +Sier , Hema, Jann, Zeeman en Eye Wish. De prijswinnaars worden iedere week persoonlijk gebeld worden waar ze hun gewonnen cadeaubon van 25 euro kunnen ophalen.

Op zaterdag 24 november om 15.00 uur vindt op het terrein voor de Albert Heijn de trekking plaats van de hoofdprijs bestaande uit tien cadeaubonnen van ieder 25 euro, samen goed voor 250 euro beschikbaar gesteld door alle deelnemende ondernemers. De trekking zal worden gedaan onder alle inzenders.

De organisatie is nog naarstig op zoek naar een Meet & Greet stripfiguur waarmee kinderen op de foto kunnen. Alle deelnemers moeten wel duidelijk hun naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer op de actiekaart vermelden. Daarnaast moeten de bijgevoegde kassabonnen besteed zijn bij de deelnemende ondernemers in Bellevue.

Heeft u een goede 'klik' met uw kunstgebit?

NIJMEGEN – Als u problemen ervaart met uw gebitsprothese dan heeft dat een negatieve impact op uw dagelijks leven. Maak dan een afspraak met Peter Marsman van Tandprothetische Praktijk Dukenburg. Peter is gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus: 'Een brood haal je toch ook bij de bakker en niet bij de fietsenmaker?'

Peter maakt het helaas nog te vaak mee dat men pas op zoek gaat naar een professional als er problemen zijn ontstaan. 'Ik begrijp dat het verleidelijk is om in te gaan op reclames waarin men een 'gratis' gebit aanbiedt, maar het laten aanmeten van een goed passende gebitsprothese is toch echt vakwerk'. Heerlijk breeduit kunnen lachen en genieten van lekker eten dat moet u zonder zorgen kunnen doen!

Tandprothetische Praktijk Dukenburg beschikt over een eigen laboratorium, waar gebitsprotheses op maat en naar wens worden vervaardigd. Peter: 'Een perfect passend gebit hangt met veel factoren samen en ook esthetisch moet een gebit meer dan naar wens zijn. Daarom nemen we er de tijd voor en wordt er ook gekeken naar de vorm van het gezicht en de kaak.'

Laat u niet eerst misleiden maar voorkom problemen; bel Tandprothetische Praktijk Dukenburg, een consult kost u niets! Telefoon: 024 343 0986. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van (klik)protheses en u kunt er rekenen op eerlijk advies en vakkundig maatwerk.
(Lid van O.N.T.) www.jouwgebit.nl, Aldenhof 70-02, Nijmegen.

Bevrijdingsmuseum bouwt eerste aardgasloos museum

GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 heeft bij de gemeente Berg en Dal een stimuleringslening aangevraagd voor de nieuwbouw van het museum aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Het college is akkoord om een lening te verstrekken van 245.170 euro. Omdat de lening boven de 100.000 euro uitkomt, moet de gemeenteraad van Berg en Dal nog groen licht geven voor de lening. Als de gemeenteraad akkoord gaat, is het Bevrijdingsmuseum het eerste museum in Nederland dat aardgasloos gaat bouwen. De temperatuur binnen het museum wordt met warmtepompen en isolatie geregeld. Met deze lening is de gemeente Berg en Dal weer een stap vooruit naar een energieneutrale gemeente in 2050.

De Kèls: nieuwe reeks liedjes

(foto: eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Nu Paul McCartney van The Beatles, die met zijn 74 jaar net iets ouder dan de gemiddelde leeftijd van De Kèls, zijn nieuwe cd uitbrengt en zijn tournee 2018-2019 aankondigt, wordt het de hoogste tijd dat De Kèls hun aankondiging voor 2018-2019 doen.

De Kèls brengen weliswaar geen nieuw album uit, maar zij hebben wel een flink aantal nieuwe liedjes opgenomen in hun repertoire. En dààr gaan De Kèls mee op reis. De Kèls zijn met hun optredens en repertoire van liedjes van weleer al 11 jaar zeer eigentijds bezig. Bij de optredens wordt het publiek steeds weer verrast door de mooie, onverwachte en uiteenlopende liedjes die bij menigeen oude herinneringen naar boven brengen.

Zaterdagavond 27 oktober wordt weer de jaarlijkse Kèls-avond gehouden met weer een uitgebreid programma met veel nieuwe liedjes van toen. De afgelopen jaren was de belangstelling erg groot zodat veel mensen teleurgesteld moesten worden. Daarom hebben De Kèls gezocht naar een oplossing en die hebben ze gevonden. Er is besloten twee uitvoeringen te geven verdeeld over twee locaties in Berg en Dal. De eerste uitvoering vindt plaats op zaterdag 27 oktober in De Mallemolen en de tweede in Dorpshuis De Sprong in Ooij op 13 januari, dit om het voor de liefhebbers uit Ubbergen, Ooijpolder en Millingen aan de Rijn gemakkelijker te maken.

Entreekaarten zowel zit – als staanplaatsen, zijn vanaf 17 september te verkrijgen bij cultureel centrum De Mallemolen voor 7,50 euro. Er kunnen geen kaarten gereserveerd worden. Het optreden op 27 oktober begint om 20.00 uur; de zaal is al om 19.00 uur open. Over de verkoop van kaarten voor 13 januari in Ooij volgt in december nader bericht.

Gemeente dringt tekort Wmo en Jeugd terug

BERG EN DAL - De gemeente wil het tekort binnen vier jaar terugdringen zodat de inkomsten en uitgaven voor Wmo en jeugd vanaf 2022 weer in evenwicht zijn. Om dit te bereiken is de komende jaren een besparing nodig van 1 miljoen. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor het plan Grip op Kosten Sociaal Domein 2018-2021 uitgewerkt. Hierin staan alle maatregelen en investeringen waarmee het college wil besparen.

De bezuinigingen moeten zo min mogelijk ten koste gaan van zorg en hulp voor inwoners. Het voorstel is de besparingen te halen uit efficiënter werken en meer lokale samenwerking tussen hulp- en zorgverleners. En hulp vindt bij voorkeur thuis in de vertrouwde eigen omgeving plaats. Daarnaast wil het college meer en beter inzetten op hulp- en zorgverlening in een vroeg stadium. Hiermee kunnen hogere zorgkosten later worden voorkomen. Ook wil het college (langdurige) specialistische en dure zorg zoveel als mogelijk beperken en voorkomen. De gemeenteraad neemt op 27 september een besluit over het voorstel van het college.
Wmo en Jeugd De gemeente Berg en Dal regelt voor haar inwoners de hulp- en zorgverlening vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdzorg. Hieronder valt onder andere huishoudelijke hulp, dagbesteding en vervoersvoorziening. Om de hulp te realiseren krijgt de gemeente jaarlijks een bijdrage van de rijksoverheid.

Geslaagde dag op scoutingterrein Sint-Walrick Wijkhelden in het zonnetje tijdens vierde Wijkheldendag

Enthousiaste Wijkhelden en wethouders bij aanvang van het optreden. (foto: Geert Timmer)

REGIO - Zondag 2 september was de vierde Wijkheldendag. Dit jaar kwamen ruim 300 enthousiaste Wijkhelden uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Nijmegen naar de scoutingvelden van Sint-Walrick in Overasselt.

Het was een actieve dag met prachtig weer en leuke activiteiten in aanwezigheid van wethouders van de deelnemende gemeenten. Als officiële opening van de dag was er een optreden met het nieuwe Wijkheldenlied met rapper Poke en Olivier.

De vierde Wijkheldendag werd officieel geopend door wethouder Leo Bosland van de gemeente Heumen, directeur Bart de Bruin en Michelle Stuiver van Dar. Ze bedankten alle Wijkhelden voor hun inzet voor een schone buurt en hun komst naar de Wijkheldendag. Op dit moment zijn in de regio ruim 1600 Wijkhelden actief, die een bijdrage leveren aan een schone buurt.

De straat is van ons

Als muzikale opening van de Wijkheldendag, zongen rapper Poke en Olivier samen met Wijkhelden Wendy en Wouter, directeur Bart de Bruin (Dar) en wethouder Nelson Verheul (gemeente Berg en Dal), Piet de Klein (gemeente Beuningen), wethouder André Springveld (gemeente Druten), wethouder Leo Bosland (gemeente Heumen) en wethouder Bert Velthuis (gemeente Nijmegen), samen het nieuwe Wijkheldenlied: 'De straat is van ons'.

Sport, spel en plezierNaast het optreden konden de Wijkhelden zich uitleven op het terrein. Het terrein was omgetoverd tot een groot attractiepark met diverse activiteiten zoals stormbanen, reuze glijbanen, trampolines, een skippybalrace, sumoworstelen, koeien melken, schminken en nog veel meer! Voor de volwassenen was er een rondleiding met een boswachter en een gids van het IVN in het mooie vennengebied.

Meer informatie of aanmelden: www.wijk-helden.nl. Meer foto's en filmpjes staan op de Facebookpagina van Wijkhelden.

27 / 28

Hartelijk gefeliciteerd Silvia
met je 47ste verjaardag
op 11 september.
Van Jammy, Rinaldo, Yess,
Kimberly, Gerard en Andy.

Anniek doet op school haar best maar ook op tennis les.
Je wordt al 9 jaar.
van harte gefeliciteerd
liefs opa en oma

Deze topper van 'n (o)pa
wordt 65 jaar!

Hartelijk gefeliciteerd!

Liefs,
William, Denise, Fenne & Kai

Hiep,hiep, hoera!
Onze stoere ridder Len
is helemaal klaar voor
zijn zevende verjaardag.

opa en oma en onze Fam.

Viggo alweer 8 jaar.|
Gefeliciteerd Papa, Mama, Nigel, Enzo en de gehele familie.

Hoera… Onze stoere, sportieve Vincent is op 4 september
12 jaar geworden. Gefeliciteerd!

Papa mama en Emmiely

Niels is al weer 14 jaar.
Van harte gefeliciteerd
en een dikke knuffel
van je peettante Thea.

Hoera,
Deze stoere bink is
zaterdag 1 september
8 jaar geworden.
nog gefeliciteerd, dikke knuffel

Opa en Oma blub.......

Hoera!
Het is echt waar
Pieter en Lenie al 25 jaar een paar!
Liefs van ma & (klein)kinderen.

Hoera!
Onze stoere, knappe lieve jongen alweer 10 jaar!

Gefeliciteerd!
Liefs Papa, Mama & Laska